Page 1

Space - Experience


Contents

01-04/2018

Closing the Glass Loop Studio work in Graduate School of Architecture, Planning and Preservation

09-12/2017

Connectivity Housing Studio work in Graduate School of Architecture, Planning and Preservation Teamwork

01-04/2017

Botanical Library Studio work in Graduate School of Architecture, Planning and Preservation

12/2016

Ramp Above the Water Studio work in Graduate School of Architecture, Planning and Preservation


11/2016

Penetrating_Tilted Studio work in Graduate School of Architecture, Planning and Preservation

03-07/2015

Carving Letterpress in Print-Alley Graduation work in Busan National University

2016-2018

Visual Project Visual work in Graduate School of Architecture, Planning and Preservation

2016-2018

Tech Project Tech work in Graduate School of Architecture, Planning and Preservation


CLOSING THE GLASS LOOP

[2018 ADVANCED STUDIO 4]

Studio work in GSAPP Critic: David Benjamin Jan-April.2018 This project proposes a glass museum displaying glass factory to improve public awareness of recycling glass. This ‘glass factory’ will use cullet collected from NYC. The museum will provide a space to rethink the possibility of recycling glass by giving them an opportunity to see the actual process of recycling glass and feel unique space created by effects of glass.


SHAPING THE VIEW

MUSEUM_FACTORY


LANDFILL

30% CONSTRUCTION WASTE

ET

CULL

CO

2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022

DEMAND FOR FLAT GLASS

2

CO

LIM

ES

11 0

TO N

E

0M

ILE

SO

S

DA

15

0M

AS

H

ILE

S

Closing the

Closing the glass recycling loop by reducing raw m


WINDOW LIFE EXPECTANCY 20-40 YEAR

BOTTLE

FIBERGLAS

LASS

FLAT G

DISTRIBUTION OF FLAT GLASS

2

O

BUILDING-REFURBISHMENT BUILDING-NEW BUILDING

SILICA SAND

100

MIL

ES

e glass loop

material uses and glass waste should be encouraged


O

FF

IC

E

O

FF IC

E

LA

B

Ground Floor Plan

P

U

Second Floor Plan


Y

BB

LO

TIC BO KE X T

P

U

E

AG

R

ST O

C O A EC T K

H

C

ST O R AG E

P

LO U N

U

PARKING LOT

G E


Factor

Visitors observing the actu


ry View

ual process of the recycling


Perspective

Entrance View Contrast atmsphere between factory and museum


Lobby View Layered glass creates unique experience by filtering and reflecting the view


Perspective Section


[2017 CORE 3]

HOUSING PROJECT

Density & Light

Studio work in GSAPP / Teamwork with John Sanchez ( Role : Concept, Mass Design, 3d model, Drawing) Critic: Eric Bunge Sep-Dec.2017 Creating connectivity in different scale is to intensify the communication. L shape unit with triangular patio provides a link between across two sides of the unit. Patios are positioned diagonally to get sunlight and visually connect each other. The patios became not so private making the vertical neighborhood and create the social community on faรงade. In urban scale, by placing clusters along the site, clusters can distinguish the space between outside and inside of the housing. Also, we can provide generous and beautiful space to residents. Huge openings betweens clusters invite pedestrian to the park. Corner programs are also related to the urban program.


Connectivity in different scale

UNIT_FACADE_URBAN


Unit Type


Unit Perspective

Connectivity through triangular patio


Facade Perspective

Vertical neighborhood / Social community on facade


Siteplan

Connected program with surrounding area


Zoom-in Ground Plan


With people's life and shadow


Typical Plan


Perspective Section

Connectivity &

Section Persp

Units Above the Opening Opening that invites people into the courtyard


Community Space and Units Indoor community space where people can gather


Physical Model (1'=1/4") Light, shadow, and life


[2017 CORE 2]

LIBRARY PROJECT

Library Project

Studio work in GSAPP Critic: Benjamin Cadena January-May.2017 This Library is a specialized library with books on plants. As it is the botanical library, books and living plants are coexisting. More specifically, the books are divided into climate zones: Warm Temperate, Desert, Tropical. According to these climate zones, conservatories are also placed along the book collections. Therefore, when the person is reading about the certain plant, people can see the real living plant at the conservatory nearby the book collection. People are not only learning from the book but also they can experience the plants. Modular structure enables to hold the plant pot stable and also plants can be replaced and changed anytime as it is flexible structure. People can experience various space through walking above the plants or next to the plants.


Botanical Library

PLANTS_BOOKS_PEOPLE


Plan

Ground Floor _Garden and Pathway


Second Floor_Conservatory and Book Collection


Perspective Section


Perspective Section


Facade

Facade system considering the program and the amount of the sunlight


[2016 CORE 1]

PIER PROJECT

ON Project

Studio work in GSAPP Critic: Alfie Koetter Decemember.2016 Extending the existing footbridge across the park to the water is the one of my concept. Building is becoming part of the footbridge. Ramp of the building is parts of promenade and structure. Most of people comes to park are riding a bicycle or taking a baby in a stroller. Therefore, footbridge is consisting of the ramp not the stair. By using ramp system, people who ride bicycle can also use building convenient. The park is besides the river, people could not experience water in diverse way. Ground level is almost void, not to disturb the interaction with water. People can access building from the across the FDR Drive but also from park, water.


Ramp Above the Water

CONNECTING PEOPLE'S LIFE WITH WATER & PARK


Perspective

View from the grond level ramp

View from the East River


Exploded Isometric

Circulation _ Interior, Exterior, Footbridge level, Ground level


Perspective


View from the footbridge


Section

South Elevation

East Elevation


Elevation

Site plan

North Elevation

West Elevation


[2016 CORE 1]

SUBWAY PROJECT

IN Project

Studio work in GSAPP Critic: Alfie Koetter November.2016 Starting from the function, creating access to subway can be done by making a just staircase. Staircase have to penetrate the ground to reach the station, so it became a staircase inside of tilted box. Box is tilted to degree of staircase, 30 degree. Box became a tunnel to the ground. So the box with staircase is the circulation box. Start from 0 degree, I created boxes rotated to the every 15degree. Those boxes cut through the solid box where it is overlapped. Light comes in with a various degree and direction. Amount of sunlight will consistently change as time goes. People can experience various light condition while they go into the subway. By penetrating the ground to the subway station, they also provide direct sunlight to the subway station.


Penetrating Tilted

SOLID_SPACE

CIRCULATION_STAIRS

VOID_LIGHT


Section


Lost and Found on the upper level & Platform on the underground level


Model

Section model showing the circulation


Model

View form the road showing the elevation


GRADUATION PROJECT

Print-Alley Renovation

Graduation work in Busan National University Critic: Prof. Park March - July.2015 The printing alley with a history of one hundred years is in danger of disappearing. In the modern era, as all the documents are digitized, the position of the printing industry is getting narrower. In addition, letterpress printing has almost disappeared due to economic efficiency. However, there is an attraction that only letterpress printing has. To reactivate this area, nostalgia of letterpress is needed by new culture factor and new space. My project will be a catalyst of the Print-Alley revitalizing the print-alley. By creating novel space from the old Letter-press will bring new experience to people.


CARVING LET TERPRESS IN PRINT-ALLEY

SPACE_LETTERPRESS


Perspective


Aerial view


Site Plan


Building siting & Surrounding condition


Concept

Letterpress printing is the ink of type press a paper and then

Novelty of Print-Alley; Vitality; Regeneration; through

the ink soak into pressed spaces.

Beginning of printing; Letterpress; Old one;

Sense of space

Various locations and depth of water & Various volumes and position of mass


Design Process

Existing Axis on site

Scattered types

Grouping

Put chosen types

New Axis

Select types

Various Leveling

Depth of types

Grid along with Axis

Frame of type

Filling

Printing ; types with ink


Plan

Scale 1/1000

B1 Floor plan

1st Floor plan


Model


VISUAL PROJECT

Architectural Drawing & Representation 1

Void & Axis with Light _ Exploded Isometric

Berlin Jewish Museum_Daniel Libenskind_Drawing


Architectural Drawing & Representation 1

Four Axises _ 3D Print

Depth _ Layered Acrylics & 3D Print

Berlin Jewish Museum_Daniel Libenskind_Model


Architectural Drawing & Representation 1

Berlin Jewish Museum_Daniel Libenskind_Animation


Architectural Drawing & Representation 2

Drawing motivated by Drawing Machine _ Grasshopper, Kangaroo


Techniques of the Ultrareal

The Cathedral Church of St. John the Divine Sony Nex-5, F/3.5, 1/6, ISO-200


Techniques of the Ultrareal

Photo Collage with Matthew Davis Model Rendering_Forest Pack, 3ds MAX, Photoshop


TECHNOLOGY PROJECT

Transitional Geometries

Module - Rockite, Rubber Mold


Advanced Models in Architectural Simulation

Nonstandard truss from intersection of geometry_Millipede


2017 TECH 4_Theatre Project

Green Point Threatre_Revit


Concept Diagram program location_facade wrapping_facade shaping

Theatre Lobby The grand stair leads people to the elevated auditorium


L1 Plan Lobby, Cafe, and BOH

L2 Plan Studio and Auditorium

L2A Plan Lookout and Auditorium


Facade Detail

12'-0"

5'-0"

Vertical Support by Roof Members

12'-0"

5'-0"

Lateral Fin Support

Unitise Curtain Wall

12'-0"

5'-0"

Curtain Wall Anchor

Underslab Insulation 2"

4'-0"

Edge Insulation Polyethylene Vapour Barrier

1'-4"

Custom Stone Panel

Stainless Steel Anchor 20'-0"

5'-0" 1'-8"

1'-8"

5'-0"

5'-0"

5'-0"

1/2" = 1'

1'-8"

4

ES1 - External Louver and Unitize Curtain Wall System SCALE 1/2" = 1' - 0"

F-200 Facade Elevation


Auditorium Section

A

B

C

D

E

DIMMER ROOM 562 SF

LOOKOUT LEVEL

AUDITORIUM

1533 SF

5200 SF

CAFE

STORAGE

1872 SF

1455 SF


F

G

H

I

Auditorium Roof 70' - 0"

Roof 54' - 0"

STAGE

Level 2B

800 SF

44' - 0" STUDIO 4035 SF Level 2A 34' - 0"

Level 2 24' - 0"

PLATFORM

ELEC

1079 SF

370 SF

Level 1 4' - 0" Ground 0' - 0"

Foundation -10' - 0"

Sujin.Lee Portfolio  

Sujin.Lee Portfolio 2017

Sujin.Lee Portfolio  

Sujin.Lee Portfolio 2017

Advertisement