Τεύχος 93, Γενάρης 2014

Page 1
ΤΕΥΧΟΣ 93

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ TOYOTA RAV4 2013 / 16 6. 12.

ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΤΑ ΝΕΑ ΝΕΑ ΠΡOΙΟΝΤΑ

16.

Δοκιμή: ΤΟΥΟΤΑ RAV4 2013 Δοκιμή: SUZUKI SX4 S-CROSS 1.6 CVT Pilot Beach Resort 24 Ώρες Rally Raid Ελλάδα 2013

22. 28. 44. 50. 56. 62. 74. 80.

28

4

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ Τεχνικό: ΚΙΒΩΤΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ Συνέντευξη: ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ ΝΕΑ ΛΕΣΧΩΝ ΝΕΑ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

SUZUKI SX4 S-CROSS 1.6 CVT / 22


Καλή Χρονιά Πώς να τη δούμε άραγε; Από την πλευρά του ρεκόρ πωλήσεων της Jeep διεθνώς ή από την πλευρά του ρεκόρ απόσυρσης πινακίδων Jeep στην Ελλάδα; Ίσως η αλήθεια να βρίσκεται κάπου ανάμεσα, εκεί ακριβώς που είναι η ελληνική οικονομία: ανάμεσα στην αλήθεια της κυβέρνησης και την αλήθεια της αντιπολίτευσης! Ανακάμπτει η οικονομία; Διεθνώς δείχνει πως κάτι γίνεται, αν και όχι χωρίς θύματα – λέγε με Detroit. Και αν σε διεθνές επίπεδο κάτι γίνεται σήμερα – 2013 – στην Ελλάδα πρέπει να το περιμένουμε σε 1-2 χρόνια, δηλαδή καλό 2015 στην καλύτερη περίπτωση. Καλό μας κουράγιο δηλαδή για ένα δύσκολο 2014. Δύσκολο ιδιαίτερα στο κομμάτι του αυτοκινήτου. Δύσκολο γιατί οι αποφάσεις, κυβερνητικές και τρωικανές, κατέστρεψαν ουσιαστικά το χώρο. Πανεπιστημιακή μελέτη μιλάει για ζημιά της τάξης των 6 δις ευρώ για το κράτος από τα παράλογα μέτρα που λήφθηκαν εναντίον του αυτοκινήτου αυτά τα χρόνια της κρίσης. Έξη δις που σημαίνουν 600 ευρώ για κάθε Έλληνα πολίτη. Εξακόσια ευρώ χαμένα, πέρα από τέλη κυκλοφορίας, φόρους πολυτελείας και αύξηση των φόρων στα καύσιμα. Μία δραματική κατάσταση που σε κάνει να απορείς αν οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις έχουν γνώση των δεδομένων και των αποτελεσμάτων ή κινούνται τυχαία και χωρίς πρόγραμμα. Δεν είναι αμέτοχος ο χώρος του αυτοκινήτου για ότι έγινε στην Ελλάδα. Ή καλύτερα δεν είναι αμέτοχη η υπερκατανάλωση αυτοκινήτων για την κατάντια μας. Το κακό είναι ότι τα χρήματα των επιδοτήσεων που έγιναν αυτοκίνητα, χάθηκαν τότε και ξαναχάνονται σήμερα με την απαξίωση των προϊόντων αυτών. Χάθηκαν τότε γιατί πήγαν στην… Γερμανία για την αγορά των Cayenne και στην Αγγλία για την αγορά των Land Rover, χάνονται και σήμερα που ο Άγγλος και ο Γερμανός μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα και να αγοράσουν ένα τέτοιο αυτοκίνητο στο ένα τρίτο της αξίας του! Και χάθηκαν και από την παραγωγική διαδικασία της Ελλάδας, όπου θα μπορούσαν να έχουν διπλασιαστεί, τριπλασιαστεί και να κάνουν σήμερα εφικτή την ισόποση κατανάλωση, χωρίς όμως πρόβλημα. Περίπλοκοι υπολογισμοί; Ας τους δούμε στα δικά μας! Κάνεις 8-9 αγώνες το χρόνο, 3-4 ματαιώνονται και 2-3 δε μαζεύουν συμμετοχές. Επιμένεις σε αυτό το πρότυπο, το πλάνο, ενώ όλοι – αγωνιζόμενοι, οργανωτές - ζητάνε 4-5 αγώνες και να μετράνε στο σύνολο λιγότεροι. Και ενώ οι 4-5 θα μπορούσαν και να μαζεύουν συμμετοχές και να συνθέτουν υγιείς θεσμούς, πας σε αγώνες που δε θα μετρήσουν στην καλύτερη περίπτωση. Τι είσαι; Ξεροκέφαλος τουλάχιστον, μην πω ότι εξυπηρετείς συμφέροντα. Καλή μας χρονιά.

Μελισσίων 43, Μαρούσι, 15126 τηλ / fax: 210 6149 119, Υψόμετρο: 301μ. Συντεταγμένες: φ: 38,05233 / λ: 23,82047

ΕΚΔΟΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ: TERRA MAGNA Ε.Π.Ε. Διεύθυνση Κωνσταντίνα Αθανασίου Σύμβουλος Έκδοσης Δημήτρης Τριανταφυλλίδης Διεύθυνση Σύνταξης Γιάννης Αθανασίου Συντακτική Ομάδα Παντελής Τζερτζεβέλης Καλλιτεχνική επιμέλεια Έλενα Δέσκου Φωτογραφία Γιάννης Αθανασίου, Παντελής Τζερτζεβέλης Ατελιέ ΑΝΤΙΜΟΝΙΟΝ Οικονομική Διεύθυνση Έκτωρας Κιμωνίδης Υπεύθυνη Διαφήμισης Κωνσταντίνα Αθανασίου Υπεύθυνος Παραγωγής Χρήστου Δημοσθένης Εκτύπωση ΑΝΤΙΜΟΝΙΟΝ Διανομή Άργος Α.Ε. www.tetrakinisimag.gr email: master@tetrakinisimag.gr Συντακτική ομάδα: syntax@tetrakinisimag.gr Διαφημιστικό τμήμα: adv@tetrakinisimag.gr

Γιάννης Αθανασίου

5


NEA

Ford Edge Concept Είναι ένα concept της Ford για ένα μεγάλο SUV σχεδιασμένο για την Ευρώπη. Aναμένεται να βγει στην αγορά το 2017. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο το οποίο θα χρησιμοποιεί τεχνολογία που θα διευκολύνει τον οδηγό με συστήματα όπως αυτόματο παρκάρισμα και σύστημα αποφυγής εμποδίων, σπορ και σύγχρονη σχεδίαση. Στόχος της εταιρείας είναι να φτιάξει ένα αυτοκίνητο που θα διαθέτει σύστημα φωνητικού ελέγχου, σύστημα που θα ανοιγοκλείνει τις μπροστινές γρίλιες για να κρατάει τη θερμοκρασία του κινητήρα στα θεμιτά επίπεδα και να ελαχιστοποιήσει το δέκτη αεροδυναμικής αντίστασης. Έχουν ληφθεί υπόψη η οικονομία καυσίμου και η οδιγική απόλαυση. Παρομοιάζεται με το σώμα ενός αθλητή, με έντονες γωνίες στη σχεδίασή του.

6


7


NEA Η Mercedes κάνει δυναμική είσοδο στην αγορά μικρομεσαίων SUV. Ο συνδυασμός δυναμικού design, πολυτέλειας και υψηλών επιδόσεων είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της. Η έκδοση AMG θα εξοπλίζεται με το δίλιτρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα της AMG αποδίδοντας 360 ίππους, και 45 κιλά ροπής που τον καθιστούν τον δυνατότερο τετρακύλινδρο κινητήρα παραγωγής. Η καινούργια GLA δεν εντυπωσιάζει μόνο στον τομέα των επιδόσεων αλλά και στον τομέα της οικονομία και της εκπομπής ρύπων. Καίγοντας μόνο 7 λίτρα ανά 100 χλμ. και σύμφωνα με τα EURO 6 πρότυπα εκπομπής ρίπων. Όλα είναι σύμφωνα με την πολιτική της Mercedes AMG, υψηλές επιδόσεις με χαμηλούς ρύπους. Με επιτάχυνση 0-100 σε 4,8 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 250 χιλιόμετρα την ώρα, ηλεκτρονικά περιορισμένη. Με το σύστημα τετρακίνησης της Mercedes 4ΜaPc, και το επτατάχυτο αυτόματο σασμάν της AMG εντυπωσιάζει, με τον σπορ και ταυτόχρονα χαμηλής κατανάλωσης χαρακτήρα. Ο κινητήρας είναι όλος φτιαγμένος στο χέρι, όπως και όλα τα μοντέλα της AMG και φέρει την υπογραφή του ανθρώπου που την έχει συναρμολογήσει.

Mercedes GLA 45 AMG

8


Faceli] για το Korando της Sang Yong

Αρκετές οι αλλαγές για το faceliQ του Korando. Στη μάσκα, εμπρός και πίσω, με φώτα led, καθώς και τρία νέα χρώματα, στις αποχρώσεις του κόκκινου, του μπλε και του μαύρου. Το εσωτερικό έχει δεχτεί επανασχεδιασμό, με καινούργιο ταμπλό, με υψηλής ποιότητας υλικά που δίνουν αίσθηση πολυτέλειας. Νέοι αποθηκευτικοί χώροι ιδιαίτερα λειτουργικοί, θέση κινητού και θέση για τα γυαλιά. Το καινούργιο Korando εξοπλίζεται με ένα καινούργιο diesel κινητήρα EURO 5 που αποδίδει 175 ίπους και 360 Nm ροπής. Συνδυάζεται με ένα εξατάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο, ή με ένα εξατάχυτο αυτόματο. Αλλαγές έχουν γίνει επίσης στην ανάρτηση και την ηχομόνωση του αυτοκινήτου με σκοπό την αύξηση της άνεσης. Καθώς επίσης το έξυπνο σύστημα τετρακίνησης σε συνδυασμό με το σύστημα αποφυγής ανατροπής, που στοχεύουν στη μεγιστοποίηση της οδικής ασφάλειας.

9


NEA

Το Volvo Concept XC Coupé αποκαλύπτεται Ένα ακόμα πρωτότυπο της Volvo, που σκοπό έχει να παρουσιάσει στο κοινό τη νέα εποχή design της εταιρείας. Είναι εμπνευσμένο από τις σπορ γραμμές που χαρακτηρίζουν τον αθλητικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και το μοντέρνο lifestyle. Σύγχρονος σπορ σχεδιασμός και υψηλή ασφάλεια ενώνονται σε ένα πρωτότυπο με εκτός δρόμου δυνατότητες Το Concept XC Coupé δίνει μία πρώτη γεύση του design των μελλοντικών Cross Country και XC μοντέλων της Volvo και αποκαλύπτει κάποια επιπλέον σχεδιαστικά στοιχεία για το Νέο Volvo XC90, που αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη του 2014. Η Volvo βρίσκεται σε μία άκρως δημιουργική φάση της ιστορίας της. Με σημείο εκκίνησης πάντα την κορυφαία θέση σε τεχνολογίες ασφάλειας, παρουσιάζει την τελευταία πενταετία μία σειρά από συναρπαστικά μοντέλα, που διακρίνονται για τις γνήσια σκανδιναβικές γραμμές τους. Το design πλέον αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για τη μάρκα και αυτό επιβεβαιώνεται και με την παρουσίαση του Volvo Concept XC Coupé. Του νέου πρωτότυπου της σουηδικής εταιρείας, που θα αποκαλυφθεί στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Βορείου Αμερικής. Πρόκειται για το δεύτερο πρωτότυπο της Volvo, μετά το Volvo Concept Coupé που παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, που σκοπό έχει να δώσει μία σαφή εικόνα της σχεδιαστικής κατεύθυνσης που θα ακολουθήσει η μάρκα τα επόμενα χρόνια, με το design να παίζει κυρίαρχο ρόλο!

Ημερίδα με θέμα «Η Μεγάλη γιορτή του Αθλητισμού και του Εθελοντισμού»

10

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η για 4η συνεχή χρονιά μεγάλη εκδήλωση της αθλητικής διεύθυνσης του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων στην γεμάτη κόσμο αίθουσα Τερψιχόρη Α του ξενοδοχείου Hilton στις 22 του Δεκέμβρη. Την εκδήλωση τίμησαν πολλές προσωπικότητες από την αθλητική, πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Εθνικό Ύμνο που τραγούδησε η πολυμελής χορωδία του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και μίλησαν ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) Υπεύθυνος για την Ευρώπη και την Β. Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης και ο διευθυντής Αθλητισμού του Ομίλου και Γενικός Γραμματέας των Βετεράνων του Ολυμπιακού Αντώνης Γλύκας. Ανάμεσα σε όσους τιμήθηκαν ήταν και το αθλητικό σωματείο Mηχανοκίνητου Aθλητισμού “Iχνηλάτης” καθώς και το περιοδικό “Tετρακίνηση Mag” . Επίσης οι συμμετέχοντες του Ομίλου Κωνσταντίνος Λούβαρης και Αλέξανδρος Παπαχρηστόπουλος, στον αγώνα Pilot Beach Resort 24 Hours Rally Raid Greece 2013, του Ιχνηλάτη.Νέο μικρό SUV από την Audi NEA Audi Q1 Αποτελεί το νέο πρωτότυπο SUV της Audi που θα ετοιμαστεί για το 2016. Όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς Q της εταιρίας, θα είναι η πιο πολυτελής πρόταση του Group VW, στην κατηγορία των μικρών SUV και έρχεται να συμπληρώσει την γκάμα της Audi η οποία έχει στόχο να φτάσει τα 60 μοντέλα μέχρι το 2020.

Ρεκόρ Πωλήσεων για την Jeep® το 2013!!

H Jeep επιτυγχάνει νέο ρεκόρ πωλήσεων το 2013 για δεύτερη συνεχή χρονιά με 731.565 μονάδες παγκοσμίως καταρρίπτοντας το περσινό ρεκόρ των 701.626 μονάδων. «Η Jeep σημειώνει αύξηση πωλήσεων όχι μόνο στην αγορά της Αμερικής αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 4 χρόνια,» σύμφωνα με τον Mike Manley, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Jeep, Chrysler Group LLC. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι πελάτες εκτιμούν την ανανεωμένη γκάμα της Jeep η οποία προσφέρει εξαιρετικά δυναμικά χαρακτηριστικά και κορυφαία επίπεδα οικονομίας καυσίμου σε συνδυασμό με τις θρυλικές εκτός δρόμου ικανότητες των μοντέλων της που θέτουν νέα στάνταρτ στην κατηγορία των SUV.»

12

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τις πωλήσεις του νέου Jeep Cherokee το οποίο πούλησε περισσότερες από 25.000 μονάδες μέσα σε δύο μόλις μήνες. Με μια πλήρη γκάμα από ικανά και αποδοτικά SUVs και με το νέο Cherokee να ξεκινά την εμπορική πορεία του ανά τον κόσμο, αναμένουμε να έχουμε ανάλογη δυναμική πωλήσεων και το 2014.» Οι πωλήσεις των μοντέλων της Jeep αυξήθηκαν κατά 4% παγκοσμίως το 2013 σε σχέση με το 2012 και κατά 3% στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η αύξηση πωλήσεων στην Ασία έφτασε το 26% ενώ στην Κίνα – την μεγαλύτερη παγκοσμίως αγορά αυτοκινήτου – σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 29% το 2013. Ηγετική θέση στις πωλήσεις της Jeep έχει το Grand Cherokee (255.005 μονάδες παγκοσμίως, 174.275 μονάδες στις ΗΠΑ) ενώ ακολούθησαν το Wrangler (210.715 μονάδες παγκοσμίως, 155.502 μονάδες στις ΗΠΑ), το Compass (121.626 μονάδες παγκοσμίως, 52.993 μονάδες στις ΗΠΑ), το Patriot (103.577 μονάδες παγκοσμίως, 75.797μονάδες στις ΗΠΑ) και τέλος τo νέο Cherokee (31.330 μονάδες παγκοσμίως, 25.786 μονάδες στις ΗΠΑ) με μόλις δύο μήνες παρουσίας στις εκθέσεις της Jeep το 2013. Αξίζει να σημειωθεί πως οι συνολικές πωλήσεις 2013 για τα μοντέλα Jeep Compass, Patriot και Wrangler είναι οι υψηλότερες στην ιστορία της μάρκας.Έξυπνες λύσεις για Defender 90-110

ΝΕΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Κάλυμμα καπό με δέστρες για τοποθέτηση αποσκευών. Οι δέστρες έχουν ειδική ενίσχυση για να αντέχουν το φορτίο που θα τοποθετηθεί, χωρίς να βαρύνουν το καπό του αυτοκινήτου. Ειδική κατασκευή για τοποθέτηση εργάτη στο πίσω μέρος. Τοποθετήθηκε μια χωνευτή σκάφη στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, επιμηκύνοντας το κατά 6mm. Προσαρμόστηκαν δύο ισχυρές δέστρες για ρυμούλκηση ή δέσιμο στο αυτοκίνητο. Καθώς και ένας αιωρούμενος κοτσαδόρος 2 ιντσών και ένα κρυφό σκαλοπάτι για την είσοδο στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Για περισσότερες πληροφορίες: www.jbk.gr και στο τηλέφωνο 210 4830048

Warrior Winches τώρα και στην Ελλάδα Η LR Pilot φέρνει στην Ελλάδα πολλά προϊόντα για βελτίωση σε τετρακίνητα και κυρίως Land Rover. Ένα από αυτά είναι οι εργάτες Warrior που έχουν παραληφθεί πριν λίγες μέρες και είναι σε στοκ στις αποθήκες της εταιρείας. Μερικοί από αυτούς είναι οι 9,5 HS με μοτέρ 6,5 HP καθώς και οι Performance 15,000 με επιδόσεις ανάλογες υδραυλικών εργατών. Για περισσότερες πληροφορίες: Τηλ, 28250 61901-5, 6942844801 και στο ch_pap@hotmail.com

14


Αγωνιστικός εξοπλισμός από το 4wheelershouse

Ζώνη ασφαλείας ΤΑΚΑΤΑ. 4 σημείων, με γρήγορη απελευθέρωση. Εγκεκριμένη από τη FIA ως το 2016 Στην τιμή των 117 ευρώ.

Προβολείς αλογόνου, σε πολύ καλή τιμή, για νυχτερινούς αγώνες και όχι μόνο.

Νέα ελαστικά από τη Fedima

Παραλαβή νέων ελαστικών από τη Fedima. Tα ελαστικά ΜILITAR 600R 16 είναι κατάλληλα για όλα τα κλασικά οχήματα 4Χ4. Σε πολύ καλές τιμές. Για περισσότερες πληροφορίες: www.fedimatyres.gr και στο τηλ: 210 2471234

Trip Master, απαραίτητο όργανο για αγώνες εκτός δρόμου. Μετρά την απόσταση που διανύθηκε και διαθέτει διπλή ένδειξη: το άνω μέρος δείχνει τη συνολική απόσταση και το κάτω τα μερικά διανυθέντα χιλιόμετρα. Χαρακτηριστικά: * Εύκολη λειτουργία * Ειδικά για Offroad * Οθόνες υψηλής ευκρίνειας * Εμφάνιση σε μίλια και χιλιόμετρα * Διπλή ένδειξη: μερική και ολική απόσταση * Μηδενισμός με το πεντάλ ποδιού ή χειροκίνητα * Μηχανικός ή μαγνητικός αισθητήρας τροχού * Διαθέτει επιπρόσθετη οθόνη με θύρα RJ45 * Γρήγορη σύνδεση για το Trip Master και την ασύρματη οθόνη * Βάση για το παρμπρίζ * 12 μήνες εργοστασιακή εγγύηση Το Trip Machine έχει σχεδιαστεί, συναρμολογηθεί και δοκιμαστεί στην Ευρώπη. Στην τιμή των 280 ευρώ Για περισσότερες πληροφορίες: www.4wheelershouse.gr και στο τηλέφωνο: 215 5504 931

Για νέας τεχνολογίας κινητήρες Μπορεί η νέας τεχνολογίας κινητήρες να είναι πιο δυνατοί και πιο αποδοτικοί από ποτέ , εξακολουθούν όμως να χρειάζονται συνεχή προσοχή και φροντίδα , ώστε να αποδίδουν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. Για οικονομία, καθαρότερους ρύπους και προστασία, βελτιωτικά/ενισχυτικά καυσίμων από τη Redex. Για περισσότερες πληροφορίες: Δερβεντλής Α.Ε., τηλ: 210 2471234 και www.redex.gr

15


∆ΟΚΙΜΗ

ΤΟΥΟΤΑ RAV4 2013

Η νέα γενιά…

20άρησε!!!

16


Η τέταρτη γενιά είναι ουσιαστικά η πρώτη που ξεφεύγει από τα δεδομένα που έθεσε το RAV4 πριν 20 σχεδόν χρόνια και προσδιόρισαν τα όρια μίας νέας κατηγορίας αυτοκινήτων που έμελε να πετύχει φοβερά.

17


∆ΟΚΙΜΗ

ΤΟΥΟΤΑ RAV4 2013 18

Ό

ταν οδηγούσαμε ένα κόκκινο RAV4 πριν από 19 και βάλε χρόνια, απορούσαμε με το χαρακτήρα του, τι προσδιορίζει και πώς θα μπορέσει να πείσει τους αγοραστές για την αξία του. Δεν ήταν ούτε ένα καθαρόαιμο εκτός δρόμου αυτοκίνητο, ούτε μπορούσε να σταθεί στα ίσια απέναντι στα αυτοκίνητα της ίδιας τιμής κατηγορίας, λόγω του ύψους του και του σχετικά αδύναμου (128 ίπποι) 2λιτρου κινητήρα. Και όμως! Το αυτοκίνητο όχι μόνο πέτυχε, αλλά προσδιόρισε και όλη την κατηγορία των SUV, από την οποία δεν απέχει σχεδόν καμία εταιρία σήμερα. Τι ήταν αυτό που κέρδισε το κοινό; Μπορούσε να κινηθεί εκτός δρόμου, μέχρι εκεί που σκόπευε να κινηθεί ένας κοινός άνθρωπος, ακόμη και ένας κυνηγός και δεν κατάφερνε να κινηθεί ένα απλό επιβατικό. Και ήταν ένα «κανονικό» αυτοκίνητο στην άσφαλτο, χωρίς περίεργη οδική συμπεριφορά, χωρίς θόρυβο, χωρίς «φορτηγίσιο» εσωτερικό και χωρίς απίστευτη κατανάλωση, λόγω του ξεχωριστού σασί, του βάρους και της υπερβολικής τριβής των τεράστιων σε διαστάσεις και αντοχή στοιχείων της μετάδοσης. Ένα πακέτο «πάω παντού και συμφέρω», ένα αυτοκίνητο «ελεύθερου χρόνου», ένα SUV όπως έμελε να

καθιερωθεί, κλέβοντας την αμερικάνικη ονομασία των «εκτός δρόμου» επιβατικών οχημάτων. Μόνιμα τετρακίνητο, με κεντρικό διαφορικό, μετάδοση δανεισμένη από τη Celica GT4 και ανεξάρτητη ανάρτηση, βασιζόταν πάνω στην πρόσφυση της τετρακίνησης και την αμεσότητα για ένα δελεαστικό πακέτο οδικής συμπεριφοράς, ενώ η κλασική αξιοπιστία της φίρμας, η δελεαστική εμφάνιση και το νεανικό του χαρακτήρα το έκαναν δημοφιλές, ιδίως τη στιγμή που αρχικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε αντιπάλους, πέρα ίσως από το Suzuki Vitara, που δε μπορούσε όμως να συγκριθεί μαζί του στην οδική συμπεριφορά, όντας ένα καθαρόαιμο εκτός δρόμου τετρακίνητο με «ασφάλτινο» καπάκι.

Το σήμερα Μετά από σχεδόν 20 χρόνια και τρεις γενιές RAV4 στον ίδιο ρυθμό, η Toyota αποφάσισε να αλλάξει το SUV της. Μέχρι σήμερα ακόμη και αισθητικά τα μοντέλα παρέπεμπαν στο αρχικό μοντέλο. Μόνη αλλαγή η τετρακίνηση που στο αυτοκίνητο της 3ης γενιάς από μόνιμη έγινε αυτόματα εμπλεκόμενη, με τη ροπή να μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς και να εμπλέκονται και οι πίσω όταν χανόταν η πρόσφυση. Σήμερα; Έχουμε να κάνουμε με ένα παρόμοιο σύνολο, με μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές. Η τετρακίνηση είναι πλέον ηλεκτρονική, αν και το αυτοκίνητο διατείθεται, όπως γινόταν πάντα στο εξωτερικό και σε δικίνητη – προσθιοκίνητη – έκδοση. Σε δύσκολες καταστάσεις ο οδηγός μπορεί να κλειδώσει την κατανομή της ροπής σε ποσοστό 50-50% εμπρός – πίσω από ένα διακόπτη καλά κρυμμένο στα αριστερά του ταμπλό! Η τετρακίνηση συνδυάζεται με το ηλεκτρικά υποβοη-


θούμενο τιμόνι και το Vehicle Stability Control σε ένα «ολοκληρωμένο» σύστημα που η Toyota ονομάζει "Integrate Dynamic Drive System" Υπάρχει ένα 6άρι μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων MulPdrive S της Toyota, όπως στο «δικό» μας RAV4, ένα ECVT και ένα 6άρι αυτόματο για την πετρελαιοκίνητη έκδοση. Στο κομμάτι του κινητήρα βρίσκουμε το δίλιτρο βενζινοκινητήρα VemvemaPc των 2.0 λίτρων (151 ίπποι σ’αυτήν την έκδοση), αλλά και τον ντίζελ των 2.2 λίτρων (150 ίπποι). Νέος στην οικογένεια –τον οποίο ωστόσο δε θα δούμε στην Ελλάδα τουλάχιστον το πρώτο διάστημα- είναι ένας δίλιτρος ντίζελ 124 ίππων, ο οποίος σε συνδυασμό με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων θα τοποθετείται μόνο σε δικίνητες εκδόσεις. Με διαστάσεις 4.570x1.845x1.660, είναι μεγαλύτερο 205 χλστ. ως προς το μήκος και 30 ως προς το πλάτος σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, ενώ το χαμηλότερο κατά 25 χλστ. αμάξωμα μειώνει το συντελεστή οπισθέλκουσας κατά 0.31 Cd. Τόσο η αύξηση των διαστάσεων όσο και αυτή του μεταξονίου κατά 10 εκατοστά αυξάνουν σημαντικά τις εσωτερικές διαστάσεις. Για τις αποσκευές στο επίπεδο πορτ μπαγκάζ υπάρχει χώρος 547 λίτρων που αυξάνεται αν κάποιος επιλέξει κιτ επισκευής ελαστικών ή ρεζέρβας ανάγκης!

Αγκαλιάζοντας τη νέα γενιά Αίσθηση πρώτη, οι χώροι! Πρέπει να είσαι πάνω από 2 μέτρα για να αντιμετωπίσεις πρόβλημα να χωρέσεις στο νέο RAV4! Ακόμη και δύο ψηλά άτομα μπορούν να βολευτούν άνετα ο ένας πίσω από τον άλλο, χωρίς κανένα πρόβλημα, χάρη στην αύξηση του μεταξονίου και το επίπεδο πάτωμα. Και βέβαια η εντύπωση παραμένει και στο χώρο αποσκευών, που συνεχίζει την παράδοση του δικού μας πράσινου RAV4 και είναι από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος, ανάμεσα στα αυτοκίνητα της κατηγορίας. Η ποιότητα των υλικών έχει βελτιωθεί και αυτή αισθητά, είναι αντάξια πλέον των υπόλοιπων SUV και δεν θυσιάζεται στο βωμό της συναρμογής όπως μέχρι πρό-

19


∆ΟΚΙΜΗ

ΤΟΥΟΤΑ RAV4 2013 20

σφατα. Βέβαια δε μιλάμε για αντιστοιχία με τα ακριβά X3, GLK και Α3, αλλά για ένα αυτοκίνητο που στέκεται άνετα δίπλα στα υπόλοιπα «μεσαία» SUV. Αίσθηση δεύτερη; Και πάλι ένα RAV4 έρχεται να προσδιορίσει το χαρακτήρα των αυτοκινήτων της κατηγορίας. Το καταλαβαίνεις ακόμη και στο αισθητικό κομμάτι. Έπαψε πλέον να είναι ένα ιδιαίτερο μοντέλο της Toyota και κινείται σε μία πορεία γεφύρωσης του χάσματος ανάμεσα σε ένα Avensis και ένα Land Cruiser. Με το δεύτερο να πλησιάζει περισσότερο από ποτέ το χαρακτήρα ενός SUV το RAV4 είναι πλέον περισσότερο ένα Cross Over. Οι μεγάλοι πρόβολοι, τα πλαστικά στους μαρσπιέδες και η απουσία «προστατευτικών» για πραγματική εκτός δρόμου κίνηση, το διαφοροποιεί σημαντικά από εκείνο της πρώτης γενιάς που είχαμε τη χαρά να φωτογραφήσουμε μαζί του. Θα κινηθεί εκτός ασφάλτου, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα δώσει τη χαρά στον ιδιοκτήτη να παίξει, έστω και λίγο εκτός δρόμου. Η προηγμένη τετρακίνηση θα βοηθήσει σημαντικά σε καταστάσεις μειωμένης πρόσφυσης όπως χιόνι, πάγος, άμμος και ακόμη περισσότερο. Κέρδος από όλα αυτά; Η αίσθηση που παραμένει ξεχωριστή. Το RAV4 είναι «ευθύβολο», άμεσο, φιλικό. Ένα αυτοκίνητο που αισθάνεσαι ότι το οδηγείς χρόνια από την πρώτη στιγμή που κάθεσαι πίσω από το τιμόνι του, παρόλο που η θέση οδήγησης έχει χάσει την ιδιαίτερή της εποπτεία, χάρη στα μεγάλα παράθυρα και την υψηλή της τοποθέτηση. Ακόμη και χωρίς την βοήθεια του ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συστήματος τετρακίνησης, το RAV4 ανταποκρίνεται στην πίεση. Οι σχετικές κλίσεις στο όριο δεν προβληματίζουν, παρά το γεγονός ότι στο όριο ελαφρώνουν το πίσω μέρος. Ακόμη όμως και τότε το σύστημα τετρακίνησης εγγυάται ότι οι 151 ίπποι και τα 195 Nm ροπής θα φτάσουν χωρίς περεταίρω στο δρόμο, μεταβάλλοντας αστραπιαία την κατανομή της ροπής μεταξύ του μπροστινού και πίσω άξονα, κάνοντας σχεδόν περιττή την επέμβαση του ηλεκτρονικού συστήματος δυναμικής ευστάθειας (VSC), που εμπλέκεται μόνο όταν ο δρόμος γλυστρά. Είναι σίγουρο ότι η μικρή αλλαγή πορείας του ορισμού των SUV, που ακούει στο όνομα RAV4, θα αποτελέσει για μία ακόμη φορά το… GPS των αντιπάλων του. Για 20 χρόνια κατάφερε να παραμείνει ψηλά στις προτιμήσεις των αγοραστών, χωρίς να αλλάξει σχεδόν καθόλου. Σήμερα αναμένεται να γίνει και πάλι ένα δυνατό χαρτί στα χέρια της Toyota, παρόλο που ο κυβισμός του το κάνει απαγορευτικό για την ελληνική αγορά.

Toyota RAV4 2.0 AWD Mετάδοση Κίνησης Τύπος

Αυτόματα εμπλεκόμενη, ηλεκτρονικά ελεγχόμενη. Αργές σχέσεις Όχι Κεντρικό διαφορικό Ναι Μπλοκάρισμα κεντρικού Ναι Μπλοκέ διαφορικό πίσω Όχι Μπλοκέ διαφορικό εμπρός Όχι Κιβώτιο Χειροκίνητο Σχέσεις 6 Ελαστικά 225/65 R17 .... Κινητήρας DOHC με Valvematic και Dual VVT-i Καύσιμο Βενζίνη Κύλινδροι 4 Αριθμός Βαλβίδων 16 Κυβισμός 1987 Ισχύς (PS/σ.α.λ.) 151/6200 Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 195/4000 .... Ανάρτηση Εμπρός Γόνατα MacPherson Πίσω Διπλά Ψαλίδια Ελευθερία άρθρωσης εμπρός (εκ.) 8 Ελευθερία άρθρωσης πίσω (εκ.) 12 Σύστημα διεύθυνσης Ηλεκτρική Kρεμαγιέρα .... Φρένα Εμπρός Αεριζόμενοι Δίσκοι Πίσω Δίσκοι ABS Ναι .... Διαστάσεις ΜήκοςxΠλάτοςxΎψος (χλστ.) 4570x1845x1660 Μεταξόνιο (χλστ.) 2660 Απόσταση από το έδαφος (χλστ.) 181 Κύκλος Στροφής 10,6 .... Βάρη Κενό (Kgr) 1615 Ωφέλιμο (Kgr) 500 Χώρος Αποσκευών (λίτρα) 547/1746 .... Κατανάλωση - Αυτονομία Μέση κατανάλωση δοκιμής (λίτρα/100 χλμ.) 8,7 Ντεπόζιτο (λίτρα) 60 Αυτονομία (χιλιόμετρα) 689


SERVICE - ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ- ΦΑΝΟΠΟΙΙΑ ΒΑΦΗ - AIRCONDITION Βριλησσού 59, πριφερειακός Πολυγώνου, τηλ. / fax.: 210 6460 740, e-mail: papknow@yahoo.gr

Τι είναι το υγραέριο Το υγραέριο LPG είναι παράγωγο του αργού πετρελαίουκαι έχει ως βασικά συστατικά του το προπάνιο (C3H8) και το βουτάνιο (C4H8). Η χρήση του υγραερίου για την κίνηση οχηµάτων στην Ελλάδα ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του 60 µε τους επαγγελµατίες αυτοκινητιστές, ενώ από τον ∆εκέµβριο του 1999, µε σχετική νοµοθετική ρύθµιση, (Ν2773/1999 Α’ 286), απελευθερώθηκε σε όλα τα οχήµατα και για ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Γιατί επιλέγω υγραέριο -Το κόστος ανά λίτρο είναι εξαιρετικά χαµηλό (ο,6 ευρώ/lt και 1,5 ευρώ/lt µέση τιµή βενζίνης) -Αυξάνει τη ζωή του κινητήρα του οχήµατος µου αφού γίνεται καθαρή καύση χωρίς κατάλοιπα -∆ιπλασιάζω το µεσοδιάστηµα ανάµεσα στις συντηρήσεις του οχήµατος µου -Κάνω απόσβεση της τοποθέτησης της συσκευής σε λιγότερο από ένα έτος -Βοηθάω στη µείωση της ατµοσφαιρικής ρύπανσης, αφού είναι ένα οικολογικό καύσιµο

Συγκριτικός πίνακας Κατανάλωση (λίτρα/100χλµ) Ετήσια διανυθέντα χιλιόµετρα Τιµή λίτρου βενζίνης Ετήσιο κόστος βενζίνης

10 20.000 1,5 3.000 ευρώ

Κατανάλωση (λίτρα/100χλµ) Ετήσια διανυθέντα χιλιόµετρα Τιµή λίτρου υγραερίου Ετήσιο κόστος υγραερίου

10 20.000 0,6 1.200 ευρώ

Εξοικονόµηση ανά έτος 1,800,00€

Είναι όµως ασφαλές;

Τι αλλάζει στον τρόπο που οδηγώ;

Το υγραέριο είναι ένα καύσιµο αποδεδειγµένα πιο ασφαλές από τη βενζίνη. ∆εν υπάρχει κίνδυνος διαρροής της δεξαµενής του οχήµατος, χάρη στις ειδικές βαλβίδες εκτόνωσης του συστήµατος, οι οποίες σε περίπτωση ατυχήµατος απελευθερώνουν σταδιακά το αέριο

Απολύτως τίποτα, άλλωστε η εναλλαγή από βενζίνη σε υγραέριο και αντίστροφα γίνεται αυτόµατα και µε τρόπο που δεν γίνεται αντιληπτός

Που µπορώ να ανεφοδιάζω τα όχηµά µου;

Τι εγγύηση έχω;

Υπάρχουν πολλά σηµεία ανεφοδιασµού στην Αττική και αυξάνονται συνεχώς τα αντίστοιχα σηµεία στην επαρχία

Τι χρειάζεται το όχηµά µου; Για την τροφοδοσία του οχήµατός µου µε υγραέριο, χρειάζεται ένα δεύτερο σύστηµα τροφοδοσίας µε συγκεκριµένη σειρά εξαρτηµάτων. Το αυτοκίνητο θα λειτουργεί και µε τα δύο καύσιµα διπλασιάζοντας έτσι την αυτονοµία του.

Κάνει για όλα τα οχήµατα; Εφαρµογή γίνεται σε όλα τα βενζινοκίνητα οχήµατα.

Τι πρέπει να κάνω; Να επισκεφθώ τις εγκαταστάσεις Papamarkow Knowledge όπου το έµπειρο και εξειδικευµένο προσωπικό θα φροντίσει για την ασφαλή εγκατάσταση του συστήµατος στο όχηµά µου

Πόσος χρόνος χρειάζεται; Μόνο δύο µέρες χρειάζονται για την εγκατάσταση του συστήµατος. Κατόπιν ραντεβού µπορώ να κάνω χρήση οχήµατος εξυπηρέτησης, το οποίο, φυσικά, είναι µε υγραέριο.

Τι θα µου κοστίσει; Οι τιµές διαφοροποιούνται ανάλογα την ιπποδύναµη, τον κυβισµό και τους κυλίνδρους που έχει ο κινητήρας. Ρωτήστε µας

Εργοστασιακή εγγύηση. Το µηχάνηµα είναι σύµφωνα µε την ευρωπαική νοµοθεσία 2 έτη καλής λειτουργίας

Θα περνάει το όχηµά µου από ΚΤΕΟ; Φυσικά, µετά την τοποθέτηση του kit υγραερίου, το όχηµα πρέπει υποχρεωτικά να περνάει από δηµόσιο ΚΤΕΟ για να σου χορηγηθεί η βεβαίωση για τη σωστή τοποθέτηση του οχήµατος.


∆ΟΚΙΜΗ

SUZUKI SX4 S-CROSS 1.6 CVT To S-Cross είναι ουσιαστικά η πρώτη προσπάθεια της Suzuki στο κομμάτι των ποιοτικών μεσαίων επιβατικών, αφού ξεφεύγει τόσο από τα καθαρόαιμα τετρακίνητα, όσο και από τα μικρά επιβατικά, με τα οποία ασχολούταν μέχρι σήμερα. 22

Νέα… πορεία!!!


23


∆ΟΚΙΜΗ

SUZUKI SX4 S-CROSS 1.6 CVT

υχάριστο το γεγονός ότι το κλασσικό, γνωστό μας, SX4 παραμένει στην γκάμα μοντέλων της Suzuki, παρ’ όλη την έλευση του S-Cross. Γιατί; Απλά γιατί τα δύο αυτοκίνητα έχουν τη δική τους αξία και εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, παρόλο που τα αρχικά δελτία μιλούσαν για αντικαταστάτη. Το S-Cross έρχεται να εγκαινιάσει την είσοδο της σχετικά μικρής, στο κομμάτι των αυτοκινήτων, εταιρείας σε έναν χώρο που δεν είχε εμπλακεί μέχρι σήμερα: των ποιοτικών μεσαίων αυτοκινήτων. Η Suzuki είχε να κάνει είτε με τετρακίνητα εκτός δρόμου (Samurai, Jimny, Vitara, Grand Vitara), είτε με μικρά αυτοκίνητα (SwiQ, Alto, Wagon R π.χ.), είτε με… αποτυχημένα επιβατικά όπως το Baleno. Μέσα από αυτά έβγαινε ένας χαρακτήρας καλοφτιαγμένων, αξιόπιστων, οικονομικών αυτοκινήτων, όπου όμως δεν κυριαρχούσε η ποιότητα των υλικών και η πολυτέλεια της κατασκευής. Το S-Cross έρχεται να τα καταρρίψει όλα αυτά. Είναι ουσιαστικά το πρώτο Suzuki μέσα στο οποίο αισθάνεσαι σα να βρίσκεσαι σε ένα αυτοκίνητο της C κατηγορίας, από όλες τις πλευρές: χώρων, ποιότητας υλικών, συναρμογής, ηχομόνωσης και βέβαια αίσθησης και αισθητικής. Σίγουρα μία μεγάλη στροφή σε μία παράδοση που χάνεται 50 και βάλε χρόνια στο παρελθόν. Μία στροφή που θα στιγματίσει την πορεία της φίρμας, μάλλον προς το θετικό.

E

Κάτω από την αισθητική Ο βενζινοκινητήρας του Suzuki SX4 S-Cross 1.6 ALLGRIP CVT δεν είναι κάτι που ξεχωρίζει. Αθόρυβο και χωρίς κραδασμούς αποδίδει γραμμικά σχεδόν μέχρι τον κόφτη. Δε θα διαμαρτυρηθεί είτε κινείται με 2000 σ.α.λ. είτε πλησιάζει το κόκκινο. Οι 120 ίπποι είναι τιμή λογική για την κατηγορία αλλά η ροπή των 156 Nm δεν εντυπωσιάζει. Οι επιδόσεις του Suzuki

24

δε απέχουν από το μέσο όρο της κατηγορίας. Τα 13.5 δευτερόλεπτα για τα 0-100 θυσιάζονται στο βωμό του ιδιαίτερα χρηστικού CVT. Όσον αφορά την τελική του ταχύτητα αυτή φτάνει τα 165 χ.α.ω., νούμερο αδιάφορο. Αυτό όμως που ενδιαφέρει, ίσως και περισσότερο είναι η μέση κατανάλωση που με τη βοήθεια του CVT δεν θα ξεπεράσει τα 7.1lt/100 χλμ., ενώ οι εκπομπές CO2 είναι στα 130gr/χλμ. Το τιμόνι είναι με ηλεκτρική υποβοήθηση που προσαρμόζεται στις επιλογές «χαρτογράφησης» κινητήρα και κιβωτίου. Το CVT στη χειροκίνητη λειτουργία έχει 7 εικονικές σχέσεις και paddles στο τιμόνι που κάνουν ακόμη πιο ευχάριστη την εμπειρία. Το ALLGRIP έχει διάφορα προγράμματα λειτουργίας που προσαρμόζουν το αυτοκίνητο στις εκάστοτε συνθήκες. Γενικά το default πρόγραμμα AUTO είναι και η σοφότερη επιλογή. Προτεραιότητα είναι η οικονομία καυσίμου, με το σύστημα μετάδοσης να στέλνει ροπή μόνο στους εμπρός τροχούς. Οι πίσω ενεργοποιούνται μόνο σε περίπτωση που χαθεί η πρόσφυση στους εμπρός. Όταν θες να κινηθείς πιο γρήγορα τότε το πρόγραμμα SPORT ταιριάζει καλύτερα. Η απόκριση του γκαζιού βελτιώνεται ενώ η 4κίνηση βελτιστοποιείται για χάρη των επιδόσεων και της ελκτικής πρόσφυσης. Φυσικά στο πρόγραμμα LOCK η 4κίνηση κλειδώνει προκειμένου να βγει το αυτοκίνητο από όποια δυσάρεστη θέση. Σε ένα λασπωμένο τερέν ή μία χιονισμένη διαδρομή η επιλογή SNOW θα φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη. Και αυτό γιατί δεν επιτρέπει τα ξεσπάσματα ροπής που θα οδηγούσαν σε γλίστρημα. Τα φρένα είναι δίσκοι γύρω – γύρω, ενώ στην ανάρτηση τα γόνατα McPherson συνοδεύει ένας ημιάκαμπτος (!) άξονας πίσω. Κάτω από το μεγαλύτερο αμάξωμα (4.30x1.77x1.58m, αύξηση κατά 180mm, 35mm και 10mm αντίστοιχα) βρίσκεται ένα ολοκαίνουργιο πάτωμα. Σε αυτό οφείλεται η αύξηση κατά 100mm στο μεταξόνιο. Αυξήσεις που εκτός του ότι επηρεάζουν την ευελιξία του αυτοκινήτου εντός πόλης (κύκλος στροφής 10.4m) το καθιστούν πλέον αρκετά πιο ευρύχωρο.


25


∆ΟΚΙΜΗ

SUZUKI SX4 S-CROSS 1.6 CVT

Πίσω πλέον θα βολευτούν άνετα δύο ενήλικες ακόμη και αν είναι μεγάλου αναστήματος. Ο χώρος αποσκευών έχει ευνοηθεί επίσης κατά 160 λίτρα (σύνολο 430 λίτρα).

Πέρα από την αίσθηση Πρόβολοι, απόσταση από το έδαφος και 50άρια ελαστικά κάνουν εξ’ αρχής φανερό ότι δε μιλάμε για ένα εκτός δρόμου αυτοκίνητο. Τι θέλουμε λοιπόν εμείς με αυτό; Το θέλουμε ή όχι είναι ένα Cross Over – το λέει άλλωστε και το όνομά του. Θα αντεπεξέλθει άνετα αν μένετε σε περιοχή που χιονίζει συχνά, έχει πάγο, πλημμύρες ή ο δρόμος γλιστρά ακόμη και το καλοκαίρι. Ιδίως στην εξελιγμένη τετρακίνητη έκδοση που είχαμε στα χέρια μας. Σε κάθε άλλη περίπτωση πρέπει να σκέφτεσαι ότι δεν υπάρχει ρεζέρβα, παρά μόνο κιτ επισκευής ελαστικών και ότι τα μηχανικά μέρη δεν προστατεύονται παρά μόνο… πενιχρά για τα δεδομένα μίας χωμάτινης εξόρμησης. Στην άσφαλτο; Είπαμε το αυτοκίνητο είναι καλοφτιαγμένο, με ποιοτική αίσθηση, ήσυχο και ήρεμο. Και αυτό αντανακλάται και στη συμπεριφορά του, που είναι ευθύβολή, ακλόνητη, αλλά σε καμία περίπτωση άμεση και σπορ. Δε βοηθά και ο κινητήρας, που είναι μεν ζωντανός, αλλά δεν θα κινήσει όσο γρήγορα ζητήσει ο απαιτητικός το ταχύμετρο. Από την άλλη η τετρακίνηση βοηθά να ξεπερνιέται η μειωμένη αίσθηση της κρεμαγιέρας και να βρίσκεται η αυτοπεποίθηση

που χρειάζεται για να κινηθεί κάποιος γρήγορα. Το CVT είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε οδηγήσει και παραπέμπει στο εκπληκτικό του Subaru Outback, σε σημείο που να κάνει περιττά τα χειριστήρια στο τιμόνι και την όποια χειροκίνητη επιλογή σχέσεων. Τα φρένα κατά τη δοκιμή του Suzuki SX4 SCross αποδείχθηκαν δυνατά και με προοδευτική αίσθηση στο πεντάλ. Σίγουρα δεν το κοιτάς σαν ένα τετρακίνητο αυτοκίνητο. Από την άλλη έχει μία θέση σε όσους ψάχνουν για ένα ποιοτικό μεσαίο αυτοκίνητο, με χώρους, καλή οδική συμπεριφορά και λογική κατανάλωση. Με τιμή που ξεκινά κάτω από τις 22.000 ευρώ για την τετρακίνητη έκδοση, δεν είναι φθηνό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι και ένα συμβατικό αυτοκίνητο αφού συνδυάζει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Suzuki S-Cross 1.6 VVT AWD Mετάδοση Κίνησης Τύπος

Αυτόματα εμπλεκόμενη, ηλεκτρονικά ελεγχόμενη. Αργές σχέσεις Όχι Κεντρικό διαφορικό Ναι Μπλοκάρισμα κεντρικού Ναι Μπλοκέ διαφορικό πίσω Όχι Μπλοκέ διαφορικό εμπρός Όχι Κιβώτιο CVT Σχέσεις 6 Ελαστικά 205/50 R17 Κινητήρας 1.6 L VVT Καύσιμο Βενζίνη Κύλινδροι 4 Αριθμός Βαλβίδων 16 Κυβισμός 1586 Ισχύς (PS/σ.α.λ.) 120/6000 Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 156/4400 Ανάρτηση Εμπρός Γόνατα MacPherson Πίσω Ημιάκαμπτος Ελευθερία άρθρωσης εμπρός (εκ.) 5 Ελευθερία άρθρωσης πίσω (εκ.) 9 Σύστημα διεύθυνσης Ηλεκτρική Kρεμαγιέρα Φρένα Εμπρός Αεριζόμενοι Δίσκοι Πίσω Δίσκοι ABS Ναι Διαστάσεις ΜήκοςxΠλάτοςxΎψος (χλστ.) 4300x1765x1575 Μεταξόνιο (χλστ.) 2600 Απόσταση από το έδαφος (χλστ.) 170 Κύκλος Στροφής 10,4 Βάρη Κενό (Kgr) 1190 Ωφέλιμο (Kgr) 540 Χώρος Αποσκευών (λίτρα) 430/1269 Κατανάλωση - Αυτονομία Μέση κατανάλωση δοκιμής (λίτρα/100 χλμ.) 7,1 Ντεπόζιτο (λίτρα) 47 Αυτονομία (χιλιόμετρα) 662

26Αγώνες

PILOT BEACH RESORT 24 HOURS RALLY RAID GREECE 2013

28


Με κόντρα συνθήκες… Ο 11ος 24ωρος αγώνας του Ιχνηλάτη ήταν και ο πιο δύσκολος για όλους, αγωνιζόμενους και οργανωτές, μια και οι καιρικές συνθήκες άγγιξαν το χείριστο, με τη Μεσόγειο να περνά μία από τις χειρότερες κακοκαιρίες όλων των εποχών.

29


Αγώνες

PILOT BEACH RESORT 24 HOURS RALLY RAID GREECE 2013 30

ο Pilot Beach Resort 24 Ώρες Rally Raid Ελλάδα 2013 ολοκληρώθηκε την Κυριακή 1 Δεκέμβρη, μετά από απίστευτη περιπέτεια για τα πληρώματα. Οι καιρικές συνθήκες, οι χειρότερες για την Κεντρική Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, δημιούργησαν ένα σκηνικό που ταίριαζε με το χαρακτήρα ενός αγώνα αντοχής, αλλά ταυτόχρονα έφερε πληρώματα και αυτοκίνητα στα όριά τους. Μπορεί να αποφύγαμε το χιόνι που προέβλεπε η μετεωρολογική υπηρεσία, αλλά Λάσπη, ομίχλη, έντονη βροχή, πάγος και κατολισθήσεις έβαλαν τα όρια. Αυτό βέβαια που δεν έλειψε ήταν οι συμμετοχές. 50 αυτοκίνητα, 12 μοτοσικλέτες και 1 ATV ξεκίνησαν τον αγώνα την

T

Παρασκευή το βράδυ από την πλατεία Κοτζιά. Οι προέρχονται από 11 χώρες που συμμετέχουν στον μοναδικό για τον Ευρωπαϊκό χώρο 24ωρο off road αγώνα σε ανοιχτό δρόμο. «European Baja 1000» τον ονόμασε το μεγαλύτερο site για αγώνες του είδους, το marathonrally.com, συνεργάτης ακόμη και αυτού του Dakar! Τιμή για τον αγώνα και η Press Conference που παρατέθηκε από τους αγωνιζόμενους στο Ισραήλ με την παρουσία του Έλληνα Πρέσβη. Ο Ισραηλινός Πρέσβης στην Ελλάδα ήταν παρόν στον τερματισμό! Κέντρο του αγώνα ήταν το ιστορικό Δίστομο στη Βοιωτία, όπου έγιναν και τα service ανάμεσα στις 3 ειδικές του αγώνα, με μήκος 274, 403 και 253 χιλιόμετρα. O αγώνας κινήθηκε στον άξονα Αυλώνας – Θήβα – Ελικώνας – Δίστομο, Δίστομο – Ιτέα – Ελαιώνας – Γραβιά – Στρώμη – Μπράλος – Ρεγγίνι – Ζέλι – Χαιρώνεια – Δίστομο, Δίστομο – Πρόδρομος – Θήβα – Βίλια – Μέγαρα – Αγία Σωτήρα – Στεφάνη, με εκκίνηση και τερματισμό στην Πλατεία Κοτζιά. Οι Ισραηλινοί Raz/Hil- Στη δεύτερη ειδική, των 403 χιλιομέτρων, μία κατολίσθηση έκλεισε το δρόμο οδηγώντας lel θα μπορούσαν στην ακύρωση της ειδικής για τις μοτοσικλέτες μέχρι και τη νίκη αν και τα αυτοκίνητα της Z1 Open κατηγορίας. Οι δεν τούμπαραν στην μοτοσικλέτες δεν ξεκίνησαν καν μετά από αρχή του αγώνα απόφαση των αγωνοδικών της Α-ΜΟΤΟΕ, λόγω του καιρού, ενώ στα αυτοκίνητα η ειδική ματαιώθηκε όταν στους αγωνοδίκες της ΟΜΑΕ έγινε ξεκάθαρο ότι κανένας από τους αγωνιζόμενους δε θα ολοκλήρωνε την ειδική εντός χρόνου! Η πληροφορία από το ΣΕΔ στην Στρώμη, επανδρωμένο με τοπικούς «ειδικούς» των συνθηκών, μιλούσε για ομίχλη και πάγο, όπως επιβεβαίωσε και η επικοινωνία με τους Φώτη Κουτσουμπό και Ναυσικά Βασιλειάδου. Ήδη η Ζ2 είχε φτάσει στο Καλλίδρομο, μαύρα Οι Slavchev/Staynova με το πολύ δυνατό G500 δεν άφησαν περιθώρια σε κανέναν. Προσαρμόστηκαν το 2011, ήταν δεύτεροι το 2012 και κέρδισαν το 2013!Αγώνες

PILOT BEACH RESORT 24 HOURS RALLY RAID GREECE 2013 32

Οι Ιταλοί Cangi/Manfredini κινήθηκαν συντηρητικά, πρόσεξαν και ανέβηκαν στην Τρίτη θέση του βάθρου, που για πρώτη φορά δεν είχε Έλληνες!

μεσάνυχτα και πολεμούσε με τη λάσπη, από την οποία νικητές βγήκαν μόνο τρεις (!) από τους δώδεκα που συνέχιζαν. Οι υπόλοιποι εννέα τερμάτισαν εκτός χρόνου… Στο αγωνιστικό κομμάτι τις εντυπώσεις κέρδισε σίγουρα η μάχη ρόδα-ρόδα των Βασίλη Μπούδρου (Husaberg) και Δημήτρη DOC Αθανασουλόπουλου (KTM), που κρίθηκε για μόλις 7 δευτερόλεπτα, μετά από 600+ χιλιόμετρα!!! Οι δύο Έλληνες αναβάτες μοιράστηκαν ειδικές και εντυπώσεις, μην αφήνοντας περιθώρια στους ξένους. Στα δυσάρεστα η απροθυμία της Ιταλικής Ομοσπονδίας να δώσει starPng permission στους Ιταλούς αναβάτες, με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία να δούμε στο παιχνίδι και τον ChrisPan Pastori. Γενικά όμως η μάχη των μοτοσικλετιστών με τις τόσο δύσκολες συνθήκες μόνο σαν ηρωική μπορεί να χαρακτηριστεί. To νερό που έφτανε μέχρι το κόκκαλο, το τσουχτερό κρύο και η λάσπη, μαζί με τα πεσίματα, έκαναν πολύ δύσκολο το έργο τους. Στα αυτοκίνητα της Z1 Open οι Βούλγαροι Slavchev Desislav και Staynova Margarita με το εξελιγμένο Mercedes G500, δεύτεροι το 2012, δεν άφησαν περιθώρια σε κανέναν. Κέρδισαν και τις δύο ειδικές που μέτρησαν και ανέβηκαν πρώτοι στη ράμπα του τερματισμού, εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία τους στις συνθήκες, μια και έχουν τρέξει στο Berlin-Breslau. Οι νικητές του Hellas Rally Raid Ισραηλινοί Raz Heymann και Hillel Segal με το πρωτότυπο Layogev Segal, έμπειροι με συμμετοχές ακόμη και στο Dakar, είχαν τη στιγμή τους στην πρώτη ειδική και αρκέστηκαν στη δεύτερη θέση, οδηγώντας εκπληκτικά στη συνέχεια. Οι Ιταλοί Cangi Vincenzo και Manfredini Paolo με Isuzu D-Max ολοκλήρωσαν το βάθρο, που για πρώτη φορά στην ιστορία του αγώνα δεν είχε Έλληνες. Και δεν είχε γιατί οι Σταύρος Δημητριάδης και Παναγιώτης Κάλφας με το Mitsubishi Pajero, πέρα από τα προβλήματα με τα

φρένα, σταμάτησαν να ξετουμπάρουν τον Raz, θυσιάζοντας τις θέσεις για το «ευ αγωνίζεσθαι»! Μία πραγματικά εκπληκτική συμπεριφορά… Οι Φώτης Κουτσουμπός και Ναυσικά Βασιλειάδου είχαν προβλήματα με το Land Cruiser, οι Ιγνάτιος Ορφανός και Σάκης Ματθαίου έμειναν από βενζίνη και οι Σπύρος Πέτροβιτς και Άγγελος Σταθόπουλος είχαν ένα τρακάρισμα. Οι Hristov, Kalinkov και Lieshout εγκατέλειψαν από έξοδο, χωρίς άλλα προβλήματα πέρα από την ακινητοποίηση στην απίστευτη λάσπη. Στη Ζ2 οι Μανώλης Νταής και Μανώλης Ξανθός με το Wrangler βασίστηκαν στην… τροφάδικη εμπειρία τους στη λάσπη και τερμάτισαν πρώτοι, κερδίζοντας δύο ειδικές και τερματίζοντας δεύτεροι στην τρίτη. Οι περσινοί νικητές Κωνσταντίνος Οι Νταής/Ξανθός εκμεταλλεύτηκαν την τροφάδικη εμπειρία στις συνθήκες και το πολύ καλό αυτοκίνητο και κέρδισαν την Ζ2.


Οι Mussi/κα Dal Pra, παρόλη την εμπειρία τους, φοβήθηκαν να συνεχίσουν στη δεύτερη ειδική και περιορίστηκαν στην τρίτη θέση της Ζ2 με το περίεργο LR 130.

Οι Σταματάκης / Τσαλιγόπουλος έχασαν τη Ζ2 στην τελευταία ειδική, όταν καθυστέρησαν 47 ολόκληρα λεπτά και έμειναν δεύτεροι. Κέρδισαν όμως τη δεύτερη, πολύ δύσκολη ειδική.

Σταματάκης και Χρήστος Τσαλιγόπουλος με το Jimny κέρδισαν την πολύ δύσκολη δεύτερη ειδική και πέτυχαν μία πανάξια δεύτερη θέση. Οι Ιταλοί Roberto Mussi και Dal Pra Eleonora, πολύ έμπειροι σε αγώνες Rally Raid, με το τεράστιο Land Rover 130, παρόλο που έχασαν τη δεύτερη ειδική… λόγω φόβου, οδήγησαν τόσο καλά που ανέβηκαν τρίτοι στο βάθρο. Οι Δημήτρης Κούτσιος και Βασίλης Συρμάνογλου πέτυχαν την καλύτερη θέση τους σε 24ωρο, τερματίζοντας τέταρτοι. Στην κατηγορία των Νέων οι Κώστας Λούβαρης και Αλέξανδρος Παπαχριστόπουλος με το Jimny ήταν ουσιαστικά οι μόνοι τερματίσαντες, αφού οι Αρίστος και Θέμης Σούκας, επίσης με Jimny, εγκατέλειψαν μετά το τέλος της τρίτης ειδικής, λίγα χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό. Ήταν ο 24ωρος με τις περισσότερες ξένες συμμετοχές, 26 τον αριθμό, τα καλύτερα αυτοκίνητα με αποκορύφωμα το Hilux και το L200, τις μεγαλύτερες μάχες, ιδίως στις μοτοσικλέτες, τις δυσκολότερες συνθήκες. Σίγουρα δεν ήταν ο καλύτερος, αφού από ένα σημείο και μετά δε μπορείς να τα βάλεις με τον καιρό, αλλά ήταν ο πιο συναρπαστικός, αυτός στον οποίο ο τερματισμός ισοδυναμούσε με νίκη. Άντε και του χρόνου!!!

33


Αγώνες

PILOT BEACH RESORT 24 HOURS RALLY RAID GREECE 2013 34

ΥΓ. Δύο μοναδικές στιγμές, ανάμεσα σε… σκληρούς αντιπάλους: Οι Δημητριάδης/Κάλφας βοηθούν τους Heymann/Segal «Δεν πρόλαβα να τελειώσω τη φράση μου και βλέπω το 101 ανάσκελα!!! Ευτυχώς τα παιδιά ήταν έξω και έτρεχαν γύρω γύρω από το αμάξι… πλησιάζοντας το αυτοκίνητο και κόβοντας ταχύτητα βλέπω τον Segal να μας κάνει νόημα… - Όλα καλά, φύγετε (με τα χέρια βέβαια, δεν καταλαβαίνω Ισραηλινά). Πριν ολοκληρώσω την φράση μου… -Ρε Σταύρο κάνε δεξιά… ο Σταύρος είχε ήδη σταματήσει! Σε πολλά διαφωνούμε με τον Σταύρο, σ’ αυτό είμαστε ομόφωνοι… τους κάνουμε νόημα να δέσουν. Με την απορία ζωγραφισμένη στα μάτια τους και μετά το πρώτο σοκ… (δεν κατάλαβα γιατί), δεν έκαναν πάνω από δύο λεπτά και είχαν ήδη κοτσάρει τον ιμάντα στο Pajero!» Οι Heymann/Segal βοηθούν τους Δημητριάδη/Κάλφα «Και πάνω στη συζήτηση, βλέπει πως ο Θοδωρής έχει βγάλει την τρόμπα των φρένων, και με ρωτάει αν μπορεί να βοηθήσει. Με την βοήθεια του Θοδωρή, του δίνουμε να καταλάβει πως πάσχουμε από τρόμπα, και ο τυπάκος (Heymann) φεύγει και έρχεται μετά από 5 λεπτά με μία καινούργια τρόμπα!» Ο Βασίλης Μπούδρος είχε πλέον το ντεπόζιτο που αποζητούσε και κατάφερε να κερδίσει και τον 24ωρο.

Μια εκπληκτικά προετοιμασμένη μοτοσικλέτα και πολύ εμπειρία για τον δις νικητή του αγώνα Δημήτρη DOC Αθανασουλόπουλο. Μόλις 7 δευτερόλεπτα τον χώρισαν από τη νίκη, μετά από μία μάχη ρόδα-ρόδα για 600 χιλιόμετρα!Αγώνες

PILOT BEACH RESORT 24 HOURS RALLY RAID GREECE 2013

Ο μόνος με ATV, ο Eddie μας από τη Σλοβενία.

Χρόνοι ειδικών Ζ1 No 101 102 103 104 107 109 110 113 114 115 119

Το βάθρο στις μοτοσικλέτες

Το βάθρο της Ζ1

36

SS1 0:10:47 0:21:13 0:00:00 0:38:54 1:35:05 0:35:28 1:00:55 1:35:05 0:40:13 0:31:31 1:00:35

SS3 0:01:11 0:00:23 0:00:00 1:19:37 1:06:49 1:01:04

0:38:26 0:52:31


Το βάθρο της Ζ2

Αποτελέσµατα Ζ1 No

Πλήρωμα

1

103 Slavchev/Staynova

2

101 Raz/Hillel

3

115 Cangi/Manfredini

4

102 Dimitriadis/Kalfas

5

104 Koutsoubos/Vasileiadou

6

110 Shimoni/Yochay

7

107 Kalinkov/Boneva

8

119 İnceli/Tınkır

Αυτοκίνητο Mercedes G 500 Layogev Segal Isuzu D-Max Mitsubishi Pajero V20 Toyota Land Cruiser 90 Mitsubishi Hunter Mitsubishi Pajero V65 3.2D Mitsubishi Pajero 3.5

BUL

Κατηγορία Χρόνος Καθυστέρ. Άλλες Ποινές Z1 Open 0:00:00

ISR

Z1 Open

0:11:58

0:01:00 0:12:58

ITA

Z1 Open

1:09:57 0:10:00

0:04:00 1:23:57

GRE Z1 Open

0:21:36

1:15:00 1:36:36

GRE Z1 Open

1:58:31

0:22:00 2:20:31

ISR

Z1 Open

2:02:35

0:25:00 2:27:35

BUL

Z1 Open

2:41:54

2:41:54

1:53:06 1:15:00

3:08:06

TUR Z1 Open

Σύνολο 0:00:00

Εγκαταλείψεις Ζ1 No 122

Πλήρωμα Cankov/Todorova

120

Cholakov/Granchev

105

Hristov/Hristov

114

Petrovic/Stathopoulos

109

Salvatore/Schiumarini

113

Orfanos/Mattheou

118

Lieshout/Mourik

121

Sharon/Nimrod

106

Spazzoli/Ravaioli

Αυτοκίνητο Polaris Rzr Toyota Hilux Mitsubishi Pajero V60 Jeep Cherokee XJ 4.0 Mitsubishi Pajero Mitsubishi Pajero V20 Toyota Land Cruiser 200 CAN_AM Commander 1000 Mitsubishi Pajero

BUL

Κατηγορία Αιτιολογία Z1 Open STAGE 1 Mechanical Failure

BUL

Z1 Open

STAGE 1 Stuck

BUL

Z1 Open

STAGE 1 Stuck

GRE

Z1 Open

STAGE 2 Accident

ITA

Z1 Open

STAGE 3 Not Present

GRE

Z1 Open

STAGE 2 Fuel

NLD

Z1 Open

STAGE 1 Stuck

ISR

Z1 Open

STAGE 1 Mechanical Failure

ITA

Z1 Open

STAGE 1 Mechanical Failure

37


Αγώνες

PILOT BEACH RESORT 24 HOURS RALLY RAID GREECE 2013

Προβλήματα με τα φρένα καθυστέρησαν πολύ τους Δημητριάδη/Κάλφα και τους στέρησαν το βάθρο που άξιζαν. Ο Edwin Kasima , διοργανωτής του Albania Rally, σε μάχη με τις λάσπες.

Η λάσπη ήταν απίστευτη μετά από πολλές μέρες συνεχόμενης βροχής. Το Mitsubishi Hunter (L200) των Shimoni /Yochay από το Ισραήλ ήταν ένα από τα εντυπωσιακά αυτοκίνητα που τίμησαν τον 24ωρο το 2013.

Οι Κούτσιος/Συρμάνογλου έδειξαν ότι έχουν την ταχύτητα, τερματίζοντας 4οι στον πιο δύσκολο 24ωρο που έχουν συμμετάσχει!

Χορεύοντας με τον Eddie!!!

38Αγώνες

PILOT BEACH RESORT 24 HOURS RALLY RAID GREECE 2013

Οι Μπερσής /Τσατάλας τούμπαραν στην… πρώτη στροφή και εγκατέλειψαν από τα προβλήματα που προκάλεσε αυτό. Παρόλα αυτά μάλλον έχουν κερδίσει το έπαθλο της Ζ2

Ο Έκτορας Κιμωνίδης δήλωσε από την αρχή ότι θα κάνει την πρώτη και μόνο ειδική. Και κατάφερε να κάνει έναν χρόνο αντάξιο της Ζ1 με το Jimny που κέρδισε τον αγώνα το 2012.

Δεν είναι ο αγώνας τους. Κουτσουμπός/ Βασιλειάδου ταλαιπωρήθηκαν στην πρώτη ειδική και δε μπόρεσαν να το μαζέψουν στην τρίτη. Οι İnceli/Tınkır ήταν οι πρώτοι Τούρκοι που έτρεξαν στον 24ωρο, τα κατάφεραν ιδιαίτερα καλά στις ειδικές, αλλά οι καθυστερήσεις τους έριξαν στην τελευταία θέση.

40

Χρόνοι ειδικών Ζ2 No 202 204 205 206 207 208 209 210 211 214 215 219 220 221 222 223 224 225 304 305

SS1 SS2 0:20:14 0:25:05 1:44:12 0:00:52 1:32:05 0:52:30 0:41:37 0:00:46 0:43:04 0:00:03 1:50:22 1:53:15 0:35:24 1:02:31 0:50:21 0:48:21 1:29:52

SS3

0:47:36

0:00:02 0:32:03 0:00:00

0:00:11 0:05:08 0:06:13

0:36:38 0:55:46 1:01:13

0:01:21 0:08:23 0:07:25


Αποτελέσµατα Ζ2 No Πλήρωμα

Αυτοκίνητο

1

211 Ntais/Xanthos

Κατηγορία Χρόνος Καθυστέρ. Άλλες Σύνολο Ποινές GRE Z2 Hobby 1:50:25 0:18:00 2:08:25

2

206

GRE Z2 Hobby

2:20:33

3

209

ITA

Z2 Hobby

1:54:03 1:08:00

3:02:03

4

221

GRE Z2 Hobby

2:46:44 1:00:00

0:09:00 3:55:44

5

210

GRE Z2 Hobby

3:08:22 1:00:00

0:03:00 4:11:22

6

225

GRE Z2 Hobby

2:50:22 1:00:00

0:27:00 4:17:22

7

220

GRE Z2 Hobby

2:43:47 2:10:00

0:39:00 5:32:47

8

223

GRE Z2 Hobby

3:43:40 2:00:00

0:08:00 5:51:40

9

305

GRE Z3 New

3:44:52 2:00:00

2:10:00 7:54:52

Jeep Wrangler TJ Stamatakis/Tsaligopoulos Suzuki Jimny Musi/Dal Land Rover Defender 130 Koutsios/Syrmanoglou Suzuki Grand Vitara 2.5 Kokkinis/Stathakos Jeep Wranger TJ 4.7 Paltzoudis/Koliopanos Suzuki Jimny 1.3 Roumeliotis/Fytas Mitsubishi Pajero Sport Kirkinis/Exarchos KIA Sportage I 3D Louvaris/Papachristopoulos Suzuki Jimny

0:02:00 2:22:33

Εγκαταλείψεις Ζ2 No 304

Πλήρωμα Soukas/Soukas

214

Vorrias/Tomaras

301

Papadogiannis/Papadogiannis

202

Koutsoumpos/MITSOS

204

Machairas/Simeonidis

208

Kastrinakis/Petoysis

219

Giannoulas/Doulgkeris

205

Athanasoulis/Valavanis

215

Kimonides/Zervas

224

Moirogiannis/Moutsis

207

Kafteranis/Rados

222

Ampoulos/Tzanis

303

Argyris/Tsikourli

226

Tsepopoulos/Haralampakis

227

Tabouratzis/Inglesis

302

Kokkinos/Kotzakoulakis

218

Nikolakopoulos/Kourkoulos

217

Papanicolaou/Papanicolaou

216

Gaveras/Konstantinou

201

Bersis/Tsatalas

213

Derventlis/Antoniou

Αυτοκίνητο Suzuki Jimny 1.3 Nissan Patrol 4.2 KIA Sorento Daihatsu Feroza 1.6 Suzuki Jimny Suzuki Jimny Mahindra Goa Hawk Jeep Wrangler TJ 2,5 Suzuki Jimny 1.8 Suzuki Vitara 1.6 Jeep Wrangler TJ 4.0 Isuzu Trooper Daihatsu Feroza 1.6 Suzuki Jimny 1.3 Suzuki Vitara 1.6 Mercedes G 230 Suzuki Grand Vitara 2.4 Ford Maveric Raid 3.0 Nissan X-Trail Daimler Chrysler Jeep Cherokee 2.4 Toyota Land Cruiser 120

GRE

Κατηγορία Αιτιολογία Z3 New FINISH Mechanical Failure

GRE

Z2 Hobby

STAGE 3 Mechanical Failure

GRE

Z3 New

STAGE 3 4WD Failure

GRE

Z2 Hobby

STAGE 2 Fuel

GRE

Z2 Hobby

STAGE 2 Stuck

GRE

Z2 Hobby

STAGE 2 Mechanical Failure

GRE

Z2 Hobby

STAGE 2 Stuck

GRE

Z2 Hobby

STAGE 2

CYP

Z2 Hobby

T.C. 2 Not presented

GRE

Z2 Hobby

T.C. 2 Not presented

GRE

Z2 Hobby

T.C. 2 Not presented Health Problem

GRE

Z2 Hobby

T.C. 2

GRE

Z3 New

T.C. 2 Not presented

GRE

Z2 Hobby

STAGE 1 Mechanical Failure

GRE

Z2 Hobby

STAGE 1 Mechanical Failure

GRE

Z3 New

STAGE 1 Stuck

GRE

Z2 Hobby

STAGE 1 Mechanical Failure

GRE

Z2 Hobby

STAGE 1 Exit

GRE

Z2 Hobby

STAGE 1 Exit

GRE

Z2 Hobby

STAGE 1 Mechanical Failure

GRE

Z2 Hobby

STAGE 1

41


Αγώνες

PILOT BEACH RESORT 24 HOURS RALLY RAID GREECE 2013

Δόξες γνώρισε και το Δίστομο που φιλοξένησε για μία ακόμη φορά το bivouac του αγώνα.

O πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα ήταν παρόν στον τερματισμό για να τιμήσει τους δευτεραθλητές της Ζ1.

Η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων έδωσε άλλη… νότα στην πανηγυρική εκκίνηση.

To εστιατόριο του Μιχάλη Τεχλεκίδη στη Δροσιά αναβίωσε παλιές δόξες, όταν φιλοξενούσε τα πληρώματα του ελληνοϊταλικού αγώνα.

Χρόνοι ειδικών Moto Νο 1 2 21 22 23 25 26 27

Η εκκίνηση και ο τερματισμός έγιναν και πάλι στην πλατεία Κοτζιά, απέναντι από το παλιό Δημαρχείο και μπροστά στο εντυπωσιακό νεοκλασικό της Εθνικής Τράπεζας.

SS1 5:44:54 5:43:52 7:53:15 7:52:14 8:39:01 7:49:16 8:42:17 8:42:17

SS3 5:00:24 5:01:19 5:29:10 5:16:47 8:02:47 5:32:21 7:54:44 6:15:47

Αποτελέσµατα Moto 1 2 3 4 5 6 7 8

42

No 2 1 22 25 21 23 27 26

Αναβάτης Boudros Vasilis Athanasoulopoulos Dimitris Velema Jonathan Peterson David Kasimati Edvin Velema Gersom Michalopoulos Christos Agapakis Alexandros

Μοτοσικλέτα Husaberg FE 450 KTM EXC 250 F KTM 525 EXC Husaberg FE 450 KTM LC 640 KTM 450 KTM Adventure 640 KTM EXC 530

Εθν. GRE GRE ALB SWE ALB NLD GRE GRE

Κατ. M1 M1 M2 M1 M3 M1 M3 M2

Χρόνος 10:45:11 10:45:18 13:09:01 13:21:37 13:22:25 16:41:48 14:58:04 16:37:01

Ποινές

20:00 2:14:00 1:00:00

Σύνολο 10:45:11 10:45:18 13:09:01 13:21:37 13:22:25 17:01:48 17:12:04 17:37:01ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

12 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΣΗ, 8 ΧΡΟΝΙΑ MAG!!!

/2002:

2000

τα χρόνια της αθωότητας Ένα καινούριο 5σέλιδο: φωτογραφίες από τα χρόνια που η δράση της Τετρακίνησης και του περιοδικού βάζουν τη δική τους πινελιά στα εκτός δρόμου δρώμενα της Ελλάδας. Και μάλλον μιλάμε για… πολλά τεύχη!!!

44


2000

Στο Ισραήλ, σε ένα εκπληκτικό σε ομορφιά φαράγγι, λίγο πριν το τέλος του ταξιδιού στα χνάρια του Μεγ’ Αλέξανδρου.

To ταξίδι στα χνάρια του Μεγ’ Αλέξανδρου με τους 4 Τροχούς και την παρέα από την Εκάλη 4Χ4, εν έτη 2000.

Στην έρημο του Σινά, με σκηνικό ένα κατεστραμμένο τανκ!

45


ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

12 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΣΗ, 8 ΧΡΟΝΙΑ MAG!!!

2001

Enduro στην Terrandura και από τις λίγες εμφανίσεις του Διαμαντόπουλου σαν αγωνιζόμενου.

Η Καναδέζα δεν αφήνει ούτε καν τη βροχή να αγγίξει το έδαφος! Σελά με την Εκάλη 4Χ4 το 2001.

Σελά με την Εκάλη 4Χ4, βράδυ, χιόνι και πάγος!!!

2002 Enduro στην Υλίκη τον Οκτώβρη του 2002, με πολύ θέαμα. Χρήστου/Αθανασίου και Cherokee XJ 4.0.

Baja στον Πατέρα με ελληνικές και μόνο συμμετοχές και στάσεις μετά από κάθε γύρο. Έχει αρχίσει η πτώση…

46


Στο κλασικό φαράγγι στην Καπαδοκία το πισώβαρο Galloper πρόσφερε θέαμα στο λαό και τρομάρα στο πλήρωμα! Enduro στην Terrandura, Δεκέμβρης 2002 και ο «Τούρκος» - Γιώργος Βοζατζίδης – τα δίνει όλα με το LR90.

Κάπου στον Αντίταυρο, όλη η παρέα μαζί στο ταξίδι για την Καπαδοκία.

Υλίκη και χαμηλή πτήση για τους Μπατή/Μπατή και το LC90.

Δεν έλειψαν τα παιχνίδια εκτός δρόμου στην Καπαδοκία, αλλά στα μακρινά ταξίδια τα αποφεύγεις μην και…

Το κλασικό Range περνά με χαρακτηριστική άνεση το σημείο που ταλαιπώρησε το Galloper στην Καπαδοκία.

Υψόμετρα που ακόμη και ο κινητήρας του Galloper ένιωθε το πόσο αραιός είναι ο αέρας. Και μοναδικά άγριο τοπίο. Καπαδοκία, Λέσχη Εκάλη 4Χ4, 2002

Παιχνίδια με τα φώτα με φόντο το Αραράτ, το βουνό όπου άραξε η κιβωτός του Νώε, στην Καπαδοκία το 2002.

Ψηλά στα Τουρκικά βουνά. Το κρύο αρκετό, αλλά και ο ήλιος πολύ καυτερός.

Εμείς και… αυτοί σε χώματα που κάποτε ήταν ελληνικά.

47


ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

12 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΣΗ, 8 ΧΡΟΝΙΑ MAG!!!

H απονομή στο 1ο Experience με δύο φίλους που μας λείπουν πολύ, το Μιχάλη και το Δημήτρη.

Τα Lada της Ergomotors στο 1ο Experience το Νοέμβρη του 2002.

Στην ορεινή Κορινθία Νοέμβρη του 2002 με την Εκάλη 4Χ4.

Ένα ακόμη Land Rover σε… θεραπεία, φόντο σε ένα από τα μπλουζάκια της Τετρακίνησης.

Το Galloper σαν Rescue Car στο Μαύρο Ρόδο του 2002, με τον Warn 9000 Mul Mount τοποθετημένο.

Παιχνίδια στα Ζήρια με την Εκάλη 4Χ4.

Δουκέρης/Ξενάκη, QT Land Rover, Μαύρο Ρόδο 2002 και Τετρακίνηση!

48ΤΕΧΝΙΚΟ

ΚΙΒΩΤΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

Χειροκίνητο ή αυτόµατο; Τα αυτόµατα κιβώτια ταχυτήτων µπαίνουν µέρα µε τη µέρα στην καθηµερινότητά µας. Ποια είναι τελικά η καλύτερη λύση για εκτός δρόµου χρήση: η χειροκίνητη ή η αυτόµατη επιλογή ταχυτήτων; Κείµενο / Φωτογραφίες: Γιάννης Αθανασίου

50


51


ΤΕΧΝΙΚΟ

ΚΙΒΩΤΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ 52

εν είναι καινούρια στην αυτοκινητιστική ιστορία, παρόλο που στα "μεσαία" ευρωπαϊκά αυτοκίνητα άρχισαν να παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια. Η κλασική στην αντίπερα πλευρά του Ατλαντικού, λύση του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων, ήταν για πολλά χρόνια… ανεπιθύμητη στη Γηραιά Ήπειρο, με εφαρμογές μόνο σε πολύ ακριβά πολυτελή αυτοκίνητα, όπου κόστος και απώλεια ισχύος μπορούσαν να αντιμετωπιστούν χωρίς προβλήματα. Τι είναι το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων; Αρχικά τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο, από ένα σύνολο ομόκεντρων γραναζιών, τα οποία με κατάλληλο συνδυασμό δίνουν τρεις διαφορετικές σχέσεις. Το ρόλο του συμπλέκτη παίζει ένας υδραυλικός μετατροπέας ροπής, με έναν ρότορα να παρασύρει ένα τύμπανο και να μεταφέρει την κίνηση. Οι αλλαγές γίνονται αυτόματα, χάρη στη διαφορά πίεσης ανάμεσα στην υποπίεση του κινητήρα και μία αντλία προσαρμοσμένη στο κιβώτιο. Αυτά στο αρχικό στάδιο, μια και σήμερα τα ηλεκτρονικά και η σύγχρονη μηχανική έχουν αυξήσει τις σχέσεις μέχρι και τις επτά, αφήνοντας τις αλλαγές στους υπολογιστές ή τον οδηγό, ανάλογα με τις στιγμιαίες προτιμήσεις του χρήστη. Τί άλλο να ζητήσει κανείς; Τρία τα βασικά προβλήματα στο αρχικό εκείνο στάδιο των αυτόματων κιβωτίων. Ο μετατροπέας ροπής, "κονβέρτορας" για τους γνώστες, απορροφούσε μεγάλα ποσά ροπής από τον κινητήρα, οδηγώντας αναπόφευκτα σε κινητήρες μεγάλου κυβισμού,

Οι απαιτήσεις στην εκτός δρόµου κίνηση είναι τελείως διαφορετικές από ότι εντός δρόµου. Η οµαλή απόδοση της ροπής, η δυνατότητα για πολύ αργή κίνηση και η αντοχή στη σκληρή χρήση είναι οι βασικές απαιτήσεις από το σύνολο συµπλέκτη και κιβωτίου


"απαγορευμένους" στη Ευρώπη. Από την άλλη οι αλλαγές ήταν αργές, οι επιδόσεις πολύ μέτριες σε σχέση με το ίδιο αυτοκίνητο με χειροκίνητο κιβώτιο και η κατανάλωση σημαντικά αυξημένη, κάνοντας τη χρήση ασύμφορη. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η χρήση τους στους ιδιαίτερα απαιτητικούς ελληνικούς δρόμους δημιουργούσε προβλήματα αξιοπιστίας, κάνοντάς τα μη αποδεκτή λύση για τη χώρα μας.

Κιβώτια και εκτός δρόμου κίνηση Οι απαιτήσεις στην εκτός δρόμου κίνηση είναι τελείως διαφορετικές από ότι εντός δρόμου. Η ομαλή απόδοση της ροπής, η δυνατότητα για πολύ αργή κίνηση και η αντοχή στη σκληρή χρήση είναι οι βασικές απαιτήσεις από το σύνολο συμπλέκτη και κιβωτίου, για όσους ενδιαφέρονται να κινηθούν εκεί που τελειώνει η άσφαλτος ή ακόμη και εκεί που τελειώνει ο δρόμος. Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα των δυο λύσεων στην περίπτωσή μας; Βασικό πλεονέκτημα του αυτόματου κιβωτίου είναι ο ομαλός τρόπος με τον οποίο εκκινεί, ιδίως σε δύσκολες καταστάσεις. Ακόμη και το καλύτερο πόδι δεν μπορεί να είναι τόσο προοδευτικό όσο ο μετατροπέας ροπής. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα περισσότερα αυτόματα κιβώτια "κλειδώνουν" μέχρι να αρχίσει να μεταφέρεται ροπή στους τροχούς, μην επιτρέποντας την κύλιση προς τα πίσω σε δύσκολες εκκινήσεις στην ανηφόρα. Αν σκεφτείς μάλιστα ότι για να ξεκινήσεις με ένα χειροκίνητο κιβώτιο στην ανηφόρα χρειάζεσαι και τα τρία πεντάλ και το χειρόφρενο, τότε το πλεονέκτημα του αυτόματου είναι παραπάνω από φανερά. Εξίσου σημαντικά τα πλεονεκτήματα της αυτόματης λύσης και στις επιφάνειες με περιορισμένη πρόσφυση, ακριβώς γιατί η εμπλοκή κινητήρα και τροχών γίνεται προοδευτικά και όχι απότομα, διατηρώντας πιο εύκολα την εύθραυστη ισορροπία που μας επιτρέπει να κινούμαστε πάνω σε δύσκολες επιφάνειες λάσπη, χιόνι, πάγο, άμμο. Θετικό και το γεγονός ότι το αυτόματο κιβώτιο δεν απαιτεί προεπιλογή της σχέσης για ένα δύσκολο πέρασμα, αφήνοντας το σύστημα να αλλάζει όταν και όποτε πρέπει. Ενώ παράλληλα, όταν

η περίσταση το απαιτεί, τα περισσότερα σύγχρονα αυτόματα κιβώτια μπορούν να "κλειδώσουν" σε μία σχέση. Προσθετικός παράγοντας και η δυνατότητα του μετατροπέα να ξεκινά ομαλά, ακόμη και με άλλη σχέση εκτός από την πρώτη, απαραίτητη επιλογή όταν η πρόσφυση είναι περιορισμένη. Προσθέστε σε αυτά και την αντοχή του μετατροπέα σε συνεχείς και απαιτητικές εκκινήσεις σε δύσκολα σημεία - σε σχέση πάντα με τον "αδύναμο" συμπλέκτη - και δένει το… γλυκό. "Παντρεμένο" καλύτερα και με τους πετρελαιοκινητήρες το αυτόματο κιβώτιο. Παρόλη την εξέλιξη των τελευταίων, η περιορισμένη κλίμακα στροφών στην οποία αποδίδουν, κάνει τις αλλαγές πιο συχνές από ότι στα βενζινοκίνητα οχήματα. Έτσι ένα αυτόματο κιβώτιο απαλλάσσει τον οδηγό από ένα περιττό φόρτο, που δεν έχει και αντίκρισμα στις επιδόσεις, λόγω της "άρνησης" των πετρελαιοκινητήρων να ανεβάσουν πρόθυμα στροφές. Το χειροκίνητο κιβώτιο; Βασικό του πλεονέκτημα η μηδενική σχεδόν απώλεια ισχύος, αντίθετα με το αυτόματο που "απορροφά" μεγάλο ποσοστό από τη δύναμη του κινητήρα. Έτσι τα χειροκίνητα κιβώτια προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις και βέβαια καλύτερη οικονομία. Εκτός δρόμου και σε οριακές καταστάσεις, μπορεί το ποσοστό αυτό να αποδειχθεί σημαντικό, μόνο όμως αν ο χειριστής γνωρίζει πώς να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τις δυνατότητες του οχήματος. Μεγαλύτερη είναι και η αντοχή του χειροκίνητου κιβωτίου σε παρατεταμένη σκληρή χρήση. Στα αυτόματα κιβώτια το πιο σύνηθες πρόβλημα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας του λαδιού, που αναγκάζει τον οδηγό να μειώσει ρυθμό ή να σταματήσει για να κρυώσει το λάδι. Βέβαια αυτό λύνεται με ένα καλό λάδι ή με ένα ψυγείο για το λιπαντικό, από αυτά που διαθέτουν όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα. Πιο μακριές είναι συνήθως οι σχέσεις στα αυτόματα κιβώτια, με αποτέλεσμα λιγότερο "κράτημα" με τον κινητήρα στις μεγάλες κατηφοριές. Στα σύγχρονα βέβαια τετρακίνητα, με τα αυτόματα κιβώτια 5,6 ή ακόμη και 7 σχέσεων, το πρόβλημα έχει μειωθεί, να μην πούμε εξαφανιστεί εντελώς, με ανάλογο βέβαια οικονομικό κόστος!

53


ΤΕΧΝΙΚΟ

ΚΙΒΩΤΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ Τι να διαλέξεις; Σπάνια θα βρεις χειροκίνητο κιβώτιο σε αυτοκίνητο που προορίζεται για εκτός δρόμου χρήση στην αντίπερα πλευρά του Ατλαντικού. Το ίδιο σπάνια θα βρεις αυτόματο στην Ευρώπη. Ποιοι έχουν δίκιο και ποιοι άδικο; Όπως σε όλες τις περιπτώσεις η αλήθεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα. Σε τελική ανάλυση, μόνο σε καθαρόαιμη αγωνιστική χρήση έχει πλεονεκτήματα το χειροκίνητο κιβώτιο. Και μόνο σε περιπτώσεις που ο οδηγός - χρήστης έχει απόλυτη γνώση των δυνατοτήτων του αυτοκινήτου για να εκμεταλλευθεί το όποιο πλεονέκτημα του δίνει ο απόλυτος έλεγχος που προσφέρει αυτό. Και πάλι μόνο σε Trial και αγώνες Rally. Σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων το αυτόματο κιβώτιο βοηθά τον οδηγό κατά τεκμήριο αγύμναστο στη χώρα μας - να κουραστεί λιγότερο και να έχει πιο ομαλή απόδοση σε όλο τον αγώνα. Σε καθημερινή, έστω και σκληρή εκτός δρόμου χρήση, τα πλεονεκτήματα του αυτόματου κιβωτίου είναι ολοφάνερα. Πιο εύκολη και πιο ομαλή εκκίνηση στα δύσκολα ανηφορικά κομμάτια. Πιο εύκολος έλεγχος του οχήματος σε όλες τις καταστάσεις. Απροβλημάτιστη σκληρή χρήση λόγω απουσίας του δίσκου του συμπλέκτη. Ξεκούραστη χρήση σε συνθήκες πολύ σφιχτών κομματιών και βέβαια μέσα στην πόλη. Μέρα με τη μέρα, η παρουσία όλο και περισσότερων αυτόματων αυτοκινήτων στις εκτός δρόμου βόλτες μας,

54

αποδεικνύει το πλεονέκτημα της επιλογής από τη μία και την εξέλιξη των συστημάτων από την άλλη, που μειώνει δραματικά τα όποια μειονεκτήματα. Θα αντικαταστήσουν τα αυτόματα κιβώτια τα χειροκίνητα; Μάλλον όχι, αν και η σημερινή αναλογία μάλλον θα αλλάξει προς όφελος των πρώτων και βέβαια της ευκολίας χρήσης των τετρακίνητων αυτοκινήτων μας.ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ

56


Για την UNESCO Ένας ξεχωριστός άνθρωπος, ένας ξεχωριστός όμιλος, ο Όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων. Με μεγάλη δραστηριότητα, στο χώρο του πολιτισμού και της προσφοράς σε όσους έχουν ανάγκη. 1.Πότε ιδρύθηκε ο Όμιλος και ποια η συμβολή της UNESCO σε αυτό; Ο Όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων ιδρύθηκε το 1998 με σκοπό να καλλιεργήσει τη Διεθνή Κατανόηση, σύμφωνα με τις αρχές και τα ιδανικά της UNESCO. 2.Ποιοι ήταν οι ιδρυτές του; Ποιοι οι αρχικοί στόχοι της δημιουργίας του; Ιδρυτές του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων ήταν Επικεφαλείς όλων των Φορέων του Πειραιά και των Νησιών (οι Πρόεδροι του Επαγγελματικού, Εμπορικού & Βιομηχανικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Ιατρικού και Δικηγορικού Συλλόγου) καθώς και ιδιαίτερα σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και των Επιστημών. Οι αρχικοί και βασικοί στόχοι του Ομίλου είναι: - Να καλλιεργήσει τη Διεθνή Κατανόηση, σύμφωνα με τις αρχές της UNESCO, και να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στους σκοπούς του Οργανισμού αυτού που είναι Εκπαιδευτικοί, Πολιτισμικοί, Τουριστικοί και Αναπτυξιακοί. - Να προάγει την Συγκρότηση ομάδων Μελετών και Διεθνών σχέσεων, δηλαδή να Οργανώνει Ημερίδες, Σεμινάρια, Συνέδρια, Ομιλίες κ.α. που έχουν άμεση σχέση με τους αναφερθέντες σκοπούς του Οργανισμού της UNESCO και τη Δημιουργία ενός Πολιτισμού Ειρήνης. - Να διοργανώνει Κοινοτικά (ΕΕ), Εθνικά ή Περιφερειακά Προγράμματα Εθνικής ή Περιφερειακής εμβέλειας άτυπης συνεχιζόμενης Επαγγελματικής κατάρτισης, Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης της ανεργίας πολιτών, Παλιννοστούντων, Ανέργων, Αποδήμων καθώς και προγραμμάτων που έχουν σαν αντικείμενο τη Διατήρηση, Διάσωση και Διάδοση της Ελληνικής Παραδοσιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των Παραδοσιακών Ελληνικών Τεχνών. - Να συμβάλλει στην Επιστημονική, Περιβαλλοντική / Οικολογική και πολιτισμική κατάρτιση των μελών του, βοηθώντας τα κυρίως στην προσαρμογή τους στις αδιάκοπες και κάθε είδους εξελίξεις και μεταβολές που παρουσιάζονται συνεχώς σ' όλους τους τομείς τις κοινωνικής ζωής και κυρίως να επιτελεί έργο το οποίο θα έχει ως στόχο και σκοπό τη δημιουργία ενός Πολιτισμού Ειρήνης, βασικού αγαθού του Ανθρώπου. - Να επιδιώκει την κατοχύρωση της Ελεύθερης ανταλλαγής Επιστημονικών και Πολιτισμικών πληροφοριών, ως και την Ελεύθερη

διακίνηση μορφωτικών και πολιτιστικών ιδεών και πρωτοβουλιών, τη διαφύλαξη, διάσωση, διάδοση και προστασία του Λαϊκού Πολιτισμού και την ανάπτυξη της Ειρήνης, της Φιλίας και της αμοιβαίας συνεργασίας και κατανόησης ανάμεσα στους ανθρώπους που υπηρετούν ερασιτεχνικά και επιστημονικά τη Λαϊκή παράδοση κάθε χώρας. 3.Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται ο Όμιλος; Σε ποιες περιοχές; Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων δραστηριοποιείται σε τρεις βασικούς τομείς στην περιοχή ευθύνης του αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και της Περιφέρειας. Οι δράσεις του Ομίλου επικεντρώνονται στον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και την Αλληλεγγύη. Συγκεκριμένα, διοργανώνουμε κάθε χρονιά πάνω από 100 ποικίλες Μουσικές και Χορευτικές Εκδηλώσεις, πάνω από 150 ατομικές και ομαδικές Εκθέσεις Εικαστικών, Βιβλιοπαρουσιάσεις καθώς και Ποιητικές Βραδιές. Επίσης πολλές Θεατρικές Παραστάσεις και δρώμενα στην Αττική αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα τελούν υπο την αιγίδα του Ομίλου. Επιπροσθέτως, παραδίδονται μαθήματα – σεμινάρια στον Όμιλο που προσφέρονται από διδάσκοντες που έχουν άρτια κατάρτιση και πολυετή πείρα στον χώρο και λειτουργούν αυτοχρηματοδοτούμενα συγκρατώντας το μηνιαίο κόστος πολύ χαμηλά για τα μέλη μας, αλλά και για όσους ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως φοιτητές, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών. Άνω των 500 μαθητών παρακολουθούν μαθήματα Ξένων Γλωσσών (Αγγλικών, Γαλλικών, Ιταλικών, Ρωσικών, Κινεζικών), Ελληνικής Γλώσσας, Χορού, Μουσικής, Υποκριτικής, Pilates και Zumba. Ενώ λειτουργεί και Εργαστήριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού Κοπτικής – Ραπτικής. Τέλος, έχουμε δημουργήσει 4 μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στα πλαίσια των ανθρωπιστικών δράσεων του Ομίλου συνεχίζοντας την προσπάθεια για την στήριξη και την ενίσχυση των συνανθρώπων μας, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, το 2013 υλοποιήσαμε και λειτουργούμε 4 σπίτια απόρων: •Λιμάνι Αλληλεγγύης – Πειραιάς •Κύκλος Δράσης – Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα •Κύκλος Ανθρωπιάς – Νίκαιας , Αγ. Ι. Ρέντη •Κύκλος Ανθρωπιάς – Κόρινθος

57


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ 4.Τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα στα χρόνια λειτουργίας του; Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων με την σημαντική και καθοριστική συμβολή των Εθελοντών του έχει δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Ανθρωπισμού που απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, που επεκτείνεται και αποκτά την μορφή μίας ομάδας χιλιάδων ανθρώπων που χτίζουμε έναν καλύτερο και εριηνικό κόσμο μέσα από κοινή δράση. 5.Πόσα άτομα φροντίζει; Με ποιόν τρόπο και σε ποιο βαθμό; Δημιουργήσαμε 4 μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στα πλαίσια των ανθρωπιστικών δράσεων του Ομίλου συνεχίζοντας την προσπάθεια για την στήριξη και την ενίσχυση συνολικά άνω των 600 οικογενειών που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Οι συγκεκριμένες Δομές αποτελούν ένα από τα πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης που υπάρχουν στην Ευρώπη στελεχωμένα με άρτιο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό από νέους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά και ψυχή εθελοντή. Αναλυτικά, οι Κοινωνικές Δομές είναι οι εξής: Το κοινωνικό εστιατόριο σε κάθε ένα από τα σπίτια των απόρων παρέχει καθημερινά φρέσκο και ζεστό φαγητό στα πλαίσια της Μεσογειακής Διατροφής σε 100 τουλάχιστον οικογένειες. Η Δομή παροχής συσσιτίων, πληρεί τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις, εξασφαλίζοντας την παροχή γευμάτων σε τουλάχιστον 100 ωφελούμενους ημερησίως όπου για την σωστή λειτουργία της και την εξασφάλιση των γευμάτων βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις, τα σχολεία και την τοπική κοινωνία. Παράλληλα, αναπτύσσει πρακτικές και υιοθετεί δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπι-

58

κής κοινωνίας και προσέλκυσης εθελοντών μέσω της γνωστοποίησης του σημαντικού έργου της και της συμβολής της στην τοπική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. 18000 γεύματα / μήνα Τα κοινωνικά παντοπωλεία κάθε μήνα εξυπηρετούν 600 οικογένειες (4 x 150), πολλές από τις οποίες είναι πολύτεκνες, παρέχοντας τους τα απαραίτητα τρόφιμα και ρούχα για την σωστή τους διαβίωση. Το κάθε Κοινωνικό Παντοπωλείο καθημερινά διανείμει τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδησης, οικιακές συσκευές, βιβλία, παιχνίδια, cd σε άτομα που χρίζουν άμεσης κοινωνικής και οικονομικής στήριξης. Σημαντικό στοιχείο της αποδοτικής υλοποίησης του έργου του Κοινωνικού Παντοπωλείου αποτελεί η σύναψη συνεργασιών με τους τοπικούς φορείς, επιχειρήσεις, σχολεία και συλλόγους προκειμένου εξασφαλίζει τα είδη που προσφέρει και παράλληλα να δέχεται συνεισφορές πολιτών και συλλογικών φορέων. 1200 διανομές τροφίμων /μήνα Tα 4 ανοιχτά κέντρα διημέρευσης απόρων φιλοξενούν, βοηθούν και παρέχουν ζεστασιά σε περίπου 400 άτομα ημερησίως που έχουν την δυνατότητα να κάνουν μπάνιο, να πάρουν καθαρά ρούχα και να ξεκουραστούν. Η κάθε Δομή προσωρινής ημερήσιας διαμονής αστέγων είναι στελεχωμένη με άρτιο επιστημονικό προσωπικό (Ιατρό, Κοινωνικό Λειτουργό, Ψυχολόγο, Νοσηλευτές) και έχει ως στόχο την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και προσωπικής υγιεινής και πληροφόρησης με σκοπό την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων. Στο Κοινωνικό Φαρμακείο οι συμπολίτες μας έχουν την δυ-


νατότητα να προμηθευτούν δωρεάν φάρμακα απο τον Φαρμακοποιό της Δομής και υγειονομικό υλικό από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας. Η εξασφάλιση των φαρμάκων προϋποθέτει τη σύναψη συνεργασιών με φαρμακοβιομηχανίες και τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, ενώ πολύ σημαντικό κομμάτι αποτελεί και η κινητοποίηση – ευαισθητοποίηση συλλογικών φορέων και πολιτών σχετικά με τη δράση του Κοινωνικού Φαρμακείου και την «κοινωνική ανακούφιση» που προσφέρει στις επαπειλούμενες από τη φτώχεια ομάδες. (16000 ιατρικές πράξεις, φάρμακα σε 300 άπορους / μήνα) Η Τράπεζα Χρόνου βασίζεται στην ιδέα της ανταλλακτικής οικονομίας και δίνει τη δυνατότητα σε πλήθος δημοτών να απολαύσουν μια σειρά από υπηρεσίες και προϊόντα προσφέροντας ως αντάλλαγμα όχι χρήματα, αλλά τις αντίστοιχες δικές τους υπηρεσίες και προϊόντα. Η συγκεκριμένη κοινωνική δομή ενισχύει την κοινωνική συνοχή θέτοντας ταυτόχρονα τη βάση για τη δημιουργία μιας κοινωνίας, η οποία βασίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη και άρει τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού, περιθωριοποίησης και φτώχειας, καθιστώντας ικανά τα άτομα να αξιοποιήσουν τα ταλέντα και τις ικανότητες τους, χωρίς η έλλειψη χρήματος να αποτελεί πλέον ανασταλτικό παράγοντα. Στο Υπνωτήριο φιλοξενούνται κάθε νύχτα τουλάχιστον 50 άστεγοι και άποροι συμπολίτες μας από τις 21:00 έως και το επόμενο πρωί στις 10:00. Εκεί, οι συνάνθρωποί μας μπορούν να ηρεμήσουν σε ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον που πληρεί όλες τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου Υπνωτηρίου με εξαιρετικό ποιοτικό εξοπλισμό. (1500 διανυχτερεύσεις /μήνα)

Στα Γραφεία Διαμεσολάβησης ενημερώνονται για εργασιακά, διαδικαστικά και γραφειοκρατικά θέματα μηνιαίως τουλάχιστον 200 άποροι, άστεγοι και άνεργοι. Στόχος, η ένταξή τους στην αγορά εργασίας, αλλά και η παροχή πληροφόρησης σχετικά με τις Κοινωνικές Δομές, στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να ωφεληθούν από τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης που υλοποιούνται από τον Όμιλό μας. Ουσιαστικά, μέσω του Γραφείου Διαμεσολάβησης ο ωφελούμενος καταχωρείται στο σύστημα και λαμβάνει έναν μοναδικό αριθμό, ο οποίος θα χρησιμεύει στη συνέχεια για την πρόσβασή του στις Δομές στήριξης που θα λειτουργούν στην περιοχή του. Στον Κοινωνικό Λαχανόκηπο Η σύσταση Δημοτικού Λαχανόκηπου αποτελεί κομβικό κομμάτι για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση αντιμετώπισης της φτώχειας. Μέσω της συγκεκριμένης δομής, οι ωφελούμενοι έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν οπωροκηπευτικά προϊόντα για τη σίτιση τους για τουλάχιστον ένα έτος, προμηθεύοντας παράλληλα και το Κοινωνικό Παντοπωλείο με το 10% των παραγόμενων προϊόντων. Ο Κοινωνικός Λαχανόκηπος έχει αρχίσει να λειτουργεί σε έκταση 5 στρεμμάτων στο Πέραμα, ενώ δίνεται στους οφελούμενους η τεχνογνωσία και τα εργαλεία για να καλλιεργήσουν την γη. (5 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης σε 100 άπορους) 6. Πόσα άτομα εργάζονται για αυτόν; Πόσα προσφέρουν εθελοντική εργασία; Οι εργαζόμενοι του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων ανέρχονται στα 10 άτομα ενώ οι Εθελοντές είναι 600. 7.Από πού προέρχονται οι πόροι του; Πώς καταφέρνει και λειτουργεί πιο αποτελεσματικά από την πολιτεία; Ο Όμιλος έχει αναλάβει να υλοποιήσει στον ευρύτερο τομέα ευθύνης του σε συνεργασία με τους δήμους Πειραιά, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη αλλά και Κορινθίων προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα. Αρωγοί στο έργο του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων στάθηκαν δεκάδες εταιρείες από τον χώρο της τεχνολογίας, βιομηχανίες, εργοστάσια και τοπικές επιχειρήσεις με τρόφιμα, είδη ρουχισμού και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης. 8.Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι του; Ποια τα άμεσα σχέδιά του; Μελλοντικός μας στόχος είναι να συνεχίσουμε το έργο μας προωθώντας όλο και περισσότερο το μήνυμα της αξίας της διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του τόπου μας και του διαλόγου του Πολιτισμού των λαών, της προσιτής Εκπαί-

59


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ

δευσης αλλά και της Αλληλεγγύης. Στα άμεσα σχεδιά μας είναι η υλοποίηση του προγράμματος ΤοΠΣΑ (Τοπικό Σύμφωνο Απασχόλησης) μέσω του οποίου θα ωφεληθούν 70 άτομα τα οποία και θα καταρτιστούν σε διάφορες ειδικότητες με τελικό στοχο την εξασφάλιση εργασίας τους μετά το πέρας της Σύμβασής τους στην αγορά εργασίας αλλά και δίνοντάς τους τα εφόδια για δημιουργία των δικών τους επιχειρήσεων. 9. Τι ρόλο παίζει ο αθλητισμός για τον Όμιλο; Πόσο σημαντικός είναι μέσα στο πλαίσιο αυτό ο μηχανοκίνητος αθλητισμός; Ο Αθλητισμός ως μία μορφή Πολιτισμού αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς δραστηριότητας του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Το Star Football Club στη Βούλα λειτουργεί ως Αθλητικό Σπίτι του Ομίλου όπου συχνά διεξάγωνται ιδιαίτερα σημαντικοί Ποδοσφαιρικοί Αγώνες Ομάδων Φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Ο Διευθυντής Αθλητισμού του Ομίλου κ. Αντώνης Γλύκας συμβάλλει καθοριστικά στην διεξαγωγή όλων των Αθλητικών γεγονότων. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός ως μία ιδιαίτερη και δύσκολη μορφή αθλητισμού αποτελεί τον πυρήνα του σύγχρονου αθλητισμού με την πρόσφατη συνεργασία με το Αθλητικό Σωματείο «Ιχνηλάτης» στον αγώνα «24 Ωωρες Rally Raid Greece» να σηματοδοτεί την αρχή για την προσπάθεια προώθησής του. 10. Πώς και σε ποιο βαθμό μπορεί ο μηχανοκίνητος αθλητισμός να βοηθήσει τον Όμιλο και ο Όμιλος τον μηχανοκίνητο αθλητισμό; Με την πρόσφατη υποστήριξη του αγώνα «24 Ώρες Rally Raid Greece» ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων αποσκοπεί στην προώθηση του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού που όπως και κάθε μορφή αθλητισμού θα πρέπει να στηρίζεται και να απευθύνεται σε ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας δίνοντάς του την θέση που του αντιστοιχεί στην Αθλητική πραγματικότητα.

60ΝΕΑ ΛΕΣΧΩΝ

H Αττική στα δύσκολα…

Καθιερωμένη πια η ανδρική εκδρομή για την Αττική Λέσχη Τετρακίνησης, που για φέτος έγινε σε συνεργασία με την Λέσχη 4Χ4 Ευρίπου. Η Εύβοια είναι γεγονός ότι προσφέρεται για όλων των ειδών τις εξορμήσεις. Έτσι τα μέλη της Λέσχης 4Χ4 Ευρίπου διάλεξαν ενδιαφέρουσες διαδρομές για τους φιλοξενούμενους τους. Λάσπη, νεροφαγώματα, πλάγιες κλίσεις, δέντρα πεσμένα ήταν τα θέματα που αντιμετώπισαν τα μέλη της Αττικής Λέσχης. Και τους άρεσε…. Το βράδυ φιλοξενήθηκαν σε ένα καταφύγιο, με τζάκι που έκαιγε όλη τη νύχτα και ζέσταινε το χώρο, αλλά και τις καρδιές τους, που ήταν γεμάτες από ευχαρίστηση για τη διαδρομή, αλλά και την καλή παρέα. Και του χρόνου λοιπόν, σε ακόμη πιο δύσκολα……

62ΝΕΑ ΛΕΣΧΩΝ

Βολτούλα με το 4Χ4 Fun

Την Κυριακή στις 8 του Δεκέμβρη μετά από πολύ καιρό το 4Χ4 Fun έκανε μια βόλτα στην περιοχή του Οβρυόκαμπου, Ρακίτα. Για ξεμούδιασμα ουσιαστικά και για να δουν τα πρώτα χιόνια. Συναντήθηκαν το πρωί στο φούρνο Χωριάτικο και ξεκίνησαν τη βόλτα τους. Όμορφη παρέα, καλαμπούρι, έπαιξαν με τις λάσπες, έδεσαν ιμάντες, θαύμασαν το τοπίο. Το μεσημέρι κατέληξαν σε τοπικό ταβερνάκι, όπου έφαγαν όμορφα και οικονομικά. Θυμήθηκαν πόσο όμορφα περνούν όταν βρίσκονται όλοι μαζί και αποφάσισαν να το επαναλάβουν σύντομα

64ΝΕΑ ΛΕΣΧΩΝ

Σαν παραμύθι…

Μια φορά και ένα καιρό μια Λέσχη 4Χ4 από μια επαρχιακή πόλη ονειρεύτηκε κάτι μαγευτικό. Να μαζέψει περίπου 50 με 60 τετρακίνητα οχήματα στη πόλη τους κάνοντας μια βόλτα σε ένα μαγικό βουνό καταλήγοντας στο τέλος για φαγητό σε καζάνια. Όταν αυτό ανακοινώθηκε μέσω του διαδικτύου σε διάφορα forums και στο Facebook άρχισε να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τετρακίνητες Λέσχες αλλά και από μεμονωμένα άτομα.

Και κάπου εδώ το παραμύθι ξεκινάει... Τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά. Οι Λέσχες άρχισαν να δηλώνουν συμμετοχή αρχικά από την πρωτεύουσα και σιγά-σιγά από κάθε άκρη της χώρας. Πλησιάζοντας οι μέρες το νούμερο αρχίζει να εκτοξεύεται. Φτάνοντας πλέον στην ημερομηνία της εκδήλωσης συνειδη-

66

τοποιούνε πως η εκδήλωση ξαφνικά έχει μετατραπεί σε Πανελλήνια Τετρακίνητη συνάντηση με τριπλάσια οχήματα του αρχικού πλάνου και οι συμμετοχές ατόμων να φλερτάρουν τις 400. Στα νούμερα αυτά βέβαια δε συμπεριλαμβάνονται τα 30 περίπου οχήματα καθώς και τα μέλη της Λέσχης Ευρίπου. Έτσι λοιπόν ήρθε η ποιο παραμυθένια ημέρα στην Ελληνική Τετρακίνηση με 167 οχήματα και 386 άτομα. Μαζεύτηκαν από πολλά μέρη της Ελλάδας. Καρδίτσα, Καρπενήσι, Λάρισα, Πάτρα, Άργος, Σύσσωμες Λέσχες και Club από την Αθήνα αλλά και η υπόλοιπη Εύβοια και βέβαια νέοι τετρακίνητοι φίλοι από τη Χαλκίδα. Ακόμα και από το Ρέθυμνο αλλά και από την Ιεράπετρα της Κρήτης ήρθαν. Επίσης και αγωνιστικά οχήματα ήρθαν κάνοντας πολλά χιλιόμετρα με τα τρέιλερ. Τα 167 οχήματα χωρίστηκαν σε 12 διαφορετικά γκρουπ, με διαφορετική διαδρομή και επίπεδο δυσκολίας. Με ένα


πλοηγό ομαδάρχη από τη Λέσχη Ευρίπου. Το μεσημέρι της Κυριακής μαζεύτηκαν όλες οι ομάδες σε ταβέρνα πάνω στον κεντρικό δρόμο της Στενής με τεράστιο παρκινγκ και 10 λεπτά από την Αρτάκη για να είναι και κοντά η επιστροφή. Το φαγητό φτιαχνόταν από το πρωί σε καζάνια και σιγοβράζοντας τους περίμενε όλους να επιστρέψουν. Ήταν δωρεάν παροχή της Λέσχης, μαζί με κρασιά και πίτες. Όποιος ήθελε σουβλάκια και μπύρες, με πληρωμή από την ταβέρνα. Πραγματικά μεγάλο πανηγύρι, πολύ καλά οργανωμένο, μια και τα μέλη της Λέσχης δεν είχαν αφήσει τίποτα στην τύχη του. Βρίσκονταν παντού ανά πάσα στιγμή για να δώσουν λύση σε όλα τα θέματα. Πολύ δύσκολη διοργάνωση, αλλά πολύ καλά οργανωμένη. Ευχόμαστε και του χρόνου σε ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση.

67


ΝΕΑ ΛΕΣΧΩΝ 68

To Greek Kia Club στον Κόρο


Την Κυριακή, στις 17 του Νοέμβρη το Greek Kia Club, βρέθηκε στην περιοχή της Κορινθίας για να πραγματοποιήσει τη διάσχιση της ρεματιάς Κόρος. Ξεκίνησαν πρωί από την Αθήνα, όλη η παρέα και αφού συνάντησαν και αρκετά μέλη από την Κορινθία, κατευθύνθηκαν προς τη ρεματιά. Δύσκολη και περιπετειώδης η διάσχιση, μια και είχε πολύ πέτρα, μα πάρα πολύ πέτρα. Σε αντίθεση με το 24 Hours του Ιχνηλάτη που για το 2013 είχε λάσπη, μα πάρα πολύ λάσπη. Στην εκδρομή βρέθηκαν μέλη που θα συμμετείχαν στο 24 Hours, σαν βοήθεια, σαν αγωνιζόμενοι και σαν οργανωτική επιτροπή. Έλπιζαν ότι θα κάνουν προπόνηση για τον αγώνα, αλλά δεν τους κάθισε μια και η μορφολογία του εδάφους ήταν πολύ διαφορετική για φέτος. Παρόλα αυτά όμως τους ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για τη συμμετοχή τους σε όποια θέση και αν βρέθηκαν και ευχόμαστε να έχουν τη δυνατότητα πάντα να κάνουν όμορφες και ενδιαφέρουσες βόλτες.

69


Να μας ζήσουν… ΝΕΑ ΛΕΣΧΩΝ Στην Αττική Λέσχη , είμαστε πολύ χαρούμενοι. Νέα παιδιά τα μέλη της Λέσχης, που φροντίζουν για την αύξηση του πληθυσμού της Ελλάδας και των τετρακίνητων. Τον χώρο των νέων , πολύ νέων …. Βρεφών , άνοιξε ο Αλέξης που μαζί με τη Δέσποινα έφεραν στον κόσμο ένα ωραιότατο κοριτσάκι. Σειρά είχε ο Νίκος και η Κατερίνα με ένα όμορφο κοριτσάκι επίσης, για να ολοκληρώσει ο Μιχάλης , το χορό των γυναικών, ο οποίος ζήλεψε από τους άλλους δύο. Την σκυ-

τάλη στη συνέχεια πήρε ο Γιάννης με τη Verena για να φέρουν στον κόσμο το πρώτο τους αγοράκι και ολοκληρώθηκε με το Γιώργο και την Ειρήνη και το δεύτερο αγοράκι της παρέας. Έχουμε λοιπόν σκορ , αγόρια – κορίτσια : 2 – 3. Καρπερό λοιπόν το 2013 για τη Λέσχη και έπεται και συνέχεια από ότι γνωρίζουμε….. Ευχόμαστε σε όλους υγεία και στα νέα μέλη που ήρθαν να ολοκληρώσουν την ευτυχία τους να είναι και αυτά υγιή και καλότυχα! Συγχαρητήρια!

Extreme συγκέντρωση από τη Λέσχη 4Χ4 Ξάνθης

H Λέσχη 4Χ4 Ξάνθης θα διοργανώσει την 1η Εxtreme συγκέντρωση, 3ημερη βόλτα στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης στις 15-16 Φεβρουαρίου 2014. Η βόλτα θα περιλαμβάνει extreme διαδρομές και διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο κοντά στο βουνό. Το Σάββατο 15/2 αφού συγκεντρωθούν όλοι θα ξεκινήσει η αναχώρηση για την πρώτη διαδρομή στις 9:00 το πρωί. Φαγητό το μεσημέρι η το απόγευμα σε τοπική παραδοσιακή ταβέρνα. Σε περίπτωση που το επιτρέψει ο χρόνος και η κούραση της ημέρας θα ακολουθήσει αργότερα και βραδινή διαδρομή κοντά στο ξενοδοχείο. Την Κυριακή 16/2 η αναχώρηση από το ξενοδοχείο θα γίνει και πάλι στις 9:00 το πρωί ώστε να υπάρχει ο χρόνος να ολοκληρωθούν οι διαδρομές μέχρι νωρίς το μεσημέρι, έτσι ώστε να μπορέσουν τα πληρώματα να πάρουν το δρόμο της επιστροφής νωρίς το απόγευμα ειδικά για όσους παραβρεθούν από μακριά. Τώρα όσο αφορά τα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με μπλοκέ πίσω και εμπρός, εργάτη μπροστά, mud ελαστικά. Απαραίτητος φυσικά είναι και ο συνοδηγός, ειδικός εξοπλισμός και πυροσβεστήρας . Δεν θα υπάρχουν έξοδα συμμετοχής αρκεί να δώσετε το παρόν στη βόλτα για να περάσετε όλοι καλά. Και τις δύο μέρες θα δοθεί στα πληρώματα, σάντουιτς, νερό και καφές και το σύνολο των χιλιομέτρων δεν θα ξεπερνά τα 60 για τις διαδρομές. Για περισσότερες πληροφορίες και για να δηλώσετε συμμετοχή επικοινωνήστε με τους: Νίκο 6981210249 και Ανδρέα 6948483541.

Σκέψεις Ηζωή είναι ένα περιβόλι με τριανταφυλλιές γεμάτες όμορφα τριαντάφυλλα και φαρμακερά αγκάθια Ελένη Άλφα

70ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΣΧΕΣ 4Χ4

ΝΕΑ ΛΕΣΧΩΝ

ΛΕΣΧΗ 4x4 club Λάρισας 4X4fun.gr 4Χ4 Sport Club Ναυπλίου Action Off Road Club Aθλητική Λέσχη Μηχανοκίνητων Μέσων Κονιστρών Ευβοίας Hellenic Jimny Club Jimny Club Land Rover World.gr nivaclub.gr Off Road Club Καβάλας Off Road Club Καλαμάτας Off Road ΚΙΑ Club Pajero Club RAV4 Club Santa Fe Club Terios Club Vitara Club.gr Zookaction Samurai Club Α.Λ.Α. Καρπενησίου Αττική Λέσχη Τετρακίνησης Δωδεκανησιακός Σύλλογος Λέσχη 4Χ4 Ρόδου ΛΕ.ΤΕ.Κ. ΛΕ.ΦΙ.Τ.Ο. Λέσχη 4WD Περιστερίου Λέσχη 4Χ4 Αράκυνθου Αιτωλοακαρνανίας Λέσχη 4Χ4 Άρτας Λέσχη 4Χ4 Γρεβενών Λέσχη 4Χ4 Έβρου Λέσχη 4Χ4 Θεσπρωτίας Λέσχη 4Χ4 Ιεράπετρας Λέσχη 4Χ4 Ιωαννίνων Λέσχη 4Χ4 Καρδίτσας Λέσχη 4Χ4 Καστοριάς Λέσχη 4Χ4 Κέρκυρας Λέσχη 4Χ4 Κομοτηνής Λέσχη 4Χ4 Κόνιτσας Λέσχη 4Χ4 Κω Λέσχη 4Χ4 Λασιθίου Λέσχη 4Χ4 Πτολεμαϊδας Λέσχη 4Χ4 Σερρών Λέσχη 4Χ4 Χανίων Λέσχη 4χ4 Χίου Λέσχη Εκάλη 4Χ4 Λέσχη Τετρακίνησης Εύβοιας Λέσχη Τετρακίνησης Λέσβου Λέσχη Τετρακίνησης Ξάνθης ΛΕ.ΤΕ.Ξ. Μ.Α.Ρ.Σ.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ 6937008592 27520-21214 6944415347 6932271389 6972900075

2102400177 2510326989, 6977019329 6936 982889

22370-22180 210 2853600 22410 37511 6946025782 6940759227 2510-839700 6944199235 6951800200 6946255369 6945991391 24620-84243 6972272910 25520-25726 6972772467 6977402166 / 28420 27703 6951822318 6977404203 6945802901 6974140416 26610 46546 6943016435 6937877313 6977905338 2655023356 22420-29883 28410-22140 6977240039 6975860981 6972022450 23210-23993 6946330931 6944867476 210-8132569 6937270372 6948842329 6942983131 6932417412

SITE / E-MAIL / FAX stselios@otenet.gr www.4x4fun.gr/ www.4x4nafplio.gr/ info@4x4nafplio.gr www.action4x4club.gr/action4x4club@yahoo.gr www.club4x4moto.gr/club4x4moto@yahoo.gr www.jimnyclub.gr/info@jimnyclub.gr www.jimnyclub.com www.landroverworld.gr/ www.nivaclub.gr / txristos@otenet.gr dimitriadis_teo@hotmail.com www.alakal.gr www.gkc.gr/ www.pajeroclub.gr/ www.rav4club.gr www.santafeclub.gr www.teriosclub.gr/ www.vitaraclub.gr/ www.zookaction.gr www.attiki4x4.com/attiki@attiki4x4.gr offrhodes@gmail.com lesxi4x4rodou@gmail.com www.4x4letek.gr/letek@mail.gr LEFITO4x4@GMAIL.COM www.peristeri4x4.gr arakynthos4x4@lycos.com caterpillarfotis@yahoo.gr info@evrosoffroad.gr g_groove@otenet.gr 4x4ier@gmail.com www.4x4clubkarditsa.gr frankmonsterpower@hotmail.com

gasoil@otenet.gr / www.4x4kom.gr/ gat950@gmail.com 4x4@winweb.gr /

www.serres4x4.gr/ lesxixanion4x4@gmail.com / www.4x4hanion.gr www.club4x4moto.gr www.4x4ekaliclub.gr/ info@4x4ekaliclub.gr www.evia4x4.gr www.lesvos4x4.com/ lesvos@lesvos4x4.com 4x4@4wd-hellas.gr www.mars4x4.gr / info@mars4x4.gr

Μηχανοκίνητος Αθλητικός Ρεθυμνιώτικος Σύλλογος

οff road club Ηρακλείου Κρήτης Όμιλος 4Χ4 Κύπρου Οχημάτων Εκτός Δρόμου Περιηγητική Λέσχη Ευρίπου

72

Σ.ΤΕ.Β.Ε. Σκάρτα 100 Σύλλογος Τετρακίνησης Μαγνησίας Λέσχη Π.Α.Λ.Ε.Α Σύλλογος Τετρακίνησης Κέρκυρας Λέσχη 4Χ4 Τρικάλων Σ.Μ.Α.Κ.

6944501361 35799671198 6946025782 6942 546118 FAX 26610 46323 2310-941007 6944560721 6974685561 6940828242 6937034010 - 6930708880 6942715820 - 6932526576

οffroadclubheraklion@hotmail.com www.club4x4cy.com/panos@club4x4.com.cy http://web.mac.com/evripos4x4 www.stebe.gr/favicon.icoinfo@stebe.gr www.skartaekato@gmail.com

www.smak.grΝΕΑ ΑΓΩΝΕΣ

Rain Forest Challenge 2013 35 πληρώματα από 25 χώρες συμμετείχαν το 2013 στο Rain Forest Challenge. Κορυφαίοι οι πέντε φορές πρωταθλητές Ρωσίας, οι περσινοί νικητές, επίσης από τη Ρωσία και οι Μαλαίσιοι που έχουν κερδίσει δύο φορές τον αγώνα, το 2005 και το 2006! Κυρίαρχος όμως του RFC, για μία ακόμη φορά, ήταν η βροχή, η χειρότερη που έχει πέσει τα 16 χρόνια της ιστορίας του αγώνα! Στις 2 Δεκέμβρη έπεσαν 90 ολόκληρα εκατοστά βροχής στην περιοχή… Και την επόμενη φυσούσε τόσο που πήρε σχεδόν όλες τις τέντες. Η οργάνωση όμως ήταν έτοιμη αυτή τη φορά, είχε εναλλακτικές διαδρομές και παρόλο που ματαιώθηκαν πολλά περάσματα, κατάφερε να ολοκληρώσει τον αγώνα. Για την ιστορία νικητές ήταν οι Tan Eng Joo / Tan Choon Hong από τη Μαλαισία με Suzuki Jimny!!!

Baja Russia - Northern Forest 2014

74


Πληροφορίες επί του προγράμματος Παρότι η Ο.Μ.Α.Ε., η Ε.Π.Α. και η Επιτροπή 4Χ4 είχαν υποσχεθεί ότι για το 2014 θα είχαμε πρόγραμμα των αγώνων εκτός δρόμου και κανονισμούς πριν το τέλος του 2013, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι παρέμεινε στο φάσμα του ανέφικτου. Μέσα Γενάρη τίποτε δεν έχει ανακοινωθεί, παρόλο που το πρόγραμμα των υπόλοιπων αγώνων αυτοκινήτου είναι στον αέρα από τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη. Έχουν διαρρεύσει όμως φήμες που θέλουν το πρωτάθλημα με 5-6 αγώνες, από τους οποίους 2-3 Baja και άλλα 4-5 trail ride, δηλαδή ένα σύνολο αγώνων του είδους που ξεπερνά τους 9, αντίθετα με τα θέλω των αγωνιζόμενων. Και βέβαια χωρίς καμία ποινή για όσους ματαίωσαν αγώνες το 2013!

Ανακοίνωση της Ο.Μ.Α.Ε. για παράνομους Αγώνες H Ο.Μ.Α.Ε. επισημαίνει ότι απαγορεύεται ρητά στα σωματεία-μέλη της ΟΜΑΕ, καθώς επίσης και στα μέλη-αθλητές των αθλητικών σωματείων, η οποιαδήποτε συμμετοχή άμεση ή έμμεση σε παράνομες διοργανώσεις-εκδηλώσεις-επιδείξεις (κόντρες), σε ανοιχτούς ή κλειστούς δρόμους εντός ή εκτός πόλεων. Η παράβαση αυτή, εκτός των ποινικών κυρώσεων από την πλευρά της Πολιτείας, τιμωρείται από την Ομοσπονδία με αυτόματη διαγραφή του μέλους και αφαίρεση του Δελτίου Αθλητή (LICENCE) .

Κάτω από νέο σχεδόν όνομα το Northern Forest, ο χειμερινός αγώνας της Ρωσίας είναι αυτός που θα ανοίξει το World Cup για το 2014. Θα διοργανωθεί βόρεια της Αγίας Πετρούπολης, στο διάσημο κέντρο σκι Igora. Θα έχει μήκος 400 χιλιόμετρα, χωρισμένα σε 4 ειδικές διαδρομές και μία υπερειδική. Θα ξεκινήσει στις 14 Φεβρουαρίου με την υπερειδική των 6 χιλιομέτρων.

75


ΑΓΩΝΕΣ

PILOT BEACH RESORT 24 HOURS RALLY RAID GREECE 2013

ρ α χ Ευ

… ε µ ύ ο τ ισ

στο φτασε έ υ ο π ναν πάθεια λειά. Όλα έγι εσ ο ρ π ο γίν η µια ς δου ας, άλλ ση, όχι χωρί ουράσουν όσ οι ν ώ γ α ςκ ωπ νας ύρα άλλος έ , όχι χωρίς κο σαν για να µα ει και οι άνθρ ε. , ά ι ν ο ίσαµ όπο ετρά ια χρ οτού εσµα µ ου αντιµετωπ Άλλη µ . Όχι χωρίς κ ι όλα συνωµ λ έ τ ο π α α π κ ης τέλος τ υσκολία, λες εν πειράζει το τις δυσκολίες δ δ σ ύ µε πολ σότερο. Αλλά νάσα για µας ισ ρ ια α ε ται π ησαν, µ θ ή ο β ς που µα


ίγες λέξεις, λίγες σελίδες, αφιερωµένες σε όσους µας στήριξαν και µας βοήθησαν και φέτος. Που έκαναν όνειρό τους, το όνειρό µας για έναν καλό αγώνα. Να ξεκινήσουµε, από το ∆ήµο Αθηναίων, για την παραχώρηση της Πλατείας Κοτζιά και την παρουσία της Φιλαρµονικής του ∆ήµου. Τη ∆ηµοτική Σύµβουλο, του ∆ήµου Αθηναίων, κα Ψαράκη, που ήταν για άλλη µια φορά µαζί µας στην εκκίνηση του αγώνα. Το ∆ήµαρχο ∆ιστόµου-Αράχωβας- Αντίκυρας, κο Γιάννη Πατσαντάρα και τους Αντιδηµάρχους κο Νίκο Μπούρα και κο Γιάννη Καλογερόπουλο που βοήθησαν να φιλοξενήσουµε τους αγωνιζόµενους στην πλατεία του ∆ιστόµου. Και µαζί τους, όλους τους κατοίκους του χωριού, που για τέταρτη χρονιά εντυπωσίασαν τους πάντες µε τη φιλοξενία τους. Τον Αντιδήµαρχο Αυλώνα και τους κατοίκους του χωριού που µας φιλοξένησαν στην πλατεία του χωριού τους για την εκκίνηση. Tον Όµιλο για την Unesco Πειραιώς και Νήσων, τον πρόεδρο

Λ

κύριο Γιάννη Μαρωνίτη και τον κύριο Μανώλη Λούβαρη προσωπικά, που µας αγκάλιασαν, µας στήριξαν και προσπαθούν να βοηθήσουν στο να γίνει το όνειρό µας ακόµα πιο µεγάλο. Το µεγάλο χορηγό του αγώνα, Pilot Beach Resort και LR Pilot που µας στήριξε οικονοµικά, αλλά και ηθικά και προσωπικά τον κύριο Μπάµπη Παπαδάκη, που ήταν συνέχεια δίπλα µας. Την Cooper και γενικότερα τον Όµιλο Παντελεηµονίτη, που για άλλη µια χρονιά ήταν χορηγός του αγώνα. Καθώς και τον κύριο Αλεξιάδη και την κυρία Σπόζιτο προσωπικά για την συµπαράστασή τους. Το ΙΚΤΕΟ Πήγασος, το προσωπικό του και προσωπικά τον κύριο Σπύρο Μακρή που µας φιλοξένησαν και φέτος µε τον καλύτερο τρόπο. Tη MINOAN, που βοήθησε στην οικονοµική µεταφορά των ξένων συµµετεχόντων. Τους κεντρικούς άξονες Πρωτέας και προσωπικά τον Τηλέµαχο για την συµπαράσταση. Και συνεχίζουµε, οι χορηγοί του αγώνα δεν είναι µόνο οι µεγάλοι, αλλά και οι µικρότεροι που είναι πολύ σηµαντικοί για εµάς και κάθε χρόνο κοντά µας. Οι Αδερφοί Εγγλεζόπουλοι, η 4Wheeldrive Engineering, η JBK, το 4wheelers house, νέος µας χορηγός και νέο κατάστηµα στο χώρο, που είναι και αυτό κοντά µας. Ειδικές ευχαριστίες θα πρέπει να δώσουµε, στην Ελληνική Οµάδα ∆ιάσωσης και τους Σαµαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που ξενύχτησαν στον βουνό, φροντίζοντας για την ασφάλεια των πληρωµάτων και την Interamerican για την παραχώρηση του ασθενοφόρου, που ήταν κοντά στους αγωνιζόµενους για 24 ώρες. Στους γιατρούς του αγώνα Παναγιώτη Βάγγο και κυρίως το Νίκο Παππά, που εδώ και χρόνια βρίσκεται κοντά µας µε όλους τους τρόπους. Τους χορηγούς επικοινωνίας, 4Τροχούς, Motori.gr, Auto Mag, MS Free, Marathonrally.com, Voicewebradio και το ∆ηµήτρη Αλατσατιανό που ξενύχτησε µαζί µας. Εκείνους όµως που πρέπει να ευχαριστήσουµε

77


ΑΓΩΝΕΣ

PILOT BEACH RESORT 24 HOURS RALLY RAID GREECE 2013 78

περισσότερο, είναι οι αφανείς ήρωες, που κάθε χρόνο επανδρώνουν τον αγώνα, όπου και όποια ώρα αυτό τους ζητηθεί. Τον Παντελή το Μαρίνη, τον Αντώνη τον Καθέρη, το Χρήστο το Γιασσηµάκο, το Νίκο το Σακκά και τη Βίκυ, το Σάκη το Βούρτση και τη Ρούλα, από την Αττική Λέσχη. Το Βασίλη, που ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα και το Λευτέρη από το Greek KIA Club. Tην οµάδα από τη Λέσχη της Άµφισσας και ιδιαίτερα, τον κύριο Μιχάλη. Το Θέµη τον Παναγή, το Νίκο το Θεοχάρη µε το πρατήριο και το Νίκο το Λιγνό, από την Πάυλιανη, που έφαγαν όλες τις καιρικές συνθήκες στο κεφάλι και δεν παραπονέθηκαν καθόλου. Το Μανώλη τον Εγγλεζόπουλο που άνοιξε το µαγαζί µέσα στη νύχτα για εµάς, το Βαγγέλη Καλλοπάνο που µας δάνεισε το αυτοκινητό του, χωρίς δεύτερη κουβέντα, χωρίς αυτόν δεν θα είχαµε αυτοκίνητο στον αγώνα.Τη Σούκη Καραµινά, το Γιώργο τον Πριόβολο και τη Μαρία τη Μπακογιάννη, που ήταν παντού, το Βαγγέλη τον Καπένη, το δικό µας Γιώργο ∆ιαµαντόπουλο που έκανε τα πάντα, τη Λέτα τη Ναρλή και τη Μαρία τη Ζουρούδη για τη γραµµατειακή υποστήριξη. Τον Αλέξανδρο το Λαοπόδη που ήταν για πρώτη χρονιά µαζί µας, στα αποτελέσµατα, για το ξενύχτι και τη Μαρία τη Σταθάκου, που για µια φορά ακόµα βοήθησε παντού. Το Μελέτη το Σταµάτη που εκτός από Αλυτάρχης στις µηχανές, ήταν και ο άνθρωπος που βρισκόταν µέρα και νύχτα πάνω από τον υπολογιστή παρακολουθώντας ασταµάτητα την κίνηση των αγωνιζόµενων. Τον δικό µας Έκτορα Κιµωνίδη, ξέρει αυτός γιατί. Τον Παναγιώτη το Γαλανόπουλο και το ∆ήµο τον Κακούρο, που ήρθαν από τη Σπάρτη και έκαναν τον

πλοηγό του αγώνα, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Τους δικούς µας Φωκίωνα και Χριστιάνα Πετρίτη που έκαναν τα πάντα, όπως κάθε χρόνο άλλωστε και τον Παρατηρητή του αγώνα Παναγιώτη Μήλα, που φέτος βρισκόταν ενεργά δίπλα µας, µας στήριξε και µας βοήθησε µε το παραπάνω. Την Έλενα τη ∆έσκου, που για ακόµα µια χρονιά ήταν κοντά µας, κάνοντας από όλα!! Μα πάνω και πέρα από όλους θα θέλαµε να ευχαριστήσουµε τους αγωνιζόµενους, Έλληνες και ξένους, που για µια χρονιά ακόµα βρέθηκαν κοντά µας, µας στήριξαν και βοήθησαν να συνεχιστεί η παράδοση του 24ωρου. Προσπαθείτε για εµάς και εµείς παλεύουµε για εσάς, να είστε σίγουροι. Σας περιµένουµε κοντά µας και του χρόνου. Από την Οργανωτική επιτροπή του Pilot Beach Resort 24 Hours Rally Raid Greece 2013ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

Παραµένουµε στον ίδιο αγώνα!!! Αγωνιζόµενος «ξεχνά» επισταµένα να συνδέσει το σύστηµα εντοπισµού της οργάνωσης. Το κάνει µόνο όταν απειλείται ότι θα τεθεί εκτός αγώνα στο πρώτο ΣΕ∆. Στη συνέχεια διαµαρτύρεται που µαταιώνεται µία ειδική, χωρίς να κοιτάξει ότι από το σηµείο που βρισκόταν και µετά έπρεπε να πιάσει την απίστευτη µέση των 80+ χ.α.ω για να µην τεθεί εκτός αγώνα! Όταν το κατάλαβε, µάλλον ηρέµησε… Στην ίδια χώρα ο υπεύθυνος ασφαλιστικών θεμάτων της Ομοσπονδίας κύριος Godspeach (!) τόλμησε να εμπλακεί και σε οργάνωση αγώνων. Από ότι γνωρίζουμε το εκεί Υπουργείο Αθλητισμού του στέρησε τη φίλαθλο ιδιότητα και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών του στέρησε την άδεια, και σε αυτόν και στην εταιρεία του. Έτσι πληρώνονται οι εξυπνάδες όξω από ‘δω, ακόμη και στην Αφρική!!!

Ευτυχώς µε τον 24ωρο τα είχε µόνο ο καιρός φέτος!!! Περισσότερα από 10 αυτοκίνητα εγκατέλειψαν τον αγώνα από κόλληµα στη λάσπη… Είχε οµίχλη στην πεδιάδα της Θήβας… Έπεσαν βράχια και έκλεισαν το δρόµο στον Παρνασσό… Είχε οµίχλη και πάγο στη Στρώµη… είχε ΤΗ λάσπη στα Καστέλια…

Η δεύτερη ειδική ήταν και η χαρακτηριστική ότι σε έναν πραγµατικό αγώνα αντοχής µετράει περισσότερο το πλήρωµα από το αυτοκίνητο και τον εξοπλισµό. Οι Νταής/Ξανθός µε ένα τροφάδικo Wrangler TJ, οι Σταµατάκης/Τσαλιγόπουλος µε ένα 1600άρι Jimny και οι Βορριάς/Τοµαράς µε ένα βαρύ Patrol ήταν τα µόνα αυτοκίνητα της Ζ2 που τερµάτισαν την ειδική. Τρία ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικά αυτοκίνητα…

Και για όσους βρήκαν οριακές τις συνθήκες του αγώνα να πούµε ότι οι νικητές φορούσαν BF Goodrich MΤ, κάθε άλλο παρά λάστιχα ειδικά για τόση λάσπη και κατάφεραν µε αυτά και ένα πολύ δυνατό αυτοκίνητο – άρα ακατάλληλο για τόση λάσπη – να κάνουν τον ιδανικό χρόνο και στις δύο ειδικές που µέτρησαν στη µεγάλη κατηγορία! Και ένα δείγµα του εκπληκτικού κλίµατος που επικρατεί σε αυτόν τον αγώνα. Οι Raz/Hillel τουµπάρουν στην πρώτη ειδική και οι ∆ηµητριάδης/Κάλφας, βασικοί τους αντίπαλοι, σταµατούν και τους ξετουµπάρουν. Λίγο αργότερα οι Έλληνες ταλαιπωρούνται από ένα ανταλλακτικό που τους λείπει και οι Ισραηλινοί τους το δίνουν από τα δικά τους. Ευ αγωνίζεσθε όπως ταιριάζει στην κοιτίδα του αθλητισµού Ελλάδα!

Εντάξει, έχουν και οι έξω τα προβλήματά τους… αλλά δεν πάμε και εμείς πίσω. Από το Μάη ακούμε για πρόγραμμα αγώνων που θα είναι έτοιμο από το Σεπτέμβρη και θα ανακοινωθεί πριν τη νέα χρονιά. Πρόβλημα; Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε με το νέο έτος και δεν περιείχε, για μία ακόμη φορά, τους αγώνες 4Χ4!!! Κάθε μέρα που καθυστερούν για να φέρουν τους αγώνες στα μέτρα τους, αυξάνουν το ποσοστό μείωσης των συμμετοχών που το 2013 έφτασε το 65%!!! Μπράβο τους… Αλήθεια, δύο αγώνες αντοχής, που είναι νωρίς στην αρχή της χρονιάς, διαφημίζονται ήδη. Σύμφωνα με ποιο πρόγραμμα; Ή το πρόγραμμα ανακοινώνεται επιλεκτικά; Την απάντηση νομίζω πως την ξέρουμε όλοι!!!

80

‫لاكسار‬ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

Θύρα 0 Αυτό το μήνα πάμε… εξωτερικό. Έτσι για να μη νιώθουμε μόνοι για τα όσα γίνονται στην Ελλάδα. Απολαύστε τη συμβαίνει λοιπόν στην… Αφρική!!!

Σε διεθνή αγώνα – στο «εξωτερικό» καλέ – μέλος της Επιτροπής 4Χ4, ας το ονομάσουμε D, αλλά και αγωνιζόμενος στον αγώνα, βάζει τη γραμματέα της εκεί Ομοσπονδίας να ζητήσει τη διαδρομή τάχα για έλεγχο. Εκείνη το κάνει, επισυνάπτοντας όμως την επιστολή του μέλους, για να φυλάξει τα νώτα της. Και το μέλος γίνεται ρεζίλι!!! Διεθνώς!!!

Το µέλος D κατηγορεί - ποιος γνωρίζει γιατί; - την οργάνωση του διεθνούς αγώνα ότι δεν έστειλε τον ειδικό κανονισµό στην ώρα του. Και γίνεται και πάλι ρεζίλι, αφού η οργάνωση και η γραµµατέας της Οµοσπονδίας του αποδεικνύουν ότι του έχει δοθεί ο κανονισµός από τον Ιούλιο!

Στον ίδιο αγώνα στο «εξωτερικό», άλλο μέλος της ίδιας επιτροπής, ας το ονομάσουμε Ν, δήλωσε κόλλημα στο να εμπλακεί με τον αγώνα, επειδή θα ήταν team manager ομάδας αλλοδαπών. Ξέχασε βέβαια να ενημερώσει επίσημα και γραπτά την οργάνωση γι’ αυτό!

Το ίδιο µέλος D, στον ίδιο αγώνα, είναι αυτό που «συρράπτει» και «ελέγχει» τους κανονισµούς. Και πέρα ότι παραβιάζει κάθε γενικό κανονισµό µέχρι εκείνη την ώρα, τους φέρνει και στα µέτρα της δικής του συµµετοχής – αργό αλλά δυνατό αυτοκίνητο. Ε, δεν είµαστε οι µόνοι σαν λαός που κάνουµε εξυπνάδες! Βέβαια η εκεί Οµοσπονδία ετοιµάζει βαριά ποινή για τον εν λόγω εξυπνάκια, παρόλο που µιλάµε για Αφρική!!!

Και σαν να µην έφτανε αυτό, ο Ν µπήκε µέσα στα γραφεία της γραµµατείας της οργάνωσης – µε τι ιδιότητα άραγε; - διαµαρτυρόµενος για απόφαση των αγωνοδικών! Σαν µέλος της επιτροπής και όχι στέλεχος του αγώνα – παρατηρητής ή αγωνοδίκης, δεν είχε καµία δουλειά να κρίνει την απόφαση των αγωνοδικών. Σαν team manager δεν είχε καµία δουλειά να βρίσκεται µέσα στη γραµµατεία, πόσο µάλλον Μαζί µε το Ν µέσα στα γραφεία της να κρίνει την απόφαση των αγωνογραµµατείας τρύπωσε και το αφεντικό δικών. Από ότι µάθαµε η εκεί Οµοτου, γνωστός πολέµιος του συγκεκριµένου αγώνα και διάσηµος γκαντέµης. Ευτυχώς οι σπονδία περιµένει να της πει ο άνθρωποι δεν είχαν θύµατα!!! Με ποια ιδιό- κύριος αυτός µε ποια ιδιότητα συµτητα µπήκε όµως και αυτός µέσα στη γραµ- περιφέρθηκε έτσι για να τον τιµωµατεία; Πού να ξέρουµε όµως… γύφτικα για ρήσει ανάλογα…

να τους ρωτήσουµε

82
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.