Page 1


ИНТЕРВЈУ СА ДИРЕКТОРОМ ШКОЛЕ Пошто ускоро одлази у пензију, са директором наше школе, ове јесени, смо поразговарали о његовим сећањима на нека прошла времена, о актуелној ситуацији, али и о томе шта нам доноси будућност када је реч о школству. С обзиром да ускоро одлазите у пензију, да ли се радо присећате времена када сте почињали да радите? -Радо се присећам зато што је то било давне 1975. године. Од тога сам 16 година радио као наставник, а 22 као директор. Какви су тада били односи између ученика и наставника? -Деца су тада више поштовала и слушала наставнике. Шта Вам је свих ових година било најлепше, а шта најтеже у раду као наставнику, а шта као директору? -Као наставник волео сам да радим са кошаркашким екипама. Добијали смо дипломе и медаље и на општинским и на окружним такмичењима. Као директору, највећи изазов ми је била изградња спортске хале. Био сам јако срећан када смо је завршили. Ви сте били и ђак ове школе. Какве успомене носите на та времена? -Ја сам био ђак старе школе. Ова зграда, у којој ми боравимо, је направљена 1963. године, када сам ја завршио основну школу. Различите ствари су се училе тада, а различите сада. Много доброг је било и онда. Мислим да треба опрезније ући у иновације. Куда по Вашем мишљењу „иде“ наше школство? -Мислим да треба да прихватимо новине које се предлажу, али да једним делом ипак треба да се ослонимо и на традицију. И за крај, по чему ћете највише памтити време проведено у овој школи? -Памтићу по томе што смо успели да урадимо више капиталних ствари. Набројаћу неке: спортска хала, двориште са спортским теренима, ревитализација старе школе, школске ограде и унутрашњег дворишта, а оно што ми је остала нереализована жеља је још 10 учионица, како би школа радила само у једној смени. Пошто одлазим у пензију, желим ученицима и наставницима много среће у будућем раду. Разговор са директором школе Светозаром Козаровим водила Андреа Лукач VII-2

РЕЧ ПЕДАГОГА И ПСИХОЛОГА ШКОЛЕ И ове године смо у педагошко – психолошкој служби наше школе потражили одговоре на актуелна питања. Да ли наши ученици имају формиране радне навике? -Углавном постоје радне навике, формиране су, али сматрам да доста ученика није достигло оптимално постигнуће у раду и учењу. Обраћају ли вам се за помоћ? -Мали број ученика долази да се распита како и на који начин да оформи радне навике. Обично траже помоћ када буду у проблему, односно када се повећава број недовољних оцена. Родитељи или сами ученици тада буду послати и од стране самих наставника. На који начин могу и сами да пораде на овом проблему? -Најбоље резултате дају свакодневни рад код куће и слушање и праћење на часу. Колико их на то мотивишу оцене као последица рада, односно нерада? -Свако побољшање успеха је мотив за даље, за неки будући рад, али га треба одржати, а то најтеже код већине ученика. Најважније је бити задовољан својим радом, али да он не буде испод ученичких могућности. Имате ли, можда, неки савет за крај? -Никад није касно почети са учењем, у било који разред да идете и ма колико година да имате. Увек треба да се направи бољитак у раду и школском учењу. Разговор са психологом школе Јеленом Обренов водила Андреа Лукач VII-2 Фотографије: Јована Станић VI-3 2


