Page 1

GRATIS MAGASIN SEP/OKT 21

ad derud LD i REBItil lokale

uide – din g velser ople

FRA SKUDEHAVNEN TIL ST. BRØNDUM

DET STORE I DET SMÅ

Vandringsweekend i oktober

De Gule Spejdere bygger museum KULTURUGER

Inklusiv PROGRAM for KULTURUGERNE 2021

| KULTUR | NATUR | SPORT | MAD derudad|·ERHVERV SEP/OKT 2021 1 |


derudad 04|21

········

ARTIKLER 02 KulturenRebild informerer 08 Fra Skudehavnen til St. Brøndum 04 Rebild i ord og billeder 13 Landsbyrådet 14 Kulturstationen 16 De Gule Spejdere bygger museum 24 KlimaRebild på programmet 26 Y-mens club - 40 års jubilæum ARRANGEMENTER 03 Herman Bang Dagen 03 I besættelsens tegn 07 Stubhuset 12 Rold Skov Naturfilm Festival 13 BOGBY9520 15 Himmerlands Teater 18 Vandringsweekend 19 Kulturuger - PROGRAM 24 Kulturhuset i Arden 28 LOF 34 Det sker LØST OG FAST 30 Det store i det små

VI VARMER OP TIL ET SPRUDLENDE EFTERÅR

KULTUREN REBILD INFORMERER Vil du være en del af holdet bag derudad? KulturenRebild mangler en annoncesælger

ige KulturenRebild er en organisation af frivill d Rebil i ren kultu for der arbej foreninger, der dette ter rstøt unde bild renRe Kultu une. Komm k, arbejde med hjemmesiden kulturenrebild.d udgimed samt bild Facebook-siden kulturenre mmer velse af magasinet ”derudad”, der udko året. om e fem gang meget Foreningens arbejde har vækstet ganske popuet er dad Deru 2019. i en siden begyndels s unen komm som sin, maga læst t mege lært og borgere har taget til sig. dets Magasinet s økonomi er afhængig af områ lger ncesæ anno ere tidlig annoncører. Vores ingen foren og e, ioner pens sig lade at har valgt lyst mangler derfor en ihærdig person, der har opga Er ncer. anno til at kaste sig ud i at sælge jArbe dig. fra gerne vi hører dig, ven noget for det er provisionslønnet.

Støt op

derudad Nr. 4/2021 Sept. - okt. UDGIVER: Foreningen KulturenRebild | www.kulturenrebild.dk

- omkring de frivillige og det brede lokale forening sliv. Tegn en anno nce i deruda d. Kont ak t Helle Nilsson på tlf . 214936 89 ell er mail annoncer @ku lturenrebild .dk og få tilsend t mater iale.

Henvendelse herom skal ske til formand Jes Kaa Kristopher sen på mail bestyrelsen@kulturenrebild.dk eller tlf. 22 71 12 01.

REDAKTION OG TEKST: Henrik Bugge Mortensen, tlf. 20 11 61 58 redaktion@kulturenrebild.dk LAYOUT: Bodil Tejg Krunderup, TEJG.dk FOTO: Henrik Bugge Mortensen, Bodil Tejg Krunderup, Denis Nyboe, Bodil Tvedegaard, Morten Holtum, Robin Skjoldborg, Malene Jørgensen, Jens-Peder Vium, Hanne Nørlem, LOF, Lone Bodil Jensen, Karsten Hvam Pedersen, Rosa Skriver, Søren Risborg.

TRYK: PE offset A/S DISTRIBUTION: Nordjyske Medier Næste nummer af derudad udkommer i uge 41/2021. Deadline for aflevering af materiale og oprettelse af arrangementer på www.kulturenrebild.dk er 19. september 2021.

2

derudad bruger et svanemærket trykkeri

SEP/OKT 2021 · derudad

Skal din forening også være synlig i derudad og på kulturenrebild.dk, så læs om de mange medlemsfordele på kulturenrebild.dk, hvor du i menuen til højre finder et link til medlemskab af foreningen KulturenRebild. Med venlig hilsen Henrik Bugge Mortensen På vegne af KulturenRebild

SKØRPING MARIONETTEATER PÅ LOUISIANA

OPLAG: 16.000 stk. | Husstandsomdeles i Rebild Kommune

ANNONCESALG: Helle Nilsson tlf. 21 49 36 89 annoncer@kulturenrebild.dk

Der er for alvor ved at komme gang i Foreningsdanmark efter Corona-nedlukningen. Det kan vi tydelig mærker på derudads redaktion, hvor det strømmer ind med arrangementer og redaktionelle historier – og sådan må det gerne fortsætte. KulturenRebilds vigtigste opgave er bredt at informere om det der sker i Rebild Kommune – og herunder ikke mindst formidling af medlemsforeningernes mange spændende arrangementer. I den forbindelse vil vi gerne byde velkommen til følgende nye foreninger: Onsdagsklubben DN Rebild Lokalhistorisk Arkiv for den tidligere Skørping Kommune Østhimmerlands Y’s Men’s Club Rigere natur i Skørpings haver Støvring eSport Terndrup Idrætsforenings svømmeafdeling SMUT Støvring Seniordans

DEADLINE FOR AFLEVERING AF MATERIALE TIL DERUDAD r. 5/2021: 19. september N (husstandsomdeles uge 41) Nr. 1/2022 28. november 2021 (husstandsomdeles uge 51) Nr. 2/2022 30. januar (husstandsomdeles uge 8)

Skørping Marionetteater har eksisteret i mere end 40 år og har i mange år haft fast spillested i Kinorevuen i Skørping. Teatret har også begejstret publikum i både ind- og udland, hvor det er blevet til turnéer i både Norge, Sverige, Frankrig, Tyskland og Østrig. I begyndelsen af august spillede marionetteatret på det navnkundige museum Louisiana i Humlebæk. - På en scene i parken ved Louisiana valgte vi at fortælle og spille H. C. Andersens eventyr Fyrtøjet, fortæller Runa Lauritzen. Vi har alle som børn lagt øre til forfatterens mange kendte eventyr. Når vi senere i livet selv læste dem, er det ofte med en genklang af fars, mors eller bedstemors stemme i øret. Dette tidlige møde med eventyrets verden, befolket af konger og dronninger, prinser og prinsesser, hekse, blomster der går til bal om natten, tinsoldaten med det ene ben, vilde svaner, sætter uforglemmelige spor. Den særlige stemning lykkedes det at skabe på Louisiana, hvor børn og voksne strømmede til. Der var en fantastisk kontakt mellem publikum og Ole Dan Larsen som eventyrfortæller, og Denise Bindeballes fascinerende dukker fik mange beundrende blikke.


Herman Bang Dagen

I besættelsestidens tegn

PÅ KULTURSTATIONEN I SKØRPING

KULTURSTATIONEN I SKØRPING

LØRDAG 18. SEPTEMBER 2021

Forfatteren Herman Bang var i slutningen af 1800-tallet gæst på stationsbyen Skørpings sommerpensionater. Her skrev han bl.a. romanen ”Ludvigsbakke” og fandt inspiration til romanklassikeren ”Ved Vejen”. For at markere forfatterens tilknytning til Skørping blev Herman Bang Selskabet stiftet i september 2018. Lørdag den 18. september afholdes for anden gang en hel dag, hvor den verdensberømte forfatter er i rampelyset.

PROGRAM KL. 10.00-11.30 DORRIT WILLUMSEN OG BANG Dorrit Willumsen er en af landets meget etablerede forfattere. Hendes seneste roman, ”Løg trækker tårer”, udkom i 2019. I 1997 skrev Dorrit Willumsen den meget læste historiske roman ”Bang” om Herman Bang, der indbragte hende Nordisk Råds Litteraturpris. I romanen følger vi Herman Bang på en oplæsningsturné i USA, hvor han på de lange togture tænker tilbage på sit liv, barndommen på Als og tiden som journalist og teatermenneske. KL. 11.30-12.00 INDVIELSE AF ”VED VEJEN” PÅ KULTURSTATIONEN Herman Bangs tilknytning til Skørping er også synlig på KulturStationen, hvor han har sit eget værelse ”Ved Vejen”. Det er blevet nyindrettet med bl.a. fotos af Herman Bang og hans tid i stationsbyen. Udstilling om Herman Bang. KL. 12.00-13.00 FROKOST KL. 13.00-14.30 THOMAS BREDSDORFF – HERMAN BANG OG KVINDERNE For nylig udtalte Thomas Bredsdorff, at skulle han før en rejse til en øde ø vælge mellem en bog af Herman Bang eller Henrik Pontoppidan, ville han vælge Herman Bang, for ”han har et fantastisk stramt sprog”. Thomas Bredsdorff er en af vores største kendere af dansk og nordisk litteratur, som han har undervist i ved Københavns Universitet fra 1978-2004, hvor han var professor i faget. Siden 1965 har han anmeldt litteratur ved Politiken. Bredsdorff vil fortælle om ”Landet, vi ikke kender – Herman og kvinderne”. KL. 14.30-15.15 KAFFE OG HJEMMEBAG KL. 15.15-16.45 CAUSERI OG OPLÆSNING VED KARSTEN PHARAO Du genkender måske ikke umiddelbart navnet Karsten Pharao, men hans stemme har du helt sikkert hørt i radioen. Han har i en årrække været programmedarbejder på Danmarks Radio, Radio 24/7 og Den2radio, og alle steder har litteraturen været i centrum. Karsten Pharao, der er uddannet bibliotekar og journalist, har også indlæst en del lydbøger, især klassikere og nyere romaner. Herman Bang er en af dansk litteraturs elskede klassikere, men sådan var det ikke i hans samtid. Karsten Pharao giver eksempler på Herman Bangs fine prosakunst og på samtidens voldsomme negative reaktioner. BOGBY9520 HAR EN BOD MED HERMAN BANG-LITTERATUR. PRIS FOR HELE DAGEN INKL. FROKOST, DRIKKEVARER, KAFFE OG HJEMMEBAG KR. 250. BILLETTER KØBES PÅ WWW.HIMMERLANDSBILLETTEN.DK ARRANGØRER: HERMAN BANG SELSKABET, BOGBY9520, SKØRPING-FRÆER PASTORAT, REBILD BIBLIOTEKERNE.

SØNDAG 19. SEPTEMBER KL. 10-17

En hel dag i besættelsestidens tegn, hvor der sættes fokus på de fem besættelsesår gennem foredrag, byvandring, bogudgivelse, film og musik.

PROGRAM KL. 10.00-11.00 24 SKUD – BERETNINGEN OM MODSTANDSMANDEN ”KJELD”, DER DØDE PÅ SIN 22-ÅRS FØDSELSDAG (BOGUDGIVELSE) Forfatteren Kurt Thomsen, Gl. Skørping, var der selv, den morgen, den 27. januar 1945, da Gestapo gennemførte en razzia i Løkkegade i Aalborg og 24 skud blev affyret. Det er beretningen om kammeratskab, vovemod, nådesløs brutalitet og modstandskamp. Kurt Thomsen har de seneste år gravet dybt i historien, hvilket er blev til bogen ”24 skud”. KL. 11.15-12.30 I BESÆTTELSESTIDENS FODSPOR – GUIDET BYVANDRING I stationsbyen Skørping var de tyske soldater meget synlige i bybilledet. De patruljerede langs jernbanen, som var en vigtig forsyningslinje både når det handlede om transport af tropper, krigsmateriel og fødevarer. Byvandringen omhandler både små hverdagshistorier og mere dramatiske hændelser. Guider: Lars Rigborg og Henrik Bugge Mortensen. KL. 12.30-13.30 FROKOST MED SMAG AF ANDEN VERDENSKRIG KL. 13.30-14.30 NEDKASTNINGSCHEF JENS TOLDSTRUP – EUROPAS BEDSTE Jens Toldstrups datter Tove Uth fortæller om sin berømte far. Gestapo var altid lige i hælene på nedkastningschefen, der i løbet af krigens sidste elleve måneder måtte skifte opholdssted hele 41 gange. Ved indgangen til Nationalparken Rebild Bakker står en buste af Jens Toldstrup, som Tove Uth afslørede den 5. maj 2006. KL. 14.30 15.30 I KRIGENS SKYGGE (FILM) Den dramadokumentariske film handler om begivenheder i Himmerland. Øjenvidneskildringer og personlige oplevelser fra de fem besættelsesår fortalt til kameraet af lokale borgere. Dagligdagen under besættelsen – en tid præget af mørkelægning, spærretid, rationeringsmærker og stor opfindsomhed. Men også mere dramatiske hændelser om en jernbanesabotage mellem Arden og Skørping, et engelsk bombefly der styrtede ned i Torstedlund Skov blot 14 dage før befrielsen og de tolv unge modstandsmænd fra Aalborg, der efter en våbenmodtagelse ved Madum Sø, kom i ildkamp med tyske soldater ved Hollandshus. KL. 15.45-16.45 KRIGENS TONER Sange fra besættelsestidens Danmark – sange der blev fremført og sunget af datidens store revystjerne Liva Weel. Fællessang. Erstatningskaffe og bagværk bagt efter Kirsten Hüttemeiers opskrifter fra besættelsestiden. Leah Jacobsen (sang), Hans Hjort (piano), Peter Borup (guitar). BOGBY9520 HAR BOD MED LITTERATUR OMHANDLENDE ANDEN VERDENSKRIG. PRIS FOR HELE DAGEN INKL. FROKOST, DRIKKEVARER, KAFFE OG HJEMMEBAG KR. 200. BILLETTER KØBES PÅ WWW.HIMMERLANDSBILLETTEN.DK ARRANGØRER: FORENINGEN BESÆTTELSESTIDEN I OG OMKRING ROLD SKOV, REBILD BIBLIOTEKERNE OG BOGBY9520..

FOREDRAG OM TEENAGEREN HERMAN BANG på Støvring Gymnasium 17. september. Læs mere under ”Det sker” på side 34. Fotograf: Morten Holtum

derudad · SEP/OKT 2021 Fotograf: Robin Skjoldborg

3


········

REBILD I ORD OG BILLEDER REBILD I ORD OG BILLEDER ER BORGERTIL-BORGER FORTÆLLINGER, DER INSPIRERER TIL STEDER, HVOR DU KAN FÅ OPLEVELSER SAMMEN MED DINE GÆSTER.

HAR DU ET STED, DU BESØGER MED DINE GÆSTER? Kontakt redaktionsudvalget og få en snak om, hvad det er, du vil fortælle læserne. Hent ”vejledning for forfattere” på Turistforeningens hjemmeside www.rebildturist.dk. NÅR DIN FORTÆLLING ER KLAR Så publiceres den på Turistforeningens hjemmeside og Facebook-side. Udvalgte fortællinger publiceres i Derudad.

Søerne i Suldrup NATUREN TÆT PÅ BYEN

Når vi har et rimeligt antal fortællinger er det planen at udgive dem til glæde for borgere i hele kommunen. REDAKTIONSUDVALG Jens-Peder Vium, Skørping Tlf.: 4088 6833. e-post: iqm@jpvium.dk

SULDRUP SKØRPING

© Rebild Kommu

TEKST: MALENE JØRGENSEN FOTO: MALENE JØRGENSEN OG JENS-PEDER VIUM Som barnefødt i Suldrup, og sidenhen bosat ved siden af søen, så er turen rundt om Suldrup Sø en af mine yndlingsture, både til en rask gåtur i hverdagen, og når jeg har gæster. Når vi kommer gående ad Mosevej ned til sydsiden af søen, starter vi ofte med at gå hen og sætte os i det nyligt opførte madpakkehus. Herfra har man den fulde oversigt over søen og stien, der følger søen hele vejen rundt. Et perfekt sted til at indtage en kop kaffe eller nyde sin medbragte mad. Turen rundt om søen er ca. 1 km. Stien rundt er jævn og handikapog barnevognsvenlig. Nede ved søen går vi igennem en af lågerne i fårehegnet. Fårene er nogle af de faste beboere om søen og hjælper med afgræsningen. De søde lam i foråret er meget nysgerrige, legesyge og en god mulighed for børnene til at komme tæt på dyr. Tilstedeværelse af fårene er også altid et oplagt diskussionsemne, da deres efterladenskaber kan gøre turen rundt til et mindre forhindringsløb.

Suldrup Sø emmer af frodighed om sommeren.

4

SEP/OKT 2021 · derudad

På turen rundt om søen kan man nyde fuglelivet med blandt andet ænder og svaner. Svanerne ankommer i løbet af foråret og bygger rede mellem sivene på den nordlige side af søen, lige ved siden af hvor den flotte fiskehejre har sin yndlingsplads. Det er også her, Nerup Kirkesti begynder, hvis man har lyst til en længere travetur i terrænet. Når du har været turen rundt om søen, er det oplagt at gå videre til den lille sø, eller Mosen, som den ældre generation kalder den. Her kan du være heldig at se odderparret, der jævnligt er på besøg. Et godt sted at afslutte turen er ved legepladsen ved den lille sø, hvor børnene kan få brugt den sidste energi i legetårnet eller med en tur i svævebanen. Kommer du udenbys fra kan du nemmest komme til Suldrup Sø fra Dalumvej, den der går op forbi kirken. Her er der fine parkeringsmuligheder og et par overdækkede borde.

Malene Jørgensen er formand for Suldrup Borger- og Erhvervsforening. Hun er født i Suldrup. Mens hun studerede på Aalborg Universitet flyttede hun ”hjemmefra” og er senere vendt tilbage til rødderne i Suldrup. Malene er også medlem af det udvalg, der forestår indkøb af kunst til udsmykning af byens rum i Suldrup.

På en varm og stille sommerdag sanses duften af siv.

Madpakkehuset, hvorfra der er en herlig udsigt over området.


· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · REBILD

TURISTFORENING · · · · · · · · · · · · · · · · ·

Som at sejle i livets landskab TEKST: INGEBORG SEBBELIN FOTO: JENS-PEDER VIUM Når man bor i Rebild, er det en selvfølge, at man går tur med sine gæster, - ikke bare i Rebild Bakker, men også gennem skov, mose, bakker og marker og til søer, kilder og skovens bål- og legepladser. Naturen er alle vegne og altid en gåtur værd.

At være i Skørping Nykirke er som at sejle på en mørkeblåt hav og lade sig omslutte af et livslandskab af blå, røde, gule farver og sorte og hvide områder. Glaskunstværkets størrelse, farverne, penselstrøgene og lyset tager ganske enkelt vejret fra én, og man må op og se, hvad det er for noget. Og det er ikke bare tilfældige kunstneriske strøg med farvede pensler. Billedet har himmel- og klippelandskab – og menneskeskikkelser.

Alligevel er det noget helt andet, jeg altid opfordrer vores gæster at besøge, nemlig: kirkerne. Danmark har omkring 2000 middelalderkirker og dertil en del nyere kirker, hvor de fleste er bygget indenfor de sidste150 år. I Rebild Kommune har vi en pæn samling af både gamle og nyere kirker, hvoraf en del af dem absolut er et besøg værd. Jeg vil her nævne Store Brøndum, Brorstrup, Haverslev og så dronningen over dem alle, Skørping Nykirke.

Der er menneskeskikkelser, der går nedad mod en sort og dødelig kløft, og menneskeskikkelser, der går på en gul bane af lys og liv opad. Og ikke mindst er der et rødt område, hvor menneskeskikkelserne går op mod tre knapt synlige kors på toppen af en klippeblok. Alle med ryggen mod beskueren, så betragteren kan følges med skikkelsernes vandring ind i billedet. Og det gør man viljesløst, når man står foran kirkens nye enkle betonalter og ser på maleriet.

Skørping Nykirke har siden den nye jernbanebro kom til i 2004 knejset smukt ovenfor Rytters Plads, når man kører fra rundkørslen ved Skørping Hallen og plejehjemmet ”Teglgårdsminde” og ned mod broen. Egentlig er kirken en ganske ordinær stationsby kirke bygget for omkring 100 år siden i mursten med udseende som en middelalderkirke. Men gør man sig den ulejlighed at køre hen til kirken og går ind i den, sker forvandlingen.

Bag glasset er lyset skabt om morgenen af det lys, der kommer ind ad aflange vinduer i kirkens østmur, og ellers af usynligt diskret placerede elektriske pærer. Og lyset, skikkelserne og farverne leder enhver betragter ind i billedet og ind i sit eget liv. For lige meget hvor man er i sit liv, i glæde og lys eller i sorg og mørke, eller i dagliglivets trummerum, er der steder i billedet, der afspejler lige netop dét. Og man holdes fast og ledes videre side om side med de andre skikkelser, der går den samme vej ind i billedet og ikke lader dig alene i din livsvandring.

For ca. 5 år siden blev kirken renoveret, og de modige folk, der stod for opgaven, forvandlede kirkens indre fra en helt traditionel musegrå stil til et smukt hav af mørkeblå bænke og et levende sejlende glasmaleri på hele korets endevæg. ”Livets landskab” hedder det lysgennemstrømmede kunstværk skabt af den færøske kunstner Tróndur Patursson. Og ingen, der træder ind i kirken, undgår at blive omsluttet af det. Det er et liturgisk problem ved kirkens handlinger, men træder man ind i kirken en ganske almindelig hverdag er oplevelsen betagende.

Når man kommer den nye vej, Under Broen, ligger Skørping Nykirke ret for og knejser som et vartegn for byen.

Det blik, der møder dig, når du går ind i kirkerummet.

Skørping Nykirke er kirkernes dronning i Rebild Kommune efter sin renovering. Den er ikke bare et besøg værd, men er en rejse i livets mange skikkelser, der efterlader én lidt rigere og klogere på liv og tro, end da man kom. Kirken ligger for enden af Nykirkevej, en kort sidegade til Jyllandsgade.

Se virkningen af farverne og de grove penselstrøg.

Selv på vej mod mørket er den hellige ild med.

derudad · SEP/OKT 2021

5


········

NATUREN

········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ·····

Rebild Kulturuger 11. – 26. september 2021

Traditionen tro åbnes Rebild kulturuger officielt med Film i Skoven for hele familien ved St. Økssø lørdag den 11. september kl. 18.00 SPOT PÅ FÆLLESSKABER

Kulturugerne sætter i år spot på fællesskaber rundt om i kommunen og byder på et væld af kulturugeaktiviteter. Programmet er i år udvidet med en kunstrute med mulighed for at besøge kunstnere i deres værksteder eller kigge ind hos et af kommunens små gallerier.

Se hele programmet for Rebild Kulturuger her i bladet.

KULTURUGER

6

SEP/OKT 2021 · derudad


12. SEPTEMBER · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · POPSI · · · · · · · ·&· · · · · ·

DET SKER

········

KRELLE

UDSOLGT/ VENTELISTE 9. SEPTEMBER

23. SEPTEMBER

MICHAEL FALCH SOLO

MICHELLE BIRKBALLE & ROCK NALLE

UDSOLGT/ VENTELISTE

18. SEPTEMBER

PINK FLOYD PROJECT

1. OKTOBER

8. OKTOBER

DIE HERREN

ESTER BROHUS BAND 5. NOVEMBER TØRFISK

7. NOVEMBER

KRISTIAN LILHOLT, KUR

28. OKTOBER

IB GRØNBECH

UDSOLGT/ VENTELISTE

11. NOVEMBER

FÅ BILLETTER

MEZZOFORTE

2. DECEMBER

ALBERTE WINDING

18. NOVEMBER

JOHNNY LOGAN

FÅ BILLETTER

12. NOVEMBER

IVAN PEDERSEN TRIO

FACEBOOK: /STUBHUSET.DK

20 Å

Grangårdsvej 11 . 9530 Støvring . Tlf. 9682 9611 . info@stubhuset.dk

BILLETSALG: WWW.TICKETMASTER.DK

WEB: WWW.STUBHUSET.DK

R

m u æ l bi 021 u J 2001-2 derudad · JAN - FEB 2021

7

STØVRING


·······

SASSERSON BESØG HOS KUNSTNEREN · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·MICHAEL ········ ········ ········ ········ ·· Født i Aalborg i 1964

TEKST: MARIA OHRT-NISSEN, HENRIK BUGGE MORTENSEN FOTO: HENRIK BUGGE MORTENSEN

Uddannet smed Kunstskole i Aalborg Uddannet socialpædagog Selvstændig kunstner Bosat i St. Brøndum

Fra skudehavnen til St. Brøndum ET BESØG HOS KUNSTNEREN MICHAEL SASSERSON

”Moder Jord” med ”hale” på slibes og poleres.

Indgangen til Michael Sassersons værksted, hvor skulpturen ”Ælde” hænger på døren.

8 SEP/OKT SEP/OKT2021 2021··derudad derudad

Der går 67 omsmeltede dåser til en Moder Jord-figur, og det SKAL være dåser, der er samlet i naturen.


········ ········ ········ ····· ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ·····

D

rejer man i St. Brøndum fra mod genbrugspladsen ved Krastrup passerer man i byens udkant, lige før byskiltet, forbi en bunke rustent jern. Sådan ser det ud i farten, men et nærmere kig afslører en finurlig ”blikdåsemand” med åben mund, flagrende frakke og udslåede vinger. Man får den tanke – han skal skynde sig ud på lossepladsen! ”Rustbunken” eller ”Insektet”, som nogen kalder skulpturen, står ved indkørslen til et lille rødstenshus. Her bor Michael Sasserson – byens kunstner, hvis foretrukne materialer er træ, fedtsten, bronze og aluminium. Omgivelserne bærer præg af, at her bor en ungkarl, der ikke går synderligt op i hverken indretning eller havedesign. Han er derimod dybt optaget af de muligheder, som ligger gemt i de enkelte ting. På vej ind i haven går vi forbi et meter højt hestehoved udskåret i træ. ”Det arbejder jeg på i øjeblikket”, fortæller Michael Sasserson. På en overdækket terrasse står et bord fyldt med kunstnerens projekter. Det er gang i mange ting på samme tid. Her ligger ”Moder Jord”, der nærmest er blevet Michaels signaturfigur. Den mangler blot at blive slebet og poleret. Pløjet frem fra den lokale muld Nysgerrigt bliver man ledt videre gennem haven til Michael Sassersons værksted. På indgangsdøren hænger ”Ælde” – en af skikkelserne fra den nordiske mytologi. Under et besøg hos Udgårdsloke blev Thor ifølge myten udfordret til kamp mod Ælde, dvs. alderdommen i skikkelse af en gammel kroget kone. Det var en ulige kamp, som selv ikke Thor kunne vinde. Sassersons skulptur består i al sin enkelhed af et stort stykke moseeg, som blev pløjet op på en nærliggende mark. Ægteparret, der ejede jorden, afleverede fundet til Sassersen med ordene, ”at det kunne han nok finde ud af at bruge til noget”. Da træstykket blev renset, stod en krop uden hoved tydeligt frem. Hovedet fandt Michael Sasserson efterfølgende i en bunke med alabast sten. De to elementer smeltede sammen i figuren ”Ælde”. Vi lister videre ind i værkstedet. På vejen møder vi endnu en ”Moder Jord” med ”hale” på. ”Der skal være noget at holde ved, når den skal slibes”, forklarer Michael Sasserson. Han gør stolt opmærksom på de mange sække med øl- og sodavandsdåser. ”Der går 67 omsmeltede dåser til en Moder

Jord-figur, og det SKAL være dåser, der er samlet i naturen”, pointerer han. Naturplejer og kunstner i en og samme person! Udenfor værkstedet ligger en kæmpe træstamme, der er opskåret i flere mindre stykker. ”Et af stykkerne har jeg brugt til det hestehoved”, fortæller Michael Sasserson, der har fået god hjælp til opskæringen af en nabo, der har det helt rigtige udstyr, for til sådan en opgave kræves mere end blot en almindelig motorsav. ”Gode og hjælpsomme naboer er der mange af i St. Brøndum”, siger Michael Sasserson med et smil. Et springbræt til kunsten Michael er født og opvokset i skudehavnen i arbejderbyen Aalborg. Det var et hårdt miljø, hvor slåskampe og ballade mellem kvarterets drenge var en del af dagligdagen. For at komme væk fra det dårlige selskab blev Michael efter endt skolegang først sendt til Tvind og derefter et halvt år til søs som skibsdreng på et skib, der besejlede Grønland. Da han vendte hjem, havde moren fundet en læreplads til ham hos en

"

Det, at sidde for sig selv, tegne og male, det har lige siden jeg var barn været et sted, hvor jeg kunne fordybe mig”. smed. Et karrierevalg, han ikke selv havde den store indflydelse på. Det skulle dog senere vise sig, at den håndværksmæssige uddannelse blev springbrættet til den kunst, der endte med at blive hans levevej. Han blev udlært smed, og arbejdede som sådan i nogle år frem til 1980’erne, hvor han som så mange andre blev ramt af arbejdsløshed. Det gav en ny drejning i livet, hvilket betød, at Michael Sasserson kom på kunstskole. Tegnede potteskår ”Det var en kæreste, der fik mig på den tanke, men jeg kunne også selv mærke, at jeg mere og mere søgte i den retning. Det, at sidde for sig selv, tegne og male, det har lige siden jeg var barn været et sted, hvor jeg kunne fordybe mig”. På kunstskolen i Aalborg fik Michael Sasserson indsigt i de grundlæggende teknikker omkring farver, materialer, croquis og grafik. Efter 4-5 år på kunstskolen blev han ansat på Aalborg Historiske Museum, hvor han som tegner skulle gengive fund fra vikingetiden. Her

lærte Michael Sasserson at se på tingene for så nøjagtigt som overhovedet muligt at gengive selv de mindste detaljer. ”Jeg var til sidst ved at brække mig over at sidde og tegne potteskår, men hvor lærte jeg meget. Jeg fornemmede den spænding, som også arkæologer oplever, når de gør et spændende fund. Der var plads til at filosofere over, hvad tingene mon var blevet brugt til. I det spændingsfelt kunne jeg mærke, der kunne man mødes i kunsten”. Grønlandsk kultur og mytologi Michael Sassersons kæreste havde et handicappet barn, en pige, som han tog sig meget af. Samværet med hende tændte noget i ham, hvilket fik ham til at søge i en ny retning. Ad indviklede omveje havnede han på Ranum Seminarium, hvor han blev uddannet socialpædagog. Studierne blev finansieret gennem arbejde på behandlingscentret Hammer Bakker. På Kofoeds Skole i Aalborg kom Michael Sasserson til at arbejde med de grønlandske brugere, og gennem dem lærte han den grønlandske kultur og mytologi at kende, og han kom til at arbejde med fedtsten. ”Det var her jeg for alvor begyndte at lave skulpturer”, fortæller Michael Sasserson. Her blev kunstneren født. Opdagede St. Brøndum Det var en sommer på Safari Camping i Rebild, hvor Michael Sasserson udforskede egnens natur og kultur, der fik hans øjne op for det midthimmerlandske. ”Det gik op for mig, hvor meget dette område har at byde på både kulturelt og naturmæssigt. Her var et inspirerende miljø, så jeg havde svært ved at vende tilbage til Aalborg. Med min daværende kæreste begyndte jeg at kigge på hus forskellige steder omkring Skørping, men uanset hvor vi kiggede, var det som om alle veje førte til St. Brøndum. På det tidspunkt havde jeg en forkvaklet drøm om, at jeg skulle være fritidsbonde, så vi købte et landbrug på Langmosevej mellem St. Brøndum og Sejlstrup. Men bonde var jeg bestemt ikke, så det gik helt skævt for os”. Michael Sasserson engagerede sig i kommunalpolitik og i borgerforeningen i St. Brøndum, hvilket skabte en masse kontakter. ”Der er stor forskel mellem land og by. Her ude på landet snakker man mere sammen, man er på mange måder tættere på hinanden og mere hjælpsomme over for hinanden”. Under arbejde i marken mødte Michael Sassersen en af landmændene fra St. Brøndum, der nysgerrigt kom kørende på sin traktor. Det blev til en la-a-a-ng snak, der

derudad · SEP/OKT 2021

9


········

BESØG HOS KUNSTNEREN · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·

Inspireret af den internationale menneskerettighedsbevægelse Black Lives Matter, der har sit udspring i det afroamerikanske samfund i USA, lavede Michael Sasserson en skulptur, som han lagde på Instagram med hashtagget #blacklivesmatter. Kort efter blev han kontaktet af hovedorganisation i USA, der bad om tilladelse til at benytte et foto af skulpturen som tryk på deres T-shirts

viste tilflytteren, hvor stor hjælpsomheden er på disse kanter. Der var nemlig ikke den ting, som Michael ikke kunne få hjælp til eller kunne låne. Om det så var den traktor, landmanden sad på, så skulle han bare sige til. ”Jeg stod bare der som et stort måbende spørgsmålstegn. Hvis man nævnte, at man manglede et eller andet, så lød det som oftest, det kan jeg da hjælpe dig med, eller sådan en har jeg da liggende”. Tiden som bonde blev kort. En yngre mand fra St. Brøndum var interesseret i at overtage ejendommen på Langmosevej, men han skulle først have solgt sit hus i St. Brøndum. ”Det passede perfekt. Jeg ville gerne bo i St. Brøndum, så vi lavede simpelthen en byttehandel”. Fra småt til stort En flirt med vikingerne lærte Michael Sasserson om træ, sten og bronze samt først og fremmest den nordiske mytologi, som han er dybt fascineret af. Besøg i Norge bragte ham omkring de norske stavkirker. ”Det er selve håndværket, den måde hvorpå vikingerne har arbejdet med træet, der fascinerer mig som kunstner, og kulturen i det mytologiske virker tiltrækkende”. En lille ”herreklub” af vikinger fra nær og fjern flyttede ind i Michael Sassersons baghave, hvor de begyndte at arbejde med bronze. I første omgang mest mindre smykker, der blev fremstillet på primitiv vis med en gammel Nilfisk-støvsuger som udsugning. Det vendte et besøg på et støberi i Støvring op og ned på. Her åbnede en helt ny verden sig for Michael Sasserson, da han så hvordan man også kunne støbe store

10

SEP/OKT 2021 · derudad

skulpturer i bronze. ”Det var som om den hellige ild blev tændt og det tog fuldstændig overhånd, da jeg opdagede, at det var muligt at lave noget meget større, end det vi havde gået og puslet med i min baghave”. Her kom Michael Sassersons fortid som smed ham også til gode, når der skulle arbejdes med store maskiner og selve støbeprocessen. Michael Sasserson begyndte at deltage på udstillinger og folk købte hans skulpturer. Lige så stille begyndte tanken om en fremtid som selvstændig kunstner at lagre sig i ham, men det var i begyndelsen ikke nogen nem levevej.

"

Jeg stod bare der som et stort måbende spørgsmålstegn. Hvis man nævnte, at man manglede et eller andet, så lød det som oftest, det kan jeg da hjælpe dig med, eller sådan en har jeg da liggende”. Gave til kommunen Da Michael i 2014 kunne fejre sin 50-års fødselsdag, var det ham der gav en gave til Rebild Kommune i form af skulpturen ”Moder Jord” lavet af omsmeltede øl- og sodavandsdåser indsamlet af Danmarks Naturfredningsforening. Skulpturen blev placeret ved trappen til gangtunnelen under

jernbanen ved St. Økssø. ”Det er den bedste gave jeg har givet væk, for hvert år besøger 70.000 mennesker Mosskov for at gå tur, så ”Moder Jord” er lige pludselig blevet berømt viden om. Det har givet en masse omtale, og har resulteret i andre opgaver bl.a. skulpturen Bivognen, der står foran Himmerlandsteatret i Hobro”. ”Mange af de ting, som jeg har været involveret i lokalt, kunne aldrig være sket i en by som Aalborg. Her er der kort vej fra idé over handling til færdigt resultat. Det er forskellen på de større og de mindre bysamfund”. ”Blikdåsemanden” Inden besøget hos Michael Sasserson slutter mangler vi lige historien om ”Blikdåsemanden”. Det er kunstneren Steen B. Langvad fra Orø, der har foræret skulpturen til Michael Sasserson. Steen B. Langvad kalder den selv ”Learning to fly”. ”Figurens sokkel symboliserer den kultur, vi kommer fra – den opvækst man har haft, det at være dansk” fortæller Michael Sasserson. ”Stængerne omkring benene er de rødder, som vi har dannet i den kultur og den familie, vi er rundet af, og som kan være svære at slippe. De forsøger at holde os tilbage, men vi skal ikke være bange for at hoppe ud i noget nyt. Jeg vil flyve, men kan jeg det? Jo, jeg vil, jeg kan og jeg gør det! Men jeg har glemt at knappe min frakke, så er jeg nu klædt godt nok på til det her? Jo med klap for det ene øje, kaster jeg mig ud i det med åben mund”.


MogensNATUREN Hebbelstrup

········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ·····

Anlægsgartneri A/S • Beskæring • Vedligeholdelse af haver og grønne anlæg • Terrasser og indkørsler • Haveanlæg

MØDERET FOR HØJESTERET AUT. BOBESTYRER

Havedesign · Grøn pleje · Fliser · Kloak

Tlf. 98 37 86 06

·······

Dommerhaven 9 · 9575 Terndrup Tlf. 9833 5733 · E-mail: mh@dommerhaven.dk

elmerhoj.dk Vi forhandler bl.a. Hjertegarn, Sandnes, Filcolana, Cewec, Lang Yarn, ADDI og Knit Pro. Stort udvalg af strikkeopskrifter og strikkebøger. Altid god service og hjælpsomhed.

Hjemmelavet og hjemmebagt med passion og holdning

Åbningstider Mandag-Fredag 10.00-17.30 Lørdag 10.00-13.00

ØKOLOGISK, HJEMMEBAGT SURDEJSBRØD, SANDWICH, BURGERE OG SALATER.

BAGTANKER | JYLLANDSGADE 9 | 9520 SKØRPING TLF. 2080 0033 | WWW.BAG-TANKER.DK

Jyllandsgade 20, 9520 Skørping, www.garndamen.dk Tlf. 98 13 00 00

Transport af 4 til 76 personer

Jyllandsgade 2, 9520 Skørping Telefon: 9839 1722

info@tandlaegerneskoerping.dk www.tandlaegerneskoerping.dk

Tlf. 98 37 11 50

E-mail: olesens-busser@post.tele.dk • www.olesens-busser.dk

Skal du godt igang er Nørager Trælast et naturligt valg

stærkpris prispå på en en FåFåenenstærk Nørager frafraNørager

STÅLHAL STÅLHAL

stålplader Specialpriser på facader

Skal du godt igang er Nørager Trælast et naturligt valg

stærkpris prispå på en en FåFåenenstærk Nørager frafraNørager

til tag og

STÅLHAL STÅLHAL

Ring til Niels

stålplader Specialpriser på facader

Ring til Niels

og Tlf. 98 55 12 66 til∙ tag www.n-e-j.dk

Tlf. 98 55 12 66 www.n-e-j.dk Få en stærk pris på ∙en

RIDEHAL fra Nørager

Tlf. 98 55 12 66 ∙ www.n-e-j.dk

Mail: planenergi@planenergi.dk · Web: www.planenergi.dk

Etablering af fossilfri energianlæg ET R Å D G I V E N D E F I R M A M E D M E R E E N D 35 Å R S (solvarme, varmelagre, varmepumper, ERFARING OG MED SPECIALE I VEDVARENDE ENERGI biogasanlæg, vindmøller solceller..)

PlanEnergi · Jyllandsgade 1 · 9520 Skørping

Mail: planenergi@planenergi.dk · Web: www.planenergi.dk Mail: planenergi@planenergi.dk · Web: w

Ring til

Tlf. 98 55 12 66 ∙ www.n-e-j.dk

Strategisk energiplanlægning for PlanEnergi · Jyllandsgade 1 · 9520 Skørping · Tlf. 96 82 04 00 omstilling til fossilfri energiforsyning

PlanEnergi · Jyllandsgade 1 · 9520 Skørping · Tlf. 96 82 04 00

Niels Ring til N iels

Få en stærk pris 2x65 NY.indd 2

RÅDGIVNING INDEN FOR:

14-01-2016 08:32:53

GD I V E35 N D EÅFR I RSM A M E D M E R ET R Å D G I V E N D E F I R M A M E D M EET R ER ÅEDN ERFARING OG MED SPECIALE I VEDVA ERFARING OG MED SPECIALE I VEDVARENDE ENERGI

derudad · SEP/OKT 2021

11


········

12

SEP/OKT 2021 2021 MAR/APR/MAJ · derudad · derudad


BOGBY9520

········ ········ ········ ········ ·······

OPLEVELSER OG BØGER I TITUSINDVIS

KULTURLIV PÅ TORVET I · · ·SKØRPING ······ ···· lørdag 11. sept. kl. 10-14. BOGBY9520 og Unika 9520 holder kulturmarked med musik.

ALLE KURSER/WORKSHOPS ER GRATIS, MEN KRÆVER MEDLEMSKAB AF BOGBY9520. TILMELDING: Efter først-til-mølle-princippet på mail@bogby9520.dk.

···· ········ ········ ········ ·····

NYT

NATUREN

·······

fra Landsbyrådet

Landsbyrådet har afholdt Årsmøde 2021

HISTORIEVANDRING

– LÆR DIN EGN BEDRE AT KENDE (4 AFTENER) ONSDAG 8.-15.-22. OG 29. SEPTEMBER KL. 17.30-19.30 Den gode historie ligger gemt, hvor man allermindst venter det. Det handler blot om at være en smule nysgerrig, når man bevæger sig ud på oplevelse. Henrik Bugge Mortensen følger op på forårets historievandringer med endnu fire oplevelsesture. TUR 1: Terndruplund. TUR 2: Gl. Skørping og Egholm. TUR 3: Bælum Sønderskov. TUR 4: Store Stendal og Urskoven. Praktiske oplysninger om mødested m.m. fremsendes på mail efter tilmelding. Husk påklædning efter vejrforholdene.

Det er i år lykkedes Landsbyrådet at afholde sit Årsmøde som planlagt. Det blev holdt i maj måned i Frivilligcenter Rebilds nye lokaler i Støvring med fint fremmøde, og i bestyrelsen er vi meget glade for den store opbakning til arbejdet. Generalforsamling blev afviklet ifølge vedtægterne og følgende blev valgt til bestyrelsen: Birgit Christensen, Guldbæk Kersten Bonnen, Årestrup Merete Langeland, Gravlev. Desuden valgtes: 1. supp. Anne Mette Riskær, Grynderup 2. supp. Pia Elberg, Askildrup 3. supp. William Bluhme, Gerding. Udover generalforsamlingen var der også mulighed for debat med fritids- og kulturudvalgets formand Gert Fischer, som bl.a. gav et oplæg om den nye kommuneplan, som netop var i høring på det tidspunkt. Der var en livlig debat hvorunder de mange gode eksempler på fællesskaber i landsbyerne blev fremhævet. En spændende aften med Rebilds Landsbyer i fokus.

KILL YOUR DARLINGS

– ORD ER IKKE BARE ORD (GRATIS) TORSDAG 28. OKTOBER KL. 19 Det at skrive er en langstrakt proces, hvor sætninger og afsnit skrives om og om igen. Valget af ord overvejes nøje, der vælges til og fra, og til tider handler det om at ”kill your darlings”. Som tilhører får du indsigt i processen, de opståede dilemmaer og mulighed for at kommentere og dermed hjælpe forfatterne og teksterne videre. Mød Sandra O’Brien Kirk, der debuterede i 2019 med den anmelderroste novellesamling ”Når månen går ned”, Mette Margrethe Gregersen, der debuterer med novellesamlingen ”Karrusel” på litteraturfestivalen Ord i Nord 5. februar 2022 og Sonja Poulsen, der er på vej med sin debutroman. Der serveres kaffe og hjemmebag til kr. 20. Billetter (gratis) bestilles på www.himmerlandsbilletten.dk.

MORALFILOSOFI (4 AFTENER)

ONSDAG 6.-13.-20. OG 27. OKTOBER KL. 19.30-21.30 Siden oplysningstiden har filosofferne forsøgt at finde moralens grundlag i mennesket selv i stedet for i en guddommeligt fastsat verdensorden, og næsten alle nutidens moraldiskussioner trækker på to traditioner, der kan føres tilbage til to af de store oplysningsfilosoffer, skotten David Hume og tyskeren Immanuel Kant. Bjarne Troelsen vil belyse de to meget forskellige traditioner og diskutere, hvordan de kan kaste lys over nutidens moralske spørgsmål. Vi vil desuden inddrage et tredje og nyere bidrag til diskussionen fra den danske teolog og filosof, K.E. Løgstrup. (Max. 15 deltagere).

NATUREN SOM MOTIV (3 AFTENER) TORSDAG 4.-11. OG 18. NOVEMBER KL. 18-21

Mal dit yndlingsmotiv fra naturen. Billedkunstner Birgit Rønnau kommer med inspiration og gode råd. Du behøver på ingen måde at være øvet, det vigtigste er, at du har lysten og gåpåmodet til at prøve kræfter med lærred, pensler og akrylfarver. I løbet af kurset omsætter vi dit yndlingsmotiv fra naturen til en abstrakt fortolkning på lærred. Betaling for materialer kr. 200 pr. person. (Max. 10 deltagere).

Kunst og fællesskaber Landsbyrådet har i 2021 søsat et ny tiltag ”Kunst og fællesskaber”, hvor formålet er at skabe og styrke fællesskaberne i landsbyen og på tværs af landsbyer. Projektet vil have fokus på lokalkunst og kunstnere i landsbyerne og det omkringliggende samfund. Ideen er i fællesskaber og sjovt samvær at skabe kunstværker til udsmykning i landsbyen, hvor slutproduktet ikke er det centrale men derimod processen og fællesskabet. Der kan afholdes inspirationsworkshop i en landsby eller for flere samlet, hvor tanken er at ideen til de enkelte projekter fødes og tilrettelægges. Gerne så alle aldersgrupper kan og har lyst til at deltage. Vi er så heldige at Mette Lykkegaard Søskov har sagt ja til at være inspirator på dette projekt. For yderligere info om Mette se: www.lykkeler.com Har din landsby lyst til at være med i dette projekt, kan du/I kontakte Birgit Christensen: dkbirgitbc@gmail.com Flere landsbyer har allerede tilmeldt sig, men man kan sagtens stadig nå at tilmelde sin landsby. Vi glæder os til at se de mange udsmykninger i løbet af efteråret.

ÅBNINGSTIDER: SKØRPING: Jyllandsgade 5b og 5c Torsdag og fredag kl. 14-17 Lørdag og søndag kl. 10-13

BOGBY 95 20

ST. BRØNDUM: Askildrupvej 23 Torsdag kl. 14-17 LÆS MERE PÅ www.bogby9520.dk og helt aktuelt på Facebook/BOGBY9520.

derudad · SEP/OKT 2021

13


········

KULTURSTATIONEN · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·

“Skørping er en Skønhedskilde til Fornyelse og Igenfødelse af Sjæl og Legeme” TEKST – HANNE NØRLEM, KULTURSTATIONEN

D

et er sandelig flotte ord, som den tidligere chefredaktør ved Aalborg Stiftstidende, L. SchiøttzChristensen (1863-1950) en gang har udtalt i forbindelse med et besøg i Skørping. I Foreningen KulturStationen har vi lagt os i selen og bestræbt os på at leve op til ordlyden. Vi er nu helt klar til at åbne hele byens forsamlingshus med en renoveret og fornyet udgave af KulturStationens lokaler. Foyeren og Verandaen Vejen til genåbningen har naturligvis været stærkt præget af den nationale corona-nedlukning, men vi har i foreningen holdt vores mål for øje og er nu så langt, at “Foyeren” fremstår indbydende hvidmalet kombineret med felter i den smukkeste grønne farve og en fornyet kunstophængning. Der er etableret nye toiletter og garderobe, og i tilknytning til det smukke rum, “Verandaen” er der er indrettet et stort, brugervenligt og veludstyret køkken. I “Verandaen” er der lagt nyt gulv, monteret nye lamper med justerbar lysstyrke og opsat nye gardiner. Vægpanelerne malet i en grøn nuance, som er afstemt efter farvetonen i Helge Prips vægmaleri fra 1935, “Kimbrernes udtog fra Himmerland”, der pryder hele den nordvendte væg. Første sal På KulturStationens øverste etage er fornyelsen af lokalerne måske endnu tydeligere. Vi har tilstræbt at bløde lidt op på det gængse institutionaliserede præg og i stedet indrettet med farver, interiør og vægudsmykninger, som afspejler KulturStationens historie i en indbydende og moderniseret udgave. Eksempler på disse forandringer er fx lokalet “Værelse 7”, hvor den ene væg er tapetseret i samme stil, vi under renoveringen har kunnet finde på vægge. Her har vi møbleret med et brugt, billigkøbt og meget fint spisestue-arrangement, der understreger den gamle hotelstemning. I lokalet “Lille Stue” har vi indrettet med bløde, klassiske møbler og tapetseret en væg med bogreol-motiv. Her er der virkelig mulighed for at holde mindre møder i en mere uformel og afslappende form. Lokalet “Salonen” er malet i samme dybrøde farve, som vi kender fra Christiansborgs gange, og de gamle himmerlandsmalerier er overvejende monteret i en galleriophængning, hvilket både understreger maleriernes motiver og hyggen i lokalet. I lokalet “Ved vejen”, som har reference til forfatteren Herman Bangs mange ophold i Skørping, er en væg udsmykket med Herman Bang-fotos, der illustrerer hans tilhørsforhold til byen. Her har Henrik Bugge Mortensen fra Herman Bang Selskabet været særdeles behjælpelig med udførelsen. Desuden har vi fået foræret et smukt, gammelt langbord, der inspirerer til gode aktiviteter og møder.

14

SEP/OKT 2021 · derudad

Også i “Himmerlandsstuen” er alt nymalet og lækkert. Hele den vestvendte væg prydes nu af en tapetvæg, som er en forstørret akvarel, malet af vores navnkundige himmerlandsfortæller og -maler, Helge Qvistorff. Akvarellens motiv er naturligvis fra Skørping. At dette har kunnet lade sig gøre skyldes udelukkende Qvistorffs gavmildhed samt vores samarbejde med forfatter, Helge Søgaard. På lidt længere sigt ønsker vi også at friske Salen op ved bl.a. at male væggene lyse, så det samlede udtryk her moderniseres og indbyder til koncerter, møder, arrangementer og fester i en lys og lækker sal. Foreningen KulturStationen er udelukkende drevet af frivillige kræfter. Det har derfor været dejligt, at så mange frivillige har tilbudt deres hjælp og lagt deres arbejde i fornyelsen. Også de mange grønne planter, vi har modtaget fra lokale givere, har skabt stor glæde i vores forening. Hvad skal ske? … og spørgsmålet til jer læsere er nu, hvordan I kunne forestille jer at bruge de nye rammer til “fornyelse” i hverdagen og “igenfødelse af sjæl og legeme”? Er det mon til det forestående bryllup, den runde fødselsdag eller den uhøjtidelige sammenkomst med venner og bekendte? Er det til afholdelse af din forenings generalforsamling, eller kunne det være til jeres ugentlige møde i kortklubben og strikkeklubben, møderne i litteraturkredsen, vinklubben, brætspils-aktiviteter, kaffehygge efter cykel- eller vandreturen - eller har I mon ideer til at starte helt nye aktiviteter? Vi håber under alle omstændigheder, at nyindretningen vil inspirere til nye mødeformer og en bred anvendelse af lokalerne, og at de kan danne de allerbedste rammer for vores medlemmers aktiviteter, kulturelle arrangementer og gode oplevelser for alle vores brugere. Søndag den 26. september 2021 åbner vi dørene til en “Tour de chambre” - en hel uformel form for åbent hus, hvor interesserede har mulighed for at se de nye rammer ved selvsyn. Nærmere info følger. Alle er særdeles velkomne!

Foreningen KulturStationen er en forening for Kulturstationens medlemmer og brugere. Enkeltpersoner, familier, foreninger og virksomheder kan være medlem. VORES FORMÅL ER AT: • Drive et medborger-, forsamlings- og kulturhus i Kulturstationen • Skabe rammer for kultur-og fritidsaktiviteter • Udvikle Kulturstationen til et aktivt kulturcenter • Støtte udviklingen af sociale og kulturelle netværk i det lokale samfund

Støt derfor gerne op om vores kulturhus ved at blive medlem! Pris pr. år, 2021: Enkeltperson 150 kr. Familier 200 kr. Pensionister 75 kr. Foreninger 600 kr. Følg os på Facebook, Instagram og naturligvis vores hjemmeside www.kulturstationen.dk


········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ······

Restaurant i utradi�onelle rammer Væggene er fyldt med malerier , som fortæller historier om røverne fra Rold

Røverstuen

DET SKER

········

Åbnings�der Onsdag - Fredag 17-23 Lørdag 12-23 Søndag 12-21

Dansk mad - Jydsk lune Stor terrasse, perfekt �l den lune sommer

Hver fredag Livemusik Atmosfære, oplevelser og god mad

Køkkenet lukker kl. 21 alle dage Røverstuen er stedet �l alle livets fester

Vi anbefaler bordbes�lling Rebildvej 17c, Rebild, 9520 Skørping Tlf. 98391515 www.roeverstuen.dk info@roeverstuen.dk

Shakespeares

samlede værker

2021

2022

Sæs0nlancering 4. september

Et dukkehjem - 15 år senere 17. februar – 12. marts

Driving Miles 11. september

Maddiker Søndag 20. marts Hobro Theater

Hattemågen For de 2 – 4 årige 14. september

Af Lucas Hnath

ET DUKKEHJEM -15 ÅR SENERE

FRIHED, LIGHED & LAKS En musikalsk komedie om kærlighed, køn og klassekamp

Valkyriens Kamp 25. september Skørping KulturStation Café Bernina 1. og 2. oktober Himmerlands Teater 3. oktober Kulturhuset i Arden Late Night Show Caspar Phillipson 8. oktober Marie Grubbe 28. oktober Gengangere 11. november Hobro Theater Shakespeares samlede værker 18. november – 18. december

Af Brian Wind-Hansen

Antigone 29. marts ASTRONAUT 5. april Oberstinden 22. april kl. 19.30 Kulturhuset i Arden Frihed, lighed & laks 5. - 21. maj Det Røde Pakhus, Kulturkajen Hobro

TEATER KORT MED ET TEATERKORT KAN DU SE ALLE VORES EGNE FORESTILLINGER LIGE SÅ OFTE DU HAR LYST, OG FÅ 70,- I RABAT PÅ ALLE VORES GÆSTESPIL

Nissepigen der blev væk 5. december

derudad · JAN - FEB 2021 Sdr. Kajgade 18A 9500 Hobro Telefon 98 55 57 53 www.himmerlandsteater.dk

15


········

DE GULE SPEJDERE

········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ···

DE GULE SPEJDERE BYGGER MUSEUM R undt om i kommunen ligger flere små museer, der alle bidrager til fortællingen om livet i Himmerland – og et nyt er på vej. For enden af Mosevej i Skørping ligger en grøn oase, hvor De Gule Spejdere – Rold Skov Gruppe – holder til. I skovbrynet under de gamle bøge er der de seneste måneder blevet arbejdet intenst på at forvandle en gammel udtjent container til et lille museum, der skal fortælle historien om spejderliv i Rold Skov. Det er en historie, der går tilbage til 1940’erne, da den navnkundige Jens Hvass var skovrider i Rold Skov. Det er tre modne spejdere, formand Annette Lysbeck Woldemar, Niels Jørgen Lanng og Niels Jørgen Christensen (Chris), der har stået i spidsen for projektet, for som det lød da vi kiggede forbi midt i frokostpausen – en gang spejder, altid spejder.

- Man får samlet meget på 35 år, og det er blot den nyeste historie, for spejderbevægelsen i Rold Skov går meget længere tilbage. Både tingene og historierne synes jeg vi skal værne om og bevare for eftertidens spejdere, så også de kender rødderne, fortæller Annette Lysbeck Woldemar. Historien er en gave, som vi har pligt til at bevare. Jeg begyndte med at kaste nogle bolde op i luften, fik både Niels Jørgen, Kirsten Jensen og Chris med på idéen, og så begyndte tingene at tage fart. Forskellige fonde blev søgt og da Skørping-virksomheden Arcon-Sunmark lukkede, fik vi foræret en container, ja, vi har oplevet en stor lokal opbakning til projektet i form af gratis materialer og arbejdskraft. Vi har også fået god hjælp fra seks soldater fra ingeniørtropperne på Skive Kaserne, der rykkede ind nogle dage for at oplægge taget. - Det skulle nok have været dobbelt så stort, tilføjer Niels Jørgen Lanng med et lille grin, for vi har godt nok fået samlet mange ting igennem årene, og der kommer hele tiden nyt til, når vi fortæller folk, hvad det er vi er i gang med. Ja, fortsætter Kirsten Jensen, og de mange ting genkalder minder, de sætter hurtigt gang i snakken, når man møder gamle spejderkammerater eller nogle af de mange ulveunger, jeg har været leder for igennem årene. Historien er vores fælles fundament, så hvor er det dejligt, at vi får et sted, hvor der er plads og bliver taget hånd om de mange effekter, som jeg ikke mindst selv har samlet gennem årene.

16

SEP/OKT 2021 · derudad

Annette Lysbeck Woldemar, Niels Jørgen Lanng og Niels Jørgen Christensen (Chris) uden for det nye spejdermuseum på Mosevej i Skørping.

Bjælkehytten på Mosevej er fyldt med spejderhistorie, og Kirsten Jensen, der i 1987 var med til at stifte Rold Skov Gruppe, har ringbind efter ringbind fyldt med bl.a. udklip, så det er ikke materiale, der kommer til at mangle, når det nye museum skal indrettes. - Mange af tingene, der står rundt om og hænger på væggene i bjælkehytten, har både Chris og jeg haft en hånd med i at lave, fortæller Niels Jørgen Lanng, og det var da trist, hvis de en dag bare blev smidt ud, fordi der er kommet en ny generation af spejderledere til. De skal naturligvis sætte deres præg på tingene, og det gør de rigtig godt. Vi har nogle dygtige, unge ledere, der forstår at tage ansvar, men det er dejligt at vide, at der også er et sted til historien. Mange af tingene kan forhåbentlig også være med til at inspirere fremtidige generationer af spejdere til, hvordan forskellige ting han udformes og konstrueres, tilføjer Niels Jørgen Christensen. Og skal vi være ærlige, så er det vist også godt, vi får ryddet lidt op, for det er efterhånden svært at finde plads til alle de ting, vi har fået samlet gennem årene. Tilbage til arbejdet. Både Annette, Niels Jørgen og Chris tripper for atter at komme i gang med byggeprojektet. Der mangler endnu en del detaljer, men med den arbejdsiver som lægges for dagen, skal de nok nå i mål til den officielle indvielse 1. september.

TEKST OG FOTO: HENRIK BUGGE MORTENSEN


· · · · ·DE · · · GULE · · · · · · SPEJDERE · · · · · · · · · · ·PÅ · · · MOSEVEJ ···· ········ ········ ········ ········ ········ ········ ·····

NATUREN

·······

Rold Skov Gruppe blev stiftet 2. marts 1987 af lederne Nikolaj Pedersen og Kirsten Jensen, som begge havde været ledere i Buderupholm Trop, samt tidligere i Det Danske Spejderkorps i henholdsvis Skørping og Arden. I begyndelsen blev spejdermøderne afholdt i et nedlagt butikslokale, senere i gildestuen og køkkenet hos Kirsten og Henning Jensen på Egholmsvej. I 1988 blev grunden Mosevej 40 med tilhørende skov og sø i første omgang lejet og to år senere købt. I ti år fungerede to skurvogne som klubhus, men med Niels Jørgen Lanng som initiativtager og Henning Jensen som tovholder blev den nuværende bjælkehytte opført i 1997 af douglasgran fra Rold Skov. Du kan finde mange flere informationer om De Gule Spejdere i Skørping på roldskovgruppe.dk

SPEJDERHISTORIE MED LOKALE RØDDER Englænderen Lord Robert Baden-Powell stiftede spejderbevægelsen i 1907, og allerede året efter fik bevægelsen rodfæste i Danmark. En af de første spejdergrupper var Vedels Egne på Frederiksberg, som den senere skovrider Jens Hvass blev en del af 12 år gammel i 1910. Som tropsfører deltog han i 1920 i den første verdens-jamborette i London, hvor han også mødte Baden-Powell, hvis familie han blev nære venner med. I 1923 var Jens Hvass med til at afholde en korpslejr i Rold Skov, hvor han tiltrådte som skovrider 17 år senere i 1940. Det store engagement i spejderbevægelsen fortsatte i Rold Skov, hvor Jens Hvass blev chef for Nørrejyske Division og etablerede jamborettepladsen tæt på Mosskovgaard.

Aut. El-installatør

Søren Bertelsen

En go’ kontakt 98 33 81 91

22 37 26 66

Få alle de gode arrangementer i Kulturhuset serveret i din indbakke – følg os på Facebook ..! 190/65/152 kr.

SMÅT BRÆNDBART (MARIAGERFJORD TEATERKREDS)

2021

Efterår

BILLETTER KØBES PÅ HIMMERLANDSBILLETTEN.DK samt på Arden Bibliotek tlf. 9711 4200

200 kr.

BOB DYLAN - 80 ÅRS HYLDESTKONCERT

Mandag d. 13. sep Torsdag d. 23. sep kl. 19.30 kl. 20.00

150 kr.

195 kr.

CAFÉ BERNINA (HIMMERLANDS TEATER)

Søndag d. 3. okt kl. 15.00

275 kr.

100 kr.

ELVIS - KONGEN AF ROCK`N`ROLL

DORTHE GERLACH – SOLO

LIVE & LOKALT – 2 NORDJYSKE TALENTER

Fredag d. 8. okt kl. 20.00

Onsdag d. 13. okt kl. 20.00

Lørdag d. 16. okt kl. 20.00

VELKOMMEN I KULTURHUSET I ARDEN 150 kr.

200 kr.

75 kr.

MIKAEL K (KLONDYKE) SOLO

MIRIAM MANDIPIRA & THE SOUL FAMILY

MIN FAR VAR SPION

Fredag d. 5. nov kl. 20.00

Fredag d. 12. nov kl. 20.00

Tirsdag d. 16. nov kl. 19.00

200 kr. inkl gumbo

HP LANGE - BIG GUMBO

SPISNING KL. 18.30

Fredag d. 26. nov kl. 20.00

Følg os også på: www.facebook.dk/kulturhusetiarden Bluhmesgade 19 . 9510 Arden . Tlf. 97 11 42 00 . www.kulturhusetiarden.dk

Vi glæder os til at se jer til arrangementer i Kulturhuset til herlige kulturoplevelser med spændende kunstnere i vores intime rammer. Vi vil tilstræbe at skabe rammer for arrangementerne så tæt som muligt på ”normale” tilstande – men selvfølgelig i overensstemmelse med de gældende COVID19 retningslinjer.

derudad · SEP/OKT 2021

17


········

NATUREN

········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ·····

BREDT SAMARBEJDE BÆREDYGTIG UDVIKLING BØRN OG UNGE BORGERINDDRAGELSE

Kom og vær med - når vi inviterer gæster til at komme med svar på følgende aktuelle spørgsmål: SEPTEMBER: Politisk debat om radikale visioner for Rebilds udvikling OKTOBER: Senior-bofællesskaber – hvad, hvorfor og hvordan?

For nærmere detaljer om arrangementerne, se kulturen.net Arrangementerne afvikles Corona-sikkert, de er gratis og de er åbne for alle. Og der bliver selvfølgelig mulighed for at stille spørgsmål.

Hvis du vil støtte vores arbejde kan du melde dig ind her: www.radikale.dk

Skovbad Gode lokalproducerede varer bl.a.: • Lammekød og kalvekød fra vores egne dyr • Most fra Frugthaven i St. Brøndum • Chutneyer og marmelader fra Hybengaarden • Honning og mjød fra Engkærgårdens Biavl • Kryddersalte fra Mariager Saltcenter • Gin, vodka og snaps fra Volsted Distellery • Rapsolie fra Søndergaardens Rapsodi

Vi udvider løbende sortimentet og finde nye og spændende lokalprodukter. Lækre lammeskind fra egne får og lam. Alle dyr er naturplejere og er sat i verden for at græsse naturarealer.

Åben: Fredag og Lørdag 10-15

Rebildcentrets Gårdbutik 18

Røde Møllevej 18a, 9520 Skørping

4092 6695 SEP/OKT 2021Tlf. · derudad

Har du lyst til at stifte bekendskab med et Skovbad? Har du lyst til at få en beroligende, nærværsskabende og styrkende oplevelse?

MØDESTED: Skørping Skoles parkeringsplads TID: søndag 5/9 kl. 10-12.30 og søndag 24/10 kl. 10-12.30 PRIS: Kr. 250 pr gang. Jeg holder Skovretreat 25.-26. sept. TILBUD: 1:1 naturterapi 5X2 timer kr. 2.500. RING ELLER SKRIV OG HØR NÆRMERE ANETTE RAVN, skovbadningsguide m.m. Tlf. 51222081, www.anetteravn.dk, info@anetteravn.dk facebook.com/Anette Ravn kunstenatleve


11.-26. SEPTEMBER

········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ·····

KULTURUGERNE 2021

ÅBNING AF REBILD KULTURUGER 2021

FILM I SKOVEN september kl. TID: Lørdag den 11. STED: St. Økssø PRIS: Gratis .dk BILLET: www.kinorevuen Kinorevuen ARR.: 

REBILD

TID: Lørdag den 25. september kl. 14-17 og 18-24 STED: Åvej 1, Askildrup PRIS: Gratis ARR: Askildrup bylaug

Arrangør: Kulturskolen og Rebild Bibliotekerne Kl. 17 | Telt og Dome sættes op Arrangør: Rebild Borgerforening og Dome O

Alle er velkomne, når Askildrup fejrer årets høst med loppemarked, kagekonkurrence og aktiviteter for børn om eftermiddagen og med fællesspisning om aftenen. Kun booking af salgsbod og spisning kræver tilmelding og betaling.

