Page 1

& KYMENLAAKSO

SYKSYN KÄSITYÖKURSSIT TÄSSÄ LEHDESSÄ!

Sisusta käsityöllä

TAITOYHDISTYKSEN ASIAKASLEHTI SYKSY 2021

Kansi2_2021EtelaSuomi_Kymenlaakso.indd 1

14.6.2021 10.49.41


a ja n ko h ta i s ta

käsityön palvelujen siirtymistä verkkoon ja taitoyhdistyksetkin ovat kehittäneet verkkokursseja. Silti mikään ei korvaa henkilökohtaista ohjausta, ja taitoyhdistyksissä odotetaan tulevan syksyn ihania kohtaamisia käsityön äärellä tapahtumissa, kursseilla ja taitokeskuksissa. TAITOJÄRJESTÖ NÄKYY verkossa valtakunnallisesti taito.fi -sivujen kautta. Sieltä löydät myös kaikkien alueellisten yhdistysten verkkosivujen linkit. Myös somessa kannattaa seurata lähiyhdistyksen toimintaa. POIKKEUSVUOSI KIRITTI

OTA SEURANTAAN: TAITOYHDISTYKSEN VERKKOSIVUT JA SOMEKANAVAT

KUVA KAPINA OY, PIIRROKSET SANNA LEHTI

KÄSITYÖINNOSTUSTA MYÖS VERKKOPALVELUISSA

Parsiminen ja paikkaaminen

Moni on innostunut katsomaan kuluneita vaatteita uusin silmin vuoden käsityötekniikan myötä. Parsiminen ei ole vaikeaa, kokeilemalla oppii ja korjaaminen kannattaa aina!

TAITO.FI INSTAGRAM @ONNI.ELAA.KASITYOSSA FACEBOOK ONNI ELÄÄ KÄSITYÖSSÄ – TAITOJÄRJESTÖ YOUTUBE-KANAVA ONNI ELÄÄ KÄSITYÖSSÄ

Tule mukaan, nähdään taitokeskuksissa!

Nordic Craft Week 28.8.–4.9.2021 POHJOISMAINEN KÄSITYÖVIIKON

teema Hands on välittyy erilaisten verkkotapahtumien kautta. Teemaviikon Facebook-sivulla kaikki järjestäjämaat esittelevät viikon aikana ajankohtaisia käsityöaiheisia sisältöjä. 28.8. klo 16 Online workshop aiheena Visible mending eli näkyvä paikkaaminen. Työpajan ohjelman tuottavat Johanna Lumila / Taito Pohjois-Pohjanmaa sekä Elina Helminen / Taito Varsinais-Suomi. 30.8. klo 19 Suomi ja Norja järjestävät yhteistyössä webinaarin, jonka sisältöteema on kansallispuvut. TARKEMMAT TIEDOT OHJELMASTA:

Parsiminen perinteiseen tapaan, ristikkopaikka

Parsiminen ketjupistoilla

1. Kierrä reiän ympäri etupistoilla. 2. Ompele pitkittäiset loimilangat koko reikäalueen päälle, etupistojen ulkopuolelle kiinnittäen. 3. Ompele ristikkäiset kudelangat, joka toisen loimilangan yli ja joka toisen ali. Seuraava lanka aina päinvastoin. Käänny etupistojen takana. Täytä koko alue tiiviisti. Päättele lopuksi langat nurjalle ja höyrytä valmis paikka.

1. Ompele loimilangat reilusti reiän yli. 2. Ompele ketjupistoja niin, että loimilanka jää aina piston sisään. Uusi ketjupisto alkaa aina edellisen silmukan sisältä. Paikan reunassa siirry pienellä pistolla seuraavan ketjupistorivin alkuun. Lopuksi päättele langat nurjalle ja höyrytä valmis paikka.

Tartu sinäkin Taitoliiton haasteeseen ja korjaa tai paikkaa tänä vuonna ainakin yksi tuote tai tavara!

FACEBOOK.COM/NORDICCRAFTWEEK/

2

taito

2_3 aloitusaukeama.indd 1

– Onni elää käsityössä

11.6.2021 10.16.15


NIKO eli @mending_neko KANNUSTAA KORJAAMAAN KÄYTTÖVAATTEITA

Kiinnostus omien vaatteiden korjaamiseen innosti Niko Lindgrenin tarttumaan neulaan ja lankaan jo ennen parsimisen ja paikkaamisen teemavuotta. TEKSTI JOHANNA AYDEMIR

N

ikolle korjaaminen on ennen kaikkea käyttövaatteiden käyttöiän pidentämistä, visuaalinen korjaus täydentää loppu-

tulosta.

”Hyvät housut kannattaa aina korjata”, sanoo Niko. "Luin aluksi paljonkin japanilaisesta sashiko-pistokirjonnasta netistä”, hän jatkaa. ”Sittemmin olen enemmän innostunut vaan kokeilemaan ja antanut mennä, ei ole niin tärkeää noudattaa jotain valmiita sääntöjä ja ohjeita kuin seurata omaa fiilistä ja olla luova.” Niko on taustaltaan myös puuseppä ja arvostaa oikeaoppista korjaustekniikkaa. ”Jos minulla on esimerkiksi hieno vintagevaate korjattavana, niin annan mielellään työn ammattilaiselle”, hän toteaa. Puuseppänä hän tietää, että oikealla korjaustavalla on paikkansa ja väärillä ratkaisuilla voi myös tehdä hallaa. ”Käyttövaatteessa voi korjata vapaammin ja

enemmän tuotteen käyttötarkoituksen ehdoilla”. Mikä innosti nuoren miehen vaateparsintaan? ”Sashiko-pistot ovat mukava korjaustekniikka, joka ei edellytä esimerkiksi ompelukoneen käyttöä ja sitä voi tehdä oikeastaan missä vaan”. Sashiko tarkoittaa pientä pistoa ja perinteisesti Japanissa tekniikkaa on käytetty yhdistämään useita kangaskerroksia yhteen ja näin vaatteesta saadaan paksumpi ja kestävämpi. Etupistoilla kuvioidaan kankaaseen samalla kauniita, graafisia kuvioita. ”Minulle vaatteen korjaaminen on tavallaan myös tapa ottaa kantaa kestävään kehitykseen. Opiskelen varhaiskasvatusta ja pidän tärkeänä, että voin esimerkilläni tehdä lapsille kestävää elämäntapaa tutuksi.” ”Farkku on hieno materiaali, joka kestää ja kannattaa korjata”, Niko toteaa. Hän on myös

iloinen, että jo useampi suomalainenkin käsityöyritys käyttää esimerkiksi kierrätysfarkkua materiaalina uusiin tuotteisiin. ”Kannattaa aloittaa jostain pienestä korjaamisesta omat paikkauskokeilut. Jos näkyvä ja koristeellinen paikkaaminen tuntuu ensin liian vaikealta, niin koittaa korjata vaikka jonkun vaatteen, josta muuten jo luopuisi. Ehkä siitä tuleekin korjattuna uusi suosikki”. Niko on innostunut sashikon jalanjäljissä myös perinteisestä suomalaisesta kirjonnasta ja etsii nyt inspiraatiota esimerkiksi vanhoista perinteisistä kirjontamalleista ja -tekniikoista. ”Rohkeasti vaan kokeilemaan, ihan tavallisella neulalla ja langalla”, Niko innostaa kaikkia. Nikon korjaustöitä voi seurata Instagramissa @mending_neko tilillä.

taito

2_3 aloitusaukeama.indd 2

– Onni elää käsityössä 3

11.6.2021 10.16.16


Kotimetsä-tyyny ja Siimes-matto ovat tulevan kauden kurssi- ja työpajauutuuksia taitoyhdistyksissä. Tule kursseillemme tekemään omat ihanat uutuustuotteet kotiisi!

4_5tekemisen iloa aukeama.indd 4

11.6.2021 10.23.44


k ä s i t yö u u t u u d e t sy k sy TEKSTI

JOHANNA AYDEMIR, KUVA HILJA MUSTONEN

SISUSTA KOTIA

KA RO LIINA

T

aitojärjestön oma Tekemisen iloa -kurssituotteiden mallisto on saanut kaksi uutuutta: Siimes-matto ja Kotimetsä-tyyny. Näitä tekstiilejä pääset tekemään taitoyhdistysten kursseilla tulevan syksyn ja talven aikana. Tekemisen iloa -malliston suunnittelijoina toimivat tekstiilisuunnittelun ja muotoilun ammattilaiset, tällä kertaa molemmat työskentelevät myös taitoyhdistyksessä. Karoliina Erkinjuntti on rovaniemeläinen tekstiilisuunnittelija sekä käsityöalan erikoisneuvoja Taito Lapin Rovaniemen toimipisteessä, jossa hän pyörittää kutomon toimintaa, ohjaa kudontaa sekä pitää lyhytkursseja lukuisista käsityötekniikoista. Koulutukseltaan Karoliina on taiteen maisteri ja hän tekee töitä myös freelancer-kuvittajana ja kuosisuunnittelijana. Karoliinan inspiraationa toi-

mii usein luonto, ja kuviomaailma tuftattuun Kotimetsä-tyynyyn syntyi rakkaudesta kotiseudun metsämaisemiin. ”Luonto ja erityisesti erilaiset puut ovat olleet aina mielestäni kiinnostava ja monipuolinen aihe. Puita on monenlaisia ja jokainen puulaji on persoona. Myös jokainen puu, joka kynästäni syntyy, on aina uniikki ja omanlaisensa”, Karoliina kertoo. Tuftaus on hauska ja helppo tekniikka, missä kuviot muodostuvat selkeistä värialueista. ”Halusin kuitenkin tuoda malliin yksityiskohtia, jotka luovat haasteita ja tekevät mallista mielenkiintoisen toteuttaa. Itse tuftaaminen tekniikkana onnistuu hyvin käsityöharratuksen aloittelijalta, mutta on kiinnostava myös aktiiviselle käsityöharrastajalle”, toteaa Karoliina. Outi Santaniemi on joensuulainen muotoilija, jonka vahvuudet löytyvät tekstiilimuotoilun

O

KÄSITYÖLLÄ Tämän syksyn Tekemisen iloa -sisustusmallisto kutsuu kutomaan kangaspuilla ja kokeilemaan tuftausta. Ammattisuunnittelijoiden designmallit sopivat kauniisti yhteen ja väritystä voit soveltaa oman kodin sävyihin.

I UT

SAN

TA N I E M I

ja palvelumuotoilun kentältä. Hän on työskennellyt tekstiilialan yrittäjänä ja kuosisuunnittelijana, kädentaitojen ohjaajana sekä vastannut asiakaslähtöisestä toiminnan kehittämisestä Ilosaarirockin palveluiden koordinaattorina. Hän on luovan alan moniosaaja, joka freelance-toimessaan laatii visuaalista sisältöä videoista taittoon ja käsityöohjeisiin, joita voit löytää Taitolehdestä. Tällä hetkellä hän tekee työtä myös Taito Pohjois-Karjalan riveissä. ”Siimes-matto ei keksi pyörää

ERK

INJ

UN

TT

I

KUVA MERI HAUKKAVAARA

uudelleen, mutta ehkä keikauttaa sen uuteen uskoon. Käsityöneuvojan työssä olen huomannut, että kutojat kaipaavat vaihtelua mattoihinsa. Ruusukas-sidokset ovat suosittuja, mutta tehtyään muutaman ruusukasmaton kutoja jää janoamaan lisää mahdollisuuksia. Siimes antaa kutojalle välineet luoda improvisoidun väri- ja kuvioilottelun mattoonsa, tai halutessaan suunnitella ja toteuttaa klassisen ja hallitun kokonaisuuden muutamalla koristeellisella raidalla”, Outi kertoo maton taustasta.

taito

4_5tekemisen iloa aukeama.indd 5

2021

– Onni elää käsityössä 5

11.6.2021 10.23.45


TEKSTI JA KUVAT TAITO ETELÄ-SUOMI

VIIHDY JA ANNA

KÄSITÖIDEN LUODA MIELIHYVÄÄ Rauhallinen hetki käsitöiden parissa on luksusta. Tee käsitöitä kotona tai ryhmässä kavereiden kanssa – tarjoamme uusia ideoita ja onnistumisen iloa.

vain käpertyä sohvan nurkkaan ja hypätä pimeän syksyn yli! Sisusta kuitenkin ensin kotisi uusilla tekstiileillä, anna askelten kulkea Orion-matolla, kääriydy Vohveli-huopaan ja nojaa Sirius-tyynyyn! Mm. näitä saat kutoa taitokeskustemme kutomoissa. Kutomoissamme on valmiiksi rakennetut loimet, kiva porukka ja ammattitaitoiset ohjaajat opastamassa juuri sinua.

Kuva Hil ja Mustonen

JOSKUS TEKISI MIELI

koronapandemian aikana ja innostuimme monista eri tekniikoista. Keväällä osallistuimme verkkokursseille ja teimme käsitöitä kotona. Ryhmässä harrastamista ei kuitenkaan korvaa mikään. Taitokursseilla, -starteissa, -klubeissa ja kutomoissamme teet käsitöitä hyvässä seurassa, yhdessä muiden harrastajien kanssa. Toivotamme kaikki, aloittelijasta taitajaan, mukaan toimintaamme.

KÄSITÖIDEN MERKITYS KOROSTUI

6

taito

Elämäntarina on matka minuksi. MEMORY –

MUISTOT TALTEEN

on hyvinvointia ja rauhoittumista tukeva opintokokonaisuus, jossa omat muistot luovat pohjan käsillä tekemiselle. Opintokokonaisuudessa valmistamme haitarikirjan oman elämäntarinamme pohjalta.

– Onni elää käsityössä

ONEEtelaSuomijaKymenlaakso221_006-016.indd 6

9.6.2021 13:23:39


SYKSY 2021 Verkkokurssit – uutta tarjonnassamme! Verkkokurssillemme osallistut milloin ja mistä vain. Verkkokurssillamme voit mm. solmia makrameeta, punoa, kirjoa, kutoa, neuloa ja virkata – voit osallistua yksin tai työskennellä ryhmässä. Yksilökurssilla voit opiskella itsenäisesti koska tahansa. Kurssi koostuu opetusvideoista ja kirjallisesta materiaalista. Opettaja auttaa myös yksilökurssilla ja häneen voit olla yhteydessä aina tarpeen mukaan. Ryhmäkurssilla opiskelet porukassa, saat saman kurssisisällön käyttöösi kuin yksilökurssilla, mutta Teams-tapaamisissa kohtaat opettajan ja muut osallistujat, saat heti vastaukset kysymyksiisi ja pääset vuorovaikutukseen ryhmän kanssa. Luomme koko ajan uusia ryhmiä ja perustamme niitä kysynnän mukaan. Koko ajan päivittyvän tarjontamme löydät www-sivuiltamme, seuraa meitä myös somessa, kerromme siellä aina viimeisimmät uutisemme. Taitostartti Taitostartti kestää vain hetken, aloitat työn kanssamme ja saat ohjeet itsenäiseen työskentelyyn kotona. Taitostartti voi olla yhden illan juttu tai avoimen lauantain ohjelmanumero. Taitokurssi Taitokurssimme ovat 1–2 illan mittaisia. Taitokurssillamme saat toteuttaa suunnittelemiamme tuotteita tai luoda uutta kurssilla opetettavalla tekniikalla. Haluamme tarjota ainutlaatuisen hetken käsitöiden parissa ja jakaa tekemisen ilon kanssasi. on iloisen tekemisen ja onnistumisen paikka. Opetusta järjestetään 4–18-vuotiaille lapsille ja nuorille sekä aikuisille Helsingissä, Vantaalla, Tuusulassa, Lohjalla, Hyvinkäällä, Porvoossa ja Lappeenrannassa. Käsityön taiteen perusopetus on vapaa-ajalla annettavaa tavoitteellista taidekasvatusta, joka pohjautuu valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan.

TAITO KÄSITYÖ- JA MUOTOILUKOULU

UUTTA! Annamme varhaisiän käsityökasvatusta 4–6-vuotiaille lapsille. Tavoitteena on tutustua lähiympäristöön havainnoiden, ihmetellen, tutkien, leikkien ja elämyksiä kokien. Työskentelyssä on keskeistä leikinomaisuus, tekemisen ilo ja onnistumisen kokemukset. Opinnoissa harjoitellaan toisten huomioimista, ryhmätyötaitoja ja omaan työhön keskittymistä. Löydä uusi harrastus!

Taitoklubit Pitkäkestoisissa taitoklubeissa teemme käsitöitä monipuolisesti eri tekniikoilla, valmistamme mm. sisustustuotteita, neulomme, virkkaamme, parsimme ja paikkaamme. Taitotapahtumat Taitotapahtumassa vietämme mukavaa päivää käsitöiden parissa. Taitotapahtumassa pääset helposti tutustumaan taitokeskukseen, opit uutta, saat ideoita ja vinkkejä, inspiroidut käsillä tekemisestä. Tutustu taitokeskuskohtaiseen tarjontaan. Tilauskurssit Tilauskurssit räätälöimme aina kanssasi ryhmäsi toiveiden mukaan. Kurssi voidaan toteuttaa verkossa Teamsin avulla, taitokeskuksessa, tilaajan omassa tai erikseen sovittavassa tilassa. Tilauskurssit sopivat mm. polttariseurueille, kaveriporukoille, työpaikan virkistyspäivään, syntymäpäiviin, aikuisille ja lapsille ja aina kun haluat irtiottoa arjesta.  Ilmoittautuminen Ilmoittaudu mukaan toimintaamme sivujemme www.taitoetelasuomi.fi kautta. Taitokurssimme ja -klubit löydät nyt myös osoitteesta https://arvi.taito.fi/fi. Voit ilmoittautua myös suoraan taitokeskukseen. Ilmoittautuminen on sitova, mahdolliset peruuttamiset viikkoa ennen kurssin alkua. Verkkokurssin maksat ilmoittautumisen yhteydessä kätevästi verkkopankissa ja taitokeskuksessa toteutettavan taitokurssin, -klubin tai -startin maksat paikan päällä. Materiaalimaksut määräytyvät käytön mukaan ja niitä voit ostaa taitokeskuksesta.

taito

ONEEtelaSuomijaKymenlaakso221_006-016.indd 7

– Onni elää käsityössä

7

9.6.2021 13:23:41


Makrameekorut •••

Ti 21.9. klo 17.30–20.30, 31 €.

Ti 21.9. klo 17.30–20.30, 31 €.

Makramee sisustuksessa •••

HELSINKI TAITOSTARTIT, 10 €/startti + materiaalit

• La 18.9. klo 10–11.30 Hattara-huivi. • La 27.11. klo 11–14 Piazza- ja Staccato-huivit. • Pe 15.10. klo 17.30–19 Makrameella seinätekstiili. TAITOKURSSIT

Terho-kori 1 •••

Ti 31.8. ja 14.9. klo 17.30–19.45, 37 €.

8

taito

Pyörre- ja Hyrrä-varjostimet •••

To 2.9. klo 17.30–19.45 ja 16.9. klo 17.30–20.30, 41 €.

Posliinikorut •••

Ti 7.9. klo 17.30–19 + ajanvarauksella hionta ja viimeistely, 31 €.

Anemone-ryijy •••

To 9.9. klo 18–20.15, 28 €.

Hexagon-kori 1 ••• La 11.9. klo 10–15, 37 €.

Hexagon-kori 3 •••

La 11.12. klo 10–15, 37 €.

To 23.9. ja 30.9. klo 17.30–20.30, 46 €.

TAITOKLUBIT

Virkattu Allium-kori •••

Neuleklubi – Silakkamarkkinat tai Norppa-neule •••

Ti 28.9. klo 17.30–20.30, 31 €.

Huiskat ja sudit luonnonmateriaaleista ••• Ti 5.10. klo 17.30–20.30, 31 €.

Punch needle -tuftaus 1 ••• To 7.10. ja 14.10. klo 18–21, 46 €.

Macraweaving •••

Ti 26.10. ja to 11.11. klo 17.30–20.30, 46 €.

Punch needle -tuftaus 2 •••

Taitotasot antavat suuntaa lyhytkurssien valinnalle. Ole yhteydessä koulutuksen toteuttavaan taitokeskukseen, jos mietit vastaako kurssi taitojasi ja tavoitteitasi. ••• ALOITTELIJA – Kurssi sopii kaikille taitotasosta riippumatta. ••• OSAAJA – Kurssi on jo hiukan vaikeampi ja vaatii keskittymistä. ••• TAITAJA – Kurssi on hieman haastavampi ja saattaa sisältää erikoistekniikoita.

Pe 10.12. klo 17–19.15, 28 €.

To 9.9., 30.9.,11.11. ja 9.12. klo 17.30–19, 46 €.

Neuleklubi aloittelijalle •••

Pe 17.9., 1.10., 15.10. ja 29.10. klo 14.30–16.45, 56 €. Aloitamme luomalla silmukat, neulomalla oikein ja nurin, jokaisella kerralla opimme jotakin uutta. Voit aloittaa aina aiheen mukaisen neuleen tai keskittyä yhteen malliin, jota neulot koko kurssin ajan.

To 28.10. ja 4.11. klo 18–21, 46 €.

TAPAHTUMAT

Neulekoulu – helppo mohairpipo •••

• La 18.9. klo 12–14 Käsityölauantai. Parsi ja paikkaa, kuvioi villavaatetta kirjoen. • La 2.10. klo 10–17 Pirkka-lanka-päivä. Helsinki-neulemallit ja vinkit niiden neulomiseen. • La 16.10. klo 11–14 Roosa nauha -lauantai. • La 20.11. klo 10–15 Joulukauden avajaiset. Klo 10–13 Mirja Paatero esittelee säilytykseen litteäksi tait-

Ti 2.11. klo 17.30–20.30, 31 €.

Boro-paikkausta ja sashiko-kirjontaa farkulle •••

Ti 9.11., 16.11. ja 30.11. klo 17.30–19.45, 49 €.

Sisustuskori rottingista ••• Pe 12.11. klo 17–19.15, 28 €.

Hexagon-kori 2 •••

La 13.11. klo 10–15, 37 €. Kuva Johanna Aydemir

Tarvikepaketit tuovat käsityön kotiisi Tarvikepaketeistamme löydät kaiken valmiina, ne sisältävät juuri oikean määrän materiaaleja ja selkeät ohjeet – pääset heti työn alkuun. Jos tarvitset tukea aloitukseen, voit tehdä sen kanssamme ohjatusti taitostartissa, tulla taitokeskukseen paikan päälle tai soittaa meille, me autamme sinua. Tarvikepaketin voit hankkia taitokeskuksesta, Taito Shopista tai Taito Shop -verkkokaupasta www.taitoshop.fi, muista myös tarkistaa tarvitsetko vielä työvälineitä, niitäkin saat tarvittaessa meiltä.

Virkattu seinätekstiili •••

Paistopussi- ja mehiläisvahakynttilät •••

Pitsihuivi sylikangaspuilla ••• To 18.11. klo 17.30–19.45, 25.11. ja 9.12. klo 17.30–20.30, 56 €.

Himmelit •••

Pe 19.11. klo 17–20, 31 €.

Kranssit kuivakukista talviseen sisustukseen ••• La 20.11. klo 11–16, 37 €.

Terho-kori 2 •••

Ti 23.11. ja 7.12. klo 17.30–19.45, 37 €.

Kudottu joulukuusi •••

To 2.12. klo 17.30–20.30, 31 €.

Käsityölauantai 18.9. Taitokeskukset esittelevät syksyn tarjontaansa: taitostartteja, -kursseja ja -klubeja, kutomon suunnitelmia ja tapahtumia. Vuoden 2021 teeman mukaisesti taitokeskuksissamme myös parsitaan käyttäen parsinsientä, paikataan näkyvästi ja ommellaan neulakirjoja. Tervetuloa mukaan toimintaamme!

– Onni elää käsityössä

ONEEtelaSuomijaKymenlaakso221_006-016.indd 8

9.6.2021 13:23:42


tuvan saranahimmelin! Työpajat: klo 10–13 pieni saranahimmeli, tarvikkeet 10 €, klo 13–15 mehiläisvahakynttilät ja makrameella lumitähdet. IKKUNAMYYNTINÄYTTELYT, CraftCorner, Taito Shop Helsinki

Elokuu: Atelje Hannetar, huovutetut tuotteet ja Tarja Siik, kudotut räsymatot. Syyskuu: Visuvi, käsinkudotut huivit. Marraskuu: Paula Vehkomäki, mekot. Annan Rukkaset, korvaläpät ja nahkarukkaset. Joulukuu: Erja Tanskanen, käsinkudotut huivit. Muutokset näyttelykalenterissa ovat mahdollisia.

HYVINKÄÄ TAITOSTARTIT, 10 €/startti + materiaalit

• La 20.11. klo 10–14 Hattara-, Piazza- ja Staccato-huivit. • La 11.12. klo 10–14 Makrameella lumihiutaleita tai enkeleitä. • Ke 8.12. klo 15.30–18 Sydän-himmeli, non stop. TAITOKURSSIT

Posliinikorut •••

Ke 29.9. klo 17–18.30, + ajanvarauksella hionta ja viimeistely, 31 €.

Hexagon-kori •••

La 9.10. klo 10–15, 37 €.

Saaristo-varjostin makrameella •••

Ke 13.10. klo 17–20, 31 €.

Makramee sisustuksessa •••

To 14. ja 28.10. klo 17.15–19.30, 37 €.

Boro-paikkausta ja sashiko-kirjontaa farkulle •••

To 21.10. ja 4.11. klo 17.30–19.45, 37 €.

Virkattu Allium-kori ••• Ke 3.11. klo 13–16, 31 €.

Makrameella hyllykkö •••

Ke 10. ja 17.11. klo 17–19.15, 37 €.

Himmelit eri materiaaleista ••• Ke 1.12. klo 15.30–17.45, 28 €. TAPAHTUMAT

• La 18.9. klo 10–15 Käsityölauantai. Parsi ja paikkaa, ompele neulakirja. • La 16.10. klo 10–15 Roosa nauha -lauantai. Neulo helppo pipo. • La 20.11. klo 10–15 Joulun avaus. Neulo ja virkkaa huiveja. • La 11.12. klo 10–15 Jouluista tekemistä. Makrameella lumihiutaleita tai enkeleitä.

LAPPEENRANTA TAITOSTARTIT, 10 €/startti + materiaalit

• La 2.10. klo 10–14 Hattara-huivi. • La 23.10. klo 10–14 Norppa-pipo ja -lapaset. • La 4.12. klo 10–14 Makrameella lumitähdet. TAITOKURSSIT

Hexagon-kori •••

La 25.9. klo 10–15, 37 €.

Huiskat ja sudit luonnonmateriaaleista ••• Ke 29.9. klo 17–20, 31 €.

Terho-kori •••

Ke 6.10. ja 13.10. klo 18–20.15, 37 €.

Virkattu seinätekstiili ••• Ke 20.10. klo 18–21, 31 €.

Kranssit kuivakukista ja luonnonmateriaaleista ••• Ma 1.11. klo 17–20, 31 €.

Saaristo-varjostin makrameella •••

Ke 3.11. klo 17–20, 31 €.

Posliinikorut •••

Ke 17.11. klo 17–18.30 + ajanvarauksella hionta ja viimeistely, 31 €.

Uskomme, että voimme nyt tavata teidät kaikki taitokeskuksissamme, mutta tarvittaessa informoimme muuttuneista kurssiajoista ja -paikoista www-sivujemme lisäksi myös somessa. Seuraathan meitä Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa @taitoetelasuomi @kasityokoulu_etelasuomi Virkattu Allium-kori ••• Ke 24.11. klo 18–21, 31 €.

Valokuusi •••

Ma 29.11. klo 17–20, 31 €.

Himmelit eri materiaaleista ••• Ke 1.12. klo 18–20.15, 28 €.

Soijavaha- ja pitsikynttilät •••

• La 20.11. klo 12–13.30 Makrameelumihiutaleet. • La 11.12. klo 10–15 Mehiläisvahakynttilät, vain materiaalimaksu. • Su 12.12. klo 10–15 Mehiläisvahakynttilät, vain materiaalimaksu. TAITOKURSSIT

Pyörre- ja Hyrrä -varjostimet •••

To 9.12. klo 17–19.15, 28 €.

La 2.10. ja 9.10. klo 10–12.15, 37 €.

TAITOKLUBIT

Virkattu Allium-kori ••• La 30.10. klo 10–13, 31 €.

Teemme käsitöitä mukavassa seurassa monipuolisesti eri tekniikoilla ja materiaaleilla. Lisätiedot www.taitoetelasuomi.fi

Sisustuskori rottingista •••

La 13.11. klo 10–12.15, 28 €.

Tiistaiklubi, seniorit 7.9.–30.11. klo 10–12.30, 60 €. Keskiviikkoklubi, seniorit 1.9.–24.11. klo 10–12.30, 60 €. Torstaiklubit Ryhmä 1: 16.9.–2.12. klo 15–17.15, 90 €. Ryhmä 2: 16.9.–2.12. klo 17.30–19.45, 90 €. TAPAHTUMAT

• La 18.9. klo 10–14 Käsityölauantai. Parsi ja paikkaa. • La 16.10. klo 10–14 Roosa nauha -lauantai. Helppo pipo. • La 20.11. klo 10–14 Joulun avaus. Mehiläisvahakynttilät.

LOHJA TAITOSTARTIT, 10 €/startti + materiaalit

• La 25.9. klo 10–13.30 Hattara-huivi. • La 16.10. klo 12–13.30 Helppo pipo.

Sisustuskori rottingista Tätä maalaismaista koria kutsutaan myös tupakkakoriksi, se on perinteinen malli menneeltä ajalta, sieltä missä tupakanlehtiä kerättiin ja korit saivat olla harvoja – niissä lehdet kuivuivat ja säilyivät ilmavasti.

TAPAHTUMAT

• La 18.9. klo 10–15 Käsityölauantai. Parsi ja paikkaa. • La 16.10. klo 10–15 Roosa nauha -lauantai. Taitostartissa klo 12–13.30 helppo pipo. • La 20.11. klo 10–15 Joulun avaus. Taitostartissa klo 12–13.30 makrameella lumihiutaleita. taito

ONEEtelaSuomijaKymenlaakso221_006-016.indd 9

– Onni elää käsityössä

9

9.6.2021 13:23:43


• La 11.12. klo 10–15 Jouluista tekemistä. Mehiläisvahakynttilät. • Su 12.12. klo 10–15 Jouluista tekemistä. Mehiläisvahakynttilät.

LUUMÄKI/Taavetti TAITOSTARTIT, 10 €/startti + materiaalit

• La 18.9. klo 13.30–15 Neulakirja. • La 20.11. klo 13.30–15. Mehiläisvahakynttilät. • Ke 1.12. klo 17–18.30 Paistopussikynttilät. TAITOKURSSIT

Hexagon-kori •••

La 2.10. klo 10–15, 37 €.

Virkattu Allium-kori •••

To 14.10. klo 17.30–20.30, 31 €.

Posliinikorut •••

To 4.11. klo 17.30–19 + hionta ja viimeistely ajanvarauksella, 31 €.

Boro-paikkausta ja sashiko-kirjontaa farkulle •••

To 18.11. ja 25.11. klo 17.30–19.45, 37 €.

Sisustuskori rottingista ••• To 9.12. klo 17–19.15, 28 €. TAITOKLUBIT

Neuleklubi – Kirjoneulepaidat •••

To 9.9., 23.9., 7.10. ja 28.10. klo 17.30–19, 46 €.

TAPAHTUMAT

Keskiviikkoisin 15.9.–24.11. klo 10–11.30, 60 € + materiaalit. Teemme käsitöitä monipuolisesti eri tekniikoilla ja eri materiaaleista mukavassa seurassa. Lisätiedot www. taitoetelasuomi.fi

• La 18.9. klo 10–15 Käsityölauantai. Parsi ja paikkaa. Ompele neulakirja. • La 16.10 klo 10–15 Roosa nauha -päivä. Virkkaa helppo pipo. • La 20.11. klo 10–15 Joulun avaus. Sydän paperipilleistä. • La 11.12. klo 10–15 Jouluista tekemistä. Mehiläisvahakynttilät ja lumihiutaleet soodataikinasta.

TAPAHTUMAT

• La 18.9. klo 10–15 Käsityölauantai. Parsi ja paikkaa. Klo 13.30–15 ompelemme neulakirjan. • La 16.10. klo 10–15 Roosa nauha -lauantai. Kantapääklinikka. • La 20.11. klo 10–15 Joulun avaus. Mehiläisvahakynttilät, materiaalimaksu.

MÄNTSÄLÄ TAITOSTARTIT, klo 11–14, 10 € / startti + materiaalit

- - - -

La 18.9. Ompele neulakirja. La 16.10. Virkattu pipo. La 20.11. Sydän paperipilleistä. La 11.12. Lumihiutaleet ja mehiläisvahakynttilät.

TAITOKURSSIT

Makrameen perusteet •••

Oletko osallistunut taitokurssille, kutonut kutomossa tai vieraillut Taito Shopissa? Meistä on ihanaa nähdä valmistuneita tuotteita, käsillä tekemistä ja toimintaa kursseilla. Tägääthän meidät Instagramissa #taitoetelasuomi & @taitoetelasuomi ja #kasityokoulu_etelasuomi & @kasityokoulu_etelasuomi niin pääsemme ihastelemaan!

taito

To 11.11.–9.12. klo 17.30–20.30, 60 €. Valmistamme joulukortteja, -kalentereita, -koristeita ja -tonttuja tekniikoina mm. neulahuovutus, ompelu, makramee, erilaiset punonnat ja neulonta.

Taitoklubi Seniorit •••

To 19.8. ja 2.9. klo 17.30–19.45, 37 €.

10

Joulua kohden •••

Neuleesi voi olla islantilainen, norjalainen tai muu kirjoneulepaita. Opi neulomaan sopivan kokoinen paita, saat vinkit kaikkiin työvaiheisiin ja apuvälineisiin. Opi myös Magic loop -tekniikka.

Makrameen perusteet Valmista Makrameen perusteet -kurssillamme näitä tunnelmallisia varjostimia. Varjostimessa käytämme vain yhtä solmua, silti jokaisesta valaisimesta voidaan muotoilla yksilöllisen mallinen.

Tekemisen iloa: Terho-kori ••• To 26.8. ja 9.9. klo 17.30–19.45, 37 €.

Pyörre- ja Hyrrä–varjostimet ••• To 23.9. klo 17.30–19.45 ja to 7.10. klo 17.30–20.30, 41 €.

NURMIJÄRVI/Klaukkala TAITOSTARTIT, klo 11–14, 10 € / startti + materiaalit

• La 18.9. Neulakirjan ompelu. • La 16.10. Helppo pipo ja Pieni tulitikkutyttö -lapaset. • La 20.11. Joulukoristeita makrameetekniikalla. • La 11.12. Steariinitähdet ja mehiläisvahakynttilät.

Boro-paikkausta ja sashiko-kirjontaa farkulle •••

To 30.9. ja to 14.10. klo 17.30–20.30, 46 €.

Huiskat ja sudit luonnonmateriaaleista ••• To 28.10. klo 17.30–20.30, 31 €.

Kudottu kuusi •••

To 4.11. klo 17.30–20.30, 31 €. TAITOKLUBIT

Neuleklubi aloittelijalle •••

Ke 22.9.–.27.10. (ei 20.10.) klo 17–20, 60 €. Haluaisitko neuloa, mutta taidot puuttuvat tai ovat unohtuneet? Opi alkeet ja neulo muhkea pipo, sukat tai lapaset. Aloita tapaamiskerroilla aina uusi neuletyö tai keskity yhteen malliin ja neulo sitä koko klubin ajan.

Kudottu kuusi Tämän kuusen kudot vapaasti muotoillen, ihanan rennosti ja luovasti. Saat valita langat ja värit, esimerkiksi glitteriä ja koristeellista jouluksi, valkoista ja luonnon värejä talveen, vihreät sävyt sopivat kuuseen ympäri vuoden. Tälle kurssille voit kokoontua ryhmässä tai yksin, pitää ohessa pikkujoulua tai muuten vaan virittäytyä kauden tunnelmaan.

– Onni elää käsityössä

ONEEtelaSuomijaKymenlaakso221_006-016.indd 10

9.6.2021 13:23:44


• La 16.10. klo 10–15 Roosa nauha -lauantai. Klo 11–14 helppo pipo ja Pieni tulitikkutyttö -lapaset. • La 20.11. klo 10–15 Joulun avaus. Klo 11–14 Joulukoristeita makrameetekniikalla. • La 11.12. klo 10–15 Jouluista tekemistä. Klo 11–14 Steariinitähdet ja mehiläisvahakynttilät.

Posliinikorut Vanhat astiat saavat uuden elämän mm. riipuksissa ja korvakoruissa. Kokoonnumme kurssin alussa taitokeskukseen ja muotoilemme korun. Hiontatyö ja korun viimeistely tehdään taitokeskuksessa yksilöllisesti, opettajan ohjauksessa ja erikseen sovittuna aikana.

TAITOKURSSIT

Boro-paikkausta ja sashiko-kirjontaa farkulle ••• To 16. ja 23.9. klo 17.30–19.45, 37 €.

Pyörre- ja Hyrrä-varjostimet •••

PARIKKALA TAITOSTARTIT, 10 €/startti + materiaalit

• La 16.10. klo 12–13.30 Piazza-huivi. • La 20.11. klo 12–13.30 Mehiläisvahakynttilät. • To 2.12. klo 17–18.30 Paistopussikynttilät. TAITOKURSSIT

Makrameekorut •••

To 2.9. klo 17–19.15, 28 €.

To 30.9. klo 17.30–19 ja 7.10. klo 17.30–20.30, 37 €.

Hexagon-kori •••

Punch needle -tuftaus •••

Posliinikorut •••

To 14.10. ja 28.10. klo 17.30–19.45, 37 €.

Virkattu Allium-kori •••

To 21.10. klo 17.30–20.30, 31 €.

Hexagon-kori •••

La 2.10. klo 10–15, 37 €.

Ke 8.12. klo 17–18.30 + hlö.koht. varaus, 31 €.

Sisustuskori rottingista ••• To 9.12. klo 17–19.15, 28 €.

La 30.10. klo 10–15, 37 €.

Macraweaving •••

To 4.11. ja 18.11. klo 17.30–20.30, 46 €.

TAITOKLUBIT

Huiskat ja sudit luonnonmateriaaleista •••

Taitoklubi seniorit

To 11.11. klo 17.30–20.30, 31 €.

To 7.10.–25.11. klo 12–14.30, 65 € + materiaalit. Teemme käsitöitä hyvässä seurassa monipuolisesti eri tekniikoilla ja materiaaleista. Lisätiedot www.taitoetelasuomi.fi

Kudottu kuusi •••

To 25.11. klo 17.30–20.30, 31 €.

Räsymatto- ja soijavahakynttilät •••

To 2.12. klo 17.30–19.45, 28 €. TAPAHTUMAT

• La 18.9. klo 10–15 Käsityölauantai. Parsi ja paikkaa, klo 11–14 Neulakirjan ompelu.

Neuleklubi/ Norppa- tai Silakkamarkkinat-neule Taito Etelä-Suomen omia malleja ovat Norppa- ja Silakkamarkkinat-paidat. Neuleklubeissamme voit valmistaa näitä ja montaa muutakin mallia, erilaisia kirjoneulepaitoja ja -takkeja. Jos et ole aiemmin neulonut, niin ilmoittaudu aloittelijoille tarkoitettuun klubiin – tätä harrastusta ei voita mikään – tule, koe ja innostu! Aloittelijoille suunnatuissa klubeissa aloitamme ihan alkeista ja neulomme mm. huiveja, pipoja, lapasia ja sukkia.

-lauantai. Klo 12–13.30 Piazza-huivi. • La 20.11. klo 10–15 Joulun avaus. Klo 13.30–15 Mehiläisvahakynttilät ja Lumihiutaleet.

TUUSULA/Hyrylä TAITOSTARTIT, klo 12–13.30 ja 17.30–19, 10 € / startti + materiaalit

TAPAHTUMAT Allium-kori Virkkaaminen on koukuttavaa. Kori valmistuu kerros kerrokselta, sen koon ja muodon voi suunnitella työn edetessä tai oman tarpeen ja suunnitelman mukaan.

• La 18.9. klo 10–15 Käsityölauantai. Parsi ja paikkaa. Klo 13.30–15 Neulakirjan ompelu. • La 16.10. klo 10–15 Roosa nauha

• To 25.11. Saippuat ja kynttilät valamalla. • Pe 26.11. Kynttilät eri massoista. • To 2.12. Joulukoristeita makrameetekniikalla. taito

ONEEtelaSuomijaKymenlaakso221_006-016.indd 11

– Onni elää käsityössä

11

9.6.2021 13:23:45


• To 9.12. Joulukoristeita himmelitekniikoilla eri materiaaleista. TAITOKURSSIT

aille vanhemman seurassa. Kurssimaksu aikuinen ja lapsi yht. 30 €, toinen lapsi 10 €. Materiaalit sisältyvät hintaan.

Makrameekorut •••

Pyörre- ja Hyrrä-varjostimet

Hexagon-kori •••

Ma 18.10. klo 17.30–19 ja pe 29.10. klo 17–20, 37 €.

•••

Pe 24.9. klo 17–19.15, 28 €.

La 2.10. klo 10–15, 37 €.

Makrameen perusteet •••

Huivi sylikangaspuilla •••

Pe 12.11. klo 17–20, 31 €.

Pe 29.10. klo 17.30–19.45, la 30.10. klo 10–12.30 ja pe 19.11. klo 17.30–20.30, 56 €.

Räsymatto- ja pitsikynttilät ••• Pe 26.11. klo 17–19.15, 28 €.

Huiskat ja sudit luonnonmateriaaleista •••

TAITOKLUBIT

Memory – muistot talteen •••

To 18.11. klo 17.30–20.30, 31 €.

Ti 5.10.–7.12. klo 10–12.30, 90 €.

Kynttilät ja saippuat: Perhekurssi, lapsi vanhemman kanssa •••

TAPAHTUMAT

La 27.11. klo 10–14, (sisältää tauon), 28 €. TAITOKLUBIT

Memory – muistot talteen ••• Ti 21.9.–16.11. klo 11–13.30, 90 €.

Sisustusklubi •••

To 23.9.–4.11. klo 13–16, 90 €. Iltaryhmä klo 17.30–20.30, 90 €. Suunnittelemme ja valmistamme sisustustuotteita valitsemillasi eri tekniikoilla. Voit mm. punoa tai virkata koreja ja varjostimia, opetella makrameeta tai eri mosaiikkitekniikoita.

Huiskat ja sudit Näitä hauskoja huiskia ja aina tarpeellisia suteja ja muruharjoja voit käyttää niin siivoamisessa kuin somisteinakin.

12

taito

Joulua kohden Jouluun valmistautumisessa ja joulun ajassa on erityinen hohtonsa. Unelmien joulu on rakennettu kynttilöistä ja koristeista, uusilla tavoilla tai perinteisillä tekniikoilla valmistetuista tuotteista. Aloitetaan jouluvalmistelut jo hyvissä ajoin – aikainen jouluttaminen tuo mielihyvää ja lisää hyvinvointia – jouluun voi ja saa hurahtaa.

TAPAHTUMAT

• Pe 13.8. klo 18–21.30 Tuusulan Taiteiden yö – teemana Uskallus. Osallistu Tuusulan Musiikkiopiston pihapiirissä yhteisöllisen käsityön tekemiseen ja tutustu taitokeskuksen syksyn tarjontaan! • La 18.9. klo 10–15 Käsityölauantai. Parsi ja paikkaa, ompele neulakirja tai korjaa räsymatto. • La 16.10. klo 10–15 Roosa nauha -lauantai. Virkkaa, neulo tai koukkua – tutustu ja kokeile – helppo pipo, Pieni tulitikkutyttö -lapaset intialaisella peukalokiilalla ja koukuttu lapanen. • To 11.11. klo 14–19 Jouluista tekemistä. Kortteja ja koristeita itselle ja hyväntekeväisyyteen.

VANTAA/Hakunila

• La 18.9. klo 10–15 Käsityölauantai. Maski- ja parsintapaja. • La 16.10. klo 10–15 Roosa nauha -lauantai. Helppo pipo. • La 20.11. klo 10–15 Joulun avaus. Ovikoriste. • La 11.12. klo 10–15 Jouluista tekemistä. Mehiläisvahakynttilät, materiaalimaksu.

VANTAA/Havukoski TAITOSTARTIT, klo 15–16.30 ja 17.30–19, 10 € / startti + materiaalit

• Pe 3.12. klo 15–16.30 ja 17.30–19. Valohimmelit ja himmelit lasiputkista.

• To 11.11. Neulotut ja virkatut huivit. • To 18.11. Paistopussikynttilät soijavahasta. • To 9.12. Makrameella jouluisia koristeita.

TAITOKURSSIT

TAITOKURSSIT

Kranssit kuivakukista talviseen sisustukseen •••

To 7.10. klo 17.30–19.45, 28 €.

TAITOSTARTIT, 10 €/startti + materiaalit

La 11.9. klo 11–16, 37 €.

Hexagon-kori •••

Su 12.9. klo 10–15, 37 €.

Heijastavia hahmoja •••

Maalaa oma lankasi •••

Makrameen perusteet ••• To 4.11. klo 17.30–20.30, 31 €.

Räsymatto- ja pitsikynttilät ••• To 25.11. klo 17.30–19.45, 28 €.

La 9.10. klo 11–13, kurssi yli 6-vuoti-

– Onni elää käsityössä

ONEEtelaSuomijaKymenlaakso221_006-016.indd 12

9.6.2021 13:23:47


VANTAA/Hiekkaharju TAITOSTARTIT, klo 15–16.30 ja 17.30–19, 10 € / startti + materiaalit

- Ke 10.11. Makrameella lumihiutaleet. - To 18.11. Ruoko-, lasiputki-, pilli- ja valohimmelit. TAITOKURSSIT

To 2.12. klo 17.30–19.45, 28 €. TAITOKLUBIT

La 16.10. klo 10–15, 37 €.

Makrameekorut •••

Ke 27.10. klo 17.30–20.30, 31 €.

Punch needle -tuftaus •••

Räsymatto-, kuppi-, mehiläisvaha- ja paistopussikynttilät •••

Huiskat ja sudit luonnonmateriaaleista ••• Ke 29.9. klo 17.30–20.30, 31 €.

Hyrrä- ja Pyörre-varjostimet ••• To 30.9. 17.30–19 ja 7.10. klo 17.30–20.30, 37 €.

Makrameen perusteet ••• Ke 13.10. klo 17.30–20.30, 31 €.

Sisustusklubi •••

To 11.11. klo 17.30–20.30 ja 25.11. klo 17.30–19, 37 €.

La 20.11. klo 10–14, 34 €. TAPAHTUMAT

• La 18.9. klo 10–14 Käsityölauantai. Parsi ja paikkaa. Lapsille omat tekemistuokiot. • Ke 17.11. klo 17–20 Joulun avaus. Mehiläisvahakynttilät ja steariinihiutaleet, materiaalimaksu.

VANTAA/Korso TAITOSTARTIT, klo 15–16.30 ja 17.30–19, 10 € / startti + materiaalit

Ke 27.10.–24.11. klo 17.30–20.30, 60 €. Teemme jouluisia sisustustuotteita monipuolisesti eri tekniikoilla ja materiaaleilla.

• Ti 12.10. Pipot ja huivit virkaten ja neuloen.

TAPAHTUMAT

• La 18.9. klo 10–15 Käsityölauantai. Parsi ja paikkaa. • La 20.11. klo 10–15 Joulun avaus. Mehiläisvahakynttilät, materiaalimaksu. • To 16.12. klo 13–19 Jouluista tekemistä ja glögiä, materiaalimaksu.

Ostoskassi korkkikankaasta ja nahkapaperista •••

Punch needle -tuftaus •••

Ke 22.9. klo 17.30–20.30 ja 6.10. klo 17.30–19, 37 €.

Sisustuskori rottingista •••

To 14.10. ja 28.10. klo 17.30–20.30, 46 €.

Makrameehyllykkö ja yrttiamppeli •••

Ke 8.9. ja ke 15.9. klo 17.30–19.45, 37 €.

Virkattu seinävaate Virkattu, pieni seinäkoriste sopii hyvin ensiasuntoon, opiskelijakämppään, mökille ja kaikkialle missä kaipaat persoonallista ilmettä tai hiukan piristystä.

Boro-paikkausta ja sashiko-kirjontaa farkulle •••

Tule neulomaan kanssamme! Syksyn mallistostamme löydät ylelliset huivit, pipot, kaulurit ja muut lämpimät asusteet.

• Ti 9.11. Lapasia, pesukintaita ja mattoja koukkuamalla. • Ti 23.11. Jouluisia koristeita makrameella. • Ti 7.12. Himmelit. TAITOKURSSIT

Makrameen perusteet ••• Ti 5.10. klo 17.30–20.30, 31 €.

Anemone-ryijy tai Kudottu kuusi •••

Tuftaus Punch needle -tuftauksella luot kauniita väripintoja ja vapaita muotoja, voit leikkiä väreillä ja värisävyillä. Kurssillamme voit valmistaa työn tarvikepaketista tai suunnitella oman mallin.

Ti 16.11. klo 17.30–19.45, 28 €.

Huiskat ja sudit luonnonmateriaaleista ••• Ti 30.11. klo 17.30–20.30, 31 €.

Käy katsomassa syksyn aikana myös osoitteessa www.taitoetelasuomi.fi, yhdistyksen, Taito Shoppien ja taitokeskusten ajankohtaiset uutiset, uudet kurssit ja tapahtumat löytyvät myös sieltä!

TAPAHTUMAT

Makrameekorut Makrameetekniikalla voi solmia monenlaisia koruja, näissä koruissa on käytetty ohuehkoa ja kiiltävää lankaa. Solmut ovat kuitenkin ihan perussolmuja ja tekeminen ohjauksessa varmasti sujuvaa.

• La 16.10. klo 10–15 Roosa nauha -lauantai. Aloita Roosa nauha -neule. • La 11.12. klo 10–15 Jouluista tekemistä ja glögiä. Mehiläisvahakynttilät, materiaalimaksu. taito

ONEEtelaSuomijaKymenlaakso221_006-016.indd 13

– Onni elää käsityössä

13

9.6.2021 13:23:49


Sashiko-kirjontaa boro-paikkausta •••

TAITO KYMENLAAKSO SYKSY 2021

Ti 5.10. ja ke 6.10. klo 13–16 (kaksi erillistä kurssia), 26 €. Suositulla boro-paikkauksella paikataan näkyvästi ja parsitaan kauniisti sashiko-kirjonnalla.

KUTOMOT KOUVOLASSA, LAHDESSA, HAMINASSA JA VIROJOELLA Kutomon päivämaksu on 10 € / pv, jäsen 8 €/ pv. Kudonnan Taito Paja -kortin hinta on 75 €, jäsen 60 €. Kortti oikeuttaa 10 kudontapäivään valmiissa loimessa. Kudonnanneuvoja ohjaa tarvittaessa työn alkuun. Materiaalit laskutetaan käytön mukaan. Kortti on voimassa vuoden ensimmäisestä kudontapäivästä.

Taitotasot antavat suuntaa lyhytkurssien valinnalle. Ole yhteydessä koulutuksen toteuttavaan taitokeskukseen, jos mietit vastaako kurssi taitojasi ja tavoitteitasi. ••• ALOITTELIJA – Kurssi sopii kaikille taitotasosta riippumatta. ••• OSAAJA – Kurssi on jo hiukan vaikeampi ja vaatii keskittymistä. ••• TAITAJA – Kurssi on hieman haastavampi ja saattaa sisältää erikoistekniikoita. KOUVOLAN TAITOKESKUS Kouvolankatu 15, Kouvola TAPAHTUMAT

Käsityölauantai

La 18.9. parsitaan ja paikataan vuoden 2021 käsityötekniikan innoittamana. Esillä syksyn kurssitarjonta.

Roosa nauha -lauantai

La 16.10. Uudet Roosa nauha -kuvastot ja langat saapuneet!

Minun ryijyni

Ikkunanäyttely Kouvolan Taito Shop 16.8–30.9.

Syksyn käsityökahvilat + työnäytökset

Ota oma käsityö mukaan ja tule kahvittelemaan mukavassa seurassa. Ei vaadi ilmoittautumista. Ke 15.9. klo 13–15, klo 14–15 työnäytös ommeltu ryijy. Ke 6.10. klo 13–15, klo 14–15 työnäytös tekstiilikorut. Ke 3.11. klo 13–15, klo 14–15 työnäytös kierrätyskorit.

14

taito

Ke 1.12. klo 13–15, klo 14–15 työnäytös joulupajoista. MESSUT

Taito Kymenlaakso ry on mukana osastolla: 6.– 7.11. Kätevä & tekevä ja Hetkimessut Lahden messukeskuksessa. 12.–14.11. Suomen Kädentaidot- messut Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. RETKET

Retki Tampereelle Suomen kädentaidot messuille pe 12.11. Lisätietoa www.taitokymenlaakso.fi. KURSSIT JA PAJAT

Ilmoittaudu viimeistään viikko ennen kurssia kouvola@taitokymenlaakso.fi tai p. 040 5540 057 Kouvolan taitokeskus, Kouvolankatu 15 Materiaaleja voit ostaa kurssipaikalta. Hinta määräytyy käytön mukaan.

Punonta •••

Liivi Kangaspuissa kudottu liivikangas on vanutettu kevyesti ja viimeistelty neulomalla pääntielle resori ja lisäämällä sivuille kiinnitykset. Voit kutoa kangasta myös takkiin ja valmistautua syksyn ja talven viileisiin päiviin.

Makrameeviikko 6.–11.9. •••

Ma–pe klo 13–16, la 11–14, 26 €. Vietetään viikko supersuositun makrameen parissa! Tule poimimaan uudet ideat, syksyn teemana makrameehyllyt. Kurssi sopii kaikille tekniikasta kiinnostuneille. Soita ja varaa sinulle sopiva kurssiaika.

Sisustustuotteita korkkikankaasta ja nahkapaperista ••• Ti 14.9. klo 12–16, 32 €. Ommellaan kauniita sisustuskoreja ja pusseja.

Ryijy ommellen •••

Info ke 15.9. klo 15–17, 32 €. Ryijyn ompelun opetus sopimuksen mukaan 3 h. Käy Info-kerralla katsomassa millaisen ryijyn haluaisit tehdä. Tilaamme tarvikepaketit toiveesi mukaan. Kurssipäivänä kun tarvikkeet ovat saapuneet, aloitamme ryijyjen valmistuksen ja ompelu jatkuu kotona.

Memory – muistot talteen ••• Ke 22.9. alkaen joka toinen viikko klo 16–18.30, 85 €. Lue kurssisisältö sivulta 6.

Macraweave •••

Ti 28.9. klo 13–17, 32 €. Tekniikka yhdistää hauskasti makrameesolmuja ja kudontaa. Erilaisia kauniita pintoja valmistuu pieniin seinätekstiileihin.

Info pe 8.10. klo 16.30–17.15, 45 €. Kurssi la 30.– su 31.10. klo 10–14. Info-kerralla saat ohjeet materiaalin keräämiseen. Kurssiviikonloppuna punomme pajulla ja korallikanukalla sisustustuotteita.

Tuftaus, Punch needle -viikko 11.–16.10. •••

Ma–to klo 12–16, la 10–14, 32 €. Kurssilla valmistetaan pieni taulu tai tyyny. Suunnittele oma työ tai ota ideoita valmiista töistä. Mallina mm. Tekemisen iloa -malliston Kotimetsäsisustustyyny. Kaikkia välineitä sekä valmiita tarvikepaketteja on myytävänä kurssipaikalla. Tuftausneulan saat lainaksi kurssin ajaksi. Soita ja varaa sinulle sopiva kurssiaika.

Viitelöity huivi •••

Pe 15.10. klo 13–17, 32 €. Valmistamme tarvikepaketin paksusta villalangasta huivin. Opit tekniikan ja jatkat työn valmiiksi kotona. Saat ennen kurssia infon työvälineistä.

Hexagon-kori •••

Pe 22.10. klo 16–20.30, 37 €. Kurssilla tehdään nauhamaisesta rottingista kaunis, ilmava kori hexagon-punontaa käyttäen.

Tekstiilikorut •••

Ti 26.10. klo 12–16, 32 €. Näyttävät viuhkakorut smokkipoimuttamalla tai kirjomalla.

Makrameeselänpesin •••

Ti 2.11. klo 13–16, 26 €. Valmistetaan pellavalangasta selänpesin makrameesolmuja käyttäen.

Neulakinnastekniikka •••

Ke 17.11. klo 16–19, la 20.11. klo 10–14 ja ke 24.11. klo 10–14, 45 €. Tule opettelemaan tätä koukuttavaa

– Onni elää käsityössä

ONEEtelaSuomijaKymenlaakso221_006-016.indd 14

9.6.2021 13:23:50


käsityötekniikkaa! Kurssilla voit tehdä kintaat, pipon, huivin tai pannumyssyn. Ota mukaan oma neula ja lankoja tai osta materiaalit kurssipaikalta.

Kierrätyskorit •••

la 27.11 klo 10–14. Kierrätysmateriaaleista, paperista ja kankaasta, kasataan näyttäviä koreja. Hinta 32 €.

Huiskat ja sudit luonnonmateriaaleista •••

Ti 14.12. klo 15–18, 32 €. Tällä kurssilla opit valmistamaan erilaisia muruharjoja, suteja ja huiskia luonnonmateriaaleista. Nämä ovat ihania sisustuksessa ja mainio itse tehty joululahja!

kankaaksi. Kankaan ompeluun voit varata kurssiajan sopimuksen mukaan.

Villahuopa Sammalmätäs

Vihreä huopa kudotaan kangaspuissa. Huopa käsitellään pesukonehuovuttamalla, jolloin pinnasta tulee pehmeä ja kauniin kolmiulotteinen.

Tekemisen iloa -mallisto

Tule suunnittelemaan ja kutomaan oma ruusukasmatto Siimes. Kudonnan ohjekorteilla suunnittelet omaan mattoon mieleisesi kuviot.

Hinta 26 € / paja.

Joulukortit

Pienet rottinkikorit To 9.12. klo 13–17.

Valetut kynttilät Ke 1.12. klo 16–18.

Räsymattokynttilät Ke 8.12. klo 13–17.

Mehiläisvahakynttilät Ke 15.12. klo 13–16.

Kudontakurssi •••

Varaa sinulle sopiva aika kudonnan aloittamiseen. Kudontakurssilla opettelemme kutomisen perustaitoja. Kurssi on tarkoitettu uusille harrastusta aloittaville ja kankaankudontaa jo osaaville kertauskurssina. Kudontakurssi sisältää kaksi kudontapäivää, jolloin ohjaaja on opastamassa työn eri vaiheita. Voit myös tulla kurssille opetteleman loimen laittoa puihin. Kurssi räätälöidään kutojan tarpeiden mukaan. Hinta 37 € . KUTOMO

Vaatekangas Louhi

Villavaatekangas kudotaan kangaspuissa ja huovutetaan pesukoneessa tiiviiksi, leikkaamista kestäväksi

Syksyllä kangaspuissa villainen vaatekangas Louhi, villahuopa Sammalmätäs sekö Tekemisen -iloa malliston Siimes-ruusukasmatto. KURSSIT JA PAJAT

Ilmoittaudu viimeistään viikko ennen kurssia hamina@taitokymenlaakso.fi tai p. 040 5540 057. Haminan taitokeskus, Raatihuoneenkatu 2 Materiaaleja voit ostaa kurssipaikalta. Hinta määräytyy käytön mukaan.

Kudontakurssi •••

Joulupajoissa virittäydytään jouluun

Ti 30.11. klo 13–16.

KANGASPUISSA

Metsäntähti-ryijy Hanki tarvikepaketti ja aloita ryijyn valmistaminen kanssamme.

HAMINAN TAITOKESKUS Raatihuoneenkatu 2, Hamina TAPAHTUMAT

Haminan valojen yö

Pe 10.9. klo 17–21. Haminan taitokeskuksessa esillä syksyn kurssitarjontaa.

Wanhan holviston joulu

Varaa sinulle sopiva aika kudonnan aloittamiseen. Kudontakurssilla opettelemme kutomisen perustaitoja. Kurssi on tarkoitettu uusille harrastusta aloittaville ja kankaankudontaa jo osaaville kertauskurssina. Kudontakurssi sisältää kaksi kudontapäivää, jolloin ohjaaja on opastamassa työn eri vaiheita. Voit myös tulla kurssille opetteleman loimen laittoa puihin. Kurssi räätälöidään kutojan tarpeiden mukaan. Hinta 37 €.

Syksyn makrameelauantai •••

La 23.10. klo 11–15, 32 €. Tule poimimaan uudet ideat, syksyn teemana makrameehyllyt.

Memory – muistot talteen ••• Ke 15.9. alkaen joka toinen viikko klo 17–19.15, 85 €. Lue lisää sivulta 6.

Viitelöity huivi •••

Ma 18.10. klo 12–16 ja la 23.10. klo 11–15 (kaksi erillistä kurssia), 32 €.

Neulekorut •••

Pe 19.11. klo 17–20 ja su 21.11 klo 12–15, 32 €. Ensimmäisellä kerralla valmistetaan kankaasta korupohjia, jotka kovetetaan muotoonsa. Toisella kerralla koristellaan korut kirjailulla, maalaamalla, helmin tai nauhoin. Jokainen omalla tyylillään ja omien mieltymysten mukaan.

Kudottu kuusi •••

Marraskuussa maanantaisin klo 12–15 tai la 20.11. klo 11–14, 26 €. Tämän kuusen kudot vapaasti muotoillen, ihanan rennosti ja luovasti.

VIROJOEN KUTOMO Itätie 11, Virojoki KUTOMO

Kutomon päivämaksu on 10 € / pv, jäsen 8 €/ pv. Kudonnan Taito Paja -kortin hinta on 75 €, jäsen 60 €. Kortti oikeuttaa 10 kudontapäivään valmiissa loimessa. Kudonnan neuvoja on paikalla maanantaisin (ei kesällä ). Materiaalit laskutetaan käytön mukaan. Kortti on voimassa vuoden ensimmäisestä kudontapäivästä. KURSSIT JA PAJAT

La ja su 11.–12.12. klo 10–16. Myyjäistapahtuma Haminan Bastionin alueella. Taitokeskus palvelee omassa myymälässä, lähellä tapahtuma-aluetta.

Tuftaus – Punch needle •••

Ilmoittaudu viimeistään viikko ennen kurssia hamina@taitokymenlaakso.fi tai p. 040 5540 057.

Käsityökahvila

Hexagon-kori •••

La 16.10. klo 11–17, 37 €.

Tuulikello ”Minne tuuli meitä kuljettaa” •••

Ke 15.9. klo 12–14. Ke 13.10. klo 12–14. Ke 10.11. klo 12–14. Ota mukaan keskeneräinen käsityösi. Myynnissä tarvikepaketteja ja työvälineitä. Ei vaadi ilmoittautumista.

Ti 21.9. klo 17–20.30 ja la 25.9. klo 11–15 (kaksi erillistä kurssia), 32 €. Kurssilla valmistetaan pieni taulu.

Ma 20.9. klo 10–13, 26 €.

Käy katsomassa syksyn aikana myös osoitteessa www.taitokymenlaakso.fi ajankohtaiset uutiset, uudet kurssit ja tapahtumat!

taito

ONEEtelaSuomijaKymenlaakso221_006-016.indd 15

– Onni elää käsityössä

15

9.6.2021 13:23:50


Valmistetaan kierrätysmateriaaleista tuulikello. Voit ottaa mukaan mm. vanhoja lusikoista, haarukoita, avaimia ja helmiä. Materiaaleja voit ostaa myös kurssipaikalta.

Hexagon–kori •••

Neulakinnastekniikka •••

Ma–pe klo 12–15, la 11–14, 26 €. Vietetään viikko supersuositun makrameen parissa! Soita ja varaa sinulle sopiva kurssiaika.

Ma 4.10. klo 10–13, 26 €. Tule opettelemaan tätä koukuttavaa käsityötekniikkaa! Kurssilla voit aloittaa kintaat tai sukat. Ota mukaan oma neula ja lankoja tai osta materiaalit kurssipaikalta.

Puno kahvipusseista •••

Ma 15.11. klo 10–13, 26 €. Helppoa ruutupunontaa kahvipusseilla! Tehdään pieniä, nopeasti valmistuvia tuotteita. Tule kokeilemaan ja ottamaan vinkit kotona tekemiseen. Ota omia kahvipusseja mukaan.

TAITOKESKUS VELMA Vesijärvenkatu 19, Lahti TAPAHTUMAT

To 26.8. klo 16–20.30 ja pe 15.10. klo 16–20.30 (kaksi erillistä kurssia), 37 €.

Makrameeviikko 6.–11.9. •••

Sashiko-kirjontaa ja boro-paikkausta •••

To 14.10. ja to 4.11 klo 12–15 (kaksi erillistä kurssia), 26 €. Suositulla boro-paikkauksella paikataan näkyvästi ja parsitaan kauniisti sashiko-kirjonnalla.

Sormineulonta – Puffysta helposti näyttävää •••

Sisustustuotteita korkkikankaasta ja nahkapaperista •••

To 21.10. klo 12–14.30., 24 €. Opitaan uutta. Kerro ilmoittautuessasi langan väritoive.

Kirjovirkkaus-startti •••

Tekemisen iloa! Makrameeseinätekstiili •••

Macraweave •••

Makrameeselänpesin •••

Tuftaus, Punch needle- viikko 4.–9.10. •••

Velman joulupajoissa virittäydytään jouluun

To 16.9. klo 12–15, 26 €.

To 23.9. klo 12–14.30, 24 €. Aloitetaan yhdessä kirjovirkaten matto, kassi tai pussukka.

To 30.9. klo 11–15, 32 €.

Ma–to klo 11–15, la 10–14, 32 €. Kurssilla valmistetaan pieni taulu tai tyyny. Suunnittele oma työ tai ota ideoita valmiista töistä. Soita ja varaa sinulle sopiva kurssiaika.

To 18.11. klo 12–14.30., 24 €. Makrameen perussolmuilla näyttävä seinätekstiili kotiin.

To 25.11. klo 12–15, 26 €.

Pajat ovat yhden kerran päiväpajoja. Varaa paja-aika ja tule tekemään yhdessä! Pajamaksu 15 €.

Joulukortit

VELMAN KÄTEVÄT MUMMOT -käsityöryhmä

Kertamaksu 6 €, jäsenet 5,50 €. Ma 9.8.–13.12. klo 12–14.30. Ti 10.8.–14.12. klo 12– 14.30. Ke 11.8.–15.12. klo 12–14.30. To 12.8.–16.12. klo 12–14.30. Ei kokoontumisia viikolla 43. KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUSTA LAPSILLE JA AIKUISILLE VUODESTA 1993! Aloita käsityöharrastus TAITO KÄSITYÖ- JA MUOTOILUKOULU VELMASSA Meiltä löytyy käsityökouluryhmiä 5–17-vuotialle sekä aikuisille. Käsityökoulussa värjätään, sahataan, huovutetaan, ommellaan, painetaan kangasta, vuollaan puuta ja opitaan paljon muuta kivaa! Syyslukukauden ryhmät kokoontuvat kerran viikossa, alkaen viikolla 35. Tarkemmat tiedot eri-ikäisten ryhmistä ja hakuohjeet löydät www.taitokymenlaakso.fi

VANHEMPI–LAPSI-kurssi (perhekurssi)

Roosa nauha -lauantai

La 16.10. klo 10–14 uudet Roosa nauha -kuvastot ja langat saapuneet!

Ke, to ja pe 1.–3.12. klo 12–15. Tule tekemään itselle tai lahjaksi kierrätyshuovasta koristeita jouluun. Kurssilla opitaan sabluuna-painotekniikkaa.

MESSUT

Jouluiset huovutuspajat

Lasten ja vanhempien yhteinen käsityöhetki joka kuukauden 3. perjantai klo 16.30 –18. Hinta: 17 €/ kerta tai 75 €/ 5 kertaa + materiaalit käytön mukaan. 20.8. Pehmoiset Palleroiset – tupsukone käynnistyy 17.9. Tuftataan yhdessä! 22.10. Ompeluhommia! 19.11. Huovutushulinat! 17.12. Kivaa jouluksi! Kortti- tai sytykeruusu-paja

Räsymattokynttilät

LOMA KÄSILLÄ – koululaisten syyslomapajat

Käsityölauantai

Ma ja ti 29.–30.11. klo 12–15.

La 18.9. klo 10–14 parsitaan ja paikataan vuoden 2021 käsityötekniikan innoittamana. Esillä syksyn kurssitarjonta.

Kierrätyshuovasta koristeita jouluun

Ti ja ke 7.–8.12. klo 12–15. Taito Kymenlaakso/ Taitokeskus Velma ovat mukana osastolla 6.– 7.11. Kätevä & tekevä ja Hetkimessuilla Lahden messukeskuksessa.

To ja pe 9.–10.12. klo 11–15.

Velman perinteinen sytykeruusu -pajapäivät

LYHYTKURSSIT AIKUISILLE

Ilmoittaudu mukaan viimeistään viikkoa ennen kurssia outi.heino@taitokymenlaakso.fi tai p. 040 762 8877. Materiaaleja voit ostaa kurssipaikalta. Hinta määräytyy käytön mukaan.

16

taito

Boro-paikkausta ja sashiko-kirjontaa farkulle Pienillä pistoilla muodostat perinteisiä japanilaisia kuviomuotoja tai luot uusia, tarpeen ja oman sommittelun mukaisia malleja. Voit lisätä työhön paikkoja tai korjata reikiä.

Ma–pe 13.–17.12 ja ma 20.12. klo 10–15. Piipahda Velmaan valmistamaan kivaa pientä lahjaksi tai omaan käyttöön! Pajamaksu 7 €. Voit tuoda mukanasi vanhat kynttilänpätkät kierrätyskäyttöön.

25.–28.10. ma–to klo 10–14. Kivaa lomatekemistä kouluikäisille! Ma Vettä ja saippuaa – huovutushulinat. Ti Oma keppiheppa ommellen (kaksi pajapäivää). Ke Oma keppiheppa jatkuu. To Hapsuja ja solmuja – luovasti langasta. Hinta: 23 €/ kerta tai 78 €/ 4 kertaa + materiaalit käytön mukaan. Ilmoittautumiset 18.10. mennessä.

– Onni elää käsityössä

ONEEtelaSuomijaKymenlaakso221_006-016.indd 16

9.6.2021 13:23:51


Käsityötaitojen elävä perintö siirtyy sukupolvelta toiselle, samalla perintö kehittyy ja muuttuu jatkuvasti. Tarmo Thorström on kehittänyt pitsinnypläystä esimerkiksi kokeilemalla aivan uusia materiaaleja.

TARMO THORSTRÖM

KÄSITYÖN KULTTUURIPERINNÖN ASIALLA Kaikki taidot ovat tärkeä osa aineetonta kulttuuriperintöä, jota tulee vaalia, ettei se katoa. TEKSTI KUVAT

TARMO THORSTRÖM HANS LEHTINEN JA TARMO THORSTRÖM

O

len Tarmo Thorström, Taitoliiton uusi aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori. Viime marraskuisen akkreditoinnin myötä Taitoliitosta tuli Unescon aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaorganisaatio, jolloin järjestön sisälle tarvittiin tekijä viemään asiaa eteenpäin. Ilolla ja innolla olen toimeen ryhtynyt.

Taustaltani olen käsitöihin erikoistunut luokanopettaja, mutta olen työskennellyt monipuolisesti eri aloilla, aina museotyöstä rautakauppaan ja uutismediasta nuorisotyöhön. Viime vuonna valmistuin myös käsityömestariksi, osaamisalueenani pitsinnypläys, jota olen intohimoisesti opiskellut ja kehittänyt viime vuosien aikana. Lankatekniikat ovat yleisesti lähinnä sydäntäni, mutta nautin kaikenlaisesta käsillä tekemisestä. Äitini on ompelija ja lapsuudessani suurin osa vaatteistani oli hänen tekemiään. Vaikka en suoraan häneltä taitoja oppinutkaan, niin kasvoin kuitenkin maailmaan, jossa itse teke-

minen oli luonnollista. Isäni värkkäsi puolestaan kaikenlaista muuta kotiin, erityisesti leluja lapsilleen. Näihin nikkarointeihin pääsin osallistumaan ja itse tekemisen kulttuuri sai minussa jalansijaa. Nypläyksen perusteet sain kädestä pitäen opetettuna, siksi olen itsekin halunnut jakaa osaamistani eteenpäin. Olen osa raumalaisen elävän perinteen ketjua, joskin nykyään levittäen osaamistani Espoosta käsin, pääosin netin välityksellä. Internetin käsityöryhmissä autan muita ja kysyn itsekin neuvoa. Viimeistään koronan myötä ”ompelupiireistä” tuli virtuaalisia, mutta elävän perinteen ylläpito ei oleellisesti ole muuttunut. Itse tekemällä, käsitöistä keskustelemalla, opettamalla ja osallistumalla ylläpidämme käsityön aineetonta kulttuuriperintöä – niin kasvotusten kuin netissäkin. Tässä työssä jokainen voi olla mukana!

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt Elävän perinnön kansalliseen luetteloon yhteensä 64 kohdetta. Elävän perinnön kansallisessa luettelossa ovat laajasti edustettuina aineettoman kulttuuriperinnön alat ja kohteita on mukana lähes kaikkialta Suomesta. Kansallisessa luettelossa on mukana useita juhlaperinteitä, mm. kynttilöiden vieminen hautausmaalle jouluaattona, joulurauhan julistus Turussa, maistereiden promovoiminen ja pääsiäiskokkojen polttaminen. Toisen suuren ryhmän muodostavat erilaiset käsityöperinteet, kuten räsymaton kutominen, lasinpuhallus, korsnäsinpaita ja kansallispuvun valmistaminen. LUE LISÄÄ WWW.AINEETONKULTTUURIPERINTO.FI

TARMO.THORSTROM@TAITO.FI, PUH. 040 7502 032

taito

s13 aineeton ja Tarmo.indd 13

– Onni elää käsityössä 17

11.6.2021 10.46.28


Roosa nauha -villalanka on Taitojärjestön erikoistuote, jolla kerätään varoja Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräykseen. Tule mukaan, osta Roosa nauha -lankoja, tehdään hyvää yhdessä! Roosa nauha -lankaa myyvät taitoyhdistykset ja Taito Shopit. Syksyn uutuudet myymälöissä syyskuun lopussa.

MALLI

Taito Pohjois-Karjala ry / Eija Sinkkonen IG @puikkojenviemaa KOKO

Yksi koko / naiset TARVIKKEET

Roosa nauha -villalankaa (paksu Pirkka-lanka), Taito Pirkanmaa 100 % villa, 100 g = 170 m) väri Kanerva 326 kauluriin 150 g rannekkeisiin 50 g LISÄKSI TARVITSET

puikot no 4 pyöröpuikko 60 cm ja sukkapuikot. NEULETIHEYS

21 s x 27 krs = 10 cm.

14_15kanervakauluri.indd 14

11.6.2021 11.10.18


ro osa n au h a k ä s i t yö o h j e KUVA

KANERVA

KAULURI JA RANNEKKEET Roosa nauha -lankauutuudet tulevat taitokeskuksiin syyskuun lopulla ja luvassa on jälleen myös uusi Roosa nauha -ohjelehti täynnä ihania ohjeita. Neulo syysiltoihin lämmittävät Kanerva-neuleet. LEHTIKUVIOINEN JOUSTINNEULE

oikein*, toista * - *. Työssä on nyt 144 silmukkaa. Neulo 5 krs oikeaa. 4 . Neulo lisäyskerros: *Neulo 6 s, lisää 1 s neulomalla silmukoiden välinen lanka kiertäen oikein*, toista * - *. Työssä on nyt 168 silmukkaa. Neulo 6 krs oikeaa. 5 . Neulo lisäyskerros: *Neulo 12 s, lisää 1 s neulomalla silmukoiden välinen lanka kiertäen oikein*, toista * - *. Työssä on nyt 182 s. Neulo 6 krs oikeaa. 6 . Tee lisäyskerros: * neulo 13 s, tee lisäys neulomalla silmukoiden välinen lanka kiertäen oikein*, toista * - *.Työssä on nyt 196 s. Neulo 1 krs oikeaa. 7 . Neulo lehtikuvioista joustinneuletta 5 krs. Päättele 6. kerroksella (1 n, 1 o).

KANERVA-KAULURI 1. Luo sukkapuikoille 96 s (= 24 s / puikko) ja

KANERVA-RANNEKKEET

mallikerta 4 s, 12 krs 1.krs *1 n, (1 o, lk, 1 o, lk, 1o samaan silmukkaan), 1 n, 1 o*, toista *-* 2. krs *1 n, 5 o, 1 n, 1 o*, toista *-* 3. krs *1 n, yvk, 1 o, ynk, 1 n, 1 o*, toista *-* 4. krs *1 n, 3 o, 1 n, 1 o*, toista *-* 5. krs *1 n, kk, 1 n, 1 o*, toista *-* 6. krs *1 n, 1o, 1 n*, toista *-* 7. krs *1 n, 1 o, 1 n, (1 o, lk, 1 o, lk, 1 o samaan silmukkaan)*, toista *-* 8. krs *1 n, 1 o, 1 n, 5 o *, toista *-* 9. krs *1 n, 1 o, 1 n, yvk, 1 o, ynk*, toista *-* 10. krs *1 n, 1o, 1 n, 3 o*, toista *-* 11. krs *1 n, 1o, 1 n, kk.*, toista *-* 12. krs kuten krs 6 . neulo lehtikuvioista joustinneuletta 30 krs (2,5 mallikertaa). Viimeinen kerros on 1 n, 1 o. Neulo 1 kerros oikeaa. 2 . Neulo lisäyskerros: *Neulo 4 s, lisää 1 s neulomalla silmukoiden välinen lanka kiertäen oikein*, toista * - *. Työssä on nyt 120 silmukkaa. Työhön kannattaa vaihtaa nyt pyöröpuikko. Laita silmukkamerkki kerroksen vaihtumiskohtaan. Neulo 4 krs oikeaa. 3 . Neulo lisäyskerros: *Neulo 5 s, lisää 1 s neulomalla silmukoiden välinen lanka kiertäen

Luo 32 silmukkaa ja jaa ne 4 puikolle (8 s / puikko). Neulo lehtikuvioista joustinneuletta 18 krs (= 1,5 x mallikerta). Neulo 1 krs oikein. Vasemman käden ranneke: Neulo puikon 1 kaikki silmukat oikein. Puikolta 2 neulo 5 s, tee lisäys neulomalla silmukoiden välinen lanka kiertäen oikein, neulo 2 s, tee lisäys neulomalla silmukoiden välinen lanka kiertäen oikein, neulo 1 s. Neulo puikkojen 3 ja 4 silmukat oikein. Neulo 2 krs kokonaan oikein. Tee lisäykset vielä 3 kertaa. Lisäysten välissä olevat

LYHENTEET O = oikea silmukka N = nurja silmukka LK = langankierto YVK = ylivetämiskavennus (Nosta silmukka neulomatta, neulo seuraava silmukka oikein, nosta neulomaton silmukka neulotun yli.) YNK = yhteenneulomisenkavennus (Neulo 2 silmukkaa oikein yhteen.) KK = kaksoiskavennus (Nosta 2 silmukkaa neulomatta aivan kuin neuloisit ne oikein, neulo seuraava silmukka oikein, nosta neulomattomat silmukat neulotun yli.)

silmukkamäärät kasvavat; 4 – 6 – 8. Kiilassa on lisäysten jälkeen 10 silmukkaa. Neulo puikon 1 kaikki silmukat oikein. Puikolta 2 neulo 4 s. Seuraava silmukka neulotaan 3 kertaa: etureunasta, takareunasta ja vielä etureunasta. Seuraavat 10 silmukkaa jätetään odottamaan langalle. Neulo puikolta 1 s. Neulo puikkojen 3 ja 4 silmukat oikein. Neulo kaikilla puikoilla 2 krs oikeaa. Neulo 4 krs 1 o, 1 n joustinneuletta. Kun neulot oikeat silmukat takareunasta, saat napakamman joustimen. Päätä. Neulo oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin. Oikean käden ranneke: Puikolta 1 neulo 1 s, tee lisäys neulomalla silmukoiden välinen lanka kiertäen oikein, neulo 2 s, tee lisäys neulomalla silmukoiden välinen lanka kiertäen oikein, neulo 5 s. Neulo loput puikot oikein. Neulo 2 krs kokonaan oikein. Tee lisäykset vielä 3 kertaa. Lisäysten välissä olevat silmukkamäärät kasvavat; 4 – 6 – 8. Kiilassa on lisäysten jälkeen 10 silmukkaa. Puikon 1 ensimmäinen silmukka neulotaan 3 kertaa: etureunasta, takareunasta ja vielä etureunasta. Seuraavat 10 silmukkaa jätetään odottamaan langalle. Neulo loput silmukat oikein. Neulo puikkojen 3 ja 4 silmukat oikein. Neulo kaikilla puikoilla 2 krs oikeaa. Neulo 4 krs 1 o, 1 n joustinneuletta. Kun neulot oikeat silmukat takareunasta, saat napakamman joustimen. Päätä neuloen oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin. Peukalot: Ota työhön langalla olevat 10 s ja poimi vielä 4 s peukalon juuresta. Neulo 1 krs oikein. Neulo 2 krs 1 o, 1 n joustinneuletta. Kun neulot oikeat silmukat takareunasta, saat napakamman joustimen. Päätä neuloen oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin. VIIMEISTELY

Päättele langat ja höyrytä kevyesti. Hoito: Käsinpesu 30° vedessä villapesuaineella. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. taito

14_15kanervakauluri.indd 15

ANNA-MARI RAUNIO

– Onni elää käsityössä 19

11.6.2021 11.10.18


TULE MUKAAN TAITO ETELÄ-SUOMEN JA TAITO KYMENLAAKSON TOIMINTAAN www.taitoetelasuomi.fi – www.taitokymenlaakso.fi K Y M E N L A A K SO YHTEYSTIEDOT

YHTEYSTIEDOT

Toiminnanjohtaja Ulla Telimaa, 050 3363 599, ulla.telimaa@taitoetelasuomi.fi Markkinointikoordinaattori Milla Satola, 044 4938185, milla.satola@taitoetelasuomi.fi

Toiminnanjohtaja Tarja Laakso, 040 5540 057, tarja.laakso@taitokymenlaakso.fi

TAITOKESKUS HELSINKI ja TAITO SHOP, CraftCorner, Eteläesplanadi 4, 00130 Helsinki Suunnittelijaopettaja Anna Siekkinen, 044 4910 998, anna.siekkinen@taitoetelasuomi.fi Taito Shop, myymälänhoitaja Maritta Saarikoski, 050 3508 470, taitoshop@taitoetelasuomi.fi TAITOKESKUS HYVINKÄÄ, 050 4685 643, hyvinkaa@taitoetelasuomi.fi, 050 4084 547, marjo.vainio@taitoetelasuomi.fi, Rautatienkatu 11, 05800 Hyvinkää TAITOKESKUS LAPPEENRANTA, KÄSITYÖKOULU ja TAITO SHOP, Tasihinin talo, Kauppakatu 25, 53100 Lappeenranta, Taiteen perusopetus, kurssit ja tilaustyöt, 040 6849 552, marja.koskimaki@taitoetelasuomi.fi Taito Shop, 040 6849 554, kauppa@taitoetelasuomi.fi TAITOKESKUS LOHJA ja KÄSITYÖKOULU, 050 4685 806, lohja@taitoetelasuomi.fi, Puu-Anttila, Suurlohjankatu 2, 08100 Lohja

TAITO SHOP, TAITOKESKUS KOUVOLA ja KÄSITYÖKOULU, 040 5540 057, kouvola@taitokymenlaakso.fi Kouvolankatu 15, Kouvola

Liity jäseneksi taitokeskuksessa tai www.taitoetelasuomi.fi, www.taitokymenlaakso.fi TAITOKESKUS LUUMÄKI, 040 6849 556, riitta.nevalainen@taitoetelasuomi.fi, Pajatie 7, 54500 Taavetti TAITOKESKUS MÄNTSÄLÄ, 050 4685 814, mantsala@taitoetelasuomi.fi, Karhukuja 4, 04600 Mäntsälä NURMIJÄRVI TAITOKESKUS KLAUKKALA, 050 4685 794, klaukkala@taitoetelasuomi.fi, Klaukkalantie 72, 01800 Klaukkala TAITOKESKUS PARIKKALA, 040 6849 558, jaana.leskinen@taitoetelasuomi.fi, Kirkkokatu 6, 59100 Parikkala TUUSULA TAITOKESKUS HYRYLÄ ja KÄSITYÖKOULU, 050 4685 649, hyryla@taitoetelasuomi.fi, Hyryläntie 12, 04300 Tuusula

VANTAA TAITOKESKUS HAKUNILA ja KÄSITYÖKOULU, 050 340 8262, hakunila@taitoetelasuomi.fi, Hepokuja 6 A, 01200 Vantaa TAITOKESKUS HAVUKOSKI, 050 344 7666, havukoski@taitoetelasuomi.fi, Peltoniemenkuja 3, 01360 Vantaa TAITOKESKUS HIEKKAHARJU ja KÄSITYÖKOULU, 050 345 1296, hiekkaharju@taitoetelasuomi.fi, Leinikkitie 22 B, 01350 Vantaa TAITOKESKUS KORSO, 050 344 7666, havukoski@taitoetelasuomi.fi, Korsontie 18, 01450 Vantaa

TAITOKESKUS VELMA, LAHTI ja KÄSITYÖKOULU, 040 762 8877, outi.heino@taitokymenlaakso.fi Vesijärvenkatu 19, Lahti TAITOKESKUS HAMINA ja KÄSITYÖKOULU, 040 5540 582, hamina@taitokymenlaakso.fi Raatihuoneenkatu 2, Hamina VIROJOEN KUTOMO, 046 625 0921, hamina@taitokymenlaakso.fi Itätie 11, Virojoki

Tutustu taitokeskusten ja käsityö- ja muotoilukoulun Facebook- ja Instagram-sivuihin.

TAITO KÄSITYÖ- JA MUOTOILUKOULU ETELÄ-SUOMI, rehtori Kirsi Juntunen, 050 435 4426, kirsi.juntunen@taitoetelasuomi.fi

TAITO ETELÄ-SUOMI JA KYMENLAAKSO RY:N ASIAKASLEHTI SYKSY 2021 / JULKAISIJA TAITOJÄRJESTÖ / PAINOSMÄÄRÄ 21 700 / PÄÄTOIMITTAJA MERJA RÄTY / ULKOASU WWW.BERRYCREATIVE.FI / TAITTO PUNAMUSTA, SISÄLTÖ- JA SUUNNITTELUPALVELUT / PAINOPAIKKA PUNAMUSTA, FORSSA 2021 / KANNEN KUVA JOHANNA AYDEMIR / YHTEISTYÖSSÄ TAITO ETELÄ-SUOMI, TAITO KESKI-POHJANMAA, TAITO KESKI-SUOMI, TAITO KYMENLAAKSO, TAITO POHJOIS-KARJALA, TAITO POHJOIS-POHJANMAA, TAITO SATAKUNTA JA TAITOLIITTO

www.taito.fi

ONEEtelaSuomijaKymenlaakso221_020.indd 20

9.6.2021 13:26:39

Profile for Taitoliitto / Taito-organization Finland

TAITO ETELÄ-SUOMI & KYMENLAAKSO Onni elää käsityössä asiakaslehti syksy 2021  

Taitoyhdistyksen kurssit ja ohjelma syksy 2021.

TAITO ETELÄ-SUOMI & KYMENLAAKSO Onni elää käsityössä asiakaslehti syksy 2021  

Taitoyhdistyksen kurssit ja ohjelma syksy 2021.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded