Page 1


Ιδιοκτησία: ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ Μ. ΕΠΕ Εκδότης: Γεώργιος Αλ. Πώποτας Διευθύντρια σύνταξης : Σαμακοβλή Βάσω Commercial manager: Ζαχαράκη Γαρυφαλλιά Διαφημιστικό τμήμα: Στεργιοπούλου Ολίνα, Κουτσογιάννη Φιλίτσα Σχεδίαση - Σελιδοποίηση: Μπίσδρας Γιάννης Απαγορεύεται η αυτοτελής πώληση

• Ανακυκλώστε αυτό το έντυπο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΚΑΤΟΙΚΙΑ / 3 ● ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Εξοικονομήστε χρήματα με την «Πράσινη Ανακαίνιση» της κατοικίας σας! ΣΕΛ. 4 Πώς να φτιάξεις το μπαλκόνι σου εύκολα και οικονομικά μόνο για άραγμα… ΣΕΛ. 8 H τάση του 2018 που κάνει το μπάνιο τον πιο ζεστό χώρο του σπιτιού ΣΕΛ. 11 Εύκολα tips για να ανανεώσεις το σπίτι σου για την άνοιξη! ΣΕΛ. 14 6 από τα πιο περίεργα σπίτια στον πλανήτη ΣΕΛ. 20 Δημιουργήστε με θαλασσόξυλα και αποσπάστε θαυμασμό για το έργο σας ΣΕΛ. 23 Τα πιο δημοφιλή χρώματα για το σπίτι αυτή την άνοιξη ΣΕΛ. 26 Τα σπίτια των ονείρων μας. Διότι στα όνειρά μας, χωράνε τα πάντα… ΣΕΛ. 28


4 / ΚΑΤΟΙΚΙΑ ● ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Εξοικονομήστε χρήματα με την «Πράσινη Ανακαίνιση» της κατοικίας σας! Σήμερα οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας είναι ιδιαίτερα υψηλές και μπορούν να υλοποιηθούν σχετικά εύκολα με την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων

Η

μείωση του ενεργειακού κόστους αποτελεί πλέον πρωταρχικό στόχο για κάθε νοικοκυριό. Σήμερα ένα κτίριο απορροφά το 30% σε ενέργεια για τον φωτισμό, τις ηλεκτρικές συσκευές κλπ., ενώ το υπόλοιπο 70% χρησιμοποιείται για την ψύξη και τη θέρμανση του κτιρίου. Έτσι η ανάγκη για περισσότερη άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας γίνεται διαρκώς μεγαλύτερη σε όλα τα κτίρια, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ελληνικών κατοικιών είναι παλιά κτίρια, κατασκευασμένα πριν το 1990. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν καλή θερμομόνωση, ενεργειακά

Της Γραμματής Μπακλατσή, Ενεργειακής Συμβούλου Μηχανικού baklatsi@yahoo.gr, τηλ. 24210- 29820

κουφώματα, σύνδεση με φυσικό αέριο, inverter air-condition κ.λπ. Κατοικώντας σε ένα τέτοιο κτίριο ξοδεύετε πολλά περισσότερα χρήματα για να το θερμάνετε ή να το ψύξετε από ότι θα δαπανούσατε εάν κατοικούσατε σε ένα καινούργιο ή ενεργειακά αναβαθμισμένο σπίτι. Ωστόσο, με τις κατάλληλες εργασίες ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ μπορείτε να μειώσετε δραστικά τα έξοδα για θέρμανση και ψύξη. Σήμερα, οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας είναι ιδιαίτερα υψηλές και μπορούν να υλοποιηθούν σχετικά εύκολα με την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων.

☛ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 6


6 / ΚΑΤΟΙΚΙΑ ● ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Ποιες είναι οι ενεργειακές επεμβάσεις; ● Μόνωση της ταράτσας επιδιόρθωση υδρορροών Αν το νερό απειλεί εξωτερικούς χώρους του ακινήτου σας, όπως η ταράτσα, τότε πρέπει να γίνει μόνωση για να σταματήσετε την εισβολή της υγρασίας στις οροφές της κατοικίας. Αν δεν αντιμετωπίσετε την υγρασία στην πηγή της, δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε καμία εργασία ανακαίνισης στο εσωτερικό του σπιτιού. Η μόνωση της ταράτσας εξασφαλίζει όχι μόνο την υγρομόνωση, αλλά και τη θερμομόνωση, για να έχετε περισσότερη ζέστη το χειμώνα και περισσότερη δροσιά το καλοκαίρι.

● Θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων Η ολοκληρωμένη θερμομόνωση των τοίχων, των κολώνων και των τοιχίων συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και επιπρόσθετα, απαλείφει τις ζημιές από υγρασίες και μούχλες προστατεύοντας τόσο το κτίριο αλλά και βελτιώνοντας τις συνθήκες θερμικής άνεσης των κατοίκων του κτιρίου. Η μόνωση εξασφαλίζει σταθερή θερμοκρασία στο εσωτερικό

του σπιτιού, στα κρύα του χειμώνα και στις ζέστες του καλοκαιριού, με σημαντική μείωση των εξόδων για θέρμανση και ψύξη.

σκευές.

● Συντήρηση και Επισκευή Τοίχων

Αν το σπίτι σας είναι πολύ παλιό και έχει παλιό ηλεκτρικό πίνακα, τότε γίνεται αλλαγή όλου του ηλεκτρολογικού δικτύου. Επίσης μελετήστε που θα χρειαστούν νέες μπρίζες και διακόπτες, σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Πριν προχωρήσετε στον ελαιοχρωματισμό των εξωτερικών και των εσωτερικών τοίχων, προχωρήστε πρώτα στην επισκευή των τοίχων και στην αποκατάστασή τους και να εξασφαλίσετε ότι δεν υπάρχουν πηγές υγρασίας ή διαρροές νερού.

● Υδραυλικά μπάνιου και κουζίνας Ελέγξτε τα υδραυλικά του σπιτιού και προχωρήστε στην αλλαγή τους, ιδιαίτερα αν η κατοικία σας έχει ηλικία πάνω από 20 χρόνια, για να μην χρειαστεί σε 2-3 χρόνια για παράδειγμα, να ξοδεύετε πάλι χρήματα και να μπείτε σε αναστάτωση, με αποξηλώσεις και επι-

● Ηλεκτρολογικές εργασίες

● Ελαιοχρωματισμοί εσωτερικών τοίχων Το βάψιμο των τοίχων με σύγχρονα οικολογικά υλικά κατά της υγρασίας και της μούχλας, είναι ο πιο εύκολος τρόπος να ανανεώσετε και να φρεσκάρετε τον χώρο σας, αν δεν διαθέτετε πολλά χρήματα. Πριν προχωρήσετε σε ελαιοχρωματισμούς ελέγξτε μήπως υπάρχουν κρυφές διαρροές νερού, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον.


ΚΑΤΟΙΚΙΑ / 7 ● ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

● Αντικατάσταση κουφωμάτων Αλλάξτε τα εξωτερικά κουφώματα και τοποθετήστε σύγχρονα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου ή pvc. Η αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων από σύγχρονα κουφώματα μπορεί να φέρει μια εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 30%. Τα σύγχρονα κουφώματα έχουν διπλά τζάμια και προσφέρουν ασφάλεια και ηχομόνωση.

● Εγκατάσταση φυσικού αερίου Εκμεταλλευτείτε το πρόγραμμα επιδότησης για εγκατάσταση φυσικού αερίου και αποδεσμευτείτε από το πετρέλαιο, μετατρέποντας τον καυστήρα πετρελαίου που έχετε σε αντίστοιχο φυσικού αερίου.

Αν πάλι έχετε διαμέρισμα σε πολυκατοικία και θέλετε την δική σας αυτόνομη θέρμανση με καύση φυσικού αερίου, μπορεί να εγκατασταθεί ένας μικρός ατομικός λέβητας με καυστήρα, στο μπαλκόνι (ή ακόμα και σε εσωτερικό χώρο), με απόλυτη ασφάλεια.

● Αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού Η πλειοψηφία των εγκατεστημένων συστημάτων θέρμανσης και ψύξης είναι ενεργοβόρα, είτε λόγω κακής ή ελλιπούς συντήρησης, είτε γιατί είναι πολύ παλιά συστήματα με χαμηλή απόδοση. Αντικαταστήστε το παλιό σύστημα με ένα υψηλότερης απόδοσης (π.χ. αντλία θερμότητας, κλιματιστικά inverter).

Πράσινα μπαλκόνια Πράσινες ταράτσες Οι πράσινες ταράτσες, για να είναι χρήσιμες, απαιτούν καλό σχεδιασμό. Στη χώρα μας πλέον υπάρχει τεχνογνωσία και αρκετές τέτοιες στέγες λειτουργούν αρκετά χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα και με ελάχιστο βάρος. Οι διαθέσιμοι χώροι ενός κτιρίου στους οποίους μπορεί να εγκατασταθεί φυτικό υλικό είναι: το εσωτερικό των κτιρίων με χρήση φυτών εσωτερικού χώρου, οι εσοχές των κτιρίων, τα μπαλκόνια, τα παράθυρα, οι βεράντες, οι κάθετες επιφάνειες (τοίχοι, προσόψεις) με τη χρήση αναρριχώμενων φυτών, οι κοινόχρηστοι χώροι (αυλές και αίθρια) καθώς και τα φυτεμένα σε δώματα και ταράτσες. ●


8 / ΚΑΤΟΙΚΙΑ ● ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Πώς να φτιάξεις το μπαλκόνι σου εύκολα και οικονομικά Ακολούθησε αυτά ή ορισμένα από τα βήματα και θα έχεις ένα μπαλκόνι μόνο για άραγμα

1.

Χλοοτάπητας

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να αισθανθείτε ότι είστε στην εξοχή ενώ βρίσκεστε στο μπαλκόνι σας είναι να το στρώσετε με χλοοτάπητα. Μπορεί να μην φαίνεται αρκετά δελεαστική ιδέα αλλά αν διακοσμήσετε σωστά όλο το υπόλοιπο μπαλκόνι, το τεχνητό γκαζόν δεν θα φαντάζει άσχημο! Εκτός αυτού, είναι ιδανικό για να παίζουν άνετα τα παιδιά στο μπαλκόνι ακόμα και ξυπόλυτα.

2.

Μπαμπού τα... εξωτικά!

Τοποθετώντας μπαμπού περιμετρικά του μπαλκονιού, θα νιώσετε ότι είστε σε έναν εξωτικό κήπο. Αν θέλετε να «κρύβεστε», προτιμήστε ψηλά μπαμπού που θα τοποθετήσετε στις άκρες του μπαλκονιού, χωρίς να σας περιεργάζονται οι περίεργοι γείτονες.

3.

Α

Αν σκέφτεστε ήδη τα βράδια που θα περνάτε με τα παιδιά και τους φίλους σας, σας προτείνουμε να... μεταφέρετε την άνοιξη στο μπαλκόνι σας με λίγες διακοσμητικές πινελιές. Δείτε τους πιο απλούς τρόπους για να μετατρέψετε το μπαλκόνι στην προσωπική σας όαση!

Γωνία με πέτρες

Για να αισθανθείτε ακόμα πιο κοντά στη φύση, διακοσμήστε μια γωνιά του μπαλκονιού με πέτρες. Εναλλακτικά και αν δεν έχετε αρκετό χώρο, μπορείτε να τις τοποθετήσετε σε ένα διαφανές βάζο με νερό. Το θετικό είναι ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψετε χρήματα. Μια βόλτα στην παραλία για να μαζέψετε τις πέτρες αρκεί.

Ψηλά φυτά Τα ψηλά, φυλλώδη φυτά, όπως ο φίκος, είναι ιδανικά για να σας προσφέρουν σκιά αλλά και δροσιά το καλοκαίρι! Επιπλέον, τα περισσότερα απ' αυτά είναι ανθεκτικά ακόμα και τον χειμώνα, γι' αυτό μην τα φοβηθείτε.

4.

☛ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 10


10 / ΚΑΤΟΙΚΙΑ ● ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

5.

Ζαρντινιέρες

6.

Καλλιεργείστε μυρωδικά

10.

Αν δεν θέλετε να καλύψετε την επιφάνεια του μπαλκονιού με γλάστρες, προτιμήστε να κρεμάσετε μακρόστενες ζαρντινιέρες κατά μήκος του. Έτσι, θα περιβάλλεστε από φυτά, έχοντας ελεύθερο χώρο στο μπαλκόνι.

Ξύλινο διαχωριστικό για τα λουλούδια

Ένας εντυπωσιακός τρόπος να διακοσμήσετε τα φυτά είναι να τα κρεμάσετε πάνω σ' ένα ξύλινο διαχωριστικό που φυσικά θα στηρίζεται καλά στον τοίχο. Για να θυμίζει το αποτέλεσμα ακόμα περισσότερο... όαση, προτιμήστε να τοποθετήσετε αναδυόμενα ή φυτά με κλαδιά που «πέφτουν» προς τα κάτω.

8.

«Eξυπνες» γλάστρες

Για να κάνετε τις απλές γλάστρες που σας έδωσε η μαμά σας, ξεχωριστές, δημιουργήστε έναν πύργο που θα ξεκινά από την πιο μεγάλη

11.

Φτιάξτε μια αυτοσχέδια λιμνούλα

12.

Φωτάκια παντού

12.

Λουλούδια σε... λάμπες

Το υγρό στοιχείο δεν μπορεί να λείπει από μια όαση! Κατασκευάστε μια τεχνητή, αυτοσχέδια λιμνούλα, χρησιμοποιώντας μόνο μια μεγάλη γλάστρα, αρκετό χώμα, μικρά φυτά και νούφαρα!

Εκτός του ότι θα έχετε τα δικά σας μυρωδικά για το φαγητό, θα ομορφύνετε κι άλλο το μπαλκόνι σας. Αν δεν πειστήκατε, θυμηθείτε πώς μύριζε ο βασιλικός που μεγάλωνε στο μπαλκόνι της η γιαγιά σας. Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε κάποια μυρωδικά της εποχής, όπως ο βασιλικός, το δεντρολίβανο και το θυμάρι.

7.

Καφάσια και παλέτες

Τα καφάσια και οι παλέτες θα δώσουν μια ξεχωριστή νότα διακόσμησης στο μπαλκόνι σας. Αν θέλετε, μεταποιήστε τα, βάφοντάς τα στο κλασικό καφέ για πιο φυσικό αποτέλεσμα ή σε κάποιο έντονο χρώμα για να ξεφύγετε από τα τετριμμένα.

και θα καταλήγει στην πιο μικρή. Απλώς φροντίστε να φυτέψετε τα φυτά μόνο περιμετρικά των γλαστρών για να μην καταστρέφονται.

9.

Παπουτσοθήκη για τις… γλάστρες

Αν έχετε πολλά μικρά γλαστράκια, μπορείτε να τα διακοσμήσετε σε μια υφασμάτινη παπουτσοθήκη! Όσο απλό tip και αν είναι, τόσο όμορφο είναι το αποτέλεσμα!

Ελπίζουμε να έχετε πρόχειρα τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια γιατί θα σας φανούν χρήσιμα για τις ρομαντικές, ανοιξιάτικες βραδιές σας. Απλώς, τοποθετήστε ανάμεσα στα πιο πυκνά φυτά και απολαύστε το αποτέλεσμα!Το σκηνικό συμπληρώνουν ιδανικά κεριά που φεγγίζουν μέσα από φαναράκια ή από διαφανή μπουκάλια και βάζα.

Φτιάξτε τις δικές σας γλάστρες, χρησιμοποιώντας παλιές λάμπες που κανονικά θα κατέληγαν στην ανακύκλωση. Αφαιρέστε το κούμπωμά τους, γεμίστε τις με νερό μέχρι τη μέση και κρεμάστε τις! ●


ΚΑΤΟΙΚΙΑ / 11 ● ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

H τάση του 2018 που κάνει το μπάνιο τον πιο ζεστό χώρο του σπιτιού Aν θέλετε κάτι να αλλάξει, πρέπει να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό

Η

διακόσμηση του σπιτιού μας είναι ένα δημιουργικό πεδίο έκφρασης που με την μεταμορφωτική του δύναμη αλλάζει τη διάθεση και την καθημερινότητά μας. Ας επικεντρωθούμε σε ένα από τα δωμάτια του σπιτιού που τις περισσότερες φορές είναι «παραμελημένο» από άποψη διακόσμησης: το μπάνιο μας. Με απλούς τρόπους μπορούμε να φέρουμε ατμόσφαιρα σπα στο μπάνιο μας, κάνοντάς το, τον πιο ζεστό χώρο του σπιτιού μας.

☛ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 12


12 / ΚΑΤΟΙΚΙΑ ● ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Το μυστικό βρίσκεται σε μια διακοσμητική τάση που φέρνει χαλάρωση και ηρεμία. Η rustic διακόσμηση μάς ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και φέρνει την θαλπωρή στον χώρο μας. Διακοσμητικά υλικά που προέρχονται από τον παραδοσιακό αγροτικό πολιτισμό μπαίνουν στον χώρο μας και τον μεταμορφώνουν. Το ξύλο και η πέτρα γίνονται οι πρώτες ύλες που δίνουν στο μπάνιο την χαλαρωτική ατμόσφαιρα που χρειάζεται. Προσθέτοντας αξεσουάρ μπορείτε να δημιουργήσετε ένα υπέροχο διακοσμητικό αποτέλεσμα, χωρίς μεγάλο κόστος. Ο χώρος θα γίνει ζεστός και ένα καταφύγιο που σας αποσυμπιέζει μέσα στη μέρα. Φυσική ομορφιά και μινιμαλισμός. Αισθητικό αποτέλεσμα που θα αγαπήσουν οι λάτρεις των ουδέτερων αποχρώσεων. Η διακόσμηση που συνήθως συναντάμε σε εξοχικά σπίτια γίνεται φωτεινή πινελιά στον αστικό τρόπο ζωής. Και μας εμπνέει. ●


14 / ΚΑΤΟΙΚΙΑ ● ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Εύκολα tips για να ανανεώσετε

το σπίτι σας για την άνοιξη! Με μικρό, ή και καθόλου, κόστος κάντε χαρούμενα ντεκόρ και αλλάξτε στα δωμάτια εποχή…

Τ

ον χειμώνα συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε πιο μουντά και σκούρα χρώματα σε όλο μας το σπίτι, από τις κουρτίνες του δωματίου μας, μέχρι και τα ριχτάρια του καναπέ.Την άνοιξη, όμως, όλα αυτά θα πρέπει να αλλάξουν, ώστε να υπάρχει μια χαρούμενη ατμόσφαιρα με την οποία θα υποδεχτούμε το καλοκαίρι. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να αλλάξουμε όλη τη διακόσμηση με μερικά πολύ απλά βηματάκια;


ΚΑΤΟΙΚΙΑ / 15 ● ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Μπορεί τα βελούδινα υφάσματα, αλλά και τα μεταξωτά να είAλλαξε τα ναι πολύ εντυπωσιακά για όλο μαξιλαράκια τον χρόνο, δεν είναι όμως και του καναπέ τα ιδανικά για την άνοιξη και το καλοκαίρι. Αντιθέτως θα πρέπει να προτιμήσεις δροσερά αέρινα υφάσματα, όπως τα λινά ή ακόμη και τα βαμβακερά, ώστε να φωτίσεις το σπίτι σου. Τα πολύχρωμα διακοσμητικά αντικείμενα είναι πάντα μια πολύ καλή ιδέα για να ανανεώσεις το Πρόσθεσε σπίτι σου για την άνοιξη. Επέλεξε όμορφα κουτάκια, χρώμα βάζα, ακόμη και βιβλία (αν έχεις στερέψει από ιδέες) σε ζωηρά και χαρούμενα χρώματα και διακόσμησε με αυτά τα τραπεζάκια και οποιοδήποτε άλλο έπιπλο θεωρείς ότι είναι πολύ άδειο και μουντό. Όσο πιο καθαρός και λιτός είναι ο χώρος σου τόσο το καλύτερο. Ειδικά όσον αφορά τα πατάκια Μην κάνεις και τα χαλιά, που πολλές τα υπερβολές κρατούν και το καλοκαίρι, καλό θα ήταν να τα βγάλεις για να καθαρίσει ο χώρος. Και μόνο το φως που θα μπαίνει μέσα στο σπίτι σου αρκεί για να αλλάξει όλη του η εικόνα, αλλά και η δική σου διάθεση. ☛ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 18


18 / ΚΑΤΟΙΚΙΑ ● ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Πολλές φορές η ανανέωση ενός σπιτιού δεν είναι μόνο ότι βλέπουμε, αλλά και ότι αισθανόμαστε. Γι’ αυτό μια εξίσου καλή ιδέα Δώσε άρω- θα ήταν να βάλεις μα στην ατμό- κυρίως στους κοινόχρηστους χώσφαιρα ρους, διάφορα αρωματικά κεράκια, τα οποία θα δώσουν έναν αέρα φρεσκάδας σε όλο το σπίτι.

Μερικές φορές δεν χρειάζεται να κάνεις υπερπροσπάθεια για να δημιουργήσεις μια όμορφη και ξεχωριστή Βάλε ατμόσφαιρα στα δωμάσε κάθε δω- τιά σου. Αντιθέτως, μάτιο ένα ξε- μπορείς πολύ απλά χωριστό αντι- να βάλεις ένα και μόνο αντικείμενο, το κείμενο οποίο όμως θα είναι διαφορετικό και ξεχωριστό, όπως ένα παιχνιδιάρικο φωτιστικό .

Τα λουλούδια είναι εκείνα που αντιπροσωπεύουν την άνοιξη, οπότε τι καλύτερο από το να προσθέσεις στη διακόσμησή σου μερικά floral διακοσμητιΧρησιμοποίησε κά στοιχεία. Αυτός είfloral σχέδια ναι και ο κλασικός τρόπος που χρησιμοποιούσαν οι μητέρες και οι γιαγιάδες μας, όταν έμπαινε η άνοιξη.

Αυτό ισχύει κυρίως για το σαλόνι, όπου μπορείς να έχεις πολλές περισσότερες επιλογές. Το σημαντικότερο είναι πως πρόκειται για τον πιο οικονομικό Αλλαξε θέση τρόπο διακόσμησης στα έπιπλα που μπορείς να κάνεις, συν του ότι μόνο σου με μερικές κινήσεις μπορείς να κάνεις τον χώρο σου να μοιάζει ολοκαίνουριος. ●


20 / ΚΑΤΟΙΚΙΑ ● ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

6 από τα πιο περίεργα σπίτια στον πλανήτη Παράξενες κατοικίες ανά τον κόσμο, με έμπνευση που μας αφήνει άφωνους

Η

κατασκευή ενός σπιτιού είναι κάτι που μπορεί να αποτελέσει αφορμή για άκρως περίεργες εμπνεύσεις... Άλλοτε από ανάγκη (π.χ. λόγω φυσικών περιορισμών) και άλλοτε απλά για την υλοποίηση μίας πρωτότυπης ιδέας, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η αρχιτεκτονική κάποιων κατοικιών μάς αφήνει με το στόμα ανοικτό. Δείτε παρακάτω έξι από τα πιο παράξενα σπίτια στον κόσμο, κάθε ένα από τα οποία «κρύβει» τις ιδιαιτερότητές του για τους δικούς του λόγους. Απολαύστε τα!


ΚΑΤΟΙΚΙΑ / 21 ● ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

1.

Το διάφανο σπίτι στην Ιαπωνία Εμπνευσμένο από τους αρχαίους προγόνους μας, οι οποίοι κατοικούσαν σε δέντρα, αυτό το διάφανο «House NA» στην Ιαπωνία είναι προφανές ότι «λούζεται» με άπλετο φως από την ημέρα, αλλά δεν προστατεύει και με τον καλύτερο τρόπο την ιδιωτική ζωή των κατοίκων του. Σχεδιασμένο από: Sou Fujimoto Architects

2.

Skateboard House στις Ηνωμένες Πολιτείες Σας επιτρέπει να κάνετε skate σε όλες τις επιφάνειές του, εσωτερικά και εξωτερικά, και έχει σχεδιαστεί ώστε να κατασκευαστεί στο Malibu. Σχεδιασμένο από: Pierre Andre Senizergues

3.

Ενας παλιός πύργος νερού που μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο σπίτι στο Βέλγιο Ενας πύργος νερού στο Βέλγιο που χρησίμευε ως κρησφύγετο των Ναζί κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά αργότερα μεταμορφώθηκε σε κατοικία. Σχεδιασμένο από: Bham Design Studio

☛ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 22


22 / ΚΑΤΟΙΚΙΑ ● ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

4.

Το σπίτι του Dick Clark εμπνευσμένο από τους Flintstones στις ΗΠΑ Αυτό το διώροφο σπίτι στο Malibu έχει εμπνευστεί από την οικογένεια των... Flintstones, το κλασικό καρτούν που πολλοί έχουμε αγαπήσει. Ο τηλεοπτικός αστέρας Dick Clark το πουλάει έναντι 3.5 εκατομμυρίων δολαρίων. Σχεδιασμένο από: Sou Fujimoto Architects

5.

Μία εκκλησία που μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο οικογενειακό σπίτι στην Ολλανδία Η Zecc Architecten μετέτρεψε σε δύο εγκαταλελειμμένες εκκλησίες που βρίσκονται στην Ουτρέχτη σε κομψές οικογενειακές κατοικίες. Σχεδιασμένο από: Zecc Architecten

6.

Giant Seashell House, Mexico Με έμπνευση δημιουργίες του Gaudi και του Frank Lloyd Wright, μία νεαρή οικογένεια με δύο παιδιά στην πόλη του Μεξικό ζήτησε να κατασκευάσουν γι' αυτήν ένα σπίτι με σχήμα από... κοχύλι. Σχεδιασμένο από: Arquitectura Organica ●


ΚΑΤΟΙΚΙΑ / 23 ● ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Δημιουργήστε με θαλασσόξυλα Χρησιμοποιείστε μαζί και κάθε είδους παλιό «άχρηστο» κομμάτι ξύλου, όπου κι αν το βρείτε, και αποσπάστε θαυμασμό για το έργο σας

Δ

ιακοσμητικά καραβάκια, καθρέφτες, ρολόγια, επιτραπέζιες λάμπες, κρεμάστρες, κηροπήγια, μικρά ράφια, αλλά και αμιγώς διακοσμητικές -καλλιτεχνικές δημιουργίες. Αυτά και άλλα πολλά μπορείτε να κατασκευάσετε με τα θαλασσόξυλα. Τρύπες στα ξύλα θα κάνετε με ένα λεπτό τρυπάνι, ενώ όπου χρειαστεί να σκαλίσετε για να δημιουργήσετε π.χ. θήκες για κεράκια σε ένα κηροπήγιο χρησιμοποιείστε dremel ή ειδικό σκαρπέλο ή ένα πλατύ κατσαβίδι και σφυράκι. Για να προσθέσετε σκοινί, πετονιά ή σύρμα πάνω στο ξύλο σε κατασκευές, όπως π.χ. τα καραβάκια, καρφώστε στα σημεία που χρειάζεται μια μικρή πρόκα για να τα στερεώσετε, ενώ για να κολλήσετε ξύλα μεταξύ τους θα χρειαστείτε μια ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης. Σε μικρές ειδικά κατασκευές δεν χρειάζεται να είναι ειδική για ξύλο, ή πιστόλι σιλικόνης.

☛ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 24


24 / ΚΑΤΟΙΚΙΑ ● ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Ειδικά για τις κατασκευές κηροπηγίων, ένας πρακτικός τρόπος, αντί να σκαλίσετε το ξύλο για να δημιουργήσετε τις εσοχές που θα στερεωθούν τα κεριά, είναι να ενσωματώσετε-κολλήσετε ή να καρφώσετε πάνω στο ξύλο έτοιμες μεταλλικές βάσεις για κεράκια που θα ...αποσυναρμολογήσετε από παλιά ή φθηνά κηροπήγια που θα βρεί-

Tέτοιου τύπου κατασκευές είτε αποκλειστικά ξύλινες είτε συνδυασμένες με βότσαλα, κοχύλια, σκοινί, ύφασμα, λινάτσα, σύρμα, απλά κεραμικά στοιχεία που θα φτιάξετε από έτοιμο πηλό κλπ έχουν ελάχιστο, σχεδόν μηδενικό κόστος. H διαδικασία ενός απλού σχεδιασμού τέτοιας κατασκευής δεν είναι καθόλου δύσκολη και εκτός από την χρήση τους για τη διακόσμηση εσωτερικών - εξωτερικών χώρων του σπιτιού, είναι μια εξαιρετική ιδέα και για χειροποίητα ...καλοκαιρινά δώρα.

τε στην αγορά. Σε κάθε είδος τέτοιου ξύλου μπορείτε να δώσετε και «παλαιωμένη» όψη: απλώς περάστε μ’ ένα πινέλο βερνίκι ξύλου σε όποια φυσική απόχρωση θέλετε ή καφέ ή άσπρο χρώμακαι στησυνέχεια τρίψτε με ένα ψιλό γυαλόχαρτο, αφαιρώντας κατά τόπους το μεγαλύτερο μέρος της μπογιάς.

Τόσο οι χρηστικές όσο και οι διακοσμητικές κατασκευές από θαλασσόξυλα θα αδιαβροχοποιηθούν πλήρως και θα προστατευτούν από σκόνη, φθορές κλπ, αν μετά την ολοκλήρωσή τους περάσετε 2-3 χέρια ματ/σατινέ προστατευτικό βερνίκι ξύλου γενικής χρήσης. ●


26 / ΚΑΤΟΙΚΙΑ ● ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Τα πιο δημοφιλή χρώματα για το σπίτι αυτή την άνοιξη Σύμφωνα με τις διαδικτυακές αναζητήσεις

Τ

ο διαδίκτυο (για την ακρίβεια, η καλή πλευρά του) ήταν, είναι και θα είναι μια δεξαμενή δημιουργικών ιδεών που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας: να την κάνουν πιο εύκολη και πιο ευχάριστη. Ενα «εργαλείο» που μετρά τον σφυγμό των προτιμήσεων των διαδικτυακών χρηστών σε μόδα, ομορφιά και διακόσμηση, το Pinterest, έχει πλέον τεράστια δυναμική στη διαμόρφωση νέων τάσεων. Το ίδιο ισχύει και για το Instagram. Πατώντας το κατάλληλο hashtag με τη λέξη που σε ενδιαφέρει, ξεκινάς αυτόματα ένα μεγάλο ταξίδι περιπλάνησης σε νέες ιδέες. Μπροστά σου ανοίγεται μια gallery και σε αυτή ψάχνεις να βρεις την εικόνα που θα σε εμπνεύσει. Η διακόσμηση είναι μια συναρμολόγηση ιδεών, προτάσεων, γνώσης, αυθορμητισμού, οργάνωσης. Κι έχει

πάντα ενδιαφέρον να βλέπουμε ποιες τάσεις είναι αυτές που κυριαρχούν: όχι απαραίτητα για να τις ακολουθήσουμε, αλλά για να δούμε κάτι διαφορετικό που μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω στην καθημερινότητά μας. Η άνοιξη είναι εδώ και είναι παντού: στη διάθεσή μας, στην εμφάνισή μας, στο σπίτι μας. Οπου άνοιξη, βάλτε δίπλα τη λέξη χρώματα. Η μεταμορφωτική τους δύναμη είναι τεράστια και αλλάζει τα πάντα στο πέρασμά της. Άνοιξη, διακόσμηση, διαδίκτυο: αυτές οι τρεις λέξεις σχηματίζουν τον «κωδικό» που ξεκλειδώνει τις τάσεις που ακολουθούν. Ποια είναι τα πιο δημοφιλή χρώματα για την άνοιξη, σύμφωνα με τις διαδικτυακές αναζητήσεις; Ποια είναι τα χρώματα που κυριαρχούν στις προτιμήσεις τη φετινή άνοιξη και δίνουν άλλη νότα στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού μας;


ΚΑΤΟΙΚΙΑ / 27 ● ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Mυστηριακό μπλε (Hague Blue) Το μπλε της ηρεμίας, της χαλάρωσης, της γοητείας. Αυτή η απόχρωση έχει σημειώσει μεγάλο αριθμό αναζητήσεων στο Instagram (με το hashtag #HagueBlue). Αυτό το χρώμα θα το βρείτε σε χιλιάδες φωτογραφίες και είναι μια από τις πολύ ενδιαφέρουσες διακοσμητικές τάσεις της σεζόν.

Ζεστές αποχρώσεις (όλες οι αποχρώσεις του καφέ, «μεθυστικό» κονιάκ, κόκκινο, απαλό πορτοκαλί) Αποχρώσεις ζεστές που δίνουν μια cozy αίσθηση και κάνουν τον χώρο μας πιο άνετο. H rustic διακόσμηση -που βρίσκεται ψηλά στις διαδικτυακές αναζητήσεις ως trend- έχει βασικά υλικά της το ξύλο και την πέτρα και δημιουργεί χαλαρωτική ατμόσφαιρα στον χώρο μας. Τα ζεστά χρώματα είναι μέρος της φιλοσοφίας της. Η διακόσμηση που συναντάμε σε εξοχικά σπίτια δίνει μια ξεχωριστή πινελιά στον αστικό τρόπο ζωής. «#RusticStyle» και «#RusticDecor» είναι δύο hashtag που θα σας οδηγήσουν σε εικόνες που θα σάς δώσουν έμπνευση, αν θέλετε να υιοθετήσετε την τάση.

Παστέλ χρώματα (dusty pink και λιλά)

Δροσερό πράσινο Το πράσινο χρώμα -σε όλες τις αποχρώσεις- μπαίνει στο σπίτι και μάς φέρνει πιο κοντά με τη φύση. Το πράσινο είναι μια απόχρωση που γεμίζει τον χώρο ενέργεια και δύναμη. Τα εξωτικά botanical prints «εισβάλλουν» σε καθιστικό, κρεβατοκάμαρα και μπάνιο. #BotanicalStyle είναι το hashtag που θα σας οδηγήσει σε φωτογραφίες που κάτι δροσιστικό και αέρινο εκπέμπουν.

Χρώματα φωτεινά, απαλά και ζεστά που μάς αλλάζουν τη διάθεση. Aπαλό ροζ και μωβ, αποχρώσεις γοητευτικές και ανάλαφρες. Μας ξεκουράζουν, μας χαλαρώνουν. Οι παστέλ αποχρώσεις ζουν μια δυνατή στιγμή τους το 2018. Συνδυάζονται υπέροχα με ουδέτερα και γήινα χρώματα.

«Amsterdam Green» Το «Amsterdam Green» είναι η απόχρωση που βρίσκεται ψηλά σε αναζητήσεις. Ο λόγος; «Ντύνει» παλιά έπιπλα και τα μεταμορφώνει! Αυτό το έντονο πράσινο κάνει statement ένα έπιπλο και αλλάζει τον χώρο. ●

ΑΓΟΡΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Κτηματομεσιτικά

Ιάσονος 104 με Γκλαβάνη, Βόλος Τηλ. 24210 02144 - 6941556044 www.newagerealestate.gr e-mail: newagevolos@gmail.com

Μεταμόρφωση. Ανεξάρτητη άριστη πέτρινη παραδοσιακή οικία 120τμ + 60τμ ημιυπόγειο σε οικόπεδο 146τμ 140. 000 €

Αγριά, διαμέρισμα 1ου ορ. 58τμ με εργονομική κουζίνα - καθιστικό με τζάκι - 1υ/δ - βεράντα - ατομικό φ/α - παρκινγκ - θέα - 60μ από την παραλία 63000 €

Νέα Αγχίαλος κέντρο. Γκαρσονιέρα 30τμ 2ου ορ. 150μ από τη θάλασσα. Μεγάλη βεράντα, διαμπερής. Ιδανική για εξοχικό. 22000 €

Βόλος ανεξάρτητη μονοκατοικία 3ων επιπέδων 220 τ.μ. σε οικόπεδο 224 τ.μ. '05 3 υ/δ - κουζίνα-καθιστικό με ενεργειακό τζάκι - μπάνιο με παράθυρο wc - βεράντες - αποθήκη - κλειστό γκαράζ - BBQ μεγάλη αυλή -ενεργειακά κουφώματα ασφαλείας φ/α - ΑΡΙΣΤΟ!


28 / ΚΑΤΟΙΚΙΑ ● ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Τα σπίτια των ονείρων μας Διότι στα όνειρά μας, χωράνε τα πάντα…

Π

ολυτελή παλάτια και ξύλινα σπιτάκια στις όχθες λιμνών. Κρεβατοκάμαρες με θέα στο απέραντο γαλάζιο και πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Όλα χωράνε στα όνειρά μας. Μπορεί να είναι minimal, με έναν καναπέ στο κέντρο ενός τεράστιου ψηλοτάβανου σαλονιού. Μπορεί να έχει ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα. Μπορεί να είναι ένα απλό ξύλινο σπιτάκι στην όχθη μιας λίμνης, στην καρδιά του δάσους. Μπορεί να στηρίζεται σε πασά-

λους, επάνω στην πιο φαντασμαγορική παραλία του κόσμου. Μπορεί να έχει γιγάντιες τζαμαρίες για να αγναντεύουμε τη θάλασσα ξαπλωμένοι στο κρεβάτι. Όπως και αν φαντάζεστε το σπίτι των ονείρων σας, οι φωτογραφίες σε αυτό εδώ το ονειρικό photo gallery, αποκλείεται να μην σας κάνουν να χαμογελάσετε - ίσως και να αναστενάξετε λιγάκι. Και να υποσχεθείτε στον εαυτό σας πως κάποια μέρα θα μείνετε σε ένα σπιτάκι «να, σαν αυτό εδώ». Δεν είναι κακό να ονειρεύεσαι.


Ο ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΣ ΣΥΣΤΗΘΟΥΜΕ Η ELPEDISON είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των Ομίλων ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, EDISON και ΕΛΛΑΚΤΩΡ και αποτελεί τον πρώτο ιδιώτη παραγωγό. Λειτουργεί εδώ και χρόνια δύο ιδιόκτητες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στη Θίσβη Βοιωτίας & τη Θεσσαλονίκη, με καύσιμο αποκλειστικά φυσικό αέριο, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 820 MW. Χάρη στην τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχει κληρονομήσει από τις μητρικές της εταιρείες αλλά και την πολυετή εμπειρία του εξειδικευμένου της προσωπικού, η ELPEDISON διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην ελληνική αγορά παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στην αγορά φυσικού αερίου, όπου διαχειρίζεται το 8% της εγχώριας κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, η ELPEDISON αποτελεί το μεγαλύτερο εναλλακτικό προμηθευτή ρεύματος στην Ελλάδα με δεκάδες χιλιάδες πελάτες, οικιακούς και επιχειρησιακούς από όλους τους τομείς της αγοράς. Επιπλέον, εκπροσωπώντας ήδη μεγάλους πελάτες στη Μέση Πίεση Φυσικού Αερίου, η ELPEDISON προχώρησε από την 1η Ιανουαρίου 2018 και στη Λιανική αγορά Φυσικού Αερίου, καλύπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο με τον πιο αξιόπιστο τρόπο τις ενεργειακές ανάγκες χιλιάδων επιχειρήσεων & νοικοκυριών, σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Ακόμη, προσφέρει την υπηρεσία Πράσινα Πιστοποιητικά - Green Certificates - με την οποία διασφαλίζουν ότι το ρεύμα που καταναλώνουν προέρχεται 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μειώνουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Με τις υπηρεσίες myelpedison από κινητό ή από τον υπολογιστή τους, εξοικονομούν χρόνο, αφού μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό τους on-line, να καταχωρήσουν την ένδειξη του μετρητή τους, να αλλάξουν τα προσωπικά τους στοιχεία και να συγκρίνουν την κατανάλωσή τους για διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Νέο πρωτοποριακό προϊόν - Το πρώτο κουτί ηλεκτρικής ενέργειας!

ΤΙ ΣΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ELPEDISON Ιδιαίτερα ανταγωνιστικές χρεώσεις Με τα προϊόντα της για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, η ELPEDISON βοηθάει τους πελάτες της να μειώσουν σημαντικά το κόστος τους σε ρεύμα ή φυσικό αέριο, είτε πρόκειται για το σπίτι τους είτε για την επιχείρησή τους, χάρη στις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές χρεώσεις που προσφέρει με σταθερότητα και συνέπεια.

Πρωτοποριακές Υπηρεσίες Επιπλέον, η ELPEDISON παρέχει στους πελάτες της καινοτόμες υπηρεσίες, που σκοπό έχουν να μειώσουν περαιτέρω τα κόστη τους και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Έχει διαμορφώσει την υπηρεσία Παρακολούθησης και Διαχείρισης Ενέργειας - Energy Monitoring & Management - , η οποία βοηθά να κατανοήσουν εις βάθος το προφίλ της κατανάλωσής τους και να επιφέρουν εκείνες τις αλλαγές, που θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας για την επιχείρησή τους.

Η ELPEDISON παρουσιάζει το πρωτοποριακό κουτί ELPEDISON HomePack | Ρεύμα για το Σπίτι. Με το ELPEDISON HomePack, για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά ενέργειας, το ηλεκτρικό ρεύμα αποκτά υπόσταση και γίνεται προϊόν μέσα σε δική του συσκευασία. Ό,τι χρειάζεστε για το ρεύμα του σπιτιού σας, το βρίσκετε πλέον μέσα στο κουτί ELPEDISON HomePack, από την άνεση του σπιτιού ή του γραφείου σας. Αλλάζετε τον προμηθευτή ρεύματός σας με την πιο απλή διαδικασία της αγοράς, μ’ ένα μόνο e-mail ή μ’ ένα τηλεφώνημα. Παράλληλα, εξασφαλίζετε σημαντική οικονομία στο ρεύμα σας, αφού απολαμβάνετε πραγματική έκπτωση έως και 32% κάθε μήνα αλλά και ΔΩΡΟ 45 € στον πρώτο σας λογαριασμό. Μπορείτε να βρείτε πανελλαδικά το κουτί ELPEDISON HomePack, σε ένα από τα καταστήματα των συνεργαζόμενων με την ELPEDISON Δικτύων Λιανικής, Public, MediaMarkt, Electronet και Φως - Για ό,τι ανάβει.


ΚΑΤΟΙΚΙΑ  

Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

ΚΑΤΟΙΚΙΑ  

Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Advertisement