Page 1


Listening Tests for the Elementary Level

聽力測驗 鄭翔嬬

初級 全十回


作者序

L 作者序

全民英語能力檢定測驗,在初級的聽力測驗上,主要檢測受試者是否 能聽懂與日常生活相關的淺易談話,包括價格、時間及地點等。本書十回 模擬考題即是根據這個原則與全民英檢的試題題型編寫製作而成,聽力內 容涵蓋各類主題,從食、衣、住、行、育、樂相關的日常對話,到常見的 電話交談、意見溝通、分享訊息等,內容包羅萬象,且每回的出題方式採 螺旋式的複習,期望讀者透過反覆的練習,不僅能熟習解題技巧和應答策 略,更能厚植自己的英語實力。 本書透過十回的模擬考題,讓讀者不僅能自我檢測聽力、掌握考試重 點,更能透過反覆演練增強聽解能力。每一回的模擬考題解析中,都附上完 整的聽力稿、全篇中譯、詳細的解題關鍵與重要單字、片語解說,讀者做完 每一回的模擬考題都能自我檢討,徹底了解錯誤,並追蹤學習歷程。此外每 回考題後都搭配一篇小撇步,前六回以增進聽力為主,包含如何善用模擬考 題、養成好習慣、擴充字彙能量、強化字音義連結、分辨重音與語調以及熟 悉正常日常對話,讓應試者了解平時應如何儲備英文實力與培養聽力技巧; 後四回以臨場應試為主,分別針對考試的四大題型提出應試解題關鍵,並以 該回的試題為具體的範例,最後則鼓勵應試者要用平常心,才能拿出最佳 表現。透過試題的演練、策略的說明,希望讀者不僅能在應試時得高分, 更能奠定英聽的實力,可實際運用於日常生活對話之中。 本書的編寫力求完善,但難免有疏漏之處,希望讀者與各界賢達隨時 賜教。

Listening Tests for the Elementary Level

i


Test

1

L

聽力能力測驗

Test

1

本測驗分四部分,全部都是單選題,共 30 題,作答時間約 20 分鐘。

第一部分 : 看圖辨義 共 5 題,每題請聽光碟放音機播出題目和三個英語句子之後,選出與所看 到的圖畫最相符的答案。每題只播出一遍。

002

NT$15 NT$25

NT$20

Look at the picture. How much is the eraser? A. It's 50 NT dollars. B. It's 15 NT dollars. C. It's 20 NT dollars.

正確答案為 B,請在答案紙上塗黑作答。

聽力測驗第一部分試題開始

Listening Tests for the Elementary Level

3


聽力測驗第一部分試題自本頁開始。

L

A

Question 1

003

Test

1

Happy Amusement Park

B

Adults

$30

Groups

$20

Children (under 12)

$10

Questions 2 & 3

004-005

Steve

4

GEPT全民英檢保證班初級聽力測驗

Test 1

Jerry


C

Questions 4 & 5

006-007

L Test

1

SUNNY BEACH CLEANUP DAY 2014

Join us on: Saturday, September 6, 2014 From 10 am to 2 pm

 Call 0800-123-456 for more info.

Listening Tests for the Elementary Level

5


第二部分:問答

L

共 10 題,每題請聽光碟放音機播出的英語句子,再從試題冊上三個回答中, 選出一個最適合的答案。每題只播出一遍。

Test

1

008

Where are you going this afternoon? A. I'm going to the library. B. I'm in the living room. C. I'm going to take a shower. 正確答案為 A ,請在答案紙上塗黑作答。 聽力測驗第二部分試題開始

Questions 6-15 009

012

6.

A. I think you should try. B. We have a lot in common. C. He looks a little strange.

7.

A. O.K. Never mind. B. Of course. How about Wednesday? C. Sure. Let's meet at that new café.

8.

A. Thanks for your dinner. B. I'll wash them right away. C. The dishes are really delicious.

010

011

6

GEPT全民英檢保證班初級聽力測驗

9.

A. You can take the MRT. B. It's not far from here. C. The traffic is heavy there. 013

10. A. Well, I am feeling fine. B. No, I am not tired. C. Yes, but only once.

014

Test 1

11. A. They went camping by the lake. B. We plan to go to Japan. C. That sounds like a great idea.


015

12. A. Really? That can't be true. B. No, it doesn't belong to her. C. Yes, I can't wait to see her. 016

13. A. Yes, I turned it down. B. No, it's too dangerous. C. Oh, no. I forgot.

017

L

14. A. I don't like him at all. B. The policeman is nice. C. I don't support it.

Test

1

018

15. A. I need some soy sauce. B. I bought some eggs. C. I'll go shopping at the mall.

Listening Tests for the Elementary Level

7


第三部分:簡短對話

L

共 10 題,每題請聽光碟放音機播出一段對話和一個相關的問題後,再從試 題冊上三個選項中,選出一個最適合的答案。每段對話和問題只播出一遍。

Test

1

019

(女) Are you ready to order? (男) Yes. I'd like a hamburger and an order of French fries. (女) Would you like anything to drink? (男) Coffee. Iced coffee, please. Question: Where is the conversation taking place?

A. In a teacher's office. B. In a police station. C. In a fast-food restaurant.

正確答案為 C,請在答案紙上塗黑作答。 聽力測驗第三部分試題開始

Questions 16-25 020

16. A. Sell his computer B. Buy a new computer C. Repair his computer 021

023

19. A. A bag B. A dress C. A watch

17. A. A movie theater B. A restaurant C. A bookstore

8

GEPT全民英檢保證班初級聽力測驗

022

18. A. In the morning B. At noon C. In the evening

Test 1


024

20. A. The man didn't show up on time. B. The man forgot to bring his report. C. The man wasn't at home. 025

21. A. In a department store B. In a school C. In a gym 026

22. A. His chemistry homework B. Some extinct animals C. A healthy diet

027

L

23. A. Her high school teacher B. Her college classmate C. Her former co-worker

Test

1

028

24. A. She is not interested in baseball. B. She already has an appointment. C. She is going to throw a party. 029

25. A. Offering help B. Treating the patient C. Giving advice

Listening Tests for the Elementary Level

9


第四部分:短文聽解

L

共 5 題,每題有三個圖片選項。請聽光碟放音機播出的題目,並選出一個 最適合的圖片。每題只播出一遍。

Test

1

030

A

B

C

Listen to the following message for Jeff. What will Jeff probably bring? Jeff, thanks for coming to help us. Now we are arranging the tables and the chairs. We will make the sandwiches and salad later. So we are waiting for your cookies. See you soon! 正確答案為 C,請在答案紙上塗黑作答。 聽力測驗第四部分試題開始

Questions 26-30

26.

031

A

10

GEPT全民英檢保證班初級聽力測驗

B

Test 1

C


27.

032

A

B

L

C

Test

1

28.

29.

30.

033

A

B

C

A

B

C

A

B

C

034

035

Listening Tests for the Elementary Level

11


L

增進聽力小撇步 1

Tip

知己知彼、百戰百勝──善用模擬考題

1

無論準備哪種考試,考生除了平時要培養基本實力之外,還要先清 楚考試的範圍、方法與題型,才能掌握考試的方向,在考前做最充分的 準備,如此知己知彼、才能百戰百勝。全民英檢初級聽力測驗分四個部 分,包含看圖辨義 (5 題 )、問答 (10 題 )、簡短對話 (10 題 ) 和短文聽解 (5 題 ),全部都是單選題,共 30 題,每題只播出一遍,作答時間約 20 分鐘。考生可善用本模擬試題在考前熟悉測驗。

以下介紹如何善用本模擬試題的三步驟: 1. 完整做一遍,感受考試氛圍: 將每一次做模擬試題都想像成是真正的考試,挪出一段完整的時 間,將考題不間斷地從頭聽 / 做到尾,如此上考場時除了能練習在 20 分 鐘內能專注於考試不分心,還能適應作答時間上的壓力,聽完題目後在 固定的答題時間中,看完選項的敘述或圖片的提示且選出正確答案。此 階段的練習還有一個重點,就是要學會「把握當下、遺忘過去」,許多 考生一遇到不會的,就一直想,整個思緒卡在不會的地方,結果沒聽到 下一題的題目,所以考生要學會答完題後無論有沒有把握,都要準備聽 下一題,才不會打亂了答題的節奏。

12

GEPT全民英檢保證班初級聽力測驗

Tip 1


聽力能力測驗解析(第一回)

L Ans

Answers

1

第一部分 : 看圖辨義

1. C

2. B

3. B

4. B

5. A

8. B

9. A

10. C

11. B

12. A

13. C

14. C

15. A

19. A

20. A

21. C

22. B

23. C

24. B

25. A

29. C

30. C

第二部分:問答

6. B

7. C

第三部分:簡短對話

16. C

17. B

18. B

第四部分:短文聽解

26. B

27. A

28. B

第一部分:看圖辨義 For Question Number 1, please look at Picture A.

A

Happy Amusement Park Adults 成人

$30

Groups 團體

$20

Children (under 12)

$10

兒童(12 歲以下)

1.

003

Allen and his wife took their 5-year-old child to Happy Amusement Park. How much did they pay? Allen 和老婆帶著他們五歲的小孩去快樂遊樂園。他們付了多少錢? A. $17

B. $50

C. $70

兩張成人票 (Allen 和他老婆 ) 和一張兒童票 ( 五歲的小孩 ),共 70 元。

amusement park 遊樂園

Listening Tests for the Elementary Level

125


For Questions Number 2 and 3, please look at Picture B.

L

B

Ans

1

Jerry

Steve

2.

004

What is true about this picture? A. They are waiting for the bus. B. Steve is lost in a foreign city. C. Jerry is doing some sightseeing.

關於這張圖片,何者為真? 他們在等公車。 Steve 在陌生城市迷路了。 Jerry 在觀光。

Steve 拿著地圖在問路,可推知應該是迷路了,故選 (B)。

foreign adj. 陌生的 3.

sightseeing n. 觀光

005

Please look at Picture B again. Which is true about Jerry? 請再看一次圖片 B。關於 Jerry,何者為真? A. He is taking photos.

他在照相。

B. He is giving directions. C. He is wearing shorts.

他在指路。

他穿著短褲。

Jerry 穿著西裝 (suit),手拿皮箱 (suitcase),在為 Steve 指路。

direction n. 方向

126

GEPT全民英檢保證班初級聽力測驗

shorts n. 短褲

Answers to Test 1


A. I need some soy sauce. B. I bought some eggs.

我需要些醬油。

L

我買了些蛋。

C. I'll go shopping at the mall.

我要去購物中心買東西。

題目為 Yes-No 問句,選 (A) 說明想請對方在超市買的東西。(B) 時態 不對。

soy sauce n. 醬油

Ans

1

mall n. 購物中心

第三部分:簡短對話 Questions 16-25

16.

020

W: The computer store just called.

電腦店剛剛來電。

M: Have they fixed my notebook?

我的筆電修好了嗎?

W: The man said it would cost 20,000 dollars to fix it. You have to call him back. Are you sure you don't want to buy a new one? 那位先生說修理要花兩萬元。你必須回電給他。你確定你不買一台新的? M: Well, I know with 20,000 dollars, I could get a brand-new computer, but I need some important files on my notebook. 我知道兩萬元就可以買一台全新的電腦,但我需要筆電裡面一些重要的 檔案。 Question: What will the man probably do? 男子大概會怎麼做?

A. Sell his computer

賣掉他的電腦

B. Buy a new computer

買一台新的電腦

C. Repair his computer

修理他的電腦

從男子最後的回答中知道他必須取回原本筆電裡的重要檔案,故選 (C)。

brand-new adj. 嶄新的

repair v. 修理

Listening Tests for the Elementary Level

131


L Ans

1

第四部分:短文聽解 Questions 26-30

26.

031

B

A

C

A fashion designer is showing customers his latest design. Which piece of clothing is he talking about now? 一位時尚設計師正向顧客展示他最新的設計。他正在說明哪一件衣服? The inspiration for this season's skirt comes from cherry blossoms. That's why I put a lot of flowers on it. And to add some fun to the skirt, you can see a butterfly on the attached belt. It makes you feel that spring is here. 這一季裙子的靈感來自於櫻花。這也是為什麼我在裙子上放了很多的花朵。 同時,為了替裙子增添一些趣味,你可以看到附帶的皮帶上有隻蝴蝶。這讓 你感到春天降臨。 短文中提到裙子 (skirt) 上有很多花 (flowers),同時皮帶 (belt) 上有隻蝴 蝶 (butterfly),根據這些敘述,選 (B)。

138

inspiration n. 靈感;啟發

blossom n. 花

attached adj. 添附的

butterfly n. 蝴蝶

GEPT全民英檢保證班初級聽力測驗

Answers to Test 1

add v. 添加


27.

032

A

B

L

C

Ans

1

A salesperson is talking about a toy. What toy is he selling to people? 有位店員正在解說玩具。他正在推銷哪一項玩具? Look at these blocks. They come in different shapes. Children can use them to build a house or a car, or they can create anything they like. Besides, these pieces can be put together and taken apart easily. You definitely should buy a set for your children. 看看這些積木。它們有不同的形狀。小孩可以用它們建造房子或汽車,或者 創造任何他們喜歡的東西。除此之外,這些零件可以很容易地組裝與拆開。 你絕對應該買一組給小孩。 短 文 中 提 到 積 木 (blocks), 可 堆 出 (build, create) 各 種 東 西, 如 房 子 (house) 或汽車 (car),容易組裝 (put together) 與拆開 (take apart),故 選 (A)。

28.

block n. 積木

create v. 創造

put together 組裝

take apart 拆開

033

A

B

C

Jeff is leaving a voice mail message. Where is he calling from? Jeff 在語音信箱中留了一則留言。他是從哪裡打這通電話的?

Listening Tests for the Elementary Level

139

全民英檢保證班初級聽力測驗 (含解析)  

GEPT Listening Tests for Elementary Level 作者:鄭翔嬬 出版:滄海圖書 初版:2014/07/30

全民英檢保證班初級聽力測驗 (含解析)  

GEPT Listening Tests for Elementary Level 作者:鄭翔嬬 出版:滄海圖書 初版:2014/07/30

Advertisement