Едукација ученика и стручних радника за могуће начине учешћа у сузбијању малолетничке деликвенције Ове школске године наша школа је узела учешће у пројекту “Едукација ученика и стручних радника за могуће начине учешћа у сузбијању малолетничке деликвенције“. Пројекат је реализован у виду тренинга за представнике 18 основних и 12 средњих школа. Едукативан и занимљив програм који се односи на тему која је нажалост веома заступљена међу младима. Представници наше школе, који су били на обуци, су Оливера Пепић, предметни наставник географије и ученица VII-3 одељења Зорана Бијелић, која је другарима из седмог и осмог разреда пренела своје драгоцено искуство. Колико је правилна исхрана важна, подсећа нас учешће наших ђака првака у пројекту “Maла школа правилне исхране и испитивање стања исхрањености и ризика по здравље школске деце”. Пројекат се реализовао у виду предавања за родитеље, интерактивне радионице за децу као и праћење ученика првог разреда у току школске године, антропометријским мерењем. У новембру месецу спроведено је истраживање међу ученицима шестог, седмог и осмог разреда, применом анкетних упитника по методологији Светске здравствене организације. Циљ оваквог испитивања је утврђивање приоритета за унапређење и очување здравља школске деце. У сарадњи са Ватрогасним савезом града Новог Сада одржана су предавања о заштити од пожара на тему „Препознај ризик у себи и око себе“ за ученике од првог до четвртог разреда, а у другом полугодишту биће реализована и са ученицима старијег узраста. Циљ ових предавања је јачање свести о значају заштите од пожара и подизање пожарне културе и безбедности, наших ученика, на виши ниво. Задовољство је истаћи чињеницу да смо унапредили сарадњу са Центром за социјални рад,посебно са службом Саветовалишта за брак и породицу,која је у децембру месецу у просторијама наше школе реализовала за тринаест родитеља превентивни програм за развој родитељских вештина „Добар родитељ злата вредан“. Такође је организована Инфо-сесија стручњака из Центра за социјални рад у циљу успостављања ефикасније спољне мреже за заштиту деце од злостављања и занемаривања . Ученички парламент ове године чине следећи ученици VII и VIII разреда: VII-1 Селак Анђела, Митровић Петар VII-2 Ајдуковић Ђорђе, Марковић Милица VII-3 Бијелић Зорана, Врховац Ненад VII-4 Ловаш Арон VIII-1 Мацура Миња, Јоргић Огњен VIII-2 Антанасијевић Александра, Мишковић Маја VIII-3 Банчи Леон ТИМ ЗА БОРБУ ПРОТИВ НАСИЉА ове школске године чине следећи чланови: Козаров Светозар – директор школе Војновић Валерија – проф. математике Ђилвеси Жолт – проф.физичког васпитања Стевановић Миливоје – проф.физичког васпитања Козаров Верица – проф.разредне наставе Ћурчић Наташа – педагог Обренов Јелена – психолог ПЕДАГОШКО-ПСИХОЛОШКА СЛУЖБА 3


СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ПРВАКА Свечани пријем првака ове школске године припремиле су учитељице садашњих 4. разреда: Снежана Стојановић, Верица Козаров и Борка Кузмановић. Прваке су примиле учитељице: Едита Бачи, Татјана Меселџија, Гордана Мицкоски и Моника Стојановски.

Одељење I-1

Одељење I-2

Одељење I-3

Одељење I-4

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ПРВАКА У ДЕЧЈИ САВЕЗ У оквиру дечије недеље ученици 3. разреда су традиционално припремили свечани пријем првака у Дечији савез, Еколошко друштво и Црвени крст.

4


ПОСЕТА СЕОСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ Ученици млађих разреда наше школе у новембру месецу посетили су сеоску библиотеку и прошли кроз радионице „КО СЕ БОЈИ ВУКА ЈОШ“ у организацији Библиотеке града Новог Сада и на интересантан начин доживели бајке кроз око савременог човека.

ПОСЕТА КАСАРНИ „ЈУГОВИЋЕВО“ У петак 06.09. ученици 2. разреда посетили су касарну „ЈУГОВИЋЕВО“ у Новом Саду поводом Дана отворених врата. Групу од 67 другака водиле су учитељице Гордана Чукић, Анђелка Плачков и Славица Кешански. У припремљеном програму деца су видела гашење пожара, борбена дејства црвених бетретки, кола хитне помоћи, маскирне униформе и оружије, седела у тенковима и минобацачима, посматрала спасавање из пожара. На едукативан и забаван начин приказана им је делатност војске Србије.

5


Сунчана јесен живота Традиционално у нашој школи одржава се приредба „Сунчана јесен живота“ посвећена старим лицима. И ове године, као и ранијих, улазница је био сланиш или слаткиш. Баке су се одазвале у великом броју што слике и говоре.

уводна реч-поздрав

други разред- песма „Јесен“

мали хор - ученици млађих разреда

оркестар млађих разреда

КУД „Слобода“ (млађа постава)

послужење

ПРЕДАВАЊЕ ВАТРОГАСНЕ БРИГАДЕ У нашој школи је од 31.10. до 4.11. боравила ватрогасна бригада и одржала предавање о заштити од пожара. На занимљив и деци забаван начин скренута је пажња на опасности које могу настати услед непажње приликом руковања ватром.

6


ПРОДУЖЕНИ БОРАВАК Већ 6 година за редом у нашој школи је организован продужени боравак. У простору који је физички одвојен од зграде где се одржава редовна настава,ове године 28 првака и 16 ученика другог и трећег разреда укључени су у програм продуженог боравка. Просторијe боравка сачињавају две учионице са терпезаријом и кухињом, велики ходник за одлагање одеће и обуће, те одвојен простор са тоалетима. Деца имају на располагању и велико двориште где се одржавају активности физичке културе као и многе игре по њиховом избору. Након свакодневних решавања домаћих задатака,проводе се активности на усменом и писменом изражавању деце,активности из музичке и ликовне културе, практични радови као и разне друге културне активности. Ових дана вредне руке малишана раде на украшавању просторија боравка, изради новогодишњих честитки и ликовних радова за предстојеће празнике.

