Sunny Guide Griekenland

Page 1

Sunny guide

GRIEKENLAND Praktische tips voor onderweg

#MetEenHuurautoZieJeMeer


KALÓS ÍRTHATE STIN ELLÁDA! In deze Sunny Guide over Griekenland vind je handige informatie en tips voor onderweg. Over verkeersregels, verkeersborden, tanken en tolwegen, maar ook wat je moet doen bij eventuele schade of pech. Neem de guide mee op vakantie, want dan kun je de informatie ook ter plaatse makkelijk vinden.

Happy Travels!

Altijd meenemen naar Griekenland: ✓ Een geldig EU-rijbewijs NB: Bestuurders moeten minimaal 1 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs en minimaal 21 jaar (soms 23) oud zijn. Sommige autoverhuurbedrijven hanteren een maximumleeftijd van 75 jaar. ✓ Een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart ✓ Creditcard met pincode op naam van de hoofdbestuurder, tenzij je ons Geen waarborg- of Premium Pluspakket hebt gereserveerd. ✓ Je Sunny Cars voucher!


CHECKLIST

Het is zover, je gaat de auto ophalen De vakantie is begonnen. De eerste stap is de auto ophalen. Check of alles werkt en noteer eventuele schade. Kijk ook hoeveel benzine er in de tank zit. Maak foto’s en laat eventuele schade aantekenen op het contract. Loop bij voorkeur samen met de lokale autoleverancier een controlerondje om de auto. Met de checklist hiernaast kun je zeker niets vergeten. Sommige verhuurders willen je een grotere auto ‘aansmeren’. Vraag wat de aanvullende kosten zijn en kijk goed of je hem echt nodig hebt. Hetzelfde geldt voor verzekeringen. Bij Sunny Cars huur je all-in. Je hoeft geen extra verzekeringen af te sluiten.

Lees het contract goed door voor je het ondertekent. Zijn de namen en gegevens van de bestuurder in orde? Een tweede bestuurder is niet altijd inbegrepen in Griekenland. Check of de tweede naam ook op het contract staat. Kloppen de kosten voor eventuele extra's als accessoires, one way, etc? Ben je het eens met de hoogte van de waarborgsom? Heb je een betalingsbewijs voor de waarborgsom? Staat het telefoonnummer voor noodgevallen erop? Snap je de afspraken rond tankregeling en tankinhoud? Check welk type brandstof je moet tanken. Maak een foto van de benzinestand. Heb je eventuele schade die al op de auto aanwezig is genoteerd en gefotografeerd? Zijn merk, type, kenteken en km-stand correct? Mag je de grens over met de auto of niet? Dubbelcheck de huurperiode en inlevertijd! Autohuur gaat per 24 uur. Een uurtje te laat kan je zo een extra dag kosten.


10x handig om te weten Je hebt de huurauto opgehaald, de roadtrip gaat nu echt beginnen. Met de volgende 10 reminders weet je zeker dat je goed op pad gaat.

2 HANDEN VRIJ! In Griekenland krijg je een bekeuring als je tijdens het rijden een mobiele telefoon in je handen hebt. Handsfree bellen mag wel, maar nooit met oortjes, een headset of koptelefoon. Een bestuurder van een auto moet zijn aandacht bij het verkeer houden. Vanwege deze regel kun je een boete krijgen als je tijdens het rijden een sigaret opsteekt, bezig bent met de autoradio of iets vergelijkbaars.

3 WEGWIJZERS 1 MAXIMUMSNELHEID Binnen de bebouwde kom:

50 km

Buiten de bebouwde kom:

90 km

Autowegen: Autosnelwegen:

110 km 110/130 km

Op de eilanden geldt meestal een maximumsnelheid van 90km. Maar ook op het vasteland gelden soms afwijkende snelheden. Houd de borden dus goed in de gaten.

Op hoofdwegen en secundaire wegen is de tekst van wegwijzers altijd weer­ gegeven in het Grieks, maar meestal ook in Latijnse letters of in het Engels. Op het platteland en in kleinere dorpen is de tekst op verkeersborden vaak alleen in het Grieks.

4 KINDEREN IN DE AUTO Kinderen tot 12 jaar die kleiner zijn dan 1,35 meter moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een goedgekeurde stoelverhoger worden vervoerd. Voor kinderen van 12 jaar en ouder volstaat een gewone autogordel. Kinderen onder de 12 jaar mogen nooit voorin zitten.


5 MILIEUZONES Om de luchtvervuiling te beperken, mag in het centrum van Athene op even dagen alleen gereden worden met auto’s met een kenteken met een even laatste cijfer, en op oneven dagen met een oneven laatste cijfer. Deze regel geldt niet voor auto’s met een buitenlands kenteken en voor Griekse huurauto’s. Bij een smogalarm kan het centrum helemaal worden afgesloten voor alle auto’s. Dit wordt van tevoren aangekondigd.

6 DRUKKE DAGEN In de zomermaanden kan het in de weekenden - van vrijdagavond tot zondagavond - erg druk zijn op de Griekse wegen, vooral richting de kust.

7 STIJGEND VERKEER Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer.

8 VOORRANG Binnen de bebouwde kom heeft het verkeer van rechts altijd voorrang. Buiten de bebouwde kom heeft het verkeer op de hoofdweg voorrang. Bestuurders moeten op een rotonde altijd voorrang verlenen aan verkeer dat van rechts de rotonde op rijdt, tenzij anders is aangegeven met borden of verkeers­ lichten. Bussen en vrachtauto’s hebben meestal voorrang op ander verkeer.

9 GELUIDSIGNALEN Binnen de bebouwde kom is toeteren alleen toegestaan bij een direct gevaar voor een aanrijding. Op bergwegen is het verplicht om te claxonneren bij onoverzichtelijke bochten.

10 ROKEN IN DE AUTO Het is in Griekenland verboden te roken in de auto in het bijzijn van een kind jonger dan 12 jaar. Als je deze regel overtreedt kan dat een hoge boete opleveren.


Altijd bij je hebben Als het goed is heeft de lokale autoverhuurder hiervoor gezorgd, maar check bij het ophalen van de auto of de volgende items in de auto aanwezig zijn: • Een verbanddoos of eerste hulp kit • Een brandblusser • Een gevarendriehoek Bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom moet de gevaren­ driehoek circa 100 m achter het voertuig worden geplaatst. Veiligheidshesjes en reservelampen zijn niet verplicht in Griekenland.


Boetetarieven Bekeuringen. Niemand wordt er blij van en daarom is het maar beter om ze te voorkomen. In Griekenland worden lichte overtredingen door de politie afgehandeld.

Wegennet en tol De wegen in Griekenland zijn van wisselende kwaliteit. Het onderhoud staat op een laag pitje. Rondom grotere steden en in toeristische gebieden zijn de wegen over het algemeen goed, maar op andere plaatsen is dat niet altijd het geval. Houd rekening met gaten in de weg, dieren of stenen op de weg, belijning langs de weg die opeens ophoudt en smalle, bochtige wegen in de bergen. Op het platteland en op de eilanden kun je ook onverharde wegen tegenkomen. Als deze wegen geen officieel wegnummer hebben ben je hier niet verzekerd met je huurauto.

Tol contant betalen

In Griekenland wordt op de meeste autosnelwegen tol geheven. Tol kun je over het algemeen alleen met contant geld betalen en niet met een creditcard of betaalpas.

Directe betaling is niet mogelijk. De boete moet binnen 10 dagen worden betaald bij het regionale belastingkantoor, of je krijgt de boete opgestuurd. EEN INDICATIE VAN DE TARIEVEN IN GRIEKENLAND:

Snelheidsovertredingen: tot 20 km/h vanaf 40 euro. Tussen 20 en 30 km/h vanaf 100 euro. Meer dan 30 km/h 350-750 euro (rechtszaak) en ontzegging van de rijbevoegdheid voor 60 dagen. Parkeerovertreding: vanaf 40 euro en de auto kan worden weggesleept. Gebruik mobiele telefoon tijdens het rijden: vanaf 100 euro. Rijden over een doorgetrokken streep: vanaf 200 euro. Rijden zonder autogordel, overtreding inhaalverbod en door rood licht rijden: vanaf 350 euro. Rijden onder invloed: van 0,5‰ tot 0,8‰: vanaf 78 euro. Van 0,8‰ tot 1,1‰: vanaf 156 euro en ontzegging van de rijbevoegdheid voor 3 maanden. Meer dan 1,1‰: 1.200 euro en/of gevangenisstraf van 2 maanden, ontzegging van de rijbevoegdheid voor 6 maanden.


Parkeren In Griekenland mag je niet parkeren binnen 3 meter van een brandkraan, binnen 5 meter van een kruising, stoplicht of stopbord, en binnen 15 meter van een spoorwegovergang en een bus- of tramhalte. Je mag ook niet parkeren naast een gele streep langs de weg. Een parkeerverbodsbord is een rond blauw bord met een rode rand en een rode diagonale balk. Met een parkeer­ verbodsbord waarop een witte Romeinse I of II staat, wordt aangegeven dat aan de kant van de weg waar het bord staat, een parkeerverbod geldt in de oneven maanden van het jaar (I) of de even maanden van het jaar (II). Van foutgeparkeerde, in Griekenland geregistreerde voertuigen kan de politie de nummerplaat in beslag te nemen.

Liever niet op een helling

Als je de keuze hebt adviseren we je om niet op een helling of ander steil weggedeelte te parkeren. Er is altijd een kans dat de auto gaat rollen en als blijkt dat de bestuurder zich niet aan de juiste voorschriften heeft gehouden, is de schade voor eigen rekening. Als het echt niet anders kan, vertrouw dan niet alleen op de handrem. Zet de auto altijd in de eerste versnelling of in de achteruit. Draai met het stuur de voorwielen zodanig, dat als de auto toch gaat rollen hij niet recht naar beneden rijdt, maar tegen een obstakel tot stilstand komt. Tot slot kan een steen achter de wielen ook helpen, maar nogmaals voorkomen is beter dan genezen.

Met de auto op de ferry Eilandhoppen wordt vaak gedaan in Griekenland. De auto mag in veel gevallen wel mee op de ferry als je een van de (andere) eilanden of het vasteland wil bezoeken. Geef dit wel van tevoren aan, dat mag nog bij het ophalen van de auto. Loop je schade op tijdens de veerdienst, dan is dat ook meeverzekerd. Omdat je naar een andere plek gaat dan waar je je auto hebt opgehaald, is het voor de lokale verhuurder meestal niet mogelijk om nog assistentie ter plaatse te verlenen bij pech of een ongeval. Wel kun je hiervoor ter plaatse bij de lokale partner een verzekering afsluiten. Op dit moment kost deze â‚Ź 60,-. Dit is een van de weinige verzekeringen die niet inclusief is bij Sunny Cars. In dit geval is het dus wel handig deze bij de verhuurder af te sluiten.


Wist je dat? › Griekse automobilisten die willen

inhalen, dat vaak kenbaar maken door even te seinen met hun lichten. Geef ze de ruimte door opzij te gaan, eventueel op de vluchtstrook, zodat ze gemakkelijk kunnen passeren.

› Luisteren naar muziek met een

koptelefoon of oortjes verboden is als je achter het stuur zit?

› Toeteren binnen de bebouwde

kom alleen mag als er een direct gevaar voor een aanrijding is? Veel Grieken houden zich hier niet aan en toeteren maar al te graag. Ook als ze een bekende tegenkomen.

› Drugs en alcohol in het verkeer

net als in Nederland verboden zijn? Voor alcohol geldt een maximaal promillage van 0,5. Heb je korter dan twee jaar je rijbewijs dan is het 0,2.


Tanken in Griekenland

Loodvrije Euro 95 (Unleaded/ Amoliwdi wensina), loodvrije benzine met octaangetal 100 (Super plus 100/Amoliwdi wensina 100), Superplus 98 en Diesel (Diesel/Petroleo/Gazoil) zijn goed verkrijgbaar.

In en rond de grote steden en langs de snelwegen in Griekenland zijn de meeste tankstations 24 uur per dag geopend. Tankstations langs de doorgaande wegen zijn over het algemeen dagelijks open van 7 tot 21 of 22 uur. Bij tankstations kan contant worden betaald. Ook worden bij vrijwel alle tankstations bankpassen en creditcards geaccepteerd. Houd er rekening mee dat Nederlandse bank­passen en creditcards bij sommige tankstations in minder toeristische gebieden niet altijd worden geaccepteerd. Zorg dus dat je altijd contant geld bij je hebt.

Let op: Het vullen van een reserve-

tankje of jerrycan bij een tankstation is niet toegestaan.


Blijf alert voor dieren op de weg

Stoplichten vanwege werkzaamheden

Verkeersborden De verkeersborden in Griekenland kunnen afwijken van die in Nederland. Zo hebben de waarschuwingsborden een gele in plaats van een witte achtergrond. Het bord dat een snelweg aanduidt is groen in plaats van blauw. Hieronder nog een paar afwijkende verkeersborden.

Snelweg

60 60 60

30 60 30 30

30

Adviessnelheid

Keerverbod

60 60 60 60

Minimumsnelheid

30 30 30 scherpe bocht naar rechts 30 dan wel links

Verboden rechts (of links) af te slaan

Verboden te claxonneren

Sneeuwkettingen verplicht


G R IE K S E W

OORDEN

Anoíxte Open Stamatíste Stoppen mos Aftokinitódro ia (me diód ) (met tol) Autosnelweg mo Aftokinitódro der tol) n o eg (z Auto(snel)w mos Kleistós dró oten sl ge af is Weg Proteraiótita rlenen Voorrang ve Kleistó Gesloten Argá n La gzaam Ektropís Omleiding Párkin'nk Parkeren Omíchli Mist

Chióni Sneeuw Pezoús Voetgangers i Apagoréveta en d o b er V týpima Tachýtita ch pel m re Verkeersd ýtita Mégisti tach eid h el sn m u im Max Anemos Wind éni zóni Pezodromim bied ge rs Voetgange

Handige zinnen voor autohuur Een paar handige zinnen die betrekking hebben op autohuur Hier heeft u mijn rijbewijs. Ορίστε, το δίπλωμα οδήγησής μου. Orieste, to dieploma odiejiesies moe. •

Gaat er benzine of diesel in mijn auto? Το αυτοκίνητο κινείται με βενζίνη ή πετρέλαιο; To aftokienieto kieniete me venzienie ie petrelejo? •

Welke auto is voor mij? Ποιο αυτοκίνητο είναι δικό μου; Pjo aftokienieto iene dieko moe? •

Waar is het dichtstbijzijnde tankstation? Πού βρίσκεται το κοντινότερο βενζινάδικο; Poe vrieskete to kondienotero venzienaadiko? •

Welk nummer moet ik bellen als ik problemen met de auto heb? Σε ποιο τηλέφωνο να πάρω όταν έχω προβλήματα με το αυτοκίνητο; Se pjo tielefono na paaro otan echo provliemata me to aftokienieto? •

Kunt u dat opschrijven? Μπορείτε να το σημειώσετε; Boriete na to siemiejosete? •

Waar laat ik mijn auto als mijn vakantie er op zit? Πού αφήνω το αυτοκίνητό μου όταν τελειώσουν οι διακοπές μου; Poe afieno to aftokienieto moe otan teliejosoen ie diakopes moe?


1

2

3

4

5

5 handige reisapps voor op vakantie Met deze handige reisapps ga je goed voorbereid op vakantie en maak je het reizen ter plaatse nog makkelijker: 1. PACKPOINT Nooit meer je zonnebril of verrekijker vergeten? Dan is PackPoint iets voor jou. Deze app stelt automatisch een “slimme� inpaklijst voor jouw reis samen op basis van een korte vragenlijst die je vooraf invult. Geen inpakstress meer. 2. SYGIC TRAVEL Tripjes plannen is leuk om te doen maar kan soms erg veel tijd kosten. Met deze app bespaar je een hoop tijd en weet je binnen een mum van tijd wat er te doen is in en rondom jouw vakantiebestemming. Van leuke tours, GPS kaarten, accommodatie tot de weersvoorspelling, Sygic Travel helpt je je reisschema nog beter te plannen.

3. MAPS.ME Met deze gratis offline navigatie app verdwaal je nooit meer op reis. Download nu alvast de plattegronden van de steden en regio's waar je in Spanje gaat rondtoeren, zodat je altijd offline toegang hebt tot een gedetailleerde kaart. Je kunt zelfs alle hotspots die je wilt bezoeken markeren door ze een kleurtje te geven. 4. FIND MY CAR SMARTER Het is iedereen vast wel eens overkomen; Na lang zoeken heb je eindelijk een parkeerplek gevonden voor je auto, maar op de terugweg weet je niet meer (precies) waar de auto geparkeerd stond. Met de app Find my Car Smarter verlies je je auto nooit meer uit het oog! 5. AROUNDME Op zoek naar een pinautomaat, tankstation, supermarkt, parkeerplaats, restaurant of wat dan ook? Met AroundMe hoef je niet lang te zoeken. Deze handige app geeft precies aan wat er allemaal in de buurt te vinden is.


24/7 NOODNUMMER SUNNY CARS +31 (0)23 - 5 699 690

Pech onderweg? We hopen natuurlijk dat alles goed gaat op je roadtrip. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en pech onderweg kan altijd gebeuren. Ook een deuk, kras of steentje door de ruit is zo gebeurd. Wat moet je in zo'n geval doen?

TECHNISCHE PROBLEMEN? • Bel de lokale wagenparkbeheerder. Het nummer vind je op de voucher en op het lokale huurcontract. • Kom je er niet uit? Bel ons dan op +31 23 5699 690. VERKEERSONGEVAL? • Bel de plaatselijke hulpdiensten via 112 (vanaf een mobiele telefoon). • Bel ook de lokale wagenparkbeheerder. SCHADE GEREDEN? • De declaratie regel je achteraf via de online schademelding. De link naar dit formulier staat op de voucher en op de website. • Vul het online schadeformulier in. • Upload de volgende documenten: - Betaalbewijs (creditcardafschrift of bon voor contante betaling) - Lokaal huurcontract - Schaderapport van de lokale verhuurder (indien beschikbaar). • Wij gaan er dan meteen mee aan de slag, zodat jij je geld zo snel mogelijk terug hebt.

Tip! Maak foto's van de schade.

Dan heb je altijd bewijsmateriaal.