Page 1


2 ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Τοπικό & επίμονο πάχος: «Λιποδυστροφία» Η πλαστική χειρουργική προσφέρει τις λύσεις ρόφηση δύναται να αντιμετωπίσει κάθε μορφής λιποδυστροφία (ήπια , μέτρια, σοβαρή). Τα αποτελέσματα της είναι εμφανή άμεσα, σε πραγματικό χρόνο. Οι σύγχρονες τεχνικές πλαστικής χειρουργικής λιποαναρρόφησης επιτυγχάνουν τη μέγιστη δυνατή απομάκρυνση του πλεονάζοντος λίπους από τις υπό θεραπεία περιοχές. Με την κατάλληλη προετοιμασία και επεξεργασία του λίπους που προσλαμβάνεται, είναι δυνατή η ταυτόχρονη λιπομεταφορά και λιπομεταμόσχευση του με εξειδικευμένες τεχνικές σε περιοχές του σώματος που η ασθενής επιθυμεί (πχ. αύξηση όγκου του στήθους , διόρθωση χαλάρωσης, ρυτίδων & πτώσης προσώπου , διόρθωση ουλών), χειρουργική μέθοδος που συνολικά ορίζεται ως «λιπογλυπτική».

2. Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές λιπο-διάλυσης Όλο και μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των αντρών και των γυναικών που υποφέρουν από τοπικό και επίμονο πάχος. Ορίζεται ως «τοπικό» το πάχος (λιπώδης ιστός) που εντοπίζεται σε περίσσεια και σε συγκεκριμένες περιοχές . Ως «επίμονο» χαρακτηρίζεται το πάχος που δεν αντιμετωπίζεται με τις συνήθεις μεθόδους γυμναστικής και διατροφής. Η λιποδυστροφία είναι η κλινική οντότητα που χαρακτηρίζεται από την μη ομαλή και υπερβολική εναπόθεση λιπώδους ιστού στις διάφορες περιοχές του σώματος η οποία αναλόγως της έκτασης της προκαλεί από αισθητικά έως και λειτουργικά προβλήματα στον ασθενή. Η πλαστική χειρουργική εξελίσσοντας τεκμηριωμένα τόσο τις χειρουργικές τεχνικές όσο και τις μη επεμβατικές θεραπείες της προσφέρει τις λύσεις για κάθε περίπτωση λιποδυστροφίας ή κοινώς του τοπικού πάχους. Οι περιοχές που συνήθως παρουσιάζουν λιποδυστροφικό χαρακτήρα είναι : • Κοιλιακή χώρα (υπέρ-ομφαλικά και υπό-ομφαλικά) • Πλάγια κοιλιακή χώρα («ψωμάκια») • Μηροί («ψωμάκια» στο ύψος της άρθρωσης του ισχίου με τη λεκάνη) • Εσωτερικό των μηρών • Βραχίονες (μπράτσα) • Λαιμός του προσώπου (κάτω από το πηγούνι) • Γόνατα • Γλουτοί • Πλάτη Οι διαθέσιμες θεραπευτικές τεχνικές στην πλαστική χειρουργική για την καταπολέμηση του τοπικού πάχους ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες:

1. Χειρουγικές τεχνικές λιπο-αναρρόφησης

● Η λιποαναρρόφηση αποτελεί την πλέον αποδοτική μέθοδο της πλαστικής χειρουργικής για την αντιμετώπισης του τοπικού λιποδυστροφικού πάχους. Η διαδικασία πραγματοποιείται στο χειρουργείο από τον πλαστικό χειρουργό ο οποίος κατόπιν προεγχειρητικού σχεδιασμού και αφού προετοιμάσει το βαθύτερο υποδόριο στρώμα με ειδικής σύνθεσης διάλυμα ,αναρροφεί διαμέσου μικροσκοπικών τομών και με τη βοήθεια πολύπλοκων συσκευών αναρρόφησης (κάννουλες , αναρροφητήρες , υπέρηχοι , Laser , ραδιοσυχνότητες) όλο τον πλεονάζοντα λιπώδη ιστό. Η λιποαναρ-

Οι θεραπείες αυτές πραγματοποιούνται στο ιατρείο , και -αν και καταχρηστικά πολλές φορές αναφέρονται ως «αναίμακτη λιποαναρρόφηση» - δεν βασίζονται στην αναρρόφηση του λίπους αλλά στη διάλυση αυτού και την απορρόφηση του από το λεμφικό σύστημα του οργανισμού με την πάροδο του χρόνου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν θεραπείες όπως : ● Ενέσιμη λιποδιάλυση: Ειδικής σύνθεσης (προσυσκευασμένο/ εγκεκριμένο/ πιστοποιημένο) διάλυμα εγχύεται στις κατάλληλες ποσότητες στην υπό θεραπεία περιοχή από τον πλαστικό χειρουργό σε αποστειρωμένο πεδίο. Το διάλυμα δεσμέυεται από τα λιποκύτταρα αλλοιώνοντας την κυτταρική τους δομή με αποτέλεσμα την απελευθέρωση του λιπώδους περιεχομένου στον εξωκυττάριο χώρο. Η απομάκρυνση μέρους του λίπους συντελείται από τον ίδιο τον οργανισμό διαμέσου του λεμφικού συστήματος, τους επόμενους μήνες.

● Κρυολιπόλυση : Η συσκευή της κρυολιπόλυσης ρυθμίζεται αναλόγως της κλινικής εικόνας μετά από σχεδιασμό, από τον πλαστικό χειρουργό και τοποθετείται στις υπό θεραπεία περιοχές. Η παρεχόμενη ψύξη εντός της συσκευής προκαλεί ελεγχόμενη «καταστροφή» ενός ποσοστού του πληθυσμού των λιποκυττάρων με επακόλουθη απελευθέρωση του περιεχομένου τους. Το λεμφικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση του λίπους τους προσεχείς μήνες.

● Μεσοθεραπεία λιπόλυσης : Ο πλαστικός χειρουργός παρασκευάζει συγκεκριμένα διαλύματα θεραπευτικών για τη λιποδυστροφία ουσιών τα οποία εγχύονται στο επί πολής υποδόριο στρώμα . Η απελευθέρωση του λιπώδους περιεχομένου και η λεμφική παροχέτευση είναι κοινές διαδικασίες με τις παραπάνω μεθόδους. Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως καμία από τις μεθόδους αντιμετώπισης του επίμονου λίπους, είτε χειρουργική είτε ελάχιστα επεμβατική, δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος αλλά μέθοδος διαμόρφωσης της σιλουέτας . Η πλαστική χειρουργική σήμερα προσφέρει αξιόπιστες, ασφαλείς και αποτελεσματικές λύσεις για τη διόρθωση ατελειών από την εναπόθεση λίπους σε διάφορες περιοχές του σώματος. Η σωστή επιλογή από τον πλαστικό χειρουργό-με βάση διεθνώς ισχύοντα συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια- της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης για κάθε κλινική περίπτωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της θεραπείας. Δεν είναι όλες οι θεραπείες κατάλληλες και αποτελεσματικές για όλους τους ασθενείς.

Toυ Κωνσταντίνου Θ. Πάτση, Πλαστικού χειρουργού

-

Πριν & Μετά Λιποαναρρόφησης & Λιπογλυπτικής:


ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ 3

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

ΚαρΚΙνος του λαρυγγα τι είναι ο καρκίνος του λάρυγγα; 0 καρκίνος του λάρυγγα είναι μια σοβαρή ασθένεια που απειλεί τη ζωή για την οποία όμως υπάρχει μια αποτελεσματική πρόληψη. Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του λάρυγγα όπως επίσης και το 90% των καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου, οφείλονται σε γνωστούς παράγοντες που προκαλούν καρκίνο. Για το λόγο αυτό, η πρόληψη είναι δυνατή χάρη σε μια αλλαγή του τρόπου ζωής που στόχο έχει την αποφυγή της έκθεσης στους νοσηρούς καρκινογόνους παράγοντες. Ο καρκίνος του λάρυγγα είναι από τους συχνότερους καρκίνους στον άνθρωπο και σχεδόν πάντοτε οφείλεται στο κάπνισμα και στην κατανάλωση αλκοόλ. Είναι 5 φορές πιο συχνός στους άνδρες και τις περισσότερες φορές (70%) εμφανίζεται πάνω στις φωνητικές χορδές αλλάζοντας τη χροιά της φωνής, με αποτέλεσμα ο ασθενής να πηγαίνει νωρίς στον ιατρό και να σώζεται 9 στις 10 φορές. Ο λαρυγγικός καρκίνος εμφανίζεται συχνότερα πάνω στις χορδές και προκαλεί βραχνάδα. Όταν όμως ο καρκίνος εμφανιστεί σε άλλο σημεία του λάρυγγα και δεν αλλάξει η φωνή στα αρχικά στάδια καρκίνου, δυστυχώς ο ασθενής αργεί πολύ να πάει στον Ω.Ρ.Λ. και συχνά είναι αργά όταν γίνεται η διάγνωση. Εκτός από βραχνάδα, ο ασθενής δεν μπορεί να καταπιεί καλά ή φτύνει μικρή ποσότητα αίματος (αιμόπτυση), ενώ σε προχωρημένες περιπτώσεις αναφέρει και πόνο.

Ποια είναι όμως τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του λάρυγγα; ● Επίμονη βραχνάδα της φωνής που διαρκεί πάνω από 15 ημέρες ● Δυσκολία στην κατάποση. ● Επίμονος πόνος στο λαιμό ή πόνος που εκδηλώνεται κατά την κατάποση. ● Πόνος στο αυτί. ● Εμφάνιση μάζας στο λαιμό. ● Αλλαγές στη φωνή. Συνήθως το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η βραχνάδα. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει είτε μια φλεγμονή ή πιο συχνά κάποιο όγκο στις φωνητικές χορδές. Όταν υπάρχει βραχνάδα, ειδικά όταν επιμένει για πάνω από 15 ημέρες, θα πρέπει κανείς να επισκέπτεται τον Ωτορινολαρυγγολόγο, ώστε να εξετάσει το λάρυγγά του.

ΚυρΙοτΕρα αΙτΙα αναΠτυΞΗς ΚαρΚΙνου του λαρυγγα 1 .Το κάπνισμα: Περισσότεροι από 95% των ασθενών που προσβάλλονται από καρ κίνο του λάρυγγα, είναι καπνιστές. Το κάπνι-

σαν η μόνη θεραπευτική διέξοδος. Εάν η βλάβη είναι σε προχωρημένο στάδιο είναι δυνατόν να χρειαστεί να αφαιρεθεί ολόκληρος ο λάρυγγας. Σε αυτή την περίπτωση τοποθετείται ειδική βαλβίδα για να μπορεί ο ασθενής να μιλάει. Τα άτομα που παρουσιάζουν αλλαγές στη φωνή ή επίμονη βραχνάδα, πρέπει να ζητούν συμβουλή από τον Ωτορινολαρυγγολόγο τους. Αυτό γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό εάν υπάρχουν στα άτομα αυτά, παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

ο πιο συχνός Μύθος κοόλ έχουν πολύ περισσότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο στο λάρυγγα. 3. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων: Ο ιός αυτός (ΗΡV) έχει συσχετισθεί με την γένεση του καρκίνου του λάρυγγα.

γΕνΙΚα 0 λάρυγγας είναι τοποθετημένος στο κέντρο του λαιμού ακριβώς πίσω από το μήλο του Αδάμ. Ο λάρυγγας είναι το όργανο που περιλαμβάνει τις φωνητικές χορδές, μας βοηθάει στην παραγωγή της φωνής και προστατεύει τους πνεύμονες κατά την κατάποση από εισρόφηση. Στο λάρυγγα μπορεί να αναπτυχθούν καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι.

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Ε. ΤΣΙΛΙΩΝΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΥ Ειδικευμένου στην Πανεπιστημιακή Ω.Ρ.Λ. Κλινική ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ Νοσοκομείου Αθηνών tsilionisap@yahoo.gr

Καρκίνος του λάρυγγα με εντοπισμό στις φωνητικές χορδές

σμα είναι επιβαρυντικός παράγοντας στην ανάπτυξη καρκίνου του λάρυγγα διότι δημιουργεί μεταλλάξεις στα γονίδια των κυττάρων του βλεννογόνου του αναπνευστικού συστήματος. Οι πιθανότητες κάποιου καπνιστή να αναπτύξει καρκίνο στο λάρυγγα αυξάνονται όχι μόνο από το πόσο καπνίζει αλλά και από τη συνολική χρονική διάρκεια για την οποία καπνίζει. 2. Το αλκοόλ: Το αλκοόλ είναι ένας παράγοντας που ευνοεί την ανάπτυξη του καρκίνου του λάρυγγα. Στην πραγματικότητα το αλκοόλ δρα σε συνέργεια με τον καπνό και μεγενθύνει τις αρνητικές του επιδράσεις. Τα άτομα τα οποία καπνίζουν και πίνουν αλ-

4. Ο αμίαντος: Ο αμίαντος, όπως και για άλλους καρκίνους, θεωρείται ένας παράγοντας που ευνοεί την ανάπτυξη του καρκίνου λάρυγγα. 5. Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση: Η πάθηση αυτή που χαρακτηρίζεται από την επιστροφή όξινου περιεχομένου του στομαχιού προς τον οισοφάγο και κάποτε προς το λάρυγγα, θεωρείται ότι συμβάλλει στη γένεση του καρκίνου του λάρυγγα.

ΔΙαγνΩςΗ ΚαΙ ΘΕραΠΕΙα του ΚαρΚΙνου του λαρυγγα Πρέπει να τονιστεί ότι η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του λάρυγγα αποτελεί το κλειδί της θεραπείας. Ο καρκίνος του λάρυγγα είναι ιάσιμος σε ποσοστό άνω του 70% εάν διαγνωστεί έγκαιρα. Η διάγνωση γίνεται από τον ωτορινολαρυγγολόγο ο οποίος πρέπει να κάνει ενδοσκόπηση λάρυγγα δηλ. να τοποθετήσει κάμερα είτε μέσα από την μύτη είτε από το στόμα όπου θα απεικονιστούν τυχόν βλάβες στο λάρυγγα. Ακολούθως εάν υπάρχει βλάβη ο ασθενής θα πρέπει να οδηγηθεί στο χειρουργείο όπου κάτω από τον έλεγχο του μικροσκοπίου θα ελεχθεί η βλάβη με μεγαλύτερη ακρίβεια και θα παρθούν μικρά κομματάκια για βιοψία. Εάν η βλάβη είναι μικρή τότε ενδεχομένως να μπορεί να αφαιρεθεί με laser. Πολλές φορές είναι απαραίτητο να γίνει ακτινοθεραπεία είτε συμπληρωματικά είτε

● «Αν πάθεις καρκίνο του λάρυγγα δεν τη γλιτώνεις» ● «μόνο αν βγει ο λάρυγγας σώζεται κανείς» ● «δεν πονάει ο λαιμός μου, αποκλείεται να έχω καρκίνο»

Η αλήθεια Αν ο καρκίνος του λάρυγγα διαγνωστεί έγκαιρα, 9 στις 10 φορές ο ασθενής γίνεται καλά για πάντα, αρκεί να κόψει το κάπνισμα φυσικά. Σε αρχικά στάδια, ο ασθενής διατηρεί τη φωνή του και η αφαίρεση του όγκου γίνεται με Laser ή με ακτινοβολία. Και να θυμάστε, ο καρκίνος του λάρυγγα προκαλεί πόνο μόνο σε προχωρημένες περιπτώσεις. Ακόμα όμως και σε προχωρημένο στάδιο να γίνει η διάγνωση, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να γίνει καλά ο ασθενής, με το κατάλληλο χειρουργείο όμως σε αυτή την περίπτωση δυστυχώς περιλαμβάνει την αφαίρεση του λάρυγγα και την οριστική απώλεια της φωνής.

τι να κάνετε Αν καπνίζετε πολύ και ανησυχείτε πως μπορεί να εμφανίσετε καρκίνο, πρέπει να επισκέπτεστε κάθε 6 μήνες τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας. Γενικά ο καρκίνος του λάρυγγα έχει αργή εξέλιξη και μπορεί κανείς να τον προλάβει στην αρχή του, οπότε και είναι σίγουρη σχεδόν η οριστική θεραπεία. Φυσικά, ακόμα καλύτερο είναι να κόψετε το κάπνισμα και το αλκοόλ.

τι να μην κάνετε Μην αποφεύγετε την τακτική εξέταση από ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο (ανά 6 μήνες), ειδικά αν έχετε και άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως γαστρο-οισοφανική παλινδρόμηση ή εργασία σε περιβάλλον ερεθιστικό για το λάρυγγα.


4 ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Tης Δήμητρας Ντάσιου- Πλακίδα

Βλαστοκύτταρα και θεραπείες Τι είναι τα βλαστοκύτταρα; Τα βλαστικά κύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα, τα οποία με κατάλληλες συνθήκες μπορούν να μετατραπούν σε όλους τους τύπους κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού. Τα βλαστικά κύτταρα υπάρχουν σε κάθε όργανο μετά τη διάπλασή του και είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της λειτουργίας του, αλλά και τη φυσική ανανέωσή του. Βλαστικά κύτταρα από το λιπώδη ιστό Ο λιπώδης ιστός είναι ο πιο πλούσιος σε βλαστοκύτταρα ιστός του ανθρώπου μετά τον πλακούντα και το ομφαλοπλακούντιο αίμα. Η διαδικασία της λήψης τους είναι απλή και η εμπειρία από τις μέχρι τώρα χρήσεις τους έδειξε, ότι είναι κύτταρα ασφαλή και ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Τα βλαστικά κύτταρα από το λιπώδη ιστό έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην επούλωση ελκώσεων, αναπλήρωση μαστού μετά από επέμβαση, αναπλήρωση οστών, σε οστεοαρθρίτιδες, ανάπλαση μυών, τενόντων, κερατοειδούς χιτώνα, περιοδοντίου, ανανέωση του γερασμένου δέρματος κ.α. Ήδη έχουν αρχίσει οι εφαρμογές τους να επεκτείνονται σε πολλές παθήσεις. Εφαρμογές βλαστικών κυττάρων στη Δερματολογία Τα βλαστικά κύτταρα εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία σε περιπτώσεις όπως: ● Ανανέωση και σύσφιξη του γερασμένου δέρματος του προσώπου ● Εξάλειψη της χαλάρωσης του δέρματος σε δύσκολα σημεία όπως είναι η περιοχή του λαιμού ● Επούλωση και ταχεία αποκατάσταση τραυμάτων, εγκαυμάτων ● Βελτίωση ουλών μετά από τραυματισμούς ή από ακμή ● Θεραπεία της αλωπεκίας Πως συλλέγονται τα βλαστοκύτταρα από τον λιπώδη ιστό;

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Διευθύντρια DermaClinicΒόλος Εξ. Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Α. Συγγρός» Συνεργάτης DermaLabAθηνών

-

Ο γιατρός μετά από τοπική αναισθησία αφαιρεί ένα πολύ μικρό τμήμα δέρματος με λίπος σε διάμετρο περίπου 3 χιλιοστών, όπως γίνεται στη λήψη βιοψίας δέρματος. Επίσης μπορεί να αναρροφηθεί λίπος με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης κατά τη διάρκεια της επέμβασης για αισθητικούς σκοπούς ή ειδικά για το σκοπό λήψης βλαστοκυττάρων. Το υλικό τοποθετείται σε ειδική συσκευασία, συνεργάτης του εργαστηρίου το παραλαμβάνει άμεσα και το μεταφέρει στο εργαστήριο. ‘Όταν ολοκληρωθεί με επιτυχία η επεξεργασία του υλικού, το εργαστήριο θα χορηγήσει «Πιστοποιητικό Κρυοσυντήρησης των Βλαστοκυττάρων». Πότε γίνεται η εφαρμογή των βλαστικών κυττάρων; Μετά από 2 περίπου εβδομάδες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απομόνωσης των βλαστοκυττάρων και μετά από συνεννόηση με το εργαστήριο, ο γιατρός θα τα παραλάβει την ημέρα και ώρα που έχει ορισθεί η εφαρμογή τους στον ασθενή. Η μέθοδος είναι ασφαλής, ανώδυνη και αποτελεσματική.

Πριν και μετά την εφαρμογή βλαστοκυττάρων μαζί με λιπώδη ιστό

Η θεραπεία της αλωπεκίας με τη χρήση βλαστοκυττάρων Μια μικρή εκτομή λιπώδους ιστούαπό το σώμα σας αρκεί για νααποκαταστήσει τα χαμένα μαλλιάκαι τη χαμένη σας αυτοπεποίθηση.

● Θεραπεία αλωπεκίας με τη χρήσηβλαστοκυττάρων του λιπώδουςιστού: ● Ενεργοποιείται η ανάπτυξη νέωντριχών ● Άμεσα αποτελέσματα σε σχέση μεάλλες θεραπείες ● Αποκατάσταση της αλωπεκίας μεπιο φυσιολογικό τρόπο ● Χωρίς ίχνος σημαδιών από τηθεραπεία ● Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψειτην ίδια ημέρα στην εργασία του Το εργαστήριο με το οποίο συνεργάζεται το ιατρείοδιαθέτει πιστοποιημένο σύστημααποθήκευσης βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού για πολλαπλές μελλοντικές χρήσεις και εφαρμογές της αναγεννητικής ιατρικής


ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ 5


6 ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Παιδί και τρίτη ηλικία: όταν η άνοια αλλάζει τη σχέση Η παιδική ηλικία και η τρίτη ηλικία συνιστούν τις περισσότερο ευαίσθητες περιόδους ζωής, για τις οποίες η οικογένεια καλείται να μεριμνά και να προετοιμάζεται ιδιαίτερα. Αποτελούν τα άκρα ενός διπόλου ωρίμανσης και σηματοδοτούν το μέλλον και τις ρίζες κάθε οικογένειας, τις προοπτικές της και την ταυτότητά της. Η ελληνική οικογένεια με την εκτεταμένη της εκδοχή που αλλού δε συναντάται στο δυτικό κόσμο, αποτελεί το χώρο συνάντησης αυτών των δύο ηλικιών, μα την τρίτη ηλικία να διαδραματίζει πολλές φορές το ρόλο του φροντιστή της παιδικής ηλικίας. Διαπαιδαγώγηση, παράδοση, μεταλαμπάδευση αξιών, ξανάνιωμα, ενεργοποίηση, ανανέωση: είναι έννοιες και εμπειρίες που καθιερωμένα ανταλλάσσονται στην καθημερινότητα της σχέσης μεταξύ εγγονιών, παππούδων και γιαγιάδων. Χωρίς αυτά τα στοιχεία, η οικογένεια θα ήταν σίγουρα κάτι διαφορετικό. Τι γίνεται όμως όταν η τρίτη ηλικία ασθενεί, όταν οι δυνατότητές της να προσφέρει εκλείπουν, όταν οι ανάγκες της να φροντιστεί πολλαπλασιάζονται; Τι συμβαίνει με την οικογένεια όταν η Τρίτη ηλικία πάσχει από άνοια; Και πώς φαίνονται ο «παππούς και η γιαγιά που ξεχνούν» μέσα από τα μάτια των παιδιών; Ο ανοϊκός ασθενής είναι ένας άνθρωπος που πάσχει από μια εκφυλιστική νόσο νευρολογικής φύσεως και εκδηλώνει όλο και ποιο σοβαρές και εκτεταμένες δυσκολίες στις γνωστικές δεξιότητες και στη λειτουργικότητά του. Τι σημαίνει αυτό απλά; Συστηματικά ξεχνά ραντεβού, γνωστά πρόσωπα, ονόματα και αντικείμενα. Δεν μπορεί να εκφραστεί τόσο καλά όσο άλλοτε, χρησιμοποιεί άστοχες λέξεις μέσα στην πρόταση ή επαναλαμβάνει τις ίδιες ερωτήσεις. Παρουσιάζει προβλήματα με την αφηρημένη σκέψη, παύει να μπορεί να κατανοήσει και να χρησιμοποιήσει το χιούμορ, τη μεταφορά. Βάζει τα αντικείμενα σε λάθος θέση, μπερδεύεται στη διαχείριση χρημάτων. Οι αλλαγές αυτές αργά ή γρήγορα γίνονται αισθητές και προκαλούν στην οικογένεια αρχικά την έκπληξη, μετά την άρνηση, το θυμό, την αγανάκτηση. Και πώς μπορεί να διατηρήσει ο ηλικιωμένος που ασθενεί από άνοια τις ίδιες αρμοδιότητες; Πώς είναι δυνατόν να εμπιστευτείς τη φροντίδα των παιδιών σου στο γονέα σου που η κρίση του είναι εσφαλμένη ή ελαττωμένη, που δυσκολεύεται να εκτελέσει σωστά απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως το να μαγειρέψει, να ψωνίσει, να τηλεφωνήσει, να οδηγήσει; Αλλά και τι απομένει αν αφαιρέσεις από τον ηλικιωμένο ανοϊκό ασθενή (παππού ή γιαγιά) όλες τις αρμοδιότητες; Τι του αφήνεις από την ταυτότητά του, από το πρόγραμμα που όριζε την ημέρα του; ι διατηρείται από την αυτοεικόνα και την αυτοεκτίμησή του; Ο ανοϊκός ασθενής αντιλαμβάνεται την έκπτωση στις ικανότητές του και αυτή η συνειδητοποίηση οδηγεί σε έντονη αίσθηση απώλειας ελέγχου. Ο φόβος και η υπαρξιακή αγωνία για το αύριο που είναι άγνωστο και για τον εαυτό που αλλάζει ραγδαία κυριαρχούν. Ισχυρό είναι και το συναίσθημα της μοναξιάς, καθώς ο άνθρωπος που νοσεί από άνοια δυσκολεύεται και ντρέπεται συχνά να μοιραστεί τα ερωτήματα και τους φόβους του. Αλλά το καινούριο ερώτημα είναι αυτό: Πώς καταλήγει να βλέπει τον ανοϊκό παππού ή την

ανοϊκή γιαγιά το παιδί που άλλοτε αφηνόταν στα χέρια τους, ο εγγονός ή η εγγονή που αντιλαμβάνεται πως είναι πολύ ικανότερος από εκείνους; Η σχέση μεταβάλλεται ραγδαία. Το παιδί ή ο έφηβος εγγονός του ανοϊκού παππού ή της ανοϊκής γιαγιάς συχνά απομακρύνεται με την παρότρυνση των γονέων. Άλλοτε του ζητείται να αναλάβει ρόλο υποστήριξης του ασθενούς μέλους της οικογένειας, αλλά χωρίς εποπτεία και καθοδήγηση. Αυτή η υπερεμπλοκή οδηγεί σε κόπωση, ματαιώσεις και τελικά γεννά το εκφρασμένο από το εγγόνι πια αίτημα της απομάκρυνσης. «Δε μπορώ να είμαι με τον παππού και τη γιαγιά.» «Δε μπορώ να φωνάξω φίλους στο σπίτι.» «Δε μπορούμε να ζούμε πια μαζί.» Τα παραπάνω ερωτήματα φαίνονται αναπάντητα. Αλλά οσκοπός του άρθρου που διαβάζετε δεν είναι να λυπήσει τον αναγνώστη. Το πνεύμα του δεν είναι αυτό της απόδοσης ευθυνών. Ούτε και η ηθικολογία περιλαμβάνεται στους στόχους του. Ο προβληματισμός ΕΙΝΑΙ σκοπός του άρθρου που διαβάζετε. Η άποψη ότι μέσα στην οικογένεια οι ευθύνες είναι θέλοντας και μη ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΕΣ διαπνέει το πνεύμα του. Και το να βρει όχι την πιο σωστή απάντηση αλλά την περισσότερο ΧΡΗΣΙΜΗ αποτελεί έναν από τους επιμέρους στόχους του.

Tης Γεωργιάδου Ιωάννας Συστημικής ψυχοθεραπεύτριας ΠΟΡΕΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Ψυχολόγου ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΒΟΛΟΥ

-

Η υποστήριξη της οικογένειας ώστε περισσότερο να προσαρμόζεται και λιγότερο να αντιστέκεται στις αλλαγές, πρόταση της συστημικής συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας

Το αδιέξοδο των ερωτημάτων που τέθηκαν παραπάνω σε όλη την έκταση του άρθρου έχει να κάνει με το ότι τα ερωτήματα αυτά κινούνται στον άξονα της ανάπτυξης και της έκπτωσης. Ό,τι εξελίσσεται θετικά γίνεται δεκτό μέσα στην οικογένεια, ότι απομειώνεται αντιμετωπίζεται με εχθρότητα. Η δυσκολία μας να δεχτούμε οτιδήποτε χειροτερεύει –όπως μια εκφυλιστική ασθένειαείναι τόσο ισχυρή που θολώνει ακόμη και την εμπειρία μας ότι το μεγάλωμα, η ωρίμανση, η ίδια η ζωή είναι μια διαδικασία από αλλεπάλληλες αλλαγές, μειωτικές και αθροιστικές, από έκπτωση και ανάπτυξη. Χωρίς τις αλλαγές δεν υπάρχει μεγάλωμα, ωρίμανση, ζωή. Αν λοιπόν οι αλλαγές είναι όχι μόνο αναπόφευκτες αλλά και αναγκαίες, το ερώτημα που

Ο διαχωρισμός των αλλαγών μέσα στην οικογένεια σε αλλαγές-έκπτωσης και αλλαγές-ανάπτυξης, που συντελεί στο αδιέξοδο

μένει είναι το πώς και πόσο εύκολα ή δύσκολα θα προσαρμοζόμαστε σε αυτές. Η υποστήριξη που μπορεί να παρέχει η συστημική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία προς τις οικογένειες με μέλος που πάσχει από άνοια, δεν προσανατολίζεται στο να αντικαταστήσειτηέκπτωση με ανάπτυξη. Μέλημα της συστημικής συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας δεν είναι να δημιουργήσειθετικές αλλαγές ως αντίβαρο των αρνητικών αλλαγών. Αντί για αυτά, η συστημική προσέγγιση έρχεται να ενισχύσει την οικογένεια να προσαρμόζεται στις αλλαγές αντί να αντιστέκεται σε αυτές. Μέλημα λοιπόν η ενίσχυση της προσαρμοστικότητας. Προσαρμοστικότητα για την τρίτη ηλικία που ασθενεί και ο εαυτός της αλλάζει. Προσαρμοστικότητα για την παιδική ηλικία που έρχεται για πρώτη φορά σε γνωριμία με μια ασθένεια και η γνώση της για τη ζωή αλλάζει. Προσαρμοστικότητα για όλη την οικογένεια που καλείται να ξαναρυθμίζει κάθε τόσο την καθημερινότητά της σε νέα δεδομένα.

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ελέγχου μνήμης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ, Τοπάλη 7, Βόλος, τηλ.: 2421031227, 2421087267.


ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ 7

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια κιρσοί - ευρυαγγείες

Του ΙΣΑΑΚ ΤΟΠΑΛΙΔΗ, ΙΑΤΡΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΕΣΣΕΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΕΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΦΛΕΒΟΛΟΓΙΚΗΣ - ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Ε mail akistopalidis@yahoo.gr Facebook Αγγειολογικό Ιατρείο Ισαάκ Τοπαλίδης

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΦΛΕΒΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΙΡΣΟΙ

-

ΤΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Σήμερα έχουμε την δυνατότητα να παρέμβουμε τόσο στις αισθητικά σημαντικές ευρυαγγείες όσο και στους παθολογικά σημαντικούς κιρσούς και να κάνουμε θεραπεία ΧΩΡΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ .

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΤΙΚΟ ΑΦΡΟ Είναι η συστηματική εξάλειψη των ενδοδερμικών ευρυαγγειών και των υποδορίων κιρσών που ανεπαρκούν με έγχυση σκληρυντικής ουσίας σε μορφή αφρού .Έτσι προκαλούμε σκλήρυνση στο ενδοθήλιο των φλεβών που μετατρέπεται σε μια ινώδη χορδή. Κιρσοί είναι διατεταμένες φλέβες στο υποδόριο και στο βάθος, συνήθως στα κάτω άκρα .Η κίνηση του αίματος δεν γίνεται προς την σωστή κατεύθυνση (προς την καρδιά ) αλλά έχουμε παλινδρόμηση (προς τα κάτω ) , με αποτέλεσμα το φλεβικό (με λιγότερο οξυγόνο )αίμα να λιμνάζει σε « ξεχειλωμένες » φλέβες οι οποίες φουσκώνουν και δείχνουν την τυπική εικόνα των κιρσών.

Όταν χαλάσουν οι βαλβίδες επιστροφής των φλεβών, δηλ οι φλέβες είναι ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ , το αίμα δεν επιστρέφει στην καρδιά με την σωστή ταχύτητα άλλα λιμνάζει περισσότερο στα κάτω άκρα. Δημιουργούνται ΚΙΡΣΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ.Το πόδι πρήζεται, αποκτά μελάχρωση και μπορεί να κάνει και ΑΤΟΝΟ ΕΛΚΟΣ.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΚΛΗΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Η θεραπεία γίνεται στο Ιατρείο ,χωρίς νάρκωση, τοπικά. Παρασκευάζεται ο ΑΦΡΟΣ ΠΟΛΥΔΟΚΑΝΟΛΗΣ και τοποθετείται υπό καθοδήγηση υπερήχων μέσα στην παθολογική κιρσοειδή φλέβα. Ο ασθενής φοράει μια ειδική κάλτσα για 24 ώρες και μπορεί να περπατήσει, να ταξιδέψει κλπ χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Μετά από 15 ημέρες έχουμε την επόμενη επίσκεψη. Ανάλογα με το πρόβλημα χρειάζονται 5-8 επισκέψεις . Είναι μια ΘΕΡΑΠΕΙΑ που χρειάζεται χρόνο , έχει όμως μόνιμα και άριστα αποτελέσματα χωρίς παρενέργειες. ΧΩΡΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ .

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ

ΠΡΙΝ

Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένες φλέβες του δέρματος μπλέ η ροζ-κόκκινες και δεν είναι επικίνδυνες για τον οργανισμό. Είναι αισθητικό πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει ένας ειδικός ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΙΚΌΣ και ΦΛΕΒΟΛΟΓΙΚΟΣ έλεγχος με Έγχρωμο Υπερηχογράφημα ΤΡΙΠΛΕΞ των Αγγείων Κάτω Άκρων .Έτσι μπορούμε να δούμε τι ακριβώς υπάρχει . Αν υπάρχει Θρόμβωση ,Κιρσοί, Κάποιο αρτηριακό η άλλο πρόβλημα

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο - Αύξηση των κρουσμάτων στη «σύγχρονη εποχή» Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σχετικά συχνή και σοβαρή νόσος, με συνέπειες για την ποιότητα της ζωής αλλά και την ίδια τη ζωή συμβαίνει όταν η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ελαττώνεται σημαντικά ή διακόπτεται απότομα. Αν αυτό συμβαίνει λόγω αιμορραγίας, πρόκειται για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο (hemorrhagic stroke) ή όπως αλλιώς λέγεται εγκεφαλική αιμορραγία (cerebral hemorrhage). Αν πάλι αυτό οφείλεται σε απόφραξη ενός αγγείου, το επεισόδιο ονομάζεται ισχαιμικό (ischemic stroke). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων, τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου, σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας. Επίσης, είναι η πέμπτη πιο συχνή αιτία θανάτου σε άτομα ηλικίας 15-59 ετών. Κάθε χρόνο, σχεδόν έξι εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, ενώ ένας στους έξι συνανθρώπους μας κινδυνεύει να υποστεί Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή του. Κάθε 6 δευτερόλεπτα ένα θανατηφόρο Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο συμβαίνει κάπου στον κόσμο. Επιπρόσθετα, τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια θεωρούνται η δεύτερη συχνότερη αιτία άνοιας και προκαλούν σοβαρές σωματικές, ψυχικές, κοινωνικές, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις, όχι μόνο στους επιζώντες ασθενείς, αλλά και στις οικογένειές τους.

META

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για το ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο; Οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να υποστεί κάποιος ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι : 1. η ύπαρξη ενός παρόμοιου επεισοδίου στο παρελθόν, είτε για τον ίδιο τον ασθενή, είτε για έναν από τους γονείς του 2. η ύπαρξη παροδικού εγκεφαλικού επεισοδίου 3. ή ύπαρξη εμφράγματος του μυοκαρδίου 4. η ηλικία. Αν είναι κανείς πάνω από 55 ετών αυξάνονται σαφώς οι πιθανότητες να προσβληθεί, αν και εγκεφαλικό επεισόδιο περιγράφεται σε κάθε ηλικία, ακόμα και σε παιδιά 5. η αρτηριακή υπέρταση 6.η στένωση των καρωτίδων από αθηροσκλήρωση 7. το κάπνισμα 8. η υψηλή χοληστερόλη αίματος 9. ο σακχαρώδης διαβήτης 10. η παχυσαρκία 11. η καθιστική ζωή 12. άλλα νοσήματα της καρδιάς πχ καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες 13. ο αλκοολισμός 14. παθήσεις που σχετίζονται με την πήξη του αίματος πχ θρομβοφιλία 15. η χρήση ουσιών πχ κοκαΐνη. Η συνύπαρξη ασθενειών σε συνδυασμό με τον κακό τρόπο ζωή αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου. Ποια είναι τα συμπτώματα ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου ; Σε αυτό το σημείο θα ήταν σκόπιμο να τονίσω την αναγκαιότητα συμβουλής και άμεσης ενημέ-

ρωσης του ιατρού εάν ένα ή παραπάνω συμπτώματα εκδηλωθούν στον ασθενή. 1. αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια 2. μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια 3. δυσκολία στην ομιλία 4. δυσκολία στο περπάτημα (αστάθεια βάδισης) 5. ίλιγγος και ζάλη 6. ελάττωση της όρασης ή διπλωπία 7. πονοκέφαλος και εμετός 8. τέλος, σε μεγάλα εγκεφαλικά επεισόδια, ο ασθενής χάνει τις αισθήσεις του και πέφτει σε κώμα. Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω την εμφάνισή ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ; Για να προλάβετε την εμφάνιση ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου πρέπει να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δηλαδή : ● να διατηρείτε κανονικό σωματικό βάρος ● να διακόψετε το κάπνισμα ● να ελαττώσετε τη χοληστερόλη σε φυσιολογικά πλαίσια (κάποιες φορές και με την βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής) ● να ελέγχετε αυστηρά το σάκχαρο αίματος αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη ● να ασκείτε τακτικά πχ με περπάτημα μισής ώρας κάθε ημέρα ● να αντιμετωπίζετε κάθε καρδιολογικό ή πρόβλημα πήξης του αίματος, σε συνεργασία με τον γιατρό σας. ● να υπάρχει προληπτικός έλεγχος αλλά και συμβουλευτική επικοινωνία με τον οικογενειακό ιατρό Πως μπαίνει η διάγνωση ενός αγγειακού εγ-

Του Γεωργίου Μωραΐτη Γενικού Οικογενειακού Ιατρού

-

κεφαλικού επεισοδίου; Η διάγνωση του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου γίνεται με : 1. το ιστορικό. Τη λήψη από τον ασθενή ή από το οικείο περιβάλλον. 2. τη νευρολογική εξέταση. 3. την αξονική τομογραφία εγκεφάλου 4. άλλες απεικονιστικές εξετάσεις πχ μαγνητική τομογραφία, αγγειογραφία κλπ ● άλλες διαγνωστικές εξετάσεις για να βρεθεί το αίτιο της απόφραξης πχ triplex καρωτίδων, αιματολογικές εξετάσεις κτλ. ● Το εγκεφαλικό μπορεί να προληφθεί, εντούτοις, αν συμβεί είναι σημαντικό να αναγνωρισθεί έγκαιρα και να μεταφερθεί ο ασθενής το συντομότερο δυνατό σε νοσοκομείο. Το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί ιατρικό επείγον. Η άμεση αντιμετώπιση μπορεί να σώσει ζωές και να μειώσει την αναπηρία. Σημειώνεται ότι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που επιφέρει μια αναπηρία, αλλάζει όχι μόνο τον τρόπο ζωής του ίδιου του ασθενή, αλλά συνεπάγεται και ένα μεγάλο οικονομικό κόστος αποκατάστασης, για την οικογένεια Ολοκληρώνοντας το θέμα του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, μιας μάστιγας της σύγχρονης εποχής μας, γνωρίζοντας πλέον την κλινική εικόνα, την πρόληψη αλλά και την διάγνωσης θα ήθελα να τονίσω για ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα προληπτικού ελέγχου,κλινικοεργαστηριακών εξετάσεων εφόσον κρίνει σκόπιμο ο οικογενειακός μας ιατρός που είναι αρμόδιος γνωρίζοντας το ιστορικό των παθήσεων αλλά και του τρόπου ζωής μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η πρόληψη σώζει ζωές...


8 ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Κακοήθεις όγκοι του εγκεφάλου Σύγχρονη αντιμετώπιση και θεραπεία Ο ι χωροκατακτητικές εξεργασίες του εγκεφάλου, με ολοένα και αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης τους στον ανθρώπινο πληθυσμό, αποτελούν μια νοσολογική οντότητα με πολύπλευρη αντιμετώπιση. Διακρίνονται σε 7 κατηγορίες αναλόγως του κυτταρικού πληθυσμού προέλευσης και σε καλοήθεις ή κακοήθεις (Grade I έως Grade IV) αναλόγως της βιολογικής συμπεριφοράς τους. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των χωροκατακτητικών εξεργασιών είναι ότι στην πλειονότητά τους δεν μεθίστανται σε άλλα όργανα εκτός του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αστροκυττώματα. Αποτελούν το 20% των νευροεπηθηλιακών όγκων και κύριος αντιπρόσωπος αυτής της κατηγορίας είναι το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα (Grade IV). Συνήθως εκδηλώνονται με προοδευτικά αυξανόμενα νευρολογικά συμπτώματα (68%) όπως κινητική αδυναμία (45%) κεφαλαλγία (54%), εμφάνιση επιληπτικής κρίσης σε ποσοστό 26% και συμπτώματα που θυμίζουν με παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι συνήθως υψηλής κακοήθειας όγκοι (Grade IV) και μπορούν να σχηματισθούν από την εξέλιξη των χαμηλής κακοήθειας (δευτερογενή γλοιοβλάστωμα) ή να είναι εξαρχής υψηλής κακοήθειας (πρωτογενή γλοιοβλάστωμα) που αποτελούν και την πλειονότητα των περιπτώσεων. Αντιμετωπίζονται κυρίως χειρουργικά και στην συνέχεια με συμπληρωματική θεραπεία όπως χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Τα επενδυμώματα προέρχονται από νευροεπηθηλιακά κύτταρα και διακρίνονται σε χαμη-

λής κακοήθειας εξεργασίες Grade I, II, και σε υψηλής κακοήθειας Grade III. Η αντιμετώπιση είναι διαφορετική αν πρόκειται για χαμηλής ή υψηλής κακοήθειας. Τα χαμηλής κακοήθειας (Grade I, II) αντιμετωπίζονται μόνο χειρουργικά που έχει ως στόχο την πλήρη αφαίρεση τους και δεν χρειάζεται συμπληρωματική θεραπεία. Τα υψηλής κακοήθειας (Grade III) αντιμετωπίζονται πρώτα χειρουργικά και στην συνέχεια με συμπληρωματική θεραπεία όπως χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Μεταστατικοί όγκοι. Οι μεταστατικοί όγκοιαποτελούν την πλειονότητα των όγκων εγκεφάλου περίπου 30% και προέρχονται κυρίως από τους πνεύμονες 44%, τον μαστό 10%, τα νεφρά 7%, το πεπτικό 6%, το μελάνωμα 3% και αδιευκρίνιστα σε ποσοστό 10%. Εμφανίζονται ως μονήρη εστία στο εγκεφαλικό παρέγχυμα και κυρίως στον οπίσθιο κρανιακό βόθρο (παρεγκεφαλίδα) ή με πολλαπλές εστίες όταν θα εμφανίσουν νευρολογικά συμπτώματα. Όταν είναι μονήρης όγκοι, η πλήρης αφαίρεση αποτελεί και την μοναδική θεραπεία. Σε πολλαπλές εντοπίσεις γίνεται αφαίρεση όλων των εστιών (όταν είναι εφικτή) ή με διενέργεια βιοψίας (ανοικτή ή στερεοτακτική). Σε ποσοστό 11% (όταν εμφανίζεται μία εστία εγκεφάλου σε ασθενή με ιστορικό Ca) είναι πιθανόν να μην είναι μετάσταση. Η επιβίωση των ασθενών εξαρτάται από την βιολογική συμπεριφορά της πρωτοπαθούς νόσου και επιτυγχάνεται αύξηση της επιβίωσης μόνο με πλήρη χειρουργική αφαίρεση

Του Μπρίζα Στέργιου, MD, Νευροχειρούργου Επιστημονικού Διευθυντή Νευροχειρουργικού τμήματος, ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

-

του όγκου. Όσον αφορά την χειρουργική θεραπεία των κακόηθων όγκων του εγκεφάλου πρέπει να γίνεται για δύο κυρίως λόγους α) την πλήρη αφαίρεση της εξεργασίας που οδηγεί σε ύφεση των συμπτωμάτων και σε αύξηση του ποσοστού επιβίωσης και β) επιβεβαιώνει την ακτινολογική διάγνωση (δείγμα για βιοψία) και ορίζει το βαθμό κακοήθειας (Grade) της εξεργασίας. Εφόσον έχει οριστεί ο βαθμός κακοήθειας αποφασίζεται αν θα χρειαστεί συμπληρωματική θεραπεία. Η χειρουργική θεραπεία των κακόηθων όγκων του εγκεφάλου έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια προσφέροντας με ασφάλεια την πλήρη αφαίρεση της εξεργασίας. Στην κλινική μας (Νευροχειρουργικό τμήμα «ΙΑΣΩ Θεσσαλίας») είναι πλέον εφικτή η πλήρης αφαίρεση των όγκων χωρίς κανένα νευρολογικό έλλειμμα για τον ασθενή προσφέροντας μεγαλύτερη επιβίωση και καλύτερη ποιότητα ζωής. Με την χρησιμοποίηση της νευροπλοήγησης, της χαρτογράφησης του εγκεφάλου, τα σωματοαισθητικά και κινητικά προκλητά δυναμικά, το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο, και την εμπειρία της νευροχειρουργικής ομάδας συνήθως ο ασθενής δεν χρειάζεται παραμονή σε μονάδα εντατικής νοσηλείας αφού επιστρέφει στον θάλαμό του την ίδια ημέρα της χειρουργικής επέμβασης. Η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται εντός 48ώρου και επιστρέφει στην οικία του περιπατητικός μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία (συνήθως 4 ή 5 ημέρες).


ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ 9

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Αγγειακές παθήσεις ● ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ

Τι είναι το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής; Ανεύρυσμα είναι η μόνιμη εντοπισμένη διάταση μιας αρτηρίας, μεγαλύτερης τουλάχιστον κατά 50% της διαμέτρου της υπόλοιπης φυσιολογικής αρτηρίας του ίδιου ατόμου. Η φυσιολογική διάμετρος της κοιλιακής αορτής είναι περίπου 2 εκατοστά. Το ανεύρυσμα μπορεί να έχει διάμετρο αρκετές φορές τη διάμετρο της φυσιολογικής κοιλιακής αορτής. Αν αυτή η κατάσταση παραμείνει χωρίς θεραπεία, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η ρήξη της αορτής και η εσωτερική αιμορραγία. Ο κίνδυνος της ρήξης εξαρτάται από την αύξηση του ανευρύσματος και από την υψηλή αρτηριακή πίεση (Υπέρταση) και συνοδεύεται από μεγάλη θνητότητα, οδηγεί σε ποσοστό τουλάχιστον 50% στο θάνατο. Όταν η θεραπεία είναι απαραίτητη, ποια θα πρέπει να είναι η επιλογή; Ανοιχτή χειρουργική επέμβαση Η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση είναι η κλασσική μέθοδος αντιμετώπισης του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής. Στην ανοιχτή επέμβαση διενεργείται τομή στην κοιλιακή χώρα, παρασκευάζεται κοιλιακή αορτή και το ανεύρυσμα. Αφαιρείται το ανεύρυσμα και η αποκατάσταση της κοιλιακής αορτής γίνεται με συρραφή συνθετικού μοσχεύματος. Η κλασσική αυτή μέθοδος γίνεται υπό γενική αναισθησία και χρειάζεται χρόνος από 2 – 4 ώρες. Ενδαγγειακή θεραπεία Κατά τη μέθοδο αυτή υπάρχει σαφώς λιγότερη επιβάρυνση του ασθενή από την κλασσική μέθοδο. Συμπεριλαμβάνει την αντιμετώπιση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής, με την τοποθέτηση ενδοαυλικά ενός μοσχεύματος, το οποίο στηρίζεται σε μεταλλικό σκελετό (stent-graft). Η ενδαγγειακή επέμβαση μπορεί να διενεργηθεί με γενική, περιοχική ή τοπική αναισθησία και συνήθως για να ολοκληρωθεί απαιτούνται 2 – 3 ώρες. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για λίγες μέρες και μπορεί να επιστρέψει σε μικρό χρονικό διάστημα στη φυσιολογική του δραστηριότητα.

● ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Τι είναι η καρωτιδική στένωση; Είναι η νόσος που χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στον καρωτιδικό διχασμό που έχει σαν συνέπεια τη στένωση των αγγείων. Σπάνια η στένωση μπορεί να μην οφείλεται σε αθηρωματική βλάβη αλλά σε άλλα αίτια (πχ ινομυϊκή δυσπλασία).

Του Αχιλλέα Γ. Νικολάου, ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟY Master of Endovascular Techniques www.artiriafleva.gr 28ης Οκτωβρίου 122, Τ.Κ 38221 Τηλ: 2421076265, Fax : 2421076245, Κιν : 6974007056 - ΒΟΛΟΣ

-

Ενδαρτηρεκτομή καρωτίδας

Πρόκειται για επέμβαση που γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία, με μικρή τομή στον τράχηλο. Παρασκευάζεται η καρωτίδα, διανοίγεται, αφαιρείται η αθηρωματική πλάκα και στη συνέχεια συγκλείεται είτε άμεσα είτε με χρησιμοποίηση ενός εμβαλώματος (patch). Η διάρκεια της είναι συνήθως 1 – 2ώρες και η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών (εγκεφαλικό, έμφραγμα μυοκαρδίου) είναι μικρότερη από 3%. Λιγότερο σοβαρή και συνήθως παροδική επιπλοκή είναι η βλάβη νεύρων της περιοχής.

Χειρουργική αντιμετώπιση: Η παρακαμπτήριος επέμβαση ονομάζεται από το όνομα των αρτηριών που θα συνδεθούν, π.χ. αορτο-μηριαία, μασχαλο-μηριαία, μηρο-ϊγνυακή, μηρο-περιφερική. Ως φλεβικό μόσχευμα συνήθως προτιμάται η μείζων σαφηνής φλέβα σας, δηλαδή η φλέβα που βρίσκεται κάτω από το δέρμα από το πόδι χαμηλά μέχρι τη βουβωνική περιοχή. Τα συνθετικά μοσχεύματα είναι από πολύ ισχυρό υλικό είτε Dacron (πολυεστέρας) είτε PTFE στο μέγεθος των φυσιολογικών αρτηριών.

Αγγειοπλαστική καρωτίδας

● ΦΛΕΒΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ-ΚΙΡΣΟΙ Τι είναι η φλεβική ανεπάρκεια; Η φλεβική ανεπάρκεια είναι από τις πιο συχνές παθήσεις των γυναικών σε ποσοστό 45-50% και των ανδρών σε ποσοστό 20-25%. Όταν τα τοιχώματα των φλεβών χαλαρώνουν, τότε αυτές διογκώνονται, αποκτούν ελικώσεις, και ονομάζονται κιρσοί. Το φαινόμενο των κιρσών εμφανίζεται περισσότερο στα κάτω άκρα, γι’ αυτό και χρειάζεται θεραπεία. Πρόκειται για επέμβαση που γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία, με παρακέντηση της μηριαίας ή με πολύ μικρή τομή στη βάση του τραχήλου. Η αθηρωματική πλάκα ανακατανέμεται στο αγγειακό τοίχωμα συνήθως με τη χρησιμοποίηση ενός stent και μιας συσκευής εγκεφαλικής παρουσίας. Η διάρκειά της είναι συνήθως 1 ώρα και η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών (εγκεφαλικό, έμφραγμα μυοκαρδίου) είναι από 3% έως 5%.

Θεραπευτική αντιμετώπιση: Α) Επεμβατική θεραπεία με ενδοφλέβιο laser (διοδικόlaser 1470 nmELVeS)

● ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΑ Τι είναι το διαβητικό πόδι; Με τον όρο «διαβητικό πόδι» χαρακτηρίζονται όλες οι βλάβες των ποδιών διαβητικών ατόμων κάτω από τους αστραγάλους. Ως υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται τα άτομα με νευροπάθεια (βλάβες στα αισθητικά νεύρα εξαιτίας του διαβήτη, με συνέπεια το άτομο να μην αντιλαμβάνεται τον πόνο) &περιφερική αγγειοπάθεια (που δημιουργείται λόγω της σοβαρής αρτηριοσκλήρυνσης). Δυστυχώς η κατάληξη δεν είναι πάντα καλή και ο ακρωτηριασμός δεν μπορεί πάντα να αποφευχθεί. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η πρόληψη καθώς και η σωστή εκπαίδευση του διαβητικού ασθενή πάνω στη καθημερινή φροντίδα των ποδιών του. Ποιες οι διάφορες θεραπείες της χρόνιας διαβητικής αποφρακτικής αρτηριοπάθειας; Η σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση της περιφερικής αρτηριοπάθειας μπορεί να συνοψιστεί ως εξής : ● Γενικά μέτρα για την πρωτογενή και δευτερογενήπρόληψη της εξελικτικήςπορείας της αρτηριοπάθειας ● Καταπολέμηση των παραγόντωνκινδύνου ● Ειδικάσυντηρητικάμέτρα για την βελτίωση της παράπλευρηςκυκλοφορίας ● Φαρμακευτική αγωγή ● Διαδερμική αγγειοδιαστολή (αγγειοπλαστική) με καθετήρα μπαλόνι - ενδονάρθηκα (stent) ● Χειρουργική θεραπεία - παρακαμπτήριες επεμβάσεις (bypass). Τι είναι η αγγειοπλαστική με μπαλόνι και η τοποθέτηση stent; Διαδερμική διαυλική αγγειοπλαστική με μπαλόνι είναι η διαπλάτυνση ενός στενωμένου αγγείου με ειδικό καθετήρα που στην άκρη του έχει ένα μικρό μπαλόνι και που εισάγεται μέσα στον αυλό του αγγείου διαμέσου του δέρματος χωρίς να γίνει χειρουργική τομή. Η επέμβαση γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία. Κατόπιν γίνεται η αγγειοπλαστική με μπαλόνι, δηλαδή ο ιατρός φουσκώνει με αέρα το μπαλόνι μέσα στο στενωμένο αγγείο. Αυτό βοηθά να διευρυνθεί το αγγείο και να αυξηθεί η ροή του αίματος που περνάει μέσα απ’ αυτό.

Με τη χρήση εξελιγμένων οπτικών ινών και με διαδερμική είσοδο στη φλέβα, εφαρμόζεται θερμική ακτινοβολία που κλείνει την ανεπαρκούσα φλέβα, συρρικνώνει το φλεβικό τοίχωμα και σταματάει την παλινδρόμηση του αίματος. Απαραίτητη είναι η ύπαρξη υπερηχογραφικού μηχανήματος (triplex) για την εφαρμογή της τεχνικής. Γίνεται και με τοπική αναισθησία, ενώ η συνολική ιατρική πράξη διαρκεί 50-60 λεπτά. Επίσης: Δεν πραγματοποιούνται τομές ● Η τεχνική έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα ● Ο ασθενής δεν χρειάζεται παυσίπονα ● Επιστρέφει στην εργασία του σε 3-4 μέρες ● Η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί λίγες ώρες Β)Χειρουργικήθεραπεία 'strippingparinvagination' Η χειρουργική αφαίρεση της παθολογικής σαφηνούς φλέβας με την τεχνική stripping, γίνεται με την πραγματοποίηση δύο μικρών τομών. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται υπό τοπική, περιοχική ή γενική αναισθησία και συνδυάζεται συνήθως με την εκρίζωση των υπολοίπων εμφανών κιρσών. Το “strippingparinvagination” συνίσταται στο να αποσύρει τη σαφηνή φλέβα με τη βοήθεια ενός ειδικού καθετήρα (stripper) αναστρέφοντάς την στο δικό της στόμιο και αυλό. Αυτή η τεχνική δίνει άριστα αποτελέσματα καθώς ο εγκολεασμός προκαλεί ελάχιστα τραύματα στους γειτονικούς ιστούς. Έτσι υπάρχουν λίγες μετεγχειρητικές εκχυμώσεις και καθόλου ερεθισμός στο σαφηνές νεύρο που είναι δίπλα στη φλέβα.


10 ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Κρίσεις πανικού… μπορούμε να τις διαχειριστούμε! Η διαταραχή πανικού είναι από τις πιο συχνές ψυχικές παθήσεις κατά την οποία ο ασθενής παρουσιάζει αιφνίδια και απρόσμενα επεισόδια έντονου φόβου και άγχους. Το όνομα της συγκεκριμένης διαταραχής δεν είναι καθόλου τυχαίο μιας και προέρχεται από τον Πάνα, Έλληνα θεό των δασών και των χωραφιών, ο οποίος ευθυνόταν για τον παράξενο τρόμο που βίωναν οι ταξιδιώτες σε έρημες τοποθεσίες. Τα αιφνίδια επεισόδια άγχους και τρόμου που βιώνει κανείς ονομάζονται κρίσεις πανικού και διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα έως πολλές ώρες ή και μέρες. Τα άτομα που πάσχουν από διαταραχή πανικού βιώνουν έναν ανεξέλεγκτο τρόμο ο οποίος εκδηλώνεται χωρίς καμία προειδοποίηση και η αιτία έναρξής του μπορεί να μην είναι γνωστή. Τα άτομα αυτά δεν αισθάνονται άγχος συνεχώς, αντίθετα έχουν ξαφνικές κρίσεις άγχους που επαναλαμβάνονται μετά από περιόδους φυσιολογικής λειτουργίας. Όταν αυτές οι κρίσεις είναι πολύ συχνές και όταν ένα άτομο σπαταλά αρκετό χρόνο περιμένοντας να συμβεί η επόμενη κρίση, τότε αυτός/ή είναι πολύ πιθανόν να υποφέρει από διαταραχή πανικού. Οι κρίσεις πανικού μπορούν να εκδηλώνονται σε όλες τις ηλικίες. Συγκεκριμένα, η συχνότητα εκδήλωσης της πρώτης κρίσης πανικού είναι μεγαλύτερη μεταξύ 20 και 40 ετών. Η διαταραχή πανικού, με ή χωρίς αγοραφοβία, κάνει την εμφάνισή της στα τελευταία χρόνια της εφηβείας ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής και είναι αρκετά συχνή προσβάλλοντας περίπου το 1% του πληθυσμού. Τα πιο χαρακτηριστικά ψυχικά συμπτώματα της κρίσης πανικού περιλαμβάνουν έντονο φόβο, άγχος, πανικό, αίσθημα επέλευσης τρέλας, την παράξενη αίσθηση ότι έχει αποκοπεί το άτομο από τον εαυτό του και το περιβάλλον του, αίσθημα απώλειας ελέγχου και επερχόμενου θανάτου. Εκτός από τα ψυχικά συμπτώματα που αισθάνεται ο ασθενής, η κρίση πανικού συνοδεύεται και από έντονα σωματικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν τρέμουλο ή εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή ή αίσθηση πνιγμού, πόνο στο στήθος, ταχυπαλμία, δύσπνοια, αίσθημα ασφυξίας, αίσθημα πνιγμού, αναγούλες, ναυτία, αστάθεια ή τάση για λιποθυμία, κράμπες, μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα στα χέρια, ρίγος ή εξάψεις. Επιβάλλεται να τονιστεί ότι τα προαναφερθέντα συμπτώματα δεν παρουσιάζονται όλα σε ένα

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου Ψυχολόγου, M.Sc, PhD Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας www.my-psychology.gr

● Νιώσατε σαν να μην σας φτάνει ο αέρας ή σαν να δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε; ● Νιώσατε αίσθημα αυξημένων καρδιακών παλμών; ● Αισθανθήκατε να τρέμετε ή να σας διαπερνά ρίγος; ● Είχατε ιδρώσει; ● Αισθανθήκατε σαν να πνίγεστε ή ότι δεν είχατε καθόλου σάλιο; ● Νιώσατε κάποιο σφίξιμο στο στήθος; ● Αισθανθήκατε κάποιο βάρος στο στομάχι ή ναυτία ή εν γένει κάποια κοιλιακή δυσφορία; ● Είχατε ζαλάδα, αστάθεια ή τάση για λιποθυμία; ● Είχατε την αίσθηση ότι δεν ζείτε πραγματικά το γεγονός ή ότι σαν να μην είστε ο εαυτός σας; ● Φοβηθήκατε ότι χάνετε τον έλεγχο ή ότι τρελαίνεστε; ● Φοβηθήκατε ότι θα πεθάνετε; ● Είχατε μουδιάσματα ή μυρμήγκιασμα (παραισθησίες); ● Είχατε ρίγη ή εξάψεις;

ασθενή με κρίση πανικού. Μη βιαστείτε να θεωρήσετε ότι πάσχετε από τη διαταραχή πανικού επειδή αναγνωρίζετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα στον εαυτό σας, διότι πολλά από τα σημεία και συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς κατά τις κρίσεις πανικού, είναι παρόμοια με αυτά που εκδηλώνονται λόγω σοβαρών παθήσεων της καρδίας, του εγκεφάλου, των πνευμόνων και του πεπτικού συστήματος. Τι μπορείτε να κάνετε, ποιες στρατηγικές να χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε τον πανικό: Να θυμάστε ότι, παρόλο που τα συναισθήματα και τα συμπτώματά σας σας προξενούν φόβο, δεν είναι επικίνδυνα από φυσιολογική άποψη. Μην προσπαθείτε να καταπολεμήσετε τα συναισθήματά σας. Όσο περισσότερο πρόθυμοι είστε να τα παραδεχτείτε και να τα αντιμετωπίσετε τόσο πιο εύκολα θα μειωθούν. Παραμείνετε στο παρόν. Παρατηρήστε τι ακριβώς σας συμβαίνει και μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να γίνει έρμαιο του τι νομίζετε ότι σας συμβαίνει. Παρατηρήστε ότι, όταν σταματήσετε να προσθέτετε εκφοβιστικές σκέψεις στον πανικό σας, αρχίζει να ξεθωριάζει. Ασκηθείτε στη διαφραγματική αναπνοή και κάνετε ασκήσεις αναπνοής κατά τη διάρκεια της

ημέρας (δηλαδή, σταματήστε ό,τι κάνετε και πάρτε βαθιές, αργές εισπνοές από τη μύτη, γεμίζοντας την κοιλιά σας. Εκπνεύστε αργά). Εκφραστείτε! Εάν νιώθετε φοβισμένοι ή στρεσαρισμένοι, μιλήστε σε κάποιον φίλο/η ή γράψτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Η κουβέντα με φιλικά πρόσωπα βοηθά στην ενίσχυση του αισθήματος της ευεξίας. Να είστε προσεκτικοί όμως στην επιλογή του φιλικού προσώπου, καθώς είναι σημαντικό να είναι ένα άτομο που θα σας ακούσει, χωρίς να σας κρίνει και χωρίς να σας δίνει άκαιρες συμβουλές. Η αληθινή, ειλικρινής επικοινωνία μειώνει το άγχος. Η διαταραχή πανικού μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά και η εκδήλωση των κρίσεων πανικού να μειωθούν σημαντικά. Υπάρχουν ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι που με επιτυχία βοηθούν τον ασθενή να ελέγξει ή ακόμη και να απαλλαγεί από το πρόβλημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις βέβαια απαιτείται παράλληλα με την ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή. Ο συνδυασμός φαρμάκων και ψυχοθεραπείας προσφέρει υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Για να διαπιστώσετε να έχετε βιώσει συμπτώματα κρίσεων πανικού προσπαθήστε να απαντήστε το ερωτηματολόγιο που ακο-

λουθεί έχοντας κατά νου το πιο πρόσφατο επεισόδιο και θυμηθείτε αν τυχόν υπήρξαν αυτά τα συμπτώματα κατά την διάρκεια αυτού του επεισοδίου:

Aν απαντήσατε καταφατικά στις περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις τότε έχετε βιώσει κρίση πανικού κι κρίνεται απαραίτητο να διαχειριστείτε καλύτερα το άγχος σας.


ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ 11

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Του Αθανάσιου Γιαννούκα,

Πρόληψη, Διάγνωση και σύγχρονη θεραπεία των Αγγειακών Παθήσεων Οι αρτηριακές παθήσεις όπως στένωση των καρωτίδων, στένωση των αρτηριών στα πόδια, στένωση της κοιλιακής αορτής αποτελούν εκδηλώσεις της αθηρωματικής νόσου, της ίδιας πάθησης που προκαλεί και την στένωση των στεφανιαίων αρτηριών στην καρδιά. Πολλές φορές συνυπάρχει στεφανιαία νόσος με νόσο των καρωτίδων ή των αρτηριών στα πόδια. Ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή από εγκεφαλικό είναι το ίδιο αυξημένος ανεξάρτητα από το πού εμφανίζεται η νόσος, στην καρδιά, τις καρωτίδες ή στις αρτηρίες των ποδιών. Σημαντική είναι πρόληψη και για τον λόγο αυτό άνδρες ηλικίας άνω των 45 ετών και γυναίκες άνω των 55 ετών, ιδιαίτερα αν υπάρχει και οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας η άλλης αρτηριακής νόσου, θα πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις. Είναι σημαντικό να ανακαλυφθούν πολύ νωρίς και να αντιμετωπισθούν οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου όπως υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης και η διακοπή του καπνίσματος. Σήμερα με την πρόοδο της τεχνολογίας η διάγνωση γίνεται αναίμακτα με την έγχρωμη υπερηχογραφία Τρίπλεξ και την αξονική αγγειογραφία ενώ η θεραπεία μπορεί να γίνει με ενδαγγειακές τεχνικές (αγγειοπλαστική, στεντ) στις καρωτίδες και τις αρτηρίες στα κάτω άκρα που δεν απαιτούν μεγάλη νοσηλεία και δεν επιβαρύνουν πολύ τον ασθενή. Βέβαια όταν η νόσος είναι εκτεταμένη μπορεί να απαιτηθεί ανοιχτή χειρουργική επέμβαση ή συνδυασμός ανοιχτής και ενδαγγειακής επέμβασης. Είναι σημαντικό όμως να τονισθεί ότι και μετά την όποια επέμβαση η φαρμακευτική θεραπεία για τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου θα πρέπει να συνεχισθεί γιατί η στένωση των αγγείων μπορεί να παρουσιασθεί ξανά είτε στο ίδιο σημείο είτε σε διαφορετικό. Μια άλλη συχνή πάθηση είναι το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής, που συνήθως δεν δίνει συμπτώματα μέχρι να γίνει ρήξη, οπότε το 50% πεθαίνει πριν φθάσει στο νοσοκομείο και από το 50% που θα φθάσει στο νοσοκομείο οι μισοί μόνο θα επιβιώσουν από την επέμβαση. Και εδώ σημαντικό ρόλο έχει η πρόληψη κυρίως η διακοπή του καπνίσματος και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Άνδρες ή γυναίκες καπνιστές ηλικίας άνω των 60 θα πρέπει να υποβάλλονται σε ένα έγχρωμο υπερηχογράφημα Τρίπλεξ της κοιλιακής αορτής. Αν όμως υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό τότε αυτό θα πρέπει να γίνεται νωρίτερα, στην ηλικία των 45-50 ετών. Σήμερα με την πρόοδο της τεχνολογίας, της αναισθησιολογίας η χειρουργική θεραπεία έχει πολύ μικρή θνητότητα (3% για την ανοιχτή επέμβαση - 1% για την ενδαγγειακή με στέντ). Ιδιαίτερα αν η ανατομία του ανευρύσματος επιτρέπει την ενδαγγειακή θεραπεία με στεντ αυτό γίνεται χωρίς γενική αναισθησία και ο ασθενής μετά παραμονή 3-4 ημερών στο νοσοκομείο επανέρχεται στην συνηθισμένη δραστηριότητά του. Τέλος, οι φλεβικοί κιρσοί των κάτω άκρων αποτελούν μία πολύ συχνή πάθηση στο γενικό πληθυσμό, ενώ η αιτία για την ανάπτυξη τους έχει γενετικό υπόβαθρο. Ισχυρή ένδειξη γι’ αυτό αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχει κληρονομική προδιάθεση στην ανάπτυξη κιρσών. Η νόσος μπορεί να εμφανιστεί από την εφηβική ηλικία και να εξελιχθεί αργότερα ή να εμφανιστεί μετά την ενηλικίωση, πολλές φορές με αφορμή κάποιο γεγονός όπως για παράδειγμα στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να αναδείξουν

την υπάρχουσα προδιάθεση είναι η παχυσαρκία, η λήψη αντισυλληπτικών φαρμάκων, η παρατεταμένη ορθοστασία κ.α. Εκτός από την κλινική εξέταση, το Τriplex (έγχρωμο υπερηχογράφημα φλεβών) αποτελεί την βασική εξέταση για τη διάγνωση. Για την θεραπεία στα αρχικά στάδια συστήνονται η αποφυγή ορθοστασίας, η εφαρμογή ελαστικής κάλτσας, η απώλεια σωματικού βάρους και τα φλεβοτονικά φάρμακα για την μείωση της φλεγμονής του φλεβικού τοιχώματος. Στα πιο προχωρημένα στάδια (κιρσοί, οίδημα, δερματικές αλλοιώσεις) συστήνεται επεμβατική αντιμετώπιση. Σήμερα έχει καθιερωθεί η ενδαγγειακής θεραπείας με τη χρήση Laser ή ραδιοσυχνοτήτων, οι οποίες γίνονται με τοπική αναισθησία και χωρίς νοσηλεία στο νοσοκομείο. Νεώτερες ενδαγγειακές μέθοδοι, όπως η εφαρμογή συγκολλητικής ουσίας (κόλλας) εντός της σαφηνούς φλέβας ή η φαρμακο-μηχανική σύγκλιση της φλέβας, δεν απαιτούν κανενός είδος αναισθησία και νοσηλεία. Ο ασθενής μετά από ενδαγγειακή θεραπεία των κιρσών, μπορεί να επανέλθει στην καθημερινή του δραστηριότητα σε 1-2 μέρες από την επέμβαση. Υποτροπή των φλεβικών κιρσών μπορεί να συμβεί μετά την πάροδο ετών, κυρίως εξαιτίας της προόδου της νόσου, ωστόσο δεν συνοδεύεται με σημαντικά ενοχλήματα και μπορεί να αντιμετωπιστεί με σκληροθεραπεία με αφρό ή με τοπική κιρσεκτομή με τοπική αναισθησία. Όλες οι προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις και οι μοντέρνες θεραπείες γίνονται σήμερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και έτσι δεν απαιτείται η εσωτερική μετανάστευση ασθενών από την Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

MSc, MD, PhD, FEBVS Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

-

Αγγειακές επεμβάσεις

Θεραπεία στένωσης καρωτίδας με στέντ

Θεραπεία φλεβικών κιρσών με Laser

Θεραπεία στένωσης καρωτίδας με ανοιχτή επέμβαση (ενδαρτηριεκτομή και εμβάλωμα)

Ενδαγγειακή θεραπεία ανευρύσματος κοιλιακής αορτής με στέντ


12 ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Του ΝΤΑΦΟΥ Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΥ, Υπ. ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Συνεργάτη ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΚΛΙΝΙΚΗΣ «ΕΛΠΙΣ», ΚΛΙΝΙΚΗΣ «ΑΝΑΣΣΑ»

Μυωπία Η μυωπία είναι διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία είναι ιδιαίτερα δυσχερής η μακρινή όραση, αλλά με οπτικά ή όχι βοηθήματα στην πλειονότητα των περιπτώσεων επιτυγχάνεται φυσιολογική όραση. Ο μύωπας (αρχ. μύωψ) καθώς αδυνατεί να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά μισοκλείνει τα μάτια για να το καταφέρει καλύτερα, κάτι που φαίνεται και από την ετυμολογία της λέξης μύωψ: (μύω = κλείνω ελαφρώς τα μάτια) + (ψ = βλέμμα, όψη). Συγκεκριμένα η μυωπία εμφανίζεται όταν τα οπτικά ερεθίσματα δεν εστιάζονται πάνω στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδή χιτώνα αλλά μπροστά από αυτόν. Αυτό συνήθως οφείλεται είτε στην επιμήκυνση του οφθαλμού (αξονική), είτε στην αύξηση της καμπυλότητας του κερατοειδούς χιτώνα ή ακόμα και σε κατασκευαστικά προβλήματα του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις (διαθλαστική)είτε σε συνδυασμό των παραπάνω. Μια ειδική κατάσταση εμφάνισης μυωπίας σε μεγάλη ηλικία, αποτελεί η περίπτωση του πυρηνικού καταρράκτη, ο οποίος αυξάνει την διαθλαστική δύναμη του κρυσταλλοειδούς φακού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μείωση της μακρινής όρασης και ταυτόχρονη βελτίωση της κοντινής, κάτι που λανθασμένα εκλαμβάνεται ως θετική εξέλιξη. Πολλές φορές η μυωπία συνυπάρχει και με άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες, όπως αστιγματισμό και πρεσβυωπία. Συνήθως η μυωπία μετριέται σε διοπτρίες και διακρίνεται σε: ● ήπια μυωπία, μέχρι τρεις διοπτρίες ● μέτρια, από τρεις ως έξι διοπτρίες, ● μεγάλη, από έξι διοπτρίες και πάνω. Όσοι έχουν μεγάλη μυωπία, είναι περισσότερο πιθανό να υποστούν αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ή να εμφανίσουν και άλλα συμπτώματα, όπως φευγαλέες σκιές (σαν «μυγάκια»).

Αιτίες Η μυωπία είναι αρκετές φορές κληρονομική – να σημειωθεί ότι σε πρόωρα μωρά μπορεί να εμφανισθεί μια μορφή ιδιαίτερα υψηλής μυωπίας με μεγάλες διακυμάνσεις, που όμως τείνει να μειωθεί με τη πάροδο του χρόνου. Παρότι έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα 24 γονίδια που δεκαπλα-

και να μη φαίνεται να παρατηρεί μακρινά αντικείμενα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της μυωπίας περιλαμβάνουν: ● Θαμπή ή θολή μακρινή όραση ● Συχνή προσπάθεια εστίασης των ματιών ● Κόπωση των ματιών ή και πονοκεφάλους, λόγω της προσπάθειας για εστίαση Η πάθηση επηρεάζει εξίσου αγόρια και κορίτσια και συνήθως είναι κληρονομική. Οι αλλαγές στην όραση μπορεί να είναι ραγδαίες ή αργές και να χειροτερεύουν σταδιακά κατά την παιδική ηλικία ή τα ενήλικα χρόνια. Η πάθηση συνήθως σταθεροποιείται κατά την αρχή της ενήλικης ζωής.

Θεραπεία

σιάζουν την πιθανότητα της μυωπίας, σημαντικός παράγοντας αναδεικνύεται το περιβάλλον. Η κατάχρηση της καθιστικής εργασίας σε κλειστούς χώρους, καθώς και η καθιέρωση της οθόνης του υπολογιστή σε καθημερινό εργαλείο πιθανώς να συνδέονται ισχυρά με τη μεγάλη αύξηση της διαθλαστικής ανωμαλίας της μυωπίας. Tα παλιότερα χρόνια τα ποσοστά μυωπίας ήταν μικρότερα και είναι επίσης γνωστό ότι ορισμένες φορές τα παιδιά παρουσιάζουν μυωπία η οποία στη συνέχεια εξαφανίζεται. Αυτό έχει κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι υπάρχει σχέση με το πόσο μακριά βλέπουν τα μάτια και με το αν εκτίθενται στο φυσικό ή τεχνητό φως. Τα παιδιά που παίζουν συχνά εκτός σπιτιού φαίνεται πως αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας λόγω του φυσικού φωτός στο οποίο εκτίθενται.

Συμπτώματα Η μυωπία διαπιστώνεται συχνά στην παιδική ηλικία, από τα πρώτα σχολικά χρόνια μέχρι και την ενηλικίωση. Ένα παιδί μπορεί να μισοκλείνει τα μάτια του, να κάθεται κοντά στην τηλεόραση, στο σινεμά ή στον πίνακα, να κρατάει βιβλία πολύ κοντά, όταν διαβάζει,

Τα γυαλιά της μυωπίας (αποκλίνοντες φακοί) καθώς και οι φακοί επαφής διορθώνουν την οπτική οξύτητα χωρίς ωστόσο να αποτελούν θεραπεία ή οριστική αντιμετώπιση. Στη συχνή ερώτηση για το αν η χρήση ή όχι των γυαλιών επηρεάζει την πορεία της μυωπίας η απάντηση είναι αρνητική. Η μυωπία θα ακολουθήσει την πορεία της, είτε το παιδί ή ο ενήλικας φοράει γυαλιά, είτε όχι. Μία όλο και πιο αυξανόμενη σε δημοτικότητα εναλλακτική των γυαλιών ή των φακών επαφής είναι η εγχείρηση λέιζερ για τη διόρθωση της καμπυλότητας του κερατοειδούς. Η διαθλαστική χειρουργική - επεμβάσεις με laser δεν αποτελεί πλέον μια ριψοκίνδυνη και αμφίβολης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας εναλλακτική λύση. Στη δεύτερη δεκαετία του 21ουαιώνα η διαθλαστική χειρουργική έχει καθιερωθεί ως μόνιμη, ασφαλής και οικονομική λύση σχεδόν σε όλες τις διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία, πρεσβυωπία). Τα πλεονεκτήματα στο laser μυωπίας με την μέθοδο lasik είναι πολλά: ● Επέμβαση χωρίς πόνο για τον ασθενή ● Επαναφορά της φυσιολογικής όρασης μέσα σε λίγη ώρα ● Σύντομο διάστημα επέμβασης (λίγα λεπτά) ● Μικρό διάστημα θεραπείας μετά την επέμβαση ● Ακρίβεια και ασφάλεια


ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ 13


14 ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Σακχαρώδης Διαβήτης Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία, διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών και οφείλεται σε έλλειψη ινσουλίνης. Η έλλειψη μπορεί να είναι πλήρης ή μερική ή σχετική.Η κύρια έκφραση της διαταραχής είναι η αύξησητων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Η συχνότητα του σακχαρώδους διαβήτη στην Ελλάδα (διαγνωσμένου και αδιάγνωστου) σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες είναι της τάξης του 7-8%. Διαχρονικά παρατηρείται μια συνεχής αύξηση της συχνότητας του σακχαρώδους διαβήτη στην Ελλάδα (2,4% το 1974, 3,1% το 1990 και 7-8% σήμερα).

Ταξινόμηση

● Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1: Οφείλεται σε καταστροφή τωνβ-κυττάρων, που συνήθως οδηγεί σε πλήρη έλλειψη ινσουλίνης. Παλιότερα ονομάζονταν νεανικός σακχαρώδης διαβήτης. ● Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2:. Οφείλεται σε προοδευτική μείωση της ανταπόκρισης του β-κυττάρου για την έκκριση της ινσουλίνης που απαιτείται για την αντιμετώπιση των μεταβολικών αναγκών.Είναι ο συχνότερος τύπος και χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη διαταραχής της έκκρισης και της δράσης της ινσουλίνης. Στην Ευρώπηο επιπολασμός του κυμαίνεται 5-10%. Στην Ελλάδα έχει τριπλασιασθεί τα τελευταία 35 χρόνια και φθάνει το 8% ● Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης : Εμφανίζεται κατά την έναρξη ή κατά τη διάρκειά της κύησης και χαρακτηρίζεται από αύξηση της γλυκόζης νηστείας >92 mg/dl, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την έναρξη της κύησης δεν διαγιγνώσκεται η ύπαρξη επίσημου ΣΔ. Η συχνότητα του κυμαίνεται στο 18% επί του συνόλου των κυήσεων ● Άλλοι ειδικοί τύποι Σακχαρώδους Διαβήτη: Οφείλονται σε γενετικές διαταραχές των β-κυττάρων (διαβήτης τύπου MODY), νοσήματα της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος, φάρμακα, κλπ. Από τη κατηγορία αυτήσημαντικός είναι ο διαβήτης τύπου MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) ο οποίος διαθέτει ισχυρό θετικό οικογενειακό ιστορικό. Εμφανίζεται σε μη παχύσαρκα άτομα, ηλικίας μικρότερης των 25 ετών, αλλά μπορεί να διαγνωσθεί και στην ενήλικη ζωή. Υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει το 1-2% του συνόλου των ατόμων με ΣΔ.

Μηχανισμός

Κατά τη διάρκεια του φαγητού μεγάλο μέρος του διασπάται στο στομάχι και το έντερο σε σάκχαρο (γλυκόζη) το οποίο στη συνέχεια απορροφάται και κυκλοφορεί στο αίμα. Όταν αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα, το πάγκρεας απελευθερώνει μια ορμόνη η οποία ονομάζεται ινσουλίνη. Το σάκχαρο αποτελεί το βασικότερο καύσιμο των κυττάρων μας. Όμως για να χρησιμοποιηθεί πρέπει προηγουμένως να περάσει από το αίμα μέσα στα 3 κύτταρά μας. Η ινσουλίνη είναι άκρως απαραίτητη προκειμένου να ανοίξουν δίοδοι στα κύτταρα, έτσι ώστε να μπορέσει να μπει το σάκχαρο μέσα σε αυτά. Αν ο ορ-

γανισμός μας δε μπορεί να απελευθερώσει τη σωστή ποσότητα ινσουλίνης, ή αν η ινσουλίνη που παράγουμε δε μπορεί να ανοίξει καλά όλες τις διόδους των κυττάρων, τότε το σάκχαρο δεν μπορεί να περάσει όλο μέσα στα κύτταρά μας και συσσωρεύεται στο αίμα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται Σακχαρώδης Διαβήτης

Διάγνωση του Σακχαρώδους Διαβήτη 1. Συμπτώματα υπεργλυκαιμίας(πολυδιψία, πολυουρία και ανεξήγητη απώλεια βάρους)παράλληλα με τυχαία τιμή γλυκόζης πλάσματος 200 mg/dl ή 2. Γλυκόζη πλάσματος νηστείας 126 mg/dl ή 3. Θετική Δοκιμασία Ανοχής στη Γλυκόζη Δηλαδή γλυκόζη πλάσματος 2 ώρες μετά την από του στόματος χορήγηση 75 g γλυκόζης ≥200 mg/dl.Η δοκιμασία δεν πρέπει να γίνεται όταν υπάρχειενεργός λοίμωξη, πρόσφατη χειρουργική επέμβαση ή άλλη οξεία κατάσταση.

Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη Ένας χρήσιμος δείκτης είναι η τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c). Δεν χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη, αλλά για την παρακολούθηση της ρύθμισης του σακχάρου αίματος, αφού αντικατοπτρίζει τη μέση τιμή σακχάρου αίματος τους τελευταίους 3 μήνες πριν την εξέταση. Τιμές HbA1c <6% θεωρούνται ενδεικτικές καλού γλυκαιμικού ελέγχου. Τιμές HbA1c 6 - 6.4% θεωρείται ότι συνδυάζονται με αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης σε Σακχαρώδη Διαβήτη. ● Ηλικία ≥45 έτη ● Περιφέρεια μέσης ≥102 cm (άνδρες) και ≥88 cm (γυναίκες) ● Δείκτης μάζας σώματος ≥30 kg/m2 ● Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη σε γονείς, αδέλφια, παιδιά ● Ιστορικό υπέρτασης ή καρδιοαγγειακής νόσου ● Ιστορικό διαβήτη κύησης ● Γέννηση παιδιών με σωματικό βάρος >4 kg ● Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ● Λήψη φαρμάκων που προδιαθέτουν σε αύξηση της γλυκόζης αίματος Όταν οι παραπάνω παράγοντες απουσιάζουν, συνιστάται ο έλεγχοςνα αρχίζει σε ηλικία ≥ 45 ετών. Όταν οι τιμές της γλυκόζης είναι στα φυσιολογικά όρια, συνιστάται επανέλεγχος μετά από 3 χρόνια. Όταν όμως υπάρχουν παράγοντες κινδύνου ή οι τιμές της

Ενδείξεις για προσυμπτωματικό έλεγχο

Της ΘΕΟΥ Β. ΖΩΗΣ ΙΑΤΡΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΙΩΛΚΟΥ 249, ΤΗΛ. 242140 4899

-

γλυκόζης είναι στα ανώτερα φυσιολογικά όρια συνιστάται συχνότερος επανέλεγχος. ● HbA1c ≤ 7% ● Προγευματικές τιμές γλυκόζης (τριχοειδικό αίμα) 70-130 mg/dl ● Μέγιστες μεταγευματικές τιμές γλυκόζης (τριχοειδικό αίμα) < 180 mg/dl Επειδή τα ενήλικα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση αθηροσκλήρωσης και μικροαγγειοπαθητικών επιπλοκών, έχει σημασία η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, των λιπιδίων, χορήγηση αντιαιμοπεταλιακής αγωγής και η αποφυγή ή η διακοπή του καπνίσματος. ● Αρτηριακή πίεση ≤ 140/80 mmHg ● LDL χοληστερόλη < 100 mg/dl σε άτομα χωρίς καρδιοαγγειακή νόσο ή < 70 mg/dl σε άτομα με καρδιoαγγειακή νόσο ● HDL χοληστερόλη > 40 mg/dl στους άνδρες και > 50 mg/dl στις γυναίκες ● Τριγλυκερίδια νηστείας < 150 mg/dl

ΣΤΟΧΟΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΣΤΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ Τα άτομα με διαβήτη πρέπει πάντα να ενθαρρύνονται για αλλαγές στον τρόπο ζωής. Συνιστάται να γίνεται τακτικά αυτοέλεγχος καθώς και έλεγχος της HbA1c κάθε 3 μήνες. Όταν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της γλυκόζης σε λίγες μέρες ή της HbA1c μετά από 2-3 μήνες πρέπει να γίνεται αλλαγή στη θεραπεία. Με σωστούς συνδυασμούς και μέτρο ένας άνθρωπος με διαβήτη μπορεί να καταναλώνει όλα τα τρόφιμα. Απαιτείται ισορροπημένη πρόσληψη από όλες τις κατηγορίες τροφίμων, με έμφαση στα λαχανικά, προσεκτική λήψη υδατανθράκων και με μέτρο κατανάλωση κρεάτος και λιπαρών -παχυντικών τροφών. Η απαγόρευση κατανάλωσης ορισμένων ομάδων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών και μεγαλύτερη λαχτάρα στον ασθενή για τις απαγορευμένες τροφές. Ένα σωστό και ρυθμισμένο διαιτολόγιο παράλληλα με άσκηση και έλεγχο του σωματικού βάρους έχουν σε πολλές περιπτώσεις θεαματικά αποτελέσματα στη ρύθμιση του σακχάρου και αποτελούν τα σημαντικότερα μέτρα θεραπείας αλλά και πρόληψης του διαβήτη. Στην επιλογή των φαρμάκου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά των φαρμάκων και τα οφέλη καθώς και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη χορήγησή τους. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιδιαβητικών φαρμάκων σε άτομα με νεοδιαγνωσθέντα σακχαρώδη διαβήτη όταν τα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα είναι αποτελεσματικά και επιτυγχάνονται οι στόχοι της γλυκαιμικής ρύθμισης.


ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ 15


ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Η ιστορία της Κλινικής Παπαγεωργίου ξεκινά από το μακρινό 1937, τότε ως Μαιευτική Κλινική του Νικόλαου Παπαγεωργίου. Ο Dr μαιευτήρ γυναικολόγος, παππούς του νυν ιδιοκτήτη της κλινικής Νικόλαου Ι. Παπαγεωργίου, αναθέτει σε γνωστό αρχιτέκτονα την ανέγερση του κτιρίου της κλινικής στην οδό Δημητριάδος 221, όπου βρίσκεται και σήμερα. Αρχικά, το κτίριο ήταν διώροφο με ημιυπόγειο. Στο ισόγειο στεγαζόταν το ιατρείο, με είσοδο από την οδό Δημητριάδος. Στον πρώτο όροφο λειτουργούσε η γυναικολογική-μαιευτική κλινική με 8 θαλάμους νοσηλείας. Το 1974, ο υιός του Νικόλαου Παπαγεωργίου επίσης μαιευτήρας γυναικολόγος Ιωάννης Παπαγεωργίου, αναλαμβάνει τη διεύθυνση της κλινικής, η οποία είχε ήδη αποκτήσει την τελική της, σημερινή μορφή (πενταόροφο κτίριο). Ο Ιωάννης Παπαγεωργίου διηύθυνε την Κλινική έως το 1989. Τον Ιανουάριο του 2010, έπειτα από ορισμένες αναγκαίες επεμβάσεις τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό χώρο του κτιρίου, ξεκινάει η λειτουργία της Νευρολογικής Κλινικής του Νικόλα Ι. Παπαγεωργίου, εγγονού του ιδρυτή της Κλινικής Νικόλαου Παπαγεωργίου, ιατρού νευρολόγου. Ο Νικόλας αποτελεί την Τρίτη γενιά ιατρών της οικογένειας Παπαγεωργίου.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Από το 2010, η πλήρως ανακαινισμένη κλινική στο κέντρο της πόλης του Βόλου, η οποία έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, έχει τη δυνατότητα να νοσηλεύει ασθενείς με νευρολογικά προβλήματα. Τα δωμάτια της κλινικής είναι ευρύχωρα, σέβονται τις ανάγκες των ασθενών που φιλοξενούν (κάθε ένα διαθέτει τηλεόραση, κλιματισμό, ειδικά κουδούνια με τα οποία καλούνται οι νοσηλευτές, κρεβάτια με προστατευτικά κάγκελα). Η καθημερινή, σχολαστική καθαριότητα των δωματίων και των υπόλοιπων χώρων, κάνει πιο ευχάριστη τη διαμονή τόσο των ασθενών όσο και των συγγενών τους.

Υπάρχει ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο, καθώς και ειδικός εργαστηριακός νευρολογικός εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας: ηλεκτροεγκεφαλογράφος με χαρτογράφηση εγκεφάλου και ηλεκτρομυογράφος.

Ιατρικό προσωπικό αρκετών ειδικοτήτων (νευρολόγος, ψυχίατρος, παθολόγος, καρδιολόγος), που έχει καθημερινή επαφή με τους ασθενείς.

Ψυχολόγος, τόσο για την εκτίμηση της κατάστασης των ασθενών με τη χρήση ειδικών ψυχομετρικών τεστ, όσο και για την παροχή ηθικής και ψυχολογικής υποστήριξης αυτών και των συγγενών τους.

Στην κλινική εργάζονται σε καθημερινή βάση δυο φυσιοθεραπευτές για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη κινητοποίηση - φυσιοθεραπεία των ασθενών που έχουν κάποιο κινητικό πρόβλημα - έλλειμμα.

◗ ◗ Δημητριάδος 221, Τ.Κ. 38221 - ΒΟΛΟΣ τηλ: 24210 97474 - 24210 97475 κιν: 6973321166 fax: 24210 36035 nickpap1973@hotmail.com

Ακολουθείται ειδική διατροφή ανάλογα με το πρόβλημα του κάθε ασθενούς.

Καθημερινή λειτουργία εξωτερικού νευρολογικού ιατρείου για διερεύνηση, διάγνωση και παρακολούθηση των παρακάτω νευρολογικών νοσημάτων - προβλημάτων: κεφαλαλγία, ζάλη και λιποθυμικά επεισόδια, αστάθεια βάδισης, διαταραχές μνήμης, κρίσεις επιληψίας, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, σκλήρυνση κατά πλάκας, εξωπυραμιδικά σύνδρομα (νόσος Parkinson), μυασθένεια Gravis, μυοπάθειες, πολυνευροπάθειες, λοιμώξεις κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), νεοπλάσματα και εκφυλιστικά νοσήματα του ΚΝΣ.

Περι Υγείας  
Περι Υγείας  
Advertisement