Lørdag den 11. september kl. 14 Guldbækvej, Guldbæk. Gratis Kunstnergruppen Karlsvognen i Guldbæk

Fuglekoloni er en udendørs skulptur i byen Guldbæk og et kunstværk med fokus på samskabelse. Kunstværket munder ud i en fællesskabt skulptur i det offentlige rum. Vores idé er at bruge et væltet træ og sætte fugle på det lavet af Karlsvognen/byens borgere i Make make, som er en nutidig metode til skabelse af vejrdygtige udendørs skulpturer. Værket påbegyndes med hjælp fra en iværksætter og videreføres af Karlsvognen i samarbejde med ca. 20 borgere, der melder sig til projektet. Det færdige værk ferniseres i starten af Kulturugerne i september 2021.

Kl. 16-21 | Kreahulen i Rebild Bakker

Her skal vi lege med ord og klippe/klistre med udgangspunkt i skrive- og skaberglæde. Sammen med forfatter Marie Hjørnet Nielsen og Thit Wolsgaard Asmussen fra Rebild Kulturskole skal vi have det sjovt og hygge med pizza og sodavand. For børn/unge 10-14 år. Tilmelding til Thit på mail: itwa@rebild.dk

LOPPEMARKED OG HØSTFEST

TID: STED: PRIS: ARR:

18-22

i ild Kulturuger med Film Traditionen tro åbner Reb r vi Fårmageddon, så der år vise Skoven ved St. Økssø. I g for hele familien. er sikret god underholdnin er 18.00 Pladsen åbn lturuger 19.30 Åbning af Rebild Ku Film til ing tæll Ned 20.00 geddon 20.30 F for Får 2: Fårma 22.00 Tak for i aften

ASKILDRUP

FUGLEKOLONI - FERNISERING

·······

Rebild Kulturuger 2021 sætter spot på fællesskaber og kulturaktiviteter i de enkelte byer. Med Rebild Kulturuger vil vi give synlighed til alle kulturaktiviteter og samtidig skabe opmærksomhed om vores dejlige byer og landsbyer og deres mangfoldige tilbud til både nuværende og nye beboere.

Alle byer i Rebild Kommune har kunnet byde ind med et program for en eller flere dage i kulturugerne, og det er der kommet et rigtigt spændende program ud af. Se i programmet og vær med, når vi besøger hinanden på kryds og tværs i kulturugerne og oplever de forskellige byers tilbud af aktiviteter, sammenhold og fællesskaber.

GULDBÆK

KULTURUGERNE

Kl. 19 | Vin-Bar

Hygge med vin og snacks i teltet Arrangør: Anders Hoffgaard

KREATIVE TAKTER I REBILD BAKKER

TID: Fredag den 17. og lørdag den 18. september STED: Museum Rebild PRIS: Gratis

KREATIVE TAKTER

FREDAG DEN 17. SEPTEMBER Kl. 15 | Leg med ler

Lav sjove, uhyggelige og flotte væsner af ler på træerne, ved siden af træerne eller i skovbunden. Du får ler udleveret. Vi mødes ved Museum Rebild. Arrangør: Jane Wieben

Kl. 19.30 | Så går vi rundt om en Enebærbusk

Aftenvandring i sensommerskumring med Sirenedans i Domen, lys, fortælling og folkemusik i Rebild Bakker. Tag traveskoene på og husk en pande- eller lommelygte. Arrangør: Sirenerne og Museum Rebild

Kl. 21.30-23 | Musik og Gammeldans uden for Museum Rebild og RebildPorten Arrangør: Rebild Spillemændene Kl. 21.30-23 Stjerner på Himlen

Tag på stjerne-kigge-tur med Søren Risborg. Sommerens stjernebilleder med Svanen, Lyren og Ørnen går mod vest og efterårsfirkanten står for døren mod syd. Månen er næsten fuld og overstråler Jupiter og Saturn, der står tæt på månen, men måske er vi heldige at kunne se dem i månelyset. Kom selv med ud og få et kik ud i rummet. Arrangør: Rebild Naturskole

derudad · SEP/OKT 2021

19


········

KULTURUGERNE · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · SKØRPING

I BESÆTTELSESTIDENS TEGN KREATIVE TAKTER

LØRDAG DEN 18. SEPTEMBER kl. 10-16 | Fra Danmark til USA – kreativt værksted

I det kreative værksted skal vi arbejde med dansk og indiansk husflid og håndværk. Vi skal bl.a. prøve at lave en dansk malkekrans eller en af indianernes drømmefangere. Hele familien kan være med. Arrangør: Museum Rebild kl. 10-18 | Ridderslag

For større børn og andre, der har lyst til at lege. Rold Skov er stor, mørk og har mange farer. Akastin udlåner våben til alle modige sjæle. Medicin skal bringes gennem skoven, og der lurer mange farlige monstre mellem træerne! Hvis medicinen når frem, vil alle blive slået til ridder som tak for deres indsats. Arrangør: Rollespillerne Akastin Kl. 10-11 | Kom og syng med

Koncert med Musikalsk Grundskole- og Værkstedshold på pladsen foran Rebild Porten. Lise, Christian og Katrine fra Rebild Kulturskole spiller og synger sange om hekse og trolde sammen med elever fra indskolingshold fra lokalområdet. Så kom og syng med. Arrangør: Kulturskolen

Kl. 13-14 | Thomas Blum koncert

Thomas Blum er en ung ”upcoming” kunster, der med over 11.000 følgere på instagram og mere end 200.000 afspilninger på Spotify er godt på vej til at etablere sig. Stilen er fængende pop. Arrangør: Roldhøj

Kl. 11-16 | Roldhøj - Lopper og Luksus

Butikken bugner af retro varer, dansk design, keramik, Polsk grafik og vinyler Arrangør: Roldhøj

Både fredag og lørdag kan man hygge sig med kaffe, kage og andet godt i museets café.

DAN TURÉLL + HALFDAN E TELEFON TIL AFDØDE - FEAT. MADS WILLE KONCERTVERSION TID: Torsdag den 9. september kl. 20 STED: Kulturstationen, salen. Skørping PRIS: Kr. 275 BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk ARR: Skørping Musikstation

I 90'erne udgav producer og musiker Halfdan E. to fantastiske album med oplæste digte af Dan Turéll: Pas på pengene og Glad i åbningstiden. I et særegent og rytmisk univers, blev Onkel Dannys stemme og tekstunivers pludselig allemandseje. I 2019 kom så tredie album med tiltlen Telefon til afdøde. Og langt om længe kommer det nu ud til publikum! Oplev dette mytiske samarbejde live (hvis man kan sige det)! Skuespilleren Mads Wille er i front, og man kan glæde sig til hits som "Jeg skulle have været taxachauffør" og "Jeg holder af hverdagen". MULIGHED FOR MAD&MUSIK PÅ SÆRLIG BILLET: Koncerten med Dan Turéll & Halfdan E inklusiv middag i Pavillon-Caféen kl. 18.30

TID: Lørdag den 25. september kl. 19 STED: Thingbæk Kalkminer PRIS: Koncert kr. 125. Spisning kr. 200 ARR: Rebildcentret med Thingbæk Kalkminer

Ud af mørket toner en stemme, som skaber billeder bag øjenlågene. Når lyset bliver tændt, ser du et intenst samspil - smukt farvet af Luna Ersahins bevægelser og sang, der skifter mellem dansk og tyrkisk. Med klassiske mellemøstlige instrumenter, elguitar og elektroniske lyde bringer AySay mellemøstlig folkemusik og vestlig kultur sammen på en måde, så alle kan være med.

20

SEP/OKT 2021 · derudad

En hel dag med fokus på de fem besættelsesår oplevet gennem foredrag, byvandring, film, bogudgivelse og musik. PROGRAM: Kl. 10.00-11.00 24 skud - beretningen om modstandsmanden "Kjeld", der døde på sin 22-års fødselsdag (bogudgivelse) Kl. 11.15-12.30 I besættelsestidens fodspor - byvandring Kl. 12.30-13.30 Frokost med smag af anden verdenskrig Kl. 13.30-14.30 Tove Uth fortæller om sin berømte far nedkastningschef Jens Toldstrup Kl. 14.30-15.30 I krigens skygge - dramadokumentarisk film fra Himmerland kl. 15.45-17.00 Krigens toner og eftermiddagskaffe med hjemmebag Læs mere på rebildbib.dk

STED: Kulturstationen: Verandaen PRIS: kr. 350 BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk

DIGTE I DAGLIGSTUEN MED ASGER SCHNACK

TID: Søndag den 12. september kl. 14-16 STED: Tango Skørping, Møllevej 1 A, 9520 Skørping PRIS: Kr. 100 incl. et glas vin BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk. ARR.: Tango Skørping

Digte i Dagligstuen giver dig mulighed for at komme tæt på forfatteren, mærke varmen fra den personlige formidling og nyde et glas vin i hyggelige rammer. Asger Schnack er forfatter, forlægger og en blændende formidler og historiefortæller. Han debuterede som 18-årig i 1967, opdagede talenter som Michael Strunge og F.P. Jac og har været fødselshjælper for flere generationer af unge poeter. Asger Schnack læser op og fortæller anekdoter i bløde møbler i Tango Molino, med Susanne Sangill og Nick Pedersen fra Tango Skørping som værter. Bag Digte i Dagligstuen står kulturformidler Lene Høg.

HERMAN BANG DAG 2021 KONCERT MED AYSAY + FÆLLESSPISNING OG SOCIALT SAMVÆR

TID: Søndag den 19. september kl. 10-17 STED: KulturStationen, Skørping. PRIS: Kr. 200 BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk ARR.: Rebild Bibliotekerne, BOGBY9520 og Foreningen Besættelsestiden i Rold Skov

TID: Lørdag den 18. september kl. 10-17 STED: KulturStationen, Skørping PRIS: kr. 250 BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk ARR.: Herman Bang Selskabet

Herman Bang Selskabet afholder for anden gang Herman Bang Dag, hvor den verdensberømte forfatter er i rampelyset. PROGRAM: Kl. 10.00-11.30 Dorrit Willumsen og Bang Kl. 11.30-12.00 Indvielse af "Ved Vejen" Kl. 12.00-13.00 Frokost Kl. 13.00-14.30 Thomas Bredsdorff - Herman Bang og kvinderne Kl. 14.30-15.15 Kaffe og hjemmebag Kl. 15.15-16.45 Causeri og oplæsning ved Karsten Pharao Se udførligt program på rebildbib.dk eller bogby9520.dk Pris for hele dagen inkl. frokost, drikkevarer, kaffe og hjemmebag kr. 250

TANGOGUITARIST ALEJANDRO SANCHO INTIMKONCERT MED

TID: Søndag den 19. september kl. 15 STED: Tango Skørping, Møllevej 1 A, 9520 Skørping PRIS: Kr. 100 incl. kaffe og kage BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk ARR.: Tango Skørping

Tangoklassikere for sologuitar, fortolket og arrangeret af Alejandro Sancho. Med guitarens stemme fortæller Alejandro tangoens nostalgiske historier om en svunden tid, smerte, ulykkelig kærlighed, passion, fortrydelse og hævn. Han går i de gamle argentinske guitarmestres fodspor og søger ind til en traditionel og rustik lyd. I andre numre lader han sig inspirere af en moderne lyd og giver klassikerne et jazzet udtryk. Efter koncerten er der mulighed for en snak med Alejandro, selv at danse en tango eller bare hygge og nyde et glas vin i Tango Molinos rustikke lokaler. SALMESANGAFTEN MED

MICHAEL NIELSEN

TID: Tirsdag den 21. september kl. 19.30 STED: Skørping-Fræer Sognegård PRIS: Gratis ARR.: Skørping og Fræer Sognes Menighedsråd

Michael Nielsen har i en årrække været præst i Ryslinge og vil denne aften fortælle om sit virke som salmedigter. Vi skal synge salmerne sammen med organist Per Bach som sidder ved flyglet. Vi holder en pause med kaffe og kage. Alle er velkomne til en sangglad aften.


·······

········ ········ ········ ········ ········ ········ ·· ········ ········ ········· ·· ········ ······· Publikums placering er: • inde i domen, hvor man kan opleve kunstneren og den specielle lyd, domen giver, helt tæt på. • udenfor domen, som har lys i konstruktionen. • Eller man kan låne trådløst headset og høre musik, mens man nyder udsigten over Lille Vildmose og solnedgangen fra Smidie.

STØVRING

CULTURE COCKTAIL

TID: Lørdag den 25. september STED: Kinorevuen, 9520 Skørping PRIS: Ukendt ARR.: Rebild Kulturskole

Endagsfestivalen Culture Cocktail afholdes for 12. år i træk i Kinorevuen i Skørping. Festivalen er et mødested og udstillingsvindue for lokale unge bands og sangskrivere. Culture Cocktail er også en kærkommen lejlighed for bands, der er opstartet i lokalområdet og siden har søgt mod nye græsgange til, for en kort bemærkning at vende hjem og give en koncert i de vante rammer. Traditionen tro lægger Kinorevuen i Skørping lokaler til. Følg med på facebook-eventet: Culture Cocktail 21, hvor yderligere detaljer samt endeligt program vil blive opslået. PERFORMANCE MED

BECOMING SPECIES

TID: Lørdag den 25. september kl. 14 STED: Skørping Station. PRIS: Gratis ARR.: Skovlandet

Kom og oplev samtidskunst i skoven med performancegruppen Becoming Species. Vi mødes i Skovlandet på Skørping Station og går sammen ud i skoven og oplever Becoming Species' performance. Efterfølgende inviteres publikum på en forfriskning i Skovlandet. Alle er velkomne.

KUNSTHÅNDVÆRKERMARKED TID: Søndag den 26. september kl. 10-16 STED: KulturStationen, Skørping PRIS: Gratis ARR.: Unika 9520

"Unika 9520" er en forening, hvor medlemmerne bl.a. driver en lille butik på torvet i Skørping med mulighed for at vise og sælge egen kunst/eget håndværk. Foreningen er arrangør af Kunsthåndværkermarkedet, hvor der ud over medlemmer af foreningen inviteres kunsthåndværkere primært fra lokalområdet indenfor keramik, glas, sten, filt, uld, tekstil, smykker, træ, billedkunst etc.

SMIDIE

MARCH MOD ENSOMHED

TID: Tirsdag den 21. september kl. 8 STED: Rådhuset, Hobrovej 110, 9530 Støvring PRIS: Gratis ARR: Rebild Ungdomsskole og Rebild Kommune, Center Kultur og Fritid

Hvert år udfører Patrick Cakirli, March mod Ensomhed, hvor han vandrer 1.600 kilometer fra den ene ende af landet til den anden for at sætte nationalt fokus på ensomhed og for at samle penge ind til at støtte landsdækkende og lokale initiativer, der forebygger og afhjælper ensomhed. Konceptet er, at Patrick ikke må gå, hvis han ikke har følgeskab. Gå med fra Hobrovej 110 kl. 8.00 og slut et sted på ruten, der går til Gammeltorv i Aalborg med ankomst ca. kl. 14.00. Arrangementet er planlagt i et samarbejde mellem Frivilligcenter Rebild, Rebild Kommune og Rebild Kommunes Ungdomsskole.

TID: Torsdag den 23. september fra solnedgang (kl. 19.10) og ca. en time frem STED: Dome O, Smidie Byvej 24, 9574 Bælum PRIS: Gratis ARR.: Artist in Ambience - koncert i ny form

Det sidste halvandet års tid har udfordret både kunstnere og publikum, da det vigtige fysiske møde har været vanskeligt at gennemføre. Vi afprøver her et bud på en koncertform, hvor mødet mellem kunstner og publikum kan foregå på flere måder. I en lysende dome spiller Anne Eltard.

TID: Tirsdag den 14. september kl. 18.30 STED: Øster Hornum kirke PRIS: Gratis ARR.: Lokalarkivet for den tidligere Støvring Kommune

Naturvejleder Karsten Hansen fortæller om æblerne i Wøldikes Have ved Øster Hornum Kirke. Vi går en tur mellem flere hundrede æble- og pæretræer af lige så mange sorter. Mange af dem bærer frugt, og alle bærer en historie. Vi smager frugten og hører nogle af de mest markante historier. Der bliver tid til æblesange og æblesaft. Der fortælles også om arbejdet i Wøldikes Have, som er drevet af en gruppe frivillige i samarbejde med menighedsrådet.

SULDRUP KONCERT MED MATADOR-TRIOEN TID: Onsdag den 22. september kl. 19.30 STED: Suldrup kirke, Dalumvej 30, 9541 Suldrup PRIS: Gratis ARR.: Menighedsrådet ved Suldrup kirke

En hyggelig aften i selskab med tre musikere fra Aalborg Symfoniorkester, der tager udgangspunkt i musik og historier fra Matador-universet. Synnøve Gustavsson, violin. Hanne Høy Houengaard, cello. Arne Jørgen Fæø, klaver.

ØSTER HORNUM

OFFICIEL INDVIELSE AF CYKELSTIERNE MELLEM MOLDBJERG OG GL. VIBORGVEJ

TID: Lørdag den 11. september kl. 10 STED: Øster Hornum Hallen PRIS: Gratis ARR.: Lokalarkivet for den tidligere Støvring Kommune

Borgmester Leon Sebbelin åbner officielt cykelstierne fra Moldbjerg, gennem Øster Hornum til Gl. Viborgvej. Når åbningsceremonien ved Øster Hornum Hallen er overstået, opfordres alle til på cykel, rulleskøjter, gåben eller rollator at begive sig ud i alle retninger fra byen og tage et foto af det smukkeste sted, der kommer på turen. Fotos sendes til Lokalhistorisk Arkiv på arkiv@ stoevringlokalarkiv.dk. De indkomne fotos offentliggøres på Arkivets hjemmeside og opbevares derefter "til evig tid".

SØRENS SAFARI SHOW ARTIST IN AMBIENCE

WØLDIKES ÆBLEHAVE

TID: Tirsdag den 14. september kl. 16 STED: Friluftscenter Katbakken PRIS: Gratis ARR.: Øster Hornum Borgerforening

Musikalsk underholdning for hele familien. Aben Rango elsker sange om sig selv "åh abe! Åh gid jeg var lige som mig selv!" Hans lillebror Ludwig "hård banan" drømmer om at være sej som tarzan åh ih åhhhh! Tigeren Troels Triger er frygtelig drillesyg, fordi alle hans striber i virkeligheden er narrestreger. Søren laver også cirkusnumre som børnene hjælper ham med. Varighed 50 min. Aldersgrupper 1-11 år.

DON OG DIVA I ØSTER HORNUM KIRKE TID: Lørdag den 18. september kl. 16 STED: Øster Hornum kirke PRIS: Gratis ARR.: Øster Hornum menighedsråd

Der bydes på et festfyrværkeri af nogle af de mest kendte arier, sange og duetter fra opera-, operette-, og musicalverdenen leveret med humor og et dynamisk og medrivende samspil mellem de to sangere, pianisten og publikum. Med musik af Mozart, Puccini, Lloyd Webber, Lehár m.fl. der introduceres undervejs af de to sangere, så alle kan være med - uanset om man er operafan eller man måske aldrig tidligere har hørt opera eller musical "live".

HISTORISK BYVANDRING I ØSTER HORNUM

TID: Lørdag den 18. september kl. 13 STED: Græsarealet ved Nihøjevejs udløb i Nibevej, Øster Hornum PRIS: Gratis ARR.: Lokalarkivet for den tidligere Støvring Kommune

Historiske kendsgerninger, fortællinger og måske et par skrøner undervejs gennem Øster Hornum.Søren Thrysøe og Niels Nørgaard Nielsen, Lokalhistorisk Arkiv for den tidligere Støvring Kommune, guider en tur rundt i byen og fortæller undervejs historiske kendsgerninger, historier om bygninger og personer - måske garneret med en skrøne eller to.

FÆLLESSANG I ØSTER HORNUM

TID: Søndag den 19. september kl. 15 - ca. 16.15 STED: Øster Hornum Forsamlingshus PRIS: Gratis ARR.: Fællessang i ØH

Fællessang for alle aldre i byens forsamlingshus. Både børn og voksne er velkomne, og der vil være mulighed for at købe kaffe og andre forfriskninger. Mette Bach-Larsen synger for og styrer slagets gang, Sune Bendsen og Trine Madsbøll m.fl. akkompagnerer. Kom og syng med!

derudad · SEP/OKT 2021

21


KULTURUGERNE · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·

········

KUNSTRUTEN

1

KOM INDENFOR

I forbindelse med kulturugerne har du mulighed for at besøge nogle af områdets dygtige kunstnere og kunsthåndværkere på deres hjemmebane. Få et kig ind i værkstederne, hvor tingene skabes, og få en snak med kunstnerne bag.

4

GLASKUNST

KARLSVOGNEN/BØRSTERNE

TID: 12. september kl. 13-16 STED: Mastruplundvej 10, 9530 Støvring PRIS: Gratis

TID: 12. september kl. 13-16 STED: Skovbrynet 2, 9530 Støvring PRIS: Gratis

– BRITTA MADSEN OG SØREN GØTTRUP

Åbent hus med mulighed for at se værkstedet og få en snak med kunstnerne. www.bmsg-glaskunst.dk

8

EVA KYLOV, LISBETH SHEENA KYHL BAK OG THIT WOLSGAARD ASMUSSEN

CHARLOTTE KLEMMENSEN

TID: 18. september kl. 11-16 STED: Udendørs offentlig lokation i Skørping C, hvis vejret er meget dårligt, er vi nødsaget til at aflyse. PRIS: Gratis

Billeder og øl: Åbent atelier og ølsmagning 5 KARLSVOGNEN/BØRSTERNE

Fælles kunst happening i Skørping. Hvad sker der når man maler på hinandens billeder, hvad sker der når publikum inviteres til at deltage på forskellige tidspunkter, hvornår går et billede fra at være ens eget billede til at være fællesskabets billede og hvornår tages der ejerskab?

BIRGIT CHRISTENSEN TID: 12. september kl. 13-16 STED: Guldbækparken 19, 9530 Støvring PRIS: Gratis

SKOVLANDET

Billeder og skulpturer i haven

9

TID: 11. september kl. 17-20 STED: Skovlandet - Skørping Station PRIS: Gratis

6 KARLSVOGNEN/BØRSTERNE

MIE RAVN

2

POCKET GALLERI TID: 11. og 12. september kl. 10-17 STED: Gravlevvej 34, Gravlev, 9520 Skørping PRIS: Gratis

TID: 12. september kl. 13-16 STED: Den gamle højskole, Hovhedevej 20b, 9530 Støvring PRIS: Gratis

Svampetid i det nye Skovlandet - Fernisering. Kom og se svampe gro, mens du nyder et glas vin, kombucha eller en anden forfriskning, og hører om ideerne bag det nye Skovlandet og hvad der kommer til at ske på stationen og i skoven i løbet af de næste to år. Kodeordene er samtidskunst, Rold Skov og svampe.

Billeder og glaskunst

Åbent hus i Pocket Galleri. Velkommen i galleriet, der næsten er så lille som en lomme - og fyldt til randen med keramik af John Terragni og malerier af Anette Bruun Hansen.Kig også ind i værkstedet og få en hyggesnak om de værker, som er undervejs.

7 10

REBILDCENTRET MED THINGBÆK KALKMINER 3

UNIKA 9520 TID: STED: PRIS:

16. september Kl. 14-17 17. september Kl. 14-17 18. september Kl. 10-13 23. september Kl. 14-17 24. september Kl. 14-17 25. september Kl. 10-13 Jyllandsgade 5A, 9520 Skørping Gratis

Butikken drives af foreningen Unika 9520 på frivillig basis, hvor kunsthåndværkere udstiller og sælger egne produkter.

BOVBJERGSTUDIO

TID: 11. - 26. september Mandag - fredag kl. 10- 16 lørdag - søndag kl. 10–17 STED: Rebildcentret, Røde Møllevej 4, 9520 Skørping PRIS: OBS: Billetsalget lukker en time før centrets lukketid. Entré voksne kr. 95,- Børn 6-14 år kr. 50,-

Kunst i Kulturugerne: Thingbæk Kalkminer med skulpturer af Anders Bundgaard, Carl Johan Bonnesen og enkelte andre kunstnere.Udstillingen ”Portræt af Ørnebjerg” med historien om kunstnerkolonien ved Rebild Bakker og værker af bl.a. Agnes og Harald Slott-Møller, Peder Mønsted og Hans Nikolaj Hansen.

TID: 16. september - 18. september Fredag kl. 16-19 Lørdag og søndag kl. 10-17.30 Fernisering fredag kl. 16 STED: Laden, Gravlev, Støvring PRIS: Gratis

”The Machine Revelation” Kunstudstilling med teamet: Det mekaniske menneske og dets plads som dyr i naturen. Der udstilles en kombination af kunstværker (primært grafit og blæk), mekaniske installation i form af en CNC-styret tegnerobot og video. Værkerne er lavet af den lokale kunstner Frederik Bovbjerg. 5

GULDBÆK 1 4

2

GRAVLEV

22

7

SEP/OKT 2021 · derudad

6

10

STØVRING 3

8 9

SKØRPING


········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ·····

NATUREN

·······

10.00

14.00

Med forbehold for eventuelle programændringer

13.00

Scan for mere info & tilmelding

derudad · SEP/OKT 2021

23


········

KLIMA REBILD

········ ········ ········ ········ ····

···· ········ ········ ·······

K

lima Rebild begynder i efterårsferien, hvor der er en lang række aktiviteter og arrangementer, der henvender sig til hele familien. Det store program for klimaugerne finder du på midtersiderne i det kommende nummer af derudad, der husstandsomdeles i uge 41, men allerede nu kan vi afsløre lidt af programmet i overskrifter. LØRDAG 16. OKTOBER Åbning af Klima Rebild 2021 på Sørup Genbrugsplads. Aktiviteter for hele familien med fokus på affaldssortering, genbrug og naturen omkring os. SØNDAG 17 OKTOBER OG SØNDAG 24. OKTOBER KL. 09-14 Vild mad – Skovens krydderi. Ta’ med i skoven og find svampe til et lækkert måltid med vildtkød, som vi sammen tilbereder over åben ild. TIRSDAG 19. OKTOBER Foredrag med Mickey Gjerris på Støvring Gymnasium. SØNDAG 24. OKTOBER KL. 10-15 Det store byttemarked på KulturStationen. TIRSDAG 26. OKTOBER KL. 19-21 Agri Nord og DN afholder debatmøde på Rebildcentret under temaet "Klima og arealanvendelse – plads til både landbrug og natur". ONSDAG 27. OKTOBER Dansk Skovforeningen, Lindenborg Gods, Business Rebild og Det Grønne Råd i Rebild afholder konference om "Klima, træ og urørt skov" med oplæg fra centrale aktører og en minimesse med udstilling af træprodukter. LØRDAG 30. OKTOBER KL. 10 Klimamarch – en gåtur for klimaet. TIRSDAG 2. NOVEMBER Det Grønne Råd i Rebild Kommune og Støvring Gymnasium afholder "Lokalt Grønt Topmøde". LØRDAG 6. NOVEMBER Åbent hus på Støvring Kraftvarmeværk, der i 2019 opførte Danmarks største eldrevne luft-til-vand-varmepumpe.

24

SEP/OKT 2021 · derudad

I UGE 42, 43 OG 44

Står der Klima Rebild på programmet! TEMAET FOR ÅRETS KLIMAUGER ER ”70 % REDUKTION. HVAD GØR DU?”

Hvordan gør man klimaet til en folkesag? TÆNKETANKEN DELTAGERDANMARK HAR FÅET ØJE PÅ KLIMA REBILD DeltagerDanmark arbejder med at skabe et større engagement såvel i befolkningen som i kommuner og organisationer. De siger: ”I klimaomstillingen snakker vi meget om ny teknologi, ny politik, justering af økonomiske virkemidler; men ikke ret meget om det øgede behov for folkelig deltagelse. Det folkelige engagement skal stige mindst 4 gange, hvis vi skal nå omstillingen med 70% reduktion af CO2 i 2030." Målet for DeltagerDanmark er at skabe en udvikling: • fra resignation til håb • fra opdeling til fællesskab • fra ulighed til lige muligheder Derfor har DeltagerDanmark fokus på ildsjæle, nye lokale organisationer og aktører i kommunerne, der arbejder med klima og inddragelse af befolkningen. DeltagerDanmark er ved at udvikle nye uddannelser i "Det Grønne Akademi" som indgår helt centralt i denne folkelige mobilisering. I juni deltog jeg med et oplæg om Klima Rebild på et heldagsseminar i Fredericia, hvor medarbejdere fra 20 kommuner og regioner deltog. Det der i høj grad skaber interesse for Klima Rebild er, at det er et lokalt projekt, der skabes gennem en demokratisk proces nedefra, hvor alle kan deltage, og det sker i samskabelse med Rebild Kommune. Det betyder, at vi i efteråret 2021 kan afholde Klima Rebild for 8. år i træk. I slutningen af august kommer repræsentanter fra DeltagerDanmark til Rebild Kommune for at høre mere om, hvordan vi arbejder med Klima Rebild. Her vil de mange, der har deltaget igennem årene, blive inddraget. Vi skal videreformidle, hvordan skoler, gymnasiet, organisationer, skov- og landbrug, virksomheder og kommunen hvert år sammen skaber Klima Rebild, der oplever et stadigt stigende engagement fra både børn og voksne. Dette arbejde skal munde ud i at Klima Rebild bliver en slags rollemodel for alle de øvrige kommuner i Danmark – sådan gør man klimaet til en folkesag! Det forlyder også, at DeltagerDanmark vil deltage i Klima Rebild 21.

SUSSI HANDBERG, KLIMA REBILD


········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········· ········ ········ ·

Pølsemadder og snak i forsamlingshusene HVAD ER LAVBUNDSJORDER, OG HVORFOR KAN DE BLIVE EN GEVINST FOR KLIMAET? Klima Rebild 21 sætter bl.a. fokus på "Klima og arealanvendelse – plads til både landbrug og natur" ved et debatmøde arrangeret af Agri Nord og Danmarks Naturfredningsforening på Rebildcentret tirsdag 26. oktober kl. 19-21. En af indlægsholderne et skovrider Bendt Egede Andersen, Naturstyrelsen Himmerland, som vi har sat stævne til en snak om den klimagevinst, der ligger gemt i opdyrkede moser, enge og ådale, hvis de atter sættes under vand. - I mere end 200 år har vi brugt kræfter på at dræne og afvande vores moser og ådalen, så jorden kunne bruges til dyrkning, fortæller Bendt Egede Andersen. Det har ført til en enorm udledning af CO2 til atmosfæren. Lavbundsjordene – også kaldet tørvejord – består af døde planterester, der er sunket til bunds og blevet forseglet under vand. Når moser og ådale opdyrkes, begynder planteresterne, der indeholder en masse kulstof, at rådne, og derved frigives CO2 til atmosfæren. Ved at tage lavbundsjorder ud af drift og oversvømme dem igen, kan man reducere udledningen af CO2 væsentligt. Lavbundsjordene udgør blot syv procent af det samlede landbrugsareal i Danmark, men de står for over halvdelen af den CO2-udledning, der finder sted ved dyrkning af jorder i Danmark (Kilde: Klimarådet).

Ad frivillighedens vej - Det handler om at komme i dialog med landmændene, og det skal foregå 100% ad frivillighedens vej. Ofte skal vi tale med en større kreds af landmænd. Ved Svoldrup i Vesthimmerland, hvor Naturstyrelsen er i gang med et projekt på 400 ha, er 52 landmænd involveret. Når vi har lavet de nødvendige beregninger, inviterer vi alle lodsejerne på pølsemadder og snak i det lokale forsamlingshus. Der er mange interesser i spil for de enkelte lodsejere, men er der en positiv stemning, arbejder vi videre med projektet. Vi har forskellige muligheder for at kompensere landmændene. Vi kan købe lavbundsjordene, eller vi kan tilbyde jordfordeling, hvor landmændene får noget andet jord i bytte, så de kan opretholde deres produktion. Både Naturstyrelsen og landets kommuner arbejder med sådanne projekter. Gravlev Ådal ved foden af Rebild Bakker er et eksempel på et område med lavbundsjorder. I 1790’erne blev tørvejordene og Grav-

lev Sø drænet, og Lindenborg Å blev lagt i en kanal. Englodderne blev fordelt mellem områdets landmænd, der brugte dem til høslæt og til at sætte kvier på græs. Efterhånden som landbruget blev specialiseret, mistede englodderne deres betydning, og de lå uudnyttede hen og voksede til i pilekrat. I 2005 blev Gravlev Ådal fredet og et større naturgenopretningsprojekt igangsat. Det betød bl.a., at dræn, pumper og grøfter blev fjernet, hvilket atter fik vandstanden til at stige, og Lindenborg Å lagt tilbage i sit naturlige snoede forløb gennem ådalen. Det, der adskiller Gravlev Ådal-projektet fra f.eks. projektet ved Svoldrup er, at der her var tale om en fredning af området. Danmark er et landbrugsland - Efter den indledende snak med de involverede landmænd, er det en landinspektør med stor indsigt i bl.a. jordfordeling, der tager over. I løbet af denne proces, hvor der snakkes en del og drikkes mange kopper kaffe, handler det om at få spurgt ind til den enkelte landmands interesser og få skitseret de forskellige muligheder for en løsning. Det er tidskrævende, da det er en frivillig proces. Projektet i Svoldrup, hvor vi endnu ikke er i mål, blev påbegyndt for 6-8 år siden. Her viste de tekniske forundersøgelser, at der var rigtig meget fosfor i jorden, som ville blive frigivet og ende i Limfjorden, når lavbundsjordene atter blev sat under vand. Det store spørgsmål var, hvordan havmiljøet ville reagere på tilførslen af næringsstoffer. Udfordringen har vi fået løst ved hjælp af en kemisk proces, hvor fosfor udfældes og deponeres. Ofte hører man, at ”Danmark er et landbrugsland”, og måles det alene på arealet er det korrekt, da 62% af landets 42.933 km² er opdyrket med landbrugsafgrøder. Det gør Danmark til et af de mest opdyrkede lande i verden (Kilde: Danmarks Statistik).

- Når lavbundsjordene atter er sat under vand, kan de stadigvæk bruges til græsning og høslæt. Vi er derfor meget interesseret i, at der i områder med lavbundsjorder er kvægbesætninger, der kan afgræsse engene, så de også bliver biologisk mere interessante. Som en sidegevinst får vi altså også mere natur.

TEKST OG FOTO: HENRIK BUGGE MORTENSEN derudad · SEP/OKT 2021

25


· ·· ·· ·· ·· ·· ·· ·· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·

EN FORENING I REBILD KOMMUNE

········ ········ ··········· ···

Y’s Mens Club i Østhimmerland

40

fejrer -års jubilæum TEKST OG FOTO: HENRIK BUGGE MORTENSEN

N

ed på alle fire, bagdelen lige i vejret og små ryk fremad, mens de store røde bær hurtigt fyldes i bakker. På jordstykket ved siden af besejres ukrudtet, når hakkejernet med hurtige sving bevæger sig mellem rækker af porrer og gulerødder. Der er denne morgen sidst i juni travlhed på marken mellem Torderup og Skovstrup nær Lundby, hvor Østhimmerlands Y’s Mens Club dyrker jordbær og grøntsager til salgsboden ved den nærliggende vej.

-Det er en af de klubaktiviteter, hvorigennem vi skaffer midler til børne- og ungdomsarbejde i både Danmark og i udlandet, fortæller Anders Andersen, præsident, Østhimmerlands Y’s Mens Club. Et af vores medlemmer havde et jordareal, hvor det er svært at komme til med nutidens store landbrugsmaskiner, så her har vi fået mulighed for at dyrke forskellige grøntsager. Fra først på sommeren er det jordbær, senere kommer gulerødder og porrer, og mod jul er det grønkål og pyntegrønt vi sælger i boden. Alt efter hvor meget regn og sol Vor Herre giver os, så høster og sælger vi hvert år mellem et halvt og et helt ton jordbær. Det er et væsentligt bidrag til hjælpearbejdet. En mandeklub Østhimmerlands Y’s Mens Club holder til på Astrup Kro. Klubben, der i dag har 23 medlemmer, kan i 2021 fejre 40-års jubilæum. - Medlemmerne kommer fra det meste at Østhimmerland – fra Hadsund i syd til Fjellerad i nord, og fra Kattegatkysten i øst til Rold Skov i vest, fortæller Frede Gøttler. Vi er en klub baseret på et kristent fællesskab med et stort socialt engagement for børn og

26

SEP/OKT 2021 · derudad

unge. Det betyder bl.a., at hvert klubmøde afsluttes med et Fadervor, men derudover er vi ikke så forskellige fra andre fællesskaber. Seks medlemmer har været med siden begyndelsen i 1981. Vi er en mandeklub, der mødes to gange om måneden, hvor vi taler om klubbens forskellige igangværende aktiviteter. Hver anden gang, hvor vi har vores ægtefæller med, byder aftenen ud over et måltid mad også på foredrag. Aldersmæssigt er vi mellem 50 og 93 år, og har vidt forskellig baggrund som bl.a. skolelærer, håndværkere, landmænd og ingeniører. Nogen har svært ved at udtale klubbens navn korrekt, da vi bruger den amerikanske betegnelse. Y’et stammer fra det første bogstav i YMCA, der er den engelske betegnelse for KFUM. Men det udtales ”wais men” eller tænk på discohittet YMCA med Village People. Udover salg fra jordbær- og grøntsagsboden tjener Østhimmerlands Y’s Mens Club også pengene ved at producere en annonce- og lodseddelavis. - I 38 år har vi fremstillet en avis ”Y’s Mens Nyt”, der fortæller om spejderlivet i området, fortæller Frede Gøttler. Avisen er finansieret via annoncer for lokale forretninger og virksomheder,


Østhimmerlands Y’s Mens bod

· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · på · ·Vårstvej · · · · ·mellem · · · · Torderup · · · · · og ····· Skovstrup. Anders Andersen, præsident, i gang med at fylde boden med jordbær sidst i juni.

FAKTA OM Y'S MEN International humanitær hjælpeorganisation, der bygger på et kristent livssyn

Østhimmerlands Y’s Mens Club blev oprettet 23. maj 1981. Klubben har 23 medlemmer

Grundlagt i USA i 1922 som støtteorganisation for YMCA (KFUM)

Der er ca. 130 klubber i Danmark med ca. 3000 medlemmer.

Den første danske klub blev oprettet i Aalborg i 1947

På verdensplan er der ca. 1650 klubber fordelt på 65 lande

som igennem alle årene velvilligt har støttet op omkring projektet. Spejderne i området står for at sælge avisen, hvilket skaffer dem en indtægt til deres aktiviteter. Det er bl.a. Terndrup Spejderne, De Gule Spejdere i Skørping og Baptistspejderne i Hellum og Vaarst. En del af overskuddet fra avissalget går også til velgørende formål og støtte til børne- og ungdomsarbejde. - Når frugtavler Corneliussen i St. Brøndum holder Store Mostdag har vi en lille bod, hvor vi sælger kage og pølser. Her får vi god hjælp fra vores hustruer, der også giver en hånd med i jordbærmarken. Vi har også valgt at hjælpe Blå Kors, der har et værested i Arden for mennesker med forskellige udfordringer i livet. Det er en aktivitet, der intet har med penge at gøre. Her giver vi en hånd med i køkkenhaven og spiser efterfølgende en frokost sammen med de mennesker, som er tilknyttet værestedet. Det fører ofte til spændende samtale om og en indsigt i, hvordan livet også kan være. Kemien skal passe sammen Ud over det lokale børne- og ungdomsarbejde har Østhimmerlands Y’s Mens Club også støttet flere internationale projekter som f.eks.

Bevægelsens medlemmer støtter gennem aktivt klubarbejde kirkeligt og humanitært børne- og ungdomsarbejde både i Danmark og i udlandet Organisationens motto er: ”At vedkende sig den pligt, der følger med enhver ret” flere informationer på www.ysmens.dk

handicappede børn i Rumænien, børn i Afrika, der er blevet forældreløse pga. AIDS, og kampen mod malaria gennem indsamling til Roll Back Malaria. I 2021 har de danske Y’s Mens klubber valgt at støtte Folkekirkens Nødhjælps åbning af en Wefood-butik i Aalborg med kr. 800.000. Wefood-butikkerne sælger bl.a. overskudsmad for at bekæmpe madspild. - Vi er et åbent fællesskab, hvor vi indbyder folk til at være med, fortæller Anders Andersen. Før man bliver medlem, skal vi lære hinanden lidt bedre at kende. Vi skal for at sige det lige ud se om kemien passer sammen. Der er mulighed for at deltage som gæst i en periode, og det koster ikke noget. Selve optagelsen består af en lille ceremoni, hvor man får udleveret sin Y’s Men nål, og der bliver holdt en lille tale. Vi har et godt fællesskab omkring nogle gode aktiviteter, men der er ingen tvivl om, at vi skal være bedre til at prikke folk på skulderen, for at få endnu flere inddraget i kammeratskabet. Vi betaler et kontingent på kr. 580 i kvartalet, der bl.a. går til mad i forbindelse med møderne. Stegt flæsk med persillesovs er herreklubbens favorit.

derudad · SEP/OKT 2021

27


Efterårets kurser V

elvidende at Covid-19 stadig spøger i kulissen går LOF ind til efterårssæsonen med fuld styrke og tro på, at vi får lov til at gennemføre uden at skulle lukke ned, eller indføre særlige restriktioner. I vort udbud finder man alle de traditionelle holdtilbud, som LOF har haft på programmet i flere år, dvs. hjertemotion, yoga, fysio flow, pilates og afspænding, når vi taler sundhed. Og på de øvrige områder finder man uændret sprog-, kor- og madhold, ligesom vi har fået rigtig godt gang i keramikkurserne. LOF dækker både Rebild og Mariagerfjord Kommuner, hvor vi arrangerer flere spændende foredrag de kommende måneder: Tirsdag 28. september kl. 19.00-21.00 CHARLOTTE BØVING – GENTESTEN ÆNDREDE MIT LIV Sted: Hobro Idrætscenter Tirsdag 5. oktober kl. 19.00-20.40 KULTURKAFFE MED KRISTIAN BECH Sted: Hadsund Kulturcenter Onsdag 10. november kl. 19.00-20.45 KULTURKAFFE MED EMIL ERICHSEN Sted: Hadsund Kulturcenter Torsdag 25. november kl. 18.30-20.00 RANE WILLERSLEV – PÅ FLUGT I SIBIRIEN Sted: Mariagerfjord Gymnasium Læs mere og køb billet på kulturenrebild.dk ”Lav din egen skulptur med motorsav” samt Snapsetur og noget så specielt som Online Kunst- og Kulturarvsruter, er også noget af det vi kan byde på. Læs mere og se på hele programmet på lof.dk/mariagerfjord-rebild. Vi glæder os til at komme i gang med efterårets kurser, og ved at mange borgere er ”sultne” efter atter at komme i gang med deres fritidsaktivitet, og har man ikke i forvejen sin gang på et af LOF´s mange tilbud, er man meget velkommen.

SAMARBEJDE MED OG I STØVRING MULTIHUS LOF har i mange år haft 3 hold med bevægelse i vand, og i takt med at Støvring Svømmehal har udviklet sig til Støvring Multihus, har LOF også udvidet sine tilbud i huset. Vi har bl.a. flyttet vores afspændingshold til multihuset, og det er også et hold der har kørt i en årrække med en god stamme af deltagere, men med løbende tilgang. Fysio Flow kom til i 2020 og udbydes igen som tilbud til de morgenfriske. Yoga for folk med skavanker er et nyt tilbud, og det med en af området allerdygtigste undervisere Victoria Nord. Med andre ord hold dig ikke tilbage, hvis du går og døjer med lidt hist og her. Nyt tilbud i år er ”Afspændende hverdagsmeditation”, som er helt oplagt som fyraftensaktivitet for travle mennesker. Samarbejdet med Støvring Multihus har vi valgt at fremhæve i denne udgave af derudad, da en af vores filosofier netop er, at man når bredere ud med sine tilbud, hvis man på tværs af foreningerne forstår at samarbejde. Det er jo ofte de samme borgere vi alle går efter, så hvorfor ikke samarbejde? Afslutningsbønnen til andre foreninger skal derfor lyde, at LOF altid er klar til at samarbejde. Det er blot at kontakte skoleleder Jan Vestergaard på 2447 9969. LOF OG LANDSBYERNE! Sidste år ved samme tid skrev vi, at LOF ønskede at udvide med tilbud i landsbyerne. Covid-19 var årsagen til, at vi måtte ændre ambitionerne. Rebild Kommune har indført en særlig tilskudsordning for aftenskolernes tilbud i landsbyerne, som betyder at prisen ikke bliver mærkbart højere ved færre deltagere, hvilket typisk ville være tilfældet ved tilbud i landsbyerne. Skoleleder Jan Vestergaard opfordrer landsbyforeningen eller forsamlingshuset til at tage kontakt, hvis man gerne vil have LOF på banen. Det er blot en opringning til 2447 9969 og så tager vi en snak om mulighederne.


altid det største ······· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · Hos · · · · Skørping · · · · · · · · ·Mægleren · · · · · · · · · ·finder · · · · · du · NATUREN udvalg af boliger i og omkring Skørping, Rebild og Rold Skov - her hvor Danmark er smukkere!

Helle Aagaard

Ejendomsmægler & Valuar MDE Jyllandsgade 8B · 9520 Skørping

Telefon 98 39 11 27

STØVRING A/S

www.skorpingmaegleren.dk haa@skorpingmaegleren.dk

● TAGDÆKNING ● STÅLMONTAGE

Hermesvej 3, 9530 Støvring · Tlf. 98 37 16 11 · www.sts-tag.dk

DANSK FOLKEPARTI I REBILD: – Kæmper for at udvide, modernisere og bevare alle kommunens ældrecentre – Kæmper for at stoppe den topstyring af kommunen, der finder sted i dag Viceborgmester

TOMMY DEGN

– Kæmper for at ingen borger lades i stikken.

derudad · SEP/OKT 2021

29


········

DET STORE I DET SMÅ

········ ········ ········ ········ ········ ········ ·····

ÅRETS SUNDHEDSCAFÉ

SKØRPING MARIONETTEATER PRÆSENTERER NATTERGALEN

I KINA, VED DU JO NOK, ER KEJSEREN EN KINESER

Den 30. september slår vi dørene op til årets Sundhedscafé i Skørping Idrætscenter kl. 14-17. Alle er velkomne, og det er helt gratis. Man kan deltage i quizzer, vinde fine præmier, nyde en kop kaffe og lidt sødt mens man besøger de forskellige stande. I år kommer tidligere sygehuspræst Ruth Østergård og holder et spændende oplæg. Man kan få målt sit blodtryk hos Hjerteforeningen, blive klogere på diabetes hos Diabetesforeningen, få en snak om sund kost og livet med kræft hos Kræftens Bekæmpelse, høre om knogleskørhed hos Osteoporoseforeningen, få gode råd og vejledning hos apotekets stand og

få tips til gode læseoplevelser hos Rebild Bibliotekerne. Derudover kan man få en snak med sundhedsfagligt personale fra sundhedscentret, høre om kost, hjælpemidler og – hvis man har mod på det – blive vejet på en specialvægt, der bl.a. fortæller ens krops alder. Er man nysgerrig på frivilligt arbejde er både kommunens frivilligkonsulent og Frivilligcenter Rebild til stede med en stand. I år kan man også møde sin repræsentant for Ældrerådet, og høre mere om hvad Ældrerådet kan gøre for den enkelte.

Med disse enkle ord - ved du jo nok - drager den geniale digter, H. C. Andersen, os ind i sin eventyrverden. Ind i Kejserens enorme have, der er så stor, at end ikke gartneren ved, hvor den ender. Men den går over i dunkle skove, og dér lever Nattergalen. Den lille grå fugl med den pragtfulde stemme. Den lille kokkepige hører den, når hun træt går hjem efter dagens arbejde på slottet, og fiskeren glæder sig over den, når han røgter sine garn om natten. Kejseren kender den ikke, for den er aldrig blevet præsenteret ved hoffet! Men det bliver den, og her må den kæmpe med den kunstige nattergal - en gave fra den japanske kejser til hans kinesiske kollega - om den vise kejsers, ja, hele hoffets gunst. Den kunstige Nattergal er et teknisk vidunder. Så fint er den programmeret, at man altid ved præcis, hvad den synger, når den trækkes op. Men sårbar er den som al teknik. Den kunstige Nattergal stråler i al sin pragt, og belønnes med endnu mere guld og ædelstene, men den lille Nattergal ude fra naturen får den største belønning, da den synger, nemlig en kejsers tårer. Skørping Marionetteater har endnu engang ladet sig fascinere af et af H. C. Andersens eventyr og har premiere på Nattergalen til oktober. Denise Bindeballes dukker træner flittigt i kinesiske dyder og manerer under instruktør Jakob Oschlags kyndige ledelse, og på systuen svælger man i lækre og farverige kinesiske stoffer, når kostumerne, kreeret af scenograf Else Marie Almeborg, skal syes. TID: Lørdag 9. oktober 2021 kl. 16 - Premiere Søndag 10. oktober 2021 kl. 12 Søndag 24. oktober 2021 kl. 12 STED: Skørping Kino PRIS: Kr. 80 kr. voksne/40 kr. børn BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk, på runalauritzen@gmail.com og ved indgangen

30

SEP/OKT 2021 · derudad

LOKALE KUNSTNERE OG KUNSTHÅNDVÆRKERE

Ikke et smykke laves i flertal Rundt om i Rebild Kommune bor mange dygtige kunstnere og kunsthåndværkere. En del er tilknyttet foreningen Unika 9520, der driver butikken Unika på Torvet i Skørping. I de kommende numre af derudad tegner vi små portrætter af de forskellige hobbykunstnere. Smykkekunstner Lone Bodil Jensen er den ene halvdel af smykkefællesskabet ”Arte-fakt”. Den anden halvdel er Bettina Svelle. Begge er bosiddende i Skørping. Lone laver unikke sølvsmykker. Der er aldrig et smykke, der bliver lavet i flertal. Inspirationen til selv at gå i gang kom, da Lone en dag besøgte en sølvsmed og fik et kig ind i hans værksted. Det fascinerede og fik hende og veninden Bettina til at tage et kursus i at lave sølvsmykker, og det blev begyndelsen på deres fælles rejse som smykkeformgivere. Lone følger ikke den lige linje, hun gør som hun har lyst til, og vejene mod målet kan være med både sving og bump. På den måde sætter Lone bedst sit eget aftryk. Inspirationen kan være at skabe noget ud af ingenting – f.eks. et stykke glas fundet på stranden eller andre ting fra naturen. Det gør ikke spor, at ting er lidt ”skæve”, det sætter sit helt eget aftryk.

Det strømlinede har ikke plads i Lones univers. For Lone er det en hobby, som hun elsker at glide ind i for at lukke skaberboblen omkring sig. Det gør ikke noget, at processen tager tid. Nogle gange kommer ideerne ud af den blå luft, der hvor man allermindst venter det, andre gang opstår idéerne til et nyt smykke, når Lone lukker sig ind i sit værksted og synker ind i skaberboblen. Hun kunne – som alle hobbykunstnere – godt ønske sig lidt mere tid til fordybelse i arbejdet med smykkerne, men sådan vil det nok altid være, når fuldtidsjob og hobby skal kombineres. Her må man skabe og producere, når inspirationen og tiden er der. Lone laver også smykker på bestilling, men også her skal der være plads til, at fantasien får frit spil. Et gammelt smykke kan omsmeltes og formgives til et nyt unikt smykke. Det kan være bedstemors vielsesring eller andet arvegods, der ligger ubenyttet hen i smykkeskuffen. DU KAN OPLEVE LONE BODIL JENSENS OG BETTINA SVELLES SMYKKEDESIGN HOS UNIKA PÅ TORVET I SKØRPING.


VIND

Se hele · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·programmet · · · · · · · · · · ·for · ········ ········ ········ ········· ········ ·

BILLETTER TIL KOLD KRIGS-VANDRING OMKRING REGAN VEST I forbindelse med Vandringsweekenden 1.-3. oktober sætter vi 2x2 billetter på højkant til vandretur og foredrag om regeringsbunkeren REGAN VEST søndag 3. oktober kl. 10.

vandringsweekenden 1.-3. oktober på www.rebildporten.dk. Der er i løbet af de tre dage mere end 30 guidede ture med forskellige temaer at vælge imellem.

Guide og fortæller på turen er Karsten Hvam Pedersen, der sammen med sin bror Poul Holt Pedersen har skrevet bogen ”Danmarks dybeste hemmelighed” om regeringsanlægget REGAN VEST, der blev opført i 1960’erne. Anlægget er en underjordisk by med plads til 350 personer med bl.a. hospital og 232 rum. Bunkeren skulle rumme regeringen og dele af kongehuset under 3. verdenskrig. På turen fortæller Karsten Hvam Pedersen om den hemmelige bunker, anekdoterne, og vi ser alle nødudgangene, udstødningstårne, den hemmelige H-plads og meget mere. Gåturen er på ca. 5 km og tager 2-3 timer og er desværre ikke for gangbesværede. Turen går ikke ind i bunkeren, der først åbner for publikum i 2022. Send dit svar til redaktion@kulturenrebild.dk. Skriv ”REGAN VEST” i mailens emnefeltet og husk navn, adresse og mobilnr. Vi skal have dit svar senest søndag 19. september. Vinderne får direkte besked.

Vind 2x2 billetter ved at svare på spørgsmålet, hvornår blev REGAN VEST opført?

Læs mere om bunkeren på www.reganvest.dk og på facebook.com/ reganvest

LIVSBEKRÆFTENDE DANS FOR SENIORER Nu må man igen udfolde sig på dansegulvet. Grib chancen og prøv livsglad dans for seniorer. Meget længe har vi været lukket inde i hver vores boble, men nu må vi atter holde i hånd og mødes i større grupper. Dans for seniorer er en folkelig form for dans – højt humør og sjov motion – til dejlig musik. Eller som en danser udtrykte det: ”Jeg bliver helt høj af at danse, og resten af dagen går som en leg”. Mød op til en livsbekræftende aktivitet, ikke nødvendigvis som par, enlige sættes sammen på holdet. Seniordans får smilet frem, giver motion og styrker de sociale relationer. STED: Bavnebakkeskolen, festsalen, Bavnebakken 105, 9530 Støvring TID: Mandage kl. 16.45-18.35 (fra 6. sept.) KONTAKT: Instruktør Rosa Skriver tlf. 60 47 78 08 eller mail: rosalskriver@gmail.com

A. i 1950’erne B. i 1960’erne C: i 1970’erne

Fest for de frivillige

Nyt kulturråd Kulturrådet i Rebild Kommune er sam-

mensat af en Frivillig række Fredag. frivillige Fredag 24. september er ikke nogen almindelig fredag. Det er nemlig Denborgere dag, hvor Rebild Kommune og Frivilligcenter Rebild hylder kommunens frivillige samtallerepræsentanter fra ildsjækommunen. le for deres indsats for fællesskabet og livsglæden i hele kommunen. foregår i Ca- Rebild Kulturrådet stårFesten bl.a. for de årlige feteriet i Skørping Idrætscenter kl.17-20, og efter en hård tid med fordeling COVID-19, af glæder vi os Kulturuger, midler til kultuekstra meget til at fejre de frivillige og deres engagerede indsats åretsi rundt. relle opgaver henhold til gældende tilTemaet for årets fest er ”Lokale stemmer”, og derfor skudsregler, bliver aftenensfordeling første taler afogså Puljeden til kultulokale ildsjæl Julie Mackenhauer, tidligere formand forrelle Skørping Idrætscenter. fortælaktiviteter og PuljeJulie til nye kulturelle ler om arbejdet med idrætscentret og de spændende planer for centrets fremtid.

Værdien af frivillige fællesskaber

udviklingsprojekter samt udarbejdelse og revision af handlingsplaner inden for kulturpolitikkens områder.

Herefter giver vi ordet til en national stemme, når filosof og forfatter Preben Alstrup holder De frivillige medlemmer af Kulturrådet et fængende foredrag om de frivillige fællesskabers værdi. Med både humor og seriøsitet gør Alstrup os klogere på, hvordan vi skaber et rigere med mange og stærke er: samfund Birgitte Wilsted Simonsen (formand), frivillige fællesskaber. Preben Alstrup er forfatteren bag tænkepausebogen Karolina Heidarsdottir”Frivillighed”, Kanstrup (næstog han har i mere end 25 år været konsulent i Danmarks største frivillige organisation, formand), Chirna Borup, Inge Bjerre og Danmarks Idrætsforbund. Jane Staack. Traditionen tro byder Frivillig Fredag også på lækker mad og drikke og på god underhold- Baggrunden for at bruge tid på Rebild ning. Vi lover en god portion jysk lune af den lokale slags, når Peter Borup, Leah Jacobsen Kommunes Kulturråd er meget forskellig, og Peter Aldahl indtager scenen. Sammen står de for aftenens musikalske underholdning Birgitte Wilsted med deres pubcrawl – sange og historier, der tagerfortæller publikumformand med rundt på lokale ud- Simonsen, men målet er det samme, at fremme skænkningssteder.

kulturen i Rebild Kommune, og gøre den levende for kommunens borgere. Det kan svært at definere, kultur er. For Aftenen slutter med prisuddeling. Som noget helt nytvære har Frivilligrådet indførthvad Initiativprisen, der uddeles af borgmester Leon Sebbelin på Frivillig Fredag.det Prisen går en person, mig kunne være, attilkultur er noget som forening eller gruppe, der i 2021 har udmærket sig ved et nytænkende ogat ekstraordinært skabes sammen for glæde andre og give initiativ med en særlig social betydning. Et initiativ, derdem kan tjene som forbillede inspiraoplevelser. Om det og er for få eller for tion for andre frivillige. mange er underordnet, men det handler Kom og deltag i en festlig aften i frivillighedens tegn. om at skabe glæde og oplevelser i hverdagen. Tilmeld dig senest 17. september via frivilligcenterrebild.nemtilmeld.dk/8

Uddeling af Initiativprisen

RIGERE NATUR I SKØRPINGS HAVER Arbejdsgruppen ”Rigere natur i Skørpings haver” har allerede afholdt to arrangementer, der omhandlede fugle i haven og naturlige planter, der tiltrækker insekter og andre smådyr. Mangler du idéer til at få en mere naturvenlig have med flere forskellige dyr, så tilmeld dig de kommende havebesøg. Prydhaver og sommerfugle søndag 29. august kl. 14-16, og et besøg i en skovhave søndag 26. september kl. 14-16, hvor der er særlig fokus på pindsvinene og hvordan man indretter en skovhave. Der afsluttes med kaffe og brød. Tilmelding til: charlotte_mejer@hotmail.com

derudad · SEP/OKT 2021

31


········

NATUREN

········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ·····

Nattergalen Så længe vi kan danse Så længe viSanatoriet kan danse Pigeliv på Pigeliv på Sanatoriet

af H. C. Andersen

INSTRUKTION Jakob Oschlag SCENOGRAFI Else Marie Almeborg LYDOPTAGELSE Thrane studiet "Så længe vi kan danse" er skrevet af Ingeborg Zebbelin. "Så længe vi kan danse" er skrevet af Ingeborg Zebbelin. LYS Men hvad gemmer sig bag titlen? Asta Marie skal skrive en opgave i gymnasiet. Lars Men hvad gemmer sig bag titlen? Asta Marie skal skrive en opgave iKorsbæk gymnasiet. Emnet er Skørping og stationsjubilæet. Hun vælger at skrive om Sanatoriet,

SF FOR BEDRE NORMERINGER I BØRNEHAVER OG DAGINSTITUTIONER STEM PÅ MORTEN, CHARLOTTE, NICOLAI, BRIAN OG LISBETH FRA SF-REBILD

Emnet er Skørping og stationsjubilæet. at skrive om Sanatoriet, det nuværende Privathospital. Lidet anerHun hun,vælger hvordan hun bliver hvirvlet ind i historien det nuværende Privathospital. Lidet hvordan hun bliver hvirvlet ind i historien og pludselig står ansigt til ansigt medaner sin hun, oldemor. og pludselig står ansigt til ansigt med sin oldemor.

ykket har premiere d. 28. marts kl. kl. 20.00 i Skørping Kino Lørdag 9. lørdag oktober 2021 16 Premiere ykket har premiere lørdag d. 28. marts kl. 20.00 i Skørping Kino

Søndag 10.fåsoktober 2021 og kl. 12 Billetter på Himmerlandsbilletten ved indgangen. Billetter på Himmerlandsbilletten ved indgangen. Billetpriser: Voksne 80,- / 2021 Børn 40,- og kl. Søndag 24.fåsoktober 12 Billetpriser: Voksne 80,- / Børn 40,-

i Skørping Kino Opføres igen søndag d. 29. marts kl. 14.00 igen søndag d. 29. marts kl. 14.00 BilletterOpføres fås på www.himmerlandsbilletten.dk, på runalauritzen@gmail.com og ved Opføres d. 19. april kl. 12.00 og d.indgangen. 26. april kl. 12.00 Opføres d. 19. april kl. 12.00 og d. 26. april kl. 12.00 SPONSORERET AF

Motorsport Nordjylland | Nysumgaardvej 8 | 9610 Nørager

Annoncen er støttet af Annoncen er støttet af

FULL-SERVICE ELEKTRIKER - MERE END 3000 TILFREDSE KUNDER

NYSUMBANEN

EL-TEKNIK TIL INDUSTRI, ERHVERV OG INSTITUTIONER

Motorsport Nordjylland byder velkommen!

- Stor ekspertise og højt serviceniveau

DM finalen i Crosskart & Rallycross

Med afdelinger i Støvring, Aalborg og Aabybro dækker vi størstedelen af Nordjylland. • 60 års historie i Støvring-området • 50 medarbejdere med høj anciennitet. Vores kerneværdier er godt håndværk, højt serviceniveau og ordentlighed.

den 25. september kl. 09 - ca. kl. 18 Billetter købes ved indgangen

NEZ finalen i Crosskart (Nordisk mesterskab) den 10. oktober kl. 09 - ca. 18 Gratis entre

Kontakt Michael Wulff for uforpligtende tilbud: Tlf. 7216 1533

STØVRING: AALBORG: Juelstrupparken 19 Hasserisvej 140

AABYBRO: Knøsgårdvej 99E

TLF.: 7216 1533 2021 MICHAELWULFF.DK 3232 SEP/OKT SEP/OKT 2021 · derudad · derudad

Læs mere på www.mnj.dk Motorsport Nordjylland | Nysumgaardvej 8 | 9610 Nørager


········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ·····

Børnetallet boomer og vi skal skabe PLADS TIL OPTIMAL UDVIKLING FOR VORES BØRN i dagpleje, vuggestuer, børnehaver og skoler

HVOR ER DER EN VOKSEN?

NATUREN

BYG KVALITETS-INSTITUTIONER

Der skal være tilstrækkeligt personale til at sikre en tryg

Der skal være permanente kvalitetsbygninger

og udviklende hverdag for de mindste børn – det gælder

og legepladser med god plads til alle børn i takt

både dagpleje, vuggestue, børnehaver og fritidsordninger.

med at byerne udvides.

OPTIMAL L ÆRING

OMSORG, TRYGHED OG

FOR ALLE SKOLEELEVER

UDVIKLING HÆNGER SAMMEN

Veluddannede lærere og pædagoger skaber skoler, sammen

Børn udvikler sig bedst i trygge rammer, hvor

med lokalsamfund, forældre og børn, med stærke fællesskaber

familie, kammerater og personale skaber social

og god undervisning for alle elever. Vi skal bygge en ny skole i

trivsel og stærke fællesskaber med plads til leg,

Støvring og øge tildelingen til personale på skolerne.

læring og et aktivt børneliv.

PETER G. HANSEN

borgmesterkandidat

THØGER ELMELUND KRISTENSEN

byrådsmedlem, formand for Børne- og Familieudvalget

derudad · SEP/OKT 2021

33

·······


········

DET SKER

········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ······

FOREDRAG

12.000 KM PÅ CYKEL I SYD-AMERKA TID: Tirsdag den 21. september kl. 13.30 STED: STUBhuset, Støvring PRIS: kr. 50 for medlemmer ARR.: Støvring Seniorer

FORFATTERMØDE MED

5 måneder og 12.000 km på cykel gennem Uruguay, Brasilien, Paraguay, Bolivia, Chile og Argentina. Fortællingen om folkene, historien, kulturen og ikke mindst naturen. Om at komme op af sofaen, udfordre sig selv, og gøre noget ved sine drømme.

JESPER STEIN

TID: Torsdag den 21. oktober kl. 19 STED: Rebildcentret med Thingbæk Kalkminer PRIS: Gratis TILMELDING: anette@rebildcentret.dk ARR.: Rebildcentret med Thingbæk Kalkminer

TID: Torsdag den 2. september kl. 19-21 STED: Kig Ind - Nørager Kultur- og Medborgerhus PRIS: Kr. 75 BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk ARR.: Kig Ind - Nørager Kultur- og Medborgerhus og Rebild Bibliotekerne

Jesper Stein fortæller om den selvbiografiske roman Rampen - med dias og musik! Han vil fortælle om de mange overvejelser under skrivningen. Om mødet med forsvundne familiemedlemmer og gamle ungdomskærester. Om sit liv. Arrangeret af Rebild Bibliotekerne og Kig Ind i Nørager med støtte af Kulturministeriet

FORFATTERMØDE MED JONAS T. BENGTSSON TID: Onsdag den 8. september kl. 19-21 STED: "Huset", Hobrovej 104, 9530 Støvring PRIS: Kr. 50 BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk ARR.: Rebild Bibliotekerne

Livet som forfatter. Jonas fortæller om sit samlede forfatterskab. Om livet som forfatter, hvad der driver ham. Hvorfor det er vigtigt at holde hovedet højt, når man har knækket nakken. Om hvorfor det for ham handler om mennesker og aldrig om politik. Om at skrive om mennesker, der kæmper for deres overlevelse og deres værdighed. Og om ønsket om at fortælle den store historie, i så præcis en 1 til 1-form som muligt. Fra Blokken udkom i okt. 2020. Jonas T. Bengtsson debuterede i 2005 med Aminas breve. Slog igennem med Submarino (2007)

REJS MED MINIK ROSING TILBAGE TIL TIDERNES MORGEN

STORVILDTSJAGT SOM NATURBESKYTTELSE

TID: Onsdag den 29. september kl. 19-21 STED: Terndrup Medborgerhus PRIS: Kr. 50 BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk ARR.: Rebild Bibliotekerne og Terndrup Medborgerhus

Mød Freddy Wulff: professionel jæger, eventyrer, fotograf - og forfatter. Forestil dig at blive betalt for at jage vilde dyr. Og forestil dig, at det til og med er i det mest fantastiske jagt-paradis: New Zealand! Landet, hvor storvildt-jagt er en form for naturbeskyttelse. OBS: Der vil være en pause midtvejs med bogsalg.

Man bliver grebet af Minik Rosings fortælling om Jordens skabelse, og de forandringer, der har gjort planeten til det, den er i dag - herunder ekstreme klimatiske forhold, som har skiftet op gennem Jordens historie. Foredraget tager udgangspunkt i bogen "Rejsen til tidernes morgen" - men man skal forvente, at den verdensberømte geolog hverken kan holde sig fra at oplyse om andre af hans forskningsresultater eller fortælle historier fra sin opvækst i et grønlandsk kunstnerhjem. Bliv klogere på den påvirkning livet som kraft har haft på planeten Jorden.

FOREDRAG AF POUL MARCUS

TID: Tirsdag den 26. oktober kl. 13.30 STED: STUBhuset, Støvring. PRIS: Kr. 50 for medlemmer ARR.: Støvring Seniorer

Poul Marcus fortæller om fotograf, journalist og avisejer Jacob A. Riis, der med sine fotografier og artikler beskrev den sociale nød og leveforholdene i slumkvarterernes mørke omgivelser i New York i slutningen af 1800-tallet.

MUSIK

FAMILIE PÅ FARTEN

TID: Mandag den 11. oktober kl. 19 STED: Kig Ind - Nørager Kultur- og Medborgerhus PRIS: Kr. 100 BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk ARR.: Kig Ind - Nørager Kultur- og Medborgerhus

TEENAGEREN TID: Fredag den 17. september kl. 12.30-14 STED: Støvring Gymnasium PRIS: Gratis BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk ARR.: Herman Bang Selskabet i samarbejde med Støvring Gymnasium.

"Havde fuldstændig glemt, hvilken vidunderlig og irriterende teenager Herman Bang var", udtaler Bodil Skovgaard Nielsen (f. 1995), kunst- og litteraturkritiker ved Dagbladet Information. Hun har som følsom teenager drømt sig inderligt ind i Herman Bangs kvindeskæbner. Herman Bang Selskabet har inviteret Bodil Skovgaard Nielsen, der fortæller om sin ungdoms begejstring for den "vidunderlige og irriterende teenager, som Herman Bang var".

34

SEP/OKT 2021 · derudad

Anne Grethe og Helge pakker endnu en gang deres gamle LandCruiser - og skiber den over Atlanten til Nordamerika. Fra Halifax i det sydøstlige Canada er kursen Alaska - mod nordvest… I 180 dage bliver LandCruiseren en rullende pensionistbolig på 44.000 kilometer nordamerikanske veje. Foredraget er også historien om at være sammen om alt i døgnets 24 timer, om at føle sig helt alene i verden, om at møde gæstfrihed og hjælpsomhed og meget mere.

DISSING OG LAS TID: Fredag den 27. august kl. 20 STED: Bælum Skovpavillon PRIS: Kr. 195 BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk ARR.: KulturMøllen Bælum

Rasmus og Jonas Dissing samt Las Nissen, er en unik enhed, der med ekstrem samhørighed har fundet deres helt egen lyd og musikalske univers. Dissing og Las inviterer publikum indenfor, og fortællinger og fantasier viser vej gennem aftenens sange. Der bliver grinet og grædt, rocket og rislet. De udstod deres første musikalske læretid hos Povl Dissing, og da de valgte at stå på egne ben under navnet Dissing & Las, var det med det samme tydeligt, at det var en rigtig god idé. Med nu fem albums i bagagen har bandet for alvor slået deres navn fast i den brede offentlighed.


········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ······

UDENDØRS KONCERT I SIEM TID: Lørdag den 28. august kl. 19 STED: Siem Forsamlingshus PRIS: Kr. 135 BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk ARR.: Siem Forsamlingshus

Siem danner ramme om 1 udendørskoncert med Magi i Luften. Det afholdes ved det nye garageanlæg. Der vil være salg af pølser og drikkevarer. Men man må også gerne tage madkurv med. Pladsen åbnes kl. 18.00 og musikken starter kl. 19.00. Børn op til 12 år er gratis.

PULSE er synonym med Pink Floyds sidste koncert tour. For mange står denne gigantiske tour som perfektionen af Pink Floyds koncertformat. Dels er det kulminationen af bandets visuelle udtryk og opsætning, dels står mange af numrene tilbage i deres måske stærkeste versioner til dato. Koncerten udspringer af "The Division Bell" albummet, men indeholder også en fuldlængde opdateret performance af "Dark Side Of The Moon". Scandinavian Pink Floyd Project markerer 25 året for udgivelsen og genopfører PULSE live i stærkeste opstilling. Dertil kommer et imponerende lysdesign. Det bliver fantastisk! KONCERT MED PIANISTEN

ELIAS HOLM

TID: Søndag den 19. september kl. 16 STED: "Huset", Hobrovej 104, 9530 Støvring PRIS: Kr. 120 BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk, Enebærvej 6, 9530 Støvring, 98371605, Ved indgang ARR.: Rebild Musikforening

Trods sin unge alder - 25 år - kan pianisten Emil Holm måle sig med langt ældre og mere erfarne pianister hvad angår teknisk og musikalsk færdighed. Derfor har han også modtaget mange priser og er en efterspurgt koncertpianist. Ved koncerten her skal vi høre ham spille krævende hovedværker af J S Bach, J. Widmann og F Schubert.

DET SKER

GRARUP ALL STARS TID: Fredag den 24. september kl. 20 STED: Kulturstationen, salen. Skørping PRIS: 200 kr. BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk ARR.: Skørping Musikstation

Margrete Grarup er kendt for både jazz, blues og gospel, og hun har bjergtaget publikum gennem mange år, blandt andet med sine Mahalia Jackson tribute-koncerter, og sit meget roste duosamarbejde med bassisten Mads Vinding. Med til Skørping har hun et superband, bestående af Palle Hjort (keyboards), Niels Mathiasen (sax), Uffe Steen (guitar), Esben Bach (trommer) og Nello (bas). Musikere kendt fra bl.a. Savage Rose, Johnny Madsen, Ken Lending, Shades of Blue og Gnags! For en gangs skyld er betegnelsen "All Stars" fuldt berettiget. MAD&MUSIK

GRARUP ALL STARS TID: Fredag den 24. september kl. 18.30 STED: Kulturstationen, salen. Skørping PRIS: 275 kr. BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk ARR.: Skørping Musikstation

ANDERS MUNCH - TRIBUTE TIL KIM LARSEN TID: STED: PRIS: ARR.:

Torsdag den 9. september kl. 19.30 Sørup Kirke. Gratis Sørup Kirke

Kim Larsen Toner fra din ungdom. Det er ikke Kim Larsen - Men det lyder helt som om! Anders Munch & Broderskabet hylder Danmarks spillemand nr. 1 - Kim Larsen og er nok det mest autentiske og velspillende orkester i sin genre i Danmark. Vi tager publikum med på en musikalsk rejse gennem Kim Larsen og Gasolins enorme sangskat, krydret med anekdoter og monologer som kun Kim Larsen mestrede. Sørup Menighedsråd serverer bagefter kaffe og lidt sødt i Sørup Kirke.

SANGAFTEN TID: STED: PRIS: ARR.:

I SOLBJERG KIRKE

Onsdag den 22. september kl. 19 Solbjerg kirke Gratis Menighedsrådet ved Solbjerg kirke

Alle inviteres til Sangaften i Solbjerg Kirke, hvor vi vil synge en række sange og salmer, og der vil være plads til en del "ønskesalmer". Til Sangaftenen vil vi have fokus på fællessangen, for fællessang kan noget helt særligt. Vi skal synge årstidssange, historiske sange, populærsange og mange andre genrer. Fællessangen krydres med et par musikalske indslag af kirkesanger ved Bælum og Solbjerg Kirker, Caroline Pedersen. Hun akkompagneres af kirkens organist Natasha Kutsko Jensen. Menighedsrådet vil være vært ved en forfriskning.

MICHELLE BIRKBALLE OG ROCK NALLE

NY DATO:

SCANDINAVIAN PINK FLOYD PROJECT - P.U.L.S.E. TID: Lørdag den 18. september kl. 21 STED: STUBhuset, Støvring. PRIS: Kr. 300 / medlem kr. 275 BILLET: www.ticketmaster.dk ARR.: STUBhuset

TID: Torsdag den 23. september kl. 20 STED: STUBhuset, Støvring PRIS: Kr. 225 / kr. 200 medlem BILLET: www.ticketmaster.dk ARR.: STUBhuset

To af landets absolut sejeste stemmer mødes, når Michelle Birkballe gentager succesen og endnu en gang inviterer Danmarks rock'n'roll konge Rock Nalle med på landevejen i 2021. Det er to forskellige generationer der mødes, men musikalsk er rødderne solidt plantet det samme sted - nemlig i den sorte amerikanske musik; rock'n'roll, soul og blues. Som Michelle siger: "Dette er også en hyldest til Nalle - det har han sgu fortjent !!"

Middag og koncert med Grarup All Stars. Middagen serveres kl. 18:30 i Pavillon-Caféen. Se omtale af koncerten ovenfor

RAINDOGS CELEBRATING TOM WAITS TID: Torsdag den 7. oktober kl. 20 STED: Kulturstationen, salen. Skørping PRIS: 200 kr. BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk ARR.: Skørping Musikstation

Hvis du har lidt under Corona, så trænger du til en aften med Raindogs! De begejstrer i sjælden grad overalt hvor de spiller! Sidst var de i Skørping for to år siden, - og sikke et brag af en aften! Tom Waits' univers er en after hours-bar i et skummelt kvarter hvor de skæve eksistenser og tragiske skæbner mødes for at konkurrere om hvem der har mødt mest modgang i livet. Skynd jer at sikre billetten, der bliver mange om buddet!

derudad · SEP/OKT 2021

35

········


·······

DET SKER

········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ······

IRSK AFTEN

FÅ BILLETTER TILBAGE

TID: Fredag den 8. oktober kl. 18 STED: Hjeds Kultur og Forsamlingshus PRIS: Kr. 225 TILMELDING: Dorte Thoft 22424801| Lone Thoft -27488313 ARR.: Hjeds Kultur- og Forsamlingshus

"De Galvaniserede Leoparder". Vi starter aftenen med en middag og der serveres kaffe og kage i pausen. Drikkevarer købes til rimelige priser.

MUSIK OG EVENTYR TID: Søndag den 10. oktober kl. 16 STED: Kulturstationen, Skørping PRIS: 180 kr. BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk, Enebærvej 6, 9530 Støvring, 98371605, Ved indgang ARR.: Rebild Musikforening

Oplev eventyrlig fortælling og vidunderlige toner, når dansk teaters førstedame, Ghita Nørby, den verdensberømte blokfløjtevirtuos, Michala Petri, og strengemesteren, Lars Hannibal, opfører musik og eventyr i 10 scenebilleder, hvor ord og toner fortæller om livets mystik og enkelhed.

BONGOES TID: STED: PRIS: ARR.:

Tirsdag den 12. oktober kl. 13.30 STUBhuset, Støvring Kr. 50 for medlemmer Støvring Seniorer

Bongoes har eksisteret siden 1964 og er dermed et af Danmarks ældste danseorkestre. Orkestret har spillet overalt i landet på hoteller, kroer og haller m.v. - Igennem de mange år har der naturligvis været udskiftninger af besætningen, men Birger Jepsen på bas har været med i alle årene, og har videreført Bongoes uden ophold i de mange årtier.

ORGELKONCERT TID: STED: PRIS: ARR.:

Torsdag den 14. oktober kl. 19.30 Støvring Kirke Gratis Støvring-Sørup og Gravlev Pastorat

Organist Else-Marie Christiansen spiller værker af Widor, Gade, Granum og Præstholm.

JONAS RINGTVED OG SOLVEJ BACKING: PETER PARMO,

OLE ALBRECHTSEN OG KLAUS THRANE TID: Søndag den 17. oktober kl. 15 STED: Kulturstationen, salen. Skørping PRIS: 150 kr. BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk ARR.: Skørping Musikstation

En sjælden koncert med to Nordjyske kunstnere, som i den grad har gjort sig bemærkede i musikmiljøet i Aalborg. Jonas Ringtved med den mørke og insisterende stemme, har blandt andet Johnny Cash som en af sine inspirationskilder, og det høres tydeligt, både i sangen og tekstuniverset. Solvej beskriver sit tekstunivers som "beskrivelser af livet; også dér, hvor det ikke føles så rart eller er så kønt". De to solister har meget til fælles, men er meget forskellige i deres udtryk, og de bakkes op af garvede nordjyske musikere, der nok skal forløse eftermiddagens sange på bedste vis!

IB GRØNBÆK

TID: Torsdag den 28. oktober kl. 20 STED: STUBhuset, Støvring PRIS: Kr. 260 / kr. 235 medlem BILLET: www.ticketmaster.dk ARR.: STUBhuset

Ib Grønbech & ContainerKvartetten vælter ganske enkelt koncertstederne, dels med hans og bandets sublime musikalske evner, og dels med IB's uforlignelige humor - manden er simpelthen genial, og han placerer sig blandt de allerstørste komikere vi har i Danmark. Den kombination sælger billetter! Oplev Ib Grønbech & ContainerKvartetten. En skøn forening af kunstnerens største hits fra de seneste 33 år leveret med masser af energi og glimt i øjet i kombination med nordjysk humor, når den er bedst.

VAGN MIKKELSEN OG REVYORKESTRET TID: Fredag den 29. oktober kl. 20 STED: Kulturstationen, salen. Skørping PRIS: Kr. 175 BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk ARR.: Skørping Musikstation

Vagn Mikkelsen har igennem mange år skrevet sange, og har været en af Skørpings "hemmelige" kunstnere. Men nu er hans musik begyndt at komme ud, og han har fået topplaceringer på DK4's Dansktop, blandt andet med den smukke sang "Forår". Derfor samles Revyorkstret for at bakke Vagn op ved en koncert på hjemmebanen. Revyorkestret består af garvede musikere fra Skørping og omegn, og har gennem mange år medvirket ved de populære "Viseversaftener".

TID: Lørdag den 25. september kl. 16 STED: Kulturstationen, salen. Skørping PRIS: Kr. 195 eller teaterkort BILLET: Himmerlands Teater, 98555753 ARR.: Himmerlands Teater

Fortællingen om Thit Jensen er fortællingen om den moderne kvindes frigørelse; frigørelse i samfundsmæssig, kunstnerisk og seksuel forstand. Som forfatter, dramatiker, debattør og foredragsholder sætter Thit hele sit liv ind på at skabe ligestillede vilkår mellem kønnene. På de ydre linjer lykkes Thit Jensen stort set med alt hvad hun kaster sit ivrige blik på, men privat og følelsesmæssigt kæmper Thit sine helt egne kampe. Den stædige kamp for at bevise sit værd som kvinde og overgå sin nobelprisvindende storebror og litterære geni Johannes V. Jensen.

SÆSON ÅBNING TID: Lørdag den 4. september kl. 13 STED: Himmerlands Teater PRIS: Gratis ARR.: Himmerlands Teater

Vi glæder os til at skyde sæsonen i gang sammen med jer på festlig manér! Mens sommeren langsomt går på hæld, slår Himmerlands Teater dørene op til en forrygende og farverig ny sæson – og I er inviteret! Kom forbi teatret og hør teaterleder Susanne Sangill introducere den kommende sæson, hvor der både er noget for de høje og de lave. Nogle af sæsonens skuespillere kommer forbi og musik skal der bestemt også til. Så tag din hustru, kollega, nabo, barnebarn eller en helt syvogtyvende under armen og kom ned til et glas og en festlig stund. Og så er der en overraskelse for folk i alle aldre!

CAFE BERNINA TID: Torsdag den 16. september 19.30 STED: Kig Ind - Nørager Kultur- og Medborgerhus PRIS: Kr. 150. ARR.: Kig Ind - Nørager Kultur- og Medborgerhus TID: Fredag den 1. oktober kl. 19.30 Lørdag den 2. oktober kl. 16.00 STED: Himmerlands Teater PRIS: Kr. 195 eller teaterkort TID: Søndag den 3. oktober kl. 15.00 STED: Kulturhuset i Arden PRIS: Kr. 195 eller teaterkort BILLET: Himmerlands Teater, 98555753 ARR.: Himmerlands Teater

TID: Lørdag den 11. september kl. 16 STED: Himmerlands Teater PRIS: Kr. 195 eller teaterkort BILLET: Himmerlands Teater, 98555753 ARR.: Himmerlands Teater

36

VALKYRIENS KAMP

TEATER

DRIVING MILES

derudad · SEP/OKT 2021

Henning Mankell, Miles Davis, en skrothandler, en chauffør med en gammel Volvo, fire jazzmusikere og en skuespiller. Umiddelbart en mærkelig konstruktion. Men der er en mening. Henning Mankell var den verdensberømte forfatter til Wallanderbøgerne og han elskede Miles Davis' musik. Skrothandleren Steiner fortæller historien om chaufføren fra Molde i Norge - Svein Åge, der kører Miles rundt til koncerter i hele Europa. Og fire jazzmusikere og skuespilleren folder det hele ud på scenen.

Velkommen til Københavns vel nok eneste rigtige litterære café. Her sad Knut Hamsun i et hjørne og skrev på "Sult" og Gustav Wied sad i plyssofaen og iagttog livet og damerne. Her blev der drukket djævlepunch, certosa likør, pjolter og øl i lange baner, og der blev læst aviser som aldrig siden, og alt blev diskuteret højlydt af tidens kulturpersonligheder, journalister, digtere og andet godtfolk. Der var højt til loftet på Café Bernina og man levede efter devisen: At god mad er bedre end dårlig mad, og dårligt selskab er bedre end godt selskab.


········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ······ UD I NATUREN

PÅ TOPPEN AF REGAN VEST

LATE NIGHT SHOW M. CASPAR PHILLIPSON

TID: Fredag den 8. oktober kl. 19.30 STED: Himmerlands Teater PRIS: Kr. 195 eller 125,- med teaterkort BILLET: Himmerlands Teater, 98555753 ARR.: Himmerlands Teater

En forrygende, musikalsk og kåd aften hvor Caspar Phillipson fører publikum igennem sine oplevelser og udfordringer under pandemien i 2020 - det år, han kalder for et “annus horribilis”. Et udvalg af de bedste af Tom Lehrers gnistrende, morbide sange suppleres af hits fra Monty Python. Caspar inddrager hver aften de seneste aktuelle nyheder og trækker på den måde tråde til den virkelighed dagens publikum står midt i. For, som Caspar Phillipson siger: "Når man står i lort til halsen - så nytter det ikke at hænge med hovedet".

SNEHVIDE GÅR UNDER JORDEN TID: Søndag den 17. oktober Se www.rebildcentret.com for mere info STED: Thingbæk Kalkminer. PRIS: Voksne kr. 95 | Børn 6-14 år kr. 50 ARR.: Rebildcentret med Thingbæk Kalkminer

En kongelig kernefamilie, der brydes op af dronningens død. En stedmor, som ikke vil sin steddatter noget godt. En flok mænd, der ikke er vant til damebesøg. Og en prins og en prinsesse, der får hinanden til slut. Under jorden i Thingbæk Kalkminer spiller Dunkelfolket sin egen version af brødrene Grimms klassiske eventyr Snehvide - iført træmasker og sort tøj. Det er en rørende forestilling - uden ord, men med masser af musik, komik, gys og grin. Billetten gælder hele dagen og giver også adgang til centrets udstillinger.

MARIE GRUBBE - DEN LEVENDE TID: Torsdag den 28. oktober kl. 19.30 STED: Himmerlands Teater PRIS: Kr. 195 eller 125 med teaterkort. BILLET: Himmerlands Teater, 98555753 ARR.: Himmerlands Teater

Marie Grubbe er en af de mest genfortalte skikkelser i Danmarkshistorien. Hun har været beskrevet som syndebuk, klassekampshelt og kvindefrigører, afhængig af hvilken forfatter og tid, der har fortolket hende. I "Marie Grubbe - den levende" flirter hun med alle forfatternes fortolkninger. Hun lader sig smigre og sætter sig imod. Hun tager endelig ejerskab over egen fortolkning. for derefter at stå tilbage med kun én sandhed, sin egen. Oplev Camilla Bendix i et smukt samspil med Cellist Johanne Andersson i en moderne fortolkning af en eviggyldig fortælling om kærlighed og frigørelse.

TID: Tirsdag den 7. september kl. 17.30-22 STED: P-pladsen ved Thingbæk Kalkminer. PRIS: Kr. 75,00 for medl.af Turistf., kr. 100,00 for øvr. BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk. ARR.: Rebild Turistforening

Nu får du muligheden for en vandretur oven på REGAN Vest, hvor du får udpeget de ydre tegn på bunkeranlægget: Helikopterlandingspladsen, luftindtag, udstødningstårne, den militære antenne. Turens guide er skov- og landskabsingeniør Jens Vinge. Ud over at være en stærk formidler, har han sat sig rigtig godt ind i området. Benyt derfor muligheden for at komme med på denne vandretur. Når solen går ned ved 21-tiden samles vi i Skillingbro Naturskole, hvor vi skal have grillkoteletter med flütes og salat. Vin, vand og øl kan købes til populære priser.

STORE MOSTDAG I FRUGTHAVEN TID: Søndag den 19. september kl. 10-16 STED: Frugthaven Ejstrupvej 23 St. Brøndum PRIS: Gratis ARR.: Østhimmerlands Y`s men`s club

Kom og deltag i fremstilling af æblemost. Indsamling af æbler, vask, raspning og presning. Den pressede saft skal fryses til holdbarhed. Mostpressen er tilgængelig fra kl 10. Emballage kan købes eller man kan selv medbringe rengjort emballage. Traktorplukketoget kører med børn og voksne, og der vil blive fortalt om træer og æblesorter vi kommer forbi. Arrangementet finder også sted d. 16 oktober. Østhimmerlands Y`s men`s club sælger æbleflæsk, poresuppe, pølser, kaffe og kage og der er tændt op i grillen til pølser. I bålhytten er der borde og bænke, hvor maden kan nydes.

REGAN VEST VELKOMSTBYGNINGEN BESØG BYGGERIET AF

TID: Onsdag den 22. september kl. 17.30 STED: P-pladsen ved Thingbæk Kalkminer PRIS: Kr. 60,00 for medl.af Turistf., kr. 90,00 for øvr. BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk. ARR.: Rebild Turistforening

Nordjyske Museer har siden 2012 været i fuld gang med at realisere planerne om at etablere REGAN Vest som et af Europas førende Koldkrigsmuseer, som, om alt går vel, åbner indenfor et års tid. Med direktøren for Nordjyske Museer, Lars Chr. Nørbach, skal vi besøge byggepladsen, hvor museet er i gang med at opføre Velkomstbygningen til det nye Koldkrigsmuseum. Velkomstbygningen skal bl.a. rumme følgende funktioner: Venteområde, en udstilling om Den Kolde Krig. Kom og se den nye Velkomstbygning og hør Lars Nørbach fortælle om, hvad gæsterne kan forvente at møde i REGAN Vest.

DET SKER

SNAPSEVANDRING V/ALS ODDE TID: Tirsdag den 28. september kl. 13-16 STED: Als Odde, Als Oddevej, 9560 Hadsund PRIS: Kr. 150,00 BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk , LOF Rebild, 24479969. ARR.: LOF Mariagerfjord-Rebild

Snapsevandring ved Als Odde hvor du samtidig med at der skal samles urter til kryddersnaps, også skal nyde den smukke natur. Udover at få urter med hjem, får du en masse tips og ideer til egen kryddersnaps og der er også tænkt på smagsprøver. Gennemføres ved minimum 15 deltagere.

VANDRINGSWEEKEND I REBILD 2021 TID: Fredag den 1. oktober - Søndag den 3. oktober. Find hele programmet på: www.rebildporten.dk STED: Rebild, Rebild Bakker og Rold skov PRIS: Forskelligt fra tur til tur. ARR.: RebildPorten

Find vandreskoene frem og tag familien eller vennerne med til Vandringsweekend i Rebild 2021. Henover weekenden bliver der omkring 30 guidede vandreture med forskellige temaer og emner. De første guidede ture starter fredag eftermiddag og forløber henover hele weekenden. En weekend med garanti for en naturskøn oplevelse i Rebild, Rebild Bakker og Rold skov. TRAVETUR I BESÆTTELSES-

TIDENS FODSPOR + FILM TID: Lørdag den 2. oktober kl. 10-14 STED: RebildPorten, Rebildvej 25A PRIS: Kr. 175/pers. inkl. sandwich, vand og film BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk. ARR.: Forlaget Rebild

Rold Skov var under de fem besættelsesår centrum for flere dramatiske hændelser. Træfningen ved Hollandshus i august 1943, hvor 12 danske modstandsfolk kom i skudduel med tyske soldater, kom til at skrive Danmarkshistorie. På traveturen i området mellem Rebild og Skørping besøger vi flere markante lokaliteter, hvor de gode historier gemmer sig. Guide og fortæller er Henrik Bugge Mortensen, der også har tilrettelagt den dramadokumentariske film "Træfningen ved Hollandshus", der som afslutning på traveturen vises i biografen på Rebildcentret. Pris inkl. sandwich, vand og billet til film.

REBILD BAKKERS HISTORIE + REBILDKRANS TRAVETUR GENNEM

TID: Søndag den 3. oktober kl. 13-16 STED: RebildPorten, Rebildvej 25A PRIS: Kr. 150 inkl. kaffe og Rebildkrans på Rebildhus BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk. ARR.: Forlaget Rebild

Rebild Bakker er de gode historiers landskab. Hver en bakketop og hver en kløft gemmer på spændende, underfundige og farverige beretninger. Henrik Bugge Mortensen, der har været dybt nede i historien, og derfor kender Danmarks første nationalpark som sin egen bukselomme, er guide. På turen rundt skal det bl.a. handle om Rebildfesternes skaber, der emigrerede til Amerika pga. ulykkelig kærlighed, krybskytten og spåkonen, Rold Skovs krogede bøge, bondekonen på toppen, der etablerede stedets første gæstgiveri, kildevæld, Hørgdalen og de mange verdensstjerner, der kastede glans over bakkerne.

derudad · SEP/OKT 2021

37

········


·······

DET SKER

········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ······

UDSTILLING

FOR BØRN

MONA HEERING, HORNUM

BABYRYTMIK

TID: Søndag den 22. august - Søndag den 24. oktober kl. 15 STED: Kig Ind - Nørager Kultur- og Medborgerhus PRIS: Gratis ARR.: Kig Ind - Nørager Kultur- og Medborgerhus

TID: Fredag den 27. august kl. 10-10.45 Fredag den 1. oktober kl. 10-10.45 STED: Terndrup Bibliotek TID: Fredag den 10. september kl. 10-10.45 Fredag den 8. oktober kl. 10-10.45 STED: Nørager Bibliotek TID: Fredag den 17. september kl. 10-10.45 Fredag den 15. oktober kl. 10-10.45 STED: Støvring Bibliotek TID: Fredag den 24. september kl. 9-9.45 Fredag den 29. oktober kl. 9-9.45 STED: Skørping Bibliotek PRIS: Gratis BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk ARR.: Rebild Bibliotekerne

Mona har altid tegnet og malet, men startede på malerskole i 1975. Har siden deltaget i croquis og mange forskellige malerskoler, sidst i portrætmaling. Eksamen i formning og kunstforståelse HF og Ranum Kunstskole. I perioder har Mona undervist på aftenskole i maling. I mange år har hun arbejdet med olie og akvarel, men nu arbejder hun mest i akryl, hvor der males meditations intuitive / abstrakte billeder, som er fyldt med healingsenergi. For Mona har det altid været en glæde at male og dermed forhåbentlig glæde beskueren - men efter hun er begyndt at male abstrakt, er det tilføjet en forundring.

KUNST & KREATIONER TID: Lørdag den 2. oktober kl. 10-16 STED: Terndrup Medborgerhus PRIS: Gratis ARR.: Terndrup Medborgerhus

Hver fredag på skift mellem de fire biblioteker En fantastisk mulighed for at nyde et tæt nærvær med dit barn. Musikpædagogerne Lise Behr og Christian Norvig fra Rebild Kulturskole giver smagsprøver på denne musikalske samværsform vi skal synge, lave fagter, bevæge os og lytte.Målgruppe: 0-1 årige (barnet må max være 1 år). OBS: 1 voksen og 1 baby = 1 billet. Dette tilbud er rettet mod forældre og børn og ikke daginstitutioner.

Kunst & Kreationer er en udstilling for alle der har interesse og er fokuseret på kunst. Her får kunsten lov at folde sig ud i en bred vifte, så det kan ses og mærkes. Kunst evner at bringe liv og energi i os alle. Kom og mød de 17 udstillere og se deres værker. Vel mødt til et godt arrangement.

BESØG MINERNE OG VORES UDSTILLINGER TID: Lørdag den 24. april - Søndag den 31. oktober. Se vores website STED: Rebildcentret med Thingbæk Kalkminer, Røde Møllevej 4 PRIS: Voksne: kr. 95. Børn 6-14 år kr.50. ARR.: Rebildcentret med Thingbæk Kalkminer

THINGBÆK KALKMINER Oplev de stemningsfulde kalkminer med skulpturer af Bundgaard og Bonnesen. I Heksens Værksted kan børnene høre historier og lave magiske urteamuletter, mens du fordyber dig i centrets udstillinger om natur, kultur og historie. KILDER TIL LIV Rebildcentret ligger i Nordeuropas mest kilderige område, hvor vandet strømmer op af undergrunden i et utal af kendte og ukendte kilder. Vandet giver liv til dyr og planter - og til menneskets foretagsomhed og fantasi. Det handler denne udstilling om. UDSTILLINGER OM DEN KOLDE KRIG På 1. sal i velkomstbygningen er der fokus på såvel øst- som vesteuropæernes liv i skyggen af supermagternes våbenkapløb under den kolde krig. En udstilling med mange fortællinger og historiske genstande som du må røre ved. I afdelingen om "Danmarks Dybeste Hemmelighed" kan du blive klogere på den danske stats forberedelser til en 3. verdenskrig - herunder etableringen af atombunkeren Regan Vest. PORTRÆT AF ØRNEBJERG Udstilling i Kildetårnets øverste etage, hvorfra der er udsigt over Gravlevdalen til bakken Ørnebjerg. Her blev i 1902 etableret en kunstnerkoloni, hvor en række anerkendte kunstnere kom og arbejdede gennem 15 år bl.a. Peder Mønsted og ægteparret Agnes og Harald Slott-Møller.

38

SEP/OKT 2021 · derudad

BARSELSTRÆF:

BABYKREA MED THIT TID: Torsdag den 7. oktober kl. 10-10:45 STED: Støvring Bibliotek PRIS: Gratis BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk ARR.: Rebild Bibliotekerne

SPORT

NYT HOLD! - MUSIK OG BEVÆGELSE FRA MORGENSTUNDEN

LINEDANCE 50+

TID: Onsdag den 1. september - Onsdag den 27. april kl. 11.30-12.30 STED: Multisalen, Kr. Østergårdsvej 2, Støvring PRIS: 400 kr. halvårligt ARR.: Linedance 50+

Tag et par dansesko i hånden og oplev dansens glæde og positive virkning på krop og sjæl. Benene, de små grå og lattermusklerne bliver aktiveret. Det siges at man ved at danse øger sin levealder. Dansetrinene læres løbende og hvad gør det du drejer forkert. Du får et smil og fortsætter. Partner behøves ikke, men tag en god ven/veninde med og oplev danseglæden sammen. Linedance 50+har base i Støvring. Vi danser kun om formiddagen. Det er både for unge og ældre. DET ER SJOVT OG AFSTRESSENDE. GRATIS i september

Få vakt dit barns sanser gennem stimulerende kunstaktiviteter. For 0-1 år. En hyggelig stund, hvor du kan nyde processen med at skabe noget sammen med din baby. Thit Asmussen fra Rebild Kulturskole kommer forbi og arbejder kreativt og undersøgende med bl.a. maling. Gratis entré. Tilmeld dig på Himmerlandsbilletten eller på biblioteket. Husk at hente billet til både dig selv og dit barn, så vi ved præcis hvor mange der kommer. Mor og baby 0-1 år tæller som en person/en billet. BARSELSTRÆF:

TRÆNING OG LEG FOR MOR OG BARN

SENIORDANS

TID: Torsdag den 2. september kl. 10-10.45 STED: Støvring Bibliotek PRIS: Gratis BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk ARR.: Rebild Bibliotekerne

TID: Mandag den 6. september - Mandag den 21. marts kl. 16.50-18.40 STED: Bavnebakkeskolen PRIS: Ukendt ARR.: Støvring Seniordansere

Efterfødselstræning for mor og sansestimulerende øvelser for baby. Fysioterapeut Lene Nysæther Bak tager dig igennem øvelser og træning for mavemuskler og bækkenbundtræning efter graviditet og fødsel. Herefter står den på lidt leg og stimulering af baby med fokus på lette og simple legende øvelser, der aktiverer og udvikler barnets sanser. Husk at hente billet til både dig selv og dit barn, så vi ved præcis hvor mange der kommer. Mor og baby 0-1 år tæller som en person/en billet.

Seniordans er en glad motionsform for voksne. Vi danser som par eller kredse, kæder og kvadriller. Samtidig styrker vi balancen, kredsløbet og koncentrationen. Det er ikke nødvendigt at møde op parvis, vi finder sammen på dansegulvet. Vi har det sjovt, og det er vanedannende. Kom og prøv det inden du beslutter dig. Evt. kontakt Rosa Skriver, tlf: 60477808.


········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ······

ØVRIGE

TORSDAGSCAFÉ:

"REDDET AF TILFÆLDET" KURSER I KERAMIK EFTERÅR 2021

TID: Mandag den 30. august - Torsdag den 25. november 18.30-21.15 og 13.0015.45 STED: Svanfolkvej 6, 9293 Kongerslev PRIS: Kr. 1458 ARR.: Svanfolk Kurser

Få individuel hjælp til teknikker i at forme og dekorere med ler. Du vil arbejde i et veludstyret værksted med utallige redskaber og forme. Du vil glæde dig over resultatet.

- FORTÆLLINGEN OM ET LIV

TID: Torsdag den 9. sept. kl. 14.30-15.30 STED: Skørping Bibliotek PRIS: Gratis BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk ARR.: Rebild Bibliotekerne

Mød Susanne Sangill: Skuespiller, instruktør, dramatiker og teaterleder på Himmerlands Teater. Vær med til en aften, der tager sin begyndelse i en étværelses med alkove, hos to ludfattige unge skuespillere og et spædbarn der havde sin helt egen vilje. Hør hvad der kommer ud af at være så genert, at man næppe hørligt kan sige sit eget navn og så alligevel inderst inde ved, at det er teatervejen der skal være ens livsbane. Der vil også være tid til spørgsmål og i det hele taget den gode dialog som altid opstår mellem mennesker der har noget på hjerte. Gratis adgang - husk tilmelding!

FILM I SKOVEN

- ÅBNING AF REBILD KULTURUGER 2021

SKRIV DINE ERINDRINGER TID: Onsdag den 1. september kl. 9-12 STED: Terndrup Bibliotek PRIS: Kr. 50 for 5 gange BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk ARR.: Rebild Bibliotekerne og Ældre Sagen i Rebild

Har du lyst til at nedskrive nogle af dit livs historier? Til børnene, børnebørnene, eftertiden eller dig selv. Forfatter Pia Grandjean Odderskov, vil inspirere deltagerne og præsenterer nogle af de redskaber, som kan bruges til at få historierne kaldt frem og skrevet ned. Det kræver ingen særlige forudsætninger at være med. Alle kan skrive og at alle har haft unikke øjeblikke i deres liv, som fortjener en fortælling. Garanti for en rar og hyggelig stemning på holdet! Medbring en madpakke til frokostpausen. Se datoerne i september link til rebildbib. dk. Prisen er inklusiv kaffe og kage

GUIDET FÆLLESLÆSNING TID: Mandag den 6. september kl. 16-17 STED: Skørping Bibliotek PRIS: Gratis BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk ARR.: Rebild Bibliotekerne

Bibliotekar og læseguide Signe Rugtved Andersen inviterer dig med på en times guidet tur i den gode litteratur. Guidet Fælleslæsning kan simpelthen noget ganske særligt. Det er svært at forklare, man må prøve det for helt at forstå det. Metoden er enkel; Signe læser en udvalgt novelle højt for gruppen. Ikke det hele på en gang og i pauserne mellem oplæsningerne opstår den gode samtale. Det er næsten magisk. Kræver ingen forberedelse. Tilmeld dig på Himmerlandsbilletten, så du sikrer dig en af de 9 pladser. Der er planlagt tre gange i efteråret. De andre datoer er: 11/10 og 8/11.

TID: Lørdag den 11. september kl. 18-22 STED: St. Økssø PRIS: Gratis BILLET: www.kinorevuen.dk ARR.: Kinorevuen

Traditionen tro åbner Rebild Kulturuger med Film i Skoven ved St. Økssø. I år viser vi Fårmageddon, så der er sikret god underholdning for hele familien. 18.00 Pladsen åbner 19.30 Åbning af Rebild Kulturuger 20.00 Nedtælling til Film 20.30 F for Får 2: Fårmageddon 22.00 Tak for i aften

DET SKER

Tag med biblioteket på halvanden times guidet tur i den gode litteratur, hvor du kan strikke (eller hækle) undervejs. Guidet fælleslæsning vækker begejstring. Nu kommer det til Nørager - her tilsat håndarbejde. Læseguide Charlotte Meng læser et tekstuddrag højt for gruppen af den allerbedste litteratur. I pauserne mellem oplæsningerne opstår den gode samtale. Det er næsten magisk. Kræver ingen forberedelse. Tag din nabo med - og dit strikke/hækletøj, hvis du har lyst. Tag selv en kande kaffe eller te med. Vi har kopper og lidt sødt

ÅBENT HUS - LOKALHISTORISK FORENING FOR RAVNKILDE SOGN

TID: Søndag den 26. september kl. 13-17 STED: Ravnkilde Skole (Skolegade 1, Ravnkilde). PRIS: Gratis ARR.: Lokalhistorisk Forening for Ravnkilde Sogn

Vi får besøg af malere, håndarbejdsfolk, trædrejer, keramiker og musikere. Knud Halskov signerer sin bog "Haven på heden". Ravnkildespillet og nyt hæfte til salg. Stort kaffebord. VELKOMMEN TIL ALLE, medlem eller ej!

GENERALFORSAMLING

LOKALHISTORISK ARKIV, SKØRPING TID: Tirsdag den 5. oktober kl. 19.30 STED: KulturStationen - Salonen PRIS: Gratis ARR.: Lokalhistorisk Arkiv, Skørping

Dagsorden i henhold til vedtægterne: 1. Valg af dirigent 2. Beretning for det forløbne år (som er 2 år) 3. Aflæggelse af regnskab (både 2019 og 2020) 4. Behandling af indkomne forslag 5. Valg til styrelse, suppleanter og revisorer 6. Eventuelt Efter generalforsamlingen fortæller Ingeborg Sebbelin om arbejdet med at finde tekster til opsætning af Marionetteatrets "Så længe vi kan danse", hvor handlingen foregår dels på Skørping Sanatorium og dels på Lokalhistorisk Arkiv.

STAFET FOR LIVET REBILD TID: Lørdag den 11. september 13.30 og frem til efter mørket STED: Rebild PRIS: Ukendt ARR.: STAFET FOR LIVET REBILD

Stafetten begynder 13.30, og vi mødes en times tid før. Lysceremonien begynder kl 20.15. Hold øje med Facebooksiden for flere oplysninger.

TORSDAGSCAFÉ MED SANGERINDE

RIKKE BRUHN

TID: Torsdag den 7. oktober kl. 14.30-15.30 STED: Skørping Bibliotek PRIS: Gratis BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk ARR.: Rebild Bibliotekerne

GUIDET FÆLLESLÆSNING & STRIK TID: Onsdag den 22. september kl. 19-20.30 STED: Nørager Bibliotek PRIS: Gratis BILLET: www.himmerlandsbilletten.dk ARR.: Rebild Bibliotekerne

Rikke Bruhn fra Skørping fortæller om sit liv både som ansat på et plejehjem og som sangerinde med en stor stemme og musikudgivelser... Og om at overvinde en invaliderende angst. Torsdagscaféerne på Skørping bibliotek er et tiltag, hvor vi én gang om måneden inviterer lokale personer med noget særligt på hjertet til at fortælle om det. Er du vores næste foredragsholder? Kontakt Charlotte Meng på icmkr@rebild.dk

derudad · SEP/OKT 2021

39

········


········

DET SKER

········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ········ ······

Brug for et boliglån med elastik i? Med Jutlander Flex kan du både nedbringe din boliggæld, samtidig med at du har en buffer stående til uforudsete udgifter. Så længe du ikke skal bruge pengene, står din opsparing bare på kreditten og nedbringer renteudgiften. Men skulle du få brug for pengene igen, hæver du bare det beløb, du skal bruge. Læs mere på jutlander.dk/jutlanderflex eller kontakt din nærmeste Jutlander Bank, hvis du ønsker en beregning på, hvilke muligheder Jutlander Flex giver dig.

jutlander.dk

40

JAN - FEB 2021 · derudad

Profile for Bodil Tejg Krunderup

Derudad 04 / 2021  

Advertisement
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded