Page 1

De Vince De short van Wilmots Een opmerkelijk beeld is me bijgebleven van de laatste training voorafgaand aan de interland tegen Slowakije van vorige maand. Gehuld in trainingspakken, thermisch ondergoed en met ingetrokken nek weggeduffeld in mutsen en nekbandana’s verschijnen de duivels op het hardgevroren trainingsveld in Neerpede. In hun zog komt met rechte rug en kordate stap de bondscoach te voorschijn in short. Indrukwekkende figuren met klinkende namen als ‘Big Rom’ en ‘The Beast’ Benteke verbleken plots bij dergelijke tentoonspreiding van pure testosteron. Meteen is duidelijk waarom een Belg, door Duitsers nota bene, aan een bijnaam als ‘Das Kampfschwein’ geraakt is. Onbewust toont Wilmots hiermee aan waarom hij onze ideale veldheer is op weg naar Brazilië. Dat onze kern Rode Duivels bulkt van het puur en onversneden talent, is reeds ver buiten onze landsgrenzen duidelijk. Maar om resultaten te halen moeten modder aan de benen hangen, en daar zal de bondscoach voor zorgen! Een andere reden waarom de short van Wilmots in mijn oog bleef hangen, betreft het feit dat ik na jaren vreemde blikken te hebben moeten trotseren, ik eindelijk een lotgenoot gevonden heb. Zelf trek ik bij elke sportieve activiteit, binnen of buiten, stralende zon of sneeuwstorm, steevast een t-shirt met short aan. Uit respect voor de bondscoach wil ik de vergelijking naar mij niet verder doortrekken. De enige bijnaam die mij de laatste acht jaar op een voetbalveld is toegekend is ‘Olifanto’, en daarmee werd niet mijn lichtvoetig technisch vernuft bewierookt, maar de short van Wilmots sterkt mij toch in de overtuiging dat échte mannen met ‘blote kitjes’ trainen. Want geef toe, wie durf beweren dat ‘Das Kampfschwein’ geen échte man zou zijn?

Rode Duivel Magazine Benteke

Maart 2013

Macedonië - België 22 maart 2013

België - Macedonië 26 maart 2013

2


2

Welkom

De Vince

Rode Duivel Magazine

Maart 2013

Welkom bij de tweede editie van ‘De

Vince’, het Rode Duivel-magazine gemaakt door supporters, voor supporters! De tal van positieve reacties hebben ons aangezet om het magazine verder uit te bouwen, dit van 12 naar 20 bladzijden, onder andere met een ‘female touch’ en een reisgids door onze correspondent in Brazilië. Hebt u suggesties of wenst u de volgende uitgaves gratis in uw mailbox te ontvangen, stuur dan een mailtje naar ‘devince@dsgd.be’ en bezoek zeker ook onze website ‘http://www. dsgd.be/devince’ of like onze ‘De Vince’ facebook-pagina.

Alvast veel leesplezier!

2

Inhoud

3

5 6-7 8 9 10 11

12 13 14-15 16 17

18 19 20

Editorial: De short van Wilmots Dossier België - Macedonië

- Voorbeschouwing - Ploegen - De Belgische connecties - Kvraget aan... een Macedoniër - Het duel: Lukaku vs Benteke

Opiniestuk: Waarom de Rode Duivels misschien toch kunnen verliezen van Macedonië

WK Kwalificatie

- Tevens in de kijker - Groepen

Column De kijk van Dimi: Doelgerichte technologie Hot ‘r Not Zeg niet te gauw...: Op naar de Rode Duivels, dames! Dossier Brazilië

- Gaststeden Brazilia en Cuiaba - Brazilië voor Beginners: een eigenzinnige reisgids

Quote


Editorial

Een

De Vince

De short van Wilmots

opmerkelijk beeld is me bijgebleven van de laatste training voorafgaand aan de interland tegen Slowakije van vorige maand. Gehuld in trainingspakken, thermisch ondergoed en met ingetrokken nek, weggeduffeld in mutsen en nekbandana’s, verschijnen de Duivels op het hardgevroren trainingsveld in Neerpede. In hun zog komt met rechte rug en kordate stap de bondscoach te voorschijn in short. Indrukwekkende figuren met klinkende namen als ‘Big Rom’ en ‘The Beast’ Benteke verbleken plots bij dergelijke tentoonspreiding van pure testosteron. Meteen is duidelijk waarom een Belg, door Duitsers nota bene, aan een bijnaam als ‘Das Kampfschwein’ geraakt is.

Onbewust

toont Wilmots hiermee aan waarom hij onze ideale veldheer is op weg naar Brazilië. Dat onze kern Rode Duivels bulkt van het puur en onversneden talent, is reeds ver buiten onze landsgrenzen duidelijk. Maar om resultaten te halen moet modder aan de benen hangen, en daar zal de bondscoach voor zorgen!

“Big Rom en ‘The Beast’ Benteke verbleken bij dergelijke tentoonspreiding van pure testosteron”

Een andere reden waarom de short van Wilmots in mijn oog

bleef hangen, betreft het feit dat ik na jaren vreemde blikken te hebben moeten trotseren, eindelijk een lotgenoot gevonden heb. Zelf trek ik bij elke sportieve activiteit, binnen of buiten, stralende zon of sneeuwstorm, steevast een t-shirt met short aan. Uit respect voor de bondscoach zal ik de vergelijking naar mij niet verder doortrekken. De enige bijnaam die mij de laatste acht jaar op een voetbalveld is toegekend is ‘Olifanto’, en daarmee werd niet mijn lichtvoetig technisch vernuft bewierookt. Maar de short van Wilmots sterkt mij toch in de overtuiging dat échte mannen met ‘blote kitjes’ trainen. En geef toe, wie durft beweren dat ‘Das Kampfschwein’ geen échte man zou zijn?

3


Dossier België - Macedonië

De Vince

4

België vs Macedonië vrijdag 22 maart 2013 20h45 Philips II Arena Skopje

dinsdag 26 maart 2013 20h45 Koning Boudewijnstadion Brussel


Dossier België - Macedonië

* FIFA-ranking: 78e beste: 46e – oktober 2008 * Kleuren: o Thuis: rood o Uit: geel * Recente resultaten: 07/09/2012 Kroatië – Macedonië 1–0 11/09/2012 Schotland – Macedonië 1 – 1 12/10/2012 Macedonië – Kroatië 1–2 16/10/2012 Macedonië – Servië 1–0 14/11/2012 Macedonië – Slovenië 3–2 14/12/2012 Polen – Macedonië 4–1 06/02/2012 Macedonië – Denemarken 3 – 0

Voorbeschouwing Elke

Rode Duivels supporter, en dat zijn er ondertussen al heel wat, kijkt al maandenlang reikhalzend uit naar de dubbele confrontatie met Macedonië. Een 4 op 6 lijkt ons het absolute minimum, en eigenlijk rekenen we allemaal op de volle pot. Niemand verwacht immers echt dat de Macedoniërs ons een strobreed in de weg gaan leggen op onze ‘road to Brazil’.

En daar schuilt nu net het grote gevaar. Hoewel

de onzen individueel en collectief duidelijk de meerdere zijn, kunnen de Macedoniërs vanuit de underdogpositie vrij van alle zorgen en zonder enige druk spelen. Ze zullen zonder twijfel vanuit een sterke organisatie onze aanvalsgolven afwachten en hopen op een snelle uitbraak.

Het zal dus zaak zijn om in beide wedstrijden zo

snel mogelijk het openingsdoelpunt te scoren en dan met de vrijgekomen ruimte de voorsprong verder uit te diepen. Als dat niet lukt, staan er ons waarschijnlijk twee heel lastige avonden te wachten.

De Vince

Macedonië

Geschiedenis In

de nog jonge voetbalgeschiedenis van Macedonië nam het land toch al deel aan 4 WK kwalificaties en 5 EK kwalificaties. Daarin kon het zich geen enkele keer plaatsen voor het eindtoernooi.

Voor het EK ’96 zaten ze samen met België

in de groep en haalden ze 1 op 6, dankzij een gelukkig gelijkspel in Brussel. Onze jongens namen wraak met een schitterende 0-5 met doelpunten van Grün, Scifo (2x), Schepens en Versavel.

Op naar Brazilië?

Het ziet er niet naar uit dat Macedonië nog

kans maakt om zich te kwalificeren, maar het kan wel een belangrijke rol spelen als scherprechter. Om te beginnen in de dubbele conftontatie met onze Rode Duivels.

Macedonië staat met 4 punten uit evenveel wedstrijden samen met Servië op een gedeelde derde plaats, na België en Kroatië.

Ze speelden al twee maal tegen de Kroaten

en telkens moesten ze maar nipt het onderspit delven. Tegen Servië konden ze de drie punten thuis houden en op het veld van de Schotten haalden ze een gelijkspel. Vorige maand nog versloegen ze Denemarken met 3-0! Gemakkelijk zal het dus niet worden.

Coach Janevski zal er vast een erezaak van maken om tegen ‘zijn’ België iets te rapen.

5


De Vince

België

Ploegen

Vertonghen

Coach

Courtois

Doelmannen T. Courtois S. Mignolet J. Gillet

A. Witsel K. De Bruyne M. Dembele M. Fellaini T. Simons N. Chadli S. Defour

Aanvallers C. Benteke R. Lukaku K. Mirallas D. Mertens E. Hazard J. Vossen

Benteke

Fellaini

De Bruyne

Gillet

D. Van Buyten J. Vertonghen T. Alderweireld N. Lombaerts T. Vermaelen G. Gillet V. Kompany L. Ciman S. Pocognoli

Middenvelders

Witsel

Vermaelen

Verdedigers 6

Dembele

Kompany

M. Wilmots

Hazard

Groep A

Met Kroatië - Servie staat in de groep van de Belgen dé Balkanklepper van deze voorrondes op het programma en een sleutelwedstrijd voor onze Duivels. Voor Servië is het ondertussen al de wedstrijd van de laatste kans, en voor Kroatië is het een thuiswedstrijd, die dus gewoon gewonnen moet worden. Duimen voor een puntendeling is de boodschap!

M

M+

M-

M=

D+

D-

D+/- PTN

1 België 4 3 0 1 8 1 7 10 2 Kroatië 4 3 0 1 6 2 4 10 3 Servië 4 1 2 1 6 5 1 4 4 Macedonië 4 1 2 1 3 4 -1 4 5 Wales 4 1 3 0 3 11 -8 3 6 Schotland 4 0 2 2 2 5 -3 2

22/03/2013 Kroatië - Servië Macedonië - België Schotland - Wales

26/03/2013 Servië - Schotland België - Macedonië Wales - Kroatië


Pandev

Lazevski

Gligorov Ibraimi

Noveski

Demiri

Trickovski Todorovski

Pacovski

Grncarov Ristovski

In de gaten houden: Goran Pandev:

De 29-jarige Goran Pandev is de vaandeldrager van het

Macedonische team. Hij is al bijna zijn gehele carrière aan de slag voor Italiaanse topteams. Met Inter Milaan won hij in 2010 zelfs de Champions League én het wereldkampioenschap voor clubs. Het is ook niet te verwonderen dat hij met 26 doelpunten topscorer aller tijden is voor zijn land. Hij verkeert daarenboven in goede vorm. Het voorbije weekend wist hij vijf minuten voor tijd nog de winninggoal te scoren voor Napoli.

Tome Pačovski:

Tome Pačovski is één van die spelers die in België aan de

slag zijn. Momenteel is hij het sluitstuk van KV Mechelen, na eerst enkele jaren bij Beerschot gekeept te hebben. Hij zal zich vast willen tonen aan zijn Belgische supporters, en wordt de te kloppen man in het o zo belangrijke tweeluik.

De Vince

Macedonië

Ploegen

Coach C. Janevski

Doelmannen T. Pačovski M. Bogatinov K. Naumovski

Verdedigers

N. Noveski B. Grnčarov A. Lazevski S. Ristovski B. Markovski V. Sikov D. Georgievski A. Todorovski D. Mojsov

Middenvelders

M. Demiri F. Hasani N. Gligorov D. Tasevski O. Stjepanovic D. Blazevski

Aanvallers

G. Pandev I. Tričkovski M. Ivanovski A. Trajkovski A. Jahovic A. Ibraimi

7


Dossier België - Macedonië

De Belgische connecties

De Vince

Maar liefst vier mensen rond de Macedonische nationale ploeg hebben een connectie met België. Naast de bondscoach maken niet minder dan 3 spelers uit onze Jupiler Pro League regelmatig deel uit van de nationale selectie. Hiermee is de kans groot dat onze tegenstander met méér spelers uit onze Belgische nationale competitie aantreedt dan onze Rode Duivels. Een overzicht:

Cedomir Janevski

Met Cedomir Janevski staat een voor ons heel bekende

naam aan het roer van de Macedonische nationale elf. Janevski heeft immers een sterke band met ons land doordat hij een heel groot deel van zijn spelers- en trainerscarrière in België heeft vertoefd, onder meer bij Club Brugge. Als trainer was hij lange tijd assistent van Trond Sollied en in 2007 won hij als hoofdcoach de Beker van België met Club Brugge.

De 51-jarige Janevski werd in augustus van vorig jaar tot bondscoach aangesteld en kon sindsdien enkele mooie resultaten neerzetten, met als uitschieter de 3-0 overwinning vorige maand tegen het sterke Denemarken.

8

Als speler:

1989-1991 1991-1995 1996-1997 1997-1998

Club Brugge Sporting Charleroi KSC Lokeren Daring Blankenberge

1998-2000 2000-2005 2007 2007-2008

Daring Blankenberge Club Brugge (Beloften) Club Brugge AA Gent (assistent)

Als trainer:

Tomislav Pačovski

Ivan Tričkovski

Doelman

Aanvaller

30 jaar 186 cm 26 caps

27 jaar 182 cm 24 caps

160 (9) 23 (0) 2 (0) 31 (0)

Alexander Trajkovski Aanvaller 20 jaar 180 cm 6 caps

Belgische connectie: Belgische connectie: Belgische connectie: 2009 - 2012: Beerschot 52 (0) 2012 - heden: Club Brugge 12 (1) 2011 - heden: Zulte-Waregem 32 (5) 2012 - heden: Mechelen 22 (0)


Wat

De Vince

Kvraget aan... Een Macedoniër

Kvraget aan...

zijn uw verwachtingen voor het komende dubbele treffen tussen Macedonië en België?

Ik verwacht dat we thuis de Belgen kunnen kloppen, zeker Ivo SCHWABA Leeftijd: 29 jaar Woonplaats: Skopje (Macedonië) Beroep: Software ontwikkelaar Wie: Gepassioneerd voetbalfanaat, fan van Bayern Munchen en de nationale ploeg en zelf ook nog recreatief speler

“Vooral

op het middenveld missen we kwaliteit”

na het vertrouwen dat we opgedaan hebben in de recente 3-0 overwinning thuis tegen Denemarken. In België verwacht ik een nederlaag. Ondanks alles hoop ik dat we alsnog de tweede plaats kunnen halen in de groep en ons kwalificeren via de barrages voor het WK.

Wat mogen we verwachten van Macedonië? De Macedonische nationale ploeg is goed maar mist wat

ervaring op het hoogste niveau. Vooral vooraan hebben we enkele goede spitsen rondlopen. Onze beste speler, Goran Pandev, die voor Napoli speelt, is erg snel en een uitstekende afwerker. Onze verdediging is deftig maar vooral op het middenveld missen we kwaliteit.

Welke Belgische spelers ken en/of vrees je het meest? Eden Hazard is volgens mij de beste Belgische speler.

Wat vind je van bondscoach Janevski? Janevski is een erg goede coach en hij heeft in korte tijd zowel

het team als de teamspirit sterk verbeterd. De vorige coach kon zijn gezag niet laten gelden op de groep en was te laks. Dat is alleszins veranderd onder Janevski.

Denk je dat zijn Belgisch verleden de Macedoniërs kan helpen?

Ik verwacht toch dat dit een klein voordeel is voor ons, ja.

Hij kent het Belgisch voetbal goed, met al zijn positieve en negatieve kanten en ik hoop dat we dat zo goed mogelijk kunnen uitbuiten.

9


Het Duel

VS

Christian

Romelu

“Big Rom” 13 mei 1993 193cm 95kg Links West Bromwich Albion

Scoutingsrapport

Bijnaam Geboren Lengte Gewicht Voet Ploeg

De Vince

BENTEKE

LUKAKU

“The Beast” 3 december 1990 191cm 83kg Rechts Aston Villa

Doeltreffendheid: Iedereen is het ondertussen reeds vergeten maar voor Benteke naar Engeland vertrok 10

wist hij nog 3 competitiedoelpunten te netten voor Genk. Tussendoor scoorde hij ook nog 3 treffers voor de Rode Duivels. Daarbij nog beker en competitiedoelpunten voor Aston Villa samengeteld scoorde hij reeds 21 keer dit seizoen! Ook was hij goed voor 4 assists. Lukaku kan daar 13 competitiedoelpunten en één goal voor de Rode Duivels tegenover zetten en 2 assists. Wetende dat Lukaku tot december vooral invaller was, ligt zijn aantal doelpunten per gespeelde minuut bij de hoogste van alle Premier League spelers. Geen winnaar dus zowel Lukaku +1 als Benteke +1

Duelkracht:

Beide spelers staan bekend om hun kracht. Lukaku is volgens de statistieken het moeilijkst af te stoppen en wint 45% van zijn duels ten opzichte van 41% voor Benteke. Lukaku +1

Kopspel: Benteke is dit seizoen erg sterk met het hoofd en wist dit seizoen 60% van zijn luchtduels te winnen

ten opzichte van 50% voor Lukaku. Ook wist hij al meerdere mooie kopbaldoelpunten te scoren, onder andere voor de Rode Duivels. Benteke +1

Passing: 70% van Lukaku’s passen bereiken hun doel ten opzichte van 64% van Bentekes passes. Lukaku +1 Offside: Hoewel Lukaku door zijn fans aanzien wordt als iemand die (te) veel buitenspel staat wordt hij amper 1,2 keer per match afgevlagd. Benteke wordt 1,6 keer per match teruggefloten. Lukaku +1

Belang voor ploeg: Lukaku werd bij WBA 3 maal tot man van de match bekroond. Benteke reeds 6 keer. Als je weet dat Aston Villa amper 6 overwinningen haalde sinds zijn aankomst blijkt dat hij van onvervangbare waarde is voor zijn team. Ook voor de Rode Duivels was Benteke erg belangrijk de voorbije matchen door tweemaal de score te openen, tegen Servië en Schotland. Benteke +1

Verdedigend werk: Lukaku verricht amper verdedigend werk voor zijn ploeg. Benteke kan met gemiddeld 0,6 tackles en 0,3 intercepties per match ook geen indrukwekkende cijfers voorleggen maar haalt het toch ten opzichte van de Big Rom. Benteke +1

Conclusie: Lukaku 4 vs Benteke 4! Geen van beiden komt als winnaar uit het scoutingsrapport. Beiden spelen

momenteel erg sterk en verdienen een basisplaats op basis van hun recente prestaties. Aangezien Benteke het de voorbije wedstrijden erg goed deed met de nationale elf en eveneens in bloedvorm verkeert verdient hij mijn inziens toch de voorkeur op Romelu Lukaku. Een ding is zeker, sinds dit seizoen heeft de bondscoach ook voorin twee wereldspitsen ter beschikking.


Opiniestuk

Waarom de Rode Duivels misschien toch kunnen verliezen van Macedonië 4 februari 2013 in Den Haag: Europol geeft een Ook

de UEFA en de FIFA laten begaan. FIFAvoorzitter Blatter relativeert de zaak door te melden dat de meeste beschuldigingen reeds gekend en behandeld werden. Hiermee gaat hij vooreerst in tegen de eerdere verklaringen. Tevens stel ik mij de vraag waarom we daar dan nog niets over gehoord hebben? Als de FIFA op de hoogte was dat 150 interlands gefixed waren, moeten toch enkele spelers en/of scheidsrechters aangepakt geweest zijn en een schorsing hebben opgelopen. Daarenboven weigert Singapore het aanhoudingsbevel uit te voeren, hetgeen mogelijk is omdat grote internationale druk tot de uitvoering hiertoe, uitblijft. Wanneer uiteindelijk een kleine Aziatische commissie tegen matchfixing alsnog in Singapore met de overheid gaat praten verklaart deze dat ze ‘samenwerken’ met Dan Tan om het probleem te verhelpen. Maar de dader oppakken en ver-van-mijn-bed-show kan onmogelijk de blijft vooralsnog uit. reden zijn. Van de 680 vervalste wedstrijden werden 380 matchen in Europa gespeeld. Zo zouden er ijn we met de bekendmaking van Europol meerdere wedstrijden uit de Europa League en uiteindelijk een stap verder gekomen in de strijd Champions League gefixed tegen matchfixing dan zijn, evenals een wedstrijd voor 4 februari laatstleden? van Liverpool in hun eigen Neen, integendeel zelfs. We Anfield, competitiematchen zetten hiermee een grote uit de hoogste afdeling in stap achteruit! Niet alleen Italië, Duitsland, Nederland is het blootgelegde circuit en vermoedelijk ook België. helemaal niet opgerold en Op twee jaar tijd werden 150 ontbreekt internationale druk interlands, waaronder WK kwalificatiematchen, en coördinatie om dit dossier écht aan te pakken. vervalst in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Daar er op Het lakse optreden tegen Dan Tan geeft eveneens een jaar maar een beperkt aantal interlands gespeeld een vrijgeleide aan andere organisaties om precies worden wil dit zeggen dat een aanzienlijk percentage dezelfde praktijken op te starten of uit te breiden, niet interlands verkocht werden. Dat zijn zorgwekkende alleen tot de eigen alom geweten corrupte Aziatische cijfers! voetbalcompetities, maar tevens naar de Europese en internationale wedstrijden. aar er is hoop. Een 46 jarige Singaporees genaamd Tan Seet Eng of ‘Dan Tan’ voor de vrienden, werd e vraag is dus niet meer of onze wedstrijden door Europol als het grote brein achter het hele allemaal even clean verlopen maar op welke schaal de gokcircuit geïdentificeerd en een internationaal wedstrijden van buitenaf gefixed worden. Zonder een aanhoudingsbevel werd uitgeschreven. Probleem plots kordaat optreden van één van bovengenoemde opgelost zou u denken maar dat blijkt niet zo te zijn. instanties rest mij enkel nog het voorstel om voor de Europol vond namelijk dat hiermee hun taak volbracht volgende Duiveluitdaging massaal brieven te sturen was. Het dossier werd bij hen afgesloten en hun naar Dan Tan (zijn adres en telefoonnummer is bevindingen werden naar de bevoegde instanties namelijk alom gekend), om hem er toch maar van te gestuurd van de verschillende landen, individueel en overtuigen dat de Rode Duivels de perfecte outsider zonder enige coördinatie te houden over het geheel. voor de wereldtitel zouden zijn in 2014! (OSU) persconferentie waarin ze bekend maken dat ze een gokcircuit hebben ontdekt waarbij minstens 680 wedstrijden werden vervalst in de laatste drie jaar. In een eerste verklaring zegt de FIFA vooralsnog geen weet te hebben van matchfixing. De UEFA wenst verdere informatie af te wachten alvorens te reageren. De kranten brengen de volgende dag een sec verslag uit van de persconferentie en op 6 februari is de rust wedergekeerd en draait de voetbalwereld verder alsof er niets gebeurd is. Maar is dit ook zo? Waarom was Zheyun Ye maandenlang niet uit de kranten te slaan nadat hij pakweg drie matchen van Lierse en La Louviere had gefixed en verdient het grootste omkoopschandaal uit de voetbalgeschiedenis slechts één krantenkop? Het is mij een raadsel!

E

Z

“Op twee jaar tijd werd een aanzienlijk percentage interlands verkocht”

M

D

11


WK-kwalificatie

Tevens in de kijker Montenegro - Engeland

M 1 Montenegro 4 matchen mag Engeland met 2 Engeland 4 3 een 8 op 12 en een tweede plek 3 Polen 4 Moldavië 4 op bezoek bij leider Montenegro 5 Oekraïne 3 dat 10 punten telt. Een match dus met het mes op de keel voor 6 San Marino 4

Na twee gelijke spelen op vier

de Engelsen want ook Polen, dat nog een extra wedstrijd te goed heeft, is nog niet uitgeteld voor een WK-ticket.

M+ 3 2 1 1 0 0

22/03 Moldavië - Montenegro Polen-Oekraïne

De Vince

Groep H

M- 0 0 0 2 1 4

M= 1 2 2 1 2 0

D+ 12 12 5 2 1 0

D- 2 2 3 7 2 16

D+/- 10 10 2 -5 -1 -16

PTN 10 8 5 4 2 0

26/03 Polen - San Marino Oekraine - Moldavië

Montenegro daarentegen neemt bij een dubbele winst tegen Moldavie en Engeland een serieuze optie op groepswinst en de rechtstreekse kwalificatie.

Beide ploegen zijn geen onbekenden voor elkaar want op weg naar het EK 2012 zaten beide landen 12

ook in dezelfde poule en toen werden de punten steeds gedeeld. In Engeland bleef het 0-0 en het werd 2-2 in Montenegro na een passionele pot voetbal van de Montenegrijnen, waarbij vooral de Engelsen goed wegkwamen.

Groep I

Frankrijk - Spanje

M M+ M- M= D+ D- D+/- n groep I staat dé klepper van 1 Spanje 3 2 0 1 6 1 5 3 2 0 1 5 2 3 de speeldag op het programma. 2 Frankrijk 3 Georgië 4 1 2 1 2 4 -2 Met Frankrijk en regerend 4 Wit-Rusland 4 1 3 0 3 8 -5 Europees en Wereldkampioen 2 0 1 1 1 2 -1 Spanje staan de twee meest 5 Finland

I

succesvolle landenteams van de voorbije 15 jaar tegenover elkaar in de strijd om een rechtstreeks ticket voor het WK.

22/03 Spanje - Finland Frankrijk - Georgië

PTN 7 7 4 3 1

26/03 Frankrijk - Spanje

In de heenwedstrijd namen de Fransen een puntje mee uit Madrid. Indien ze in eigen huis de Spanjaarden kunnen afhouden en de drie punten pakken, zal de wereldkampioen zich waarschijnlijk via de altijd moeilijke en vaak verrassende barrages moeten plaatsen voor Brazilië.

Beide landen vochten reeds meerdere legendarische duels uit op grote toernooien. Zo schakelden de

Fransen de Spanjaarden uit op weg naar hun Europese titel in het Jan Breydelstadion in Brugge en deden de Spanjaarden hetzelfde met de Fransen op het voorbije EK in Oekraïne.

Kortom: een absolute sleutelmatch!


22/03 Kazachstan - Duitsland Oostenrijk - Faröer Zweden - Ierland 26/03 Duitsland - Kazachstan Ierland - Oostenrijk

22/03 Andorra - Turkije Hongarije - Roemenië Nederland - Estland 26/03 Estland - Andorra Turkije - Hongarije

22/03 Slovenië - IJsland Noorwegen - Albanië 23/03 Cyprus - Zwitserland

22/03 Israël - Portugal Luxemburg - Azerbeidzjan Noord-Ierland - Rusland 26/03 Azerbeidzjan - Portugal Noord-Ierland - Israël

22/03 Liechtenstein - Letland Slowakije - Slovenie Bosnië-Herz. - Griekenland

M M+ M- M= D+ D- D+/- PTN 1 Italië 4 3 0 1 10 4 6 10 2 Bulgarije 4 1 0 3 4 3 1 6 3 Tsjechië 3 1 0 2 3 1 2 5 4 Armenië 3 1 2 0 2 4 -2 3 5 Denemarken 3 0 1 2 2 4 -2 2 6 Malta 3 0 3 0 1 6 -5 0

Groep C

De Vince

22/03 Bulgarije - Malta Tsjechië - Denemarken 26/03 Armenië - Tsjechie Denemarken - Bulgarije

Groep B

WK-kwalificatie

M M+ M- M= D+ D- D+/- PTN 1 Duitsland 4 3 0 1 15 6 9 10 2 Zweden 3 2 0 1 8 5 3 7 3 Ierland 3 2 1 0 7 8 -1 6 4 Oostenrijk 3 1 1 1 5 2 3 4 5 Kazachstan 4 0 3 1 1 8 -7 1 6 Faröer 3 0 3 0 2 9 -7 0

Groep D

M M+ M- M= D+ D- D+/- PTN 1 Nederland 4 4 0 0 13 2 11 12 2 Hongarije 4 3 1 0 10 5 5 9 3 Roemenië 4 3 1 0 8 4 4 9 4 Turkije 4 1 3 0 4 6 -2 3 5 Estland 4 1 3 0 1 6 -5 3 6 Andorra 4 0 4 0 0 13 -13 0

Groep E

13

M M+ M- M= D+ D- D+/- PTN 1 Zwitserland 4 3 0 1 7 1 6 10 2 Noorwegen 4 2 1 1 6 5 1 7 3 Albanië 4 2 2 0 5 5 0 6 4 Ijsland 4 2 2 0 4 4 0 6 5 Slovenië 4 1 3 0 3 6 -3 3 6 Cyprus 4 1 3 0 4 8 -4 3

Groep F

M M+ M- M= D+ D- D+/- PTN 1 Rusland 4 4 0 0 8 0 8 12 2 Israël 4 2 1 1 10 5 5 7 3 Portugal 4 2 1 1 6 3 3 7 4 Noord-Ierland 4 0 1 3 3 5 -2 3 5 Azerbeidzjan 4 0 2 2 2 6 -4 2 6 Luxemburg 4 0 3 1 2 12 -10 1

Groep G

M M+ M- M= D+ D- D+/- PTN 1 Bosnië-Herzeg. 4 3 0 1 15 2 13 10 2 Griekenland 4 3 0 1 5 1 4 10 3 Sowakije 4 2 1 1 5 3 2 7 4 Litouwen 4 1 2 1 3 6 -3 4 5 Letland 4 1 3 0 5 8 -3 3 6 Liechtenstein 4 0 4 0 1 14 -13 0


De kijk van Dimi

Column

De Vince

De kijk van Dimi

Doelgerichte technologie

Op drie beroepen wil ik mij, zelfs in tijden van crisis, (ge)pest en 14

cholera, nooit beroepen. Net op het podium: bakker. Ik kan niet beginnen werken met een lege maag, en die smeekt om vers brood. Maar hoe raak je als bakker aan vers brood vooraleer je begint te werken? De ironie van het bakvak. Met stip op twee: dierenarts. Denk aan de truc van de koe en de handschoen. Afgetekend op één: scheidsrechter.

