__MAIN_TEXT__

Page 1


2 ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

«Επαναστατικές λύσεις στο πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας» Θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας χωρίς φάρμακα πολογίζεται ότι στην Ελλάδα, τουλάχιστον 300.000 άνδρες αντιμετωπίζουν μόνιμα ή παροδικά προβλήματα στύσης. Ενώ περισσότεροι από 200.000.000 άνδρες στον κόσμο πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία και στο μέλλον ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά. Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η μόνιμη ή παροδική ανικανότητα για επίτευξη ή/και διατήρηση πεϊκής στύσης ικανής για την εκτέλεση της σεξουαλικής πράξης. Η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής πολλών ανδρών και κατ επέκταση την ζωή πολλών ζευγαριών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η σεξουαλική υγεία αποτελεί δικαίωμα του κάθε ατόμου.

Υ

Του Κωνσταντίνου Ευσταθίου, M.D., FEBU. PhD, Xειρουργού Ουρολόγου - Ανδρολόγου , Fellow of European Board of Urology, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Θεσσαλίας

Η άγνοια, οι προκαταλήψεις και ο φόβος που συνοδεύουν τη στυτική δυσλειτουργία, καθιστούν δύσκολη την αντιμετώπιση της, μια και μόνο το 5% των ανδρών που αντιμετωπίζει στυτικά προβλήματα απευθύνεται σε ειδικούς, ενώ είναι δυνατό να υπάρξει θεραπεία για το 95% των περιπτώσεων. Επιπλέον, μετά από μελέτες διαπιστώθηκε ότι ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί από την έναρξη του προβλήματος έως την πρώτη επίσκεψη στον Ανδρολόγο είναι περίπου τα δύο χρόνια, δυο ολόκληρα «χαμένα» χρόνια. «Ο άνθρωπος επιζεί σε σεισμούς, υπομένει τα δεινά της αρρώστιας και όλα τα βασανιστήρια της ψυχής. Αλλά το πιο βασανιστικό δράμα όλων των εποχών είναι, και θα είναι, το δράμα της κρεβατοκάμαρας.» Λέων Τολστόι Ένας στους δύο άνδρες μεταξύ 40-70 ετών εμφανίζουν κάποια μορφή στυτικής δυσλειτουργίας. Η συχνότητα της διαταραχής αυξάνει με την ηλικία, λόγω της αύξησης της συχνότητας διαφόρων συνοδών παθήσεων.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΠΕΟΥΣ - ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΥΣΗΣ Το πέος αποτελείται από δυο «κυλίνδρους» από ειδικό ιστό (στυτικό ιστό), τα οποία ονομάζονται σηραγγώδη σώματα και ένα σώμα ακόμη που περιβάλει την ουρήθρα και λέγεται σπογγιώδες σώμα. Στην διάρκεια της στύσης, τα σηραγγώδη σώματα γεμίζουν με αίμα, διογκώνονται και σκληραίνουν. Ενώ, στον άνδρα με στυτική δυσλειτουργία τα σηραγγώδη σώματα δεν πληρούνται πλήρως από αίμα με αποτέλεσμα είτε να είναι τελείως χαλαρά ή να εμφανίζουν διάφορες διαβαθμίσεις σκληρότητας. Τα αγγειακά προβλήματα να αποτελούν το 70% των περιπτώσεων οργανικής στυτικής δυσλειτουργίας και συνίσταται είτε σε μείωση της φυσιολογικής ροής αίματος ( ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ) είτε σε αδυναμία εγκλωβισμού του αίματος μέσα στα σηραγγώδη σώματα (ΦΛΕΒΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ), λόγω βλαβών στο αγγειακό δίκτυο του πέους. O σύγχρονος Χειρουργός Ανδρολόγος-Ουρολόγος διαθέτει αρκετά όπλα στην φαρέτρα του για την επιτυχημένη αντιμετώπιση του προβλήματος της στυτικής δυσλειτουργίας. Οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας αγγειακής αιτιολογίας είναι είτε φαρμακευτική αγωγή είτε χειρουργική

τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης. Τώρα έρχεται μία, πολλά υποσχόμενη, μέθοδος αποκατάστασης της στύσης, τα κρουστικά κύματα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ Πρόκειται για μια επαναστατική και πρωτοποριακή μέθοδο αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας αγγειακής αιτιολογίας. Τα κρουστικά κύματα προκαλούν νεοαγγειογένεση στο πέος. Δηλαδή δημιουργούνται νέα αγγεία στο πέος τα οποία αντικαθιστούν τα καταστραμμένα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αιματικής ροής στο πέος.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η θεραπεία γίνεται με εφαρμογή κρουστικών κυμάτων στο πέος, μέσω της συσκευής παραγωγής κρουστικών κυμάτων. Η συσκευή εκπέμπει τοπικά χαμηλής έντασης κρουστικά κύματα. Τα κρουστικά κύματα είναι ηλεκτροϋδραυλικά κύματα. Τα κύματα μεταφέρονται στο πέος και επικεντρώνονται στη περιοχή των σηραγγωδών σωμάτων. Απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός κρουστικών κυμάτων για την ολοκλήρωση της θεραπείας. Η θεραπεία έχει ένδειξη αποκλειστικά και μόνο σε ασθενείς που το πρόβλημα της στύσης έχει αγγειακή αιτιολογία. Αν η στυτική δυσλειτουργία είναι άλλης αιτιολογίας ΔΕΝ μπορεί να προσφέρει απολύτως τίποτα. Για τον λόγο αυτό πριν την έναρξη της θεραπείας απαιτείται ένα υπερηχογράφημα - triplex πέους και συχνά ένα συγκριτικό στο τέλος της θεραπείας.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Η θεραπεία διαρκεί 9 εβδομάδες και το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται την 13η εβδομάδα. Πραγματοποιείται σε 10-12 συνεδρίες οι οποίες γίνονται 1-2 φορές την εβδομάδα με διακοπή 2-3 εβδομάδων ενδιάμεσα. Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι περίπου 30 λεπτά. Η θεραπεία εστιάζεται σε συγκεκριμένα σημεία του πέους.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ

● δεν χρειάζεται αναισθησία ● δεν είναι επεμβατική μέθοδος ● η μέθοδος είναι εντελώς ανώδυνη ● έως σήμερα δεν έχουν εμφανιστεί παρενέργειες ● εφαρμόζεται και σε καρδιοπαθείς και σακχαροδιαβητικούς ασθενείς.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η θεραπεία αποκαθιστά τη στυτική δυσλειτουργία μικρού και μέτριου βαθμού. Βελτιώνεται τόσο η διάρκεια όσο και η σκληρότητα της στύσης. Επιπλέον, στις περιπτώσεις σοβαρού βαθμού αγγειακής στυτικής δυσλειτουργίας όπου δεν υπήρχε ανταπόκριση στην φαρμακευτική θεραπεία, τα κρουστικά κύματα είτε βελτιώνουν τη στύση είτε βελτιώνουν την ανταπόκριση στα φάρμακα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο πλέον έγκριτο διεθνές Ουρολογικό περιοδικό, το European Urology (Vardi Y, et al. European Urology, 58, 243-248, 2010), στους ασθενείς που υποβλήθηκαν στη θεραπεία παρατηρήθηκε: ● αύξηση της αιματικής ροής στο πέος κατά 140% ● βελτίωση στο ειδικό ερωτηματολόγιο της στυτικής λειτουργίας (IIEF ED domain) κατά 55%. ● το 80% των ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη διέκοψαν τη λήψη φαρμάκων για τη στύση μετά τη θεραπεία, αφού το πρόβλημα αποκαταστάθηκε. Φαίνεται λοιπόν πως η εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων έχει γρήγορα θεραπευτικά αποτελέσματα που διαρκούν. Ακόμα κι αν το πρόβλημα επανέρθει, η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος των παρενεργειών. Μόνιμη και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα στύσης σε όσους άνδρες δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή, προσφέρει η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης. Η «επαναστατική» αυτή λύση, η οποία προσφέρει και πάλι – αλλά αυτή τη φορά μόνιμα- τη χαρά του έρωτα σε εκατομμύρια άνδρες στον κόσμο. Η πεϊκή πρόθεση είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και αποτελείται από τρία τμήματα. Δύο κυλίνδρους, δεξαμενή νερού και την αντλία ελέγχου και τοποθετείται κάτω από το δέρμα κατά μήκος του πέους. Δίνει μόνιμη και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της στύσης και ικανοποίησης στους άνδρες, αλλά και στις συντρόφους τους σε ποσοστό από 93%, σε σχέση με τις άλλες θεραπείες. Η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης γίνεται σε άνδρες οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή, που τους συνιστά ο γιατρός τους και η οποία αποτελεί την πρώτη θεραπευτική επιλογή. Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια η χρήση της φαρμακευτικής αγωγής προκαλεί σοβαρές παρενέργειες λόγω συνυπάρχουσας νοσηρότητας. Αυτοί οι αςθενείς που επιθυμούν μια μόνιμη και αποτελεσματική λύση πλέον την έχουν. Η συντριπτική υπεροχή της πεϊκής πρόθεσης, έναντι των άλλων «θεραπειών» είναι γεγονός διότι: Είναι η μοναδική θεραπεία που επιτρέπει την αυθόρμητη σεξουαλική επαφή καθώς η στύση επιτυγχάνεται μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα και δεν απαιτεί «προετοιμασία» και αναμονή του άνδρα (όπως συμβαίνει με τα φάρμακα από το στόμα και τις πεϊκές ενέσεις). Η στύση διατηρείται για όσο διάστημα επιθυμεί ο άνδρας. Η εκσπερμάτιση και ο οργασμός γίνονται φυσιολογικά.

Τοποθέτηση και λειτουργία της πεϊκής πρόθεσης Η τοποθέτηση της πεϊκής πρόθεσης γίνεται από εκπαιδευμένους χειρουργούς-ουρολόγους, με μια απλή επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται με ραχιαία νάρκωση. Ο χειρουργός-ουρολόγος με μία μικρή τομή τοποθετεί την πεϊκή πρόθεση. Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά τη μια ώρα και απαιτείται νοσηλεία μόλις μιας ημέρας στο νοσοκομείο. Η επέμβαση δεν εγκυμονεί σχεδόν κανένα κίνδυνο, όπως και η χρήση της., ειδικά τώρα που είναι διαθέσιμες οι πλέον εξελιγμένες πεϊκές προθέσεις. Αξίζει να τονιστεί ότι μετά την τοποθέτηση υπάρχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, δηλαδή η πεϊκή πρόθεση δεν είναι ορατή και αντιληπτή από τη σύντροφο είτε το πέος βρίσκεται σε στύση είτε σε χαλάρωση. Τέλος απαλλάσσει τον άνδρα από το μόνιμο σημαντικό κόστος των άλλων θεραπειών (φάρμακα από το στόμα και πεϊκές ενέσεις). Ήδη σύμφωνα με στοιχεία τα τελευταία χρόνια 1500 Έλληνες απολαμβάνουν και πάλι τον έρωτα χάρη στην πεϊκή πρόθεση. Ο μέσος όρος ηλικίας αυτών που έχουν τοποθετήσει πεϊκή πρόθεση είναι 60 χρόνων (35 ο νεότερος και 85 χρόνων ο μεγαλύτερος). Τριάντα ημέρες μετά την τοποθέτηση ο άνδρας μπορεί να ενεργοποιήσει την πεϊκή πρόθεση, ασκώντας ελαφρά πίεση στην αντλία ελέγχου, η οποία είναι τοποθετημένη εντός του οσχέου. Αμέσως μετά την ερωτική του επαφή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο χαλαρώνει και πάλι το πέος του.


ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ

3

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Αρτηριακή υπέρταση ρτηριακή υπέρταση ονομάζεται η νόσος στην οποία η πίεση του αίματος είναι σταθερά μεγαλύτερη από τις επιθυμητές. Χωρίζεται σε συστολική και διαστολική: Συστολική ΑΠ είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών κατά τη διάρκεια της σύσπασης της καρδιάς. Διαστολική ΑΠ είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών στο διάστημα μεταξύ των συσπάσεων της καρδιάς (στη διαστολή).

Α

σακχαρώδη διαβήτη ή χρόνια νεφροπάθεια. Ωστόσο, τα οφέλη αυτού του χαμηλότερου στόχου δεν έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς.

Της θΕοΔΩρας α. ΚαροΤςαΚΗ, ειδικού καρδιολόγου

Μετριέται σε mmΗg ( χιλιοστά στήλης υδραργύρου ) και αν κάποια από τις δύο τιμές βρίσκεται πάνω από τα επιθυμητά όρια, τότε η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως υπέρταση, ανεξάρτητα αν η άλλη είναι φυσιολογική. Ετσι υπέρταση ονομάζουμε σήμερα τιμές ΑΠ >140mmHg για τη συστολική > 90 mmHg για τη διαστολική Η συστολική ΑΠ είναι η πιο σημαντική. Αποτελεί τη βάση για τη διάγνωση στην πλειονότητα των ασθενών. Ορισμένες κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν τιμές 130/80 για ασθενείς με

Ταξινόμηση της Αρτηριακής Πίεσης Φυσιολογική Συστολική Διαστολική ...........................<120mmHg ....<80mmHg Προϋπέρταση ............120-139...........80-89 Υπέρταση σταδίου Ι ....140-159...........90-99 Υπέρταση σταδίου ΙΙ .......>160........... >100

Ποια είναι τα αίτια; Περίπου το 95% των ενηλίκων με υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ιδιοπαθείς. Τα αίτια δεν είναι γνωστά παρότι αναφέρονται περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση.Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως υπερβολική πρόσληψη άλατος, παχυσαρκία, καθιστική ζωή. Γενετικοί παράγοντες που προκαλούν αυξημένη δραστηριότητα του συστήματος ρενίνη αγγειοτενσίνη - αλδοστερόνη και του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Η αγγειακή σκληρία, η

οποία προκαλεί μεμονωμένη συστολική υπέρταση και τη συναντάμε κυρίως σε ηλικιωμένους. Η δευτεροπαθής ΑΠ αφορά το 5% του συνόλου των υπερτασικών, όπου η αιτία μπορεί να εντοπισθεί και να αντιμετωπισθεί. Τα κύρια αίτια δευτεροπαθούς είναι : Χρόνια νεφροπάθεια Πολυκυστική νόσος των νεφρών Στένωση της νεφρικής αρτηρίας Υπεραλδοστερονισμός Φαιοχρωμοκύτωμα Νόσοι θυροειδούς Υπνική άπνοια

Πώς μετράμε σωστά; Μπορεί να μετρηθεί είτε με ένα κλασικό πιεσόμετρο ή με τη βοήθεια μιας αυτόματης ηλεκτρονικής συσκευής.(Αυτά που εφαρμόζουν στον καρπό είναι συχνά ανακριβή και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται). Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε σωστό μέγεθος περιχειρίδας. Ο ασθενής πρέπει να είναι καθιστός σε άνετη θέση για τουλάχιστον 5 λεπτά. Είναι καλύτερο να γίνονται 3 μετρήσεις. Την 1η δεν την υπολογίζουμε. Οι άλλες δύο να έχουν 1-2 λεπτά διαφορά και να χρησιμοποιείται ένας μέσος όρος των μετρήσεων.

Ποιες οι συνέπειες της Αρτηριακής Υπέρτασης; Η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί μακροχρόνια να προκαλέσει βλάβες στα αγγεία των οργάνων του σώματος. Ετσι ως συνέπεια μπορούν να

εκδηλωθούν παθήσεις της καρδιάς (καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσος ) του εγκεφάλου (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο), των νεφρών (νεφρική ανεπάρκεια), των ματιών (αμφιβληστροειδοπάθεια) και των αγγείων (ανευρύσματα).

Πώς αντιμετωπίζεται; Το πιο σημαντικό είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής που περιλαμβάνει: Υγιεινή διατροφή: Ελάττωση κατανάλωσης αλατιού και έμφαση στην πρόσληψη τροφών, όπως τα λαχανικά, φρούτα και ψάρια. Αντίστοιχα περιορισμός στη λήψη κρεάτων-λιπαρών τροφών. Καθημερινή σωματική άσκηση. Διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους. Διακοπή καπνίσματος.

Τι φάρμακα διαθέτουμε για την αντιμετώπισή της Κυκλοφορούν πολλές ομάδες φαρμάκων που βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορεί να χρειαστεί η λήψη από μία έως και παραπάνω από τρεις διαφορετικές κατηγορίες για να πετύχουμε το στόχο μας. Είναι πολύ σημαντικό όμως να θυμόμαστε ότι: Κάθε οργανισμός είναι ιδιαίτερος γι’ αυτό και η θεραπεία διαφέρει από άτομο σε άτομο. Απαραίτητη είναι η στενή συνεργασία του ασθενούς με τον θεράποντα ιατρό του και η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται μεταξύ τους. Η ΛΗΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΥΓΙΕΙΝΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ!

Τσιμπήματα σε υμενόπτερα. Σφήκες μέλισσες. Ο κίνδυνος του καλοκαιριού

Ο

ι αλλεργικές αντιδράσεις σε τσιμπήματα εντόμων αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς και ένα μείζον ιατρικό πρόβλημα. Στη Γαλλία και την Ελλάδα, για παράδειγμα, τα τσιμπήματα από έντομα προκαλούν περισσότερους θανάτους από τα δαγκώματα των φιδιών.

Της ΕυθυμΙας Χρ. Πολυζου, Αλλεργιολόγου Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ Διδάκτωρα Πανεπιστημίου Αθηνών

• Ποιο είναι εκείνο το είδος εντόμων που ενεργοποιείται για πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων; Τα υμενόπτερα είναι το κοινότερο είδος εντόμων που ο νυγμός του προκαλεί αλλεργική αντίδραση στον άνθρωπο. Η οικογένεια δε των υμενοπτέρων στην Ευρώπη περιλαμβάνει τις μέλισσες και τις σφήκες.Οι μέλισσες δεν είναι ιδιαιτέρως επιθετικά έντομα. Επιτίθενται μόνο όταν προκληθούν ή όταν η κυψέλη τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Σε αντίθεση με τις μέλισσες οι σφήκες είναι επιθετικές. Συνήθως τρέφονται από τρο-

φές που περιέχουν ζάχαρη, προσελκύονται από τις τροφές, τα σκουπίδια, τις έντονες μυρωδιές, καθώς και από τα ανοιχτόχρωμα ρούχα. • Ποιες είναι οι κλινικές εκδηλώσεις στα τσιμπήματα των εντόμων; Τις αντιδράσεις του ανθρώπινου αργανισμού, που ακολουθούν μετά το νυγμό υμενοπτέρου μπορούμε να τις ταξινομήσουμε σε: Φυσιολογική τοπική αντίδραση, που χαρακτηρίζεται από πομφό και ερύθημα 2 εκατοστών περίπου, ελαφρώς σκληρό, που εξαφανίζεται σε 4 - 6 ώρες. Στην εκτεταμένη τοπική αντίδραση, που χαρακτηρίζεται από σοβαρό οίδημα που προσβάλει συνήθως και την πλησιέστερη άρθρωση και διαρκεί πλέον των 24 ωρών. Συνοδεύεται δε από ήπιο κνησμό και άγχος του ασθε-

νούς. Στην ήπια συστηματική αντίδραση, που χαρακτηρίζεται από γενικευμένη κνίδωση και κνησμό, βρογχόσπασμο, ταχυκαρδία, μερικές δε φορές πτώση της πιέσεως.Στην γενικευμένη συστηματική αντίδραση ή αναφυλακτικό shock, όπου έχουμε ότι στην ήπια συστηματική αντίδραση σε συνδυασμό με δύσπνοια, σύγχυση, αίσθημα επικείμενου θανάτου, δυσφωνία, απώλεια συνείδησης και καταπληξία. • Είναι εύκολη η διάγνωση της αλλεργίας στα υμενόπτερα και πώς μπορεί να γίνει; Η διάγνωση βασίζεται στις εξής παραμέτρους: Το ατομικό ιστορικό προσδιορισμού της σοβαρότητας των κλινικών εκδηλώσεων, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό και τέλος εάν είναι δυνατόν την ταυτοποίηση του ένοχου εντόμου. Η τεκμηρίωση της αλλεργίας από νυγμό υμενοπτέρου γίνεται με τον προσδιοριμό της ειδικής για το δηλητήριο IgE και ο ευκολότερος τρόπος είναι οι δερματικές δοκιμασίες. Αντιδραστήρια από τη μέλισσα και όλα τα είδη των σφηκών είναι διαθέσιμα στο εμπόριο για τη διά-

γνωση της αλλεργίας, ύπο την προϋπόθεση ότι οι δοκιμασίες εκτελούνται από ειδικό αλλεργιολόγο. Επίσης υπάρχει και ο αιμοτολογικός έλεγχος, τα Rast, για όλα τα είδη υμενοπτέρων. • Υπάρχει θεραπεία στους αλλεργικούς στο δηλητήριο των υμενοπτέρων; Άτομα με ιστορικό οξείας αντίδρασης και/ή θετικές δερματικές αντιδράσεις, πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν υψηλό κίνδυνο επανάληψης του αναφυλακτικού επεισοδίου σε περίπτωση νέου τσιμπήματος. Οι θεραπευτικού χειρισμοί βασίζονται σε 3 σημεία: 1. Την λήψη προληπτικών μέτρων ( π.χ. ενημέρωση του αλλεργικού για το είδος της αλλεργίας, να φέρει μαζί του φάρμακα εκτάκτου ανάγκης) 2. Την επείγουσα θεραπεία των αντιδράσεων (που είναι η συνήθης κατάλληλη αγωγή που γίνεται σ΄αυτού του είδους τις κλινικές εκδηλώσεις.) 3. Την ανοσοθεραπεία (συνίσται στη χορήγηση καθαρού δηλητηρίου και παρέχει προστασία σχεδόν 100% σε περίπτωση νέου νυγμού. Πρέπει να υποβάλεται όμως μόνο από ειδικό αλλεργιολόγο.)


4 ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Σκέψεις και πεποιθήσεις φροντιστών ασθενών με άνοια ανάγκη αντιμετώπισης μιας δύσκολης κατάστασης και κυρίως η αντιμετώπιση μιας νόσου, πάντα συνδέεται με αρνητικές σκέψεις και συνοδεύεται από άγχος, λύπη και στεναχώρια. Τα συναισθήματα αυτά δεν διαφοροποιούνται, ούτε αλλάζουν ακόμη και όταν αφορούν άτομα τρίτης ηλικίας.

θουν εξοικείωση και το αντιλαμβάνονται ως σημείο αναφοράς στην καθημερινότητα τους για την ικανοποίηση των βασικών τους αναγκών. Η προσκόλληση αυτή, με τον καιρό και την επιδείνωση της νόσου είναι μηχανική.

Η

Της Κουφογιάννη Καλλιόπης, Ψυχολόγου Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου

Στις περιπτώσεις αυτές η πίεση είναι δεδομένη και αυτό που φαίνεται να διαφοροποιείται είναι η ένταση την οποία νιώθει ο καθένας για την παραπάνω συνθήκη. Σύμφωνα με τον Γαληνό, το γήρας, δεν είναι μια νόσος, αλλά ούτε και απολύτως μια φυσική κατάσταση. Είναι ένα ιδιαίτερο στάδιο της ανθρώπινης ζωής, που απαιτεί ιδιαίτερη ιατρική φροντίδα και που συνοδεύεται συχνά από καταθλιπτική διάθεση. Την φροντίδα αυτή καλούνται να προσφέρουν στους ηλικιωμένους συχνά τα παιδιά τους ή οι σύζυγοι τους ή άλλοι βιώνοντας ο καθένας ποικιλία συναισθημάτων και διαμορφώνοντας συγκεκριμένες στάσεις γύρω από τη φροντίδα που παρέχουν. Σύμφωνα με τη γνωστική θεωρία ο τρόπος με τον οποίο επενδύουμε γνωστικά μια κατάσταση, σκεφτόμαστε δηλαδή για αυτή, επηρεάζει σημαντικά το πώς νιώθουμε και το πώς συμπεριφερόμαστε. Αν οι σκέψεις που κάνουμε έχουν κυρίως αρνητικό και καταστροφικό περιεχόμενο, αυξάνονται τα επίπεδα άγχους και έντασης και επηρεάζεται η ικανότητα μας για επίλυση προβλημάτων. Αντίθετα, αν οι σκέψεις που ενεργοποιούνται είναι λογικές και αντικειμενικές διευκολύνεται η διαχείριση της προβληματικής κατάστασης και η στάση μας απαλλάσσεται από υπερβολές και συναισθήματα δυσφορίας. Κατά αυτόν τον τρόπο το άτομο δημιουργεί τον δικό του

τρόπο σκέψης, που περιλαμβάνει τις προσωπικές του στάσεις για τον εαυτό του, τον κόσμο και τους γύρω του. Οι στάσεις αυτές επηρεάζονται τόσο από προηγούμενες εμπειρίες, όσο και από γονεϊκές και κοινωνικές επιδράσεις. Από τα παραπάνω, φαίνεται πόσο καθοριστική είναι για τις συναισθηματικές και συμπεριφοριστικές αντιδράσεις η στάση του ατόμου, οι σκέψεις που κάνει και ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύει αυτά που συμβαίνουν στη ροή της καθημερινότητας του . Και είναι λογικό όταν έρχεται αντιμέτωπος με τη διάγνωση μιας μη αναστρέψιμης νόσου, όπως η άνοια τύπου Αλτσχάιμερ που αφορά την Τρίτη ηλικία και περιλαμβάνει αρκετά δυσνόητες και αναίτιες συμπεριφορές, οι σκέψεις του να είναι αρνητικές, καταστροφικές και υπερβολικές. Κατά συνέπεια και οι αντιδράσεις του , αλλά κυρίως τα συναισθήματα του να είναι αρνητικά φορτισμένα. Είναι απόλυτα κατανοητό λοιπόν, πως οι φροντιστές που έρχονται αντιμέτωποι με εξαιρετικά έντονες δυσκολίες στη συμπεριφορά του ασθενή και βιώνουν τη φροντίδα του ως μια στρεσογόνα κατάσταση, να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν και οι ίδιοι δυσκολίες, όπως έντονη θλίψη, δυσκολίες στον ύπνο , ανορεξία, κοινωνική απομόνωση κλπ. Η φροντίδα ενός ατόμου με άνοια τις περισσότερες φορές απαιτεί από τον περιθάλποντα να ανταπεξέλθει σε πολλα-

πλούς και διαφορετικούς ρόλους στην καθημερινότητα του, π.χ. του συζύγου, του παιδιού, του γονιού, του επαγγελματία, του φίλου, του φροντιστή κυρίως όμως να εστιαστεί και να υπερισχύσει ο ρόλος του τελευταίου. Επειδή είναι δύσκολο να τα καταφέρει σε όλους τους παραπάνω ρόλους ξεχνά τους περιφερειακούς και εστιάζεται σε αυτόν που εκείνη τη στιγμή έχει τη μέγιστη προτεραιότητα. Με τον καιρό τείνει να αποσύρεται κοινωνικά και να αφιερώνεται καθολικά στη φροντίδα του δικού του ανθρώπου με άνοια, νιώθοντας συχνά κορεσμένος από τον ρόλο αυτό. Κύρια χαρακτηριστικό αυτής της πορείας είναι πως οι αλλαγές των αναγκών του ασθενή με την πρόοδο της άνοιας, αλλάζουν και οι απαιτήσεις φροντίδας, αυξάνουν τα επίπεδα άγχους. Το περιεχόμενο των σκέψεων του περιθάλποντα τις περισσότερες φορές πλημμυρίζει από ιδέες και πεποιθήσεις που αφορούν: 1. τη συμπεριφορά του ασθενή Χαρακτηρίζεται κυρίως ως ενοχλητική και απαιτητική, καθώς τα προβλήματα μνήμης κάνουν συχνά τα άτομα με άνοια να εμμένουν σε αντικείμενα ή καταστάσεις ή να επαναλαμβάνουν διαρκώς το ίδιο πράγμα. Συχνά η συμπεριφορά των ατόμων με άνοια συνοδεύεται από χαρακτηριστικά προσκόλλησης προς το άτομο που τα φροντίζει, με το οποίο νιώ-

2. τη διαχείριση του χρόνου Η εξειδικευμένη και απαιτητική φροντίδα προς τους ασθενείς με άνοια είναι αρκετά χρονοβόρα καθώς οι διαταραχές στην συμπεριφορά καθιστούν απαραίτητη τις περισσότερες φορές την εποπτεία αυτών των ατόμων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην υπάρχει ελεύθερος χρόνος στους περιθάλποντες τόσο για τις οικογένειες τους και τις περιφερειακές ευθύνες, όσο και για τον ίδιο τους τον εαυτό. Μεγάλο ποσοστό περιθαλπόντων αναφέρει σημαντική μείωση στον ελεύθερο χρόνο και περιορισμό της ατομικής ελευθερίας τους. Σκέψεις όπως, «νιώθω εγκλωβισμένος, νιώθω παγιδευμένος» τους χαρακτηρίζουν συχνά. 3. την κοινωνική ζωή Σημαντικός τομέας στη ζωή των περιθαλπόντων που πλήττεται και αυτός λόγω της 24ωρης φροντίδας είναι και η κοινωνική ζωή. Ο περιορισμός στο σπίτι και οι διαταραχές στη συμπεριφορά του ασθενή κάνουν τον περιθάλποντα κάποιες φορές να νιώθει άσχημα να δεχθεί κόσμο στο σπίτι ή να νιώθει το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον αμήχανα για το πώς να συμπεριφερθεί με αποτέλεσμα να απομακρύνεται. Και στις δύο περιπτώσεις το αίσθημα μοναξιάς και απομόνωσης είναι το ίδιο. 4. τα οικονομικά Η οικονομική κατάσταση παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των φροντιστών με άνοια ιδιαίτερα, όταν η οικογένεια αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, όταν οι συνταξιοδοτικές αποδοχές του ασθενή είναι χαμηλές και η κατάσταση του τελευταίου απαιτεί συνεχή εποπτεία και φροντίδα με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο περιθάλπων να εργαστεί. Από


ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ

5

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ την άλλη πλευρά τα επιδόματα που λαμβάνουν από τη πολιτεία, αλλά και οι πενιχρές συντάξεις αποτελούν στρεσογόνα γεγονότα που επιβαρύνουν επιπρόσθετα. 5. τη σωματική και ψυχική υγεία. Η ενεργητική εμπλοκή των συγγενών στην όλη κατάσταση και η εξελισσόμενη γνωστική και λειτουργική έκπτωση επηρεάζει άμεσα και σημαντικά την σωματική και ψυχική υγεία των πρώτων, οι οποίοι συχνά δηλώνουν πως δεν είναι καλά και πως η υγεία τους χειροτερεύει. Στις περιπτώσεις αυτές συχνή είναι η εκδήλωση της κατάθλιψης και των αγχωδών διαταραχών, αλλά και της επιβαρημένης σωματικής υγείας, όπως για παράδειγμα οι μυοσκελετικοί πόνοι. Πολλές μελέτες μάλιστα για την ποιότητα ζωής των περιθαλπόντων ασθενών με άνοια επιβεβαιώνουν κατά καιρούς τα χαμηλά επίπεδα ψυχικής και σωματικής τους υγείας. 6. την αντοχή. Επιβαρυντικός παράγοντας σε σχέση με τα παραπάνω είναι και το αίσθημα αν-

ισχύουν ή αν όντως είναι κάποιες φορές υπερβολικές, είναι στοιχεία απαραίτητα για το άτομο που φροντίζει, ώστε να σκέφτεται λογικά, να δρα με ψυχραιμία και να αναγνωρίζει αυτά που μέχρι τώρα έχει καταφέρει και μπορεί να κάνει και όχι αυτά που πιθανόν να φοβάται ότι θα του συμβούν. Το σημαντικότερο όμως από όλα είναι να συνειδητοποιήσει πως δεν πρέπει να παραμελήσει τον εαυτό και να υποτιμήσει τις μέχρι τώρα ικανότητες τους. Όταν αρχίσει να πιστεύει στον εαυτό του και στο δικαίωμα του να μοιράζεται αυτά που τον απασχολούν με επαγγελματίες, θα νιώσει μεγάλη ανακούφιση και δύναμη να συνεχίσει. τοχής για παροχή φροντίδας. Συχνά οι περιθάλποντες σκέφτονται πως «δεν αντέχουν άλλο» ή «πως δεν θα αντέξουν για πολύ ακόμη» ή ότι «οι δυνάμεις τους σιγά-σιγά τους εγκαταλείπουν». Στις παραπάνω σκέψεις συντελεί σημαντικά το γεγονός της χρόνιας φροντίδας και του μη αναστρέψιμου της κατάστασης, που επιβαρύνει με άγχος. Τέλος, η όλη κατάσταση επενδύεται

συχνά με σκέψεις όπως « η φροντίδα είναι ένα βάρος», «η φροντίδα είναι ένα φορτίο», «πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο μέλλον, τι θα γίνει;».στις περιπτώσεις αυτές είναι ευδιάκριτη η ανάγκη για έλεγχο της κατάστασης, αλλά και η εμφάνιση του άγχους όταν αυτή γίνεται κάποιες φορές απρόβλεπτη. Η αναγνώριση των παραπάνω σκέψεων και ο έλεγχος τους, αν δηλαδή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΒΟΛΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ Τοπάλη 7 – Βόλος Τ.Κ. 38221 Τηλ. : 24210 31227/87267 Fax : 24210 31229 e-mail: alzheimervolos@gmail.com www.alzheimervolos.gr

Σωστή διατροφή στην παιδική ηλικία Γιαγιά ξέρω ότι μ’ αγαπάς όμως μην κάνεις κακό στην υγεία μου! Θέλετε το εγγόνι σας να ζήσει πάνω από 100 χρόνια; ρόσφατες μελέτες που εξετάζουν πόσα χρόνια θα ζήσει η σημερινή γενιά παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η εξέλιξη της ιατρικής, της βιοχημείας και της βιοτεχνολογίας δίνουν ένα προσδόκιμο ζωής πάνω από 100 χρόνια. Και είναι λογικό αν αναλογιστούμε την αύξηση του μέσου όρου ζωής τα τελευταία 100 χρόνια! Για να επιτευχθεί αυτό όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας σοβαρά παράγοντες όπως τη διατροφή, την άσκηση, τους εμβολιασμούς και την εξέλιξη της ιατρικής γενικότερα. Είναι αποδεδειγμένο από έρευνες πως οι λιγότερες θερμίδες οδηγούν σε μακροζωία. Μαθαίνοντας λοιπόν ένα παιδί να είναι λιτοδίαιτο αυξάνουμε τα χρόνια ζωής του. Οι επιπλέον θερμίδες δυστυχώς δεν γίνονται «μπόι..» αλλά λίπος άρα βάρος και έτσι επιβαρύνεται η υγεία του! Η αγάπη για τα εγγόνια σας είναι δεδομένη!

Π

Του Λάμπη Κωνσταντίνου Διατροφολόγου Διαιτολόγου, M.Sc. Τμήματος Βιοχημείας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το παρόν άρθρο δεν είναι γραμμένο για να αμφισβητήσει αυτή την υπέροχη σχέση. Αντι-

θέτως είναι για να ενισχύσει αυτή την αγάπη και να την δυναμώσει προς όφελος των παιδιών των παιδιών σας! Η λέξη κλειδί είναι η «υγεία!»Αν βοηθήσετε τα εγγόνια σας να τρέφονται πιο υγιεινά θα αυξήσετε τις πιθανότητες να ζήσουν πολλά περισσότερα χρόνια από την γενιά σας χωρίς προβλήματα υγείας! Η σωστή διατροφή αποδεδειγμένα συμβάλλει στη μείωση των ποσοστών πολλών σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα! Τα σημερινά παιδιά βρί-

σκονται σε ένα περιβάλλον με περισσότερες λιχουδιές, περισσότερη ζάχαρη και περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα σε σχέση με τις τροφές που υπήρχαν παλαιότερα. Συμφωνούμε νομίζω, επίσης, στο γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αλλάξει θεαματικά, συνεπώς τα παιδιά έχουν περιορισμένη κίνηση και τρώνε συχνότερα «έτοιμο φαγητό» από παλιά. Όπως καταλαβαίνετε τα εγγόνια σας μεγαλώνουν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον σε σχέση με το δικό σας! Αυτό σημαίνει πως πρέπει να προσέχουμε πολύ περισσότερο όσον αφορά στη διατροφή τους. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να προσφέρετε στα εγγόνια σας λιγότερα γλυκά και αναψυκτικά. Επίσης να τους δίνετε λιγότερο επεξεργα-

σμένο έτοιμο φαγητό και περισσότερο σπιτικό φαγητό. Τροφές όπως η κέτσαπ ή οι κοτομπουκές είναι ό,τι χειρότερο και πρέπει να αγωνιστούμε για να χτίσουμε σωστές διατροφικές συνήθειες. Πρέπει να επιμένετε να δοκιμάζουν και να τρώνε όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες. Να τρώνε φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Δεν χρειάζεται να τρώνε μόνο ό,τι τους αρέσει για να μην «στενοχωρηθούν», θα πρέπει να μάθουν να τρώνε από όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Λιγότερο επεξεργασμένο κρέας και λιγότερα επεξεργασμένα ή τυποποιημένα φαγητά. Εάν είστε περισσότερες ώρες μαζί τους σε σχέση με τους γονείς τους τότε πρέπει να είστε ακόμη πιο αυστηροί με τις διατροφικές τους συνήθειες. Όπως συμβάλλετε στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, έτσι θα πρέπει να κάνετε και με τη διατροφή τους! Είστε αυτοί που θα καθορίσετε το μέλλον αυτών των παιδιών! Αυτό θα είναι το «δώρο» σας, ένα δώρο με ιδιαίτερη σημασία στην επόμενη γενιά!


6 ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Βλεφαρίτιδα βλεφαρίτιδα είναι μία συνήθης και επίμονη φλεγμονή των βλεφάρων. Μπορεί να εμφανιστεί στην πρώιμη παιδική ηλικία με την εμφάνιση κοκκίωσης στα βλέφαρα και να συνεχίσει στην υπόλοιπη ζωή σαν χρόνια κατάσταση. Επίσης μπορεί να αρχίσει αργότερα στη ζωή. Βακτήρια ζουν φυσιολογικά στην επιφάνεια του δέρματος γύρω από τα μάτια, αλλά σε συγκεκριμένα άτομα αρχίζουν να αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα στη βάση των βλεφαρίδων . Η κατάσταση αυτή συχνά συμβαίνει σε ασθενείς που παρουσιάζουν ροπή για λιπαρό δέρμα, πιτυρίδα ή ξηροφθαλμία.

Θεραπεία

Η

Του ΝΤΑΦΟΥ Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΥ, Υπ. ΔΙΔΑΚΤOΡΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Συνεργάτη ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΛΠΙΣ”, ΚΛΙΝΙΚΗΣ “ΑΝΑΣΣΑ”

Ο επερχόμενος ερεθισμός, που ορισμένες φορές σχετίζεται με υπερλειτουργία των παρακείμενων σμηγματογόνων αδένων, προκαλεί απολέπιση που μοιάζει με πιτυρίδα και σχηματισμό σωματιδίων κατά μήκος των βλεφαρίδων και της άκρης του βλεφάρου καθώς και σε χαλάζια, επίπονα φλεγμονώδη εξογκώματα εντός των βλεφάρων. Στη βλεφαρίτιδα, και τα δύο βλέφαρα καλύ-

πτονται από λιπαρό έκκριμα και βακτήρια κοντά στη βάση των βλεφαρίδων. Το μάτι είναι ερεθισμένο και μπορεί να φλεγμαίνει.

Συμπτώματα

● Ερυθρότητα και κνησμός των χειλέων των βλεφάρων ● Ερεθισμός και συμπτώματα «ξηροφθαλμίας» ● Υπερβολική δακρύρροια των οφθαλμών ● Σχηματισμός «κύστης» εντός των βλεφάρων (χαλάζιο) ● Απώλεια των βλεφαρίδων και εγκοπές του βλεφαρικού χείλους ● Σπάνια κερατοπάθεια λόγω βλεφαρίδων που γδέρνουν το μάτι. Υπάρχουν 3 μορφές βλεφαρίτιδας σταφυλοκοκκική,σμηγματορροϊκή και βλεφαρίτιδα λόγω δυσλειτουργίας των Μεβομιανών αδένων. Και οι τρεις μορφές βλεφαρίτιδας έχουν χρόνιο

χαρακτήρα. Ασθενείς με σταφυλοκοκκική βλεφαρίτιδα έχουν μέση ηλικία 42 έτη. Οι ασθενείς μεσμηγματορροϊκή βλεφαρίτιδα και βλεφαρίτιδα λόγω δυσλειτουργίας των Μεβομιανών αδένων, είναι γενικά μεγαλύτερης ηλικίας και έχουν πλούσιο ιστορικό οφθαλμικών συμπτωμάτων. Στην σταφυλοκοκκική βλεφαρίτιδα υπάρχει κρούστα κατά μήκος των βλεφαρίδων.

Διάγνωση Η διάγνωση της βλεφαρίτιδας μπαίνει από τον οφθαλμίατρο μετά τη λήψη του ιστορικού και την εξέταση. Ειδική έμφαση θα δοθεί στα βλέφαρα και την εμφάνισή τους, στις βλεφαρίδες, στα στόμια των σμηγματογόνων αδένων, στη μέτρηση της ποιότητας και της ποσότητας των δακρύων καθώς και στην εικόνα της επιφάνειας του οφθαλμού μέσα από τη μεγέθυνση της σχισμοειδούς λυχνίας. Αρκετά σπάνια μπορεί να χρειαστούν καλλιέργειες ή αλλεργιολογική εξέταση.

● Ζεστές κομπρέσες, που θα πρέπει να γίνονται με μία καθαρή μικρή πετσέτα προσώπου (όχι αναγκαία αποστειρωμένες γάζες), η οποία θα έχει εμποτιστεί με πολύ ζεστό (προσοχή να μην προκληθούν εγκαύματα) νερό. Μπορούμε να επαναλάβουμε αυτή τη διαδικασία 1-2 φορές. ● Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν τεχνητά δάκρυα. ● Για τη μείωση της φλεγμονής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μικρό διάστημα τοπικά στεροειδή . ● Για την ελάττωση του βακτηριδιακού περιεχομένου των βλεφάρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά αντιβιοτικά. ● Για τη συστηματική αντιμετώπιση τόσο της σοβαρής βλεφαρίτιδας, όσο και της ροζοδόχου ακμής χορηγούνται Vibramycin ή Minocycline, από το στόμα. Σε γενικές γραμμές είναι προτιμότερη η χρήση Doxycycline ή Minocycline που δεν έχουν περιορισμούς χορήγησης μαζί με τα γεύματα. ● Λήψη Ω3 λιπαρών οξέων. Σημαντική αντένδειξη για τη χορήγηση των παραπάνω φαρμάκων αποτελεί η εγκυμοσύνη, διότι μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στην εμβρυογένεση, στα δόντια και στα οστά.


ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ

7

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Μπορεί η Μεσογειακή διατροφή να μας προστατέψει σε ό,τι αφορά στην ατμοσφαιρική ρύπανση; Μεσογειακή διατροφή στηρίζεται κυρίως στην υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, σιτηρών ολικής αλέσεως, ελαιολάδου, ψαριών και λευκού κρέατος κατά κύριο λόγω. Είναι γνωστό ότι είναι μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες μας παρέχουν προστασία από χημικές ουσίες όπως είναι οι ελεύθερες ρίζες, που φέρουν υψηλή ενέργεια και καταστρέφουν το γενετικό υλικό του κυττάρου με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο επιρρεπείς στις καρκινογενέσεις. Επιστήμονες από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης μελέτησαν περισσότερο από μισό εκατομμύριο άτομα για 17 χρόνια από 6 διαφορετικές πολιτείες και 2 διαφορετικές πόλεις της Αμερικής.

Η

Του Καραγιάννη Νικόλαου BSc, SRD, MPhil Κλινικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου - Ερευνητή

Οι επιστήμονες συνέλεξαν πληροφορίες σε ότι αφορά την διατροφή των συμμετεχόντων και κατά πόσο σχετική ήταν με το μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής καθώς και την έκθεση των συμμετεχόντων σε τρεις διαφορετικές ουσίες που συνήθως βρίσκουμε σε μεγάλα αστικά κέντρα και σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα τα οποία ακολουθούσαν περισσότερο την Μεσογειακή διατροφή παρουσίασαν πολύ λιγότερες πιθανότητες θνησιμότητας και νοσηρότητας σε σχέση με τους συμμετέχοντες που δεν ακολουθούσαν πιστά το μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής. Πιο συγκεκριμένα για κάθε 10 ppb (parts per billion)

αύξηση των ρυπογόνων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα οι πιθανότητες θνησιμότητας αυξάνονταν για αυτούς που ακολουθούσαν την Μεσογειακή διατροφή κατά 2 % ενώ για τους υπόλοιπους 5 %, ενώ σε ότι αφορά τις πιθανότητες θνησιμότητας από καρδιοαγγειακά νοσήματα για αυτούς που ακολουθούσαν την Μεσογειακή διατροφή ήταν στο 5 % ενώ για τους υπόλοιπους στο 17 %. Βλέπουμε λοιπόν πως η πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες Μεσογειακή διατροφή παρέχει προστασία από την καταστροφική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας και νοσηρότητας στα σύγχρονα αστικά κέντρα. Η συγκεκριμένη έρευνα κατά την προσωπική μου εκτίμηση είναι μέγιστης σημασίας ειδικά για την πόλη του Βόλου, όπου έχουμε μείζων πρόβλημα με την αιθαλομίχλη και την καύση των σκουπιδιών, και αν υπάρχει έστω και η παραμικρή υπόνοια ότι η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να προσφέρει προστασία στην τεράστια ατμοσφαιρική ρύπανση, είναι αδήριτη ανάγκη να υιοθετηθεί από όλους απαρέγκλιτα. Τ. Οικονομάκη 41 (με Σ. Σπυρίδη), Βόλος Phone: 24210 31737 Mobile: 6977 410 239 Email: nikar24@hotmail.com Web: dietetics.com.gr

SOPRANO ICE Ασφαλής, ανώδυνη και αποτελεσματική αποτρίχωση τους καλοκαιρινούς μήνες ακόμη και στο ηλιομαυρισμένο δέρμα! υχηθήκατε να μη χρειαζόταν ποτέ ξανά να ξυρίσετε ή να αποτριχώσετε με κερί τις ανεπιθύμητες τρίχες σας; Σας απασχόλησε ποτέ ο ενδεχόμενος πόνος με άλλες τεχνικές αποτρίχωσης; Αν ναι, τώρα υπάρχει τρόπος να έχετε πραγματικά ανώδυνη και μόνιμη μείωση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Το laser αποτρίχωσης SopranoIce® συνδυάζει άριστα τις τεχνολογικές καινοτομίες με τα κλινικά αποδεδειγμένα αποτελέσματα και σας προσφέρει την καλύτερη αποτρίχωση που είχατε ποτέ. Είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι το SopranoIce® καθιστά τη θεραπεία αποτρίχωσης ασφαλή άνετη και κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμη και στο μαυρισμένο δέρμα του καλοκαιριού σε αντίθεση με άλλα laser αποτρίχωσης.

Ε

Της Δήμητρας Ντάσιου, Ιατρού Δερματολόγου, Διευθύντριας Derma Clinic, Επιστημονικής Συνεργάτιδας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου: «Α. Συγγρός» Mentor ITMP/ASDS Επ. Πρόεδρου Ελληνικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής, Αντωνοπούλου 114, Βόλος 382 21, Τηλ. + Φαξ 24210 31000 Derma Lab Μέρλιν 7 Κολωνάκι, Αθήνα 210 3638738 www.dermaclinic.com.gr, E-mail: dasiou.dimitra@gmail.com

Δέρμα απαλό χωρίς τρίχες Παλιότερα αυτό προϋπόθετε μακροχρόνιες, διαρκείς, πολύωρες και επώδυνες συ-

νεδρίες με απρόβλεπτα και επισφαλή αποτελέσματα. Πλέον όχι. Το καινοτόμο σύστημα SopranoIce®κατα-

σκευάστηκε για να σας απαλλάξει από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα γρήγορα, εύκολα και με όσο το δυνατόν λιγότερες συνεδρίες. Στοχεύοντας τον θύλακα της τρίχας με ήπιους παλμούς laser, σχεδόν κάθε σημείο του σώματός σας μπορεί να αποτριχωθεί με άνεση και ασφάλεια. Χρησιμοποιώντας την τεχνική του πινέλου (πολλαπλές επαναλαμβανόμενες κάθετες γραμμές για την πλήρη κάλυψη της περιοχής) η κεφαλή του laser βρίσκεται σε συνεχή κίνηση (τεχνική In-Motion™) και έτσι η θεραπεία γίνεται πραγματικά ανώδυνη και πλέον αποτελεσματική.

Εν-Κινήσει (In-Motion™) Τεχνολογία Η AlmaLasers πρωτοπόρος της τεχνολογίας της αισθητικής ιατρικής και των laser, κάνει και πάλι τη διαφορά με δύο νέες τεχνολογικές εξελίξεις, υπεύθυνες για την πιο άνετη εμπειρία αποτρίχωσης που είχατε ποτέ. Η εν-κινήσει (In-Motion™) τεχνολογία θερμαίνει βαθμιαία τον θύλακα της τρίχας κάτω από το δέρμα, έως ότου δε δύναται πλέον

να αναπτυχθούν νέες τρίχες(η λειτουργία το στελέχους του κυττάρου που ευθύνεται για την ανάπτυξη της τρίχας, αναστέλλεται ολοκληρωτικά). Εξαιτίας δε του ότι η κεφαλή του laser βρίσκεται σε συνεχή κίνηση, η περιοχή θεραπείας διευρύνεται και ως εκ τούτου ο χρόνος της θεραπείας είναι σύντομος. Τέλος, χάρη στον πατενταρισμένο ψυκτικό μηχανισμό DualChill™της Alma Lasers αποτρέπεται ο κίνδυνος εγκαυμάτων και γίνεται εφικτή η πλέον ανώδυνη, ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία αποτρίχωσης.


8 ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Μύθοι και Αλήθειες για τη Σχιζοφρένεια σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που μπορεί να καθορίσει τη ζωή των ανθρώπων οι οποίοι πάσχουν απ’ αυτή και των οικογενειών τους. Συνήθως, εμφανίζεται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες διαταράσσοντας την αναζήτηση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών στόχων τους, ενώ ταυτόχρονα μειώνει δραστικά την ποιότητα της ζωής τους. Παρουσιάζεται σε όλες τις χώρες του κόσμου και αποτελεί μια από τις δέκα πρώτες αιτίες δυσλειτουργίας στις ηλικίες 18-44.

Η

Γύρω από αυτή την ψυχική ασθένεια επικρατούν πολλές παρανοήσεις. Καταρχάς, οι περισσότεροι μπερδεύουν τη σχιζοφρένεια με τον διχασμό της προσωπικότητας. Θεωρούν ότι σχιζοφρενής είναι κάποιος σαν τονDr. Jekyll και Mr. Hyde. Άλλοι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια είναι βίαιοι και επικίνδυνοι. Ένας περιορισμένος αριθμός μπορεί, πράγματι, να είναι - όπως και στο γενικό πληθυσμό - όμως η παρουσίαση από τα ΜΜΕ κάθε ειδεχθούς και βίαιου εγκλήματος ως ενέργεια ανθρώπου με ψυχικές διαταραχές, έχει οδηγήσει το κοινό να θεωρεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με σχιζοφρένεια είναι βίαιοι. Επίσης, μερικοί θεωρούν ότι τα άτομα αυτά έχουν αδύναμη προσωπικότητα και ότι έχουν «επιλέξει την τρέλα τους». Από την άλλη, κάποιοι πιστεύουν ότι η σχιζοφρένεια είναι το αποτέλεσμα της κακής διαπαιδαγώγησης από τους γονείς και των παιδικών τραυμάτων. Τέλος, ορισμένες θρησκευτικές ομάδες εξακολουθούν να θεωρούν ότι η ασθένεια είναι μια θεϊκή τιμωρία. Όλες αυτές οι πεποιθήσεις οδηγούν στη δημιουργία του στίγματος. Οδηγούν δηλαδή, σε απλουστευμένες πεποιθήσεις* στερεότυπα -, σε συναισθηματικέςαντιδράσεις εναντίον του πληθυσμού αυτού λόγω της διαφορετικότητάς του- προκαταλήψεις- και εν τέλει, σε μια «ιδιαίτερη»

ανώτερη συμπεριφορά όσων θεωρούν τους εαυτούς τους «φυσιολογικούς» εις βάρος όλων αυτών που διαφέρουν - οι λεγόμενες διακρίσεις. Ωστόσο, οι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές είναι μέλη της κοινωνίας, όπως όλοι μας. Χρειάζεται,επομένως, να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι η ψυχική ασθένεια και να αποδεχτούμε τους ανθρώπους που νοσούνε ως ισότιμα μέλη της κοινότητας. Το στίγμα είναι ένα τεράστιο εμπόδιο προς αυτή την κατανόηση και την αποδοχή. Η έρευνα δείχνει πως το στίγμα είναι σημαντική αιτία στρες για τους ανθρώπους που πάσχουν, όπως και για τις οικογένειές τους. Μπορεί να αποθαρρύνει τα άτομα από το να αναζητήσουν βοήθεια ακριβώς γιατί ανησυχούν για το πώς θα αντιδράσει το περιβάλλον τους. Το στίγμα θα σταματήσει να υπάρχει όταν θα γνωρίσουμε τα αληθινά χαρακτηριστικά της ψυχικής ασθένειας, όταν θα κατανοήσουμε τα προβλήματα που δημιουργεί σε αυτούς τους ανθρώπους και όταν θα συνειδητοποιήσουμε ότι η ψυχική ασθένεια μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, όπως κάθε άλλο πρόβλημα υγείας. Ένας στους 100 ανθρώπους θα αναπτύξει σχιζοφρένεια κάποια στιγμή στη ζωή του. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα 100.000 άνθρωποι νοσούν απ’ αυτή την ασθένεια.

Κάθε χρόνο 1000-1500 περίπου άτομα θα εμφανίσουν για πρώτη φορά σχιζοφρένεια. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες, συνεπώς, κάποιος άνθρωπος που γνωρίζετε να εμφανίσει κατά τη διάρκεια της ζωής του σχιζοφρένεια. Ακόμα περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν κάποιος άνθρωπος που γνωρίζετε να έχει στην οικογένειά του ένα άτομο με σχιζοφρένεια. Τι είναι η σχιζοφρένεια; Σχιζοφρένεια είναι μια ψυχική διαταραχή που παρεμβαίνει στην ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίσει τι είναι πραγματικό, να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, να σκεφτεί καθαρά, να έχει κριτική ικανότητα και να επικοινωνήσει. Στη σχιζοφρένεια δεν παρατηρείται κάποια οργανική βλάβη του νευρικού συστήματος, αλλά οι επιστημονικές εργασίες αφήνουν να εννοηθεί η ύπαρξη μιας λεπτής νευροφυσιολογικής και χημικής δυσλειτουργίας στον εγκέφαλο. Προκειμένου να καταλάβουμε τη δυσλειτουργία αυτή, θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε τον εγκέφαλο με ένα τηλεφωνικό κέντρο. Στους περισσότερους ανθρώπους το σύστημα μεταβίβασης πληροφοριών του εγκεφάλου λειτουργεί καλά. Τα ερεθίσματα που εισέρχονται στον εγκέφαλο στέλνονται μέσω των κατάλληλων οδών, η μεταβίβαση της πληροφορίας προχωράει χωρίς εμπόδια και τα κατάλληλα συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορές βγαίνουν έξω ξανά στον κόσμο…στον εγκέφαλο που προσβάλλεται από σχιζοφρένεια, τα ερεθίσματα εισέρχονται αλλά… ή παίρνουν λάθος μονοπάτι, ή μπλέκουν σε «απασχολημένο δίκτυο», ή καταλήγουν σε λάθος προορισμό.

Μύθοι και αλήθειες για τη σχιζοφρένεια Μύθος Η οικογένεια ευθύνεται για τη σχιζοφρένεια. Αλήθεια Οι ψυχίατροι από τον Φρόυντ και μετά αντιμετωπίζουν το οικογενειακό περιβάλλον ως τον καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Θεωρούν ότι ένα άτομο με προβλήματα είναι το αποτέλεσμα μιας προβληματικής οικογένειας. Μέχρι και τη δεκαετία του ΄70 τα βιβλία κατηγορούσαν τη «σχιζοφρενική» μητέρα ως υπαίτια της ασθένειας. Οι έρευνες, ωστόσο, δεν δείχνουν κανένα στοιχείο σύμφωνα με το οποίο το οικογενειακό περιβάλλον προκαλεί τη σχιζοφρένεια. Αντίθετα, όλα τα δεδομένα υποστηρίζουν ότι η αιτία είναι οι βιολογικοί παράγοντες. Μύθος Τα άτομα με σχιζοφρένεια έχουν νοητική υστέρηση. Αλήθεια Η σχιζοφρένεια και η νοητική υστέρηση είναι δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις. Η σχιζοφρένεια εμφανίζεται σε ανθρώπους όλων των νοητικών επιπέδων και μάλιστα συχνά παρουσιάζεται σε ταλαντούχους και δημιουργικούς ανθρώπους. Η σχιζοφρένεια προκαλεί κάποια γνωστικά προβλήματα, όπως μειωμένη συγκέντρωση και δυσκολία στην αφαιρετική σκέψη. Ωστόσο, δεν επηρεάζει τη συνολική νοημοσύνη.


ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ

9

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

της κοινότητας. ● Το Κέντρο Ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ. είναι ένας χώρος όπου άνθρωποι με χρόνιες ψυχικές ασθένειες μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά, έχοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα λήψης ολοκληρωμένων και εξατομικευμένων θεραπευτικών παρεμβάσεων από εξειδικευμένο προσωπικό.

Μύθος Τα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια δεν θεραπεύονται ποτέ. Αλήθεια Ορισμένα άτομα με σχιζοφρένεια θεραπεύονται τελείως από την ασθένεια - όλα τα ψυχωτικά συμπτώματα εξαφανίζονται και επιστρέφουν στο προηγούμενο επίπεδο λειτουργικότητας τους. Κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να έχουν ορισμένα συμπτώματα, αλλά είναι ικανοί να ζήσουν μια ικανοποιητική και παραγωγική ζωή, δουλεύοντας και ζώντας ανεξάρτητοι στην κοινωνία. Μόνο το 1/3 των ατόμων με σχιζοφρένεια δεν επανέρχονται ικανοποιητικά και χρειάζονται νοσηλεία. Μύθος Τα άτομα με σχιζοφρένεια είναι βίαια. Αλήθεια Οι ψυχικές ασθένειες και η βία είναι συνδεδεμένες στο κοινό αίσθημα. Τα ΜΜΕ παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη σύνδεση. Όμως, τα άτομα με ψυχικές ασθένειες δεν είναι περισσότερο επικίνδυνα από ότι είναι ο γενικός πληθυσμός. Οι άνθρωποι που πάσχουν από σχιζοφρένεια μπορεί να παρουσιάζουν ένα ελάχιστα μεγαλύτερο αριθμό εγκλημάτων, αλλά σχεδόν πάντα διαπράττονται από αυτούς που δεν λαμβάνουν τη σωστή θεραπεία. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο πιθανό να γίνουν βίαιοι προς τον εαυτό τους και όχι προς άλλους. Μύθος Τα άτομα με σχιζοφρένεια δεν μπορούν να εργαστούν. Αλήθεια Τα άτομα με σχιζοφρένεια μπορούν να εργαστούν - ακόμα κι αν έχουν συμπτώματα. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με σοβαρές ψυχικές διαταραχές βελτιώνονται περισσότερο αν εργάζονται. Φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό να μείνουν εκτός νοσοκομείου αν είναι εργαζόμενοι.

Η εργασία είναι ένα ζωτικό κομμάτι της επανένταξης. Αυξάνει την αυτοεκτίμηση, επανασυνδέει τον ασθενή με την κοινότητα και αποτελεί έναν σημαντικό τρόπο να ξανά αποκτήσει νόημα η ζωή τους. Μύθος Τα άτομα με σχιζοφρένεια πρέπει να νοσηλεύονται σε ιδρύματα. Αλήθεια Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μια ποικιλία δομών, από τα ψυχιατρεία ως τις καινοτόμες εναλλακτικές λύσεις, μπορούν να είναι αποτελεσματικές στη φροντίδα των ατόμων με σχιζοφρένεια. Όταν συγκρίνονται τα εσωτερικής με τα εξωτερικής νοσηλείας προγράμματα, τα άτομα στα προγράμματα που βασίζονται στην κοινότητα δείχνουν καλύτερα αποτελέσματα για μακρύτερο χρονικό διάστημα απ’ ότι αυτοί στα ιδρυματικού τύπου κλειστά νοσηλευτήρια. Ακόμα και τα άτομα που έχουν ενεργά ψυχωτικά συμπτώματα μπορούν να θεραπευτούν αποτελεσματικά σε εποπτευόμενες και στελεχωμένες με επαγγελματίες κοινοτικές δομές. Η Εταιρεία ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) ιδρύθηκε το 2005 στον Βόλο έχοντας σαν στόχο την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής αποκατάστα-

σης σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν χρόνιες ψυχικές παθήσεις. Δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Υ.Υ.Κ.Α., ώστε να συμβάλλει στην μετατόπιση της φροντίδας των ψυχικά πασχόντων στην κοινότητα μέσα από δομές μη ασυλικού τύπου. Οι δομές της εταιρείας: ● το Οικοτροφείο «Μαζί» που φιλοξενεί ανθρώπους οι οποίοι συχνά επί δεκαετίες νοσηλευόντουσαν σε ψυχιατρικά νοσοκομεία και κλινικές. Στόχος είναι να τους παρέχει μια θεραπευτικά πλαισιωμένη στέγη διαβίωσης στην προσπάθεια να επανενταχθούν οι άνθρωποι αυτοί όσο το δυνατόν περισσότερο στην καθημερινή ζωή

Οικοτροφείο "Μαζί" ΔΙΟΔΟΣ ΑΜΚΕ Οικοτροφείο "Μαζί" (+30) 24210 41723 diodo@diodo.gr Διεύθυνση: Κ. Καρτάλη 227 Βόλος, 382 21

Υπηρεσίες που παρέχονται στα μέλη μας: ● Ατομική ψυχολογική υποστήριξη. ● Ομάδες ανάπτυξης κοινωνικών και γνωστικών δεξιοτήτων. ● Ομάδες καλλιτεχνικής έκφρασης (κατασκευές, κεραμική, θέατρο, χορός κτλ.). ● Ομάδα μαγειρικής. ● Εβδομαδιαίες έξοδοι και αθλητικές δράσεις. ● Εκδρομές εντός και εκτός νομού. ● Στήριξη των οικογενειών. ● Απογευματινή Κοινωνική Λέσχη ● το Προστατευόμενο Διαμέρισμα που προάγει την περαιτέρω ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και αυτονόμηση χρόνια ψυχικά πασχόντων μέσα από στέγες ημιαυτόνομης διαβίωσης Γενικότερος στόχος και των τριών δομών της εταιρείας ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚε είναι η ΔΩΡΕΑΝπαροχή θεραπευτικών υπηρεσιών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ψυχοκοινωνικές δυσκολίες που προκύπτουν από την εκδήλωση χρόνιων ψυχικών παθήσεων και η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των ενηλίκων που διαβιούν στην κοινότητα μέσα από την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τον αποστιγματισμό της ψυχικής ασθένειας.

Κέντρο Ημέρας για την Προώθηση της Ψυχικής Υγείας Κ.Η.Π.Ο.Σ ΔΙΟΔΟΣ ΑΜΚΕ Κέντρο Ημέρας «Κ.Η.Π.Ο.Σ» (+30) 24210 31993 k_hmeras@otenet.gr Διεύθυνση: Μεταμορφώσεως και Σοφοκλέους, Βόλος, 383 33


10 ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Πτώσεις στα άτομα της τρίτης ηλικίας Του Γιάννη Σακκόπουλου, Φυσικοθεραπευτή P.T / C.M.P / O.M.P.T Τελειόφοιτου Μεταπτυχιακού στην Ορθοπεδική Θεραπεία με χειρισμούς (Ο.Μ.Τ) στο πανεπιστήμιο της Σαραγόσα Απόφοιτου της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Βελονισμού στο πρόγραμμά της για Φυσικοθεραπευτές Πιστοποιημένου μέλους της Ελβετικής Ακαδημίας SIMON Πιστοποιημένου διεθνώς θεραπευτή των τεχνικών MULLIGAN και KALTERBORN email: physioanaplasis@gmail.com

Δημογραφική γήρανση

● Τα άτομα της τρίτης ηλικίας αποτελούν την πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινότητας. ● Το 2050 τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών αναμένεται να φτάσουν τα 2 δισ., αποτελώντας το 1/3 του πληθυσμού, ενώ το 2006 υπολογίζονταν σε 688 εκατ. (Π.Ο.Υ). Σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: ● Στην Ελλάδα, τα άτομα της τρίτης ηλικίας αντιπροσωπεύουν το 20,7% του πληθυσμού. ● Στα τελευταία 65 χρόνια ο πληθυσμός της αυξήθηκε κατά 46%, αλλά στο ίδιο διάστημα ο πληθυσμός των μόνιμων κατοίκων της ηλικίας άνω των 65 ετών τετραπλασιάστηκε, ενώ ο πληθυσμός των ηλικίας άνω των 85 δεκαπλασιάστηκε. Η έρευνα ξεδιπλώνει πολλές πτυχές του δημογραφικού προβλήματος στην επικράτεια. Κανένας μακροπρόθεσμος πολιτικός σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνει χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν το μέγεθος και η σύσταση του πληθυσμού. Κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να σταθεί χωρίς να υπολογίζει τον αριθμό των συνταξιούχων και το μέγεθος του εργατικού δυναμικού. Κανένα Εθνικό σύστημα υγείας δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να προβλέπει την ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού.

Πτώσεις

● Μία από τις σοβαρότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας για τα ηλικιωμένα άτομα. ● 30 % των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών και 50% των ατόμων άνω των 80 ετών υφίστανται τουλάχιστον μία πτώση τον χρόνο. (Κέντρο πρόληψης και ελέγχου των ασθενειών-Αμερική 2006). ● Μία από τις συχνότερες αιτίες χρήσης των διαφόρων υπηρεσιών υγείας από τα άτομα της τρίτης ηλικίας. ● Συνιστούν ένα σημαντικό πρόβλημα

της δημόσιας υγείας, με το ανάλογο οικονομικό κόστος. ● Ετήσιο κόστος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγ. Βρεττανίας (NHS) στα 2.3 δισ. λίρες Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης των Ατυχημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη χρονική περίοδο 1996-2003 καταγράφηκαν περίπου 30.694 πτώσεις σε ηλικιωμένα άτομα, κυρίως γυναίκες (72%), στο σπίτι, ενώ οδήγησαν τουλάχιστον στις μισές περιπτώσεις σε κάκωση ή κάταγμα. Το ποσοστό που νοσηλεύτηκε κυμαινόταν από 16% για ηλικίες 65-74 ετών (9 ημέρες νοσηλείας) και έως 44% για ηλικίες άνω των 85 ετών (έως και 14 ημέρες), ενώ καταγράφηκαν 90 θάνατοι.

Παράγοντες πτώσεων ΕΝΔΟΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ● Προχωρημένη ηλικία ● Ιστορικό προηγούμενης πτώσης ● Ελλείματα βάδισης ● Ελλείμματα ισορροπίας

● Μυική αδυναμία ● Αισθητικά ελλείμματα ● Νοητικά ελλείμματα ● Χρόνιες παθήσεις ● Οξείες ασθένειες ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ● Φάρμακα ● Υποδήματα ● Βοηθήματα βάδισης ● Αλκοόλ/ Ναρκωτικά ● Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι ● Kινητικός έλεγχος Ο κινητικός έλεγχος ορίζεται σαν την ικανότητα του σώματος να διατηρεί ή να επαναφέρει την ισορροπία κατά την διάρκεια κάθε στάσης ή δραστηριότητας. Είναι μία πολύπλοκη κινητική δεξιότητα που παράγεται από την αλληλεπίδραση: ● του μυοσκελετικού συστήματος, ● του αισθητικού συστήματος, ● του κεντρικού νευρικού συστήματος (Κ.Ν.Σ). Τα παραπάνω συστήματα επεξεργάζονται συνολικά τα κεντρομόλα αισθητικά ερεθίσματα και τροφοδοτούν με τα κατάλληλα φυγόκεντρα ερεθίσματα, που θα ρυθμίσουν την στάση του σώματος και θα το βοηθήσουν να προσανατολισθεί αλλά και να κρατήσει την ισορροπία του.

Θεραπευτική παρέμβαση Πολυδιάστατα προγράμματα άσκησης

που έχουν ως στόχο να βελτιώσουν: ● Την δύναμη ● Την ελαστικότητα ● Την ισορροπία ● Τον συντονισμό Τα αποτελέσματα των ασκήσεων με αντιστάσεις είναι θεαματικά στη βελτίωση της λειτουργικότητας. Παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση της ταχύτητας βάδισης σε υπερήλικα άτομα 8696 ετών, αύξηση στην ικανότητα ανάβασης σκάλας αλλά και στην ικανότητα άρσης ενός αντικειμένου από το έδαφος. Για να είναι αποτελεσματικά, είναι αναγκαία η μακροχρόνια εφαρμογή των προγραμμάτων.

Ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας Οι Φυσικοθεραπευτές ασχολούνται με τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είτε ατομικά είτε σε διεπιστημονικές ομάδες με άλλους φορείς, στις μονάδες περίθαλψης πολλές φορές ως αναπόσπαστο μέρος των τοπικών δράσεων φροντίδας για τις πτώσεις. Ομαδικά προγράμματα άσκησης που παρέχονται/καθοδηγούνται από Φυσιοθεραπευτές έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά μειώνοντας τις πτώσεις κατά 29% και τον κίνδυνο των πτώσεων κατά 15% ενώ τα ατομικά προγράμματα άσκησης κατά 32% και 22% αντίστοιχα ( Τμήμα Γηριατρικής Φυσικοθεραπείας Π.Σ.Φ).


ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ

11 ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Η σημασία της στοματικής υγείας στην ομαλή ανάπτυξη του παιδιού σύγχρονη οδοντιατρική έρευνα δείχνει ότι οι πιο συχνές νόσοι του στόματος (τερηδόνα- ουλίτιδα) μπορούν να προληφθούν αλλά και να ανασταλεί η εξέλιξή τους σε αρχικά στάδια. Στην Ελλάδα σε παιδιά ηλικίας 5 ετών το ποσοστό τερηδόνας είναι 42,8% και έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο στην ηλικία των 12 ετών παρουσιάζει αύξηση με ποσοστό 62,9% των παιδιών να εμφανίζει τερηδόνα και στην ηλικία 15 ετών το ποσοστό ανεβαίνει στο 71,1%. Απαραίτητη κρίνεται η δημιουργία ενός εξατομικευμένου προληπτικού προγράμματος για κάθε παιδί που θα προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του (π.χ χαμηλού ή υψηλού κινδύνου για τερηδόνα, καλή ή κακή στοματική υγιεινή).

Η

Της Ιωάννας Καπετανιά Αθανασάκη, Παιδοδοντίατρου DDS, MDSc

Γιατί είναι σημαντικά τα παιδικά δόντια; Η αντίληψη ότι η φύση φροντίζει με την αντικατάστασή τους έχει ξεπεραστεί. Η καλή στοματική υγεία στην παιδική ηλικία θα οικοδομήσει υγιή μόνιμο οδοντικό φραγμό στο μέλλον ως ενήλικα. Τα παιδικά δόντια εξασφαλίζουν: ● Μάσηση ● Ομιλία ● Σωστή ανάπτυξη γνάθων - προσώπου ● Διατήρηση χώρου στα οδοντικά τόξα για καθοδήγηση ανατολής μόνιμων δοντιών ● Τερηδονισμένα παιδικά δόντια αποτελούν μολυσμένο περιβάλλον που ευνοεί τη γρήγορη μετάδοση τερηδόνας στα καινούρια. ● Προβλήματα πόνου, φλεγμονής, αποστήματος επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεση και την υγεία του παιδιού. Γερά παιδικά δόντια προσφέρουν όμορφο χαμόγελο και βοηθούν στην καλή εικόνα που έχει το παιδί για τον εαυτό του.

Πώς μπορώ να προστατεύσω τα δόντια του παιδιού μου;

● Άνω των 6 ετών Οδοντόκρεμα με περιεκτικότητα σε φθόριο 1450ppm και 2-3 φορές/ ημέρα. ● Το βραδινό βούρτσισμα δοντιών μετά το γεύμα είναι το πιο σημαντικό. ● Συστήνεται βούρτσισμα με βοήθεια ή επίβλεψη γονέα έως την ηλικία των 7 ετών. Οδοντικό νήμα Συστήνεται για καθαρισμό των επιφανειών των δοντιών που εφάπτονται μεταξύ τους και δεν μπορεί να καθαρίσει η οδοντόβουρτσα. Στοματικό διάλυμα Τα φθοριούχα στοματικά διαλύματα συμβάλουν στην πρόληψη της τερηδόνας. Η χρήση τους ξεκινά μετά την ηλικία των 7 ετών και ιδιαίτερα σε παιδιά υψηλού τερηδονικού κινδύνου ή κατά τη διάρκεια ορθοδοντικής θεραπείας και σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντίατρου. ΔΙΑΤΡΟΦΗ Οι βασικές καλές συνήθειες διατροφής διαμορφώνονται στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού και γι' αυτό είναι σημαντική η επιλογή των τροφών και οι συνήθειες που καθιερώνονται από τη γέννηση. Σύμφωνα με πρόσφατη οδηγία της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) συστήνεται σε παιδιά- εφήβους ηλικίας 2-18 ετών να μην καταναλώνουν περισσότερο από 25γρ (6 κουταλάκια γλυκού) πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα. Σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών να αποφεύγεται τελείως.

ΣΩΣΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ Βούρτσισμα ● Ανατολή 1ου νεογιλού δοντιού Καθάρισμα με υγρή γάζα ή ειδική δακτυλική οδοντόβουρτσα. ● Ανατολή νεογιλών γομφίων Έναρξη βουρτσίσματος με οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα με περιεκτικότητα σε φθόριο 500ppm, ποσότητα «κόκκου ρυζιού», 1 φορά/ ημέρα έως 2 ετών. ● 2-4 ετών Βούρτσισμα με οδοντόκρεμα με περιεκτικότητα σε φθόριο 500ppm, ποσότητα «μπιζελιού» και 2 φορές/ ημέρα. ● 4-6 ετών Οδοντόκρεμα με περιεκτικότητα σε φθόριο 1000ppm, ποσότητα «μπιζελιού», 2 φορές/ημέρα.

Αποφύγετε: ● τη ζάχαρη στο γάλα ή το χυμό του παιδιού ● τροφές που περιέχουν πολλή ζάχαρη ή είναι κολλώδεις (καραμέλες, τσίχλες, μπισκότα, αναψυκτικά, ζαχαρούχοι χυμοί, ζελεδάκια, γλειφιτζούρια) ● τη συχνή λήψη των παραπάνω τροφών στα μεσοδιαστήματα κυρίως γευμάτων ● την παρατεταμένη κατακράτηση τροφής στο στόμα Να ενθαρρύνετε το παιδί: ● να τρώει ικανοποιητικά στο κανονικό γεύμα, ώστε να μειώσει το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων. ● να μασάει την τροφή καλά και να μην καταφεύγετε στη λύση των αλεσμένων τροφών.

● να τρώει φρέσκα φρούτα - λαχανικά. ● Προτιμήστε να δοθεί το γλυκό στο τέλος ενός κυρίως γεύματος ή με την υπόσχεση ότι θα πλύνει τα δόντια μετά.

ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΦΘΟΡΙΩΣΗ Κάθε πότε πρέπει να επισκέπτεται το παιδί τον οδοντίατρο; Αυτό καθορίζεται από τις ανάγκες και το βαθμό τερηδονικού κινδύνου του παιδιού. Συνήθως συνιστάται 1-2 φορές το χρόνο προληπτικός έλεγχος, καθαρισμός δοντιών και φθορίωση. Φθορίωση Το φθόριο είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο πρόληψης της τερηδόνας. Η δράση του στην αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών είναι τοπική, κάνοντάς τη πιο ανθεκτική στα οξέα των μικροβίων. Φθορίωση είναι η τοπική εφαρμογή φθορίου με τη μορφή ζελέ. Γίνεται μόνο στο οδοντιατρείο και συμβάλλει στη μείωση της τερηδόνας έως 40%. Είναι ασφαλής η φθορίωση στα παιδιά; Ναι, εφόσον γίνεται στο ιατρείο υπό την επίβλεψη του οδοντίατρου, οπότε αποτρέπεται πιθανή κατάποση φθορίου. Είναι ασφαλές εφόσον η χρήση του γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντίατρου. Επίσης οι γονείς θα πρέπει να προστατεύουν τα μικρά παιδιά από υπερβολική κατάποση οδοντόκρεμας ή στοματικού διαλύματος στο σπίτι. Τραυματισμός με σπάσιμο ή απώλεια του δοντιού Σε περίπτωση τραυματισμού του παιδιού με σπάσιμο ή απώλεια του δοντιού, ακολουθήστε τις οδηγίες: ● Διατηρείστε την ψυχραιμία και βοηθείστε το παιδί να ηρεμήσει. ● Καθαρίστε την περιοχή από το αίμα και ασκήστε πίεση με γάζα για να σταματήσει η αιμορραγία. ● Εάν το παιδί ζαλίζεται ή κάνει εμετό επικοινωνήστε με τον παιδίατρο. ● Εάν σπάσει μόνιμο δόντι, βρίσκουμε το κομ-

μάτι, το ξεπλένουμε και το τοποθετούμε σε κρύο γάλα ή νερό. Αμέσως επικοινωνούμε με οδοντίατρο. ● Εάν βγει ολόκληρο το δόντι από το στόμα, βρίσκουμε το δόντι, το ξεπλένουμε πιάνοντάς το από τη μύλη και όχι από τη ρίζα και το επανατοποθετούμε ζητώντας από το παιδί να δαγκώσει πάνω σε μία γάζα. Αν δεν μπορεί να γίνει επανατοποθέτηση, το δόντι διατηρείται σε κρύο γάλα, φυσιολογικό ορό ή νερό. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο άμεσα (ιδανικά μέσα σε μισή ώρα). ● Στην περίπτωση απώλειας νεογιλού δοντιού δεν γίνεται επανατοποθέτηση, εξαιτίας της βλάβης που μπορεί να προκληθεί στο μόνιμο δόντι. Απαραίτητη είναι η άμεση επικοινωνία με οδοντίατρο σε κάθε περίπτωση.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ ΔΟΝΤΙΩΝ Ανωμαλίες αριθμού, θέσης και σχήματος νεογιλών και μονίμων δοντιών Τα νεογιλά αλλά και τα μόνιμα δόντια μπορεί να εμφανίσουν διαταραχές στον αριθμό, τη θέση, το μέγεθος, την κατασκευή και τη μορφή τους. Οι σημαντικότερες οδοντικές ανωμαλίες είναι τα υπεράριθμα δόντια, η υποδοντία, οι ανωμαλίες μεγέθους δοντιού, η συνοδόντωση, η οδοντική διδυμία, τα προνεογιλά δόντια, η ατελής αδαμαντινογένεση, και η ατελής οδοντινογένεση. Η ύπαρξή τους δημιουργεί λειτουργικά, αισθητικά ή και ψυχολογικά προβλήματα. Υπενασβετίωση της αδαμαντίνης Συνήθως εκδηλώνεται με λευκές, κίτρινες ή καφέ κηλίδες στους τομείς και τους γομφίους, μπορεί όμως να επηρεάσει και άλλα δόντια. Η κλινική εικόνα μπορεί να περιορίζεται στην εμφάνιση των κηλίδων, ή να είναι πιο σοβαρή προκαλώντας απώλεια αδαμαντίνης του δοντιού, με συνέπεια την εμφάνιση ευαισθησίας, πόνου και τερηδόνας. Η κατάσταση αυτή της αδαμαντίνης οφείλεται σε διαταραχή της διάπλασής της λόγω της δράσης α) γενετικών παραγόντων β) περιβαλλοντικών (συστηματικών ή τοπικών) παραγόντων. Η έγκαιρη εντόπιση και η κατάλληλη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων διαφυλάσσει την καλή στοματική υγεία των παιδιών.


14 ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Η βουβωνοκήλη Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται ιστορία των κηλών της μηροβουβωνικής περιοχής και των προσπαθειών χειρουργικής τους αντιμετώπισης είναι πολύ παλιά και πορεύεται παράλληλα προς την εξέλιξη και την πρόοδο της Χειρουργικής. Οι κήλες της μηροβουβωνικής περιοχής αποτελούν τις συχνότερα απαντώμενες κήλες και αντιστοιχούν στο 75-90% του συνόλου των κηλών. Οι πιθανότητες ανάπτυξης κήλης στη μηροβουβωνική περιοχή κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου υπολογίζονται στο 27% για τους άνδρες και 3% για τις γυναίκες. Η βουβωνοκήλη (κήλη του βουβωνικού πόρου) είναι η πρόπτωση περιεχομένου της κοιλιακής κοιλότητας (συνηθέστερα έντερο ή λίπος) δια του βουβωνικού πόρου, που βρίσκεται στα δύο πλάγια τμήματα του κοιλιακού τοιχώματος.

Η

Του Κωνσταντίνου Μαραβέγια, MD, MSc, Χειρουργού, Επιστημονικού Δ/ντή Άνασσας Γενικής Κλινικής

Πώς δημιουργείται η βουβωνοκήλη ● Παχυσαρκία ● Απότομη απώλεια βάρου ● Χρόνια βρογχίτιδα ● Δυσκοιλιότητα ● Έντονη χειρωνακτική εργασία. Απλή ή ανατασσόμενη κήλη. Μη ανατασσόμενη κήλη: όταν το περιεχόμενό της προβάλει μονίμως και παρά τους όποιους χειρισμούς δεν επανέρχεται στη κοιλιά. Περισφιγμένη - Αποφραγμένη κήλη: όταν το περιεχόμενο είναι έντερο και παρεμποδίζεται στην αιμάτωσή του ή έχει αποφραχθεί. Είναι απειλητική και για τη ζωή. Προσέξτε ! Η βουβωνοκήλη ΠΟΤΕ δεν υποχωρεί από μόνη της. Η θεραπεία είναι ΜΟΝΟ χειρουργική Χειρουργική Αντιμετώπιση Κάθε κήλη έχει τις δικές της ενδείξεις χειρουργικής αντιμετώπισης με την ανάλογη μέθοδο. 1. Ανοικτή Χειρουργική αποκατάσταση Παλαιότερα γινόταν με πολλές συρραφές και ράμματα που προκαλούσαν πόνο. Στη σύγχρονη πλέον χειρουργική χρησιμοποιούνται τελευταίας τεχνολογίας πλέγματα με τεχνική χωρίς τάση

(tension free techniques), που μηδενίζουν το μετεγχειρητικό άλγος, ενώ πολύ πρόσφατα η χρήση βιολογικής κόλλας εκμηδενίζει τον πόνο. 2. Λαπαροσκοπική Χειρουργική αποκατάσταση Για πάνω από 100 χρόνια οι ασθενείς υποβάλλονταν στις παραδοσιακές τεχνικές με χειρουργικές τομές και χρήση ραμμάτων για την συμπλησίαση των ιστών και το «κλείσιμο» του χάσματος. Με την ανάπτυξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, έχουμε συμπληρώσει πάνω από 10 χρόνια εφαρμογής της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης των κηλών. Μεγάλος αριθμός επιστημονικών άρθρων δείχνουν την υπεροχή της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης των κηλών, ιδίως σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών*. Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής αυτής είναι ● η ολιγόωρη νοσηλεία (DayClinic), ● ο διεγχειρητικός έλεγχος όλης της κοιλίας, ● ο μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος, ● η λήψη λιγότερων φαρμάκων, ● η ταχύτερη επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές του ασχολίες, ● το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ● οι μειωμένες υποτροπές Συμπερασματικά μιλάμε για μια ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο, για μια πολύ συνηθισμένη πάθηση που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Στη λαπαροσκοπική χειρουργική αποκατάσταση των βουβωνοκηλών υπάρχουν κάποιες ομάδες ασθενών που φαίνεται ότι επωφελούνται σαφώς έναντι της ανοικτής χειρουργικής: ● σε αμφοτερόπλευρες βουβωνοκήλες

● σε υποτροπιάζουσα βουβωνοκήλη (που έχει δηλαδή χειρουργηθεί παλαιότερα) ● σε παχύσαρκους ασθενείς Αντίθετα, μπορεί να υπάρχουν και απόλυτες αντενδείξεις της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης όπως π.χ προηγούμενα χειρουργεία με ουλές και πολλαπλές συμφύσεις ή σε περιπτώσεις ειλεού (απόφραξης του εντέρου).


ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ

15 ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Ιογενής επιπεφυκίτιδα Όλα όσα θα πρέπει να ξέρουμε για να προστατευτούμε από αυτή αλλά και για να την αντιμετωπίσουμε δημα, αυξημένες εκκρίσεις και δημιουργία μεμβρανών στο βλεφαρικό επιπεφυκότα, οι οποίες εάν δεν αφαιρεθούν έγκαιρα μπορεί να αιμορραγήσουν και να ουλοποιηθούν. Αλλο συνοδό εύρημα μπορεί να είναι οι διογκωμένοι και ευαίσθητοι προωτιαίοι λεμφαδένες και πιο σπάνια ο πυρετός. Η αποδρομή των έντονων συμπτωμάτων επέρχεται συνήθως μετά από 2 έως 3 εβδομάδες.

Γράφει η Ευτυχία Τούλιου, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, MD, Febo Ειδικευθείσα και μετεκπαιδευθείσα στην Καρλσρούη από το 2009 έως το 2015. Εργάζεται στο οφθαλμολογικό κέντρο Iris κεντρικής Ελλάδας από το 2015 έως σήμερα

Πρόληψη: Η πρόληψη συνίσταται στη σωστή υγιεινή και αντισηψία. Συγκεκριμένα συνίσταται συχνό πλύσιμο χεριών, αποφυγή τριψίματος των ματιών με τα χέρια, αποφυγή κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων όπως πετσέτες, σωστή απολύμανση επιφανειών όπως γραφεία, καρέκλες, πόμολα καθώς και των εξεταστικών εργαλείων μετά από την οφθαλμολογική εξέταση. Έτσι προφυλάσσονται τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, οι συμμαθητές/συνάδελφοι όπως και οι λοιποί ασθενείς στο ιατρείο.

Ποιοι ιοί ευθύνονται;

Οι συνηθέστεροι ιοί που ευθύνονται για την ιογενή επιπεφυκίτιδα είναι η ομάδα των αδενοϊών. Πώς μεταδίδεται; Η επιμόλυνση μπορεί να εκδηλωθεί είτε σποραδικά είτε με τη μορφή επιδημίας σε εργασιακούς χώρους, σε σχολεία ή σε κολυμβητήρια.

Η υψηλή μεταδοτικότητα της νόσου οφείλεται στην ιδιότητα αυτών των ιών να επιβιώνουν για εβδομάδες σε ξηρές επιφάνειες, όπως και στο γεγονός ότι η μετάδοσή τους είναι δυνατή ακόμη και πολλές ημέρες πριν την έναρξη εκδήλωσης των συμπτωμάτων. Η μετάδοση συνήθως πραγματοποιείται μέσω του αναπνευστικού συστήματος ή μέσω οφθαλμικών εκκρίσεων, όπως και μέσω αντικειμένων κοινής χρήσης, όπως πετσέτες. Πώς εκδηλώνεται η ιογενής επιπεφυκίτιδα; Συνήθως εκδηλώνεται σαν μία ήπια οξεία επιπεφυκίτιδα με θυλάκια στο βλεφαρικό επιπεφυκότα, που συνοδεύεται από γενικά συμπτώματα όπως πονόλαιμο

ή συνάχι. Σπάνια μπορεί να συνυπάρχει κερατίτιδα, η οποία συνήθως έχει τη μορφή νομισματοειδών θολώσεων κάτω από το επιθήλιο. Κάποιοι τύποι αδενοϊού είναι πιο επιθετικοί και οδηγούν σε έντονη ερυθρότητα του επιπεφυκότα, βλεφαρικό οί-

Τι κάνει ο οφθαλμίατρος; Ο οφθαλμίατρος εξετάζει προσεκτικά και τους 2 οφθαλμούς στη σχισμοειδή λυχνία και κάνει αναστροφή βλεφάρου για να αποκλείσει την ύπαρξη θυλακίων ή μεμβρανών, τις οποίες οφείλει και να απομακρύνει πριν αυτές αιμορραγήσουν ή ουλοποιηθούν. Η αντιμετώπιση συνίσταται σε κολλύρια τα οποία καταπραΐνουν τα συμπτώματα, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν από μία πιθανή βακτηριακή επιμόλυνση. Η τοποθέτηση χλιαρής κομπρέσας στα βλέφαρα ανακουφίζει στις πιο επιθετικές περιπτώσεις. Οι χρήστες φακών επαφής πρέπει να διακόψουν τη χρήση τους για αρκετές εβδομάδες. Η αντιμετώπιση στο σπίτι: Συνίσταται στην τακτική χρήση των κολλυρίων σύμφωνα με τις οδηγίες του οφθαλμιάτρου, στην αυστηρή αντισηψία των χεριών με χρήση εκτός του σαπουνιού, καθαρού οινοπνεύματος όπως και σκευασμάτων ιωδίου, στα οποία οι αδενοϊοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι. Θα πρέπει επίσης να γίνεται απολύμανση αντικειμένων όπως πετσέτες, ρούχα, πόμολα, λοιπές επιφάνειες.


16 ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Ινομυώματα της μήτρας: διάγνωση και θεραπεία ΤουΤάση Κωνσταντινόπουλου, Mαιευτήρα χειρούργου γυναικολόγου Eξειδικευμένου στην ενδοσκοπική γυναικολογική χειρουργική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο LIVERPOOL “WOMEN’S HEALTH” AINTREE UNIVERSITY HOSPITAL of LIVERPOOL, Eπιστημονικού διευθυντή της «Κλινικής Κωνσταντινόπουλου» και Υπεύθυνου του Μαιευτικού Γυναικολογικού Τμήματος της. "ΠΡΟΤΥΠΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ ΜΟΝ. ΙΚΕ» δ.τ «ΚΛΙΝΙΚΗ Τηλέφωνα επικοινωνίας 24210-94410, 20,30 και κινητό 6944311660

α ινομυώματα της μήτρας είναι οι πιο συχνοί γυναικολογικοί όγκοι- καλοήθη νεοπλάσματα, και συναντώνται σε μεγάλο ποσοστό κυρίως γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Η διάγνωσή τους γίνεται κατά τον γυναικολογικό έλεγχο, με την αμφίχειρη εξέταση της μήτρας, το διακολπικό υπερηχογράφημα μήτραςωοθηκών, ενώ η μαγνητική τομογραφία καθορίζει καλύτερα το μέγεθος, τον αριθμό και τη θέση τους.

Τ

Η θεραπεία τους είναι εξατομικευμένη κι εξαρτάται από τα συμπτώματα, τη θέση, το μέγεθός τους αλλά κι από το εάν η γυναίκα επιθυμεί μελλοντικά να τεκνοποιήσει. Τα ινομυώματα μπορεί να είναι μεμονωμένα ή πολλαπλά, κάποιες φορές μπορεί να έχουν και μίσχο και να προβάλλουν είτε προς την κοιλότητα της μήτρας είτε εκτός αυτής, μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα.Παρουσιάζονται με σχήμα σφαιρικό-κατά κύριο λόγο- ή πολυλοβώδες . Ανάλογα με την ανατομική τους θέση διακρίνονται σε α) υποβλεννογόνια, β) τοιχωματικά γ) υπορογόνια , η συμπτωματολογία αλλά και η αντιμετώπισή τους σχετίζεται και με τη θέση τους. ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Στις περισσότερες περιπτώσεις η ύπαρξη ινομυώματος δεν συνοδεύεται από συμπτώματα, ενώ μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 30-35% εμφανίζει συμπτωματολογία. Η συνηθέστερη κλινική ένδειξη είναι η ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας /μηνορραγία η οποία αν κι εφόσον παρατείνεται χωρίς αντιμετώπιση φέρει ως επακόλουθο της και την σιδηροπενική αναιμία. Οι γυναίκες με υποβλεννογόνια ινομυώματα , είθισται να έχουν έντονη εμμηνορρυσία κι έρχονται συχνότερα αντιμέτωπες με δυσκολία στο να συλλάβουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χειρουργική θεραπεία είναι ενδεικνυόμενη. Ασθενείς με ινομυώματα αναφέρουν αί-

σθημα πίεσης στην πύελο, συχνουρία κι αίσθημα έπειξης για ούρηση. Το πυελικό άλγος δεν είναι ιδιαίτερα συχνό, όταν εμφανίζεται συνδέεται με περιπτώσεις εκφύλισης, συστροφής και πιθανότατα συνυπάρχουσας αδενομύωσης. Σε μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ινομυώματα και πυελικό άλγος πρέπει οπωσδήποτε να ερευνάται η περίπτωση σαρκωματώδους εξαλλαγής. ΘΕΡΑΠΕΙΑ: ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ Ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Η επιλογή της χειρουργικής ή συντηρητικής θεραπείας των ινομυωμάτων, εξετάζεται κατά περίπτωση κι εξαρτάται από την ηλικία της ασθενούς, την ύπαρξη συμπτωμάτων, το μέγεθος τους. Σε ασθενείς στις οποίες δεν συντρέχουν λόγοι για την αφαίρεση των ινομυωμάτων (δηλαδή είναι ασυμπτωματικές, με μέγεθος ινομυώματος μέχρι και 4-5 cmκι εφόσον δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα ή μια ενδεχόμενη κύηση κλπ.) , η επιλογή της συντηρητικής θεραπείας είναι η συνήθης. Στην συντηρητική θεραπεία, είναι απαραίτητος ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος και η παρακολούθηση του μεγέθους τους. Αντίστοιχα, υπάρχουν κι όλες εκείνες οι περιπτώσεις ινομυωμάτων κατά τις οποίες η ασθενής παρουσιάζει συμπτωματολογία, έχει ινομύωμα με μεγάλο μέγεθος ή παρουσιάζει ινομυώματα με τάση απότομης αύξησης του μεγέθους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ενδεικνυόμενη μέθοδος αντιμετώπισής τους δεν μπορεί να είναι άλλη πέραν της χειρουργικής. Η μέθοδος της χειρουργικής επέμβασης θα σταθμιστεί από τον χειρουργό γυναικολόγο, ανάλογα με την θέση τους στην μήτρα και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του ινομυώματος. Στην περίπτωση των υποβλεννογόνιων ινομυωμάτων, δηλαδή των ινομυωμάτων που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το ενδομήτριο και προβάλλουν προς την κοιλότητα της μήτρας, συνήθως επιλέγεται ημέθοδος της επεμβατικής υστεροσκόπησης.Η υστεροσκόπηση είναι μία μέθοδος με την οποία ο εξειδικευμένος στην ενδοσκοπική χειρουργική γυναικολόγος, εισάγει από τον κόλπο μέσα στη μήτρα της ασθενούς ένα πολύ λεπτό εργαλείο με κάμερα, βλέπει ακριβώς την θέση του ινομυώματος και το αφαιρεί από τον κόλπο,

χωρίς καμία απολύτως τομή στην κοιλιακή χώρα. Η υστεροσκόπηση είναι μία εξειδικευμένη κι ανώδυνη για την ασθενή μέθοδος και δεν μπορεί ποτέ να αντικατασταθεί από την απόξεση της μήτρας. Έχει ως πλεονέκτημα ότι είναι σύντομη, αποτελεσματική, ανώδυνη και με ελάχιστα ποσοστά επιπλοκών. Στην περίπτωση των υπορογόνιων και τοιχωματικών ινομυωμάτων, η μέθοδος που συνήθως επιλέγεται για την αφαίρεσή τους είναιη λαπαροσκόπηση. Τα υπορογόνια προβάλλουν στην εξωτερική επιφάνεια της μήτρας ενώ τα τοιχωματικά βρίσκονται στο τοίχωμα της , διαταράσσοντας το σχήμα και τη μορφολογία της. Με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης, ο εξειδικευμένος χειρουργός-γυναικολόγος, κάνει 34 πολύ μικρές οπές στην κοιλιά της ασθενούς

και μέσω αυτών εισέρχεται στο εσωτερικότης. Με τη χρήση κάμερας χειρουργεί χωρίς νυστέρι, με τη χρήση ειδικών εργαλεία.Τέλος αφαιρεί το ινομύωμα, από μία μικρή οπή που ήδη υπάρχει στην κοιλιά. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο αφού οι μικρές τομές συρράπτονται με την τεχνική της πλαστικής χειρουργικής. Είναι μια μέθοδος ανώδυνη, αναίμακτη και με μικρό ποσοστό επιπλοκών. Μετά την αφαίρεση των ινομυωμάτων, η μήτρα και η κοιλότητά της επιστρέφουν σταδιακά στο φυσιολογικό τους μέγεθος.Το εύρημα των ινομυωμάτων δεν θα πρέπει να ανησυχεί την σύγχρονη γυναίκα, εφόσον αυτή προβαίνει σε συχνό γυναικολογικό έλεγχο προκειμένου ο θεράπων ιατρός να αξιολογεί αντίστοιχα την κλινική τους κατάσταση.


18 ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Θρόμβωση φλεβών κάτω άκρων λειτουργία των φλεβών είναι να επαναφέρουν το αίμα από όλα τα μέρη του σώματος πίσω προς την καρδιά. Αυτό γίνεται με τις επιπολής φλέβες (δηλαδή, της επιφάνειας) που είναι πιο κοντά στο δέρμα, (ii) τις εν τω βάθη φλέβες (δηλαδή, του βάθους) που βρίσκονται μεταξύ μυϊκών ομάδων και (iii) τις διατιτραίνουσες φλέβες που συνδέουν τις επιπολής με τις εν τω βάθη φλέβες. Οι εν τω βάθη φλέβες οδηγούν το αίμα στην κάτω κοίλη φλέβα, τη μεγαλύτερη φλέβα του σώματος, που ενώνεται με την καρδιά.

Η

Του ΙΣΑΑΚ ΤΟΠΑΛΙΔΗ ΙΑΤΡΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ, Τ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΕΣΣΕΝ ΜΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ , ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΦΛΕΒΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Ο όρος εν τω βάθη φλεβική θρόμβωση ή φλεβοθρόμβωση (ΕΒΦΘ) (ΑΡΙΣΤΕΡΑ) αναφέρεται στη θρόμβωση του αίματος μέσα στις εν τω βάθη φλέβες. Η θρόμβωση επιπολής φλεβών ονομάζεται επιπολής θρομβοφλεβίτιδα (ΔΕΞΙΑ ) και συνήθως αποτελεί επιπλοκή των κιρσών σε περίπτωση ΧΡΟΝΙΑΣ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Είναι επικίνδυνη κατάσταση, επειδή μπορεί να προκαλέσει πνευμονική θρομβοεμβολή. Σ’ αυτή την περίπτωση τμήμα θρόμβου αίματος αποσπάται από τις εν τω βάθη φλέβες και σφηνώνει στους πνεύμονες, οπότε μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και να επιβαρύνει την καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία. Η πνευμονι-

κή θρομβοεμβολή είναι μια πολύ επείγουσα κατάσταση που απειλεί τη ζωή, με πολύ υψηλή θνησιμότητα. Συμπτώματα δεν έχουμε περίπου στις μισές περιπτώσεις θρόμβωσης . Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του θρόμβου και από το πού εντοπίζεται. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν οίδημα, πόνο στο κάτω μέλος που χειροτερεύει με την ορθοστασία ή το βάδισμα, αίσθημα θερμότητας και κυάνωση (μπλε χρώμα) του δέρματος. Στην επιπολής θρομβοφλεβίτιδα έχουμε έντονη ερυθρότητα και πόνο κατά μήκος της επιφανειακής φλέβας. Ποιοι παθαίνουν θρομβώσεις: άνθρωποι με παρατεταμένη ακινησία (λόγω νοσηλείας, λόγω πολύωρου ταξιδιού με αεροπλάνο ή λεωφορείο, δηλαδή το «σύνδρομο οικονομικής θέσης» κλπ), οικογενειακό ιστορικό ΕΒΦΘ, θρομβοφιλία, κακοήθεια (καρκίνος) ή προηγηθείσα θεραπεία για κακοήθεια, εγχείρηση ή τραύμα, ειδικά στα ισχία, τα γόνατα, την κοιλιά ή το θώρακα, παχύσαρκο άτομο, σε γυναίκες που:παίρνουν οιστρογόνα (αντισυλληπτικά, θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης) είναι έγκυες ή γέννησαν πρόσφατα. Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ γίνεται εύκολα με το ΕΓ-

ΧΡΩΜΟ ΦΛΕΒΙΚΟ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΡΙΠΛΕΞ, σπάνια χρειάζεται μια ΕΙΔΙΚΗ ΦΛΕΒΟΓΡΑΦΙΑ και σε περίπτωση υποψίας ΕΜΒΟΛΗΣ εξετάσεις αίματος (D DIMERS ) και ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΣ! Η Θεραπεία σε θρομβώσεις που περιορίζονται κάτω από την λαγόνιο περιοχή (μέχρι 3ου βαθμού) γίνονται στο σπίτι με αντιπηκτικές ενέσεις και ειδικά αντιπηκτικά χάπια για 6-12 μήνες. Σε περίπτωση θρόμβωσης 4ου Βαθμού η ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ γίνεται άμεσα εισαγωγή στο Νοσοκομείο. Ο ασθενής φοράει ειδική κάλτσα η καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης για τουλάχιστο 6-12 μήνες για να αποφήγουμε την δημιουργία του ΜΕΤΑΘΡΟΜΒΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ με σοβαρές χρόνιες δερματικές αλλαγές στην κάτω κνημιαία περιοχή (ΑΤΟΝΑ ΕΛΚΗ).

ΠΡΟΛΗΨΗ: αποφεύγουμε την πολύωρη ορθοστασία και την καθιστική ζωή. Αν πρόκειται να υποβληθείτε σε εγχείρηση να ληφθούν κατάλληλα προληπτικά μέτρα ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχετε για ΕΒΦΘ, κατά την εκτίμηση του Αγγειολόγου. Τέτοια μπορεί να είναι αντιπηκτικές ενέσεις, κάλτσες αντιθρομβοεμβολισμού, ενωρίς κινητοποίηση κλπ. Αν πρόκειται να ταξιδέψετε - Μη φοράτε στενά και σφικτά ρούχα. Κάνετε συχνά ασκήσεις των ποδιών και περπατάτε στο διάδρομο του αεροπλάνου ή του λεωφορείου. Πίνετε αρκετά υγρά, αλλά όχι αλκοόλ. Στην περίπτωση που είστε άτομο με αυξημένο κίνδυνο για ΕΒΦΘ, ρωτήστε τον ιατρό σας αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κατάλληλες πιεστικές κάλτσες ή ακόμη και να κάνετε ενέσεις Ηπαρίνης.


ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ

19 ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Oμοκυστεΐνη ανθρώπινος οργανισμός για να διατηρηθεί στην ζωή έχει ανάγκη από συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Αυτά είναι οι πρωτείνες, οι υδατάνθρακες, τα λίπη, τα ανόργανα στοιχεία, οι βιταμίνες και το νερό. Οι πρωτείνες δομούνται από τα αμινοξέα που είναι επαμφοτερίζουσες χημικές ενώσεις, δηλαδή μπορούν να δρούν και ως οξέα(λόγω του καρβοξυλίου που περιέχουν) και ως βάσεις(λόγω της αμινοομάδας). Τα αμινοξέα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Αυτά που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός και αναγκαστικά πρέπει να τα πάρει με την τροφή και τα οποία ονομάζονται βασικά η απαραίτητα αμινοξέα και αυτά που μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός και τα οποία ονομάζονται μη βασικά η μη απαραίτητα αμινοξέα.

Ο

Της Μαρίας Γκέσκου Βιοπαθολόγου Μικροβιολόγου

Για την σύνθεση των μη βασικών αμινοξέων ο ανθρώπινος οργανισμός ενεργοποιεί μια συγκεκριμένη διαδικασία (διαμίνωση) η οποία απαιτεί την παρουσία των βασικών αμινοξέων. Στο σημείο αυτό καταλαβαίνουμε την τεράστια σημασία της Ιπποκρατικής ρήσης «Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου» καθόσον ακόμα και τα αμινοξέα που μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός μας απαιτούν την παρουσία αυτών που δεν μπορεί να συνθέσει, επομένως απαιτούν την λήψη τροφής. Όσο καλύτερη είναι η ποιότητα της τροφής μας, τόσο καλύτερα αμινοξέα θα συνθέσουμε και τόσο ευκολότερα θα συνδεθούν αυτά μεταξύ τους για να σχηματίσουν ισχυρές και ποιοτικές πρωτείνες. Ένα σημαντικό απαραίτητο αμινοξύ είναι η μεθειονίνη που βρίσκεται στο γάλα, στο τυρί, στα αυγά,στα μανιτάρια, στο καλαμπόκι, στα μπιζέλια στο σκόρδο, στο κρεμμύδι, στο κριθάρι, στην σίκαλη και σε πολλούς ξηρούς καρπούς. Προιόν του μεταβολισμού της μεθειονίνης είναι η ΟΜΟΚΥΣΤΕΙΝΗ ,επομένως η ομοκυστείνη δεν είναι ένα φυσικό συστατικό του οργανισμού μας αλλά μια τοξική ουσία που εισέρχεται μέσα μας μέσω της τροφής. Το πόσο τοξική θα είναι η ομοκυστείνη που όλοι διαθέτουμε, εξαρτάται απο το πόσο αυξημένη μετριέται στον καθένα από μας .Τα φυσιολογικά της όρια κυμαίνονται μεταξύ 5 - 15 μmol/L, όμως τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι δεν πρέ-

πει να αυξάνεται πανω από 8 μmol/L καθόσον πάνω από το όριο αυτό ο κίνδυνος για καρδιοπάθειες γίνεται μεγαλύτερος, ενώ για τιμές πάνω από 10 διπλασιάζεται, για τιμές πάνω από 15 τετραπλασιάζεται, πάνω από 20 οκταπλασιάζεται, και πάνω από 25 δωδεκαπλασιάζεται. Που οφείλεται όμως η τοξικότητα της αυξημένης ομοκυστείνης; Από την στιγμή της σύλληψης μας μέχρι την στιγμή του θανάτου μας, είμαστε δέσμιοι του χρόνου και όπου υπάρχει χρόνος υπάρχει φθορά επομένως και γήρανση . Το πόσο θα ζήσουμε και το πώς θα γεράσουμε εξαρτάται από τα άκρα των χρωματοσωμάτων μας ,τα περίφημα ΤΕΛΟΜΕΡΗ. Κάθε φορά που τα κύτταρα διαιρούνται τα τελομερή συρρικνώνονται και όταν φτάσουν σ΄ένα οριακό σημείο επιφέ-

ρουν τον θάνατο των κυττάρων. Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι οι κακές μας συνήθειες αναγκάζουν τον οργανισμό μας να εκτελεί όλο και περισσότερες κυτταρικές διαιρέσεις προσπαθώντας να επανορθώσει τις βλάβες που του έχουμε προκαλέσει, τότε αν αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, προφυλάσσουμε τα τελομερή μας και συνεπώς την ίδια μας την ζωή. Το κάπνισμα, η κατάχρηση οινοπνεύματος,ηκακή η/και η ανεπαρκής διατροφή, ο κακός η/και ο ελλιπής ύπνος, η χρήση ναρκωτικών ουσιών,η παχυσαρκία, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι τελομεροκτόνοι παράγοντες που σε συνδυασμό και με άλλους μηχανισμούς προάγουν την γήρανση και μεγιστοποιούν τις φθορές του οργανισμού μας. Επιπλέον εκτός από την καταστρεπτική του δράση στα τελομερή των χρωματοσωμάτων μας, ένας κακός τρόπος ζωής έχει αντίκτυπο και σε μια εξαιρετικά σημαντική χημική διαδικασία, την ΜΕΘΥΛΊΩΣΗ, η οποία διασφαλίζει την απομάκρυνση των τοξινών από τα κύτταρα, τον σχηματισμό νέων υγιών κυττάρων και την επισκευή του κατεστραμμένου DNA μας. Και βέβαια ένας «τοξικός» τρόπος ζωής προάγει την αλόγιστη παραγωγή ελεύθερων ριζών οξυγόνου με αποτέλε-

σμα ο οργανισμός να αναγκάζεται να λειτουργεί σε συνθήκες ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ . Αν και μόλις το 5% του οξυγόνου που εισέρχεται στον οργανισμό μας με την αναπνοή μετατρέπεται σε ελεύθερες ρίζες, οι κακές μας συνήθειες πυροδοτούν πολύ εύκολα την αύξηση της παραγωγής ελεύθερων ριζών και οδηγούν σε οξειδωτικό στρες. Λαμβάνοντας υπ’όψιν μας όλα τα παραπάνω μπορούμε τώρα να αντιληφθούμε γιατί είναι σημαντικό να κρατάμε σε χαμηλά επίπεδα την ομοκυστείνη μας. Χαμηλή ομοκυστείνη σημαίνει ότι ο οργανισμός μας μεθυλιώνει ικανοποιητικά κι επομένως είναι ικανός να φτιάξει καινούργια δυνατά κύτταρα, να αποτοξινώσει τα παλιά και να διορθώσει τις βλάβες του DNA μας. Επίσης, χαμηλή ομοκυστείνη σημαίνει απουσία οξειδωτικού στρες και ως εκ τόυτου ανεμπόδιστη συνέχιση της μεθυλίωσης. Απουσία οξειδωτικού στρές και επαρκής μεθυλίωση εγγυώνται υγιή επιμήκη χρωματοσωμικάτελομερή κι επομένως αντιγήρανση, υγεία, μακροζωία.

Κι αν βρώ υψηλή την ομοκυστεΐνη μου, τι κάνω; Κόβω το κάπνισμα, περιορίζω δραστικά το αλκοόλ και τον καφέ. Μετρώ στο αίμα μου τα επίπεδα Β12, φυλλικού οξέος και B6, ελέγχω τα επίπεδα ου σακχάρου στο αίμα μου καθώς και τον θυρεοειδή μου. Φροντίζω να καταναλώνω άφθονα φρούτα και λαχανικά, προτιμώ το λευκό κρέας αντί του κόκκινου και συζητώ με τον γιατρό μου αν πρέπει να πάρω συμπληρώματα βιταμινών Β12, Β6 και φυλλικού οξέος .Υιοθετώ έναν υγιεινό τρόπο ζωής γιατί ξέρω ότι αυτό με απομακρύνει από τις καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά, τον καρκίνο, τα αυτοάνοσα, το Αlzheimer, την κατάθλιψη. Θυμάμαι τα λόγια των γιαγιάδων που έδιναν τις σωστές συμβουλές παρόλο που αγνοούσαν τα τελομερή και τις μεθυλιώσεις. Πηγαίνω μια βόλτα στο βουνό για να δωρίσω οξυγόνο στα πνευμόνια μου , κάνω μια μεγάλη βουτιά στην θάλασσα και δεν ξεχνώ ούτε αναβάλλω ν’απομακρύνω τους τοξικούς ανθρώπους απ’την ζωή μου.


20 ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Τι είναι η υπνική άπνοια; να πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, όχι μόνο ροχαλίζουν το βράδυ ενώ κοιμούνται, αλλά κάνουν και άπνοιες. Σαν άπνοια μπορούμε να ορίσουμε οποιαδήποτε διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο χρόνος της οποίας διαρκεί 10 ή και περισσότερα δευτερόλεπτα. Όταν δε, κατά τη διάρκεια του ύπνου παρουσιάζονται περισσότερες από 10 άπνοιες, τότε έχουμε να κάνουμε με το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας. Είναι μια κατάσταση που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάρουμε αψήφιστα και ίσως κρύβει πολλά περισσότερα οργανικά προβλήματα. Αυτό οφείλεται στο εξής γεγονός: Όταν κάνουμε άπνοια, και η αναπνοή μας δεν λειτουργεί φυσιολογικά, το οξυγόνο στο αίμα μειώνεται. Ο εγκέφαλος λαμβάνει το μήνυμα και τίθεται σε συναγερμό. Η διέγερση αυτή του εγκεφάλου, διακόπτει τον βαθύ ύπνο προκειμένου να επανέλθει ο τόνος των μυών και να επιτραπεί πάλι η αναπνοή. Είναι το σημείο που όταν κοιμάται κάποιος και παρουσιάζει άπνοια, ξυπνάει ξαφνικά, σχεδόν πετάγεται, σαν να “πνίγεται”, σαν να μην μπορεί να ανασάνει σαν να παθαίνει ασφυξία.

Ε

Του κ. Χρήστου Δάενα Πνευμονολόγου, Υπεύθυνου Πνευμονολογικού Τμήματος Άνασσα Γενικής Κλινικής

Αληθεύει ότι μόνο οι παχύσαρκοι κάνουν άπνοιες; Οι παράγοντες που δημιουργούν ή και επιδεινώ-

νουν την υπνική άπνοια, είναι πολλοί και κάποιοι από αυτούς μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον ίδιο τον άνθρωπο με λίγη προσπάθεια. Η παχυσαρκία είναι ένας βασικότατος παράγοντας, όπως επίσης και το κάπνισμα ή η λήψη αλκοόλ, τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο. Άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για την άπνοια και το ροχαλητό είναι τα διάφορα νευρομυικά νοσήματα, οι ανατομικές ανωμαλίες του ρινοφάρυγγα (πχ υπερβολικά μεγάλη σταφυλή, ή υπερμεγέθεις αμυγδαλές), ο υποθυροειδισμός κ.α. Επίσης, κάποια επαγγέλματα σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά νόσησης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους επαγγελματίες οδηγούς.

Πώς είναι η ζωή ενός ανθρώπου με υπνική άπνοια; Τα κύρια συμπτώματα που παρατηρούνται είναι: έντονο ροχαλητό, ανήσυχος ύπνος, συχνές αφυπνίσεις με έντονη επιθυμία για αέρα ή για ούρηση, νυκτερινές καούρες ή στηθάγχη ή αίσθημα παλμών, ιδρώτες, εφιάλτες, παραμιλητό, υπνοβασία. Κατά της διάρκεια της ημέρας: ημερήσια υπνηλία και το αίσθημα κούρασης. Επιπλέον μπορεί να εμφανίζονται τα εξής:Πρωινός πονοκέφαλος, ξηροστομία και πονόλαιμος. Αίσθημα ότι ο ύπνος δεν ήταν αρκετός ή δεν προσέφερε ξεκούραση. Δυσκολία συγκέντρωσης ή διαταραχές μνήμης, προσοχής και συγκέντρωσης. Αποτομες αλλαγες στη διαθεση, ευερεθιστότητα ή επιθετικότητα, καταθλιψη. Κάποια άτομα με υπνική άπνοια δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ή έστω δεν γνωρίζουν ότι τα εμφανίζουν. Μπορεί να θεωρούν φυσιολογικό το γεγονός ότι ροχαλίζουν ή ότι νιώθουν συχνά κουρασμένοι. Πώς γίνεται η διάγνωση του προβλήματος; Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι εμφανίζετε άπνοιες θα σας προτείνει να κάνετε ένα τεστ που ονομάζεται “πολυκαταγραφικήμελέτη ύπνου”. Ο εξεταζόμενος κοιμάται κανονικά για ένα βράδυ και μέσω καλωδίων καταγράφονται διάφορες μετρήσεις (ηλεκτροεγκεφαλο/καρδιο/οφθαλμο και μυογράφημα, οξυγόνο αίματος, ακριβής στάση σώματος, ροή και θερμοκρασία αέρα) σε ειδική συσκευή. Καταγράφονται τα στάδια του ύπνου, οι αφυπνίσεις, οι αποκορεσμοί (πτώση οξυγόνου), αρρυθμίες - ταχυ-

καρδίες και βραδυκαρδίες, κινήσεις των άκρων, άπνοιες(πλήρης διακοπή τηςροής του αέρα προς του πνεύμονες) και υπόπνοιες (διακοπή της ροής του αέρα προς του πνεύμονες κατά τουλάχιστον 70%). Το κύριο ζητούμενο είναι ο δείκτης άπνοιας-υπόπνοιας.Με τα νεότερα φορητά μηχανήματα ο εξεταζόμενος μπορεί να μετακινείται ελεύθερα, χωρίς να πρέπει να παραμείνει καθηλωμένος σε μια θέση, κάτι που στα παλαιότερα μοντέλα καθιστούσε δύσκολη την εξέταση. Γιατί είναι τελικά σημαντικό να γνωρίζουμε αν έχουμε άπνοιες και πως να τις αντιμετωπίσουμε; Οι συνέπειες της υπνικής άπνοιας μπορεί να είναι δυσάρεστες για τον άνθρωπο εάν το αφήσει και δεν επισκεφθεί ένα ιατρό.Οι ασθενείς δεν λαμβάνουν επαρκή και ποιοτικό ύπνο και αισθάνονται συχνά κουρασμένοι και αδύναμοι. Έτσι, έχουν αυξημένο ρίσκο για τροχαία ατυχήματα αλλά και άλλου είδους ατυχήματα. Η καρδιά και ο εγκέφαλος επηρεάζονται άμεσα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί. Αρρυθμίες. αρτηριακή ή πνευμονική υπέρταση, στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επιπρόσθετα, επιληψία ή εγκεφαλικά επισόδια μπορεί να προκύψουν από το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας. Ακόμη και ο αιφνίδιος θάνατος σχετίζεται με σοβαρές περιπτώσεις του συνδρόμου.Στόχος μας είναι ο μηδενισμός των απνοιών, ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε όλα τα υπόλοιπα νοσήματα που συνοδεύουν την υπνική άπνοια.


ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ

21 ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Πρόληψη, Διάγνωση και σύγχρονη θεραπεία των Αγγειακών Παθήσεων ι αρτηριακές παθήσεις όπως στένωση των καρωτίδων, στένωση των αρτηριών στα πόδια, στένωση της κοιλιακής αορτής αποτελούν εκδηλώσεις της αθηρωματικής νόσου, της ίδιας πάθησης που προκαλεί και την στένωση των στεφανιαίων αρτηριών στην καρδιά. Πολλές φορές συνυπάρχει στεφανιαία νόσος με νόσο των καρωτίδων ή των αρτηριών στα πόδια. Ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή από εγκεφαλικό είναι το ίδιο αυξημένος ανεξάρτητα από το πού εμφανίζεται η νόσος, στην καρδιά, τις καρωτίδες ή στις αρτηρίες των ποδιών. Σημαντική είναι πρόληψη και για τον λόγο αυτό άνδρες ηλικίας άνω των 45 ετών και γυναίκες άνω των 55 ετών, ιδιαίτερα αν υπάρχει και οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας η άλλης αρτηριακής νόσου, θα πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις.

Ο

Του Αθανάσιου Γιαννούκα MSc, MD, PhD, FEBVS Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Διευθυντή Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

Είναι σημαντικό να ανακαλυφθούν πολύ νωρίς και να αντιμετωπισθούν οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου όπως υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης και η διακοπή του καπνίσματος. Σήμερα με την πρόοδο της τεχνολογίας η διάγνωση γίνεται αναίμακτα με την έγχρωμη υπερηχογραφία Τρίπλεξ και την αξονική αγγειογραφία ενώ η θεραπεία μπορεί να γίνει με ενδαγγειακές τεχνικές (αγγειοπλαστική, στεντ) στις καρωτίδες και τις αρτηρίες στα κάτω άκρα που δεν απαιτούν μεγάλη νοσηλεία και δεν επιβαρύνουν πολύ τον ασθενή. Βέβαια όταν η νόσος είναι εκτεταμένη μπορεί να απαιτηθεί ανοιχτή χειρουργική επέμβαση ή συνδυασμός ανοιχτής και ενδαγγειακής επέμβασης. Είναι σημαντικό όμως να τονισθεί ότι και μετά την όποια επέμβαση η φαρμακευτική θεραπεία για τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου θα πρέπει να συνεχισθεί γιατί η στένωση των αγγείων μπορεί να παρουσιασθεί ξανά είτε στο ίδιο σημείο είτε σε διαφορετικό. Μια άλλη συχνή πάθηση είναι το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής, που συνήθως δεν δίνει συμπτώματα μέχρι να γίνει ρήξη, οπότε το 50% πεθαίνει πριν φθάσει στο νοσοκομείο και από το 50% που θα φθάσει στο νοσοκομείο οι μισοί μόνο θα επιβιώσουν από την επέμβαση. Και εδώ σημαντικό ρόλο έχει η πρόληψη κυρίως η διακοπή του καπνίσματος και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Άνδρες ή γυναίκες καπνιστές ηλικίας άνω των 60 θα πρέπει να υποβάλλονται σε ένα έγχρωμο υπερηχογράφημα Τρίπλεξ της κοιλιακής αορτής. Αν όμως υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό τότε αυτό θα πρέπει να γίνεται νωρίτερα, στην ηλικία των 45-50 ετών. Σήμερα με την

πρόοδο της τεχνολογίας, της αναισθησιολογίας η χειρουργική θεραπεία έχει πολύ μικρή θνητότητα (3% για την ανοιχτή επέμβαση - 1% για την ενδαγγειακή με στέντ). Ιδιαίτερα αν η ανατομία του ανευρύσματος επιτρέπει την ενδαγγειακή θεραπεία με στεντ αυτό γίνεται χωρίς γενική αναισθησία και ο ασθενής μετά παραμονή 3-4 ημερών στο νοσοκομείο επανέρχεται στην συνηθισμένη δραστηριότητά του. Τέλος, οι φλεβικοί κιρσοί των κάτω άκρων αποτελούν μία πολύ συχνή πάθηση στο γενικό πληθυσμό, ενώ η αιτία για την ανάπτυξη τους έχει γενετικό υπόβαθρο. Ισχυρή ένδειξη γι’ αυτό αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχει κληρονομική προδιάθεση στην ανάπτυξη κιρσών. Η νόσος μπορεί να εμφανιστεί από την εφηβική ηλικία και να εξελιχθεί αργότερα ή να εμφανιστεί μετά την ενηλικίωση, πολλές φορές με αφορμή κάποιο γεγονός όπως για παράδειγμα στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να αναδείξουν την υπάρχουσα προδιάθεση είναι η παχυσαρκία, η λήψη αντισυλληπτικών φαρμάκων, η παρατεταμένη ορθοστασία κ.α. Εκτός από την κλινική εξέταση, το Τriplex (έγχρωμο υπερηχογράφημα φλεβών) αποτελεί την βασική εξέταση για τη διάγνωση. Για την θεραπεία στα αρχικά στάδια συστήνονται η αποφυγή ορθοστασίας, η εφαρμογή ελαστικής κάλτσας, η απώ-

λεια σωματικού βάρους και τα φλεβοτονικά φάρμακα για την μείωση της φλεγμονής του

φλεβικού τοιχώματος. Στα πιο προχωρημένα στάδια (κιρσοί, οίδημα, δερματικές αλλοιώσεις) συστήνεται επεμβατική αντιμετώπιση. Σήμερα έχει καθιερωθεί η ενδαγγειακής θεραπείας με τη χρήση Laser ή ραδιοσυχνοτήτων, οι οποίες γίνονται με τοπική αναισθησία και χωρίς νοσηλεία στο νοσοκομείο. Νεώτερες ενδαγγειακές μέθοδοι, όπως η εφαρμογή συγκολλητικής ουσίας (κόλλας) εντός της σαφηνούς φλέβας ή η φαρμακο-μηχανική σύγκλιση της φλέβας, δεν απαιτούν κανενός είδος αναισθησία και νοσηλεία. Ο ασθενής μετά από ενδαγγειακή θεραπεία των κιρσών, μπορεί να επανέλθει στην καθημερινή του δραστηριότητα σε 1-2 μέρες από την επέμβαση. Υποτροπή των φλεβικών κιρσών μπορεί να συμβεί μετά την πάροδο ετών, κυρίως εξαιτίας της προόδου της νόσου, ωστόσο δεν συνοδεύεται με σημαντικά ενοχλήματα και μπορεί να αντιμετωπιστεί με σκληροθεραπεία με αφρό ή με τοπική κιρσεκτομή με τοπική αναισθησία. Όλες οι προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις και οι μοντέρνες θεραπείες γίνονται σήμερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και έτσι δεν απαιτείται η εσωτερική μετανάστευση ασθενών από την Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.


ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ

23 ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Σπονδυλόλυση - σπονδυλολίσθηση, νευροχειρουργική αντιμετώπιση σπονδυλολίσθηση συνήθως συμβαίνει στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και ονομάζεται η πάθηση που αφορά την πρόσθια μετατόπιση ενός σπονδύλου σε σχέση με τον κάτωθεν παρακείμενο σπόνδυλο, παρόλο που υπάρχει ακεραιότητα των οπίσθιων τμημάτων του σπονδύλου (πέταλο). Η σπονδυλόλυση είναι η λύση (κάταγμα) του σπονδύλου με αποτέλεσμα να διαχωρίζεται σε δύο μέρη. Η σπονδυλόλυση οδηγεί στην σπονδυλολίσθηση αλλά πολλές φορές υπάρχει σπονδυλολίσθηση χωρίς σπονδυλόλυση. Είναι αποτέλεσμα είτε εκφυλιστικών αλλοιώσεων που αφορούν τον μεσοσπονδύλιο δίσκο και τις αρθρώσεις των σπονδύλων είτε λόγω τραυματισμού.

Η

Καθώς η σπονδυλολίσθηση αυξάνει επέρχεται δευτεροπαθώς υπερτροφία των αρθρώσεων και του ωχρού συνδέσμου. Αυτό σημαίνει ότι αποκτούν μέγεθος μεγαλύτερο από το φυσιολογικό (τα στηρικτικά στοιχεία της σπονδυλικής στήλης) έτσι ώστε να κερδίζουν χώρο έναντι των νευρικών στοιχείων που διέρχονται από την σπονδυλική στήλη με τελικό αποτέλεσμα αυτό να οδηγεί στην στένωση του σπονδυλικού σωλήνα. Η σπονδυλολίσθηση εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε ασθενείς άνω των 50 ετών, στο γυναικείο φύλο και σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Το 90% των περιπτώσεων αφορά το Ο4-Ο5 μεσοσπονδύλιο διάστημα και το υπόλοιπο 10% το Ο3-Ο4 και το Ο5-Ι1 μεσοσπονδύλιο διά-

Εικόνα σπονδυλολίσθησης 2ου βαθμού

Του Μπρίζα Στέργιου, MD Νευροχειρουργού, Επιστημονικού Διευθυντή Νευροχειρουργικού τμήματος, ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

στημα. Η κλινική εικόνα αφορά την χαρακτηριστική οσφυοισχιαλγία, άλγος στην μέση με συνοδό άλγος στους γλουτούς και στους μηρούς που επιδεινώνεται με την βάδιση και την ορθόσταση. Επίσης αναφέρονται συμπτώματα από την πίεση των νωτιαίων ριζών όπως άλγος, μουδιάσματα και αδυναμία στα κάτω άκρα. Η σπονδυλολίσθηση διακρίνεται σε πέντε (5) βαθμούς αναλόγως του ποσοστού ολίσθησης του σπονδύλου σε σχέση με το παρακείμενο σπόνδυλο. Η χαρακτηριστική κλινική εικόνα σε συνδυασμό με τις απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική και μαγνητική τομογραφία) θέτουν την διάγνωση της πάθησης. Η θεραπεία της πάθησης

είναι αναλόγως του βαθμού της ολίσθησης και της βαρύτητας της κλινικής εικόνας. Θα πρέπει να καθοριστεί εάν συνυπάρχει σπονδυλική στένωση, σπονδυλόλυση ή αστάθεια της σπονδυλικής στήλης για να αντιμετωπιστεί η πάθηση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, που αφορά την σπονδυλολίσθηση 1ου και 2ου βαθμού, δεν χρειάζεται πάντα η διενέργεια σπονδυλοδεσίας. Θα πρέπει να διαπιστώνεται εξατομικευμένα σε κάθε ασθενή ξεχωριστά εάν συνυπάρχει αστάθεια της σπονδυλικής στήλης. Η απελευθέρωση των νευρικών στοιχείων σε συνδυασμό με την χρήση του νευροχειρουργικού μικροσκοπίου είναι αρκετή για την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων στις πε-

ριπτώσεις χωρίς αστάθεια. Ακόμη και στην περίπτωση που θα χρειαστεί να γίνει στήριξη της σπονδυλικής στήλης λόγω αστάθειας (σπονδυλοδεσία), υπάρχει η δυνατότητα να γίνει είτε ανοικτά είτε χωρίς τομή δέρματος (διαδερμική σπονδυλοδεσία). Η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση (εντός 24 ωρών) και επιστρέφει στην οικία του περιπατητικός μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία (2-3 ημέρες) χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω θεραπείες (κέντρο αποκατάστασης, φυσιοθεραπείες κλπ). Πλέον υπάρχει η δυνατότητα πλήρης και άμεσης θεραπείας της σπονδυλολίσθησης με την διενέργεια νευροχειρουργικής παρέμβασης που δίνει μόνιμο και οριστικό αποτέλεσμα χωρίς να απαιτείται πάντοτε η διενέργεια μεγάλων και πολύπλοκων επεμβάσεων. Η έγκαιρη αντιμετώπιση, πριν ο ασθενής αποκτήσει μόνιμο νευρολογικό έλλειμμα, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την πλήρη αποκατάσταση της πάθησης.

Σπονδυλοδεσία Ο4-Ι1 με διαυχενικούς κοχλίες και ράβδους (face)

Σπονδυλοδεσία Ο4-Ι1 με διαυχενικούς κοχλίες και ράβδους (Profil)


Profile for ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Media Group

Περι Υγείας 14  

Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Περι Υγείας 14  

Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Advertisement