Turbeskrivelse Kertemindes Haven ved Havet

Page 1


Denne Turbeskrivelse guider dig gennem noget af Fyns smukkeste natur på Fyn. Vi starter turen hos Turistbureauet i Kerteminde og kører sydpå af Hindsholmvejen og hen over Langebro. Lige efter Langebro drejer vi til venstre  langs vandet. På venstre side ligger Rudolf Mathis som er en af Danmarks bedste fiskerestauranter. Vi fortsætter langs havnen forbi de gamle træskibe og umiddelbart herefter ser vi beddingen, hvor fiskekuttere fra Fyns største fiskerihavn Kerteminde kommer på land og vedligeholdes med faglige kompetencer. Vi drejer nu til højre  ad Havnegade, gaden der altid har huset mange af egnens fiskerfamilier. Ved Klintevej drejer vi til højre  og 100 meter fremme skarpt til venstre  ned ad Skovvej. Skovvejen fører os ind i skoven, forbi byens tennisbane, petanquebane og krolfbane, alle aktiviteter som samler flere 100 friske pensionister stort set hver formiddag. Vejen fører os ind til det hyggelig og up to date vandrehjem lige midt i skoven. Her ses på venstre side Skovpavillonen som vækker gode minder hos enhver halvgammel kerteminder – det var her man samledes til nattergalefest den 12. maj. Vi fortsætter langsomt af vejen og drejer i svinget til højre  ned af Blåledvej - en privat vej. Vi bevæger os nu ind på ”forbudt” området, som Hofjægermester, godsejer Rudolf Iuel venligst har åbnet for os!

2


Vi kører langsomt ned af Blåledvej og drejer hurtigt til højre  af Tyveleddet. Vi fortsætter lige ud gennem parken i det private området hvor vi kan nyde de smukke gamle huse og synet af Lundsgaards hovedbygning. Den åbne udsigt er noget som generationer har værnet om, for at man kunne se Revninge Kirke direkte fra hovedbygningens vinduer. Vejen fører os fra Tyveleddet tilbage på Blåledvej som vi nu fortsætter på. Lidt oppe af vejen deler den sig – til højre mod Revninge og til venstre mod Lundsgaard Gods. Her tager vi turen mod Godset, og nu hvor vi forlader de private skovveje, kommer vi frem til Anexet og Kulturcenter Lundsgaard. Dette fantastiske sted blev indviet 23. juni 2015, og kunst og kultur blomstrer i den grad i disse vidunderlige rammer, som bl.a. Real Dania har medfinansieret. stop ved Anexet Den tidligere inspektørbolig (bygningen overfor kunst og kulturstedet), tilbydes i dag som en moderne feriebolig for større selskaber. Her kan man opleve den gamle historie, drømme sig tilbage til hine tider, men samtidig nyde de moderne faciliteter som ønskes af nutiden. Fra Lundsgaard Gods / Anexet fortsætter turen ud gennem Porten, som danner en billedskøn ramme, hvor synet af Storebælt bjergtager enhver, nu køres der langsomt ad grusvejen forbi Lundsgaard hovedbygning for sidste gang.

3


Vi kører fra grusvejen til højre  ud på den store Klintevej langs med vandet. Med vandet på højre side fortsætter vi til enden af vejen. Her drejer vi til højre  ud på Odensevej hvor man på venstre side med det samme kan nyde synet af Robert Lund Jensens statue af Fiskerpigen – i daglig tale kaldt for Amanda. Navnet Amanda indgår i mere end 50 lokale virksomheder og produkter. Turen går over Langebro og til højre  forbi den helt nyanlagte renæssancehavn. Ved næste lyskryds drejer vi til højre  forbi Fjord og Bælt, hvor marsvin og sæler boltrer sig i havnens rene vand, her er såvel mulighed for skønne oplevelser og forskning med fokus på marsvin og sælers levevis og trivsel. Vi fortsætter ligeud langs Nordre Havnekaj. Turen henover marinaarealet er en meget yndet rute, her kan vi glæde os over en Marina som er i vækst og som gæstesejlerne kårede som året Marina i 2015, en hædersbevisning som vi er meget beærede og stolte af. Fra Nordre Havnekaj rundt forbi Restaurant Sejlklubben drejer vi til højre  ind på marinaarealet. Her følger vi Marinavejen, drejer kort mod højre  og ser lige fremme ophalerpladsen. Vi drejer her til venstre  og følger vejen langs med Søsportcentret som huser Sejlklubben, Motorbådsklubben, Kajakklubben etc.. Hvor Marinavejen drejer rundt til venstre  kommer vi forbi Kerteminde Minigolf hvor vi på modsatte side ser del af de nyere kæmpevillaer, ligesom kigget op til Hindsholmvej vidner om Kertemindes storhedstid som velhaverkvarter.

4


Vi når nu frem til Hindsholmvej hvor vi drejer til højre  Bemærk til venstre den meget smukke edderfugl, som er skabt af billedkunstner John Olsen, som vartegn for Johannes Larsens Museum. Museet byder årligt mere end 50.000 gæster velkommen til helt unikke oplevelser i kunstnerens hjem og atelier. I de to nyere udstillingsbygninger indbydes til skiftende udstillinger, koncerter og andre kulturelle aktiviteter Turen af Hindsholmvej langs Nordstranden er en stille og rolig tur, som fra ca. 1. juni forvandler sig til nærmest langsom køkørsel for at finde parkering og en god plads ved en af Fyns allerbedste strande. Kerteminde lægger med glæde strandareal til de mange gæster fra nær og fjern, når det klare, rene badevand nærmer sig de 18-20 grader og livredderne overskuer kysten fra morgen til aften. Når vi på venstre side har passeret forbi det lille ishus starter Sommerbyen hvor man højt oppe af Hyrdevej til venstre kan ane den tidligere Husflidshøjskole. De smukke bygninger der minder os om en tid med husflid og håndarbejde, er i dag under ombygning til ca. 70 lejligheder. Vi fortsætter af Hindsholmvej og passerer byens hyggelige familiedrevne campingplads, videre forbi nogen af de små hyggelige feriehuse inden vejen drejer skarpt til venstre . 2 km længere fremme drejer vi så til venstre  ad Tårup Østergyde (skiltet viser Gårdbutik 2 km), lige på hjørnet ser vi den gamle skole, som har dannet rammen om musiker Kim Larsens familie. Forude mod venstre kan vi ane den helt fantastisk flotte golfbane som åbnede i 2017. Det er Lego familien der står for byggeriet, og alt er af højeste kvalitet. Great Northern som golfbanen er navngivet, vil fremstå som én af verdens bedste baner i international sammenhæng.

5


Samtidig med anlæggelsen af Great Northern har kommunen tilbageført inddæmmede arealer til det sølandskab som man kendte før afvandingen. Sølandskabet har fået navnet Sybergland, og vi kan glæde os over et rigt og varieret fugleliv, ligesom vi har taget sølandskabet til os som et yndet naturområde for ophold og vandreture. På Tårup Østergyde passerer vi på venstre hånd et af egnens hestestutterier. Vi drejer til højre  ad Lille Salbyvej (skiltet viser Mesinge 3 km) til venstre ser man indsejlingen til Odense Fjord ved Gabet. 2. stop er ved Nybro Frugt Lidt fremme af Lille Salbyvej ser vi på venstre  hånd skiltet med Gårdbutik og Mosteri, her er man velkommen til at kigge forbi. Gårdbutikken byder på diverse frugtmoste og andre lækkerier. Fortsætter vi af Lille Salbyvej går turen her efter til højre  ad Fyns Hovedvej og 250 meter fremme drejer vi til højre  af Hindsholmvej mod Kerteminde (Kerteminde 315). I svinget i Salby skal vi til venstre  ad Salby Bygade, her i landsbyen lever landbrug, småerhverv og familier i skøn forening. Duften af landbrug breder sig i perioder, men som en del af et landsbymiljø, er det kun et positivt tegn på årstidernes skiften. På vej ud af Salby drejer vi til venstre af Rødsbækvej ad de små snoede veje forbi det gamle og for længst nedlagte mejeri, og nærmer os nu Viby Mølle. Denne mølle passes af et lokalt møllelaug, som vedligeholder møllen og sørger for at den kværner og maler korn i sommerperioden.

6


Vi kører langsomt ind i den velbevarede landsby Viby, byen hvor der ånder fred, ro og fordybelse i skøn forening med de lokale landmænds moderne aktiviteter. Drej til højre  ad Maimosevej, ved den gamle, nedlagte brugsforening (skiltet viser mod Kerteminde 315). Vi kører mod Godset Hverringe. For enden af Maimosevej drejer vi til højre  ad Hverringevej, som leder os hen til Hverringe Gods. Over for hovedbygningen ligger den gamle smedje, som har overlevet århundreders stærkt stigende trafik smyge sig tæt op ad bindingsværksbygningen. Fortsætter vi lige frem kommer vi forbi avlsgården på højre side. Driftbygningerne rummer en moderne smedje og nybyggede maskinhuse, medens de originale avlsbygninger er omdannet til videncenter for bygningskultur med mulighed for at studere århundreders byggematerialer. Denne værdifulde samling af historisk viden om håndværkeres traditioner er blevet realiseret i tæt samarbejde med Real Dania. Drej her til venstre  ad den lille ikke asfalterede vej, som leder os tilbage mod hovedbygningen. Hverringes hovedbygning er fredet, og enhver bygningsmæssig ændring skal godkendes af fredningsmyndighederne. Hverringe har igennem 300 år været i Juel slægtens eje.

7


Huset indeholder 5 stuer og sale, 1 bibliotek, 5 soveværelser, 12 gæsteværelser, 2 køkkener, 8 toiletter/badeværelser, 160 meter gange, 9 pigeværelser, plus kontor og godskontor i alt 75 rum. Grundareal 940 m2 beboet areal 2.290 m2 + 775 m2 loftsrum. Der er 177 fag vinduer med i alt 2.832 ruder, hvilket betyder at der i alt er 22.656 hjørner, der alle skal pudses en gang i mellem. Hverringe gods ejer ca. 50 huse og gårde på Hindsholm, alle ejendomme med blå postkasser er en del af godsets besiddelser. Tilbage ved asfaltvejen drejes til højre  ad Hverringevej. Vi forlader Hverringe med det nedlagte herregårds gartneri, som i dag er en del af parken, og kører mod landsbyen Måle. Ved indkørslen til Måle på bakken til venstre ligger en af de skønneste gårdbutikker. Knud på Bakken, som han hedder, sælger udelukkende egne produkter avlet nænsomt og med en dyb kærlighed til såvel produkterne som de mange faste kunder. I svinget, hvor vi følger Måle Bygade til venstre  er der henvisning til ”Røgeriet” et røgeri som på samme måde rummer kærlighed, fordybelse og ro om såvel processen som resultatet. Røgeriet leverer sine kvalitetsprodukter til de mest anerkendte restauranter verden over. En stille stund, med tilbud om smagsprøver, i røgeriets have, sætter verden omkring dig fuldstændigt i stå, og du går derfra med en forståelse af at kvalitet er værd at opsøge og vente på. Landsbyen Måle ånder fred om dagen, de mange smukke huse er eftertragtede som ramme for børnefamilier, som værdsætter miljø, natur og fordybelse. På vej ud af byen kører vi ad Målebakkevej op mod Måle Bakke, nu nedsætter vi farten markant, for nu skal der være mulighed for at se ud over Storebælt med øen Romsø til højre.

8


Skråt foran til højre ses Stubberup kirke, kirken hvor Marsk Stig ifølge sagnet ligger begravet. På venstre hånd ser vi kranen på Lindø Industripark og Odense Havn. Måle Bakke er med sine 32 meter det næsthøjeste punkt på Hindsholm. Lidt længere fremme på venstre hånd passerer vi Viby Forsamlingshus, som for lokalsamfundet er et meget vigtigt samlingspunkt. Såvel traditionsbundne fælles arrangementer for egnens beboere, som rigtig mange private fester sikrer husets beståen. Men her som mange andre steder, forventes der en enorm indsats af frivillige kræfter, for at sikre økonomien. Lige efter den for længst nedlagte lokale skole drejer vi til højre  ad Blæsenborgvej mod Camp Hverringe og Bøgebjerg Strand. Til venstre ses Viby Kirke der er opført i 1340 af munkesten. Bemærk at tårnet er placeret i den østre ende! Vi følger Blæsenborgvej hele vejen op til Camp Hverringe, hvor vi på modsatte side kan se radartårnet, som er et vigtigt pejlemærke for de mange skibe som hver dag passerer igennem Storebælt. Camp Hverringe er med sine 5 stjerner en særdeles anerkendt og velbesøgt plads, der tilbyder faciliteter af højeste kvalitet. 3. stop ved Bjørns Krat! Ved Camp Hverringe drejer vejen skarpt til venstre  og vi kører nu på Bøgebjergvej. Her passere vi de mange sommerhuse i vandkanten hvor man kan gøre holdt ved Bjørns Krat.

9


Vi følger kanten af Bjørns Krat og drejer til venstre  ad Hersnapvej (skiltet viser Hersnap 2 km). Ved gadekæret i Hersnap drejer vi til venstre  ad Hersnap Bygade (skiltet viser Store Viby). Her som så mange andre steder på Hindsholm kører vi nu langs velpassede frugtplantager, ikke mindst kirsebærplantager som giver en betydningsfuld indtjening på Hindsholm. Kerteminde er specielt kendt for sin Kirsebærfestival hvert år den 3. weekend i juli. Her byder vi hjertelig velkommen til mere end 40.000 besøgende over de tre dage festivalen fejres.

Lige efter Hersnap, første vej til højre, drejer vi ned ad Birkebjergvej (Dalby 2 km) og endnu engang fornemmer vi duften af frugt og forsommer, når vi lister ad de snoede veje op over ”bjerget”, nyder udsigten mod Dalby og nærmer os den lille by med de to kirker. Ved indkørslen til Dalby kører vi til højre  ad Dalby Bygade og nyder synet af Dalby Valgmenighedskirke og umiddelbart efter når vi den gamle forskole. I 1852 begyndte Chresten Kold sin egen friskole i Dalby og et par år efter tilførte han også Dalby en højskole. Chresten Kolds tanker, ord og handling er stadig meget knyttet til denne egn. Vi følger vejen rundt til venstre  og kører nu forbi Hindsholms eneste folkeskole, og umiddelbart efter ligger på højre hånd Dalby Kirke som er opført mellem 1150 og 1200.

10


Vi når nu til den store Fynshovedvej hvor vi drejer til venstre  mod Mesinge. Lige når vi kører ud ad byen ser vi Bregnebjerg til venstre. Bregnebjerg danner rammen om rige traditioner blandt egnens beboere og er et vigtigt samlingspunkt for alle aldersgrupper. På vej mod Mesinge krydser vi Hindsholms cykelsti, som er anlagt på den nedlagte jernbanestrækning Kerteminde Martofte. 4. stop ved Kirkeladen I Mesinge drejer vi til højre  ved ”Min Købmand” og der er virkelig vores alles købmand der har åbent 14 timer i døgnet alle årets dage. Nu glæder vi os til kaffen og gør derfor et hvil på parkeringspladsen ved Mesinge Kirke og besøger så Mesinge Kirkelade. Mesinge Kirke er den tredjestørste landsbykirke på Fyn, og den er opført mellem det 11. og 12. århundrede. Kirken kaldes i folkemunde ”Skt. Karen med den blå kåbe” muligvis på grund af en tidligere blytækning på kirken. Kirkeladen er den ældste bygning i sognet efter Kirken. Bygningens formål er knyttet til kirken, det var således her, bønderne skulle betale tiende (kirkeskat) i det 12. århundrede. Tiende blev delt i tre dele, biskoppen, præsten og kirken. I 1678 blev Kirkeladen omdannet til hospital for senere at overgå til husvildebolig. I 1972 dannedes en forening til bevarelse af Kirkeladen. Mesinge Kirkelade er som en af de meget få i hele landet fredet i klasse A, og ved selvsyn kan man nu glæde sig over, at ”kirkeladeforeningens” arbejde er lykkede.

11


Adresser Her kan du finde navnene og adresserne på stederne, som nævnes i Turbeskrivelsen. Listen er sat alfabetisk efter betegnelserne der anvendes og efterfølgende står navnet. Nogle af stederne findes ikke i dag, men adressen hvor for eksempel bygningen lå, er med på listen.

Amanda Odensevej 2, 5300 Kerteminde Anexet og Kulturcenter Lundsgaard Lundsgårdsvej 15, 5300 Kerteminde Beddingen Ligger på Dosseringen, 5300 Kerteminde Bjørns Krat Ligger på Bøgebjergvej, 5380 Dalby Bregnebjerg Der er adgang via en sti ved siden af Fynshovedvej 258, 5380 Kerteminde (Byens hyggelige familiedrevne campingplads) Kerteminde Camping Hindsholmvej 80, 5300 Kerteminde Bøgebjerg Strand Bøgebjergvej, Bøgebjerg Strand, 5380 Dalby Camp Hverringe Blæsenborgvej 200, 5380 Dalby Dalby Friskole Lå på Dalby Bygade 51, 5380 Dalby

12


Dalby gamle Forskole Lå på Dalby Bygade 49, 5380 Dalby Dalby Højskole Dalby Friskole blev også brugt til Dalby Højskole Dalby Kirke Dalby Bygade 1, 5380 Dalby

(Dalby Valgmenighedskirke) Betlehemskirken Dalby Bygade 48, 5380 Dalby Den gamle Smedje Ligger på Hverringevej over for Hverringe hovedbygning Den nedlagte brugsforening Lå på Viby Bygade 2, 5370 Mesinge i en ældre stråtækt bindingsværksbygning Den nedlagte lokale skole Målebakkevej 76, 5370 Mesinge (Den tidligere Husflidshøjskole) Sortekilde Hyrdevej 9, 5300 Kerteminde Det nedlagte mejeri Lå omkring svinget på Rødsbækvej, 5370 Mesinge Fiskerestauranten Rudolf Mathis Dosseringen 13, 5300 Kerteminde Fjord og Bælt Margrethes Pl. 1, 5300 Kerteminde Great Northern Great Northern Avenue 1, 5300 Kerteminde

13


Hindsholm cykelsti Mellem Mesinge og Martofte er der en virkelig fin cykelsti på den gamle jernbanestrækning. Du kan blandt andet køre af og på cykelstien i Dalby og Stubberup. Hverringe Gods Hverringevej 206, 5300 Kerteminde Johannes Larsen Museum Møllebakken 14, 5300 Kerteminde (Kajakklubben) Kerteminde Kajakklub Marinavejen 6, 5300 Kerteminde Knud på Bakken Har sin gårdbutik på Måle Bakke Krolfbane Ligger ved Skovpavillonen Lindø Industripark Kystvejen 100, 5330 Munkebo Lundsgaard Gods Lundsgårdsvej 15, 5300 Kerteminde Marina Marinavejen 4, 5300 Kerteminde Mesinge Kirke Mesinge Bygade 55A, 5370 Mesinge Min Købmand Mesinge Bygade 54, 5370 Mesinge (Minigolfbanen) Kerteminde Minigolf Marinavejen 16, 5300 Kerteminde

14


(Motorbådsklubben) Amanda Sejl- & Motorbådsklub Marinavejen 10 A, 5300 Kerteminde Måle Bakke Målebakkevej 98, 5380 Dalby Nordstranden Ved Hindsholmvej, 5300 Kerteminde Nybro Frugt Lille Salbyvej 54, 5370 Mesinge Odense Havn Noatunvej, 5000 Odense Ophalerplads Marinavejen, 5300 Kerteminde

Petanquebane Lå ved Skovanlægget ved vandrehjemmet Radartårnet Står ved Blæsenborgvej Revninge Kirke Revninge Bygade 115, 5300 Kerteminde Røgeriet Stavrevej 4, 5300 Kerteminde (Sejlklubben) Kerteminde Sejlklub Marinavejen 6, 5300 Kerteminde (Skovpavillonen) Danhostel Kerteminde & Skovpavillon Skovvej 45, 5300 Kerteminde

15


Stubberup kirke Kirkebakken 59, 5390 Martofte Sybergland Adgang fra Gedskovvej, 5300 Kerteminde (Søsportscentret) Kerteminde Sejlklub Søsportscenter Marinavejen 6, 5300 Kerteminde (Tennisbane) Kerteminde Tennisklub Skovvej 30, 5300 Kerteminde (Vandrehjemmet) Danhostel Kerteminde & Skovpavillon Skovvej 45, 5300 Kerteminde Viby Forsamlingshus Målebakkevej 78, 5370 Mesinge Viby Kirke Viby Bygade 18, 5370 Mesinge Viby Mølle Rødsbækvej 11, 5370 Mesinge

16


17


Kort over Kerteminde By med henvisning til start og første stop. Anexet ved Lundsgaard Gods 1 pü den anden side af dette kort, finder du

18


den komplette rutevejledning for hele turen.

19


20


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.