Page 1

XIII. évfolyam, 20. szám 2020. november 14.


2

Most érdemes enni: itt a gyönyörű DATOLYASZILVA Furcsa, kevéssé ismert gyümölcs, amivel azonban a vérbeli gasztrománok kezében és receptjeiben egyre többet találkozhatunk.

E-vitamin is. Tartalmaz még: káliumot, magnéziumot és jódot, jelentős mértékben van jelen a vas, a kalcium, foszfor, kisebb mennyiségben a mangán és a réz. Nagy a rost- és a pektintartalma is. Ezen tulajdonságai fontos gyógynövénnyé teszik a datolyaszilvát.

A datolyaszilva (viccesebb néven japán kakiszilva) Kína és India, Japán, valamint Délkelet-Ázsia ősi kultúrnövénye, amit ma már mi is megvásárolhatunk sok-sok piacon Mire jó? és zöldségesnél. Magyarországon is • pozitívan hat a pajzsmirigy műkötermeszthető növény. désére Gyümölcse októbertől szüretelhető. • a magas vérnyomás ellenszere Fajtától függően a színe a sárgától a is lehet pirosig terjed. Szükséges a gyümölcs • a fogínysorvadás ellen is hatásos utóérlelése, csak akkor fogyasztható - ezután lesz igazán puha húsú, • a vérszegénységet is megelőzheti narancssárga, íze édes, sárgabarac- Fogyasztható nyersen, gyümölcskdzsem-ízű. Fogyasztható frissen, léként, aszalva, lekvárként, befőttaszalva, készíthető belőle lekvár. ként és tárolhatjuk lefagyasztva Sokáig eltartható és felhasználha- hűtőládában is. tó. Datolyaszilva-adatok: Gyümölcs- és szőlőcukor-tartalma eléri a 17-25%-ot, csersavat, citromés almasavat is tartalmaz. 100 g gyümölcs energiaértéke 70 kalória. Jelentős az A-, C-, P-vitamin tartalma, de van még benne B1-, B2-, és


3


4


5

H E T I R E C E P TA J Á N L AT U N K :

Datolyaszilvás-túrós kocka

Hozzávalók: • 40 dkg tehéntúró • 1 db tojás • 3 ek cukor • 1 csomag vaníliás cukor • 1 ek finomliszt • 3 evőkanál búzadara • 1 teáskanál sütőpor (liszthez szitálva) • 1 db datolyaszilva Elkészítés: 1. A datolyaszilvát meghámozzuk, és előbb nyolcadokba, majd kisebb kockákra vágjuk. A túrót egy méretes edénybe tesszük. Hozzátesszük a tojást, a cukrokat. Kézi mixerrel pépes állagúra keverjük. Ezután hozzákeverjük a sütőporral átszitált lisztet és búzadarát, majd a felkockázott datolyaszilvát. 2. A túrós masszát sütőpapírral bélelt kis méretű tepsibe (nálam ez 28x16 cm) simítjuk. Előmelegített, 180 C fokos sütőbe tesszük. Kb. 35-40 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. 3. A tepsiből kivéve langyosra hűtjük, és tetszőleges alakúra szeletelve kínáljuk. Jó étvágyat!


6

30 furcsaság, amit nem tudtál az amerikai elnökökről 6. Az amerikai elnökök utolsó fizetésemelése 1999-ben volt, Bill Clinton idején. Azért nem kell félteni őket, a 400.000 $-os éves fizetésüket még 170.000 dollárnyi egyéb juttatás egészíti ki.

15. A Virginia Egyetemet Thomas Jefferson alapította 1819-ben. Ez után egyetlen elnök sem szólt bele a felsőoktatásba, az egyetemek ugyanis kényesen ügyelnek a függetlenségükre.

16. Richard Nixon még tengerészgya7. A hivatalos diplomáciai vacsorákat az logos korában rávette az egyik társát, állam fizeti, azonban az elnöki család a hogy tanítsa meg pókerezni. Az így nyert 6000 $-t később Nixon az első politikai saját étkezéseit maga finanszírozza. kampányára fordította. Miből lesz a cse8. Barack Obama utálja a fagylaltot, 1. Az első hét amerikai elnök még csak rebogár… nem is volt amerikai. Bár az Alkotmány mert diákmunkásként egy fagylaltbolt17. Warren G. Harding is imádott pókeban dolgozott. Emellett köztudott, hogy fontos kikötése szerint csak olyan személy lehet Amerika elnöke, aki ameri- fiatal korában kipróbálta a marihuánát rezni, ő azonban közel sem volt olyan kai állampolgárnak született, azonban és a kokaint is. Obama a választás előtt jó játékos, mint Nixon. Egyszer még a az ország megalakulásakor érthető megígérte a feleségének, hogy leszokik Fehér Ház teljes porcelángyűjteményét módon belőlük még nem volt túl sok. a dohányzásról, de ez a választási ígéret is sikerült elveszítenie kártyán. Még maga a hős George Washington bizony túl nagy falatnak bizonyult az 18. A második legnépszerűtlenebb elnök Gerald Ford volt. Ő azzal vívta is brit állampolgárként látta meg a elnök számára. napvilágot. 9. Az új elnököt mindig január 20-án ki a nép haragját, hogy elnöki kegye2. Martin Van Buren volt az első tény- iktatják hivatalába, lehetőleg pontosan lemben részesítette a korrupciós ügyek leg amerikai születésű amerikai elnök délben (bár ez Obamánál is csúszott egy miatt lemondott Richard Nixont. Nem is választották újra. 1837-ben. negyed órát).

