__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

www.dunatox.hu

HOGYAN FÉKEZZÜK MEG A TÜZET? Bárki felmérheti tudását az online felületen kitölthető tűzvédelmi tesztekkel.

(2. oldal)

2020. augusztus 6. • 32. hét

Budapest • Észak-Buda

Történelmi érdekességek Londonról

Kétezer évvel ezelőtt még csak egy óriási láp volt... A Római Birodalom bukását követően barbárok dúlták, majd teljesen kiürült, és egészen a 7. századig az enyészeté lett... Egy időben akár száraz lábbal is át lehetett kelni a Temzén... 3. oldal

Megmarad az egyszerűsített gyógyszerkiadás

ifj. Richter József: „Lehet ezt a műfajt is magas szintten művelni”

A járványügyi veszélyhelyzetben és annak elmúltával is sikeresnek bizonyult az elektronikus egészségügyi 7. oldal rendszer.

MÓRICZ ÉKSZERHÁZ Egyedi felvásárlás!

Hónapo poki po kiig tartó ó ké kény nysz szers errsz szün net et utá tán n jú júli úliius us 1-jén -jjén é , Baala B ala lato tonl to nlel nl elléén ny el ellé nyit itot it ottttaa meg újr o jra ra ka kapu uiitt a Mag agya gya yarr Neem N mzzet etii Cirk Ciirk rkus usz. us z. 4. ol 4. olda dall da

Védje saját és gyermeke szemeit a digitális kijelzők káros kék fényétől

Kövess minket -on is! a

k: Blue Ajándéc t réteg Prote y pár + eg élküli ia n dioptr nc se le

ijklmnopqrs 47«+$*»3"²,4;&3Ã;-&5

Most adja el aranyát! Csúcson az arany ára! 14 k. törtarany: 17.460 Ft/g 14 k. fazonarany: 21.260 Ft/gg 18 k. törtarany: 19.460 Ft/g 18 k. fazonarany: 29.260 Ft/g 24 k. arany: 20.060 Ft – 31.260 Ft/g-ig Ne adja el aranyát tört áron, mert mi fazonaranyként magasabb árat fizetünk érte! Továbbá vásárolunk mindenféle aranytárgyat, befektetési aranyat, zsebórát, karórát, aranyérmét stb., valamint ezüsttálcát, ezüst ékszereket, mindent ami ezüst, Herendi, Zsolnay porcelánt, festményeket és mindenféle hagyatékot!

1114 Bp. Móricz Zs. körtér 2.

T.: 0630/680-6955, www.aranyfelvasarlas.net

Tel.: 212-5102 1024 Bp. Margit krt. 65. www. egyesoptika.hu

Munkaerőt keres? Velünk megtalálja a legmegfelelőbbet!

Álláshirdetését adja fel a Szuperinfóban! BUDAPEST

Kérjen ajánlatot:

budapest@szuperinfo.hu vagy 887-0707

www.facebook.com/ szuperinfobudapest

FELVÁSÁROLMÁRKÁS KARÓRÁKAT, Rolex, Vacheron,I8$, Omega, Doxa, (sok más régi márkát is), illetve nem működőt is. Kiemelt magas áron vásárolok ékszereket, ezüst tárgyakat. Átvétel: Budapest, Bajcsy Zsilinszky út 56. Tel: 06 20 229 8797 Nyitvatartás: 10-16 óráig.

ijklmnopqrs

ÁCS, TETŐFEDŐ, BÁDOGOS MUNKÁT VÁLLALUNK Budapesten és környékén! Javítási munkákat is vállalunk, az anyagot biztosítjuk: palatető, cserepes lemez, zsindelyes tető.

06 (70) 787-3396

Telefon: 06-20/950-49-41 Felújított mosógépek garanciával!

30 343 3155

Mosógépek szerelését vállalom!

Tel.: 06

e-mail: megrendeles@dunatox.hu


2020. augusztus 6.

2

KĂśzlekedĂŠsbiztonsĂĄgi ĂŠs forgalomcsillapĂ­tĂĄsi mintaprojektek

AktuĂĄlis

Szeptember vÊgÊig, hÊtvÊgente a gyalogosokÊ Ês a biciklisekÊ a rakpart; egyes forgalmas, lakóterßleten åtvezető út sebessÊghatåra csÜkken, Ês tÜbb helyen forgalomcsillapított zónåkat jelÜlnek ki a belvårosban.

www.szinesfenymasolok.hu info@manualhungary.hu â—Š kĂśltsĂŠgelemzĂŠs â—Š eladĂĄs â—Š bĂŠrlet â—Š lĂ­zing â—Š ĂźzemeltetĂŠs â—Š szervĂ­z Manual Hungary Kft.

,52'$ % Ă” 7 2 5

■Akår otthonról is felmÊrheti tudåsåt bårki az online felßleten kitÜlthető interaktív tŹzvÊdelmi tesztekkel. A katasztrófavÊdelem az első teszteket kÜvetően, a tervek szerint, havi rendszeressÊggel újabb tesztekkel jelentkezik. KitÜltÊsßk legfeljebb Üt percet vesz igÊnybe.

A cÊl a tŹzvÊdelmi ismeretek minÊl szÊlesebb kÜrŹ bővítÊse. A tesztet kitÜltők eredmÊnyei tovåbb segítik az Orszågos TŹzmegelőzÊsi Bizottsåg munkåjåt abban, hogy mely terßleteken kell tovåbb mÊlyíteni az ismereteket a lakossåg kÜrÊben.

egyĂźtt a felhasznĂĄlĂł hasznos kiegĂŠszĂ­tĹ‘ informĂĄciĂłkhoz jusson. Ennek eredmĂŠnyekĂŠppen az ĂŠrtĂŠkelĹ‘lapon nemcsak az jelenik meg, hogy helyes vagy helytelen volt a vĂĄlasz, hanem ajĂĄnlĂĄsokat, kisďŹ lmeket, magyarĂĄzatokat is tartalmaznak.

)e/É521

A tesztsorok a hÊtkÜznapi Êletből vett jelzÊsekre Ês cselekmÊnyekre helyezik a hangsúlyt. A tesztet az Orszågos TŹzmegelőzÊsi Bizottsåg ållította Üssze, arra tÜrekedve, hogy a vålaszok ÊrtÊkelÊsÊvel

Z Z ZLURGDEXWRUIHODURQKX *|G|OOĹ‹7iQFVLFV0XWFD 1\+3LJ‡7HO

Újra mindennap vårja utasait a Zugligeti Libegő

$KLUGHWpVIHOPXWDWyMD 10%HQJHGPpQ\WNDS

Új ivókutak a hősÊg ellen

■A Libegő szolgåltatåsa mår måjus vÊgÊn csÜkkentett nyitvatartåsi időben újraindult, augusztus 1-jÊtől azonban - a påros hetek hÊtfőjÊn esedÊkes karbantartåsi napok kivÊtelÊvel - mindennap dÊlelőtt tíz Ês este hÊt óra kÜzÜtt mŹkÜdik.

A kĂŠp illusztrĂĄciĂł

kÊnyszerŹ ßzemszßnetet, mŹszakilag megújult az idÊn ÜtvenÊves kÜzlekedÊsi eszkÜz. A rekonstrukció keretÊben felújított hajtåsrendszerrel mÊg biztonsågosabbå vålt a Libegő ßzemeltetÊse, amely Magyarorszåg első szemÊlyszållító drótkÜtÊlpålyåjakÊnt mår 1970 óta szållítja a túråzókat, kiråndulókat vagy csupån a budapesti panoA jårvånyßgyi veszÊlyhely- råma miatt idelåtogató utasokat zet idejÊn, kihasznålva a a Jånos-hegyre, s vissza.

FotĂł: normafapark.hu

MagĂĄn aprĂłhirdetĂŠs! 10 szĂł: a 3900 AprĂłhirdetĂŠsek 8-9. Ft+ĂĄfa oldalon!

MĂŠrjĂźk fel tĹązvĂŠdelmi ismereteinket!

KÊpeslapokat våsårolok Csepreg, Zamårdi, Szentendre, Leånyfalu Budapest telepßlÊsekről, Ês cserkÊszet tÊmåban.

info@bodai.hu Tel.: 0620-944-1144

A budapestieket a kånikula fokozottan Êrinti, a rekkenő hősÊgben az utcåk hőkatlannå vålnak. A forgalmas terekre helyezett hŹsítő szigetek mellett tÜbb tucat ivókút kerßl a kÜzterekre a kÜvetkező hetekben. Az első ilyen ivókutat a Kodåly kÜrÜndÜn adtåk åt. A talajmenti hőmÊrsÊklet akår 40-45 Celsius fok is lehet a belvårosban, ezÊrt a Fővåros a nÊgylåbú kis baråtainkról sem feledkezett meg az új kÜzkutak tervezÊsekor. �gy a kisållattulajdonosok sÊtåltatås kÜzben is gondoskodhatnak kedvenceik folyadÊk-utånpótlåsåról.

ÉrettsÊgizzen vagy fejezze be åltalånos iskolai tanulmånyait a

3$1121*,01Ž=,80K6Ž/7$/Ž126,6.2/Ž%$1 nappali, esti vagy levelező tagozaton!

BeiratkozĂĄs: Tel: 06-20/391-8455 Tel: 06-20/483-2799 http://pannongimi.hu

2020. 08. 24. (hÊtfő) 15:00 - 18:00 kÜzÜtt

1149 Budapest, PillangĂł park 3-5.

Amit kĂ­nĂĄlunk: DiĂĄkigazolvĂĄny, csalĂĄdi pĂłtlĂŠk Heti kĂŠt tanĂ­tĂĄsi nap HumĂĄnus tanĂĄrok


Pihenje ki a vírus utáni heteket a Lillafüred Kapuja Hotelben!

Utazás

3 nap/2 éj félpanzióval:

35 000 Ft

4 nap/3 éj félpanzióval:

4 történelmi érdekesség Londonról

1. Kétezer évvel ezelőtt még csak egy óriási láp volt. A Temzét övező mocsaras, szeles vidéket vad törzsek lakták, amelyeket sem a kedvezőtlen időjárási viszonyok, sem külső betolakodók nem riasztottak el. 2. Két évszázadon át szellemváros volt. A Római Birodalom bukását követően barbárok dúlták, majd teljesen kiürült, és egészen a 7. századig az enyészeté lett. Ekkor szász hódítók ismét felfedezték a Temzében rejlő kereskedelmi előnyöket, és egy új várost emeltek az

egykori Londoniumtól alig 1,5 kilométerre. 3. A tűzvész egy kis pékségből indult. 1666-ban a város 80%-a porrá égett, a tűz egy péküzemben kapott lángra. Az erős szélben gyorsan terjedt: öt nap alatt 13.000 ház és 87 templom vált a tűz martalékává. 4. Egy időben akár száraz lábbal is át lehetett kelni

www.lillafuredkapujahotel.hu 46/339-423, 30/9681-045

a Temzén. Miközben London egyik vége nyomorgott, a másik – a West End – hihetetlenül felvirágzott, világkereskedelmi központtá vált, és ennek forgalmát a Temze alig bírta el. Egymást érték a hajók: nem ritkán egyszerre 1500 horgonyozott le rajta (500 befogadására volt alkalmas…), széltében-hosszában eltorlaszolva a folyót.

Fotó: wikipedia

■ London az elmúlt két évezredben túlélt inváziókat, járványokat, pusztító tüzeket, és az egykor mocsaras lápból a világ egyik legbefolyásosabb városa lett.

45 000 Ft

lillafuredkapujahotel@chello.hu

Kikapcsoló rovatunkat megtalálja a 10-11. oldalon.

3

A Cotton Club Singers jubileumi koncertje az Erkel Színházban

2020. augusztus 6.


rovatunkat megtalálja a 2. oldalon.

Aktuális Újra mindennap várja utasait a Zugligeti Libegő

2020. augusztus 6.

4

Paparazzi

Koncertek és bulik várnak a siófoki Plázson Augusztus közepétől újra régi fényében üzemel a Plázs, olyan fellépőkkel, mint a Republic, az Edda, a Neoton, Kasza Tibi, Fenyő Miklós, a Follow The Flow, a Blahalouisiana, a Kowalsky meg a Vega, a Punnany Massif, valamint Majka & Curtis.

ifj. Richter József: „Lehet ezt a műfajt is magas szinten művelni” ■ Hónapokig tartó kény- elhelyezkedése is, hiszen a – Régi vágyam volt a Szaszerszünet után július Balaton mindkét partjáról re- fari Park megvalósítása. Némekül megközelíthető. metországban találkoztam 1-jén, Balatonlellén nyitotta meg újra kapuit a Magyar Nemzeti Cirkusz. A járványidőszak miatt a tavasztól tervezett turnéjukat halasztani kellett, ám ifj. Richter József nem töltötte tétlenül az időt, megvalósította Szadán régi nagy álmát, egy Szafari Parkot. – Milyen műsorral várjátok a közönséget Lellén és milyen szabályok betartására kell ügyelnetek a kronavírus-járvány okán? – A műsorunk címe A fesztivál sztárjai. Olyan nemzetközi fesztiválokon díjakat nyert produkciókat hoztunk el Magyarországra, amelyeket először láthat a hazai közönség. A porondon akrobaták, bohócok, lovak és háziállatok szórakoztatják a nézőket. Nehéz időszakon vagyunk túl, az országos turnénk márciusban kezdődött volna, de a járvány miatt erre nem volt lehetőség. Három hónapos kihagyásra kényszerültünk, ami nagy érvágás volt számunkra és a legrosszabb a bizonytalanság volt, hogy nem tudtuk, meddig tart majd ez az állapot. A csapat mindvégig összetartott, amire nagyon büszke vagyok. Az előadások során kiemelten ügyelünk a higiéniára, rendszeresen fertőtlenítjük a székeket, kézfertőtlenítőket helyeztünk ki, és felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy tartsák egymás között a szükséges távolságot.

Jól alakul a szezon – Évek óta hagyomány, hogy a nyári időszakra leköltöztök a Balaton partjára. Miért éppen Lellét választottátok? – Huszonöt éve Balatonlellén vendégszerepelünk, egy olyan területen, amelyet nagyjából 20 éve vásároltam meg. Lelle a második otthonunk. Vonzó benne a kedvező

már nálunk és hatalmas a sikere. Folyamatosan teltházzal működünk és egészen augusztus közepéig be vagyunk táblázva. Úgy gondolom, olyan élményt kapnak itt a nézők, amit Magyarországon máshol nem, testközelből tudnak vadon élő állatok mellett a saját autójukkal elhaladni. – Tervezed a későbbiekben bővíteni, fejleszteni? – Abszolút! Szeretnék majd még több állatot, újabb és újabb attrakciókat. Hiszek benne, hogy néhány év alatt Magyarország büszkeségévé válhat, egy turisztikai desztinációvá, ahol esetleg nem csak Szafari Park, hanem vidámpark is üzemelhet, izgalmas műsorokkal, bemutatókkal.

Minőségi szórakozás

ilyesmivel először, és nagyon megtetszett. Néhány évvel ezelőtt vettem Szadán területeket azzal a céllal, hogy majd a nyugdíjas éveimben létrehozzam ott ezt a parkot. Viszont a koronavírus felülírt mindent. Azt szokták mondani, minden rosszban van valami jó, és elmondhatom, én pozitívan jöttem ki a koronavírusból. Korábban sosem volt időm ezt megvalósítani és most hirtelen lett. Meg tudtam nyitni Pozitív hozadéka is volt a Magyarország elvírusnak ső Szafari Parkját. – Honnan jött a Szadán ki- Több mint két hóalakított Szafari park ötlete? napja üzemelünk, Mennyire népszerű? több ezer autó járt – A mostani érdeklődés, forgalom megközelíti az átlagos szintet? Egyáltalán, hogy tapasztaljátok, ugyanolyan élénk az élet a magyar tengernél, mint máskor? – Úgy látjuk, idén megváltoztak a nyaralási szokások, az emberek nem egy vagy több hétre, inkább csak napokra érkeznek. A vendégek főként magyarok, külföldivel csak elvétve lehet találkozni. Július és augusztus a főszezon, a számok egyelőre biztatóak.

– Hosszú távon hogyan képzeled el a cirkusz műfajának jövőjét, és ezen belül a ti jövőtöket? Milyen irányú változások várhatók? – Nehéz ezt előre megjósolni. Ahogy én látom, a minőségi cirkusznak van jövője. Ebben a világban az lehet sikeres, aki képes megújulni, különleges, látványos, izgalmas műsorokat alkotni.

– Melyik műsorszámotokra vagy a legbüszkébb? – Nem is kifejezetten műsorszámra vagyok büszke, inkább arra, hogy ez a több mint két óra élmény és szórakozás örömet tud csempészni az emberek életébe a legkisebbektől a legnagyobbakig. Sajnos Magyarországon nem túl jó a cirkuszok megítélése. Mi folyamatosan azért (is) dolgozunk, hogy bebizonyítsuk, lehet ezt a műfajt is magas szinten művelni, igazi világszámokkal, élő zenével, gondosan ápolt, szerető közegben élő, kiegyensúlyozott, boldog állatokkal. – Mit jelentene számotokra egy esetleges második hullám? Van tervetek arra az eshetőségre, ha újra korlátozna bennünket a koronavírus-járvány? – Jelenleg fogalmunk sincs, mi vár ránk az őszi-téli hónapokban. Ha lenne a vírusnak egy második hulláma nálunk, a cirkuszt valószínűleg újra be kellene zárni, de a Szafari park még akkor is tovább működhetne, hiszen a legbiztonságosabb kikapcsolódási forma. Mindenki a saját autójában ül, nincs a látogatók között személyes kontaktus. Budai Klára


A SZEM Ü V EG NEM LU XUS! 11 éves a VÁLSÁG SZEMÜVEGDISZKONT®

A járványideje alatt is nyitva 18:00 óráig. Egyedi méret alapján készülő gyógyászati segédeszköz forgalmazás.

Úgy tnik, az id bebizonyította, hogy az olcsón készíttetett szemüveg is lehet jó minség és idtálló. Az immáron nyolcadik éve mköd, szokatlanul olcsó árairól híres Válság Szemüvegdiszkontot üzemeltet céget Magyarország legmegbízhatóbb cégei közé sorolta a független európai minsít. A diszkont az utóbbi években egyre népszerbb lett a tehetsebb vásárlók körében is. A Szemüvegdiszkont létrehozásakor az volt a cél, hogy a legmagasabb szakmai követelményeknek is megfelel szemüvegeket készítsék el a lehet leggazdaságosabb módon. Így aki itt vásárol, nem a márványpadlót, vagy a csillogó-villogó világítást, a

nemes bútorzatot fizeti meg, hanem a leggazdaságosabb módon elállított, szép és tartós szemüvegeket. A vásárlók bizalmát elnyerve, a szemüvegdiszkont nevét törvényi védelem alá helyezték. A Válság Szemüvegdiszkontban kiemelt árkedvezménnyel vásárolhatunk Magyarországon megmunkált sötétített, fényre sötéted, bifokális, vékonyított, vagy multifokális lencsével ellátott szemüvegeket. A szemüvegek induló ára 6500Ft (lencsével, vizsgálattal, kerettel, elkészítéssel együtt). A bifokális szemüvegek ára 9900Ft-tól indul. De egy fényre sötéted lencsével készül, csúcs-kategóriás multifokális szemüveg

is megfizethet. Természetesen garanciát nyújtanak a multifokális szemüveg megszokására. A szemüveg dioptriáját ingyenes vizsgálattal határozzák meg. Ajánljuk az üzletet bárkinek, aki töredék áron kíván divatos és tartós szemüveget vásárolni, és aki a Magyar szemüveg-ipart támogatásra érdemesnek tartja.

Válság Szemüvegdiszkont® TÖRV. VÉDVE! Szemüveg Bifokális szemüveg Multifokális szemüveg

6500 Ft-tól 9900 Ft-tól 19900 Ft-tól

Válság Szemüvegdiszkont® Budapest, VII. ker. Erzsébet krt. 38. (A Madách Színházzal szemben) • Nyitva: H-P: 9-18, Szo.: 9-13 Tel.: 1/322-4272 • www.olcsoszemuveg.hu, www.valsagdiszkont.hu

Utazás rovatunkat megtalálja a 3. oldalon.

5

4 történelmi érdekesség Londonról

2020. augusztus 6.


2020. augusztus 6.

Hirdetésfelvétel: hirdetes@szuperinfo.hu • 1132 Budapest, Visegrádi u. 48.

6

Álláspont

Keresgéljünk céges adatbázisokban!

Milyen OKJ számít a felvételin?

Új képzésekkel kell alkalmazkodni a piaci igényekhez

■ A ponthatárok kihirdetése után nem minden jelentkező feltétlenül boldog. Ha idén nem jött össze a felvételi, érdemes egy piacképes szakmát tanulni, hiszen több OKJ tanfolyam is plusz pontot ér a felvételin.

Csak azokért az 1993 után szerzett, Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakképesítésekért kaphatunk 32 plusz pontot, amelyek azonosító száma 54-gyel vagy 55-tel kezdődik, és csak abban az esetben, ha a szakiránynak megfelelő szakra felvételizünk.

Fogyjon a

Ha tehát például 21, 31, 33, 51 vagy 52 számmal kezdődik ez az azonosító, akkor nem jár érte OKJ plusz pont a felvételin. Ezek a számok egyébként többek között a képzés szintjét jelölik, ami az 54 esetén emelt szintű, az 55 esetén felsőfokú szakképzettséget jelent, míg a többi szám alapvagy középszintű szakképzettséget jelöl, ezekért pedig nem jár többletpont. A szakképesítés igazolására kizárólag az OKJ bizonyítvány fogadható el. A szakmai vizsgáról szóló igazolás vagy pl. az év végi bizonyítvány nem jogosít plusz pontokra. OKJ többletpontot a szakképesítés alapján csak az agrár, bölcsészettudomány, gazdaságtudományok, informatika, jogi, műszaki, orvosés egészségtudomány képzési terület alapképzései, pedagógusképzés, sporttudomány, társadalomtudomány, természettudomány képzési területeken kaphatunk.

Body Space® segítségével! fekv li bicik

d futópa

6 alkalmas (6 x 30 perc) Body Space bérlet: B

Viszlát 17.500 Ft ! r o b s c n 10 alkalmas (10 x 30 perc) nara Body Space bérlet:

28.000 Ft

6 alkalmas

Body ro ll

30 perc BODY SPACE + 30 perc ROLL bérlet:

25.000 Ft

Body Space Óbuda Ȉ 1033 Bp. Apát u. 4. 06-30/288-9195

Hozd magad formába!

https://www.facebook.com/bodyspaceobuda/

A cégek körében egyre népszerűbbek a saját karrieroldalak, ahol lehetőséget biztosítanak az önéletrajzok feltöltésére. A legtöbbször ugyan a konkrét álláshirdetések pályázati anyagait lehet feltölteni, de nem zárkóznak el az elől sem, hogy meghirdetett pozíció nélkül is lehessen jelentkezni.

■ A koronavírus alatti időszak egyértelműen bebizonyította, hogy az IT az egyik legsikeresebben alkalmazkodó és fejlődő terület. Mindegy, hogy valaki biztosabb megélhetés, cégen belüli átképzés vagy továbbképzés miatt jelentkezik informatikai tanfolyamra, a lényeg, hogy minél több területen bizonyítsuk rátermettségünket. Herczeg Rudolf, a Ruander Oktatóközpont vezetője szerint az elkövetkező időszak új és meghatározó IT képzései a Power BI, IoT Arduino, valamint az Oracle SQL lesznek. A Power BI Microsoft termék, ezért szoros rokonságban áll a Microsoft Excel programmal. Itt az Excel bővítményeiként már eddig is elérhető Power Query és Power Pivot rendszereket látjuk viszont egy vizualizációs és egy publikációs résszel kiegészítve.

Az IoT (Internet of Things) az informatika egy egészen új területe, mely a programozás, a rendszerfejlesztés és az elektronika metszetében foglal helyet. Ez a terület az utóbbi 10 évben igen sokat fejlődött, köszönhetően az egyre olcsóbb és magasabb teljesítményű hardvereknek és a rendszerek okosításának igénynövekedése miatt. Az Oracle méltán híres, igen nagy múltra visszatekintő adatbázisrendszer, mely

manapság az egyik legnagyobb és legjobb háttértámogatással rendelkezik a piacon. Az Oracle adatbázisok középés nagyvállalatoknál egyaránt felhasználásra kerülnek, így igen nagy elterjedtségnek is örvend. Az adatbázis kezeléséhez az Oracle SQL lekérdezőnyelv ismeretére van szükség, melyet kifejezetten az Oracle alapú adatbázisokban alkalmazott technológiák teljeskörű felhasználáshoz igazítottak.

A rovat a cvonline.hu együttműködésével készült.


2020. augusztus 6.

Fekete-fehér lett a zöldkártya A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) meglétét igazoló zöldkártyát ezután fekete-fehérben bocsátják ki a biztosítók. Szeptember 30-ig zöld alapszínű zöldkártyák kibocsátására is marad lehetőség mind papír alapon, mind elektronikus úton.

Megmarad az egyszerűsített gyógyszerkiadás

Megújultak a Duna-Ipoly Nemzeti Park barlangjai vetítő létesült, ahol a budai barlangokról szóló kisfilm tekinthető meg. A Pál-völgyi- és a Szemlő-hegyi-barlang látogatásához audioguide-okat is beszereztek, valamint nyolc nyelven készítettek A fejlesztés eredményeként a leporellókat. Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében felújították a 20 éve létesült, elkorhadt védőkorlátokat, támfalakat. Az ide látogató gyerekek részére barlangi játszótér is épült. Kerítéssel látták el továbbá a barlang felszínét és az illegálisan lerakott hulladékokat elszállíttatták. A Szemlő-hegyi-barlang fogadóépületében megújult és számos interaktív és élményelemmel bővült a kiállítótér, az előadóteremben pedig 3D

A túrázás és a természet iránt érdeklődők egy új aloldal - https://www.dunaipoly.hu/hu/barlangleso - segítségével is megismerhetik a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén lévő, bárki számára látogatható barlangokat.

■ Megmarad az egyszerűsített gyógyszerkiadás, a járványügyi veszélyhelyzetben és annak elmúltával is sikeresnek bizonyult az elektronikus egészségügyi rendszer.

Fotó: dunaipoly.hu

■ Több barlangot - köztük a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi-barlangokat - újított meg a Budai-hegységben, a Pilisben és a Börzsönyben a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

A vényfelíráson kívül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) további előnyeként lehetővé vált a leletek, beutalók pontos és gyors elektronikus továbbítása is, így a pácienseknek már nem kell elmenniük a rendelőkbe értük. A veszélyhelyzet megszűnésével részben módosultak az eRecept alkalmazásával kapcsolatos szabályok. Megmarad az egyszerűsített receptkiváltás, a TAJ-szám megadásával

tehát továbbra is ki lehet váltani a gyógyszereket, de szeptember 17-e után az orvosok nem írhatnak majd fel gyógyszert a telefonon vagy emailben jelentkező pácienseknek. A július elseje előtt kiállított eReceptek felírási igazolásai a vények lejáratának végéig továbbra is érvényesek maradnak. Az igazolást csak a beteg külön kérésére kell kiállítani, 14 év alattiak gyógyszerének rendelése esetén viszont minden esetben szükséges az igazolás. Ezeket idővel felválthatják azon felírási igazolások, amelyeket már nem kötelező NEAK-formavényre nyomtatni, hanem egyszerű fehér, A4-es papíron is elfogadhatók lesznek.

Kövess minket a facebookon is! www.facebook.com/szuperinfobudapest

É-Buda

7


2020. augusztus 6.

8

ADÁS-VÉTEL KERESEK Simson-t, Romet pony-t, Pannit, Bervát! Régi motorokat, alkatrészt. 06-70/650-3168 PAPÍRHAGYATÉK, GYŰJTEMÉNY, (bélyeg, képeslap, könyv, fotó, pénz..stb.) vétele díjtalan kiszállással. Pál István Tel.: 06-20/947-3928 HEGEDŰ, BRÁCSA, cselló eladó. Irányár: 250.000 Ft, 300.000 Ft, 350.000 Ft. Érd.: 06-20/391-3828 BUDAPEST I. kerületben bontásból származó hűtőszekrény bútorba építhető, Pelgrim tűzhely, IKEA konyhabútor fehér, mosdó, zuhanyzó, beépített szekrény eladó. Érd.: 06-20/417-2373 KERESEK OSO KÜHNE márkajelzésű veterán kerékpárt, hiányosat és alkatrészt is! 06-30/501-5419

Magán apróhirdetés! 10 szó: 3900 Ft+áfa

ANTIKVITÁS FELVÁSÁRLÁS! Hagyatékból származó nagyobb értékű és egyszerűbb tárgyakat is, tányérokat, készleteket, régi HI-FI tornyot, hangfalakat, régi, népművészeti tárgyakat, fali tányérokat, korsókat, Miska kancsót, butellát, fűszertartót, vadászhagyatékot, karórát, fali órát (üzemképtelent is), könyveket, csillárokat, porcelánokat, vitrintárgyakat, nippeket és kerámiákat (olcsóbbat is), képeket, bútorokat, műhelyfelszámolásból szerszámokat (satu, kalapács, villáskulcs, stb.), valamint teljes hagyatékot vásárolok. Azonnal fizetek. Tel.: 06-30/396-4495

AUTÓ AUTÓFELVÁSÁRLÁS AZONNALI készpénzfizetéssel 0-18 éves korig. Díjmentesen házhoz megyek: +36-30/682-1390

Gipszkartonozót, segédmunkást, burkolót, kőművest, festőt felveszek! 06-20/998-2369 Ház- és l

e akásf lújít

33 ÉVES, kedves hölgy eltartási szerződést kötne egyedülálló személlyel, teljes ellátással, beleértve szeretetet, kedvességet. Hívjon bátran 06-70/587-4904

katai.zoltan@homm.hu vagy +36-20/236-9011.

FÜGGETLEN, egyedülálló hölgy eltartást, gondozást vállal, akár ottlakással is: 70/428-0322

Homm Kft.

Autóbuszok és tehergépjárművek javításában jártas KAROSSZÉRIA LAKATOSOKAT keresünk Budapesten a XI. kerületbe azonnali kezdéssel. Karosszéria lakatos végzettség szükséges. Jelentkezni Kátai Zoltán műszaki vezetőnél lehet az alábbi elérhetőségeken:

NÉMETÜL BESZÉLEK, munkát keresek. 06-30/409-7180 BÉRES GUMI Kft. budapesti telephelyére (1239 Budapest Nagykőrösi u. 351.) férfi munkatársat keres betanított gumiabroncs szerelői munkakörbe. Magas kereseti lehetőség (240.000.-ft/ hó). Fényképes önéletrajzokat a beresgumi@ beresgumi.hu e-mail címre várjuk.

Csak pontosan, szépen, úgy érdemes.

ELTARTÁS

ÉLETJÁRADÉK LEINFORMÁLHATÓ HÁZASPÁR életjáradékot fizetne idős hölgynek vagy úrnak. Tel.: 06-30/225-6743, T.: 283-5083

ügyfélszolgálatos munkatársat keres

Ƨȹɂȯɂʑ˶ ƚȽȲȯȷȼɡΎƟɀȽɁɈΎƝɀɈɁɡȰȳɂ

Alkatrész raktárost keresünk!

FESTÉST, MÁZOLÁST, burkolást vállalok! Nyugdíjasoknak kedvezménnyel, bútormozgatással, takarítással! Tel.: 06-30/422-1739

hegedus.andor@homm.hu vagy +36-20/334-4060.

ARANY EZÜST ÓRA BRILL BOROSTYÁN HAGYATÉK

Felment az arany ára! Mi készpénzért vásárolunk! Fazonarany: akár 12 000–21 800 Ft/g

Bármilyen brilles ékszer, gyűrű, lánc, fülbevaló, bross felvásárlás!

ơƦƬơƥΎƬƧƪƦƙ

Amit kínálunk: Jó kereseti lehetőség, hosszú távú, biztos munkahely Elvárások a jelentkezőktől: • Min. 1-2 év, ügyfélszolgálati munkakörben szerzett tapasztalat • Kiemelkedő kommunikációs képesség élőszóban és telefonon • Precíz, pontos munkavégzés Önéletrajzodat az iroda@dunatox.hu email címre várjuk.

Autóbuszok üzemeltetésével foglalkozó kft. ALKATRÉSZ RAKTÁROST keres a XI. kerületbe azonnali kezdéssel. Számítógép irodai szintű ismerete (Word, Excel, Outlook stb.), angol nyelv ismerete elvárás. Jelentkezni Hegedűs Andor beszerzési vezetőnél lehet az alábbi elérhetőségeken:

Zsazsa Galéria

Szakértelem és becsület egy helyen KÉREM HÍVJON: 06-30/944-7935

ÉLETMÓD

tanfolyam ȯΎƥȯɀȵȷɂ hídnál.

Kártevőirtással foglalkozó budapesti cég

Dunatox Kft.

ABLAK-AJTÓ MŰANYAG NYÍLÁSZÁRÓK, redőnyök, szúnyoghálók szervizelése és cseréje, légbevezetők beépítése. Tel: 30/211-2439

ÁLLÁS

Karosszéria lakatosokat keresünk!

ás

vásárolunk minden nemű régiséget, hangszert, festményt (modern is), bútort, szőnyeget, porcelánt, Herendit, Zsolnayt, órát (kar), bronz tárgyat, kitüntetést, régi bizsut, ékszert, ezüst tárgyat, teljes hagyatékot. V. ker. Múzeum krt. 21. 06-30-9525-991, 06-1-266-2235

Homm Kft.

MÚZEUM RÉGISÉGÜZLET

ƬȳȺ˷˶Ύ̵̯˹̸̶̱̯̳̐˹̸̴̷̲ FESTÉS-MÁZOLÁS

SZOBAFESTÉST, MÁZOLÁST, tapétázást azonnalra vállalok, üres lakásokra árkedvezmény. Közületeknek is. Tel.: 06-70/271-7871 SZOBAFESTÉS, TAPÉTÁZÁS, MÁZOLÁS -olcsón, minőségben takarással, bútormozgatással Tel: 06-20/9877-273, Vezetékes: 706-64-19

FOGÁSZAT FOGSOR EXPRESSZ! Javítás azonnal. Készítés gyorsan. Tel : 06-1/784-1772, 06-30/961-8655 Szombaton is!

á Ern E ő u. 4. 4 ((a JJászai MMari térnél) Kérem jöjjön ell Budapest XIII., Hollán Telefon: 06-30/944-7935 hozzánk!

A HungaroDental Fogászat újból várja kedves Pácienseit! Nincs várakozási idő és zsúfolt váró. Magas szintű higiéniai előírásoknak megfelelően várjuk Önöket!

Ne éljen fogak nélkül! Jó hír a páciensek számára, hogy nem kell ezentúl a foghúzás után fogak nélkül élni. Az azonnali terhelésű implantátumok egy életen keresztül helyettesítik a sérült fogakat. A fogpótlások rögtön felkerülnek és szükség esetén hat hónap után cserélhetők porcelán, végleges pótlásra. A műgyökerek stabilizálását és rögzítését maga az elsődleges funkcionális híd végzi. Van, hogy a híd már a beültetés előtt elkészül. A minta ilyenkor 3D-s Ct felvétel alapján készül, és az operációt is előre elkészített sablon

segítségével végzik. Más esetben a fogbeültetés műtétet követően rögtön lenyomatot vesznek és a következő napokban kerülnek beragasztásra a fogak. Fél év múlva mindkét esetben javasolt véglegesíteni a pótlásokat. Bár az implantáció nem olcsó, de ez a módszer reménytelenül kevés csont esetében is alkalmazható. A hagyományos eljárások már nem, vagy csak a sokkal drágább csontpótló műtétekkel kombinálva hajthatók végre, ami a kezelés befejezését fél, egy évvel meghosszabbítja.

A Hungarodental az egyik legrégebbi altatásos fogászat. FOGÁSZATI CENTRUM

Azonnal terhelhető implantátumok akár altatásban is. www.hungarodental.hu

06 70 772 1315


2020. augusztus 6.

szerelĂŠsĂŠt vĂĄllalom! Telefon: 06-20/950-4941 FelĂşjĂ­tott mosĂłgĂŠpek garanciĂĄval! INGATLAN

RÉGISÉG KAKUCSI SZILVIA - Hívjon bizalommal! kÊszpÊnzÊrt våsårolok hagyatÊkot, kÜnyveket, Zsolnay Ês Herendi porcelånokat, festmÊnyeket, bútorokat, falióråkat, karóråkat, csillårokat, csipkÊket, bundåkat. 20/912-0527

KĂ DFELĂšJĂ?TĂ S KĂ DFELĂšJĂ?TĂ S HĹ?KEZELÉSSEL , 5 ĂŠv garanciĂĄval. AkciĂł: fehĂŠr 20000.-Ft. MĹąanyag kĂĄdak is! Tel.: 240-9637, 06-30/989-4284

Agancs felvĂĄsĂĄrlĂĄs! akĂĄr

10 000 – 30 000

KL�MA KL�MA SZERELÉST garanciåval, karbantartåst Ês szervízelÊst vållal a Nivella Team Kft. Starjånban, Bp-en Ês vonzåskÜrzetÊben.Tel: 70/385-7218

KONTÉNER AZONNALI KONTÉNERSZà LL�Tà S , vegyes, Ês szelektív hulladÊkszållítås, fÜldmunka 4-12 m³-es lenyitható kontÊnerekkel. Tel.: 06-30/309-7-309

KÖNYV RÉGI KÖNYVEK, kÜnyvtårak, hagyatÊkok vÊtele magas åron. Díjtalan kiszållåssal håzhoz megyßnk. FONT ANTIKVà RIUM 1062 Bp., Andråssy út 56. Tel.:332-1646 Nyitva: 10-18-ig. E-mail: fontantikvarium@gmail.com STÚDIÓ ANTIKVà RIUM kÊszpÊnzÊrt våsårol rÊgi Ês új kÜnyveket, teljes kÜnyvtårakat, tÊrkÊpeket, metszeteket, kÊziratokat, kÊpes levelezőlapokat, festmÊnyeket, porcelånokat, egyÊb rÊgisÊgeket, teljes hagyatÊkot. Tel.: 06-1/312-6294, 06-30/941-2484 MINDENFÉLE KÖNYVET teljes kÜnyvtårakat kiemelt åron, kÊszpÊnzÊrt våsårolok. Tel: 06-1/354-0941, 06-30/435-7866

LAKà SFELÚJ�Tà S LAKà SFELÚJ�Tà S! Víz, fŹtÊs, villanyszerelÊs, kőmŹves, burkoló, festő, szigetelÊs. 06-30/479-2776 www.jumulakasfelujitas.hu

REDĹ?NY-RELUXA

HOFFMANN Manyag ablakok beĂŠpĂ­tĂŠssel, helyreĂĄllĂ­tĂĄssal. JavĂ­tĂĄs, ablak beĂĄllĂ­tĂĄs.

www.hoffmannablak.hu Manyag ĂŠs alumĂ­nium rednyĂśk, szĂşnyoghĂĄlĂłk, napellenzk, ĂĄrnyĂŠkolĂłk.

www.hoffmannredony.hu 06-30/209-5987, 06-1/262-4724 info@hoffmannredony.hu info@hoffmannablak.hu 1161 Bp., RĂłzsa utca 37.

Ft

darabja

KERT KERT, SZIKLAKERT tervezĂŠse, ĂŠpĂ­tĂŠse, pĂĄzsitkĂŠszĂ­tĂŠs, nĂśvĂŠnytelepĂ­tĂŠs, sĂśvĂŠnynyĂ­rĂĄs, fĹąnyĂ­rĂĄs, fakivĂĄgĂĄs, metszĂŠs, permetezĂŠs. Tel.: 06-30/9494-550

HagyatĂŠkot is!

06-30/788-6062

mester vållal komplett tetőfelújítåst, kisebb tetőjavítåst, -bådogos, -åcs munkåt. CserÊplemez åtrakås, cserÊplÊcezÊs, csatorna csere anyaggal egyßtt is. Generål kivielezÊs, templomok restaurålåsa.

FelmĂŠrĂŠs ingyenes!

T.: 30/155-3299 PALATETĹ? bontĂĄsnĂŠlkĂźli felĂşjĂ­tĂĄsa szĂ­nes, mintĂĄs, bitumenes zsindellyel. Ingyenes ĂĄrajĂĄnlatkĂŠszĂ­tĂŠs. AkciĂł:-10%. 06-30/229-2206, www.palatetofelujitasjavitas.hu

TOLLTISZTĂ?TĂ S

!

A

R

Ă

Y

N

A

100 Ft/g-tĂłl 800 00 0 0F Ft/g-ig t/g t/ g--ig g

RĂŠgi RĂŠ ĂŠg ĂŠg gii ezĂź e ezĂźst-, zzĂźst Ăźst st-, -, a aranypĂŠnzek, papĂ­rpĂŠnzek (forgalombĂłl kivont valuta)

Ékszerek É k aukciós åron!

Antik A Ant An n arany; GyĂŠmĂĄnt; BriliĂĄns

KORREKT, K KO O MEGBĂ?ZHATĂ“, LEINFORMĂ LHATĂ“

BUDAPEST FELVĂ SĂ RLĂ S 1117 KrĂśsy JĂłzsef utca 7-9.

FehĂŠrvĂĄri Ăşti VĂĄsĂĄrcsarnok fsz., PORCELĂ N ÉS EZĂœST ĂœZLET (virĂĄg soron)

Nyitvatartås: H–P: 1000–1700 06-1/209-4245, 06-20/200-6084 dinasztiagaleria11@gmail.com

HirdetĂŠsfelvĂŠtel! AprĂł- ĂŠs keretes hirdetĂŠsĂŠt mĂĄr az alĂĄbbi irodĂĄkban is feladhatja:

XV., MĂŠdia 2000 Bt.,

SZOLGĂ LTATĂ S

IvĂĄnka PĂĄl u. 13., Tel.: 417-1837, 30/201-1951

LAKATOSMESTER! RĂĄcsok, kapuk, kerĂ­tĂŠsek kĂŠszĂ­tĂŠse, zĂĄrnyitĂĄs, zĂĄrszerelĂŠs, lakatosmunkĂĄk. Tel.: 06-30/299-1211

XVI., XVI. KerĂźleti IpartestĂźlet,

SZĹ?NYEG, KĂ RPIT

Szőnyeg- Ês kårpittisztítås

Margit u. 18., Tel.: 403-0205

Melegvizes mĂŠlymosĂĄs, vegytisztĂ­tĂĄs, szegĂŠs, HĂ ZTĂ“L HĂ ZIG javĂ­tĂĄs

XX., Kapucenter, SzĹąrĂśs-Team,

www.szonyegexpressz.hu 280-7574 • 06-30/94-94-360 TETĹ? Ă CS, TETĹ?FEDĹ?, bĂĄdogos munkĂĄt, palatetĹ‘ bontĂĄst, tetĹ‘ javĂ­tĂĄst vĂĄllalok. SajĂĄt anyagbĂłl dolgozunk. Augusztusban, szeptemberben akciĂłs ĂĄron dolgozunk. 06-20/935-6695 CSEREPESLEMEZES tetĹ‘kĂŠszĂ­tĂŠs, tetĹ‘fedĂŠs, ĂĄcsmunka, bĂĄdogos munka. Teljes kĂśrĹą garanciĂĄval! EgĂŠsz ĂŠvben 20% kedvezmĂŠny. +36-20/613-3051 Ă CS TETĹ?FEDĹ? javĂ­tĂĄs-lĂŠcezĂŠs-cserĂŠpforgatĂĄs. PalaĂĄtfedĂŠs bontĂĄs nĂŠlkĂźl. BeĂĄzĂĄs megszĹąntetĂŠs. BĂĄdogos javĂ­tĂĄs-csere. NyugdĂ­jasoknak szemĂŠlyraszabott kedvezmĂŠny. NyĂĄri akciĂł 20%. HĂ­vjon bizalommal. 06-70/4050-130

ĂœDĂœLÉS STRAND GYĂ“GYFĂœRDĹ? NYITVA! NyĂĄri AkciĂłk apartmanokban! 5 nap 4 ĂŠj szĂĄllĂĄs, vĂĄlaszthatĂł ebĂŠd, vagy vacsorĂĄval garĂĄzzsal CSAK: 28.500 Ft/ fĹ‘ Idegenforgalmi adĂłt nem kell fizetni! FĂźrdĹ‘ 50 m! TĂśbb ajĂĄnlat, nyĂĄri kedvezmĂŠnyek! http://hajduszoboszlo.jaszbere.hu Tel.: 30/3817941 BALATONVILĂ GOSON, biztonsĂĄgos, strand kĂśzeli, ĂśnĂĄllĂł apartmanok KIADĂ“K! 20/8044-196 www.gluck-haz.atw.hu KEDVEZMÉNYES ĂœDĂœLÉS HajdĂşszoboszlĂłn a HOTEL NĂ“RĂ BAN 30.000Ft/fĹ‘/4ĂŠj, fĂŠlpanziĂłval. 06-30/9985-345

RENDELJE MEG ONLINE, MEGJELENIK OFFLINE!

szuperinfo.hirdessemeg.hu ; KORSZERĹ° ; EGYSZERĹ° ; GYORS NYĂ?LĂ SZĂ RĂ“K, REDĹ?NYĂ–K, SzĂşnyoghĂĄlĂłk augusztusban 30-50%-os kedvezmĂŠnynyel. NyugdĂ­jasoknak +10% kedvezmĂŠny! 06-20/500-8185

EzĂźst dĂ­sztĂĄrgyak ya y ak felvĂĄsĂĄrlĂĄsa ffelvĂĄs felv fe elvĂĄ vĂĄ ĂĄs ĂĄ ĂĄs ĂĄrr

Akció! Tetőfedő

SZARVASAGANCS

ELADÓ PENCEN 1100 m²-es telken 80 m²-es csalådi håz. 30/620-3729

Herendi, He ere rrend en nd di,, Z Zsolnay sso o porcelĂĄnokAKà R MOBILRÓL IS KÉNYELMESEN HIRDETHET!

HatĂĄr Ăşt 90., Tel.: 1/421-0071, 30/921-3560

Megvalósítjuk ålmaid eskßvőjÊt! Teljes kÜrŹ eskßvőszervezÊs Budapesten, Pest megyÊben Ês a kåpråzatos Velencei-tónål.

Eskßvői tanåcsadås – ha Ünållóan szervezitek a Nagy napot

Szårnyaljon håt a kÊpzelet, egyßtt mindent megvalósítunk! Keress bizalommal az alåbbi elÊrhetősÊgeken: Swan Weddings EskßvőszervezÊs – Marschall Krisztina okleveles eskßvőszervező: +36-70-199-2862 • www.swanweddings.hu • info@swanweddings.hu

Ăœzleti aprĂłhirdetĂŠs! 10 szĂł: 7800 Ft+ĂĄfa

MosĂłgĂŠpek

(briliĂĄnssal dĂ­szĂ­tett 1 karĂĄttĂłl)

Az ĂĄrvĂĄltozĂĄs jogĂĄt fenntartjuk!

Hà ZTARTà SI GÉPEK

Arany felvĂĄsĂĄrlĂĄs: Fazonarany an ny 20 ny 20 000 000 00 Ft/g-tĂłl Ft

R

XXII., esetleg XI. kerßletiek előnyben. Telefon: 06-30/944-7935

KÊszpÊnzÊrt våsårolunk7|UWpVID]RQDUDQ\DWW|UWH] VW|W DQWLNH] VWSRUFHOiQRNDWIHVWPpQ\HNHWE~WRURNDWV]REURNDW szőnyegeket, rÊgi karóråkat, zsebóråkat, numizmatikåt. 7HOMHVKDJ\DWpNRWLVLQJDWODQQDOHJ\ WW %ULOOHVpNV]HUHNpUWNLPDJDVOyiUDWÀ]HW QN 9iUMXNV]HUHWHWWHOpVEL]DORPPDO.pUpVUHKi]KR]LVPHJ\ QN Cím: XII., Magyar Jakobinusok tere 7. (az Alkotås utcånål) Tel.: 208-72-40, mobil: 06-70/884-40-84

A

83 ĂŠves Ăśzvegyasszony vagyok akinek a ďŹ a fogja intĂŠzni az Ăźgyeit.

Arany, ezĂźst, briliĂĄns, fogarany ra any ny ĂŠ ĂŠss Ăłr ĂłrĂĄs-, rĂĄs ĂĄs fel ellvĂĄ vĂĄsĂĄr vĂĄsĂĄ sĂĄ ĂĄrl rlĂĄs ĂĄs! ĂĄs! ĂŠkszerĂŠsz hagyatĂŠk felvĂĄsĂĄrlĂĄs!

Z

*DUDQWiOWDQPLÀ]HWM NDOHJW|EEHWDYiURVEDQ -|MM|QHOpVJ\őzőGM|QPHJUyOD

Szellemileg teljesen tiszta vagyok, a mozgĂĄsom kissĂŠ korlĂĄtozott.

A

Minden egÊszsÊgßgyi előíråst betartva.

&V~FVRQD] DUDQ\iUD

T

10:00-17:00 ĂłrĂĄig.

EN

Nyitva tartĂĄs:

Dinasztiånk harmadik generåciója vagyok, aki folytatja a tÜbb Êvtizede tartó csalådi hagyomånyt, a szÊp tartós ÊrtÊkek felkszerk kutatåsåt, felvåsårlåst. Édesapåm a legnagyobb Êkszerkeresked. A tle tanult sok Êvtizedes tapasztalatot Ês az 5-Üs zemÊlyek, de minsítÊs bizonyítvånyomat, nemcsak magånszemÊlyek, apja a becsßlet! a szållodåk is igÊnybe veszik. Az ßzleti Êlet alapja Hiszem, hogy a tisztessÊges magatartåsnak van jÜvje! ell vårom. vår åroom år om. Komoly Êrdekldk megkeresÊsÊt ÜrÜmmel

LM

Az elvåråsom, a håz kÜrßli teendőkben való segítsÊg.

MOM art GalĂŠria

FE

GONDOZà S Befogadnåm azt a leinformålható egÊszsÊges HÜlgyet 50 Êvtől 65 Êves korig, akinek teljes ellåtåst Ês otthont biztosítanÊk.

9


Paparazzi rovatunkat megtalålja a 4. oldalon. ifj. Richter József: „Lehet ezt a mŹfajt is magas szinten mŹvelni�

2020. augusztus 6.

10

KikapcsolĂł Cserna-SzabĂł AndrĂĄs: A teremtĂŠs koronĂĄja – KarantĂŠnantolĂłgia Ennek a kĂśnyvnek az volt a munkacĂ­me: Korona Expressz. Mert a koronavĂ­rus villĂĄmgyorsan ĂŠrkezett az ĂŠletĂźnkbe, ĂŠs gyorsvonati sebessĂŠggel vĂĄltoztatott meg szinte mindent. Az Ă­rĂłk is karantĂŠnba kerĂźltek, igaz, Ĺ‘k addig is dolgozĂłszobĂĄjukba zĂĄrva ĂĄ tĂśltĂśtl tĂŠk idejĂźk jĂł rĂŠszĂŠt. A jĂĄrvĂĄny mindenkiben nyomott hagyott, mindenkinek megvan a maga a vĂŠlemĂŠnye rĂłla, mindenki a sajĂĄt mĂłdjĂĄn ĂŠs eszkĂśzeivel dolgozta fel a traumĂĄt. Az Ă­rĂłk pĂŠldĂĄul Ă­rĂĄssal. Ăœltek a karantĂŠnon belĂźli karantĂŠnban, a dolgozĂłszobĂĄjukban, ĂŠs persze megĂ­rtĂĄk a maguk sztorijait a COVID-19-rĹ‘l. NaplĂłban, sci-ďŹ ben, novellĂĄban, tĂĄrcĂĄban... Van, akinek a szĂĄz

Êvvel ezelőtti spanyolnåtha jutott eszÊbe, måsnak egy disztópia a korona harmadik vagy negyedik hullåmåról, s persze volt olyan író is, aki mår az apokalipszis mikÊntjÊn tŹnődÜtt.

Kordos Szabolcs: Turista from Hungary - A magyar ha megindul... - Bővített, új kiadås A nagy sikerŹ Hungary-sorozat szerzője, Kordos Szabolcs ebben a kÜnyvÊben bemutatja, milyenek vagyunk, ha minden Êrtelemben åtlÊpjßk a hatårokat. ElmesÊlik kalandjaikat a koronavírus idejÊn az utasokat hazamenekítő idegenvezetők, azok a kollÊgåik, akik a krízis miatt a vilåg egy tåvoli pontjån rekedtek, Ês beszÊlnek az iparåg Üsszeomlåsåról a dråma nagy vesztesei, az utazåsi irodåk tulajdonosai.

Ăšjra OrszĂĄgos Beatles TalĂĄlkozĂł Budapesten Az augusztus 9-i esemĂŠny az Ăłbudai Kobuci Kertben lesz, a hĂĄzigazda, a Bits Beatles-emlĂŠkzenekar az idĂŠn 50 ĂŠves Let it Be cĂ­mĹą lemeznek dedikĂĄlt koncertblokkal indĂ­tja a fesztivĂĄlt.

A kĂśtetben talĂĄlkozhatunk mĂŠg a legĂşjabb kori magyar portyĂĄzĂłk szĂ­ne-javĂĄval, a hajnali nyugĂĄgyfoglalĂłktĂłl a botcsinĂĄlta bazĂĄrtolvajokon ĂĄt a notĂłrius mĹątĂĄrgytapogatĂłkig. HĂĄny ezer kilomĂŠtert utazik egy tĂŠliszalĂĄmis szendvics? Hogyan jutunk be mi, lelemĂŠnyes magyarok a vĂŠcĂŠn keresztĂźl a hĂ­res pĂĄrizsi mĂşzeumba?

Sophia Amoruso: Girlboss - Egy sikeres nő tÜrtÊnete Életed leghasznosabb kÜnyve. Tíz Êv alatt Sophia Amoruso bukdåcsoló gimnaziståból a Nasty Gal, a vilåg egyik leggyorsabban fejlődő kereskedelmi vållalatånak alapítója Ês elnÜke lett. Sophia sosem volt åtlagos vezető vagy åtlagos bårmi, Ês ezt a

kĂśnyvet a hozzĂĄ hasonlĂł lĂĄnyoknak Ă­rta, olyanoknak, akik egyedi utat keresnek a sikerhez. Csupa pimasz, szemet felnyitĂł biztatĂĄs, ravasz ĂŠs Ĺ‘szinte megďŹ gyelĂŠs ĂŠs a Nasty Gal ĂźstĂśkĂśsszerĹą felemelkedĂŠsĂŠnek sztorija, a szĂ­nfalak mĂśgĂźl - a #GIRLBOSS mindezt elĂŠd tĂĄrja. BebizonyĂ­tja, hogy a siker nem azon mĂşlik, hova jĂĄrtĂĄl iskolĂĄba vagy mennyire voltĂĄl ott nĂŠpszerĹą.

Estelle Maskame: Kai sÜtÊt oldala A tizenhÊt Êves Vanessa nem hisz a kapcsolatokban - nem akarja ÜsszetÜrt szívvel vÊgezni, mint az apja. �gy håt, amikor legutóbbi nem-pasija, Harrison Boyd elhívja egy hÊtvÊgÊre a haverjaivall ÊÊs az ő baråtnőikkel, vilågos szåmåra, hogy itt a kaland vÊge. Måsnap kikerßl a netre egy videó,

amelyen Vanessa hiĂĄnyos ĂśltĂśzĂŠkben Harrisonnal szĂłrakozik, ĂŠs a lĂĄny ĂŠletĂŠn ĂşrrĂĄ lesz a kĂĄosz. A barĂĄtokbĂłl hirtelen ellensĂŠgek lesznek, mindenki elĂ­tĂŠli VanessĂĄt, Ĺ‘ pedig ki akarja egyenlĂ­teni a szĂĄmlĂĄt. Kai Washington, a rivĂĄlis iskola focicsapatĂĄnak tagja, aki most jĂśtt ĂĄt Vanessa iskolĂĄjĂĄba, szintĂŠn bosszĂşt eskĂźdĂśtt Harrison ellen. Ĺ?k ketten szuper csapatot alkotnak. A bĹąntĂĄrsak kiszĂşrjĂĄk Harrison kocsijĂĄn a kerekeket, feltĂśrik a mobiljĂĄt, ĂŠs belopĂłznak a szĂźlei hĂĄzĂĄnak pincĂŠjĂŠbe is. De amikor Vanessa Harrison mĂłdszerĂŠvel vĂĄg vissza a ďŹ Ăşnak, meglepetĂŠs ĂŠri: nem tĂślti el az az elĂŠgedettsĂŠg, amelyre szĂĄmĂ­tott. Vanessa Kaiben tĂĄrsĂĄra akadt. Egyre tĂśbb idĹ‘t tĂśltenek egyĂźtt, Ăşjabb ĂŠs Ăşjabb terveket eszelnek ki Harrison tĂśnkretĂŠtelĂŠre, ĂŠs Vanessa azon kapja magĂĄt, hogy nem vigyĂĄz elĂŠggĂŠ az ĂŠrzĂŠseire.

Fejtse meg rejtvÊnyßnket Ês a megfejtÊst kßldje be címßnkre! Szuperinfó RejtvÊny, 1132 Budapest, Visegrådi u. 48., e-mail: rejtveny@szuperinfo.hu #FLME™TJIBU‘SJEâ2020. augusztus 14. "IFMZFTNFHGFKU™TUCFLMEâLL¼[¼UU FHZ,FEWFODSFKUW™OZMBQPLC¢M¼TT[F‘MM�UPUU rejtvÊnycsomagot sorsolunk ki. A helyes megfejtÊst Ês a nyertesek nevÊt B4[VQFSJOG¢T[FQUFNCFS‘ONFHKFMFOâT[‘N‘CBOL¼[¼MKL A Szuperinfó 2020/29. heti rejtvÊnyÊnek megfejtÊse: Nem a tårgy hanem az ember a cÊl. Nyertese: Dornai Tibor, Budapest II. Gratulålunk! A nyeremÊnyeket postån kßldjßk el.

"KÂťOEĂƒLP[[POFMĂ GJ[FUĂƒTUXXXLFEWFODXFCBSVIB[IV


2020. augusztus 6.

11

A Cotton Club Singers jubileumi koncertje az Erkel Színházban

a magánéletben is szikrázóan szellemes jelenség.

Ezz a hét nagyszerrű lesz Ez a m el a azz ön számára, miv éa h .K z m ét Ba e küb ygók az élete bol pió en mu últb lehe k or étl t a e l t etein terüle lönböző a Sk esz t terve gés ára sztá li hi őség l tsé b rd A ák já fog et kényeztetni t semszilá lezet llátá öb . Ho sok ák ad st e n k e pozitív fejleménye jó na bet zza kija vagy Mo sen köt ny A v k t p o ei rv er t további szí szes aték ben. ozza sze okb ezek i a l ítáeg h b m ól ös á ké tár émegvalósítására ő t e k é a a l m ne érd és h feszí észa lyes ind a ösztönzik. km , m sa vez erő dm a t ere ter g éb ai é ind en me inek yét. . len se

Halak

Harmincegy helyszínen csaknem 80 hazai és külföldi alkotó kortárs ékszereit láthatja a nagyközönség szeptember 14. és 20. között az Ékszerek Éjszakája Budapest rendezvénysorozaton. Az eseményt hatodik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület támogatásával. A rendezvény kétéves tematikája szerint minden páros évben egy sok helyszínen zajló kiállítássorozattal találkozhatnak az érdeklődők, amely elsősorban a hazai alkotóknak biztosít megjelenési lehetőséget. Az idei év hívószava a „0- / Zero negative”. A témában a szervezők nemzetközi ékszerpályázatot írtak ki, melyből a zsűri választotta ki azokat, akik a központi kiállításon részt vehetnek. A központi kiállítás zsűrijének tagjai: Vági Flóra, Leo Caballero és Lin Cheung. A kép illusztráció

Nyilas

Kaposfest a pandémia árnyékában

Szűz Sz űz

Ékszerek éjszakája

A csillagok megadják az Ez a erőt, amelyre szükséni! ö l nn hét Ko á ő ek sek épések y llépé nagy ge van a nag nt vvá v ogy bő s K ö ell h em meg ven megtételéhez. EmelVíz aktí al, tesz m ta es le e je azz lett bizonyos dolgok de szeze tlent eket peté rtoga z i tné eket egé n. se a k i é válnak s világosabbá s k t e s he mi . Ta Itt zdh zíté elki kébe e ke et. t a i l l i s e és á életében, t az e en t i n llea n K őfe és d r i ép zg s er sti ek é kezd lelprobléma sok tes apjai alm ére p el és te gén t zi, t. O asn zs . k dik ó megoldó á d é s eje lni en ko ak nít san re ha Id orto tala i. fel ké minsp lom rtan s i a z t k ül.

Made in Italy

Több meghívást kap küAh lönböző rendezvényekM ek d ét o n dn lo vég ér re, amikre érdemes zlá kö on na g is e fel leg os mű nagy ógy ét elmennie. Egész hét Or ö b l h ö d ó a j t an rtén bb o és an ten varázslatos hanKö ja ei hajl ogy lya on b he h a t n e gulatban lesz, ami gy tön a irin, vá nyen ha foly , am n Na ösz az ba a sp gy lh ng ás élete minden teo i gá u g at az s a a á n v é f n e lat ls rületén kiütköerő g m üljö lfe gy mú csa szül át. l sá ély sban fe éo té k i k zik majd. r du san , mi maelm alitá bbis ett k lm lye tu alá ejt it. n e sz r a g leg zze sége től baük de pes .

A Cotton Club Singers idén ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját, a járványhelyzet miatt tavasszal elmaradt jubileumi koncertet szeptember 6-án a budapesti Erkel Színházban tartja meg a formáció. Az együttes eredeti felállásban Kozma Orsolya, Szűcs Gabriella, Zsédenyi Adrienn, Fehér Gábor, László BolIkrek Vigyázzon, mert mosdizsár -, a Cotton Club Band és a Veszprémi Menmít, hogy a házat milyen borzasztó állapotban A n tanában elhanyagolta áhe apo találják... Ahogy apa és fia hozzálátnak delssohn Kamarazenekar közreműködésével Rá nk s k t u szerette eit, akik ezt a m inc ige eg ban k k i k a munkálatoknak, rá kell ébredniük, lép színpadra. Felcsendülnek a legemléy B so . N zf n már szzóvá tették. Jól ez csa tito ény em akad élve n k hogy nem csak a nyaralóra, de ketkezetesebb slágerek, kiemelt szerepet e d n k tenné, ha több időt er ö m ra mé gy n a int llye bizo egle , a üléte adat a, m . Ám atejük kapcsolatára is ráfér egy kapnak a zenekar két legnagyobb szánna rájuk és h m m d l p t A ég l ka nyo i. H i fe olg és fela k nem hagyná mega s p alapos renoválás. Szerencsésikerű estje, a Sinatra és az Abba i ja, ás d ihen n a n nk áb e ír csola szem a p csak magá válromlani a kapja b v t re eleinte lehetetlennek tűJazz különleges feldolgozásai. l e i o s le n égi res g e s l b ó csolatukat. arr eszé e őt , m t ke edi csom nő feladatuk során segítA koncert bevételéből m , ó l p j eg l, to gy et. y tud am en a Cotton Club Singers ségükre van a közeli va l eg sség i o t t t. la zíve kisváros bohókás aptagjai egy mozgáskors raja nagyja, így az idő látozott kislány gyóelőrehaladtával Rogyulását támogatják. bert és Jack nem Amennyiben a szepcsak a ház körüli temberi koncert az teendőikkel kezesetleges járványdenek el haladügyi korlátozáni, hanem esélyt sok miatt szintén Sandra Bullock kapnak, hogy túlelmarad, a megAz oroszlán nő szeret a figyelépjenek múltbéváltott belépők a lem középpontjában lenni, varázsli sérelmeiken és 2021. február 27latos egyéniségével el is éri ezt. A újra megleljék a i pótkoncertre is július 26-án született Sandra Bullock nem csak a filmvásznon, de boldogságot. érvényesek. hallható darabokból áll, így Mozart, Vivaldi, Bach, Weber, Saint-Saëns, Mendelssohn, Dvořák és Beethoven egyes művei is felcsendülnek a Szivárvány Kultúrpalotában, a Vígasságok terén, a Csiky Gergely Színházban, a református templomban és az Együd Árpád Kulturális Központban. A szervezők kifejezetten ügyelnek a pandémiás időszak szabályainak betartására, ezért a helyszíneken csökkentett nézőszámot engedélyeznek. Több koncertet élőben közvetítenek a Kaposfest Facebook-oldalán.

Augusztus 16. és 19. között rendezik meg a Kaposfest nevet viselő rendezvényt, amelynek programkínálata klasszikus zenei csemegékből és ritkán

IMPRESSZUM MTI

HÍRFELHASZNÁLÓ

Kiadó: Mai Reklám Kft. • Szerkesztőség: szerkesztoseg@szuperinfo.hu • A kiadásért felel: A kiadó ügyvezető igazgatója • Főszerkesztő: Lizák Anna • Szerkesztő: Budai Klára • Tördelés: Tárcziné Fülöp Hajnalka • Hirdetésfelvétel: hirdetes@szuperinfo.hu, 1132 Bp., Visegrádi u. 48. • Tel.: 887-0707, fax: 887-0777 • Terjesztés: terjesztes@szuperinfo.hu • Nyomtatás: Mediaworks Hungary Zrt. Székhely: 8200 Veszprém, Házgyári út 12. • Felelős vezető: Horváth Gábor Ferenc nyomdavezető A Kiadó a megjelentetett hirdetések tartalmáért, azok valódiságáért, harmadik személyeknek okozott jogsérelemért felelősséget nem vállal, az ezzel kapcsolatos jogvitákból keletkező következményeket és hátrányokat a Megrendelőre hárítja.

Fotó: facebook – Cotton Club Singers

A londoni bohém művész, Robert, fiával, Jackkel visszatér Olaszországba, hogy felújítsa azt a nyaralót, melyet egykori felesége hagyott rájuk. Arra azonban egyikük sem szá-

L E E R T E K E LV E . H U  M ű s z a k i O u t l e t

Augusztus 6-tól 9-ig rendezik meg idén az MVM Koncertek szervezésében a 22. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivált a helyi Királyi Kastélyban. A világjárvány miatt kialakult helyzetben a koncerteken a nézők csak korlátozott számban vehetnek részt, és maszk viselése is ajánlott.

Fotó: kapos.hu

Kikapcsoló

22. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál


2020. augusztus 6.

12

Ismerjßk a bőrßnket!

Életmód Hirdessen Ön is Budapesten! • Telefon: 887-0707 • Fax: 887-0777

Az Aole vera az új tejfÜl? „Kend be vÊkonyan tejfÜllel!� – Ez nem egy Êtelrecept rÊszlete, hanem nagyanyåink kedvenc praktikåja napÊgÊsre, ami lassan kimegy a divatból Ês feledÊsbe merßl. A helyÊt åtvette az Aloe vera – nem vÊletlenßl. Melyek a legjobb håzi praktikåk napÊgÊsre? Erre a kÊrdÊsre kereste a vålaszt a Manna Natúr Kozmetikum frissen publikålt felmÊrÊse. - Azt hittßk, hogy rengeteg håzi praktikåt ismerßnk majd meg. Ehhez kÊpest mindÜszsze nÊhåny módszert hasznål szinte mindenki. És nemcsak Magyarorszågon, hanem Európa-szerte – mondta Varga-Darabos Andrea, a Manna alapítója. A legtÜbben – a vålaszadók 42%-a – Aloe Veråval enyhítik a napÊgÊs tßneteit.

A legfontosabb, hogy mindenki tisztåban legyen a sajåt bőre tulajdonsågaival. A vilågos bőrŹek tÜbbnyire nem tudnak jól lebarnulni. Nekik a napozåst a kora dÊlelőtti vagy a kÊső dÊlutåni óråkban Êrdemes elkezdeni - magas faktorszåmú krÊmeket hasznålva.

A minősÊgi alvås 3 titka ■Mindannyiunkkal előfordult mår, hogy Êbren hånykolódtunk egÊsz Êjjel. KßlÜnÜsen kínzó ållapot, ha ilyenkor ott lebeg a szemßnk előtt: az óra reggel hÊtkor kÊrlelhetetlenßl csÜrÜgni fog.

beållítani a bioritmusunkat: olyannyira, hogy az ålmatlansåggal kßzdők 83 szåzalÊka alszik el kÜnnyebben, ha nÜveli a nappal vilågosban tÜltÜtt óråk szåmåt.

2. à llítsuk be a hålószobånk hőmÊrsÊkletÊt!

Mindannyian ismerjßk a forgolódåst a forró nyåri estÊken. Fontos, hogy megtalåljuk az optimålis hőfokot, ami egyes kutatåsok szerint mÊg a zajszintnÊl is jobban befolyåsolja az alvås minősÊgÊt! A legtÜbb ember 20 fok kÜrßli hőmÊrsÊkleten alszik a

Az emiatt ĂŠrzett szorongĂĄs tovĂĄbb nehezĂ­ti az elalvĂĄst, beindĂ­tva a sokak ĂĄltal ismert ĂśrdĂśgi kĂśrt. Ă?me, 3 bizonyĂ­tottan hatĂĄsos tipp, ami segĂ­thet meghozni a vĂĄrva vĂĄrt ĂĄlmot!

1. Tegyßk ki magunkat a nap sorån minÊl tÜbb termÊszetes fÊnynek! Sokan nem is hinnÊk, menynyit szåmítanak a megfelelő fÊnyviszonyok mår az Êber óråinkban is. A nappali, termÊszetes fÊny Ês az Êjjeli sÜtÊtsÊg segít pontosan

legjobban, de ez egyĂŠnenkĂŠnt eltĂŠrhet.

3. Vålasszunk megfelelő matracot az alvåshoz! Sokan csodålkoznak, vajon miÊrt alszanak jobban egy hotelben? Nos, ez åltalåban az „idegen� matrac minősÊgÊnek kÜszÜnhető. A legjobbak ugyanis a test formåjåhoz idomuló, úgynevezett memóriahabos matracok. à m felmerßlhetnek speciålis igÊnyek is: ha pÊldåul valaki gerincproblÊmåkkal kßzd, szåmåra a magas kemÊnysÊgŹ matrac az ideålis.

A BIZALOM ĂœZLETE A LOUIS GALÉRIA! Nyitva tartĂĄs: HďšşP.: 10ďšş17, SzoďšşVas.: zĂĄrva „Az Ăźzleti ĂŠlet alapja a becsĂźletâ€? 30 ĂŠve ebben a szellemben vĂŠgzem felvĂĄsĂĄrlĂłi tevĂŠkenysĂŠgemet. BĂźszke vagyok arra, hogy

5-Ăśs minĂśsĂ­tĂŠs szakmai tevĂŠkenysĂŠgemet nemcsak hazai magĂĄnszemĂŠlyek, hanem szĂĄllodĂĄk is igĂŠnybe veszik. TisztessĂŠges Ăźzleti szellemmel az orszĂĄgg bĂĄrmely pontjĂĄn is. Lakatos Lajos j felvĂĄsĂĄrolok akĂĄr teljes j hagyatĂŠkot g j (szakkĂŠpzett mtĂĄrgykeresked)

.K6=3K1=K579Ž6Ž52/81..K5(0-M--M1(/+2==Ž1. FELMENT AZ ARANY à à RA, MOST ÉÉRI MEG ELADNI! TÜrtarany Ês fazonarany felvåsårlås! T Fogaranyat (foggal egyßtt is!) FFazonarany: akår 12 000–21 800 Ft/g

Forgalomból kivont valutåk GyŹjtemÊnyembe keresek színes, rÊgi eozinmåzas kÜrpecsÊtes Zsolnay porcelånt! TÜrÜtett is! MÊrettől fßggően 300 000–3 000 000 Ft-ig!

KitĂźntetĂŠseket vĂĄsĂĄrolok

Karóråkat, zsebóråkat, falióråkat EzßsttårgyakÊrt kimagasló årat våsårolok! 100 000–300 000 Ft-ig! fizetßnk kÊszpÊnzben! (akår hibåsat is) TÜrtezßst: akår 120–200 Ft/g (hiånyos ÊtkÊszletet is) TÜrtezßst, fazonezßst: 300–1200 Ft/g

R! Herendi porcelånt BOROSTYà N Và Sà R! KaramellszínŹ golyós låncot kÊszpÊnzÊrt våsårolok! våsårolunk! 5000–15 000 Ft

Napsårga p golyós låncot våsårolunk! 40 4 0 000–120 000 Ft

Louis GalÊria: Bp., II. Margit krt. 51–53. • Tel.: 06-1/316-3651, 06-30/944-7935

E-mail: lakatos@mconet.hu (A 4-es, 6-os villamosrĂłl a Mechwart liget megĂĄllĂłnĂĄl kell leszĂĄllni)

NĂĄlunk az ĂŠrtĂŠkbecslĂŠs, szaktanĂĄcsadĂĄs 40 ĂŠves szakmai tapasztalattal INGYENES!

Weblap: louisgaleria.hu

Az ĂĄrvĂĄltozĂĄs jogĂĄt fenntartjuk.

Profile for szuperinfo

Észak-Buda 2020.08.06.  

Észak-Buda 2020.08.06.  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded