__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

2020

N#07

“Blijf in je dromen geloven en ga ervoor!� Daphne Aers, alias de Krokettenkoningin

Bart en Tim maken bedrijven onafhankelijk van het distributienet Hadisa opende haar eigen vastgoedkantoor


The Expert

in anything was once

a beginner h e l e n h ay e s


IN DIT NUMMER

16 FULL STACK DEVELOPER

6 DE PODCAST Podcast met Daphne Aers: van school­verlater tot koningin van de krokettenwereld.

Jens volgde de opleiding full stack developer en werkt nu bij FOD Financiën.

8 DE SPRONG Marianne opende verpakkingsvrije winkel Ohne in Aalst.

Rolaina kiest voor een carrière als junior customs consultant.

“Dromen mag, je moet ervoor gaan, maar je moet er vooral in blijven geloven”

18 SWITCH An-Sofie laat de film­ wereld links liggen en opent een bakkerij.

“Ik heb heel wat uren thuis geoefend, anders was het mij nooit gelukt om mijn eigen bakkerij te openen”

12 DE SPRONG Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer.

#7

20 PACT-OPLEIDING

4

22 DE WOLKENKAMER Julchen coacht kinderen en jongeren in De Wolkenkamer.

“Ik ben enorm geïnteresseerd in het verhaal van kinderen en jongeren”


2020

26 MODE Jana werd modeontwerpster ondanks medische hindernissen.

“Mijn motivatie is groter dan mijn schrik om zelfstandig te worden”

30 MY SECRET PLAN TO CONQUER THE WORLD Vastgoed verkopen op Mars? Een supermarkt runnen aan de Melkweg? Of zoveel mogelijk Belgen van krullen voorzien? Ontdek de plannen van onze cursisten.

44 WIJN 38 VASTGOED

André geeft reeds zestien jaar les in de opleiding sommelier-conseil.

Hadisa maakte haar droom waar en opende haar eigen vastgoedkantoor.

Herman doceert in de opleiding wijnbouwer-­ wijnmaker vanuit zijn eigen ervaring.

40 BATTERIJSPECIALIST

48 SWITCH

Bart en Tim maken bedrijven onafhankelijk van het distributienet.

Stefanie zette haar doctoraat stop en startte met haar eigen zaak FoodLove.

5

“Dankzij het samenwerkings­ verband met de Université du Vin kan elke student die de opleiding sommelier-­ conseil volgt een eindstage lopen in deze universiteit”

COLOFON Boost is een uitgave van SYNTRA Midden-Vlaanderen Concept en vormgeving: achttien.eu Copywriting: hannastruyvelt.be Fotografie: guillaumedecock.com Coverbeeld: Thomas De Boever


16:23

De Kroketten­ koningin

“Ik denk dat ik dat soms nog doe, zo’n beetje bluffen. En dan moet ik het waarmaken. Maar dat geeft een drive en verlegt mijn grenzen. En dat werkt voor mij.”

15:14

In 2002 stapt Daphne proactief naar de retailers om haar kroketten te verkopen. Bij Colruyt, op zoek naar een exclusief product, mag ze biokaaskroketten leveren. ‘Slechts’ 1 palletje in de maand (= 6000 bio kaaskroketten). Een grote opstap! Ook Delhaize ‘hapt’ toe.

DE PODCAST Podcast met Daphne Aers: van schoolverlater tot koningin van de krokettenwereld

Daphne Aers startte op 19-­jarige leeftijd met haar eerste kroketten­bedrijf. Ze heeft haar middelbare school niet afgemaakt. Met een leertijdcontract startte ze in het boekhoudkantoor van haar vader Rudi. Daar deed ze onder andere de boek­houding van een klant met een kroketten­ bedrijf. Ze vond het een ‘schone business’ en leerde van hem de ‘krokettenstiel’. 00:17

“Dromen mag, je moet ervoor gaan, maar je moet er vooral in blijven geloven” #7

“Ik deed een cursus verkoop en dat lag mij helemaal. Daarnaast volgde ik ook nog cursussen bij SYNTRA. Dat waren ideale opleidingen voor mij omdat ze zeer concreet waren en gegeven door mensen die in de praktijk staan.”

In een klein pand, eigenlijk een omgebouwd café van 130 m2, draait Daphne 500 kroketten per dag met de hand. Ze wil groeien en volgt verschillende opleidingen.

6

16:53

“Niemand van mijn klanten heeft identiek hetzelfde product en daar ben ik fier op. Dat ik kan samenwerken met aankopers en dan zoeken naar ‘wat past er in uw winkel?’ Zo werken is tof.”


20:35

“In 2012 heb ik deelgenomen aan de ‘Beste Hobbykok van Vlaanderen’. Ik heb het niet gewonnen, maar het gaf me wel een enorme boost. Ik heb kookboeken verslonden! Ook naar de klanten toe was dit goed, want zij zien je vooral als een verkoper van een product. En nu zagen ze ook dat koken echt mijn passie is.”

Daphne won al meerdere prijzen. In 2010 wint ze de ‘THEO’-Trofee voor Hedendaags Eeklo’s Ondernemen en werd ze ‘Persoonlijkheid van het Jaar’. In 2014 wint ze de 15e WOMED Award van Markant en Unizo voor Vrouwelijke Ondernemer van het Jaar en in 2019 in Londen de Wintrade Award categorie ‘Woman Trailblazers’.

ACTIEF IN

18 landen

24:41

“Die erkenningen doen deugd – veel deugd. Ik probeer ook veel mensen, en vooral jonge gasten te motiveren: het kan ook zonder zware diploma’s.”

In 2013 openden de krokettenbars ‘Pure Daphne’ in Eeklo en in Gent. Horeca was moeilijk te combineren met het bedrijfsleven, waarna Daphne voluit kiest voor haar bedrijf TNS kroketten. De krokettenbars sluiten, maar TNS kroketten groeit verder en gaat internationaal.

40-45 MENSEN IN DIENST (TIJDENS EINDEJAAR TEGEN DE 100)

15 miljoen

KROKETTEN PER JAAR

20:20

“Soms leef je in een roes en heb je het gevoel dat je alles kan. Door de ervaring met de krokettenbars ben ik toch wel met mijn voetjes terug op de grond gekomen en heb ik beseft dat dit niet mijn core business is. Horeca is compleet iets anders dan een productiebedrijf. Na de sluiting van beide bars viel er een grote last van mijn schouders.” 7

2021 VERHUIS NAAR NIEUWE LOCATIE DIE 4X GROTER IS

Luister naar de volledige podcast: www.inqubator.be/podcast


DE SPRONG Marianne opende verpakkingsvrije winkel Ohne in Aalst

“ Het is fantastisch dat sommige klanten hun boodschappen volledig bij mij doen ” Marianne Maes opende in november 2019 een nieuwe vestiging van de winkel Ohne in Aalst. Dit winkel­ concept steunt op de drie pijlers afvalarm, korte keten en biologisch en moet consumenten over de streep trekken om milieubewuster te winkelen.

#7

“De eerste Ohne opende in Gent. Ondertussen is er nog een tweede winkel in Gent geopend en een derde in Zwalm. Sinds september 2018 is Ohne een coöperatieve geworden, dus ik heb mij als zelfstandige kunnen aansluiten. Het basisaanbod van elke Ohne is hetzelfde,

8

maar het is steeds aangevuld met lokale producten.” Je hebt het traject Start Me Up van SYNTRA gevolgd. Hoe verliep dat voor jou? “Ik heb heel veel geleerd tijdens dit traject. Ik was op de hoogte dat het niet meer verplicht was om een attest bedrijfsbeheer voor te leggen, maar ik wilde toch graag meer weten over het ondernemerschap. Het handige was dat ik zelf kon kiezen welke cursussen ik volgde. Ik had al heel wat ervaring in de verkoop en in de sector zelf, maar voor mij waren de cursussen boekhouding en sociale media heel nuttig.” Welke ervaring had je al in de sector? “Ik ben hiervoor gerant geweest in een biowinkel. Ik deed dezelfde taken als nu, met het verschil dat Ohne Aalst mijn eigen zaak is. Die job was een heel goede leerschool voor mij. Daarnaast is mijn vriend bioboer, dus ik ben altijd omringd door bioproducten. Dat bewustzijn is door hem natuurlijk wel heel sterk gegroeid.”


MARIANNE kreeg het zelfvertrouwen om haar eigen zaak te starten door het traject Start Me Up. Ontdek de verpakkingsvrije producten die je bij Ohne kan kopen op www.ohne.be

9


“Ik vind het nu nog altijd spannend als ik eens een rustige dag heb in de winkel” Heb je schrik gehad om als zelfstan­ dige te starten? “Ja, zeker en vast. Ik vind het nu nog altijd spannend als ik eens een rustige dag heb in de winkel. Tijdens Start Me Up heb ik een financieel plan gemaakt, wat mij echt heel hard geholpen heeft. Ik heb een goede raming kunnen maken van mijn kosten en van wat mijn inkomsten minimaal zouden moeten zijn. Op dat document val ik nu nog steeds terug.”