patikus hadügy minisztert. Bill Clinton pedig – ki ne emlékezne – 1998-ban vezette félre vesztére a házasságtörését vizsgáló bizottságot. 23. Eddig egyetlen elnök mondott le a hivataláról. Az egyébként igen népszerű Richard Nixon így szerette volna elkerülni a korrupciós botránya miatti támadásokat. 24. George Washington idejében még nem volt szabályozva, hogy hányszor is lehet egy elnököt újraválasztani. Washington maga teremtett precedenst azzal, hogy harmadszor már nem kívánta ellátni ezt a feladatot és inkább hazaköltözött a családjához. 25. Franklin D. Roosevelt volt az egyetlen elnök, akit kettőnél többször – rögtön négyszer is – megválasztottak a második világháború idején. Ez után gyorsan módosították is az alkotmányt, hogy ez többé ne fordulhasson elő.

10. Az újonnan megválasztott elnök még a beiktatása előtti délelőttön megkapja az atomfegyverekhez szükséges kódot, beavatják a legfontosabb államtitkokba, megtudja, hogy léteznek-e ufók és elolvassa az előző elnök neki címzett jó tanácsait.

19. A legeslegnépszerűtlenebb elnöknek pedig Trumant tartják, köszönhetően a koreai háborúnak és a magas inflációnak. Ez azért is érdekes, mert a történelemkönyvek viszont a tíz legjobb elnök között említik. De hát ilyenek a történelemkönyvek.

26. Herbert Hoover és felesége folyékonyan beszéltek kínaiul. Gyakran használták a tudásukat arra, hogy senki se értse őket a Fehér Házban.

11. Az Alkotmány szerint az elnöknek legalább 35 évesnek kell lennie a beiktatásakor. Ehhez képest a 43 évével 4. Az amerikai elnök is csak ember, és eddig John F. Kennedy a legfiatalabb, léteznek botlások, amiket a választók 73 évével pedig Ronald Reagan a legmég könnyen megbocsájtanak nekik. idősebb elnök. Érdekes módon a válás valami miatt 12. Andrew Johnson állítólag részeg volt nem tartozik ezek közé. Így történa beiktatásakor, 1865-ben. hetett, hogy az országnak kétszáz év alatt csak egyetlen elvált elnöke volt. 13. A legtöbb amerikai elnök valamilyen Ronald Reagan még nagyon fiatalon protestáns vallásban hitt. Egyedül John kötötte rövid életű első házasságát és a F. Kennedy vallotta magát katolikusmásodikban már elég boldognak tűnt, nak. ezért aztán a nép is megkegyelmezett 14. Az elnöki esküt hagyományosan a a magánéleti tökéletlenségéért. Bibliára tett kézzel mondják el és „Isten 5. Számomra kicsit érthetetlen módon a engem úgy segéljen” felkiáltással zárják házasságtörés viszont nem számít olyan le, ez azonban elméletileg nem kötelenagy számnak. Franklin D. Roosevelt ző. A történelem során eddig egyedül például a politikai karrier miatt végül Franklin Pierce vállalta be még 1853az országos botrányt követően is együtt ban, hogy egy törvénykönyvre helyezi maradt a feleségével. Hasonlóan Bill inkább a kezét. Az ő esküje így nem Clintonhoz, akinek a vihar után még is eskünek számít, hanem fogadalom nőtt is a népszerűsége. tételnek.

22. Az amerikai elnökök hivatala elég stabilnak tűnik. Eddig csak két elnök ellen szavaztak meg bizalmatlansági indítványt, de végül mindkettő megmaradhatott a hivatalában. Andrew Johnson 1868-ban azzal húzta ki a gyufát, hogy leváltotta a neki nem szim-

többségben voltak a jogász végzettségűek, a második legnépszerűbb foglalkozás pedig a mai napig a földműves. De volt itt méteráru-kereskedő (Harry Truman), rengeteg katona és persze tanár is (Lyndon Johnson, Chester Arthur és James Garfield).

3. Az alkotmánynak ezt a szigorú feltételét egyébként rengeteg támadás éri. Az elmúlt évtizedekben sok népszerű politikus maradt így ki az elnökségért való küzdelemből. A legismertebb persze az Ausztriában született Arnold Schwarzenegger, de ugyanígy nem lehetett elnök a cseh születésű Madeleine Albright, vagy a német gyökerű Henry Kissinger.

APRÓHIRDETÉSI KUPON

27. Az amerikai elnökök közül feltűnően sokan voltak balkezesek. James A. Garfield például kétkezes volt és felje20. Több elnök is nyert Grammy díjat, gyezték róla, hogy képes volt egyszerre általában az önéletrajzuk hangoskönyv az egyik kezével latinul, a másikkal változatáért. Van már díja Obamának és görögül írni. Bill Clintonnak is, aki Gorbacsovval és 28. Monroviát, Libéria fővárosát Sophia Lorennel közösen is nyert egyet James Monroe-ról nevezték el. A várost a Péter és a Farkas c. gyerekeknek szóló Amerikából érkező felszabadított rabfelvételért. szolgák alapították 1822-ben, amikor 21. Az USA elnökét nem közvetlen éppen Monroe volt az amerikai elnök. módon, hanem elektorokon keresztül 29. 1947 óta minden Hálaadáskor megválasztják. James Monroe 1820-ban ajándékozzák az amerikai elnököt egy egy híján az összes elektori szavazatot élő házi pulykával. 1989, George H. W. besöpörte. Azért csak ennyit, mert New Bush óta ezt a pulykát hagyományosan Hampshire egyik elektora azt szerette elnöki kegyelemben részesítik, és egy volna, ha George Washington marad az farmon élheti le az életét az adófizetők egyetlen, akit egyhangúlag választottak költségén. elnökké. És így is lett. 30. Az amerikai elnökök között elsöprő

L a ko s sági 1x

Ü z le t i 1x

L a ko s sági 3x

Ü z le t i 3x

600 Ft

1 200 Ft

1 500 Ft

3 200 Ft

800 Ft

1 600 Ft

2 000 Ft

4 500 Ft

1 000 Ft

2 000 Ft

2 600 Ft

5 600 Ft

Tisz­telt Ol­va­sónk! Ap­ró­hir­de­tés­ét a ku­pon ki­töl­té­sé­vel (min­den koc­ká­ba egy be­tűt ír­va, a szó­kö­zök be­tar­tá­sá­val) pos­tai úton vagy sze­mé­lye­sen to­váb­bít­hat­ja Szer­kesz­tő­sé­günk­nek. A hir­de­tés fel­adá­sa pos­tai úton úgy tör­té­nik, hogy bel­föl­di pos­ta­utal­vány­on be­fi­ze­ti az ös­­sze­get a Szer­kesz­tőség cí­mé­re, a csekk tő pél­dá­nyát pe­dig be­le­he­lye­zi a bo­rí­ték­ba. A hir­de­tés csak eb­ben az eset­ben je­le­nik meg! Szer­kesz­tő­sé­günk cí­me: Alisca.Most Szer­kesz­tő­sége • 7100 Szek­szárd, Arany János u. 23-25. I. emelet/115.


7

INGATLAN

GÉPJÁRMŰ

Szekszárdon a Szalay völgyben eladó déli fekvésű, 3297 m2-es szőlőkert, teljes felszereléssel. Betonút, villany, 35 m2-es présház, téglázott szép pincével. Ir. ár: 1,89 MFt Tel.: 20/2080-270

Sportiva 225/50 R17 nyári gumiabroncs (2 db) 5,5 mm-es profilmélységgel eladó. Ár: 5.000 Ft/db. Tel.: 30/9563-815

Fulda Kristall Control HP2 215/60R16 99H Tengelicen, 100 m2-es téli gumi (4 db), 2 éves, házrész (ikerház) eladó. 7 mm-es profillal, kitűIr. ár: 11,5 M Ft. Érd.: nő állapotban eladó. Ár: 15.000 Ft/db. Tel.: 30/521-8069 30/956-3815 Szekszárdon, a Pollack EGYÉB lakótelepen, felújított 1. emeleti, 2 szobás, Gázpalackot vásárolnék gázos lakás erkéllyel, (oxigén, acetilén, PB, stb.) alagsori tárolóval eladó. Tel.: 06-20/259-8656 Irányár: 17,1 M Ft. Tel.: SZOLGÁLTATÁS 06-30/7974-751 Alsótagozatos gyermeTolnán a Deák F. utcában 2 szobás lakás keknek korrepetálást garázzsal vagy anélkül vállalok. 20/263-7965

+ a Bajcsy utcában 2 MUNKÁT KERES-KÍNÁL szobás lakás eladó. Kőművest és segédTel.: 30/385-8352 munkást keresek, illetSzekszárdon a kórház ve csarnoképítésben mellett, a Béri B. Á. utcá- jártas szakmunkást és ban, 4. emeleti lakás segédmunkást. Tel.: eladó. Tel.: 30/910-8301 20/398-8855

Felnőtt, járóképtelen férfi beteg mellé keresünk teljes körű ápolást végző személyt bentlakással, Sopronba. Választási lehetőségek: havi váltásba vagy 10 egymást követő napra. Szakképesítés nem szükséges. Érdeklődni lehet: +36-20/9536815 (Tóth Mihály)


Profile for szuperinfo

Szekszárd 2020.11.14  

Szekszárd 2020.11.14  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded