Page 1

XIII. évfolyam, 13. szám 2020. augusztus 8.


2

Mi történne a világgal, ha egyes rovarok eltűnnének a bolygóról? Ijesztő mértékben csökken a rovarok száma. A tudósok szerint a következő évtizedetekben a fajok 40%-a el fog tűnni bolygónkról. Talán úgy vagy vele, hogy nem kár a csótányokért, pókokért vagy akár legyekért, de ennél nagyobbat nem is tévedhetnél. Cikkünk bemutatja, hogy egyes fajok miért is nélkülözhetetlenek, mekkora katasztrófával érne fel elűnésük.

A legyek és a csoki kapcsolata Nélkülük az állati tetemek eltüntetése a baktériumok és gombák alá tartozna, de nekik ez sokkal tovább tartana. A székletanyagok újra hasznosításában is hasznosak, ráadásul egyes legyek beporzók is. A törpeszúnyogok például a kakaó termesztés kihagyhatatlan „munkásai“.

Méhek nélkül – a virágok és az élelmiszerek eltűnnének Világunk legfontosabb élőlényei a méhek, a méztermelés mellett ezek a rovarok a legfőbb beporzók, így mezőgazdasági szempontokból is rendkívül fontosak. Csótányok – kulcsszerepük van a nitrogén körforgásában A természetben táplálékként szolgálnak a kisebb emlősök, madarak és hüllők számára. Lebomló anyagokat fogyasztanak, ürülékük nitrogénban gazdag, ami nélkülözhetetlen a növények fejlődésében. Hangyák – széthordják a magokat, fokozzák a biodiverzitást Igaz, hogy több mint 14 000 különböző hangyafajról tudunk, mégis eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Vannak, amelyek széthordják a földre eső magokat, mások a beporzásban segítenek.

Katicák, galacsinhajtók A katicák fő tápláléka a levél tetvek, így segítenek a növények megóvásában. A galacsinhajtók híres trágya újrahasznosítók. Nélkül valóban sokkal több helyen lenne érezhető és kellemetlen a szag. Tücskök Nélkülük rengeteg madár és hüllő maradna táplálék nélkül, hiszen ők az egészséges talaj jelképezői. Pókok Nélkül sokkal jobban elszaporodnának egyes rovarfajok, mint például a szúnyogok.

H E T I R E C E P TA J Á N L AT U N K :

Sütés nélküli tejbegríztorta Hozzávalók: • 150 g kerek keksz • 1 liter tej • 10 evőkanál gríz • 20 dkg cukor • 1 teáskanál vaníliaaroma • 20 dkg vaj • 1 evőkanál kakaópor • 1 üveg barack befőtt (900 g) • 20 g zselatin • kivi Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk és hozzáadjuk a grízt és a cukrot, folyamatosan keverve sűrűre főzzük. Amikor kész a sűrű tejbegríz, vaníliaaromával ízesítjük és félretesszük hűlni. A vajat robotgéppel habosra keverjük, majd a kihűlt grízhez adjuk és robotgéppel összekeverjük. A gríz felét egy másik tálba tesszük és hozzáadjuk a kakaóport, robotgéppel összekeverjük. Egy 23 cm átmérőjű, lekapcsolható oldalú tortaformát kirakunk a keksszel, szorosan egymás mellé. Ráhalmozzuk a kakaós krémet és befedjük a fehér krémmel. A barackbefőtt levéből kiveszünk néhány evőkanálnyit és meglangyosítjuk, feloldjuk benne a zselatint. A lecsöpögtetett barackokat egy tálba tesszük és robotgéppel pépesítjük, hozzákeverjük a zselatint. A torta tetejére öntjük és hűtőbe tesszük legalább 3 órára. Lekapcsoljuk a tortaforma oldalát és kivivel, vagy más gyümölccsel díszítjük. Jó étvágyat!


3

5 tipp a gondtalan bringázáshoz Azért tekerünk, mert szeretjük. A kerékpározás tele van kihívásokkal, lehet nehéz, vagy egy könnyed játék, de stresszesnek vagy idegölőnek soha nem szabad lennie. Sajnos néha mégis az. Vizsgáljuk meg a leggyakoribb okokat, melyek negatív élménnyé tehetik a bringázást, és keressünk rájuk megol- probléma: messze vannak, nehéz eljutni hozzájuk, nagy dásokat! forgalom keresztezi az utad, Ne hasonlítsd magad vagy egyszerűen nem szép a táj, ami körülveszi őket. másokhoz! Nagyon bosszantó tud Ezek az apró dolgok is szálenni, ha maga mögött hagy mítanak. Ha egyes helyeka csoport, vagy ha utolsó ről rendszeresen idegesen akaraterődet is felemészti térsz haza, keress más egy meredek emelkedő. útvonalat! Használd ezeket a helyzeteket motivációként Gondold újra az emelkedő és fordítsd a javadra! Ne fogalmát! hagyd, hogy tönkretegye az Persze az is előfordul, hogy élményt: gondolj vissza a pont az ellenkező a helyzet: pár évvel korábbi éned tel- imádod az utat, a tájat, a jesítményére, és fedezd fel, megállókat, viszont van a hogy miben fejlődtél azóta! túra felénél egy hatalmas Minél kevesebbet hason- emelkedő. A mászás fájlítod magad másokhoz, dalmas, a fájdalmat pedig fogva annál jobban tudsz figyelni természetünknél nem szeretjük. De ha előre a saját előrehaladásodra. aggódsz, kétszer aggódsz! Élvezd a kihívást, szállj Ne analizálj! Előfordul, hogy elszomoríta- szembe az előtted tornyonak a számok – a Strava suló domboldallal! Ha megegy szuper alkalmazás, változik a hozzáállásod, ami motivál és mutatja a könnyebben fog menni a fejlődésed, azonban azt is, tekerés, és kevésbé kínoz ha nem haladsz úgy, ahogy majd a fájdalom! A negaeltervezted. Ha hagyod, tív gondolatok generálják a hogy beszippantson a szá- negatív fizikai érzéseket, a mok világa, hamarosan pozitívak pedig elűzik azoazon kaphatod magad, kat. hogy már csak ezek alapján értékeled a túráid. Végezz Ha nem megy, ne erőltesd! el egy kísérletet! Menj el egy Könnyű motiváltnak lenni, kiadós edzésre applikáció ha épp egy helyi versenyre nélkül! Eleinte kényelmet- készülsz. Ez a fajta ösztönlenül fogod magad érezni, zés azonban múlandó. Nem eltölt majd a hiányérzet, és feltétlenül lustaságról van úgy gondolhatod, időpazar- szó, amikor motiválatlanlás az egész, de tarts ki! ságról beszélünk. Van, hogy Összpontosíts arra, hogyan a tested szól: pihenned érzed magad! Lehet, hogy kell! Figyelj oda ezekre a újra felfedezel valamit, ami jelzésekre: egy egészséges elveszett a számok között. kerékpáros általában boldogan tér haza edzéseiről. Ha nem szereted, kerüld el! Ha heteken át nem érzed Vannak olyan útvonalak, azt a felszabadultságot, ami amik nagyon jók edzéshez: korábban végigkísérte útjaia hegyek és völgyek tökéle- dat, lassíts le! Ne erőltesd tes kombinációját alkotják, tovább, vagy végleg elvea felületük pedig csodás. szítheted a biciklizés iránti Mégis van velük egy kis szeretetet!


4

Így tudsz jól segíteni annak, akinek leesett a vércukorszintje: a gyors felszívódású szénhidrátok hatásosak Ha valakinek leesik a vércukorszintje, előfordulhat, hogy a környezete segítségére szorul. A cukorbetegek gyakran megérzik, ha le fog esni a vércukorszintjük. Ilyenkor tenni is tudnak ellene, megesik azonban, hogy nem ismerik fel időben a figyelmeztető jeleket. Ekkor sajnos előfordulhat, hogy olyan állapotba kerülnek, amelynek megoldásához külső segítségre van szükségük. Akik a tömegközlekedési eszközökön, köztereken lesznek rosszul, a környezetükben lévő járókelők segítségére számíthatnak. Ezért nagyon fontos tisztában lenni a hipoglikémia látványos jeleivel, valamint a hatékony segítségnyújtás módjaival, hiszen ismeretük életet is menthet. Érdemes megismerni ezeket akkor is, ha van cukorbeteg a családban. Mi az a hipoglikémia? Hipoglikémia, vagyis alacsony vércukorszint esetén a szervezet zavartalan működéséhez nem elegendő a vérben lévő glükóz mennyisége. Ilyenkor a vércukorszint 3,0 mmol/l alá esik, a személy a hipoglikémiára jellemző tüneteket él át, amelyek megszűnnek, ha a plazma glükózkoncentrációja megnő.

Cukorbetegek esetében a nem megfelelő gyógyszeres kezelés vezet a leggyakrabban hipoglikémiához, például a rosszul, illetve túl nagy dózisban beadott inzulin vagy inzulinelválasztást fokozó gyógyszer. De alacsony vércukorszinthez vezethet a kihagyott étkezés, a kevés szénhidrátbevitel, az intenzív fizikai munka, a túlzott alkoholfogyasztás, sőt akár az időjárási frontok is. Az alacsony vércukorszint tünetei A tünetek egyénenként változóak, így a kezelőorvosok általában javasolják a betegeiknek, hogy írják le, tapasztalják ki a rájuk leginkább jellemző szimptómákat. Az általános tünetek, amelyek a kívülállók számára is figyelemfelkeltőek lehetnek, a következők: • Zavartság • Remegés • Sápadt, verejtékes bőr • Izzadás • Gyengeség Kezelés nélkül vagy nem megfelelő kezelés esetén ezek a tünetek még rosszabbá válhatnak. Súlyos esetben ájulás és kóma is bekövetkezhet.

Mi a teendő a tünetek észrevételekor? A hipoglikémia szempontjából fokozott kockázatú betegeknek javasolt a betegségükre figyelmeztető kártyát vagy karperecet hordaniuk, azonban nem mindenkinél van ilyesmi. Ilyenkor a környezetükben lévő embereken áll, hogy észreveszik-e a jeleket. Fel kell ismerni a tüneteket! Ha valaki a környezetedben rosszul van, zavartnak tűnik, sápadt, a bőre verejtékes, alacsony vércukorszintre gyanakodhatsz. A segítségnyújtás kulcsa a tünetegyüttes ismerete, ez dönti el ugyanis a további tennivalókat. Amennyiben az illető eszméleténél van, rá kell kérdezni a betegségére és arra, hogy van-e nála glükóztabletta vagy más, cukortartalmú rágcsálnivaló, ami az ilyen helyzetekben segíteni szokott. Ez is egyénenként eltérő lehet, a hipoglikémiát gyakran megtapasztaló személy általában kiismerte már, mivel tudja rendezni az állapotát. Amennyiben az illetőnél nincs semmi, ami megemelné a vércukorszintjét, körülbelül 15 gramm gyors felszívódású szénhidrátot tartalmazó ennivagy innivalót érdemes neki adni.

Ez lehet például fél pohár gyümölcslé vagy kóla, három glükóztabletta, két-három szem szőlőcukor és fél pohár tej is. Utóbbinál fontos, hogy zsírszegény legyen, mert a zsírosabb tej felszívódása lassabb, tehát lassabban is emeli meg a vércukorszintet. Az üdítőitaloknál pedig arra kell figyelni, hogy ne legyenek diétásak. Lehet, hogy mentő hívására is szükség van! Előfordulhat, hogy mentőt kell hívni a beteghez. Ha eszméletlen, a mentők kihívása az első és legfontosabb feladat, semmiképp sem szabad szilárd vagy folyékony szénhidrát bejuttatásával próbálkozni! Amennyiben a beteg eszméleténél van, de állapota a megfelelő szénhidrátmennyiség elfogyasztása után sem javul belátható időn belül, szintén orvosi segítséget kell kérni.


5


6

10 ROSSZ SZOKÁS, MELYEKKEL ÁRTHATUNK A KOCSINAK 1. Figyelmen kívül hagyni a műszerfali jelzéseket Ha a műszerfalon felvillan egy lámpa, azt sosem szabad figyelmen kívül hagyni, még akkor sem, ha nem tűnik nagy problémának. A guminyomás-jelző felvillanásakor érdemes tényleg leellenőrizni, és optimálisra beállítani az abroncsok nyomását. Az olajnyomás-jelzőt egyenesen tilos elhanyagolni, pláne akkor, ha már nem csak folyamatosan világít, de már villog is; ilyenkor szinte biztosan valami nagyobb hiba áll a háttérben. A híres check engine lámpa több, különböző gyújtási, üzemanyag- vagy kipufogó-rendszer beli rendellenesség miatt is felvillanhat. A fék hidraulika rendszer hibájára vagy a fékfolyadék túl alacsony szintjére utaló jelzőfényt sem szabad elhanyagolni. 2. Folyamatosan taposni a fékpedált Nem ajánlott a fékpedálon „felejteni” a lábad hosszabb időre! Sokkal hamarabb elkophat és túlmelegedhet a fékrendszer, ezzel gyengül a megállító ereje is. Veszélyes lehet ez a szokás, hiszen nem fog tudni olyan gyorsan és pontosan reagálni a fék, mint ahogy kellene. Így ahelyett, hogy folyamatosan

nyomogatod a fékpedált, ajánlott inkább gyakrabban és előbb levenni a gázpedálról a lábad, és lehetőség szerint a motorféket preferálni. Ha kéziváltós kocsid van, mindig kapcsolj lejjebb a sebességfokozatokon, hogy lassulni tudj. 3. Megállás nélkül rükvercbe kapcsolni Még olyankor is, amikor sietsz, ajánlott teljesen leállni, mielőtt rükvercbe kapcsolod a váltót. A durva sebességváltás kárt tehet az erőátviteli rendszerben, és jelentősen rövidítheti az autó élettartamát. 4. Kátyúkba hajtani A magyar utakon sajnos gyakran találkozhatunk kátyúkkal, és sokszor már későn vesszük csak észre őket. Nagy sebességgel átgurulva rajtuk óriási gondokat tudnak okozni: felnisérüléseket, a lengéscsillapítók idő előtti elhasználódását, motorkárosodást, kipufogórendszerkárosodást, felfüggesztés, kormányzás alkatrészek törését. A gumik kilyukadásáról és az autó külső sérüléséről pedig már ne is beszéljünk. Amint észlelsz egy kátyút, próbálj lelassítani, amennyire tudsz, vagy még jobb, ha ki is tudod kerülni.

APRÓHIRDETÉSI KUPON

5. Alacsony üzemanyag-szinttel autózni Ami az üzemanyag szintet illeti, az a legjobb az autónknak, ha mindig legalább negyedig van az üzemanyag a tankban. Ha sokszor, folyamatosan alacsony szinttel autózol, akkor hamarabb túlmelegedhetnek, tönkremehetnek az olyan alkatrészek, mint az üzemanyag szivattyú, a katalizátor és az üzemanyag rendszer egyéb részei. Inkább tankolj kevesebbszer és többet, mint mindig csak 3000 Ft-ért, ugyanis minél többször pumpálódik a tank aljáról üzemanyag rendszerbe, annál több lerakódás keveredhet a benzinbe/gázolajba. Emiatt pedig az üzemanyag szűrő is jóval hamarabb eltömődhet. Hosszú távon a motor is hamarabb tönkremehet. 6. Telepakolni a kocsit Lehet, hogy sokaknak eszébe sem jut, de nem ajánlatos benne felejteni a dolgainkat az autóban, nem tesznek jót neki a plusz súlyok. Nem csak az üzemanyag-fogyasztás növekszik miatta, az alkatrészek is jobban terhelődnek. A gumiabroncsok hamarabb túlmelegedhetnek, azaz nő a defekt esélye, ráadásul gyorsabban is kopnak.

Minden modell esetében megvan, hogy mennyi súly „cipelésére” tervezték, ha ezt a határt túlléped, instabillá válhat a kocsi irányíthatósága. 7. Nem használni a rögzítőféket Az a legjobb, ha minden parkolásnál használod a rögzítőféket is. Nem csak az autót tartja biztonságban azáltal, hogy nem hagyja elgurulni, de a rendszeres használat jó állapotban is tartja az alkatrészt, ami jól jön, ha vészhelyzetekben kell használni. Ha sokáig nem használod, a kábelek „beragadhatnak”. 8. Nem foglalkozni a rendellenes hangokkal Mindig hallgasd meg, mit szeretne „mondani” az autó. Ha bármilyen rendellenes hangot hallasz, szinte biztosan valamilyen probléma áll a háttérben, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Lehet, hogy nem egy komoly, súlyos kárról van szó, de azért nem árt megnézetni a kocsit ilyenkor egy autószerelővel. 9. Pörgetni a motort Néhány másodpercig járatni a motort indulás előtt mindig jó ötlet. Ilyenkor elég ideje jut a motorolajnak eljutnia a motor

különböző részeibe. Nem szabad túlpörgetni a motort, hiszen ettől nem fog gyorsabban eljutni az olaj a kenést igénylő helyekre. Fokozatosan terheld az autód, és már csak akkor autózz nagyobb fordulatszámon, ha kellőképpen bemelegedett a jármű. A hideg állapotban történő intenzív motorterhelés miatt gyorsabban kophatnak a hengerfalak, a főtengely, a tömítések, szimeringek és szelepek is. 10. Rossz üzemanyagot betölteni Badarságnak tűnhet, de nagyon kell figyelni rá, hogy a megfelelő típust öntsük az üzemanyag rendszerbe, sokan jártak már úgy, hogy véletlenül mondjuk gázolajat tankoltak benzin helyett vagy épp fordítva. A gázos motorokban nincs akkora sűrítési arány, amely begyújtaná az üzemanyagot, szóval benne marad a tankban, ahol tönkre teheti a befecskendezőket, vezetékeket és az üzemanyag szivattyút.

L a ko s sági 1x

Ü z le t i 1x

L a ko s sági 3x

Ü z le t i 3x

600 Ft

1 200 Ft

1 500 Ft

3 200 Ft

800 Ft

1 600 Ft

2 000 Ft

4 500 Ft

1 000 Ft

2 000 Ft

2 600 Ft

5 600 Ft

Tisz­telt Ol­va­sónk! Ap­ró­hir­de­tés­ét a ku­pon ki­töl­té­sé­vel (min­den koc­ká­ba egy be­tűt ír­va, a szó­kö­zök be­tar­tá­sá­val) pos­tai úton vagy sze­mé­lye­sen to­váb­bít­hat­ja Szer­kesz­tő­sé­günk­nek. A hir­de­tés fel­adá­sa pos­tai úton úgy tör­té­nik, hogy bel­föl­di pos­ta­utal­vány­on be­fi­ze­ti az ös­­sze­get a Szer­kesz­tőség cí­mé­re, a csekk tő pél­dá­nyát pe­dig be­le­he­lye­zi a bo­rí­ték­ba. A hir­de­tés csak eb­ben az eset­ben je­le­nik meg! Szer­kesz­tő­sé­günk cí­me: Alisca.Most Szer­kesz­tő­sége • 7100 Szek­szárd, Arany János u. 23-25. I. emelet/115.


7

INGATLAN Őcsényben 3 szobás + 1 szobás, külön bejárattal, összkomfortos családi ház eladó vagy elcserélhető, 1 szobás, 1. emeletig lakásra. Tel.: 74/496-284 Tengelicen, 100 m2-es házrész (ikerház) eladó. Ir. ár: 11,5 M Ft. Érd.: 30/521-8069 Tolnán, 3 szobás, összkomfortos családi ház garázzsal, kerttel eladó. Ir. ár: 14,9 M Ft. Tel.: 20/456-2040 Szekszárdon a központban 1,5 szobás, magasföldszinti lakás eladó vagy kiadó. Tel.: 20/9646-642 Szekszárdon a Babits utcában 9 szobás családi ház, 800 m2-es telken eladó. Tel.: 70/205-5516

Tolna központjában, 1 hrsz-on, 2 felújított családi ház, nagy udvarral eladó. Tel.: 20/3832-553 Szekszárd központjában, felújított, 3. em-i, 2 szobás, 51 m2-es lakás eladó. Tel.: 20/4807-335 Tolnán, 42 m2-es, összkomfortos, tégla lakás kis udvarral, központi helyen eladó. Ir. ár: 10 M Ft Tel.: 30/541-6963 Tolna-Mözsön 110 m2-es, 3 szobás, összkomfortos, tégla, családi ház eladó sok mellékhelységgel, kerttel, jó helyen. 1. emeletig szekszárdi lakáscsere is érdekel. Ir.ár: 18 MFt. Tel.: 30/541-6963 Szekszárdon a Wosinsky Ltp-en, 62 m2-es, 1+3+étkezős, felújított lakás eladó. Tel.: 70/337-1210

Szekszárdon, 4. emeleti lakás eladó. Ár: 16 M Ft. 20/564-8952 Szekszárdon, Lisztes-völgyben, 420 négyszögöl szőlő eladó. Víz, villany, faház, betonút. Tel.: 74/412-458 Szekszárdon a Csopak utcában, 90 m2-es, vegyes falazatú családi ház eladó. Telek 919 m2. Ir. ár: 15,99 M Ft. Tel.: 20/9753-763 Szekszárdon a Mikes utcában, 2. emeleti, 51 m2-es lakás eladó. Tel.: 70/884-5423

BÉREL-KIAD Szekszárd központjában, 1,5 szobás, 4. emeleti, felújított, szép, klímás lakás bútorozva vagy anélkül, hosszútávra kiadó! Ár: 80 000 Ft/ hó Tel.: 30/9563-815 Szekszárd központjában, 3. emeleti, bútorozatlan albérlet, szeptembertől kiadó. Tel.: 30/312-4323

GÉPJÁRMŰ Sportiva 225/50 R17 nyári gumiabroncs (2 db) 5,5 mm-es profilmélységgel eladó. Ár: 5.000 Ft/db. Tel.: 30/9563-815

ÁLLAT Vörös TOJÓTYÚK házhoz szállítva 750 Ft/db. Tel.: 06-20/204-2382

SZOLGÁLTATÁS Fürdőkád felújítás bontás nélkül a helyszínen, kívánt színben, garanciával. Tel.: 30/9982-485 Közmű tervezés! Ivóvíz és szennyvíz bekötővezetékek tervezése, engedélyeztetése, szakmérnöktől. Tel.: 06 20 3868110

Ács, tetőfedő, bádogos munkát EGYÉB vállalunk, ereszcsatorna javítás Régiséget, hagyatékot keresek készítés, Lindab lemeztető készítés megvételre. Kecskeméti Béla: +36-20-802-7149, +36702056088 70/627-2943 Tetőfedő bádogos, ács munkát Gázpalackot vásárolnék (oxigén, vállalok azonnali kezdéssel, acetilén, PB, stb.) Tel.: 06-20/259cserepes lemezből, cserépből, 8656 zsindelyből. Lapostető szigetelés. Nyugdíjasok figyelem! Szekszárdon 06-20/281-2547 a Remete utcában, nyugdíjas ház Kőművesmunkákat és komplett házépül, melyben apartmanok megváfelújítást vállalunk 25 éves tapaszsárolhatók élethosszig tartó tulajtalattal. Szobafestést, gipszkartodonjoggal. Átadás 2020. december nozást és ácsmunkákat is. Gyors, végén lesz. Jelentkezni naponta 10precíz munkavégzés, remek munka. 12 óráig lehet. 06-70/883-4912 Tel.: 06-70/552-7670 Régi cserép forgatása, új cserepezés, lécezés, fóliázás. Lapostetők szigetelése, beázások-, garázstetők kijavítása, új kocsibeállók, teraszok megépítése, Régi ereszcsatorna rendszer kijavítása, új ereszcsatorna rendszerek felszerelése. Bármilyen más bádogos munka elvégzése, kémények bontása, felújítása, bevonása. Kisebb kőműves munkát vállalunk számlaképesen. +36706103280

MUNKÁT KERES-KÍNÁL Kőművest és segédmunkást keresek, illetve csarnoképítésben jártas szakmunkást és segédmunkást. Tel.: 20/398-8855 Norvégiai munkára ácsot, kőművest, bádogost keresek. Tel.: 004794347349 (csak csörgessen, visszahívom) Szőlő-gyümölcsös bérmunkát vállalok, vidékre is. Tel.: 30/222-8785


Profile for szuperinfo

Szekszárd 2020.08.08  

Szekszárd 2020.08.08  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded