ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Page 1

Προμηθευτής χάλυβα στα μεγάλα έργα εκσυγχρονισμού και υποδομών της χώρας www.hlv.gr

2023 | ΚΑΤΟΙΚΙΑ

3

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Υψηλής ασφάλειας» η επένδυση σε διαμερίσματα

Στροφή στην μακροχρόνια ενοικίαση - Αυξημένες

πάνω από 12% οι τιμές των ακινήτων το 2022

8 12 14 18 24 27 30

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΜΟΝΟΤΥΠΙΑ ΙΚΕ

ΕΚΔΟΤΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Γεώργιος Αλεξ. Πώποτας

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Βάσω Σαμακοβλή

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βάσω Κυριαζή

COMMERCIAL MANAGER: Ζαχαράκη Γαρυφαλλιά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Στεργιοπούλου Ολίνα, Κουτσογιάννη Φιλίτσα

Ηλεκτρονικό σύστημα αρχείων ακινήτων

Γράφει ο Ανδρέας Δογκάκης, Τοπογράφος Μηχανικός

Ερχονται τα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»

Τα νέα προγράμματα ενεργειακής αυτονομίας και

το νέο «Εξοικονομώ 2023», που προανήγγειλε το

υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Φέρε» το καλοκαίρι στο σπίτι σου

6 εύκολες ιδέες για την κατάλληλη διακόσμηση, που

επιτάσσει η εποχή που έρχεται

Kάντε τη βεράντα σας παραδεισένια…

Οι πιο όμορφες και οικονομικές τάσεις της χρονιάς, που δεν κοστίζουν… τίποτα

Oι τοίχοι αποκτούν προσωπικότητα

Στις must επιλογές η ανανέωση του εσωτερικού

χώρου με ταπετσαρίες

Πασχαλινή, ανοιξιάτικη, παλέτα

Bάλτε πανδαισία χρωμάτων και γιορτινών μυρωδιών

στον προσωπικό σας χώρο

Η επιστροφή του λευκού

Είναι ανάλαφρο, δροσερό και με άπειρες δυνατότητες, καθώς μεταμορφώνεται από boho ή ρομαντικό σε σοφιστικέ ή παραδοσιακό

Νέες κατοικίες: Τα ψηλά ταβάνια… επιστρέφουν

Το μέλλον είναι τώρα και περιλαμβάνει ευρύχωρα

δωμάτια με ψηλά ταβάνια

Στο φόρτε της η βιοκλιματική αρχιτεκτονική Η νέα τάση στα σπίτια που συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση

Βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων: Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική ή σύγχρονη απάντηση στις νέες απαιτήσεις; Γράφει η Ματίνα Πρίγκου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ Μαγνησίας

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ
4 10 20 26
ΑΠΡΊΛΊΟΣ

| ΑΠΡΊΛΊΟΣ 2023

επένδυση σε διαμερίσματα

Στροφή στην μακροχρόνια ενοικίαση - Αυξημένες πάνω από 12% οι τιμές των ακινήτων το 2022

ε ανάπτυξη εξακολουθεί να βρίσκεται η αγορά οικιστικών ακινήτων στην χώρα μας με τους εγχώριους, αλλά και ξένους, επενδυτές να αναζητούν ευκαιρίες σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων τιμών που ξεπέρασε το 12% για το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Οι επενδύσεις σε οικιστικό real estate, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Protio, της πρώτης ψηφιακής πλατφόρμας επενδύσεων σε διαμερίσματα στην Ελλάδα, Αντώνης Φιοράκης αποτελούν διαχρονικά επενδύσεις «υψηλής ασφάλειας», ή αλλιώς χαμηλού ρίσκου. Αυτές οι επενδύσεις έχουν σταθμισμένη απόδοση και έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικές σε οικονομικές κρίσεις και αστάθεια στην αγορά. Επενδύοντας σε ένα οικιστικό ακίνητο, ή αλλιώς διαμέρισμα, τοποθετείς το κεφάλαιο σου σε ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο σου παράγει εισόδημα αλλά επίσης αυξάνει το κεφάλαιο σου μαζί με την αύξηση της αξίας του, η οποία μπορεί να επιτευχθεί είτε σε ένα χρονικό ορίζοντα 5ετίας ή με την προσθήκη αξίας μέσω ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης, προσθέτει.

Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η ομάδα επενδυτικών αναλύσεων της Protio, με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας, αναλύθηκαν στοιχεία των τελευταίων τριών ετών, για να προσδιοριστούν οι 10 περιοχές που έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι περιοχές αυτές είναι: Αιγάλεω με 8,2% , Νίκαια

με 7,9%, Πατήσια με 7,8%, Πλατεία Αττικής με

7,7%, Ομόνοια με 7,7%, Πλατεία Αμερικής με

7,7%, Πλατεία Βικτωρίας με 7,3%, Πειραιάς

7,1%, Κυψέλη 6,9% και Κολωνάκι 6,8%.

Η μεικτή απόδοση ακινήτου, όπως αναφέρει ο Αντώνης Φιοράκης, ορίζεται ως το άθροισμα των ετήσιων ενοικίων (δηλ. 12 μισθώματα) δια την αξία αγοράς ακινήτου. Στην έρευνα παρουσιάζεται προσεγγιστικά η μέση απόδοση γειτονιάς και σε όρους ανά τετραγωνικό. Με άλλα λόγια, αν κάποιος αγοράσει ένα ακίνητο με 100.000 ευρώ σε μία γειτονιά με απόδοση 8,2% θα μπορούσε να επιτύχει ετήσιο ενοίκιο περί τα 8.200 ευρώ ή 683 ευρώ το μήνα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Φιοράκης οι παραπάνω 10 περιοχές αποτελούν εύκολες επιλογές, καθώς από τη μια αποφέρουν υψηλές αποδόσεις της τάξης του 7-8%, ενώ συνάμα συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά σταθερότητας και χαμηλού ρίσκου του οικιστικού real estate αλλά και την υψηλή ρευστότητα σε περίπτωση ενοικίασης αλλά και πώλησης.

Η έρευνα βασίζεται σε δεδομένα ενοικίων και πωλήσεων επενδυτικών διαμερισμάτων κάθε ορόφου και επιφανείας από 20 έως 120 τ.μ. που κατά την Protio επιτυγχάνουν και τις μέγιστες αποδόσεις. Ως μέσο ακίνητο θα χαρακτηριζόταν ένα διαμέρισμα 70 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια, ένα λουτρό και ένα WC που μπορεί να στεγάσει ένα ζευγάρι ή μια νέα οικογένεια.

Ο επικεφαλής των Επενδύσεων της Protio Θράσος Κηπουργός επισημαίνει ότι η αγορά οικιστικών ακινήτων της χώρας μας ακολουθεί

μια ανοδική τροχιά από το 2017 έως και σήμερα ακολουθώντας τις δυτικές Ευρωπαϊκές οικονομίες με διαφορά φάσης στην πιο μακροσκελή περίοδο οικονομικής ανάπτυξης από το 2009 και έπειτα. Αυτή η ανοδική τάση στη χώρα μας παραμένει ανθεκτική μέχρι σήμερα παρά το διεθνές δυσμενές οικονομικό κλίμα. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η Αθήνα παραμένει η φθηνότερη ανά τετραγωνικό ευρωπαϊκή πρωτεύουσα αποτελώντας ελκυστική επιλογή για όλους τους νέους, αλλά και τους έμπειρους επενδυτές.

Νέος κύκλος ανάπτυξης

για τους ξένους επενδυτές

Σε νέο κύκλο ανάπτυξης εισέρχεται η αγορά ακινήτων καθώς διευρύνουν τα χαρτοφυλάκια τους οι ξένοι επενδυτές, όπως τα Ισραηλινά fund, με στόχο τις ισχυρές αποδόσεις στην αγορά κατοικίας, σύμφωνα με την εταιρεία επενδυτικών συμβούλων Real Vaha. Ο Βασίλης Παζαρτζής, ιδρυτικός εταίρος της Real Vaha που ειδικεύεται στα ξενοδοχειακά και οικιστικά έργα, δήλωσε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι ενισχύεται η τάση επενδύσεων στις κατοικίες τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σ
6
η
«Υψηλής ασφάλειας»
4
ΚΑΤΟΙΚΙΑ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

καθώς στενεύουν τα περιθώρια ανάπτυξης για νέα ξενοδοχεία στη χώρα.

«Οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα προχωρούν τώρα στην επόμενη

φάση ανάπτυξης. Η αγορά ακινήτων δείχνει σημάδια ωρίμανσης και

αυτό ωθεί τους επενδυτές από χώρες όπως το Ισραήλ, καθώς και από

τη Δυτική Ευρώπη και την Μέση Ανατολή να αναζητήσουν ευκαιρίες

σε μεγαλύτερη γκάμα ακινήτων. Σε μια εποχή όπου οι αγορές ακινήτων στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις, η εμπιστοσύνη στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία είναι υψηλή», τονίζει ο κ. Παζαρτζής.

Στοιχεία από τη Real Vaha, η οποία έχει παρουσία στη Θεσσαλονίκη, την Πάφο και το Βερολίνο, δείχνουν προς τα πού κατευθύνεται το έξυπνο χρήμα στην ελληνική αγορά.

Πάνω από το 50% των ισραηλινών fund και ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φιλοξενίας της χώρας προτιμούν τώρα τη στέγαση, με χρονοδιάγραμμα επένδυσης μεταξύ 2-5 ετών. Κατοικίες που προσφέρονται για μακροχρόνια ενοικίαση και φοιτητικές εστίες προσελκύουν τα περισσότερα κεφάλαια σε έργα που φτάνουν μέχρι τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Παρά την έντονη ανοδική πορεία της αγοράς, οι αποδόσεις των ακινήτων που διατίθενται στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από αυτές που προσφέρονται σε άλλες χώρες, ειδικά στη βόρεια Ευρώπη. Οι επενδύσεις σε κατοικίες στην Ελλάδα μπορεί να προσφέρουν αποδόσεις μεταξύ 6-10% όταν στη Γερμανία οι ιδιοκτήτες ακινήτων συμβιβάζονται με 2-3%, προσθέτει ο κ. Παζαρτζής.

H ζήτηση για τα ελληνικά ακίνητα αναμένεται να παραμείνει ισχυρή για τα επόμενα 1-2 χρόνια με τους αγοραστές να αναζητούν ευκαιρίες σε όλο το φάσμα της αγοράς

«Η χαμηλή προσφορά είναι βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Το κόστος κατασκευής παραμένει σε υψηλά επίπεδα ενώ οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να αυξάνονται. Δεδομένων των νέων συνθηκών της αγοράς, η Real Vaha συνεχίζει να επενδύει και να αναβαθμίζει τις υπηρεσίες της εντός και εκτός Ελλάδας. H ζήτηση για τα ελληνικά ακίνητα αναμένεται να παραμείνει ισχυρή για τα επόμενα 1-2 χρόνια με τους αγοραστές να αναζητούν ευκαιρίες σε όλο το φάσμα της αγοράς», εκτιμά επίσης ο κ. Παζαρτζής.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Άνω του 12% αυξήθηκαν οι τιμές των νέων διαμερισμάτων το 2022, ενώ ο ρυθμός αύξησης των παλαιών διαμορφώθηκε στο 12,2%. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα οποία προέρχονται από στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, το δ΄ τρίμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 12,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ για το 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,1%, έναντι αύξησης 7,6% το 2021.

Η ανοδική τάση στη χώρα μας παραμένει ανθεκτική μέχρι σήμερα, παρά το διεθνές δυσμενές οικονομικό κλίμα. Επιπλέον, η Αθήνα παραμένει η φθηνότερη ανά τετραγωνικό ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, αποτελώντας ελκυστική επιλογή για όλους τους νέους, αλλά και τους έμπειρους επενδυτές

Η αύξηση των τιμών το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 ήταν 12,1% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 12,2% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Για το 2022, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 11,8%, έναντι αύξησης 8,2% το 2021, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 10,5%, έναντι αύξησης 7,2% το 2021.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 ήταν 15,2% στην Αθήνα, 14,5% στη Θεσσαλονίκη, 10,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 6,3% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το σύνολο του 2022, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2021 ήταν 13,0%, 11,8%, 10,0% και 7,4% αντίστοιχα. Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το τέταρτο τρίμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 13% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ενώ για το 2022 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 11,5%. ●

“ “
ΚΑΤΟΙΚΙΑ | ΑΠΡΊΛΊΟΣ 2023 ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 6

Του Ανδρέα

Ηλεκτρονικό σύστημα αρχείων ακινήτων

Και στην Ελλάδα τώρα ηλεκτρονικό σύστημα αρχείων ακινήτων.

Καταγραφή με αναλυτικά στοιχεία για τα ακίνητα που έχουν στην

κατοχή τους οι ιδιοκτήτες-πολίτες

δημιουργεί η ΑΑΔΕ. Τ

ί είναι όμως το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων»; Ουσιαστικά περιέχει όλα τα βασικά στοιχεία των ακινήτων όπως επιφάνεια, διεύθυνση , τοποθεσία, θέση ήπεριοχή, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο ή μη, ημιτελές, ή κενό, όπως επίσης ποσοστό συνιδιοκτησίας και άλλα πολλά και σίγουρα όχι μόνο την αναγκαιότητα καταγραφής τωνσυμβατικών πληροφορίων που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε. Όμως δεν σταματάει εδώ,επι προσθέτως,θα περιλαμβάνει πληθώρα άλλων πληροφορίων

για τα ακίνητα, όπως εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, τα στοιχεία των ενοικιαστών και πολλά άλλα.

Στα πλαίσια των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων αλλά και της νέας φορολογικής πολιτικής καθώς και της συνεχούς αναδιοργάνωσης των ελεγκτικών φορολογικών μηχανισμών, η εφαρμογή αυτή θα συνδεθεί με το Εθνικό Κτηματολόγιο σφίγγοντας

έτσι τον κλοιό γύρω από τους φορολογούμενους που «ξεχνούν»

εκούσια ή ακούσια να δηλώσουν τα ακίνητα που έχουν στην

κατοχή τους στην Εφορία. Έτσι πιθανόν σκοπίμως ή μη,εμφανίζουν αρκετοί στο Ε9 μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική ώστε να πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ οπότετελικά να τους καταλογίζονται μικρότεροι φόροι, τέλη, όπως επίσης και τα αντίστοιχά τεκμήρια να εμφανίζονται μειωμένα.Ακόμαλοιπόν μια ηλεκτρονική εφαρμογή διασύνδεσης των ψηφιακώναρχείων με συστήματα, γεννήθηκε και μέσα στο έτος θα λειτουργήσει δίνοντας στους ελεγκτές της ΑΑΔΕ ένα νέα όπλα στην φαρέτρα τους.

Όπλα που καθώς θα τους δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο ναπαρατηρούντις μεταβολές της ακίνητης περιουσίας και των μισθωμάτων, θα εντοπίζουν και άμεσά και σίγουρα εύκολαγια όλα τα ακίνητα,τα εμπράγματα δικαιώματα που έχουν οι πολίτες

κατ’ αρχήν και ίσως οι εταιρείες σε δεύτερο χρόνο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία, όπως επίσηςκαι οποιοδήποτε βάρος ακολουθεί το ακίνητο

που είναι καταχωρημένα και συνοδεύουν αυτά τόσο για τις πε-

ριοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως όσο και για αυτές

που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Τα παραπάνω στοιχεία με τις ήδη υφιστάμενες εφαρμογές

που έχει στην κατοχή της ΑΑΔΕ καθώς και τις καινούργιες που

σχεδιάζουν θα δίνουν την δυνατότητα όχι μόνο για άμεσους

ελέγχους άλλα και για συνδυαστικούς ελέγχους με γνώμονα το

φορολογικό προφίλ του κάθε πολίτη κάνοντας πρακτικά αδύνατη την φοροδιαφυγή εφόσον θα παράγουν και θα υποδεικνύουνπερίεργες και ασύμβατες φορολογικές συμπεριφορές και ενέργειες.

Περιπτώσεις στις οποίες θα διαπιστώνονται αποκλείσεις στα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί είτε στην ΑΑΔΕ είτε στο Κτηματολόγιο οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να επανυποβάλουν τις γνωστές διορθωτικές, τροποποιητικές δηλώσεις του Ε9 προκειμένου να καταγραφούν ορθά ώστε οι δηλώσεις στο Ε9 να συμφωνούν πλήρως με τις δηλώσεις του Κτηματολογίου ή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας.Αξίζει να σημειωθεί ότι η διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων που θα δηλωθούν στο Ε9, μέσω της υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων, και ανπροκύπτει αλλαγή των στοιχείων του ακινήτου σίγουρα θα οδηγεί σε επιπλέον ΕΝΦΙΑ είτε λόγω διαφορετικών τετραγωνικών μέ-

τρων της επιφάνειας του ενός ή ακόμα και άλλων ακινήτων που κατέχει ο φορολογούμενος .

Ο ιδιοκτήτης θα καλείται να καταβάλει τον φόρο αυτό προσαυξημένο με τόκους υπολογιζόμενους με ποσοστό περίπου 0,75% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την μέρα έκδοσης του πρώτου αρχικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΝΦΙΑ, μέχρι την ημέρα υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης Ε9. Δυστυχώςή ευτυχώς οι ενοικιαστές δεν μένουν έξω από τις υποχρεώσεις που θα πηγάζουν από το νέο ηλεκτρονικό μητρώο. Η υποχρέωση να το ενημερώνουν τόσο οι ενοικιαστές όσο και οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι δεδομένη. Το ψηφιακό αρχείο θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο κάθε φορά που θα υποβάλλεται από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης. Επίσης, θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του. Θα πρέπει δε να υπογραμμίσουμε ότι οιόλοι φορολογούμενοι πολίτες και συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα ενοικιάζουν και για τα οποία έληξε η συμφωνία σύμβασης στις 31-12-2022, έχουν προθεσμία έως 31-3-2023 να καταχωρήσουν στο σύστημα τη λύση της μίσθωσης στην ΑΑΔΕ.

Σε αντίθετη περίπτωση ο ιδιοκτήτης δεν θα δηλώνει μέχρι το τέλος του μήνα τη λύση τα μίσθωσης τότε η μίσθωση αντιμετωπίζεται σαν να είναι σε ισχύ θα του καταλογίζεται φόρος για τα μίσθια που δεν έχειεισπράξει. Όσο δε, πρόκειται για τις μεταβιβάσεις αλλάζουν άρδην τα δεδομένα στα επόμενα χρόνια εφόσον από τα παραπάνω και έχοντας πια την υποχρέωση οι ιδιοκτήτες να δηλώνουν τα πάντα και συγκεκριμένα να καταχωρούνται στα ηλεκτρονικά συστήματα όλες εκείνες οι πληροφορίες οι οποίες ήταν αναγκασμένος κάθε φορά να συλλέγει ο ιδιοκτήτης θα δοθεί μια νέα ώθηση για την γρήγορη και άμεση μεταβίβαση μιας ιδιοκτησίας εφόσον τα νέα συστήματαόπως το e-μεταβίβαση θα εξαρτηθεί με το μητρώο ακινήτων, οπότε και οι τακτοποιήσεις, καθώς και οι ταυτότητες κτιρίων, καθώς και τα ενεργειακά πιστοποιητικά κλπ θα συνδυάζονται άμεσα. Παρόλα αυτά επειδή κάθε αρχή και δύσκολη και δεομένου ότι προβλέπεται η σταδιακή έναρξη των διαφόρων ηλεκτρονικών εφαρμογώντης ΑΑΔΕ το μέλλον φαίνεταιλίγο αβέβαιο αλλά σίγουραθα εφαρμοστεί. Άρα ας ετοιμαστούμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη μια φορά το ψηφιακή γραφειοκρατία πιστεύοντας ότι οι επόμενη γενιά θα απολαύσει την απλούστευση των διαδικασιών εφόσον θα πρέπει να δαπανηθούν αρκετά χρόνια μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. ●

Δογκάκη Τοπογράφου Μηχανικού
ΚΑΤΟΙΚΙΑ | ΑΠΡΊΛΊΟΣ 2023 ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 8

τα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»

Τα νέα προγράμματα ενεργειακής αυτονομίας και το νέο «Εξοικονομώ 2023», που προανήγγειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος

Το νέο «Εξοικονομώ 2023» και το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» προανήγγειλε προ ημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των νέων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας της κυβέρνησης.

«Τον επόμενο μήνα (Απρίλιο) εκκινούμε δύο ακόμα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης γιατί είναι αυτονόητο πως η πιο φθηνή και καθαρή ενέργεια είναι αυτή που εξοικονομούμε και δεν καταναλώνουμε: το “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους” και το νέο “Εξοικονομώ 2023”», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κώστας Σκρέκας.

Αναφέρθηκε και στα «δύο σπουδαία προγράμματα που εκμεταλλεύονται το άπλετο ηλιακό δυναμικό της χώρας μας, προς όφελος των πολιτών», τα οποία βρίσκονται σε φάση υλοποίησης: «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα».

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων του νέου προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» ανοίγει μέσα στον Απρίλιο.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 200 εκατομμύρια ευρώ και η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες. Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16 χιλ. ευρώ για νοικοκυριά και 10 χιλ. ευρώ για αγρότες.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3 χιλ. ευρώ ετησίως.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα ευάλωτα νοικοκυριά με τη διάθεση 35 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για αυτούς, ενώ προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες. Ο οδηγός του προγράμματος προδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του https://ypen. gov.gr/fotovoltaika-sti-stegi/.

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία -κύρια ή δευτερεύουσα- η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν μια αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες),

σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατανέμεται σε τέσσερις κατηγορίες:

- Αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά: 35 εκατ. ευρώ.

- Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα <= 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα <= 40,000€: 85 εκατ. ευρώ.

- Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα > 40,000€: 50 εκατ. ευρώ.

- Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ.

Το Πρόγραμμα θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία.

Στόχος του προγράμματος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για τη τρίτη και τέταρτη κατηγορία είναι 90%.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.

Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταικού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh. Η μπαταρία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποδώσει για τουλάχιστον μια ώρα την ισχύ του σταθμού ΑΠΕ.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται γρήγορα, χωρίς ταλαιπωρία και περίπλοκη γραφειοκρατία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και χρήσης των κωδικών TAXISNET.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες

Ευκαιρία για την απόκτηση ηλιακού θερμοσίφωνα με επιδότηση έως 60% ανακυκλώνοντας τον ηλεκτρικό έχουν 120.000 νοικοκυριά.

Η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα, για τη διεκδίκηση επιδότησης, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να αξιοποιήσουν την επιδότηση ως ευκαιρία, να επιλέξουν ηλιακό θερμοσίφωνο με ποιοτικά χαρακτηριστικά και επομένως υψηλότερη απόδοση και μεγαλύτερη διάρκεια «ζωής».

Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος «ζωής» ενός ηλιακού, τόσο μεγαλύτερη είναι και η οικονομία που προσφέρει από την εξοικονόμηση ρεύματος.

Ερχονται
και Ενέργειας
10
ΚΑΤΟΙΚΙΑ | ΑΠΡΊΛΊΟΣ 2023 ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Με την επιδότηση, η τιμή ενός ποιοτι-

κού ηλιακού για 4μελή οικογένεια (με boiler

160 λίτρων και συλλέκτες 2,6 τετ. μέτρων)

μειώνεται τουλάχιστον κατά 50%. Με την επι-

δότηση, η απόσβεση γίνεται σε μόλις 3 χρόνια

και για τα υπόλοιπα 17 έτη του κύκλου ζωής

του, θα εξοικονομήσει από τους λογαριασμούς

ηλεκτρισμού ένα ποσό περί τα 8.000 ευρώ. Για να μπορούν να επιδοτηθούν οι προς

αντικατάσταση θερμοσίφωνες θα πρέπει να είναι χωρητικότητας πάνω από 40 λίτρα. Υποχρεωτική είναι η απόσυρση προς

ανακύκλωση των θερμοσιφώνων που αντι-

καθίστανται αλλά θα πρέπει να είναι λειτουργικοί πριν από την απόσυρσή τους, κάτι που

θα επιβεβαιώνεται ύστερα από γενικό οπτικό έλεγχο, και τοποθετημένοι στην κατοικία που δηλώνεται στην αίτηση επιδότησης.

σε προμηθευτή της επιλογής του. Ο οδηγός του προγράμματος, που προδημοσίευσε το ΥΠΕΝ, προβλέπει επιδοτήσεις στη βάση τριών εισοδηματικών κλιμακίων και της χωρητικότητας του προς αντικατάσταση θερμοσίφωνα.

Για την πρώτη κατηγορία με εισόδημα έως 5.000 ευρώ η επιδότηση ανέρχεται στο 60% και ανώτατο ποσό τα 904,84 ευρώ για θερμοσίφωνες πάνω από 186 λίτρα, 771,77 ευρώ για θερμοσίφωνα 136-185 λίτρων και 612,10 ευρώ για θερμοσίφωνα 110-135 λίτρων.

Στην τρίτη κατηγορία, τέλος, με εισόδημα πάνω από 10.000 και έως 30.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 50% και το μέγιστο ποσό στα 754,03 ευρώ για θερμοσίφωνα

πάνω από 186 λίτρα, στα 634,55 ευρώ για χωρητικότητα 136-185 λίτρων και στα 510,48 ευρώ για χωρητικότητα 110-135 λίτρων.

Το 30% της συνολικής δημόσιας δαπάνης δεσμεύεται για την πρώτη κατηγορία των χαμηλών εισοδημάτων, ενώ η κατανομή της θα γίνει ανά γεωγραφική περιφέρεια με στόχο τη διασφάλιση ίδιου ποσοστού επιτυχόντων προς αιτούντες ανά περιφέρεια. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων λαμβάνονται υπόψη και άλλα κριτήρια πέραν του εισοδηματικού (μέλη ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, εξαρτώμενα μέλη).

Θα

επωφεληθούν 120.000 νοικοκυριά. Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμ-

ματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα

φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί

πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμέ-

νουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβά-

λει μία μόνο αίτηση. Εκτός προγράμματος μέ-

νουν νοικοκυριά που έχουν υποβάλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης («Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021»). Κάθε ωφελούμενος θα λάβει επιταγή (voucher), την οποία μπορεί να εξαργυρώσει

Για τη δεύτερη κατηγορία, με εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 55% και στα 829,84 ευρώ για θερμοσίφωνα πάνω από 186 λίτρα, στα 707,26 για θερμοσίφωνα 136-185 λίτρων και στα 561,29 ευρώ για θερμοσίφωνα 11-135 λίτρων.

Στην περίπτωση που η βαθμολογία είναι η ίδια σε όλα τα κριτήρια, λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος υποβολής της αίτησης. ●

11 ΑΠΡΊΛΊΟΣ 2023 | ΚΑΤΟΙΚΙΑ

«Φέρε» το καλοκαίρι στο σπίτι σου

6 εύκολες ιδέες για την κατάλληλη διακόσμηση, που επιτάσσει η εποχή που έρχεται

ώρα που αποχαιρετούμε σιγά-σιγά

το χειμωνιάτικο σκηνικό και καλωσορίζουμε μετά τον Μάρτη-γδάρτη

την άνοιξη, μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως με απλούς και εύκολους τρόπους μπορούμε να φέρουμε τη θερινή εποχή στο σπίτι μας. Μια ανακαίνιση ή μικρές αλλαγές, μας λέει το madame.figaro, στη διακόσμηση θα μας φτιάξουν τη διάθεση, μπαίνοντας αυτόματα σε καλοκαιρινό mood εύκολα και γρήγορα.

Χρώμα, χρώμα και χρώμα

Το καλοκαίρι είναι συνδεδεμένο με το μπλε της θάλασσας, το κόκκινο του καρπουζιού και τις πολύχρωμες γεύσεις παγωτού που απολαμβάνουμε τους θερινούς μήνες.

Δώσε νέο αέρα στους χώρους του σπιτιού σου, χρησιμοποιώντας αξεσουάρ όπως μαξιλάρια, τραπεζομάντιλα σε διάφορες φωτεινές αποχρώσεις που θα μεταβάλουν την αύρα των χώρων σου. Άλλαξε τα σκουρόχρωμα σεντόνια και τις μουντές μαξιλαροθήκες και επίλεξε ανοιχτόχρωμα λευκά είδη που θα ανανεώσουν την κρεβατοκάμαρά σου.

Boho αξεσουάρ

Πέρα όμως από το χρώμα που θα σου αλλάξει τη διάθεση, προτού φύγεις για διακοπές, μετάτρεψε το σπίτι σου σε καλοκαιρινό προορισμό, προσθέτοντας στους χώρους σου τα αντίστοιχα αντικείμενα. Και τι ποιο καλοκαιρινό από μακραμέ και χειροποίητα bohemian αξεσουάρ που θα χαρίσουν στον χώρο ηρεμία και μία αίσθηση χαλάρωσης που μόνο στις διακοπές σου απολαμβάνεις. Αντικατάστησε κάποιους από τους πίνακές σου που μοιάζουν πιο χειμερινοί και δώσε νέα πνοή στο καθιστικό ή στην κρεβατοκάμαρά σου.

Επιχείρηση εξωτερικός χώρος

Αν ο χώρος της βεράντας σου ή ο κήπος σου ενδείκνυται για να δημιουργήσεις μία cozy μεριά για τα καλοκαιρινά απογεύματα, οφείλεις να τον εκμεταλλευθείς δεόντως. Φέτος, που οι επισκέψεις σε σπίτια μοιάζουν πιο ασφαλείς, μπορείς να γεμίσεις τον χώρο σου με αναπαυτικές πολυθρόνες κήπου, μία τραπεζαρία, μια αιώρα, ακόμα και ένα τζάκι εξωτερικού χώρου (fire pit) που θα προσφέρει την αίσθηση της θαλπωρής, με τους φίλους σου να ανυπομονούν για το επόμενο soiree σου.

χαλιά

Ναι, ετοιμάζεσαι να βγάλεις το χαλί σου, θα σκεφτόσουν όμως να ξαναβάλεις; Φυσικά, όχι εκείνο που κοσμεί το σαλόνι σου τη χειμερινή σεζόν, παρά επίλεξε ένα ελαφρύ, καλοκαιρινό που θα φωτίσει τον χώρο σου, ενώ παράλληλα θα συνεχίζει να τον οριοθετεί. Μη διστάσεις να βάλεις ένα χαλί και στον εξωτερικό χώρο της βεράντάς σου. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσεις έναν πολύ ζεστό χώρο, τον οποίο δεν θα θες να αποχωριστείς. Πρόσεξε, όμως, ώστε τα αξεσουάρ και τα μαξιλάρια που θα επιλέξεις να συμφωνούν χρωματικά αλλά και σε επίπεδο στιλ μαζί με το χαλί που θα διαλέξεις.

Φωτισμός

Μην ξεχνάς πως τον περισσότερο χρόνο του καλοκαιριού θα τον περάσεις εκτός σπιτιού, αλλά ακόμα κι αν η βραδιά είναι homemade, σίγουρα θα προτιμήσεις τον κήπο ή τη βεράντα σου. Γι’ αυτό φρόντισε να εξοπλίσεις τον εξωτερικό χώρο με τον κατάλληλο φωτισμό, όπως με το να τοποθετήσεις fairy lights σε διάφορα σημεία, κάνοντας τη λεγόμενη ατμόσφαιρα. Διαφορετικά, επιδαπέδια φαναράκια μπορούν να χαρίσουν και φως και τέλεια διακόσμηση στον χώρο σου.

Αρωματικά κεριά

Τίποτα άλλο δεν μπορεί να σε ταξιδέψει περισσότερο από ένα άρωμα. «Κάνε ένα ταξίδι» σε αγαπημένους προορισμούς, εφοδιάζοντας τον χώρο σου με αρωματικά κεριά, που μπορούν να δώσουν extra points στη διακόσμηση, αλλά και στη διάθεσή σου. Προσοχή, προτίμησε μυρωδιές που είναι απαλές, καθώς σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας, η αλλαγή που θα κάνεις δεν θα σε ικανοποιεί, το ακριβώς αντίθετο μάλλον. Θυμήσου, λοιπόν, πως σε αυτό το στάδιο θα χρειαστείς αρκετό χρόνο για να επιλέξεις το κατάλληλο άρωμα και γιατί όχι παίρνοντας και γνώμες φίλων. ●

Τ
Καλοκαιρινά
12
ΚΑΤΟΙΚΙΑ | ΑΠΡΊΛΊΟΣ 2023 ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Kάντε τη βεράντα σας παραδεισένια…

Οι πιο όμορφες και οικονομικές τάσεις της χρονιάς, που δεν κοστίζουν… τίποτα

ν το σπίτι σας είναι σε πολυκατοικία και δεν έχετε κήπο, τότε δεν χρειάζεται να απογοητεύεστε. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια υπέροχη βεράντα που θα λατρεύετε να περνάτε το χρόνο σας σε αυτήν

ειδικά τώρα που ο καιρός επιτέλους «μυρίζει» άνοιξη.

Βρείτε το στιλ της βεράντας που επιθυμείτε. Πριν ξεκινήσετε να σχεδιάζετε θα πρέπει να κάνετε μια μελέτη στη βεράντα σας για να δείτε καλά τι χώρους έχετε για να αξιοποιήσετε. Σκεφτείτε το στιλ της βεράντας που σας αρέσει και με αυτό σαν κριτήριο σκεφτείτε τι έπιπλα θα θέλατε να βάλετε και τι είδους φυτά.

Αμέσως μετά την επιλογή του στιλ της βεράντας, σειρά έχουν τα χρώματα. Αποφασίστε αν θέλετε να δώσετε χρώμα και ζωντάνια

στη βεράντα σας ή αν προτιμάτε να δώσετε έμφαση στο πράσινο των φυτών επιλέγοντας πιο ουδέτερα χρώματα για τα έπιπλα της βεράντας.

Αν θέλετε να δώσετε ζωντάνια στη βεράντα σας, προτιμήστε τα ζωηρά και φωτεινά χρώματα. Αν από την άλλη, θέλετε να δώσετε έμφαση στο πράσινο των φυτών, προτιμήστε ουδέτερα χρώματα για τα έπιπλα της βεράντας.

Αν σας αρέσουν οι βεράντες που χαζεύετε στα παριζιάνικα σπίτια, τότε μπορείτε να φτιάξετε μια παρόμοια. Επιλέξτε μεταλλικά έπιπλα και ενισχύστε το μπαλκόνι σας με φυτά σε έντονα χρώματα. Σε πολλά παριζιάνικα μπαλκόνια θα βρείτε μεταλλικά τραπεζάκια σε διάφορα χρώματα, αλλά σχεδόν πάντα σε στρογγυλό σχήμα.

Οι παριζιάνικες βεράντες έχουν πολύχρωμα μεταλλικά τραπεζάκια και απαραιτήτως ένα μπουκάλι κρασί και μια ποικιλία τυριών όταν υποδέχονται φίλους

Α
Δώστε παριζιάνικο άρωμα…
14
| ΑΠΡΊΛΊΟΣ 2023 ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

ΑΠΡΊΛΊΟΣ 2023 | ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Είστε παραδοσιακοί και το «φωνάζετε»

Αν θέλετε μια πιο παραδοσιακή

βεράντα, τότε θα παίξετε με τα υλικά.

Οι παραδοσιακές βεράντες συνήθως

έχουν ως κυρίαρχο υλικό το ξύλο αλλά

και την πέτρα ή το τούβλο.

Το ξύλο είναι ένα από τα χαρακτηρι-

στικά υλικά που θα πρέπει να χρησιμο-

ποιήσετε σε τραπέζι και καρέκλες, ενώ

μπορείτε να προσθέσετε ένα πέτρινο

τζάκι ή μπάρμπεκιου. Επιλέξτε φυτά

που θυμίζουν Ελλάδα όπως είναι η ελιά

αλλά και μικρές πορτοκαλιές, λεμονιές

και μανταρινιές.

Γεμίστε το μπαλκόνι με πουφ

Αν ψάχνετε για κάτι πιο εναλλακτικό

μπορείτε να στραφείτε προς την ανατολίτικη διακόσμηση. Βάλτε χαμηλά έπι-

πλα και μαξιλάρες ή πουφ, προσθέστε αραχνοΰφαντες κουρτίνες γύρω από τα μαξιλάρια και τοποθετήστε στη μέση

μια ξύλινη πλάκα αντί για τραπέζι. Ενισχύστε τη διακόσμηση του μπλακονιού

σας με φυτά όλων των αποχρώσεων.

Στις ανατολίτικες βεράντες τοποθετούνται μαξιλάρες στο πάτωμα και λεπτές κουρτίνες για να εμποδίζουν τον

ήλιο τις «ενοχλητικές» ώρες της ημέρας.

Πράσινες πινελιές με φυτά εποχής

Για να μετατρέψετε τη βεράντα σας

σε παράδεισο θα πρέπει να προσέξετε

πολύ την επιλογή των φυτών. Μπορείτε να επιλέξετε συνδυασμό χρωμάτων

ή να δημιουργήσετε έναν καταπράσινο παράδεισο. Μια πολύ όμορφη επιλογή

είναι να αγοράσετε καταπράσινα φυτά

και να τα συνδυάσετε με λευκά φυτά.

Ο συνδυασμός λευκού-πράσινου ταιριάζει πολύ και αν τον επιλέξετε μπορείτε να παίξετε με ασπρόμαυρα έπιπλα

που ταιριάζουν επίσης πολύ με αυτά τα χρώματα. Αν το αγαπημένο σας χρώμα είναι, για παράδειγμα, το μοβ, ψάξτε και βρείτε διαφορετικά φυτά σε μοβ αποχρώσεις και με αυτά διακοσμήστε τον

κήπο σας. Συνδυάστε το μοβ των λουλουδιών με ένα μοβ τραπεζομάντιλο

και μερικά μοβ μαξιλαράκια. Προσθέστε

κισσούς και αναρριχόμενα φυτά που ομορφαίνουν το χώρο.

Επίσης, βάλτε όμορφα γλαστράκια

σε διάφορα σημεία του μπαλκονιού και διακοσμήστε τις καρέκλες με μαξιλάρια

σε παρόμοιες αποχρώσεις με τα λουλούδια σας.

Η διακόσμηση δεν τελείωσε…

Θα πρέπει ακόμη να γνωρίζετε ότι πολύ σημαντικό το πώς θα διακοσμήσετε τα έπιπλα που θα έχετε στη βεράντα.

Επιλέξτε λοιπόν αφράτα μαξιλαράκια, όμορφα ριχτάρια για τις πιο κρύες νύχτες, κεράκια σε όλο το μήκος του μπαλκονιού, βάζα με όμορφα λουλούδια και τραπεζομάντιλα που ανοίγουν την όρεξη. Αλλάζοντας τα διακοσμητικά της βεράντας σας ο χώρος «μεταμορφώνεται».

Ακόμη τα φαναράκια βελτιώνουν πολύ την εικόνα της βεράντας και ειδικά το βράδυ. Φαίνονται υπέροχα σε συνδυασμό με το πράσινο χρώμα των φυτών αλλά και τα πολύχρωμα λουλούδια. Κρεμάστε λοιπόν φαναράκια στο μπαλκόνι σας και βάλτε μερικά κάτω στο πάτωμα δίπλα στα φυτά σας. ●

15

Oι τοίχοι αποκτούν προσωπικότητα

Στις must επιλογές η ανανέωση του εσωτερικού χώρου με ταπετσαρίες

ο σπίτι σας είναι το λιμάνι… σας. Είναι το μέρος, στο οποίο περνάτε τις περισσότερες και μάλλον και τις πιο ευχάριστες ώρες της ζωής σας. Γι’ αυτό και πρέπει ο χώρος να σας ξεκουράζει. Να σας βοηθάει να γεμίσετε μπαταρίες, απολαμβάνοντας χαλαρές στιγμές σε ένα όμορφο περιβάλλον.

Η εσωτερική διακόσμηση είναι αυτό που πολλοί θέλουν να αλλάξουν στο σπίτι τους, είτε γιατί θεωρούν πως αυτή που έχουν είναι «ντεμοντέ», οπότε θα ήθελαν κάτι λίγο πιο μοντέρνο, είτε επειδή απλά την έχουν πολύ καιρό και θέλουν να κάνουν μία αλλαγή στο εσωτερικό του σπιτιού τους και να ανανεώσουν τον χώρο. Ο λόγος που δεν το κάνουν είναι το κόστος.

Μία ανανέωση εσωτερικού χώρου ή αλλαγή διακόσμησης συνήθως περιλαμβάνει και το βάψιμο ή την αγορά νέων επίπλων και διακοσμητικών, κάνοντας το κόστος της όλης διαδικασίας δυσβάσταχτο, ιδιαίτερα τις δύσκολες αυτές εποχές.

Αυτά είναι τα κακά νέα, υπάρχουν όμως και ευχάριστα: αν έχετε λίγο χρόνο, έμπνευση και μεράκι, μπορείτε να αλλάξετε το σπίτι σας και να του δώσετε νέα πνοή, χωρίς να ξοδέψετε μία περιουσία. Ας δούμε μερικούς τρόπους για να το πετύχετε αυτό!

Οι ταπετσαρίες είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αλλάξεις τη διάθεση του σπιτιού σου μέσα σε μια στιγμή, αλλά αποτελεί και έναν υπέροχο τρόπο για να εκφράσεις την προσωπικότητά σου. Και δεν υπήρξε ποτέ τέτοια μεγάλη γκάμα επιλογών, από μεγάλα floral σχέδια μέχρι δροσερά γεωμετρικά ή ήσυχα pastel, που να μπορούσαν να μεταμορφώσουν τόσο ιδανικά έναν

Ταπετσαρία σε έναν μόνο τοίχο ή ένα σημείο

χώρο. Οι ταπετσαρίες τοίχου όχι μόνο έχουν επανέλθει στην μόδα, αλλά είναι και ένας τρόπος να καλύψετε κάποια ατέλεια στον τοίχο σας, που τόσο καιρό επηρέαζε την αισθητική σας.

Το κόστος της ταπετσαρίας, ανάλογα με το μέγεθος και το υλικό, είναι αρκετά χαμηλό και δεν χρειάζεται καν να αφαιρέσετε την μπογιά ή να επισκευάσετε τυχόν κακοτεχνίες ή προβλήματα στον τοίχο που θα την τοποθετήσετε, αφού θα τα καλύψει.

Επιπλέον, δεν είναι ανάγκη να καλύψετε όλο το σπίτι σας, τοποθετήστε ταπετσαρίες τοίχου στο σαλόνι ή το υπνοδωμάτιο σας και σίγουρα το σπίτι σας θα πάρει νέο αέρα.

Μπορεί να σας ακούγεται παράξενο, αλλά τοποθετώντας ταπετσαρία σε έναν μόνο χώρο ενός δωματίου, μπορείτε να του δώσετε νέα πνοή και να δημιουργήσετε και «ψευδαισθήσεις»

σχετικά με το μέγεθος και τη φωτεινότητα του.

Αν έχετε ένα δωμάτιο που σας φαίνεται πολύ στενό, για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε μία ταπετσαρία με έντονα ή φωτεινά χρώματα

σε έναν τοίχο του και αμέσως θα σας δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο χώρος «άνοιξε».

Άλλο ένα δημοφιλές κόλπο είναι η τοποθέτηση ταπετσαρίας στον τοίχο που ακουμπά το προσκέφαλο ενός κρεβατιού για την δημιουργία πιο χαλαρωτικής και ρομαντικής ατμόσφαιρας, αλλά και για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι το ταβάνι είναι πιο ψηλά.

Τ
ΚΑΤΟΙΚΙΑ | ΑΠΡΊΛΊΟΣ 2023 ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 18

Έχετε μεγάλα κομμάτια τοίχου που δεν έχουν κάποια διακόσμηση; Μία φωτοταπετσαρία, δηλαδή μία ταπετσαρία που απεικονίζει μία μεγάλη φωτογραφία και όχι κάποιο συνεχόμενο κι

επαναλαμβανόμενο μοτίβο, θα δώσει

αμέσως νέα πνοή σε αυτόν τον τοίχο

θα δώσει νέα πνοή σε όλο το χώρο και μάλιστα με αρκετά μικρό κόστος.

Τι θα προτιμούσατε να βλέπετε

έναν άδειο τοίχο ή ένα όμορφο αστικό

ή φυσικό τοπίο; Οι φωτοταπετσαρί-

ες αποτελούν must στην διακόσμηση

σπιτιού και μπορούν πραγματικά να

σε μεταφέρουν σε άλλα μέρη και αποτελούν ιδανική λύση για παιδικά δωμάτια αλλά και γραφεία και ακόμη και καταστήματα.

Αυτοκόλλητα τοίχου αλλάζουν όλη

Τα αυτοκόλλητα τοίχου είναι σίγουρα η πιο οικονομική και η πιο απλή απ’ όλες τις μεθόδους. Η τοποθέτηση και η αφαίρεσή τους είναι κυριολεκτικά παιχνιδάκι, τόσο που μπορούν να γίνουν ακόμη και από παιδιά. Επιπλέον, υπάρχει τεράστια ποικιλία σε σχέδια και χρώματα, οπότε σίγουρα θα βρείτε κάτι που να σας ταιριάζει. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε κενούς τοίχους, σε κενά που δημιουργούνται ανάμεσα στα διακοσμητικά τοίχου και γενικά

σε οποιαδήποτε λεία επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένων του ψυγείου και των πορτών!

Είναι ιδανικά και για τη κρεβατοκάμαρα, αφού μπορούν να δημιουργήσουν μια πιο χαλαρωτική και ρομαντική ατμόσφαιρα. Τι καλύτερο από το να ξυπνάτε κάθε πρωί και να βλέπετε μπροστά σας ένα τεράστιο «Καλημέρα» ή κάποιο μήνυμα που να σας δίνει δύναμη κι έμπνευση για τη μέρα που έρχεται; ●

19 ΑΠΡΊΛΊΟΣ 2023 | ΚΑΤΟΙΚΙΑ
τη διακόσμηση Φωτοταπετσαρίες σε κενούς τοίχους

Πασχαλινή, ανοιξιάτικη, παλέτα

Bάλτε πανδαισία χρωμάτων και γιορτινών μυρωδιών στον προσωπικό σας χώρο

Το Πάσχα κατέφθασε με τις ανοιξιάτικες

πινελιές να κατακλύζουν τον εντυπωσι-

ακό καμβά της φύσης, ενώ όλα τριγύρω

διέπονται από μια πασχαλινή ατμόσφαιρα. Φέρτε όλη αυτή την πανδαισία χρωμάτων και γιορτινών μυρωδιών στον προσωπικό σας χώρο.

Πώς να στολίσετε πασχαλινά το σπίτι σας; Μην ανη-

συχείτε, διότι σας έχουμε μερικές ιδέες που θα βάλουν το σπίτι σας από άκρη στο πασχαλινό πνεύμα.

Xρώματα παστέλ, φλοράλ, πουά και καρό μοτίβα, λευκό, απαλό πράσινο και κίτρινο, πασχαλινά αυγά (σε διακριτικά χρώματα), φρέσκα λουλούδια, black n’ white συνδυασμοί

που κάνουν τη διαφορά, καλάθια όμορφα στολισμένα, συνδυασμοί με γήινους τόνους, τραπεζομάντιλα με

σχέδια που φέρνουν την εξοχή στο

σπίτι σας, διακοσμητικά αντικείμενα με μεταλλικές λάμψεις, συνθέτουν

την πασχαλινή διακόσμηση.

Οι τάσεις για φέτος χαρίζουν έναν φωτεινό χώρο με πολλά διαφορετικά χρώματα που θα δημιουργήσουν έναν χαρούμενο χώρο που εντυπωσιάζει. Με πολλά φρέσκα λουλούδια και πολύχρωμα αυγά, σαν διακοσμητικά στοιχεία, σε ράφια, βάζα ακόμα και σε παράθυρα και κηροπήγια, αποκτούν νέα πνοή για να χαρίσουν κομψότητα σε μια τραπεζαρία ή έναν μπουφέ.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 22 ΚΑΤΟΙΚΙΑ | ΑΠΡΊΛΊΟΣ 2023 ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 20

Μια εξαιρετική ιδέα για φέτος, είναι, εξάλλου, η διακόσμηση των ραφιών στο σαλόνι ή την κουζίνα με ψεύτικα αυγά και πρασινάδες.

Για πιο ρομαντικό αποτέλεσμα, μπορείτε να προσθέσετε αληθινά λουλούδια, για πιο ρομαντικό αποτέλεσμα.

Εξυπνη διακοσμητική ιδέα τα ψεύτικα χρωματιστά αυγά, κρεμασμένα σε κλαδιά, μέσα σε ψηλά βάζα, για ένα αποτέλεσμα απίστευτα

κομψό και ιδιαίτερο, που ταιριάζει σε μπουφέ, τραπεζαρίες ή έπιπλα υποδοχής.

Ψεύτικα Πασχαλινά αυγά κρεμασμένα σε παράθυρο, προσθέτουν γιορτινές πινελιές στο σπίτι και ευχάριστη, ανοιξιάτικη διάθεση παντού.

Τα λουλούδια είναι πάντοτε μια υπέροχη

ιδέα διακόσμησης του σπιτιού. Για φέ-

τος το Πάσχα, θα δούμε κλαδιά με πανέ-

μορφα άνθη να διακοσμούν την τραπε-

ζαρία ή τον μπουφέ μας

Πασχαλινή διακόσμηση με λουλούδια

Τα λουλούδια είναι πάντοτε μια υπέροχη ιδέα διακόσμησης του σπιτιού. Για φέτος το Πάσχα, θα δούμε κλαδιά με πανέμορφα άνθη να διακοσμούν την τραπεζαρία ή τον μπουφέ μας.

Για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα αγαπημένη τάση για φέτος το Πάσχα, είναι να κρεμάμε τα άνθη που θέλουμε, πάνω από την τραπεζαρία.

Ενα στεφανάκι, εξάλλου, με ψεύτικα αυγά είναι πάντοτε επίκαιρο και εντυπωσιακό. Μπορεί να διακοσμήσει τον τοίχο πάνω από τον τζάκι, ή τον μπουφέ, χαρίζοντας στο χώρο απίστευτο φως και χρώμα.

Τα κεριά είναι ένα αγαπημένο διακοσμητικό στοιχείο πολλών σπιτιών. Εάν, λοιπόν, ανήκετε σ’ αυτήν την κατη-

γορία, με μία μικρή ποικιλία

από κορδέλες και λίγα απο-

ξηραμένα κατά προτίμηση

λουλούδια ή κλαδάκια μπο-

ρείτε να φτιάξετε μία όμορ-

φη σύνθεση

Μια όμορφη πιατέλα με διακοσμητικά στοιχεία, κερδίζει βλέμματα θαυμασμού και στολί-

ζει το τραπέζι. Στην πασχαλινή διακόσμηση, εξάλλου, είναι φυσικό να πρωταγωνιστήσουν

τα λουλούδια και το χρώμα, μαζί με τα βαμμένα αυγά και τα λαγουδάκια.

Από τα λουλούδια που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν είναι οι τουλίπες, τα τριαντάφυλλα, οι μαργαρίτες και οι πασχαλιές.

Αυγά παντού

Τα αυγά αποτελούν βασική διακοσμητική πρώτη ύλη, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το Πάσχα. Λεπτές κορδέλες σε σχήμα δαντέλας, μπορούν να δώσουν ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

Τα κεριά είναι ένα αγαπημένο διακοσμητικό στοιχείο πολλών σπιτιών. Εάν, λοιπόν, ανήκετε σ’ αυτήν την κατηγορία, με μία μικρή ποικιλία από κορδέλες και λίγα αποξηραμένα κατά προτίμηση λουλούδια ή κλαδάκια μπορείτε να φτιάξετε μία όμορφη σύνθεση, που θα κρατήσει και για μετά το Πάσχα.

Εάν έχετε χάρτινες θήκες από αυγά μπορείτε να φτιάξετε χαριτωμένα ζωάκια ζωγραφίζοντάς τες και κολλώντας επάνω τους πολύχρωμο χαρτί που θα τους δώσει το σχήμα που θέλετε.

Ενα διάφανο βάζο σίγουρα έχουμε οι περισσότεροι σπίτι μας. Μπορούμε εύκολα να το παραγεμίσουμε με όμορφα πασχαλινά στολίδια και όμορφα κλαδάκια. Η ισορροπία στα χρώματα και την ποικιλία όσον επιλέξουμε να βάλουμε μέσα είναι το κλειδί.

Αφήνουμε το πιο εντυπωσιακό για το τέλος. Φτιάξτε ένα πασχαλιάτικο στεφάνι. Δημιουργήστε με αυγά και συνδυάστε με λουλούδια. Κρεμάστε το στην πόρτα, το τζάκι ή με μια κορδέλα σε μία όμορφη γωνιά του σπιτιού σας. ●

“ “
ΚΑΤΟΙΚΙΑ | ΑΠΡΊΛΊΟΣ 2023 ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 22

ΚΑΤΟΙΚΙΑ | ΑΠΡΊΛΊΟΣ 2023

Είναι ανάλαφρο, δροσερό και με άπειρες δυνατότητες, καθώς μεταμορφώνεται

από boho ή ρομαντικό σε σοφιστικέ

ε την πάροδο του μίνιμαλ, το λευκό ξαναβρήκε τον casual χαρα-

κήρα του, καθώς τα προηγούμενα χρόνια το συναντούσαμε με πιο εκλεκτικό τρόπο. Aντίθετα με ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι, το λευκό έχει ποικιλία στις αποχρώσεις (της άμμου, της σαμπάνιας, το καθαρό λευκό, του πάγου κ.λπ.), οι οποίες όταν συνδυάζονται σωστά μεταξύ τους επεμβαίνουν καθοριστικά στην αισθητική του χώρου. Ξεκινήστε με τις μεγάλες επιφάνειες και τη βασική απόχρωση που θα αφορά τους τοίχους, τα ταβάνια αλλά και το χρώμα του δαπέδου και εμπλουτίστε τα με τις υφές στις κουρτίνες, στα καλύμματα, στα χαλιά, στα μαξιλάρια κ.λπ. Η μείξη αποχρώσεων

και υφών θα κάνει περισσότερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα.

Συμμαχικές δυνάμεις Το ξύλο ζεσταίνει έναν ολόλευκο χώρο και λειτουργεί σαν ένα είδος pattern που θα ενώσει γύρω του όλα τα αντικείμενα, μικρά και μεγαλύτερα. Το ξύλο προσδίδει χαρακτήρα στη συνήθως ουδέτερη εικόνα του λευκού.

Από τα συνοδευτικά έως τα πολύ βασικά Eπιλέξτε ένα ανθεκτικό ύφασμα για το κάλυμμα του καναπέ σας σε off-white απόχρωση και φωτίστε το με πιο ανοιχτόχρωμα μαξιλάρια, τα οποία θα διακοσμούνται με ένα ρέλι σε κρεμ χρώμα που θα συνδέει τα άλλα δύο χρώματα. Αν προτιμάτε το μίνιμαλ ύφος, επιλέξτε πιο γυαλιστερά φινιρίσματα (δέρμα, μέταλλο, λάκα) που θα προσδώσουν λάμψη και αντανακλάσεις μέσα στον χώρο.

Λευκό για όλες τις εποχές Πρόκειται για

μια τάση που όπως είπαμε μπορεί εύκολα να υιοθετηθεί όλες τις εποχές προσαρμόζοντας

κυρίως τους τύπους των υφών των υφασμάτων. Έτσι το καλοκαίρι προτιμούνται τα βαμβακερά και τα λινά, ενώ μόλις η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει δίνουν τη θέση τους στο βελούδο, στη γούνα και στο δέρμα που έχουν την τιμητική τους.

Στην κουζίνα ολοταχώς Η ολόλευκη σύνθεση δεν είναι κάτι πρωτότυπο. Συνδυά-

ζοντας όμως τα λευκά ντουλάπια με γρανίτη ή τσιμέντο στον πάγκο εργασίας έχετε ένα μοντέρνο αποτέλεσμα και δίχως να δείχνει απο-

στειρωμένο.

Δόσεις χρώματος Μόλις καταλήξετε στο μονοχρωματικό αποτέλεσμα που σας ικανοποιεί, επιλέξετε τα σημεία και τα αντικείμενα που θα δώσουν χρώμα στο σκηνικό σας – ένα κηροπήγιο, κορνίζες στον τοίχο, επιτραπέζια ή επιδαπέδια φωτιστικά, ένα βάζο κ.λπ. Το ενδιαφέρον είναι ότι όποια στιγμή θέλετε, μπορείτε εύκολα να επιστρέψετε στην ολόλευκη βάση της διακόσμησής σας.

Φυσικό σκηνικό Μην αμελήσετε να προσθέσετε σε διάφορα σημεία του σπιτιού μεγάλα βάζα με λουλούδια που έχουν λευκά άνθη. Παίξτε με την εικόνα τους επιλέγοντας διαφορετικούς τύπους φυλλώματος, ανάλογα με την εποχή.

HIGHLIGHTS

● Aντίθετα με ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι, το λευκό έχει ποικιλία στις αποχώσεις (της άμμου, της σαμπάνιας, το καθαρό λευκό, του πάγου κ.λπ.).

● Λευκά υφάσματα σε συνδυασμό με γυαλιστερά φινιρίσματα (δέρμα, μέταλλο, λάκα) προσδίδουν λάμψη στον χώρο.

● Το ξύλο ζεσταίνει έναν ολόλευκο χώρο και λειτουργεί σαν ένα είδος pattern που θα ενώσει γύρω του όλα τα αντικείμενα.

Χαλαρώστε στα πούπουλα Πιστεύετε κι εσείς ότι το λευκό είναι ψυχρό και ταιριάζει μόνο με τη μίνιμαλ διακόσμηση; Το διαψεύδουμε κατηγορηματικά. Σκέφτεστε κάτι πιο χαλαρό από άνετους λευκούς fluffy καναπέδες, μεγάλες μαξιλάρες στο πάτωμα και το φυσικό φως να λούζει τους ολόλευκούς πέτρινους τοίχους. ● Πηγή: spirossoulis.com

Μ
Η
επιστροφή του λευκού
ή παραδοσιακό
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 24

Νέες κατοικίες: Τα ψηλά ταβάνια… επιστρέφουν

Το μέλλον είναι τώρα και περιλαμβάνει ευρύχωρα δωμάτια με ψηλά ταβάνια

Ηαπόκτηση νέας κατοικίας είναι ένα όνειρο ζωής για τον καθένα και

η στιγμή αυτή αναμφίβολα είναι ιδιαίτερη και πολύ σημαντική. Ο

καθένας θέλει να γίνουν όλα όπως τα ονειρεύεται από καιρό, να

βάλει τις δικές του πινελιές για να το ζει και να απολαμβάνει κάθε στιγμή με την οικογένεια και τους φίλους του.

Είναι πολλά τα στοιχεία που αναζητά και επιθυμεί να έχει κάποιος στο καινούργιο του σπίτι.

Απασχολεί, φυσικά, ο αριθμός των δωματίων αλλά και πόσο ευρύχωρα θα είναι αυτά τα δωμάτια και γενικά οι χώροι του σπιτιού, το πώς θα είναι διαρρυθμισμένο το σαλόνι αλλά και η κουζίνα, αν το σπίτι θα είναι open plan, το στυλ διακόσμησης, το πόσο φωτεινό θα είναι το σπίτι και πολλά άλλα. Ο καθένας ανάλογα με τις ανάγκες και τα θέλω του επιλέγει και διαμορφώνει το σπίτι του.

Το τελευταίο διάστημα πάντως, φαίνεται να επιστρέφουν τα σπίτια με ψηλά ταβάνια. Και αυτό δεν γίνεται τυχαία, αφού τα ψηλοτάβανα σπίτια έχουν πολλά πλεονεκτήματα.

Τα πλεονεκτήματα

Είναι πολύ πιο φωτεινά, αφού προσφέρουν τη δυνατότητα για μεγαλύτερα παράθυρα ή μπαλκονόπορτες τα οποία συνδέουν το

εσωτερικό με το εξωτερικό περιβάλλον, κάτι που προσδίδει συνέχεια του χώρου. Αυτό ενισχύει την αίσθηση της ευάερης ευρυχωρίας και αποπνέει δημιουργική διάθεση. Ένα ευήλιο σπίτι διάχυτο από το φυσικό φως και με καλύτερο φυσικό αερισμό γεμίζουν τον χώρο με θετική ενέργεια. Σε συνδυασμό με την ευρυχωρία και την άνεση που προσφέρουν τα ψηλοτάβανα σπίτια, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς το ψηλό επίπεδο ποιοτικής διαβίωσης που μπορείς να έχεις. Παράλληλα προσφέρουν πολύ περισσότερα σημεία για διακόσμηση. Σου δίνουν τη δυνατότητα να κάνεις ό,τι διακόσμηση και συνδυασμούς επιθυμείς. Χρειάζεται να έχεις μόνο δημιουργική διάθεση και φαντασία για να πετύχεις ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Μπορείς, για παράδειγμα, να τοποθετήσεις μεγάλους καθρέφτες και μεγάλους πίνακες που δίνουν μια άλλη διάσταση στο χώρο.

Ένας επιβλητικός πολυέλεος μπορεί να προσδώσει τη λάμψη του στο σπίτι σου και να κεντρίζει την προσοχή των καλεσμένων σου

από το πρώτο δευτερόλεπτο.

Τα ψηλοτάβανα σπίτια συνδυάζονται με open plan διαρρύθμιση των χώρων, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στους ενοίκους να έχουν οπτική επαφή με όλους τους χώρους του σπιτιού, όπου και αν βρίσκονται.

Για οικογένειες με μικρά παιδιά αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού μπορεί κανείς ανά πάσα στιγμή να έχει τον έλεγχο όταν αυτά παίζουν σε οποιοδήποτε χώρο. Παράλληλα, τα open plan σπίτια είναι τα πλέον λειτουργικά που θα κάνουν πιο απλή και εύκολη την καθημερινότητά.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ακόμη ότι τα ψηλά ταβάνια απασχόλησαν και ερευνητές οι οποίοι μελέτησαν τις συμπεριφορές ανθρώπων που περνούσαν ώρα σε ψηλοτάβανους χώρους. Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν περισσότερο την αίσθηση της ελευθερίας ενώ στην όψη των δωματίων με ψηλά ταβάνια τους διέγειρε περισσότερο τις αισθήσεις. Άλλη μια πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση του θέματος λοιπόν! ●

Πηγή: BBF

ΚΑΤΟΙΚΙΑ | ΑΠΡΊΛΊΟΣ 2023 ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 26

Στo φόρτε της η βιοκλιματική

αρχιτεκτονική

Η νέα τάση στα σπίτια που συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση

έχρι τώρα, ακούγοντας τον όρο οικολογία φέρναμε στο μυαλό μας δραστηριότητες όπως η ανακύκλωση, η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση των ρύπων. Το επόμενο βήμα, ωστόσο, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος ξεκινάει στην κυριολεξία από τα… θεμέλια ενός σπιτιού. Οι λεγόμενες βιοκλιματικές κατοικίες, υιοθετούνται ήδη από δεκάδες χώρες παγκοσμίως και έχουν ενισχύσει κατά πολύ τον οικολογικό αγώνα, βάζοντας τον οικολογικό πήχη ένα επίπεδο παραπάνω.

Πρόκειται κυρίως για σπίτια, σχεδιασμένα βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών, που εκμεταλλεύονται στο μέγιστο την ηλιακή ακτινοβολία και χρησιμοποιούν κατάλληλα οικοδομικά, ώστε να είναι καλύτερα θωρακισμένα απέναντι στον θόρυβο.

Το 90% των κτιρίων στη χώρα μας είναι χωρίς μόνωση και σκίαση, γεγονός που τα καθιστά ενεργειακά «τρύπια», ενώ μία μέση κατοικία παράγει 12-12 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ημερησίως.

Μ
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 28 27 ΑΠΡΊΛΊΟΣ 2023 | ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Ως αποκορύφωμα, για το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα ευθύνονται αποκλειστικά και μόνο τα -κακώς κατασκευασμένα- κτίρια. Προσπαθώντας να περιορίσει τα αρνητικά αυτά ποσοστά, το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζει πρόγραμμα με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε., στοχεύοντας να κινητοποιήσει τους ιδιοκτήτες κατοικιών και όσους σκοπεύουν να χτίσουν, ώστε να προβούν σε παρεμβάσεις που θα εξοικονομούν ενέργεια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος και τα οφέλη των μετατροπών στις κατοικίες μας θα

έχουν ως εξής:

▶ 20% από την τοποθέτηση κουφωμάτων

με διπλά τζάμια ενεργειακής αποδοτικότητας – κόστος: 180-200€/τ.μ

▶ 40-50% από την τοποθέτηση θερμομόνωσης σε οροφή και εξωτερικούς τοίχουςκόστος 40€/τ.μ

▶ 32% από την αντικατάσταση ενός πλυντηρίου πιάτων κλάσης C με ένα κλάσης Aκόστος 300€ περίπου

▶ 30-80% από την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα- κόστος: 1.000€-2.000€

▶ 20-30% από την αντικατάσταση του παλιού λέβητα με καυστήρες νέας τεχνολογίας- κόστος: 4.000€-5.000€

▶ 55% από την τοποθέτηση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας- κόστος: 5€ ο καθένας.

Οικολογικός τρόπος ζωής

Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική κτιρίων ή και διαμερισμάτων αφορά στον σχεδιασμό τους με βάση την θερμική και οπτική άνεση των ενοίκων. Αξιοποιούνται η ηλιακή ενέργεια, το τοπικό κλίμα, οι περιβαλλοντικές πηγές για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό των κτιρίων. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, δηλαδή, σχετίζε-

ται τόσο σαν «οικολογικός τρόπος ζωής», όσο και σαν εξοικονόμηση ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας μπορούν να ενταχθούν ιδιαίτερες κατασκευές όπως: ηλιακή καμινάδα - αεριζόμενη πρόσοψη - εσωτερικό θερμοκήπιο - φύτευση στεγών και δωμάτων - φύτευση των κατάλληλων δέντρων στον περιβάλλοντα χώρο, φωτισμός με χρήση φωτιστικών νέας τεχνολογίας, που έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση των συνθηκών χρήσης.

Το ζητούμενο στον βιοκλιματικό σχεδιασμό είναι η ανέγερση κτιρίων, σχεδιασμένων έτσι ώστε αφενός να καλύπτονται πλήρως οι ενεργειακές τους ανάγκες και αφετέρου στο ετήσιο ισοζύγιο να είναι μηδενική η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με εκπομπές βλαβερών για το περιβάλλον αερίων.

Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι ότι με την ανέγερση κτιρίων, των οποίων οι ενεργειακές ανάγκες στον τομέα της θέρμανσης και της ψύξης, καλύπτεται πλήρως μέσω συστημάτων εκμετάλλευσης των γεωθερμικών ενεργειακών πόρων η αναγκαία για τις αντλίες θερμότητας ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται μέσω φωτοβολταϊκών στοιχείων.

Θερμικά και οπτικά οφέλη

Βασικό ενεργειακό σύστημα θέρμανσης είναι ο ηλιακός συλλέκτης, μια συσκευή που συσσωρεύει την ηλιακή ακτινοβολία και τη μετατρέπει σε θερμότητα.

Ο αερισμός του κτιρίου, εξάλλου, είναι πολύ σημαντικός διότι αφενός βοηθάει στην απομάκρυνση της πλεονάζουσας θερμότητας και επομένως κρατάει το κτίριο δροσερό τους θερινούς μήνες και αφετέρου διότι είναι αναγκαία η ανανέωση του εσωτερικού αέρα με φρέσκο αέρα από το περιβάλλον, που είναι

πλούσιος σε οξυγόνο. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες συστημάτων αερισμού: ο πύργος (καμινάδα) αερισμού, η ηλιακή καμινάδα, και ο διαμπερής αερισμός. Επίσης, τα σκίαστρα είναι απαραίτητα για την προφύλαξη της οικίας από την ηλιακή ακτινοβολία τους θερινούς μήνες. Οι καμινάδες αερισμού έχουν κατάλληλο άνοιγμα προς την κατεύθυνση του ανέμου, ώστε να συλλέγουν τα ψυχρά ρεύματα και να τα κατευθύνουν μέσα στο ζωτικό χώρο της οικίας. Η ηλιακή καμινάδα βασίζει τη λειτουργία της στο φαινόμενο του φυσικού ελκυσμού. Αντί για τοίχο, έχει ένα μικρό ηλιακό τοίχο (υαλοπίνακα) στη νότια ή νοτιοδυτική πλευρά της, οπότε με τη βοήθεια του ήλιου, θερμαίνεται η εσωτερική της επιφάνεια. Ο ζεστός αέρας κατευθύνεται προς το περιβάλλον, με αποτέλεσμα να ανανεώνεται με φρέσκο δροσερό αέρα η κατοικία.

Ο διαμπερής αερισμός είναι η πιο συνηθισμένη, καθημερινή πρακτική για τον δροσισμό ενός χώρου. Απαιτεί κατάλληλα σχεδιασμένα ανοίγματα στη βόρεια και νότια πλευρά του κτιρίου, ή αν δεν είναι αυτό δυνατό, ανοίγματα στον άξονα ανατολής - δύσης. Ο αέρας διέρχεται από τα ανοίγματα δροσίζοντας τους ενοίκους. Σημαντικό ρόλο στον διαμπερή αερισμό κατέχει η βλάστηση έξω από την οικία, καθώς δροσίζει και φιλτράρει τα ρεύματα αέρα, ενώ παρέχει ταυτόχρονα σκίαση.

Τα εξωτερικά σκίαστρα με κινητές περσίδες είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος σκιασμού. Συγκεκριμένα, συνιστώνται οριζόντια εξωτερικά σκίαστρα για τη νότια πλευρά και κατακόρυφα εξωτερικά σκίαστρα για την ανατολική και δυτική πλευρά της κατοικίας. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός ενός κτιρίου συνεπάγεται τη συνύπαρξη και συνδυασμένη λειτουργία όλων των συστημάτων, ώστε να προκύπτουν θερμικά και οπτικά οφέλη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 30

ΚΑΤΟΙΚΙΑ
28
| ΑΠΡΊΛΊΟΣ 2023 ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.