Sunny Guide Zuid-Afrika

Page 1

ZUID-AFRIKA

Praktische

tips voor onderweg

#MetEenHuurautoZieJeMeer

Sunny guide

WELKOM IN ZUID-AFRIKA!

In deze Sunny Guide over Zuid-Afrika vind je handige informatie en tips voor onderweg. Over verkeersregels, verkeersborden, tanken en tolwegen, maar ook wat je moet doen bij eventuele schade of pech met je huurauto. Neem de guide mee op vakantie, want dan kun je de informatie ook ter plaatse makkelijk vinden.

Happy Travels!

Altijd meenemen naar Zuid-Afrika:

✓ Een geldig EU-rijbewijs Een internationaal rijbewijs is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden door de ambassade. NB: Bestuurders moeten minimaal 1 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs en minimaal 21 jaar oud zijn.

✓ Paspoort (na terugkomst nog minstens een maand geldig).

✓ Creditcard met pincode op naam van de hoofdbestuurder.

✓ Je Sunny Cars voucher.

IN ZUID-AFRIKA RIJDEN ZE LINKS!

Het is zover, je gaat de auto ophalen

De vakantie is begonnen. De eerste stap is de auto ophalen. Check of alles werkt en noteer eventuele schade. Kijk ook hoeveel benzine er in de tank zit. Maak foto’s en laat eventuele schade aantekenen op het contract. Loop bij voorkeur samen met de lokale autoleverancier een controlerondje om de auto. Met de checklist hiernaast kun je zeker niets vergeten.

Sommige verhuurders willen je een grotere auto ‘aansmeren’. Vraag wat de aanvullende kosten zijn en kijk goed of je hem echt nodig hebt. Hetzelfde geldt voor verzekeringen. Bij Sunny Cars huur je all-in. Je hoeft geen extra verzekeringen af te sluiten.

CHECKLIST

Lees het contract goed door voor je het ondertekent.

Zijn de namen en gegevens van de bestuurder in orde?

Een tweede bestuurder is in Zuid-Afrika altijd inbegrepen. Check of de tweede naam ook op het contract staat. Kloppen de kosten voor eventuele extra's als accessoires, one way, etc?

Ben je het eens met de hoogte van de waarborgsom?

Heb je een betalingsbewijs voor de waarborgsom?

Staat het telefoonnummer voor noodgevallen erop?

Snap je de afspraken rond tankregeling en tankinhoud? Check welk type brandstof je moet tanken.

Maak een foto van de benzinestand.

Heb je eventuele schade die al op de auto aanwezig is genoteerd en gefotografeerd?

Zijn merk, type, kenteken en km-stand correct?

Mag je de grens over met de auto of niet?

Dubbelcheck de huurperiode en inlevertijd! Autohuur gaat per 24 uur. Een uurtje te laat kan je zo een extra dag kosten.

10x handig om te weten

Je hebt de huurauto opgehaald, de roadtrip gaat nu echt beginnen. Met de volgende 10 reminders weet je zeker dat je goed op pad gaat.

2 FLITSPALEN

In Zuid-Afrika wordt actief gecontroleerd op snelheid door flitspalen en mobiele flits units. Ook in de Nationale Parken.

3 MET DE AUTO DE GRENS OVER

In Zuid-Afrika mag je alleen met een huurauto de grens over als je dit vooraf hebt aangegeven. De juiste papieren worden dan voor je klaargelegd. Soms lukt het om het ter plaatse nog met de lokale verhuurder te regelen, maar we kunnen dat niet garanderen.

1 MAXIMUM SNELHEID

Binnen de bebouwde kom: 60 km

Buiten de bebouwde kom: 100 km

Autosnelwegen (freeways): 120 km

Nationale parken: let op de borden in het park.

De boetes zijn in vergelijking met Nederland niet hoog, maar voor elke boete betaal je achteraf wel hoge administratiekosten (20-45 euro).

Boetes hoef je in principe niet direct aan de agent te betalen, maar op het politiebureau of bij de bank.

Let op! Swaziland en Lesotho liggen weliswaar in Zuid-Afrika, maar zijn aparte staten. Ga je hier naartoe, dan geldt dat ook als een grensoverschrijding!

4 RECHTS INHALEN

Ze rijden hier links, inhalen doe je dus rechts! Binnen de bebouwde kom is op wegen met twee of meer rijstroken in dezelfde rijrichting links inhalen toegestaan.

5 ROTONDES

Verkeer op de rotonde heeft voorrang op het verkeer dat een rotonde wil oprijden. Tenzij de borden anders aangeven.

6 ROOD LICHT

Bij rood licht moet je altijd stoppen. Ook in Zuid-Afrika. Wil je echter afslaan en knippert er een groene of rode richtingspijl dan mag dat wel. Maar altijd eerst stoppen!

8 GAT IN DE WEG

Potholes ofwel (grote) gaten in de weg. In Zuid-Afrika komen ze veel voor, vooral op de regionale wegen, en er wordt via borden flink voor gewaarschuwd. Neem deze waarschuwingen serieus en verlaag je snelheid.

9 DIEREN

Als een ruiter of een begeleider van dieren een bestuurder verzoekt te stoppen, dan moet je daaraan gehoor geven.

10 ETIQUETTE OP DE WEG

Bumperkleven? Dat vinden wij heel vervelend. Maar misschien bedoelt de bestuurder achter je wel wat anders, namelijk of je wil uitwijken naar de vluchtstrook.

7 KRUISPUNT ZONDER STOPLICHT

Kruispunten hebben vaak geen stoplicht maar een stopbord. Dat betekent dat iedereen die de kruising nadert eerst helemaal moet stoppen, ook als er geen ander verkeer is. De regel is dat degene die als eerste bij het kruispunt aankwam en als eerste volledig stilstond, als eerste weer mag gaan rijden.

In Zuid-Afrika is het gebruikelijk om iets op de vluchtstrook te gaan rijden, zodat achteropkomend verkeer kan passeren. De inhalende auto bedankt de uitwijkende auto door met de alarmlichten te knipperen. Degene die gepasseerd is zwaait of seint met het groot licht.

Let op! De vluchtstrook heeft een gele lijn en officieel mag je die niet overschrijden. Maar hier wordt niet streng op gecontroleerd.

Hoe vind je de juiste weg?

In Zuid-Afrika kun je prima en zorgeloos rondtoeren met je huurauto. Wel is het belangrijk dat je van tevoren goed weet welke route je gaat rijden. Houd er rekening mee dat borden langs de weg de wegnummers aangeven en niet de plaatsnamen. Verdwalen wil niemand, dus ga goed voorbereid op weg.

Een GPS is de beste manier om je weg te vinden. Natuurlijk kun je op je mobiel vertrouwen, maar de kosten voor het gebruik zijn hoog en in de nationale parken en natuurgebieden is het bereik vaak slecht. Ook een GPS kan uitvallen! Zorg dus ook voor een goede wegenatlas.

TIP! Bij de grote Shell - all servicetankstations kun je een prima roadatlas van heel Zuidelijk Afrika kopen voor circa 7 euro. Deze is veel gedetailleerder dan de kaarten die je van de autoverhuurder meekrijgt. Doen!

Wegennet

en tol

Zuid-Afrika heeft 3 soorten wegen:

• National Roads (N-wegen)

• Regional Roads (R-wegen)

• Secondary roads (D-wegen, vaak gravel of zandwegen)

Op enkele N-wegen wordt tol geheven. Een creditcard werkt meestal niet, dus zorg dat je altijd kleine cashbedragen bij je hebt. Alleen op deze officiële wegen ben je verzekerd. Op de R-wegen zie je veel loslopend vee. Voorzichtig dus.

Ben je in de stad, dan zijn er twee manieren om te parkeren:

1. Kies voor een plek die door de gemeente ‘beheerd’ wordt;

2. Parkeer op het domein van een car guard. Een car guard is iemand die tijdens je afwezigheid op je geparkeerde auto let en zorgt dat er niets mee gebeurt. De beloning voor deze service is maximaal R10 en je betaalt als je de auto weer ophaalt.

Bewaakt of niet, haal waardevolle spullen altijd uit de auto.

Buiten de stad kun je langs de weg parkeren. Maar wel aan de linkerkant! Op een eenrichtingsweg mag je ook rechts parkeren. Parkeren is verboden langs een gele doorgetrokken streep en bij tram- en bushaltes.

STOPPEN IS VERBODEN:

• langs een rode doorgetrokken streep langs de kant van de weg

• binnen 6m van een brug, onderdoorgang of tunnel

• binnen 6m van een wegversmalling

• aan de rechterkant van de weg tegen de rijrichting in

• op een weg minder dan 9m breed, langs of tegenover een ander voertuig.

Vijf tips om zorgeloos links te rijden

In Zuid-Afrika rijden ze links en dat is best even wennen. Met deze vijf tips kun je zorgeloos aan je roadtrip beginnen:

1 Een automaat is handig. Geen gedoe met links schakelen zodat je je volledig kunt concentreren op het verkeer.

2 Plan je route én gebruik een GPS, zodat je niet afgeleid bent als je de weg moet zoeken.

3 Let op de andere weggebruikers en rijd achter ze aan, de verkeersstroom houdt je aan de juiste kant van de weg.

4 Blijf geconcentreerd en focus op de juiste rijkant. Hier vind je ook de verkeersborden, -lichten en rijrichting. Een handig geheugensteuntje dus!

5 Bemoeien mag (voor deze keer dan). Vraag je reisgenoot om alert te blijven en mee te denken over de juiste weghelft.

Parkeren?

Wees voorzichtig! Wist je dat?

Zoals in alle landen is het verstandig voorzichtig te rijden, je aan de snelheidslimieten te houden en rekening te houden met gevaarlijk rijgedrag van andere weggebruikers.

In Zuid-Afrika is het daarnaast raadzaam voor je eigen veiligheid gebruik te maken van de grotere, doorgaande wegen en onderweg alleen te stoppen bij tankstations en wegrestaurants. Ook raden we aan niet na zonsondergang te rijden om het risico van carjacking en andere criminaliteit te verkleinen. Doe deuren altijd op slot tijdens het rijden.

› Zuid-Afrika het beste wegennet heeft van Afrika.

› Je niet mag telefoneren tijdens het rijden.

› Rijden onder invloed van drugs is verboden. Voor alcohol geldt een maximum promillage van 0,5.

› Hiervoor hoge boetes gelden.

› Je met kinderen onder de 12 niet mag roken in de auto.

› Het licht overdag alleen aan hoeft als het zicht ernstig wordt belemmerd.

› Toeteren alleen mag als er direct gevaar is voor een aanrijding.

Tanken in Zuid-Afrika

Langs de snelweg (N-wegen) vind je voldoende tankstations. In de meer afgelegen gebieden kom je minder vaak tankstations tegen en de afstand tussen twee stations kan groot zijn. Ga je een lange rit maken, zorg dan voor een volle tank en informeer van te voren waar de tankstations zich bevinden.

De grote tankstations accepteren pin, creditcard en cash. Het kan zijn dat de kleine landelijke tankstations geen kaarten accepteren. Ook bij de parken is dat vaak het geval. Zorg dus altijd voor cash geld onderweg.

Benzinepompen in Zuid-Afrika zijn allemaal bediend, je hoeft dus niet zelf te tanken. Check wel of ze de juiste brandstof er in doen. Dit wordt ook vaak aan je gevraagd. Meestal worden ook je ruiten schoongemaakt en wordt gekeken of het olie- en waterpeil nog in orde is. Een kleine fooi aan de bediende hoort er dan bij. Vaak is ca. 10R voldoende.

De meeste tankstations zijn dagelijks geopend van 07.00 tot 18.00 uur. In stedelijke gebieden zijn sommige stations dag en nacht geopend.

Voetgangers voor laten gaan Pas op voor olifanten Verboden te liften

Verkeersborden

Net als in Europa zijn borden met een driehoekige vorm waarschuwingsborden en met een ronde vorm gebods- en verbodsborden. Tijdelijke borden, zoals gebruikt bij wegwerkzaamheden, hebben in Zuid-Afrika een gele in plaats van een witte achtergrond.

Voetgangers voor laten gaan Verboden voor onbevoegd verkeer

Alleen voor voertuigen die met een speciale ontheffing de weg op mogen Eenrichtingsweg

Verboden rijrichting

Tol betalen

Verboden te parkeren

Dimlicht verplicht

Verboden te stoppen

Alleen toegestaan voor het afgebeelde voertuig

Het Afrikaans is de derde gesproken taal. Met deze woorden kun je de blits maken:

Stoplicht Robot

Tankstationbediende

Pompjoggie

Creditcard

Knapkaart

Lekke band

Paptyre

Geasfalteerde weg

Teerpad

Parkeergarage

Onderdakparkering

Snelheidscontrole

Spoedlokval

Verkeerspolitie

Spoedspeurders

Versnellingsbak

Die ratkassie

Bocht

Draai

Richtingaanwijzer

Flikkerlig

Handige zinnen voor autohuur

Zuid-Afrika telt elf officiële talen, maar Engels is de voertaal om met elkaar te communiceren. Daarom een paar handige Engelse zinnen die betrekking hebben op autohuur:

Hier heeft u mijn rijbewijs. Here is my driving licence.

Gaat er benzine of diesel in mijn auto? Does my car take petrol or diesel? •

Welke auto is voor mij? Which one is my car? •

Waar is het dichtstbijzijnde tankstation? Where is the nearest petrol station? •

Welk nummer moet ik bellen als ik problemen met de auto heb?

If I have trouble with the car, which number do I call?

Kunt u dat opschrijven? Can you write it down please? •

Waar laat ik mijn auto als mijn vakantie er op zit? Where should I leave the car when I finish my trip?

Rij voorzichtig en niet te snel!

U moet versigtig ry en u spoed beperk

Jouw persoonlijke reisassistent op vakantie: Sunny2go

Met onze handige reisapp, Sunny2go, haal je nog meer uit je vakantie. Voor en tijdens de reis. Ontdek onze 5 voordelen om meer te zien, te beleven en genieten op vakantie met huurauto.

1. CONCIËRGESERVICE

Op zoek naar een typisch restaurant waar alleen lokale gerechten geserveerd worden? Chat of bel met onze conciërge voor tips over restaurants of leuke activiteiten in de buurt. We kunnen zelfs direct een tafeltje of kaartje voor je reserveren.

2. PARKOPEDIA

Parkeer je zorgen, want met onze parkeerservice in Sunny2go hoef je nooit meer op zoek naar een parkeerplek. Je ziet real-time waar er parkeerplekken vrij zijn en wat de parkeerkosten zijn. Zo voorkom je eindeloos rondjes rijden!

3.

SMART DELAY

Bij vluchtvertraging relaxt het vliegtuig instappen? Bij registratie in Sunny2go krijg je bij een vluchtvertraging vanaf 1 uur gratis toegang tot een van de deelnemende

VIP-lounges op de luchthaven. Zo stap je wel heel onbezorgd het vliegtuig in.

4. ONZE REISGIDS

Wil je meer weten over je vakantiebestemming? Download dan de gratis reisgids over jouw bestemming in Sunny2go. Hierin staan alle hoogtepunten die je zeker moet zien en doen. Alle belangrijke informatie over je bestemming in een reisgids. Dat is pas goed geregeld!

5. BREAKZY

Geen hoogtepunt missen op vakantie?

Breakzy stelt routes voor je samen waarmee je in één rit meerdere plekken kunt bezoeken. Start bij dat adembenemende uitkijkpunt, stop bij een pittoresk stadje en eindig de dag bij een baai om de zon onder te zien gaan. Met Breakzy in Sunny2go geniet je nog meer van die ongelimiteerde kilometers!

Sunny2go kun je vanaf 14 dagen voor je de auto ophaalt tot het einde van de huur gebruiken. Je krijgt direct toegang via de link of QR-code op de voucher.

24/7 NOODNUMMER

SUNNY CARS

+31 (0)23 - 5 699 690

Pech onderweg?

We hopen natuurlijk dat alles goed gaat op je roadtrip. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en pech onderweg kan altijd gebeuren. Ook een deuk, kras of steentje door de ruit is zo gebeurd. Wat moet je in zo'n geval doen?

TECHNISCHE PROBLEMEN?

• Bel de lokale wagenparkbeheerder. Het nummer vind je op de voucher en op het lokale huurcontract.

• Kom je er niet uit? Bel ons dan op +31 23 5699 690.

VERKEERSONGEVAL?

• Bel de plaatselijke hulpdiensten via 112 (vanaf een mobiele telefoon).

• Bel ook de lokale wagenparkbeheerder.

SCHADE GEREDEN?

• De declaratie regel je achteraf via de online schademelding. De link naar dit formulier staat op de voucher en op de website.

• Vul het online schadeformulier in.

• Upload de volgende documenten:

- Betaalbewijs (creditcardafschrift of bon voor contante betaling)

- Lokaal huurcontract

- Schaderapport van de lokale verhuurder (indien beschikbaar).

• Wij gaan er dan meteen mee aan de slag, zodat jij je geld zo snel mogelijk terug hebt.

Tip! Maak foto's van de schade. Dan heb je altijd bewijsmateriaal.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.