“Het feit dat ik met anderen in een coöperatieve zit geeft mij ook wel wat houvast. Mijn collega’s hebben heel wat kennis over welke producten het goed doen en welke niet. Op dat vlak sta ik er gelukkig niet helemaal alleen voor.” Is het mogelijk om elk product ver­ pakkingsvrij aan te bieden? “Het is zo goed als met elk product mogelijk, al moet je soms wel crea­ tief zijn. Ik verkoop bijvoorbeeld nog geen vlees, omdat ik nog niet #7

zeker ben hoe ik dat het best kan aanpakken. In de toekomst zou ik ook graag ijscrème willen verkopen, maar ook dat is een lastig product om onverpakt aan te bieden. Veel producten komen in grote hoeveelheden toe, dus de emmers of de glazen verpakking van de producent kan ik gewoon teruggeven, zodat hij het opnieuw kan gebruiken.”

niet biologisch, omdat er geen Belgische, biologische wijn bestaat. Zo verkoop ik ook schapenkaas van een boerderij in Denderhoutem en honing van een imker uit de buurt. Mijn groenten en fruit zijn biologisch en Europees. Ik ben momenteel nog aan het twijfelen om bananen aan te bieden, omdat daar toch veel vraag naar is.”

Hoe gaat het precies in zijn werk om in de winkel iets te kopen? “Bij het binnenkomen weeg je je eigen herbruikbare potten of zakken en plak je er een sticker op. Wanneer je aan de kassa komt, wordt het gewicht van de pot er automatisch afgetrokken. Op die manier betaal je enkel voor de producten zelf, die per gewicht verkocht worden.”

Hoe reageren nieuwe klanten op de winkel? “Heel goed eigenlijk. Bij het eerste bezoek zijn de meesten nog wat onwennig, omdat het systeem nieuw is. Maar zodra ze vertrouwd zijn met de werking, reageren ze heel enthousiast. Ik heb al sinds mijn eerste week klanten die hun boodschappen volledig bij mij doen, dat vind ik fantastisch.”

Verkoop je enkel biologische produc­ ten in jouw winkel? “Zoveel mogelijk, maar ik vind lokale producten minstens even belangrijk. Mijn wijn is bijvoorbeeld 10

Benieuwd of het traject Start Me Up ook iets voor jou is? Meer info via www.syntra-mvl.be/start-me-up


START ME UP Jouw traject naar succesvol zelfstandig starten

Jouw idee

Intakegesprek

Ondersteunende coaching

Kies je learning snacks: op maat gemaakte opleidingen Van idee naar plan

Commercieel plan Ik als ondernemer

Financieel luik Organisatieplan

Omgevingsanalyse

www.syntra-mvl.be/start-me-up

Pitch en voorstellen ondernemingsplan

Starten met je ondernemingsplan 11


DE SPRONG Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

“ Ik kijk er naar uit om in de toekomst nog meer recepten te kunnen ontwikkelen ” Steffen De Backer was al vijf jaar hobby­brouwer toen hij vorig jaar de stap zette om zijn microbrouwerij in Wetteren te openen. Daar brouwt hij ondertussen zijn drie artisanale bieren.

“Ik ben geleidelijk aan in het hobbybrouwen gerold. Ik was geïnteresseerd in Belgische, zware bieren en probeerde regelmatig nieuwe soorten. Bij het proeven merkte ik dat ik vaak iets wilde veranderen aan de smaak. Dat bracht mij op het idee om de vierdaagse opleiding hobbybrouwer te volgen bij SYNTRA. Ik was heel nieuwsgierig om te weten of ik dat zou kunnen. Het brouwen beviel mij enorm, alhoewel het snel duidelijk werd dat het zeker niet #7

eenvoudig is. Wanneer je een bier ontwikkelt, kan je bij elke nieuwe poging maar een tweetal zaken veranderen. Anders kom je er nooit achter wat de verandering precies heeft teweeggebracht.”

12

“Ik was zeven maanden op reis in Zuid-Amerika toen ik de beslissing heb genomen om een micro­ brouwerij op te starten. Ik was op dat moment projectleider van een restauratiebedrijf in Brugge, maar ik voelde dat het tijd was voor iets anders. Aangezien het brouwen het meeste van mijn vrije tijd in beslag nam, leek het mij evident om daar iets mee te doen. Daarnaast keek ik er naar uit om mijn bier eindelijk te kunnen verkopen. Dat kon alleen door het door iemand anders te laten brouwen of door zelf een microbrouwerij te openen. De keuze was dus snel gemaakt.”


“Ik grijp nog steeds terug naar mijn ondernemingsplan als ik met vragen zit” ONDERNEMINGSPLAN “Toen ik terug in België was, ondernam ik de eerste stappen richting mijn eigen brouwerij. Zo volgde ik de opleiding microbrouwer bij SYNTRA. Ik had natuurlijk al ervaring met brouwen, maar niet op grotere schaal. Ook ontbrak ik heel wat theoretische kennis. Op het internet vind je heel veel informatie, maar vooral ook heel wat tegenstrijdig­heden. Ik wilde graag de juiste kennis hebben en up-todate zijn over het brouwproces.”

STEFFEN volgde de opleidingen microbrouwer en bedrijfsbeheer bij SYNTRA vooraleer hij zijn eigen microbrouwerij opende. Op zijn website www.pikaflor.be vind je informatie over hoe je zijn artisanale bieren kan bestellen.

13

“Op de universiteit had ik de opleiding industrieel ingenieur gevolgd. In die opleiding kreeg ik wel enkele lessen marketing en boekhouden, maar de praktische kennis om een eenmanszaak op te starten ontbrak. Daarom volgde ik nog een tweede opleiding bij SYNTRA, bedrijfs­beheer (nvdr. ondertussen vervangen door Start Me Up). Daardoor was ik ook in staat om een ondernemingsplan te schrijven. Ik onderzocht welke volumes ik moest brouwen zodat mijn brouwerij rendabel zou zijn. Naar dat plan grijp ik nog steeds terug wanneer ik vragen heb. Toen ik wist dat mijn ondernemingsplan in theorie haalbaar was, startte ik met het aanvragen van de vergunningen. In mei 2019 werd ik effectief erkend als brouwerij en half juli was mijn bier klaar voor verkoop. Op dat moment heb ik mijn brouwerij ook de eerste keer toegankelijk gemaakt voor het grote publiek.” 


“Ik kies voor Belgische grondstoffen. Zowel voor de smaak, de versheid als het transport.”

“Ik had natuurlijk wel wat schrik om deze stap te zetten, maar mijn ondernemingsplan gaf mij op dat vlak een goed houvast. Ik had voor mijzelf op voorhand uitgemaakt dat ik er niet zou aan beginnen, mocht blijken dat het op papier niet mogelijk zou zijn. Ook mijn ouders waren door mijn goed onderbouwd ondernemingsplan wat geruster. Ik gaf natuurlijk een goede job op voor een sprong in het onbekende, maar eens mijn omgeving zag dat ik het serieus meende, vielen de zorgen weg.”

“Mijn ambitie is niet om de brouwerij verder uit te breiden, ik wil het graag klein houden. Ik ben een brouwer en het is niet mijn bedoeling om bedrijfsleider te worden.” #7

PIKAFLOR “Momenteel brouw ik drie eigen bieren. Het eerste bier is de Pikaflor – Zuid-Amerikaans voor kolibrie – waarmee het allemaal begonnen is. Het tweede bier is de Pikahop en het derde bier is een donker bier dat ik nog maar pas in de grote installatie heb gebrouwd. Mijn bier verkoop ik bewust zeer lokaal. Je kan het bier hier in de brouwerij aankopen en daarnaast vind je het ook in een tiental cafés in Wetteren. Ik hou van het persoonlijk contact met mijn klanten en verkies dus deze manier boven het verkopen in een winkel.” “Doorheen de jaren heb ik heel wat geëxperimenteerd met verschillende soorten mout, hop en gist. Uiteindelijk bleek dat het bier dat volledig mijn smaak was, steeds gemaakt werd met volledig Belgische grondstoffen. Daarnaast zijn de ingrediënten natuurlijk ook nog een stuk verser. Ik kies dus voor Belgische grondstoffen voor de smaak, maar anderzijds is het ook gewoon logisch naar transport toe. Waarom zou ik het verder zoeken?” 14

TOEKOMST “Ik ben elke dag met mijn brouwerij bezig, maar mijn weken zien er natuurlijk wel altijd anders uit. Sommige weken ben ik twaalf uur per dag aan het brouwen, andere weken ben ik vooral bezig met administratie en met leveren.”

“Mijn ambitie is niet om de brouwerij verder uit te breiden, ik wil het graag klein houden. Ik ben een brouwer en het is niet mijn bedoeling om bedrijfsleider te worden. Ik kijk er wel naar uit om nog meer recepten te kunnen ontwikkelen. In de toekomst wil ik ook nog graag een grotere installatie, zodat ik grotere hoeveelheden in een keer kan brouwen. Dat zorgt voor een enorme tijdswinst, maar het is natuurlijk ook een serieuze investering.”

Wil je meer weten over de opleiding microbrouwer? Lees meer op www.syntra-mvl.be/opleiding/ microbrouwer


Het volle potentieel van je medewerkers benutten?

Voldoen aan de wettelijke verplichtingen?

Inspelen op maatschappelijke en technologische evoluties?

Je skills verder uitdiepen of je kennis verbreden?

www.nxt-pro.be Reken op nxt-pro! Een toekomstgerichte organisatie met een passie voor de training en coaching van professionals met ambitie, gegroeid uit de b2b-poot van syntra Midden-Vlaanderen.


