Page 1

PORTFOLIO

Marshall Drennan


CONTACT INFO Name: Marshall Drennan Phone: (972) 742-2303 E-mail: Marshall.Drennan@gmail.com Address: 2516 Dove Creek Ln. Carrollton, TX 75006


CONTENTS Undergraduate: Jim Kimmel Center Roswell UFO Museum Aquatic Center 200 Meter Obstacle

JKC 3-6 UFO 7-10 2MO 11-14

Study Abroad: Paris: Passage Du Caire

PDC 15-18

Graduate: Historic Preservation: Lubbock Post Office Healthcare: Presbyterian Cancer Treatment Center

LPO 19-22 PCT 23-26

2


JKC

STUDIOS

OBJECTIVE: The Studio began with discovering an original way to fold a buttondown shirt. Once the folding pattern was established we went to the Jim Kimmel Center located in downtown Lubbock (shown right), where we studied the structure. We then applied the folding pattern from the shirts to the structure of the JKC to create a new structural system that in turn created an entirely new building. This being an early studio, program wasn’t emphasized as much as form itself. Therefore, general programmed areas were created to fulfill the idea of this building transforming into a place where artists can live, work, display, and teach.


DIAGRAMS:

The images on this page show the process that was used to apply the folding technique, I invented with the button down shirt, to the structure of the existing building. This process split the building into five unique structural sections that would later become the separations for the different elements programmed within. NEW STRUCTURE PLAN

CLASSROOM

LIVING

CLIMBING STRUCTURE

LIBRARY

4

JKC

GALLERY

UNDERGRAD


EXPLODED AXON:

CLIMBING STRUCTURE

LIBRARY

The exploded axon highlights the different program areas that were created by the folding of the buildings structure. I used the three dimensional modelling program FormZ to make the exploded axon shown on this page. The drawing on the left is the full drawing and the rest are zoomed in for better detail.

GALLERY

CLASSROOM

LIVING 3D STRUCTURE AXON


DIGITAL AND PHYSICAL MODEL:

6

JKC

The FormZ digital model and the laser-cut physical models shown here display the basic structure of the new building. From these views the climbing structure is highlighted, which creates a great space not only for climbing, but also as an inclined seating area for events in the courtyard.

UNDERGRAD


UFO

MUSEUM

OBJECTIVE: We began this studio by traveling to Roswell, New Mexico, and touring their current UFO Museum which was an old converted movie theater. After the tour we understood the needs of a UFO Museum and picked a small thin site down the street to propose our designs. This studio had a strong emphasis on programming which was addressed thoroughly in the design for the museum. The needs of this museum go beyond gallery space and include a small theater, research library, a small temporary living area for visiting researchers, and a cafe.


SITE AND 1ST - 3RD FLOOR PLANS: OPEN TO BELOW

SERVER ROOM

RESEARCH CENTER

MAIN ELEVATOR

A

A

THIRD FLOOR PLAN N

The plans on this page show how the first three levels of the museum are programmed as well as how narrow the site is. The site was adjacent to a small parking lot that was repurposed to include outdoor seating for the cafe.

GALLERY

RESEARCHER LIVING QUARTERS

ESCALATOR

BATHROOM ESCALATOR

A

A

MAIN ELEVATOR

SECOND FLOOR PLAN N

WEST 3RD STREET

GIFT SHOP

CAFE

KITCHEN

BATHROOM

MAIN ELEVATOR

RECEPTION

ESCALATOR

PARKING

ROOF PLAN

N FIRST FLOOR PLAN N

UFO MUSEUM:

A

8

UFO

NORTH MAIN STREET

THEATER

A

UNDERGRAD

IN LO


4TH FLOOR AND SECTION:

The rendering and section shown on this page, display the escalator and elevator tubes that provide vertical transportation throughout the building. The museum tour begins on the top level, reached by the elevator, and continues down through the building via the escalator tubes. These tubes were to give the patron the feeling of being in a spacecraft.

STREET VIEW OF SITE

RECEPTION

GALLERY

LOFTED LIBRARY

WEST 3RD STREET

SERVER ROOM

GALLERY

BATHROOMS

NORTH MAIN STREET

RESEARCH CENTER

BEDROOMS

ESCALATOR

RECEPTION

THEATER

ESCALATOR MAIN ELEVATOR

SECTION A

N

ROOF PLAN

STORAGE

SECONDARY ELEVATOR

N

UFO MUSEUM:

GALLERY

LOFTED LIBRARY

RECEPTION

The goal behind the design of the Roswell UFO Museum was to separate the different required function while at the same tame arranging the spaces in a proximity to each other that creates a sensible and desired flow of traffic. The completely public space of the cafe and gift shop is located on the ground floor in direct proximity to the street and the side park. This gives normal pedestrians the oppurtunity to shop and eat at the cafe without any feeling of obligation to enter the museum itself. For those entering the museum, they are taken to the top story, which seperates them from the street level and gives the sense of a real threshold being crossed. The museum has large gallery space availabel for just about any exhibit that they would like to show off. The transportation between the levels is located outside of the used floor space so that it does not use any space that the gallery might need. The research center is located towards the back and is accessed through its own elevator. There are four overnight stay rooms, a large research area, and a lofted library. Also through the reasearch center receptionist area there is access to a theatre where lectures can be taught or movies viewed. The building contains three different functions in one unified envelope.

STREET VIEW

OPEN TO BELOW

A

MAIN ELEVATOR

FOURTH FLOOR PLAN

N

ESCALATOR

A


DIGITAL MODEL:

The digital renderings on this page show the top floor structure (shown below) as well as the escalator and elevator tubes connecting the floors from the exterior (shown right). The exterior rendering (shown right) displays how the building’s structure and design give an alien appearance, especially in the setting of Roswell, New Mexico.

UFO

10

UNDERGRAD


2MO

FACILITY

OBJECTIVE: This studio was a group project to jointly make an olympic swimming training facility. Each person was assigned an event to create a facility for. I was given the 200 meter obstacle which used to be an event but is no longer used. This space is meant to be used as an intense training facility, but can transform to be used for public recreation as well. This studio emphasized structure and even more specifically the roof.


FLOOR PLAN AND USE: The Plan shows the layout of all the elements involved in this training center and how they work together. While not in use for training the center can be used as a lazy river for guests represented by the green line. Below the plan is a diagram of traditional 200 meter obstacle race components compared to what those training here will have to go through. The rendering below is a view from behind one of the starting platforms.

2MO

12

UNDERGRAD


SECTIONS AND DETAILS:

The sections on this page show how the structural system is tied together. The columns, which are disguised as a “light tube� with a skylight above, support a trussed roof system (shown below) that is masked by a layer of fabric hovering over the training center. As shown in the top section, the training boats are connected to the roof system and can be raised or lowered as needed.


RENDERINGS:

14

2MO

The renderings on this page are from opposite corners of the facility. The rendering below shows the side where the starting platforms are located and shows off the “light tubes� throughout the facility. The rendering to the right shows a good view of the climbing platform as well as the bridge that people would use to move to the lounge areas.

UNDERGRAD


PDC OBJECTIVE: To take a Parisian shopping area that is located within a block of buildings, called the Passage Du Caire, and where the pathways join, create a node experience that creates a connection to the North side as well as an identity to revitalize the failing passage retailers. Also, we were to add a retail aspect of our own in an empty space located adjacent to the node. Our concept was to create a node where all passageways come together symmetrically in the vicinity of a restaurant the brings people to the shopping center.

NODE


SITE AND GROUND FLOOR PLAN:

Below is the finished roof plan of the node, which shows how we solved the problem of creating a symmetrical thoroughfare and celebrated junction point within the passage. The Plan shown to the right is of the ground floor and shows the walk-up crepe stand, the indoor/outdoor cafe as well as how the trees create a path that leads to the entrance.

N XA

IE DR

OUTDOOR SEATING

IE DR AN EX AL

P7

1

C P8

CREPE STAND

STAIR

KITCHEN

CAFE

B P8

16

PDC

E RU

D’

RU

LE ’A ED

STUDYABROAD U

I CA

RE


2ND FLOOR AND 3D-AXON RENDER:

RU

ETT

LE ’A ED

N XA

IE DR

P7

The second floor plan (shown left) reveals the more intimate restaurant/bar area that overlooks the courtyard, node, and passage ways through the shopping center. Below is a FormZ rendering of the project shown from the designed walk-up and entryway. This view also displays the node and glass roof structure that enhances the passageways throughout by providing an outdoor feel with weather protection.

1

C P8

BOOTHS

STAIR B P8

BAR


DETAIL, SECTION, AND RENDERINGS:

Below is a 3D FormZ detail of the point on the node pentagon showing how the building joins together. The Section shown to the right displays the proportions of the hallway and node as well as how the restaurant on the second floor plays off of the opportunity for views by stepping up for the center booths while simultaneously lowering the ceiling for a more intimate feeling.

CUSTOM TUBE STEEL

E

A

D

P8

P8

P8

C

4x4 ALUMINUM MULLION

P8

3X4 BANISTER

ANCHOR BOLTS

4x4 ALUMINUM MULLION

5/8” STEEL PLATE

TINTED GLAZING

RUSTICATED STONE BLOCK MORTAR

CLEAR GLAZING

B ROOFING MEMBRANE ALUMINIUM FLASHING

EVERETT MARSHALL DRENNAN P7 GREG

PASSAGE DU CAIRE REMODEL

GYPSUM SOFFIT

5

ELLIS & VERNOOY - PARIS, FRANCE - SUMMER ‘09

NODE CORNER STONE DETAIL JULY 8, 2009

0

5

18 10

PDC

4x4 ALUMINUM MULLION

STUDYABROAD

6x14 TUBE STEEL 12” WIDE FLANGE BEAM

2” RIGID INSULATION GREG EVERETT

INTERIOR RENDERINGS


LPO

REMODEL

OBJECTIVE: The Lubbock Post Office was built in the 1930’s and has since undergone two renovations, but is currently sitting without a tenant. Our studio was run by a preservationist who gave us the task of creating a new program and layout for the interior while keeping the exterior and history of the building intact. To solve this issue I proposed creating a downtown graduate architecture school for Texas Tech; within this program I was able to take the floor plans back to the way they were originally in 1930.


BASEMENT:

The basement has light wells on two of the sides which I thought would be conducive to use as a reading area in a library as well as a few classrooms and a print shop. The basement shop is where the machinery such as the laser cutter and CNC machine would be kept. The service elevator would be used to bring projects to and from the basement shop. Library Shop Support Classrooms Print Shop

LPO

20

GRADUATE


GROUND FLOOR:

The ground floor shop has access to the back of the building and is where most of the wood working and model building materials and machines would be located. The reception area would also house a small graduate administrative staff. The cafe would serve the students, public, and would be a great asset for after hours lectures or presentations. Shop Reception Lounge Cafe


3RD FLOOR:

The second and third floor layouts are almost identical except where there is a gallery on the third floor, instead there would be classrooms on the second floor. The third floor gallery is the original court room and is one of the few rooms still original to the building. These floors are where the original floor plans come to life and create small studio spaces for the students to work in privacy or small groups.

Shop Reception Lounge Cafe

22

LPO

Support Gallery Studio

GRADUATE


PCT

RETREAT

OBJECTIVE: Presbyterian Hospital in Dallas, currently, has a small cancer treatment center. Our task was to add on to this center to create a complete treatment center, using the existing site. My concept was to mimic the experience one would receive when driving up to and entering a resort hotel. This would give the patient a better feeling about their treatment before they even enter the building. This studio emphasized having a successful program where all the spaces worked together and still entertained the main concept.


rec

SITE AND PRELIM SPACIAL DIAGRAM: Lobby

Pharm STAT

support

The site diagram below and Google Earth image to the left show that there is a creek to the south ofinfusion therapy the existing building bordered by many trees on both banks. The main idea behind my center was to capitalize on these views as much as possible, while maintaining an efficient flow of program throughout the building.

office suite hematology

exam

admin/public support

staff admin

rec

px treat plan rec

Pharm STAT

Lobby support office suite hematology

24

PCT

infusion therapy

admin/public suppo

GRADUATE


Ambulance

FINAL PLANS:

535

530

CT Simulator

Vault

Nuclear Medicine

Diagnostic Radiography

Computer Room

Src. Sto.

Patient B/HDR Pet/CT Toillet Cont. Cont. Room Room

Vault

LANE

Vault

Hot Lab

Equipment Storage

Hot Lab

Brachytherapy /HDR Procedure Room

nurse /phys alcove

FOGELSON

Cold Lab PET/CT Room

Linear Accelerator Med- SubAlcove Waiting

SubWaiting

Gamma Knife

Linear Accelerator

Exam

Exam

Exam

Exam

Exam

Billing

Dress

Dosim Dosim

Consult

Rad Onc

Unit Sec Retail Comp Med

Dress Dress

Phys

Workroom /Files

Research

Dress

Conference Room

Equipment Room

Dress

Break Room

RR

Phys

Nurse Alcove

The the finalized spaces for the treatment center which incorporates three large courtyards, front side parking, and sweeping views of the creek to facilitate the concept of a cancer treatment retreat. Through carefull planning and iteration I was able to program all the spaces to work together harmoniously

RR IT Cubicle

Patient RR RR

Locker Room

Med Cubicle

Check in/out

Oper

Mens Girls Toilet Toilet

Dress

Stretcher Storage

Gowned Waiting

Gowned Waiting

Patient Intake

Nurse Pract.

Dosim Dosim

525

General Storage

Exam

Patient Toillet

Consult Radiation Oncology

Gamma Knife

SUPPORT SERVICES BUILDING plans shown are

0 52

Wheel Chair

Vender Kiosk

Vender Kiosk

Reception

Pharmacy

Cashier

Vestibule

Retail

Surg Sched

Support Patient Consult

515

Patient Library

Exam Room Consult

Storage RR

5

52

Med Area IV Comp Room AnteRoom

Workroom /Files

Womens Toilette

Intake Pat Stat RR

Chemo Prep Room

Procedure Room

Admin Super

PharmTech Receiving Mens Old Storage Toilette Station

Sub Wait

Check in/out

Exam

Exam

Exam

Coord

S RR

P RR

Clean Supply Room

Scale Exam

Check in/out

520

Med Alc

Workroom /Files

Infusion Area

Exam

Billing

P RR

Infusion Treatment Room

Exam

Phys

Phys

Phys

Phys

Exam

Spec Coll

S RR

Nurse Work Station

Clean Supply Room

Work Area Soiled Utility

Med Nou Alc Alc

Infusion Treatment Room

Break

Work Area

Work Work Room Room

Work Room Work Room

Physician Conferance Room

510

Exam Room

Copy Room

505

Clean Supply Soil Lin

500

Pantry Furn Storage

Supply Storage

Office Res

Office Shared Office Social Office Social

Pat RR

Rec

0 51

Check In/Out Work

Consult Room Office Patient Office Patient

Office Patient 5 50 0

Massage Accu Massage Accu

Office cca

Office Social

Activity

Infusion Area

50

Infusion Treatment Room

Office Office Tumor Res

Office Office Medical Director Director

Staff Coff RR

Exam Room

Work Room

Office Nurse Practition Tumor

Conference

Patient Toilet

Phys Phys

Office Clinical

Exam Room

Workroom /Files Storage

Pat RR

Blood Draw

Nurse Work Station

Exam

Patient Intake

STAT Lab

Infusion Area

Exam

Conference


RENDERINGS:

The rendering below shows the main entrance of the building with the porte cochere where people can be dropped off or take their cars to be valet parked. The view to the right displays an open air courtyard, within the radiology department, that will bring light and green space inside the normally dark areas surrounding the linear accelerator vaults.

PCT

26

GRADUATE

MD Portfolio  

This is the portfolio that I made to showcase my work and experience from the Texas Tech University School of Architecture

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you