Page 1

kulturális lap, megjelenik 13 településen , i t e l é z ö k , lis Regioná

2013. FEBRUÁR · Budakalász · Csobánka · Dunabogdány · Kisoroszi · Leányfalu · Pilisszentlászló · Pilisszentkereszt · Pomáz · Pócsmegyer · Szentendre · Szigetmonostor · Tahitótfalu · Visegrád

A parttalan hídverés

2

Szentendre egy blogger olvasatában

3

Popper-estek a lélek jegyében

4

Művészpénz

85 milliós ajándék Szentendrére költözött a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Hogy ez mennyiben lesz jó a városnak és mennyiben magának az érintett művésztársadalomnak, valamint, hogy milyen kapcsolat van eme tény és a címben említett nem kis összegű születésnapi ajándék között és végül is ki kapja azt, arról olvashatnak interjút Sárváry Istvánnal, a MANK ügyvezető igazgatójával lapunk 4. oldalán.

Télűzés Vízkereszttől Hamvazószerdáig

6

Helyi termékkel az elszegényedés ellen Nem tudom, mekkora szerepe van a francia bio-forradalomról vetített, „Vigyázat, ehető” című, 2010-ben vetített dokumentumfilmnek abban, hogy nálunk is egyre jobban ráirányul a figyelem a helyi termékekre, de tény, a Dunakanyar települései is kezdenek ráébredni a 40 kilométeren belülről való kézműves termékekre való áttérés előnyeire. Ami a helyi termelőknek és a helyi fogyasztóknak egyaránt előnyös, mert megélhetést, munkát teremt, olcsóbb, megbízhatóbb és jó minőségű, az is csak lassan terjed, de terjed! Ezt példázza az Pilisi Zöldút Egyesület idénre tervezett rendezvénysorozata, Aranyalma vásárok rendszere, amiről a 7. oldalon tájékozódhatnak.

Üdv a Dunának!

A Dunakanyar gazdag irodalmi hagyományaira büszke Leányfalu március 9-én, négyszer kétórás irodalmi hajókirándulást szervez azoknak, akik ilymódon szeretnének tisztelegni azok előtt az írók, költők, művészek előtt, akik szerettek a Duna mellett élni, alkotni, fürödni, hajókázni. A Dunát és literatúránkat egyaránt üdvözlő alkalmakról az 5. oldalon többet is megtudhatnak.

Lyukasóra Szentendrén Ezúttal nem az iskolai, két tanóra közötti óraelmaradásokról van szó, még csak arról sem, hogy Sándor György hozná el a Festők városába egyik régebbi előadóestjét, hanem hogy a P’Art moziban élőben is részesei lehetnek az érdeklődők annak a pompás irodalmi szalon játéknak, amellyel a Duna Televízióban szoktunk találkozni, és amelylyel itt most öt kiváló elme: Lackfi János, Lator László, Mácsai Pál, Szabó T. Anna és Várady Szabolcs hívja szellemi játékra egymást és a közönséget. A 4. oldalon olvasható írásunk ehhez szeretne kedvet csinálni a műsor 21 évének felidézésével.

Barátságos kemence kicsiknek

A szentendrei MűvészetMalomban február 15-én 16 órakor nyílik Magyarország egyik legnagyobb múltú képzőművészeti szabadiskolájának, a Szőnyi István Képzőművészeti Szabadiskolának a vándorkiállítása. Az 1968-ban alapított iskola – a többi magyarországi kulturális intézményhez hasonlóan – fenntartási problémákkal küzd. Ezért az egyesület vezetősége felhívással fordult azokhoz a művészekhez, akik valamilyen módon kötődnek hozzá, vagy Szőnyi István szellemiségéhez, hogy ajánlják fel műveiket a szabadiskola megsegítésre! Magyarország legjelesebb alkotói a válság közepette is önzetlenül ajándékozták oda műveiket a nemes cél érdekében. Az anyagiakon túl az összefogás erkölcsi értéke adja ennek a kezdeményezésnek a jelentőségét. A most nyíló kiállításon a művészek jótékony célra felajánlott művei láthatók, melyek később árverésre kerülnek. A szép kollekció már több helyszínen látható volt: a zebegényi Könyvtár Galériában, az Újpest Galériában, a tápiószelei Blaskovich Múzeumban. A megnyitón Szőnyi Zsuzsával is találkozhatnak a tárlatlátogatók, aki édesapja, Szőnyi István egyik alkotását ajánlotta fel a szabadiskola támogatására.

Új szakmák a palettán Ki volt Petzelt József? Kik és milyen szakmákat tanulhatnak a róla elnevezett iskolában? Milyen eredménnyel indulnak a diákok a szakmai megmérettetéseken? Mit jelent a nyílt nap fogalma jelen esetben? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ, az a pedagógus, szülő, illetve továbbtanulni szándékozó diák, aki most a 6. oldalra lapoz.

Már a címből is sejthető, hogy nem a Jancsi és Juliska elveszejtésére törő boszorkány kemencéjéről van szó, hanem hogy milyen módon fejlődik európai uniós támogatással Budakalász bölcsődei ellátottsága. 10 új munkahely, 40 új férőhely nem kis dolog egy település életében. De mi köze mindennek a kemencéhez? Majd kiderül, ha az olvasó a 6. oldalra lapoz.

FEJEZZE KI A LEGSZEBB

érzelmeket!

nefrit

Látogasson el a ÓRA-ÉKSZER üzletbe Szentendrén február 8-14. között, és keresse Valentin-napi ajánlatunkat*!

Vásároljon legalább 25 900 Ft értékben, és megajándékozzuk ezüst szerelem charmmal. *Az ajánlat 2013. február 8-14. között, illetve a készlet erejéig érvényes a Nyitva tartás: minden nap: 10,00-18,00 óra között Tel.: 06-26-303-947 Az ajánlat más kedvezményekkel nem vonható össze.

nefrit

KEZDJE EL A LEGSZEBB VALENTIN NAPI TÖRTÉNETET... ÓRA-ÉKSZER

üzletben. 2000 Szentendre, Dumtsa Jenő u. 18. UNFORGETTABLE MOMENTS


2

X. évfolyam, február

Ki itt hidat akarsz, hagyj fel minden reménnyel (?)

Eltörölték a szigetmonostoriak hídhoz való jogát! Hogy is volt ez? A Megyeri-híd építése 1999-ben kezdődött el, és a döntéshozók elhatározása, valamint a monostori önkormányzat közbenjárása következtében az a megállapodás született, hogy a híd használatba vételéig meg kell épülnie egy, a szigetmonostort a szárazfölddel összekötő hídnak is. Szó volt arról, hogy ez a törekvés, egy lehajtó formájában valósul meg, aztán változott a helyzet, és egy önálló kishídról szóltak a tárgyalások. Ahogy teltek-múltak a hónapok, a gépjármű közlekedés céljára is alkalmas híd építése csak nem kezdődött

Szigetmonostori átjutás Dunán innen

el, majd az eredeti hatósági előírás – a már vonakodó építtetők asztalán – egy kerékpáros és gyalogos híddá szelídült, ám ezt az érintett falu népszavazása autóshidas követeléssé fejlesztette vissza. A település vezetői a népakaratot következetesen képviselve folytatták a tárgyalásokat, de sajnos ezúttal sem jártak sikerrel. Nem maradt más hátra, Szigetmonostor vezetése végső elkeseredésében az egyetlen megmaradt eszközhöz nyúlt, nevezetesen: nem adta meg a hozzájárulást a Megyeri-híd használatbavételi engedélyéhez, ragaszkodva a jogerős környezetvédelmi szakhatósági előíráshoz, miszerint ehhez a kishíd megépítése elengedhetetlen feltétel. A jogi huzavona ezzel tovább folytatódott, és a bíróság – láss csodát – kimondta, hogy a szárazföldi összeköttetés csupán a végleges (!) engedély feltétele. Így a Megyeri-hidat – azóta már többszöri meghosszabbítással – ideiglenes engedélyekkel, Dunabogdány részéről a korábbi polgármester, Schuszter József már tett lépéseket a találkozó létrehozására 2008-ban, de az első alkalom csak idén jött létre. A tahitótfalui illetőségű, de kárpátaljai származású Magyar Zoltán vállalkozó főszervezőként segítette ebben a törekvésben Dunabogdány, Nyírbogdány és Tiszabogdány vezetőségét és testületeit. A kapcsolatfelvétel megtörtént, a három napos rendezvényen a delegációk tagjai több közös programon vettek részt. A Nyíregyháza szomszédságából és a Kárpátaljáról érkezett vendégeket ebben az évben a dunakanyari falu látta vendégül. Január 19-én, szombaton először közösen ellátogattak a Vigadóban megrendezett gálaműsorra, majd délután megnézték a Budai Vár nevezetességeit és a Hősök terét.

Szigetmonostor lakóinak reménye a híd megépítésének ügyében szertefoszlani látszik, mert az állami bürokrácia fondorlatos útvesztőiben egy ügyes fordulattal újabb, nem várt esemény következett be. A külső szemlélő azt gondolná, hogy a témában, már minden lehetséges csavart beépítettek a kormányzatok és a vele együttműködő szakhatóságok, de újfent megbizonyosodhatunk arról, hogy ami nem lenne képes megszületni pusztán az emberi képzeletben, az kézzel fogható valóságként megjelenik a hétköznapokban. évekkel ezelőtt átadták a forgalomnak, fityiszt mutatva az akadékoskodó kistelepülésnek. Ők azonban nem hagyták annyiban az ügyet, és a bírósági döntés után a Kúriához fordultak, hogy érdekeiknek érvényt szerezzenek. Az

vatalos levelet kapott az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságtól. A borítékban határozatmódosítás lapult, amely kimondja, hogy az 1999. szeptember 29-én (!) általuk meghozott határozatot módosítják, ezáltal törlik az enge-

...s az átkelésen túl (csak napnyugtáig: autók, tűzoltók, mentők is)

elkerülhetetlen papírtologatás ismét megkezdődött, majd a tavalyi év végére elérkezett az ügyben megoldással kecsegtető tárgyalás kitűzése. A dolog szépséghibája annyi volt, hogy erről az eseményről valahogy elfelejtették értesíteni Szigetmonostor önkormányzatát, így azon annak jogi képviselői és vezetői részt venni nem tudtak. A tárgyalást ezért természetesen előreláthatólag február végére napolták el. Ha minden a tervek szerint ment volna, ez a cikk is csak a lanyhuló figyelem fenntartására lenne hivatott, és a március elején megjelenő lapszám kézhezvételéig lenne időnk bőven találgatni, esélyt latolgatni az ügy kimenetelét illetően.

A hatóság legyőzi a népakaratot? Ezt a bizakodó várakozást azonban lehűtötték az illetékesek. Történt ugyanis, hogy január első hetében Szigetmonostor Önkormányzata hi-

dély 5. pont 2 bekezdéséből azt a kikötést, ami kimondja, hogy az M0-s híd megépítéséhez és végleges használatbavételéhez a monostori autós kishíd megépítése szükséges volna. Mielőtt azt hinnénk, ez a csattanó, a kijelentést még fokozni is tudta a hatóság, ugyanis nemhogy szükségtelenné nyilvánítja az autós hidat, de a sziget Natura 2000-es védettségi okaira hivatkozva szinte egyenesen megtiltja a megépítést! Így az elnapolt bírósági tárgyalás most ezzel a határozat-módosítással az autós híd megépítése szempontjából okafogyottá vált, hiszen annak hivatkozási alapját szüntette meg. Szigetmonostor tehát ebbe a méltatlan helyzetbe került, így amellett, hogy a jog által biztosított lehetőségek feltérképezésével továbbra is megpróbálja keresni a megoldást a híd megvalósítására, bízva abban, hogy legalább az agglomerációs törvényben, a Határcsárdánál szereplő híd a jövőben valamikor megépülhet. A 13

Bogdányok találkozója Idén tizenhetedik éve, a Magyar Kultúra Napján találkozott először a Kárpát-medence három Bogdány települése. A Himnusz születésnapja teremtett alkalmat arra, hogy ezek a falvak is felvegyék a magyarországi kezdeményezés keretein belül a magyarság és a magyarok lakta területeken élők közötti kulturális kapcsolatot. Ezt követően a község nyírségből származó jegyzője, Tóth János és Magyar Zoltán Tahitótfaluban, a Faluházban vacsorával és zenés programmal várta a résztvevőket. Vasárnap az Esztergomi Bazilika, és a sváb falu nevezetességeinek meglátogatását követően, a Fábián Sebestyén búcsúján találkozhattak a helyi lakossággal az ilyenkor szokásos mise és agapé vendégeiként. Pályi Gyula, Dunabogdány polgármestere örömmel üdvözölte a kezdeményezést, a mintegy testvér-

A Pilis Dunakanyari régió 13 településének független lapja.  Alapítva 2004-ben  Kiadó: Szólabda Kiadó  Főszerkesztő: Csatordai Katalin  Olvasószerkesztő: Muzsay András  Reklámfelvétel: a szerkesztőségi elérhetőségeken  Nyomdai előkészítés: Alfa Press Design Kft.  Szerkesztőség levelezési címe: 2000 Szentendre, Duna-korzó 18. Tel./fax.: 26/395-238, Mobil: 06(30)9862737, E-mail: dunapress@t-online.hu; www.dunakanyar.hu  Terjeszti a a kiadói hálózat  Nyomda: Paus-Print Kft. ISSN 1786-1802

városi indíttatású találkozót, s a jövőt konkrét együttműködési területek életrehívásával képzeli. Úgy véli, hogy ilyen élő, magyar szellemi értékek ápolására – mint ahogy már vannak is erre példák – pályázati forrást is találnak majd. Terveik között szerepel a civil összefogás szervezése is, amelynek gyökereit a hagyományok, egymás kultúrájának megismerésében látják. Ebben a tekintetben a három falu teljesen eltérő tradíciókkal rendelkezik, hiszen Dunabogdány sváb, Nyírbogdány magyar,

év hitegetés kapcsán a falunak kártérítési igényt is szándékában áll benyújtani. Figyelembe kell venni ugyanis azt a költséget, amit a település a több mint egy évtized alatt a jogorvoslatra fordított, de ennél jóval nagyobb az erkölcsi kár, amit a határozatmódosításnak köszönhetően a lakosság a mindennapi életvitelében, illetve életkörülményeiben elszenved. A település lakói nemcsak közlekedésfejlesztési kártérítésért folyamodhatnak, ami adott esetben a kompközlekedés fejlesztésére irányulhat, de a vagyon és életvédelmi érdekeik is jelentősen károsodtak. Emlékeztetnénk arra, hogy szintén évek óta fennáll a Tahitótfaluban létesítendő tűzoltóőrs és mentőállomás, valamint a rendőrőrs építésének kérdése, amelyhez a tahitótfalui önkormányzat gesztor szerepvállalásával hét önkormányzat csatlakozott. Ezek a települések sok millió forintot fordítottak már önerőből a katasztrófavédelmi komplexum megvalósítására, és az építést ugyancsak önerőből, hitelfelvétellel akarták megvalósítani. A Társulás azonban eddig hiába kilincselt a 200 milliót sem elérő kölcsönért, amiből tálcán kínálnák a lehetőséget a katasztrófavédelem országos szinten is mintaértékű projektjéhez. Ha a szigeten élőkhöz a mentő vagy egy tűzoltóautó a híd hiányának következtében csúcsidőben megközelítőleg 40-50 perc alatt ér el a Szentendrei állomásról, akkor, ha mindez Tahitótfaluból megoldható lenne, a kivonulási idő a sziget végi településeken negyed óra alá csökkenhetne! Ha jobban belegondolunk, a sokmilliárdos hídépítés ellehetetlenítését e töredék költségű beruházások támogatásával is tolerálhatóbbá lehetne tenni a lakosság felé, jelezve azt a jó szándékot, hogy az életkörülményeik és biztonságérzetük javításában a hatóságok és a szaktárcák is készek a szerepvállalásra. Jó lenne, ha egyszer az illetékesek kinéznének a papírjaik mögül, és meglátnák az embereket is a döntéseik, vagy uram bocsá’, nemtörődömségük mögött! Dunapress@KB míg Tiszabogdány német, illetve ruszinok lakta település. A zene, az énekkarok, az iskolák, az oktatás területe az, ahol most az együttműködés körvonalazódni látszik, de az évenkénti találkozók egész biztosan másban is lehetőséget adnak majd a kapcsolatok fejlesztésére. (dunapress)

A RÉGIÓ ÚJSÁGJA MEGJELENIK MINDEN HÓNAP ELSŐ HETÉBEN AZ INTERNETEN IS! Reklámfelvétel: Tel.: 26-395-238, a 30-986-2737 számokon és a dunapress@t-online.hu címen. Hirdessen következő lapszámunkban, melyet 2013. március 2-án olvashat.

A fenntartási költségek kérdése nehezíti a döntést Szigetmonostor decemberben kapta meg a bölcsődét támogató levelet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől. A 180 milliós projektköltségből, csak 165 milliót ítélt az irányító hatóság elszámolhatónak, de 90%-os támogatási intenzitást biztosított. A településtől tehát hozzávetőlegesen 30 milliós önerőt igényel a beruházás megvalósítása. Az engedélyes tervek alapján ez az összeg két, 14 férőhelyes csoportszoba megépítését teszi lehetővé. A pályázatban azonban a település plusz pontokat kapott az alternatív energia felhasználás vállalására, ami köztudottan drágább az építésnél, viszont a későbbiekben az üzemeltetésre fordított összegeket csökkenti. Ez a vállalás okozta Monostoron azt a többletráfordítást, ami a 30 milliós saját tőke jelentős többletét adja. De ahogy Molnár Zsolt polgármester elmondta, az idei új önkormányzati finanszírozási rendszer elvonásai kérdésessé teszik, hogy megengedheti-e magának ezt a plusz kiadást az önkormányzat. Az idő azonban szorít, hiszen a támogatási szerződés aláírásáról február elejéig határozni kell. A településvezetés ezért szakértők bevonásával felülvizsgálja a költség-haszon elemzést és az építési költségeket, hogy el tudják dönteni, képesek-e az építésre ebben az évben. Az építés és a működés költségeinek vizsgálata alapozza majd meg a döntést, vállalható költségek esetén a támogatási szerződés is megköttetik. – A bölcsődére égető szükség van, ez vitán felül áll. A számadatok alapján évente 30 gyermek születik Szigetmonostoron, de ugyanenynyi újszülött érkezik Pócsmegyerre is. A Szentendrei-szigeten nincs önkormányzati fenntartású bölcsőde, a családi napközik pedig meglehetősen költségesek. Mindezek figyelembevételével nem kétséges, hogy az intézményt maximálisan ki tudnánk használni, mivel sok szülő sajnos nem tud három évig otthon maradni a gyermekével, de a magán-bölcsődét sem tudja fizetni. Van néhány család, ahol a gyermek optimális fejlődésének záloga a bölcsőde. Az új intézményt tudatosan az egyre növekvő lakosságszámú Horány irányába terveztük, így a Zrínyi és a Monostori út sarkán szeretnénk megépíteni. Egy újabb hatósági döntés miatt pedig sajnálattal kell tudomásul vennünk, hogy a falu, az autóshíd végérvényesnek tűnő elvetésével zsáktelepülés marad, tehát az itt lakók például Szentendrére legalább 25-30 percnyi többletutazással tudnak eljutni. Egy babával a hátsó ülésen, naponta kétszer, ez nem igazán kellemes – tájékoztatta lapunkat a polgármester.

Környezetkultúra és takarékosság

Fahulladékból energia A Start munkaprogram, amelyhez 2013-ban 153 milliárd forint áll rendelkezésre, a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból (NFA) indult el. Az egyik ehhez kapcsolódó pályázaton nyert Dunabogdány és Visegrád közösen, összesen bruttó 24 millió forintot. A Start programok az ország legelmaradottabb térségeiben érhetők el, ahol a foglalkoztatási ráta alulmarad az országos átlaghoz képest. Úgy tűnik, ebbe a körbe a dunakanyari térség is besorolt a munkanélküliek létszámának növekedésével. Dunabogdány és Visegrád azonban előnyt igyekszik kovácsolni ebből a hátrányból azáltal, hogy a Szentendrei Munkaügyi Központ közreműködésével benyújtotta pályázatát a Start munkaprogramban meghirdetett bio- és megújuló energia felhasználású kazán kiépítési projektre, amivel fűtési célokra helyi bioenergiát tudnak használni. A projekt-költségekre a két település bruttó 8-8 millió forintot nyert el, továbbá újabb 8 millióért egy közös használatú aprítógépet szereztek be. A pályázat fenntartási időszaka 5 év, melyből az elsőben, közfoglalkoztatott státuszban két munkahelyet teremtenek Bogdányban a mulcsfeldolgozó gép, illetve a kazán üzemeltetésére. A további 4 évben ezek a dolgozók önkormányzati alkalmazottakká válnak. A közös aprítógép annyi fatörmeléket termel, hogy abból Dunabogdány a polgármesteri hivatalt Visegrád pedig két intézménynek a fűtését tudja megoldani. A számítások szerint és a jelenlegi árakat figyelembe véve, a biomasszával való fűtés fele annyiba kerül, mint a gázenergia díjtétele. Túl a költségek csökkentésén, újabb közmunkásokat tudnak felvenni, hogy az önkormányzati területeket megtisztítsák a fahulladéktól. A gallyakat és a bozótos területek irtásából származó zöldhulladékot pedig szintén fel tudják dolgozni ezzel a technológiával. Ennek, ha pénzben nem is, környezetérzékenység tekintetében jól mérhető további hozadéka lesz a rendezettebb településkép is. Dunabogdány a fejlesztés sikeres megvalósítása érdekében a hulladékgazdálkodási programját módosítja, és a lakossági zöldhulladék kezelését is szelektív módon valósítja meg. A helyben működő komposztálóba szánt hulladékot a lakók a szemétszállítási szolgáltató által biztosított zsákokban helyezhetik ki ingatlanaik elé, a gallyakat és a kerti zöldhulladékot pedig az önkormányzat gyűjti be és égeti el az új kazánban. A hivatal mellé áprilisra egy kisebb épületet építenek, amelyben helyet kap a 45 kW-os kazán, valamint az apríték tároló. Az aprítógép használatára a két település önálló együttműködési megállapodást írt alá, mely szerint a jövőben annak üzemeltetése fog zajlani. (dunapress)


