Textil & Mode i Sverige 2020 - Berättelser från Sveriges textil- och modebransch 2020

Page 1

Foto:Tranemo Workwear

TEXTIL & MODE I SVERIGE 2020

Berättelser från Sveriges textil- och modebransch 2020

• Comfydence

•Cellbes

”Siktar på revolution - lanserar snygga och väldesignade trosor med fuktspärr

”Cellbes lyckade förändringsresa”

• Tentipi

”Vildmarkstrenden ger möjligheter för världsledande Tentipi”

• A NEW SWEDEN

”Kompromisslöst mode med A NEW SWEDEN"

•Tranemo Advanced Workwear

"Världsledande på skyddskläder genom innovation och textilt kunnande"

• Houdini

"Lanserar Pippi-kollektion som stöttar flickor på flykt"

Ett magasin från

TEKO, Sveriges Textil- & Modeföretag

teko.se


Ett mycket utmanande år för textil- och modebranschen

12

D

et här är ett magasin från oss på TEKO, Sveriges Textil- & Modeföretag. Vi är bransch- och arbetsgivarorganisationen för svenska textil- och modeföretag och representerar cirka 340 företag. I magasinet kan du läsa artiklar från 2020 om ett urval av dessa företag. Vad som kännetecknar många av dem är en stark drivkraft för kvalitet, hållbarhet och innovativa tjänster och produkter. Här finns många passionerade och engagerade människor som tillsammans driver branschen framåt. Detta under ett år som varit exceptionellt utmananade för de allra flesta. Trevlig läsning!

Cecilia Tall Generalsekreterare TEKO cecilia.tall@teko.se

4

A NEW SWEDEN tillverkar modeplagg av svensk ull utan kompromisser.

CTH Ericson tillverkar hattar, mössor och kepsar som håller en livstid.

42

Taiga lanserade Taiga RE:USE MARKET, en plattform för att sälja och köpa återanvända skyddskläder.

34

Re:newcell inledde samarbete med H&M som släppte kollektion med Re:newcells hållbara material Circulose®

6 47

Cellbes lyckade förändringsresa. De senaste tre åren har omsättningen ökat med drygt 200 miljoner kronor.


INNEHÅLL

20

Ivanhoe lanserade en grön kollektion med sin svenska tillverkning i Gällstad.

8

Cissi och Selma vill få fler kvinnor att synas med färgstarka plagg.

A NEW SWEDEN .............................4 Cellbes .................................................6 Cissi och Selma ..................................8 Comfydence .....................................10 CTH Ericson ....................................12 Moe: Zero Waste Wear....................14 Hestra Markis ...................................16 Houdini .............................................18 Ivanhoe..............................................20 Kinnalin - Svealin ............................21 Kompetensslussen ...........................22 Lexington...........................................24 Malmö Industries.............................26 Miljögruppen hos TEKO.................28 Minna Heino ....................................30 Nottoonoisy.......................................32 Re:newcell..........................................34 Per Segerqvist lämnade familjeföretaget Sätila of Sweden................................35 Seger efter drygt 30 år. Repamera...........................................36 Stormie Poodle..................................38 Per Segerqvist & Seger.....................40 Taiga...................................................42 Tenson................................................44 Tentipi................................................46 TexChain............................................48 Tranemo Advanced Workwear.......50 Tripulse..............................................52 Volvo & Textilhögskolan.................54

40

18

Houdini lanserade Pippi-kollektion som stöttar flickor på flykt i världen.

10 Comfydence lanserade snygga och och väldesignade trosor med fuktspärr. De liknar vanliga underkläder, men det inbyggda skyddet håller användaren torr vid mens, svett och inkontinens. Grundarna Linda Stoltzhammar och Anna Hellström är entreprenörer som siktar på en revolution.


Foto: Niklas Bergstrand

Kompromisslöst mode med A NEW SWEDEN Lisa Bergstrand, grundare och kreativ chef för A NEW SWEDEN, har tidigare varit designer för bland andra Saint Laurent, Givenchy, Céline, Adam Kimmel och House of Dagmar. Med grundandet av A NEW SWEDEN utmanar hon modeindustrins hållbarhetsstandard genom att bygga en helt transparent produktionskedja. Hon väljer dessutom att skapa plagg av den svenska ullen som annars slängs. - Jag har sett väldigt mycket inom modeindustrin och jobbat med många duktiga företag och människor, men ingen som går tillräckligt långt inom hållbarhet. Med A NEW SWEDEN vill jag skapa något som inte kompromissar med hållbarheten men ändå håller stilmässigt och som tar tillvara på den svenska ullen, säger Lisa Bergstrand. A NEW SWEDEN grundades 2017, men ligger helt rätt i tiden när ökad transparens i leverantörskedjan är något som många företag pratar om.

4

- Vi gör ju något helt annat än andra företag då vi bara har klassiska plagg i begränsade upplagor. Våra kunder kan även förbeställa plaggen via hemsidan och just nu har vi många beställningar som vi kommer att levereras till kunderna när produktionen är klar, säger Lisa Bergstrand. Färre men bättre plagg av svensk ull A NEW SWEDEN vill inspirera konsumenterna att köpa färre men bättre plagg. Den första editionen från A NEW SWEDEN släpptes 2019 och var en begränsad upplaga av klassiska bomullskläder gjorda av svensk ull. Plaggen sålde slut och under 2020 relanserades de i en andra edition. Alla plagg säljs via den egna hemsidan eller genom ett fåtal utvalda partners i Sverige och Europa. I februari 2020 lanserades även en funktionsjacka som skyddar mot vind och regn. En viktig del i A NEW SWEDENS strategi handlar om att ta vara på den svenska ullen. Varje år slängs uppskattningsvis 70 % av all svensk ull. - Det känns väldigt bra att ullen kommer till användning hos oss. Ull är ett fantastiskt material som behåller värme när det är kallt och även andas. Det är också naturligt antibakteriellt och behöver nästan aldrig tvättas. Kvalitetsmässigt fungerar det jättebra. Den första sweatshirten är gjord av en tunn och fin ull som kommer från Jämtlandsfår som är en korsning med merinofår vilket ger en utmärkt ullkvalitet, säger Lisa Bergstrand.

Den svenska ullproduktionen Inför produktionen av de första plaggen så besökte Lisa personligen ett antal fårbönder och valde ut tre jämtländska gårdar som kunde leverera ull. Gårdarna uppfyller även standarden för ekologisk certifiering. A NEW SWEDEN har dessutom ett nära samarbete med flera lokala svenska företag för att göra plaggen möjliga. Till exempel sker vävning, valkning och färgning av den kommande jackan hos företag i Sverige. - Det svåra är när ullen måste tvättas och spinnas till garn. Det har vi valt att göra hos ett spinneri i Italien ur hållbarhetssynpunkt. Det hade blivit mindre hållbart att göra det i Sverige då ullen först måste transporteras till tvätteriet som finns på Gotland och sedan vidare till ett spinneri någon annanstans i Sverige. Dessutom kunde inte de småskaliga spinnerierna i Sverige hantera så stor mängd ull som vi behövde. Det intressanta är att samma mängd ull egentligen är för liten för de italienska spinnerierna, men vi har övertygat dem att det är en bra idé. Så de tvättar ullen och spinner garnet på samma plats vilket underlättar väldigt mycket. Innan tvätten så kvalitetsgranskar de också ullen för att se vad som håller måttet för tillverkning. Det finns också möjlighet att producera olika typer av kvaliteter på ullen utifrån våra önskemål vilket är en fördel, säger berättar Lisa Bergstrand.


Knapparna till de senaste ulljackorna är gjorda av renhorn från Norrland som renarna har tappat naturligt. Foto: Niklas Bergstrand.

Den senaste lanseringen från A NEW SWEDEN är en jacka som skyddar mot vind och regn. Foto: Niklas Bergstrand.

Lokalt och hållbart Det är inte bara ullen som kommer från Sverige. Knapparna till de senaste ulljackorna är gjorda av renhorn från Norrland som renarna har tappat naturligt. Knapparna tillverkas av ett lokalt företag nära Norrfjärden där A NEW SWEDEN har sin bas. - Vi gör egentligen allting själva, även tygerna till plaggen vilket är ganska unikt. Alla detaljer i plaggen försöker vi göra komposterbart, till exempel sytråden och etiketterna där vi undviker polyester som annars är vanligt. Vi har fått riktigt bra respons från våra kunder och bara en enda retur från en kund där passformen inte var optimal så det säger en hel del om kvaliteten i plaggen, berättar Lisa Bergstrand. De tre sista åren innan Lisa Bergstrand startade eget arbetade hon som designer för Saint Laurent i Paris. Ett drömyrke för många modedesigners. Men det är inte lätt att lyckas.

- Det är ju ett krävande yrke som bygger på att du är beredd att jobba långa arbetstider, men fantastiskt lärorikt förstås, säger hon. I dag erbjuder Lisa Bergstrand även konsulttjänster inom hållbart mode för att hjälpa andra företag med hållbarhetsarbetet. Kanske kommer framtidens modestudenter istället längta efter att jobba för de företag som utmärker sig inom hållbarhet. Lisa Bergstrand igen: - Det är ju viktigt att hållbarhet finns med i utbildningar och många skolor bygger ju in hållbarhet när de pratar produktion vilket är bra. Det gör att framtidens designer har kunskap att välja tyger utifrån vilken miljöpåverkan de har. Däremot bygger ju branschen på att sälja många plagg med oftast fyra kollektioner per år. Med A NEW SWEDEN ville jag bevisa att det går att jobba på ett annat sätt, säger hon.

"Det känns väldigt bra att ullen kommer till användning hos oss." - Lisa Bergstrand, grundare

Bygga långsiktigt Visionen för A NEW SWEDEN är att bygga ett långsiktigt hållbart varumärke som samtidigt skapar någonting mer än enbart försäljning. Tanken är att sakta öka produktionen men bibehålla alla delar i tillverkningen. - Nu vet vi hur det fungerar och har allt på plats i tillverkningen och kontakten med alla leverantörer. Det är bara att utveckla och göra det ännu bättre framöver. Jag vill skapa en rörelse som riktar sig till de konsumenter som aktivt väljer bort de snabba alternativen. Om några år hoppas jag också att fler företag använder den svenska ullen. Då skulle det bli möjligt att utveckla spinnerier och tvätterier i större skala i Sverige vilket vore fantastiskt, avslutar hon. A NEW SWEDEN är medlem i TEKO Artikel publicerad 2020-06-30 Text: Henrik Eriksson, TEKO

Lisa Bergstrand med sin make Anthony Lui, medgrundare till företaget. Foto: Kristoffer Paulsen

5


Foto: Cellbes

Cellbes lyckade förändringsresa – nu växlar företaget upp ytterligare Förra året fyllde Cellbes 65 år. Men några tankar på pension har inte den klassiska e-handelsaktören från Borås. Snarare tvärtom. De senaste tre åren har omsättningen ökat med drygt 200 miljoner kronor tack vare modiga förändringar i företaget. VD:n Charlotte Nordén berättar för TEKO om nyckeln till framgången och hur de hanterar den pågående krisen. - Vi kände av corona direkt i verksamheten och har tappat en del försäljning under de här månaderna, men vi har kommit tillbaka på ett väldigt bra sätt inom de flesta områden, bland annat ytterplagg och fritidsdelen som går riktigt starkt. Vissa delar av sortimentet har ännu inte kommit i fas, till exempel blusar, kappor, kavajer och de lite mer dressade sortimentet. Men det är ju helt naturligt när alltfler jobbar hemma och det är färre festliga tillfällen, förklarar Charlotte Nordén.

Rejält förändringsarbete Cellbes hade haft en nedåtgående utveckling under flera år innan Charlotte Nordén kom till företaget. Så det var nödvändigt att göra något, men det är inte helt lätt att veta vad, enligt vd:n: - Du måste hela tiden ha kunden för ögonen, det är det absolut viktigaste. Det är också svårt att lyckas om du inte vänder på alla stenar i verksamheten och gör genomgripande förändringar, säger hon.

Charlotte Nordén tillträdde vd-posten på Cellbes för 4 år sedan och påbörjade en imponerande tillväxtresa. När hon började i företaget låg omsättningen på 470 miljoner kronor. Två år senare var vändningen ett faktum och omsättningen visade på fantastiska 670 miljoner kronor. - Det är tack vare en strukturerad omställning som det har varit möjligt. Med en fantastisk personal, men också modiga ägare som vågade förändra, säger hon.

En viktig del i Cellbes framgångsrika förändringsarbete var att titta över hela sortimentet och justera till en mer modern inriktning. Samtidigt utvecklades en mycket lyckad marknadsföringskampanj som fortsätter än i dag. - Vi har jobbat rejält med marknadsföringen vilket varit en av de stora bitarna. Tidigare fanns egentligen endast den fysiska katalogen som marknadsföringsverktyg och den skickades ut till befintliga kunder. När jag kom in så började vi marknadsföra oss utanför den

6

befintliga kundkretsen och startade kampanjen #viärcellbes, säger hon. Vardagskvinnor över hela Sverige som fotomodeller Kampanjen #viärcellbes har varit en stor succé och innebär att Cellbes besöker olika städer i Sverige och bjuder in vanliga människor att vara fotomodeller i Cellbes kollektioner. Kampanjen har marknadsförts i press och via digitala kanaler och varit en starkt bidragande del till Cellbes framgångar de senaste åren. Sedan starten 2017 har företaget besökt hela 15 olika städer. - Vi var ett ganska okänt varumärke, men jag kände att det fanns så mycket att vara stolt över på Cellbes som vi ville lyfta fram med kampanjen. Vi har förstås lagt ned mycket energi och investeringar i kampanjen och arbetet runt om, men det har varit avgörande för våra framgångar. Samtidigt har det gett mycket energi internt i företaget vilket har varit väldigt viktigt. Du måste få personalen att vilja


utvecklas, säger hon. Det är också extra kul att flera företag i branschen har börjat fotografera mer vanliga människor och olika storlekar efter att vi började. Stort spann av storlekar Grunden i #viärcellbes bygger på att Cellbes erbjuder ett brett sortiment med storlekar från 34—64 i nästan alla av de egendesignade plaggen som utgör 85 procent av Cellbes omsättning. - Eftersom vi har den storleksbredden i företaget så vill vi visa att Cellbes gör plagg för alla kunder och inte enbart för kvinnor med storlek 36—42 vilket kanske är vanligt i modebranschen. Därför valde vi att fotografera på det här sättet och det fortsätter vi med, berättar Charlotte Nordén. Hon förklarar vidare att det är viktigt med helheten i en större satsning. Det handlar inte om att skapa en enskild marknadsföringskampanj, utan övriga delar måste också måste hänga med för att det ska bli bra. - Vi har hela tiden utvecklat hemsidan och övriga digitala kanaler. Det gäller att vara med i alla delar, så enkelt är det, säger hon. På frågan om Cellbes borde gjort förändringarna tidigare säger hon klokt: -Det är inte alltid så lätt att säga i efterhand vad som borde ha gjorts och så vidare. Företaget agerade utifrån vad de trodde var rätt även tidigare. Nu lyckades vi göra något som kunderna gillade och då vänder det, men det gäller att fortsätta jobba hårt, säger hon. Under coronakrisen har det blivit svårare att arbeta fysiskt på plats i städerna med casting till kampanjen. Dock kommer Cellbes att utveckla digitala lösningar under våren 2021 som företaget hoppas ska kunna synas på ett bra sätt.

- Vi har jätteduktiga medarbetare som känner våra kunder väldigt väl och det är viktigt för att kunna utveckla produkter och bygga våra kollektioner, säger Charlotte Nordén. Norden utgör cirka 80 procent av Cellbes omsättning där Sverige står för cirka 50 procent. Därtill finns ytterligare fem länder där företaget är närvarande (Estland, Lettland, Polen, Tjeckien och Slovakien). Merparten av försäljningen sker digitalt Den fysiska katalogen från Cellbes är fortfarande en del av försäljningsmixen, men antalet sidor i trycksaken är betydligt färre. Enligt Charlotte Nordén är det en naturlig övergångsperiod. - I Sverige sker cirka 85 procent av all försäljning digitalt hos oss så transformationen från postorder till e-handel har redan hänt. Däremot kan ju en trycksak vara viktig för att inspirera kunderna på flera sätt, så det kommer vi nog att fortsätta med, men inte en katalog på samma vis som tidigare, förklarar hon.

Och att Cellbes som företag ska fortsätta utvecklas är självklart. - Vi ska fortsätta öka och växa och utveckla företaget i alla delar. Nu har vi precis lanserat en kollektion med ridkläder som känns väldigt spännande. Det är ridbyxor, jackor, västar och andra plagg i alla storlekar. Vi kommer även fortsätta att utveckla våra säljkanaler och plattformar, så det kommer hända en hel del under 2021, avslutar Charlotte Nordén. Cellbes är medlem i TEKO Artikel publicerad 2020-11-18 Text: Henrik Eriksson, TEKO

Norden är huvudmarknaden Totalt arbetar cirka 160—170 anställda på huvudkontoret i Borås. Här arbetar designers, direktriser, produktassistenter och produktchefer med flera med att utveckla plaggen. Här finns också det egna lagret vilket möjliggör snabba leveranser och god service till kunderna.

Foto: XV Production

Cellbes i Örnsköldsvik genom kampanjen #viärcellbes

Charlotte Nordén, vd på Cellbes

Cellbes i Jönköping

7


Cissi och Selma vill få fler kvinnor att synas 2007 startade Cissi Centerwall företaget Cissi och Selma med fokus på färgstarka och retroinspirerade plagg och klänningar. Sedan starten har företaget gått sina egna vägar och enligt ägaren och grundaren så bygger framgången på tre delar. - Vår framgång bygger på tre delar som jobbar tillsammans: den fysiska butiken, webbshopen och våra återförsäljare. Det ger trygghet där alla delar driver försäljning och trafik till varandra, berättar Cissi Centerwall. En styrka hos oss är kundservice i alla tre delar. Bemötande och snabb service är väldigt viktigt. Vi möts i den populära butiken på Bondegatan i Stockholm. Butiken är fylld med rader av de färgstarka plaggen och det är lätt att förstå att kunderna trivs här. Atmosfären är varm och hjärtlig och personalen står redo att hjälpa till. – Vår fysiska butik är fortfarande störst försäljningsmässigt. Vi har öppet sju dagar i veckan vilket har varit en bra grej redan från början. Även om försäljningen inte är på topp varje dag så är det en slags kundservice. De butiker som tummar på öppettiderna tror jag får svårt i förlängningen. Hos oss finns det ju alltid något att göra för personalen också eftersom vi har lagret och webbshopen här, säger Cissi Centerwall. Totalt arbetar nio anställda i företaget. Omsättningen för 2018/2019 landade på 10 miljoner kronor. Det kan jämföras med 2015 då omsättningen var 3 miljoner kronor. Målet för 2020 är att öka ytterligare. – Ambitionen är att öka med 1 miljon under 2020. Förstås vill vi att det ska gå ännu snabbare, men det är också viktigt att ha kontroll på tillväxten och att det sker på ett bra sätt, säger hon. Holland har hittat Cissi och Selma Cissi och Selma finns i dag hos cirka 30–40 återförsäljare i Sverige samt även på ett antal platser i Norge, Danmark och Tyskland. Dessutom är Holland en intressant marknad med potential där företaget i dagsläget finns hos ett 40-tal återförsäljare. – Det var en holländsk agent som hittade oss och det känns spännande. Det är fortfarande på en liten skala, men holländarna vågar lite mer än svenskar vilket talar för vårt varumärke. Vi tittar även på den tyska marknaden förstås. Butiksutvecklingen i Sverige har varit tuff den senaste tiden för många inom detaljhandeln, så vi ser att potentialen är större i Tyskland, berättar hon. Södermalm som område passar Cissi och Selma perfekt. Genom åren har företaget

8

funnits på tre olika platser, men alltid på Bondegatan. Och det är lätt att förstå varför. Här bor många trendkänsliga människor som uppskattar Cissi och Selmas inriktning på hållbarhet och design. I kvarteret finns också många andra butiker med fokus på design, mode, inredning och hållbarhet vilket bidrar till ett bra flöde av människor och nya potentiella kunder.

handlar också om att hyror och annat viktigt runt omkring etableringen ska kännas rätt. Vi har provat att sätta upp ett antal pop-up-butiker, bland annat i Göteborg under sommaren där vi fanns hos Magasin 11. Det fungerade väldigt bra. Men det var mest turister som handlade vilket är intressant. När det blev augusti och sensommar så minskade försäljningen betydligt, berättar Cissi Centerwall.

Cissi Centerwall har en bakgrund som butikschef på Carlings och innan dess på Dressman. Att hon brinner för försäljning och design märks tydligt och hon vet vad som fungerar för det egna företaget. – Jag har alltid drömt om att starta eget företag. Inte nödvändigtvis en klädbutik, men det låg nära tillhands när jag hade erfarenhet inom branschen. När jag sedan fick barn så såg jag en möjlighet att göra något nytt. Det blev naturligt att vi hittade en plats här på söder. Det passar varumärket alldeles utmärkt, säger hon.

Att satsa på enbart pop-up-butiker är inte heller en självklarhet för Cissi och Selma. – När du har en pop-up-butik så är det inte våra återkommande kunder som handlar utan förbipasserande kunder. Det är stor skillnad. Dessutom är det mycket kringkostnader. Men självklart finns det fördelar, du slipper sätta upp en fast butik med allt vad det innebär, förklarar hon. Att få en butik att fungera året runt är inte helt lätt. Du vill ju samtidigt att den ska få de bästa förutsättningarna.

Planer på expansion Cissi Centerwall avslöjar att det finns planer på att etablera ytterligare en butik om allting stämmer. – Det gäller att titta på ett optimalt läge där vi vet att försäljningen kommer att fungera. Det

Cissi Centerwall, grundare av modevarumärket Cissi och Selma

Sociala medier driver försäljning Även den digitala närvaron är viktig för Cissi och Selmas utveckling. Inte minst sociala medier där Instagram är den drivande kanalen för företaget. – Instagram är viktigt. Vi ser när vi lägger upp bilder på plagg eller liknande att det ger resultat i webbshopen. Däremot behöver inte


många likes betyda många beställningar. Det kan lika gärna vara tvärtom. Men såklart är sociala medier viktigt för oss, säger Cissi Centerwall. En annan spännande del av sociala medier är Facebook-gruppen Cissi och Selma Recycle med över 1000 medlemmar. Här kan gruppens medlemmar sälja och köpa begagnade plagg mellan varandra. – I gruppen får de endast sälja eller köpa våra produkter och vi finns där som administratör om det kommer frågor om produkter och så vidare. Det är ju toppen om kunderna kan sälja plaggen och de kommer till en ny ägare. Många undrar om vi förlorar i försäljning på det, men jag tror att många istället köper nya plagg om de till exempel säljer ett plagg i gruppen. Det är också högt pris på vissa plagg, till exempel kan en klänning säljas för 800 kronor – Johan Käll, grundare och vd Syverket och Jeansverket där nypriset är 1000 kronor. Det känns riktigt bra och bevisar att vår kvalitet och design håller från år till år, berättar Cissi Centerwall.