ДОБРО СЕ ДОБРИМ ВРАЋА Акцију „Добро се добрим враћа“ коју су пре девет година осмислиле и спровеле у дело учитељице, Основне школе „Свети Сава“, Гордана Чукић и Славица Кешански живи, траје и буди лепа сећања код становника Руменке. Као у добра стара времена, сваког децембра, ученици праве новогодишње и божићне честитке, исписују лепе жеље и убацују их у поштанске сандучиће својих мештана. Да је то дело које се памти и не заборавља, говоре телефонски позиви становника Руменке и посете које су, могло би се рећи, неуобичајене, где Руменчани долазе и на разне начине покушавају да се захвале деци за честитке пуне лепих жеља.

7


Крв живот значи У акцији „Крв живот значи“ учествовали су ученици 4. разреда. Слободанка Јовановић, Александра Згоњанин и Милена Ђокић добиле су Захвалнице за своје радове. Награде су биле уручене у јуну 2013. у просторијама Црвеног крста Новог Сада.

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА У периоду од 25.11. до 29.11. у нашој школи спроведена је хуманитарна акција прикупљања половне гардеробе,обуће и играчака за становнике Великог Рита. Одзив акцији је био за сваку похвалу. Прикупљено је преко 10 џакова гардеробе, 3 џака обуће и 3 џака играчака.

8


КРВ ЖИВОТ ЗНАЧИ

ПРИРОДА

Да је човек као мали црв, и тада би њему требала крв. Да је човек као велики слон, живети без крви, не може он.

Мало маче мјауче, веверица скаче. Лептирићи лете, док паук мрежу плете. Дрвеће се зелени, а птичице певају песме мени. Лисица коке хвата, а пас спава испред врата. Зечеви се уморили, па испод крушке седе, а меда мед једе. Валцер играју пчеле, а крава мази теле.

У љубави, рату ил’ у некој бици, освежење треба крвној слици. Кад би на то мислили неки, не би отишли на пут далеки. Да би људи живели дуже и боље, ти буди човек добре воље. Помози другом, од среће скачи, неки људи знају: Крв живот значи.

Тина Скубан VII-3

Милена Ђокић IV-3

Тијана Јаћимовић III-2

Угљеша Марић IV-2 ЈЕСЕН

СРЕЋНА ЗВЕЗДА

Дошла је јесен у наш крај, однела нам сунчев сјај. Дошле су нам лепе шаре, капути зимски свуда маме. Ђаци у школу иду да уче, а сунце баш отишло јуче. Дрвеће плаче, маче скаче. Стидљиво сунце иза облака бежи, а пас одмах престане да режи.

Ти си сјајна звезда која небо краси анђели те чувају, да се не угасиш. Зато никад немој пасти с’ плавог неба, јер постоји неко коме тај сјај треба. Ивана Мацак VII-3

Немања Радовић III-2 9


„УВЕЛА РУЖА“

ЈЕСЕН ЈЕ ЗАКОРАЧИЛА У МОЈЕ МЕСТО

У приповеци „Увела ружа“ ради се о неоствареној љубави између двоје младих. To дело је у мени је пробудило осећање туге због неправде и немоћи Које и Стане да ураде нешто за спас своје љубави. Која је момак који припада високом сталежу и долази из угледне, богате породице која је временом осиромашила. Старамајка, Којина бака, покушава на све начине да прикрије њихову немаштину, бори се да њен унук заврши школу и једнога дана буде угледан и успешан човек. Једино што Коју боли је то што не може да ожени лепу Стану која је пореклом из веома сиромашне породице и по томе као снајка не одговара Којиној баки. Без обзира на све препреке Која ипак није могао да сакрије љубав према Стани, па су се тако њих двоје налазили ноћу иза његове куће, тј. на потоку. Приликом њиховог последњег сусрета кроз гране се пробијао месец и чуо се тек понеки цвркут ноћних птица. Која је био веома узнемирен, глава му је горела, руке су му биле ознојане, а срце му је силно лупало. Стана је дошла до њега и читаву ноћ двоје младих размењивали су нежне речи, а када се зачуо петао, она је морала да оде. Ова приповетка се завршила веома трагично јер ни Стана, а ни Која нису били срећни. Стана се удала за човека који ју је повређивао, а Која после ове љубави другу није ни имао. Никад не треба дизати руке од своје среће и љубави, треба се борити за оног кога волиш јер ћеш само тада бити заиста срећан.

Стигла је краљица – јесен и у моје село, одевена у разнобојне огртаче. Птичице певају, а облаци се шуњају као мали лопови. Маме и баке спремају зимницу, а ветар фијуче и разноси мирисе паприка, јабука и златножутих дуња. Кукуруз, који личи на старог деду са брковима, већ је одавно зрео, а крупно грожђе упорно мами погледе и зове дечије руке да га беру. Јесен нас изазива на узбудљиву игру с’ прошараним дрвећем. Жуто, наранџасто и зелено лишће подсећа ме на новогодишње украсе на јелци. Замишљам јесен као прелепу девојку са косом дугачком до стопала, која на глави носи круну од жутог лишћа, а хаљина јој је исплетена од јесење магле. Краљица лепоте буди у мени срећу и радост, а срце ми је велико као свет. Она зна да је много волим и да је сви са срећом дочекујемо, а са тугом испраћамо. Миња Шеверов V-2

Алекса Бандић IV-3

Маја Мишковић VIII-2 10


ЈЕСЕН У МОЈОЈ УЛИЦИ Јесен се на врховима прстију ушуњала у моју улицу. Са собом је донела пуно жутих и златних нијанси. Свеже покошена трава посута жутим и наранџастим лишћем, у улици изгледа као пространи ћилим. Бубице се полако, али сигурно крећу кроз траву и сакупљају мрвице за зиму. Зелене крошњате гране, јесен је заменила у пожутеле и оголеле. Кора дрвећа је потамнела и постала храпавија. По њој се може видети и пуно маховине, јер је влажније време. Чује се звук лаганог поветарца који убрзава падање листова са грана. Гледам их како падају и подсећају ме на беле снежне пахуље. Тек се понегде чује врабац који чепрка по бору и тражи семење. У ваздуху се осећа мирис влажности и свежине. Сунце је све уморније и све дуже спава, а киша све чешће пада. Небо је сиво, тмурније, а облаци постају тешки и велики. Дани започињу свежим јутрима пуним росе. Ноћи су дуже и хладније, а магловити дани су све чешћи. Са улице се виде птице које храбро, својим снажним крилима одлазе на југ. Међу тим птицама су роде и ласте. Неке животиње сакупљају храну за зиму, а неке се сакривају у своја склоништа. У улици се чује звук сече дрва, које мушкарци цепају и слажу. У ваздуху се шири мирис куваног парадајза, печене паприке, ... Волим јесен јер уживам у њеним бојама, мирисима и јесењим плодовима. Угљеша Марић IV- 2

Санела Велагић V-1

Алекса Бандић IV-3

МОЈА НАЈБОЉА ДРУГАРИЦА Имам много добрих другарица, али кад би требало да издвојим само једну, то би онда била Анастасија. Она је висока, има дугу смеђу косу, као и нежно плаве очи. Веома је духовита и забавна. Сваки пут кад дођем код ње, смишља разноразне забавне и узбудљиве игре. Много је паметна. Не постоји задатак који она не може да реши. Омиљена боја јој је плава. Игра кошарку и стварно је добра у томе. Понекад одемо у вожњу бициклима. Веома је и креативна. У четвртом разреду је освојила награду за најлепшу новогодишњу честитку. Искрена је и поуздана. Кад имам неку тајну, прво је њој поверим. Волим да се дружим са Ањом јер ме разуме и зато што је забавна. Санела Велагић V-1 11

Давид Ристић VII-3


КО НЕ УМЕ ДА ВОЛИ, ТАЈ НЕ УМЕ НИ ДА ЖИВИ Свако у животу једном воли оном правом љубављу која траје вечно и која је јача од сваког зла. Љубав је осећање које оплемењује човека, што његову душу чини чистом и чему се нико не може одупрети. Она у њему разара сваку мржњу и бес. Искрена љубав у људском бићу ствара жељу да опрости, заборави, крене даље и воли ту особу све више и више. То је најдивније осећање које може да вам се догоди, али за њу је потребно много времена. Не може се неко заволети на брзину. За то треба доста заједно проведеног времена. Неопходан је дуг разговор, добро упознавање и тек после тога можеш рећи да си некога заволео. И како је број оних слатких заједно проведених тренутака већи, и ваша љубав је већа. Без овог осећања свет би био веома мрачно место, пуно мржње, беса, љубоморе, лицемерја и дволичности. Свако би у животу требало бар једном тако да воли, зато се не треба одупирати љубави, већ јој допустити да улепшава живот. Даниела Еђеди VIII-1

Der erste Schnee In der Nacht hat es geschneit, und eine dicke Scheedecke hat sich über unseren Garten gelegt. Wir haben gleich unseren Schlitten geholt und einen Schneemann gebaut. Schnee ist doch was Schönes! Aber die Vögel, die in den Herbst nicht in den Süden geflogen sind, frieren und finden kaum noch Futter. Deshalb haben wir mit dem Großvater das Vogelhäuschen aufgestellt und mit Sonnenblumenkernen gefüllt. Filip Čordarov V-3

Ученици првих разреда правили су Снешка Белића – групни рад. Одељење I-2 је правило дечака, а I-3 девојчицу. Еколошко друштво „Зелени чуперци“ од кутија за јаја направило је новогодишњу јелку и тиме окитило ходнике наше школе.

МОЈ НЕЗАБОРАВНИ ДОГАЂАЈ Живот сваког од нас чине догађаји – лепи и они мање лепи. Памтимо их или не желимо да их се сећамо, али они су саставни део наше судбине. Ипак, сви ми се радије сећамо оних леоих јер су у нама пробудили пријатна осећања. Један такав догађај памтим и ја. Имала сам само четири године и тада сам живела у Америци. Сећам се да је било лето и празник. Моји родитељи су ме одвели у велики луна – парк какав још постоји само у дечијој машти. Била сам очарана. Одмах сам почела да истражујем то шаренило боја и звукова. Један сан полако је постајао стварност – лавиринти, ватрени змај, твистер, јахање понија и вожња великом розе лимузином. Мирис најлепших хамбургера и ванилин шећера на пуфнастим крофнама још могу да осетим кад затворим очи. Волела бих да је овако лепих догађаја мало више у животу свих нас. Памтићу ове тренутке из свог раног детињства до краја живота захвална мами и тати што су ми их пружили. Милица Миа Јањатовић IV-1 12


CSALIMESÉM Hol volt, hol nem volt, de inkább volt, mint nem volt, volt egyszer egy tyúk, amely szeretett kapirgálni. Talált egy gilisztát és hívta csibéit : - Gyerekek, gyerekek ... ! – és kiesett a csőréből a giliszta. Felvette és elkezdte : - Gyerekek, gyerekek ... ! – és kiesett a csőréből a giliszta. Felvette és elkezdte : - Gyerekek, gyerekek ... ! – és kiesett a csőréből a giliszta.......

Petőfi Sándor 1823-ban született, tehát az idén ünnepeltük születésének 190. évfordulóját. Apja szerb származású, anyja pedig szlovák volt, ő viszont magyarnak vallotta magát.

Gyenge Csongor II-4

RESZKET A BOKOR, MERT...

FELEJTHETETLEN AJÁNDÉK Névnapi meglepetésként egy csomagot kaptam apukámtól és anyukámtól. Könyvek voltak benne, amelyekben nagyon érdekes mesék, elbeszélések és gyönyörű képek találhatók. Úgy gondoltam, elteszem egy biztos helyre, messze a testvéremtől. Ne menjenek kárba a könyvek és ne kopjanak le a betűk. De amikor hazajön az óvódából, mindig örömmel olvasok neki belőlük. Ezekre a könyvekre különösen vigyázok. Varga Viktor III-3

Reszket a bokor, mert Madárka szállott rá. Reszket a lelkem, mert Eszembe jutottál, Eszembe jutottál, Kicsiny kis leányka, Te a nagy világnak Legnagyobb gyémántja! Teli van a Duna, Tán még ki is szalad. Szivemben is alig Fér meg az indulat. Szeretsz, rózsaszálam? Én ugyan szeretlek, Apád-anyád nálam Jobban nem szerethet. Mikor együtt voltunk, Tudom, hogy szerettél. Akkor meleg nyár volt, Most tél van, hideg tél. Hogyha már nem szeretsz, Az isten áldjon meg, De ha még szeretsz, úgy Ezerszer áldjon meg! Petőfi Sándor – ezzel a versével kérte meg Szendrey Júlia kezét aki azt válaszolta rá hogy:

Ezerszer. 13


Професионално информисање – упознавање занимања наставник

„Профил једног наставника“

Иако нам је свима познато занимање наставника, тражили смо међу наставницима са богатим искуством, неког, чији профил може бити занимљив и другим ученицима, јен нам је циљ да пронађемо што свестранији лик. У разговору са свим ученицима у парламенту одлучили смо се да то буде Петер Фенеши, наставник хемије који предаје у одељењима на мађарском наставним језику, чувши да се бави сликарством и вајањем. На питања која су му постављале Ерика Шмит и Маја Мишковић, а које су се вежбале у улози будућег занимања н о в и н а р и претходно саставиле интервју, поменути наставник је дао следеће одговоре:

Са колико година сте насликали своју прву слику? Сликарством се озбиљно бавим од своје 22. године, а своју прву слику насликао сам са 14 година. Где сте завршили факултет и који? Технолошки факултет сам завршио у Београду, а Академију уметности и специјализацију у Будимпешти. Шта Вам даје инспирацију? Инспирација није толико значајна, већ се изражавам континуираним радом, дела се надовезују једно на друго. Коју технику користите? Највише користим технику уље на платну. Колико сте слика насликали до сада? Око 400. Која Вам је омиљена слика? Омиљене су ми оне слике које су представљале преокрет у начину изражавања. Да ли слике продајете или поклањате? И једно и друго. Да ли имате свој изложбени простор? Имао сам две своје галерије. Једну у Сегедину и једну у Новом Саду. Да ли излажете слике на неким манифестацијама? Да, на групним изложбама. Да ли се бавите само сликањем? Бавим се и керамиком. Да ли имате неки хоби? Свирам, пишем, компонујем, играм билијар... Свирам три инструмента: хармонику, гитару и клавир; компоновао сам оперету и око 20 забавних песама, написао сам две књиге „Вероватна прича о Ивици и Марици“ и „Прича о приповедачу“. Ерика Шмит VII-4 и Маја Мишковић VIII-2 14

Петер Фенеши


КАКО ЈЕДЕШ, ТАКО МИСЛИШ Бирајући храну за наше малишане, већ у детињству изграђујемо њихов укус и отпочињемо процес образовања у области исхране. Добро уравнотежена и здрава исхрана базирана је на узимању разноврсне хране, која садржи све потребне хранљиве састојке и оптималан дневни унос енергије, који омогућава нормалан раст и развој деце. Резултати систематских прегледа ученика основних и средњих школа показују да повишену телесну тежину има око 10% ученика и 7,8% ученица. „Храна коју једемо мора бити у равнотежи са телесним потребама и садржати довољну количину калорија, беланчевина, угљених хидрата, масти, витамина и минерала. Исхрана школске деце мора бити заснована на пирамиди здраве исхране. Основу пирамиде чине производи од житарица, укључујући пиринач (смеђи и бели), тестенину и хлеб (најбоље црни или интегрални јер је богат влакнима). Ови производи су одличан извор витамина В.Врло вредне намирнице су грашак и пасуљ (махунасто поврће). Свакодневно би требало јести пуно поврћа, нарочио зеленог лиснатог, као што су спанаћ и блитва, и свежег воћа. Те намирнице су богат извор витамина и минерала, као и биљних влакана, а осим тога садрже и ниску количину масти. Трећу степеницу пирамиде чине млечни производи (јогурт, млеко, свеж сир), крто месо, пилетина, риба и јаја. Те намирнице су богате беланчевинама које су основа за производњу хормона и ензима. Млеко и млечни производи су главни извор калцијума, који утиче на раст и развој , повећава чврстину костију и штити од остеопорозе у зрелим годинама. На самом врху пирамиде се налазе намирнице које садрже висок проценат масти, шећер и со, које би требало узимати у малим количинама. Деца школског узраста би требало да имају пет оброка дневно, три главна (доручак, ручак и вечеру) и два међуоброка. Оброке би требало узимати у правилним временским размацима. Доручак је врло важан оброк , који се не сме прескочити. Доручком се унесе 40% дневних енергетских потреба. Деца која не доручкују често су поспана, слабије постижу концентрацију и отежано прате наставу.Уравнотежен доручак од житарица пуног зрна не дебља, што је важно нагласити старијој школској популацији, када девојке, у жељи да се не удебљају, прескачу управо тај оброк. Посебно значење има школски оброк, ужина, који би требало да буде састављен од хране високе прехрамбене вредности, а ниже енергије. Никако се не препоручују слаткиши, грицкалице, „брза“ храна (hot-dog, хамбургер) и газирана пића. Такви производи су ниске прехрамбене вредности, с високим садржајем мастии концентрисаних угљених хидрата, што може да проузрокује прекомерну телесну тежину. Гојазност постаје фактор ризика за настанак великог броја хроничних болести током живота, а позната је и као важан фактор у настанку психичких поремећаја, посебно у развоју адолесценције. Неправилна исхрана може да резултира и претерано ниском телесном тежином, развојем анемије (малокрвности) због недостатка гвожђа, уопште смањеном отпорношћу организма.“ Уредништво 15


Посетићемо-посетили смо екскурзијом На дванестом километру пута од Ваљева према Шапцу налази се село Бранковина. Насеље је разбијеног типа, са кућама груписаним у засеоке (Попово брдо, Шабатовац, Сремчевића крај, Павићи, Јовановићи, Лазаревићи...). Оваквих села, богатих шумама, потоцима и изворима има Србија у великом броју, ипак, само је једна Бранковина. По закону о културним добрима, Бранковина је „знаменито место од великог значаја“. Званичним језиком речено, она обухвата споменички комплекс у који спадају Црква Светих Арханђела, пет собрашица и вајат Ненадовића као споменици народног градитељства, стара и нешто новија школа, гробови и надгробни споменици Ненадовића, Споменик ратницима палим у Ослободилачким ратовима 1912-1918. године у порти цркве и старо гробље на оближњем брду Шабатовац. Прича о Бранковини великим делом је и прича о породици Ненадовић. Није то била ни најстарија, ни највећа, ни најбогатија породица у Бранковини. Доселила се крајем осамнестог века након Петровића и Марковића. Презиме Ненадовић, узето по истакнутом претку Ненаду из прве половине деветнестог века, први је почео да користи Јаков током Првог српског устанка, а потом и прота Матеја. До тада су се по старом обичају, потписивали по очевима: Јаков Стефановић и Матеја Алексић. Живих Ненадовића у Бранковини данас више нема. Дух две личности свеприсутан је у Бранковини: проте Матеје и Десанке Максимовић, можда највеће српске песникиње свих времена. За данашњи изглед Бранковине најзаслужнији је управо прота Матеја. само четири године након изградње цркве Светих Арханђела (1830), подигнута је школска зграда (1834). Мудри прота тако је поставио два једнако важна темеља без којих ни један народ не може напред, темељ духовности и темељ образовања. Није ни чудо што је, схватајући важности школе, прота прве учитеље довео чак из Срема. Недалеко од цркве, близу Школског потока, на месту са којег се виде и обе школе, налази се гроб у који су 1993. године положени земни остаци Десанке Максимовић. У старој школи, коју сад зову протина школа, реконструисана је учионица са краја деветнестог века и постављена изложба посвећена развоју просвете у овом крају. У непосредној близини, у новој школи, подигнутој крајем деветнестог века, коју зову Десанкина школа, прва три разреда основне школе завршила је девојчица Десанка, ћерка учитеља Михаила Максимовића.Овде је, још као девојчица, написала своју прву песму и задојила се љубављу према својој земљи и обичним људима који у њој живе. Уредништво 16


ОГЛЕД ИЗ ХЕМИЈЕ

ЦИЉ ОГЛЕДА

Прибор Супстанце Опис поступка

ПОСТУПЦИ ЗА РАЗДВАЈАЊЕ САСТОЈАКА СМЕШЕ: ОДЛИВАЊЕ И ЦЕЂЕЊЕ. РАЗДВАЈАЊЕ ПОМОЋУ МАГНЕТА Чаше, ерленмајери, левкови, стаклени штапићи, филтер хартија, кашичица, аван с тучком, шака ситних каменчића, троножац, метална мрежица, картон. Школска креда, сумпор, опиљци гвожђа, дестилована вода. Ученици трба да буду подељени у три групе. Свака група има задатак да раздвоји састојке једне смеше. Када ученици заврше рад, један члан/чланица групе ће остатку одељења укратко испричати до којих резултата је дошла његова/њена група. ПРВА ГРУПА - У чашу сипај пола шаке каменчића. Додај дестиловану воду до половине висине чаше и промешај стакленим штапићем. - Када се каменчићи слегну, пажљиво одливај воду из чаше у другу чашу. - Опиши промене: _______________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ ДРУГА ГРУПА - У авану тучком измрви комадић школске креде и прах преспи у чашу. Додај дестиловану воду до половине висине чаше и промешај стакленим штапићем. - Састави апаратуру за цеђење. Савиј филтер-хартију. Постави филтер-хартију у левак и сипај неколико капи воде да се харија приљуби уз зид левка. Низ стаклени штапић пажљиво сипај садржај из чаше. Да би се избегло преливање, садржај левка требало би да буде највише 1 cm испод горње ивице хартије. - Опиши промене: _______________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ ТРЕЋА ГРУПА - СТАВИ РУКАВИЦЕ! У аван сипај пола кшичице сумпора и пола кашичице опиљака гвожђа и промешај тучком. - Сипај садржај из авана на картон. Повлачи магнет изнад смеше. - Опиши промене: _______________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________

17


Да ли сте знали??? ... да је хранљивa вредност једног килограма хлеба отприлике две хиљаде калорија? ... да је најстарија животиња на планети 175-годишња корњача Харет? ... да се прва 4 потеза у шаху могу одиграти на 318.979.564.000 начина? ... да просечан комарац има 47 зуба? ... да на свету има више пилића него људи? ... да делфини спавају са једним отвореним оком? ... да су бикови далтонисти? ... да се бубашвабе нису нимало промениле, иако су већ 250 милиона година на Земљи? ... да су слонови једини сисари који не могу да скачу? ... да мачке могу да чују ултразвук? ... да је Далматинац једина врста пса којa може да оболи од костобоље? ... да је зебра беле боје, са црним пругама? ... да зечеви могу да умру од срчаног удара? ... да пуж може да спава 3 године одједном? ... да велики рој скакаваца може појести 80.000 тона кукуруза у једном дану? ... да једна врста црва у Аустралији може да нарасте и до 3,5 m? ... да према проценама 80% животиња на Земљи има по 6 ногу? ... да алигатори не могу да иду унатрашке? ... да делфин може убити морског пса тако што га удари њушком? ... да џиновске корњаче могу живети и преко 150 година? ... да једна врста антилопе (синтатунга) може спавати под водом? ... да китови морају учити своје младунце да пливају? ... да су неки диносауруси били мали као кокошке? ... да je Леонардо да Винчи могао да пише једном руком и црта другом у исто време? ... да будући пол крокодила зависи од температуре на којој се налази јаје? ... да је млеко морског слона најхрањивије млеко на свету? ... да је вероватноћа да погодите на Лото-у један према осам милиона? ... да је Земља стара 6 милијарди година, а човечанство мање од једног промила тог периода? ... да неки Ескими користе фрижидер како би спречили потпуно замрзавање хране? ... да биљни свет у океанима чини 85% укупног зеленила на Земљи? ... да је застава Данске најстарија застава на свету? Уредништво 18


РЕЗУЛТАТИ НАШИХ УЧЕНИКА СА ТАКМИЧЕЊА И СМОТРИ У ШКОЛСКОЈ 2012/2013. ГОДИНИ: ГЕОГРАФИЈА (наставница Оливера Пепић) Општинско такмичење: II место: Данијел Кочи VIII-2

СРПСКИ ЈЕЗИК (наставница Мирјана Ковачевић) Општинско такмичење: III место: Татјана Дуковски VII-1

Окружно такмичење: III место: Данијел Кочи VIII-2

Окружно такмичење: II место: Татјана Дуковски VII-1

МАТЕМАТИКА (наставница Валерија Војновић) Општинско такмичење: II место:Татјана Дуковски VII-1

СРПСКИ ЈЕЗИК (наставница Ружица Головић) Општинско такмичење: III место: Тијана Коларски V-1

МАТЕМАТИКА (наставница Радмила Инић Чучковић) Општинско такмичење: II место: Никола Обрадовић VI-3

ФИЗИКА (наставник Павле Вукадинов) Општинско такмичење: II место: Борис Радовановић VIII-2

Окружно такмичење: III место: Никола Обрадовић VI-3

ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ (наставник Жолт Ђилвеси) Окружно такмичење: III место: Ивана Хајду VII-1

МАТЕМАТИКА (учитељица Татјана Меселџија) Општинско такмичење: III место: Алекса Бандић IV-3

Међуокружно такмичење: I место: Моника Слифка VIII-4

МАТЕМАТИКА (учитељица Татјана Меселџија) Општинско такмичење: III место: Стефан Келеман IV-3

МУЗИЧКО КУЛТУРА (наставница Аранка Бачи) Покрајинско такмичење: I место: Оркестар виших разреда Републичко такмичење: I место: Оркестар виших разреда

МАТЕМАТИКА (учитељица Борка Кузмановић) Општинско такмичење: II место: Синиша Марковић III-3

БИОЛОГИЈА (наставница Снежана Милорадов) Општинско такмичење: II место: Марко Марић V-2 II место: Наташа Алимпијевић V-3 III место: Тибор Деак V-3

ИСТОРИЈА (наставник Милутин Дунић) Општинско такмичење: I место: Стојан Марковић VIII-3 III место: Ненад Врховац VI-3

Окружно такмичење: I место: Марко Марић V-2 II место: Наташа Алимпијевић V-3

БИОЛОГИЈА (наставница Ружица Влајковић) Општинско такмичење: II место: Тијана Коларски V-1 III место: Вељко Богдановић V-1 III место: Сутара Александра V-1

ТЕХНИЧКО И ИНФОРМАТИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ Општинско такмичење: III место: Вукашин Марић VI-3 III место: Јована Станић V-3 I место: Борис Радовановић VIII-2

Окружно такмичење: II место: Тијана Коларски V-1

Окружно такмичење: I место: Борис Радовановић VIII-2 II место: Вукашин Марић VI-3

МАЂАРСКИ ЈЕЗИК (наставница Ангела Рекецки) Општинско такмичење: III место: Леон Банчи VII-3

Републичко такмичење: II место: Борис Радовановић VIII-2

Издавaч: ОШ “Свети Сава”, Јована Јовановића Змаја 24, 21201 Руменка Директор: Светозар Козаров Уредништво (наставници): Стручно веће наставника предмета друштвених наука, Стручно веће наставника предмета природних наука, Стручно веће наставника предмета вештина, Стручно веће наставника разредне наставе I, II, III и IV разреда Е-издање школског листа можете преузети са: www.svsavarumenka.tk 19


Школски лист "Школско звоно", Број 8  

Школски лист "Школско звоно", Основна школа "Свети Сава" Руменка, Број 8