Page 1

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

“Τρίτη

και

13!”

Η ΣΟΔΘ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ Κωμικό μουσικοθεατρικό δρώμενο/συναυλία

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018, ώρα 21:00 Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2)


Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι σημείο αναφοράς στα μουσικά δρώμενα της πόλης, υπηρετώντας με σοβαρότητα και συνέπεια τόσο την μουσική όσο και τον λόγο ύπαρξης αυτής, δηλαδή την ενδυνάμωση της μουσικής παιδείας των Δημοτών μας. Με τη δυναμική και εξωστρεφή παρουσία της παρεμβαίνει τόσο σε χώρους μουσικής, όσο και σε αντισυμβατικούς με ένα μεγάλο ρεπερτόριο συμπράξεων σπουδαίων σολίστ, συνεργάζεται με το ΜΜΘ αλλά και με φορείς της πόλης, σχεδιάζοντας τον προγραμματισμό της με ένα ευρύ φάσμα μουσικών διαδρομών προσφέροντας μοναδικές μουσικές συγκινήσεις υψηλής ποιότητας. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 βασική μας επιλογή είναι η ανάδειξη Ελλήνων συνθετών, αρχιμουσικών, σολίστ καθώς και τραγουδιστών, παρουσιάζοντας, ένα σύνολο συναυλιών που ελπίζουμε να καλύψει ένα ευρύ φάσμα αναζητήσεων στο χώρο της Συμφωνικής Μουσικής. Με την ευχή ότι θα βρείτε ενδιαφέρουσα την μουσική μας πρόταση του δευτέρου εξαμήνου του 2018 σας καλούμε να συμμετέχετε και σας ευχόμαστε καλές ακροάσεις. Έλλη Χρυσίδου Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τεχνών


Η ΣΟΔΘ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ “ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ 13!” Κωμικό μουσικοθεατρικό δρώμενο/συναυλία Πρόγραμμα Θα το ζήσετε κι αυτό...άλλο κακό να μην σας βρει...! Opera Chaotique: Γιώργος Τζιουβάρας | Τένορμαν Χρήστος Κουτσογιάννης | Βουντού Ντράμερ Νικολέτα Καπετανίδου | σοπράνο Δήμητρα Χουμέτη | σκηνοθεσία Μαρία Καβαλιώτη | φωτισμοί Νεκτάριος Καραντζής | μουσική επιμέλεια - ενορχηστρώσεις- διασκευές Χρήστος Παπαδημητρίου | επιμέλεια κειμένων φιλική συμμετοχή: Μίλτος Σπυριδόπουλος / κιθάρα - τραγούδι, Ελένη Μουμτζή / τραγούδι, Κατερίνα Κίτσου / άρπα βοηθός αρχιμουσικού: Αποστολία Νικούλη

Μουσική διεύθυνση: Λίζα Ξανθοπούλου Μία παράσταση για ορχήστρα με μαέστρο, τενόρο, ντράμερ, πιάνο και μια δύστυχη σοπράνο! Το τι θα συμβεί όταν η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης συναντήσει τους Opera Chaotique, ήρθε η ώρα επιτέλους να το διαπιστώσετε και μόνοι σας σήμερα ‘’Τρίτη και 13’’. Μία ανατρεπτική συνάντηση ‘’σκοτεινών δυνάμεων’’, που διαθέτουν οι Γιώργος Τζιουβάρας και Χρήστος Κουτσογιάννης και η εξ’αυτών‘’παραστρατημένη’’σοπράνο Νικολέτα Καπετανίδου με μία συμφωνική ορχήστρα, η οποία ελπίζει να είναι η δράση της αυτή καλότυχη και να τονίσει την παρουσία της και την συμβολή της στην πολιτιστική ζωή της πόλης με τρόπο εναλλακτικό και διαδραστικό. Μετά την απομάκρυνσή σας από την παράσταση ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Επομένως το καλύτερο που έχετε να κάνετε τώρα που βρίσκεστε σε αυτή την ‘’δεινή θέση’’ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με δική σας ευθύνη, είναι να χτυπήστε …ξύλο, να κουνηθείτε …απ΄ την θέση σας, να δέσετε τις ζώνες σας και να ξορκίσετε μαζί μας όλες τις κακοτυχίες και δυσκολίες της ζωής με κέφι και αισιοδοξία. Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ


Γιατί «Τρίτη και 13»; Το να θεωρείται η ημερομηνία «Τρίτη και 13» γρουσούζικη, είναι δεισιδαιμονία που απαντάται στους Έλληνες και τους Ισπανόφωνους λαούς. Φαίνεται πως υπάρχει μαρτυρία για την πρόληψη αυτή ήδη από το 1164. Η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων ημέρα Τρίτη 29 Μαΐου 1453 και οι σύγχρονοι της εποχής απέδιδαν την εθνική εκείνη συμφορά στην ολέθρια επίδραση της ημέρας. Επίσης το άθροισμα της χρονολογίας της Άλωσης βγαίνει δεκατρία (1+4+5+3=13). Άλλη μια εξήγηση της δεισιδαιμονίας είναι πως ο κυρίαρχος πλανήτης της Τρίτης είναι ο Άρης, ο θεός του πολέμου, ενώ σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες η μέρα αυτή παίρνει το όνομά του - Mardi στα γαλλικά ή Martes στα ισπανικά. Οι Ισπανόφωνοι έχουν για την μέρα Τρίτη την παροιμία «En Martes, ni te cases ni te embarques» (Την Τρίτη μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι). Αντίθετα, οι Εβραίοι θεωρούν την Τρίτη τυχερή ημέρα, λόγω της διπλής αναφοράς της λέξης «καλόν» στην Παλαιά Διαθήκη (Γένεσις, κεφ. A', στίχοι 10 και 13). Στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες η «Παρασκευή και 13» θεωρείται εξαιρετικά γρουσούζικη μέρα, γεγονός που πιθανώς έχει να κάνει με την ημέρα εξολόθρευσης του Τάγματος των Ναϊτών το 1307 από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας. Το «δεκατρία» είναι περιττός αριθμός, δηλαδή όταν διαιρείται με το δύο, δίνει υπόλοιπο τον αριθμό ένα. Επίσης ορίζεται ως πρώτος αριθμός, δηλαδή διαιρείται μόνο με τον εαυτό του και το ένα για να δώσει ακέραιο αριθμό. Θεωρείται κακότυχος από πολλούς λαούς επειδή χαλάει την αρμονία του «τέλειου» αριθμού «δώδεκα»: Δώδεκα οι μαθητές του Ιησού, τα Ευαγγέλια, οι φυλές του Ισραήλ, οι άθλοι του Ηρακλή, οι Ολύμπιοι Θεοί και οι ιππότες της στρογγυλής τραπέζης. Ακόμα και ο χωρισμός μέρας και νύχτας γίνεται σε δωδεκάωρα και του έτους σε δώδεκα μήνες. Στον Μυστικό Δείπνο υπήρχαν δεκατρείς συνδαιτυμόνες, με τον προδότη Ιούδα ανάμεσά τους, και συνακόλουθο αποτέλεσμα τη σταύρωση του Ιησού. Γρουσούζικες μέρες που επιβεβαιώνουν τους προληπτικούς: 13 Μαΐου 1927: η «έναρξη» του οικονομικού «κραχ» στην Αμερική. 13 Απριλίου 1970: διακόπτεται η αποστολή της NASA «Apollo 13» για τη Σελήνη . 13 Σεπτεμβρίου 1986: σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την Καλαμάτα. 13 Απριλίου 2003: 21 μαθητές χάνουν τη ζωή τους στα Τέμπη. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και το… τυχερό δεκατριάρι!


Γιώργος Τζιουβάρας (Tenorman) Τραγουδιστής, πιανίστας, συνθέτης και performer από την Λεπτοκαρυά Πιερίας, έχει συμπράξει με πολλές συμφωνικές ορχήστρες και με καλλιτέχνες, όπως ο Ennio Morricone, η Cheryl Studer, κ.ά. Είναι διπλωματούχος μονωδίας και μελοδραματικής από το ΚΩΘ (τάξεις Ε. Κίνη – Κ. Καρατζά) και τραγούδησε σε πολλές παραγωγές της Όπερας Θεσσαλονίκης, του ΚΘΒΕ και αλλού. Έχει συνθέσει πρωτότυπη μουσική για πολλά θεατρικά έργα.

Χρήστος Κουτσογιάννης (Voodoo Drummer) Με καταγωγή από τη Ναύπακτο, έχει γυρίσει όλο τον κόσμο ως τζαζ και μπλουζ ντράμερ, έχει συμπράξει ζωντανά και έχει ηχογραφήσει σε παραγωγές πολυάριθμων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των Meschiya Lake, Michael Dotson, Angela Brown κ.ά. Η έρευνά του στις ρίζες της τέχνης των τυμπάνων τον οδήγησε στην Κούβα, τη Βραζιλία, τη Δυτική Αφρική και δύο φορές, στη Νέα Ορλεάνη.


Opera Chaotique Το Διονυσιακό Καμπαρέ των Tenorman και Voodoo Drummer έχει χαρτογραφηθεί ως ένα μοναδικό φαινόμενο του μουσικοθεατρικού στερεώματος, με περίπου 600 παραστάσεις που έχουν παρουσιαστεί σε 18 χώρες, από το 2011 έως σήμερα. Οι υφολογικές εναλλαγές του προγράμματος, από χιουμοριστικές έως τραγικές, συνδυασμένες με διάφορες σουρεαλιστικές αφηγήσεις, καθιστούν κάθε τους παράσταση μια μοναδική εμπειρία. Το πρόγραμμα τους έχει πλέον καθιερωθεί, εξασφαλίζοντας τους σταθερές εμφανίσεις σε ιστορικά θέατρα και φεστιβάλ ανά τον κόσμο, όπως: Secret Garden Party (Ηνωμένο Βασίλειο), MBP Festival (Βαρκελώνη), Rouge Festival (Παρίσι), Lido Club (Βερολίνο), Backstage Club (Αγία Πετρούπολη), Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Συμμετείχαν στις περιοδείες των Nouvelle Vague και Tiger Lillies (2013), ενώ έχουν συναντηθεί και δισκογραφικά μαζί τους στους τρεις δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει. Με αφορμή το έργο του Αριστοφάνη και σε συνεργασία με τους Merlin Puppet Τheatre από το Βερολίνο, ανεβάζουν το νέο τους έργο Βάτραχοι σε συμπαραγωγή με την Εναλλακτική Σκηνή της Ε.Λ.Σ. στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στην Ελλάδα έχουν συνεργαστεί με γνωστούς καλλιτέχνες, όπως τους Δ. Σαββόπουλο, Λ. Μαχαιρίτσα, Μ. Πασχαλίδη, κ. ά. Έχουν κάνει μεγάλες περιοδείες σε Ιταλία, Πορτογαλία και αλλού, ενώ ο διεθνής τύπος έχει αναφερθεί με κολακευτικά αφιερώματα και κριτικές για το πρωτότυπο έργο τους.

“Μια απόλυτα μοναδική, ουσιαστική και άρτια μουσική εμπειρία” (Where y’at Magazine, Νέα Ορλεάνη) “Μια εντελώς νέα εμπειρία στην τζαζ και την όπερα” (Exberliner Mag, Γερμανία) “Τζαζ, όπερα, εναλλακτικό ροκ, Αφρικανική μουσική και καμπαρέ συγκρούονται σε αυτήν την εκκεντρική παράσταση” (Time Out London, Μ. Βρετανία) “Next best thing” (Athens Voice, Αθήνα) “Με υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε κάτι πραγματικά αυθεντικό!” (BCN MES, Βαρκελώνη)


Νικολέτα Καπετανίδου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε μονωδία στο Κρατικό Ωδείο (τάξη Ε. Κίνη). Με υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Ωνάση, απόκτησε τον μεταπτυχιακό της τίτλο στην Όπερα, στη Μουσική Ακαδημία “Hanns Eisler” του Βερολίνου, υπό την καθοδήγηση της J. Varady και A. Fried. Το 2018 έκανε το ντεμπούτο της στην Όπερα της Λυών ως Ωραία Κοιμωμένη στην όπερα του Οτ. Ρεσπίγκι, ενώ από τη σαιζόν 2018 – 2019, ανήκει στο δυναμικό του νεανικού Ανσάμπλ της Όπερας της Φλωρεντίας. Στις εμφανίσεις της συγκαταλέγονται ρόλοι, όπως η Μικαέλα στην Κάρμεν του Ζ. Μπιζέ (Ernst-Deutsch Theater, Αμβούργο 2018), Φιορντιλίτσι στην όπερα του Μότσαρτ Έτσι κάνουν όλες (Φιλαρμονική της Θουριγγίας, 2017), καθώς και Κοντέσα από τους Γάμους του Φίγκαρο (Σούτζοου, Κίνα 2016) με τη συμφωνική ορχήστρα Jiangsu Performing Arts Group.

Δήμητρα Χουμέτη Η Δήμητρα Χουμέτη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών και του Royal Holloway University of London, με ειδίκευση στο Physical Theatre. Έχει σκηνοθετήσει έργα των Σάμουελ Μπέκετ, Πιέρ Καρλέ ντε Μαριβώ, Αντουάν Ντε Σαιντ Εξιπερύ, Ράινερ Λεβαντοφσκι, Στάθη Μαυρόπουλου, κ.ά. Έχει συνεργαστεί με την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», το Κ.Θ.Β.Ε., την Όπερα Θεσσαλονίκης, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας. Από το 2007 διδάσκει θέατρο σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Μαρία Καβαλιώτη Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Είναι απόφοιτη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Θεάτρου, με κατεύθυνση στη σκηνογραφία-ενδυματολογία. Έχοντας λάβει μουσική παιδεία από τα παιδικά της χρόνια, άρχισε να εργάζεται στην όπερα το 2004, συνεχίζοντας με έργα που καλύπτουν όλο το φάσμα της σκηνογραφικής δραστηριότητας, από εικαστικές εγκαταστάσεις και θέατρο, έως χορό, τηλεόραση, κινηματογράφο και μουσική. Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με την Πειραματική σκηνή της “Τέχνης”, το Κ.Θ.Β.Ε., τον Ο.Μ.Μ.Θ., την ομάδα χορού Vis Motrix, το Θέατρο Εταιρότητα. Διδάσκει θέατρο και σκηνογραφία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ως καλλιτέχνης έχει «εμμονή» με την οπτική γωνία, την οποία διερευνά καλλιτεχνικά και ακαδημαϊκά, κυριολεκτικά και μεταφορικά.


Νεκτάριος Καραντζής

Ο Νεκτάριος Καραντζής γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από την Ιθάκη και ζει στη Θεσσαλονίκη. Οι πρώτες μουσικές του σπουδές ήταν στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης και αφορούν τόσο στην τζαζ, όσο και στην κλασική μουσική (τάξη Ε. Πολίτη). Το 1991 πήγε στη Βιέννη και μαθήτευσε στο κοντραμπάσο κοντά στον H. Schneikart, στην Ακαδημία της Βιέννης με τον Wayne Darling, αυτοσχεδιασμό με τον Les Wise και ηλεκτρικό μπάσο με τον Bob Harisson. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, γίνεται ενεργό μέρος της εγχώριας τζαζ σκηνής, συμπράττοντας με την πλειονότητα των Ελλήνων τζαζ μουσικών. Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Βέλγιο, Αυστραλία, κ. ά). Είναι ιδρυτικό μέλος πολλών συνόλων μουσικής δωματίου και έχει πλούσια προσωπική δισκογραφία. Από το 2000 είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Με το σύνολο Terra Incognita έχει ηχογραφήσει τρεις προσωπικούς δίσκους, που χαρακτηρίζονται από ένα συγκερασμό ιδιωμάτων τζαζ και κλασικής μουσικής, με την παρουσία εκτεταμένων συνθέσεων, αλλά και αυτοσχεδιασμών. Η ηχογράφηση της μελοποίησης αποσπασμάτων από το αρχαίο κείμενο της Οδύσσειας με την συμμετοχή της Σαβίνας Γιαννάτου, προκαλεί διεθνές ενδιαφέρον. Έχει συνθέσει έργα για ορχήστρα, κοντσέρτα για σόλο όργανα, σύνολα εγχόρδων, μουσική δωματίου και κρουστά. Σπούδασε επίσης Φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Χρήστος Παπαδημητρίου Σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., με κατεύθυνση υποκριτικής. Συνεργάστηκε με το Κ.Θ.Β.Ε στις παραστάσεις: Μαντάμ Σουσού (σκην. Γ. Αρμένης), Ελληνική Νομαρχία (σκην. Γ. Ρήγας), Μικρά Διονύσια (σκην. Γ. Ρήγας, Γ. Καραντινάκης), Ηλέκτρα και Tο κορίτσι με τα μαύρα (σκην. Γ. Καραντινάκης), Βασιλιάς Ληρ (σκην. Σ. Λιβαθινός), Ο Προεστώς του χωριού (σκην. Γ. Κιουρτσίδης), Έλα απόψε στου... Μελά (σκην. Γ. Καλατζόπουλος), Ο κατά φαντασίαν ασθενής (σκην. Σ. Χατζάκης), Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται (σκην. Γ. Κωνσταντίνου), Πέερ Γκυντ (σκην. Γ. Μαργαρίτης), Η μικρή μας πόλη (σκην. Γ. Βούρος), Godspell (σκην. Γ. Κιουρτσίδης), Αυτοκρατορία / I Have your Data (σκην. Μ. Μαρμαρινός), Βόυτσεκ (σκην. Σ. Τσακίρης), Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της (σκην. Νικίτα Μιλιβόγεβιτς), ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι κ.ά. Με την Πειραματική σκηνή της «Τέχνης» συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, στις εξής παραστάσεις: Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο (σκην. Κ. Χαρίτου), Βρικόλακες και Ο Έμπορος της Βενετίας (σκην. Ν. Χουρμουζιάδης), Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας (σκην. Ν. Παπανδρέου), Ο κύριος Πούντιλα και ο άνθρωπός του, Ο Μάττι (σκην. Ν. Αρμάος), Οικογένεια Νώε (σκην. Ε. Βασιλικιώτη). Συμμετείχε στο μιούζικαλ Annie (σκην. Μ. Τόλη). Έγραψε και σκηνοθέτησε και τα τέσσερα μέρη της τετραλογίας των ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένων P.I.G.S.


Λίζα Ξανθοπούλου

Η Λίζα Ξανθοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και διεύθυνση χορωδίας στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 1992 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Το 1998 αποφοίτησε ως αρχιμουσικός από το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Βερολίνου. Κατά την διάρκεια των σπουδών της, επιλέχθηκε από το Γερμανικό Μουσικό Συμβούλιο να συμμετέχει στο πρόγραμμα προώθησης νέων μαέστρων Dirigentenforum, όπου μελέτησε κοντά σε διάσημους μαέστρους όπως οι: K. Sanderling, D. Kitajenko, K. Masur κ. ά. Το 2002 εντάχθηκε στην λίστα Maestros von Morgen (Μαέστροι του Αύριο). Έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς διεύθυνσης ορχήστρας αποσπώντας βραβεία, όπως στον διαγωνισμό διεύθυνσης του Bad Homburg στη Γερμανία (2002), στον 5ο Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας Α. Pedrotti στο Trento της Ιταλίας (1997) και στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης του Cadaques στην Ισπανία (2000). Τον Σεπτέμβριο του 2005 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Όπερας Θεσσαλονίκης. Σχεδίασε και υλοποίησε ένα πρωτότυπο παιδαγωγικό πρόγραμμα με την επωνυμία «παις Όπερα», το οποίο έκανε οικείο το είδος της όπερας σε χιλιάδες παιδιά και νέους. Τον Απρίλιο του 2018 της ανατέθηκε ο καλλιτεχνικός συντονισμός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έχει διευθύνει πολλές παραστάσεις όπερας και συναυλίες σε Γερμανία, Ιταλία, Κύπρο, Τουρκία, Ν. Κορέα και Αίγυπτο. Έχει συμπράξει επανειλημμένως στην Ελλάδα με όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς.


Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987. Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας διετέλεσε ο Κοσμάς Γαλιλαίας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και τον συντονισμό της ορχήστρας ανέλαβαν στη συνέχεια οι αρχιμουσικοί Δημήτρης Αγραφιώτης και Βύρων Φιδετζής και ο τσελίστας Χρήστος Γρίμπας. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες, διεθνείς διαγωνισμούς, συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, φεστιβάλ, συναυλίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Σε όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της, είχε την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Σ. Κατσαρής, V. Repin, I. Oistrach, κ. ά. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Λάρισα, Νάουσα, Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα κ.ά.) και στο εξωτερικό, όπως στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο. Έχει συμπράξει σε πολλές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Έχει ηχογραφήσει τις Τέσσερις Εποχές του A. Vivaldi με σολίστ τον Λ. Καβάκο και μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και την Δημιουργία του J. Haydn υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή (2000). Από το 2001 μέχρι σήμερα, την θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της ορχήστρας έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2018 η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.


Επόμενη συναυλία ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΕΡΓΑ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 21:00 Σε συνεργασία με το Α.Π.Θ. και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ. Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ, είσοδος ελεύθερη Πρόγραμμα: Ρωξάνη Χατζηδημητρίου | Zero Star Cognac (2018) Μουσική διεύθυνση: Μαριάμ Χατζάκη Δήμητρα Σιδερίδου | Bardar (2018) Μουσική διεύθυνση: Πανατιώτης Αμπαρτζάκης Χρίστος Ντόβας | Οι Μαγεμένες (2018) Μουσική διεύθυνση: Ευδοξία Γρηγοριάδου Ανδρέας Μάρκου | Εικόνες μιας πόλης (2018) Μουσική διεύθυνση: Αποστολία Νικούλη Διάλειμμα Μαριάννα Χαλαμπαλάκη | Swing – Bekiking in the moonlight (2018) Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Πουρλουκάκης Κωνσταντίνος Χαλιάσας | Hannah (...on the train to eternity) (2018) Μουσική διεύθυνση: Αικατερίνη Σαμπάκου Ελευθέριος Καλπατσίδης | Civitas Libera (2018) Μουσική διεύθυνση: Πέτρος Στυλιανού Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. πραγματοποιήσει συναυλία μετά από εκπαιδευτικό εργαστήριο διάρκειας μίας εβδομάδος στο πλαίσιο της εκπαιδευτικών της δράσεων για την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών, της προώθησης της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας, καθώς της προσφοράς πολύτιμων εμπειριών σε νέους αρχιμουσικούς και ειδικά στην σύγχρονη μουσική και σημειογραφία. Στο εγχείρημα αυτό καθοδηγητές τους θα είναι καθηγητές σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και οι αρχιμουσικοί της Σ.Ο.Δ.Θ., οι οποίοι και αποτέλεσαν τις επιτροπές μετά από πολύμηνη διαδικασία επιλογής από πολλούς νέους αρχιμουσικούς και συνθέτες έως 35 ετών που δήλωσαν συμμετοχή. Τα έργα παρουσιάζονται σε Α’ Παγκόσμια Εκτέλεση και πρόκειται να ηχογραφηθούν και βιντεοσκοπηθούν από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., του οποίου η συμβολή είναι ανεκτίμητη και όσον αφορά τον δανεισμό πολλών κρουστών οργάνων για την άρτια εκτέλεση των συνθέσεων, το δε Α.Π.Θ. παραχωρεί δωρεάν την Αίθουσα Τελετών στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι συνθέσεις αντλούν την θεματική τους από την πόλη ή την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους ίδιους τους συνθέτες να μιλούν για τα έργα τους. Είσοδος ελέυθερη


Έλλη Χρυσίδου Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τεχνών Διεύθυνση Πολιτισμού & Τουρισμού Βασιλική Τσαουσίδου Μητράκα - Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τμήμα Δημοτικών Μουσικών Συγκροτημάτων Βασιλική Νένα - Προϊσταμένη Τμήματος Πάρης Γκούνας Νικολέτα Μολόχα Μαρία Τζουμάκη

Επικοινωνία: v.nena@thessaloniki.gr n.molocha@thessaloniki.gr p.gounas@thessaloniki.gr m.tzoumaki@thessaloniki.gr Αιτήσεις - προτάσεις συνεργασιών: tcso.apply@gmail.com Επιμέλεια κειμένων εντύπου: Ξένια Κωνσταντινίδου Δέσποινα Αυθεντοπούλου Χρύσα Σκαρλάτου Γραφιστική επιμέλεια εντύπου: Φωτεινή Κουρόγλου

ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πρώτα Βιολιά: Παναγιώτα Ξεναρίου, Όμηρος Γιαβρούμης, Μαρία Χρυσάφη, Αχιλλέας Καπλανίδης, Λέανδρος Μεγακλής, Κωνσταντίνα Πολυζωίδου, Στέλιος Τσακαλίδης, Αλκέτα Νάτσο, Φίλιππος Πάτρας, Νίκος Γιαλένιος. Δεύτερα Βιολιά: Παναγιώτης Μαυρίδης, Γιώργος Ιωσηφίδης, Θωμάς Λάλος, Χριστίνα Κανάτσου, Αριστείδης Βούλγαρης, Ελένη Σγουρομάλλη, Κωνσταντίνος Κόκκαλης, Αικατερίνη Καλιφατίδου, Γιώργος Μαυρομάτης, Μάριος Δαδούδης, Γιώργος Μαυρίδης. Βιόλες: Σουζάνα Γωγούση, Μαρία Κυριακού, Αγγελική Βασιλειάδου, Όλγα Δαναηλίδου, Απόστολος Μπουλασίκης, Άννα Βλάχου, Ιωάννα Βαφειάδου. Βιολοντσέλα: Μαρία Χρίστοβα, Τατιάνα Τσερτονίδου, Ιουλιανός Δούκας, Σύλβια Σουπίλα, Μυρτώ Ταλακούδη*. Κοντραμπάσα: Αθανασία Παναγιώτου, Νεκτάριος Καραντζής, Φώτης Ζαφειρίου, Αγάπη Παρθενάκη*. Φλάουτα: Ήρα Τσούκλα, Βιβή Παπαϊωάννου*. Όμποε: Κωνσταντίνος Σακαρέλης*, Κατερίνα Βαβάλα*. Κλαρινέτα: Οδυσσέας Καρύδης, Δημήτρης Λεοντζάκος. Φαγκότα: Αναστάσιος Δαναηλίδης, Έρικα Σαλάι. Τρομπέτες: Νίκος Μπαχαρίδης, Κώστας Γκιαβούρης*. Κόρνα: Ευθύμης Κανελόπουλος, Αντριάννα Σους*, Γιάννης Σαρρηγιαννίδης*. Τρομπόνια: Γιώργος Χαλκιάς, Φώτης Μίγγας*. Κρουστά: Όσκαρ Κατσουρίν, Δωροθέα Λιανά*. Πιάνο: Βαλέρια Χαριτίδου*. Έφορος: Αναστάσιος Δαναηλίδης. Φροντιστές - Βιβλιοθήκη: Μίλτος Σπυριδόπουλος, Εβελύνα Ροΐδου. Μόνιμος αρχιμουσικός: Χάρης Ηλιάδης. Καλλιτεχνικός Συντονισμός: Λίζα Ξανθοπούλου. *Έκτακτοι μουσικοί συναυλίας

thessaloniki.gr/tcso

"ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ 13!" - ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  

ΣΥΝΑΥΛΙΑ - 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018 ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

"ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ 13!" - ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  

ΣΥΝΑΥΛΙΑ - 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018 ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Advertisement