KHaktuellt #1 2023

Page 1

Tel 010-458 50 10 Stormgatan 4, Örsholmen www.of cedepot.se #1 | 30 JANUARI 2023 | ÅRGÅNG 32 Gruppförsändelse till hushåll i Karlstad, Hammarö, Kil, Forshaga & Deje Di Leva tolkar David Bowie MUSIK sid 2 PSYKOLOGI sid 14 Så håller du dina nyårslöften Välgörare hyllades av ukrainsk borgmästare UTMÄRKELSE sid 23 Foto : Lisa Harkman 054-690 790 Emma Engdahl, forskare på Karlstads universitet, ger tips och råd om hur du får en kärleksrelation att fungera och hålla i längden. sid 12 Kärleksprofessorn tipsar Ladda ner vår nya app Med bilagan Industri & tillväxt - Hotspot-mässan jubileumsfirarför tunga fordon - INDUSTRI & TILLVÄXT ”Vi står inför många större investeringar”

Ansvarig utgivare/VD: Ekonomi: Annonsäljare:

Läs tidningen på nätet: khaktuellt.com

Ja se det snöar!

”Åh, vad det hade varit roligt med snö!” utbrast jag, lite lagom aningslöst, i början på januari. Det vore ju trevligt att få bygga en snögubbe med barnen, låta dem få testa sina nya pulkor i backen och för all del bara få lite ljus i vintermörkret. Vore inte det härligt?

Klipp till några dagar senare. Torsdag, tidig morgon. Jag blickar ut genom fönstret och undrar febrilt hur jag ska transportera barnen till förskolan genom horderna av snö på den oplogade gården. Gå? Tillåt mig att skratta. Ta vagnen? Ännu värre. Till slut landar jag i att pulka är det minst dåliga alternativet. Jodå. Vi kommer så långt som en hel meter innan vi inser att grinden ut inte går att öppna på grund av snön. Barnen får lyftas ut och jag själv klättra, innan Projekt pulka kan gå av stapeln. Skam den som ger sig.

Men när snön öser in i pulkan och in mellan samtliga glipor i barnens overaller, börjar jag såklart tvivla på mitt transportmedel. När barnen gång på gång också trillar av i de ojämna drivorna och är allt annat än glada, är jag helt på det klara med att pulka är ett dåligt beslut.

Det är för tungt att dra och jag ber stortjejen gå av pulkan och pulsa bredvid. Ett förslag som inte alls går hem. I stället sätter hon sig och surar i en snöhög. Hon tänker då rakt inte pulsa en meter till. När barnen till slut är avlämnade, efter mycket om och men, blir lättnaden kortvarig. Sjöblöt av svett måste jag återvända hem för att byta kläder. Sen ut igen till parkeringen för att hitta vår begravda bil bland snödrivorna. Sedan försöka få upp de fastfrusna bildörrarna.

När bilen är avsnöad, alla hinder undanröjda och jag precis ska hoppa in och bege mig mot jobbet – vem möter jag då om inte plogbilen?

I nästa sekund är hela parkeringen, gatan och gården plogad och fin. Inte ett problem i världen.

Det är då man på allvar överlägger med sig själv. Borde jag gråta en skvätt nu? Eller skratta och rycka på axlarna?

Jag fick åtminstone en rolig berättelse när jag kom till jobbet. Och upptäckte att de flesta också fått sig ett äventyr på morgonkvisten. Någon hade skottat ambitiöst för att sedan bli tusenfalt inplogad, en annan hade nästan kört av vägen och en tredje hade blivit insnöad och kunde inte komma till jobbet alls.

Sedan dröjde det inte länge innan all snö smälte och det var slask och lera överallt. Någon pulkaåkning hanns inte med.

Alla årstider har sin charm, sägs det. Och än finns det goda chanser till snö framöver. I lagom mängd, får vi hoppas.

Vi på KHaktuellt önskar er alla en fortsatt fin vinter, i slask som i snö. Vi hoppas att våra nyheter ska värma upp lite i kylan!

Trevlig läsning!

Di Leva: ”Jag ska vara en superhjälte”

I vår ger sig Thomas Di Leva på nytt ut med sin konsert “Changes” där han tolkar David Bowies hits. Han har turnerat för utsålda hus och en publik som inte vill gå hem.

– Jag märker att det går hem när även 50-åriga farbröder sitter och gråter. Det känns stort, säger han.

MUSIK. En maxad musikalisk resa genom hela David Bowies karriär. Så beskriver Thomas Di Leva sin konsert Changes, när KHaktuellt får ett exklusivt samtal med stjärnan.

– Det handlar också mycket om mitt möte med Bowie som tonåring. I den åldern brottas många med utanförskap och har behov av en ledstjärna eller idol, någon man ser upp till som man tycker är större än livet, som man kan projicera sina drömmar och all sin längtan på. Med en idols hjälp

kan man känna att man är på rätt sida drömmarna.

För Di Leva var Bowie just den ledstjärnan. Och nu, i sin konsert, är det Di Levas tur att inta den rollen.

– Hela föreställningen är gjord så att jag förvandlas till en superhjälte, sådan man tyckte att sin stora idol var.

I sitt svenska material är han inte van att spela den rollen, menar han, men i den här showen är det roligt att få leva ut lite extra.

Vad uppskattar du mest hos Bowie?

– Att det finns en tidlöshet, även om det också finns olika tidmarkörer i mode och sound. Sedan lyckades han hela tiden göra låtar som blev hits och coola poplåtar samtidigt som det också var konstverk och en kulturell gärning. Han lyckades få in så mycket i sitt låtskrivande och i sin röst –har man hört honom sjunga en enda låt finns den alltid kvar i hjärtat.

Även om Di Leva både tolkar och arrangerar Bowies musik, är låtarna varsamt hanterade.

– Visionen är att publiken ska få med sig känslan av att gå på en riktig Bowie-konsert.

Jag har ställt mig frågan ”vad menar han med det här?” och ”varför det här ljudet?”. Om vi har ändrat eller moderniserat något har vi ändå behållit Bowies kärna och grundtanke.

Detta tycks vara ett framgångsrecept, då Di Leva fått starkt gehör från publiken under sina tidigare turnéer.

– Vi märker att det går hem då 50-åriga farbröder sitter och gråter. Det känns stort, det är roligt att vi når även dem. Vi får fantastiskt stort gensvar från hela publiken, de brukar stå upp i bänkarna och vill inte gå hem.

I vår är det dags för en favorit i repris då showen ger sig ut på turné igen. Den 18 mars äntrar han scenen på Karlstad CCC.

– Det ska bli himla roligt att träffa Karlstadspubliken och uppträda. Visst är det väl så att solen alltid skiner där?

#1 ■ 2023 ■ 30 JANUARI
Reportrar: Layout/annonsproduktion: Post och besöksadress: Distribution: Tryck: Utgivning: Telefon växel: E-post: Hemsida: Nästa utgåva: Joachim Svärdh Tomas Carlsson 054-18 77 18 Jonas Spångberg, Gudrun Ahlsén, Pär Forsberg Helena Lundberg, Lisa Harkman Lovisa Hallquist, Kristin Aronsson Ilanda Gård 120, 653 50 Karlstad Svensk Direktreklam samt Posten Pressgrannar AB Södra Värmland. Årgång: 32 Nr: 336 054 - 18 77 18 fornamn@svenskmediakonsult.se svenskmediakonsult.se Måndagen 27 februari Mer läsning: Musikalen Snövit kommer till Karlstad CCC s.6 Fritidsbanken uppmuntrar till ett aktivt jullov s.8 Snart avgörs futsalcup i Forshaga s.14
helena
070-530 65 60 helena@svenskmediakonsult.se
lundberg
2 KHaktuellt #1 2023
Thomas Di Leva tolkar David Bowie i Karlstad CCC den 18 mars. Foto: Press

Kils skolmatsalar öppnar för seniorer

Tre skolmatsalar i Kils kommun öppnar upp för seniorer. Den som är 65+ får möjligheten att köpa lunch och sitta ner och äta tillsammans med andra.

är 65 år och äldre ger möjligheten till gemenskap, att träffa andra och sitta ner och äta tillsammans, säger Anders Johansson, kommunalråd i Kils kommun, i ett pressmeddelande.

Från den 1 december kan den som är 65 år och äldre köpa lunch och äta i matsalen på skolorna i Tolita, Högboda och Fagerås.

Vi vill bidra till sociala mötesplatser i vår kommun. Att öppna matsalen för dem som

Res 2 för 1

Cinderellakryssning

7/2, 19/2, 26/2, 1/3, 12/3

I priset 998:- för 2 pers ingår buss, B2-hytt, välkomstdrink, buffé inkl dryck *7/2 även frukost. Fr - Karlstad-Väse-Kristinehamn

www. Charterbuss.se 0550-833 46

Res med oss!

Alla hjärtans dags-tips

Beslutet att öppna de aktuella skolmatsalarna för seniorer togs 2020 men på grund av pandemin har det inte gått att genomföra förrän nu.

Sedan tidigare finns möjligheten för den som är 65 år och äldre att köpa lunch på seniorboendet Smeden i centrala Kil.

Ulvsbygatan 2, Norrstrand, Karlstad 054-15 05 30 • hud-spa.se

DROP IN | fri parkering

Norrstrandsg.

Vinterkampanj på platinamedlemskap i Kils Golfklubb:

Spela så mycket du vill på Kils Golfklubb och ytterligare tre värmländska golfbanor under 2023 för 7.350 kr!

(ordinarie pris 8.350 kr)

Kampanjen gäller för ny medlem som tecknar sig för medlemskapet senast 28 februari 2023.

Läs mer om kampanjen, vad som ingår i platinamedlemskapet på https://www.kilsgk.se/ vinterkampanj/ eller genom att skanna qr-koden.

Fler resor finns på hemsidan!

054-18 72 50 | www.gruppresor.se

Skärningsberg, 665 91 Kil | 0554-407 05 | kilsgk.se

Hammaröbo! Är du villaägare på Abborrvägen, Sikvägen, Gösvägen eller Ålvägen och går i tankar om fjärrvärme?

Vi ser en kraftigt ökande efterfrågan och utreder nu möjligheten att erbjuda fler kunder fjärrvärme.

Nu undersöker vi intresset på Hammar!

För att besluta om utbyggnad krävs att tillräckligt många fastighetsägare väljer att ansluta sig. Generellt gäller att minst 40% tecknar avtal.

Intresseanmälan

Gör er intresseanmälan via mejl hammaroenergi@hammaro.se eller via webbsidan. Intresseanmälan är inte bindande!

Läs mer på hammaroenergi.se

Energipriser Energipriset för 2023: 84,4 öre/kWh Effektavgift för 2023: 543 kr/kW

Pris anslutning 51 500:- inkl. moms (44 000 kr med ROT-avdrag) Gäller från och med 2023-01-01. Priser inkl. moms.

Frågor?

Ring eller maila Johan Modin: 054-51 52 05, johan.modin@hammaro.se

Antirouge/Antistressbehandling 45 min Skonsam stärkande behandling, förebygger och reducerar röd och stressad hud. Gör huden mer motståndskraftig, sammetslen och klar. Rengöring, mild peeling, varm handduk, ansiktsmassage, mask och kräm.

Pris 655 kr

- få en Eyemask på köpet (399 kr)

Glöm inte bort din partner på Alla Hjärtans Dag 14 feb. Köp presentkort hos oss!

@halsokraftkarlstad Hälsokraft Karlstad Bergvik köpcentrum | 054-56 50 10 | halsokraft.se SLIPP TORR VINTERHUD
KÖP NÅGON AV: *Gäller t.o.m 28/2-23. Erbjudandet kan ej kombineras med andra erbjudanden. Bonuskort gäller ej. • Quick Repair Cream • Blackcurrant oil • Blackcurrant Nourishing Oil • Intensive Nourishing Serum - få ett Lip Balm värde 59 kr
BJUDERPÅ LIPBALM* (Värde 59 kr)
ALLIG OSS PÅ FACE B KOO
Torr, narig hud | Läppar som spricker | Hud som kliar
VI
Wallinder
vann jultävlingen!
14 feb – ett härligt presentkort GRATTIS Birgitta
som
25, Karlstad | 054-18 29 77 | Vardagar 9-18 NYHETer från Sachajuan
Skifs på Hamburger Börs 22/2, 2 dgr inkl. 3-rätters meny 3.300:Kielkryssning & shopping på Citti 22/2, 3/3, 17/3, 24/3, 29/3 fr. 1.520:Mamma Mia! The party på Rondo 25/3, 2 dgr inkl. meny 3.180:Weekend i Göteborg 25/3, 22/4, 2 dgr 1.550:Reseträff - Tallinn 28/3, dgr 995:Rostock påskmarknad & Calles 4/4, 3 dgr 3.750:Helsingfors- eller Tallinnkryssning 17/4, 25/4, 15/5, 29/5, 3 dgr 995:Hollands blommor med blomstertåget 7 dgr, 18/4 11.450:Arvingarna - Kajskjul 8 22/4, 2 dgr inkl. meny 2.830:Lasse Stefanz - Lorensbergsteatern 22/4, 2 dgr 2.180:Må bra på Spa, Tallinn 29/4, 24/9, 5 dgr 4.790:WEBSHOP ekolea.se Tingvallag 19, KD • 054-21 14 15 Vardagar 9-18 • Lördagar 10-14
Björn
Februarierbjudande
i samarbete med Kontakta Lena Grahn 076-336 89 58 för mera info v s va m and com LÄS TIDNINGEN ONLINE khaktuellt.com 3 KHaktuellt #1 2023
Skolmatsalar i Kils kommun öppnar för seniorer.
Destination

Gynning och Berg: ”Vi tar i från tårna”

En livepodd på scen som utvecklades till en hel show. Nära samtal, sång, eld och en flygtur. När Carolina Gynning och Carina Berg ger sig ut för att möta sin poddpublik i Karlstad kan allt hända.

UNDERHÅLLNING. Carolina Gynning och Carina Berg, TV-profilerna bakom den hyllade podcasten Gynning och Berg – hittar sig själva, ger sig ut på turné. Men istället för att göra en livepodd, vilket först var tanken, blir det nu en riktig show. Och spar på krutet –det är det sista de gör.

– Jag kommer sjunga. Live, sägs det, så vi får väl dela ut hörselskydd, skojar Carolina.

– Gynning hade som krav att det åtminstone under ett tillfälle under kvällen ska vara eld på scenen. Hon skrek på ett möte att hon ville ha E-type-eld och så blev det, berättar Carina.

– Jag ska också flyga i ett helt eget nummer. Det är en riktig brakturné! Publiken ska inte få tycka att det här är sparsmakat och tråkigt, utan det här är over the top, vi tar i från tårna, säger Carolina.

Att Gynning och Berg kom-

mer göra showen till sin egen är knappast någon hemlighet. Manus har de också skrivit helt själva.

– Fast vi hade en tjej som sorterade en del bland våra förslag, inflikar Carolina med ett skratt.

GENUINT

Trots manus kommer det finnas ett stort utrymme för spontanitet – vilket också är grunden för deras omtyckta podcast.

– Vi kommer vara spontana hela tiden och lämna mycket åt slumpen. Det kan bli intressant, allt kan hända, utbrister Carolina.

– Och där borde jag ha en censurtuta, inflikar Carina med ett skratt.

Vad är det bästa med att podda med varandra?

– Det bästa är att vi pratar som tjejkompisar och så råkar

det spelas in. Det tycker jag är så himla skönt. Vi kan vara helt oss själva, säga vad vi vill och bikta oss lite, säger Carolina.

– Vi glömmer bort att det är folk som lyssnar, vilket gör att vi kommer ganska nära vår kärna. Detta har gjort att vi fått massor av nya vänner, vi kom-

mer våra lyssnare nära och folk skriver och säger så fina saker. Det är läskigt att sänka garden så mycket som vi gjort, men vi har verkligen fått igen så mycket av alla som lyssnar, berättar Carina.

Nu längtar de efter att få träffa sin publik och att komma till

Karlstad CCC den 11 februari.

– Jag har en gammal bästa kompis som kommer från Karlstad. Min rock sister, som jag brukade kalla henne. Och så har vi ju kollat på Hajk såklart, säger Carolina.

– Vi hoppas att alla Karlstadsbor kommer och tittar så vi får

säga hej. Vi har dessutom hört att solen alltid lyser där, avslutar Carina.

helena lundberg 070-530 65 60 helena@svenskmediakonsult.se

Upplev populära vinmässan 17 – 18 februari 2023 Karlstad CCC INFO / BILJETTER www.vinodeli.se Åldersgräns: 20 år UNITED STAGE I SAMARBETE MED PNM MUSIC & LUNDSTROM EVENT PRESENTERAR BILJETTER: UNITEDSTAGE.SE ARENATURNÉ VÅREN 2023 • JENNA LEE-JAMES • KÖREN JOYVOICE 3/2 KARLSTAD LÖFBERGS ARENA
4 KHaktuellt #1 2023
Showen Gynning och Berg live kommer till Karlstad CCC den 11 februari. Foto: Press

Välkommen in till vårt nyrenoverade bank- och försäkringskontor på Köpmannagatan 2A i Karlstad.

Hur nära är bank och försäkring? -Jämt gôrnära.

Äntligen! Ombyggnaden av vårt huvudkontor i Karlstad är klar och nu hittar du både vår bank- och försäkringsverksamhet på Köpmannagatan 2A. För oavsett om du behöver ett lånelöfte, försäkring eller vår hjälp när olyckan har varit framme, finns vi nära dig – digitalt, via telefon eller på något av våra kontor.

Det är vad vi kallar jämt gôrnära.

Ivana Företagsrådgivare pension och placeringar David Rådgivningschef bank Motaz Försäkringsrådgivare privat

Hur lägger du bäst upp sparandet

2023?

Vi har precis stängt böckerna för 2022 och öppnat ett nytt kapitel när räkneverken nollställts. Efter ett år med tvära kast på såväl aktier som andra tillgångar är det sannolikt många portföljer som är ordentligt tilltufsade. Vår bedömning är att det kommer dröja innan lugnet lägger sig på börsen. Så hur ska man se på sitt sparande inför 2023?

Det går naturligtvis inte att veta om den rekyl vi är mitt inne i nu innebär att vi har brutit den nedåtgående trenden eller om en ny utförslöpa står för dörren. Det spelar ingen roll om vi är optimister eller pessimister, vi kommer att ha stora rörelser i marknaden även 2023.

Den optimistiska synen på utsikterna tar sin utgångspunkt i att inflationen har toppat i USA och är på väg att toppa i Europa. I takt med att inflationen sjunker tillbaka under 2023, kan centralbankerna avbryta sina räntehöjningar och istället börja sänka räntan så småningom. Det skulle göra att en eventuell recession blir kortvarig, och eftersom börsen är framåtblickande, är läget ”här-och-nu” passé – fokus ligger på den positiva utvecklingen som väntar nästa år. I takt med att inflation och räntor sjunker nästa år, kommer konsumenternas köpkraft att återhämta sig, vilket gynnar bolagsvinsterna.

Om vi istället tar på oss de pessimistiska glasögonen börjar analysen också med inflationen. Nog för att den har eller är på väg att toppa, men den kommer inte sjunka tillbaka till 2 procent utan plana ut på en för hög nivå. Centralbankerna kommer därför behöva hålla räntan hög, länge, och kommer inte kunna stötta ekonomin när recessionen slår till. Vi går därför mot en tuff lågkonjunktur, med fallande bolagsvinster. Eftersom det inte reflekteras i börskurserna i dagsläget behöver aktiemarknaden ta höjd för sämre tider nästa år – och börsnedgången kommer att ta fart igen.

Men vi kan faktiskt skippa gissandet –riskbilden är förhöjd inför 2023, något man behöver väga in om man vill äga aktier. Kortsiktiga pengar bör aldrig placeras på börsen, och det gäller särskilt just nu. Risken är helt enkelt för stor att tidpunkten då du behöver pengarna sammanfaller med en nedgång på börsen. För den som ska ha pengarna placerade i 5 till 10 år, kvarstår faktum att aktier är svårslaget. Då gäller det att se bortom det oroliga läget just nu och snarare ta vara på oroliga perioder på börsen.   Lycka till!

Champions of rock återvänder till arenan

Efter tre utsålda arenaturnéer med Champions of rock, beger sig nu Peter Johansson ut på en ny omfattande turné med sina tolkningar av Queen. Nytt för i år är gästartisten Jenna Lee-James och att showen utökas med en stor kör från Joyvoice.

– Det kommer bli storslaget, säger Peter.

ROCK. Med över 1500 spelningar av rockmusikalen We will rock you i London, anses Peter Johansson, föga förvånande, vara Sveriges främsta framförare av det kultförklarade bandet Queen. Att konceptet Champions of rock varit en storsuccé är lätt att förstå då bandet nu ger sig ut på turné för fjärde gången.

– Det ska bli jätteroligt. Det har varit en hektisk höst med mycket spelningar, men nu har jag fått vila upp mig över jul och känner mig taggad, säger Peter.

NYHETER

I år utökas showen med Peters West End-kollega Jenna Lee-James som gästsolist och även en stor kör från populära Joyvoice.

– Det kommer vara en kärntrupp på 12 personer från Joyvoice och sedan kommer vi utöka med 40 körsångare från varje ort, vilka kommer

vara med på vissa nummer. Så det kommer bli storslaget och bidra med en grandios effekt.

love, Bohemian rapsody och The show must go on är alla klassiker som ligger honom lite extra varmt om hjärtat.

Vad gör Queen så speciella?

– Det är just att de var fyra individualister som bildade en så stark grupp tillsammans. Alla fyra skrev låtar individuellt och så bidrog det till Queens variation i sin musik. Det var en annan tid då man experimenterade mycket och testade olika

cury en väldigt karismatisk frontfigur också. När man kollar på Queen är det lite som att gå ut på en tjurfäktningsarena.

Peter och bandet intar scenen på Löfbergs arena i Karlstad den 3 februari, vilket också blir startskottet för hela turnén.

– Det kommer bli en helkväll med fullt ös. Det är så mörka tider just nu, allt man hör är bara negativt. Det

Som vanligt är tanken att publiken är mycket delaktig.

– Musiken lämpar sig bra för allsång, Queens musik slår an något hos folk, säger Peter.

Hans egen favorit bland Queens låtar varierar från dag till dag, men Somebody to

grejer. Första proggrocken på 70-talet, full arena på mitten av 80-talet… de täcker in allt egentligen. Det är inte många band som har sådan bredd, säger han och tillägger med ett skratt:

– Sen var ju Freddie Mer-

känns som att vi har en uppgift att komma med lite glädje i vardagen, avslutar han.

KRÖNIKA
CLAES TARANDER Rådgivare, Skandia
65 60
helena lundberg
070-530
helena@svenskmediakonsult.se
Peter startar sin turné Champions of rock i Löfbergs arena den 3 februari.
6 KHaktuellt #1 2023
Foto: Press

Fredrik Holm får Karlstads kommuns klimatpris

Karlstads kommuns klimatpris för år 2022 har tilldelats Fredrik Holm, en mångfacetterad person som bland annat arbetar som miljörådgivare, författare, utredare och analytiker. Ett av hans välkända bidrag i arbetet med att minska klimatpåverkan är boken Handla miljövänligt som han, tillsammans med Bo Thunberg, publicerade redan 1988.

Varje år delar Karlstads kommuns miljönämnd ut ett klimatpris i syfte att uppmärksamma aktörer som har gjort insatser för minskad klimatpåverkan.

Det var verkligen en rolig överraskning. Jag blev väldigt

glad och känner mig otroligt ärad över utmärkelsen, säger Fredrik Holm, årets klimatpristagare, i ett pressmeddelande.

Fredrik Holm började sin yrkesbana inom miljö-och klimatarbetet tidigt, med en vilja av

att påverka konsumenters beteende att handla mer miljövänligt. I dag arbetar han mer riktat mot trafikplanering och trafikmiljö.

– Det är viktigt att vi fortsätter att arbeta för att förbättra våra trafikmönster och fortsätter minska användandet av fossila bränslen. Samt att se på alternativen. Cykeln är ett bra exempel på transportmedel i trånga städer. Om vi håller nere biltrafiken i en stad till förmån för cykel och fotgängare ökar vi rörelsen hos folk samtidigare som vi får en trevliga-

KARLSTAD CCC

LÖRDAG 18 MARS 19:30

BILJETTER: MONARCH.SE

re och renare stad, säger han.

– Fredrik har länge varit en inspiratör inom arbetet mot klimatförändringar och bidragit med sin kunskap och sitt engagemang både i Karlstad och i hela Sverige. I dag är han en stark profil inom området trafikplanering och om hur vi kan minska bilberoendet i våra städer. Vi är väldigt glada över att kunna presentera honom som årets klimatpristagare, säger Cecilia Boman Lindström (MP), miljönämndens ordförande, Karlstads kommun.

Alfons busiga upptåg! BESTERMAN PRESENTERAR STOLT Barnteater som bygger på böckerna av Gunilla Bergström BILJETTER: BESTERMAN.NU TEL: 054-19 00 80 SÖN 12 MARS 14.00 SCALATEATERN KARLSTAD LÖR 27 MAJ 14.00 KILARENA KIL KARLSTAD DOMKYRKA Med VÄSingErs ONSDAG 19 APRIL 19:00 BILJETTER: TOMMYNILSSON.NU & 073-54 11 632
Fredrik Holm tilldelas Karlstads kommuns klimatpris 2022.
Destination i samarbete med Kontakta Lena Grahn 076-336 89 58 för mera info v s tvarm and com 7 KHaktuellt #1 2023
Foto: Karlstads kommun

TRYGGT, GENUINT, FLEXIBELT

Genom sin stora flexibilitet och genuina relation med kunderna, utmärker sig Nordmarkens motor från andra bilförsäljare. Kom in och prata med Jesper Wallström, företagssäljare för Nissan och Isuzu.

Det är inte alltid den typiske säljaren som säljer bäst. Det vet Jesper Wallström, företagssäljare på Nordmarkens Motor i Karlstad, som säljer både Nissan och Isuzu till företag och myndigheter. Han är lugn och sansad, totalt transparent och beskriver sina kunder som kompisar.

– Vi ser kunden direkt och är på samma plan. Vi tar det efter kundens förväntningar och behov och hymlar inte om något. Som kund vet man vad man får, säger Jesper.

Bland storkunderna finns bland andra Karlstad, Forshaga och Kil kommun, Råums maskin samt Region Värmland genom Niklas Edlund/Avis, men även många småföretagare.

– Många företag efterfrågar transportbilar av olika slag – där täcker vi in hela registret och har stor möjlighet att fylla upp med både el-, diesel- och bensindrivet med kort varsel.

SITT GENUINA INTRESSE för bilar och motorer har Jesper med sig sedan barnsben. Som liten fick han serva både grannens gräsklippare och bil och i sin

utbildning till personbilsmekaniker var han den första fordonseleven på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs som fick ta emot skolans stipendium.

– Verkstadsdelen har jag med mig sedan tidigare, men försäljning tycker jag är det roligaste av allt. Jag har lite kunskap om väldigt mycket och det är en fördel för att kunna hjälpa och få förtroende hos kunden. Något som utmärker Nordmarkens Motor från andra bilförsäljare är den stora flexibiliteten.

– Vi kan lösa den bil kunden önskar – det är bara fantasin som sätter stopp. Vi har nära och god relation med våra underleverantörer och vi ordnar

fram allt utan tveksamheter. De flesta efterfrågar en balans mellan pris och kvalitet, en bra bil till billig peng, vilket är en omöjlig ekvation för många – men inte för oss.

EFTER FÖRSÄLJNING görs också rutinmässiga uppföljningar, vilket inte alltid är en självklarhet vid bilförsäljning.

– När man gör affärer ska det kännas bra före, under och efter. Det ska vara win-win för båda parter och en bra magkänsla när man går härifrån, avslutar Jesper.

DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN NORDMARKENS MOTOR ANNONS ANNONS
Bromsgatan 9, KARLSTAD | 054-203 38 80 • Smedgatan 1, ÅRJÄNG | 0573-711 360 • nordmarkensmotor.se Öppet alla dagar 06.30–22.00 Bivägen 11, Hammarö 054-774 51 00 ICA.se/kvantum/hammarö Varmt välkommen till vår fräscha butik hälsar Urban med sin fantastiska personal Äntligen är den stora OMBYGGNATIONEN KLAR! POSTRUM KASSALINJE PANTMONSTER SUSHI FRÅN HAPPY KITCHEN SERVICESTATION HAMMARÖS BÄSTA BURGARE! TISDAG–SÖNDAG 12–20 | BESTÄLL I APPEN ELLER PÅ PLATS! Se menyn och beställ i appen! 8 KHaktuellt #1 2023

Så håller du dina nyårslöften

Är 2023 året då du faktiskt håller dina nyårslöften? Eller tillhör du dem som redan lagt löftena på hyllan? KHaktuellt har träffat Jessica Westman Trischler, forskare i psykologi vid Karlstads universitet, för att bilda klarhet i hur man ökar sina chanser att lyckas med nyårslöftena.

PSYKOLOGI. Januari är över och många kämpar på med sina nyårslöften medan andra redan har gett upp. En del tycker att det är larvigt med nyårslöften och menar att det är ingen som håller dem ändå.

– Samtidigt är det bra att människor har en önskan att vilja förändra något som de inte är så nöjda med. Det är bra att ha nyår som ett gemensamt datum om man annars har svårt att komma igång. Det är trots allt ganska många som håller sina nyårslöften, säger Jessica Westman Trischler, forskare i psykologi vid Karlstads universitet.

NÄRMANDEMÅL

Så vad är det då som avgör om man lyckas hålla i sina löften eller inte?

– Inre motivation är nå-

got som ökar chanserna för att lyckas. Det viktiga är inte vad andra tycker och tänker att man ska ändra eller lova, utan man ska vilja det själv –annars blir det svårt.

Jessica berättar att man i forskningen har undersökt hur stor eller liten påverkan social stöttning har för att vi ska hålla våra löften. Resultatet visar att stöttning från andra har föga påverkan och att det i stället handlar om vår inre drivkraft.

Att offentliggöra sina nyårslöften, till exempel i sociala medier, behöver inte vara fel i sig om man är en person som drivs av hejarop, men saknas den inre motivationen menar Jessica att dessa personer misslyckas i samma utsträckning som andra.

Forskningen visar också att det är större chans att lyckas

om man börjar snarare än slutar med något. Att sluta tvärt med en dålig vana är således inget framgångsrecept, enligt Jessica. För att öka chanserna att lyckas bör man i stället ersätta en dålig vana med en ny, bättre.

– Närmandemål är mycket bättre än undvikandemål. Man kanske inte ska säga ”jag ska sluta dricka kaffe” utan hellre ”jag ska börja dricka mer te”.

När man slutar med något saknar man ofta att göra någonting, menar hon. Vi behöver en ny vana som ersätter den gamla för att få till en beteendeförändring.

Får vi till nya positiva vanor spiller detta lätt över även på andra områden.

– Men det fungerar åt båda håll, då vi ibland tänker i svart och vitt. Om vi missar träningen på måndagen – då kan vi lika väl strunta i resten av veckan också. Börjar vi däremot äta hälsosamt, då kanske vi inte är riktigt lika sugna på den där chokladen längre.

GREPPBART

Vikten av delmål känner de flesta till. Ett vanligt misstag är just att gå för hårt ut direkt

och sätta orimliga mål. Att däremot ha konkreta delmål som du kan lyckas med, hjälper dig att hålla motivationen uppe.

– Vill du åka Vasaloppet så sätt det som mål 2025, och börja med att du ska klara tre kilometer i spåret och sedan sex kilometer. Det triggar motivationen och på kuppen får du bättre flås, det går lite lättare, du märker att du blir lite starkare i låren… Att lyckas ger motivation, säger Jessica.

Poängen ligger också i att göra delmålen konkreta och greppbara.

– Målen ska gå att formulera och kunna kontrolleras. Till exempel hur många kilo du vill ta i bänkpress. Det ska inte vara för diffusa löften eller löften som är beroende av andra människor, som till exempel att bli mer positiv. Då minskar chanserna drastiskt.

Ett annat tips för att lyckas är att fundera på vad ditt egentliga behov är.

– Red ut vad du får ut av det du vill förändra, till exempel om du dricker rödvin varje fredagskväll. Vad är det med det som är så härligt? Du kanske blir avslappnad och signalerar för dig själv att det är helg. Kan du hitta något annat som

skulle ge samma effekt? Det kanske kan vara ett bad och en skål med nötter? Fundera på vad behovet egentligen är.

BELÖNING

Belöningar då, är det bra? För all del, menar Jessica, men belöningen får aldrig gå emot ditt löfte eller mål.

– Att belöna handlar om yttre motivation. Positiv återkoppling och att unna sig något man blir glad av, det kan vara positivt. Men ofta handlar belöning om det där man försöker sluta med. Om jag inte äter choklad på hela veckan och sen belönar mig själv med choklad på söndag – då blir det lätt väldigt mycket choklad på söndagen.

Det kan också bli lurigt om belöningen i sig ger större glädje än det vi försöker förändra.

– Det är bättre att försöka se det som att handlingen i sig är belöningen. Att se hur mycket bättre man mår, hur mycket starkare man blir eller andra hälsofördelar.

Om man tycker om belöningar bör man, enligt Jessica, belöna sig själv med saker som ger motivation att hålla sitt löfte.

– Om man har ett träningsmål kan det kännas roligt att till exempel skaffa attiraljer som proteinpulver, en snygg shaker, fina träningskläder, alla de där småsakerna som gör att det känns som en livsstil… sådant ger pepp, säger Jessica.

Hur ska man då tänka om man misslyckas?

– Man ska inte vara allt för rädd för att misslyckas, besvikelser är en del av livet och det måste man kunna hantera. Många löften handlar om att vi ska sluta äta onyttiga saker. Men kanske finns det andra löften som skapar mer lycka än att sluta äta choklad. Kanske att gå ut i naturen oftare, träffa vänner eller läsa mer böcker. Mår vi bättre i själen kommer mycket av det andra på köpet. Men om du inte lyckas hålla ditt löfte måste du faktiskt inte vänta till nästa nyår. Man kan vara lite besviken, sen skaka av sig det och köra på igen, avslutar Jessica.

070-530 65 60 helena@svenskmediakonsult.se
helena lundberg Jessica Westman Trischler, forskare i psykologi vid Karlstads universitet, tipsar om hur du bäst håller dina nyårslöften.
9 KHaktuellt #1 2023
Foto: Helena Lundberg

Lång natt, många skratt

För en gångs skulle hade jag svårt att somna igår och började fundera på ämne för kommande krönika. Vad skriver man om nu, i dessa tider, när allt är elände, bedrövelse, krig och kris?

Det slutar med att jag ligger och skrattar högt för mig själv så jag tror att familjen ska vakna. Börjar tänka på galna minnen med vänner och deras typiska egenskaper. Så många fina vänner man har, som man träffar alltför sällan men som finns så nära, de är ju alltid med på något sätt. I mataffären, i idrotthallen eller -arenan, på fritiden, genom fina minnen och många skratt. Vänskap är magisk, mantrar My Litte Pony på tv:n och ja, det stämmer verkligen.

O vilka minnen som kommer upp när man börjar tänka! Vännen som kokar studsande 25-minutersägg med känslan av full kontroll, som skrattar mest åt det efteråt. Sådan självdistans. Hon som alltid är 100 procent närvarande och vidgat mina perspektiv genom åren. Tack! Vännen i baren, som skriker ”man lever bara en gång” strax innan stängning och viftar med kreditkortet med största leendet. Som alltid ställer upp. Punkt. Alltså, tack! Vännen som är heeelt beroende av hockeyrumpor och engelsmän, som aldrig vacklar, med ett lugn som få! Hon som skrattar av bitterhet när livet är tungt, med ett hjärta av guld. Hon som drabbas av livslång sjukdom, men står som står lika stadigt på jorden ändå. Vilken klippa. Vännen med skämten om filmjölken som gör att jag skrattar högt varje gång, oavsett var jag är. Så mycket roligt vi gjort ihop. Som jag alltid grät när jag återsåg. Vännen som skrattar jämt och åt allt! Oslagbart! Vännen med största förståelsen om livet, som väljer semester på egen hand, vilken styrka. O vilket mod. Vännen som alltid finns där för att bolla livets alla svårigheter, som man skriker av skratt med. Som alltid är ett samtal bort.

Livets berg- och dalbana behöver vänskap. Det är vänner som utmanar oss och som gjort oss till de vi är idag. Som vi utvecklas med och av över tid. O det är jag så tacksam för. Det är viktigt att stanna upp och känna tacksamhet för det man har, särskilt med dagens svårigheter. Man behöver egentligen inte så mycket för att det ska vara tillräckligt bra. Mat, värme, tak för huvudet och social trygghet är våra grundläggande behov. Vänskap ger så mycket och är gratis. Riktiga vänner finns där över tid, även när man inte riktigt hinner med dem.

Men glöm dem inte. Ett sms, ett snabbt samtal, ett digitalt hjärta ger kanske de runt dig värme och hopp för att orka med dagen just idag. Vilka är dina närmaste? Känn och visa tacksamhet och ge kärlek. Sen kan vi diskutera rörelseglädjen och dess hälsofördelar i en annan krönika längre fram i vår.

Kram på er alla fina där ute!

Sista dansen på Värmlandsteatern i vår

Carin Manneimers pjäs Sista dansen handlar om några äldre personer som försöker finna sin plats i det nya livet på ett äldreboende. I mars har den premiär och spelas av Värmlandsteatern på Tempelriddaren i Karlstad.

–Jag tror att besökarna kommer att gå härifrån med en väldigt varm känsla i kroppen, säger regissör Carina Ekman.

Regissör Carina Ekman beskriver teaterföreställningen Sista dansen som en föreställning för den som vill leva hela livet. Den handlar om några äldre människor som försöker finna sin plats i det nya livet på ett äldreboende.

–Som åskådare får du hälsa på dem på äldreboendet och se och uppleva hur de har det. Runt omkring finns även personalen och några anhöriga, berättar Carina Ekman, regissör.

ÄLDRE-ÄLDRE

Carina berättar att hennes motivation till att sätta upp Sista

dansen, som är en pjäs av Carin Mannheimer, kom under pandemin då hon reflekterade över att gamla människor beskrevs som ”sköra äldre-äldre”.

–Det blev som ett begrepp för att beskriva äldre personer. Det är som att man förlorar sin identitet när man blir gammal. Därför är det så roligt att man, i den här pjäsen, får möta väldigt tydliga och färgstarka karaktärer. Vi får veta mer om det liv som de levt – och de lever ju faktiskt fortfarande. Det är viktigt att man ska få vara en människa ända tills man dör.

Hon säger att pjäsen är en historia med humor och värme.

–Det finns väldigt roliga situationer, men jag är väldigt angelägen om att man inte ska skratta åt dem, men man kan skratta med dem och känna värme. Men det finns också ögonblick då man kanske gråter, för det handlar ju om livet – vi är alla människor som kommer bli gamla och dö.

FOLKKÄR DRAMATIKER

Repetitionerna startade i november och uppsättningen har premiär 11 mars. Ensemblen består av både Värmlandsteatern-veteraner och nya talanger. Två av ensemblens medlemmar är Lena Wallman Alster och Lena Persson Sligman, som båda hör till veteranerna. De tycker att det är roligt att spela äldre – men också utmanande.

–Sista dansen är svår såtillvida att allt som sägs och görs måste vara så otroligt äkta.

Några av de boende är dementa och det uppstår dråpliga ordväxlingar, men det måste spelas på största allvar, säger Lena Persson Sligman.

Alla tre är överens om att det är någonting alldeles speciellt med pjäser skrivna av Carin Mannheimer.

–Hon är en fantastisk svensk dramatiker. Hon är dessutom en folkkär dramatiker, så jag hoppas att bara det gör att man blir nyfiken på att komma hit, säger Lena Wallman Alster.

Carina Ekman tillägger;

–Jag tror att besökarna kommer att gå härifrån med en väldigt varm känsla i kroppen och en känsla av att livet fortsätter.

lisa harkman 070-422 89 16 lisa@svenskmediakonsult.se

HÄLSOKRÖNIKA
KRISTIN DANIELSSON Föreningsutvecklare, Korpen Karlstad
Lena Persson Slingman, Carina Ekman och Lena Wallman Alster. De är en del av uppsättningen Sista dansen som spelas på Tempelriddaren under mars och april.
10 KHaktuellt #1 2023
Foto: Lisa Harkman
redaktionen@svenskmediakonsult.se TIPSA REDAKTIONEN

Dejeprofil får förnäm utmärkelse

Värmländska akademien tilldelar hedersbetygelsen Lagerlövet 2022 till Linn Sönstebö Mossberg, verksamhetsledare för Gamla kraftstationen i Deje.

Lagerlövet är Värmländska akademiens äldsta och förnämsta utmärkelser. Det går till en person som gjort betydande insatser för värmländsk kultur. 2022 års utmärkelse går till Linn Sönstebö Mossberg, verksamhetsledare för Gamla kraftstationen i Deje, med motiveringen

”Linn Sönstebö Mossberg är en värmländsk virvelvind som ser till att allt blir ett nytt, kreativt landskap där hon drar fram. Teatern och konsten är hennes hemmaarenor och det är vid Gamla Kraftstationen i Deje som det händer!”.

Det känns otroligt hedersamt. Att Värmländska akademien ser mig och oss på Gamla kraftstationen och det arbete vi gör, och ser att det vi gör har gjort skillnad, är stort. Det säger någonting om att Gamla kraftstationen är betydelsefull för kultur-

värmland, säger Linn. Gamla kraftstationen i Deje har sedan 2013 fungerat som en konsthall, men under 2022 har Linn och hennes kollegor kämpat för dess överlevnad och hyreskontrakt efter att

Foto:

fastighetsägaren Fortum sagt upp kontraktet med Forshaga kommun. Den 30 november 2022 blev det dock klart med ett nytt hyresavtal, vilket gör att verksamheten ska kunna drivas vidare.

Räddningstjänsten Karlstadsregionen genomförde 1880 insatser under 2022.

1880 insatser för räddningstjänsten 2022

Totalt genomförde Räddningstjänsten Karlstadsregionen 1880 insatser under 2022. Det är en ökning med 9 procent jämfört med 2021. Statistiken följer i stort tidigare år, men vissa kategorier uppvisar förändringar.

Under 2022 har Räddningstjänsten Karlstadsregionen hanterat 150 stycken händelser under kategorin brand i byggnad, visar ett pressmeddelande från Räddningstjänsten Karlstadsregionen.

Det är en minskning med 23 procent mot föregående år. Brand i byggnad innefattar både bränder i industrilokaler och förrådsbyggnader samt bostäder såsom villor och lägenheter.

Antalet automatlarm utan

brand har ökat med 27 procent för år 2022. Dessa innefattar endast falsklarm då ett automatiskt larm där det faktiskt brinner istället kategoriseras som brand i byggnad. Ökningen i antalet automatiska brandlarm är till stor del kopplad till industri och skolverksamhet.

Under år 2022 ökade antalet händelser som räddningstjänsten utför på uppdrag av Region Värmland.

Antalet uppdrag ökade med

76 procent mot år 2021. Uppdragen handlar dels om att genomföra utryckning och insats i väntan på ambulans, dels om att stödja ambulanspersonal med att bära och/ eller transportera patienter. Antalet suicidlarm under 2022 var 81 stycken vilket är en ökning på 47 procent mot de 55 larm räddningstjänsten responderade mot under 2021. Under 2020-2022 har flera ändringar gjorts kopplat till vilken typ av suicidlarm som Räddningstjänsten Karlstadsregionen larmas på. Dessa ändringar skulle helt eller delvis skulle kunna förklara ökningen 2022 och även minskningen 2021.

Kom till oss, maxat med träning

En av Sveriges mest genomtänkta tränings- & rehabiliteringsanläggningar KMTI | Säterivägen 6 | 653 41 Karlstad, Våxnäs | 054 - 55 77 100 | kmti.se Biljetten köper du i butiken Säterivägen 22 653 41 Karlstad
Foto: Räddningstjänsten Karlstadsregionen Linn Sönstebö Mossberg har fått ta emot hedersbetygelsen Lagerlövet.
11 KHaktuellt #1 2023
Privat

Kärleksprofessorns tips

Lär känna varandra på djupet och förstå att man inte är samma person

”Det är ju det som är hela grejen – att vara ihop med någon som inte är jag.”

Delad medvetenhet

”Förstå hur den andra ser på världen och gör saker tillsammans som gör att ni har en grund att förstå verkligheten på samma sätt.”

Ge uppmärksamhet

”Man måste vara uppmärksamma på varandra, det är en nyckel till framgång. När uppmärksamheten är ömsesidig händer det spännande saker och man ser sin partner förändras på olika sätt. Du är inte ihop med samma människa hela tiden.”

Var vaksam på maktbalansen

”Ojämställdhet och maktobalans tenderar att smyga sig på i förhållanden. Det kan handla om allt från obetalt hemarbete till utförande av hobbys. Forskning visar att jämställda relationer håller i längden.”

Se sårbarhet som en styrka snarare än en svaghet ”Många är jätterädda för sårbarhet, både sin egen och andras. Det är viktigt att se sårbarhet som en del av den mänskliga naturen.”

Tillit

”En relation kräver tillit – tillit till min egen förmåga att klara av att ha en relation, men även till den andres förmåga att klara av en relation. Vi tenderar att gärna lägga ansvaret på den andra personen.”

Idealisera varandra

”Fyra av fem gånger måste du vara positiv i det du säger till din partner. Den femte gången kan du ta upp någonting som är mer kritiskt. Då blir det kritiska inte så laddat. Vi får inte glömma att tala om att den andra ser bra ut, gjort bra saker. Vi ser ofta det vi själva gör och vill ha uppskattning för det, men vi tar för givet allt som den andra gör.”

Så får du kärleksrelationen att hålla

Kärlek är ett grundläggande behov hos människan. Lika viktigt som vattnet vi dricker och luften vi andas. Det menar i alla fall ”kärleksprofessorn” Emma Engdahl på Karlstads universitet. Den 14 februari är det Alla hjärtans dag så KHaktuellt passade på att fråga henne hur vi får en kärleksrelation att hålla.

KÄRLEK. Först och främst måste vi backa bandet. Vad är kärlek egentligen?

–Kärlek kan vara jättemycket, men jag jobbar vetenskapligt och vi är väldigt noga med definitionerna. Kärlek är ett intersubjektivt fenomen – det betyder att det är ömsesidigt – det måste vara två, eller fler, aktiva parter, säger Emma Engdahl, professor i emotionssociologi på Karlstads universitet. Kärlek beskriver hon som en form av erkännande.

–En människa har behov, begär, önskningar och drömmar som hon inte kan tillfredsställa på egen hand. Därför måste vi sätta ord på vad vi behöver som vi inte kan tillfredsställa själva – på ett sådant sätt att den andra personen kan förstå och sedan frivilligt gå med på att

hjälpa oss att tillfredsställa dessa behov, begär, önskningar och drömmar.

Emma är uppvuxen på scenen, men efter att en våldsam trafikolycka ödelagt karriären som klassisk balettdansös valde hon att istället att gå tillbaka till skolbänken.

–Jag började läsa sociologi och blev förälskad i socialpsykologi. Där fick jag verktyg som hjälpte mig att förstå vad som hände i olyckan. För hela min identitet och karriär var borta på fem sekunder.

Utbildningen gjorde att jag fick ett språk att förstå mig själv och det gjorde mig intresserad av samhället på ett helt annat sätt.

Numera titulerar hon sig professor på institutionen för sociala och psykologiska studier på Karlstads univer-

sitet, där emotionssociologi är hennes specialitet.

TRYGGHET

Vad är det då som är viktigt i en kärleksrelation? En central grund är kommunikationen, men det är inte alltid så enkelt som det låter.

–För att få en kärleksrelation att överhuvudtaget komma till stånd, och sedan leva vidare, måste vi kommunicera med varandra. Barn är bra på att kommunicera när de behöver någonting – spädbarn skriker – men vi vuxna, som växt upp i dagens kultur, känner ofta skam och obehag när vi ska sätta ord på saker som vi behöver och önskar. Då blir det också väldigt svårt för oss att bli älskade.

Hon menar att en del av problemet kan ligga i dagens dejtingkultur.

Idag har vi många relationer under en livstid och vi tenderar också att bli avvisade i högre utsträckning. Avvisanden gör att vi inte vågar öppna oss som vi behöver för en djup kärleksrelation. Vi är också lite som varor på en marknad på ett helt annat sätt idag än tidigare. Det gör att många som redan är i en

bra relation ändå letar efter någon ännu bättre. Man brukar säga att en bra relation är när båda vågar sluta leta. Men för att våga göra det måste man ha skapat trygga band.

Hon förklarar att det man inom forskningen benämner som trygga band är när man, i en relation, inte isolerar sig själv från den andra eller låter sig uppslukas av den.

–Ibland projicerar man alla sina drömmar och begär på den andra. Man bryr sig inte om att lära känna sin partner utan bara projicerar och låter den andra leva upp till ens förväntningar. På så sätt tystar man den andra. Eller så tystar man sig själv genom att bli en slav under den andras drömmar och begär och bara anpassar sig för att bli den som den andra personen vill ha. Då bygger man inga trygga band.

–Mycket handlar om att verkligen lära känna varandra – och våga gå på djupet.

Det måste man göra om och om igen. I en långvarig relation är man inte alltid densamma, så man måste vara beredd på att återupptäcka varandra och hålla dialogen konstant levande.

Hon säger att det är viktigt att både göra saker tillsammans och ge varandra utrymme att inhämta information och erfarenheter på egen hand, som man sedan kan berika det gemensamma livet med.

KICKAR

Vill du få en dejt att fungera väldigt bra – oavsett om det är med någon som du dejtat länge eller någon helt ny – se till att få till ett adrenalinpåslag, säger Emma.

–Det gör att hela kroppen kickar igång och det associeras sedan till just den människan. Att göra saker som känns lite farligt, som får en att känna sig levande, är bra för alla relationer. Och det är ingenting man bara ska göra i början på en relation utan då och då. Det skapar även trygga band.

Men även om vi kommunicerar, lyssnar och uppmärksammar i en relation är vi ändå inte alltid vårt bästa jag. Då finns det bara en sak att göra, menar Emma.

–Vi säger taskiga saker, skiter i att göra något som vi lovat, gör dåliga saker i relationen…

Då måste vi reparera det! När du vet att du inte borde sagt eller gjort det där du gjorde –be om ursäkt. Men istället har vi en tendens att skämmas för att vi är ”dåliga” partners och det tycker vi är så jobbigt att skämmas för så vi omdirigerar det till irritation, ilska och aggressivitet mot den andra personen. Det är helt förödande för relationer. Vi måste inse att vi kommer att göra fel och vi måste acceptera att vår partner kommer att göra fel – men när vi gör det måste vi reparera skadan.

Hon avslutar med att poängtera hur viktig kärleken är för oss människor.

–Den största anledningen till psykisk ohälsa är ofrivillig ensamhet. Det säger väldigt mycket om vårt beroende av andra människor, omsorg och kärlek. Studier, gjorda i slutet av människors liv, visar att det är de kärleksfulla relationerna som gjort livet värt och möjligt att leva.

070-422 89 16 lisa@svenskmediakonsult.se
lisa harkman Emma Engdahl, professor på institutionen för sociala och psykologiska studier på Karlstads universitet.
Foto: Lisa Harkman 12 KHaktuellt #1 2023

Storslaget mästerverk sätts upp av Wermland opera

För första gången sätter Wermland opera upp Giuseppe Verdis Aida. Ett triangeldrama om kärlek och svek i skuggan av en politisk konflikt.

–Om man nu får kalla någon mästare inom opera så är det just Verdi, säger operachefen, Kjell Englund.

KULTUR. Operan Aida är en historia om kärlek och svek i skuggan av en politisk konflikt. Aida, gestaltad av AnnLouice Lögdlund, är den

etiopiska prinsessan som tagits till fånga i Egypten och blivit slavinna åt faraos dotter Amneris. När Aida möter Radamés, härföraren av den

egyptiska armén, spelad av Ole Aleksander Bang, uppstår en passionerad kärlek. Men det utvecklar sig till ett triangeldrama då även Amneris (Martina Dike) älskar Radamés.

Huvudpersonerna slits mellan sina privata känslor och offentliga skyldigheter i en totalitär stat – förråda sitt land för kärlekens skull eller avstå sin kärlek för landets bästa?

MÄSTARE

Det är första gången som

Wermland opera sätter upp Giuseppe Verdis Aida. För operachefen, Kjell Englund, är det något alldeles speciellt.

–Går man tillbaka till vad som tände min operaeld för drygt 38 år sedan, så var det när jag fick se Aida på Folkoperan i Stockholm. Om man nu får kalla någon mästare inom opera så är det Verdi, säger han.

Wermland operas föreställning regisseras av just Folkoperans grundare, Claes Fellbom.

–Det jag fascineras av med Verdi är att allt är så otroligt genomarbetat. Aida är ett mästerverk och det är fantastiskt att få arbeta med detta, säger han.

PREMIÄR

Dirigent är Eric Solén och förutom solister och Wermland operas orkester deltar också en stor kör och dansare. Som mest kommer närmare 35 personer finnas på scenen samtidigt.

Bakom scenografin står Li-

nus Fellbom, som senast varit aktuell hos Wermland opera med Eurydike som spelades våren 2022. När Aida har premiär på stora scenen, den 23 februari, kommer där finnas både tempel och kungapalats, vilket iscensätts av sex stycken sju meter höga och två meter breda trekantiga pelare.

lisa harkman 070-422 89 16 lisa@svenskmediakonsult.se

På grund av rådande omständigheter höjer vi nu våra priser.

sänker!

När andra höjer priserna gör vi tvärtom. För vi tror att det istället behövs fler hållbara resor, fler enklare vardagar och fler möjligheter att ses. Den 11 december 2022 sänkte vi priserna på våra enkelbiljetter och avstod den årliga höjningen på periodbiljetterna.

Vi ses ombord - vi har en plats för dig!

Alla nya priser hittar du på varmlandstrafik.se/priser

25%

Upp till priser! lägre

AnnLouice Lögdlund som Aida och Ole Aleksander Bang som Radamés. Operan Aida har premiär på Wermland operas stora scen 23 februari.
13 KHaktuellt #1 2023
Anton Ljungqvist, Ole Aleksander Bang och AnnLouice Lögdlund visar en scen från Wermland operas uppsättning av Aida. Foto: Lisa Harkman

14 KHaktuellt #1 2023

Föreställningen där allt går fel

Den 10-11 februari kommer en lite annorlunda föreställning till Karlstad. I Peter Pan går åt helvete får vi följa amatörgruppen Teater

Thalia som ska iscensätta sin största utmaning hittills; Peter Pan. Men allt som kan gå fel, går fel. KHaktuellt fick en pratstund med Ola Forssmed, som spelar regissör och Kapten Krok.

KULTUR. Den besökare som förväntar sig en klassisk Peter Pan-föreställning kommer att få mer än den väntat sig i Peter Pan går åt helvete, berättar Ola Forssmed, som är en del av den stjärnspäckade ensemblen.

–Den besökaren får framför allt se människors stolthet fullständigt rasera, säger han.

AMATÖRTEATER

Föreställningen handlar om den tafatta men varmhjär-

H E L T N Y A

tade amatörgruppen Teater

Thalia som ska sätta upp föreställningen Peter Pan. –Men de är varken tillräckligt bra eller tillräckligt förberedda och kulisserna är oerhört påvra och rangliga. Allting är emot dem och deras stoltaste kväll slutar i katastrof. Jag spelar Christer Alldén som är regissör för teatersällskapet – och den som har mest att förlora på om det går dåligt. Han har i sin tur tagit på sig rollen som Kapten Krok och pappan i familjen Darling, berättar Ola.

M A Z D A C X - 6 0

L A D D H Y B R I D

J

Mazda är den byggd runt föraren: japanska

M

A Z D A C X - 6 0 F R Å N 5 1 7 5 0 0 K R

Fryksdalens Bil AB

Körkarlsvägen 11

653 46 Karlstad

ioner

Det är en väldigt rolig föreställning med stunts och slapstick, säger han.

–Det finns ingenting som är så roligt eller så obehagligt för oss svenskar som när någon gör bort sig offentligt. Här ser vi människor som gör bort sig rejält offentligt i två timmar.

DEBUT

Peter Pan går åt helvete är den första svenska versionen av Peter Pan goes wrong som under flera år gått för fulla hus i London och vunnit flertalet humorpriser. Föreställ-

ningen är översatt och regisserad av Edward af Sillén och på scen står bland andra Pernilla Wahlgren, Per Andersson, David Batra, Clara Henry och Hampus Nessvold.

–Vi är ett roligt gäng. Några av oss har arbetat väldigt mycket ihop och några är nya för varandra i dessa sammanhang, säger Ola Forssmed.

Några gör dessutom sin teaterdebut i denna föreställning, till exempel Clara Henry.

–Hon är vansinnigt rolig men hon har hittills varit oprövad på scenen i dessa sam-

manhang, så det är jättekul att ha med henne, säger Ola.

Peter Pan går åt helvete hade premiär på Cirkus i Stockholm 19 januari och ger sig nu ut på en omfattande Sverigeturné där Karlstad blir ett av stoppen, närmare bestämt den 10-11 februari.

lisa harkman 070-422 89 16 lisa@svenskmediakonsult.se

Peter Pan går åt helvete kommer till Karlstad 10 och 11 februari. Ensemblen består bland annat av Pernilla Wahlgren, Per Andersson, Ola Forssmed och Clara Henry.
körning: bränsleförbrukning 1 5 l/100km CO2-utsläpp 33 g /km Bilen på bilden kan vara extrautrustad För mer info se mazda se
Foto: Pressbild
Vid blandad
Nya Mazda CX-60 A PA N S K T H A N T V E R K
är en elegant och kraftfull laddhybrid med 63 km räckvidd och en dragvikt på 2 500 kg Precis som
alla
hantverkstradit
ligger bakom de noggrant utvalda materialvalen och med hjälp av ny teknik som ansiktsigenkänning kan bilen automat iskt justera en lång rad förarinställningar såsom körställning , ljud och klimat - allt för bästa möjliga körupplevelse
www fryksdalensbil com
MAZDA CX60
FINNS
BILAR I HALLEN FÖR LEVERANS

Stort intresse för KHaktuellts app

Som en del i ledet att bli Värmlands mest tillgängliga tidning, lanserade KHaktuellt nyligen en alldeles egen applikation. Appen är helt gratis att ladda ner till surfplattor så väl som smarttelefoner. Skaffa den du med och undvik att gå miste om våra intressanta och glada nyheter.

DIGITALT. KHaktuellt har länge varit en populär, oreligiös och opolitisk gratistidning. Vi vänder oss till alla och fokuserar på positiva nyheter – som en motvikt till det ofta negativa nyhetsflödet idag.

Tidningen delas ut i brevlådor och tidningsställ i södra Värmland, med ambitionen att läsningen ska finnas tillgänglig för alla.

Sedan en tid tillbaka har vår hemsida uppdaterats och våra nyheter och personliga reportage går att läsa i flödet, vilket många redan har upptäckt. Med sökfunktionen hittar du enkelt bland våra många artiklar.

– Det var en satsning vi

gjorde under pandemin för att göra det enklare för alla att hitta till läsningen, säger Joachim Svärdh, vd på KHaktuellt.

POPULÄR

Nästa stora kliv digitalt har varit att lansera KHaktuellts applikation. Appen har mött stort intresse och snabbt fått många nedladdningar. Med appens hjälp blir våra nyheter ännu mer tillgängliga och vi kommer kunna fortsätta satsningen på den lokala journalistiken och fler dagsfärska nyheter.

Appen finns tillgänglig till alla surfplattor och smarttelefoner, sök bara på KHaktuellt i App Store eller Google Play för att ladda ner.

Med aviseringar påslaget missar du inga nyheter.

KOSTNADSFRI

De säger att goda råd är dyra, men goda nyheter tycker vi ska komma gratis. Appen är självklart helt gratis att ladda

ner, innehåller inga betalväggar och kräver heller ingen inloggning.

Naturligtvis går det även fortsättningsvis att bläddra i vår e-tidning för den som vill, under fliken Papperstidningen.

Vi vill gärna uppmana er

läsare att tipsa oss om ni har andra önskemål kring hemsidan eller appen. Glöm heller inte att tipsa oss om det är något ni vill att vi skriver om.

Det är för er skull vi skriver!

Och du, du missar väl inte att vår andra tidning, Fas-

tighetsmarknaden, också har fått en egen app?

Vi önskar dig njutbar läsning!

helena lundberg 070-530 65 60 helena@svenskmediakonsult.se

Vi på Svärdh Fastigheter har många års samlad erfarenhet om vad som behöver göras och vi kan det mesta inom underhåll av trädgård och fastighet.

Med kyla och vinter så kommer snö och halka, då kan det uppstå många olika problem om du inte har rätt resurser för att vidta rätt åtgärder direkt.

Det är många gånger helt avgörande att snö och is hanteras omgående, effektivt och på rätt sätt, detta för att inte påverka tillgänglighet för fordon eller för människors hälsa. Vi på Svärdh Fastigheter har rätt resurser för att bekämpa snö och halka och vet rätt lösning och redo att arbeta direkt när det snöar.

Vi följer väderleksrapporter för att i god tid vara beredda. Vi hjälper alla, oavsett om det är en bostadsrättsförening, företag eller privat köp. Vi använder maskiner, slungor och även handskyffel. Vår specialitet är mindre parkeringar, gång- och cyklevägar eller garageuppfarter. Vill ni också ha hjälp med snö-och halkbekämpning, kontakta oss på Svärdh Fastigheter.

Trädbeskärning

Vårvintern är också en perfekt tid att klippa fruktträd, vi har många års

samlad erfarenhet och vet vilka som är lämpliga att klippa under denna tid. Boka hos oss i god tid så kan du vara säker på att dina träd får bäst förutsättningar att bära frukt under nästa år.

Att anlita Svärdh Fastigheter till det man önskar få gjort i trädgården är väldigt fördelaktigt eftersom tjänsterna som erbjuds kan göras med Ruteller Rotavdrag.

Välkommen att ringa oss.

▪ Snöröjning och halkbekämpning

▪ Häckklippning & kantskärning

▪ Rensning & plantering i rabatter & övrig trädgård

▪ Beskärning av träd & buskar

▪ Justering av befintlig stensättning i trädgård

▪ Bortforsling av trädgårdsavfall

▪ Enklare utvändiga snickeri- & målningsarbeten

▪ Tillsyn av fritidshus

DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN SVÄRDH FASTIGHETER ANNONS ANNONS
RING OSS FÖR MER INFO: 072-019 51 10 eller 070-091 17 75
ANLITA OSS FÖR DIN TRÄDGÅRD
NYTTJA RUTAVDRAGET PÅ 50%
VI TAR HAND OM DITT HUS!
15 KHaktuellt #1 2023
KHaktuellts redaktör Helena Lundberg med nya appen.

Engångsmuggen ska bort –forskning ska reda ut hur

Från och med den 1 januari 2024 måste alla i Sverige som säljer mat eller dryck i engångsförpackningar erbjuda sina kunder återanvändningsbara förpackningar som ingår i ett rotationssystem. Hur det ska gå till ska forskare vid Centrum för tjänsteforskning, CTF, vid Karlstads universitet titta närmare på i ett nytt projekt.

Forskare ska samla kunskap och erfarenheter för att stötta branschens aktörer – allt från stora snabbmatskedjor, restauranger, caféer, matbutiker och eventarrangörer – inför omställningen från engångsförpackningar till återanvändbara förpackningar.

Vi ska bidra med kunskap om hur konsumenter kan uppmuntras att välja hållbara alternativ och vad som påverkar deras val, säger Lars Witell, professor i företagsekonomi vid CTF, i ett pressmeddelande.

Under 2023 kommer ett system med återanvändningsbara förpackningar att testas vid tre olika evenemang. Utöver att testa och utvärdera systemet kommer

Forshagaborna positiva till sin kommun

Fritidsbanken i Deje firar 10 år

projektet även att studera och utvärdera frågor rörande besökarnas perspektiv och nöjdhet samt hur tjänster och affärsmodeller kan utformas för att underlätta samverkan och möjliggöra gemensamt värdeskapande.

Vi deltar i utformningen av nya system och kommer att testa våra frågeställningar på dessa olika event och studera hur kunder beter sig i användning av systemen, säger Lars Witell. Vi hoppas att det kan ge ökad kunskap som kan hjälpa företag med omställningen. Detta är en viktig pusselbit för att minska klimatavtryck från exempelvis konserter, hockeymatcher och andra typer av event där många människor möts.

Dags att byta fönster?

ontakta oss för en kostnadsfri offert

UTNYTTJA ROT-AVDRAGET!

Vi vänder oss bla till privatpersoner och bostadsrättsföreningar

Vi kommer hem till dig och mäter Dina nuvarande fönster, ger förslag på lämpliga fönsterval ur SP-Fönsters breda sortiment.

Vår fönsterserie Balans är energimärkt. Vilket innebär en rejäl sänkning av dina värmeförluster!

Ring 054-53 30 93 eller 070-557 33 80 och prata fönster med oss!

Forshagaborna tycker att Forshaga kommun är en bra plats att leva och bo på. Det visar SCB:s medborgarundersökning för 2022. 96,7 procent av de tillfrågade svarar att kommunen är en bra plats att bo och leva på. 85,9 procent gav positiva svar om kommunens verksamhe -

ter och 71,0 procent skulle rekommendera andra att flytta till kommunen. Medborgarundersökningen genomförs av SCB i samarbete med respektive kommun. 137 kommuner har genomfört undersökningen och den genomsnittliga svarsfrekvensen är 36 procent.

Fritidsbanken fungerar som ett bibliotek, men med sport- och friluftsprylar. I en tid av kraftigt höjda priser behöver många spara in på det som går och Fritidsbanken ger folk möjlighet att låna istället för att köpa.

Vad alla inte känner till är att Fritidsbanken är ett värmländskt initiativ.

I Deje i Forshaga kommun öppnades den allra första Fritidsbanken 2013. Bakom idén stod diakonen Carina Haak och i samarbete med bland annat

Forshaga kommun kunde idén förverkligas.

Den 14 januari var det exakt 10 år sedan den första prylen lånades ut på Fritidsbanken i Deje och detta firades med pompa och ståt för särskilt inbjudna i Kulturhuset i Deje.

Fritidsbanken har blivit ett riktigt framgångskoncept och finns idag på över 120 orter i Sverige. I Värmland finns Fritidsbanken, förutom i Deje, även i Karlstad, Kil och Hammarö och flera andra orter.

Karlstads universitet startar ny forskarskola

Karlstads universitet startar en ny forskarskola i samverkan med nio företag och flera branschpartners. Syftet är att bidra till en hållbar tillverkningsindustri och framtidssäkring av svensk processindustri genom behovsdriven forskning.

Forskarskolan, EXACT, ska kombinera kunskap inom processteknik och systemanalys med expertis inom digitalisering, för att få till nödvändig utveckling av energieffektiva digitaliserade produktionsprocesser och biobaserade produkter av hög kvalitet. EXACT är ett samarbete mellan två starka forskargrupper vid Karlstads universitet – Pro2BE, Processer och produkter för en hållbar bioekonomi, och DAMI4.0, Digital adap -

tiv tillverkning för Industri 4.0 – samt företagen Absolent, Afry, Billerud, Biosorbe, Nordic paper, Renewcell, Stora enso Skoghalls bruk och Thermia.

Karlstads universitet har sedan länge ett nära samarbete med företagen, och vi vet att det finns behov av forskning om förnybara material och av att förbättra styrning och datahantering i tillverkningsprocesserna, säger Karin Granström, professor i miljö- och energisystem

och ledare för forskarskolan, i ett pressmeddelande. Forskarskolan har beviljats ett anslag på 16 miljoner

Specialisten på ny- och omläggning av papptak!

kronor från KK-stiftelsen och övrig finansiering sker genom medverkande företag samt Karlstads universitet.

SMÅTT ELLER STORT, DIGITALT ELLER TRYCK.

Vi samarbetar med

Nybyggnationer • Om- och tillbyggnader

• Renoveringar
Traditionellt & nyskapande måleri Ny- & ommålning • Tapetsering • Utvändig & invändig målning • Villor, lägenheter & övriga lokaler Ring Rickard! 076-766 82 67 klaralvenmaleri.nu • rickard@klaralvenmaleri.nu
054-53 36 00 • 0705-53 36 01 Johnny Olsson m personal • svealandstak.se 2004-2022 Kostnadsfri besiktning 20 års garanti Passa på att utnyttja ROT-avdraget!
svenskmediakonsult.se
16 KHaktuellt #1 2023

Vi gräver avlopp med Fann Baga Biovac

Språktidningen och Språkrådets nyord 2022

Den som trodde att Språktidningen och Språkrådets presentation av nyord skulle bli muntrare, med tanke på att Covid19-pandemin äntligen lugnat sig, misstar sig. Nyorden 2022 präglas av kriget i Ukraina, inflation och klimatkris. Men med på listan finns även ord som andas tillförsikt och glädje, som epadunk, selfiemuseum och ha dagen.

Varje år presenterar Språktidningen och Språkrådet nyord. Det är ord som har myntats eller blivit vanligare under året.

Nyordslistan för 2022 innehåller 35 ord och säger någonting om det gångna året och om språkliga trender, som möns-

Nyord 2022 – hela listan

Accelerationism

Extremistisk politisk strategi som med hjälp av våld och terror söker påskynda en förment förutbestämd samhällskollaps för att kunna inrätta ett idealsamhälle

Agrivoltaisk

Kombinerar jordbruk och solkraft

Autokratisering

Process där demokratin i ett samhälle bryts ner för att ersättas av ett autokratiskt samhällssystem med en ledare med oinskränkt makt

Avkarbonisering

Avveckling av beroende av fossila bränslen

Barbiecore

Estetik inspirerad av Barbiedockor

Brösta

Ta ansvar för, ta på sig en svår uppgift

Dödsdoula

Professionell rådgivare och stödperson vid livets slutskede

Edgelord

Person som medvetet söker uppmärksamhet och skapar konflikter genom kontroversiella uttalanden, provokatör

Energifattigdom

Otillräcklig tillgång till elektricitet

Energikrig

Krig där blockerande av energiförsörjning används som påtryckningsmedel

Epadunk

Musikgenre som förknippas med A-traktorer, i folkmun kallade epatraktorer

Falsk majoritet

Majoritet i ett underordnat organ som är i minoritet i ett överordnat beslutande organ

ter för hur nya ord bildas och lånas in i svenskan.

Nyorden speglar samhällsutvecklingen. Debatten om problemen med klimatet, utanförskap och politisk extremism färgar också språket, säger Anders Svensson, nyordsredaktör på Språktidningen, i ett pressmeddelande.

lisa harkman 070-422 89 16 lisa@svenskmediakonsult.se

Vi är den lokala entreprenören med bred erfarenhet och kunnande med kunder spridda i närområdet.

shaga

Vi utför alla typer av VVS-arbeten,

Vi är den lokala entreprenören med bred erfarenhet och kunnande med kunder spridda i närområdet.

Karlstad, Hammarö, Grums, Kil, Deje och Forshaga

Vi gräver avlopp med Fann Baga Biovac

Vi utför alla typer av VVS-arbeten, badrum, vattenmätare mm.

Vi är den lokala entreprenören med bred erfarenhet och kunnande med kunder spridda i närområdet.

Vi gräver avlopp med Fann Baga Biovac

Karlstad, Hammarö, Grums, Kil, Deje och For

Vi utför alla typer av VVS-arbeten, badrum, vattenmätare mm.

Vi gräver avlopp med Fann Baga Biovac

Framefotboll

Fotboll där spelarna använder rullator eller gåstol för att röra sig på planen

Ha dagen

Pricka in toppformen vid rätt tillfälle, ha flyt

Hungersten Graverad sten som vanligtvis ligger djupt under vattenytan, men som blir synlig vid torka och lågt vattenstånd

Kamikazedrönare

Obemannad flygfarkost lastad med sprängmedel

Klickkemi

Metod att konstruera mer komplicerade molekyler genom att ”klicka ihop” molekylära byggstenar

Klimatbiljett

Subventionerat säsongskort till kollektiva färdmedel med syfte att minska utsläpp från motordrivna fordon

Klimatskadestånd

Ekonomisk kompensation till länder som drabbas hårt av klimatförändringar

Matfattigdom

Otillräcklig tillgång till mat

Munkmodell

Modell för ett ekonomiskt system där målet är att tillgodose människors behov inom ramarna för vad planeten klarar av Njutningsäktenskap

Tidsbegränsat äktenskap mot betalning, under vilket kvinnan ska ge mannen sexuell njutning

Permakris

Serie av kriser utan någon slutpunkt i sikte, tillstånd av permanent kris

Putinpris

Pris som blivit högre på grund av den ryska pre -

sidenten Vladimir Putins invasionskrig i Ukraina

Returmissbrukare

Person som systematiskt beställer varor från nätbutiker utan avsikt att behålla dem

Selfiemuseum

Lokal med inredning som ger besökarna möjlighet att ta uppseendeväckande självporträtt SMR, småskalig modulär reaktor Kärnreaktor som har mindre elektrisk effekt och som potentiellt kan serietillverkas

Smygflation

Prishöjning som är större än vad som är motiverat utifrån kostnadsökningar

Sporttvätt

Användning av idrott för att förbättra eller reparera ett skadat anseende

Spökflyg

Flygplan som flyger utan passagerare med syftet att behålla tidpunkter för avgångar och landningar på flygplatser

Urbexare

Person som ägnar sig åt utforskning av övergivna byggnader och platser

Valförnekare

Person som utan konkreta bevis förnekar legitimiteten i ett politiskt val

Vertiport Vertikal flygplats avsedd för exempelvis drönare och helikoptrar

Virtuellt stängsel

Digitalt programmerad inhägnad för djur

Väntesorg

Sorg inför annalkande förlust av en närstående

och

UTFÖRSÄLJNING DEMOSPISAR & KASSETTER!

Vi bygger och renoverar skorstenar samt erbjuder helhetslösningar för braskaminer. I vårt sortiment ingår en modulskorsten för nyinstallation där befintlig skorsten saknas.

RÅDALSVÄGEN 11, SKÅRE, KARLSTAD ▪ 054-53 40 70 ▪ BACKMANSSTEN.SE

Rådalsvägen 11, Skåre, Karlstad | 054-53 40 70 | backmanssten.se skorstensrenoveringar skifferläggning både i inom- & utomhusmiljöer. BÄNKSKIVOR & MONTAGE VIKTOR BÄCKMAN MATTIAS GUSTAFSSON
17 KHaktuellt #1 2023

18 KHaktuellt #1 2023

Pressgrannar – ditt personliga tryckeri

I Linköping finns ett av Nordens modernaste tidningstryckerier. Genom att ha en mycket hög kvalitet i alla aspekter, som högklassigt tryck, leveranssäkerhet och bemötande, skapar vi en trygghet hos våra kunder som då kan lägga fokus på att utveckla sin verksamhet. Vi är ditt effektiva, kreativa och personliga tryckeri!

Vi befinner oss i en föränderlig bransch där många

tidningar tappar räckvidd. Svensk Mediakonsult

ALLTID HOS OSS: Kostnadsfri delbetalning. Mer information i butiken.

REA

UPP TILL 80 %

FÖR DIG SOM

FYLLT 65: 1000 KR RABATT

Så långt lagret räcker. Välkända varumärken. på valfria progressiva glasögon. Passa på!

står sig mycket väl på en lokal marknad med hög redaktionell kvalitet, allt bättre produkter och kommersiell nytta.

Tidningarna KHaktuellt och Fastighetsmarknaden ger EFFEKT!

Svensk direktreklam expanderar

Det pågår stora förändringar på distributionsmarknaden av oadresserad direktreklam just nu. Företaget Svensk direktreklam, SDR, i Karlstad arbetar nu med ett stort omställningsarbete för att expandera.

Svensk direktreklam i Karlstad växer explosionsartat. Stora förändringar på distributionsmarknaden för oadresserad direktreklam gör att företaget inom kort kommer att behöva större lokaler och ett stort antal nya distributörer som vill arbeta på helger och tjäna extra pengar. Anders Thunberg, platschef på Svensk direktre -

klam, ser mycket positivt på förändringen.

Det är jättekul och en stor utveckling framåt för oss, även om det just nu innebär stora utmaningar att få allting att klaffa.

Fler och större geografiska områden, fler kunder och mycket större volymer av reklam att hantera och distribuera är några av de områden som expansionen

innebär.

Min telefon ringer dagligen från nya kunder som vill börja samarbeta med oss, det handlar om allt från mindre butiker till stora kedjor. Jag ser väldigt positivt på 2023, säger Anders och tillägger:

Vi har ett väldigt bra samarbete med Svensk Mediakonsult och distribuerar deras tidningar, KHaktuellt och Fastighetsmarknaden. Tidningarna är mycket omtyckta av läsarna och vi är glada över förtroendet att få distribuera dem till läsarna i södra Värmland.

Drottninggatan 26, Karlstad Telefon: 054-18 03 18

För information om öppettider, bokning och kampanjer, besök: UTVALDA MÄRKESBÅGAR
www.glasogonmagasinet.se
KOSTNADSFRI SYNUNDERSÖKNING vid köp av
www.pressgrannar.se Det är vi som trycker tidningen som du håller i din hand Ditt effektiva, kreativa och personliga tidningstryckeri tjäna extra pengar! Dela ut reklam.
Hela familjens optiker!
glasögon. Värde 395:-
Med tusentals utdelare runt om i landet, varav de flesta är mellan 13-18 år, är Svensk Direktreklam en av Sveriges största ungdomsarbetsgivare. För att få börja som reklamutdelare på Svensk Direktreklam måste du ha fyllt 13 år. Någon övre åldersgräns har vi inte.
Vi söker utdelare i ditt område! Läs mer på delareklam.nu och gör din ansökan!
Det är därför en sann glädje att få trycka dessa tidningar.

Multiverksamhet på Ilanda Gård

De populära tidningarna KHaktuellt och Fastighetsmarknaden utgör två av Värmlands äldsta gratistidningar och har en bred och stabil läsekrets. Bakom tidningsryggarna står företaget Svensk Mediakonsult som, med sitt säte på Ilanda gård, åtar sig alla möjliga uppdrag inom formgivning av trycksaker, logotyper och grafiska profiler.

VERKSAMHET. I en lummig natur precis intill Ilandatjärn strax norr om Karlstad, ligger Ilanda Gård. En avsides plats kan tyckas – ändå utgör Svensk Mediakonsult, företaget som huserar på gården, ett nav för nyheter och värmländskt kulturarv.

GRATISTIDNINGAR

Mest kända är vi kanske tack vare tidningen du just nu håller i din hand eller har framför dig på skärmen; KHaktuellt. De positiva artiklarna vill entusiasmera – som en motvikt till dagens generellt sett negativa nyhetsflöde. En grundidé som fortfarande lever starkt.

Vi har även vår etablerade systertidning Fastighetsmarknaden, en inspirationstidning för de som är intresserade av boendet och hemmamiljön. Här får läsarna bland annat inspireras av inredningstrender, hemma hos-reportage och bygg- och trädgårdsprojekt.

– Fastighetsmarknaden

är en del av det värmländs-

ka kulturarvet. Med åren har tidningsarkivet blivit en spännande tidskapsel fylld med trender från tre olika decennier, säger Joachim Svärdh, vd, som varit med sedan starten.

Fastighetsmarknaden är, må hända, allra mest känd för sin populära bilaga Värmland Växer, där vi bevakar spännande byggprojekt runt om i Värmland. Här ligger fokus på exploatering och byggnation av kommersiella fastigheter och de som arbetar på byggarbetsplatserna får chansen att beskriva det de bygger för kommunernas invånare.

I år firar tidningarna 32 respektive 31 år, vilket gör dem till några av Värmlands äldsta gratistidningar. Båda tidningarna är politiskt och religiöst obundna och ges ut varje respektive varannan månad. Den tryckta upplagan ligger på strax över 50 000 exemplar och delas ut i brevlådor och i ett 30-tal tidningsställ i Södra Värmland. Ansvarig utgivare och vd

är Joachim Svärdh och redaktörer och reportrar är Helena Lundberg och Lisa Harkman.

Nytt för i år är även samarbetet med Visit Värmland, med Lena Grahn i spetsen. Den populära publikationen Destination Värmland ger en attraktiv överblick över sevärdheter och aktiviteter i Värmland och kommer att distribueras i maj månad, gratis i hela länet.

– Det känns fantastiskt roligt att vi fått ett så positivt bemötande av alla jag pratar med om vår nysatsning, säger Lena och fortsätter:

– Samarbetet med Visit Värmland innebär att vi kommer att synas extra bra, då vi kommer att finnas på webbplatsen visitvarmland.com och våra egna dig-

itala plattformar samt i andra sammanhang där Värmland marknadsförs.

UTVECKLING

Med tiden har förstås produktionslinjen ändrat sig radikalt från den första upplagan då produktionen var ett genuint hantverk. Idag är våra tidningar helt digitalt producerade. Faktum är att 2022 blev året då den största digitala utvecklingen skedde. Med egna hemsidor och applikationer har tidningarna kunnat nå ut till allt fler. Utan betalväggar och utan att behöva registrera konto kan läsarna nu enkelt få tillgång till nyheterna direkt i mobilen.

– Vi vill fortsätta att informera, vara positiva, in -

spirera och vara en kreativ ådra, helt gratis för våra läsares skull. Under 2022 har vi arbetat för att kunna öka läsmöjligheterna och bli ännu mer tillgängliga för alla, säger Joachim.

BRETT SPEKTRA

Vår verksamhet har även fler ben att stå på än de populära gratistidningarna. Vi har breda kunskaper inom kommunikation, produktion och mediestrategi och vi arbetar med alla möjliga sorters uppdrag inom formgivning av trycksaker, logotyper och grafiska profiler.

Vid sidan av detta finns även Svärdh Fastigheter som erbjuder trädgårdsskötsel och enklare fastighetsunderhåll till såväl

privatpersoner som bostadsrättsföreningar och företag. Tjänsterna kan bland annat bestå av gräsklippning, plantering, häckbeskärning och nu under den kallare årstiden även snöröjning och halkbekämpning.

I vårt säte på Ilanda Gård jobbar, förutom ledning och redaktion, även två redigerare, sex säljare, en ekonom och en HR-ansvarig, samt tre trädgårdsmästare.

– Nu välkomnar vi ett 2023 där vi vill fortsätta erbjuda våra många tjänster och sprida våra intressanta nyheter, avslutar Joachim.

070-530 65 60 helena@svenskmediakonsult.se
helena lundberg På Ilanda gård, strax norr om Karlstad, bedrivs flera olika verksamheter. Lena Grahn går i spetsen för samarbetet med Visit Värmland. Redaktionen består av Helena Lundberg och Lisa Harkman. Joachim Svärdh, vd och ansvarig utgivare, har varit med sedan starten. Foto: Privat Foto: Lovisa Hallquist Foto: Lovisa Hallquist
19 KHaktuellt #1 2023
Foto: Erik Lundh

MÅNADENS TÄVLINGAR

KHaktuellt #1 2023

SÄLJES

Champions

I samarbete med United Stage lottar vi ut biljetter till Champions of Rock 3 februari på LLA. OBS! Svaret med mail och mobilnummer ska vara inne 1 februari!

Märk: Champions

Klippning

I samarbete med Självfallets

Salonger & Självfallet Man på Norrstrand lottar vi ut en klippning.

Märk: ”Klippning”

Däckskifte

I samarbete med Däck Johnny

AB på Nolgård lottar vi ut ett gratis däckskifte för personbilar.

Märk: ”Däck”

För att delta i tävlingarna...

Skicka DINA UPPGIFTER (namn, telefon, adress och mejladress) senast 10 februari 2023 till: KHaktuellt, Ilanda Gård 120, 653 50 Karlstad.

Vinnare #11 2022

Klippning:

Lena Martinsson, Karlstad

Däck:

Frida Sundman, Karlstad

Bob m metallskenor 300 kr, Stiga Snöracer 100kr, BT-bord Mini (118x76cm) m racket 150kr, Vedbärare i trä 100 kr, Flyttkartonger 10 st 50kr, Småfågelholk 40kr - 3st 100 kr, Fladdermusholk 70 kr, Crosstrainer Maxfit 400 kr. 0731-40 50 20. Karlstad.

Snöslunga, utombordare, kort rigg, damcykel Crescent, dubbdäck VW. 070-629 53 22

LP skivor, 70-80 tals rock, pop, hårdrock, svensktopp, blandat. 20 st för 100 kr. Kil 073-771 91 34

ÖVRIGT

Status Quiz söker en sångkunnig Lead Gitarrist & Trummis som vill spela Quo Hits & Album Tracks och andra COVERS skrivna av olika artister/band samt även eget material med Solid Quiz

För mer info: Boka en audition tid för att få prov spela med Status Quiz 2-in-1 Solid Quiz

Mobil 070-427 95 41 Jarmo email jarmo.kil@telia.com

Du vet väl att en annons i Klippet också syns online?

Annonsera i Klippet! Följ de instruktioner som står här nedanför eller skicka in din annons via länken khaktuellt.com/ klippet

för att få din annons publicerad.

En av infarterna till Välsviken stängs av

Den 30 januari till 24 mars stängs den norra infarten till Välsvikens handelsområde som ett led i arbetet med att förbättra infrastrukturen i Välsviken.

Avstängningen, som beror på att en stor utloppsledning för dagvatten ska läggas ned under Rävbergsvägen, innebär att besökare och transporter till handelsområdet får använda den södra infarten men man kommer att kunna köra ut från båda infarterna. Busstrafiken i området kommer att kunna använda befintliga hållplatser på Rävbergsvägen under byggtiden.

Höjd parkeringsavgift

från 23 januari

Från och med den 23 januari justeras parkeringsavgiften på det kommunala bolaget Karlstads Parkering AB parkeringsytor, det vill säga ett 20tal parkeringsområden på kvartersmark och parkeringshuset Gripen. Exempel på parkeringsområden är Bilan, Gamla badhuset, Sundstabadet och Konstapeln. Parkeringsavgiften höjs i snitt med 2 kronor per timme. Parkeringsavgiften för gul, blå, grön och röd zon på parkeringar på gatumark påverkas inte av höjningen.

Betala med Swish!

Swisha 20 kr till 123 678 21 30 mottagare KHaktuellt och få fet text och placering högre upp i listan för större uppmärksamhet. Ange namn och nummer du swishat från i annonsen.

Annonser i nästa Klippet införs senast 17 februari

SÄLJES KÖPES ÖVRIGT

TEXT: Jag bifogar/har swishat 20 kr och får då fet text och placering högre upp i listan för större uppmärksamhet.

Annonsera i Klippet:

• Fyll i talongen (texta) och skicka till Klippet, KHaktuellt, Ilanda Gård 120, 653 50 Karlstad eller maila till klippet@svenskmediakonsult.se.

• Du kan få med bilder i din annons om du bifogar bilden i ett mejl.

• Vid ”personligt” skicka med frankerat kuvert för återsändelse av svar som vi förmedlar till dig.

• Max 300 tecken/annons, gäller även annonser som skickas via mejl.

• Vi annonserar inte ut tjänster.

TEXTA TYDLIGT, TACK!

Rikskrysset 4433

KAN FINNAS I GRYT DEL AV FILM

SKUTAS DRÄKTIGHET RELIGIÖS FIGUR KAN SVÄNGA AHO I FINSK POLITIK

GÖR MAN I EKA

JOYCE CAROL LUFTKANAL

LITTERÄR SANDEMOSE

DÖLJER TAPETKANT HISTORISK TID HOPPA OMKRING

Lösningen publiceras om tre veckor.

HOVLIG

Tävling 4433

Lös Rikskrysset och du har möjlighet att vinna tio Trisslotter!

Lösning och vinnare från vecka 2

Omvandla bokstäverna i de blå rutorna till en sexsiffrig lösningskod enligt nyckeln här nedanför:

Tävla senast söndag 12 februari kl. 24.00 på ett av följande sätt:

Så här gör du:

Bokstäverna i Rikskryssets blå rutor bildar ett ord på sex bokstäver:

Webb: http://respons.wordex.se

Följ instruktionerna på sidan. Pris: 10,80 kr.

Telefon:

Ring 0944-114 90 04. Knappa in 4433 följt av fyrkant, lösningskod, fyrkant. Pris: 12 kr.

Sms: Skicka ett sms till 726 60. Knappa in WRS (mellanslag) 4433 (mellanslag) lösningskod.

Pris: 12 kr plus mobiloperatörens avgift.

Vid frågor om inslaget på sidan, kontakta: rikskrysset@bulls.se

Å Ä Ö = 1 G H I = 4 P Q R S = 7 A B C = 2 J K L = 5 T U V = 8 D E F = 3 M N O = 6 W X Y Z = 9
1 2 3 4 5 6
MOTTAGN NG TVÄRVIGG EGENDOM SAMFÖRSTÅND KORSADE GREKISK FILOSOF LIGGER KALIX I RELIGIÖS SÅNG STOPPAR TJUVEN? INLOPPET HJÄRNMÄTNING GER KALVAR MJÖLK ARMADA ÄR JU FÅRET KRÄVAS AV LYMMEL VACKER BUSKE TYSK TVKANAL STÄLLS INFÖR VAL ÖLGLAS NÄSLUND OMGÅNGEN SPRIDA FRÖN SAMTLIGA BERGART LÅNGSAMMA SANSAD HALVGRÄSET SAMSTÄMD STRÅLNINGSSKYDD KÄNNER DEN SOM SAKNAR NÅGON GLATT UNDERLAG DOJA PÅ BALEN ADRESSTRAPPOR ANTAL KATTLIV? SKAPAR VÄRME HEDERLIG KARL LILJEVÄXTER KUSIN BÖJER SIG FÖR FAKTA RÄTTSOMRÅDE BETALSÄTT PLAN SAGOLAND SVENSK VAMPYR FÖRDOLDHET DJUP SÖMN HÄRD FÖR GLASTILLVERKNING APTERAD MAYDAY SKRÄVEL MUSIK MED TEMA VID LUNCH FÖRPACKNINGEN SVIN SALTDAMMAR ELAK MED MÖRT KALL VIND NYKOMLING I LAGET SNÅL PERSON VÄLVILLIGT PEKA MOT DISKUSSION VÄJNING MÄRKER OLYCKSFÅGEL KAN SIN SAK HÖRS TJATIG DEN ANKRAS PÅ NEGATIVA PARTIKLAR BIFORMER PUNKSTIL KÄNSLOFYLLD BETE FÄLLA VANN BRONS GRÖNT PÅ MACKA HÄSTHUS INTERVALL SOCKERART FRIVILLIG EN BÄR TOFS AKTRE DIKTLÄRA KAMPSPORT SJU I ROM PRYDER ALTARE SMÄLTA SAMMAN HAR STAMFÄSTE HUSGASEN HALVA HALVAN FISKADE KRAFTLÖSHET RELIGIÖS SED SÖKA PÅ NÄTET SEGLAS RUNT RITPLATS GAMMATEN KAN VARA NEGATIVA BANKARNA SMÅKIVAS ÖGREVE VÄDJAN FLANÖRGATA SEDLIGHET DOFTÄMNE GRILLFEST I SYDAMERIKA DEN VILL GÄRNA HA JA GER GULA FÄLT AFFÄRSPRAXIS RÖTTER KALLAS ANDERS? AVSLÖJA MADRIDLAG AVGUD BELASTAD COOL DRYCK ENORM PERIOD ÄR SEGT URUSEL ESTRADÖR MATTIAS SINGAPORE FJÄLLSJÖ HUDPLÅGA SERVESVARET KORT VERSUS FINT FULLBLOD KONKURS NARAR YARD HÄLLER BÄRBUSKE LÅNGSKJORTAN HÖRS PÅ SAVANN ANVÄNDS FÖRLÖJLIGANDE GNÄLLDE NEJ I PARIS © B u s FOTO: MOSTPHOTOS KOMMUNEN PÅ BILDEN ÄR
1:a pris (10 lotter): Jan-Ove Andersson, UDDEVALLA. 2:a pris (6 lotter): Fredrik Nysjö, VÄSTERÅS. 3:e pris (3 lotter): Sivert Svensson, TRÄSLÖVSLÄGE. T F L U T L Å T A Å S A M K A I A N P A R A D A M F O G S A M K L U B B O T A L O A N A T R I Ö D S L A S S A S P E T S A F R E O N E R S Ä T T A O T Y G L U D O B A L T A K S A K L O N R A E E L E G N I H J Ä L T F E M A M U T T R A K A V L A M A T T E T I M L I G H R A D A D E S K R U V M N A N M A L M K Ö P I N G N E R I U M S P Ö N N I I I U P P R Ö R D A E K A I S O T E R M T T A S Å P O L K A F N F A O A S E N R A S T G Å R D H S B K R Ä N K A K R A V E L L Å S A R N A E O Å R U D D A V E B I T S K Y E N E N D Ä D A N Y T T E R S D A B Y G D K I M U G L I A L B A N M A Y A O Z O N D U N G A G A T A M O R I N R O M A N R E D U T T L A L L A I L G O D S R O S G E R R I T E R A R E A L T T R A M P M A O O N Y X O M V A L E T T A N E R I S M E N G I N S T N A R R A R O F R I-O-A M T ÄÖA M-ÄD G --Å O D - - -G- KA D Ö-BEÅÅ-D KE-Å--K PÅ ÄÄ A SBN-Å B Ä - P ATAR GO KO R- - R-

Mina favoritviner 2022

Vi människor har ju som vana att försöka lista det bästa eller det sämsta under det gångna året. Det sämsta kan vi strunta i. Det finns så otroligt mycket att gnälla eller förfasa sig över, så jag har gjort en lista över de godaste vinerna som jag provade 2022. Visst har det varit en del viner som charmat, men som vid närmare granskningar inte varit lika goda vid nästa provningstillfälle. Jag nöjer mig därför med att redovisa de viner som vid flertalet tillfällen har skapat lustfyllda kullerbyttor i gommen. 2022 års kanske bästa rödvin är tyska nr 74134 Philipp Kuhn Pinot Noir Tradition 2019 för 189 kronor. Väl värt varenda krona. Prova det och ha en god fortsättning på 2023.

Rött vin

Nr 2591 Children of the revolution Pinot Noir 2022 (Australien) 101 kr.

Förföriskt mjukt bärigt vin med toner av jordgubbar, mynta, hallon, nougat och körsbär.

Nr 2759 Chinon Fabien Demois 2020 (Loiredalen, Frankrike) 121 kr EKO.

Fruktigt elegant fyndvin av druvan Cabernet Franc med hög syra som älskas av gommen.

Nr 55804 Tissot & Potel La Sixième Côte Pinot Noir

2020 (Jura, Frankrike) 121 kr.

Ungt medelfylligt höjdarvin vin med smak av hallon, fat, örter, blåbär, peppar och lingon.

Nr 2343 Teroldego d´Isera 2019 (Trentino, Italien)

131 kr.

Härligt somrigt vin av den udda druvan Teroldego. Goda smaker av körsbär och hallon.

Nr 2233 Château Pech-Latt (Corbières, Frankrike)

159 kr EKO.

Perfekt höstvin, som håller stilen år efter år. Goda smaker av björnbär, plommon, lagerblad, rosmarin och blåbär. Köp!

Nr 2240 Trosset Arbin Mondeuse Avalanche 2020 (Savoie, Frankrike) 181 kr.

Härligt piggt vin med hög syra. Smak av hallon, björnbär och röda vinbär. Spännande!

Nr 74134 Philipp Kuhn Pinot Noir Tradition 2019(Pfalz, Tyskland) 189 kr.

Kryddigt elegant vin med smaker av jordgubbar, hallon, körsbär, kanel och vanilj. Fynd!

Nr 75299 La Spinetta Langhe Nebbiolo 2020 (Piemonte, Italien) 229 kr.

Lagringsdugligt stramt vinfynd med så lång eftersmak att man kan njuta i många år.

Vitt vin

Nr 2032 Simonsig Chardonnay 2020 (Stellenbosch, Sydafrika) 95 kr.

Fruktigt torrt grillvänligt vitt vin med smak av gröna äpplen, mango, fat och apelsin.

Nr 12419 Casal di Serra Classico Superiore 2021 (Marche, Italien) 101 kr.

Fruktigt favoritvin, som är lika bra vid varje ny årgång.

Elegant smak av tropisk frukt, citrus och mineral.

Nr 2292 Côtes du Jura Chardonnay 2020 (Côtes du Jura, Frankrike) 125 kr.

Nyanserat härligt vin med frisk smak av gula äpplen, päron, örter, citron och nötter

Nr 6707 Alvarinho Contacto 2021 (Minho, Portugal)

126 kr.

Elegant lättdrucket fruktigt vin med nyanserad smak av gröna äpplen, persika och citrusskal. Fyndvin!

Nr 6287 Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner

Veltliner 2021 (Kamptal, Österrike) 127 kr.

Fint i stilen med klassisk vitpeppar i smaken och päron, persika och lite färska örter

Nr 92474 Au Bon Climat Santa Barbara County

Chardonnay 2020 (Kalifornien, USA)

231 kr.

Nyanserat fruktigt vin med tydlig fatkaraktär, bra syra , tropiska frukter, valnötter, kardemumma och citron. Mums!

Välsmakande mässa tillbaka i februari

I februari är det återigen dags för Karlstad vin och deli. Då fylls Karlstad CCC med vin och dryck från hela världen, delikatesser som ost, chark, lakrits och choklad från när och fjärran.

–Årets mässa har en hel del nyheter och spännande inslag att visa upp, säger Hanna Wreeth, mässansvarig för Karlstad vin och deli.

MÄSSA. Nytt för 2023 års upplaga är minst tio utställare som aldrig tidigare deltagit på mässan samt ett nytt restaurangsamarbete, berättar Hanna Wreeth, mässansvarig för Karlstad vin och deli.  – Bland annat kommer man att kunna göra en djupdykning i vin från Kosovo och Balkan, smaka mousserande björksav, vidga sina bubbelvyer ytterligare och mumsa på italienska delikatesser. Tillsammans med gänget som bland annat ligger bakom Matstudion och

Happy Kitchen kan vi i år presentera en restaurangdel att sitta ned i och äta och dricka gott och såklart vila sina fötter, säger hon.

PROVNINGAR

Årets provningar släpptes innan jul och redan nu börjar en del av dem ta slut.  –Årets sittande provningar var verkligen efterlängtade och vi fick skynda på släppet av biljetter på allmän begäran. Provningsschemat erbjuder i vanlig ordning både Stefans

Baroloprovning och Thomas

Vinares bubblor men även ost och vin i kombination, vinets fiender och hur vi lär oss att tämja dem, ännu mera bubblor och såklart har vi även med oss Sofia Ander med en exklusiv provning om Chardonnay.

Hon tillägger: –Mässans grund och stomme är kunskap och viljan att lära sig mer. Så att kunna erbjuda sittande provningar med kunniga talare är verkligen i linje med vår filosofi och vi är glada att så många vill slita sig från vimlet en stund, sitta ned och vidga sina vyer.

LUFTIGARE

GÅNGAR

Förra året tvingades mässan flyttas fram till maj på grund av Covid19-pandemin och dess restriktioner. Men i år är man alltså tillbaka i sedvanlig februariskrud, men med viss försiktighet i åtanke.

–Då vi faktiskt har pande-

mins lärdomar i bakfickan har vi valt att göra om utformningen av mässan i år. Vi vill erbjuda luftigare gångar och på så vis ta bort känslan av att fastna mellan montrarna.

Hanna berättar att biljettförsäljningen i nuläget ligger i linje med 2018 års siffror, vilket bäddar för en bra uppslutning.

–Man får chansen att kliva in i en liten mässbubbla och riktigt frottera sig i goda smaker och fina möten. En guldkant på den grå vardagen helt enkelt! Vi ser fram emot att få öppna upp portarna till Karlstad vin och deli 17-18 februari och ta emot våra efterlängtade besökare, avslutar hon.

VINKRÖNIKA
KJELL BJÖRNSTAD Vinkännare
070-422 89 16 lisa@svenskmediakonsult.se
lisa harkman Hanna Wreeth är mässansvarig för Karlstad vin och deli. Foto: Henrik Mill
22 KHaktuellt #1 2023
I år genomförs mässan återigen i februari. Närmare bestämt 17-18 februari.

Vill du vara med och bidra?

Swisha Patrik Nyström på nummer 123 113 84 86 eller sätt in på kontonummer 6761 141503688

Värmländsk välgörenhet hyllades av ukrainsk borgmästare

Patrik Nyström och Tony Nordstrand packade bilen full med medicinsk utrustning, varma kläder och filtar och åkte till Ukraina. Deras givmilda resa uppskattades så mycket att de till och med blev inbjudna till stadens borgmästare.

VÄLGÖRENHET. Det var den 14 december 2022 som Patrik Nyström, till vardags vd på Colorama i Karlstad, tillsammans med sin vän Tony Nordström packade skåpbilen full av donerade kläder, filtar och medicinsk utrustning och körde mot ukrainska gränsen.

BRÅDSKANDE SÄNDNING

Idén till resan kom efter att Patrik fått höra att en kund, Bengt Rehnberg, höll på med en insamling till människor i det krigsdrabbade Ukraina.

–Jag sa till honom att jag gärna är med och stöttar och hjälper till i den mån jag kan, och att jag gärna är med

och kör dit om det skulle behövas, berättar han.

Några månader senare kontaktades han av Bengt som behövde hjälp med en brådskande sändning av medicinsk utrustning.

–Ryktet spreds snabbt att vi skulle åka och plötsligt hade vi fått in massvis med säckar och kartonger med varma kläder, filtar och annat som kan tänkas vara till nytta för människor i kyla och utan el.

Med fullpackad skåpbil begav de sig mot Lutsk i nordvästra Ukraina.

–Efter många om och men kom vi rätt. Där möttes vi av Serhii Porokhnavets som driver Swedish Help Centre i

Lutsk som är en hub, där de tar emot mat och förnödenheter som sedan fördelas ut till de mest behövande områdena.

Patrik berättar att de trodde att de bara skulle lasta ur sin skåpbil och återvända hemåt, men riktigt så blev det inte.

–Efter att vi blivit presenterade för Serhiis organisation blev vi transporterade till stadens borgmästare. I hans stora, fina hus tog han emot oss och tackade så mycket för det vi hade gjort. Vi var inte riktigt beredda på det, säger han och skrattar.

Allt eftersom gick det upp för Patrik och Tony hur ovanligt detta var.

–Vi trodde först att det är så de gör för alla som kommer dit, men det är det inte. Det var mycket speciellt och roligt att, som två enkla killar från Karlstad, få sitta där hos borgmästaren, säger han.

ESKORT

Därefter fick de följa med till det flyktingläger som Serhii

BILSEMESTER BOKA TRYGGT REDAN NU

Vi harförändringsgaranti endast 99:- Se mer på happydays.nu

Porokhnavets driver utanför staden.

–Det var otroligt att se hur livet går vidare, med lekande och skrattande barn, trots att det regnar missiler över deras tidigare hem.

När det sedan slutligen blev dags att åka hemåt fick de eskort tillbaka till gränsen.

–De hjälpte oss förbi en sex timmar lång kö vid gränsövergången.

Tillbaka på hemmaplan i Karlstad samlar de just nu in saker inför nästa resa, då genom organisationen Filippus i Örnsköldsvik.

–De kommer fylla en långtradare. Då skickar vi bland annat med hjärtstartare som vi köpt in, operationsförkläden och annan medicinsk ut-

I SAMARBETE MED

KH

LÄSARERBJUDANDE: Upplys reskoden ”KHAKTUELLT ” – så får du automatiskt rabattpriset.

Solsäkert i Toscana

Hotel Cappelli HHH

i Montecatini Terme, Italien

Upplev den äkta italienska charmen på den kända kurorten Montecatini Terme i Norditalien. Här ska du bo på det charmiga

Hotel Cappelli som har familjär personal, mysig terrass med både swimmingpool och uteservering samt ett härligt läge mitt i centrum: Faktiskt kan du på fem minuter till fots nå både butiker, pizzerior, restauranger och kurortens stolthet – den pampiga kurparken Parco delle Terme (450 m) med termiska källor och kurbad. Mot en entréavgift kan du kliva in i en värld av igår på Terme Tettuccios kurbad.

Pris per person i dubbelrum

3.499:-

Pris utan reskod 3.799:-

• 7 övernattningar

• 7 x frukostbuffé

• 7 x 3-rätters middag med valfrihet från meny

• Rum med aircondition

• 1 x rundvisning och provsmakning hos Tenute di Badia + rabatt på vin, grappa & olivolja

Barnrabatt:

1 barn 0-5 år gratis.

2 barn 6-14 år ½ priset.

Ankomst: Valfri 1/4-25/10 2023. Turistskatt EUR 1 per person (över 10 år) och dygn.

All inclusive light i Polen

Hotel Solny HHH

i Kolobrzeg, Västpommern

Polen är ett fantastiskt semesterland med en dramatisk historia, billiga priser, vacker natur och gamla städer där man kan uppleva imponerande arkitektur och slott med höga spiror. Din semesterdestination Kolobrzeg, också känd som Kolberg, grundades av fursten Boleslav den tappre för över tusen år sedan och blev senare en del av den mäktiga Hansan. Idag är Kolobrzeg en av de vackraste kurorterna vid den polska östersjökusten och ett populärt resmål för en avkopplande minisemester året runt eller en längre sommarsemester.

Pris per person i dubbelrum

2.949:-

Pris utan reskod 3.249:Pristillägg i vissa perioder

• 7 övernattningar

• 7 x frukostbuffé

• 7 x lunch med soppa och salladsbuffé inkl. husets öl, vin och läsk ad libitum.

• 7 x kaffe och kaka

• 7 x middagsbuffé inkl. husets öl, vin och läsk ad libitum.

Expeditionsavgift 99:- tillkommer. Barnrabatt vid 2 betalande vuxna. Avbeställningsskydd kan köpas till. Förbehåll för tryck- och prisfel samt utsålt.

Kom ihåg reskoden: KHaktuellt Beställ på

www.happydays.nu

eller ring 020 79 33 84

Öppet vardagar kl. 9-17.

2 nätter 1.099:- 5 nätter 2.599:-
Ankomst Valfri t.o.m. 15/12 2023. Barnrabatt Max. 1 barn 0-17 år SEK 1.449:Turistskatt PLN 4,40 per person (över 8 år) och PLN 2,20 per barn (0-7 år) och dygn. 3-6 nätter från 1.499:-
harkman 070-422 89 16 lisa@svenskmediakonsult.se
rustning, berättar Patrik.
lisa
Patrik Nyström, Tony Nordstrand och Serhii Porokhnavets tillsammans med borgmästaren. Foto: Privat
23 KHaktuellt #1 2023
Skåpbilen på väg mot den ukrainska gränsen. Med sig fick de även massvis med säckar och kartonger fyllda med donationer som varma kläder och filtar.

Välkommen till

Karlstads trevligaste matmarknad

Vardag eller fest? Vi har det du behöver. I butiken fyller vi varje dag på med nya färskvaror, frukt och grönt, mejeriprodukter och annat gott som förgyller din matvardag. I vår charkavdelning hittar du ostar, salami och skinkor för picknick, mys eller fest. Vi ses i butiken!

Kom och fira semmeldagen med oss

Året har startat och vi vill på nytt hälsa våra kunder välkomna. Vår engagerade personal hjälper gärna till och guidar dig rätt bland våra många varor. Och vad passar februari bättre än att byta ut snö och slask mot färska semlor? Vår bagare Anders har 30 års erfarenhet i bageri och gör stans godaste semlor, om du frågar oss. Under februari månad kan du köpa två semlor till priset av 45 kronor!

En annan nyhet är att vi börjat med ytterligare en dag med seniorrabatt, nu både tisdagar och torsdagar.

Månadens superklipp:

Gäller: Löfbergs Mellanrost, Kharisma, Kok. (12 st x 450gr).

Max 3 köp/ kund. Gäller 230130–230226

10%

RABATT PÅ FÖRSTA KÖPET!

Handla online –

Ange koden SMONLINE när du handlar smidigt i vår butik på nätet. Få varorna hemlevererade till dörren eller hämta smidigt i vår drive-thru! Handla på ICA.se/SupermarketFanfaren

Fanfaren

Alla dagar 7-22

Vi

ses på Karlstads nya matmarknad!

Varmt välkommen!

Önskar köpman Kristofer med medarbetare

F E R I G R Ö N T n y b a k a t o s t & a K W SV K T AFF N b k s c a r T E A W A Y S V E
S K T G
o
ra
N
R Ö N T n y b a k a t
s t & hc
Gustaf Anders Gata 23 054-55 56 60
och bekvämt!
enkelt
499:/hel platta Löfbergskaffe
- Hotspot-mässan jubileumsfirar Sid 5 - Många nya laddstationer för tunga fordon Sid 12 - Rekordsiffror för Valmet Sid 14 INDUSTRI & TILLVÄXT Bilaga till KHaktuellt #1 | 30 JANUARI 2023 | Läs på nätet: khaktuellt.com Maskinuthyrning med eller utan förare ”Vi står inför många större investeringar” sid 2 FOTO: LISA HARKMAN Göran Lidström, Vänerhamn AB

”Inom sjöfarten finns kapacitet att öka kraftigt”

Vänerhamn AB bedriver hamn- och terminalverksamhet i Karlstad, Kristinehamn, Otterbäcken, Lidköping och Vänersborg. Göran Lidström är företagets vd sedan år 2009. Han tror att Vänersjöfarten har en viktig roll i framtidens transportsystem.

PROFIL.

Hur hamnade du i branschen?

Det var lite av en slump. Jag

är utbildad inom IT och ekonomi och hade varit några år inom IT-branschen när jag fick en fråga om jag inte var intresserad av att söaka en ekonomichefstjänst på Vänerhamn. Jag hade gjort ett projektledningsarbete på Vänerhamn i min tidigare anställning och tyckte Vänerhamn verkade vara en intressant arbetsplats, så jag sökte och fick jobbet som ekonomichef i början av 2003.

Sedan 2009 har jag haft tjänsten som VD på bolaget.

Vad är det som driver dig?

Dels är jag nyfiken och vill lära mig nya saker, vilket jag tycker att jag gör fortfarande efter alla år inom bolaget, dels är jag också en tävlingsmänniska som drivs av att nå uppsatta mål. Vänersjöfarten är viktig för stora delar av basindustrin i hela Vänerregionen och allt vårt arbete utgår i grunden ifrån att vi ska kunna erbjuda våra kunder bra och effektiva tjänster till konkurrenskraftiga priser. Vi arbetar bland annat för att nya slussbyggnationer i Trollhättan ska ske utan stora störningar för Vänersjöfarten under byggnationstiden,

vi arbetar för att statens avgifter för sjöfarten generellt, men Vänersjöfarten specifikt, ska vara konkurrensneutrala jämfört med andra transportslag.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att ingen dag är den andra lik och att jag får träffa så många olika personer i mitt arbete. Anna Sandborgh, tidigare kommundirektör i Karlstad och mångårig styrelseledamot i Vänerhamn, sa till mig i början av mitt vd-skap att ”de personliga mötena kan vara positiva, men även svåra vid vissa tillfällen – men det är ändå dessa som gör att du utvecklas som människa” och det tycker jag stämmer fullt ut. Jag gillar också att Vänersjöfarten engagerar så mycket som den gör, oavsett om det är kunder, privatpersoner, politiker eller anställda.

Hur har 2022 varit för företaget?

Trots en kaotisk omvärld med Rysslands krig mot Ukraina, fortsatta följder av coronapandemin och en väldigt hög inflation har vi haft ett väldigt bra år med bra godsvolymer.

Hur ser du på branschens framtid?  Framtiden ser bra ut och jag

tror Vänersjöfarten har en viktig roll i framtidens transportsystem, där vi behöver utnyttja alla transportslag på ett effektivt sätt. Vi ser att det är trångt på väg och järnväg idag, men inom sjöfarten finns kapacitet att öka volymerna kraftigt.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

Det är svårt att beskriva en vanlig dag, men jag brukar börja dagen med att kolla min epost om det är några akuta frågor som dykt upp samt skaffa mig en överblick över vilka fartyg vi har i våra hamnar för tillfället. Normalt bör-

Industrisanering på värmländskt vis

SOTSPRÄNGNING, BLÄSTRING OCH HÖGTRYCKSSPOLNING

Så skulle man kunna sammanfatta det vi gör. Men då skulle man missa att vår främsta styrka är vår goda service och tillgänglighet. Vi har jour dygnet runt och gör alltid vårt yttersta för våra kunder. Vårt viktigaste mål är att ni ska få så lite störningar och så korta stopp som möjligt i er verksamhet. Kontakta oss för en genomgång av era behov på industrimiljovast.se

KOMPOSITLÖSNINGAR FÖR INDUSTRI OCH OFFSHORE

Alvitiq CS utför konsultation, konstruktion, tillverkning och montering av alla slags plastmontage.

Vi vänder oss till tung processindustri, kem-teknisk industri och andra som har behov av vårt kunnande och resurser. Läs mer på alvitiq.se

Vi utför: GAP

- Skorsten och kanaler

- Rörsystem och tankar

Termoplaster - Rörsystem och tankar med mer…

jar jag dagen på mitt kontor i hamnen i Karlstad, men ofta är det en resa inplanerad till någon av våra övriga hamnar som finns i Kristinehamn, Otterbäcken, Lidköping och Vänersborg.

Vad är aktuellt för

2023 för Vänerhamn?

Vi står inför många större investeringar och därför är det viktigt att Trafikverket kommer med besked om hur och när nya slussar i Trollhättan kommer byggas. Några aktuella projekt tillsammans med våra ägare är utbyggnation av östra hamnen i Lidkö -

ping, planer på att bygga nya magasin i fler av våra hamnar samt att vi utreder framtida hamnplaceringar i fler av våra hamnar. På hållbarhetssidan pågår ett löpande arbete där vi redan idag har en solcellsanläggning i hamnen i Karlstad som blivit ett mycket lyckat projekt. Där vill vi gå vidare för att se var eller hur vi skulle kunna göra liknande installationer. Vi använder idag 97 procent fossilfritt drivmedel i våra dieselmaskiner, men har även börjat ersätta dieseldrivna maskiner med eldrivna där det är möjligt.

När du inte jobbar, vad gör du helst på fritiden? När mina barn växte upp var jag väldigt involverad i deras aktiviteter, bland annat som tränare inom fotboll, ishockey och innebandy. Nu är barnen utflugna och jag ägnar gärna tid åt egen träning såsom gymträning, badminton och golf. Utöver det tycker jag även om att resa samt njuta av god mat och dryck.

lisa harkman 070-422 89 16 lisa@svenskmediakonsult.se

När service inte bara är en slogan

Våra kunder finns inom: Pappers-/massaindustri Kärnkraftsindustri Kemisk industri Kraftvärmeverk Offshore med mer…

Vi löser snabbt tekniska problem på bästa sätt. Kontakta oss när du behöver bra verktyg och utrustning för maskinbearbetning

Vi finns nu på: Gjuterigatan 24, Karlstad 054-85 12 00 • www.wctverktyg.se

INDUSTRI & TILLVÄXT 26 KHaktuellt #1 2023
Göran Lidström, vd på Vänerhamn AB. Foto: Lisa Harkman

Tillsammans för en hållbar framtid

Valmets klimatprogram har som mål att minska koldioxidutsläppen både i vår egen och våra leverantörers verksamhet samt i våra produkter. Under de senaste 25 åren har vi minskat användningen av energi i våra maskiner med nästan 50% medan vattenförbrukningen reducerats med 80%. Att arbeta hos oss innebär att jobba vid teknikens framkant och i nära samarbete med våra kunder som finns över hela världen. Tillsammans gör vi skillnad.

Valmetkoncernens 17 000 medarbetare jobbar nära kunderna och finns representerade över hela världen. På Valmet i Karlstad jobbar cirka 720 personer som ser till att företaget behåller sin position som världsledande på mjukpappersmaskiner och utrustning till pappers-, massa- och kraftindustrin. Vi levererar också automationssystem och service till massa- och pappersbruken samt energisektorn så att de kan fortsätta förse företag och konsumenter med bland annat tidningspapper, kartong, toapapper och hushållspapper.

För mer info kontakta Valmet, Axel Johnsons väg 6 i Karlstad: tel. 054 -17 10 00 eller tel. 054 - 19 46 00 eller tissue.info@valmet.com www.valmet.com

INDUSTRI & TILLVÄXT 27 KHaktuellt #1 2023

Astemo Byggtjanst AB

Vi utför allt inom: Nybyggnad, ombyggnad, reparationer, köksmontage, badrum m.m.

Ronny Astemo 0706-18 36 99

ZODIAC

NYA FLAGGSKEPP

D-80 för åkeri

D-400 för industri

Värmland är skogens Hollywood”

Värmland är den självklara platsen för skoglig bioekonomi, som skogsindustrins motsvarighet till Hollywood. Det säger Paper province vd, Sandra Sundbäck, och hoppas på ett händelserikt år med fokus på tre områden; kompetensförsörjning, attraktionskraft och den gröna omställningen.

SKOG. Det är lätt att glömma bort att 2022 började som ett pandemiår, säger klusterföretaget Paper province vd, Sandra Sundbäck. Även om det varierat så har de flesta av klustrets 130 medlemsföretag gått som tåget. Sedan de börjat träffas fysiskt igen har kreativiteten flödat.

Värmland och få fler studenter att stanna efter sin utbildning. Där kommer nästa område in attraktionskraften.

✓ DAMM & VATTENTÄT IP67 ✓ LÅNG RÄCKVIDD ✓ ENKELT HANDHAVANDE

Pris 3295:ex moms

Zodiac D80/D400 levereras med 2000 mAh litium-batteri, antenn, snabb bordsladdare, handrem och manual.

Jag upplever en väldig energi och drivkraft kring att få samarbeta igen, både inom nätverket och med andra branscher. Det händer otroligt mycket, nästan så att man måste hålla i sig, säger hon.

KOMPETENS

Under 2022 har Paper province intensifierat medlemsdialogen för att lära känna sina medlemsföretag ännu bättre. Det har resulterat i tre områden som man nu kommer att fokusera extra mycket på under 2023.

Auktoriserad servicepartner för garantiärenden

Spärrgatan 3, Karlstad 054-10 04 25 • carlradio.se

Det första, och absolut viktigaste området för våra medlemsföretag, är kompetensförsörjning. Företag har idag svårt att rekrytera rätt kompetens och en utmaning är att våra medlemsföretag ofta konkurrerar om samma kompetenta personal. Vårt jobb blir då att ta reda på hur vi tillsammans kan få ännu fler att vilja jobba i

Din service- och samarbetspartner inom verkstads- och processindustrin. www.industrimekano.se

Skogsbranschen behöver vara attraktiv men det handlar också om allting runt omkring hela varumärket Värmland. Vi är otroligt duktiga på många saker här och vi behöver få fler att förstå det.

Sedan 2013 har Paper province arbetat med initiativet Vinnväxt, där syftet är att bygga upp Värmland som en internationellt erkänd kompetensnod för skogsbaserad bioekonomi. Ett initiativ där det verkligen börjar hända grejer nu, berättar Sandra.

Jag brukar säga att Värmland är skogens Hollywood – det är här du ska vara om du vill arbeta med att förädla den förnybara råvaran skog. Vi är starka inom området här i Värmland och har många spännande företag från hela världen som vill komma hit och utveckla sina idéer och testa sina innovationer det är jättekul!

Det tredje området är den gröna omställningen, där Paper province har som uppgift att lyfta fram företagens utmaningar och frågor.

Vi behöver ställa om snabbt, vi har inte hur många år som

helst på oss. Flera av våra medlemsföretag upplever en hel del hinder för den gröna omställningen. De har möjligheten och pengarna att ställa om men vågar inte, eftersom de inte vet vad som egentligen kommer att gälla framöver. Flera har tidigare gjort insatser för att en tid senare få besked att det är någonting annat som är det mest miljövänliga alternativet.

BREDD

Förutom att man fått in 20 nya medlemsföretag under året som gått har också antalet start-up-företag ökat, vilket har märkts när företagen fått träffas igen.

När alla samlas på ett och samma ställe är det så roligt att se vilken bredd det finns i

KARLSTAD • jobmeal.se

Värmland, och det är fantastiskt att ta del av hur intresserade och måna alla är att hitta nya samarbeten, säger Sandra.

Vad har du för förhoppningar på 2023?

Jag hoppas att vi, tillsammans med hela regionen, kan jobba för att få till någonting som sätter Värmland på kartan och som förändrar världen lite. Jag hoppas att vi ska ta utgångspunkt i vår Värmlandsstrategi och våga ta modiga beslut. Jag hoppas att företagen får lättare att rekrytera rätt kompetens – då kommer vi också nå den gröna omställningen bättre. Och så hoppas jag att vi slipper fler kriser, avslutar hon.

INDUSTRI & TILLVÄXT 28 KHaktuellt #1 2023 0555-43060 • wipab.se
RostfRia kvalitetspRodukteR
Montage • Se r vice • Unde r håll • Bemannin g Service • Installation • Renovering www.efo.nu
Sandra Sundbäck, vd Paper province. Foto: Solsta Foto

Rekordtryck inför årets Hotspot

I år blir det jubileumsfirande för Hotspot-mässan som på grund av restriktioner skjutit upp sitt 25-årsfirande. Efter pandemins digitala lösningar är dessutom företagen hungrigare än någonsin. På bara två månader hade alla platser bokats upp.

– Vi kommer att ha cirka 135 montrar, säger Ximena Deramond, projektledare.

ARBETSTILLFÄLLEN.

Hotspot är den populära mässan som sammanför studenter med arbetsgivare och har sitt säte på Karlstads uni-

versitet. I två år har Hotspot körts digitalt på grund av pandemin, vilket gjorde att projektgruppen valde att flytta fram fjolårets 25-årsjubileum tills dess att restriktionerna släppt.

– Vi måste kunna fira på riktigt! säger Ximena Deramond, som gör sitt andra år som projektledare.

KONTAKT

Att mässan hölls digitalt var en bra lösning när det behövdes, men den kan, enligt Ximena, inte mäta sig med det personliga mötet.

– Företagen når inte ut på samma sätt utan den direkta, fysiska och spontana kontakten. Man måste vara på plats och kampanja så att man syns. Här på mässan blir det också svart på vitt hur intressant deras mon -

ter och varumärke är för studenter. Hur attraktiva är de som arbetsgivare? Den digitala mässan kunde inte ge det svaret.

Att företagen är hungriga är ingen överdrift. Bokningen öppnade i september och de 113 montrar som det var planerat för såldes slut på mindre än två månader.

– Det har varit ett så stort tryck, jag var rädd att det skulle krascha en stund! Det var så roligt att se och den energin sprider sig såklart tillprojektgruppen.

Det höga trycket gjorde att gänget bakom Hotspot valde att utöka antalet montrar.

– Vi kommer att ha närmare 135 montrar. Det är en populär tillställning, så det gäller att vara tidigt ute. Vi har dock dialog nu med ett par fler företag så det kan hän-

da att vi kan klämma in några till, säger Ximena.

Den snabba uppbokningen av företag har gett projektgruppen möjlighet att kunna fokusera på att informera studenterna. Två år av pandemi gör att de nuvarande studenterna inte har samma bakgrundskoll på Hotspot.

– Vi lägger all energi på att marknadsföra mässan internt för studenterna. De studenter som känner till Hotspot är de som läst i flera år och kanske har besökt mässan själva. De som började studera 2020 och senare kunde ju bara gå på den digitala mässan och det blev inte samma grej. Varför är mässan viktig för studenter?

kompetens de är intresserade av. De kan se det som studiebesök, att börja kolla läget.

SPEEDDEJTING

Mässan kommer, likt tidigare, hållas i de mest centrala delarna av universitetet i foajén, Café Gläntan och korridorerna runt omkring, där det rör sig som mest studenter. Då Hotpot är ett väl beprövat koncept kommer arrangemanget till stor del se likadant ut som tidigare år. Några nyheter för säsongen kommer det dock ändå att bli.

tingen har 60 företag möjlighet att träffa tre olika studenter som de har matchat med, för enskilda samtal, berättar Ximena.

De studenter som jobbar som studentvärdar och hjälper företagen på plats med sina montrar, har givetvis också ett ypperligt tillfälle att skapa kontakt med arbetsgivare.

– Det är ett privilegium, de kan verkligen ha egentid med utställarna. Vi försöker också matcha deras önskemål om att hjälpa särskilda företag.

På kvällen hålls även den traditionsenliga banketten för alla utställare, alla studentvärdar, projektgruppen och nyckelpersoner på universitetet.

Semcon Hotspot

Varmt välkomna att träffa oss från Semcon!

Den 20e februari kommer vi stå på Karlstads universitet i monter A29 för att träffa nytänkande konsulter

Hoppas vi ses!

– Alla studenter bör veta vad det finns för branscher och företag i Värmland och vilken

– Alla studenter känner sig inte bekväma med att komma fram, så vi kommer erbjuda CV-föreläsningar, pitchträning och liknande så att de kan förbereda sig. Sen har de också möjlighet att boka sig på Right on spot, vilket är speeddejting med företagen. Efter speeddej-

helena lundberg 070-530 65 60 helena@svenskmediakonsult.se qtym.se

Välkommen att besöka oss på monterplats D20

Husbyggaregatan 2, 652 21 Karlstad combitech.se

INDUSTRI & TILLVÄXT 29 KHaktuellt #1 2023
Ximena Deramond som gör sitt andra år som projektledare för Hotspot. Projektgruppen bakom Hotspot. Foto: Helena Lundberg
Tel: 054-85 06 30 054-85 06 30
7
21 Karlstad
Pelletsgatan
652

”Behovet av fossilfri el kommer fördubblas de närmaste tio åren”

Pandemin har lugnat sig, men industriklustret IUC Stål och verkstad ser nya utmaningar för länets industri- och industrinära företag. Krig och stora energibehov är bara en liten del av vad branschen brottas med. Samtidigt fortsätter kompetensutvecklingsprojekten att nå allt fler.

INDUSTRI 2022 var ett

prövande år för industrin.

Trots att pandemin äntligen börjat lugna ned sig har nya prövningar, som kriget i Ukraina, inflation och höga elkostnader, hopat sig för företagen, vilket industriklustret IUC Stål och verkstad vittnar om.

Det har varit mycket prisfluktuationer där man inte vetat vad priset på råvaror kommer att vara imorgon. Sedan dess har det varit en inflationsutveckling som gör att priserna, på i princip allt som ingår i produktionen, har ökat. En del företag har möjlighet att i

sin tur höja priserna mot kund, medan andra företag sitter i situationer där man låst sig till ett pris. Då tvingas man försöka absorbera högre kostnader, berättar Mattias Säfström, vd på industriklustret Stål och verkstad.

ENERGIBEHOV

Även det höga elpriset har fått konsekvenser, berättar Mattias. Det finns företag som fått stänga vid vissa tillfällen eftersom de går back på att producera just då. Andra företag kan göra förändringar i till exempel skift-

gången för att utnyttja perioder med billigare elpris.

Mattias berättar att de ser att allt fler företag jobbar för att kunna ställa om när nöden kräver.

I regel jobbar företag med ett strategiarbete som sträcker sig över flera år. Men fler och fler företag inser att det är meningslöst att göra ett långsiktigt strategiarbete när det dyker upp saker som gubben ur lådan hela tiden. I stället för att lägga fokus på strategiarbetet så lägger man fokus på hur man kan anpassa sig efter varje förändring som kommer.

På längre sikt står industrin, och transporterna till och från industrierna, inför ett enormt energibehov, säger Mattias.

Beräkningar som görs utgår från att behovet av fossilfri el kommer att fördubblas de närmaste tio åren. För att

kunna möta det krävs den största utbyggnaden av elnätet och elproduktionen som vi någonsin har gjort i Sverige. Samtidigt ligger Värmland inte bland de prioriterade områdena när man frågar dem som ansvarar för de stora stamnäten.

Karlstad energi har, tillsammans med danska Everfuel, tidigare meddelat om planer på att bygga en anläggning som ska kunna producera vätgas till bland annat tunga fordon, vilket Mattias ser som positivt.

Det är jättebra att Karlstad energi tar initiativ, det innebär att vi börjar bygga kunskap inom området. För att i framtiden komma till ett läge där vi kan försörja mer av industrins och transportsektorns behov är det en bra start.

Han säger att samma behov finns i Värmland som i Norrland.

Vi i Värmland kan inte bara sitta och tro att det löser sig av sig självt. Vi måste vara aktiva mot stat och nätägare.

KOMPETENSUTVECKLING

Kompetensförsörjningen inom industrin är en ständig utmaning. IUC Stål och verkstad arbetar fortlöpande med insatser för att göra yrkesutbildningar mer attraktiva samt genomför kompetensutvecklingsprojekt. Under 2021 startade klustret, tillsammans med fackförbunden IF Metall och Unionen, ett utbildningsprojekt som syftar till kompetenslyft för anställda inom industrin i norra Mellansverige. Projektet är nu i sitt slutskede och hittills har ungefär 300 individer genomgått utbildningen. Nu har man sökt, och beviljats, finansiering för ytterligare ett sådant projekt, där 550 individer i Värmland,

Vi jobbar med ventilation, projektering, service, el- och styrarbeten, OVK-besiktningar

Dalarna och Gävleborg ska få ta del av kompetensutvecklingen. Projektet startar i mars 2023 och pågår i tre år. Det är riktigt roligt att vi får möjligheten att jobba med det i tre år till, säger Mattias.

Ett annat projekt, som de också sökt och fått pengar för är ett där de ska jobba med företags organisatoriska utveckling mot att bli mer hållbara och konkurrenskraftiga.

Där är målsättningen att vi ska jobba med 80 företag från januari 2023 till och med 2025.

Mattias Säfström, vd på IUC Stål och verkstad. Foto:

lisa harkman 070-422 89 16 lisa@svenskmediakonsult.se

INDUSTRI & TILLVÄXT 30 KHaktuellt #1 2023
tel. 0553-411 72 • www.molkombuss.se ÄR NI MÅNGA? - BOKA BUSS.
75 år och hetare än någonsin. Fjärrvärmen är varm, trygg och pålitlig.
Ett skönare, mer hållbart liv
KARLSTAD
| KARLSKOGA | SUNNE | 054-85 05 06 • air4you.se
Mattias Hedström

Vart är du på väg? Allt det här kan bli ditt!

Ta tåget hit. 10 minuter från Karlstad. 35 minuter från Arvika. Drygt två timmar från Göteborg. Handla i välsorterade, mindre butiker med personlig service. Välj bland flera olika restauranger och caféer.

I centrum parkerar du helt gratis.

Gokartbana, golfbana, ishall, tennishall, padelbanor, sporthallar, ridklubb, kulturskola och kulturhus

– engagera dig i nästan vad du vill. Vårt rika föreningsliv skapar ett aktivt samhälle.

Här finns upplevelserna nära. Vindlande raviner med tropiskt klimat, fina vandringsleder och många vattendrag.

Frykstahöjden är ett friluftsområde med utegym, träningsspår, discgolf och pumptrackbana. Samla tankarna eller kompisarna på grillplatsen med kanske Värmlands vackraste utsikt – på toppen av slalombacken.

Vi har flera nybyggda skolor och förskolor. Vikstaskolan, som stod klar 2022, är den senaste.

Testa gärna den häftiga lekplatsen på skolgården, som utanför skoltid är en populär mötesplats.

Och du – vi ökar i befolkning, företagandet är starkt och bostadsmarknaden är på uppgång...

Välj bland lägenheter, villor eller bygg eget. Bo centralt eller på landsbygd med närhet.

VÄLKOMMEN HEM, VÄLKOMMEN TILL KIL

INDUSTRI & TILLVÄXT 31 KHaktuellt #1 2023
KIL.SE
Frögatan 6, 653 43 Karlstad I Östra Esplanaden 13A, 671 32 Arvika 0771 – 33 33 11 I postbox.avd14@ifmetall.se Gjuterigatan
00 27 | rltab.se Konstruktion • Verkstadstillverkning • Montage
38 D, Karlstad | 054-85

Mitt i en motstridig avtalsrörelse

År 2022 blev året då IF Metall äntligen kunde komma ut och träffa sina medlemmar igen efter pandemin. Likaså kunde de ha sin första kongress på över fem år. Nu har förbundet siktet inställt på den kommande avtalsrörelsen – som ramas in av motstridiga drivkrafter i en orolig tid.

FACKFÖRBUND. Efter pandemins restriktioner har

IF Metall Värmland haft ett positivt 2022 där de äntligen kunnat träffa sina medlemmar fysiskt och påbörja sin återställning till det normala.

IF Metall har också kunnat genomföra förbundets femte kongress, under senhösten i Göteborg, vilket var den första riktiga på fem och ett halvt år. Det var riktigt roligt att vi äntligen fick träffas igen. 2017 var senast gång vi hade riktig kongress. Vi skulle ha haft även 2020, men pandemin kom i vägen, så vi hade en digital version under en dag med bara det absolut nödvändigaste, säger Björn Henriksson, avdelningsordförande IF Metall Värmland.

Nu kunde de diskutera närmare 340 motioner och sätta grunden för förbundets riktning och framtida mål.

Det kan handla om alltifrån vad som ska ingå i medlemskapet till hur IF Metall ska jobba för att påverka politiken och samhällsfrågor i stort. Det är från det lilla till det stora, säger Jessica Persson, som är ny kassör i IF Metall Värmland sedan årsmötet i mars.

LEVERANSPROBLEM

En av de största utmaningarna ute på arbetsplatserna har under pandemin varit de många leveransproblemen. Något som i högsta grad fortfarande är ett problem.

Det är många industrileveranser som kommer från både Ukraina och Ryssland och efter invasionen har det blivit mycket bekymmer. Detta påverkar troligtvis leveranskedjorna ännu mer, nu när hela Rysslands marknad är hotad, säger Björn.

Det är klart att det skapar

SERVICE & FÖRSÄLJNING

Spärrg. 3, Karlstad • 054-10 04 25 • carlradio.se

oro bland medlemmarna. Företagen skulle kunna gå som tågen, för det är inte brist på ordrar som är problemet utan utleveranser som hakar upp sig på grund av materialbrist, förseningar och ökade kostnader. Det blir en gummisnoddseffekt i produktionen och inget bra flöde, säger Jessica.

AVTALSRÖRELSE

Vid tid för intervjun har IF Metall precis haft överlämning av avtalskraven inför 2023 års avtalsrörelse. Förbundet driver sin låglönesatsning där de vill höja lägstalönerna, och utöver detta håller de fast vid sitt krav på en löneökning om 4,4 procent.

Avtalsrörelsen kommer bli kämpig för vår del, det är bland de sämre förutsättningar vi haft, med anledning av den oroliga tid vi lever i. Det finns ett motstånd bland många arbetare, då de tycker att 4,4 procent är ett för lågt ställt krav när inflationen är uppe i nio procent, säger Björn.

På andra sidan står arbetsgivarna som behöver förhålla sig till stigande elpriser. Vilket elavtal företagen har kan bli

avgörande för många beslut. En del företag lägger över den ökade kostnaden på kunderna, men det är värre för de ofta stora företag som har avtal som löper på längre tid. Mindre företag har generellt inte haft samma utmaning, då de ofta går i och ur avtal ofta, säger Jessica.

VAD HÄNDER

UNDER 2023?

Under vecka nio ska vi ha en aktivitetsvecka och hoppas då

att kunna besöka så många som möjligt av våra medlemmar i Karlstadområdet, säger Björn.

Nytt för 2023 är även att förbundet stänger sitt Arvikakontor, som efter årsskiftet kommer slås ihop med Karlstadkontoret. Detta för att både öka samverkan och hålla nere kostnader.

Det nya året kommer också, likt föregående år, att bjuda på en del nyrekrytering.

Efter att vi förhoppnings-

SMÅTT ELLER STORT, DIGITALT ELLER TRYCK.

svenskmediakonsult.se

vis gjort en bra avtalsrörelse, hoppas vi på att inflationen lugnar sig till halvårsskiftet som det spås – det kommer ge oss en möjlighet att komma ikapp och att lätta på oron bland våra medlemmar, avslutar Jessica.

helena lundberg 070-530 65 60 helena@svenskmediakonsult.se

Följ oss på

Nyhet!

Beställ våra populära butikslagade lunchlådor online för hela veckan.

Handla påica.se/skare

Beställ maten hos oss till konferansen, frukostmötet, lunchen och fikat! Allt lagat från vårt eget kök.

Ring in din beställning, 054-53 08 11 eller besök oss i butiken.

Din kompletta leverantör inom service, montage och processhjälp

INDUSTRI & TILLVÄXT 32 KHaktuellt #1 2023 DIN MATBUTIK VID ÄLVEN VÄLKOMMEN Öppet alla dagar 7-22 | Centrumvägen 2 | Handla online på ICA.SE/SKARE Handla enkelt online med utkörning till ditt företag
www.wmw.se
Foto: Helena Lundberg Jessica Persson, kassör, och Björn Henriksson, avdelningsordförande, på IF Metall Värmland.

Vi gör en stor samhällsnytta”

2022 har varit ett extremt år på flera sätt för Hammarö energi. Skenande elpriser har till exempel lett till att efterfrågan på fjärrvärmekonverteringar har ökat med 1200 procent. Vid årsskiftet tog man även över kommunens renhållning.

ENERGI. Post-pandemin och kriget i Ukraina har påverkat Hammarö energis verksamhet mycket under 2022. Det handlar bland annat om prisökningar på material och osäkra eller försenade leveranser, vilket gjort det svårt att planera arbetet, säger Hammarö energis vd, Johan Modin.

När energiflödet i Europa ströps, till följd av kriget i Ukraina, skapades en brist och när elpriserna blir höga i Europa, på grund av bristen, så blir marknadspriserna höga i Sverige också. Detta gjorde att elpriset skenade under 2022, förklarar han.

KAMPANJ

I januari 2022, strax före Rysslands invasion av Ukraina, sjösatte Hammarö energi en kampanj för att erbjuda villaägare i kommunen fjärrvärmeanslutning.

Det var ett paket där vi erbjöd att hjälpa till med konvertering från direktverkande till vattenburen värme och fjärrvärme, eftersom vi såg en stor möjlighet att göra samhällsnytta.

Elpriserna sköt i höjden efter invasionen och det gjorde även antalet förfrågningar och intresseanmälningar om fjärrvärme, närmare bestämt med 1200 procent.

Utmaningen var att vi då, våren 2022, satt med komponentbrist, prisökningar på material, extremt många kunder som ville med och

en ovana att hantera 1200 procent fler förfrågningar. Det har varit ett extremår, kan man säga.

Han berättar att det varit en kamp att få ihop resurser hos entreprenören för att kunna göra alla jobb, vilket resulterat i förseningar.

Kunderna har varit väldigt tålmodiga. De är medvetna om hur elräkningen kommer att se ut framgent och ser ändå det positiva i att få det gjort, även om det dragit ut på tiden.

Under året som gått har Hammarö energi dessutom sett en ytterligare prisökning, vilket gjort att de egentligen borde korrigerat priset på konverteringarna, men valt att inte göra det, berättar Johan.

Vi vill inte utnyttja situationen. För oss är det viktigare att känna att vi hjälper till.

Under 2023 kommer Hammarö energi fortsätta arbetet med fjärrvärmeinstallationer. För närvarande har man cirka 100 intresseanmälningar som väntar.

Vi kommer titta närmare på områden som inte är utbyggda för fjärrvärme alls, så får vi se var vi landar. Det är mycket planering kring detta och man får jobba strategiskt.

SOLCELLER

Men det är inte bara fjärrvärmekonverteringar som står på dagordningen för 2023. Sedan 2021 har de arbetat för att bygga en solcellspark mellan

Hammarö utbildningscenter och älven på Skoghall, som kommer generera cirka 3000 megawattimmar.

Nu väntar vi på besked om finansiering och vår förhoppning är att vi ska ha en solcellspark uppe under hösten.

Han tillägger:

Vi tittar även på möjligheterna att sätta upp en publik snabbladdare för elbilar vid vår fastighet vid panncentralen i centrala Skoghall. Sedan årsskiftet 2022/2023 har Hammarö energi även tagit över ansvaret för kommunens renhållning från Hammarö kommun.

Vi tar hand om allt hushålls- och matavfall, samt

kommunens återvinningscentraler. Så det händer mycket spännande saker hos oss, men allt detta blir ju också en utmaning eftersom det är sådant som kräver resurser från oss, avslutar Johan.

INDUSTRI & TILLVÄXT 33 KHaktuellt #1 2023 HÅLLBARHET VILKA ÄR ERA UTMANINGAR OCH BEHOV? Vi stöttar, vägleder och engagerar värmländsk industri. Läs mer om vad vi kan hjälpa just dig med på www.iucstalverkstad.se FINNS I LAGER FREKVENSOMRIKTARE VÄXLAR ELMOTORER Gjuterigatan 6, Karlstad • 054-690 680, Jour 054-690 685 www.klv.se • info@klv.se ✔ Försäljning ✔ Service ✔ Rådgivning ✔ Omlindning ✔ Lagerbyte ✔ Isolationsmätningar ✔ Vibrationsmätningar ✔ Uppriktning KONTAKTA OSS VID: 150 200 En å femti, två kronor. Dygnet runt ILBUD – GODS, TAXI, BUSS Avtalspriser för företag KARLSTAD • taxikurir.se TERMINAL- OCH SKYDDSGLASÖGON? Vi har glasögonen för dig som jobbar på kontor eller i industrin. Synvårdskliniken i Klara Leg. opt. Maria Adolfson Gustafsson & Elisabeth Frykblom Vxl 070-603 82 33 SMS 070-332 78 72 info@mariaoptik.se Malmtorgsgatan 18, Karlstad www.mariaoptik.se Tel: 054-85 06 30 054-85 06 30 Pelletsgatan 7 652 21 Karlstad
lisa harkman 070-422 89 16 lisa@svenskmediakonsult.se
Johan Modin, vd Hammarö energi. Foto: Lisa Harkman

Skoghalls bruk står bakom var sjätte vätskeförpackning i världen

Skoghalls Bruk, en av produktionsanläggningarna för kartongproduktion inom Stora Enso, är en av Värmlands större arbetsgivare. Vad många däremot inte känner till är graden av högteknologisk produktion och brukets roll som en av de världsledande spelarna inom hållbara konsumentförpackningar.

BRUK. 2022 har varit ett positivt år för Skoghalls Bruk, där de har en kontinuerlig förbättring inom produktionseffektivitet och säkerhet. Enligt Marie Morin, platschef, har det varit skönt att komma tillbaka igen, taggade efter pandemin.

DIGITALISERING

I Skoghalls Bruk, precis som på de flesta företag, har pandemin påverkat och krävt anpassningar i verksamheten.

Men det har inte bara varit av ondo.

– Vi har fått en digital upskilling där vi har ökat vår förmåga. Vi gör saker lite annorlunda och fler saker digitalt. Vi har också blivit mer flexibla och tillämpar hybridarbetsplats,

det tror jag är en positiv sak, säger Marie och fortsätter: – Digitalisering är en resa vi är på. Framåt behöver vi jobba ännu mer med digitalisering ihop med värdeskapande, vilket är spännande.

Produktionen är betydligt mer högteknologisk än vad gemene man tror, menar Marie.

– Man är inte van att se papper- och massaindustrin som en high tech-bransch. Det kan bero på att vi inte riktigt visat upp det. Men det är mycket mer high-tech i vår industri än i till exempel mobiltelefonibranschen.

INVESTERING

Något annat som är aktuellt är Stora Ensos stora inves -

tering på 97 miljoner euro i bruket för att öka kartongproduktionen. Investeringen innebär produktionshöjande åtgärder på kartongmaskin åtta (KM8) och åtgärderna sker i två steg.

– Hittills är en deletapp genomförd, den andra och större delen kommer ske under hösten 2023. Det är väldigt roligt, för det är Skoghalls Bruks största investering på 20 år. 100 000 ton mer produktion kommer den här investeringen att ge.

Investeringen kommer också hjälpa bolaget att i ännu större grad vara med på klimatresan, som Marie uttrycker det.

– Detta skapar förutsättningar att sätta mer förnyelsebara förpackningar på marknaden. Det finns en hållbarhetstrend och detta hjälper oss att ersätta plastförpackningar med förnyelsebara. Var sjätte vätskeförpackning, så som mjölk eller juice, som produceras i hela

Konstruktion • Verkstadstillverkning • Montage

världen kommer från Skoghalls bruk. Så vi är en stor spelare redan idag på de delarna. I framtiden kommer vi nog få räkna om och göra en ny kalkyl, efter vår nya investering.

Just hållbarhet är Stora Ensos största fråga.

– Stora Enso har satt som mål att vi år 2050 ska tillhandahålla regenerativa lösningar, vilket är lösningar som är cirkulära men också bidrar till biologisk mångfald och klimatförbättring.

Det känns bra att få jobba på ett företag som är så värderingsdrivet, som verkligen vill göra väl. Jag tror det är sådana företag, som driver klimatfrågan rätt, som kommer vinna på sikt, avslutar Marie.

65 60

Det är vi som gör jobbet -Allt för din trädgård, tveka inte att kontakta oss!

054 - 56 38 70 info@grasdalensservice.nu

Gräsdalensservice

@grasdalensservice

www.grasdalensservice.nu

INDUSTRI & TILLVÄXT 34 KHaktuellt #1 2023 Gjuterigatan 38 D, Karlstad | 054-85 00 27 | rltab.se
Stora Enso har investerat 97 miljoner euro i bruket för att öka kartongproduktionen. Foto: Stora Enso Marie Morin är platschef på Skoghalls Bruk.

Bli det du läser.

Krångla inte till det. Gå en av Folkuniversitetets YH-utbildningar och bli det du läser. Utbildningarna tas fram tillsammans med arbetslivet och ger dig den spetskompetens som efterfrågas. 9 av 10 har jobb inom ett år efter examen.

Drifttekniker, kraft- och värmeproduktion 400 YH-poäng

Energi- och fastighetstekniker 400 YH-poäng

Frontendutvecklare 400 YH-poäng

Ansök nu på folkuniversitetet.se/yh-karlstad

INDUSTRI & TILLVÄXT 35 KHaktuellt #1 2023

Värmland i framkant med laddstationer för tunga fordon

Ett högaktuellt ämne inom transportbranschen är den gröna omställningen. Man talar om övergången till el och gas och hur bränslefrågan ska se ut i framtiden.

– i Värmland har vi varit duktiga, det händer otroligt mycket. Det kommer komma många nya laddstationer och liknande för tunga fordon under 2023, berättar Per Broholm, regionchef på Sveriges åkeriföretag.

TRANSPORT. Den gröna omställningen är ett hett diskuterat ämne inom åkeribranschen. Vad blir det egentligen för bränsle i framtiden?

MILJÖARBETE

– Övergången till el och gas pratar man mycket om. Det händer otroligt mycket och i Värmland har vi varit duktiga. Under 2023 är det bestämt att det kommer byggas tio nya publika laddstationer för tunga fordon runt om i Värmland, vi ligger klart i framkant, säger Per Broholm, regionchef på Sveriges Åkeriföretag.

I nuläget finns en publik laddstation för tunga fordon på Örsholmen i Karlstad. Under 2023 kommer det tillkom-

ma en laddstation på Välsviken och en på Bråtebäcken. Även i Kristinehamn, Grums, Filipstad, Årjäng, Torsby, Arvika, Sunne och Åmål kommer det byggas laddstationer under året.

Men fler är att vänta, enligt Per.

– En fungerande laddinfrastruktur är helt avgörande för åkeriföretag som vill ställa om. Vi tror att dessa 10 laddstationer bara är början, fler kommer. Den gröna omställningen är verkligen på tapeten och det händer mycket snabbt.

Biogasanläggningar kommer också att etableras runt om i Värmland under årets lopp. Hittills är Karlstad och Kristinehamn givna, men

eventuellt kommer det även bli Hagfors och Torsby.

I linje med den gröna omställningen har intresset för certifieringen Fair Transport ökat. Fair Transports

– med miljö, trafiksäkerhet och sociala villkor som centrala frågor – är klassificerat för hållbarhetscertifiering för godstransporter på väg. Detta innebär ökade krav på

åkeriföretag att anpassa sig till samtidens miljötänk. Per, som själv är ute och informerar i ämnet, menar att intresset är fortsatt högt.

– Intresset ökar hela tiden, både från transportköpare och transportörer. Hållbarhet och lika villkor är på tapeten, det är viktigare än någonsin och många är villiga att lära sig mer.

Per menar också att kommuner behöver se över sina upphandlingar framöver och värdera satsningar inom miljö och socialt ansvarstagande högre.

KOMPETENSGAP

Något som länge varit ett problem inom åkeribranschen är den stora bristen på lastbilschaufförer. Även om intresset för att bli chaufför har ökat storartat, är det fortfarande ont om utbildningsplatser inom transport.

– Den diskussionen är het fortfarande, det är en lång process. Det behövs ungefär 6000 chaufförer om året och det utbildas ungefär 3000. Man vet heller inte

hur många av dessa som faktiskt blir chaufförer, säger Per.

Åkeribranschen efterfrågar nu fler utbildningsplatser för att matcha det stora kompetensbehovet.

– 80 procent av de som utbildade sig 2022 fick jobb direkt, vilket inte är så vanligt bland andra utbildningar, så det är en fantastisk möjlighet som kommer med utbildningen.

Annat som är aktuellt inom branschen är EU:s mobilitetspaket som bland annat innehåller regler för ökad kontroll ute på vägarna. Målet är en sund konkurrens på lika villkor inom EU.

– Vem som helst får inte åka till ett annat land och utföra transporter en längre tid, utan det finns ett stort regelverk som styr. Men för att detta ska fungera och få effekt behöver vi ett effektivare kontrollsystem där företagen verkligen känner att de blir kontrollerade, avslutar Per.

INDUSTRI & TILLVÄXT 36 KHaktuellt #1 2023
070-530 65 60 helena@svenskmediakonsult.se
helena lundberg
Många nya laddstationer för tunga fordon är att vänta under året. Foto: Privat Per Broholm, regionchef på Sveriges åkeriföretag.

Mewab, som arbetar med cirkulär ekonomi genom återanvändning och förädling av restprodukter, är ett företag som ligger helt rätt i tiden. Tillsammans med bolagssystern Biototal omsatte de 2022 hela 240 miljoner kronor. Bakom framgången ligger ett starkt inre driv för miljöfrågor och att skapa en bättre framtid för våra barn och barnbarn.

Mewabs tre centrala verksamhetsområden är lantbruk, återvinning och deponikonstruktion. Genom sin lantbruksverksamhet kan de hjälpa lantbrukare att öka bördigheten och bibehålla välmående jordar. Inom återvinningsdelen driver de flera anläggningar där de tar emot organiska restprodukter, som annars hade kastats, från främst skogsindustrin. Restprodukterna omvandlas till bland annat mullhöjare, anläggningsjord och råkompost som återförs till kretsloppet. Inom deponikonstruktion återanvänder man förorenade schaktmassor till att sluttäcka stängda deponier med den gamla Älvenästippen som sitt just nu största projekt.

Mewab har en av Sveriges största komposteringsanläggningar på Sofiedal bredvid Karlstads flygfält.

– Där tar vi emot organiskt material från bland annat Värmländska Pappersbruk, komposterar det och gör prima kompost och jord. Det är samma process som en varmkompost som man har hemma, fast mycket större, förklarar Per Ljungberg, vice VD Mewab.

På denna anläggning tar de emot 60 000 ton organiska sidoströmmar och kör ut ca 40 000 ton jord och kompost, däribland även reningsverksslam Revaq från Karlstads kommun. Allt tas till vara, vilket också är en del av verksamhetens grundtanke.

Nyligen har Mewab gjort en investering i miljonklassen på Sofiedal; en våg för att få bättre kontroll över deras materialflöden, både in och ut. Samt byggt en lakvattendamm.

– Vi har köpt den lokalt av Tamtron. Vi jobbar mycket med lokala leverantörer, det tycker vi känns viktigt. Framförallt samarbetar vi med flera åkerier, så som Värmlands Schakt, de gör ett kanonjobb.

MESAKALK

Men låt oss backa bandet till 1986, då företaget startades. Mewabs verksamhet inleddes med en maskinstation, där de utförde tjänster och hyrde ut maskiner till lantbrukare i Väse-området. Efter hand som åren gick fick de förfrågningar, bland annat från Karlstad kommun som undrade om de kunde sprida reningsverksslam på åkermark som gödning. Efter det blev de kontaktade av entreprenören igen och framförallt Skoghalls bruk. – De har något som heter mesakalk, som är en restprodukt från sulfatpappers/ massaproduktion och är PH-reglerande i jorden. Skoghalls bruk ville undersöka om man kunde använda kalken till något mer än att bara lägga den på tippen, som man dittills gjort i alla år på de flesta bruken, berättar Per. Mewab lyckades se till att kalken blev spridningsbar och det funkade alldeles utmärkt. Inte nog med det, mesakalken visade sig bli deras största framgång. Mesakalk är idag signifikativt med Mewab. De har sålt kalken i 35 år och det är en av deras absolut största produkter inom affärsområdet lantbruk. Rätt innehåll i analyserna, rätt konsistens samt rätt mängd på åkern. – Kalken är en cirkulär produkt, den är klimatneutral. Den enda koldoioxidskulden vi har är transporten till lantbrukaren. Det är en fantastisk produkt på det sättet.

Sedan 20 år tillbaka är Svenska lantmännen ensam återförsäljare av mesakalken. När kalken är såld sköter Mewab hela området med logistik, spridning, kvalitetssäkring med mera.

När kalken ska spridas används en vanlig lantbrukstraktor med eller utan kran som de kan lasta kalken med och en spridare kopplad. Ett spridarekipage kostar cirka sex miljoner kronor och Mewab har fyra stycken. Löpande har tekniken utvecklats, i takt med att lantbruket har blivit mer tekniskt och industriellt med större gårdar.

– Vi har tekniska hjälpmedel så att vi kan sprida med gps och styrfiler. Vi ser exakt var på åkern vi har spridit och kan ställa

in hur många ton vi vill fördela var. Det är den modernaste utrustningen, i princip kan man sitta och titta på film när man kör traktorn, säger Per och skrattar. År 2022 slog Mewab försäljningsrekord på sin kalk, då de lyckades sälja 100 000 ton mot tidigare cirka 70 000 ton.

– Det har varit en målsättning sedan minst 25 år tillbaka och vi hoppas kunna förvalta det bra.

Hur är det möjligt att nå sådana siffror?

– Framgångsfaktorn är att vi levererar bra produkter. Det är också oroligheter österut som gör att det blir svårt att få tillgång på konstgödsel och då har lantbrukaren valt att satsa på kalk för att optimera PH:t. Vi har plötsligt hamnat i fokus hos lantbrukaren och det tycker vi är fantastiskt. Vårt övergripande mål är just att bli lantbrukarnas självklara val när det gäller cirkulära bördighetsprodukter och kalk. Det är viktigt med kvalitetssäkring från bruk till lantbruk.

Mewab kommer fortsättningsvis även få tillgång på bruten gruvkalk.

– Vi förvärvade SMA minerals lantbruksavdelning, som är en stor kalkleverantör. Ett tioårsavtal blev klart i juni 2022 och detta är guld för oss. Gruvkalken syftar framför allt till att kunna förse eko och kravbönder med kalk, eftersom de inte får använda mesakalk, förklarar han.

– Vi har en enorm tillväxttakt i koncernen. Vi söker nya, positiva och hårt arbetande medarbetare som tycker det är kul att göra något för miljön och Sveriges lantbrukare samt vara en del av vår resa. Vi söker framförallt maskin- och traktorförare, kundansvariga och säljare.

De söker också samarbeten med skolor, så som Lillerudsgymnasiet, Södra Viken och andra lantbruks- och tranportgymnasier, för APL praktik samt jobb på sommaren och efter skolan.

MILJÖARBETE

I takt med att det allmänna samhällsintresset och medvetenheten för miljö och hållbarhet har ökat, upplever Per att Mewab har hamnat mer i fokus.

– Vi återför restprodukter till kretsloppet och det har blivit mer aktuellt i dagens samhälle än kanske tio år tillbaka. Klimatfrågan ligger högt på agendan hos både företag och gemene man, men det är viktigt att miljötänket inte bara stannar på pappret eller i tjusiga floskler.

Mewab arbetar också aktivt med sitt miljöarbete. Ett av många mål är att radikalt minska sina utsläpp från komposteringsprocessen. En annan, redan långt gången idé, är biokol.

Den 9 december 2021 fick de besked om att Klimatklivet beviljar dem 55 miljoner kronor för deras projekt Klimatsmarta Kretsloppsprodukter, där de ska tillverka biokol av restprodukter från skogsindustrin i Värmland.

– Processen mellan idé och inlämnande av ansökan om Klimatklivet-stöd var över två år och hade aldrig blivit av utan alla kloka människor som hjälpt mig i denna process. Kollegor, konsulter som Cofiad och Pussel Klimat, KAU och Paper Province för att nämna några. Nu tar det hårda arbetet vid med tillståndsansökan, utvärdering av teknik, undersöka marknaden för biokol, projektering och planering med mera. Som tur är har jag många duktiga och kompetenta kollegor som hjälper mig med detta, säger Per.

Åtgärden kommer att minska utsläppen av växthusgaser från det organiska materialet i produktionen.

– Som komplement till ”biokolsfabrik” kommer vi att använda så kallade komposttrummor, det vill säga trummor som snurrar väldigt långsamt så att materialet komposteras och hygieniseras mycket snabbare, förklarar Per och fortsätter:

HÖG TILLVÄXT

Med åren har verksamheten växt och idag utgör Mewab, tillsammans med systerbolaget Biototal, en koncern. Biototal startade sin verksamhet 1996 och har sin bas utanför Linköping. Deras huvudfokus är reningsverksslam och biogödsel från biogasproduktion, cirka 120 000 respektive 500 000 ton per år och det ökar.

– De har tätt samarbete med biogasproducenter i Sverige. De gör vattenprover, hjälper reningsverk att bli bättre, hjälper lantbrukare som tar emot slam och biogödsel samt jobbar med leverantörerna av substrat till biogas samt producenterna. De omsätter idag cirka 150 miljoner om året, berättar Per.

2022 omsatte Mewab över 90 miljoner i omsättning och hela koncernen totalt omsatte 240 miljoner. Men resan slutar inte här.

– Vi har höga tillväxtmål, vi ska dubbla vår omsättning om tre år. Vi ska ligga och nosa någonstans på 500 miljoner om tre år.

I år firar Mewab och Biototal två år tillsammans. Totalt har koncernen 45 anställda, varav 15 på Mewab och 30 på Biototal.

– Inget av de här bolagen hade varit något utan sin personal. Vi har fantastiskt duktiga medarbetare som jobbar hårt för att nå de här extremt tuffa målen.

För att kunna hänga med i sin egen tillväxt söker nu Mewab och hela koncernen personal.

– Det känns jätteroligt och det är en stor klimatinsats för vår del med cirka 12 miljoner kilo i minskade utsläpp per år. Men den är fortfarande under projektering, det är en lång process med tillstånd och val av teknik. Investeringens kommer att landa på cirka 150 miljoner kronor och ge nya arbetstillfällen. Att Per och hans medarbetare drivs av en stark inre passion för miljö och hållbarhet, märks lång väg. Enligt Per är detta också en stark grund i verksamheten, då det smittar av sig till och inspirerar medarbetarna.

– Om man har grundvärderingarna med kretslopp, återföring, resursutnyttjande och cirkulär ekonomi – och vill skapa en bättre värld för sina barn och barnbarn – och samtidigt ha kul! Då är det inte särskilt tungt att gå till jobbet.

INDUSTRI & TILLVÄXT 37 KHaktuellt #1 2023 DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN MEWAB ANNONS ANNONS Mewab AB, Romstadsv 2 B, 653 42 Karlstad, 054-15 07 76, mewab.se Vill du göra en insats för miljön och Sveriges lantbrukare? Kontakta Per Ljungberg, vice VD Mewab per.ljungberg@mewab.se +46 (54) 15 07 76 – med miljön som passion

Valmet ska minska sina

koldioxidutsläpp med 80 procent

Som Karlstads största privata arbetsgivare är Valmet en stor tillgång lokalt, men också globalt. Trots pandemi, krig, inflation och elkris står industribolaget stadigt och håller knappast igen på sina visioner. De tar sig in på nya marknader, gör stora investeringar och jobbar aktivt med miljöarbete.

INDUSTRI. Valmet är globalt framstående inom utveckling, tillverkning och leverans av teknik, automa-

tion och service inom massa-, energi- och pappersindustrin. Bolagets fyra affärsområden – papper,

massa & energi, service och automation – finns alla på samma enhet i Karlstad.

I Karlstad, som är den största enheten i Sverige, arbetar ungefär 900-1000 personer – med inhyrd personal medräknat. Näst i storleksföljd kommer Sundsvall och därefter Göteborg, Stockholm, Hagfors, Borlänge och Hedemora.

– Vi erbjuder en mängd

olika positioner för den som är intresserad av ett globalt företag med många kontakter ute i världen, och vi är också starka lokalt genom vår service-verksamhet, säger Per Holm, regionchef inom service för Skandinavien.

REKORDSIFFROR

För mjukpappersverksamheten, som är den största

av verksamheterna i Karlstad, blev 2022 ett hack i den annars positiva kurvan. Med oroligheterna i Ukraina saktade Europamarknaden ner. Den är en central marknad för kapitalverksamheten, och vissa stora investeringsprojekt bromsades in. Dessutom tvingade inflationen och energipriserna många viktiga kunder att tillfälligt pau -

sa sina fabriker runt om i världen.

För serviceverksamheten, som arbetar med all utrustning som tillverkar pappersmassa, tidningspapper eller kartong och som utgör den näst största verksamheten i Karlstad, blev 2022 också ett omtumlande år.

– I siffror mätt blev dock 2022 ett mycket bra år för serviceverksamheten i Skandi-

INDUSTRI & TILLVÄXT 38 KHaktuellt #1 2023 Gjuterigatan 38 D, Karlstad | 054-85 00 27 | rltab.se Konstruktion • Verkstadstillverkning • Montage
Malin Kilian, Anders Nilsson och Per Holm vid den 15 meter långa svarven – en investering på över tre miljoner.
När ni kommer hem sent har Höjer gjort rent. hojer.se
Foto: Helena Lundberg

navien som omsatte rekordsiffror. Orsaken till detta är vår kompetens, flexibilitet och stora engagemang hos medarbetarna, vilket också ligger till grund för Valmets framgångssaga. Närheten till våra kunder, så att vi kan stötta dem med kort framförhållning både på plats eller hos oss i våra verkstäder, har givetvis också påverkat, säger Per.

– Vi har förmågan till snabb anpassning till förändringar i omvärlden. Valmets verksamhet kunde stå stadigt under pandemin tack vare en stor flexibilitet, digitala lösningar

re, säger Katarina Åhsberg, kommunikations- och marknadsföringschef Valmet Paper.

– Ett draglok 2022 var behovet av en fungerande kraftindustri som innebar att vi fick underhålla och ta hand om många fler kraftpannor än tidigare år, eftersom de skulle vara i bra skick inför hösten och vintern när energi och värme behövs, berättar Per.

Andra områden som serviceverksamheten fokuserat mer på under det gångna året är exempelvis filterutrustning till gruvor och gruvindustri, där nu behovet ökar

Likaså har de varit aktiva i bioenergikonverteringen på många bruk och mer kommer att hända under 2023-24.

Inför 2023 ser det ljust ut för serviceverksamheten, då en lite lugnare investeringshastighet kommer innebära ett ännu större behov av dagligt underhåll.

– Under 2023 tror vi att vi kommer omsätta ännu mer än vad vi gjorde 2022. Året har startat jättestarkt redan inom service och vi har fått in många beställningar. Vi har höga tillväxtmål och fortsatt rekrytering pågår.

nadsandelar inom annan typ av industri, säger Per. Även för mjukpappersverksamheten verkar 2023 bli ett stabilare år.

– Det går i rätt riktning, såvida inget nytt händer. Marknaden börjar återhämta sig i Europa och den globala tillväxten av konsumtion och produktion ligger på en stabil nivå, säger Malin Kilian, platschef Valmet Karlstad.

INVESTERINGAR

Valmet ligger inte heller på latsidan vad gäller stora investeringar.

– En av våra största inves -

teringar vi har gjort på senare år, och som kostat över 30 miljoner kronor, är en 15 meter lång svarv som klarar arbetsstycken med samma längd, berättar Malin.

Många av investeringarna går även i linje med Valmets hållbarhetsarbete och de ökade kraven på koldioxidreducering.

– Valmets koncernledning har satt tydliga krav i ett miljöprogram. Målet är att minska koldioxidutsläppen i vår egen verksamhet med 80 procent till 2030, berättar Malin.

Några av investeringarna för att minska på koldiox-

idutsläppen består i ventilationsanläggningar för att återvinna värmen i verkstäderna, nya styrsystem för att reglera tryckluft och belysning så att den bara är i gång när den behövs samt ersättning av diesel i truckarna till miljövänligt bränsle.

– Dessa tre tillsammans minskar koldioxidutsläppen med drygt 300 ton koldioxid per år, avslutar Malin.

helena lundberg 070-530 65 60 helena@svenskmediakonsult.se

INDUSTRI & TILLVÄXT 39 KHaktuellt #1 2023
Valmets unika valsbeläggningsmaskin. All service kan nu göras i Karlstad istället för på olika platser i Europa, vilket har minskat ledtider, transporter och koldioxidutsläpp. Foto: Valmet
Hoppas du också på det bästa när du rekryterar? Vi hjälper dig hela vägen med att ta ett tryggt beslut. testhuset com info@testhuset com Rikstäckande service inom svetsning och montering CWM Carlstad AB utför svetsning och montering rikstäckande främst emot processindustin, bygg och verkstad. Vi arbetar också världen över på uppdrag av våra kunder. Smide och legotillverkning utförs i vår verkstad. Telefon 070-282 47 78 info@cwmcarlstad.com www.cwmcarlstad.com

UTHYRES

En pålitlig partner inom industriservice, vår erfarenhet, din trygghet

En säker partner för underhåll-, förändrings- och utvecklingsprojekt. Vi är experter på komplicerade hanteringar av tunga maskiner i komplexa miljöer, oavsett om det rör sig om flytt av hela industrier eller service och underhåll.

Gjutaregatan 12, Kil 0554-13060

svizza.com

TA UT RIKTNINGEN

I DITT SKOGSÄGANDE

Genom att ringa in målsättningen med ditt skogsägande och analysera nuläget sätter vi en strategi för att sedan genomföra rätt aktivitet i rätt tid. Tomas Johansson, skogsrådgivare | 072-749 33 34 | tomas.johansson@meraskog.com Joakim Nyrén, skogsrådgivare | 070- 645 56 03 | joakim.nyren@meraskog.com meraskog.com