1 minute read

KUVAAJAN VINKKI Vastavaloon kuvaamisen salat

Sekavalokin toimii. Park Victoryn potkuriakselilla otettuun kuvaan on yhdistetty vastavaloa, myötävaloa ja vihreää taustavaloa. Yksittäinen sukeltaja kauempana lamppuineen tuo kuvaan syvyyttä.

Valojen aatelia

Suomalaiset vedet ovat tummanpuhuvia ja väritykseltään melko tasapaksuja. Sukelluskuvaajalla ei siis ole kovin helppoa, varsinkin jos ja kun haluaa saada kuviin ulottuvuutta ja draamaa. Tylsyydestä pääsee eroon vastavaloon kuvaamalla. Aluksi pitää muuttaa ajattelutapaa, koska yleensä pyrimme kuvaamaan myötävaloon, kuten katsomme muutenkin ympäröivää maailmaa. SUSANNA KORKIATUPA Kuva Pekka Tuuri

VALOKUVAUS sanana kertoo jo, mistä on kysymys: valon ja varjon leikistä. Usein valokuvataan myötävaloon, jolloin kuvauksen kohde väreineen näkyy kokonaisuudessaan ja selvästi valaistuna. Syntyy kaksiulotteisia kuvia, joille löytyy toki oma paikkansa kuvittamassa tarinaa tai hetkiä.

– Niistä kuitenkin puuttuu draama, iskevyys ja kolmiulotteisuus. Valokuvauksessa ei ole yhtä oikeaa tapaa, mutta itse olen viehättynyt juuri vastavaloon kuvaamisesta. Vastavalokuvauksessa syntyy siluetteja, ja niissä muoto ratkaisee enemmän kuin väri, kertoo sukelluskuvaaja Pekka Tuuri.

ERINOMAINEN HYLKYKUVIIN Vastavaloon kuvaaminen on omiaan korostamaan tunnelmaa hämärissä paikoissa. Tämä valaisutapa sopii siis erinomaisesti suomalaisiin sukellusolosuhteisiin, kuten kaivoksiin ja erityisesti hylyille.

– Suomalaisissa hylyissä on hyvin vähän väriä. Siksi mielestäni ne pitää

vastavalaista, jotta tunnelma välittyy kuvista. Hylkyihin liittyy kuitenkin tiettyä dramatiikkaa: jotain ikävää on lähes aina tapahtunut, kun ne ovat uponneet, ja on taisteltu elämästä ja kuolemasta. Hylky kuvattuna vastavalossa näyttää mysteeriltä, salaperäiseltä. Ääriviivat näkyvät. Niitä on mielenkiintoista katsella.

SÄÄDÖT JA APUKEINOT Tärkeintä on ajatella jo pinnalla, että nyt kuvaan vastavaloon. Koska koemme ja näemme maailman myötävalossa, ryhdymme usein myös valokuvaamaan siitä lähtökohdasta, että kohteen on näyttävä selkeästi. Oma ajatusmaailma pitää vain kääntää ympäri.

– Kun lähtee kuvaamaan vastavaloon, on paras asettaa kamera manuaalisäädöille. Eri aukkojen, suljinaikojen ja ISO-säätöjen vaikutukset kuvaan on vain kokeiltava. Aluksi kannattaa ottaa rohkeasti isolla aukolla, eikä pelätä ylivalottumista, sillä suurempi vaara on, että tummat kohdat alivalottuvat liikaa, Pekka Tuuri sanoo. Vastavaloa on vaikea, jopa mahdoton toteuttaa yksin, ellei kuvaa vasten auringonvaloa. Myös vihreä vesi voi toimia hyvin vastavalotaustana. Tehokas LEDlamppu on hyvä vastavalona.

– Vastavalon ei tarvitse tulla suoraan takaa, vaan se voi tulla myös yläviistosta. Valolähteen voi laittaa myös suoraan yläpuolelle. Sukelluskuvauksessa vastavalon käyttö toimii ylipäätään hyvin, sillä kontrastit ovat muuten vähäisiä ja vastavalo luo tehokkaasti valon ja varjon leikkiä kuviin. Sukelluskaveri täytyy kuitenkin valjastaa valohenkilöksi näissä kuvauksissa.

Kuka kuvaa?

Pekka Tuuri, Espoo. Omien sanojensa mukaan ”addiktoitunut amatööri jo vuodesta 1992”. Pekka on voittanut lukuisia kotimaisia ja pohjoismaisia sukellus- ja luontokuvauskilpailuja.