__MAIN_TEXT__

Page 1

2017

TRYGGA TILLSAMMANS En närproducerad tidning från Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

TÄVLA

OCH VINN EN

HÖVDING

Vi fyller 180 år

Mycket har hänt under resans gång

sidan 6

CYKELHJÄLM

Niklas Larsson ny vd

sidan 10

Smidigt att ha allt samlat sidan 12

Effektfull dramatik på allvar sidan 22


Innehåll Trygga Tillsammans ................................................

4

Reflexens dag .........................................................

5

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad 180 år........

6

Trygghetsbesök ......................................................

7

I mina skor ..............................................................

8

Vi finns när du behöver det som mest ...................

9

Niklas Larsson, ny vd på bolaget ............................

10

Smidigt att ha allt samlat .......................................

12

Trygga Tillsammans Företag ..................................

12

Gör det själv – digitala tjänster ..............................

13

Mjölken som ger öppna landskap ...........................

14

Trygghetsvandringar ..............................................

16

s6

Wilma är en God kamrat ........................................

17

I år fyller Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad 180 år

Brandsuperhjältar på Gamlegården ......................

18

Korsord ...................................................................

20

Tips inför din höstresa ............................................

21

Säkerhetsdagar för 7:or .........................................

22

tryggatillsammans.se .............................................

23

Tävling – cykla och vinn en Hövding cykelhjälm .....

24

s 22 Säkerhetsdagar för 7:or

Det smäller, ryker och dundrar. Personliga berättelser om djupa upplevelser delas. Och lite panik utbryter med flit. Det är säkerhetsdagar för sjundeklassarna i Kristianstad.

s 18

s 14

Brandsuperhjältar på Gamlegården

Vann priset Ung Växtkraft

I bostadsområdet Gamlegården i Kristianstad är superhjältar ett allt vanligare fenomen och de har en speciell superkraft: Att förebygga och motverka bränder.

TRYGGA TILLSAMMANS

Utgivningsdatum oktober 2017 Tidningen är utgiven av Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad Redaktion: Anette Jakobsson, Renée Carlsson Text: Petra Olander/pomedia.se, Louise Persson/swelo.se Anette Jakobsson, Micela Danielsson och Renée Carlsson Foto: Sven Persson/swelo.se Grafisk form: Swelo Mediaproduktion/swelo.se Tryck: Litografen i Vinslöv AB/litografen.se 2

Inget kalas utan tårta. Under två dagar höll vi kalas på gator och torg och bjöd på över 1 300 tårtportioner.

Kristina Niklasson på Furumossens gård vid Grantinge blev årets pristagare av Ung Växtkraft. Ett pris som delas ut för att stödja och uppmuntra unga och drivna entreprenörer som med sina företag håller landsbygden levande.


I våras tillträdde jag som vd på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. Hittills har det varit en intensiv, rolig och lärorik period. Jag har fått möjlighet att sätta mig in bolagets verksamhet på många olika sätt inte minst det kundägda och lokala bolagets förutsättningar för att påverka. En sak som slog mig direkt var att bolaget verkligen är styrt genom lokala beslut. Här är kunden alltid i fokus. Vårt arbete handlar inte om att maximera vinster, utan om att göra det rätta för kunden. Man tar bättre affärsmässiga beslut när man är nära kunden och förstår de lokala förutsättningarna.

Färre brev -

bättre översikt

Vill du ha mindre papper att sortera in i pärmarna? Välj digital distribution och få en samlad överblick på ett ställe.

Vår lokala närvaro är vår styrka och att årligen producera tidningen som du håller i din hand, Trygga Tillsammans, ger oss möjlighet att dela med oss av den kunskap som vi samlar på oss. I detta numret berättar vi bland annat om hur vi arbetar tillsammans med ABK för att förhindra bränder, om olika projekt med engagemang i vårt lokala samhälle som till exempel ”God kamrat” (läs mer om det på sidan 17) och du får även tips om smarta banktjänster. Är du nyfiken på vad det innebär att vara fullmäktige så hittar du en intressant artikel om det här i tidningen.

Niklas Larsson Vd Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Färre brevutskick är också något miljön tackar dig för. Du kan till exempel välja att få dina -pappersfakturor -försäkringsbrev -kontoutdrag -låneaviseringar digitalt. Läs mer på lansforsakringar.se eller ring oss så hjälper vi dig.

Vill du läsa tidningen i din dator eller platta? På lansforsakringar.se hittar du en digital version av tidningen Trygga Tillsammans. Samma innehåll – enkelt att ta med dig.

Det här magasinet är till för dig som kund. Därför vill vi veta vad du tycker om det. Mejla oss dina idéer och synpunkter på: kommunikation. goinge-kristianstad@lansforsakringar.se 3


Trygga Tillsammans – Hur gick det? Vi bestämde oss för att vi ville göra något speciellt för våra kunder och ägare. Vi ville dela med oss av kunskap kring hur man underviker skador, till våra kunder. Idén att dela ut trygghetsprodukter föddes. Under 2016 träffade vi över 44 000 kunder. Helt fantastiskt roligt. Vid 33 tillfällen fyllde vi containrar med produkter och åkte ut i vår del av Skåne. Totalt lämnade vi ut cirka 150 000 trygghetsprodukter. En sådan mängd trygghetsprodukter ger så klart effekt i området. Vi fick ganska tidigt under 2016 kännedom om tre fall där brandsläckare från Trygga Tillsammans-erbjudandet hade förhindrat större bränder. Ett av fallen var hemma hos familjen Evertsson i Bäckaskog som du kan läsa mer om på lansforsakringar.se. En berättelse med lyckligt slut.

Förutom att kunderna kunde välja brandsläckare, brandvarnare och brandfiltar fanns även vattenlarm och stöldmärksatser med i utbudet. Att förebygga ohälsa är ockå att vara trygg, så därför erbjöd vi även wellnessarmband och alla privatkunder som omfattades av kampanjen var under 2016 välkomna att prova våra hälsa-tjänster utan kostnad. Förutom det självklara att det är skönt att slippa en skada och allt obehag och arbete det drar med sig, så gynnar det hela försäkringskollektivet att skadorna minskar. Det är ju så det fungerar i ett kundägt bolag. Det är premierna som betalas in som används för att ersätta de skador som inträffar. Förutom personalen, så arbetade vår fullmäktige och styrelse vid hämtningstillfällena och ett stort gäng tillfälligt anställda ungdomar. Ungdomsgänget var till stor hjälp under hela 2016 och det blev många härliga möten med våra kunder. Förutom att detta blev ett bra tillfälle för oss att kunna erbjuda tillfällig anställning, så fick detta gänget lite arbetserfarenhet att skriva in i sitt CV för det fortsatta yrkeslivet. Nu fortsätter vi arbetet med att göra våra kunders vardag tryggare. Bland annat har vi byggt en ny webbplats, tryggatillsammans.se, där vi delar med oss av tips och råd för att undvika skador. På tryggatillsammans.se berättar vi även om vårt hållbarhetsarbete och du hittar vår evenemangskalender där.

4

Hässleholm Vinslöv Tyringe Sösdala Bromölla Killeberg Lönsboda Glimåkra Broby Sibbhult Kivik Knislinge Maglehem Tollarp Brösarp Åhus Hanaskog Arkelstorp Vittsjö Degeberga Kristianstad Näsum Osby Hästveda Vä Skepparslöv Röke Bjärnum


HÖST-REFLEXENS-DAG

4/11

Vi sprider ljus och trygghet Sedan några år tillbaka har vi utsett 4 november till Höstreflexens-dag. Denna dag ger vi i personalen oss ut på många olika platser i vår del av Skåne och delar ut reflexer. Vi finns på järnvägsstationer, vid varuhus och kanske hittar du oss på just din parkering.

TACK ALLA... 44 000 kunder som besökt oss under 2016 och hämtat trygghetsprodukter på 27 olika orter i nordöstra Skåne och på Österlen.

När hösten kommer är det dags att titta igenom jackfickorna efter reflexer. Det är en liten men betydelsefull åtgärd för att vara tryggare i trafiken. Med en reflex syns du på betydligt längre avstånd, en reflex gör skillnad! Tänk på: Reflexer är en färskvara. Du kan räkna med ett års hållbarhet, men om du råkat stoppa den i tvättmaskinen så tar reflexfunktionen slut tidigare.

Det har varit roligt att träffa er!

Även våra fyrfota vänner behöver reflexer Nu är det hög tid för alla hund- och kattägare att rusta för mörkare tider. Många tror att gatubelysning räcker till för att synas, men sanningen är att bilister har svårt att upptäcka en hund eller katt i gryning eller skymning. Se därför till att din bästa vän och du själv, har ordentligt med reflexer på er. Rätt reflexer kan rädda liv!

5


Grattis

2017

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad fyller 180 år!

I år fyller vi 180 år! 2016 2017 är det 180 år sedan vi startade vår verksamhet. Sedan 1837 har vi förmedlat närhet, engagemang och trygghet till ägare och kunder i vår del av Skåne.

2016 Trygga Tillsammans Vi träffar 67 % av kunderna vid 33 tillfällen och delar ut 150 000 trygghetsprodukter. Marknadsandelar; Hem 52 % Villahem 63 %, Personbil 54 %.

1837 grundades de bolag som idag är Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. Under resans gång har mycket hänt. Men vi finns kvar, som en engagerad part i det lokala samhället. Idén om försäkring är den samma. Det startade med tanken om att ge trygghet vid brand, om boendet förstördes. Man gick samman i byarna för att hjälpa varandra. Var och en lade en peng som tillsammans bildade en pott som den som drabbades fick. Det fungerar likadant idag. Idag erbjuder vi förutom trygghet för boendet även försäkringar för din verksamhet, ditt fordon, djur, dig själv och din familj. Sedan 1996 har vi dessutom erbjudit bank med brett sortiment för en trygg vardagsekonomi.

2011

2008 Fastighetsförmedlingen flyttar in under samma tak.

Närheten var viktigt 1837 och det är den fortfarande. Eftersom vår verksamhet finns lokalt och styrs av de lokala förutsättningarna så är det viktigt för oss att delta i det lokala närings- och föreningslivet. På det sättet arbetar vi tillsammans för en ökad trygghet i vardagen.

1998 Vi fusionerar med Wasa.

2008

Vid Kvarnens dag i Skepparslöv, våren 2017, bad vi våra besökare att dela med sig av den uppfinning man tyckte var bäst under de gångna 180 åren. Våra besökare tänkte till och det berättades om uppfinningar som har betytt mycket för utvecklingen under åren. Som till exempel EKG:et, penicillinet, radiobasen för all kommunikation, datorn och vaccinet. Vi fick även lite mer praktiska förslag som konservöppnare, kullager och skiftnyckel.

1998

Den digitala utvecklingen har gått rasande fort de senaste åren och exempel som BankID och appar lyftes också. En del tänkte trygghet och gav exempel på brandvarnare och översvämningsskydd.

1992

Tänk vad det har hänt mycket under de senaste 180 åren!

1990 1985 1969 1950 Trygga Tillsammans

1943 1837 & 1842 6

1996 Vi startar vår bank som idag är Sveriges femte största bank!

1996

1877

2011 Två bolag blir ETT! Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad bildas.

1992 Agria startas. 1990 Startar Länsförsäkringar fondliv AB. 1985 Startar Länsförsäkringar liv.

1969 ”Avgränsade områden. Kunden i centrum, bolaget finns skyddande åt alla håll.” Dessa ledord skrevs av Hans Hug, 1969, som ritade vår symbol som idag är en av Sveriges mest kända företagssymboler. 1950 På 1950-talet startade vår motorfordonsförsäkring. 1943 Vi försäkrar vatten och avlopp. 1877 Kreatursförsäkringsförening bildas. 1837 och 1842 De båda bolag som idag är Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad grundas.


Tårtkalas i dagarna två Inget riktigt födelsekalas utan tårta, eller hur? Därför startade vi året med tårtkalas i våras. Detta för att uppmärksamma och fira våra 180 år av arbete med närhet, engagemang och trygghet. Under två dagar höll vi kalas på gator och torg och bjöd på över 1 300 tårtportioner. Eftersom tårtkalaset sammanföll med påsken så fick vi även besök av en påskkyckling och en påskhare. Det gillade speciellt våra yngre besökare.

att kunden är rätt försäkrad. Kunden kan ju ha missat något viktigt, som ett uterum, som också borde försäkras, säger Agneta Wennberg.

Trygghetsbesök

– En nyhet för nya villakunder

Nya tjänsten Trygghetsbesök erbjuds från och med årsskiftet 2017-2018 till alla som tecknar ny villa-, villahem- eller fritidshusförsäkring. – Vi vill dela med oss av vår kunskap och erfarenhet kring att förebygga skador, säger Agneta Wennberg, affärsområdeschef privat.

Som en fortsättning av kampanjen Trygga Tillsammans har Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad utvecklat det skadeförebyggande arbetet gällande trygghet i hemmet. Alla nya kunder som försäkrar villan eller fritidshuset kommer få besök av våra fastighetsspecialister - trygghetstekniker. – Vid besöket kommer de tillsammans med fastighetsägaren se över huset, ge tips, råd och se till

Tidigare har Anticimex gjort besök hos alla som köper försäkring för sitt hem. Nu fasar vi successivt över besöken till våra egna trygghetstekniker. – Detta är bra både för kunden och oss. Kunden ska känna att de är steget före olyckor och själva kan förebygga skador. Det kan vi och vårt uppdrag är att förmedla trygghet, säger Agneta. Vi började med trygghetsbesöken i juni och från och med 1 januari 2018 ska verksamheten vara i full gång och teknikerna kunna besöka alla nya kunder med villa-, villahem- och fritidshusförsäkring. – Redan när kunden ringer in för att köpa försäkring bokar vi trygghetsbesöket. Det handlar om att se till att fastigheten är säker och inte riskerar att drabbas av framtida skador, säger Per Vallbo, skadechef. Men de flesta fastigheter har ju oftast ändå genomgått en besiktning? – Absolut, men vi ser till helheten. Vi ger tips på allt från lås, inbrottsrisker, översvämningsrisk, elsäkerhet och gamla träd som kan orsaka skada. Dessutom, om vi upptäcker en pågående skada ska inte köparen stå för det utan säljarens försäkringsbolag. Detta är ett vänligt besök som levererar mervärde, säger han och fortsätter: – En av de vanligaste frågorna som vi får av våra kunder är hur allt ska bli rätt kring försäkringen och fastigheten. Här kommer en levande uppslagsbok hem till dem och de kan ställa alla frågor direkt.

7


I mina skor

– Det handlar om kamratskap, hälsa och fotbollsdojor Projektet där vuxna fick lära sig av barn och barnen fick vad de önskade sig mest – möjlighet att köpa nya fotbollsskor. – Fotboll och vänner gör mig glad. – Jag äter mackor med gurka till frukost. – Jag får pannkakor när mamma väcker mig tidigt. Det är några av barnens svar när Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad tillsammans med barnen i Kristianstad fotbollsklubb födda 2007 gjorde ett projekt om gemenskap, sammanhållning och hälsa. – Det hela startade egentligen med projektet Vi ska rädda världen, berättar Renée Carlsson som är hållbarhet- och kommunikationschef på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. Då deltog över tusen barn som fick berätta via texter, bilder, experiment med mera om hur de skulle kunna rädda världen. – De hanterade dessa frågor som är besvärliga för oss vuxna på ett så inspirerande sätt, säger Renée. Det var så självklart för dem hur de skulle göra för att rädda världen. Vi lärde oss mycket om hur man kan arbeta långsiktigt med stora svåra frågor genom att samarbeta med barn. 8

I Länsförsäkringar Göinge-Kristianstads hållbarhetsarbete är sammanhållning och gemenskap en viktig fråga, vilket bland annat manifesterades i satsningen Trygga Tillsammans. – Vi tänkte ta lärdom av tidigare erfarenheter och jobba med barn i de här frågorna. Det finns områden där sammanhållning och kamratskap inte är ett bekymmer, där barn leker och samlas runt ett intresse, konstaterar Renée. – Vi hittade just detta på många ställen inom idrotten och valde så småningom att samarbeta med KFC P10. Det är över 40 pojkar i det laget med helt olika bakgrunder. Ingen vuxen har behövt prata om sammanhållningsbekymmer där. Barnen har löst alla problem som brukar uppstå när människor från olika bakgrunder och grupper möts. Här har de alla samma mål – de vill bli bäst på fotboll. De ifrågasätter inte vilket land någon kommer ifrån eller ställer det i relation till hur man spelar alls. Men det visade sig att det fanns ett helt annat bekymmer: Skor. – Vissa av pojkarna hade svårt att köpa skor. Det var för dyrt. De fick ärva skor som inte satt så bra. Då utvidgades projektet till att omfatta skor. Under fyra träffar har barnen fått rita, skriva och fantisera om skor. De har fått berätta historier om skor, intervjuat varandra och svarat på frågor om vad som får dem att må bra och vad de äter, till

exempel till frukost. Ett sätt att väva in även hälsa och välmående i projektet. – Fantasin är viktig. Och alla som deltagit fick bidrag till ett par skor. Barnens fina alster har Länsförsäkringar GöingeKristianstad samlat ihop och skapat en almanacka av. Den kan klubben sälja och på så vis tjäna pengar. Almanackan är utformad så att den kan leva längre än ett år. – Barnen tyckte det var jättekul att medverka och vi har återigen lärt oss av barnen, säger Renée. De har knäckt koden till samhörighet utan gränser och vi lär oss av dem. Där de stora beslutsfattarna klurar kring integration… ja, det har de redan löst genom idrotten. Tränaren Henrik Linné håller med: – Vi har en ganska blandad kompott av nationaliteter och ursprung. Men det bekymrar inte barnen, de kommer in ganska snabbt i gemenskapen. – Vi har varit väldigt tydliga med att alla är välkomna. Att få nya skor kommer som en välbehövlig lösning på ett problem, menar han. – Det ekonomiska ska inte sätta stopp för barns möjlighet att utöva något som är roligt. Det kostar att bedriva fotbollsverksamhet och förutsättningarna är ju olika. Vi har haft avbetalningsplaner när det gäller medlemskapsavgifter och det händer att barnen kommer i för stora skor. De tar vad som finns. Det här initiativet är fantastiskt!


När människan är som mest utsatt behövs försäkringsbolaget Hon tror på den kundägda ägandeformen, brinner för det lokala och blir inspirerad under fullmäktigemötena. – Uppdraget är inte betungande utan bara intressant och roligt, säger Margareta Albrektsson, fullmäktigeledamot i Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. Hon har varit administratör nästan hela livet men säljer numera glass i familjeföretaget Otto & glassfabriken. Hon bor i Åhus, är gift med Otto Albrektsson och har fem utflugna söner och fem barnbarn. Och hon är fullmäktigeledamot i Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad sedan nio år tillbaka. – Det är fantastiskt roligt och intressant att vara med i fullmäktige. Det är också roligt eftersom de har så gott renommé. Det är ytterst sällan man hör något negativt om Länsförsäkringar GöingeKristianstad, och då ska man komma ihåg att det är när människan är som mest utsatt som man behöver sitt försäkringsbolag, säger Margareta. Två gånger om året deltar hon i möten med styrelsen tillsammans med de andra fullmäktigeledamöterna. – Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad är ett fantastiskt bolag och arbetslag. Det är alltid nya

projekt på gång och det är intressant att få ta del av hur de bygger upp verksamheten och förvaltar kundernas pengar. Ledningen är duktig på placeringar och fastigheter. De har gjort så mycket för den här delen av Skåne. Man får höra mycket om verksamheten när man är med i fullmäktige som man kanske inte hade vetat annars. Varje möte fyller biosalongen i Kristianstad eller Göingesalen i Hässleholm. Stämningen är god, berättar Margareta. Och alla siffror redovisas öppet. – Det är inga konstigheter och de vågar genomföra saker. Till exempel att starta en bank. Och driva projektet Trygga Tillsammans som var ett gigantiskt projekt ute i alla byarna och tänk bara på alla duktiga ungdomar de fick med sig i arbetet! Under projektet Trygga Tillsammans delades trygghetsprodukter ut som en återbäring till ägarna, det vill säga kunderna. Länsförsäkringar

Göinge-Kristianstad engagerade ungdomar som fick möjlighet att jobba vid eventen. Själv var Margareta med när Trygga Tillsammans hade hämtningstillfälle i Åhus. – De här ungdomarna är driftiga! Alla var så tillmötesgående och engagerade. Trygghetsprodukter var en bra återbäring. Mina yngsta söner fick brandfiltar och nu hänger de på väggen i deras lägenheter. Det är bra att man blir varse om säkerhet även i yngre åldrar. Modellen med ett ömsesidigt ägande är bra, anser Margareta. – Att pengarna satsas tillbaka in i verksamheten är positivt och jag hoppas att ägandeformen kommer stå sig även i framtiden. Kunderna har förtroende för styrelse och ledning och att bolaget växer hela tiden är ett tecken på det.

Vill du också vara med och påverka?

Det här gör fullmäktigeledamöterna

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad är ett kundägt bolag. Eller uttryckt på ett annat sätt: är du kund hos oss är du också delägare. Fullmäktige är bolagets högsta beslutande organ och till för att bevaka kundernas intresse i bolaget. Ledamöterna väljs bland kunderna.

• Företräder kunderna • Fattar strategiska beslut om bolagets utveckling • Utser styrelse • Är ambassadörer för bolaget

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstads verksamhetsområde är uppdelat i 12 valdistrikt och val till fullmäktige sker vart tredje år för respektive distrikt enligt ett rullande schema. Målet är att fullmäktiges sammansättning ska spegla kundbasen. Förhoppningen framöver är därför att öka mångfalden samt att fler kvinnor och yngre personer vill ta chansen att påverka vårt lokala bank- och försäkringsbolag. Gör det du också!

Fullmäktigevalen 2017 Fullmäktigevalen hösten 2017 kommer att vara i distrikt 1, 6, 9 och 11 vilket omfattar Brönnestad, Finja, Häglinge, Hörja, Matteröd, Norra Mellby, Röke, Västra Torup, Broby, Glimåkra, Emmislöv, Hjärsås, Knislinge-Gryt, Tollarp, Träne, Degeberga och Everöd.

9


Jag vill hjälpa unga människor att hitta sina drivkrafter Han vill göra Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad ännu mer lokalt, satsa på ungt entreprenörskap och ge samhällen kraft att växa. Osbybon Niklas Larsson är bolagets nya vd. Niklas har varit chef i 20 år. Och vad som började med ett behov av att själv kunna påverka, driva och förändra saker, helst genom att själv ta besluten, har nu blivit ett ledarskap där medarbetarna är i fokus. – Under åren har jag lärt mig att samarbete är bäst. Det viktiga är att alla medarbetare själva har en egen drivkraft och vill framåt, de bästa lösningarna hittar man tillsammans, säger Niklas Larsson och ler. Han är född och uppvuxen i Osby och bor där än, i dag med sin egen familj. Men karriären har även fört honom längre bort och de senaste två åren har han veckopendlat till Estland. Som kredit- och riskchef på SEB ingick han också i SEB:s management board. – Jag lärde mig mycket om mig själv och om banking under den här tiden, konstaterar Niklas. Men samtidigt växte sig uppfattningen om att den decentraliserade, lokala affärsmodellen var den rätta allt starkare inom honom. – Jag har insett hur viktigt det faktiskt är att vara närvarande i vardagslivet och yrkeslivet och att bo och verka på samma plats. Jag tror att man tar bättre affärsmässiga beslut när man är nära kunden och förstår de lokala förutsättningarna. Den uppfattningen var en viktig del i mitt beslut att söka tjänsten på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. Niklas var en av cirka 50 sökande till tjänsten som ny vd för bolagets drygt 100 anställda. Annonsen talade till honom, berättar han. – Jag känner i egenskap av kund väldigt väl till Länsförsäkringar GöingeKristianstad. Det är ett lockande varumärke som står för något väldigt sym-

10

patiskt och det är en fantastisk möjlighet att få arbeta för en så stark, lokal aktör som vill växa. Och vuxit har bolaget gjort. Niklas tar över ett mycket starkt Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad efter fjolårets rekordresultat. – Jag är imponerad över att alla delar levererat så starkt under förra året. Alla affärsgrenar och inte minst kapitalförvaltningen har egentligen levererat över förväntan. Det blir en tuff uppgift att ta över och ytterligare förbättra saker och ting. Hans primära utmaning är att lära sig försäkring och framförallt sakförsäkring, menar han. Och att ta till sig en helt ny företagskultur. – Den skiljer sig väsentligt från mina tidigare arbetsgivare. Det jag direkt slås av är att bolaget verkligen är styrt genom lokala beslut. Att kunderna är ägarna sätter också ett stort avtryck. – Här är kunden alltid i fokus. Ett bra exempel på det var när vi häromdagen pratade om en typ av skador som hade ökat. Anledningen till ökningen var att vi blivit bättre på att berätta för kunderna att de kan använda försäkringen. Vi berättar inte det för att maximera vår vinst utan för att göra det rätta för kunden. Om vi fortsätter tänka och agera på det viset har det kundägda en stark ställning inom näringslivet. Det kundägda är på så vis en framgångsfaktor, liksom att det lokala engagemanget är vägen till fortsatt expansion, menar Niklas. – Försäkringsbolagen centraliserar liksom bankerna. Det lämnar luckor och


Jag vill försöka bidra genom att hjälpa unga människor hitta sina egna drivkrafter, våga mer och satsa på sina idéer”

skapar möjligheter för oss att växa inom vårt område. Det lokala är vår styrka och jag vill att vi blir ännu mer lokala. Lösningen är inte att öppna många små lokala kontor utan snarare öka engagemanget, resonerar Niklas. – Jag tror vi kan använda det skadeförebyggande hållbarhetsarbetet som redan pågår och som är väldigt framgångsrikt. I konceptet Trygga Tillsammans samarbetar vi med kommuner, föreningar och företag. Där kopplar vi ihop det skadeförebyggande hållbarhetsarbetet med det lokala och det kan vi utveckla ännu mer. Ett annat fokusområde är de unga i regionen där Niklas ser möjligheter för framtiden. – I nordöstra Skåne och på Österlen har institutioner försvunnit och tillsammans måste vi hitta nya sätta att försörja oss på så att samhällen kan växa och utvecklas. Jag vill försöka bidra genom att hjälpa unga människor hitta sina egna drivkrafter, våga mer och satsa på sina idéer. Där finns mycket att göra och det är något jag brinner för. Med fler företag och drivna entreprenörer ökar möjligheterna till utvecklande arbeten i regionen och att kunna locka kompetens som ytterligare bidrar till tillväxt. – Här i vår del av Skåne måste vi ta hand om oss själva. De där stora arbetsgivarna finns inte att luta sig mot. I Osby finns en entreprenörsanda som vi behöver i hela regionen. Där har man lärt sig att om det ska hända något drar man i gång det själv – och går det inte bra testar man något annat. Vi måste ta gemensamt ansvar för vår framtida försörjning och vi på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad ska vara en viktig katalysator i den processen.

Namn: Niklas Larsson. Aktuell: Vd för Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad sedan 24 april 2017. Bor: I villa i Osby och sommarstuga i Sandviken utanför Sölvesborg. Familj: Hustrun Pernilla, Lucas, 19 år och Jacob, 16 år. Född: 26 januari 1970 i Osby. Skolor: Hasslarödsskolan, grundskola och sedan ekonomiprogrammet på Ekbackens gymnasium i Osby. Därefter internationell ekonomi i Växjö och Bonn. Civilekonom. Tidigare jobb: Kredit- och riskchef för SEB i Estland och medlem av management board SEB. Sammanlagt 16 år inom SEB på olika positioner. Har även arbetat inom Ikano Bank bland annat som affärsområdeschef och säljchef. Intressen: Alldeles för många intressen för att bli riktigt bra på något. Jag spelar lite golf, tennis, hockey och utövar lite jakt, fiske och båtliv. Jag gillar vatten och dykning är en passion som jag vill utveckla.

11


Smidigt att ha allt samlat När Donny Sörensson loggar in på sin banksida ser han direkt allt som rör företaget – försäkring, bank och pension. – Jag får snabbt en bra översikt, säger Donny. Donny Sörensson har arbetat i VVS-branschen i tolv år och driver Donnys VVS & Service. Tillsammans med två medarbetare i firman utför Donny VVS-service i hela Skåne – med basen i Hästveda. Målet är att växa till tio medarbetare och så småningom expandera till fastighetsbranschen. Men när han startade firman för två år sedan var det inte helt enkelt att reda ut vilka tjänster han behövde inom ekonomi och försäkring. – Jag var redan privatkund hos Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad och vände mig till dem. Sedan kollade jag upp vad konkurrenterna hade att erbjuda, säger Donny. Donnys fru My Larsen Sörensson hanterar ekonomin i företaget: – Det var faktiskt så att Länsförsäkringar GöingeKristianstad var bäst, så vi har samlat allt hos dem; försäkringar, pension, banken och bankgiro, säger hon. Och den enskilda firman har nyligen tagit steget till aktiebolag. Båda bolagsformerna ligger hos Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. – Internetbanken är jättesmidig och lätt att hantera. Aktiebolaget har jag än så länge bara på datorn, medan jag kör enskilda firman via mobilen. Det är så

enkelt om man behöver göra överföringar mellan konton och även att betala fakturor, säger My. I takt med att företaget växer förändras behoven av försäkringar. – Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad hade bästa alternativet för våra anställda också så vi har tecknat deras försäkringar där. Och när våra behov förändras så kontaktar vi bara vår kontaktperson på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, säger Donny. De har två kontaktpersoner på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad – en för försäkringar och pension och en bankman. – Båda är specialiserade på sina områden och därmed kan man få bra hjälp när man behöver. Det är aldrig några problem när man har frågor, säger My och Donny instämmer: – Vi har haft andra bolag innan men är jättenöjda med Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. Jag har bra kontakt med min bankman Jörgen och har väldigt stort förtroende för honom. Det känns tryggt, han har koll på oss. Att ha allt samlat på ett och samma ställe har flera fördelar, påpekar My: – Vi kan när som helst gå in via banksidan och se direkt vad vi har. Eftersom vi får en bra översikt vet vi också att vi inte har några onödiga försäkringar.

Trygga Tillsammans Företag Bank och försäkringspaket som växer med din firma

Med Trygga Tillsammans Företag får du ett personligt kontaktteam som hjälper dig under hela verksamhetsåret och ger dig praktiska råd. Vi vill förenkla din vardag så att du får tid över till annat. För att få en Ipad behöver du boka in dig på ett möte och träffa en av våra rådgivare samt välja ur våra företagsprodukter* i Trygga Tillsammans Företag.

*Erbjudandet avser nya och befintliga kunder som utökar sina tjänster hos oss. Mer information får du av din rådgivare. Gäller 18/9 2017 - 28/2 2018. 12


G.D.S – Gör det själv Självklart löser vi tillsammans alla dina ärenden om du besöker oss på kontoret. Mycket kan vi dessutom lösa via ett telefonsamtal. Men ibland passar det bättre att göra sina ärenden på helgen. Ibland fungerar det inte förrän efter middagen, eller när barnen har blivit nattade. Då är det praktiskt att vissa ärenden går att lösa hemifrån, via datorn, läsplattan eller mobilen.

Starta ett pensionssparande Få hjälp att välja till din avtalspension, se över ditt pensionssparande och byt fonder.

Många ärenden löser du via lansforsakringar.se eller i appen. Snabbt & lätt – oavsett var du befinner dig På lansforsakringar.se kan du sköta betalningar och överföringar, öppna konton, söka och se över lån, förändra ditt fondinnehav eller fondsparande och handla med svenska aktier och värdepapper. Tjänsterna är enkla att använda och är kostnadsfria. I appen kan du: Göra de flesta typer av betalningar, göra överföringar, skapa stående överföringar, se dina kortköp, uttag och autogirodragningar. Du kan hantera fondsparande, byta, köpa och sälja fonder och aktier. Utöver att du kan se alla dina lån och försäkringar som

du har hos oss, kan du även se våra aktuella bolåneräntor. En viktig funktion är möjligheten att spärra ditt kort tillfälligt. Det är lätt att drabbas av panik om man inte hittar sin plånbok. Är bankkort och kreditkort på drift? Då kan du spärra ditt kort och sedan låsa upp det om du hittar det. Dessutom erbjuder vi flera smarta funktioner i appen som månadskollen, sparmål och överföring med röststyrning.

Swish – 5,5 miljoner användare kan inte ha fel. Det är smart!

Koppla ditt bankkort till Wrapp

Om du inte redan använder Swish för säkra betalningar i mobilen så är det dags att prova nu. Med Swish behöver du inte krångla med kontanter när du ska dela på notan med vännerna eller sälja dina begagnade saker. Med Swish, den smarta betaltjänsten i mobilen, betalar du snabbt, enkelt och säkert – genom mottagarens mobilnummer. Swish laddar du ner från App Store eller Google Play.

Vill du få erbjudanden när du shoppar? Koppla ditt privata bankkort till appen Wrapp och få förmånliga erbjudanden direkt i din telefon. Wrapp är en kostnadsfri app som du kopplar ihop med ditt bankkort privat hos oss. När du sett ett erbjudande och betalar ditt köp med kortet får du tillbaka pengar inom några dagar, direkt in på kontot. Wrapp laddar du ner från App Store eller Google Play.

Om olyckan är framme. Du behöver inte vänta på våra öppettider, sätta dig i bilen och köra till oss? Det enklaste sättet att anmäla en skada är att göra det direkt på lansforsakringar.se. Anmäl olyckan så snart som möjligt. Om någon uppgift saknas kontaktar vi dig.

Kör du mer eller mindre med din bil? Kanske har vardagsrutinerna förändrats eller ett byte av arbete har ökat eller minskat pendlingsavståndet till jobbet. Då kan du enkelt ändra körsträcka via lansforsakringar.se

När du köper bilförsäkring hos oss frågar vi alltid efter hur långt du kör per år. Det gör vi för att du ska få rätt ersättning ifall du råkar ut för en olycka med bilen. Vad en försäkring kostar anpassas efter hur stor risk det är att en olycka händer. Det är naturligt att ju mer en bil körs, ju större är risken. Om det händer en olycka med din bil så kontrollerar vi alltid att du har rätt försäkring och om det då visar sig att du inte har anmält rätt uppgift gällande hur mycket du kör så finns det risk att du inte får rätt ersättning.

13


2017 ÅRS VINNARE AV PRISET LOKAL UNG VÄXTKRAFT

Mjölken som ger öppna landskap Nu kan du köpa närproducerad mjölk i flaska på Furumossens gård vid Grantinge, där ägarna nysatsar trots en bransch i djup kris. – Vi tror att människor sätter värde på en kort väg från ko till förpackad mjölk, säger den nyblivna mjölkbonden Kristina Niklasson.

Nyligen ställde lantbrukarfamiljen ut en bod, 50 meter från väg 23. På gammaldags vis kan man själv hämta sina mjölkflaskor där. Fast Mats och Kristina kombinerar lösningen med modern teknik. Man stoppar tre kronor i automaten och så kommer det ut en flaska. Den sätter du i mjölkautomaten och betalar med mynt eller kort. Flaskan kan man använda igen.

Han beskriver lantbruksyrket som något av ett kall. – Hade jag inte blivit bonde så hade jag blivit präst. Men jag är lantbrukare, jag har det i mig. Plus att jag har ett starkt driv i att utveckla och skapa något. Hela familjen har samma ådra för att driva något eget – vi har fått det med oss från barnsben.

Förhoppningen är att närproducerad, säker, certifierad och högkvalitativ mjölk ska locka kunder. – Det känns som att det är uppskattat. Människor vill veta ursprunget på det de äter och var det kommer ifrån. Än så länge är efterfrågan stor. Men man ska inte ropa hej förrän båten är i land, funderar Mats.

Grantinge betyder grann boplats och byn gör skäl för namnet. Här varieras öppna marker med skogsdungar av blandskog. De betande korna bidrar med ett lugn som gör de flesta själar gott. Här har Mats Larsson varit mjölkbonde på Furumossens lantbruk sedan 1986. Han är född på ett lantbruk bara 700 meter bort. – Jag har alltid varit intresserad av lantbruk. 1984 övertog jag lantbruket av min far. Gården var dock lite för liten med sina 20 hektar så Mats fick köpa till extra mark. I dag omfattar Furumossens gårdsmejeri och Furumossens lantbruk 180 hektar åker och 60 hektar bete. Här odlas vall, majs och korn och allt blir till djurfoder som behålls hemma på gården. Att det blev just mjölkproduktion är en tillfällighet, berättar Mats. – I en grannfastighet hade de mycket kor och jag tyckte det såg fint ut när de gick och betade. Det sammanföll med att diskussionen om att avreglera lantbruket och lönsamheten i spannmålsproduktion var lika med noll. Lönsamheten i mjölkproduktion var trots allt lite bättre och jordmånen hade bra förutsättningar för vall och majsodling. Så Mats började med att köpa 25 kor. – Det är väldigt roligt med djuren. Framför allt är det otroligt stimulerande att vara med om en kalvs födelse och sedan följa den genom livet säger han.

14

I början av november 2016 körde nya mejeriet sin första leverans. Mjölken som heter Sibirien, finns med fyra olika fetthalter, Sibiren starkmjölk 3 %, Sibiren Lagom 1,5 % och Sibirien Svagmjölk 0,5 %. – Dessutom finns Sibiriens Rediga, den tar vi inte bort grädden ur. Det är den som är den naturliga mjölken som kommer från kon och har ungefär 4,2 procents fetthalt säger Kristina.

Men Mats har fått se lönsamheten inom mjölkproduktion sjunka under åren. Under ett globalt pristryck har gård efter gård fått lägga ner. – Ekonomin är en katastrof. Därför har vi valt att utveckla gården genom att starta eget mejeri. Det är ett sätt att själva kunna påverka lönsamheten. Nyligen har Mats också flyttat till närbelägna Röinge med sin fru, för att ge plats åt barn och barnbarn på Furumossens gård. – Vi jobbar med ett generationsskifte. I januari gick min dotter Kristina och hennes man in som delägare. Snart fyller Mats 60 men planen är att fortsätta arbeta på gården. – Jag tycker det är så roligt. Men de ska överta och driva gården. Det får ta den tid det tar för att det ska bli bra. Jag kan inte lämna över någonting som en familj inte rimligen kan leva på. Har man jour dygnet runt 365 dagar om året, då måste man tjäna pengar. Annars är det inte försvarbart.

Kristina, maken Peter och de tre barnen Viking, 10, Hilda, 8 och Louis, 1,5 år är nyinflyttade på gården. – Barnen tycker det är roligt att flytta till mormor och morfars gård och de trivs jättebra, konstaterar Kristina. Hennes tre syskon har hittat andra yrken och trivs med dem. – De har inte intresse för korna även om de tycker om gården. Men den är hemma för oss alla. Och dörren är alltid öppen för alla att komma hit, så hade det inte varit om vi fått sälja. Att ta över gården har alltid funnits i Kristinas tankar. – För mig har lockelsen till mjölkproduktion kommit med intresset för korna och jag har alltid haft driften att driva företag. Nu fanns möjligheten. Maken jobbar också på gården, som servicetekniker, och när det gäller mjölkmaskiner och robotar finns det gott om arbetsuppgifter. Men det fanns en del moln på himlen inför övertagandet. – Den ekonomiska kalkylen såg inte så rolig ut. Antingen fick vi lägga om produktionen och gå


över till kött eller så fick vi vidareutveckla mjölkproduktionen. För vår del gavs möjligheten att satsa på mejeri och det är fantastiskt roligt att få ha alla leden från kalv till distribution av färdig mjölk, säger Kristina. Hon har tidigare jobbat inom hotell och restaurang, en erfarenhet hon nu tar med sig in i livsmedelstillverkningen. – Kombinationen kan knappast bli bättre. Detta är förädling av livsmedel, precis som i restaurangbranschen, plus att jag ville tillbaka till gården, friheten och djuren. Det är fantastiskt kul med korna. Mår korna bara bra så får man så mycket tillbaka av dem, inte bara mjölk. Det är goa djur. Var och en är en individ och det är något rogivande med dem. När jag har för mycket i huvudet går jag en runda bland djuren så lugnar det sig igen. Som arvtagare till en verksamhet mitt i en global kris står Kristina fast vid att satsningen är rätt väg att gå. – Det kommer absolut att gå bra. Kanske faller vi i några gropar emellanåt men då hittar vi nya lösningar. Jag tror på närodlat, att människor sätter värde på att det är kort väg från ko till förpackad mjölk. Plus att vi anlitar lokala hantverkare, skapar arbetstillfällen och bidrar till att hålla bygden och landskapet öppet. Allt detta bidrar man till när man väljer lokala produkter. Juryns motivering till vinnare av årets lokala Ung Växtkraft-pris: Kristina Niklasson på Furumossens lantbruk vågade satsa på utveckling och byggde ett eget mejeri. I dag är Furumossen ett väl fungerande lantbruk och ett gårdsmejeri med försäljning i mjölkboden vid gården i Grantinge och butiker i nordöstra Skåne.

SKÅNSK ÄGGKAKA MED STEKT FLÄSK Ingredienser till 4 portioner 500 g rimmat sidfläsk utan svål 8 ägg 4 1/2 dl vetemjöl 2 msk strösocker 1/2 msk salt 8 dl mjölk smör till stekning

Ung Växtkraft – för unga entreprenörer på landsbygden

Lantbruket förändras och utvidgas med nya verksamheter, inte minst tack vare yngre förmågor. Med priset Ung Växtkraft vill vi stödja och uppmuntra dessa unga och drivna entreprenörer som med sina företag håller landsbygden levande. För att vara med i tävlingen ska företagaren vara verksam på landsbygden och kännetecknas av entreprenörskap, utveckling och nyskapande. Kandidaten ska också vara medlem i Lantbrukarnas Riksförbund och max 36 år.

Genom sitt entreprenörskap har Kristina tagit tillvara på tillfällen och kontakter, och modet att våga testa nytt har hon funnit genom erfarenhet och hårt arbete.

Priset på 50 000 kronor kan användas till vidareutveckling av företaget, till exempel för en studieresa eller annan kompetensutveckling.

Kristina tänker långsiktigt och affärsmässigt och har utvecklat företagets olika delar som till exempel logistik och distribution. I sitt nyskapande är Kristina ett bra föredöme för andra mjölkbönder och lantbrukare i dagens osäkra mjölkvärld.

När det är dags att nominera till kommande pris så informerar vi via lansforsakringar.se

Skiva och stek fläsket i en torr stekpanna och ställ åt sidan. Spara stekflottet till smeten, det ger nämligen en underbar smak till äggakakan. Vispa ihop ägg, mjöl, socker och salt. Tillsätt mjölken och fortsätt vispa tills det blir en slät smet. Tillsätt stekflottet. Lägg en klick smör i stekpannan och häll i smeten. Grädda på medelhög värme i 10 till 12 minuter. Arbeta hela tiden den stelnande smeten in mot mitten på pannan tills hela äggakakan har stelnat. Ta en tallrik eller ett grytlock och vänd kakan och stek i ytterligare 2 till 3 minuter. Servera äggakakan toppad med det stekta fläsket och rårörda lingon.

Ska du köpa bostad? Prata bolån med oss Ett husköp är en av de största investeringarna du gör i livet och det gäller att vara väl förberedd när drömobjektet plötsligt dyker upp. Kontakta oss redan nu eller ansök om ett lånelöfte direkt på lansforsakringar.se. Välkommen till en bank nära dig!

15


De vandrar för ökad trygghet De har nattvandrat vid sex tillfällen under hösten. Med mål: Ett tryggare Kristianstad. – Bara genom att finnas där förhindrar vi brott, säger Johan Kilander, ansvarig för trygghetsvandringarna hos Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. Under hösten 2016 hölls sex provvandringar för att se var och när trygghetsvandrarna gör extra nytta. Det är stökigare under lönehelger och kallt vinterväder har en lugnande faktor. Malin Fahlborgs son spelar i Predators, en av de sex elitklubbar som turas om att vara värd för nattvandringarna. Hon har deltagit två av kvällarna. – Jag går med delvis för att jag har jobbat som lärare på en grundskola i Kristianstad och känner många gamla elever. Just nu jobbar jag på Slussen, mottagningsenheten för nyanlända, och känner många unga därifrån. Jag tror det kan vara en fördel att de känner mig. Det gör kanske att de vågar vända sig till mig om det är något som händer eller håller på att hända, säger Malin. – Men jag gör det också för min son. Han spelar i U13-laget och är ännu för ung för att röra sig ute på stan. Men i framtiden när han gör det vill jag att det ska finnas vuxna ute. Har det varit oroligt på kvällarna? – När det var Kulturnatt var det massor med människor ute på stan och det kändes som att 16

vi nog gjorde nytta och förebyggde en del. Man vet ju inte vad som hade hänt om vi inte varit där. Som polisen säger, vi kan ju ha förebyggt utan att veta om det. Man kan ju finnas på plats i rätt ögonblick. Senaste vandringen i mitten av december var betydligt lugnare. En av december-nattvandrarna var Ingrid Björnwid som också har en son i Predators, i U19. – Jag tror att det gör staden tryggare. Det är viktigt att vi vuxna syns och att vi finns här. Det gör kanske att vi inte behövs så mycket, säger hon. Till vardags arbetar Ingrid som advokat. Yrkeserfarenheten bidrar också till hennes engagemang för trygghetsvandringarna. – Jag har i mitt yrke sett vad som kan hända ungdomar. Jag har haft åtskilliga mål som rört unga överförfriskade som hamnat i bråk med andra. Även om det bara är en enstaka händelse är det inte så kul att ha en prick i brottsregistret. Johan Kilander är projektledare för trygghetsvandring hos oss på Länsförsäkringar GöingeKristianstad. Han varvar det med jobbet som språklärare i Arkelstorp och har också erfaren-

het från trygghetsvandringar i Åhus. – Kristianstad har alltid varit nattklubbsstaden i regionen. Det innebär att det finns mycket ungdomar ute på stan fredag- och lördagskvällar och det finns alltid en stökig bild när ungdomar samlas i stora skaror. Risken för fylla och bråk finns där alltid. Klimatet blir lugnare bara av att vuxna syns på stan, säger han. Hittills har vandringarna varit klockan 22–01. Varje kväll har värdklubben sex vandrare, övriga klubbar bidrar med två. Det medverkar också alltid någon extra från Länsförsäkringar GöingeKristianstad liksom flera organisationer som muslimska föreningen och fritidsgårdar. – Många vill bidra och det går bra att anmäla sig till mig. Vi försöker sprida trygghetsvandringarna bland annat via Facebook, säger Johan. Vandringarna baserar sig på en gemensam värdegrund om att bland annat behandla alla människor lika. Man ska inte ha druckit alkohol eller gå med hunden samtidigt. Trygghetsvandrarna är inte extrapoliser, betonar Johan. – Bara genom att finnas där kan vi förhindra brott eftersom man ser att man kan bli iakttagen, och i


Vill du också vara med och Trygghetsvandra? Tillhör du en förening? Vill du bidra till en trivsammare och tryggare stad och vara en bra förebild för våra ungdomar och unga vuxna? Trygghet är viktigt både för de vi möter och för oss själva. Likaså vår gemensamma värdegrund som innebär att vi behandlar alla vi möter med respekt och omtanke och att de personer vi möter under våra vandringar ska behandlas likvärdigt. Att du tillhör en förening är viktigt för oss eftersom trygghetsvandringen är en del av vår sponsringsverksamhet. Vi är också försäkrade via Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad om något skulle hända. Har ni frågor angående trygghetsvandringarna, titta gärna in på vår Facebooksida: Trygghetsvandring i Kristianstad eller maila: trygghetsvandring@tryggatillsammans.com

Datum för höstens trygghetsvandringar Lördagen 2 september Fredagen 29 september Lördagen 7 oktober Fredagen 27 oktober Fredagen 24 november Lördagen 2 december

Wilma är en God Kamrat

– Sammanhållningen i laget är viktigast av allt Wilma Gustafsson i IFK Kristianstads juniorlag fick nyligen utmärkelsen God Kamrat, ett samarbete med Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad och IFK Kristianstad. God Kamratutmärkelsen synliggör vikten av kamratskap inom idrotten. – Idrott är ofta ganska prestationsinriktat och tillsammans med Länsförsäkringar GöingeKristianstad vill vi lyfta fram vikten av kamratskap inom idrotten, säger IFK Kristianstads klubbchef, Nikolas Larsson. Vissa märks inte mest på plan, men är ovärderliga för sammanhållningen i laget. Osjälviskt handlande till stöd för lagkamrater, att ha föregått med gott exempel när det gäller ”alla ska vara med” och att utan egen vinning bidra till lagets framgångar. Det är några av kriterierna för att få priset God Kamrat, en utmärkelse som ska bidra till att förändra förutsättningarna för barn och ungdomar i nordöstra Skåne och Österlen. – Jag blev förvånad, konstaterar en glad Wilma Gustafsson som just mottagit utmärkelsen. Hon flyttar sedan samtalets fokus till kollektivet. – Vi är många jätteduktiga och bra tjejer i laget så jag hade blivit lika glad vem som än hade fått det. Gemenskapen i laget är väldigt bra och alla tar hand om varandra. De flesta har känt varandra väldigt länge och vi har spelat ihop sedan vi var små. Vissa av oss sedan bollskolan i sexårsåldern. Jag tror och hoppas att man känner av sammanhållningen när man börjar som ny i laget. Om vi förlorar en viktig match får ingen skulden. Vi vinner som ett lag och vi förlorar som ett lag. Sammanhållningen i laget är viktigast av allt och att vi har roligt, för då kommer vinsterna också. Man kan inte vinna utan att ha de andra bitarna på plats. Om God Kamrat Tillsammans kan vi bidra till att förändra förutsättningarna för barn och ungdomar i vår del av Skåne. Därför har Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad och IFK Kristianstad inlett ett unikt samarbete kring att synliggöra vikten av kamratskap inom idrotten. Pristagarna får ett presentkort på Intersport på 1 000 kr och alla i laget får varsin ryggsäck med texten “God kamrat”. En God Kamrat ska utmärkas av - Osjälviskt handlande till stöd för någon eller flera lagkamrater - Gett positivt stöd för annan eller andra lagkamrater i en utsatt situation - Föregått med gott exempel när det gäller ”alla skall vara med” och ”lika villkor för alla” - Vara en person som, utan direkt egen vinning eller fördel, hjälper till på olika sätt för hela lagets bästa - Vara en person som visat prov på att ge akt på IFK:s Orangea tråd och/eller IFKs gällande policys i enskild handling eller generellt.

våras justerade vi tiderna så att vi var ute längre och när krogarna stängde. Trygghetsvandringarna fortsätter i höst vid ytterligare sex tillfällen. Satsningen på trygghetsvandringar är en del av föreningen Den orangea stadens samarbete för att utveckla Kristianstad i positiv riktning. Med i styrelsen finns bland annat representanter för Kristianstads kommun, Kristianstadsbladet och Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. Renée Carlsson Hållbarhet- och kommunikationschef på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad menar att satsningen på trygghetsvandringar går i linje med bolagets starka engagemang för skadeförebyggande arbete. Hon utvecklar resonemanget: –Behovet av att känna sig trygg i sin stad som ung eller gammal inspirerar till nya sätt att samverka. Genom vårt engagemang i den Orangea staden och Trygghetsvandring kan vi bidra till en ökad trygghet.

Hanna Larsson, Wilma Gustafsson och Klara Engström är lagkompisar i IFK Kristianstad. 17


Här utbildas brandsuperhjältar I bostadsområdet Gamlegården i Kristianstad är superhjältar ett allt vanligare fenomen och de har en speciell superkraft: Att förebygga och motverka bränder.

En dag under förra hösten skulle två tonåriga syskon från Gamlegården laga ett mellanmål. Fram med fritösen, i med oljan och så oops, ringde mobiltelefonen. När den överhettade oljan slog ut sina första lågor ingrep den äldre tonåringen raskt och slängde på vatten i pannan. – Oljan stänkte överallt – ända till köksgardinen – och branden spred sig omedelbart. Det blev ett svart kaos i lägenheten, berättar Bertil Svensson, områdeschef på Gamlegården. – Den här gången gick allt bra, alla klarade sig och lägenheten gick att fixa till. Men det blev ju ett trauma för tonåringarna, fortsätter han. När händelsen inträffade hade ABK redan blivit kontaktade av Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad som ville genomföra ett projekt för att öka tryggheten i området. Bertils första idé var egentligen att försöka minska vattenskadorna. – Men den här och andra händelser gjorde att vi i stället ville öka kunskapen om hur man ska agera för att förebygga brand och om det brinner. När ABK tittade i statistiken på deras 1 850 lägenheter i Gamlegården, så var den vanligaste orsaken till skador brand. Men hur når man bäst ut till så många boende? Närmare 2 000. Och hur gör man detta på olika språk, så att alla kan ta informationen till sig. 18

Bertils kollega Helena Lundahl, kommunikatör och projektledare, hade en idé: – Jag tror mycket på att rikta sig till barnen, säger hon. – Jag har själv en femåring hemma och en vinter fick vi en julkalender från Räddningstjänsten kryddad med små uppdrag som att kolla om det finns brandvarnare hemma, var brandfilten finns med mera, berättar hon. – Efter det påminner han mig alltid om att jag måste dra ur mobilladdaren på kvällen – för att han har läst det i kalendern. Det är sådana här små grejer som gör stor skillnad. Får barnen med sig hur viktigt det är att skydda sig mot brand redan vid låg ålder, har de med sig det hela livet. För att nå de boende har ABK och Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad bjudit in till sju aktivitetsdagar under sommaren riktade till barnen i området. Där får de lära sig hur man kan undvika brand. – Det handlar om enkla regler som att aldrig lämna spisen utan uppsikt vid matlagning, aldrig ladda mobilen på natten och att testa brandvarnaren. Enkla regler som kan göra stor skillnad. Barnen kan faktiskt rädda liv, de sprider budskapet vidare och är ambassadörer i sina familjer. De är helt enkelt brandsuperhjältar. På aktivitetsdagarna får barnen träffa brandkåren och lära sig hur de arbetar, och får lära sig via

lekar och tipsrundor. – Om de klarar tipsrundan får de en belöning: magneter med olika illustrationer om brandförebyggande. De ska sitta uppe på kylen i hemmet och påminna om hur man ska förebygga en brand och agera om en brand uppstår. Barnen får också uppdraget att sprida det vidare och ska vara stolta över att de har den här kunskapen och kan dela med sig, säger Helena. Inbjudningarna sker via de boendes brevlådor till både vuxna och barn. De boende får också foldrar med brandinformation på olika språk och med bilder med tydliga illustrationer. Aktivitetsdagarna leds av tre ungdomar – Brandsuperhjältarna Ajha Abou Zur, Ayaan Ahmed och Ahmed Abou Zur. – Vi lär barnen och deras föräldrar om hur man ska förebygga och släcka bränder, säger Ajha, 22 år, som även arbetat för Länsförsäkringar GöingeKristianstad under kampanjen Trygga Tillsammans 2016. Hon har fått utbildning av Länsförsäkringar om brandskyddsprodukter och även en brandutbildning av Räddningstjänsten. Och under sommaren har hon agerat brandsuperhjälte iförd en hjälte-t-shirt. – Vi är brandsuperhjältar och när barnen lärt sig blir de också det. Vi har fått jättebra respons från både barn och vuxna. Det har kommit många på


RÄDDA LARMA SLÄCKA – SÅ GÖR DU! Har du koll på hur du bäst agerar vid en brand? Ordningen du gör saker i kan vara avgörande. - Rädda först de som är i livsfara, utan att utsätta dig själv för risker. Varna alla som hotas av branden. - Larma räddningstjänsten via 112. Möt räddningstjänsten när de kommer. - Släck branden om du bedömer att du klarar det.

– Så här släcker du en oljebrand i köket! träffarna, barnen uppskattar det väldigt mycket och föräldrarna ännu mer. Barnen lär sig fort och är väldigt ivriga att lära vidare och de hjälper varandra direkt och visar hur man ska göra. Så det har definitivt en effekt. Nu hoppas vi på att bränderna ska minska.

tacksamma. Och barnen känner sig ansvariga – nu kan de hjälpa mamma och pappa. Jag tycker det här projektet är jättekul, vi får så mycket tillbaka. Det är ett fantastiskt och väldigt pedagogiskt arbete – och väldigt klokt och uppfinningsrikt att gå via barnen för att nå föräldrarna.

Själv läser hon till läkare vid universitet i Lund men hittar tid till hjälte-projektet som fortsätter under hösten. – Då träffar vi föreningar och lär de vuxna där samma sak som barnen.

De boende informeras också om hemförsäkring, påpekar Bertil: – Det kostar mycket pengar att återställa sitt hem efter en brand. Hemförsäkringen är en billig kostnad i förhållande till allt annat man lägger pengar på. Vi är förväntansfulla och ska mäta utfallet vid årsskiftet. Vi hoppas så småningom också kunna fortsätta arbetet och informera via skolor och dagis.

Det är ett trettiotal föreningar med olika inriktningar som religiösa, kulturella och sportklubbar. Tillsammans talar Ajha, Ayaan och Ahmed svenska, arabiska och somaliska. – Jag har stor nytta av att kunna tala arabiska. Några av barnen har ännu inte lärt sig svenska. Vi går med dem på tipsrundan och förklarar så att de också kan delta och lära sig. Det viktigaste är att de lär sig vad man gör vid bränder, säger Ajha och fortsätter: – De vuxna som får aha-upplevelser blir väldigt

Fredrik Svensson, försäljningschef företag Lantbruk hos Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad: – Syftet är att vi tillsammans med kunderna ska ge möjlighet att rädda liv och egendom. Brand kan få stora följder och drabba extremt många människor. Kan vi rädda en enda person är mycket vunnet.

1. Stäng först av spisfläkten, annars kan elden sprida sig upp i ventilationen. 2. Kväv elden med ett lock eller brandfilt. 3. Dra bort grytan från plattan. 4. Brinner det bredvid grytan, använd handsläckare.

OBS! Häll aldrig vatten över

brinnande fett eller olja. Det kan orsaka explosion och antända resten av köket.

19


Trygga Tillsammans – Kryss ÄR POJKEN PÅ BILDEN BRA

ÄR INTE VIKTIGA

BLYG BLOMMA LÄTT MOLN

TILLHÖR FAM. SIMPOR

UNDERLIG PERSON KAN RÖKAS VID HORN- SLÅR PÅ HÖRVILL BORGA- OCH AV SELPÅ NUMMIORGAN VÄNNER SJÖN VÅREN

VIKTIGT ATT ANFÖR- VÄNDA TULL- REFLEXER I LAD

HAR FINT DUN

NEN

HUVUDSTAD VID MEDELHAVET

TRÄD

ORDLEK

ITU SITUATION

VIKTIGT FÖR ALLA

FOTBOLLSLAG

DUBBELGODIS HÖGUTBILDADE LÄRARE NATRIUM ÄR INTE VILDA HÄSTAR LUNDASPEX

KAN MAN I BANK

NIA PROJEKT MED KAMRATSKAP

PAPEGOJA

RENSAS BORT NÄR ALLA ÄR MED

SLITA PÅ

AMUSERAS

I MORGON IGÅR

GJORDE MAN SIG ETT UPPDRAG

TRÄD

LASTFARTYG UTAN MOTORER

BAKSTRÖM

HAR EKO- BEHÖNOMISK VER VI GARANTI ALLA

KROM

JÄMFÖRELSETAL

LISTIGT

YTA MÄKLARUPPGIFT

BETYG FÖRR

SAGOBRÖDER

SNYGGADES TILL HÖGTIDSSKRUD

FÖRE MAJESTÄT

TEJE SKÅDESPELERSKA

KAJKA

VACKRA

ÄR VI MED I

ÖS

ÄR TRÄD-

STORA KANTADE PÅ KAR- BLODTAN BRIST

RIKTIGT BJÖRN- DÅLIGT BO

REGN

KAN LUAS

SKRIKA HÖGT

JÄKTA BRA KORT

YTTRADE

ÖVERNATURLIGA SAGOVÄSEN

GARFUNKEL

ERBIUM

PANNORNA

FYLLER VI ALLA

LILLA VID GÖTA ÄLV

RÖDA KORSET

ÄR INLÅST HAR MAN FÖR ATT SYNAS

VÄDERSTRECK

VATTENDRAG

SJÄL

SNÖSKRED

KAKA KOMMER MAN ALLTID? BREVSLUT

PLACERAD

KAN ORKIDÉ VARA

GÖR HAMMAREN ÖVER DEN ÅN ÄR ÄRMLÖSA ÅI GÖINGEBYGDEN

SOLFLÄTAN

Konstruktör: Ulrika Ressar/Solflätan, Foto: Sven Persson/swelo.se

FÄRG OCH LOVORDA

Konstuktör: Ulrika Ressar, Solflätan

Skicka in korsordet med ifylld kupong senast den 1 december till: LÄNSFÖRSÄKRINGAR GÖINGE-KRISTIANSTAD Att: Christina Bertilsson Box 133 291 22 KRISTIANSTAD

20

Namn: ............................................................................................................................................. Adress: ............................................................................................................................................

Du kan också fotografera av hela sidan och mejla den till: tavling.goinge-kristianstad@lansforsakringar.se

Postnummer: ...............................................................................................................................

20 lyckliga vinnare belönas med ett paraply. Vinnarna kontaktas personligen och presenteras på vår Facebooksida.

Postadress: ....................................................................................................................................


Tips inför höstresan Här får du några tips och råd om vad du bör tänka på både inför resan och när du reser både i Sverige och utomlands. Packa bilen säkert En bra regel är att placera det tyngsta i botten av bagageutrymmet och nära bilens sidoväggar och ryggstöd. Se även till att fästa lösa föremål så att inget kastas omkring i bilen vid en kraftig inbromsning. Lasta inte takboxen för tungt, bilen blir mer instabil och risken för sladdar och häftiga kast ökar. Fyll utrymmet i takboxen med lätta saker och packa så tätt som möjligt. Packa inte bilen kvällen före resan då ökar risk för bilinbrott och hemförsäkringen ger bara ett begränsat skydd vid inbrott i bilen. Behåll allt av värde i handbagaget Packa inte stöldbegärlig egendom i väskor du inte har uppsikt över utan behåll allt av värde i handbagaget. Lämnar du värdesaker på hotellrummet ska de alltid låsas in i säkerhetsbox eller resväska. Pengar på resa Välj kort istället för att resa iväg med stora summor pengar. Försäkringsskyddet för pengar och värdehandlingar är mycket begränsat. Med kort har du alltid rätt valuta i plånboken och du kan ta ut kontanter på plats om du skulle behöva. Använd hotellens förvaringsmöjligheter. 

Betala i landets valuta När du använder kortet utomlands får du ibland frågan om du vill betala i svenska kronor eller i landets valuta. Vi rekommenderar att du betalar i landets valuta, då får du oftast en förmånligare valutakurs. Om du väljer svenska kronor har säljföretaget fria händer att själv sätta valutakursen. Se till att ha rätt regionspärr på ditt kort Med regionspärr på ditt kort minskar du risken för kortbedrägerier. Du kan spärra dina kort för en världsdel eller enbart i vissa länder. Du öppnar enkelt regionspärren i appen eller internetbanken när du ska ut och resa. Spärra kortet om du blir bestulen eller tappar det Inom Sverige: 08-588 400 11 Från utlandet: +46 8 588 400 11 Om något händer Anmäl stölder och överfall till den lokala polisen om du blir bestulen eller överfallen. Glöm inte att be om en kopia på polisrapporten.  Ring SOS International som kan hjälpa dig och ge dig råd om något händer. Telefon +46-8-670 4000

Spara kvitton på alla utlägg som du vill ha ersättning för. Begär läkarintyg när du anlitar läkare och gör det så fort du kan, från första dagen, om du blir sjuk eller skadar dig i en olycka. Be att läkarintyget tydligt innehåller diagnos, läkarens ordination om vila och antal sjukdagar. Assistans vid bärgning kan du få med bilens räddningsförsäkring. Den hjälper dig att bärga både bilen, husvagnen och dig själv oavsett om du är i Sverige eller utomlands. Du kan även få hotellövernattning och transport hem om det behövs. Svenska ambassader och konsulat kan hjälpa dig om du har råkat i svårigheter, exempelvis om du förlorat ditt pass.UD ger råd och reseinformation om världens länder och har alltid aktuell information om vilka länder som svenska medborgare avråds från att besöka.    Ditt resekort hittar du i vår app utan att logga in. Klicka på Information & kontakt längst ner på inloggningssidan. Välj Råd vid skada och resa. Klicka på Om du drabbas under resan.

Mäklaren med Sveriges nöjdaste kunder ger dig koll på värdet För andra året i rad toppar Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Svenskt Kvalitetsindex ranking av kundnöjdhet i branschen. Vi är stolta och glada – men inte klara! Går du i tankar på att sälja din bostad är ett bra sätt att starta med vår tjänst Värdekollen. Du får träffa en mäklare som hjälper dig planera din försäljning. Om det inte blir just nu, kommer du löpande få uppdateringar av värdet på din bostad ifrån oss. Vi kan också bevaka dina önskemål om ny bostad så du inte missar ditt drömboende!

Bromölla: 0456-64 66 40

Kristianstad: 044 -78 16 820

Hässleholm: 0451-29 23 23 21


Säkerhetsdagar för sjuor

Effektfull dramatik på allvar Det smäller, ryker och dundrar. Personliga berättelser om djupa upplevelser delas. Och lite panik utbryter med flit. Det är säkerhetsdagar för sjundeklassarna i Kristianstad. Det är säkerhetsdagar för alla sjundeklassare i Kristianstad. På brandstationen rör sig 225 elever mellan fyra stationer som fokuserar på säkerhet ur olika vinklar. Vid Länsförsäkringar GöingeKristianstads station får man prova ”promilleglasögon”, där bäraren ser världen som genom en berusad persons ögon och samtidigt ska försöka gå längs en rak linje. Det väcker en del ahaupplevelser och spontana skratt. Då frågar Cecilia Storm, personskadereglerare på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad: – Är det någon som skulle vilja möta en sådan här i trafiken? Neeej, blir det självklara svaret från eleverna. Cecilia fortsätter: – Min bror Macke mötte en sådan och han möter aldrig någon mer. Tystnad. Sedan berättar Cecilia om Macke, som körde hem mot Kristianstad och utanför Everöds flygplats mötte en bil med släckta lysen på sin väghalva. Smällen var fruktansvärt kraftig. Macke dog direkt. Han blev 28 år. 22

Sedan fortsätter hon om hur det är när polisen bankar på dörren mitt i natten och berättar att Macke inte finns mer. Om att identifiera sin bror. Om hur hon hoppas att det inte är han som ligger där under lakanet. Om att möta den som orsakat hans död i rätten. – Det var knäpptyst när jag berättade. Många ungdomar kom fram efteråt och tackade mig, en del kramade om mig. Det gör det värt att berätta. Kan jag bara få några att tänka till, då kan jag göra skillnad och min brors död kan leda till något gott. Målet är att så få som möjligt ska behöva gå igenom detta. Det var första gången Cecilia medverkade men Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad har hållit i delar av säkerhetsdagarna i många år, tillsammans med polis, räddningstjänst och Fältgruppen. Totalt medverkar nära 900 elever under de två dagarna och närvaron är obligatorisk. Fokus ligger på trafiksäkerhet, kränkningar på nätet, brott och konsekvenser, järnvägssäkerhet och diskoteksbrand. De medverkande föredragshållarna använder sig av viss dramatik för att nå fram till eleverna. Peter Friberg, skadeförebyggare, använder sig av meloner och en hjälm för att förklara nyttan med skydd på huvudet när man cyklar. – Jag håller i vattenmelonen och släpper den i golvet. Den kraschar förstås totalt och det ser ut som att blod rinner från den. Många har berättat efteråt att just det där kommer de ihåg, säger Peter och fortsätter: – Säkerhetsdagarna ska inte vara som vanlig

skolundervisning. Det ska smälla, synas, höras och märkas. En kollega berättar om när hennes son trillade med cykeln och spräckte läppen, men klarade sig tack vare hjälmen. Vi pratar om att förr hade hockeyspelarna inga hjälmar och målvakterna tog emot puckarna med pannan. Det är inte klokt, ju! Peter slänger en motorcykelhjälm hårt i golvet för att visa på att ingen kan veta vad en begagnad hjälm varit med om. – Köp aldrig ett billigt huvudskydd! Vi lindar inte in våra budskap för mycket, vi vill skapa känslor. Och det tycks fungera. Senast hade vi några tuffa killar som inte kunde uppföra sig, men när Cecilia hade berättat sin historia kom de fram och kramade henne. Halvdagen avslutas med ett disco. Fordonshallarna töms på fordon och fylls med musik, blinkande lampor och discobås. Sedan rökfylls lokalen och eleverna ska ta sig ut. – Det kanske kan rädda någon. Någon som tittar på nödutrymningsvägar nästa gång de går på disco. Eller inser att de inte ska gå in alls. Cecilia nickar och fyller i: – Det är de egna erfarenheterna jag själv minns från högstadiet. Man måste få de unga att förstå att olyckor händer och att det händer vanliga familjer. Jag brukade tänka ”det händer inte mig” men det gör det faktiskt. Det är för sent för mig, men kan jag få någon annan att slippa gå igenom det här är det värt att berätta.


tryggatillsammans.se Att dela ut trygghetsprodukter till våra kunder under kampanjen Trygga Tillsammans 2016 var ett nytt grepp från oss och det största projektet i bolagets historia inom skadeförebyggande verksamhet. Nu lever kampanjen vidare på tryggatillsammans.se – Trygga Tillsammans var en stor händelse för oss och något vi är otroligt stolta över. Det är en självklarhet att dra nytta av vårt arbete och ta det vidare för att skapa en tryggare vardag tillsammans med våra kunder. Nu har vi låtit den tidigare kampanjsajten leva vidare i ny regi och där urvalet är anpassat med bland annat enklare texter, mer bilder och rörligt material. På lansforsakringar.se finns den information och de funktioner som du behöver när det rör bank-, och försäkringsärenden, säger Ann Ohlsson, Kvalité och utvecklingschef på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. På tryggatillsammans.se finns lite mer. Bjuder in till kommunikation På tryggatillsammans.se fortsätter möjligheten för oss att kommunicera med dig som kund och för dig som kund att kommunicera med oss. På sajten finns vi alltid nära och ger dig möjligheten

att påverka innehållet, bidra med innehåll och ta del av en annan typ av material i jämförelse med vad som finns på lansforsakringar.se. På sajten lyfter vi upp våra lokala samarbeten och våra lokala hållbarhetsarbeten som är otroligt viktigt för oss. Här kan vi också: lära av er, lära er och lära oss tillsammans med er. – På sajten finns bland annat tips och råd i vardagen, podcast, bloggar, instruktionsfilmer i första hjälpen, intressanta artiklar om våra hållbarhetsprojekt, tävlingar och en evenemangskalender så att du som kund enkelt kan ta del av var du kan träffa oss under året, säger Micela Danielsson, Webbredaktör för sajten. Sajten är också en fantastisk arena där vi kan lyfta det lokala arbetet på ett sätt som är lätt att ta till sig och enkelt att hitta för kunder och så klart blivande kunder i vår region.

Information för dig På Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad har vi en bred målgrupp i alla åldrar och man får inte förringa att alla föredrar att få sin information på olika sätt. Vissa vill bara följa oss i sociala medier, medan andra föredrar ett telefonsamtal, ett brev eller att sköta allt via webben. Och just det är viktigt för oss – att det finns något för alla och för att ta reda på det måste man öppna möjligheterna att kommunicera. På tryggatillsammans.se pratar vi inte om produkter och tjänster, där bjuder vi in till kunskap och kommunikation i en enklare form. – Hjärnvänlig design är en sådan sak, det vill säga, att prioritera kundvänliga lösningar. I just denna kategori tror vi att nya tryggatillsammans.se är ett starkt komplement.

PROGRAM FÖR DIN HÄLSA Länsförsäkringar Göinge-Kristianstads webbaserade hälsoprogram hjälper dig att få bättre vanor och en hälsosammare livsstil. - Stresshantering - Sluta röka - Kost & motion - Motverka depression - Sundare alkoholvanor - Sov bättre

23


#cyklamedoss

Foto: Hövding

Tävla och vinn en Hövding cykelhjälm eller ett cykellås

Är du ute och cyklar? Va’ bra då kan du tävla med oss och vinna en Hövding cykelhjälm - en cykelhjälm/halskrage med airbag. 2-3:e pris är ett cykellås. Vi slår två flugor i en smäll av livsviktiga ting - motion och vatten! Så - cykla till ditt närmsta vatten - du väljer själv vad som menas med vatten. Det kanske är en sjö eller en bäck, eller så kanske det är din vattenflaska eller ett regn. Vatten i alla dess former är välkommet!

Tävla så här!

1 CYKLA Lås upp din cykel, på med hjälmen och

ge dig ut på en tur.

2 FOTA

Ta ett foto där du, din cykel och det vatten du vill visa upp finns med. Kreativitet välkomnas!

3 FÖLJ OSS Ta fram din telefon och följ oss!

Vi heter @lfgoingekristianstad på Instagram och Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad på Facebook. Du väljer själv vilket som passar dig bäst!

#

4 TAGGA

Markera din bild med hashtaggen #cyklamedoss och publicera. Genom att du taggar bilden kan vi enkelt se ditt tävlingsbidrag.

Ett litet ”Kom ihåg”!

Du måste ha en öppen profil på Instagram eller Facebook för att vi ska kunna se ditt tävlingsbidrag. Har du ingen öppen profil går det bra att skicka bilden som ett direktmeddelande via din valda kanal till oss istället. För mer information om tävlingen är du välkommen att besöka tävlingssidan på : www.tryggatillsammans.se/tipsochrad/cykla-med-oss

Tävlingsregler

• Tävlingen avslutas den 30 november • En jury utsedd av Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad bedömer inkomna tävlingsbidrag, deras beslut går ej att överklaga. • Eventuell vinstbeskattning görs av vinnarna. • Vinnarna kontaktas via e-post och presenteras i våra sociala kanaler och på www.tryggatillsammans.se

Profile for Swelo

Länsförsäkringar Göinge Kristianstad tidning - Trygga Tillsammans 2017  

Länsförsäkringar Göinge Kristianstads tidning - Trygga Tillsammans 2017, med massor av intressanta reportage och tävling.

Länsförsäkringar Göinge Kristianstad tidning - Trygga Tillsammans 2017  

Länsförsäkringar Göinge Kristianstads tidning - Trygga Tillsammans 2017, med massor av intressanta reportage och tävling.

Profile for swelo
Advertisement