Page 1

VERDUIVELD Bezeten door de Duivels

OKTOBER 2013

+WIN EXCLUSIEVE PRIJZEN:

2 gehandtekende Rode Duivel-shirts en 5 Rode Duivel boeken

Photonews

In samenwerking met


VERDUIVELD

VERDUIVELD Bezeten door de Duivels De Vince is dood. Leve VERDUIVELD!

WELKom

Een nieuwe naam, enkele nieuwe redactieleden en een samenwerking met 1895. Voor de rest zijn we hetzelfde gebleven! Hét supportermagazine door supporters, voor supporters met voorbeschouwingen, frisse columns en meeslepende verhalen rond de Rode Duivels! PLUS deze aflevering zijn er 5 Rode Duivel boeken en twee gehandtekende shirts te winnen! Lees dus zeker verder!!

Alvast veel leesplezier!

2

3

Editorial: En toen werd ik een held... (Olivier Sustronck)

4

Column: Eindelijk volwassen (Joost Laeremans)

7

Dossier Kroatië - België (Jeroen Samyn)

- Voorbeschouwing, geschiedenis en in de gaten - Kvraget aan... een Kroaat - Het duel: Hazard vs. Modric

Inhoud

12

Dossier België - Wales (Jeroen Samyn)

14

Tevens in de kijker

16

Op weg naar de top: Colombia (Pieter Steyaert)

18

Column: Zeg niet te gauw... Deel 3 (Stephanie Hogie)

20

Interview: Erik Reynaerts, het gezicht achter 1895

25

Uit de oude doos: België een beetje wereldkampioen in 1920 (Olivier Sustronck)

26

Column: De kijk van Dimi (Dimitri Carpentier)

28

Opiniestuk: To piste or not to piste (Olivier Sustronck)

30

Speelsteden WK deel 5 (Jeroen Samyn)


Editorial

V

VERDUIVELD

En toen werd ik een held...

erduiveld! We zitten bijna in Brazilië, en maar goed ook. Als nestor- supporter en voorzitter van een supporterclub van de Rode Duivels begint het moeilijk te worden onopgemerkt over straat te lopen in België. Een zonnebril en baseballpet zijn standaard kledij geworden en nog moet ik constant op de vlucht gaan voor hordes knappe dames die met mij op de foto willen. Om op hun facebook te posten en eeuwige roem te vergaren bij vrienden.

H

et is ooit anders geweest. Jaren aan een stuk werd ik publiek beschimpt, moest ik vriendenloos door het leven gaan en via geheime gangen in de Brusselse riolering, mij met een handvol lotgenoten een weg naar het Koning Boudewijnstadion banen. Praten was uit den boze. Stel dat ik mijn identiteit zou verklappen... Gescalpt werden dezen, de straf die al eeuwen geldt voor roodhemden die de matchen live willen bijwonen. Een wedstrijd uitzitten was soms een grotere martelgang dan de weg naar het stadion. Maar ik ben een man met principes. Supporter ben je in goede en kwade dagen, daar wijk ik niet van af. Wie was het ook alweer die zei: Il n’y a que des imbéciles qui ne changent pas d’avis?

“Een wedstrijd uitzitten was soms een grotere marteling dan de weg naar het stadion”

O

m de inquisitie te beëindigen stelde de bond uiteindelijk een Advocaat aan. En kort daarna iemand die zijn werk maar voor 90% wilde afmaken. En ik werd een held. ‘Make us proud’ roepen ze me na. Mocht mijn gewicht het toelaten droegen mijn buren mij de hele dag rond. Mijn kinderen zeggen zelfs weer papa tegen mij… Door Olivier Sustronck

3


Column

“D

4

VERDUIVELD

Eindelijk volwassen

e Belgen speelden een erg volwassen wedstrijd”. Het is één van de meest gehoorde commentaren tijdens deze kwalificatieronde. Dat was nog niet zo lang geleden wel anders. Toen klonk steevast dat de Rode Duivels niet slecht speelden, maar het op beslissende momenten lieten afweten. Het was de periode van “net niet”. Op het veld is het verschil met “net wel” vaak niet groot, in termen van al dan niet kwalificatie is het dat wel. Toch ligt ook nu nog de gemiddelde leeftijd van de selectie relatief laag. Voor de match in Schotland op 6 september was dit 25,8 jaar.

H

et zegt iets over de weg die de Rode Duivels de voorbije jaren hebben afgelegd. En dan hebben we het niet enkel over de prestaties tussen de lijnen, maar ook over wat daarnaast gebeurt. De tijd van de Louis Vuitton-tasjes en de hamburgers na de wedstrijd ligt definitief achter ons. Een occasioneel bezoek aan de Carré is voortaan nog slechts een uitzondering op de regel. Ook in interviews met de spelers valt op hoe de nodige nuchterheid gekoppeld wordt aan zelfzekere uitspraken. Ja, we staan er goed voor, maar nee, we laten ons hoofd niet gek maken door de supporters die ons al in Rio zien. We zijn nog altijd niet gekwalificeerd …

“De tijd van de Louis Vuitton-tasjes en de hamburgers na de wedstrijd ligt definitief achter ons”

K

watongen zullen beweren dat een zelfbewuste houding in de huidige situatie makkelijk is, aangezien de goede resultaten blijven komen. Maar wat als het minder gaat, en bv. tegen Kroatië verloren wordt?


Column

W

VERDUIVELD

Dreigt het zorgvuldig opgebouwde zelfvertrouwen en de wolk van enthousiasme rond onze nationale elf in dat geval geen forse knauw te krijgen? Niet noodzakelijk. De volwassen attitude van de Rode Duivels is namelijk al ouder dan deze campagne. De kiemen ervan werden gelegd tijdens de vorige campagne, toen we er eind 2011 niet in slaagden om ons te kwalificeren voor het EK in Oekraïne en Polen. Dat was niet de verdienste van Georges Leekens, maar wel van de spelers, met Vincent Kompany op kop.

e keren terug naar 3 juni 2011. Na een ontgoochelende partij met o.a. een gemiste penalty van Axel Witsel komt België in het eigen Koning Boudewijnstadion niet verder dan 1-1 tegen Turkije. De hoop op kwalificatie via de play-offs – Duitsland heeft op dat moment zijn ticket al zo goed als beet – is bijna vervlogen. Mathematisch kan het nog, maar dan moeten we rekenen op een misstap van de Turken en is een overwinning in Duitsland bijna een must. De kopjes hangen omlaag en voor de camera’s geeft Dries Mertens toe dat het een quasi onhaalbare opdracht wordt. Net op dat moment passeert Vincent Kompany en stuurt zijn ploegmaat bij. De kwalificatie is nog wel binnen handbereik, klinkt het. We moeten gewoon gaan winnen in Duitsland! Even later doet hij een oproep om met 30.000 Belgen naar Duitsland te trekken om dit mee mogelijk te maken. Zijn woorden werden niet bewaarheid. Op 11 oktober 2011 gingen we met 3-1 de boot in tegen de Mannschaft en was het definitief boeken toe.

“De volwassen attitude van de Rode Duivels is al ouder dan deze campagne.”

O

p 6 juni 2012 nam Marc Wimots het roer over van Georges Leekens. Hij treft een volwassen en gretige groep aan met spelers die het onderhand gewoon zijn om in sterke buitenlandse competities onder druk te presteren. Het zelfvertrouwen is intact en sindsdien enkel gegroeid. En daarom kijken we met vertrouwen uit naar 11 oktober. Come on Red Devils! Door Joost Laeremans

5


6


Photonews


Dossier Kroatië - België

Kroatie Voorbeschouwing

Die Kroaten blijven natuurlijk over een sterk

VERDUIVELD

* FIFA-ranking: 10e beste: 3e – januari 1999 bondscoach: Igor Stimac * Kleuren: o Thuis: rood - wit - blauw o Uit: blauw - rood - wit

Maar goed. Genoeg gedroomd van de Braziliaanse stranden. Eerst nog dat puntje rapen dus. Bij voorkeur in Kroatië, tegen Wales als het moet. nog dat puntje rapen dus. en uitgekookt elftal beschikken, met absolute toppers als een Luka Modric en andere Mario Mandzukicen. Dat bewezen ze een jaar geleden al in Brussel.

In wat voor hen de wedstrijd van de allerlaatste kans is, zullen ze waarschijnlijk furieus van start gaan. Gelukkig hebben we een aantal klasseverdedigers om hun aanvallende weelde.

Op twee wedstrijden van het einde staan we Aangezien de druk bij de Kroaten komt te met anderhalf been in Brazilë en kan er ons nog nauwelijks iets overkomen, behalve misschien een heel pijnlijke kramp in de kuit van ons halve been dat nog op het Europese vasteland is blijven staan. Jazeker, onze trans-Atlantische spreidstand is nog slechts één puntje verwijderd van de bijtrekpas richting de Braziliaanse stranden.

elfs voor een doorwinterd pessimist als 8 Z mezelf, ziet het er behoorlijk rooskleurig uit. Ik

liggen, kunnen die van ons natuurlijk met een aantal scherpe tegenaanvallen de wedstrijd naar onze hand zetten. Een Lukaku in zijn huidige topvorm lijkt me hiervoor het perfecte mannetje op de juiste plaats, namelijk diep in de spits.

I

Geschiedenis

wil zelfs niet uitgebreid ingaan op het drama dat n tegenstelling tot Servië, maakt Kroatië Frankrijk meemaakte tijdens de kwalificaties geen aanspraak op het palmares van voormalig voor het WK in 1994. Dat zal ons allemaal niet Joegoslavië. Dit zorgt ervoor dat de geschiedenis overkomen. Want wij zijn de Rode Duivels, van de Kroatische nationale elf nog maar vrij en wij zijn onoverwinnelijk! Of toch zeker een beetje…


kort is, enkele korte intermezzo’s in de jaren ’40 buiten beschouwing gelaten.

Dossier Kroatië - België

In de gaten houden

hun allereerste deelname schopten tot een 3e plaats, na de kleine finale gewonnen te hebben van Oranje. Met Davor Suker hadden ze zelfs de topschutter van het toernooi in hun rangen. En ook voor een EK kunnen ze zich best opladen. Sinds 1996 misten ze enkel het Euro 2000, en ze behaalden op vier deelnames twee maal de kwartfinales.

In het begin van vorig decennium kruisten we ook enkele malen de degens met onze Kroatische vrienden, met wisselend succes voor onze jongens van toen.

In de kwalificatiepoule voor het WK in 2002

wisten we in twee duels niet te scoren. We konden ons toen gelukkig wel nog plaatsen na spannende barragewedstrijden tegen Tsjechië.

VERDUIVELD

Hun jonge bestaan heeft hen er evenwel niet Howard Webb: van weerhouden om al een mooie erelijst op te bouwen. Ze kwalificeerden zich drie maal op rij Voor één keer bespreken we geen speler van voor het WK (1998 tem 2006), waarbij ze het in

de tegenstander in deze rubriek, maar wel de man die het resultaat van de wedstrijd met één wel getimede zucht in een beslissende plooi kan leggen.

Howard

Webb is een ex-politieagent die momenteel als professioneel scheidsrechter actief is in de Premier League. Hij geldt als één van de absolute topscheidsrechters van de afgelopen jaren, en had in 2010 zowel de finale van de Champions League als de finale van het WK onder zijn leiding.

Zoals elke scheidsrechter heeft hij ook enkele controversiële beslissingen genomen, waarvan de penaltyfase in de EK 2008-wedstrijd tussen Oostenrijk en Polen waarschijnlijk de meest memorabele is.

e Belgische documentaire ‘Kill the Referee’ De kwalificaties voor het EK 2004 in Portugal D (‘L’Arbitre’) biedt trouwens een unieke kijk op 9 brachten ons opnieuw de Kroaten op ons bord. Toen deden we het in de onderlinge duels iets beter, met twee goals van de toenmalige aanvalsleider Wesley Sonck. Helaas konden we ons toen niet kwalificeren, en werden we met evenveel punten als Kroatië beste 3e van alle poules.

deze wedstrijd, vanuit het standpunt van de scheidsrechters. Een echte aanrader!

Door Jeroen Samyn

Photonews


Kvraget aan...

VERDUIVELD

Kvraget aan... Een Kroaat

Vrijdag aanstaande spelen Kroatië en België tegen

elkaar om groepwinst en een rechtstreeks ticket voor het WK. Wat verwacht je van de wedstrijd.

Kroatië heeft een echt topteam. Ik schat hen op dit moment toch hoger in dan België. Ik denk dus dat we de drie punten wel kunnen thuishouden.

Toni KOVAC Leeftijd: 17 jaar

10

Opgegroeid: Slavonski Brod (Kroatië) Huidige woonplaats: Bazel (Zwitserland) Beroep: Student

“Ik schat

Kroatië toch een stapje hoger in dan België ”

Hoe verklaar je dat Kroatië nog niet één wedstrijd echt wist te overtuigen en de laatste twee matchen dure punten verloor?

We hebben steeds een erg sterke ploeg op de grote toernooien maar om één of andere reden spelen we altijd slecht tijdens de kwalificaties. Ik kan het niet echt verklaren.

Hoe schat je de kansen in van Kroatië om het WK te halen?

Groepswinst

mogen we vergeten. België gaat thuis geen punten laten liggen tegen Wales. Maar ik denk wel dat we ons plaatsen via de barrages en een erg goed WK gaan spelen in Brazilië.

Welke meest?

Belgische spelers ken en/of vrees je het

Als Bayern Munchen fan ken ik Daniel Van Buyten.

Maar ook Eden Hazard en Fellaini ken ik en zijn goede spelers

Welke spelers moeten wij vrezen van Kroatië? Modric is erg goed maar mijn favoriete speler

is Mandzucic die ook bij Bayern Munchen speelt. Hij is een echte topper.


VS

Luka

Eden

Club Posities Leeftijd Lengte Caps Goals Visie

VERDUIVELD

Modric

Hazard Chelsea FC LM/AM 22 jaar 172 cm 38 5

Het Duel

Real Madrid AM 28 jaar 174 cm 69 8

Eigenlijk maakt Hazard liefst zelf gewoon de actie, maar zijn vele assists bewijzen dat hij steeds met heel veel overzicht speelt (84/100)

Modric leest het spel als geen ander. Hij lijkt altijd minstens twee stappen vooruit te zijn op zijn tegenstrevers. (91/100)

Dankzij zijn feilloze techniek en lage zwaartepunt kan hij zich heel behendig over het veld bewegen, zowel met als zonder bal. (92/100)

De behendigheid van Modric is van een andere soort dan Hazard. Modric is niet zo de dribbelkont, maar veeleer de man van de mooie sierlijke lijnen. (93/100)

Behendigheid

Kopspel Koppen is niet zo aan Hazard besteed. Met zijn kleine gestalte maakt hij meestal weinig kans tegenover de vaak grotere verdedigers (64/100)

Ook Modric is niet de grote kopper. Enkele centimeters groter dan Hazard, maar zeker niet beter met het hoofd (57/100)

Dribbelen Eén van de basisaspecten van zijn spel is zijn dribbel. De gemiddelde verdediger gaat hij voorbij alsof het een kegeltje is op het trainingsveld (88/100)

Hij kan best vlot een mannetje voorbij in een één-tegen-één situatie, maar de dribble van Modric is altijd functioneel en nooit een doel op zich (83/100)

Versnelling Met zijn typische versnelling met de bal aan de voet is hij levensgevaarlijk. Vanuit stand is hij in geen tijd op topsnelheid (91/100)

419/500

Niet het sterkste punt van Modric. Puur op snelheid zal hij geen man voorbij raken. (79/100)

Totaal

403/500

Beide spelers zijn ware klasbakken en hun kwaliteiten liggen heel dicht bij elkaar. In dit duel werd Modric echter aan de meet op snelheid gepakt door Hazard.

11


Photonews


WALeS

In de jaren ’90 was België daar zelfs meestal

medeverantwoordelijk voor. Zowel voor het EK van ’92 als voor het WK van ’94 en ’98 zaten we samen in een poule. In 1993 wisten we met 2-0 thuis te winnen. In Wales gingen de Belgen echter met 1-2 onderuit. In 1997 wisten we zowel thuis (3-2), als in Wales (1-2) de drie punten binnen te halen.

VERDUIVELD

* FIFA-ranking: 52e beste: 27e – augustus 1993 en februari 1994 bondscoach: Chris Coleman * Kleuren: o Thuis: rood o Uit: wit - rood

Dossier België - Wales

In negen onderlingen duels won België er 5, speelden ze éénmaal gelijk en won Wales de overige drie.

Voorbeschouwing In de gaten houden

De wedstrijd tegen Wales hangt in grote mate Aaron Ramsey: af van het resultaat tegen Kroatië. Wordt het een ware galamatch, of eerder een thriller tot de 95ste minuut? Vast staat dat er ten laatste na die wedstrijd een feestje zal gebouwd worden. De ene man die ons met een ultieme klasseflits van de eerste plaats en de rechtstreekse kwalificatie had kunnen houden, is geblesseerd afgehaakt. Inderdaad, de duurste speler aller tijd en topaankoop van Real Madrid, Gareth Bale, zal er niet bij zijn. En dan is Wales, net zoals Schotland, vooral een allegaartje aan spelers uit de lagere regionen van de Engelse Premier League of de Championship. Dus… Brazil, here we come!

Geschiedenis

In de laatste 20 jaar heeft Wales altijd wel 1 of

2 Europese (sub-)toppers in de ploeg gehad. De bekendste namen zijn Ryan Giggs, jarenlang één van de sterkhouders bij Manchester United, en huidig supertalent Gareth Bale. Die toppers waren (en zijn nog steeds) steevast omringd door een aantal spelers van minder allooi, waardoor een groot eindtoernooi bereiken zo goed als onmogelijk was. De enige keer dat het toch lukte was het WK van 1958 in, waar ze zelfs de kwartfinales bereikten. Daar bleek uiteindelijk Brazilië te sterk.

Daarna wisten de Welshmen zich voor geen enkel eindtoernooi nog te plaatsen.

Deze plaats was natuurlijk voorzien voor

de supertransfer van Real Madrid en enige superster van het Welsh elftal, Gareth Bale. Aangezien hij geblesseerd moet afhaken voor het duel tegen België, zijn we op zoek gegaan naar een waardige vervanger. Bij gebrek daaraan bespreken we dan maar Aaron Ramsey, ploegmaat van Vermaelen bij Arsenal.

De

nog steeds maar 22 jaar jonge middenvelder maakte al in 2006 zijn debuut voor Cardiff City en speelde zijn eerste wedstrijden voor Arsenal in 2008, dat al heel vroeg zijn talent erkende. Met zijn 17 jaar was hij ook de jongste debutant ooit voor de Welshe nationale ploeg.

In februari 2010 liep Ramsey een zware

dubbele beenbreuk op na een tackle van Ryan Shawcross. De beelden zouden zo gruwelijk zijn geweest dat tv-stations ze niet uitgezonden hebben. Dader Shawcross verlaatte zelfs huilend het veld.

Intussen is Ramsey al een hele tijd volledig hersteld en na enkele moeilijke seizoenen speelt hij sinds de voorbije lente opnieuw op heel hoog niveau bij Arsenal als box-to-box speler. Oppassen voor zijn infiltraties dus! Dossier door Jeroen Samyn

13


WK-kwalificatie

Tevens in de kijker

Zweden - Oostenrijk

1 Duitsland 2 Zweden weden lijkt er comfortabel 3 Oostenrijk voor te staan voor de tweede 4 Ierland stek in de groep maar dit is alleen 5 Kazachstan maar schijn. Ibrahimovic en co 6 Faröer

Z

moeten op de laatste speeldag op bezoek bij de Duitsers en vier dagen daarvoor ontvangen ze de Oostenrijkers die op drie punten volgen van Zweden, maar een beter doelsaldo kunnen voorleggen. Daarenboven hebben de Oostenrijkers met Faeröer een meer dan haalbare kaart.

D 14

M 8 8 8 8 8 8

11/10 Faeröer - Kazachstan Duitsland - Ierland Zweden - Oostenrijk 15/10 Faeröer - Oostenrijk Ierland - Kazachstan Zweden - Duitsland

VERDUIVELD

Groep C

M+ 7 5 4 3 1 0

M0 1 2 3 6 8

M= 1 2 2 2 1 0

D+ D- D+/- 28 7 21 14 8 6 16 8 3 13 13 -1 4 17 -13 3 25 -13

PTN 22 17 14 11 -4 0

e Zweden zijn dus verplicht de Oostenrijkers te verslaan voor eigen publiek om de barragematchen veilig te stellen. In de heenmatch trok Oostenrijk met een 2-1 overwinning aan het langste eind.

Groep H

Engeland - Montenegro Engeland - Polen

M 1 Engeland 8 2 Oekraïne 8 3 Montenegro 8 4 Polen 8 ngeland gaat met een punt 5 Moldavië 8 voorsprong de laatste rechte lijn 6 San Marino 8

E

in richting Brazilië maar zal toch alles uit de kast moeten halen in de thuiswedstrijden tegen Montenegro en Polen.

I

M+ 4 4 4 3 1 0

11/10 Moldavië - San Marino Oekraïne - Polen Engeland - Montenegro

M- 0 1 1 1 5 8

M= 4 3 3 4 2 0

D+ 25 19 15 18 4 1

D- 3 4 8 9 15 43

D+/- 22 15 7 9 -11 -42

PTN 16 15 15 13 5 0

15/10 n deze uitzonderlijk spannende Engeland - Polen groep kunnen zich nog vier Montenegro - Moldavië ploegen rechtstreeks plaatsen San Marino - Oekraïne voor het WK, met name de drie bovengenoemde ploegen en Oekraïne. Met een thuismatch tegen Polen en een verplaatsing naar San Marino hebben deze laatsten zelfs het gemakkelijkst programma voor de boeg van de vier. De Engelsen kunnen zich dus absoluut geen puntenverlies veroorloven.


Photonews


De weg naar de Top

S

VERDUIVELD

oP WEG NAAR DE TOP: cOLOMBIA

inds september prijkt ons nationale elftal op de zesde plaats van de ‘FIFA RANKING’. Hiermee bekleden de Rode Duivels niet enkel hun hoogste positie ooit, maar staan we voor het eerst sinds de invoering van de ranglijst hoger gepositioneerd dan onze eeuwige rivaal Nederland!

O

mdat the sky uiteraard the limit is, en onze bonscoach er zelf voldoende voor zorgt dat de spelers met de voeten op de grond blijven, staat niets de supporters in de weg om te dromen van een nog hogere rangschikking, en meer bepaald van een plaatsje in de top vijf.

D 16

e vijf landen die nog boven ons prijken zijn Spanje, Argentinië, Duitsland, Italië en Colombia.

“Colombia spreekt op voetbalgebied niet tot de verbeelding. Onterecht!!”

F

irst things First: om door te breken tot de top vijf moeten we het Zuid-Amerikaanse Colombia voorbij. Voetballiefhebbers die het spelletje van niet al te dicht bij volgen, denken bij het horen van de naam Colombia waarschijnlijk aan gigantische drugskartels of aan de zwoele heupbewegingen van Shakira, eerder dan aan een uitgebalanceerd en bijzonder getalenteerd voetbalelftal. Ten onrechte.

T

oegegeven, van de vijf boven ons geklasseerde naties spreekt Colombia op voetbalgebied veruit het minst tot de verbeelding. Het Colombiaans voetbal is bij ons vooral bekend omwille van de moord op Andrés Escobar, na diens owngoal tegen de Verenigde Staten op het WK van 1994. Ook de legendarische ‘scorpion kick’ van doelman René Higuita en de weelderige krullen van Carlos Valderama doen ergens nog wel een belletje rinkelen.

C

olombia was in het verleden slechts vier keer van de partij op de eindronde van een WK, en de laatste deelname dateert al weer van 1998. Toch telt de selectie van ‘Los Cafeteros’ (‘de koffietelers’) tegenwoordig heel wat getalenteerde voetballers.


Z

De weg naar de Top

H

VERDUIVELD

o kan bondscoach José Pekerman in het verdedigende compartiment een beroep doen op Cristián Zapata, blok graniet en vaste waarde bij AC Milan. Ook Juan Camillo Zúñiga, rechtsachter bij Napoli maar recent nadrukkelijk gelinkt aan FC Barcelona, behoort tot de sterkhouders. Bewijs van de defensieve sterkte van het team ligt in het feit dat in 14 WK-kwalificatiewedstrijden slechts 9 tegendoelpunten werden geslikt.

et Colombiaanse middenveld wordt gedragen door James Rodriguez, die deze zomer FC Porto voor maar liefst 45 miljoen euro ruilde voor het steenrijke AS Monaco. Freddy Guarín, draaischijf van Inter Milan, is eveneens een vaste waarde in de basiself.

H

oewel Pekerman kan steunen op een oerdegelijke verdediging en een creatief middenveld, ligt het zwaartepunt van de Colombiaanse nationale elf toch voorin. Regerend Belgisch profvoetballer van het jaar Carlos Bacca is bij Colombia slechts de derde spits in de hiërarchie. Hij moet Radamel Falcao – doelpuntenmachine van AS Monaco en voordien Atletico Madrid – en Jackson Martinez voor zich dulden. Die laatste vult zonder veel problemen de leegte op die Falcao en Hulk achterlieten bij FC Porto. Ook de jonge Luis Muriel van Udinese heet een bijzonder talent te zijn.

““Kunnen we Colombia verstoten uit de top 5 van de FIFA Ranking? Jazeker!”

R

est de vraag: ‘kunnen we Colombia verstoten uit de top vijf van de FIFA Ranking? Het antwoord is duidelijk: ‘Jazeker’! België telt momenteel 1159 punten op de ranking, slechts 21 minder dan Colombia.

O

nze Duivels nemen het in de laatste ronde van de kwalificatie op tegen Kroatië en Wales, terwijl Colombia het op het zelfde moment op neemt tegen Chili en Paraguay. Vooral de ontmoeting met Chili belooft lastig te worden. De Chilenen bekleden immers een knappe derde plaats in de Zuid-Amerikaanse kwalificatieronde, net na Argentinië en Colombia. Chili is bovendien nog volop in de race voor een WK-ticket en wil dus koste wat het kost winnen.

T

wee goede resultaten van de Rode Duivels tegen Kroatië en Wales – dat de geblesseerde Gareth Bale mist – zouden in principe moeten volstaan om de minieme kloof met Colombia dicht te fietsen. Met andere woorden, de deuren naar de top vijf staan wagenwijd open. Door Pieter Steyaert

17


Zeg niet te gauw...

Column

Zeg niet te gauw...’t is weer een vrouw

D

VERDUIVELD

Aflevering 3

e Rode Duivels zijn hot, dat is nu algemeen geweten. Zelfs de wereldvreemden onder ons zullen de afgelopen maanden al iets over onze nationale ploeg hebben horen waaien. Daarom werden er intussen ook al zeven uitdagingen rond onze nationale ploeg het vaderland in gestuurd. Wat waren wij blij zeg, met nummer vijf. Een spionkop voor vrouwen, daar konden we alleen maar van dromen. We slaagden erin om er een megazot feestje van te maken en daar zijn alle voetballiefhebbende vrouwen nog steeds fier op. We hebben bewezen dat we een ploeg kunnen dragen en dit samen met alle voetbalminnende mannen uit ons land.

T 18

och is er nog iets dat me niet helemaal zint. De vragen tussendoor en achteraf gingen helemaal niet over tactiek of over spelinzicht, maar alweer over die o zo mooie mannen. Het moet nu maar eens gedaan zijn met dat denigrerend gedoe. Oké, de helft van de vrouwelijke supporters kan helemaal niks zinnigs over een positie 10 vertellen en moet al helemaal niet beginnen met het uitleggen van de buitenspelregel… maar dat geldt even goed voor een pak venten. Alleen geven die niet graag toe dat ze gewoon samen met hun vrienden een pint willen gaan pakken.

