Tidningen Succé Nr 2 Februari 2023 Öst

Page 1

SANN MUSIK FRÅN HJÄRTAT

Succé möter Reuben Sallmander KARLSKRONA Borgmästaregatan 15 0455 - 267 00 www.specsavers.se
Succé Blekinge Februari 2023 Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN Lovsång till småstaden SOPHIA AHLIN Att vara HBTQ-person i Sverige BILEN Tryggt på vägen Hela Blekinges Succé!

REDAKTION

ROLAND LUNDGREN Chefredaktör Säljare Blekinge Öst 0708-93 58 35 roland@succeblekinge.se

SIMON PETER Säljare Blekinge Väst 0733-99 77 60 simon@succeblekinge.se

IDA LEJONSKÄR Formgivare 0709-57 85 86 ida@succeblekinge.se

GUNILLA STRÖMBERG Skribent gunilla@succeblekinge.se

GRAFISK PRODUKTION Ida Lejonskär.

TIDNINGEN SUCCÉ info@succeblekinge.se www.succeblekinge.se www.facebook.com/succe

TRYCK: Bold Printing Mitt AB.

OMRÅDE: Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Ronneby och Sölvesborg. Även i tidningsställ på strategiskt utvalda platser.

OMSLAGSFOTO: André Garcia.

Gott nog i mellolandet

Det är mellotider i mellolandet Sverige. Utan tvekan och det är omöjligt att någon av oss skulle missa det. Om du nu tror att jag tänker ifrågasätta eller kritisera den här festen så tror du fel. Själv funderar jag en del på varför och hur det blir så här som det blivit i vårt eget melloland.

Barn. Barn blir för mig en tydlig koppling. Jag vet att det hela betecknas som familjeunderhållning men då måste väl ändå barnen ha någon form av central roll i det hela? Det har dem. Enligt mig då.

VARJE ÅR VID samma tid tävlar samma artister (i stort sett i alla fall) med musik som skrivits av samma kompositörer och textförfattare (i stort sett i alla fall). Inte mycket annat ändras heller. Det ska vara mycket färgstarka ballonger, serpentiner och annat flygvänligt som fyller luftrummet i arenorna (större delen av tiden i alla fall). Ljud är viktigt. Hög ljudvolym bestående av jubel, vrål och allmänna skrik. Publikskrik

DET ENDA som kanske inte alltid varit likadant är väl i så fall programledarna. Här har det väl bytts en del men jag måste bara tycka till om en sak - Farah Abadi. Det finns ingen bättre än Farah! Tror verkligen hela Mello saknat det där lugnet och naturliga beteendet (har jag gjort i alla fall).

DET FINNS MER som får mig att koppla Mello med barn. När jag tittat på tävlandet så är det alltid minst ett uppträdande vid varje deltävling som får mig att tänka på mina syskonbarn. Så är det. Man får backa i tiden några decennier och de släktmiddagar som förekom då. Syskonbarnen var fem stycken och när själva middagen

agera publik och det gjorde vi gärna förstås men det är först nu jag inser hur bra syskonbarnen var, där på släktmiddagarna. Först nu alltså och när jag ser vissa, inte alla, men vissa av de artister som deltar i Mello. Då står det helt klart för mig att mina syskonbarn var otroligt duktiga. I dag skulle de lätt ta sig till, åtminstone andra chansen eller semifinal eller vad det kallas för i dag (i de flesta deltävlingar i alla fall).

DET KAN VARA så att vi vuxna har så mycket kvar av barnet i oss att vi bara måste titta på just Mello. När vi gör det sitter redan barnen där och behöver alltså inte sitta helt själva och sjunga med. Är det så är det ju gott nog. Eller hur…?

Eventuell skatt på vinster i tävlingar och utlottningar som anordnas av Succé betalas av vinnaren.

DENNA TIDNING PRODUCERAS OCH DISTRIBUERAS

UTAN BIDRAG ELLER SKATTEMEDEL.

SPA & Relax Behandlingar

Läs mer på vår hemsida www.bestwesternkarlshamn.se

SUCCÉ 2
- Frisör

Lovsång till småstaden

En vanlig fråga jag får, med tanke på att jag jobbar med poddar och andra typer av media, är varför jag inte flyttar till Stockholm. Det är ju liksom där allt utgår ifrån, tycks frågeställaren mena. Visst, de har inte fel.

Jag jobbar till exempel med en podcast om Palmemordet och det är ju onekligen så att Olof Palme sköts i korsningen Tunnelgatan/Sveavägen i Stockholm och inte korsningen Ronnebygatan/Norra Smedjegatan i Karlskrona, för att nämna ett exempel från hemstaden.

Tidigare har jag rest land och rike runt (nåja, i alla fall i södra Sverige) för att göra intervjuer till den och andra poddar. Men så hände något. Pandemin kom. Plötsligt var det inte att tänka på att resa någonstans längre än till vårdcentralen för att topsa sig vid misstanke om Covid-19. Världen gick ju inte under för det. Istället lärde jag mig hur smidigt det var att intervjua och spela in via internet. Plötsligt kunde jag sitta i min lilla hemmastudio i Karlskrona och vara ett nav i ett sammanhang som faktiskt – precis som tidigare – utgick från Stockholm.

och på sistonen inte minst i Stockholm med förorter. Det kan tyckas fånigt att en någorlunda städad man utan kriminellt förflutet oroar sig för gängkriminalitet, men det är ju… läskigt på något vis.

JAG SÄGER INTE att Blekinges städer är förskonade från liknande händelser men jag lever i en tro att vi inte har det lika farligt som de större städerna än. Dessutom trivs jag ju så vansinnigt bra i Blekinge! Det är tillräckligt litet för att man ska känna sig hemma men tillräckligt stort för att det mesta ska finnas.

Om att bo på en mindre ort i en allt mer global värld.

MEN DET FINNS faktiskt andra anledningar till min tvekan också. Självklart det faktum att Stockholm är väldigt långt bort från mina barn men också det faktum att det är lite läskigt i vår huvudstad.

Jag har alltid tyckt att den lilla stadens tempo passar mig bättre. Strunt samma om det tar en timme till nästa buss går till den nordligaste kommundelarna, man vet i alla fall att det är garanterat fritt från trängsel. I Stockholm och andra storstäder, känner jag mig verkligen som kusinen från landet. Det känns som att jag begår en dödssynd när jag står på min plats i rulltrappan och inte tränger mig förbi de mer saktmodiga, vilket så många stressade resenärer i 08-regionen tycks göra. Jag känner mig helt enkelt i vägen, både med tanke på att jag inte hittar men också på grund av dialekt och det något lugnare tempot jag är uppväxt med.

Och så är det ju ämnet man inte kommer ifrån. Det skjuts och sprängs något alldeles vansinnigt i de större städerna

TOBIAS HENRICSSON

ÅLDER: 42 år.

BOR: Lägenhet i Karlskrona.

FAMILJ: Ensamstående, två barn.

JOBBAR MED: Programleder podden Palmemordet, driver två egna poddar.

INTRESSEN: Musik, Palmemordet m.m.

KURIOSA: Har översatt och dubbat en känd barnserie under många år, vilket gör att jag jobbat både med mord och ord.

Jag har fem minuter till havet, ungefär lika långt till stormarknaden och kanske tio minuter till ett häpnadsväckande världsarv mitt inne i centrala Karlskrona. Med bara en kort resa når jag Sveriges i mitt tycke vackraste park, Brunnsparken i Ronneby. Med ytterligare en stunds resa kan jag såväl se Mjällby spela sina hemmamatcher som under rätt säsong fiska lax i Mörrumsån om lusten faller på.

MÖJLIGHETEN ATT kunna göra så mycket av researcharbetet och intervjuerna hemifrån Blekinge gör också att de gånger jag behöver åka upp till storstaden uppskattar jag det desto mer. Att ströva på Djurgården med närheten till vattnet och naturen känns… kanske inte riktigt som hemma, men nära nog för att trygga en hemlängtande själ. Men jag tycker nog ändå att det både är bättre och tryggare här hemma. För vem behöver Sveriges Chicago när man har Sveriges trädgård…?

Ljusare tider i Wachtmeister Galleria

Välkomna

våren hos oss

Öppettider

Vardagar 10-18

Lördagar 10-16

Cityhallen 07-23

Våren närmar sig med stormsteg och det bubblar av vårkänslor i Wachtmeister Galleria.

Kika på butikernas vårnyheter, ta något gott att dricka i JA Hotels bar och njut en stund på någon av våra populära restauranger – välkommen!

Kompletta öppettider: wachtmeistergalleria.se Följ oss gärna på sociala medier: @wachtmeister_galleria

GÄSTKRÖNIKAN 3
FOTO: JOSEFINE MOLÉN/MOLÉNMEDIA

Viner till kötträtter

Denna månad har jag provat en hel del viner som ska passa de flesta i smaken och även utgått från att det ska passa till lite mer kraftiga anrättningar på nöt och vilt. Så har du lite vilt i frysen kan du prova vinerna till rätterna som jag rekommenderar.

Rött vin (Smakrikt ekologiskt)

Detta vin kommer från Alentejo i södra Portugal och från producenten Casa Relvas som har 350 hektar vinodlingar men har även skog där dom odlar korkek och Olivodlingar. Vinet heter Segredos de São

Miguel Organic (2603) 96 kr. Gjort på druvorna Aragonez, Alicante bouschet och Syrah. 40% av vinet har legat på 400 liters fat som har en ålder på ca 8 år. Fylligt vin med varm generös frukt och balanserade syror. Inslag av mörka bär, moreller och en markerad kryddig ton samt tydliga med integrerade fattoner. Passar till smakrika rätter på gris, lamm och nötkött med smakrika tillbehör, riktigt trevligt till grillat. Prova det till en god gryta på fläskfilé, pancetta, vin och örter.

Rött vin (Perfekt till nötköttet)

Här kommer ett Chilenskt muskelvin från Colchagua i Rapel som ligger söder om Santiago. Producenten heter Bodega Santo Dominga. Druvorna till detta vin

kommer från vingården Los Lingues där man kan se det storslagna Anderna. Vinet heter Doña Dominga Reserva de Familia Syrah (2456) 121 kr. Det är gjort på den klassiska druvan Syrah som är mest känd som den stora druvan i Rhonedalen. 40% av vinet har legat 6 månader på franska ekfat. Vinet är medelfylligt mot fylligt med ungdomlig syra och frukt. Inslag av mörka bär som björnbär och svarta vinbär med ett kryddigt inslag och angenäma men tydliga fattoner. Passar bra till nöt och vilt med smakrika tillbehör och såser eller sky som har bra syra. Passar perfekt till en T-Bone steak (alternativ viltkött) med pepparpotatis och rödvinssmör.

Rött vin (kraft och elegans) Här kommer ett ekologiskt kraftpaket från Languedoc-Roussillon och producenten Gérard Bertrand. Gården samarbetar med 40 odlare. 10 kooperativ som tillsammans har 325 hektar vinodlingar. Druvorna till detta vin kommer från La Clape och

Välsmakande gryta

En varm god smakrik gryta, låter inte det fantastiskt? Ola och David ger här sitt recept på just en sådan gryta med fisk och skaldjur. Du måste bara testa!

MUSTIG FISK- OCH SKALDJURSGRYTA MED VITT VIN, FÄNKÅL OCH CITRON, SAMT EN RAMSLÖKSAIOLI

4-6 personer

Fisk- och skaldjursgryta

600 g fiskfilé skuren i 2 cm kuber (torsk, lax, hälleflundra)

500 g färska blåmusslor i skal

200 g skalade räkor

6 dl grädde

2 dl vittvin

2 msk tomatpuré

2-3 msk skaldjursfond koncentrat

1 Schallotlök

2 vitlöksklyftor

1 gul paprika

1 röd paprika

2 fänkål

½ purjolök

1 morot

1 palsternacka

50 g smör

1 citron, juice och finrivet skal

1 tsk paprikapulver

Salt och nymalen vitpeppar

Till servering

Hackad färsk dill

1 citron i klyftor

Kokt potatis

Ramslöksaioli

3 äggulor

1 citron, cirka 30 ml juice (zesten kan användas i grytan)

3 dl rapsolja

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 näve ramslöksblad, finstrimlat (kan bytas till gräslök ½ kruka)

Salt

Vitpeppar

Tillredning av ramslöksaioli

Lägg ägg och citronjuice i en matberedare eller vispa för hand. Tillsätt olja i en tunn stråle. Tillsätt vitlöken och smaka av med salt och peppar. Vänd i ramslöken för hand.

Tillredning av grytan

Hacka löken, finhacka vitlöken, tärna paprika, morot och palsternacka i cirka

1 cm kuber, strimla fänkål och purjolöken.

Använd en traktörpanna och bryn alla grönsaker samt tomatpuré (inte purjolöken och vitlöken) i smöret på medelvärme. Smaksätt med lite salt och nymalen vitpeppar. Efter 5 minuter tillsätt vitlök, purjolöken, citronzest, paprikapulver, stjärnanis och fräs i en minut. Häll i vinet och låt koka i några minuter. Slå på skaldjursfonden och grädden, koka

skördeuttaget är mycket litet vilket du kommer känna på den koncentrerade strukturen i vinet. Vinet heter Château L´Hospitalet La Réserve (73142) 191 kr. Gjort på druvorna Syrah, mourvèdre och grenache. Typiska druvor för området som vinifieras separat och efter man har gjort en blend på vinmusten så får vinet ligga på franska ekfat i ett år. Vinet är fylligt med bra frukt och balanserade syror med en tydlig tanninstruktur. Inslag av björnbär, plommon, lavendel och ett pepprigt inslag samt tydliga, rostade fattoner. Passar till smakrika rätter på nöt och vilt med smakrika tillbehör. Kommer smaka helt fantastiskt till älgfilé med gräddstuvad kål, smörstekt svamp och lingonsås. Du kan även använda annat smakrikt vilt. Vill du ha nötkött så prova klassikern Wellington.

upp och smaka av med citron, salt och peppar. Den ska vara ganska kraftig i smaken. Tillsätt fisken och musslorna och låt sjuda i cirka 4-5 minuter tills musslorna öppnat sig. Strö över räkorna och dillen. Servera med kokt potatis, ramslöksaioli och citronklyftor. Smaklig måltid!

MAT & DRYCK 4 OLA VALLIN & DAVID KARLSSON MÖLLER BISTRO BERNA, BISTRO UTKIKEN & BISTRO SKEPPSGOSSEN
LARS NIELSEN VINKÄNNARE
5 CHARLOTTA E. CARLSSON 0703-09 59 65 | lotta@a-hus.se FLYTTA IN TILL 1 ÅR UTAN UPPVÄRMNINGSKOSTNAD. BYGG NYTT MED VÅRT EGET ELSTÖD L ÄS MER OM VÅRT ELSTÖD PÅ A-HUS.SE Villa Vinga
VÄLKOMMEN PÅ A -HUS STORA VISNINGSSÖNDAG 12 MARS . BOKA DIN PLATS PÅ A-HUS.SE Erbjudandet gäller vid nytecknande av avtal från 1 januari till 31 mars 2023. Kan ej kombineras med andra erbjudanden och rabatter.
Villa Vinga

Sham på Jeansbolaget

I Succéserien "Mitt City" får du träffa olika människor som alla jobbar just i Karlskrona City. Vem är det du möter i butiken, vad gör de på sin fritid och hur ser de på sin arbetsplats? I detta nummer lär du känna Sham som driver Jeansbolaget.

Vem är du?

– Mitt namn är Sham Rashid, 33 år. Jag flyttade till Karlskrona 2021 från Göteborg. Tog över Jeansbolaget tillsammans med min man och bror. Utöver det dagliga jobbet på jeansbolaget jobbar jag även med sociala medier. Har stort intresse för mode och inredning. Som person är jag positiv och kreativ. Älskar nya projekt och att utmana mig själv.

Vad fylls din fritid med?

– Jag umgås med min man, bror och vänner. Under vår/sommar älskar jag att njuta av Karlskronas fantastiska natur och åka på roadtrip. Jag brukar även passa på att fota/filma till mina sociala medier.

Hur hamnade du på Jeansbolaget och vad sysslade du med innan?

– Efter studenten började jag plugga till butik/avdelningschef. Jobbade på några olika företag som butikschef. Hamnade på helt rätt arbetsplats efter några år, nämligen Jeansbolaget (dåvarande JC) i Göteborg. Det var för 13 år sedan.

Sen dess har jag jobbat inom kedjan. Har haft olika ansvarsområden under dessa år. Började som extrapersonal, blev butikschef, inköpare och fick möjligheten att ta över butiken efter Michael och Annika Eckernäs här i Karlskrona. Lämnade allt det trygga i Göteborg för att följa mina

drömmar. Att äntligen får driva egen butik, det har alltid varit det jag har strävat efter.

"Alla våra drömmar kan uppfyllas, om vi har modet att uppfylla dem"

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med mitt jobb är såklart kunderna, att uppfylla deras behov.

Mina dagar innehåller många olika arbetsuppgifter. Allt ifrån sälj, exponering, inköp och sociala medier. Jag har möjligheten att vara kreativ.

Sist men inte minst så är jag så tacksam som nyinflyttad till Karlskrona att vi har fått lära känna så fina människor.

Vad gör Jeansbolaget unikt?

– Det som gör jeansbolaget unikt är att vi har stor fokus på personlig service och uppfylla kundens förväntningar.

Varje enskild butik har stor frihet att sätta sin egna prägel på utbudet som är lokalt anpassad. Vi har möjligheten att snabbt agera och ta in nya varumärken utefter marknadens önskemål. Med brett sortiment på jeans och jeansrelaterade kläder finner barn och vuxna den senaste trenden samt baskläder hos oss.

Vi har alltid gratis uppläggning när man köper jeans hos oss. Våra medarbetare hjälper till att hitta den perfekta längden för just dig och fixar uppläggningen snabbt och smidigt medan du väntar.

STÖDVÄRM ENKELT

OCH SUPER-BILLIGT - ÅRET OM!

Luftsolfångaren Full Black är marknadens i särklass effektivaste och mest prisvärda. Tillverkas i Göteborg sedan 2005 och fungerar utmärkt även vid kallare än 20 minusgrader.

10 års garanti - enkel gör-det-själv-montering, två små hål i väggen är allt som behövs. Inget underhåll krävs. Betalar sig mycket snabbare än solceller eller bästa värmepumpar. Då värmebehovet är nio, tio månader om året i Sverige, blir tillskottet av Full Black betydande. Även vid låg solvinkel på vintern, erhålls mycket bra tillskott tack vare snöreflektionen. Full Black värmer hus, sommar-/ kolonistugor, källare, garage, verkstäder, verksamhetslokaler, lager, förråd, hus-/villavagnar med mera och används även till förvärmning av bastur(!)

Vi tillverkar två modeller, den ena placeras på ytterväggen (Outdoor), den andra ställs innanför ett fönster (Indoor). Utomhusmodellen betalar sig redan efter ett par år, inomhusmodellen ger också bra tillskott och betalar sig flera gånger om inom garantitiden. Outdoor drivs antingen med solcell eller med en nätadapter. Årskostnaden för drift med nätadapter är endast ett par tior. Indoor drivs med nätadapter.

Kampanj, 10% rabatt:

· Outdoor 1,5 kvm (150x100x3,5 cm, vikt 10 kilo) 4.945 kr. (5.495 kr. ord.pris.)

· Outdoor 0,75 kvm (100x75x3,5 cm, vikt 5 kilo) 4.045 kr. (4.495 kr. ord.pris.)

· Indoor 0,75 kvm (100x75x3,5 cm, vikt 5 kilo) 3.595 kr. (3.995 kr. ord.pris.) Moms och frakt till Bussgods/Brings närmsta utlämningsställe ingår i priset! Ange rabattkod B10 vid beställning.

Se realtidsmätningar för Outdoor/Indoor på hemsidan, och övrig info. www.solkungenenergi.se

Har du boende i Spanien? Vi har även hämtlager för Indoor i Fuengirola.

3 citytips?

∙ Det är viktigt att varje enskild person ska uppskatta Karlskrona och vilja handla lokalt, besöka alla unika restauranger.

Några personliga favoriter: UnderBar - Trevlig personal, mysig bar/ restaurang, unikt koncept, härlig uteservering under sommaren. Här kan man mingla och lära känna nya människor. Shawrma & Falafel - Maten är oslagbar deras tryffelhamburgare är NR. 1!

∙ Gå in på visitkarlskrona.se. Där hittar du en del evenemang som händer i Karlskrona. ∙ Skärgårdsfesten och Lövmarknaden skapar härlig stämning i stan och bidrar till lokal handel.

Jeansbolaget

Wachtmeister Galleria, Karlskrona

6 MITT CITY
ROLAND LUNDGREN
Solkungen AB | 070 640 89 67 www.solkungenenergi.se
Indoor med nätadapter Outdoor med solcell Outdoor med nätadapter
7 Värme som gör skillnad. För dig och alla andra. Med en värmepump från CTC tänker du längre. Du får ett varmt och skönt hus samtidigt som du tar ansvar för miljön. Värmepumpar drivs med förnybar energi från luften, marken och vattnet. Därför gör de skillnad. Både för dig och alla andra. Läs mer och hitta din närmaste återförsäljare på ctc.se Läs mer på ctc.se Värmedag med TV-på köpet! Besök oss i CTC´s visningssläp torsdag 30/1 – lördag 1/2 55”TV på köpet! Värde 6.999:Vi finns utanför köksbutiken vid Tools järnaffär i Lyckeby tors-fre kl. 10-18 lörd kl. 10-15 Varmt välkomna! Hasselbergs VVS AB Rågvägen 7. 371 60 Lyckeby Telefon, Kjell 0708-34 33 08 Erbjudandet gäller vid köp av en CTC värmepump från Hasselbergs VVS, innan 1 mars 2020 eller så långt lagret räcker! Hasselbergs VVS AB Rågvägen 7. 371 60 Lyckeby Telefon: Kjell 0708-34 33 08

Sara Nilsson

I Succéserien "I huvudet på" får vi komma närmare en person som verkar i Blekinge. I detta nummer möter du Sara Nilsson, delägare TSM CrossFit.

Vem är du?

– Jag heter Sara Nilsson och jag bor i Sternö, Karlshamn. Som barn bodde jag några år i Hultsfred och som student pluggade jag i Nice, Frankrike en period men utöver detta har jag bott i Karlshamn hela livet. Jag har två yngre syskon som nu bor med sina familjer i Stockholm men mina föräldrar bor precis som jag och min familj i Karlshamn. Min familj består av mig och min man Fredrik och våra tre tonåringar Elise, Elliot och Ebba.

Beskriv din bakgrund?

– Efter grundskolan vidareutbildade jag mig på högskola till systemvetare. Jobbade som det några år innan vår första dotter föddes. Under föräldraledigheten 2005 började jag jobba på min mans elfirma med ekonomi, administration och personalfrågor och här är jag kvar än idag! Jag har under åren även utbildat mig till inredare och ljussättare.

Vad är din roll idag?

– Min främsta sysselsättning idag är det administrativa på vår elfirma där vi totalt är 12 personer.

Under hösten påbörjade vi även jobbet med en helt ny verksamhet som startade nu i januari och den upptar en stor del av min tid nu. Utöver detta är jag engagerad i dansföreningen Le Piqué.

Hur skulle du beskriva er verksamhet?

– Om jag då väljer att berätta om vår nya verksamhet så är det ett CrossFit gym, Karlshamns första faktiskt! Under hösten så renoverade vi vår gamla butikslokal, höjde taket, byggde omklädningsrum och inredde den till ett nytt gym. Eller en CrossFit box som det heter i den här världen.

I början på januari hade vi invigning och verksamheten är nu i full gång.

Vi heter TSM CrossFit och vi vill både få erfarna CrossFit-atleter och många nya att testa den här roliga idrotten.

Vi fastnade för idrotten för några år sedan eftersom den verkligen erbjuder allt!

Det krävs styrka, smidighet, explosivitet och uthållighet men samtidigt är det lätt att anpassa så att du kan utföra övningarna på din nivå utefter dina förutsättningar. Det är helt enkelt en idrott för de flesta!

Häng med

I vår verksamhet erbjuder vi träningsklasser för alla - seniorträning, mammaträning för dig med små barn, vi har en grupp för bara tjejer och en för bara män, vi har pass med fokus på puls och så finns det såklart de klassiska CrossFit passen. Utöver detta finns det möjlighet att komma och träna på egen hand om man vill det. Helt enkelt något för alla!

I boxen är vi 12 coacher som håller i passen och min lillebror Jonas Malmström tar hand om all programmering till passen så vi vet att det finns en röd tråd, en genomgående tanke och given progression på alla pass.

Vad är det som driver dig?

– I det här fallet med vår nya verksamhet handlade det om att vi hade alla förutsättningarna på plats. Både jag, min man och våra barn älskar CrossFit. Sen hade vi en egen lokal som skulle funka till verksamheten och en känsla för att Karlshamn var redo för en stor, fin CrossFit-box!

Vi är vana vid att driva företag och leva det livet så att ha igång en verksamhet till med vårt främsta familjeintresse är bara spännande!

Ditt framgångskoncept?

– Jag tror mycket handlar om att våga. Sen har jag förmånen att ha en familj som alltid stöttar och är pigga på nya saker. Dels min man Fredrik som liksom jag är lite rastlös och helst inte bara sitter hemma utan också vill utvecklas och göra nya saker. Sen skulle ju inget av detta gått utan våra föräldrar. De har hjälpt oss enormt mycket både med bygget, planering och nu drift när verksamheten är igång. Så att omge sig med folk som stöttar, peppar och hjälper till är väl det bästa receptet.

Hur hanterar du motgångar?

– Främst så försöker jag att vara i nuet, det är något yogan har lärt mig. Är det något som händer just nu, kan jag påverka det nu? Om inte så försöker jag inte lägga så mycket fokus på det och ta hand om det när det är aktuellt. Det blir sällan bättre av att oroa sig innan eller reta sig på det efter det har hänt.

KARLSKRONA CITY

Planer närmaste året?

– Nu tänker vi vara i Karlshamn så mycket som möjligt för att driva vidare vår elfirma och vidareutveckla CrossFit-boxen.

Några mer storslagna planer än så finns inte men det kommer hålla oss sysselsatta!

Tre rekommendationer?

1. Träna CrossFit - det är så kul och jobbigt!

2. Omge dig av människor som ger dig energi!

3. Lär dig något nytt!

I en levande stad händer det saker hela tiden. Under rubriken ”Häng med Karlskrona City” samlar vi en del av allt som är aktuellt i stadskärnan, stort som smått, som du kan ha glädje av att känna till.

Butiken Qarma bröllop & fest har fått in en helt ny kollektion med platssydda klänningar. Deras skräddare Annika är en riktig klänningskreatör!

Bageriet Gylles har åter öppnat i nygammal regi. Tobias är tillbaka som ägare tillsammans med sin fru Kristina, de önskar dig varmt välkommen.

Kundkväll på DirektOptik 9 mars!

8 I HUVUDET PÅ
SIMON PETER

Manus: John Cleese & Connie Booth | Regi: Anders Albien Birgitta Rydberg | Eva Rydberg | Adde Malmberg | Kalle Rydberg

9 NÖJESTEATERN, MALMÖ | PREMIÄR 19 MARS 2023
© LITTLESTAR MÖLLEPLATSEN MALMÖ 27-30 JULI 2023 juliusbiljettservice.se | livenation.se | mamma-mia.com
UPPLEV PÅ MÖLLEPLATSEN MALMÖ! 14
WWW.MYSTERY-BANKSY.SE AMIRALEN, MALMÖ JULIUS PRODUCTION & COFO EXHIBITIONS PRESENTERAR juliusbiljettservice.se, 0775-700 400 JULIUS PRODUCTION PRESENTERAR
THE SUNNIEST OF ALL MUSICALS FÖR FÖRSTA GÅNGEN UNDER ÖPPEN HIMMEL!
JAN - 21 MAJ

Bli spindelfri

Spindlar, en av våra allra vanligaste fobier och det finns nog inte många som uppskattar närvaron av dessa små kryp. Vill du få hjälp att bli av med dem kontaktar du Christian Sjögren på Spindlar-Blekinge. Då kommer han ut och hjälper dig med sanering.

Christian valde att starta upp SpindlarBlekinge då han själv behövde hjälp med en sanering men märkte att beställningstiden var lång, upp mot ett halvårs väntetid. Han valde då att undersöka möjligheten att starta eget företag inom sanering och efter några år gjorde han slag i saken. Målet var att det skulle vara billigt att beställa tjänsten och framförallt kort väntetid. Från samma dag till några veckor.

Hur länge har du arbetat med spindelsanering nu?

– Jag har jobbat med spindelsanering sedan 2018, så detta blir mitt sjätte år.

Hur går en sanering till steg för steg?

– Man kan dela upp det i 3 steg:

1. Första Kontakten - Lämna dina kontaktuppgifter och beskriv fastigheten/objektet samt vad du vill ha spindelsanerat/spindelbekämpat. Vi återkommer snarast möjligt.

2. Återkoppling - Vi på Spindlar-Blekinge återkopplar och fastställer vad som ska göras, därefter tar vi fram en tid som passar för en samordnad spindelsanering i ditt närområde.

3. Spindelsanering/SpindelbekämpningVi utför spindelsaneringen/spindel-

bekämpningen med omedelbar effekt och långtidsverkande skydd.

Är det något man ska tänka på innan och efter?

– Om kunden vill ha rent och snyggt efter saneringen så bör objektet tvättas eller målas innan saneringen. När saneringen väl är gjord så ska man inte tvätta eller måla för då försvinner långtidsskyddet.

Efter eventuell tvätt eller målning så besprutar jag hela byggnaden från topp till tå med undantag för takbeklädnad som inte besprutas. Skulle det däremot finnas en ruta på taket så besprutas den såklart.

När det gäller efter sanering så ska man vänta minst sju dagar innan man putsar sina fönster. För bästa resultat och enligt rekommendation så ska objektet besprutas två år efter varandra. Sedan bör man genomföra en ny besprutning vart 2-4 år för bästa resultat. Då blir det väldigt lätt att hantera spindlarna och deras avföring.

Att ditt arbetsområde är Blekinge förstår man, täcker du hela länet?

– Mitt arbetsområde är från Valje i väster till Bröms i öster, så hela Blekinge

är mitt arbetsfält. Har även kunder i Skåne från väst till öst.

Kan man sanera både inomoch utomhus och hur är det med övriga djur och miljön. Är det skadligt på något sätt?

– Det går absolut att spindelsanera inomhus också. Medlet är luktfritt och ofarligt för både människor och husdjur samt miljön. Det är bara spindeldjur på besprutningsytan som avlägsnas och en skyddshinna läggs på. Så har man spindeldjur/vägglöss inne så åtgärdar vi det med. Vi besprutar allt från villor, flerfamiljsbostäder, företagsbyggnader till båtar och fartyg. Givetvis kan mindre besprutningar som balkonger också göras om så önskas. Inget jobb är för litet eller för stort.

Vilken skada kan spindlar bidra till om man bara låter dem vara?

– Det inte många vet är att spindlar

smutsar ner ofantligt mycket och då är det inte bara spindelnäten som jag avser, utan deras avföring som bränner fast på fasader, fönster, fönsterbleck och trall. Så då kan de innebära ommålning och byte av fönsterbleck, trall med mera.

Det man kan göra på egen hand för att förhindra att spindlarna smutsar ner fullt så mycket med sin avföring är att släcka fasadbelysningen dit ”spindelmaten” samlar sig. Samtidigt drar det ned trivseln, så det är där vi kommer in i bilden, avslutar Christian.

Behöver du Christians hjälp så har du hans uppgifter här: Christian Sjögren 0733-262630 eller via hemsidan www.spindlar-blekinge.se. På hemsidan hittar du även en fullständig prislista.

Gör skillnad på riktigt

– sommarjobba som personlig assistent!

Sommaren är snart här och det är dags att hitta ett jobb som ger mening och gör skillnad i vardagen.

Fixa Assistans söker det vi kallar ”sommarhjältar”

– alltså vikarier som hjälper våra brukare – på flera platser i Blekinge.

Läs mer på hemsidan och gör din ansökan.

Kanske blir du någons hjälte i sommar!

10 SUCCÉ
IDA LEJONSKÄR
Välj 2 betala för 1 Besök vår butik för mer information Välkommen! Vi ser fram emot att träffa dig! Borgmästaregatan 15, 0455-267 00 Specsavers Karlskrona När du köper båge från 395kr Köp båge från 395 kr och få ett par glasögon på köpet (upp t ll samma värde) oavsett val av båge och glas Du betalar för den dyraste bågen och den dyraste kombinationen av glas och tillval 2för1 är person igt och kan inte de as med andra Enkelslipade standardglas (index 1 5) ingår i bågens pris Kan ej kombineras med Fritt tillval e ler med andra erbjudanden/ rabatter Erbjudandet gä ler endast i denna butiken ©2023 Specsavers Just nu Välj 2 betala för 1 Besök vår butik för mer information Välkommen! Vi ser fram emot att träffa dig! Borgmästaregatan 15, 0455-267 00 Specsavers Karlskrona När du köper båge från 395kr Köp båge från 395 kr och få ett par glasögon på köpet (upp till samma värde) oavsett val av båge och g as Du betalar för den dyraste bågen och den dyraste kombinat onen av glas och t llval 2för1 är personl gt och kan inte delas med andra Enkels ipade standardg as (index 1 5) ingår bågens pris Kan e kombineras med Fritt tillval el er med andra erbjudanden/ rabatter Erbjudandet gäl er endast i denna butiken ©2023 Specsavers Just nu
www.fixaassistans.se

PROBLEM MED SPINDLAR?

Då kommer jag och besprutar/behandlar mot spindlar med gott resultat. Boka in er! Jag återkommer med samordnade tider i närområdet för spindelsanering.

PRIS (-Standard/-Enkel):

◦ 1-plansvilla 1150 kr.

◦ 1-plansvilla med källare 1350 kr.

◦ 1 1/2-plansvilla 1350 kr.

◦ 1 1/2-plansvilla med källare 1550 kr.

◦ Suterrängvilla 1550 kr.

◦ 2-plansvilla 1750 kr.

◦ Tillkommande Garage/Carport/Attefall 450 kr/st.

◦ Friggebod/Bod 350 kr/st.

◦ Övriga storlekar/modeller/företagsfastigheter pris efter bedömning

◦ Inglasad balkong på lägenhet 450 kr.

◦ Fritidsbåtar/Sjöbod 450 kr/st.

◦ Fartyg pris efter bedömning.

CHRISTIAN SJÖGREN 0733-262630

www.spindlar-blekinge.se

Mail: spindlar-blekinge@outlook.com

Facebook: Spindlar-Blekinge Instagram: spindlar_blekinge Alltid öppet

11

Till alla som på något sätt lever med eller tillsammans med nära och kära med begränsningar

Antingen känner du dig just nu som ensammast i världen eller så har du blivit stålmannen/kvinnan som ska klara allt och ta reda på allt på egen hand.

Ja just du; det är dig vi vill nå ut till för att dela med oss av våra egna erfarenheter och kunskaper. Dels genom egna livserfarenheter genom att våra nära och kära fötts med stora begränsningar som i sin tur lett till våra yrkesval och att vi även valt att jobba med påverkansarbete i det handikappolitiska föreningslivet. Vi ser det lite som att ingen kan göra allt men alla kan göra något och tillsammans kan vi påverka och förändra.

Vi vill förmedla vad som gäller om du kanske står där med ditt lilla nyfödda barn i famnen och precis fått veta att det inte blir som man tänkt, eller har du råkat ut för en olycka som innebär livslånga begränsningar. Vad kommer att hända är just då och nu den stora frågan. I livet finns inga garantier, det vet vi, men vi kan hjälpa och stötta varandra med råd och stöd. Som förälder eller anhörig kan man gå genom eld och vatten för att livet ska fungera så smidigt och bra som möjligt men som en kvinna med många begränsningar så klokt sa efter senaste motgången: ”Det är inte bara att överleva man ska leva också❣ ”.

VI SKULLE vilja berätta lite vad som gäller för att bli beviljad personlig assistans idag. Din ansökan måste göras innan du fyllt 66 år (kommer att höjas i två steg till 66 år den 1 januari 2022 och till 67 år och den 1 januari 2026 ) efter det sker inga förändringar i beslutet. För att få ett beslut som berättigar till personlig assistans ska man tillhöra en av personkretsarna 1, 2 eller 3 inom LSS (lagen om stöd och service) och har inte med normalt åldrande att göra.

Man ansöker om personlig assistans hos försäkringskassan eller hos din kommun.

Tilläggas bör då att man måste ha läkarintyg och andra intyg från till exempel rehabilitering eller habilitering som styrker din funktionsnedsättning och att den är bestående.

Sedan påbörjas en utredning där allting grundar sig på dina grundläggande behov vilket är andning, måltider, personlig hygien, av-och påklädning, kommunikation samt annan hjälp som kräver ingående kunskap om den funktionshindrade. Man måste uppnå grundläggande behov 20 timmar per vecka hos försäkringskassan eller 7 timmar per vecka hos kommunen för att rätt till personlig assistans ska föreligga. Uppnår man dessa timmar så bedömer man sedan allt övrigt hjälpbehov som man har.

GENERELLT HAR det varit mycket svårt att få ett positivt beslut vid nyansökningar och sedan några år har LSS-lagen urholkats på grund av tolkningar som de olika myndigheterna har valt att göra. Även personer som tidigare haft beslut har förlorat rätten till sin assistans vid omprövningarna som har gjorts. Omprövningar sker sedan några år tillbaka endast om större förändringar skett.

När du fått ditt beslut har du valmöjligheten att själv välja vem som ska utföra och administrera din personliga assistans oavsett vilken myndighet som beviljat beslutet. Du ska sedan vara delaktig och välja vilka som ska arbeta som dina personliga assistenter. Välj din assistansanordnare med omsorg, bestäm dig för hur du vill ha din personliga assistans och vilka som ska arbeta som dina assistenter. Utefter beslutade timmar och dina behov läggs sedan schema och rutiner.

DET SKA finnas en genomförandeplan och en bra arbetsbeskrivning hos dig och din anordnare, så allt blir utefter dina behov och önskemål. Ditt hem blir den personliga assistentens arbetsplats och assistansanordnaren har arbetsgivaransvar och arbetsmiljöansvar. Ditt hem är din borg och du bestämmer förstås där men det är två lika starka lagar att förhålla sig till. Assistansanordnaren ska följa kollektivavtal för att dina assistenter ska ha trygga anställningar. Dina assistenter har genom sitt anställningsavtal antingen en behovsanställning eller ett avtal ”så länge assistansuppdraget varar” med garanterade timmar enligt ett fastställt schema. Den personlige assistenten har timbaserad månadslön utefter arbetade timmar, det man jobbar i december betalas ut i januari.

VI VILL AVSLUTA med något positivt och det är att en lagändring träder i kraft vid årsskiftet som går under benämningen stärkt assistans och där tillkommer ytterligare två grundläggande behov: stöd någon behöver på grund av psykisk funktionsnedsättning för att förebygga att hen skadar sig själv, någon annan eller egendom och stöd som den enskilde behöver löpande under större delen av dygnet på grund av ett medicinskt tillstånd som innebär att det finns fara för den enskildes liv eller att det annars finns en överhängande och allvarlig risk för hens fysiska hälsa.

Vårt råd till er är ta hjälp av någon du känner förtroende för, låt de hjälpa dig igenom de ibland tuffa utredningar man ska gå igenom vid ansökan. Det tar tid från ansökan till beslut, så man får ha tålamod. Får man avslag på ansökan ska man inte ge upp utan då finns det vägar att gå vidare på och man kan överklaga till förvaltningsrätten. Detta är även något som assistansanordnaren hjälper till med och glädjande nog oftast med positivt resultat, det gäller att vara saklig vid dessa överklaganden.

KONTAKTA GÄRNA oss på Fixa Assistans om du vill ha hjälp och stöd, varför ska man uppfinna hjulet på nytt när man kan få hjälp, stärkta av andra som gått före. Våga fråga för det finns inga dumma frågor. Tillsammans blir vi starka. Välkommen att höra av dig om du känner att detta berör dig. Styrkekramar till er alla!

12 SUCCÉ
WWW.FIXAASSISTANS.SE

Säkerhetsklassad IT-säkerhet hos din lokala IT-partner

IT-säkerhet har blivit allt mer viktigt ju fler uppkopplade enheter vi har på våra kontor och i vår vardag. Med digitaliseringen blir företag mer och mer uppkopplade vilket gör att dokument och filer sparas i molnet, avtal signeras digitalt och möten sker online.

Med anledning av allt mer sker online är det viktigt med åtgärder och investeringar för att skydda ditt företags digitala tillgångar. Nordlo erbjuder heltäckande lösningar för IT-säkerhet med tjänster som är producerade i Sverige och Norge. Vi uppfyller krav från myndigheter och har relevanta ISO-certifikat inom informationssäkerhet.

I vårt nära samarbete med våra kunder utbildar vi er i IT-säkerhet, erbjuder tvåfaktorsautentisering, säkra anslutningar utanför kontoret i form av VPN-tjänster, skydd mot virus och malware, phishingattacker, ransomware, nätverksbrister och intrång, och hjälper er att se till ni har ett kontinuerligt uppdaterat cyberskydd.

Arbeta säkert i Microsoft 365

Med hjälp av dagens teknik och lösningar för distansarbete har medarbetare möjlighet att förlägga mycket av

sin arbetstid på distans. Det kan medföra en högre risk för intrång i verksamhetens IT-miljö och kräver säkra lösningar för att se till att verksamheten inte drabbas av cyberattacker. Arbetar ni med molnlösningar som Microsoft 365 finns det sofistikerade, inbyggda lösningar för säkerhet som gör er IT-miljö skyddad.

Ta kontakt med oss så hjälper vi er att implementera och använda säkerhet i Microsoft 365 på rätt sätt.

Så undviker ni teknikstrul i era mötesrum

Med Nordlo får du även stöd i digitala lösningar för mötesrum, som ger mötesverktyg som bara fungerar och är enkla att hantera för användaren. Genom att vi hanterar allt från behovsanalys, installation, utbildning och support, så har ni möjlighet att lägga tid på er kärnverksamhet.

Mötesrum som tjänst passar dig som har ett eller flera mötesrum, och som behöver fungerande teknik, men inte har tid eller intresse av att se till att tekniken fungerar som den ska

Ett mötesrum kan vara det första en besökare eller potentiell kund ser när den besöker er verksamhet. Därför vill lägger många företag ner tid och energi på att skapa en välkomnande miljö. Men upplevelsen av den digitala tekniken och hur den fungerar är minst lika viktig. Många känner igen sig i utmaningen strul med teknik, bild och ljud i mötesrum.

Med hjälp av funktionaliteten i ClickShare från Barco blir det enkelt för er att koppla upp er trådlöst mot en stor skärm i mötesrummet, vilket innebär att ni inte behöver använda fjärrkontroller eller andra styrsystem som ställer till det för användaren. Även videokonferens sker helt trådlöst, säg adjöss till både sladdhärvor på borden och även adapters (som ofta försvinner). Det ska vara enkelt.

När vi tar hand om er IT kan ni som företag arbeta effektivt och säkert. Nordlo tar hand om miljö, funktion och hantering med den bästa tekniken.

Nordlo Sydost, Johannes Samuelsson johannes.samuelsson@nordlo.com, Tel. 0733-70 33 50

13
nordlo.com nordlo.com

Limnos - Upplev grekisk vardag

Limnos är en grekisk ö i Egeiska havet där du fortfarande kan uppleva den grekiska vardagen. Flygtiden är cirka 3 timmar och transfern till Myrina, huvudstaden är ungerfär 25 minuter.

Myrina Beach och Myrina Riha Nera är centrala sandstränder med kristallklart vatten. På stränderna finns olika strandbarer som erbjuder solstolar, parasoller och förfriskningar. Kostnaden för två solsängar, ett parasoll och en stol ligger på cirka 10-15 euro vilket dras av om du köper mat/dricka.

LÄNGS MED strandpromenaden ligger ett pärlband av grekiska tavernor med lokala delikatesser som grekisk sallad, tzatziki, saganaki, souvlaki, färsk fisk och färska skaldjur. På andra sidan borgen ligger den gamla hamnen som erbjuder mysig miljö och restauranger med marin prägel. De pittoreska gränderna leder till butiks-

kvarteret Agoran med små butiker, glassbarer, caféer och mysiga torg.

VILL MAN BO lugnare kan man bo i Platy, som ligger cirka 2 km från Myrina eller Agios Ioannis, ungefär 6 km norr om Myrina. Här finns ett fåtal restauranger och vill man ha ett större utbud får man ta sig till Myrina. Taxi är lätt att få tag i och relativt billigt.

Det går bra att ta sig runt på ön med hyrbil eller vespa. Vägarna är i bra skick men det är dåligt skyltat så investera i en ordentlig karta.

VILL DU vara aktiv på semestern kan du bo på Porto Myrina. Hotellet erbjuder bland

annat vandringar, löpning, cykling, gruppträning, yoga, gym, WOD-box, tennis, padel, SUP med mera.

JAG KAN varmt rekommendera en härlig semester på Limnos. Vid bokning får du ta del av mina personliga tips på restauranger och utflykter. Välkommen!

Med 28 års erfarenhet inom branschen erbjuder jag akupunktur enligt traditionell kinesisk medicin

Akupunktur användas som behandling för en stor mängd

tillstånd och hälsoproblem så som uttmattningssyndrom, smärta/värk och för att stärka immunförsvaret

Läs mer på hemsidan

Annika Ulvenhag

14 SUCCÉ
Hälsoplan 5 • Ronnebygatan 49, Karlskrona • 0709-191865 • akupunktur@ulvenhag.nu • www.ulvenhag.nu
THERESE PERSSON SÖLVESBORGS RESEBYRÅ

NU INVIGER VI

ÄVEN DE RESTERANDE YTORNA MED FUNKTIONELL TRÄNING OCH CROSSFIT.

KARLSKRONA CITY

ÄNTLIGEN ÖPPNAR VI UPP ALLA

VÅRA NYRENOVERADE LOKALER

Nu är vi Karlskronas största gym på 2 300 kvm. Massor av ny träningsutrustning och nya träningskoncept i nyrenoverade miljöer!

wellnesstudio.se

Reuben Sallmander Reuben Sallmander Reuben Sallmander

Sann musik från hjärtat

Reuben Sallmander har spelat på de flesta svenska teaterscenerna samt haft ett flertal betydande roller både inom film och på TV. Allt från drama, musikal, komedier, kriminalserier och fars. Vid sidan om skådespelaryrket har han ägnat sig åt musik och har komponerat och skrivit låtar. Nu vid 56 års ålder har han släppt sitt första helt egna album, ”True Music Project” tillsammans med Tania Naranjo. Det latinska möter det judiska i en samling berättelser där de poetiska texterna lekts fram på teman kring liv och död, glädje och sorg, kärlek och längtan.

Berätta om projektet! Vilken är upptakten till det hela?

– Jag och Tania Naranjo står för text och musik, vi har arbetat ihop med detta. Vi har samarbetat i snart tre år sedan vi träffades på Göteborgs Stadsteater där vi var med i en teateruppsättning. När jag repeterar på teatern händer det att jag söker upp ett musikrum för att sätta mig vid pianot och spela en stund. Hon råkade gå förbi och slank in för att lyssna och hon tyckte det lät fint. Eftersom hon är skolad konsertpianist medan jag är helt hemmasnickrad fullkomligt förfasade hon sig över min fingersättning men samtidigt lite nyfiken: -”Jaså, kan man ta ett ackord på det sättet också?”, undrade hon. Det blev en input där, sedan var det bara skratt som ledde fram till ett lekfullt samarbete. Vi har varit otroligt produktiva, vi är redan på gång med nästa skiva, berättar Reuben.

Vad har ni för bakgrund?

– Tania bor i Malmö men kommer ursprungligen från Santiago de Chile och har starka rötter i den latinska folkmusiken men också i det klassiska. Hon är pianist, sångerska och kompositör till yrket. Själv har jag judiskt påbrå med rötter i Polen, Ryssland och Ukraina. Vi har blandat det judiska och orientaliska med det latinska. I vår musik kan man hitta flera influenser även från pop och rock men där finns också element från klassisk musik, det är ett mischmasch där allt är med! Vi sjunger på fyra olika språk, svenska, spanska, engelska och hebreiska.

Vilken är den sanna musiken?

– True kan stå för ärlig musik. Det kan vara som i det här fallet att när man drar igång ett sådant projekt som vi har gjort i vår ålder, då är det något som kommer från hjärtat. Vi vill dela med oss av vår samlade livserfarenhet som tillsammans blir drygt 100 år. Det här är ett hjärteprojekt och det är det som allt handlar om. Vi gör det vi vill och det som känns sant för oss.

Det är meningen att vi ska ha något att berätta. Vi söker hemligheten i tonen, hemligheten i orden, det som står att läsa mellan raderna. Det är det som är vår

tanke med projektet och det är där som ”True”, som i sanning kommer in i bilden.

Finns det musik som inte är sann?

– Det ska jag inte uttala mig om. Jag vill prata om det jag själv skapar, det som är min idé. Det finns musik som tilltalar människor och det som inte tilltalar. Jag tror det handlar om vilket humör man är på. Det kan vara jätteskönt att till exempel lyssna in miljön och dansa till ett dansband på något stadshotell. Jag gillar hårdrock också till exempel. Jag har varit med i ett rockband tidigare i mitt liv även om det inte gick riktigt hela vägen, fast vi drev det inte så hårt heller. När det kommer till musik är jag väldigt lättrörd, jag kan inte värja mig emot det. Jag anser att det är den största konsten.

Dina judiska påbrå, är det något som du medvetet vill lyfta fram i din lyrik och i musiken? Ett sökande efter rötter? – Ja, det är en del av min identitet

precis på samma sätt som att jag är svensk och att jag är pappa, musiker, skådespelare eller rent av hundägare. Hunden har i och för sig inte fått någon låt dedikerad till sig ännu men vänta, det kommer nog ska du se.

Jag kan ta ”The Dewdrop” som exempel. Den är dedikerad till mina barns morföräldrar som satt i Auschwitz. Det behöver inte vara så stora saker som krig och förintelse. Vi förlorar vänner, vi förlorar äktenskap, vi skiljs och hamnar i bråk, vi blir utbrända. Livet är underbart men det är också hårt ibland.

Vi har en slags idé och har skapat en bild idag i vårt samhälle som bygger på att livet ska vara lyckligt. Att det bara finns en sida, ett sätt som bygger på att vi ska vara lyckliga hela tiden och att det är det som är eftersträvansvärt. Men vi vet ju att det inte alltid är så livet ser ut. Vi drabbas av umbäranden hela tiden, stora som små. Det är det som ”The Dewdrop” handlar om, att kunna kliva ut ur koncentrations-

lägrets rök, ut i livet igen. Att kunna se daggdroppen i gräset. Men också det smärtsamma, daggdroppen i pannan på det döda barnet i gräset. Det är en del av texten i låten.

Några texter beskriver också sorgen när någon lämnar oss. Hur går livet vidare och hur ser sorgen ut? Det är något som vi måste lära oss att leva med, döden är jobbigast för oss som ska leva vidare. Men det där med sökande. Jag brukar översätta det som en nyfikenhet. Det är därför ”True Music Project” är mer ärligt än bara ett sökande efter sanning. Det enda vi vet till hundra procent är att vi lever och att vi dör. Allt där emellan är upp till var och en. För mig handlar det om att utforska livet och att behålla en lekfull, respektfull nyfikenhet. Det tycker jag att det finns att upptäcka i Tanias och min musik.

Gäller det att hitta en acceptans?

– Ja, jag tror det. Nu när jag är så pass gammal kan jag välkomna det också. Det handlar om att våga se helheten och de olika lagren av livet. Där finns också en slags kreativitet i hur jag förhåller mig till livet. Jag skulle vilja säga att jag i mitt skapande lägger en motsats till rigiditet. Att inte tänka att det ska vara på ett visst sätt och blir det inte det så blir jag besviken.

Var hittar du inspiration till glädjen?

– Det finns ett sätt att kommunicera på som jag tror att hela mitt artisteri bygger på. Jag vill kommunicera och det kan jag göra i ett drama, en musikal, en komedi eller i en fars. Eller att komma upp med ett det som jag kallar hjärteprojektet ”True Music Project”. Det är glädje!

Det finns en stor glädje i att dela det sorgliga och sentimentala, trots allt. Utan det mörka väger inte glädjen lika mycket. Jag vill att du som lyssnar ska bli berörd!

Jag kan berätta om en liten historia som hände när vi var i Sundsvall och spelade i höstas. Det brukar alltid finnas någon som jag fastnar för i publiken. Någon som jag sjunger lite extra för. Den här gången var det en äldre dam som satt mitt i publiken. En klassisk svensk tant helt enkelt. Det lös om henne redan när vi äntrade scenen och ännu mer vid konsertens slut. Senare satt hon kvar i salongen och hon undrade lite försiktigt om hon fick störa lite. Du stör inte, svarade jag. Jag har sett dig under hela konserten. Damen blev så glad för det. – ”Vet du, fortsatte hon. Jag är 90 år och det här kommer jag leva länge på!” Jag blev så rörd över det. Det kan vara hela min mission, grejen att en 90-årig kvinna säger att hon kommer leva länge på att ha tagit del av vår sång och musik, berättar Reuben.

SUCCÉ MÖTER 16 Fortsättning på sidan 18
FOTO: MATS BÄCKER

Volvo Originalservice Classic

Pris från 2 795 kronor*

Service för lite äldre bilar

Kör du en Volvo från 2017 eller tidigare? Då har vi ett prisvärt servicealternativ för dig. Volvo Originalservice Classic omfattar hela tjugo kontrollpunkter och uppfyller alla rekommendationer för just din bil. Välkommen!

Vartvätt6:e gratis

Fördelar med att välja oss

• Uppdatering av mjukvaran

• Personlig servicetekniker

• Volvo Originaldelar

• Volvo Assistans i 12 månader**

• Servicegaranti i 12 månader

Skanna QR-koden för att boka service och se fler prisexempel ahlbergbil.se

Se till att bilen blir vårfin utan att gå ur den!

Nu kan du tvätta bilen med mobilen

Med vår nya app, Tvätta Biltvätt, behöver du inte ens lämna bilen för att tvätta den. Du kan enkelt se hur lång kö det är, välja tvättprogram och betala säkert med några klick. När du betalar med CarPay får du dessutom var 6:e tvätt gratis. Och vill du tvätta lite oftare till ett ännu bättre pris kan du teckna ett av våra abonnemang direkt i appen.

Ladda ner Tvätta Biltvätt gratis på App Store eller Google Play och välkommen till våra Tvätta i Olofström, Sölvesborg, och Karlshamn.

17
Karlskrona
Karlshamn Korpadalsv. 2
Gullbernav. 22 Olofström Ekhagsvägen 1
*Intervalltillägg kan tillkomma. Prisexemplet gäller följande årsmodeller: Volvo V40 från 2013, Volvo V60, S60, XC60, V70 från 2001, Volvo XC70, S80 och XC90 upp till 2015. **Förlängs med 1 år tills bilen är 10 år. Läs mer och boka service på ahlbergbil.se
Sölvesborg Kämpaslättsvägen 1

Fortsättning från sidan 16

Reuben har ägnat hela sin yrkeskarriär åt teater och film sedan unga år. Redan som 20-åring klev han upp och beträdde tiljorna på Dramatens scengolv. Han har även valt filmkarriär och har en lång karriär bakom sig som skådespelare. Berätta!

– Det stämmer. Jag gjorde min praktik där när jag gick på scenskolan. Jag spelade i uruppförande av Lars Forsell, ”En bergsprängares dotter”. Jag har spelat på en

massa andra scener innan jag återvände dit. Jag är inte fast anställd där och har faktiskt aldrig varit det, även om jag var knuten dit i tolv år sista omgången. Jag har alltid hållit mig till att vara frilansande skådespelare och värderar den friheten högt, på både gott och ont.

Har du någon drömroll på din bucketlist? Förutom ”True Music Project”, vad är du aktuell med just nu i din yrkesroll som skådespelare?

– Nej, jag har ingen bucketlist. Jag

brukar säga att min drömroll är den jag har för tillfället. Om man skaffat sig en sådan, ska man behöva bocka av saker och ting i livet då? Det funkar inte så för mig.

Jag har en roll i ”The Playlist” som går på Netflix för närvarande. Där sänds också andra filmer som jag medverkat i till exempel ”Bron”, ”Störst av allt” och ”Hamilton” för att nämna några. Till våren släpper SVT en sprillans ny komediserie som jag är med i.

Det här med att vara produktiv och hålla på med ständigt nya projekt och mycket jobb. Lever du i nuet och går all in för stunden? Är du bra på att ta det lugnt också?

– Till viss del är det så. Naturligtvis finns den en planering i tillvaron. Herregud, jag är familjefar också. Det gäller att ta hem bröd till familjen (precis som min fru gör) och betala hyran, det kräver sin planering. Jag tar det lugnt i perioder. Meditation är ett bra verktyg för mig sedan 27 år, att hålla balansen i livet och att tagga ner med. Men att bara ta det lugnt kan vara stressande det också. Jag tycker det är roligt att vara med i nya sammanhang, det är den där nyfikenheten som följt mig och fört mig vidare i livet, säger Reuben Sallmander avslutningsvis.

REUBEN SALLMANDER

FÖDD: 11 februari 1966.

BOR: Söderkis som är född och bor på Södermalm, Stockholm.

FAMILJ: Fru, två hemmavarande barn. Två äldre utflyttade barn samt två ”själabarn”.

YRKE: Skådespelare, sångare, textförfattare och låtskrivare. Han driver även Podd Mogna tillsammans med Ulrika Sedell som han också håller kurser med i Inre ledarskap.

INTRESSE: Skog och mark. Tar gärna med kikare och kollar in fåglar. Meditation.

BÄSTA DOFT: Mjuk doft av apelsin och kanel.

FAVORITORD: Samtal.

DANSAR TILL: Humörfråga. Stuffar gärna till dansband. Har Led Zeppelin som ringsignal på telefonen.

GRÅTER TILL: Film eller när mina barn gör mig lycklig.

MOTTO: Var snäll.

AKTUELL MED: Albumet ”True Music Project” som släpptes i januari.

SUCCÉ 18
GUNILLA STRÖMBERG
Välkommen till Karlskronas nyaste apotek! Vi finns inne på CityGross. Tel. 0455 344 250 Öppet 8–21 alla dagar
FOTO: ANDRÉ GARCIA
STOR SOFFKAMPANJ MÅNGA ERBJUDANDEN OCH INSPIRERANDE NYHETER GÄLLER 17/2 - 6/3. FLERA AV VÅRA SOFFOR SNABB LEVERANS 1-3 VECKOR NYHET MOLLY SOFFA MED ÖPPET AVSLUT 17.900:TYG STORM, FÄRG OKRA & GRÅ NYHET NOWA SOFFA MED DIVAN 19.995:- 21.295:TYG DIEGO, SAMTLIGA FÄRGER BRUNSTAD 15% RABATT BRUNSTAD 15% RABATT PAKETPRIS! DELTA ADVENTURE FÅTÖLJ + PALL FÅRSKINN. 19.990:EN KLASSIKER TILLBAKA I VÅRT SORTIMENT! NYHET LILLY 3,5-SITS SOFFA 24.300:- 28.590:TYG UNO NYHET LYRIC 3-SITS SOFFA 16.140:- 18.990:TYG TAFFIE BROMÖLLA KARLSKRONA ÖPPET: Måndag-fredag 10-18 • lördag-söndag 11-16 Bromölla 0456-478 00 • Karlskrona 0455-36 78 80 • www.svenskahem.se VI BYTER KOSTYM  NYHET BELLA LOUNGE FÅTÖLJ FRÅN: 10.190:- 11.990:FINNS I TYG ELLER LÄDER

Vill du synas i ett positivt, trovärdigt och lokalt media finns det inte så många alternativ.

Kontakta oss på Succé så ser vi till att du får ut mer av din marknadsföringsbudget.

Västra Blekinge 0733 997 760, simon@succeblekinge.se

Östra Blekinge 0708 935 835, roland@succeblekinge.se Självklart kan du även nå hela Blekinge!

Besök gärna vår hemsida för mer information, www.succeblekinge.se.

Vill du visa
företag finns? Succé möter The Ark KARLSKRONABorgmästaregatan15 0455-26700 www.specsavers.se ”REUNION TOUR” MED EXTRA ALLT Nr03 2020 Mars SuccéKarlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN En i mängden EKONOMIEXPERTERNA Sitt ner i båten BILEN Snygg, säker och stabil KARLSKRONABorgmästaregatan15 0455-26700 www.specsavers.se HÖGAKTUELL MULTITALANG Nr07 2021 Juli SuccéKarlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKANLivetärvadsom drabbaren PT:SSTÄDSKOLAGlömintebilen BILENEnladdadupplevelse SuccémöterBingoRimér INGENTING ÄR OMÖJLIGT SuccéBlekinge Augusti2022 Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN Våga ställa krav BILEN Bana väg för framtiden SOPHIA AHLINSätt Blekinge på kartan Hela Blekinges Succé! Succé möter Anders Bagge KARLSKRONA Borgmästaregatan 0455- 00 www.specsavers.se MÅR BÄTTRE ÄN NÅGONSIN! Nr 09 2020 September Succé Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN Elbilens myter och sanningar EKONOMIEXPERTERNA Spara dig fri BILEN Äntligen är den här SuccémöterGES KARLSKRONABorgmästaregatan15 0455-26700 www.specsavers.se TRIONPÅSOMMARTURNÉ SuccéBlekinge Juli2022 Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKANDrömmenom Blekinge BILENEnunikkörupplevelse SOPHIAAHLINDagsattlägga Pridepåhyllan? Blekinges Succé! Succé möter Olof Lundh KARLSKRONABorgmästaregatan15 0455-26700 www.specsavers.se Vinn ett signerat exemplar av boken enligt”Landslaget Lundh” SVERIGES HÅRDKOKTAMEST SPORTJOURNALIST? Nr12 2020 December SuccéKarlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se Tävling KRÖNIKAN Det kan alltid bli värre PT:S STÄDSKOLA Dags för ett rent kök! BILENBilen i centrum
att ditt
SuccémöterJohanGlans KARLSKRONABorgmästaregatan15 0455-26700 www.specsavers.se
SuccéBlekinge Januari2023 Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKANLägginteut, läggner SOPHIAAHLINSkavifortsättata varandraihand? MAIFUtanförRektangeln Hela Blekinges Succé! SuccémöterHannaArdéhn KARLSKRONABorgmästaregatan15 0455-26700 www.specsavers.se
SuccéBlekinge December2022 Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKANAllmänhälsa behövs BILENDåtideninutiden VINTIPSDagsförbubbel Hela Blekinges
TAGGADINFÖR SOMMARTURNÉN
TALANGFULLOCH MÅLINRIKTAD
Succé!

VÄLKOMMEN TILL

MÖRTSJÖLÄGRET 2023!

I år genomförs Mörtsjölägret för 95:e gången.

Lägret, ofta kallat för Mörtan, vänder sig till barn i åldrarna 9-13 år.

För att trivas på Mörtan bör du gilla att vara utomhus och vara nyfiken på de aktiviteter som lägret erbjuder. Aktiviteterna genomförs i grupp tillsammans med trygga ledare på olika platser på vårt vackra lägerområde.

Alla lag följer ett givet schema och växlar mellan olika aktiviteter, tillexempel bollspel, målarverkstad, idrott, kanot, orientering och simning. Under de två lägerveckorna får lägerbarnen många tillfällen att prova på de olika aktiviteterna.

På kvällarna väljer barnen själva vilka aktiviteter de vill vara med på. Vissa kvällar har vi gemensamma lägerbål med sång och roliga uppträdanden.

Lägret är möjligt att genomföra tack vare cirka 90 ideellt arbetande ledare. Många av dem har själva upplevt Mörtan som barn.

Vår lägergård ligger på Mörtsjöåsen, ett naturskönt område cirka 8 km nordost om Rödeby i Blekinge.

Lägret startar den 18 juni och pågår i två veckor, till den 1 juli.

Anmälan och mer information om lägret hittar du på www.mörtsjölägret.se

”Varje litet Mörtanminne, göm det i ditt sinne, göm det intill ålderns da’r, som det bästa livet har”

21

Tryggt på vägen

Inför månadens provkörning satt jag och funderade på om det fanns något bilmärke jag inte kört på länge, för tidningen eller privat. Då slog det mig; Mitsubishi. Så det var riktigt kul att få testa nya Mitsubishi Eclipse Cross Plug-in Hybrid.

Mitsubishi är ett bilmärke jag tidigt kom i kontakt med. När mitt bilintresse började blomstra hade jag många vänner som hade just Mitsubishi, då framförallt den fyrhjulsdrivna ”rallybilen” Lancer Evolution VI som drömbil. Så lite koll på märket har man alltid haft.

Idag kanske det inte pratas lika mycket om just såna modeller som EVO, utan fokuset ligger mer på säkerhet, utrymme och funktioner, vilket kanske är bra men det ena måste inte utesluta de andra.

ECLIPSE CROSS är en crossover-SUV med lite sportigt uttryck men ändå elegant. Snyggt designade LED-lyktor och en front med en nyutvecklad version av ”Dynamic Shield” som man format inte bara för att den ska vara snygg för ögat, utan den ska också ge en bättre prestanda då den är strömlinjeformad.

INUTI LIGGER STORT fokus på komfort och enkelhet med en snygg genomtänkt design. Du ska lätt kunna hitta de olika funktionerna och allt ska vara inom räckhåll för att du inte ska släppa fokuset från vägen eller behöva stanna helt. En 8” pekskärm som självklart är kompatibel med både Android Auto och Apple Carplay hjälper dig med detta.

Det är gott om utrymme i bilen, både fram, bak och i bagaget. I Businessutförandet som jag körde fanns det rattvärme och såklart sätesvärmare, ett stort plus var att det även fanns värme i baksätet. Detta borde alla bilar ha enligt mig för vem vill frysa när man åker bil?

Förutom Business som jag körde finns det Fleet; som är standardutförandet och sedan Business Instyle som är den högsta utrustningsnivån för ännu mer funktioner och lyx. Bara att välja vilken som passar dig bäst.

TILL KÖRNINGEN, du känner dig verkligen trygg i denna bil. Den är (precis som EVO) fyrhjulsdriven, vilket många verkar föredra idag. Det känns bara lite tryggare och säkrare, framförallt på vinterväglag.

När vi ändå pratar trygghet så är det något man har satsat på i denna modell. Den har nämligen RISE (Reinforced Impact Safety Evolution) säkerhetskaross.

En kaross tillverkad av stål med extra förstärkningar, strategiskt placerade på känsliga punkter. Allt för att absorbera och fördela kraften från kollisionsenergin, samtidigt som totalvikten minskar (går att läsa mer om detta på Mitsubishis hemsida).

Vem vill inte känns sig trygg i sitt fordon vare sig man färdas långt, kort, snabbt eller långsamt.

För att förstärka tryggheten ytterligare har den även många säkerhetsfunktioner som styrs via kameror och sensorer. Flera av dem ingår såklart i standardutförandet Fleet.

DEN ÄR ÄVEN bekväm och smidig på vägen, nu körde jag ingen längre sträcka men jag hade inte haft några problem att sitta länge i denna bil.

Eclipse Cross Plug-in hybrid har ett batteri som gör att du kan köra upp till 45 km på 100% ren el (WLTP). Dessutom i kombination med bensinmotorn blir det en sammanlagd räckvidd på cirka 600 km. Den laddar också batteriet genom att samla in rörelseenergi vid bland annat inbromsning. Därför blir det enkelt att ta sig en längre åktur, vare sig du orkar stanna och ladda eller ej. Kan du tänka dig en fika tar det bara 25 minuter att snabbladda batteriet upp till 80%. En lagom lång paus med andra ord.

HAR DU precis som jag inte provkört en Mitsubitshi på länge? Eller kör du en till vardags? I vilket fall rekommenderar jag att ta en närmare titt på Eclipse Cross. Vem vet, du kanske hittar din nya drömbil.

BILEN 22
IDA LEJONSKÄR FOTO: ROLAND LUNDGREN

RONNEBY

ÄNTLIGEN HAR VI ÖPPNAT UPP

VÅRA NYRENOVERADE LOKALER

Med sin redan unika rymd och sina 2 400 kvm blir träningskänslan nu oslagbar. Nytt och fräscht blandas med många års träningsglädje som sitter i väggarna.

wellnesstudio.se
BLI MEDLEM NU, FÅ TVÅ TILLFÄLLEN MED EN PT PÅ KÖPET.

Nej, det går inte att vara HBTQ-person i Sverige

Om jag fick en krona varje gång någon sa till mig att Pride inte behövs så skulle jag förmodligen vara miljonär nu. Det här mantrat om att det går alldeles utmärkt att vara HBTQ-person i Sverige hör man var och varannan dag och det känns som ett hån varje gång. För nej, det går inte att vara HBTQ-person i Sverige, inte med samma villkor som heterosexuella personer.

Det finns en liten klick personer som på riktigt ser öppet på sexualitet och kön att det inte alls påverkar deras syn på människor. Men det är en ytterst liten grupp och de befinner sig oftast själva inom HBTQ-communityt på ett eller annat sätt.

Övriga människor i Sverige kan delas in i två kategorier. På ena sidan har vi de renodlade homofoberna som trakasserar, mobbar och sprider avsky mot HBTQrörelsen. I den andra har vi de toleranta medborgarna som accepterar ”avvikande sexualiteter” så länge de håller sig i garderoben.

Så länge majoriteten av svenska folket inte kan vara öppna nog att tillåta människor vara sig själva så kommer man aldrig kunna säga att det går att leva öppet som HBTQ-person i Sverige. Det är en förfinad smaklös bild av ett land som inte existerar, som att sminka en gris.

JAG ÄR ordförande för den svenska delen av Eurovisionfanklubben OGAE. Ett vanligt fenomen i dessa Melodifestival-tider är att tittare hemma i stugorna ofta kopplar ihop min roll med SVTs produktion och efter ett par glas vin känner för att maila mig om sin avsky över allt som var fel med kvällens deltävling. Det brukar vara rätt underhållande läsning på lördagskvällarna och jag brukar skratta gott för mig själv. Speciellt eftersom många mail innehåller ”detta är varför jag aldrig kollar på Melodifestivalen” eller ”jag kollar aldrig på Melodifestivalen men just ikväll bestämde jag mig för att kolla”.

Alla kollar på Melodifestivalen mer eller mindre, även om man inte erkänner det. Men den här lördagen var det inte kul läsning. Min mailbox fylldes med så mycket hat att jag på riktigt började fundera på om det verkligen var människor bakom tangentborden och inte robotar.

Tone Sekelius var det återkommande ämnet. Jag minns att det kom några förtvivlade och fundersamma åsikter även förra året kring Tones debut i Melodifestivalen men i år var det som att öppna en kran. Det var som att man förra året kunde acceptera en transperson i programmet men där fick det vara nog, inte fler gånger. Jag känner så väl igen det från Priderörelsen. En Prideparad kan väl vara ok men måste ni ut och visa upp er varje år? Det är den svenska toleransen i ett nötskal. Hit men inte längre.

”OM NI inte stryper den här jävla bögen snart och han börjar bete sig som en kille så kommer jag bomba ert kontor.” Vi pratar inte ens tolerans här utan rena dödshot. Och man fortsätter blunda och tro att det går att leva öppet som HBTQperson i Sverige och att Pride inte längre behövs? Jag blir så provocerad att jag bara vill skrika ”Öppna ögonen!”

Om alla ser sig själva i spegeln och funderar på om man själv kränkt någon, då blir svaret förmodligen ja. För det sker dagligen, hela tiden. Det sker i form av små oskyldiga kränkningar till hot om våld och död.

Succé Blekinge!

Vi når ut i hela Blekinge.

Du kan också välja att annonsera lokalt, Karlshamn - Olofström - Sölvesborg eller Karlskrona - Ronneby.

Västra Blekinge 0733 997 760, simon@succeblekinge.se Östra Blekinge 0708 935 835, roland@succeblekinge.se

JAG VET att det inte går att förändra världen över en natt, men säg inte att Priderörelsen inte behövs för det gör den. Den behövs för att möjliggöra Tone Sekelius medverkan i Melodifestivalen. Den behövs för att möjliggöra för två män att bo ihop i ett vanligt hyreshus. Men den behövs framförallt för att ständigt påminna oss om att vi alla är olika. Vi kan aldrig bli nog påminda om det.

TAGGADINFÖR SOMMARTURNÉN

TILLSAMMANS

Besök gärna vår hemsida för mer information, www.succeblekinge.se.

24 SUCCÉ
SOPHIA AHLIN SOPHIA@SUCCEBLEKINGE.SE FOTO: CAROLINA HANSSON
SuccémöterMarkusAujalay KARLSKRONABorgmästaregatan15 0455-267 www.specsavers.se VÄLRENOMMERAD STJÄRNKOCK Nr 2021 Augusti SuccéKarlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN Gravid mitt ienpandemi SPECIALHitta den rätta mäklaren BILEN Enframtidelektrisk SuccémöterTheArk KARLSKRONABorgmästaregatan15www.specsavers.se ”REUNION TOUR” MED EXTRA ALLT Nr Mars SuccéKarlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN En i mängden EKONOMIEXPERTERNA Sitt ner i båten Snygg, säker och stabil SuccémöterJohannaNordström KARLSKRONA HÖGAKTUELL MULTITALANG Nr07 2021 Juli SuccéKarlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN Livet är vad som drabbar en PT:SSTÄDSKOLA Glöm inte bilen BILEN En laddad upplevelse SuccémöterJohanGlans KARLSKRONABorgmästaregatan -267 www.specsavers.se
SuccéBlekinge Januari2023 Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKANLägginteut, läggner SOPHIAAHLINSkavifortsättata varandraihand? MAIFUtanförRektangeln Hela Blekinges Succé! SuccémöterViktorochGustafNorén KARLSKRONABorgmästaregatan 045500 www.specsavers.se ENMUSIKALISKRESA
12 2021 December SuccéKarlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN AtthaendrömBILEN harKia-familjen utökatPT:SSTÄDSKOLA piffIngenjulutan ochpuff

TRYGGHET MED FAST RÄNTEOCH MÅNADSKOSTNAD

• Trygghet med fast ränta • 0 kr i kontantinsats

• 1500 mil per år • Service och vägassistans ingår

Prisexempel: Toyota Aygo med Toyota Easy Privatleasing. Från: 2.445 kr/mån.

Prisexempel: Toyota Yaris Hybrid Automat med Toyota Easy Privatleasing. Från: 3.395 kr/mån.

Prisexempel: Toyota Yaris Cross Hybrid Automat med Toyota Easy Privatleasing. Från: 3.645 kr/mån.

Prisexempel: Toyota Corolla Cross AWD 197hk med Toyota Easy Privatleasing. Från: 4.345 kr/mån.

25 www.toyotakarlshamn.se www.toyotakarlskrona.se Tubba
Mån-tors
Ronnebyvägen
Mån-tors
Toyota Karlshamn ∙ Karlskrona
Torg 4, KARLSHAMN. 0454-318 50
9-18 fre 9-17 lörd 10-14
3, KARLSKRONA. 0455-31 91 90
9-18, fre 9-17, lör 10-14
Vi har bilar för snabb leverans! TOYOTA EASY PRIVATLEASING TOYOTA EASY PRIVATLEASING Vi köper gärna in din nuvarande bil! Köp till kompletta vinterhjul för 9.900 kr ord.pris 14.500-19.900 kr
Finansiering via Toyota Financial Services: exempel
med Easy Privatleasing, månadskostnad inkl. service, baserad på fast ränta, 36 månader, 4500 mil, och garanterat restvärde. Övermil (10 kr/mil) och skador utöver normalt slitage debiteras vid återlämning av bilen. Uppläggnings- och aviavgift samt skatt och avgifter från Transportstyrelsen tillkommer. Erbjudandet är giltigt tills vidare. Gäller endast privatpersoner och kan inte kombineras med andra avtal och rabatter. Leasingerbjudandet är giltigt tills vidare. Bränsleförbrukning och CO2-utsläpp vid blandad körning 3,8-5,3 l/100 km och 87-120 g/km.

Unik inblick från Listerlandets stolthet

Under 2023 kommer du som läsare att ha möjligheten att följa Blekinges stolthet, tillika allsvenska fotbollslag Mjällby AIF från insidan. I varje nummer kommer ett unikt reportage där man får möta personer med Mjällbykoppling som levererar historier och bilder från insidan. Den här gången träffar vi Alexander Johansson.

Mjällby AIF är nyligen hemkomna från ett 10 dagar långt träningsläger i Portugal. Nyförvärvet Alexander Johansson gav oss lite inside information om lagets vistelse.

Vem är bäst på pingis? Vem längtar mest hem? Hur trivs Hasse Larsson?

Vad är det absolut bästa med ett träningsläger?

– Det bästa med ett träningsläger är nog att man lär känna sina medspelare på ett bättre sätt. Man är runt sina medspelare 24 timmar om dygnet så man har knappt något val än att lära känna dem bättre!

Hur ser en normal dag ut på träningslägret?

– En normal dag börjar med frukost vid 08.30, sedan lite prehab, träning, lunch. Vissa dagar har vi ett extra gym/ fotbollspass på eftermiddagen för att sedan ha något möte och någon lagaktivitet på kväll.

Vem delar du rum med och vad är största fördelen att dela rum med honom?

– Noel Törnqvist. Största fördelen med att bo med Noel är att man inte behöver sätta på någon podd i bakgrunden utan allt snack sköter han själv utan problem.

Vilken har varit den bästa maten på träningslägret?

– Skulle nog säga att den bästa maten var en pastagratäng vi fick en dag. Sen var frukostbordet väldigt bra.

Vilken spelare trivs bäst att vara på hotell? Varför?

– Svårt att säga… Ludvig Carlius känns som en kille som uppskattar att komma bort och uppleva lite nya ställen.

Vilken spelare längtar mest hem från lägret?

– Är nog tvungen att säga dessa ungdomar i laget som bor hemma. Otto, Hugo, Love med mera. Tror de uppskattar sin mamma och pappas mat mer än hotellets.

Det spelas mycket pingis?

Vilken spelare är bäst? Och vilken har överraskat mest?

– Det liras otroligt mycket pingis. Silas är en spelare som överraskat väldigt positivt. Annars skulle jag väl säga att topp 3 utan inbördes ordning är Noah, Tom och jag själv.

Hasse Larsson, hur mycket trivs han på ett sådant läger? Hur syns det?

– Hasse älskar detta känns det som. Stå och kolla på högkvalitativa träningar samtidigt som han svarar på massa samtal, det passar Hasse perfekt!

GårdsMäklarna

GårdsMäklarna är den lilla personliga mäklarbyrån med det stora engagemanget och som hjälper sina kunder till trygga fastighetsaffärer.

På GårdsMäklarna i Blekinge AB vet man vilka förutsättningar som krävs för att skapa lyckade förmedlingar inom jord & skog och hästgårdar. Med specialistkompetens och mångårig erfarenhet av förmedling av jord- och skogsfastigheter förmedlar vi alla typer av jordbruksfastigheter.

Varje fastighet är unik och därför läggs alltid stor omsorg på förberedelserna och samtliga uppdrag hanteras med största ödmjukhet.

Järavägen 6, Karlskrona | 0455-33 40 00 info@gardsmaklarna.se | www.gardsmaklarna.se

26 INSIDE MAIF TILLSAMMANS GÖR VI DET OMÖJLIGA MÖJLIGT WWW.MAIF.SE
27 Mio Karlskrona. Järavägen 7, Karlskrona. Tel. 0455-29 02 90. Mån-fre 10-18. Lör 10-16. Sön- & helgdagar 11-16. **Gäller i tyg Tussy. ***Gäller i tyg Diamond. ****Gäller t.o.m. 6/3. Gäller ej Se prisetprodukter. Erbjudandena gäller på ordinarie priser så långt lagret räcker, dock längst t.o.m. 13/3 om inget annat anges. Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev. tryckfel. Mer info på mio.se DELBETALA I 10 MÅN. HELT UTAN RÄNTA & AVGIFT VID KÖP FÖR MINST 2.000·, EFFEKTIV RÄNTA 0%* *Gäller under perioden 7/2-8/5 2023. Exempel räntefri delbetalning 10 månader: Kredit 10.000 kr, totalt att betala 10.000 kr. Räntefri delbetalning, 10 delbetalningar, ordinarie månadsbelopp 1.000 kr, administrativ avgift 0 kr, uppläggningsavgift 0 kr, rörlig årsränta 0%, effektiv ränta 0%. Läs mer på mio.se eller fråga i butik.
FÖR ALLA! GÖR RUM FÖR SKÖNT SOFFHÄNG – SOFFOR FRÅN 4.495· 3-sits soffa Bellora i tyg Diamond moss med svarta ben 17.243· (22.990·) 15-70% PÅ UTVALDA SOFFBORD SOFFBORD FLORA 2.236· (2.795·) 224·/MÅN* SOFFBORD BERNADETTE 748· (2.495·) 17.243· (22.990·) 1.724·/MÅN* Fynda stilrena favoriter SITTPALL ESTELLE 699· (999·) HANDVÄVD MATTA CARRENO 1.748· (3.495·) RYAMATTA MATEO 1.747· (2.495·) 30-50% PÅ UTVALDA MATTOR NYHET 2,5-sits soffa med divan Friday i tyg Tussy mole med svartbetsade ben 17.846· (20.995·) Puff Mickan 1.036· (1.295·) Armstödsbricka Wilmer 249· Soffbord Yoko 1.295· Vägghylla Axel Paketpris 1.195· (1.254·) Sittpuff Marja 239· (299·) Viskosmatta Pyramid, 200x300 cm 2.998· (5.995·) Golvlampa Brody, H 210 cm 1.595· (2.795·) NYHET Kuddfodral Dagg, 50x50 cm 129· Pläd Colorado, 125x150 cm 399· 25% PÅ BELLORA SOFFSERIE *** DIVANSOFFOR FRÅN 6.995· 15% PÅ FRIDAY SOFFSERIE ** VISKOSMATTA FRÅN 1.748· (3.495·) 2,5-sits soffa County i tyg Rocco beige med svartbetsade ben 5.995· SE PRISET 5.995· SOFFA COUNTY 600·/MÅN* UPP TILL 3.000· RABATT PÅ FÅTÖLJER Snygg skandinavisk design med perfekt sitthöjd Byggbar modulsoffa med mjuk och omfamnade känsla FÅTÖLJ MED FOTPALL RUNE 8.995· (9.995·) 900·/MÅN* PUFF LOVIS 1.247· (2.495·) 20-50% PÅ PALLAR, PUFFAR OCH BÄNKAR **** Mysigt fårskinn Friday är nu Svanenmärkt och har ännu bättre komfort
SOFFOR

Vart är hockeyn i Blekinge på väg, kommer Mjällby AIF flyga i år igen och lyckas HF Karlskrona ta steget…

Hockeyn i Blekinge går på sparlåga just för tillfället. Lagen har det tufft ekonomiskt, publiken sviktar och känslan är att det inte riktigt finns någon framtidstro och rivalitet. Just nu kan jag inte säga att jag vet vad någon av klubbarna står för utan det känns mer som mellanmjölk rakt över.

Karlskrona HK var laget som satsade ordentligt inför denna säsong men man har inte lyckats få till det i Allettan, i alla fall inte i skrivande stund. Visst, vad som helst kan hända om man lyckas ta sig till slutspel. En ganska så tydlig signal hur det gått är att Mörrum, KRIF och Karlskrona HK alla har sparkat sina huvudtränare så visst finns det att jobba på när det gäller identitet, spelidé och kontinuitet.

SNART ÄR DET dags för Allsvenskan att dra i gång och frågan är om Mjällby AIF med sin nygamla tränare Anders Torstensson vid rodret kommer flyga i år igen. Jag är alltid så grymt imponerad hur Mjällby klarar av att bygga upp ett nytt lag som presterar på högsta nivån säsong efter säsong. Hasse Larsson är mannen bakom framgången och hans förmåga att komponera ihop en trupp är legendarisk. Att man förra

Den 11 februari samlades stora hockeyfamiljen på Jössa för att hjälpa till

Vi känner nog alla till Mörrums GoIS ekonomiska problem där man nu är i en situation då man slåss för sin existens. Det är tufft att få ihop ekonomin i division 1 hockeyn det är det många klubbar som fått känna av och det är lätt att dras med i racet mot Hockeyallsvenskan.

Mörrum har verkligen satsat och det som är problemet är att man inte har en aning om vilka intäkter man kommer att ha. Däremot brukar man ha ganska så god kostnadskontroll men väljer man en viss kostnadsnivå så chansar man ofta med att man kommer lösa intäktssidan. Oftast är det en dålig ide.

I ALLT DET HÄR tog Mörrums legenden Patrik ”Putte” Eriksson tag i det och samlade ihop en massa gamla hjältar som Simon Skoog, Mathias Lönqvist, Joakim Svanhall, Fredrik Berglind, Roger Jönsson, Jens Bergenström, David Nilsson, Patrik Lindfors, Christian Magnusson med flera för att spela match mot Tingsryd AIF som hade Larry Pilut, Olof Einarsson, Henrik Andersson, Anders Åkesson, Christian Jacobsson med i laget.

MATCHEN I SIG kan vi väl lämna därhän med kommentaren att TAIF vann men det stora var att matchen drog in enligt uppgift nära 250.000 kronor till Mörrum. Publiken ställde upp, sponsorer ställde upp och det är sådana här initiativ som gör en varm i hjärtat och som ger hopp.

JAG HOPPAS att alla involverade i jobbet att få Mörrum på fötter igen lyckas med uppgiften och sedan väljer en klok väg framåt för så som klubben har styrts de senaste åren fungerar uppenbarligen inte.

säsongen kom nia med IFK Göteborg på åttonde plats och Malmö FF på en sjunde plats visar att pengar inte är allt utan det krävs så mycket mer för att få ihop det. Mjällby AIF bär Blekinge på sina axlar och det skall bli så skoj att följa laget 2023.

HF KARLSKRONA ser ut att få kvala till högsta ligan i handbollen och frågan är om man kommer kunna ta steget i år. Satsningen har pågått ett tag nu och känslan är att det verkligen är dags. Man fick hjälp av stadskollegan IFK Karlskrona som gav serieledaren AMO Handboll deras första förlust för säsongen att ta förstaplatsen. Men HF Karlskrona gjorde en

mindre bra insats i matchen efter mot Vinslöv och förlorade så man får nog ställa in sig på att kvala. Handbollen i Blekinge behöver att lag i högsta serien för att det skall lyfta och det skall bli riktigt spännande att följa hur det kommer att gå.

Ha det!

28 SPORTFÅNEN FÖLJ MIKAELS BLOGG BEAVERBLOGG PÅ www.succeblekinge.se MIKAEL JOHANSSON BEAVERBLOGG@SUCCEBLEKINGE.SE

Tisdag-Fredag 11.00-14.00 dukar vi upp en härlig LUNCHBUFFÉ. Helgöppet 11.00-15.00. För mer info kontakta oss på telefon eller via mail.

Välkommen

Marinmuseum Stumholmen, Karlskrona 0704 74 45 17 konferens@skeppsgossen.se www.bistrofamiljen.se

HÄRLIG LUNCHBUFFÉ

Måndag-Fredag 11.00-14.00 dukar vi upp en LUNCHBUFFÉ med spännande och klassiska maträtter från både det svenska och internationella köket.

Två tennisspelare i Team Karlskrona

13 lovande idrottare från åtta olika föreningar är uttagna i Karlskrona Kommuns Team Karlskrona. Två av dem kommer från Karlskrona Tennisklubb, Vanja Cado och Elise Brodén.

Som Team Karlskrona-medlem får man ekonomiskt stöd till sin idrottssatsning och motprestationen är att man skall verka som ambassadör för Karlskrona och ska jobba för att vara positiva förebilder för barn och ungdomar inom idrotten.

VANJA CADO fick stödet även i fjol och nu har alltså tennisklubben två av sina

lovande tjejer i teamet. Stödet kommer väl till pass då det som tennisspelare kostar att åka till tävlingar runt om i Sverige men även internationellt.

Vi erbjuder både ett stort urval av kallskurna cateringbuffér och festmenyer! Här kan vi möta dina önskemål på mat för både vardag och fest. Allt från kyckling, fläskfilé och lax med fräscha goda tilllbehör. Vi skräddarsy gärna helhetslösningar efter ditt tycke och smak.

Du hittar all info på vår hemsida www.bistrofamiljen.se

Välkommen

Kolonivägen 59, Gullberna Park 0455-15255 info@bistroberna.se www.bistrofamiljen.se

NJUT AV LUNCHBUFFÉ MED UTSIKT

Måndag-Fredag 11.00-14.00 dukar vi upp en LUNCHBUFFÉ med spännande och klassiska maträtter från både det svenska och internationella köket.

Abonera Utkiken! Tillsammans med dig så skräddarsy vi ihop din fest/tillställning och erbjuder en helhetslösning! Vi har fullständiga rättigheter.

Vi har ett stort hjärta för god service och vällagad mat från grunden och har gedigna erfarenheter från världens kök!

Du hittar all info på vår hemsida www.bistrofamiljen.se

Välkommen

Kärleksstigen 7, Karlskrona 0455-15252 info@bistroutkiken.se www.bistrofamiljen.se

29 SUCCÉ
KARLSKRONA TENNISKLUBB
MISSA INTE ATT VI HAR HELGÖPPET!

SUCCÉ ELLER FIASKO

SUCCÉ

Mörrum Hockeys Legendmatch

1

Eller egentligen Mörrums alla fans som gick man ur huse för att stödja sin förening när det vankades legend-/veteranmatch på Jössa. Ungefär 250.000 kronor drog man in på denna målrika tillställning där Tingsryd till slut stod som segrare. Hela tjugoen mål blev det, fördelat på tio till Mörrum och elva till Tingsruds AIF. Men det gör inget. Det viktigaste är att rädda Mörrum Hockey!!!

Conny Janner

2

Karlskroniten Conny som nyligen släppt sin senaste bok med titeln: ”Sista året:innan frihet och ensamhet”. En roman som enligt Conny själv bland annat handlar om livet i Blekinge och Karlskrona. Borde väl räcka till för att väcka intresset hos varenda blekingebo...? Ren mumma för alla blekingska bokmalar alltså!

Kristoffer ”Koffe” Kroon

3

Sveriges bästa skatebordåkare är bleking. Jomen! Koffe från Asarum reste till Dubai och tog nittondeplatsen i självaste världsmästerskapen där. Det är en otrolig placering och den visar att han har en riktigt bra chans att ta sig till OS i Paris 2024. Då kan det bli många som blir brädad av en äkta bleking!!!

4 5

Karlskronas nya motorgård för unga En mötesplats för motorintresserade ungdomar är äntligen här! Kommun löste det och snart nog har motorungdomar sitt eget ställe på Gullbernavägen. Det hela ska vara igång till våren och våren det är ju detsamma som - Rattmuff av!!!

Isbanan på Karlskronas Stortorg

Det här med att placera en isbana på Trossös största torg har verkligen visat sig vara en succé! Oj, vad många som uppenbarligen stortrivs här. Bra aktivitet med hög mysfaktor. De som inte håller med om det är här är definitivt ute på hal is...

FIASKO

Öresundstågens o-toaletter

Om du ska sitta på ett tåg i timmar så förväntas du klara dig utan toalett. Rätt ofta i alla fall. Jo det finns toa men är de inte stängda så är de ofta så skitiga att ingen människa vill gå in där. Rådet från läsarna är följande: Gör toabesök precis innan resan och sedan kniiiiiiiip!

LÄSARNAS VAL

Grattis Patrik (Eriksson, intiativtagare och f.d. lagkapten i Mörrum Hockey). Mörrums Legendmatch toppar Succélistan! – Tack! Det var roligt att höra.

Det kom ju rejält med folk till den här matchen mellan Mörrum och Tingsryd. Var det något ni hade räknat med? – Räknade nog med mellan 500 till 600 pers men inte1.250. Riktigt kul med så många och fantastiskt stämning!

Det är ju ett tag sedan de här hockeykrigarna var igång på allvar. Var det svårt att få ihop lagen till den här matchen?

– Att få ihop Mörrums lag var inga bekymmer, det gick fort. Tingsryd behövde nån vecka längre men de fick ju ihop ett bra lag med många namnkunniga spelare.

Vad kan du säga om de gamla legendernas (läs: Veteranernas) form i dag? – En del var i bättre form än andra. Alla såg dock ut att ha jäkligt kul, det var det viktigaste.

Tack Patrik och stort grattis till ett väl genomfört evenemang!

TIPSA OSS!

LÄSARNAS VAL

Finns det någon eller något du tycker borde ligga på Succé- eller Fiaskolistan? Maila ditt eget förslag med en kort motivering till: Succé - succe@succeblekinge.se Fiasko - fiasko@succeblekinge.se

30 SUCCÉ
NICKLASTORP
VAD HÄNDER PÅ
LÖRDAGEN DEN 26 AUGUSTI?

Städprylar för alla!

KEMIKALIEFRI RENGÖRING

Superpower med Z-Water X-power

Z-Water är snällt mot hälsan, miljön och klimatet - men elakt mot smutsen. Det är ett Svanenmärkt rengöringsmedel helt utan miljögifter och som inte avger hälsofarliga sprayångor. Z-Water X-power är supereffektivt i kylen, på köksluckor, bänkar, WC, golv, textilier, glas, fönster och på rostfritt. Kort sagt det enda rengöringsmedel du behöver till all daglig städning.

195,-

5 liter

FÖR GARAGEMECKAREN

Torkrulle för olja & fett

Torkpapper från P&P. Snabb uppsugningsförmåga, framförallt anpassad till olja och fett. Längd per rulle: 825 meter Passa på: vid köp av pappersrulle, köp till golvställ för endast 295,-.

ALLT DU BEHÖVER

Kanonbra städhjälp

Missa inte PT:s städskola med Felix. Nu på Youtube!

1 strutsdammvippa, 1 rengöringssvamp, 1 Z-Water 750 ml, 1 moppskaft, 2 moppar Z-Water Premium 40 cm, 3 mikrodukar, 2 glasdukar, 1 detaljborste. och 1 rengöringsborste

950,Ord. pris 1055,-

HÖGSTA KVALITET

295,295,11 st

Olsagbar torkförmåga

Torkpapper från P&P. Tillverkas av en exklusiv råvara som ger ett mjukare, tjockare och drygare papper. Absorberar hela nio gånger sin vikt. Paket med 11 rullar.

595,Ord. pris 795,-

Från

Vårt bästa fönsterputskit

Dags att putsa fönsterna efter vinterns regn och slask? Då har vi kvalitetsprylarna för dig som tar putsandet på allvar. Komplett kit med allt du behöver.

Se våra demofilmer i vår Youtubekanal. Läs in QR-koden eller sök på ”PT professional” PT Professional | Ronnebyvägen 3A, 371 45 Karlskrona 0455 - 61 50 20 | info@ptprofessional.se | ptprofessional.se
PROFESSIONAL –städutrustning
för alla

Nyhet!

Premiär för

Nyhet!

Show 21-23/10 11-15

Nyhet!

RUDVI FRITID

Premiär för nya KABE 2021

Show 21-23/10

Vi erbjuder nya och begagnade husbilar och husvagnar från KABE, Adria, Affinity och Sun Living

in! Beställ er nya KABE 2021 förmånliga hösterbjudanden.

öppet kl. 11-15

Se webbsidan för datum då vi visar upp KABE 2021.

erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din eller

för nya KABE 2021

Royal på Mercedes.

Från och med femte mars kan du åter igen besöka oss på söndagar. Välkommen!

Premiär för nya KABE 2021

Ökning av grundprodukt: Sprinter, Stora motorn, 170 HK, automatväxel, Heavy Duty, Läderratt, 10,25, Attention assist, Samma som dagens x780/x880-husbil. Obs! Bilden ovan är en idéskiss.

CARTHAGO CENTER

Se webbsidan för datum då vi visar upp KABE 2021.

Välkommen in! Beställ er nya KABE 2021 förmånliga hösterbjudanden.

förmånlig finansiering och försäkring av din Kontakta oss för en helhetslösning.

Vi erbjuder lyxiga husbilar från en av Europas modernaste husbilsfabriker – Carthago

VÄLSORTERAD TILLBEHÖRSBUTIK

trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din husvagn. Kontakta oss för en helhetslösning.

Premiär för nya KABE 2021

nya KABE 2021

MBUX 10,25, Attention assist, Samma grundspec. bodel som dagens x780/x880-husbil. Obs! Bilden ovan är en idéskiss. enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din husvagn. Kontakta oss för en helhetslösning.

Se webbsidan för datum då vi visar upp KABE 2021.

NY EXTERIÖR DESIGN

FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE:

Intagsv. 1C, Karlskrona

in! Beställ er nya KABE 2021 förmånliga hösterbjudanden. Nyhet! FÖRSÄLJNING BUTIK / SERVICE: Intagsv. 1C, Karlskrona För öppettider se vår hemsida: www.rudvifritid.se FÖRSÄLJNING FÖRSÄLJNING TILL OSS! NY EXTERIÖR DESIGN Se webbsidan för datum då vi visar upp KABE 2021. Nya Royal på Mercedes. Ökning av grundprodukt: Mercedes Sprinter, Stora motorn, 170 HK, 9-stegs automatväxel, Heavy Duty, Läderratt, Autobroms, MBUX 10,25, Attention assist, Samma grundspec. bodel som dagens x780/x880-husbil. Obs! Bilden ovan är en idéskiss. mm_augusti.indd 1 FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE: Intagsv. 1C, Karlskrona För öppettider

FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE:

För öppettider se vår hemsida: www.rudvifritid.se

VIKTOR 0455-35 00 71

se våra hemsidor: www.rudvifritid.se | www. carthagocenter.se

FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE: Intagsv. 1C, Karlskrona

SERVICE: Karlskrona hemsidor: carthagocenter.se

Du hittar oss i följande montrar:

FINANS

FINANS

FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE

FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE:

Intagsvägen 1 C, Karlskrona

Intagsvägen 1C, Karlskrona

För öppettider se vår hemsida: www.rudvifritid.se

För öppettider se våra hemsidor: www.rudvifritid.se www.carthagocenter.se

Erbjudandet

gäller ordertecknade bilar t.o.m. 31/3-2023 och registrerade senast 30/6-2023, begränsat antal. Bränsleförbrukning blandad körning Sportage Plug-In Hybrid 1,1 l/100 km, CO2-utsläpp 25 g/km enligt WLTP.

Nyhet! 0455-35 00 70 0455-35 00 77 0455-35 00 71 Annons Rudvi Fritid_210x275 mm_augusti.indd 1 www.rudvifritid.se | www. carthagocenter.se Fullt med nyheter i Kama Fritid butiken!
FÖRSÄLJNING FÖRSÄLJNING 0455-35 00 77 FÖRSÄLJNING VIKTOR 0455-35 00 71
Vi reserverar oss mot eventuella sakfel och felskrivningar. Välkommen till oss!
Välkommen
FÖRSÄLJNING 70 FÖRSÄLJNING FÖRSÄLJNING VÄLKOMMEN TILL OSS!
Autobroms, MBUX 10,25, Attention assist, Samma grundspec. bodel som dagens x780/x880-husbil. Obs! Bilden ovan är en idéskiss. mm_augusti.indd 1
Intagsv.
För öppettider
FÖRSÄLJNING PETER 0455-35 00 70 FÖRSÄLJNING PETER 0455-35 00 77 FÖRSÄLJNING VIKTOR 0455-35 00 71
Premiär för nya KABE 2021 TILL OSS!
1C, Karlskrona
se vår hemsida: www.rudvifritid.se
VÄLKOMMEN
FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE:
Lyxiga husbilar från Carthago, en av Europas ledande tillverkare av premiumhusbilar
Beställ er nya KABE 2021 hösterbjudanden.
FÖRSÄLJNING
Nya Royal på Mercedes. Ökning av grundprodukt: Mercedes Sprinter, Stora motorn, 170 HK, 9-stegs automatväxel, Heavy Duty, Läderratt, Autobroms,
Välkommen
nya KABE förmånliga grillkorv
FÖRSÄLJNING PETER 00 77 FÖRSÄLJNING VIKTOR 0455-35 00 71 TILL OSS! NY EXTERIÖR DESIGN Se webbsidan för datum då vi visar upp KABE 2021. Nya Royal på Mercedes. Ökning av grundprodukt: Mercedes Sprinter, Stora motorn, 170 HK, 9-stegs automatväxel, Heavy Duty, Läderratt, Autobroms, MBUX 10,25, Attention assist, Samma grundspec. bodel som dagens x780/x880-husbil. Obs! Bilden ovan är en idéskiss. 2020-08-17 13:36:43 Vi erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din husbil eller husvagn. Kontakta oss för en helhetslösning. Premiär för
Välkommen in! Beställ er nya KABE 2021 med förmånliga hösterbjudanden.
FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE: Intagsv. 1C, Karlskrona För öppettider se vår hemsida: www.rudvifritid.se
FÖRSÄLJNING BUTIK / SERVICE: Intagsv. 1C, Karlskrona För öppettider se vår hemsida: www.rudvifritid.se FÖRSÄLJNING 0455-35 00 70 FÖRSÄLJNING 0455-35 00 77 FÖRSÄLJNING 0455-35 00 71 VÄLKOMMEN TILL OSS! NY EXTERIÖR DESIGN Se webbsidan för datum då vi visar upp KABE 2021. Nya Royal på Mercedes. Ökning av grundprodukt: Mercedes Sprinter, Stora motorn, 170 HK, 9-stegs automatväxel, Heavy Duty, Läderratt, Autobroms, MBUX 10,25, Attention assist, Samma grundspec. bodel som dagens x780/x880-husbil. Rudvi Fritid_210x275 mm_augusti.indd FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE: Intagsv. 1C, Karlskrona För öppettider se våra hemsidor: www.rudvifritid.se | www. carthagocenter.se Vi erbjuder lyxiga husbilar från en av Europas modernaste husbilsfabriker – Carthago Beställ din nya KABE med förmånliga bjuder på grillkorv Välkommen in! Premiär för
Nyhet!
ÄNTLIGEN!
I anslutning till vår utställningshall finns en välsorterad KAMA-butik, fylld med allt du behöver inom fritidstillbehör och campingutrustning.
*
debiteras utöver leasinghyran, uppläggnings- & adminavgifter tillkommer. Månadshyran är rörlig och kan förändras baserat på framtida justeringar i leasegivarens upplåningskostnader. Sedvanlig kreditprövning. Kia Finans i samarbete med Santander Consumer Bank. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för ev. tryckfel. Kia Sportage Plug-In Hybrid – en fyrhjulsdriven SUV med en räckvidd på upp till 70 km på el. Det generösa lastutrymmet på maximalt 1 715 liter kombinerat med takboxen Calix Nordic Loader gör Kia Sportage Plug-In Hybrid till en möjliggörare för vinterns alla upplev elser. Dessutom ingår bland annat metallic-lack, rattvärme, navigation och telematik som standard i alla Kias nya laddbara bilar. Fulladdat vintererbjudande. Kia Sportage Plug-In Hybrid.
Privatleasing fr. 5 795 kr/mån* Inkl. serviceavtal
Kia Privatleasing: 36 mån, max körsträcka 1000 mil/år. Onormalt slitage och övermil
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.