Tidningen Succe Nr 1 Januari 2023 Väst

Page 1

Hela Blekinges Succé! Succé Blekinge Januari 2023 Karlshamn/Olofström/Sölvesborg www.succeblekinge.se KARLSHAMN Drottninggatan 67 0454 - 177 70 www.specsavers.se Succé möter Johan Glans TAGGAD INFÖR SOMMARTURNÉN KRÖNIKAN Lägg inte ut, lägg ner RES MED THERESE London - Ett populärt resmål MAIF Utanför Rektangeln

ROLAND LUNDGREN

Chefredaktör Säljare Blekinge Öst 0708-93 58 35 roland@succeblekinge.se

SIMON PETER

Säljare Blekinge Väst 0733-99 77 60 simon@succeblekinge.se

IDA LEJONSKÄR

Formgivare 0709-57 85 86 ida@succeblekinge.se

GUNILLA

Filmar bäst som filmar mest?

Fotboll. Är det så roligt egentligen? Att spela själv är säkert jättekul på vilken nivå som helst. Men. Hur är det för åskådarna? I mitt tycke inte alltid så underhållande och jag har undrat varför. Det gör jag inte längre…

Någonting i mig gör mig oftast rastlös av att se en fotbollsmatch. Ska jag palla en hel match måste det vara vårt landslag som spelar eller vårt eget blekingelag, Mjällby AIF. Annars blir det svårt med koncentrationen. Förra året, tjugohundratjugotvå spelades ju ett världsmästerskap och precis lika snurrigt som hela det här året var, så skulle det spelas mitt i vintern. Final mindre än en vecka före julafton! Det var just den finalen och tiden den spelades på som gav mig lite svar.

jämför de olika förutsättningarna i två helt olika idrotter.

Fotboll - Här måste det vara det närmsta man kan komma när det gäller världens två bästa nationer och bägge lagen har sina bästa spelare med.

Hockey - Här har inget av lagen med sina absolut bästa spelare. De bästa finns i proffsligor världen över och är alltså inte uttagbara till landslagsspel.

under strumporna. Resten är lättviktiga kläder som inte väger många gram.

Hockey - Fullt med skydd överallt som tillsammans ser till att det blir inte helt lätt att röra sig som man vill i alla lägen.

EFTER ATT HA suttit och zappat på TV:n under dessa finalmatcher. Växelvis kollat världens bästa fotbollsspelare med hockeyvärldens inte världens bästa spelare så vet jag. Jag vet att trots de otroligt olika förutsättningarna så är det så att en fotbollsspelare ramlar omkull mycket lättare än en hockeyspelare. Statistiskt (min egen statistik) så trillar en fotbollsspelare cirka fyra gånger oftare än en hockeyspelare.

STRÖMBERG

Skribent gunilla@succeblekinge.se

GRAFISK PRODUKTION

Ida Lejonskär.

TIDNINGEN SUCCÉ

info@succeblekinge.se www.succeblekinge.se www.facebook.com/succe

TRYCK: Bold Printing Mitt AB.

OMRÅDE: Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Ronneby och Sölvesborg. Även i tidningsställ på strategiskt utvalda platser.

OMSLAGSFOTO: Robert Eldrim.

FOTBOLLS-VM I Qatar och jag såg inte en enda match före finalen. När det blev dags för final övertalade jag dock mig själv att titta. Man måste väl ändå se själva FINALEN…?!

Det hela gick sådär och efter någon halvtimme slog rastlösheten till och jag slog (tillfälligt trodde jag) över till en annan kanal. Där visades något jag missat totalt. Final där också fast i en hockeyturnering med namnet Swiss Ice Hockey Games i Schweiz. En final mellan Tjeckien och Sverige och ganska genast började jag

Fotboll - Qatar har fixat till absolut toppskick på gräsplanen. Säkert bästa underlaget någonsin.

Hockey - Som alltid spelas det på glashalt underlag som ju is ska vara.

Fotboll - En fotbollsspelare har fotriktiga skor och om inte det ändrats så har de även dobbar under sulorna. Dobbar som ska se till att spelaren står stadigt i gräset.

Hockey - Spelaren får samla sina (förhoppningsvis) fem stycken tår tillsammans med foten i en sko som sedan styrs fram av en skena per fot.

Fotboll - Utrustningen består inte av så mycket mer än ett par tunna benskydd

Inte konstigt att man tröttnar på att se fotboll när aktörerna står i backen i parti och minut. Inte underhållande alls och man blir ju bara rastlös av alltihop.

NÄSTA SUCCÉ I DIN BREVLÅDA 25 - 26 FEBRUARI

För mer Succé tills dess besök oss på nätet: www.succeblekinge.se

SUCCÉ
ROLAND LUNDGREN ROLAND@SUCCEBLEKINGE.SE
REDAKTION
Eventuell skatt på vinster i tävlingar och utlottningar som anordnas av Succé betalas av vinnaren.
Industrihotell Stillerydshamnen Anpassat efter dina behov 75kvm - 150kvm Hyr eller köp Valet är ditt. Fastigheterna är anpassade för många användningsområden där egentligen bara fantasin sätter gränser. Läs mer på vår hemsida saltsjobadenfastigheter.se Eller ring oss på 0709 301 719

Lägg inte ut, lägg ner

”Vad har du på handen, usch vad äckligt det ser ut”. Jag gick på högstadiet när orden yttrades av en tjej som var ett par år äldre, om min brännskada jag har på höger hand. Vad äckligt.

Orden kunde inte slagit hårdare mot en tjej i tonåren, som stod på randen till vuxenlivet och fortfarande formades av människors ord och tyckande, som redan var osäker på sitt utseende. Någon äcklades över något jag aldrig kan bli av med. Orden var förmodligen inte menade att ta så illa men eftersom jag fortfarande minns dem drygt 35 år senare, så gjorde de väl ett negativt avtryck.

”VARFÖR KLIPPTE du dig, du var mycket finare innan, du ser ut som en kille”. Pang. Ännu en mening mottagen under tonåren, denna gång yttrades de av en ett år äldre kille. Dessutom en kille som var ”poppis”, med högre status än jag. Åh, hur jag gick den dagen och förbannade frisyren som hårfrisörskan skänkt mig. En lite kortklippt frisyr som jag inte alls trivdes med redan innan, blev nu till en plåga och jag ville knappt gå till skolan.

ALLA måste ju titta på mig och se hur ful jag var! Jag har flera exempel som jag skulle kunna ta upp men jag stoppar där. Jag vet bara att de finns bevarade i mitt minne.

allt som behövs för att starta ett jordskred. En hastigt uppblossande känsla som tar över, skrivs ner och sprids inom loppet av någon minut. Någon minut kontra en dags, veckas, månads, års, livslångt lidande. Hån, ilska, förolämpning som färdas med blixtens hastighet på sociala medier.

TÄNK ER NU att de två händelser jag beskrev i början hade inträffat idag. Reflektera kring om båda dessa personer istället för att säga det ansikte mot ansikte, hade spridit det på Instagram, Snapchat, TikTok. Vilken effekt hade det då fått på mig, dig, någon nära om vi var i tonåren? Hur hade magkänslan varit när vi skulle gå till skolan dagen efter?

Idag är några ord och en knapptryckning allt som behövs för att starta ett jordskred.

VI GÅR VÄL alla igenom faser i livet där vi ifrågasätter oss själva och hur vi ser ut. En del kanske rycker på axlarna åt det, bryr sig inte om små kommentarer medan det för andra känns som vassa taggar som borrar sig in i hjärtat. Det är ju också så lätt att vräka ur sig saker i den känsligaste av åldrar, saker man kanske inte borde ha sagt och som man får ångra.

När vi växte upp var det dock närmare från handling till konsekvens om något hände. Spridningen av det som sades var inte heller så stor. Det var oftast bara de närmaste som fick höra något, om ens det. Idag är några ord och en knapptryckning

Det är lätt att i affekt skriva något som man inte borde. Jag önskar bara att den som har känslan, den som vill få ut ilskan, bara stannar upp lite och tar ett djupt andetag. Jag vill att den personen försöker tänka tanken ”om jag hade X framför mig nu, som jag är så förbannad på, skulle jag fortfarande kunna säga orden jag vill skriva och stå för dem”? ”Om det var jag som var på andra sidan, skulle jag vilja ha de här förolämpningarna, det här hatet, spritt så att hela världen kan se det”?

Om du är den personen hoppas jag att du stannar upp. Om du dessutom är vuxen så har du ett ansvar att föregå med gott exempel, inte hänga ut någon. Jag vet att varken mitt tonårs- eller vuxna jag skulle vilja läsa de elaka kommentarerna på nätet och jag tror inte att någon annan vill det heller.

Träning, vänner, skriva, hundpromenader.

GÄSTKRÖNIKAN
ANN-SOFIE
ÅLDER:
år. FAMILJ:
YRKE:
INTRESSEN:
Sauvignon Vinprovning Upplev en kväll med trolleri av högsta klass En magisk kväll Lä s mer på v år h e m s ida: ww w. b e s t w es t e rn kar l s h amn. s e Menypaket 1095:4 mars 18 mars Passa på att boka övernattning med SPA 795:FOTO: ANNA HERMANSSON
LOVERIN
52
Son och dotter
Polis.
Cabernet

Till alla som på något sätt lever med eller tillsammans med nära och kära med begränsningar

Ja just du; det är dig vi vill nå ut till för att dela med oss av våra egna erfarenheter och kunskaper. Dels genom egna livserfarenheter genom att våra nära och kära fötts med stora begränsningar som i sin tur lett till våra yrkesval och att vi även valt att jobba med påverkansarbete i det handikappolitiska föreningslivet. Vi ser det lite som att ingen kan göra allt men alla kan göra något och tillsammans kan vi påverka och förändra.

Vi vill förmedla vad som gäller om du kanske står där med ditt lilla nyfödda barn i famnen och precis fått veta att det inte blir som man tänkt, eller har du råkat ut för en olycka som innebär livslånga begränsningar. Vad kommer att hända är just då och nu den stora frågan. I livet finns inga garantier, det vet vi, men vi kan hjälpa och stötta varandra med råd och stöd. Som förälder eller anhörig kan man gå genom eld och vatten för att livet ska fungera så smidigt och bra som möjligt men som en kvinna med många begränsningar så klokt sa efter senaste motgången: ”Det är inte bara att överleva man ska leva också❣ ”.

VI SKULLE vilja berätta lite vad som gäller för att bli beviljad personlig assistans idag. Din ansökan måste göras innan du fyllt 66 år (kommer att höjas i två steg till 66 år den 1 januari 2022 och till 67 år och den 1 januari 2026 ) efter det sker inga förändringar i beslutet. För att få ett beslut som berättigar till personlig assistans ska man tillhöra en av personkretsarna 1, 2 eller 3 inom LSS (lagen om stöd och service) och har inte med normalt åldrande att göra.

Man ansöker om personlig assistans hos försäkringskassan eller hos din kommun.

Tilläggas bör då att man måste ha läkarintyg och andra intyg från till exempel rehabilitering eller habilitering som styrker din funktionsnedsättning och att den är bestående.

Sedan påbörjas en utredning där allting grundar sig på dina grundläggande behov vilket är andning, måltider, personlig hygien, av-och påklädning, kommunikation samt annan hjälp som kräver ingående kunskap om den funktionshindrade. Man måste uppnå grundläggande behov 20 timmar per vecka hos försäkringskassan eller 7 timmar per vecka hos kommunen för att rätt till personlig assistans ska föreligga. Uppnår man dessa timmar så bedömer man sedan allt övrigt hjälpbehov som man har.

GENERELLT HAR det varit mycket svårt att få ett positivt beslut vid nyansökningar och sedan några år har LSS-lagen urholkats på grund av tolkningar som de olika myndigheterna har valt att göra. Även personer som tidigare haft beslut har förlorat rätten till sin assistans vid omprövningarna som har gjorts. Omprövningar sker sedan några år tillbaka endast om större förändringar skett.

När du fått ditt beslut har du valmöjligheten att själv välja vem som ska utföra och administrera din personliga assistans oavsett vilken myndighet som beviljat beslutet. Du ska sedan vara delaktig och välja vilka som ska arbeta som dina personliga assistenter. Välj din assistansanordnare med omsorg, bestäm dig för hur du vill ha din personliga assistans och vilka som ska arbeta som dina assistenter. Utefter beslutade timmar och dina behov läggs sedan schema och rutiner.

DET SKA finnas en genomförandeplan och en bra arbetsbeskrivning hos dig och din anordnare, så allt blir utefter dina behov och önskemål. Ditt hem blir den personliga assistentens arbetsplats och assistansanordnaren har arbetsgivaransvar och arbetsmiljöansvar. Ditt hem är din borg och du bestämmer förstås där men det är två lika starka lagar att förhålla sig till. Assistansanordnaren ska följa kollektivavtal för att dina assistenter ska ha trygga anställningar. Dina assistenter har genom sitt anställningsavtal antingen en behovsanställning eller ett avtal ”så länge assistansuppdraget varar” med garanterade timmar enligt ett fastställt schema. Den personlige assistenten har timbaserad månadslön utefter arbetade timmar, det man jobbar i december betalas ut i januari.

VI VILL AVSLUTA med något positivt och det är att en lagändring träder i kraft vid årsskiftet som går under benämningen stärkt assistans och där tillkommer ytterligare två grundläggande behov: stöd någon behöver på grund av psykisk funktionsnedsättning för att förebygga att hen skadar sig själv, någon annan eller egendom och stöd som den enskilde behöver löpande under större delen av dygnet på grund av ett medicinskt tillstånd som innebär att det finns fara för den enskildes liv eller att det annars finns en överhängande och allvarlig risk för hens fysiska hälsa.

Vårt råd till er är ta hjälp av någon du känner förtroende för, låt de hjälpa dig igenom de ibland tuffa utredningar man ska gå igenom vid ansökan. Det tar tid från ansökan till beslut, så man får ha tålamod. Får man avslag på ansökan ska man inte ge upp utan då finns det vägar att gå vidare på och man kan överklaga till förvaltningsrätten. Detta är även något som assistansanordnaren hjälper till med och glädjande nog oftast med positivt resultat, det gäller att vara saklig vid dessa överklaganden.

blir vi starka.

Välkommen att höra av dig om du känner att detta berör dig. Styrkekramar till er alla!

SUCCÉ 4
KONTAKTA GÄRNA oss på Fixa Assistans om du vill ha hjälp och stöd, varför ska man uppfinna hjulet på nytt när man kan få hjälp, stärkta av andra som gått före. Våga fråga för det finns inga dumma frågor. Tillsammans Antingen känner du dig just nu som ensammast i världen eller så har du blivit stålmannen/kvinnan som ska klara allt och ta reda på allt på egen hand.
WWW.FIXAASSISTANS.SE

SPOLA SMART

karlshamnenergi.se

TIPS!

SUCCÉ 5
Det ställs stora krav på ett assistansbolag. De måste vara flexibla och förutseende när det gäller att planera mina aktiviteter. Fixa finns där som ett starkt stöd och ser till att allt fungerar till 110 procent. Jag och familjen är stolta och mycket nöjda med Fixa Assistans som vi alla är så beroende av. / John Lerner www.fixaassistans.se
Matolja och smör är goda ingredienser när du lagar mat men inte för dina avloppsledningar. Tänk på vad du spolar ner i vasken så slipper du stopp och dyra överraskningar.
KICKSTARTA 2023!
500 kvm!
yta för
Boxen har en liten shop där
säljs
kläder,
KICKSTARTA 2023 MED OSS! @tsmcrossfit | tsmcrossfit.se | Vekerumsvägen 251 KICKSTARTA 2023! KICKSTARTA 2023!
Spola inte ner fett eller matrester i vasken. Torka av stekpannan med hushållspapper och släng pappret i soporna.
Välkommen till Karlshamns första CrossFit-box med en träningsyta på närmre
Här finns 12 duktiga coacher, en stor
gruppass, yta för egenträning och tre fina lyftarplattformar.
det
tränings-
träningstillbehör och kosttillskott. Det finns en liten barnhörna och två stora, fina omklädningsrum med duschar.
6 SUCCÉ ALLA HJÄRTANS DAG-TÄVLING 3-14 februari Handla i Karlskrona Centrum för minst 250 kronor och ha chansen att vinna tillbaka upp till 1000 kronor i presentkort Läs mer om tävlingen här www.karlskronacity.net 45 butiker som erbjuder saker för barn 19 butiker med skor 27 butiker för den sportige 25 butiker med smycken I Karlskrona Centrum finns minst Välkommen till Stortorget 8, Sölvesborg • Tel. 0456-144 45 SÖLVESBORG Halva priset på VINTERJACKOR!

Förvandlingen från vitvarubutik till en toppmodern gymanläggning är ett faktum. Elbolaget Sten Nilssons Els tidigare affärslokal har nu blivit TSM Crossfit.

TSM CrossFit är en CrossFitbox på hela 500 kvm som slog upp dörrarna 6 januari i Stilleryd, några kilometer utanför Karlshamns centrum.

Det är ett familjeföretag där ägarna är de äkta makarna Sara och Fredrik Nilsson. Tillsammans med sina tre barn bestämde de sig 2022 för att utveckla hela familjens intresse för CrossFit till ett företag och en helt ny verksamhet. Verksamhetsansvarig för boxen är Saras lillebror Jonas Malmström som har lång erfarenhet inom funktionell träning.

TSM CROSSFIT värnar om allas goda hälsa. Boxen vill bidra till att förbättra din hälsa och det gör man genom att erbjuda dig förstklassig träning och en härlig gemenskap. Boxen har 12 coacher som gör sitt bästa för att du ska känna dig välkommen och de hjälper dig att jobba mot dina mål oavsett vad de kan vara.

CROSSFIT SOM innefattar både styrka och kondition är grunden för verksamheten.

Passen delas upp i 3 typer:

Power - Fokus på styrka och tyngdlyftning.

Pain - Arbeta långt över mjölksyretröskeln under kortare perioder med längre vila.

Endurance - Aerob träning där fokuset ligger på uthållighet.

Självklart finns det också andra pass.

CROSSFIT TEAM där man alltid jobbar ihop med minst en kompis.

ACID som är korta men väldigt intensiva intervallpass.

SENIOR som är anpassat för alla över 60 år som vill röra på sig och stärka sin kropp för vardagens utmaningar.

MAMMA som vänder sig till de som nyligen fått barn.

GUBBAFYS för dig som vill ha en något enklare nivå och träna i en grupp med bara just gubbar.

LADIES NIGHT är som det låter, ett pass som vänder sig till just tjejer.

DET FINNS OCKSÅ flera olika typer av medlemskap beroende på hur ofta du vill träna. Mer information om medlemskap, de olika passen, scheman med mera finns på TSM CrossFits hemsida tsmcrossfit.se

7 SUCCÉ
Nu är det igång! UNO SVENNINGSSON . -TILLSAMMANS MED SINA MUSIKER-. MÖRRUMS KYRKA -TORS.16 MARS 2023. kl. 19.00 BILJETTER www.nortic.se 0455- 61 97 00 Dina lokala experter på fastighetsmarknaden! Erik Olsson Fastighetsförmedling har en unik affärsmetod och är Sveriges snabbast växande mäklarföretag. Vi har enligt UC fått bäst betalt för jämförbara bostäder de senaste 14 åren, under 2021 hela 9,4%. Våra kunder ska inte bara vara nöjda, de ska vara imponerade. Kom in, ring eller maila oss för att boka ett möte där vi förklarar hur vi kan hjälpa just dig med ditt boende på absolut bästa sätt. Erik Olsson Fastighetsförmedling | Stortorget 3, 294 31 Sölvesborg | Telefon 0771-551 000 | mail@erikolsson.se | www.erikolsson.se Erik Olsson Fastighetsförmedling | Stortorget 3, 294 31 Sölvesborg | Telefon 0771-551 000 | mail@erikolsson.se | www.erikolsson.se Jörgen Martinsson VD Franchise Blekinge 072-317 70 66 jorgen.martinsson@erikolsson.se Max Bergdahl Reg. Fastighetsmäklare 073-241 61 39 max.bergdahl@erikolsson.se Christian Hallberg Reg. Fastighetsmäklare 070-723 01 49 christian.hallberg@erikolsson.se
070-148 19 68
Robertsson Reg. Fastighetsmäklare 073-400 98 15 hansi.robertsson@erikolsson.se
SIMON PETER
Anton Olsson Reg. Fastighetsmäklare
anton.olsson@erikolsson.se Alice Welander Koordinator alice.welander@erikolsson.se Hansi

Oscar Alvarsson

I

Vem är du?

– Mitt namn är Oscar Alvarsson, 40 år, född och uppvuxen i Snöfleboda i skogarna utanför Olofström. Jag bor nu i Karlshamn sedan dryga 10 år tillbaka, tillsammans med min fantastiska snart 13-åriga dotter Hanna.

Beskriv din bakgrund?

– Min resa började inom lagidrottens värld och den har egentligen fortsatt där sedan dess. Jag spelade hockey i 25 år och gick bland annat hockeygymnasium i Västerås och spelade sedan i Malmö, Mjölby och Haninge. I samband med att vi flyttade till Karlshamn så gick jag efter skadeproblem inom hockeyn över till innebandyspel i Carlshamns IBK där jag fortfarande är aktiv som spelare i herrlaget. Dessutom är jag sedan många år tillbaka tränare för flera flicklag i föreningen samt varit aktiv inom föreningens styrelse. Lagidrotten och själva tävlingsmomentet är starka drivkrafter och det är väldigt svårt att få nog av när det varit en så stor del av livet.

Jag har en magisterexamen inom organisation och management från Stockholms universitet. Efter studierna har jag sedan 2006 jobbat i gränslandet mellan bank, finans och teknik inom vad som brukar kallas Fintech.

Vad är din roll idag?

– Sedan snart fyra år tillbaka arbetar jag på Rocker, i rollen som produktutvecklingschef. Min roll består främst i att driva våra internationella utvecklingsteam framåt med syftet att kunna erbjuda privatpersoner smarta och relevanta tjänster som löser reella utmaningar i vardagsekonomin.

Hur skulle du beskriva er verksamhet?

– På Rocker så har vi en väldigt stark vision om att erbjuda de bästa tjänsterna för att underlätta människors vardagsekonomi samt att på längre sikt kunna utmana storbankerna på allvar. Vi samlar hela din privatekonomi i en enda app och ger dig total överblick från en och samma plats, oavsett bank eller betalkort du använder och oavsett var du har bolån, sparande och investeringar.

Du som användare får en plats för alla konton, saldon och transaktioner där vi på Rocker sedan hjälper till med att ge dig insikter som gör din vardagsekonomi enklare, roligare och mycket mer kostnadseffektiv. Primärt kan man säga att vi hjälper våra användare med tre saker:

1. Få en fullständig översikt över hela din ekonomi och på vad du spenderar dina pengar.

2. Förhandla ner kostnader på eventuella lån och krediter så att din totala månadskostnad för dem blir avsevärt lägre.

3. Sätta upp regelbundet sparande för en bättre långsiktig vardagsekonomi.

Vad är det som driver dig?

– Jag drivs otroligt mycket av själva lagspelet, att lösa komplexa utmaningar ihop, att skapa saker som människor använder och gillar. Det finns något väldigt inspirerande och roligt i det! Sen drivs jag mycket av nyfikenhet och viljan av att lära mig nytt också. Världen är konstant föränderlig i ett rasande tempo och det är väldigt kul att upptäcka och utforska nya saker, även om det kan vara omvälvande ibland!

Ditt framgångskoncept?

– Efter att ha läst mängder av böcker om personlig utveckling och lyssnat på otalet poddar om framgång så är jag egentligen ganska less på framgångsrecept. Jag är mer inne på Nils Van der Poels linje från Idrottsgalan om att inte lyssna så mycket på andra, utan se till att hitta det som funkar för dig.

För mig handlar mitt recept om att hitta sätt till ständigt lärande i den form som passar mig bäst för tillfället.

Hur hanterar du motgångar?

– Jag tycker lite synd om mig själv en stund. Sen ser jag till att aktivera mig med något helt annat ett litet tag för att byta fokus och sätta saker i perspektiv. Därefter har jag ork och lust att kämpa på igen och komma tillbaka starkare med nya insikter och krafter.

Planer närmaste året?

– Resa mer, gå på fler konserter. Jag

har dessutom gjort löften om personliga rekord på gymmet till min lillebror så det behöver jag försöka leva upp till. På jobbet så handlar planerna främst om att göra Rocker till en stor del av ännu fler människors vardagsekonomi.

Tre rekommendationer?

1. Lyssna in alldeles nya “Kroppen” med Fågelle på Spotify. Helt magisk låt!

2. Läs Atomic Habits av James Clear. Har du läst den tidigare, läs den igen.

3. Kom till Väggahallen och Sparbanken arena och stötta Carlshamns IBK’s alla duktiga och hårt kämpande innebandyspelare.

8 I HUVUDET PÅ ETTAN BLAND ELCYKLAR! ÖPPETTIDER VARDAGAR 10-18, LÖRDAG 10-13 0454-15550 KUND@JIBO.SE Nu finns äntligen Crescent Elina i lager igen! Svensktillverkad kvalitetscykel
SIMON PETER Succéserien "I huvudet på" får vi komma närmare en person som verkar i Blekinge. I detta nummer möter du Oscar Alvarsson, produktutvecklingschef på Rocker.
10 SUCCÉ En saftig och krispig kycklingnyhet. För ett ännu godare McDonald ’ s En saftig och krispig kycklingnyhet. För ett ännu godare McDonald ’ s KARLSHAMN Nyemöllevägen 5 (Norra infarten) 0454-30 21 80 • www.autoverkstaden.se Vi är auktoriserade för: Vi utför: Ring oss: 0454-30 21 80 Välkommen till Vindrutebyte Stenskottslagning Hjulinställning AC-service Skadeverkstad Service och reparation för alla bilmärken. Lunch året runt Hemmakock Privata fester Företagsevent Kvällsöppet under högsäsong och vid speciella tillfällen Lilla
Mitt i vackra Sölvesborg ALLA HJÄRTANS DAG-MENY Fira Alla Hjärtans Dag med oss tisdag 14 februari med en härlig kärleksfull meny. Kontakta oss för mer information För öppettider se vår hemsida eller sociala medier
Skolgatan 6, Sölvesborg 0456-10123 | restaurangblaregn@gmail.com www.restaurangblaregn.se

Toyota Karlshamn

TOYOTA COROLLA CROSS HYBRID

En helt ny SUV med intelligent fyrhjulsdrift

Toyota Corolla Cross är en robust familjebil med ett sofistikerat och kraftfullt utseende, intuitiv SUV-design och exemplariska köregenskaper. Corolla Cross är först ut av våra modeller att utrustas med helt nya, femte generationens självladdande hybridteknik, som är både kraftfullare och mer effektiv än någonsin tidigare. I kombination med intelligent fyrhjulsdrift (AWD-i) kan du ta dig an vilka vägar som helst, året runt.

Easy Privatleasing med fast ränta från 4.345kr/månad Pris från 364.100kr.

Pluspaket på köpet vid köp av Corolla Cross Style, värde 12.000kr

Toyota

Karlshamn ∙ Karlskrona

Tubba Torg 4, KARLSHAMN. 0454-318 50

Mån-tors 9-18 fre 9-17 lörd 10-14

Ronnebyvägen 3, KARLSKRONA. 0455-31 91 90

Mån-tors 9-18, fre 9-17, lör 10-14

www.toyotakarlshamn.se www.toyotakarlskrona.se

Vi har bilar för snabb leverans!

11
Finansiering via Toyota Financial Services: exempel med Easy Privatleasing, månadskostnad inkl. service, baserad på fast ränta, 36 månader, 4500 mil, och garanterat restvärde. Övermil (10 kr/mil) och skador utöver normalt slitage debiteras vid återlämning av bilen. Uppläggnings- och aviavgift samt skatt och avgifter från Transportstyrelsen tillkommer. Kampanjpriset är giltigt t o m 2023-01-31, gäller endast privatpersoner och kan inte kombineras med Easy Privatleasing eller andra avtal och rabatter. Leasingerbjudandet är giltigt t o m 2023-01-31. Priserna är rek. ca-pris från generalagent, lokala avvikelser kan förekomma. Bränsleförbrukning och CO2-utsläpp vid blandad körning 5,3 l/100km. Med reservation för avvikelser, prisändringar och tryckfel. Bilen på bilden kan vara extrautrustad med tillval som inte finns i Sverige.

Johan Glans Johan Glans Johan Glans

Taggad inför sin Sommarturné

Nu är det dags för komikern och skådespelaren Johan Glans att rulla ut på vägarna igen med en sprillans ny föreställning, ”Sommarturné –En Standupshow”. Med sin speciella och sparsmakade mimik, den träffsäkra humorn och inte minst med sin skånska charm kommer han att besöka ett 20-tal orter runt om i landet. Det är fem år sedan sist han turnerade men han har haft fullt upp med olika TV- och filminspelningar.

Sommarturnén, berätta om den!

– Det är som sagt fem år sedan jag drog ut på egen turné. Min lilla trilogi, de tre senaste showerna som bestod av ”World Tour of Skåne”, ”World Tour of Skandinavien” och ”World Tour of the World” avslutades 2018. Tiden flyger iväg och men nu tyckte jag att jag ville hitta på något nytt, berättar Johan Glans.

Känner du dig ringrostig?

– Nej, det hoppas jag inte. Jag har faktiskt bokat in några testföreställningar i Finland och Norge, jag tänkte det var en god idé att värma upp inför sommaren och prova föreställningen i smyg.

BILJETTERNA HANN knappt släppas innan försäljningen drog igång och sålde som smör i solsken.

– Det känns lite hisnande faktiskt. Det är enormt roligt.

Det sägs att det räcker med att du kommer upp på scen och lyfter ett ögonbryn, ser lite pillemarisk ut och du får hela publiken på fall i skrattkramp, stämmer det?

– Om det är sant förstår jag det inte själv. Det är klart att publikens och de som sett mig tidigare, deras förväntningar när jag äntrar scenen spelar en betydande roll. Där kanske jag har fått en del gratis. När jag var liten brukade jag stå framför spegeln och göra grimaser, det är kanske de takterna jag övade in då som har lönat sig. Om det skulle vara så kan man bara leva på det ett par minuter, sedan gäller det att börja leverera.

Vid sidan av scenen vill inte Glans ha ett alltför stort fokus på sig själv. Är du lite blyg?

– Nej, inte direkt. Det är lite överdrivet, så farligt blyg är jag inte men om man jämför med hur jag är på scen så tar jag helst inte lika så stort utrymme. Jag tycker att jag får utlopp för allt det där på scen.

Som till exempel?

– Vifta med armarna, prata högt, tramsa mig och göra grimaser.

Vad tror du själv är hemligheten bakom framgångarna?

– Jag tänker inte på mig på det sättet. Det är klart att jag är jätteglad över att känna mig uppskattad för det jag gör. När

jag är gammal och sitter på hemmet ska jag tänka tillbaka och minnas men jag kan inte luta mig tillbaka idag och bli för bekväm. Det är fortfarande ett jobb som ska göras.

Vi minns de klassiska sketcherna som ”Baksmällan”, ”Påsk” med flera. Man skrattar gång på gång vid varje tillfälle de dyker upp. Har du någon egen favorit?

– Hm… intressant. Jag har alltid svårt att komma på en speciell sådär men en turné, den som hette ”World Tour of Skandinavien”, den är min personliga favorit. Jag tycker inte det är kul alls att se mig själv men om den dyker upp på TV eller liknande kan jag, när det gått en bit in i programmet tyckt att fan, det här är ju faktiskt ganska kul ändå, berättar Johan.

Har du sysslat med något annat än det du gör idag?

– Jag vill mena att jag aldrig haft ett ”hederligt arbete” och jag är mest stolt och glad över att det jag håller på med fortfarande går så bra. Det är fantastiskt kul att publiken hänger kvar så här länge efter att jag startade upp som nittonåring.

SOM UNG och grön jobbade Glans en hel del framför kameran ihop med Sissela Kyle, Johan Rheborg och Loa Falkman för att nämna några av de samarbetena med våra mest folkkära och etablerade skådespelare i branschen.

– Ja, det var inte igår, jag var i 20årsåldern då. Jag kommer ihåg att det verkligen var en god skola att komma så nära och se hur de gjorde. En gång skulle vi ta ett gruppfoto och jag fick nypa mig i armen, då var jag riktigt färsk. Sedan infann sig den där känslan av att åh nej, de kommer nog snart att komma på mig, du vet man kände sig som en bluff ett tag. Så

tror jag alla människor känner någon gång, men med tidens gång har det gudskelov gått över.

Har du några speciella teman i dina föreställningar? Du är aldrig politisk när du går på scen? Kan det vara så att det är befriande att bara få skratta och att det är skönt att bara få koppla av och slippa åsiktsmaskineriet för en stund?

– Nej, inga teman. Det är ett medvetet val. Jag jobbar efter en amerikansk/ brittisk modell med högt tempo och säkert uppemot sjuttio olika ämnen. Allt summerat på cirka en timme och en kvart. Det är så mycket nyheter i tidningar och medier från morgon till kväll. Jag har aldrig riktigt börjat i den änden. När jag började med standup gick jag åt det hållet jag själv älskade. Jag kollade på Babben och Thomas Pettersson. Jag vill väl vara kvar i det, old school standup.

I EN AV dina tidigare föreställningar förde du fram vikten av att vara snäll.

– Ja, det har jag nog sagt någon gång. Samtidigt vill jag vara en tuff komiker, haha. Det är klart att jag vill stå upp för sunda värderingar och inte vara den som bidrar till att drevet går, inte heller sparka på någon som ligger.

Jag vill inte vara tråkig, det är ingen barnföreställning jag åker ut med. Jag har en personlig gräns, jag mår dåligt om jag gör någon annan ledsen genom att skämta om eller med en person.

Roasting är inte din grej? Är du skadeglad?

– Haha, det är vi väl alla någonstans. Det är alltid kul när någon gör bort sig. Jag har deltagit i sådana sammanhang men då är ju alla med på det. Vi hade fått färdiga manus där man var beredd på att nu ska man bli häcklad och hånad. Jag

är ganska tjockhudad när det kommer till kritan. Andra kan mycket väl driva med mig om hur jag ser ut och hur jag låter, det är okej om jag känner att det är gjort där hjärtat är med. Skrattar allra mest gör jag åt kompisar och inom familjen. Till exempel om en kompis berättar något dumt där vid fikabordet.

Johan Glans har fått utmärkelsen som ”Årets komiker” åren 2003 och 2013. Det kan båda gott inför 2023?

– Japp, det stämmer. Det hade kanske kunnat bli en fin liten tradition. Det hade väl varit snyggt så här var tionde år. Kan man säga det till juryn, haha?

Vad har du främst sysslat med de senaste fem åren sedan förra turnén?

– Jag har gjort många olika grejer för film och TV. Mycket av det har inte släppts ännu. Jag har spelat in en komedi som kommer upp på bio framöver. Vidare har vi gett flera föreställningar på Cirkus i Stockholm, ”Om dessa väggar kunde cykla – En hyllning till Hasse och Tage.

En hel serie med Ture Sventon där jag spelar Ville Vessla är klar och på gång att sändas på C More. Vidare har jag spelat in en Bamsefilm också. Det är lite som en ketchupeffekt, först kommer inget sedan kommer allt på en gång.

Samtidigt har du så klart filat på nya skämt inför sommarens turné?

– Ja. Det är ett tag fram till dess och i ärlighetens namn hade jag kunnat dra ut med den nu på en gång. Det känns långt till sommaren. Det kan nog både komma till och falla ifrån en del skämt innan premiären. Det är smått frustrerande för jag börjar bli så taggad. Nyheten är släppt, skämten är skrivna och biljetterna är ute. Det ska bli så roligt att få möta publiken igen, avslutar Johan Glans.

JOHAN GLANS

FÖDD: 9 april 1974, Eslöv.

FAMILJ: Gift med Sara Young, paret har en dotter.

YRKE: Komiker och skådespelare. BÄSTA DOFT: Brynt smör.

FAVORITORD: Liksom.

DANSAR TILL: Bara på bröllop, någon enstaka gång i hemmet, gärna till The Clash.

GRÅTER TILL: Om något är fint, vackert och oskyldigt, som ”Singin’ in the rain”.

MOTTO: Spring aldrig efter en buss.

AKTUELL MED: ”Johan Glans - En standupshow”. Kommer till Ronneby, Brunnsparken, 4-5 juli 2023.

SUCCÉ MÖTER 12

Laddhybrid och Allt inkluderat

Volvo XC60 Recharge

0 % Risk för räntehöjning

Framtidens sätt att skaffa bil är här

Det flexibla bilabonnemanget

Volvo XC60 Recharge

Laddhybrid

Som din smartphone, men större. Från 8 490 kr/mån*

Volvo XC40

Upptäck vår kompakta SUV –anpassad för varje tillfälle. Från 5 990 kr/mån*

Volvo XC40 Recharge

100 % elektrisk, över 40 mils räckvidd. Från 8 390 kr/mån*

Volvo XC60 Recharge Laddhybrid: WLTP bl. körn. (prel). Förbr: 1 l/100 km, 19.3 kWh/100 km. Räckvidd: 77 km. CO₂: 23 g/km. Volvo XC40 bensin: WLTP bl. körn. (prel). Förbr: 7,4 l/100 km. CO₂: 168 g/km. Volvo XC40 Recharge: WLTP (prel). Förbr: 18,2–20,5 kWh/100 km. Räckvidd: 418–448 km. Inga CO₂–utsläpp under körning. Faktisk räckvidd kan variera beroende på körbeteende och yttre faktorer. Care by Volvo: Fordonsskatt, fortkörningsböter, trängselskatt, parkeringsböter samt förbrukningsartiklar som bränsle och spolarvätska ingår inte. Care by Volvo abonnemang inkl moms, 1 000 mil/år, 36 månaders bindningstid, helförsäkring, service, underhåll, ersättningsbil, däck för alla årstider och vägassistans. 0% risk för räntehöjning. Priserna var giltiga vid annonsens publicering och kan ändras utan föregående meddelande. Vi reserverar oss för slutförsäljning.

ahlbergbil.se @ahlbergbil

Välkommen in Mån-tors 09–18.00. Fre 09-17.00. Lör 10–14.00.

Volvo Originalservice Classic

Pris från 2 795 kronor*

Service för lite äldre bilar

Kör du en Volvo från 2017 eller tidigare? Då har vi ett prisvärt servicealternativ för dig. Volvo Originalservice Classic omfattar hela tjugo kontrollpunkter och uppfyller alla rekommendationer för just din bil. Välkommen!

Karlshamn Korpadalsv. 2 Karlskrona Gullbernav. 22

Olofström Ekhagsvägen 1

Sölvesborg Kämpaslättsvägen 1

13
Karlshamn Korpadalsv. 2 Karlskrona Gullbernav. 22
Volvo
det nya sättet
Care by
är
att köra Volvo. Det är ett komplett abonnemang, där nästan allt ingår i en fast månadsavgift. Välkommen in till oss så berättar vi mer om Care By Volvo. Från 8 490 kr/mån
*Intervalltillägg kan tillkomma. Priset gäller modellår 2017 eller tidigare. Dock inte Volvo XC90 2015–2017 och S90/V90 2016–2017. Läs mer och boka service på ahlbergbil.se Fördelar med att välja oss • Uppdatering av mjukvaran • Personlig servicetekniker • Volvo Originaldelar • Volvo Assistans i 12 månader • Servicegaranti i 12 månader Skanna QR-koden för att boka service eller läs mer på ahlbergbil.se

London - Ett populärt resmål

Åk Rib-båt över Themsen och se alla de klassiska Londonmotiven från havet. – London Eye, Houses of Parlament, Country Hall och Westministerbridge. Gå en guidad rundtur i James Bonds eller Harry Potters fotspår.

När du intagit en publunch eller läskat dig med afternoon tea kan du heja fram ditt favoritlag i Premier League, se någon musikal i West End eller varför inte ta en helikoptertur och se London från ovan.

MADRID OCH Buenos Aires i all ära, fotbollens Mecka heter London! London är inte bara den stad i Europa med flest lag i toppdivisionen, här finns massor av klubbar och arenor att utforska i alla väderstreck. Med sju Premier League-lag, över 40 professionella lag erbjuder staden ett fantastiskt fotbollsutbud. Ofta kan du hitta prisvärda biljetter till matcherna i The Championship och här får du mycket fotbollskultur för pengarna, oavsett vilken klubb du väljer.

WARNER BROS STUDIOS eller Harry Potter museum som det också kallas, är den verkliga platsen för inspelningarna av Harry Potter filmerna. Warner Bros Studios ligger cirka 3 mil utanför London, busstransfer från London ingår i biljetterna. På plats öppnar hela Harry Potters filmvärld upp sig för dig. Du kan stiga in the Great Hall,

promenera längst Diagon Alley, se Dumbledores kontor, se Hagrids stuga och gå in i the Forbidden Forest.

MÅNGA SVENSKAR associerar London med konsert och musikal. De populära teater- och musikalföreställningarna i teaterdistriktet West End lockar åtskilliga turister varje år. "Lejonkungen" är en av de mest populära musikalerna, med musik av bland andra Elton John. Ett av de säkraste och billigaste sätten att komma över bra och billiga biljetter är teatrarnas gemensamma biljettkiosk på Leicester Square.

Klättra på O2-arenan

På med klätterutrustning och bestig multiarenan O2 (Millennium Dome). Klättra på den klotformade byggnadens tak och njut av de vackra Londonvyerna. Hela äventyret tar 90 minuter, och barnen måste ha fyllt tio år för att få klättra. Bästa utsikten finner man dock från Sky Gardens. Det är gratis men biljetter måste bokas i förväg. Sky Gardens är beläget i City of London, 155 meter över marken med panoramautsikt. Utsiktsvåningen är en vinterträdgård med möjlighet att fika eller äta lunch/middag. Närmaste tunnelbanestation är The Monument.

Shopping i världsklass!

När orken tryter längs Oxford Street och

i de stora varuhusen, smit runt hörnet. Från Oxford Street mittemot Bond Streets tunnelbana finns en gränd, St Christophers Place som leder till området Marylebone. Längs Marylebone High Street finns gott om små specialbutiker (inredning och kläder) och restauranger.

När de trötta benen behöver vila är pubarna ett bra alternativ både för mat och dryck. Min egen favoritrestaurang Tuttons ligger i Covent Garden, den före detta frukt- och blomstermarknaden. Här äter jag gärna Fish and Chips med mushy peas men det finns också mycket annat gott på menyn.

AFTERNOON TEA är en upplevelse. På Browns Hotel är både miljö och förtäring av allra högsta klass. Fortnum och Mason är också ett mycket bra alternativ.

Londons coolaste champagnebar stavas Vertigo 42. Diger meny med olika sorters årgångschampagne och afternoon tea. Vertigo är inte en restaurang, men måndagar till fredagar finns en barmeny. Utsikten ingår i priset oavsett om du väljer champagne eller te!

LONDON HAR ett imponerande kollektivnätverk med tunnelbana, bussar, båtbussar, spårvagnar och tåg. Med ett Oyster Card blir det mycket enklare och bekvämare eftersom du kan betala med det på alla dessa transportmedel och därmed slipper stå i långa köer till biljettautomater och bära med dig en massa växel.

14 RES MED THERESE
I London finns alltid något att upptäcka vare sig du är förstagångsbesökare eller ”känner” staden.
LONDON ÄR ett populärt resmål så för att vara på säkra sidan boka i förväg, gäller både matställen och evenemang.
Billigt, billigare, billigast. Vi har alternativen, du väljer! Ett brett sortiment av varor från utvalda leverantörer, alltid till lågt ordinariepris. Vi kallar det Maxipris. Maxipris-varorna kommer i olika skepnader. Om du väljer ICAs egna varor blir det ännu billigare. ICA Basic är våra billigaste och enklaste varor. Inga finesser, bara bra varor, helt enkelt. Vårt lägsta ordinarie pris! 7–22 ÖPPET ALLA DAGAR Korpadalsvägen 1 / Tel: 0454-343 50 maxikarlshamn.se
THERESE PERSSON SÖLVESBORGS RESEBYRÅ
15 SUCCÉ RUT OCH ROT Gör något du tycker om. Så gör vi det vi tycker om.
till ditt lokala
Blekinge!
32 50 eller
Har du ett eller flera träd som står illa till, riskerar att blåsa omkull, skräpa ner eller skymmer solen? Passa på att bli kvitt dessa och utnyttja RUT-avdraget. Vi tar dessutom med oss allt material du inte vill spara! Utnyttja RUT-avdraget Problem med besvärliga träd? 0456-10500 kontakt@elleholmsmaskin.se www.elleholmsmaskin.se Tubba Torg 5, Karlshamn 0454-102 43 www.carlshamnsrorteam.com EN HELTÄCKANDE VVS-FIRMA MED VVS-BUTIK DET SJÄLVKLARA VALET FÖR DIG SOM VILL BYGGA NYTT ELLER RENOVERA Vi är ett IVT Center Välkommen till Mårtenssons VVS Sölvesborg AB Andreas Mårtensson 0733-638397 andreas@martenssonsvvs.se Söker du en firma som kan allt om både VVS och värme? Välkommen att kontakta oss! Hos oss är allt som har med rör att göra en stor passion Vill du installera ett nytt värmesystem, byta en toalett, göra ett stambyte eller något annat inom VVS så står vi till din tjänst, oavsett om du är fastighetsägare eller privatperson. För oss är alla kunder lika viktiga. Vi är även återförsäljare av Panasonic Luft/vattenvärmepumpar STENNILSSONSEL.SE Vi hjälper dig hela vägen från inspiration till installation. Behöver du anlita en elektriker? Kontakta oss! Tel: 0454-34140
Välkommen
måleri - Sandå i
Telefon 0454-77
e-post jim.inefall@sanda.se
16 SUCCÉ VÄLBEFINNANDE – Världens största sportkedja –VI FIRAR! TSEDAN1968 KARLSHAMN DROTTNINGGATAN 57 Tel. 0454-84290 SPA & Relax Behandlingar - Frisör Läs mer på vår hemsida www.bestwesternkarlshamn.se Skeppsbrogatan 1A, Sölvesborg 076-855 10 52 KLIPPNING FÄRGNING SLINGNING HÅRFÖRLÄNGNING BRUD- OCH BALUPPSÄTTNING SAXS HÅRSAL NG Christoffer
08
CULTURE WILL SAVE THE WORLD WE LOVE Köp din favoritbox till specialpris! pris fr. 595 kr* *ex.LoveSmoothingGiftBox-förfrissigthår-LoveSmoothShampoo250ml, LoveSmoothConditioner250ml,OIAllInOneMilk135ml,värde907kr Rea Dubbelt upp! 2 för 1 på alla glasögon Köp valfri båge från 395 kr och få ett andra par, till samma eller lägre värde, på köpet. Du betalar för paret med den dyraste kombinationen av glas och tillval. Om bågens värde i det kostnadsfria paret är högre än bågens värde i det par du betalar för, behöver du betala mellanskillnaden. 2för1 är personligt. Enkelslipade standardglas (index 1.5) ingår. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Gäller till 26/2. Karlshamn Drottninggatan 67, 0454-177 70. Södergatan 1, Sölvesborg | 0708442692 www.ehudkoncept.se | www.bokadirekt.se Ansiktsbehandling · Fransar & bryn Händer & Fötter · Kroppsbehandling Makeup · Vaxning
Schrödersgatan 6, Karlshamn Tel. 0454 - 109
www.salongrubbostubb.se

L igg steget före

– skydda dig mot be drä ger ier ? !

Alla kan råka ut för ett bedrägeri. Bedragare är smarta och låter ofta som vem som helst när de hör av sig. Dessutom förfinar de sina metoder hela tiden. Det är inte säkert att de knackar på hemma hos dig, utan de kan lika gärna höra av sig via sms, telefon eller e-post.

Stoppa bedragaren

● Om du blir uppringd av en okänd person –lägg på luren.

● Om du får ett oväntat besök av någon du inte känner – öppna inte dörren.

● Om du oväntat får sms, förfrågningar i sociala medier eller e-postmeddelanden med länkar – följ inte några instruktioner.

Läs mer om hur du skyddar dig på: www.smsparbank.se/bedrägeri

Använd aldrig din säkerhetsdosa eller e-legitimation (som Mobilt BankID) på uppmaning av någon annan. 1

Lämna aldrig ut dina koder, lösenord eller kortuppgifter.

Tänk på att vi aldrig frågar efter personlig information eller dina koder om vi kontaktar dig.

17
Kom ihåg!
2
3

Unik inblick från Listerlandets stolthet

Under 2023 kommer du som läsare att ha möjligheten att följa Blekinges stolthet, tillika allsvenska fotbollslag Mjällby AIF från insidan. I varje nummer kommer ett unikt reportage där man får möta personer med Mjällbykoppling som levererar historier och bilder från insidan. Den här gången träffar vi Daniel Hjalmarsson, affärsansvarig i Mjällby AIF.

”Utanför Rektangeln” har senaste åren blivit ett starkt varumärke för Mjällby AIF. Samlingsnamnet för de samhällsinsatser som föreningen gör för människor i samhället är inte bara en snackis lokalt, utan även i Stockholm tillsammans med de största klubbarna. Hur har MAIF lyckats hjälpa så många i samhället de senaste två åren? En av projektets grundare Daniel Hjalmarsson, idag affärsansvarig i Mjällby AIF, svarar på några frågor.

Daniel, till att börja med, sammanfatta Utanför Rektangeln?

– Det är svårt att sammanfatta något kort, som vi brinner så mycket för. Men ”Utanför Rektangeln” är samlingsnamnet och varumärket kring alla de insatser Mjällby AIF gör för samhället.

Hur startade idén?

– MAIF har under flera år jobbat för att hjälpa till i samhället. 2019 var jag och Jacob Lennartsson på en affärkonferens i Milano där de pratade om hur stor effekten var att fotbollsklubbar, med våra starka varumärke, hjälpte till i samhället. Då kände vi att vi har en plikt att göra något riktigt bra av detta. Vi startade ”Utanför Rektangeln”, skapade en logga genom Emma på E-koncept och genom en tydlig projektplan och samarbete med kommunen kunde vi inleda resan.

Hur har utfallet blivit?

– Vi hade stora förväntningar men det har varit över förväntan. Vi har engagerat och nått över 3500 personer, allt från ungdomar till pensionärer till personer med olika typer av funktionsvariation.

Vad är framgångsreceptet?

– Samarbetet med Sölvesborgs kommun. Det startade tillsammans med dåvarande samstyret som var otroligt stöttande och såg värdet i projektet, men där även Näringslivskontoret varit en avgörande faktor med deras driv och idéer för att detta blivit så bra som det blivit.

Vi är väldigt glada att nuvarande styre även de visat stor vilja att fortsätta driva detta projekt framåt och hjälpa människor i kommunen.

Hur ser projektet ut framöver?

– Vi fortsätter samarbeta med Sölvesborgs kommun, vilket är väldigt viktigt.

Vi kommer även ha en medpartner i Sölvesborg-Mjällby Sparbank som de kommande åren kommer driva ”Utanför Rektangeln” tillsammans med oss. Att ett sådant starkt och skickligt företag som Sparbanken går in och vill driva vidare samhällsinsatserna i kommunen gör att projektets framtid ser ännu ljusare ut och vi kan hjälpa ännu fler människor.

Kan man betygsätta effekten på ”Utanför Rektangeln”?

– Vi sätter högsta betyg på ”Utanför Rektangeln”. Men skall man rikta sig till fakta så kan vi konstatera att 3500 människor har varit involverade i projektet under två år, vilket är ungefär 20 % av kommunens invånarantal. Det som också är fantastiskt är att när Svensk Elitfotboll höll en hållbarhetskonferens i Stockholm för ett par månader sedan så lyfter man i huvudsak fram två klubbar och deras hjälp i samhället. Det är Hammarby IF, som har sju anställda i deras samhällsprojekt

och det är Mjällby AIF och Sölvesborg. Ett fantastiskt betyg.

Hur viktigt är det med ”Utanför Rektangeln”?

– För Mjällby AIF är det otroligt viktigt. Dels för att det faktiskt hjälper människor på riktigt och dels att alla våra partners skall se vart deras investerade pengar gå till. Det går absolut till att vi kan vinna matcher i Allsvenskan och ha en grym utbildning av ungdomar i vår akademi och ungdomsfotboll men pengarna går också till att Mjällby AIF skall kunna fortsätta hjälpa till utanför fotbollsplanen. Det är vi stolta över och det skall även våra partners vara.

Spara på Listerländskt vis

Spara på Listerländskt vis med vårt nya konto Haull Ånnan [Håll undan - Spara lite]. Ett sparkonto för dig som vill spara tryggt och långsiktigt.

Läs mer om sparkontot på: www.smsparbank.se/haullånnan

INSIDE MAIF 18
GÖR
WWW.MAIF.SE
TILLSAMMANS
VI DET OMÖJLIGA MÖJLIGT
19 Mio Karlskrona. Mio Kristianstad. HANDLA NU I BUTIK ELLER PÅ MIO.SE – BETALA I APRIL* STOR REASPURT! VI SÄNKER PRISERNA YTTERLIGARE – SKYNDA ATT FYNDA! KONTINENTALSÄNG SÄRÖ 15.995· (31.990·) HALVA PRISET ** Svensktillverkad LEVERANS INOM 10 DAGAR Kontinentalsäng Milano, enkelsäng med bäddmadrass, tyg Mason sammet mellangrå, 120x200 cm 4.995· (5.995·) Sänggavel Milano, B 124 cm 1.995· Sängbord Tromsö 999· Vägghylla Thelma 99· Puff Soul 1.036· (1.295·) Ryamatta Bronäs, 133x190 cm 399· (499·) KONTINENTALSÄNG ROMA 9.995· (10.995·) REA PÅ TÄCKEN & KUDDAR Vi kan sömn! Läs mer på mio.se/sovgott *Gäller köp under perioden 31/12 2022 - 6/2 2023. Betala hela beloppet senast 30/4 2023 utan ränta och avgifter, effektiv ränta 0%. Ansök direkt i butiken. Läs mer på mio.se eller fråga i butik. Järavägen 7, Karlskrona. Tel. 0455-29 02 90. Mån-fre 10-18. Lör 10-16. Sön- & helgdagar 11-16. Herr Ivars väg 4. Tel. 044-22 33 50. Mån-fre 10-18. Lör 10-17. Sön 11-17. **Gäller t.o.m. 20/2. Erbjudandena gäller på ordinarie priser så långt lagret räcker, dock längst t.o.m. 6/2 om inget annat anges. Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev. tryckfel. Mer info på mio.se KONTINENTALSÄNG MILANO 4.995· (5.995·) Sänggavel Särö pikerad, B 160 cm 6.495· (8.495·) KUDDE FRÅN 179· (299·) TÄCKE FRÅN 599· (999·) Sänggavel Roma välvd, B 160 cm 20-70% PÅ MATTOR FYNDA! UPP TILL 70% PÅ UTSTÄLLNINGSMÖBLER OCH REAVAROR! RYAMATTA FRÅN 399· (499·) Svensktillverkad Sov som de bästa! PAKETPRIS 24.995· (49.990·) STÄLLBAR SÄNG + GAV EL B JÖRKENÄS HALVA PRISET VI HAR SÄNGAR FÖR HELA LIVET! BUTIK & MIO.SE

Välkommen på nätverkslunch!

Mingla med andra företagare, ät en god lunch och få intressant information från Karlshamns kommun, Företagarna och Svenskt Näringsliv Blekinge.

Missa inte nästa nätverkslunch, där vi sätter fokus på näringslivsarbetet i Karlshamns kommun!

Datum: Tid: Plats: Anmäl dig näringslivsenheten via e-post till: Dagens gäster är kommunalrådet Magnus Gärdebring och Magnus Sandgren, som är ordförande i kommunstyrelsens näringslivs- och samhällsutbyggnadsutskott.

Under nätverkslunchen berättar de hur den styrande politiken tänker kring frågor som är viktiga för dig som företagare. Det ska vara enkelt att driva företag i Karlshamns kommun!

20
14
Magnus Gärdebring, Kommunalråd Karlshamns kommun Magnus Gärdebring, Kommunalråd Karlshamns kommun
21 SUCCÉ Öresundsvägen 9-8, Karlshamn 0454-156 00 info@kranlyft.net www.kranlyft.net Kika in på vår hemsida www.kranlyft.net för hela sortimentet HYR DE MASKINER DU BEHÖVER DIN LOKALA MASKINUTHYRARE www.globussportwebshop.se www.globussportwebshop.se HUNDOVERALL ”Ville” Fodrad Reflexpasspoaler på sidorna. Finns i flera färger och storlekar. REGN- & UTEGÅNGSTÄCKE “Globus – Tarzan 1” 100 g polyestervaddfyllning. Finns i flera färger och storlekar. Läs mer och beställ Läs mer och beställ Pris från 299 - 575 kr Pris från 779 - 839 kr

SUCCÉ ELLER FIASKO

SUCCÉ

1

Olofströmstjejen Anna sysslar med något som kallas ultralöpning. Ultralöpning? Ja, det är en aktivitet där man springer mycket, mycket långt. Längre än maratonlöparna gör. Hon innehar världsbästatiden för artonåringar på sextimmars(!)löpning med sträckan 73 kilometer och 4 meter. På sex timmar!!! Otroligt! Blekingetjejen kommer definitivt att gå väldigt långt. Eller, förlåt - Springa väldigt, väldigt långt... Strongt, Anna! Minst sagt.

Dumpen.se

2

Höjdhopparhjälten Patrik Sjöberg ligger bakom denna facebooksida där man avslöjar pedofiler som är beredda att förgripa sig på barn. I grunden jobbar man för att barn ska ha ett bättre skydd mot sådant här och att pedofiler ska straffas hårdare. Så sök upp ”Dumpen.se” på facebook och stöd deras kamp. För vi vet ju alla; Pedofiler kan aldrig få för stränga straff...

3

Nils van der Poel Skridskovärldsmästaren skulle kunnat ha den här platsen för alla priser han kammade hem på årets Idrottsgala. Men han har placerat sig här för de fantastiska tacktalen han höll på samma gala. Tänkvärda saker som bevisar att Nils har full koll på viktiga saker även utanför den glatta isen.

4 5

2022. Självklart är detta Årets lag 2022!!!

LÄSARNAS VAL

Grattis Anna. Du ligger etta på Succélistan!

– Tack så mycket! Det är en ära!

För oss som inte vet något om detta - Vad är ultralöpning?

– Ultralöpning är sporten där man springer längre än maraton distansen på 42 km. Det kan vara allt från 50 km till flera hundra kilometer!

Varför blev det just sådan här extremlöpning för din del?

– Jag är en allt-eller-inget person. Jag gillar att det är så extremt och jag tycker det är häftigt att göra något som många anser som omöjligt.

Du har ju redan rekordet i din åldersklass på sextimmarslöpning. Kan vi förvänta oss fler rekordförsök i framtiden?

– Ja såklart! Jag har siktet inne på några rekord på olika distanser. Några fler världsbästanoteringar får det ändå bli innan jag är klar!

Karlskrona Tennisklubb 100 år 1923 kan man förmoda att den första nätrullaren trillade på rätt sida till förmån för anrika KTK. I år firas alltså föreningens första hundra år så håll koll under året för det kommer att hända grejor. Stort grattis till de första hundra, Karlskrona TK!

FIASKO

Platt fall för ny gatsten De tveksamma förändringarna på Karlskronas Stortorg fortsätter. Traditionell kullersten som hållit genom alla tider har bytts ut mot platta stenar som redan börjat spricka sönder. Är det verkligen lättare att gå på platta stenar som inte är så platta längre? Vänta så får vi se...

Tack Anna och lycka till med alla kommande långa, långa lopp!

LÄSARNAS VAL

TIPSA OSS!

Finns det någon eller något du tycker borde ligga på Succé- eller Fiaskolistan? Maila ditt eget förslag med en kort motivering till: Succé - succe@succeblekinge.se Fiasko - fiasko@succeblekinge.se

22 SUCCÉ
Mattias Falck Bordtennisesset från Lyckeby som utgör femtio procent av Årets lag 2022. Tillsammans med Kristian Karlsson fixades först ett VM-guldet i dubbel 2021. Det följdes sedan upp med ett EM-guld
NU HAR VI ÖPPNAT! VÄLKOMMEN TILL
wellnesstudio.se BLI MEDLEM NU, FÅ KICKSTARTPAKET SAMT TVÅ TILLFÄLLEN MED EN PT PÅ KÖPET (VÄRDE 1 700 KR) NYRENOVERADE & INSPIRERANDE MILJÖER FÖR ATT DIN TRÄNING SKA BLI AV NYHET! Nu finns vi även i Sölvesborg!

Kias laddbara rörelse fortsätter.

Välj den finansiering som passar dig.

Kias laddbara rörelse fortsätter. Nu kan du få skräddarsydda billån och flexibel privatleasing där välutrustade bilar och serviceavtal ingår som standard. Dessutom har du möjlighet till flexiblare bindningstid med Kia Privatleasing 12–36 månader. Friheten att köra laddbart ska vara tillgänglig för dig och ditt liv. Upptäck den laddbara friheten.

Bränsleförbrukning blandad körning enligt körcykeln WLTP: e-Soul till XCeed Plug-In Hybrid 0–1,7 l/100km, C02-utsläpp 0–38 g/km. Finansiering via Kia Finans i samarbete med Santander Consumer Bank.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.