Page 1

INNOVÁCIÓK ÉS TRENDEK AZ FMCG KERESKEDELEMBEN [XXIV. ÉVF. 2016. FEBRUÁR]

Reggelire

CSÁBÍTÓ

 ebédre

VACSORÁRA

MESÉS bárhol, bármikor

facebook.com/sagaminoseg

www.saga.hu


Amikor be akarsz v谩g贸dni...


HÍREK

4

KÜLFÖLD 12 AKTUÁLIS 16 Húsáfa-csökkentés

INTERJÚ 17 Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Kisebb adó, nagyobb kereslet

INNOVÁCIÓ 18 Kihívások és értékek

INTERJÚ

20

Ujházi Attila, a Koch’s Torma Kft. ügyvezető igazgatója Új technológiák, új alapanyagok bevezetésével újítunk

EGÉSZSÉGMARKETING

24

Ízletesen és egészségesen

POLC

26

A sonka 25-30 százalékát húsvétkor vesszük Nedves ételízesítők Sütési hozzávalók Sütési kellékek

KUTATÁS 34 Erős márkanév szerepe az új termék sikerében

ZÖLDSÉGPULT

35

Nő a kereslet a friss gombák iránt

KUTATÁS 37 Növekszik az egészségesnek tartott élelmiszerkategóriák fogyasztása

INTERJÚ

38

Csongovai Tamás, a Co-op Hungary beszerzési vezetője Megújulás és trendkövetés

KERESKEDELEM

40

Vásárlás a benzinkutaknál: A vevő számít

KUTATÁS

42

Az online eszközök növelik a bolti forgalmat

INTERJÚ

44

Nagy Miklós, a CSAOSZ főtitkára A magyar tervezők kreativitása versenyelőny

CSOMAGOLÁS

46

Tanítani kell a vásárlókat

Partnereink:

BaGaTech 9.; Bogád-Hús Kft. 27.; Bunge Zrt. 31.; Cornexi Food Kft. 24.; DunaPro 32.; Interalfa Kft. 51.; Kelly 2000 Zrt. 33.; Koch’s Torma Kft. 29.; Kometa ’99 ZRt. 25.; Maresi Foodbroker Kft. 28.; Maspex Olympos Kft. 49., 50.; MECOM GROUP s.r.o. 19.; Mocca Negra Zrt. 2.; Obstermann’s Kft. 21.; Sága Foods Zrt. 1., 5.; Vajda Papír Kft. 20., 52.

WWW.TERMEKMIX.HU

Lapigazgató: Nagyberegi Andrea ∙ Főszerkesztő: Sebők Andrea ∙ Felelős kiadó: Dobos Csaba Értékesítési vezető: Márföldi Zsanett Kiadó: TermékMix Marketing és Reklám Kft. ∙ 1089 Budapest, Reguly Antal. u. 44. E-mail cím: info@termekmix.hu ∙ Telefon: 784-1318 ∙ Fax: 785-2094 ∙ www.termekmix.hu ∙ ISSN 1417-0175 Terjesztés: saját terjesztői hálózattal, a boltvezetők kezébe. A hirdetések valóságtartalmáért a kiadó nem vállal felelősséget. A TermékMix által készített hirdetési grafikák és formák, riportok más sajtótermékben csak a kiadó hozzájárulásával helyezhetők el.


4 HÍREK JÓ ÉVET ZÁRT A MEZŐGAZDASÁG A múlt év eredményei elmaradtak ugyan a 2014-es történelmi rekordoktól, de így is jó évet zárt 2015-ben a magyar mezőgazdaság. A KSH jelentése szerint 4,7 százalékkal kisebb területen tavaly 2,6 millió tonnával, 15,7 százalékkal kevesebb gabona termett az előző évihez képest. A csökkenést elsősorban a betakarított kukoricamennyiség 29,7 százalékos vissza­esése okozta. A nyár eleji hőség és a csapadékhiány miatt az előző évinél mintegy 2,77 millió tonnával kevesebb, 6,545 millió tonna kukoricát takarítottak be. A termésátlag 27,2 százalékkal romlott, hektáronként 5,69 tonna volt. A búza mennyisége a vetésterület 7,6 százalékos csökkenése ellenére az előző évi szinten maradt és 5,284 millió tonna volt. A termésátlag 8,7 százalékkal javult, hektáronként 5,14 tonnát ért el.

MAGASRÓL INDÍTOTT A GKI KONJUNKTÚRAINDEX Januárban nagyon magas, csaknem másfél éve nem látott szintről indította az évet a GKI konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke. Az üzleti várakozások 2015. évi, a fogyasztóiak pedig 2014. évi csúcspontjuk közelében voltak. Az üzleti bizalmi index emelkedése a szolgáltató cégek látványosan megugró, másfél évtizede nem tapasztalt optimizmusának eredménye. Az iparban javult az elmúlt időszaki és a várható termelés, valamint a rendelésállomány – ezen belül az exportrendelések - megítélése. A termelés bővítésének fő akadálya az elégtelen belföldi kereslet és a szakképzett munkaerő hiánya. A kereskedelmi bizalmi index továbbra is bennmaradt az immár az elmúlt két évet jellemző viszonylag keskeny sávban. T ERM ÉK M I X

2016. FEBRUÁR

4%-KAL EMELKEDETT A BOLTI ELADÁS Mintegy 1540 milliárd forint forgalmat ért el az élelmiszerek kiskereskedelme 2014. december-2015. november között a Nielsen által mért kilencven termék kategóriából; 4 százalékkal többet, mint az előző évi hasonló időszak során. Mennyiséget tekintve szintén 4 százalékkal emelkedett a bolti eladás. A Nielsen Kiskereskedelmi Indexe szerint amíg a forgalom korábban a nagy eladóterű üzletek irányába koncentrálódott, addig ez a folyamat megállt az utóbbi években. A 400 négyzetméternél nagyobb üzletek piaci részesedése élelmiszerből értékben ugyanúgy 66 százalék, mint egy évvel korábban. A bolttípusok súlya erősen eltér egyes kategóriáknál. Egyes termékeket a vevők jelentős része modern üzlettípusokban szeret vásárolni. Így például a whisky forgalmának 89 százalékát vitték el a 400 négyzetméternél nagyobb egységek legutóbb december-november között. Figyelemre méltó továbbá 79 százalékos piaci részesedésük sajtnál, és 77 százalékos jégkrémnél. Viszont a 200 négyzetméteres és kisebb egységek tartják erős pozícióikat például szeletes csokoládénál, szénsavas üdítőitalnál, sörnél, sorrendben 45, 42 és 39 százalékos piaci részesedéssel, szintén érték szempontjából. Regionálisan átlag felett, 6 százalékkal emelkedett a Budapestet és Pest megyét magában foglaló centrum kiskereskedelmének értékben mért forgalma élelmiszerből, egyik tizenkét hónapos időszakról a másikra. Az átlagos 4 százalék pluszt regisztráltak mind az északkeleti, mind a délkeleti megyékben. Egyaránt 3 százalékkal több bevételt értek el a boltok északnyugaton és délnyugaton.

NÉBIH-OMME EGYÜTTMŰKÖDÉS A MAGYAR MÉZTERMELÉS VÉDELMÉÉRT A minőségi magyar méztermelés védelme és a mézhamisítás elleni ös�szehangolt fellépés érdekében együttműködési megállapodást kötött 2016. január 19-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME). A dokumentumot a két intézmény képviseletében dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke és dr. Mészáros László, az OMME elnöke látta el kézjegyével. A NÉBIH és az OMME – a vásárlók és a hazai mézpiac védelme érdekében – egyaránt kiemelten fontosnak tartja a méhészeti szakágazat megerősítését, az alacsony minőségű, esetlegesen hamisított import termékek hatékonyabb kiszűrését, valamint az illegális, mézhamisítással összefüggő tevékenységek visszaszorítását. Az együttműködés kiterjed az ellenőrzési célok közös meghatározására, a vizsgálatokat támogató autentikus magyar mézek adatbázisának kialakítására, valamint a mézminőséggel, a növényvédelemmel és a méh-egészségüggyel kapcsolatos problémák feltárására és megoldásainak elősegítésére. A NÉBIH az OMME-t a magyar méhészek országos érdekképviseleti szerveként ismeri el.

W W W.T ERM EK M I X.HU


ÚJ, PIZZÁS ÍZZEL BŐVÜL A SÁGA KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ PULYKAPÁRIZSI TERMÉKCSALÁDJA

A hazai főtt húskészítmények piacán a párizsi még mindig a legnagyobb mennyiségben vásárolt szegmens (30 000 tonna/év), de értékben is jelentős részarányt (12%) képvisel a virsli mögött. A készítmény iránti igény tehát megkérdőjelezhetetlen, jelenleg is közkedvelt és gyakran fogyasztott termék a magyar háztartásokban. A termék hústípusára vonatkozóan a Magyar Élelmiszerkönyvben nincs megkötés, azonban előírás, hogy a párizsi legalább 55 mm átmérőjű legyen és minimum 40%-os hústartalommal rendelkezzen. A Sága Foods Zrt. ezen termékkörben végzett piackutatási adataiból kiderül, hogy vásárlásnál elsődleges szempontokat a friss kinézet és az ízesítés játsszák, ezt követően pedig az ár, a húsminőség (típus, tartalom) és a megbízható márka befolyásolják a választást. A Sága ezeket a szempontokat gyelembe véve alakította ki párizsi kínálatát. A cég pulykapárizsi termékei a piaci átlagnál lényegesen magasabb, 60–65%-os hústartalommal rendelkeznek. Minden készítmény hozzáadott szója nélkül készül és gluténmentes, a sajtos ízt kivéve pedig laktózt sem tartalmaznak. A csemegepultokban hatféle: füstízű, sajtos füstízű, csípős, snidlinges, klasszikus és pizzás ízekben kapható a párizsi család. Az önkiszolgáló pultok kínálatát 4 ízben 90 g-os kiszerelésben, és három ízben 400 g-os formában színesítik a Sága párizsik. A változatos ízek közötti eligazodást a csomagolás letisztult, színes eleganciája könnyíti meg a vásárlók számára. A párizsi Magyarországon az 1960-as évektől kezdődően került forgalomba, virágkorát a ’70-es ’80-as években élte, amikor igazi közétkeztetési portékának számított. Akkoriban leginkább sertés- vagy marhahús felhasználásával készült, napjainkra azonban a soványabb, pulyka és más szárnyas húsokból készült változatok is népszerűek lettek. A piaci adatok is erről tanúskodnak, hiszen a fogyasztás 20%-át ma már a pulykapárizsik jelentik.

Kóstolja meg és színesítse Ön is kínálatát a kiváló minőségű Sága pulykapárizsikkal!

Sága Foods Zrt. Vevőszolgálat: Tel.: (80) 955 955, Fax: (95) 336 444,

E-mail: info@saga-foods.hu www.saga.hu www.facebook.com/sagaminoseg


6 HÍREK VAJAKAT VIZSGÁLT A NÉBIH Vajakat ellenőrzött januári Szupermenta tesztjén a NÉBIH. Élelmiszerbiztonsági szempontból valamennyi termék megfelelt az előírásoknak, egyéb szabálytalanságok azonban előfordultak. Összesen 11 termék esetében kellett hatósági eljárást indítani: négynél súlyos minőségi hiba, míg hét vajnál jelölési probléma miatt. 19 előállító 33 különböző termékét vizsgáltak meg, melyeket laboratóriumi körülmények között teszteltek biztonsági és minőségi paraméterek mentén. Biztonsági szempontból nem akadt kifogásolnivaló, ahogyan nem találtak szabálytalanságot a termékek növényi zsír kimutatására szolgáló vizsgálatokat követően sem. A jelölési előírások szempontjából hét terméknél volt probléma.

500 MILLIÁRD FORINT FELETTI A CSOMAGOLÓANYAG FELHASZNÁLÁS Várhatóan meghaladja az 500 milliárd forintot a magyarországi csomagolóanyag-felhasználás 2015ben, tekintve, hogy a KSH szerint az iparág teljesítménye a tavalyi év első tíz hónapjában 466 milliárd forint tett ki - mondta Nagy Miklós. Az iparág tavalyi növekedése akár kétszámjegyű is lehet 2014hez képest, amikor 482 milliárd forintnyi hazai csomagolószert használtak fel. A főtitkár bejelentette, hogy május végén Budapest ad otthont a World Packaging Organisation (WPO) csomagolási világszövetség nemzetközi konferenciájának. A rendezvény mottója a csomagolási innováció a fenntarthatóságért és biztonságért lesz.

T ERM ÉK M I X

2016. FEBRUÁR

NEMZETI NYOMONKÖVETÉSI PLATFORMOT HOZOTT LÉTRE AZ FM ÉS A GS1 Dr. Bognár Lajos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform alakuló konferenciáját január 20-án. A Földművelésügyi Minisztérium és a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. között tavaly októberben létrejött Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform létrehozásának célja, hogy a szektor szereplőivel történő folyamatos egyeztetéssel, a jogszabályi környezet széles körű feltárásával és megismertetésével, a legjobb gyakorlatok bemutatásával, folyamatos és kiterjedt kommunikációval, a szükséges kapcsolatrendszer kiépítésével és lobbi-tevékenységgel segítse a vállalkozásokat a kötelezettségek azonosításában, a megfeleléshez szükséges eszközök meghatározásában és alkalmazásba vételében. A megnyitó konferencián dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy uniós szabály is előírja a termékek nyomon követhetőségének megvalósítását az alapanyagoktól a termékek forgalomba kerüléséig.

MÉRSÉKLŐDHET A NÖVEKEDÉS ÜTEME A KISKERESKEDELEMBEN 2016-ban mérsékeltebb növekedési ütemmel lehet számolni a kiskereskedelemben a 2015. évi bővüléshez képest, mely a jelenlegi ismeretek szerint 3-4% lehet. A 2016. évi előrejelzés visszafogottabb növekedési ütemének oka, hogy egyrészt már sokkal kisebb lehet az online pénztárgép rendszer piactisztító hatása. Szerepet játszik az is, hogy a mérleget 2015-ben javító egyedi folyamatok (benzinár alakulása, devizahiteles mentőcsomag) a forgalom bővülésének ütemében már csak csekélyebb hatást gyakorolhatnak. A GP növekedése is kisebb lesz 2016ban, ami a jövedelemkiáramlást befolyásolja. Az adócsökkentések hatása (SzJA, lakásértékesítés, sertéshús) kedvezőnek igérkezik a kereskedelemben. Az SzJA csökkentés hozzávetőleg 100 milliárd forintot hagy a családok pénztárcájában, feltehetően ennek egy részét a boltokban, áruházakban költik el. A lakásértékesítés áfájának csökkentése a bútor, a nagy értékű lakásfelszerelések piacát húzhatja felfelé, de ennek hatása csak később jelentkezik. A sertéshús piacon egyrészt árcsökkenés várható, emellett jelentős piactisztulással is lehet számolni (az elmúlt időszakban 30-40% lehetett a feketézés aránya).

4,8 SZÁZALÉKKAL NŐTT A KISKERESKEDELMI FORGALOM NOVEMBERBEN A kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal nőtt tavaly novemberben az előző év azonos időszakához képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene novemberben az egy évvel korábbival összevetve. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 0,6, az élelmiszer-, ital-, dohányáruszak­üzleteké 6,1 százalékkal nőtt. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 801 milliárd forint volt tavaly novem­ berben. A forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 39 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott. W W W.T ERM EK M I X.HU


HÍREK

A MOBIL FELÉ MOZDUL AZ ONLINE KERESKEDELEM Az online kereskedelem terjed a mobilinternet felé, és az új technológiák a fogyasztók számára példátlan hozzáférést teremtenek különböző termékekhez. Többé nem korlátozza a fogyasztók választási lehetőségeit a lakóhelyükhöz közeli üzletükben vagy akár saját országukban elérhető kínálat. A Nielsen globális online felmérése során a válaszadók 57 százaléka vásárolt online külföldi kiskereskedőtől, a megkérdezés előtti hat hónap során. „Amikor egyre több fogyasztó vásárol mobil eszközökkel, a kiskereskedők számára kulcsfontosságú pillérré válik egy koherens mobil stratégia” – állapítja meg Patrick Dodd, a Nielsen globális kiskeres­kedelmi elnöke. „Legsikeresebbek azok a stratégiák lesznek, amelyek optimalizálják és differenciálják mobil értékesítésüket, amellett pedig jobban összehangolják hagyományos bolti és online szolgáltatásaikat úgy, hogy alkalmazkodnak egyes piacaik sajátosságaihoz”. Mivel a technológia és a kiskereskedelem mezőnye gyorsan fejlődik, szintén változnak a fizetés módjai. Több mint fele azoknak a válaszadóknak, akik vásároltak online a kutatás előtti hat hónap során, hagyományos bankkártyával fizetett (53%). De tízből közel négyen digitális fizetési rendszert használtak, mint például PayPal (43%). Bankkártyával fizetett 39 százalék, valamint bankszámlájáról közvetlen átutalással 38 százalék.

A MAGYAR LAKOSSÁG NEM ISMERI A MOBILFIZETÉSI ALKALMAZÁSOKAT Kampányok és ütős ajánlat nélkül a hazai bankok és mobilszolgáltatók elveszíthetik a csatát a Google, az Apple és a Samsung fizetési megoldásaival szemben. A legrutinosabbnak és az újdonságok iránt fogékonyabbnak számító online vásárlói közönségnek is csupán alig 8%-a próbálta ki a bankok, vagy a mobilszolgáltatók mobilfizetési alkalmazásait. Ráadásul, a kipróbálók több mint 70%-a többet nem is használta a hazai mobilfizetési megoldásokat - derül ki a FinTech Group és a GKI Digital 2015 decemberében, 2000 online vásárló körében végzett, közös kutatásából. 2014 óta 10 magyar fejlesztésű mobilfizetési alkalmazás érhető el Magyarországon, ám a legtöbbet letöltött iCsekk és Simple alkalmazásokat is az okostelefon felhasználók csupán alig 4%-a próbálta ki. A mobilfizetési alkalmazást kipróbálók számát tekintve az OTPay, az iCsekk és a MobilTárca vezetnek.

Weboldalunk megújult! WWW.TERMEKMIX.HU

INNOVÁCIÓK ÉS TRENDEK AZ FMCG KERESKEDELEMBEN

7


8 HÍREK HENKEL: ÚJABB FENNTARTHATÓSÁGI ELISMERÉSEK A Henkel ismét szerepel a Global 100 Index of Corporate Knights, torontói székhelyű média és befektetési tanácsadó cég listáján, amelyre a saját iparágukban, fenntarthatóság szempontjából legjobban teljesítő vállalatok kerülnek fel. A vállalatokat több mint 4600, két milliárd dollárnál nagyobb piaci kapitalizációjú cég közül választják ki. Az „Együtt a fenntarthatóságért” kezdeményezés tagjaként a Henkel célja egy fenntarthatóbb ellátási lánc kialakítása, a vállalatot pedig ismét értékelte a nemzetközi fenntarthatósági minősítő intézet, az EcoVadis. A Henkel 2015 decemberében arany szintű elismerést kapott: a 73 pontos eredményével a vállalat jóval meghaladta 41,7 pontos átlagot, és a legjobban teljesítő két százalék között van mind a háztartási tisztítószerek, mind pedig a személyi higiéniás termékek kategóriájában, illetve az összes értékelt vállalathoz képest is.

TAVALY REKORDÖSSZEGBEN VÁSÁROLTAK KERESKEDELMI INGATLANT Tavaly rekordértékben, 745 millió euróért vásároltak befektetők magyarországi kereskedelmi ingatlanokat, ami 60%-kal magasabb a 2014-es forgalomnál, és a válság óta a legmagasabb befektetési forgalom az ingatlanszektorban. Borbély Gábor, a CBRE ingatlantanácsadó elemzési vezetője szerint a kelet-közép-európai régióban ez a legmagasabb növekedés, a magyar kereskedelmi befektetési ingatlanpiac 2012-óta bővül. Idén az ágazat további 10-15 százalékos emelkedést érhet el. Csörgő Anita, a CBRE kiskereskedelmi ingatlanpiaci vezetője szerint a háztartások fogyasztásának növekedése hozzájárult a bérlői kereslet emelkedéséhez, mivel közel 100 új üzlet nyitását regisztrálta a CBRE mintegy 35.200 négyzetméter területen, ami 5 %-os növekedés. Ezt idén újabb 3,5 %-os bővülés követheti. Az új üzletek felét a divatmárkák adták, majd a bútor és sportszer-kereskedők következtek. T ERM ÉK M I X

2016. FEBRUÁR

MAGYAR TERMÉK VÉDJEGY A PÉCSI SÖRFŐZDE ZRT-NEK Magyarország legrégebb óta működő sörgyára, a Pécsi Sörfőzde Zrt. hazánkban elsőként lett jogosult, sörökre vonatkozóan, a „MAGYAR TERMÉK” védjegy használatára. A Pécsi Sörfőzde számára fontos cél, hogy a vásárlók - a nagyon széles sörválaszték mellett is - tudjanak megfelelően eligazodni, a számukra legmegfelelőbb terméket megtalálni. Ma már – szerencsére – egyre tudatosabbak a vásárlók és sörök esetében is fontos tényezővé vált, hogy a termék honnan származik. Amennyiben a fogyasztó garantáltan magyar sört kíván vásárolni, - amely a „Magyar termék” tanúsító védjegy szerinti elvárásoknak, előírásoknak is eleget tesz – ezentúl könnyű dolga lesz: a Pécsi Sörfőzde Szalon márkacsaládját: a Szalon világost, a Szalon Barnát, a Szalon alkoholmentest és a Pannonia dobozos sört kell választania, melyek jogosulttá váltak a „Magyar termék” védjegy használatára.

TAVASSZAL KEZDENEK TÁRGYALNI A NEGRO ÉS A GYŐRI GYÁR ELADÁSÁRÓL Tavasszal kezdi meg a tárgyalásokat a potenciális vevőkkel a Mondelez International csoporthoz tartozó Győri Keksz Kft. a Negro és vele együtt az azt gyártó győri bázis eladásának ügyében - közölte a Mondelez Hungária Kft., valamint a Győri Keksz Kft. kommunikációs tanácsadója. Kertész Péter elmondta, hogy a tavaly bejelentett értékesítés következtében a szintén Győrben előállított Halls cukorkák gyártását áttelepítik a lengyelországi Skarbimierzbe az idei év második felében. Ennek okaként a leggördülékenyebb kiszolgálást jelölte meg a közép-európai fogyasztók és a cég partnerei számára. A leendő lengyelországi gyár ugyanis megfelelő földrajzi közelségben van azokhoz a piacokhoz, melyeket ki fog szolgálni a termék fűzte hozzá. A Negro és gyártó bázisa értékesítésének okaként a kommunikációs tanácsadó a Mondelez International hosszútávú versenyképességének fenntartását, s a növekedést jelölte meg, amelynek következtében az úgynevezett kulcsmárkák gyártására koncentrálnak. Mint fogalmazott, a "Negro nem illeszkedik a Mondelez azon stratégiájába, amely szerint a vállalat regionális és globális kulcsmárkáira fókuszál. Mindazonáltal a Negro fontos és szeretett helyi márka marad, amely jelentős potenciált jelenthet egy olyan vállalkozás számára, mely prioritást tud adni a márkának és megadhatja számára a szükséges fókuszt, erőforrásokat".

GLOBÁLISAN "EGY MÁRKA" STRATÉGIÁT HIRDET A COCA-COLA A párizsi kampányindítón Marcos de Quinto, a The Coca-Cola Company marketingigazgatója bejelentette az új, globális, „egy márka” stratégia indulását, amely először egyesíti az ikonikus Coca-Cola márka égisze alatt a termékcsalád többi tagját, a CocaCola Light/Diet Coca-Cola-t, a Coca-Cola Zero-t és a Coca-Cola Life-ot. Az új stratégia a világméretű „Taste the Feeling” kampányban valósul meg. Az „egy márka” stratégia a védjegy alá tartozó többi márkára is kiterjeszti az eredeti Coca-Cola globális értékeit és ikonikus vonzerejét, és ezzel a Coca-Cola termékcsaládot a világ első számú üdítőital márkája alatt egyesíti. Az új megközelítést a „Taste the Feeling” globális kampány jeleníti meg, amely a mindenki számára átélhető történetmeséléssel és a hétköznapi pillanatok bemutatásával teremt kapcsolatot a fogyasztókkal világszerte. Az „egy márka” stratégia bevezetésével a vállalat hangsúlyozza elkötelezettségét amellett, hogy választási lehetőséget nyújt a fogyasztóknak, lehetővé téve számukra, hogy az ízlésüknek, életstílusuknak és étrendjüknek megfelelő Coca-Cola terméket választhassanak. W W W.T ERM EK M I X.HU


HÍREK

A COOP TOVÁBBADJA AZ ÁFÁT A családoknak, a kereskedelemnek és az egész sertéságazatnak kedvez a sertés tőkehúsok áfájának 27-ről 5 százalékra mérséklése – jelentette ki Fazekas Sándor Vecsésen. A földművelésügyi miniszter a helyi COOP boltban tájékozódott a hústermékek árcsökkenéséről, amely a január 1-jétől élő forgalmiadó-mérséklés nyomán valósult meg. Csepeli Lajos, a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke az áfacsökkentésről szólva elmondta: a Coop teljes egészében továbbadja a sertés tőkehúst érintő áfa mérsékléséből adódó árelőnyt vásárlóinak, így az árcsökkentést minden vásárlójuk tapasztalhatja az ország közel kétezer településén, mintegy háromezer üzletben. Január elsejével 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött a sertés tőkehús általános forgalmi adója (áfa). „Ha pedig a vásárló bejön hozzánk húst venni, minden esélyünk megvan arra, hogy mást is vegyen.” Az árcsökkentés nem csupán a vecsési COOP boltra vonatkozik, az üzletlánc vásárlói országszerte, a COOP mintegy 3 ezer boltjában is ugyanezekkel az árakkal találkozhatnak. Az Igazgatóság elnöke egyben kijelentette: bíznak abban, hogy a lépés a sertéstartóknak is kedvez, és a húsáfa mérséklése a kezdetet jelenti, és később pedig más élelmiszerek is ebbe a körbe kerülhetnek.

A WALLISÉ A PRAKTIKER Új tulajdonoshoz került a magyarországi Praktiker áruházlánc: a társaság tulajdonában álló ingatlanokat a Wallis csoport vette meg, az operatív cég pedig a Praktiker Építési- és Barkácspiacok Magyarország Kft. jelenlegi ügyvezetője, Karl-Heinz Keth tulajdonába került – jelentette be a barkácsáruház-lánc. A Wallis csoport és Karl-Heinz Keth abban állapodtak meg, hogy az áruházakat üzemeltető operatív céget, valamint az ingatlanokat a jövőben együtt kívánják működtetni egy, a Wallis csoport többségi tulajdonában álló közös cég keretében. A közlemény szerint a felek azt remélik, hogy a Gazdasági Versenyhivatal az ehhez szükséges engedélyt még 2016 első negyedévében megadja. A hazai Praktiker német anyavállalata még 2013-ban kezdeményezte a németországi működés felszámolását. Ez azonban nem volt kihatással a hazai Praktiker-láncra. A befektetők a magyarországi üzletmenetet továbbra is Praktiker márkanév alatt foly­ tatják, és a beszállítói körben sem várható változás. A Prak­tiker 1100 embernek biztosít munkát országszerte. A társaságnak jelenleg 19 áruháza van Magyar­ ­országon.

9


10 HÍREK TÁMOGATÁS A GYEREKEK EGÉSZSÉGNEVELÉSÉRE AZ AUCHANTÓL

FÉL ÉVRE ELEGENDŐ PELENKA ADOMÁNY 260 CSALÁD SZÁMÁRA

Az Auchan az Ifjúságért Alapítvány jelentős pénzügyi adománnyal járul hozzá az olimpiai bajnok kajakozó, FazekasZur Krisztina által alapított Bajnokok Útja Alapítvány céljainak megvalósításhoz. Az Auchan az Ifjúságért Alapítvány összesen 12.000 eurót szavazott meg a Bajnokok Útja Alapítvány programjának támogatására. A támogatást az Alapítvány bizottsága két évre elosztva ítélte oda, eszerint idén 8.000 eurót utal át a Bajnokok Útja Alapítvány számára, a fennmaradó 4.000 eurót pedig az alapítvány 2017. évi munkájának támogatásához biztosítja.Az alapítvány munkájában olyan neves sportolók vállalnak aktív szerepet, mint a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó Kammerer Zoltán, az EHF-kupa győztes kézilabdázó Tápai Szabina, a többszörös magyar válogatott kézilabdázó és olimpiai negyedik helyezett Fazekas Nándor, a hegyikerékpár junior vb-ezüstérmes, londoni olimpikon Benkó Barbara, valamint az olimpiai ezüstérmes birkózó Lőrincz Tamás. Az alapítvány munkája nyomán a 10-12 éves korosztály tagjai személyesen találkozhatnak az élsportolókkal, megismerhetik az olimpiai bajnokok és világklasszisok sikereinek titkát, ösztönzést kaphatnak céljaik megvalósításához.

A dm drogéria ötödik alkalommal szervezte meg „Együtt a babákért” elnevezésű karitatív programját, melynek célja a rászoruló kisgyermekes családok támogatása. A program során országszerte 260 család számára biztosított a drogéria fél évre elegendő pelenkamennyiséget, 20 millió Forint értékben. A családok kiválasztásában a dm együttműködő partnere a Magyar Katolikus Karitász. Több százezer azon családok száma, akik krízis helyzetben élnek Magyarországon. Hatalmas segítséget nyújt számukra ez a program, hiszen a pelenka megvásárlása havonta több LIDL ezer forintos SPAR kiadást ROSSMANN jelent. A dm idén 6500 9700 SZOMBATHELY doboz jumbo babylove pelenkát juttatott ZANATI ÚTel42.a rászoruló családoknak. „Azért is jó segítség ez, mert biztosan eljut ahhoz, akinek szánták, vagyis a kisbabához. A program nagyon népszerű a családok körében, hiszen egyedül ezen a programom keresztül juthatnak a rászoruló családok ilyen jellegű segítséghez.”mesélt a programról Joubert Lászlóné, a Karitász gazdasági vezetője.

DROGERIE MARKT

ALDI

DM

1032 BUDAPEST BÉCSI ÚT 154. SPAR EXPRESSZ

SPAR EXPRESS

1135 BUDAPEST PETNEHÁZY U. 12.

ALDI

MÜLLER

1106 BUDAPEST ÖRS VEZÉR TERE 26.

SPAR 1173 BUDAPEST, PESTI ÚT 169.

DROGERIE MARKT DROGERIE MARKT

1117 BUDAPEST HENGERMALOM ÚT 19-21.

3100 SALGÓTARJÁN RÁKÓCZI ÚT 15.

SPAR 8200 VESZPRÉM CHOLNOKY JENŐ UTCA 16.

SPAR SPAR EXPRESSZ

SPAR EXPRESS

3530 MISKOLC ANDRÁSSY GYULA U. 32.

DM

DM

SPAR EXPRESSZ

2800 TATABÁNYA GYŐRI ÚT

ÚJRANYITOTT ÜZLET

1082 BUDAPEST, CORVIN SÉTÁNY 1.

DM

DROGERIE MARKT

SPAR EXPRESS

ÚJ ÜZLET

ROSSMANN

SPAR

ROSSMANN

1115 BUDAPEST BARTÓK B. ÚT 105.

2049 DIÓSD BALATONI ÚT 11.

ÜZLETNYITÁSOK

MÜLLER

SPAR

SPAR

DM

SPAR 4032 DEBRECEN NAGY LAJOS KIRÁLY TÉR 1-3.

SPAR 2740 ABONY, CEGLÉDI ÚT 8.

DROGERIE MARKT 6100 KISKUNFÉLEGYHÁZA MÁRTÍROK ÚTJA 2.


HÍREK

NEMZETKÖZI KÉPZÉSI PROGRAMOT INDÍT AZ AUCHAN CSOPORT Az Auchan Csoport 2016-ban elindítja első, nemzetközi képzési programját, a 4 éves Auchan Graduate Programot, amelyben tehetséges magyar friss diplomások és fiatal Auchan munkatársak is lehetőséget kapnak arra, hogy rekordidő alatt, a képzés végeztével stratégiai pozíciót töltsenek be a vállalatnál. Az Auchan Graduate Programra 2016. február 29-ig lehet jelentkezni. Az ősszel induló program az Auchan Retail International új fejlesztési programja, amely nemzetközi szintű képzést nyújt 35 kiválasztott, tehetséges fiatalnak, 9 országban (Franciaország, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Lengyelország, Oroszország, Kína, Tajvan), köztük Magyarországon is. A többlépcsős felvételi folyamat során kiválasztott fiatalok, a 4 éves program ideje alatt több területet is megismerhetnek az Auchan Csoporton belül, felelős pozíciót tölthetnek be a magyarországii Auchan áruházakban, illetve 6 hónapig külföldön is tapasztalatot szereznek, melynek során egy projekt irányításával bízzák meg őket. A program célja, hogy a kiválasztott friss diplomásoknak olyan képzést nyújtson, melynek eredményeként stratégiai, felsővezetői pozíciókat tölthetnek be a vállalaton belül. Az Auchan Graduate Program egyedülálló karrierlehetőséget jelent mind a fiatal Auchan munkavállalók, mind pedig a friss diplomások számára, akik felfedezhetik és átfogóan megismerhetik a szakmát és az áruházlánc kereskedelmi kultúráját. A két legnagyobb francia iskola, a CentraleSupélec és ESSEC segítségével egy olyan komplex oktatási programot alakított ki az Auchan, mely gazdag tudásanyagot kínál, miközben jól kombinálja az atipikus oktatási formákat. A folyamatos fejlődés érdekében a résztvevők és a szervezők mindvégig kapcsolatban maradnak, mivel a 35 fiatal előre meghatározott témákon, tudásukat megosztva, közösen dolgozik.

22 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENTI AZ ALDI A SERTÉSHÚS ÁRÁT Az ALDI ez év elejétől jelentősen csökkentette az üzleteiben kapható friss sertés tőkehús árát. A vállalat továbbra is elkötelezett aziránt, hogy vásárlói számára nem csupán a lehető legmagasabb minőségű, legjobb ár/érték arányú termékeket biztosítsa, hanem a legtöbb árelőnyt adja vevői számára. A 2016-os év elejétől a sertéshús áfája 27%-ról 5%-ra csökkent, így a 22 százalékpontos áfacsökkentés révén a friss sertés tőkehús mintegy 17 százalékkal kerül kevesebbe. Az ALDI azonban tovább ment, és nem csupán az általános forgalmi adó változásából származó árelőnyt adja tovább vásárlóinak, hanem minden termék bruttó árát 22%-kal csökkentette. Az árcsökkentés ráadásul nem csupán egy termékre, vagy egy rövid akciós értékesítési periódusra vonatkozik: az áruház tervei szerint hosszabb távon is a korábbinál 22 százalékkal olcsóbban juthatnak az ALDI vásárlói az áfacsökkentés által érintett sertés tőkehúshoz. Az ALDI-nál az árcsökkentés összesen 14, kizárólag magyar beszállítóktól származó terméket érint.

Ahol ma találhatók a holnap hírei:

www.nielsen.com Piaci trendek Új termékek bevezetése Promóciók hatékonysága Információk külföldről MEET TOMORROWS NEWS TODAY

11


12 KÜLFÖLD

FREIGHT FARMS: TELJES ELLENŐRZÉS A KÖRNYEZET FELETT A Freight Farms 2010-ben indult a konténer koncepcióval, hogy olyanoknak termeljenek élelmiszert, akik növényvédőszer-mentes friss alapanyagot szeretnének, de kevés föld áll ehhez rendelkezésükre. „A mi zöld leveles gépezetünk egy szállító konténer, amelyben 4000-6000 tápfolyadékban növekedő növényt lehet egyszerre ter­ meszteni” – ismerteti fejlesztését Brad McNamara a Freight Farmstól. A növények a konténerben nőnek, de nem korlátozhatóak csak salátákra, zöldfűszerekre, kel- és egyéb káposztafélékre. „Mi inkább mező-

AZ AUTÓS SZUPERMARKET FORRADALMAT JELENTHET Sokak számára a bevásárlás az egyik legutáltabb házimunka, amely miatt az online megrendelő szolgáltatások népszerűek lettek. Így ugyanis a vevő megszabadul a tömegtől a szűk bolti folyosókon, a sorban állástól, és a nehéz csomagok cipelésétől. Ezekkel a megoldásokkal azonban órákig vagy akár napokig is tart, míg a megrendelt termékek megérkeznek, és sok vásárló inkább maga szereti kiválasztani a legjobb darabokat a kínálatból. Most egy orosz feltaláló találmánya ezekre a gondokra is megoldást nyújt. Az autós szupermarketben mindent elérhetünk egy emeletes, lépcsőzetes, forgó polcrendszer segítségével úgy, hogy ki sem kell szállnunk az autónkból. A függőleges állványokról friss termékek, kenyér, italok, és romlandó termékek is kiválaszthatók.

T ERM ÉK M I X

2016. FEBRUÁR

gazdasági technológiai társaságnak tartjuk magunkat, amely hardware és software eszközöket szállít, hogy a világ bármely helyszínén lehessen élelmiszert termelni.” „Létrehoztunk egy olyan rendszert, amit bárki képes használni, még akkor is, ha a városban lakik” – mondta McNamara. A Freight Farms az első konténerét 2012-ben adta el, és azóta szerte az egész Egyesült Államokban és Kanadában sikerült már értékesíteni belőlük. Jelenleg a dél-amerikai terjeszkedés lehetőséget vizsgálják. A konténerben a teljes termesztő közeg éppúgy totális kontroll alatt áll,

mint ahogyan azt a hidroponikus zöldházakban alakítják ki. A környezeti feltételeket folyamatosan mérik és kiegyensúlyozzák, így a hőmérsékletet, a páratartalmat és a széndioxidszintet is. A vízminőséget úgyszintén szenzorokon keresztül állítják be, míg a napfényt LED lámpák imitálják. „A nagy különbség a konténer és az üvegház között, hogy mikor kezdhetünk el termeszteni” – magyarázta McNamara. – „A Freight Farm esetében már akkor lehet ültetni, amikor a konténert kiszállítjuk, míg egy üvegház megépítése gyakran évekbe telik.”

A McDONALD’S ÚJ CSOMAGOLÁSI ARCULATTAL JELENTKEZIK Az étteremlánc bemutatta új hordozó zacskóit, italos poharait és szendvicses dobozait. A gyorséttermi óriás szerint az új arculat egyszerű, friss és összhangban áll a cég jövőképével, azaz egy modern, előremutató társaság képét kívánják magukról mutatni. A márka arculata még jobban látható lesz a csomagoláson úgy, hogy több üres helyet hagytak a zacskókon és a poharakon. Az új csomagolás januárban elsőként az Egyesült Államokban jelent meg, majd 2016 során a világ 36 ezer éttermében. A társaság bejelentette, hogy a rostalapú csomagolóanyagait 2020-ra 100 százalékban újrafelhasznált vagy hitelesített forrásból fogja gyártani. „Büszkék vagyunk, hogy az ilyen előrelépéseink, és kezdeményezéseink fontosak a vevőinknek, akik foglalkoznak a bolygónkkal” – monda-

ta Matt Biespiel a cég globális szenior marketing igazgatója. Az új csomagolás bejelentéshez kapcsolódóan a cég megbízott két diákot a Miami International University of Art egyetemről, hogy hozzon létre egy divat­ kollekciót, amelyhez az új csomagolást használhatták fel. A duó végül olyan kiegészítőket alkotott, amelynek mindenki ruhatárában ott a helye. Ehhez pedig 50 csomagolózacskót, 72 szívószálat, 22 poharat és nyolc szendvics­dobozt használtak fel kristályok és gyöngyök mellett.

W W W.T ERM EK M I X.HU


KÜLFÖLD

13

USA: 2016-os trendek az élelmiszerkereskedelemben A brit kereskedelmi intézet, az IGD öt trendet sorol fel, amelyek az USA kereskedelmére hatással lesznek.

1

KONSZOLIDÁCIÓ

3

DIGITÁLIS RENDELÉSEK

Az USA élelmiszerkereskedelme évek óta az ott uralkodó kőkemény versenyről szól. Tavaly a két kereskedelmi vállalat, az Albertsons és a Safeway lezárta fúzióját, ezt követte az Ahold és a Delhaize, a WalgreensBoots Alliance és a Rite Aid. Emellett jó néhány cég fizetés­­képtelenné vált, mint például az A&P, a Haggen, és a Fresh & Easy.

2

KISEBB FORMÁTUMOK

Jó néhány amerikai kereskedelmi vállalat napirendjén már évek óta elérendő célként szerepel a kisebb üzletek bevezetése. 2015-ben az Ahold, a Delhaize és a Target elkezdte a tervek megvalósítását, az új üzletek alapterülete 2000 nm körül mozog. A Lidl küszöbön álló belépése a piacra néhány amerikai kereskedelmi céget arra késztetett, hogy kisebb és hatékonyabb üzletegységeket fejlesszen ki. A Whole Foods Market újonnan bejelentette „365 Koncepcióját.”

Az élelmiszerkereskedelemben 2015-ben az e-kereskedelem rohamosan fejlődött. A Walmart erőteljesen kitágította ezt a területet. A Kroger Cincinatti vonzáskörzetén túlra terjesztette ki szállításait, emellett számtalan kereskedő működik együtt az Instacarttal. Az olyan szolgáltatók, mint a Postmates vagy a Shipt lehetővé teszik a 7-Eleven és a Publix számára az online kereskedelembe való belépést.

4

FRISSEBB ÉS EGÉSZSÉGESEBB

5

AZ ÓRIÁSOK ÚJ ERŐRE KAPNAK

Az óriások, a Walmart és a Target jelentős erőfeszítéseket tettek, hogy számtalan újítással növeljék gazdaságosságukat. A Walmartnak egymás után öt üzleti negyedévben sikerült növelni a bevételeit. Ehhez az e-kereskedelembe fektetett összegeken kívül nagy szerepe van annak, hogy az árusító helyeken is javultak a vevők tapasztalaW W W.T ERM EK M I X.HU

tai, amihez nagyban hozzájárult az új technológia és a képzett személyzet. Hasonló a helyzet a Target esetében. A vállalat jelentős összegeket fektetett be az e-kereskedelembe, és ezzel párhuzamosan a vevők elvárásainak is jobban meg tudott felelni. Számtalan tesztet végeztek új termékeken, és ez a tendencia 2016-ban is folytatódni fog. Sikeres teszteredmények esetén az új termékeket és szolgáltatásokat ki fogják terjeszteni a teljes üzlethálózatra.

Az itt bemutatott trendek, valamint az ezzel járó konszolidáció 2016-ban is folytatódni fog. A kereskedelmi szövetségek száma tovább emelkedhet, a kisebb ke-

reskedőkön lévő nyomás ennek megfelelően tovább nő. A következő 12 hónapban a kereskedelem rá lesz kényszerítve arra, hogy to-

vábbi összegeket áldozzon befektetésekre. Ez elsősorban az olyan árukészletekre és szolgáltatásokra vonatkozik, mint a friss termékek, az egészség, és a wellness. A hagyományos élelmiszerkereskedelem is egyre nagyobb szerephez fog jutni, hogy az amerikaiak egészségesek tudjanak maradni. Ez nem csak az eddig forgalmazott árukészletekre van hatással, hanem az üzlet layout-jára és a cég által nyújtott szolgáltatásokra is.

2016. FEBRUÁR

T ERM ÉK M I X

[Forrás: LP International]

Azok a kereskedők, amelyek a friss és egészséges termékekre specializálták magukat, bővítik üzlethálózatukat. Bár látszólag a Whole Foods Market versenytársai egyre erősödnek, a vállalat 40 új üzletet tudott nyitni. A versenytárs, a Sprouts Farmers Market ebben az évben 30 új árusító helyet nyit. Az újonc Fresh Thyme Farmers Market üzlethálózata idén 28 üzlettel fog rendelkezni, ráadásul ezzel egy időben a hagyományos szupermarket jelentős mértékben bővíti natúr és bio árukészleteit.


14 KÜLFÖLD A KERESKEDELEM 2020-BAN

Az AMAZON nő a leggyorsabb tempóban A Planet Retail előrejelzése szerint a Top 10 kereskedelmi vállalat többsége biztosan nem tudja megtartani pozícióját a globális kereskedelemben 2020-ig. Ebből az Amazon húz hasznot. Az Amazon mellett a Schwarz Group fejlődhet rohamos tempóban, emellett a Planet Retail elemzőinek előrejelzése szerint 2020-ra a Tesco visszaesése várható. Az olyan kereskedelmi vállalatoknak, mint a Costco, a Carrefour és a Kroger egyrészt nőnek a bevételei, másrészt ez önmagában nem lesz elegendő ahhoz, hogy ezek a cégek jelenlegi státuszukat 2020-ig tartani tudják. Az innovatív fejlesztésekben a kisebb vállalatok is aktívak. A Muji nevű japán vállalat 2015 szeptemberében Szingapúrban egy olyan üzletet nyitott, amely kiskereskedés és egyben étteremként is szolgál. Ez az ötlet egyáltalán nem új, de mindenképpen említésre méltó. Egy 800 nm nagyságú szupermarketen belül 120

tak, vagy éppen fordítva. A Muji Café & Meal üzleteinek jelenleg összesen 23 székhelye van Japánban, Kínában, Taiwanon és Hongkongban. Hasonló sikerekről számolhatunk be az USA-ban is. A Bergdorf Goldmann és a Bloomingdales áruházak jelentős összegeket fektetnek be az úgynevezett „food experience” üzletág fellendítésére. Más szóval a vásárlók a kínált élelmiszereket azonnal megízlelhetik a helyszínen. A Macy’s és a Nordstrom forgalma csökkent, de ezek a vállalatok is tesztelni fogják az instore éttermeket. KIEMELT FIGYELEM A „MILLENIUMI GENERÁCIÓ” FELÉ A fő célcsoport az úgynevezett „milleniumi generáció”, amely je-

A 10 LEGNAGYOBB KISKERESKEDŐ 2020-BAN Kiskereskedő

Helyezés Helyezés Forgalom Forgalom 2020* 2015 2020-ban*, 2015-ben, mrd. USD mrd. USD

Változás 2015 és 2020 között (%-ban)

Walmart

1

1

609,0

523,9

3,1%

Amazon

2

5

211,2

113,7

13,2%

Costco

3

2

177,4

127,9

6,8%

Carrefour

4

3

151,4

122,2

4,4%

Kroger

5

4

139,6

116,4

3,7%

Schwarz Group WalgreensBoots

6

8

134,7

103,2

5,5%

7

7

127,3

105,2

3,9%

Seven & I

8

9

123,9

101,5

4,1%

Tesco

9

6

121,9

107,7

2,5%

The Home Depot

10

10

108,3

90,9

3,6%

*előrejelzés, forrás: Planet Retail/Global Retail News

négyzetméteren 52 Café&Meal ülőhely található. A hely látogatottsága két hónapon belül 40%-kal nőtt. A vevők, akik elégedettek voltak az éttermi szolgáltatással, utána be is vásárolT ERM ÉK M I X

2016. FEBRUÁR

lenleg az USA lakosságának 25%át teszi ki. Ők egyértelműen jóval többször étkeznek házon kívül, és jelentős összegeket áldoznak erre a célra. Európában hasonló trende-

ket találunk az olyan vállalatoknál, mint a Rewe (Starbucks), a CasinoGuichard, a Keskofood vagy a Dansk Supermarked. A Jumbot éppen most választották meg az év holland szupermarketének. Ez a vállalat is nagy hangsúlyt helyez a frissen előkészített ételekre, amelyek a helyszínen elfogyaszthatóak, vagy a vevők az üzletben megvásárolják a szükséges hozzávalókat és otthon készíthetik el az ételt. SOK MINDEN VÁLTOZIK Bár a kereskedelemben jelentős változásoknak lehetünk tanúi, egyvalami biztos: a Walmart továbbra is vezetni fogja a ranglistát. A vezető kereskedők a hazai és a külföldi piacokon egyaránt terjeszkednek. A korábbi kereskedelmi ranglistákkal szemben a növekedés jelentős része a jövőben nem feltétlenül Európából vagy Észak-Amerikából fog származni, hanem Közép- és KeletEurópából, Ázsiából, Óceániából, Latin-Amerikából és Közép-KeletAfrikából. Azok a vállalatok, amelyek jelentős aktivitást mutatnak fel az e-kereskedelem területén, vagy azok, amelyek a diszkont-szektorhoz tartoznak (mint például a Schwarz Group) a világranglistán előreláthatólag egyre előkelőbb helyeket foglalnak majd el. Az Amazon 2020-ban a második, a Schwarz Group a hatodik helyen fog állni, Európában pedig a Schwarz Group állhat első helyre. MEGAVÁROSOK MEGA BEFOLYÁSSAL 2014 óta a Planet Retail világszerte elemzi a világ 155 „megavárosának” gazdasági fejlődését, mivel ebből kiindulva következtetni lehet az egész ország, vagy egy bizonyos régió gazdasági fejlődésére. Az elemzők ezeket a területeket feltörekvő országoknak (Emerging markets) nevezik. Ennek oka az, hogy ezeknek az országoknak még jócskán van hova fejlődniük, ha fel W W W.T ERM EK M I X.HU


KÜLFÖLD

listán. Az ázsiai megavárosok, illetve a kiskereskedelem ottani bevételei is felfelé szálló ágban vannak. Kairó esetében az afrikai kontinens legna-

szeretnének zárkózni a nyugati ipari országokhoz. Latin-Amerika például – Buenos Aires kivételével – egyre jobb helyezésre számíthat a rang-

15

gyobb városáról van szó, ahol 2020ig a kiskereskedelem forgalma elérheti a 100 milliárd USA dollárt, illetve a 96 milliárd eurót.

GLOBÁLIS RANGLISTA 2015-BEN Kiskereskedelmi vállalatok a multi-channel területén

9,0%

4,4%

2,7%

+

+

+

SCHWARZ GROUP

SCHWARZ GROUP

WALMART

Észak-Amerika

Nyugat-Európa

Közép és Kelet-Európa

A forgalom 2015- A forgalom 2020ben (milliárd USD) ban (milliárd USD)

A forgalom 2015ben (milliárd USD)

A forgalom 2020ban (milliárd USD)

±%

Walmart

399,025

456,901

2,7%

Schwarz Group

81,072

100,702

4,4%

Schwarz Group

22,091

34,013

9,0%

Kroger

116,403

139,624

3,7%

Tesco

80,594

89,784

2,2%

Magnit

20,588

42,877

15,8%

*

A forgalom 2015- A forgalom 2020ben (milliárd USD) ban (milliárd USD)

±%*

±%*

Costco

110,387

148,495

6,1%

Carrefour

76,429

83,765

1,9%

Auchan

16,316

25,346

9,2%

Home Depot

88,085

104,149

3,4%

Aldi

63,030

74,953

3,5%

X5 Retail Group

16,135

27,716

11,4%

Walgreens Boots Alliance

83,162

105,564

4,9%

Edelka

59,692

66,888

2,3%

Metro Group

15,489

22,282

7,5%

Ázsia és Óceánia

Közel-kelet és Afrika

Dél-Amerika A forgalom 2015ben (milliárd USD)

A forgalom 2020ban (milliárd USD)

A forgalom 2015- A forgalom 2020ben (milliárd USD) ban (milliárd USD)

±%*

A forgalom 2015- A forgalom 2020ben (milliárd USD) ban (milliárd USD)

±%

*

±%*

Walmart

54,540

68,326

4,6%

Shoprite

10,838

14,855

6,5%

AEON

89,628

107,623

3,7%

Casino

31,144

48,699

9,4%

LuLu Group

7,732

12,856

10,7%

Seven & I

74,581

91,925

4,3%

Cencosud

21,318

28,150

5,7%

Walmart

7,703

10,811

7,0%

76,144

5,1%

19,576

30,715

9,4%

7,404

9,347

4,8%

Falabella

15,770

23,854

8,6%

SPAR (Dél Afr.)

