Page 1

OLSOK I SARPSBORG 2019 24.-29. JULI OLAVSDAGENE

KONSERT I GRESSET 28. juli - kl. 20.00

- et program for store og små


OLAVSDAGENE Vi gleder oss og ønsker dere velkommen til årets Olsok-dager i Sarpsborg 24.-29. juli. I 2019 er det tusen år siden bryllupet mellom Olav Haraldsson og Astrid Olofsdatter fant sted her i Borg. Med utgangspunkt i ekteskapsinngåelsen, har vi valgt ALLIANSE som et gjennomgående tema for Olavsdagene 2019 som sees på i tre perspektiver: • Allianser i vår tid • Allianser i vår fortid • Allianser i vår fremtid I år byr vi på programposter for både små og store. Alt fra innholdsrike pilegrimsopplevelser på Borgleden, ny utstilling familiedag på Borgarsyssel, konsert i gresset, sommerforedrag på Storedal og selvfølgelig en storslått Olsok gudstjeneste i St.Nikolas kirkeruin. Olsok-dagene er et samarbeid mellom Olavsdagene, Borgarsyssel museum, Den norske kirke, Pilegrimsfellesskapet Sta. Maria og Litteraturuka i Sarpsborg.

2

www.olavsdagene.no


OLSOK-DAGER 24.-29. JULI

Olavsdagene 24.-29. juli

3


OLAVSDAGENE KL. 11.30 ONSDAG 24. JULI Tilrettelagt pilegrimsvandring i Kulåsparken og Sarpsborg kirke Velkommen til en tilrettelagt byvandring i Kulåsparken. Vandringen vil være god selv om du er saktegående eller avhengig av rullestol. Vi møtes i Kulåsparken ved Paviljongen og starter vandringen her. (Det er mulighet for transport helt inn til Paviljongen, men ingen parkeringsmuligheter). Herfra forflytter vi oss til Sarpsborg kirke, underveis blir det stopp ved stasjoner med opplevelser som stimulerer ulike sanser. Vi har med oss fløytistene Marianne Aarum og Kari Andrea Johansen. Det blir sang ved Per Øyvind Brodtkorb. Vandringen avsluttes i Sarpsborg kirke, der vi inviterer til flere musikalske opplevelser og god mat. Vi er behjelpelige med transport og ledsager dersom det er ønskelig. Arrangementet er ferdig kl. 14.00. Arrangementet er gratis Påmelding til Helene Selvik innen 16. juli. helene.selvik@sarpsborg.com // Tlf: 99 23 65 41

4

www.olavsdagene.no


ONSDAG 24. JULI

Olavsdagene 24.-29. juli

5


OLAVSDAGENE UTSTILLING 15. JUNI - 31. DESEMBER

Dronning av Borg – utstilling laget til Allianse-markeringen Ville du giftet deg med en fremmed for å skape fred?

Året er 1019. Olav Haraldsson er i strid med svenskekongen Olaf Skötkonung. For å få bedre kontroll med nabolandet er plasseringen av hans nye borg ved Sarpsfossen et godt valg. Olav trengte likevel å bygge en allianse med naboene i øst for å samle riket. Med trusler fra Danmark var Olav avhengig av allierte i Sverige. Han trenger et bryllup. Dette var bakgrunnen for ekteskapet mellom Olav og Astrid. Astrids kropp var blekket som forseglet fredsavtalen mellom to fiender i en urolig tid. Men hvem var Astrid, og hva betydde ekteskapet? Hva er en allianse og hvordan har ekteskap vært utgangspunkt for alliansedannelse gjennom tidene? I denne utstillingen skal vi lette på brudesløret til Astrid - og i tillegg bli kjent med flere sterke kvinneskikkelser og deres allierte. Utstillingen er laget i samarbeid mellom Borgarsyssel Museum og Olavsdagene, i forbindelse med markeringen av tusenårsjubileet for Olav og Astrids giftermål i 1019. Den er en hyllest til dronning Astrid og andre sterke kvinnelige alliansebyggere der ute.

6

www.olavsdagene.no


15. JUNI - 31. DESEMBER

FOTO: HEIDELBERG UNIVERSITY LIBRARY. SIDE 1 OG 5

Inngangsbilletter kjøpes på Borgarsyssel museum. Priser: Voksen kr. 80,- // Barn kr. 35,FOTO: THOMAS ANDERSEN

Olavsdagene 24.-29. juli

7


OLAVSDAGENE KL. 09.00 TORSDAG 25. JULI Oppstart alliansevandring fra Skee kyrka utenfor Strømstad I utallige sagatekster, og andre skriftlige kilder fra middelalderen, ser vi betydningen av Båhuslen for norske konger og stormenn – slik også for Olav den Hellige. Alliansevandringen bringer oss fra Skee Kyrka og videre langs Borgleden og ankommer Sarpsborg på Olsokdagegn Dagen starter ved vakre Skee Kyrka fra 1100 tallet, som er en av de største steinkirkene fra middelalderens Båhuslen. Biskop Atle Sommerfeldt deltar, og det blir musikk i regi av Carl-Andreas Næss. Vi vandrer så i vakkert kulturlandskap og lærer mer om middeladerens Båhuslen og Pilegrimsfellesskapet Sta. Maria er med som vandringsledere og samarbeider med Den svenske kyrkan i Strømstad ved Frank Robra. Merk: Turen er på rundt 10 km i enkelt terreng, med noe stigning. Ta med sekk med drikke, noe å sitte på, litt nøtter eller sjokolade samt god matpakkelunsj. Det går buss fra Borgarsyssel museum kl. 08.15 og retur hjem er cirka 16.00. Pris: Vandring, buss tur/retur, samt fika i Skee kyrka 200,Billett kjøpes på www.ticketco.no Vi oppfordrer til å kjøpe billett på forhånd.

8

www.olavsdagene.no


TORSDAG 25. JULI

Det vil være mulig å delta på vandringen uten å kjøpe billett. Da må man selv sørge for transport til og fra. Fika i Skee kyrka inngår ikke. For info: Ta kontakt med helene.selvik@sarpsborg.com

Olavsdagene 24.-29. juli

9


OLAVSDAGENE ELGÅFOSS – INGEDAL FREDAG 26. - SØNDAG 28. JULI Alliansevandringen fortsetter Du har anledning til å vandre flere dager langs Borgleden og bli godt kjent i et vakkert og variert landskap. Pilegrimsfellesskapet Sta. Maria arrangerer dagvandringer fra Elgåfoss på grensen mot Sverige, og frem til Ingedal kirke. Du er hjertelig velkommen til å være med! Det arrangeres transport/samkjøring etter behov til start og stoppested disse dagene. Pakk både sekk og matpakke- og bli med! 26. juli – Elgåfoss – Bakke - 22 km 27. juli – Bakke – Fredriksten Festning – 15 km 28.- juli – Rød Herregård - Ingedal kirke – 16 km For mer info: Se olavsdagene.no og www.pilegrimsfellesskapet.no/pilegrimsfellesskapet-sta-maria-sarpsborg/ Du kan også ta kontakt på mail: pfstamaria@gmail.com Vandringene er gratis, men det kan påløpe noen transportkostnader ved transport/samkjøring.

10

www.olavsdagene.no


FREDAG 26. - SØNDAG 28. JULI

Olavsdagene 24.-29. juli

11


OLAVSDAGENE Kristin Sørsdal er mest kjent for sin oversettelse av Elena Ferrante som hun har vunnet flere priser for. I 2017 oversatte hun sakprosaboka Grensa av italienske Alessandro Leogrande og kom ut med en egen roman, Mare, som er lagt til øya Lampedusa mellom Italia og Libya. De siste to årene har hun som uavhengig observatør skrevet flere artikler om situasjonen for migranter og flyktninger sør i Europa. Fritt Ord. Arrangementet er støttet avFritt Ord.

12

www.olavsdagene.no


FREDAG 26. JULI KL. 18.00 FREDAG 26. JULI

Sommerforedraget på Storedal kultursenter «Migranter, murer og menneskeverd»

Etter fem år med reiser og opphold på Balkan, i Ungarn, Hellas og Italia, inn og ut av flyktning– og migrant-realiteter, frem og tilbake over europeiske grenser som gradvis har fått rollen som en ny mur, denne gangen mellom nord og sør, kommer Sørsdal hit for å prøve seg på et resonnement om hva som skjedde, og skjer, i Europa, etter 2015 og den så kalte flyktningkrisa. Hvordan forvandlet ordet migrant seg til ei svært kvass politisk stridsøks? Hvordan endret dette blikket vårt på mennesket bak ordet migrant og flyktning? Hvor er kompasset øynene våre trenger for å navigere i et endret Europa der et menneske kan skifte status fra menneske på flukt – eller streif – til trussel mot rikets sikkerhet i løpet av bare noen, få kilometer? Blikket blir til på ferden, og er utsatt for stadige justeringer. Det viktige er å legge ut på ferden, enten det er mentalt eller fysisk, uten et stivnet blikk. Arrangementet er gratis. Salg av kaffe, vafler, is og brus.

Olavsdagene 24.-29. juli

13


OLAVSDAGENE KL. 17.30 FREDAG 26. JULI Kongebryllup. St. Nikolas kirkeruin I sommer er det klart for et spennende samarbeidsprosjekt mellom Stiklestad Nasjonale Kultursenter og Olavsdagene i Sarpsborg. Vi gjenskaper kong Olav og prinsesse Astrids bryllupsgilde 1000 år etter at det var kongebryllup i Borg. Bryllupet finner sted samtidig, både i Sarpsborg og på Stiklestad med publikum som gjester. Vi lover en historisk vielse og et spektakulært bryllupsgilde, med bugnende matbord. Både historiske og kontemporære gjester deltar. Stas om publikum og gildegjester har mulighet til å ikle seg i vikingsinspirerte kostymer. ALDERSGRENSE 18 år for å delta på bryllupsgildet. Billett: kr. 395,- på www.ticketco.no Til vielsen er det ingen aldersgrense. Til denne trenger du heller ikke noen billett. Ledsagerbillett: kr. 295,Vi har et begrenset antall ledsagerbilletter. Disse koster kr. 295,- på grunn av matserveringen. Ta kontakt med info@olavsdagene.no dersom du ønsker ledsagerbillett til arrangementet.

14

www.olavsdagene.no


FREDAG 26. JULI

Olavsdagene 24.-29. juli

15


OLAVSDAGENE KL. 11.00-16.00 LØRDAG 27. JULI Familiedag på Borgarsyssel museum Denne dagen er middelalder, Olav den hellige og pilegrim i fokus og det vil bli aktiviteter for store og små. I år er det tusen år siden Olav Haraldsson giftet seg med sin prinsesse Astrid og i anledningen jubileet skal vi ha litt ekstra fokus på Astrid og allianser. Vi har blant annet en splitter ny utstilling om Astrid og andre kvinnelige alliansebyggere. Av barneaktiviteter har vi kroneverksted, skattejakt i friluftsmuseet og bygge middelalderbyen Borg i dataspillet Minecraft. I samarbeid med Pilegrimsfellesskapet Sta. Maria-Sarpsborg blir det pilegrimsvandring for barna, på og rundt museet. Underveis møter vi pilegrimer som forteller sin historie og spennede oppgaver løses. Produksjon av eget pilegrimsmerke, alle deltagere får utdelt diplom med pilegrimsstempel. På museet venter flere spennende aktiviteter. Salg av store og gode pilegrimsvafler. Du får også oppleve gregorianske tidebønner slik munkene i middelalderen sang, ved koret St. Olav Vocale. Inngangsbilletter kjøpes på Borgarsyssel museum. Merk at barne- og familievandringen starter kl. 12.00. Priser: Voksen kr. 50,- Barn kr. 25,-

16

www.olavsdagene.no


LØRDAG 27. JULI

Olavsdagene 24.-29. juli

17


OLAVSDAGENE KL. 20.00 SØNDAG 28. JULI

Konsert i gresset, med Carl Andreas Næss, Per Chr. Ellefsen og venner. St. Nikolas kirkeruin

Kjære musikkelskere. Velkommen til konsert i gresset! Under årets konsert har vi med oss et knippe musikere og sangere som det vil bli en opplevelse å lytte til. Ekteskapsinngåelsen mellom Astrid og Olav er utgangspunktet for Allianseåret 2019. Konserten ønsker å belyse den største alliansen – Kjærligheten. Vi lover en musikalsk allianse du sjelden har opplevd. Det feires med kunstnere fra øverste hylle: Marin Stallemo Bakke Ingrid Wisur Olav Løland Anina K. Radotina Abigail Millar Todd Eirikur Hauksson, Helga Johanne Størdal Pris kroner 295,Publikum oppfordres til å kjøpe billetter på forhånd. Billetter kjøpes på www.ticketco.no

18

www.olavsdagene.no


SØNDAG 28. JULI

Olavsdagene 24.-29. juli

19


OLAVSDAGENE KL. 10.00 MANDAG 29. JULI Pilegrimsvandring Skjeberg – Borgarsyssel På selve Olsok går turen fra den flotte middelalderkirken i Skjeberg. Dagen starter med gregoriansk sang fra St. Olav vocale. Turen går gjennom landskap som bringer oss gjennom århundrene - bronsealder, middelalder og nåtid. Turen ender på Borgarsyssel museum hvor det, tradisjonen tro, serveres rømmegrøt. MERK: Turen er på rundt 10 km i enkelt terreng. Noe asfalt. Ta med sekk med drikke, noe å sitte på, god matpakkelunsj og litt nøtter eller sjokolade. Vi ankommer museet rundt 15.00 Buss går fra Borgarsyssel museum for de som ønsker det kl. 09.30. Billettpris: 100 kr. – inkluderer buss, vandring og rømmegrøt ved ankomst på Borgarsyssel. Billetter kjøpes på www.ticketco.no Vi oppfordrer til å kjøpe billett på forhånd. En kan også være med uten å bestille billett men må da ordne transport selv. For mer informasjon, ta kontakt med pfstamaria@gmail.com

20

www.olavsdagene.no


MANDAG 29. JULI

Olavsdagene 24.-29. juli

21


OLAVSDAGENE KL. 18.00 MANDAG 29. JULI Olsokgudstjeneste i St. Nikolas kirkeruin Vi feirer Olsok-gudstjeneste i St. Nikolas kirkeruin. Predikant denne dagen er Biskop emeritus fra Stavanger, Erling Pettersen, Biskop i Borg, Atle Sommerfeldt, deltar. Sang ved St. Olav vocale og musikk ved kantor Carl-Andreas NĂŚss og musikere fra Det norske blĂĽserensemble. Kirker og menigheter fra hele distriktet er invitert til denne flotte fellesgusdtjenesten. Velkommen til gudstjeneste!

22

www.olavsdagene.no


MANDAG 29. JULI

Olavsdagene 24.-29. juli

23


OLAVSDAGENE.NO

Følg oss på facebook

I 2019 er det tusen år siden bryllupet mellom Olav Haraldsson og Astrid Olofsdatter fant sted her i Borg. Med utgangspunkt i ekteskapsinngåelsen, har vi valgt ALLIANSE som et gjennomgående tema for Olavsdagene 2019 som sees på i tre perspektiver:

• Allianser i vår tid • Allianser i vår fortid • Allianser i vår fremtid Velkommen til olsokfeiring i Sarpsborg 2019.

DEN NORSKE KIRKE Kirkene i Sarpsborg

Olsok i Sarpsborg arrangeres i sammarbeid med

Profile for HIRVI AS

Olavsdagen - Olsokfeiring 2019  

Vi gleder oss og ønsker dere velkommen til årets Olsok-dager i Sarpsborg 24.-29. juli.

Olavsdagen - Olsokfeiring 2019  

Vi gleder oss og ønsker dere velkommen til årets Olsok-dager i Sarpsborg 24.-29. juli.