The Baltic Guide FIN Helmikuu 2004

Page 1

H E L M I K U U 2 0 04 MYYNTIPISTEISSÄ

S U O M E K S I

1 , 7 0 € ( s i s . a l v. )

Ka eesti keeles, pööra lehte!

Kasvisruokaa etsimässä Tallinnan kirkot

SUOMALAISISSA

Tallinnan museoissa historiaa ja nykypäivää: Kaupunginmuseo, Terveydenhoitomuseo ja Tiede- ja teknologiakeskus Talvisota Suomenlahdella

Vinoteekit ja sikarisalongit

Kauneus & terveys:

P A I N O S 40 000 K P L .

H I N TA

Kaupungin yössä

Kauneussalongit, kauneusleikkaukset, suolahoito, näönparannus laserilla jne.

/ laivat / hotellit / ravintolat / teatterit / näyttelyt / liikenne / kaupat / PORT TI VIROON

www.balticguide.ee

TUORET TA TIETOA VIROSTA YHDESTÄ OSOIT TEESTA
4

T H E B A LT I C G U I D E

HELMIKUU 2004

pääkirjoitus

Viro messuilla elsingissä järjestettiin tammikuun puolivälissä kansainväliset matkamessut. Matka 2004-tapahtumassa kävi neljän päivän aikan noin 75 000 matkailusta kiinnostunutta vierailijaa. Puolet hallitilasta oli varattu suomalaisen matkailun esittelyyn, ulkomaalaiset saivat tyytyä yhdessä toiseen puoliskoon. Viro oli messuilla hyvin esillä. Wellcome to Estonia -lakanoiden alle oli kerätty Viron merkittävin matkailutieto. Osasto oli suurin yhtenäinen ulkomainen näytteleasettajakokonaisuus koko tapahtumassa. Lisäksi monilla projekteilla, kylpylöillä ja kohteilla oli omia pienempiä osastojaan, myös The Baltic Guidella. Millaista Viroa sitten matkailijoille messuilla tarjoiltiin? Paljon uudistuksia ei aiempiin vuosiin verrattuna ollut. Kylpylälomat olivat etenkin läntisen Viron osalta näkyvimmin tapetilla. Uusia kylpylöitä rakennetaan ja vanhat uudistuvat. Tallinnaan ja muuallekin Viroon on saatu kylpyläpalveluja tarjoavia hotelleja ja kuntokeskuksia.

H

Uusia ulottuvuuksia Viron matkailuun on tuomassa se, että Pärnun seudulle on valmistumassa kaksikin uutta golfkenttää. Kenttiäprojektien ennakkomarkkinointi on kohdistettu pääasiassa suomalaisille. Suomessahan golfareita riittää ja kentistä alkaa olla ainakin etelässä pulaa. Seuraamme mielenkiinnolla kuinka kenttähankkeet etenevät ja tuleeko Pärnusta lähivuosina suomalaisen golfin satelliittiparatiisi. Tallinnan keskiaikainen ravintola Olde Hansa ei tyytynyt esittelemään itseään pelkästään osastollaan messuhallissa. Pienestä telttakioskista tarjoiltiin messuvieraille ” Olden maceita manteleita” ulko-oven vieressä. Jokainen messuvieras varmasti näki keskiaikaiseen tyyliin pukeutuneet mantelintarjoilijat, jotka myös kuuluttivat olemassaolostaan suureen ääneen. Mantelit olivat hyviä.

HELMIKUU 2004

The Baltic Guide Toimitusjohtaja: Jane Konga Päätoimittaja: Jukka Arponen Ulkoasu: Eve Jaansoo, Rudolf Linnaste, Andres Rõhu Valokuvaajat: Jaak Kadarik, Andres Teiss Toimitussihteeri: Pille Luik Avustajia: Leena Hietanen, Antti Sarasmo, Mats Õun, Rein Lauks, Mikko Savikko, Jussi Kurkinen, Sakari Neuvonen, Eeva Eklund, Auri Hakomaa, Ulla-Maija Määttänen, Petteri Leinonen, Jarmo Virmavirta, JuhaMatti Aronen, Joanna Aapro-Korhonen, Helinä Avikainen, Kari Toivonen, Jorma Moll, Lea Adrikorn, Kai Juvakka.

Yhteydet Viro: Koidula 5, 10125 Tallinn Toimitus: e-mail: editorial@balticguide.ee puh. +372 6 013 335, fax +372 6 013 324 Ilmoitusmarkkinointi: fax +372 6 013 324 e-mail: marketing@balticguide.ee Markkinointipäällikkö Marge Kato +372 6 013 335 Projektipäällikköt Kirli Lembinen +372 6 013 326 Helen Laidma +372 6 013 146 Tarmo Hallik +372 6 013 328 Suomi: Iso-Roobertinkatu 33, 00120 Helsinki

Ilmoitushinnat 1/1-sivu: nelivärinen tai mustavalkoinen ...... 48 900 EEK/3160 € 1/2-sivu: nelivärinen tai mustavalkoinen ..... 25 900 EEK/1680 € 1/3-sivu: nelivärinen tai mustavalkoinen ...... 19 900 EEK/1280 € 1/4-sivu: nelivärinen tai mustavalkoinen ....... 13 900 EEK/890 € 1/8-sivu: nelivärinen tai mustavalkoinen ........... 7600 EEK/490 € 1/16-sivu: nelivärinen tai mustavalkoinen .......... 4300 EEK/280 € Hinnat eivät sisällä ilmoituksen valmistamista, hintoihin lisätään arvonlisävero.

kolumni

Ilmoitusten koot

Quo vadis?

allinnassa 30. tammikuuta julkistettu Tuttunakin tuntematon – seminaariraportti valoittaa Viroon suuntautuvan turismin eri puolia. Painotus on voimakkaasti suomalaisuudessa. Ansiokkaasti turisteja eri ryhmiin jakava, kulttuuritaustoja luotaava sekä eri tavoin kantaa ottava julkaisu on herättänyt virolaisen median huomion. Tärkeää on huomata, että raportin tekijät ovat ammattilaisia, tutkijoita ja alansa hyvin tuntevia henkilöitä. Julkaisusta voi joku loukkaantua, mutta tarkoitus onkin herättää keskustelua Viron turismista. Virolainen alan vaikuttaja lainasi pettyneeseen sävyyn julkisen vallan suhtautumisesta turismiin: ”tuleehan ne muutenkin”. Elantonsa turismista hankkiva ei voi ymmärtää, että yhteiskunta ei pidä turismia tärkeänä. Jälleen pitää mainita, että Viron bruttokansantuotteesta 10 prosenttia tulee turismista ja sen työllistävä vaikutus on vielä suurempi. Majoitus- ja ravitsemusala työllistää suhteellisesti enemmän kuin teollisuus ja kauppa.

T

Yhteiskunnan tehtävä ei ole johtaa liike-elämää, mutta liike-elämä ei voi myöskään hoitaa valtion tehtäviä. Alan koulutuksen kehittäminen ja koko alan merkityksen nostaminen vaatii selkeitä kannanottoja maan johtajilta. Ennen seminaaria kyselin tutuiltani Virossa, kuka on se poliitikko, joka on noussut puhumaan turismin puolesta. En saanut yhtään nimeä vastaukseksi. Luulen – ja toivon, että sellaisia on, mutta heidän äänensä ei kuulu. Merkittävä rajapaalu on 1.5. Kaikki arvelevat, mutta tietääkö kukaan oikeasti, mitä Virossa tapahtuu Euroopan unioniin liittymisen jälkeen? Lähtevätkö nuoret muualle töihin – näin laskee palveluiden laatu. Kuinka kauan kestää olut- ja viinaralli – jos edes oikein alkaakaan. Saako Viro Euroopan unioniin liittymisestä vetoapua pitkäjänteiseen matkailun kehittämiseen - vai nähdäänkö EU raha-automaattina? Suomi hyötyy hyvin kehittyvästä naapurista, muualta tulevat turistit valitsevat parhaassa tapauksessa molemmat. Myös Viro hyötyy tekemällä matkailuyhteistyötä Suomen kanssa. Veljeskansat voisivat löytää toisensa paremmin ja kehittyä Itämeren elämysteollisuuden vahvaksi taistelupariksi. MIKKO SAVIKKO

1/1-sivu (lev. x kork.) 1/2-sivu (vaaka) 1/2-sivu (pysty) 1/3-sivu (vaaka) 1/4-sivu (vaaka) 1/4-sivu (pysty) 1/8-sivu (lyhyt vaaka) 1/8-sivu (pitkä pysty) 1/16-sivu (pysty)

254 ✕ 375 254 ✕ 185 125 ✕ 375 254 ✕ 123 254 ✕ 91 125 ✕ 185 125 ✕ 91 61 ✕ 185 61 ✕ 91

mm mm mm mm mm mm mm mm mm

Aineistovaatimukset: valmiit materiaalit faileina: Freehand, Photoshop, Illustrator, pdf (composite CMYK). Tiedostojen tallentamiseksi : zip 100, CD, disketti. Painosmäärä: 40 000 kpl Paino: AS Kroonpress The Baltic Guidea saa maksutta satamista, laivoilta, Tallinnan suurimmista hotelleista ja kauppakeskuksista - tai kysy R-kioskista.

Kansi Kuva: Jaak Kadarik Malli: Krete MakeUp: Margit (Gersi Stiilistuudio)

Vastuu virheistä Kustantaja ei voi vastata lehdessä mahdollisesti olleiden virheiden aiheuttamista vahingoista. Mikäli ilmoituksia ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä (esim. lakko) tai asiakkaasta johtuvista syistä voida julkaista sovitusti, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen. Huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta julkaisemispäivästä.


HELMIKUU 2004 TEKSTI JOANNA AAPRO-KORHONEN, KUVAT JAAK KADARIK

T H E B A LT I C G U I D E

5

yhteiskunta

Lyhytuutiset

Korkokengät vastaan lenkkarit,

Matkailukohteena Tallinna on Euroopan kuudenneksi suosituin päälkaupunki

Virossa huoliteltu ulkoasu menee usein käytännöllisyyden edelle

Tutkimuslaitos Mintel on listannut matlkailijoiden suosimat Euroopan pääkaupungit. Eniten turisteja käy Lontoossa, jossa vuonna 2002 vieraili 11,6 mijoonaa ulkomaalaista matkailijaa. Toisella sijalla oli Pariisi, jonne matkansa suuntasi lähes yhdeksän miljoonaa turistia. Kolmanneksi ylsi Amsterdam, jossa vieraili 5 miljoonaa turistia. Neljäs oli Rooma, 3,9 miljoonaa ja viides Dublin, jossa lomaili 3,5 miljoonaa ulkomaalaista vierasta. Kuudennella sijalla oli Tallinna, jossa vuonna 2002 vieraili 2,7 miljoonaa ulkomaalaista turistia. Tallinnan ulkomaalaisista matkailijoista lähes kaksi miljoonaa oli suomalaisia.

Vaikka Suomen erottaa Virosta vain kapea Suomenlahti, suomalainen eroaa virolaisesta ulkonäöllisesti yllättävän paljon. Ero muodostuu niin ulkoisista kuin sisäisistäkin seikoista ja yksityiskohdista, jotka kokonaisuutena tekevät meidät sukulaisuudesta huolimatta yllättävän erilaisiksi.Virolaiset itse sanovat heti erottavansa suomalaisen Tallinnan katukuvassa. Olen huomannut tämän olevan totta, jopa ihmeen helppoa. Mikä virolaisessa sitten on niin erilaista?

Pinnallisuutta vai edustavaa huolellisuutta Kun kävelee hetken Tallinnan kaduilla ja vanhankaupungin kujilla, huomaa helposti, miten tärkeää virolaiselle ulkoisesta olemuksesta huolehtiminen on. Ei voi olla törmäämättä kymmeniin kauneudenhoitoon erikoistuneisiin liikkeisiin, kampaamoihin, kauneushoitoloihin ja muotiliikkeisiin. Kauneushoitolat ja kylpylät tarjoavat mitä ihmeellisimpiä hoitoja aina -120 asteen kylmähuonehoidoista infrapunasaunoihin saakka. Laihuusihanne näkyy selvästi katukuvassa, kuten myös muotiliikkeiden vaatekoossa. Ja kun ”Riikka” Suomessa lähtee ostamaan käytännölliset, tukevat kävelykengät, ostaa ”Urve”Tallinnassa samaan tarkoitukseen sirot, korkeakorkoiset muotinilkkurit. Kenkäkauppo-

jen tarjonta onkin aivan toista luokkaa kuin Suomessa. Karkeasti yleistettynä voisi lyhyesti sanoa, että Virossa sosiaalinen arvo ja asema määräytyvät vieläkin pitkälti ulkoisen edustavuuden mukaan sekä koti- että työelämässä. Tämä edustavuus ei naisilla lopu vaatteisiin, trimmattuun ja hoikkaan vartaloon tai huolellisesti meikattuihin kasvoihin. Myös miehen, kodin ja auton on oltava siistejä ja edustavia.

Ristomatti Ratia haluaa tuottaa Virossa huonekaluja länsimarkkinoille Marimekon perustajan Armi Ratian poika, suunnittelija Ristomatti Ratia neuvottelee Yhdysvaltojen ja IsoBritannian markkinoille suunnittelemiensa huonekalujen valmistamisesta Virossa. Ratia on keskustellut asiasta ainakin huonakalutehdas Viisnurkan johtajien kanssa. Virossa Ristomatti Ratia tunnetaan parhaiten kestojulkkis Anu Saagimin puolisona.

Terveyttä ja hyvinvointia Virolaisen tarkkuus ulkonäössä näkyy myös terveydessä. Terveelliset elämäntavat pitävät kunnossa myös ulkoisesti ja siksi liikuntaharrastukset ja terveet ruokailutavat ovat myös suosittuja. Säännöllinen ulkoilu ja liikunta pitävät virkeänä ja terveellinen ravinto ei tuo liikakiloja ja ehkäisee tehokkaasti monia sairauksia. Monelle suomalaiselle virolaisten terveet elämäntavat toisivat monta elinvuotta lisää.

Pakkasessa ja piikkikoroissa Virolaisen naisen kauneuden- ja tyylitaju on ehdoton. Se ei tunnu pettävän missään vaiheessa, ei pakkasella eikä vesisateella. Ei edes liukkaalla mukulakivikadulla.

Viime viikonvaihteessa lähdin lasten kanssa pulkkamäkeen. Paikalla oli paljon iloisia virolaislapsia äiteineen, jotka lumisilla rinteillä vetivät pulkkaa korkokengissään, turkeissaan ja nahkasormikkaissaan. Leimauduin varmasti suomalaiseksi toppapuvussani, talvinilkkureissani, tupsumyssyssäni ja topparukkasissani. Henkilökohtaisesti en ole vieläkään onnistunut selvittänyt kahta salaperäistä taitoa, jotka sujuvat varmaankin jokaiselta

virolaisnaiselta luonnostaan. Ensimmäinen niistä on korkeilla piikkikoroilla ripeästi kävely vanhankaupungin liukkailla mukulakivillä siten, ettei näytä naurettavalta. Toinen on se, miten 25 asteen pakkasella ei jäädy minihameessa ulkona. Tämä ihmetyttää erityisesti silloin, kun nainen ei ole pukeutunut varpaisiin saakka ulottuvaan paksuun talvitakkiin. Itse myönnän, etten suomalaisena pysty vieläkään kumpaankaan. ■

uutta ja uudistettua tavasti myös turisteja. Kiisu Takson suosion salaisuus on siinä, että yhtiön kuljettajat toimivat rehellisesti ja laskuttavat asiakkaitaan ajomittarin lukeman mukaisesti. 35 kruunun minimimaksulla hoituvat Kiisu-autolla lähes kaikki Tallinnan sisäiset ajot. Yli puolet yhtiön kuljettajista on naispuolisia. Kiisu Takso, +372 (0)6 550 777.

Alusasuja edullisesti Stockmannin tavaratalon läheisyyteen on avattu alusvaatemyymälä Effect. Putiikissa on myynnissä muun muassa edullisia, Latviassa valmistettuja naisten alusasuja. Alusasuliike Effect, Tartu mnt 10/Pääsyke 2.

Hotelli laajenee Uniquestay Hotell avaa helmikuussa uuden hotellin. Uuden hotellirakennuksen valmistuminen kasvattaa hotellin huoneiden määrän 75:een. Lisäksi rakennukseen tulee neljä kokoustilaa, joihin mahtuu jopa 150 henkilöä. Uniquestay Hotell, Paldiski mnt 1.

Kestopigmentointi kestää jopa vuosia Day Spa Ilusalonki tarjoaa uutuuspalveluna kestopigmentointia kulmakarvoihin, ripsiin ja huulirajoihin. Kestopigmentointi eli Permanent Make-Up kestää kahdesta viiteen vuoteen. Se korvaa joka-aamuisen meikkaamisen ja varmistaa huolitellun ulkonäön myös tilanteissa, joissa meikkiä ei voi käyt-

tää. Kestopigmentointi on ammattitaitoisen kosmetologin tekemänä turvallista ja lähes kivutonta.

Ruotsalaista ammattilaiskosmetiikkaa Tallinnasta Aivan Tallinnan keskustaan on avattu Make Up Store -kosmetiikkamyymälä, jossa on myynnissä ruotsalaisia, ammattilaisille tarkoitettuja kosmetiikkatuotteita. Myymälässä on laaja valikoima korkealaatuisia meikkejä, ihonja kauneudenhoitotuotteita. Make Up Storen hintataso on varsin kohtuullinen. Make Up Store -kosmetiikkamyymälä, Pärnu mnt 10.

Naisten taksiyhtiö Naisten perustama Kiisu Takso kuljettaa edullisesti ja luotet-

Tartossa yhtiöitä kannustetaan ympäristönsuojeluun Tarton kaupungin johto haluaa kaupungissa toimivien yhtiöiden osallistuvan Ympäristön ystävä 2004 -kilpailuun. Tavoitteena on parantaa alueen yritysten ja niiden työntekijöiden tietoutta ympäristönsuojelusta. Kilpailussa tarkasteltavia seikkoja ovat jätehuolto, työ- ja terveydensuojeluohjeiden noudattaminen sekä se, mitä yhtiö on tehnyt työntekijöidensä ympäristötietouden lisäämiseksi ja ympäristön saastumisen vähentämiseksi.

Tallink aloittaa huhtikuussa liikennöinnin Helsinki– Tallinna–Pietari -välillä Tallinkin johtajat Enn Pant ja Keijo Mehtonen kertoivat Matka 2004 messuilla Helsingissä pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että yhtiö aloittaa huhtikuussa liikennöinnin Helsinki– Tallinna–Pietari -välillä. Linjalle siirretään nyt Tallinnan ja Tukholman väliä seilaava matkustajalaiva Fantaasia.

Saksalainen Lidl rantautuu Viroon Suomeen muutama vuosi sitten tullut saksalainen laatikkomyymäläketju Lidl aikoo lähiaikoina perustaa myymälöitään ainakin kahdeksaan virolaiseen kaupunkiin. Lidl neuvottelee esimerkiksi Tallinnan kaupungin kanssa tilaratkaisuista.

Henkilöautojen kauppa kasvoi viime vuonna 6 prosenttia Vuonna 2003 myytiin Virossa 15 775 uutta henkilöautoa, mikä on 923 autoa enemmän kuin vuonna 2002. Kasvua oli edelliseen vuoteen verrattuna 6 prosenttia. Työajoneuvoja myytiin Virossa viime vuonna 2 982 kappaletta eli 336 enemmän kuin vuonna 2002.

Maanviljelijöiden tukirahat nousevat Tänä vuonna kasvavat virolaisten maanviljelijöiden saamat tukiaiset yli kaksinkertaisiksi. Pääosin Euroopan unionista tulevaa rahaa on jaossa peräti 2,3 miljardia kruunua (noin 147 miljoonaa euroa). Vuonna 2002 Jaettiin Viross tukirahoja maanviljelijöille 1,1 miljardia kruunua (noin 70 miljoonaa euroa).


6

T H E B A LT I C G U I D E

HELMIKUU 2004

talousuutiset Tallinnan pörssin liikevaihto kasvoi 88 prosenttia Tallinnan pörssin liikevaihto oli vuonna 2003 7,9 miljardia kruunua (noin 502 miljoonaa euroa). kasvua edellisvuodesta oli peräti 88 prosenttia. Viime vuoden aikana nousi virolaisten pörssiyhtiöiden markkina-arvo noin 30 prosenttia.

Aktiiviset investoijat katoavat Tallinnan pörssistä Vuonna 1997 tapahtuneen Tallinnan pörssin romahduksen jälkeen on aktiivisten yksityisinvestoijien määrä pörssissä laskenut vuosi vuodelta. Kun vuonna 1997 arvopapereita Tallinnan pörssissä osti ja myi yli 7 000 virolaista, oli heitä viime vuonna alle 700.

Balttian maat ovat Euroopan unionin köyhimpiä Vertailtaessa Euroopan unionin maiden ja siihen liittyvien uusien jäsenmaiden henkeä kohden laskettua ostovoimakorjattua bruttokansantuotetta vuonna 2002, havaitaan, että Balttian maiden kansalaiset ovat unionin köyhimpiä. Kun Euroopan unionin keskimääräisen, henkeä kohden las-

1.

Kulttuurirahojen kavaltaja pääsee vapaaksi

Eesti Kultuurkapitalin eli Viron kulttuurirahaston varoja 8,5 miljoonaa kruunua (noin 540 000 euroa) kavaltanut 44-vuotias Avo Viiol pääsi vankilasta vapaaksi helmikuun alussa. Useaan otteeseen armahdusta anonut Viiol pääsi ehdonalaiseen vapauteen hyvän käytöksen vuoksi vain puolentoista vuoden istumisen jälkeen. Rikoksen tehdessään hän oli kulttuurirahaston johtaja. Oikeudenkäynnissä Viiol väitti olevansa peliriippuvainen ja tuhlanneensa rahat kasinoissa uhkapeleihin. Hän sai teostaan 2 vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistuksen. Viiol velvoitettiin hoidattamaan peliriippuvuuttaan. Sen jälkeen, kun tieto Viiolin ennen aikaisesta vapauttamisesta tuli julkiseksi tammikuun lopussa, kaavailtiin hänelle paikkaa Audentesen yliopistoon Jõhvin filiaalin opettajaksi. Työstä hän saisi jopa 20 000 kruunun (noin 1 300 euroa) suuruista kuukausipalkkaa. Hän tulisi opettamaan taloustieteitä. Asiasta on noussut Virossa suuri kohu. Sekä Jõhvin yliopiston oppilaat että useat asiantuntijat vastustavat Viiolin nimittämistä virkaan. Viron televiossa olleessa ajankohtaisohjelmassa eräs arvostettu yliopistomies arvioi, että tilanne on sama kuin pankkiryöstäjä kutsuttaisiin pankinjohtajaksi. Kansalaisten keskuudessa närää on herättänyt myös se, että Avo Viiol kärsi rangaistustaan niin lyhyen aikaa.

3.

Suomalaisen ja virolaisen teollisuustyöntekijän palkat Vuonna 2003 tienasi suomalainen teollisuustyöntekijä keskimäärin tunnissa 23,80 euroa. Hänen virolaisen kolleegansa keskimääräinen tuntiansio oli viime vuonna 3,76 euroa eli suomalainen työläinen hankkii yli kuusi kertaa enemmän. Eroa tasoittaa hieman verotus. Suomessa korkein marginaaliveroprosenttia on 57,8 ja Virossa 27,0.

Viron valtio hankki enemmän rahaa kuin kulutti Vuonna 2003 sai Viron valtio tuloja 1,862 miljardia kruunua (noin 119 miljoonaa euroa) enemmän kuin val-

tion tulo- ja menoarvioon oli merkitty. Valtio sai tuloja 41,087 miljardia kruunua (noin 2,6 miljardia euroa) ja sen menot olivat 39,224 miljardia kruunua (noin 2,5 miljardia euroa). Vuonna 2002 oli ylijäämä vieläkin suurempi eli 3,6 miljardia kruunua (noin 230 miljoonaa euroa). Tästä rahasta siirrettiin 1,6 miljardia kruunua (noin 102 miljoonaa euroa) valtion reservirahastoon.

Tallinnan kaupunki sai odotettua vähemmän tuloja Tallinnan kaupungin kassaan tuli vuonna 2003 45,5 miljoonaa kruunua (noin 2,9 miljoonaa euroa) vähemmän kuin oli arvioitu. Tallinnan kaupunki sai viime vuonna tuloja kaikkiaan 4,5 miljardia kruunua (287 miljoonaa euroa).

Viron valtion päättäjien palkat Viron valtiollisista päättäjistä eniten palkkaa saa presidentti, jonka kuukausiansio on 55 001 kruunua (noin 3 515 euroa). Pääministerin kuukausipalkka on 45 540 kruunua eli noin 2 900 euroa). Riviministerien palkat ovat 26 451 ja 45 477 kruunun (noin 1 690– 2 900 euroa) välissä.

Tallinkin suuromistaja Enn Pant on Viron rikkain

Miljoonia suomalaisia Suomenlahden yli kuljettavan Tallinkin suurin omistaja Enn Pant on talouslehti Äripäevan tekemän selvityksen mukaan Viron rikkain ihminen. Äripäevan laskelmat tehtiin ottaen huomioon henkilön omistus virolaisissa yhtiöissä. Henkilölle kuuluvaa kiinteistöomaisuutta sekä muita investointeja laskelmissa ei otettu huomioon. Äripäevan mukaan Enn Pantin omistusten arvo on 921 miljoonaan kruunua eli noin 59 miljoonaa euroa. Pantilla on Tallinkin osakkeiden lisäksi rakennusyhtiö Merkon ja Transiidikeskuksen osakkeita. Toiseksi rikkaimmaksi listattiin rakennusyhtiö Merkon suuromistaja Toomas Annus, jonka osakesalkun arvo on 790 miljoonaa kruunua (noin 50 miljoonaa euroa). Viime vuonna Äripäevan sadan rikkaimman listalta kokonaan puuttunut Technomar & Adremin omistaja Igor Izraeljan ylsi yllättäen kolmanneksi. Hänen omistustensa arvo 740 miljoonaa kruunua (noin 47 miljoonaa euroa). Viime vuoteen verrattuna suurimman nousun listalla teki mediamoguli Hans H. Luik, jonka osakesalkun arvo nousi yli kaksinkertaiseksi, ollen nyt arvoltaan 539 miljoonaan kruunua (noin 34 miljoonaa euroa). Viron rikkaimpien listalla Luik on kuudentena. Viime vuoteen verrattuna nousi Hans H. Luikin sijoitus Äripäevan taulukossa peräti 12 pykälää. Entinen poliitikko Tiit Vähi on menestynyt poliittisen uran päättymisen jälkeen hyvin. Hänen Valga Groupin osakkeita sisältävän salkun arvo on 502 miljoonaa kruunua eli noin 32 miljoonaa euroa.

2.

kettun bruttokansantuotteen vertailuluvuksi pannaan 100, saa Viro luvuksi 40, Latvia 39 ja Liettua 35. Jos bruttokansantuotetta ei olisi ostovoimakorjattu ja suhde olisi laskettu markkinahintaan olisivat luvut vieläkin pienemmät. Esimerkiksi Viron vertailuluku markkinahinnalla laskettuna olisi 19. Suomen ostovoimakorjattu vertailuluku on 102 ja Ruotsin 105. Unionin rikkaimmat asukkaat löytyvät Luxenburgista, jossa vertailuluku on peräti 189.

Suomalaiskauppiaat pelkäävät Viron vievän asiakkaat

Tammikuun 11. päivän Helsingin Sanomissa oli näyttävä artikkeli, jossa Suomen päivittäiskauppayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Antti Remes kertoi pelkäävänsä, että jopa kaksikymmentä prosenttia Suomen noin miljardin euron arvoisesta oluen- ja tupakanmyynnistä siirtyy Viroon sen liittyessä Euroopan unioniin. Tämä voi kääntää vielä tällä hetkellä kasvussa olevan päivittäistavaroiden kaupan miinuksen puolelle. Myynnin laskiessa ovat työpaikat vaarassa. Remeksen mukaan maaliskussa tapahtuva olutveron 32 prosentin alennus on kaikin puolin epäonnistunut. Valtio menettää verotuloja, mutta liian pieni veronalennus ei kuitenkaan hillitse tuontia Virosta. Tämä taas voi puolestaan vaikuttaa suomalaisen panimoteollisuuden ja maatalouden kilpailukykyyn. Remeksen mielestä yhteiskunnallisilta ongelmilta olisi vältytty, jos olutveroa olisi alennuttu 75 prosenttia.

Viroa täytyy markkinoida ammikuun 17. päivänä oli Helsingin Sanomissa suuri artikkeli, joka käsitteli Helsingin ja Tallinnan välisen liikenteen matkustajamääriä. Viime vuonna tehtiin enää 5,6 miljoonaa matkaa, kun vuonna 2002 oli määrä vielä kuusi miljoonaa. Ulkomaalaisia ihmisiä vieraili meriteitse Virossa puolet vähemmän, koska tavallisesti jokainen vieras palaa myös takaisin ja tekee näin ollen kaksi matkaa meren yli. Noin 90 prosenttia Helsingistä Tallinnaan tulevista ulkomaalaisista turisteista on suomalaisia. Oliko lähes puolen miljoonan matkan vähenemisen syynä ennätyskylmä ja pitkä talvi, joka piti nopeat laivat pois liikenteestä puolitoista kuukautta normaalia kauemmin? Kantosiipialusten ja katamaraanien liikennöintihän alkoi vasta toukokuun alussa. Yhtenä varmana syynä matkustajamäärän pienenemiseen on se, että Viking Linen Cinderella ei enää vuoden lopussa kuljettanut suomalaisia 24 tunnin risteilymatkustajia Muugan satamaan yöpymään laivassa. Matkustajathan eivät edes poistuneet aluksesta Viron kamaralle. Näyttää kuitenkin siltä, että itsenäisesti tehtävien Vironmatkojen katto on saavutettu. Enää ei turistille riitä edestakainen laivalippu ja bussikuljetus halvalle torille, josta voi ostaa tuliaisviinat ja -tupakat. Tämän päivän turistit vaativat matkaltaan paljon. Matkalla pitää kokea elämyksiä. Turistit eivät myöskään ole enää mikään yhtenäisesti käyttäytyvä ryhmä. Nykyään Virossa vierailee naisporukoita hemmotelemassa itseään kauneussalongeissa ja kylpylöissä. On ostosmatkailijoita, jotka viettävät lomansa koluten tavarataloja ja putiikeja. Kulttuurista kiinnostuneet käyvät näyttelyissä, konserteissa ja teattereissa. Esimerkiksi Tallinnan Estonia-teatterin pääsylipuista suomalaiset ostavat noin neljäsosan. Kiinnostus Viron luontomatkailuun kasvaa vuosi vuodelta. Tartto, Pärnu ja Kuressaare ovat monille suomalaisille Tallinnaa tutumpia kaupunkeja. Osa matkailijoista haluaa saada tietoa Viron ainutlaatuisesta historiasta, osa levätä ja rentoutua. Jotkut haluavat tutustua naapurikansaan ja sen tapoihin. Suuri osa Tallinnan Vanhankaupungin ravintoloiden asiakkaista on turisteja. Erilaiset ihmiset ovat kiinnostuneet eri asioista. Jotta Viro houkuttelisi jatkossakin, pitää matkat suunnitella ja tuotteistaa vastaamaan jokaisen ryhmän erikoistoivo-

T

muksia. Markkinointi on sitten suunnattava tälle tarkasti valitulle kohderyhmälle. 90-luvun alusta lähtien suosittu päiväturismi Tallinnaan on pikku hiljaa katoamassa. Vieraat haluavat olla Virossa pidempään ja varsinkin kesällä kiertää monimuotoista maata. Tätä todistaa selvästi se, että ulkomaalaisien matkailijoiden hotelliyöpymisten määrä Virossa on kasvanut noin 15 prosentin vuosivauhtia koko alkaneen vuosituhannen ajan. Tulevaisuudessa ei matkailijoiden virta Viroon ole enää itsestään selvyys. Matkailijamäärän pitäminen nykyisissä luvuissa vaatii, että ulkomailla ollaan tietoisia maan tarjoamista erilaisista matkailumahdollisuuksista. Viron uutuudenviehätys on katoamassa ja kun hintataso tulee vähitellen väkisinkin nousemaan, on maata markkinoitava – myös suomalaisille. Virolle matkailu on ollut ja on vieläkin taloudellisesti erittäin tuottoisaa. Maan bruttokansantuotteesta noin kymmenen prosenttia tulee turismista. Se on eniten maailmassa. Matkailu toi Virolle vuonna 2002 12,1 miljardia kruunua eli noin 773 miljoonaa euroa. Samalla alueella toimivien virolaisten matkailuyritysten on verkotuttava ja tehtävä yhteistyötä ja -markkinointia. Yksi pieni maatilamajoituspaikka tai baari ei siihen yksinään pysty. Voimavarat on keskitettävä. Valtion, maakuntien ja kaupunkien on tuettava entistä voimakkaammin matkailun markkinointia. On tehtävä tutkimuksia ja selvitettävä mitä matkailijat haluavat tehdä Virossa ollessaan ja sen jälkeen räätälöitävä erilaisia tuotepaketteja eri kohderyhmille. Markkinointia pitää tehdä pitkäjännitteisesti ja määrätietoisesti. Siihen on myös investoitava niin rahaa kuin voimavaroja. Laivayhtiöiden, matkanjärjestäjien ja hotellien on tehtävä entistä läheisempää yhteistyötä matkapalveluita tuottavien virolaisyhtiöiden kanssa. Myös matkailualan koulutusta on kehitettävä ja laajennettava. Rajojen avautuminen Viron EU-jäsenyyden toteutuessa toukokuun alussa voi aiheuttaa Virossa matkailualalle työvoimapulan. Tämänkin vuoksi yhteistyö yli rajojen, esimerkiksi suomalaisten hotellien, ravintoloiden, matkanjärjestäjien ja -myyjien kanssa on ensiarvoisen tärkeää. HÜTTÜNEN


T H E B A LT I C G U I D E

HELMIKUU 2004

7

Ensiapu.....esmaabi

222 266 79 157 36 311 269 156 109 312 196 99

Võru

Viljandi

Valga

Tartto

Tallinn

Rapla

Rakvere

Põlva

Pärnu

Paide

Otepää

Narva

Kärdla

Kuressaare

Keila

Jõhvi

Jõgeva

n en ro ki t Vi un de y up sy ) ka täi km e (

Haapsalu

Virossa, Virosta, Viroon

onko teillä?…….. ................... kas teil on? on teil? missä on…………… .............. kus on… mikä se on?…….. .................. mis see on? mitä se tarkoittaa? ................ mida see tähendab? kuinka voitte? ........................ kuidas elate? miten menee? ........................ kuidas käsi käib? ................................................. kuidas läheb? ei se mitään, ei valittamista .... pole viga! hauska tavata ........................ rõõm teid näha, ................................................. meeldiv kohtuda oli hauska tutustua ............... oli meeldiv tutvuda mitä kello on? ........................ palju kell on? en osaa viroa (venäjää) ......... mina ei oska eesti (vene) keelt puhutteko suomea? .............. kas te räägite soome keelt? englantia/ruotsia/saksaa? ... inglise/rootsi/saksa keelt?

olkaa hyvä ....................palun kiitos .............................aitäh, tänan anteeksi ........................palun vabandust, .......................................vabandage hei .................................tere, tervist hyvää huomenta ..........tere hommikust hyvää päivää ................tere päevast hyvää iltaa ....................tere õhtust hyvää yötä ....................head ööd näkemiin.......................nägemist, head aega kaikkea hyvää ..............kõike head, kõike paremat hyvää matkaa ..............head reisi hyvää ruokahalua ........jätku leiba, head isu terveydeksi ..................terviseks paljonko se maksaa?...kui palju see maksab?

Haapsalu

Näin soitat Kännykällä Virosta Suomeen: numeron eteen +358, alueen suuntanumerosta tai operaattorin numerosta ensimmäinen nolla pois. Eli esimerkiksi Helsinkiin +358 9 555 5555 tai Soneran liittymään +358 40 555 5555. Viroon tai virolaiseen matkapuhelimeen suomalaisella matkapuhelimella soitettaessa vastaavasti eteen +372 ja suuntanumeron ensimmäinen numero pois. Esimerkiksi Tallinnaan +372 6 666 666 tai virolaiseen radiolinjan liittymään +372 56 666 6666. Virossa kännykällä voi soittaa kuten edellä neuvotaan. Lankapuhelimella soitettaessa aluesuunta kokonaan eli esimerkiksi Tarttoon 07 777 777. Suomeen suuntanumero on 00 358, Viroon 372.

Viron Tasavalta Pinta-ala: 45100 km2 Väkiluku: 1 447 000 Pääkaupunki: Tallinna, väkiluku 449 200 Uskonto: evankelisluterilainen, ortodoksinen Kieli: viro, (venäjä, ei virallinen kieli) Lukutaito: 99 % Keskimääräinen elinikä: 70 v Raha: 15,6466 EEK = 1 EURO

V I R O 50 KM TALLINNA

NARVA

99 265 249 187 303 JÕHVI

Jõgeva

222

Jõhvi

266 110

Keila

79 180 191

110 180 299 258 159 95 74 156 101 76 132 156 53 142 79 124

RAKVERE

191 285 301 50 173 154 253 178 69 220 165 131 219 198 201 202 119 239 242 116 111 261 125 58

Kuressaare 157 299 385 202

KÄRDLA

26 213 255 170 284

192 433 316 244 163 359 316 194 217 331 301 253 355 RAPLA

Kärdla

36 258 301 119 192

Narva

331 159 50 239 433 349

Otepää

269 95 173 242 316 305 221

Paide

156 74 154 116 244 199 201 134

Pärnu

109 156 253 111 163 146 296 159 95

HAAPSALU

349 305 199 146 349 235 134 134 305 281 229 344

PAIDE

221 201 196 235 118 168 212 182 268 233 251 134 159 43 167 189 212 42 95 151 83

65

49

81

JÕGEVA

48

92 102 152 71 171

201 183 91 129 183 144 98 198

PÄRNU KURESSAARE

Põlva

312 101 178 261 359 349 235 43 151 201

Rakvere

196 76

Rapla

99 132 220 58 194 134 168 189 65

Tallinn

99 156 165 26 217 134 212 212 92 129 233 98

Tartto

256 53 131 213 331 305 182 42 102 183 48 126 170 185

Valga

249 142 219 255 301 281 268 49 152 144 86 214 198 252 89

173 231 233 48

69 125 316 235 118 167 83 183 173

TARTTO

VILJANDI

86 124 25

150 98 126 214 142 196 54 170 198 116 236

91 231 150 54

PÕLVA

185 252 159 256

98 124 142 116 159 80

Viljandi

187 79 198 170 253 229 233 81 71

Võru

303 124 201 284 355 344 251 48 171 198 25 196 236 256 69

89

80 77

77 69 129

69 69 129

VALGA

VÕRU


bussit Tallinn–Tartu 05.45…08.10 06.45…09.10 07.00…09.25 07.30…09.55 07.45…10.10 08.00…10.25 08.30…10.55 09.00…11.25 09.40…12.30 10.00…12.25 10.30…12.55 11.00…13.25 11.30…14.10 11.45…14.25 12.00…14.25 12.45…15.15 13.00…15.25 13.30…15.55 14.00…16.25 14.30…16.55 15.00…17.25 15.30…17.55 15.45…18.25 16.00…18.25 16.15…19.00 16.30…19.00 17.00…19.25 17.30…19.55 17.45…20.30

Lehti ei vastaa mahdollisista aikataulumuutoksista.

18.00…20.25 18.30…20.55 18.45…21.30 19.00…21.25 19.15…21.50 20.00…22.40 21.15…23.40 23.15…01.40 (ti-su)

Tartu–Tallinn 05.30…07.55 06.30…08.55 06.45…09.15 07.00…09.25 07.30…10.10 07.45…10.20 08.00…10.25 08.15…10.45 09.00…11.25 09.15…11.40 10.00…12.25 10.15…12.40 10.45…13.15 11.00…13.25 11.15…13.40 11.30…14.15 12.00…14.25 12.30…14.55 13.00…15.25

13.30…15.55 14.00…16.25 14.15…16.40 14.30…16.55 15.00…17.25 15.30…17.55 15.45…18.30 16.00…18.25 16.15…18.40 16.30…19.05 17.00…19.25 17.30…19.55 18.00…20.25 18.30…20.55 19.00…21.25 20.00…22.25 21.00…23.30

Tallinn–Haapsalu 08.00…09.45 09.30…11.15 10.30…12.15 11.15…13.20 12.50…14.40 13.30…15.15 14.45…16.35 16.00…18.00 16.35…18.15 17.20…19.10

372 6 800 900. Tallinnan linja-autoas. info puh. + +372 6800 909 info t, Kansainväliset bussiyhteyde 36 8433 Suomessa: Matkapyörä, puh (09)61

17.50…19.40 18.30…20.15 19.00…20.50 20.00…21.50 21.00…23.00

Haapsalu–Tallinn 06.30…08.15 07.20…09.25 08.00…09.45 10.15…11.50 11.20…13.10 12.00…13.45 13.00…14.45 14.00…15.50 14.40…16.30 15.40…17.45 17.00…18.50 17.30…19.15 18.50…20.30 20.50…22.45

Tallinn–Pärnu 06.25…08.15 07.15…09.20 07.45…09.35 08.45…10.45

09.30…11.20 10.00 (1)…12.15 11.00…12.50 11.30…13.40 11.45…13.35 12.00…13.50 12.30…14.20 13.15 (1)…15.30 13.30…15.20 14.15…16.05 15.00 (2)…17.30 15.15…17.05 15.30…17.20 15.45…18.15 16.15…18.05 16.45…18.35 17.00…19.25 17.30…19.20 18.00…19.50 18.30…20.20 18.45…20.35 19.15…21.05 20.00…21.50 21.00…23.10 21.45…23.55 23.40 (2)…02.05

Pärnu–Tallinn

03.05…05.10 (3) 05.25…07.30 (4)

06.00…07.50 06.00…08.20 (3) 07.00…08.50 07.15…09.05 07.30…09.20 07.50…10.05 08.30…10.20 08.45 ... 10.35 09.00…10.50 09.15…11.30 09.45…11.35 10.15…12.05 10.45…12.55 11.05…13.20 (3) 12.00…14.00 12.30…14.20 13.30…15.20 14.15…16.05 14.35…16.50 (3) 14.45…17.00 15.00…16.50 15.30…17.20 16.00…17.50 16.45…18.35 17.15…19.05 17.40…19.50 18.00…19.50 19.00…20.50 21.25…23.30 (3)

Nyt aikatauluja myös netista: www.bussireisid.ee www.edel.ee, www.elektriraudtee.ee ja ulkomaille www.eurolines.ee

Tallinn–Kuressaare Riga–Tallinn 07.45…11.45 09.30…13.55 11.45…15.45 11.50…15.35 (pe, su) 13.30…17.45 (la-su) 13.40…17.50 (ma–pe) 15.40…19.50 16.45…20.40 (ma–pe) 17.15…21.45 (ma-pe) 17.40…21.50 19.15…23.35 (su)

Kuressaare–Tallinn 05.15…09.40 06.45…10.45 (ma-pe) 07.30…11.40 09.30…13.40 13.30…17.40 15.20…19.50 17.30…21.40

Tallinn–Riga

10.00 (1)…15.35 12.00 (5)…17.40 13.15 (1)…18.50 15.00 (2)… 21.05 18.00……23.20 21.45……03.10 23.40 (2)…05.40

02.55…08.20 (3) 05.15…10.35 07.20…13.20 (3) 10.50…16.50 (3) 12.00…17.15 (3) 18.00…23.30 (3) 23.40…05.10 (3)

Tallinn–Vilnius 12.00 (5)…22.30 21.45 ……08.30

Vilnius–Tallinn 07.00…17.15 (3) 21.45…08.20 (3)

Tallinn–Berlin

2/04 A = lähdöt Tallinnasta… ma, ti, ke, pe, la ja su, …perillä seur. päivänä. Ti, ke ja la-lähdöt jatkavat Hannoveriin ja Kölniin,su -lähdöt Nürnbergiin ja Müncheniin, ma, pe-lähdöt Frankfurtiin ja Stuttgartiin, (paikanvaraus pakollinen) B = lähdöt Berliinistä …ma–la, perillä seur. päivänä. Ti, pe, la-lähdöt alkavat Kölnistä ja Hannoverista, ke-lähdöt Münchenistä ja Nürnbergistä, ma, to- lähdöt Stuttgartista ja Frankfurtista, (paikanvaraus pakollinen) (1) = Satamasta ……(A-terminaali) 15 min myöhemmin

07.00 (A)…09.00

(2) = Satamasta ……(A-terminaali) 20 min …myöhemmin

Berlin–Tallinn

(3) = Ajaa sataman kautta linja-autoasemalle

19.10 (B)…22.00

(4) = Ajaa suoraan satamaan. (5)= Satamasta (A-terminaalista) 30 min myöhemmin

TAPAHTUMAT | VAPAA-AIKA | RUOKA & JUOMA | MAJOITUS & LIIKENNE | OSTOT & PALVELUT

Tilaus

Kyllä, haluan tuoretta tietoa Virosta. Tilaan The Baltic Guide -lehden vuodeksi itselleni hintaan 37 Euro.

nimi ................................................................................................ yritys .............................................................................................. osoite............................................................................................. ...................................................................................................... puhelin ........................................ fax .............................................

Tuoretta tietoa Virosta Sinulla on mahdollisuus tilata The Baltic Guide -lehti suoraan yritykseesi tai kotiisi. 12 numeroa vuodessa, hinta edelleen vain 37 Euro/vuosi. The Baltic Guide ilmestyy aina kuun alussa.

Faksaa tilauskuponki numeroon +372 6 013 324 tai lähetä osoitteeseen L. Koidula 5, 10125 Tallinn.


HELMIKUU 2004

T H E B A LT I C G U I D E

9

business guide

Jos haluat saada yrityksesi tai muita tietoja palstalle, ota yhteyttä Jane Konga puh. +372 6013 335, fax +372 6013 324

Kiinteistöt

Suomen suurlähetystö

Virolais-suomalainen kiinteistönvälitys Puh. +372 51 144 08, fax +372 6 480 519, e–mail:marikarank@hot.ee. Asunnot, kesämökit, tontit, maatilat. Myös vuokra-asunnot.

Kohtu 4, 15180 Tallinn, puh. +372 6 103 200. Suomen Suurlähetystö konsuliosasto Pikk jalg 14, puh. 6 103 300, fax 6 103 288. Asiakaspalvelu virka-aikana. Viisumiosasto on avoinna arkipäivisin 9–12. Muissa konsuliasioissa Suomen kansalaiset voivat asioida arkipäivisin 9–16.30. Konsulipäivystys. Hädänalaiseen tilaan joutuneet Suomen kansalaiset voivat viikonloppuisin ja juhlapyhinä asioida konsuliosastolla klo 16–17.30 välisenä aikana. Päivystyspuhelin palvelee ko. päivinä 9–19. Arkipäivisin päivystyspuhelin palvelee 16.30–19, virka-aikana numero on 6 103 300.

Arco Vara Arco Vara on vanha Virossa toimiva kiinteistö välitysliike. Toimistomme ovat Tallinnassa, Pärnussa, Kuressaaressa, Tartossa, Rakveressa, Riikassa ja Vilnassa. Tarjoamme suomalaisille kiinteistöpalveluja kaikissa Baltian maissa. Tule ja kysy, autamme mielelläni.

Arco Vara Tallinnan toimisto Jõe 2 b, Tallinna, puh. +372 6 144 600, fax +372 6 144 601, e–mail: tallinn@arcovara.ee, www.arcovara.ee.

FINPRO Porkkalankatu 1, FIN-00180 Helsinki

Arco Vara Pärnun toimisto Aia 8, Pärnu, puh. +372 44 714 30, fax + 372 44 714 31, e–mail: parnu@arcovara.ee, www.arcovara.ee.

FINPRO Baltian maissa Finpron vientikeskus (entinen Suomen Ulkomaankauppaliitto) Baltiassa tarjoaa palveluja kansainvälistyville suomalaisyrityksille. Yhdeydenotot: Vice President Jorma von Hertzen, puh. +358 20 469 5436

Arco Vara Saarenmaan toimisto Tallinna 11, Kuressaare, puh. +372 45 334 24, fax +372 45 334 34, e–mail: saare@aaarcovara.ee, www.arcovara.ee.

Viro Finpro-Estonia, Roosikrantsi 2, 10119 Tallinn, puh. +372 6 110 977, 6 110 975, fax 6 110 976, e-mail: tallinn@finpro.fi. Senior Analyst Maie Virkus.

Reval Kinnisvara OÜ Lembitu 14-37, Tallinna, Hotell Olümpian vieressa, puh.+372 50 328 21. Kiinteistöpalvelut, asunnot, kiinteistöt, kesämökit, maatalot, hirsitalot.

Latvia Finpro-Latvia, Kronvald Bulvaris 10, Riga LV-1010, puh. +371 7 216 429, +371 7 216 043, fax +371 7 820 340, e-mail: Ilze.Tijone@finpro.fi. Senior Analyst Ilze Tijone.

Mauren Oü Puh. +372 55 646 474, lkv, ykv Seppo Maunula, fax +372 6 565 397, e–mail: seppo@mauren.ee, www.mauren.ee. Suomalais-virolainen kiinteistövälitystoimisto Mauren Oü tarjoaa kiinteistövälityspalveluja Virossa. Kautamme myynissä asunnot, kesämökit, maatilat ja tontit. Autamme Teitä löytämään haluamanne kohteen tai myymme kiinteistönne tai asuntonne koko Virossa. Lisäksi annamme ostamiseen ja myymiseen tarvittavia neuvoja.

OÜ Saarte Investeering Rootsi 7, Kuressaare, Saarenmaa. Puh. +372 45 33 144, faksi +372 45 33 122, e-mail: tullio.liblik@tt.ee, www.saarteinvesteering.ee. Myydään asuin-toimistotalon asunnot Tallinna 19a, Kuressaare, Saarenmaa Valittavana on kolme erilaista asuntovaihtoehtoa. Myydään Saarenmaan Kuressaaren keskustassa sijaitseva 3 huoneen asunto 90m2. Varastotila, 2 WC:tä, 1 suihkuhuone, sauna + poreallas, kaksi autotallinpaikkaa, oma SAT-TV:n vastaanotin. Asunto on toisessa kerroksessa. Hinta: 1 450 000 kruunua. Myydään asuintalotontti yhdessä metsämaan kanssa Asten kylässä, Saarenmaalla, 5,24 ha. Siitä metsää 2,68 ha. Hinta 250 000 kruunua. (5EEK/m2)

Liettua Uus Maa Pärnun konttori Hommiku 1, Pärnu, puh. +372 44 203 80, fax +372 44 203 85, e–mail: parnu@uusmaa.ee, www.uusmaa.ee.

Uus Maa Kuressaaren konttori Tallinna mnt. 9, Kuressaare, puh. +372 45 368 63, fax +372 45 368 70, e–mail: anli.alliksoon@uusmaa.ee, www.uusmaa.ee.

Uus Maa Rakveren konttori Tallinna mnt. 21, Rakvere, puh. +372 32 236 01, fax +372 32 235 59, e–mail: rakvere@uusmaa.ee, www.uusmaa.ee.

Uus Maa Jõhvin konttori Uus 8, Jõhvi, puh./fax +372 33 711 93, e–mail: johvi@uusmaa.ee, www.uusmaa.ee.

SEKE Lisätietoja SEKE:n puheenjohtajalta, Jukka Stenius, puh. +372 51 006 39, e–mail: jukka.stenius@dhl.com.

Uus Maa Kinnisvara Büroo Jos olet ostamassa asuntoa, mökkiä tai taloa, etsit edullista vuokra-asuntoa tai yhtiöllesi toimitiloja, ammattitaitoinen henkilöstömme on valmis auttaamaan ja neuvomaan sinua siinä. Meillä on jatkuvasti välitettävännämme 800-900 kohdetta eripuolilla Tallinnaa ja Viroa. Erittäin hyvä tarjonta on Tallinnan keskutan ja Vanhankaupungin asunnoista. Hyviä tilaisuuksia juuri sinulle !

Uus Maa Kinnisvara Büroo Tallinnan konttori Rävala pst. 6, III krs., puh. +372 6 272 600, fax +372 6 272 601, e–mail: vahendus@uusmaa.ee, www.uusmaa.ee.

Uus Maa Tarton konttori Ülikooli 6a, Tartto, puh./fax +372 7 441 144, e–mail: tartu@uusmaa.ee, www.uusmaa.ee

Lakitoimistot, tilintarkastus, yrityskonsultointi, henkilöstö OÜ Erksaar Ahtri 8, 10151 Tallinn, puh. +372 6 411 343, fax +372 6 411 304, GSM +372 50 348 57, e-mail: erksaar@hot.ee. Liikekirjanpito, palkanlaskenta, verotus, käännöstyöt, lakiasiat, perintä, koulutus, konsultointi, kansainväliset operaatiot, valvonta.

A ja T Õigusbüroo AS Lembitu 14-37, puh.+372 6 467 027, fax +372 6 467 029, GSM +372 50 32 821, www.atoigusabi.ee, e-mail: info@atoigusabi.ee. Tarjoamme apua yhtiöiden perustamisessa, valmiitten yhtiöiden ostamisessa, kirjanpidossa, pankkitilien avaamisessa ja kaikissa lakiasioissa. Huom. Veroprosentti 0%.

Artus – lakija käännösyhtiö Naruskantie 270, 98960 Naruska, puh. +016 837 300, fax 016 837 338, GSM 040 821 6542, e–mail: juha.saari@artus.inet.fi.

Fortecon OÜ Uus 32, Tallinn, puh. +372 6 997 020, fax +372 6 997 021. e-mail: etas@uni.fi. Suomen puh. +358 9 2414 277. Kirjanpito, yhtiöiden perustaminen, valmisyhtiöt, arvonlisäverojen takaisinperintä, edustus- ja alihankintatoimeksiannot.

Valuutanvaihto Tavid - valuutanvaihto Aia 5, puh. +372 6 279 900. Valuutanvaihto, rahan pikasiirto Suomen ja Viron välillä. Lahden yli 5 minuutissa! Sikupilli Kauppakeskus, Tartu mnt. 87, Rocca al Mare Prismassa, Paldiski mnt. 102, Sadamarketissa, Sadama 6/8, Tartossa, Rüütli 2.

Krediidipank

Viro-instituutti Mariankatu 8 B, 00170 Helsinki, puh. +358 (0)9 669 805

Suomen Viron-instituutti Harju 1, 2. kerros, puh. +372 6 313 917, 6 313 529, fax +372 6 313 952. Avoinna ma–pe 10–16. Vanemuise 19, 51014 Tartto, puh. +372 7 427 319, fax +372 7 427 097, gsm +372 51 427 31, e–mail: www.finst.ee. Avoinna ma–pe 10–16, ke 10–18. Pieni kirjasto, myös sanomalehtiä ja aikakauslehtiä, joita voi lukea paikan päällä. Instituutti järjestää erilaisia kulttuuritapahtumia, luentoja jne.

SEKE

Viro-yhdistysten liitto ry

Rozentals-seura ry

Mariankatu 8 b C 12, 00101 Helsinki, puh. +358 (0)9 684 28 464, fax 684 28 465. e-mail: svyl@svyl.net, www.svyl.net.

(Suomi-Latvia Ystävyysseura) Suomen-Baltia keskus Mariankatu 8 B c 12, 00170 Helsinki, puh. (0)9 650 507, fax (0)9 676 016, www.rozentals-seura.fi, e-mail: info@rozentals-seura.fi.

Helsinki Talo Uus 32, 10111 Tallinn, puh. +372 6 997 070, fax +372 6 997 071, e–mail: hmdc@uninet.ee. Tallinnan Helsinki Talon huone- ja kokousvarauksista vastaa HMDC Oy Eestin filiaali: Maie Sillamaa, Rein Sillamaa.

Viron Matkailutoimisto

Tallinna Linnahalli, Mere puiestee 20, Toompuiestee 3, Lastekodu 11, kauppa Hinnapomm, Mustamäe tee 45, kauppa Marja, Punane 50/52 Meka kauppakeskus, Lennujaama 2, Tallinnan lentokenttä.

Mariankatu 8 B, 00170 Helsinki Puh. +358 (0)9 278 4725, fax 09 278 210

H.T. Valuuta AS

Küti 2, Tallinn, puh. +372 6 277 800, fax +372 6 277 817. H. Fordinkatu 6, Helsinki, puh. (0)9 2535 0521, fax (0)9 2535 0555.

Tarjoamme nopeaa ja turvallista palvelua. Odotamme Teitä valuutanvaihtopisteissämme kaikilla Tallinkin laivoilla ja Tallinnan matkustajasataman A-terminaalissa.

Järjestöjä Tuglas-seura ry Mariankatu 8 B, 00170 Helsinki , puh. +358 9 681 1430, fax +359 9 681 14322. Baltia-kirjasto avoinna ma 10–18 ja ti–pe 10–7.

Finpro-Lithuania, Dominikonu 5, 2601 Vilnius, puh. +370 5 212 3221, 628 983, fax +370 5 212 4288, e-mail: Jonas Cerneckis@ffta.ot.lt. Kaupallinen avustaja Jonas Cerneckis. SEKE on suomalaisten yrittäjien klubi Virossa. Vuosimaksu 600 kr. Jäsenvaatimuksena on joko työpaikka tai yritys Virossa. Kokousten yhdeydessä tarjotaan esitelmiä ajankohtaisista aiheista. Lisätietoja SEKE:n puheenjohtajalta, Jukka Stenius, puh. +372 51 006 39, e–mail: jukka.stenius@dhl.com.

Latvian matkailutoimisto Mariankatu 8 B, 00170 Helsinki, puh. (0)9 278 4774, fax (0)9 687 42650, e-mail: latviatravel@kolumbus.fi.

Huom. t tiedot saatta. va muuttua

Kansainvälinen kuljetus HRX

Messut 27.–29.2. Tourest Eesti Näitused, messukeskus

Mainosjakelut Matkailunedistämiskeskus

4.–5.3. Hambaravimess (hammashoitomessut) Eesti Näitused, messukeskus

Uus 32, Tallinn, puh. +372 6 997 010, fax +372 6 997 011

13.–14.2. Intellektika (koulutus- ja tiedemessut) Tartu Näitused, messukeskus

Viron suurlähetystö Itäinen Puistotie 10, 00140 Helsinki, puh. +358 (0)9 622 0260, fax 6220 2610.


restoran restaurant ravintola

шапка мономаха tsaari müts the czar cap

самовар samovar samovar

деревянные ложки puulusikad wooden spoons

гармошка ˘ karmoska accordion

ушанка läkiläki fur hat

водка

балалайка

viin vodka

balalaika balalaika

икра kaaviar caviar

матрешкa ˘ matrjoska matrioshka

подсолнух päevalill sunflower

баранки

берёза

медведь

barankad barankas

kask birch

karu bear

Tallinn, Raekoja plats 15, www.troika.ee


T H E B A LT I C G U I D E

HELMIKUU 2004

11

TEKSTI JOANNA AAPRO-KORHONEN

Kasvisruokaa ilman lihaa, kiitos! Ravintolauutiset Syö myös lautanen Tarttolainen ravintola Püssirõhukelder tarjoaa suuria ja persoonallisia ruokaannoksia edullisesti. Esimerkiksi alle kolme euroa maksavat gulassi- ja lohikeitto tarjoillaan leivästä valmistetulta lautaselta, jonka voi myös syödä! Ravintola toimii entisessä, vuonna 1768 rakennetussa, suuressa ruutivarastossa. Maanantaisin Püssirõhukelderissä on opiskelijoiden suosima karaoke-ilta ja viikonloppuisin siellä voi nauttia elävästä musiikista ja tanssia.

Püssirohukelderissä on myös viinikellari Samassa rakennusessa Püssirohukelderin kanssa on Püssirohun viinikellari, jossa on tarjolla yli 500 viiniä. Viinejä voi ostaa myös mukaan. Viinikellarilla on oma ruokalistansa ja jälkiruuaksi voi nauttia vaikkapa aidon kuubalaisen sikarin. Püssirohukelder, Lossi 28, Tartto.

Jättisuuret fajitakset Sokos Hotel Virun ensimmäisessä kerroksessa olevasta Marco Polo ravintolasta saa Tallinnan suurimmat fajitakset. Suurenkin nälän täyttävän fajitas-annoksen hinta on 140–160 kruunua (noin 9–10 euroa). Sokos Hotel Viru, Viru väljak 4.

Oivallinen pippuripihvi Tallinnan Viru-kadun rakennuksen sisäpihalla sijaitsevan ruokaravintola Oliverin chateaubriandin on kerrottu olevan yksi kaupungin parhaista. Pihviä on tarjolla kahta eri kokoa ja kastikevaihtoehtoja on peräti kahdeksan. Oliverin löytää helposti kadulla seisovan puisen hovimestarin avulla. Oliver, Viru 3.

Karaokea ja elävää musiikkia 250-paikkainen Kolumbus Krisostomusessa on tiistaisin ja keskiviikkoisin karaoke-ilta. Kappaleita löytyy viron- ja englanninkielellä. Viikonloppuisin paikassa soi elävä musiikki. Tallinnassa, Viru-kadulla oleva ravintola on rakennuksen toisessa keroksessa. Oluttuopin seuraksi kannattaa ottaa valkosipulileivät, jotka ovat valmistettu hieman eri tavalla kuin Virossa tavallisesti. Kolumbus Krisostomus, Viru 24.

Kasvisruokavalio tuntuu olevan Virossa täysin tuntematon käsite. Sopivia ruokapaikkoja on lähes mahdoton löytää. Tavalliset ruokapaikat kannattaakin suosiolla unohtaa ja keskittyä etnisten ravintoloiden tarjontaan.

Pitkälti venäläisen liharuokakulttuurin siivittämänä, kasvisruoka, viroksi taimetoit, on Virossa täysin aliarvostetussa asemassa. Jopa Tallinnassa kasvisruokakulttuuri kulkee yhä lapsenkengissään. Tavallisten ravintoloiden ”kasvisannoksista”löysin mitä milloinkin, kananmunien ja äyriäisten lisäksi myös kalaa ja kinkkua, siitäkin huolimatta, että tarjoilija vakuutti ruoan olevan kasvisruokaa. Lisäksi vaihtoehtoja oli yleensä tarjolla yksi, korkeintaan kaksi. Maukkaimmat ja monipuolisimmat annokset löytyvät yhä etnisten ravintoloiden valikoimasta. Näitä ravintoloita onkin kohtuullinen valikoima aivan Tallinnan keskustan ja vanhankaupungin alueella.

Tuttu ja turvallinen kiinalainen Golden Dragon, osoitteessa Pikk 37, on hyvä kiinalainen ruokaravintola Vanhassakaupungissa. Ruokalistalta löytyy useita eri kasvisvaihtoehtoja. Hinnoiltaan ravin-

Etnisien ravintoloiden kasvisannokset ovat näytäviä ja maukkaita.

tola sijoittuu keskitasolle 45 -100 kruunun (noin 3-6,5 euron) annoksilla. Edullisempaa vaihtoehtoa etsivälle pikaruokaketju Chopsticks tarjoaa harvinaisen monipuolisen valikoiman kasvisruokaa. Ketjun ravintolat sijaitsevat Mustamäellä osoitteessa Tammsaare tee 111 ja Järvellä osoitteessa Pärnu mnt 141. Molemmista ruoan saa myös mukaan.

Mausteita ja makuja Intiasta Perinteinen intialainen keittiö pohjautuu hindulaisen perinteen mukaisesti maitotuotteille ja kasviksille. Se saa ominaismakunsa eksoottisista mausteistaan. Myös oikea valmistustapa on tärkeä.

TEKSTI JUKKA ARPONEN, KUVAT JAAK KADARIK

Hot House of Tequila

Intialaisia makuja kannattaa poiketa maistelemassa ainakin Vene-kadulla sijaitsevassa Elevant – ravintolassa. Oma suosikkini listalta on ”saag paneer”, joka ulkonäöstään huolimatta vie kielen mennessään. Eri annoksien hintataso vaihtelee noin 80:stä 130 kruunuun (noin 5-8,5 euroa).

Tulista thaimaalaista tai mietoa japanilaista Osoitteessa Mündi 3 sijaitsee kalliimman hintaluokan ravintola Royal Siam. Parempaa Thai-ruokaa saa vain lentämällä Bangkokin vilinään. Listalla on paljon erilaisia kasvisruokia joista valita. Japanilaisten makujen ystävän kannattaa suunnata Narva mnt 36 sijaitsevaan Ami-Ja -ravintolaan. Japanissa suosittu ”tsukemono”kuulostaa eksoottiselta ja sitä

se myös on. Kanamunaa syöville kasvistempura on varmasti osuva valinta.

Ehkä vielä joskus… Itse en tunne vielä ainuttakaan virolaista kasvissyöjää. Muuten Virossa kyllä panostetaan huomattavan paljon terveyteen ja ulkonäköön. Vaikka Tallinna vaikuttaakin Keskieurooppalaistuneelta ja aikaansa seuraavalta kaupungilta, ruoka-kulttuuri on säilynyt perinteisenä liharuokakulttuurina. Kenties tulevaisuudessa virolaisetkin huomaavat ja sisäistävät kasvisruokavalion edut ja tarjoavat jatkossa monipuolisemman ja terveellisemmän vaihtoehdon myös vegetaristeille pelkkien porkkanoiden ja yksipuolisten salaattiannosten lisäksi. ■

TEKSTI MIKKO SAVIKKO, KUVA JAAK KADARIK

Tallinnan vanhankaupungin texmex-ravintolassa hienostelu ei sovi tyyliin. Texas Honky Tonk & Cantina sijaitsee Pikk-kadulla hieman syrjässä vilkkaimmilta turistiväyliltä. Ravintolan harkitun sekalainen sisustus monine yksityiskohtineen luo tunnelman, että Cantina on palvellut paikalla jo vuosikausia, vaikka onkin avattu vasta viime kesänä. Lautalattia ja vanhat kattoparrut näyttävät talon alkuperäisiltä rakenteilta, muu rekvisiitta onkin sitten tuotu Atlantin takaa. Lehmän kallo, neonvalot, hattukokoelma lippiksistä sombreroon ja sadat muut pienet yksityiskohdat henkivät amerikanmeininkiä. Taustalla soi rock, ellei ohjelmassa ole live-

musaa. Yleisilme on rento eikä houkuttele hienosteluun. Reilu bailumeininki sopii paremmin näiden seinien sisään. Värikäs ruokalista sisältää aitoa texmexiä alkupaloista Banan Splitiin. Testasimme keittolistan tulisen Aztekan ja miedomman tonnikalakeiton. Molemmat olivat hintansa (35 kruunua, noin 2 euroa) väärttejä ja sopivaa alkuruokakokoa. Pääruuaksi valitsimme kahdelle hengelle suuren Fiesta Platen (255 kruunua, noin 16 euroa). Se osoittautui loistavaksi illanistujaisvalikoimaksi kanankoipia, grillikylkeä, makkaraa, oliiveja, kurkkua ja muuta pientä naposteltavaa. Juhlalautasen äärellä aikaa kului mukavasti muutaman oluen verran. Hintatasoltaan Texas Honky Tonk & Cantina on erittäin edullinen. Ateria alku- pää- ja jälkiruokineen tulee maksamaan reilusti alle 200 kruunua hengeltä (noin 12 euroa), vaikka tilaisi listan kalleimmasta päästä.

Tequila tutuksi Cantina on myös Hot House of Tequila eli baarista löytyy yli kymmentä eri Tequilamerkkiä. Niitä tarjoillaan slammereinä, drinkeissä, shotteina tai sellaisenaan. Matkalle Tequilan kiehtovaan maailmaan lennetään joko Texasin kautta tai suoralla linjalla Meksikoon. Tequila Flight -tarjottimilla on joko kolmea tai viittä eri laatua reitistä riippuen: hinnat Texas coursella 95 kruunua (noin 6 euroa) ja Mexican coursella 155 kruunua (noin 10 euroa). Have a good Flight! ■ Texas Honky Tonk & Cantina, Pikk 43.

Virolainen Talkkunaa ja tattaria Virossa on laajalle levinnyt väärä uskomus, että talkkunaa eli kamaa valmistettaisiin ainoastaan Virossa. Kyseessähän on hyvin vanhasta, alueellisesti kylläkin hieman erilaisesta jauhotuotteesta, jota syödään usein piimän tai viilin kera. Itäsuomessa siitä tehdään puuroa. Vironkielisessä keskustelussa ”kama kaks” tarkoittaa suomeksi ”olkoon” tai “”han sama”. Erikoisuus on Kalevin tuottama talkkunasuklaa, joka koki uuden nousunsa muutama vuosi sitten. Kauppojen hyllyitlä sen löytää nimellä Kamatahvel. Vastaavaa tuskin löytyy muualta maailmasta. Talkkunaan liittyvä tarina kertoo Amerikkaan lähteneistä virolaisista, jotka lähettivät paketin kotiväelle. Nämä ihmettelivät paketin sisältöä, mutta ajattelivat sen olevan amerikkalaista talkkunaa ja söivät sen.

keittiö Seuraavalla viikolla tuli pakettiin liittyvä kirje perille. Siinä kyseltiin, että saapuiko isoäidin tuhka kotimaahan ja mihin se laitettiin. Mannerheimin arvostama tattari ei ole viljakasvi, sen ”jyvä” kuuluu oikeastaan pähkinöihin. Siinä ei ole gluteiinia, joten keliakiaa potevat voivat sitä hyvin syödä. Lisäksi sitä pidetään muutenkin terveellisempänä kuin tavallista viljaa. Tattarijauhoista tehdään blinejä, jotka ovat etenkin talviaikaan hyviä mädin lisäkkeenä. Ruskeista suurimoista saa hyvää, omaperäisen makuista puuroa. Tosin suurimot eivät puuroudu kuten viljasuurimot. Suomalaiset kutsuisivat ruokaa enemmän risoton tyyppiseksi, etenkin kun tavallinen lisäke on käristetty pekoni. Itselleni kyseinen ruoka maistuu smetanan eli hapukooren kera. Tattari sopii myös vaikka jauhelihakastikkeen jatkeeksi. Ja lienee selvää, että virolaisissa ruokakaupoissa tattari on miellyttävän edullista.


12 TEKSTI JOANNA AAPRO-KORHONEN, KUVAT JAAK KADARIK

T H E B A LT I C G U I D E

HELMIKUU 2004

kauneus

Laseista eroon laserilla Jos silmälasit haittaavat menoasi ja piilolinssit tuntuvat hankalalta vaihtoehdolta, saattaa apu löytyä silmälaserkirurgiasta. Tallinnassa laserleikkauksia suoritetaan erittäin ammattitaitoisesti Silmalaser OÜ:ssä.

Silmälasit ovat mainio keksintö.Aktiivisessa menossa ne eivät kuitenkaan pysy aina mukana ja silloin kannattanee vakavasti harkita silmien laserleikkausta. Tallinnassa silmien laserleikkauksia suorittaa Silmalaser OÜ, osoitteessa Tina 9, aivan Tallinnan keskustassa. Leikkauksia suoritetaan kahtena päivänä viikossa ja potilaita on viikoittain noin 20. Suomalaisia leikkauspotilaita Silmalaserissa käy kuukausittain kaksi tai kolme.

Kolmessa päivässä näkeväksi Laserleikkaus alkaa silmälääkärin tarkastuksella, jonka suorittaa Silmalaser OÜ:n silmälääkäri. Silmälääkärin tarkastukseen kannattaa ottaa jo Suomesta mukaan kaikki vanhat tiedot silmälaseista ja edellisistä tarkastuksista ja toimenpiteistä. Lääkärintarkastuksessa selvitetään leikkausmahdollisuus ja potilaalle kerrotaan selkeästi myös leikkauksen riskeistä ja toivotusta lopputuloksesta. Mukaansa potilas saa nipun kirjallista materiaalia, johon kannattaa tutustua huolellisesti ennen leik-

kaukseen tuloa sekä selkeät ohjeet miten tulee toimia ennen leikkausta. Tarkastusta seuraavana päivänä suoritetaan varsinainen leikkaus. Leikkauksen onnistumisprosentti on korkea. Vaikka riskitöntä leikkausta ei olekaan, on kuitenkin huomattava, että laserleikkaus on suhteellisen riskitön verrattuna esimerkiksi piilolasin käyttöön liittyvälle tulehdusriskille. Noin viisi prosenttia leikkauspotilaista joutuu uusintaleikkaukseen ja he ovat niitä, joiden likinäköisyys on miinus kuuden luokkaa tai sen yli. Leikkausta seuraavana päivänä on mentävä vielä jälkitarkastukseen, jossa potilas saa hoito-ohjeet sekä lääkkeet silmien hoitoon. Samassa yhteydessä voi varata vielä ajan seuraavaan jälkitarkastukseen, joka suoritetaan kuukauden kuluttua leikkauksesta. Kolmanteen jälkitarkastukseen on saavuttava vielä vuoden kuluttua leikkauksesta.

Edullisesti laatutakuulla Silmien laserleikkaus tulee maksamaan Tallinnan Silmalaser OÜ:ssä 22 300 kruunua (noin 1 430 euroa). Hinta sisältää alkutar-

TEKSTI JUKKA ARPONEN

Näin ollen kaikki kahden vuoden sisällä tehtävät uusintaleikkaukset ovat maksuttomia.

Ammattitaitoisesti Suomen kielellä Sekä lääkäri Kai Noorilla että lääkäri Harras Mölderillä on takanaan pitkä kansainvälinen koulutus- ja kokemustausta. Kai Noor valmistui lääkäriksi Tarton yliopistosta vuonna 1988, ja on sen jälkeen toiminut Tukholmassa, Lontoossa ja Suomessa mm. HYKS:n silmäklinikalla, sekä Tallinnassa.

Harras Mölder valmistui Tarton Yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta vuonna 1985 ja on saanut täydennyskoulutusta Venäjällä, Ruotsissa sekä Englannissa. Lisäksi hän on toiminut silmäkirurgina Nigeriassa. Usealle potilaalle on tärkeää saada palvelua Suomen kielellä. Tämäkin onnistuu Silmalaser OÜ:ssä. Puhelimitse saa Suomeksi selkeät ohjeet ja neuvot ennen leikkaukseen tuloa ja molemmat leikkaavat lääkärit puhuvat erittäin hyvin Suomea. ■

TEKSTI JOANNA AAPRO-KORHONEN, KUVAT JAAK KADARIK

Laadukkaita hoitoja ja viihtyisää majoitusta Pärnussa Villa Medica on korkeatasoinen yksityisklinikka ja hotelli Pärnussa. Tuki- ja liikuntaelinten, erityisesti selkävaivojen hoito ovat Villa Medican erikoisaloja. Palvelutarjontaan kuuluvat valmiit viikon ja kahden pituiset hoitopaketit, kauneusleikkaukset ja -hoidot sekä päiväkirurgiset toimenpiteet. Villa Medica sijaitsee rauhallisella ranta-alueella. Huonepaikkoja on 15, mikä takaa yksilöllisen palvelun. Viihtyisät hotellihuoneet sopivat myös lomanviettoon hoidoittakin. Villa Medican hoitoideologia perustuu kokonaisvaltaiseen, potilaan tarpeista lähtevään ajatteluun. Lääkärit ja hoitohenkilöstö muodostavat saumattoman hoitotiimin, jolloin jokaisen vaivan osalta saavutetaan parhaat tulokset. Henkilökunta on ammatti- ja suomenkilentaitoista. Jotain Villa Medican ammattiosaamisesta kertoo sekin, että asiakaskuntaan kuuluu monia virolaisia huippu-urheilijoita, kuten olympiavoittaja Andrus Veerpalu ja MM-mitalisti Jaak Mae. Hintatasoltaan Villa Medica on suomalaisittain ajatellen todella edullinen. Viikon hoitopaketti maksaa vain reilut 6 000 kruunua (noin 385 euroa). Pakettiin sisältyy erikoislääkärin tarkastus, lääkärin määräämät hoidot (2-3 hoitoa päivässä työpäivinä), majoitus 1, 2 tai 3 hengen huoneessa, aamu-

kastuksen, silmien leikkauksen sekä kaikki kolme jälkitarkastusta. Tämän lisäksi leikkauksen jälkeen ostettavat lääkkeet maksavat 150 kruunua (noin 10 euroa). Kokonaishintaa leikkaukselle tulee siis noin 1 440 euroa, joka on huomattavan edullinen suomen hintoihin verrattuna. Mikäli uusintaleikkaus joudutaan tekemään, sen tarve selviää toisessa, kuukauden kuluttua leikkauksesta tehtävässä jälkitarkastuksessa. Leikkaus on aina maksuton, sillä tehtäville leikkauksille annetaan aina kahden vuoden takuu, johon leikkaava lääkäri kirjallisesti sitoutuu.

voimistelu, 3 ruokailua päivässä, apteekkarin tunti, oppaan palvelut, sauna kerran viikossa, kuntosalin käyttö sekä bussikuljetukset satamasta (B-terminalista La 16.00 ja Su 11.15) Pärnuun ja takaisin. Kauneusleikkauksien hinnastosta esimerkiksi rintojen suurennusoperaatiot ovat 25 000–30 000 kruunun hintaisia (noin 1 600–1 960 euroa). Rasvaimuun (yksi alue) pääsee 5 400 kruunulla (345 euroa). Pelkästään majoitus Villa Medicassa maksaa yhden hengen huoneessa noin 650 kruunua (noin 40 euroa). Kolmelle hengelle huoneen saa noin 1 000:lla kruunulla (noin 65 euroa). Asuessaan Villa Medicassa, voi luonnollisesti ostaa palveluvalikoimasta haluamiaan hoitoja, hierontoja tai vaikka kauneudenhoitopalveluja. ■ Villa Medica,Tamsaare 39, Pärnu 80010 Estonia, +372 44 27 121, www.villamedica.ee

Keuhkoputken- tai poskiontelotulehdukset, nuhat ja yskät ja nielutulehdukset… kaikki niin tuttuja talven tauteja. Kaikkiin näihin, jopa ikävään astmaan ja eri ihosairauksiin, saa helpotusta suolahuonehoidolla.

Suolahuonehoito on luonnonmukainen hoitomenetelmä, jolla on saatu huomattavan myönteisiä tuloksia eri hengityselinsairauksien, jopa astman hoidossa. Hoitoa suositellaan lisäksi atooppista ihottumaa ja allergioita sairastaville ja antibakteerisen vaikutuksensa ansiosta suola auttaa myös akneen. Terveidenkin ihmisten, jotka altistuvat suurkaupunkien saasteille, pölylle tai tupakansavulle, kannattaa kokeilla hengitystä helpottavaa ja hengitysteitä puhdistavaa hoitoa. Vastustuskykyä parantava ja immuunijärjestelmää vahvistava hoito soveltuu kaikille, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Vuorisuolalla vuoratussa huoneessa pölytetään hienojakoista vuorisuolatomua huoneilmaan, jolloin suolan vaikutus ulottuu ihon lisäksi syvälle hengityselimiin. Hoito kestää paikasta riippuen 40 minuutista tuntiin. Lapsilla hoitoaika on noin puolet aikuisten ajasta. Luonnonmukaisella hoidolla ei juuri ole todettu olevan sivuvaikutuksia. Sen sijaan tehokkuus ja miellyttävyys tekee menetelmästä suositeltavan lisän hengityselin- ja ihosairauksien hoitoon. Säännölliset hoitokerrat vähentävät myös lää-

Hengityselimet ja iho kuntoon luonnon menetelmin!

kehoidon tarvetta, joskaan eivät kykene kokonaan sitä korvaamaan. Tallinnan alueella mahdollisuuden suolahoitoon tarjoavat ainakin Sinu Pere Salong, joka sijaitsee Kadrioru Spordiklubissa osoitteessa Narva mnt.63, sekä

Viimsi Tervis kylpylähotelli Tallinnan itäpuolella. Tunnin suolahuonehoidosta saa varautua maksamaan noin 100 kruunua (6,4 euroa). ■14

HELMIKUU 2004

T H E B A LT I C G U I D E

mmm

mitä missä milloin

Jos haluat saada yrityksesi, ravintolasi tai muita tietoja MMM-palstalle, ota yhteyttä Pille Luik puh. +372 6013 335, fax +372 6013 324. Hinta 1800 EEK

© The Baltic Guide

Paradise ilu & tervisekeskus Sadama 6 (Sadamarketin II krs), puh +372 52 21 902, +372 6 614 670, e-mail: tallinn@paradise.ee, www.paradise.ee. Avoinna joka päivä 8.00-19.00. Parturi/ kampaamo(hiusten värjäys, permanentti, kampaukset, rastaletit, hiusten tihennykset tai pidennykset...), kosmetologi (kasvo-lifting, tava- ja erikoishoidot, meikkaus, ripsien permanentti...), manikyyri (myös parafiinihoito, rakennekynnet (gel,kangas), kynsien koristelu...), jalkahoito (myös SPA hoito,depilaatio...), hieronta (niska tai koko hieronta, lynfahieronta, aromaterapia, selluliittihoito, musiikkiterapia...), poreallas, helmikylvyt. Käytössä ja myynnissä tuotteet: Schwarzkopf, L’oreal, ZL, Academie, Decleor, Camillen, Australian Gold ja meikkaustuotteet. Ryhmille alkaen 4 henkilöä alennukset. Kysyy myös tarjouksia. Henkilökunta ystävällinen, puhumme suomea. Maksaa voi myös euroilla.

Kauneussalonki Naimer OÜ Pronksi 4, puh. +372 6 601 115. Avoinna ma–pe 7–20, la 8–16, su 10–16, naistensali avoinna ma–pe 8–20, la 8–16, su 10–16. Naisten ja miesten parturi-kampaamo, manikyyri, pedikyyri. Everline- ja Cuttrin tuotteet.

Viru kadun kauneussalonki

kauneudenhoito Tallinn Helena kauneussalonki Lai 5 (sisäpihalla, vanhassa kaupungissa), puh. +372 6 412 285, +372 6 412 231. Avoinna ma–pe 9–19, la–su 9–18, tilauksesta avaamme aikaisemmin. Parturi/kampaamo, hiusten värjäys, permanentti, manikyyri, pedikyyri-jalkahieronta, ripsien-kulmien värjäys, hieronta. Kosmetologi: B.W -selluliittihoito,

kehon vakuumi-hieronta, ihonpuhdistus, kuorinta, naamiot, kasvojen ja kaulan hieronta, kasvolihasten stimulointi, typpihoidot, kertahoidot ja hoitokuurit 5–10 %, piercing. Hintamme ovat edulliset ja palvelumme korkeatasoista. Wella-sarjan käyttö ja myynti.

mien värjäys, hieronta. Kosmetologi: ihonpuhdistus, kuorinta, naamiot, kasvojen ja kaulan hieronta, kasvolihasten stimulointi, solarium, makeup, piercing. Hintamme ovat edulliset ja palvelumme korkea-tasoista. Wella-sarjan käyttö ja myynti.

Helena 2 kauneussalonki

Glacier Laserepilaatio

Taas avattu Sadama 6, Sadamarketissa (aiemmin Sadama 11), puh. +372 6 614 685. Avoinna joka päivä 8–19. Parturi/kampaamo, hiusten värjäys, permanentti, manikyyri, pedikyyri-jalkahieronta, ripsien-kul-

Liivalaia 53, Stockmannin tavaratalossa, 5 krs. Puh. +372 6 680 487, +372 6 137 670, www.semetron. ee/glacier. Clacier Laserepilaatio UMS Yksityisklinikka.

Viru 3–2, varaukset hoitohin +372 6 307 863. e-mail: puuste. cosmetics@mail.ee, www.puustekosmeetika.ee. Avoinna ma–pe 10–19, la 10–17. Make-up Joe Blascon tuotteilla, kosmeettiset hoidot, CFK vartalohieronta, pedikyyri, manikyyri. Maksu myös pankkikortilla. Sijaitsemme Tallinnan sydämessä.

Vana-Viru kauneussalonki Vana-Viru 6, puh. +372 6 464 057, avoinna ma–pe 8.15–20, la 9–18, su 10–15. Entinen Pika-tänava kauneussalonki on muuttanut

Vana-Viru -kadulle. Parturi, kampaamo, kosmettiikka (Maria Galland), käsi- ja jalkahoito, tekokynsien laittaminen, kokovartalohieronta, hiusten pidennykset.

Everline Center kauneussalonki Sadama 6, Sadamarketissa III krs, puh. +372 6 614 666, avoinna ma–su 8–19. Kampaaja, parturi, kosmetologi, manikyyri, pedikyyri, hieronta, stone hieronta, rakennekynnet, mesoterapia, kestomeikki, uusimmat nuorentamisen menetelmät ilman leikkauksia. Käytössä ja myynnissä Everline-tuotteet. Ryhmille alennus 5–15%. Salongin vieraalle ilmaiseksi kahvi tai lasi olutta.

Day Spa Vana-Posti 4, ravintola Pegasuksen ja Hollywoodin puolivälissä, puh. +372 6 418 701, e-mail: dayspa@hot.ee, www.dayspa.ee. Avoinna ma–su 9–21. Uusi upea kauneushoitola ja kampaamo, vanhan kaupungin sydämessä, neljässä kerroksessa. Parturi, kampaamo, käsi- ja jalkahoidot, kasvohoidot (myös ultraääni), make up, hieronta, aromaterapia, rakennekynnet (geeli), Hiusten pidennykset, afropalmikot, kasvo-lifting, vartalohoidot, mutahoidot ja kestopigmentointi. Maksu myös luottokorteilla. Tule ja tutustu! Sebastian, Tigi, Fudge, Guinot, Matis, Schwarzkopfsarjojen käyttö ja myynti.

Ilukorrus Pikk 9, II kerros, puh. +372 6 464 151, gsm +372 51 109 25, faksi +372 6 411 853, www.hot.ee/lindatrading, e-mail: ilukorrus@email. ee. Avoinna ma–pe 9–19, la 9–18, su 10–15. Parturi-kampaamo (Wella): hiusten leikkaukset, värjäykset, permanentit; kosmetologi (Huet Biologie): kasvohoidot, kosmeettiset erikoishoidot, kohotukset, mikrohionta, ultraäänihoidot, gymhieronta, lymfahieronta; käsi- ja jalkahoidot; tekokynnet (geeli, silkki); depilaatio; tatuoinnit; kestomeikkaukset; make-up, hieronnat; vartalohoidot-selluliittihierontahoidot

(merilevä); ihotautilääkäri–liiallisen hikoilun estäminen; plastiikkakirurgi–geelipistokset.

Viru Ilukeskus Kauneussalonki Viru väljak 4 (Sokos Hotel Viru, III krs.) puh. +372 6 820 990, e-mail: post@ilukeskus.ee, www.ilukeskus. ee. Avoinna: ma–pe 9–20, la10–20, su 10–18. Parturi, kampaamo, käsi-ja jalkahoidot, kasvohoidot, kokovartal ohoidot,hieronta, depilaatiot, makeup. Käytössä ja myynnissä tuotteet: Mila d`Opiz, Wella, Schwarzkopf, Sim. Kodikas salonki, ammattimainen ja suomenkielinen palvelu.

Gonsiori Ilusalong Gonsiori 12, puh. +372 6 612 859, avoinna ma–pe 10–20, la–su 10–17. Kasvohoidot, hoidot käsille, jaloille, päänahalle, tehokas ryppyjen vastainen hoito, kasvojen ihon ennenaikaisen vanhenemisvastainen hoito. Manikyyri, pedikyyri, depilaatio, hieronta, tekokynnet, make-up. Vartalokääreet: “Antistress”, parantavat oloa ja ihon väriä, alentavat painoa, selluliittiä vastaan.

Make Up Store Kosmetiikkamyymälä Pärnu mnt 10, puh. +372 6 481 488, faksi +372 6 481 415, e-mail: info@makeupstore.ee, www.makeupstore.ee, avoinna: ma-pe 10-19, la 10-17. Nyt on Tallinnaan avattu ruotsalaisen ammattikosmetiikkasarjan myymälä Make Up Store. Suuri valikoima korkealaatuisia meikkejä, ihonhoito- ja kauneudenhoito tuotteita edulliseen hintaan. Meikkikurssit yksityishenkilöille ja ryhmille. Tervetuloa kaikille, jotka arvostaa kauneutta!

Hierontasalonki & Kynsisalonki Viru 5, (III kerros, ovikello nr.1), puh. +372 50 59 966, +372 6 466 181, faksi +372 6 417 392, avoinna joka päivä 9.30–21.30, e-mail:eliina@hot.ee, www.massage.ee. Hieronta, manikyyri, pedikyyri. Lahjakortit.16 TEKSTI JOANNA AAPRO-KORHONEN, KUVAT JAAK KADARIK

T H E B A LT I C G U I D E

HELMIKUU 2004

kauneus

Kauneusleikkaus Virossa – uhkarohkeaa vai edullista? Kauneuskirurgiset leikkaukset tuovat paitsi kohennusta ulkonäköön, myös suuren loven lompakkoon. Suomen yksityisklinikoita edullisempi vaihtoehto on lähteä Viroon kauneusleikkaukseen, mutta kostautuuko säästö lopputuloksessa?

Kautta aikojen kauneutta on pidetty onnen avaimena ja ihanteena. Ennen se oli luonnon lahja, mutta nykyään kauneutta luodaan kirurgin veitsen viillolla, ammattitaidolla ja kokemuksella.

Sukupuoleen ja ikään katsomatta Pääkaupunkiseudulla on muutamia vastuuntuntoisia ja asiantuntevia alan yrityksiä, jotka lähettävät potilaansa hoidettavaksi Tallinnaan. Tunnetuin näistä on kansainvälinen Christina’s Clinic, joka toimii myös Ruotsissa. Klinikan kaikki leikkaukset suoritetaan Tallinnassa Artrosport Klinikalla, joka sijaitsee osoitteessa Pärnu mnt 67 a. Brit-Carmen Norlan, Christina’s Clinicin omistaja, kertoo suomalaisten asiakkaiden olevan sekä miehiä että naisia: ”Viikoittain tehdään noin 5–6 leikkausta. Suurin osa naisille tehtävistä leikkauksista on rintojen korjauksia ja rasvaimuja. Miehille tehdään paljon peniksen suurennuksia.” Suomessa yhteistyötä Christina’s Clinicin kanssa tekevästä Body Profile:sta kerrotaan miesten osuuden kauneusleikkauksista olevan yli 30 prosenttia. Asiakkaiden keski-ikä vaihtelee 35 ja 40 ikävuoden välillä. Rasvaimuja tehdään paljon sekä miehille että naisille, samoin kasvonkohotuksia ja luomileikkauksia. Sukupuoli ei siis ole esteenä kauneusleikkauksille. Eikä myöskään ikä: vanhin klinikan asiakas on ollut 90-vuotias mies!

Rintaleikkausten asiantuntija Toinen asiantunteva ja palvelutasoltaan erinomainen vaihtoehto on Helsingissä toimiva Laatukirurgia. Tällä hetkellä leikkaukset suoritetaan suureksi osaksi Tallinnan Nõmmellä sijaitsevassa korkeatasoisessa yksityissairaalassa, mutta 1. maaliskuuta lähtien leikkaukset suoritetaan uusituissa ja nykyaikaisissa tiloissa Tallinnan itäpuolella Viimsissä. Suurin osa Laatukirurgian asiakkaista on naisia, sillä yritys on erikoistunut rintojen korjausleikkauksiin. Asiantuntijan vankalla ammattitaidolla plastiikkakirurgian konsultti Miriam Kalenius selvittää helposti asiakkaalle eri proteesien esteettiset ja lääketieteelliset haitat ja hyödyt. ”Suosittelemme asiakkaillemme uutta kohesiivigeeliproteesia. Se on turvallisempi vaihtoehto tavalliselle silikoniproteesille, jonka juokseva geeli saattaa valuessaan aiheuttaa ongelmia.” Hän kertoo myös eri proteesimuotojen ominaisuuksista käytännössä ja uudesta pisaran mallisesta proteesista, jossa on lihakseen kiinni ommeltava läppä, joka estää proteesin liikkumisen. Muita suosittuja toimenpiteitä ovat rasvaimut, joita tehdään paljon myös miehille. Miehet suosivat erityisesti alavatsan ja kylkien rasvaimuja, mutta monille on tehty myös rasvaimu rintoihin. Lisäksi miehille tehdään paljon nenä- ja luomileikkauksia. Tallinnassa käytettävien klinikoiden kirurgien ammattitaidon taso on korkea.

Laatukirurgian Jyri Kullamaa on yksi heistä. Kirurgi Kullamaan hyvä ammattitaito perustuu kattavaan koulutukseen sekä pitkään ja monipuoliseen kokemukseen. Hän puhuu myös erittäin hyvin Suomea, joka on suomalaisen potilaan kannalta usein tärkeää.

Laatu on asiakkaan tyytyväisyyden tae! Nyt 36-vuotias, neljän lapsen äiti, helsinkiläinen Jaana kävi Tallinnassa rintojen kohotus- ja suurennusleikkauksessa muutamia vuosia sitten. Kolmen lapsen imetyksen jäljiltä erikokoiseksi jääneet rinnat olivat ikävästi menettäneet alkuperäisen muotonsa. Päätöksen leikkaukseen menosta Jaana teki yksin, vaikka kysyi myös miehensä mielipidettä asiasta: ”Sami ei puuttunut lopulliseen päätökseen, mutta rahoituksesta keskustelimme yhdessä.” Jaana kävi ilmaisessa konsultaatiossa, jossa hän sai asiantuntevan arvion mahdollisuuksista, riskeistä ja lopputuloksesta. Hän valitsi lopulta pisaran muotoisen silikoniproteesin. Leikkaus meni hyvin, vaikka t-malliset arvet hiukan harmittivatkin. Lisäksi Jaana tuli yllättäen vielä kerran raskaaksi noin vuosi leikkauksen jälkeen. Neljännen

Kauneussalonkien luvattu maa Konsultti Miriam Kalenius.

yrityksiin, sillä välityksen lisäksi ne tarjoavat poikkeuksetta asiantuntevaa ilmaista konsultointia, jälkitarkastukset ja jälkihoidon saa hoidettua helposti ja mahdollisissa komplikaatioissa apu on lähellä. Suomalaisten yritysten käyttämät kirurgit sitoutuvat myös korjaamaan mahdolliset leikkausvirheet veloituksetta.

Turvallisesti Tallinnassa myös yksityisesti Suomalaisillekin tutussa Viimsi Tervis kylpylähotellissa sijaitsee kauneuskirurgiaan keskittynyt yksityisklinikka Ars Medica. Klinikalla tehdään tärkeimpiä ja yleisimpiä kauneuskirurgisia toimenpiteitä ammattitaitoisesti. Kaikille klinikan potilaille taataan hienotunteinen ja henkilökohtainen palvelu, jossa huomioidaan jokaisen asiakkaan yksilölliset toiveet. Klinikan johtava lääkäri, Katrin Krüünvald on kokenut kirurgi, joka on

…kauneuskirurgia tuo monelle aralle ja itsestään epävarmalle ihmiselle tervettä potkua itsetuntoon lapsen imetys sujui proteesista huolimatta hyvin, vaikka rintojen suurentuessa raskauden aikana proteesi alkoikin liikkua. Raskauden jälkeen hän kävi uudelleen konsultaatiossa ja päätti mennä korjausleikkaukseen, jotta proteesit saataisiin paikoilleen. Raskaudesta huolimatta Jaana sai yllätyksekseen ilmaisen korjausleikkauksen ja on muutenkin erittäin tyytyväinen saamaansa palveluun: ”Tallinnassa keskustelin kirurgin kanssa tilanteestani ja sain paljon tietoa ja neuvoa. Sairaala oli siisti ja nykyaikainen ja henkilökunta ystävällistä.” Saamaansa palveluun Jaana oli niin tyytyväinen, että päätti vielä karkottaa liikakilojaan käymällä rasvaimussa: ”Valitettavasti en huomannut ottaa kameralla kuvia ennen leikkausta, jotta olisin voinut konkreettisesti todistaa toimenpiteen vaikutukset. Mutta eiköhän niitä senttejä muutama lähtenyt!”. Suurin hyöty Jaanalle on kuitenkin ollut psyykkinen: ”Itsetunto minulla on toimenpiteiden myötä parantunut kuin huomaamatta. Enää en ajattele, huomaako joku virheeni, vaan uskallan näkyä ja olla katseltavanakin”, Jaana hymähtää.

Hurja hintaero! Virossa suoritettavan kauneusleikkauksen hintaero Suomessa suoritettavaan vastaavaan voi nousta sadoista jopa tuhansiin euroihin! Jos vielä lähtee yksityisesti ilman, että käyttää leikkauksiin välittäviä yrityksiä, säästö on vieläkin suurempi. Suositeltavaa kuitenkin on ottaa yhteyttä alan

tehnyt paljon leikkauksia myös suomalaisille potilaille. Vitaclinika Tartu maantiellä Tallinnan keskustassa hoitaa laserilla lähinnä ihon ongelmia. Ihotautien ja pigmenttimuodostumien hoito, tatuointien poisto, laserhionta sekä verisuonikirurgia kuuluvat klinikan palveluihin. Muita palveluja ovat epilaatio sekä proktologia. Laserin avulla suoritettava epilaatio mahdollistaa karvoituksen pysyvän vähenemisen ja ihokarvojen vaarattoman ja kivuttoman poiston kaikilta alueilta. Kokeneet ja korkeasti koulutetut ihotautien erikoislääkärit ja -kirurgit suorittavat kaikki toimenpiteet.

Turhamaisuuttako pelkästään? Onko kauneuskirurgia siis parannuskeino vanhuuteen tai rumuuteen? Oma mielipiteeni asiaan on ehdoton: ”Ei!”. Vanhuus ei ole sairaus vaan elämänkokemusta ja rikkautta. Ulkoinen rumuus on illuusio, sillä kauneus on aina katsojan silmissä. Suurin ja tärkein kauneus tulee aina sisältäpäin. Jos se puuttuu, apua ei kirurgin veitsestä löydy. Sen sijaan kauneuskirurgia tuo monelle aralle ja itsestään epävarmalle ihmiselle tervettä potkua itsetuntoon, jonka jokainen tarvitsee tunteakseen olevansa hyväksytty nyky-yhteiskunnassa. Kauneuskirurgia ei siis palvele ainoastaan ihmisen turhamaisia tarpeita, vaan tuo monelle ratkaisun myös todellisiin ongelmiin. ■

Tallinnassa kampaamoja ja kauneushoitoloita lienee lähes joka kadunpätkällä. Yhteistä näillä kaikilla on ehdottoman ammattitaitoinen henkilökunta ja edulliset hinnat. Viron kauneushoitolatarjonta on täysin omaa luokkaansa. Laatutietoinen paikallinen asiakaskunta on vaativaa, siksi hoidonkin tulee olla korkealaatuista. Virolaiset naiset ovatkin kauneushoitoloiden suurkuluttajia. Paikallisten lisäksi suomalaiset asiakkaat täyttävät hoitoloiden ajanvarauskirjat ja halutessaan hoitoon, kannattaakin olla liikkeellä ajoissa. Ammattitaitoisen hoitajan käsissä voi rauhassa rentoutua, eikä hinnastakaan tarvitse olla huolissaan. Hoidot maksavat vain murto-osan Suomen vastaavien palvelujen hinnoista. Yksin Tallinnan alueella sijaitsee useita kymmeniä kauneushoitoloita.

Sataman tuntumassa Heti satama-alueen vieressä sijaitsevat kauneussalongit Everline Center osoitteessa Sadama 8, 3.krs, sekä Sadamarketissa sijaitsevat Helena 2 ja Ilu- ja terveyskeskus Paradise. Everline Center palvelee päivittäin klo 7.30–19. Kampaamo ja parturipalveluiden lisäksi voi tilata manikyyrin, pedikyyrin, hieronnan tai tatuoinnin. Liikkeessä myydään myös Everline, Decleor, Darphin sekä Phytomer-tuotteita. Ryhmille annetaan 5–15 prosentin alennus. Sadamarketin 1. kerroksessa sijaitseva Helena 2 palvelee niin ikään päivittäin klo 8– 19. Liikkeessä on parturi-kampaamo, manikyyri, pedikyyri, jalkahieronta, ripsien ja kulmien värjäys, kosmetologi, solarium, makeup sekä lävistysmahdollisuudet. Myynnissä on myös Wella-sarjan tuotteita. Ilu- ja terveyskeskus Paradise Sadamarketin 2. kerroksessa palvelee päivittäin klo 8–19 ja tarjoaa myös mahdollisuuden maksaa euroilla. Monipuolisessa salongissa tavallisten kampaamo- ja kauneushoitolapalveluiden lisäksi on mahdollisuus muun muassa hiusten tuuheutuksiin ja pidennyksiin, rastaletteihin, ripsipermanenttiin, geelikynsiin, depilaatioon, sekä helmikylpyihin. Liikkeessä on myös tuotemyyntiä.

Muurien suojissa Vanhassakaupungissa Vanhastakaupungista löytyy useita hyviä hius- ja kauneushoitoloita. Osoitteessa Aia

10, hoitoloita on jopa kaksi – Cinderella Kauneussalonki sekä Anny Ilusalong. Cinderella on avoinna päivittäin ma-pe klo 8–20 sekä la-su klo 9–16. Erikoisuutena tarjolla on hiusten pidennykset sekä tuuheutukset. Myös Anny Ilusalong pitää ovensa avoinna päivittäin, tosin sunnuntaisin vain tilauksesta. Annyn palveluja ovat myös tekokynnet, depilaatio, sekä solarium. Varaus kannattaa tehdä noin pari päivää ennen toivottua aikaa. Suomalaisillekin tutulla Viru kadulla sijaitsee Joe Blascon tuotteita käyttävä Viru kadun kauneussalonki. Make-upin sekä kosmeettisten hoitojen lisäksi tarjolla on manikyyriä ja pedikyyriä sekä CFK-vartalohierontaa. Perushoitoja tarjoaa myös päivittäin avoinna oleva Helena Kauneussalonki osoitteessa Lai 5. Erikoisuutena palveluissa on B.W.-selluliittihoito sekä kehon vakuumihieronta. Vanalinna Ilusalongissa, osoitteessa Apteegi 4, tehdään taidolla muun muassa hiustenpidennyksiä, afropalmikoita sekä kynsien pidennyksiä. Salonki sijaitsee aivan Raatihuoneen torin vieressä. Ilukorrus, osoitteessa Pikk 9 (2.kerros), tarjoaa monipuolisesti kampaamosekä kosmetologipalveluja. Liikkeessä on mahdollisuus myös kestomeikkeihin, tatuointeihin sekä geelipistoksiin. Lisätietoja voi hakea internetistä osoitteesta.

Keskikaupungin kauneuspalveluja Tartu maantiellä, Stockmannin läheisyydessä, sijaitsevat kauneussalongit Ellen, numerossa 6, sekä Star Beauty, numerossa 28. Molemmissa saa teetettyä manikyyrin, pedikyyrin, tekokynnet sekä make-upin. Ellenissä voi lisäksi valita kampauksen tietokoneella tehdyllä kampaustestillä. Stockmannin talossa viidennessä kerroksessa sijaitsee Glacier Laserepilaatio – yksityisklinikka, joka nimensä mukaisesti suorittaa laserepilaatiota. Myös Narva maantiellä sijaitsee kaksi kokeilemisen arvoista hoitolaa: Küünestuudio, toisessa kerroksessa numerossa 4, sekä koko perheen kauneussalonki Sinu Pere, numerossa 63. Küünestuudio on erikoistunut käsien ja kynsien hoitoon. Sinu Pere tarjoaa koko perheelle monipuolisesti kampaamo- ja kauneushoitolapalveluja aina kestomeikistä afropalmikoihin saakka. Sinu Peressä on myös lapsille leikkihuone. Suomalaisille tuttuja ovat Sinine Salong aivan Kaubamajan lähellä osoitteessa Gonsiori 7, sekä Hotelli Radisson SAS:n rakennuksessa sijaitseva Ilusalong Abigail. Molemmissa saa erinomaista ja monipuolista kampaamo- sekä kosmetologipalvelua myös suomenkielellä. Asiakkaan kokonaisvaltaisempaan hyvinvointiin erikoistuu Pärnu mnt 22 sijaitseva Gersi Stiilistuudio. Tyylistudio tarjoaa ammattilaisapua oman tyylin löytämiseksi tai vanhan tyylin muuttamiseksi. Apuna käytetään niin iho-, kampaus- ja väritestejä. ■


T H E B A LT I C G U I D E

HELMIKUU 2004

17

TALLINN

Vuosi 2003 oli Tallinnan matkailulle hyvä Tallinna on jatkuvasti kiinnostava kansainvälistyvä kaupunkikohde.

Ulkomaalaisia matakailijoita saapui Tallinnaan viime vuonna alustavien tilastojen mukaan 4 prosenttia enemmän kuin vuonna 2002. Yöpyvien matkailijoiden määrä kasvoi vieläkin enemmän, noin 6 prosenttia. Viime talven kovat pakkaset ja Suomenlahden laivaliikennettä häirinnyt jäätilanne olivat varmasti tärkeimmät syyt, miksi ensimmäisellä vuosineljänneksellä matkailijamäärät olivat merkittävästi aiempaa pienempiä. Kesällä tilanne normalisoitui ja elokuusta alkaen

on matkailijoita Tallinnaan saapunut joka kuukausi vähintään 10 prosenttia aiempia vuosia enemmän. Etenkin länsieurooppalaisten kiinnostus Viroon on lisääntynyt merkittävästi. Eniten kasvoivat Ruotsista, Iso-Britanniasta, Italiasta ja Norjasta tulleiden turistien määrät. Suomalaisia kävi Tallinnassa koko vuoden aikana hieman aiempaa vähemmän. ■

Tallinn Cardien myynti kasvoi lähes kaksinkertaiseksi Tallinn Card on matkailijan kattava etukortti, jolla pääsee maksutta kymmeniin museoihin ja muihin käyntikohteisiin.

Matkailusivuille uusi karttasovellus Tallinnan virallisille nettisivuille www.tourism.tallinn. ee on avattu uusi interaktiivinen, flash-tekniikkaan perustuva karttasovellus.

Uusi verkkokartta on nopeatoiminen ja selkeä. Matkailukohteita voi hakea joko aiheen tai osoitteen perusteella. Karttaa on helppo liikutella, suurentaa ja pienentää tarpeen mukaan. Myös välimatkoja kohteiden välillä voi mitata. Lisätietoja eri paikoista saa klikkaamalla kartalle ilmestyviä symboleja. Sovellus

mahdollistaa myös kartan tulostamisen halutuilta osiltaan. Tallinnan matkailusivut tarjoavat tietoa viidellä kielellä, suomen lisäksi englanniksi, viroksi, venäjäksi ja ruotsiksi. Viime kuukausien aikana sivuilla on käynyt päivittäin noin 1 650 vierailijaa. ■

Tallinn Card on tullut matkailijoille entistä tutummaksi. Etukortin osti vuonna 2003 yli 10 700 kaupunkituristia. Edellisvuoteen verrattuna määrä oli lähes kaksinkertainen. Kortteja myytiin 50 myyntipisteessä. Reilu kolmannes korteista hankittiin kaupungin Matkailuneuvonnasta, lähes 40 prosenttia hotelleista ja 15 prosenttia satamista. Edellisten vuosien tapaan Tallinn Cardia käytettiin eniten Reisiekspertin virallisille kiertoajeluille osallistumiseen. Kaupunginmuseo, Nigulisten museo ja Kadriorgin linna olivat suosituimpia yksittäisiä käyntikohteita. Talinn Cardin uusi paketti tulee voimaan huhtikuun alussa, jolloin korttien hinnat myös hieman nousevat. Edut säilyvät käytännössä ennallaan ja säästöä kertyy sitä enemmän, mitä enemmän korttia käyttää. Kortin voi ostaa kuudeksi tunniksi tai yhdeksi,

kahdeksi ja kolmeksi vuorokaudeksi. Uudet hinnat ovat vastaavasti 90 kruunua (noin 6 euroa), 250 kruunua (noin 16 euroa), 300 kruunua (noin 19 euroa) ja 350 kruunua (noin 22,5 euroa). Alle 14-vuotiaalle kortit ovat 50 prosenttia halvemmat.Tallinn Cardia julkaisee Tallinnan elinkeinoviraston matkailuosasto. ■ Lisätietoja: www.tallinn.ee/tallincard

Huipputapahtumat Tallinnassa vuonna 2004 11.–14.2. Opiskelijajatsit Tapahtuma järjestetään jo 21. kertaa. Soittajat ja järjestäjät ovat nuoria Jazz-muusikoita. www.tudengijazz.ee

4.–6.6.

12.–14.3. Tanssifestivaali Text & Dance www.saal.ee 20.–25.4. Jazzkaar Jokavuotinen festivaali on kerännyt Tallinnaan jazz-maailman huippunimiä: M-Pact, New Jungle Orchestra, Tania Maria, Metropolitan Jazz Affair jne. www.jazzkaar.ee 23.–24.4. Yrjönpäivän markkinat Myynnissä käsitöitä ja maatilatuotteita sekä luutia ja harjoja Valpurinyöksi. www.folkart.ee 31.5.–9.6. Kansainvälinen musiikkifestivaali Tubin ja hänen aikansa. Kansainvälinen musiikkifestivaali. www.concert.ee

Vanhankaupungin päivät Erilaiset keskiaikaiset perinteet heräävät henkiin, kun Vanhankaupungin päivillä kilpaillaan turnajaisissa ja papukaijanammunnassa sekä valitaan Toukokreivi. Kadut ja aukiot täyttyvät tapahtumista ja vatsansa voi täyttää kaupungin ravintoloissa ja kahviloissa.

18.–24.6. Kansainvälinen kansanperinteen festivaali Baltica Festivaali on järjestetty kansainvälisen festivaalineuvosto CIOFF: n avulla vuoroin Liettuassa, Latviassa ja Virossa vuodesta 1987. Tämä Baltian maiden suurin yhteinen kulttuuriprojekti esittelee ja edistää aitoja perinteitä ja niiden uusia käyttömuotoja. www.folk.kul.ee 2.–4.7.

XXIV Laulujuhlat ja XVII Tanssijuhlat Yleisvirolaisilla laulujuhlilla esiintyvät maan parhaat kuorot. www.laulupidu.ee

6.–11.7. Keskiaikaiset markkinat vanhassakaupungissa Muinaisten mestarien taidot heräävät henkiin vanhankaupungin muurien suojissa. Jalosukuiset kaupunkilaiset käyskentelevät kaduilla, narrit ja muusikot viihdyttävät markkinakojuilla parvehtivaa kansaa. Aitoa keskiajan tunnelmaa, konsertteja, työpajoja, käsityömyyntiä ja ohjelmaa lapsille. www.folkart.ee 7.–11.7. Õllesummer. Pohjoismaiden ja Baltian suurin olutfestivaali eli valtavia oluttelttoja, ”bissebulevardi” ja monipuolista ohjelmaa koko perheelle. www.ollesummer.ee 2.–11.8. XVIII Tallinnan kansainvälinen urkufestivaali. Mahdollisuus kuulla maailman huippu-urkureita. www.concert.ee

15.–19.8. Suomalais-ugrilaisten kansojen IV maailmankongressi. Kaikkia suomalais-ugrilaisia kansoja edustava korkein foorumi. Koulutus ja nykypäivän sosiaalinen kehitys vähem-

mistökielten ja -kulttuurien näkökulmasta ovat kongressin keskustelunaiheita. Kongressin yhteydessä järjestetään erilaisia kulttuuritapahtumia. www.suri.ee/kongress


18 TEKSTI JUKKA ARPONEN

T H E B A LT I C G U I D E

HELMIKUU 2004

TALLINN

Kirkkoja ja historiaa uteliaille kävelijöille Euroopan historiassa eri uskontokunnilla on suuri merkitys. Kirkot olivat aikoinaan kaupunkien tärkeimpiä rakennuksia ja niissä vuosisatainen menneisyys välittyy elävästi nykyihmisille.

Tallinna on euroopalaisesta kirkkohistoriasta kiinnostuneille ainutlaatuinen ”laboratorio”. Uskonnilisia vaikutteita kaupunkiin on virrannut 1200-luvulta alkaen niin idästä, lännestä kuin etelästäkin. Nykyisinkin vanhassakaupungissa toimii pienellä alueella useiden kirkkokuntien seurakuntia. Luterilaisen valtauskonnon rinnalla ortodokseilla, katolisilla ja babtisteilla on omat kirkkonsa. Toompeanmäellä sijaitsee kaksi kiinnostavaa kirkkoa. Ulkoisesti näyttävämpi niistä on Aleksanteri Nevskin katedraali, joka on rakennettu 1800-luvun lopulla venäläistämispolitiikan mukaisesti edustamaan näkyvästi Venäjän kirkkoa Virossa. Kirkko on niin ulkoa kuin sisältä ortodoksiseen tyyliin koristeellinen ja siinä on myös kaupungin mahtavimmat kellot. Niiden oli määrä soida kaikkien muiden kirkkojen kelloja kuuluvammin. Suurin kelloista painaa peräti 15 tonnia. Toinen Toompean kirkoista on luterilaisen uskonnon pääkirkko, joka tunnetaan nimillä Tuomiokirkko ja Neitsyt Marian

kirkko. Tuomiokirko sai nykyisen ulkoasunsa 1700-luvulla, mutta sen vanhimmat osat ovat peräisin 1200-luvulta, jolloin dominikaanimunkit rakentelivat paikalle luostaria. Kirkkoon sisäänmennessään näkee, kuinka ympäröivä katutaso on noussut 1,5 metriä siitä, kun kirkon perustuksia aikoinaan aseteltiin paikoilleen. Sataman lähellä sijaitsevan Olavin kirkon torni oli 1500 luvulla maailman korkein rakennelma. Tuolloin tornin huippu

Kirkontornit ovat nousseet Tallinnan kattoja korkeammalle jo satojen vuosien ajan. Aleksanteri Nevskin katedraali rakennettiin aikoinaan venäläistämispolitiikan mukaisesti kaupungin näkyvimmälle paikalle.

kohosi 159 metriin. Tornia on sittemmin madallettu muutamalla kymmenellä metrillä, mutta silti se kohoaa kaupungin siluetista näkyvänä maamerkkinä niin merelle kuin maallekin. Olavin kirkko onkin Tallinnan suurin keskiaikainen rakennus.

Yksi Baltian vanhimmista kirkkorakennuksista on alakaupungissa sijaitseva Nikolauksen kirkko. Sen rakennustyöt aloittivat saksalaiset kauppiaat 1230luvulla. Saksalainen seurakunta poistui Virosta toisen maailmansodan aikana, minkä jälkeen rakennus muutettiin konsertti- ja näyttelytiloiksi, jollaisina edelleen palvelee. Siellä on esillä muun muas-

sa arvokkaita keskiaikaisia taideteoksia, puuveistoksia ja hopeaesineitä.

Kävylyreittejä uteliaille Edellämainittujen lisäksi Tallinnassa on useita muitakin kiinnostavia kirkkoja. Ne löytyvät helposti esimerkiksi seuraamalla ”Uteliaan kävelyretki Tallinnassa”-opaskirjasen reittiä. Opas maksaa matkailuinfossa 25 kruunua (noin 1,6 euroa). Saatavilla on myös vastaavat oppaat Kadriorgin puisto- ja museoalueesta sekä Alakaupungin ja Toompeanmäen historiallisista käyntikohteista. Kartan ja reittiopastuksen lisäksi kirjasissa on paljon tiivistettyä tietoa Tallinnan historiasta suomenkielellä. ■

”FIRMA TAPAHTUMA VIROSSA?”

emaan k o k n o idät Viro siä! e T e mus.ee a l m e m k y @ u s s m t u ä Ku omia el 07 467 tai elam t t a m u t unoh 372 56 6 + : t u l e t Tiedus

Ideoimme ja toteutamme räätälöityjä tapahtumia, juhlia ja seikkailuita ”avaimet käteen” pohjalta 10–200 vieraalle. Esimerkkejä teemoistamme: • Ohjelmallinen Viron Iltamat -kansanjuhla • Seikkailusuunnistus Vanhassakaupungissa • Linnanjuhlat kartanossa • Munkkilikööri porisee luostarissa Järjestämme myös ohjelmallisia kokousmatkoja. Kaikki elämykselliset tapahtumat Virossa tekee www.elamus.ee


HELMIKUU 2004 TEKSTI JUKKA ARPONEN, KUVAT JAAK KADARIK

T H E B A LT I C G U I D E

19

TALLINN

Kaupunki, joka ei koskaan valmistu Tallinnan kaupunginmuseo sijaitsee sopivasti vanhassakaupungissa entisessä kauppiaan asuinrakennuksessa. Tallinnan kaupunginmuseon näyttely – Kaupunki, joka ei koskaan valmistu – keskittyy kuvaamaan Tallinnan rakentumista nykyiselleen 1000-luvulta alkaen. Museon ensimmäisessä kerroksessa on esillä vanhoja karttoja sekä Sauna kadun 1990-luvun lopulla suoritetuissa arkeologisissa kaivauksissa tehtyjä 1200– 1300 -lukujen löydöksiä. Niiden pohjalta on hahmoteltu tuon ajan Tallinnasta idyllinen kylämiljöö, jossa kotieläimet juoksentelevat pihamailla ja emäntä puuhastelee kotiaskareiden parissa. Satamalla on aina ollut tärkeä merkityksensä Tallinnan historiassa. Museon toisessa kerroksessa upeat vanhojen kauppalaivojen pienoismallit muistuttavat, mistä kaupunkiin alkoi virrata vaurautta keskiajalla. Tallinnasta muodostui tärkeä kauppapaikka, mikä näkyi nopeasti myös katukuvassa uusina asuin- ja liikerakennuksina, linnoituksina sekä yhteiskunnalisten rakenteiden muuttumisena. Noilta ajoilta museossa on paljon esineistöä, etenkin kauppiaiden ja käsityöläisten työvälineitä.

Toisen kerroksen taaimmaisessa huoneessa upeat Ruotsin ja Venäjän hallitsijoiden muotokuvat Juhana Kolmannesta ja Pietari Suuresta alkaen muistuttavat, että Viro on usein joutunut suurvaltojen pelinappulaksi. Tallinnan linnanherrat ovat tulleet vuoroin Saksasta, Ruotsista ja Venäjältä. Museon kolmannessa kerroksessa siirytään viime vuosisadalle. Ensimmäisen maailmansodan tunnelmat on tiivistetty yhteen huoneeseen. Näyttely jatkuu edelleen neljännessä kerroksessa, missä kuvaillaan kaupunkilaisten elämää ja kaupungin kehittymistä 1800-luvulta nykypäiviin. Esillä on huolella tehtyjä interiöörejä tunnettujen virolaisten kodeista eri ajoilta, esimerkiksi runoilija Evald Aavin kulttuurikodin olohuone Viron ensimmäisen itsenäisyyden ajalta. Itsenäisyyspäivää juhlitaan Virossa 24.2. sillä vuonna 1918 kyseisenä päivänä Viro julistautui itsenäiseksi valtioksi. Itsenäisyysjulistustilannetta kuvaava taulu on museossa kunniapaikalla. Neuvostovallan ajalta esineistöä on niukalti. Suomen MTV:n pöllö-logo muistuttaa, mitä kanavaa Tallinnassa katseltiin 1970-80-luvuilla. Näyttelyn tuorein materiaali kertoo uudelleenitsenäistymiseen johtaneista tapahtumista. ■ Tallinnan kaupunginmuseo, Vene 17. Puh +372 6 446 553, www.linnamuuseum.ee Avoinna: 1.11–29.2 ke–ma 11–17.30, 1.3–31.10 ke–ma 10.30–17.30.

Heureka, minä keksin sen! Monien arkisien ilmiöiden tieteelliset selitykset paljastuvat hauskasti ja havainnollisesti Tallinnan tiede- ja teknologiakeskuksessa. Tarjolla on myös oivaltamisen iloa. Tallinnan tiede- ja teknologiakeskus sijaitsee vanhassa teollisuusrakennuksessa lähellä Linnahallin satamaa. Näyttelytiloja keskuksessa on kolmessa kerroksessa. Katutason suuressa hallissa huomion keskipisteenä on energiatalous. Neuvostoaikaisten massiivisien voimalalaitteiden ympärille on koottu paljon interaktiivisia näyttelyesineitä, joiden avulla vierailijoille tarjotaan hauskoja oivalluksia sekä eksaktia tietoutta. Hiekkamyrsky lasikaapissa, mystinen plasmapallo ja peilien avulla toteutetut illuusiot ovat viihdyttävimpiä yksittäisiä laitteita. Näyttäviä salamademonstraatioita järjestetään tiistai- ja torstai-iltapäivisin. Muut näyttelytilat löytyvät katutason alapuolelta. Niissä järjestetään vaihtuvia näyttelyjä. Tällä hetkellä meneillään on Archimedes-näyttely, jossa havainnolistetaan veteen liittyviä ilmiöitä. Kreikkalaista keksijää ja filosofia markkeerava torso kylpyam-

meessa palauttaa mieleen tilantteen, jossa Archimedeksen kerrotaan huudahtaneen Heureka! Archimedeksen laki oli syntynyt. Hääl ja heli -näyttely enemminkin kuuluu kuin näkyy. Musiikista ja arkielämästä tuttuihin sointuihin, hälyyn, huminaan ja hiljaisuuteen tutustutaan aaltoliikkeenä, resonanssina ja taajuuksina. Robotiikkaosastolla puhuva pää ja kedon kukat reagoivat liikkeeseen, kuntopyörän liike siirtyy mekaaniseen polkijaan ja kauko-ohjaimella voi liikutella pieniä ”ötököitä”. Jos keskuksen ovi on kiinni aukioloaikana, soita ovikelloa. ■ Tallinnan tiede- ja teknologiakeskus, Põhja puiestee 29. Puh +372 715 2650, www.energiakeskus.ee Avoinna: 01.09–31.05 ma–la 10–17 ja 01.06–31.08 ma–pe 10–17

Viinejä ja sikareja tyylikkäästi vinteillä ja kellareissa Täysi lasti viinaa ja kartonki tupakkaa, siinä vodkaturistin perinteiset tuomiset ulkomaanmatkalta. Vaihtoehtoinen kokonaisuus voisi olla pari pulloa laatuviinejä sekä laatikko käsintehtyjä kuubalaisia sikareja.

Tallinnassa on useita korkeatasoisia viini sekä sikaarimyymälöitä, joiden yhdeydessä olevissa ravintoloissa ja salongeissa tuotteita voi testata paikan päällä. Gloria Veinikelder on yksi Tallinnan vanhimmista vinoteekeista. Loistavat valikoimat viinejä ja muitakin alkoholijuomia löytyvät historiallisesta holvikellarista, joka virittää mielen sekä kielen viinien tutkiskeluun ja maisteluun otolliseen tunnelmaan. Gloria on myös yksi kaupungin parhaista illallisravintoloista. Paitsi kellariin sopi viini myös vintille. Vinoteek Caballero sijaitsee Merepuiesteen varrella entisöidyn rakennuksen viidennessä kerroksessa. Tyylikkäästi sisustetun ravintolan puupöytien ääressä viinejä maistellessa voi ihastella upeita näköaloja. Veinipööning vilkkaalla Viru-kadulla on varsinainen viinivintti. Kotoisan ullakkotilan sisustus tuo mieleen menneen maailman. Vanhanmalliset sohvat, tuolit ja divaanit tarjoavat viinien ystäville lokoisat oltavat.

Vinoteekki Kolme Näoga Mees on saanut nimensä vanhasta legendasta. Tarun mukaan Kuninga-kadun ensimmäistä rakennusta on keskiajalta lähtien vartioinut kolmikasvoinen haamu. Ravintolan sisustus barokkitakkoineen luo viiniiltaan lähes hartaan tunnelman.

Sikarihuoneet Virossa tupakkatuotteet ovat verotussyistä edullisia. Sikarejen ystäville myös valikoimat ovat loistavat. Kuubalaisten sikarien virallisen vientiyhtiön, Habanosin, myyntipisteitä on Tallinnassa Linnahallissa (Copterlinen myymälä), SAS Radissonissa ja Dunkrikadulla, jonka La Casa on valikoimiltaan paras. Siellä on myös viihtyisä salonki, jossa nahkasohvalla voi poltella rauhassa kahvin ja konjakin kera legendaarisia sikarimerkkejä. Raatihuoneen torilla sijaitseva Sigari Maja on kaupungin tyylikkäimpiä klubeja.

Se on myös Davidoffin erikoismyymälä. Laatukriteereiltään ehkä maailman vaativimman sikarimerkin edustaminen edellyttää vastaavaa tasoa puitteilta sekä palvelulta. Sigari Majassa asiat ovat kunnossa. Ilmapiiri on kansainvälisen ylellinen. Glorian viinikellarin vieressä sijaitseva Tabacalera on edellisä selkeämmin kauppa. Edulliset hinnat sekä hyvä valikoima sikareja monista maista ovat hyviä syitä poiketa ostoksilleTabacaleraan. ■ Vinoteek Caballero Mere pst. 6e, www.grape.ee Kolme Näoga Mees Kuninga 1 Veinipööning Viru 18 Gloria Veinikelder Müürivahe 2, www.gloria.ee Tabacalera, Müürivahe 2, www.hot.ee/tabacalera La Casa del Habano, Dunkri 2. www.havanas.ee Davidoff Sigari Maja, Raekoja Plats 16


20 TEKSTI JUKKA ARPONEN, KUVAT JAAK KADARIK

Anatomian oppitunti Terveydenhoitomuseon näyttelyssä myös ajankohtaisella terveystiedolla on näkyvä osansa.

Viron terveydenhoitomuseon perusnäyttely esittelee ihmisen elimistöä. Missä ihmisen maksa tarkalleen on, entä munuaiset, kilpirauhanen, umpilisäke, perna tai haima? Läpinäkyvä lasinen nainen museon auditoriossa on mielenkiintoinen opetusväline. Nappeja painamalla eri elimiin ja kehon osiin syttyy valo, jolloin niiden sijainti tulee täysin selväksi. Museon ensimmäiseen kerrokseen on koottu luurangosta lähtien ihmiskehon toimintaa havainnolistavia malleja. Omien aistiensa herkkyyttä pääsee kokeilemaan esimerkiksi näkö- ja reaktiotesteillä. Terveydenhoullon historiaan tutustutaan muun muassa hammaslääkäreiden välineistön ja gynegologin tutkimustuolien avulla. Ylemmässä näyttelykerroksessa vierailijat johdatellaan perinnöllisyyden saloihin. Hedelmöittyminen, raskaus ja syntymä

esitellään selkeästi vaiheittain. Konkreettisesti raskaanaoloa voi kokeilla ”vatsarepulla”, joka vastaa raskauden loppuvaiheessa odottavan äidin kantamaa painolastia. Uusimpana tietona esillä on 100 miljoonaa kertainen suurennos DNA-molekyylistä sekä genetiikan perusteita. Alkoholin, tupakan ja huumeiden aiheuttamia terveyshaittoja esitellään laajasti. Tupakoinnin lopettamista harkitsevan kannattaakin käydä hakemassa lisämotivaatiota museosta, sillä pitkään tupakoineen keuhkojen malli konkretisoi mielikuvan siitä, miten terva ihmiselimistöön vaikuttaa. Sukupuolitautien esittelyyn ja ennaltaehkäisyyn uhrataan museossa paljon tilaa, mikä osaltaan kertoo, mikä on virolaisen terveydenhuollon suurin ongelma tänä päivänä. Lisäksi terveydenhoitomuseon yhteydessä on näyttelytila, jossa järjestetään säännöllisesti vaihtuvia taidenäyttelyjä. ■ Viron terveydenhoitomuseo, Lai 28/30. Puh +372 641 1732, www.tervishoiumuuseum.ee Avoinna: ti–la 11–18.

T H E B A LT I C G U I D E

TALLINN

HELMIKUU 2004


T H E B A LT I C G U I D E

HELMIKUU 2004

21

TALLINN

Kaupungin yössä TEKSTI JUKKA ARPONEN, KUVAT JAAK KADARIK

Tallinna on kaupunki, joka ei koskaan nuku. Monille päivä alkaakin vasta, kun muut menevät nukkumaan.

Talinnan yksi merkittävimmistä matkailuvalteista ovat kaupungin ravintolat. Edullinen hintataso ja monipuolisuus tarjoavat turisteille miellyttäviä hetkiä hyvän ruuan ja viihteen merkeissä. Suurin osa Tallinnan ravintoloista löytyy vanhastakaupungista. Siellä myös yöelämä on vilkkainta. Ruokaravintolat ja bailupaikat sijaitsevat lähellä toisiaan, mikä tekee paikasta toiseen siirtymisen helpoksi. Tallinnan yössä ei tarvitsekkaan viettää iltaa yhdessä baarissa, vaan voi liikkua mielen mukaan tarkastamassa, missä meininki eniten miellyttää. Viikonloppuisin meno on parhaimmillaan, mutta kaikkina iltoina jostakin löytää kanssajuhlijoita. Yksinhän ei viihdy kukaan.

Pubeja ja trendipaikkoja Tallinnan baarit ja pubit ovat avoinna arkisin ainakin puolille öin ja viikonloppuisin pari tuntia pidempään. Molly Malones kannattaa aina käydä tarkistamassa, samoin Club Havanna. Niissä on usein livemusiikkia ja tunnelma katossa. Wellington Pubissa voi käydä lukemassa päivän suomalaiset iltalehdet parin Sakun lomassa. Mc Cools, Nimega Baar ja Nimeta Baar ovat moderneja pubeja, joissa käy myös paljon paikallisa bailaajia. Saku Sops taas on urheiluväen oma pubi, jossa seurataan jalkapalloa, koripalloa ja kansainvälisiä tapahtumia jatkuvasti. Trendipaikan maineen ovat hankkineet Moskva, Kaheksa ja Café VS. Samaan sarjaan kuuluu Pegasus, jossa myös paikalliset muotitietoiset nuoret kohtaavat viikonloppuisin. Ja kun puhutaan Tallinnan yöelämästä, ei Viru-hotellin Cafe Amigoa voi olla mainitsematta. Siellä on usein huip-

puesiintyjiä ja takuuvarmasti aina ihmisiä pikkutunneille saakka. Panimoravintola Beer House on myös mainio menomesta. Oivallisten omien oluidensa ansiosta Beer House on yksi turistien suosikkiravintoloista, mutta usein siellä tapaa myös virolaisia alan harrastajia. Teemaravintola Woodstock tarjoilee taas 1960-70-lukujen hengessä juomaa, rauhaa ja rock´n rollia. Niille, jotka olivat nuoria Kekkosen aikaan, on luvassa nostalgisia hetkiä. Woodstock on auki tarvittaessa koko yön, kuten Club Avenüükin ja muutamat muut keskustan baarit. Tässä vain muutamia Tallinnan kymmenistä ravintoloista, joissa kannattaa piipahtaa, mikäli hakee aktiivista iltamenoa. Näiden lisäksi kaupungissa on muun muassa useita turistien suosimia yökerhoja ja kasinoita. Kuljeskelemalla keskustassa, kyselemällä ja poikkeamalla sinne, mistä kuuluu kovin meteli, löytää aina parhaat menopaikat. ■ Café VS, Pärnu mnt. 28, www.cafevs.ee Kaheksa, Vana-Posti 8 Moskva, Vabaduse väljak 10, www.moskva.ee Pegasus, Harju 1, www.restoranpegasus.ee Beer House, Dunkri 5, www.beerhouse.ee Woodstock, Tatari 6, www.woodstock.ee Club Havana, Pikk 11, www.jjj-bars.com Molly Malones, Mündi 2, www.jjj-bars.com Nimega Baar, Suur-Karja 13, www.jjj-bars.com Nimeta Baar, Suur-Karja 4, www.nimetabaar.ee McCools, Pärnu mnt. ja Suur-Karja-katujen kulmassa, www.jjj-bars.com Café Amigo, Viru väljak 4, www.viru.ee Club Avenüü, Suur-Karja 10, www.clubavenue.ee. Saku Sops Pubi, Estonia pst 3/5

TEKSTI JUKKA ARPONEN, KUVAT JAAK KADARIK

Suurta ja mahtavaa neuvostoarkkitehtuuria Viro liitettiin osaksi Neuvostoliittoa vuonna 1944, minkä jälkeen neuvostovaltaa kesti lähes 50 vuotta. Pitkä miehitysajanjakso näkyy edelleen Tallinnan kaupunkikuvassa. Matkailijoille, joita lähimenneisyys ja etenkin Neuvostoliiton historia kiinnostavat, löytyy Tallinnasta useita ”pakollisia”käyntikohteita. KGB, kolme kirjainta, jotka herättävät monien virolaisien mielissä katkeria muistoja. Neuvostoajalla Tallinnan pelätyin rakennus sijaitsi Pikk 59:n ja Pagari 1:n kulmassa. Se oli turvallisuuspoliisi NKVD:n, myöhemmin KGB:n, päämaja, jossa kuulusteltiin kansanvihollisina vangittuja henkilöitä. Sieltä monen ”syntinsä” tunnustaneen matka jatkui Siperian vankileireille. Kyltti talon seinässä kertoo: ”Tässä rakennuksessa toimi miehitysvallan turvallisuuspalvelu. Tuhansien virolaisten kärsimysten tie alkoi täältä.”Vieressä sijaitsevan Olavin kirkon tornia KGB käytti radiomastona.

Betoniset monumentit Vuoden 1980 Moskovan olympialaisten purjehdukset järjestettiin Tallinnan edustalla. Kisoja varten valmistui kaupunkiin monia neuvostovaltaa uhoavia, raskaista betonielementeistä rakennettuja monumentaalisia rakennuksia. Pengerretty Piritan purjehdusstadion on yksi hyvä esimerkki, valtava Linnahalli toinen. Linnahallissa on matkustajaterminaalien lisäksi jääkiekkokaukalo ja konserttisali, mutta kuten monet aikansa rakennukset, sekin rapistuu nopeasti. Kauemmaksi näkyvä neuvostomonumentti Tallinnassa on TV-torni.

Se edustaa neuvostoliittolaista rakennustaitoa parhaimmillaan. Tornikin valmistui sopivasti vuonna 1980, ja sen vieraille avoin näköalatasanne on 170 metriä korkealla. Tyylipuhdas neuvostosisustus sekä näköalat Suomeen asti, tekevät siitä ainutlaatuisen käyntikohteen. Aikaisempana neuvostomonumenttina voitanee pitää Kadriorgin Laulukenttää, jota valmistuessaan vuonna 1960 juhlittiin modernistisena edistysaskeleena. Se toimi myöhemmin Viron uudelleen itsenäistymiseen liittyvien kansalaiskokoontumisien yhtenä päänäyttämönä. Neuvostorakentamisen tyylisuunnista Stalinistisen arkkitehtuurin paras näyte Tallinnassa on Meriupseerien talo (Mere pst. 5) vuodelta 1954. Rakennus jäljittelee Pietarin empireä. Sirppi ja vasara kuuluivat ajan mahtipontiseen tyyliin kunniapaikalle julkisivun yläosaan. Oma lukunsa ovat sitten sosialistista käytännöllisyyttä edustavat Tallinnan lähiöt, joista tunnetuin on 80-luvulla rakennettu Lasnamäki. Muita neuvostoajasta muistuttavia kohteita Tallinnassa ovat muun muassa pommitusten rauniot Harju-kadun varrella, Pirita-tien sotamuistomerkki ja Neuvostosotilaan muistomerkki Kansalliskirjaston edessä. ■


22

T H E B A LT I C G U I D E

TEKSTI ANTTI SARASMO, KUVAT VIRON MERIMUSEO

HELMIKUU 2004

Viro tutuksi

Viron vapaussodan aikana taisteltiin myös Suomenlahden vesillä. Purjehduskautta riitti niin kauan kuin laivat pystyivät merellä liikkumaan.

Syystalvista merisotaa Suomenlahdella Viron Vapaussodassa Suomenlahdella purjehdittiin aivan tammikuun loppuun, vasta sitten meri oli niin jäässä, etteivät tuonaikaiset sotalaivat pystyneet oikein liikkumaan ilman jäämurtajien apua. Ja Viron voimakkain jäänmurtaja oli suomalaisten sotasaaliina. Jäänmurtaja Suur Tõll on nykyään museolaivana Tallinnan satamassa. Aikoinaan se oli lähivesien tehokkain ja nykyaikaisin jäänmurtaja. Ensimmäisen maailmansodan pyörteissä se siirtyi yhdestä Tsaari-Venäjän sotasatamasta toiseen, eli Tallinnasta Helsinkiin. Helsingissä se joutui sitten suomalaisten käsiin ja nimettiin Väinämöiseksi. Pitkään joutuivat virolaiset neuvottelemaan ja painostamaan ennen kuin suomalaiset hieman vastentahtoisesti luopuivat mainiosta jäänmurtajasta. Takaisin oikeiden omistajien käsiin Suur Tõll pääsi vasta 1920-luvulla. Meri jäätyi ja sotalaivat jäivät satamiin. Virolle oli onneksi, että Suomenlahti jäätyi aikaisemmin lahden perältä, Pietarista ja Kronstatista kuin Tallinnasta. Tämä helpotti Viron sotilaallista asemaa suuresti.

Viron Vapaussota alkoi tappioin Viro julistautui itsenäiseksi 24.2.1918. Venäjän armeija oli juuri vetäytynyt Virosta ja Tallinnasta ja niitä seuraava hyökkääjä, Saksan armeija ei ollut vielä ehtinyt paikalle. Viron kaikkien ensimmäistä itsenäisyyttä kesti pari päivää, sitten saksalaiset miehittivät Viron. Saksa puolestaan hävisi ensimmäisen maailmansodan 11.11.1918, jolloin astui voimaan aselepo kaikilla Euroopan rintamilla. Virossa väliaikainen hallitus tuli esiin piilopaikoistaan ja otti valtion ohjat käsiinsä. Venäjän reuna-alueilla poliittinen ja sotilaallinen tilanne oli selkeä vain Suomessa. Entinen autonominen suurruhtinaskunta oli julistautunut itsenäiseksi jo miltei vuotta aikaisemmin, se itsenäisyys oli tunnustettu ja suomalaiset olivat sotilaallisesti riittävän voimakkaita puolustamaan itsenäisyyttään. Toinen oli tilanne Venäjän rajaoblasteissa, niitä yritettiin nyt saada takaisin Venäjän yhteyteen. Neuvosto-Venäjän joukot yrittivät jo 22.11.1918 valloittaa Narvan, mutta

paikalla vielä olleet saksalaiset joukot torjuivat hyökkäyksen. Virolaisetkin olivat päättäneet puolustaa itsenäisyyttään ja Vapaussota alkoi virolaisille virallisesti 28.11.1918, jolloin virolaiset joukot puolustivat Narvaa, mutta joutuivat perääntymään. Alkoi virolaisten tappiokierre, joka jatkui vajaassa kuukaudessa miltei Tallinnan porteille.

Pitkan komentama Viron laivasto sai vielä vahvistusta, kun englantilaiset kaappasivat matalikolle ajaneen venäläisen hävittäjän ja luovuttivat sen Virolle. Pitkan sotilasura oli aika nousujohteinen, aliluutnanttina laivaston komentajaksi ja vuoden sisällä yleneminen kontra-amiraaliksi. Ansioista ura urkeni, sen verran aikaansaava mies Pitka oli.

Nopeasti ylennyt

Maihinnousuja talvisella Suomenlahdella

Virossa vaikutti merikapteeni Johan Pitka (1872-1944). Sotilaskoulutukseltaan Pitka oli laivaston reservin aliluutnantti, mutta kova mies organisoimaan. Aluksi merikapteeni Pitka soti maarintamalla. Hän organisoi panssarijunien rakentamisen Tallinnan tehtailla ja myös johti junia taistelussa joulukuun aikana. Virolla oli myös pari sotalaivaa. Suurempi oli Tallinnan telakalla saksalaisten käsiin jäänyt ”tykkilaiva” Lembit ja toinen oli aseistettu merivartioalus. Näillä laivoilla Pitka aloitti merisodan. Neuvosto-Venäjän laivasto oli kärsinyt vallankumouksen levottomuuksista, mutta se oli niin mahtava sotavoima, että heikentyneenäkin se olisi ilman muuta upottanut kohdatessaan koko Viron kaksilaivaisen laivaston.Virolaiset saivatkin tukea ulkomailta. Englantilainen laivasto-osasto tuli Itämerelle ja sen osa otti tukikohdakseen Tallinnan. Englantilaisten antama selustatuki tekikin virolaisten merisodan mahdolliseksi.

Viron laivastolla ei ollut kykyä eikä tarvetta lähteä haastamaan Neuvosto-Venäjän laivastoa. Sen sijaan tilanne maarintamilla oli kriittinen, erityisesti Suomenlahden etelärannalla. Pitka käyttikin laivojaan maihinnousuihin vihollisen selustaan. Ajettiin johonkin satamaan tai kalastajakylään. Ammuttiin rannalle laivojen tykeillä ja laskettiin maihin pieniä maihinnousujoukkoja. Kovaa vastarintaa ei yleensä kohdattu, epätarkkanakin laivatykkien tuli oli sen verran pelottavaa, että rannan puolustajat yleensä vetäytyivät. Sotasaaliitkaan eivät olleet suuren suuria, ehkä jokunen konekivääri, kenttäpuhelimia ja kivääreitä. Mutta olipahan saatu edes joitain aikaiseksi. Yleiseen sotatilanteeseen maihinnousuilla oli suuri merkitys. Hyökkääjä joutui irrottamaan joukkojaan selustaansa rannikon suojeluun ja kaikki rantaa vahtineet sotilaat olivat poissa rintamilta.

Maihinnousuilla pyrittiin siihen, että maihin nousijat olisivat saaneet yhteyden maarintamilla taisteleviin joukkoihin, mutta tässä ei aluksi onnistuttu. Virolaiset joukot perääntyivät ylivoimaisen vihollisen edestä sen verran nopsaan, että pari kertaa myöhästyttiin pahasti ja toisaalta ei niiden maihin nousseiden osastojen sotilaallisen osaamisen taso ollut samalla korkeudella kuin taisteluhenki. Tilanne muuttui vasta sitten, kun Viroon tuli ensimmäinen suomalainen vapaaehtoisosasto, Ekströmin pataljoona. Suomalaiset tulivat vuodenvaihteessa 1918-19 ja sotatilanne alkoi jo silloin kääntyä virolaisten eduksi. Neuvosto-Venäjän Viroa vastaan keskittämät voimat eivät sittenkään olleet riittävät. Suomalaisten suurin ansio oli yleisen taisteluhengen kohottaminen, apu sai virolaiset uskomaan voittoon ja taistelemaan päättäväisemmin. Vähäinen merkitys ei myöskään ollut veljeskansan ylpeydellä, Viron vapauttamisen kunniaa ei haluttu antaa suomalaisille ja niin Viron armeijaan alkoi virrata vapaaehtoisia. Yhdessä ratkaisevassa maihinnousussa suomalaisetkin olivat mukana. Virolaiset alkoivat vastahyökkäyksen 8.1.1919 ja samaan aikaan teki laivasto maihinnousun Loksaan. Ensimmäisenä rantaan vietiin veneillä suomalainen vapaaehtoiskomppania ja sen jälkeen virolaiset joukot. Maihinnousuosaston vahvuus oli 300 miestä,

joista 200 oli suomalaisia. Nyt saatiin jo menestystä ja yhteys maarintamalla taisteleviin joukkoihin. Suomalaiset jäivät maarintamalle ja liittyivät Viron 4. rykmentissä jo taisteleviin suomalaisyksiköihin. Viron ”merijalkaväki”palasi laivoille. Seuraava ja viimeinen maihinnousu mihin suomalaiset ottivat osaa tapahtui 17.1.1919. Maihinnousu tehtiin kauas vihollisen selustaan, Narva-Joensuun kylpyläkaupunkiin. Maihin nousi suomalaiskomppania ja virolainen koulupoikien suojeluskuntaosasto. Käytiin kiivaitakin taisteluita, mutta jo seuraavana päivänä maihin nousseet ja maarintamalla taistelleet suomalaisosastot kohtasivat Narvassa, joka valloitettiin.

Jäät hiljensivät meririntaman Pitka ja hänen laivastonsa jatkoivat Viron maavoimien tukemista taisteluissa ”Viron Inkerinmaasta”eli Suomenlahden etelärannikosta muutaman kymmenen kilometrin leveydeltä Narva-joesta itään. Suomalaiset eivät näihin taisteluihin osallistuneet, sillä oli sovittu, että suomalaiset eivät etene Narva-jokea kauemmaksi. Suomenlahti oli jo nopeasti jäätymässä ja viimeiset virolaiset sotapurjehdukset tehtiin tammikuun lopussa. Seuraavana kesänä Viron laivasto toimi lähinnä Riian lahdella, jossa taisteltiin baltiansaksalaisia ja saksalaisia vapaajoukkoja vastaan Landswehrin sodassa. Paljoa tekemistä laivastolla ei siinä sodassa ollut. Merisotahistoriaan jäi kuitenkin maailman ainoa yritys tehdä maihinnousu panssarijunalla. Temppu melkein onnistui, proomu jossa juna oli saatiin vedettyä oikeaan kohtaan, mutta puinen laituri jossa oli pistoraide aivan vesirajaan asti ehdittiin sytyttää tuleen ennen kuin rantaan päästiin. Panssarijunaproomu hinattiin sitten takaisin Tallinnaan. Viron vapaussota päättyi käytännössä vuoden 1919 lopussa. Aselepo NeuvostoVenäjän kanssa astui voimaan 3.1.1920 ja varsinainen rauhansopimus solmittiin Tartossa 2.2.1920. ■


HELMIKUU 2004

T H E B A LT I C G U I D E

mmm

23

Jos haluat saada yrityksesi, ravintolasi tai muita tietoja MMM-palstalle, ota yhteyttä Pille Luik puh. +372 6013 335, fax +372 6013 324. Hinta 1800 EEK.

mitä missä milloin

© The Baltic Guide

Tatari 53 Hotelli

hotellit ja kokoustilat Tallinna ja Pohjois-Viro Academic Hostel Akadeemia tee 11, puh. +372 6 202 275, fax +372 6 202 276, e-mail: info@academichostel.com, www.academichostel.com. 180 huonetta, 216 paikkaa. Kahden hengen huone 486 kruunua. Huoneissa TV, internetyhteys. Huoneet ovat äskettäin valmistuneita, hiljaisia ja puhtaita. Hotelli on Tehnikaülikoolin yliopiston kylässä 15 minuutin matkan päässä keskikaupungista.

Dzingel hotelli Männiku tee 89, puh. +372 6 105 201, fax +372 6 105 245, e-mail: hotell@dzingel.ee, www.dzingel.ee. Bussit nro. 5, 32, 57 pysäkki “Kerese”. Keskikaupungista 6 km päässä. Huoneiden hinnat alkaen 490 EEK. Seitsemän kokustilaa ja grilliravintola Grill 89.

OldHouse apartments/guesthouse

Tatari 53, Tallinn, puh. +372 6 405 150, fax +372 6 405 151, e-mail: info@tatari53.ee, www.tatari53.ee. Tatari 53 Hotelli on upouusi, keskustan rauhallisessa osassa sijaitseva turistiluokan hotelli, joka on tarkoitettu ensisijaisesti asiakkaille, jotka arvostavat ystävällistä, ammattitaitoista ja yksilöllistä palvelua sekä edullisia hintoja. Hotelli sijaitsee kävelymatkan etäisyydellä kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä, mukaan lukien Vanhakaupunki. Hotellissa on 36 valoisaa huonetta, joista 25 kahden hengen huoneita ja 11 ekstra leveällä vuoteella, yhden hengen huoneita. Hotellissa on myös huoneet tupakoimattomille, allergikoille ja liikuntavammaisille. Kaikissa huoneissa on kirjoituspöytä, kaapeli-TV, puhelin sekä kylpyhuone jossa lattialämmitys.

Lääne-Virumaa Kohala Mõis, Kreenika OÜ Kohalan kylä, Sõmerun kunta, Lääne-Virumaa, puh. +372 32 57 796, GSM +372 56 467 760 , fax +372 32 57 797, e–mail: kohalamois@kohalamois.ee, www. kohalamois.ee. Kauniin luonnon keskellä olevassa Kohalan kartanossa voi järjestää koulutustapahtumia, seminaareja ja yritysten juhlia. Kartanon yhteydessä on 30-paikkainen hotelli, ravintola ja laadukkaat saunatilat takkahuoneineen. Paikan rauhallinen ja häiriötön ilmapiiri takaavat tilaisuuden onnistumisen. Uskomattoman hienossa historiallisessa ympäristössä jokainen vieras voi tuntea miltä tuntuu olla kartanonherra tai -rouva. Kokousmatkaohjelmaan voi yhdistää esimerkiksi seikkailullisen metsäpelin tai ratsastusretken islannin poneilla. Tervetuloa luoksemme viettämään onnistunut loma- tai kokousmatka!

Uus 22 (vanhassa kaupungissa), puh. +372 6 411 464, e-mail: info@oldhouse. ee, www.oldhouse.ee. Pieni kotoisa paikka Tallinnan keskustassa, satamaan vain 300 metriä. Edulliset hinnat, alk. 290 kr.

Hostelli Beata Tallinnan Vanhassakaupungissa, osoitteessa Uus-katu 26 sijainnut hostelli on muuttanut uusiin tyylikkäisiin tiloihin! Uus 35, puh. +372 6 411 171, 15 paikkaa, Viru 4, puh. +372 6 209 223, 20 paikkaa. Yövy edullisesti Tallinnan Vanhassakaupungissa!

Tartto ja Etelä-Viro

Saku kartano

Tampere Maja

Juubelitammede tee 4, 75501 Saku, Harjumaa, puh. +372 6 728 540, e-mail: mois@sakumaja.ee,www.sakumaja.ee/ sakumois.html. Loma- ja seminaarikeskus. Pitopalvelu, majoitus, tilojen vuokraus, ruokailut, kahvila, pubi, kaksi suomalaista saunaa, tutustumiskäynti kartanossa, Urheilu- ja ajanvietemahdollisuuksia Sakussa, valmiita paketteja: Uinti, kuntosali, jousiammunta, ratsastus, ATV-ajo, tutustumiskäynnit Saku oluttehtaaseen.

Jaani 4, Tartto, puh +372 7 386 300, e-mail: maja@tamperemaja.ee, www. tamperemaja.ee. Viihtyisä majapaikka on aivan Tarton keskustassa. 12 vuodepaikkaa. Sauna, kokoustiloja, valvottu sisäpiha autolle. Suomenkielinen palvelu.

Rotermanni Hotelli Mere pst 6 a, puh. +372 6 137 900, fax +3726 137 999, www.rotermanni.ee. Keskikaupungissa.

Hotelli Skåne Kopli 2c, puh. +372 6 678 300, fax +372 6 678 301, e-mail: skane@nordichotels.ee, www.nordichotels.ee. Hotelli Skåne sijaitsee Tallinnan Vanhankaupungin välittömässä läheisyydessä. Suotuisa sijaintipaikka mahdollistaa nopean pääsemisen sekä Vanhankaupunkiin että satamaan. Ensimmäisessä kerroksessa vastaanotto ja ravintola, hotellihuoneet sijaitsevat toisessa ja kolmannessa kerroksessa. Hotellissa on 38 huonetta, joista 10 on yhden hengen huoneita, 17 kahdella sängyllä kahden hengen huoneita ja 11 parisängyllä kahden hengen huoneita. Tarvittaessa saa huoneeseen sijoittaa lisävuoteen. Hotellissa on huoneet tupakoimattomille ja allergikoille. Jokaisessa huonessa on WC, suihku, suoravalintapuhelin ja TV.

Kure Turismitalu Tallinna–Tartto maantieltä 200 m, Tartosta 7 km. puh./fax +372 7 494 705, GSM +372 50 474 12, +372 55 996 456, e–mail: kuretalu@kuretalu.ee, www.kuretalu.ee. Tilauksesta ryhmille nopea ruokailu. 30 henkilölle huoneet, joissa WC ja suihku. Huone ja aamiainen yhdelle ihmiselle maksaa 300 kr, kahdelle 500–600 kr, ryhmille (alk. 15 ihmistä) 220 kr. Hintoihin lisätään alv. Meillä on 26 -paikkainen kokoushuone, 50- paikkainen sali, baari, sauna, autokaravaanien paikat. Tarvitaessa kuljetus paikan päälle Tartosta tai Tallinnasta, myös kiertoajellut pieniryhmille ympäri Viroa (8 henkeä). Esim. haku Tallinnasta 800 kr.

Kesklinna Hotell Lipuväljak 11, Otepää, puh.+372 76 55 095, +372 55 77 414. Olemme Viron talvikaupungissa, Otepäällä. Hotellissa on yhdeksän kahden hengen huonetta, yksi kolmen hengen huone, sviitti ja sauna. Seminarien ja kokousten pitämiseen 20 paikkainen takkahuone. Mahdollisuus vuokrata koko talo! Jokaisessa huoneesa SAT-TV ja kylpyhuone. Valvottu pysäköintipaikka. Hotellin vieressä yökerho ja useita ravintoloita. Tule perhe- tai liikematkalle!

Marjan Maja Ranna kylä, Palan kunta, Jõgevan maakunta, puh/fax +372 77 65 366, GSM +372 52 85 943, e-mail: marja@marjanmaja.com, www.marjanmaja.com. Suomalainen B&B Majatalo Peipsin äärellä. 6 huonetta, 14 vuodepaikkaa. Tervetuloa!

Pärnu ja Pärnumaa Maritime Hotelli Seedri 4, 80010, Pärnu, puh. +372 44 789 10, fax +372 44 789 04, e-mail: maritime@www.ee, www.pergohotels.ee. Viihtyisä 70-paikkainen hotelli Pärnun keskustan tuntumassa, lyhyen matkan päässä rannalta. Hotellissa on ravintola, kokoustilat 40:lle hengelle sekä maksuton pysäköinti hotellin asiakaille. Hinnat 790–990 kr./huone.

Best Western Hotel Pärnu Rüütli 44, 80010, Pärnu, puh. +372 44 789 11, fax +372 44 789 05, e-mail: hotparnu@www. ee, www.pergohotels.ee. Nykyaikainen kolmen tähden hotelli aivain kaupungin keskustassa. 80 huonetta. Huoneissa puhelin, TV, minibaari, hiusten-kuivaaja, korttilukko ja mahdollisuus kytkeä modeemi. Embecke a’la carte ravintola ja pianobaari palvelevat joka päivä 12–24. Huoneet tupakoimattomille, allergikoille ja liikuntarajotteisille. Kokoustiloja 4–70 hengelle, 2 saunaa porealtaineen, kuntosali, hieroja, kosmetologi, parturi-kampaamo, solarium, jalkahoito ja matkatoimisto. Hinnat alk. 1100 kr./huone.

Strand SPA & Conference Hotel A.H. Tammsaare 35, Pärnu, puh. +372 44 753 70, fax +372 44 753 71, e–mail: sales@strand.ee Hotellissa 187 huonetta, normaalit ja businessluokan huoneet yhdelle tai kahdelle henkilölle, junior- Marine de Lux -ja Admiral -sviitit. Huoneissa puhelin, tv, suihku, wc. Huoneet tupakoimattomille ja allergikoille asiakkaille. Brasserie ja lobby-baari avoinna 12–24. Seitsemän erikokoista konferenssisalia

5–500 henkilölle, kauneushoitola, kampaamo, kosmetologi, manikyyri, pedikyyri, solarium, hieroja ja yrttikylvyt. Hotellin 5. kerroksessa sijaitsevasta yökerhosta Cafe Marina avatuu lumoava näköala Pärnun lahdelle. StrandSpa - saunat, hierontaallas, lastenallas ja 16 metrinen uima-allas. Yksityissaunassa helmiallas. Lisäksi autotalli, pysäköintipaikka, kassakaapit, valuutanvaihto, biljardi, kuntosali, hissit. Huoneiden hinnat kesäkausina alkaen 990.kruunnua ja syksystä lähtien 690.- kruunua.

Hotelli Victoria Kuninga 25, Pärnu, puh +372 44 43 412, e-mail: victoria@hot.ee, www.hot.ee/victoria. Täydelliset mukavuudet ja asiakaskeskeinen palvelu. Victoria, hotelliloman ja liikeelämän sydän Pärnussa.

Viiking Hotelli Sadama 15, Pärnu, puh. +372 44 31 293, info ja varaukset: +372 44 31 495, fax +372 44 31 492, e-mail: viiking@online.ee, www. viiking.ee. Nykyaikainen hotelli-terveyskeskus sijaitsee vain muutaman minuutin kävelymatkan etäisyydellä Pärnun keskustasta ja merenrannasta. 80 huonetta, joissa 160 vuodepaikkaa. Suihku, WC, puhelin, kelloradio, SAT-TV. Hieronta, vesihoito, lämpöhoito, sähköhoito, liikuntahoito, rentoutushoito, tutkimukset, lääkärin konsultaatiot. Kauneushoitola, saunat, neuvotteluhuone, luontaistuotemyymälä, kahvila-baari, ravintola, kauppa, hammaslääkäri. Hoitopakettien hinnat alkaen 430.- kr/vrk/henk. Sis. majoitus, täysihoito, aamusauna, 3 hoitoa päivässä (ma–pe), lääkärin vastaanotto.

Metsa-Kodu majoitus P. Kerese 5, Pärnu, puh. +372 44 718 60, e-mail: metsakodu1@hot.ee. Majoitus ranta-alueella, keskikaupungin lähellä. Edullinen ja hiljainen paikka perheille.

Villa Katariina Hotelli Mere pst 14, Pärnu, puh. +372 44 64 999. 13 kahden hengen huonetta. Hotellissa ravintola, kokoustilat 20 henkilölle.

Lepanina Hotelli Kablin kylä, 86002, Pärnumaa, puh. +372 44 373 68, 65 161, puh./fax +372 44 650 24, e-mail: lepanina@lepanina.ee, www.lepanina.ee. Hotellissa 99 paikkaa, kesämökeissä 100 paikkaa, ravintola, baari, saunatilat, seminaaritilat, hieronta, hoitokylvyt, minigolf, biljardi, lentopallokentät, lohenpyynti.

Varbla Puhkeküla– Ranna Motell Varblan kunta, Rannaküla, Pärnunmaa, puh. +372 44 966 82, +372 44 581 49, GSM +372 50 618 79, e–mail: info@varblapuhkekyla.ee. Majoitus 50 vieraalle, 1–4 hengen huoneet kaikilla mukavuuksilla, seminaarihuone. Mini-golf radat, veneen vuokraus, ratsastus, vierailut luodoilla. Vieressä on hiekkaranta. Eläinrikkaat metsät, joissa voi metsästää.

huoltoasemat Saarenmaa Saare Kütus, Roonimäen huoltoasema Kuressaare, (Kuivastun maantien ja kiertotien läheisyydessä). Avoinna 24 h. Autojen pesu, huoltamo, myymälä ja kahvio. Nesteen bensat ja dieselpolttoaineet. Suuri öljyvalikoima.

Saare Kütus Pihtla tee 24, Kuressaare, avoinna 24 h

Hotelli Bristol

Saare Kütus

Rüütli 45, Pärnu, puh +372 44 31 450. Täydelliset mukavuudet ja asiakaskeskeinen palvelu. Bristol, hotelliloman ja liike-elämän sydän Pärnussa.

Aia 59, Kuressaare, avoinna 24 h


24

HELMIKUU 2004

T H E B A LT I C G U I D E

mmm

mitä missä milloin

Jos haluat saada yrityksesi, ravintolasi tai muita tietoja MMM-palstalle, ota yhteyttä Pille Luik puh. +372 6013 335, fax +372 6013 324. Hinta 1800 EEK

© The Baltic Guide

Avoinna joka päivä niin pitkään kuin koneita lentää. Hinnat 50% halvemmat. Jos ostatte vähintään 25 käsinvalmistettua sikaria saatte 5% alennuksen Dunhill tarvikkeista. Ostettaessanne 5 käsin tehtyä sikaria saatte 5% alennuksen tarvikkeista. Kun haluatte tilata sikareita tai tarvitsette muuta infoa ottakaa yhteytta puh. +372 6 058 015 tai e–mail: info@havanas.ee.

kauppakeskukset Tallinn Stockmann Liivalaia 53, puh. +372 6 339 500, avoinna ma–pe 9–21, elintarvikeja alkoholiosasto 9–22, la–su 9–20.

Citymarket Lootsi 7, avoinna joka päivä 9–23.

The Havanas Humidor SAS Radisson Hotellissa

Rotermanni Keskus

Rävala pst. 3, hotellin lobbybaarissa, avoinna ma–la 8–20, su 10–16. Parhaat Kuubalaiset sikarit ja elegantit Dunhill-tarvikkeet. Kun haluatte tilata sikareita tai tarvitsette muuta infoa ottakaa yhteytta puh. +372 6 058 015 tai e–mail: info@havanas.ee.

(kauppakeskus) Mere pst. 4, puh. +372 6 141 000. Avoinna ma–la 8.30–20, su 8.30–17. Matkustajasataman, Viru hotellin ja vanhan kaupungin lähellä, 10 min. kävelymatka satamasta keskustan suuntaan.

Kristiine Prisma Endla 45 (Kristiine Kauppakeskus), puh. +372 6 809 800, fax +372 6 809 809, e-post: kristiine@prismamarket.ee. Avoinna joka päivä 8–23.

alkoholikaupat

Mustamäe Prisma

Kauplus Liviko

Tammsaare tee 116 (Mustamäe Kauppakeskus), puh. +372 6 809 700, fax +372 6 809 709, e-mail: mustamae@prismamarket.ee. Avoinna joka päivä 8–23.

Araxes

Mere pst. 6. Avoinna ma–la 9–20, su 9–17. Vana-Viru 14, avoinna 24 h, Narva mnt. 19/23, Vana-Kalamaja 7 a, avoinna 7–23, Kopli 4, avoinna 7–23.30, Kopli 16, avoinna 7–23.30, Pae 74, avoinna 7–23.30. Edulliset alkoholituotteet. Puh. +372 6 623 648, e–mail: naltu@hot.ee.

Rocca al Mare Prisma Paldiski mnt 102 (Rocca al Mare Kauppakeskus), puh. +372 6 659 000, fax +372 6 659 040, e-post: roccaalmare@prismamarket.ee. Avoinna joka päivä 8–23.

Sikupilli Prisma Tartu mnt 87 (Sikupilli Kauppakeskus), puh. +372 6 809 500, fax +372 6 809 609, e-mail: sikupilli@prismamarket.ee. Avoinna joka päivä 8–23.

Feenoks Alkoholikaupat

kaupat Abakhan Fabrics

Sadamarket Sadama 6/8, puh. +372 6 614 550

Merekeskus Mere pst.10, puh. +372 6 443 612, fax +372 6 449 138. Avoinna ma–su 8–18. Kaikki yhdestä paikasta. 250 m satamasta. Alkoholimyymälä avoinna 24 h. Kauneussalonki, apteekki ja paljon erikoismyymälöitä.

Tallinnassa: Tartu mnt. 58, puh. +372 6 376 140. Avoinna ma–pe 9–18, la 10–16, raitiovaunut 2, 4, pysäkki ”Bussijaam”, Pärnu mnt. 69, puh. +372 6 461 146. Avoinna ma–pe 9.30–18.30, la 10–16, raitiovaunut 3, 4, 5, pysäkki ”Vineeri”. Tammsaare tee 116, Mustamäe Kaubanduskeskus, avoinna joka päivä 9–21. Tartossa: Rüütli 11, puh. +372 7 441 563. Avoinna ma–pe 9.30–18, la 10–16, Riia 9, puh. +372 7 427 559. Avoinna ma–pe 9–18, la 10–16. Pärnussa, Hospidali 3, avoinna ma–pe 9–18, la 10–16, Narvassa, Energia 2, avoinna ma–pe 9–18, la–su 10–15. Kankaat, lyhyttavara, langat ja käsityötarvikkeet – joka lähtöön kukkarolle sopivat hinnat!. Valitse tuhansista mahdollisuuksistamme. Tule ja tutustu!

Catalog myymälä

Pärnu ja Länsi-Viro

Tartu mnt. 35, avoinna ma–pe 10–19, la 10–17, su 10–15.

Halinga keskus

Continental Moda

Via Balticaa myöten Tallinnasta 100 km Pärnun suuntaan, puh +372 44 97 199, fax +372 44 97 198, numerosta +372 56 266 166 suomenkielinen palvelu. Kauppakeskuksessa on seuraavat kaupat: Alkoholimyymälä, missä suuri valikoima Livikon tuotteita sekä olutta, makeisia ym. Kristallimyymälä, matkamuistomyymälä, pellavamyymälä. Naisten muotiliikkeitä. Saunatarvikkeiden myymälä. Halinga keskuksesta voit tilata myös majoitusta. Tervetuloa Halingaan!

Tartu mnt. 24, (Stockmannin vastapäätä), puh. +372 6 620 232. Elegantit jakkupuvut ja leningit, hääpuvut, laukut ja käsineet.

käsityöt Kodukäsitöö – Virolaisen käsityön edistämiskeskus Kuninga 1, avoinna ma–la 9–18, su 9–16, Müürivahe 17, avoinna ma–la 9–17, Demini Kaubamaja, Viru 1, avoinna ma–la 10–19, su 11–17, puh. +372 6 314 076.

Livikon myymälä Narva mnt. 7, avoinna ma–su 8.30–24. Laajin alkoholivalikoima.

Alusvaatekauppa Effect (Stockmannin läheisyydessä) Tartu mnt 10/Pääsuke 2, puh. +372 6 816 733, avoinna ma–pe 10–19, la 10–17, su 11–16. Suuri valikoima latvialaisia alusvaatteita edullisin hinnoin!

Alusvaatekauppa Stella Tartu mnt 43/Kreutzwaldi 24 (Perfecta kauppakeskus), puh. +372 6 419 109, ma–pe 10–19, la 10–17. Suuri valikoima latvialaisia alusvaatteita edullisin hinnoin!

Pärnu ja Länsi-Viro Saaremaa Tarbijate Ühistu Teitä odottavat nykyaikaisella tekniikalla varustetut myymälämme. Hyvätasoisen palvelumme ja tuotevalikoimamme löydätte seuraavista paikoista: Cash & Carry, Tehnika 5, Kuressaare, Edusta, Toomasta, Rehemäeltä, Rannasta, Kuresaaren tavaratalosta, Liivalta, Orissaaresta, Valjalasta ja monista muista paikoista Saarenmaalta ja Muhun saarelta. Pärnussa: Port Artur 2, Riia mnt. 1 a. Tervetuloa tekemään ostoselämyksiä ja löytöjä myymälöistämme!

ostospaikat Tallinn Reeda kamber, itämaiset matot ja antiikki Rataskaevu 20, puh. +372 6 464 233, e-mail: maridiks@hotmail.com, avoinna joka päivä 10–18. Idyllisessä ympäristössä keskellä Vanhaakaupunkia. Yksilöllisen kauniit käsinsolmitut itämaiset matot Iranista, Afganistanista, Pakistanista ja Kiinasta. Tervetuloa!

Pärnu ja Länsi-Viro Puhhi Pood – lastentarvikkeet Karja 1, Pärnu, puh. + 372 56 692 194. Avoinna ma–pe 9.30–17, la 9.30–14. Suuri valikoima turvakehtoja, vaunuja, turvaistuimia Maxi-Cosi, Graco, Emmaljunga, CAM, Marco, ABC-Design. Vauvojen tarvikkeet, lasten vaatteet, lelut, rantavaatteet lapsille. Maxi Cosi turvahäkki noin 76 euroa, CAM turvatuoli noin 80 euroa, Maxi Cosi turvatuoli n 124 euroa, Tech Riders lastenvaunu n 156 euroa, CAM rattaat noin 57 euroa. Edulliset hinnat ja hyvä tarjonta. Kaikkea Teidän pienille vauvoille ja esikoululaisille. Tule ja tutustu!

sikarikaupat ja -salongit Tallinn La Casa Del Habano Dunkri 2, puh. +372 6 445 647, e–mail: lcdh@havanas.ee, www-havanas.ee. Avoinna ma–la 10–24, su 10–16. Sikarin ystäville aitoja kuubalaisia sikareja ja kaikki sikarin poltoon liittyvät tarvikkeet, lahjapakkauksia yrityslahjoiksi tai vaikkapa tuliaisiksi. Kun haluatte tilata sikareita tai tarvitsette muuta infoa ottakaa yhteyttä puh. +372 6 058 015 tai e–mail: info@havanas.ee.

The Havanas Humidor Lentokentällä Lennujaama tee 2, Lentokentän Tax-Free sektorissa, valuutanvaihtopisteen vieressä, Gate 1 & 2 vastapäätä.

Kesklinna Feenoks, Gonsiori 12, puh. +372 6 612 785, faks +372 6 612 786, e-mail: gonsiori@feenoks.ee. Avoinna joka päivä 7–23. Erittäin suuri valikoima alkoholi- ja tupakkatuotteita. Mustamäe Feenoks, Mustamäe tee 43, puh./faks +372 6 525 535, e-mail: mustamae@feenoks.ee. Avoinna joka päivä 8–24. Erittäin suuri valikoima alkoholi- ja tupakkatuotteita. Järve Feenoks, Pärnu mnt 240, puh. +372 6 529 213, faks +372 6 523 647, e-mail: jarve@feenoks.ee. Avoinna joka päivä 8–24. Erittäin suuri valikoima alkoholi- ja tupakkatuotteita.

Helikopterilennot? www.helitour.fi


HELMIKUU 2004

T H E B A LT I C G U I D E

mmm

mitä missä milloin

25

Jos haluat saada yrityksesi, ravintolasi tai muita tietoja MMM-palstalle, ota yhteyttä Pille Luik puh. +372 6013 335, fax +372 6013 324. Hinta 1800 EEK

© The Baltic Guide

optikot Norman Optikan silmälasiliikkeet Tallinnassa, Tõnismägi 16 A, puh. +372 6 460 128, avoinna ma–pe 10– 18, la 10–15. Rävala 6 (Kaubamajan takana), puh. +372 6 467 123. Avoinna ma–pe 10–19, la 10–17. Pärnussa, Rüütli 14, puh. +372 44 701 20, Kuressaaressa, Kohtu 1, puh. +372 45 331 50. Tartossa, Ülikooli 6 A, puh. +372 7 309 777. Nyt uudet silmälasit Norman Optikasta! Varilux Comfort rajattomat muovilinssit kaikilla pinnoitteilla, viehättävät Kenzo, Zeiss, Lacoste kehykset. Näöntarkastus ostajalle ilmainen. Kysy lisää: info@normanoptika.ee.

Eurooptika Pärnu mnt 17, puh. +372 6 615 740, Narva mnt 9, puh +372 6 109 350.

Silmajaam Optika Vana-Viru 11, puh. +372 6 485 424, avoinna 10–18. Tartu mnt. 24, puh./fax +372 6 607 152. Tervetuloa optikkoliikkeeseen Stockmannin vastapäätä. Täydellinen linssivalikoima. Hyvin edulliset hinnat ja suomenkielinen palvelu.

Tallinna Optika Tallinnassa: Tartu mnt. 6, puh. +372 6 612 102, 6 612 106, e-mail: t.optika@opti.ee, www. opti.ee. WW Passaazhissa, Aia 3/Vana–Viru 10, puh. +372 6 271 209, Lasnamäe Polikliinik, Punane 61, puh. +372 6 352 547, Pärnussa: Hommiku 13, puh. +372 44 313 69, Estonia sanatoorium (kylpylä), Tammsaare 6, puh. +372 44 264 70, Tartossa: Rüütli 1, puh. +372 7 400 900, E-Kaubamaja, Tehase 16, puh. +372 7 308 339, Viljandissa: Viljandi Maakonnahaigla (sairaala), puh. +372 43 454 80, Terveyskeskus, Turu 8/10, puh. +372 43 335 93, Valgassa: Vabaduse 35, puh. +372 76 617 50.

+- Optika Narva mnt. 11 D (WTC: talo), puh. +372 6 261 336. Avoinna ma–pe 10–18, la 10–16. Uusi optiikkakauppa, satamasta 10 minuutin kävelymatka, Viru-hotellista 5 minuutin kävelymatka. Edulliset hinnat!

Reval Optika Narva mnt. 2, puh. +372 6 601 679. Avoinna ma–pe 9–18, la 10–15. Silmälääkärin näöntarkastus, kunnon kehysvalikoima. Edulliset hinnat!

Optiikkakauppa Viru Prill Sadamarketissa, Sadama 8, puh. +372 6 614 608.

Säästuoptika Narva mnt. 1, sijaitsee Postitalossa, II krs., puh. +372 6 616 007. Optiikka Pirita TOP SPA hotellissa Regati pst. 1, puh. +372 6 396 600. Optiikka Viimsi Tervisekeskuksessa Randvere tee 11, puh. +372 6 061 031. Silmälääkäri. Säästuoptikassa säästät aina!

Villa Medica Tammsaare 39, Pärnu 80010, puh. +372 44 27 121, +372 55 27 131, faksi +372 44 27 121. Erikoishoitopaketit (selkä-, niskakivut; nivel-, lonkka tai polvikulumat; lihasvaivatfibromyalgia; ääreisverenkierron ongelmat). Erikoislääkärit, päiväkirurgia (ortopediset ja yleiskirurgiset leikkaukset). Kauneushoidot plastiikkakirurgia. Hierontahoidot. Majoitus 15 paikkaa.

Eesti Optik Tallinnassa: Väike-Karja 1, Pärnu mnt 68, Järve Selver, Tartu mnt 45, Pärnu mnt 238A, Sõpruse pst 213, Vabaduse pst 181. Pärnussa: Hospidali 14. Tartossa: Rüütli 10. Kuressaaressa: Turu 2. Rakveressa: Tallinna mnt 18A. Kärdlassa: Uus 3. Raplassa: Tallinna mnt 14. Viljandissa: Turu 6. Paidessa: Vee 3. Kohtla-Järvellä: Keskallee 29. Jõhvissa: Narva mnt 5.

Pro Optika Tallinna: Kaubamaja 4, puh +372 6 440 055 Võru: Jüri 19 A, puh +372 78 21 886 Valga: Vabaduse 6, puh +372 76 61 411 Põlva: Võru 2, puh +372 79 95 543 E-mail: info@prooptika.ee, www.prooptika.ee. Silmälasit, aurinkolasit, piilolinssit, näöntarkastus.

lääkäripalvelut

apteekit Koduapteek Aia 7, Tallinnan Kauppahallissa, puh. +372 6 484 199. Avoinna joka päivä 9–21, Rataskaevu 2, puh. +372 6 464 107. Avoinna ma–pe 8–19, la 9–19, su 9–17. Tartu mnt. 87, Sikupillin ostoskeskuksessa, puh. +372 6 381 065, +372 6 381 210. Avoinna joka päivä 9–22. Lootsi 7, Norde Centrumissa, puh. +372 6 698 812, avoinna joka päivä 10–21. Reseptilääkkeet, käsikauppalääkkeet, luontaistuotteet, vitamiinit, lääkekasvit, aromiöljyt, luonnon kosmetiikka.

kylpylät

CityMed

Sanatoorium Tervis

Ahtri 8, puh. +372 6 616 333, fax +372 6 616 999, e-mail: info@citymed.ee, www.citymed.ee. Avoinna ma-pe 8-20, la ajanvarauksella. CityMed on nykyaikainen hammaslääkäriasema joka tarjoaa asiakkaille korkealaatuista palvelua heidän tarpeidensa mukaan. CityMed on palvellut suomalaisia jo 8 vuoden ajan. CityMedissä työskentelevat Suomessa koulutetut lääkärit. Voit maksaa myös Suomessa. Kaikissa töissä takuu. Kansainvälinen ISO 9002 -laatutodistus.

Seedri 6, 80012 Pärnu, puh. +372 44 50 310, +372 44 50 111 24 h, fax +372 44 50 307. e-mail: sanatoorium.tervis@neti.ee, www.sanatooriumtervis.com. Majoitus, 525 paikkaa, kuntoutushoidot, luuston, nivelten, sydämen verenkierron ja hermostosairauksien hoito, hammashoito. Kokoustilojen vuokraus, 286 paikkaa, seminaarisalit 15, 28 ja 40 paikkaa. Osanottajilla mahdollisuus aterioida. Kulttuurikeskus (tanssi-illat, konsertit, näyttelyt). Baarit, myymälät.

Sairaankuljetukset ulkomailta Suomeen. Ilmainen neuvontapalvelu. KESKI-UUDENMAAN SAIRAANKULJETUS OY MEDFLIGHT FINLAND

PUH +358 400 463 875

Viiking Hotelli Sadama 15, Pärnu, puh. +372 44 31 293, info ja varaukset: +372 44 31 495, fax +372 44 31 492, e-mail: viiking@online.ee, www. viiking.ee. Nykyaikainen hotelli-terveyskeskus sijaitsee vain muutaman minuutin kävelymatkan etäisyydellä Pärnun keskustasta ja merenrannasta. 120 huonetta, joissa 240 vuodepaikkaa. Suihku, WC, puhelin,

kelloradio, SAT-TV. Hieronta, vesihoito, lämpöhoito, sähköhoito, liikuntahoito, rentoutushoito, tutkimukset, lääkärin konsultaatiot, vesijumppa, terveyskapseli, infrapunasauna. Kauneushoitola, saunat, neuvotteluhuone, luontaistuotemyymälä, kahvila-baari, ravintola, kauppa, hammaslääkäri. Hoitopakettien hinnat alkaen 430.- kr/vrk/henk. Sis. majoituksen, kolme ruokailua, aamusaunan ja -uinnin, lääkärin vastaanoton, kolme hoitoa arkipäivisin, kaksi hoitoa lauantaisin, klo 14–15 saunan ja uima – altaan käytön.

Pärnu mutakylpylä, hoitotalo Ranna pst. 1, Pärnu. Yhdeydet: myynti, puh. +372 44 59 023, vastaanotto +372 44 59 020, faksi +372 44 59 021.

Pärnu mutakylpylä, hotelli Sääse 7, Pärnu, puh. +372 44 255 25 (24h), e–mail: info@mudaravila.ee, www.mudaravila.ee. Hoidot, majoitus, ruokailu.

Kylpylähotelli Pühajärve Pühajärve, Valgamaa. Info ja varaukset: puh. +372 76 65 500, fax +372 76 65 501. Uudistetun lomakeskuksen tiloissa on avattu myös kuntoutuskeskus. Hotelli, kokoustilat, ravintola ja pubi, uimahalli, saunat, kuntosali ja keilarata.

Loksan hoitokeskus Loksa Ravikeskus, Posti 29, 74805 Loksa, Harjumaa, puh. +372 603 1245, puh/fax +372 6 031 302, www.loksark.ee, loksark@loksark.ee. Loksan Hoitokeskus sijaitsee kauniissa mäntymetsässä Loksalla, meren tuntumassa, noin 65 km Tallinnasta. Käytössänne ovat viihtyisät kahden hengen huoneet tai loistokaksiot. Tarjoamme 6 tai 12 päiväisiä peruspaketteja sekä 2-4 päiväisiä viikonloppupaketteja. Kuuden päivän pakettiin sisältyy 6 yöpymistä, 3 ateriaa päivässä, lääkintävoimistelu, 20 minuuttia hierontaa, helmi-yrttikylpy. Hoitomenetelmät suosittelee lääkäri. Hoidot: hieronta,

akupunktiohoito, mutakäärehoito, paksusuolen vesipesu (hydroterapia), höyrysauna, infrapunasauna, suolakammari, solaarium, kasvohieronta, terveyskapseli (DermaLife), SPA hoidot. Salaattidieetti, vesipaasto.

SPA Estonia Tammsaare 4 a, Pärnu, puh. +372 44 76 905, faksi +372 44 76 901, e-mail: estonia@spaestonia.ee, www.spaestonia. ee. Olette aina tervetulleita! Uudet mahdollisuudet, uusi hyvä laatu.

Kylpylä Sõprus Eha 2, Pärnu, puh. +372 445 0750, faksi +372 445 0770, e-mail: soprus@soprus. ee, www.spahotelsoprus.com. Majoitus, catering-palvelu, rentouttavat kylpylähoidot, sydäntarkastukset, seminaaripalvelu.

Tervise Paradiis (Terveys Paratiisi) Side 14, 80010 Pärnu, puh. +372 445 0107, 01.03.2004 alk. +372 445 1600, email: sales@spa.ee, www.terviseparadiis. ee. Pärnussa, merenrannalla, vuoden 2004 maaliskuussa avattava monitoimikeskus, jonka muodostaa kahdeksankerroksinen kylpylähotelli ja kaksikerroksinen vesipuisto. Hotellin kahdessa alimmassa kerroksessa sijaitsevat hoito-osastot. Käytössänne on myös keila-, pöytätennis-, aerobic- ja kuntosali sekä konferenssisali, VIP-tilat, kauneushoitola, solarium, kasino, ravintolat ja baarit, myymälä sekä valuutanvaihto. Tervetuloa terveys paratiisiin!

terveyskaupat Jansuki Shop Estonia pst 17, puh +372 6 604 449, avoinna ma–pe 10–19, la 10–17. Suola- ja kivilamput, suihkulähteet, mutakosmetiikka, aromiöljyt ja -lamput, puolijalokivet, hieronta- ja jalkahoitovälineet, laihdutushousut, tukisiteitä nivelille.


26

HELMIKUU 2004

T H E B A LT I C G U I D E

mmm

mitä missä milloin

Jos haluat saada yrityksesi, ravintolasi tai muita tietoja MMM-palstalle, ota yhteyttä Pille Luik puh. +372 6013 335, fax +372 6013 324. Hinta 1800 EEK

© The Baltic Guide

ravintolat Tallinn Arizona Saloon Viru 6, (ohittamaton sijanti Virukadulla, Raatihuoneen torin vieressä), puh. +372 6 272 987. Avoinna aamuvarhaisesta yömyöhään. Villin lännen tyylistä ruokaa ja juomaa. Mutkaton ja rento palvelu. Baari, saluuna ja ruokasali. Tervetuloa kaikki ladyt ja cowboyt!

aivan Tallinnan keskustassa, Pääpostin ensimmäisessä kerroksessa. Ravintolassa on ilmanpuhdistus- ja ilmastointilaitteet. Nopea ja ystävällinen palvelu, iso valikoima liharuokia. Steake-annokset ovat 150 grammasta 600 grammaan. Tarjoillaan myös lammasta, kanaa, kalaa, kalkkunaa ja kasvisruokaa.

Olde Hansa

Maakri 19/21 (Kaubamajan ja Stockmannin välillä), puh. +372 6 612 612. Viihtyisä pub keskellä kaupunkia.

Tallinnan keskiaikainen ravintola Vana Turg 1, pöytävaraukset puh. +372 6 279 020. Avoinna joka päivä 11–24. 500-vuoden takuinen Rickan Hansakauppamiehen Koto eli Tallinnan Keskiaikainen Ravintola Olde Hansa tarjoilee Rahwaan iloksi mahtawia lounaswadillisia. Metsänriista, pihvit sekä kalat ja linnut saavat vierelleen keskiaikasia vihannesherkkuja ja kastikkeita, jossa maistuvat silkkitien mausteet. Herkuttelijoille Wabahärran savusisäfilettä tai Kullattuja saframiviiriäisiä. Ryhmille unohtumaton elämys Rahwaan Iloisissa Syömingeissä. Eineen päälle Talon omia juomia, Mausteviiniä, Munkin Morsianta ja Kiewarin hunajaolutta 1400-luvun savituopista. Eestiläisten historioitsijoiden luotsaama sisustus, jossa Hansa-aikaan vievät kynttiläkruunut, seinämaalaukset, jykevät huonekalut, henkilökunnan asusteet ja keskiaikainen musiikki.

Liivi Steak House

Ravintolamaailma

Narva mnt. 1, puh. +372 6 257 377, fax +372 6 616 279, e-mail: info@steakhouse.ee, www.steakhouse.ee. Avoinna joka päivä 11–23. Ravintola Liivi Steak House on toiminut vuodesta 1995. Miksi juuri me? Sijaitsemme

Tartu mnt 87 (Sikupilli Kauppakeskus), puh. +372 6 809 500, fax +372 6 809 609. Avoinna joka päivä: Rosso ravintola 11–22, Rosso Express 11–22, Coffee House 8–22, Hesburger 8–22.

Molly Malones Irish Pub Raatihuoneen torilla, avoinna joka päivä 10–03. Elävää musiikkia joka viikonloppu. Aamiainen joka päivä. Kaupungin paras irlantilainen pubi.

Rosso Tartu mnt. 87 (Sikupillin kauppakeskus/Prisma), puh. +372 6 059 580. Avoinna ma–su 8–22. Mukava perheravintola, laajat valikoimat, myös mukaan.

O´Malleys Irish Pub Viru 24. Urheilutapahtumien seuraamiseksi 4 neliön suuruinen TV. Kaupungin paras Guinness!

Wellington Pub

China White

Ravintola Stoori

Suur-Karja 20, 2 krs. Avoinna ke–su 12–23. Kiinalainen ravintola. Baltian maiden paras kiinalainen ravintola. Kysy tarjoilijoiltamme päivän tarjouksia.

Õle 33, puh +3726 738 841, e-mail: restoran@stoori.ee, www.stoori.ee. Avoinna 21 h, 09–06. Suomalainen ruokaravintola. Annokset XXL – kokoa! Karaoke!

H.H. Rüütel

McCools

Rüütli 4, Puh./fax + 372 6 464 157, e–mail: hhruutel@hhruutel.ee, www.hhruutel.ee. Avoinna ma–su 11–. Edulliset arkilounaat alk. 35 kr., Happy hour 15–17 A. Le Coq 15 kr.

Suur-Karja 20, 2 krs., puh. +372 6 406 548, e-mail: mccools@jjj-bars.com, www.jjj-bars.com.

Club Havana Pikk 11, puh. +372 6 406 630. Avoinna joka päivä 10–03. Enemmän kuin ruokapaikka. Cool Drinks. Enemmän rytmejä neliötä kohtaan kuin missään muualla kaupungissa. Joka viikonloppu parhaat salsa-DJ:t.

Kolmen Sammakon Grilli

Ravintola Peppersack

Saku Sops Pubi

Viru 2/Vanaturu 6, puh +372 6 466 800, fax +372 6 440 947, e-mail: peppersack@peppersack. ee, www.peppersack.ee. Avoinna 12–24. Tallinnan Vanhankaupungin sydämessä, historiallisessa ympäristössä voi nauttia hyvää ruokaa kohtuullisella hinnalla sekä perjantaisin ja lauantaisin katsoa aitoa miekkataistelua!

Estonia pst 3/5, puh. +372 6 604 879, fax +372 6 455 608. Viihtyisä kohtauspaikka Tallinnan sydämessä Kaubamajan ja Viru Hotellin läheisyydessä.

Mere pst 6 A, puh. +372 6 535 445

Püssirohu Veini Kelder (viinikellari) Lossi 28, puh. +372 7 303 556, www.pyss.ee/vein.htm. Avoinna ti–la 14–01. 35 paikkainen viinikellari, jossa 500 erilaista viiniä, katalogissa 2000 viiniä. Voit nauttia viinistä paikan päällä sikarin kanssa tai ostaa pullon mukaasi. Viinikellarilla on oma ruokalista. Hyvä konjakki- ja sikarivalikoima.

ZumZum

Viru 2/Vanaturu 6, puh +372 6 466 900, avoinna 12–23. Tallinnan Vanhankaupungin sydämessä paikka, jossa silmiesi edessä valmistuvat herkulliset ruuat.

Jahimees ravintola-baari

omaperäisin ja kiinnostavin rakennus on restauroitu ravintolaksi. Patentoidut talon ruuat, talon bändi, talon olut – Püssika Punane 40 kr. litra. Joka ilta elävää musiikkia. Ryhmille on oma ruokalista. Lämpimällä säällä on avoinna kesäisiä grilliherkkuja tarjoava ulkoilmaravintola.

Tartto ja Etelä-Viro Püssirohukelder Lossi 28, Tartto, puh. +372 7 303 555. Avoinna ma–to 12–02, pe–la 12–03, su 12–24, e–mail: pyss@pyss.ee, www.pyss.ee. Legendaarinen krouvi Tarton keskikaupungissa. 1700luvulta peräisin oleva kaupungin

Küüni 2, Tartto, puh. +372 7 441 438. Avoinna ma–la 10–01, su 11–24, www.karsumm.ee. Suurenmoinen kohtauspaikka Tarton sydämessä. Todella hyvät ruuat, erinomainen viini- ja olutvalikoima. Katso isolta kankaalta parhaat urheilutapahtumat. 80 paikkaa, lisäksi kesäkahvilassa 60 paikkaa. Nyt myös avattu internetpiste.

Sadamagrill Paadi All Soola 5b, Tartto (Sadamateatterin talossa), puh +372 7 344 348, avoinna joka päivä 12–18. Emajõen vieressa viihtyisässä joen mutkassa voi nauttia hyvästä grilliruuasta ja juomasta. Ulkoterassilta kaunis näköala Emajoelle ja sadamaan. Grillissä on 70 paikkaa.

Pärnu ja Länsi-Viro Halinga ravintola, pubi ja kahvila Via Balticaa myöten Tallinnasta Pärnun suuntaan 100 km, puh +372 44 97 199, fax +37 244 97198, +372 56 266 166, e-mail:baltic.crs@mail.ee. Ravintolassa 100 paikkaa, avoinna 8–22. Pubissa 100 paikkaa avoinna 8–22. Villisika viron tapaan 110 kr (7 EUR). Kahvilassa 100 paikkaa avoinna 8–22. Ryhmien ateriaplvelu. Ulkoterasssilla 100 paikkaa. Teitä palvellaan myös suomen kielellä! Ravintolan vieressä sijaitsee Halinga kauppakeskus. Tervetuloa Halingaan!

Kahvila-ravintola Munga Munga 9, Pärnu, puh +372 44 31 099, gsm +372 52 90 417, e-mail: cinteras@hot.ee. Avoinna joka päivä 11–23.30. Keskikaupungissa tuoretta ja herkullista ruokaa historiallisessa ympäristössä. Välikahvilassa tarjotaan myös pannukakkuja.

venäläiset ravintolat Troika – venäläinen ravintola ja kievari Raekoja plats 15, puh. +372 6 276 245, e–mail: restoran@troika.ee, www.troika.ee. Avoinna 11–24. Romanttinen, melkein mystinen ilmapiiri kellariravintolassamme täytyy kokea. Elegantti sisustus ja kynttilän valo saavat sinut tuntemaan olosi kuin Tolstoin novellissa. Laaja valikoima, miellyttävä palvelu ja yllättävän edulliset hinnat!


HELMIKUU 2004

T H E B A LT I C G U I D E

mmm

27

mitä missä milloin

Jos haluat saada yrityksesi, ravintolasi tai muita tietoja MMM-palstalle, ota yhteyttä Pille Luik puh. +372 6013 335, fax +372 6013 324. Hinta 1800 EEK

© The Baltic Guide

kahvilat Coffer Puh. +372 6 464 265. Vanaturu Kael 8, Viru-kadun jatkeena Raatihuoneen vieressä. Avoinna joka päivä 9 –. Coffer on oikea matkaajan makuarkku ja kuuluisa lankkupaikka keskellä vanhaa kaupunkia. Toistaiseksi Coffer tunnetaan parhaiten Lankkuaamiaisestaan. Turvallinen ja mutkaton paikka nauttia vaikka lounasta tai istua iltaa. Täydet anniskeluoikeudet.

Rosso Express Tartu mnt. 87 (Sikupillin kauppakeskus/ Prisma), puh. +372 6 059 583. Avoinna 8–22. Moderni kahvila, sata istumapaikkaa. Paljon erilaisia kahvilaatuja, myös mukaan.

Rotermannin Kahvila Mere pst 4 (Rotermannin kauppakeskus 3 krs). Turistibussien parkkipaikka Viru hotellista 100 m. Keskustan isoimmat pippuripihvit uskomattomaan hintaan!

Kahvila Elsebet Viru 2/Vanaturu 6, puh +372 6 466 998, fax 6 440 947, avoinna 8–20, e-mail: peppersack@pepp-ersack.ee, www.peppersack.ee. Varhain aamulla odottavat teitä uunilämpimät pullat ja piiraat.

pizzaa Rosso Express Tartu mnt. 87 (Sikupillin kauppakeskus/ Prisma), puh. +372 6 059 581. Avoinna 8–22. Pannupizzat, myös mukaan.

PIZZA Americana® Müürivahe 2 (vanhassa kaupungissa). Avoinna 11.30– . Pizza – joka ei enää ole pizzaa vaan gourmet elämys. Americana pizzoja on kahta kokoa, normaali, jonka syöt yksin tai kaksin ja suuri, josta riittää vatsan täytettä jopa kuudelle. Syö viihtyisässä ravintolassamme tai nouda/tilaa pizzat mukaasi tai suuremmalle porukalle töihin, kotiin, hotelliin, matkalle ja vaikkapa piknikille puhelinnumerosta: +372 6 448 837. Täydet anniskeluoikeudet.

menopaikat Tartto ja Etelä-Viro Püssirohu Veini Kelder (viinikellari) Lossi 28, puh. +372 7 303 556, www.pyss.ee/vein.htm. Avoinna ti– la 14–01. 35 paikkainen viinikellari, jossa 500 erilaista viiniä, luettelossa 2000 viiniä. Voit nauttia viinistä paikan päällä sikarin kanssa tai ostaa pullon mukaasi. Viinikellarilla on oma ruokalista. Hyvä konjakkija sikarivalikoima.

Püssirohukelder Lossi 28, Tartto, puh. +372 7 303 555. Avoinna ma–to 12–02, pe–la 12–03, su12–24. e–mail: pyss@pyss. ee, www.pyss.ee. Legendaarinen krouvi Tarton keskikaupungissa. 1700-luvulta peräisin oleva kaupungin omaperäisin ja kiinnostavin rakennus on restauroitu ravintolaksi. Patentoid ut talon ruuat, talon bändi, talon olut – Püssika Punane 40 kr. litra. Joka ilta elävää musiikkia. Ryhmille on oma ruokalista. Lämpimällä säällä on avoinna kesäisiä grilliherkkuja tarjoava ulkoilmaravintola.

Zum Zum Küüni 2, Tartto, puh. +372 7 441 438. Avoinna ma–la 10–01, su 11–24, www.karsumm. ee. Suurenmoinen kohtauspaikka Tarton sydämessä. Todella hyvät ruuat, erinomainen viini- ja olutvalikoima. Katso isolta kankaalta parhaat urheiluottelut. 80 paikkaa, lisäksi kesäkahvilassa 60 paikkaa. Nyt myös avattu internetpiste.

vapaa–aika Tallinn Tallinnan Eläintarha Paldiski mnt 145, puh. +372 6 943 300, avoinna marras- – helmikuu 9–15, maalis-, huhti-, syys- ja lokakuu 9–17, touko- – elokuu 9–19. Koko perheen kanssa eläintarhaan! Pohjoismaiden jännitävimmät kokoelmat! Yhteydet: johdinautot 6 ja 7, bussit 21 ja 22. Pysäkki Zoo.

kotiin. Ja jos hyvin käy, vaihtaa myös toinen palkintoina olevista KIA -maastureista omistajaa. Lisätiedot Baltian suurimmasta jää- ja kalastusjuhlasta löytyvät osoitteesta www.kuldkala.ee.

matkatoimistot Matkapojat Eesti OÜ Viru väljak 4, puh. +372 6 301 961, fax +372 6 301 962, e-mail: krista.stenroos@matkapojat.fi Järjestämme retkiä Pärnuun, Tarttoon ja Paldiskiin. Myymme lippuja virallisille kaupunkikierroksille, sekä City-Link lippuja, laivalippuja, kopterilippuja ja Tallinn Cardeja. Kauttamme voitte vuokrata auton sekä varata paikkoja hotelleissa ja ravintoloissa. Myymme myös kaukomatkoja. Kokousmatkojen järjestäminen.

Matkatoimisto Restling Gonsiori 21, Tallinna, puh. +372 6 114 416, fax +372 6 421 864, e-mail: info@restling.ee, www.restling.ee. Järjestämme: lomamatkoja, konferensseja, spa- paketteja ja aktiiviloma-paketteja.

Etelä–Viro

Matkatoimisto Lomapallo

Lasso baar

Kuldkala

Mere pst 6 a, www.lassobaar.ee. Avoinna joka päivä 10–06. 100 metriä Viru hotellista.

Otepään Pühajärven KULDKALApilkkikisasta ajelee 14. helmikuuta jo seitsemäs pilkkijä uudella autolla

Hämeentie 40, Helsinki, puh. +358 9 586 8570, fax +358 9 586 85 757, www.kolumbus.fi/lomapallo. Hemmottelulomat, kylpylälomat jne.

pubit ja baarit

bussimatkat ja bussien vuokraus Bussireisid OÜ Lastekodu 46, puh. +372 6 813 403, fax +372 6 813 424, www.bussireisid.ee. Tarjoamme mukavia busseja Viron matkoihin tai ulkomaille. Palvelemme matkustajia säännöllisillä linjolla. Odotamme tilauksia yrityksiltä tai yksityisiltä.

Tallinnan Turisti-info Niguliste 2 / Kullasepa 4, puh. +372 6 457 777, fax 6 457 778, avoinna ma–pe 9–17, la 10–15, su suljettu.

linja-autoasema Lastekodu 46, puh. +372 6 800 900. Raitiovaunut 2 ja 4. Tallinnan raitiovaununeuvonta puh. +372 6 269 333, johdinautoneuvonta puh. +372 6 269 222

kiinteistövälitys Reval Kinnisvara OÜ Lembitu 14-37, Hotelli Olümpian vieressa, puh. +372 50 32 821. Kiinteistöpalvelut, asunnot, kiinteistöt, kesämökit, maatalot, hirsitalot.

myydään tontti Myydään rakennustontti Tallinnasta n. 80 km 2800 m² (merestä 300 m) rauhallisessa vanhassa kapteenien kylässä. Idyllinen miljöö. Info puh. +372 56 462 334.

OÜ Saarte Investeering Rootsi 7, Kuressaare, Saarenmaa. Puh. +372 45 33 144, faksi +372 45 33 122, e-mail: tullio.liblik@tt.ee, www.saarteinvesteering.ee. Myydään asuintalotontti yhdessä metsämaan kanssa Asten kylässä, Saarenmaalla, 5,24 ha. Siitä metsää 2,68 ha. Hinta 250 000 kruunua. (5 EEK/m²)

myydään asunto Myydään kalustettuina vierekkäin sijaitsevat yksiö ja kolmen huoneen asunto Tallinnan Lasnamäen kaupunginosan alusta, Paekaarekadulta. Matkaa satamasta on noin 5 kilometriä. Kaunis merinäköala. Asuntojen hinnat: 20 000 euroa ja 35 000 euroa. Kuvat löytyvät osoit-

teesta: www.zone.ee/majad. Yhteydenotot: puh. +372 (0)56 565 667, mauri.abner@radiolinja.ee.

OÜ Saarte Investeering Rootsi 7, Kuressaare, Saarenmaa. Puh. +372 45 33 144, faksi +372 45 33 122, e-mail: tullio.liblik@tt.ee, www.saarteinvesteering.ee. Myydään asuin-toimistotalon asunnot Tallinna 19a, Kuressaare, Saarenmaa. Valittavana on kolme erilaista asuntovaihtoehtoa. Myydään Saarenmaan Kuressaaren keskustassa sijaitseva 3 huoneen asunto 90m². Varastotila, 2 WC:tä, 1 suihkuhuone, sauna +

poreallas, kaksi autotallinpaikkaa, oma SAT-TV:n vastaanotin. Asunto on toisessa kerroksessa. Hinta: 1 450 000 kruunua

annetaan vuokralle Huoneisto Vanhassakaupungissa OldHouse apartments/guesthouse Uus 22, puh +372 6 411 464, e-mail: info@oldhouse.ee, www.oldhouse.ee. Annamme lyhyeksi tai pitkäksi aikaa vuokralle huoneistoja kaikilla mukavuuksilla Tallinnan Vanhastakaupungista. Su–to -25%.


28

HELMIKUU 2004

T H E B A LT I C G U I D E

mmm

kulttuuri

© The Baltic Guide

teatteria Kansallisooppera Estonia

18.2.

Estonia pst. 5, kassa avoinna 12–19, päiväesityksissä tunti ennen esitystä. (o=ooppera, ot=operetti, b=balletti, m=musikaali).

19.2.

1.2. 5.2. 6.2. 7.2. 8.2. 11.2. 12.2.

20.2.

12 19 19 19 12 19 18 19

13.2. 19 14.2. 18 19 15.2. 12 18 17.2. 19 18.2. 19 19.2. 19 20.2. 19 21.2. 12 19 22.2. 12 25.2. 19 26.2. 19 27.2. 19 28.2. 12 19 29.2. 18

Tark naine (Die kluge) o Viini veri (Wieniläisverta) ot Anna Karenina b Nõidkütt (Taika-ampuja) o Viini veri La Traviata o Vanatüdruk ja varas (Vanhapiika ja varas) o Uinuv kaunitar (Prinsessa Ruusunen) o La Traviata Vanatüdruk ja varas Uinuv kaunitar Väike korstnapühkija (Pieni nokipoika) o Viini veri Viini veri Giselle b Kosimassa. Herkkusuut (yksinäytöksinen ooppera) Kosimassa. Herkkusuut (yksinäytöksinen ooppera) Väike korstnapühkija Anna Karenina Väike korstnapühkija Vahuvein ja paprika! (Sampanjaa ja paprika) Luikede järv (Joutsenlampi) b Nabucco o Väike korstnapühkija Giselle Nabucco

21.2. 21.2. 23.2. 25.2. 26.2. 27.2. 28.2.

Vanalinnastuudio Sakala 3, kassa avoinna ma–la 11–19, su tunti ennen esitystä, 1.2. 2.2. 3.2. 4.2.

5.2. 6.2.

Tallinna Linnateater Lai 23. Kassa Lai 21, puh. +372 6 650 800. Avoinna ma–pe 9–18, la 10–18 3.2. 4.2. 5.2. 6.2. 7.2. 9.2. 10.2. 11.2. 12.2. 16.2. 17.2.

19 Laulud sõpradele (Laulut ystäville) 18 Võlumägi (Taikavuori) 19 Veider pidu (Kummallinen juhla) 18 Võlumägi 18 Kuritöö ja karistus (Rikos ja rangaistus) 18 Kuritöö ja karistus 19 Veider pidu 18 Inishmaani igerik (Inishmaani raihnas) 19 Laulud sõpradele 18 Inishmaani igerik 18 Isad ja pojad (Isät ja pojat) 19 Veider pidu 18 Pühapäev (Sunnuntai) 19 Laulud sõpradele 18 Pühapäev 18 Isad ja pojad 18 Kalevipoeg (Kalevipoika) 18 Oodates Godot’d (Odotellassa Godota)

19 Et keegi mind valvaks (Vartioisipa joku minua) 18 Oodates Godot’d 19 Et keegi mind valvaks 18 Öö on päeva ema (Yö on päivän äiti) 19 Palju õnne argipäevaks (Paljon onnea arkipäiväksi, Salme Kultuurikeskuksessa) 18 Oodates Godot’d 19 Et keegi mind valvaks 18 Oodates Godot’d 18 Tshapajev ja Pustota 18 Tshapajev ja Pustota 18 Inishmaani igerik 19 Palju õnne argipäevaks (Salme Kultuurikeskuksessa) 18 Tshapajev ja Pustota 18 Kalevipoeg (Kalevipoika) 18 Vaene kunstnik! (Köyhä taitelija) 18 Boob teab (Boob tietää)

7.2. 8.2.

10.2. 11.2. 12.2. 13.2. 14.2. 15.2. 18.2. 19.2. 20.2. 21.2. 22.2. 23.2. 28.2. 29.2.

12 Linnud (Linnut) 19 Õhtusöök lollidega (Illallinen hölmöjen kanssa) 19 Cabaret, Venäjän kulttuurikeskus 19 Vaikse Hääle tõus ja langus (Hiljaisen äänen nousu ja lasku) 19 Cabaret, Venäjän kulttuurikeskus 19 Mis liig, see liig (Mikä liikaa, se liikaa) 19 Cabaret, Venäjän kulttuurikeskus 19 Mis liig, see liig 19 Cabaret, Venäjän kulttuurikeskus 19 Hotell California (Hotelli California) 19 Cabaret, Venäjän kulttuurikeskus 19 Hotell California 14 Cabaret , Venäjän kulttuurikeskus 19 Hotell California 19 Cabaret, Venäjän kulttuurikeskus 19 Mis liig, see liig 19 Vaikse Hääle tõus ja langus 19 Vaikse Hääle tõus ja langus 19 Linnud 19 Linnud 19 Õhtusöök lollidega 19 Bent 19 Bent 19 Bent 19 Bent 19 Bent 19 Bent 19 Linnud 12 Linnud 19 Linnud

Draamateater Pärnu mnt. 5, puh. +372 6 805 555. (ps=pieni sali) 1.2.

2.2. 4.2. 5.2. 6.2.

7.2.

8.2. 10.2. 11.2. 12.2.

13.2.

14.2.

15.2. 17.2. 18.2. 19.2. 20.2. 21.2. 22.2.

25.2. 26.2.

27.2.

28.2. 29.2.

12 Taksitrallitajad (Koirarallattelijat, lasten näytelmä) ps 15 Taksitrallitajad ps 19 Rahauputus (Rahatulva) ps 19 Eesti matus (Vironhautajaiset) 19 Inishmore’i leitnant (Inishmoren luutnantti) ps 19 Kummitused (Kummitukset) 19 Õhtusöök sõpradega (Illallinen ystävien kanssa) ps 19 Kajakamägi (Lokkimäki) 19 Õhtusöök sõpradega ps 19 Uus jõuluvana (Uusi joulupukki) ps 19 Testament (Testamentti, Rävala pst 8 salissa) 19 Uus jõuluvana (Uusi joulupukki) 19 Testament (Rävala pst 8 salissa) 19 Uus jõuluvana ps 19 Testament (Rävala pst 8 salissa) 19 Rahauputus 19 Õhtusöök sõpradega ps 19 Suured tüdrukud ei nuta (Isot tytöt eivät itke) 19 Kvartett ps 19 Kajakamägi 19 Kvartett ps 19 Asjade seis (Asioiden tila, Rävala pst 8 salissa) 19 Kummitused 19 Taksitrallitajad ps 19 Asjade seis (Rävala pst 8 salissa) 19 Eesti matus 19 Inishmore’i leitnant ps 19 Kopenhaagen (Kööpenhamina, vanhankaupungin muusiikkitalossa, Uus 16c) 12 Kunksmoor (Noita-akka) 19 Suured tüdrukud ei nuta 19 Inishmore’i leitnant ps 19 Rehepapp (Riihivaari) 19 Kokkade öö (Kokkien yö)ps 19 Asjade seis (Rävala pst 8 salissa) 19 Rehepapp 19 Kokkade öö ps 19 Kunksmoor 19 Asjade seis (Rävala pst 8 salissa) 19 Suured tüdrukud ei nuta 19 Kvartett ps 19 Elluastuja (Elämän astuja) 19 Testament ps 19 Asjade seis (Rävala pst 8 salissa) 12 Kunksmoor 19 Kunksmoor 19 Polkovnik lendab õhku (Everesti räjähtää) 19 Eesti matus 19 Inishmore’i leitnant ps 19 Eesti matus 19 Inishmore’i leitnant ps 19 Kopenhaagen (vanhankaupungin muusiikkitalossa, Uus 16c) 19 Kunksmoor 19 Polkovnik lendab õhku ps 19 Kopenhaagen (vanhankaupungin muusiikkitalossa, Uus 16c) 19 Kummitused 19 Taksitrallitajad ps 12 Kunksmoor 19 Kunksmoor 19 Polkovnik lendab õhku ps

Vene Draamateater Vabaduse Väljak 5, puh. +372 6 443 716, e–mail:info@grdt.ee 1.2

18 Kaasavaratu peig (Rahaton sulhanen) 5.2 19 Pöörane raha (Mieletön raha) 6.2 19 Armastus ja kuld (Rakkaus ja kulta) 7.2 12 Klounidel külas (Klovneilla kylässä) 18 Singer Toibele ja tema deemon (Singer Toibele ja hänen demoninsa) 8.2 12 Punamütsike (Punahilkka) 10.2 18 Äbarik (Sänkiäinen) 12.2 1 Idioot (Idiootti)

13.2 19 Kohtamised juunis (Tapaamiset kesäkuussa) 14.2 18 Kaasavaratu peig 15.2 12 Hiirte vembud (Hiirien kujeet) 18 Singer Toibele ja tema deemon 18.2 18 Äbarik 19.2 19 Äike (Ukkonen) 20.2 19 Liblikad on vabad (Perhoset ovat vapaat) 21.2 18 Armastus ja kuld 22.2 12 Saabastega kass (Saapasjalkakissa) 18 Armuviirastus (Rakkauden aave) 26.2 19 Revident (Tarkastaja) 27.2 19 Prantsuse kired moskva lähedases suvilas (Ranskalainen kiihko huvilassa Moskovan lähellä) 28.2 12 Klounidel külas 18 Pöörane raha 29.2. 18 Aalasti tõde (Alaston totuus)

Nukuteater Lai 1, kassa avoinna joka päivä 10–18, puh. +372 6 679 555, e–mail: info@nukuteater.ee 1.2. 7.2. 8.2. 10.2. 11.2. 14.2. 15.2. 17.2. 18.2. 19.2. 20.2.

k

10 Pannukakkuaamu 12 Kiki ja Miki 12 Vestame lugu: Põdra lotendav kasukas (Kerromme tarinan: Hirven lerpattava turkki) 10 Pannukakkuaamu 12 Kunksmoor (Noita-akka) 11 Kunksmoor 11 Kunksmoor 12 Pöial-Liisi (Peukalo–Liisa) 10 Pannukakkuaamu 12 Kiki ja Miki 11 Vapper Keefir (Rohkea kefiiri) 11 Vapper Keefir 11 Jussikese seitse sõpra (Jussin seitsemän ystävä) 11 Babe

21.2. 12 Vares Villem. Reis maailma otsa ja tagasi (Varis Villemi. Matka maailman loppuun ja takaisin) 12 Vapper Keefir 22.2. 10 Pannukakkuaamu 12 Vapper Keefir 28.2. 12 Kunksmoor 15 Vares Villem. Reis maailma otsa ja tagasi 29.2. 10 Pannukakkuaamu 12 Jussikese seitse sõpra

Ugala teater Vaksali 7, Viljandi, puh. +372 43 33 876, e–mail:teater@ugala.ee 3.2. 18 80 päevaga ümber maailma (80 päivässä maailman ympäri) 5.2. 19 Thijl Ulenspiegel 9.2. 18 Vagiina monoloogid (Vagina monologit) 10.2. 18 80 päevaga ümber maailma 11.2. 19 Kilk koldel (Sirkka pesässään) 12.2. 19 Dekameron ehk Mea culpa… (Dekameron) 13.2. 18 Niskamäe kired (Niskamäen intohimot) 17.2. 19 Rongid siin enam ei… (Junat siinä ei enää…) 19.2. 18 Minu pere ja muud loomad (Minun perheeni ja muut eläimet) 20.2. 19 Triumfikaar 22.2. 17 Täismäng (Täysipeli) 23.2. 18 80 päevaga ümber maailma 23.2. 19 Jalta-mäng, (Jalta peli, Kondasen keskuksessa) 25.2. 13 Tuhkatriinu (Tuhkimo) 26.2. 19 Thijl Ulenspiegel 27.2. 18 80 päevaga ümber maailma 27.2. 19 Jalta-mäng, Kondasen keskuksessa 28.2. 18 Dekameron ehk Mea culpa…

ui olete huvitatud avaldamast meie lehes informatsiooni oma ürituste või sündmuste kohta, palun faksige materjalid eelneva kuu 17. kuupäevaks numbril 0 6 013 324 või +358 (0)9 278 3036.


HELMIKUU 2004

T H E B A LT I C G U I D E

mmm

29

kulttuuri

© The Baltic Guide

Vanemuine Vanemuise 6, Tartto, puh. +372 7 434 059, kassa avoinna ma–la 10–19, tunti ennen esitystä, puh. +372 7 440 165. (ps=pieni sali, ST= Sadama Teater) 1.2. 2.2.

3.2. 4.2. 5.2. 6.2. 7.2. 8.2. 9.2.

10.2. 11.2. 12.2. 13.2. 14.2. 16.2.

17.2. 18.2. 19.2. 21.2. 22.2. 25.2.

26.2. 27.2. 28.2.

14 Tulipunane lilleke (Tulipunainen kukka) ps 12 Pipi Pikksukk (Peppi-Pitkätossu, Rakveren Teatterin esitys) 19 Ellumõistetud (Rakveren Teatterin esitys) 19 Roberto Zucco ST 19 Roberto Zucco ST 19 Mesimees (Mielistelijä) 19 Sevilla habemeajaja (Sevillan parturi) ps 18 Alice imedemaal (Liisa ihmemaassa) 14 Doktor Dolittle ja lindude ooper (Tohtori Dolittle ja lintujen ooppera) 14 Karlsson katuselt (Katto Kassinen, Pärnun Endlan esitys) 18 Karlsson katuselt (Pärnun Endlan esitys) 19 Viiuldaja katusel (Viulunsoittaja katolta) 12 Tulipunane lilleke ps 19 Maskiball (Naamiojuhla) ps 18 Alice imedemaal 19 Roberto Zucco ST 19 Ystävänpäivän oopperagaala (Vanemuisen konserttitalo) 12 Pipi Pikksukk (Rakveren Teatterin esitys) 19 Täismäng (Rakveren Teatterin esitys) 19 Viiuldaja katusel 18 Meister ja Margarita (Mestari ja Margarita) 19 Sevilla habemeajaja ps 18 Alice imedemaal 16 Utoopia (Utopia) ST 19 Triumfikaar (Triumfikaari, Viljandin Ugalan esitys) 19 This is a small step for a man... ST 19 L´Amour 12 Kardemoni linna rahvas ja röövlid (Kolme iloista rosvoa) 19 Viiuldaja katusel 19 Lendas üle käopesa (Lensi yli käenpesän) ps

Endla teater Keskväljak 1, Pärnu, liput, puh. +372 44 206 66, e–mail: teater@endla.ee. 2.2. 19 Teener (Palvelija, Vat-teatterin esitys) 3.2. 19 Kalevipoeg (Kalevipoika, Vat-teatterin esitys) 4.2. 19 Blue room 5.2. 19 Taksojuhid (Taksikuskit) 19 Kaasavaratu (Rahaton) 6.2. 19 Kilk koldel (Sirkka pesässään) 7.2. 19 Kordusabielu 11.2. 19 Triumfikaar (Ugalan teatterin esitys) 12.2. 19 Põrgupõhja uus vanapagan (Manalan uusi paholainen)

13.2. 19 Kordusabielu (Uusinta avioliitto) 14.2. 19 Raimund 19 Blue room 18.2. 19 Outbound (Vanemuisen teatterin esitys) 19.2. 19 Ekke moor (Ekke muori) 20.2. 19 Karlsson katuselt (Katto Kassinen) 19 Kolm versiooni elust (Kolme versiota elämästä) 21.2. 12 Karlsson katuselt 19 Meie linnake (Meidän kaupunki) 26.2. 19 Raimund 27.2. 19 Taksojuhid 28.2. 19 Kordusabielu 19 Tumedad hirved (Tummat hirvet)

näyttelyitä Galerii Magnon Vene 19, puh. + 372 6 464 115, e–mail: magnongalerii@hot.ee. Avoinna ti–pe 11–18, la 11–16.

Kadrioru loss – väliskunsti muuseum

Virolaisten, venäläisten ja ranskalaisten ammattitaiteilijoiden nykytaidetta. S. Semerikov, A. Lill, A. Strahhov, Makar. Näyttelyssä myytävät teokset vaihtuvat kuukausittain.

Pysyvä näyttely 1500–1800 lukujen maalaustaide. 1700–1900 lukujen länsieurooppalainen ja Venäjän taideteollisuus ja kuvanveisto. 28.3.2004 asti Taitelija ja hänen kotinsa. Carl Timoleon von Neffin taide.

Rüütelkonna Hoone Kiriku plats 1, avoinna ke–si 11–18. 22.2.2004. asti Eläimet ja ihmiset.

Kristjan Raua Majamuuseum K. Raua 8, avoinna to–la 10–17. Kristjan Rauan teosten pysyvä näyttely.

Tarbekunstimuuseum Lai 17, avoinna ke–su 11–18. Viron taideteollisuuden pysyvä näyttely.

Niguliste Muuseum – konserttisali

Weizenbergi 37, puh. + 372 6 066 400.

Tallinna Linnamuuseum Vene 17, avoinna ke–ma 10.30–18. Pysyvä näyttely: Linn, mis kunagi valmis ei saa (Kaupunki, joka ei valmistu koskaan).

Kiek in de Kök Komandandi 2, avoinna ti–pe 10.30–18, la–su 11.–16.30. Pysyvä näyttely: Johannes ja Peeter. Parikaste: Tallinnan historialliset maisemakortit. Pysyvä näyttely: Tallinnan kaupungin linnoitusten historiasta ja tärkeimmistä sodista.

Peeter I Maja

Niguliste 3, avoinna ke–su 10–17.

Mäekalda 2, avoinna ke–pe 10.30–18, la–su 11.30–18.

Pysyvä näyttely: Keskiajan taide. Joka lauantai ja sunnuntai klo 16 urkumusiikin puolituntinen.

Pysyvä Pietari Suuren aikoja kuvaava näyttely.

Mikkeli Muuseum

Maarjamäe loss

Weizenbergi 28

(Eesti Ajaloomuuseumi filiaal) Pirita tee 56, avoina ke–su 11–18.

Johannes Mikkelin kokoelmat (1500–1700 –lukujen länsieuroopalainen, Venäjän ja kiinalainen taide 1300–1800 –luvuilta.) 9.5.2004 asti Taitelija ja hänen kotinsa. Carl Timoleon von Neffin teoksia.

Pysyvä Viron 1800–luvun näyttely.

Nukumuuseum Kotzebue 16, avoinna ke–su 10.30–18. Pysyvä lelu- ja nukkenäyttely.

O’Malleys

elävää musiikkia

Viru 24, Tallinn.

McCools Suur-Karja 20, 2 krs., puh. +372 6 406 548 Ohjelma osoiteesta: www.jjj-bars.com. 5.2. 22 Novella Hanson ja Mart Soo 6.2. 23 DJ Sunny Dee 7.2. 23 DJ Ultra 12.2. 22 Townbeat Trio ja Sofia Rubina 13.2. 23 House DJ 14.2 23 House DJ 19.2. 22 Jelena Juzvik, Mart Soo, Mihkel Mälgand, Aivar Vassiljev 20.2. 23 DJ Sunny Dee 21.2. 23 DJ Melboom 26.2. 22 Reigo Ahven, Erki Pärnoja, Virgo Sillamaa, Marti Tärn 27.2. 23 DJ Sunny Dee 28.2. 23 DJ House

Club Havana Pikk 11, puh. +372 6 406 630. Avoinna joka päivä 10–03.

Püssirohukelder Lossi 28, Tartto, puh. +372 7 303 555. Avoinna ma–to 12–02, pe–la 12–03, su 12–24. 1.2. 2.2. 3.2. 4.2. 5.2. 6.2. 7.2. 8.2. 9.2. 10.2. 11.2. 12.2. 13.2. 14.2. 15.2. 16.2. 17.2. 18.2. 19.2. 20.2. 21.2. 22.2. 23.2. 24.2. 25.2. 26.2. 27.2. 28.2. 29.2.

Ohjelma osoitteesta: www.jjj-bars.com.

Molly Malones Mündi 2/Raekoja plats. Avoinna joka päivä 10–03. Ohjelma osoitteesta: www.jjj-bars.com. 6.2. Tempera 7.2. Twice 13.2. The Bluesyard 14.2. Tricky Jay 20.2. Kate, Kikas & Rebane 21.2. Tempera 27.2. Airi Allvee 28.2. Springfield

Arkkitehtuuri- ja taidekeskus

Ohjelma osoitteesta: www.jjj-bars.com. Joka päivä karaoke. 14.2. BBX 21.2. Super Dogs 27.2. Jumpin Wheels 28.2. Wild Ones

Viva la Disco! Karaoke Houseband 2 Houseband 2 Houseband 2 Carin & Rain The Bumbles Viva la Disco! Karaoke Houseband Suuri Zeppelinin muistokonsertti Houseband Jäägermeistrid Sunshine Company Viva la Disco! Karaoke Houseband 2 Houseband 2 Houseband 2 Meie Mees Kannus Viva la Disco! Karaoke Houseband Houseband Houseband Ummamuudu The News Viva la Disco!

Rotermannin Suolavarasto 22.2. asti Kortermaja asum. Viron Arkkitehtien Liiton vuosinäyttely 05.2004 asti (kellasrisali) Arhitektuurijoonis 2 (Arkkitehtuurimuseon uusi vuosinäyttely)

Viron Kansalliskirjastossa järjestetään myös näyttelyjä. Helmikuussa muun muassa “maailman kauneimmat kirjat” sekä suurlähettiläs Wuorimaan mielenkiintoiset valokuvat.

15.2.asti (Taidemuseon sali ja kellarisali) Puolan uusi taide lmainen vierailupäivä kuun viimeinen perjantai.

Ahtri 2. Avoinna 1.10.–18.5. ke–su 11–18, 19.5.–30.9. ke–pe 12–20, la–su 11–18.

kirkko TEKSTI MIKKO SAVIKKO, KUVAT JAAK KADARIK

Lähettiläs kuvasi Viroa Suomen lähettiläänä Tallinnassa vuosina 1928–1933 toiminut Aarne Wuorimaa oli ahkera ja taitava valokuvaaja. Tuglas-seuran kuvista kokoama näyttely on avoinna Tallinnan Kansalliskirjastossa 5.–29. helmikuuta. Wuorimaan tytär Marja Estlander luovutti kesällä 2001 isänsä kokoelman Tuglas-seuralle kopioitavaksi seuran valokuva-arkistoon. Kaikkiaan 700 valokuvasta näyttelyyn valittiin 40. Valokuvat kertovat maailmansotien välisestä ajasta, 1920- ja 1930-luvun vaihteen Virosta. Kuvissa näkyvät “vanhan Viron” monet kasvot, Wuorimaa kuvasi niin arkea kuin juhlaakin, kaupunkia

ja maaseutua. Monet maisemat ja paikat ovat muuttuneet, Tallinnan sataman ja Vanhankaupungin välissä ei enää parveile hevosmiehiä, eivätkä rouvat käy torilla Estonia-teatterin vieressä. Jotkut näkymät sen sijaan ovat samoja, Toompean korkeimmalla katolla liehuu taas Suomen lippu ja kulkukissat hiipivät hiljaisilla kujilla. ! Eesti Rahvusraamatukogu Tonismagi 2.

Jumalanpalvelukset Tallinnassa Rootsi-Mihkli kirik (Rüütli 9), Haapsalussa Toomkirik (Piiskopilinnus), Kuressaaressa Laurentiuse kirik (Tallinna 2), Pärnussa Eliisabeti kirik (Nikolai 22), Tartossa Pauluse kirik (Riia 27). Toiminnan muista paikoista saa tiedon numerosta +372 56 459 191. 1.2.

10

2.2.

10

3.2.

16–18

3.2.

18.30

8.2. 9.2.

10 10

15.2. 10 16.2. 10 18.2. 19 19.2. 14–16 19.2. 18.30 21.2. 18–19 21.2. 22.2. 23.2. 27.2. 28.2. 29.2.

19 10 10 18–21 18 10

Sanajumalanpalvelus Tallinnassa Muskari kodissa, Tallinnassa Turistipapin vastaanotto Kuressaaressa Viikkomessu Kuressaaressa Messu Tallinnassa Muskari kodissa, Tallinnassa Sanajumalanpalvelus Tallinnassa Muskari kodissa, Tallinnassa Viikkomessu Tallinnassa Turistipapin vastaanotto Pärnussa Viikkomessu Pärnussa Turistipapin vastaanotto Haapsalussa Viikkomessu Haapsalussa Messu Tallinnassa Muskari kodissa, Tallinnassa Saunailta Tartossa Viikkomessu Tartossa Sanajumalanpalvelus Tallinnassa


30

T H E B A LT I C G U I D E

HELMIKUU 2004

TEKSTI MIKKO SAVIKKO

Sokos Hotel Viru – osa SOK:n laajenemista Baltiaan Viime vuoden syyskuusta lähtien on Suomessa hyvin tunnettua hotellia operoinut yhtä tunnettu organisaatio. Sen kunniaksi järjestettiin 15.1.2004 vastaanotto, jossa Sokos Hotel Viruun oli kokoontunut noin 600 juhlavierasta virallisiin avajaisiin.

Lyhytuutiset Sosiaaliturva kehittyy vauhdilla

Syyskuun jälkeen on Virussa avattu kaupunkilaisten keskuudessa hyvin vastaanotettu ravintola Amarillo, uusi kongressikeskus sekä viimeisenä uudis-

tettu ravintola Merineitsi ja siihen liittyvä bankettisali. SOK:n suunnitelmissa on laajentaa liiketoimintaansa Baltian alueella. Hel-

Viron parlementti teki viime vuoden lopussa useita kansalaisten sosiaaliturvaa kohentavia päätöksiä. Tämän vuoden alusta saa synnyttänyt äiti yhdentoista kuukauden ajan palkkaa, joka on täysimääräisenä edellisvuoden keskimääräinen kuukausipalkka. Vuoden alusta myös lapsilisät nousivat kaksinkertaisiksi, ollen nyt 300 kruunua (noin 19 euroa) lasta kohden. Lisäksi alle nelivuotiaan lapsen reseptilääkkeiden maksut korvataan kokonaan sairaskassasta.

mikuun alusta uutena Baltian maajohtaja aloitti Arttu Perttu Laine. Hänen vastuullaan olivat ennen tätä Tallinnan Prismat. Kenttäjohtaja Kalle Lähdesmäen mukaan maariski Baltian alueella on vähentynyt ja SOK tulee hyödyntämään omaa perusosaamistaan eri aloilla tavoitteenaan alueellisesti vahva yritys. Tällä hetkellä Prismojen markkinaosuus Tallinnassa on 22 prosenttia. Kaikkiaan Virossa työskentelee 1 100 ihmistä eri Sorganisaatioissa. SOK:n hotelli- ja ravintolatoimialajohtaja Matti Pulkki kertoi, että Hotelli Virun haltuunotto kävi helposti: ”Yrjö Vanhanen johti Virua kuin Sokos-hotellia”. Asiakaskunta on tällä hetkellä 80prosenttisesti suomalaisia. EU tulee lisää-

mään majoituksen kokonaistarvetta. Siinä auttaa myös Sokos Hotels – ketjun kansainväliset suhteet. Pulkki ei myöskään näe Viroa uhkana suomalaiselle hospitality-alalle. Viro tulee olemaan myös osa EU:ta, me teemme bisnestä myös täällä, totesi Pulkki. Sokos Hotels Virun valtteina ovat Pulkin mukaan sijainti, tunnettuus, henkilöstö, tuotekehitys ja vahva brandi. Lisäksi merkittävässä roolissa on vihreä etukortti. Hotellinjohtaja Markku Tarnanen mainitsi, että isoja ongelmia ei ole ollut. Muutaman kuukauden kokemukset ovat osa oppimisprosessia, mitä hyödynnetään mahdollisesti hotelliketjun laajentamisessa Hotelli Virun ”kalustoon kuuluva” Baltian alueelle. maan paras jazzpianisti Tõnu Naissoo. ■

Tallinnan kaupunki sai odotettua vähemmän tuloja Tallinnan kaupungin kassaan tuli vuonna 2003 45,5 miljoonaa kruunua (noin 2,9 miljoonaa euroa) vähemmän kuin oli arvioitu. Tallinnan kaupunki sai viime vuonna tuloja kaikkiaan 4,5 miljardia kruunua (287 miljoonaa euroa).

mmm

EU-tullimääräykset

laivat / lennot 2/2004

© The Baltic Guide

Eckerö Line

Helsinki– Tallinna

Tallinna– Helsinki

08.00–11.30 Nordlandia

08.15–11.15 Viking Line

LindaLine Express

09.30–13.00 Meloodia

12.30–16.15 Finnjet

Varaukset puh. +358 (0)9 668 9700, fax +358 (0)9 668 97070, Tallinnassa, puh. +372 6 999 333. http://www.lindaliini.ee

12.30–15.30 Viking Line

13.30–17.00 Romantika

Tallinnassa: Linnahalli sadam Helsingissä: Makasiiniterminaali

Varaukset +358 9 228 8544, Tallinnassa puh. +372 6 318 606.

Laiva Nordlandia Tallinnassa: Reisisadam B-terminaali Helsingissä: Länsiterminaali

07.00–07.20 Copterline (ma–pe) 08.00–08.20 Copterline (ma–pe)

TUPAKKATUOTTEET (17 VUOTTA TÄYTTÄNYT)

Lennot Helsinki–Tallinna

09.00–09.20 Copterline (ma–la) 10.00–10.20 Copterline (ma–la)

15:30–19:00 Meloodia

18.45–22.15 Romantika

16.45–19.45 Viking Line

11.00–11.20 Copterline (ma–la)

20.00–23.15 Meloodia*

18.00–21.30 Nordlandia

12.00–12.20 Copterline (ma–la)

21.00–00.00 Viking Line

23.55–08.10 Meloodia*

13.00–13.20 Copterline (ma–la) 14.00–14.20 Copterline (ma–la)

Varaukset ma–pe 9.30 –19, la 10–14, su 10–15, +358 (0)9 228 311, Tallinnassa info ja varaukset puh. +372 6 409 808. Lipunmyynti myös kaikissa matkatoimistoissa.

15.00–15.20 Copterline (ma–la) 16.00–16.20 Copterline (ma–la) 17.00–17.20 Copterline (ma–pe)

Laivat Meloodia, Romantika

18.00–18.20 Copterline (ma–pe)

Tallinnassa: Reisisadam A/B-terminaali Helsingissä: Länsiterminaali

19.00–19.20 Copterline (ma–pe)

Katamaraanit Express I, Autoexpress

20.00–20.20 Copterline (ma–pe)

Tallinnassa: Reisisadam D-terminaali Helsingissä: Länsiterminaali

Tallinna–Helsinki

Nordic Jet Line

07.30–07.50 Copterline (ma–pe)

Varaukset +358 9 681 770, Tallinnassa +372 6 137 000

08.30–08.50 Copterline (ma–pe)

Tallinnassa: Reisisadam C–terminaali Helsingissä: Kanavaterminaali K5

09.30–09.50 Copterline (ma–la)

Silja Line

11.30–11.50 Copterline (ma–la)

Varaukset +358 9 1804 422, Tallinnassa +372 6 116 661

12.30–12.50 Copterline (ma–la)

SuperSeaCat Three & Four

13.30–13.50 Copterline (ma–la)

Viking Line Varaukset Helsinki +358 9 123 577, Tallinnassa +372 6 663 966 Aikataulujen tiedot perustuvat lehden tekohetkellä käytettävissä olleisiin tietoihin, eikä lehti voi vastata virheistä. Kannattaa tarkistaa mahdolliset muutokset lipun varauksen yhteydessä.

10.30–10.50 Copterline (ma–la)

14.30–14.50 Copterline (ma–la) * 01.11–13.12 2003 joka päivä, 14.12–23.12 2003 su–pe

Copterline Mere pst. 20, Tallinna, +372 6 101 818, Hernesaari terminaali, Hernematalankatu 2, +358 9 6811 670, Helsinki.

Finnair Roosikrantsi 2, Tallinna,puh. +372

6 110 950, 6 110 949, 6 110 948, Helsingissa Helsinki-Vantaa Airport, puh. +358 203 140 160

ikenteen Helsinki-Vantaan lentoli 200 4636 tulo- ja lähtöajat 358 (EURO 0,57/min. +pvm)

Suomessa asuva matkailija saa tuoda maksuitta EU:n ulkopuolelta lahjaksi tai omaan tai perheensä käyttöön, verottomana tai verollisena ostettuna (muussa kuin lentoliikenteessä alkoholia saa tuoda vain, jos matka on kestänyt yli 20 tuntia): (20 vuotta täyttänyt) YHDEN LITRAN VÄKEVIÄ JUOMIA (YLI 22 %) TAI KAKSI LITRAA APERITIIVEJÄ TAI KUOHUVIINEJÄ (MAKS. 22%) SEKÄ NÄIDEN LISÄKSI KAKSI LITRAA MIETOJA VIINEJÄ JA 16 LITRAA OLUTTA (18 VUOTTA TÄYTTÄNYT)

18.00–21.45 Finnjet

Tallink/Tallink Express

Tallinnassa D-terminaali Helsingissa Makasiiniterminaali

Sadat vieraat nauttivat buffet-illallista.

15.30–15.50 Copterline (ma–la) 16.30–16.50 Copterline (ma–pe) 17.30–17.50 Copterline (ma–pe) 18.30–18.50 Copterline (ma–pe) 19.30–19.50 Copterline (ma–pe) 20.30–20.50 Copterline (ma–pe)

200 KPL SAVUKKEITA TAI 250 G PIIPPU- JA SAVUKETUPAKKAA TAI 100 PIKKUSIKARIA (ENINTÄÄN 3 G/KPL) TAI 50 SIKARIA Parfyymeja saa tuoda 50 g ja EDT:ta 250 ml. Teetä saa tuoda 100 g tai 40 g uutetta ja esanssia. 15 vuotta täyttänyt saa tuoda kahvia 500 g tai 200 g kahviuutetta ja esanssia. muita kuin rajoitettuja tuotteita saa tuoda 175 euron arvosta (vähennettynä tuodun oluen arvolla). EU:n ulkopuolella asuva henkilö saa tuoda alkoholia vain, jos matka kestää yli kolme vuorokautta (ei koske lentoja ja kauttakulkua). Matkustajan on varauduttava esittämään tarvittaessa selvitys matkansa kestosta. EU:N ULKOPUOLELTA saa tuoda maitoa, maitopohjaisia tuotteita, lihaa ja lihatuotteita seuraavasti: * Ryhmään B kuuluvista maista matkustaja saa tuoda omaan käyttöönsä ilman eläinlääkinnällistä rajatarkastusta näitä tuotteita 175 euron arvosta, jos tuotteiden alkuperämaa ja -laitos ovat EU:n hyväksymiä. Viro kuuluu tähän ryhmään. EU:n hyväksymät alkuperämaat ja -laitokset voi tarkistaa Internet-osoitteista, - alkuperämaa: www.mmm.fi/el/laki/, - alkuperälaitos: www.mmm.fi/el/raj/listat/ Kalastustuotteita, munia ja munavalmisteita, hunajaa, sammakonreisiä ja etanoita voi ilman eläinlääkinnällistä rajatarkastusta tuoda omaan käyttöönsä kutakin yhteensä enintään kilon, jos alkuperämaa on EU:n hyväksymä (ks. ryhmä B). Kaviaaria saa tuoda ilman EU:n CITES-tuontilupaa enintään 250 grammaa. Piraattituotteiden tuonti on kielletty. katso myös www.tulli.fi Tullineuvonta puh. +358 (0)20 391 100 Tiedot päivittetty 24.02.2003


T H E B A LT I C G U I D E

a sad

eim

Pronksi

i C.R

.Ja k

F.K u

ob so ni

hlb

ars

i

F.R.K reut zwa ld

an

i

Tõnismägi 16 A • 6 460 128 • ma–pe 10–18, la 10–15 • Rävala 6 (Kaubamajan takana) • 6 467 123 • ma–pe 10–19, la 10–17

13 Jardin B2 Apteegi 3 • 6 314 625 • Voorimehe 4

14 Citymarket C2 Lootsi 7 • joka päivä 9–23

15 Silmajaam Optika C3 Tartu mnt. 24 • 6 607 152

16 Kodukäsitöö - Virolaisen käsityön edistämiskeskus B3, B2, C3, B2 • Kuninga 1 • ma–la 9–18, su 9–16, • Müürivahe 17 • ma–la 9–17 • Demini Kaubamaja, Viru 1 • ma–la 10–19, su 11–17 • 6 314 076

17 Lühikese Jala Galerii A3 Lühike Jalg 6 • puh./fax 6 314 720 • ma–pe 10–18, la–su 10–17.

18 Viron taideteollisuuden galleria B2 Vene 16 • 6 464 209 • ma–pe 10–18, la–su 10–17

19 Sikupilli Kauppakeskus D4 Tartu mnt. 87 • 6 008 700

20 La Casa Del Habano B3 Dunkri 2 • 6 445 647 • ma–la 10–24, su 10–16

21 The Havanas Humidor SAS Radisson Hotellissa C3 Rävala pst. 3, hotellin lobbybaarissa • ma–la 8–20, su 10–16

22 The Havanas Humidor Lentokentällä D4 Lennujaama tee 2, Lentokentän Tax-Free sektorilla, valuutanvaihdon vieressä, Gate 1 & 2 vastapäätä

23 Feenoks Alkoholikaupat C3, A4, B4 Gonsiori 12 • Mustamäe tee 43 • Pärnu mnt 240

6 Helena 2 kauneussalonki C1 Sadama 6 (Sadamarketissa) • 6 614 685 • joka päivä 8–20

7 Paradise ilu & tervisekeskus C1 Sadama 6 (Sadamarketin II krs.) • 6 614 670, 052 219 02 • joka päivä 07.30–19

8 Ilukorrus B2 Pikk 9, II kerros • 6 464 151, 051 109 25 • ma–pe 9–19, la 9–18, su 10–15

9 CityMed Tallinnassa C2 • Ahtri 8 (satamaan lähellä) • 372 6 616 333

10 Vana-Viru kauneussalonki B2 Vana-Viru 6 • 6 464 057 • ma-pe 8.15–20, la 9–18, su 10–15.0

11 Gonsiori kauneussalonki D3 Gonsiori 12 • 6 612 859 • ma–pe 10–20, la–su 10–17 Vana-Posti 4 • 6 418 701 • ma–su 9–21

o

ni

pe

an rm .He

rim ld

K.A

äe

Püssir ohu

12 Norman Optika A4, C3

ulu

äe Liiv am

Ke

zi rne

Magasini

ri

Petrooleumi

di Paa

äe

Sakala

ju Ah

Liivam

Vall i

ka la Sa

Tat a

He

Pärnu mnt.

t.

Manee

Müürivahe

e Ve n Sa

Harju

mn

rnu

A SA

illa

ule vim ägi

Vene

Pik k im äg i S Ol ev

Rüütli

E M Ü Ü R I VA H

NE

U

HARJU

C

La

Pikk

i iu m or

Lai

to ra bo La

La i

un a

Rata

ska

kJ

alg

evu

huk

ik Kiriku põ

oht u

Pik

Kullassepa

ja

Vana-Kalama

Toom-Kooli

ga nin Ku m-

To o

Toom-Kuninga

Kesk-Ameerika

N

E PA KULLASS

VE

VU AE SK

500m

. 5

22 19

1km

4

Ja

ko

bi

linja-autoasema

Võis

tluse

u

TA

ld Gi

Juhkentali

12 DaySpa kauneussalonki B3

nt

i

Kalevi keskstaadion

m

D

a

RA

ar di

ri

od

RÜÜTLI

M

400

tu

in

Ahtri 2 • ke–pe 12–20, la–su 11–18

Lai 5 (sisäpihalla) • 6 412 285 • ma–pe 9–19, la–su 9–18, tilauksesta avaamme aikaisemmin

rdi

de

ek

1

Rotermannin Suolavarasto C2

va ära si ilm J.V

HE

siv Ve

I VA ÜÜR

un

Ta r

as

Liivalaia 53 • 6 680 487 • 6 137 670

5 Helena kauneussalonki B2

J.K

odu

st

4 Glacier laserepilaatio C3

a

M

Viru 3–2 • 6 307 863.

ärn

La

3 Dr. O. Puuste kosmeetika kauneussalonki B2

J.P

u

R

3

iori

od

ÜÜ

R.Tobiase Ko llan e

Gons

11

ek

M

Pronksi 4 • 6 601 115 • ma-pe 7–20, la 8–16, su 10–16 • naistensali ma-pe 8–20, la 8–16, su 10–16

nni

st

TI

JA

HE

e Vas

OS

AR

A IV

ehlma

a

La

12

-K

se

-P

I 3 KE

Ma

300

a Ter

NA

2 Kauneussalonki Naimer OÜ C3

p.

Aia 5 • 6 279 900

a

VA

SUUR-KARJA

am ad -S

1 Tavid valuutanvaihto B2

ldi

32

ri Tuuk

16

muu palvelu

zwa

NGA

• 6 601 679 • ma–pe 9–18, la 10–15

põik Raua

V I R U 16

6 19 2 5 11

2

11 Reval Optika C2 • Narva mnt. 2

ut Kre

VIRU

a

3 14

16 KAEL

(Postitalossa II krs.) • 6 616 007 • Optiikka Pirita TOP SPA hotellissa D2 Regati pst 1 • 6 396 600 • Optiikka Viimsi Tervisekeskuksessa D2 Randvere tee 11 • 6 061 031

Aedvilj

8

KUNI

NIGULISTE

TURU

200

ni an lm eh a .F F.R

Hõbed

tek

Turu

VA N A

. nt m

RI

18

tu

K ATA R I I N A K Ä I K

r Ta

NG

I

APTEEGI

i akr Ma

10 Säästuoptika C2 • Narva mnt. 1

GA

20

Mere pst. 4 • 6 141 000 • ma–la 8.30–20, su 8.30–17

13

KA

ND

KIN

14

Raatihuoneen tori

E

9 Rotermanni Keskus (kauppakeskus) C2

18

u

IA

PI

KK

A

bit

UUS

8

AI

7 Pro Optika C3 Kaubamaja 4 • 6 440 055 8 Continental Moda C3 • Tartu mnt. 24, (Stockmannin vastapäätä) • 6 620 232

SA

12

V HA

al

100

Naeri

Tartu mnt. 58 • 6 376 140 • ma–pe 9–18, la 10–16 • Pärnu mnt. 69 • 6 461 146 • ma–pe 9.30–18.30, la 10–16. • Tammsaare tee 116 • joka päivä 9–21 6 Optiikkakauppa Viru Prill C1 Sadama 8 (Sadamarket) • 6 614 608 • joka päivä 8–18

MUNG

Las

a ai

F.R.Fa

Tart 26 29 um nt.

15

Im an ta

50

4

i

iv

Li

m

Invaliidi

ni 7

5 Abakhan Fabrics D4, B4, A4

MU

Le

ari -Tat

Uus

ni Veeren

ren

• ma–pe 10–19, la 10–17, su 10–15

Suurennus vanhasta kaupungista (isossa kartassa punainen alue)

Olümpia hotelli

Keskussairaala Ravi Ravi18

4 Catalog myymälä C3 • Tartu mnt. 35

Tartu mnt 18 • 6 309 820, 051 59 307

11

i

5

kr

aa

ni

Hospitali

J.Ku

M

m Va

0

da

Akadeemia tee 11 • 6 202 275, fax 6 202 276

5 Casandra Huoneistohotelli C3

M

e

an

i

Vana-Viru 14, 24 h • Narva mnt. 19/23 • Vana-Kalamaja 7a • 7–23 • Kopli 4 • 7–23.30 • Kopli 16 • 7–23.30 • Pae 74 • 7–23.30

4 Academic Hostel A4

I

tm

ar

3 Araxes alkoholikaupat B2, D2, A2, A4

Mere pst 6 A • 6 137 900, fax 6 137 999

Suur-Karja 7/Väike-Karja 2 • 6 999 700, 6 999 702

TL RÜÜ

h me up

Ta t

ü P.S

3 Barons hotelli ja ravintolaB3

NK

tte

6 612 108, 6 612 102 • ma–pe 10–18, la 10–15 • WW Passaaž, Aia 3/Vana-Viru 10 • 6 271 209

8 Rotermanni Hotelli C2

L

Tina Tina

Politseiaed nder

8

ua

iori

ti

E

4 28

Ra

Gons

al

iir .V

i

A.

Ka

li Al

2 Tallinna Optika C3, B2 Tartu mnt. 6 •

Tatari 53 • 6 405 150, fax 6 405 151

Uus 35 • 6 411 171 • Viru 4 • 6 209 223

uk

a Lembitu uter park la i

Sadama 6/8 • 6 614 550

7 Tatari 53 Hotelli B4

2 Hostelli Beata B2, C2

DU

Ka

1 Sadamarket C1

Kopli 2c • 6 678 300, fax 6 678 301

ka

u

u bit

ka

B

6 Hotelli Skåne A2

Uus 22 (vanhassa kaupungissa) • 6 411 464

3

nn

ostospaikat

1 OldHouse apartments /guesthouse B2

EH

Le

bo

Uus-Tatari

majoitus

IM

va

25

.

a

23

v

m

ägi

erika

-Ame

Väike

29 23 5

12

2

2

10

mnt

Rau

ua

Le

la

ps

2

Ra

21 ps Radisson ala SAS Hotelli

Islandi väljak

a-V ee

A

13

t.

30

Va n

11

t.

TEATTERI AUKIO

n Ke

e

erika

7

E

ism

e

i

nia

27 Tatari

teatteri

.

t ps9

o st

sa

Suur -Ame eed

Tammsaare park

Palace

hotelli st. i p Venäläinen

12

Kom

um

33 P Draama Estonia 13 teatteri teatteri 1 G

VAPAUDEN AUKIO

us

Tõn

kk

4

15 2 Viru 13 hotelli

nt.

n är

rja 29

Jõe

Ka

rid Ha

23

VIRU-

3

a Narv

30 24

Narva mnt.

3 AUKIO

Karu

A

e-

JA A M

tee

arl

Kansalliskirjasto

la

d En

16 4 29

vahe

Müüri

tsi Roosikran

L

Viru 2/Vanaturu 6 • 6 466 998 • avoinna 8–20

17

ik

9

HOBU

rli

e uis

19 Kahvila Elsebet B3

sti

10

.Ot

t. ps

Ka

• 6 276 245 • joka päivä 11–24.

2

10

kri Tuu

Tuukri

Laikmaa

ndi

a Ka

17 O’Malleys Irish Pub B3 • Viru 24 3

i

Po

14 18

16

Vana-V iru

Viru

a Kuning

Rüütl

nda

ari

Narva mnt 1 • 6 257 377 • fax 6 616 279

18 Troika – venäläinen ravintola ja trahteeri B3 • Raekoja plats 15

Viru

9 15 Kino 7 Coca-Cola Plaza

Kaubamaja

ma

Wism

ee

16 Liivi Steak House C2

Vana-T urg

Va n

Inseneri

10

8

1

ea

est

Mere pst 6 a • 6 535 445

kri

Dun

18

Aia

Ko

pui

15 Jahimees ravintola-baari C2

3

Munga

Apteegi Katariina käik

Raatihuoneen tori

Suur-Karja

3

17

Toomp

Mündi 2 (Raatihuoneen torilla) • 6 313 106 • joka päivä 10–03

eh e

a-

Falgi tee

m Too

14 Molly Malone’s Irish Pub B2

rim

Niguliste

Jalg

1

Uus

Toompea

Suur-Karja 20, 2 krs • 6 209 251 • joka päivä 12–23

31

k Pik

Lossi Pitkän plats Hermannin torni

13 China White B3

u

Vo o

a

4

Pikk 11 • 6 406 630 • joka päivä 10–03

18

ht

Ko

Piiskopi

12 Club Havana B2

-R m

o Kiriku To

imu

Püh

k Pik

Aht ri Aht 1 ri

Kanuti

Uimahalli ”Kalev” ava

King

Sne

Viru 2/Vanaturu 6 • 6 466 900 • avoinna 12–23

tli üü

te

ri

Hobusepea

ang iak Sa di Mün

pi lli lam

5 Nunne

Mere pst 6a • joka päivä 10–06.

11 Kolmen Sammakon Grilli B3

tri

KESKUSTA

To

10 Lasso baar C2

ga

Mere pst.

om

u

Suur-Kloos

ne

Estonia pst 3/5 • 6 604 879, fax 6 455 608

n Nu

t

i pu

vis

Aia

ee

es

2

Pa

Va im

da

• 6 464 265 • joka päivä 9–

9 Saku Sops Pubi C3

li

o Ko

Ai

8 Coffer B3 • Vanaturu Kael 8

2

Ole

Uus

nn

Ra

Tolli

tsi

am

Balti Jaam rautatieasema

Mere pst 4, Rotermannin kauppakeskus 3 krs

te

äe

L oo

3

e

aj a

tee

7 Rotermannin Kahvila C2

am

6

katamaraanit Autoexpress Autoexpress II

äe

pli

al

ki tü ur Su

Ko

-K

s Uu

u

Viru 2/Vanaturu 6 • 6 466 800 • avoinna 12–24

sk

Silja Line Tallink

Nordic Jet Line

Paksun Margareetan torni

Ke

D-terminaali

C-terminaali

am

6 Ravintola Peppersack B3

bu

ze

t Ko

rik

Eckerö Line

nn

e

Va b

Ra

3

Viru 6 • 6 272 987

MATKUSTAJASATAMA

B-terminaali

6 17 7 6

KAI

Kotzebue

Tallink

A M A1

Ra

5 Arizona Saloon B3

OR

SAD

st.

Põh

Õle 33 • 6 738 841 • joka päivä 09–06, 21 h

VO

Ka la

Põhja p

ja p st

Niine

1

A-terminaali

Laikmaa

se

i ev

Va lge

l Ka

va

Vabriku

ydinkeskusta RUMBI

LOGI

tuse

4 Ravintola Stoori A2, A3

o

Vana-K

Kalj

So

am

a

alama

u

ja

nn

ei ar at

Töös

Rüütli 4 • 6 464 157 • ma–su 11–

ra

-P ur

1

3 H.H. Rüütel A3

Linnahalli

la

Su

Vana-Turg 1 • 6 279 020 • joka päivä 11–24

Tallinn

Copterline

Ka

u

Staadioni

i

Jah

Suur-Karja 20, 2 krs • 6 406 548

V.R

gr

1 McCools B3 2 Olde Hansa B3

Linnahallin satama

ar ei

e

at

imä

-P

D

Tor n

ie

31

C

B

ei tar Pa

Vä ike

aa

ja ma ala

Soo

-L ur

s-K

Su

Uu

ruokapaikat

A

Kiv is

HELMIKUU 2004

24 +- Optika C2 Narva mnt. 11 D • 6 261 336 • ma–pe 10–18, la 10–16

25 Effect alusvaatekauppa D3 Tartu mnt 10/ Pääsuke 2 • 6 816 733 • ma–pe 10–19, la 10–17, su 11–16.

26 Stella alusvaatekauppa C3 Tartu mnt 43/Kreutzwaldi 24 • 6 419 109 • ma–pe 10–19, la 10–17

27 Jansuki Shop B3 Estonia pst 17 • 6 604 449 • ma–pe 10–19, la 10–17.

28 Stockmann C3 Liivalaia 53 • ma–pe 9–21, elintarvike- ja alkoholiosasto 9–22, la–su 9–20

29 Eesti Optik B3, B4, A4, D3 Väike-Karja 1 • Pärnu mnt 68 • Tartu mnt 45 • Pärnu mnt 238 A • Sõpruse pst 213 • Vabaduse pst 181

30 Eurooptika B3, C2 Pärnu mnt 17 • 6 615 740 • Narva mnt 9 • 6 109 350

31 Reeda kamber, itämaiset matot ja antiikki A3 Rataskaevu 20 • 6 464 233 • joka päivä 10–18

32 Hansa Lina B3 Suur-Karja 5 • 6 446 359 • joka päivä 9–19.

33 Make Up Store Kosmetiikkakauppa B3 Pärnu mnt 10 • 6 481 488, fax 6 481 415 • ma–pe 10–19, la 10–17

13 Viru ilukeskus C3 Viru väljak 4 • 6 820 990 • ma–pe 9–20, la 10–20, su 10–18

14 Hierontasalonki & Kynsisalonki B2 Viru 5 • 05059 966, 6 466 181, fax 6 417 392

15 Matkapojat Eesti OÜ C3 Viru väljak 4 • 6 301 961

16 Tallinnan Eläintarha A4 Paldiski mnt 145 • 6 943 300 joka päivä 9–19

17 Everline Center kauneussalonki C1 Sadama 6 (Sadamarketissa III krs) • 6 614 666 • ma-su 8-19.

18 Koduapteek B2; C2 Aia 7 • 6 484 199 • joka päivä 9–21, Rataskaevu 2 • 6 464 107 • ma–pe 8–19, la 9–19, su 9–17 Lootsi 7 • 6 698 812 • joka päivä 10–21


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.