Page 1

XIII. évfolyam, 15. szám 2020. szeptember 5.


2

A paradicsom ennyi betegségtől véd A nyár többek között a finom, érett, piros paradicsomok szezonja is: ilyenkor a legolcsóbb és a legfinomabb ez a zöldség. Érdemes is belőle minél többet fogyasztani, mert nagyon egészséges. Csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét Az Archives of Medical Science című szaklapban jelent meg az a tanulmány, amely szerint a paradicsom kivonata az aszpirinhoz hasonlóan segíthet csökkenteni a vérrögök, illetve a szívbetegségek kialakulásának esélyét, különösen azoknál, akiknek magas a vérnyomása. Mivel a paradicsomban sok a karotinoid, a vitamin és a flavonoid, a vér egészségét is védi, és segít a szervezetet megóvni például az ivóvízben található extra fluoridtól is. Csökkenti a rák kialakulásának veszélyét A paradicsomban található nagy mennyiségű béta-karotin, illetve likopin nagyon hasznos sejtvédő, és segít megelőzni a különféle rákfajták kialakulását. Kutatások szerint a gyakori paradicsomfogyasztás leginkább a mellrák, illetve a prosztata- és a hererák megelőzésében hatékony.

Cukorbetegeknek is hasznos Kutatások szerint a paradicsomban található likopin segíthet abban is, hogy a cukorbetegek szervezetében helyreálljon a biokémiai egyensúly. Emellett a paradicsom gyakori fogyasztása a stroke kialakulását is segíthet megelőzni, és jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Öregedésgátló hatású Ez a hatása megint csak a likopinnak köszönhető, amelyről már több kutatás is bebizonyította, hogy öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és segít például abban, hogy a bőr tovább maradjon fiatalos és egészséges. Sőt egy tanulmány szerint még a DNS-t is védi. Emellett a paradicsomfogyasztás serkenti a karnitin nevű aminosav termelődését, ami 30 százalékkal is megnövelheti a szervezet zsírégető képességét.


3

Így lesz egy virágból a kedvenc parfümöd: Minden, amit a parfümkészítésről tudni kell

Amióta civilizáció létezik, az emberek mindig is törekedtek lakóhelyük és saját testük illatosítására. Az ókori görögök, rómaiak, egyiptomiak és perzsák is előszeretettel használtak illóolajokat, amit először kisajtoltak a növényből, majd felhevítettek. Nagyjából tehát több ezer évre nyúlik vissza az illatesszenciák kinyerésének technikája, amiből végül a parfümkészítés is megszületett. A parfümkészítés mai formája a 16. századra vezethető vissza, természetesen a francia királyi udvarba. Elsőként Medici Katalin hozta divatba, később XIV. Lajos is előszeretettel fújkálta magát. Franciaország előkelő helyet foglalt el a parfümgyártásban, ugyanis a Grasse-i régió virágmezői messze földön híresek voltak. Kezdetben nem különültek el a férfi és női illatok, elsőként a 20. században került sor a szétválasztásukra. Ebben nagy szerepe volt Coco Chanel-nek, aki 1912-ben megalkotta a kifejezetten nőknek szánt No5 parfümöt. Az illatok a tömeggyártás beindulását követően már nem kizárólag növényi olajokból készülhetnek, léteznek állati és szintetikus eredetű összetevők is. Természetesen annál értékesebb és jobb minőségű az illat, minél több természetes növényi illóolajt tartalmaz. Tiszta alapanyagokkal sajnos már csak a minőségi parfümházak dolgoznak, hiszen egy-egy üvegcse parfüm előállításához több milliónyi virágszirmot és bimbót kell begyűjteni. Így készül a parfüm ma A parfüm előállításnak első lépése tehát a virág begyűjtése, amiből bizony több ezer kilónyi szükséges. A legnépszerűbb virágok a jázmin, a rózsa, és az illatos mirhafű, míg a fás növények közül a szantálfa, a vanília és a citrusfélék.

Miután a virágokat leszüretelték, az előállítás következő lépése az illóolaj kinyerése. Ennek többféle módja van, a legnépszerűbb az oldóanyagba való áztatás, ami általában benzol vagy petroléter. Akkor sikeres a folyamat, ha az áztatóüst falán viaszos réteg marad vissza, ez tartalmazza az illóolajt. A viaszt ezután etilalkoholba áztatják, amiben az olaj feloldódik és kicsapódik. Ezt követően az alkoholt elpárologtatják és csak a tiszta illóolaj marad meg. Az oldószeres áztatáson kívül létezik gőz desztillációval, enfleurage technikával és préseléssel előállított illóolaj is. Ezek közül nagyüzemben leginkább még a gőz desztilláció alkalmazható. Miután az illóolajat kinyerték, elkezdődik az illat megalkotása. Ezt a folyamatot parfümőrök – angolul nose– végzik, akik több száz más összetevőt felhasználva kísérletezik ki a tökéletes illatkompozíciót. A kész illathoz ezután alkoholt és vizet adnak, egy jó minőségű parfüm esetében minimum 10-20%-os az illóolaj aránya. Sajnos, ezzel közel sincsen kész minden, ugyanis a parfümöt még érlelni kell. Ez általában néhány hónapot, de akár évet is jelenthet, attól függően, milyen tökéletesre akarják megalkotni az illatot. Tehát egy szó, mint száz, egy üvegcse parfüm előállítása is óriási munka, amit a legtöbbünk az egyszerű folyadékra nézve nem is gondolna.


4

Tanuld meg felismerni ezt a 10 rovarcsípést! 1. Lódarázs A lódarázs által megcsípett terület vörös lesz és súlyosan duzzadt. Előfordulhatnak hólyagok is. Az áldozat nagy fájdalmat érez, rosszabbat mint egy darázs csípése. A lódarázs mérge még mérgezőbb is, mivel maga a rovar is nagyobb méretű. Ha az áldozat hidegnek érzi a végtagjait, füle és ajka kékre vált vagy légzési problémái jelentkeznek sürgősen orvoshoz kell fordulni! 2. Méh Ha a fullánk a sebben maradt mindenféleképpen el kell távolítani! A bőr a csípés helyén rendszerint vörös és duzzadt. Először égő/szúró fájdalmat érez az áldozat majd később heves viszketésbe vált át a fájdalom. Ha az akit megcsípnek nem allergiás akkor nem okoz további problémát, viszont allergia esetén súlyos légzési problémák léphetnek fel! 3. Darázs A darázscsípés területe olyan mint egy méhcsípésé. Jön a szúró/égő érzés a vörös duzzadt bőr és később jön a szüntelen viszketés is. Ezen esetben a bőr még vérezhet is. Itt szintén nagyon fontos tudni azt, hogy az áldozat allergiás-e!

4. Szúnyog A szúnyogcsípés piros, bogyó méretű duzzadt vörös folt. Leggyakrabban a test nyitott területein jelentkeznek. A szúnyogok ott szúrnak ahol nagyon vékony a bőr és könnyebb eléri az ereket. Ha megcsípnek minket, akkor a nyáluk a vérünkbe kerül. A nyál antikoagulánsokat tartalmaz, amitől a bőr pirossá válik és viszket.

A bolhák általában a lábakat támadják meg, és csak alvó személy lehet az áldozat. Egy rovar többször is megharaphat, ezért van hogy több folt is szokott lenni egymástól kb 12 cm távolságra. A bolhák számos fertőzést terjesztenek. 7. Hangya A legtöbb hangya nem jelent veszélyt az emberre. A vörös tűz hangya azonban sok problémát okozhat. A megharapott foltokon pustulák jelennek meg, amelyek később hegekké válnak. A hangyaméreg toxinokat tartalmaz, így az áldozat allergiás reakciót vagy anafilaxiás sokkot kaphat. A hétköznapibb hangya kevésbé veszélyes. Csípése nagyon hasonlít szúnyogcsípésre. A megharapott területen rózsaszín folt jelenik meg, amely hosszú ideig viszket.

5. Kullancs A kullancscsípéstől a megcsípett terület bevörösödik. Előfordul, hogy az áldozat sokáig nem veszi észre hogy a bőre alatt van és a vére ivásától folyamatosan nő. A rosszabb dolog az, hogy a kullancsok rengeteg fertőzést hordoznak magukkal, amikkel meg tudják fertőzni az embereket és az állatokat is. Ha kullancsot találunk magunkban, akkor minél hamarabb el kell távolítani, és ha a vörösség nem múlik 8. Bögöly el akkor a lehető leggyorsabban A bögöly úgy néz ki, mint egy nagy orvoshoz kell fordulni! kövér légy, csak a legyekkel ellentétben a csípése roppant fájdalmas 6. Bolha és emberi vért iszik. Először egy kb. A bolhacsípéseket könnyen össze 1 mm-es piros pötty jelenik meg lehet keverni allergiával vagy szú- az áldozat testén, majd ez elkezd nyogcsípéssel. A tünetek mondhat- dagadni és viszketni. ni ugyanazok. A különbség az, hogy Rengeteg fertőzést hordoznak a csípés sokkal fájdalmasabb és a magukban, de inkább marhákra viszketés is elviselhetetlenebb. támadnak mint emberre.

9. Tetű Ha az áldozat olyan vörös pöttyöket észlel magán, ami hasonlít a szúnyogcsípésre csak olyan helyen ahol haj nő - a fején, nyakán, füle mögött- akkor valószínűleg tetű csípte meg. Ha ehhez hasonló csípések vannak a hátán, kezén vagy lábain akkor pókféle csípésről van szó. A tetvek is sok fertőző betegséget hordozhatnak! 10. Ágyi poloska Első pillantásra az ágyi poloska csípés bolhacsípésnek, szúnyogcsípésnek vagy allergiás reakciónak tűnhet. A bőr pirossá válik, duzzadt és viszketni kezd. Van azonban mód arra, hogy meg tudjuk őket különböztetni. A harapások nagyon közel vannak egymáshoz, és úgy néznek ki, mint a bőr kis útjai. Az ágyi poloska csípése fájdalmasabb, mint a szúnyogoké.


5

Ezért különlegesek a szeptemberi babák Minden hónapban örülünk egy baba születésének, de ha szeptemberben érkezik, akkor még a kutatók szerint is különös okunk lesz az örömre. A szeptemberi babák különlegesek, mert... ...az övék a legnépszerűbb születési hónap ...sikeresebbek lesznek az A szeptemberi babák sosem iskolában lesznek egyedül a születésnapA National Bureau of Economic jukkal, legalábbis a U.S. National Research kutatásában találták Center Statistics évtizedes staazt, hogy a szeptemberi szüle- tisztikája alapján az első őszi tésű gyerekek jobban teljesíte- hónap a legnépszerűbb a szülenek az iskolában. Nem azért tésre a hónapok között. Értik ez van ez, mert az ősz ilyen hatás- alatt azt, hogy szeptemberben sal lenne az agyukra, hanem születik a legtöbb gyerek. mert a szeptemberi szülinap azt jelenti, hogy évvesztes lesz ...valószínűleg normál mérea gyerek, azaz érettebben kerül tekkel jönnek a világra iskolába, mint a kis hatévesek. Főleg az anyák örülhetnek Az a 11 hónap különbség ren- annak a kutatási eredménynek, melyben azt találták, hogy a geteget számít a tanulás szemszeptemberi babák nem nőnek pontjából. óriásira méhen belül. Kisebbek, mint a nyári, és nagyobbak, ...a sportolásban is jobbak mint a legkisebbnek számító téli lesznek babák a statisztikák szerint. Nemcsak a tanulásban, hanem a sportokban is sikeresebbnek ...kevésbé keresik a bajt bizonyultak a szeptemberi gye- A későbbiekre nézve azért is jó rekek az Essex Egyetem tanul- hír, ha szeptemberben születik mánya szerint. A kutatás veze- a baba, mert amellett, hogy jól tője, Dr. Gavin Sandercock így tanul majd, ráadásul még a bajt nyilatkozott erről: „Az őszi szü- is elkerüli. Kevésbé jellemző a letésű gyerekeknél azt találtuk, szeptemberi születésű gyerehogy kicsivel nagyobb csont- és kekre, hogy rossz társaságba izomsűrűséggel jönnek világra.” keverednének kamaszkorukEz pedig nyilvánvalóan segít a ban, vagy hogy meggyűlne a bajuk a hatóságokkal. sportsikerek elérésében.


6

H E T I R E C E P TA J Á N L AT U N K :

Hozzávalók (4 adag): Húsgolyó: • 0.5 kg darált marhahús (a legjobb a bárány/marha) • 1 teáskanál római kömény (őrölt) • 1 kávéskanál fahéj • 1 teáskanál füstölt pirospaprika • 1 kk „ras el hanout” (marokkói fűszerkeverék is tökéletes) • 0.5 teáskanál koriander (vagy fél csokor) • 0.25 csokor petrezselyem • 1 kávéskanál só • 1 késhegynyi bors Paradicsomszósz: • 500 ml paradicsomszósz • 250 g konzerv paradicsom (darabolt paradicsom) • 1 közepes db vöröshagyma • 3 gerezd fokhagyma • 1 teáskanál római kömény (őrölt) • 1 teáskanál füstölt pirospaprika • 1 közepes db piros kaliforniai paprika • 2 g „ras el hanout” • 4 ek olívaolaj • 0.5 kk cayenne bors • 0.5 csokor petrezselyem • 4 db tojás Pita: • 40 dkg finomliszt • 2 dkg élesztő • 240 ml víz • 1 csipet só • 1 csipet cukor

APRÓHIRDETÉSI KUPON

KEFTA

Elkészítés: Húsgolyó: A darált húst összekeverjük az összes fűszerrel (a csokor petrezselymet/koriandert apróra vágjuk előtte), majd berakjuk a hűtőbe kb. 1 órára, de az sem baj ha többre, hogy az ízek összeérjenek. Paradicsomszósz: Olívaolajon a vékony csíkokra vágott paprikát megsütjük, kiszedjük belőle, majd az apróra vágott hagyma következik. Kb. 2 percig sütjük, majd hozzáadjuk a fokhagymát, az őrölt római köményt és a pirospaprikát. 1-2 percig kevergetjük, majd hozzáöntjük a paradicsomszószt és a darabolt paradicsomot, belerakjuk a maradék fűszereket és a sült paprikát. Lassú tűzön kb. 25 percig főzzük, kóstoljuk meg közben, és ha szükséges, fűszerezzük után. Az elkészült paradicsomszószba beletesszük a húsból formázott kis gombócokat. Ezután ne kevergessük csak rázogassuk, nehogy a gombócok szétessenek. 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, lefedjük alufóliával, és 20 percig sütjük. Ezután egyenként ráütünk 3-4 tojást, és visszatoljuk a sütőbe, amíg a fehérje megsül, a sárgája pedig szép krémes lesz.

Pita: Az élesztőt egy pici cukorral 1dl langyos vízben elkezdjük futtatni. Ha megindult, akkor a liszt tetejére öntjük, pici sóval (apróra vágott koriander/petrezselyem is mehet bele) fűszerezzük, és villával szépen összevegyítjük. Kézzel kidagasztjuk, az így kapott tésztát olajjal bekent tálba rakjuk, figyeljünk rá, hogy a tészta minden oldalát burkolja be az olaj, majd meleg helyen 1 órát pihentetjük. Ha megkelt, 12 részre vágjuk, és lisztes felületen egyenként kisebb körökre kinyújtjuk, én kézzel húzogattam szét. A sütőt állítsuk a legmelegebb hőfokra. A pitát egy nagy tepsiben vagy pizzasütőn tudjuk megsütni, amit szintén melegítsünk fel. A lapos kenyérnek vagy más néven pitának 4-5 perc kell a sütőben. Érdemes egyszer megfordítani őket. Jó étvágyat!

L a ko s sági 1x

Ü z le t i 1x

L a ko s sági 3x

Ü z le t i 3x

600 Ft

1 200 Ft

1 500 Ft

3 200 Ft

800 Ft

1 600 Ft

2 000 Ft

4 500 Ft

1 000 Ft

2 000 Ft

2 600 Ft

5 600 Ft

Tisz­telt Ol­va­sónk! Ap­ró­hir­de­tés­ét a ku­pon ki­töl­té­sé­vel (min­den koc­ká­ba egy be­tűt ír­va, a szó­kö­zök be­tar­tá­sá­val) pos­tai úton vagy sze­mé­lye­sen to­váb­bít­hat­ja Szer­kesz­tő­sé­günk­nek. A hir­de­tés fel­adá­sa pos­tai úton úgy tör­té­nik, hogy bel­föl­di pos­ta­utal­vány­on be­fi­ze­ti az ös­­sze­get a Szer­kesz­tőség cí­mé­re, a csekk tő pél­dá­nyát pe­dig be­le­he­lye­zi a bo­rí­ték­ba. A hir­de­tés csak eb­ben az eset­ben je­le­nik meg! Szer­kesz­tő­sé­günk cí­me: Alisca.Most Szer­kesz­tő­sége • 7100 Szek­szárd, Arany János u. 23-25. I. emelet/115.


7

INGATLAN

Szekszárdon a Wosinsky Ltp-en, 62 m2-es, 1 + 3 + étkezős, felújított lakás eladó. Tel.: 70/337-1210 Szekszárdon, Lisztesvölgyben, 420 négyszögöl szőlő eladó. Víz, villany, faház, betonút. Tel.: 74/412-458 Szekszárdon a Csopak utcában, 90 m2-es, vegyes falazatú családi ház eladó. Telek 919 m2. Ir. ár: 15,99 M Ft. Tel.: 20/9753-763 Szekszárdon a Mikes utcában, 2. emeleti, 51 m2-es lakás eladó. Tel.: 70/884-5423 56 m2-es, 2 szobás, konvektoros, tégla lakás eladó Szekszárdon a Bottyánhegyen. Tel.: 70/5025903

ÁLLAT Szekszárdon, 4. emeleti Kőművesmunkákat és lakás eladó. Ár: 16 M Ft. komplett házfelújítást vál- Vörös TOJÓTYÚK házhoz Tel.: 20/564-8952 lalunk 25 éves tapasztalat- szállítva 750 Ft/db. Tel.: Szekszárdon a Dienes tal. Szobafestést, gipszkar- 06-20/204-2382 utcában, felújított, 3 szo- tonozást és ácsmunkákat MUNKÁT KERES-KÍNÁL bás lakás eladó. Érd.: is. Gyors, precíz munka- Szakképzett lakatos, CO2 végzés, remek munka. Tel.: 30/624-2436 hegesztő, AWI hegesztő, 06-70/552-7670 Tengelicen, 100 m2-es Fedőporos hegesztő munka házrész (ikerház) eladó. Hidegburkolást (csem- Tiszakécske. Havi nettó Ir. ár: 11,5 M Ft. Érd.: pézést) vállalok korszerű, bér: 300.000-500.000 igényes kivitelezésben, 30/521-8069 Ft. (díjmentes szállást garanciával, normál áron! BÉREL-KIAD biztosítunk) Cor-TexEuro 36703767270 Kft., femipar.munka18@ Szekszárdon garzon lakás GÉPJÁRMŰ gmail.com, +36/70-884kiadó egyedülállónak vagy diáknak. Érd.: 30/950- Sportiva 225/50 R17 4955 nyári gumiabroncs (2 db) 3966 Szőlő-gyümölcsös bér5,5 mm-es profilmélységSZOLGÁLTATÁS munkát vállalok, vidékre gel eladó. Ár: 5.000 Ft/db. is. Telefon: 30/222-8785 Fürdőkád felújítás bontás Tel.: 30/9563-815 nélkül a helyszínen, kívánt Rendvai EGYÉB színben, garanciával. Tel.: Gázpalackot vásárolnék 30/9982-485 (oxigén, acetilén, PB, stb.) Alsótagozatos gyermekek Tel.: 06-20/259-8656 számára korrepetálást Kőműves és festő munvállalok. 20/263-7965 kákat vállalunk hívjon minket bizalommal: 06 30/501-6125

Zweigelt és Kékfrankos szőlő Szekszárdon eladó. Tel.: 30/575-3073 Szőlőprés, bogyózó, ládák, 1000 L-es műanyag erjesztő, 60 L-es fa hordók eladók. Tel.: 20/274-6300

Németországi sertésfeldolgozó üzembe keresünk munkavállalókat betanított szalagmunkára. Német nyelvtudás, szakmai gyakorlat nem szükséges. Szállás, kiutazás biztosított! Tel.: 06-30-249-07-98. Quantum GmbH Kőművest és segédmunkást keresek, illetve csarnoképítésben jártas szakmunkást és segédmunkást. Tel.: 20/3988855


Profile for szuperinfo

Szekszárd 2020.09.05  

Szekszárd 2020.09.05  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded