Page 1


ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

3

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Κτηματολόγιο: Ενας αναλυτικός οδηγός

Σ

τον …ρυθμό του Κτηματολογίου κινούνται τους τελευταίους μήνες οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα. Τι είναι, όμως, το Κτηματολόγιο; Είναι μια πλήρης καταγραφή όλων των ακινήτων και των δικαιωμάτων (εγγραπτέων) πάνω σ’ αυτά σε όλη τη χώρα, με σκοπό την προστασία και την κατοχύρωσή τους. Δεν έχει την έννοια του φορολογικού ελέγχου. Από την Τρίτη 12 Μαρτίου έχει ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές λήγει στις 12-6-2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 12-9-2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο. Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. Οσοι, λοιπόν, έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους. Τα ερωτήματα, πάντως, το τελευταίο διάστημα, σχετικά με τη διαδικασία πέφτουν «βροχή». Με την παρούσα έκδοση ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επιχειρεί να απαντήσει σε μια σειρά από απορίες των ιδιοκτητών ακινήτων.

Με την πολύτιμη συμβολή της Τοπογράφου - Πολεοδόμου Μηχανικού Γραμματής Μπακλατσή, στις επόμενες σελίδες που ακολουθούν μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα εξής: Α. Οδηγός Κτηματολογίου ανά περιοχή για όλη τη Μαγνησία και τις Βόρειες Σποράδες Β. 20 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο Γ. Κτηματολόγιο και Δασικοί Χάρτες Δ. Τα βήματα για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης Ε. Αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή δήλωσης του Ν.2308/95.

Ιδιοκτησία: ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ Μ. ΕΠΕ Εκδότης: Γεώργιος Αλ. Πώποτας Διευθύντρια σύνταξης: Σαμακοβλή Βάσω Commercial manager: Ζαχαράκη Γαρυφαλλιά Διαφημιστικό τμήμα: Στεργιοπούλου Ολίνα, Κουτσογιάννη Φιλίτσα Σχεδίαση - Σελιδοποίηση: Μπίσδρας Γιάννης Απαγορεύεται η αυτοτελής πώληση

• Ανακυκλώστε αυτό το έντυπο


4

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Α. Οδηγός Κτηματολογίου ανά περιοχή για όλη τη Μαγνησία και τις Βόρειες Σποράδες Το 2019 είναι η χρονιά του Κτηματολογίου, για όλη την χώρα και ιδιαίτερα για τη Μαγνησία, διότι αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της Κτηματογράφησης σε όλες τις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων. Επειδή το Κτηματολόγιο στη Μαγνησία εδώ και πολλά χρόνια συντάσσεται ανά περιοχές, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων αναρωτιούνται αν ξεκίνησε το Κτηματολόγιο στην περιοχή τους, καθώς επίσης και τι πρέπει να κάνουν. Η ανησυχία τους μάλιστα μεγαλώνει ακούγοντας ότι όσοι δεν δηλώσουν την ιδιοκτησίας τους, θα τη χάσουν και θα την «πάρει» το Δημόσιο. Γι’ αυτό και θα πρέπει να ενημερωθούν αναλυτικά για την πορεία του Κτηματολογίου σε κάθε περιοχή της Μαγνησίας.

● ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΒΟΛΟΥ Οι Βολιώτες θυμούνται ότι περίπου πριν από 10 χρόνια δήλωσαν την ιδιοκτησία τους στο Κτηματολόγιο, καταβάλλοντας το ποσό των 35 ευρώ ανά δικαίωμα. Όμως για τον Βόλο δεν τελείωσε ακόμη το Κτηματολόγιο, αφού ακολουθεί η Β’ Φάση της Κτηματογράφησης. Αναλυτικότερα στις 17/06/2008 ξεκίνησαν οι δηλώσεις ιδιοκτησίας, που έληξαν στις 30/12/2008, και μέχρι σήμερα συνεχίζεται η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων ιδιοκτησίας, για ακίνητα που βρίσκονται στα παλιά διοικητικά όρια του Δήμου Βόλου, πριν τη συνένωση του Βόλου με άλλους ΟΤΑ, μετά τον Καλλικράτη. Σήμερα, Απρίλιος του 2019, συνεχίζεται η διαδικασία της κτηματογράφησης του Δήμου Βόλου, με τη διαδικασία της Ηλεκτρονικής Προανάρτησης. Συγκεκριμένα τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί και ελεγχθεί από τον μελετητή, θα αναρτηθούν σε μια πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr). Εκεί, οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα μπορούν, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis, σε διάστημα 45 ημερών να ελέγξουν αν υπάρχουν λάθη και, στην περίπτωση αυτή, να υποβάλουν αίτηση για επανεξέταση στοιχείων. Η διαδικασία καλύπτει κάθε είδους λάθος, από ένα απλό ορθογραφικό μέχρι λάθος στο εμβαδόν της ιδιοκτησίας και η αίτηση θα υποβάλλεται είτε ηλεκτρονικά, είτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης. Έξι μήνες μετά τη λήξη της προανάρτησης θα ακολουθήσει η διαδικασία της κανονικής Ανάρτησης των στοιχείων, κατά την οποία οι ιδιοκτήτες θα έχουν μία ακόμη ευκαιρία να ελέγξουν ή και να διορθώσουν τυχόν λάθη.

● ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΗΛΙΟΥ

Στις 08/01/2018 ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας για ορισμένες περιοχές του Πηλίου, η οποία έληξε στις 09/07/2018. Η συγκεκριμένη υποβολή δηλώσεων κτηματολογίου δεν αφορούσε όλο το Πήλιο, αλλά κάλυπτε όλους τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ που σήμερα

ανήκουν στον Καλλικρατικό Δήμο Ζαγοράς, Μουρεσίου, καθώς και μερικούς ΟΤΑ, που σήμερα ανήκουν στον Δήμο Νοτίου Πηλίου. Συγκεκριμένα αφορούσε τις εξής περιοχές του Πηλίου: Α) Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου: Αγίου Δημητρίου, Ανηλίου, Ζαγοράς, Κισσού, Μακρυρράχης, Μουρεσίου, Ξουρυχτίου, Πουρίου, και Τσαγκαράδας Β) Δήμος Νοτίου Πηλίου: Αγίου Γεωργίου Νηλείας,

Αφετών, Βυζίτσας, Καλαμακίου, Καλών Νερών, Λαμπινού, Μηλεών, Νεοχωρίου, Ξινόβρυσης, Πινακατών και Συκής. Για τις παραπάνω περιοχές σημειώνεται ότι η προθεσμία έληξε και στην παρούσα φάση εξετάζονται τυχόν λάθη και ενστάσεις.

☛ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 6


6

Οι ιδιοκτήτες, που δεν υπέβαλαν δήλωση ιδιοκτησίας για τις προαναφερόμενες περιοχές του Πηλίου, μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση τους στο Κτηματολόγιο.

● ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Στις 12 Μαρτίου ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας και για τις υπόλοιπες περιοχές της Μαγνησίας. Η υπόλοιπη Μαγνησίας είναι κατανεμημένη σε δύο ανεξάρτητες περιοχές μελέτης.

Α) Η πρώτη αφορά τη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους προκαποδιστριακούς Δήμους και Κοινότητες του νυν Δήμου Βόλου: ✓ ΙΩΛΚΟΥ (πρώην κοινότητες Αγίου Ονουφρίου, Ανακασιάς και Άνω Βόλου) ✓ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ✓ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ✓ ΑΓΙΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΥ ✓ ΑΓΡΙΑΣ ✓ ΑΛΛΗΣ ΜΕΡΙΑΣ ✓ ΑΝΩ ΛΕΧΩΝΙΩΝ ✓ ΚΑΤΩ ΛΕΧΩΝΙΩΝ ✓ ΔΙΜΗΝΙΟΥ ✓ ΔΡΑΚΕΙΑΣ ✓ ΚΑΤΩΧΩΡΙΟΥ ✓ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ✓ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ ✓ ΣΤΑΓΙΑΤΩΝ Β) Η δεύτερη αφορά τη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας για τις Δημοτικές Ενότητες και Κοινότητες των Δήμων: ✓ ΒΟΛΟΥ: Γλαφυρές, Σέσκλο, Αϊδίνι, Μικροθήβες ✓ ΑΛΜΥΡΟΥ: Αλμυρός, Ευξεινούπολη, Ανθότοπος, Κοκκωτοί, Κρόκιο, Κωφοί, Πλάτανος, Φυλάκη, Ανάβρα, Αγιοι Θεόδωροι, Αχίλλειο, Πτελεός, Σούρπη, Αγία Τριάδα, Άγιος Ιωάννης, Αμαλιάπολη, Βρύναινα, Δρυμώνας ✓ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ: Κανάλια, Κερασιά, Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Κεραμίδι, Βελεστίνο, Άγιος Γεώργιος Φερών, Αερινό, Μικρό Περιβολάκι, Περίβλεπτο ✓ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ: Αργαλαστή, Μετόχι, Λαύκος, Μηλίνα, Προμύρι, Τρίκερι ✓ ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Σκόπελος, Γλώσσα, Κλήμα

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

● ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ

Στη Νέα Αγχίαλο το κτηματολόγιο έχει ολοκληρωθεί και από τις 30/11/2004 λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο, που συστεγάζεται στο Υποθηκοφυλάκειο Αλμυρού. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή αυτή θα πρέπει να ενημερωθούν για την τελική εγγραφή της ιδιοκτησίας τους, γιατί μπορεί ακόμα και εκ παραδρομής να έχουν γίνει σφάλματα κατά την εγγραφή των στοιχείων της ιδιοκτησίας τους (π.χ. αριθμός συμβολαίου, ονοματεπώνυμο κ.λπ.) ή της θέσης του ακινήτου όπως: εμβαδόν, σχήμα, συντεταγμένες του ακινήτου. Επίσης όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν κάνει δήλωση ιδιοκτησίας και εμφανίζεται ως αγνώστου ιδιοκτήτη το ακίνητο τους, θα πρέπει άμεσα να απευθυνθούν στο Κτηματολογικό Γραφείο για να εντοπίσουν τον αριθμό Κτηματολογίου του ακινήτου (ΚΑΕΚ) και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να κινήσουν τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, ώστε τα δικαιώματά τους να καταχωρηθούν στο Κτηματολόγιο και να μην «πάνε» στο Ελληνικό Δημόσιο. Η προθεσμία για τη δήλωση ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη λήγει στις 30 Αυγούστου 2019.

● ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΚΙΑΘΟΥ

Στη Σκιάθο έχει συνταχθεί Κτηματολόγιο και από τις 07/11/2005 λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο, που βρίσκεται στη χώρα της Σκιάθου. Το 2019 συμπληρώνει 14 χρόνια λειτουργίας το Κτηματολογικό Γραφείο Σκιάθου και γι’ αυτό θα πρέπει άμεσα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να ενημερωθούν, ώστε σε περίπτωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής, να προλάβουν να ασκήσουν αγωγή, προκειμένου να αναγνωρισθεί το προσβαλλόμενο δικαίωμα και να γίνει η απαιτούμενη διόρθωση.

● ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ

Στην Αλόννησο έχει συνταχθεί Κτηματολόγιο και λειτουργεί από τις 12/07/2006 το Κτηματολογικό Γραφείο, που εδρεύει στην Σκόπελο. Με τη συμπλήρωση των 14 χρόνων λειτουργίας του, δηλαδή το 2020, τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις περί περιέλευσης στο Δημόσιο των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη», δηλαδή των ακινήτων, που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο για οποιοδήποτε λόγο ή τα δήλωσαν με σοβαρά σφάλματα●


ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

8

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Β. 20 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο Πολλά είναι τα ερωτήματα και οι απορίες που έχουν οι πολίτες κατά την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας των ακινήτων τους. Τα κυριότερα ερωτήματα είναι:

1. Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται; Απλή φωτοτυπία α) των συμβολαίων, β) του Τοπογραφικού που συνοδεύει το συμβόλαιο, γ) του δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου και δ) ένα έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο ΑΦΜ (π.χ. Ε9, Λογαριασμός ΔΕΗ κ.τ.λ.)

2. Πού θα βρω το έντυπο της Δήλωσης; Στα Γραφεία Κτηματογράφησης, στα ΚΕΠ ή στο www.ktimatologio.gr. Επίσης μπορείτε να απευθυνθείτε σε μηχανικό, δικηγόρο ή λογιστή για να σας το τυπώσει.

3. Αν πάω με τα δικαιολογητικά στο Γραφείο Κτηματογράφησης θα μου το συμπληρώσουν; Οι υπάλληλοι στο Γραφείο Κτηματογράφησης θα σας δώσουν οδηγίες για να συμπληρώσετε την αίτηση, δεν έχουν όμως το χρόνο και την ευθύνη για την συμπλήρωσή της. Το Γραφείο Κτηματογράφησης παραλαμβάνει τη συμπληρωμένη δήλωση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά και στη συνέχεια τα ελέγχει και υπολογίζει το παράβολο που θα πληρωθεί. 4. Μπορώ να κάνω τη δήλωση μόνος μου; Ναι. Η διαδικασία συμπλήρωσης της αίτησης είναι απλή. Προσοχή, όμως, γιατί θα πρέπει να γνωρίζετε ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ βρίσκεται το ακίνητό σας για να το υποδείξετε. Αν δεν γνωρίζετε τη θέση του ακινήτου σας, απευθυνθείτε σε έναν Τοπογράφο Μηχανικό για να σας το εντοπίσει.

5. Δηλώνονται και τα αυθαίρετα; Δηλώνεται ό,τι είναι νόμιμο. Βεβαίως, αν κάποιος θέλει να το δηλώσει, μπορεί να το κάνει, αλλά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο, σε πιθανή παραβολή των στοιχείων με τα Πολεοδομικά Γραφεία, να του επιβληθούν πρόστιμα. Το Κτηματολόγιο δεν νομιμοποιεί κτίσματα. Απλώς τα καταγράφει.

6. Έχω την επικαρπία σε ένα σπίτι. Γιατί να υποβάλω δήλωση και να πληρώσω, αφού το σπίτι δηλώνεται από το παιδί μου, που έχει την ψιλή κυριότητα; Η δήλωση αφορά δικαίωμα και όχι ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε παραπάνω από ένα άτομο, πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σ’ αυτό, να το δηλώσουν (π.χ. αυτός που έχει την ψιλή κυ-

ριότητα και αυτός που έχει την επικαρπία του ακινήτου).

7. Τι γίνεται όταν υπάρχει συγκυριότητα; Όταν το ακίνητο ανήκει σε δύο ή περισσότερα άτομα, τότε ο κάθε συγκύριος δηλώνει το ποσοστό που του ανήκει (π.χ. αγροτεμάχιο που ανήκει σε δύο συζύγους από 50%, δηλώνεται ξεχωριστά από καθέναν για το 50% που του ανήκει).

8. Πώς δηλώνεται ακίνητο από κληρονομιά; Κάθε κληρονόμος δηλώνει το μερίδιό του (ποσοστό δικαιώματος επί τοις εκατό ή σε κλάσμα) στο ακίνητο που έχει κληρονομήσει ακόμα και αν δεν έχει γίνει αποδοχή. Συγκεκριμένα υποβάλλονται:

1) Κληρονομιά με διαθήκη: α) ο τίτλος του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει) β) ληξιαρχική πράξη θανάτου γ) αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης δ) πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως άλλης διαθήκης και ε) πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς. 2) Κληρονομιά χωρίς διαθήκη: α) ο τίτλος του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει) β) ληξιαρχική πράξη θανάτου γ) πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών δ) πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης και ε) πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς.

☛ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 10


10

9. Στην κάθετη ή οριζόντια ιδιοκτησία; Κι εδώ κάθε ιδιοκτήτης δηλώνει το δικαίωμά του επί της οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας (π.χ. το σπίτι του σε ένα οικόπεδο).

10. Ποιος κάνει δήλωση όταν υπάρχει Δουλεία; Σε περίπτωση δουλείας (π.χ. διόδου από ιδιωτικό δρόμο, άντλησης νερού, θέασης) υποβάλλουν δήλωση και οι δύο συμβαλλόμενοι. Δηλαδή και ο δικαιούχος της δουλείας και ο κύριος του βεβαρημένου με τη δουλεία ακινήτου (δουλεύον ακίνητο). 11. Συνένωσα δυο χωράφια που αγόρασα και τώρα έχω ένα ενιαίο. Το δηλώνω ως ένα χωράφι; Θα το δηλώσετε ως ένα δικαίωμα, μόνον εάν η συνένωση προκύπτει από πράξη (π.χ. συμβολαιογραφική), η οποία έχει μεταγραφεί.

12. Έχω ένα ακίνητο στο χωριό και διάβασα ότι πρέπει να πληρώσω 35 ευρώ για το οικόπεδο, 35 ευρώ για το σπίτι και 20 ευρώ για την αποθήκη που έχω μέσα. Δηλαδή θα πληρώσω συνολικά 90 ευρώ; Όχι θα πληρώσετε για ένα δικαίωμα το ποσό των 35 ευρώ, γιατί οι κατασκευές σε ακίνητα δεν αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες.Μόνο όταν τα κτίσματα έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο, δηλώνονται χωριστά.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

13. Το χωράφι μου το άφησε ο πατέρας μου διά στόματος. Το δηλώνω; Ναι το δηλώνετε κανονικά και θα καταθέσετε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο όπως: δικαστική απόφαση (εφόσον υπάρχει) ή έγγραφα από τον συνδυασμό των οποίων θα αποδεικνύεται η 20ετής νομή και κατοχή του ακινήτου (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ., μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, πράξη αναγνώρισης ορίων κ.λπ.). ΠΡΟΣΟΧΗ! Στην χρησικτησία είναι υποχρεωτική η επισύναψη τοπογραφικού διαγράμματος. 14. Έχω πολλά χωράφια και θα μου κοστίσει πολλά χρήματα για τα Τοπογραφικά. Πως μπορώ να τα δηλώσω ανέξοδα; Πραγματικά ο εντοπισμός ενός ακινήτου πάνω σε χάρτη είναι εύκολη διαδικασία, όταν πρόκειται για περιοχές εντός πόλης, όπου υπάρχει οδός και αριθμός. Στα χωριά όμως και στις ορεινές αγροτικές περιοχές, όπως το Πήλιο, τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα. Η σύνταξη σύγχρονου τοπογραφικού είναι το καλύτερο μέσο, για να υποδείξετε την ιδιοκτησία σας και να προστατευθείτε από κάθε αμφισβήτηση ορίων. Μερικοί ανέξοδοι τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να εντοπίσει (κατά προσέγγιση) το ακίνητό του είναι: α) Μέσω της «Υπηρεσίας Θέασης Ορθοφωτογραφιών»,

από τον ιστότοπο www.ktimatologio.gr. β) Να καταθέσει τις συντεταγμένες του ΟΣΔΕ. γ) Να δώσει τις συντεταγμένες που μέτρησε ακόμα και μόνος του με ένα απλό GPS χειρός. ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι παραπάνω συντεταγμένες, όμως, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ένα τοπογραφικό διάγραμμα, αρκούν ωστόσο για τον εντοπισμό στον κτηματολογικό χάρτη.

15. Το οικόπεδο αγοράστηκε από τη μητέρα μου, που απεβίωσε κι εγώ έκανα αποδοχή κληρονομιάς. Θα καταθέσω στο Κτηματολόγιο και το αρχικό συμβόλαιο; Όχι. Στην περίπτωση αυτή, συμπληρώνετε τη δήλωση κανονικά, διότι η αποδοχή κληρονομιάς αποτελεί τίτλο ιδιοκτησίας. 16. Πώς δηλώνω ένα οικόπεδο, που ρυμοτομείται, χωρίς να έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση; Δηλώνεται κανονικά με βάση το συμβόλαιό του, διότι η περιουσία ακόμα ανήκει στον ιδιοκτήτη, ο οποίος τη νέμεται και την εκμεταλλεύεται. 17. Πώς δηλώνεται η προίκα; Η προίκα θα δηλωθεί από τη σύζυγο κατά πλήρη κυριότητα, έστω κι αν ο σύζυγος έχει ανεγείρει κτίσμα ή έχει κάνει προσθήκη σε υπάρχον κτίσμα.


ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

18. Τι δηλώνω όταν στο συμβόλαιό μου, αναγράφεται ένα μέρος ως καλλιεργήσιμη έκταση και το υπόλοιπο ως ρουμάνι ή χέρσο ή δασική έκταση; Τα αγροτεμάχια θα δηλωθούν κανονικά βάση συμβολαίου και μετά την τελική κύρωση των δασικών χαρτών θα ξεκαθαριστεί το τοπίο στις δασικές εκτάσεις. Σημειωτέον ότι τα ιδιόκτητα δάση δηλώνονται κανονικά. 19. Εγώ αντί για συμβόλαιο έχω προσύμφωνο. Πώς το δηλώνω; Εφόσον το προσύμφωνο έχει «κλείσει» 20ετία, για παράδειγμα έχει καταρτιστεί το έτος 1995, συνιστά ένα έγγραφο που αποδεικνύει την 20ετή νομή και κατοχή του ακινήτου. Σε συνδυασμό και με άλλα έγγραφα, π.χ. ένα παλιό Ε9, σας καθιστά κύριο του ακινήτου με τις προϋποθέσεις της έκτακτης χρησικτησίας και επομένως δεν απαιτείται να προχωρήσετε στην κατάρτιση οριστικού συμβολαίου. 20. Εγώ έχω 2 στρέμματα βάσει συμβολαίου, ενώ το πραγματικό εμβαδό σύμφωνα και με πρόσφατο τοπογραφικό είναι 4 στρέμματα. Τι δηλώνω στο Κτηματολόγιο; Στο Κτηματολόγιο δηλώνουμε το εμβαδό του συμβολαίου, δηλαδή τα 2 στρέμματα ακόμα κι αν στο συμβόλαιο αναγράφεται η λέξη «περίπου δύο στρέμματα ή όσο κι αν είναι».Για να δηλώσετε και να κατοχυρώσετε στο Κτηματολόγιο τα 4 στρέμματα, θα πρέπει να κάνετε πρώτα διόρθωση συμβολαίου λόγω νέας καταμέτρησης, να πληρώσετε την Εφορία τον φόρο που προκύπτει από τη διαφορά και να γίνει διόρθωση στο Ε9. Διαφορετικά το υπόλοιπο τμήμα θα πρέπει να δηλωθεί με έκτακτη χρησικτησία.

☛ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 12

11


ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

12

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Υπολογισμός και καταβολή του πάγιου τέλους κτηματογράφησης Για την υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας καταβάλλεται πάγιο τέλος κτηματογράφησης. Στις αστικές περιοχές το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35€ για κάθε δικαίωμα. Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20€ για κάθε δικαίωμα. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα, που δηλώνουν περισσότερα από δύο (2) δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων, που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ. Ως αγροτική ορίζεται η περιοχή, η οποία βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης ή εκτός ορίου οικισμού προϋφισταμένου του 1923 ή εκτός ορίου οικισμού κάτω των 2.000 κατοίκων που έχει οριοθετηθεί και δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά συστηματικής δόμησης. Στην περίπτωση που υπάρχει αμφιβολία για το αν ένα ακίνητο είναι σε αστική ή αγροτική περιοχή, ο δικαιούχος μπορεί να απευθυνθεί στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Παραδείγματα υπολογισμού του τέλους ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 1. Έστω ότι δηλώνετε δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας σε τρία διαμερίσματα (π.χ. δύο διαμερίσματα με δικαίωμα κυριότητας και ένα διαμέρισμα με δικαίωμα επικαρπίας). Τότε, θα πρέπει να καταβάλετε 35€ x 3 = 105€. 2. Έστω ότι δηλώνετε ένα δικαίωμα κυριότητας σε διαμέρισμα και ένα δικαίωμα κυριότητας σε χώρο στάθμευσης με χιλιοστά στο οικόπεδο. Τότε, θα πρέπει να καταβάλετε (35€ x 1) + (20€ x 1) = 55€ 3. Έστω ότι δηλώνετε ένα δικαίωμα κυριότητας σε διαμέρισμα και ένα δικαίωμα κυριότητας σε χώρο στάθμευσης χωρίς χιλιοστά στο οικόπεδο. Τότε, θα πληρώσετε μόνο για το δικαίωμα κυριότητας στο διαμέρισμα. Δηλαδή, θα πρέπει να καταβάλετε (35€ x 1) + 0 = 35€ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 1. Έστω ότι δηλώνετε δύο δικαιώματα σε ακίνητα που αφορούν κυριότητα ή δουλεία (π.χ. επικαρπία). Τότε, θα πρέπει να καταβάλετε 35€ x 2= 70€ 2. Έστω ότι δηλώνετε τρία (ή τέσσερα ή πέντε κ.ο.κ.) δικαιώματα που αφορούν κυριότητα ή δουλεία (επικαρπία). Τότε, θα πρέπει να καταβάλετε και πάλι 35€ x 2 = 70€ ΜΙΚΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Έστω ότι δηλώνετε ένα δικαίωμα που αφορά κυριότητα και είναι σε αστική περιοχή (εντός των ορίων του ίδιου ΟΤΑ) και τρία δικαιώματα σε ακίνητα που βρίσκονται σε αγροτική περιοχή του ίδιου ΟΤΑ. Τότε, θα πρέπει να καταβάλετε: (35€ x 1)+ (35€ x 2)= 105 €.

Διαδικασία καταβολής πάγιου τέλους κτηματογράφησης Το τέλος καταβάλλεται σε όλες σχεδόν τις τράπεζες ή στα αυτοματοποιημένα καταστήματα του δικτύου των ΕΛΤΑ. Ο υπολογισμός του τέλους γίνεται από το προσωπικό του Γραφείου Κτηματογράφησης με βάση τη δήλωση που έχει συμπληρώσει ο πολίτης και εκδίδεται το «Έντυπο πληρωμής πάγιου τέλους κτηματογράφησης». Στη συνέχεια, ο δικαιούχος πληρώνει το τέλος και επισυνά-

πτει το αποδεικτικό καταβολής στο έντυπο της δήλωσης.

Ελεγχος καταβολής πάγιου τέλους κτηματογράφησης Εάν κατά την επεξεργασία της δήλωσης προκύψει ότι το

οφειλόμενο πάγιο τέλος είναι διαφορετικό από αυτό που έχει ήδη καταβληθεί, τότε ο δηλών θα λάβει σχετική ειδοποίηση από το Γραφείο Κτηματογράφησης και θα ακολουθήσει διαδικασία διόρθωσης●


ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

13

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Γ. Κτηματολόγιο και Δασικοί Χάρτες Στον νομό Μαγνησίας έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες και πολλά ακίνητα έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές εκτάσεις. Από την ισχύουσα νομοθεσία προκύπτει πως οι Δασικοί Χάρτες θα πρέπει να κυρωθούν πριν από το Εθνικό Κτηματολόγιο, διότι με βάση αυτούς, το Δημόσιο υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, όπως και όλοι οι πολίτες. Έτσι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, θα βρεθούν προ εκπλήξεων, όταν θα δουν η περιουσία τους να διεκδικείται από το Ελληνικό κράτος.Γι’ αυτό τον λόγο, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παρακολουθούν ταυτόχρονα τη διαδικασία της κτηματογράφησης και της ανάρτησης των δασικών χαρτών, διότι εμπλέκονται μεταξύ τους.

● Ποια είναι η σχέση του Δασικού Χάρτη με το Κτηματολόγιο; Το μεν Κτηματολόγιο καταγράφει τις ιδιοκτησίες (δημόσιες και ιδιωτικές), οι δε Δασικοί Χάρτες εξετάζουν την ύπαρξη δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων. Με την εφαρμογή του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου, οι εκτάσεις που υπόκεινται στη δασική νομοθεσία θεωρούνται δημόσιες, εφόσον δεν έχουν αναγνωριστεί ως ιδιωτι-

κές. Έμμεσα, λοιπόν, οι Δασικοί Χάρτες εξετάζουν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς και για τον λόγο αυτόν αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Κτηματολογίου. Γι’ αυτό τον λόγο, η κατάρτιση των δασικών χαρτών είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη σύνταξη του Κτηματολογίου.

● Τι είναι το «τεκμήριο κυριότητας» του Δημοσίου

επί δασικών εκτάσεων; Σύμφωνα με τη νομοθεσία, κάθε εκτός σχεδίου πόλης έκταση που είναι δασική, αυτομάτως θεωρείται και δημόσια εκτός αν ο ιδιοκτήτης αποδείξει ότι διαθέτει τίτλους κυριότητας που ανάγονται έως το 1885.

● Σε τι αφορούν οι δασικοί χάρτες;

Οι δασικοί χάρτες καταρτίζονται με την οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων από τη φωτοερμηνεία ιστορικών και πρόσφατων αεροφωτογραφιών, σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Τα αποτελέσματα της οριοθέτησης αυτής εμφανίζονται σε υπόβαθρα (ορθοφωτογραφίες) πρόσφατης απεικόνισης. Στους δασικούς χάρτες εμφανίζονται οι δασικές και οι μη δασικές εκτάσεις δύο περιόδων: α) της ιστορικής – παλαιότερης περιόδου (κατά κανόνα είναι του έτους 1945,

όπου έγινε η πρώτη αεροφωτογράφιση της Ελλάδας) και β) της σημερινής – πρόσφατης περιόδου η οποία στηρίζεται στη φωτοερμηνεία των πλέον πρόσφατων αεροφωτογραφιών (οι τελευταίες μέχρι σήμερα, λήφθηκαν κατά τα έτη 2008 – 2009). Σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας για να χαρακτηριστεί μία έκταση ως Δασική θα πρέπει να έχει χαρακτηριστεί ως δάσος τουλάχιστον σε μία από τις δύο χρονικές περιόδους που εξετάζονται κατά τη σύνταξη των Δασικών Χαρτών ή να έχει χαρακτηρισθεί με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού ως «Δασική» ή τέλος να έχει κηρυχτεί ως αναδασωτέα, με απόφαση της Δασικής Υπηρεσίας της περιοχής.

● Ποιοι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν ότι θα χάσουν την περιουσία τους; Καταρχήν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους πολίτες που διαθέτουν ιδιοκτησίες που χαρακτηρίζονται στο δασικό Χάρτη ως ΑΑ, δηλαδή Αλλης μορφής έκταση (μη Δασική). Επίσης οι ιδιοκτήτες που το χωράφι τους εμφανίζεται ως ΑΔ, δηλαδή ήταν παλιός καλλιεργούμενος αγρός, ο οποίος στη συνέχεια δασώθηκε και μπορούν να αποδείξουν την κυριότητά του πριν το 1946. ☛ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 14


14

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

● Ποιοι πολίτες πρέπει να φοβούνται λόγω διασταύρωσης Δασικών Χαρτών και Κτηματολογίου; Εκείνοι που κινδυνεύει η ιδιοκτησία τους να χαρακτηρισθεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη και επομένως να περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο είναι όσοι: 1. Δεν έχουν συμβόλαια κυριότητας και δηλώσουν την ιδιοκτησία τους με χρησικτησία, ενώ φαίνεται ως δασική έκταση. 2. Αμέλησαν να κάνουν εμπρόθεσμα αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη. 3. Έκαναν στο «περίπου» εντοπισμό του ακινήτου στο χάρτη του Κτηματολογίου. 4. Υπέβαλαν ανακριβείς ή εσφαλμένες δηλώσεις ιδιοκτησίας, που οδηγούν στην αδυναμία αντιστοίχισης συμβολαίου και ακριβούς θέσης του ακινήτου στο Κτηματολόγιο. 5. Δεν δήλωσαν έγκαιρα το ακίνητό τους στο Κτηματολόγιο πριν την οριστικοποίηση των αρχικών (πρώτων) εγγραφών και χαρακτηρίστηκαν ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη». ● Μπορώ να υποβάλω δήλωση ιδιοκτησίας, ενώ το χωράφι μου φαίνεται ως δασικό; Βεβαίως και κάθε πολίτης, που έχει ιδιοκτησία με συμβόλαιο ή κυριότητα από κληρονομιά, μπορεί και πρέπει να υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας. Τυχόν προβλήματα ιδιοκτησίας θα επιλυθούν στη συνέχεια με βάση τις διαδικασίες του Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών. ● Δηλαδή αν έχω τίτλους πριν από το 1945, κερδίζω την ιδιοκτησία μου; Στο θέμα αυτό υπάρχει παρανόηση. Το γεγονός αναγνώρισης μιας δασικής έκτασης ως ιδιωτικής, μέσω της διαδικασίας κτηματογράφησης, δεν έρχεται σε αντίθεση με τον τυχόν δασικό χαρακτήρα της έκτασης, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη. Δηλαδή εάν σε μια υπόθεση αναγνωριστεί η επίμαχη έκταση ως ιδιωτική κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης, αυτή ουσιαστικά θα «κερδηθεί» ως προς το ιδιοκτησιακό και όχι ως προς τον χαρακτήρα της (δασικός η μη), ο οποίος παραμένει δασικός. ● Τι ισχύει σήμερα για τους Δασωμένους Αγρούς;

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Δασική Νομοθεσία δεν άλλαξε με τους Δασικούς Χάρτες. Συγκεκριμένα ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει για τους δασωμένους αγρούς, τα εξής: -Εφόσον έχει τίτλους που ανάγονται προ του 1946 και η έκταση του έχει δασωθεί, αλλά δεν αποτελεί δάσος ή μέρος του δάσους, τότε αυτή μπορεί να τεθεί εκτός δασικής νομοθεσίας. -Εφόσον οι τίτλοι είναι νεότεροι, αλλά όχι μετά το 2004 και η έκταση χαρακτηρίζεται ως δασική (όχι δάσος), τότε αυτή μπορεί να παραχωρηθεί για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια. ● Τι θα γίνει με τους δασωμένους αγρούς που δεν υπάρχουν τίτλοι, διότι έχουν μεταβιβαστεί προφορικά από γενιά σε γενιά; Εδώ υπάρχει πρόβλημα, διότι δεν μπορεί να προβληθεί δικαίωμα κυριότητας εκτάσεων με βάση την χρησικτησία, αλλά θα πρέπει η κυριότητα να αποδεικνύεται με έγγραφο τύπο (συμβόλαια).

● Εγώ θα κάνω τη δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτημα-

τολόγιο. Πώς θα μάθω αν διεκδικείται από το Ελληνικό Δημόσιο; Μετά την κατάθεση των δηλώσεων ιδιοκτησίας, γίνεται η επεξεργασία τους από το Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής και στη συνέχεια θα γίνει ανάρτηση του κτηματολογικού διαγράμματος, στο οποίο θα πρέπει ο κάθε πολίτης να αναζητήσει το ακίνητό του και να εντοπίσει εάν διεκδικείται από το Ελληνικό Δημόσιο.

● Εγώ δεν πρόλαβα να κάνω Αντίρρηση. Τι θα γίνει στο Κτηματολόγιο; Αν ο ιδιοκτήτης δεν υποβάλει αντίρρηση, στις περισσότερες περιπτώσεις κινδυνεύει να χάσει την ιδιοκτησία του ακινήτου του και να περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κάνετε μια ένσταση στη Διεύθυνση Δασών, για να εξετασθεί εκπρόθεσμα το αίτημα σας●


ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

15

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Δ. Τα βήματα για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης

Σε λειτουργία έχει τεθεί η πλατφόρμα του Ελληνικού Κτηματολογίου, μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας (http://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/home_Page.a spx). Στόχος είναι η εξυπηρέτηση των δικαιούχων, που διαμένουν μακριά από την περιοχή όπου βρίσκονται τα ακίνητά τους και την ορθή καταχώριση των στοιχείων δήλωσης. Μέσω της εφαρμογής, ο δικαιούχος μπορεί να καταχωρίσει όλα όσα περιλαμβάνονται στη δήλωση ιδιοκτησίας, τα στοιχεία του, τα στοιχεία του ακινήτου του, των δικαιωμάτων, των συνυποβαλλόμενων στη δήλωση εγγράφων, και να εντοπίσει το ακίνητό του στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του Ελληνικού Κτηματολογίου. Όπως σημειώνεται από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, η πρόσβαση στην εφαρμογή γίνεται μέσω των κωδικών του TAXIS. Παρέχονται online οδηγίες, διευκρινίσεις και επεξηγήσεις για τη συμπλήρωση των πεδίων της δήλωσης. Η εφαρμογή προϋποθέτει πέντε «βήματα» και επιπλέον, τυχόν λάθη επισημαίνονται σε κάθε καρτέλα που πρέπει να συμπληρωθεί. Ολόκληρη η διαδικασία για την υποβολή δήλωσης αποτελείται από τα εξής βήματα.

Βήμα 1ο: Είσοδος και συμπλήρωση στοιχείων ακινήτου Ο πολίτης μπαίνει στη σελίδα www.ktimatologio.gr και επιλέγει το εικονίδιο e- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ κάνοντας είσοδο στο σύστημα. Αφού έχει βάλει τους κωδικούς του TAXISnet, του εμφανίζεται η αρχική σελίδα που έχει τις εξής επιλογές: 1. υποβολή της νέας δήλωσης 2. ολοκλήρωση εκκρεμών δηλώσεων 3. υποβληθείσες δηλώσεις 4. τροποποίηση στοιχείων του δικαιούχου

Στην πρώτη φάση, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να επιλέξει το 1, δηλαδή την υποβολή νέας δήλωσης. Στο πεδίο αυτό θα επιλέξει νομό και ΟΤΑ. Στη συνέχεια μπορεί να ελέγξει τα στοιχεία του και να επιλέξει τον τύπο ακινήτου.

Βήμα 2ο: Εντοπισμός ακινήτου Στη συνέχεια γίνεται ο εντοπισμός ακινήτου, ενώ δίνονται παράλληλα δυνατότητες στον πολίτη για να εντοπίσει επιτυχώς το ακίνητό του: ● Μέσω πληκτρολόγησης της διεύθυνσης, εφόσον υπάρχει ● Μέσω του αριθμού του αγροτεμαχίου διανομής/αναδασμού ή μέσω στοιχείων δήλωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ ● Μέσω φόρτωσης αρχείου συντεταγμένων ή σχεδιαστικού αρχείου (DXF) ● Μέσω φόρτωσης αρχείου από εφαρμογή εντοπισμού κινητού τηλεφώνου ● Υπάρχει η δυνατότητα σχεδιασμού πολυγώνου από τον χρήστη ή επιλογή πολυγώνου από το υπάρχουν προκαταρκτικό διάγραμμα ● Υπάρχει η δυνατότητα τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης και περιήγησης στην περιοχή ενδιαφέροντος του πολίτη

● Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου ● Απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (πχ απόσπασμα από εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ) ● Για την περίπτωση χρησικτησίας χρειάζονται Ε9, λογαριασμός ΔΕΗ, μισθωτήρια, αποδεικτικά ΟΣΔΕ, πράξη αναγνώρισης ορίων, ένορκες βεβαιώσεις κλπ, ώστε να αποδεικνύεται η 20ετής νόμιμη κατοχή ακινήτου.

Βήμα 4ο: Για περιπτώσεις αποδοχής κληρονομιάς Για την περίπτωση που δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς: ● Τίτλοι του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει) ● Ληξιαρχική πράξη θανάτου ● Αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης (εάν υπάρχει) ● Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών ● Πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς (όταν υπάρχει διαθήκη) ● Εmail, στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας)

Βήμα 3ο: Επισύναψη σχετικών εγγράφων

Βήμα 5ο: Οριστική υποβολή και πληρωμή παραβόλου

Αφού ο ιδιοκτήτης έχει ολοκληρώσει όλα τα παραπάνω, πρέπει να επισυνάψει τα σχετικά έγγραφα: ● Έντυπο δήλωσης (Δήλωση του ν. 2308/95) από τα γραφεία κτηματογράφησης ή από το www.ktimatologio.gr ● Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας και του πιστοποιητικού μετεγγραφής ● Στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου

Μετά από τον έλεγχο όλων των στοιχείων που υποβλήθηκαν, γίνεται η υποβολή της δήλωσης. Με την οριστική υποβολή της δήλωσης γίνεται και η πληρωμή, στην οποία οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν 35 ευρώ ανά ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους, ενώ στις αγροτικές περιοχές αν το ίδιο άτομο έχει περισσότερα δικαιώματα στον ίδιο δήμο, τότε θα πληρώσει μόνο δύο φορές το «κτηματόσημο»●


ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

16

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Οδηγίες για την υποβολή δήλωσης του Ν.2308/95α

Α. Ποιοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση Όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση του δικαιώματός τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Τέτοια δικαιώματα είναι π.χ. η κυριότητα (πλήρης ή ψιλή κυριότητα), η επικαρπία, η δουλεία (οίκησης, διόδου κ.λπ.), η υποθήκη / προσημείωση, αγωγές, ανακοπές, κατασχέσεις, μακροχρόνιες μισθώσεις, χρονομεριστικές μισθώσεις (time sharing), χρηματοδοτικές μισθώσεις ακινήτου (leasing), μεταλλειοκτησίες, μεταφορά συντελεστή δόμησης. Όποιος αποκτά δικαίωμα κατά την περίοδο συλλογής δηλώσεων υποχρεούται να υποβάλει δήλωση, ανεξαρτήτως από το αν το δικαίωμα έχει ήδη δηλωθεί από τον προηγούμενο δικαιούχο.Η δήλωση αφορά στο δικαίωμα επί ακινήτου και όχι στο ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε περισσότερα από ένα άτομα, πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σε αυτό, να το δηλώσουν (π.χ. τόσο αυτός που έχει την ψιλή κυριότητα όσο και αυτός που έχει την επικαρπία του ακινήτου).

Β. Πώς, πού και πότε υποβάλλεται η δήλωση Για την υποβολή δήλωσης στο Εθνικό Κτηματολόγιο

συμπληρώνονται τα ειδικά έντυπα δήλωσης δικαιώματος που διατίθενται από τα Γραφεία Κτηματογράφησης και στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr. Υπάρχουν δύο έντυπα, το Δ1, το οποίο συμπληρώνεται από τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας ή δουλείας και το Δ2, το οποίο κατά κανόνα συμπληρώνεται από τα νομικά πρόσωπα και από τα φυσικά πρόσωπα όταν έχουν να δηλώσουν οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα εκτός από κυριότητα και δουλεία όπως π.χ. εμπράγματη ασφάλεια, κατάσχεση, εγγραπτέα αγωγή, εγγραπτέα μίσθωση. Η δήλωση υποβάλλεται στο Γραφείο Κτηματογράφησης ή ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr.

Δεν γίνεται δεκτή η ταχυδρομική υποβολή της δήλωσης Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τους κατοίκους εσωτερικού είναι τρεις μήνες. Η αντίστοιχη προθεσμία για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο είναι έξι μήνες. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που αποκτά νέο δικαίωμα σε ακίνητο πρέπει να υποβάλει δήλωση, εντός ενός μηνός από τη μεταγραφή του στο Υποθηκοφυλακείο. Πέραν του μήνα, η δήλωση είναι εκπρόθεσμη.

B1. Ποια έγγραφα ή και στοιχεία συνυποβάλλονται με το έντυπο της δήλωσης Εκτός από το έντυπο της δήλωσης, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που υποβάλλονται είναι: ● Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου, που τεκμηριώνει το δικαίωμα σε ακίνητο (π.χ. συμβόλαιο). Εάν κάποιος έχει αποκτήσει δικαίωμα (π.χ. κυριότητα) σε ένα ακίνητο με περισσότερους από έναν τίτλους (π.χ. το 25% με δωρεά, το 30% με γονική παροχή και το 45% με αγορά), τότε θα πρέπει να υποβάλει αντίγραφα όλων των τίτλων. ● Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής / εγγραφής του τίτλου στο Υποθηκοφυλακείο ● Στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου ● Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του δικαιούχου ● Απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (π.χ. απόσπασμα από εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ). Για την πληρέστερη και ορθότερη καταχώριση της δήλωσης, εφόσον πρόκειται για οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, καλό είναι να υποβάλλεται και απλό φωτοαντίγραφο της σύστασης διηρημένης ιδιοκτησίας.

☛ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 18


ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

18

Συνυποβαλλόμενα έγγραφα σε ειδικές περιπτώσεις ●Κληρονομιά: Δικαίωμα που έχει αποκτηθεί με κληρονομιά, μπορεί να δηλωθεί ακόμα και αν δεν έχει συνταχθεί αποδοχή κληρονομιάς ή άλλη ισοδύναμη πράξη (π.χ. κληρονομητήριο). Σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα πρέπει να προσκομισθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ανάλογα με την ύπαρξη ή όχι διαθήκης. Συγκεκριμένα: ■ Κληρονομιά με διαθήκη: υποβάλλονται υποχρεωτικά: α) ο τίτλος του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει), β) ληξιαρχική πράξη θανάτου, γ) αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης, δ) πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως άλλης διαθήκης και ε) πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς. ■ Κληρονομιά χωρίς διαθήκη: υποβάλλονται υποχρεωτικά: α) ο τίτλος τουκληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει), β) ληξιαρχική πράξη θανάτου, γ) πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, δ) πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης και ε) πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς. ●Έκτακτη χρησικτησία: Σε περίπτωση που κάποιος έχει αποκτήσει δικαίωμα με έκτακτη χρησικτησία, θα πρέπει να καταθέσει είτε σχετική τελεσίδικη δικαστική απόφαση (εφόσον υπάρχει) είτε θα πρέπει να υποβάλει έγγραφα από το συνδυασμό των οποίων αποδεικνύεται η 20ετής νομή και κατοχή του ακινήτου (π.χ. αποδείξεις ΔΕΗ, ΟΤΕ, εταιρειών ύδρευσης κ.λπ., μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης ορίων, έγγραφα υποθηκών και λοιπών βαρών επί του ακινήτου, συμβόλαια γειτονικών ιδιοκτητών που

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

αναφέρουν τον δηλούντα ως κύριο του ακινήτου, Ε9 κ.λπ.). Επίσης, είναι υποχρεωτική η επισύναψη τοπογραφικού διαγράμματος, εκτός εάν η θέση και τα όρια του γεωτεμαχίου μπορούν να προσδιοριστούν επακριβώς επί του ψηφιακού χάρτη της περιοχής. (βλ. επόμενη ενότητα).

β.2 Προσδιορισμός της θέσης και των ορίων των ακινήτων στους κτηματολογικούς χάρτες Ο δηλών υποχρεούται με τη δήλωσή του να προσκομίσει επαρκή στοιχεία, ώστε να καταστεί δυνατός ο προσδιορισμός της θέσης (εντοπισμός) και των ορίων του δηλούμενου ακινήτου στους κτηματολογικούς χάρτες. Εφόσον υπάρχει τοπογραφικό διάγραμμα.Ο πλέον αξιόπιστος τρόπος εντοπισμού και προσδιορισμού των ορίων του ακινήτου είναι το σύγχρονο τοπογραφικό διάγραμμα («εξαρτημένο τοπογραφικό») που διαθέτει συντεταγμένες Χ και Ψ στο Εθνικό Σύστημα Συντεταγμένων (ΕΓΣΑ 87) που χρησιμοποιεί και το Εθνικό Κτηματολόγιο. Εφόσον υπάρχει τέτοιου τύπου τοπογραφικό θα πρέπει οπωσδήποτε να προσκομιστεί. Σε κάθε περίπτωση η υποβολή τοπογραφικού διαγράμματος είναι απαραίτητη εφόσον: ✓αυτό αναφέρεται ή προσαρτάται στο συμβόλαιο ✓γίνεται επίκληση της χρησικτησίας ως αιτία κτήσης του ακινήτου ✓έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια για το ακίνητο ✓έχει ήδη συνταχθεί τοπογραφικό για οποιαδήποτε άλλη χρήση (π.χ. για τακτοποίηση αυθαιρέτου, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, πράξη τακτοποίησης, διορθωτική πράξης εφαρμογής κλπ)

●Εφόσον δεν υπάρχει τοπογραφικό διάγραμμα. Στις δομημένες περιοχές η αναφορά της οδού και του αριθμού είναι επαρκής πληροφορία για τον εντοπισμό του ακινήτου. Επίσης στις περιοχές που υπάρχει διοικητική πράξη (π.χ. διανομή, αναδασμός ή πράξη εφαρμογής), είναι επαρκής πληροφορία η αναφορά του αριθμού της ιδιοκτησίας ή του κληροτεμαχίου κλπ, όπως αναφέρεται στην πράξη. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις μπορεί να εντοπιστεί το ακίνητο και να προσκομιστούν τα σχετικά στοιχεία:α) Μέσω της «Υπηρεσίας Θέασης Ορθοφωτογραφιών», που παρέχεται δωρεάν από την ΕΚΧΑ ΑΕ στον ιστότοπο www.ktimatologio.gr. Από την εφαρμογή αυτή μπορεί κανείς, επιλέγοντας Νομό και ΟΤΑ, να περιηγηθεί στον έγχρωμο ψηφιακό χάρτη της περιοχής που τον ενδιαφέρει και: ✓να εντοπίσει το ακίνητό του ✓να τοποθετήσει στο χάρτη τα όριά του (σχεδιάζοντας ένα σκαρίφημα) ✓να μετρήσει τις διαστάσεις και το εμβαδόν του και ✓να εκτυπώσει την εικόνα για να την υποβάλει μαζί με τη δήλωσή του Η εφαρμογή διαθέτει ειδικό εργαλείο info, με το πάτημα του οποίου εμφανίζονται στον χάρτη οδοί, οικισμοί και σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής (π.χ. όνομα εκκλησίας, δημαρχείου, σχολείου), κάνοντας με τον τρόπο αυτό την περιήγηση και την αναζήτηση περιοχών ευκολότερη. β) Με οποιαδήποτε μετρητική μέθοδο, ακόμα και μικρότερης ακρίβειας, όπως είναι η μέτρηση με ένα απλό GPS χειρός, που μπορεί να κάνει κάποιος ακόμα και μόνος του για να εντοπίσει περίπου τη θέση του ακινήτου του, σημειώνοντας τις συντεταγμένες του.


ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Γ. Υπολογισμός και καταβολή του πάγιου τέλους κτηματογράφησης Για την υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας καταβάλλεται πάγιο τέλος κτηματογράφησης. Ο υπολογισμός του τέλους γίνεται από το Γραφείο Κτηματογράφησης μετά την προσωρινή καταχώριση των στοιχείων της δήλωσης. Η υποβολή της δήλωσης ολοκληρώνεται μόνο μετά την καταβολή του παγίου τέλους. Η καταβολή του τέλους μπορεί να γίνει σε όλες σχεδόν τις τράπεζες. Σχετικές πληροφορίες δίνονται στα Γραφεία Κτηματογράφησης. Στην περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης, η πληρωμή πραγματοποιείται μέσω διαδικτυακής εφαρμογής.Το ποσό του παγίου τέλους κτηματογράφησης ανέρχεται σε: ✓ τριάντα πέντε (35) ευρώ ανά δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κλπ) ✓ είκοσι (20) ευρώ ανά δικαίωμα σε βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώρους στάθμευσης) που αποτελούν αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες (που έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα). Στις αγροτικές περιοχές (δηλαδή στα εκτός σχεδίου και εκτός ορίου οικισμών) τα φυσικά πρόσωπα μόνον που υποβάλουν δήλωση για περισσότερα από δύο (2) δικαιώματα εντός του ίδιου Ο.Τ.Α., καταβάλλουν πάγια τέλη για δύο (2) μόνο δικαιώματα, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού αυτών. Η διάταξη εφαρμόζεται μόνο για τους δικαιούχους δικαιωμάτων κυριότητας και δουλειών.Ως αγροτική ορίζεται η περιοχή η οποία βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης ή εκτός ορίου οικισμού προϋφισταμένου του 1923 ή εκτός ορίου οικισμού κάτω των 2.000 κατοίκων που έχει οριοθετηθεί και δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά συστηματικής δόμησης. Σχετικές πληροφορίες παρέχει το Γραφείο Κτηματογράφησης.

☛ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 20

19


ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

20

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΝΤΥΠΟΥ Δ1 Το έντυπο αποτελείται από 4 ενότητες« Α. «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ» (συμπληρώνεται μία φορά) Β. «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ» (συμπληρώνονται Γ. «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ» τόσες φορές όσα Δ. «ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ» και τα δικαιώματα που δηλώνονται)

}

Όλα τα πεδία συμπληρώνονται με κεφαλαία γράμματα.

Α.ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ Α.1Συμπληρώστε τα στοιχεία σας, όπως αυτά αναφέρονται στο δελτίο ταυτότητας ή το διαβατήριό σας. ●Σημειώστε στο ειδικό τετραγωνίδιο αν είστε κάτοικος εσωτερικού ή εξωτερικού ●Τα ξενόγλωσσα ονόματα αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες ●Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης ανήλικου δικαιούχου συμπληρώστε το σχετικό τετραγωνίδιο. ●Ελέγξτε και επιβεβαιώστε την ορθή συμπλήρωση του ΑΦΜ και του αριθμού ταυτότητας ή διαβατηρίου. Α.2Συμπληρώστε τη διεύθυνση κατοικίας σας καθώς και στοιχεία τηλεφώνου, fax, e-mail. Όταν η διεύθυνση κατοικίας βρίσκεται εκτός Ελλάδας, συμπληρώνετε τα στοιχεία της με λατινικούς χαρακτήρες. Α.3Αν είστε πληρεξούσιος ή νόμιμος αντιπρόσωπος, επιλέξτε αρχικά το αντίστοιχο τετραγωνίδιο και στη συνέχεια συμπληρώστε τα στοιχεία σας. Πληρεξούσιος είναι το πρόσωπο που έχει εξουσιοδοτηθεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο (απλό αντίγραφο του οποίου πρέπει να συνυποβάλει με την δήλωση), προκειμένου να συμπληρώσει και να υπογράψει τη δήλωση για λογαριασμό του δικαιούχου.

Νόμιμος αντιπρόσωπος είναι εκείνος που εκπροσωπεί δικαιούχους που δεν έχουν τη δυνατότητα αυτοπρόσωπης εμφάνισης, πχ. γονείς για τα ανήλικα παιδιά τους και άτομα σε δικαστική συμπαράσταση. Στην περίπτωση υποβολής δήλωσης ανηλίκου δικαιούχου, συμπληρώνονται τα στοιχεία και των δύο γονέων και προσκομίζονται απλά αντίγραφα των ταυτοτήτων ή διαβατηρίων τους, όπως επίσης και η ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του παιδιού.Στην περίπτωση που έχετε απλώς αναθέσει σε άλλο πρόσωπο να καταθέσει για λογαριασμό σας την δήλωσή σας, δεν πρέπει να συμπληρώσετε τα στοιχεία του στο έντυπο τησ δήλωσης Αρκεί κατά την υποβολή τησ δήλωσης το πρόσωπο αυτό να φέρει μαζί του απλή εξουσιοδότηση δική σας χωρίς να απαιτείται η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής σας. Προσοχή! Δηλώστε τον τρόπο επικοινωνίας με το Γραφείο Κτηματογράφησης. Μετά τη συμπλήρωση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ Α, δηλώστε τον τρόπο με τον οποίο επιθυμείτε να επικοινωνεί μαζί σας το Γραφείο Κτηματογράφησης κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης. ●Εφόσον συμπληρώσετε το τετραγωνίδιο που αντιστοιχεί στο α), το Γραφείο Κτηματογράφησης θα επικοινωνεί μαζί σας ταχυδρομικά στη διεύθυνση κατοικίας σας, ή τηλεφωνικά, ή με mail, στα στοιχεία που δηλώνετε στο Α.2.4 Εφόσον επιθυμείτε η επικοινωνία να πραγματοποιείται σε άλλη διεύθυνση, ή τηλέφωνο, ή e-mail από αυτά του δηλώνετε στην ενότητα Α.2, ή και να ενημερώνεται άλλο πρόσωπο για οτιδήποτε σχετικό με το δικαίωμά σας, επιλέξετε το τετραγωνίδιο που αντιστοιχεί στο β) και συμπληρώστε τα σχετικά στοιχεία του προσώπου αυτού. Εφόσον επιθυμείτε η επικοινωνία να γίνεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θαπρέπει εδώ να συμπληρώστε το e-mail στο οποίο θέλετε να αποστέλλονται τα σχετικά μηνύματα, έστω και αν το έχετε ήδη συμπληρώσει και σε άλλα σημεία της ενότητας αυτής.

Στη συνέχεια, αναγράφετε τον αριθμό των δηλούμενων δικαιωμάτων και τον αριθμό των συνημμένων εγγράφων που προσκομίζετε. Προσμετρούνται όλα τα συνημμένα έγγραφα εκτός της δήλωσης Δ1.Το έντυπο υπογράφεται από τον δικαιούχο και σημειώνονται ο τόπος και η ημερομηνία συμπλήρωσης. Ανυπόγραφη δήλωση δεν παραλαμβάνεται από το Γραφείο Κτηματογράφησης. Στην περίπτωση που δικαιούχος ακινήτου είναι ανήλικος, την δήλωση υπογράφουν και οι δύο γονείς.

Β.ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ Β.1Η ενότητα αυτή αφορά στο γεωτεμάχιο που είναι το βασικό στοιχείο αναφοράς του κτηματολογίου και συμπληρώνεται υποχρεωτικά. Ό,τι βρίσκεται πάνω στο γεωτεμάχιο συμπληρώνεται στις επόμενες ενότητες (Β2 ή Β3 και Β4) ●Εάν δεν υπάρχει οδός και αριθμός συμπληρώστε υποχρεωτικά την περιοχή/ τοπωνύμιο που βρίσκεται το ακίνητο. ●Σε περίπτωση που το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή διανομής, αναδασμού ή πράξης εφαρμογής και συνεπώς υπάρχει κτηματολογικός αριθμός ή αριθμός αγροτεμαχίου/ κληροτεμάχιου, συμπληρώνετε αυτόν σε αυτήν την ενότητα. π.χ. 1099 αγροτεμάχιο αγροκτήματος Ωραιοκάστρου ●Διαλέξτε την υπάρχουσα κύρια χρήση του γεωτεμαχίου από τον παρακάτω πίνακα

Κατοικία Αποθηκευτικός χώρος Εμπόριο Βιομηχανία/ βιοτεχνία Ξενοδοχείο - Εστιατόριο Επαγγελματική στέγη Πρατήρια καυσίμων

ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΡΗΣΕΩΝ Τράπεζα - Γραφείο - Επιχείρηση Άλλη δενδρώδης καλλιέργεια Υπηρεσία Κτηνοτροφία - Πτηνοτροφία Αστικός αδόμητος χώρος (οικόπεδο) Ιχθυοτροφία Καλλιέργεια Δασοκομία Αμπελώνας Θαμνώδης Ελαιώνας Δασώδης Εσπεριδοειδή Ακάλυπτη έκταση


ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

●Εάν η χρήση του γεωτεμαχίου δεν αντιστοιχεί σε κάποια από αυτές του Πίνακα ζητείστε οδηγίες από το Γραφείο Κτηματογράφησης. ●Εάν το γεωτεμάχιο βρίσκεται εντός σχεδίου ή εντός ορίου οικισμού επιλέξτε το αντίστοιχο τετραγωνίδιο (ναι/ όχι) ●Σε περίπτωση συγκυριότητας συμπληρώνετε το συνολικό εμβαδό του γεωτεμαχίου και όχι το εμβαδό που αντιστοιχεί στο ποσοστό της συνιδιοκτησίας. ●Για την υποβολή δικαιώματος πραγματικής δουλείας (πχ. δουλείας διόδου) ο κύριος του δεσπόζοντος (του ωφελούμενου ακινήτου), συμπληρώνει στην ενότητα Β.1 τα στοιχεία του δουλεύοντος ακίνητου (του βεβαρημένου ακίνητου). Β.2 Στην ενότητα αυτή καταγράφονται τα κτίρια ή κτίσματα για τα οποία δεν έχει γίνει σύσταση διηρημένης ιδιοκτησίας (οριζόντιας ή κάθετης), δηλαδή δεν έχουν ποσοστό συγκυριότητας στο γεωτεμάχιο («χιλιοστά»). Π.χ. εάν εντός του γεωτεμαχίου υπάρχει μία διώροφη κατοικία και μία αποθήκη ως ξεχωριστό κτίσμα, και τα δύο κτίρια/κτίσματα θα καταγραφούν στην ενότητα αυτήν. ●Στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα από τέσσερα κτίρια, τα στοιχεία των υπολοίπων συμπληρώνονται στο πεδίο ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ή σε άλλο ΕΝΤΥΠΟ Δ1. ●Στο πεδίο «Έτος κατασκευής» συμπληρώνετε το έτος που εκδόθηκε η άδεια της πολεοδομίας και σε περίπτωση που τμήματα του κτιρίου έχουν κτιστεί σε διαφορετικές χρονολογίες συμπληρώνετε την αρχική. ●Στο πεδίο «Συνολικός αριθμός ορόφων (πλην υπογείων)» προσμετράτε και την πυλωτή (εφόσον υπάρχει), ενώ στο πεδίο «Συνολικό εμβαδόν ορόφων σε τ.μ. (πλην υπογείων)» δεν προσμετράτε το εμβαδόν της πυλωτής παρά μόνο των κλειστών ορόφων.

Β.3Στην ενότητα αυτή καταγράφονται τα ακίνητα για τα οποία έχει γίνει σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών (οριζόντιας ιδιοκτησίας, απλής κάθετης ή σύνθετης κάθετης ιδιοκτησίας) με συμβολαιογραφική πράξη, δηλαδή έχουν ποσοστό συγκυριότητας στο γεωτεμάχιο («χιλιοστά»). Για το είδος της ιδιοκτησίας συμβουλευτείτε τον τίτλο κτήσης σας και επιλέξτε το αντίστοιχο τετραγωνίδιο. Οριζόντιες ιδιοκτησίες είναι συνήθως τα διαμερίσματα και τα καταστήματα ή γραφεία πολυκατοικιών. Επίσης οριζόντιες ιδιοκτησίες δύνανται να είναι οι αποθήκες, οι θέσεις στάθμευσης, καθώς και το δικαίωμα υψούν («αέρας») εφόσον έχουν ποσοστό συγκυριότητας επί του γεωτεμαχίου. ●Στις περιπτώσεις που δεν έχει δομηθεί η διηρημένη ιδιοκτησία και η σύσταση αναφέρει, εκτός του ποσοστού συνιδιοκτησίας, τον όροφο και το εμβαδόν, τότε αυτή θεωρείται οριζόντια (μελλοντική) ιδιοκτησία και όχι δικαίωμα υψούν. ●Επισημαίνεται ότι, εφόσον από τον τίτλο κτήσεως δεν προκύπτει ποσοστό συγκυριότητας στο γεωτεμάχιο για το δικαίωμα υψούν αυτό δεν αποτελεί εγγραπτέο δικαίωμα και δεν δηλώνεται. ●Όταν πρόκειται για διηρημένη ιδιοκτησία που εκτείνεται πέραν του ενός ορόφου (μεζονέτα με συνολικό ποσοστό συνιδιοκτησίας), τότε ως αριθμός ορόφου θεωρείται ο όροφος της εισόδου της ιδιοκτησίας. Αν έχουμε μεζονέτα που περιγράφεται ως δυο οριζόντιες, με ξεχωριστό ποσοστό συνιδιοκτησίας για την κάθε μια, χωρίς να αναφέρεται στον τίτλο το συνολικό ποσοστό, αντιμετωπίζεται ως δυο ακίνητα με ξεχωριστή δήλωση για κάθε ένα. Κάθετες ιδιοκτησίες είναι τα αυτοτελή κτίρια που έχουν ανεγερθεί σε ένα γεωτεμάχιο ή προβλέπεται, από τη πράξη σύστασης καθέτων ιδιοκτησιών, να ανεγερ-

21

θούν, και έχουν ποσοστό συγκυριότητας / συνιδιοκτησίας εξ' αδιαιρέτου επί του κοινού γεωτεμαχίου. ●Εάν το κτίριο της κάθετης ιδιοκτησίας έχει περισσότερους από ένα ορόφους, συμπληρώστε τον αριθμό των υπέργειων ορόφων, στο πεδίο «Αριθμός ορόφου» και στη θέση «εμβαδόν σε τμ.» το συνολικό εμβαδόν των υπέργειων ορόφων. Εφόσον υπάρχουν και υπόγεια, ο αριθμός τους και το συνολικό εμβαδόν τους συμπληρώνεται στις ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ. ●Επίσης στις ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ συμπληρώνετε και το εμβαδόν του χώρου αποκλειστικής χρήσης της καθέτου, δηλαδή το τμήμα του γεωτεμαχίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την κάθετη ιδιοκτησία. ●Στις ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ συμπληρώνεται το εμβαδόν της υλοποιημένης (δομημένης) κάθετης στην περίπτωση που είναι διαφορετικό από το εμβαδόν που αναφέρεται στον τίτλο. Εάν με τον τίτλο κτίσεως έχει αποκτηθεί οριζόντια ιδιοκτησία επί καθέτου συμπληρώνονται και τα δύο τετραγωνίδια «ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ» και «ΚΑΘΕΤΗ» ιδιοκτησία, που βρίσκονται στην αρχή της ενότητας Β3. Β.4Στην ενότητα αυτή καταγράφονται οι βοηθητικοί χώροι οι οποίοι συνοδεύουν την διηρημένη ιδιοκτησίασύμφωνα με τον τίτλο κτήσης. Συνήθως είναι οι αποθήκες και οι θέσεις στάθμευσης που δεν διαθέτουνποσοστό συγκυριότητας στο γεωτεμάχιο. ●Στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι από δύο χώροι, τα στοιχεία τους τα συμπληρώνετε στο πεδίο ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ή σε άλλο ΕΝΤΥΠΟ Δ1. ●Τις αποθήκες των κτιρίων για τα οποία δεν έχει γίνει σύσταση διηρημένης ιδιοκτησίας τις συμπληρώνετε στο Β2 και όχι στο Β4.

☛ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 22


ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

22

Γ.ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ Γ.1 ΕΙΔΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ Στην ενότητα αυτή σημειώνετε το είδος του δικαιώματός σας, επιλέγοντας το κατάλληλο τετραγωνίδιο και συμπληρώνετε το ποσοστό του δικαιώματός σας. Γ.2 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΜΕΝΩΝ ΤΙΤΛΩΝ Στην ενότητα αυτή συμπληρώνονται:α) Οι τίτλοι κτήσης με τους οποίους έχει αποκτηθεί το ακίνητο για το οποίο υποβάλλεται η δήλωση και τα στοιχεία τους. Τέτοιοι τίτλοι μπορεί να είναι συμβολαιογραφικά έγγραφα (Σ.Ε.), δικαστικές αποφάσεις (Δ.Α.), διοικητικές πράξεις (Δ.Π.) κ.ά. Αν έχετε αποκτήσει το δικαίωμα με περισσότερους τίτλους, τους αναγράφετε όλους.β) Τα στοιχεία μεταγραφής του τίτλου σύμφωνα με το σχετικό πιστοποιητικό (το Υποθηκοφυλακείο στα βιβλία του οποίου έχει καταχωριστεί ο τίτλος σας, τόμος και αριθμός εγγραφής κλπ).Ειδικά στην περίπτωση που έχετε αποκτήσει το δικαίωμα της κυριότητας ή της δουλείας από χρησικτησία (χωρίς να έχει εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση), ή κληρονομιά (χωρίς να έχετε συντάξει ακόμη αποδοχή κληρονομίας ή άλλη ισοδύναμη πράξη), επιλέξτε το αντίστοιχο τετραγωνίδιο της υποενότητας Γ-2 και στη συνέχεια συμπληρώστε τα στοιχεία των εγγράφων που τεκμηριώνουν

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

το δικαίωμα σας. ● Στις περιπτώσεις που γονέας, συνέταξε γονική παροχή με την οποία μεταβίβασε την ψιλή κυριότητα στο τέκνο παρακρατώντας την επικαρπία για λογαριασμό του και για τον/την σύζυγό του και στην συνέχεια απεβίωσε, ισχύουν τα εξής: α) εάν ο/η σύζυγος είχε συμβληθεί στο συμβόλαιο, το δικαίωμα επικαρπίας ισχύει και οφείλει να το δηλώσει β) εάν ο/η σύζυγος δεν είχε συμβληθεί στο συμβόλαιο, για να αποκτήσει δικαίωμα επικαρπίας θα πρέπει να συντάξει αποδοχή της "πρότασης δωρεάς". Διαφορετικά, η επικαρπία θα συνενωθεί με την ψιλή κυριότητα και το τέκνο πρέπει να δηλώσει δικαίωμα πλήρους κυριότητας προσκομίζοντας μαζί με την γονική παροχή και την ληξιαρχική πράξη θανάτου του γονέα- επικαρπωτή.

Δ.ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ Δ.1Στην ενότητα αυτή καταχωρίζετε τις πληροφορίες που προσκομίζετε προκειμένου να καθορισθούν η θέσηκαι τα όρια του ακινήτου σας. ●Εφόσον στην υποβαλλόμενη με τη δήλωσή σας πράξη αναφέρεται τοπογραφικό διάγραμμα, αυτό υποβάλλεται υποχρεωτικά και συμπληρώνετε το σχετικό τετραγωνίδιο. ●Εφόσον προσκομίζετε άλλα στοιχεία εντοπισμού συμ-

πληρώνετε το αντίστοιχο ή τα αντίστοιχα τετραγωνίδια. ●Στην περίπτωση που έχετε προσδιορίσει τη θέση του ακινήτου σας με GPS μικρής ή μεγάλης ακρίβειας, συμπληρώστε τις συντεταγμένες στο σχετικό πίνακα. Δ.2Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ενότητα ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ορθότητα της κτηματογράφησης και για το λόγο αυτό, εφόσον τα γνωρίζετε, πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρώστε τα σχετικά στοιχεία. Δ.2.1Εφόσον γνωρίζετε τα στοιχεία των ιδιοκτητών των γειτονικών σας ακινήτων, συμπληρώστε τα στον σχετικό πίνακα και σχεδιάστε απαραιτήτως μέσα στο πλαίσιο ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα του ακινήτου σας και των γειτονικών ακινήτων και αριθμήστε τα, συσχετίζοντας τους αριθμούς με τα ονόματα των ιδιοκτητών που έχετε συμπληρώσει στον πίνακα. πχ Δ.2.2Εάν στο ακίνητο που δηλώνετε υπάρχουν συνδικαιούχοι και γνωρίζετε τα στοιχεία τους, συμπληρώστε τα στον αντίστοιχο πίνακα.π.χ. στην περίπτωση που έχετε συγκυριότητα, αναγράφετε τα στοιχεία των λοιπών κυρίων, σε περίπτωση που δηλώνετε ψιλή κυριότητα, τα στοιχεία των επικαρπωτών, σε περίπτωση που δηλώνετε επικαρπία, τα στοιχεία των ψιλών κυρίων κ.λπ●


Profile for ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Media Group

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ  

Ειδικό ένθετο της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ  

Ειδικό ένθετο της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Advertisement