Page 1


LEVEL 03 TREE, WATER, WILDLIFE, PASIR PANJANG URBAN PLANNING


Tree, Water, Wildlife, Pasir Panjang Based on the prototype of Natural Infrastructure, “Tree,Water,Wildlife, Pasir Panjang� explores natural infrastructure as a form of healing. The district lacks recreational spaces to serve the multiple residential and high-rise office developments situated adjacent to the district. The project envisions the transformation of the former Power district into a Powerhouse that helps in the recuperation and recharging of the human mind, placing an emphasis on our well-being. In addition, it seeks to return the district back to Pasir Panjang. This is done by extending Labrador Park into the district and bringing in the water from the sea, forming an ecosystem within itself which is vital in the development of the district. The district will be revitalized through the repurposing of several existing buildings on-site such as Powerstation A and B in addition to some newer structures. Infrastructure for activities such as parks for skating, rope obstacle courses, and locations for fishing & prawning aid in healing the human body whereas amenities such as forest showers and meditation pods enable the healing of the human mind.


Low Rise Commercial

Visitor Centre High Element Park

Plaza

Biotope

Resort

Basement Carpark

Recreational Hub

Birdwatch tower

Ranger Station

Bird Sanctuary Fishing/ Prawning Area

Labrador Nature Reserve

Villa Samadhi


Ranger Station

Section of Bird Watch Tower


Water Storage Tank

Biotope

Section of ABC Water System


Fishing/ Prawning Pods

Fishing Pond Sea

Section of Fishing/ Prawning Area


LEVEL 02 CAN I HIDE FROM THE BIRDS BIRD RESEARCH CENTRE


CAN I HIDE FROM THE BIRDS? OLIVE RISTORANTE (DEFUNCT)

Gazetted as a Nature Reserve in 2002, Labrador Park has been home to over 70 species of birds. It is a perfect spot for small passerine birds such as sunbirds and kingfisher to seek shelter and find food for their survival. A natural indicator of an environment, birds are often caught and ringed to monitor their movement and their conservation. Bird ringing is the practice of catching birds, marking them with an identifying band around the leg, and then releasing them back to the wild. This is done by setting up a series of mist nets around a vegetation and waiting for unsuspecting birds to get caught on it. Measurements such as the birds’ length, culmen, head, tarsus, foot, tail, wing, wingspan and weight are measured and kept as a data for future references. These data provide information on migration, longevity, mortality, population, territoriality, feeding behaviour, and others. The architecture seeks to preserve the natural environment that the birds call home by amalgamating itself into the forest layers. The main objective of the architecture is to hide away from the birds while to allowing one to experience the different forest layers, educate the public on birds, to house an in-house research facility for the study of birds, and lastly provide a structure to span mist nets to allow for bird ringing. For these to work, the architecture should cause minimal damage to the natural environment and remain covert so as not to disrupt the natural environment. As such, the use of scaffolding structure was adopted to avoid piling and avoid unnecessary clearing of the forest. A hexagonal configuration was also adopted as it provides a rigid structure and provide opportunity for the structure to be expanded when the research facility requires it to. In addition, it provides a maze- like pattern to facilitate in the capture of the birds.

BUNKER

TOILET

A VISITOR CENTRE/ BIRD GALLERY/ LIBRARY

A GATHERING SPACE

CLASSROOM/ OFFICE/ OBERVATION TOWER

C

One of the benefits of building in the forest layers is that it acts as a buffer to reduce air temperature, humidity, vapour pressure and precipitation. On a macro level, it acts as a form of envelope for the architecture. However, on a micro level, factors such as privacy and mosquitos must be addressed. As such, nettings of different porosity are used throughout the architecture as a form of envelope. It acts as a buffer between the forest and the spaces within the architecture. With these in mind, can I hide from the birds?

B C B

LABRADOR PARK

OFFICE


LIBRARY

BIRD GALLERY

BIRD RINGING STATION

PANTRY

CLASSROOM OBSERVATION TOWER

OBSERVATION TOWER

RESEARCHER'S BREAK ROOM

RESEARCH LAB CLASSROOM

Second Floor Plan

OFFICE/ AVIARY

First Floor Plan


SECTION A-A SECTION OF BIRD GALLERY/ LIBRARY/ GATHERING SPACE


B1

B1

SECTION B-B SECTION OF BIRD RINGING STATION / OFFICE/AVIARY / RESEARCHER'S BREAK ROOM


SECTION A1 SECTION OF BIRD GALLERY / LIBRARY

SECTION B1 SECTION OF AVIARY


SECTION C-C SECTION OF BIRD OBSERVATION TOWER


LEVEL 02 KAMPONG RAILWAY FOR RESIDENTS, BY RESIDENTS


Kampong Railway

Ghim Moh

The railway corridor cuts through Ghim Moh, East Sussex, Holland Village and Buona Vista - small nodes with its own characteristics. The absence of the Railway has created an opportunity for greater interaction between them. Kampong Railway thus aims to bring these divided communities together into one central space and create a sense of belonging amongst the residents, both within each of these communities and as one large cluster.

East Sussex

This is done through: a) the injection of a community centric space, run by residents for residents; b) the introduction of a courtyard as a central circulation atrium that connects different activity spaces; and c) self-sustaining ground-up efforts consisting of a Community Garden which can be harvested for the use in the Community Kitchen.

North Buona Vista Road

Buona Vista Court

Kampong Railway also encourages inter-generational exchange of knowledge and skills and is a place of amalgamation for all parties involved; a space run by residents for residents.

B

C

B

8

10

6 4

5

C

8

7

3

Site Plan

6

9

4

7

9

10

11

5

3

A

A 2

2

1 12

11

1.Courtyard 2.Community Garden 3.Community Garden 4.Pantry

5.Community Kitchen 6.Dining Area 7. Alfresco Dining 8.Lobby

9.Community Linkway 10.Pedestrian Linkway 11.Community Garden

Street Level

1.Courtyard 2.Learning Lab 3.Learning Lab 4.Female’s Toilet

5.Male’s Toilet 6.Handicap Toilet 7. Nursing Room 8.Cyclist’s Den

9.Shop 10.Admin Office 11.Meeting Room 12.Event Space

Railway Corridor Level


Ghim Moh

Kampung Railway

Railway Corridor

North Buona Vista Road

Buona Vista Court

Longitudinal Section of Kampung Railway

Section A-A: Section of Cycling Den and Learning Lab


Section B-B: Section of Learning lab/ Community Kitchen overlooking couryard


Section C-C: Section of Community Kitchen overlooking Railway and Event Space


View of Lobby Space

View of Courtyard Space

View of activity spaces overlooking courtyard space


THE CROSSOVER A response to rising stress levels, Crossover re-evaluates the importance of work and play in today’s fast paced society where work is often prioritised. Through inverting the traditional hierarchy of spaces, the architect challenges the conventional form and function of the house, crafting a unique and thought-provoking spatial experience. In Crossover, leisure spaces form the spine of the house, deeming the work spaces secondary as they depend on the spine for support. As the leisure spaces connect the different work spaces together, the importance of play is magnified as what holds us together and provokes users to re-examine the value of work and play in our lives.


Crossover between work and play space creates an opportunity for an intermediate space that shares the quality of the joining spaces

PLAY

Play (Active) Entertainment Gathering

Play space as a corridor connecting the different passive space

Work (Passive) Dine Recuperate Work Slumber

Structure Columns and Party Wall

Play space as the main focus of house with passive space butting in as a parasite clinging onto the play space


INTERSECTION OF PASSIVE SPACE INTO ACTIVE SPACE, BOUNDING THE WALL OF PLAY SPACE


SECOND FLOOR PLAN

FIRST FLOOR PLAN


RECUPERATE

SLUMBER

BEDROOM DINE

WARDROBE

WORK

PANTRY

GARDEN

PATIO

STUDIO

LIBRARY

KITCHEN

DINE- PLAY

WORK/ SLUMBER - PLAY


RECUPERATE - PLAY


DESIGN PHASE 3: FINAL PRODUCT

Profile for syukrimatsuni

SYUKRI MATSUNI ARCHITECTURE PORTFOLIO  

Compilation of architecture works from Year 1 - 3

SYUKRI MATSUNI ARCHITECTURE PORTFOLIO  

Compilation of architecture works from Year 1 - 3

Advertisement