__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Grátisz

XXI. évfolyam, 13. szám

KAPOSVÁR ÉS KÖRZETE INGYENES, INFORMÁCIÓS ÉS HIRDETÉSI LAP

2020. május 11., hétfő

Tizenötmillió forintot fordít virágosításra Kaposvár, hetvenhatezernél több palántát ültetnek

Virágok ezrei színesítik idén is a városképet A korábbi évekhez hasonlóan az idei esztendőben is nagy gondot fordít a kaposvári városvezetés a tavaszi virágosításra, melynek köszönhetően színes növények ezrei díszítik majd a somogyi megyeszékhely közterületeit ezen a nyáron is. A település több pontjára már kikerültek a virágok, s mint megtudtuk, még ebben a hónapban minden tervezett helyszínen végeznek a kiültetéssel. Az idei évben 15 millió forintot fordít a város virágosításra – válaszolta lapunk kérdésére Kovács Katalin, a kaposvári önkormányzat környezetfejlesztési igazgatója. Emellett arról is tájékoztatott, hogy 76 ezer 500 egynyári palántát ültetnek a város közterületeire tavasszal. Jellemzően begóni- Májusban végeznek a virágok kiültetésével a somogyi megyeszékhelyen

ával, salviával, bársonyvirággal, kúpvirággal, mini gerberával, petúniával, vízvirággal és díszcsalánnal színesedik a településkép. Mint megtudtuk, a legtöbb virág a Berzsenyi úti elválasztósávhoz kerül, de sok növény jut például a Berzsenyi parkba és a Noszlopy körforgalomba is. Öszszesen a település huszonnégy pontján ültetnek el egynyári virágokat. Ugyanakkor a korábbi évek virágosítási pályázatairól, környezetszépítő versenyéről sem feledkezett meg a kaposvári városvezetés. A jelenlegi vírushelyzet miatt az őszi időszakra helyezték át a pályázatok kiírását, illetve a növények leszállítását – tudta meg lapunk a környezetfejlesztési igazgatótól. Gy. Zs.

MEGNYITOTTUNK! Hétfőtől–péntekig 9–18, szombaton 9–12 óráig ingyenes parkolási lehetőséggel várjuk kedves vásárlóinkat! INGESHÁZ Kaposvár, Teleki utca 12–14.

NINCS MUNKAHELYED VAGY VÁLTANÁL? Szívesen dolgoznál SEGÉDMUNKÁS munkakörben egy barátságos munkahelyen, ahol medencefedések gyártásával foglalkozunk?

ÓZONOS AUTÓKLÍMA - TISZTÍTÁS, FERTÕTLENÍTÉS

4500 Ft-tól!

•Alvázmosás •Kárpittisztítás •Gumicsere •Waxolás

AKKOR A NIVO-VAS KFT-NÉL A HELYED! A stabil, kiszámítható jövedelem mellett támogatjuk a munkába járásodat és egyszeri napi étkezést is biztosítunk. Ha felkeltettük az érdeklődésedet, jelentkezz!

AUTÓKOZMETIKA KAPOSVÁR, Kond vezér u. 5. Tel.: 82/526-115 30/209-8405

Fényképes önéletrajzodat a hr@nivovas.hu e-mail-címre várjuk.

NE HABOZZ!

A Somogyi Hírlapot már e-mailen is megrendelheti! E-mail-címünk: somogy.terj@mediaworks.hu Telefonszámunk: 06-94/999-120


2

2020. MÁJUS 11., HÉTFŐ

KULTÚRA – REJTVÉNY

A biztonság kedvéért a visszaérkező könyveket elkülönítve tárolják egy meghatározott ideig

Házhoz viszik az olvasnivalót Kaposváron Házhoz viszik a könyveket a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár munkatársai a látogatási tilalom alatt. Mint megtudtuk, az új, ingyenes szolgáltatást azok a kaposváriak vehetik igénybe, akik érvényes olvasójeggyel rendelkeznek, illetve nincs tartozásuk a bibliotéka felé. Horváth Péter, a könyvtár igazgatója kérdésünkre elmondta: sokan kölcsönöznének ebben az időszakban is, folyamatosan érdeklődnek az olvasók afelől, hogy mikor nyithat ki újra az intézmény. Ám ezt egyelőre még maguk sem tudják. – Abban reménykedtünk, hogy nem lesz ilyen sokáig látogatási tilalom, éppen ezért nem is indítottuk el rögtön a könyvtár bezárá-

sa után a házhoz menő szolgáltatást – tette hozzá Horváth Péter. – Ehelyett olyan háttérmunkákba kezdtünk az elmúlt időszakban, melyekkel volt egy pici elmaradásunk. Ugyanakkor az olvasóink visszajelzése a legfontosabb számunkra, ezért tartottuk fontosnak most, hogy házhoz vigyük a kölcsönözni kívánt könyveket. Mint megtudtuk, május 11-től szeretnék elindítani az új szolgáltatást. A kötetek kiválasztásában a könyvtár online katalógusa segíthet. Az igényeket 8 és 16 óra között lehet leadni a (82) 527-356os telefonszámon vagy az erre a célra készített internetes kérdőív kitöltésével. Karanténban lévő, illetve koronavírus által fertőzött Az olvasók visszajelzése a legfontosabb a könyvtár számára

betegek részére nem szállítanak ki könyvet. Egy olvasó egy hónapon belül csak egy alkalommal maximum kilenc könyvet kölcsönözhet. A biztonságot szem előtt tartva a visszaérkező könyveket elkülönítve tárolják majd egy meghatározott ideig. Az igazgató hozzátette: arra törekednek, hogy a lehető legkevesebb személyes érintkezéssel adhassák át a műveket a kölcsönzőknek. Az új szolgáltatást a kaposvári könyvtártagok vehetik igénybe, arra nincs lehetőségük, hogy az egész megyét lefedjék. A szállítást előre meghatározott időpontokban végzik. A szolgáltatás a nyomtatott könyvekre vonatkozik, azaz DVD-t és CD-t nem szállítanak ki. Gy. Zs.

Szudoku Töltse ki az üres négyzeteket számjegyekkel (1-től 9-ig) úgy, hogy egy-egy sorban, oszlopban és nagyobb (háromszor hármas) négyzetben ugyanaz a szám csak egyszer forduljon elő!

2 6

9

7

5

1

7 8

4

5

1

5

9

3

6

9

9

8

2

4

3

2 3

1

1

6

9

5

8

7

3

1

5 7

2

5

7

9

2

8

7

5 9 1

8

3 5

9

3

4

2 3

1

7

3

2

6 7

9

1


2020. MÁJUS 11., HÉTFŐ

EGÉSZSÉG – REJTVÉNY

3

Meleg időben, amikor sokat izzadunk, az emberi szervezet folyadékigénye is emelkedik

Ha megszomjaztunk, az már egy vészjelzés A melegebb hónapok közeledtével folyadékszükségletünk is emelkedik. A lapunk által megkérdezett táplálkozási szakértő szerint általában véve is elmondható, hogy jóval kevesebb vizet fogyasztunk, mint amit a szervezet igényelne. Sokszor például éppen a munkahelyi időbeosztás miatt fogyaszt kevesebb vizet az ember, mint amire szüksége lenne. Heszberger Edina kaposvári dietetikus és táplálkozás-szakértő szerint ez gyakori probléma, sokan akár fél liter vízzel elvannak egy nap, és nem is érzik azt, hogy többet kellene inniuk. – Testtömegkilogrammonként 30 milliliter vizet kellene fogyasztanunk naponta – tette hozzá. – Az ét2 BETŰS SZAVAK ÁP, GC, GL, NÍ, RM, RT, TO, ZC, ZO, ZS. 3 BETŰS SZAVAK DOG, EDE, GER, IFI, ISI, KAR, KÉN, KÉS, KUN, LÉT, NAP, TÁS, TEE, TOL, TRÁ, USA. 4 BETŰS SZAVAK BORZ, COLA, CSAT, DIDO, FARM, FITO, IVAR, PEST, PITE, TART, URAL, VÉNA. 5 BETŰS SZAVAK ATOLL, AZÓTA, ÁRMIN, ÁTOLT, BÉLEL, BOGAS, BOMBA, CSATA, CSÉVE, DETTÓ, ÉBRED, ELOLT, FIZET, HANEM, LAKIK, MEREV, MILKA, ODAAD, OSCAR, RABAT, SIMUL, TÁVOL, TROLL, VILMA.

kezések között kellene több vizet innunk, étkezések alkalmával pedig kevesebbet, szinte alig. Gyakori hiba, hogy például a leves mellé még egy nagy adag üdítőt is elfogyaszt az ember, melynek köszönhetően csak felpuffad, s nem tudja jól megemészteni az ételt sem. Viszont az étkezések között folyamatosan kellene pótolni a vizet. Már felkelés után, éhgyomorra érdemes akár két pohár vizet is elfogyasztani, amibe egy csipetnyi sót is tehetünk – jegyezte meg. A dietetikus elsősorban a szénsavmentes, tisztított vizek fogyasztását javasolja. – A túl nagy ásványianyag-tartalmú vizek azonban csak a vesét terhelik meg, így azok fogyasztására Jóval kevesebb vizet fogyasztunk, mint kellene

kevésbé buzdítanék – tette hozzá Heszberger Edina. – Az ásványi anyagokat inkább szerves formában kellene bejuttatni a szervezetbe. A szakértő elmondta: a melegebb hónapokban pótolni kell az izzadással távozó folyadékot. Melegebb időben a magasabb ásványianyag-tartalmú vizek létjogosultsága is nagyobb, hiszen vissza kell pótolni az izzadás folyamán távozó ásványi anyagokat. Ez még lényegesebb lehet például a sportolók számára. Mindemellett nem tanácsos addig várni a vízfogyasztással, amíg szomjas lesz az ember, hiszen az már a szervezet egy vészjelzése. Helyette a folyamatos vízfogyasztást javasolja. Gy. Zs.

6 BETŰS SZAVAK ALAKOS, ALPESI, ARTÉZI, ÁTTESZ, CSIKAR, DERMED, IDÉZÉS, KIMÉRA, LERÁNT, MÁLLIK, MENYÉT, METEOR, NYALÁB, RÁNGAT, SERCEG, VÁSÁRI. 7 BETŰS SZAVAK BILINCS, KRITIKA, LÁBBELI, UTÁNZAT. 8 BETŰS SZAVAK CELEBRÁL, EROTIKUM, LESZOKIK, MEGTORLÓ. 10 BETŰS SZÓ BELEPISTUL. 11 BETŰS SZAVAK IRGUM-BURGUM, KETTÉSZAKÍT, MEGDUPLÁZTA, SZIRTES ÁDÁM, TISZTVISELŐ.

Helyezze el az alábbi szavakat, betűcsoportokat az ábrában! Könnyítésül egy szót előre beírtunk. Három szónak nem jut hely, ezekből állíthatja öszsze a csattanót.

ÚJRANYITJUK ÜGYFÉLSZOLGÁLATI IRODÁNKAT

got #tartsunk távolsá t #viseljünk maszko Q Y^¢[D Ƈ_HXXHSEDSPP¢W

Somogyi Hírlap ügyfélszolgálati iroda:

SONLINE.HU Része az életünknek!

Május 11-től Kaposvár, Kontrássy u. 2/a. Nyitva tartás: H-Cs: 7.30-11.30 és 12.00-16.00, P: 7.30-11.30 és 12.00-14.00

Szeretettel várjuk hirdetőinket, előfizetőinket és olvasóinkat ügyfélszolgálati irodáinkban!


4

2020. MÁJUS 11., HÉTFŐ

OKTATÁS – HIRDETÉS

Hatvannál is több diák nevezett a megye több pontjáról az otthoni programozási versenyre

A szakma szeretetére is tanít a megméretés

A szervezők abban bíznak, a verseny is hozzájárul ahhoz, hogy vonzó legyen az informatikai pálya a fiatalok előtt

tási intézmények digitális fejlődését is szeretnék támogatni, hiszen a versenyre felajánlott pénzből az informatika oktatását segítő eszközöket vásá-

APRÓHIRDETÉSEK

A hirdetések szövegét minden esetben a hirdető ügyfeleinktől készen kapjuk, ezért az abban foglaltakért a kiadó semmilyen anyagi, illetve jogi felelősséget nem vállal.

INGATLAN

SZEPPI HAUS KFT.

Keresünk-kínálunk a régió egész területén eladó ingatlanokat. www.szephauskft.5mp.eu 06-20/371-9801

1 éves, vörös tojótyúkok 10 db-tól házhoz szállítva, júniusi hónapra megrendelhető, 650Ft/db. 0620/428-7638

FOGSOROK amerikai rugalmas anyagból, kerámia hidak, hagyományos fogsorok 55.000 Ft-tól. Tel.: 06-30/260-1447, Kaposvár, Dózsa Gy. u. 17.

szik – tette hozzá Jóföldi Endre. A szervező cég kezdetben 300 ezer forintot ajánlott fel a verseny díjazására, ám azóta több vállalkozás, illetve magánsze-

mély is csatlakozott hozzájuk. Cikkünk írásakor több mint 800 ezer forintnál állt a nyereményszámláló. Gyeszát Zsolt

Kemény tûzifa a Meistro Lovastanyán

*372623*

~ m3) 1 kaloda, 1 m x 1 m x 1 m (~0,7

Kaposvár, Keceli bejáró

Az ár az áfát tartalmazza.

30/216-8528

17 000 Ft

*564211*

SZOLGÁLTATÁS KÍNÁLAT

IVÁNFAHEGYEN nagy ház olcsón ÁCS, tetőfedő, bádogos munkát, eladó. 30/554-6776 festést, mázolást, hőszigetelést *558980* KAPOSVÁRON a Füredi úton (dryvit) lapostető-szigetelést vál2,5 szobás, szigetelt lakás eladó. lalok az ország teljes területén! 30/959-0436 Teljes körű kivitelezés garanci*380344* KERESÜNK eladó erdőket, szán- ával! +36-30/467-9397. Hétvégén is hívható. Egész évben 20% tóföldeket. 06-30/959-0436 *380339* kedvezmény. Ingyenes árajánlat. KERESÜNK kp-s ügyfeleink Azonnali kezdéssel. részére eladó ingatlanokat! 06*565345* 20/371-9801 *380338* Műanyag nyílászárók, bejárati ajtók, JÁRMŰ redőnyök, szúnyoghálók SIMSON motort vásárolnék, más készítése, javítása, régi motor, üzemképtelen is érdeharmonikaajtók széles kelhet. 06-20/351-3711 választéka folyamatos *375604* akciókkal, ÁLLAT ingyenes felmérés. VÖRÖS tojótyúk házhoz szállítva Tel.: 06-70/432-8669 750 Ft/db. Tel.: 06-20/204-2382 *556448*

rolnak majd a nyertes diákok iskolái részére. – Egyeztetünk majd velük, hogy olyan eszközhöz juthassanak hozzá, amelyeknek valóban hasznát ve-

AA6279284

Felkeltették a programozás iránt érdeklődő általános iskolás és középiskolás fiatalok figyelmét, sokan jelentkeztek a Somogy megyei otthoni programozási versenyre, melyről a Somogyi Hírlap is beszámolt a közelmúltban. Hatvanhárom diák nevezett a megmérettetésre, legalábbis cikkünk írásakor már ennyinél állt a számláló. A legtöbben Kaposvárról neveztek, de akad például fonyódi, siófoki és marcali diák is, aki vállalta a tervezetten június 5-ig tartó, interneten keresztül zajló versenyt. Habár a korábban meghirdetett határidő lejárt, még nyitva tartják egy darabig a nevezés lehetőségét, tudtuk meg Jóföldi Endrétől, az ötletgazda Precognox Informatikai Kft. ügyvezetőjétől. Mint mondta, abban bízik, hogy a megmérettetés révén is felkelthetik a fiatalok érdeklődését az informatikai pálya iránt. A verseny megszervezésével a szülőknek is igyekeztek segíteni, akiknek fejtörést okozott, gyermekük hogyan töltse el hasznosan szabadidejét a vírushelyzet okozta otthonlét alatt. Emellett az okta-

FUVAROZTAT? Költöztet? Szállíttat? Tibire mindig számíthat!!! Tel.: 82/823-958, 0630/9567015

REDŐNY, szúnyogháló javítás, készítés rövid határidővel. Új ajtók, ablakok készítése műanyagból vagy fából 10– 30% kedvezménnyel. 30/7809636, 70/352-0752 hétvégén is hívhatók. *563179*

*403096*

FŰNYÍRÁS, kaszálás! 20/384-4834

06- RENDKÍVÜLI jövedelmet garantáló, konkurenciamentes tevé*561679* MINŐSÉGI kőműves munka, bur- kenységhez vállalkozó partnerekolás, térkövezés, hőszigetelés ket keresünk! Tájékoztatás: www. és utólagos vízszigetelés, festés. kekmadarfeszek. webnode.hu 30/413-0241 *562111* *565970*

NYÍLÁSZÁRÓK, Redőnyök, Szúnyoghálók májusban 30–50%-os kedvezménnyel. Nyugdíjasoknak +10% kedvezmény! 06-20/500-8185 *562288*

ÁLLÁS

ÁCSOT, segédmunkást felveszek. Svéninger László, 0630/252-6033 *564548*

KAPOSVÁRI tűzifatelepre segédmunkást keresünk heti 2-3 munkanapra. Napi fizetés, 8500 Ft/nap. 20/973-1091, Németh Zsanett *564598*

SÍREMLÉK, kerítés fedkő, ablakpárkány és egyéb kőtermékek eladásához keresünk agilis, magabiztos fellépésű, meggyőző, udvarias, empatikus és bármely nagy értékű áru értékesítésében gyakorlott kollégát. A feladat jellegéből adódóan a széleskörű élettapasztalat előnyös. A munkával kapcsolatos minden információt személyesen átadunk. A cégünk temetkezési feladatokkal nem foglalkozik. Jelentkezni lehet mazsi1219@freemail.hu e-mail-címen fényképes önéletrajzzal Stonegrave Kft. *564668*


2020. MÁJUS 11., HÉTFŐ

TERMÉSZET – HIRDETÉS

5

Nem elég, hogy megcsappant a számuk, a fészeképítés is nehezítette a fecskék dolgát

Szabadban ismerni meg jól a madarat tolláról Minden évben május 10. a madarak és fák napja. A tapasztalatok szerint egyre több madár szorul védelemre, nagyobb fokú odafigyelésre. A lapunk által megkérdezett szakember szerint fontos, hogy már korán ráirányítsák a fiatalok figyelmét a természetvédelemre. Habár a vírushelyzet miatt az idei évben arra nem volt lehetőség, hogy közösségi szinten, madárbemutatókkal, gyűrűzésekkel egybekötve emlékezzenek meg a madarak és fák napjáról, több mindenre is fontos felhívni a figyelmet Molnár Marcell szerint. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kaposvári Helyi csoportjának elnöke úgy véli: a madarak igazi megismerése, illetve a szemléletformálás szempontjából az a legjobb, ha a gyerekek kimennek a természetbe és ott figyelik meg az élőlényeket. Ez volt a madarak és fák napjának eredeti koncepciója is. A csoport elnöke elmondta: akadnak még negatív tapasztalatok is az állatokkal való bánásmódot illetően, ezért szemléletformálásra szükség van. Ugyanakkor a legtöbb gyermek fogékony a

SZOBAFESTŐT keresek, fizetés megegyezés szerint. 06-70/6708499, Nagy Sándor. *563261*

VEGYES

AKCIÓS aprított tűzifa 22 000 Ft/m3 szállítással. 06-20/9731091, (AA5839117). *564603*

Kaposváron több óvoda is madárbarát intézményként működik, ahol bemutatókat is tartottak

madarak megismerésére, küMolnár Marcell szerint több lönösen az óvodás és általános mindenre is érdemes most feliskola alsós korú gyermekeket hívni a figyelmet. Már hazaérragadja meg a téma. keztek a fecskék, ám a tapasz-

ABLAK-REDŐNY MESTER vállalja reluxa, szalagfüggöny, roletta, harmonikaajtó, szúnyogháló, napellenző, ajtó-ablak gyártását, szerelését, javítását – folyamatos akciókkal!

KER KERÉKPÁRBOLT RÉKPÁRBOLT Kaposvár, Füredi út 22. 82/317-022 30/3663-096

talatok szerint nagyon megfogyatkozott a számuk. Az elmúlt időszakban a fészeképítés is nehezítette a dolgukat, hiszen a

száraz, aszályos időben nem találtak sarat az apró madarak. Hasonló figyelmet érdemelnének a cinegék vagy a rozsdafarkúak is, hiszen már ők is költenek ebben az időszakban. Ám napi rendszerességgel érkezik telefonhívás a kaposvári csoporthoz amiatt is, hogy mivel lehetne etetni a rigó- vagy bagolyfiókákat, mert éppen ilyen madarakat találtak. Fontos lenne azonban, hogy ne háborgassa, ne vegye magához azokat az ember, hiszen jó eséllyel él az anyjuk is, csak éppen élelmet keres. Molnár Marcell elmondta: Kaposváron több óvoda és iskola is madárbarát intézményként működik már egy ideje, azaz csatlakoztak a madártani egyesület programjához. Ennek részeként például télire madáretetőt, nyárra madáritatót helyezhetnek ki a fiatalok az óvoda, iskola udvarába, majd beküldhetik megfigyeléseiket az egyesület központi adatbázisába. A regisztrációs csomagnak van egy bizonyos költsége, de azon keresztül tevékenyen részt vehetnek a fiatalok a madárvédelemben. Gy. Zs.

Hatékony apróhirdetések alacsony áron a Somogyi Hírlapban! Több mint 30 rovatban hirdethet akciósan, nagy kedvezménnyel

82/715-401, 20/986-9222 www.ablakredonymester.hu

a Somogy megyei hírportál

Apróhirdetéseit megjelentetheti csomagban is lapjainkban: Somogyi Hírlap, Grátisz – Szuperinfó, Vasárnap Reggel és online felületünkön: www.sonline.hu

250347

Bővebb információt felvevőirodáinkban kaphat.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ: 06-82/528-113

KÉSZPÉNZÉRT autóját, teherautóját megvásároljuk, állapottól függetlenül. Házhoz megyünk! Tel.: +36-70/669-7777

Grátisz A Mediaworks Hungary Zrt. információs és hirdetési hetilapja Felelős kiadó: DR. SZABÓ LÁSZLÓ elnök-vezérigazgató

*380550*

Főszerkesztő: LENGYEL JÁNOS Szerkesztő: MÁRKUS KATALIN, NAGY LÁSZLÓ, SZŰCS TIBOR Megyei üzletszervezési vezető: HARJÁN SÁNDOR Kiadja a Mediaworks Hungary Zrt. Szerkesztőség és kiadó: 7400 Kaposvár, Kontrássy u. 2/a. Kaposvár, Pf. 31 Szerkesztőségi telefon: 06-82/528-119. Kiadói telefon: 06-82/528-113

PALACKOT vásárolok (PB, ipari gáz). Tel.: 06-20/368-1233 *382232*

RÉGISÉGGYŰJTŐ régi bútort, hagyatékot, disznóvágási felszerelést, szüreti felszerelést és mindenféle régiséget vesz. Nyári Zoltán, Mohács 20/3894184 *365672*

Hírek percről percre

www.sonline.hu

A hirdetésfelvétel telefonszáma: 06-82/528-168 Nyomda: Mediaworks Hungary Zrt., 1225 Budapest, Campona u. 1. Felelős vezető: BERTALAN LÁSZLÓ nyomdaigazgató Adatvédelmi irányelveink a sonline.hu internetes oldalunkon olvashatók. ISSN 1786-1721


6

2020. MĂ JUS 11., HÉTFĹ?

Ă LLATVILĂ G

Ha vakarĂłzik ĂŠs kopasz foltok jelennek meg az eben, tanĂĄcsos felkeresni az ĂĄllatorvost

NÊhåny hÊtig mÊg kßzdhetßnk az ållatszőrrel Sok håzi kedvenc Êppen a mostani időszakban vedlik, vålt szőrzetet. Azonban Êrdemes szemmel tartani a nÊgylåbúakat az ållatorvos szerint, hiszen nem minden esetben termÊszetes okok vezetnek szőrhullåshoz. A kint tartott ebeknÊl normålis esetben ősszel Ês tavasszal tÜrtÊnik vedlÊs, a lakåsban tartott håzi kedvenceknÊl viszont egÊsz Êven åt zajlik a folyamat. Gibizer PÊter nagyatådi ållatorvos szerint tavasszal egy hónapig, de akår hat hÊtig is elhúzódhat a vedlÊs. A szakember kÊrdÊsßnkre elmondta: sokat tehet a felelős gazdi az egÊszsÊges folyamat ÊrdekÊben. Fontos odafigyelni a håzi kedvenc megfelelő ÊtrendjÊre, hogy megfelelő mennyisÊgŹ fehÊrje, åsvånyi anyag, vitamin Ês telítetlen zsírsav legyen a tåplålÊkban. A jobb minősÊgŹ tåpok gyårtói szem előtt tartjåk ezt. Ugyanakkor alkalmankÊnt ki lehet egÊ-

szíteni az ållateledelt egy kis olívaolajjal is, hiszen abban telítetlen zsírsavak vannak, ami jót tesz az ållat bőrÊnek Ês szőrÊnek egyarånt – tudtuk meg az ållatorvostól. Sokszor pont a telítetlen zsírsavak hiånya åll az

egÊszsÊgtelen, fÊnytelen, korpås bőr håtterÊben. Gibizer PÊter hozzåtette azt is, hogy a megfelelő Êtrend mellett a szőrzet åpolåsåval is sokat tehet az ember azÊrt, hogy ne okozzon gondot a vedlÊs folyamata. Mint

  2-ig, tart.

266167

Az akció 2020. måjus 11-től måjus 31-ig a kÊszlet erejÊig.

Egy hĂłnapig, de akĂĄr hat hĂŠtig is elhĂşzĂłdhat az ĂĄllatoknĂĄl a vedlĂŠs tavasszal

209.990 Ft Egyedi mĂŠretĹą mĹąanyag ablakok rendelĂŠse esetĂŠn

30% +10% kedvezmĂŠny!

16.990 Ft 29.990 Ft 33.990 Ft 32.990 Ft

83.990 Ft-tĂłl 64.990 2445

1799

mondta, Êrdemes naponta megfÊsßlni az ebet, illetve kikefÊlni a bundåjåt ebben az időszakban. Utóbbi Êppen amiatt fontos, mert ha a nyåri időszakban is megmaradnak nagyobb szőrcsomók, amik nem tudnak kihullani, be-

H O R O S Z K Ó P 2020. måjus 11-től 17-ig

pålhat alatta a kutya bőre, ami bakteriålis fertőzÊshez vezethet. A szakember szerint fontos szólni arról is, hogy sok esetben nem termÊszetes okok vezetnek szőrhullåshoz. à llhatnak annak håtterÊben parazitåk, bolhåk Ês tetvek is, ami az Êv bårmelyik időszakåban előfordulhat. Ezen kívßl allergiåk, gomba, hormonålis okok, cukorbetegsÊg, s mÊg akår stressz is okozhat rendellenes szőrhullåst az ållatoknål. Ha vakarózåssal egyßtt jåró kopasz foltok jelennek meg az eben, tanåcsos ållatorvost felkeresni. Gibizer PÊter szerint Êrdemes a macskåkat is åtfÊsßlni bizonyos időkÜzÜnkÊnt, ami főleg az idősebb ållatok esetÊben fontos. Noha a kutyåkkal ellentÊtben a macskåk nagy gondot fordítanak a sajåt bundåjuk åpolåsåra, a szőrszålak Üsszeållhatnak a gyomrukban, ami gyakori hånyåssal, lesovånyodåssal jårhat. EzÊrt is Êrdemes kefÊvel eltåvolítani a kihulló szőrt. Gy. Zs.

RÊgóta fennålló problÊmåjåra sikerßl megoldåst talålni. Ha az egÊszsÊgÊvel kapcsolatos, akkor szåmottevően javulhat az ållapota, akår a teljes gyógyulås is bekÜvetkezhet. Esetleges bírósågi ßgyÊt a javåra rendezik. Élete tÜbb terßlete is sínen van.

EgÊsz hÊten olyan lesz, mint egy låtnok, szinte mindig megÊrzi előre, hogy mi fog tÜrtÊnni. Azt veheti Êszre, hogy amire gondol, az gyakran megtÜrtÊnik. Hasznålja ki ezt tudatosan, hogy megvalósítsa terveit! Ellenben tartózkodjon az ÜsszetŹzÊsektől!

Ez a hÊt Êrzelmileg intenzív lesz a szåmåra. ElkÊpesztő szenvedÊlyt visz mindenbe, amit csinål, ezåltal szinte mindenben sikeres lesz. Måsokat is kÊpes motivålni Ês segíteni. Lehet, hogy idåig kerßlt egy bizonyos problÊmåt, de tovåbb nem teheti meg.

Minden foglalkoztatja, ami a termÊszetfelettivel åll kapcsolatban. Szeretne vålaszokat az Önnel vagy måsokkal tÜrtÊnő rejtÊlyes kÊrdÊsekre. Lehet, hogy szakÊrtői segítsÊget kÊr vagy olyanokkal veszi fel a kapcsolatot, akik hasonló cipőben jårnak.

KßlÜnÜs dolgok tÜrtÊnhetnek Önnel, amiket elsőre nem tud megmagyaråzni. Érdemes nyitottnak lennie, mert az Êgiek próbåljåk vezetni. Talån ezÊrt tesz olyan dolgokat, amiket måskor nem merne. Egy våratlan esemÊny radikålis våltozåst hozhat az ÊletÊbe.

Ha eddig nem volt valamivel tisztåban, nem låtta a teljes egÊszet, akkor a  hÊten åttÜrÊst Êrhet el. A  kirakós minden darabkåja a  helyÊre kerßlhet. Sőt azok, akik nehÊz helyzetben vannak, megtalålhatjåk annak a módjåt, hogy kijÜjjenek a påcból.

A hÊten mindenkÊppen Êrdemes gyakorolni a  tßrelmet. Nagy kihívås, de csak így Êrhet el sikert. Ne siettesse a dolgokat, sem az embereket maga kÜrßl. Előbb gondolkodjon Ês csak aztån beszÊljen. Ezek hozzåjårulhatnak ahhoz, hogy eredmÊnyes legyen.

Valaki megpróbålja bevonni egy felesleges hatalmi harcba. A kulcs itt a nyitott gondolkodås Ês a nyugodt viselkedÊs megőrzÊse. Ha tudja, kerßlje el, de ha nem, akkor tåncoljon ki belőle a  legrÜvidebb úton. Ettől eltekintve tÜkÊletes napjai lesznek.

Vigyåzzon, mennyit kÜlt a hÊten. ValószínŹleg olyanokat våsårolhat, amikre nincs szßksÊge. Csakhogy most nem vårt kiadåssal is kell szåmolnia, úgyhogy jobban tennÊ, ha inkåbb arra kÊszßlne fel. Legyen nyitott szerettei tanåcsåra, nem kioktatni akarjåk!

A napokban maga mellÊ pårtol a szerencse! Érdemes lehet ezt kihasznålnia Ês akår egy lottószelvÊnyt is kitÜltenie. Emellett pedig most ejtse meg a  nagy, sorsfordító beszÊlgetÊseket, tegyen lÊpÊseket tervei megvalósítåsåÊrt, Ês Êljen a szerencsÊjÊvel.

A tapasztalat a  legjobb tanår, Ês a  hÊten tÜbb új dolgot is megtapasztalhat. Ne hagyja figyelmen kívßl a múlt tanulsågait, Ês mentse meg magåt a szenvedÊstől, amelyeket ez a jÜvőben okozhat magånak.

A hÊten tÜbb tekintetben is ellentmondó vÊlemÊnyekkel talålkozhat. Az sem segíti, hogy bizonyos emberek kimondottan befolyåsolni próbåljåk a dÜntÊseit. Az lenne a legjobb, ha a sajåt megÊrzÊsei utån menne.


2020. MÁJUS 11., HÉTFŐ

EGÉSZSÉG

7

Ne tapogassuk össze az árut, hanem azt tegyük a kosarunkba, amire szemet vetettünk

Még a gumikesztyűt sem árt fertőtleníteni Nem csupán a kéz fertőtlenítését kell szem előtt tartani a jelenlegi vírushelyzetben, a gumikesztyűt is hasonlóképpen tanácsos fertőtlenítőszerrel vagy szappannal megmosni. Többek között erről beszélt lapunknak Fábos Beáta immunológus, bőrgyógyász, allergológus. – Akár a kesztyűn is átvihetjük egyik helyről a másikra a fertőzést, ezért is fontos, hogy a gumikesztyűt is fertőtlenítsük vagy szappannal mossuk meg – mondta Fábos Beáta, aki két alkalommal a kaposvári nagypiacon is tartott önként vállalt orvosi tanácsadást nemrégiben. – Emiatt is lényeges, hogy ne tapogassuk össze az árut, hanem, amire szemet vetettünk, azt tegyük a kosarunkba. A kesztyű alapvetően a saját bőrvédelmünket szolgálja, de nemcsak magunkat, hanem a környezetünket, embertársainkat is védjük általa. Ha nincs gumikesztyűnk, akkor egy zacskó segítségével fogjuk meg a kiszemelt portékát. Ám Fábos Beáta szerint az előbbinél talán még gyakoribb hiba, hogy bizonyos helyzetekben nem tartják meg az emberek a másfél méteres távolságot egymástól. Olykor a maszkot viselik helytelenül, pedig annak nemcsak a szájat, hanem az orrot is takarni kell. Ám összességében pozitívak az orvos tapasztalatai, elmondása szerint fegyelmezettek az emberek az intézkedések betartását illetően.

Fábos Beáta immunológus, bőrgyógyász, allergológus azt mondja, fontos megfelelő távolságot tartani bevásárláskor is

A gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés azonban kiszáríthatja a bőrt, amit szintén kezelni kell. Fábos Beáta szerint többféle hatóanyaggal is hidratálható a bőr. A zsíros krémek bevonatot képeznek a kezeken, ez akadályozza meg, hogy a víz tovább párologjon a bőrből. A glicerin,

SONLINE.hu a Somogy megyei online

NAPI MENÜ Nem tudja, mit ebédeljen? Nem tudja, hol? Válassza ki kedvenc ajánlatát…

…a sonline.hu naprakész oldalán

Kattintson ránk! A Somogyi Hírlap honlapján több NAPI MENÜ ajánlatból választhat!

a karbamid, illetve a ceramid révén is fokozható a bőr hidratáltsága, ezekkel pótolható vissza a bőrbe az elveszett zsiradék, illetve a vizet is megkötik. Vagyis az előbbieket tartalmazó krémek hatásosak lehetnek a kézszárazság megelőzése érdekében. Ugyanakkor vannak spe-

ciális szappanok, melyek nem zsírtalanítják a bőrt. Nem utolsó sorban az úgynevezett folyékony kesztyű is védelmet nyújthat, mely egy filmszerű bevonatot képez a bőrön, s akár 8-10 kézmosást is kibír. Mindezek mellett az allergiaszezonra, illetve az allergia el-

leni gyógyszerek, készítmények megfelelő alkalmazására is felhívta a figyelmet az orvos, hiszen, mint elmondta, a gyulladt nyálkahártya miatt könynyebben fertőzhetnek a vírusok. Ezért is fontos a védekező mechanizmusokat épen tartani. Gy. Zs.


8

2020. MĂ JUS 11., HÉTFĹ?

EGÉSZSÉG

Folyamatosan nő az asztmås megbetegedÊsek arånya, nemrÊg volt az asztma vilågnapja

Jól beållított kezelÊs a kulcs a biztonsåghoz Az idei Êvben måjus 5-Ên emlÊkeztek meg az asztma vilågnapjåról. A lapunk åltal megkÊrdezett orvos szerint folyamatosan nő az asztmås betegsÊgben szenvedők arånya, melynek okai elsősorban a mestersÊges kÜrnyezet hatåsaira, illetve a fokozódó lÊgszennyezettsÊgre vezethetők vissza. – Az asztma a lÊgutak krónikus gyulladåsa, ezÊrt gyulladåscsÜkkentővel kezeljßk azt – mondta el lapunknak Laki Istvån gyermektßdőgyógyåsz-szakÊrtő. – Bår tÜbb fajtåja van, az a leghatÊkonyabb Ês legkevÊsbÊ årtalmas, ha inhalåcióban, belÊlegzÊs útjån adjuk ezeket a szereket. Az asztmås gyerekek esetÊben hosszabb idő-

re kell felkĂŠszĂźlni, ĂŠvekig, akĂĄr ĂŠvtizedekig is alkalmazni kell nĂĄluk a kezelĂŠseket. A szakember kĂŠrdĂŠsĂźnkre azt is elmondta: ĂŠletkortĂłl fĂźggetlenĂźl jelentkezhet az asztma. Ă tmenetileg elĹ‘fordulhat csecsemĹ‘- ĂŠs kisdedkorban is, ami elmĂşlhat a kĂŠsĹ‘bbiekben. Az igazi allergiĂĄs asztma mĂĄr ĂłvodĂĄskorban is megjelenhet, ami legtĂśbbszĂśr hĂĄzi por, ĂĄllati szĹ‘r vagy penĂŠszgombĂĄra ĂŠrzĂŠkenyeknĂŠl alakul ki, ĂĄm idĹ‘nkĂŠnt pollenbetegsĂŠgek kapcsĂĄn jelentkezĹ‘ asztmĂĄrĂłl is beszĂŠlhetĂźnk. Ezek mellett van terhelĂŠssel egyĂźtt jĂĄrĂł, illetve felnĹ‘ttkori asztma is. Az asztmĂĄt idĹ‘ben vĂĄltozĂł fulladĂĄsos tĂźnetek jelezhetik, melyek spontĂĄn vagy gyĂłgyszer Az asztmĂĄs ďŹ ataloknak sem kell lemondani a sportrĂłl

Ă&#x2019;-5$$0(*6=2.2771<,79$7$57Ă&#x2021;66$/ 9Ă&#x2021;5-8.g1g.(7

&URVVODQG; Ă&#x2018;M&RUVD

Ă&#x2019;M&RUVD)WWyO &URVVODQG;)WWyO )W ) WyO $VWUD.%(677XUER/(DMWyV7(6=7$87Ă&#x17D; NHGYH]PpQ\

.pW]yQiVGLJLWNOtPDRVpULQWÄŹNpSHUQ\ÄŹpVWHOHIRQWÂ NU|]pVWRODWyNDPHUD HOVÄŹ pV KiWVy SDUNROyUDGDU IÄžWKHWÄŹ Â OpVHN pV NRUPiQ\NHUpN HVÄŹpU]pNHOÄŹ DEODNW|UOÄŹPHWiOIpQ\H]pV

$VWUD.%(67677XUER/(NRPELNHGYH]PpQ\.pW]yQiVGLJLWNOtPD$*5VSRUWÂ OpVRVpULQWÄŹNpSHUQ\ÄŹpVWHOHIRQWÂ NU|]pV HOVÄŹ pV KiWVy SDUNROyUDGDU IÄžWKHWÄŹ Â OpVHN pV NRUPiQ\NHUpN HVÄŹpU]pNHOÄŹ DEODNW|UOÄŹPHWiOIpQ\H]pV

$VWUD.*6/LQH7XUER/(DMWyV,QWHOOLOX[0iWUL[IpQ\V]yUyNGLJLWPÄžV]HUIDOpV1DYL3URpULQWÄŹNpSHUQ\ÄŹ VSRUWÂ OpV DOXIHOQL *6 /LQH VSRUWRV PHJMHOHQpV FVRPDJ NpW]yQiV $*5 GLJLW NOtPD WHOHIRQWÂ NU|]pV WRODWyNDPHUD HOVÄŹ pV KiWVy SDUNROyUDGDU

NHGYH]PpQ\

IÄžWKHWÄŹÂ OpVHNpVNRUPiQ\NHUpNHVÄŹpU]pNHOÄŹDEODNW|UOÄŹPHWiOIpQ\H]pV

*UDQGODQG;'HVLQJ/LQH7XUER/(NHGYH]PpQ\

,QVLJQLD%XVLQHVV,QQRYDWLRQ7XUER/(NHGYH]PpQ\)HNHWH WHWÄŹ pV WÂ N|UKi] IHNHWHH]Â VW DOXIHOQLN RV pULQWÄŹNpSHUQ\ÄŹ $*5 VSRUWÂ OpV GLJLWiOLV NOtPD WHOHIRQWÂ NU|]pV WRODWyNDPHUD HOVÄŹ pV KiWVy SDUNROyUDGDUIÄžWKHWÄŹÂ OpVHNpVNRUPiQ\NHUpNHVÄŹpU]pNHOÄŹDEODNW|UOÄŹPHWiOIpQ\H]pV,QWHOOLOX[/('0iWUL[IpQ\V]yUyNGLJLWPÄžV]HUIDOpV1DYL3URpULQWÄŹNpSHUQ\ÄŹ $*5 HOHNWURPRV EÄŹU VSRUWÂ OpV PDVV]i]V IXQNFLyYDO PDGiUWiYODWL NDPHUD 23& /LQH FVRPDJ DOXIHOQL DGDSWtY VHEHVVpJWDUWy NpW]yQiV GLJLW NOtPD IÄžWKHWÄŹÂ OpVHNpVNRUPiQ\NHUpNSDUNROiVVHJtWÄŹWRODWyNDPHUDHVÄŹpU]pNHOÄŹ

$] DMiQODW D  N|]|WW PHJUHQGHOW JpSNRFVLNUD LOOHWYH D NpV]OHW HUHMpLJ pUYpQ\HV $ WiMpNR]WDWiV QHP WHOMHVN|UÄž UpV]OHWHNUÄŹO pUGHNOÄŹGM|Q DXWyKi]DLQNEDQ )HQQWDUWMXNDMRJRWD]DMiQODWPyGRVtWiViUDLOOHWYHYLVV]DYRQiViUD$IRWyLOOXV]WUiFLy$] iUDN)RULQWEDQpUWHQGÄŹHNpVD]Ă&#x2020;)$WWDUWDOPD]]iN)RJ\DV]WiV YHJ\HV ONP &2NLERFViWiV YHJ\HV JNP =DODHJHUV]HJ+RFN-X7HO 1DJ\NDQL]VD5pFVHLX7HO *\HQHVGLiV.HUHVNHGħN~WMD7HO ZZZRSHONLVVJHUHQFVHUKX _ LQIRRSHO#NLVVJHUHQFVHUKX

TAKARĂ?TĂ S SOMOGYBAN! IntĂŠzmĂŠnyek, vĂĄllalkozĂĄsok, csalĂĄdi hĂĄzak, lakĂĄsok takarĂ­tĂĄsĂĄt vĂĄllalom pincĂŠtĹ&#x2018;l a padlĂĄsig!

Ă&#x2030;rdeklĹ&#x2018;dni: 06-20/358-6166

MĂŠrlegelĂŠs SzĹ&#x2018;ke nĹ&#x2018; hosszĂş vĂĄrakozĂĄs utĂĄn egy gyerekkel a karjĂĄn bemegy a gyerekorvoshoz: â&#x2C6;&#x2019; SzeretnĂŠm megmĂŠretni a kisbaba sĂşlyĂĄt â&#x20AC;&#x201C; mondja kicsit fĂĄradtan az orvosnak. â&#x2C6;&#x2019; Sajnos, a babamĂŠrlegĂźnk elromlott, de van egy mĂĄsik mĂłdszer: az anyuka megfogja a babĂĄt, felĂĄll a felnĹ&#x2018;ttmĂŠrlegre, majd leteszi a kisbabĂĄt, ĂŠs megmĂŠrjĂźk az anyuka sĂşlyĂĄt kĂźlĂśn is, a kettĹ&#x2018; kĂźlĂśnbsĂŠge adja meg a kisbaba sĂşlyĂĄt. â&#x2C6;&#x2019; Ă&#x201C;, ez nĂĄlam sajnos nem fog mĹąkĂśdni â&#x2C6;&#x2019; mondja a szĹ&#x2018;ke. â&#x2C6;&#x2019; Ă&#x2030;n nem az anyukĂĄja vagyok, hanem a nagynĂŠnje.

Aranyhal A milliomos kifogja az aranyhalat. Mivel kicsinek talĂĄlja, visszadobja. Az aranyhal sĂŠrtĹ&#x2018;dĂśtten Ă­gy szĂłl: â&#x2C6;&#x2019; Ă&#x2030;s mi lesz a hĂĄrom kĂ­vĂĄnsĂĄggal? Mire a milliomos: â&#x2C6;&#x2019; Na jĂł, mondd!

hatĂĄsĂĄra elmĂşlnak. TĂśbbnyire azonban terhelĂŠs alatt vagy ĂŠjszaka fokozĂłdnak a fulladĂĄsok â&#x20AC;&#x201C;Â tudtuk meg Laki IstvĂĄntĂłl. Azonban az asztmĂĄs fiataloknak sem kell lemondaniuk a sportrĂłl, sĹ&#x2018;t, mĂŠg a versenysportrĂłl sem. Ehhez azonban jĂłl beĂĄllĂ­tott kezelĂŠsre van szĂźksĂŠg a szakember szerint. Mint mondta, mĂŠg az orszĂĄgĂşti kerĂŠkpĂĄrosok kĂśzĂśtt is vannak asztmĂĄsok, pedig ebbĹ&#x2018;l a szempontbĂłl az az egyik legmegterhelĹ&#x2018;bb sportĂĄg. HozzĂĄtette: ha jĂłl beĂĄllĂ­tott a betegsĂŠg kezelĂŠse, ĂŠs nem hagyjĂĄk ki azt az ĂŠrintettek, akkor a koronavĂ­rus sem jelenthet rizikĂłt az asztmĂĄsokra nĂŠzve. Ha nem megfelelĹ&#x2018;en alkalmazzĂĄk a kezelĂŠst, akkor lehet problĂŠma Gy. Zs.

 

    

    (  )  #$%&!"'(!"   )%*""'+  !" ,,,,- 

# $ !%!%%&  %' &$ .   /               

A GĂ&#x2013;LLEI AGRĂ R Zrt. gĂśllei telephelyĂŠre

agrĂĄrmĂŠrnĂśk, nĂśvĂŠnyvĂŠdelmi szakmĂŠrnĂśk munkatĂĄrsat keres

TĘ&#x203A;P]EOI^HË˝ONIPIRXOI^ĘŁWĘŁXMWZĘ&#x203A;VNYO *ĘŁR]OĘŁTIWĘŻRĘŁPIXVEN^SXFĘŁVMKĘŁR]QIKNIPĘŻPĘŁWĘŁZIP EKSPPIMEKVEV$OETSWRIXLYIQEMPGʧQVIZĘ&#x203A;VYRO

A GĂ&#x2013;LLEI AGRĂ R Zrt. kaposvĂĄri termĂŠnytĂĄrolĂł telephelyĂŠre

KĘŁTOI^IPË˝QYROEXĘ&#x203A;VWEXOIVIW /ETSWZĘ&#x203A;VVĘŹPZEK]OĘŻVR]ĘŁOĘŁVË˝P FĂŠnykĂŠpes ĂśnĂŠletrajzot bĂŠrigĂŠny megjelĂślĂŠsĂŠvel a golleiagrar@kapos-net.hu e-mail cĂ­mre vĂĄrunk.

Profile for szuperinfo

Kaposvár 2020.05.11  

Kaposvár 2020.05.11