3

X. évfolyam, február

Egy blogger a „reorganizációról” „Szentendrén feltalálták a meleg vizet!” – állítja a Pénzkérdés blogon megjelent írás névtelen szerzője, aki a pénzügyekkel és pénzzel kapcsolatos gazdasági témákról szóló internetes felületen külső szemlélőként fejti ki véleményét Polányi Sándor munkájáról és annak folytathatóságáról. Alapállása szerint a reorganizációért felelős alpolgármesterrel készült interjú, amit eredetileg a Portfolio.hu közölt, egyszerre érdekes és kiábrándító. „Érdekes, mert jó látni, hogy lépésről lépésre hogy hozzák egyenesbe egy olyan város gazdálkodását, amelyről már a lakói is lemondtak. Ugyanakkor kiábrándító, hiszen ennek eleve így kellene mennie mindenhol. S nem szenzációként kellene értékelni azt a tényt, hogy ha odaengednek egy közgazdászt a város büdzséjéhez, akkor az talál is ott tartalékokat” – szól a bevezető gondolat. Bár a szerző „a Raiffeisen küldötteként” mutatja be Polányit, a Szentendrei Hírek Facebook-oldalán a hivatalos városi kommunikáció sietve igyekezett leszögezni: szűk egy évvel ezelőtt nem a bank delegálta az új alpolgármestert, a helyi képviselő-testület egyhangúlag választotta meg őt kilenc hónapra. A Pénzkérdés szerzője azonban így ír erről: „…nyilvánvaló, hogy ennél jobb nem történhetett volna a várossal, még ha mindkét fél ragaszkodik is ahhoz a puha forgatókönyvhöz, amely szerint ez csak egy opció, egy javaslat volt a bank részéről. Biztosra vehető ugyanis, hogy a bank kőkeményen ragaszkodott ahhoz, hogy saját irányítású csődbiztossal felügyelje a bukó milliárdjait – ha már egyszer úgy alakult a törvény, hogy ilyen funkcionális, választáson kívüli szereplők is bekerülhetnek egy város irányításába.” Leszögezi ugyanakkor: „Anélkül, hogy elbagatellizálnánk Polányi úr tevékenységének értékét, meg kell jegyezzük: az lenne a normális, ha mindenhol így mennének a dolgok. Lenne pár értelmes csávó, aki kezeli a kasszát meg a terveket, és beszól, ha borul a mérleg.” Polányi Sándor szavai szerint Szentendre a reorganizáció során elkezdte tanulmányozni más települések példáját, jelentős költségmegtakarítást érve el. A blogger ekként kommentálja e gondolatot: „Édes jó isten, tényleg kést kell szorítani egy képviselő-testület nyakára ahhoz, hogy messzebbre lásson a város határainál, és rászánjon egy kis időt arra, hogy ötleteket szerezzen a megtakarításra? (…) Szép történet ez, üdvözölnénk is, ha mondjuk 1992 lenne, 1-2 évvel a rendszerváltás után. De az isten szerelmére, 20 éve tapossuk ezt az utat, és még mindig gyermekien csodálkozunk rá arra, hogy ha valami szakértő kezekbe kerül, az jobban megy, mint ha a kecskére bízzuk?” A bejegyzés fő mondanivalója azonban az ország valamennyi településére nézve lényegbevágó: „Félő, hogy nem csak az államnak kellene lennie itt az igazi watchdognak. Miért reméljük, hogy egy állami alkalmazott egy másik állami alkalmazotton majd számon kéri a tetteket, felvállalva a konfliktust, hogy megakadályozza a közpénz hatékonytalan felhasználását? Lehet bármekkora közgazdasági zseni valaki, ha ellenérdekelt a rendrakásban, akkor megette a fene. Sajnos ez nem megy másképp, csak ha helyben a népakarat képvisel visszatartó erőt. Ám, ha a nép az adóból épített szökőkutat többre értékeli, mint a tisztes egyenleget, akkor nincs mit tenni. Állami szinten sem lesz olyan láthatatlan tiszta erő, ami helyrebillenti a dolgokat, ha az ellenkezik a választói akarattal. Mindenhol van számvevő testület, mindenhol van ellenzék, mindenhol kellene legyen egy helyi sajtó, alulról szerveződő, néha kötekedő, néha konstruktív civil szervezetek összessége, ami kifejthet ilyen hatást. Ha ők nincsenek, és csak az államilag kirendelt rendcsinálóban bízhatunk, akkor végünk.” (dunapress-info)

– Nagy váltás történt az életemben, december elején költöztem Budapestre és akkor kezdtem meg itt is a munkát. Nagyon jók a benyomásaim, szívesen járok ide dolgozni. Szerettem Pécset, de ebben a kisebb közösségben sokkal barátságosabb, közvetlenebb környezetben dolgozhatom, ami pluszt ad nekem. Pénzügyi főosztályvezetői feladatokat láttam el az elmúlt egy évben, és előtte is Pécs önkormányzatánál dolgoztam. Akkor egy nagy költségvetési intézményt alakítottam át. Olyan gazdasági szervezetet hoztunk létre, amivel hatékonyan lehetett működtetni a város teljes intézményrendszerét úgy, hogy tudtunk spórolni is. Jelentős szervezeti átalakítás volt, nagyon sok új ötlettel. Szerettem ezt a feladatot, mert jó dolgokat, értéket sikerült teremteni. Azért örülök annyira ennek a lehetőségnek, mert úgy gondolom, azzal a tapasztalattal és tudással, amellyel rendelkezem, Szentendrének is adhatok valami olyan pluszt, ami segíti a város fejlődését. – Annak idején komoly visszhangot kapott a sajtóban, hogy a város hirdetés útján keres alpolgármestert. Mit gondolt erről?

A helyi önkormányzatokról szóló új törvény értelmében a 2000 fő alatti települések polgármesteri hivatalai megszűnnek, a feladatokat nagyobb települések látják majd el. A Dunakanyarban ez a rendelkezés Kisoroszit és Pilisszentlászlót érinti. 2013-tól az előbbi Tahitótfaluhoz, az utóbbi Szentendréhez tartozik. „Mindkét település legközelebbi nagy szomszédjával állt össze” – mondta Illés György, Pilisszentlászló polgármestere, aki szerint a bevásárlás, munkába járás, ügyintézés természetes útiránya eddig is ez volt az emberek többsége számára, ezután pedig még több ügyet intéznek majd a szentlászlóiak Szentendrén. – Tény, hogy Magyarországon eléggé túlburjánzott a közigazgatás. Ahogy látom, a környező országokra sem jellemző már, hogy

Az európai uniós támogatások keretében az Új Széchenyi Terv 2011 végétől adott lehetőséget helyi önkormányzatoknak bölcsődefejlesztési pályázaton való részvételre. A közép-magyarországi régióban 1,6 milliárd forint állt rendelkezésre a beruházások megvalósítására. A Dunakanyar körzetében Budakalász és Szigetmonostor nyújtotta be pályázatát az Európai Regionális Fejlesztési Alap keretösszegére. Tavaly év végéig mindkét település tartaléklistán várakozott, de decemberben elnyerték a támogatást. A város kész a beruházás megkezdésére, ám Monostor esetében már közel sem ennyire egyszerű a helyzet.

könnyebbséget jelent majd, ha kiskorú gyermekeiket reggelente egyszerre tudják oviba és bölcsibe vinni. A pályázatot engedélyes tervek birtokában lehetett beadni. Az épület infrastruktúráját és felszereltségét tekintve

Az egyensúly a cél Budai Otília személyében december óta új gazdasági alpolgármestere van Szentendrének. A képviselő-testület új tagja, a korábban Pécsett dolgozó szakember a városban lezajló reorganizáció végeztével foglalta el helyét, és tizenhárom pályázó közül nyerte el a városvezetés bizalmát. – Én is olvastam a híreket és azt gondolom, sokak számára szokatlannak tűnhetett ez a pozíció. Talán azt a kettősséget nem tudták értelmezni az emberek, hogy gazdasági szakemberről, mégis alpolgármesteri feladatkörről van szó. Én már a hirdetés alapján is úgy ítéltem meg, hogy a feladatok megoldásához gazdasági szakembert keres a város. Városmenedzseri, városigazgatói poszt másutt is van. Bárhogy nevezzük, nagyon jó az ötlet, hiszen egy önkormányzat az intézményrendszeren keresztül is gazdálkodik, számos gazdasági társasággal is dolgozik, tehát mindenképpen fontos, hogy mindezt valaki együtt, komplexen lássa. – Reorganizációs folyamat végére érkezett a városba. A változáso-

kat koordináló szakember, Polányi Sándor szerint a „finomhangolás” önre vár. Hogyan indult a munka?

– Főként a változások miatt, melyek 2013 januárjától az önkormányzatokat érintik, az első hetek nagyon sűrűek voltak. Sok volt a feladat, elég feszített tempóban dolgoztunk. Polányi Sándorral végigbeszéltük, melyek azok a feladatok, főbb irányok, amelyeket a reorganizáció már

meghatározott, s amelyeknek az a bizonyos finomhangolása következik. Egyeztettünk a részletekről, volt, amikor az elképzeléseink egyeztek, de volt, amit én már máshogyan gondoltam és terveztem, ő pedig ezeket elfogadta. Azóta már sok mindenhez hozzákezdtünk. A legfontosabb, hogy 2013-ban egy olyan költségvetést fogadjon el a város, amivel megalapozza pénzügyi egyensúlyát és működését. Az a cél, hogy a fejlődési irányok tarthatóak legyenek, az elképzelések, de azok gazdasági feltételei is rendelkezésre álljanak. Most valamennyi kollégával azon dolgozunk, hogy az önkormányzatok előtt álló lehetőségekkel, az adósságkonszolidációval a lehető legjobban éljünk, és a lehető legtöbb előnyt szerezze meg általa a város. Konkrét számadatokról és az idei esztendő meghatározó döntési alternatíváiról a februári zárszámadás után ad majd tájékoztatót a város új gazdasági alpolgármestere. (dnk)

Szentendréhez csatlakozott Pilisszentlászló polgármesteri hivatala

Barátságos kemence fogadja majd a kicsiket Kalászon Budakalász önkormányzata az intézmény dolgozóival saját pályázatként, nem külső pályázatkezelő cég segítségével írta meg a tendert, amit tavaly januárban nyújtott be. A keretösszegre nagyszámú jelentkező akadt, így Budakalász az elbírálás után – forráshiány miatt – tartaléklistára került. Ez az akadály azonban december végére elhárult, megkapták a pozitív támogatói döntést, ami 150 millió forintot biztosít az önkormányzati beruházásnak. A teljes projektköltség 220 millió forint. A 70%-os támogatási intenzitás a városra így 70 millió forintos önrészt hárít. Rogán László polgármester elmondta, hogy az új, négy foglalkoztató helyiséggel megépülő bölcsőde körülbelül 10 új munkahelyet teremt és 40 férőhelyes bővítést tesz lehetővé. A tervek szerint a későbbiekben további 20%-kal fogják ezt a létszámot növelni. A jelenleg működő önkormányzati bölcsőde már korszerűtlen, az épület felújításra szorul. Elhelyezkedése sem szerencsés, közel van a HÉV sínekhez, rossz a megközelíthetősége és a parkolási kondíciója. Az új intézmény a Mályva utcai óvoda mellett kap helyet, amely csendes környezetet biztosít, és udvarának mérete kétszerese lesz a mostaninak. A családoknak

Készül Szentendre 2013-as költségvetése

egyaránt megfelel a ma érvényben lévő rendkívül szigorú előírásoknak. A keretösszeg arra sajnos nem volt elegendő, hogy az alternatív energiafelhasználást is biztosítsák, de a lehetőségek kialakítását betervezték. Amennyiben energetikai korszerűsítésre nyílik pályázati lehetőség, azt a legegyszerűbb módon, az épület szerkezetének megbontása nélkül tudják majd kiépíteni. A mostani tervek egyelőre csak a tetőn elhelyezett napkollektorokat foglalják magukba, ezek a bölcsőde mosdóit látják el melegvízzel. A nyár közepén kezdődik meg az építkezés, és várhatóan jövő nyáron a műszaki átadás is megtörténik. A településképbe illeszkedő, kedves, otthonosságot sugalló búbos kemencére emlékeztető új bölcsőde, 2014 őszétől kezdi meg működését Budakalászon. (KáBa)

minden kis faluban ügyintézők vannak, az önkormányzatok inkább nagyobb területi egységekbe szerveződnek; például Szerbiában is ez a rend. Van egy ilyen európai irány is. – Hogyan fogadták a településen élők a változásokat? – Mi ezeket nehezen éljük meg, mert hozzászoktunk, hogy helyben be lehet menni a hivatalba és az ügyek nagy részét el lehet ott intézni. Ráadásul több változás rakódott most egymásra. Az állam bizonyos feladatokat magához von, és járási hivatalokat hoz létre, tehát ha megmaradt volna a hiva-

talunk, számos ügyben akkor is be kellene járni Szentendrére. Ehhez jön még a közös hivatal létrehozásának kényszere. Mi azt találtuk ki, hogy nálunk keddenként lesz egy kihelyezett ügyfélfogadás, egyéb napokon pedig nyitva van a községháza és vannak kollégák, akiknek az a feladatuk, hogy segítsék az emberek eligazodását ebben a közigazgatási dzsungelben. – Mi okozhat problémát? – Az eligazodás abban, hogy melyik hivatal, milyen ügyet intéz. Bízom benne, hogy nem lesznek fennakadások, de a félfogadási idők eléggé különbözőek, és azt

gondolom, amíg az ügyek intézésének tényleges rendszere kialakul, addig lehetnek „tiszteletkörök”. Esetleg valahová újra vissza kell menni, vagy újabb papírokat kell vinni. Ez nyilván idegesítheti az embereket, ahogyan az is, ha hoszszú ideig kell sorban állni. Sokan egyébként még nem érzékelik a változásokat, hiszen januárban általában kevesebb az intézni való. Az első vízválasztó a március környéki adóbefizetések, értesítések időszaka lesz, akkor lehet majd gyakorlatban meglátni, hogyan is működik ez a rendszer. (dk)

Helyiség bérleti lehetőség a Budakalászi Egészségügyi Központban Budakalász Város Önkormányzata a tulajdonát képező, épülő Budakalászi Egészségügyi Központban (Budakalász, Klisovác utca 6.) az épület átadását követően lehetőséget biztosít az alábbi helyiségek üzleti célú bérlésére: ● 1 db 80 m2-es alapterületű földszinti, külön bejárattal és rakodási/ szállítási kapcsolattal rendelkező, igény szerint osztható helyiség, ● 1 db 18 m2-es rendelőnek kialakítható emeleti szoba, ● 1 db 28 m2-es emeleti helyiség, ahol heti 2X3 órában (7-10 óráig) vérvétel zajlik, a további időben szabadon igénybe vehető. A mintegy nettó 700 m2 alapterületű kétszintes, akadálymentesített épületben 4 háziorvos, 2 gyermekorvos, 2 fogszakorvos, a városi védőnői szolgálat és egy vérvételi helyiség kerül elhelyezésre. Az Egészségügyi Központ Budakalász Város központjában helyezkedik el, közelben található posta, bölcsőde, iskola, a Polgármesteri Hivatal, valamint különböző üzletek. Az intézmény mind gépjárművel, mind gyalogosan/tömegközlekedéssel jól megközelíthető. Az épület Budakalász Lenfonó HÉV megállótól mintegy 5 perces gyaloglótávolságban található. A gépjárművel érkezők parkolását pedig az utca patakparti oldalának teljes hosszában kialakított új parkolóhelyek segítik majd. Az Önkormányzat az egészségügyhöz kapcsolódó tevékenységet végző bérlők jelentkezését várja. Érdeklődni lehet: Budakalász Város Önkormányzatánál, Tel.: 26-340-266/123-as mellék, vagy 70/337-1657, e-mail: polghiv@budakalasz.hu


4

X. évfolyam, február

Nyolcvanöt milliós születésnapi ajándék – Több oka is van, hogy Budapestről átköltöztünk Szentendrére, mondta a MANK ügyvezető igazgatója, Sárváry István. – A Régi Művésztelep is a nonprofit kft. tulajdonában van, és úgy gondoltuk, indokolt szakítani a főváros központúsággal, ideje, hogy a festők városábaa költözzön az alkotóművészeti szövetség. Nem titkolt vágyunk az is, hogy együttműködhessünk a várossal, mind az önkormányzatnyzat tal, mind a Ferenczy Múzeummal. – Miként kezdődött az együttműködés? – Először ki kellett alakítanunk irodáinkat a művésztelepen, de amint ez sikerült, megkezdtük a telep felújítását, mert

Szentendrére költözött a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK). A szervezet a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány tavaly áprilisi megszűnte után kapta meg annak vagyonát és feladatait a kormánytól. negyven éve senki sem nyúlt hozzá. A felújítás első ütemeként tavaly év végére felújított felúj felújítottunk a tizenkét mű-

teremből ötöt, és további kilencnek a tetőszerkezetét is. A műtermeket eddig csak szezonálisan, márciustól

októberig lehetett használni. Téliesítettünk, már van fűtés, szigetelés, kicseréltük a nyílászárókat és a burkolatot. Tetőtől talpig felöltöztettük az épületeket, mintha teljesen újakat építettünk volna! Az első ütemre 85 milliót költött az állam. Ahogy kitavaszodik, a további műtermek felújítását is elkezdjük, és megszépül a park is. A megújult Régi Művésztelepet a tervek szerint idén nyáron, a létesítmény 85. születésnapján adjuk majd át. – Kik lehetnek a megújult műtermek lakói?

– Minden műterem, amely a kft. tulajdonában van, pályáztatással talál gazdára. A jelentkezők kérését bizottság bírálja el, majd a művészekkel három évre kötnénk bérleti szerződést. Ezen a téren is együttműködnénk a helyi önkormányzattal, mert a helyben alkotókat szeretnénk előnyben részesíteni! A Régi Művésztelepen van egy galéria is, ami öt éve épült. Kicsit azt is kicsinosítjuk, s az ide hozható kiállítások tervét szeretnénk az önkormányzattal, a Ferenczy Múzeummal, valamint a szentendrei művészekkel közösen kialakítani! A Bogdányi utcán van a MűvészetMalom, itt a Régi Művésztelep is. Szentendrének olyan művészeti főutcája ez, amelynek mi vagyunk a végpontja. Ennek szeretnénk megfelelni!

Humor és kemény munka, idézőjelek nélkül Könyv Kata számára óriási megtiszteltetés a díj és az is, hogy éppen a Barcsay Gyűjteményben láthatóak művei.

– Barcsay Jenőt, bár személyesen nem találkoztam vele, mindig nagyon tiszteltem. Az egyetemen ott volt szellemisége az anatómia tanszéken; én is az ő könyvéből tanultam. Az az organikus ana-

Két fiatal festőművész kapta meg a közelmúltban a Barcsay-díjat. Az elismerést Könyv Kata és Külüs-László Ákos vehette át Barcsay Jenő egyik jogörökösétől, Kónya Ferenctől. tómia, amit könyvében annyira szépen, igényesen megjelenített, remélem, valamennyire átjön nálam is. Lelki rokonnak tartom annyiban, hogy még ha figurálisak is a képeim, a belső szerkezet nálam is jelentős szerepet kap. A kompozíciók belső szerkezetével foglalkozott ő is, de ő a lényegre redukálta, csupaszította azt, míg nálam marad a reális valóságnak egyfajta ábrázolása. Fiatal alkotó vagyok, mégis úgy érzem magam néha, mintha egy kihalóban lévő mamutfajhoz tartoznék. Bizonyos szempontból akár konzervatívnak is mondható, amit csinálok, mert finom lázadás van benne. Nem direktben megy neki a konvencióknak. Ma már minden idézőjelbe van téve a modern mű-

Szentendrei Kulturális Központ Dunakorzó 18. www.szentendreprogram.hu Február 5. 19.00, DMH Barlang (Dunakorzó 11/a) JAZZ KLUB – BORBÉLY MŰHELY – Borbély Mihály szaxofon, Tálas Áron zongora, Horváth Balázs bőgő, Baló István dob. Vendég: Horányi Sándor gitár. Február 9. 9-12 DMH Bütykölde – Valentin-napi ajándékkészítés. A részvétel ingyenes. Február 19. 10:00, Pest Megyei Könyvtár színházterme (Pátriárka u. 7.) HOLLE ANYÓ A Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Színház előadása Jegyek elővételben (Dunakorzó 11/a, 26/312-657) Március 2. szombaton 16 órai kezdettel a P’Art Mozi irodalmi pódiumán: LYUKASÓRA SZENTENDRÉN Vendégeink: Szabó T. Anna, Lator László, Mácsai Pál, Várady Szabolcs. (Belépőjegy: 900 Ft). Fő támogatónk: Az Élhető Szentendréért Közhasznú Társaság.

Popper sorozat / Párkapcsolatok Egyedi felvételek Popper Péter eddig nem látott előadásaiból a Szentendrei Kulturális Központban, (Dunakorzó 18.) Február 10-én vasárnap 16.30-kor Beszélgetés Popper Péterrel (73’) Gerenday Bars Ágnes kérdezi a látottakról Zolnay- Laczkó Katalint (ingyenesen látogatható bevezető előadás). Február 17-én, 16.30-kor Férfi-nő I. rész (64’) Gerenday Bars Ágnes beszélget Kovács Miklós pszichológussal a látottakról. Február 24-én 16.30-kor Férfi-nő II. rész (66’) Március 3-án 16.30-kor Durvaság és szemérem (62’) Március 10-én 16.30-kor Szakítás, elválás, elengedés Paulinyi Tamás parapszichológus összefoglaló előadása a március 3-án és 10-én látottakról. Március 17-én 16.30-kor Őszintén a szerelemről Március 24-én 16.30-kor Újrakezdés Április 7-én 16.30-kor Szeretet Paulinyi Tamás parapszichológus sorozatzáró előadása.

vészetben, én pedig ezt nem idézőjelesen művelem! Éppen azért fontos ez az elismerés, mert az az értékrend egyezik az enyémmel, amit Barcsay is képviselt. Külüs László Ákos is nagy örömmel vette át az elismerést, amely további erőt ad ahhoz, hogy a saját útját járhassa.

– Engem Barcsay tanítványok tanítottak festeni az egyetemen és előtte is. Minden évben ellátogatok ide és körbejárom a gyűjteményt. Sose gondoltam volna, hogy egyszer majd leszedik a képeit, hogy az enyémek lógjanak ott helyette! Meghatározó számomra Barcsay Jenő anatómiai munkássága, absztraháló eljárása, tájábrázolásai, a szentendrei motívumok. Színei, képeinek világa, felületkezelése nekem mind kedves, mindet szeretem, és remélem, hozzá tudok járulni, akár a díjjal is, hogy kicsit továbbvigyem az ő szellemiségét! A művészet nehéz szakma, nekünk, kezdőknek különösen az. Ám nagyon remélem, hogy humorral és kemény munkával valamit el tudunk érni! Az idei díjazottak kiállítását március 17-ig tekinthetik meg az érdeklődők Szentendrén, a Barcsay Gyűjteményben.

Lyukasóra Szentendrén Március 2-án szombaton délután a P’Art Mozi irodalmi pódiumán: Lyukasóra Szentendrén címmel láthatnak műsort az érdeklődők – adja hírül a műsorfüzet. A vendégek: Lator László költő, műfordító, irodalomtörténész, Mácsai Pál színész, rendező, Szabó T. Anna költő, műfordító és Várady Szabolcs költő, műfordító, szerkesztő és Lackfi János író. A lyukasóra régi iskolai fogalom, mikor a tanítási órák között rendszerint váratlanul egy órányi szabadidő adódik, amikor a diákok akár játszhatnak is tanulás helyett. Talán ez adta az ötletet néhai Mészöly Dezső költő, műfordító, dramaturgnak, hogy 1992-ben éppen Lyukasóra címmel szerkeszszen és vezessen szórakoztatva tanító havi egyórás, játékos irodalmi műsorokat előbb a Magyar Televízióban, később a Duna TV-ben olyan alapító társakkal, mint néhai Gyurkovics Tibor író, költő, néhai Lukácsy Sándor irodalomtörténész, és a fentebb említett Lator László. Ez az „asztaltársaság”, s a később hozzájuk csatlakozott színművészek (pl. Kubik Anna, Ráckevei Anna, Papp János) és más irodalmárok baráti kört alkotva játszották és játsszák ma is az egyik legszebb szellemi játékot önmaguk, egymás és a közönség gyönyörűségére. A résztvevők ugyanis minden találkozóra egy-egy, vagy több idézettel érkeznek, és a feladat a játé-

kosok és a közönség számára a szerző vagy a fordító megfejtése. A költemények és a költők megidézése során anekdoták, irodalomtörténeti kincsek, érdekességek bukkannak elő szellemes gondolatcserékre, elmélkedésekre inspirálva a jelenlévőket. Ettől válik a fejtörő játék minden alkalommal bensőséges irodalmi kávéházzá, ahol a megszólalók és a néma „kibicek” egyaránt szórakozva tanulnak és tanítanak, sokszor hatásosabban, mint az órarendi irodalomórákon. A műsor tehát a helyszínen alakul, és így lesz ez a P’Art moziban is. Előre nem tudjuk, csak sejtjük és reméljük, hogy a beszélgetésnek lesznek szentendrei, dunakanyari vonatkozásai is, de ha netán nem, akkor sem fog csalódni a közönség: szép szellemi párbajokban és baráti „csőbehúzásokban” lesz része ezen a délutánon. Hogy stílusosak legyünk, itt egy közönség kérdés következik: melyik szentendrei intézményben bukkan fel a művelt irodalombarát március 2-án, szombaton 16 órakor? A helyes megfejtők jutalma egy óra interaktív jelenlét, izgalmas szellemi körben. MAmut

„Érdemes vállalni a rögös utat is!” Egy civil kulturális szervezet mellett tíz magánszemély, közöttük Eredics Gábor is megkapta idén a Nemzetiségekért Díjat. A magyarországi szerb és horvát népzenei mozgalom meghatározó egyénisége a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanáraként végzett munkájáért vehette át az elismerést. – Nagy öröm, hogy az embert, ha évekig, évtizedekig szorgoskodik, időnként megtalálja a közösség figyelme, – különösen, ha muzsikus. Zenészként hozzászoktunk, hogy muzsikálunk, és a közönség tapssal honorálja, ha tetszett. Tavasszal lesz 39 éves a Vujicsics együttes. Ez a díj kicsit annak is szól, hogy a zenekar, illetve az én hivatásom is eléggé afelé tendált, hogy azt az értéket, amit mi ismerünk, más is megismerhesse. A hallgató ne csak rácsodálkozhasson a zene különlegességére, de meg is tudjon benne mártózni, legyen az övé, még akkor is, ha nem az ő anyanyelvi kultúrája az, amit mi játszunk. – A zenekarral közösen már kiér-

demelték ezt a díjat, ezúttal azonban egyedül kapta az elismerést. – Igen, az együttes 1999-ben kapta meg, akkor még Kisebbségekért-díjnak nevezték, az is nagy öröm volt. Az én életemnek nyilván az a látványosabb területe, hogy a zenekarban játszom, de örültem annak is, hogy időnként látható az a háttérmunka, ami nem feltétlenül a teljes közösséghez kötődik. Nagy megtiszteltetés volt az Országházban átvenni a díjat. Én ott elég otthonosan érzem magam, – ezt persze nem szabad félreérteni! A legidősebb bátyám aranyozó, és sok olyan vasárnapi ebédre emlékszem, amikor mentek a sztorik, hiszen ebben a munkakörben ő vagy tíz évet eltöltött a Házban. Így aztán, amikor beléptem a Parlamentbe, először azt néztem, melyik részletet festette a Józsi! Az ünnepségen a történelmi zászlók is bevonultak és Balog Zoltán miniszter úr szép és fontos gondolatokkal ajándékozott meg minket. Ha ilyen eléggé rögös utat jár az ember, a díj azt jelzi, hogy érdemes mindezt vállalni. Paulovics László festő-grafikusművész legújabb kiállításán a doni áttörés évfordulója alkalmából készített művek láthatók. Az Altiszti Akadémián tartott megnyitón Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter is részt vett.

„Múltunkat nem szabad elfelednünk, sem a szép, sem a tragikus pillanatokat! Okulni kell utóbbiakból is, bűneinkből is, hibáinkból is tanulni kell, legfőképpen azért, hogy még egyszer ne kövessük el azokat. Ám azt is látni kell, hogy vannak elkerülhetetlen tragédiák. Nincs olyan komolyan vehető történész vagy elemző, aki azt gondolja, hogy Magyarország ki tudott volna maradni a második világháborúból, így törvényszerűen következett a doni katasztrófa is, nálunk sokkal nagyobb erők játékából. A Magyar Honvédség belekényszerült ebbe a lehetetlen vállalkozásba. Törvényszerű volt a vereség is, 1943. január 12-én megindult az orosz offenzíva, az a nagy erejű támadás, amely végső soron százhúszezer emberünk elvesztéséhez vezetett. Nincs ehhez fogható tragédiája a magyar hadtörténetnek.” Paulovics László D’43 képeinek készítésekor legfőbb célja volt jelet hagyni az utókornak. Olyan jelet, amely segít abban, hogy a Donnál harcolók hősiessége, helytállása sohase merüljön feledésbe. A kiállítás megnyitóját követően a résztvevők „Don-kanyar 1942-43” címmel egy közelmúltban megjelent új kötetet is megismerhettek. (dallos)

Szentendrei MűvészetMalom Szentendre, Bogdányi u. 32. www.pmmi.hu Február 3. 17 óra Múzeumi teadélután – Tóth Antal: Őstémák Szentendrén című könyvét Rózsa Gyula Munkácsy-díjas művészettörténész mutatja be. Február 15. 16 óra a Művészek a Szőnyi István Szabadiskoláért című kiállítás megnyitója. A kiállítás megtekinthető: március 17-ig. Február 17. 10 óra MalomMeseMatiné – kortárs mese- és alkotássorozat 4-8 éveseknek minden hónap harmadik vasárnapján 10.00-12.00 óráig a Művészek a Szőnyi István Szabadiskoláért kiállításon. 16 óra bemutató tárlatvezetés a Művészek a Szőnyi István Szabadiskoláért kiállításon Klemmné Németh Zsuzsa kurátorral. Február 22. 17 óra Emlék-képek Szentendréről – Válogatás S. Nagy János magángyűjteményéből. A kiállítást megnyitja: P. Szabó Ernő művészettörténész. Megtekinthető május 20-ig. A kiállítások hétfő kivételével naponta 10-18 óra között látogathatók. Február 24. 16 óra Bemutató tárlatvezetés az Emlék-képek Szentendréről – Válogatás S. Nagy János magángyűjteményéből kiállításon. A vezetést S. Nagy János és Bodonyi Emőke, a kiállítás kurátora tartja.


5

X. évfolyam, február A hagyományteremtő szándékkal életre hívott, évente megrendezésre kerülő esemény célja, hogy a Dunakanyar sokszínű, magas színvonalú kézműves értékeit, portékáit évről évre bemutassuk a régióban élőknek és látogatóknak, ugyanakkor lehetőséget teremtsünk a különféle kézműves műhelyek, alkotók közötti szervezett kommunikáció kialakítására, az alkotó egyének összefogására, tevékenységüket elősegítő tapasztalatcserére. Az esemény Szigetmonostor és Tahitótfalu faluházainak szervezésében valósul meg, idei helyszíne pedig a Szigetmonostor Faluház, Árpád u. 5. A rendezvény fővédnökei: Sajtos Sándor Tahitótfalu és Molnár Zsolt Szigetmonostor polgármestere. A jelentkezés díjtalan, a vásárra jelentkezni a faluhaz@szigetmonostor.hu, a program@tahitotfalu.hu

műves 2 db alkotást nevezhet be a megmérettetésre. A közönség is véleményt formál, kategóriáktól független, összevont közönségdíjat oszt ki.

Szeretettel várunk mindenkit március 2-án, szombaton, 9 órától 19 óráig a III. Dunakanyar Kézműves Kiállítás és Vásár rendezvényre, mely a dunakanyari településeken élő és alkotó, természetes alapanyagokat felhasználó kézművesek kiállítása és vására. e-mail címeken, valamint a +3670-374-0541 és a +36-30-3375527-es telefonszámokon Kovács

Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár Budakalász, Szentendrei út 9. www.kkamk.hu Belovai Zsuzsa selyem-festményei– február 17-ig a Kávézóban. Gurmai Ferenc faragott busó maszkjai február 1-28ig az emeleti tárlókban. Jankovics Marcell könyvillusztráció kiállítása február 21. – március 22-ig a Kávézóban. Február 1., 8., 15., péntekenként 19.00 Retro Buli a táncés rockzene kedvelőinek Zene: InFusio Band a ’70-es, 80-as évek slágereivel Február 2., 19.00 – Sváb bál a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. A belépés díjtalan. Információ: Wágner Katalin, 06-70-458-7118. Február 3., 11.00 Farsang a Kolompos Együttessel. 17.00 a Kalászi Jazz Band koncertje. A belépés díjtalan Február 12., 18.00 – Farsangi Traccsparty a Német Nemzetiségi Egy., a Német Nemzetiségi Önko. és a „Szomjas Klub” szervezésében. A belépés díjtalan (Info: Wágner Katalin, 0670-458-7118. Február 14., 14.00-18.00 Véradás a Magyar Vöröskereszt szervezésében. Várjuk a régi és az új véradókat is! Február 16. 10.00-17.00 Esküvő kiállítás – minden, ami esküvő: virágkötő, dekoráció, menyasszonyi ruha, kozmetika, fodrász, helyszín / vendéglátás, DJ, fotós, videós, vőfély. Február 22., 20.00 Szerb bál a Szerb Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében (Info: Krunity Péter, 06-70-331-8336) Február 23., 21.00 Retro házibuli nosztalgia. Funky, a ’80-’90-es évek slágerei, latin. Február 26., 18.00 – Könyvtár Könyvbemutató és beszélgetés Balla M. Annával, a Szeretel c. könyve kapcsán. Balla M. Anna könyvének alcíme: „Egy gyermekkori barátnőm emlékére”. A könyv egy rákos beteg utolsó két évének végigkövetése. Üzenete egyetemes az olvasóknak: semmi sem fontosabb a szeretetnél (…) „Szeretel.., tudhatol.., láthatol.. Ez az ellágyító tájnyelvi fordulat a Nyírségből oldja a szeretsz, tudhatsz, láthatsz lezártságát…”

Attila és Béres Gabriella főszervezőknél lehet. Kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készült alkotásokat, eszközöket lehet kiállítani, árusítani. A kézműves kiállításon megjelenő alkotók termékeiből szakmai zsűri választja ki a legkiválóbb portékákat kerámia, kő, fa, bőr tárgyak; üveg, fém, csuhé, szalma, textil és nemez tárgyak köréből. Minden kéz-

A rendezvény kulturális programkínálata: 10:00-13:00 Kézműves bütykölde gyerekeknek. 10:3011.30 a Szigeti Veszedelem zenekar népzenei műsora I. 14.0014.30 a Zöldfülű Bogár Zenekar és a Szigeti Kisveszedelem műsora. 15:00-16:00 a Szigeti Veszedelem zenekar népzenei műsora II. 16:30-17.15 Görömbő Kompánia: Mesébe szőtt tánc, táncba szőtt mese. 17:30 Díjátadó, 18:00 Moldvai táncház (Görömbő Kompánia Strack Orsolyával). Kézműves ételek vására a gasztronómiai sátorban. További információ az eseményről: www.szigetmonostor.hu, vagy www.tahitotfalu.hu

Üdv a Dunának! Irodalmi hajókázás A „Kiállítás és irodalmi hajóutak a Dunán Leányfaluról Szentendréig, Gyulai Páltól Karinthy Ferencig” c. program, – amelynek támogatója a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága, – azt a helytörténetileg kiemelten fontos örökséget kívánja bemutatni a közönségnek, hogyan alakultak és fejlődtek a település irodalmi hagyományai a XIX. század végétől a művészek kitelepedésén át a II. világháború utáni évtizedekben itt élők munkásságáig. Valamint, hogy mit jelentett számukra a Duna mint hajóút, és mint fürdőélmény. A 2010-es évtől kezdve sajnos már nincs hajójárat Leányfalura a Kis-Dunán. 2013. március 9-én helytörténeti irodalmi hajónk indul Leányfaluról. Összesen 4 alkalmas, 2 órás hajóutat tervezünk, ami közel 120 fő vendéget érint. Ezek során megjelenítjük a Dunakanyar íróit, költőit (Gyulai Pál, Móricz Zsigmond, Áprily Lajos, Vas István, Karinthy Ferenc, Márai Sándor, Szeberényi Lehel, és számos helyhez köthető alkotónk). Üdv a Dunának! Bedő Szilvia, Ravasz László Könyvtár Szelekovszky Beáta, Leányfalu-Ház

Dunabogdány Művelődési Ház Kossuth Lajos utca

Tahitótfalu programajánlata Február 9. 11.00 Farsangi felvonulás. Találkozás a Tahi hídfőnél 18:00: Western farsangi táncház a Don Attila Band-del a Népházban. A belépés ingyenes. 18:00: Zákányi Bálint emlékkoncert (lemezbemutató) a református templomban. A belépés ingyenes. Február 22. 18:00: Fűszerezzük az életet! – beszélgetés Sáfrány Kata kineziológiai konzultánssal a Faluházban (Szabadság út 1/a.) 18:00: Olvasókör a Községi Könyvtárban (Béke út 14.), téma: Herczeg Ferenc és kora. Vezeti Kelemen Ildikó, 06/30/951-5484. Február 23. 10:00: Noé bárkája – a Habakuk Bábszínház előadása a Népházban (Bajcsy Zs. u. 2.). Hétfőnként 16.30 Csillagszemű gyermek-táncház a Dunakanyarban, 18.00 Sziget Hangja ökumenikus énekkari próba a Népházban. Minden érdeklődőt szeretettel várnak! Havonta egyszer önköltséges színházlátogatást szervezünk, az utazás bérelt busszal történik. Az aktuális előadásról, a jegyekről és minden egyéb programról érdeklődni Béres Gabriella művelődésszervezőnél lehet, T.: +36/30/337-5527.

Február 9. 18 óra DUNABOGDÁNYI BORVERSENY. Belépődíj: a helyszínen, ami tartalmaz vacsorát, borkóstolást. Km: a Krigli Band (Csolnok), valamint az esten debütáló Bogdányi Nemzetiségi tánccsoport. Borversenyünkön fajtatiszta (vörös illetve fehér) és vegyes (vörös illetve fehér) nevezhetnek saját készítésű borral. Minden benevezett borból lepalackozva két üveg kerül leadásra, amelyen az évjáratot szabad csak feltüntetni. A leadáskor minden palackot az azonosításhoz szükséges kóddal látunk el. A leadás február 8-án (pénteken), 18 órától 20 óráig történik a Művelődési Ház klubtermében. Nevezési díj boronként 500 Ft. A borokat 3 tagú zsűri értékeli. Eredményhirdetésre 9-én, 19 órakor kerül sor a nagyközönség előtt. KOLBÁSZVERSENYT is hirdetünk! Az indulás feltétele: 1 pár kolbász leadása február 8-án, pénteken, 18 órától 20 óráig a Művelődési Házban, nevezési díj nincs. A zsűri értékelése után eredményhirdetés február 9-én 19 órakor. (Dunabogdányi Német Nemzetiségi Önkormányzat) Február 12. 19 óra FARSANGTEMETÉS – batyubál. Vidáman búcsúztatjuk és temetjük a farsangot, a vígasság tart, míg éjfélt nem üt az óra. Jöjjön, aki csak bírja, mert kezdődik a böjt! Km: Bogdaner Singkreis, Pogdane Puve (Kertbarát Kör).

A hivatalossá lett kiállítóhely

A jó és maradandó emlékekért Nemcsak a szükség, hanem a hatékonyság vágya is úgy hozta Leányfalun, hogy a kulturális intézmények segítik egymás munkáját, az összetartozó dolgokat igyekeznek együttműködtetni. Míg nem volt a falunak hivatalos muzeális intézménye, személyzete és helye az írott helytörténeti anyag tárolására, addig ezeket a

tatni és népszerűsíteni, már-már utolsó pillanatos szájhagyományú kutatást végezni a falu lakosai között. Nyáron a Leányfalui Törzs naplóival gyarapodott múzeumi állomány digitalizálásához is a könyvtár infrastrukturális hátterét fogja használni a múzeum. Terveink között szerepel, hogy egy felállítandó állandó helytörténeti

könyvtárban gyűjtötték. A hetekben folyik a munka annak érdekében, hogy ezen anyagok a múzeumban is fellelhetők legyenek. Karácsony előtt pár nappal érkezett meg Leányfalu Hely- és Irodalomtörténeti Kiállítóhelyének működési engedélye, amit másfél éves minősítő folyamat előzött meg. Ez azt jelenti, hogy a muzeális intézmény önállóan pályázhat, és teljes joggal kapcsolódhat minden múzeumokat érintő programba. Legfontosabbnak tartott feladatait nem tudná egyedül végezni: az iskola és a könyvtár nélkül nem tudna Móricz tiszteletére rendezett járási diáktalálkozóba bekapcsolódni, helytörténeti kiállítási anyagokat sokaknak megmu-

kiállításon ezek az anyagok hozzáférhetők, kutathatók legyenek. A Falunapok rendezvényeit immár harmadik éve a helytörténeti kiállítás nyitja meg: az első Leányfalu és Pócsmegyer közös története, a második az „Egy kert és ház története Leányfalun 1941 és 2000 között”; dr. Györff y István szemorvos tiszteletére rendezett kiállítás volt. Az idén Komjáthy Istvánra, és a Leányfalun befejezett Mondák könyvére emlékezve tervezzük megnyitni a Falunapok programját. Olyan kiállítást és kapcsolódó programokat tervezünk a könyvtárral, iskolával, faluházzal, amely az idősebb generációban jó emlékeket ébreszt, a fiatalokban pedig maradandó emléket teremt. Jékely Endréné

Leányfalu-Ház Móricz Zsigmond út Február 8. 18.00: Vidd hírét a magyaroknak… Nyelvfej-te-getés, avagy tudjuk-e, mit mondunk magyarul? – Szűcs Cecília. Február 9., 10.00: Mütyürkéző. A foglalkozásokon minden korosztály találhat magának való tevékenységet különböző kézműves technikák elsajátításával. Dekorációs és használati tárgyakat készítünk papírból, fonalból, fából, termésekből és mindenből, ami az évszakhoz kapcsolódhat. A témákat a naptári eseményekhez igazítjuk, így a most következő alkalom a hó, a jég illetve a tél feldolgozása lesz. Várunk minden gyermekes családot szombatonként a Faluházban egy csésze teával, Abonyi Zsófival és Somogyi Gabival. 19.00: Keresztény farsangi bál. Belépőjegy a Szent Anna-plébánián vásárolható, ára 3000 Ft, mely 1 pohár pezsgőt, és egy adag ízletes vacsorát tartalmaz. A táncos hangulatról élőzene gondoskodik. Február 10. Cserkész nap. 16.00 óra: Anti Valentin-napi felolvasás. A Líra Gyalogosai szívesen látják Önt is! Szegény múzsák – összeállítás nehéz sorsú költőfeleségek, szerelmek vallomásaiból. Február 15. 18.00: Vidd hírét a magyaroknak… Ara és Ura – avagy férfi / női párkapcsolat ősi harmóniája nyelvünkben – Szűcs Cecília. 19.00: Bemelegítő est – a Leányfalu SE szeretettel meghív minden játékost és focirajongót bemelegítő estjére. További információ: www.leanyfaluse.hu, vagy 06-30-5292789. Február 17., 17.00: Zenehallgatás az Aba-Novák Galériában. Február 22., Vidd hírét a magyaroknak… Egy-szerűen, egész-ségben, avagy a nyelvünkben rögzített egységes és harmonikus világnézeti rendszer – Szűcs Cecília. Február 23., 17.00 Művészkönyv Triennálé kiállítás megnyitó – Aba Novák Galéria. További információk: http://www.facebook.com/ leanyfalu.faluhaz


6

X. évfolyam, február

Poklade, tikverőzés és böjti ételek A szentendrei Skanzenben minden februári hétvégére jut bőven program és látnivaló. A Vízkereszttől Hamvazószerdáig tartó farsangi időszakot évszázadok óta az evésivás, a táncmulatságok és a jelmezes felvonulások sora jellemzi. Február 2-3án a múzeumot mohácsi busók, jankelék és egyéb maskarák keltik, és látványos poklade-val űzik el a telet. Mestereik segítségével bepillantást engednek a maguk által, fűzfából készített maszk faragásának titkába, s a hétvégén farsangi kampucka is asztalra kerül majd. Február 9-én a mohai tikverőző legények házól-házra járva ado-

mányt, tojásokat gyűjtenek, közben bottal megpaskolják a tyúkok fenekét, hogy a jószág termékenységét elősegítsék, a járókelők arcát pedig bekormozzák, hogy egészségesek és a lányok szépek legyenek az újesztendőben.

A farsangi mulatozásnak régen fontos közösségi színtere volt a fonó. A parasztgazdálkodásban jelentős szerepet töltött be a kender és a len rostjainak fonallá alakítása, textíliává szövése, hisz a ruhadarabok alapanyagául a kender és a lenvászon szolgált. Ezt a munkát kalákában végezték. A Skanzenben a fonót a Lajta Néptáncegyüttes tagjai keltik éltre. Az utolsó farsangi hétvégén lesz még famegmunkálás bemutató, maszk- és álorcakészítés, és fánk minden mennyiségben. Mivel idén április 1-jén ünnepeljük húsvétot, a farsangi szezon korán véget ér, s már február 16-tól megkezdődik a 40 napos böjti idő-

szak. A múzeumban megmutatják, hogy a hús mellőzésével is lehetett változatosan étkezni. A zsíros ételeket felváltja a kukoricamálé, az aszalványleves, a köménymagos leves pirított kenyérkockával és a puliszka hagymatokánnyal. A tavaszi fáradtság ellen szakemberek adnak tippeket, hogy milyen természetes gyógyteákkal érdemes kúrálni magunkat. A gyerekek rongybaba és terménylánc készítésével múlatják az időt. A hétvégéken mindezek mellett a Palócföld csodáit feltáró tárlatvezetéssel, lovaskocsizással, a Magtárban „A vasút fénykora”, a Skanzen Galériában a „Típusbútor. Falusi lakáskultúra 1945–1980 között” c. kiállítássokkal is várják a látogatókat.

Bővül a Petzelt szakiskola képzési palettája Iskolánk névadója, Petzelt József honvédtiszt, hadmérnök, egyetemi tanár, az első magyar mérnök-

képzés tudósa, a térképészet, földmérés nagyja, a szabadságharc szervezője. Szobra az iskola aulájában folyamatosan emlékezteti diákjainkat névadónkra, akik minden március 15-én hagyományosan megkoszorúzzák a sírját.

Az iskola. a mostani helyére 1985-ben költözött, a jelenlegi nevét 2006-ban kapta. Idén bevezettük az osztályterem-rendszert, így a diákok a csoportbontásban oktatott tantárgyak, (mint az idegen nyelv vagy a számítástechnika) kivételével a saját termükben ülhetnek. Igazgatónőnk, Énekes Rita rengeteget dolgozik a pályázatokkal! Sok minden fejlesztésre, javításra szorul, igyekszünk a tárgyi hiányosságokat pótolni. Iskolánk befogadó: a hátrányos helyzetű és a tanulási nehézséggel küzdő fiataloknak is lehetőséget biztosít a tanulásra és fejlődésre. Most építjük ki azt a szobát, amelyben a fejlesztőpedagógusunk tart majd felzárkóztató foglalkozásokat.

Fergeteges Farsangi Rock’n roll est az OLD BOYS együttessel a szigetmonostori Bacchus Vendéglőben! 2013 február 9-én, Szombaton este 8 órától! Újdonság: Megnövelt Tánctér! A vacsorát most is gazdagon terített svédasztalról kínáljuk (hidegtálak, saláták, meleg ételek ,köretek, Frissen sütött Farsangi Fánk ! ) Érkezéskor egy üdvözlőital a ház ajándéka mindenkinek! Belépő 7800 ft/fő , ami tartalmazza a KORLÁTLAN egész esti ételfogyasztást a Svédasztalról Az egyébb italfogyasztás külön fizetendő! Igény szerint most is lesz Hozom-Viszem szolgáltatás, vagy Kedves Vendégeinket saját autójukkal hazaszállítjuk! Díjmentesen: Dunabogdány-Tahi-Leányfalu-Szentendre településekre Cím: 2015 szigetmonostor, Petőfi S u.19 Asztalfoglalás 06(26)393-545 -- 06(70) 319 37 92

A fentieken kívül szeretnénk esti képzéseket is indítani! Az érettségizetteknek emelt szintű szakképesítést lenne lehetőségük megszerezni, a szakiskolában végzettek pedig érettségi bizonyítványt kaphatnak ezzel a lehetőséggel. Bízunk benne, hogy 2013 szeptemberétől már ezekkel a szakokkal is bővülhet a Petzelt kínálata.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Kemecsi Lajost, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum eddigi tudományos igazgatóját nevezte ki a Néprajzi Múzeum főigazgatójává. Kemecsi Lajos az intézményt február 1-jétől öt éven át vezetheti. A múzeumot három cikluson át vezető Fejős Zoltán megbízatása tavaly év végén járt le, így posztjára még 2012. október 31-én írt ki pályázatot a fenntartó – közölte az MTI-vel a tárca sajtóirodája. A Néprajzi Múzeum vezetésére három érvényes pályázat érkezett, a kinevezés a pályázatokat véleményező szakmai bizottság javaslatával megegyezően született meg. Kemecsi Lajos 1969-ben született Budapesten; az ELTE-én történelem etnográfus szakon végzett, 2002-ben kulturális menedzseri képesítést, 2009-ben múzeumi vezetői képzést végzett el. 1998 óta a néprajztudomány kandidátusa. 1993-tól a tatai Kuny Domokos Múzeumban dolgozott mint néprajzos muzeológus. 1996-

Szakmai verseny Iskolánk növendékei 2012 novemberében a komáromi Kempelen Farkas Alapítványi Iskola szervezésében rendezett versenyen vettek részt. A 12/a osztályos szakács tanulóink A és B kategóriában két aranyérmet szereztek; az általuk készített hidegtálat a Komárom-Esztergom Megyei Gasztronómiai Szövetség különdíjban részesítette. A 11/a osztályos felszolgáló tanulóink bronzérmet nyertek.

Nyílt nap

Jelenleg eladó, szakács, pincér, cukrász, villanyszerelő, karosszérialakatos szakmát tanulnak a különböző szakiskolai osztályok. Jövő tanévtől meghirdetünk festő, mázoló, tapétázó, kőfaragó, műköves, épületszobrász, kőműves, hidegburkoló szakokat is. A szakközépiskolai tagozaton két ágazat van: kereskedelmi és vendéglátó-ipari.

Kemecsi Lajos lett a Néprajzi Múzeum főigazgatója

Hagyományainkhoz híven a Petzelt József Szakközépiskola és Szakiskola december 13-án nyílt napot tartott. Az idelátogató 8. osztályos tanulók változatos programokon vehettek részt, úgymint: karácsonyi mézeskalács és gyurmarózsa-készítés; terítés és koktél-készítés; zöldségszobrászat interaktív villanyszerelő gyakorlatok; karosszérialakatos technolab; történelemóra, irodalomóra; természettudományi kísérletek; németóra; angolóra; gazdasági óra. A petzeltes és idelátogató diákok is nagyon élvezték ezt a rendhagyó tanítási napot, vendégeink sok élménnyel térhettek haza.

Az Újszínház februári ajánlata www.ujszinhaz.hu Nagyszínpad Tamási Áron – Ábel Előadások: Február 1-én, 10-én 15.00, 20-án, Elő 26-án, március 2-án Csurka István – Döglött aknák Előadások: Február 7-én 11.00, 11. 8-án, 9-én, 17-én, 22-én, március 1-jén Nyirő József – Jézusfaragó ember Előadások: Február 2-án, 16-án, 23-án, 28-án, március 3-án Márai Sándor – A gyertyák csonkig égnek Előadások: Február 4-én, 11-én, 24-én, Giorgio Pianosa – Mert a mamának így jó! Előadások: Február 14-én, 21-én, 27-én Pozsgai Zsolt – Szeretlek, Faust! (Mindszenty) Előadás: Február 25-én, Kodolányi János – Földindulás Előadás: Február 15-én P. Coelho: Tizenegy perc (Thália Színház) Előadás: Február 24-én

Bubik István Stúdiószínpad Csurka István – Deficit Előadások: Február 3-án, 6-án, 10-én, 16-án, Pozsgai Zsolt – A szűz és a szörny Előadások: Február 5-én, 18-án, 24-én 17.00, március 4-én Kocsis István – Árva Bethlen Kata Előadás: Február 13-án, Páskándi Géza – Vendégség Előadás: Február 19-én Cipófűző masniban (színház a legkisebbeknek) Előadások: Február10-én 10.00, 24-én 10.00 Pozsgai Zsolt – Pöttöm Panna Előadások: Március 2-án 11.00, 3-án 11.00 Az Előadások, ahol azt külön nem jelöltük, 19 órakor kezdődnek! Új Színház Nonprofit Kft. 1061 Budapest Paulay Ede utca 35. JEGY és BÉRLET-RENDELÉS VÁSÁRLÁS Közönségszervezés: Telefon: +36 1 351 1405; +36 1 321 4889; E-mail: szervezes@ujszinhaz.hu Jegypénztár Telefon:+36 1 351 1406; Nyitva tartás: H-P: 14:00–19:00-ig, valamint előadás alatt az első szünet végéig.

tól ad elő az ELTE, a Debreceni és a Szegedi Egyetem néprajzi tanszékein. A szentendrei Skanzenben 2003-tól dolgozott. Muzeológiai osztályvezetőként irányította az intézmény Néprajzi Látványtárának megvalósítását és a Felföldi mezőváros tájegység kialakítását, elnyerve a Pulszky Károly-díjat. 2007 márciusától a Szentendrei Skanzen megbízott, majd 2008-tól kinevezett tudományos igazgatójaként az intézmény muzeológiai tevékenységéért volt felelős; többek között a múzeum Észak-magyarországi falu tájegységének megvalósítását irányította. 2002-től részt vesz az MTA Néprajzi Kutatóintézete által kezdeményezett Encyclopaedia of Hungarian Folk Culture egyes fejezeteinek szerkesztésében. Kemecsi Lajos 2002-től egy cikluson keresztül a Magyar Kézművesipar-történeti Egyesület titkára volt, 2000-től tagja a Magyar Néprajzi Társaság választmányának; 2004-től a Néprajzi Társaság titkáraként, majd 2012-től főtitkáraként tevékenykedik. Tavaly az MTA Néprajzi Bizottság titkárának választották.

Tanulókat hívnak az erdei iskolába! Kedves szülők, kedves gyerekek! Örömmel adunk tájékoztatást arról, hogy Visegrádon, az erdőben, a nemzeti park határán lévő Apátkúti Általános Iskolában, a következő tanévtől megújult alapokon indul meg az oktatás. Szeretettel várjuk mindazokat a gyermekeket, és szüleiket, akik a tanulást a természet által kínált egészséges környezetben szeretnék folytatni, ahol egyre bővülő pedagógus csapat garantálja a családias, gyermekközpontú hangulatot. Az oktatás magas szinvonalát optimális összetételű, fiatalokat és tapasztalt tanítókat egyaránt magában foglaló gárda biztosítja, az építész tervező által megálmodott hangulatos kis termek pedig eleve szavatolják az alacsony osztálylétszámokat. Amennyiben felkeltettük érdeklődésüket, látogassanak el honlapunkra a http://www.apatkuti.hu címen, vagy hívjanak minket a +36-20-944-2899 telefonszámon, de kérhetik brosúránkat is! Üdvözlettel: Kulcsár-Elek Péter, Patakparti Oktatási Műhely Alapítvány

Szülői tájékoztatót tartunk 2013. február 23-án szombaton 9:30 órai kezdettel a visegrádi Mátyás Király Művelődési Házban (cím: 2025 Visegrád, Széchenyi u. 11.) Az ország egyetlen erdőben meghúzódó általános iskolája várja azoknak a 6–12 éves gyerekeknek és szüleiknek az érdeklődését, valamint jelentkezését akik: • Családias hangulatra vágynak az iskolában is • Szeretik, valamint védik szűkebb és tágabb környezetüket, továbbá tenni is akarnak érte • Szeretnének vidám hangulatban nyelveket tanulni már az 1. osztálytól kezdve • Kis létszámú osztályba szeretnének járni (15 fő) • Szeretnének egészségesen élni, és kedvelik a mozgást, a sportokat • Szívesen vennék, ha a tanítási órák nem csak a megszokott tantermi keretek között folynának. Érdeklődni a +36 (20) 944-28-99 telefonon, vagy a következő e-mailen lehet: info@apatkuti.hu weblap: apatkuti.hu


7

X. évfolyam, február

Dél-amerikai hangulat a V8-ban

Vízben, pénzben saját forrás A szentendrei Vizes Nyolcas élén történt tavalyi vezetőváltáskor még illuzórikus elképzelésnek tűnt, hogy az évek óta működési és finanszírozási gondokkal küzdő szentendrei vízi és wellness óriás, a minden eddigi tulajdonosnak komoly gondot okozó ráfizetés nélkül tudjon üzemelni valaha is. A vállalkozásszervező gazdasági szakember, Balogh Zoltán beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a V8 egy hónap múlva, már önerős finanszírozásból fúrt, saját kútból nyeri medencéinek vizét.

– Decemberben megkaptuk a vízjogi létesítési engedélyt, és a műszaki csapat január végén kezdte meg a munkálatokat. Úgy számoljuk, hogy a kút, az összes engedélyével együtt, február végére be is tudja tölteni funkcióját. Nagy kiadástól mentesítjük így a költségvetésünket, mivel eddig a vizet – amely az uszodák medencéiben ivóvíz minőségű kell, hogy legyen –, a DMRV Zrt. szolgáltatta intézményünknek. Ez köbméterenként 250 forintba került. Most, ezzel szemben, a kitermelés költségeit is beszámítva ez az öszszeg alig éri el a 20 forintot. A különbség akkora, hogy kockázat nélkül vágtunk bele az önerős beruházásba, mivel a költségek, egy év üzemeltetés során megtérülnek – nyilatkozta a Vizes Nyolcas vezetője. – A hegyoldali elhelyezkedés miatt, nem valószínű, hogy termálvizet találnánk, de mivel a vizet eddig is melegítenünk kellett, ez nem okoz változást. Persze

minden foknyi különbség újabb energia megtakarítást tud hozni, tehát bizakodunk.

Programjaink idén is várják a látogatókat Igyekeztünk az igényeknek megfelelően kialakítani a tervet. Nagy hangsúlyt fektetünk a családi foglalkozásokra, ezért a bababarát programok új elemekkel bővültek. Köztudott, hogy a fejlődés és a mozgáskultúra kialakulásához már a születés pillanatától fontos a víz szeretete. A babák vízi foglalkoztatásának élettani hatásai kiemelten fontosak a gyermekkori fejlődés tekintetében.

Ebben a hónapban indul el az ájurvédikus babamasszázs, amely nem csak foglalkozás, de szülői tanfolyam is egyben. Az anyukák a mozdulatokat elsajátítva otthon is tudnak gyakorolni a kicsikkel. Ezt kiegészítve szerveztünk babaúszást, és babafotózást is. Szombatonként családi napok vannak, ilyenkor a kisgyerekesek együtt vehetik birtokba a máskor csak felnőttek számára nyitott wellness medencét. Gondoltunk a szülők kikapcsolódására is, és a közös játékot követően lehetőségük nyílik a kicsik elhelyezésére a gyermekmegőrzőben, ahol szakképzett

pedagógusok vigyáznak rájuk, míg az anyukák és apukák átadják magukat a feltöltődésnek. Sikeresen folynak a vasárnap délutáni szauna szeánszok. Háromtól hatig óránként indulnak a programok, melyeket Árpási Attila szauna mester vezet. A hetente más és más programokkal tarkított szeánszokról a honlapon www.v8.hu és a Facebook oldalunkon tájékozódhatnak vendégeink. Minden hónap második pénteki napján, kilenctől éjfélig, éjszakai wellness lesz, mely február 8-án, a dél-amerikai hangulat jegyében telik, vízi zumbával, szauna-szeánsszal, látványmasszázszsal, sangriával és déligyümölcsökkel. Hasonló módon szerveztük meg az idei Valentin napi rendezvényünket, melyet február 14-én, csütörtökön tartunk, a V8 uszodakomplexumban. kBa

Helyi termékkel az elszegényedés ellen Egyre többször hallani manapság a helyi termék – a 40 kilométeren belülről származó kézműves portéka illetve kistermelői, háztáji élelmiszer – fontosságáról. Vásárlóként a pénzünkkel szavazunk: követjük-e a multik által meghatározott fogyasztói szokásokat, vagy inkább a hazai termelőket és családjaikat támogatjuk? Ez a döntés csak addig kérdés, míg végig nem gondoljuk, mi történik a pénzünkkel az egyik, illetve a másik esetben: a multik bevételük nagy részét külföldre viszik, jelenlétük hazai kisvállalkozásokat tesz tönkre és továbblendíti az országot az elszegényedés útján. Ezzel szemben a helyi termékek készítői a fenntartható jövő alapjait teremtik meg azáltal, hogy emberi léptékű vállalkozásaikban a környék lakosságát igyekeznek kiszolgálni, jó minőséggel, mégis vevőbarát árakkal, ráadásul a bonyolult és egyre követhetetlenebb minőség-ellenőr-

zés helyett személyesen vállalnak garanciát termékeikre. Túlzás nélkül mondhatjuk: a

Aranyalma

Helyi termék vásár helyi termék a gazdaság talpra állításának egyik legfontosabb alapköve! Minden önkormányzatnak támogatnia kell a helyi piacok létrehozását és működtetését! A tavaly megkezdett Aranyalma vásárral is ezt az ügyet szeretnénk szolgálni, de az új évben már nem csak Szentendrén ren-

Ennek érdekében kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy felvegyük a kapcsolatot, a hajléktalanokat segítő karitatív szervezetekkel illetve a krízisközpontokkal, és velük közösen keressük fel a késő esti és éjszakai órákban a hajléktalanok tartózkodási helyeit. A téli időszakban eddig négy személlyel szemben öt olyan intézkedésre került sor, ahol saját észlelés vagy állampolgári bejelentés alapján kellett hajléktalan személynek segítséget nyújtani. Mindegyik esetben sérülés nélkül, biztonságban tudtuk elhelyezni őket hajléktalan szállón, vagy egyéb olyan helyen, ahol melegben tudták eltölteni az éjszakát. Az egyedülálló, idős, beteg emberek is segítségre szorulnak, ezért a Polgárőrséggel közösen

AUTÓSZERVÍZ Nyitva H–P: 7–18-ig, Sz: 7–14-ig

www.astraszerviz.hu

Az év első Aranyalma vásárai: Február 9: Leányfalu, Faluház. Március 2: Visegrád,

A tél beköszöntével a Rendőrség is igyekszik úgy szervezni a szolgálatokat, hogy a lehető leggyorsabban és legjobban tudjon segíteni azoknak, akik a hideg időben is kénytelenek kint tartózkodni, vagy anyagi körülményeik miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy hosszú napokon keresztül fűtsenek. felvesszük a kapcsolatot az Önkormányzatokkal, és annak érdekében tájékozódunk a rászoruló, a rendszeres orvosi ellátásban részesülő személyekről, vagy a szülés előtt tt álló nőkről, hogy a megfelelő segítséget meg tudjuk nekik adni rendkívüli időjárási körülmények esetén. Az ellenőrzéseket az időjárási és útviszonyoknak megfelelően

• márkafüggetlen gépjárműjavítás

eredetiségvizsgálat megvárható

• gumiszervíz, eladás • klímatöltés, tisztítás • autómosás

TeáZoo. Április 13: Budakalász, Kós Károly Művelődési Központ. A vásárokat szombatonként, 10 és 14 óra között tarjuk, árusok jelentkezését a dukaykn@enternet.hu illetve a gyurkovich. krisztina@citromail.hu e-mail címeken várjuk, legkésőbb egy héttel a vásár előtt! Az érdeklődő közönséget plakátokon és az Aranyalma Facebook-oldalán tájékoztatjuk a vásár további részleteiről, kínálatáról. Mindenkit szeretettel várunk!

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum pályázati úton kívánja értékesíteni leselejtezésre váró használhatatlan TF KRAF márkájú targoncáját alkatrészként egyben, és 6m x 2,5m x 2,25 m hosszú vas konténerét. Az eszközöket munkaidőben február 4–február 6. között lehet megtekinteni. A tárgyakra ajánlatot február 6-ig lehet tenni. Az ajánlattevőnek biztosítékot kell felajánlania arra az esetre, ha az eszközök ellenértékét nem tudja időben teljesíteni. Érdeklődni: Szentendre, Sztaravodai út, tel.: 06 30/748-8551

Rendőrök a rászorulókért

gépkocsi és motorkerékpár SZENTENDRE • műszaki vizsga és Vasúti villasor 6. Tel.: 26/312 340 26/500 150

dezzük meg ezt a színes és bőséges kínálattal indított rendezvényt. A Pilisi Zöldút Egyesület szervezésében 2013-ban szeretnénk a teljes Dunakanyart bejárni vele, hogy olyan térségi rendezvénysorozattá növekedjen, amely havonta más-más településen, mintegy utazó nagykövetként a neki járó rangra emeli a helyi terméket, és segíti a helyi kezdeményezések továbbfejlődését, illetve az ezek közötti összefogást.

igyekszünk kiterjeszteni a lakott területektől távolabb élő személyekre is, és viszszatérően ellenőrizzük a HÉV állomások, b buszmegállók, pihenő helyek környékét, az itt he h tartózkodó rászorulókat pedig tájékoztatjuk a melegedő helyek címéről, ha szükséges, akkor őket megfelelő biztonságos helyre szállítjuk. A havazások miatt az utakon

kialakult torlódás és a közlekedési balesetek megelőzése érdekében folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a közútkezelő munkatársaival, hogy a szükséges személyi és technikai eszközök a megfelelő helyen és időben rendelkezésre álljanak. Ezúton kérjük a lakosságot is, hogy figyeljenek egymásra, a hajléktalanokra és a rászorulókra! Ha tudomásukra jut, hogy a lakókörnyezetükben valaki segítségre szorul, anyagi helyzete miatt a kihűlés fenyegeti, vagy az utcán a hidegben tartózkodó, alvó személyt látnak, akkor értesítsék a rendőrséget vagy a megfelelő segítséget nyújtó szervezeteket! Szentendrei Rendőrkapitányság 06-26/310-233

8-11 évesek úszóversenye A téli alapozó időszak monoton felkészülését oldva a Fejér megyei Úszó Szövetség január 26-án rendezte a szezon első „C” kategóriás felmérő versenyét Székesfehérvárott, a Csitáry uszodában. 24 magyar klub nevezett 331 fővel az eseményre (924 rajt!), ahol a fővárosi „nagyok” (BVSC, Kőbánya SC., A jövő SC.) mellett a vidéki úszóbázisok is képviseltették magukat. Pest megyéből a szentendrei Kossuth SE 10 versenyzője 7 versenyszámban, 22 alkalommal állt rajtkőre, Schifferer András edző és Ifj. Szabó László vezetőedző irányításával. ALBERT Kolos Akira 100 m delfin pillanÚszóink az alapozás kellős közepén időered- ’03 gó III. helyezett ményekben, helyezésekben, minősítési szintekben egyaránt kitettek magukért; az első makrociklusban tervezett felkészültségi szintjüknek megfelelően teljesítettek. 31 új egyéni csúcsot jegyeztek (ebből jelentős résztáv-részidő) 6 pontszerző helyezést és 4 új bronzjelvény minősítést értek el. Kiemelkedően versenyzett Albert Kolos ’04, aki a 100 m-es pillangóúszásban, korosztályában a III. helyezett lett. A HKLSE úszóit a szerbiai Kikinda úszócsapata meghívta február elejére a VIII. Kikinda Cup nemzetközi úszóversenyre, ami a versenyzésen kívül a magyarlakta Bánátban sportbaráti kapcsolatok ápolására és a helyi nevezetességekkel, a magyar örökséggel való ismerkedésre is lehetőséget kínál. Ezt követően február 16-án a kossuthos úszók a százhalombattai Szalayemlékversenyen állnak rajthoz, ahol az országos rövidpályás vidékbajnokságra próbálnak kvalifikációs szinteket úszni. A sportágfejlesztést tekintve friss hír, hogy január 23-i ülésén a MÚSZ Elnöksége beválasztotta a Szövetség Utánpótlás- és Diáksport Bizottságába ifj. Szabó Lászlót, aki a hatfős szakmai bizottságban megyei, ill. városi ÚSZ elnökök, sportvezetők mellett egyedüli sportszakemberként, úszóedzőként vesz részt a honi sportági utánpótlás fejlesztésében, menedzselésében. Ajándékozzon élményt! Vásároljon búvártanfolyamot jeles alkalmakra!


8

X. évfolyam, február

TeaZoo Cafe

www.bobozas.hu

2025 Visegrád, Fő út 42. Telefon: efon: 06-20-490-038 06-20-490-0382

TÉLI-NYÁRI BOBPÁLYA

DELERIUM TRAINERS

VISEGRÁD

koncert Február 2-án, 21 órától

NYÁRI BOBPÁLYA SOPRON

Minden vasárnap

HELYI TERMÉK VÁSÁR Február 3., 10., 17., 24-én 12–18 óráig

Nyitva: egész évben, minden nap

Minden hétvégén programok és folyamatos ITALAKCIÓK! Nyitva tartás: vasárnaptól csütörtökig 12–24 óráig péntek, szombaton 12–02 óráig

Pályabérlési lehetőség

EGÉSZ ÉVBEN KEDVEZÔ ÁRON, A HÉT MINDEN NAPJÁN FRISSÍTÔ, GYÓGY, TALP, AROMA, RELAX, MÉZES, THAI, AJURVEDIKUS MASSZÁZZSAL, GYÓGYNÖVÉNYES GÔZFÜRDÔVEL VÁRJUK ÖNT 6.30–21.30 KÖZÖTT. MASSZÁZSHOZ A SZAUNA, GÔZFÜRDÔ HASZNÁLATA INGYENES. PÉNTEKEN ÉS SZOMBATON ÉJFÉLIG NYITVA TARTUNK. 30 PERCES MASSZÁZS: 3000 FT, DÉLELÔTTI ÉS ESTI BELÉPÔK: 1100 FT

MEGBÍZHATÓ, GYORS, PROFI

KÖNYVELÉS Kis és középvállalkozásoknak!

TŰZIFA ÉRTÉKESÍTÉS TÖLGY, BÜKK, GYERTYÁN hasítva 2150 Ft/mázsa + fuvar

Szaktudás párosítva a színvonalas szoftverekkel, egyéni igényekhez igazítva!

AKÁC hasítva 2450 Ft/mázsa + fuvar AKÁCOSZLOP Telephelyeink: Tahitótfalu, Béke út g g Esztergom, Visegrádi út

Támogasd közel 260 állatunkat az adhat vonalon keresztül. Hívd a 13600-as telefonszámot, majd add meg a kiválasztott szervezet SZENTENDREI ÁLLATVÉDŐ EGYESÜLET kódját (64)! Egy telefonhívás értéke 250 Ft.

FORESTER KFT. – SZABÓ ZOLTÁN TEL.: 06 20 9331945, 06 26 385549 E-MAIL: forester99@t-online.hu

mikrobuszkölcsönzés

KÖNYVELÉS BÉRSZÁMFEJTÉS ADÓTANÁCSADÁS KÖNYVVIZSGÁLAT IFRS BESZÁMOLÓ KÉSZÍTÉSE Dunakanyar Könyvelőiroda KFT. 2023 Dunabogdány, Kossuth Lajos út 97. E-mail: langklara@t-online.hu Tel.: 06 26/390-004, 06 20/374-9073

8-9 személyes, klímás komfortbuszok igényes utazóknak! Opciós lehetőségeinket, további ajánlatainkat keresse honlapunkon: www.mikrobuszcenter.hu Tel.: 06 20 934 7636, 06 30 455 4884; mail: info@mikrobuszcenter.hu

Pilis-Dunakanyari Hírmondó 2013. február  
Pilis-Dunakanyari Hírmondó 2013. február  

Regionális közéleti, kulturális havilap

Advertisement