Vuoden 2024 ensimmäinen numero on ilmestynyt

Page 1

1 000 tapahtumaa

kulttuuripääkaupunki Tartossa

Lemmikkien

lifestyle-myymälät

Aamupalalle

Tallinnan kahviloihin

Koe KGB-kuulustelu

Talviretkelle

Viron luontoon

”Virossa on väreilevää energiaa”

Ella Kanninen:

www.balticguide.ee
Jakelussa SUOMESSA
H inta suomalaisissa myyntipisteissä 1,70€ (sis.alv.) TALVIKEVÄT 2024

HELSINKI

KESKELLÄ TALLINNAA HELSINKI KARAOKE BAAR I VIRU 18, TALLINNA I AVOINNA: SU-TO 13-01, PE 13-03, LA 11-03
KUUMIN KARAOKEBAARI
EESTIN
-28 % -24 % -27 % -18 % -32 % -15 % -15 % -15 % -20%

Viro on pieni merenkävijämaa, jolla on suuri historia

Viro on merenkävijämaa. Maa on pieni, mutta se on kamppaillut vakuuttavasti paikastaan suurten merimaiden joukossa. Ja globaalissa mittakaavassa Virossa on tehty ja tapahtunut monia merkittäviä asioita. Etkö usko? Lue eteenpäin, niin uskot!

Tärkeä keskiaikaisen

Itämeren kaupankäyntiin liittyvä löytö tehtiin

Tallinnassa

Vuonna 2015 kerrostalojen rakentamisen yhteydessä löydettiin kahden laivan hylyt käytöstä poistuneen huvipuiston alueelta Kadriorusta, Tallinnasta.

Toinen hylyistä oli lähes täysin säilynyt. Kyseessä on 1300-luvulla rakennettu purjelaiva, jota kutsutaan kogeksi. Näin vanha

hylky, joka on täysin säilynyt, on erittäin harvinainen.

Koge oli keskiajalla yleinen kauppa- ja sotalaiva Pohjois-Euroopassa. Tällaiset alukset olivat pulleita. Ne oli varustettu suurella lastitilalla ja tavallisesti yhdellä mastolla ja yhdellä suurella purjeella. Uskotaan, että ilman tällaista ”työhevosta” Hansaliiton laajaa kauppakaupunki- ja tieverkostoa ei olisi koskaan syntynyt.

Lisäksi hylystä löydettiin lähes 700 esinettä, jotka antoivat arvokasta tietoa siitä, miksi, miten ja minne alus miehistöineen matkusti. Näin Tallinnasta tehty löytö osoittautui ratkaisevaksi palaksi palapelissä Pohjois-Euroopan merenkulun historian ymmärtämisessä.

Tämän kaiken voi nyt nähdä ja kokea itse. Sen voi tehdä Paksun Margareetan museon vierailukeskuksen koge-näyttelysalissa, jossa on hylkyjen ja esineiden lisäksi paljon mielenkiintoista tietoa keskiaikaisesta merikaupasta ja Tallinnan kehittymisestä tärkeäksi solmukohdaksi.

Saarenmaalainen mies löysi Etelämantereen Tiesitkö, että kuuluisa merenkulkija ja tutkimusmatkailija Fabian Gottlieb von Bellingshausen syntyi Saarenmaalla Lahetagusen kartanossa? Voimme siis sanoa, että ensimmäinen ihminen läntisestä maailmasta, joka näki Etelämantereen, oli saarenmaalainen mies.

Vuonna 1819 Venäjän keisari Aleksanteri I lähetti matkaan Bellingshausenin johtaman retkikunnan, joka oli aiemmin osallistunut ensimmäiseen Venäjän ympäripurjehdukseen Krusensternin alaisuudessa. Muuten, Adam Johann von Krusenstern oli myös kotoisin Virosta. Kahden seuraavan vuoden aikana laivat Mirnõi ja Vostok purjehtivat ympäri maailman. 27. tammikuuta 1820 retkikunta näki Etelämantereen ensimmäistä kertaa. Retkikunta saavutti myös monia muita tärkeitä asioita, mutta niistä saat enemmän tietoa vierailemalla museossa! Mikä oli se purjelaiva, jolla Bellingshausen purjehti maailmanhistoriaan jääneen reittinsä ja millaista oli merimiesten

elämä tuolloin laivalla? Lisätietoa saat Paks Margareeta -museosta. Mutta itse asiassa tämä on vain pieni osa. Paks Margareetasta löytyy lisäksi paljon todistusaineistoa siitä, että Viron merenkulkuhistoria on kunnioitusta herättävä. Tule vierailulle Tallinnan vanhankaupungin paksuimpaan torniin! Paks Margareeta on avoinna ti–pe kello 10.00–18.00. Museossa on perhesunnuntai kerran kuukaudessa.Tapahtumassa tehdä upeita meriaiheisia käsitöitä.

Katso lisää: paksmargareeta.ee

Pikk

Kuva: Hendrik Osula 1300-luvulla rakennetun tavaran kuljetukseen tarkoitetun koge-purjelaivan harvinaisen hyvin säilynyt hylky. Paks Margareeta on Tallinnan vanhassakaupungissa. Esillä on myös laivojen pienoismalleja. Kuva: Hendrik Osula Kuva: Hendrik Osula Paks Margareetassa on mukavaa koko perheen kanssa! 70, Tallinna Avoinna ti–su 10–18 www.paksmargareeta.ee Kuva: Hendrik Osula Kuva: Aron Urb Museossa voimassa museokortti.

Viiniristeily vasta-alkajille

Punaisten laivojen erikois- ja teemaristeilyllä tutustut viinien maailmaan Viking XPRS:llä Helsingistä 22.3.2024. Risteily on suunniteltu erityisesti sinulle, joka haluat opetella viinin maistelun tekniikoita. Lähde mukaan ja opit lisää esimeriksi täydellisen viinin valitsemisesta erilaisille ruoille. Mukana viiniasiantuntija Martin ”Dr Bubbles” Nordell.

Tutustu laajaan tarjontaamme ja varaa risteilysi vikingline.fi/erikoisristeilyt tai soita 0600 41577 (2,00 €/vastattu puhelu + pvm./mpm.)

Hintansa arvoisin Itämerellä
XPRS
Viking

Tänä vuonna Virossa juhlitaan kulttuuripääkaupunki Tarttoa. Lehdestä löydät monta juttua yliopistokaupungista.

Tänä vuonna panostamme entistä enemmän verkkolehteen ja sosiaaliseen mediaan

Viime vuonna vietettiin The Baltic Guiden juhlavuotta. Viron suurin suomenkielinen matkailulehti täytti pyöreät 30 vuotta. Itse törmäsin lehteen reilut 13 vuotta sitten muutettuani Viroon. Tapanani oli napata lehti kainaloon satamasta ja viettää sen parissa parituntinen laivamatka.

Sen lisäksi, että lehti oli pullollaan matkailutietoa Virosta, tarjosi The Baltic Guide uudelle maahanmuuttajalle paljon hyviä kohde- ja kulttuurivinkkejä sekä yhteiskunnallista tietoutta. Lisäksi oli kiinnostavaa lukea ihmisistä, joiden elämässä Viro kulki mukana jollakin tapaa. Pysyttelemme lehdessä samoilla linjoilla vastaisuudessakin.

Paperilehden lisäksi The Baltic Guidella on sisällökäs verkkolehti. Viime vuonna aloitimme yhteistyön myös Helsingin Sataman kanssa ja nyt verkkouutisia voi lukea suoraan isoilta näytöiltä Länsiterminaalissa Helsingissä.

Klikkaa koodista suoraan lehteen

Tulevaisuudessa satsaamme myös entistä enemmän verkkolehteemme ja sosiaalisen median kehittämiseen. Tarkoituksena on pysyä Virosta kertovien matkailujulkaisujen ykkösenä.

Vuoden ensimmäisen numeron pääteemana on Tartto, joka on vuoden 2024 Euroopan kulttuuripääkaupunki. Vireän yliopistokaupungin ja eteläisten maakuntien tapahtumakalenterit ovat pullollaan mielenkiintoista ohjelmaa, joista saat tietoa laajasti lukemalla lehteämme. Tässä numerossa on myös kaksi henkilöhaastattelua – juontaja Ella Kannisesta ja kirjailija-suomentaja Heidi Iivarista, joiden elämät ovat tavalla tai toisella kietoutuneet Tarttoon.

Hyvää uutta vuotta kaikille lukijoillemme ja tervetuloa Viroon!

Susanna Poikela Päätoimittaja

Lue verkossa osoitteessa

Ajankohtaista

9 Hüttünen ja Näistä puhutaan

Henkilö

12–14 Tarton uusi lähettiläs Ella Kanninen: ”Virossa on väreilevää energiaa”

37 Runoilijan Tartossa suudellaan ja nautitaan kulttuurista

Kulttuuri

17 Sillamäen persoonallinen sotamuseo

35 Koe KGB-kuulustelu Tartossa

43 Kumu aloittaa vuoden värikkäillä näyttelyillä

Ravintolat

19 Aamupalalle Tallinnan kahviloihin

20 Makumatkalle aidon italialaisen ruoan äärelle

21 Tallinnan parhaat pelmenit

21 Retrokahvilan kuuluisat leivonnaiset

22 Michelin-ravintola kunnon pihvin ystäville

Ostokset

26 Lemmikille tuotteet Virosta

29 200 vuotta makeisia ja suklaata

Kauneus ja terveys

33 Hieronta suoraan Thaimaasta

Kolumni

42 Ville Hytönen: ”Stop! Älköön aika seisahtuko!”

Luonto

42 Matkaopaskirja Baltian retkikohteista

48–49 Talviretkelle Viron luontoon

Historia

44–45 Emajoen Ateena

Päätoimittaja: Susanna Poikela

Ulkoasu: Evelin Linholm

Tämän numeron avustajat: Andrei Chertkov, Timo Huttunen, Ville Hytönen, Elina Jaako, Jane Konga, Anniina Ljokkoi, Senja Lundin, Antti Sarasmo, Mark Taylor, Kare Uotila Erikoistoimittajat: Petri Saraste, Mikko Savikko, Mikko Virta Yhteydet: Põhja pst 25, 10415 Tallinna, Viro Toimitus: editorial@balticguide.ee

Ilmoitusmyynti: jane@balticguide.ee

Verkkosivu: www.balticguide.ee

Kannessa: Ella Kanninen

Kuva: Maanus Kullamaa

Kustantaja ei voi vastata lehdessä mahdollisesti olleiden virheiden aiheuttamista vahingoista. Mikäli ilmoituksia ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä (esim. lakko) tai asiakkaasta johtuvista syistä voida julkaista sovitusti, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen. Huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta julkaisemispäivästä.

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2024 6 pääkirjoitus
Sisältö
www.balticguide.ee @balticguideFIN
@thebalticguidesuomi
@thebalticguide
Kuva: Elina Jaako

Katsaus tulevaisuuteen: mitä uutta

löytyy uudistuneesta Lentosatamasta?

Tammikuussa 2024 Viron merimuseon Lentosatama sulkee ovensa suuren remontin takia. Minkälaiset muutokset vierailijoita odottavat, kun museo avaa jälleen ovensa toukokuussa 2024?

Vesitaso lintuperspektiivistä Lentosataman katosta riippuva Short 184 -vesilentokoneen replika on tehnyt vahvan vaikutuksen moniin museovieraisiin. Tulevaisuudessa päivitetty näyttely mahdollistaa tutustumisen vesitasokoneiden historiaan entistä lähemmin. Pääpaino on tsaarin aikakauden lopulla ja 1920–1930-lukujen historiassa. Museolle tyypilliseen tapaan, tulee näyttelyn yhteyteen useita interaktiivisia asioita ja esineitä.

Viron laivaston kulta-aika Museon tärkein nähtävyys, sukellusvene Lembit auttaa luomaan laajemman näkökulman Viron meriväen toimintaan. Pääpaino on 1920–1930-luvuilla.

Sukellus vedenalaiseen arkeologiaan

Kumpi on arvokkaampaa –merenpohjasta löydetty yksittäinen kultakolikko vai haaksirikkoutuneesta laivan hylystä löydetty saviruukku? Vedenalaisen arkeologian näkökulmasta on se ehdottomasti jälkimmäinen, koska hylky mahdollistaa löydön sijoittamisen oikeaan yhteyteen ja tarjoaa näin paljon enemmän tietoa kuin yksittäiset löydöt.

Lähes viisisataa vuotta vanhan Maasilinnan laivan hylyn ympärille nousee vedenalaisen arkeologian alue, jossa pääsee tutustumaan tähän mielenkiintoiseen tutkimusalaan aluksen tarinan kautta.

Miten pelastetaan meret ja kuinka mereltä pelastetaan?

Myös meripelastus ja mertensuojelu saavat aiempaa enemmän huomiota. Näyttelyssä kerrotaan meripelastuksen historiasta ja nykypäivästä, mutta annetaan myös käytännön tietoa sekä onnettomuuksien ennaltaehkäisystä että käyttäytymisestä hätätilanteissa. Uuden tiedon hankkimisesta tekee aidompaa oikea pelastuslautta, jossa voi testata itseään ratkomalla erilaisia tehtäviä.

Näyttelyn mertensuojelulle omistettu osa kertoo kävijöille siitä, mitä kukin voi tehdä saadaksemme meriympäristömme puhtaammaksi ja kestävämmäksi. Teemaa tukee ympäristöelokuva, jota esite -

tään legendaarisessa keltaisessa sukellusveneessä.

Paljon toimintaa niin nuorille kuin vanhemmillekin Lentosatamaan tulee myös täysin erillinen pienten lasten alue, joka on tarkoitettu 0–5-vuotiaille tutkimusmatkailijoille. Alueelta löytyy 12 erilaista käytännönläheistä toimintaa, jotka kehittävät sekä lapsen aisteja että hienomotorisia taitoja.

Myös tuhansien vierailijoiden suosikeiksi nousseille simulaattoreille tehdään päivitys. Simulaattorit ovat kauko-ohjattavien laivojen allas, lentosimulaattori, valokuvaus univormussa ja meripelastussimulaattori.

Esteettömyys sydämen asiaksi Kuten neljä vuotta aiemmin Paksun Margareetan vierailukeskuksen kohdalla, tulee Lentosataman näyttelyn peruskorjauksen keskeinen asia olemaan ”esteettömyys”. Uudelleen avatussa Lentosatamassa on parannettu asioiden nähtävyyttä, luettavuutta sekä liikkumista näyttelyalueella on helpotettu. Videoihin on lisätty viittomakielinen käännös ja ääniratkaisuihin vahvistusta. Näyttelyä täydentävät useat kosketettavat elementit ja -mallit.

On siis mitä odottaa – Viron museoiden lippulaiva on jälleen avoinna toukokuussa 2024 jännittävämpänä kuin koskaan!

Sydämellisesti tervetuloa!

Meremuuseum.ee

Maasilinnan laivan hylyn ympärille tehdään vedenalaisen arkeologian alue. Museossa voimassa museokortti. Remontti tulee parantamaan esteetöntä liikkumista museossa. Suuren hallin kotossa riippuu Short 184 -vesitasolentokone. Lentosatama avautuu remontin jälkeen taas toukokuussa.

Kuva: Sergei Zjuganov

Mitä uutta Tallinnan TV-torniin on tulossa vuonna 2024?

• Yhdellä lipulla pääset kaikkiin Piritan nähtävyyksiin: 1400-luvulla rakennettuun Piritan luostariin, Tallinnan kasvitieteelliseen puutarhaan ja Tallinnan TV-torniin. 1.4.2024 alkaen voit ostaa lipun Tallinnan Teletornin nettisivuilta sekä Teletornin lipunmyynnistä. Tämä takaa sisäänpääsyn kaikkiin kolmeen vierailukohteeseen. Tule viettämään päivä Piritalla, joka on täynnä historiaa, kulttuuria, hyvää ruokaa ja puutarhojen kauneutta.

• Huhtikuussa kiertävä näyttely ”Eiffel, korkeammalle ja korkeammalle” saapuu Tallinnan TV-torniin. Näyttelyidean kirjoittaja on Gustave Eiffelin jälkeläinen Savin Yeatman-Eiffel. Näyttelyllä juhlistamme Pariisin kuuluisimman rakennuksen ja suosituimman matkailukohteen valmistumisen 135-vuotispäivää.

Tallinnassa on Pohjois-Euroopan korkein näköalatasanne

Tiedämme, että Tallinnan TV-torni on olemassa. Monet ovat katsoneet sitä ja jopa tutustuneet lähemmin siihen, mutta sitten se on taas unohtunut.

TV-torni voi kuitenkin vieläkin yllättää ja tarjota jopa jotain aivan uutta.

Tiesitkö, että Tallinnan TV-tornin näköalatasanne on Pohjois-Euroopan korkein?

Uskallatko testata rohkeuttasi kävelemällä näköalatasanteen reunalla, 175 metrin korkeudessa? Tämä äärimmäinen kokemus vie sinut seikkailuun, joka kiristää hermojasi, mutta samalla voit kokea jotain hyvin ainutlaatuista.

Lisäksi voit ihailla henkeäsalpaavaa 360 asteen näkymää Tallinnasta.

Ihmisiä tulee ympäri maailmaa Tallinnan TV-torniin saadakseen tämän kokemuksen. Mikset sinäkin kokeilisi jotain äärimmäistä, joka on jo täällä?

Kävely näköalatasanteen reunalla ei ole vain adrenaliinia hakevien harrastus. Romantikot rakastavat myös tasannetta. Viime vuonna Tallinnan TV-tornin näköalatasanteella tehtiin 12 kosintaa!

Näköalaelämyksen jälkeen on makuelämysten aika. TV-tornin 22. kerroksessa pääsee nauttimaan virolaisen keittiön herkuista. Teletornin ravintolan ruokalista peilaa virolaisen keittiön pitkiä perinteitä sekä moderneja gastronomisia trendejä. Pienen pohjoisen maan keittiön anti on rikasta, värikästä ja yllättävää.

Torni täynnä elämyksiä odottaa sinua!

Lisätietoja löytyy osoitteesta www.teletorn.ee/fi Kloostrimetsa tee 58a, Tallinna.

Kuva: Tiiu Vilbrant

Tapahtumat TV-tornissa vuonna 2024, jotka kannattaa ottaa mukaan matkasuunnitelmiin

11.1.–31.3.2024

Karoliine Lehen ensimmäinen näyttely ”Tykkään kiivetä puun latvaan”

14.2.2024

Ystävänpäiväkonsertti ravintolassa, josta on kaupungin paras näköala. 31.3.2024

Tallinnan Teletornissa järjestetään porrasjuoksun MM-osakilpailu yhteistyössä World Federation of Great Towers -organisaation kanssa, jonka jäsen Tallinnan Teletorn on.

8.3.2024

Naistenpäiväkonsertti ravintolassa, josta on kaupungin paras näköala. 18.4.–30.9.2024

Näyttely ”Eiffel, korkeammalle ja korkeammalle” suoraan Pariisista.

12.5.2024

Kuva: Tiiu Vilbrant

Äitienpäiväkonsertti kahvilassa, josta on kaupungin paras näköala. 1.6. 2024 Lastenpäivän juhla. Lapset voivat testata kädentaitonsa ja suuntautumiskykynsä. Ilmapallomestari jakaa lapsille erilaisia ilmapalloja ja kasvomaalari värjää lasten kasvot. 11.–14.7.2024

Tallinnan Teletornin syntymäpäivä, jossa nähdään perinteinen Base Boogie eli laskuvarjohyppyshow, Pirita Blues -päivät sekä paljon tekemistä lapsille. 10.8.2024 Piritan yöelokuvaesitys ja retrotaidenäyttely 20.8.2024

Perhepäivä, jossa juhlitaan yhdessä Viron itsenäistymistä. Tapahtumassa on mukana yksi Viron tunnetuimmista artisteista. Kuka hän on? Se on vielä salaisuus.

Lastenpäivän juhla on kesäkuun ensimmäisenä päivänä. Elokuussa järjestetään muun muassa yöelokuvaesitys. Vuonna 2023 TV-tornissa tehtiin 12 kosintaa. Tallinnan TV-tornin näköalatasanteelta on huimat näkymät yli koko kaupungin aina merelle asti.
MAINOS MAINOS
Kuva: Triin Musting

Miksi virolaisnuoret menestyvät niin hyvin Pisa-testissä?

HÜTTÜNEN

Joulukuussa saimme tietää, että suomalaiskoululaisten Pisa-menestys jatkaa laskuaan.

Vuonna 2004 Suomi oli ensimmäisenä kaikissa Pisa-tutkimuksen kolmessa kategoriassa, jotka ovat matematiikka, lukutaito ja luonnontieteet. Tuolloin menestyksen syiksi arveltiin opettajien korkeaa koulutustasoa sekä Suomen yhtenäiskulttuuria, joka takasi hyvän äidinkielen osaamisen.

Nyt Suomi on vajonnut maailman ykköspaikalta OECD-maiden keskikastiin. Viime vuoden Pisa-tutkimuksessa Viro oli mate-

matiikassa maailman seitsemänneksi paras. Edellä oli vain kuusi Aasian maata. Lukutaidossa Viro oli kuudes. Edellä oli neljä Aasian maata sekä Irlanti, jossa tehty testi ei vastannut Pisa-tutkimuksen vaatimuksia. Luonnontieteissä Viro oli jälleen paras maa Aasian ulkopuolelta ollen kuudes.

Jos muutamaa Aasian maata ei lasketa, oli Viro Pisa-tutkimuksessa maailman paras kaikissa kategorioissa!

Monta syytä menestykseen

Virossa lapset ja nuoret kunnioittavat auktoriteetteja, kuten vanhempiaan ja opettajia.

Virossa on vähän ”curling-vanhempia”, jota siivoavat lapsensa edestä esteet pois. Lapsille ja nuo-

Näistä puhutaan

PÄÄMINISTERI

KAJA KALLAKSEN JA

REFORMIPUOLUEEN

KANNATUS ON ROMAHTANUT

Joulukuun 2023 alussa oli pääministeri Kaja Kallaksen reformipuolueen kannatus Norstatin tekemän mielipidemittauksen mukaan vain 17,2 prosenttia. Vielä parlamenttivaaleissa maaliskuussa 2023 keräsi reformipuolue 31,2 prosenttia äänistä ja sai 101-paikkaiseen Riigikoguun 37 edustajaa.

Mielipidemittauksen kärjessä olivat oppositiossa olevat Isamaa ja Ekre, jotka molemmat ovat oikeistokonservatiivisia puolueita. Vanhoillisen Isamaan kannatus oli peräti 27,4 prosenttia ja populistinen Ekre sai kansalaisilta 20,9 prosentin tuen.

Hallituspuolueilla menee kokonaisuutenakin huonosti. Niitä kannattaa vain 34,2 prosenttia virolaisista, kun taas oppositiopuolueiden kannatus on 61,9 prosenttia.

Syiksi hallituspuolueiden kannatuksen laskuun ovat Kaja Kallaksen puolison Venäjä-kytköksistä aiheutunut skandaali ja hallituksen suunnittelemat veronkorotukset. Viroon on tulossa muun muassa autovero ja liikevaihtovero nousee 20 prosentista 22 prosenttiin.

”Itse asiassa teen luultavasti poliittisen itsemurhan, koska teen sen, mikä on oikein Virolle ja tuleville sukupolville”, kommentoi pääministeri Kaja Kallas asiaa.

rille annetaan enemmän vapauksia päättää itse elämästään, mutta heidän pitää ottaa myös vastuu päätöksistään.

Nuoret haluavat menestyä elämässään. He tuntuvat olevan itsenäisempiä ja kypsempiä kuin suomalaiset serkkunsa.

Voi olla, että maiden elintasojen ero vaikuttaa koulutukseen suhtautumiseen. Virossa lapset tietävät jo varhain, että raha ei kasva puussa eikä sitä saa ”seinästä”, jos tilillä ei ole katetta. Pieni puute pakottaa oppimaan nopeasti.

Virossa kouluissa ei opiskella huonoimman oppilaan tahdissa, vaan pidetään kiinni korkeasta vaatimustasosta. Huippuoppilaille annetaan lisämahdollisuuksia

kehittyä entistä paremmiksi eli oppilaita ei tasapäistetä.

Virossa ei myöskään tasoero sukupuolten välillä ole tyttöjen hyväksi yhtä suuri kuin Suomessa.

Suhteutettuna BKT:hen opetukseen käytetään Virossa ja Suomessa yhtä paljon rahaa. Virossa koululaiset tekevät kuitenkin enemmän töitä kuin Suomessa. Ehkä virolaisopettajat vaativat enemmän.

Maassa ei myöskään ole avokouluja, joissa eri luokkien välillä ei ole seiniä eikä kännyköitä näprätä turhaan oppituntien aikana. Lisäksi oppilaat joutuvat tekemään kotiläksyjä. Näihin päiviin asti Viroon on tullut vain vähän maahanmuuttajia. Siksi vieraskielisten oppilaiden osuus on pieni.

TALLINNAN LIIKENNEKAAOS HELLITTÄÄ LOPULTA

Tallinnan liikenne on ollut ruuhkainen lähes koko viime vuoden ajan. Syynä ovat laajat rakennus- ja tietyöt, jotka koskettavat koko kaupungin keskustaa. Tallinnaan rakennetaan uutta raitiovaunuverkostoa, joka tulee yhdistämään koko kaupungin niin, että vuonna 2025 voi raitiovaunulla matkustaa matkustajasatamasta aina lentokentälle asti.

Joulukuussa lopulla aukesi osittain Gonsiorikatu, joka on yksi Tallinnan valtaväylistä. Katu oli suljettuna viime huhtikuusta lähtien. Jo aiemmin liikenteelle avattujen suurten risteysten ja katujen lisäksi tämä parantaa merkittävästi liikkumismahdollisuuksia kaupungin keskustassa niin omalla autolla kuin julkisilla liikennevälineilläkin.

”Olemme iloisia siitä, että rakennustyöt keskustassa etenevät hyvää vauhtia ja uusia tieosuuksia avautuu jatkuvasti liikenteelle”, kertoi Tallinnan apulaiskaupunginjohtaja Vladimir Svet.

Tietoa katuremontin tilasta saa osoitteesta: tallinn.ee/vanasadamatramm.

myöntävät pankit Maltalla. Siellä keskikorko oli lokakuussa 2,2 prosenttia. Malta oli myös ainoa maa, jossa korko oli alle kolme prosenttia.

Tilanne voi muuttua, kun venäjää äidinkielenään puhuvat oppilaat siirtyvät lähitulevaisuudessa kokonaan vironkieliseen opetukseen. Lisäksi Viroon on tullut suuri määrä ukrainalaispakolaisia. Nyt noin kolme prosenttia Viron asukkaista on Ukrainasta. Suurin osa ukrainalaislapsista aloittaa koulutiensä ilman kielitaitoa. Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön opetusneuvos Tommi Karjalainen sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa, että Virossa on koulutukseen panostettu sekä onnistettu ylläpitämään koulutusmyönteisyyttä ja koulutuksen arvostamista. Karjalaisen mukaan Suomessa kehitys on ollut heikompaa.

Hüttünen

VIRON KOULUT SIIRTYVÄT KOKONAAN VIRONKIELISEEN OPETUKSEEN

Vuonna 2022 Viron parlamentti eli Riigikogu hyväksyi lain, joka määrää kaikki virolaiset oppilaitokset siirtymään asteittain vironkieliseen opetukseen vuoteen 2033 mennessä. Muutos koskee myös ammatillisia oppilaitoksia.

Ensimmäisenä vironkieliseen opetukseen siirtyvät lastentarhat, päiväkodit sekä 1.–4. luokan oppilaat vuosien 2024 ja 2025 aikana. Lukioissa ja toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa siirtymäaikaa kokonaan vironkieliseen opetukseen on vuoteen 2030 asti.

Lain mukaan oppilaitosten johtajien tulee osata vironkieltä C1-tasolla 1.8.2023 alkaen. Opettajien pitää osata viroa C1-tasolla 1.8.2024 alkaen.

Monilla Viron venäjänkielisillä alueilla ongelmaksi on noussut viroa osaavien opettajien puute.

THE BALTIC GUIDE ™ TALVI-KEVÄT 2024 9 ajankohtaista
BALTIAN MAISSA ON EUROOPAN KORKEIMMAT ASUNTOLAINOJEN KOROT Lokakuussa 2023 oli asuntolainojen keskikorko euroalueella 3,91 prosenttia. Euroopan keskuspankin tilaston mukaan asuntolainojen keskikorko Virossa oli samaan aikaan 5,84 prosenttia, Latviassa 5,94 ja Liettuassa 5,89 prosenttia. Kaikkein edullisimpia asuntolainoja Kuva: Stina Kase Kuva: Petri Saraste Kuva: Andrei Chertkov

www.kochiaidad.ee

Edessäsi on laaja valikoima Kochin panimoravintolassa paikan päällä valmistettuja eläviä oluita.

Olutmestarimme tarjoaa eri oluttyypeille ominaisia makuja ja aromeja. Kochin panimo ravintolan oluet tarjoavat elämyksen kaikille aisteillesi.

12,99 € 1,64 €/L +pantti 2,40
4,7% 24x33cl
VOL 4,7
Ravintola avoinna joka päivä 12.00-22.00 Tel. +372 5908 2626 info@ebf.ee Estonian Burger Factory www.ebf.ee
Lootsi 10, Tallinna
17,99 € 23,99 €/L Novapalma Prosecco Organic Extra Dry 11% 75cl Arthur Metz Cremant Brut No Sulphites 12% 75cl Pagus Bisano Valpolicella Ripasso 13,5% 75cl Pagus Bisano Amarone Della Valpolicella 15% 75cl Neiss Riesling Trocken 12,5% 6x75cl Masseria Santa Maria Primitivo Appassimento 14% 75cl Alsina & Sarda Cava Brut Blanc de Blancs 11,5% 75cl Gran Maestro Primitivo di Manduria 14,5% 75cl
www.viinarannasta.com
Vollereaux Blanc de Blancs Brut Champagne 12% 75cl 6,99 € 9,32 €/L 26,99 € 35,99 €/L 8,99 € 11,99 €/L 11,99 € 15,99 €/L 49,95 € 11,10 €/L 7,99 € 10,65 €/L 8,99 € 11,99 €/L 9,99 € 13,32 €/L Greg & Juju Marselan Syrah 13,5%/ Pinot Grenache 12,5%/ Terret Sauvignon 12,5% 6x75cl 39,95 € 8,88 €/L Huomio! Alkoholi voi vahingoittaa terveyttäsi!

Nuoren Viron innostus siivitti

Ella Kannisen

opintoja Tartossa

TEKSTI SUSANNA POIKELA, KUVAT YLE/ANNE HÄMÄLÄINEN, TUGLAS-SEURAN ARKISTO /TOOMAS DETTENBORN, GRETE AHTOLA, MAANUS KULLAMAA

Marraskuun lumisateisena sunnuntaina Helsingin Kaapelitehdas on täynnä ihmisiä. Käytävillä myydään virolaisia tuotteita ja maakunnat sekä kaupungit esittelevät omia kohteitaan vuotuisilla Martin markkinoilla. Ella Kanninen astuu sisään ja tapaa heti tuttujaan. Pian Ellalla alkaa juonto ja meillä on hetki aikaa rupatella tämän opiskelija-ajoista ja Tartosta. Asetumme nojailemaan design-parven kaidetta vasten ja matka kohti Ellan Tarttoa alkaa.

Useampaa kieltä sujuvasti puhuva Ella Kanninen on aina tykännyt kielistä ja ollut kansainvälisesti orientoitunut. ”Minulla se matemaattinen puoli aivoista ei ole oikein toiminut, niin on pitänyt satsata kieliin”, selittää Ella hymyssä suin. ”Kirjoitin ylioppilaaksi Vihdin Nummelassa, mutta veri veti maailmalle. Lähdin heti kirjoitusten jälkeen kielikurssille Ranskaan.”

Kielikurssit olivat jo ennestään tuttuja. Hän oli ollut aikaisemmin Strasbourgissa ranskaa oppimassa. Nuori nainen nappasi mukaansa katalogin

Grenoblessa järjestettävästä kielikurssista Ranskan kulttuuri-instituutista ja eikä aikaakaan, kun löysi itsensä Ranskasta. Siellä hän tutustui ruotsalaiseen Jennyyn, jonka kanssa he suuntasivat seuraavana vuonna Monacoon rantaravintolaan tarjoilemaan. Elettiin vuotta 1994.

”Keväällä ennen rantaravintolaan lähtöäni ajattelin mihinkähän suuntaisin opiskelemaan. Kaikki kaverit olivat jo jossain opiskelemassa, ja minä vain hummailin ja tuhlailin rahani kielikursseihin. Kävin Tampereen yliopiston tiedotusopin laitoksen pääsykokeissa, mutta tajusin nopeasti, että jos sinne pääsee neljä prosenttia hakeneista, olisi kokeisiin pitänyt alkaa valmistautumaan hyvissä ajoin.”

Loppukesästä Ella kuuli ystävältään, että hänen tuttunsa oli lähdössä Tartoon opiskelemaan ja että porukka oli pieni, vain 40 suomalaista. Tiedotusopin opinnot kiinnostivat ja niinpä Ella faksasi todistuksensa ja hakemuksen Tarton yliopistoon. Tämän jälkeen Ella suuntasi ystävänsä kanssa Monacoon kesätöihin. Mutta jo kesän lopussa Ella sai tiedon, että oli päässyt opiskelemaan Tarton yliopistoon. Se tarkoitti pitemmäksi suunnitellun Monacon reissun loppua. Elokuussa käynnistyisivät opinnot Tartossa. Tämä teki nuoresta Ella Kannisesta tarttolaisen seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

THE BALTIC GUIDE ™ TALVI-KEVÄT 2024 12 henkilö
Ella Kanninen on Ylen Puoli seitsemän -ohjelman juontaja.

Nuori Ella muuttaa Tarttoon Viro ei ollut entuudestaan kovin tuttu Ellalle. Hän oli käynyt ainoastaan kerran aikaisemmin Virossa. Matka oli silloinkin suuntautunut minnekäs muualle kuin Tarttoon! Luokkaretkellä oltiin historianopettaja Paavo Pärnäsen johdolla jo ennen Viron uudelleen itsenäistymistä vuonna .

”Aluksi mietin, että mitä ihmettä teen täällä? Tartto oli ihan toinen maailma, kuin Monaco. Vaikka olinkin Monacossa kokematon ja aloitteleva tarjoilija siellä ravintolassa, niin silti muutos oli suuri, kun Monacon luksusympäristö vaihtui yhtäkkiä aivan toisenlaiseen todellisuuteen. Samalla muutos oli kuitenkin niin mielenkiintoinen, että päätin jäädä”, kertoo Ella.

Tartto vahvisti

Ellan kokemusta eurooppalaisuudesta.

Vasta jälkikäteen Ella on alkanut ymmärtää, mikä merkitys Tartto-vuosilla on ollut hänen elämässään. Monta asiaa on Tartosta kiittäminen. Ella opiskeli juuri uudelleen itsenäistyneen valtion vanhimmassa ja arvostetuimmassa yliopistossa. Tarton henki eli voimakkaana ja ihmisten yritteliäisyys puski joka puolelta ulos uskomattomalla voimalla ja

palolla. Tätä Ella sai olla paikan päällä todistamassa. ”Itsenäisyys tarkoittaa pienelle kansalle todella paljon ja sain olla sen kehityksen ytimessä. Olen siitä todella kiitollinen.”

Uudessa Virossa, Ella huomasi miten hänen opiskelijakavereitaan haettiin töihin lähes suoraan koulunpenkiltä. Nuorilla oli tuolloin mahdollisuus päästä melkeinpä mihin tahansa virkoihin, koska Virossa haluttiin töihin uusia ihmisiä, joilla oli uudenlainen ajattelutapa.

”Minulle jäi sellainen olo, että kurssikaverini sijoittuivat työelämässä tosi hyvin. Tartossa ja Virossa oli väreilevää energiaa. Pyörät tuntuivat pyörivän kovaa vauhtia eteenpäin. Se oli myös etsikkoaikaa: tuntui että kaikki on mahdollista niille, jotka osasivat ja uskalsivat tarttua tilaisuuteen.”

Miten sitten ne, jotka eivät olleet niin avoimia uudelle aikakaudelle? ”Kaikki eivät saaneet kiinni siitä kehityksestä. Muutoksen aika oli myös vähän ristiriitaista aikaa monelle, varsinkin niille, jotka olivat tottuneet suljettuun neuvostojärjestelmään. Keskellä suurta muutosta ihminen voi tuntea olevansa ihan hukassa”, kuvailee Ella.

Kieliopintojen kautta oman aineen pariin ”Meitä lähti Tarttoon  hengen opiskelijaporukka. Ihmiset olivat vielä toisilleen tuntemattomia. Joukossa oli menijöitä niin lääketieteelliseen kuin oikeustieteelli-

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2024 13
henkilö
Ella Tuglas-seuran järjestämillä Helsingin Martin markkinoilla juontajana vuonna 2022. Ella Kanninen Viron Kansallismuseon edessä Tartossa. Museo on yksi Ellan lempikohteista kaupungissa.

seenkin tiedekuntaan. Minä olin hakenut opiskelemaan journalistiikkaa, mutta koska en osannut vielä viroa, opiskelin ensimmäisen puoli vuotta kieltä.”

Ella koki kuitenkin turhauttavaksi sen, ettei päässyt heti opiskelemaan pääainettaan. Hän ei ollut kuvitellut viettävänsä kokonaista lukuvuotta opiskelemassa ainoastaan viroa.

”Varmaan siellä ajateltiin, että opiskelisin viroa koko vuoden. Mutta minä mietin niin, että en kyllä rupea kokonaista vuotta kuluttamaan ainoastaan kieliopintojen parissa. Tilanne turhautti jo vuodenvaihteen tienoilla, kun kieliopintoja oli takana yksi lukukausi. Satuin kävelemään pää painuksissa yliopiston käytävällä, kun vastaan tuli yksi kaveri, jolle kerroin tilanteestani. Hän kehotti minua menemään välittömästi yliopiston toimistoon ja kertomaan siellä, että uuden vuoden alussa aloitan aineopinnot”, Ella muistelee.

Sain olla uuden Viron kehityksen ytimessä.

Olen siitä todella kiitollinen.

”Oikaisin olkapääni siltä seisomalta ja marssin suoraan toimistoon. Joululoman jälkeen pääsin kuin pääsinkin aloittamaan journalistiikan opintoni. Olin ainoa suomenkielinen ja suomalainen omalla kurssillani. Sain kyllä alussa hyvin apua opiskelijakavereiltani.”

Koskaan ei kannata luovuttaa, näyttääkin olevan yksi Ellan elämän ohjenuorista.

Opiskelijaelämä kului kotibileissä ja elokuvissa Opiskelijat viettivät tietenkin myös vapaa-aikaa Tartossa. ”Meillä oli paljon kotibileitä, käytiin baareissa ja elokuvissa. Elokuvateatterissa oli vielä siihen aikaan puiset penkit. Usein filminauha meni poikki ja rulla piti tietenkin vaihtaa käsin. Ei silloin ollut mitään kauppakeskuksia, joissa olisi voinut hengailla.”

Ensimmäisen vuoden jälkeen Ella alkoi käydä säännöllisemmin myös Suomessa. Laivamatkat olivat vielä tuohon aikaan pitkiä. Ne kestivät jopa seitsemän tuntia. Laivat saattoivat joskus talvisaikaan juuttua myös jäihin, mikä pidensi kotimatkaa entisestään. Vuosiksi – Ella siirtyi vaihto-opiskelijana Tampereen yliopiston tiedotusopin laitokselle. Samoihin aikoihin hän teki töitä myös lentoemäntänä. Viimeisen opiskeluvuoden hän vietti vielä Tartossa.

Tarttolaisuus on sekä eurooppalaisuutta että pohjoismaalaisuutta ”Aikani Virossa on syventänyt pohjoismaalaista identiteettiäni ja tietysti samalla syventänyt myös näkemystä ja kokemusta veljeskansastamme. Aina kun olen tehnyt töitä ja asunut Keski-Euroopassa ja toisessa kotimaassani Italiassa, tuon esille Suomen ja Viron kielisukulaisuutta, joka on hyvin mielenkiintoinen. Tartto on vahvistanut myös kokemusta eurooppalaisuudesta, joka on mieletön rikkaus”, Ella kuvailee.

Italiassa tuon usein esille Suomen ja Viron kielisukulaisuuden.

Opiskelu Viron vanhimmassa yliopistossa on avannut ovia myös työelämässä. ”Kun ansioluettelossani luki, että olen valmistunut Tarton yliopistosta, niin pääsin työhaastatteluun esimerkiksi Ylelle. Kovin moni ei vielä yhdeksänkymmentä luvun alussa ollut opiskellut Tartossa. Se herätti työnantajissa paljon uteliaisuutta.”

Ellan ensimmäinen työpaikka oli A-lehdissä, jonka jälkeen hän siirtyi televisiotyön pariin aloittaen Ylen Aamu-TV:ssä. ”Talon sisällä aloitin uutistoimittajana, siitä siirryin lukemaan uutisia. Myöhemmin sain työtarjoukset ”Talo Italiassa -ohjelmaan ja ”Tanssii Tähtien Kanssa” -ohjelmaan.” Tällä hetkellä Ella Kanninen työskentelee muutaman vuoden tauon jälkeen tutussa ja rakkaassa ”Puoli seitsemän” -ohjelmassa.

Italia on Ellan toinen koti Hän asuu Suomessa yhdessä aviopuolisonsa Valerio Chincan ja kahden teini-ikäisen poikansa kanssa. ”Meillä perheessä on jalat vahvasti molemmissa maissa. Kun muutimme Suomeen perheen kanssa vuonna , tarkoitus oli viipyä maassa noin vuoden verran. Mutta nyt onkin vierähtänyt jo viisi vuotta,” ihmettelee Ella ajan kulumista.

Toinen koti sijaitsee Firenzen ja Siennan välimaastossa Italiassa. Ella on tottunut matkustamaan kahden maan väliä ja sopeutumaan tilanteiden ja maiden mukaisesti. Perheen toisen kodin lisäksi myös työ vie häntä säännöllisesti Italiaan.

”Tein ”Talo Italiassa” -kieliohjelmaa ystäväni Paolo Pellein kanssa ja myöhemmin olen toiminut emäntänä hänen järjestämillään matkoilla Italiassa. Ellaa kuunnellessa ei voi olla ajattelematta, että tälle maailman naiselle sopii elämä kulttuurien keskellä. ”Sopeudun kaikkialle, se voi olla välillä raskastakin, mutta on se myös tosi kivaa. Se pitää mielen joustavana.” n

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2024 14
Tarton yliopisto on on yksi maailman arvostetuimpia yliopistoja. ”Opiskelusta Tartossa on ollut minulle vain hyötyä työurallani”, kertoo Ella.
henkilö
Ellan kainalossa ovat vasemmalla kulttuurineuvos Grete Ahtola Viron suurlähetystöstä ja oikealla Viron Opetus- ja Tiedeministeriön kansainvälisen yhteistyön neuvonantaja Liisa Ojaveer, joka toimii myös Tartto 2024 -hankkeen kv-vastaavan tehtävissä.

Tallinn Music Week kutsuu uuden musiikin, taiteen ja ruokaelämysten löytöretkelle

3.–7.4. Viron pääkaupunki täyttyy jälleen uudesta musiikista ja monipuolisista kulttuurielämyksistä, kun Tallinn Music Week (TMW) -festivaali järjestetään 16. kertaa. Festivaali on yksi Euroopan tärkeimmistä kansainvälisistä vuosittaisista musiikkitapahtumista ja myös jännittävimmistä kaupunkifestivaaleista.

TMW houkuttelee keväällä Tallinnaan tuhansia vierailijoita tutustumaan maailman parhaan musiikin lisäksi persoonalliseen virolaiseen taiteeseen, muotoiluun ja ruokakulttuuriin. Tämä kaikki tapahtuu ainutlaatuisissa konserttipaikoissa, kahviloissa, gallerioissa ja kaupoissa Telliskiven luovassa keskuksessa, uuteen kukoistukseen puhjenneessa Koplissa ja tunnelmallisessa Vanhassakaupungissa.

TMW:llä kuulet sekä tuttuja että tulevia tähtiä. Voit nauttia laajasta skaalasta eri musiikkigenrejä ja -tyylejä. Festivaalilla metallifani voi kohdata maan kovimman kamarikuoron, sillä jokainen virolainen kuorohan on kansainvälisesti arvostettu! Voit myös nauttia kanadalaisen soul-tähden esityksestä ja hetkeä myöhemmin suomalais-ugrilaisesta perinnekulttuurista.

TMW-konferenssissa on puhunut kolme Viron presidenttiä, useita eurooppalaisia yökaupunginjohtajia ja lukemattomia popkulttuurin tähtiä. Tämän vuoden konferenssiin osallistuvat esimerkiksi R.E.M.-yhtyeen neuvonantaja Bertis Down sekä virolainen elokuvaohjaaja Anna Hints, jonka dokumenttielokuva ”Savusanna sõsarad” on valittu tämän vuoden Oscar-ehdokkaaksi parhaan ulkomaalaisen elokuvan -sarjassa. Elokuva esittelee suomalaiseen ja virolaiseen elämäntapaan erottamattomasti kuuluvan saunan. Dokumenttielokuva kiertää parhaillaan festivaaleilla ympäri maailmaa, ja se on juuri palkittu Euroopan parhaana dokumenttielokuvana.

Miten sitten valita oikeat keikat suurtapahtumassa, jossa on yli 150 artistia ja lähes 1 000 maailman musiikkialan vaikuttajaa? Yksi tapa on keskittyä esimerkiksi johonkin uuteen, jota ei vielä tunne. Festivaalilla voi kuunnella tulevaisuuden huippunimiä ja antaa lantion keinua esimerkiksi Funk Embassyn tahdissa, tutustua avantgardistiseen poppiin TMW:n ”Üle Heli” -tapahtumassa tai osallistua Baltian NERDS-verkoston ja Cindy & Kate -musiikki-iltoihin.

TMW on täydellinen paikka tutustua myös virolaiseen musiikkiin – hienostuneesta jaz-

TMW 2024 järjestetään

3.–7.4. Tallinnassa.

Festivaalipassit ovat myynnissä

TMW:n verkkokaupassa shop.tmw.ee

zista rohkeaan hyperpoppiin tai moderneista klassikoista funkiin. Yksikään TMW ei kuitenkaan ole mitään ilman suomalaisia esiintyjiä. Ensimmäisistä festivaaleista (2009) lähtien, jolloin Disco Ensemble esiintyi, ovat suomalaiset huippubändit säännöllisesti nousseet TMW:n lavalle. Laajasta esiintyjäjoukos-

ta voi poimia humppabändi Eläkeläiset, 22-Pistepirkko-yhtyeen ja Jaakko-Eino Kalevin sekä harmonikan kuninkaan Kimmo Pohjosen

TMW:llä on järjestetty unohtumattomia juhlia yhteistyössä Suomen kuumimpien festivaalien FLOW:n ja Tuskan sekä yhteistyökumppaneiden Stupido

Recordsin, Fullsteamin ja Tampere Talon kanssa. Jopa Muumit on nähty festivaaleilla! Tänä vuonna Music Finland yhdessä Oulu 2026 -kulttuuripääkaupunkitiimin kanssa esittelee Suomen menestyneimpiä artisteja Telliskiven F-hooneessa. Myös Blow Up -festivaalin musiikki-illassa, kaupungin uudessa kuu-

massa bilepaikassa Paavli Kultuurivabrikussa, tulee esiintymään useita suomalaisia tähtiä.

Kaikki tämä odottaa vain laivamatkan päässä Tallinnassa!

tmw.ee

MAINOS MAINOS
TMW:llä ovat esiintyneet Vashti Bunyan ja Floating Points, hiphoptähti Costa Titch, yhdysvaltalainen noiserock-yhtye A Place To Bury Strangers ja kymmenet suomalaistähdet. Kuva: Feliks Volož Hotelli Nordic Hotel Forum toivottaa vieraat tervetulleiksi kaupungin sydämeen. Tallinnan laadukkaan ravintolamaailman ansiosta voit aloittaa jokaisen TMW-päivän tuoreen kanelipullan tuoksussa sekä nauttia kaupungin kansainvälisistä katukeittiöistä ja huippuravintoloiden herkuista. Kuva: Kaupo Kalda Kuva: Johanna Rannula

Huikea virtuaalinen aikamatka Tallinnaan!

VR Tallinna 1939/1944 on jännittävä, kahdesta osasta koostuva virtuaalinen aikamatka, jossa voit astella Vanhankaupungin kaduilla toisen maailmansodan alla ja sen päättyessä. VR-lasit vuokraamalla voit matkustaa ajassa vuosiin 1939 ja 1944. Katsele ympärillesi ja kuljeskele pitkin menneisyyden Tallinnaa! Värikäs, aidontuntuinen ja interaktiivinen elämys on nyt saatavilla myös suomeksi!

Tule ja koe Tallinnan kauneus juuri ennen sotaa ja tuhon kauheus vuoden 1944 pommitusten jälkeen. Et ole koskaan nähnyt Tallinnaa tällaisena. Ensimmäinen osa nyt ilmaiseksi Tallinn Cardilla!

KGB:n vankisellit

vabamu.ee

Vabamun pysyvä näyttely kertoo Viron lähihistoriasta miehitysten aikana ja niiden jälkeen sekä tarinan Viron valtion uudelleen itsenäistymisestä ja vapaudesta.

Avoinna on myös näyttely „Pois hellan äärestä!”, joka esittelee virolaisten naisliikkeiden historiaa viimeisten 150 vuoden ajalta.

Toompea 8b, Tallinna Avoinna loka-huhtikuu ke-su, klo 11-18

Rakennuksessa oli KGB:n päämaja ja talon kellareita käytettiin vankiselleinä. Pysyvä näyttely „KGB:n (talon) tarina” kertoo rakennuksessa tehdyistä rikoksista.

Vaihtuva näyttely „Valko-Venäjän valtiovaltaa vastustava taide“ on luotu Virossa asuvien, oppositioon kuuluvien valko- venäläisten toimesta. Näyttely kertoo Valko-Venäjällä tapahtuvista sortotoimista.

Pagari 1 (sisäänpääsy Pikk 59), Tallinna Avoinna loka-huhtikuu ke-su, klo 11-18

Vaivara Sinimägede muuseum (Vaivaran Sinimäkien museo) on Itä-Virumaalla Sinimäellä, sijaitseva museo, joka esittelee toisen maailmansodan aikana käytyyn Sinimäen taisteluun liittyviä asioita ja esineitä.

Näyttely on Vaivaran kartanon kunnostetussa kivisessä aitassa, joka vuonna  oli keskellä rintamaa.

Esillä on käsiaseita, tykkejä, kypäröitä, univormuja, sotilaiden henkilökohtaisia tavaroita, valokuvia, propagandajulisteita ja muuta sodan aikaista esineistöä.

Kokoelmissa on niin saksalaisia kuin neuvostoliittolaisiakin tavaroita. Yksi hienoimmista näyttelyesineistä on neuvostoliittolaisen Iljušin Il- Šturmovik -maataistelukoneen runko.

Näyttely on tarkoitettu kaikille. Sillä aikaa kun aikuiset keskittyvät sotakaluston tutkimiseen, voivat nuoremmat vieraat kokeilla joitakin esineitä ja vaatteita.

Museosta voi tilata myös alueen tuntevan oppaan

Museon johtaja ja opas Ivika Maidre tuntee aiheensa. Juttuja riittää. Hän kertoo lähialueen ihmisten traagisista ja välillä jopa tragikoomisista kohtaloista sodan melskeissä ja sen jälkeen.

Ivika Maidre osaa sitoa kylmän historian tavallisten ihmisten elä-

Museo Sinimäkien taistelun aseista ja esineistöstä

mään. ”Monet täällä olleet henkilöt joutuivat sodan jälkeen elämään vuosikymmeniä väärän henkilöllisyyden suojassa”, oppaamme valistaa. ”Se ei todellakaan ollut aina helppoa.”

Osassa jutuista on myös surullinen loppu.

Tarinoita kuunnellessa kuulijalle tulee tunne, että Ivika Maidrella on todellinen halu tallentaa Sinimäkien ja koko lähiseudun

nopeasti ja rajusti muuttuneen historian traagisimmat hetket paikallisten ihmisten kokemusten ja heidän tavaroidensa kautta. Jokaisesta esineellä on oma tarinansa.

Sotahistoriaa tunteva oppaamme osaa sitoa myös Suomen historian Sinimäkien kohtaloon. Museosta pääsee helposti myös kahdeksan kilometriä pitkälle luontopolulle, joka keskittyy toisen maailman sodan tapahtu-

miin ja taistelupaikkoihin, kuten kaikkiin kolmeen mäkeen, joiden herruudesta vuonna  kamppailtiin.

Museon toimintaa pitää kehittää ”Kävin muutama viikko sitten pyytämässä rahaa, jotta voisimme rakentaa suuremman hallin. Silloin voisimme esitellä myös raskaampaa kalustoa, kuten tankkeja ja tyk-

Taistelu Virosta vuonna 1944

TEKSTI ANTTI SARASMO, TIMO HUTTUNEN, KUVITUS THE BALTIC GUIDEN ARKISTO/HANNU LUKKARINEN

Lähes tasan 80 vuotta sitten käytiin Itä-Virossa kovia taisteluja.

Tammikuussa 1944 Leningradin piiritys murtui ja sotilaallinen tilanne Suomenlahden rannoilla muuttui täysin. Saksalaiset yksiköt joutuivat vetäytymään Narvajoen linjalle.

Suomen ja Viron kohtalot liittyivät yhteen. Jos Suomenlahden toinen ranta olisi joutunut Neuvostoliiton käsiin, olisi toistakin rantaa ollut mahdotonta puolustaa.

NARVAN TAISTELU

Narvan linjan tärkein yksikkö oli III Waffen-SS-panssariarmeijakunta, johon oli koottu lähes kaikki ulkomaalaiset Waffen-SS-miehet.

Toinen Waffen-SS-yksikkö oli Eesti SS-leegion eli Viron SS-legioona, joka oli virolaisista koottu yksikkö. Tällä vastarinnalla oli Virossa suuri henkinen merkitys.

Saksan pohjoinen armeija oli heikentynyt sotavuosien aikana. Venäläisillä oli miesylivoima. Saksalaiset siirtelivät rintamalla pataljoonia, venäläiset armeijakuntia. Pataljoonassa on noin 650 miestä, armeijakunnassa on useampia noin 10 000 miehen divisioonia.

Venäläiset aloittivat Narvajoen rintaman murtamisen 25.7.1944

tykistökeskityksellä. Narvajoen puolustus murtui vain muutaman tunnin taistelun jälkeen.

Neuvostojoukkojen tavoite oli kunnianhimoinen. Tarkoitus tehdä läpimurto Narvassa, syöksyä länteen Viro valloittaen ja kääntyä sitten etelään.

Saksalaisia joukkoja oli Baltiassa niin vähän, että pienellä onnella neuvostojoukot olisivat

olleet Itä-Preussissa muutamassa viikossa. Silloin Berliinikin olisi luultavasti valloitettu jo loka-marraskuussa.

Saksalaiset olivat kuitenkin ymmärtäneet linnoittaa Sinimäet sekä linjat niiltä Peipsijärvelle ja Suomenlahdelle.

Perääntyminen uudelle puolustuslinjalle oli kuitenkin kaoottinen.

SINIMÄKIEN TAISTELU

Suomenlahden etelärannalla sijaitseva Virumaa on tasankoa. Tasangon itäosassa on kolme korkeaa mäkeä, ”Sinimäed” eli suomeksi Sinimäet. Läntisin on ”Tornimägi” (69,86 m) eli Tornimäki. Sen vieressä on ”Põrguhauamägi” (83,2 m) eli Hornanportinmäki. Itäisin on ”Lastekodumägi” (84,6 m) eli Lastenkodinmäki. Mäet ovat toistensa vieressä länsi-itä-suuntaisesti. Niiltä näkyy Suomenlahdelle asti.

kejä”, Maidre kertoo. ”Saa nähdä kuinka käy. Rahaa ei koskaan ole tarpeeksi”, johtaja naurahtaa. Lähes kaikki esineet on kerätty lähiseudulta. ”Olemme saaneet paljon lahjoituksia paikallisilta ihmisiltä. Meille on myös tuotu löytöjä. Osa tavaroista on tietenkin myös ostettu”. n

Vaivara Sinimägede Muuseum, Roheline 19D, Sinimäe, Itä-Virumaa.

Sinimäillä sotatanner oli niin ahdas, ettei venäläisten ylivoimasta ollut oleellista hyötyä. Tykistöä oli riittävästi kummallakin puolella. Puolustajat tuhosivat noin 160 neuvostotankkia.

Saksalaiset tekivät vastahyökkäyksiä joskus vain parin miehen joukolla. Noin kolmasosa puolustajista oli virolaisia.

Kahden raivokkaan taisteluviikon jälkeen rintama rauhoittui normaaliksi aktiiviseksi vihanpidoksi.

Sekasortoisen taistelun tappioita ei koskaan pystytä tarkasti laskemaan, mutta arvioidaan, että kaatuneita ja haavoittuneita oli venäläisillä 170 000 ja saksalaisilla 10 000.

Sinimäkien linja piti evakuointiin asti. Puolustajat jättivät Sinimäet 17.9.1944. Neuvostojoukot olivat pääsemässä Riianlahdelle Peipsin eteläpuolelta ja koko armeijaryhmä oli vaarassa jäädä mottiin.

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2024 17 historia
Ivika Maidre johtaa museota sydämellään. Hyvin säilynyt Iljušin Il-2 Šturmovik -maataistelukoneen runko. Esillä on niin saksalaista kuin neuvostoliittolaistakin sotakalustoa.

ourmet ravinto a a innan van an aupun in u inaarinen e mi

Ravintola CRU sijaitsee aivan Tallinnan vanhankaupungin sydämessä, Viru-kadun vanhimmassa talossa. À la carte -ravintola on todellinen pysähdyspaikka herkkusuille. CRU tarjoaa tyylikkään ruokailuhetken kaikille hyvän ruoan ystäville.  Taitavasti kuratoitu ruokalista tarjoaa monipuolisen makujen labyrintin, jonne mielellään eksyy. Suussa sulavien makuelämyksien kartastolla kulinaarinen matka on täynnä nautintoja. Jokainen ruokalaji on mestariteos, perinteen ja modernin makumaailman symbioosi. CRU-ravintolan kruununjalokivi on Michelin Guide -tunnustus, joka takaa ruoan ja palvelun korkean tason ja poikkeuksellisen makumatkan. Michelin-maininta on osoitus siitä, kuinka CRU on onnistunut yhdistämään laadukkaat aineosat täydellisiksi annoskokonaisuuksiksi.

Tervetuloa ennenkokemattomalle kulinaariselle makumatkalle!

Hotelli CRU

Huoneet on suunniteltu 600-vuotiaan talon historiaa kunnioittaen. Hotellissa voi koskettaa omin käsin vuosisatoja vanhoja kalkkikiviseiniä ja upeita puupalkkeja. Ainutlaatuinen miljöö avaa oven menneisyyteen.

Hotellissa on 15 huonetta, jotka kaikki ovat erilaisia ja persoonallisesti sisustettuja.

Valikoimassa on kolme Standard-tasoista yhden hengen huonetta, neljä Standard-tasoista kahden hengen huonetta ja kuusi Double Deluxe-tasoista huonetta sekä kaksi sviittiä.

Kaikissa huoneissa on historiallinen tunnelma ja jotain ainutlaatuista. Useimmissa huoneissa on ikkunat viihtyisälle ja rauhalliselle sisä-

pihalle, kun taas sviiteistä on näkymät alas vanhaankaupunkiin. Hotellin välittömässä läheisyydessä ei ole meluisia paikkoja, jotka voisivat häiritä unta.

Ravintola & hotelli CRU  Viru tänav 8, Tallinna Puhelin: +372 6140085  info@crurestoran.com  www.crurestoran.com

Katuruoan lippulaiva jo vuodesta 2014

TULE NAUTTIMAAN TODELLISESTA KATUGOURMETISTA!

Uulitsan keittiössä valmistamme paikan päällä kaiken sen, mitä herkullinen gourmethampurilainen sisältää –100-prosenttisesti ulkona laiduntavien nautojen lihasta valmistetuista pihveistä aina kastikkeisiin, majoneeseihin, lihahilloihin ja perunoihin asti.

Tarjoamme perinteistä katuruokaa modernilla, terveellisemmällä ja virolaisella tyylillä Soo-kadun ja Asematorin Uulitsassa Kalamajassa, Kadakan Uulitsassa Mustamäellä, Viimsin Uulitsassa, Tarton Uulitsassa ja kesäkaudella Pärnun Uulitsassa. Uusi menu odottaa ruokailijoita vuonna 2024! www.uulits.ee

Gourmet-ravintola CRU –Tallinnan vanhankaupungin kulinaarinen helmi Restoran CRU | Viru 8, Tallinna | Puhelin +372 614 0085 Sähköposti: info@crurestoran.com www.crurestoran.com
ravintola, jossa historia, taide ja täydellinen ruoka kohtaavat CRU:n ruokalista on todellinen kulinaarinen matka.
Michelin-palkittu
Kokki Mark Keerd suosittelee à la carte -menun parhaita paloja: CRU tarjoaa kaupungin parhaan naudan tartarpihvin ja ravintolamme ankanrinta on ainutlaatuinen makuelämys!
MAINOS
Ravintolan tunnelmallinen miljöö. Kuva: Lauri Laan Huoneiden ikkunoista näkymät viihtyisälle sisäpihalle. Huoneet on sisustettu vanhaa kunnioittaen.

Aamupalalle Tallinnan kahviloihin

Mihin mennä, kun aamulla hiukoo?

Aamiaiskahvila

TEKSTI SUSANNA POIKELA, KUVAT GOURMET COFFEE, KRINGEL, VISUALCONTENTCREATOR.EU, SUSANNA POIKELA

Katharinenthalin idyllinen kahvila sijaitsee -luvulta peräisin olevassa entisessä vahdin talossa Kadriorgin puistossa. Kesäisin iso terassi on viihtyisä lisä, josta on mukava seurailla joutsenlammen ja puiston elämää aamiaisen lomassa.

Kahvilan ranskalaiset piiraat eli quichet ovat todella herkullisia ja niitä kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos päätyy nauttimaan Kadriorgin herraskaisesta tunnelmasta ja hyvästä palvelusta. Katharinenthalilla on myös pieni kahvila Stockmannin ensimmäisessä kerroksessa.

Toinen Kadriorgissa sijaitseva mainio aamupalapaikka on Gourmet Coffee. Kahvilan aamupala palvelee monenlaista syöjää. ”Olemme panostaneet aamiaismenussamme monipuolisuuteen ja ottaneet huomioon kaikenlaiset allergiat ja erikoistoiveet. Ruokalistallamme on laaja valikoima kananmunista valmistettuja munaruokia, on ranskalaista ja englantilaista aamupalaa, mutta myös vaihtoehtoja kasvissyöjille ja vegaaneille. Käytämme ruo-

kalistallamme vain laktoosittomia maitotuotteita”, kertoo Jaana Kivilo Gourmet Coffeesta.

Rotermannin korttelista kotinsa löytänyt Gallery Cafe on nimensä mukaisesti galleriakahvila, jossa ruoan ohella voi nauttia taiteesta. Avaran ja valoisan kahvilan ruokalistalta löytyy erikseen aamupalamenu sekä puurolista. Aamupalat ovat perinteisiä ja maistuvia munakokkeli- tai Benedict-annoksia. Vegaaneille löytyy myös oma tofupohjainen aamupala.

Kasvis- ja vegaaniruokailjat voivat suunnistaa omaan paratiisiinsa Tallinnan Uus-Maailman kaupunginosaan. Kahvila Kringelin ruokalistalta löytyy puurot, letut, salaatit ja pastat.

”Suosittuja annoksiamme ovat perunaletut portobello-sienillä ja cashew-kastikkeella, savustettu porkkana-avokado panini sekä viljattomat tattaribanaaniletut kauravaahdolla ja herukkamansikkahillolla”, luettelee kahvila Kringelin tarjoilija Gerda. Kahvilan nimi muuten viittaa rinkeleihin, joita kannattaa maistaa tai tilata kotiin viemisiksi. n

Gallery Cafe, Rotermanni 6, Tallinna. Kringel Kohvik, Koidu 101, Tallinna. Gourmet Coffee, Koidula 13a, Tallinna. Katharinenthal, Weizenbergi 22, Tallinna. Katharinenthal Stockmann, Liivalaia 53, Tallinna.

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2024 19
ravintolat
Kringelin kaikki ruoat ja juomat ovat vegaanisia. Kahvilalla on myös pitopalvelumenu juhliin. Galleria Cafen läpi talon -kahvilassa syödään ja juodaan taiteen ympäröimänä. Gourmet Coffeen kahvi valmistetaan Coffee Peoplen pavuista. Katharinenthalin kahvilat löytyvät Kadriorgin puistosta ja Stockmannin alakerrasta. Rinkeli on virolaisen juhlapöydän kuningatar.

Bistecca alla Fiorentina on perinteinen firenzeläisen reseptin mukaan valmistettu T-luupihvi.

Gianni tarjoilee italialaista runsautta tyylikkäästi

Michelin-ravintola

Ravintola Giannin pöydät ovat kahden aikaan melkein kaikki varattuja. Saamme kuitenkin kahden hengen pöydän ikkunan vierestä. Mustat, nahkaiset tuolit ovat mukavat istua ja lattiasta kattoon ulottuvista ikkunoista sisään tulvii juuri sopivasti valoa. Tyylikäs ja moderni sisustus kehystää pöytien annoksia täydellisesti. Italialainen runsaus lautasella, hillittyä tyylikkyyttä ympärillä.

Tilaamme alkupaloiksi Vitello tonnaton ja Mozzarella burratan. Ennen alkupaloja meille tuodaan maukasta foccaciaa ja italialaiseen ruokapöytään saumattomasti kuuluvat grissinit eli leipätikut. Pää-

ruoaksi valitsemme Bistecca alla Fiorentinan, joka on grillattu T-luupihvi Firenzen tapaan. Tilaus kirvoittaa mieleen parinkymmenen vuoden takaisen muiston Firenzestä, jossa yhdelle ruokailijalle kiikutettiin pöytään kilon T-luupihvi. Annoksen koko on tällä kertaa kuitenkin  grammaa, joka on juuri sopiva jaettavaksi kahteen osaan. Fiorentinan rinnalle tarvitaan tietenkin Montepulciano d’Abruzzo -punaviini. Odotellessamme ruokia käymme läpi ruoka- ja viinilistaa. Ravintola tarjoaa todella hyvin suunnitellut menut, jotka ovat pääkokki Costantino Vegliantin kädenjälkeä. Giannin ruokien raaka-aineet tilataan Italiasta ja Saksasta, mutta Veglianti käyttää myös paikallisia raaka-aineita. Ravintolan pitkällä viinilistalla on sellaisiakin viinejä, joita voi maistella vain Giannissa. Alkupalat ovat herkullisia. Vitello ton-

nato on raikas ja vasikanleikkeet kuohkean tonnikalatahnan alla mureita. Toisella lautasella on tuhtia puhvelimozzarellaa kirsikkatomaattien ja basilikan kera.

Pääruoka on meille valmiiksi leikelty, jotta se olisi helpompi jakaa. Osa leikkeleistä on todella mureita suussa, vain muutama vaatii vähän enemmän työstämistä. Kokki kertoo, että tämä on tavallista T-luupihvissä. Liha on pääosin kuitenkin suussa sulavan pehmeää ja maukasta.

Suosittuun Gianniin kannattaa tehdä aina pöytävaraus. n

Restoran Gianni, Jõe 4a, Tallinna.

Alkuruoat: 7–19e

Keitot: 9–21 e

Pastatjapizzat: 16–24e

Pääruoat: 19–106 e Jälkiruoat: 4–23e

KOLM SIBULAT Ruokaa pikana ja hitaasti aasialaisella kosketuksella!

Maakri 19/1, Tallinna Puh.: +372 6644 055

ma–pe 11–23, la 13–23

MOON Modernia slaavilaista ruokaa intohimolla tehtynä!

Võrgu 3, Tallinna

Puh.: +372 6314 575

ti–to 17–23, pe 17–24, la 13–24, su 13–21

Käytä salasanaa: The Baltic Guide ja saat 10 % alennuksen.

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2024 20 ravintolat TEKSTI JA KUVAT SUSANNA POIKELA
R ES TO RA N KALAMAJAS-
Ravintolan tyylikäs sisustus hivelee esteetikon silmää.
-

Nostalgiset isoäidin pelmenit

Retroravintola

Jos koko Pelmen-ravintolan ruoan ja tunnelman voisi kiteyttää yhdeksi tarinaksi, voisi se kuulua: ”Kun olin vielä pieni ja asuin Siperiassa, isoäitini valmisti samanlaisia pelmenejä, joita syön täällä tänään”, ravintoloitsija Artur Tamme muistelee -vuotiaan asiakkaansa lausahdusta.

Tämä tarina selittää osaltaan sen, miten vuonna  verkkokauppana aloittanut yritys on vain neljässä vuodessa avannut jo neljä pelmenipaikkaa Tallinnaan.

Edes pandemia tai siitä seurannut talouskriisi eivät ole hidastaneet kasvua.

Mikä sitten on menestyksen salaisuus? Paikallisille se on lapsuuden muistot pelmeneistä ja matkailijoille ravintola tarjoaa uuden makuelämyksen. ”Vain puolet suomalaisista tietävät pelmenit”, Artur Tamme täsmentää.

Pelmenin ruokalistalla on kuusi eri makuista pelmeniannosta. Näistä kaksi ensimmäistä ovat neuvostoajan perinteisiä

vaihtoehtoja. Ne sisältävät sianlihaa ja naudanlihaa sekä perunaa ja sipulia. Loput neljä ovat Tammen mukaan ”tämän päivän maku ja sielu”. Ne ovat lohi ja katkarapu, ankka ja timjami, kana ja katkarapu sekä lammas ja valkosipuli.

Pelmenit eivät kuitenkaan ole ainoita paikallisia herkkuja, joita ruokalistalta löytyy. Valikoimassa on perinteisiä keittoja, kuten borssi ja seljanka, sekä muita vaihtoehtoja, kuten perunapannukakut ja retrovohvelit. Jälkimmäiset teh-

dään neuvostoaikaisilla välineillä, jollaisia ei enää löydy mistään.

Kukoistavan katuruokaketjun menestykseen tarvitaan varmasti muutakin, kuin vain maukas, lähes kokonaan paikallisista raaka-aineista valmistettu ruoka. Toinen syy suosioon on erinomainen palvelu. Kansainvälistä asiakaskuntaa kohdellaan paikan päällä kuin ystäviä.

Sisustus on myös mielenkiintoinen. Joka puolella on neuvostoaikaista tavaraa alkaen polkupyöristä ja matoista aina metallisiin sokerikkoihin asti.

Lisäksi hinnat ovat edulliset. ”Kahvista ja kakusta maksat jo kympin Tallinnassa. Meillä samalla rahalla saat täyden aterian sekä juoman”, Artur Tamme selittää.

Pelmen-ravintolat ovat avoinna joka päivä. n

Pelmen

Vanhakaupunki, Vana-Viru 4, Tallinna. T1 Tallinn, Peterburi Tee 2, Tallinna. Asematori, Kopli 1, Tallinna. Viru keskus, Viru Väljak 4–6, Tallinna.

Alkupalat: 4,5–16e Pelmenit: 5,9–9,9e Jälkiruoat: 4,5–6,9e

Kahvila-konditorian palvelu ei yllä sen leivonnaisten tasolle

Retrokahvila

Narva Kohvik on ollut avoinna vuodesta  ja se on yksi Tallinnan vanhimmista kahviloista. Mikä on  vuotta pyörineen leipomokahvilan menestyksen salaisuus? Paikka on selvinnyt hengissä vaikeistakin ajoista, kuten neuvostoajasta ja Viron itsenäistymisen ensimmäisistä sekavista vuosista.

Salaisuus piilee kahvilan leivoinnaisissa, rinkeleissä ja muissa leipomotuotteissa. Ne nimittäin vievät kielen mennessään. Kahvilan suosituimmaksi tuotteeksi paljastui ”Moskva sai” eli Moskovan pulla. Tämä keltaisella kermatäytteellä täytetty leivonnainen

näyttää ensisilmäyksellä vähäpätöiseltä, mutta jokaisen suupalan jälkeen sen maku suussani vain parani paranemistaan. Lopulta tajusin nauttivani yhtä parhaimmista leivonnaisista aikoihin.

Herkulliset leivonnaiset ovat kuitenkin ainoa asia, mitä kahvilasta voi kirjoittaa.

Lehdestämme löytyy innostavia artikkeleita kahviloista, ravintoloista, museoista ja muista kohteista, jotka perustuvat paikan päällä käynteihin ja haastatteluihin.

Narva Kohvik ei kuitenkaan vastannut lukuisiin haastattelupyyntöihini. Päätin kuitenkin mennä paikan päälle tutustumaan kahvilaan. Sisään astuessani en kohdannut ystävällistä hymyä, saati kuullut tervehdystä. Ja kun kysyin, mikä leivonnainen on paikan suosituin, näytti tarjoilija siltä, kuin häntä olisi kysytty joulupäiväksi töihin.

Lukija voi ajatella, että jaan vain henkilökohtaisen huonon kokemuksen. Kuitenkin vilkaisu Tripadvisor-arvosteluihin kertoo, että kokemukseni paikasta ei ole harvinainen, vaan melko yleinen. Jos haluaa tilata todella hyviä leivonnaisia, kakun tai rinkelin, suosittelen lämpimästi Narva Kohvikia. Mutta jos tarkoituksena käydä tunnelmoimassa kupposen äärellä, Narva Kohvik ei ole oikea paikka. Onneksi leipomokahvilalla on myös verkkokauppa, josta voi ostaa tuotteita kotoa käsin. n

Narva Kohvik, Narva mnt 10, Tallinna.

Leivonnaiset: 1,40–4e

Rinkelit: 14–16e

Kakut: 17–20 e Stritzelit: 7–7,50e

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2024 21 ravintolat
Narva Kohvik avattiin jo vuonna 1947. Vanhankaupungin Pelmenissä on neuvostoajan tunnelmaa. Listalla on erilaisin täyttein olevia pelmeniannoksia.

Ravintola luottaa tuleen ja hiilillä grillaamiseen

maa sekä muut murretut sävyt. Osa seinistä on vanhaa tiiltä.

Michelin-ravintola

Tallinnan Maakri-kadulle vuonna

 valmistunut liikerakennuskokonaisuus on ainutlaatuinen. Yli sata metriä korkea tornitalo on sulautunut saumattomasti -luvun historiallisten rakennusten sekaan.

Vuonna  avattu Restoran Härg sijaitsee Maakri-korttelin

Tornimäen puoleisessa siivessä.

Ravintolaan sisään astuessa huomio kiinnittyy ensimmäisenä moniin suuriin kuparista valmistettuihin valaisimiin, joita ravin-

Hillityn tyylikkään salin väreinä ovat kuparin lisäksi ruskean ja sammaleen vihreän eri sävyt, har-

Salipaikkojen lisäksi on kesäaikaan asiakaskäytössä noin -paikkainen pihaterassi.

Toinen omistajista on grillimestari Enn Tobreluts, joka on kansainvälisestikin tunnettu ja tunnustettu grillikouluttaja sekä liha-alan konsultti.

Tämän vuoksi Härg onkin erinomainen liharavintola, yksi Viron parhaista. Liha osataan todella valmistaa oikein. Keittiö ei pelkää tehdä pihveistä pyydettäessä myös vähemmän kypsennettyjä versioita. Medium miinus -pihvi on valmistettu oikeaoppisesti: pinta ruskistunut, sisältä punertava ja keskeltä hieman raaka.

Tarjoilija kertoi, että Härg haluaa tarjota asiakkailleen laadukkaita pihvejä, miedolla lämmöllä kypsennettyä lihaa sekä herkullisia grilliruokia. Elävää tulta käytetään paljon. Monet ruoat grillataan hiilillä.

Yksi kokeilemisen arvoinen annos on Enn Tobrelutsin luoma hiilellä kypsennetty ”Söesteik”, englanniksi ”Dirty Steak”. Myös  grammaa painava naudan ulkofilee -annos sai paljon kehuja.

Härg-ravintolan viinilista on laaja. Useimmat viinit ovat saatavilla niin pullossa kuin laseittainkin.

Ravintolasta saa myös erinomaisia koktaileja. Esimerkiksi ”Dry Martini” -drinkki osataan tehdä oikeaoppisesti. ”Haluatteko drinkkinne sekoitettuna vai ravistettuna”, kysyi tarjoilija.

Vaikka Härg on saanut maininnan Michelin-oppaaseen, ravintolassa ei turhaan pönkötetä. Palvelu on ystävälli-

toa. Asiakkaan esittämiin

Alkuruoatjakeitot: 13–18e Pääruoat: 16–37 e Lisukkeetjakastikkeet: 2–8e Jälkiruoat: 6–21 e Viinitalkaen: 34e/0,75l

ja Uniikilla otteella valmistettuja Välimeren keittiön herkkuja!

- RESTORAN KADRIORUS -

Löydät meidät keskustan ja Kadriorgin puiston läheltä.

Osoite: Poska 19A, Tallinna.

Avoinna: ti–pe 17–23, la 12–23, ma ja su suljettu • Puh.: +372 6659 555 restoran@mantel-korsten.ee www.mantel-korsten.ee

Tallinnan paras ravintola ja urheilubaari Vanhassakaupungissa!

• à la carte -ruokalista

• 166 ravintolapaikkaa

• 30 erilaista olutta suuri valikoima erilaisia viinejä, samppanjaa ja muita juomia

• 12 isoa taulutelevisiota urheilun seuramiseksi Käytä salasanaa:

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2024 22 ravintolat
Pihvit kypsennetään elävällä tulella hiiligrillissä. Suosittuun Härg-ravintolaan kannattaa tehdä pöytävaraus.
12–23,
12–02 | Inseneri 1, Tallinna | www.beergarden.ee
Avoinna: su–to
pe–la
The Baltic Guide ja saat 10 % alennuksen

Kin s o a inn o jois uroopan suurin po eriturnaus

Olympic Park Casino ja Hilton Tallinn Park hotelli muuttuu kymmenen päivän ajaksi pokerimaailmaksi, kun 23.2.–3.3. järjestetään Kings of Tallinn -pokeriturnaus. Turnauksessa kohtaavat kaikki alan huippupelaajat yli 30 maasta, eritoten Pohjoismaista ja Baltian maista. Tapahtuma on avoin kaikille yli 21-vuotiaille.

Kings of Tallinn -tapahtumassa pelataan kaikkiaan 55 pokeriturnausta, ilmaisturnauksista aina 5000 euron ”No Limit Texas Hold’emiin. Turnausohjelmassa on mukana myös hyviä vaihtoehtoja aloittelevallekin pokerinpelaajalle, ja paikan päälle voi tulla seuraamaan tapahtumaa vaikkapa loistavasta turnausalueen baarista käsin. Lyhyimmät Kings Of Tallinn -turnaukset kestävät viitisen tuntia, ja pisimmät jopa viisi päivää. Suurin yksittäinen palkintopotti on yli puoli miljoonan euroa.

Ensimmäinen Kings of Tallinn pokeritapahtuma järjestettiin vuonna 2015, ja pääturnauksen voiton vei silloin virolaispelaaja Ranno Sootla. Sittemmin pääturnauksen on voittanut muun muassa maailman huippupokerinpelaajiin

lukeutuva suomalaispelaaja, turkulainen Juha Helppi. Vuonna 2023 Kings of Tallinnan 1100 euroa maksavaan pääturnaukseen osallistui jo yli 700 pelaajaa, ja turnauslippuja myytiin kaikkiaan reilut 8000 kappaletta.

VIROLAINEN ILLANVIETTO

Metsänurmenkylätalolla

bussikuljetusTallinnasta23km virolainenpitopöytä eläväämusiikkia

Suomi-Viroyhteislaulut baarissaetukäteensovitutjuomat suomenkielinenpalvelu ryhmänkoko15-50

Yhteistiedot: metsanurme@gmail.com puh+37253065503

”Kings of Tallinn on nostanut suosiotaan valtavasti vuosien saatossa. Turnauksen tasokkuus, Tallinnan hyvä sijainti ja viehättävyys houkuttelevat ihmisiä tapahtumaan. Ohjelma on laadittu hyvin ja 150 työntekijää vievät turnauksia ammattilaisen ottein eteenpäin”, kertoo The Kings of Tallinn -pokeriturnauksen turnausjohtaja Teresa Nousiainen.

Turnausohjelma on monipuolinen ja houkutteleva Nousiaisen laatima turnausohjelma sisältää 55 turnausta, joiden joukossa on myös erikoisturnauksia. Esimerkiksi yksi suosittu turnaus ”Texas Hold’em Celebrity Special” järjestetään 27.2., jolloin julkkikset ottavat mittaa pokeritaidoistaan.

”Tähän kilpailuun kutsutaan viihdemaailman tähtiä sekä Suomesta että Virosta. Se on yksi suosituimmista turnauksistamme, johon osallis-

tuu yli 300 pelaajaa. Ihmisistä on hauskaa pelata julkkisten kanssa samassa pöydässä, ja turnaus on kaikille avoin”, sanoo Teresa Nousiainen. Osallistuminen tähän julkkisturnaukseen maksaa 150 euroa. Viron itsenäisyyspäivänä 24.2. järjestetään tietenkin vielä ”Independence Day Special” -turnaus.

”Paikan päällä osallistujia ja katsojia palvelee osaavan henkilökunnan lisäksi myös Pop-up OlyBet Bar & Grill. Turnausalueen baarissa voi napata vaikkapa juoman tai lounaan ja seurata pelitapahtumaa”, vinkkaa Teresa Nousiainen.

Kings Of Tallinn -tapahtuman turnauslippuja voi ostaa tapahtuman aikana Hilton Tallinn Park hotellin toisen kerroksen turnauskassalta. Turnausalueelle tarvitaan ranneke, jonka voi noutaa kasinon sisäänkirjautumistiskiltä eli voimassaoleva kuvallinen henkilötodistus on hyvä olla matkassa.

The Baltic Guide tuo aa terminaalin näytöille joka päivä tuore a matkailutietoa Virosta. Tavoita sinäkin kohderyhmäsi digitaalisella mainonnalla Euroopan vilkkaimmassa matkustajasatamassa!

Ota yhtey ä: marketing@balticguide.ee

+358 40 544 1515

+372 56 462 334 www.balticguide.fi

The Baltic Guide toodab terminali ekraanidele iga päev värskeid reisiuudiseid Eestist. Kasvata oma äri digitaalse reklaamiga Euroopa elavamas reisisadamas!

Kontakt: marketing@balticguide.ee

+358 40 544 1515

+372 56 462 334 www.balticguide.ee

MAINOS
Kings of Tallinn järjestetään tänä vuonna Hilton Tallinn Park -hotellissa. Kuva: Andrei Chertkov
VIRU 4 — VANHAKAUPUNKI, SISÄPIHA OTAMME PÖYTÄVARAUKSIA KARAOKEBARSATUMAA@GMAIL.COM SU—PE 18:00 – 04:00 LA: 15:00 – 04:00 7 miljoonaa
ihmistä kulkee vuosi ain Helsingin T2-terminaalinSatamanläpi.
Aastas liigub 7 miljonit inimest läbi Helsingi Sadama T2-terminali.

Visit Estonia -hallissa odottavat lukuisat uudet matkailuideat, piilotetut helmet ja jännittävät kokemukset. Paikalliset asiantuntijat sekä majoitus- ja hyvinvointipalvelujen tarjoajat toivottavat sinut tervetulleeksi. Tutustu Viroon!

Global Village -hallissa on runsaasti matkatarjouksia ja kohde-esittelyjä, erilaisia matkailuun liittyviä tietoja ja työkaluja. Global Village yllättää tiedoilla ja tarjouksilla, joita et voi löytää itse. Tutustu maailmaan!

Elämysten ja makujen halli tarjoaa makunystyröitä ilahduttavia kokemuksia. Viron eri alueet tarjoavat arvokkaita tuotteita ja mielenkiintoisia makuja. Tutustu makuihin ja elämyksiin!

Pööningubasaari on täysin uusi osa Tourestia, jossa voit kokea aitoa basaaritunnelmaa! Paikan päältä löydät tuttuja ja hyödyllisiä käsityötuotteita sekä eksoottisia esineitä eri puolilta maailmaa. Tutustu basaariin!

To-La 8.2.-10.2.2024 kle 10-18 Tallinnassa, Estonian Fairs messukeskuksessa

Osta lippusi www.tourest.ee
TULE TUTUSTUMAAN!
The place where everyone and everything meets.
MON–SAT 10.00 – 21.00 SUN 10.00 – 19.00 Endla 45, Tallinn kristiinekeskus.ee

Täyden palvelun lemmikkitarvikekaupat

Lifestyle-myymälästä tuotteet lemmikille ja omistajalle.

Urr & Nurr on perheomisteinen lifestyle­myymälä, josta löytyy kaikille kodin lemmikeille jotakin. Tarjolla on myös eläinaiheisia tuotteita ihmisille, kuten pöytälamppuja, kynttilöitä, avaimenperiä, hattuja, paperitarvikkeita ja paljon muuta.

”Maahantuomme laadukkaita merkkejä, joita ei saa muualta, esimerkiksi japanilaisia Churu­makupaloja kissoille ja koirille.

Panostamme myös paljon tuotteisiin, joiden hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni. Meiltä saa esimerkiksi kierrätysmateriaalista valmistettuja leluja, kakkapusseja, kulhoja ja harjoja”, luettelee Ave Lauren-Kriisa myymälöiden valikoimaa.

Urr & Nurrin kivijalkamyymälöitä on Tallinnassa, Viimsissä, Tartossa, Pärnussa ja Kuresaaressa yhteensä kymmenen. Tallinnan satamaa lähimmät myymälät löy­

roksesta ja Sikupilli Keskuksesta. Verkkokauppa palvelee asiakkaita myös suomen kielellä. Ave Lauren­Kriisan mukaan suurin menekki on edelleen elintarvikkeilla. Talvikaudella ostetaan sitten lisäksi tassuvahoja, vaatteita ja valaistuja kaulapantoja. Kesällä lemmikeille ostetaan enemmän matkustukseen soveltuvia juomatarvikkeita, häkkejä, jäähdytysmattoja ja ­takkeja. Myös lemmikin sijainnin paljastavat GPS ­laitteet ovat alkaneet kasvattaa suosiota.

PetCityssä tarjolla myös eläinlääkäri- ja trimmaamopalvelut PetCity on virolainen eläintarvikeketju, joka avasi ensimmäisen myymälänsä Pärnussa. Nyt niitä on jo 25 ympäri Viroa. Ketju on harpannut myös Latvian ja Liettuan puolelle. Kauppojen lisäksi PetCity tarjoaa eläinlääkäri­ ja trimmaamopalveluita. Eläinlääkäriklinikoita on kahdeksan ja trimmaamoja yhdeksän.

”Myymälöissämme on tuotteita koirille, kissoille, jyrsijöille ja linnuille sekä jonkin verran myös matelijoille ja kaloille. Hevosille ja ratsastajilla löytyy valikoima tuotteita PetCityn suuremmista myymälöistä ja verkkokaupasta”, luettelee markkinointivastaava Marilin Kesner.

”Suomalaiset ovat kertoneet, että meillä on suomalaisiin eläinkauppoihin verrattuna monipuolisempi valikoima kissan valjaita. Asiakkaat ovat löytäneet myös MyFamily­riipukset, joihin voi ostohetkellä kaiverruttaa lemmikin nimen ja omistajan puhelinnumeron”, kertoo Marilin Kesner.

Muita lemmikkitarvikeketjuja ja ­myymälöitä Virossa ovat Kika, MyPet, Nuf Nuf ja Pet Center. n

THE BALTIC GUIDE ™ TALVI-KEVÄT 2024 26 ostokset
PetCityn suomalaiset asiakkaat ostavat paljon Nina Ottossonin aktivointileluja. Urr & Nurr on perheomisteinen lemmikkitarvikeketju. PetCityn myymälöitä on jo 25 ympäri Viroa. PetCity suosittelee kokeilemaan Island of pets -makupaloja. Ne on valmistettu Saarenmaalla. Viime vuonna Urr & Nurr tarjosi aterian nelijalkaisille ystäville ”Koirien ravintolassa”. Tapahtuma oli osa PÖFFin järjestämää koirien leffailtaa. Urr & Nurrin valikoiman japanilaisia makupaloja kissoille ja koirille.
-70% KEHYKSET JOPA Tarkat säännöt Instrun myymälöissä. TALLINN: Viru Keskus tel 610 1361, Ülemiste Keskus tel 603 4727, Stockmanni kaubamaja V korrus tel 668 0460, Kristiine kaubanduskeskus tel 665 0317, Magistrali Keskus tel 677 4190, Mustamäe Keskus tel 660 3700, Lasnamäe Centrum tel 600 8923, Haabersti 1 tel 603 4340, Arsenal tel 644 0044, Nautica Keskus tel 650 6280, Laagri tel 654 4404, Kärberi keskus tel 664 4900 VIIMSI: Viimsi Market tel 666 0017 instru.ee

Lohikäärme vuoden sukat 2024

Sokisahtelilla on uusi myymälä!

Tallinnan ydinkeskustassa osoitteessa Pärnu mnt 12

OSTA

Edullisempi sukkapari ilmaiseksi! Tarjous on voimassa 29.02.2024 asti Sokisahtelin ydinkeskustan myymälässä Pärnu mnt 12.

www.crafts.ee

UUTTA! Kodukäsitöö-myymälöistä lämpimät neuleet!

Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit esittää:

Käsityökaupat Tallinnassa:

Keskiajan päivät Tallinnan Vanhassakaupungissa 5–7.7.

Martin Markkinat Unibet Arenalla 7–9.11.

Kaarmanni Käsitöö, Vanaturu kael 8

Eesti Käsitöö Maja, Pikk 22 www.folkart.ee

Tue paikallista mestaria, arvosta perintöä tänään ja huomenna!

SAAT TÄLLÄ KUPONGILLA KAIKKI SUKAT 1=2
lotus@thailotus.ee www.thailotus.ee Salonki on avoinna joka päivä 09.00–21.00 Puh. +372 51 997 707, +372 6 003 029 MERE PST. NARVA MNT. Viru hotelli Rotermannin kortteli Löydät meidät nyt osoitteesta Mere pst 4 (2. kerros, sisäänpääsy rakennuksen takaa, Mysushin terassin luota) Thai-hieronta ja spa-ohjelmat Olemme muuttaneet! 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 45 | www.vivianvau.ee Puh. +372 641 6440 Kuninga 1, Tallinna ma-pe 11-19, la 12-17 Koot 33-45 Vieraileva pääesiintyjä Katalonian Ooppera 23.-28. heinäkuuta 2024 Saarenmaan Oopperapäivät 25.07 klo 20 To G. Puccinin MANON LESCAUT Ke 24.07 klo 20 Flamenco CARMEN Ti 23.07 klo 20 G. Puccinin TOSCA 27.07 klo 20 LYYRINEN GAALA La 27.07 klo 23 Keskiyön salonki OPERA ROYAL Kokoperhen ooppera LEIKITÄÄN TAIKAHUILUA 28.07 klo 14 Su Pe 26.07 klo 20 G. Verdin TRUBADUURI 26.07 klo 23 Keskiyön salonki OPERA ROYAL Ohjelma ja liput: www.saaremaaopera.com

Kaksi sataa vuotta makeisia ja suklaata

Viron makeisten ja suklaiden historian lyhyt oppimäärä

Kalevin makeistehdas on Viron suurin ja vanhin makeisten valmistaja. Makeistehtaan ensimmäinen edelläkävijä aloitti toiminnan jo vuonna  Tallinnassa, kun sokerileipuri Lorenz Caviezel avasi Pikk-kadulla nykyisen Maiasmokk -kahvilan tiloissa konditorian.

Samassa talossa jatkoivat toimintaa Caviezelin jälkeen ensin Johann Seegrön ja sitten Conrad Raeper. Mutta pisimpään Tallinnan asiakkaiden suut makeaksi teki mestarikondiittori Georg Stude ja hänen poikansa Georg Ferdinand Stude, joiden yritys toimi Pikk-kadulla vuodesta  aina vuoteen .

Varsinainen makeistehtailu alkoi vuonna , jolloin perustettiin ensimmäinen virolainen suklaa- ja makeistehdas Kawe. Tehtaan tuotteita myytiin ulkomaita myöten. Toinen maailmansota ja sitä seurannut neuvostomiehitys katkaisivat kuitenkin yritystoiminnan. Vuonna  Kawe kansallistettiin ja siihen sulautettiin muitakin makeistehtaita. Kahdeksan vuotta myöhemmin myös nimi sai väistyä. Tehtaan uudeksi nimeksi tuli Kalev.

Kalevin kaikkien aikojen suosituimmat tuotteet

Kalevin valikoimassa on monia tuotteita, jotka ovat olleet myynnissä jo useita vuosikymmeniä. Esimerkiksi Nurr-suklaan resepti on pysynyt muuttumattomana jo  vuotta ja maistuu edelleen virolaisille. Sen kehitti alun perin Brandmannin suklaatehdas. Toinen rakastettu Kalevin tuote on maitosuklaalevy Anneke, joka täyttää kohta  vuotta.

Kalevin tehtaalta kerrotaan, että virolaiseen makuun vetoaa myös ” Lemmikut” -makeispussi. Pussin sisältö muuttuu sen mukaan, mitä asiakkaat ostavat eniten. Tämän tuotteen lisäksi kaupoista ostetaan paljon Maiuspala-makeislaatikkoa, Piret-hasselpähkinäsuklaata ja

Kasekese-makeisia. Suomalaisten suosikkeja ovat riisi-mustikka valkosuklaa ja Vana Tallinna -konvehtit, laktoosittomat ja gluteenittomat Drako-karkkipussit sekä Bitter  ja Bitter  tummat suklaat. Tuliaisiksi tarttuu mukaan Eesti-sarjan makeisia.

Marsipaani Georgin konditoriadynastia oli Maiasmokkin alku Kauniina toukokuun päivänä vuonna  -vuotias narvalainen leipurin poika Georg Stude asteli Tallinnan Pikk-kadulla sijaitsevan konditorian ovesta sisään, teki kaupat silloisen omistajan ja

kondiittorin Conrad Raeperin kanssa ja avasi oman konditorian. Studen uudessa konditoriassa alettiin tarjoilla asiakkaille ostosten lomassa kahvia ja leivonnaisia. Bisnes kukoisti, tilat laajenivat ja tilauksia alkoi sataa niin Länsi-Euroopasta kuin Venäjältä. Yksi hänen makeistensa tilaajista oli Venäjän keisarin hovi. Konditorian puolella työntekijät muovailivat marsipaanimassasta lintuja, eläimiä, ruusuja ja sydämiä, jotka valloittivat asiakkaiden sydämet. Kun Georg Stude jäi eläkkeelle ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä, jatkoi hänen menestyksekästä konditoriakahvilaansa hänen poikansa Georg Ferdinand Stude. Georg Studen talossa Pikk-kadulla valmistettiin makeisia ja leivonnaisia aina vuoteen .

Tiloihin jäi kuitenkin kahvila, joka sai myöhemmin nimekseen Maiasmokk. Kahvila tarjoilee edelleen marsipaanituotteitaan ja leivoksiaan legendaarisen Studen konditorian tiloissa. Kaupungin vanhimmassa kahvilassa on jäljellä viime vuosisadan alun biedermeier-pintoja. Koristeellisessa ja historiallisessa ympäristössä on mukava istahtaa ja nauttia kahvihetkestä kansainvälisessä puheensorinassa. n Maiasmokk

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2024 29 ostokset
Pikk 16, Tallinna. Kalevin suklaavalikoimasta löytyy laaja valikoima eri makuja. Tumman suklaan suosio kasvaa vuosi vuodelta, mutta maitosuklaata ostetaan edelleen enemmän. Suomalaisten suosikkeja ovat laktoosittomat tuotteet, kuten Drako-karkkipussit. Viime vuonna Kalev uusi tuotepakkaukset ympäristöystävällisemmiksi. Kondiittori Georg F. Studen marsipaanituotteita myytiin Venäjän keisarin hovia myöten. Kalevin makeisia valmistettiin pitkään (1957-2003) Pärnu maantiellä Tallinnan keskustassa. Nykyään tehdas sijaitsee Raen kunnassa lähellä Tallinnaa. Maiasmokk on erityisesti viikonloppuisin ja juhlapyhinä tupaten täynnä. Kalevin vanhimmat suklaat.

Kuva: Egle Rääsk

Tallinn Cardin uudet tarjoukset 2024

Tänä vuonna löydät tarjouksista jännitystä, luontoa ja historiaa! Vuosi 2024 tulee olemaan mukaansatempaava myös Tallinnan museoissa, joista monet avaavat uusia, kiehtovia näyttelyitä.

Virtuaalinen aikamatka

”VR Tallinn 1939”

Yksi Tallinnan aikoinaan hienoimmista liikekaduista herää henkiin virtuaalitodellisuudessa. Harju-katu tuhoutui lähes kokonaan maaliskuun 1944 pommituksissa. Nyt VR-lasien avulla aikamatkataan vilkkaalle Harju-kadulle vuoteen 1939, jolloin sen varrella sijaitsi pääkaupungin edustavimpia myymälöitä ja hotelleja. Reitti alkaa Vapaudenaukion tunnelista ja kulkee pitkin Harju-katua.

Tallinn Cardilla kierros on ilmainen.

Juhan Kuusi

Dokfoto Keskus

Telliskiven luovassa keskuksessa on erityinen valokuvagalleria, jossa pääset tutustumaan Viron ja maailman dokumentaalisen valokuvataiteen parhaisiin ja vaihtuviin näyttelyihin. Juhan Kuusi Dokfoto Keskuksessa on myös myynnissä dokumentaarisia valokuvia.

Tallinn Cardilla ilmainen.

Tallinnan televisiotornin reunakävely

Televisiotornin suosittu nähtävyys ja kokemus on näköalatasanteen avoimen parvekkeen reunalla 175 metrin korkeudessa. Elämyskierroksen aikana neljä henkilöä voi kerralla kävellä tornin ympäri reunaa pitkin, istuskella reunalla ja heilutella jalkojaan ilmassa. Reunakävelyn

MAINOS
aikana osallistujat ovat turvallisesti valjaissa ja hihnassa. Kierroksen kesto on 30 minuuttia. Hintaan sisältyy osallistujien valokuvaaminen.
MAINOS
Uusi Tallinn Card -mobiilisovellus tekee matkan suunnittelusta ja Tallinnassa liikkumisesta helpompaa. VR-elämys vie Tallinnan komeimmalle liikekadulle vuonna 1939. Juhan Kuusi Dokfoto Keskus näyttää tarinoita, jotka inspiroivat, rikastavat ja muuttavat elämää. Kuva: Kristel Laur

Lastenmuseo Miiamillaan on luotu leikkisä ympäristö pienimmille perheenjäsenille.

TALLINN CARD NYT MOBIILISOVELLUKSESSA!

• Kun ostat Tallinn Cardin sovelluksella, on kortti heti käyttövalmiina, kun saavut Tallinnaan.

• Voit määrittää sovelluksessa kiinnostuksesi kohteet, sopivat nähtävyydet ja tarjoukset.

• Sovelluksessa on karttatoiminto, jonka avulla navigoit helposti haluamaasi nähtävyyteen.

Jos jokin kohde on väliaikaisesti suljettu, sovellus ilmoittaa siitä sinulle välittömästi, jotta voit muuttaa suunnitelmiasi.

• Ilmoitusten kautta saat tietoa uusista ja mielenkiintoisista näyttelyistä.

LATAA SOVELLUS

PLAY STORESTA TAI APP STORESTA!

Kuvat lähetetään myöhemmin sähköpostitse. Tämä päätä huimaava kierros –33 % Tallinn Cardilla.

Päiväretki Lahemaan kansallispuistoon Kaunis Lahemaan kansallispuisto sijaitsee vain tunnin bussimatkan päässä Tallinnasta. Kansallispuiston alueelta löydät Viron kauneimmat kartanot, legendaariset ja ainutlaatuiset rantakylät sekä paljon koskematonta luontoa. Päiväretken aikana tutustutaan Jägalan vesiputoukseen, Virun rämeen luontopolkuun, Altjan kalastajakylään ja Sagadin kartanoon. Elämysten päivä – 20 % Tallinn Cardilla.

GunGarage-ampumarata

Piritajoen suulla sijaitseva, parhaalla asevalikoimalla varustettu ampumarata tarjoaa intensiivisiä elämyksiä niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin aseenkäsit-

Kuva: Meeli

Teletornin reunakävely on tarkoitettu todellisille adrenaliinifaneille.

telijöille. Valittavana on erilaisia ampumapaketteja. Voit myös laatia itsellesi yksilöllisen paketin. Osaavat ohjaajat ohjaavat koko prosessia ja varmistavat kaikille turvallisen, stressittömän ja tietysti jännittävän kokemuksen. Tallinn Cardilla – 15 % kaikista ampumapaketeista.

Maarjamäen linnan kahvila Perheomisteisessa viihtyisässä ja ihastuttavassa linnakahvilassa tarjoillaan maukkaita ja rakkaudella valmistettuja sesongin mukaisia ruokia. Ruokalista sisältää salaatteja, leivonnaisia, keittoja, pihvejä, lounastarjouksia ja juomia. Pysähdy kahvilassa vieraillessasi jännittävässä Viron historiallisessa museossa, joka sijaitsee Maarjamäen linnassa. Tallinn Cardilla käynti on ilmainen. Museossa voit tutustua Viron valtioon ja sen historiaan sekä elokuvamuseoon ja jännittävään patsaspuistoon. Kahvilan menu Tallinn Cardilla – 10 %.

TIESITKÖ, että Tallinn Card sisältää lähes 80 erilaista alennusta ja ilmaisia sisäänpääsyjä. Tallinn Cardilla voit myös matkustaa joukkoliikenteessä täysin ilmaiseksi. Tallinn Cardiin lisätään uusia ja mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja vapaa-ajankohteita joka vuosi.

Katso: tallinncard.ee

Uudet perusnäyttelyt ja juhlanäyttely Tallinnan museoissa

• 13.1. Lastenmuseo Miiamilla avaa uuden perusnäyttelyn, jonka nimenä on ”Maailmaruumid”, eli suomeksi maailmantilat.

• Maaliskuussa Viron teatteri- ja musiikkimuseossa avataan museon 100-vuotisjuhlille omistettu suuri juhlanäyttely, jossa sadan esineen kautta kerrotaan sata tarinaa teatterista ja musiikista.

• Toukokuussa avautuu Lentosataman uusi perusnäyttely. Museo on yksi Viron suosituimmista vierailukohteista, ja nyt siitä on tulossa entistä perheystävällisempi ja esteettömämpi.

• Linnoitusmuseossa Kiek in de Kökin tornissa avataan kesäkuussa uusi perusnäyttely. Historiallisen tornin kaikki kuusi kerrosta on hiljattain remontoitu, ja ne odottavat taas kaikenikäisiä kävijöitä.

MAINOS MAINOS
Küttim
Musting
Kuva: Triin Kuva: Jane Leppmets Päiväretki Lahemaalle tarjoaa kaupungin hälinän sijaan hiljaisuutta ja rauhaa.

eitsemässä päivässä seitsemän i oa ev emmä si ja nuoremma si

Tartossa oleva Loodus BioSpa on ainutlaatuinen paastokeskus, jossa mieli virkistyy ja keho puhdistuu.

Paasto ja detox ovat ikivanhoja hoitotapoja, jotka uudistavat ja nuorentavat soluja, puhdistavat elimistöä ja poistavat kuona-aineita, laskevat verensokeri- ja kolesteroliarvoja, lievittävät kehon kiputiloja ja stressiä, vahvistavat immuniteettiä ja säätelevät aineenvaihduntaa.

Suomalainen hammasklinikka

Tallinnassa

Varaa aika:

+358 9 7745 770 tai +372 568 96 226 albinhambakliinik@gmail.com tai toimisto@dentalser vices.fi

Katso www.hambaarst.com tai www.albin.fi

Argital – Italialaista luonnonkosmetiikkaa koko perheelle jo vuodesta 1979!

www.delleco-shop.com

Lukijatarjous -15 % kaikista tuotteista. (voimassa tammi-huhtikuun ajan)

Kuponkikoodi: BG24

Loodus BioSpa tarjoaa vierailleen rauhallisen ympäristön, viihtyisän majoituksen 1–3 hengen standard- ja superior-huoneissa, vesihoitokeskuksen uima-altaineen ja saunoineen, viihtyisän oleskelutilan takalla sekä kirjaston. Lähellä ovat metsät, lammet ja kauniit kävelyreitit sekä yrttitarha.

Loodus BioSpa:n 5- ja 7-päiväiset puhdistus- ja laihdutusjaksot sisältävät majoituksen, erityisruokavalion, yrttiteet,

Monipuolisen saunavalikoiman kylpylähotellit Virossa!

Grand Rose SPA Hotel

pätevän hoitohenkilökunnan, paastoa tehostavat hoidot ja konsultoinnit, fysioterapian, hieronnat, hengitysterapian ja voimistelutunnit. Paikan päällä voi nauttia myös hemmotteluja kauneushoidoista.

Loodus BioSpa

Tilga tee, Muri kylä, Luunja 5 km Tartosta Puh. +372 507 7511 loodus@biospa.ee www.biospa.ee

Viimsi SPA & Aquapark

Meresuu SPA & Hotel

grandrose.ee/fi spatallinn.ee/fi meresuu.ee/fi

Eukalyptusvoide tukkoisen olon lieventämiseen

Kun vilustuminen tai flunssa iskee, sivele voidetta nenän, ohimoiden, kaulan ja rinnan alueelle. Voide sisältää eukalyptus-, kataja- ja mäntyöljyjä sekä monia muita hyödyllisiä yrttejä.

MAINOS
Paastokeskuksen menu on gluteeniton ja laktoositon eikä ruokiin ole lisätty suolaa tai sokeria. Kuva:
Krõõt Tarkmeel Kuva: Lauri Laan
Paasto ei ole vain ruoasta luopumista, vaan myös raikkaassa ilmassa liikkumista, suolen puhdistamista, erilaisia hierontoja ja vesihoitoja. Paaston jälkeen olo on raikkaampi, pirteämpi ja energisempi. Kehosi ja mielesi ovat elpyneet. Kuva: Krõõt Tarkmeel

Itämainen perinnehieronta koko keholle

Thai Lotus Spa on erikoistunut thaimaalaisiin perinnehierontoihin. Thaihieronta perustuu kehon venyttelyyn, akupainantaan ja kehon meridiaanien eli energialinjojen avaamiseen. Kuulostaa siis istumatyöläisen unelmapaikalta. Hierontakeskuksen johtaja Jelizaveta Kõzoreva nyökkää. ”Yleisimmät ongelmat ovat tosiaan niskan, hartioiden ja selän jumeja, joita tullaan meille hoitamaan”.

Saavumme himmeästi valaistun pitkän käytävän ovensuulle. Toisella seinällä raskaiden itämaisten verhojen takana on vieri vieressä pieniä, tunnelmallisia hoitotiloja. Parhaillaan kaikki sopet ovat varattuja. Paikan päällä työskentelee  Thaimaasta kotoisin olevaa hierojaa. ”Meillä työntekijöiden vaihtuvuus on vähäistä. Joillekin asiakkaillemme on tärkeää, että voi tulla aina samalle hierojalle”, Kõzoreva kertoo.

Thai Lotus Span suosituimpia hoitoja ovat tunnin kestävä

Ilo nähdä

perinteinen thaihieronta ja thaiöljyhieronta. Käsittelyllä vapautetaan lihasjumeja ja rentoutetaan koko kehoa. Thaimaalainen öljyhieronta ei sisällä venytyksiä ja se

on perinteistä thaihierontaa hieman kevyempi sekä pehmeämpi versio. Itse valitsin perinteisen thaihieronnan. Kaikki lihakseni käsi-

teltiin painelemalla ja venyttelemällä. Ensin makoilin vatsallani, sitten selälläni ja lopuksi istuin. Hieroja käytti taitavasti koko kehoaan venytellessään lihaksiani joka suuntaan. En tiennytkään taipuvani niin moneen suuntaan. Ihmettelen myös miten pienestä hierojasta voi löytyä niin paljon voimaa.

Hieronnassa minua viehätti se, että hierottavakin voi osallistua omaan hoitoonsa vaihtelemalla asentoja, seuraamalla hierojan hienovaraisia ohjauksia ja pysyttelemällä tietoisesti rentona. Hoito kesti tunnin ja sen jälkeen olo oli kevyt ja vapautunut. En ole tainnut eläessäni kokea niin syvälle koko kehoon vaikuttavaa hierontaa.

Thai Lotus Spassa onnistuvat myös duo- ja ryhmähoidot ”Meiltä voi tilata myös parihieronnan, joka on rentouttava tapa viettää yhteistä aikaa. Jos kolmen hengen kaveriporukka haluaa hoidot samaan aikaan,

tämäkin onnistuu. Meillä on hoitohuone, jossa voidaan tehdä kaikki hoidot samanaikaisesti”, kuvailee Jelizaveta Kõzoreva keskuksen palveluja. Thai Lotus Spassa voi saada samanaikaisesti hoidon jopa kymmenen hengen ryhmä.

Kannattaa tutustua Thai Lotus Span koko hoitovalikoimaan heidän kotisivuillaan, koska se on laaja ja käsittää paljon muutakin kuin thaimaalaisia hoitoja. Asiakkaille on varattuna kahden tunnin ilmainen pysäköintipaikka sisäänkäynnin lähettyvillä sisäpihalla. Parkkipaikan kopista saat kuitin, joka leimataan hoidon päätteeksi vastaanotossa. Lähtiessäsi näytät kuittia valvojalle.

Thai Lotus Spa sijaitsee rakennuksen toisessa kerroksessa ja sisäänpääsy on Mere Reston terassin kautta.

Spa on avoinna joka päivä –. n

Thai Lotus Spa, Mere pst 4, 2. krs, Tallinna.

Silmälasilinssit jopa -30% Kehykset ja aurinkolasit jopa -50% Näytä ilmoitus myymälässämme, saat normaalihinnoista -15% alennuksen!

Valikoimasta löytyy Varilux-, Hoya- ja Nova-silmälasilinssit. Toimitusaika laseille 1-3 viikkoa. Valmiit silmälasit postitamme Suomeen.

* Huomioithan, että alennus ei koske erikoistarjouksia

Varaa nyt!

Kalev Spa Hotelli & Vesipuisto Aia 18, Tallinna, Viro kalevspa.ee
parhaat tarjoukset käyttämällä tarjouskoodia “SPA"!
Hyödynnä
Kaikille hotellissa yöpyjille
huoneen hinnasta
Lisäksi normaalihintaiset
hemmotteluhoidot
salasanalla
-15 % alennusta
kauneus- ja
-10 %
"SPA" Löydä täydellinen majoitusvaihtoehto ja erikoistarjous nettisivuiltamme osoitteessa kalevspa.ee.
eikä päiväkylpylöitä. Tarjous on voimassa 19.04.2024 asti. Tee varauksesi tai tiedustele lisää sähköpostitse osoitteesta kalevspa@kalevspa.ee tai puhelimitse numerosta +372 649 3303. Tervetuloa! THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2024 33 kauneus&terveys
Kehon lihasjumeja vapautetaan venyttelyjen ja akupainannan avulla.

Etelä-Viro on lähempänä kuin Lappi

Talviloma etelässä tuntuu ehkä kummalliselta, mutta Helsingistä on Etelä-Viroon huomattavasti lyhyempi matka, kuin Pohjois-Suomeen ja talvella Etelä-Virossa tapahtuu monenlaista.

Alueella yhdistyy monta maakuntaa, koskematon luonto ja rauha, isot talvitapahtumat ja urheilu sekä monta erilaista kulttuurialuetta, joilla on vanhoja perinteitä ja tapoja. Täältä löytyy jokaiselle jotain!

Vuoden 2024 Euroopan kulttuuripääkaupunki

Tartto

Etelä-Viron suurin kaupunki Tartto vetää puoleensa säällä kuin säällä. Kaupungista löytyy paljon erilaisia majoituspaikkoja sekä jännittäviä kulttuuri- ja makuelämyksiä.

Koko helmikuun ajan voi Tartossa herkutella Maukas Tartto -ruokatapahtumassa ja kuukauden loppuun asti voi myös luistella Tarton Raatihuoneen torin luisteluradalla. AHHAA-tiedekeskuksessa on taas uusi hieno näyttely – Dinosaurukset.

Hiihtolomalle Võrumaalle ja Otepään seudulle

Etelä-Virossa on maan parhaimmat hiihtomahdollisuudet.

Haanjasta ja Otepäältä löytyy murtomaahiihdon ystäville eri pituisia ja tasoisia latuja. Haanjan loma- ja urheilukeskus yllätti tekemällä ensimmäiset ladut jo marraskuun lopussa ja Tarton hiihtomaratonin ladulle tehtiin pohjat jo joulukuussa.

Laskettelurinteet odottavat kokeilijoita Võrun kupeessa Kütiorussa ja Otepään seudulla Pienellä Munamäellä sekä Kuutsemäellä

Ne, jotka eivät halua hiihtää, voivat mennä luontoretkelle.

Täällä järjestetään satumaisia retkiä sekä päivällä että iltaisin lyhtyjen valossa.

Riippuen sääolosuhteista voi seikkailun tehdä lumikengillä tai suksilla, kävellen tai pyörillä. Kohteina ovat joko Põlvamaan rämesuot tai aarniometsät . Retkillä on myös luistelumahdollisuus sekä järvenjäällä että suolammilla.

Talvikalastus kerää myös vuosi vuodelta enemmän suosiota.

Täällä voi hyvin yhdistää loman myös työhön. Sitä varten on perustettu etätyöverkosto Kupland

Hiihdon jälkeen tulee sauna

Koska viime vuosi oli Virossa saunavuosi, jatkuvat saunomisperinteet tänäkin vuonna ja tarjolla on vaikka mitä. UNESCON kulttuuriperintökohteiksi nos-

tettuihin Vana-Võrumaan savusaunoihin voi tilata ohjatun elämyssaunonnan ja ostaa tuliaiseksi mukaan Mooskan savusaunassa savustettua lihaa. Kubijan Luontokylpylässä voi nauttia hiihtolenkin jälkeen hemmotteluhoidoista sekä saunakeskuksen muusta tarjonnasta. Jos kivennäisvedestä ja järvimudasta tunnettu Värskan kylpylä on enemmänkin perinteinen terveyskylpylä, niin sen vieressä sijaitsevasta kylpylän vesipuistosta löytyy altaita ja saunoja jokaiseen makuun. Museoihin lämmittelemään Kun sää ei salli olla ulkona ja saunat eivät enää kiinnosta, niin Etelä-Virosta löytyy runsaasti myös museoita, joista voi hakea uusia tietoja ja taitoja. Kalevipoja

Koda kertoo kaiken Viron Kalevipoeg-kansalliseepoksesta

Palamusen pitäjäkoulumuseo vie vierailijat takaisin 1800luvun lopun maalaiskouluun.

Sipulitie houkuttelee sekä vanhauskoisten perinteillä – esimerkiksi Kolkjassa avattiin uusittu vanhauskoisten museo  – että elämysretkillä Peipsijärven jäälle. 24. helmikuuta Peipsillä järjestetään hurja KuutamoYÖateria (TäiskuuÖÖsööming).

Elistveren eläinpuistossa liikkuvat Viron metsien asukkaat luonnollisessa ympäristössä ja vierailijoita odotetaan ympäri vuoden.

Tässä on kerrottu vain pieni osa kaikesta siitä, mitä Etelä-Virolla on tarjota. Tänne kannattaa tulla aina uudestaan ja uudestaan, koska yhdellä kerralla ei pysty kokemaan kaikkea.

Aloita matkasi suunnittelu vaikka visitsouthestonia.com -sivujen avulla ja suo itsellesi tänä talvena hiihtoloma Etelä-Virossa!

MAINOS MAINOS
Pienen Munamäen laskettelukeskus Munakas Otepäällä. Torma Talvikylä Jõgevamaalla. Haanjan urheilukeskuksen hiihtoladut Võrumaalla.
www.visitsouthestonia.com
Kuva: Sven Začek
Euroopa Liit Euroopa Regionaalarengu Fond Eesti tuleviku heaks
Kuva: Sven Začek Kuva: Liina Laurikainen

”Tarton KGB:n talossa kuulusteltiin ja kidutettiin”

Rakennuksen vaatimaton ulkokuori ei kiinnitä ohikulkijan huomiota. -luvun kerrostalo keskustan ja rautatieaseman välissä kätkee sisäänsä kuitenkin synkän menneisyyden. Tässä ”Harmaaksi taloksi” kutsutussa rakennuksessa toimi –-luvuilla Neuvosto-Viron KGB.

Ei ollut yllätys, että neuvostojoukot valitsivat juuri tämän talon yhdeksi ”virastoistaan” vain vuosi sen valmistumisen jälkeen. Talossa oli hyvin järjestetyt kellaritilat ja paksut seinät, jotka palvelivat erinomaisesti NKVD:n (KGB:n edeltäjä) toimintaa.

”Vuodesta  vuoteen  talo oli poliittisten vankien esitutkintavankila. Kellarissa kuulusteltiin ja myös kidutettiin”, KGB-museon johtaja Martin Jaigma selittää. Traagista talon historiassa on myös se, että rakennuksen oikea omistaja Oskar Sõmermaa karkotettiin vaimonsa ja lapsensa kanssa Siperiaan Viron eliitin ensimmäisessä joukkokarkoituksessa vuonna .

Museon päänäyttely alkaa sodan alkamiseen johtaneista tapahtumista, jonka jälkeen siirrytään selleihin ja siihen, mitä niiden sisällä aikanaan oli ja tapahtui. ”Täällä ei ollut sänkyjä. Entiset vangit muistavat, ettei selleissä voinut kunnolla hengittää, koska minkäänlaista ilmanvaihtoa ei ollut. Paikka oli kuulusteluvankila ja KGB loi tarkoituksella mahdollisimman epämiellyttävät olosuhteet vangeille”,  Martin Jaigma kuvailee.

Sellissä seisoessa on vaikea kuvitella, että yhteen koppiin oli tungettu kerralla jopa  ihmistä.

Yksi museon kolmesta hiljattain remontoidusta sellistä on kuulusteluhuone. Sinne on animoitu kuulustelijahahmo ja tuoli, jossa museokävijä voi istua. Sellissä otetaan vierailijasta valokuva ja hänet kirjataan vangiksi. Tilassa on myös

Tarton kaupunginmuseo

■ KGB-museo ei ole ainoa Tarton kaupungin ylläpitämä museo. Muita ovat Tarton kaupunginmuseo, Laulujuhla-museo, Oskar Lutsin kotimuseo ja 1800luvun kaupunkilaiskodin -museo.

■ Tarton kaupunginmuseossa avataan tammikuun lopussa uusi vaihtuva näyttely ”Meidän Tarttomme”, joka kertoo kaupungin ja sen lähiseutujen tarinoita asukkaiden henkilökohtaisten muistelmien, valokuvien ja esineiden kautta.

Tarton kaupunginmuseo, Narva mnt 23, Tartto.

kello, josta voi seurata kuinka paljon aikaa kuulustelussa on kulunut.

”Kuulustelijat eivät antaneet ihmisten nukkua. Kuulustelut kestivät ympäri vuorokauden. Se oli toimiva tapa murtaa ihmisiä”, Jaigma lisää.

Kidutus ei ollut ainoastaan fyysistä, vaan myös henkistä, kuten vangin perheen uhkailua ja pelottelua aseella.

Museon toisessa sellissä on näyttely venäläisestä Nobel-kirjailijasta ja toisinajattelijasta Aleksandr Solženitsynistä, joka myös karkotettiin Siperiaan.

Nuorisoliikkeen aktivistit kyyditettiin Siperiaan Kolmannessa ja viimeisessä sellissä on esillä joidenkin . artiklan rikkomisesta pidätettyjen vankien tarinoita. Vankien joukossa oli ”metsäveljiä” sekä ”sini-musta-valkea”-nuorisoliikkeen jäseniä.

Jälkimmäinen oli kaupungin opiskelijoiden muodostama ryhmä, joka osallistui vastarintatoimintaan -luvun lopulla. Ryhmä muun muassa räjäytti Neuvostoliiton armeijan muistomerkin nykyisen Viron kansallismuseon alueella. Nuoret vangittiin ja lähetettiin Siperiaan – vuodeksi. Kaikki onneksi palasivat elossa Viroon.

”-luvun lopulla, kun ryhmän jäsenet olivat jo eläkeläisiä, he tulivat tutustumaan rakennukseen ja kellariin. He ehdottivat, että taloon pitäisi rakentaa museo vastarintaliikkeiden muiston ja ihmiskohtaloiden tarinoiden säilyttämiseksi”, Martin Jaigma kertoo. Museohanke toteutui kaupungin tuella ja ulkomaisilla investoinneilla.

KGB-museo on avoinna tiistaista lauantaihin kello –. Pääsylippu maksaa aikuisilta seitsemän euroa ja alennuslippu neljä euroa. Lisäksi tarjolla on opastettuja kierroksia. Museossa on myös suomenkielisiä opastetauluja. n

KGB-museo, Riia 15b, Tartto.

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2024 35 kulttuuri
Museossa voi kokea paikan päällä millaista oli olla KGB:n kuulusteluissa. Tartossa pelättiin ”Harmaaksi taloksi” kutsuttua rakennusta. Museo perustettiin vainosta selviytyneiden ponnistelujen ansiosta. Tarton kaupunginmuseossa järjestetään erikoisnäyttely osana Euroopan kulttuuripääkaupunki 2024 -ohjelmaa.

Hyvästi tylsyys, tervehdys Tartto!

Euroopan kulttuuripääkaupunki kääntää Etelä-Viron ylösalaisin.

Kaksi vuotta ennen kuin Oulu saa Euroopan kulttuuripääkaupungin tittelin, voi Euroopan tärkeimmän kulttuurivuoden kokea virolaisten etelänaapureiden kanssa.

Koko Etelä-Viro on yhdistänyt voimansa ja järjestää yli 1 000 yleisötapahtumaa vuoden 2024 aikana. Vuoden keskiössä on yliopistokaupunki Tartto, joka ottaa vuodeksi koko Viron pääkaupungin roolin ja panee maan kulttuurielämän kiehumaan. Varmaa on ainakin se, että tylsää ei ole.

Kulttuuritäyteinen vuosi Etelä-Virossa alkaa 26. tammikuuta Tartossa Emajoen rannalla pidettävässä avajaisseremoniassa nimeltä Kõik on kokku üks!, eli kaikki on yhdessä yksi.

Tämä show aloittaa ensimmäisen vuosineljänneksen, jossa talvista kaamosta vastaan lääkitystä antavat helmikuussa alkavat Peaasi ajab naerma -stand up -show sekä Viljandi Tuled -valofestivaali. 15. maaliskuuta alkaen vieraat voivat piiloutua pakkasilta tutustumalla Viron kansallismuseon surrealismille omistettuun näyttelyyn ”Sürrealism 100. Praha, Tartu ja teised lood...”.

Kevään henkäys

Etelä-Viron kevät kuuluu rakastajille: kirjallisuuden ystäville, teknologisen taiteen sekä kansanperinteestä nauttijoille. Kirjallisuusfestivaali Prima Vista 2024: ”Paremad ja halvemad tulevikud” tutkii 6.–12. toukokuuta millainen tulevaisuus meitä odottaa. Keskustelua on runsaasti luvassa, sillä intohimoja nostattaa myös mielipidefestivaali Alasti Tõde, jossa 10.–11. toukokuuta voi saunassa lauteilla paljastaa niin kehon kuin sielunkin.

Vieläkin tärkeämpää on, että on suudelmien aika. Kaikki, jotka haluavat osallistua rakkauden ja yhteenkuuluvaisuuden tilaisuuteen, on kutsuttu mukaan 18. toukokuuta Suudlev Tartu -tapahtuman yhteissuudelmaan. Tämän jälkeen järjestetään suurimmista euroviisuhiteistä koottu konsertti.

Kesälomakohde

numero yksi

Aikoinaan jopa oudolta tuntunut asia on toteutunut: Virosta, erityisesti Etelä-Virosta, on tullut loistava paikka lomailla kesällä. Mukava lämpötila ja vaaleat yöt luovat oivan ilmapiirin, jotta voi kokea kaiken sen, mitä Euroopan kulttuuripääkaupungilla on tarjottavanaan.

Kuva: Maanus Kullamaa / Tartu 2024

Kuva: Mana Kaasik / Tartu 2024

Tartosta kannattaa myös välillä poistua, sillä Põlvassa, Võrussa, Valgassa, Tartumaalla ja Viljandin kaupungissa vieraileminen on todellinen nautinto. Etelä-Viron kumpuilevissa maisemissa tapahtuu paljon mielenkiintoista: 25. toukokuuta alkaen aina syyskuuhun asti on avoinna teknologiataiteen ulkoilmanäyttely Metsikud Bitid, ja 15.–21. heinäkuuta kannattaa nauttia Aigu Om! -festivaalista. Myöskään tosikaupunkilaisia, jotka pelkäävät raitisilmamyrkytystä, ei ole unohdettu. Tartossa heillekin riittää tekemistä. 6.–20. kesäkuuta nähdään Danske Bankin rahanpesuskandaaliin perustuva näytelmä Rahamaa, ja 14.–15. kesäkuussa Viron kansallismuseossa järjestetään suomalais-ugrilainen festivaali, joka huipentuu Pariisin filharmonisen orkesterikuoron esittämään Veljo Tormisen Unustatud rahvad -konserttiin. Stencibility-festivaali tuo heinäkuun alussa paikalle katutaiteilijat, joiden teokset valtaavat Tarton kaupunkikuvan ja elokuussa maailman huippu-extreme-urheilijat kilpailevat Simple Session -tapahtumassa.

Kuva: Mana Kaasik / Tartu 2024

Vuosi täynnä kulttuuria Syyskausi tuo enemmän teatteria, taidetta, musiikkia ja jännittäviä elämyksiä koko perheelle. Ruoan ystäville on pöytä katettu 13.–14. syyskuusta Pühajärve Rannagurmee -tapahtumassa ja juhlijat voivat pyörähdellä tanssin tahdissa 19.–22. syyskuusta yöelämän festivaaleilla nimeltä unda

Yksi lomakauden kohokohdista on kuuluisan japanilaisen taiteilijan Ryoji Ikedan yksityisnäyttely Viron kansallismuseossa. Näyttely on avoinna marraskuusta 2024 maaliskuuhun 2025.

Unohtumaton vuosi odottaa Tarttoa ja Etelä-Viroa. Jos olet jo nähnyt Tallinnan ja Pohjois-Viron, niin nyt on aika tehdä matka etelään ja kokea Viro aivan uudesta näkökulmasta.

Lisätietoa Tarton 2024 tapahtumista: tartu2024.ee/tartto

MAINOS MAINOS
Tartto toivottaa kaikki kokemaan Viro aivan uudesta näkökulmasta. Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi 2024 on täynnä erilaisia tapahtumia. Etelä-Viron luonto tarjoaa ainutlaatuisia elämyksiä. Kaupunkielämästä nauttijoita ei ole unohdettu. Kuva: Silver Gutmann / Tartu 2024
Tallinna 2 h 2.5 h 2.5 h

Heidi Iivari:

Heidi Iivari

■ Runoilija, suomentaja ja kirjallisuuskouluttaja

■ Asuu puutalossa Tartossa

■ Asunut Tartossa yhtäjaksoisesti vuodesta 2006

■ Toiminut mm. Suomen Viron-instituutin kulttuurisihteerinä sekä suomen kielen opettajana

■ Kaksikielinen esikoisrunokokoelma ”Tarton sarjarakastaja/Tartu sariarmastaja” (Enostone, 2021)

■ Tuoreet romaanisuomennokset Mudlum: ”Tätini Ellen” ja Paavo Matsin: ”Leninin valssi” (Enostone, 2023)

”Tartossa kulttuuri on käsitetty laajasti”

Kulttuuripääkaupungissa pääsee saunaan ja suutelemaan.

Heidi Iivari on asunut Tartossa lähes  vuotta. Nyt hänen kotikaupunkinsa paistattelee Euroopan kulttuuripääkaupunkina ja kuulimme parhaat kulttuuritärpit kaupunkiin.

Tartto 2024 -ohjelma on laaja. Mikä suomalaisia voisi kiinnostaa?

”Emajoen rannalla järjestetään toukokuussa saunatapahtuma Alaston totuus, jossa yleisökeskustelut tapahtuvat saunassa. Toukokuussa Raatihuoneentorilla järjestetään euroviisukappaleiden ilmaiskonsertti, jonka aikana torilla yritetään suutelun maailmanennätystä”, Heidi Iivari kertoo.

Mikä sinua itseäsi ilahduttaa kulttuuripääkaupungin ohjelmassa?

”Tapahtumat ovat helposti lähestyttäviä. Kulttuuri nähdään joskus elitistisenä, mutta Tartossa se on haluttu käsittää laajasti. Mukana on paljon perinnetaitoja ja kestävää kehitystä painottavia tapahtumia, kuten luonnonkosmetiikkatyöpajoja”, Heidi Iivari iloitsee.

Mitä muita kohteita suosittelet Tartosta?

”A. Le Coqin olutmuseo (Laulupeo pst ) on uusittu ja se sijaitsee kauniissa Tähtveren kaupunginosassa. KGB:n sellimuseo (Riia b) sopii historiasta kiinnostuneille. Kansallismuseossa (Muuseumi tee ) on varmasti jokaiselle jotakin, ja rakennuksen arkkitehtuurikin on näkemisen arvoinen. Museon viereisessä

ylösalaisessa talossa voi testata tasapainoaistiaan”, Iivari vinkkaa.

Kulttuuria tulee nyt joka tuutista, mutta tarjoaako Tartto kävijöille mitään muuta?

”Onhan täällä paljon kivoja paikkoja myös liikunnallisille ihmisille, kuten seinäkiipeilykeskus, retki- ja hiihtolatuja ja kaksi kylpylää. Eri vuodenaikoina on markkinoita, ja Estonia Rally on

suuri kansanjuhla. Lapsiperheille sopii Ahhaa-tiedekeskus, jossa pääsee kokemaan ja tekemään itse”, Heidi Iivari suosittelee.

Vuonna 1999 Tartto oli rappioromanttinen yliopistokaupunki. Kaikkia hienoja, vanhoja rakennuksia ei oltu vielä ehditty kunnostaa.

Tulit itse Tarttoon ensimmäisen kerran vuonna 1999 vaihto-opiskelijana. Mikä oli ensivaikutelmasi kaupungista?

”Vuonna  Tartto oli rappioromanttinen yliopistokaupunki. Kaikkia hienoja, vanhoja rakennuksia ei oltu vielä ehditty kunnostaa. Yliopiston kahvilan (Ülikooli ) pohjakerroksessa toimi neukkuhenkinen ruokala, jossa vihainen täti kauhoi ruokaa kolhiintuneille peltilautasille. Kasvissyöjälle oli korkeintaan puu-

roa. Toisessa kerroksessa toimi kahvila, jonka tunnelmaa kaipaan vieläkin. Sieltä opiskelijat ostivat pikkurahalla piirakoita. Korkeista paksuista laseista juotiin mustaa teetä, johon laitettiin monta sokeripalaa. Lattia natisi ja märät vaatteet höyrysivät”, Heidi Iivari muistelee.

Onko silloisista paikoista enää yhtäkään jäljellä?

”Kahvila Werner (Ülikooli ) toimii edelleen. Minun opiskeluaikanani siellä oli tumma sisustus ja puisia loosseja. Sehän on Tarton vanhin kahvila-konditoria ja perustettu jo vuonna . Siellä käy edelleen hyvin eri-ikäisiä ihmisiä”, Heidi Iivari kertoo.

Mikä sinun lempipaikkasi on nykyisin?

”Viinibaari Vein ja Vine (Rüütli ) on aito tarttolainen kohtauspaikka, jossa tapaa kulttuuri- ja kirjallisuusihmisiä”. Suosittelen käymään myös Barlova-baarissa (Tähe ) Karlovassa. Samalla kadulla on muitakin kahviloita ja putiikkeja Karlovan hienoissa puutalokortteleissa”, Heidi Iivari vinkkaa. n

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2024 37 henkilö
Heidi Iivari ja muusikko Karl Kruuse esiintyivät kirjallisuusfestivaali Prima Vistalla. Heidi Iivarin runoon perustuvaa musiikkivideota kuvattiin vuonna 2022 Toomemäellä Tartossa. Heidi muistaa Tarton vuosiltaan yliopiston kahvilan.

erveiset iron ansa ismuseosta

Viron suurin ja tunnetuin museo Viron kansallismuseo ERM tarjoaa kaikille jotakin! Tule tutustumaan vuoden 2024 pysyviin ja vaihtuviin näyttelyihimme, osallistu konferensseihin, hemmottele itseäsi ravintolassa sekä vieraile konserteissa, viihtyisässä kirjastossamme ja museokaupassa.

Perusnäyttelyt

Perusnäyttely ”Kohtaamisia” esittelee Viron kansan kulttuurihistoriaa jääkaudesta aina nykyaikaan asti. Tuhannet kuvat, esineet ja äänet kertovat monia kiehtovia tarinoita tavallisten virolaisten elämästä läpi aikojen. Astu ajassa taaksepäin nykypäivästä menneisyyteen!

Toiseksi suurimmassa perusnäyttelyssämme ”Uralin kaiku” löydät itsesi suomalais-ugrilaisten maagisesta maailmasta. Näyttely on omistettu suomalais-ugrilaisille alkuperäiskansoille, joilla ei ole valtiollista asemaa. Vierai-

le karjalaisessa saunassa, astu sisään komilaiseen pirttiin, tutustu erilaisiin rituaaleihin ja vertaile eri kieliä.

Vaihtuvat näyttelyt

17.2. ERM avaa ovensa kaupunkiyölle. Näyttelyssä ”Kuka omistaa yön?” tarkastellaan, kuinka ihmiset ovat kokeneet Viron kaupunkiyön menneisyydessä sekä yön eri merkityksiä nykyään. Noin 150 vuotta sitten kadut olivat vielä pimeitä ja sudet ulvoivat laitakaupungilla. Vain yövahdit liikkuivat kaduilla valvoen järjestystä ja tarvittaessa ojentaen yökulkijoita. Nykyaikaiset kaupungit sen sijaan ovat aina hereillä tarjoten palveluita ja monipuolista kulttuurielämää läpi yön.

Korutaiteilija Kärt Summatavetin ja Viron vanhimman kultaseppäyrityksen Roman Tavastin yhteisnäyttely ”Metsä vastaa, lähde puhuttelee” Viron korujen historiasta on avoinna 31.3.2024 asti.

Kansainvälinen surrealistisen taiteen näyttely ”Surrealism 100 X Tartmus” avataan 4.4. Nämä unelmien ja hallusinaatioiden hengessä luodut todellisuutta taivuttavat teokset ovat kummittelevia ja kiehtovia. Ne tarjoavat tulkinnan iloa ja laajentavat mielikuvituksen horisontteja. Paikan päällä on myös poikkeuksellinen tilaisuus kokea vuoropuhelua virolaisten ja tšekkiläisten surrealistien teoksien välillä.

Säveltäjä Veljo Tormisin mestariteos ”Unohdetut kansat” esitetään ERM:ssä heti kesäkuun alussa 5.6. Tämä kuorosarja on musiikillinen kokonaisuus kuudesta Itämeren alueen suomalais-ugrilaisesta heimosta. Kolme osaa teoksesta esittää 80-henkinen Pariisin filharmonisen orkesterin kuoro (Chœur de l’Orchestre de Paris) Ingrid Roosen johtamana. Lisäksi konserttia täydentää ainutlaatuinen video- ja valosuunnittelu.

Tervetuloa!

www.erm.ee

Kuva 1930-luvulla järjestetyistä ”Kultainen sydän” -hyväntekeväisyystanssiaisista. ”Kuldsüdame” ball. Seltskond

ervetu oa s nt mäpäivi e

Tallinnan kansainvälinen musiikkifestivaali Jazzkaar täyttää huhtikuussa 35 vuotta.

Juhlavuoden ohjelma sisältää improvisoivaa nykyjazzia, bluesia, maailmanmusiikkia ja klubitapahtumia. Vuoden parhaimmat jazzbileet järjestetään 21.–28.4. Tallinnan Telliskiven luovassa keskuksessa, jonne tulee myös Jazzkaaren yhteistyökumppanin Tampere Jazzin edustajia.

Jazzkaaren konserteista pääsee nauttimaan myös muualla Virossa. Lisäksi 20.4. järjestetään ilmaiskonsertteja Telliskiven luovan keskuksen konserttipaikoissa.

Festivaalin pääesiintyjä on amerikkalainen Snarky Puppy. Pori Jazzin päälavalla usein esiintynyt yhtye esiintyy Virossa ensimmäistä kertaa. Bändiltä kuullaan myös uutta tuotantoa. Musiikillisen johtajansa Michael Leaguen luotsaama yhdeksänhenkinen yhtye ilahduttaa kosmisella energiallaan. Grammy-palkittua Snarky Puppya kutsutaan myös improvisaatiopopbändiksi.

Christian McBride esiintyi vuonna 1995 Pori Jazzeilla osana trumpetisti Roy Hargro-

ven sekstettiä. Silloin 23-vuotias basisti oli vielä nouseva tähti, mutta nykyään amerikkalaisen jazzin ytimeen kuuluva bändin johtaja, kahdeksalla Grammylla palkittu muusikko, on legenda. Hän on esiintynyt Herbie Hancockin, Chick Corean, Stingin ja monien muiden kanssa. Christian McBriden musiikki sitoo yhteen jazzin menneisyyden ja tulevaisuuden.

Tämän vuoden Jazzkaar -festivaaleilla Christian McBride esiintyy kvintetissä nuorten lahjakkuuksien kanssa. Musiikki on energistä ja täynnä funkia. Jazzkaar -festivaaleilla on ollut oma paikkansa myös minimalismille, jonka yksi ensimmäisistä edustajista musiikkimaailmassa oli ranskalainen säveltäjä Eric Satie Joep Bevingin menestystarina on jännittävä. Käsivamman vuoksi pianonsoiton opinnot jättänyt muusikko työskenteli aluksi tehden musiikkia mainoksiin ja elokuviin. Hän äänitti ensimmäisen sooloalbuminsa vasta vuonna 2015.

Joepin musiikkia on kuunneltu satoja miljoonia kertoja. Hänen unenomaiset sointunsa luovat mielikuvituksellisia maisemia ja musiikki on kuin sarja impressionistisia maalauksia.

Jazzkaar-festivaalin bileillat ovat odotettuja. Olipa esiintyjä Cory Henryn Funk Apostles, Dirty Loops tai tämän vuoden MonoNeon bändinsa kanssa. Memphisiläinen basistivokalisti Dywane Thomas Jr. tuli tunnetuksi Princen yhtyeen viimeisenä basistina sekä omaperäisistä cover-versioistaan muun muassa Thelonius Monkin ja J. Dillan kappaleista. Nyt hän saapuu Viroon kuusihenkisen bändinsä kanssa, jonka musiikki on saanut vaikutteita funkista, etelän soulista ja bluesista.

Toivotamme kaikille svengaavaa juhlatunnelmaa ja tervetuloa Jazzkaar-festivaalille 21.–28.4.

Festivaaliohjelma julkaistaan pian: www.jazzkaar.ee

MAINOS
lauas., AM N 9420, Eesti Ajaloomuuseum SA Kuva: Hans Soosaar ”Uralin kaiku” -näyttely on omistettu suomalais-ugrilaisille alkuperäiskansoille. Kuva: Anu Ansu
MAINOS
Festivaalin pääesiintyjä on amerikkalainen Snarky Puppy. Kuva: ©Rahi Rezvani Joep Bevingin musiikki on kuin sarja impressionistisia maalauksia. Christian McBride on palkittu kahdeksalla Grammylla. Kuva: Ebru Yildiz Kuva: VN Ford

Alkuvuoden ja kesän tapahtumia Virossa

Viron tapahtumavuosi on monipuolinen tänäkin vuonna. Artikkelissa on tuotu esiin vain osa tapahtumista elokuulle saakka. Lisää tapahtumia löydät Visit Estonian Tapahtumat-sivulta. Lisäksi Tartto on valittu tämän vuoden Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Tarton ja Tartumaan tapahtumista voit lukea enemmän sivuilta 34–35.

Helmikuu

Helmikuussa Etelä-Virossa voi osallistua saunamaratoniin tai mennä seuraamaan yhdistetyn maailmancupin osakilpailuja. Kulinaristien luvattuna maana

Viro viettää myös ravintolaviikkoa, jolloin ravintolat ympäri maata tarjoavat erityismenuita edulliseen hintaan. Loppukuusta hiihdon laulujuhliksi kutsuttu Tarton maraton vie tuhannet hiihdon ystävät ladulle.

3.2. Euroopan Saunamaraton, Otepää.

8.–11.2. Yhdistetyn maailmancupin osakilpailu, Otepää.

16.–25.2. Foodlover -ravintolaviikko, Viro.

17.–18.2. Tarton maraton, Etelä-Viro.

Maaliskuu

Sipulitiellä Kolkjan kylässä vietetään maaliskuussa vuotuisia kyläjuhlia. Päivän aikana kelkkaillaan, syödään hyvin ja nautitaan paikalliskulttuurista.

Kuukauden puolessa välissä voi ravintolaviikon aikana tutustua Tallinnan ravintoloiden viimeisimpiin ruokatrendeihin sekä ruokakulttuuriin.

3.3. Kolkjan kelkka- ja talvijuhlat, Sipulitien praasniekka, Kolkja.

11.–17.3. Tallinnan ravintolaviikko, Tallinna.

Huhtikuu

Huhtikuun alussa vuotuinen Tallinn Music Week tuo Tallinnaan maailmankuuluja artisteja ja bändejä. Festivaalista on kasvanut yksi merkittävimmistä musiikkialan tapahtumista koko Euroopassa. Kuun puolessa välissä Alexelan konserttitalossa astuu lavalle legendaarinen italialainen artisti Zucchero. Huhtikuun viimeisellä viikolla Jazzkaar-festivaali juhlii 35-syntymäpäiväänsä jazzin, soulin ja funkin merkeissä.

Kuukauden loppupuolella kaikki kahvikulttuurin ystävät suuntaavat Tallinnan Kulttuurikattilaan. Saman katon alla saa maistella erilaisia kahveja, osallistua seminaareihin ja tehdä monipuolisesti ostoksia.

Kuva: Visit Estonia / Tõnu Tunnel

3.–7.4. Tallinn Music Week, Tallinna ja Narva.

13.4. Zucceron konsertti ”Overdose Dàmore”, Tallinna. 20.–28.4. Jazzkaar-festivaali, Tallinna. 26.–27.4. Kahvifestivaali, Tallinna.

Toukokuu

Toukokuussa viherpeukalot matkustavat Türin perinteisille kukkamarkkinoilla. Toukokuun viimeisenä viikonloppuna Tartosta tulee todellinen pyöräilymekka, koska silloin järjestetään perinteinen ”Tartu Rattaralli” -pyöräilykilpailu. 17.–19.5. Türin kukkamarkkinat, Türi. 26.5. Tarton pyöräilykilpailu, Tartto.

Kuva: Visit Estonia / Priidu Saart

Kesäkuu

Kesäkuu alkaa musiikin merkeissä. Kesäkuun ensimmäisenä lauantaina italialainen musiikki ja kulttuuri rantautuvat Haapsaluun päivän ajaksi. Viikon kuluttua tästä Pärnussa tarjoillaan kahtena päivänä ruokanautintoja. Tapahtumaan osallistuu 300 ruoka-alan yritystä Virosta  ja ulkomailta. Avoinna on ulkoravintoloita ja kahviloita ja jopa lemmikkieläinravintola.

Samaan aikaan Viljandissa vietetään hansapäiviä, jolloin koko kaupunki muuttuu markkinapaikaksi. Tapahtuma sopii koko perheelle. Sting saapuu konsertoimaan Tarton laululavalle 10.6. ja muutamaa päivää myöhemmin Hiidenmaalla kajahtaa jazz ilmoille vuotuisessa jazztapahtumassa.

1.6. Italialaisen musiikin festivaali, Haapsalu.

7.–8.6. Grillfest – hyvän ruoan festivaali, Pärnu.

7.–9.6. Viljandin hansapäivät, Viljandi.

10.6. Stingin konsertti ”My Songs”, Tartto. 13.–14.6. Sõru Jazz, Sõru.

Kuva: Visit Estonia / Marek Metslaid

Heinäkuu

Heinäkuussa kansainvälisesti tunnettu, hurmaava sellisti Hauser konsertoi Tarton laululavalla. Pärnussa soi klassinen musiikki. Yhdeksänpäiväinen klassisen musiikin festivaali kerää kaupunkiin huippumuusikoita ja solisteja ympäri maailmaa. Orkesterimusiikkiin keskittyvällä festivaalilla järjestään konserttien lisäksi mestarikursseja.

Heinäkuun toisella viikolla upeat purjelaivat purjehtivat Tallinnan satamiin. Tall Ships Races -tapahtuman aikana on luvassa paljon meriaiheista ohjelmaa.

Kolme musiikkifestivaalia päättävät heinäkuun. Saarenmaalla Orissaaressa järjestetään elämysfestivaali I Land S ound. Tapahtuma kokoaa yhteen elektronisen musiikin tekijät, taiteilijat ja paikallisen yhteisön neljäksi ainutlaatuiseksi päiväksi.

Muutamaa päivää myöhemmin tunnelmointi jatkuu Saarenmaan oopperajuhlien merkeissä, jossa pääesiintyjänä on tänä vuonna Katalonian ooppera. Heinäkuun lopussa kansanmuusikot ympäri maailmaa esittävät musiikkiaan kuuluisilla kansanmusiikkifestivaaleilla Viljandissa. 9.7. Hauserin sellokonsertti ”Rebel with a Cello”, Tartto. 10.–19.7. Pärnun musiikkifestivaali & Järvi Akatemia, Pärnu. 11.–14.7. The Tall Ships Races, Tallinna.

18.–21.7. I Land Sound, Orissaare. 23.–28.7. Saarenmaa Oopperapäivät, Kuressaare.

25.–28.7. Viljandin kansanmusiikkifestivaalit, Viljandi.

Elokuu

Kuukausi aloitetaan bluesin parissa Haapsalussa ja päivää myöhemmin klassisen musiikin merkeissä Piritan keskiaikaisessa luostarissa, jossa alkaa Birgitta-festivaali. Setomaalla Etelä-Virossa juhlitaan Setomaan kuningaskuntaa. Vähän myöhemmin on vielä TreskiFest, joka kokoaa yhteen kulttuurin, musiikin ja kauniin luonnon. 1.–4.8. Augustibluus, Haapsalu. 2.–11.8. Birgitta-festivaali, Tallinna. 3.8. Setomaan kuningaskunnan päivä, Setomaa. 9.–11.8. TreskiFest, Treski. 25.8. Ironman, Tallinna.

Lisätietoa tapahtumista: www.visitestonia.com

Tervetuloa Viroon!

MAINOS
Viljandin kansanmusiikkifestivaali on maailmanlaajuisesti tunnettu tapahtuma. Elämysfestivaali I Land Sound kokoaa yhteen elektronisen musiikin tekijät, taiteilijat ja yleisön neljäksi ainutlaatuiseksi päiväksi. Tallinn Music Weekin konserteista nautitaan ainutlaatuisissa konserttipaikoissa, kahviloissa ja gallerioissa Telliskiven luovassa keskuksessa, Koplissa ja Vanhassakaupungissa.

9.–11. ELOKUUTA 2024 • KÄSMU Alppien vuosi

Vuoden 2024 Viru Folk järjestetään 9.–11. elokuuta Lahemaan kansallispuistossa kauniissa Käsmun kapteenikylässä (75 km Tallinnasta).

Esiintyjinä on mm. Alpirockin kuningas Hubert von Goisern Itävallasta, jodlauksen kuningatar Melanie Oesch perhebändinsä Oesch's die Drittenin kanssa Sveitsistä sekä monia muita mahtavia muusikoita Itävallasta, Sveitsistä ja Saksasta.

Virolaisista muusikoista folktapahtumassa konsertoivat Metsatöll, Kukerpillid, Arsisen kelloyhtye, Curly Strings, Lonitseera, Vanaviisi, Tuulelõõtsutajad, Rüüt, Päri Päri jne

Festivaalipassit ovat myynnissä Piletilevissä. Erikoishintaisia festivaalipasseja voi ostaa Folklandia-risteilyfestivaaleilta 12.–13. tammikuuta ja Helsingin Matka-messuilta 18.–21 tammikuussa Rakveren osastolta.

www.virufolk.ee

UPEALLE LOMALLE VIIKING-KYLPYLÄÄN PÄRNUUN!

• Erinomainen sijainti

• Rentoutus- ja hoitopaketit

• Hyvinvointi- ja kauneuspalvelut

• Vesi- ja saunakeskus Viiking Saaga

• UUSI LUMISAUNA –ainutlaatunen kokemus Pohjoismaissa

• Viiking apartments –

huoneistoa
välittömässä läheisyydessä Sadama 15, Pärnu, Viro • e-mail: info@viiking.ee Puh. +372 449 0500 • Lue lisää: www.viiking.ee • Vierastalossa 60 vuodepaikkaa: kahden, kolmen janeljän hengen huoneissa • Perhehuoneita, joissa keitto-nurkkaus • Aidattu parkkipaikka • 80–90 sähköistettyä vaunu-paikka (suihkut ja WC erikseen) • Sauna takkahuoneineen • Polkupyörien vuokraus Konse karavaanialue ja vierastalo Pärnussa Suur-Jõe 44a, Pärnu • Puh. +372 53 435 092 info@konse.ee • www.konse.ee Sijaitsemme Pärnun keskustassa Pärnujoen rannalla.
10 viihtyisää ja tilavaa
hotellin

Kesä on tunne, vuodenajasta riippumatta

Pärnu – ei vain kylpyläloma.

Pärnun kylpylöissä voit hemmotella itseäsi ympäri vuoden. Koe kehoa ja mieltä virkistäviä perinteisiä saunarituaaleja ja kylpyläelämyksiä jossakin kaupungin yhdeksästä kylpylästä. Tarjolla on vesi- ja saunanautintoja, mutahoitoja, hierontoja, laser- ja parafiinihoitoja, rentoutumista suolakammiossa, suklaahemmotteluja ja paljon muuta.

Jos olet kiinnostunut historiallisesta tunnelmasta ja rauhallisesta kylpylästä, varaa majoitus Hedon SPA & Hotellista. Jos taas haluat viettää aikaa perheesi kanssa ja laskea hauskoissa vesiliukumäissä, Baltian suurin vesikeskus Tervise Paradiis sopii sinulle täydellisesti.

ESTONIA Resort Hotel & Spata kutsutaan Viron lämpimimmäksi kylpyläkeskukseksi. Paikan päällä tarjotaan monipuolisesti virolaisia kylpylähoitoja. Viiking Spassa lukuisten saunojen joukosta löytyy myös ainutlaatuinen lumisauna. Jos taas haluat keskittyä terveyden kohentamiseen, on Pärnussa Viron suurin terveyskylpylä Tervis Ravispaa -kylpylähotelli. Muita hyviä terveyskylpylöitä ovat vasta remontoitu ESTONIA Medical Spa sekä Taastusravi ja hotelli Wasa.

Kylpyläpäivän päätteeksi on usein nälkä. Suunnaksi kannattaa ottaa jokin Pärnun lukuisista ravintoloista. Kaikki tietävät, että Pärnussa on loistavia ruokapaikkoja ja kahviloita.

Metsäsaunat ja majatalot vesistöjen lähellä

Modernien kaupunkikylpylöiden lisäksi Pärnumaalla odottavat lukuisat sauna- ja uintipaikat maaseudun rauhassa. Majatalot tarjoavat perinteisen virolaisen kuuman saunan löylyt ja vihtomista. Voit käydä kokeilemassa myös Klaara-Mannin lomakeskuksen Maanaisen-spapakettia. Saugan Kalastajakylässä on mahdollista saunoa kalastajalaivassa ja karaista koko kehoa avannossa. Tuisuliivan ja Metsalui gen taloissa v oit yöpyä, saunoa ja uida ulkouima-altaassa.

Jos pidät vesistöistä, Põnkan lomatalon saunarakennus sijaitsee ympärivuotisesti käytettävän lammen rannassa ja Vango Imedemaan savusauna sijaitsee keskellä pientä saarta metsän keskellä. Niidan metsästysmajan aito maalaissauna on myös lammen vieressä. Villa River Rosen aito maalaissauna

on Navesti-joen rannalla. Maria Talun maasauna on eksoottinen talonpoikaistyylinen saunakokemus.

Aktiviteettejä maalla, merellä ja ilmassa ympäri vuoden Kylpyläelämysten lisäksi merija joenrantakaupunki tarjoaa myös monia ulkoilu- ja urheilumahdollisuuksia, joista voit nauttia ympäri vuoden.

Vesiurheilumahdollisuudet ovat todella hyvät. Tuulisella säällä voit lähteä surffaamaan. Pärnun Surffikeskus tarjoaa erilaisia surffauskursseja ja vuok-

raa välineitä. Kalatakso tarkoittaa suomeksi kalataksia. Yritys järjestää kalastus- ja huviretkiä ympäri vuoden. Vedestä nauttiville suosittelemme myös Reiun lomakeskusta, Pärnu Cruises -jokiristeilyjä sekä Jahtklubin ja Sail Estonian purjehduselämyksiä. Lisäksi Soomaalla voit osallistua kanoottimatkoille. Pärnumaalla keskellä kaunista luontoa sijaitsee Jõulumäen urheilukeskus, jossa on avattu eksklusiivinen ympärivuotinen jalkapallokentän kokoinen sisäbiitsi.

Golfin pelaajille löytyy kaksi hienoa golfkenttää, White Beach Golf ja Pärnu Bay Golf Links. Hevosharrastajille suosittelemme Maria Talun ja Tori Hobusekasvandus -hevostiloja.

Tenniksen ystävät löytävät hyvät kentät esimerkiksi Pärnu Tenniksestä tai Pärnun Tenniskeskuksesta. Moottoriurheilun harrastajat tai kuka vain vauhdista nauttiva saa ajaa kovaa Porche-radalla. Kaupungin keilailupaikat löytyvät vapaa-ajankeskus OKOK:n ja Tervise Paradiisin katon alta. Valgerannan Seikkailupuistosta löytyy haastetta jokaiseen makuun, sillä radat kulkevat korkealla puissa.

Tervetuloa Pärnuun!

www.visitparnu.ee

MAINOS
Pärnumaalla voit osallistua myös jännittäville kanoottiretkille. Kuva: Juhani Särglep Tyylikäs Hedon SPA sopii aikuiseen makuun. Pärnussa on monia loistavia ravintoloita ja kahviloita. Kuva: Hedon SPA & Hotel
MAINOS
Kuva: Silver Gutmann

Ville Hytösen kolumni

Ville Hytönen on Harkun Suurupissa asuva Suomen kirjailijaliiton puheenjohtaja.

Nostan vinyylilevyn soittimelle ja  Stop, seisku aeg!  kuuluu kaiuttimista heleän pehmeänä virona. Velly Joonas , tuo Tõrvan motownin ääni ja olemus, venyttelee Frida Lyngstadin paljon heikompaa versiota I See Red! (). En ole ihan varma mikä osa tästä vuonna  remasteroidusta versiosta on alkuperäistä.

Suomalaista Tallinnan kävijää kiehtoo usein eteläisen naapurikansan pääkaupungissa sen traaginen historia. Eritoten elämänmakuinen kulttuurihistorian tarkastelu on nostanut päätään viime vuosina neuvostoelämän kummallisuuksien läpikäymisen kautta.

Neuvostoliiton miehityshistoriaa onkin parasta tarkastella punaisen imperiumin raunioiden länsimaalaisimman alueen näkökulmasta, sillä virolainen tarkastelukulma tuo esiin myös yksittäisten ihmisten suoritukset ja epäonnistumiset siinä missä

Stop! Älköön aika seisahtuko!

vaikkapa Keski-Aasian tasavalloissa usein tarkastellaan asioita edelleen yhteisöllisesti.

Stop, seisku aeg! -kappaleen soittaa Lasnamäeltä kotoisin oleva nuorten venäläismiesten orkesteri Vstretša. Bilebändi etsi mahdollisuuksia päästä esiintymään, joten he kutsuivat nuoren näyttelijättären Velly Joonaksen kokeilemaan cover-äänitystä ulkomaan radiosta kuullusta kappaleesta. Kolmekymmentäkolme vuotta myöhemmin kappale julkaistiin uudelleen ja siitä tuli hitti.

Ei mikään ihme. Lasnamäen ja Valgamaan yhteissoul on todella kiehtovaa. Niin taiteellisesti kuin symbolisestikin.

Velly Joonas syntyi Kohtla-Järvellä, mutta äidin kuoltua varttui Latvian rajan lähellä Tõrvan kylässä lastenkodissa. Jotenkin hän selviytyi vaikeissa oloissa ja pääsi opiskelemaan Lunatšarskin teatteritaiteen valtioninstituutissa Moskovassa. Ilmeisesti hän on juuri jäänyt eläkkeelle Vahenurmen päiväkodista, mutta laulaa yhä.

Kappale on hämmentävä esimerkki siitä, miten kauniisti amerikkalaisen motownin kulttuurinen vaikutus kykeni ylittämään kommunistidiktatuurin kulttuurirajat.

Stop, seisku aeg! on hämmentävä esimerkki siitä, miten kauniisti amerikkalaisen motownin kulttuurinen vaikutus kykeni ylittämään kommunistidiktatuurin kulttuurirajat, vieläpä luomaan jotain uutta, paikallisesti innottunutta ja kiehtovaa taidetta. Se kuvastaa hämmentävää vastakkaisten kulttuurien onnistunutta fuusiota, rauhanrakentamisen symbolia, mutta on samaan aikaan virolaisen omaperäisyyden ylistyslaulu.

Peilikuvallisena esimerkkinä mainittakoon Tarton kaupunginkirjailija Mart Kivastikin kirjoittama ja juuri suomennettu teos Barbarus (), joka kuvaa Neuvosto-Viron ensimmäisen

Palkittu matkaopaskirja

Baltian retkikohteista

TEKSTI SUSANNA POIKELA, KUVA KAARINA SILMUNEN

Kaarina Silmunen pureutuu tuoreessa -sivuisessa matkaopaskirjassaan ”Löytöretkellä Baltian luonnossa” Viron, Latvian ja Liettuan kansallispuistoihin, paikalliseen kulttuuriperintöön sekä muinais- ja sotahistoriaan. Kirja julkaistiin viime vuonna ja voitti saman vuoden joulukuussa runoilija Heli Laaksosen perustaman Kodiksamia-kirjallisuuspalkinnon.

Kilon painava tuhti matkaopaskirja sai alkunsa osittain sattumalta. ”Pyöräilimme mieheni Hannu Silmusen kanssa kesällä  Piikkiöstä Puolaan, ajatukse-

na vain polkea Baltian maat läpi, mutta ihastuimmekin paikalliseen luontoon ja levollisuuteen siinä määrin, ettemme kaivanneet enää kauemmas”, kuvailee Kaarina Silmunen kirjaidean ensiaskeleita.

Silmuset löysivät itsensä polkemasta pitkin Baltian metsäpolkuja, hiekkateitä ja pikkukyliä. He tajusivat, ettei ollut mitään kiirettä Puolaan. Kaarina Silmunen halusi tehdä vaihteeksi jotain sellaista, missä pää saa levätä. Kesän päätteeksi tietokirjailijalle alkoi kirkastua idea uudesta kirjasta.

”Jos minä viihdyn Baltian luonnossa näin hyvin, niin miksei

sitten joku muukin suomalainen”. Pariskunta vietti Baltiassa kuuden vuoden aikana yhteen laskettuna ainakin kaksi vuotta.

Kirja on jaettu selkeästi kolmeen osaan, jotka on erotettu värein. Lukijaa kuljetetaan sujuvasti Baltian maiden kansallispuistojen retkipoluilla, soilla, meren rannoilla, aarniometsissä, muinaisilla linnavuorilla, pyhillä paikoilla ja monissa muissa lumoavissa kohteissa. Mukana on satoja värivalokuvia ja tarkat ja informatiiviset maastokartat, jotka on kuvittanut Hannu Silmunen.

Löytöretkellä Baltian luonnossa, Iloinen Gorgo 2023.

Runoilija-lääkäri Johannes VaresBarbarus oli kirjallisesti kosmopoliittinen tyylitaituri, jonka Stalinin luottomies Andrei Ždanov nosti Neuvosto-Viron nukkehallitsijaksi.

pääministerin, runoilija-lääkäri Johannes Vares-Barbaruksen traagista elämää. Barbarus oli kirjallisesti kosmopoliittinen tyylitaituri, jonka Stalinin luottomies Andrei Ždanov nosti Neuvosto-Viron nukkehallitsijaksi. Sivistynyt vasemmistoradikaali varmaankin ymmärsi nopeasti mihin hirvittävään tilanteeseen oli joutunut. Myöhemmin hän joko tappoi itsensä tai mahdollisesti tapettiin kuulustelujen yhteydessä. Barbaruksen elämän kaltaiset historian kurkistuskohdista esiin pilkistävät yksittäisten ihmisten tarinat saivat elämänvalon het-

keksi kollektiivisen korahtelevan ruumiin harmaaseen arkeen. Ne ikään kuin maalaavat impressiivisen kuvan kolkon kokonaisnäkemyksen sisään ja muistuttavat, että kollektiivisen pahuuden keskelläkin kasvaa yksilöllisiä ihmisiä. Kun punnitsee Velly Joonaksen ja Johannes Vares-Barbaruksen elämäntarinoita, neuvostoelämän hirvittävä sattumanvaraisuus nousee esiin. Radikaali runoilija päätyy virkaatekeväksi presidentiksi ja pääministeriksi, pakenee natseja Neuvostoliittoon ja toisen miehityksen alussa kuolee salaperäisesti.

Velly Joonas syntyi samoihin aikoihin kuin Vares-Barbarus kuoli, kasvoi sosialistisessa diktatuurissa ja näki Viron uuden vapautumisen. Hassua kyllä, hän kohtasi eläkeiässään oman taiteellisen kukoistuksensa, jonka juuret ovat juuri tuossa neuvostoajassa.

Jos ajanluvun tarkastelua laajentaa yksittäisten persoonallisuuksien elämäntarinoihin, kollektiivisiin kertomuksiin tulee kiehtovia säröjä. Mikään ei ole varmaa eikä aika voi koskaan seisahtua, vaikka niin brezhneviläisen kauden lopussa lauletussa kappaleessa vaaditaankin. n

Tuoreessa matkaopaskirjassa satoja värivalokuvia ja tarkat ja informatiiviset maastokartat.

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2024 42
kolumni

Tuglas-seura suosittelee virolaista kulttuuria Suomessa

Virosta, virolaisesta kulttuurista ja viron kielestä voi nauttia myös Suomessa. Lisätietoa tapahtumista Eesti Maja – Viro-keskuksessa sekä Helsingin Suvilahdessa toimivien Suomen Viro-yhdistysten liiton ja Tuglas-seuran ylläpitämiltä tapahtumasivustoilta: virosuomessa.fi.

Kielitaito avaa ovia

Helsingissä Viro-keskuksessa alkavat tammikuussa uudet viron ja suomen kielen kurssit. Tarjolla on myös runsaasti verkkokursseja: tuglas.fi/kielikurssit.

Suomalais-virolainen historiadialogi

Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry yhteistyössä Tallinnan yliopiston kanssa on toteuttanut

dialogihankkeen, jossa käsitellään historiapolitiikan ja historian tulkintojen eroja, yhtäläisyyksiä ja haasteita Virossa ja Suomessa. Hankkeen raportin esittely järjestetään .. ja sitä voi seurata suoratoistona osoitteessa: tuglas. fi/suoratoisto.

Pärnulaista meininkiä Indiepoppia post-punkkiin ja -luvun alternatiivista rokkia sekoittava pärnulaisyhtye Sibyl Vane tulee pienelle kiertueelle Suomeen. Yhtye aloittaa Helsingissä 24.1. On The Rocks’issa, seuraavaksi he esiintyvät Järvenpäässä 26.1. Shedissä, ja lopettavat 27.1. Oulussa  Specialissa. Yhtyeen viimeisin albumi ”Duchess” ilmestyi  ja bändi on keikkaillut siitä asti ahkerasti Baltias-

sa, Pohjoismaissa sekä Keski-Euroopassa.

Okasin perheen tarina

3.2.–12.5. voi Lappeenrannan taidemuseossa käydä ihailemassa vahvan virolaisen taiteilijadynastian yhteisnäyttelyä ”Taiteen voima – yhden perheen tarina”. Näyttely esittelee taidemaalari, graafikko ja piirtäjä Evald Okasin sekä hänen perheensä taidetta. Esillä on myös Mari Roosvaltin, Uno Roosvaltin, Kai Koppelin ja Mara Ljutjukin tuotantoa.

Viro 106!

Tänä vuonna tulee kuluneeksi  vuotta siitä, kun Viro julistautui itsenäiseksi valtioksi . helmikuuta . Viron itsenäisyyspäivää juhlistetaan perin-

teisesti myös ympäri Suomea. Itsenäisyyspäivänä järjestetään Helsingissä kunniavierailu ja seppeleenlasku sodissamme kaatuneiden virolaisten vapaaehtoisten hauta-alueelle Malmin hautausmaalle sekä seppeleenlasku Viron vapaussodassa kaatuneiden suomalaisten vapaaehtoisten haudalle Vanhankirkon puistossa. Lisäksi Esplanadin puistossa Eino Leinon patsaalla pidetään muistohetki. Itsenäisyyspäivän iltana Alppilan kirkossa on jumalanpalvelus ja sen jälkeen konsertti.

Tapahtumat ja aikataulut kannattaa myös tarkistaa Viro Suomessa -tapahtumakalenterista.

Virolaista taidetta Espoossa Espoon modernin taiteen museossa EMMAssa aukeaa 6.3. näyt-

tely ”Kokeileva konkretismi”. Näyttely tarkastelee konkretismin pitkää traditiota sekä sen nykymuotoja. Se tuo esiin etenkin nykytaiteen keinoja uudelleentulkita ja kommentoida modernismia. Näyttelyssä nähdään myös kolmen virolaisen taiteilijan, Siim-Tanel Annusin , Leonhard Lapinin ja Sandra Sirpin teoksia.

Tanssien kevääseen Helsingin keskuskirjasto Oodin edessä Kansalaistorilla tanssitaan 20. huhtikuuta. Suomenvirolasen kansantanssiyhtyeen Ülelahedad järjestämässä tapahtumassa esiintyy kansantanssijoita Virosta ja Suomesta. Tapahtuma on ilmainen ja ohjelmaa löytyy koko perheelle. n

Kumu aloittaa vuoden värikkäillä näyttelyillä

Taidemuseo Kumu kutsuu talviseen Kadriorgin puistoon katsomaan värikkäitä taidenäyttelyitä.

TEKSTI TIMO HUTTUNEN, KUVAT RAIT TUULAS, TÕNU TUNNEL

Näyttely ”Mielessä rajaton universumi. Italian transavantgarde ja Viron viileä ekspressionismi” on avattu suuressa salissa. Tämän kunnianhimoisen kansainvälisen näyttelyn keskiössä on italialaisten ja virolaisten taiteilijoiden luova vuoropuhelu -luvun jälkipuoliskolla.

Näyttely tuo yleisön nähtäville italialaisista yksityiskokoelmista

ja museoista kootun edustavan kokoelman Italiassa -luvun lopulla perustetun transavantgardisen ryhmän töitä. Työt on sijoitettu -luvun jälkipuoliskolla Viron taidekentän uudistaneiden Raoul Kurvitzan ja Urmas Murun teosten viereen.

Vaikka Kurvitza ja Muru syntyivät rautaesiripun toiselle puolelle, on heidän viileä ekspressionisminsa – taiteilijoiden itsensä antama nimitys – kuin pohjoinen heijastus italialaisesta transavantgardesta.

Pysyvän näyttelyn vieressä, kolmannessa kerroksessa on kolmen mahtavan balttilaisen naistaiteilijan luomuksia. Näyttely ”Ulos kehyksistä. Leis, Tabaka, Rožanskaitė” keskittyy Malle Leisin, Maija Tabakan ja Marija Teresė Rožanskaitėn –-luvun tuotantoon myöhäisneuvostoliittolaissa ympäristössä.

Kaikki kolme haastoivat silloiset taidemaailman säännöt epätavallisilla tavoilla esitellä itsensä, tilan käsittelyillään ja

pohdiskeluillaan taiteilijana olemisesta.

Viidennessä kerroksessa on näyttely ”melanie bonajo. Kun keho sanoo Kyllä+”. Tämä on hollantilaisen taiteilijan melanie bonajon yksityisnäyttely, joka etsii vastausta kysymykseen, onko yhä kaupallistuvassa ja teknologisessa maailmassamme enää tilaa läheisyydelle.

Näyttelyn keskeisenä teemana on kosketus, niin kirjaimellisesti kuin myös kosketuksen mer-

kitys suhteesta toisiimme sekä ympäröivään maailmaan. Taiteilija uskoo, että kosketus voi tehokkaasti parantaa yksinäisyyttä, joka on moderni epidemia. bonajon teos ”Kun keho sanoo Kyllä” edusti Hollantia Venetsian taidebiennaalissa vuonna . Aloita vuotesi taide-elämyksellä! n

Kumu, Weizenbergi 34/Valge 1, Tallinna. kumu.ekm.ee/fi

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2024 43 kulttuuri
Malle Leisin, Maija Tabakan ja Marija Teresė Rožanskaitėn 1970–1980-luvun työt haastoivat myöhäisneuvostoliittolaiset taidesäännöt. Kumun rakennus on Pekka Vapaavuoren suunnittelema.

Virolaiset kutsuvat Tarttoa ”Emajoen Ateenaksi”, niin selkeästi kaupungin imagoon kuuluu yliopisto. Tartossa on noin 98 000 asukasta. Opiskelijoita Tarton yliopistossa on 14 300 ja Viron maatalouskorkeakoulussa eli Maaülikoolissa noin 3 000.

Tarton ylioppilaat, korporaatiot ja Viron lippu

Tarton yliopiston perusti Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf  juuri ennen Lützenin taistelua, jossa hän kaatui. Suurvalta Ruotsi tarvitsi yliopistoja, sillä Ruotsi-Suomi ei ollut suurvalta rikkauksiensa tai suuren väestömääränsä vuoksi, vaan siksi, että se oli aikakautensa parhaiten hallinnoitu valtio. Tarvittiin koulutettuja virkamiehiä ja harvaan asutussa valtakunnassa oli peräti neljä yliopistoa Uppsala (), uusittu Lundin yliopisto (), Turku () ja Tartto ().

Tarton yliopiston alku oli vaikea, oli sotia, kulkutauteja ja vallanpitäjien vaihtumisia. Sivistystä ja korkeaa koulutusta koetettiin kuitenkin pitää yllä.

Kukoistuskausi saapui Napoleonin sotien jälkeen -luvulla, jolloin Tartosta kehittyi laadukas saksankielinen yliopisto Venäjän keisarikunnassa. Suuri murros tapahtui -luvulla, kun Viro itsenäistyi ja Tarton yliopisto muuttui vironkieliseksi.

Korporaatio

Korp! eli korporaatio on saksankielisen opiskelijakulttuurin piirre. Meillä Suomessa on kotiseudun mukaan järjestäytyneitä osakuntia ja sitten oppiaineen mukaan järjestäytyneitä aineyhdistyksiä. Ja sitten tietenkin kaikki harrastus- tai aatteelliset seurat ja yhdistykset.

Saksankielisessä maailmassa oli vielä ”ylioppilaiden klubit” (Die Studentenverbindung), eli suljetut seurat johon jäsenet valittiin. Korporaatioita oli kaikissa saksankielisissä yliopistoissa, myös Baltiassa ja Tartossa.

Niiden erikoispiirre oli eräänlainen ikuinen jäsenyys, valmistuttuaan Korporaation jäsenet muuttuivat tukijäseniksi, jotka pitivät keskenään yhteyttä ja tukivat opiskeluvaiheessa olevia korporaation jäseniä. Korporaatioille tärkeitä olivat perinteet, juhlakalenteri ja juhlamenot, yhteislaulut ja laulunjohtajalla tahtipuikon sijasta tahtimiekka.

Aikoinaan Tarton saksankielisissä korporaatioissa jäseniä olivat aatelisnuorukaiset ja yhteiskunnan yläluokan vesat.

Viron ensimmäinen valtiolippu on yleisön nähtävillä Viron kansallismuseossa.

Meno oli sukutaustan ja sosiaalisen aseman mukaista. Suurin osa virolaisista eli nykyisistä korporaatioista syntyi vironkieliseen yliopistoon ja niiden tausta oli aatteellinen ja isänmaallinen.

Jokaisella korporaatiolla on omat värinsä ja niitä näytetään lakissa. Tartossa viliseekin mitä erilaisimmissa väreissä olevia ”ylioppilaislakkeja”. Omia lakkeja käyttävät myös koulut ja korkeakoulut, joten kaikki ”lakilliset” eivät ole korporaatioiden jäseniä.

Korporaatioita on useita, nykyään mainitaan  ja joskus ero korporaation ja ylioppilasyhdistyksen välillä on pieni.

Ensimmäiset virolaiset

Tarton yliopisto oli avattu uudestaan  mutta ylioppilasyhdistykset sallittiin vasta . Korporaatioita syntyi kuin yhdistysideoita oluttuvassa ja kaikki olivat tietenkin saksankielisiä. Harvat vironkieliset opiskelijat opiskelivat luonnollisesti saksaksi, ja kuuluivat saksankielisiin yhdistyksiin, eihän muita ollutkaan.

Viron ylioppilaiden seura sai suuremman merkityksen kuin mitä yhdistykselle olisi kuulunut. Seuran lipusta tuli jopa Viron valtiolippu.

Lopulta vironkielisiä opiskelijoita oli niin paljon, että he halusivat perustaa oman korporaation, Vironian. Korporaation perustamiseen tarvittiin lupa korporaatioiden neuvostolta eli Chargiertenconventilta ja sehän ei tietenkään mitään maakielistä korporaatiota suvainnut.

Kiertotie oli perustaa yhdistys, sillä se voitiin tehdä pelkästään rehtorin luvalla. Viron ylioppilaiden seura (Eesti Üliõpilaste Selts) perustettiin sitten yhdistyksenä vuonna . Itse seura katsoo perusta-

neensa itsensä .., laillistaminen kesti sitten pidempään.

Koska seura oli vain seura eikä korporaatio, sillä ei tietenkään saanut olla värejä ja tämä ei tietenkään ylioppilaita estänyt. Otettiin käyttöön ne värit, joita oli suunniteltu korporaatio Vironialle, jota ei ollut annettu perustaa.

Tehtiin oma lippu, joka vihittiin Otepään kirkossa . Otepää oli muinaisen Viron tärkein muinaislinna ja siksi sopiva paikka kansallisen heräämisen kehdoksi.

Viron ylioppilaiden seuran jäsenet olivat koulutettuja ja virolaisuudestaan tietoisia, heistä tuli kansallisen heräämisen puuhamiehiä ja seura sai suuremman merkityksen kuin mitä pelkästään opiskelijayhdistykselle olisi kuulunut. Seuran lipusta tuli jopa Viron kansallislippu.

Se ensimmäinen lippu Viron kansallismuseossa Tartossa on panssarilasin alla Viron lippu. Se on juuri se  Otepään kirkossa siunattu lippu. Aikanaan ylioppilaat luovuttivat ensimmäisen lippunsa Viron kansallismuseolle, jonka vitriinissä se oli useat vuodet. Neuvostoliitto miehitti Viron , ja pari epäluuloista virolaista kävi noutamassa lipun kansallismuseosta ja laittoi sen sijalle uudemman jäljennöksen. Vitriinin lippu katosi Neuvostoliittoon ja on edelleen teillä tietämättömillä. Aito lippu on yhä tallella, kiitos rohkeitten virolaisten.

Toinen ”lippuvarkaista” oli rakentamassa taloa. Lippu laitettiin kuparirasiaan, joka juotettiin huolellisesti kiinni ja sitten rasia muurattiin rakenteilla olevan talon savupiipun tyveen.

Siellä se sitten oli kaikki neuvostovuodet. Jossain vaiheessa lipun vartijoiden pojat olivat kasvaneet siihen ikään, että isät kertoivat heille suuren salaisuuden, jotta tieto säilyisi. Kaksi perhettä tiesi, mutta kenellekään muulle ei lipusta kerrottu, salaisuus säilyi.

Kun Viro uudelleen itsenäistyi , oli talosta jäljellä enää rauniot, mutta savupiipun tyvi oli paikallaan. Ja siellä oli kuparirasia ja siinä alkuperäinen lippu. Lippu luovutettiin omistajalleen eli Viron ylioppilasten seuralle ja se entisöitiin huolella ja tallennettiin taas Viron kansallismuseoon.

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2024 44
historia
Sarasmo TARINOI

korporaatiolla on

ylioppilasomat värinsä. Värit näkyvät lakissa.

Jatkuvuus

Tekkel, Eesti Üliõpilaste Selts, Jaan Tõnisson, ERM D 221:10, Eesti Rahva Muuseum

Käytännössä kaikki Tarton yliopiston korporaatiot ovat uudelleen perustettuja. Sellaisia ja sellaisella aatepohjalla toimivia opiskelijajärjestöjä ei Neuvostoliitossa tarvittu. Korporaatiot jäivät kuitenkin elämään pakolaisten mukana. Kun ei enää ollut opiskelija oli ”vilistlainen” eli aikuisjäsen. Nämä aikuisjäsenet perustivat uudestaan korporaatioiden alaosastoja uusissa kotimaissaan ja säilyttivät perinteen.

Kun Viro uudelleen itsenäistyi, oli suhteellisen helppo aloittaa yhdistystoiminta, koska yhdistys oli virallisesti ollut hengissä koko neuvostomiehityksen ajan.

Toinen ”lippuvarkaista” oli rakentamassa taloa. Lippu laitettiin kuparirasiaan, joka juotettiin huolellisesti kiinni ja sitten rasia muurattiin rakenteilla olevan talon savupiipun tyveen.

”Vilistlaisen” moraalinen velvollisuus on tukea yhdistyksensä vielä opiskelevia jäseniä. Nykyään tämä näkyy muun muassa siinä, että oman korporaation opiskelijan kesätyöhakemus luetaan tarkkaan ja laitetaan harkintaan. Kesätyöpaikasta on luonnollista edetä myöhemmin harjoittelupaikkaan ja siitä ylöspäin.

Onkin korporaatioita, jotka ovat yliedustettuja vaikkapa Viron ulkoasianhallinnossa tai maanpuolustuksessa tai rahoitussektorilla. Ei niihin korporaatioihin kuitenkaan hakeuduttu viettämään opiskelijaelämää, jotta pääsisi vaikkapa pankkiin töihin, oli vain helpompaa saada kesätöitä ja pätevimmiksi osoittautuneiden saada harjoittelupaikka.

Värilakkisten ylioppilaiden opiskelijaelämä on nykyäänkin normaalia opiskelijaelämää, ehkä vähän enemmän perinteitä kunnioittavia juhlamenoja ja hieman enemmän yhteislaulua.

Historiassa mukana

Korporaatiot ovat olleet aina ajassa mukana kuten opiskeleva nuoriso on aina ja kaikkialla. Ne ovat tehneet tai niiden jäsenet ovat tehneet Viron historiaa ja tämä pitkä perinne erottaa ne tavallisista opiskelijayhdistyksistä. Se vaikuttaa myös korporaatioiden henkeen, nykyiset jäsenet ovat vain hetkellinen osa pitkässä jatkumossa.

Tätä voi miettiä vaikkapa Viron ylioppilaiden seuran talon edustalla. Siinä on muistokivi siitä, että tässä rakennuksessa kirjoitettiin Suomen tasavallan ja Neuvosto-Venäjän rauhansopimus vuonna , opiskelijayhdistyksen tiloissa. n

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2024 45
historia

SuPer Latvia

Riga

Juglas iela 95, Riga Avoinna Ma-Su 8-22
UUSI KAUPPA

SA Riga Juglas iela 95, Riga superalko.dreilini@aldar.lv +371 2000 1522

SA Ainazi Ainazi, Darza iela 1 superalko.ainazi@aldar.lv +371 2442 8544

SA Ogre Rigas iela 17, Ogre superalko.ogre@aldar.lv +371 2703 3148

Avoinna Ma-Su 8-22 www.superalko.lv

SA Valka Valka, Raina iela 3 superalko.valka@aldar.lv +371 2442 8489

SA Murati Ma-Su 10-20 “VECLAICENES RKP”, Veclaicenes pagasts, Alüksnes novads superalko.murati@aldar.lv +371 2442 8023

SA Plavnieki Ma-Su 8-21

TC Augusts, Andreja Saharova iela 30, Riga superalko.plavnieki@aldar.lv +371 2541 7347

4,99 € 6,65

Bepi Tempesta Prosecco Extra Dry Millesimato 11% 75cl

5,49

5,99 € 7,99

Freixenet Cordon Negro Brut 11,5% 75cl

25,99 € 3,28€/L

Lisätään

6,69 € 8,92 €/L

1,49 € 3,39 €/L

Hintoihin ei lisätä panttia.

Koch Gold 4,7% 24x33cl Stella Artois 5% 24x33cl Guinness Draught 4,2% 44cl Haribo Raupe 960 g Haribo TropiFrutti Beutel 1 kg Haribo Miami Sauer 1.13 kg Vana Tallinn Glögi 12% 75cl VOL 4.7 4,7% 24x33cl Corona Extra 4,5% 24x35,5cl Just Jump Red & White Semi Sweet 11% 300cl Gerstacker Rose Punsch 8,7% 100cl Contarini Prosecco Extra Dry 11% 150cl Bericanto Pinot Grigio 12,5% 75cl Huomio! Alkoholi voi vahingoittaa terveyttäsi! 6,29 € 8,39 €/L Hintoihin ei lisätä panttia. €/L
1,58
hintoihin panttia 2,40 €
Hintoihin ei lisätä
panttia.
12,49 €
€/L Lisätään
2,99
hintoihin panttia 2,40 €
23,69 €
€/L Lisätään
8,99 € 9,36 €/kg 8,29€ 8,29 €/kg 8,99€ 7,99 €/kg
€/L
9,99 € 1,26 €/L
Lisätään hintoihin panttia 2,40
hintoihin panttia 2,40 €
11,99 € 4,00 €/L
Hintoihin ei lisätä panttia.
9,99 € 6,66 €/L Hintoihin ei lisätä panttia.
Hintoihin ei lisätä panttia.
Latvia Riga Vidzeme
Jelgava Kurzeme Liepäja
Ainazi Murati SuPer Latvia SuPer Latvia SuPer Latvia SuPer Latvia
€ 5,49
€/L
SuPer
Daugavpils
LATVIA Valka

Talviretkelle Viron luontoon

Viron suot, putoukset ja merenrannat tarjoavat talvella hienoja elämyksiä, joita ei kesällä pääse kokemaan. Viro yllättää positiivisesti myös hiihtomaana.

Talviretkelle suomaisemiin

Virolaiset suot ovat hienoja kohteita talvellakin. Pitkospuureiteillä on mukava tallustella, kun aurinko paistaa siniseltä taivaalta ja suomaisema hohtaa valkoisena. Monilla reiteillä pitkospuille on asennettu verkkoja, jolloin ne eivät ole liukkaita märälläkään kelillä. Lisäksi Virosta löytyy yhä enemmän myös esteettömiä reittejä, joilla on helpompi kävellä lumiseen aikaan.

Upeita soita löytyy joka puolelta maata. Tallinnan lähellä suoretkelle voi lähteä vaikkapa Kakerdajan suolle tai Virun suolle Lahemaan kansallispuistossa. Suosittuja kohteita ovat myös Pärnun lähellä sijaitseva Tolkusen suo ja Soomaan kansallispuiston Riisan suo. Molemmissa on myös leveämpiä esteettömiä reittejä. Hienoja suokohteita on myös Tarton lähellä Alam-Pedjan suojelualueella ja Alutagusen kansallispuistossa. Lisää tietoa Viron luontopoluista saa loodusegakoos-sivustolta.

Merenrantojen

jääröykkiöt ihastuttavat

Talvella vesistöjen rannoille kasautuvat jäälohkareröykkiöt ovat hienoja näkyjä. Tuuliset säät kasaavat jääröykkiöitä muun muassa Pärnumaan rannikolle ja Peipsijärven pohjoisrannalle Kauksin seudulle. Komeimmillaan jääröykkiöt ovat yleensä helmi-maaliskuussa, mutta joskus niitä voi nähdä jo alkutalvestakin. Parhaimmillaan ”jäävuoret” ovat jopa usean metrin korkuisia. Jääröykkiöille kiipeämistä kannattaa välttää, koska ne ovat usein vaarallisen liukkaita.

THE BALTIC GUIDE ™ TALVI-KEVÄT 2024 48
Võru Valga Kuressaare Kärdla Tartto Tallinna Narva Rakvere Pärnu Jägalan putous Valasten putous Haapsalu Viljandi Hiidenmaa Soomaan kansallispuisto Saarenmaa Paide Virun suo Tolkusen suo Riisan suo Kakerdajan suo Alutagusen kansallispuisto Lahemaan kansallispuisto Alam-Pedjan suojelualue
luonto
Otepää TEKSTI MIKKO VIRTA, KUVAT PRIIDU SAART, ANDREI CHERTKOV, RAUNO LIIVAND, MIKKO VIRTA Komeita jääröykkiöitä muodostuu vesistöjen rannikoille lähes joka talvi. Röykkiöt syntyvät, kun jää on otollisten tuulten ansiosta lähtenyt työntymään rantaan. Kuvassa upeita jäälohkaremäkiä Peipsijärven pohjoisrannikolla. Valasten putous muuttuu talvella jäiseksi taideteokseksi, jota tullaan ihastelemaan kauempaakin. Suo on aurinkoisena talvipäivänä hieno elämys. Kuvassa jutun kirjoittaja lumikenkäilemässä talvisella Virun suolla.

Putousten komeat jääluomukset

Pohjois-Viron vesiputoukset ovat talvellakin upeita kohteita, koska pakkaset luovat niihin komeita jääluomuksia. Tallinnan itäpuolella sijaitseva Jägalan putous muuttuu pakkasten ansiosta upeaksi jäätaideteokseksi, joka houkuttelee runsaasti väkeä sitä ihastelemaan. Noin kahdeksan metriä korkea ja 50 metriä leveä putous on kovilla pakkasilla kuin jättimäinen jääseinämä.

Myös Viron korkein putous Valaste on hieno kohde talvella. Toilan lähellä sijaitseva noin 30 metriä korkea putous on aivan Suomenlahden rannikon tuntumassa. Suotuisilla tuulilla putouksen vesiroiskeet ja kosteus jäätyvät ympäröivien puiden oksille upeiksi jäämuodostelmiksi. Valasten jäämaailma on jokatalvinen ilmiö, jota tullaan ihmettelemään kauempaakin.

Yli tuhat kilometriä hoidettuja ulkoilureittejä ja latuja Virossa on lumitilanteen salliessa loistavat puitteet hiihtämiseen. Maassa on yli tuhat kilometriä hoidettuja ulkoilureittejä, jotka toimivat talvella hiihtolatuina. Latuverkostoon voi tutustua Terviserajad-sivustolla, jossa on myös kerrottu yli sadan kohteen latujen kunto ja lumitilanne. Luonnon lumen lisäksi noin 30 kohteessa on käytössä myös tykkilunta. Lumettomana aikana liikuntareitit ovat juoksijoiden, kävelijöiden ja pyöräilijöiden käytössä. Viron liikuntareittien käyttö on kaikille ilmaista.

Suosittuja hiihtokohteita ovat muun muassa Otepään Tehvandi, Tarton Tähtvere, Häädemeesten Jõulumäe ja Alutaguse Itä-Virumaalla. Suksia ja muita varusteita voi vuokrata paikan päältä useimmista urheilukeskuksista. n

”Potkukelkkailu on suosituin retkeilymuoto talvella”

Soomaan kansallispuistossa retkiä järjestävä Aivar Ruukel vie asiakkaansa talvella potkukelkkailemaan, lumikenkäilemään ja sään salliessa jopa kanoottiretkelle.

TEKSTI MIKKO VIRTA, KUVA AIVAR RUUKEL/SOOMAA.COM

Soomaan kansallispuistossa lähes kolmekymmentä vuotta retkiä järjestänyt Aivar Ruukel kertoo kuluvan talven olleen ihanteellinen luonnossa retkeilyyn.

”Tämä talvi on ollut hyvin runsasluminen. Olemme järjestäneet paljon lumikenkäretkiä soilla ja metsissä. Ne ovatkin tavallisia retkiämme ja onnistuvat hyvin säässä kuin säässä.”

Hänen mukaansa suosituimpia talviretkiä Soomaalla ovat polkukelkkaretket.

”Viisitoista vuotta sitten ostimme ensimmäiset potkukelkat. Aluksi järjestimme potkuriretkiä jokien jäille. Myöhemmin hyviä potkuttelukohteita löytyi myös tulvivilta heinämailta, jotka olivat talven tullen jäätyneet luonnon luistelukentiksi.”

Myös soiden ennallistamiskohteet sopivat mainiosti potkuriretkikohteiksi.

”Nehän ovat kuin tekojärviä. Vanhoille Öördin suon kuivatusojille on veden nostamiseksi rakennettu patoja, jolloin vesi on tulvinut läheisiin metsiin.”

”Potkukelkkailu tulvivilla alueilla on meillä koronavuosista lähtien ollut ehdottomasti suosituin talvinen retkeilymuoto”, Ruukel kertoo.

Riittävä pukeutuminen on talvella kaiken a ja o, painottaa Aivar Ruukel.

”Talvella vaatetus on paljon tärkeämmässä roolissa kuin kesällä. Eli suosittelen pukeutumaan kunnolla. Pipo päähän, hanskat käteen, huivi kaulaan. Jalkineissa on tärkeintä, että ne ovat lämpimät ja vedenpitävät.”

Kokenut retkien järjestäjä suosittelee myös kysymään paikallisilta oppailta neuvoa, että mihin kannattaa suunnata retkelle. Heiltä saa hyviä vinkkejä, mitä milloinkin kannattaa tehdä.

”Sää on talvella nopeasti muuttuva ja kovin kauas ei ole mahdollista ennustaa. Kaikkein varmin ja säästä riippumattomin retkeilymuoto on lumikenkäily, se onnistuu suojasäälläkin.”

Ailahtelevat talvikelit vaativat retkien järjestäjiltä nopeaa reagointia ja luovuutta. Voi olla,

Talvipääkaupunki Otepää on monipuolinen hiihtokohde, jonka mäkisessä maastossa on haastetta kokeneemmallekin hiihtäjälle. Perinteinen Tarton hiihtomaraton alkaa Otepään Tehvandin stadionilta 18. helmikuuta.

että yhtenä viikonloppuna pääsee potkukelkkailemaan, toisena taas melontaretkelle tulvivaan metsään.

”Elämme luonnon ja olosuhteiden kanssa samassa rytmissä. Tarjoamme sellaisia retkiä, joita sää-, lumi-, jää- ja vesiolosuhteet mahdollistavat.”

”Kanootillakin voi meloa, jos sään lauhtuminen tuo talvitulvia”, Ruukel kertoo.

Kokenut retkien järjestäjä nauttii talvella hyvistä jääolosuhteista ja potkukelkkaretkistä.

”Itse pidän eniten siitä, kun saan potkutella kelkalla luhtia peittävällä jäällä tai seikkailla jäisessä metsässä”, Aivar Ruukel kertoo.

Joka talvi sellaisia olosuhteita ei Ruukelin mukaan välttämät-

tä ole, mutta kymmenen viime vuoden aikana yhä useammin.

”Talviset jokien tulvat, jotka jäätyvät luonnon omiksi luistelukentiksi ovat nykyään Soomaalla jo tavallisia.”

Talvi on Ruukelin mukaan myös paras aika etsiä haapiota varten sopivia rakennuspuita. Ruukel tunnetaan Soomaan haapioperinteen puolestapuhujana. Hän oli myös yksi aktiiveista, jotka saivat paikallisen haapioperinteen Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2021.

”Haapiopuiden etsiskelyretkiä teen talvella monta kertaa, ne ovat aina yhtä mieluisia kokemuksia.”

Paitsi haapioista, Soomaa tunnetaan myös viidennestä vuodenajastaan. Silloin kansallispuiston alueella olevat joet tulvivat yli äyräidensä ja muodostavat laajoja tulva-alueita. Tulvien aikaan voi Soomaan teillä olla jopa ruuhkaa, kun virolaiset lähtevät sankoin joukoin katsomaan jännittävää luonnonilmiötä.

Vaikka kevättulviin onkin vielä aikaa, antaa Aivar Ruukel vinkin, miten päästä nauttimaan Soomaan kuuluisasta luonnonilmiöstä ja lähteä vaikkapa melontaretkelle tulvivaan metsään. ”Yleensä tulvat ovat korkeimmillaan keväällä maaliskuun jälkipuoliskolla ja huhtikuun alussa. Silloin kannattaa olla yhteydessä paikallisiin oppaisiin, jotka tietävät parhaiten tulvatilanteen.” n

THE BALTIC GUIDE ™ TALVI-KEVÄT 2024 49 luonto
”Itse pidän eniten siitä, kun saan potkutella kelkalla luhtia peittävällä jäällä”, kertoo Aivar Ruukel. Presidentti Kekkonen hiihti Viron-vierailullaan vuonna 1964 Käärikulla 17 kilometrin hiihtolenkin, minkä kunniaksi reitti kantaa nykyään suomalaispresidentin nimeä. Kyseessä on jo 50. hiihtomaraton.

Tallinn Card

Tallinn Cardilla Tallinnan joukkoliikenne on ilmaista. Tuul-potkulaudoista saa 20 prosentin alennuksen. City Bike antaa polkupyöriään kolmeksi tunniksi täysin veloituksetta Tallinn Cardia näyttämällä. Lisäksi Tallinn Cardilla pääsee ilmaiseksi yli 50 museoon.

Lisää kortin muista lukuisista eduista: www.visittallinn.ee.

Museokortti

Museokortilla pääsee vuoden aikana rajoituksetta vierailemaan yli sadassa museossa, galleriassa ja elämyskeskuksessa eri puolilla Viroa.

Ympäristöystävällinen museokortti on digitaalinen ja siinä on QR-koodi. Erillistä muovikorttia ei ole. Museokortti maksaa vuodeksi 60 euroa. Kortti on kätevintä ostaa museokorttisivuilta: www.muuseumikaart.ee/fi

Taksin käyttö Tallinnassa

■ Jokainen taksiyhtiö määrittelee omat hintansa. Taksien kilometrihinta voi olla eri suuruinen päivällä ja yöllä (23.00–6.00).

■ Taksissa tulee olla näkyvillä kuljettajan kuvallinen kortti sekä hinnasto sivuikkunassa ja kojelaudalla.

■ Hinnastosta pitää näkyä aloitusmaksu, kilometrihinta ja odotusmaksu.

■ Matkan hinta näkyy aina taksamittarista, eli “sopimushintoihin” ei pidä suostua.

■ Jos taksinkuljettaja ei anna matkasta printattua kuittia, matkaa ei tarvitse maksaa.

■ Kannattaa olla huolellinen valitessaan taksia, koska joidenkin firmojen hinnat ovat moninkertaiset verrattuna kilpailijoihin.

■ Sovelluksella tilatun taksimatkan kuitti tulee sähköpostiin.

■ Jos käyttää Tallinnan polkupyörätakseja, tulee varmistua, että kuljettajalla on kaulassaan viranomaisten myöntämä kuvallinen kuljettajakortti. Ennen pyörätaksimatkaa kannattaa sopia matkan lopullinen hinta.

■ Mikäli epäilet joutuneesi Tallinnassa taksipetoksen uhriksi, lähetä valitus osoitteeseen korrapidaja@tallinnlv.ee tai soita Tallinnan kaupunkipoliisin numeroon +372 144 10.

Taksin voi myös tilata mobiilisovelluksella.

Virossa käytössä ovat muun muassa Bolt ja Uber.

Asemat

Tallinnan linjaautoasema (Tallinna Bussijaam)

Lastekodu 46, Tallinna

Asema avoinna 7–23, lipunmyynti ma–su 8–19 puh: +372 681 3408

Aikataulut www.tpilet.ee

Tallinnan rautatieasema (Balti Jaam) Toompuiestee 37, Tallinna

Viron sisäisen junaliikenteen info ja lippukassat auki ma–su 7–21.30 24 h puh: +372 616 0245

Aikataulut elron.ee

Tallinnan lentokenttä (Tallinna Lennujaam) Tartu mnt 101, Tallinna Matkailijoiden infopuhelin +372 605 8888 www.tallinn-airport.ee

5

Pysäköinti Tallinnassa

Tallinnanlahti linjaautoasema

D-terminaali

vanhakaupunki KADRIORG

3

A-, B-terminaalit LENNUJAAM lentokenttä

Tallinnan julkinen liikenne ja matkaliput

Tallinnan julkiseen liikenteeseen kuuluvat bussit (buss), raitiovaunut (tramm) ja johdinbussit (troll). Bussilinjoja on yli 60, raitiolinjoja neljä ja johdinbussilinjoja neljä. Julkisen liikenteen käyttö Tallinnassa on hyvin edullista. Esimerkiksi päivälippu maksaa 5,50 euroa ja kolmen päivän lippu 9 euroa.

Eri tapoja ostaa matkalippu

1 KÄYTÄ MATKAKORTTIA

Osta esimerkiksi R-kioskista tai suurimpien ruokakauppojen infotiskiltä 2 euroa maksava vihreä matkakortti (ühiskaart). Voit ladata siihen haluamasi määrän rahaa tai matkalippuja tai vaikka päivälipun. Näytä matkakorttia kulkuneuvoon astuessasi lukijalaitteelle.

3 MAKSA PANKKIKORTIN LÄHIMAKSULLA

2 OSTA QR-LIPPU KÄNNYKKÄÄN

Kaupungin pysäköintialueet Tallinnassa on sekä kaupungin että yksityisten firmojen pysäköintialueita. Kaupungin pysäköintialueiden nimet ovat Kesklinn, Südalinn, Vanalinn ja Pirita. Kaupungin alueilla ensimmäiset 15 minuuttia pysäköintiä ovat ilmaisia, kun käyttää parkkikelloa. Hinnoittelu on kerrottu alla. Satunnainen matkailija voi maksaa pysäköinnin ostamalla automaatista parkkilipun.

Pysäköintihinnat ja -ajat

Tallinnan parkkipaikoilla

Kesklinn (1,5 e / h)

Maksullinen ma–pe 7–19, la 8–15, su ilmainen

Südalinn (4,8 e / h)

Maksullinen 24/7.

Vanalinn (6 e / h) Maksullinen 24/7. Pirita (0,6 e / h)

Maksullinen 15.5.–15.9. klo 10–22

Yksityiset pysäköintialueet Yksityisten pysäköintialueiden hinnat vaihtelevat. Pysäköinnistä voi maksaa ostamalla parkkilipun. Puomillisilla EuroPark-pysäköintialueilla voi maksaa suomalaisella ParkManmobiilisovelluksella. Joillakin parkkipaikoilla voi olla päivystyskopissa asiakaspalvelija, jolle maksu maksetaan. Paikalliset maksavat pysäköinnin usein tekstiviestillä, mutta siihen tarvitaan virolainen puhelinliittymä. Parkkisakko on jopa 57 euroa. Jos auto on hinattu pois, sitä voi tiedustella Tallinnan kaupunkipoliisin numerosta +372 661 9860.

Lisätietoa pysäköinnistä Tallinnassa: www.parkimine.ee.

Voit ostaa matkalipun qr-koodina sivustolta tallinn. pilet.ee tai mobiilisovelluksesta pilet.ee. Lippu lähetetään sähköpostiin. Kulkuneuvoon astuessasi näytä koodia puhelimen näytöltä tai paperilta lukulaitteelle. Qr-koodin lukulaite on etuoven luona. Qr-lippu on voimassa yhden matkan, eli vaihto-oikeutta ei ole.

Tunnin matkalipun (2 e) voi ostaa lipunlukijalaitteesta käyttämällä pankkikortin lähimaksua. Näytä korttia laitteelle, valitse nuolinäppäimillä matkustajien määrä, paina ok-nappia ja vahvista osto vielä kerran maksukorttia näyttämällä. Matkan voi maksaa Mastercardin, Maestron, Visan tai Visa Electronin korteilla.

Tallinnan joukkoliikenteessä ei voi enää ostaa matkalippua kuljettajalta.

Esteetön liikkuminen Tallinnassa

Tallinnan julkisessa liikenteessä on paljon matalalattiaisia vaihtoehtoja. Suurin osa busseista ja kaikki johdinbussit ovat matalalattiaisia. Raitiovaunuista uusimmat ovat matalalattiaisia. Aikatauluissa matalalattiaiset kulkuneuvot on merkitty alleviivatulla kellonajalla. Jos tarvitsee apua ennen julkiseen kulkuneuvoon menoa, kannattaa huikata bussin etuovella kuljettajalle, joka voi tulla laskemaan kulkuneuvon keskiovella luiskan sisäänpääsyn helpottamiseksi.  Pyörätuolissa liikkuva lapsi ja hänen saattajansa matkustavat molemmat ilmaiseksi Tallinnan kaupunkiliikenteessä.

Tallinnan julkisen liikenteen aikataulut: transport.tallinn.ee Matkalippujen ostaminen: pilet.ee tallinn.pilet.ee

Suomalainen pysäköintiyritys GoParking palvelee kauppakeskus T1 Tallinnassa. Goparking T1 Tallinnasta on hyvät jatkoyhteydet lentokentälle, satamaan ja Tallinnan keskustaan. Edulliset hinnat ja turvallisesti vartioidut paikat. Osoite: Peterburi tee 2/Kauppakeskus T1 Tallinna. Avoinna ympäri vuorokauden. Lisätietoa ja varaukset ennakkoon www.goparking.fi

Omalla autolla

Virossa

■ Maanteillä perusrajoitus on 90 km/h ja taajamissa 50 km/h.

■ Autossa on oltava mukana varoituskolmio, heijastinliivi ja jauhesammutin.

■ Promilleraja on Virossa 0,2, mutta käytännössä maassa on alkoholin suhteen nollatoleranssi.

■ Tiepalvelun numero on 1888.

■ Ajankohtaista tietoa tietöistä: tarktee.mnt.ee

lueteltujen lipunostotapojen lisäksi Tallinnan julkisen liikenteen 2 euron tuntilipun voi ostaa kortilla lippuautomaatista

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2024 50 mitä missä milloin yleistietoa
Virosta
2 2 1
4
KOPLI 1 Tartumnt Narvamnt Pärnu
SUURPAALA TONDI 3
TALLINNA 1 km
mnt
4 rautatieasema VANA-LÕUNA 5
Tallinnan Vanhan sataman ja keskustan alueen uuden rautiovaunulinjan rakennustyöt jatkuvat. Tallinnassa liikennöivät raitiovaunut 1, 2, 3, 4 ja 5. Sataman terminaaleja lähimpinä ovat linjojen 1,2 ja 5 pysäkit Linnahall ja Kanuti. Linjat 3,4 ja 5 pysähtyvät myös Virun pysäkillä. Linja 4 ei liikennöi lentoasemalle saakka, vaan päätepysäkki on tilapäisesti Suur-Paala. Viru Keskuksen alakerrassa sijaitseva bussiterminaali on avattu, mutta linjoja lähtee vielä rajoitetusti. Lisätietoja raitiovaunuliikenteen muutoksista löytyy osoitteesta: https://www.tallinn.ee/en/ vanasadamatramm
TALLINNAN RAITIOLIIKENNE
Viron junakalusto on uutta ja matkustaminen mukavaa ja edullista.
Yllä
A- ja D-terminaalista, linja-autoasemalta, lentoasemalta sekä Balti Jaam -rautatieasemalta.
Ilman lippua matkustamisesta voi saada 40 euron tarkastusmaksun. Alle kouluikäiset ja alle 3-vuotiaiden lasten kanssa matkustavat aikuiset saavat matkustaa ilmaiseksi. Tallinnan julkinen liikenne on ilmaista vain Tallinnassa kirjoilla oleville asukkaille.

Passi tai henkilökortti matkalle mukaan!

Suomalaisella matkailijalla pitää olla mukanaan Viroon tullessaan passi tai

Suomen poliisin myöntämä henkilökortti. Suomen ajokortti tai Viron ID-kortti ei ole Suomen kansalaisen matkustusasiakirja. Ilman matkustusasiakirjaa matkustava henkilö syyllistyy Virossa valtionrajarikkomukseen, josta voi olla seurauksena enintään 800 euron sakko.

Ennen matkalle lähtöä voi tehdä Suomen ulkoministeriön matkustusilmoituksen osoitteessa matkustusilmoitus.fi.

Yleistietoa

■ Rahayksikkö on euro.

■ Maasuuntanumero on +372.

■ Talviaika on GMT +2, kesäaika GMT +3.

■ Sähkövirta on 220 V, 50 Hz. Käytössä ovat eurooppalaiset pistokkeet.

■ Hanavesi on kaikkialla Virossa juotavaa.

Tullimääräykset

Matkustaja saa polttoainetta lukuun ottamatta tuoda rajoituksetta toisesta EU-maasta hankkimiaan tuotteita omaan käyttöönsä.

EU-maista tuotavissa tupakkatuotteissa pitää olla painettuna suomenja ruotsinkieliset varoitusmerkinnät. Niiden puuttuessa ovat voimassa seuraavat rajoitukset:

200 KPL SAVUKKEITA

TAI 250 G PIIPPU- JA

SAVUKETUPAKKAA

Henkilöautossa tai moottoripyörässä olevien kannettavien säiliöiden sisältämä polttoaine on tullitonta ja verotonta 10 litraan saakka, jos se on samaa kuin kyseisessä ajoneuvossa käytetään.

Huumausaineita ei saa tuoda ilman lupaa. Myös mm. elävien eläinten ja kasvien, uhanalaisten eläin- ja kasvilajien sekä niistä saatavien tuotteiden, ampuma-aseiden ja -tarvikkeiden sekä vaarallisten teräaseiden tuontia on rajoitettu.

Piraattituotteiden tuonti on kielletty. Katso myös www.tulli.fi

Tullineuvonta puh. +358 295 5201

Sanasto

olkaa hyvä palun

kiitos aitäh, tänan anteeksi vabandage hei.............................................. tere, tervist hyvää huomenta tere hommikust hyvää päivää tere päevast hyvää iltaa tere õhtust hyvää yötä head ööd näkemiin nägemist, head aega kaikkea hyvää kõike head, kõike paremat hyvää matkaa head reisi hyvää ruokahalua jätku leiba, head isu terveydeksi terviseks paljonko se maksaa? kui palju see maksab? onko teillä? kas teil on? on teil?

missä on kus on… mikä se on mis see on? mitä se tarkoittaa? mida see tähendab? kuinka voitte? kuidas elate?

miten menee?

ei se mitään, ei valittamista hauska tavata oli hauska tutustua mitä kello on?

kuidas läheb?

Yleinen hätänumero

112

Apteekit ja ensiapu

24 h apteekit

Tõnismäe südameapteek

Tõnismäe 5, Tallinna

Puh. +372 644 2282

Vikerlase südameapteek

Vikerlase 19, Tallinna

Puh. +372 638 4338

24 h ensiapu

Itä-Tallinnan keskussairaala

Ravi 18, Tallinna

Puh. +372 620 7040 (ensiavun vastaanotto)

Pohjois-Viron aluesairaala

J. Sütiste tee 19, Tallinna

Puh. +372 617 1369 (ensiavun vastaanotto)

Posti

Kaubamajan posti

Gonsiori 2, Tallinna

Avoinna ma–pe 10–19, la 10–15

Viron kaikki postikonttorit: www.omniva.ee/private/map

Suomen suurlähetystö

Konsuliosaston asiakaspalvelu

Pikk jalg 14, Tallinna

Puh: +372 6103 304, +372 6103 240

Fax: +372 6103 288

Avoinna

ma ja pe 9–12, ti-to 9–12 ja 13–15

Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 tai paivystys.um@formin.fi

en osaa viroa (venäjää)

puhutteko suomea? ....................................................keelt? englantia/ruotsia/saksaa?

pole viga! rõõm teid näha, meeldiv kohtuda oli meeldiv tutvuda palju kell on? mina ei oska eesti (vene) keelt kas te räägite soome keelt?

Auto hajosi

Bensa on loppunut Täällä on onnettomuus

Tiellä on ruuhkaa Missä on autokorjaamo/ rengashuolto?

inglise/rootsi/ saksa keelt?

Auto läks katki Bensiin sai otsa Siin on avarii Teel on ummik

...........................................................töökoda/kummiparandus?

Kus on autoremonditöökoda/kummiparandus?

Viro–suomi–viro-sanakirja netissä: www.eki.ee/dict/efi

Pyhäpäivät ja loma-ajat

1. tammikuu – uudenvuodenpäivä

24. helmikuu – itsenäisyyspäivä Pääsiäinen – pitkäperjantai ja 1. pääsiäispäivä

1. toukokuu – vapunpäivä

23. kesäkuu – voitonpäivä

24. kesäkuu – juhannus

20. elokuu – uudelleenitsenäistymisen vuosipäivä

24. joulukuu – jouluaatto

25. joulukuu – ensimmäinen joulupäivä

26. joulukuu – toinen joulupäivä

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2024 51 mitä missä milloin yleistietoa Virosta
Uusin The Baltic Guide uutiskanava löytyy Länsiterminaalin odotustilasta. Lue tuoreimpia uutisia paperilehden lisäksi suoraan Länsiterminaalin suurelta näytöltä. Kuva: Andrei Chertkov Mobiilisovelluksella toimivan sähköpotkulaudan vuokrausyhtiöitä ovat Tuul ja Bolt. Palvelu toimii useassa kaupungissa. Sähköpotkulaudalla ajaminen edellyttää vähintään 18 vuoden ikää. Bolt vuokraa myös autoja. Kuva: Bolt Kuva: Tuul
anha

kunnon keskiaika.

Nyt entistä tuoreempaa ja maukkaampaa.

Jos haluat jotain uutta ja tuoretta Tallinnaan tullessasi, kokeile ravintolassamme 700 vuotta vanhaa sisustusta ja reseptejä. Olemme uudistaneet sisustuksen ja ruokalistan erityisesti sinua varten, jotta siitä tulisi entistäkin aidompi, kiehtovampi ja herkullisempi. Myös vegaanit voivat nauttia maukkaasta ateriasta. Olette erittäin tervetulleita!

HARTAUEST RUOGHAAN

TYYLIKÄS HOTELLI AIVAN MATKUSTAJASATAMAN, A-TERMINAALIN JA TALLINNAN KESKUSTAN VÄLITTÖMÄSSÄ LÄHEISYYDESSÄ.

UUSI HOTELLI

HINTA ALKAEN 40 EUR/VRK

Kai 5, Tallinna • +372 682 7600 • adoryalhotell.ee

Liisankatu 5 • 09 135 4172 kolmekruunua@sijo. • www.kolmekruunua.
• TAMPERE JYVÄSKYLÄ •
HELSINKI
OULU LAHTI
KOTKA
VAASA
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.