Om te weten wat de nieuwste hypes zijn inzake scheldwoorden,

volstaat het een voetbalwedstrijd naar keuze bij te wonen. Als het enigszins kan, ga dan voor een jeugdwedstrijd, want daar vind je altijd ouders die bonuswoorden prijsgeven. Scheidsrechters zijn niet zelden de kop van Jut. Het zal vast een roeping zijn, scheidsrechter worden. Net zoals die andere roeping tref je in het arbitrale milieu zelden vrouwen aan. Daar heeft Willy Sommers voor gezorgd, want die zong lang geleden al dat mooie vrouwen nooit in de schaduw lopen. En het is net daar dat scheidsrechters zich moeten bevinden. Als je ergens hoort dat de scheidsrechter de hoofdrol opeiste, kun je er donder op zeggen dat er iets verkeerd is gelopen. Bovendien, mooie vrouwen, die fluiten niet. Zelf kun je daar wel naar fluiten.

“Het zal vast een roeping zijn, scheidsrechter worden”

Is de vele kritiek op de enige figuur die we zonder racistische

connotatie de man in het zwart mogen noemen terecht? Veel scheidsrechters verklaren dat ze voor dit vak hebben gekozen, omdat ze niet goed genoeg waren als voetballer. Zou de omgekeerde beweging ook niet vaak nuttig zijn? Is “arbiter” trouwens niet afgeleid van “arbitrair”, wat zoveel betekent als “willekeurig”?


Column

Scheidsrechters en het WK voetbal, het blijft een even geslaagd huwelijk

De Vince

als dat van een doorsnee Hollywood-koppel. Vraag het maar aan Spanje en Italië, die sinds het WK in Japan en Zuid-Korea de scheidsrechters steeds een beetje schever zijn gaan bekijken. Wij Belgen kunnen er uiteraard een hartig woordje over meespreken. Röthlisberger en Prendergast zijn publieke staatsvijand nummer één en twee. Röthlisberger onthield Josip Weber in ’94 tegen Duitsland een loepzuivere strafschop. Zwitsers worden toch geacht neutraal te zijn? Wou Joey in “Friends”, in zijn zoektocht naar een neutrale naam, niet plots Joey Switzerland heten? En wat dan gezegd van de Jamaicaan Prendergast, die als enige een overtreding zag bij de goal van Wilmots tegen Brazilië in 2002? Elk nadeel heb z’n voordeel. De laatste 2 WK’s zijn de Belgen niet meer bestolen.

Om de Belgen, die het WK in Brazilië zullen opvrolijken, tevreden te

stellen, en ook wel omdat de in 2010 bestolen Frank Lampard een gele briefkaart heeft gestuurd naar de FIFA, werd recent beslist om de scheidsrechter en zijn intussen bijna dozijn hulpjes een handje te helpen. Doellijntechnologie, wat inhoudt dat een camera op de doellijn zal worden geplaatst, dewelke uitsluitsel zou moeten geven of de bal nu al dan niet over de lijn is geweest. De media hanteert die technieken al decennia, maar de FIFA is bezig met een inhaalmaneuver. Binnenkort brengen we hen voorzichtig op de hoogte van de uitvinding van het wiel.

“Elk nadeel heb z’n voordeel. De laatste twee WK’s zijn de Belgen niet meer bestolen.”

Natuurlijk is deze beslissing een stap in de goede richting. Uiteraard

zal er nog jaren gediscussieerd worden of er ook voor andere eventueel wedstrijdbepalende situaties beelden moeten worden gebruikt. De doellijntechnologie is risicoloos: de bal is binnen of niet. Einde discussie. Zullen we in de toekomst ook de arme lijn- excuseer grens- excuseer assistent-scheidsrechter ontlasten van zijn haast onmogelijke taak om op de centimeter correct een buitenspelgeval in te schatten? Deze keuze zou al wat risicovoller zijn, want zelfs na videobeelden blijft er vaak discussie. Het hek is helemaal van de dam wanneer ook andere fases niet langer zouden ontsnappen aan het almachtige oog van de camera. Strafschopfases, gele kaarten, rode kaarten, hoekschoppen, … Zelfs na videobeelden blijven de discussies, niet in het minst in Extra Time, eindeloos, dus laat het ons voorlopig maar houden op doellijntechnologie.

Nawoord: Vanmorgen werd ik wakker na een wel heel nare droom.

Badend in het zweet was ik vooraanstaand getuige van de halve finale op het WK in Brazilië. Onze Rode Duivels stonden tegen Spanje 1-0 in het krijt, maar in de slotminuut haalde een speler die anoniem wenst te blijven, en die we voor de gelegenheid K. De Bruyne zullen noemen, verwoestend uit. De bal spatte uiteen op de onderkant van de lat, waarna hij meer dan duidelijk terechtkwam achter de doellijn. Miljoenen mensen hadden dit gezien, de scheidsrechter helaas niet, maar geen nood, de gezaghebbende beelden van de FIFA zouden uitsluitsel geven. Helaas, en ook wel een beetje pindakaas… de ondergeschikte van Blatter was vergeten op “Record” te drukken. Zo bleef de innovatie net als de Rode Duivels: doelloos. (DCA)

15


Hot 'R Not

1. Vorige maand nog de ‘not’ van de maand maar deze maand is

De Vince

Chelsea-vedette Eden Hazard onze HOT van de maand. Niet alleen liet hij zich opmerken met enkele knappe doelpunten waarmee hij zijn ploeg Chelsea van een crisis kon behoeden. Tevens werd hij voor de tweede maal vader, ditmaal van zoontje Leo! Waarvoor een dikke proficiat!

2. Romelu Lukaku blijft niet alleen maar doelpunten aaneenrijgen

voor zijn ploeg. Hij weet ook zijn grootste criticasters stilaan van zijn kwaliteiten te overtuigen! Vorig jaar verklaarde een Engelse voetbalanalist nog op de BBC dat Lukaku de slechtste speler van 20 miljoen was die hij ooit zag! Nu neemt dezelfde analist in een column zijn uitspraak terug. Meer zelfs, hij vindt dat Lukaku volgend seizoen een plaats verdient in de basiself van Chelsea als de nieuwe Drogba!

3. Een meer dan verdiende derde plaats gaat naar Axel Witsel,

of eigenlijk naar zijn nieuwe vriendin Analicia Chaves. De 22 jarige schone woont in Miami en verdient haar boterham met modellenwerk en was ook al in meerdere hip-hop muziekvideo’s te zien. De kritische geesten onder ons die zich niet zomaar neerleggen bij het geschreven woord en zich de dame ook visueel voor de geest willen halen, verwijs ik naar google om te ontdekken hoe Witsel zich kan verwarmen in het barre Rusland.

16

1. De Rode Duivels kwamen vooral positief in het nieuws de

voorbije maand dus was het niet eenvoudig 3 ‘NOTs’ te vinden in de spelerskern. Uiteindelijk heeft Guillaume Gillet de hoofdvogel geschoten, of beter gegleden. Op weg naar de training verloor de Anderlecht- verdediger de controle over zijn Audi R8 en ramde de vangrail. Gelukkig bleef de sliding beperkt tot stevige blikschade en een gele kaart.

2. Thomas Vermaelen is niet aan zijn beste seizoen bezig bij

het tevens zwalpende Arsenal. Recent verschenen zelfs berichten dat de Gunners hun kapitein liever kwijt zijn dan rijk met het oog op volgend seizoen. Volgens hetzelfde bericht zou Barcelona interesse tonen om de verdediger over te nemen. De situatie hoeft dus bijlange niet negatief uit te draaien voor onze rode duivel.

3. Meerdere Engelse ploegen zouden interesse hebben om

Nacer Chadli over te nemen van Twente, maar opeenvolgende blessures blijven hem van het veld houden.


Zeg niet te gauw...

Column

De Vince

Zeg niet te gauw...’t is weer een vrouw

Op naar de Rode Duivels, dames! De Rode Duivels zijn meer dan ooit weer aan het ‘boomen’. Na maanden – en als we eerlijk wezen, jaren – van kommer en kwel ziet het er eindelijk weer naar uit dat we in de nabije toekomst grote tornooien kunnen gaan spelen. Dat is niet alleen de kinderen en mannen opgevallen, maar ook de vrouwen beseffen stilaan dat ze deze nationale sport niet meer helemaal links kunnen laten liggen. Oké, ik moet toegeven dat binnen dit deel van de bevolking de gekte nog niet helemaal is losgebarsten, maar daar wil ik nu verandering in brengen. Eens de vrouwen zien wat voor voordelen het heeft om dit spelletje te volgen, dan zal al dat Belgisch vrouwelijk schoon binnenkort ook naar de matchen van de Rode Duivels trekken. Daar kunnen de mannen onder jullie toch niets op tegen hebben, toch?

Jaren

bestond het spelletje enkele voor mannen waardoor vrouwen het vaak – verkeerdelijk – alleen maar associeerden met luid boegeroep en bier, heel veel bier. Toch is voetbal meer dan dat en zeker als het over de wedstrijden van onze nationale helden gaat. We hebben namelijk een hele reeks topspelers die furore maken in buitenlandse topcompetities. Denk maar aan Kompany, Dembele, Benteke, Courtois, Lukaku en co. Ken je deze spelers niet? Dan is het echt tijd dat je die leert kennen. De een heeft al een wat indrukwekkender torso dan de andere, maar ze zijn het bekijken meer dan waard. Daarnaast bezitten ze één voor één een technische gave die ook voor vrouwen een streling voor het oog zijn.

En dan hoef je eigenlijk nog niets van het spelletje te kennen.

Begeef je als vrouw dus zeker eens naar een match, dan zul je direct begrijpen wat ik bedoel. Eens je in het feestgedruis komt, zul je de smaak te pakken hebben. Tijdens de wedstrijden van de Rode Duivels kun je immers genieten van een unieke sfeer die je nergens anders zult vinden. De beste spelers van België zijn immers op één plein verzameld en als vrouw zul je beseffen dat voetbal zo veel meer is dan 90 minuten lang achter een bal aan te lopen. Daar komt nog eens bij dat je je vent wat in de gaten kan houden. Als dat geen pluspunt is!

Op naar de Rode Duivels, dames! (SHO)

17


Dossier Brazilië

Dossier Brazilië In deze editie bespreken we de gaststeden gelegen in het centrum van Brazilië: Brasilia en Cuiaba!

Brasilia:

De Vince

Gaststeden

Brasilia is de hoofdstad van Brazilië. Om zich af te zetten tegen het koloniale

verleden, werd in 1956 beslist om uit het niets een nieuwe hoofdstad te bouwen. In 1960 werd Brasilia officieel ingehuldigd. Het resultaat is een ultramoderne stad met brede lanen en architecturale hoogstandjes. Het is de enige in de twintigste eeuw gebouwde stad die als werelderfgoed werd erkend door UNESCO. De stad telt momenteel twee miljoen inwoners.

18

Er zijn twee eerste klasseploegen gevestigd in de hoofdstad: Sociedade Esportiva do Gama en Brasiliense Futebol Clube.

Het stadion, het Estadio Nacional, is eveneens een architecturaal pareltje.

De oorspronkelijke constructie werd speciaal voor het WK volledig herbouwd met een verlaagd veld, een nieuwe imposante gevel en een metalen dak tot een ware voetbaltempel met 70.042 plaatsen. Zoals het de moderne stad betaamt, werd eveneens extra aandacht besteed aan de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. In het stadion zullen zeven wedstrijden plaatsvinden, waaronder een kwartfinale.

Cuiaba:

Cuiaba is een stad die exact gelegen is op het geografisch centrum van Zuid-Amerika. Het werd opgericht in 1719 en herbergt nog enkele historische gebouwen uit die tijd. Het kleine stadje kende sinds 1960 een enorme groei dankzij de aanleg van goede verbindingswegen naar de kust. Het aantal inwoners steeg van 57.000 inwoners naar 545.000 inwoners op vandaag. Het ligt vooral in een prachtige natuurlijke omgeving en heeft daardoor de bijnaam ‘Groene Stad’ gekregen.

Sinds de jaren 80 speelde geen enkele plaatselijke ploeg nog in de Braziliaanse eerste klasse.

De Arena

Pantanal,

bijgenaamd ‘O Verdao’ (het Grote Groen), is een ecologisch vriendelijk stadion, gedeeltelijk opgetrokken in hout. Het werd speciaal opgetrokken voor het WK. Het telt 42.968 plaatsen en er zullen vier WK-matchen plaatsvinden.


Dossier Brazilië

Brazilië

De Vince

Voor beginners

Een eigenzinnige reisgids door onze correspondent Thierry vanuit Sao Paulo (Brazilië)

Voor de dapperen onder jullie die volgend jaar talrijk de Atlantische oceaan zullen

oversteken om onze Rode Duivels aan te moedigen (want laten we er maar eens heel on-Belgisch gewoon van uit gaan dat we ons kwalificeren) , heb ik hieronder een paar weetjes opgelijst die misschien nog van pas kunnen komen:

Bier: Laten we maar met het belangrijkste beginnen!!! Aangezien jaren geleden

Interbrew gefusioneerd is met Braziliaanse Ambev, zou je verwachten dat de Brazilianen ook wel een lekker pintje kunnen brouwen. Wel hier moet ik jullie enigszins teleurstellen. Het is echt fluitjesbier, maar er zijn ook positieve kanten aan: je kan al eens een pintje meer drinken vooraleer je, zoals wij dat zo mooi zeggen, op je kop staat, en het wordt ijskoud gereserveerd. Ijskoud mag je letterlijk nemen. Een zichzelf respecterende Braziliaan ziet het als een belediging om een warme pint te krijgen. Wees dan ook niet verrast als er een laagje ijs boven op uw pintje drijft… Ik kan u verzekeren dat ze goed smaken bij temperaturen van meer dan 30-35 graden! Wees ook niet verrast dat als je chopp driekwart leeg is, je al een nieuwe krijgt aangeboden. Geen nood dus om te gaan aanschuiven aan de toog!

Slaapplaatsen: Zoals jullie zelf al wel kunnen vermoeden, de al behoorlijk hoge 19 prijzen hier gaan tijdens de maanden juni en juli echt omhoog schieten! Dus als je komt, kom dan echt enkel en alleen (laat jullie vrouwen ook maar thuis) voor de voetbal; Het land zelf op een authentieke manier bezoeken doe je best een andere keer! Maar laat je er ook niet voor terugschrikken. Elke Braziliaan waar je mee spreekt, garandeert dat de maanden juni en juli 2014 één groot feest worden!

Transport is een ander heikel punt! Mispak je niet aan het verkeer in de grote

steden! Over een traject van een paar kilometer kan je tijdens de spits gemakkelijk een paar uur doen. Ik ga ervan uit dat dit ook voor een voetbalmatch geldt! Indien er dan nog een beetje regen bijvalt, wordt het helemaal gezellig, want dan lopen sommige straten onder water en geraken de verkeerslichten ontregeld. Dus om te voorkomen dat jullie maar de helft van jullie duurbetaalde matchen kunnen bekijken, hou hier rekening mee en vertrek op tijd! Ah ja, pas ook op voor onverwachte putten in de weg… Als jullie dan eenmaal aan het stadion zijn aangekomen, gaan jullie ook nog wel even moeten slalommen tussen de ongelofelijk traag wandelende Brazilianen! Als je de Brazilianen hier zo ziet rond kuieren, dan is het eigenlijk niet te begrijpen dat ze zo een dartel voetbal op de mat kunnen leggen!

Vlees: Na de pintjes en een mooi potje voetbal, moet er natuurlijk ook een stevig stuk

vlees naar binnen gewerkt worden. Ga zeker en vast naar een van de vele churascarias. Dit zijn restaurants waar je echt letterlijk elk stuk van de koe kan proeven en dit alles à volonté (in het Braziliaans: Rodizio). Een absolute aanrader! Een kleine tip hier: laat je niet verleiden door alle hapjes die in het begin van de avond worden voorgeschoteld. Neem jullie tijd en wacht tot ze met de goede stukken vlees rondkomen!

Vrouwen: En dan om te besluiten de vrouwen natuurlijk nog! Daar ga ik niet teveel

over vertellen! Ga er gewoon van uit dat alles wat jullie gehoord hebben, waar is en hou mijn bij ‘slaapplaatsen’ genoemde hint in gedachten!!


Quote

Ze gaan lopen Ze gaan lopen Ode aan Rik de Saedeleer, overleden op 3 maart 2013

Rotterdam, 20 november 1985: België kwalificeert zich voor WK in Mexico na barrages tegen Nederland ‘De Vince’ is een uitgave van de supportersclub ‘Die Snelle Gasten Daar’, lid van ‘1895’, actief in de VMF Minivoetbalcompetitie te Brugge en winnaar van de eerste supporterscup van ‘1895’. Behoudens de uitdrukkelijk bij wet bepaalde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, op welke wijze ook, zonder de uitdrukkelijke voorafgaande en schriftelijke toestemming van de uitgever of auteurs. Redactie: Dimitri Carpentier, Jeroen Samyn, Stéphanie Hogie, Thierry Vanderbrempt en Olivier Sustronck Vormgeving en hoofdredacteur: Olivier Sustronck Website: http://www.dsgd.be/devince Link facebook: https://www.facebook.com/pages/De-Vince/331027090340981

De Vince 2  
De Vince 2  

Rode Duivel Magazine

Advertisement