Jens volgde de opleiding full stack developer en werkt nu bij FOD Financiën

“ FOD Financiën is een heel interessante plaats om als junior developer te mogen werken

“Ik was al van kleins af aan geïnteresseerd in computers, maar het was pas later dat ik besefte dat ik er misschien wel mijn job van zou kunnen maken.”

” Jens van Coppernolle werkt sinds een half jaar als software developer op de afdeling douane bij FOD Financiën. “Momenteel werk ik aan een platform voor risicoberekening van goederen voor douaniers en aan een systeem dat automatisch taksen berekent van verschillende Europese producten.”

#7

“In het secundair onderwijs volgde ik de richting gezondheids- en welzijnswetenschappen. Vanuit mijn interesse in het menselijk lichaam startte ik zowel met de bachelor­opleiding kinesitherapie en podologie. Ik voelde bij beide opleidingen echter dat het niet de richting was die ik uit wilde met mijn leven. Ik was al van kleins af aan geïnteresseerd in computers, maar het was pas op dat moment dat ik besefte dat ik er misschien wel mijn job van zou kunnen maken. Ik volgde eerst enkele online cursussen, specifiek gericht op web development en software development. Toen ik zag dat SYNTRA de opleiding full stack developer aanbood, twijfelde ik geen moment. In deze eenjarige opleiding kreeg 16

ik alle basis­principes van software en computers aangeleerd. Je hoeft geen voorkennis te hebben om te kunnen starten, enkel een grote interesse in de materie.”

“In het begin van de opleiding ligt de focus heel erg op logisch redeneren en nadenken. Geleidelijk aan leer je programmeren, zowel voor front-end als back-end. Ik voelde dat ik een grotere interesse heb in het programmeren voor back-end, hoe de website achter de schermen werkt. Ik heb er dus voor gekozen om de richting van software development uit te gaan. Tijdens de opleiding liep ik een maand stage waar ik ontzettend veel geleerd heb. Het is heel leerrijk om acht uur per dag effectief de job te kunnen

?


JENS werd full stack developer dankzij de front-end

back-end

gelijknamige opleiding van SYNTRA.

database

“Een full stack developer is een allround software­ ontwikkelaar met een brede kennis die zowel voor front-end als back-end kan programmeren.”

uitvoeren, omringd door collega’s die zelf al heel wat jaren ervaring op de teller hebben staan. Wanneer de opleiding afgerond was, was ik volledig voorbereid om als junior developer aan de slag te gaan.” OMSCHOLINGSTRAJECT “Terwijl ik met mijn opleiding bezig was, startte ik reeds met de sollicitatie­procedure bij FOD Financiën. Op mijn stageplaats kreeg ik ondertussen ook al een job aangeboden. Mijn interesse in het vak is uiteraard het belangrijkste, maar de werkzekerheid in deze sector is natuurlijk ook mooi meegenomen. De job die ik nu doe, is een uitstekende voorbereiding op de rest van mijn carrière. Het is een zeer interessante plaats om als junior

developer te mogen werken en tegelijk krijg ik de kans om telkens nog bij te leren door opleidingen of inzichten van ervaren collega’s.”

“Tijdens mijn opleiding liep ik een maand stage waar ik ontzettend veel geleerd heb.” “In mijn opleiding leerden we vooral de programmeertalen PHP en JavaScript. Bij FOD Financiën krijg ik de kans om een omscholingstraject te volgen voor de programmeertaal Java. De collega’s die samen met mij dit traject mogen volgen zijn specifiek geselecteerd op hun vooropleiding. Mocht ik de 17

i Ook geïnteresseerd in de opleiding full stack developer? Neem een kijkje op www.syntra-mvl.be/opleiding/ voltijdse-dagopleiding-full-stackdeveloper

opleiding bij SYNTRA niet gevolgd hebben, had ik dus niet in dit traject kunnen stappen. Bij FOD Financiën zijn ze dan ook zeer te spreken over de opleiding die ik gekregen heb.”

“Aangezien ik elke dag op en af naar Brussel ga, heb ik natuurlijk minder tijd om in mijn vrije tijd met eigen projecten bezig te zijn. Ik geef wel eenmaal per maand op zaterdag vrijwillig les in programmeren aan kinderen. Ik vind het fantastisch om hen dat te kunnen aanleren.”


SWITCH

PATISSERIE AN-SOFIE

“ Bye bye film, hello cupcakes! ”

An-Sofie Dhaenens opende vorige zomer haar eigen bakkerij in hartje Blankenberge. Vier dagen per week kan je bij haar terecht voor een ruim aanbod aan verjaardagstaarten, patisserie, gebak en brood.

#7

18

In het secundair onderwijs koos ik voor de richting handel. Daarna volgde ik de opleiding film, tv en video aan Luca School of Arts in Brussel. Ik heb mijn diploma met onderscheiding behaald, maar ik besefte meteen dat de filmwereld een heel moeilijke sector is om werk in te vinden. Ik heb wel altijd een passie voor bakken gehad, dus toen ik afstudeerde begon ik er sterk over na te denken om van patisserie mijn beroep te maken.”

Je hebt ervoor gekozen om de PACTopleiding bakker te volgen. Hoe viel dat mee? “Heel goed eigenlijk. De eenjarige PACT-opleiding bakker houdt in dat je minstens 60% van de opleiding aan de slag bent. De locatie van je leerbedrijf mag je zelf kiezen. Ik volgde een aantal praktijklessen op de campus in Sint-Niklaas waar ik het vak al doende in de vingers kreeg.


An-Sofie laat de film­wereld links liggen en opent een bakkerij

AN-SOFIE volgde de PACT-opleiding bakker. Op haar website www.patisserieansofie.be ontdek je heel wat van haar creaties.

“Ik heb heel wat uren thuis geoefend, anders was het mij nooit gelukt om mijn eigen bakkerij te openen” Daarnaast deed ik ervaring op bij een patissier in mijn buurt. De praktijklessen vond ik enorm interessant. Ik leerde om meerdere soorten brood, taarten en gebak te maken. Het is natuurlijk belangrijk dat je thuis ook heel wat uren oefent. Voor elke gelegenheid met familie en vrienden maakte ik taarten of ander gebak. Mocht ik dat niet gedaan hebben, was het mij nooit gelukt om een eigen zaak te openen. Het bakken moet je echt in de vingers zitten, dat leer je niet op een paar dagen. Een jaar was op dat vlak eigenlijk al heel kort en dus zeer intens.”

“De praktijklessen in mijn opleiding vond ik enorm interessant”

Wist je meteen dat je zelfstandig wilde worden? “Ja, het is nooit mijn bedoeling geweest om bij een patissier in loondienst te werken. Ik vind het heel belangrijk om voor mijzelf te kunnen werken. Ik kan doen wat ik wil

en dat voelt heel aangenaam. In de cursus basiskennis bedrijfsbeheer (nvdr. ondertussen vervangen door Start Me Up) van de PACT-opleiding leerde ik meer over de commerciële, juridische en financiële aspecten van het ondernemerschap zodat ik helemaal klaar was voor de opstart van mijn eigen bakkerij.”

dat ik patissier wilde worden na mijn filmopleiding, maar gelukkig veranderden ze snel van mening. Eigenlijk reageerden mijn familie en vrienden heel positief op mijn keuze. Ik ben zelf ook vastbesloten om verder te doen in deze sector. Ik heb geen ambities meer om in de filmwereld terecht te komen.”

Heb je ooit schrik gehad om zelfstan­ dig te worden? “Ik heb niet echt schrik gehad om de stap te zetten. Het heeft natuurlijk bloed, zweet en tranen gekost om mijn pand in orde te brengen. Op deze locatie was er vroeger namelijk een breiwinkel. De nodige veranderingen waren iets groter dan vooraf verwacht. Er kwamen ook een aantal onverwachte kosten bij kijken, maar dat hoort erbij volgens mij. Er zijn altijd zaken die je niet kan voorspellen. Ik ben achteraf nog steeds blij dat ik de stap genomen heb, dat is het belangrijkste.”

Vinden de Blankenbergenaars de weg naar jouw banketbakkerij? “Mijn winkel bevindt zich in een zijstraat van de winkelstraat, dus toevallige passanten die bijvoorbeeld van het station komen zullen wellicht eerst andere bakkerijen tegenkomen. Ik heb gelukkig heel wat vaste klanten uit Blankenberge zelf. Zij komen speciaal voor mijn bakkerij naar hier, wat natuurlijk fantastisch is. Vooral in de vakanties is het hier heel druk, dan komt er iemand helpen in de winkel. Voor de rest doe ik alles helemaal zelf.”

Hoe reageerde je omgeving op jouw plannen om zelfstandig patissier te worden? “In het begin vonden mijn ouders het natuurlijk wel wat vreemd 19

Ben je ook geïnteresseerd in de PACT-opleiding bakker? Je vindt alle informatie op www.pact-opleidingen.be/bakker


PACT-OPLEIDING Rolaina kiest voor een carrière als junior customs consultant

“ De weg die goederen afleggen, heeft mij altijd al gefascineerd ” ROLAINA koos heel bewust voor de praktijkgerichte PACT-opleiding junior customs consultant.

Rolaina Mota Minyety startte in sep­ tember 2019 met de PACT-opleiding junior customs consultant. Na deze opleiding kan ze aan de slag als assistent douanedeclarant. Zo kan ze later doorgroeien naar de functie van douanedeclarant zelf. Vanwaar jouw beslissing om voor deze opleiding te kiezen? “De weg die goederen afleggen heeft mij altijd al gefascineerd. Ik stelde mij al heel vroeg vragen bij het zien van bananen in een Belgische supermarkt. Vanwaar komen ze? Welk traject heeft het fruit doorlopen om hier verkocht te kunnen worden? Vanuit die interesse heb ik gekozen voor de bacheloropleiding buitenlandse handel in Brussel. Ik heb dat diploma behaald, maar ik voelde dat ik nog niet voldoende

“Met de PACTopleiding kan je alle theorie meteen omzetten in de praktijk” #7

op de hoogte was om als assistent douane­declarant aan de slag te gaan. Daarvoor was de opleiding niet concreet genoeg. Toen ik afgestudeerd was, ging ik aan de slag in een winkel. Het verliezen van die job gaf mij de aanzet om opnieuw voor mijn interesse te kiezen.” Daarom volg je nu de PACT-opleiding junior customs consultant. “Inderdaad. Die opleiding is veel praktijkgerichter en concreter. Je leert hoe je douaneformaliteiten op een correcte manier afhandelt. Dat is ontzettend belangrijk, want fouten maken heeft vaak grote gevolgen. We controleren bijvoorbeeld of er vergunningen nodig zijn om bepaalde producten in te voeren of dat er bepaalde invoerrechten of accijnzen moeten betaald worden.” Een PACT-opleiding betekent veel tijd spenderen op de werkvloer. Wat vind je daarvan? “Dat vind ik heel goed. Alle theorie die je aanleert kan je meteen omzetten in de praktijk. Meer dan de helft van je opleiding ben je aan de slag in je leerbedrijf, dat is niet niks. Gelukkig mag je je leerbedrijf volledig zelf kiezen. Op die manier ben je er zeker van dat 20

je ergens terechtkomt waar het je ligt. In het bedrijf zie je van op de eerste rij hoe alles verloopt, dat is natuurlijk ontzettend interessant. Eerst ontdekte ik alles over transit, daarna over import en momenteel focussen we op export. Ik koos voor het bedrijf Kuehne + Nagel in Brucargo, het vrachtgebied van Brussels Airport. Kuehne + Nagel is een wereldwijd opererende logistieke dienstverlener en biedt alle transport­modaliteiten van internationale verscheping aan. Zowel over zee, door de lucht en over land. Ik verzorg dus de douaneformaliteiten van de goederen die met het vliegtuig getransporteerd worden. Normaal gezien studeer ik in juni af. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ik dan een job aangeboden krijg, maar dat geldt voor iedereen die daar stage loopt. Momenteel concentreer ik mij dus volop op mijn opleiding en daarna zien we wel.”

Meer info over de opleiding junior customs consultant vind je hier: https://pact-opleidingen.be/ customs-consultant


Sta je te popelen om een tof beroep in de praktijk aan te leren? Word een krak in je vak met Expertoshi! #tsjakka • Minstens 60% van je opleiding ben je aan de slag in een leerbedrijf. • 1 of 2 dagen les van ervaren docenten op een SYNTRA-campus. • Een coach begeleidt je doorheen de volledige opleiding. • We ondersteunen je in jouw zoektocht naar een leerbedrijf dat bij je past. • Zeer grote kans op werk.

naar eer info m r o o e Surf v ingen.b -opleid t c a .p www Assistent-accountant • Bakker • Elektrotechnicus • Fietshersteller • Installateur CV en sanitaire installaties Junior customs consultant • Kapper • Onderhoudsmecanicien personenwagens • Restauranthouder Schilder • Slager • Tuinaanlegger • Visual merchandiser • Zelfstandig instructeur paardrijden 21


“ Ik bied het kind het vertrouwen en de ruimte om het over eender welk onderwerp te hebben

�

#7

lkenkamer

en en jongeren in De Wo

Julchen coacht kinder

22


Julchen Buys startte op 1 september 2019 met De Wolkenkamer als zelfstandige in bijberoep. Ze creĂŤerde een plaats waar kinderen en jongeren tussen 7 en 21 jaar terechtkunnen om hun hart te luchten en hun obstakels aan te pakken. 23


JULCHEN liet zich ondersteunen door het traject Start Me Up om haar zaak op te starten. Ze is trots op haar website www.dewolkenkamer.be.

“Het was verrijkend om te merken dat ik niet de enige was met twijfels” “Tot twee jaar geleden stond ik in het onderwijs en gaf ik zedenleer. Als leerkracht zedenleer werk je vaak met kleine groepen, wat het gemakkelijker maakt om met de kinderen te praten over wat hen bezighoudt. Aangezien ik nog steeds geen eigen klas had, besloot ik om voor een andere opportuniteit te kiezen. Ik werk nu in een vzw waar ik scholen begeleid die te kampen hebben met onbetaalde facturen. In die job heb ik geen contact meer met kinderen. Dat deed mij beseffen dat ik dat wel heel erg miste. Ik had al langer het plan om iets te betekenen voor kinderen en jongeren, maar ik had iemand nodig die mij hielp om mijn gedachten op een rijtje te zetten. Ik was te veel aan het denken en dromen en ik had #7

een gebrek aan vertrouwen om de stap naar het ondernemerschap te zetten.” START ME UP

“Bij SYNTRA volgde ik Start Me Up, een traject als voorbereiding om zelfstandig te starten. Je kan zelf de duurtijd en de wijze waarop je het traject samenstelt bepalen. Ik kreeg een persoonlijke coach en aan de hand van gerichte leer­ momenten kon ik enkele onderwerpen kiezen die essentieel zijn voor het zelfstandig ondernemerschap. Ik volgde drie individuele sessies bij mijn coach en koos voor marketing­gerichte leermomenten. Die waren heel fijn en interessant. Het was daarnaast verrijkend om 24

te merken dat ik zeker niet de enige was met twijfels.”

“Tijdens het traject kwam ik op het idee om De Wolkenkamer in een caravan onder te brengen. Voor de meeste ouders is het niet evident om met hun kind naar mij toe te komen. Met de caravan kan ik bij hen langsgaan en kunnen zij thuis blijven bij eventuele andere kinderen. Bij SYNTRA volgde ik naast het traject ook de cursus herborist of kruidenverwerker. Die kennis gebruik ik binnen De Wolkenkamer elke dag. Ik maak steeds thee met een samenstelling van gedroogde kruiden, afhankelijk van het moment en het seizoen.”

OPEN EN EERLIJKE COMMUNICATIE

“Ik ben enorm geïnteresseerd in het verhaal van kinderen en jongeren. Het is zo belangrijk dat ze gehoord en gezien worden. Ik bied het kind het vertrouwen en de ruimte om het over eender welk onderwerp te hebben. Geen enkel thema is taboe voor mij. Het is dan ook een duidelijke afspraak dat alles tussen ons blijft, tenzij het kind of de jongere in gevaar zou zijn.


“Ik ben enorm geïnteresseerd in het verhaal van kinderen en jongeren”

Ook daar communiceer ik open en eerlijk over. Ik heb wel steeds een intakegesprek met de ouders voor we aan het traject beginnen. Ik vind het belangrijk dat ze op de hoogte zijn en dat ze erachter staan. Een gezin draait altijd rond meerdere personen, dus alle schakels zijn belangrijk.”

“Kinderen reageren altijd heel verschillend als ze hier binnenkomen. Sommigen beginnen meteen te vertellen, anderen moeten eerst wat bekomen. Daarom is deze caravan met twee zithoeken zo fijn. Het kind kan eventjes apart zitten terwijl ik aan de andere kant zit. Ik moet het vertrouwen van het kind winnen en dat gaat telkens op een ander tempo. Kinderen voelen natuurlijk dat hun leefwereld mij echt interesseert en dat ik begaan ben met hen. Ik twijfel ook soms aan mijzelf en ik geef dat ook toe aan hen. Wij zijn als volwassenen niet perfect en kinderen mogen dat gerust weten. Thema’s waarvoor kinderen of jongeren vooral bij mij komen zijn bijvoorbeeld een scheiding van de ouders of pestgedrag op school. Soms komen uit die gesprekken ook nog andere zaken naar boven.”

VERKEERDE INTERPRETATIE

“Ik merk vaak dat kinderen niet altijd goed begrepen worden. De ouder interpreteert het kind soms op een andere manier. Dan ben ik hier om hen weer op één lijn te krijgen. Er wordt heel wat achter de rug van een kind geregeld, gezegd en verzwegen. Kinderen pikken zoveel op en interpreteren informatie op hun manier als ze het volledige verhaal niet kennen. Op die manier wordt het in hun hoofd soms nog erger dan het in werkelijkheid is. Ouders verzwijgen sommige zaken voor hun kinderen met de beste 25

bedoelingen, maar het is veel beter om open kaart te spelen. Je moet natuurlijk steeds rekening houden met de leeftijd van het kind en met wat ze aankunnen. Dat is niet altijd evident, dus daarvoor kunnen zowel ouders als kinderen bij mij terecht.”

Ook benieuwd naar het traject Start Me Up? Meer info vind je op www.syntra-mvl.be/start-me-up


Jana werd modeontwerpster ondanks medische hindernissen

“ Al van toen ik acht jaar oud was, wilde ik modeontwerpster worden

Jana Roos zette ondanks haar medische problemen door en maakte haar grote droom waar. Momenteel ontwerpt ze voor verschillende theatergezelschappen en mocht ze al tweemaal haar eigen collectie voorstellen in Afrika. “Al van toen ik acht jaar oud was, wilde ik modeontwerpster worden. Mijn wereld ging open toen een kennis van mijn ouders mij meenam naar een modeshow. In het middelbaar heb ik dan ook de keuze gemaakt om naar SintLucas in Gent te gaan, waar ik ook al wat lessen in mode kreeg. Toen ik zeventien was, deed ik ingangs­ examen voor het KASK in Gent. #7

Toen ik hoorde dat ik was toegelaten, kon mijn geluk niet op. Om medische redenen heb ik die opleiding echter moeten stopzetten. Dat was uiteraard enorm zwaar voor mij, maar ik weigerde om mijn droom op te geven.”

“Ik ontdekte dat ik bij SYNTRA ook een modeopleiding kon volgen waarvoor ik maar twee à drie dagen per week verplicht aanwezig moest zijn, dus dat was meteen veel haalbaarder voor mij. De opleiding bij SYNTRA is veel technischer onderbouwd. In het KASK word je eerder gestimuleerd op vlak van kunst. Je kan echter nog zo creatief en kunstzinnig zijn, als je technisch niet weet hoe het moet, dan lukt het niet. Ik ben er ook van overtuigd dat als je dat creatieve in jou hebt, je zelf wel een manier vindt om dat meer tot uiting te laten komen.”

26


“Mijn motivatie is groter dan mijn schrik om zelfstandig te worden�

JANA volgde de voltijdse dagopleiding modeontwerper om haar droom te kunnen waarmaken. Je kan enkele van haar creaties bewonderen op www.janaroos.com.

27


LA PARISIENNE Model: Gaelle Baekelandt MUA: Shari Parmentier Fotograaf: Kristof Dongleur

INSPIRATIEBOEK “Wanneer ik een ontwerp maak, start alles met mijn inspiratieboek. Ik zoek beelden bij elkaar en creëer voelboeken met veel kleur. Op die manier kan je je team beter duidelijk maken waar je precies naartoe wil. Na het ontwerpen maak ik de kostuums ook helemaal zelf. Het volledige proces is enorm leuk om te doen en het resultaat zien geeft steeds veel voldoening.”

“Ik vind ieder thema interessant om rond te werken, maar ik merk wel dat ik mij sterk aangetrokken voel door natuurlijke elementen en elegantie. Het feeërieke en sprookjes­ achtige zit dus altijd wel in mijn ontwerpen. Doordat ik het medisch gezien van kleins af aan niet gemakkelijk heb, wil ik de wereld op die manier mooier maken. Ik hoop dat ik die fantasiewereld kan spiegelen naar mijn publiek en dat ik hen zo kan duidelijk maken dat je alles uit het leven moet halen.” #7

LIBELLE Collectiestuk: ‘A Wonderful world’ Model: Hadwina Vlerick MUA: Rozelien de Taeye Fotograaf: Verne Fotografie

“Ik heb door de jaren heen moeten leren om mijn ontwerpen te tonen. Er zullen altijd mensen zijn die het minder vinden, maar dat is niet per se slecht. Daardoor blijf je kritisch voor jezelf. Feedback krijgen is altijd interessant, of het nu positief of negatief is. Ik heb nu nog steeds twijfels als ik mijn ontwerpen toon, maar ik zou het jammer vinden mocht ik dat niet meer hebben. Ik vind het belangrijk om mijzelf in vraag te stellen.” THEATERGEZELSCHAPPEN “Vier jaar geleden mocht ik werken voor 4Hoog, een theatergezelschap voor kinderen. Op die manier ben ik door mond-aan-mondreclame bij andere theatergezelschappen terechtgekomen. Het leuke is dat je steeds kan samenwerken met een team. Niet enkel de kostuums zijn belangrijk, maar ook de decors. Alles staat in verbinding met elkaar. Het is niet altijd evident, maar dat maakt het net interessant. Je mag je eigen creativiteit gebruiken, maar 28

je moet wel steeds het groter geheel in gedachten houden.”

“In de culturele sector zijn er geen grote budgetten, dus ik moet wel steeds onderhandelen over mijn loon. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar ik voel wel dat ik er steeds beter in word. Het is niet omdat het mijn passie is, dat ik er niet voor betaald moet worden. Ik merk ook wel dat als er appreciatie is voor mijn werk, gezelschappen altijd hun uiterste best doen om toch genoeg budget vrij te maken. Momenteel zit ik in het statuut van springplank naar zelfstandige, waardoor het financieel wat haalbaarder is voor mij. Binnen een paar maanden wil ik sowieso de stap zetten naar zelfstandige in hoofdberoep. Het is nog wat zoeken hoe ik dat precies zal aanpakken, maar ik weet zeker dat ik niks anders wil doen dan wat ik nu doe. Mijn motivatie is groter dan mijn schrik om zelfstandig te worden.


“Ik moet vaak onderhandelen over mijn verloning. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar ik voel wel dat ik er steeds beter in word.” OPENINGSSHOW IN OEGANDA “In december mocht ik naar Oeganda in Afrika om mijn collectie voor te stellen. Er vond een awarduitreiking plaats met een grote openingsshow, waarvoor ze mij als ontwerpster vroegen. Dat is totaal iets anders dan theater, maar ik vond het ook fantastisch om te doen. Een paar maanden daarvoor ging ik ook al naar Rwanda voor een modeshow. Een docent van SYNTRA die actief is in Afrika had mijn naam daarvoor doorgegeven. Hoewel ik ontzettend dankbaar was voor die kans, was ik natuurlijk ook wat onzeker. Ik vroeg mij af waar ik terecht zou komen en of ik er wel goed aan deed om te gaan. Achteraf gezien waren het twee verrijkende ervaringen die mij alleen maar vooruit kunnen helpen in mijn carrière.” Benieuwd naar de opleiding mode­ ontwerper? Meer informatie vind je op www.syntra-mvl.be/opleiding/ voltijdse-dagopleiding-mode

29


n a l p t e r c e s My r e u q n to c o d l r o w the

#7

30


31

Vastgoed verkopen op Mars? Een supermarkt runnen aan de Melkweg? Of zoveel mogelijk Belgen van krullen voorzien? We legden ons oor te luisteren bij enkele cursisten en kwamen te weten met welk doel ze een opleiding volgen en wat hun (geheime) plannen zijn daarna.


MY SECRET PLAN TO CONQUER THE WORLD

t i u n e sa m s i u h t n e sa m Dzjabrail Razjapov NAAM

21 jaar LEEFTIJD

Vastgoedmakelaar OPLEIDING

“Het zegt mij niet veel om later een groot vastgoedkantoor te hebben of veel te verdienen. Mijn doel is om een maatschappelijk project op te starten in Tsjetsjenië, mijn land van afkomst. Ik zou graag projectontwikkelaar worden van enkele grote appartementsgebouwen. Op die manier wil ik werkgelegenheid creëren, de werknemers een beter loon bieden en de architectuur een moderne touch geven.” PLAN

#7

32


m et r u e d e d i n h u is

Guillaume Van Goethem NAAM

21 jaar LEEFTIJD

Vastgoedmakelaar OPLEIDING

“Ik wil later een job uitoefenen die ik graag doe en in de vastgoedsector lijkt mij dat zeker mogelijk. Dat je er ook veel geld mee kan verdienen is natuurlijk mooi meegenomen (lacht). In het begin wil ik als werknemer voor een vastgoedkantoor werken. Later zie ik het zeker zitten om zelfstandig te worden, maar enkel als ik een geschikte zakenpartner vind.� PLAN

t e koo 33

p


MY SECRET PLAN TO CONQUER THE WORLD

t r e m m i t g

e w e aa n d Andres Declercq NAAM

22 jaar LEEFTIJD

Meubelmaker OPLEIDING

“Momenteel wil ik de basisvaardigheden om meubels te maken onder de knie krijgen. Die vaardigheden wil ik graag aanvullen met stofferen en het bewerken van plexiglas. Daarnaast ben ik ook nog bezig met laserprojecties. Het lijkt mij fantastisch om met die boeiende mix designstukken te kunnen maken en daar ook nog geld mee te kunnen verdienen.” PLAN

#7

34


t k r we l

e k n i w e d aa n

Alisha van Puymbroeck NAAM

16 jaar LEEFTIJD

Aanvuller-kassier (leertijd) OPLEIDING

“Mijn focus ligt op het halen van mijn diploma. Ik heb nog geen droomjob voor ogen, maar ik weet wel zeker dat ik deze opleiding tot een goed einde wil brengen. Daarna zie ik wel wat de toekomst brengt.” PLAN

35


MY SECRET PLAN TO CONQUER THE WORLD

t p i n k ge

b o j e d r voo

“Al van toen ik vijf jaar oud was, is het mijn grote droom om later een eigen kapsalon te openen. Dat is dan ook het doel waar ik naartoe werk. Ik volgde in de eerste jaren van het secundair onderwijs ook al een kappersopleiding, maar het leek mij leuker om al meteen af en toe bij een kapper te kunnen werken. Deze opleiding bij SYNTRA is een grote stap richting mijn toekomst.” PLAN

Esra Ersari NAAM

16 jaar LEEFTIJD

Kapper (leertijd) OPLEIDING

#7

36


d n e k e r be

o c i s i r

“Ik ben vastbesloten om nog twee jaar fiscaliteit te studeren, wanneer mijn opleiding boekhouden afgerond is. Op die manier zal ik over een ruime kennis beschikken en ben ik helemaal klaar voor de arbeidsmarkt. Ik wil mijn carrière graag stapsgewijs uitbouwen. Eerst wil ik wat ervaring opdoen in een boekhoudkantoor, daarna wil ik mijn erkenningsnummer behalen zodat ik mijn eigen zaak kan openen.” PLAN

Damla Özer NAAM

21 jaar LEEFTIJD

Boekhouder OPLEIDING

37


Hadisa maakte haar droom waar en opende haar eigen vastgoedkantoor

“ Ik vind het fantastisch om te kunnen zeggen, doen en laten wat ik wil

” Na een turbulente schooltijd richtte Hadisa Suleyman in 2016 haar eigen vastgoedkantoor ‘Estate of Mind’ op. Vanuit dit kantoor in de Gentse Burgstraat helpt ze klanten met het verkopen van hun huis of het vinden van hun droomhuis.

Waarom heb je gekozen voor de opleiding vastgoedmakelaar bij SYNTRA? “Als tiener ben ik in een paar scholen buitengegooid. Naar school gaan was niks voor mij en in het vijfde middelbaar ben ik er dan ook mee gestopt. Rond die periode keek ik toevallig naar een vastgoed­ programma op televisie. Mijn interesse was meteen gewekt en vastgoed heeft mij daarna nooit meer losgelaten. Ik had echter mijn diploma secundair onderwijs nodig om in avondschool vastgoed te kunnen volgen. Daarom heb ik beslist om dit diploma via middenjury #7

te behalen, zodat ik daarna meteen kon starten met de opleiding vastgoedmakelaar bij SYNTRA. Die opleiding was heel praktijk­ gericht en ik werd er meteen als een volwassene behandeld, wat op dat moment heel belangrijk was voor mij. Alles wat ik heb geleerd bleek heel nuttig te zijn voor mijn verdere carrière als vastgoedmakelaar.”

“Tijdens mijn opleiding heb ik de hele tijd gewerkt. Eerst in een architecten­bureau als office manager en daarna als deeltijdse kracht in een vastgoedkantoor. Mijn stage liep ik in een ander vastgoedkantoor. Ik heb overal met plezier gewerkt, maar het kriebelde natuurlijk om mijn eigen kantoor te starten. Ik besefte dat ik niet zomaar zelfstandig kon worden als ik achttien jaar was, maar ik heb nooit de ambitie gehad om voor een baas te werken. Ik zag het meer als een noodzakelijk kwaad. In 2016 behaalde ik mijn BIV-nummer en werd mijn droom eindelijk werkelijkheid. Ik vind het fantastisch om te kunnen zeggen, doen en laten wat ik wil. Op school 38

kreeg ik die vrijheid helemaal niet en daarom botste dat zo met mijn karakter. Ik deel mijn agenda in op de manier zoals ik het wil. Aangezien ik kinderen heb, is dat natuurlijk heel handig. ” Hoe reageerde je omgeving op jouw plannen om een eigen kantoor te beginnen? “Toen ik met mijn eigen kantoor begon, hadden mijn familie en vrienden daar natuurlijk wel hun twijfels over. Ik hoorde hun waarschuwingen wel, maar ik heb mij dat nooit aangetrokken. De mensen in je omgeving reageren vaak vanuit hun eigen angsten, omdat zij het niet zouden durven om zo’n stap te zetten. Ik had daar zelf totaal geen schrik voor. Ik ben gestart als eenmanszaak, ondertussen is mijn onderneming een vennootschap geworden. Nu kan ik mijzelf een loon uitbetalen, maar dat heb ik het eerste anderhalf jaar niet kunnen doen. Ik ben sowieso positief ingesteld, hoewel sommige mensen dat eerder naïef noemen. Dat vind ik dan weer een negatieve gedachte (lacht).”


HADISA kreeg het zelfvertrouwen om haar eigen vastgoedkantoor te openen na de opleiding vastgoedmakelaar bij SYNTRA. Op www.estateofmind.eu krijg je een overzicht van haar beschikbare panden.

“Alles wat ik heb geleerd bleek heel nuttig te zijn voor mijn verdere carrière als vastgoed­ makelaar” Hoe heb je de start van je eigen zaak zelf ervaren? “Ik had zelf geen middelen toen ik startte met mijn onderneming en moest dus een lening aangaan. In het begin kwam er natuurlijk niet veel geld binnen. Dat waren best pittige tijden voor mij en mijn gezin. In 2017 heb ik dan ook eventjes problemen gehad met mijn cashflow, maar doordat ik op dat moment net een mooi pand mocht verkopen was dat gelukkig snel opgelost. Ik heb nu nog steeds momenten waarop het heel nipt is. Mijn man zei op een bepaald moment: ‘Als het nu niet lukt, mag je ermee stoppen.’ Geen haar op mijn hoofd dat daaraan denkt (lacht). Je moet erop vertrouwen dat het altijd weer goedkomt. Momenteel heb ik iemand in dienst die de regio Waasland op zich neemt. Op die manier hoop ik nog verder te kunnen groeien.”

39

Ontdek de opleiding vastgoed­makelaar op www.syntra-mvl.be/opleiding/ vastgoedmakelaar


“ In de toekomst zou iedereen in zijn eigen energie moeten voorzien ” Bart en Tim maken bedrijven onafhankelijk van het distributienet

Bart Blindeman en Tim De Schryver zijn een deel van YouPower. Deze onder­neming slaat opgewekte energie op voor onmiddellijk verbruik of op een batterij. Dat zorgt ervoor dat zowel bedrijven als particulieren in hun eigen energie kunnen voorzien en dus onafhankelijk zijn van het distributienet. #7

40


“De opleiding batterijspecialist was heel interessant om de verschillende batterijtypes en hun toepassingen te leren kennen” “Begin 2018 hebben we met zes gelijkgestemden YouPower opgestart. Kurt Wante kwam op dit idee door het bedrijf waar ondertussen onze eerste installatie staat, Special Renting Van Zele. De eigenaar van dit bedrijf is een goede vriend van ons. Hij hoorde van het bestaan van batterijoptimalisatie en wilde dit graag implementeren in zijn onderneming. Kurt verzamelde een groep vrienden die technisch heel sterk zijn. We hebben allemaal nog onze vaste job en doen dit na onze uren. Om up-to-date te blijven hebben we een aantal cursussen gevolgd, waaronder de opleiding batterij­ specialist van SYNTRA. Die opleiding was zeker een meerwaarde om de verschillende batterijtypes en hun toepassingen te leren kennen.” THUISBATTERIJEN EN OFF-GRIDSYSTEMEN “We zetten vooral in op thuis­ batterijen en off-gridsystemen. Een thuisbatterij staat toe om de opgewekte energie op te slaan om daarmee de nachten en eventuele pieken te overbruggen. Op die manier ben je veel minder afhankelijk van het stroomnet en ben je zeker van groene stroom. Wanneer je met zo’n thuisbatterij werkt, kan je indien nodig nog steeds een beroep doen op het openbaar elektriciteitsnetwerk.” 41


BART EN TIM volgden beiden de opleiding batterijspecialist waardoor ze genoeg kennis in huis hadden om hun eigen bedrijf YouPower op te richten. Benieuwd naar hun plannen? Ontdek ze op hun website www.youpower.be.

“Een thuisbatterij is een mooie tussenstap naar een off-grid­ systeem. Bij zo’n systeem ben je volledig onafhankelijk van het distributie­ netwerk”

#7

“Een thuisbatterij is dus een mooie tussenstap naar een off-grid­systeem. Bij zo’n systeem ben je namelijk volledig onafhankelijk van het distributienetwerk. Op die manier kan je volledig vertrouwen op de zelf opgewekte en groene energie. Dit systeem is sowieso financieel voordeliger op lange termijn. We proberen dan ook om indien mogelijk voor dit systeem te kiezen, afhankelijk van het verbruik van de klant.” “Off-gridsystemen zijn het meest interessant voor bedrijven, omdat zij een hoger verbruik hebben. Particulieren zullen eerder kiezen voor een thuisbatterij, want hun verbruik ligt meestal te laag om een off-gridsysteem rendabel te maken. Zo’n systeem heeft uiteraard een bepaalde kostprijs en die verdien je 42

enkel snel terug als je veel energie verbruikt. Hoe meer je verbruikt, hoe meer je bespaart dus. Als je niet veel verbruikt, is je investering pas op lange termijn terugbetaald en dan is de batterij misschien al aan vernieuwing toe.” ZONNEPANELEN “Momenteel werken we enkel met zonnepanelen om energie op te wekken. In theorie kan je alles aansluiten wat energie voorziet. Zo hebben we al aanvragen gekregen om windmolens te koppelen, maar dat doen we in principe niet. Een windmolen werkt mechanisch en krijgt dus te maken met slijtage en onderhoudskosten. Het grote voordeel aan zonnepanelen is dat je er niet meer hoeft naar te kijken eens ze geplaatst zijn.”


“Het grootste rendement van onze systemen zien we bij kmo’s en particulieren met een groot energie­ verbruik. Ook in grote bedrijven kunnen we onze systemen toepassen, maar dan heb je een container aan batterijen nodig, wat meestal niet zo praktisch is. We kunnen wel altijd een deel van het bedrijf voorzien van onze systemen, zoals een bepaalde werkplaats of de kantoren. We kunnen via internet al onze installaties constant monitoren. De klant kan zelf ook alles bijhouden via een applicatie. Zo kunnen ze in één oogopslag zien wat ze verbruiken, hoeveel energie ze produceren en op welke energie ze op dat moment aan het werken zijn.”

“Wij dromen van een toekomst waarin iedereen in zijn eigen energie voorziet via zon of water. YouPower is een startup en we hopen natuurlijk dat die blijft groeien. We doen alleszins ons uiterste best om mee te blijven evolueren met de technologie. Momenteel werken we door de zekerheid van onze vaste job zonder stress, wat natuurlijk ook plezant is. Wanneer YouPower groeit, zullen we niet allemaal tegelijk onze vaste job opgeven. Wie de eerste wordt die voltijds in YouPower stapt, dat weten we nog niet (lacht).” Ben jij ook geïnteresseerd in de opleiding batterijspecialist? Meer info vind je hier: www.syntra-mvl.be/opleiding/ batterijspecialist

Ontdek ons Green Power Lab in Sint-Niklaas Ook SYNTRA zet volop in op groene energie! Opleidingen zoals installateur van elektrische laadpalen, batterijspecialist, energieopslag vandaag of installateur zonne­panelen zijn slechts enkele voorbeelden uit ons vernieuwd aanbod.

WAT VIND JE VANDAAG IN HET GREEN POWER LAB?

Elektrische laadpalen

Zonnepanelenpark

Opslagtechnieken / batterijlaadsystemen

Om de vertaalslag te maken van inge­wikkelde theoretische modellen naar de uitvoeringspraktijk, hebben we geïnvesteerd in een Green Power Lab. Dit lab zal dienen als ‘proef- en speeltuin’ en weeft vlot drie specialisaties door elkaar: fotovoltaïsche zonnesystemen met batterijlaadsystemen en elektrische laadpalen.

43


VOORGEPROEFD André geeft reeds zestien jaar les in de opleiding sommelier-conseil

“ Pas als je weet aan welke eisen een bepaalde wijn moet voldoen, kan je beslissen of het een goede is ” André Van der Elst heeft zijn eigen advocatenkantoor, maar geeft daarnaast ook nog les bij SYNTRA in de opleiding sommelier-­conseil. Deze opleiding kwam tot stand in nauwe samen­werking met de prestigieuze Franse Université du Vin van Suze-La-Rousse in de Rhônestreek. Vanwaar komt jouw passie voor wijn? “Ik drink uiteraard graag een goed glas wijn en ik wilde hier al van jongs af aan meer over weten. Dat is noodzakelijk als je met kennis van zaken wil weten wat je drinkt. Op die manier kan je zelf een meer doordachte keuze maken. Vanuit #7

die interesse heb ik mij ingeschreven voor een aantal wijnopleidingen, waaronder die van SYNTRA. Daarna ben ik onmiddellijk in het docententeam gestapt, ondertussen al zestien jaar geleden.” Wat maakt de opleiding sommelier-­ conseil zo uniek? “Dankzij het samenwerkings­ verband met de Université du Vin kan elke student die de opleiding volgt een eindstage lopen in deze universiteit. Enkel daar kan de student uiteindelijk het diploma sommelier-­conseil behalen. De sommelier is voor ons niet enkel degene die de wijn serveert aan tafel, maar ook de persoon die raad geeft over welke wijn het best past bij het gerecht dat je wil eten. Een goede sommelier moet dus niet alleen kennis hebben over wijn, maar ook weten hoe de chef zijn gerechten 44

klaarmaakt. Het één hangt heel erg samen met het ander. Daarop leggen we tijdens de opleiding enorm de nadruk. Welke eigenschappen heeft een goede sommelier-conseil? “Een goede sommelier moet zijn vak kennen. Hij of zij moet weten hoe wijn gemaakt wordt, waar een wijn vandaan komt, welke wijn bij welk gerecht past en ga zo maar door. Daarnaast moet een sommelier een goede attitude hebben. Hij of zij moet heel klantgericht zijn en openstaan om kennis te vergaren. Een sommelier helpt de klant de juiste keuze te maken.” Naar wie is de opleiding vooral gericht? “De opleiding is vooral gericht naar mensen die in de horeca actief zijn of willen zijn. Sommigen willen zich


ANDRÉ is docent bij SYNTRA in de opleiding sommelier-conseil.

“Ik ben een klassieke Franse wijndrinker, de Rhonevallei is dan ook mijn favoriete wijnstreek, gevolgd door de Bourgogne”

bijscholen, anderen willen in de toekomst graag een restaurant of een wijnwinkel openen. Enkele van onze oud-studenten zijn zelfs in de topgastronomie terechtgekomen. Denk maar aan de beste sommelier van België van 2019 – Gianluca Di Taranto – die momenteel in The Jane werkt. Ook oud-student Jasper Van Papeghem mocht deze titel reeds opstrijken. Hier en daar zijn er ook wat studenten die enkel een sterke interesse hebben in wijn, maar geen ambitie hebben om er op professioneel vlak iets mee te doen.”

“Bij sommigen begint het uiteindelijk toch te kriebelen, zo is er een oud-student een wijnwinkel begonnen na zijn carrière in de IT-sector. We staan in ieder geval open voor alle studenten en geïnteresseerden, levenslang leren juichen we alleen maar toe.”

bourgogne Rhonevallei

Wat komt er allemaal aan bod in de opleiding? “In deze opleiding gaan theorie en praktijk heel sterk hand in hand. Je leert onder andere hoe wijn gemaakt wordt en je vergaart meer kennis over druivensoorten en wijnstreken. Pas als je weet aan welke eisen een bepaalde wijn moet voldoen, kan je beslissen of het een goede is. Daarnaast komt natuurlijk ook het proeven en het vergelijken van wijnen aan bod. Ten slotte leer je meer over hoe je gerechten kan matchen met de juiste wijn.” Ben je naast het lesgeven nog met wijn bezig? “Wanneer ik op reis ga, is wijn nooit veraf. Ik ga dan ook graag op wijnreis, zodat ik met kenners op het terrein van gedachten kan wisselen. Elk jaar doen we ook een aantal studiereizen met de cursisten. 45

Compleet vrijblijvend, maar wel ontzettend interessant. Als je zelf in de streek geweest bent, begrijp je de achtergrond, de filosofie en de smaak van een wijn veel beter. Het is sowieso ontzettend belangrijk om je te blijven bijscholen. Wanneer mijn studenten hun diploma krijgen, ben ik dan ook heel duidelijk. Ik zeg steeds dat het zeker geen eindpunt, maar net een startpunt is voor hen. Als je de laatste tien jaar niet meer gefietst hebt, zal je ook de Mont Ventoux niet op geraken. Dat is net hetzelfde.”

Wil je meer weten over de opleiding sommelier-conseil? Kijk dan op www.syntra-mvl.be/opleiding/ sommelier-conseil


VOORGEPROEFD Herman doceert in de opleiding wijnbouwer-wijnmaker vanuit zijn eigen ervaring

“ Als wijnbouwer heb je door de vele verschillende taken heel wat vaardigheden nodig ”

HERMAN geeft les bij SYNTRA in de opleiding wijnbouwer-wijnmaker. Hij beheert het wijndomein De Kluizen, Broekstraat 42, 9310 Aalst

Iets meer dan twintig jaar geleden stampte wijn­ bouwer Herman Troch zijn wijnbedrijf Domein De Kluizen uit de grond. De hele wijngaard neemt momenteel een oppervlakte van maar liefst 2,8 hectare in beslag. Daarnaast geeft hij les in de opleiding wijnbouwer­wijnmaker bij SYNTRA. Heb je zelf een wijnopleiding achter de rug? “Ik heb zelf een graduaat landen tuinbouw behaald. Daarna schoolde ik mij bij in zowel binnenen buiten­land wat betreft het maken van wijn. Ik ben gestart in 1997 met mijn eigen wijngaard,

#7

46

maar mijn vader kweekte toen al wijndruiven waar hij zijn eigen wijn mee creëerde. Ik heb het dus zeker met de paplepel meegekregen. Ik vind wijn een prachtig natuurproduct. Als je het proces goed opvolgt, dan kan je je eigen ingrepen tot een minimum beperken. Toch komt wijn steeds in verschillende variaties, wat mij heel erg fascineert.” Wat is voor jou het leukste aan het beroep? “Ik vind het fantastisch om te kunnen meeleven met de natuur en met de seizoenen. In een klein bedrijf als het mijne kan je je uitleven in al je creativiteit omdat je met zoveel verschillende taken tegelijk bezig bent. Enerzijds hoort het kweken van de druiven tot mijn takenpakket, maar anderzijds heb ik ook te maken met de vinificatie – met andere woorden de wijn­bereiding


De Rieslingdruiven kunnen ook een zogenaamde edele rotting ondergaan: daarbij blijven de druiven na de oogsttijd hangen en beginnen ze te rotten. Hierdoor geven de druiven andere en heel bijzondere smaken af.

“De Riesling is mijn favoriete druif. Jammer dat ik die niet zelf kan kweken, daarvoor is de druif iets te laat rijp”

Wijnkenners zien Riesling tegenwoordig samen met Chardonnay als een van de beste witte druivenrassen.

Riesling komt het best tot zijn recht op een rotsachtige ondergrond, wat mineralige aroma’s aan de wijn geeft.

– en het op de markt brengen van mijn wijn.” Welke capaciteiten moet je hebben als wijnbouwer? “Als wijnbouwer heb je net door die variatie aan taken heel wat verschillende vaardigheden nodig. Hoe meer capaciteiten je hebt, hoe beter dus. Je moet enerzijds inzicht hebben in de natuurlijke processen, zowel voor het telen van de druiven als voor het maken van de wijn. Daarnaast moet je ook goed kunnen proeven om in te schatten of de wijn voldoet aan de vele eisen. Daarbovenop is het echter ook belangrijk dat je inzicht hebt in de machines en de reparatie ervan. Ook marketing, de wetgeving rond voedselveiligheid en accijnzen en administratie komen bij de job kijken. Een hele boterham dus. In de opleiding wijnbouwer-wijnmaker komen al die vaardigheden gelukkig

aan bod, zowel in de theorie als de praktijk. In het eerste jaar ligt de nadruk vooral op het telen van de druiven en de vinificatie, vanaf het tweede jaar komen de aspecten van bedrijfsvoering aan bod.” Hebben de opleidingen wijnbouwer-­ wijnmaker en sommelier-conseil veel gemeen? “De opleiding sommelier-conseil legt de nadruk op het wijnproeven, de wijngebieden, de ongelooflijke variatie aan wijnen en het onderschatte gegeven van foodpairing met wijnen. De opleiding wijnbouwer-­ wijnmaker belicht vooral de technische en biochemische aspecten van de wijnbouw en de vinificatie. Die aspecten komen in de opleiding sommelier-conseil maar heel even aan bod. Ik ben ervan overtuigd dat een goede wijnbouwer ook voldoende moet kunnen proeven om een goede wijn te kunnen maken.” 47

“Ik vind wijn een prachtig natuurproduct. Als je het proces goed opvolgt, dan kan je je eigen ingrepen tot een minimum beperken”

Spreekt de opleiding wijnbouwer-­ wijnmaker jou ook aan? Op www.syntra-mvl.be/opleiding/ wijnbouwer-wijnmaker kan je meer informatie vinden.


SWITCH Stefanie zette haar doctoraat stop en startte met haar eigen zaak FoodLove

“ De inspiratie voor mijn recepten haal ik bijna altijd uit reizen

” Stefanie Baert stopte in 2014 met haar doctoraat om met FoodLove te kunnen beginnen. Met haar eigen zaak focust ze zich op tal van activiteiten rond gezonde voeding.

“Ik zat in het derde jaar van mijn doctoraat in marketing en consumenten­psychologie toen ik zeker wist dat die job mij geen energie meer gaf. Ik had al een master handelsingenieur behaald, maar ook daar merkte ik dat de jobs die bij die opleiding aansluiten mij niet meteen lagen. Toen ik stopte met mijn doctoraat wist ik nog niet meteen wat ik wilde doen, maar ik wist wel zeker dat het iets met gezonde voeding zou zijn. Ik ben kort daarna bij Starterslabo langsgegaan om mijn mogelijkheden te bespreken. Die sessies hebben mij heel erg geholpen op vlak van mijn ontwikkeling als ondernemer. Ook bij Maak Werk van je Zaak hebben ze mij laten merken dat ze #7

geloofden in mijn idee. Mijn coach Anja wees mij op mijn probleem met time management, waardoor ik hiervoor een cursus heb gevolgd. De tips die ik daar kreeg pas ik nu nog steeds toe.”

“Via Maak Werk van je Zaak kwam ik ook bij Bryo terecht, een netwerk van Voka voor jonge ondernemers. Maak Werk van je Zaak en Starterslabo focussen op jezelf als ondernemer, terwijl Bryo meer op je onderneming zelf focust. Die combinatie vond ik heel complementair en fijn. Na mijn jaar bij Starterslabo ben ik in 2016 gestart in hoofd­ beroep. Ik heb nooit schrik gehad om die stap te zetten, omdat ik heel goed besefte hoeveel voldoening ik er zou uithalen. Ik heb mijzelf twee jaar tijd gegeven om een winst­ gevende zaak te creëren. Dat is een realistische eis aan jezelf en geeft je rust in je hoofd.” GEVARIEERDE JOB “De taken in mijn job zijn ontzettend gevarieerd. Zo ontwikkel ik onder andere recepten voor 48

voedingsproducenten die hun product graag in een recept verwerkt zien. Ik werk bijvoorbeeld voor Oost-Vlaamse vegetarische voedingsproducenten zoals La Vie Est Belle en De Hobbit. Door vegetarische producten in een lekker gerecht te verwerken, probeer ik de beginnende flexitariër over de streep te trekken. Daarnaast ontwikkel ik ook gerechten voor horecaz­aken die problemen onder­ vinden met het creëren van een gezond en toegankelijk menu.”

“De inspiratie voor mijn recepten haal ik bijna altijd uit reizen. Ik volg vaak workshops in het buitenland waardoor ik heel wat ingrediënten leer kennen. Die tracht ik dan te vertalen naar een Belgische context, waar je natuurlijk niet alles kan vinden. Ik heb zelf geen specifieke koksopleiding genoten, maar ik heb wel heel wat workshops gevolgd. Ik heb ook deelgenomen aan meerdere online cursussen over foodfotografie. Ik vind dat een heel fijn concept omdat je op die manier op je eigen tempo kan leren.”


STEFANIE liet zich coachen door Maak Werk van je Zaak. Dit traject begeleidt werkzoekenden in het ondernemerschap. Op www.foodlove.be kan je onder andere haar kookboek bestellen of je inschrijven voor één van haar workshops.

“Ik heb mijzelf twee jaar tijd gegeven om een winstgevende zaak te creëren” 49


© Stefanie Baert

KOOKBOEK “Ik bundelde mijn recepten in mijn eigen kookboek*, speciaal voor drukbezette mensen die toch gezond willen eten. Naast hoofdmaaltijden staan er ook enkele ontbijtideeën en gezonde tussendoortjes in die je makkelijk kan meenemen. De recepten in mijn boek zijn grotendeels gluten- en lactosevrij en voornamelijk vegetarisch. Ik zoek echter geen extremen op, alles moet mogelijk zijn naar jouw eigen wensen. Ik eet natuurlijk ook eens frietjes met mayo­naise (lacht). Het uitbrengen van mijn boek was een grote droom die uitkwam. Ik heb zowel de recepten ontwikkeld als de teksten geschreven en de foto’s genomen. Heel intensief, maar ontzettend leuk!”

“Verder organiseer ik voor groepen ook food tours in Gent. We trekken langs verschillende gezonde

#7

50

hotspots van jonge ondernemers waar we uitleg krijgen over hun concept en de kans krijgen om te proeven. In de toekomst wil ik graag een volledige cursusreeks uitwerken met filmpjes. Ik vind het zelf heel nuttig om op die manier bij te leren van anderen en ik wil mijn klanten diezelfde mogelijkheid aanbieden.”

“Ik heb nog heel wat ideeën om mijn zaak verder uit te breiden. Ik weet niet waar ik binnen een jaar zal staan, maar dat vind ik net leuk.” *Op de pagina hiernaast vind je een recept uit haar kookboek ‘Ready, set, go!’

Wil je meer weten over Maak Werk van je Zaak? Meer info op: www.syntra-mvl.be/ maak-werk-van-je-zaak

© Stefanie Baert


INDISCHE LINZENDAHL MET ZOETE AARDAPPEL EN SPINAZIE (30 min, 3 à 4 personen) 1 el kokosolie 50 g verse gember, geschild en geraspt 2 tl currypoeder 3 tenen knoflook, geperst 3 tomaten, in blokjes van 2 cm 300 g zoete aardappel, in blokjes van 2 cm 175 g gedroogde gele of rode linzen 125 ml water 200 ml à 400 ml kokosmelk 100 g spinazie, gespoeld enkele takjes koriander (optioneel)

Smelt de kokosolie in een grote wokpan of kookpot op middel­hoog vuur.

Voeg de gember toe en bak een paar minuten aan tot de gember al zijn krachtige eigenschappen vrijgeeft. Bakt het wat aan? Voeg dan een kleine scheut water toe om alles weer los te maken van de bodem. Voeg de currykruiden en de knoflook toe aan de gember en bak een 2-tal minuten aan zodat alle smaken en geuren vrijkomen.  Voeg de tomatenblokjes, de zoete aardappelblokjes en peper en zout toe. Bak een 3-tal minuten aan, roer regelmatig. 

Spoel de linzen grondig onder koud water en voeg toe aan de curry. Roer goed om en voeg het water en de kokos­melk toe.

Laat zachtjes koken tot de zoete aardappel en linzen zacht zijn. Is de curry te droog? Voeg dan nog wat water toe.

Voeg er vervolgens de spinazie aan toe. Laat al roerend slinken.

Proef, en kruid bij met currypoeder, peper en zout.


Verantwoordelijke uitgever: Thierry Semey, SYNTRA Midden-Vlaanderen VZW, Nachtegaalstraat 8W1, 9240 Zele

volg ons op

www.syntra-mvl.be

Profile for SYNTRA Midden-Vlaanderen

BOOST 7.0  

In dit magazine pakken we uit met succesvolle verhalen van cursisten waar we trots op zijn. Laat je inspireren door hun ondernemingszin. Of...

BOOST 7.0  

In dit magazine pakken we uit met succesvolle verhalen van cursisten waar we trots op zijn. Laat je inspireren door hun ondernemingszin. Of...

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded