Page 1

Studiegids

2014

Beroepsopleiding Zwemonderwijs Management Events Training & therapie HygiĂŤne & veiligheid Aquafitness


Studiegids

2014


Colofon Eindredactie Masja de Ree Producties Uitgever NPZ Scholing & Training B.V., Ede Teksten NPZ Scholing & Training B.V., Ede Concept en vormgeving The KEY Agency, Amsterdam

Aan de teksten in deze Studiegids kunnen geen rechten worden ontleend.

4


Voorwoord Voor je ligt de nieuw e studiegids 2014. Vo l inspirerende, leerzame, kort- maar soms ook langdurende trainingen, waar vast iets voor je bij zit! Want ben je manag er, dan is er voor jou Masterclass Integraa de l Kwaliteitsmanagement , een praktijkgericht opleidings­traject spec iaal voor zwembadma nagers, dat je nergens anders vindt. Ben je zwemonderwijze r, dan is het aanbod heel groot; van works over allerlei onderwerpe hops n op het gebied van zw emonderwijs tot de Praktijkdag Zwemonder wijs, waarbij je zelf eens lekker aan de sla met veel collega’s uit g kunt het hele land. Maar oo k als lesgever aquafit kun je bij ons terecht ness . Denk maar eens aan Aquamasters, een fan en bruisend evenement tas tisch waar nationale en intern ationale toppers lesse verzorgen. Kijk de gids n eens rustig door en zie wat er allemaal mogel is! Als je nog vragen ijk hebt, kun je ons natuu rlijk altijd bellen. Het team en docente n van NPZ Scholing & Training helpen je gra ag.

5


Inhoudsopgave Algemeen 8 Partners 9 Incompany-trainingen 10 Sociaal Fonds Recreatie 11

Beroepsopleiding

12

12

Beroepsopleiding Allround Zwembadmedewerker

Zwemonderwijs

15

Een training op maat gemaakt voor jou Modern lesconcept: zwemonderwijs op maat ■ Verboden voor rijtjes ■ Leren door te spelen ■ Materiaal als uitdaging ■ Zwemslagen in het Zwem-ABC ■ Kinderen met leer- en gedragsproblemen ■ Ouder en kindzwemmen ■ Overlevingszwemmen voor jonge kinderen ■ Creatief lesgeven in de zwemvaardigheidsdiploma’s ■ Sessie BREZ 2.0 ■ Update zwemonderwijs

17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

Management

29

■ ■

Masterclass Integraal Kwaliteitsmanagement voor Zwembadmanagers® Ontwikkel je eigen zwemwerkplan ■ Netwerken in beweging

30 32 34

Events

35

36 37 38 39

Dag van het zwemonderwijs

■ Aquamasters ■ Managersmeeting ■

Praktijkdag Zwemonderwijs

6


Training & therapie

40

Overgewicht te lijf! Omgaan met blessures in het zwembad ■ Zwemmen voor de Gezondheid ■ Halliwick

41 42 43 45

46

Hygiëne & veiligheid Omgaan met geluid in zwembaden

47

Aquafitness

48

■ Algemeen

48 51

Update aquafitness

7


Algemeen NPZ Scholing & Training is het trainingscentrum van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. De kernactiviteiten van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ bestaan onder andere uit de uitgifte van de Nationale Zwemdiploma’s, het bevorderen van zwembadbezoek, het initiëren, ontwikkelen en coördineren van regulier en cursorisch onderwijs en het ontwikkelen, verzamelen en verspreiden van kennis op het gebied van exploitatie.

Type trainingen Het aanbod van NPZ Scholing & Training bestaat uit trainingen over zwemonderwijs, aquafitness, training & therapie, management en hygiëne & veiligheid. Er zijn trainingen van één dag, meerdaagse trainingen en leertrajecten die meer dan een jaar tijd vragen. Ook kunnen alle trainingen incompany worden aangeboden. Daarnaast organiseren wij één- en meerdaagse events. Aantal deelnemers Het aantal deelnemers per training is minimaal 12 en maximaal 20. Trainingen gaan door bij voldoende aanmeldingen. Ongeveer twee weken voor aanvang van de training krijgt de cursist hierover bericht. Aanmelden Je kunt je aanmelden voor trainingen, leertrajecten en events via het digitale formulier op www.npznrz.nl/scholing. Na ontvangst van de aanmelding krijg je bericht dat jouw aanmelding is ontvangen. Ruim voor de start van de training ontvang je meer informatie.

8

Prijzen De prijzen in deze studiegids gelden voor het kalenderjaar 2014. De prijzen zijn per persoon, tenzij anders vermeld, en exclusief 21% BTW. Informatie Met jouw persoonlijke vragen kun je terecht bij Nieta Sprang, Coördinator Educatie bij NPZ Scholing & Training. Wil jij regelmatig op de hoogte worden gehouden van de activiteiten van NPZ Scholing & Training, nieuwe trainingsdata en locaties? Meld je dan via www.npz-nrz.nl/scholing aan voor de digitale nieuwsbrief. NPZ Scholing & Training Postbus 357 6710 BJ Ede Horapark 4 6717 LZ Ede Telefoon (0318) 83 02 37 E-mail: scholing@npz-nrz.nl Website: www.npz-nrz.nl/scholing


Partners NPZ Scholing & Training wordt bestuurd door RECRON, Vereniging Sport en Gemeenten en de KNZB.

RECRON, vertegenwoordiger van de recreatiebranche RECRON, de Vereniging van Recreatieonder­ nemers Nederland, telt ruim 2.000 leden. Deze brancheorganisatie behartigt onder andere de belangen van privaat geÍxploiteerde baden, waaronder ook zwembaden bij kampeerbedrijven en bungalowparken. De activiteiten van RECRON zijn erop gericht te streven naar een zo optimaal mogelijk ondernemersklimaat in de recreatiebranche en de behartiging van de collectieve en individuele belangen van de leden.

Vereniging Sport en Gemeenten Vereniging Sport en Gemeenten zet zich in voor sport op lokaal niveau. De belangen van gemeenten staan hierbij centraal. Vereniging Sport en Gemeenten behartigt de belangen van werkgevers en exploitanten van de publiek toegankelijke zwembaden.

KNZB De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) is aangesloten bij de landelijke sportkoepel NOC*NSF. Bij de KNZB zijn alle Olympische zwemsporten ondergebracht: wedstrijdzwemmen, open water zwemmen, waterpolo, schoonspringen en synchroonzwemmen. De KNZB behartigt de belangen van 450 zwemverenigingen in Nederland. De missie van de KNZB is het bevorderen van de zwemsport in de meest brede zin van het woord.

9


Incompany-trainingen

Incompany trainingen NPZ Scholing & Training biedt samen met haar partners een breed scala aan trainingen aan. In deze studiegids en op de website www.npz-nrz.nl/scholing vind je het complete aanbod. IN

COMPANY

Een aantal trainingen wordt aangeboden in het open aanbod. Dat wil zeggen dat deze trainingen ergens in Nederland worden georganiseerd, zodat elke geïnteresseerde zich hiervoor in kan schrijven. Helaas is het vaak zo dat een training net op een dag wordt gegeven die jou niet schikt, of op een locatie die uit de buurt ligt. Of je wilt graag meerdere mensen een training laten volgen, maar de medewerkers kunnen op die dag niet tegelijk gemist worden. Dan is het een uitkomst om een training in de eigen accommodatie te laten verzorgen, op een dag en tijd die jullie het beste uitkomt! Dit bespaart reistijd en dus –kosten, maar ook cursusgeld. Want vanaf 6 deelnemers zijn de kosten per persoon bij een incompany-training al lager dan bij een training in het open aanbod. Nog voordeliger wordt het als de kosten over verschillende zwembaden, verenigingen en/of zwemscholen verdeeld kunnen worden. Organiseer met een aantal zwembaden in de regio een training, die gehouden wordt bij één van deze baden en deel zo de kosten met elkaar. Om de kwaliteit te kunnen bieden die NPZ Scholing & Training nastreeft, gaan we uit van groepen van maximaal 20 personen.

10

Op deze wijze kun je één of meerdere standaard-trainingen uit ons aanbod naar jouw organisatie toe halen! Deze standaard-trainingen zullen niet altijd aansluiten op jouw behoefte. Uiteraard kan NPZ Scholing & Training ook op basis van jullie eigen wensen een training op maat aanbieden. Speciaal voor trainingen op het gebied van zwemonderwijs heeft NPZ Scholing & Training een unieke formule ontwikkeld om samen met jou (en je team) een training op maat samen te stellen. Een deskundige van NPZ Scholing & Training komt bij de organisatie zwemlessen observeren en bespreekt met jou de resultaten van deze observatie. Samen kan dan bekeken worden óf, en zo ja hoe, er bijgeschoold kan worden. Op deze manier krijg je een training die volledig is afgestemd op jouw eigen situatie en behoefte. Kosten De prijs voor één dag incompany-training bedraagt € 1.395,- en voor een halve dag € 825,-. Bij afname van 2 dagen krijg je 10% korting, bij 3 dagen is dat al 12,5% korting en bij 4 dagen 15% korting. Deze prijzen zijn exclusief BTW en inclusief cursusmateriaal voor de deelnemers. De aanvrager zorgt voor de accommodatie en eventuele catering. Vraag vrijblijvend een offerte aan. De incompany trainingen komen veelal in aanmerking voor de regeling Tegemoetkoming Cursuskosten van het Sociaal Fonds Recreatie.


Sociaal Fonds Recreatie

Sociaal Fonds Recreatie Het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ biedt cursussen aan die in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Cursuskosten van het Sociaal Fonds Recreatie (SFRecreatie). Deze cursussen kun je vinden in het digitale subsidieportal op de website van SFRecreatie. SFRecreatie heeft als doel het financieren, subsidiĂŤren en ontwikkelen van activiteiten die gericht zijn op het zo goed mogelijk functioneren van de sector. De activiteiten zijn vooral gericht op het verhogen van de kwaliteit van scholing. De subsidie kan worden aangevraagd via de digitale subsidieportal op www.sectorrecreatie.nl.

De declaratie moet binnen drie maanden nadat de training is gevolgd, bij SFRecreatie zijn ingediend. Een voorwaarde om in aanmerking te komen voor subsidie is dat werkgever ĂŠn werknemer zijn aangesloten bij de CAO Recreatie. De trainingen van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ die in aanmerking komen voor de regeling Tegemoetkoming Cursuskosten kun je herkennen aan het logo van SFRecreatie onder de training. Kijk ook op www.npz-nrz.nl/scholing voor actuele informatie.

11


Beroepsopleiding Allround Zwembadmedewerker Flexibele (deel)opleidingen voor zwembadmedewerkers Jonge kinderen leren zwemmen, fitte vijftigers iedere week een uur laten genieten van sporten in het water, tijdens het recreatief zwemmen toezicht houden en ervoor zorgen dat de gasten onbezorgd plezier hebben in het zwembad… De Allround zwembadmedewerker houdt zich met al deze zaken bezig.

Structuur Sinds 1 september 2006 heeft de beroepsopleiding voor Allround zwembadmedewerker een andere structuur. De taken van de Allround zwembadmedewerker zijn verdeeld over drie functies, voor elk daarvan kun je een branchecertificaat behalen. ■ Lifeguard ■ Begeleider recreatieve zwemactiviteiten ■ Lesgever Zwem-ABC Flexibel De opleiding is flexibel opgezet. De eenheden ‘Lifeguard’, ‘Begeleider recreatieve zwemactiviteiten’ en ‘Lesgever Zwem-ABC’ hebben geen vaste volgorde en er zijn geen voorwaarden om aan een eenheid te beginnen. Je kunt ervoor kiezen om één eenheid van de opleiding te volgen en af te ronden. Iedere eenheid is opgebouwd uit twee delen die eventueel afzonderlijk kunnen worden afgerond met een bewijs van deelname.

De gecertificeerde beroepsopleiding voor het branchediploma is dé basis voor iedere zwembadmedewerker. Daarom besteden we er ook in deze studiegids aandacht aan. Het aanbod van trainingen van NPZ Scholing & Training sluit aan op de beroepsopleiding.

12

Branchediploma Het is mogelijk de hele beroepsopleiding af te ronden met het branchediploma Allround zwembadmedewerker van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. Het branchediploma wordt uitgereikt als de drie eenheden zijn afgerond met een branchecertificaat.


xxx Lesgever Zwem-ABC

De lifeguard zorgt voor de veiligheid van gasten, collega’s en zichzelf. Hij houdt toezicht op de gasten die tijdens het recreatieve zwemmen gebruik maken van het zwembad en de andere faciliteiten van de accommodatie. Hij treedt op als gastheer en draagt zorg voor de hygiÍne. Hij maakt verschillende ruimtes in de zwembadaccommodatie schoon en meet regelmatig de kwaliteit van het zwemwater.

De Lesgever Zwem-ABC verzorgt zwemlessen voor kinderen van 4 tot 12 jaar en voor volwassenen, met het doel hen (beter) te leren zwemmen. Daarbij let hij op de veiligheid van de deelnemers en voorkomt risicovolle situaties.

g el

B. toezichthouder

ei

Lifeguard

BC

Be

r Z we m - A

Allround zwembadmedewerker

eve

A. introductie Aqua & Leisure

B. lesgever Zwem-ABC

sg

A. introductie instructie en zwemactiviteiten

Le

Lifeguard

B. begeleider recreatieve zwemactiviteiten

c re ati e v e r re d e wemactivitei ten z

A. introductie instructie en zwemactiviteiten

Begeleider recreatieve zwemactiviteiten De Begeleider recreatieve zwemactiviteiten verzorgt recreatieve en zwembewegingsactiviteiten en evenementen voor diverse doelgroepen. Hij is een entertainer en kan deelnemers goed begeleiden. Voorbeelden van activiteiten zijn aquafitness-activiteiten en evenementen voor de jeugd en bewegen in water voor volwassenen en ouderen. Tijdens de activiteiten let de Begeleider recreatieve zwemactiviteiten op de veiligheid van de deelnemers en voorkomt hij risicovolle situaties.

13


xxx Direct inzetbaar personeel Goed opgeleide medewerkers met een vakdiploma, die direct inzetbaar zijn in het zwembad. Dat wil iedere zwembadmanager. Hoe zorg je dat die wens werkelijkheid wordt? Door mensen aan te nemen met het branchediploma van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. Het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ, het kennis-instituut voor de zwembadbranche, draagt zorg voor de beroepsopleiding voor Allround zwembadmedewerker. Sinds september 2006 kent deze opleiding een structuur die gebaseerd is op het beroepscompetentieprofiel voor Allround zwembadmedewerker. In dit profiel staan de taken, functies en vaardigheden die de medewerker moet ontwikkelen om in een zwembad te kunnen werken. Het profiel is ontwikkeld op basis van de dagelijkse praktijk in het zwembad. Kwaliteit Het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ bewaakt de kwaliteit van de inhoud en de examinering van de opleiding. De organisatie doet dit op uitdrukkelijk verzoek van zwembadmanagers die behoefte hebben aan goed opgeleid personeel.

14

Het branchediploma van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ kan alleen worden behaald bij ROC’s en particuliere opleidingsinstituten die een licentie hebben ontvangen van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ (zie lijst met gelicentieerde organisaties op www.npz-nrz.nl). Branchediploma De opleiding tot Allround zwembadmedewerker wordt op twee manieren aangeboden: ■ De opleiding (of delen ervan) kan worden gevolgd als onderdeel van een opleiding Sport en Bewegen of van een recreatieve opleiding aan een ROC. ■ De opleiding (of delen ervan) kan worden gevolgd als dag- of avondopleiding bij een particulier opleidingsinstituut. Let op: er zijn ROC’s en particuliere opleidingsinstituten die de opleiding tot Allround zwembadmedewerker aanbieden, maar niet opleiden voor het branchediploma. Om er zeker van te zijn dat een stagiaire wordt opgeleid voor het branchediploma, kan de lijst met gelicentieerde opleidingsinstituten geraadpleegd worden. Deze is te vinden op www.npz-nrz.nl.


Een overzicht van alle trainingen op het gebied van zwemonderwijs NPZ Scholing & Training heeft verschillende bijscholingen op het gebied van zwemonderwijs. Daarnaast is er een aanbod van verschillende specialisaties. Om je op weg te helpen in je keuze voor een bijscholing kan het schema op de volgende pagina je van dienst zijn.

In het schema op de volgende pagina zijn de factoren weergegeven in vierkante kaders, die een rol spelen tijdens de zwemles. In de kaders met afgeronde hoeken staan de trainingen vermeld uit ons aanbod. De pijlen in het schema geven de onderlinge samenhang weer. De zwemonderwijzer stemt de zwemlesinhoud en didactiek af op de kinderen die hij/zij in de les heeft. In de bijscholingen komen alle factoren aan bod, maar het vertrekpunt van de bijscholing is de factor die bij de training vermeld staat. Zo komt bij ‘Leren door te spelen’, de didactiek zeker aan bod, evenals de lesinhoud. Echter, de training is opgezet vanuit de pedagogiek, vanuit het kind. Incompany-training afgestemd op de eigen zwemlessituatie Voor incompany-trainingen wordt meestal een combinatie gemaakt van verschillende

trainingen. Wil je een bijscholing die afgestemd is op de zwemlessituatie in jouw accommodatie op dit moment? Dan kun je ook een ervaren trainer jouw zwemlessen laten observeren. Aan de hand van die observatie en een gesprek wordt de bijscholing samengesteld. Meer hierover lees je op pagina 17. Specialisaties NPZ Scholing & Training biedt ook specialisaties aan. Deze specialisaties zijn voor zwemonderwijzers die, naast het geven van zwemles voor het Zwem-ABC, ook andere doelgroepen willen lesgeven zoals ouder en kind zwemmen. NPZ Scholing & Training biedt de volgende specialisaties aan: ■ Overlevingszwemmen voor jonge kinderen ■ Ouder- en kindzwemmen ■ Creatief lesgeven in de zwemvaardigheids­diploma’s

15


Training ■ ■ ■

Leren door te spelen Materiaal als uitdaging Kinderen met leer- en gedragsproblemen

Pedagogiek Hoe benader ik de kinderen in deze lessituatie?

De zwemonderwijzer als regisseur Welke accenten leg ik in deze les?

Inhoud

Didactiek

Wat moeten de kinderen leren?

Hoe zal ik het de kinderen aanleren?

Training

Training

Normering BREZ 2.0

■ ■

16

Moderne lesopbouw Verboden voor rijtjes


Een training op maat gemaakt voor jou Zwemles geven is een complex gebeuren. Elk kind is anders; qua persoonlijkheid en ontwikkeling. Zwemonderwijzers willen graag gedifferentieerd zwemles geven en het beste uit kinderen halen. Soms lopen zij of het team vast in dit proces. Een zwemles-observatie kan dan uitkomst bieden. Een ervaren trainer komt kijken tijdens de zwemles en observeert wat er gebeurt. Hij/zij kijkt vanuit verschillende perspectieven naar dezelfde lessituatie en koppelt de bevindingen terug aan het teamhoofd. Op basis van de observatie en het gesprek met het teamhoofd kan een training worden samengesteld.

Doel Na het volgen van training heb je inzicht en handvatten gekregen op het gebied in het zwemonderwijs waar jij en jouw team behoefte aan hebben.

Wanneer? Wanneer het jou uitkomt.

Voor wie? Je bent zwembadmedewerker, in het bezit van een diploma Allround Zwembadmedewerker of zwemonderwijzer en geeft les voor het Zwem-ABC. Je wilt jouw zwemlessen geobserveerd hebben en aan de hand daarvan een training volgen. Inhoud en onderwerpen De inhoud van de cursus wordt samengesteld op basis van de observatie en een gesprek dat met de manager of hoofdzwemzaken is gevoerd. Duur 1 observatiemoment en 1 trainingsdag. Afronding Je ontvangt na afloop een bewijs van deelname.

IN

COMPANY

Kosten De kosten bedragen â‚Ź 1.600,- voor 1 dag inclusief observatie.

Deze training kan alleen incompany worden verzorgd Erkend door SFR Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.

17


Modern lesconcept: zwemonderwijs op maat Elk kind is anders, ook bij het leren zwemmen. Hoe hou je rekening met verschillen tussen deelnemers? Hoe leer je iedereen zwemmen? En hoe vind je een balans tussen het kind dat plezier wil hebben en de ouder die wil dat het kind zo snel mogelijk een diploma haalt? Met zwemonderwijs op maat stem je de lessen af op de deelnemers en hun interesse. Deze training leert je passend zwemonderwijs te geven. Daarbij neem je kennis van het motorisch leerproces en het ontwikkelen van zelfsturing.

Doel Na het volgen van de training ben je in staat moderne zwemlessen te ontwikkelen, gebaseerd op de principes van motorisch leren en rekening houdend met de behoeften van het kind.

Wanneer? Kijk voor de data en locaties op www.npz-nrz.nl/scholing.

Onderwerpen en inhoud Onderwerpen die tijdens de training aan de orde komen, zijn onder andere: ■ Theorie over motorisch leren ■ Het ontwikkelen van lessen in het voortraject (watergewenning) ■ Het ontwikkelen van lessen in het hoofdtraject (zwemslagen en andere basiselementen) Duur Eén dagdeel. Deze training wordt in de open inschrijving alleen aangeboden in combinatie met de trainingen ‘Verboden voor rijtjes’. Deze combinatie van trainingen duurt één dag. Incompany is het wel mogelijk de training apart te volgen. Afronding Je ontvangt na afloop een bewijs van deelname.

IN

COMPANY

Deze training kan ook incompany worden verzorgd Erkend door SFR

Kosten De kosten bedragen € 250,- p.p. (voor de combinatie van twee trainingen).

18

Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.


Verboden voor rijtjes ‘Hoe lang duurt het totdat mijn kind het Zwem-ABC haalt?’ Dat is de eerste vraag die ouders stellen wanneer ze hun kind opgeven voor zwemles. Hoe actiever een kind is tijdens de zwemles en hoe arbeidsintensiever de aangeboden les, hoe sneller een kind leert zwemmen. Uit observaties en ervaringen blijkt echter dat kinderen tijdens de zwemles veel in rijtjes staan te wachten op elkaar, vooral in het hoofdtraject, tijdens het aanleren van de zwemslagen. Door rijtjes ‘te verbieden’ neemt het rendement van de zwemlessen enorm toe.

Doel Na het volgen van de training ben je in staat kinderen minimaal tachtig procent van de lestijd actief bezig te laten zijn, waardoor ze sneller (beter) leren zwemmen. Onderwerpen en inhoud Onderwerpen die tijdens de training aan de orde komen, zijn onder andere: ■ Achtergrond rendementsfactor arbeidsintensieve lessen ■ Organisatievormen om kinderen zelfstandig te laten bewegen ■ Alternatieven voor rijtjes in het voortraject (de watergewenning) ■ Alternatieven voor rijtjes in het hoofdtraject (zwemslagen en andere basiselementen) ■ Veiligheid Duur Eén dagdeel. Deze training wordt in de open inschrijving alleen aangeboden in combinatie met de training ‘Modern lesconcept, zwemonderwijs op maat’. Deze combinatie van trainingen duurt één dag. Incompany is het wel mogelijk de training apart te volgen. Afronding Je ontvangt na afloop een bewijs van deelname.

Kosten De kosten bedragen € 250,- p.p. (voor de combinatie van twee trainingen). Wanneer? Kijk voor de data en locaties van deze training op www.npz-nrz.nl/scholing.

IN

COMPANY

Deze training kan ook incompany worden verzorgd Erkend door SFR Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.

19


Leren door te spelen Door te spelen leren kinderen hoe de wereld in elkaar zit. Een kind dat voor het eerst een kopje in handen krijgt, houdt het op zijn kop of gooit het op de grond. Hij of zij doet er alles mee, behalve het doelgericht naar de mond brengen. Hetzelfde geldt voor leren zwemmen. Voordat kinderen toe zijn aan doelgerichte zwemslagen moeten ze op ontdekkingstocht om de voor hen nieuwe ‘waterwereld’ al spelend te leren kennen. In deze training leer je hoe je dat spel gericht kunt inzetten bij het aanleren van (zwem)vaardigheden.

Doel Na het volgen van de training ben je in staat het principe ‘spelend leren’ vorm te geven in je zwemlessen en daarmee aan te sluiten bij de behoeften van het kind. Ook kun je deze speelse manier van lesgeven onderbouwen en uitleggen aan ouders. Onderwerpen en inhoud Onderwerpen die tijdens de training aan de orde komen, zijn onder andere: ■ Pedagogische achtergronden over spelend leren ■ Organisatievormen om kinderen zelfstandig te laten spelen ■ Spelen met een doel en niet alleen als spel ■ Spelen en leren in het voortraject (de watergewenning) ■ Spelen en leren in het hoofdtraject (zwemslagen en andere basiselementen) ■ Veiligheid ■ Inzicht in de belevingswereld van jonge kinderen ■ Zwemlessen laten aansluiten bij de belevingswereld van jonge kinderen Duur Eén dagdeel. Deze training wordt in de open in­ schrijving alleen aangeboden in combinatie met de training ‘Materiaal als uitdaging’. Deze combinatie van trainingen duurt één dag. Incompany is het wel mogelijk de training apart te volgen.

20

Afronding Je ontvangt na afloop een bewijs van deelname. Kosten De kosten bedragen € 250,- p.p. (voor de combinatie van twee trainingen). Wanneer? Kijk voor de data en locaties van deze training op www.npz-nrz.nl/scholing.

IN

COMPANY

Deze training kan ook incompany worden verzorgd Erkend door SFR Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.


Materiaal als uitdaging Het doelgericht inzetten van materiaal in het zwembad past binnen het principe ‘leren door te spelen’. Een kind leert door te spelen en als het de kans krijgt te werken met uitdagende materialen, zal het zich sneller ontwikkelen en zijn creativiteit ontplooien. Tijdens de training komt het gevarieerd en doelgericht inzetten van materialen tijdens de zwemles aan bod. De praktijkvoorbeelden zijn direct toepasbaar in je eigen zwemlessen.

Doel Na het volgen van de training ben je in staat je lessen op een speelse manier in te vullen met materialen. Je gaat daarbij uit van een helder geformuleerd leerdoel. Onderwerpen en inhoud Onderwerpen die tijdens de training aan de orde komen, zijn onder andere: ■ Inventarisatie van materialen, hun mogelijkheden en hun aantrekkingskracht op het kind ■ Organisatievormen om kinderen zelfstandig te laten spelen met materialen ■ Gebruik van materialen in het voortraject (de watergewenning) ■ Gebruik van materialen in het hoofdtraject (zwemslagen en andere basiselementen) ■ Veiligheid Duur Eén dagdeel. Deze training wordt in de open inschrijving alleen aangeboden in combinatie met de training ‘Leren door te spelen’. Deze combinatie van trainingen duurt één dag. Incompany is het wel mogelijk de training apart te volgen. Afronding Je ontvangt na afloop een bewijs van deelname.

Kosten De kosten bedragen € 250,- p.p. (voor de combinatie van twee trainingen). Wanneer? Kijk voor de data en locaties van deze training op www.npz-nrz.nl/scholing.

IN

COMPANY

Deze training kan ook incompany worden verzorgd Erkend door SFR Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.

21


Zwemslagen in het Zwem-ABC Zwemslagen zijn complexe bewegingen en daarmee moeilijk voor jonge kinderen. Hoe zorg je ervoor dat de deelnemers ze toch onder de knie krijgen? In deze training staan de nieuwste inzichten over hoe kinderen leren centraal. Vanuit de pedagogiek en de ontwikkelingspsychologie bekijken we welke voorwaarden gecreëerd moeten worden om zwemslagen goed te kunnen aanleren. Met deze kennis vergroot je het plezier in de zwemles, voor jezelf en het kind, en zorg je voor een snel en soepel leerproces.

Doel Na het volgen van de training ben je in staat de zwemslagen plezierig, snel en effectief aan te leren. De praktische tips en voorbeelden kun je direct inzetten tijdens de lessen voor de zwemdiploma’s A, B en C.

Wanneer? Kijk voor de data en locaties van deze training op www.npz-nrz.nl/scholing.

Onderwerpen en inhoud Onderwerpen die tijdens de training aan de orde komen, zijn onder andere: ■ Zwemslagen in de opleidingsweg van het Zwem-ABC ■ Voorbereidingen in het voortraject ■ De zwemslagen in het hoofdtraject ■ Nieuwe inzichten in het aanleren van zwemslagen ■ Technische tips en aanwijzingen voor jonge kinderen Duur Eén dag. Afronding Je ontvangt na afloop een bewijs van deelname. Kosten De kosten bedragen € 250,- p.p.

IN

COMPANY

Deze training kan ook incompany worden verzorgd Erkend door SFR Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.

22


Kinderen met leer- en gedragsproblemen Er nemen steeds meer ‘bijzondere kinderen’ deel aan de reguliere zwemlessen. Het gaat daarbij onder andere om kinderen met een taalachterstand, leer- en gedragsproblemen, ADHD, PDD-NOS, autisme en verstandelijke beperkingen. Er is veel vraag naar achtergrondinformatie over deze bijzondere kinderen en praktische tips om de zwemlessen zo prettig mogelijk te laten verlopen, voor lesgever en kind. Deze training speelt in op die vraag.

Doel Na het volgen van de training ben je in staat om tijdens de zwemlessen adequaat om te gaan met kinderen met leer- en gedragsproblemen of (andere) ontwikkelingsstoornissen. Je kunt de zwemlessen voor deze kinderen op een plezierige en effectieve manier laten verlopen. Onderwerpen en inhoud Onderwerpen die tijdens de training aan de orde komen, zijn onder andere: ■ Het definiëren van kenmerken van bijzondere kinderen ■ Het interpreteren van de functie van bijzonder gedrag ■ Kennis van de aspecten van een krachtige leeromgeving en de vaardigheid deze te vertalen naar de zwemonderwijspraktijk ■ Het organiseren van de zwemles: een andere kijk ■ De rol van de lesgever ■ Autisme Spectrum Stoornissen (ASS) ■ ADHD ■ Verstandelijke beperking Duur De training bestaat uit vijf dagdelen verdeeld over drie dagen.

Afronding Na een voldoende beoordeling van de gehele training ontvang je het branchecertificaat. Kosten De kosten bedragen € 595,- p.p. Wanneer? Kijk voor de data en locaties van deze training op www.npz-nrz.nl/scholing.

IN

COMPANY

Deze training kan ook incompany worden verzorgd Erkend door SFR Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.

23


Ouder en kindzwemmen Veel ouders bezoeken het zwembad om ontspannen met hun kind bezig te zijn. Vaak hebben zwembaden een speciaal programma voor baby’s en dreumesen, waarbij deze kinderen op hun eigen niveau en spelenderwijs kennismaken met de eigenschappen van water. De lesgever creëert de voorwaarden waaronder ouder en kind op een plezierige wijze vertrouwd raken met het water. Hoe communiceer je met de ouders en hoe kies je de juiste oefenvormen? Dat zijn de speerpunten van deze training.

Doel Na het volgen van de training ben je in staat om volledig zelfstandig op een veilige en verantwoordelijke manier met de doelgroep te werken en kun je gemakkelijk communiceren met de ouders van het kind.

Kosten De kosten bedragen € 595,- p.p. Wanneer? Kijk voor de data en locaties van deze training op www.npz-nrz.nl/scholing.

Onderwerpen en inhoud Onderwerpen die tijdens de training aan de orde komen, zijn onder andere: ■ De (motorische) ontwikkeling van baby’s en dreumesen ■ De invloed van water op baby’s en dreumesen ■ Interactie met de ouders ■ De rol van de lesgever ■ Oefen- en organisatievormen ■ Het werken met een planning ■ Het gebruik van hulpmiddelen Duur De training bestaat uit vijf dagdelen verdeeld over drie dagen. Afronding Na een voldoende beoordeling van de gehele training ontvang je het branchecertificaat.

IN

COMPANY

Deze training kan ook incompany worden verzorgd Erkend door SFR Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.

24


Overlevingszwemmen voor jonge kinderen Bewegen in water is leuk en ontspannend. Maar water kan ook heel gevaarlijk zijn. Vooral vanaf het moment dat kinderen kunnen lopen, vormen zwembaden en buitenwater een gevaar. Op die leeftijd zijn kinderen nog te jong om zwemslagen aan te leren. Ze kunnen zich echter wel overlevingstechnieken eigen maken, die passen bij hun motorische ontwikkeling. Om de inhoud van deze training goed tot zijn recht te laten komen, is er gekozen voor een bijzondere aanbiedingsvorm. De training bestaat uit 1 dagdeel, die gezamenlijk met andere instanties plaatsvindt, en 3 dagen begeleiding op de eigen locatie.

Doel Na het volgen van de training ben je in staat om volledig zelfstandig op een veilige en verantwoorde manier met de doelgroep te werken en de kinderen op speelse wijze overlevingstechnieken te leren. Onderwerpen en inhoud Onderwerpen die tijdens de training aan de orde komen, zijn onder andere: ■ De (motorische) ontwikkeling van dreumesen en peuters (beknopt) ■ De invloed van water op dreumesen en peuters (beknopt) ■ Overlevingstechnieken voor dreumesen en peuters ■ Oefen- en organisatievormen ■ Achtergrondinformatie voor de zwemonderwijzer ■ Vervolgtraject voor de kinderen na de cursus ‘Overlevingszwemmen’ Duur De training bestaat uit 1 dagdeel algemene training en 3 dagdelen begeleiding in je eigen accommodatie. Afronding Na een voldoende beoordeling van de gehele training ontvang je het branchecertificaat.

Kosten De kosten bedragen € 2.000,- (met 3 personen) per accommodatie. Wanneer? Kijk voor de data en locaties van deze training op www.npz-nrz.nl/scholing.

IN

COMPANY

Deze training kan ook incompany worden verzorgd Erkend door SFR Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.

25


Creatief lesgeven in zwemvaardigheidsdiploma’s Bewegen is gezond en veel kinderen houden van water. Een goede reden om ook na het Zwem-ABC activiteiten aan te bieden die kinderen wekelijks in het zwembad kunnen doen. De zwemvaardigheidsdiploma’s zijn een leidraad om deze activiteiten vorm te geven. Er zijn zeven verschillende zwemvaardigheidsdiploma’s: Snorkelen, Survival, Wereldzwemslagen, Synchroonzwemmen, Waterpolo, Aquasportief voor kids en Springen van de plank. Voor elk zwemvaardigheidsdiploma is een aparte training ontwikkeld.

Doel Na afloop van de training ben je in staat om creatieve, boeiende en uitdagende lessen te geven aan kinderen die al zwemvaardig zijn en die lekker actief bezig willen zijn in het water. Onderwerpen en inhoud Onderwerpen die tijdens de training aan de orde komen, zijn onder andere: ■ Belevingswereld van kinderen ■ Creatief lesgeven ■ Het ontwikkelen van lesideeën en lesreeksen, passend bij het betreffende zwemvaardigheidsdiploma ■ Oefen- en organisatievormen ■ De eisen en de opbouw van het zwemvaardigheidsdiploma

Kosten De kosten bedragen € 180,- p.p., per zwemvaardigheidsdiploma. Wanneer? Kijk voor de data en locaties van deze training op www.npz-nrz.nl/scholing.

Duur Vier uur per zwemvaardigheidsdiploma. Afronding Je ontvangt na afloop een bewijs van deelname.

IN

COMPANY

Deze training kan ook incompany worden verzorgd Erkend door SFR Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.

26


Sessie BREZ 2.0 Wat is goed? Wat is onvoldoende? Binnen een team is uniformiteit een sleutelwoord, waarbij persoonlijke visies niet leiden tot verschil in eindresultaat. In de praktijk blijkt dat bij het diplomazwemmen niet altijd dezelfde normering wordt toegepast. Hoe kom je tot een eerlijke uitslag van het examen? De wijze van beoordelen staat beschreven in de BREZ (Bepalingen en Richtlijnen Examenprogramma’s Zwemdiploma’s), aangevuld met een checklist. Tijdens deze sessie komt de minimale uitvoeringswijze per eindterm aan bod door middel van een vakinhoudelijke discussie.

Doel Na afloop van de sessie heb je meer inzicht in de keuzes die gemaakt zijn m.b.t. de eindtermen van het Zwem-ABC, wat de kwaliteit van het lesaanbod en diplomazwemmen ten goede komt. Het is een opener voor discussies binnen teams met als doel goed en eenduidig te beoordelen. Onderwerpen en inhoud Onderwerpen die tijdens de training aan de orde komen, zijn onder andere: ■ Het vaststellen van heldere normen binnen het Zwem-ABC ■ Achtergrond en bedoeling van de normen ■ Het toepassen van de normen in de praktijk ■ Eenduidigheid en afstemming binnen en tussen teams Duur 2 uur. Afronding Je ontvangt na afloop een bewijs van deelname. Kosten De kosten bedragen € 295,- voor de complete sessie (voor maximaal 20 personen). Wanneer? Neem contact op met een van de medewerkers van NPZ Scholing & Training en prik een datum in overleg.

IN

COMPANY

Deze sessie wordt incompany verzorgd Erkend door SFR Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.

27


Update zwemonderwijs Zwemonderwijs verandert. En ook de beroepsopleiding tot allround zwembadmedewerker is in de loop der jaren aangepast. Door je kennis op te frissen en in te gaan op de laatste ontwikkelingen, doe je nieuwe ideeën op voor je zwemlessen. Dat houdt je werk én je lessen uitdagend! De opfriscursus zwemonderwijs biedt een update in zwemonderwijs in sneltreinvaart.

Doel Na afloop van de training is je kennis van zwemonderwijs up-to-date en ben je in staat om gevarieerde lesreeksen te geven volgens de laatste inzichten.

Afronding Je ontvangt na afloop een bewijs van deelname.

Onderwerpen en inhoud Onderwerpen die tijdens de training aan de orde komen, zijn onder andere: ■ Zwemonderwijs toen en nu ■ Pedagogiek ■ Theorie over motorisch leren ■ De rol van de lesgever ■ Normering examenprogramma’s Zwem-ABC

Wanneer? Kijk voor de data, locaties en de erkenning door SFR op www.npz-nrz.nl/scholing.

Kosten De kosten bedragen € 150,- p.p. per dagdeel.

IN

COMPANY

Deze training kan ook incompany worden verzorgd Erkend door SFR

Duur Minimaal één dagdeel.

28

Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.


Management Leidinggeven, koersbepalen, overleggen met uiteenlopende partijen en strategisch denken. Dat zijn zaken waarmee een bedrijfsleider/manager van een organisatie te maken krijgt. Ook in zwembaden geldt dit. Er zijn echter ook zwembadbranche specifieke zaken, waarmee rekening gehouden moet worden. NPZ Scholing en Training heeft in samenwerking met derden een aantal trainingen ontwikkeld die hierop inspelen.

Trainingen op het gebied van gastgerichtheid en management ■ Masterclass integraal kwaliteitsmanagement voor zwembadmanagers® ■ Ontwikkel je eigen zwemwerkplan ■ Netwerken in beweging Informatie NPZ Scholing & Training werkt samen met Floor Consult en NISB Consult. Deze organisaties ontwikkelen trainingen op het gebied van management.

29


Masterclass Integraal Kwaliteits-­ management voor Zwembadmanagers® Elke dag zijn er situaties in een zwembad die aandacht nodig hebben. Voor je het weet, vliegen de weken en maanden voorbij en heb je het gevoel niet toe te komen aan dat waarvoor je bent aangesteld: het managen van een zwembad. Herkenbaar? Voor veel zwembadmanagers wel. Deze Masterclass biedt instrumenten en ondersteuning om meer grip te krijgen op het proces van kwaliteitsmanagement.

Doel Tijdens de Masterclass leren de zwembadmanagers een parapluvisie te ontwikkelen en de bedrijfsvoering als één geheel te zien. Aan het eind van de opleiding voldoen alle zwembaden van de managers die de Masterclass volgen in principe aan de voorwaarden voor het keurmerk Veilig & Schoon. Een certificering van het keurmerk hiervoor kan aansluitend plaatsvinden. Voor wie? Je bent manager van een zwembad en kunt een training op HBO-niveau volgen.

■ Financieel

management en kwaliteit in politieke context ■ Keurmerk Veilig & Schoon ■ De Nieuwe Zwemwaterwet ■ Nieuw zicht op toezicht in zwembaden ■ Legionella RI&E en Beheersplan ■ Duurzaamheid en energiebeheer ■ HRM / Personeelsmanagement ■ Waterbehandeling en monitoring ■ Arbo / gezondheid / HACCP ■ Zwembad

Onderwerpen en inhoud Bij de Masterclass staat het INK-managementmodel centraal. Een goed managementmodel biedt houvast, maar vormt geen strak keurslijf. Het INKmanagementmodel voorziet hierin. Eigen initiatief en de zwembadspecifieke omgeving krijgen binnen dit model volop de ruimte. Aan de hand van een aantal aandachtsgebieden krijg je inzicht in je gehele organisatie.

Integraal kwaliteitsmanagement stelt je in staat om bewuste keuzes te maken. Door diagnose ontstaat een goed zicht op de sterke en zwakke punten van je organisatie. Aan het begin van de Masterclass vindt een positiebepaling plaats, zodat je, met je team, gestructureerd kunt werken aan verbetering. Uiteraard is in de Masterclass veel ruimte voor zwembadspecifieke onderwerpen. Aan het eind van de Masterclass voldoet je zwembad (ruim) aan de voorwaarden voor het Keurmerk Veilig & Schoon. Een certificering hiervoor kan aansluitend plaatsvinden.

Het INK managementmodel is opgebouwd uit negen velden, die raakvlakken met elkaar hebben. Binnen deze velden komen de volgende onderwerpen aan bod: ■ Integraal management (INK-managementmodel met A3 methodiek) ■ Beleid en strategie / Leiderschap en Organisatie

Duur De Masterclass bestaat uit een training van anderhalf jaar. In deze periode volg je twaalf modulen. Elke module beslaat vier tot vijf weken. Per module komt de groep een dagdeel bij elkaar in een zwembad van één van de deelnemers, zodat ook geleerd kan worden van elkaars

30


praktijksituatie. Daarnaast krijg je per module twee uur individuele begeleiding op de werkplek, het zogenoemde ‘coaching on the job’. Daarbij wordt specifiek gewerkt vanuit de praktijksituatie van het zwembad. In groepsverband moeten praktische toepassingsgerichte opdrachten uitgewerkt worden. Afronding Je sluit de Masterclass af met het schrijven van een paper, over een van de aandachtsgebieden uit het INK-model in relatie tot de zwembranche. Na succesvolle afronding van de Masterclass ontvang je het branchediploma Integraal Kwaliteitsmanagement voor Zwembaden. HBO Bachelor Bedrijfskunde Een volledige HBO Bedrijfskunde opleiding bestaat uit 9 kerntaken, duurt 4 jaar en het diploma (Bachelor) wordt verkregen als 240 studiepunten behaald zijn. De Masterclass

Integraal Kwaliteitsmanagement kan voor de deelnemer tot 120 studiepunten opleveren met de daarbij behorende deelcertificaten. Hiermee is dus ongeveer de helft van de HBO Bedrijfskunde opleiding afgerond. Kosten De kosten voor dit gehele traject van anderhalf jaar bedragen € 4.950,- per persoon. Als je afdraagt aan het Sociaal Fonds Recreatie, kun je subsidie krijgen. Wanneer? Neem contact op met NPZ Scholing & Training voor informatie over beschikbaarheid en planning in de diverse regio’s in Nederland. Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.

31


Ontwikkel je eigen zwemwerkplan Voor veel zwembaden is zwemonderwijs één van de belangrijkste activiteiten. Het team van zwemonderwijsgevenden is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het zwemonderwijs. Samen moeten keuzes worden gemaakt over de organisatie en de werkwijze bij het leren zwemmen. Een zwemwerkplan (of zwemlesplan) met daarin de gemaakte afspraken, zorgt voor duidelijkheid bij lesgevers, ouders en kinderen. Dit kwaliteitstraject ondersteunt leidinggevenden bij het ontwikkelen van zo’n plan.

Doel Het algemene doel van de training is het verbeteren van de kwaliteit van het product zwemonderwijs. Concrete doelen zijn: ■ Je bewust worden van kwaliteitsbepalende factoren van zwemonderwijs. Het gaat daarbij onder andere om de organisatie, de inhoud en aanpak van het zwemonderwijs en de omgang met de klant. ■ Je ondersteunen bij het in gang zetten, in gang houden en afronden van het proces van kwaliteitsbepaling en verbetering met hun team.

de medewerkers. Daarnaast wordt advies gegeven om procesmatig met het team aan verandering te werken.

Voor wie? Je bent teamleider, coördinator of leidinggevende zwemonderwijs en wilt de kwaliteit van het zwemonderwijs verbeteren.

Duur Het traject bestaat uit zeven bijeenkomsten van één dagdeel, gedurende ongeveer twee jaar. Na een training doe je in de praktijk ervaring op met de besproken theorie, waarna deze ervaring tijdens de volgende bijeenkomst gedeeld kan worden met medecursisten en trainer. Met nieuwe informatie kun je vervolgens weer aan de slag.

Onderwerpen en inhoud De training bestaat uit het ontwikkelen van een zwemwerkplan waarin een kwaliteitsvisie op en werkwijze bij het zwemonderwijs wordt uitgewerkt. Je brengt daarvoor de situatie in het eigen zwembad in kaart. Met behulp van speciaal ontwikkelde instrumenten krijg je zicht op bijvoorbeeld de kwaliteit van (de inhoud van) het (deels gedurende het traject ontwikkelde) zwemwerkplan en de kwaliteit van

32

Onderwerpen die tijdens de training aan de orde komen, zijn onder andere: ■ Een korte scan om de eigen situatie in kaart te brengen en veranderpunten te signaleren ■ Een kwaliteitstest om zicht te krijgen op competenties van de lesgever Zwem-ABC te gebruiken voor de teamleider en de lesgevers zelf ■ Raamwerk voor een zwemwerkplan ■ Naslagwerken

Afronding Aan het eind van de training lever je een zwemwerkplan in dat wordt voorzien van commentaar en een beoordeling volgens de in de training behandelde criteria. Bij voldoende beoordeling ontvang je het branchecertificaat.


Kosten De kosten voor het traject bedragen â‚Ź 895,- p.p.

IN

COMPANY

Meer informatie? Kijk voor de data en locaties van deze training op www.npz-nrz.nl/scholing.

Deze training kan ook incompany worden verzorgd Erkend door SFR Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.

33


Netwerken in beweging In deze tijd is een sterk lokaal netwerk voor een zwembad cruciaal. Zwembaden kunnen samenwerken om het hoofd boven water te houden. Van een interne scope naar een externe scope met diverse partijen in de omgeving: het kan veel voordelen opleveren. Voorbeelden zijn: GGD, huisartsenpraktijken, ouderenorganisaties, fysiotherapeuten, scholen, kinderdagverblijven, BSO’s en andere partijen die in het maatschappelijke middenveld opereren.

Doel Na afloop van de cursus heb je: ■ Beter zicht op de dynamiek van netwerken en hoe je die kunt begeleiden ■ De instrumenten eigen gemaakt om te kunnen gebruiken in netwerken ■ Een taal ontwikkeld om (moeilijke) situaties in netwerken te kunnen duiden ■ Eigen ervaring besproken met andere deelnemers, en aanwijzingen gekregen om hiermee om te gaan ■ Beter zicht op de eigen stijl van netwerken, inclusief je kwaliteiten en valkuilen ■ Contacten gelegd met andere netwerkers die kunnen uitgroeien tot voortgaande intervisie Voor wie? Deze training is speciaal bedoeld voor managers, hoofden zwemzaken en zwemonderwijzers van zwembaden. Zwembaden waar de ambitie is (meer) te willen samenwerken met organisaties of professionals in hun eigen gemeente of regio. Onderwerpen Sommige netwerken geven energie. Andere juist niet. Wat veroorzaakt het verschil? Hoe kun je netwerken optimaal inzetten om bewegen en een gezonde leefstijl te stimuleren? Hoe kun je jouw rol in netwerken optimaal invullen om het verschil te maken en aan slagkracht te winnen? Netwerken hebben iemand nodig die over de rand van het eigenbelang heen kan kijken. Hoe kun je de eigen 34

rol als begeleider verder professionaliseren? Volg de training ‘Netwerken in Beweging’ om inspiratie op te doen en handvatten te krijgen om de externe scope te verbreden. Duur Het programma omvat 2 dagen. Er wordt gewerkt met ervaringen van deelnemers zelf en met oefensituaties. Daarbij komt al het netwerkgereedschap aan bod. Kosten De kosten voor deze training bedragen € 1.000,per persoon. Beschikbaar Deze training wordt door NISB Consult verzorgd. Je kunt je interesse aangeven door het formulier ‘Informatie aanvragen en voorlopig aanmelden’ op de website in te sturen.

IN

COMPANY

Deze training kan ook incompany worden verzorgd Erkend door SFR Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.


Events NPZ Scholing & Training organiseert elk jaar vier landelijke events: innovatieve evenementen die je op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen in de zwembadbranche. Tijdens de events is er volop gelegenheid ervaringen uit te wisselen en nieuwe ideeën en kennis op te doen over de vooruitgang op het gebied van management, zwemonderwijs, aquafitness en zwemactiviteiten. Het zijn onmisbare dagen voor alle zwembadmanagers en -medewerkers!

Events in dit cursusjaar ■ Dag van het zwemonderwijs ■ Aquamasters ■ Managersmeeting ■ Praktijkdag Zwemonderwijs

Informatie De events worden gehouden op een centrale locatie in het land.

Voor wie? Elk event richt zich op een andere doelgroep uit de zwembranche. Kijk voor meer informatie bij de beschrijving van het event.

35


Dag van het zwemonderwijs 500.000 nationale zwemdiploma’s per jaar en een onderwijstheorie die zich blijft ontwikkelen. Dat maakt het zwemonderwijs tot één van de meest dynamische onderdelen van de zwembranche. Ben jij zwemonderwijzer of coördinator? Dan weet je dat de ontwikkelingen nooit stilstaan. Dankzij de Dag van het zwemonderwijs hoef je niets te missen. Na afloop ben je up-to-date en weet je op welk terrein je je verder wilt ontwikkelen of bijscholen.

Doel Na afloop van de dag ben je weer op helemaal op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van zwemonderwijs.

Wanneer? Kijk voor de exacte datum en locatie op www.npz-nrz.nl/scholing.

Voor wie? De dag is bestemd voor coördinatoren en lesgevers die nauw betrokken zijn bij het verzorgen en ontwikkelen van zwemonderwijs. Onderwerpen en inhoud De dag bestaat uit een plenair gedeelte en verschillende workshops, gericht op de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van zwemonderwijs. De onderwerpen worden later bekend gemaakt. Duur Eén dag.

IN

COMPANY

Afronding Na afloop van de dag ontvang je een bewijs van deelname.

De Dag van het zwemonderwijs wordt niet incompany aangeboden. De behandelde onderwerpen kunnen we wel incompany verzorgen. Erkend door SFR

Kosten De kosten bedragen € 325,- p.p.

36

Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.


Aquamasters Aquamasters is hét aquafitnessevenement van het jaar. Internationale en nationale toppresenters zorgen voor verrassende en inspirerende workouts. Spring zelf het water in en ervaar hoe de laatste innovaties werken in de praktijk. Wil jij ook geïnspireerd raken en ideeën opdoen om nog creatievere en uitdagender aquafitnesslessen te verzorgen? Bezoek Aquamasters!

Doel Je bent in korte tijd op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van aquafitness en doet nieuwe ideeën en inspiratie op in de praktijk. Voor wie? Aquamasters is bestemd voor lesgevers in aquafitness. Onderwerpen en inhoud Het programma bestaat uit workouts die ingaan op de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van aquafitness. Er is zowel aandacht voor inhoud en organisatie als voor presentatie. Duur Eén dag. Afronding Je ontvangt na afloop een bewijs van deelname.

Dit event wordt niet incompany aangeboden

Kosten De kosten bedragen € 325,- p.p.

Erkend door SFR

Wanneer? Kijk voor actuele informatie op www.npz-nrz.nl/scholing.

Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.

37


Managersmeeting Netwerken, nieuwe ideeën opdoen en nieuwe contacten leggen, met dat doel bezoeken elk jaar honderden managers uit de zwembranche de Managersmeeting. Het innovatieve karakter van een organisatie is sterk afhankelijk van het kennisniveau van de leidinggevenden. Ben jij (plaatsvervangend) manager of coördinator? Dan is het jouw verantwoordelijkheid om te zorgen voor goede voorwaarden en een uitdagende werkomgeving, waarin nieuwe inzichten en ontwikkelingen tot bloei kunnen komen. De Managersmeeting draagt daar aan bij aan de hand van een actueel thema.

Doel Na afloop van deze meeting ben je in staat om het thema te gebruiken in een langetermijnvisie voor je zwemaccommodatie. Voor wie? De Managersmeeting is bestemd voor (plaatsvervangend) managers en coördinatoren van zwemaccommodaties. Onderwerpen en inhoud De meeting bestaat uit enkele plenaire inleidingen en een verdiepingssessie. Het centrale thema wordt later bekend gemaakt. Duur Eén dag. Afronding Je ontvangt na afloop een bewijs van deelname.

De studiedag wordt niet incompany aangeboden

Kosten De kosten bedragen € 325,- p.p.

Erkend door SFR

Wanneer? Kijk voor de datum en locatie op www.npz-nrz.nl/scholing.

Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.

38


Praktijkdag Zwemonderwijs De Praktijkdag Zwemonderwijs is een unieke studiedag, waarop je als zwemonderwijzer verfrissende lesideeën zelf in het water kunt ervaren. Praktijkgerichte studiesessies in de theoriezalen maken de dag compleet.

Doel Je krijgt creatieve ideeën voor variatie in werkvormen, spelelementen en organisatievormen, die direct tijdens je eigen lessen zijn te gebruiken. Je krijgt de tools om de zwemles afwisselender, uitdagender, persoonlijker en leuker te maken. Het effect zal ook terug te zien zijn bij de kinderen.

Wanneer? Kijk voor de datum en locatie op ww.npz-nrz.nl/scholing.

Voor wie? De Praktijkdag Zwemonderwijs is bestemd voor zwemonderwijzers of andere geïnteresseerden die graag nieuwe inspiratie op willen doen in de praktijk van het zwemonderwijs. Onderwerpen en inhoud Het programma bestaat uit een plenair gedeelte en uit workshops. Je leert van workshopleiders en collega-zwemonderwijzers. Onderwerpen zijn: ■ Uitbreiden van je repertoire ■ Nieuwe methoden en inzichten ■ Praktijktips

IN

COMPANY

Duur Eén dag. Afronding Je ontvangt na afloop een bewijs van deelname. Kosten De kosten bedragen € 325,- p.p.

De Praktijkdag Zwemonderwijs wordt niet incompany aangeboden. De behandelde onderwerpen kunnen we wel incompany verzorgen. Erkend door SFR Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.

39


Training & therapie: Water als hulpmiddel bij therapie Het zwembad is niet alleen een uitgelezen plaats om te sporten, te recreëren en te leren zwemmen, het biedt ook mogelijkheden voor mensen met lichamelijke klachten. Water maakt licht en de warmte in het zwembad ontspant en zorgt ervoor dat pijn vermindert. NPZ Scholing & Training biedt gespecialiseerde trainingen voor ervaren zwembadmedewerkers, waarbij je leert het water te gebruiken bij therapeutische activiteiten voor ouderen en mensen met bijvoorbeeld overgewicht, blessures of een chronische aandoening.

Trainingen op het gebied van Training & therapie ■ Overgewicht te lijf! ■ Omgaan met blessures ■ Zwemmen voor de gezondheid ■ Halliwick Voor wie? Je bent al langere tijd zwembadmedewerker en je wilt je kennis verdiepen of je specialiseren in één van de hierboven genoemde gebieden.

40

Informatie Het gaat om verschillende trainingen, variërend van één dag (gevolgd door dagdelen later in het jaar) tot vier dagen.


Overgewicht te lijf! Overgewicht en obesitas komen steeds meer voor. Zowel voor kinderen als volwassenen is het zwembad een uitstekende plaats om af te vallen en te werken aan de conditie en een evenwichtige levensstijl. De opwaartse druk van het water zorgt ervoor dat de gewrichten minder belast worden en dat je je vrij en gemakkelijk kunt bewegen. Een psychologisch voordeel is dat het lichaam in water niet zichtbaar is. Tijdens de training leer je hoe je mensen met overgewicht en obesitas kunt stimuleren en hoe je een verantwoorde les organiseert.

Doel Na het volgen van de training ben je in staat om op een verantwoorde manier lessen samen te stellen voor mensen met overgewicht of obesitas, die willen bewegen in water. Je hebt oog voor het welbevinden van de deelnemers en kunt omgaan met een multidisciplinaire benadering van obesitas (samenwerking met diëtist, huisarts, fysiotherapeut).

Wanneer? Kijk voor de data en locaties van deze training op www.npz-nrz.nl/scholing.

Onderwerpen en inhoud Onderwerpen die tijdens de training aan bod komen, zijn onder andere: ■ Wat is overgewicht en wat is obesitas? ■ Wat kun je eraan doen? ■ Multidisciplinaire benadering ■ Het stimuleren van mensen die willen afvallen ■ Meetmethodes ■ Standaardiseren van meetmethodes ■ Trainingsvormen voor volwassenen ■ Trainingsvormen voor kinderen Duur Drie dagen. Afronding Je ontvangt na afloop een branchecertificaat. Kosten De kosten bedragen € 695,- p.p.

IN

COMPANY

Deze training kan ook incompany worden verzorgd Erkend door SFR Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.

41


Omgaan met blessures in het zwembad Steeds vaker vindt een geblesseerd mens zijn weg naar (de verschillende beweeggroepen in) zwembaden. Ook verwijzen huisartsen, fysiotherapeuten en andere behandelaars de mensen naar het water om te gaan ‘zwemmen’. Wat kunnen wij als begeleider van trimzwemgroepen of andere beweeggroepen voor deze klant toevoegen? Wat kunnen wij als minimum advies meegeven voor bewegen en zijn er factoren waarbij we een herstelproces kunnen stimuleren? In deze scholing krijg je een overzicht van de grote gewrichten in het menselijk lichaam en de meest voorkomende blessures worden behandeld. Enkel, knie, heup, rug, schouder, elleboog en pols komen aan bod. Er is ook ruimte om vragen te stellen vanuit de eigen praktijk. Er wordt voor elk type blessure een handreiking gegeven voor advies.

Doel Na het volgen van de training ben je in staat om beter advies te geven aan klanten met een acute of chronische blessure. Onderwerpen Onderwerpen die tijdens de training aan de orde komen, zijn onder andere: ■ Theorie over de gewrichten ■ Overzicht meest voorkomende blessures ■ Handreikingen voor advies voor bewegen in water. Duur Eén dag. Afronding Na afloop ontvang je een bewijs van deelname. Kosten De kosten bedragen € 250,- p.p. Wanneer? Kijk voor de data en locaties van deze training op www.npz-nrz.nl/scholing.

42

IN

COMPANY

Deze training kan ook incompany worden verzorgd Erkend door SFR Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.


Zwemmen voor de Gezondheid De samenleving vergrijst en inmiddels hebben vier op de tien Nederlanders een chronische aandoening, een aantal dat de komende jaren nog zal toenemen. De wetenschap levert steeds meer bewijs voor de positieve bijdrage van sport en/of bewegen (exercise is medicine) op het ziekteproces van diverse chronische ziekten. Daarnaast kan sporten en/of bewegen de kwaliteit van leven bevorderen en ten slotte preventief werken op het ontstaan van (verergering van chronische) aandoeningen. Ouderen en chronisch zieken vormen daarmee een belangrijke doelgroep voor zwembaden en zwemscholen, vooral omdat juist bewegen in het water voor deze klanten veel voordelen biedt (vanwege het drijfeffect en het lage risico op blessures). Om de doelgroep te bereiken en succesvol te begeleiden, heb je als zweminstructeur echter kennis nodig. Wil jij die kennis ontwikkelen? Dan is deze opleiding iets voor jou.

Doel Na het volgen van deze training ben je in staat een plezierige en verantwoorde lessenreeks samen te stellen voor ouderen en chronisch zieken. Je kunt de deelnemers succesvol begeleiden en inspelen op individuele vragen en wensen. Het doel is (meer) sport en bewegen aangepast aan mogelijkheden, met als ultiem doel verbeteren van de gezondheid. De zweminstructeur staat voor de uitdaging om maatwerk te leveren. De begeleiding en het beweegprogramma moeten hiervoor afgestemd zijn op de specifieke mogelijkheden van de sporters. Onderwerpen en inhoud Deze opleiding is ontwikkeld door het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ in samenwerking met de Vereniging voor Sportgeneeskunde. Onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen, zijn onder andere: ■ Achtergrond van een aantal chronische ziekten ■ Effecten van bewegen op de gezondheid ■ Belasting en belastbaarheid en trainingsopbouw ■ Omgaan met deze specifieke doelgroep ■ Activiteiten die zijn afgestemd op de wensen en behoeften van ouderen en chronisch zieken

Onderdeel van de cursus zijn een aantal praktijken huiswerkopdrachten die je helpen je voor te bereiden op de lesstof en daarnaast de lesstof eigen te maken. Van belang is dus dat je in de echte praktijk de benodigde kennis, vaardigheden en attituden kunt toepassen. Tijdens de bijeenkomsten kun je jouw ervaringen bespreken en vragen stellen. Duur De training bestaat uit drie dagen. Afronding Na het succesvol afronden van de driedaagse opleiding, ontvang je een certificaat van de Stichting Opleidingen in de Sportgezondheidszorg. Wie geslaagd is voor de basisopleiding kan deelnemen aan eendaagse verdiepingscursussen, bijvoorbeeld op het gebied van diabetes type 2 en overgewicht, hart- en vaatziekten en COPD. Deze trainingen worden komende jaren ontwikkeld. Kosten De kosten bedragen € 795,- p.p.

43


Wanneer? Kijk voor de data en locaties van deze training op www.npz-nrz.nl/scholing. Voor wie? De cursus is ontwikkeld voor zweminstructeurs met minimaal kwalificatie niveau Allround zwembadmedewerker en is tevens zeer interessant voor hoger gekwalificeerde zweminstructeurs.

IN

COMPANY

Deze training kan ook incompany worden verzorgd Erkend door SFR Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.

44


Halliwick Leren zwemmen gaat niet altijd vanzelf. Volwassenen en kinderen met een beperking in bewegen, waarnemen, begrijpen of de aandacht vasthouden, hebben meer tijd nodig én iemand die hun probleem met het leren zwemmen kan analyseren. Dat probleem heeft vaak te maken met een stoornis in de controle van het evenwicht. In het Halliwick Concept is evenwicht het kernpunt en de leidraad bij het ontwikkelen van alle basisvaardigheden in het water. Daarom wordt dit concept wereldwijd veel gebruikt bij revalidatie en instituten voor bijzonder zwemonderwijs.

Doel Na afronding van de training ben je in staat evenwichtsproblemen van klanten te analyseren en voorstellen te doen voor het bijbehorende leertraject. Met het Halliwick Concept kun je in de praktijk direct aan de slag en heb je snel resultaat. Onderwerpen en inhoud In deze training staat de praktijk centraal. Er worden praktijkvoorbeelden besproken die direct toepasbaar zijn in de zwem- en bewegingslessen. Onderwerpen die tijdens de workshop aan de orde komen, zijn onder andere: ■ De analyse van evenwichtsproblemen en de mogelijkheden die het water biedt om deze problemen te verbeteren ■ Het Tien Punten Programma van het Halliwick Concept ■ Alternatieven voor rijtjes, zowel tijdens de watergewenning als tijdens de rotatiecontrole ■ Het werken met individuen en kleine groepen ■ Het opstellen en evalueren van adequate doelstellingen

Vereniging en de International Aquatic Therapy Foundation. Kosten De kosten bedragen € 895,- p.p. Wanneer? Kijk voor de data, locaties en erkenning door SFR van deze training op www.npz-nrz.nl/scholing.

IN

COMPANY

Duur Vier dagen. Afronding Er is een proef van bekwaamheid. Als je die met goed gevolg aflegt, kom je in aanmerking voor het certificaat, erkend door de Nederlandse Halliwick

Deze training kan ook incompany worden verzorgd Erkend door SFR Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.

45


Hygiëne & veiligheid: Veilig en verzorgd tot in detail Zwemmen is een vaardigheid die miljoenen volwassenen en kinderen elk jaar gebruiken om gezond en plezierig te sporten, te recreëren en te ontspannen. Jouw dagelijkse uitdaging als medewerker in het zwembad is ervoor zorgen dat al die mensen op een veilige manier van het zwemmen kunnen genieten. NPZ Scholing & Training kan jou daarbij ondersteunen.

Incompany Over diverse onderwerpen die hygiëne en veiligheid raken, kan NPZ Scholing & Training een training op maat organiseren. NPZ Scholing & Training heeft een netwerk met diverse experts op het gebied van hygiëne en veiligheid die ingezet kunnen worden bij jou in de accommodatie tijdens een incompany-training. Of je nu inzicht wilt in de laatste ontwikkelingen of actief vaardigheden wilt oefenen: hygiëne en veiligheid staan voorop omdat het belangrijk is dat je je gasten met een gerust hart kunt ontvangen. Standaard-trainingen op het gebied van Hygiëne & veiligheid ■ Omgaan met geluid in zwembaden Voor wie? Voor de training ‘Omgaan met geluid in zwembaden’ geldt geen instroomeis. Instroomeisen voor incompany-trainingen worden afgestemd in overleg.

46


Omgaan met geluid in zwembaden Geluid in zwembaden is een potentiële oorzaak van het ontstaan van klachten bij medewerkers. Het is van groot belang dat medewerkers zich bewust zijn van de risico’s van geluid en zicht hebben op preventieve maatregelen om klachten te voorkomen. Bij overmatig geluid wordt vaak gedrag vertoond dat juist gezondheidsproblemen in de hand werkt, zoals het verheffen van de stem om verstaanbaar te blijven. In het kader van goede arbeidsomstandigheden van medewerkers in zwembaden is aandacht hiervoor van groot belang.

Doel Na het volgen van de training ben je je bewust van de invloed van geluid in het zwembad op jouw eigen functioneren. Je hebt praktische handvatten beschikbaar om negatieve gevolgen voor gehoor en stem te beperken.

Kosten De kosten bedragen € 250,- p.p. Wanneer? Kijk voor de data en locaties van deze training op www.npz-nrz.nl/scholing.

Inhoud en onderwerpen Onderwerpen die tijdens de training aan de orde komen, zijn: 1. Omgaan met geluid: ■ Arbeidsomstandigheden in het zwembad ■ Oorzaken en gevolgen van geluidshinder ■ Maatregelen om geluidshinder te voorkomen 2. Stemgebruik: ■ De werking van de stem en stemstoornissen ■ Houding, spierspanning en ademhaling ■ Stemvolume en stemgebruik langs de badrand Duur Eén dag. De training kan ook in twee delen van een dagdeel worden aangeboden, namelijk ‘Omgaan met geluid’ en ‘Stemgebruik’. Bij de training ‘Omgaan met geluid’ komen de theoretische aspecten van geluidshinder aan bod. Bij de training ‘Stemgebruik’ oefen je jouw stemgebruik in de praktijk onder leiding van een logopediste. Afronding Je ontvangt na afloop een bewijs van deelname.

IN

COMPANY

Deze training kan ook incompany worden verzorgd Erkend door SFR Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.

47


Aquafitness NPZ Scholing & Training heeft het open aanbod voor aquafitness teruggeschroefd, maar voor incompany-trainingen op het gebied van aquafitness ben je bij NPZ Scholing & Training nog steeds aan het juiste adres. Wij hebben hiervoor een intensieve samenwerking met Kataqua en daardoor kunnen wij nog steeds veel voor je betekenen.

Alle onderwerpen met betrekking tot aquafitness kunnen bij jou (in het bad of regio) verzorgd worden: ■ Aquajogging ■ Aquarobics ■ Aquafietsen ■ Body & Mind ■ Speciale doelgroepen ■ Aquacombat ■ Aquasteps ■ En nog veel meer

48

Ook voor het verzorgen van demonstraties (onder andere AquaZumba) kun je bij ons terecht. Vraag vrijblijvend informatie of een offerte aan! Als je aangesloten bent bij het Sociaal Fonds Recreatie komen al deze onderwerpen in aanmerking voor de subsidieregeling.


Binnenlandse en buitenlandse aquafitnessinspiratie De afgelopen jaren heeft NPZ Scholing & Training regelmatig grote namen uit het buitenland gehaald om in Nederland inspirerende workshops te geven op het gebied van aquafitness. We hebben Julie See uit Amerika en Johanne le Blond uit Canada gezien. Mariono Selier (Argentinië) heeft zijn publiek flink laten zweten en Gregory Keyes (Australië) heeft laten zien hoe je kunt entertainen! Stuk voor stuk boeiende, verrassende en vooral inspirerende workshops.

Het jaarlijks terugkerende event ‘Aquamasters’ is elk jaar weer een groot succes. Uit navraag bij deelnemers blijkt dat met inspirerende workshops invulling wordt gegeven aan hun onderwijsbehoefte. Dus ook in 2013 kun je weer een geweldig evenement verwachten! Het actuele aanbod op het gebied van aquafitness kun je bekijken via de website www.npz-nrz.nl/scholing.

Ook de komende tijd blijft NPZ Scholing & Training zich inzetten om de Nederlandse presenters te inspireren door mooie voorbeelden uit binnen- en buitenland te halen!

49


50


Update aquafitness Geef je al jaren aquafitness en ben je op zoek naar nieuwe input voor je lessen? Dan is de Update aquafitness iets voor jou. De update wordt op maat verzorgd. NPZ Scholing & Training werkt samen met een aantal presenters, die gespecialiseerd zijn in specifieke onderwerpen. Deze presenters kunnen ingezet worden tijdens jouw les.

Doel Na afloop van een workshop beschik je over nieuwe input voor je aquafitnesslessen. Je bent in staat met nieuwe energie een gevarieerde lessenreeks samen te stellen. Onderwerpen en inhoud Wanneer de training incompany wordt aangevraagd, dan wordt deze op maat gemaakt in overleg met de accommodatie. In het open aanbod staat elke keer een ander onderwerp centraal. Om een idee te krijgen, vind je hieronder een aantal onderwerpen: ■ Aquarobics: basis met opbouw en lesideeën ■ Aquadance: werken met choreografie ■ Aquafitness in diep water: verplaatsen versus ter plaatse ■ Diversiteit in intensiteit: individueel begeleiden van groepen ■ New trend materials: het gebruik van materialen ■ Body & mind ■ Aquafestivals: gericht op de beleving van de klant ■ Teamwork: op maat gemaakte workshops

Kosten De kosten bedragen € 150,- p.p. per dagdeel. Wanneer? Kijk voor de data, locaties en erkenning door SFR op www.npz-nrz.nl/scholing.

IN

COMPANY

Duur Variërend van één dagdeel tot een dag of diverse dagdelen. Afronding Na afloop van een workshop ontvang je een bewijs van deelname.

Deze training kan ook incompany worden verzorgd Erkend door SFR Meer informatie? Kijk op www.npz-nrz.nl/scholing of bel (0318) 83 02 37.

51


Horapark 4, 6717 LZ Ede Postbus 357, 6710 BJ Ede Telefoon (0318) 83 02 37, Fax (0318) 83 02 73 E-mail scholing@npz-nrz.nl www.npz-nrz.nl/scholing NPZ Scholing & Training B.V. is een initatief van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ

Studiegids 2014  
Studiegids 2014  

Studiegids 2014

Advertisement