D

aarom wil ik na uitdaging vijf misschien nog een nieuw doel stellen. Ga er niet van uit dat een vrouw er niets van kent, maar laat ze nog verder participeren aan het hele voetbalgebeuren. Nodig ze uit tijdens matchen en praatprogramma’s à la Extra Time en zet ze daar niet neer als mooi decorstuk of als kijkcijferkanon. Neen, neem ze serieus en laat ze hun mening geven. Er zijn immers echt wel vrouwen die iets zinnigs te vertellen hebben. Ben je daarvan niet overtuigd, dan kan ik nog een paar voorbeeldjes aanhalen.

V

LD-voorzitter Gwendolyn Rutten liet tijdens de fotoronde van ‘De Slimste Mens’ duidelijk merken dat ze van onze Rode Duivels op de hoogte is en Hilde Van Malderen doet elke week opnieuw haar best om tijdens de rust of na de match gerichte en boeiende vragen te stellen. Zet daar dan Frank Raes eens tegenover. Ja, er ontsnapt je nu wellicht een kleine instemmende glimlach… Ik ben zeker niet de enige die tijdens Extra Time al eens heeft gedacht: ‘Wat vraagt hij nu?’. Niets tegen ‘ouwe’ trouwe Frank natuurlijk, maar zelfs Degryse en co kunnen soms amper hun lach bedwingen. Als de iets minder subtiele, maar o zo vermakelijke Boskamp dan aanwezig is, krimpt Raes al in elkaar. Hij weet dan – net als heel voetbalminnend Vlaanderen – dat een zacht schouderklopje zijn deel zal zijn. Geef nu toe, Frank, een klets van een vrouw zou je wellicht aangenamer vinden. Door Stéphanie Hogie


19

Deze actie is eveneens te vinden op

www.voetbalkrant.com


EHetrikgezicht Reynaerts achter 1895


Interview: Erik Reynaerts

E

1

VERDUIVELD

rik Reynaerts mag dan bij het grote publiek niet zo bekend zijn, voor de 235 clubverantwoordelijken van de verschillende Rode Duivel-supporterclubs is Erik het dagelijkse aanspreekpunt bij de bond, die vanuit de organisatie 1895 met veel passie en overgave en vooral een groot supportershart, zich ten dienste stelt van zijn leden, en hen zo goed mogelijk probeert te begeleiden. Met VERDUIVELD trokken we naar het bondsgebouw om via Erik meer te weten te komen over 1895. 895 is de overkoepelende supportersorganisatie van de Rode Duivels. Wat houdt dit concreet in?

H

et takenpakket van 1895 is erg ruim en omvat alles wat met de supporters rond de verschillende nationale ploegen te maken heeft, dus zowel voor de Rode Duivels, de Red Flames, de U21 als de jeugdploegen. Concreet gaat dat van ledenadministratie en boekhouding tot communicatie naar de leden toe via de pers en de sociale media, het organiseren van meetings met de clubverantwoordelijken en de verkoop en verdeling van de tickets naar de leden. Daarnaast bereiden we ook de wedstrijden voor. Voor een uitwedstrijd gaan we op voorhand ter plaatse en hebben we er meetings met de stadiondirectie, de veiligheidsdiensen, de voetbalbond en bekijken we de mogelijkheden voor parkings en eventuele meetingpoints voor de meegereisde supporters. Bij thuiswedstrijden hebben we eveneens meetings met de veiligheid en sociale instanties en organiseren we ontmoetingen met de supporters van de andere landen, organiseren supporterswedstrijden en begeleiden we supporteracties in en rond het stadion zoals tifo’s op de tribunes.

H I

oe is 1895 ontstaan?

n november 2010 vroeg iemand van de KBVB mij, als toenmalig voorzitter van de NSF (Nationale Supportersfederatie; de overkoepeling van supportersfederaties uit de vnl nationale voetbalafdelingen), om mijn contacten bij de diverse eerste- en tweedeklassers aan te spreken om te kijken of zij geen zin hadden een busreis naar Wenen te organiseren. Je moet weten dat in maart 2011 de wedstrijd Oostenrijk-België door onze Rode Duivels diende te worden gewonnen om nog enige kans te behouden op de tweede plaats in onze groep. Op die manier zouden barrages kunnen behaald worden, wat toen een succes ging zijn. We hoopten stilletjes om zo’n 1.000 mensen te bereiken. Uiteindelijk bleken het er meer dan 2.000 te zijn. De filmpjes en foto’s van feestende Belgen in de Oostenrijkse hoofdstad overspoelden vervolgens de sociale media en het begin van de hype was geboren. In de zomer van 2011, na het uitverkopen van het Koning Boudewijnstadion voor de wedstrijd België-Turkije, besliste ik in samenspraak met enkele tenoren van de KBVB om een supportersclub van de Rode Duivels te beginnen. We vroegen 5 euro lidgeld en verkochten alle ons toegekende zitjes, met name 6.000, voor de laatste kwalificatiematch in Duitsland.

21


Interview: Erik Reynaerts

Op dat moment is de supportersclub ‘1895’ geboren. Medio november 2011 kwam ik dan in vast dienstverband bij de KBVB om de supportersclub op een professionele manier uit te bouwen. Na een aantal vriendenwedstrijden trokken we in juni 2012 met een kleine 10.000 Belgen naar Wembley voor de vriendschappelijke interland tegen Engeland.

VERDUIVELD

H 1

oe zijn jullie bij de naam '1895' gekomen?

895 refereert naar het stichtingsjaar van de KBVB en staat trouwens in hun logo. We konden immers niets anders vinden dat zowel door de Nederlands-, Frans- en Duitstaligen vlot kon worden gelezen én niet in het Engels was.

Z

oals u zegt zijn de Rode Duivels bijna uit het niets 'booming business' geworden. Hoe verklaar je deze hype en wat was de rol van 1895 in dit succesverhaal?

I

22

k durf te zeggen dat de rol van 1895 op het succes cruciaal is: immers nog voor eender welke actie of succes (men noemt de supporters immers graag ‘successupporters’) verkochten wij het Koning Boudewijnstadion uit voor de interlands tegen Nederland, Kroatië en Schotland. De enige resultaten die de Rode Duivels toen konden voorleggen waren gelijke spelen tegen Montenegro, Roemenië en in Frankrijk én een nederlaag tegen Engeland. We hebben in die periode aan menig Belgisch voetballiefhebber getoond dat we met een echt supportersverhaal op de proppen kwamen én met een lange-termijn-visie. Iedere verplaatsing wordt – in samenwerking met de dienst ‘veiligheid’ van de KBVB - minutieus voorbereid én ter plaatse zijn we bereikbaar om de meeste praktische problemen op te lossen, wat voor een veilig gevoel zorgt.

Uiteraard heeft ook de sociale media mee zijn rol gespeeld: als je bekijkt dat er honderden, misschien wel duizenden foto’s de ronde doen en diverse YouTube-filmpjes echte hits zijn, dan weet je dat zoiets meehelpt. Maar ik blijf er bij dat ook het feit dat we oog hebben voor en inspraak bieden aan de supporters (via hun clubverantwoordelijken) dit voor velen duidelijk gemaakt heeft dat er echt naar de supporters geluisterd wordt. Uiteraard kunnen wij niet aan eenieders wensen voldoen, maar we gaan steeds op zoek naar beste of minst slechte oplossing.

W E

at zijn de doelstellingen naar volgende campagne toe?

erst en vooral een nog betere communicatie naar de leden toe en een vereenvoudiging van het werk van de nu meer dan 235 clubverantwoordelijken. Die laatsten hebben de afgelopen campagne echt ‘berenwerk’ verricht en hun prestaties worden te weinig belicht; Maar neem van mij aan: als 1895 vandaag zo’n succes is, dan is dat voor een groot stuk aan hen te danken! Zij waren de echte motor en vaak mijn inspiratie en motivatie om door te gaan!


Interview: Erik Reynaerts

Een hele boterham dus…

W

VERDUIVELD

Tenslotte werken we ook aan een nieuw reglement. Door het grote succes kunnen we niet langer alle leden een ticket garanderen voor de thuismatchen en we zoeken nu naar de minst slechte oplossing waarbij enerzijds de echt trouwe supporters beloond worden, maar waarbij we ook ieder lid willen garanderen dat zij enkele wedstrijden kunnen volgen van onze Aploeg. Verder willen we de U21 en de Belgian Red Flames (onze nationale vrouwenploeg) meer in de belangstelling brengen bij de supporters.

at organiseert 1895 voor de volgende 2 matchen naar de supporters toe?

A

llereerst is er de verplaatsing naar Kroatië, die we ter plekke gaan voorbereiden zijn. Er is, in samenwerking met de Kroatische supportersclub, gezorgd voor een meetingpoint, een sociale actie en een supporterswedstrijd, net zoals ook in Schotland het geval was.

J

ij bent de drijvende kracht achter 1895. Wat hoop je persoonlijk te bereiken met 1895?

W

at ik persoonlijk hoop te bereiken speelt in deze weinig rol van betekenis. Niet voor niets was destijds het motto ‘we’re all part of the team’ en dat hoort ook zo…

H I

oe ziet een doorsnee dag er uit voor jou?

k ben steevast om 7.15h op kantoor en dan worden de binnengekomen mails doorgenomen. Nadien neem ik met Tijs, onze nieuwe werkkracht sinds deze zomer, door wat er die dag op de agenda staat. Dat kan heel gevarieerd zijn maar bestaat telkens uit een aantal meetings. Die meetings kunnen zowel interne (veiligheid, ticketing,…) als externe (Min v Binnenlandse zaken, kandidaat-partners, sponsors, mogelijke leveranciers,…) zijn. Uiteraard is ook de ledenadministratie, een beetje boekhouding, opstellen van nieuwsbrieven, sociale media en dergelijke ‘part of the job’… Ook mailen en telefoneren neemt een groot deel van onze tijd in beslag, samen met het bedenken van nieuwe acties en dergelijke. Zonder dat creatieve aspect zou ik het trouwens niet zo lang volhouden…

T

ot slot, wat is je pronostiek voor Kroatië-België en België-Wales?

K

roatië-België 2-1 en België-Wales 1-1. Niet zozeer om het lot te tarten, maar ik ben een zeer slecht pronostieker en hoop dus dat ik het alweer bij het foute eind zal hebben!

23


Photonews


Uit de oude doos

N

VERDUIVELD

BELGIE EEN BEETJE WERELDKAMPIOEN IN 1920

adat het internationaal voetbal in België, mede door de wereldoorlog, enkele jaren stilgelegen had, startte België zijn voorbereiding op het Olympische voetbaltoernooi van Antwerpen in 1920, met twee vriendenmatchen tegen respectievelijk Frankrijk en de Engelse amateurs. Ondanks dat kort daarvoor, een van onze beste spelers, Dominique Baes, een verdediger van Cercle Brugge, aan het front was doodgeschoten, maakten de Belgen een goede indruk. 2-2 tegen de Fransen en een knappe 3-1 winst tegen de Engelsen.

N

iets werd nog aan het toeval overgelaten. De laatste weken voor het toernooi werd tot driemaal per week getraind. Van vedette-manieren was echter geen sprake. Gedurende het Olympisch toernooi kreeg elke Belgische international een vergoeding van amper tien frank per dag, waarmee ze hun eigen uitrusting, voedsel en treinticket moesten betalen. Na elke match moesten de spelers namelijk gewoon op eigen kracht terug naar huis.

B

elgië, dat als gastland was vrijgesteld in de eerste ronde, moet in de kwartfinale het Spanje van de legendarische doelman Ricardo Zamora partij geven. Ondanks dat het Antwerpse publiek met boe-geroep de Belgische selectieheer op de proef stelde, doordat hij te weinig Antwerpse spelers had opgesteld, wonnen de Belgen al bij al vlot met 3-1. Met de inbreng van plaatselijke spelers Batin en Larnoe in de halve finale hadden de Rode Duivels nu wel het Kielse publiek op de hand en ook Nederland werd weggezet met 2-0. De finale beloofde andere koek te worden. Met Tsjecho-Slowakije kregen de Belgen de op dat moment sterkste ploeg ter wereld tegenover zich. Na een 7-0 overwinning tegen Joegoslavië, 4-0 tegen Noorwegen en een 4-1 tegen Frankrijk was het dan ook de grote favoriet tegen onze Duivels.

D

e publieke belangstelling was enorm voor de finale. Hoewel de Olympische spelen in het algemeen maar op een beperkte publieke opkomst kon rekenen, bleek het Olympisch stadion van Beerschot veel te klein voor de finale. Om binnen te geraken hadden kinderen zelfs een gat onder de omheining gegraven, hetwelke later door omstaanders de ‘Olympische gang’ genoemd zou worden. De wedstrijd begon als een droom voor de Belgen. Al na tien minuten wist Robert Copée een strafschop om te zetten en op het halfuur rondde thuisspeler Larnoe een fraaie slalom af om de stand op 2-0 te brengen. De topfavorieten Tsjecho-Slowakije konden daar weinig tegenover zetten en de onmacht begon zich in frustratie om te zetten. Vijf minuten voor de rust haalde de TsjechoSlowaak Karol Steiner, Copée met een ware aanslag onderuit. Onze topspits moest het veld geblesseerd verlaten en de Engelse scheids trok de logische rode kaart. De TsjechoSlowaakse spelers konden de ontgoocheling van de nakende nederlaag maar moeilijk verbijten en volgden de weggestuurde Steiner naar de kleedkamer.

D

e wedstrijd werd afgefloten en de Belgen mochten zich Olympisch kampioen noemen. De uitzinnige menigte bestormde het veld om hun kampioenen minutenlang rond het veld te dragen. Daar het Olympisch toernooi op dat moment het enige officiële internationaal voetbaltoernooi was, werden we die dag een beetje Wereldkampioen!

Door Olivier Sustronck

25


De kijk van Dimi

VERDUIVELD

Column De kijk van Dimi

Kom, aarzel niet langer meer: zeg me waar en wanneer O 26

de aan de Belgische supporters, die na maanden aandringen van mijnentwege eindelijk gehoor gaven aan de oproep in mijn eerste column: voor iets veelzijdigere liedjes zorgen dan het tot in den treure toe herhalen van het korte, maar daarom niet minder krachtige “la”. Het zal mij worst wezen dat het daaraan gekoppelde ingrediënt, ook wel de mosterd genoemd, bij die van Manchester City respectievelijk Sunderland werd gehaald. Here’s to you, Vincent Kompany, ah Mignolet ah Mignolet. Zouden zij bij de FIFA al weten dat ik in de column daarna een pleidooi hield voor videobeelden?

O

m even in de muzikale sferen te blijven: “To Brazil” was jarenlang een plat commercieel plaatje van de Vengaboys, van wie mij om twee evidente redenen die ene Braziliaanse is bijgebleven. Sinds de huidige WK-campagne is de context enigszins anders. Het is geleden van “Candle in the wind” dat een liedje nog zo werd heropgewaardeerd. Niet onterecht natuurlijk, want we gaan naar Brazilië!

“Zouden ze bij de FIFA al weten dat ik in mijn vorige column een pleidooi hield voor videobeelden? ”

N

adat we de geruite Schotten, of de opgeschoten ruiten, een pak voor de denkbeeldige broek gaven, kan een ticketje Zuid-Amerika ons niet meer ontglippen. Ik weiger advocaat van de duivel(s) te spelen, want zo’n figuur hebben we hier al eens gehad. Bovendien heb ik het niet zo begrepen op doemscenario’s, nu mijn computer in 2000 en bij uitbreiding de hele wereld in 2012 dan toch niet bleek te vergaan.


De kijk van Dimi

O

H

VERDUIVELD

de aan de bondscoach ook, die verder gaat op het elan van zijn legendarische voorganger. Met een 22 op 24 halen we immers een mooie 91,6 %, wat toch nog net iets meer is dan Mister 90%. Waar een Wilmots is, is een weg. Een weg naar de top, zo blijkt ook uit de FIFA-ranglijst. Voorafgaand aan het tweeluik Kroatië-Wales rest mij eigenlijk maar één vraag: waar en wanneer?

et lijkt me duidelijk dat het hier om een win-win-situatie gaat, want in beide hypotheses waan ik mij de kersverse koning te rijk. Wat mij even op het zijspoor brengt: is de koning echt te rijk? Het zou alvast een argument zijn waarom “koninkrijk” etymologisch logischer lijkt dan “luipaard” of “antilope”.

H

ypothese 1: we halen in Kroatië ook zonder ons venteke Benteke minstens een gelijkspel. Vrijdag 11 oktober wordt er eentje waarbij de goudgele schuimende pretcilinders welig tieren in menig café in België. De kwalificatie smaakt extra zoet, omdat we het bereiken op het erfgoed van onze enige concurrent. De Rode Duivels worden in de luchthaven van Zaventem door meer dan 10.000 supporters op het tarmac onthaald als ware helden. Vier dagen later, als het meeste bier uit onze ogen is geschept, zorgen we voor een demonstratie in onze laatste thuiswedstrijd. We verslaan Wales speels, ook al omdat Bale speelt als een dweil. Nochtans, 100 miljoen euro, dat zijn bij benadering 200 miljoen Kinder Bueno’s.

“Waar een Wilmots is, is een weg. Een weg naar de top, zo blijkt uit de FIFA-ranglijst”

H

ypothese 2: om de één of andere reden, laat het ons collectieve buikgriep noemen, moeten we de zege aan de Kroaten laten, zodat we vol aan de bak moeten op 15 oktober. Rampzalig? Allerminst, want net dat zal bij de supporters voor een extra spanning zorgen, laat het ons individuele buikgriep noemen. Hoe kolkend kan een stadion mét piste zijn? Hoe onvergetelijk kan het openingsdoelpunt van De Bruyne worden? Hoe fantastisch kan een lied van de Vengaboys klinken? Hoe hemels kan een de-lambada-dansend vrouwenvak zijn?

W

elke hypothese van beide ook de geschiedenisboeken in moge gaan, het zij haar gegund.

P

S: mathematisch kan het nog misgaan. In de afgelopen 11 jaar hebben we echter bitter weinig gehad aan deze voetbalwiskunde. Door Dimitri Carpentier

27


Opiniestuk

H

VERDUIVELD

To piste or not to piste

oe het zover is kunnen komen dat we in België al jaren over geen enkel deftig stadion beschikken met minimaal 30.000 plaatsen, nadat we amper 13 jaar geleden nog gastland waren van het EK, kan ik niet begrijpen. Zal Portugal, het land dat na ons het EK mocht organiseren, binnen 4 jaar met hetzelfde probleem kampen denkt u? Het Estadio de Luz waar Anderlecht vorige maand ten onder ging tegen Benfica is maar één van de vele staaltjes knappe architectuur die overgebleven zijn van het Kampioenschap in 2004.

H

et feit dat we zowat het enige land in West-Europa zijn dat geen nationaal stadion kan voorleggen dat voldoet aan de normen van de FIFA, zegt genoeg. Het EK 2020 biedt dan ook een unieke kans om iets aan dit nijpende tekort te veranderen. Tot die consensus is gelukkig ook de politiek in dit land gekomen. Meer zelfs.

M

28

et de aanduiding van Parking C is de eerste horde op weg naar een nieuw nationaal stadion alvast genomen! Mijn vrees dat deze locatie hetzelfde lot zou beschoren zijn als het Brugse stadiondossier dat vastliep op een broedplaats van enkele hardnekkig beschermde vogels, werd door Minister Muyters van tafel geveegd met de geruststellende mededeling dat op het terrein enkel de Vlaamse Gaai toegelaten is, dewelke vogel eerder dicht beboste gebieden als broedplaats verkiest, boven een parking.

”Met de aanduiding van Parking C is de eerste horde alvast genomen!” “Za

B

lijft nog de vraag of het stadion al dan niet voorzien moet worden van een piste. Zowat overal ter wereld lijkt een consensus gevonden dat een atletiek piste niet thuishoort in een moderne voetbaltempel. Een piste is niet alleen moordend voor de sfeer en het supporterscomfort, het maakt de bouw van een stadion ook onnodig veel duurder. Het Stade de France dat in 1998 gebouwd werd moet zowat het laatste stadion geweest zijn dat met het oog op voetbalstadion, toch met een piste en verschuifbare tribunes gebouwd werd. Enkele stadions die met het oog op een atletiekwedstrijd werden gebouwd, zoals het Etihadstadion in Manchester en het stadion van Stuttgart werden uiteindelijk toch tot een ‘all football’ arena omgebouwd omdat een piste te veel nadelen met zich meebracht, net zoals het stadion van Zulte-Waregem en Leuven. Een tegenvoorbeeld is het Olympisch stadion in London, dat momenteel tot voetbalstadion wordt


Opiniestuk uitgebouwd voor West Ham United, en wel zijn piste zal behouden bij middel van uitschuifbare tribunes. Maar met een prijskaartje van meer dan 500 miljoen pond (600 miljoen euro) voor 60.000 zitplaatsen is dergelijk stadion naar Belgische normen onbetaalbaar.

I

D

VERDUIVELD

n een opiniestuk in De Tijd van 12 september ll. wijst sporteconoom Trudo Dejonghe erop dat de economische realiteit aantoont dat het bouwen van een stadion voor slechts enkele evenementen per jaar, investeerders afschrikt en enkel gerealiseerd kan worden met massale overheidssteun. En daar wringt het schoentje. De Vlaamse regering, de grootste verdediger van een stadion met piste, heeft al laten weten dat er geen Vlaamse subsidies zullen volgen voor dit project en ook de andere bevoegde regeringen reageren terughoudend. In zijn stuk pleit Trudo Dejonghe er dan ook voor, de piste van de piste te verlaten en Anderlecht in het project te betrekken, dewelke ploeg het stadion als nieuwe thuisbasis zou kunnen gebruiken. it lijkt ook mij de meest realistische oplossing om het project gefinancierd te krijgen. Het stadion op een andere manier commercieel interessant maken lijkt niet onmiddellijk voordehandliggend. Het stadion koppelen aan kantoorgebouwen en retail zoals het Gentse Ghelamcoproject, is in een stad als Brussel, die zwemt in de kantoorgebouwen, niet automatisch een meerwaarde. In het kader van de herinrichting van de Heizelvlakte krijgt Parking C, met NEO binnenkort één van de grootste Shoppingcentra van Europa als buur, dus ook die piste lijkt moeilijk te belopen. Tevens opent er deze maand op de Heizel een nieuwe concertzaal en staat de inrichtingen van een nieuw conferentiecentrum met 8.000 plaatsen gepland. Het zal dus niet eenvoudig zijn het stadion naast voetbal (en eventueel atletiek) een andere bestemming te geven die de uitbating commercieel interessanter maakt.

”Het zal niet eenvoudig zijn om naast voetbal het stadion een bestemming te geven die de uitbating commercieel interessant maakt” “Za

D

at we in dit land dringend nood hebben aan een voetbalstadion dat voldoet aan de noden van de 21e eeuw staat vast. Om dit project zo interessant mogelijk te maken voor mogelijk investeerders en een club als Anderlecht lijkt een stadion met een piste mij moeilijk haalbaar, zonder een significante bijdrage van de verschillende overheden. Er zijn voldoende voorbeelden in het buitenland die aantonen dat een modern stadion meer mensen naar het stadion lokt. De prioriteit moet dan ook liggen op het bouwen van een moderne voetbaltempel die aan alle wensen van de supporters tegemoetkomt en niet in een halfbakken ‘multifunctioneel’ stadion, alwaar het budget opgaat in verschuifbare tribunes en aanpasmogelijkheden die het supporterscomfort en de werking niet ten goede komen en het stadion daarenboven commercieel oninteressant maakt. Door Olivier Sustronck

29


Speelsteden, deel 5

VERDUIVELD

Speelsteden WK deel 5 Natal

Natal ligt in het uiterste noordoosten van Brazilië. Daardoor

ligt het relatief dicht bij Europa en Afrika. De stad leeft vooral van het toerisme. Het ligt namelijk aan de Atlantische Oceaan en heeft enkele prachtige stranden in de buurt. Daarnaast zijn er ook nog prachtige monumenten uit de koloniale tijden.

Met een gemiddelde temperatuur van 27 graden is het

er het hele jaar door gezellig warm. Het is daarenboven één van de veiligste steden van het land, wat het een ideale bestemming maakt voor wie het WK wilt combineren met een familievakantie.

30

Het stadion, ‘Arena das Dunas’, wordt vanaf de eerste steen

nieuw gebouwd. De werken zijn in 2011 begonnen en zijn voorzien om net op tijd klaar te zijn om het WK te kunnen ontvangen. De architect omschreef het stadion als “the most perfect stadium in South America”. Naast het stadion, 45.000 zitjes groot, worden ook een shopping center, hotels en zelfs een artificieel meer aangelegd.

Recife

Recife is, zoals veel grote Braziliaanse steden, gelegen aan

de Atlantische Oceaan, meer bepaald aan de monding van de rivieren Beberibe en Capibaribe. Toen de stad in de 17e eeuw korte tijd onder Nederlands bewind stond, werd hier de eerste synagoge van Amerika opgericht.

Door de vele bruggen in de stad staat het ook bekend als het

‘Braziliaanse Venetië’. Helaas staat de stad ook op de lijst van gevaarlijkste steden van het Amerikaanse continent.


Speelsteden, deel 5

Dit komt echter niet alleen door de menselijke criminaliteit,

VERDUIVELD

maar ook door de regelmatige aanvallen van haaien op nietsvermoedende zwemmers en surfers.

De Itaipava Arena Pernambuco, ook wel Arena Cidade

da Copa, is een multifunctioneel stadion met ruim 46.000 zitjes. Het is geopend in mei 2013 en deed intussen al goed dienst voor drie wedstrijden van de Confederations Cup. Naast een prachtig stadion, wordt er op de site ook een universiteitscampus, een indoor arena, een hotel en een conventiecentrum gebouwd. Bij het ontwerp werd er ook aan het milieu gedacht: het stadion huisvest haar eigen elektriciteitscentrale op zonne-energie.

Fortaleza

Ondanks de afgelegen ligging is Fortaleza toch uitgegroeid

tot een metropool met ruim drie miljoen inwoners en fungeert het als economische magneet op z’n omgeving. Het is ook een belangrijke trekpleister voor zowel Braziliaanse als buitenlandse toeristen, omdat het een ideale uitvalsbasis is om de spectaculaire stranden, duinen en idyllische vissersdorpjes in de omgeving te bezoeken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vervulde de stad een

belangrijke rol. Het was namelijk het vertrekpunt voor de Rubbersoldaten om in het Amazonewoud rubber te oogsten. Rubber was in die tijd een strategische grondstof. Een groot deel van die Rubbersoldaten kwam echter om door ontbering en aanvallen van wilde dieren en inheemse stammen.

Het Estádio Plácido Aderaldo Castelo, beter bekend als

Castelão of Gigante da Boa Vista, werd voor het eerst gebruikt in 1973. Na een decennium van renovaties is het voor het WK 2014 omgebouwd tot een all-seater met meer dan 60.000 plaatsjes. Naast voetbal, doet het ook dienst voor optredens. Zo traden recent nog Paul McCartney en Beyoncé er nog op voor een feestende Braziliaanse massa. Door Jeroen Samyn

31


UEFA FUTSAL EURO BELGIUM 2014 ANTWERP 28.01.2014 - 08.02.2014 5 euro per ticket. Voor leden van 1895 geldt de regel 1 kopen 1 gratis!

REDACTIE:

‘VERDUIVELD’ is een uitgave van de supportersclub ‘Die Snelle Gasten Daar’, lid van ‘1895’, actief in de VMF Minivoetbalcompetitie te Brugge en winnaar van de eerste supporterscup van ‘1895’. Behoudens de uitdrukkelijk bij wet bepaalde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, op welke wijze ook, zonder de uitdrukkelijke voorafgaande en schriftelijke toestemming van de uitgever of auteurs. Redactie: Dimitri Carpentier, Jeroen Samyn, Stéphanie Hogie, Pieter Steyaert, Joost Laeremans en Olivier Sustronck Vormgeving en hoofdredacteur: Olivier Sustronck Foto’s: photonews Website: http://www.verduiveld.be E-mail: oli@verduiveld.be, Twitter: @verduiveld

Verduiveld  
Verduiveld  

Lees ons Rode Duivel-magazine en WIN 2 gehandtekende shirts en 5 Rode Duivel boeken!!! www.verduiveld.be

Advertisement