Woolworths (Ausztr.)

59,429

Carrefour

Coles Group

49,183

54,894

2,2%

Lotte Shopping

29,823

41,132

6,6%

Pick n Pay

6,269

4,6%

8,372

6,0%

+

6,5%

WALMART

+

+

3,7% AEON

SHOPRITE

Forrás: Planet Retail, 2015 szeptemberében

Előrejelzés a metropoliszok forgalmáról milliárd USA dollárban megadva A feltörekvő országok megavárosai. Kivonat a világ 155 megavárosáról

LATIN-AMERIKA

Forgalom Forgalom 2015-ben, 2020-ban*, mrd. USD mrd. USD

ÁZSIA

Forgalom Forgalom 2015-ben, 2020-ban*, mrd. USD mrd. USD

KÖZEL KELET ÉS AFRIKA

Forgalom Forgalom 2015-ben, 2020-ban*, mrd. USD mrd. USD

Forgalom Forgalom 2015-ben, 2020-ban*, mrd. USD mrd. USD

Moszkva

107,535

151,478

San Paulo

94,284

128,885

Szöul

169,001

226,452

Kairó

54,343

104,133

Szentpétervár

28,751

40,860

Mexikóváros

83,505

106,940

Guangzhou-Foshan

103,294

161,381

Johannesburg

33,657

50,191

Varsó

24,207

31,986

Buenos Aires

59,281

50,216

Shanghai

98,222

166,380

Riad

32,499

41,828

Budapest

15,297

19,881

Santiago

53,890

69,875

Chongqing

80,164

127,617

Lagos

30,353

55,301

Bukarest

13,614

18,954

Rio De Janeiro

38,575

51,376

Peking

74,210

121,547

Teherán

29,945

34,009

Prága

13,030

18,039

Bogota

36,864

39,142

Dakka

19,137

37,356

Luanda

13,139

20,865

Szamara

11,107

15,428

Lima

30,498

15,428

Bengaluru

16,549

30,682

Nairobi

10,361

18,129

W W W.T ERM EK M I X.HU

2016. FEBRUÁR

T ERM ÉK M I X

[Forrás: LP International]

KÖZÉP-ÉS KELET-EURÓPA


16 AKTUÁLIS

Eddig a vártnál nagyobb keresletet hozott a húsáfa-csökkentés A lapunknak nyilatkozó kereskedők mindegyike forgalombővülésről számolt be, nemcsak a sertéstőkehús, hanem a baromfihús esetében is. Egyes termékek forgalma duplájára nőtt. Januártól 27 százalékról 5 százalékra csökken a sertéstőkehús áfája. Már az első hetekben érzékelhető, hogy az alacsonyabb fogyasztói árak miatt élénkült a tőkehúsok iránti kereslet, terméktől függően 5-10%-kal nőtt a forgalom. Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke szerint a tőkehús a kereskedők egyik legfontosabb stratégiai terméke. A kiélezett piaci verseny miatt pedig

kal is felhívták a figyelmet rá, hogy áraikban érvényesítik az adócsökkentést. A vevők pedig több húst vásárolnak. A friss, pultos sertéshúsból mintegy harmadával több fogyott idén, mint tavaly ugyanebben az időszakban – tájékoztatott a Tesco sajtóosztálya, az ÁFA csökkentés bevezetése óta eltelt 3 három hét forgalma alapján. Már most látszik, hogy az elő-

Az első hetekben volt némi zavar, hogy mely termékek tartoznak az alacsonyabb 5%-os áfa alá. Végül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal január 15-én állásfoglalást adott ki. A félreértések elkerülése érdekében sertés-áfa térképet rajzolt, amely megmutatja, hogy a karaj, a comb, tarja, lapocka az 5%-os áfa-kulcs alá tartozik frissen, darálva, hűtve, mélyhűtve egyaránt. A csontos és a kicsontozott karajra ugyancsak a kedvezőbb általános forgalmi adó érvényes. A darált marhahússal kevert sertéshús súlyának pedig nagyobbnak kell lennie ahhoz, hogy 5% alá tartozzon; ha a marhahús súlya nagyobb, akkor már 27% a forgalmi adó.

A NAV tájékoztatója alapján az 5%-os áfa-kulcs alá tartoznak: Comb, csontos lábszárhús, csülök, dagadó, dió (comb része), elülső rész (fej nélkül), karaj csonttal és csont nélkül, felsál, frikandó, köröm és láb csülökkel, lapocka csonttal és csont nélkül, oldalas, szűzpecsenye, tarja csonttal és csont nélkül, fej elülső részének kicsontozott húsa (amely tartalmazza a tokát), sertésszalonna sovány húsréteggel, húsos csont (amely főként csontot tartalmaz), darált sertéshús, egész vagy félsertés (utóbbiak már 2014-től). A feldolgozott (pácolt, sózott, füstölt) termékeket továbbra is a 27%-os forgalmi adó terheli.

A SERTÉS RÉSZEI

Fül

Tarja

Farok Oldalas

Fej

egyszerűen létkérdés számukra, hogy teljes mértékben érvényesítsék áraikban az áfacsökkentést, hiszen aki ezt nem teszi meg, az egyszerűen kiárazza magát a piacról. Az azonban kérdés, hogy az alacsonyabb fogyasztói árak hosszabb távon miként alakítják át a vásárlói kosár szerkezetét, például mennyien vásárolnak több sertéshúst más hústermékek helyett. A kereskedők különböző akciókT ERM ÉK M I X

zetesen kalkulált forgalomnövekedésnél nagyobb realizálódott az első hetekben a pultos termékek esetében. Csomagolt termékekből szintén többet értékesítettek a láncnál, mint 2015 január elején. Az Auchannál januárban az összehasonlítható napok alapján - 12,5%-kal több sertéshús fogyott, mint tavaly ilyenkor – mondta Samu Zsófia. Az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs

2016. FEBRUÁR

Lapocka

Fartő

Karaj

Comb

Dagadó

Toka

Csülök Köröm

vezetője hozzátette: a lánc teljes hús forgalma mintegy 8,5%-kal emelkedett, a baromfi húsokból 4,5%kal fogyott több. Közel duplájára nőtt a nagyobb kiszerelésű bőrös sonka és lapocka termékek forgalma. Ezek mellett a sertés darált húst kere-

sik nagyobb mennyiségben a vásárlók - mondta. Az áruházláncknál évente összesen mintegy 6000 tonna sertéshús fogy, és az áfa csökkentő intézkedés hatására a sertéshús fogyasztás további növekedését várják.

W W W.T ERM EK M I X.HU


INTERJÚ

Dr. Fazekas Sándor, Földművelésügyi Miniszter

Kisebb adó, nagyobb kereslet

Akár 15 százalékos keresletnövekedést, a sertéslétszám emelkedését, foglalkoztatás bővülést, és a feketekereskedelem visszaszorulását várja a szaktárca a sertésáfa 17 százalékos csökkentésétől. Ha a mostani intézkedés beválik, akkor további termékek áfáját is mérséklik. A részletekről Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert kérdeztük. » A korábban meghozott intézkedéshez képest men�nyit lendíthet a sertéshús forgalmán az áfacsökkentés? A földművelésügyi tárca és az ágazat szereplői évek óta dolgoznak azon, hogy minél inkább a magyar sertéstartók, a feldolgozók és kereskedők érdekei érvényesüljenek. Fontos, hogy legyenek munkahelyek, a sertéságazatban megtartsuk és fejlesszük a feldolgozókapacitásokat is. A vásár-

tartozik. Abból kiindulva, hogy 25 milliárd forint marad a családoknál, aminek egy részét sertéshúsra tudják fordítani és nem a feketekereskedelemben, hanem legális forrásokból szerzik be, én 10-15 százalékos növekedésre számítok. Már most is látható, hogy ezer forint alatt van a lapocka, tarja sertéshúsféleségek kilós ára. Arra számítunk, hogy növekszik a kereslet, a korábbi 23 kilogrammos fogyasztás a 25-26 kilogrammot is elérheti ebben az évben, és ezáltal a termelés is bővül. Amit fontos kiemelni, hogy ez esetben a tőkehús fogyasztása növekszik. Hiszen a húskészítmények és a konzerváruk jelentős része importból származik, nem is kizárólag húst tartalmaznak, hanem más kiegészítőket, adalékanyagokat. Nekünk az a fontos, hogy egészséges, jó minőségű húst fogyasszon a lakosság, magyar kereskedőtől, magyar feldolgozótól származó húsokat vásároljon. » A behozatal amiatt is jelentős volt, mert nem volt elegendő az alapanyag.. Indokot mindig lehet találni, a termeléshez azonban van elegendő hús alapanyag. A sertéságazat ma is képes, hogy ellássa az élelmiszeripart, mivel ez gyors reprodukcióra képes terület. Néhány hónap alatt felfuttatható a termelés, ha azt megfizetik és nem kell adóelkerülő kereskedőkkel és feldolgozókkal versenyezni. » A sertésszámot tekintve mekkora növekedésre számítanak? Év végére el fogjuk tudni érni a 3,5 millió sertésszámot.

ló pedig a pult mellett dönt arról, hogy kinek a termékét veszi meg. Ezért is fontos, hogy fehéredjen az ágazat. Ennek érdekében egy évvel ezelőtt a hasított félsertés áfáját csökkentettük, most pedig a sertés tőkehúsokét. Már korábban is látszott, hogy stabilizálódik az ágazat: nőtt a fogyasztás is néhány százalékkal az élő és a félsertés adójának csökkentése hatására. Bár még mindig nehezen volt mérhető, jelentős része ugyanis még mindig a feketekereskedelem sávjában mozgott. » Mit várnak most? Most azonban látható lesz, hogy a sertésstratégiának köszönhetően nőtt a sertéslétszám és a kiváló minőségű magyar sertéshús is egyre nagyobb mennyiségben van jelen a piacon. A sertéshús 30-40 százaléka ebbe a kategóriába W W W.T ERM EK M I X.HU

» Más termékkör esetében várható hasonló lépés a közeljövőben? A hasított marhánál tavaly életbe léptettük az áfa csökkentést, a marhahús fogyasztása éves szinten azonban viszonylag kisebb mennyiség, néhány kilogrammra tehető. A továbbiakban valamennyi terméket vizsgáljuk. Különösen a baromfi, a pékáruk és a tej foglalkoztatják a közvéleményt, a termelőket, a feldolgozókat és természetesen a tárcát. Ki kell értékelni a mostani lépés eredményét, illetve más termékekre gyakorolt hatását. Ha jók lesznek a mutatók, akkor elképzelhető, hogy az év folyamán a tej és a baromfi termékek áfáját is csökkentjük. De nem bocsátkozom jóslásokba. Nekünk a teljes élelmiszergazdaságot vizsgálnunk kell, és ami nagyon fontos, a költségvetés teherbíró képességét, hiszen egy ilyen nagyarányú áfamérséklés következtében az adóbevételek is csökkennek. 2016. FEBRUÁR

T ERM ÉK M I X

17


18 INNOVÁCIÓ

Kihívások

és értékek

A piaci kihívások a vállalatok fejlesztési stratégiájára is kihatnak. Kérdés, hogy milyen lépések mozdítják elő a mennyiségi és értékbeni növekedést. Az innováció fókuszú szemlélet minden esetben kiemelkedő jelentőségű, amelynek lényeges eleme a megkülönböztető előnyök és „értékígéretek” bemutatása a versenytársakkal szemben. Az innovációk megítélése a feldolgozott húskészítmények piacán kettős: a fogyasztók szeretik a hagyományos ízeket, termékeket, márkákat, mellette viszont az új termékek, innovációk növelik a teljes kategória forgalmát. A legnagyobb kihívást talán az jelenti a gyártóknak, hogy úgy legyenek kínálatukban innovatívak, hogy ezzel egy időben az alapvető értékeiket is képesek legyenek megtartani – fejtette ki Fábián Péter. Az új termék fejlesztések hátterében jellemzően a fogyasztói igények változása és új technológiák térnyerése áll - mutatott rá a Kaiser Food Kft. márka menedzsere. S emiatt inkább a folyamatos, fokozatos innováció a jellemző a húskészítményekre: egyes cégek évente 1-2 újdonságot vezetnek be a piacra, míg más piaci szereplők folyamatosan újdonságokkal szolgálnak a fogyasztókFábián Péter nak. A Kaiser az utóbbi csoportba tarKaiser Food Kft. tozik, a 3 márkának: Kaiser, Csabahús márkamenedzser és Finonimo, mindig vannak új tagjai. Az egyes szegmenseken belül a prémium kategória az egyik leginnovatívabb. Ebben jelentős szereTermékfejlesztés során 6 típusú termékfejlesztés szintet különböztethetünk meg: • elsődleges innováció – teljesen új jellemzővel rendelkező termék kifejlesztése • regionális innováció – máshol ismert, de az adott régióban elsőnek megjelenő új termék • vállalati innováció - piacon már meglévő, de a vállalatnak új termékcsalád gyártása • termékcsalád kiterjesztés – adott termékcsaládon belül új variáns bevezetése • termék fejlesztése – valamilyen termékjellemző megváltoztatása, javítása • termék átpozícionálás – meglévő termék új értékesítési csatornában történő bevezetése

T ERM ÉK M I X

2016. FEBRUÁR

pe van a fogyasztói szokások változásának – emelte ki Fábián Péter. A piaci tapasztalatok is azt mutatják, hogy az utóbbi években két irányba tolódott el a fogyasztás: az alacsony árú termékek, és a prémium termékek iránt nőtt a kereslet. A két irányvonal közös jellemzője, hogy a vásárlók sokkal alaposabban megnézik, hogy mit kapnak a pénzükért, így a prémium termékeknek minőségben egyre jobbnak és jobbnak kell lennie – hívta fel a figyelmet a márka menedzser. Különféle jellemzők terén mutatkozhatnak meg a fejlesztések, egy termék esetén egyidejűleg akár több is: ilyen például a hústartalom emelése, oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) vagy eredetmegjelölés (OEM), uniós szimbólummal rendelkező termékek gyártása, allergénmentesség, természetes élelmiszer-adalékanyagok felhasználása, válogatott alapanyagok vagy éppen egyedi, különleges íz, forma, és persze a csomagolás innovációja – vette sorra a lehetőségeket a szakember. PRÉMIUM MÁRKA, MINŐSÉGI FOGYASZTÁS A húsipari vállalatnál tavaly szeptemberben vezették be a Kaiser Premium márkát, amely kifejezetten a minőségi termékek fogyasztóit célozza meg. A márka első termékei a plzeni üzemben készültek voltak: Morvai pulykamell sonka 80 százalék, Plzeni sült sonka 85 százalék és Cseh sonka 90 százalék hústartalommal csemegepultos és önkiszolgáló kivitelben. Következő lépés az egyedi, csirkehús alapú Sissy baromfi szalámi és az extra vastag, oregánó és babérlevél fűszerrel ízesített Grand szalámi volt a csemegepultban. A pozitív fogadtatás után idén februártól szeletelt verzióban is elérhető lesz a két szalámi. A Kaiser Premium márka harmadik pillére az ugyancsak februártól önkiszolgáló és csemegepultból kapható Kaiser Premium Ínyenc hámozott sertés virsli 80 százalékos hústartalommal. A termékcsalád legifjabb tagja a bükkfán füstölt Kaiser Premium szeletelt bacon 200 grammos, vákuumcsomagolt kivitelben. W W W.T ERM EK M I X.HU


új ízekkel bővült a Kaiser Premium termékcsalád! Fedezze Fel a Premium Fenséges Falatok ízvilágát!

Vevőszolgálat: Tel.: +36 56 520 300 • Fax: +36 56 520 271 • www.kaiser.hu •

AZ ELÉGEDETT VÁSÁRLÓ A LEGJOBB REKLÁM A legjobb reklámeszköz maga a termék, amit a fogyasztó megkóstolt, és elégedett vele. Ekkor garantált a siker. „Ez a fejlesztés sikerességének a kulcsa, hogy hosszú távon tudjuk teljesíteni, sőt meg tudjuk haladni vásárlóink, fogyasztóink elvárásait, figyelemmel kövessük visszajelzéseiket, és ennek ismeretében fejlesszünk a termékeinken, szolgáltatásainkon.” – erősítette meg Fábián Péter, hozzátéve, hogy a márka bevezetését széleskörű marketingtámogatás kísérte, on-line, outdoor és újsághirdetések mellett a bolti jelenlétre is nagy hangsúly fektettek, POS kihelyezése, bolti kóstoltatók és hostess megjelenésekkel biztosítva a termékek megkóstoltatását a fogyasztókkal. KRITIKUS FOGYASZTÓI IGÉNYEK A higiéniai papírtermékek legjelentősebb termékfejlesztési kritériumai kapcsán a fogyasztói igények és elvárások meghatározó szerepét emelte ki Varga Orsolya. A Vajda-Papír Kft. márkamenedzsere szerint ezek a jellemzők egyre szélesebb skálán mozognak. A vállalatnál tehát mindezeket szem előtt tartva folynak fejlesztések, a már meglévő termékeik és az újak esetében. Így a strapabíró képességgel, a prémium minőséggel, a kellemes tapintással, vagy éppen a gyengéd ápolással kapcsolatos igények – legyen szó papír zsebkendőről, konyhai törlőkendőről, szalvétáról vagy toalett papírról - egyaránt előtérbe kerülnek. A márka menedzser a közeledő húsvéttal összefüggésben a márka háromrétegű prémium és a kétrétegű W W W.T ERM EK M I X.HU

.com/kaiserfensegesfalatok

Ooops! szalvéta választékának szezonális megújulására hívta fel a figyelmet. A beltartalom folyamatos tökéletesítése során az Ooops! termékek csomagolását is fejlesztette az elmúlt egy évben a vállalat – emlékeztetett. Az Ooops! és Sindy toalett papírtermékek, Sindy papír zsebkendők esetében a csomagolás egyszerű gyors felVarga Orsolya bontását lehetővé tevő easy open, míg Vajda Papír Kft. Ooops! papír zsebkendőknél az úgynemárkamenedzser vezett open&close innováció biztosítja a termékek könnyű nyithatóságát és visszazárhatóságát. A márkafejlesztés hosszú távú sikerét a fogyasztók igényei szerint kifejlesztett termék, és az előnyökről a célcsoportot megszólító fókuszált kommunikáció együttesében látja a márka menedzser. A célzott márkafejlesztés során a folyamatos aktivitást és figyelmet igénylő, lojális fogyasztói táborról és annak bővítéséről sem szabad megfeledkezni – emelte ki. „Büszkék vagyunk arra, hogy márkatermékeink széles és hűséges fogyasztói körrel rendelkeznek, akik folyamatos és interaktív kommunikáció során biztosítanak bennünket, hogy fejlesztéseink a megfelelő irányba haladnak.” – fejtette ki Varga Orsolya. ​ OMMUNIKÁCIÓ A DIGITÁLIS TÉRBEN K A vásárlói magatartás gyors változása ugyancsak hatással van a márka kommunikációjára - jegyezte meg Burján Daniella, a cég Trade Marketing Managere. A polc előtt 2016. FEBRUÁR

T ERM ÉK M I X


20 INNOVÁCIÓ állva okostelefonunk mobilinternetén keresztül, a termék megnevezését, kiszerelését online ár összehasonlító oldalon csekkoljuk vagy gyors pillantást vetünk a márkatermék közösségi oldalán tett fogyasztói kommentjeire, esetleg a terméket befotózva ingyenes chat felületen kérünk tanácsot barátunktól az adott árucikkel kapcsolatos tapasztalatairól. S bár egyre nő az internetes vásárlások száma, a napi fogyasztási cikkek beszerzése még mindig „élőben megtapintva, megszagolva” és a másodlagos vagy kiemelt, promóciós kihelyezés hatására, impulzív módon valósul meg. Mindezzel együtt az Ooops! márka online, in-store jelenlétét és kommunikációját egyaránt fontosnak nevezte a Trade Marketing Manager. Burján Daniella szerint, a vásárlói döntéshozatalt jellemző online-offline szimbiózis oly módon jelenthet egy FMCG márka számára optimális előnyt, hogy a márka Burján Daniella online követőit az offline térben (egyedi, kiVajda Papír Kft. próbálásra ösztönző ajánlatokkal), az offline Trade Marketing Manager térben megtalált potenciális vásárlókat pedig az online térben is megszólítjuk (például termékcsomagoláson feltüntetett QR-kóddal) és navigáljuk végső döntésük meghozatalában. Így az integrált marketing kommunikációs eszközök (online, in-store, print, stb.) egységes és egészséges mixben való használata sosem volt ennyire fontos és jelentős, mint most. A márkahűség a hazai marketing egyik legégetőbb problémája. A magyar fogyasztók kevéssé márkahűek, ami releváns üzenetek kidolgozására ösztönzi a brandépítőket. A kínálat folyamatos bővüléséből adódóan a fogyasztókat célzó üzenetek száma is nő, s ez a versenyhelyzetet is fokozza. Ebben a helyzetben előny, ha a márka kommunikációja hosszútávon konzisztens, ez ugyanis a fogyasztó bizalmát erősíti.

áció usztr

ill zorált Szpon

BÚCSÚ AZ AROMÁKTÓL Az FMCG piac másik területét képviselve dr. Váradi Szabolcs az Obstermann’s Kft. tulajdonos ügyvezetője beszélt arról, hogy miként hatnak a vállalat fejlesztési stratégiájára a piaci kihívások. Mint mondta, óriási termékkínálat jellemzi a hazai cukorkapiacot, a tradicionális gyártók termékei ugyancsak nagy számban vannak jelen a prémium szegmensben. Ezzel együtt az igénytelen, olcsó összetételű cukorkák aránya magas. Utóbbiak esetében az elsődleges kritérium az alacsony ár – fűzte hozzá. Magyarországon a hagyományos technológiával előállított, hozzáadott cukrot, és sokféle „természetazonos” aromát tartalmazó termékek jellemzik a piaci választékot. T ERM ÉK M I X

2016. FEBRUÁR

Jóllehet tőlünk nyugatabbra már jó ideje az igényesebb, egyre több természetes összetevőt tartalmazó termékkínálat dinamikus fejlődése tapasztalható. S azonosulva ezzel a pozitív változással, a cég kezdettől fogva az ízletes és egyidejűleg természetes alapanyagot tartalmazó finomságok előállítása mellett kötelezte el magát. Mint azt Váradi Szabolcs kifejtette: bőven van lehetőség kizárólag természetes összetevők felhasználására. Emiatt döntöttek a kisüzemi gyártási módszer mellett. „Amolyan kézműves terméknek szánjuk az általunk kínált édességeket, amelynek minősége mindig a legmagasabb szinten képvisel bennünket.” – fogalmazott. CSAK TERMÉSZETESEN A cégnél is úgy látják, hogy a természetes összetevők és az egészségtudatosság irányába kell a gyártóknak is követni a fogyasztók igényeit, amit Váradi Szabolcs közös felelősségnek tekint. Ennek azonban ára is van – tette hozzá - hiszen a természetes alapanyagok árai jóval magasabbak a megszokott régi összetevőkénél. A vállalat gyártási technológiája, és üzemi mérete lehetővé teszi a természetes összetételű, kiváló minőségű, ugyanakkor kedvező dr. Váradi Szabolcs árfekvésű gumicukorkák gyártását. Obstermann’s Kft. A cég a gyümölcstermesztés fellegtulajdonos ügyvezető várában, a szabolcsi régióban kezdte meg tevékenységét. Alapanyagként a legjobb minőségű gyümölcsök szolgálnak. A cukorkák ízei lágyak, természetesek, jól harmonizálnak a Szatmári almalé ízével – fogalmazott Váradi Szabolcs. S ahogy eddig, úgy ezután is kizárólag a természetesség és az egészségtudatos életmód jegyében fejleszti termékeit a cég. Így a jövőben megjelenő választék sem fog hozzáadott cukrot tartalmazni, kizárólag gyümölcsökből származó alapanyagot, ezáltal bárki fogyasztja is őket, - akár még a cukorbetegség enyhébb formáiban szenvedők is a kalóriatáblázat figyelembevétele mellett. Ezekkel a paraméterekkel jelenleg három termékük, az „Obstbear, Obstland, Obstfun” is rendelkezik: 100%-ban a gyümölcslében található gyümölcscukrot tartalmaznak, így a „NETA” alól is mentesek, továbbá nem tartalmaznak tartósítószert, GMO - és gluténmentesek. Noha kevéssel múlt egy éves a cég, gyártói kapacitásban a meghatározó piaci szereplőkhöz is sikerült „felnőni” – mutatott rá az ügyvezető igazgató. „Termékeinkkel több meghatározó hazai láncban, nagyobb nagykereskedésekben vagyunk jelen, utóbbiakon keresztül sok további kisebb kereskedelmi egységet, slepptúrás kiszállítót látva el. Az idei évre vonatkozó fő célkitűzésként azt említette meg, hogy a vásárlók minden magyarországi kereskedelmi egységben hozzájussanak e saját fejlesztésű receptúra alapján előállított termékekhez. Az Obstermann’s cukorkáit kezdettől fogva egy más „megvilágításba” igyekezett helyezni polci megjelenésükben is. A kínálat a mai legmodernebb trendeknek megfelelően selymes, matt fóliában kerül a polcokra. A biztonságos élelmiszerek iránti elkötelezettség jegyében IFS élelmiszerbiztonsági-minőségirányítási rendszert vezetett be a vállalat 2014. novemberében. W W W.T ERM EK M I X.HU


U

H L.

FA

IX

.M W

W

W

új termékek innovációk szolgáltatások

HU

I

L. A XF

.M W

W

W


22 INTERJÚ

Ujházi Attila, a Koch’s Torma Kft. ügyvezető igazgatója

Új technológiák, új alapanyagok bevezetésével újítunk Termelő vállalatként a nyersanyagellátás folyamatos biztosítását tartja az egyik legnagyobb kihívásnak Ujházi Attila. Amellett a kereskedelem alakulása, a fogyasztói szokások változása ugyancsak olyan tényezők, amelyekre megfelelő választ kell adni. A Koch’s Torma Kft. ügyvezető igazgatója szerint a teljes torma terméklánc lefedése, a centralizált gyártás és a fejlesztések egyaránt versenyelőnyt jelentenek a kiélezett piaci környezetben. » Az uniós tormakínálat felét még mindig a magyarországi termés adja. A minőségi alapanyag-beszerzés terén mekkora előnyt jelent a cég számára, hogy Magyarország a torma termelés egyik éllovasa? Cégünk számára mindig is fontos volt a megfelelő minőségi alapanyag, tekintettel arra, hogy magas minőségű terméket csak kiváló alapanyagokból lehet készíteni. A magyar torma minőségének és jó beltartalmi értékének köszönhetően méltón rászolgált jó hírére. A tradicionális hajdúsági tormatermesztő vidék adja az unióban feldolgozott torma alapanyag jelentős részét, bár ez évről évre folyamatosan módosul pozitív és negatív irányba. A rapszodikus változások oka többek között a szélsőséges időjárás, valamint a torma árának extrém ingadozása, amely nyersanyag hiányt, illetve túlkínálatot generál. Vevőink igényeinek maximális kiszolgálására és az előbb említett problémák ellensúlyozására cégünk szempontjából szükségesnek tartottuk, hogy mi magunk is termesszünk tormát. Tormatermesztéssel leányvállalatunkat a Sventek Kft-t bíztuk meg, amely Tolna megye területein a piaci kínálathoz igazodva segíti nyersanyagigényünk ellátását. » Októbertől november közepéig tart a gyökerek betakarítása, hogy alakult a termés tavaly? Milyen mozgások, árváltozások hatnak a piacra? A torma betakarítás főszezonja a késő őszi időszak, a gyökerek felszedésének egy része azonban áttolódik a tél végi, kora tavaszi időszakra. Jelenleg még nehéz biztosan megmondani, mennyi torma maradt kint a földeken. A termés mennyisége és minősége az előzetes becslések szerint mind a feldolgozók, mind az export igények tekintetében megfelelő lett. A torma ára az elmúlt évi száraz időjárás következtében 15-16 százalékkal emelkedett, az öntözésből adódó pluszköltségek miatt. Exportforgalmunk bővülésének köszönhetően cégük nyersanyag igénye évek óta növekszik, amit a termelőktől felvásárolt tormamennyiség növelésével, és a saját termesztés további felfuttatásával sikerült kielégíteni. A Koch’s Torma Kft. kizárólag tovább feldolgozott tormát és tormakészítményeket exportál, valamint az egyik legjelentősebb alapanyagfelvásárlói is mi vagyunk ennek a zöldségnek. Az itthon termesztett összmennyiséget alapul véve T ERM ÉK M I X

2016. FEBRUÁR

a nyersen exportált alapanyag mennyisége 75-80 százalékra tehető. Az általunk feldolgozott torma mennyisége évről évre változik: jellemzően 2500-3000 tonna között mozog. Ezzel együtt a Magyarországon termesztett nyersanyag 12000-15000 tonnára tehető. » Merre tart a Koch’s Torma Kft.? Mint minden sikeres vállalatnak, így a Koch’s Torma Kft.-nek is folyamatosan fejlődnie, fejlesztenie kell, figyelembe véve a vevői igények alakulását. A mezőgazdasági termékfeldolgozóknak a nyersanyagellátás folyamatos biztosítása óriási kihívást jelent. Sok évtizedes tapasztalatunknak, és az elmúlt évek üzletpolitikájának köszönhetően azonban sikerrel tudjuk venni az akadályokat. Bátran mondhatom, hogy a torma termékláncot Európában szinte egyedüliként, teljesen felöleljük, beleértve ebbe a termesztést, felvásárlást, feldolgozást, értékesítést. A specializálódás mellett fontosnak tartjuk kitörni a szezonális termékekre jellemző korlátok közül. S épp e törekvésünket szeretnénk jövőbeli fejlesztéseinkkel támogatni. » Mi az, amit Ön vezetőként képvisel, milyen irányba szeretné mozdítani a vállalatot? Nagyon fontosnak tartom a folyamatos fejlődést és fejlesztést, amelyet az üzemmérethez megfelelően kell alakítani. A minőségtudatosság szerepe ugyancsak meghatározó a kiváló termékelőállítás érdekében. Ezen a téren cégünk több mint száz éves hagyománnyal rendelkezik. Fontos továbbá a gyorsaság, a rugalmasság, és a nyitottság. Ezek a jellemzők tudnak egy olyan közepes méretű céget előnyökhöz juttatni a piacon, mint amilyen a miénk. » A vállalat által előállított volumen hány százalékát értékesítik hazai piacon és külföldön? A Koch’s Torma Kft. gyökereinknek köszönhetően export­orientált vállalat 72-75 százalékos kiviteli aránnyal rendelkezik. A célterületek közé leginkább a nyugat-európai országok piacai tartoznak, és a termék terén a tormakészítmények forgalma a meghatározó. Az elmúlt években igen jelentős növekedést értünk el az export területén, amellett a hazai piacon is pozitív irányú változást értünk el. W W W.T ERM EK M I X.HU


INTERJÚ

Fontos kitörni a szezonális termékekre jellemző korlátok közül.

iránti kereslet élénkülését. Egyéb, nem torma alapú termékeink esetében is növekedés volt tapasztalható, ám ezen a területen a piac telítettsége némileg korlátokat szab a növekedésnek. » Mire fókuszálnak a termékfejlesztésekkel, milyen területen látják érdemesnek specializálódni? A termékfejlesztés két irányvonalán is próbálunk előbbre jutni. Az egyik egy innovatív-kreatív út, ennek a mentén új technológiák, új alapanyagok bevezetésével újítunk. A másik vonalon a vevői visszajelzéseket és igényeket ves�szük figyelembe, de ahhoz hogy egy fejlesztés végül sikeresnek bizonyuljon, mindkettőre szükség van. » Európai viszonylatban mekkora üzemméretet képvisel a vállalat, és milyen választ tudnak adni a hatékonyTanulmányok: sági és a jövedelmezőséggel kapcsolatos kihívásokra? Vállalatcsoportunk teljes gyártókapacitása Magyar­ 1996 - 2000 Karinthy Frigyes Kéttannyelvű országon van. Európai tekintetben üzemünk az elsők kö Gimnázium Budapest zött van mind legyártott mennyiség, mind a forgalom te2000 - 2004 Állattenyésztő Mérnök kintetében a torma szegmensen belül. Kaposvári Egyetem A centralizált termelésnek, valamint a specializációnak 2004 - 2007 Agrármérnök, Gazdasági Szak köszönhetően javítottuk a hatékonyságunkat, amely termé Kaposvári Egyetem szetesen a jövedelmezőségünkre is pozitív hatással van. Munkahely: » Milyen változások tapasztalhatóak az értékesítésben 2005 - 2006 Koch's Torma Kft. – gyártói szemszögből? Mennyire nyitottak a kereske Trenee (Gyakornok) dők az újdonságokra, a gyártói kezdeményezésekre? 2006 - 2007 Koch's Torma Kft. – Az értékesítés terén vállalatunk esetében az egyik leg Projekt Manager fontosabb feladat, hogy csökkentsük a szezonalitás hatását. 2007 - 2010 Koch's Torma Kft. – cégvezető A tormakészítmények kiváló kiegészítői a grill és egyéb sülteknek valamint a tejszínes tormák remekül passzolnak 2009 - Sventek Kft. (Koch's Torma Kft. a halakhoz, füstölt halakhoz. Az időbeli hatások csökken leányvállalata) – ügyvezető igazgató tését marketing eszközökkel igyekszünk elérni, és az elmúlt 2010 - Koch's Torma Kft. – évek pozitív tapasztalatokkal zárultak ezen a téren. ügyvezető igazgató Termékválasztékunk bővítésével is új lehetőségeket igyekSzületett 1981-ben Budapesten. szünk megragadni, ennek köszönhető új készítményünk, a Koch’s light majonéz tojás nélkül, amely megoldást kínál Nős, 2 éves kisfiú édesapja. » Mi jellemzi a cég márkapolitikáját, mit tart fontos- több táplálkozási problémára is. Nagy fantáziát látok ebben a termékben, hiszen a tojásnak az erős márka kialakításához? mentes, hozzáadott cukrot nem tartalmazó és csökkentett A magyar piacon két ismert márkánkkal vagyunk jezsírtartalmú termék a cukorbetegeknek és a fogyni vágyóknak len. A Koch’s termékcsalád alatt prémium kategóriás torsegít, így nekik sem kell lemondani a majonéz fogyasztásáról. makészítményeket, míg a Kiskunfélegyházi márkanév Bízom benne hogy ezzel az innovációval, valamint népszerű alatt a hagyományos magyar ízvilágnak megfelelő termésalátaönteteinkkel, grillszószainkkal egyre jobban sikerül majd keket kínálunk fogyasztóinknak. A sajátmárkás áruk kiegyensúlyozni az ünnepek közötti időszakot. gyártásának esetében is örömmel tapasztaljuk a minőség

Ujházi Attila

W W W.T ERM EK M I X.HU

2016. FEBRUÁR

T ERM ÉK M I X

23


24 EGÉSZSÉGMARKETING

Ízletesen és egészségesen Nem csökken az igény az innovatív, az alapokhoz visszatérő, jóízű, könnyen elkészíthető, egészség szempontjából előnyös élelmiszerek iránt. Azok a fogyasztók pedig, akik fontosnak tartják az egészséges étkezést, készek magasabb árat fizetni a számukra értékesebb élelmiszerért. Gyártóként azonban eltérő, hogy a választék kialakítása és a kommunikáció terén mindez mit jelent. Mind többen ismerik fel az étrend és az egészség közötti szoros kapcsolatot: a vásárlók egyre felkészültebbek és tudják, hogy mit érdemes fogyasztani. Lassan már a laikusok is látják, hogy nem szükséges lemondaniuk az ízletes és laktató ételekről, ugyanis egy kis odafigyeléssel sem a jóllakottságnak, sem a finom ízeknek nem kell búcsút inteniük. „Amellett, hogy gyártóként reagálunk a fogyasztói igényekre az üzletláncok is felismerték az egészségtudatosságban rejlő potenciált és arra törekszenek, hogy külön részlegeket, polcokat alakítsanak ki az ide sorolt termékek számára. ” – nyilatkozta Buday Bernadett. A Cornexi Food Kft. értékesítési és marketing vezetője szerint ugyanakkor az említett trendek további erősödését prognosztizálják. MENTES ÜZEMMÓD A vásárlói egészségtudatosság egyre hangsúlyosabb megjelenésére mutatott rá a húskészítmények piacán is Bódi Krisztina, a Kometa ’99 Zrt. marketing igazgatója. A vállalat a fogyasztói igényeket alapul véve a jól ismert termékeinek fejlesztésére helyezte a hangsúlyt az utóbbi időben. Az ételallergiában szenvedők egyre nagyobb számára tekintettel elsőként hozzáadott laktóz, tejfehérje és gluténmentes termékekeit fejlesztette ki a húsipari vállalat. Bár olyan összetevőkről van szó, amiket a húskészítményeknek alapvetően nem kellene tartalmazniuk, a hozzáadott fűszerekben és egyéb hozzávalókban előfordulhatnak, ezért ezek kiküszöbölésére új technológiát fejlesztettek ki. Így immár az ételallergiával küzdők is fogyaszthatják a márka olyan népszerű termékeit, mint a párizsi, a bécsi virsli, a sonka vagy az olasz felvágott – emlékeztetett a szakember. A Kométánál következő lépésként a márkatermékek szójamentes előállítását említette a marketing igazgató. A vállalat „Mentes” kampányának fő üzenete tehát az, hogy a húshoz

semmilyen formában nem adnak laktózt, glutént és szóját. Buday Bernadett a Cornexi választékstratégiája fontos elemének nevezte, hogy a nemzetközi és hazai fogyasztói trendeket figyelemmel kísérve tervezik az új termékeket. S ez a beszállítókkal való együttműködésre is kiterjed, hiszen olyan vállalatokkal dolgoznak együtt, akik alapanyagaikkal segíteni tudják ezt a fajta értékteremtést – húzta alá. Ezzel összefüggésben a korábban kifejlesztett 14 termékből álló müzliszelet kínálat mellett a hazai, de a nemzetközi gabonapehely-piacon is ritka fejlesztésként hozzáadott cukor nélküli gabonapelyhek gyártását kezdte meg az év elejétől a vállalat - mondta. A fejlesztői csapat által kidolgozott három új termék: a kakaós gabonapehely gyümölcsökkel, a kakaós gabonagolyó és a málnás-joghurtos gabonakarika kizárólag a természetben előforduló cukrokat és valódi gyümölcsöket tartalmaz, ezért alacsony a vércukoremelő hatásuk (glikémiás indexük), és magas rosttartalommal rendelkeznek. Ezentúl pedig további új termékfejlesztésen is dolgoznak – tette hozzá. Nem elég egy márkának csupán tisztában lennie fogyasztói igényeivel, a velük való kapcsolatot olyan témák erősíthetik, amelyek élénken foglalkoztatják őket. A Kométa a fogyasztókkal való kapcsolatot célzó kommunikációját az „Ön kimatekozta már? szlogennel vezette be. „A fogyasztói tudatosság erősítésének fontos elemként elsőként arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a vevő a polc előtt állva ne csupán a csomagár alapján hozza meg döntését, hanem a kilós árra is figyeljen, hiszen a frontoldalát tekintve hasonló méretű kiszerelések között is jelentős eltérések lehetnek.” – hívta fel a figyelmet Bódi Krisztina. A vásárláskor fontos arról is meggyőződni, hogy mekkora a termék hústartalma, milyen hozzáadott anyagokat tartalmaz. A prioritások között szerepel az emelt hústartalom, ami a cég kommunikációjának is hangsúlyos elemévé vált. A párizsi 70 százalék hústartalommal készül, a cég ezen kívül felvágott és sonka termékeit is fejleszti ezen a téren. Magyarországon egyébként a 70-80 százalékos hústartalom is ritka a kategóriában. A márka legmagasabb hústartalmú terméke a füstölt főtt karaj 90 százalék fölötti húst tartalmaz. A füstölt áruk kapcsán


EGÉSZSÉGMARKETING

a marketing vezető azt is kiemelte, hogy azok füst aroma nélkül, valódi füstöléssel készülnek. Hasonlóan vélekedik Buday Bernadett, megerősítve, hogy mennyire fontos a fogyasztóval való közvetlen kommunikáció. A vásárlók komoly kihívás előtt állnak, amikor az információ áradatból igyekeznek kihámozni az egészséges táplálkozás receptjét. Tulajdonképpen mindegy, hogy gyártó igyekszik értékes információval ellátni a fogyasztót, vagy bármilyen gyártótól független szervezet, intézmény. Az igazán fontos, hogy valóban a fogyasztó álljon a kommunikáció célkeresztjében és ne feltétlenül a termék. A vállalat ennek szellemében indította el tavaly a Cornexi blogot és a tudástárat honlapján, amelyen igazolható és segítő tanácsokkal és információkkal látják el a fogyasztókat, ezáltal is szakértői támogatást nyújtva az egészséges étrend útvesztőjében keresgélő fogyasztóknak. Ez a felület lehetőséget ad a vásárlók megszólítására egyszerű, ám mindenki számára érthető módon. Szintén fontos kommunikációs csatornának tartják az áruházi kóstoltatást, ahol a kóstolás pillanatában kaphatjuk meg a fogyasztói visszajelzéseket. A vállalatnál úgy gondolják, értékteremtés révén lehetnek hosszú távon sikeresek. VAN MIT TANULNI Bódi Krisztina is szükségesnek tartja a fogyasztók informálását, az edukációt. A vállalat kommunikációja is azt célozza, hogy a fogyasztók tudják, hogy ezek a termékek milyen jellemzővel rendelkeznek, és milyen áron érhetők el, hiszen mindez nemcsak a minőség, de az árszint terén is eredményezhet némi emelkedést. A fogyasztóktól és a kereskedőktől érkezett pozitív visszajelzések azt jelzik, hogy a fejlesztések, így például a szójamentes gyártás, különösen népszerűek. „A továbbiakban is az a cél, hogy „mentes” üzem legyünk a márkakínálat mellett a kereskedelmi márkás kínálatig bezárólag. S örömmel tapasztaljuk

a kereskedők nyitottságát, valamennyi partnernél érzékelhetően megvan az akarat arra, hogy ebbe az irányba mozduljunk a teljes portfóliónkkal” – fogalmazott Bódi Krisztina. S e téren elért újabb eredményként a Kométa márkatermékek hozzáadott glutamát ízfokozó mentessé válását említette. A vállalat ugyancsak az egészségtudatos irányba való elmozdulás jegyében elsők között csatlakozott az OÉTI Nemzeti Sócsökkentő Programjához. Három év alatt összesen 16 százalékkal mérsékelték a kiválasztott termékek sótartalmát. Az ízélmény megtartása érdekében a só azonban különböző fűszerekkel kiválóan helyettesíthető. „Ilyen irányú fejlesztésekkel, főként a nagyobb gyártók foglalkoznak, azonban kevesen vannak, akik ilyen ütemben indultak el, mint a Kométa” – mutatott rá Bódi Krisztina, hozzátéve, hogy mindezek érdekében rengeteg erőfeszítés tett a vállalat a termék- és eladáshelyi kommunikáció során az elmúlt időben. A marketingvezető szerint nagy eredménynek tudható be, hogy mára egyre többen böngészik a csomagoláson szereplő információkat. A vállalat egészségtudatos táplálkozás előmozdítására irányuló törekvései nagy szerepet játszottak a forgalom folyamatos növekedésében. Úgy gondoljuk, hogy jó irányba indultunk el a fejlesztésekkel” – jegyezte meg a vezető. SZÁMÍT, HOGY ITTHON MI ÍZLIK A különböző fejlesztések kapcsán a hazai fogyasztási szokásokra is tekintettel kell lenni – hangsúlyozta Bódi Krisztina. Míg például Olaszországban, ahol már régóta nagy hangsúlyt kap az egészségtudatos szemlélet, és a legkevésbé fűszerezett és sózott termékek a népszerűek, addig Magyarországon az erősebb, intenzívebb ízek a népszerűek. Azt is szeretik a fogyasztók, ha egy kicsit meg is van sütve a hústermék, amitől egy kicsit más íze lesz.

25


26 POLC

A sonka 25-30 százalékát húsvétkor vesszük A húsvéti ünnepi időszakban átlagosan több mint hatezer tonnányi füstölt árut értékesítenek, amelynek értéke a Hússzövetség adatai szerint eléri a 7 milliárd forintot. A forgalom egyre inkább az ünnep előtti két hétre koncentrálódik. A húsvét előtti időszakban elsősorban a darabolt termékek forgalma növekszik. A fogyasztás mennyiségében a háztartások nagysága is meghatározó, a vásárlás során a termékkiszerelések mérete is lényeges, illetve a kényelmi szempontok is kiemelt szerepet kapnak a döntésben, ahogy az adott márka ismertsége is – hangsúlyozta Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára. Mintegy 2 millió háztartásban a húsvéti ünnepek idején háztartásonként mintegy 3,1 kilogramm az átlagos fogyasztás mennyisége. A termékösszetételtől függően egy adott cég éves sonkaforgalmának (formában, vagy bélben hőkezelt sonkaféléket nem ide sorolva) 25-30 százaléka fogy el ebben az időszakban.

FONTOS A BELTARTALOM A vásárlás során fontos szempont a termék összetétele, minősége, csomagolása, polci megjelenése, és nem utol-

só sorban ár-érték aránya. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az egészségtudatos vásárlói kör növekedése ugyancsak hatással van a termékszerkezet forgalmának alakulására. Mostisch Martina azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy a 800-900 forintos gyorsérlelt, főtt sonka (magas páclé tartalom) és a 2000 forint feletti parasztsonka esetében az árszinten túl, a beltartalom terén is óriásiak a különbségek. A kereskedőláncok közül a Tescónál azt tapasztalják, hogy a forgalom egyre inkább a szezonhoz közeli időszakra koncentrálódik, nagy felfutásra tehát az ünnep előtti 2 hétben számítanak. Ennek ellenére már korábban, húsvét előtt 1 hónappal elkezdődik a húsvéti szezontermékek értékesítése – tájékoztatott a lánc sajtó­osztálya.

HÚSVÉTI SONKA: NŐTT A KERESLET Sonkával és füstölt hússal a kiskereskedelem a húsvét környéki két hónap során tavaly több mint Rhorer Dávid 7 milliárd forint ügyfélkapcsolati vezető Nielsen bevételt ért el. Ez 5 százalékkal több, mint tavalyelőtt. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen Kiskereskedelmi Index. Átlag felett, 9 százalékkal bővült a kimagaslóan legnagyobb szegmens, a főtt sonka piaca. Mennyiség szempontjából 16 százalékkal emelkedett a forgalom. A kereslet erősen koncentrált: értékben az összes eladásból 93 százalékot vitt el a magasabb minőségű főtt sonka múlt év március-április során. További 1 százalék jutott a füstölt főtt szegmensre, 6 pedig „egyéb” sonkákra. Egy kilogramm sonka tavaly március-áprilisi, mennyiségi eladással

T ERM ÉK M I X

2016. FEBRUÁR

súlyozott fogyasztói átlagára 1 932 forint; közel 3 százalékkal több, mint az előző évi hasonló periódusban. Főtt sonkánál a szintén tavaly március-áprilisi kilogrammonkénti 2 034 forintos átlagára plusz 0,4 százalékot jelent. A bolti eladás erősen koncentrált, ugyanis a legutóbbi évek húsvéti időszakában értékben a sonka háromnegyed részét 400 négyzet­méternél nagyobb üzletekben adták el.

Amíg a 2 500 négyzetméternél nagyobb üzletek piaci részesedése csökken, addig a szupermarketet és diszkontot magában foglaló 401-2 500 négyzetméteres csatorna részaránya növekszik. Bár erős a modern üzlettípusok pozíciója, egyre inkább előtérbe kerül a csemegepult. Értékben mért piaci részaránya a legutóbbi három év során 40, 42 majd 43 százalékot ért el. Ennek megfelelően csökken az önkiszolgálás súlya.

Sonka - mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára a legutóbbi három húsvéti időszakban. (Forint/kg)

Termék

2013. márciusáprilis

2014. márciusáprilis

2015. márciusáprilis

Sonka összesen

1848

1881

1932

Főtt sonka

1994

2026

2034

Füstölt főtt sonka

1188

1126

1137

Egyéb sonka

1508

1517

1179

Forrás: Nielsen

W W W.T ERM EK M I X.HU


POLC

MINDEN ÜZLETTÍPUSBAN KERESETTEK Összességében több mint 1000 tonna füstölt áru eladását tervezi a Tesco, amelynek jelentős részét továbbra is a jó ár-érték arányú kötözött termékek teszik ki, de közel ilyen népszerű a füstölt hátsó csülök is. Folyamatosan növekszik a magasabb minőségű, hagyományos technológiával készült termékek aránya, ennek megfelelően idén még szélesebb választékkal várja a Tesco vásárlóit, még több hagyományos házi sonkából és füstölt áruból lehet válogatni. Az áruházlánc emellett erősíti az egészséges termékeket preferáló vásárlók lehetőségeit, s szélesebb füstölt csirke (pl. csirkemell) valamint pulykasonka választékkal készül a húsvéti szezonra, illetve egyéb különlegességekkel is szélesíti választékát. Minden üzlettípusban jól teljesít ez a termékkör, a legkisebb, lakóhelyhez közeli boltokba is olyan választékkal készül az áruházlánc, ami kielégíti a vásárlói igényeket, azonban a legnagyobb felfutás a hipermarketekben tapasztalható, ahol a lehető legszélesebb választékot találják meg a vásárlók. A húsvéti szezontermékeket folyamatos kommunikáció is kíséri a lánc akciós újságjaiban, óriásplakátokon, TV-ben, illetve egy speciális húsvéti katalógusban is. A szezonális forgalom meghatározó szerepét hangsúlyozta Maczelka Márk, a Spar Magyarország Kft. kommunikációs vezetője. Mint mondta, a termékforgalom évről-évre folyamatosan emelkedik és az értékesített mennyiségek is növekedést mutatnak. A húsvéti forgalom az ünnephez közeledve folyamatosan nő, a csúcspontot pedig az ünnep előt-

ti két hétben érik el általában – fogalmazott. A húsvéti szezonra nem terveznek új szezon hústermékeket bevezetni. Maradnak az előző években bevált és sikeres kínálatnál, mint például a lánc saját márkás kötözött sonkája, a darabolt lapocka, a Regnum füstölt főtt tarja, vagy az S-BUDGET füstölt főtt tarja. A forgalom növelése érdekében a szezon termékek esetében folyamatos akciókkal és marketing aktivitásokkal készülnek, ezek közé tartozik

sait, valamint a fogyasztói szokásokat. Mindezek alapján úgy látják, hogy a kereslet mind inkább a hagyományos érlelésű termékek irányában billen. A húsvéti sonkavásárlók szeretik a hazai ízeket, és a megfizethető minőséget. A termékek csomagolási méretét tekintve elég szórtnak mondható: parasztsonkából egészen a 8 kilóstól a 12 kilósig megtalálható a vállalat polcain. Jóllehet e termékek jelentős részét azonban továbbra is a 400 négyzetméter feletti üzletekben szerzik be

a szórólap megjelenés, a TV, a print, vagy az online eszközök bevetése – mondta. A húsvéti húskészítmények értékesítésének jelentőségét emelte ki a FÁN Trade Kft. kereskedelmében Kanizsai Tóth Csaba. A cégcsoport országos kereskedelmi vezetője a korábbi években tapasztalt növekedésről számolt be a szezonhoz kapcsolódóan: az ünnepi periódusban évről-évre 3-5 százalékkal többet tudnak értékesíteni a húsvéti termékekből. Az elmúlt években azt tapasztalták, hogy egyre nagyobb a kereslet a speciális, általánosságban a húsvéti időszakra tevődő húskészítmények iránt. Forgalmazóként folyamatosan figyelik és értékelik a piac változá-

a fogyasztók, mint azt Kanizsai Tóth Csaba megerősítette: a FÁN Trade Kft. nagykereskedői az idén is felkészültek a magyarországi kiskereskedelmi piac ellátására és a szezonális időszakban megfelelő mennyiségű és minőségi termékekkel áll a kiskereskedők rendelkezésére. A nagykereskedelmi cégcsoport a parasztsonka, illetve parasztlapocka, valamint füstölt csülök esetében brand termékekkel készül fel a forgalmi felfutást hozó szezonra, tarja vonatkozásában sajátmárkás termékeik kiváló minőségét, ezen belül is a jó ár-értékarányt képviselő Hentes márkacsoportot említette a vezető. A cég 9 nagykereskedése országszerte minden kiskereskedő részére elérhető – tette hozzá.

27


28 POLC

Nedves ételízesítők

Bővülő szezonális választék A nedves ételízesítők piacát jellemző szezonális forgalmi felfutások a hipermarketekben és a szupermarketekben tapasztalhatók a legintenzívebben. A diszkontokban és magyar hálózatokban a kisebb kiszereléseken van a hangsúly. generáció tagjait, és kommunikálni tudunk velük.” – mutatott rá. A célcsoportok elérése szempontjából azonban az úgynevezett „milleniumi generáció” elérése is fókuszba került, akik számára az étkezés közösségi élmény és kiemelt program, amelyben fontos a minőségi ételek élvezete úgy, hogy mindez egészséges is legyen. A TABASCO® csípős szószok közül a hagyományos pirospaprika szósznál 2-3-szor csípősebb Habanero szószt is bevezeti a cég a húsvéti szezonra, illetve a foghagymás ízesítésű TABASCO® szószt. A Kikkoman esetében grill és  BBQ szószokkal készülünk a szezonra, amelyek kiváló grill pác szószok – tette hozzá Takács Rita. A nedves ételízesítők piacán a második legnagyobb szezon a húsvét, amely időszakban évek óta forgalomnövekedés tapasztalható. á l t i l lu onzor Szp

sztráció

CÉLCSOPORT BŐVÍTÉS A Maresi Foodbroker Kft. a különleges nemzetközi szószok kategóriájában van jelen termékeivel. Mint azt Takács Rita, a cég márka menedzsere elmondta: erőteljes növekedést tapasztalnak húsvétkor, a grillszezonban, valamint az év utolsó heteiben a kizárólag természetes összetevőket tartalmazó, hagyományos eljárással készített Tabasco® csípős szósz és a Kikkoman szójaszószok forgalmában egyaránt. A célcsoport mindkét má rk a esetében k i b ő v ü lt : a gourmet fogyasz­ tók növekvő csopor­tja nyitott a főzés-sütés során az újdonságok, a nem megszokott alapanyagok és szószok használatára. A fiatalabb korosztály keresi és használja ezeket a minőségi szószokat. „Fontos csatorna az online tér, ahol el tudjuk érni ezen

„Népszerűség tekintetében a szezon legfontosabb kategóriája a torma, amely az Univer kínálatában kétféle változatban – reszelt és csemege reszelt – található meg” – emelte ki Tóth-Csanádi Zita, az Univer Product Zrt. értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettese. A majonéz és annak ízesített változatai – elsősorban a majonézes torma – is kelendőbbek ez idő tájt, de forgalomnövekedés tapasztalható a mustár esetében is – tette hozzá. NÖVEKVŐ CÉLCSOPORT   A cégnél az egészséges beltartalomra való törekvés jegyében fejlesztették ki tavaly a ketchup és mustár kategóriában az E-szám mentes termékeket. A turisztikai vonalon pedig az Erős Pista és Édes Anna brand név alatt paprika őrleménnyel jelent meg a cég. A szezonális hatások a hipermarketekben és a szupermarketekben érezhetőek a legintenzívebben, hiszen jellemzően itt zajlanak az ünnepek előtti nagybevásárlások. „Ide fókuszáljuk a nagyobb kiszerelésű termékek aktivitásait, míg a diszkontokban és magyar hálózatokban a kisebb kiszereléseken van a hangsúly” - tette hozzá az értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettes.

MAJONÉZ, KETCHUP, MUSTÁR: NŐTTEK ÉRTÉKBEN IS, MENNYISÉGBEN IS Együttesen a majonéz, ketchup és mustár kiskereskedelmi forgalma mintegy 18 milliárd forint, 2014. Kovács Gergely december-2015. ügyfélkapcsolati vezető Nielsen november között. Ez 7 százalékkal több, mint az előző hasonló időszak során. Kedvezőbb, mint a Nielsen által mért kilencven élelmiszer kategória átlag 4 százalékos növekedése. Többek között ezt állapítja meg Kiskereskedelmi Indexünk. T ERM ÉK M I X

2016. FEBRUÁR

Értékben az élelmiszerek között mindhárom ételízesítő átlag feletti növekedést jelez. Ha a mennyiséget nézzük, akkor majonézből az élelmiszerek átlagához hasonlóan 4 százalékkal adtak el többet a boltok, viszont a ketchup és mustár növekedése átlag alatt maradt. A majonéz kiskereskedelmi forgalma 7,5 milliárd forint felett mozgott a legutóbbi év során. Értéket tekintve 6, mennyiség szempontjából 4 százalék növekedést regisztráltunk 2014. december-2015. novem-

berben, az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A ketchup éves bolti eladása mintegy 6 milliárd forint. Legutóbb december-november között 8 százalékkal emelkedett a boltok bevétele, az előző hasonló periódushoz viszonyítva. Ha a mennyiséget tekintjük, 3 százalékkal többet adtak el a boltok. A mustár éves piaca 4 milliárd forint felett mozog. Legutóbb értékben 6, mennyiségben 3 százalékkal bővült az eladás, az előző december-novemberi periódushoz viszonyítva. W W W.T ERM EK M I X.HU


POLC

A márkatermékek megkülönböztetése kapcsán az Univer logóját emelte ki a szakember, amely garantálja a minőséget, megbízhatóságot, segíti a biztos márkaválasztást. A cégnél árakciókkal, POS kihelyezésekkel már készülnek a húsvétra.  ÜNNEP ELŐTTI HETEKRE KONCENTRÁLÓDIK A KERESLET Jóllehet a Koch’s Torma Kft. termékpalettájába számos nedves ételízesítő tartozik, és a szortiment szinte lefedi a teljes kategóriát, a legfontosabb terméke továbbra is a torma. Tormában pedig megkérdőjelezhetetlenül a húsvét a legfontosabb szezon. Az éves forgalom jelentős részét az ünnepet megelőző 2 hónapban realizálja a vállalat, ezért stratégiai kérdés az akciók, és a készletgazdálkodás zökkenőmentes szervezése – fejtette ki Bacskai István, a Koch’s Torma Kft. kereskedelmi vezetője. Hozzátette: sokat tesznek azért, hogy rávezessék a fogyasztókat arra, hogy a torma lényegesen több, mint egy húsvéti ételízesítő felhasználhatósága univerzális, szinte minden húsételhez párosítható. A cégnél évről évre egyre több és egyre merészebb ízesítésekkel rukkolnak

elő, amivel ugyancsak azt kívánják bemutatni, milyen sokoldalú a torma és mennyire széleskörű a felhasználhatósága. Az eddigi eredmények mellett még rengeteg a tennivaló ezen a területen – jegyezte meg. A torma piaca folyamatosan fejlődik, ám mindez költséges, türelmet és kitartást igénylő folyamat. A választékon belül a legnagyobb forgalmat az alap reszelt, ecetes ízek adják, de az ízesített torma termékek is egyre jobban teljesítenek. A tejszínes, majonézes, almás, valamint wasabi torma termékeink iránti kereslet ugyancsak évről évre emelkedik.” – jellemezte a forgalmi trendeket a kereskedelmi vezető. „Folyamatos érdeklődéssel és nagy nyitottsággal figyeljük a piacot, illetve annak változó igényeit. Ennek eredményeképpen született legújabb termékinnovációnk, a Koch’s light majonéz tojás nélkül 450g termék is. Ezzel több olyan valós igényre kívánunk választ adni, amely eddig csak részben vagy egyáltalán nem került kiszolgálásra.” - fogalmazott. Mint mondta, a termékfejlesztések során arra törekedtek, hogy a termékkel kapcsolatos speciális célok elérése mellett

a termék ízletes maradjon. A majonéz tojásnélküliségével a tojás allergiásoknak és a vegánoknak, cukormentességével a cukorbetegeknek, míg a zsírtartalom csökkentésével a fogyni vágyóknak kínálnak megoldást. A termékkel megszólított célcsoport és az innováció iránya sincs kőbe vésve, a fogyasztók iránti nyitottságot, a valós igények kiszolgálását tartják szem előtt. A húsvéti időszakban az új majonéz mellett és a megszokott alap ízeken kívül a kizárólag szezonálisan gyártott Koch’s hagyományos reszelt torma és a Koch’s narancsos, valamint áfonyás torma termékek érhetők el a boltok polcain. A cég forgalma kedvezően alakult, különösen az utolsó negyedév számai mutattak kiugró emelkedést, ezért bizakodóan tekintenek az ide évre, valamint a húsvéti szezonra. Kedvező árakban és kitűnő minőségű termékekben nem lesz hiány – húzta alá Bacskai István, hozzátéve, hogy az eddigi akció szervezések alapján igen szépen alakul a rendelés állomány. A csatornák forgalmi arányát illetően a Koch’s termékek évek óta a hiper- és szupermarketekben, valamint a diszkontokban teljesítenek a legjobban.

b, b Tö int a! m m

r o t

29


30 POLC

Ha húsvét, akkor sütünk Növekedett a sütési adalékanyagok piaca, s a gyártók számára egy újabb kiemelkedő időszaknak ígérkezik a húsvéti időszak. Az akciók többsége is a szezonra összpontosul. A márkaépítésében az állandó minőség és a kiváló ár-érték arány versenyelőnyt jelent. A különböző ünnepek az esetek döntő többségében felfutási időszakot jelentenek az élelmiszerpiacon, így ez alól a húsvét sem jelent kivételt. Általános tendencia, hogy a piaci szereplők különleges akciókkal, aktivitásokkal készülnek ilyenkor, annak érdekében, hogy a vásárlóknak kedvezzenek. „Ahogy az elmúlt években, így idén is arra számítunk, hogy az ünnepek miatt megnövekedett sütésifőzési gyakoriság miatt az olajok és margarinok értékesítése is élénkül – jegyezte meg Kosaras Brigitta, a Bunge Zrt. Junior Brand Managere. A sütőolajok és margarinok egyaránt szerves részét képezik a Vénusz márka portfóliójának. Étolaj kategóriában a márkának jelenleg két kifejezetten mélysütésre ajánlott terméke található a boltok polcain. Ezek a kiszerelés méretükön túl, összetételükben is különböznek: az egyliteres fla-

konban kapható étolaj antioxidánst tartalmaz, míg a kétliteres sütőolaj FritoptiTM tartalmának köszönhetően kifejezetten alkalmas sütésre. A húsvéti szezonban hagyományosan az édes ételek, édességek is előtérbe kerülnek, amelyekhez mind gyakrabban az étolaj szolgál szükséges zsiradékul. A márka legújabb szereplője, a vaj ízét és illatát a napraforgó étolaj tulajdonságaival ötvöző vajízű étolaj elsősorban édes ételek és sütemények készítéséhez lett kifejlesztve - mutatott rá a márkamenedzser. KLASSZIKUS ÉS MODERN „Természetesen nemcsak olaj, hanem margarin kategóriában is kiemelt szerepet kapnak a sütőmargarinok. A már régóta ismert, klasszikus sütőmargarinunkon túl több olyan terméket tartalmaz portfóliónk, amelyek igazán innovatívnak számí-

tanak: Vénusz Vajízű sütőmargarin és Vénusz Vaníliaízű sütőmargarin. Az első mind az édes, mind a sós süteményekhez, míg a vaníliaízű termék elsősorban édes tészták és krémek elkészítésére szolgálnak. Akik azonban szívesen kombinálják a hagyományos és modern megoldásokat, sütemények készítésekor érdemes kipróbálniuk a Vénusz Valódi Vajjal Sütéshez terméket. A margarin lágyságát a vaj zamatával társító Vénusz a hűtőből kivéve azonnal eldolgozható, ugyanakkor 11 százalékos vajtartalmának köszönhetően tradicionális ízvilágot kölcsönöz.” „A fogyasztók igényei mindig is a termékfejlesztés alapját képezték” – emelte ki Kosaras Brigitta. „A legerősebbnek jelenleg a tudatos, illetve egészséges életmódra való törekvést látjuk az élelmiszerek piacán, így a polcokon elérhető termékek köre is ennek megfelelően változik. Termékeinket

5 MILLIÁRD FORINT FELETTI A SÜTÉSI ADALÉKANYAGOK ÉVES PIACA A sütési adalék­ anyagok kiskereskedelmi forgalma 2014. december–2015. november során Hajnal Dóra több mint 5 millipiackutatási tanácsadó Nielsen árd forintot ért el; 3 százalékkal többet, mint az előző hasonló periódus során. Mennyiség szempontjából 1 százalékos növekedést regisztrált a Nielsen T ERM ÉK M I X

2016. FEBRUÁR

Kiskereskedelmi Indexe. A sütési adalékok egy csomagra jutó, mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára 49-ről 54 forintra nőtt, éves összehasonlításban. A sütési adalékanyagok szegmensei értékbeli részesedést tekintve a következő sorrendben alakultak: vanillin­-cukor, sütőpor, zselatin, torta és palacsinta töltelék, szárított élesztő, habfix, tortazselé, étkezési keményítő, habpor, ízesített porcukor és rétesfix.

A desszertporok bolti eladása mennyiségben 3 százalékkal csökkent, míg értékben 1 százalékkal nőtt egyik kumulált évről a másikra. A boltok közel 4 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le legutóbb decembernovember között. Az egy csomagra jutó, mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagár 2014. december–2015. november során 114 forintra nőtt, az előző hasonló időszakban mért 108 forint után. W W W.T ERM EK M I X.HU


á b b ó nz o v g é m e Tegy sz u n é V a t á t a l á kín ! l e v i e k é term Vaj- és vaníliaízű kategória Ínycsiklandó ízek és illatok!

Vajas kategória Vajjal együtt még jobb!

Életmód kategória Sütőolaj A sütésbe mostantól több minden belefér!

Minden étkezés egészséges, ha jól érezzük közben magunkat.

www.venusz.hu


32 POLC színtere, míg a kis alapterületű, láncokba szerveződött üzletekben és a diszkontokban is egyre többen vásárolnak Vénuszt. Margarinok tekintetében a piac nagyon kiegyensúlyozott, ez a kategória az általános FMCG trendeket tükrözi, ahol is az látszik, hogy a hipermarketek némiképp csökkentek az elmúlt egy évben, míg a diszkontok és a független kis üzletek nőni tudtak.

T ERM ÉK M I X

2016. FEBRUÁR

TERMÉKFÜGGŐ A NYERŐ CSATORNA A termékkategóriák sajátosságából és a vásárlási szokásokból adódóan más csatornákban teljesítenek jól az étolajok, és másokban a margarinok. Étolaj kategóriában a hétvégi nagybevásárlások során továbbra is a hipermarket kategória a beszerzés fő

LOJALITÁS NÖVELÉS Bibók Judit szerint az előző évek tapasztalatai és a piaci trendek kapcsán

látható, hogy a fogyasztók számára az azonnali ajándékok a leginkább motiválóak, ezért elsősorban ilyen típusú promóciók kerülnek előtérbe. A Trade Deve­lopment Manager úgy véli „már nem lehet csak pusztán „kérni” a fogyasztóktól, először adni is kell ahhoz, hogy minket válasszanak, és hogy ebből később kialakulhasson a márkahűség. „A promóciók alkalmával a standard reklám­ajándékok világából ki­lépve olyan egyedit igyek­szünk adni a fogyasz­ tóknak, amit csak a Vénusztól kaphatnak meg”– fogalmazott. A co-pack promóciókon kívül szerepet kapnak a hagyományosnak mondható marketing aktivitások is; az új termékek bevezetése kapcsán a kóstoltatások, a nyereményjátékok, illetve a kuponok továbbra is népszerű a vásárlók körében.

onzorált illuszt S zp rác

igyekszünk úgy kialakítani, hogy minél több fogyasztói igénynek feleljen meg. Maga az egészségtudatosság a sütésfőzés esetében több összetevőt is érint, így többek között a zsiradékok terén is akad jó pár alternatíva annak érdekében, hogy az érdeklődő fogyasztók minél több, saját táplálkozásuknak megfelelő termékkel találkozhassak. Vénusz márkánkon a tavalyi év során életmód-termékcsaládot vezettünk be, amely mind az olaj, mind a margarin kategóriában egészségtudatos megoldást kínál a vásárlók igényeire. A termékcsalád két étolaj (Vénusz Omega 3&6, Vénusz D-vitamin), valamint három kenőmargarin (Vénusz Omega 3&6, Vénusz D-vitamin, Vénusz Cardio) terméket tartalmaz”. A nem kifejezetten egészségtudatos trend által vezérelt kategóriában is kínál megoldást a márka az ételérzékenységben érintettek gondjaira. A sütőmargarin termékek közül a klasszikus, a vajízű, valamint a vaníliaízű termékek laktózmentesek. A másik vezető trendként a hagyományos ízekhez való visszatérést említette Kosaras Brigitta. „Margarinportfóliónkat ennek megfelelően két új változattal bővítettük. Vénusz Vajvarázslat termékünk 47 százalékban valódi vajat tartalmaz, így ideális választást jelentenek a tradicionális ízek kedvelőinek” – fűzte hozzá.

A CUKORMENTES ÉDESÍTŐK ÜNNEP ELŐTT ÉS UTÁN IS KERESETTEK A Canderel márka immár több megoldást is kínál azon tudatos fogyasztók számára, akik életmódszerűen vagy csak időszakosan, de lemondanak a cukrok fogyasztásáról. A termékkör abban is segítséget nyújt, hogy húsvétkor kalóriaszegény finomságok kerülhessenek az asztalra – mutatott rá Kürti Viktória, az édesítőszerek piacán két márkával, az aszpartám/stevia alapú Canderel, és a szacharin tartalmú Pötyi „pöttyök” édesítőkkel jelen lévő DunaPro márka menedzsere. Az édesítőszerek forgalmában a szezonalitás eltérő ütemére is felhívta a figyelmet. A cukrokat helyettesítő, alternatív megoldások forgalma az ünnepek után is növekszik. A cukormentes életet választó fogyasztók nyitottak az alternatív lehetőségekre és szeretnek kísérletezgetni – tette hozzá Kürti Viktória. A Canderel Red termékek mellett, a természetesebb Green – Stevia alapú termékek után a cég idén vezette be a Barnacukor és Stevia keverékét. A tapasztalatok szerint, a forgalmi lendület kitart a húsvéti ünnepekig. Ezért, - mint hozzátette -  ezt az időszakot kommunikációs szempontból is érdemes kihasználni. Január 14 és március 14 között az Interspar és Spar boltokban megvásárolt Green termékekkel például, több más nyeremény mellett, wellness hétvégét lehet nyerni. Az árkedvezménnyel támogatott akciókkal támogatják a márka forgalmát. W W W.T ERM EK M I X.HU


Jól forognak a sütési kellékek A sütési kellékek értékesítésében a közelgő ünnepi időszak jelentős forgalmi felfutást eredményez. A különböző akciós és promóciós aktivitások ugyancsak támogatják az értékesítés növekedését, amire gyártói és raktározási kapacitásokkal is egyaránt fel kell készülni. A sütési kellékek piacának folyamatos fejlődését emelte ki - Szőcs Noémi, a Kelly 2000 Zrt. kereskedelmi igazgatója. Hozzátette: termékeik értékesítési volumenének növekedése egyértelműen azt jelzi, hogy egyre több háztartás állandó kelléke ez a termékcsoport. A termékcsalád forgalmát a szezonalitás pozitívan befolyásolja: a háztartások rendszerint a családi ünnepek - húsvét, pünkösd, karácsony – idején és a hosszú hétvégés időszakokban szereznek be nagyobb mennyiséget ezekből a termékekből. Az időszakosan megnövekvő értékesítés miatt a cégnél kiemelten figyelnek a forgalmi szempontból kiemelkedő időszakokra, hiszen beszállítóként a kereskedő partnerek százszázalékos kiszolgálását elsődlegesnek tartják, ennek megfelelően készülnek a gyártói és a raktározási kapacitásokkal is. A cég termékpalettájának legismertebb és legnépszerűbb tagja továbbra is az alufólia, amellett pedig a sütési kellékek értékesítése is dinamikusan növekszik. A sütési kultúra fejlődésének köszönhetően a sütőzacskók használatával lerövidül a sütési idő, ízletesebb lesz az étel, és a sütőt, a sütéshez használatos edényeket is, könnyebb tisztán tartani – hangsúlyozta a kereskedelmi vezető. „Sütőpapírjaink választékában a hagyományos, 15m-es kiszerelésben kapható zsírpapír termékünk igen népszerű az idősebb korosztály körében is, míg a szilikonos réteggel bevont újgenerációs sütőpapírjainkat a fiatalabb korosztály kedveli. A sütési kellékek értékesítése ugyancsak dinamikusan fejlődik. Igazi sláger manapság a sütőpapírok és sütőzacskók használata. ” Élelmiszerrel érintkező termékekről lévén szó, kiemelkedően fontos a megfelelő alapanyag kiválasztása. A vállalat európai gyártóktól és beszállítóktól szerzi be az alapanyagot, ami nagy segítség a vevői igények kiszolgálásá-

ban. Valamennyi kereskedelmi csatornát kihasználva különböző marketing eszközökkel támogatják a termékértékesítést, ami nagyban elősegíti a brand magas minőségű elismertségét. Kelly termékeink ár/érték aránya kedvezően mutatkozik a piacon, hisz egy magas minőségű, de elérhető árfekvésű termékcsaládról van szó. A termékek egész éves forgalmát tekintve a cég folyamatos értékesítést biztosít partnereinek a a keresletnek megfelelően. Nagy hangsúlyt kap az ünnepi időszakokban a brand ismertségének növelése, amit marketing kiadványokban való megjelenések is támogatnak. A piacon jelen lévő gyártók kínálatán kívül a hálózatok saját márkás termékeit is figyelemmel kell kísérni – emelte ki Szőcs Noémi. Az állandó minőség, a kedvező ár érték arány, és a 100 százalékos kiszolgálás eredményez elégedett vásárlókat és folyamatosan növekvő értékesítési volument. A cég választékán belül az egyik legdinamikusabban fejlődő termékcsoport a sütőzacskóké. A kereskedő partnerek igényeihez igazodva e termékek logisztikai adatain is változtattak, immár kisebb kiszerelésben is elérhetőek ezek a termékek. „Márkagyártóként folyamatosan tárgyalunk a kereskedelmi láncokkal a választék bővítéséről és a kereskedelmi márkás termékek gyártásának a lehetőségét is keressük. Emellett úgy véljük, hogy termékeink minősége, fejlesztéseink, márkaépítésünk, és magas szintű szolgáltatásunk eredménye a sütési kellékek piaci részesedésének fokozatos növekedése” – fogalmazott. A versenyképesség további erősítése érdekében a beszerzési csatornák kibővítése, az üzemi hatékonyság javítása, a dolgozóink elhivatottsága, és a működés racionalizálása egyaránt cél. Raktárkészletünk változatlan magas készlettel várja a vevői megrendeléseket.” – tette hozzá.

Kelly 2000 Zrt. 6728 Szeged, Dorozsmai út 35. +36 62 553 277 kelly2000zrt@rotapack.hu


34 KUTATÁS

Erős márkanév szerepe az új termék sikerében

Bizalmat kelt, minőséget garantál „Mindazon belül, ami egy vállalat tulajdonát képezi, akár a legnagyobb értéket is képviselheti egy márkanév. Hitelességet jelent és hatékonyságot, azon kívül biztos minőséget garantál; ezáltal a fogyasztók tudják, hogy mit várhatnak el, amikor megveszik a terméket” – állapítja meg a kutatás eredményei alapján készült jelentés.

Szűcs-Villányi Ágnes osztályvezető Nielsen

Amikor új terméket vásárol, Magyarországon a fogyasztók legnagyobb aránya (56%) előnyben részesíti, ha ismeri márkáját és bízik benne. Ez a szempont az európai fogyasztók számára csak a harmadik legfontosabb, 55 százalékos említéssel.

TERMÉKVONAL-BŐVÍTÉS Kiemeli, hogy sok költséget és időt kell fordítani valamely márka felépítésére. Ezért lehet rendkívül előnyös, ha bevált és ismert nevet adnak egy új árucikknek, amellyel valamely kategórián belül a termékvonalat bővítik. Általában ugyanis egy kategóriát átlag háromszornégyszer gyakrabban növelnek termékvonal-bővítéssel, mint „új termék” és „új márka” bevezetésének kombinációjával. Fogyasztókban a termékvonal-bővítés bizalmat kelt abban az irányban, hogy az új árucikk teljesíti, amit ígér. Mérsékelheti a vásárlók esetleges aggodalmát, amit érezhetnek, ami-

Amikor korábban nem vásárolt, új terméket vesznek a fogyasztók, akkor mekkora részük számára fontos egy-egy szempont? A magyarok által leggyakrabban említett öt tényezőnél – a válaszadók százalékában. Szempont

Magyarország

Európai átlag

Olyan új terméket részesítek előnyben, amelynek márkáját ismerem és bízom benne

56

55

Szeretem, ha a gyártók új termékeket kínálnak

53

59

Általában kész vagyok új márkára váltani

47

53

Várok a vásárlással, amíg egy új termék beválik

47

52

Szeretek másoknak is beszélni egy új termékről, amit megvettem

42

49

T ERM ÉK M I X

2016. FEBRUÁR

kor kipróbálnak valami újat. A kutatás feltárta, hogy világszerte átlag tíz válaszadóból hatan (59%) vásárolnak szívesen olyan új terméket, amelynek márkáját ismerik és bíznak is benne, további 21 százalék azt mondja, hogy egy új terméket azért vásárolt meg, mert kedveli a márkáját. KOCKÁZAT HELYETT MAGASABB ÁR… „Márkák képesek kifejezésre juttatni minőséget és bizalmat kelteni” – állapítja meg Rob Wengel, az USA-ban a Nielsen Innovációk igazgatója. – „Olyan fogyasztók számára, akik csak behatárolt szabadon elkölthető jövedelemmel rendelkeznek, egy gyengén teljesítő termék különösen nagy kockázatot jelenthet, és amellett esetleg veszteséget. Emiatt gyakran haboznak vállalni a rizikót egy terméknél, amely esetleg nem felel meg elvárásaiknak. Így inkább hajlandók magasabb árat megadni olyan márkáért, amelyben bíznak. Ha az új termékek nélkülözik egy erős márka nevének előnyét, akkor különösen nagy erőfeszítéseket kell tenniük. Azért, hogy meggyőzzék a fogyasztókat, és kialakítsák bennük az érzést, hogy az újdonság igenis jó értéket nyújt az áráért”. Fontos szem előtt tartani, hogy egy termékvonal-bővítés ugyan meg tudja alapozni a piaci sikert, de nem garantálja. Ha ugyanis egy vállalat nem menedzseli jól a termékvonal-bővítést, akkor az „anyamárkának” kárt okozhat. „Ahhoz tehát, hogy a piaci szereplők megőrizzék már-

kájuk tekintélyét és hírnevét, a termékvonal-bővítésnek világosan kapcsolódnia kell a fő termékhez” – hangsúlyozza a jelentés. – „A márka többi termékével egységet kell alkotnia az újdonságnak, ugyanakkor legyen egyedi, sajátos, amellett pedig fontos a piacon”. Hozzáteszi: Ha az új termék csak kis mértékben különbözik a portfólió kínálatától, akkor az kannibalizációhoz vezethet. De amennyiben a termékvonal-bővítés túlságosan eltér a fő márka választékától, akkor az gyengíti az eladást. IDŐNYOMÁS ÉS KÉNYELEM Időnyomás is befolyásolja a fogyasztók magatartását. Nagy részük olyan terméket keres, amely segít egyensúlyban tartani életüket és időt megtakarítani, hogy olyasmivel foglalkozzanak, amit értékesnek tartanak. Átlagosan a válaszadók világszerte több mint egyötöde (22%) azt mondja, azért vett meg egy új terméket, mert kényelmét szolgálja. Nem sokkal kisebb részük (19%) pedig azért, mert az újdonság könnyít az életén. Elvárásaikat is ebben az irányban fogalmazzák meg a válaszadók. Egynegyednél nagyobb részük több olyan árucikket kíván, amely megkönnyíti életét (27%), és olyat, amelyiket kényelmesen lehet használni (26%). Ennél a két szempontnál a magyar válaszadók aránya 29, illetve 24 százalék. W W W.T ERM EK M I X.HU


ZÖLDSÉGPULT

Egyre igényesebb a hazai gombapiac

Nő a kereslet a friss gombák iránt Minőségi szempontból egyre igényesebb a hazai gombapiac, ízei miatt növekszik a kereslet a speciális gombák, és az egzotikus gombák iránt mind a kiskereskedelmi láncok, mind az éttermek részéről. A friss fehér és barna csiperkegomba népszerűsége töretlen, a legnagyobb forgalmi részarányt továbbra is a friss, termesztett, fehér csiperkegomba képviseli. A hazai piacon azonban bőven van növekedési lehetőség, hiszen míg a nyugat-európai gombafogyasztás átlagosan 3 kg/fő/év, a magyarországi piac bővülése mellett is 1 kg/fő/év körüli ez az arány. Mennyiségi szempontból egyértelműen a friss, termesztett gomba iránt élénkül a kereslet - mutatott rá Vattamány Ágnes, a Bio-Fungi Kft. marketing referense. A friss gombák forgalmi aránya még mindig jóval 90 százalék feletti, szemben a konzerv termékek 7-8 százalékával és a fagyasztott, illetve a szárított szegmens 1-2 százalékával. A gyorsfagyasztott kategóriában főként egzotikus és erdei gombák szerepelnek a kínálatban. A termelés- és értékesítés terén tapasztalható változásokra hívta fel a figyelmet Vajk Balázs, a G-Global Growing Kft. tulajdonos ügyvezetője. Míg évtizedekkel korábban a csiperkegomba 6 kg-os lédig kiszerelésben történő árusítása volt jellemző, manapság csak a piacokon, és egyes áruházak akciós kínálatában találunk példát erre – mondta el. „Ma már az EU-s irányelveknek megfelelően a termesztett gombákat higiénikusan műanyag tálcákba szedjük, fóliacsomagolással látjuk el és felcímkézve, minden szükséges adattal ellátva juttatjuk el a kiskereskedelmi egységekbe” – fogalmazott a szakember. W W W.T ERM EK M I X.HU

A vásárlások során a leginkább szembetűnő változásként a polcról leemelt kiszerelések méretét említette: a fizetőképes kereslet csökkenését jelzi, hogy az utóbbi két évben a fehér csiperkegomba esetében az ¼ kg-os kiszerelések vásárlása került előtérbe, a korábbi ½ kg-os vagy az 1 kg-os kiszerelésekkel szemben. Holott, mint minden konfekcionált terméknél, így a gombánál is igaz, hogy a kisebb kiszerelésű áru kilónkénti egységára magasabb. A gomba beszállítói árának

áldozzák fel a kiszámítható, és megbízható beszállítói kapcsolataikat. „Munkánkat nagyban segíti a tavaly januártól bevezetett EKAER rendszer. A piacról elkezdtek kiszorulni a hatósági ellenőrzések következtében az illegális termelők” – említette Vajk Balázs.

kérdését rendkívül érzékeny területnek nevezte a szakember, hiszen önköltségi árhoz közeli szinten nem éri meg a termelőknek előállítani a termékeket. A piaci stabilitáshoz az évenkénti ártárgyalásokat, beszállítói oldalról pedig a korrekt minőségi kiszolgálást tartja szükségesnek a szakember. Noha az új beszállítók gyakran önköltségi ár alatt kínálják gomba termékeiket a kereskedelmi egységeknek, üzleti partnereik a rövidtávú előnyökért nem

ismeri fel a gomba jótékony táplálkozástani értékeit. Emellett nő az igény a kényelmi termékek iránt is, amelyek a gombatermékek esetében is megtalálhatóak, ilyen például a friss szeletelt csiperke- és laskagomba. A friss gomba egész évben azonos minőségben terem, kereslet szempontjából a húsvét, a nyár és a karácsony a termékkörnél kiemelt időszaknak számít. Nyáron a szeletelt, nagyméretű, úgynevezett steak és a nagyméretű, egész fej csiperkegom-

EGÉSZ ÉVBEN TEREM A hazai fogyasztói szokások terén a vásárlói tudatosság növekedése lényeges tényező. Mind több fogyasztó

2016. FEBRUÁR

T ERM ÉK M I X

35


36 ZÖLDSÉGPULT bák iránt növekszik a kereslet, amelyek remek kiegészítői a nyári grillpartiknak – tette hozzá Vattamány Ágnes. A SZEZON IS SZÁMÍT A húsvéti szezon előtt is növekednek a megrendelések. Az ünnepek utáni időszak forgalmát a vevő partnerekkel közösen összehangolt akciók erősítik – mondta Vajk Balázs. Az eladási adatok alapján a G-Global Growing Kft. top termékei a fehér, illetve barna csiperkegomba, termesztett laska gomba, mirelit erdei gombák, szárított erdei gombák, gomba krémek, gombás kész ételek, gomba fűszerek – sorolta az ügyvezető. A G-Global Growing Kft. stratégiája részeként számos saját budapesti referencia üzletet is üzemeltet Budapest belvárosában. Ezeken az értékesítési pontokon az eladó és a vevő közötti közvetlen kapcsolat során fel tudják mérni pontosan a vásárlói igényeket. Számos új változtatás valósult meg ezeknek a kereskedelmi egységeinknek köszönhetően – emlékeztetett Vajk Balázs.

„Beszállítóink és mi magunk is nyomon követéssel dolgozunk, tehát az általunk kiszolgált kereskedelmi egység a saját nyomon követési rendszerünkön keresztül az alapanyag gyártóig visszamenően meg tudja keresni az árú eredetét. A termeléshez szükséges valamennyi alapanyagot olyan beszállítóktól szerezzük be, akik ellenőrizhetőek, biztonságos helyről származó minőségi alapanyagot tudnak beszállítani számla ellenében ” – mondta. Az innováció főként a különféle friss gombamixek összeállítását, különféle gombafajták más-más kombiT ERM ÉK M I X

2016. FEBRUÁR

nációját, illetve ezek feldolgozott változatait jelenti. A Bio-Fungi Kft. ezen a téren AMIGO márkanéven dobja piacra feldolgozott termékeit. A csomagolást és kiszerelést illetően folyamatos innováció jellemezte eddig is a cég tevékenységét – j e g ye z t e meg Vattamány Ágnes. A szupermarketekben és hipermarketekben széles választékban, csoma­g­olásban, fajtában 20-25 féle termék érhető el igény szerint. A diszkontláncok kínálata jelenleg ennél jóval szűkebb. A gourmet boltokban elsősorban a prémium kategóriás, egyedi termékek keresettek, például az egzotikus gombamixek sárga és késői laskagombából. A termékkör iránti keresletnövekedésben a fogyasztásösztönző kampányoknak jelentős szerepe van. Példaként említette az októberi GoPink mellrák elleni kampányt, amelyet 2012-ben indított a Bio-Fungi Kft. Ezen kívül az élelmiszeripari kiállításokon való részvétel (OMÉK, SIRHA), egészséggel kapcsolatos rendezvények támogatása is fontos a Bio-Fungi Kft. életében. „Budai hegyvidéki gourmet üzletünkben rengeteg féle friss zöldség, gyümölcs és fűszernövény mellett gombát is tartunk – nyilatkozta Gavora Zsuzsa, a Delizia Gourmet Import Managere. Mint mondta: a csiperke és laska gomba kisebb és nagyobb, illetve szeletelt változatai mellett különféle szárított erdei gombát is kínálnak, de persze a gomba fontos összetevője a kínálatban megtalálható mediterrán szószoknak, illetve a friss pultban kapható gombás krémeknek is. VÁLOGATOTT MINŐSÉG Jóllehet a friss gombára nagy kereslet mutatkozik Magyarországon, azonban szezonban, azaz ősszel sem egyszerű beszerezni a friss erdei gombát. A magyar vevők elsősorban a friss erdei gomba hiánya miatt vásárolják a szárítmányokat. A különleges gomba nem feltétlenül képezi még gasztro

kultúránk hétköznapi alapanyagát (némi idegenkedés is tapasztalható a kevéssé ismert fajták irányában), másrészt azért, mert a szárított gomba főzéshez való felhasználása nehézkesebb (főzés előtt áztatni kell), és a frisstől eltérő állaggal és tulajdonságokkal rendelkezik. A széles körben elterjedt magyar friss gombák, a csiperke és a laska piacán a különlegesen válogatott, esztétikus csomagolású, kifogástalan minőségű és frissességű gomba kínálat jelent versenyelőnyt. „A különböző fogásokhoz való gombákat méret és forma szerint válogatva áruljuk. Nálunk a nagyméretű, rántani vagy tölteni való gombakalapok, a szeletelt óriásgomba (steak gomba) éppúgy megtalálhatók, mint a kisebb egész gombák, és szeletelt változatok is. Ez a gomba valóban más minőségű, mint a megszokott laska és csiperke” - fogalmazott Gavora Zsuzsa. A vásárlói döntésben az esztétikum és az ellenőrizhető forrás, illetve a „bio” minősítés egyaránt fontos tényező, majd miután megismerték, hogy ez a gomba valóban sokkal illatosabb, roppanósabb, frissebb, érdekesebb formájú és finomabb, mint a szokásos, már célirányosan ezért jönnek a boltba, és rendszeres fogyasztókká váltak. Az óriás tölteni vagy rántani való gombakalapok mellett ugyanakkor legkeresettebb nálunk a szeletelt barna csiperke és laska, hiszen az így előkészített termék nagy segítséget jelenthet a konyhában az igényes, de elfoglalt vásárlóknak. Mint mondta: a fogyasztási és táplálkozási trendekhez alkalmazkodva a jövőben bővítik a bolt gombaválasztékát, és gombás élelmiszereit. W W W.T ERM EK M I X.HU


KUTATÁS

Növekszik az egészségesnek tartott élelmiszerkategóriák fogyasztása

A többség újra egyre szívesebben főz otthon A GfK Étkezési szokások felmérése 1989 óta kíséri figyelemmel a háztartások étkezési szokásainak alakulását és változását Magyarországon. A legutóbbi adatok egyik fő tanulsága az, hogy az árérzékenység, azaz a szűkös anyagi lehetőségek a tudatos táplálkozásra való törekvés ellen hatnak ugyan, az egészségesnek tartott Csillag-Vella Rita GfK ügyfélkapcsolati Igazgató

élelmiszerek iránti igény mégis folyamatosan növekszik. A többség étkezési szokásait „normálisnak” nevezi, és újra előtérbe került az otthoni főzés.

A magyarok ellentmondásosan viszonyulnak az egészségtudatosság kérdéséhez. Az egészséges életmód igénye folyamatosan jelen van a hétköznapokban, de a tudatos táplálkozásról sokan lemondanak feltehetően vagy azért, mert az anyagi lehetőségeik szűkösek, vagy azért, mert a sok egymásnak ellentmondó információt nem tudják, illetve nem akarják értelmezni. A GfK 1989 óta kétévente összeállított Étkezési szokások tanulmányának legutóbbi adatai szerint élelmiszervásárlásnál a legfontosabb szempont továbbra is a jó minőség és az ár. „A jó minőségre való törekvésnek az elsődleges szerepe az egészségtudatosság szempontjából különösen fontos napjainkban, amikor a háztartási kiadások a háztartások költéseinek átlagosan 27 százalékát, azaz közel egyharmadát teszik ki. Ez az arány ráadásul az alacsony jövedelműeknél rendszerint magasabb” – véli Csillag-Vella Rita, a GfK ügyfélkapcsolati igazgatója.

Az egészségtudatosság táplálkozási szokásokban való megjelenése, 1989-2014 60 45

30

15 0 nagyon odafigyelek az egészséges táplálkozásra

idejűleg a fogyasztóknak kevésbé számít a zsír- és a szénhidráttartalom, illetve a biotermékeket is kevesen keresik. Az egészségesség élelmiszervásárláskor elsősorban a nők, a 40 évnél idősebbek, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára fontos szempont főleg Budapesten, a Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon. A magyarok kis hányada vallja, hogy egészségesen táplálkozik, a többség „normáliAz élelmiszervásárláskor figyelembe vett san étkezőnek” tartja maszempontok és azok fontossága gát, vagy pedig „azt eszi, (0-5-ig terjedő skálán, ahol 0=egyáltalán nem fontos és 5=nagyon fontos) ami ízlik neki”. Mindazonáltal elmondható, hogy az 3,67 mesterséges színezék nélküli egészségesnek számító ter3,61 mesterséges ízesítő nélkül mékkategóriák fogyasztása 3,54 tartósítószer nélküli növekszik – azon kategóri2,87 alacsony zsírtartalom ákban figyelhető meg a fo2,74 alacsony szénhidrát tartalom gyasztási gyakoriság és 2,7 alacsony kalóriatartalom kedveltség egyidejű növebiotermék legyen 2,26 kedése, amelyek egészségesnek mondhatók (szárAz élelmiszerek egészségessége nyas hús, rizs, barna kenyér, ásványvíz). iránti igény azonban határozottan Habár az élvezeti cikkek egy része – megjelenik – főként – az adalékanya- kávé, alkoholos italok, édességek – gok (mesterséges színezék, ízesítő, tar- szintén egyre népszerűbb, fogyasztátósítószer) elutasításában. Ezzel egy- suk nem vált intenzívebbé. W W W.T ERM EK M I X.HU

teljesen normálisan étkezek

csak azt eszem, ami ízlik nekem

A vásárlók erőteljes árérzékenységük okán szívesebben főznek otthon, a magyarok több mint fele hetente többször is a tűzhely mellé áll. Így nem mindegy, milyen alapanyagokat használnak, illetve mi mindent tudnak azokról. Jelentősen átalakult az általános napi étkezési rutin is az 1989-ben megfigyeltekhez képest. Így például folyamatosan nő a napi étkezések száma, a tízórai és az uzsonna is egyre inkább a napi étkezési rutin részévé válik (22 százalékról 40 százalékra nőtt a naponta négyszer vagy többször étkezők aránya). Ugyanakkor jellemző trend, hogy a meleg étkezést hideg élelem váltja fel – a mindennapos melegebéd-fogyasztás aránya 76 százalékról 66 százalékra csökkent; és a legalább alkalomszerűen hideg ebédet fogyasztók aránya 36 százalékról 63 százalékra nőtt. Egyre kevesebben reggelizünk és meleg vacsorát is kevesebben eszünk. A legkedveltebb ételek tízes toplistáján megtalálhatók a hagyományos főzött levesek, a szárnyas- és sertéshús, a zöldség és gyümölcs, burgonya, tészta, tojás és sajt, valamint a száraz­áruk (kolbász és szalámi). 2016. FEBRUÁR

T ERM ÉK M I X

37


38 INTERJÚ

Csongovai Tamás, a Co-op Hungary beszerzési vezetője

Megújulás és trendkövetés

Versenyelőny a beszerzésben Országos szinten 3000 bolt áruellátását biztosítja a Coop, ezek közül sok kis és aprófalvas településen található, így az üzleteknek széles fogyasztói réteg igényeire kell választ adniuk. Arról, hogy a beszerzés terén ez mit jelent, Csongovai Tamással, a Co-op Hungary beszerzési vezetőjével beszéltünk. » A lánc működési területe országos szinten meglehetősen változatos, hogyan tehető minden szinten hatékonnyá a beszerzés? A Coop üzlethálózat egy olyan franchise-rendszer, amely lokális vevőközpontjain keresztül üzemelteti boltjait, nagy önállóságot adva tagjainak. Országosan 8 régióközpont (PRO-COOP) több, mint 10 nagykereskedelmi raktára fogadja az árut, ahonnan a lánc mintegy háromezer boltja rendelhet az országos gyártók, és a régió vállalkozásainak, termelőinek termékeit felölelő választékból. A mintegy 4 ezer cikkelemet tartalmazó kötelező országos választékon felül a régiós COOP szervezetek és vevőközpontok dönthetnek arról, hogy milyen helyi termékeket szereznek be a meglévő országosan szerződött partner választékán felül.

való megjelenítésére is. A választékot rendszeresen felülvizsgáljuk, és a nem jól teljesítő cikkeket kivesszük a választékból annak érdekében, hogy helyet adjunk a jól forgó termékeknek és azoknak, amiket a beszállító partnereink időről időre kifejlesztenek. Egy év alatt országosan 30-40 ezer új vonalkód keletkezik, nyilván nem mindegyik jelenik meg ugyanannál a kereskedőnél, de ha csak töredéke, akkor is ezres nagyságrendű új cikkel találkozik a boltos és a vásárló. Ez a szám is óriási, különösen annak fényében, hogy ezek csupán negyede, harmada marad fent több éven keresztül. Ezek a sikeres újítások. Az igazi innovációk olyan fogyasztói igényekre adnak választ, amire más termék nem. Abszolút megújulást képviselnek, mint annak idején a szódavíz feltalálása, a kapszulás kávé, vagy az ízesített ásványvíz bevezetése. Ilyenekből kellene több.

» Mi jellemzi a többszintű együttműködéseket? Az országos, a regionális és a helyi szintű koordinációnak egyaránt meghatározó szerepe van. A régiós központok munkáját a helyi vevőközpontok helyi igényeken alapuló extra megállapodásai egészítik ki, az országos megállapodásokat azonban nem írhatják felül. A friss áru, a zöldség-gyümölcs és pékáru jellemzően helyi beszállítóktól származik. Ezeket a termékeket nem is lenne érdemes távolabbról szállítani. További rugalmasságot ad, hogy a helyi vevőközpontok azokkal a beszállító cégekkel is tartják a kapcsolatot, akik nem közvetlenül boltokra szállítják az árut, hanem a Coop nagykereskedelmi központjaiba. A partnerek jelentős része rendelkezik képviselői hálózattal, munkatársaik rendszeresen látogatják az üzleteket, és segítik a munkájukat. Egy-egy vevőközpontnak néhány tíz vagy akár több száz boltja van. A hálózathoz tartozó üzletek egyébként három fő kategóriába - szupermarket, ABC bolt, és Coop minibolt tartoznak. Belső működtetés szempontjából pedig a szupermarketek és ABC boltok méretüktől és a technikai felszereltségüktől függően,­­– például hogy az adott egységnek van-e pékárupultja, hűtött hús- vagy sajtpultja, zöldséges standja, és összesen mekkora az árukihelyezésre alkalmas felület – további két, normál és emeltebb választékszintet képviselnek.

» Mit tehet a gyártó a termékjellemzőkön felül az innováció sikeréért? Mindaz, amit a termék mellé tesz a beszállító cég - marketing, bolti eladásösztönző eszköz, display, csomagolás - előmozdítja és támogatja a termék bolti bevezetését. Ezek nélkül kisebb az esélye, hogy sikert érjen el egy-egy újdonság.

» Milyen trendet lát kirajzolódni választék kialakítása terén? Az évtizedek során választékunk finoman forgalmazva is több, mint optimális szintre emelkedett. Hatékonyabb lenne a munka kevesebb cikkelemmel, mivel így nagyobb lehetőség lenne az új termékek piaci bevezetésére, azok választékban T ERM ÉK M I X

2016. FEBRUÁR

» Melyek a legfontosabb vásárlói szempontok, amire tekintettel kell lenni a beszerzésnél? Kínálat szempontból egyre szélesebb skálán mozgó vevői igényekre kell választ adnunk. Ide tartozik például a kényelmi termékek iránti keresletnövekedés, az egy-, kétszemélyes háztartások fogyasztási igényeire választ adó kisadagos és jól adagolható termékek növekvő jelentősége. Amellett pedig a vevők figyelme mind inkább az egészségtudatos termékek felé fordul, de meg kell említenünk az élelmiszerintolerancia vagy egyéb egészségügyi probléma miatt speciális táplálkozást kiszolgáló termékcsoportok és a bio élelmiszerek forgalmának a növekedését is. Az előbb említettekkel némiképp ellentétes fogyasztói tendencia a gazdaságosság és az ár-értékarány növekvő szerepe, amely során a vevők a nagyobb kiszerelésű családi kiszereléseket és sajátmárkás termékeket részesítik előnyben. Az üzletlánc kiemelten kezeli a magyar termelésű, és hazai előállítású termékeket. Az igazoltan magyar származású termékek iránt várhatóan a kereslet is érzékelhetően nőni fog. Együttműködési megállapodásunk van a Magyar Termék Nonprofit Zrt.-vel, a termékek népszerűsítésére évente szervezünk nyereményjátékkal kísért kampányt. W W W.T ERM EK M I X.HU


INTERJÚ

Lényeges a beszállítónak arról is biztosítania a kereskedőt, hogy képes a vásárlói igényeknek megfelelően megújulni és követni a trendeket.

» Hogyan érintették a Coopot a boltbezárások? A Coop is zárt be üzleteket, de nem olyan arányban, mint ahogy ez a függetleneknél tapasztalható. Ha csak egy-két nehézség merült volna fel, azért egy boltot sem kellett volna bezárni. Az elmúlt két évben azonban számos olyan intézkedést vezettek be, amelyek átlagon felül sújtották a kiskereskedelmet, és nehezítik a boltok felszínen maradását. A dohánykereskedelem átszabályozása komoly érvágást jelentett a kiskereskedelem számára és a Coop forgalmában az átlagosnál magasabb arányban fordultak elő ezek a termékek. A logisztikai rendszerünk sokkal mélyebb és szerteágazóbb, mint általában a többi kereskedőláncnál, hiszen 1600 településen mintegy 3 ezer boltot látunk el, ami önmagában is jelentős logisztikai kihívást és fajlagosan magas költségszintet jelent. Ezen felül az adminisztratív terhek növekedése, az online kassza átállás, az iparűzési adó változás, az élelmiszerlánc -felügyeleti díj megfizetése, az e-útdíj bevezetése ugyancsak negatív hatással voltak a boltok jövedelmezőségére. » Mivel növelhető a boltok jövedelmezősége? A cigarettával kieső forgalom pótlására az üresen maradt dohányállványok hasznosításával magyar fejlesztésű vitaminkészítményeket vezet be a választékba a lánc. Eddig már több száz boltban jelentek meg ezek a termékek. Ennek a termékkörnek azokon a településeken lehet különösen jelentősége, ahol nincs, vagy csak rövid nyitva tartással működik gyógyszertár. További hatékonyságjavító intézkedésként több termékkategóriának a választékát optimalizáljuk úgy, hogy a fogyasztói igények megfelelő kielégítése mellett a polci kihelyezés során a lehető legkisebb költség mellett a lehető legnagyobb jövedelemtermelő képességű cikkek kapjanak megfelelő hangsúlyt, és a gyenge teljesítménymutatókkal rendelkező áruk forgalmazását redukáljuk. W W W.T ERM EK M I X.HU

» A márkatulajdonosok magas szintű együttműködést várnak el. Kereskedői szemszögből ezt hogy látják? A tárgyalások már régóta nemcsak az árról és mennyiségről szólnak. Olyan szerteágazó követelmény és vállalásrendszer áll egy-egy szállítói megállapodás mögött, ami túlmutat a men�nyiség és ár kérdésén. Ezek során széles választékot vállalunk és az új termékek megjelenésének adunk terepet, amellett szó van reklámozási együttműködésről, bizonyos termékkategóriák belső arányainak a szállítókkal való közös meghatározásáról. Az adott márka termékkategórián belüli arányának optimális kialakításához a piackutatások mellett a gyártó cég is adatokkal szolgál. A nagy márkák esetében valamennyi céggel van együttműködésünk. Ezeket egészítik ki az áru bolti kihelyezését meghatározó helyi megállapodások. » Hogyan alakult a partneri kör? Szerény mértékben emelkedett a beszállító partnerek száma, termékkategóriánként azonban eltérő mértékben. Országos szinten 200 brand- illetve sajátmárka szállítóval dolgozunk együtt. A helyi regionális partnerekkel együtt ez a szám lényegesen nagyobb. Azt tapasztaljuk, hogy egyszerre van jelen a globalizálódó márka beszállítók számának növekedése és bizonyos termékkörökben a forgalmi koncentrálódás. De az országos megállapodással rendelkező beszállítók számát tekintve összességében emelkedés tapasztalható. » Mitől válik az együttműködés sikeressé? Az alap a jó termék hosszútávon való biztosítása versenyképes árszinten, megfelelő marketingtámogatás mellett. Lényeges a beszállítónak arról is biztosítania a kereskedőt, hogy képes a vásárlói igényeknek megfelelően megújulni és követni a trendeket. Fontos, hogyha elkészül egy termék vagy portfólió, ne engedjék el a kezét. A minőségbiztosítási rendszerek léte és működtetése, az előírásoknak való megfelelés ugyancsak fontos kritérium, továbbá, hogy a szervezet képes legyen az alapanyagbeszerzésben, gyártástechnológiában és az utógondozás terén olyan minőséget garantáló struktúrát működtetni, amely folyamatosan szavatolja a megfelelőséget. Ide tartozik az is, hogy a cég kellő pénzügyi stabilitással rendelkezzen. Amennyiben a beszállító mindezzel a képességgel rendelkezik, akkor ő már megtette a magáét, a kereskedő pedig erre alapozhat és annyit tehet hozzá, hogy preferálja a terméket. Sebők Andrea 2016. FEBRUÁR

T ERM ÉK M I X

39


40 KERESKEDELEM

Vásárlás a benzinkutaknál

A vevő számít Legyen szó hétköznapról vagy munkaszüneti napról, az élet nem áll meg, mintha a fogyasztók nem kívánnák teljesen megismerni a boltzár fogalmát. Úgy tűnik, sikerre vannak ítélve a benzinkutak mellett működő kiskereskedelmi üzletek. A FOGYASZTÓK DIKTÁLNAK Az élelmiszer-kiskereskedelem folyamatosan igazodik a piac kihívásaihoz és keresi a nyitási lehetőségeket a vásárlók felé. 2009-ben a Tesco-Global Áruházak Zrt. és a Shell Hungary Zrt. által korábban megkötött megállapodás értelmében a Shell bérbe vette a Tesco 51 magyarországi benzinkútját. A Shell a töltőállomások és ezzel a shopok üzemeltetését is átvette, jelenleg két Tesco Expressz üzlet van, amelyet a Shell nyitott és üzemeltet két töltőállomásán. Míg a TESCO a Shell benzinkutaknál működő Expressz üzletekkel szélesítette termékeinek vevői körét, addig 2013 óta a SPAR termékeivel az OMV kutakon lehet találkozni: 45 OMV töltőállomás shopja a SPAR Express koncepcióval várja a vásárlókat. A Lukoil (Normbenz Magyarország Kft.) is reagált a változásokra, és revitalizálta 3 töltőállomását, melyekben a belső tér frissítésén túl kibővítette a választékot. Ezekre a töltőállomásokra az elsősorban napi fogyasztási cikkeket a SPAR Magyarország, mint nagykereskedelmi partner szállítja. A piachoz igazodva a MOL sem maradt el a fogyasztói igények kielégítésével, sőt még egy lépést tett azért, hogy becsalogassa a vásárlókat. A MOL 2014-ben új kiskereskedelmi stratégiát dolgozott ki, és megnyitotta első önálT ERM ÉK M I X

2016. FEBRUÁR

ló kiskereskedelmi márkaként üzemelő Fresh Corner üzletét. A vállalat új koncepciójának keretében jelenleg tíz Fresh Cornert működtet: öt budapestit, két-két Hajdú-Bihar és Heves megyei töltőállomást, valamint Diósdon egyet. IGÉNY VAN RÁ A MOL felismerve, hogy a kelet-közép európai regionális töltőállomáshálózatával nem csak az üzemanyag értékesítés, de a kiskereskedelem egyéb területein is meghatározó szerepet tud betölteni, a vásárlók mindennapi fogyasztási igényeihez igazodó termékváAusztriában már 130 Jet töltőállomás mellett üzemelnek a BILLA stop&shop üzletek. Ezekben az üzletekben a friss pékáru, sütemények és szendvicsek mellett egyéb élelmiszerüzletekben megtalálható termékek is kaphatók, alig valamivel drágábban, mint ahogy a szupermarketek kínálják. Németországban az ügyfelek igényeihez igazodva a Rewe-vel együttműködve az Aral is bővítette kínálatát. A töltőállomásokon a szendvicseken, meleg és hideg ételeken, salátákon és kávén kívül egyéb – friss gyümölcs és zöldség, száraz tésztafélék, gabonafélék, olívaolaj – alapvető élelmiszereket is árusítanak. Bevezették a pékáruk önkiszolgáló pékség részlegét is. (Forrás: welt.de)

lasztékkal és szolgáltatásokkal bővítette töltőállomásain korábbi kínálatát. „Ehhez ki kellett alakítanunk a vásárlók igényeihez legjobban illeszkedő választékot és folyamatosan dolgozunk azon is, hogy megtaláljuk a lehető legjobb módját az értékesítési pontjaink, hálózatunk kihasználásának” – ismertették a koncepciót a MOL részéről. A SPAR Express üzleteket a SPAR Magyarország Kft. és az OMV Hungária Ásványolaj Kft. együttműködésének keretében az OMV töltőállomáson üzemelteti helyi kiskereskedő, így az autósok a töltőállomásokon is el tudják intézni a gyors napi bevásárlást, és ott a szupermarketekre jellemző áruválasztékot és árszínvonalat találjanak – magyarázta Nagy Zsolt István, az OMV marketing igazgatója. Természetesen ez a lehetőség a környéken lakók számára is előnyös, így sokan mennek vásárolni tankolás nélkül is. Az üzemeltetési koncepcióval kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a shopok továbbra is az OMV tulajdonát képezik, az üzemeltető vállalkozó az OMV szerződött partnere, és a személyzet döntően ugyanaz, mint a SPAR együttműködés előtt. „2015-ben a már korábban meglévő öt tesztállomáson túl további negyven OMV shopot alakítottunk át.” A keresletnek megfelelve, a tervek szerint a program 2016-ban to-

W W W.T ERM EK M I X.HU


KERESKEDELEM

vább folytatódik, és idén újabb helyeken jelenik meg a SPAR Express koncepció. VASÁRNAP IS SHOP A kereskedelmi törvény vasárnapi zárva tartásra vonatkozó előírása 2015. március 15. napjától lépett életbe. Az eltelt időszak éppúgy több változást hozott a kiskereskedelem résztvevőinek életében, mint a vásárlókéban. „Lehet, valamivel többet költök, de gyakran leugrom a közelünkben működő benzinkút melletti üzletbe. Hétfőtől péntekig kora reggeltől estig dolgozom, ha van is egy kis szabadidőm, azt a gyerekekkel töltöm, a nagybevásárlásokat kizárólag hétvégén, azon belül is inkább vasárnap intéztem el – mesélte egy vásárló. A 33 éves édesanya úgy tapasztalja, hogy az elmúlt időszakban feltűnő változások történtek a vásárlási szokásaiban. Az időhiány miatt kénytelen egyszerre csak kevesebbet bepakolni a kosarába, és ha úgy adódik, kihasználja a töltőállomások mellett működő shopok nyújtotta szolgáltatásokat. A MOL töltőállomások és shopjaik korábban is nyitva voltak vasárnap, ebben változás nem történt. „Vásárlóink azonban nemcsak a Fresh Corner márka alatt működő töltőállomásokon vásárolhatnak napi fogyasztási cikkeket, hanem szélesebb körben megtalálhatják azokat hálózatunkban, csakúgy, mint a pékáru kínálatunkat is” – ismertette a MOL munkatársa, hozzátéve, hogy nagyjából száz új termékkel bővült a kínálat, megjelentek az alapvető élelmiszerek és a mindennapi fogyasztási cikkek is. A vasárnapi boltzár bizonyos mértékben a MOL shopjainak kínálatára volt befolyással. Mint megtudtuk, maga a vásárlói kör alapvetően nem változott, viszont észlelhető, hogy a fogyasztói szokások a várakozásainknak megfelelően alakultak. „A vásárlók pozitívan fogadták a megújult gasztro részleg kínálatát is, egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, valamint a napi fogyasztási cikkek iránt is élénkült a kereslet.” A forgalom mutatója szerint valamennyi országrészben sikeres az új koncepció, ami azt mutatja, hogy egy mindenütt jelen lévő vásárlói igényt sikerült megtalálni és kielégíteni – tudtuk meg Nagy Zsolt Istvántól. Az OMV töltőállomásoknál található SPAR Expressek vásárlói köre elsősorban olyan autósokból áll, akik gyorsan és jó áron szeretnék intézni a napi bevásárlást. „Ez az igény határozza meg W W W.T ERM EK M I X.HU

Kínálat és kereslet Szénsavas üdítőital, energia- és sportital, valamint sör a három legnagyobb forgalmú termék a hazai benzinkutak mellett működő üzletekben - derül ki a Nielsen kiskereskedelmi felméréséből. Mintegy 12 milliárd forint bevételt értek el a benzinkutak boltjai tavaly az első nyolc hónap alatt; 1 százalékkal többet, mint az előző hasonló időszakban.

elsősorban a vevőkörünket, a vasárnapi nyitva tartás ebből a szempontból másodrendű.” Ez utóbbit látszik igazolni egy vásárló véleménye is, akinek elsősorban a tankolás utáni friss élelmiszerek gyors bevásárlását segíti a töltőállomások melletti élelmiszer boltok üzemelése. „Soha nem figyelem, mikor és miért ugrom be egy kút melletti boltba, számomra ez nem fontos. Ha megéhezem, vagy ha otthon elfogy valami, a legközelebb eső boltba térek be” Nagy Zsolt István szerint valamen�nyi országrészben sikeres az új koncepció, ami azt mutatja, hogy egy mindenütt jelen lévő vásárlói igényt sikerült megtalálni és kielégíteni. A food és non food termékeket tekintve az élelmiszerek aránya nagyobb az új, átalakított shopokban, mint az korábban egy tipikus töltőállomás shopban megszokott volt, hiszen a SPAR Express-szel rendelkező OMV shopokban megtalálhatók a napi bevásárláshoz szükséges alap élelmiszeripari cikkek is. A MINŐSÉG AZ ELSŐ A megszokott töltőállomás shop választékhoz képest kiemelkedő a frissen sütött pékáru, a zöldség és gyümölcs

kínálat, valamint ilyennek számítanak a SPAR sajátmárkás termékei is. „Emellett megemlíteném még a tejtermék és felvágott kategóriákat, mint korábban nem jellemző, de nagyon lényeges választékelemeket.” Az OMV marketing igazgatója elmondta, hogy egy olyan töltőállomáson, ahol nem indokolt a SPAR Express koncepció bevezetése, egy másfajta vásárlói igényt céloznak meg. Nagy Zsolt István példaként említette, hogy az autópálya mellett található VIVA kávézóban a hangsúly a kellemes, kávéházi környezeten van: az autósok leülhetnek, kipihenhetik magukat, feltöltődhetnek, akár meg is ebédelhetnek. „Ebben a koncepcióban is gyakran meglepjük a vásárlókat valami újítással, így ezeket a shopokat sem nevezném hagyományosnak.” Részleteiben majdnem minden termékkínálati kör (kávé, pékáru, napi fogyasztási cikkek), kivéve a friss szendvics, megtalálható a MOL többi töltőállomásán, de a Fresh Corner üzletek esetében a vevők egy helyszínen találkozhatnak a magas minőségű kávéajánlattal, a friss szendvicsekkel, a helyben sütött pékáruk bővebb választékával és a kényelmi vásárlás fontos részét képező vásárlási cikkekkel. A MOL munkatársától megtudtuk, hogy a termékválaszték összeállításánál a minőséget tekintik az egyik legfontosabb kritériumnak. „Mindezek mellett szeretnénk megváltoztatni a vásárlókban a benzinkutak árairól berögződött képet, s ennek megfelelően a shopokban kapható napi fogyasztási cikkek, pékáruk árait az eddig megszokott árszint alatt, kedvezőbb árakon határoztuk meg.” 2016. FEBRUÁR

T ERM ÉK M I X

41


42 KUTATÁS

Az online eszközök növelik a bolti forgalmat

Minden pont fontos a vásárláshoz vezető úton Az említett példák azt mutatják, hogy amikor a fogyasztók hagyományos üzletekben vásárolnak, akkor támaszkodnak interneten kapott információkra is.

Kocsis Eszter ügyfélkapcsolati vezető Nielsen

Sok reklámot kapnak mobiljukra a magyar fogyasztók, de ez nem zavarja majdnem fele részüket, 48 százalékukat. Tízből majdnem négyen pedig elolvasnak mobiljukra érkezett olyan reklámokat, promóciós ajánlatokat is, amelyekre nem fizettek elő.

T ERM ÉK M I X

GONDTALAN, KÉNYELMES, SZEMÉLYES Igaz, hogy a mobil eszközökkel felszerelt fogyasztók könnyen fordulnak az e-kereskedelemhez. De a boltok működtetőinek érdemes gondolniuk arra, hogy az online vásárlás csak egy részlet a digitális képen. Egy kiskereskedő digitális stratégia magában foglalja ugyanis a vásárláshoz vezető út minden pontját. Például egy bolt megtalálását, a beszerzendő árucikkel listáját, árak ellenőrzését, termékek keresését, tartalmak megosztását és persze magát a vásárlást is. Ezekkel a lehetőségekkel élnek boltokon belül és kívül is. Tény, hogy a fogyasztók növekvő mértékben használnak új technológiákat, hogy egyszerűsítsék és javítsák a vásárlás folyamatát. Bolton belüli digitális lehetőségek révén online lehet gondtalanná, kényelmesebbé és személyessé tenni a vásárlást hagyományos kiskereskedelmi egységekben. Digitális stratégiákat illeszteni a hagyományos üzletek által nyújtott vásárlási élménybe nem csak tetszetős, udvarias gesztus. Ezek az eszközök ugyanis megnövelhetik

2016. FEBRUÁR

az eladótérben töltött időt, a vevők elkötelezettségét, a kosárértéket, valamint a vásárlói elégedettséget. DIGITÁLIS TÖBBLETÉRTÉK „Jelenleg a fogyasztók mindent megtesznek azért, hogy felkészülten jussanak el végső vásárlási döntésükhöz” – mondja Patrick Dodd, a Nielsen globális kereskedelmi elnöke. „Versenykörnyezetben kiskereskedők és gyártók értéket adnak szolgáltatásaikhoz, amikor digitális eszközöket bocsátanak rendelkezésre, hogy segítsenek fogyasztóiknak a vásárlás-

ban, és ezzel növelik saját értékesítési potenciáljukat is. Különösen a mobil járul hozzá kedvezően a fogyasztói igények kielégítéséhez, és teszi minden eddiginél hatékonyabbá a vásárlás élményét”. Tág tér áll a kiskereskedők rendelkezésére, hogy növekedjenek. Eladóterükben elérhetővé tehetik a wi-fit és digitális lehetőségeket bocsáthatnak vevőik ren-

delkezésére, mint például mobil kuponok, listák és vásárlási applikációk. Ma még világszerte csak a fogyasztók kis része használ ilyen eszközöket, de sokan szándékoznak élni velük a jövőben. KUPONOK, LISTÁK, HŰSÉGPROGRAMOK Online vagy mobil kuponok és mobil vásárlási listák a legelterjedtebbek ma a digitális lehetőségek közül. Világszerte a fogyasztók átlag 18, illetve 15 százaléka használja őket. De kétharmad részük, 55 és 64 százalékuk tervez élni velük a jövőben.

Applikációt hűségprogrammal hatvan vizsgált ország fogyasztóinak átlagosan 14 százaléka tölt le, hogy információkat kapjon vagy tájékoztatást az akciókról. Viszont 63 százalék azt mondja, ha ilyen applikáció elérhető lesz, akkor kész használni majd.

W W W.T ERM EK M I X.HU


24 ÉVE

TR

EN

D

EL

EM

BE

N

PT

EM

BE

R]

TR

ÉS

ED

ZE

ÉS

K

SK

.S

K EN

C IÓ

RE

15

Ó D

KE

20

CI

O

CG

F.

VÁ EK

N

FM

ÉV

O

IN

Z

I.

N

FMCG

A

X II

IN A Z FM CG

AZ

EK

[X

KE RE

SZEKTOR SZAKMAI LAPJA

SK ED EL EM

:05

14

BE

15

N

/20

/08

[X

24

X II I. ÉV 2 F. 01 5. N

Am

O VE M

b or ik

BE R]

e

P

x

mi

ek

rm

Te

d

1

nd

3.i

23

8x

20

dn gó vá

pa To

sz ar ak

is

Mo

. i..

wa

Ze

FMCG SZAKMAI HÍRPORTÁL www.termekmix.hu · napi hírek · aktualitások · külföldi hírek · kutatások · termék innovációk · interjúk

2

:5

K

AR IS ZA KL AP |

XX .É .2 VF 5. 01 OK TÓ BE R

TR

EN

D

ló du ain zi Újr yhá zés eg rfő sö

VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKMAI HÍRPORTÁL www.chefpincer.hu www.chefonline.hu · napi hírek · aktualitások · külföldi hírek · rendezvények · interjúk, portrék

r

21 ÉVE

IS ZA KL AP |

XX .É V F. 15 20 . jú ni us

-jú li us

PO

PO

n an m ch y Be örg Gy

RT PO

an Ám tila At

D

RT

DE

SIG

N

TR

EN

D

ek m ze ys ng árban Gyö poh a

y ai Ro id Zs ltán Zo

és

EN

ziós ók Fú éz káv

TR

égn? m be k terem ün t ét etni hala Ebhalato

rd gy ké na cs A aká sz

a va Nin raso Ta

ra en Új a h

ák s no jt an ho ágfa atb Ős vil ász és bor a

RT

lté Kok at div

k űe k r e á sz onyh p k né tes R

be

BO

m

te

RT

ep

PO

sz

AR

5. 01

IP

.2 VF

X

|

RT

ÉG

AP

PO

D

ÉG

KL

D

N

D

ZA

EN

VE

N

IS

TR

os ag M ltán Zo

VE

AR

É X.

ET

s lye dé ve at as en sz rk Sz krá e Fa cu cil el Cé orit M

2

L ÜZ

a k so zá con lto ia Vá vép ká

r o t k e z s

2

IP

K

Y

CM

CY

D

ia ág m Pull e ly te ke p& he Fe Tam ómű A ot alk

MY

ÉG

CM

D

Y

EN

c ac

M

IP

p a l k a sz TR

1

az új n Va tt ala

C

IS

ÉS

CG

2 F.

ÁL TU

K

FM

ÉV

R]

AK

Ó

Z

I I.

BE

CI

A

XI

Ó

RT

x

08

EK

E

[X

KT

N

IN

O

D

ED

N

O

VE

Te

N

_2

EW

kN

ic

kw

ic

_P

ix

km

e rm

N

SK

BE

.

PO

14

E TR

15

9/

/0

24 1 df

.p

3 23

E ER

M LE

5 01

ó d a i k

A

HORECA

SZEKTOR SZAKMAI LAPJA


44 INTERJÚ

Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) főtitkára

A magyar tervezők kreativitása versenyelőny Nagy Miklóst, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) főtitkárát az iparág trendjeiről, veszélyeiről, a Magyarországon rendezendő World Packaging Organisation konferenciáról és a magyar díjazottakról is kérdeztük. » Az első 10 hónapban az iparág teljesítménye 466 milliárd forinttal megközelítette a tavalyi egész évit, amely alapján jelentős bővülésre lehet számítani az idei évre vetítve. Mi lehet a motorja ennek a növekedésnek? A csomagolóipar nem csupán az ország egy-egy ágazatát szolgálja ki, hanem a teljes nemzetgazdaságot, az agráriumtól az iparon keresztül a turizmusig. Ezért elmondhatjuk, hogy az ország gazdaságának barométere. 2014-ben a csomagolóipar a hazai GDPből 1,7 százalékkal vette ki a részét, 2015-ben ez az arány bizonyosan jobb lesz, mivel növekedési aránya bizonnyal magasabb lesz a GDP emelkedésének arányától. További fontos elem az is, hogy a csomagolóipar termelésének közel felét külpiacokon értékesíti. A csomagolóipar azonnal jelezni képes, ha a folyamatok változnak. Fellendülés esetén mind a megrendelések száma, mind pedig volumene emelkedik. Visszaesés esetén pedig ennek pont fordítottját érzékelik a csomagolószergyártással foglalkozó vállalatok. » Mely területek teljesítenek a legjobban? A hazai csomagolószer-felhasználás agyagösszetétele a fejlettebb országok gyakorlatának felel meg. A két vezető anyagfajta a papír és a műanyag. Ez két olyan anyagfajta, amely jellemzői széles körben változtathatók, ezzel a termék számára kínált védelmi funkciót magas szinten képesek teljesíteni. A két vezető anyagfajtától kissé lemaradva a fém következik, ugyancsak jó védelmi funkciókkal. Örvendetes, hogy viszonylag szűk területeken használatos üveg csomagolószerek felhasználása tavaly emelkedett és a fa csomagolószerek körében – amely alkalmazási területe még szűkebb – sem mutatkozott gond. » Vannak esetleg olyan veszélyek, amelyek a további növekedést fenyegethetik? A csomagolóipar felvevőpiaca hagyományosan az élelmiszer- és az italipar. Ezek együttesen közel kétharmad részben részesednek a felhasználásból. E területek külöT ERM ÉK M I X

2016. FEBRUÁR

nösen érzékenyek a vásárlóerőre, mivel termelésük jelentős részben a belföldi piacon kerül értékesítésre. A konjunktúra fennmaradása esetén e területeken talán nem kell veszéllyel szembenézni. Jelentős csomagolószer felvevőpiac az autóipari beszállítói ágazat is. Amennyiben folytatódik az autók iránti bel- és külföldi keresletnövekedés, úgy e területen sem kell visszaesésre számítani. » Az értékesítési lánc részeként merre fejlődik a csomagolóipar, ezen belül az FMCG-ipar csomagolóanyag igénye hogyan változik? Egyre nagyobb hangsúlyt kap már Magyarországon is az élelmiszerveszteség, élelmiszerpazarlás elleni fellépés szükségessége. Egyre többen belátják, hogy az elvesztegetett élelmiszer, vagy akár egyéb árucikk előállítása a rendelkezésre álló források elpazarlását jelenti, beleértve a fölöslegesen okozott környezetterhelést is. E folyamatban a csomagolásnak – például a hosszabb eltarthatóság, a nagyobb áruvédelem révén – nagyon komoly megelőző funkciója van. » Mik az új irányok, innovációk? A csomagolóipar nem egy önálló iparág, az sok szakmai ágazat – a papír-, a papírfeldolgozó, a műanyag-feldolgozó stb. ipar – gyűjtőfogalma. Iparáganként eltérő irányok figyelhetők meg. Általánosságban az emelhető ki, hogy a csomagolóipar folyamatosan teljesíti azt az elsősorban környezetvédelmi elvárást, hogy változatlan áruvédelmet kevesebb anyagfelhasználással elégíti ki. A gyártók, felhasználók közös érdeke a forrástakarékosság. Folyamatosan fejlődik pl. az áruk nyomon követhetősége, amely nagyon komolyan a csomagoláshoz kötődik, a termékhamisítás elleni küzdelemben a csomagolószergyártók szokásos termelési folyamatba beépített megoldások egész sorát kínálják. A műanyagok új és újabb változatai már egész kis anyagvastagság mellett is remek védelmi képességet mutatnak. W W W.T ERM EK M I X.HU


INTERJÚ

..nagyon fontos hangsúlyozni a magyar csomagolástervezők rendkívüli kreativitását, amely önmagában képes versenyképességünket javítani.

kellene felhasználni, azért díj és nem adó. A lakosság környezettudatosságának nagyon erőteljes fejlesztésére van szükség, nem elég évente egy-két akció, folyamatos munka kell. A rendkívül jó példákkal elöljáró nonprofit szervezetek ezt egyedül nem képesek teljesíteni. A csomagolószer-felhasználók pedig az ökodesign szemléletet folyamatosan szemük előtt kell, hogy tartsák. » Nemzetközi összehasonlításban hogyan szerepel a hazai iparág? A csomagolóipart a folyamatos fejlődés jellemzi. Tőkeerejüknél fogva a Magyarországon működő multinacionális, valamint külföldi tulajdonú csomagolószergyártó vállalatok élen járnak az új megoldásokkal. A piacon maradás érdekében a hazai kis- és középvállalkozások is folyamatosan fejlesztenek, és ha lehet, a toptechnológiával működnek, mert csak azzal képesek hatékonyak lenni, és kicsiként a piacon maradni. A trendek közepette nagyon fontos hangsúlyozni a magyar csomagolástervezők rendkívüli kreativitását, amely önmagában képes versenyképességünket javítani. Számos példával igazolható, hogy hazai tervezőink esetenként évekkel korábban már bemutattak olyan fejlesztéseket, amelyet közeli és távolabbi országok fejlesztői csak később tudtak megvalósítani. » Magyarországon is egyre többet áldoznak az újrahasznosításra. A fenntarthatósági kérdések men�nyire fontosak Magyarországon, és hogyan lehetne előrébb lépni ezen a területen? Annak nagyon örülnénk, ha az újrahasznosításra valóban többet költenének Magyarországon. Az elmúlt év folyamán megismert tervek (OGYHT) sajnos ezt az irányt nem támasztják alá. A csomagolószer hulladékok gyűjtésére és hasznosítására fordított összegek csökkenő tendenciát mutatnak, miközben a csomagolás kibocsátás és a hasznosítás fedezetét jelentő termékdíj bevételek folyamatosan emelkednek. Elengedhetetlen, hogy ne csak szavak szintjén legyünk környezettudatosak. A termékdíj bevételeket a cél szerint W W W.T ERM EK M I X.HU

» Májusban rendezik meg a World Packaging Organisation világkonferenciát Budapesten, mik lesznek a főbb témák? A Budapesten 2016. május 26-án a CSAOSZ szervezésében sorra kerülő konferencia címe: Csomagolási innovációk a fenntarthatóságért és a biztonságért. A címben felsorolt címszavak egyenként a csomagolóipar előtt álló feladatokra, kihívásokra hívják fel a figyelmet. A világ különböző tájairól érkező nagy tekintélyű csomagolási szakemberek bizonyára sok megfontolásra érdemes, a jövőbeni munkánkra hatással bíró ismeretet adnak át. » A WorldStar csomagolási világversenyen 11 magyar díjazott is volt – milyen innovációkat díjaztak? A díjak között több és valóban nemzetközi újdonság húzódik meg. Nem lehet valamennyi nyertes újdonságát mind kiemelni, ezért itt legyen elég csak néhány gondolat. A zsűri értékelte a felületi sérülésektől különösen jól megóvni képes vákuumformázott műanyaghab tálcákat, a virsliféléknek hosszabb eltarthatóságot kínáló műanyag poharakat, amelyek nyomtatott grafikája ráadásul eltávolítható a palástról, így anyagában hasznosításuk jelentősen jobb, vagy a körömlakkok megjelenését nyomdafestékkel megjeleníteni képes nyomtatott kartondobozokat. A siker értékét külön emeli, hogy a világverseny díj­ átadó ünnepségére 2016 májusában a CSAOSZ szervezésében Budapesten, a nemzetközi csomagolási konferenciát követően, a világ vezető csomagolási szakembereinek körében kerül sor. Horváth Balázs

2016. FEBRUÁR

T ERM ÉK M I X

45


46 CSOMAGOLÁS

Tanítani kell a vásárlókat Bár a jövő generációja a világban már sokkal környezettudatosabban választ, jelenleg Magyarországon a felelős erdőgazdálkodás még jobban érdekli a gyártókat, mint a vevőket. A Tetra Pak és az STI Petőfi Nyomda vezetőit kérdeztük a trendekről.

A Nielsen tavaly novemberi közvélemény-kutatásából kiderül, hogy a millenniumi generáció, a ma 15-25 évesek már fenntartható módon szeretnének élni. Elvárják, hogy a fenntarthatóság kiemelt jelentőségű legyen a vállalatok életében, kezdve a gyártástól az értékesítésen át a termék hulladékkezeléséig. Csomagolástechnikai cégeket kerestünk meg, hogyan felelnek meg az új generáció kívánalmainak, illetve hogyan is állunk a fenntartható csomagolás tekintetében jelenleg Magyarországon. A közelmúltban a Tetra Paknak is megjelent egy tanulmánya, amelyben a millenniumi generációt elemezte, hiszen ez a korosztály jelenti ma az egyik legfontosabb fogyasztói kört. A 20-35 Posztós Zsuzsanna éves, ambicióTetra Pak Hungária Zrt. zus és igényes marketing vezető fiatal vásárlók évente átlagosan 600 milliárd dollárt költenek, a nagy márkák tehát versengenek értük, ezért minden iparágat, köztük az élelmiszeripart is új megoldásokra ösztönzik – számolt be a kutatásról a Tetra Pak marketing vezetője, Posztós Zsuzsanna. „A fiatal fogyasztók igényeire természetesen a csomagolóanyag gyártóknak is reagálniuk kell, ezt a Tetra Paknál nagyon jól tudjuk. A termékfejlesztések nemcsak hogy követik ezeket a trendeket, de igyekeznek elébük is menni” – mondta. T ERM ÉK M I X

2016. FEBRUÁR

FOSSZILIS ALAPANYAG HELYETT CUKORNÁD Szerinte a generáció fogyasztói olyan termékcsomagolást keresnek, ami illik az életstílusukhoz: szembeötlő, könnyű kezelhetőséget és menet közben is kényelmes fogyasztást biztosít, visszazárható, emellett pedig környezetbarát. A környezetvédelem a Tetra Pak számára is kiemelt fontosságú, s úgy gondolják, hogy a csomagolásaikhoz használt megújuló erőforrások arányának növelése az egyik leghatékonyabb módja a fenntarthatóság biztosításának és az egyre korlátozottabban rendelkezésre álló fosszilis alapanyagok kiváltásának. Éppen ezért világszerte a Tetra Pak italos kartondobozok papír alapanyaga 99 százalékban FSC® (Forest Stewardship Council®) minősítésű, vagyis felelős erdőgazdálkodásból és egyéb ellenőrzött forrásokból származik. A doboz műanyag rétegeit és zármegoldását pedig egyre növekvő arányban váltják ki cukornád alapú anyaggal. Az iparágban a Tetra Pak használt elsőként növényi alapú műanyagot italos kartondobozok gyártásához, a 2014-ben Brazíliában kifejlesztett növényi alapú alacsony sűrűségű polietilént (LDPE), amely ugyanolyan fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos polietilén (PE).

hogy vásárlási döntéseink során még mindig a termék ára, minősége és eltarthatósága a legfontosabb, míg az adott áruféleség csomagolásának környezetvédelmi jellemzői továbbra is az utolsó helyen vannak szempontrendszerünkben. Viszont a kutatás azt is megmutatta, hogy a magyar lakosság 71 százaléka előnyben részesítené vásárláskor azokat a termékeket, amelyek csomagolásáról tudja, hogy környezetbarát, feltéve, hogy ezért nem kell többet fizetni. „A problémát inkább abban látjuk, hogy a fogyasztók nem tudják, hogyan lehetnek környezettudatosak, azon túl, hogy a termékcsomagolást szelektíven gyűjtik. Éppen ezért fordítunk nagy figyelmet az FSC tanúsítást bemutató edukációra: hirdetésekkel, kreatív eszközökkel ismertetjük meg a fogyasztókkal a logó mögött húzódó értékeket és célokat” – hangsúlyozta Posztós Zsuzsanna. A Tetra Pak egyik legfontosabb környezetvédelmi célkitűzése, hogy 100 százalékban megújuló alapanyagból készülő italos kartondobozokat gyártson és biztosítson az ügyfeleinek

MEG KELL MUTATNI, MI VAN A LOGÓ MÖGÖTT A Tetra Pak marketing vezetője szerint a magyar vevők környezettudatosságáról egy tavalyi felmérésük is sok mindent elárul. Ez kiderítette, W W W.T ERM EK M I X.HU


CSOMAGOLÁS

és a fogyasztóknak. Ennek eléréséhez óriási lépést jelent a közelmúltban a Tetra Rex termékcsalád részeként bevezetett első 100 százalékban megújuló alapanyagból készült italos kartondoboz, mely FSC tanúsítású papírból és műanyag helyett cukornád alapú anyagból készül. Ez a termék a Tetra Pak egyik legjelentősebb környezetvédelmi innovációja és a vállalat célja az, hogy hosszú távon egyre több termékénél bevezesse a 100 százalékban megújuló alapanyagok használatát. NŐ A PAPÍR RÉSZARÁNYA A CSOMAGOLÁSBAN Kolozsvári György, az STI Petőfi Nyomda Kft. értékesítési igazgatója szerint sem ismerik eléggé a vásárlók a tanúsítványokat. „Ami a papír alapú csomagolásokat illeti – és ezt saját tapasztalatunk alapján is állíthatjuk – a márKolozsvári György kagyártók egyre STI Petőfi Nyomda Kft. népesebb körértékesítési igazgató ben keresik az FSC®-tanúsított alapanyagokat, amely garanciát jelent tudatos fogyasztóik számára, hogy az alkalmazott csomagolóanyag fenntartható erdőgazdálkodásból származik. Az már egy másik kérdést vet fel, hogy a fogyasztók kevese van tisztában az egyes jelölések (tanúsítások) tartalmával.” Az STI Group egy tavalyi, Németországban készült fogyasztói felmérésének eredményei azt mutatják, hogy a legtöbb fogyasztó azonnal átgondolja a hulladékkezelés és visszaforgatás lehetőségeit, amikor egy fenntartható csomagolást a kezébe vesz vásárlás közben. Továbbá hajlamosak következtetéseket levonni a termék fenntarthatóságáról az ahhoz alkalmazott csomagolóanyag típusától függően. A márkagyártóknak – a szokásos marketingszempontokon túl – ezért is ajánlott kiemelt figyelmet szentelni a termékcsomagolás megválasztásakor, kialakításakor. Magyarországon az összes csomagolóanyag felhasználásnak megközelítőleg 40-45 százalékát teszi ki a papír, amely előnyös tulajdonságokkal rendelkezik: többek közt természeW W W.T ERM EK M I X.HU

tes alapanyagú (környezetbarát, vis�szaforgatható, megújuló erőforrás), viszonylag olcsó, jól nyomtatható és ragasztható, változatos technológiákkal alakítható. A német felmérésből az is kiderül, hogy a karton- és hullámkarton csomagolással rendelkező termékeket sokkal inkább környezetbarát megoldásnak ítélik, mint más anyagba csomagolt társaikat. Bár a felmérés a német lakosság körében készült, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) jelentése szerint a papír alapú csomagolóanyagok részaránya az összes csomagolóanyag-fajtán belül növekszik és az is kimutatható, hogy az üzletláncok, diszkontok terjedésével egyre közkedveltebbek a hullámkartonból készült gyűjtőcsomagolások, SRP megoldások, másodlagos csomagolások. Ezek a megoldások jellemzően papír alapanyagból készülnek. Az STI Group kecskeméti dobozüzemében kizárólag papír alapú csomagolóanyagok készülnek. Azon túl, hogy a papír teljes mértékben megújuló energiaforrás, az STI Petőfi Nyomdában, a gyártási folyamatok során keletkezett papírhulladékot 100 százalékban visszaforgatják. Ez a lehetőség minden cég rendelkezésére áll. Amellett, hogy a már említett FSC-tanúsítvánnyal rendelkező alapanyagokat alkalmazzák, a kecskeméti gyár a PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification, magyarul Páneurópai Erdő Tanúsító Tanács) tanúsítással is rendelkezik. Ez egy erdő- és fafeldolgozó ipari vállalatok által alapított független, nonpro-

fit alapon működő, civil, nemzetközi szervezet, amelynek emblémája a fenntartható módon művelt erdőkből származó termékek védjegye. A környezetvédelmet mindemellett a társaság társadalmi felelősségének is tekinti. „2014-ben saját CSR akció keretében csoportszinten több száz fát ültettünk el, fejlesztőink – mind környezetvédelmi, mind pedig költséghatékonysági szempontból – az optimális csomagolási megoldások megalkotására törekszenek, ha van rá igény, megoldják egy-egy korábban műanyagból (vagy más anyagból) készült csomagolás papírverziójának kifejlesztését is. Kreativitásuk határtalan. Ugyanakkor azt gondolom, nekünk nem nehéz a megújuló csomagolások arányának növekedését elősegítenünk, hiszen minden gondolatunk a papír körül forog.” – árulta el Kolozsvári György.

2016. FEBRUÁR

T ERM ÉK MI X

47


48 KÜLFÖLD

Technológiai trendek az USA kereskedelmében 2016-ban A Chain Store Age amerikai szakfolyóirat 10 olyan trendet sorolt fel, amelyek 2016-ra jellemzővé válhatnak, és részben a mostani „mainstream” áramlattal ellentétesek. Az e-kereskedelmet és az állandó kereskedelmet a legtöbb kereskedelmi vállalat zökkenőmente-

1

A helyhez kötött kereskedelemben kevesebb üzlet nyílik, mint az előző években, azonban ezek fulfillment - központokká válnak, és végtelen (digitális) polccal fognak rendelkezni. A digitális katalógus segítségével minden márka elérhető és megvásárolható lesz.

2

A kereskedők tevékenységének középpontjában a vevők egyéni kívánságainak személyre szabása áll. A kereskedelem specializáltabb, az árukészlet nemzetközibbé válik, a vásárlók számára pedig egyre inkább hozzáférhetővé válnak az előnyben részesített termékekkel kapcsolatos ismeretek, és a közösségi média segítségével könnyedén nyomon követhető, hogy a vevőnek mi tetszik, és mi nem.

sen működteti, ez a trend világszerte tetten érhető. Az állandó árusító helyekről sem kell lemondani, sőt, ezek az üzletek magasan fejlett technológiájukkal felülmúlhatatlan élményt nyújtanak a vevőik számára.

5

Néhány elemzés szerint az állandó árusító helyek nagy valószínűséggel meg tudják majd jósolni, hogy mely vevők mit és mikor fognak megvásárolni.

6

A „dolgok internete” (IoT) forradalmasítani fogja a jövő üzletét. A szenzorok által vezérelt eszközök segítségével lehetővé válik az abszolút vevőközpontú és célcsoportok szerinti vásárlókörök megszólítása.

8

A kereskedelmi vállalatok olyan helyzetbe kerülhetnek, hogy azonnali jutalmakkal és prémiumokkal jutalmazzák meg vásárlóikat, amint a „most vásárolok” gombot lenyomják. Ez természetesen összefügg az adott vállalat azon reményével, hogy a vevő ennek hatására a jövőben is nála fog vásárolni.

9

Az árukészletre vonatkozó állandó információáramlás arra indítja a kereskedelmi vállalatokat, hogy a vevőket az aktuális eseményekről tájékoztassák. A kereskedőknek képesnek kell lenniük arra, hogy az árukészleteket minden csatornán keresztül átláthatóvá tegyék.

3

Az árkülönbségek továbbra is nőni fognak. Ehhez a polcon elhelyezett elektronikus ármegjelölések is hozzájárulnak, amelyek szintén a vevők online tapasztalatain alapulnak.

7

A jövő üzletében kiemelt hangsúlyt kap, hogy belátható időn belül a cégek minden folyamatot szemmel tudjanak tartani, és ellenőrizni. Ez vonatkozik például az optimális árukészletre vagy a megfelelő számú személyzet felvételére.

10

A jövőbeli technológiák, mint például az augmented reality, a beacons, vagy az arcfelismerés révén fokozható a vásárlási élmény.

4

T ERM ÉK M I X

2016. FEBRUÁR

[Forrás: LP International]

Az összetett omnichannel - folyamatok az interaktív rendszerek fokozott ellenőrzését vonják maguk után. A kereskedelemnek rövid időn belül képesnek kell lennie arra, hogy minden csatornán át tudja tekinteni az értékesítési folyamatot. W W W.T ERM EK M I X.HU


ÚJDONSÁG

Sága Foods Zrt. – Pizzás ízű pulykapárizsi A Sága pulykapárizsi termékcsaládja most új, pizzás ízzel bővül. A csemegepultokban hatféle: füstízű, sajtos füstízű, csípős, snidlinges, klasszikus és pizzás ízekben lesz kapható ezentúl a párizsi család. Az önkiszolgáló pultok kínálatát 4 ízben 90 g-os kiszerelésben, és három ízben 400g-os formában színesítik a kiváló minőségű Sága párizsik. A változatos ízek közötti eligazodást a csomagolás letisztult, színes eleganciája könnyíti meg a vásárlók számára. A Sága pulykapárizsik a piaci átlagnál lényegesen magasabb, 60-65%-os hústartalommal rendelkeznek. Minden készítmény hozzáadott szója nélkül készül és gluténmentes, a sajtos ízt kivéve pedig laktózt sem tartalmaznak. Marketingtámogatás: Integrált marketing kampány Gyártó, forgalmazó: Sága Foods Zrt. Ügyfélszolgálat (telefon, fax): tel: +36 95 336 108; Fax.:+36 36 95 336 444; e-mail: info@saga-foods.hu; www.saga.hu

Olympos Light gyümölcsital – két új ízben! Az Olympos Light termékcsalád gyümölcsitalai hozzáadott cukor nélkül készülnek, csak a gyümölcsökben előforduló cukrokat tartalmazzák. Mostantól az őszibarack-alma íz mellett két új ízben kaphatóak: multifruit (gyümölcstartalom: 16%) és alma-gránát­alma-meggy (gyümölcstartalom: 14%). Az ananász-citrus, illetve az almamálna-meggy ízek gyártása ezzel együtt megszűnik. Fogyasztói kiszerelés: 1,5l PET palack Gyártó, forgalmazó: Maspex Olympos Kft. Ügyfélszolgálat (telefon, fax):. +36 76 589 580; +36 76 589 505; vevoszolgalat@olympos.hu

Obstermanns, az egészséges gumicukor, 100% gyümölcsléből Apenta RIO ízei 2016 nyara a riói olimpiáról fog szólni, ezért kínálunk 2 különleges brazil ízkombinációt azoknak, akik szeretnének megismerkedni a brazil gyümölcsök ízvilágával. Kapható: maracuja-jaca, illetve sárkánygyümölcs-acai ízekben

Fogyasztói kiszerelés: 1,5l Marketingtámogatás: termékminta szórás, POS-anyagok Gyártó, forgalmazó: Maspex Olympos Kft. Ügyfélszolgálat (telefon, fax): +36 76 589 580; +36 76 589 505; vevoszolgalat@olympos.hu

Az egészségtudatos fogyasztók kedvencei az „Obstbear, Obstland, Obsfun” termékeink. Lágy, természetes ízek jellemzik, 100% gyümölcsléből készülnek, kizárólag természetes összetevőkből. Mesterséges édesítőszereket, színezékeket és aromákat, hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, GMO, glutén mentesek. Akár cukorbetegek is fogyaszthatják a betegségük mértékétől függően, a kalóriatáblázat figyelembe vételével! Mivel kizárólag gyümölcscukrot tartalmaznak a termékek, így NETA. sem terheli, ezért nagyon kedvező az ára. Iskolabüfékben is árusíthatóak!

Fogyasztói kiszerelés: 80g Marketingtámogatás: kóstoltatás, online-offline média megjelenések Gyártó, forgalmazó: Obstermann’s Kft. 4765 Csenger Tisza u. 79. Ügyfélszolgálat (telefon, fax): +36 30 884-5656; Fax.:+36 44 520-023; info@obstermanns.com

WWW.MIXFAL.HU

új termékek • innovációk • szolgáltatások


ÚJDONSÁG

Koch’s light majonéz tojás nélkül 450g Új, eddig kiszolgálatlan közönséget céloz meg a tojás mentes majonéz, amely igazi megoldást nyújt a tojás allergiában szenvedők és a vegánok számára. A termék nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ami a diabéteszesek számára is jó hírt jelent. Valamint a piacon fellelhető majonéz termékek zsírtartalmához képest 50%-al alacsonyabb lesz a zsírtartalma, amely a fogyókúrázóknak is segíthet céljaik elérésében. Próbálják ki, érdemes!

Fogyasztói kiszerelés: 450g Kereskedelmi kiszerelés: 9db/karton Ajánlott fogyasztói ár: 599 Ft Marketingtámogatás: termék minta osztás, kóstoltatás, újság Gyártó, forgalmazó: Koch’s Torma Kft. Ügyfélszolgálat (telefon, fax): tel: +36 76 559-400, fax: +36 76 463-334

Kaiser Premium Termékcsalád Tavaly szeptemberben vezettük be a Kaiser Premium márkát, amely portfóliónk kiemelkedő termékeit gyűjti össze. Idén februártól elérhetőek a Kaiser Premium legújabb újdonságai. Szalámik esetén bevezetjük a csemegepult mellett az önkiszolgáló pultba az egyedi, csirkehús alapú Kaiser Premium Sissy baromfi szalámit és az extra vastag Kaiser Premium Grand szalámit 75 grammos, szeletelt verzióban. A vörösáruk kedvelőinek kifejlesztettünk egy minden fogyasztói igényt kielégítő sertés virslit. A minimum 80% sertéshús tartalommal rendelkező Kaiser Premium Ínyenc sertés virsli nem tartalmaz hozzáadott allergént, és előre hámozott. Mind csemegepultos, mind önkiszolgáló pultos, 220 grammos, védőgázas verzióban kapható a virsli. A termékcsalád legifjabb tagja a bükkfán füstölt, 100% allergénmentes Kaiser Premium szeletelt bacon 200 grammos, vákuumcsomagolt kivitelben. Gyártó, forgalmazó: Mecom Group S.r.o Vevőszolgálat: + 36 56 520 300, Fax: + 36 56 520 291 E-mail: megrendeles@kaiserfood.hu; Web: www.kaiser.hu

Ooops Classic húsvéti szalvéta 2 rétegű, 20 darabos

Cornexi - hozzáadott Cukor Nélküli Gabonapelyhek

Grafika: 2 féle kedves, vicces állatfigurás és 1 féle hagyományos, de modern grafika. Specifikáció: 2 rétegű 20 db-os, 33x33 cm-es szalvéta.

Magas rost tartalom, minőségi alapanyagok, igazi gyümölcsökkel és kakaóval megalkotva. 0% hozzáadott cukor, csak az alapanyagokban természetes módon előforduló cukrokat tartalmazza (pl. gyümölcsökben). A kakaós golyót és a málnás-joghurtos karikát cukorbetegek is fogyaszthatják (a kakaós pelyhet gyümölccsel a magas gyümölcstartalom miatt nem – a gyümölcsökben természetes módon több cukor van).

Fogyasztói kiszerelés: 20 db/csomag Kereskedelmi kiszerelés: 21#/pal, 1134 cs/pal Marketingtámogatás: Online, valamint trade marketing támogatásként akciós értékesítés, másodkihelyezés Gyártó, forgalmazó: Vajda Papír Kft. Ügyfélszolgálat: +36 1 283-9390

Fogyasztói/kiskereskedelmi kiszerelés: 300g Ajánlott fogyasztói ár: 899 Ft Marketingtámogatás: akciós újságok, média megjelenések, szponzoráció, kóstoltatás Gyártó, forgalmazó: Cornexi Food Kft. Ügyfélszolgálat (telefon, fax): ertekesites@cornexifood.eu, +36 22 572-002

Bogádi Stifolder egész borssal

Kelly zsírpapír 15m Kelly szilikonos sütőpapír 8m

90 napig érlelt vastag kolbász

Hagyományos és új generációs

Kereskedelmi kiszerelés: kb. 1 kg Marketingtámogatás: kóstoltatás Gyártó, forgalmazó: Bogád-Hús Kft. Ügyfélszolgálat (telefon, fax): +36 72 473-362, www.bogadhus.hu

Fogyasztói kiszerelés: zsírpapír 1 db / 15m; sütőpapír 1 db / 8m Kereskedelmi kiszerelés: zsírpapír 15m, 60 db / karton; sütőpapír 8m, 70 db / karton Marketingtámogatás: print hirdetés Gyártó, forgalmazó: Kelly 2000 Zrt. Szeged, www.kelly2000.hu Ügyfélszolgálat (telefon, fax): +36 62 553-277, +36 62 553-289


PUHA TAPINTÁSÚ HÚSVÉTI SZALVÉTA 2 RÉTEG 33X33 CM

PRAKTIKUS KISZERELÉS 4 RÉTEG EGYEDI DESIGN MINTÁK

EXTRA TEKERCS HOSSZ EASY OPEN PRÉMIUM MINŐSÉG

1239 Budapest, Ócsai út 8. | Telefon: +36 1 283 93 90

Termékmix magazin 2016 február  
Termékmix magazin 2016 február  
Advertisement