”Jag är övertygad om att det går att bygga en ekonomiskt lönsam verksamhet på hemmaplan”

Det färgstarka sortimentet hos Cissi och Selma har tonvikt på klänningar, en särskild passion som Cissi Centerwall har haft sedan starten för 13 år sedan. I början fanns också en tanke på att kombinera barn och mamma på ett naturligt sätt. – När vi startade var halva sortimentet vuxenkläder och halva barnkläder. Planen var att matcha mor och dotter och sedan bygga på retrokänslan från 50-, 60- och 70-talet. Jag gillar den stilen och tänkte att det måste finnas fler som gillar det jag gillar. Det är mycket färg, mönster och inspiration och det har visat sig funka väldigt bra, säger hon. Under åren som gått har vi plockat bort barnkläderna, eftersom jag inte ville driva en mammabutik. Nu har vi lite barnkläder igen i egen design så det känns kul. Tidigare köpte Cissi och Selma in alla varumärken i butiken. Numera är 60–70 procent av plaggen egendesignade produkter vilket har sin förklaring. – Vi märkte att kunderna frågade efter en viss stil som inte fanns att få tag på bland de andra varumärkena. Då tänkte jag: hur svårt kan det vara att göra design själv och på den vägen är det. Men det är inte helt lätt när man inte är sömnadskunnig, säger Cissi Centerwall och skrattar. Sedan är det ju också bättre marginaler med egendesignade produkter. Vi får fler ben att stå på och det har fungerat väldigt bra. Kunderna uppskattar våra produkter vilket känns kul. Vi har också bättre kontroll på tillverkningen av plaggen och vet hur de är tillverkade. Brist på kunskap inom sömnad är inget som hejdar en verklig entreprenör som brinner för sina idéer. – Jag vet väldigt väl hur jag vill att kläderna och designen ska se ut. Sen har jag ett bra team som hjälper mig med mönsterkonstruktion, måttlistor m.m. Annars hade det inte gått, förklarar hon. All tillverkning inom Europa All tillverkning sker inom Europa i mindre fabriker i Rumänien, Turkiet och Serbien. Cissi och hennes kollegor besöker fabrikerna så ofta de kan, minst en gång per år. – Vi har bra kontakt med sömmerskorna och

"Vi vill växa förstås, men inte till vilket pris som helst. Det ska ske på vårt eget sätt och i vår egen takt"

- Cissi Centerwall, vd och grundare

vet att de arbetar under schyssta villkor. Kläderna sys framför allt i naturmaterial, designen är tidlös och plaggen håller säsong efter säsong. Men självklart kan vi göra ännu mer på hållbarhetsområdet, det gäller bara att hinna med som mindre företagare. Men vi är väldigt öppna med vårt hållbarhetsarbete och kontakten med fabrikerna. När det är möjligt så väljer vi alltid ekologiska tyger till våra plagg. Många av våra tyger är i ekologiskt bomull samt OEKO-TEX vilket känns bra, berättar Cissi Centerwall. Det finns många utmaningar för ett mindre textil- och modeföretag. Men det gäller också att våga satsa för att kunna utvecklas. Cissi och Selma kommer de närmaste månaderna att fasa in ett helt nytt affärssystem i verksamheten. En kostsam investering, men helt nödvändig. – Det behövs för att kunna växa som företag. Vi kommer att byta webbshopleverantör, kassasystem och ordersystem. Allt ska hänga ihop tillsammans med bokföringssystemet. Det är tråkiga investeringar som kostar mycket pengar, men det behövs för att säkra upp hela kedjan. Vi kommer att skifta system i olika steg för att säkra upp att försäljningen inte blir lidande, säger hon. En tydlig förbättring med det nya affärssystemet är betalningen från internationella kunder på webbshopen. – I dag måste kunder utanför Sverige mejla oss och sedan sätta in pengar på bankkonto eller Pay Pay. Det är enormt mycket handpåläggning och administrativt jobb. Så där ser vi en stor vinst för personalens tid framöver. Men det ska också vara enkelt för kunderna att handla, oavsett var i världen de bor, säger Cissi Centerwall. Hon är väl medveten om utvecklingen i branschen och detaljhandelns stora utmaningar, men vet också vikten av det egna varumär-

ket som efter 13 år fortsätter att utvecklas och växa sig starkare. – Vi vill växa förstås, men inte till vilket pris som helst. Det ska ske på vårt eget sätt och i vår egen takt. Jag har många idéer för hur vi ska kunna utvecklas. Än så länge har vi inte kommit till den punkt att externa investerare är aktuellt och det finns säkert många som gillar vårt koncept. Men för oss handlar verksamheten inte endast om pengar, det finns mycket annat som är viktigt i ett företag. Grundtanken för oss och våra plagg är att fler kvinnor ska våga synas och klä sig mer färgstarkt. Ambitionen är att Cissi och Selma har växt ytterligare om ett par år, avslutar Cissi Centerwall. Cissi och Selma är medlem i TEKO Artikel publicerad 2020-01-10 Text: Henrik Eriksson, TEKO

9


Foto: Comfydence

Comfydence siktar på revolution – lanserar trygga och snygga trosor ”Vi vill göra livet bättre och enklare för kvinnor varje dag” Nystartade företaget Comfydence lanserar en textilinnovation som ska göra livet enklare, bekvämare och snyggare för många kvinnor. Det handlar om väldesignade trosor med fuktspärr. De liknar vanliga underkläder, men det inbyggda skyddet håller användaren torr vid mens, svett och inkontinens. - Vi är övertygande att vår produkt har möjlighet att revolutionera branschen. Det finns liknande produkter internationellt, men de flesta är inte särskilt tilltalande vad gäller design eller materialval. Vi vill att kvinnor ska kunna känna sig mer bekväma och självsäkra och därför har vi utvecklat helt nya typer av trosor som är snygga, skyddar och som dessutom kommer i en helt unik förpackning, säger Anna Hellström, delägare och medgrundare av Comfydence. Comfydence startades 2020 av Anna Hellström och Linda Stoltzhammar. De båda har mångårig erfarenhet av produktutveckling, marknadsföring och försäljning inom konsumentvaror, bland annat som kollegor på Semper Sverige. Idén att lansera Comfydence växte fram när de hittade ”period panties” på Amazon. Nyfikenheten väcktes och Anna & Linda började undersöka fenomenet.

10

- När vi upptäckte period panties blev vi väldigt förvånade. Vi hade aldrig hört talas om dem, men det fanns många kvinnor världen över som hade testat. Det verkade så enormt praktiskt, skönt och hållbart med absorberande trosor. Vi såg möjligheten att uppgradera mens-trosor till snygga och sköna, istället för att vara de sämsta trosorna man äger. Uppfyller ett verkligt behov Till en början blev de två entreprenörerna tveksamma till om period panties verkligen fungerade. De beställde hem ett stort antal prover som sedan fysiskt testats och analyserats på alla sätt och vis. De hittade heller inte några motsvarande produkter på den nordiska marknaden. - Vi såg potentialen och utvecklade därefter egna produktmodeller som kombinerade det bästa ur testade produkter. Vi har varit väldigt noga med material och design, säger de båda. Anna Hellström berättar mer om varför de fastnade för just den typen av produkt: - Produkten är hållbar, uppfyller ett verkligt behov och framför allt finns det en stor möjlighet att göra skillnad för många människor. Vi vill inte bara sälja utan göra nytta med vårt företag och våra produkter, säger hon. Även om period panties finns på andra

marknader utanför Norden så ser Comfydence möjlighet att expandera. - Det finns luckor att fylla att fylla både vad gäller modeller, funktion och design. Men även förpackningsmässigt där vi kommer att vara helt unika, säger Linda Stoltzhammar. Snygg och smart förpackning Produkterna från Comfydence förpackas i en snyggt designad påse i samma fuktspärrande material som finns i trosans gren. Påsen ger trosorna en unik identitet, men fyller också en smart funktion. - När du ska ut på stan så kan du enkelt ta med dig påsen med trosorna, eller lägga trosorna i påsen när du inte använder dem och kan enkelt hålla dem separerade från dina vanliga underkläder. Det är också bra att konsumenten får känna på materialet som finns inuti trosan, så de förstår vad produkten innehåller, förklarar Linda Stoltzhammar. Skonsamma material närmast kroppen Det märks tydligt när Anna och Linda pratar att de har lång erfarenhet inom produktutveckling. Tankarna om alla möjliga behov och situationer har vävts in i produkten. - Det handlar både om design och funktion, men även hållbarhet och hälsa. Våra produkter är gjorda av omtänksamma material närmast


kroppen, nämligen ekologisk bomull som är certifierad och giftfri. Det känns som en självklarhet när det handlar om kroppsnära produkter, säger de båda. De förklarar samtidigt att det idag inte finns något krav på innehållsdeklaration för till exempel vanliga engångsprodukter som menseller inkontinensskydd. - Det är väldigt lätt att tro att lagstiftningen är strikt kring märkning av mensskydd, men så är det inte. Vi vill vara helt transparenta kring vad produkterna innehåller och tycker att man som konsument har rätt att veta det. - I våra produkter finns det inga konstigheter. Närmast kroppen har vi som sagt ekologisk bomull som är certifierad, giftfri och odlad på ett schysst sätt. Sedan är det olika absorberande material beroende på modell. Slutligen är det ett fuktskyddande lager av polyester, som påminner om materialet i regnkläder, förklarar Anna Hellström. Comfydence trosor lanseras i tre olika absorptionsnivåer. De olika nivåerna passar för kvinnors olika behov. Nivåerna kommuniceras genom antal droppar på förpackningen.

Stor potential Grundarna till Comfydence tror det finns en stor potential för produkterna och är förvånade att produkttypen inte redan lanserats på bred front. - Målgruppen är stor. I stort sett alla kvinnor har mens, de svettas och kissläckage/inkontinens drabbar ungefär 50 % av alla kvinnor någon gång under livet. När jag provade absorberande trosor undrade jag varför jag inte upptäckt dem tidigare, säger Linda. - Vi har frågat runt i vår bekantskapskrets och även besökt underklädesbutiker för att få ett så bra underlag som möjligt för vår lansering. Vad finns och vad finns inte? Det var ganska knapphändig kunskap inom det här området i butikerna. Det visar att marknaden verkligen har varit underutvecklad, säger Linda Stoltzhammar. Anna betonar att Comfydence trosor inte är en medicinsk produkt, utan ett alternativ som hjälper att hantera helt naturliga kroppsfunktioner. - Det är viktigt för oss att det inte ses som en sjukhusprodukt, utan som något som alla har nytta av i vardagen, säger hon.

Comfydence väldesignade fuktskyddande trosa och den smarta förpackningen som förenklar varadagen för många kvinnor. Foto: Comfydence

Kategoribrytande innovation Produkterna lanseras med start omgående under december månad på företagets egen hemsida, och därefter väntar de båda med spänning på fortsättningen. - Pandemin har gett oss tid att utveckla produkterna och vår affärsplan på ett bra sätt. Till exempel finns det inga fysiska mässor att åka till, men det har inte hindrat oss. Det har också gjort att vi fått jobba digitalt tillsammans med våra leverantörer och tillverkare istället för att resa runt till samtliga vilket har reducerat startkostnaderna, säger de båda. Att Comfydence produkter kommer att ersätta alla engångsprodukter på marknaden är inte troligt, men det är fullt möjligt att minska på användningen av dem. Exempelvis vid tillfällen då de enbart använts i trygghetssyfte – utan att funktionen egentligen använts (man vet oftast att mensen ska komma, men inte exakt i vilken stund – det gör att man använder skydd i onödan). Comfydence trosor fungerar perfekt vid sådana tillfällen och man kan lätt tvätta & använda igen. - Vi hoppas och vill att kvinnor ska välja det skydd som passar dem bäst. Det kan vara en kombination av engångsprodukter och våra trosor om man vill känna sig extra säker. Våra mest absorberande modeller kan ersätta de flesta engångsprodukter och är ett smart sätt att minska på sopberget. Om 150 000 kvinnor bär våra trosor en dag per menscykel. Och Comfydence-trosan ersätter tre bindor, trosskydd eller tamponger den dagen. Det blir en minskning av 5,4 miljoner engångsartiklar på bara ett år. En kvinna har för övrigt mens under sammanlagt 7 år av sitt liv, så motivationen att utveckla vidare är stor, säger de och fortsätter: - Vår produkt är också kategoribrytande som kan finnas till försäljning hos allt från underklädes- och modeavdelningar till sportkedjor och gym. Stöttar flickor i hela världen Comfydence har också inlett ett samarbete med den internationella och oberoende organisationen Wateraid. 10 kronor per såld trosa kommer att skänkas till organisationen som bland annat bekämpar mensfattigdom i världen samt jobbar för att förändra människors liv genom att förbättra tillgången till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. - Det känns väldigt bra att stötta flickor över hela världen genom Wateraid och tillsammans med våra kunder. Behovet är så oerhört stort och kan vi hjälpa till på något sätt så känns det självklart att göra det, säger Anna Hellström. Nu väntar en spännande tid för de båda nyblivna entreprenörerna. - Vi ser Norden som en bra marknad att lansera Comfydence. Här är konsumenter oftast snabba att upptäcka innovationer och framför allt produkter och tjänster som gör livet bättre. Och det lovar vi att våra produkter gör utan tvekan, avslutar de båda. Comfydence är medlem i TEKO Artikel publicerad 2020-12-16 Text: Henrik Eriksson, TEKO

Linda Stoltzhammar och Anna Hellström, grundare av Comfydence. Foto: Comfydence

11


Här har kvalitet och hållbarhet varit huvudsaken sedan 1885 Redan 1885 startade Carl Theodor Ericsson en hattaffär i Borlänge. Efter en tid växte företaget till en fabrik med tillverkning av hattar och mössor. Som mest var 230 personer anställda vid hattfabriken. I dag är verksamheten betydligt mer småskalig, men fokuset detsamma – att tillverka hattar, mössor och kepsar som håller en livstid eller längre. – Vi släpper två kollektioner om året och nu på hösten är det full fart då människor använder mössor i större utsträckning, säger Ann-Sofie Morin, vd och delägare. CTH Ericson har genom alla år varit ett familjeföretag. Verksamheten drivs i dag av Ann-Sofie Morin och hennes man Markus Morin. Dessutom är Ann-Sofies föräldrar fortfarande ägare till företaget men inte aktiva i det dagliga arbetet. Kunderna är bland annat större aktörer på nätet som är specialiserade på hattar. Sedan finns även klassiska herrekiperingar bland återförsäljarna. – Vi har också ett samarbete med Växbo Lin som levererar tyger till oss. De har en större fabriksförsäljning i Växbo som lockar många turister och där säljs våra produkter. Oftast är det kanske kvinnor som lockas av Växbo Lins fina produkter, men våra kepsar går hem hos männen så det är ju roligt. Det är också extra kul att samarbeta med andra svenska textilföretag, berättar Ann-Sofie Morin.

Ett annat samarbete med Växbo Lin var när Skedvibröd, ett lokalt knäckebrödsföretag hade en idé som involverade CTH Ericson. – Vi gjorde ett uppskattat jobb som innebar att ta fram kepsar som skulle profilera deras bröd och det blev riktigt lyckat. Så det var tre svenska företag med snarlika filosofier om kvalitet, hantverk och hållbarhet. Då känner man att det blir extra bra, säger Ann-Sofie Morin. Hållbarhet och hantverk CTH Ericson har även nära kontakter till Rekotex i Borås som företaget både köper tyger av och även säljer material som blir över. – Rekotex är ju en fantastisk tjänst för oss i branschen där du både kan köpa och sälja material som annars inte hade använts. De har ju bland annat hjälpt oss att hitta denimtyger som blivit över vilket passar bra att göra kepsar av. Dessutom behöver inte vi så stora mängder som det många gånger handlar om när du ska köpa in nya tyger. Utifrån det har vi till exempel skapat en kollektion av återvunna tyger vilket är intressant, berättar Ann-Sofie Morin.

CTH Ericson drivs idag av Ann-Sofie och Markus Morin. Foto: Pär K Olsson

12

En vanlig konsument kanske tycker att kepsar och hattar ser likadana ut och att skillnaden inte är så markant förutom priset. Men enligt Ann-Sofie Morin är det stor skillnad på premium- och lågprisprodukter. – Innan vi är nöjda med till exempel en keps så ser vi till att passformen är optimal genom att kepsen ångas och stockas så att den behåller sin fina form under lång tid. Det är en avsevärd skillnad jämfört med en lågpriskeps. Sedan har vi storlekar som ska vara exakt. Har du storlek 57 så är det inte ”medium” eller ”one size fits all” utan då är det 57 centimeter som gäller, säger Ann-Sofie Morin. Produktionen hos CTH Ericson har egentligen inte förändrats särskilt mycket på över 100 år. Varje moment görs för hand av duktiga sömmerskor vilket gör varje produkt unik. – Designprocessen startar vanligtvis cirka 1,5 år innan kepsen hamnar på butikshyllan. Vi skissar för hur den nya produkten ska se ut och inom några månader har vi ett första prov i handen, säger Ann-Sofie Morin. Sedan 2004 tillverkas de flesta av CTH Ericsons huvudbonader av skickliga sömmerskor i Estland eller Polen. – Vi har ett mycket bra samarbete med två sömnadsfabriker och har väldigt nära relationer till dem, så det är oerhört värdefullt för oss. säger Ann-Sofie Morin. CTH Ericson har liksom många andra företag som säljer till detaljhandeln haft det tufft under coronakrisen. Då många av kunderna är herrekiperingar så är det lätt att förstå det allvarliga läget. – Så är det, men samtidigt tittar vi på nya målgrupper oavsett coronakrisen. Det är knappt någon som vet vad herrekiperingar är i dag och det måste vi ta in i beräkningarna när vi utvecklar produkter och tittar på försäljningskanaler framåt. Vi måste hitta nya vägar och att samarbeta med andra företag är ett sätt att tänka nytt, samtidigt har vi ett stort hjärta hos butikerna där kunskapen om produkterna finns, säger Ann-Sofie Morin. Fram till år 2004 producerades fortfarande delar av CTH:s kepsar och hattar på plats i Borlänge. Därefter tog CTH Ericsons Vänförening över lokalen och drev det som ett museum inklusive maskiner. Under 2018 köpte CTH Ericson tillbaka inventarierna och


CTH Ericssons mössor håller en livstid eller längre. Foto: Jona Granath.

Borlänge kommun hyr nu istället lokalen och maskinerna och produktionen är på gång att starta upp igen.

"Det är knappt någon som vet vad herrekiperingar är i dag och det måste vi ta in i beräkningarna när vi utvecklar produkter och tittar på försäljningskanaler framåt. "

- Ann-Sofie Morin

– Det är ett nystartat socialt företag som heter Yalla Borlänge som finns på plats här i hattfabriken och arbetar med att få utrikesfödda kvinnor ut i arbetslivet. För oss är det riktigt spännande då det kan innebära en möjlighet att starta produktionen i Sverige igen, säger Ann-Sofie Morin. Livet på och utanför hattfabriken i ny bok Företaget CTH Ericson engagerar och har en rik historia. Under verksamhetens 135 år har många människor arbetat i företaget och inte minst kvinnor. Deras vardag på hattfabriken och livsberättelser i övrigt är något som författaren och journalisten Ann-Louise Ebberstein tagit fasta på då hon skrivit boken ”Mössor och människor” som handlar om livet på och kring hattfabriken främst fram till år 2004 då tillverkningen i stor skala upphörde i Borlänge. Boken lanseras den 15 oktober och är ett initi-

ativ från CTH:s Vänförening där Ann-Louise Ebberstein förutom att skriva boken även arbetat med att söka finansiering till boken. – Det är väldigt kul och ska bli oerhört spännande att få läsa boken. Det finns så många historier från fabriken som jag aldrig ens hört, säger Ann-Sofie Morin. Enligt författaren Ann-Louise Ebberstein varvas berättelser med intressant bakgrundshistoria till människorna. Många av kvinnorna som jobbade på hattfabriken var fruar till arbetare på Domnarvets Järnverk. – Det finns så mycket att berätta ur kvinnornas perspektiv och deras vardag. Mycket skrönor men även det fackliga arbetet och den första strejken i Tunabygden 1909 då kvinnorna fick nog och lämnade fabriken, säger Ann-Louise Ebberstein. Nya affärsmöjligheter Den tidens CTH Ericson var en betydande a rbetsgivare i Borlänge. Enligt Ann-Sofie Morin har dagens CTH Ericson flera utvecklingsplaner som inte nödvändigtvis handlar om att växa och göra många produkter. – Vi ska utveckla det sortiment som vi har, men kanske också titta på andra områden där vår kunskap och erfarenhet kan passa in. Till exempel sneglar vi på jakt och fritid vilket skulle passa oss väldigt bra. Vi fick en förfrågan från ett lokalt jaktlag om att utveckla produkter för jakt. Och det är en spännande målgrupp med människor som värdesätter kvalitet, hållbarhet, passform och funktion. Vilket är precis vad CTH Ericson står för så det känns spännande framöver, avslutar, Ann-Sofie Morin. CTH Ericson är medlem i TEKO Artikel publicerad 2020-12-16 Text: Henrik Eriksson, TEKO

Mössor och Människor, en bok om livet på och utanför hattfabriken, skriven av Ann-Louise Ebberstein.

CTH Ericsson samarbetar med andra svenska textilföretag, bland annat Växbo Lin som levererar tyg till några av de fina mössorna. Foto: Jona Granath.

13


Foto: Daniel Moe

Innovatören som skapar modeplagg med noll spill Daniel Moe är i grunden expert på immaterialrätt, patent och varumärken – dessutom designer. De senaste tio åren har hans intresse för mode och hållbarhet växt sig allt starkare. Nyligen lanserade han den första unika klädkollektionen i företaget som bär hans namn. – Plaggen är utvecklade med tanke på noll spill och avfall. Tygerna har jag hittat hos Rekotex som tar vara på osålda tyger från andra modeoch textilföretag. Dessutom undersöker jag möjligheten att använda svensk ull i produktionen framöver, berättar Daniel Moe. Moes första kollektion finns i webbshopen och består av skjortor, koftor och jackor i unixsex-modell. Materialet är alltid ull: från luftiga skjortor till varmare plagg. – Jag är ingenjör i grunden och har utvecklat modeller som gör det möjligt att producera olika storlekar utan spill i produktionen, vilket ger många fördelar ur hållbarhetssynpunkt. Sedan är ullen i sig utmärkt ur ett miljöperspektiv; både smutsavstötande och självrenande, att jämföra med exempelvis bomull. Daniel Moe säger skämtsamt att han är en konstnär fast i en ingenjörskropp. Han inspireras av konstvärlden och vill utmana tekniska och kulturella gränser. Arbetet sker utifrån en impulsivdriven experimentell utvecklingsprocess.

14

Svensk ull och produktion Som innovatör är det ingen brist på idéer hos Daniel Moe och de mest intressanta utmaningarna hittar han runt om i samhället. Hittills har Moe använt sig av ulltyger från länder som Italien och Portugal, men drömmen är att kunna använda svenskproducerad ull. – Ullen är ett fantastiskt material för att skapa plagg och dessutom hållbart. Det är ett otroligt resursslöseri att slänga så mycket ull som vi gör i Sverige idag. Därför samarbetar jag med Svenska Fåravelsförbundet och Filtmakeriet i Kilafors för att se hur jag kan ta idéerna vidare i större skala. Branschöverskridande företag Plaggen från Moe har producerats av Syverket och XV Production i Borås. – Det har fungerat väldigt bra och kul att vara igång. Min tanke är att bygga företaget sakta och riktigt bra, istället för att försöka göra allt på en gång. Jag ser inga begränsningar inom textil, modeplaggen är bara början som jag ser det. På sikt ser jag att Moe kan jobba branschöverskridande med textil. Om du tittar på ull så kan ju det fungera till möbler eller andra produkter, säger han. Sedan en tid tillbaka är Daniel Moe medlem i Norrsken Foundation, en svensk stiftelse med syfte att stötta företag och organisationer som bedöms ha en positiv inverkan på samhället. – Min förhoppning är att utveckla ett större nätverk och stärka kompetensen hos mig själv och det jag vill bygga upp inom Moe. Seminariet med TEKO där Inkubatorn i Borås och Connect var på plats gav en hel del insikter och

var väldigt bra för mig som är i uppstartsfasen av mitt företagande. Det ger bättre möjligheter att kunna utveckla företaget på ett bra sätt och undvika vanliga fallgropar, säger han. Den första kollektionen med skjortor, koftor och jackor är bara början. Nästa steg är att utvidga kollektionen till byxor och västar. En annan tanke är att utveckla lösa manschetter. – Vad gäller skjortor i dag så är det oftast bomullsskjortor där manschetterna brukar bli dåliga efter ett tag. Med lösa manschetter kan man både förlänga skjortans livslängd och variera designen, säger han. Vill förbättra samhället Daniel Moe förklarar också att han ser vissa utmaningar när det gäller skjortor och hållbarhet. – Det finns ett kulturellt hinder att övertyga de som handlar skjortor vilket jag tycker är intressant. Det är många som fortfarande föredrar att köpa helt nya plagg istället för att laga eller leka med designen. Sådant gör mig nyfiken och ger mig energi att försöka hitta sätt att övertyga även dem. Jag är ju en innovatör och vill förbättra saker och ting i samhället, och det finns hur mycket som helst att titta på, men det gäller att begränsa sig för att hinna med, avslutar han. Moe: Zero Waste Wear är medlem i TEKO Artikel publicerad 2020-03-12 Text: Henrik Eriksson, TEKO


"

Jag är ingenjör i grunden och har utvecklat modeller som gör det möjligt att producera olika storlekar utan spill i produktionen, vilket ger många fördelar ur hållbarhetssynpunkt. Sedan är ullen i sig utmärkt ur ett miljöperspektiv; både smutsavstötande och självrenande. - Daniel Moe 15


Foto: Hestra Markis

Ökad efterfrågan på smarta markiser från Hestra Hestra Markis är en av Sveriges största fristående tillverkare av markiser och solskydd. Familjeföretaget grundades 1948 i en liten källare vid foten av Isabergstoppen och drivs i dag framgångsrikt av tredje generationen genom Annette Rudén Johansson och hennes man Pär Johansson. – I den här bygden är det många som är duktiga på produktion och sömnad och det är en av våra styrkor. Vi jobbar effektivt och tittar mycket på att minimera spill. Det har vi i princip alltid gjort. Vi fokuserar även på mjuka värden där det ska vara enkelt för våra kunder att handla av oss, berättar Pär Johansson, vd och delägare. Hestra Markis har en imponerande produktionsanläggning i de småländska skogarna där de förfogar över cirka 3000 kvadratmeter fabrik och 800 kvadratmeter lagertält. I företaget arbetar 35 anställda med gediget hantverkskunnande och erfarenhet av industriproduktion. Företaget tillverkar fönster- och terrassmarkiser, rullgardiner, lamellgardiner, plissé- & duettegardiner och persienner. – Vi är en komplett leverantör av solskydd både utvändigt och invändigt och säljer produkterna på den svenska och nordiska marknaden genom våra duktiga återförsäljare. Det är också återförsäljarna som hjälper slutkunderna genom hela processen, från planering till montering, säger Pär Johansson.

16

Persiennproduktionen i företaget återfinns dock en bra bit från Hestra, nämligen 120 mil norrut i byn Norsjö, vilket har sin förklaring. – Hestra Markis har sin grund i markiser och utvändiga produkter. Sedan förvärvade vi ett företag i Norsjö som var experter på persienner och den invändiga sidan av solskydd. Då blev vi en komplett leverantör till våra återförsäljare. Nu har vi flyttat en stor del av produktionen från Norsjö hit till Hestra, men tillverkningen av persiennerna är kvar i vår anläggning i Norsjö. Vi flyttade ner den textila delen hit till Hestra för att samla kompetensen och bli mer effektiva i organisationen. Det arbetet genomfördes 2018 och nu känner vi äntligen att det kommer synas i utvecklingen av hela företaget, berättar Pär Johansson. Stark tillväxt Under 2019 landade omsättningen på 65 miljoner kronor, vilket är en ökning med 10 procent från året innan. En imponerande siffra med tanke på att 70 procent av omsättningen kan bindas till endast fyra månader, enligt Pär Johansson.

– Branschen är väldigt speciellt ur den aspekten. Markiser är oftast inget du beställer lång tid i förväg, utan de allra flesta märker att det kanske är för varmt i huset eller på terrassen och att det vore skönt med en markis. Då vill de ha markisen på plats så snabbt som möjligt. Det är vår stora konkurrensfördel. Vi kan tillverka skräddarsydda produkter på 10 dagar från beställning till leverans vilket kunderna uppskattar, säger Pär Johansson.

Pär Johansson, vd och delägare


Han förklarar att den korta högsäsongen innebär flera utmaningar som företagare. – Det handlar om att använda tiden på optimalt sätt. När säsongen drar igång ska vi vara förberedda och redo att tillverka och leverera. Det är förstås en stor utmaning att planera inköp, schemaläggning av personal med mera. Vi har ingenting som vi lägger på lager i färdiga produkter vilket gör det ännu mer speciellt, säger han. När högsäsongen infaller så tillkommer ytterligare 5–10 anställda till vår ordinarie personalstyrka. Brett sortiment Hestra Markis erbjuder ett stort urval av olika markislösningar, allt från det lilla till det stora. Pär Johansson visar upp några exempel på markiser där vissa produkter vid infällt läge är skyddade av aluminiumkassetter vilket förlänger livslängden på markisen ytterligare. Han trycker på en knapp och visar en speciallösning av markisarmar som ligger ovanpå varandra och fälls ut som ett kryss. Allt för att fungera med ett längre utfall på en smalare yta. – Det går egentligen att få speciallösningar för alla typer av utrymmen. Och du kan bygga ett eget uterum med hjälp av markiser som går upp som väggar eller med belysning i bakkant för att skapa en trevlig stämning, säger han. Smarta funktioner som spar pengar En viktig del i utvecklingen av moderna markiser och gardiner är energibesparingen och hur det kan hjälpa fastighetsägare att spara pengar. – Vissa av våra gardiner hjälper till att minska kallras och hålla kylan ute. Dessutom fungerar det tvärtom på sommaren då fastigheten får hjälp att kylas ner. Det är en viktig del och något som borde finnas naturligt i varje fastighetsägares tankar. Men vid nybyggnationer ser vi att många inte tänker på vad markiser och även invändiga solskyddet kan göra för att spara energi. De installerar istället stora dyrbara kylanläggningar, förklarar han. Pär Johansson nämner hur de arbetar med alltmer smarta hem-lösningar. – Motorisering och smart hem-lösningar växer snabbt. Där har vi ju solskydd som känner av väder och vind och fälls ned automatiskt. Till exempel om du är på jobbet hela dagen så kanske det är smart att ha markisen eller

gardinerna nedfällda så det inte är 40 grader varmt i huset när du kommer hem. Det är ju spännande så klart med den typen av lösningar. Utvecklingen inom solskydd är bara i sin början, enligt Pär Johansson. En fördel med moderna lösningar är att de förenar det estetiska med praktiska funktioner. – Det är ju en bra investering för alla typer av fastighetsägare. Du får både design i form av ett mer inbjudande hus eller bostad samtidigt som du får smarta funktioner och ett trevligare klimat. Storsäljaren för oss är en vanlig fönstermarkis med fallarmar. Men det sker många förändringar på marknaden just nu. Husen byggs annorlunda med till exempel fler fönsterpartier vilket öppnar upp för våra vertikalmarkiser som går i skenor längs med väggen. Vi har också utvecklat vävarna där du kan behålla en del av utsikten men ändå få skyddet mot solen, berättar han. Korta leveranstider och duktiga återförsäljare Det allra viktigaste för Hestra Markis är de korta leveranstiderna och återförsäljarnas kompetens. För att säkerställa trygga leveranser har företaget investerat i egna fordon som sköter leveranserna. – För oss är det viktigt hur produkterna levereras, därför har vi investerat i två lastbilar. Anledningen är att våra produkter ibland gick sönder i hanteringen när de skulle skickas in på en terminal. Den osäkerheten slipper vi nu. Det är en stor kostnad för oss med egna bilar, men vi ser att fördelen är att kunderna kan lita på oss och att de får sina leveranser i tid. En viktig del i företagets utveckling är också kontakten med de cirka 70–100 återförsäljarna som i sin tur sköter all försäljning och planering med slutkunden. – Vi har startat Hestra Academy som är en utbildning där vi bjuder alla våra återförsäljare hit till Hestra. Tillsammans håller vi workshop, testmonterar produkterna och pratar om företaget som helhet och hur vi vill uppfattas ut mot slutkunden. Det är oerhört viktigt för vår utveckling och känns väldigt bra, berättar Pär Johansson. Hantverk och kvalitet Vi rör oss ut från företagets showroom till fabriksgolvet och lagerlokalerna. Ytorna är väl

tilltagna och behövs för att kunna montera de skrymmande produkterna. Vi stannar till och tittar på det stora lagret av vävar som ligger prydligt upplagda i rullar på hyllorna. Här finns alla möjliga färger och material att välja bland, men merparten av markiserna som säljs är ändå i två färger. – Det är svart eller grått som säljs mest, så på det sättet är det väldigt traditionellt, säger Pär Johansson. Vi stannar till vid en av hantverkarna som drar linor för hand i en plisségardin. Ett noggrant arbete där allting sker för hand. En bit bort syns en modern och helautomatisk skärmaskin där företaget enkelt kan skära till de mått som är beställt på vävarna. En markis tar cirka 45 minuter att färdigställa och montera. – Först ska väven genom skärningen. Sedan ska den sys ihop av våra duktiga sömmerskor, kappan ska skäras av beroende på modell och slutligen ska allting monteras ihop och förpackas tillsammans med armarna och aluminiumprofilerna, förklarar Pär Johansson. Enligt Pär Johansson finns det ett antal saker som avslöjar kvaliteten på en markis. – Till exempel har våra produkter en aluminiumprofil istället för plastdetaljer vilket ger en snyggare finish och längre hållbarhet. Kvalitet märks också på väven. Har du till exempel en terrassmarkis utfälld så märks det hur spänd väven är. Ju spändare desto bättre kvalitet, säger han. Hestra Markis använder spinnfärgad akryl i vävarna vilket innebär att tråden är infärgad rakt genom väven jämfört med billigare konkurrenter som färgar endast på utsidan. Enligt Pär Johansson är de billigare markiserna en bra marknadsförare för deras produkter. – Den typen av väv som vi använder innebär att väven har mycket längre hållbarhet. Det är en typisk sak som många kanske inte tänker på. Vi ser ju ofta den andra typen av markiser och den kanske bara håller färgen i ett år. Då kommer kunderna många gånger till oss och vill ha rejäla grejer som håller bättre, säger han och ler. Fördel med svensk produktion Konkurrensen på markismarknaden är stor, främst från aktörer från Tyskland och Polen. – Tittar man på Polen så har vi egentligen olika förutsättningar vad gäller löneläget och materialen. Fördelen för oss är de korta leveranstiderna och storleken på produkterna. Går det fel i en leverans från Polen så är det kanske inte alltid så enkelt att rätta till för slutkunden. Samtidigt finns trycket från marknaden att kunna leverera snabbt. Eftersom vi är duktiga på produktionen så har det lett till att vi har vuxit vilket är kul, berättar han Hestra Markis har en spännande framtid med den nya generationen som tagit över verksamheten. – Alltfler vill ha skräddarsydda markiser och gardiner där du kan välja måtten och vilken väv du vill ha. Med vår produktionskapacitet och kompetens så ser jag bara möjligheter för oss framöver, avslutar Pär Johansson. Hestra Markis är medlem i TEKO Artikel publicerad 2020-02-05 Text: Henrik Eriksson, TEKO

17


Foto: Houdini

Houdini lanserar Pippi-kollektion för att stötta flickor på flykt Tillsammans med Astrid Lindgren Company och Rädda Barnen lanserar outdoorföretaget Houdini en begränsad kollektion av Pippi Långstrump-plagg. 10 % av intäkterna från varje såld produkt går direkt till Rädda Barnens arbete för att hjälpa flickor på flykt: de starkaste flickorna som finns. – Responsen på kollektionen har varit väldigt positiv. Det är många som gillar hela idén och det finns starka värden i kampanjen som människor kopplar till sitt eget liv vilket är fantastiskt, säger Fredrik Hurtig, Head of Brand på Houdini. Pippi of Today Med lekfullhet, mod och ärlighet har Pippi Långstrump varit en inspiration för flickor och pojkar över hela världen i 75 år. Samtidigt är 70 miljoner människor på flykt från sina hem i jakt på en säkrare framtid. Hälften av dem är barn och flickor är extra utsatta. Pippi of Today är ett initiativ av Astrid Lindgren Company i samarbete med Rädda Barnen och stöds av företag världen över. – Det var Astrid Lindgren Company som kontaktade oss och det var hedrande att få frågan. Det är ett viktigt uppdrag och har varit oerhört kul att få arbeta tillsammans med dem och Rädda Barnen. Houdinis starka varumärke, inte minst ur hållbarhetssynpunkt, var förmodligen en bidragande anledning till att vi fick den här möjligheten, säger Fredrik Hurtig. Den unika Pippi-kollektionen från Houdini består av en unik Pippi-Power Houdi och en Power Hat. Båda säljs endast i Houdinis egna butiker och i webbshopen samt på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Tröjan Både tröjan och mössan är tillverkade i högkvalitativ fleece från Polartec i Rullgardina Orange och är utsmyckad med ett Pippi-broderi. Fredrik Hurtig nämner att samarbetet med

18

Astrid Lindgren Company och Rädda Barnen stämmer väl överens med Houdinis arbete. – För oss är det viktigt att kunna bidra till samhället på olika sätt, inte enbart genom ett fokuserat hållbarhetsarbete, utan även på andra sätt genom vårt arbete och våra produkter, förklarar Fredrik Hurtig. Coronakrisen kan ge större marknad Med cirka 500 återförsäljare världen över har coronakrisen även drabbat Houdini med full kraft. – Det är ofrånkomligt, precis som för de flesta andra företag i outdoorbranschen är det tufft just nu, och inte minst för våra återförsäljare. Det gäller bara att tro på det man gör och jobba hårt. Och förstås följa myndigheternas råd och riktlinjer. Samtidigt ser vi krisen som en möjlighet att titta på organisationen och hitta nya kreativa lösningar på saker och ting. Något som vi kanske inte hade kommit på annars, säger Fredrik Hurtig. Ett tydligt exempel på hur arbetssättet kan förändras gäller lansering av kollektioner. Vanligtvis släpper Houdini två kollektioner per år, där fysiska event är en viktig del av lanseringen. Nu kan coronakrisen komma att ändra på det och skapa nya fördelar. – Det har genomgående varit stora fysiska event och nu är inte det möjligt vilket har gjort att vi istället tittar på digitala lösningar. Fortfarande vill vi förstås att människor ska se våra kollektioner. Att göra det digitalt skapar möjligheter att få en större publik globalt, jämfört

med ett fysiskt event i till exempel Stockholm. Faller det väl ut kan det bli permanent, säger han. Spännande tillväxtmarknader Houdini har totalt 45–50 anställda i företaget. Största marknaden finns i Sverige och Norge samt övriga Norden, men många andra marknader ser lovande ut, enligt Fredrik Hurtig. – Tyskland går väldigt bra för oss liksom Nordamerika som är en ganska ny marknad. Vi ser också tillväxt i Asien där Japan är ett viktigt land. Vi har också nya återförsäljare i Thailand vilket känns spännande. Sedan ser det också positivt ut i övriga Europa som är viktiga marknader för oss, berättar Fredrik Hurtig. Avslutningsvis vill Fredrik Hurtig än en gång understryka glädjen att få arbeta tillsammans med Astrid Lindgren Company och Rädda Barnen. – Pippi Långstrump som karaktär stämmer väl överens med värdena hos oss på Houdini. Hon är precis som vi ganska kompromisslös fast med ett stort hjärta och som går sin egen väg. Det finns mycket gemensamt och kanske är det därför allting blev så bra, avslutar han. Houdini är medlem i TEKO Artikeln publicerad 2020-08-28 Text: Henrik Eriksson, TEKO


Foto: Houdini

"

För oss är det viktigt att kunna bidra till samhället på olika sätt, inte enbart genom ett fokuserat hållbarhetsarbete, utan även på andra sätt genom vårt arbete och våra produkter

- Fredrik Hurtig, Head of Brand, Houdini En grov uppskattning är att Texrep tillverkar band som räcker tre varv runt Jorden per år.

21


Foto: Ivanhoe

Ivanhoe stärker sitt hållbara fokus – lanserar ”Supergreen”-serie Det svenska familjeföretaget och tröjtillverkaren Ivanhoe AB tar nu ytterligare ett steg i sitt arbete mot en hållbar företagsprofil genom att lansera en ”Supergreen-serie”. - Hållbarhet och hållbart mode har byggt våra kollektioner långt innan de blev välanvända begrepp inom den textila industrin, dels för att ullen alltid spelat en central roll i våra kollektioner och dels för att vi producerar i Sverige och Europa. I vår ”Supegreen-serie” tar vi det ytterligare ett steg och väljer att jobba uteslutande med GOTS-certifierade ullgarner, tillbehören som används försöker vi hålla så naturliga som möjligt, bland annat är knappar gjorda av kokosnötskal eller återvunnet papper, säger Anna Göthager på Ivanhoe. Ivanhoe AB grundades 1946 och har sedan starten tillverkat och sålt stickade plagg. Ivanhoe är en av få textilproducenter i Sverige och än idag stickas ca. 90 % av den totala produktionen i den egna fabriken i Gällstad. Hög kvalitet har alltid genomsyrat Ivanhoes kollektioner, även om uttrycket och designen förändrats genom åren. Idag ligger fokus på stickade funktionsplagg i naturmaterial och nästan helt uteslutande i ull. Plaggen i ”Supergreen”-serien har ett klassiskt uttryck och presenteras i klassiska färger. - Tanken är att de blir långlivade favoriter och en bra bas i varje garderob, fortsätter Anna Göthager. ”Supergren”-serien är ett inslag i Ivanhoes höst/vinterkollektion 20/21.

20

Knappar gjorda av kokosnötskal i Ivanhoes nya kollektion.

Ivanhoe är medlem i TEKO Artikeln publicerad 2020-08-28 Text: Ivanhoe

Den nya Supergreen-kollektionen använder GOTS-certifierade ullgarner.


Nyhet! Svealin – arvtagaren till Kinnasandstapeten Äntligen finns en ny svensktillverkad tapet på marknaden – Svealin. Den unika tapeten har utvecklats och tillverkats av Kinnalin Tapet och Logistik i Kinna.

– Svealin består av 100 % lingarn, ett underbart naturmaterial som med sin struktur ger en exklusiv känsla. Tillverkningen sker i fabriken hos oss i Kinna och kan liknas vid ett äkta hantverk. Hundratals trådar av finaste lingarn går in i maskinen och måste hållas på rätt plats för att skapa denna unika lingarnstapet. Det är samma maskin som tidigare tillverkade den klassiska Kinnasandstapeten. Så nu startar vi nästa generations lintapet som är hållbar, svensktillverkad och har en unik design vilket känns helt fantastiskt, säger Fredrik von Knorring, vd på Kinnalin Tapet och Logistik. Tapetkollektionen som fått namnet Sveagården har designats av Birgitta Johnsson Nyysti som tidigare var designer på Almedahls men nu jobbar som frilansdesigner. Den tidlösa designen är anpassad för en tapet som kan sitta på väggen länge utan att tappa sin lyster. Svensktillverkad, hög kvalitet och unik design – Vi älskar hur tapeten gör hemmet till en trevligare plats och det är den utgångspunkten vi har haft när vi har skapat Svealin och kollektionen. Det som är speciellt är att vi först trycker mönstret på papperet och lägger sedan på lingarnet. Det gör att mönstret uppträder olika beroende på hur du tittar på tapeten vilket ger en liten tredimensionell effekt vilket är oerhört

Tillverkningen sker i "fabriken hos oss i Kinna

och kan liknas vid ett äkta hantverk. Hundratals trådar av finaste lingarn går in i maskinen och måste hållas på rätt plats för att skapa denna unika lingarnstapet. - Fredrik von Knorring, vd

spännande. Sedan är ju tapeten väldigt hållbar vilket är viktigt för oss och vår miljö, berättar Fredrik von Knorring. Svealin och kollektionen Sveagården finns i dagsläget att köpa på svealin.se samt hos Frapp och Tapetkompaniet. Kinnalin Tapet och Logistik är medlem i TEKO Text: Henrik Eriksson, TEKO Publicerad: 2020-06-02

21


Lenita Oderfelt (mitten), projektledare på Kompetensslsussen, i samtal med två elever och blivande textilarbetare. Foto: Digital Aid

Kompetensslussen – snabbspåret till den svenska textilindustrin Kompetensslussen är den del av Stiftelsen Proteko som arbetar med att ta fram TEKO:s branschvalideringssystem för en konkurrenskraftig textilproduktion. Systemet genererar kvalifikationer för yrken inom textilindustrin. Tillsammans med TEKO, IF Metall och ett antal medlemsföretag har Kompetensslussen tagit fram kompetenskrav och ett valideringssystem för textilarbetare inom industrin. Bara ett halvår efter starten vid årsskiftet har de första personerna redan fått jobb. 22

– Kandidaterna fick göra ett sömnadstest på ACG Production och sedan starta sin anställning så det är ju helt fantastiskt att det fungerar så effektivt. Det visar att det behov vi kartlagt stämde väl överens med verkligheten. En viktig del i vårt arbete är just att det ska gå smidigt att komma ut i arbete med rätt kompetens som hjälper företagen, säger Lenita Oderfält, projektledare på Kompetensslussen. Den första yrkeskvalifikationen heter Sömnadsoperatör och beskriver den yrkesroll som idag arbetar med industriell sömnad inom TEKO:s medlemsföretag. Det finns ett stort behov av kunniga sömnadsoperatörer och Kompetensslussen jobbar i nära samarbete med företagen för att veta exakt vilka kunskaper som behövs. – Det är för TEKO:s medlemsföretag som vi tar fram branschvalideringen. Det är oerhört viktigt att företagen känner att kompetensen hos personerna stämmer överens med deras behov, säger Lenita Oderfält. Enklare för företagen att hitta rätt kompetens Yrkeskvalifikationen använder delar av Industriteknisk Bas som tagits fram gemensamt i industrin för grundläggande operatörskompetens. Det är moduler som till exempel Hälsa,

Arbetsmiljö och Säkerhet. Utöver Industriteknisk bas behöver en Sömnadsoperatör kompetenser inom Textil Grund, som innehåller grundläggande kompetenskrav för att arbeta inom textilindustrin. Sedan tillkommer den yrkesspecifika kompetensen som krävs för att arbeta med sömnad såsom konfektion, maskinkunskap och produktion. – Valideringsresultaten kan användas vid rekrytering, för effektiv kompetensutveckling av personal och för att underlätta kravställning på utbildning. För den enskilde kan den även användas för vidare studier då de flesta delarna av valideringen kan ge betyg inom de nationella textila kurserna, berättar Lenita Oderfält. Sedan början av juni har alltså sex av Kompetensslussens blivande Sömnadsoperatörer arbetat tvåskift på ACG Productions i Borås för att förse sjukvården med viktiga skyddsprodukter. – Vi fick förfrågan från ACG Productions om att hitta kompetens inom sömnad och eftersom hela 112 personer hade ansökt till den textila valideringen och hade sömnadskompetens, så kunde vi rekommendera flera, berättar Lenita Oderfält. I första skedet hade vi fokus på nyanlända då vi vet att det finns mycket kompetens inom det textila området hos dessa personer.


Textila handlaget är viktigt När Kompetensslussen besökte ACG Productions för en uppföljning var det tydligt att medarbetarna trivdes med strukturen som genomsyrar arbetet och dess tydliga mål. – Det textila handlaget är avgörande inom textilbranschen och det är något som kan vara svårt att mäta. Med Kompetensslussens strukturerade standard så är det möjligt med validering av olika textila kompetenser. Tanken är att bidra till att fler företag kan förklara sitt kompetensbehov och samtidigt underlätta för befintliga och blivande medarbetare att beskriva sina kompetenser, säger Lenita Oderfält. Sömnadsoperatörer är det första yrket som genomgår Kompetensslussens process. Tidigare kallades det yrket för sömmerskor, men nu ingår även en industriell del av yrket. Behovet av sömnadsoperatörer har visat sig vara stort enligt TEKO:s kompetenskartläggning. – En sömnadsoperatör kan arbeta vid en symaskin och sy allt från raksöm till overlock-sömmar. De kan genomföra ändringar och profileringar i plagg. De har alltså det textila handlaget. System för att beskriva kompetenskrav och att sedan valideras mot dessa har saknats. Samtidigt har de också maskinkunskap och kan styra den delen på ett företag vilket är viktigt, förklarar Lenita Oderfält. – Det har inte heller varit vanligt med en beskrivning av yrkesrollerna. Det gör att både företagen och de arbetssökande har haft svårt att matcha på ett bra sätt vilket försvårar hela processen med rekrytering, säger Lenita Oderfält. Det är något vi vill hjälpa till att förbättra. Fler yrkeskategorier ska valideras Kompetensslussen arbetar nu även med att ta fram nästa yrkeskvalifikation för textilindustrin och beräknar att hinna med ytterligare 3–4 kvalifikationer före slutet av 2021. – Nästa kvalifikation som ska påbörjas är Vävoperatör och även här kommer vi arbeta tillsammans med flera referensföretag i textilbranschen där behoven är stora, säger Lenita Oderfält. Därefter fortsätter utvecklingen av ytterligare yrkeskvalifikationer. Validering är en metod för att synliggöra reell kompetens. Den faktiska kompetensen bevisas genom olika test. I valideringsprocessen ingår ett antal olika teoretiska och praktiska moment som personerna får genomföra. Detta gör processen giltig och rättssäker då resultaten dokumenteras noga och sammanställs i det kompetensbevis som Kompetensslussen sedan utfärdar. – Vi har tittat på andra branscher som har arbetat länge med validering, till exempel vård och omsorg som arbetar mycket strukturerat och har tydlig kravställning på utbildningssystem. Här har även teknikindustrin med bland annat CNC-operatörer redan gjort ett gediget arbete, förklarar Lenita Oderfält. Det har varit till stor hjälp. Men avgörande för allting är att det faktiskt finns erfarna personer som vill bidra och företag som kan ställa upp med praktik. Uppskattas av branschen En viktig del för Kompetensslussen är det övergripande valideringsarbetet som pågår i BOSS-projektet som drivs av Myndigheten för yrkeshögskolan. Det är ett EU-finansierat projekt där olika branscher ska ta fram en modell

för att validera yrkeskunskaper. Valideringsmodellen är tänkt att fungera som ett verktyg med flera användningar. Myndigheterna är så här långt imponerade av arbetet inom Kompetensslussen, inte minst hur snabbt det har gått att få igång processen. – Myndigheten för Yrkeshögskolan hjälper oss genom BOSS-projektet att få valideringen enligt SeQF som är Sveriges referensram för kvalifikationer, förklarar Lenita Oderfält. Det sätter textilindustrin på utbildningskartan på ett korrekt sätt som är gemensamt inom EU. Kompetensslussen finansieras av Tillväxtverket och Sjuhärads kommunalförbund. Förutsättningarna är att inom tre år utveckla validering inom textilbranschen för ett antal yrkeskategorier. – Alla företag som vi har kommit i kontakt med tycker att det är riktigt bra, många av de små och medelstora företagen har inte alltid tid eller ekonomiska möjligheter att validera kompetens själva jämfört med större företag. Branschvalideringssystemet blir också ett sätt att samarbeta kring strategisk kompetensförsörjning oberoende av företagets storlek. Så det känns kul att hela systemet uppskattas. Nu vill vi nå ut till ännu fler företag för att kartlägga kompetensbehoven och informera om vårt arbete för TEKOS medlemsföretag, avslutar Lenita Oderfält.

Jonas Larsson, platschef på Mann+Hummel föreläser för blivande Sömnadsoperatörer på Kompetensslussen. Foto: Digital Aid.

Artikel publicerad 2020-09-06 Text: Henrik Eriksson, TEKO

Bertil Andrén, kvalitetsansvarig för utbildningarna, här tillsammans med två elever. Foto: Digital Aid.

Saki Urata & Winta Taidos, två av Kompetensslussen elever fullt fokuserade. Foto: Digital Aid

23


Lexington säljer den amerikanska livsstilen över hela världen I över 20 år har Lexington med stor framgång utvecklat hemtextilier och mode av hög kvalitet med tydliga influenser från New England. Efter 19 år av oavbruten tillväxt har nu även Lexington märkt av branschens strukturella förändringar med ökad e-handel och en mer komplicerad marknad.

Foto: Lexington

Text: Henrik Eriksson TEKO, publicerad 2020-03-09

– Det är kunderna som bestämmer i dag på ett helt annat sätt än tidigare och det gäller att förhålla sig till som företag. Vi tittar ständigt på hur vi på bästa sätt kan möta kundernas behov, bland annat genom att flytta fysiska butiker till andra mer passande lägen utifrån dagens köpbeteenden. Samtidigt har vi bra tillväxt på e-handelssidan där vi samarbetar med e-tailers och marketplaces, säger Kristina Lindhe, grundare och kreativ chef. Bakgrunden till Lexingtons framgångssaga startade tidigt. Redan som barn fick Kristina Lindhe möjlighet att uttrycka sig med färg och form i hemmet, något som la grunden till idéerna och den ständiga kreativa kraften i Lexington. – Jag är uppväxt med möjligheten att testa idéer och vara kreativ så intresset för färg, form och inredning har alltid funnits. I huset där jag växte upp hade vi ett möbelsnickeri där jag kunde röra mig fritt. Så det var en stor del i min uppväxt, det förstår jag nu i efterhand. Känslan för materialet och strukturen i tyg och vävar har också alltid varit en stark faktor hos mig. Det tycker jag fortsatt är viktigt, och jag tror många uppskattar möjligheten att känna och klämma på produkterna när det kommer till textil, säger hon. Kristina Lindhe är en entreprenör i grunden och har mottagit ett flertal priser genom åren. Men någon naturlig förebild finns inte. – Jag är en entreprenör i grunden och ser mig inte som en börs-vd. Det är också min roll i företaget. Alla utmärkelser är ju kul och ger energi förstås, men det är ingenting jag tänker på i det dagliga arbetet. Jag tittar främst

24

på andra intressanta företag och inspireras av dem, säger hon. En viktig lärdom är dock att du sällan lyckas ensam som entreprenör. Något som också Kristina Lindhe är väl medveten om. – Det finns alltid duktiga personer runt omkring entreprenören som får idéerna att flyga, precis så är det hos oss också. Det finns ingen som är bra på allt och det är tur att vi har så bra medarbetare här på Lexington, berättar hon. Företaget är i dag verksamma i 20 länder och har totalt 28 egna butiker samt 30 franchisebutiker i Kina. Det största marknaderna finns i Sverige, Norge, Kina och Tyskland. Omsättningen för 2018 landade på cirka 273 miljoner kronor. Totalt arbetar cirka 130 anställda i företaget vilket innefattar huvudkontoret i Stockholm, butikerna och de olika landskontoren. En positiv känsla som värnar om vänner och familj Företaget är i dag synonymt med de tydliga influenserna och formspråket från New England. Men det var inte textil som låg till grund för varumärket Lexington i första hand. – Jag besökte regionen och blev helt tagen av arkitekturen i området som har ett släktskap med Skandinavien, men allting var större. Det var fascinerande med husen i cederträ och de många fönstren som släppte in allt ljus. Helheten tilltalade mig. Inte minst ljuset som är viktigt för oss skandinaver som lever i mörker halva året, förklarar hon. Sedan står hela området i New England för en positiv känsla där familjen och vänner är viktigt i livet. Alla de sakerna i kombination blev Lexington.

Andra varumärken hade tidigare använt New England-stilen i deras konceptuella framtoning, bland annat Ralph Lauren och Gant, men ingen hade gjort det så omfattande inom heminredning. Dessutom inte i Europa, enligt Kristina Lindhe. – Jag såg ett tomrum på marknaden med en stark känsla i stilen. Kraften i konceptet fungerar fortfarande och framför allt går det hem över hela världen. Det är rent och enkelt och tilltalar många människor oavsett kultur och bakgrund. Det finns någonting som är tidlöst

Kristina Lindhe, vd och grundare, Lexington. Foto: Lexington


med hela uttrycket, säger hon. Lexington är en förort till Boston med en stark historisk bakgrund där invånarna kämpade för självständighet mot britterna i slutet av 1700-talet. Något som sedan bland annat ledde fram till den berömda tebjudningen i Boston och slutligen USA:s självständighetsförklaring 1776. Kristina Lindhe berättar en intressant historia om när de besökte borgmästaren i staden: – Du får inte fotografera för kommersiellt bruk utan tillstånd. I början när vi besökte Lexington så hade vi möte med borgmästaren som gav oss lifetime permission att fotografera i staden. Undantaget var en staty som heter The Minutemen, som är en viktig del i historien om Lexington. Den fick vi inte fotografera, vilket säger en del om integriteten och hur viktigt historien är för dem. Historien med frihetskampen är också en viktig del i varumärket Lexington i dag. – Vi har inte varit speciellt revolutionära i vårt tänk, men när vi startade så vände vi upp och ner på en hel bransch när vi gjorde ett helt koncept och framför allt inredningstextil i säsonger precis som inom modebranschen, vilket ingen annan hade gjort tidigare. Det var helt unikt, berättar hon. Genuin kvalitet som känns En annan sak som är unikt med Lexington är tanken bakom produktutvecklingen och kollektionerna, något som förstås ligger Kristina Lindhe, som kreativ chef, varmt om hjärtat. – Jag brinner ju för den kreativa delen, produkterna och materialen. Det som driver mig är varumärkets utveckling med allt vad det innebär, från produktutveckling till hur vi kommunicerar, berättar hon. Redan från starten hade Kristina Lindhe en tanke om hur produkterna skulle kännas och upplevas. Hon ville skapa känslan av hur det är att bära en riktigt fin skjorta, fast i sovrummet. – Vår grundidé från början var att göra bäddlinne i skjorttyger. Det kanske inte många tänker på i dag. Men det handlar om känslan

från skjortan med hög kvalitet i tyger och passform. Du känner direkt på en skjorta om kvaliteten och passformen är bra. Den känslan ville vi förmedla in i sovrummet. Du tillbringar en tredjedel av ditt liv i sängen, så varför inte ha riktigt bra sänglinne, förklarar hon. I dag arbetar Lexington med tillverkare främst i Europa och företaget flyttar inte runt produktionen som många andra aktörer ofta gör. Enligt Kristina Lindhe är det en fördel när det gäller att utveckla produkter. Men att tillverka bäddlinne av skjorttyger var inte helt okomplicerat i början. – En modern vävstol som väver med skjorttyger har oftast en maxbredd på 150 centimeter. Så för att klara bäddlinnets olika mått som oftast skiljer sig från land till land så var jag tvungen att övertala väverierna att väva på skjorttyger på deras vävstolar för hemtextil. Det var inte helt lätt, men det gick till slut att övertyga två väverier. Ett av dem jobbar vi fortfarande med vilket känns fantastiskt kul, säger hon. Och i dag jobbar vi med med oxford, poplin, flanell, denim och Tencel i våra produkter vilket alla kännetecknar material för skjortor. Hållbarhet från starten Något som alltid har funnits med i Kristina Lindhes tankar när hon skapar kollektionerna och utvecklar varumärket är fokus på hållbarhet. Allt bäddlinne och samtliga frottéprodukter hos Lexington är i dag märkta med OEKO-TEX. – Grunden i företaget är baserat på produkter och material av hög kvalitet och medvetna val. Våra produkter håller väldigt länge vilket är en av de viktigaste bitarna när du tittar på hållbarhetsaspekten tillsammans med produktionen. Vårt bäddlinne till exempel blir bara bättre med åren. Kristina Lindhe framhåller de långvariga relationerna med leverantörerna och fabrikerna som nyckeln även när det gäller ett bra hållbarhetsarbete.

– Tack vare långsiktiga relationer så kan vi påverka produktionen och de val vi gör. Bland annat tog vi fram bäddlinne i Tencel för några år sedan, det hade ingen annan gjort i branschen då. Vi frågade helt enkelt våra leverantörer om det var möjligt och förklarade hur vi ville att materialet skulle fungera och kännas. De hade en tillit till oss efter alla år tillsammans. En sådan sak är annars mycket svårare att lösa, förklarar hon. Men även om företaget och hon själv har en idé och en övertygelse om hur produkterna ska kännas så är det inte säkert att kunderna köper det. – Det är inte lätt att få konsumenterna att förstå fördelarna med Tencel eller något annat hållbart material. Varför ska de välja ett bäddlinne med Tencel? Det absorberar fukt bättre, det känns som bomull, men det går åt mycket mindre vatten i produktionen och det är hållbara fibrer som är certifierade. Det är mycket att ta in för konsumenterna, men vi lyckades, säger hon. Kristina Lindhe berättar att många av fabrikerna de anlitar arbetar ständigt med förbättringar inom miljö. – Till exempel fabriken i Indien som producerar mycket av vår hemtextil, den är byggd av återvunnet material och är en modern fabrik i alla led vilket känns kul, berättar Kristina Lindhe. Efter drygt 20 år som ledare av ett globalt varumärke så vet Kristina Lindhe vad som krävs för att lyckas och vad som varit nycklarna till företagets framgångar. – Först och främst är det våra produkter. Om inte en skjorta eller bäddlinne är bra så fungerar det inte. Sedan måste också designen fungera för att skapa en helhet som känns relevant. Hela vårt koncept är tydligt och har varit det genomgående i alla år. Sedan har vi också legat i tiden och adderat saker som tilltalar människor. Dessutom har vi alltid varit bra organiserade, från tillverkning till distribution och kundkontakter. En viktig del i att lyckas är att du måste kunna sälja och leverera. Du kan skapa hur fina produkter som helst, men säljer det inte så försvinner ju hela poängen med företaget, avslutar hon. Lexington är medlem i TEKO

Lexingtons grundidé är att göra bäddlinne i skjorttyger för att förstärka känslan av kvalitet. Foto: Lexington

Lexington är i dag synonymt med de tydliga influenserna och formspråket från New England. 25


Ökat intresse för den lokala sömnadsfabriken i Malmö Malmö Industries tillverkar klädesplagg och andra textilprodukter på beställning. Lokal produktion, hållbarhet, transparens och gediget hantverk är grunden i verksamheten. Till följd av Coronakrisen har företaget märkt en ökad efterfrågan på lokal textilproduktion i Sverige. – Fler företag och organisationer tycker det är mer intressant med textilproduktion i Sverige på grund av krisen vilket känns mycket spännande. Tidigare var det enbart techbolag och den typen av bolag som har fångat regionens intresse, men nu märker vi att även industrin och den lokala tillverkningen är viktig, säger Ernesto Prosperi, delägare i Malmö Industries. Malmö Industries grundades 2013 av Ernesto Prosperi, Adrian Roos och Warsame Jama. Både Adrian Roos och Warsame Jama har lång erfarenhet av textil- och modebranschen medan Ernesto Prosperi har en bakgrund inom ekonomi och varumärkesbyggande. En mix som verkar som klippt och skuren för att utveckla Malmö Industries och företagets eget varumärke Manér.

26

– Vi hade alla tre tröttnat på fast fashion och ville göra något annat, något bättre. Vi hade en idé om att fokusera på traditionellt textilt hantverk och skapa ett varumärke som fokuserar på hållbara plagg med hög kvalitet. Det blev ett mycket bra samarbete som fungerar väldigt fint än i dag, säger Ernesto Prosperi. Han fortsätter och beskriver hur Malmö Industries jobbar: – En av våra styrkor är företagets flexibilitet och närheten. Vi har möjlighet att ta emot både små och stora uppdrag på kort framförhållning. Det gör att till exempel entreprenörer eller en designer som vill testa sina idéer kan göra det. Vi har en låg nivå på minimiorder vilket gör det möjligt att prova hur väl produkterna fungerar på marknaden innan du lägger en större order vilket alltid innebär en högre risk, säger Ernesto Prosperi. Stor variation av uppdrag Malmö Industries uppdrag är olika från kund till kund. Vissa har fullt utvecklade mönster, tyger och trims, medan andra behöver hjälp från grunden. I stadsdelen Fosie i Malmö finns en fullt utvecklad sömnadsfabrik med 8–10 anställda. – Vi arbetar ofta tillsammans med våra kunder från idé till färdig produkt och kan hjälpa till med mönstergradering, provsömnad och

produktion. Vår filosofi är att varje plagg ska hålla hög kvalitet och det gör att vi kan känna oss stolta över det vi skapar. Inom Malmö Industries har vi inriktning på konfektion, sömnad och hemtextil, men är förstås öppna för andra möjliga produktioner, säger Ernesto Prosperi. Ett exempel på kunder som valt Malmö Industries är företaget A New Sweden, som

Ernesto Prosperi, Adrian Roos och Warsame Jama är delägare av Malmö Industries. Foto: Malmö Industries.


grundades 2018 av designern Lisa Bergstrand. Företaget tillverkar plagg lokalt av naturliga material som finns i Sverige. – Vi står för hållbarhet och lokal produktion och vi tror att det kommer efterfrågas alltmer framöver. Det finns också en enorm textil kunskap bland människor här i Skåne, inte minst bland nyanlända. Och det vill vi ta vara på och få verksamheten att växa och skapa jobb. Men det gäller att konsumenter och organisationer är villiga att betala för svensk tillverkning. Vi har märkt att många fortfarande tittar på lägsta pris och det är klart, svensk produktion kostar mer tack vare våra lagar och regler där människor får schysst betalt och kan arbeta under bra förhållanden. Så enkelt är det, säger Ernesto Prosperi.

"En av våra styrkor är företagets flexibilitet och närheten. Vi har möjlighet att ta emot både små och stora uppdrag på kort framförhållning." - Ernesto Prosperi, delägare Tillverkar skyddsrockar för den svenska vården Under Coronakrisen har Malmö Industries utvecklat skyddskläder tillsammans med ett lokalt tryckeriföretag. I dagsläget har tre regioner i Sverige ställt frågan till företaget om de har möjlighet att producera. – Det gäller skyddskläder för vården och just nu räknar vi på en större order på 25 000 produkter per vecka. Men det är en balansgång. För att kunna producera de mängder som efterfrågas så måste vi anställa fler personer och bygga om fabriken, och det är svårt att veta för hur länge den tillverkningen kommer vara. Vi vill ju ta hand om vår personal på bästa sätt

och trygga deras jobb och samtidigt producera för våra befintliga kunder. I dagsläget har vi fått en order på 12 000 skyddsrockar och producerar för fullt, men hoppas förstås kunna hjälpa till ännu mer så personalen i vården får det skydd de behöver, säger Ernesto Prosperi. Internationellt erkännande Malmö Industries kunskap inom tillverkning har spridit sig utanför Sveriges gränser. Deras eget varumärke Manér har fått goda recensioner på internationella mässor i Paris och Italien, både vad gäller utseendet på produkterna men även sättet som företaget syr på. Den största marknaden finns i Japan där människorna uppskattar kombinationen av stilren design och hög kvalitet vad gäller produktion och materialval. – Det är kul och vittnar om att vi har en stor kunskap hos oss vad gäller konfektion och den höga kvalitet som är så viktig för att kunna kalla sig hållbar som företag. Det är också intressant och kul att Japan gillar våra produkter väldigt mycket och att vi som litet företag kan sälja våra produkter i den stora Tomorrowland-kedjan, säger Ernesto Prosperi. Vi har också synts i Popeye Magazine som är en av de största modepublikationerna i världen.

Vill utveckla den sociala hållbarheten Malmö Industries är öppna för samarbeten över gränserna inom textil- och modebranschen. Något som Ernesto Prosperi ser som väldigt viktigt för utvecklingen av hela industrin. – Det är ju viktigt att vi hjälper varandra på olika sätt för att den svenska produktionen ska växa. Vi har ju möjlighet att producera snabbt och det är enkelt att samarbeta med oss, säger han. Vi vill samtidigt utveckla den sociala hållbarheten och erbjuda fler personer jobb inom industrin, det är jätteviktigt för hela Skåne och Sverige. Som ett mindre företag har Malmö Industries självklart märkt av Coronakrisen och Ernesto Prosperi är kritisk till de räddningspaket som regeringen har lanserat. De hjälper inte småföretag som har det tufft enligt honom. – Marginalerna är ju jättesmå om du är företagare i Sverige, och bankerna lånar inte ut pengarna om du inte har pengar på banken, även om du har ordervärden som är positiva. Det blir ett moment 22 och inte så konstigt att företag går omkull. Till slut kan man ju fråga sig om Sverige vill ha småföretagare över huvud taget, avslutar han. Malmö Industries är medlem i TEKO Artikel publicerad 2020-05-12 Text: Henrik Eriksson, TEKO

Under Coronakrisen har Malmö Industries utvecklat skyddskläder tillsammans med ett lokalt tryckeriföretag.

27


TEKO:s Miljögrupp – en plattform för fokuserat miljö- och hållbarhetsarbete i textil- och modebranschen TEKO:s miljögrupp är en uppskattad mötesplats som samlas tre gånger per år. Inom gruppen utbyts information och kunskap mellan TEKO:s medlemsföretag. Bland deltagarna märks allt från produktionsansvariga och produktutvecklare till hållbarhetsansvariga.

– Miljögruppen är en bra träffpunkt för likasinnade som har blivit mer och mer populär. Det är nödvändigt för många företag att lära sig mer om miljöarbete och då är gruppen utmärkt. Vi på Ekelunds har jobbat väldigt länge med miljöfrågor. Till exempel är vår tillverkning GOTS-certifierad i vår egen fabrik på plats i Horred där vi tillverkar våra produkter. Men Miljögruppen är viktig även för oss, det gör att vi håller oss uppdaterade, säger Fredrik Svenberg, produktionschef på Ekelunds – Linneväveriet i Horred. Miljögruppen leds av TEKO:s textil- och miljöexpert Weronika Rehnby tillsammans med Anna Olsson, projektledare hos TEKO. Weronika har mångårig erfarenhet från textil produktion och hållbarhetsarbete bland annat som produktionschef på Almedahls i Alingsås, ansvarig för Bra Miljöval hos Naturskyddsföreningen samt som lärare på Textilhögskolan i Borås. Efter ett antal år som ansvarig för Miljögruppen vet hon vad företagen har nytta av och vilken kunskap som efterfrågas.

Fredrik Svenberg, produktionschef Ekelunds – Linneväveriet i Horred.

28

Hjälper företagen i vardagen – För oss på TEKO är det viktigt att vårt arbete verkligen hjälper medlemsföretagen. Inom Miljögruppen innebär det bland annat omvärldsbevakning kring lagar och regler, vad som är på gång inom hållbarhetsområdet och även många andra saker som är till nytta för medlemmarna, inte minst olika forskningsprojekt och initiativ. Vi lyssnar på vad företagen har behov av och omvandlar det till aktiva handlingar. Som enskilt företag är det i dag nästan omöjligt att ha överblick på allt som händer och sker inom miljöområdet, säger Weronika Rehnby. Ett exempel på vad som har diskuterats under de senaste mötena är den kommande kemikalieskatten på kläder och skor samt producentansvar för textil som sannolikt införs 2022. – Det är ju viktigt att företag har koll på vad som ligger bakom lagförslag och andra saker och får veta det så fort som möjligt. Det gör att de är bättre rustade att planera verksamheten. Genom att vi på TEKO finns med i Svenskt Näringsliv och många samverkansgrupper samt referensgrupper till myndigheter så ger det bra underlag för oss att ha koll på vad som sker. Hållbarhets- och miljöfrågorna har alltid varit viktiga för våra medlemsföretag, men de senaste åren har det verkligen tagit fart, säger Weronika Rehnby. Alltfler medlemsföretag upptäcker fördelarna med miljögruppen TEKO:s medlemsföretag har ända sedan 1970-talet arbetat aktivt med att effektivisera verksamheterna på flera områden, bland annat genom vatten- och energibesparingsprojekt samt substitution av skadliga kemikalier. Under det senaste Miljögruppsmötet i Borås den 3 mars, så deltog inte mindre än 49 personer från

ett antal olika företag. Ett av företagen som deltar i Miljögruppen är ACG Accent från Borås där Anna-Lena Kroon är projektledare inom kemikalier och CSR-frågor. – Vi på ACG Accent jobbar med produktmärkning, bland annat för många företag inom sport och outdoorbranschen samt mode och arbetskläder. De företagen har ju alltid haft ett naturligt intresse för miljöfrågor då det ligger nära deras produktområde. Det har medfört att vi har fått vara med i många utvecklingsprojekt tillsammans med dem. Bland annat har vårt arbete med substitution gått snabbt framåt, där vi till exempel tittar på hur vi kan använda mer återvunna och förnybara material i våra produkter istället för polyester, berättar hon. Anna-Lena Kroon berättar om hållbarhetsarbetet och hur komplext det många gånger kan vara. Allt är inte svart eller vitt. – För oss är Miljögruppen givande på många sätt. Vi har jobbat länge med miljöfrågor och

Anna-Lena Kroon, projektledare inom kemikalier och CSR-frågor, ACG Accent


det finns ett stort intresse i vår företagsledning för frågorna vilket är viktigt. Med det är inte alltid självklara val när det handlar om hållbarhet. Om du till exempel har en produkt som består av konstfiber och som ska märkas, då kan det många gånger vara dumt att välja något annat material i plagget eftersom det försvårar återvinningsprocessen. Så det finns många aspekter att väga in, säger hon. Det gäller att skapa en bra helhet där alla delar vägs in.

Malin Wetterborg, ansvarig för materialutveckling på Houdini Sportswear.

Hållbarhetsfrågor är viktigt Ett annat företag som också sitter med i Miljögruppen är outdoorföretaget Houdini som är välkänt för sin starka hållbarhetsprofil. – För oss är det viktigt att vara med i Miljögruppen. Här kan vi träffa personer från andra företag och utbyta kunskap och erfarenheter, till exempel produktions- och kemikaliefrågor eller annat som är på gång. Jag tror också att det många gånger kan vara lite ensamt att jobba med hållbarhets- och miljöfrågor på ett företag vilket också gör Miljögruppen till en bra träffpunkt för diskussioner och funderingar, säger Malin Wetterborg, ansvarig för materialutveckling på Houdini Sportswear. Houdini har nyligen öppnat en pop-upbutik i centrala Stockholm med enbart second hand-produkter. – Det är riktigt kul och butiken lyfter fram vårt arbete med återanvändning och second hand på ett bra sätt. För oss på Houdini är hållbarhetsfrågor centralt i allt vi gör. Det tror jag också är en viktig del i vår framgång. Vi tänker på hållbarhet redan från starten i designen av en ny produkt, till exempel hur den på bästa sätt ska kunna återvinnas och användas så länge som möjligt, berättar Malin Wetterborg.

Ett annat företag som tar vara på möjligheterna med Miljögruppen är den stora e-handelsaktören Ellos Group där Ellos, Jotex, Stayhard och Homeroom ingår. – Det är alltid bra information i TEKO:s Miljögrupp med olika nyheter och lagkrav som diskuteras. Det ger oss en bra överblick av vad som händer inom miljö- och hållbarhetsområdet. Sedan är det alltid inspirerande med de inbjudna gästerna som brukar prata på mötena. Det ger möjligheter att ställa frågor och diskutera på ett avslappnat sätt, säger Viktor Lundmark, kvalitetskoordinator inom hållbarhet hos Ellos Group. Ellos Group har ett mycket brett sortiment inom både mode och heminredning. Arbetet med hållbarhet är ständigt aktuellt i företaget, inte minst vad gäller materialval inom de olika produktkategorierna. – Som en stor e-handelsaktör tittar vi ständigt på vilka mer hållbara material som vi vill arbeta med framöver. Dessutom jobbar vi just nu på att bli ännu mer transparenta vad gäller vår leverantörskedja vilket är väldigt viktigt i kontakten med kunderna, berättar Viktor Lundmark. Beredningsgruppen – med fokus på textilproduktion Förutom Miljögruppen finns även Beredningsgruppen hos TEKO som fokuserar på våta textilprocesser som t ex färgning och andra produktionsrelaterade frågor. Beredningsgruppen har under det gångna året bland annat bidragit med information till EU:s BREF-process för en hållbar textilproduktion genom att delta i Naturvårdsverkets Arbetsgrupp. I den speciella Beredningsgruppen diskuteras produktionsfrågor och deltagarna delar generöst med sig av erfarenheter inom miljöområdet. – Beredningsgruppen är TEKO:s ursprungliga miljö- och energigrupp, som förutom att

Viktor Lundmark, kvalitetskoordinator inom hållbarhet hos Ellos Group.

vara en mindre grupp för produktionsrelaterade frågor också ingår i Miljögruppen, vilket gör att företag med egen produktion träffar företag som inte har egen produktion vilket ger intressanta diskussioner och utbyte av kunskap vilket är väldigt kul, säger Weronika Rehnby. Hon ser positivt på det ökade intresset för Miljögruppen och området som helhet. – Det är viktigt för företagen att hålla sig uppdaterade, men också viktigt att träffa andra inom branschen som kanske står inför samma utmaningar. Tillsammans kan vi ju hjälpa varandra, avslutar hon. Artikel publicerad 2020-05-08 Text: Henrik Eriksson, TEKO

Möten även i Stockholm TEKO:s Miljögrupp fortsätter att växa och det märks att hållbarhetsfrågor är något som engagerar medlemsföretagen. Sedan 2019 arrangerar TEKO även miljögruppsmöten i Stockholm vilket varit uppskattat. – Det är verkligen kul att även kunna erbjuda möten i Stockholm. Det ger fler företag möjlighet att delta. Det går ju även att vara med på Skype vilket är bra, säger Weronika Rehnby.

29


Minna Heino – det goda företaget Minna Engström Heino är multikreatören och designern från Borås som med framgång driver det egna företaget Minna Heino Skor tillsammans med sin make Bengt. Med stor passion för ansvarsfull produktion, design, passform och hög kvalitet skapar de produkter som älskas av kunderna. Under våren 2020 lanserades dessutom en ny kollektion av mobilskal och plånboksfodral i samarbete med elektronikjätten NetonNet. – NetonNet ställde frågan till oss utifrån att vi är ett premiumvarumärke och har en klassisk design på våra produkter. Så det var riktigt kul att få ta fram accessoarer som har en långsiktighet i grunden där allt inte behöver bytas hela tiden. Kollektionen heter Pure Sense och innehåller totalt sju stycken mobilskal och tre plånboksfodral, berättar Minna Engström Heino. Mobilskalen och plånboksfodralen bygger på designen från Minna Heinos populära skor och konceptet utvecklades därefter vidare med andra material som passar mobilskal och

30

plånboksfodral. Enligt Minna Engström Heino var det inte helt lätt att utveckla kollektionen. – Det var komplicerat att få fram rätt uttryck. Ett mobilskal är väldigt taktilt som du håller i handen vilket gör att känslan är extra viktig. Det måste kännas rätt när du håller dem i handen. Det fanns mycket tankar om klassisk design och en bred uppslutning i företaget där många ville vara med och tycka och tänka, så det var riktigt intressant och spännande, säger hon. Tillsammans med NetonNet kommer de att fortsätta samarbetet och utveckla kollektionen vidare. – Tanken är att utveckla fler produkter som ligger i linje med kollektionen. Det är extra smickrande att NetonNet ville profilera produkterna med vårt varumärke, säger Minna Engström Heino. Större valfrihet för kunden Minna Engström Heino har lång erfarenhet inom textil- och designbranschen. Tillsammans med sin make Bengt startade de Nordiska Designkontoret 2006. I dag frilansar de med olika uppdrag inom design och affärsutveckling. – Vi gör många olika saker och det är lärorikt och kul. Bland annat har jag konsultuppdrag som designchef för ett företag i Baltikum som producerar trikå och underställ. Det har minst sagt varit en konstig tid under våren

med coronakrisen där vi utvecklar kollektioner för 2022, men vet egentligen inte hur det ser ut då i samhället, säger Minna Engström Heino. Det är dock genom det egna skoföretaget som de flesta kunder känner henne. Med en medveten strategi har företaget lyckats profilera sig på ett utmärkande sätt. – Jag tyckte att det måste finnas fler än jag med behov av klassiska pumps i olika klack-

Minna Engström Heino och maken Bengt Engström


höjder, lästbredder och fler modeller att välja bland. Och fler som vill kunna använda sina inlägg i snygga skor. Dessutom ville vi använda kromfritt skinn och skinn som passar fötter och andas. Det visade sig att det finns många därute som gillar våra skor, säger hon. Vi arbetar tillsammans med utvecklingen av våra modeller. Minna Engström Heino fortsätter: – Vi arbetar utifrån samma frågeställningar för herr- och damskor och lägger ingen värdering i vem som använder dem. Vi vill också göra produkter som alla i leveranskedjan tjänar på, det tycker vi är hållbart och schysst. I vårt sortiment finns det damstorlekar från 33 till 45 och herr 37-50. Det finns ingen annan som har sådana storlekar i lager och det ger större valfrihet för kunderna, säger hon.

"

Vi arbetar utifrån samma frågeställningar för herr- och damskor och lägger ingen värdering i vem som använder dem. Vi vill också göra produkter som alla i leveranskedjan tjänar på, det tycker vi är hållbart och schysst. - Minna Heino

Hållbar och schysst produktion Produktionen av skorna sker i Portugal. Här finns en stor kunskap och erfarenhet samlad, enligt Minna Engström Heino. – Vi trivs väldigt bra i Portugal och vill driva ett företag där vi vet hur villkoren ser ut och att personalen har det bra. Det handlar om omtänksamhet för människor i alla led. De är också väldigt proffsiga i affärerna vilket är en fördel. Ska vi växa som företag så vill vi kunna skicka våra medarbetare till platser i världen där produktionen är bra, fortsätter hon. Även Minna Heino följer trenderna, men på sitt eget vis. – Jag blir överlycklig när en kund köper ännu en produkt som är framtagen 2006 eller 2007. Det är hållbarhet för oss och vi tycker det är roligare att jobba på det sättet. Sedan följer vi givetvis trender precis som alla andra företag, men vi kan välja på vilket sätt vi anpassar oss. Det kan handla om att byta färg på en populär sko, men inte röra själva designen, säger hon. Ärligt att sätta sitt namn på företaget På frågan om varför de har valt en annan väg än många andra företag så kommer svaret snabbt: – Vi listade vårt drömscenario över vad vi tycker symboliserar ett bra företag. Det handlar om att vara schysst gentemot sin omgivning. Företaget bär mitt namn och det är både personligt och ärligt. Vi har aldrig prutat på priset hos våra leverantörer utan litar på att de också är ärliga. Det känns viktigt att visa att det går att driva ett sådant företag i den här branschen. Ett exempel är också att vi inte har ett konsumentpris på en produkt i planeringsstadiet. Vi är mer intresserade av att göra riktigt bra produkter. Sedan tar vi reda på hos leverantörerna hur mycket det skulle kosta att göra en särskild produkt och ser då om det är möjligt, säger hon. Minna Engström Heino ser med tillförsikt fram emot hösten. – Vi kommer att lansera nya intressanta produkter, som inte nödvändigtvis behöver vara skor, säger hon hemlighetsfullt. Det handlar om att göra det på samma sätt som för skorna och med samma grundtankar. Minna Heino är medlem i TEKO Artikel publicerad 2020-09-02 Text: Henrik Eriksson, TEKO

31


Foto: Sara Winsnes

Nottoonoisy vill skapa en bättre skolmiljö Företaget Nottoonoisy AB i Gunnebo grundades för 10 år sedan av Agneta Andersson. Efter 28 år i inom förskolan och med tinnitus som följd insåg hon att något behövdes göras åt arbetsmiljön. I dag tillverkar Nottoonoisy hållbara, ljuddämpande och giftfria textila produkter till skolor och förskolor. Men efterfrågan hade kunnat vara mycket bättre. – 2019 var ett turbulent år och det märktes att det finns en osäkerhet kring budgetfrågor i både kommuner och privata skolor. Många gånger finns inte ekonomin att investera i bättre miljö i skolorna. Det är verkligheten och jag känner själv igen det från när jag jobbade där, säger Agneta Andersson, grundare av Nottoonoisy. Nottoonoisy är ett innovationsdrivet företag som älskar utmaningar och nya idéer. Företaget har utvecklat ett antal unika produkter som blivit populära ute bland skolorna och förskolor, till exempel förvaringsboxar i bullerdämpande material, vikväggsdraperier och dukar i buller-

32

dämpande material samt tysta stolstassar. – Vi drivs av innovation, men tyvärr kostar det pengar att utveckla nya produkter. Det tar tid men det är sådant som är kul. Framför allt hitta produkter som är hållbara och som gör nytta, säger Agneta Andersson.

– Många kanske tycker att det skriks mycket på förskola och skolor. Men det är ju för att barnen måste överrösta övriga ljud runtom. Så kan vi tillsammans få ner ljudnivån så får vi fler barn som mår bättre i skolorna, säger Agneta Andersson.

Bättre lärande med lägre ljudnivå I sortimentet finns även storsäljaren vilmadrassen som har fördelen med en mycket lägre vikt än andra vilmadrasser. Dessutom tar den inte stor plats. Efter många år i skolans värld så vet Agneta vad som fungerar ute på arbetsplatserna. – Jag jobbade så länge inom förskolan och har själv tinnitus och hörselnedsättning från de åren. Det är många bland personalen som är ljudtrötta och det vill jag hitta sätt att förbättra och göra skillnad, säger hon. Det är inte bara personalen på skolorna som påverkas av den höga ljudnivån, enligt Agneta Andersson. – Ljudmiljön spelar stor roll för lärandet. Det gäller läsförståelse och all intagande av kunskap. Det handlar om allt från koncentrationen till andra delar i undervisningen. Du blir till exempel mer hjälpsam om ljudnivån är bra, det gäller rent generellt, berättar hon. En hög ljudnivå gör också att du måste höja rösten för att höras.

Nya biobaserade material Nottoonoisy tittar ständigt på nya material och tekniker för att utveckla unika produkter. – Sedan 2018 använder vi ett nytt biomaterial från ett väveri i Borås. Det är inte många i världen som använder det. Dessutom letar vi just nu efter vävd tencel som är gjort av träfibrer då vi vill komma bort från bomullen och försöka fasa ut den. Vi var också först på marknaden med en PVC-fri vilmadrass till förskolor. I dag har väldigt många bytt ut sina madrasser så det är kul att det sker en förändring till det bättre även om det går sakta, säger Agneta Andersson. Hållbarhet och miljö är ett ständigt aktuellt ämne för skolmiljöer. 2013 startade till exempel Naturskyddsföreningen projektet Giftfri Förskola som 75 procent av landets kommunala förskolor jobbar med i dag. Även många privata förskolor är engagerade. Det handlar om att minska andelen miljögifter som barn utsätts för på förskolorna.


Det behöver inte heller vara dyrt att göra en stor förbättring av skolmiljön, enligt Agneta Andersson. – Vi har låtit göra studier tillsammans med RISE och det har visat sig att skolan inte behöver göra så drastiska åtgärder för att skapa en stor förbättring. Många tror säkert att de behöver bygga om lokalerna och så vidare, men så är det inte, förklarar hon. Våra tysta stolstassar borde fler prova, inte bara skolor utan även andra arbetsplatser. Enligt Agneta Andersson är det bara en tidsfråga innan skolorna börjar inse att ljudmiljön har stor påverkan på allt från koncentration till bättre betyg med mera. – En bättre ljudmiljö hjälper ju även de som har normal hörsel, så det finns egentligen bara fördelar med våra produkter, säger hon. Styrda upphandlingar sätter stopp Mycket av inköpen hos skolorna sker genom upphandlingar. Agneta Andersson anser att systemet med upphandlingar är väldigt speci-

ellt, inte minst med tanke på småföretag och entreprenörer som har unika idéer. – För mindre aktörer som vi är det ingen idé att ens försöka var med i en upphandling. Det spelar ingen roll om produkterna är nyskapande så där ser vi gärna att systemet förändras. Kommuner och landsting får också köpa produkter och tjänster väldigt dyrt i dag. Vi kan sälja måttbeställda produkter som andra större företag inte klarar av i deras produktion, till exempel mjuka backar eller madrasser. Men övriga produkter är det inte ens lönt att försöka. Systemet med inköpen gör också att personalen på skolorna inte får vara med och bestämma över sin egen arbetsmiljö. Det är istället människor som inte jobbar i vardagen som styr vilket är helt fel, berättar Agneta Andersson. Nottoonoisy har börjat titta åt andra branscher än skolorna för att hitta fler marknader för företagets produkter. – Vi håller bland annat på att utveckla väskor till hundmänniskor. Det har vi gjort i samarbete med två olika företag som har försäljning på nätet. Att vi är medlemmar i TEKO har också gjort att vi har hittat nya företag som har material och så vidare, berättar Agneta Andersson. Att Nottoonoisys produkter är populära råder det ingen tvekan om. – Vi får en hel del feedback från våra kunder. De uppskattar många av våra produkter, till exempel att produkterna är lätta jämfört med andra produkter. Det är ju många lyft för personalen varje dag och vi vill minska på det. Vi fångar upp önskemål och behov som finns och försöker lösa det. För Nottoonoisy är det nyttan och idéerna som driver företaget framåt. – Det ska vara en tydlig nytta med våra produkter. Och de ska hålla länge och vara hygieniska. Det är ju väldigt kul att hitta saker som gör samhället bättre för människor och vi tycker om att jobba med innovationer. Vi är ständigt nyfikna på vad som går att förbättra, avslutar Agneta Andersson.

”Jag jobbade så länge inom förskolan och har själv tinnitus och hörselnedsättning från de åren. Det är många bland personalen som är ljudtrötta och det vill jag hitta sätt att förbättra och göra skillnad.”

– Agneta Andersson

Tysta stolstassar är en av innovationerna från Nottoonoisy. Foto: Sara Winsnes

Nottoonoisy är medlem i TEKO Artikel publicerad 2020-01-16 Text: Henrik Eriksson, TEKO

Foto: Sara Winsnes

Stora förbättringar till liten kostnad Enligt Agneta Andersson är personalen ofta mycket medvetna om situationen och vikten av en bra miljö i skolan. Däremot är det oftast ekonomin som styr i slutändan. – Det börjar bli mer medvetet ute i skolorna vad gäller arbetsmiljön. Tyvärr har personalen ofta inget att säga till om, det är cheferna eller någon över dem som bestämmer. Men ett stort problem är också att duktiga personer försvinner från skolorna eftersom situationen är som den är. I slutändan blir ju barnen lidande och det är ju väldigt allvarligt, säger hon. Enligt Agneta Andersson är fördelarna med tysta produkter väldigt tydliga. – Oftast är det ju något barn som har en hörselnedsättning som gör att skolan till exempel använder våra tysta stolstassar och de upplever en stor skillnad i ljudnivån. Oftast när barnet flyttar upp en klass så saknar de tassarna eftersom det blir lugnare för alla i klassrummet, säger hon.

33


Foto: H&M

H&M släpper första plagget med Re:newcells innovativa material Re:newcell i Kristinehamn använder förbrukade jeans och t-shirts för att skapa nya bomullsfibrer i en världsunik process. Det textila avfallet omvandlas till en unik cellulosamassa – Circulose – som levereras vidare i form av massa-ark som sedan spinns till fibrer. Nu är det klart att H&M lanserar de allra första plaggen gjort av Circulose den 26 mars i 100 butiker samt online. – Det är riktigt spännande och en bra start i vårt samarbete med H&M. Det bevisar att tekniken fungerar i stor skala, säger Harald Cavalli Björkman, kommunikationschef på Re:newcell. Till en början släpps ett plagg, en blå klänning, som kommer kosta 1299 kronor i butik. Klänningen innehåller 50 procent Circulose och 50 procent trämassa, enligt Harald Cavalli Björkman. Plaggen kommer även att märkas upp med en tagg som visar att den består av Cirulose. – Det här är en väldigt bra början. H&M har ju som målbild att senast 2030 ska alla deras plagg vara gjorda av 100 procent återvunnet eller på annat sätt hållbart material. Det här är ett viktigt steg åt det hållet, berättar han. Stort intresse världen över Circulose-materialet till plaggen levererades till en fibertillverkare i Kina innan sommaren 2019 och därefter har materialet använts för att utveckla plagget för H&M.

34

Harald Cavalli Björkman berättar att intresset för lanseringen är ganska stor liksom för Re:newcell. – Många vill besöka fabriken i Kristinehamn, i veckan tar jag emot schweizisk tv och en större svensk dagstidning så det är kul, säger han. Re:newcell grundades 2012 och den unika processen i företaget har sitt ursprung i forskning vid KTH med Gunnar Henriksson, professor i träkemi, Mikael Lindström, professor i massateknologi samt Dr. Christofer Lindgren. Den patenterade processen bygger på massaindustrins metoder för att utvinna cellulosa ur träd. Re:newcell är medlem i TEKO Artikel publicerad 2020-02-03 Text: Henrik Eriksson, TEKO Harald Cavalli Björkman, Re:newcell


Foto: Sätila of Sweden

Sätila of Sweden firar 125 år med nya gemensamma krafter Under nästa år firar Sätila of Sweden 125 år som innovativt textilföretag. Lagom till jubileet har företaget nu fått nya delägare. Med en bred och samlad kompetens inom retail, varumärkesbyggande och textil produktion ser företaget med tillförsikt på framtiden. – Jag är ödmjuk och tacksam för förtroendet att ingå som en av ägarna till Sätila of Sweden. Att föra Sätilas historia framåt ska bli en spännande resa, säger Sara Nevander, vd för Sätila of Sweden.

– Det var en mild vinter 2019/2020 och på det kom Corona vilket satte stopp för en stor del av försäljningen. På grund av det blev vi tvungna att varsla personal och omorganisera oss. Så det har varit en tuff tid, och butikerna har ju stora lagersaldon kvar nu vilket gör att försäljningen inte tar fart på samma sätt som det brukar samtidigt som människor och företag är mer försiktiga med att handla. Vi ser dock att butiker utanför de stora stadskärnorna går klart bättre vilket är positivt för oss, säger Sara Nevander.

I nya ägarkretsen ingår också Sätilas ekonomichef Claes Grah som har stått bakom Sätilas stora digitala satsning som bolaget har genomfört under de senaste månaderna. Ny delägare är också styrelseordförande Jan Wallberg, tidigare vd för Blåkläder och senast vd för Gekås. Huvudägare är alltjämt Lennart Grebelius, tredje generationen sedan starten 1896. – Sätila ligger mig varmt om hjärtat och att vidareutveckla verksamheten mer ser jag fram emot, säger Lennart Grebelius i ett pressmeddelande.

Digitala satsningar Under de tuffa månaderna har företaget inte legat på latsidan utan lagt ner stora insatser på vissa områden inom företaget. Sara Nevander berättar: – Vi har accelererat planerna som vi har haft sedan tidigare vilket gör att vi känner oss trygga framåt. Bland annat har vi ökat satsningen på våra digitala tjänster där våra kunder nu kommer lägga order i ett helt nytt system som känns mer professionellt med offerter och bilder vilket bidrar till en ökad servicenivå. Sedan har vi uppgraderat våra system på andra sätt, bland annat blivit mer aktiva i sociala medier med ökad annonsering och mer fokus på hemsidan där vi har gjort lokalanpassningar för den norska och finska marknaden.

Egen tillverkning och fortsatt hållbarhetsfokus En viktig del i Sätila of Swedens verksamhet är hållbarhetsarbetet med den egna produktionen där företaget är en av de ledande aktörerna i Sverige inom design, utveckling och tillverkning av mössor och stickade modeaccessoarer. Varje år stickar Sätila of Sweden cirka 300.000 mössor på plats i Sätila. Den senaste tiden har dock varit tuff för bolaget liksom för många andra i branschen.

Barnkollektion – nu även i Sverige I sortimentet hos Sätila finns ett stort antal typer av mössor för olika användningsområden, allt från moderiktiga mössor till jakt och outdoorliv samt yrkesarbetande vid till exempel vägbyggen och liknande där hög synlighet är viktigt. En nyhet är också en kollektion med

mössor, halsdukar och vantar för barn och baby. Men enligt Sara Nevander är det egentligen ingen nyhet. – Det är produkter som funnits hos oss i över 40 år, men den har mest sålts till den engelska marknaden. Nu har den kommit ut genom en svensk kedja som heter Babyworld och det är jätteroligt, säger hon. Totalt arbetar 13 anställda på fabriken i Sätila. Omsättningen för 2019 låg på cirka 28 miljoner kronor vilket är en stabil nivå för företaget. Att 2020 kommer uppvisa en markant minskning kommer inte som någon överraskning. – Vi kommer att backa omsättningsmässigt vilket också har inneburit en del tråkiga åtgärder, tyvärr är vi inte unika på det sättet i branschen. Självklart hoppas vi kunna återanställa fler personer så fort som möjligt. Det gäller att se framåt och de spännande saker som väntar och göra det bästa av situationen, säger Sara Nevander. Det nya delägarna har blivit ett sammansvetsat team och för vd:n känns det som bolaget har gedigen grund att utvecklas från. – Det känns väldigt bra. Nu har vi hunnit jobbat tillsammans under 2 år och det känns toppen. Jan har ju en väldigt stor kunskap inom retail från Gekås och Blåkläder och har textil i blodet. Sedan har vi också en del spännande nyheter framöver, men det får vi ta en annan gång, avslutar Sara Nevander hemlighetsfullt. Sätila är medlem i TEKO Artikeln publicerad 2020-11-05 Text: Henrik Eriksson

35


Repamera tecknar skrädderiavtal med Kungsbacka kommun Repamera i Malmö är reparationsfabriken som gjort succé genom att laga trasiga kläder via nätet. Företaget grundades 2017 av Henning Gillberg och i dag är H&M en av kunderna tillsammans med tusentals konsumenter som upptäckt den smidiga skrädderitjänsten. Nu har Repamera dessutom fått det första avtalet med en offentlig aktör, Kungsbacka kommun. Text: Henrik Eriksson, TEKO. Publicerad 2020-08-26

48


Nu ska Kungsbacka kommun satsa mer på att återanvända, underhålla och laga arbetskläder tillsammans med Repamera. Foto: Ciprian Gorga

– Jag är väldigt stolt över att få möjligheten att hjälpa till att göra Kungsbacka kommun ännu mer cirkulär. Vi gör det möjligt med skrädderitjänster för privatpersoner i hela Sverige, och nu även för offentlig sektor och företag vad gäller lagning av kläder i större volymer, säger Henning Gillberg, vd på Repamera. Det tvååriga avtalet innebär att de anställda i Kungsbacka kommun loggar in på kommunens intranät och lägger en beställning om de vill laga byxor, korta ärmar på någon jacka eller annan ändring eller lagning. Därefter skickas plaggen till Repamera. Enligt Henning Gillberg är det svårt att uppskatta omfattningen på uppdraget. – Vi gör ett test nu. Det återstår att se vilka volymer det blir, säger han. Det handlar mycket om att ändra vanan hos användarna. Istället för att beställa ett par nya arbetsbyxor per automatik så kan de skicka dem till oss. Ökat hållbarhetsfokus i Kungsbacka En hållbar utveckling och en hälsosam miljö är ett av Kungsbacka kommuns mål. Hållbarhetsarbetet är ett sätt att leva upp till såväl globala som nationella målsättningar, bland annat FN:s globala hållbarhetsmål, Agenda 2030 i Sverige, nationella miljömål och folkhälsomål. Nu ska kommunen satsa mer på att återanvända, underhålla och laga med ett batteri av reparationstjänster, eller cirkulära tjänster, för interna inköp. Först ut är kommunens arbetskläder som nu ska kunna skickas på lagning hos skrädderi. – Kommunen är en stor kund av varor och tjänster och därmed också en viktig pådrivande kraft när det gäller hållbar konsumtion, säger Anna Hallin, hållbarhetssamordnare på Kungsbacka kommun i ett pressmeddelande. Snarare än att köpa nytt behöver vi bli bättre på att underhålla och laga det vi har. Och våra kläder är en stor miljöbov.

Kapacitet att laga mer Repamera har sin bas i en 300 kvadratmeter stor industrilokal i området Håkanstorp i Malmö. I dagsläget har Repamera 3 anställda skräddare och ett nära samarbete med ett lokala samarbetspartners i Malmö. Här finns goda möjligheter att utveckla verksamheten vidare. – Våra tjänster passar företag, privatpersoner och offentliga aktörer och det känns riktigt spännande att Kungsbacka kommun vill samarbeta med oss. Det bevisar att vår affärsidé låg rätt i tiden och att det faktiskt är möjligt att vara en skräddare online, säger Henning Gillberg. Möjligheter att hjälpa andra offentliga aktörer Henning Gillberg har förhoppningar att fler offentliga aktörer kan få upp ögonen för Kungsbackas beslut och vägval. Den offentliga sektorn är en stor inköpare av textil och kläder. – Min önskan är att till exempel Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården skulle tänka i samma hållbara banor som Kungsbacka kommun. Det är sådana enorma mängder kläder i de organisationerna och att få hjälpa dem i deras hållbarhetsarbete vore kul, säger han. Repamera hjälper alla typer av företag och organisationer med reparationer liksom privatpersoner över hela Sverige. Sedan en tid tillbaka har Repamera ett samarbete med H&M där reparationspåsar har delats ut i butikerna i Stockholm. Till hösten kommer samarbetet att utvidgas. – Vi har genomfört en del tester och det som har fungerat kommer vi att utveckla under hösten och fortsätta med. Jag kan inte säga något mer än så just nu, men det känns helt klart spännande.

Stor order under krisen Coronakrisen har även satt sina spår hos Repamera där många aktörer inom modebranschen har dragit ner på sina beställningar. – Det har helt klart varit omtumlande månader. Men som tur är har vi haft fullt upp. Sedan i mars har vi jobbat med en stor order där vi har reparerat 15.000 par byxor. Det var ett större friluftsföretag som fick en felproduktion på dragkedjor i byxorna. Nu är det äntligen klart så det känns bra, säger han. Repamera ligger helt rätt i tiden när alltfler företag och organisationer har hållbarhet högt upp på agendan. – Vi ska fortsätta vara snabbfotade och kunna parera både kriser och uppgångar. Det har varit styrkan i företaget och det kommer vara viktigt även framöver, säger han. White Monday blir Circular Monday Henning Gillberg är också grundaren bakom initiativet White Monday som startade 2017 som en motvikt till handelns stora köpfest Black Friday. Förra året medverkade 400 företag från hela världen i White Monday och den 23 november är det åter igen dags, och Henning Gillberg avslöjar en nyhet. – Vi kommer byta namn till Circular Monday. Det gör allting mer tydligt för de som kommer i kontakt med dagen. Tidigare har vi fokuserat på att bygga upp en rörelse. Nu kommer de deltagande företagen få fria tyglar att själva kommunicera och skapa aktiviteter runt konceptet. Dessutom kommer hemsidan röra sig mot att vara en plattform för att lätt kunna hitta cirkulära tjänster året runt, berättar han. Repamera är medlem i TEKO.

37


Britta Svedin, chef för servicecenter vid Sophiahemmet. Foto: Sophiahemmet

Gamla arbetskläder får nytt liv hos Sophiahemmet genom Stormie Poodle När Sophiahemmets arbetskläder behövde bytas ut väcktes en idé. Tanken var att använda de gamla kläderna för att skapa något nytt. Nu cirkulerar ett 100-tal västar som annars hade eldats upp och ökat på växthuseffekten. TEKO:s medlemsföretag Stormie Poodle har varit med och utvecklat och designat plaggen. – Fokus har legat på att skapa en ny cirkulär affärsmodell som skapar värden både internt och externt. Vikten av att ta tillvara på alla resurser, både mänskliga och materiella, har varit en genomgående röd tråd i projektet och en förutsättning för ett hållbart cirkulärt samhälle, säger Caroline von Post på Stormie Poodle. Social hållbarhet viktigt De nya produkterna har tagits fram utifrån Sophiahemmets behov och önskemål samt Textilias krav på industriell tvätt under ledning av Stormie Poodle. Detta har resulterat i åtta prototyper varav en värmande väst och brödkorgs- och brickdukar. Tillverkningen av västarna och dukarna skedde hos Sigtuna Hantverkshus, ett socialt företag där personer som står långt ifrån arbets-marknaden får arbetsträna och arbete. Målet med projektet har varit att skapa nya produkter av Sophiahemmets utrangerade

38

arbetskläder och därefter låta Sophiahemmets medarbetare använda dem. På så sätt förlängs livet på textilierna och resurser sparas genom att de återanvända artiklarna ersätter nytillverkade. – Att tänka lite smartare, lite längre och ta ett ansvar har varit jättekul, säger Britta Svedin, chef för servicecenter vid Sophiahemmet, i ett pressmeddelande, som tillsammans med Textilia och Stormie Poodle drivit det Vinnovafinansierade projektet ”Cirkulära tvätterier”. – Idag finns i praktiken inte någon återvinning av textilier. Utrangerade textiler från tvätteriet skickas till förbränning. Många gånger har dessa textilier en god kvalitet och mycket kvar att ge men det är svårt att hitta användningsområden för dem, förklarar Jonas Olaison, hållbarhetschef på Textilia i pressmeddelandet. En av produkterna är sprungen ur ett önskemål från Sophiahemmets medarbetare om ett kortärmat värmande plagg. Sömmerskornas

arbete har resulterat i att över 100 värmevästar cirkulerar mellan Sophiahemmets verksamhet och tvätteriet. Skjortor av blandmaterial som annars skulle ha kasserats. – Att vi gått i mål och utvecklat produkterna känns mycket bra, de fyller funktion och vi som brukar dem kan varje dag känna stolthet över att vi tar ansvar för vår miljö, berättar Britta Svedin. Alla är vinnare Sophiahemmets nya produkter bidrar till att resurser i form av energi, vatten och ke¬mikalier sparas jämfört med att tillverka en ny produkt av nytt material och Textilia minskar sin avfallsmängd. – Alla vinner på detta. Vi och Sophiahemmet får en ny, hållbart tillverkad produkt som fyller ett behov och som samtidigt kommunicerar våra värderingar kring hållbarhet, säger Jonas Olaison.


Ser begagnat material som en resurs Stormie Poodle som består av designer Susanne Beskow och biolog Caroline von Post samarbetar kring framtida cirkulära affärsmodeller och tillsammans skapar de värde åt företag genom att upcycla industritextilier i stor skala på ett etiskt sätt. – Det finns mycket intressanta utmaningar vad gäller designen i upcycling. Vi har minimerat spill givetvis, men när det gäller produktionen så måste du först ta hänsyn till de befintliga plaggens olika skick som har olika ålder, att de är tvättade olika mycket, burits av ett antal personer och så vidare. Processen från en vanlig design skiljer sig markant där du designar utifrån ett material som ser identiskt ut för alla plagg. Här måste du jobba mer med att hitta smarta designlösningar och verkligen dissekera materialet. Det är samtidigt det som gör varje plagg unikt, berättar Susanne Beskow. I materialet med Sophiahemmet har de också arbetat med befintlig färg och inte färgat om materialet. – Det viktiga i projektet var inte antalet produkter utan att det går att göra det här och vi har skapat en metod för upcycling som är applicerbar i stor skala framöver. Vi ser begagnad textil som en resurs. Det är viktigt för att den här planeten ska vara i skick att överlämna åt barn och barnbarn, säger Caroline von Post. Stormie Poodle är medlem i TEKO Text: Henrik Eriksson, TEKO Artikel publicerad: 2020-10-21

Caroline von Post och Susanne Beskow från Stormie Poodle

39


Per Segerqvist lämnar familjeföretaget Seger och blickar framåt Sedan han var 18 år gammal har Per Segerqvist varit verksam i familjeföretaget Seger som startades 1947 av hans pappa Gunnar Segerqvist. I över 70 år har företaget med stor framgång stickat strumpor, mössor och accessoarer av finaste kvalitet på plats i fabriken i Röshult utanför Ulricehamn. Nu har Per Segerqvist lämnat företaget och därmed är en familjeepok över. Men han har andra intressanta planer på gång.

Per Segerqvist

– Det är vemodigt förstås. Jag har vuxit upp i företaget och har textilbranschen i blodet och själen. Men allt har en början och ett slut. Men det är något speciellt med ett företag som funnits så länge i familjen, säger han. Nu ser jag fram emot nya spännande utmaningar. Familjeföretaget har kommit långt sedan allting startade strax efter andra världskrigets slut. I dag är Seger ett innovativt textilföretag som utvecklar högpresterande sportprodukter för skidåkning, löpning, tracking, fotboll, swimrun och vardag. Tillverkningen sker fortfarande till absolut största delen i Röshult i närheten av den gamla vedboden där allting startade. Strumporna och mössorna från Röshult har genom åren burits av såväl skidstjärnor som inbitna friluftsmänniskor som älskar kvalitetsplagg. Bland namnen som synts i Segers produkter märks Sixten Jernberg, Tomas Wassberg, Anja Pärson, Frida Hansdotter, Jens Byggmark och Sara Hector. Per Segerqvist tycker att ambassadörerna har varit viktiga delar i företagets framgång liksom företagets fokus: – Vi har alltid varit specialiserade på strumpor och mössor. Det var så allting startade en gång i tiden och det har nog varit en av framgångsfaktorerna, att vi aldrig kompromissat med kvaliteten i våra produkter, säger han. Vi har också jobbat med många mindre kända personer som är viktiga för oss, bland annat löpare, tränare, skidlärare, swimrum-aktörer och så vidare. Det är viktigt att få input från de som använder produkterna, då vet vi att allting håller vad vi lovar.

40

Text: Henrik Eriksson, TEKO Publicerad 2020-11-05 Viktigt med egen textiltillverkning Genom alla år har tillverkningen funnits kvar i Röshult, precis intill huset där Per Segerqvist växte upp. – Med egen tillverkning har du som företag möjlighet att utveckla produkterna på ett helt annat sätt, än om du outsourcar allting. Det ger också bättre kontroll i alla led vilket jag tycker vi har bevisat genom åren. Många av våra kunder har återkommit och handlat av oss vilket säger en hel del. Har du köpt en Seger-produkt så är det stor sannolikhet att du gör det igen. Det tycker jag känns väldigt bra, säger han. Innovation genom alla år En viktig del av Seger under Per Segerqvist ledning har varit möjligheterna att utveckla nya spännande produkter. Företaget har alltid legat långt framme vad gäller innovation och utveckling. Ett exempel är företagets värmesystem med konduktiva material i strumpor som de har utvecklat tillsammans med företaget Inuheat. – Det har varit typiskt för oss på Seger. Vi har genom alla år varit duktiga på teknik och hitta lösningar som ingen kanske har tänkt på tidigare. Det är också möjligt tack vare vår egen fabrik där det är möjligt att testa nya idéer ganska snabbt, säger han. Hållbarhet en grundförutsättning för att lyckas i dag Även hållbarhetstanken har genom alla år funnits närvarande hos Seger. Inför 2018 släppte företaget en grön lookbook som understryker den svenska tillverkningen, Segers historia och fokus på kvalitetsprodukter. – Som textilföretag i dag måste du ha hållbarhet i alla delar. Det går inte att komma

undan med något annat. Konsumenterna kräver det i dag på ett helt annat sätt och på Seger har vi bland annat återvunnit garner och valt miljöanpassade alternativ vad gäller material. Det viktigaste har dock varit att vi stickat mössor och strumpor som håller länge, berättar Per Segerqvist. Sedan 2001 har Seger varit en del av New Wave Group. Något som Per Segerqvist ser som en naturlig utveckling för familjeföretaget. – Ja det var ju ett naturligt steg för att växla upp verksamheten och investeringarna i fabriken, berättar han. Konsolideringar med företag som slår ihop sina verksamheter ser Per Segerqvist som framtiden för branschen, liksom mer svensk tillverkning. – Jag tror vi kommer se en mer snabbrörlig marknad och tillverkar du i Asien så måste du ha stora volymer, det är något som inte kommer hålla framöver. Kortare ledtider och ökad produktion i Europa och Sverige kommer vi se mer av. Den generation som växer upp nu tittar väldigt mycket på hur varumärket agerar vad gäller hållbarhet och då blir tillverkningen viktig, säger han. Nya affärsplaner i blicken Per Segerqvist är en person som alltid har jobbat mycket genom alla år. Han har nu valt att varva ned för tillfället för att snart börja varva upp igen. Det har gett honom värdefull tid att blicka framåt och fundera på framtiden. –Jag fick rådet att varva ner och det har jag faktiskt gjort för första gången i mitt liv. Det ska bli väldigt spännande framöver att se vad jag hittar på nu. Jag har redan investerat i ett e-handsföretag som jag tror mycket på. Det drivs av ett gäng härliga människor vilket


"Vi har alltid varit specialiserade på strumpor och mössor. Det var så allting startade en gång i tiden och det har nog varit en av framgångsfaktorerna, att vi aldrig kompromissat med kvaliteten i våra produkter" - Per Segerqvist känns fantastiskt kul. Sedan har jag ett par affärsidéer och produkter som jag funderar på att förverkliga så jag har fullt upp redan nu, säger han och skrattar, samtidigt som jag är öppen för nya förslag Med över 35 års erfarenhet från textilbranschen och detaljhandeln båda nationellt och internationellt, så är det inte en alltför vågad gissning att tro att det handlar om textil. – Jag brinner ju för textilindustrin och har många års kunskap och erfarenhet inom både produktion och försäljning. Men man vet aldrig. Oavsett vad jag väljer att lägga min tid på så ska det vara något som känns helt rätt i hjärtat. Då blir det oftast väldigt bra. Jag ska också säga att jag är väldigt stolt över vad vi har åstadkommit i familjeföretaget genom alla år och önskar personalen och alla andra lycka till. Givetvis hoppas jag att företaget fortsätter att leverera även utan en Segerqvist vid rodret, avslutar han. Per Segerqvist var även en av grundarna och ägare till den framgångsrika sportgrossisten SegerUnited AB, med varumärken som b.la Umbro, Nordica, Speedo, Exel samt ett antal andra kända varumärken.


Taiga lanserar Taiga Re:Use Market – vill få fler att tänka till kring hållbarhet Taiga i Varberg tillverkar specialiserade yrkeskläder för människor som måste arbeta utomhus oavsett väder, miljö eller andra riskfaktorer. Nu vill företaget ge medvetna konsumenter möjligheter att göra hållbara val vid köp av arbetskläder och kläder för ett aktivt liv utomhus. Därför lanseras nu en helt ny digital marknadsplats för begagnade Taigakläder – Taiga Re:Use Market. Satsningen är ett led i strävan att förlänga plaggens livslängd och marknadsplatsen är resultatet av ett samarbete mellan Taiga och RISE, Research Institutes of Sweden AB som är ett svenskt helägt statligt forskningsinstitut. - Vi sökte vägledning och support i hur vi kan ställa om och göra verksamheten mer cirkulär. Samtidigt hade RISE ett projekt där de jobbade med halländska företag och de

42

hjälpte oss i workshop-format. Huvudfrågan var att: ”Skapa en affärsmodell som kan konkurrera ut er egen”, vilket blev en väldigt intressant utgångspunkt för arbetet, säger Lasse Andersson, vd på Taiga. Nära kunderna Taiga engagerade ett antal kunder i arbetet där man bland annat frågade hur de såg på framtiden vad gäller hållbarhet och återanvändning. - Vi jobbar alltid nära våra kunder och de var en viktig del i det här arbetet. Bland annat Region Skåne som var på plats vid ett antal tillfällen här hos oss. Tillsammans diskuterade vi olika lösningar och vad som skulle kunna fungera, inte minst möjligheten att kunna förlänga livstiden på plaggen genom att laga och reparera dem. Vi sparade de plagg som byttes ut hos dem under en tid och då såg vi att en stor del av plaggen på ett relativt enkelt sätt kunde lagas och användas igen, berättar Lasse Andersson. Taiga hoppas kunna nå ut till både konsumenter och företag som vill göra mer hållbara val.

- Även om second hand idag är mer accepterat så är konsumtionsmönstret inom klädindustrin fortsatt alldeles för linjärt. Produkter utvecklas, produceras, säljs, används och slängs. Det är inte en hållbar kedja, vi måste börja bli mer cirkulära och i den riktningen vill vi lotsa våra kunder och användare. Inom branschen för konsumentkläder har en del beundransvärda och nytänkande initiativ tagits men i vår bransch inom arbetskläder är vi inte lika långt framme. Vad vi känner till är vi först ut med den här typen av satsning men vi välkomnar fler att följa i våra fotspår säger Lasse Andersson, vd på Taiga. Vill väcka tankar om konsumtion Enligt Maria Larsson, hållbarhetskoordinator på Taiga är det ingen tillfällighet att Taiga ReUse Market lanseras under november månad. - Vi går nu in i en tid på året då

Lasse Andersson, VD


konsumtionen och handeln är som allra störst. Med lanseringen av Taiga Re:Use Market hoppas vi kunna väcka tankar om hur vi konsumerar. Intresset för smart konsumtion är stort och många av våra kunder och följare vill göra smarta val säger hon. Taiga Re:Use Market är en e-handelsplats där vem som helst kan sälja och köpa Taiga produkter och därigenom förlänga livstiden på plaggen. Det kommer även finnas produkter från Taiga utgående sortiment på handelsplatsen och andra plagg som förtjänar ett längre liv. Tjänsten är helt gratis för säljaren att använda. - Skulle kläder behöva en lagning, återimpregnering eller ommärkning så hanterar vi det på vår sömnads- och förädlingsverkstad här i Varberg och då tar vi ut en mindre avgift för det. Om inte så byter plagget bara ägare utan att vi på Taiga behöver vara inblandade, förklarar

Maria Larsson, Hållbarhetskoordinator

Lasse Andersson. Yrkeskläder är ofta plagg som har någon typ av certifiering för skydd mot olika typer av riskmoment. Lasse Andersson berättar att det är viktigt för säljare att ge den information som behövs för att kunna köpare ska kunna känna sig trygg med köpet. - Certifieringar av plagg har ett bäst-före-datum och det måste man vara vaksam på. I samband med att plagget görs tillgängligt för försäljning får säljaren först ladda upp bild och en beskrivning av plagget. Sedan går annonsen till en medarbetare hos oss på Taiga som kontrollerar allting. Där är vi noga med att säljaren gör en korrekt beskrivning av plagget, inte minst om det involverar certifieringar förstås. Men sedan har även köparen ett ansvar att kontrollera att plagget uppfyller funktionerna, förklarare Lasse Andersson. De bästa arbetskläderna Taiga startades 1982 av Paul Rydholm som även grundade Tenson på 1950-talet. Målsättningen från starten var att skapa marknadens bästa arbetskläder. I dag utvecklar och säljer Taiga yrkeskläder till många kunder inom flera av samhällets viktigaste funktioner så som Polis, Ambulans, Försvar och diverse räddningsorganisationer med flera. Totalt arbetar drygt 30 anställda på huvudkontoret i Varberg, varav 4 personer är dedikerade till

sömnads- och förädlingsverkstaden där Taiga på ett flexibelt sätt kan anpassa yrkeskläderna efter kundernas önskemål samt numera även ordna reparationer eller andra justeringar för Taiga Re:Use Market. - Det är känns väldigt bra att kunna använda kunskapen och erfarenheten hos våra duktiga personer på förädlingsverkstaden ännu mer i och med den här satsningen. Det har varit mycket jobb med att landa i vilken typ av tjänst vi ska tillhandahålla och hur vi ska jobba med frågan, men nu känns det väldigt bra. Framför allt att våra kunder har varit med i processen och utvecklat Taiga Re:Use Market. Det är precis så vi vill jobba, säger Lasse Andersson. Omsättningen för 2019 landade på 120 miljoner kronor. Med den nya handelsplatsen hoppas Taiga kunna växa ytterligare på lång sikt, men det viktigaste är att få människor att bli mer medvetna kring hållbarhet. - Vi vill få kunder och människor i allmänhet att tänka till mer kring hållbarhet, även när det gäller yrkeskläder. Det är också vår förhoppning att Taiga kan vara en naturlig del i våra kunders hållbarhetsabete, avslutar Lasse Andersson. Taiga är medlem i TEKO Text: Henrik Eriksson Publicerad 2020-11-30

43


Foto: Tenson

Tenson

lyfter varumärket med innovation och klassiska ikoner

Tenson grundades 1951 av entreprenören Paul Rydholm och varumärket väcker fortfarande starka minnen hos många. Produkterna från Varberg har genom åren burits av allt från äventyrare och seglare till skidåkare. Nya Tenson, som sommaren 2019 fick en ny ledning med uppdraget att föryngra, förändra och ta varumärket tillbaka till lönsamhet. Arbetet rivstartade och man arbetar nu för högtryck med att renodla och förtydliga varumärket, något man bland annat gör genom att blicka tillbaks på sin unika historia och lyfta fram Tenson-ikoner i en ny uppdaterad kontext. Bygga framtiden med historien.

Vi

har ju en stark och unik historia och har märkt att det har fått bra fäste ute bland våra kunder. Folk gillar de gamla klassiska Tenson-produkterna så det ska vi ta vara på. Vi har en skattkista med äventyrs- och expeditionsutrustning som bokstavligt talat varit runt hela världen, det ska vi utveckla och uppdatera samtidigt som vi vill förmedla dessa unika historier och öden säger Fredrik Abrahamsson, marknadschef. Tensons klassiska expeditionsjacka Himalaya firar 70 år och det är ett av plaggen som lanseras i ny tappning. - Jackan är en del i vår 70 Year Anniversary Collection där vi har tagit det bästa av

44

Text: Henrik Eriksson, TEKO, Publicerad: 2020-11-23

Himalaya och utvecklat en försiktigt reviderad version, en slags hybrid och hyllning till allt vi älskar med Himalaya med den ursprungliga estetiken och uttrycket, berättar Fredrik Abrahamsson. Det är otroligt inspirerande att så många börjar få upp ögonen för oss igen och målsättningen är nu att berätta den genuina historien om Tenson, direkt kopplat till vårt produktsortiment — för att locka en ny generation människor. The Swedish Outdoor Brand Enligt Fredrik Abrahamsson står Tenson för The Swedish Outdoor Brand, ett begrepp som också är registrerat hos PRV. Det innefattar 365 dagar av outdoor-inriktning kompletterat med

skidåkning som befäster och bygger varumärket under vintern. -Tenson är ju pionjärer inom outdoor, ett varumärke som utvecklat skalprodukter redan för 40 år sedan under namnet MPC® (Introducerad som Tenson 2000 år 1980) och varit tydliga med funktionen av trelagersprodukter samt utrustat expeditioner som bland annat varit på Himalaya och Nordpolen, säger Fredrik. Ny flaggskeppsbutik på hemmaplan För ganska precis ett år sedan öppnade Tenson en ny flaggskeppsbutik i centrala Varberg. En medveten satsning enligt Fredrik Abrahamsson. - Tenson är ju från Varberg, det var här Paul


Rydholm startade och drev sin verksamhet, ett stenkast från vår nya flaggskeppsbutik, en historia och bakgrund vi är otroligt stolta över. Butiken ger oss möjlighet att kombinera både showroom, butik och kontor vilket känns riktigt roligt, säger han. Tensons produkter finns i dag hos ett stort antal återförsäljare både i Sverige och ute i Europa, allt från Add Nature och Stadium till stora e-handelsplattformar och klassiska ekiperingsbutiker. Totalt arbetar cirka 30 anställda i verksamheten inklusive lager och säljkontor. Viktiga marknader är främst de nordiska länderna och även Holland, Belgien och Österrike. En annan marknad som är på gång att växa är Tyskland. - Tenson har varit stora i Tyskland tidigare och nu har vi börjat hitta tillbaka vilket känns spännande. Vårt huvudfokus ligger annars på Norden samt Holland, Belgien och vintersport-orterna i Europa, förklarar Fredrik Abrahamsson.

Det senaste året har outdoorbranschen klarat av coronakrisen på ett bättre sätt än många andra branscher. Något som Fredrik Abrahamsson känner igen. - Vi har haft det oförskämt bra, mycket tack vare att många är ute i naturen och det inte går att resa på samma sätt. Det ser också väldigt bra ut inför våren 2021 där vi sett en fin ökning i försäljningen, så givet den prövande situationen med Covid19 är ju det väldigt skönt, säger han. Under 2021 firar Tenson 70 år som klassiskt svenskt outdoorföretag och ambitionen framåt är att fokusera på det som gör företaget unikt och växa på rätt sätt. - Vi ska lyfta fram varumärket rejält och fokusera på de marknader där vi är framgångsrika i dag. Så vi kommer inte försöka slå oss in i USA eller andra större marknader i dagsläget, utan helt enkelt bli ännu bättre där vi vet att Tenson är starkt, avslutar Fredrik Abrahamsson.

Foto: Tenson

Americas Cup och Björn Borg Redan från början när Tenson grundades 1951 låg fokus på tillverkning av kläder för professionella sport- och fritidsutövare. Under de mest framgångsrika åren (1970-1990-talet) levererade Tenson kläder till såväl den första svenska båten i Americas Cup som till Himalaya-expeditioner och Tenson Cup i Varberg 1972 där en viss Björn Borg vann. När den klassiska Himalaya-jackan lanserades i början av 1970-talet används den av allt från bergsbestigare och seglare till skidåkare. Jackan och många av Tensons andra plagg märktes också med symbolen Experttestad, vilket blir ett signum för Tensons produkter. - Det känns fantastiskt att få fortsätta utveckla det arv som Paul Rydholm grundade med Tenson. Ambitionen från början var ju att skapa de bästa produkterna oavsett vilken aktivitet det handlade om. Och Paul ville att plaggen skulle testas av användarna innan de lanserades därav begreppet "Experttestad” säger Fredrik Abrahamsson.

Extreme. - Vi är självklart otroligt stolta över utmärkelsen i sig men lika stolta över att vi kan fortsätta i Pauls innovativa fotspår och alltid ligga i framkant vad gäller kvalitet, funktion och passform – ISPO Gold Winner Award är ett kvitto på det” säger Fredrik Abrahamsson. Fredrik Abrahamsson har en bakgrund som grundare av ColourWear och VOID Cycling. Två varumärken som numera ingår i Tensons verksamhet och ColourWear relanserades nyligen. - ColourWear riktar sig mot en yngre målgrupp jämfört med Wear Colour, även här går vi tillbaks till rötterna och ursprunget, en era när vi fokuserade på freeski och brädkultur, den resan har vi redan påbörjat och något som våra kunder märker redan idag med nya siten (www.colourwear.com) som släpptes nyligen och ännu mer påtagligt blir det i kollektionerna för SS21 och AW21, vi ser fram emot att få ta Nya ColourWear till marknaden fullt ut, säger Fredrik.

En viktig del av det tidiga Tenson var att låta aktiva använda och testa plaggen, bland annat på Polarexpeditioner.

Innovation i världsklass Än idag är Tenson en av de främsta aktörerna vad gäller innovation. Företaget mottog bland annat ISPO Gold Winner Award 2020 i kategorin Snowsports Jackets för den innovativa skid- och brädjackan Aerismo JackoRak™ MPC

Tenson Urban Hiker Boot

Tensons klassiska Himalaya-jacka som lanserades i början av 1970-talet.

45


Vildmarkstrenden ger möjligheter för världsledande Tentipi Tentipi grundades 1989 av entreprenören Bengt Grahn. Tanken var att skapa världens bästa tält med ömsesidig respekt för naturen, människorna och personalen. Nu har det gått över 30 år sedan starten och Tentipi är mer aktuellt än någonsin när alltfler människor över hela världen vill upptäcka vildmarken och naturen i tältkåtor. 2019 blev ett rekordår för Tentipi med uppemot 50 miljoner kronor i omsättning med god vinst.

Foto: Tentipi

Text: Henrik Eriksson, TEKO. Artikel publicerad 2020-06-25

- Vi har ju en tacksam produkt som bara blir mer populär för varje år och vi ser en potential att flerdubbla vår omsättning framöver. Tyvärr kom krisen i vägen just nu och det slår hårt mot oss precis som många andra företag, men vi ser framåt med tillförsikt, säger Bengt Grahn, grundare och vd. Det samiska arvet Tältkåtorna från Tentipi är optimala för det naturnära boendet. Grunden i designen bygger på lappkåtans traditionella konstruktionsprinciper. Den klassiska kåtan var historiskt perfekt för ett liv i rörelse, eftersom den vägde väldigt lite i förhållande till storleken. Stommen kunde lämnas kvar, eftersom den var så enkel att tillverka på varje ny plats man kom till. På några minuter var kåtan uppsatt. Det var i byn Moskosel i Lapplands inland som Tentipi togs sin början, eller Moskoselkåtan som företaget hette från starten. Precis som många andra entreprenörer började Bengt Grahn i liten skala i en nedlagd skola där han gjorde allting själv. - Jag är uppvuxen i naturen med två kilometer till närmaste granne. För mig är det helt naturligt att elda och bo i vildmarken. Jag började med den klassiska tältkåtan och deltog på mässor, men hörde snabbt vad människor hade för invändningar och utifrån det så justerade

46

jag tills funktionerna var optimala. Till exempel fanns frågetecken kring att myggen kom in genom öppningen i toppen. Efter två år hade jag utvecklat världens första myggtäta tälttipi som fortfarande går att eldas i, berättar han. Enligt Bengt Grahn är det många andra företag på marknaden som kallar sina produkter för tipis, men enligt honom är det inga riktigt tipis. - Det finns små ventilationsöppningar, men det går ju inte att elda i dem. En riktig tipi eller tältkåta ska vara gjord för att kunna ha en öppen eld inuti. Det är möjligt i alla våra produkter, till och med i vår minsta tvåmanna-tipi, säger Bengt Grahn. Obegränsade möjligheter Tentipi levererar i dag tältkåtor till företag och privatpersoner över hela världen. Tyskland och England är stora marknader liksom Japan och Skandinavien. Även USA och Kina är på gång att växa till en stor marknad. En viktig del av verksamheten är segmentet som vänder sig mot event som till exempel idrottsevenemang, marknader, bröllop och andra större tillställningar. - Inom det segmentet så säljer vi till företag som i sin tur hyr ut våra produkter, men även till restauranger som behöver en extra uteservering eller en förskola som behöver ett

klassrum. Uthyrningen är en viktig del för oss och stämmer väl överens med vårt hållbarhetsarbete, säger Torsten Gabrielsson, PR-ansvarig. I dagsläget har Tentipi ett stort antal återförsäljare över hela världen som säljer och/eller hyr ut de populära tältkåtorna. Totalt arbetar 18 anställda på huvudkontoret i Sunne samt 7 anställda på fabriken i Moskosel i Norrbotten. Därtill arbetar 50 anställda i dotterbolaget på den kinesiska fabriken. - Anledningen till att vi är världsledande är att vi var de första som startade en kommersiell produkt av tältkåtan och gjorde det i större skala och sedan dess i första hand har satsat på utveckling, kvalitet och kundservice. Tältkåtan har en speciell känsla, men går fortfarande att bära med sig för användaren. Det lämnar inga spår i naturen och är ingen slit-och-slängprodukt vilket är viktigt för oss, säger Torsten Gabrielsson. Världens mest mångsidiga tält I det breda sortimentet av tältkåtor finns produkter som passar för alla typer av tillfällen, allt från de tuffaste expeditionerna till den lugna familjesemestern. Tälten är enkla att sätta upp och plocka ner samt bära med sig. Det smarta systemet som är inbyggt i Tentipis Event-produkter, i synnerhet de stora Stratus 72-tälten, gör att användarna dessutom enkelt


Foto: Flora Manufaktur.

kan koppla samman tälten. - Det ger i princip obegränsat med möjligheter, du kan egentligen koppla samman i oändlighet. Det finns kunder som har kopplat ihop 18–20 tält vilket blir en fantastisk utemiljö, säger Torsten Gabrielsson. Under Svenska Rallyt byggdes det 90 tält under 14 dagar. Det var i princip alla uthyrare i området som samarbetade för att lyckas. Flaggskeppet i sortimentet på eventsidan är Stratus 72, ett stort elegant eventtält med uppfällbara sidor och möjlighet att bygga ut med fönster-väggar. Eventtälten tillverkas av en

”En riktig tipi eller tältkåta ska vara gjord för att kunna ha en öppen eld inuti. Det är möjligt i alla våra produkter, till och med i vår minsta tvåmanna-tipi"

gör att du slipper växthuseffekten som är vanliga i många lättviktstält. Kylan hanterar du sedan med öppen eld eller kamin i tältkåtan, säger Bengt Grahn. Vad gäller stormar så är tältkåtan genialisk i sin form. Den är stor längst ner mot marken där det blåser minst, och liten upptill där det blåser mest. Dessutom finns inga bågar som kan gå sönder utan endast en stång i mitten. Skulle den om möjligt gå sönder så tar du vilken stör som helst som finns tillhands och använder istället. Välbeprövade tältkåtor Tentipis tältkåtor har testats världen över genom åren vilket är ett tydligt bevis på dess popularitet och den höga kvalitet som företagets produkter besitter. - Våra produkter har funnit med på hästryggen genom Patagonien, i skidpulkan i norra Kanada och i kanoten genom Utahs öken. Den specifika äventyraren är inne på sitt 22:a år med ett och samma tält. Det visar verkligen att tältet fungerar i alla lägen och håller vad vi lovar. Vanligtvis är ett tält något du tar skydd i och kryper in när det är som värst. Men i våra

tält fortsätter du att leva eftersom miljön i tältkåtan i praktiken är ett hem var man än befinner sig. Det är också ett tält som är så hållbart att det ärvs av dina barn och barnbarn och som alltså har väldigt lite påverkan på miljön. Och det är fantastiskt. Det händer något särskilt när du sitter inne i tältkåtan. Människor som inte känner varandra börjar prata med varandra om intima och djupa saker, det är oerhört intressant, säger Bengt Grahn. Fortsätta vara världsledande Tanken framåt är att verksamheten ska växa. Precis innan coronakrisen bröt ut förvärvade Tentipi en större tomt i Sunne för produktion och utveckling. - Vi har många projekt på gång inom både marknadsutveckling, produktpaketering och produktutveckling som syftar till att företaget ska växa så det känns väldigt spännande. Vår ambition är att fortsätta vara världsledande och vi ser att det finns potential att flerdubbla omsättningen framöver. Vi ska bara öka kännedomen om oss som företag och våra produkter, avslutar Torsten Gabrielsson och Bengt Grahn.

-Bengt Grahn egenutvecklad tältduk. Tältet är en storfavorit hos uthyrare och eventföretag. Inom campingoch expeditions-området är det Safir-tälten som gjort stor succé. De är mycket stormtåliga, rymliga, har ståhöjd, optimal ventilation samt eldningsmöjligheter. Med en enastående komfort och enkel hantering är Safir-tälten perfekt för familjer som vill vandra, campa eller åka på bilsemester. Gemensamt för Tentipis produkter är den genomgående höga kvaliteten i allt från dukar till ramarna. - Vi gör helt klart anspråk på att sälja världens mest mångsidiga tält. Dels måste det klara alla temperatur- och väderförhållanden. Från öken och tropiskt klimat till torka, regn och storm. Genom att tältkåtan är så hög så finns det en självcirkulation som suger in ny luft och sedan skickar ut luften upptill. Det gör att tältkåtan är svalare än många andra tält. Bomulls- och polyesterduken som vi använder

Det smarta systemet som är inbyggt i Tentipis Event-produkter, i synnerhet de stora Stratus 72-tälten, gör att användarna enkelt kan koppla samman tälten. Foto: Tentipi.

47


Framtidens marknadsplattform för textilspill tar form Genom TexChain 2, ett projekt som ska bidra till förutsättningar för branschöverskridande samarbeten, ska möjligheterna för en framtida marknadsplats för industriellt textilspill undersökas. Projektet finansieras av Vinnova och parterna som ska genomföra det är Wargön Innovation, The Loop Factory och TEKO. – Intresset att ta vara på textila material och arbeta mer hållbart är stort, inte minst bland alla små- och medelstora företag ute i landet. Det finns också flera företag som redan i dag arbetar med att ta vara på spillmaterial och skapa nya produkter. Men att skapa ett system för alla typer av textila material är en stor utmaning, menar Weronika Rehnby, Textil- och Miljöexpert hos TEKO.

dessutom kunna lagstiftningen. Först då vet du om det går att använda samt hur du kan och får använda det, säger hon. Det är också många företag som vill lämna material, men inte lika många som har visat intresse för att köpa. Det sistnämnda kan ju bero på osäkerhet om kemikalieinnehåll, kvalitet med mera, vilket är information som marknadsplatsen förhoppningsvis ska kunna hjälpa till att bidra med.

– Det vore oerhört värdefullt, men kräver en mycket stor kompetens inom material, kemi, lagar och regler samt andra områden. Det är ju material från många olika typer av verksamheter och användningsområden som ska hanteras. Du måste då kunna bedöma materialet, se vad det innehåller vad gäller kemikalier och

Intervjuer med textilföretag Under hösten kommer ett stort antal intervjuer att genomföras i projektet med företag som har visat engagemang kring andra projekt och initiativ, bland annat TexChain 1 och Texchain 3. Tanken är att intervjuerna ska användas som underlag inför workshops under våren där

48

projektdeltagarna utvecklar idéer tillsammans som ligger till grund för marknadsplatsen. – Vi vill veta hur företagen ser rent allmänt på att använda återvunna material i sin verksamhet. Vilka utmaningar som finns och vad som krävs för att det ska kunna bli möjligt. Det ger ju samtidigt företagen bra inspel i sitt eget hållbarhetsarbete samtidigt som de får vara en del i ett stort nätverk av andra företag och organisationer, säger Helena Tuvendal, projektledare The Loop Factory. Så vi hoppas och tror att företagen ser projektet som en bra möjlighet att utveckla deras verksamhet. Viktigt att se möjligheterna Målet med projektet är att skapa en behovsanalys för en framtida marknadsplats och


synliggöra fem branschöverskridande idéer för cirkulär omställning samt lyfta fram lyckade exempel ur ett affärs- och miljöperspektiv. TexChain 2 bygger på resultat som tagits fram under genomförbarhetsstudien TexChain 1. – Det är utmanande att ta sig an textilt industrispill och göra det cirkulärt. Vi kommer att undersöka förutsättningarna och lyssna vad företagen säger och vad de tror är möjligt samt vilka behov de har. Utifrån det går vi sedan vidare, berättar Joel Arnoldsson, projektledare Affärsutveckling hos Wargön Innovation.

” Intresset att ta vara på

textila material och arbeta mer hållbart är stort, inte minst bland alla små- och medelstora företag ute i landet. Det finns också flera företag som redan i dag arbetar med att ta vara på spillmaterial och skapa nya produkter" -Weronika Rehnby, TEKO Ett av företagen som medverkar i TexChain 2 är välkända Blåkläder i Svenljunga. Kvalitet är något som alltid varit grunden i företaget vilket i förlängningen också är en stark hållbarhetsfaktor, enligt Ann Carlsson, hållbarhetsansvarig på Blåkläder. – Att använda plagg så länge som det bara går är ju den mest avgörande hållbarhetsparametern och just kvalitet och slitstyrka är vårt signum hos Blåkläder. Våra produkter har bland annat tredubbla sömmar och förstärkningsmaterial som gör att plaggen så länge som möjligt. Samtidigt finns det i dag ingen naturlig användare av de avfallsströmmarna som uppstår när väl plaggen är uttjänta. För oss är det mycket angeläget att finna en lösning för den problematiken och därför är det extra intres-

sant att få vara en del av TexChain. Det finns ingen enkel lösning, men det är bara genom att vara med som man kan påverka utvecklingen och lösa utmaningarna, säger Ann Carlsson. Möjligt att skapa nya värdekedjor Att lyfta fram behovet av nya arbetssätt hos företagen i branschen är en viktig del i TexChain 2, allt för att göra det möjligt att skapa nya värdekedjor. – Det finns oerhört mycket att göra vad gäller textilspill och väldigt få företag tar vara på den potential som finns i dag. Men hela industrin måste titta på hur systemet ser ut och vad som går att göra bättre, säger Helena Tuvendal. Det är inte helt lätt att våga ta steget som ett litet företag heller, det finns mycket som kan gå fel och då kan kostnaderna dra iväg. Det bästa är dock att våga testa i liten skala, kanske en prototyp som man kan justera eller som sätter igång nya idéer. Branschöverskridande lösningar TexChain-initiativet som innefattar tre olika projekt är ett branschöverskridande initiativ som riktar sig till olika branscher där textil används som råvara eller har möjlighet att återan­vändas in i nya produkter; dels inom textilområdet, men också för till exempel möbler, interiör och inom fordonsindustrin etc. Enligt Weronika Rehnby på TEKO är samarbete över branschgränserna viktigt för att ta ett helhetsgrepp kring frågan. – Textil finns överallt omkring oss och lösningarna för framtiden ligger i ett ökat samarbete. Ska vi skapa ett cirkulärt system så måste vi hjälpas åt, det ligger i allas intresse, säger hon. Nu är det ju tänkt att vi ska börja med verksamhetsavfall och det har ju företagen ett stort intresse av att kunna se vart deras avfall tar vägen, det är ju också viktigt för många branscher med produkter som inte enbart är textil, men där textil utgör en betydande del, förklarar hon. Även Joel Arnoldsson håller med om att samverkan är avgörande. Han poängterar också att avfall egentligen är fel ände att börja i: – Det är nästan lite sent i processen att du som företag står där med produkter som du vill bli av med. Det måste börja innan produkten tillverkas. Här är ju designprocessen väldigt viktig, att du redan innan produkten tillverkas

tänker till hur den ska kunna cirkulera, säger han. Helena Tuvendal från The Loop Factory fyller i och ser att alltfler företag inser vikten av ett aktivt hållbarhetsarbete: – De företag som kommer lyckas framöver är de som kan säga att de jobbar fokuserat inom hållbarhet på ett tydligt sätt. Inte minst blir det viktigt när de ska söka personal. Den generation som växer upp nu vill inte jobba på företag som inte tar ansvar för miljön och då blir det en affärskritisk del i företaget, berättar hon.

Joel Arnoldsson, projektledare Affärsutveckling, Wargön Innovation

Affärsmässigt och miljömässigt Joel Arnoldsson på Wargön Innovation ser att resultatet från intervjuerna med företagen blir viktiga att analysera och dra slutsatser från för att kunna gå vidare. – Det är viktigt att se de stora delarna i svaren från intervjuerna och vad som stämmer överens. Först då ser vi vad som skulle kunna bli någon form av plattform, säger han. Och så tittar vi på bra exempel som har fungerat och hur vi kan dra lärdomar därifrån. Han tror också att ökad spårbarhet i produkterna kommer att bli allt viktigare: – Har du inbyggt i din produkt vad den innehåller och kan spåra det på ett bra sätt så kommer du ha en fördel vad gäller lagar och förordningar som kommer framöver. Det är också viktigt att kvantifiera den affärsmässiga och miljömässiga effekten som skulle uppstå med en marknadsplats. Här vill vi använda Re:source cirkularitetsmått som har utvecklats vidare av bland annat Chalmers Industriteknik. Det är också ambitionen inom nästa steg TexChain 3. Pengar och siffror brukar vara bra mått att ha för att komma vidare, avslutar han. Texchain 3 har nyligen beviljats medel av Vinnova och är ett projekt med ett 30-tal parter, varav 25 är industriella aktörer och fyra är branschorganisationer (TEKO, TMF (Trä- och möbelföretagen), Bil Sweden, Tvätteriförbundet).

Weronika Rehnby, TEKO

Helena Tuvendal, projektledare på The Loop Factory

Text: Henrik Eriksson, TEKO Publicerad: 2020-11-03

49


Världsledande på skyddskläder genom innovation och textilt kunnande Med egna säljorganisationer i ett tiotal länder i Europa och en sammanlagd omsättning på drygt 330 miljoner kronor levererar Tranemo Advanced Workwear innovativa skyddskläder till industrikunder över hela världen. En ny strategi är på plats och företaget är redo att växla upp ännu mer. Text: Henrik Eriksson, TEKO, publicerad 2020-01-30

– Vi har jobbat målinriktat de senaste tio åren. Vår styrka ligger i den specialanpassade produktportföljen som vi erbjuder. Hos oss får kunderna speciellt anpassade flamskyddade arbetskläder för just deras arbete, istället för ett multinormplagg som sägs passa för flera olika yrken. Just nu ser Tyskland ut att kunna bli en kommande huvudmarknad för oss vid sidan om Sverige och Norge vilket är riktigt spännande, säger Max Larsson, vd. Välkända för en oslagbar kvalitet Företagets specialitet med flamskyddade kläder är ett framgångsrecept. Tranemo Advanced Workwear är kända bland sina kunder för en oslagbar kvalitet. Samtliga produkter designas och utvecklas i Tranemo. En stor del av verksamheten handlar om tester och produktutveckling för att säkerställa skyddet i plaggen samtidigt som det ger optimal funktion och passform för användaren. – Skyddskläder är ju till stor del styrt av regler och certifieringar av olika slag. Vi har ett stort antal certifieringar där våra plagg uppfyller högt ställda krav. Testerna utförs av oberoende testinstitut, men vi utför även ett stort antal egna tester. Det får helt enkelt inte finnas några svagheter i plaggen, det är oerhört viktigt eftersom många av våra kunder arbetar i högriskmiljöer, säger Christian Kreisel, säljoch marknadsansvarig.

50

Skapar säkra arbetsplatser Han visar upp ett antal plagg som har varit med om olika typer av incidenter, allt från olyckor med saltpetersyra till hetta och stänk från smält stål. Utsidan av plaggen är rejält åtgångna och ger en fingervisning om vilka tuffa miljöer som finns på vissa arbetsplatser. Däremot är plaggen helt fläckfria på insidan. – Det är precis så det ska fungera. Det handlar om att få ner energimängderna och skydda användarna i första hand. Att sedan plaggen måste bytas ut efter en olycka må så vara. Vår strävan är att skapa säkra arbetsplatser och det är därför vi är världsledande när det kommer till flamskyddade arbetskläder, berättar Christian Kreisel. En viktig del för att uppnå säkrare arbetsplatser handlar om det förebyggande arbetet. Tranemo Advanced Workwear jobbar alltid nära sina kunder i utveckling av särskilt anpassade skyddskläder. Det är också så företaget kan utvecklas och bli ännu bättre på att förstå kundernas vardag. – Våra säljare är ju även rådgivare och experter på plaggen. De är väl insatta i hur kundernas arbetsmiljö ser ut och vilket plagg som passar till respektive arbete. Två gånger per år får de också testa sina kunskaper internt med skriftliga prov för att kunna ge de bästa råden. Kemi till exempel är ju en hel vetenskap


och det finns ett stort antal olika situationer där personal behöver specialkläder, säger Max Larsson.

kultur som passar oss. De tittar mer på vilket skydd de får för pengarna istället för lägsta pris, säger han.

Viktigt att våga fokusera Christian Kreisel utvecklar resonemanget om att specialisera sig och välja väg för företaget: – Innovation är den ena delen hos oss där vårt textila kunnande är ovärderligt. Det kan vi förvandla till produktlanseringar. Den andra delen är expertisen och kunna ge goda råd till våra kunder och förstå deras risker och hur de skyddar sig på bästa sätt. Genom att fokusera på dessa två saker så blir vi duktiga på det. Skulle vi samtidigt sälja profilkläder och snickarbyxor med mera så hade inte vi blivit experter på vad som händer när du får smält stål på byxorna, säger han.

Egen textil kompetens ger fördelar Vi besöker de olika avdelningarna på Tranemos huvudkontor. På nedervåningen finns administration, inköp, ekonomi och marknad. En trappa upp sitter produktutvecklarna. Här arbetar mönsterkonstruktörer, designers och textilingenjörer nära varandra för att utveckla de innovativa plaggen. Ytterligare en trappa upp finns prov- och ändringssömnaden där ett antal sömmerskor snabbt kan skapa ett plagg utifrån en designers idé eller ordna ändringar eller tillägg på vissa plagg. – Vi tittar till exempel på hur skärningar ska ligga på plaggen för att det ska bli optimalt för användaren. Och det kan vi snabbt justera i provsömnaden. Det är så klart en styrka att ha allting på plats här i Tranemo. Vi spar tid åt kunderna och kan snabbare avsluta affären. Dessutom är det ju en fråga om både kvalitet och kompetens. Vi har egen kunskap för att utveckla innovativa världsunika produkter. Istället för att vara en inköpsorganisation där du outsourcar allt i produktionen och blir en i mängden av företag, säger Christian Kreisel. Tranemos logistikcenter ligger i en annan modern byggnad cirka en kilometer från huvudkontoret. Härifrån skickas varje dag tusentals plagg till kunder över hela världen. Tranemo har i dag totalt 196 anställda, varav 59 i Sverige. Omsättningen för 2019 blev 333 miljoner kronor. Företaget grundades 1934 och ägs idag av tredje generationen genom syskonen Max Larsson, Sofie Hörstedt och Cathrine Lohne. – Det är en stor fördel att vara ett familjeägt företag. Vi får en helt annan flexibilitet i utvecklingen och vad som är viktigt för företaget på lång sikt, säger Christian Kreisel.

Världsledande aktör Tranemo Advanced Workwear medverkade under hösten 2019 på mässan A+A som är världens största mässa för säkerhet, trygghet och hälsa på arbetsplatsen med över 2000 utställare från 63 länder. För Max Larsson gav mässan tydliga signaler på att företaget gör rätt saker. – Det var första gången jag fick ett kvitto på att vi ligger väldigt långt framme i utvecklingen vilket känns oerhört bra. Det blev en Aha-upplevelse, säger han. Christian Kreisel nämner att de skandinaviska företagen är ledande inom arbetskläder i Europa. – Det är svårt för europeiska företag att slå sig in på marknaden i Skandinavien för här finns en tradition att de anställda får vara med och tycka till om arbetskläder, vilket förstås

Max Larsson, vd hänger ihop med fackföreningarna. Det ställs höga krav och förväntningarna på plaggen är en annan jämfört med andra europeiska länder. Tranemo Advanced Workwear finns på ett antal utvalda marknader, men det är inte geografiskt utvalt på det traditionella sättet, enligt Christian Kreisel. – Om vi ska etablera oss på en marknad så tittar vi inte på att vi ska erövra ett helt land. Vi analyserar istället vilka större företag som finns där istället för att jaga brett på alla företag som skulle tänkas behöva våra plagg i landet. Dessa större företag har också en förståelse och en

Naturlig efterfrågan Tranemo Advanced Workwear är välkänt över hela världen bland de stora multinationella industriföretagen. Ett tydligt exempel märks när vi diskuterar framtiden och tänkbara tillväxtmarknader. Christian Kreisel berättar om Chile som är världens största kopparproducent. – Det är väldigt intressant. De hörde av sig efter att ha tittat runt på mässor i Europa och analyserat ledande gruvaktörer i Europa där Boliden är en viktig producent. Då upptäcker de att Boliden använder våra kläder och på den vägen är det. Så efterfrågan finns utan att vi egentligen har sökt den marknaden. Sedan är de stora företagen aktiva över hela världen och personalen är ju rörlig, så har de en gång haft våra plagg så vill de oftast inte byta, säger han. Ett annat exempel på kunder finns på el- och kraftsidan. – Just nu jobbar vi med Tysklands kanske största kraftproducent. Ett tyskt storföretag som väljer oss när de tittar på kläder för elsäkerhet. Utan att vi egentligen har kontaktat dem. Vi har gått från att ha levererat till små kommunala kraftbolag till att ha flera av de största internationella el- och kraftföretagen i Europa på kundlistan. Det är förstås väldigt spännande, fortsätter Christian Kreisel. Även internationella industriföretag inom kemi och petrokemi är kunder till Tranemo som har tagit fram kundanpassade lösningar

för att skydda sig mot stänk av just de syror och kemikalier som används i dessa industrier. Specifika lösningar för specifika problem – Vår framgång har varit att vi erbjuder specifika lösningar på specifika problem. Många av våra konkurrenter har en multinorm som är certifierad för alla situationer och arbeten, men så fungerar det inte. Vi har ju helt nischade produkter för elektriker, högspänningselektriker, smält järn, svetsare, aluminium och så vidare. Om du är elektriker så vill du ha ett smidigt plagg jämfört med en person som smälter järn som behöver skydd på ett annat sätt i sitt arbete. Det är ganska naturligt, säger Max Larsson. Framöver har Tranemo fokus på att fortsätta göra riktigt bra produkter med tydlig inriktning. – Det har ju gått förvånansvärt bra i Sverige de senaste åren där vi fått många nya kunder. Vi växer samtidigt rejält i Tyskland och Holland, med uppemot 30–40 procent. Det handlar om att vi ska fokusera på det vi är bra på: hjälpa våra kunder till säkrare arbetsplatser genom innovation och textilt kunnande, avslutar Max Larsson och Christian Kreisel. Tranemo Advanced Workwear är medlem i TEKO

Christian Kreisel, sälj- och marknadsansvarig

51


Tripulse

tar träningskläder till en ny nivå – utan skadlig plast Franziska Mesche grundade Tripulse 2019. Med stor passion för träning, hälsa och miljö är hon väl medveten om att merparten av alla träningskläder på marknaden till största delen består av polyester. Med en crowdfunding-kampanj som startade mitt under brinnande Coronakris ville hon se om det fanns något intresse för högpresterande och hållbara träningskläder utan skadlig plast. Kampanjen blev en succé och efter årsskiftet lanseras första kollektionen av hållbara träningskläder från Tripulse. Text: Henrik Eriksson TEKO, publicerad 2020-11-09 – Det var fantastiskt att kampanjen blev så framgångsrik trots att vi befinner oss i en gigantisk världsomfattande kris och pandemi. Men människor behöver nog hopp om en bättre värld och något positivt i vardagen. Det visar också att det inte bara var jag som efterfrågar hållbara träningskläder utan skadlig plast, berättar Franziska Mesche, grundare och ägare till Tripulse. Franziska Mesche har ingen textil bakgrund utan har arbetat inom IT, konsulting och försäljning tidigare. Genom hela livet har hon däremot haft ett brinnande intresse av träning, hälsa och hållbarhetsfrågor i olika former. Det var också bland annat genom träningen som idén till Tripulse väcktes, inte minst då hon upptäckte vad träningskläder består av och hur kroppen reagerar. – Jag har pratat med både vänner och bekanta och även många andra som tränar och som funderat över alla allergier och andra sjukdomar som känns väldigt vanliga i dag. Många

52

känner en oro över att ha så mycket plast direkt inpå kroppen, det vill jag ändra på, säger hon. Utmaning att hitta rätt material Att producera träningskläder utan skadlig plast är en stor utmaning, något som Franziska Mesche upptäckte snabbt när hon började undersöka material och dess egenskaper. – Användarna är vana vid vissa funktioner när det handlar om träningskläder. Passformen och designen är väldigt viktig, liksom smarta funktioner med fickor på rätt ställen och andra saker. Kläderna ska också hålla att tvättas ofta. Så det är inte lätt att hitta ett material som uppfyller alla dessa krav, förklarar hon. Tencel – naturligt antibakteriellt Lösningen blev Tencel, en Lyocell som produceras av välkända Lenzing i Österrike. Den första kollektionen från Tripulse består av t-shirts, tanktops och tajts. T-shirts och tops finns i tre olika basfärger och är tillverkade i

100 % Tencel. Vad gäller tajts så finns de i svart med två olika modeller, fickor på utsidan eller fickor gömda på midjan i tajtsen. Franziska Mesche förklarar valet av material: – Materialet är en träfiber som tillverkas av certifierad skogsråvara. Produktionen sker i ett cirkulärt system vilket har många fördelar, dessutom används endast en organisk kemikalie och vatten för att bryta ner växten och skapa träfibern. Jämfört med polyester som produceras av olja är det jättestor skillnad. Tencel har även många andra fördelar som passar träningskläder, säger hon. Några av fördelarna med Tencel förutom de redan nämnda är att materialet luktar mindre då det är naturligt antibakteriellt. – Strukturen av polyester gör att dina träningskläder bildar bakterier på ytan när man svettas, och det får plaggen att lukta - som betyder att man behöver tvätta dem ofta. Det är stor en skillnad jämfört med Tencel som inte luktar alls lika mycket och egentligen


behöver du inte tvätta träningskläderna efter varje träning. Det räcker att vädra dem. Men du kan också tvätta plaggen i max 40 grader och det fungerar. Jag har testat väldigt många gånger och ville vara säker på att det verkligen stämmer innan vi lanserar kollektionen, säger hon. Sedan har vi problemet med mikroplaster i polyester som är en stor hot mot miljön. Det ville jag också komma bort från med mina plagg. Även återvunnen polyester släpper ju mikroplaster så det känns inte heller bra. Andra fördelar med Tencel som material i träningskläder enligt Franziska Mesche är att det innehåller inga farliga kemikalier och har en svalkande effekt rent naturligt. – Att skapa hållbara tajts har varit en ännu större utmaning då det handlar om en passform som ska sitta åtstramande. Vanligtvis används elastan för att skapa den effekten, men här har jag hittat ett nedbrytbart alternativ som heter roica v550, det kommer från Japan och är ett cradle-to-cradle-tillverkat material med liknande egenskaper som elastan. Så det känns väldigt bra, berättar Franziska Mesche. Hållbart helhetstänk Förutom medvetna materialval tänker också Tripulse på helheten vad gäller träningskläder. Behöver vi verkligen olika typer av kläder för olika aktiviteter? – Det är en viktig grundtanke i Tripulse. Våra tajts, t-shirts och tanktops fungerar lika bra till yoga som till gymmet och på löprundan. Jag har verkligen ansträngt mig till det yttersta för att hitta optimala kombinationer som fungerar för många olika typer av aktiviteter. En del proffsidrottare har testat plaggen och de älskade att man inte behöver tvätta kläderna

lika ofta, för att materialet luktar mycket mindre. Tillverkas i Europa Hela kollektionen från Tripulse är nu färdigutvecklad och tillverkningen sker under november och december månad i Portugal. – Det känns väldigt bra att hålla produktionen inom Europa, det stämmer överens med våra ambitioner angående etiska arbetsförhållanden, säger Franziska Mesche. Till en början kommer Tripulse att satsa på den nordiska marknaden och Europa där intresset för träning är stort liksom hållbarhet och hälsa.

– Det känns helt rätt att fokusera på marknaden som finns här hemma och i Europa. Förhoppningsvis blir ännu fler intresserade av hållbara träningskläder framöver. Just nu optimerar vi också hemsidan med webbshop så det blir lätt att beställa och handla. Jag tittar också efter intressanta möjligheter för fysisk försäljning som kan få fler att upptäcka våra plagg. Så det känns väldigt spännande, avslutar Franziska Mesche. Tripulse är medlem i TEKO.

Tripulse plagg fungerar lika bra till yoga som till gymmet och på löprundan.

Franziska Mesche, grundare av Tripulse, två från väster. Foto: Tripulse

53


Här får studenterna bidra till en bättre arbetsmiljö Tillsammans med Textilhögskolan i Borås, Smart Textiles och Science Park Borås vill Volvo låta studenter på högskolan utveckla smarta textila idéer för den moderna lastbilshytten. – Vi tittar ständigt på hur vi kan göra miljön ännu bättre för förarna. Tänk om vi till exempel kan hitta ett sätt att hålla koll på deras hälsotillstånd genom tekniska sensorer i textil, det hade varit fantastiskt för vårt säkerhetsarbete, säger Anders Nordén, Vice President Cab Technology hos Volvokoncernen.

att använda ny textilteknik för att förbättra lastbilshytten. Det resulterade i att Volvo lånade ut en lastbilshytt till högskolan som nu används i utbildningssyfte. Lastbilshytten står uppställd i Do-Tank-Center i Textile Fashion Center. – Syftet med Do-Tank-Center är bland annat att vara en Think Tank med fokus på förverkligande av idéer. Det är en samverkansarena där akademi, samhälle och företag kan arbeta tillsammans. När vi har bra processer mellan dessa aktörer så händer det saker. Det här projektet med Volvo är ett tydligt exempel på hur vi tillsammans kan hjälpa till att hitta nya innovativa lösningar. Inredningen i lastbilshytten har stor potential att utvecklas som jag ser det, berättar Erik Valvring, Innovationsledare på Science Park Borås.

Volvo och Textilhögskolan i Borås har tidigare samarbetat inom vissa specifika projekt, men då har det funnits en klar uppgift. Den här gången har studenterna fritt spelrum att utveckla idéer inom lastbilens miljö. – Vi har utmanat dem att hitta idéer som kan bidra till en bättre miljö för förarna. Sedan är det tänkt att idéerna ska utvecklas och demonstreras i Do-Tank-Center i Borås, säger Anders Nordén. Det hela började med att ledningen för Volvokoncernen och Högskolan i Borås träffades under Almedalsveckan för några år sedan. Där diskuterades om det var möjligt

Samarbetsprojektet innebär en möjlighet för studenterna att hitta idéer för deras examensarbeten. Det ger samtidigt en unik möjlighet att få jobba med ett av världens ledande företag. – Det är ju en fantastisk möjlighet att få samarbeta med Volvo och höra hur de tänker kring företagets utvecklingsarbete. Sedan ska det bli spännande att se hur vi studenter kan hjälpa dem framåt med våra idéer, säger Belinda Johansson, student på Textilhögskolan. Utmaningen från Volvo var kort och koncis utan större begränsningar: hitta nya idéer för hur textil kan integreras i lastbilshytten som ger ett mervärde för våra kunder. – Vi hade en större workshop och i min

54

grupp diskuterade vi hur textilen kan förmedla en känsla genom att den känner av förarens puls. Ett annat spår var hur vi kan förbättra förvaringen i hytten med hjälp av textil och hur vi kan lösa det på bästa sätt, berättar Belinda Johansson, som är utbildad textilingenjör och nu läser ytterligare två år på masterutbildningen i textilteknik. Marie Widén är projektledare på Science Park Borås och förklarar hur arbetet är strukturerat för att fungera på högskolan. – Vi har byggt upp det kring två kurser till en början som sker inom kandidat- och masterprogrammen. En av kurserna handlar om textil fördjupning där man har fokuserat på ljusspridning i hytten. Inom textil

Anders Nordén, Volvo


produktutveckling har man arbetat med slitage på förarsätet. Vi kommer att sammanställa de prototyper som utvecklas och visa upp dem i förarhytten framöver. Det blir som ett litet showroom där alla som vill kan ta del av arbetet, berättar hon. Under hösten har kursen "Smart Textiles" startat inom Textilhögskolan med fokus på Volvohytten där studenterna har jobbat med sensorer och hur tekniska lösningar kan integreras i textilen i lastbilshytten. Med över 450 forsknings- och företagsprojekt sedan starten 2006 är Smart Textiles en erkänd motor i svensk textilindustri och drivs sedan 2016 under Science Park Borås. Här används forskningskompetens för att skapa textila innovationer som gör världen lite smartare och bättre. Science Park Borås har ett samordningsansvar för Västra Götalandsregionen att jobba med klimatsmarta produkter och tjänster i allmänhet, inte bara textil. Do-Tank-Arena är en central plats i det arbetet där en plattform för teknik och elektronik är kopplat till textila innovationer. – Vi kommer att fortsätta samarbetet och kopplar samman utvecklingsprojekt med volvohytten till ytterligare två kurser under våren 2020, så det känns spännande. Det sker en stor utveckling inom smarta textilier och det är kul att fordonsindustrin är intresserad att ta del av den senaste forskningen där textil och teknik integreras. Vi har ju tillgång till olika unika labbmiljöer på Textilhögskolan och det möjliggör för tester och prototypframtagningen, vilket är en stor fördel när man arbetar med innovation, säger Marie Widén.

"Syftet med Do-TankCenter är bland annat att vara en Think Tank med fokus på förverkligande av idéer. Det är en samverkansarena där akademi, samhälle och företag kan arbeta tillsammans." Erik Vallvring, Innovationsledare, Science Park borås

Marie Widén, Science Park Borås

Belinda Johansson, student på Textilhögskolan

För Volvos del är det extra viktigt att arbetet inte enbart mynnar ut i en rapport. – Vi har ambitionen att det kommer fram prototyper som kan utvecklas till en kommersiell produkt till nytta för våra kunder, säger Anders Nordén. Vad gäller utveckling i allmänhet så arbetar Volvo löpande med ett stort antal aktiviteter där de får feedback från förarna och användarna av deras produkter, allt från tester och kliniker till konkurrensanalyser. – Vi tittar hela tiden på intressanta samarbetsprojekt som vi kan ha nytta av, till exempel vid examensarbeten. Det finns ju Chalmers och många andra högskolor och universitet som är duktiga. Inom textilsidan är ju Högskolan i Borås med Textilhögskolan högst relevant för oss och nu provar vi ju en ny modell där vi förutsättningslöst lånar ut lastbilshytten till högskolan. Det ger oss samtidigt en möjlighet att berätta vilka utmaningar våra kunder möter, säger han. Anders Nordén ser fram emot fortsättningen på samarbetet. – Vi vet inte vad som blir resultatet ännu, men förhoppningen är att vi kan hitta några innovativa idéer som går att utveckla och kommersialisera. Det finns ju ett antal olika områden som vi kan titta vidare på och förbättra, förklarar han. För Belinda Johansson väntar examen till sommaren. Redan innan hon började studera fanns intresset för textil och teknik i kombination. Och hon vet vilket område hon vill jobba med. – Jag vill jobba med hållbarhet och försöka förbättra och utveckla produktionen i textilbranschen. Jag har alltid varit intresserad av processen bakom textilen och produktutveckling så där ser jag min framtid. Det är ju extra kul med en koppling till industrin i det här projektet nu när jag snart är klar med min utbildning, avslutar hon.

Erik Vallvring, Science Park Borås

Text: Henrik Eriksson, TEKO. Foto: Sofia Sabel. Publicerad 2020-01-09

55


Cirka 340 textil- och modeföretag är medlemmar i TEKO TEKO:s medlemsföretag finns över hela landet och sysslar med textila produkter, allt från brandslangar, växthusväv, tält, segel och luftfilter till kläder, handdukar, påslakan och innertak i bilar. Vi hjälper våra medlemsföretag med service, rådgivning och information. Kärnan i vår verksamhet är arbetsgivarfrågor, logistik, handel, hållbarhet, forskning & innovation och affärsjuridik. Följ oss i sociala medier och på teko.se

TEKO, Sveriges Textil- & Modeföretag, Box 5510, 114 85 Stockholm, telefon 08-762 68 80, www.teko.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.