Page 1

Kirsebergskyrkan sommar 2019


Den blomstertid nu kommer - krönika Skolavslutning, förväntan, högtidlighet: Den blomstertid nu kommer. Psalmen slår an något i många av oss. Vi delar erfarenheten av att ha sjungit orden och låtit melodin röra vid oss. Några av oss sjunger den i dagarna på skoltrappan, i aulan eller i kyrkan och avslutar vårterminen. Andra av oss minns skolavslutningar som ligger bakom, med fin klänning, syrendoft och förväntningar i luften. Och sommaren som tycktes ligga oändlig framför. Texten och psalmens melodi framkallar bilder i oss. Vi bär ett gemensamt minne. På trappan till sommaren står vi med olika känslor. Förväntan på semester och återhämtning, längtan efter att få träffa familj som bor långt borta, oändliga sovmorgnar, att göra det jag vill och det som inte hunnits med. För några är tanken på sommarlov oro och otrygghet utan skolans schema och vuxna som ser och skyddar. Oro för att pengarna eller jag själv inte ska räcka till. När vi går in i sommartiden då gräs och gröda gror, gör vi det omslutna och med kraft av Guds Heliga Ande. Vi har just firat Pingst, och lever i hänryckningens tid då naturen exploderar i färg och doft. Varje litet blad är intensivt grönt. Livskraften sprudlar i allt. På Pingstdagen firar vi att Gud sänder sin Ande, livskraften till oss, till kyrkan, till världen, till dig och mig. Vi är omslutna av Guds Ande i allt vi tänker, känner och är. Under sommaren ses vi i Kirsebergskyrkan. Det händer både nytt och välkänt. Vi firar Musikmässa i sommarkväll som vanligt, med fantastiska musiker. En dramatiserad guidning av kyrkans historia kommer att framföras vid tre tillfällen. Missa inte det! Och du som gått ut årskurs 3–6: missa inte nya aktiviteten Sommarlovskul i juni! Under Prideveckan bjuder vi in till ett bibelstudium med queerteologiskt perspektiv. Varmt välkommen till din kyrka i sommar! Guds Välsignelse.

Hanna Malmqvist, arbetsledande präst

omslagsfoto: kristina strand larsson. foto och illustrationer: shutterstock, maria savenko(stock.adobe.com), kristina strand larsson tryck: kipro grafisk helhetsleverantör

2


Mötesplatser - fika och gemenskap Sommarcafé

Onsdagar 19 juni – 28 augusti 12.30 – 15.00

Smörgåsar, kaffe och kaka serveras för 30 kr. Vi är i trädgården eller i växthuset beroende på väder.

Kvinnofrukost på utflykt 10 juni

Heldagsutflykt till Österlen. Få platser kvar. Anmäl dig senast 3/6 till expeditionen.

Dramatiserad guidning bland människor och saker i Kirsebergskyrkans historia

Sopplunch

Onsdag 26 juni 14.00, onsdag 3 juli 18.00, onsdag 10 juli 14.00

Onsdagar t o m 12 juni efter veckomässan som börjar 12.10

Människorna som längtade efter en kyrka på Backarna, vilka var de? De som samlade in pengar, såg till att bygget startade och som redan innan kyrkan var på plats levde församlingsliv? Viveka Olofsson har grävt i arkiv och funnit spännande saker om Kirsebergskyrkans tillkomst och historia. I en dramatiserad guidning möter du några av de som lagt tid, engagemang och tillgångar i kyrkans tillblivelse och förändring. Hör om Backabusarnas präst Folke Westrup, konsulinnan Sederholm som skänkte marken att bygga på och Herda Torell som ledde barngrupper, var vaktmästare och bodde i en lägenhet i kyrkan. Hör om varför stora klockan heter Anna, varför takkronorna ser ut som de gör och var flygplanet blev av.

Välkommen att äta sopplunch i Kirsebergskyrkan. Husmor serverar vegetariska hemlagade soppor och hembakat bröd. Kryddor, grönsaker och sallad kommer i så stor utsträckning som möjligt från våra egna odlingar. Kaffe och kaka ingår. Kostnad 30 kr.

Möt Kirsebergskyrkan på Backakarnevalen Nationaldagen 6 juni

12.30-13.30 Kirsebergstorget. Tillverka instrument till karnevalståget. Kyrkan finns också i Beijerspark under dagen. Barnkören sjunger kl 14.30. Försäljning, lekar och aktiviteter. Kom förbi! 3


Barn och familj Sommarlovskul 17–20 juni 09.00–16.00, Kirsebergskyrkan

Har du som just slutat årskurs 3-6 inget att göra i början av sommarlovet? Kom då och häng med oss på roliga äventyr. Det blir en vecka du sent kommer att glömma! Vi kommer göra många olika saker, allt från att åka och bada, baka och pyssla till att ha vattenlekar och åka iväg på spännande sommarutflykter. Och du, det kostar ingenting. Dessutom ingår lunch och fika. Anmäl dig senast 7 juni till amanda. rehnstrom@svenskakyrkan.se eller via telefon 040–279130. Glöm inte att uppge om du önskar specialkost Hoppas vi ses i sommar!

Café körsbäret

Måndag och onsdag 09.00-12.00 t o m 26/6

För dig som är hemma med barn. Sångstund, samvaro med andra och fika för en liten peng. Vi ses i Solskensrummet, ingång från Sperlingsgatan via förskolans gård. 12.00 på onsdagar är du välkommen att fortsätta hänga i kyrkan, att fira mässa och/eller äta sopplunch i Backasalen. Kontakt: Kristin Hedberg. Följ oss på Facebook. Sök på Café Körsbäret. 4


Ung på Kirseberg

rustad för livet

Läger: 13-15/9 2019 och studieresa till Assisi, Italien 20-24/5 2020. konfirmation: 31/5j 2020 i Kirsebergskyrkan informationsmöte: För konfirmand och anhörig torsdag 22/8 18.00 i Kirsebergskyrkan

konfirmand malmö 2019-2020 När Gud menar att vi ska ta hand om jorden och varandra- hur kan vi göra det och varför ska vi göra det? Vad är medmänsklighet? Vilka rättigheter har jag i livet? Hur ser egentligen vår värld ut? Kan jag göra skillnad för någon annan, för jorden? Kan man förlåta allt? Kan man älska för mycket, eller för lite? Och vem är då den där Gud? Tillsammans undersöker vi de stora och små frågorna. Varmt välkommen precis som du är!

Mer info: Amanda Rehnström, församlingspedagog.

Vill du bli konfirmandledare? Hör av dig till Amanda Rehnström, församlingspedagog

Ungdomsgrupp

Torsdagar 18.00-20.30

Start till hösten. Mer information kommer. Följ Kirsebergskyrkans unga på kirsebergskyrkan_unga

dag och tid: Varannan torsdag, ojämna veckor, 16.30–18.30. Start 29/8 2019.

5


Musikmässa i sommarkväll är en tradition i Kirsebergs kyrka sedan många år och är en spännande blandning av konsert och gudstjänst. Det vackra kyrkorummet välkomnar med konst och musikupplevelser och tar dig med på musikaliska resor i varierande genrer. Sommarens program består av allt ifrån barock och romanser till jazz och folkton med musiker av högsta kvalitet.

Musikmässa i sommarkväll - söndagar 18.00 2 juni sön före pingst

23 juni johannes döparens dag

Blavet, Mozart, Saint-Saëns

Söndagens tema: Hjälparen kommer. Marianne Sihvonen, tvärflöjt. Erica Giacoletto, kontrabas. Präst Michael Andersson.

Tidig musik med Trio Telopea

Söndagens tema: trio telopea Den högstes profet. Akane Kusakabe, cembalo. Ida Höög och Annie Lönngren, blockflöjter. Präst Maria Eriksson.

erica giacoletto och maranne sihvonen

kirsebergskvartetten

jesper olsson

9 juni pingstdagen

30 juni 2 sön efter trefaldighet

Söndagens tema: Den heliga Anden. Maria Solgaard, violin. Jens Solgaard, violin. Leif Meier, cembalo. Kjeld Steffensen, cello. Präst Hanna Malmqvist.

Söndagens tema: Kallelsen till Guds rike Musik av Schubert, Beethoven och Debussy. Jesper Olsson, piano. Präst Hanna Malmqvist.

16 juni heliga trefaldighets dag

Slagverksduo Bibimbab

Söndagens tema: Gud – Fader, Son och Ande. Anna Thorstensson, cello, sång och piano. Jenny Thorstensson, fiol och sång. Präst Maria Eriksson.

Söndagens tema: Förlorad och återfunnen. Bo Håkansson och Antti Ohenoja, slagverk. Präst Hanna Malmqvist.

Solopiano

Barock med Kirsebergskvartetten

7 juli 3 sön efter trefaldighet

Systerskapa

bibimbab

6


14 juli 4 sön efter trefaldighet

Trätrio

Söndagens tema: Att inte döma. Hanna Remle, oboe. Jon Lundberg, klarinett. Lisa Hesselbom, piano. Präst Hanna Malmqvist.

21 juli apostladagen

Prisade jazzduon Sisters of invention Söndagens tema: Sänd mig. Karolina Almgren, sopransaxofon. Malin Almgren, trummor. Präst Michael Andersson. released choir

28 juli 6 sön efter trefaldighet

Flöjt och violin

Söndagens tema: Efterföljelse. Johanna Zetterqvist, tvärflöjt. Joakim Zetterqvist, violin. Präst Maria Bergius,

11 augusti 8 sön efter trefaldighet

Sommargospel

Söndagens tema: Andlig klarsyn. Released Choir under ledning av Emma Rosenberg. Präst Maria Eriksson. johanna och joakim zetterqvist

18 augusti 9 sön efter trefaldighet

Kammarmusik

4 augusti kristi förklarings dag

Söndagens tema: Goda förvaltare. Anders Johnsson, orgel. Noora Karhuluoma, sopran. Marika Fältskog, violin. Präst Michael Andersson.

Filmmusik

Söndagens tema: Jesus förhärligad. Mikael Ekholm, tvärflöjt. Eva Lundgren, piano. Karolina Strand, sång. Präst Maria Eriksson.

noora karlhuluoma

25 augusti 10 efter trefaldighet

Folkton från Finland

Söndagens tema: Nådens gåvor. Anna Fält, kantele och sång. Präst Michael Andersson.

mikael ekholm, eva lundgren, karolina strand foto: rikard olsson

Inga kontanter till kollekten? I samband med mässan kan du swisha till 123 512 86 08.

Torsdag 30 maj kl. 15.00

Torsdag 6 juni kl. 15.00

Somrigt, folkton och klassiskt Sommarkonsert med Ungdomskören och Stellakören under ledning av Maja Malmström och Lisa Hesselbom.

Nationaldagskonsert Kirsebergs Sångensemble Anna Thorstensson (cello) Maja Malmström (dirigent)

7


I sommarens musikandakter spelar både våra egna musiker och gästande. Vid flera tillfällen kommer talangfulla ungdomar i församlingen och spelar eller sjunger under rubriken Unga musiker. Efter andakten är det sommarcafé.

Musikandakter - onsdagar 12.10 5 juni Sommarpsalmer

31 juli Unga musiker

Sjung in sommaren!

Lova Flemming och Josefine Landin (sång)

7 augusti 4-händigt

12 juni Unga musiker Clara Solgaard (sång)

Agnes Ström och Lisa Hesselbom (piano)

19 juni Unga musiker

14 augusti Unga musiker Hedvig Johnsson (viola), Erik Johnsson (cello), Viktoria Johnsson (violin), Anders Johnsson (piano)

Ellen Fagerström (tvärflöjt)

26 juni Unga musiker Siri Jessen (sång)

21 augusti Visor Kristine Hedberg (sång)

3 juli Perspektiv Nellie Dahlqvist (cello och sång), Daniel Dahlqvist (sång och piano)

28 augusti Festmusik Lisa Hesselbom (orgel)

10 juli Unga musiker Elias Edgren (accordeon)

17 juli Singer songwriter Sofia Thelin Edgren (sång och piano)

24 juli Pianopärlor Lisa Hesselbom (piano)

Måndag 3 juni kl. 19.00

Shall I compare thee Malmökören – 64. Vårkonsert med blandat program med allt ifrån klassiska vårsånger till sydamerikansk folkmusik. Adriano Gaglianello (dirigent).

8


Andlig fördjupning handlar om att reflektera över vår tro och vårt liv. Kyrkan är en gemenskap av sökande, längtande människor, som tillsammans vandrar mot större helande och läkedom i Guds närhet.

Andlig fördjupning Inklusiva mässan Torsdag 18 juli 19.00

Efter workshopen firar vi Inklusiva mässan, där vi kan dela våra tankar kring bibelläsningen. Inklusiva mässans ord är särskilt formulerade för att rymma en mångfald av våra mänskliga erfarenheter.

Workshop: Läsa Bibeln med queera glasögon

Torsdag 18 juli 17.30–18.50, Körsbärssalen, Kirsebergskyrkans församlingshem

På vilket sätt älskade Jonatan kung David? Vem var den nakne mannen i Getsemanes trädgårdar? Hur mycket smink behövdes för att räknas som en riktig kvinna på drottning Esters tid och var jungfru Maria verkligen så oskuldsfull som den manliga makten velat beskriva henne?

Störst av allt är kärleken Svenska kyrkan Malmö – stolt sponsor av och medverkande i

18-20 juli 2019

Välkommen till bibelworkshop där vi tittar närmare på några texter, tankar och idéer i Bibeln, som sticker ut och skaver, då de verkar bryta mot sin tids normer och förväntningar. Vi får en enkel introduktion till vad queerteologiska perspektiv på Bibeln kan innebära och möjlighet att tillsammans tolka några utvalda bibelberättelser.

våren 2019

lär dig mer om kristen tro

Andlig

fördjupning

9

I broschyren Andlig fördjupning hittar du information om hur du kan lära dig mer om kristen tro i Malmös kyrkor. Broschyren kan hämtas i Kirsebergskyrkan eller beställas via expeditionen. Nytt nummer för hösten 2019 ute efter midsommar.


Pilgrimsvägen i Lunds stift fyller 10 år. Det firas med jubileumsvandringar från olika ställen runt om i Skåne vilka alla sammanstrålar i Lunds domkyrka. Jubileumsvandring: Växtkraft och Långsamhet (10-12 km)

13.00 vid Burlövs g:a kyrka. Båda vandringarna avslutas med mässa 18.30 och en gemensam måltid. Vandringsledare: Lovisa Gamelius och präst Karin Pråmell. Ingen föranmälan. Kläder efter väder, väl ingångna skor. Medtag matsäck. Hemfärd sker på egen hand. Möjlighet till övernattning på golv i Hjärups församlingshem. Begränsat antal platser, anmälan senast 17 maj pilgrimsvagen.se Pris 100 kr inkl. kvällsmat och enkel frukost. Ta med sovsäck och liggunderlag. 040-27 92 21, karin.pramell@ svenskakyrkan.se

Fredag 31 maj 09.15 – 15.00

S:t Johannes kyrka via Kirseberg och Kronetorp till Burlövs g:a kyrka. Samling 09.15 vid S:t Johannes kyrka. Hemfärd sker på egen hand. Vandringsledare: Lisbeth Jönsson, Jarl Ingelf och diakon Eva Blomdell. Ingen föranmälan. Kläder efter väder, väl ingångna skor. Medtag matsäck. 040-27 90 39 eva.blomdell@svenskakyrkan.se

Jubileumsvandring: Andlighet (20-22 km eller 10-12 km)

Jubileumsvandring: Delande (9 km)

Lördag 1 juni 07.45 – 19.00 eller 13.00-19.00

Söndag 2 juni 06.15 – 10.45, mässa 11.00

Alternativ 1: 20-22 km S:t Johannes kyrka – Hjärups församlingshem, via Kirseberg, Kronetorp, Burlöv, Görslöv, Tirup och Uppåkra. Samling 07.45 vid S:t Johannes kyrka. Alternativ 2: 10-12 km Burlövs g:a kyrka – Hjärups församlingshem, via Görslöv, Tirup och Uppåkra. Samling

Hjärups församlingshem till Domkyrkan i Lund via Uppåkra och Helgeand. Samling 06.15 vid Hjärups församlingshem. Vandringen avslutas med Jubileumshögmässa i Domkyrkan 11.00. Efter mässan fortsätter 10-årsfirandet med soppa och öppen scen på Domkyrkoplatsen. Vandringsledare: Magnus Haraldsson och Eva Svederberg. Hemfärd sker på egen hand. Ingen föranmälan. Medtag matsäck. Mer information: 0722-31 38 88, magnus.haraldsson@ svenskakyrkan.se

2009 2019

10


Internationellt Nytt namn - samma viktiga arbete Den 5 maj byter Svenska kyrkans internationella arbete namn till Act Svenska kyrkan. Dagen blir startskottet för en långsiktig satsning på att göra det internationella arbetet mer känt. – Det nya namnet ska göra det lättare för människor att förstå vilka vi är, vad vi gör och vad vi står för. Under de kommande åren behöver vi arbeta intensivt för att det viktiga arbete som vi gör ska bli mer känt. Det behövs för att öka engagemang, kunskap och insamling, så att vi kan utveckla partnerrelationer och tillsammans försvara människors värdighet och rättigheter runt om i världen, säger Erik Lysén, internationell chef.

alla lever under samma himmel och har samma rättigheter, även om livsvillkoren ser olika ut. Act Svenska kyrkan är en del av ACTalliansen, ett nätverk med över 150 kyrkor och trosbaserade utvecklingsaktörer. Det samarbetet gör det möjligt att agera snabbt vid katastrofer, arbeta ännu effektivare inom långsiktigt utvecklingssamarbete och tillsammans ha en stark påverkansröst i exempelvis jämställdhetsfrågor.

Tillsammans med kyrkor och organisationer arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt med att stödja kyrkliga ledare och stärka arbetet mot fattigdom, förtryck och orättvisor. Genom samarbeten med lokala krafter kan Act Svenska kyrkan också agera snabbt på plats när katastrofer inträffar. Under lanseringen som drar igång i slutet av maj, lyfter Act Svenska kyrkan budskapet att vi

Har du Kyrkguiden? Med appen Kyrkguiden kan du se vad som händer i kyrkan och få hjälp att hitta till kyrkor runt om i Sverige och världen. Kyrkguiden är gratis och finns där appar finns.

11


KIRSEBERGSKYRKAN

Vattenverksvägen 25, 212 21 Malmö www.kirsebergskyrkan.se 3 juni–30 augusti är kyrkan och receptionen öppen vardagar 11–14. Expedition 040-27 91 30 Telefontider: måndag samt onsdag-fredag kl. 10–12 och 13–15, tisdag kl. 13–15, kirseberg.malmo@svenskakyrkan.se

Dop, vigsel och begravning bokas via Malmö pastorsexpedition 040-27 90 01 pastorsexp.malmo@svenskakyrkan.se expedition/vaktmästeri yvonne andersson Assistent/vaktmästare 040-27 91 33 yvonne.em.andersson@svenskakyrkan.se elin wilhelmsson Vaktmästare 040-27 91 36 elin.wilhelmsson@svenskakyrkan.se ingemar andersson Ekonomiassistent 040-27 91 23 ingemar.andersson@svenskakyrkan.se viia augustsson Lokalvårdare viia.augustsson@svenskakyrkan.se

emma rosenberg Körledare marianne sihvonen Körledare marianne.sihvonen@hotmail.com elisabeth andersson Körledare 0708-987803 Amea67@yahoo.se

ungdom amanda rehnström Församlingspedagog 040-27 91 82 amanda.rehnstrom@svenskakyrkan.se

barn präster hanna malmqvist Arbetsledande präst 040-27 91 18 hanna.malmqvist@svenskakyrkan.se michael andersson Ungdom och konfirmander 040-27 91 31 michael.andersson@svenskakyrkan.se maria eriksson Barn och familj 040-27 91 41 maria.i.eriksson@svenskakyrkan.se

musik och körer maja malmström Organist 0722-31 97 36 maja.malmstrom@svenskakyrkan.se lisa hesselbom Organist o40-27 91 19 lisa.hesselbom@svenskakyrkan.se

kristin hedberg Barnledare/musikpedagog 040-27 91 42 kristin.hedberg@svenskakyrkan.se

diakoni eva hällje macheridis Diakon 040-27 91 16 eva.macheridis@svenskakyrkan.se

pcö praktikcentrum öst janne rantala Samordnare och handledare 040-27 91 79

husmor lotta annermarken 040-27 91 38 lotta.annermarken@svenskakyrkan.se

sofia thelin edgren Körledare, tjänstledig

Gilla oss på facebook! facebook.se/kirsebergskyrkan

Profile for Svenska kyrkan Malmö

Kyrkoblad Kirsebergskyrkan sommar 2019  

Information om vad som händer i Kirsebergskyrkan Malmö sommaren 2019.

Kyrkoblad Kirsebergskyrkan sommar 2019  

Information om vad som händer i Kirsebergskyrkan Malmö sommaren 2019.