a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade
2 minute read

RENTOJA sukelluksia Kreetalla

Kreetalla on paljon nähtävää ja koettavaa myös pinnalla. Baloksen laguunilla maisemat ovat hienot, mutta matka maata pitkin ei ole helppo. Paikkaan pääsee myös veneellä.

Sunnuntaisukelluksia

Kreetalla sukeltaminen ei tarjoa huikeita elämyksiä, vaan leppoisaa menoa, kuin mukava sunnuntaiaamu. Mielenkiintoisia juttuja saarelta kyllä löytyy. SUSANNA KALLAMA Kuvat Kimmo Kallama

Kreeta on Kreikan suurin ja värikkäin saari. Kooltaan se on 260 kilometriä pitkä ja 12–60 kilometriä leveä. Lomakohteita ja kaupunkeja löytyy useita. Sukelluskeskuksia on kymmeniä, joten sukeltamisen kannalta on merkitystä sillä, mihin lomallaan majoittuu.

Me valitsimme kohteeksi Rethymnonin. Internetin perusteella sen lähistöllä vaikutti olevan kiinnostavimmat sukelluskohteeet. Heraklionin vesillä sijaitsee toki toisen maailmansodan aikainen BF 109 -lentokoneen hylky, mutta tällä kertaa mielenkiintomme ei kohdistunut siihen.

Vaakaa Rethymnonin puoleen kallisti sekin, että kyseessä on yliopistokaupunki, mikä kokemuksemme mukaan tekee lomakohteesta moni-ilmeisemmän.

SÄÄ VAIKUTTAA TÄÄLLÄKIN Mielikuvani Välimerestä on, että se on keväästä alkusyksyyn enemmänkin uimaallas kuin meri. Kreetalla oli kuitenkin kesä-heinäkuun taitteessa muutamana päivänä tuullut niin reippaasti, että ensimmäisenä sukelluspäivänä meri oli venesukellukselle liian rauhaton.

Rethymnonin hyvä puoli on, että vaihtoehtoinen sukelluspaikka löytyy 50 kilometrin päästä saaren etelärannalta. Eli säällä kuin säällä pääsee sukeltamaan.

HYVÄ NÄKYVYYS JA ELEFANTTI Sukelsimme lomallamme kolmena päivänä, joten osa kohteista jäi käymättä. Välimerelle tyypillisesti merenalaista elämää ei ollut ruuhkaksi asti, mutta nähtävää riitti sen verran, ettei sukeltaminen ollut tylsää. Värikkyyttä Kreetalta on turha hakea, mutta jylhiä pohjanmuotoja voi ihailla. Hienon lisänsä sukeltamiseen toi erittäin hyvä näkyvyys, johon nykyään törmää yhä harvemmin. Sukellusten syvyydet suunniteltiin aina ryhmän luokituksen mukaan

Tarkkasilmäinen sukeltaja löytää Kreetan vesistä myös pientä ihailtavaa.

Evelin Dive Center

Elephant Cave on vaikuttava tippukiviluola, johon pääsee vain sukeltamalla noin 40 metriä pitkän tunnelin läpi.

Siipisimppu (lionfish) on Kreetalla vieraslaji, jolle ei ole luonnollista vihollista. Laji lisääntyy vauhdilla ja haittaa paikallista ekosysteemiä. Sukeltajat toivovat, että sen kalastus sallittaisiin pian.

ja maksimisyvyydet löytyivät noin 30 metristä.

Kuuluisin sukelluskohde on Elephant Cave. Se on iso, 120 metriä pitkä tippukiviluola, jonka paikallinen sukelluskalastaja löysi vuonna 2000. Näyttävien stalaktiittien lisäksi luolasta löytyivät arviolta 50 000 vuotta vanhat kreetalaisen norsun luiden fossiilit. Niistä valtaosa on siirretty Ateenaan museoon, mutta jäljellä on vielä norsun poskiluuta hampaineen.

HIENO YÖSUKELLUS YLLÄTTI Positiivisin yllätys Kreetalla oli yösukellus. Sen kohteena oli pienen Balin kylän ranta. Nähtävää oli enemmän kuin päivällä, ja myös alueella asustava merihevonen näyttäytyi. Monista yösukelluksista poiketen paikalla ei ollut muita ryhmiä. Omakin ryhmämme oli pieni, joten superrauhalliselle yösukellukselle kertyi pituutta peräti 66 minuuttia.

KANNATTIKO? Olimme Evelin Dive Centerin vieraana. Keskuksella on toimisto Rethymnonissa ja kotisatama pienen matkan päässä Georgioupolissa. Varusteet olivat hyvässä kunnossa, palvelu ystävällistä ja avuliasta sujuvasti useilla kielillä. Kreikkalaisen omistajan lisäksi mukana oli useita eurooppalaisia ”sukellusnuoria”. Vaikutti siltä, että Kreeta on suosittu kohde divemaster-kokemuksen kerryttämiseen. Meillä oli mielessä rento, aurinkoinen loma, jolla voi sukeltaa. Sellaiseen Kreeta sopii erinomaisesti. Nähtävää ja historiaa löytyy runsaasti myös pinnan päältä. Pelkkiä elämyssukelluksia lomaltaan odottavalle tämä ei ole oikea kohde. Mutta sukelluskokemusta helpossa ympäristössä kerryttävälle, perheen kanssa lomailevalle tai rentoa oleilua hakevalle kyllä.