__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

XIII. évfolyam, 11. szám 2020. július 11.


2

Lekvárt főzni cukor nélkül is lehet Évtizedekig éltünk abban a tévhitben, hogy lekvárokat, kompótokat eltenni csak cukorral lehet. Ettől lesz zselés az állaga, és áll el hónapokig a kamrában! Cukor nélkül is lehet finom és egészséges!

4. Mindig csak hibátlan gyümölcsöt használj! 5. Csak kis üvegeket tölts meg, mert ennek a lekvárnak, kompótnak csak az a hátránya, hogy nyolc napon belül meg kell enni felnyitás után, hiszen kinyitva már tényleg nem védi semmi az erjedéstől.

6. Ha belemerted a gyümölcsöt, levet az üvegbe, szorosan zárd rá a tetőt, és fordítsd fejjel lefele. Esetleg újságpapírba is csomagolhatod, hogy egy éjszaka szárazA tartósítás titka csak a teljesen dunsztba kerüljenek az üvegek. tisztára mosott, fertőtlenített üve- Ha a krémesebb lekvárokat szegekben, majd a légmentes lezá- reted, turmixold össze a hozzávarásban rejlik. Nincs szükség sem lókat, ha nem, tegyél a fazékba cukorra, sem mesterséges tartó- nagyobb darabokat. sítószerekre! Próbálkozhatsz vegyes lekvárokkal Íme, a legfontosabb lépések: is, a meggy, málna, ribizli együtt 1. Csak ép üvegeket és fém fedőket például fantasztikus. De kipróbálhasználj, melyek tökéletesen ráille- hatod az epret bodzával is. nek az üveg szájára. Nincs szükség TIPP: Ha a zselésebb, kocsonyácelofánra, az csak ront a helyzeten. sabb lekvárokat kedveled, vásá2. Alaposan mosd el az üvegeket rolj bioboltban agar-agar zselésítő a tetőkkel együtt, áztasd le és anyagot, ami természetes, tengeri távolítsd el a címkéket is. A leg- algából készült. Nem csak a cukor jobb, ha mosogatógépben a legadja a zselés állagot! magasabb hőfokon tisztítod meg. A fehér cukor sajnos káros az 3. Ezután egy óriási fazékban a forrástól számított negyed órán egészségedre, akadnak olyan keresztül főzd ki a tetőket és az országok, ahol már azon gondolkodnak, hogy betiltják! üvegeket is. Egy nagy csipesszel vegyél ki min- Ugye milyen egyszerű? Ugyanígy dent és tedd tiszta konyharuhára szörpöt is készíthetsz cukor nélkül. száradni. De ne törölgesd el!

H E T I R E C E P TA J Á N L AT U N K :

Gyümölcsös joghurttorta Hozzávalók: • 250 g babapiskóta • 10 g zselatin • 170 g cukor • 250 g tejföl • 300 g natúr joghurt • 300 ml habtejszín • 1 tasak vaníliás cukor • 3-4 mandarin • 2 narancs Elkészítés: A narancsot hámozzuk meg és vágjunk belőle vékony szeleteket. Egy 22 cm átmérőjű lekapcsolható oldalú tortaformát béleljünk ki fóliával, az aljára és az oldalához tegyünk pár szelet narancsot. Amikor a torta elkészül, remekül fog mutatni. Egy réteg babapiskótát tegyünk a narancskarikákra. A habtejszínt verjük fel, keverjük hozzá a cukrot, a vaníliát, a joghurtot és a tejfölt. A zselatint egy kevés vízben oldjuk fel és adjuk hozzá. A mandarint hámozzuk meg, vágjuk kockára és keverjük hozzá. A krém felét halmozzuk rá, majd fedjük be egy újabb réteg babapiskótával. A maradék krémet kanalazzuk rá és fedjük be a megmaradt narancsszeletekkel. A tortát tegyük hűtőbe legalább 3 órára, de az sem baj, ha egész éjjel áll, hogy a krém alaposan megdermedjen. Egy tányért tegyünk a formára, óvatosan borítsuk rá a tortát, kapcsoljuk le a forma oldalát és húzzuk le róla a fóliát, már szelelhetjük is. Jó étvágyat!


3

7 jel, amiről tudhatod, hogy őrangyal van a közeledben Minden ember okkal lép be az életünkben. Vannak, akik a legjobbat hozzák ki belőlünk és segítenek minket a növekedésben, míg mások csak káoszt teremtenek. Egy biztos, mindőjüktől tanulhatunk.

Erős a kötödés köztetek

Ezenkívül vannak azok, akik mondhatni észrevétlenül befolyásolják az életünket. Még, ha nem is vagyunk vele tisztában, ezek az őrangyalok akkor is ott vannak mellettünk. Lehet ez bárki, egy rokon, kolléga, barát vagy a párunk, de akár egy idegen is az utcán.

Úgy érzed, hogy ez a kapcsolat elrendeltetett Vannak olyan emberek, akikkel érzed a kattanást. Akikkel azonnal egy hullámhosszra kerülsz. Nagy az esélye, hogy egy őrangyallal van dolgod. Azt szereti, aki vagy Az őrangyal mindig úgy fogad el, ahogy vagy. Sőt, nem csak elfogad, hanem szeret is. Soha nem ítélkezik feletted. Önmagad tudsz lenni mellette A közelében mindig önmagad lehetsz, és nem kell semmilyen szerepet játszanod. Sőt, mellette találod meg igazán önmagad. Ilyenkor nyílik meg a lelked. Sokkal pozitívabb vagy, amikor vele vagy A világlátásod és a hangulatod is sokkal pozitívabb ennek a személynek a társaságában. Úgy érzed, mintha egy tornádóban is képes lennél megállni két lábbal a földön ilyenkor.

Senki nem tudja, hogy ki az, de a rossz időkben mindig támogatásra lel benne. Ha nem tudod, hogyan ismerd fel, adunk néhány tippet. Ezekre a jelekre figyelj. A legjobb tanácsot adja Aki mindig a legjobb tanáccsal lát el, amikor nagyon nem jól mennek a dolgaid. Mindig tud mondani valamit, amitől érzed, hogy jobb lesz. Megemeli az energiaszintedet Úgy érzed mellette, mintha új erőre kapnál, nem számít, hogy milyen pocsék napod volt. Feltölt a jelenlétével.

Nagyon erős köztetek a kapocs, de nem tudnád megmondani, hogy miért. Vagy éppen miért vele és nem mással. Lehet, hogy nem is ismered őt régóta. Ez a kapocs sosem lazul és gyengül.


4

12 dolog, amit soha ne csinálj vihar ideje alatt Sokan mind a mai napig nem tudják, hogy egy komolyabb vihar esetén, hogyan is kell eljárni, miket szabad és nem szabad csinálni. Tudjuk, hogy a legtöbben kiállnak az ablakba, hiszen kíváncsiak arra, hogy milyen idő is tombol odakint, milyen károkat okoz a vihar, kell-e valakinek segíteni.

Ezen kívül jobb, ha nem az ajtók, ablakok mellett dolgozol a laptopon, mert a statikus elektromosság is képes károsítani az eszközt.

Ez viszont nem jó ötlet, mert az ablakban állva is érhetnek veszélyes helyzetek. Annak érdekében, hogy mindenki tisztában legyen azzal, egy súlyos vihar során, hogy kell viselkedni, elhoztuk nektek ezt a cikket, amiben felsoroljuk a legfontosabb dolgokat, amiket célszerű mellőzni ilyen napokon. Ezt jó, ha a gyerekek is tudják, hogy ne érje őket váratlanul, ha esetleg egyedül maradnának az otthonukban.

4. Ne rejtőzz el az alagsori pincében! A legtöbb filmben mindig minden körülmények között az alagsorba menekültek az emberek a hurrikánok elől. Kiderült azonban, hogy ez a hely cseppet sem biztonságos. Mivel nincs ablaka és csak egyetlen kijá1. Ne használd a csapvizet, folyóvizet! rata van, ezért nincs további menekülési lehetőség, Minden olyan tevékenység, amelyhez folyóvíz, csapvíz ha megtelne vízzel. Érdemesebb inkább a normál használata szükséges például zuhanyozás, mosogatás lakrészben tartózkodni. azt célszerű mellőzni vihar alatt. Ennek az az oka, hogy 5. Ne álldogálj folyton az ablakban! a vízvezetékek többnyire acélból, rézből készülnek, Nem túl biztonságos, ha folyamatosan az ablakban amik köztudott, hogy jól vezetik az áramot. Ezen kívül állsz és nézed, hogy mi történik odakint. Egy komoegy nagyobb vihar során a vezetékek megrongálódhat- lyabb vihar esetén, olyan erős széllökések is kialanak, ami által szennyeződések kerülhetnek a vízbe. kulhatnak, mely tárgyakat fújhat be az ablakodon. Ez pedig nagyon veszélyes. Van egy másik probléma, 2. Ne érj, ne dőlj a betonszerkezeteknek! Mivel a betonfalakban fém rudak vannak, amik szin- amit figyelembe kell venni, igaz ez a régebbi típusú tén vezetik az áramot, nem célszerű hozzájuk nyúlni, házaknál fordul elő, de megtörténhet. A villám képes dőlni vihar idején, különben komoly baleset is érhet. becsapni az ablakon keresztül. A másik dolog, amire szintén oda kell figyelni, az az, 6. Ha már ablak, akkor tartsd őket mindig zárva! hogy ne tegyél műanyag flakont, üveget a padlóra. Súlyos károkat okozhatsz az otthonodban, ha viharA műanyag képes elnyelni a szagokat, még a cement- ban kinyitod az ablakokat. Ilyen például, hogy az eső, padló létrehozása során használt vegyszerek szagát pára, olyan helyekre kúszik, ahol nem tud rendesen is. Így a palackban lévő víz ihatatlanná válik. kiszáradni így penész alakul ki. A másik probléma, ha olyan erős széllökések kerülnek a házadba, akár 3. Ne gyújts gyertyákat! A gyertyákkal az a legnagyobb baj, hogy nagyon annak tetejét is leszakíthatják. könnyen tüzet lehet velük okozni. Egy komolyabb vihar esetén sokkal nehezebb a mentőszolgálatnak is teljesíteni és életeket menteni, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsd a veszélyforrásokat. A gyertya helyett használj inkább zseblámpát.

7. Ne legyen elektronikus készülék bedugva! Ha esetleg sürgős munkád akad akkor semmilyen körülmények közt ne dugd be a laptopod töltőjét a csatlakozóba, mivel egy villámcsapás akár túl is terhelheti a tápkábelt. Fontos, hogy mindig ments rá a fájlokra, így elkerülheted, hogy eltűnjenek a gépről.

8. Ne érintsd meg a fém tárgyakat, vagy elektronikus készülékeket! Vannak tárgyak, melyek képesek vezetni az elektromos áramot. Ilyen például a vezetékes telefon, TV, számítógép kábelei, vízvezeték, fém ajtók… Csak akkor szabad ezekhez hozzáérni, ha még a vihar előtt kihúztad őket a csatlakozóból. Így nem tud semmilyen kárt okozni neked. 9. Ne zárd be magad a házba! Fontos, hogy ne zárd be magad az otthonodba, mert egy esetleges áramszünet esetén az automata garázskapu nem működik, így azon a kijáraton nem tudsz távozni. Egyes kapuk úgy vannak kialakítva, hogy az esetleges áramkimaradások esetén manuálisan is lehessen őket működtetni. Ilyenkor meg kell nézni, hogy a tied alkalmas-e rá. 10. Ha valamiért át kell menned a szomszédba, ne csengess! Vihar idején célszerűbb inkább kopogni, mivel az ajtók csengője képes vezetni az áramot, így könnyen megrázhat, ha azon próbálkozol. Csökkentsd a veszélyforrásokat és törekedj a biztonságra, ezért kopogj! 11. Ne száríts hajat! Nem túl okos dolog vihar idején hajat szárítani, mivel ezek az eszközök is rövidzárlatot kaphatnak.De hasonlóan veszélyes még a hajvágó, illetve a hajformázó eszközök is. Ezeket vihar idején mindig kikapcsolt, kihúzott állapotban kell tárolni. 12. Fedett helyen biztonságosabb Ha esetleg az utcán érne egy nagyobb vihar, akkor érdemes mielőbb fedett helyet, például egy benzinkutat, plazat, boltot, éttermet keresni. Soha semmilyen körülmények közt ne állj fa alá és ne ott várd meg, hogy elmenjen a vihar. Ennek az az oka, hogy a villám könnyen belecsaphat abba a fába, ami alatt állsz, és ez veszélyeztet téged.


5


6

11 gyümölcs, ami alig tartalmaz cukrot A hozzáadott cukortartalom szemmel tartása ugyan egy jó ötlet, de az édesszájúságot kordában tartani nagyon nehéz feladat. Ha kiiktattuk az étrendünkből a finomított cukrot, könnyen lehet, hogy a gyümölcsökkel még nem számoltunk, illetve cukorbetegként is hasznos tudni, hogy melyik gyümölcs milyen hatással van a vércukorszintre.

2. MÁLNA

7. AVOKÁDÓ

Mindössze 5g cukrot tartalmaz egy csészényi málna. Ráadásul tele van rostokkal, így müzlivel, joghurttal vagy csak önmagában, nassolni valóként is kiváló.

Kevesen gondolnánk róla, de bizony az avokádó is gyümölcs, ráadásul alacsony cukortartalommal. A vegán konyha gyakran használja a vaj helyettesítésére, próbáljunk ki bátran ilyen recepteket.

3. EPER Meglehetősen alacsony cukortartalma ellenére édes, lédús és ízletes gyümölcsről van szó. Nagyjából 7g cukrot tartalmaz egy csésze szamóca, ráadásul szintén hihetetlenül magas C-vitamin tartalma sem elhanyagolható. Balzsamecettel fogyasztva pikáns nyári saláták kiegészítője lehet.

A gyümölcsök egészségesek, ráadásul rengeteg tápanyag forrásaként is szolgálnak, ugyanakkor egyes fajtái magasabb cukortartalommal rendelkeznek, mint némely másik. Nézzük, melyek az alacsony cukortartalmúak, amelyekkel bűntudat 4. SZEDER nélkül csillapíthatjuk édesség iránti vágyunkat. Magas antioxidáns és rosttartalma csak bónusz, alacsony cukortartalmához képest. Éljenek a bogyós gyümölcsök! 5. KIWI

1. CITROM ÉS LIME Mindkét gyümölcs magas C-vitamin tartalmú, ugyanakkor az élénk zöld lime sárga társánál még fanyarabb is. Nem tartalmaznak sok cukrot, és tökéletes kiegészítés lehet egy forró nyári időszakban a behűtött vízhez adva, hiszen megfékezi az étvágyat. A lime ráadásul jól passzol a különféle zöldséges ételekhez, a fűszeresebb indiai konyhához is.

Technikailag a kiwi bogyónak számít, így itt sem meglepő, hogy cukortartalma meglehetősen alacsony, ráadásul gazdag C-vitaminban is. A boltok polcain egész évben megtalálható ráadásul.

8. GÖRÖGDINNYE A nyár ikonikus gyümölcs, amely tele van vassal, illetve mivel kifejezetten lédús gyümölcsnek számít, így folyadék utánpótlásnak sem utolsó. 9. KANTALUP DINNYE Klasszikus sárgadinnyeként ismerjük általában, így egyértelmű, hogy magas A-vitamin tartalma. Kicsit magasabb (13g) a cukortartalma, ugyanakkor még így is meglehetősen alacsonynak számít ez az érték egy üdítőhöz képest. 10. NARANCS Kalóriák nélkül szeretnénk élvezni az édes ízt? A narancs tökéletes választás lehet, salátákhoz de önmagában is fogyaszthatjuk.

Hatásosabb a főtt paradicsom, mint a nyers? 11. ŐSZIBARACK Kattintson! Egy hihetetlenül édes gyümölcsről van szó, ugyan6. GRAPEFRUIT akkor mégis elhanyagolható cukortartalma, ami A lista második citrusféléje a grapefruit. Nem olyan közel megegyezik a sárgadinnye 13g-jával. édes mint társa a pomelo, ugyanakkor nagyszerű kiegészítése a reggelinek. Pajzsmirigybetegség ese- Ne felejtsük el, hogy az értékek ugyan alacsotén körültekintően fogyasszuk, ilyenkor kerüljük a nyak, de minden esetben számít az is, hogy miből mennyit fogyasztunk! citrusféléket a reggeli első étkezés során.

APRÓHIRDETÉSI KUPON

L a ko s sági 1x

Ü z le t i 1x

L a ko s sági 3x

Ü z le t i 3x

600 Ft

1 200 Ft

1 500 Ft

3 200 Ft

800 Ft

1 600 Ft

2 000 Ft

4 500 Ft

1 000 Ft

2 000 Ft

2 600 Ft

5 600 Ft

Tisz­telt Ol­va­sónk! Ap­ró­hir­de­tés­ét a ku­pon ki­töl­té­sé­vel (min­den koc­ká­ba egy be­tűt ír­va, a szó­kö­zök be­tar­tá­sá­val) pos­tai úton vagy sze­mé­lye­sen to­váb­bít­hat­ja Szer­kesz­tő­sé­günk­nek. A hir­de­tés fel­adá­sa pos­tai úton úgy tör­té­nik, hogy bel­föl­di pos­ta­utal­vány­on be­fi­ze­ti az ös­­sze­get a Szer­kesz­tőség cí­mé­re, a csekk tő pél­dá­nyát pe­dig be­le­he­lye­zi a bo­rí­ték­ba. A hir­de­tés csak eb­ben az eset­ben je­le­nik meg! Szer­kesz­tő­sé­günk cí­me: Alisca.Most Szer­kesz­tő­sége • 7100 Szek­szárd, Arany János u. 23-25. I. emelet/115.


7

INGATLAN Családi ház eladó Szekszárd központi részén. Vegyes falazatú, felújításra szoruló. Tel.: 30/2777-032 Tolnán, 3 szobás, összkomfortos családi ház garázzsal, kerttel eladó. Ir. ár: 14,9 M Ft. Tel.: 20/456-2040 Dávodon kis ház eladó. Ár: 2,5 M Ft. Tel.: 30/505-0676 Szekszárdon a központban 1,5 szobás, magasföldszinti lakás eladó vagy kiadó. Tel.: 20/9646-642 Szekszárdon a Babits utcában 9 szobás családi ház, 800 m2es telken eladó. Tel.: 70/205-5516 Balatontól 5 km-re, Látrányban 2,5 szobás családi ház eladó, + külön bejáratú lakrész fürdővel. 06-70/940-1218

Szekszárdon 1 szobás, 1. emeleti, felújított lakás eladó. Tel.: 30/331-5566

BÉREL-KIAD

Szekszárd központjában, 1,5 szobás, 4. emeleti, felújított, szép, klímás Tengelicen, 100 m2-es lakás bútorozva vagy házrész (ikerház) eladó. anélkül, hosszútávra Ir. ár: 11,5 M Ft. Érd.: kiadó! Ár: 80 000 Ft/hó 30/521-8069 Tel.: 30/9563-815 Tolna központjában, 1 hrsz-on, 2 felújított csaGÉPJÁRMŰ ládi ház, nagy udvarral 8011-es Zetor eladó. eladó. Tel.: 20/3832-553 Csere is érdekel japán kisSzekszárd központjá- traktorra. T: 30/9598-707 ban, felújított, 3. em-i, 2 szobás, 51 m2-es lakás 5140-es Ih Case traktor eladó. Tel.: 20/4807-335 eladó, vagy John Deere csere értékegyeztetéssel! Tolnán, 42 m2-es, össz- Érd.: 0630/9598-707 komfortos, tégla lakás kis udvarral, központi Nankang Passion CWhelyen eladó. Ir. ár: 10 M 20, 215/60 R16C nyári gumiabroncs (2 db) Ft Tel.: 30/541-6963 eladó. 108/106 T, DOT Tolna-Mözsön 110 4416. Ár: 10 eFt/db. 2 m -es, 3 szobás, össz- Tel.: 30/9563-815 komfortos, tégla, csaláLT di ház eladó sok mel- Hankook Vantra, lékhelységgel, kerttel, 215/60, R16C keveset jó helyen. 1. emeletig futott, nyári gumiabroncs szekszárdi lakáscsere is (2 db), 103/101T, DOT érdekel. Ir.ár: 18 MFt. 0613 eladó. Ár: 10 eFt/ Tel.: 30/541-6963 db. Tel.: 30/9563-815

Sportiva 225/50 R17 nyári gumiabroncs (2 db) 5,5 mm-es profilmélységgel eladó. Ár: 5.000 Ft/ db. Tel.: 30/9563-815 SZOLGÁLTATÁS Fürdőkád felújítás bontás nélkül a helyszínen, kívánt színben, garanciával. Tel.: 30/9982-485

Kőművesmunkákat és komplett házfelújítást vállalunk 25 éves tapasztalattal. Szobafestést, gipszkartonozást és ácsmunkákat is. Gyors, precíz munkavégzés, remek munka. Tel.: 06-70/5527670

Németországi sertésfeldolgozó üzembe keresünk munkavállalókatbetanitott szalagmunkára. Német nyelvtudás, szakmai gyakorlat nem szükséges. Szállás, kiutazás biztositott! Tel.: 06-30-249-07-98. Quantum GmbH

Kecskeméti áruszállító cég keres sofőröket EUban történő munkavégzésHÁZTARTÁSI GÉP re nemzetközi gyakorlattal, JAVÍTÁS! B kategóriás jogosítvánnyal Mosógép, villanybojler, furgonra. Bérezés: km-, hétvégi pénz, üzemanyag stb. Rozgonyi Miklós ÁLLAT megtakarítás. Akár nettó 30/9699-854, Vörös TOJÓTYÚK házhoz 270.000 Ft/hó. Jelentkezni 74/446-516 szállítva 750 Ft/db. Tel.: a 06-70/418-14-30-as teleKözmű tervezés! Ivóvíz 06-20/204-2382 fonszámon, illetve a bito@ és szennyvíz bekötőbitointertrans.hu e-mail vezetékek tervezése, MUNKÁT KERES-KÍNÁL címen lehet. Bitó Intertrans Kft. engedélyeztetése, szak- Kőművest és segédmérnöktől. Tel.: 06-20/ munkást keresek, illetve csarnoképítésben jár3868-110 tas szakmunkást és Ács, tetőfedő, bádogos segédmunkást. Telefon: munkát vállalunk, eresz20/398-8855 csatorna javítás készítés, Lindab lemeztető készí- Szőlő-gyümölcsös bértés +36-20-802-7149, munkát vállalok, vidékre is. 30/222-8785 Rendvai +36702056088 EGYÉB Gázpalackot vásárolnék (oxigén, acetilén, PB, stb.) Tel.: 06-20/259-8656


Profile for szuperinfo

Szekszárd 2020.07.11  

Szekszárd 2020.07.11  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded