__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1


ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Απώλεια κύησης & τα αίτια που την προκαλούν Μια αΠο τισ Δυσκολοτερεσ και σκλΗροτερεσ καταστασεισ Που τυΧαινει να ΖΗσει ενα ΖευΓαρι ειναι Η αΠΩλεια Μιασ κυΗσΗσ στο ΠρΩτο Μισο τΗσ εΓκυΜοσυνΗσ οταν Μαλιστα αυτο εΠαναλαΜΒανεται, τοτε Η αναΓκΗ Για αΠαντΗσεισ Γινεται εΠιτακτικΗ επαναλαμβανόμενες αποβολές τέλους πρώτου τριμήνου, αρχές δευτέρου τριμήνου.

Αντιμετώπιση:

Γράφει ο: ΑνΑστΑσιοσ ΚωνστΑντινοπουλοσ ΜαιευτΗρασ ΧειρουρΓοσ ΓυναικολοΓοσ

Οι γυναίκες ελέγχονται για αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, όπως επίσης για μεταλλάξεις στο γονίδιο V Leiden, στο γονίδιο της προθρομβίνης,της ομοκυστεΐνης, όπως επίσης και για άλλες ανεπάρκειες , πχ. αντιθρομβίνης ΙΙΙ, παράγοντα ΧΙΙ Hageman κ.ά. Η θεραπεία συνιστάται σε αγωγή με ασπιρίνη 80 MG/D και ηπαρίνη ή ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους. Προσοχή χρειάζεται γιατί η ασπιρίνη περνάει τον πλακούντα και η ηπαρίνη μπορεί να προκαλέσει οστεοπενία και θρομβοκυτοπενία (σε ορισμένες γυναίκες).

Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο των αποβολών στο 1ο μισό της κύησης; Η πιθανότητα ένα ζευγάρι να έχει μια αυτόματη αποβολή 1ου τριμήνου είναι περίπου 15%. Εάν υπάρξει και δεύτερη αποβολή, τότε η πιθανότητα για μια τρίτη αποβολή φτάνει περίπου το 30% και για μια τέταρτη 34-40%.

Πότε πρέπει να μεριμνήσουμε για τυχόν επαναλαμβανόμενες αποβολές; Παλαιότερα, η διερεύνηση των αιτίων άρχιζε μετά την τρίτη αποβολή. Πλέον, δεν περιμένουμε η γυναίκα να αποβάλει τόσες φορές για να της δώσουμε όσες απαντήσεις ή και θεραπείες μπορεί να χρειάζεται. Ακόμη και στην πρώτη απώλεια, το ζευγάρι μπορεί να λάβει ενημέρωση, αρκεί να μη χαθούν πολύτιμα στοιχεία για τη διάγνωση, όπως για παράδειγμα, ο ιστός του προϊόντος της αποβολής. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν η αποβολή οφείλεται σε αίτια από το κύημα ή σε αίτια που έχουν να κάνουν με τη μητέρα.

Ποιες είναι οι κύριες αιτίες αυτόματων αποβολών; Ο αστιγματισμός είναι ένα πολύ κοινό διαθλαστικό πρόβλημα. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα μικρό βαθμό αστιγματισμού από την γέννησή τους, το οποίο όμως μπορεί να παραμείνει το ίδιο και να μην μεγαλώσει, για όλη τους τη ζωή. Γενικότερα ο αστιγματισμός δεν παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της ζωής. Στην περίπτωση σημαντικής μεταβολής του αστιγματισμού, αυτό μπορεί να υποδηλώνει άλλες σοβαρότερες καταστάσεις και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Αντιμετώπιση: Είναι πολύ σημαντικό να γίνει έλεγχος χρωμοσωμάτων στο προϊόν της αποβολής και να μη χαθεί αυτό το σημαντικό στοιχείο για τη διάγνωση, είτε από κακή λήψη ιστού είτε από χαλαρή αντιμετώπιση λόγω κακής κρίσης της κατάστασης ως «τυχαίου γεγονότος». Ο έλεγχος καρυοτύπου του εμβρύου θα δώσει μια οριστική απάντηση στο ζευγάρι για το αν το συμβάν ήταν πρόνοια της φύσης, και καλώς σταμάτησε η κύηση, ή αν τα χρωμοσώματα του εμβρύου είναι φυσιολογικά και πρέπει να ψάξουμε για μητρικά αίτια.

Ανοσολογικά αίτια

Αυτή η εξέταση θα μας δώσει την πληροφορία για το εάν πρέπει να κάνουμε έλεγχο σε μια επόμενη κύηση.

Ανατομικά αίτια Τα ανατομικά αίτια αφορούν δομικές ανωμαλίες της μήτρας, όπως η διαφραγματοφόρος μήτρα ή δίκερος μήτρα ή μονόκερος μήτρα, όπως επίσης η ανεπάρκεια τραχήλου, το σύνδρομο Asherman, ινομυώματα, πολύποδες ενδομητρίου. Τα αίτια αυτά είναι δυνητικά, δεν αποβάλλουν καθ’ έξιν όλες οι γυναίκες με μονόκερη ή δίκερη μήτρα ούτε όλες οι γυναίκες με ινομυώματα ή πολύποδες. Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΠΟΒΟΛΗ 1ου ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙ ΠΟΥ 15%. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ ΑΝ Η ΑΠΟΒ ΟΛΗ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΑΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΗΜΑ 'Η ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟΒΟΛΕΣ 1ου ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΧΡΩΜΟΣΩΜ ΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ

Αντιμετώπιση: Στις μέρες μας έχουμε πλέον σύγχρονες και αξιόπιστες διαγνωστικές μεθόδους, όπως η 3D υπερηχογραφία, η υστεροσκόπηση και από τις παλαιότερες μεθόδους, η υστεροσαλπιγγογραφία και η μαγνητική τομογραφία. Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.

Θρομβοφιλία ως αίτιο Τα ευρήματα σε πολλές επαναλαμβανόμενες αποβολές περιλαμβάνουν ελαττωματική πλακουντοποίηση και μικροθρομβώσεις στα αγγεία του πλακούντα. Πλέον, γνωρίζουμε ότι παθήσεις που προδιαθέτουν σε φλεβική ή αρτηριακή θρόμβωση προδιαθέτουν και σε

Τα αυτοάνοσα αίτια επαναλαμβανόμενων αποβολών περιλαμβάνουν κυρίως το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία συγκεκριμένων αντισωμάτων, όπως τα αντικαρδιολιπιδικά αντισώματα, το αντιπηκτικό λύκου και τα αντισώματα έναντι της β2- γλυκοπρωτεΐνης. Η διάγνωση περιλαμβάνει εργαστηριακά, όπως επίσης και κλινικά κριτήρια και η θεραπεία περιλαμβάνει ασπιρίνη και ηπαρίνη. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι ικανοποιητικά, θα υπάρχουν όμως και γυναίκες που θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα, παρόλη τη θεραπεία. Έλεγχος επίσης, γίνεται για την παρουσία αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων (αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα) και λήψη θυροξίνης αν χρειάζεται. Εκτός από τα αυτοάνοσα αίτια, υπάρχει και η θεωρία για τα αλλοάνοσα αίτια, σύμφωνα με την οποία το ανοσολογικό σύστημα της μητέρας δεν αντιδρά με υποδεκτικό τρόπο στα αντιγόνα του παιδιού, που προέρχονται από τον πατέρα. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες, όπως επίσης και προτάσεις θεραπείας, που εναπόκειται σε εξειδικευμένη ομάδα να αξιολογήσει την ασθενή και να εφαρμόσει ή όχι κάποια από αυτές.

Άλλα αίτια Υπάρχουν μολυσματικοί παράγοντες, περιβαλλοντικοί, ορμονικοί παράγοντες, όπως επίσης μπορούν να επηρεάσουν η λήψη ουσιών, που προκαλούν κυρίως μεμονωμένες αποβολές και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον ιατρό της ασθενούς. Συνοψίζοντας, είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστεί το ζευγάρι από εμπειρο γυναικολόγο, παθολογοανατόμο, γενετιστή, με εμπειρία στην αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων αποβολών, να μη χαθούν σημαντικά στοιχεία για τη διάγνωση, να μη μπει το ζευγάρι σε έναν κυκεώνα εξετάσεων και, τέλος, να δοθεί μια επιστημονική απάντηση που θα απαλύνει τον πόνο και θα δώσει κουράγιο, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια για την απόκτηση ενός μωρού.


ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Η ΑΘΗΡΩΣΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Ε

ίναι η αιτία των νοσημάτων ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ δηλαδή των αγγείων που μεταφέρουν αρτηριακό( οξυγονωμένο ) αίμα από την καρδιά στην περιφέρεια, δηλαδή προς τον εγκέφαλο ,χέρια , κοιλιά και πόδια Οι περισσότερες είναι αποφρακτικές λόγω αθηρωμάτωσης. Υπάρχουν και διατατικές όπως τα ανευρύσματα .Πιο σπάνιες είναι οι αρτηρίτιδες, ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΤΗΡΙΟΠΑΘΕΙΕΣ Η ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΘΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΛΑΚΑ

Γράφει ο: ισΑΑΚ τοπΑλιΔΗσ ιατροσ ειΔικοσ ΠαΘολοΓοσ τ. εΠιΜελΗτΗσ αΓΓειολοΓιασ Παν/Μιου εσσεν

Η ΑΘΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΛΑΚΑ Δημιουργείται στα τοιχώματα των αρτηριών σε ασθενείς με ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ,ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ LDL, ΜΕΙΩΜΕΝΗ HDL ( <40ΑΝΔΡΕΣ Η <50 ΓΥΝΑΙΚΕΣ) , ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ >150 ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ (

ΣΤΡΕΣ) , ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΝΑΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΡΤΑΣΗ >130/85 , ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚ , ΚΟΙΛΙΑΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕΣΗΣ ανω 102cm ΑΝΔΡΕΣ, άνω 88cm ΓΥΝΑΙΚΕΣ )ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ . ΟΛΑ ΑΥΤΆ ΜΑΖΙ ΠΡΟΚΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΛΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΤΙΚΗ αρτηριακή ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΝΟΣΟ

ΟΙ ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΕΙΝΑΙ: ● Η ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ εδώ είναι πως πολλά χρόνια είναι χωρίς συμπτώματα και μόνο με ΤΡΙΠΛΕΞ φαίνονται οι αλλοιώσεις .Μπορεί να έχουμε παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο που διαρκεί λίγες ώρες χωρίς βλάβη η προσωρινή απώλεια όρασης ,θαμπάδα, διπλωπία ,δυσκολία στην ομιλία η στο γράψιμο ,λιποθυμικό επεισόδιο, απώλεια μνήμης και τελικά μόνιμο ισχαιμικό επεισόδιο με πάρεση άκρου. ● Η ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ ( Π Α Ν) που είναι η απόφραξη μεγάλων και μικρών αρτηριών στα άκρα και έχει τα εξής στάδια ΣΤΑΔΙΟ 1 ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΕ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑΔΙΟ 2α ΠΟΝΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΌ 200 ΜΕΤΡΑ ΣΤΑΔΙΟ 2β ΠΟΝΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΌ 200 ΜΕΤΡΑ ΣΤΑΔΙΟ 3 ΠΟΝΟΣ ΣΕ ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΑΔΙΟ 4 ΜΕ ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ ΣΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΚΑΙ ΠΤΕΡΝΑ

● ΑΡΤΗΡΙΟΠΑΘΕΙΑ ΚΟΙΛΙΑΚΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑΤΑ ΑΟΡΤΗΣ ● Η ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ ΚΑΙ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΠΩΣ ;

●ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ <180,HDL>45,LDL<100(ΣΕ ΕΜΦΡΑΓΜΑ <70) ΜΕ ΣΤΑΤΙΝΕΣ+EZETROL ●TΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙA <150 ΜΕ Ω 3 ΛΙΠΑΡΑ ●ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ <130/80( ΜΕ Α-ΜΕΑ,ΑΤ1 ΑΝΤΑΓΟΝΙΣΤΕΣ) ●ΗBA1C <7% ●ΧΟΡΗΓΟΥΜΕ SALOSPIR,PLAVIX,ISCOVER ΣΕ ΑΡΤΗΡΙΟΠΑΘΕΙΑ ●ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΧΡΙΖΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ●ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ,ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ,ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΟ ● ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΔΕΡΜΑΤΟΣ. Σήμερα έχουμε και κάποια ιδιαίτερα φάρμακα για την θεραπεία των στενώσεων με ΣΙΛΟΣΤΑΖΟΛΗ.Αν δεν έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα τότε προχωρούμε σε ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΜΠΑΛΟΝΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΕΝΤ η ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΑΟΡΤΟΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΜΕ ΜΟΣΧΕΥΜΑ για να αποφύγουμε τα εγκεφαλικά με παράλυση η τους ακρωτηριασμούς στα πόδι.


ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

“ΠΡΕΠΕΙ” ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡOΝΟΪΟ;

Ο

Αμερικάνικος Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer για χρήση σε παιδιά ηλικίας12-15 ετών. Μαθηματικά βέβαιο ότι τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και ο Ευρωπαικός. Το σχέδιο, σε δεύτερο χρόνο, ενδεχομένως περιλάβει ηλικίες που μπορεί να φτάνουν αρκετά χαμηλότερα, καθώς ήδη ξεκινούν κλινικές δοκιμές για το γκρουπ 2-11.Το master plan,λοιπόν, είναι ένα. Οι ενστάσεις, όμως, πολλές.

Γράφει ο: Γεώργιος Χαρίτος ειδικός Παιδίατρος - Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

1. “Τα παιδιά κινδυνεύουν” Η βιβλιογραφία είναι πια αρκετή. Η νόσηση στα παιδιά είναι ήπια εώς και υποκλινική. Η ανάγκη για νοσηλεία σε υγιή προηγουμένως παιδιά καθώς και οι επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες. Στις ΗΠΑ με βάση τα στοιχεία της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Ακαδημίας, οι νοσηλείες σε παιδιά αφορούν το 1-3% των συνολικών περιπτώσεων COVID. Καταγράφηκαν συνολικά 200 θάνατοι παιδιών (τα περισσότερα με σοβαρά χρόνια νοσήματα), όσοι ακριβώς και από την γρίπη. Με μια διαφορά : Το αντιγριπικό εμβόλιο στα παιδιά στις ΗΠΑ, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ. Επομένως, τα υγιή παιδιά δεν κινδυνεύουν σε στατιστικά σημαντικό βαθμό (σε αντίθεση με τους ηλικιωμένους) και ως εκ τούτου το σχέδιο του εμβολιασμού πρέπει αυτή την στιγμή αποκλειστικά να στοχεύει τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, καθώς και τις ευπαθείς.

2. “Τα παιδιά προκαλούν την διασπορά”. Μετά από ένα χρόνο είναι πια παραδεκτό από το σύνολο των λοιμωξιολόγων : Τα παιδιά ακολουθούν απλά την πανδημία, ΔΕΝ ΤΗΝ ΟΔΗΓΟΥΝ. Η ενδοσχολική διασπορά είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρότερη από ότι πιστεύαμε, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε χώρους εργασίας ενηλίκων (εργοστάσια, μεγάλα γραφεία κτλ). Στο μεγαλύτερο κομμάτι των παιδιών που έχουν προσβληθεί, είναι σαφές οτι η μετάδοση έγινε ενδοοικογενειακά. Αυτό αποδεικνύεται και δια της ατόπου : Με τα σχολεία κλειστά, η διασπορά στα παιδιά και στην υπόλοιπη κοινότητα, όχι μόνο δεν μειώθηκε, τουναντίον αυξήθηκε εκθετικά. Με τα σχολεία κλειστά, επαναλαμβάνω.

3. “Στα παιδιά ο ιός μπορεί να μεταλλαχτεί” Είναι αλήθεια ότι όταν εμβολιάζεις το σύνολο της κοινωνίας εξαιρώντας ένα συγκεκριμένο γκρουπ, το “γυμνό” γκρουπ μπορεί να λειτουργήσει ως δεξαμενή για να μεταλλαχτεί ο ιός. Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να συμβαίνουν νομοτελειακά,

χρησιμοποιώντας πότε ως δεξαμενή τα ζώα και πότε τον άνθρωπο. Να δούμε τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής : πέραν της Βρετανικής μετάλλαξης, έχουμε την Βραζιλιάνικη, την Νοτιοαφρικάνικη και εσχάτως την Ινδική. Καμία δεν φαίνεται να ξεκίνησε από συρροή κρουσμάτων σε παιδιά. Αντιθέτως, φαίνεται ότι ακόμη και να μπορούσαμε μονομιάς να εμβολιάσουμε όλα τα παιδιά, το πρόβλημα των μεταλλάξεων θα συνέχιζε να έρχεται από χώρες με πρόβλημα υπερπληθυσμού. Για αυτό σε πρόσφατο άρθρο τους στην Washington Post, o Άγγλος Καθηγητής Φιν σε συνδυασμό με τον Αμερικάνο Καθηγητή Παιδιατρικής Ρίτσαρντ Μάλευ του Χάρβαρντ παρακαλούν “να μην σπαταληθεί αυτή την στιγμή ούτε ένα εμβόλιο σε υγιή παιδιά, όταν τόσες χώρες του τρίτου κόσμου μετρούν κυριολεκτικά εκατόμβες νεκρών καθημερινά”.

4. “Δεν μπορούμε να πετύχουμε ανοσία αγέλης χωρίς την συμμετοχή των παιδιών”. Αυτό το ακούω ολοένα και πιο συχνά. Θεωρώ ότι θα είναι το αφήγημα του επόμενου φθινοπώρου. Δεν ξέρω πόσο μακριά ή κοντά θα είναι η “ανοσία αγέλης” στο τέλος του καλοκαιριού. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα παιδιά είναι το προαπαιτούμενο. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ισραήλ. Από

τα 25.000 κρούσματα ημερησίως, έπεσε στα 30, με το σύνολο του παιδιατρικού πληθυσμού ανεμβολίαστο. Το εκτεταμένο πρόγραμμα εμβολιασμού περιχαράκωσε την διασπορά και από αυτό επωφελήθηκαν ευθέως και τα ανεμβολίαστα παιδιά. Τα κρούσματα τους παραμένουν σταθερά χαμηλά ακόμη και μετά το άνοιγμα της κοινωνίας και την κατάργηση των μασκών. Σε αυτήν την λογική συντάσσεται μέρι στιγμής και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον Καθηγητή Παιδιατρικής Άνταμ Φιν που είναι βασικό μέλος της επιτροπής εμβολιασμών, να δηλώνει ότι “δεν πρόκειται να εμβολιάσουμε τα παιδιά εκτός και εαν προκύψει η απόλυτη ανάγκη για κάτι τέτοιο”. Κλείνοντας, είναι το λίγοτερο ανόητο, (αν όχι ανήθικο) σε μια χώρα όπως η δική μας, με το σχεδόν 50% των ηλικιωμένων ανεμβολίαστο, να ζητούμε για άλλη μια φορά από τα παιδιά “να βάλουν πλάτη” για την ανοσία αγέλης. Και κάτι τελευταίο. Να μου επιτραπεί, ως σχόλιο προσωπικό. Ζώ μέσα από τα παιδιά, μαζί με τα παιδιά και με τα χρόνια μπορώ να δω σιγά σιγά και μέσα από τα μάτια τους. Τα παιδιά είναι δίχως άλλο, η ομάδα εκείνη στην οποία έχει ζητηθεί να κάνει αναλογικά τις περισσότερες “θυσίες” σε αυτή την πανδημία, έχοντας παράλληλα το μικρότερο ποσοστό ευθύνης και συμμετοχής στην διασπορά. Τους στέρησαμε την εκπαίδευση τους, το σχολείο τους. Τα απομονώσαμε από φίλους, τα καρφώσαμε μπροστά σε οθόνες, ευνουχίσαμε την ψυχοκοινωνική τους υγεία και ακρωτηριάσαμε τον εύπλαστο χαρακτήρα τους σε έναν βωμό “ατομικής ευθύνης”, την οποία όλως περιέργως την θυμόμαστε όταν έρχεται η κουβέντα στα παιδιά μας και επιμελώς την ξεχνάμε όλες τις υπόλοιπες ώρες σε ότι αφορά τον δικό μας εαυτό. Και από αυτά τα παιδιά ζητούμε, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ, να εμβολιαστούν εκείνα και έτσι να συμβάλλουν στο “ευρύτερο καλό”. Όχι. Εμείς έχουμε ιερά υποχρέωση να προστατεύσουμε εκείνα και όχι το αντίστροφο. Τα έχουμε καταλάβει όλα λάθος. Και μέχρι να τα κάνουμε εμείς σωστά, δεν έχουμε δικαίωμα πια να ζητήσουμε από τα παιδιά μας τίποτε παραπάνω.


ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Οι «διασημότερες» επεμβάσεις & θεραπείες της Πλαστικής Αισθητικής Χειρουργικής…!

Η

Όπως και κάθε χειρουργική επέμβαση, η βλεφαροπλαστική αποτελεί το «GoldStandard» , το μέτρο σύγκρισης δηλαδή με το οποίο κάθε νέα μέθοδος καλείται να συγκριθεί. Σύμφωνα με τα δεδομένα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για το 2019, διενεργήθηκαν από τους εκεί πλαστικούς χειρουργούς 1.490.000 αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις και 3.550.000 μη επεμβατικές θεραπείες.

πλαστική χειρουργική είναι η «αγαπημένη» ειδικότητα κάθε ανθρώπου που επιθυμεί να βλέπει την ομορφότερη εκδοχή του εαυτού του κάθε φορά που κοιτάζει τον καθρέφτη του…

Οι δημοφιλέστερεςμη επεμβατικές θεραπείες… Γράφει ο: Κωνσταντίνος πάτσης Πλαστικός Χειρουργός

Στατιστικά η διείσδυση της πλαστικής χειρουργικής στον ευρύτερο πληθυσμό είναι αλματώδης, καθώς όλο και περισσότεροι άντρες & γυναίκες απευθύνονται στον πλαστικό χειρουργό τους για να βελτιώσουν ό,τι τους ενοχλεί στο πρόσωπο ή το σώμα. Η μεγάλη ανταπόκριση της πλαστικής, έχει ταυτόχρονα προκαλέσει και την παραποίηση της από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων που «εκτελούν» (κυριολεκτικά και μεταφορικά) ιατρικές πράξεις πλαστικής χειρουργικής χωρίς κάν τα τυπικά, ουσιαστικά ή ακόμα και νομικά εχέγγυα. Φυσικά, ακόμα περισσότεροι μη γιατροί εμπλέκονται σε ανάλογες… « εκτελέσεις», με τα προφανώς αναμενόμενα αποτελέσματα. Στην εποχή της πληροφόρησης όμως, αυτό δεν είναι πρόβλημα καθώς η ενημέρωση (ακόμα και τηλεφωνικά)από επίσημους φορείς (όπως οι κατά τόπους ιατρικοί σύλλογοι) είναι έγκυρη και κατατοπιστική για την ειδίκευση κάθε θεράποντα ή… «θεράποντα».

Ανάμεσα στις πολλές πραγματικά θεραπείες και επεμβάσεις, ξεχωρίζουν…. ● Η αυξητική στήθους! Διαχρονικά, η δημοφιλέστερη επέμβαση της πλαστικής. Καθόρισε τα αισθητικά πρότυπα ολόκληρων δεκαετιών με πολλές διάσημες γυναίκες να καθοδηγούν το γυναικείο φύλλο στον μαγικό κόσμο της θηλυκότητας και την έννοια της «διόρθωσης αυτού που η φύση τους στέρησε». Η εξέλιξη της επέμβασης τα τελευταία χρόνια , τόσο τεχνικά όσο και σαν τεχνολογία των ενθεμάτων σιλικόνης, εξασφάλισε τη φυσικότητα των αποτελεσμάτων , όπως ακριβώς η σύγχρονη γυναίκα επιθυμεί! Παράλληλα, η ανόρθωση στήθους, με ή χωρίς ενθέματα είναι πλέον μια από τις δημοφιλέστερες επεμβάσεις πλαστικής. Σύμφωνα με τα αμερικάνικά δεδομένα, για το 2019 μόνο, στις Η.Π.Αδιενεργήθηκαν 281.000 αυξητικές στήθους και 146.000 ανορθώσεις.

● Η Λιποαναρρόφηση! Επέμβαση που από το 1985 ώς σήμερα, παρέχει τη μόνιμη διόρθωση του σχήματος των περιοχών που μας ενοχλούν. Πρακτικά, αφαιρείται το παραπανίσιο λίπος από τα «ψωμάκια», την κοιλιά, τα πόδια, τα μπράτσα, την πλάτη, τα γόνατα, τους γλουτούς , ακόμα και το πρόσωπο. Η εξέλιξη του ιατρικού εξοπλισμού και των τεχνικών πλαστικής ήταν ραγδαία τα τελευταία 10χρόνια και σήμερα ο πλαστικός έχει στη διάθεση του πολλά όπλα για την καταπολέμηση του «τοπικού πάχους» αλλά και τη σμίλευση και γλυπτική του σώματος. Η λιποαναρρόφηση με διεγχειρητικούς υπερήχους, είναι σήμερα η αιχμή του δόρατος στο πεδίο αυτό. Στις ΗΠΑ, για το 2019, καταγράφηκαν 271.000 λιποαναρρόφησεις. Παρά την «άνθηση» πολλών αναίμακτων και μη επεμβατικών «λιποαναρρόφήσεων» , και παρά τον κατάχρηση του όρου «λιποαναρρόφηση», η συγκεκριμένη επέμβαση είναι απλά ο μόνος τρόπος για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και μάλιστα με χαώδη διαφορά από οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση. ● Η κοιλιοπλαστική ! Η επίπεδη κοιλιά δελέαζε ανέκαθεν αλλά και αποτελούσε «άπιαστο» στόχο για την πλειοψηφία των γυναικών & των ανδρών. Η κοιλιοπλαστική είναι η επέμβαση που «φέρνει» την επίπεδη κοιλιά …στο σώμα σας. Οι νέες τεχνικές εξασφαλίζουν την απροβλημάτιστη και σύντομη ανάρρωση, την ελάχιστη αποθεραπεία και την ασφάλεια σας, ταυτόχρονα με μόνιμα και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά, ενώ με τις παλαιότερες τεχνικές απαιτείται τουλάχιστον 48ωρη νοσηλεία, με τις νέες (που απαιτούν φυσικά τον ανάλογο ιατρικό εξοπλισμό & εκπαίδευση) δε χρειάζονται παρά ελάχιστες ώρες.Τα δεδομένα των ΗΠΑ για το 2019 είναι 141.000 επεμβάσεις κοιλιοπλαστικής. ● Η Βλεφαροπλαστική ! Ο τρόπος να αποκτήσετε ξανά το χαμένο σας βλέμμα. Με 114.00 επεμβάσεις να έχουν καταγραφεί για το 2019 μόνο στις ΗΠΑ , είναι σαφές πως όλο και περισσότερες γυναίκες και άντρες καταφεύγουν στη βλεφαροπλαστική για να διορθώσουν το βλέμμα τους, την πτώση των βλεφάρων και τις σακούλες, παρά το συνεχή βομβαρδισμό από νέες , αναίμακτες και μη επεμβατικές μεθόδους.

● Το «μπότοξ»! Γνωστό σε όλους, είναι η μαγική θεραπεία που εξαφανίζει τις ρυτίδες, ανανεώνει το πρόσωπο και εξασφαλίζει την ορατή φρεσκάδα αλλά και ψυχολογική ανάταση που όλοι επιδιώκουμε. Με σχεδόν 2.000.000 θεραπείες στην Αμερική, το μπότοξ είναι η Nο1 θεραπεία εδώ και 30χρόνια στα ιατρεία πλαστικής χειρουργικής. Λίγα λεπτά θεραπείας επιτυγχάνουν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, αρκεί να υπάρχει το κατάλληλο υπόβαθρο από πλευράς ειδίκευσης και φυσικά εκπαίδευσης του γιατρού.Hχρήση αποκλειστικά και μόνο εγκεκριμένων από το FDAυλικών θεωρείται δεδομένη. ● Το ενέσιμο υαλουρονικό ! Σταθερά η 2η δημοφιλέστερη μη επεμβατική θεραπεία πλαστικής εδώ και δύο δεκαετίες , με 800.00 περιστατικά για το 2019 στις ΗΠΑ, μπορεί να προσφέρει κυριολεκτικά «θαύματα» εφόσον χρησιμοποιηθούν εγνωσμένης αξίας υλικά από άρτια εκπαιδευμένο πλαστικό χειρουργό. Η γνωστή έγκριση “FDA” την οποία πρόσφατα απέκτησαν και τα πολυπόθητα εμβόλια για τον Covid-19, είναι απαραίτητη σφραγίδα ασφάλειας και αξιοπιστίας για τα ενέσιμα αυτά υλικά. Δυσάρεστη έκπληξη προκαλεί, ότι λιγότερο από το 5% των διαθέσιμων προιόντων στην αγορά διαθέτει αυτή την έγκριση. Η ασφάλεια της θεραπείας, η διάρκεια του αποτελέσματος και η εντυπωσιακές διορθώσεις που επιτυγχάνονται είναι οι κύριες αιτίες που η θεραπεία αυτή είναι κορυφαία διαχρονικά…!Να σημειωθεί, πως η Αμερικανική ένωση Πλαστικών Χειρουργών, στην καταμέτρηση των 800.000 εφαρμογών ενέσιμου υαλουρονικού για το 2019, συμπεριέλαβε μόνο τα εγκεκριμένα με FDA ενέσιμα υλικά.


ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Ανδρική & Γυναικεία Υπογονιμότητα

Ο

συχνότερος παράγων υπογονιμότητας είναι οι βλάβες των σαλπίγγων που εμφανίζονται είτε σαν απόφραξη, είτε σαν δυσλειτουργία. Το κύριο αίτιο είναι ιστορικό φλεγμονών σαλπίγγων.Η σοβαρή ενδομητρίωση αποτελεί άλλη μια νόσο που οι συμφύσεις που δημιουργεί στην περιοχή των έσω γεννητικών οργάνων παραμορφώνουν και εκτρέπουν τη φυσιολογική λειτουργία τους. Ακόμη, όμως, και η ελαφριά μορφή της ενδομητρίωσης αποτρέπει την τεκνοποίηση μέσω πολλαπλών μηχανισμών, όπως δυσλειτουργία της ωοθυλακιορρηξίας, δυσλειτουργία στη μεταφορά σπερματοζωαρίων, ωαρίων ή εμβρύων στις σάλπιγγες έως και της εμφύτευσης στη μήτρα.

Γράφει ο: Dr. παναγιώτης Θ. πολύζος Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος ειδικός αναπαραγωγής Η λαπαροσκόπηση θα μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για το αν υφίσταται δυνατότητα χειρουργικής αποκατάστασης ή χρήζει εξωσωματικής γονιμοποίησης.Οι διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας σε πρώτη φάση αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή, αν όμως παρ” όλες τις προσπάθειες δεν έρχεται η κύηση, τότε η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί λύση, όταν ο χρόνος αναπαραγωγής εξαντλείται.Ως υπογονιμότητα άγνωστης αιτιολογίας ορίζουμε την έλλειψη κύησης όταν ο βασικός έλεγχος δεν εντοπίζει κάποιο προφανές πρόβλημα στο γεννητικό σύστημα του ζευγαριού. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα βρίσκεται στο μικρόκοσμο και η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να το διαγνώσει ή και να το παρακάμψει. Επειδή ο χρόνος είναι η βασική συνιστώσα στη γονιμότητα, γυναίκες άνω των 40 ετών χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση για να έχουν λύση στο πρόβλημά τους, ενώ όλα μπορεί να δείχνουν φυσιολογικά. Μια κρυφή αιτία υπογονιμότητας αποτελεί η ανοσολογικής βάσης υπογονιμότητα, η οποία όμως δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί. Η εξωσωματική παρακάμπτει πολλές φορές τα ανοσολογικά προβλήματα, προσφέροντας θεραπευτική-φαρμακευτική προστασία των εμβρύων ταυτόχρονα με τη εμφύτευσή τους. Όταν η γυναίκα δεν παράγει ωάρια πλέον ή δεν έχει ωοθήκες, η εξωσωματική γονιμοποίηση προσφέρει λύση μέσω της δωρεάς ωαρίων από άλλα γυναίκα ηλικίας κάτω των 35 ετών. Αντίστοιχα, όταν επανειλημμένες σπερματεγχύσεις με δωρεά σπέρματος έχουν αποτύχει, τότε η εξωσωματική είναι η προσφορότερη λύση.

Σήμερα, με τις μεγάλες προόδους της κυτταρογενετικής, η βιοψία των εμβρύων είναι εφικτή, καθ” όσον η λήψη ενός μόνο κυττάρου από ένα έμβρυο οκτώ κυττάρων μας δίνει γενετικές πληροφορίες. Έτσι, μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να διαγνωστεί η χρωμοσωμική υγεία ενός εμβρύου, το φύλο του, ώστε να μην μεταφερθούν τα θηλυκά ή αρσενικά αν είναι φορείς φυλοσύνδετης νόσου, καθώς και οι χρωμοσωμικές μεταθέσεις. Οι λόγοι της ανδρικής στειρότητας είναι πολλοί και ποικίλοι. Η πλέον συχνή αιτία ανδρικής υπογονιμότητας είναι ιδιοπαθής, δηλαδή, ενώ όλα φαίνονται φυσιολογικά (ανατομία, ορμόνες, σεξουαλική διάθεση) ο όρχις δεν παράγει φυσιολογικό σπέρμα, αλλά υπογόνιμο. Φυσιολογικό σπέρμα θεωρείται εκείνο με συγκέντρωση σπερματοζωαρίων πάνω από 20 εκατομμύρια ανά ml σπερματικού υγρού, με καλή κινητικότητα, δηλαδή εμπρόσθια επιταχυνόμενη κίνηση, πάνω από 50% των σπερματοζωαρίων και με σπερματοζωάρια φυσιολογικής μορφολογίας πάνω από 14%. Ένας άλλος συχνός λόγος διαταραχής του σπέρματος είναι η κιρσοκήλη, η συλλογή δηλαδή κιρσωδών φλεβών στο όσχεο. Η ανώμαλη συστροφή αυτών των φλεβών οδηγεί σε επιβλαβή αύξηση της θερμοκρασίας στον όρχι, που μπορεί να είναι καταστρεπτική για τα σπερματοζωάρια (αύξηση της θερμοκρασίας ακόμα και κατά ένα βαθμό

στην περιοχή του όσχεου μπορεί να είναι επιβλαβής). Η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί, επίσης, να οφείλεται σε κάποια εμπλοκή κατά μήκος της οδού που ταξιδεύει το σπέρμα. Μια μόλυνση ή τραύμα μπορεί αν προκαλέσει ουλή και να μπλοκάρει την επιδιδυμίδα (όργανο κοντά στον όρχι όπου αποθηκεύεται και ενεργοποιείται το σπέρμα πριν από την εκσπερμάτωση). Επέμβαση κήλης, προηγούμενη βαζεκτομή και κυστική ίνωση μπορεί, επίσης, να μπλοκάρει τα σπερματικά σωληνάρια. Τέλος, ο προστάτης μπορεί να έχει κύστη ή πέτρα που μπλοκάρει το σπέρμα στην είσοδό του στην ουρήθρα κατά την εκσπερμάτωση. Επαγγελματικοί, περιβαλλοντικοί και ψυχολογικοί παράγοντες, όπως υψηλά επίπεδα άγχους, διαταραχές ύπνου, ναρκωτικά, κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, λιπαντικά, τοξίνες, αυξητικές ορμόνες στις τροφές, χημική ή θερμική έκθεση, μακρόχρονη χρήση Jacuzzi ή ζεστών μπάνιων μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανδρική στειρότητα. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας, όπως σε γενετική ανωμαλία (πχ. σύνδρομο Kleinefelter) ή λόγω μη αναγνωρισμένης αιτίας μπορεί να προκληθεί πλήρης απουσία σπερματοζωαρίων κατά την εκσπερμάτωση (αζωοσπερμία). Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους δεν ανευρίσκονται σπερματοζωάρια κατά την εκσπερμάτωση.

Η Αποφρακτική και η Μη Αποφρακτική Αζωοσπερμία Η Αποφρακτική Αζωοσπερμία (Obstructive Azoospermia, OA), οφείλεται σε κάποια εμπλοκή στην αναπαραγωγική οδό, δηλαδή, παράγεται σπέρμα στον όρχι, αλλά παγιδεύεται μέσα σε αυτόν. Η Μη Αποφρακτική Αζωοσπερμία (Non Obstructive Azoospermia, NOA), είναι το αποτέλεσμα σοβαρά εμποδιζόμενης ή ανύπαρκτης παραγωγής σπέρματος. Συνήθως αυξημένα επίπεδα FSH και μικρό μέγεθος όρχεων σχετίζονται με Μη Αποφρακτική Αζωοσπερμία.


ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Υποσκληρίδιο αιμάτωμα εγκεφάλου τραυματικής αιτιολογίας

Τ

ο υποσκληριδίο αιμάτωμα εγκεφάλου είναι η συλλογή ποσότητας αίματος κάτω από την προστατευτική μεμβράνη (μήνιγγα) που περιβάλει τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα ανάλογα της ποσότητας αίματος ο εγκέφαλος να πιέζεται και ο ασθενής να εγκαταστήσει διάφορα συμπτώματα όπως π.χ. αδυναμία άνω ή κάτω άκρου, υπνηλία, κεφαλαλγία και επεισόδια εμέτων.

Γράφει ο: ιορδάνης Κ. Γεωργιάδης MD, MSc επιμελητής α΄ νευροχειρουργικής κλινικής ιασΩ Θεσσαλίας Η αιτία δημιουργίας υποσκληριδίου αιματώματος είναι τις περισσότερες φορές το τραύμα, δηλαδή κάποιου είδους κάκωσης στο κεφάλι (πτώση, τροχαίο ατύχημα, χτύπημα από ξένο σώμα κτλ)

Το υποσκληριδίο αιμάτωμα διακρίνεται σε τρείς (3) τύπους: Α. τα πρώτα δύο 24 ώρα (οξύ υποσκληριδίο αιμάτωμα) Β. από την 3η έως την 14η ημέρα (υποξύυποσκληριδίο αιμάτωμα) Γ. μετά τις δύο εβδομάδες (χρόνιο υποσκληριδίο αιμάτωμα)

Παράγοντες κινδύνου: Ασθενείς που λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή (αντιπηκτική αγωγή) έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης, όπως επίσης ηλικιωμένοι ασθενείς δεδομένου της εγκεφαλικής ατροφίας. Ακόμα και ένα ασήμαντο χτύπημα στο κεφάλι αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας υποσκληριδίου αιματώματος.

Συμπτώματα: Συμπτώματα τα οποία δύναται να παρουσιάσουν οι ασθενείς είναι η εμμένουσα κεφαλαλγία, έμετοι, διαταραχή στην βάδιση, διαταραχές στην μνήμη ακόμα και παρουσία επιληπτικών κρίσεων. Στο οξύ υποσκληριδίο αιμάτωμα ωστόσο ο ασθενής μπορεί να έχει ραγδαία μείωση στο επίπεδο συνείδησης και ως εκ τούτου σχεδόν το ήμισυ αυτών των ασθενών να προσέρχονται σε τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) σε κωματώδη κατάσταση.

Διάγνωση: Η κατεξοχήν εξέταση εκλογής αποτελεί η διενέργεια αξονικής τομογραφίας εγκεφάλου χωρίς σκιαγραφικό,

Εικ. Παρουσία χρόνιου υποσκληριδίου αιματώματος δεξιού ημισφαιρίου με ταυτόχρονη παρουσία υποξέοςυποσκληριδίου αιματώματος σε ασθενή με κάκωση κεφαλής (προσωπικό αρχείο)

δεδομένου πως δεν είναι χρονοβόρα (3 λεπτά), και δίνει στον Νευροχειρουργό μια ολοκληρωμένη εικόνα του εγκεφάλου στην περίπτωση παρουσίας αιματώματος.

Θεραπεία: Η χειρουργική αντιμετώπιση συστήνετε ως επιλογή όταν υπάρχει κλινική επιδείνωση των συμπτωμάτων, με στόχο την παροχέτευση της ποσότητας αίματος που

Εικ.Μετεγχειρητική αξονική εικόνα μετά από κρανιοτομία και αφαίρεση του αιματώματος δεξιού ημισφαιρίου στην ίδια ασθενή (προσωπικό αρχείο) βρίσκεται μέσα στον εγκέφαλο, και την ταυτόχρονη αποσυμπίεση του, είτε με κρανιοτομία (οξύ υποσκληριδίο αιμάτωμα) είτε με κρανιοανάτρηση όταν πρόκειται για χρόνιο υποσκληριδίο αιμάτωμα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις συντηρητικής αντιμετώπισης όταν η ποσότητα αίματος είναι μικρή και ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται επανέλεγχος και εκτίμηση από ειδικό Νευροχειρουργό.


ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Γιατί Νοσηλεύτρια στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας:

Ενας επαγγελματικός δρόμος προσφοράς με αξιοζήλευτη προοπτική

Η

κυρία Κατερίνα Χρυσάφη μετράει 46 ολόκληρα χρόνια στο χώρο της Νοσηλευτικής. Τώρα βρίσκεται στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας σε ρόλο συντονιστικό και υποστηρικτικό προς την κυρία Κατερίνα Μπουγά, Μαία και Διευθύνουσα σήμερα, σε ένα Ιδιωτικό Δευτεροβάθμιο Θεραπευτήριο. Ήρθαμε σε επαφή μαζί τους για να μάθουμε τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τη δική τους δουλειά, σε σχέση με τις υπόλοιπες στον ιατρικό τομέα, τώρα που τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στους «ήρωες της πρώτης γραμμής». Εξ αρχής δηλώνουν πως νιώθουν «ευλογημένες» που έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν σε ένα τέτοιο εργασιακό περιβάλλον, καθώς «η πληρότητα των παροχών και η στήριξη όλων των εργαζομένων, τόσο μισθολογικά όσο και ασφαλιστικά, με ξεχωριστό πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους, μα πάνω απ’ όλα οι ευκαιρίες εξέλιξης που τους παρέχονται στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, συνθέτουν ένα μοναδικό πάζλ δημιουργικότητας». «Από την αγάπη ξεκινάνε όλα. Από την αγάπη για τον άνθρωπο και για το επάγγελμα το οποίο ασκείς», λέει η κυρία Χρυσάφη, ανακαλώντας στη μνήμη της περιστατικά μιας πορείας μισού περίπου αιώνα, μέσα σε κλινικές και νοσοκομεία. «Η νοσηλευτική δεν είναι επάγγελμα. Αν το κάνεις ως επάγγελμα, καλύτερα να αλλάξεις επάγγελμα. Δεν μπορείς να προσποιηθείς την αγάπη στον άνθρωπο. Είμαστε εδώ με το ονοματεπώνυμό μας, οι ασθενείς μας γνωρίζουν. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας τους αποτελούμε ένα υποκατάστατο της οικογένειας. Ειδικά την τελευταία περίοδο του κορωνοϊού, όπου απαγορεύονται οι επαφές και τα επισκεπτήρια, υποκαθιστούμε τους στενούς συγγενείς», εξηγεί η ίδια. «Ο νοσηλευτής είναι ένας πάροχος υγείας. Κι αυτό επειδή παρέχει νοσηλευτική και ψυχολογική φροντίδα στον ασθενή, καθώς αποτελεί έναν κρίσιμο κρίκο στη λειτουργία των χειρουργείων, των κλινικών και ολόκληρου του ιδρύματος. Συμπαραστέκεται στον ασθενή, ασχολείται με την ατομική του καθαριότητα και τη φαρμακευτική του αγωγή», εξηγεί η κυρία Μπουγά, αποκαλύπτοντάς σιγά-σιγά την όλη διαδικασία που κανείς μας δεν μπορεί να αντιληφθεί, αν δεν βρεθεί στο κρεβάτι του πόνου.

Πέραν όλων των άλλων προσόντων που χρειάζονται για να γίνει κάποιος καλός νοσηλευτής, το απαραίτητο είναι ένα ευρύ πεδίο γνώσεων. Κάνουμε λάθος; Αλήθεια είναι αυτό. Άλλωστε πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως η ιατρική είναι ένας τομέας που εξελίσσεται πλέον με ταχύτατους ρυθμούς. Αλλάζουν τα δεδομένα στην ιατρική, αλλάζουν τα δεδομένα στη νοσηλευτική. Η μια εξέλιξη συμπαρασύρει την άλλη», εξηγεί η κυρία Μπουγά και συμπληρώνει: «Πάντα είσαι υπό εξέλιξη και πάντα πρέπει να εκπαιδεύεσαι και να μελετάς».

Διακρίνονται από δεξιά η Κατερίνα Χρυσάφη και η Κατερίνα Μπουγά «Πριν έντεκα χρόνια στο χειρουργείο γινόταν μια λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, τώρα που μιλάμε όμως αντιμετωπίζονται με την ίδια μέθοδο ανευρύσματα, θωρακοχειρουργικά περιστατικά, άρα ο νοσηλευτής οφείλει να ακολουθήσει αυτή την εξέλιξη. Και στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί πως ακριβώς για το λόγο αυτό, η δουλειά εδώ στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, όσον αφορά τη νοσηλευτική είναι «ευλογία». Πρόκειται για «ευλογημένο τόπο» και σας το λέω με την εμπειρία των σαράντα ετών», εξηγεί η κυρία Χρυσάφη. «Πρόκειται για έναν εργασιακό χώρο που σου παρέχει τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης. Σου παρέχονται όλα τα μέσα για να κάνεις καλά τη δουλειά σου. Τα τελευταία δυο χρόνια το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας επενδύει ανελλιπώς σε υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αναβαθμίζοντας συνεχώς τις υπηρεσίες και τις υποδομές του. Αυτό αναμφίβολα είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, όχι μόνο για το Θεραπευτήριό μας, αλλά για ολόκληρη την περιοχή. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι κάθε νέος νοσηλευτής που θέλει να δει τον εαυτό του να εξελίσσεται επαγγελματικά, πρέπει να έρθει σε εμάς».

Δώστε μου κάποιον επιπλέον λόγο όσον αφορά αυτό που λέτε… Αντιλαμβάνομαι, λόγω εμπειρίας, ότι υπάρχει η πιθανότητα να έρθει κάποιος νοσηλευτής στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και να φοβηθεί πως δεν θα τα καταφέρει, λόγω του μεγάλου όγκου των περιστατικών. Ίσως λοιπόν έτσι επιλέξει μια άλλη κατάσταση, ένα γηροκομείο για παράδειγμα, με σταθερά περιστατικά και ησυχία. Θα μου επιτρέψετε όμως να πω πώς αυτό δεν είναι νοσηλευτική. Αυτό είναι «φροντίδα» με σκοπό το βιοπορισμό. Αν κάποιος λοιπόν θέλει να εξελιχθεί ως νοσηλευτής οφείλει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της δουλειάς», συνεχίζει η κυρία Χρυσάφη και στην κουβέντα παρεμβαίνει η κυρία Μπουγά: «Να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, όπου θα επιτραπεί στο νοσηλευτή να αξιοποιήσει τις ικανότητες του και τις γνώσεις του. Αυτός είναι και ο δικός μας ρόλος: να αξιοποιήσουμε τις ιδιαίτερες ικανότητες των εργαζομένων, τοποθετώντας τους στο κατάλληλο πόστο ώστε να αποδώσουν, προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να μειώσουμε τα αρνητικά στοιχεία που ο καθένας μας μπορεί να έχει. Και φυσικά το πιο σημαντικό: επιζητούμε τη γνώμη τους για τις ενδεχόμενες αλλαγές που μπορούν να γίνουν εντός του εργασιακού περιβάλλοντος. Θέλουμε την άποψη και τις ιδέες των νοσηλευτών μας γιατί έτσι προ-

χωράνε τα πράγματα μπροστά». «Στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας τους δίνεται μια τεράστια ευκαιρία εξέλιξης. Μιλάμε για ένα Θεραπευτήριο, το οποίο διαθέτει Καρδιοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική, Νευροχειρουργική, Ορθοπεδική, Γενική χειρουργική, Μαιευτική, Ογκολογική, Μονάδα Αιμοκάθαρσης, Πυρηνική Ιατρική, Ακτινοθεραπείες, και πολλές ακόμη κλινικές. Στόχος της νέας διοίκησης του ΙΑΣΩ είναι να δημιουργηθεί μια «Σχολή Νοσηλευτών», νοσηλευτές που θα λειτουργούν με ηθική και θα αγαπούν αυτό που κάνουν, γιατί αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις η ζωή σου δεν θα είναι ποτέ πλούσια», σημειώνει η κυρία Χρυσάφη. Τον τελευταίο χρόνο βιώνουμε όλοι μας μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με τα φώτα όλα να πέφτουν στο χώρο της υγείας. Ο κορωνοϊός έχει αναστρέψει τις ζωές μας. Φαντάζομαι πως εσείς είστε από τους εργαζόμενους εκείνους που το ζείτε όλο αυτό ακόμα πιο έντονα… Αντιμετωπίσαμε πολλών ειδών δυσκολίες όλο αυτό το διάστημα, με μεγαλύτερη τη μαζική αποχώρηση νοσηλευτών στο δημόσιο, κάτι που έπρεπε οπωσδήποτε να διαχειριστούμε όπως και έγινε. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά περιστατικά, τα οποία δεν εξυπηρετούνταν στο δημόσιο, λόγω της μετατροπής τους σε νοσοκομεία covid 19. «Βάλαμε μεγάλη πλάτη» σε όλη την κατάσταση καθώς μπορεί ο κορωνοϊός να είναι αυτός που απασχολεί πλέον, καλό θα ήταν όμως όλοι να συνειδητοποιήσουν πως αυτό είναι το ένα μέρος. Το άλλο αφορά ιατρικά περιστατικά που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό και τα οποία χρήζουν άμεσης φροντίδας. Σκεφτείτε για παράδειγμα πόσοι καρκινοπαθείς ή νεφροπαθείς πρέπει υποχρεωτικά να συνεχίσουν τη θεραπεία τους, καθώς αυτή αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου», μου εξηγεί η κυρία Χρυσάφη. «Ταυτόχρονα, καθημερινός είναι ο αγώνας που δίνουμε, ώστε να κρατηθεί καθαρό από κορωνοϊό το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Όλοι οι εργαζόμενοι υποβάλλονται κάθε βδομάδα σε τεστ, τηρούμε αυστηρά το προβλεπόμενο πρωτόκολλο και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη. Στόχος ήταν και παραμένει να μείνουμε εμείς όρθιοι και καθαροί από κορωνοϊό για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους ασθενείς. Ο χώρος της υγείας είναι μια μεγάλη αλυσίδα και κανένας της κρίκος δεν πρέπει να σπάσει, γιατί αν αυτό συμβεί τότε θα υπάρξουν πολλαπλάσια δράματα», σημειώνει η κυρία Μπουγά.

Τι χρειάζεται να διαθέτει κανείς για να γίνει καλός νοσηλευτής; Βασικά να διαθέτει πτυχίο και άδεια άσκησης επαγγέλματος. Το πλέον απαραίτητο όμως προσόν, είναι η αγάπη για τη δουλειά του. Η καθημερινή του άσκηση είναι αυτή που διευρύνει την επαγγελματική του υπόσταση, αντλώντας γνώση και εμπειρία από τους παλιούς νοσηλευτές. Να είναι οξυδερκής για να αντιλαμβάνεται τις δύσκολες καταστάσεις και να ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά του, όντας ταυτόχρονα επικοινωνιακός κι ευαίσθητος», τονίζει η κα Χρυσάφη. Στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας οι δυο έμπειρες κυρίες και εκατοντάδες ακόμη άτομα είναι έτοιμα να σας στρώσουν το δρόμο για μια αξιοζήλευτη καριέρα. Ελάτε σε επαφή μαζί τους!


ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

«Πιάσε τους ανέμους στα πανιά σου, παιδί μου»

Δ

ώδεκα χρόνια διαρκούς εκπαίδευσης πέρασαν και πλησιάζει η περίοδος της αξιολόγησης αυτής της μαθησιακής πορείας, γνωστής στη χώρα μας ως «Πανελλήνιες Εξετάσεις». Και σε αυτό το άκουσμα, στις δύο αυτές λέξεις, μια μεγάλη μερίδα εφήβων, κατακλύζεται αυτόματα, από αρνητικές σκέψεις, δυσφορικά συναισθήματα, μη λειτουργικές συμπεριφορές και διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Γράφει η: Βαρβάρα Γ. Βασιλάκη, σύμβουλος Ψυχικής υγείας, υπεύθυνη της σχολής Γονέων της ιεράς Μητροπόλεως λαρίσης και τυρνάβου

Το εκπαιδευτικό και κοινωνικό σύστημά μας, φαίνεται ότι καθιέρωσε αυτές τις εξετάσεις, ως το πολυπόθητο εισιτήριο στην κρατική τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και ως την πρώτη επίσημη «σχέση» των εφήβων, με συναισθήματα όπως το άγχος, το φόβο της αποτυχίας, τη ματαίωση, την απογοήτευση, το θυμό κα. Συνοδοιπόροι, συμπάσχοντες, αλλά πολλές φορές και ρυθμιστές αυτής της πορείας, είναι οι γονείς των υποψηφίων, που βιώνουν με την ίδια ένταση αυτήν την περίοδο, ενσωματώνονται στη διαδικασία και στο τέλος, όλη η οικογένεια «δίνει» εξετάσεις, διακατεχόμενη από μη παραγωγικό άγχος, προκαλώντας ζημία στην προετοιμασία, στη λειτουργικότητα των εφήβων, πολλές φορές και στις μεταξύ των μελών, σχέσεις. Μια φάση αλλαγών, απλώνεται στον οικογενειακό ορίζοντα και αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, είναι, ότι κάθε οικογένεια, είναι ένα μοναδικό, ζωντανό σύστημα, κάθε προσωπικότητα μέσα σε αυτήν, είναι ξεχωριστή, και παρόλες τις μεταβατικές περιόδους και κρίσεις, με σωστή διαχείριση, σύστημα και πρόσωπα, θα βρουν το δρόμο προς το επόμενο εξελικτικό τους στάδιο. Είναι γεγονός, ότι το να είσαι γονέας, δεν είναι απλά ένας ρόλος που πρέπει να υποδύεσαι κάτι, είναι μια «άσκηση ισορροπίας» και ειδικά στις μέρες μας, είναι άσκηση με πολλές προκλήσεις. Είναι πάνω από όλα, σχέση που χαρακτηρίζεται από αγάπη, αποδοχή, ενδιαφέρον, στήριξη, σεβασμό, αυθεντικότητα, ασφάλεια, όρια, ενσυναίσθηση, προσφορά και υπάρχουν πλέον, ποικίλα εργαλεία που στοχεύουν στην κατανόηση, διευκολύνουν την πρόληψη, εκπαιδεύουν στην αντιμετώπιση δυσκολιών για τη διασφάλιση μιας εκπληρωμένης ζωής των μελών της . Σκοπός του άρθρου, δεν είναι σαφώς, μέσα σε λίγες μέρες να αλλάξει χαρακτήρες και συμπεριφορές, ετών, να δώσει στους γονείς κάποιακοινότυπη συμβουλή ή σίγουρη συνταγή, αλλά να δώσει ουσιαστική «τροφή» για σκέψη, να προσεγγίσει τη συναισθηματική δυσκολία τους, να θυμίσει και νακαταγράψει αυτά που φαίνεται να ενι-

σχύουν ή δυσχεραίνουν τη διαχείριση μιας απαιτητικής κατάστασης, όπως οι πανελλήνιες εξετάσεις. Με αυτό το γνώμονα, συνοπτικά λοιπόν, ας έχουμε υπόψη μας, τα εξής : Το άγχος, δεν αποτελεί απειλή, όταν είναι παραγωγικό, αλλά η λανθασμένη διαχείρισή του. Αναγνωρίζουμε έγκαιρα τα όποια συμπτώματα και ζητάμε τη βοήθεια ειδικών. Το γεγονός των εξετάσεων, είναι αντικειμενικά, ένα και αμετάβλητο για όλους. Ο τρόπος που θα το δει και θα το ερμηνεύσει ο κάθε γονέας, διαφοροποιεί και τους καρπούς της σκέψης. Αναγνώριση των γνωστικών λαθών, εναλλακτικός και ρεαλιστικός τρόπος σκέψης, βοηθούν στην ομαλή πορεία της εξεταστικής περιόδου. Σημασία έχουν οι προσδοκίες των παιδιών και όχι οι προσδοκίες των γονέων. Μέσα από τα παιδιά, οι γονείς δε θα «λύσουν» δικές τους ανεκπλήρωτες καταστάσεις. Προτεραιότητα έχει να «ακούσουν» τα «θέλω» των παιδιών τους και να υποστηρίξουν τις κλίσεις τους. Οι πανελλήνιες εξετάσεις, πιστοποιούν και εξετάζουν τις γνώσεις και όχι την προσωπικότητα ή τις ικανότητες του έφηβου. Οι πανελλήνιες εξετάζουν γνώσεις και αξίες των παιδιών. Υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί δρόμοι για να μπορέσει κάποιος να πετύχει αυτό που στοχεύει. Τίποτε δεν τελειώνει εδώ. Η επιτυχία αποδεδειγμένα, μπορεί να έρθει και από άλλους δρόμους και δε σηματοδοτείται ποτέ, από μία μόνο εξέταση. Σημασία έχει η ενίσχυση της προσπάθειας και όχι η επικέντρωση στο αποτέλεσμα . Είναι σημαντικό εφόδιο και ψυχικό τονωτικό για τα παιδιά, να επιβραβεύονται για την μέχρι τώρα προσπάθειά τους. Η πίεση, η καταστροφολογία, η υπέρμετρη αισιοδοξία, οι εκβιαστικές συμπεριφορές ή οι εκφράσεις «μην αγχώνεσαι», «δίνουμε εξετάσεις, γράφουμε Αρχαία», «τώρα έχεις μόνο τις εξετάσεις, τα άλλα θα έρθουν μετά», η υπερπροστατευτικότητα, οι απειλές, η παραίτηση από τις προσωπικές ανάγκες των γονέων ή αλλαγή της καθημερινής ροής της οικογέ-

νειας, η σύγκριση με άλλα πρόσωπα, η ανταγωνιστική διάθεση, οι διαρκείς νουθεσίες και υποδείξεις,οι αναφορές των γονέων σε οικονομικές ή προσωπικές «θυσίες», η υπερβολή στις επαναλήψεις, στα εξαντλητικά ωράρια διαβάσματος ή στην κάλυψη νέας ύλης την τελευταία στιγμή, η επικέντρωση σε προσωπικές επιτυχίες και άθλους των γονέων, μεταδίδουν και ενισχύουν το άγχος, την ανασφάλεια και το φόβο των υποψηφίων και έχουν διαπιστωμένα τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η ενθάρρυνση, ο ανοιχτός διάλογος, η κατανόηση, ο θετικός λόγος, η έκφραση των συναισθημάτων, το κουράγιο, η αναγνώριση των κόπων, η εμπιστοσύνη στις ικανότητες, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, η υπενθύμιση των ρεαλιστικών δυνατών στοιχείων του παιδιού, το ήρεμο και κατάλληλο περιβάλλον, η υπομονή και η διαθεσιμότητα των γονέων, η παρότρυνση για χαλάρωση, για ποιοτική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, για επαρκή ύπνο, για ισορροπημένη διατροφή, για μειωμένη κατανάλωση καφεΐνης- αλκοόλ- νικοτίνης και για τήρηση προγράμματος ελαφράς άθλησης, η επαφή με φίλους, μια έξοδος, το χιούμορ, οι πηγές κινητοποίησης και χαράς, μειώνουν το άγχος, την πίεση, ενισχύουν την αντοχή, τα κίνητρα, τη θετική διάθεση, δημιουργούν ψυχική ανθεκτικότητα, δίνουν κατεύθυνση και στάση ζωή στους έφηβους. Κλείνοντας, ας θυμηθούμε τα λόγια του Αμερικανού συγγραφέα, Σάμιουελ Λόνγκχορν Κλέμενς, γνωστού κυρίως με το ψευδώνυμο Μαρκ Τουέιν. Είναι λίγες γραμμές, που οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να μεταδώσουν βιωματικά και με ενσυναίσθηση στα παιδιά τους όχι το άγχος, αλλά μια δεξιότητα, πως η ουσιαστική επιτυχία σε όλες τις «εξετάσεις της ζωής» τους, κρύβεται στο «ταξίδι» της αυτοπραγμάτωσής τους, και όχι απόλυτα στον προορισμό τους. «Είκοσι χρόνια από τώρα, θα είσαι περισσότερο απογοητευμένος από τα πράγματα που δεν έκανες, πάρα από αυτά που έκανες. Πλεύσε μακριά από το ασφαλές λιμάνι. Πιάσε τους ανέμους στα πανιά σου. Εξερεύνησε. Ονειρέψου. Ανακάλυψε»


ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

ΔΙΣΚΟΚΗΛΕΣ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ

Ο

ι παθήσεις των μεσοσπονδύλιων δίσκων της οσφυϊκής μοίρας δηλαδή οι δισκοκήλες αποτελούν την συχνότερη πάθηση της σπονδυλικής στήλης. Αποτελούν επίσης την κύρια αιτία για την οποία οι πλειονότητα των ανθρώπων θα πρέπει να αντιμετωπίσουν για τουλάχιστον μία φορά στην ζωή τους (οσφυοισχιαλγία). τομή 3 εκατοστά για την διενέργεια μικροδισκεκτομής

Γράφει ο: Μπρίζας στέργιος, MD νευροχειρουργός Διευθυντής Β΄ νευροχειρουργικής κλινικής ιασΩ Θεσσαλίας Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπάρχουν δύο κυρίως αρχές που αφορούν την αντιμετώπιση της δισκοκήλης. Πρώτον, η δισκοκήλη αποτελεί πλέον μία πλήρως αντιμετωπίσιμη και ιάσιμη πάθηση (εντός 24 ωρών) και δεύτερον οι επιπλοκές από τις δισκοκήλες κυρίως προέρχονται από την μη έγκαιρη αντιμετώπισή τους δηλαδή σε μεγαλύτερο ποσοστό από την συντηρητική θεραπεία. Η συντηρητική αντιμετώπιση θα πρέπει να εφαρμόζεται για περίπου 3 εβδομάδες (όχι σε όλες τις περιπτώσεις) και να διακόπτεται εφόσον υπάρχουν νευρολογικά σημεία κατά την κλινική εξέταση. Οι δισκοκήλες της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης αποτελούν την πλειοψηφία των περιπτώσεων, σε σχέση με την αυχενική και θωρακική μοίρα καθώς η οσφυϊκή μοίρα δέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό καταπονήσεων κατά την εργασία ή ακόμη και την καθιστή θέση. Στις οσφυϊκές δισκοκήλες πολλές φορές έχουμε ρήξη του ινώδους δακτυλίου του μεσοσπονδύλιου δίσκου με αποτέλεσμα την έξοδο του περιεχομένου του, δηλαδή του πηκτοειδή πυρήνα, στο νωτιαίο σωλήνα ή στο μεσοσπονδύλιο τρήμα. Έτσι, αναλόγως της εντόπισης του αποσπασθέν (σπασμένου) τμήματος του μεσοσπονδύλιου δίσκου, διαχωρίζονται σε α) κεντρικές β) οπισθοπλάγιες και γ) ενδοτρηματικές δισκοκήλες. Η κλινική εικόνα διαφέρει αναλόγως της εντόπισης της δισκοκήλης, με τα συμπτώματα να είναι σχετικώς ήπια όταν είναι κυρίως κεντρική και αυξάνουν σε βαρύτητα όταν είναι οπισθοπλάγια και φυσικά οξέα και έντονα όταν πρόκειται για ενδοτρηματική δισκοκήλη με αφόρητο πόνο από την πίεση που δέχονται τα νευρικά στοιχεία. Ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στα κάτω άκρα (αριστερό ή δεξί πόδι) και ακολουθεί την πορεία του νεύρου που δέχεται την πίεση. Το κυριότερο πρόβλημα που προκύπτει από την συντηρητική αντιμετώπιση της δισκοκήλης είναι να επηρεαστεί η λειτουργικότητα των νωτιαίων νεύρων από την πίεση που δέχονται και το οποίο έχει ως τελικό αποτέλεσμα την παράλυση. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η δισκοκήλη εί-

Αφαίρεση του αποσπασθέν (σπασμένου) μεσοσπονδύλιου δίσκου

ναι ένα καθαρά μηχανικό πιεστικό πρόβλησυμφόρηση του νωτιαίου σωλήνα και τις μα και όχι κάποιου είδους φλεγμονής. εξερχόμενης νωτιαίας ρίζας.Το δεύτερο Στην πραγματικότητα η φλεγμονώδη βήμα είναι η αφαίρεση του εναπομείαντίδραση από την έξοδο του πηκτοειναντος μεσοσπονδύλιου δίσκου από δούς πυρήνα διαρκεί μόνο μερικές το πάσχον μεσοσπονδύλιο διάστημα. ημέρες. Αυτό εξασφαλίζει την αποφυγή υποΗ διαγνωστική προσέγγιση γίνετροπής (νέας δισκοκήλης) στο ίδιο ται με την κλινική εξέταση του ασθεμεσοσπονδύλιο διάστημα. Τέλος, το νούς και την διενέργεια νευροαπεικοτρίτο βήμα είναι η τρηματεκτομή που νιστικού ελέγχου που είναι συνήθως η αποσκοπεί στην αποσυμπίεση της ήδη μαγνητική τομογραφία. Εφόσον διαπικαταπονημένης νωτιαίας ρίζας με τελικό στωθεί ρήξη του ινώδους δακτυλίου, αποτέλεσμα την ταχύτερη ανάρρωση Προεγχειρητική συνυπάρχει αποσπασθέν ελεύθερο τμήτου ασθενούς. Δεν χρειάζεται να γίνει μαγνητική τομογραφία μα μεσοσπονδύλιου δίσκου με έντονα μετεγχειρητικά αφαίρεση ραμμάτων πιεστικά φαινόμενα επί των εξερχομένων καθώς εφαρμόζεται πλαστική ενδοδερμική νωτιαίων ριζών. Η αντιμετώπιση αυτής ραφή με απορροφήσιμο ράμμα. της κατάστασης είναι πλέον αρκετά Για τις ενδοτρηματικές δισκοκήλες η απλή με την διενέργεια της μικροδιμικροδισκεκτομή εφαρμόζεται αναλόσκεκτομής. γως της εντόπισης του αποσπασθέν Η μικροδισκεκτομή αποτελεί την (σπασμένου) τμήματος του μεσομέθοδο εκλογής (τομή δέρματος σπονδύλιου δίσκου. Όταν το ελεύθερο 3cm),καθώς όσες μέθοδοι αντιμετώτεμάχιο είναι ενδοτρηματικά αλλά ένα πισης και εάν έχουν κατά καιρούς επιμικρό του μέρος εμφανίζεται στον νωτινοηθεί για την αντιμετώπιση της δισκοαίο σωλήνα (αφορά το μεγαλύτερο ποσοκήλης συγκρίνονται, όσον για την αποτελεστό των ενδοτρηματικών δισκοκηλών) τότε σματικότητά τους, με την μικροδισκεεφαρμόζεται η μικροδισκεκτομή χωρίς Μετεγχειρητική κτομή (χρήση νευροχειρουργικού μικαμία παραλλαγή. Όταν ο αποσπασθέν μαγνητική τομογραφία κροσκοπίου). μεσοσπονδύλιος δίσκος εντοπίζεται Στην έναρξη της επέμβασης, καθώς έχει γίνει η σω- αρκετά πλάγιαστο σπονδυλικό τρήμα (far lateral) τότε στή τοποθέτηση του ασθενούς σε πρηνή θέση (πολύ- έχουμε την δυνατότητα αφαίρεσης του με μικροδισκεσπαστο χειρουργικό κρεβάτι), γίνεται εντόπιση του πά- κτομή αλλά η προσπέλαση γίνεται εξωτρηματικά. Η σχοντος μεσοσπονδύλιου δίσκου με την διενέργεια απόφαση για το είδος της προσπέλασης γίνεται κατόπιν φλουορογραφίας με C-arm. Η εντόπιση του μεσοσπον- σωστής αξιολόγησης της μαγνητικής τομογραφίας. δύλιου διαστήματος εξασφαλίζει την ελάχιστα παρεμΟποιαδήποτε τεχνική προσπέλασης και εάν εφαρμόβατική προσπέλαση καθώς η τομή δέρματος (3cm) σουμε τα αποτελέσματα της μικροδισκεκτομής είναι απαλλάσσει τον ασθενή από τον μετεγχειρητικό πόνο. άμεσα, με πλήρη ύφεση του πόνου καθώς ο ασθενής κιΑυτό που κυρίως αλλάζει αναλόγως της εντόπισης νητοποιείται εντός 24ώρου και επιστέφει στην οικία της δισκοκήλης (κεντρική, οπισθοπλάγια, ενδοτρημα- του. Πλέον οι επιπλοκές της επέμβασης είναι πρακτικά τική) είναι η τεχνική προσπέλασης για την εντόπιση μηδενικές και μετεγχειρητικά ο ασθενής δεν χρειάζεται και αφαίρεση του ελεύθερου τμήματος του μεσοσπον- άλλες θεραπείες όπως φυσιοθεραπείες, κέντρο αποκατάδύλιου δίσκου. Σε οπισθοπλάγια και κεντρική εντόπιση στασης κλπ. Το μόνο που έχει να κάνει ο ασθενείς μετεγη διά των πετάλων με διάνοιξη του ωχρού συνδέσμου χειρητικά είναι να μην μείνει καθόλου κλινήρης και να (χωρίς πεταλεκτομή) προσπέλαση είναι αρκετή για την περπατάει όλο και περισσότερο (από το πρώτο 24ωρο). πλήρη απελευθέρωση όλων των νευρικών στοιχείων. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ηλικία δεν αποτελεί Το πρώτο βήμα στην μικροδισκεκτομή πάντα είναι αντένδειξη για την μικροδισκεκτομήκαθώς θεωρείται η αφαίρεση του αποσπασθέν (σπασμένου) τμήματος επέμβαση χαμηλού κινδύνου λόγω της μικρής διάρκειας του μεσοσπονδύλιου δίσκου με αποτέλεσμα την απο- και της μηδενικής απώλειας αίματος.


ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου

E

την ευεργετική δράση ορισμένων φρούτων ή/και λαχανικών (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, μούρα, μύρτιλλα, φρούτα και λαχανικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες) Πολύ πιθανή συσχέτιση μειωμένης φυσικής δραστηριότητας και καρκίνου Η συστηματική σωματική δραστηριότητα έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού, βοηθώντας στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, μεταβάλλοντας τα επίπεδα ορισμένων ορμονών (στεροειδών, ινσουλίνης), μεταβάλλοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου.

χει εκτιμηθεί ότι η διατροφή μπορεί να εξηγήσει την αιτία πρόκλησης του 30% των περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνου στο δυτικό κόσμο. Οι επιδημιολογικές μελέτες παρέχουν ένα μεγάλο μέρος των αποδείξεων για τη σχέση διατροφής και καρκίνου, με την πρόσθετη επιβεβαίωση από τις μελέτες που γίνονται στα ζώα και από τις μελέτες κυτταροκαλλιέργειας.

Φυλλικό οξύ Γράφει ο: παναγιώτης Ζήσης κλινικός ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος, MSc

Ισχυρή συσχέτιση Υπερβάλλοντος Βάρους- Παχυσαρκίας με τον καρκίνο Είναι γνωστό ότι ο ενεργειακό- θερμιδικός περιορισμός μειώνει την ανάπτυξη όγκων σε πειραματόζωα. Το υπερβάλλον βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του οισοφάγου, του μαστού (σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες), του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου και του νεφρού. Επιπλέον, η κατανομή του σωματικού λίπους μπορεί να έχει αντίκτυπο στον κίνδυνο εμφάνισης μερικών καρκίνων. Η κεντρικού τύπου παχυσαρκία έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου. Η παχυσαρκία μπορεί να έχει αντίκτυπο στον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου μέσω διαφόρων μηχανισμών (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση- οισοφάγος Barrett, αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων, αλλαγές στην έκκριση της ινσουλίνης)

Ισχυρή συσχέτιση αλκοόλ με τον καρκίνο Υπάρχει μία έντονη υπεροχή στοιχείων που δείχνουν ότι η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της στοματική κοιλότητας, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου και του ήπατος. Ο συνδυασμός δε με το κάπνισμα αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα και του οισοφάγου. Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και εξαρτάται από τη δόση της κατανάλωσης. Ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του ορθού και του παχέος εντέρου μπορεί επίσης να σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο μέ-

σω διαφόρων μηχανισμών (ο μεταβολίτης της αιθανόλης η ακεταλδεύδη είναι τοξική, τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται, όπως και τα επίπεδα του φυλλικού οξέος)

Πολύ πιθανή συσχέτιση του αλατιού με τον καρκίνο Η υψηλή κατανάλωση αλατιού συνδέεται με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου. Η υψηλή κατανάλωση αλατιού βλάπτει το βλεννογόνο του στομάχου και μπορεί να υπάρξει μια αλληλεπίδραση με τη λοίμωξη του ελικοβακτηριδίου, η οποία σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

Πολύ πιθανή συσχέτιση επεξεργασμένου κρέατος και καρκίνου Η υψηλή κατανάλωση κρέατος και μάλιστα επεξεργασμένου (αλλαντικά, κρεατοσκευάσματα) μπορεί να συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη. Ειδικότερα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αυτό οφείλεται στα πρόσθετα νιτρικά και νιτρώδη άλατα που προστίθενται στα αλλαντικά και δρουν ως συντηρητικά και ως σταθεροποιητές του χρώματος. Πολύ πιθανή συσχέτιση της χαμηλής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών με τον καρκίνο Τα αποτελέσματα από πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες προτείνουν ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (πάνω από 5 μερίδες την ημέρα) μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου, του στομάχου και πιθανός του παχέος εντέρου και του πνεύμονα. Υπάρχουν και επιμέρους μελέτες που υποδεικνύουν

Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA. Η χαμηλή πρόσληψη φυλλικού οξέος έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού. Μόλυνση τροφίμων Οι αφλατοξίνες (τοξίνες του μύκητα Aspergillus flavus) και οι μυκοτοξίνες που μπορεί να υπάρχουν όταν δεν αποθηκεύονται σωστά τα σιτηρά και οι ξηροί καρποί που διατίθενται στο εμπόριο είναι ισχυρά καρκινογόνες. Οι αφλατοξίνες ευθύνονται για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος

Τι πρέπει να κάνετε;

1.

Διατηρήστε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Ένας Δείκτης Μάζας Σώματος μεταξύ του 18,524,9 kg/m2 είναι το φυσιολογικό. Υπολογίστε τον δείκτη μάζας Σώματος σύμφωνα με τον τύπο: Βάρος (κιλά)/ ύψος (μέτρα) 2. Διατηρήστε συστηματική σωματική δραστηριότητα. 30-60 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα για τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα. Εάν δεν συνηθίζετε να καταναλώνετε αλκοόλ μην το ξεκινήσετε. Αν το συνηθίζετε οι άντρες πρέπει να το περιορίσουν στα 2 ποτά την ημέρα και οι γυναίκες στο ένα. (1 ποτό= 1 κουτάκι μπύρα 330ml= 1 ποτήρι κρασί 125ml= 1 μερίδα 50ml ουίσκι, βότκα, τσίπουρο κλπ αλκοολούχα με περιεκτικότητα σε αλκοόλ>= 40%v/v) Μειώστε την κατανάλωση αλατιού. Δεν αναφέρομαι μόνο στο επιτραπέζιο αλάτι που προσθέτετε στο φαγητό, αλλά κυρίως στα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν κρυμμένο ή φανερό αλάτι (νάτριο). Καταναλώστε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. 1 Μερίδα φρούτου αντιστοιχεί σε ένα μικρό μήλο, 1 αχλάδι, ½ ποτήρι χυμό, 1 πορτοκάλι κλπ. Ενώ μία μερίδα λαχανικών είναι ένα ατομικό μπολ σαλάτα. Καταναλώστε μερικές φορές το μήνα (2-3) κόκκινο κρέας και αποφύγετε την κατανάλωση αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων. Διατηρήστε σε δροσερό και σκιερό μέρος, χαμηλό σε υγρασία, ξηρούς καρπούς και σιτηρά.

2. 3. 4. 5.

6. 7.


ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

H λαπαροσκοπική χειρουργική στη θεραπεία της ομφαλοκήλης και των μετεγχειρητικών κηλών

Η

λαπαροσκοπική χειρουργική έφερε επανάσταση σε πολλούς τομείς της γενικής χειρουργικής, αλλά και άλλων χειρουργικών ειδικοτήτων.Πλέον ο χειρουργός μπορεί, με την βοήθεια μιας λεπτής κάμερας (λαπαροσκόπιο) και μερικών λεπτεπίλεπτων εργαλείων να επεμβαίνει μέσα στην κοιλιά, αποφεύγοντας τις μεγάλες τομές και το τραύμα στο κοιλιακό τοίχωμα, στους ιστούς και τα σπλάχνα. Από αυτήν την επανάσταση δενέμεινε ανεπηρέαστη και η χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος.

Γράφει ο: Μάριος Κωνσταντίνος Κόκκαλης MD Χειρουργός

Μιας και η χειρουργική των κηλών αποτελεί ένα τεράστιο και εξαιρετικά πολύπλευρο κεφάλαιο της γενικής χειρουργικής, στο παρώνάρθροθα παρουσιάσουμε τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής στην αντιμετώπιση των κηλών του προσθίουτοιχώματος της κοιλιάς, δηλαδή τιςομφαλοκήλες, τις κήλες της λευκής γραμμής και τις μετεγχειρητικές κήλες,η χειρουργική θεραπεία των οποίωνδιέπετε από τις ίδιεςαρχές και αφοράτιςίδιεςτεχνικές. Κήλη είναι η προβολή ενός σπλάχνου της κοιλιάς, συνήθως μιας έλικας του λεπτού εντέρου, μέσα από ένα χάσμα - τρύπα του κοιλιακού τοιχώματος. Μία τυπική κήλη εμφανίζεται ως μία διόγκωση (μπαλάκι) ή ως ψηλαφητή αντίσταση στην περιοχή της κοιλιάς, για παράδειγμα στον ομφαλό ή στην ουλή ενός παλιού χειρουργείου και μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα ξένου σώματος ή και πόνου. Μία κήλη αν παραμεληθεί μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις και να δημιουργήσει συμπτώματα όπως πόνο στην μέση και στην πλάτη, δυσκολίαστην κίνηση, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κοινωνικής αποξένωσης για αισθητικούς λόγους.Αυτό δε που φοβόμαστε περισσότερο σε μια κήλη είναι η πιθανότητα περίσφιξης, όπου ο ασθενής οδηγείται συνήθως επειγόντως στο χειρουργείο. Μέχρι σήμερα η μόνη υπάρχουσαθεραπεία για της κήλες του κοιλιακού τοιχώματος είναι ηχειρουργική. Στην κλασική ανοιχτή χειρουργική πρέπει να ανοιχτεί το δέρμα, να απελευθερωθεί ηκήλη και το χάσμα της από το περιεχόμενό της και τέλος η κήλη να κλειστεί με ράμματα και συνηθέστερα με ένα πλέγμα, εάν το χάσμα είναι μεγαλύτερο των 2-3 εκατοστών. Σε μικρές κήλες και λεπτούς ασθενείς το τραύμα δεν είναι μεγάλο. Αυτό όμως δεν ισχύει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, όπου

έχουμε ασθενείς υπέρβαρους και κοίλες μεγάλες, όπως σε μία τυπική μετεγχειρητικήκήλημε μία μέση τομή μήκους 20 και 30 εκατοστών. Αυτοί οι ασθενείς υποβάλλονται ουσιαστικάσε ένα χειρουργείο λαπαροτομίας, μεδιάνοιξητου κοιλιακού τοιχώματος και έκθεση των οργάνωντης κοιλιάς, αλλά και τουπλέγματοςστο περιβάλλον. Αντιθέτως, στην λαπαροσκοπική τεχνική της ενδοπεριτοναικής τοποθέτησης πλέγματος, την διεθνώς επονομαζόμενηlaparoscopicItra Peritoneal Onlay Meshtechnique (lap.IPOM),η κήλη διορθώνεται μέσω πολύ μικρών τομών μισού έως ενός εκατοστού, όπου εισερχόμαστε στην κοιλιά από τα πλάγια, μακριά από την κήλη και με την βοήθεια μιας κάμερας και εργαλείων, επίσης πάχους μερικών χιλιοστών, ελευθερώνουμε την κήλη από το περιεχόμενό της και αφού αποκτήσουμε μία πλήρη εικόνα της βλάβης και της ανατομίας, εισάγουμε από τις ίδιες μικρές τομές ένα ειδικό πλέγμα διπλής όψης, κατάλληλο για ενδοκοιλιακή χρήση, μεγέθους 10x10 ή ακόμα και πάνω από 20x30 εκατοστά ικανό να καλύψει το σύνολο της βλάβης ή και των βλαβών, εάν υπάρχουν περισσότερες από μία κήλες. Τέλος το πλέγμα στερεώνεται στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα με ράμματα ή και ειδικές καρφωτικές συσκευές κατασκευασμένες για αυτόν τον σκοπό. Τα βασικά πλεονεκτήματα της lap.IPOM σε σχέση με της ανοιχτές τεχνικές, που επιβεβαιώνει η ιατρική έρευνα,είναι ο λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, η μείωση της επιμόλυνσης του χειρουργικού τραύματος σε ποσοστά και βαρύτητα και το σημαντικότερο όλων η ελαχιστοποίηση του κινδύνου επιμόλυνσης του

πλέγματος. Επιπλέον έχουμε μικρότερο χρόνο νοσηλείας και γρηγορότερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες, στην εργασία και άσκηση, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και το πολλές φορές καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα μιας και η ήδη μικρές ουλές της lap.IPOM βρίσκονται στα έξω πλάγια της κοιλιάς. Τέλος η τεχνική lap.IPOMέχει τα ίδια χαμηλά ποσοστά υποτροπής (επανεμφάνισης) της κήλης σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική. Ασθενείς με υψηλό κίνδυνο διαπύησης του τραύματος ή και επιμόλυνσης του πλέγματος ή ασθενείς των οποίων η γενική κατάσταση της υγείας τους ή ο ψυχισμός τους δεν τους επιτρέπει ένα μεγάλο, τραυματικό χειρουργείο, με μεγάλο χρόνο ανάρρωσης, επωφελούνται περισσότερο από την lap.IPOM. Τέτοιοι ασθενείς είναι κυρίως: ● Οι ηλικιωμένοι ● Οι παχύσαρκοι ● Οι διαβητικοί ● Οι φέροντες στομία ● Ασθενείς υπό κορτιζόνη ● Μεταμοσχευθέντες και άλλοι ανοσοκατεσταλμένοι ● Ψυχιατρικοί άρρωστοι ● Ογκολογικοί ασθενείς Εδώ πρέπει να γίνει σαφές πως, όπως και η ανοιχτή χειρουργική των κηλών, έτσι και η lap.IPOMδεν είναι εντελώς ελεύθερη επιπλοκών, έχει τα όρια της και δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς με κήλη. Από το 1993, όμως, που πρωτοπαρουσιάστηκε η lap.IPOM, μέσα από την ιατρική έρευνα και την κλινική εμπειρία, την πρόοδο της τεχνολογίας, την ανακάλυψη καινούργιων ιατρικών υλικών, αλλά και την προσπάθεια ανάπτυξης νέων προηγμένων μικροεπεμβατικών τεχνικών, στα χνάρια της lap.IPOM, έχει διευρυνθεί κατά πολύ ο αριθμός των περιστατικών που δεν χρειάζεται να χειρουργηθούν ανοιχτά. Σήμερα οι πρώτες συσκευές στερέωσης του πλέγματος από μέταλλο, έχουν αντικατασταθεί από υλικά που απορροφούνται από το σώμα μειώνοντας ακόμα περισσότερο τα ήδη χαμηλά ποσοστά χρόνιου πόνου. Ενώ τα τελευταία χρόνια αντί να καρφώνουμε το πλέγμα μπορούμε να το κολλάμε στο κοιλιακό τοίχωμα με επίσης απορροφήσιμα υλικά, μειώνοντας κι άλλο της πιθανότητα τραυματισμών και πόνου την ημέρα του χειρουργείου. Πλέον διαθέτουμε κάμερες λαπαροσκόπησης με ποιότητα εικόνας 3Dή 4Κ, που κάνουν την ζωή του χειρουργού των κηλών πιο εύκολη και το χειρουργείο ακόμα πιο ασφαλές, ενώ τα εργαλεία μας σε ορισμένα κέντρα είναι μόλις 3 χιλιοστών, με συνέπεια το ακόμα μικρότερο τραύμα και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Τέλος δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφερθούμε στην ανάπτυξη νέων προηγμένων τεχνικών της λαπαροσκοπικής (eTEP, eTAR) και ρομποτικής χειρουργικής (roboTAR), με τις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε τις πολύπλοκες τεχνικές διαχωρισμού των ανατομικών στοιχείων (componentseparation)σε περιστατικά πολύ μεγάλων κηλών, που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν απαγορευμένα για την τεχνική lap.IPOM. Με την περαιτέρω ανάπτυξη των άνω τεχνολογιών και χειρουργικών τεχνικών, είναι σχεδόν βέβαιο, πώς το μέλλον της χειρουργικής των κηλών ανήκει στις μικροεπεμβατική χειρουργική με ότι αυτό συνεπάγεται στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με κήλη.


ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Παθήσεις Μαστού - Μαστοδυνία Μη κυκλική μασταλγία

Γράφει ο: πΑνΑΓιωτΗσ Κ. λουτσοσ, Χειρουργός - Γυναικολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημιακής Μαιευτικής - Γυναικολογικής κλινικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, επιστημονικός συνεργάτης ιασΩ Θεσσαλιασ, επιστημονικός συνεργάτης κλινικής κωνσταντινοπούλου

Κυκλική μασταλγία

Παρουσιάζεται επίταση του άλγους προεμμηνορυσιακά και υφίεται με την έναρξη της έμμηνου ρύσης. Σε ήπιας μορφής συμπτώματα, συστήνεται ο καθησυχασμός της ασθενούς, η χρήση κατάλληλου στηθόδεσμου, η άσκηση, η αποφυγή της καφεϊνης, η καταγραφή του άλγους για 1-3 μήνες και η λήψη αναλγητικών με την επιθυμία της ασθενούς. Σε μέτριο ή έντονο άλγος, προτείνεται η λήψη βιταμινών Β1 και Β6,ταμοξιφαίνης, δαναζόλης και αναλγητικών/NSAID.

Το άλγος παρουσιάζεται ανεξάρτητα από την έμμηνο ρύση και είναι εντοπισμένο. Συνήθως συνδέεται με απότομη αύξηση του μεγέθους μιας κύστης ή ρήξη αυτής. Η θεραπεία στην μη κυκλική μασταλγία είναι η απώλεια σωματικού βάρους, η λήψη βιταμινών Β1 και Β6, ο περιορισμός της λήψης καφείνης και τα NSAIDs. Η ανταπόκριση στην θεραπεία είναι μερική.

Eκκριμα θηλής

Περίπου το 7% των γυναικών που αναζητούν την βοήθεια του γυναικολόγου προσέρχονται στο ιατρείο αναφέροντας έκκριμα από την θηλή. Μόνο το 5% των παραπάνω γυναικών θα διαγνωσθεί με σοβαρή υποκείμενη πάθηση. Γενικότερα, το έκκριμα της θηλής θεωρείται παθολογικό εύρημα όταν εκρέει αυτόματα, είναι επίμονο, εξέρχεται από έναν πόρο και περίεχει αίμα είτε μακροσκοπικά είτε μικροσκοπικά. Το έκκριμα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και βάσει των αποτελεσμάτων αυτής προτείνεται συνήθως η χειρουργική αντιμετώπιση.


ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΒΟΛΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το σεμινάριο, του Νέου Ειδικού Κέντρου Ημέρας Διασύνδεσης της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλστχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου με τους ΟΤΑ, που αφορούσε στην εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας των δομών ΟΤΑ του Νομού Μαγνησίας. Συμμετείχαν επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων Νοτίου Πηλίου, Σκιάθου, Σκοπέλου, Ρήγα Φεραίου καθώς και από τον Δήμο Βόλου, συμμετείχαν οι δομές Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ (Βόλου, Αγριάς και Νέας Αγχιάλου) και ΚΔΗΦ. Αναλύθηκαν θέματα που αφορούν στα συμπτώματα τις νόσου, τις δοκιμασίες αξιολόγησης, τις διαταραχές συμπεριφοράς, τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και κοινωνικά θέματα. Στόχος του σεμιναρίου ήταν οι επαγγελματίες που εργάζονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να μπορούν να εκτιμήσουν τις ανάγκες των ασθενών με άνοια, να ανιχνεύσουν συμπτώματα, να παρέχουν σύντομες ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις καθώς και να προβούν σε παραπομπές. Το πρόγραμμα μας στοχεύει σε ενέργειες διασύνδεσης της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer Βόλου, με τις τοπικές υπηρεσίες υγείας (ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Κέντρα Κοινότητας, ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, Βοήθεια στο Σπίτι) αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα όπως η πρόληψη, η διάγνωση, η αντιμετώπιση της άνοιας και η υποστήριξη ασθενών και οικογενειών. Η διασύνδεση κρίνεται αναγκαία λόγω του ολοένα και αυξανόμενου αριθμού των ατόμων που νοσούν από άνοια, της δυσκολίας πρόσβασης των ασθενών που κατοικούν σε περιοχές απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και στην διαχείριση του φορτίου των φροντιστών. Μέσω της διασύνδεσης μπορεί να γίνει καταγραφή των ανοϊκών ασθενών αλλά και των αναγκών αυτών και των φροντιστών τους, να οργανωθούν εκπαιδεύσεις των επαγγελματιών υγείας, ενέργειες ευαισθητοποίησης του κοινού αλλά και κατάλληλες παρεμβάσεις. Η ομάδα του Προγράμματος Διασύνδεσης αποτελείται από Νευρολόγο, κα Μπαχλαβά Εύα, Ψυχολόγο, κα Αποστολίνα Κωνσταντίνα, και Κοινωνική Λειτουργό, κα Τσιαμασφύρη Αίγλη. Μπορείτε να επικοινωνείτε είτε τηλεφωνικά στο 2421031227, είτε διαδικτυακά στο e-mail: dkentrohmeras@gmail.com καθώς στην σελίδα του Προγράμματος στο Facebook «Διασύνδεση Κέντρου Ημέρας για Αλτσχάιμερ - ΟΤΑ – Βόλος». Νέο Ειδικό Κέντρο Ημέρας Διασύνδεσης της Ε.Ε.Ν.Α.Σ.Δ. Βόλου με μονάδες των ΟΤΑ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020 στον Άξονα Προτεραιότητας 2α «Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού – Ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση» Η ομάδα του Προγράμματος Διασύνδεσης της Ε.Ε.Ν.Α.Σ.Δ. Βόλου

Τοπάλη 7 Βόλος Τ.Κ. 38221 Τηλ. : 24210 87267 / 31227 Fax : 24210 31229 e-mail: alzheimervolos@gmail.com

Πρόγραμμα εξ αποστάσεως υποστήριξης και εκπαίδευσης φροντιστών ατόμων με άνοια "Στηρί-ΖΟΥΜΕ", της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου "Άνοια" Ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλονται σε διάφορα αίτια, με πιο συχνό τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα συμπτώματα αυτά προκύπτουν λόγω ασθενειών που προκαλούν τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων και οδηγούν σε έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών. Μπορεί επομένως, αναλόγως την κάθε περίπτωση, να εμφανιστούν προβλήματα στην μνήμη, την μάθηση, την αντίληψη, την κριτική σκέψη, την προσοχή, τον προσανατολισμό ή και τον λόγο. Τα προβλήματα αυτά εξελίσσονται με τον καιρό, επηρεάζοντας σταδιακά την ικανότητα του ασθενούς για αυτοεξυπηρέτηση. Είναι βέβαιο λοιπόν πως ένας ασθενής με άνοια θα χρειαστεί αρχικά επίβλεψη και βοήθεια από τους οικείους του σε καθημερινές δραστηριότητες, ενώ καθώς οι ανάγκες του θα αυξάνονται θα απαιτείται πιο συστηματική φροντίδα. Συνήθως αυτήν την φροντίδα αναλαμβάνει ένα άτομο το οποίο και θεωρείται ο κύριος φροντιστής. Ο χρόνος που θα χρειαστεί να αφιερώσει ο φροντιστής για την περίθαλψη του ασθενούς απορροφά αρκετή ενέργεια στην καθημερινότητά του και είναι λογικό να τον επιβαρύνει οικονομικά, ψυχολογικά, κοινωνικά, αλλά και σωματικά. Είναι, μάλιστα, πιθανό να έρθει αντιμέτωπος με δύσκολες, απαιτητικές και επώδυνες πολλές φορές καταστάσεις και προκλήσεις. Επομένως, μπορούν να προκληθούν διάφορα συναισθήματα στον φροντιστή όπως θυμός, απογοήτευση, θλίψη και ψυχολογική εξάντληση, καθώς μπορεί να βλέπει το αγαπημένο του πρόσωπο να επηρεάζεται από την άνοια, να δυσκολεύεται με πράγματα που μέχρι πρότινος έφερνε εις πέρας και να συμπεριφέρεται με τρόπο ασυνήθιστο για εκείνον. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο νέο αυτό απαιτητικό ρόλο χρειάζεται βοήθεια και στήριξη, τόσο από την οικογένεια όσο και από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας που θα μπορέσουν να του δώσουν κατάλληλες συμβουλές και να τον καθοδηγήσουν. Είναι απαραίτητο ο φροντιστής να ενημερωθεί για την πορεία της νόσου, τα πιθανά συμπτώματα και τα προβλήματα με τα οποία ίσως έρθει αντιμέτωπος καθώς η νόσος θα εξελίσσεται. Έτσι θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένος ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσει την παροχή φροντίδας που θα χρειάζεται ο ασθενής. Εκτός όμως από τις ανάγκες του ασθενούς, υπάρχει και η ανάγκη του ίδιου του φροντιστή για ψυχολογική στήριξη. Είναι εξίσου σημαντικό ο φροντιστής να αποδεχθεί τον νέο του ρόλο και να νιώσει ότι δεν είναι μό-

νος σε αυτό, αλλά έχει τη στήριξη και βοήθεια που χρειάζεται. Δυστυχώς, στις παρούσες συνθήκες και λόγω της πανδημίας η επικοινωνία των ασθενών και φροντιστών με τις εξειδικευμένες μονάδες υγείας είναι πολύ πιο δύσκολη. Για το λόγο αυτό η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου ξεκίνησε το πρόγραμμα “Στηρί-ΖΟΥΜΕ” με στόχο να βοηθήσει όλους εκείνους τους ανθρώπους που φροντίζουν ασθενείς με άνοια και νιώθουν μόνοι και αβοήθητοι. Το πρόγραμμα παρέχει στήριξη στους φροντιστές με τους εξής τρόπους: ●Τηλεφωνικά, στο τηλέφωνο 2421031227 (αστική χρέωση) ●Διαδικτυακά μέσω βιντεοκλήσης (Skype, Zoom) ●Με κατ' οίκον επισκέψεις, όταν χρειάζεται και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και πρόληψης για τη μετάδοση ασθενειών. Παρέχεται: ●Ψυχολογική υποστήριξη στους φροντιστές. ●Ψυχοεκπαίδευση για τα συμπτώματα και την πορεία της νόσου. ●Συμβουλευτική για την αντιμετώπιση θεμάτων της καθημερινότητας όπως η σίτιση, ένδυση και σωματική υγιεινή του ασθενούς. ●Ενημέρωση για θέματα ασφάλειας και συμβουλές για τη διαμόρφωση ασφαλούς περιβάλλοντος για τον ασθενή. Το πρόγραμμα στελεχώνεται από επαγγελματίες υγείας (ψυχολόγο και νοσηλεύτρια). Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού από Δευτέρα έως Παρασκευή, 08:00 - 14:00.


ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Τι είναι η υπνική άπνοια; Γράφει ο: Χρήστος Δάενας, Πνευμονολόγος υπεύθυνος Πνευμονολογικού τμήματος Άνασσα Γενική κλινική Ενα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, όχι μόνο ροχαλίζουν το βράδυ ενώ κοιμούνται, αλλά κάνουν και άπνοιες. Σαν άπνοια μπορούμε να ορίσουμε οποιαδήποτε διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο χρόνος της οποίας διαρκεί 10 ή και περισσότερα δευτερόλεπτα. Όταν δε, κατά τη διάρκεια του ύπνου παρουσιάζονται περισσότερες από 10 άπνοιες, τότε έχουμε να κάνουμε με το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας. Είναι μια κατάσταση που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάρουμε αψήφιστα και ίσως κρύβει πολλά περισσότερα οργανικά προβλήματα. Αυτό οφείλεται στο εξής γεγονός: Όταν κάνουμε άπνοια, και η αναπνοή μας δεν λειτουργεί φυσιολογικά, το οξυγόνο στο αίμα μειώνεται. Ο εγκέφαλος λαμβάνει το μήνυμα και τίθεται σε συναγερμό. Η διέγερση αυτή του εγκεφάλου, διακόπτει τον βαθύ ύπνο προκειμένου να επανέλθει ο τόνος των μυών και να επιτραπεί πάλι η αναπνοή. Είναι το σημείο που όταν κοιμάται κάποιος και παρουσιάζει άπνοια, ξυπνάει ξαφνικά, σχεδόν πετάγεται, σαν να “πνίγεται”, σαν να μην μπορεί να ανασάνει σαν να παθαίνει ασφυξία. Αληθεύει ότι μόνο οι παχύσαρκοι κάνουν άπνοιες; Οι παράγοντες που δημιουργούν ή και επιδεινώνουν

την υπνική άπνοια, είναι πολλοί και κάποιοι από αυτούς μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον ίδιο τον άνθρωπο με λίγη προσπάθεια. Η παχυσαρκία είναι ένας βασικότατος παράγοντας, όπως επίσης και το κάπνισμα ή η λήψη αλκοόλ, τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο. Άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για την άπνοια και το ροχαλητό είναι τα διάφορα νευρομυικά νοσήματα, οι ανατομικές ανωμαλίες του ρινοφάρυγγα (πχ υπερβολικά μεγάλη σταφυλή, ή υπερμεγέθεις αμυγδαλές), ο υποθυροειδισμός κ.α. Επίσης, κάποια επαγγέλματα σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά νόσησης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους επαγγελματίες οδηγούς. Πώς είναι η ζωή ενός ανθρώπου με υπνική άπνοια; Τα κύρια συμπτώματα που παρατηρούνται είναι: έντονο ροχαλητό, ανήσυχος ύπνος, συχνές αφυπνίσεις με έντονη επιθυμία για αέρα ή για ούρηση, νυκτερινές καούρες ή στηθάγχη ή αίσθημα παλμών, ιδρώτες, εφιάλτες, παραμιλητό, υπνοβασία. Κατά της διάρκεια της ημέρας: ημερήσια υπνηλία και το αίσθημα κούρασης. Επιπλέον μπορεί να εμφανίζονται τα εξής:Πρωινός πονοκέφαλος, ξηροστομία και πονόλαιμος. Αίσθημα ότι ο ύπνος δεν ήταν αρκετός ή δεν προσέφερε ξεκούραση. Δυσκολία συγκέντρωσης ή διαταραχές μνήμης, προσοχής και συγκέντρωσης. Αποτομες αλλαγες στη διαθεση, ευερεθιστότητα ή επιθετικότητα, καταθλιψη. Κάποια άτομα με υπνική άπνοια δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ή έστω δεν γνωρίζουν ότι τα εμφανίζουν. Μπορεί να θεωρούν φυσιολογικό το γεγονός ότι ροχαλίζουν ή ότι νιώθουν συχνά κουρασμένοι. Πώς γίνεται η διάγνωση του προβλήματος; Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι εμφανίζετε άπνοιες

θα σας προτείνει να κάνετε ένα τεστ που ονομάζεται “πολυκαταγραφικήμελέτη ύπνου”. Ο εξεταζόμενος κοιμάται κανονικά για ένα βράδυ και μέσω καλωδίων καταγράφονται διάφορες μετρήσεις (ηλεκτροεγκεφαλο/καρδιο/οφθαλμο και μυογράφημα, οξυγόνο αίματος, ακριβής στάση σώματος, ροή και θερμοκρασία αέρα) σε ειδική συσκευή.Καταγράφονται τα στάδια του ύπνου, οι αφυπνίσεις, οι αποκορεσμοί (πτώση οξυγόνου), αρρυθμίες – ταχυκαρδίες και βραδυκαρδίες, κινήσεις των άκρων, άπνοιες(πλήρης διακοπή τηςροής του αέρα προς του πνεύμονες) και υπόπνοιες (διακοπή της ροής του αέρα προς του πνεύμονες κατά τουλάχιστον 70%). Το κύριο ζητούμενο είναι ο δείκτης άπνοιας-υπόπνοιας. Με τα νεότερα φορητά μηχανήματα ο εξεταζόμενος μπορεί να μετακινείται ελεύθερα, χωρίς να πρέπει να παραμείνει καθηλωμένος σε μια θέση, κάτι που στα παλαιότερα μοντέλα καθιστούσε δύσκολη την εξέταση. Γιατί είναι τελικά σημαντικό να γνωρίζουμε αν έχουμε άπνοιες και πως να τις αντιμετωπίσουμε; Οι συνέπειες της υπνικής άπνοιας μπορεί να είναι δυσάρεστες για τον άνθρωπο εάν το αφήσει και δεν επισκεφθεί ένα ιατρό.Οι ασθενείς δεν λαμβάνουν επαρκή και ποιοτικό ύπνο και αισθάνονται συχνά κουρασμένοι και αδύναμοι. Έτσι, έχουν αυξημένο ρίσκο για τροχαία ατυχήματα αλλά και άλλου είδους ατυχήματα.Η καρδιά και ο εγκέφαλος επηρεάζονται άμεσα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί. Αρρυθμίες. αρτηριακή ή πνευμονική υπέρταση, στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επιπρόσθετα, επιληψία ή εγκεφαλικά επισόδια μπορεί να προκύψουν από το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας. Ακόμη και ο αιφνίδιος θάνατος σχετίζεται με σοβαρές περιπτώσεις του συνδρόμου.Στόχος μας είναι ο μηδενισμός των απνοιών, ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε όλα τα υπόλοιπα νοσήματα που συνοδεύουν την υπνική άπνοια.

Πόσα φρούτα και πόσα λαχανικά την ημέρα; Τεράστια επιδημιολογική μελέτη Γράφει ο: Καραγιάννης νικόλαος BSc, SRD, MPhil κλινικός ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος-ερευνητής Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα θνησιμότητας και νοσηρότητας από παθήσεις όπως τα καρδιοαγγειακά και τον καρκίνο. Παρά όλα αυτά, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στον ενήλικο πληθυσμό παραμένει χαμηλή με έναν στους δέκα να καταναλώνει επαρκή ποσότητα φρούτων και λαχανικών. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες επαρκή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ημερησίως είναι 5 μερίδες, όπου μερίδα φρούτου για μεγάλα φρούτα όπως το μήλο, το πορτοκάλι, το ροδάκινο κ.α. είναι 1, για μεσαίου μεγέθους όπως το μανταρίνι, το ακτινίδιο, το βερίκοκο κ.α. είναι 2 και για μικρά φρούτα όπως οι φράουλες, τα κεράσια, τα τζάνερα κ.α. είναι

μια χούφτα, ενώ για τα λαχανικά μια μερίδα είναι 80 γραμμάρια ωμά ή μαγειρεμένα. Η Αμερικάνικη Ένωση Καρδιολογίας χρησιμοποιώντας στοιχεία από δύο μεγάλες μελέτες που συμμετείχαν 100.000 άτομα για μια περίοδο 30 ετών, όπου πληροφορίες για την συνήθη διατροφή παρέχονταν από τους συμμετέχοντες κάθε δυο με τέσσερα χρόνια, και από 26 επιπλέον μελέτες όπου συμμετείχαν συγκεντρωτικά 1,9 εκατομμύρια άτομα από 26 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι 2 μερίδες φρούτων και 3 μερίδες λαχανικών απαιτούνται ημερησίως για βέλτιστη υγεία, ενώ μεγαλύτερη κατανάλωση δεν έχει πρόσθετα οφέλη. Άτομα με ημερήσια κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών σε σχέση με συμμετέχοντες που είχαν κατανάλωση 2 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως είχαν 13 % χαμηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας, 12 % χαμηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας από καρδιοαγγειακά νοσήματα, 10 % χαμηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας από καρκίνο και 35 % χαμηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Τρόφιμα όπως το καλαμπόκι, ο αρακάς, η πατάτα και οι χυμοί φρούτων, ενώ είναι φυτικής προελεύσεως δεν έχουν τις

ίδιες θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας όπως τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά. Σε αντίθεση τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι, η λαχανίδα κ.α. και φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C και βήτα-καροτίνες, όπως τα εσπεριδοειδή, τα μούρα και τα καρότα έδειξαν να έχουν την πιο θετική επίδραση στην υγεία μας. Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι τα αποτελέσματα των δυο ερευνών που χρησιμοποίησαν, σε σχέση με τις 26 άλλες παγκόσμιες έρευνες, ήταν ανάλογα. Αυτή η κολοσσιαία επιδημιολογική μελέτη αναδεικνύει την σημαντικότητα της ομάδας των φρούτων και των λαχανικών στην υγεία μας και τις προστατευτικές ιδιότητες που προσφέρουν στον οργανισμό μας και με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι είναι αντιπροσωπευτική για τον συνολικό πληθυσμό του πλανήτη. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής και απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του σώματος. Τ. Οικονομάκη 41 (με Σ. Σπυρίδη), Βόλος Phone: 24210 31737 Mobile: 6977 410 239 Email: nikar24@hotmail.com Web: dietetics.com.gr


ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ

H

βλεφαρίτιδα είναι μία συνήθης και επίμονη φλεγμονή των βλεφάρων. Μπορεί να εμφανιστεί στην πρώιμη παιδική ηλικία με την εμφάνιση κοκκίωσης στα βλέφαρα και να συνεχίσει στην υπόλοιπη ζωή σαν χρόνια κατάσταση. Επίσης μπορεί να αρχίσει αργότερα στη ζωή.

Γράφει ο: ντΑΦοσ Κ. Αντωνιοσ ΧειρουρΓοσ οΦΘαλΜιατροσ υπ. ΔιΔακτΩρ ΠανεΠιστΗΜιου Θεσσαλιασ, συνεργάτης ιασΩ Θεσσαλιασ, κλινικΗσ «EλΠισ»

Συμπτώματα ●Ερυθρότητα και κνησμός των χειλέων των βλεφάρων ●Ερεθισμός και συμπτώματα «ξηροφθαλμίας»

●Υπερβολική δακρύρροια των οφθαλμών ●Σχηματισμός «κύστης» εντός των βλεφάρων (χαλάζιο) ●Απώλεια των βλεφαρίδων και εγκοπές του βλεφαρικού χείλους ●Σπάνια κερατοπάθεια λόγω βλεφαρίδων που γδέρνουν το μάτι. Υπάρχουν 3 μορφές βλεφαρίτιδας σταφυλοκοκκική, σμηγματορροϊκή και βλεφαρίτιδα λόγω δυσλειτουργίας των Μεβομιανών αδένων. Και οι τρεις μορφές βλεφαρίτιδας έχουν χρόνιο χαρακτήρα. Ασθενείς με σταφυλοκοκκική βλεφαρίτιδα έχουν μέση ηλικία 42 έτη. Οι ασθενείς με σμηγματορροϊκή βλεφαρίτιδα και βλεφαρίτιδα λόγω δυσλειτουργίας των Μεβομιανών αδένων, είναι γενικά μεγαλύτερης ηλικίας και έχουν πλούσιο ιστορικό οφθαλμικών συμπτωμάτων. Στην σταφυλοκοκκική βλεφαρίτιδα υπάρχει κρούστα κατά μήκος των βλεφαρίδων.

Διάγνωση Η διάγνωση της βλεφαρίτιδας μπαίνει από τον οφθαλμίατρο μετά τη λήψη του ιστορικού και την εξέταση. Ειδική έμφαση θα δοθεί στα βλέφαρα και την εμφάνισή τους, στις βλεφαρίδες, στα στόμια των σμηγματογόνων αδένων , στη μέτρηση της ποιότητας και της ποσότητας των δακρύων καθώς και στην εικόνα της επιφάνειας του οφθαλμού μέσα από τη μεγέθυνση της σχισμοειδούς λυχνίας. Αρκετά σπάνια μπορεί να χρει-

αστούν καλλιέργειες ή αλλεργιολογική εξέταση.

Θεραπεία ●Ζεστές κομπρέσες, που θα πρέπει να γίνονται με μία καθαρή μικρή πετσέτα προσώπου (όχι αναγκαία αποστειρωμένες γάζες), η οποία θα έχει εμποτιστεί με πολύ ζεστό (προσοχή να μην προκληθούν εγκαύματα) νερό. Μπορούμε να επαναλάβουμε αυτή τη διαδικασία 1-2 φορές. ●Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν τεχνητά δάκρυα. ●Για τη μείωση της φλεγμονής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μικρό διάστημα τοπικά στεροειδή . ●Για την ελάττωση του βακτηριδιακού περιεχομένου των βλεφάρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά αντιβιοτικά. ●Για τη συστηματική αντιμετώπιση τόσο της σοβαρής βλεφαρίτιδας, όσο και της ροζοδόχου ακμής χορηγούνται Vibramycin ή Minocycline, από το στόμα. Σε γενικές γραμμές είναι προτιμότερη η χρήση Doxycycline ή Minocycline που δεν έχουν περιορισμούς χορήγησης μαζί με τα γεύματα. ●Λήψη Ω3 λιπαρών οξέων. Σημαντική αντένδειξη για τη χορήγηση των παραπάνω φαρμάκων αποτελεί η εγκυμοσύνη, διότι μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στην εμβρυογένεση, στα δόντια και στα οστά.


ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Κορονοϊός και Διατροφή

Ο

ι κορονοϊοί προσβάλλουν κυρίως ζώα, αλλά κάποιοι προσβάλλουν και τον άνθρωπο. Στελέχη που προσβάλλουν τα ζώα μπορεί να μεταδοθούν στον άνθρωπο (ιός MERS, ιός SARS , ιός Covid-19).

Γράφει ο σμπάρδος Αριστοφάνης MD MSc ειδικός Γενικής / οικογενειακής ιατρικής

Τα συχνότερα συμπτώματα του ιού είναι

●πυρετός ●βήχας ●δυσκολία στην αναπνοή ●μυαλγίες ●καταβολή ●απώλεια όσφρησης και γεύσης ●διάρροιες Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να έχουμε πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σήψη και σηπτικό σοκ και ακόμα και θάνατο. Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο. Η παχυσαρκία επίσης αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα επειδήκάνει τον ανθρώπινο οργανισμό πιο ευάλωτο και επιρρεπή σε λοιμώξεις με αποτέλεσμα τα παχύσαρκα άτομα και με αυτά με κακές διατροφικές συνήθειες να είναι πιο ευάλωτα στο να

νοσήσουν από Covid- 19 αλλά και να έχουν χειρότερη πρόγνωση. Ο υγιεινός τρόπος ζωής μαζί με τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή και συχνή σωματική άσκηση είναι σημαντικός για τη ζωή μας και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μας. Μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει: ●Κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Εκτός από τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις ίνες, προσθέτουν αρκετά αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας. ●Κατανάλωση υδατανθράκων σε κάθε γεύμα. Υδατάνθρακες είναι τρόφιμα όπως οι πατάτες, το ρύζι, το ψωμί και η βρώμη. Επιλέξτε ολικής αλέσεως όπου είναι δυνατόν. ●Κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών (φασόλια, φακές), αλλά και άπαχων ζωικών πρωτεϊνών (κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά). ●Κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως. Με αυτό τον τρόπο καλύπτετε τις ανάγκες σας σε ασβέστιο. ●Αποφυγή κορεσμένων και τρανσ λιπαρών οξέων. Καταναλώνετε μικρές ποσότητες λίπους ημερησίως. Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων όπως πίτες, ζύμες, σφολιάτες, μαργαρίνες, μπισκότα, βουτύρο και τα τηγανητά. ●Κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών οξέων (ψάρι, ελαιόλαδο, αβοκάντο και ξηροί καρποί). ●Κατανάλωση φρέσκων τροφίμων. ●Περιορισμό επεξεργασμένων και κονσερβοποιημένων τροφίμων. Τα τρόφιμα αυτά προσφέρουν θερμίδες, πλούσιες σε λιπαρά, συντηρητικά, ζάχαρη και αλάτι, οδηγώντας σε αύξηση του σωματικού βάρους. ●Περιορισμό κατανάλωσης αλατιού. ●Περιορισμό κατανάλωσης ζάχαρης. ●Κατανάλωση 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως. Ενυδατώνεστε επαρκώς με τουλάχιστον 2 με 2 ½ λίτρα υγρά

ημερησίως κατά προτίμηση σε χλιαρή θερμοκρασία, όχι παγωμένα. ●Περιορισμός στην κατανάλωση του αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επιδρά στο βλεννογόνο των πνευμόνων, με αποτέλεσμα πιθανή αναπνευστική ασθένεια. ●Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά (κεφίρ, αιράνι, γιαούρτι). Οι τροφές αυτές ενισχύουν το ανοσοποιητικό μέσω των ωφέλιμων βακτηρίων που περιέχουν. ●Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλλες, σκουμπρί, σολομός, φαγκρί, λαβράκι, ξηροί καρποί και σπόροι) βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και βελτιώνουν τη διάθεση. ●Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D (λιπαρά ψάρια, κρόκος αυγού, γάλα) βοηθούν στην καταπολέμηση των ιώσεων. ●Καταναλώστε βότανα όπως το φασκόμηλο, το τσάι του βουνού και το πράσινο τσάι που βοηθούν στην αντιμετώπιση των ιώσεων και των κρυολογημάτων. Επίσης σημασία έχουν και τα παρακάτω ●Άθληση. Συστήνεται καθημερινή άσκηση πάνω από 30’ ή κάθε 2 μέρες πάνω από μία ώρα με περπάτημα ή απλές και εύκολες ασκήσεις, όπως οι κοιλιακοί, οι ραχιαίοι, τα push-ups καθώς και οι διατάσεις. ●Διακοπή ή μείωση του καπνίσματος. ●Χρήση συμπληρωμάτων βιταμινών και μετάλλων. Πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής πρόσληψη σε βιταμίνες και μέταλλα και όταν αυτό δεν είναι δυνατό μέσω της τροφής, συστήνεται η χρήση συμπληρωμάτων. Ενδεικτικά συστήνεται η πρόσληψη βιταμίνης C ή βιταμίνης D και άλλων βιταμινών και μετάλλων όταν είναι απαραίτητο. Πλένουμε τα χέρια μας και τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής. Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό είναι αποτέλεσμα ενός υγιεινού τρόπου ζωής, σωστής διατροφής και άσκησης και δε χτίζεται σε λίγες ημέρες.


ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

H ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Μετά το νοσοκομείο τι; ο κορονοιός δεν τελειώνει μετά τη νοσηλεία- Παράγοντες που επηρεάζουν την αποκατάσταση - τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι νόσησαν από covid - 19

Η

αποθεραπεία των ασθενών που νόσησαν από κορονοϊό και νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο, δεν είναι μία διαδικασία που ολοκληρώνεται με το εξιτήριο από την κλινική ή τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η πλήρη αποκατάσταση της υγείας ενός ασθενή με covid είναι μία διαδικασία μακρά, που διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και από οργανισμό σε ορ-

γανισμό.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η αποχώρηση ενός ασθενή από το νοσοκομείο συνοδεύεται πάντα με συγκριμένες ιατρικές οδηγίες, ειδική φαρμακευτική αγωγή, αλλά και συμβουλευτική υποστήριξη στο ψυχολογικό κυρίως κομμάτι. Ειδικά ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε νοσοκομείο ή και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, χρειάζονται επιπλέον ειδικές θεραπείες, οι οποίες θα τους ενδυναμώσουν και θα αυξήσουν τις άμυνες του οργανισμού. Στόχος είναι να επιστρέψουν στην αρχική τους φυσική κατάσταση και να μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητοι και παράλληλα να αφήσουν πίσω τους τον εφιάλτη του κορονοΪού χωρίς ψυχολογικά κατάλοιπα. «Υπάρχουν ασθενείς στους οποίους κρίνεται απαραίτητο και πρέπει να παρέχεται εξατομικευμένη θεραπεία με στόχο την αποφυγή τυχόν επιπλοκών που σχετίζονται με τη νόσο. Η επαναφορά στην κανονικότητα πρέπει να είναι αποτελεσματική, ώστε να μην επιστρέψουν ποτέ ξανά στο νοσοκομείο από επιπλοκές της αποθεραπείας», εξηγεί στο ένθετο «ΥΓΕΙΑ» ο ειδικός παθολόγος, επικεφαλής των κλινικών covid στο Αχιλλοπούλειο Χαράλαμπος Μάνδρος. «Η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει την ανάγκη για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών αποκατάστασης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην διεπιστημονική προσέγγιση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναπτύξει νέες κατευθυντήριες οδηγίες με στόχο την υποστήριξη και την αντιμετώπιση των ασθενών που έχουν θεραπευτεί από την λοίμωξη και χρήζουν ειδικής φροντίδας για να επανέλθουν στην αρχική φυσική τους κατάσταση. Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία και η λειτουργική αποκατάσταση των ασθενών που νόσησαν από COVID-19 παίζει καθοριστικό ρόλο στην συνολική αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία», συνεχίζει ο κ. Μάνδρος.

Παράγοντες που επηρεάζουν την αποκατάσταση Σύμφωνα με τον ίδιο, ιδιαίτερη προσοχή και βαρύτητα δίνεται σε συνδυαστικούς παράγον-

τες που επηρεάζουν την αποκατάσταση μετά από κορονοϊό όπως: ●Το εύρος των βλαβών ●Ο ρυθμός αποκατάστασης μετά τη νόσο ●Συννοσηρότητες ●Λειτουργικές ικανότητες ●Ψυχολογικό υπόβαθρο του ατόμου ●Το οικιακό περιβάλλον ●Κοινωνικό πλαίσιο και οικονομικές συνθήκες ●Επάγγελμα Επιπροσθέτως, οι συχνότερες επιπλοκές σε ασθενείς που αναρρώνουν από το Covid-19 είναι : ●Καρδιαγγειακά, πνευμονικά και μυοσκελετικά προβλήματα ●Πνευμονοπάθεια ●Συναισθηματικές διαταραχές: κατάθλιψη, άγχος, διαταραχή μετατραυματικού στρες ●Σύνδρομο μετά από εντατική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της πολυνευροπάθειας, μυοπάθειας και συνδυασμού αυτών ●Άλλες νευρολογικές συνέπειες του ιού όπως εγκεφαλοπάθεια, εγκεφαλοαγγειακά προβλήματα και εγκεφαλική υποξία ●Οξεία σύγχυση, τουλάχιστον στα πρώτα στάδια της αποκατάστασης ●Κόπωση ●Γνωστική δυσλειτουργία Ευτυχώς υπάρχουν και άλλες λιγότερο συχνές επιπλοκές όπως: ●Θρομβοεμβολική νόσος ●Έμφραγμα του μυοκαρδίου ●Εγκεφαλικό ●Πνευμονική εμβολή ●Μυοσκελετικός πόνος και δυσφορία ●Ψύχωση ●Δυσκινησία ●Σύνδρομο οπίσθιας αναστρέψιμης εγκεφαλοπάθειας ●Καρδιομυοπάθεια

Και μακροχρόνια συμπτώματα Επίσης, μερικοί ασθενείς εκδηλώνουν μα-

Χαρ. Μάνδρος Η επαναφορά στην κανονικότητα πρέπει να είναι αποτελεσματική, ώστε να μην επιστρέψουν ποτέ ξανά στο νοσοκομείο από επιπλοκές της αποθεραπείας

κροχρόνια συμπτώματα, κάτι που είναι γνωστό και ως μακρά COVID. Κάποια από τα συμπτώματά τους διαρκούν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες μετά την πάροδο της αρχικής ασθένειας. Η τελευταία μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 11 Μαΐου διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των ασθενών ανέφερε ότι αντιμετωπίζει συνεχή κόπωση. Σύμφωνα με την έρευνα, ένα άλλο συχνό μακροχρόνιο σύμπτωμα είναι τα αναπνευστικά προβλήματα, με το 59% των ατόμων να αναφέρουν δυσκολία στην αναπνοή, ή βήχα, ή και τα δύο. Από εκεί και πέρα από διάφορα νευρολογικά συμπτώματα υποφέρει το 59%, που είπε ότι έχει πονοκεφάλους, ζαλάδες, μούδιασμα, ή συνδυασμό αυτών των συμπτωμάτων. Τέλος, το 45% των συμμετεχόντων ανέφερε γνωστική εξασθένηση, που είναι γνωστή και ως «ομίχλη εγκεφάλου». Πρόκειται για έναν παρατεταμένο πονοκέφαλο που προκαλεί και ψυχολογικές μεταπτώσεις.

Προβλήματα επανόδου στην κανονική καθημερινότητα Τέτοια συμπτώματα αποτρέπουν τους ασθενείς να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή και τους εμπόδισαν στην εργασία και την άσκηση. Πάνω από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στην μελέτη δήλωσε ότι είχε δυσκολία στην εκτέλεση βασικών καθημερινών δραστηριοτήτων. Μόνο ένα στα τρία άτομα μπόρεσε να επιστρέψει στην εργασία του χωρίς περιορισμούς. «Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης αποτελούν για εμάς έναν πολύτιμο μπούσουλα , προκειμένου να μπορέσουμε να ενημερώσουμε σωστά τους ασθενείς για να γνωρίζουν τι επακολουθεί της νοσηλείας τους», θα πει ο κ. Μάνδρος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των κλινικών κορονοϊού στο Αχιλλοπούλλειο υπήρξαν ασθενείς που επειδή δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την «μετά covid” εποχή στο σπίτι ή σε κάποιο κέντρο αποκατάστασης, επέστρεψαν στο νοσοκομείο αναζητώντας τη συνδρομή των παθολόγων. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές οι γιατροί επιλέγουν οι ασθενείς που έχουν αρνητικοποιηθεί, αντί να επιστρέψουν αμέσως σπίτι τους, να παραμείνουν για ένα διάστημα στην Παθολογική Κλινική για να ανακτήσουν δυνάμεις και η μετάβασή τους στην κανονικότητα να είναι πιο ομαλή.


Profile for ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Media Group

ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ  

Περιοδική έκδοση της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ  

Περιοδική έκδοση της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded