Tidningen Succé Nr 1 Januari 2023 Öst

Page 1

Succé möter Johan Glans KARLSKRONA Borgmästaregatan 15 0455 - 267 00 www.specsavers.se TAGGAD INFÖR SOMMARTURNÉN Succé Blekinge Januari 2023 Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN Lägg inte ut, lägg ner SOPHIA AHLIN Ska vi fortsätta ta varandra i hand? MAIF Utanför Rektangeln Hela Blekinges Succé!

ROLAND LUNDGREN

Chefredaktör Säljare Blekinge Öst 0708-93 58 35 roland@succeblekinge.se

SIMON PETER

Säljare Blekinge Väst 0733-99 77 60 simon@succeblekinge.se

IDA LEJONSKÄR Formgivare 0709-57 85 86 ida@succeblekinge.se

GUNILLA STRÖMBERG

Skribent gunilla@succeblekinge.se

GRAFISK PRODUKTION

Ida Lejonskär.

TIDNINGEN SUCCÉ

info@succeblekinge.se www.succeblekinge.se www.facebook.com/succe

TRYCK: Bold Printing Mitt AB.

OMRÅDE: Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Ronneby och Sölvesborg. Även i tidningsställ på strategiskt utvalda platser.

OMSLAGSFOTO: Robert Eldrim.

Filmar bäst som filmar mest?

Fotboll. Är det så roligt egentligen? Att spela själv är säkert jättekul på vilken nivå som helst. Men. Hur är det för åskådarna? I mitt tycke inte alltid så underhållande och jag har undrat varför. Det gör jag inte längre…

Någonting i mig gör mig oftast rastlös av att se en fotbollsmatch. Ska jag palla en hel match måste det vara vårt landslag som spelar eller vårt eget blekingelag, Mjällby AIF. Annars blir det svårt med koncentrationen. Förra året, tjugohundratjugotvå spelades ju ett världsmästerskap och precis lika snurrigt som hela det här året var, så skulle det spelas mitt i vintern. Final mindre än en vecka före julafton! Det var just den finalen och tiden den spelades på som gav mig lite svar.

FOTBOLLS-VM I Qatar och jag såg inte en enda match före finalen. När det blev dags för final övertalade jag dock mig själv att titta. Man måste väl ändå se själva FINALEN…?!

Det hela gick sådär och efter någon halvtimme slog rastlösheten till och jag slog (tillfälligt trodde jag) över till en annan kanal. Där visades något jag missat totalt. Final där också fast i en hockeyturnering med namnet Swiss Ice Hockey Games i Schweiz. En final mellan Tjeckien och Sverige och ganska genast började jag

jämför de olika förutsättningarna i två helt olika idrotter.

Fotboll - Här måste det vara det närmsta man kan komma när det gäller världens två bästa nationer och bägge lagen har sina bästa spelare med.

Hockey - Här har inget av lagen med sina absolut bästa spelare. De bästa finns i proffsligor världen över och är alltså inte uttagbara till landslagsspel.

Fotboll - Qatar har fixat till absolut toppskick på gräsplanen. Säkert bästa underlaget någonsin.

Hockey - Som alltid spelas det på glashalt underlag som ju is ska vara.

Fotboll - En fotbollsspelare har fotriktiga skor och om inte det ändrats så har de även dobbar under sulorna. Dobbar som ska se till att spelaren står stadigt i gräset.

Hockey - Spelaren får samla sina (förhoppningsvis) fem stycken tår tillsammans med foten i en sko som sedan styrs fram av en skena per fot.

Fotboll - Utrustningen består inte av så mycket mer än ett par tunna benskydd

NÄSTA SUCCÉ

under strumporna. Resten är lättviktiga kläder som inte väger många gram.

Hockey - Fullt med skydd överallt som tillsammans ser till att det blir inte helt lätt att röra sig som man vill i alla lägen.

EFTER ATT HA suttit och zappat på TV:n under dessa finalmatcher. Växelvis kollat världens bästa fotbollsspelare med hockeyvärldens inte världens bästa spelare så vet jag. Jag vet att trots de otroligt olika förutsättningarna så är det så att en fotbollsspelare ramlar omkull mycket lättare än en hockeyspelare. Statistiskt (min egen statistik) så trillar en fotbollsspelare cirka fyra gånger oftare än en hockeyspelare. Inte konstigt att man tröttnar på att se fotboll när aktörerna står i backen i parti och minut. Inte underhållande alls och man blir ju bara rastlös av alltihop.

I DIN BREVLÅDA 25 - 26 FEBRUARI

För mer Succé tills dess besök oss på nätet: www.succeblekinge.se

SUCCÉ 2
DENNA TIDNING PRODUCERAS OCH DISTRIBUERAS UTAN BIDRAG ELLER SKATTEMEDEL.
DEN HÄR TRYCKSAKEN ÄR KLIMATKOMPENSERAD HELA VÄGEN FRÅN PRODUKTION TILL DISTRIBUTION. ROLAND LUNDGREN ROLAND@SUCCEBLEKINGE.SE REDAKTION
skatt på vinster
Eventuell
i tävlingar och utlottningar som anordnas av Succé betalas av vinnaren.

Lägg inte ut, lägg ner

”Vad har du på handen, usch vad äckligt det ser ut”. Jag gick på högstadiet när orden yttrades av en tjej som var ett par år äldre, om min brännskada jag har på höger hand. Vad äckligt.

Orden kunde inte slagit hårdare mot en tjej i tonåren, som stod på randen till vuxenlivet och fortfarande formades av människors ord och tyckande, som redan var osäker på sitt utseende. Någon äcklades över något jag aldrig kan bli av med. Orden var förmodligen inte menade att ta så illa men eftersom jag fortfarande minns dem drygt 35 år senare, så gjorde de väl ett negativt avtryck.

”VARFÖR KLIPPTE du dig, du var mycket finare innan, du ser ut som en kille”. Pang. Ännu en mening mottagen under tonåren, denna gång yttrades de av en ett år äldre kille. Dessutom en kille som var ”poppis”, med högre status än jag. Åh, hur jag gick den dagen och förbannade frisyren som hårfrisörskan skänkt mig. En lite kortklippt frisyr som jag inte alls trivdes med redan innan, blev nu till en plåga och jag ville knappt gå till skolan.

ALLA måste ju titta på mig och se hur ful jag var! Jag har flera exempel som jag skulle kunna ta upp men jag stoppar där. Jag vet bara att de finns bevarade i mitt minne.

allt som behövs för att starta ett jordskred. En hastigt uppblossande känsla som tar över, skrivs ner och sprids inom loppet av någon minut. Någon minut kontra en dags, veckas, månads, års, livslångt lidande. Hån, ilska, förolämpning som färdas med blixtens hastighet på sociala medier.

TÄNK ER NU att de två händelser jag beskrev i början hade inträffat idag. Reflektera kring om båda dessa personer istället för att säga det ansikte mot ansikte, hade spridit det på Instagram, Snapchat, TikTok. Vilken effekt hade det då fått på mig, dig, någon nära om vi var i tonåren? Hur hade magkänslan varit när vi skulle gå till skolan dagen efter?

Idag är några ord och en knapptryckning allt som behövs för att starta ett jordskred.

VI GÅR VÄL alla igenom faser i livet där vi ifrågasätter oss själva och hur vi ser ut. En del kanske rycker på axlarna åt det, bryr sig inte om små kommentarer medan det för andra känns som vassa taggar som borrar sig in i hjärtat. Det är ju också så lätt att vräka ur sig saker i den känsligaste av åldrar, saker man kanske inte borde ha sagt och som man får ångra.

När vi växte upp var det dock närmare från handling till konsekvens om något hände. Spridningen av det som sades var inte heller så stor. Det var oftast bara de närmaste som fick höra något, om ens det. Idag är några ord och en knapptryckning

ANN-SOFIE LOVERIN

ÅLDER: 52 år.

FAMILJ: Son och dotter

YRKE: Polis.

INTRESSEN: Träning, vänner, skriva, hundpromenader.

Det är lätt att i affekt skriva något som man inte borde. Jag önskar bara att den som har känslan, den som vill få ut ilskan, bara stannar upp lite och tar ett djupt andetag. Jag vill att den personen försöker tänka tanken ”om jag hade X framför mig nu, som jag är så förbannad på, skulle jag fortfarande kunna säga orden jag vill skriva och stå för dem”? ”Om det var jag som var på andra sidan, skulle jag vilja ha de här förolämpningarna, det här hatet, spritt så att hela världen kan se det”?

Om du är den personen hoppas jag att du stannar upp. Om du dessutom är vuxen så har du ett ansvar att föregå med gott exempel, inte hänga ut någon. Jag vet att varken mitt tonårs- eller vuxna jag skulle vilja läsa de elaka kommentarerna på nätet och jag tror inte att någon annan vill det heller.

Välkommen in i värmen

Öppettider

Vardagar 10-18 Lördagar 10-16 Cityhallen 07-23

Tack alla ni som valde att julhandla i Wachtmeister Galleria och i andra butiker i Karlskrona City – det är ni som håller vår vackra stadskärna levande. Nu ser vi fram emot 2023 och i väntan på våren spirar värmen inne i Wachtmeister Galleria. Välkommen till oss!

Kompletta öppettider: wachtmeistergalleria.se Följ oss gärna på sociala medier: @wachtmeister_galleria

GÄSTKRÖNIKAN 3
Nytt år i Wachtmeister Galleria
FOTO: ANNA HERMANSSON

första viner

Då har ett nytt år börjat och jag har tagit det lite lugnt men snart börjar allt med att planera vinprovningar och självklart prova viner.

Jag har plockat ut tre röda viner jag tycker passar till allt från heta grytor till lamm och nöt/vilt. Håll till godo!

Rött vin (klassisk mark i Frankrike) Här kommer en stil jag själv är förtjust i. En prisvärd Pinot Noir från det klassiska området Bourgogne, sällan man hittar så här bra viner under 100-lappen. Det här vinet kommer från en klassisk producent som heter Bouchard Aîné & Fils som har anor från år 1750. Kommer ihåg första gången i början av 1990 när jag fick prova viner från denna gård och då med Mr Bourgogne själv, som är Acke Borgström. Han kan Bourgogne utan och innan och det var han som startade Karlskrona Vin munskänk magistrat 1984. Vinet heter Bouchard Aîné Pinot Noir (82531) 97 kr. Gjord på Bourgognes prestigedruva Pinot Noir. Medelfylligt med balanserade syror och inslag av hallon, jordgubbar och lite kryddighet. Passar till gris och lammkött men även fågel. Passar också till grytor med lite hetta.

Rött vin (ekologiskt och hållbart)

Detta vin kommer från Sicilien i södra Italien från producenten Barone Montalto som är belägen i Santa Ninfa och har cirka 400 hektar vinodlingar. Vinerna som är odlade är helt ekologiska och vineriet drivs bara med solenergi vilket gör det till ett hållbart alternativ.

Vinet heter Nero d’Avola Passivento (75416) 101 kr. Gjord på Siciliens stora blåa druva Nero d’Avola. Medelfylligt med varm generös frukt och balanserade syror. Inslag av körsbär, plommon och örter. Prova det med fördel till en mustig lammgryta eller till grillat lammlägg.

Rött vin (med värme och pondus)

Här kommer ett vin från USA och området Lodi i Kalifornien. Producenten heter Three Finger Jack (Familjen Indelicato). Druvorna till detta vin kommer från vinodlingar i East Side Ridge i Lodi. Vinet heter Three Finger Jack Cabernet Sauvignon (3528) 151 kr. Gjort på den klassiska druvan Cabernet Sauvignon 76% samt Petite sirah, Malbec, merlot. 80 % av vinet har legat på amerikanska och franska ekfat i åtta månader. Fylligt vin med riktigt generös frukt och syror samt riktigt bärande tanniner som lyfter upp vinet. Inslag av svarta vinbär, blå plommon, mörk choklad och tydliga fattoner. Passar till nötkött och vilt.

En god start på det nya året

I årets första Succé tipsar Ola och David om en härlig ryggbiff med smakrika tillbehör. En perfekt rätt att bjuda vännerna eller familjen på.

ÖRTROSTAD RYGGBIFF MED POTATISGRATÄNG, RÖDVINSSÅS, SKOGSSVAMP OCH VARMA TOMATER

4 personer

600 g putsad ryggbiff

1 msk repad färsk timjan 1msk persilja

2 vitlöksklyftor

Salt

Peppar

Olja till stekning 300 g morötter i olika färger, skurna i längre bitar

Rödvinssås

50 g morot, hackad 50 g gul lök, hackad

1 vitlöksklyfta, hackad

1 kvist färsk timjan

1 msk tomatpuré

1 dl rödvin

3 msk kalvfond 2 msk smör

½ dl vatten

Lite maizenaredning efter behov

Potatisgratäng

1 kg fast potatis

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor 2 msk färsk timjan

3 dl grädde 100 g riven ost

Skogssvamp 150 g valfri svamp ½ schalottenlök hackad 1 vitlöksklyfta hackad 1 msk smör

Salt

Peppar

Varma tomater 20 cocktailtomater Salt Peppar

1. Sätt ugnen på 200°. Smöra en gratängform. Skär potatisen i tunna skivor, skär löken i strimlor och hacka vitlöken. Blanda ihop allt, salta och peppra och lägg i gratängformen. Smaksätt grädden med salt och peppar, häll över potatisblandningen. Strö över osten. Sätt in gratängen mitt i ugnen i ungefär 45 minuter. Sedan sänk temperaturen så att du kan använda ugnen till köttet.

2. Sätt på ugnen på 70°. Gnid in ryggbiffen med salt, peppar och örter. Hetta upp en stekpanna på hög värme, häll i ett par msk olja och lägg i ryggbiffen. Stek i cirka en minut per sida och tillsätt

sedan vitlöken och fortsätt steka i någon minut. Lyft ur köttet och lägg i morötterna i pannan och fortsätt steka på hög värme i ett par minuter. Placera morötterna i botten på i en ugnssäker form och lägg köttet på toppen. Placera i ugnen och fortsätt tillaga tills innertemperaturen på ryggbiffen når cirka 55 C.

3. Rödvinssås. Fräs grönsakerna i 1 msk smör i 5 minuter. Tillsätt tomatpuré och fräs i ytterligare 2 minuter under omrörning. Tillsätt vinet och timjan och koka i 5 minuter. Tillsätt fond och vatten och låt puttra på svag värme i yttligare 5 minuter. Sila såsen och slå tillbaka den i kastrullen. Koka upp och smaksätt (salt, fond, vatten), när du är nöjd så kan du om du vill reda såsen. Vid servering så tillsätter du sista klicken av smöret och rör i såsen med en sked på svag värme tills smöret smält.

4. Skär svampen i mindre bitar. Lägg dem i en kall stekpanna, sätt på medelvärme och stek tills vätskan ångat bort. Lägg upp svampen på hushållspapper. I samma stekpanna, lägg i smöret och löken. Stek det på medelvärme tills det blir nötfärgat, lägg då i svampen och vitlöken. Stek i några minuter. Smaka av med salt och peppar.

5. Värm en stekpanna till medelhög värme. Lägg i oljan samt tomaterna. Rosta dem i ungefär 2 minuter, skaka pannan då och då, salta och peppra.

Välkomna till Havsvikens

Restaurang på natursköna Dragsö Camping!

Vi anordnar och skräddarsyr allt från företagsevent, konferenser och äventyr med boende mitt i Karlskronas skärgård

Vi är även proffs på högtidsmiddagar, bröllop och andra större tillställningar där vi erbjuder både catering och servering på plats

Varmt välkomna

–Lars Nielsen med personal

www havsviken se 0733-777 670 info@havsviken se

6. Skär upp ryggbiffen. Lägg upp lite gratäng på tallrikarna. Lägg ett par skivor ryggbiff vid sidan och toppa med svampen. Lägg ut lite tomater och morötter och häll rödvinssåsen över köttet.

Smaklig måltid!

MAT & DRYCK 4
OLA VALLIN & DAVID KARLSSON MÖLLER BISTRO BERNA, BISTRO UTKIKEN & BISTRO SKEPPSGOSSEN
Årets
LARS NIELSEN VINKÄNNARE
Foto: Hanna Franzén
5 CHARLOTTA E. CARLSSON 0703-09 59 65 | lotta@a-hus.se FLYTTA IN TILL ETT ÅR UTAN UPPVÄRMINGSKOSTNAD! Bygg nytt med vårt eget elstöd
Villa Hällevik
Hällevik - Modern L ÄS MER OM VÅRT ELSTÖD PÅ A-HUS.SE Erbjudandet gäller vid nytecknande av avtal från 1 januari till 31 mars 2023. Kan ej kombineras med andra erbjudanden och rabatter.
Villa

Vem är du?

– Jag heter Ola Åkeborn och är 55 år gammal. Jag driver Wretmarks Foto och bor i skogarna utanför Lyckeby tillsammans med min dotter Mika, hunden Bounty och katten Twixie. Butiken är inne på sitt 102:a år men jag har bara varit här i 10 av dem.

Vad fylls din fritid med?

– Min fritid fylls av, tro det eller ej mycket foto. Alltid på jakt efter nya motiv och personer att sätta framför min kamera. Jag fotograferar mycket analogt och framkallar själv. Jag är också aktiv i Karlskrona Fotoklubb där vi har gott om aktiviteter som fyller den lilla fritid man har. Är även besatt i att såga timmer och spräcka stenar. Sedan när man har hus är det alltid något som behöver lagas eller fixas.

Hur hamnade du på Wretmarks Foto och vad sysslade du med innan?

– Jag har jobbat som fotograf sedan mitten av 80-talet. Dels som frilansare och dels som anställd på en reklambyrå. Jag jobbade också några år under 90-talet i fotobutiken Hasselblads Foto som låg på Ronnebygatan. När fotograf-branschen fick sig en törn runt 2010 och det blev svårare att överleva som heltidsfotograf så yppade sig möjligheten att ta över Wretmarks Foto när den tidigare ägaren skulle pensionera sig. Sedan jag tog över har vi försökt

utveckla butiken och satsat mera på bilder, ramar och fotografering och mindre på kameror som är hårt konkurrensutsatt på nätbutikerna. Kikare är också något som kunder gärna vill prova lite innan de bestämmer sig. Överföring av filmer och bilder till digitalt är också en stor del av verksamheten.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med mitt jobb är att få träffa människor. Att få hjälpa kunder att bevara sina minnen. Att få förmånen att fotografera folk oavsett om det är till ett porträtt för att hänga på väggen, till en visumansökan för en semester eller till det nya körkortet.

Under oktober och november förra året hade jag en insamling till två lokala cancerföreningar där vi samlade in 130 000:och fotograferade 682 bilder. Ett otroligt gensvar från karlskronaborna! När man är egen företagare har man också möjligheten att styra verksamheten till det man själv brinner för och det är inte alltid som detta ger mera klirr i kassan men glädjen för jobbet är ibland lika viktig.

Vad gör Wretmarks Foto unikt?

– Wretmarks Foto öppnade 1921 i Karlskrona och har sedan dess varit en del i invånarnas fotograferande. Vi försöker ge kunder en personlig service mer erfarenhet

och kunskap i botten. Vi sysslar mycket med analog film och framkallning men så klart också bilder från telefoner och digitalkameror. Vi gör alla digitala utskrifter i butiken och man kan även beställa sina bilder via vår hemsida för att sedan hämtade en timme senare. Ännu så länge så skickar vi iväg vanliga filmrullar, men om det fortsätter att öka kanske vi kan göra det med på plats i butiken.

Vi har också en porträttateljé där man kan komma på drop-in och få sitt porträtt taget. Det är också vi som tar alla nyföddbilder till tidningarna.

3 citytips? ∙ Testa falafel-stället som ligger bredvid Wretmarks Foto! Underbart god mat! ∙ Använd våra lokalt ägda butiker och restauranger. Inte nog med att man får fantastisk service av kunniga och engagerade människor varenda skattekrona vi lägger

hos dem går tillbaka till oss själva och platsen vi lever på.

∙ Vi som driver företag i city, vi måste tänka just VI. Har VI idéer och evenemang får vi inte vara rädda för att bjuda in andra i det. VI måste jobba tillsammans. Har en butik aktiviteter så drar det kunder till hela staden. Har någon svårt för att hitta saker att fylla sitt skyltfönster med, så kanske en annan butik har möjligheten att visa upp sina saker som kanske drar kunder både till dem och framför allt till din butik. Hyresvärdar med tomma lokaler, låt andra använda dem tills de blir uthyrda. Det visar ju hur attraktiv lokalen faktiskt är samt att det gör staden levande. Satsar vi på Cityföreningens aktiviteter så stöttar vi all handel på Trossö. Det är VI som gör att staden lever.

6 MITT CITY
IDA LEJONSKÄR FOTO: KYRA FIEDLER I Succéserien "Mitt City" får du träffa olika människor som alla jobbar just i Karlskrona City. Vem är det du möter i butiken, vad gör de på sin fritid och hur ser de på sin arbetsplats? I detta nummer lär du känna Ola som driver Wretmarks Foto.
Ola på Wretmarks Foto
Bli medlem redan idag! startkit värt 2 700kr på köpet kickstarta nyaåret hos oss från 299 kr/månad Köp årskort hos oss så hjälper vi dig att komma igång med träningen i det nya året, och få sportväska, vattenflaska, en PT-timme, InBody-vägning och 3st månadskort värt 2 700kr som välkomstgåva. Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation
slutförsäljning och ev.
Wretmarks Foto Borgmästaregatan 19, Karlskrona
för
tryckfel.

tack för att du besöker stan. Det betyder mycket för alla oss som har verksamheter här, från möten, shoping och upplevelser till mat, dryck och kultur. Samtidigt som din livskvalitet höjs bidrar du till att skatteintäkterna ökar, pengar som används till förbättringar av hela vårt samhälle. Ingen puls utan din

7 SUCCÉ Ronnebygatan 49, Karlskrona, 0455-100 31 50%! Välkommen!
ALLA
DAG-TÄVLING 3-14
Handla
Karlskrona Centrum för minst 250 kronor vinna tillbaka upp till 1000 kronor i presentkort Läs mer om tävlingen här 45 butiker som erbjuder saker för barn 19 butiker med skor 27 butiker för den sportige 25 butiker med smycken Välkommen till din stad med minst: www.ingenpulsutandin.se och ha chansen att Facebook, Instagram & TikTok @KarlskronaCity Välkommen till Karlskronas nyaste apotek! Vi finns inne på CityGross. Tel. 0455 344 250 Öppet 8–21 alla dagar
Stort
HJÄRTANS
februari
i

Oscar Alvarsson

Vem är du?

– Mitt namn är Oscar Alvarsson, 40 år, född och uppvuxen i Snöfleboda i skogarna utanför Olofström. Jag bor nu i Karlshamn sedan dryga 10 år tillbaka, tillsammans med min fantastiska snart 13-åriga dotter Hanna.

Beskriv din bakgrund?

– Min resa började inom lagidrottens värld och den har egentligen fortsatt där sedan dess. Jag spelade hockey i 25 år och gick bland annat hockeygymnasium i Västerås och spelade sedan i Malmö, Mjölby och Haninge. I samband med att vi flyttade till Karlshamn så gick jag efter skadeproblem inom hockeyn över till innebandyspel i Carlshamns IBK där jag fortfarande är aktiv som spelare i herrlaget. Dessutom är jag sedan många år tillbaka tränare för flera flicklag i föreningen samt varit aktiv inom föreningens styrelse. Lagidrotten och själva tävlingsmomentet är starka drivkrafter och det är väldigt svårt att få nog av när det varit en så stor del av livet.

Jag har en magisterexamen inom organisation och management från Stockholms universitet. Efter studierna har jag sedan 2006 jobbat i gränslandet mellan bank, finans och teknik inom vad som brukar kallas Fintech.

Vad är din roll idag?

– Sedan snart fyra år tillbaka arbetar jag på Rocker, i rollen som produktutvecklingschef. Min roll består främst i att driva våra internationella utvecklingsteam framåt med syftet att kunna erbjuda privatpersoner smarta och relevanta tjänster som löser reella utmaningar i vardagsekonomin.

Hur skulle du beskriva er verksamhet?

– På Rocker så har vi en väldigt stark vision om att erbjuda de bästa tjänsterna för att underlätta människors vardagsekonomi samt att på längre sikt kunna utmana storbankerna på allvar. Vi samlar hela din privatekonomi i en enda app och ger dig total överblick från en och samma plats, oavsett bank eller betalkort du använder och oavsett var du har bolån, sparande och investeringar.

Du som användare får en plats för alla konton, saldon och transaktioner där vi på Rocker sedan hjälper till med att ge dig insikter som gör din vardagsekonomi enklare, roligare och mycket mer kostnadseffektiv. Primärt kan man säga att vi hjälper våra användare med tre saker:

1. Få en fullständig översikt över hela din ekonomi och på vad du spenderar dina pengar.

2. Förhandla ner kostnader på eventuella lån och krediter så att din totala månadskostnad för dem blir avsevärt lägre.

3. Sätta upp regelbundet sparande för en bättre långsiktig vardagsekonomi.

Vad är det som driver dig?

– Jag drivs otroligt mycket av själva lagspelet, att lösa komplexa utmaningar ihop, att skapa saker som människor använder och gillar. Det finns något väldigt inspirerande och roligt i det! Sen drivs jag mycket av nyfikenhet och viljan av att lära mig nytt också. Världen är konstant föränderlig i ett rasande tempo och det är väldigt kul att upptäcka och utforska nya saker, även om det kan vara omvälvande ibland!

Ditt framgångskoncept?

– Efter att ha läst mängder av böcker om personlig utveckling och lyssnat på otalet poddar om framgång så är jag egentligen ganska less på framgångsrecept. Jag är mer inne på Nils Van der Poels linje från Idrottsgalan om att inte lyssna så mycket på andra, utan se till att hitta det som funkar för dig.

För mig handlar mitt recept om att hitta sätt till ständigt lärande i den form som passar mig bäst för tillfället.

Hur hanterar du motgångar?

– Jag tycker lite synd om mig själv en stund. Sen ser jag till att aktivera mig med något helt annat ett litet tag för att byta fokus och sätta saker i perspektiv. Därefter har jag ork och lust att kämpa på igen och komma tillbaka starkare med nya insikter och krafter.

Planer närmaste året?

– Resa mer, gå på fler konserter. Jag

Häng med

KARLSKRONA CITY

har dessutom gjort löften om personliga rekord på gymmet till min lillebror så det behöver jag försöka leva upp till. På jobbet så handlar planerna främst om att göra Rocker till en stor del av ännu fler människors vardagsekonomi.

Tre rekommendationer?

1. Lyssna in alldeles nya “Kroppen” med Fågelle på Spotify. Helt magisk låt!

3.

I en levande stad händer det saker hela tiden. Under rubriken ”Häng med Karlskrona City” samlar vi en del av allt som är aktuellt i stadskärnan, stort som smått, som du kan ha glädje av att känna till.

Grattis Bastard Burgers till er 66e plats i listan för Sveriges godaste hamburgare! Välkomna att testa på Ronnebygatan 46 i Karlskrona.

Gymmet med 2250 kvm, uppgraderad utrustning och digital instruktör på Wellness Studios på Landbrogatan i Karlskrona City, renoveringen är klar och redo för dig.

Stickcafé på Waynes Coffee varje onsdag kl 9-11. Ta med dig eget material att sticka med så ses vi, oftast längst in i Cafét. För frågor, välkomna till Henriettas garn.

Hylla kärleken den 14 februari. I Karlskrona City hittar du till exempel minst 25 butiker med smyckesutbud och minst 15 butiker som säljer choklad.

8 I HUVUDET PÅ
2. Läs Atomic Habits av James Clear. Har du läst den tidigare, läs den igen. Kom till Väggahallen och Sparbanken arena och stötta Carlshamns IBK’s alla duktiga och hårt kämpande innebandyspelare. SIMON PETER I Succéserien "I huvudet på" får vi komma närmare en person som verkar i Blekinge. I detta nummer möter du Oscar Alvarsson, produktutvecklingschef på Rocker.
wellnesstudio.se VI FIRAR MED EN REJÄL INVIGNING LÖRDAG 28 JANUARI KL 10-14. HÅLL UTKIK PÅ SOCIALA MEDIER OCH PÅ VÅR HEMSIDA FÖR MER INFO. ÄNTLIGEN HAR VI ÖPPNAT UPP VÅRA NYRENOVERADE LOKALER Nu är vi Karlskronas största gym på 2 300 kvm. Massor av ny träningsutrustning och nya träningskoncept i nyrenoverade miljöer! KARLSKRONA CITY

Specsavers i Karlskrona ligger kvar på Borgmästaregatan 15 men man har gjort en rejäl uppdatering med den allra senaste inredningen. Ljust och varmt är det man tänker på först när man kommer in i butiken nu för tiden.

Här har man alltid haft en frontposition när det gäller den tekniska biten vid, till exempel, synundersökningar. Nu kan man också säga att man tagit steget mot toppen även när det gäller trivselfaktorn. Alla glasögonbågar exponeras i en nästan övertydlig miljö med en lättöverskådlighet som är svårslagen. När du väntar på din tur finns en ny fräsch ”vänthörna” med helt nya och sköna fåtöljer som gör att väntan aldrig känns för lång här. Mycket trivsamt!

PERSONALEN ÄR som vanligt väldigt kunniga och hjälper gärna till med allt från val av bågar till de minsta justeringar som ibland behöver göras. Inga ögonproblem är för små och målet är alltid att kunden ska trivas med sina glasögon eller linser.

GÖR ETT besök på ”nya” Specsavers. Om inte annat så för syns skull...

10 SUCCÉ
ROLAND LUNDGREN FOTO: IDA LEJONSKÄR
”Nya” Specsavers - En fröjd för ögat Ronnebygatan 48, Karlskrona, 0455-201 00 50%! Välkommen! Rea Dubbelt upp! 2 för 1 på alla glasögon Boka din synundersökning på specsavers.se Köp valfri båge från 395 kr och få ett andra par, till samma eller lägre värde, på köpet. Du betalar för paret med den dyraste kombinationen av glas och tillval. Om bågens värde i det kostnadsfria paret är högre än bågens värde i det par du betalar för, behöver du betala mellanskillnaden. 2för1 är personligt. Enkelslipade standardglas (index 1.5) ingår. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Gäller till 26/2. Rea Dubbelt upp! 2 för 1 på alla glasögon Karlskrona Borgmästaregatan 15, 0455-267 00. Boka din synundersökning på specsavers.se Köp valfri båge från 395 kr och få ett andra par, till samma eller lägre värde, på köpet. Du betalar för paret med den dyraste kombinationen av glas och tillval. Om bågens värde det kostnadsfria paret är högre än bågens värde det par du betalar för, behöver du betala mellanskillnaden. 2för1 är personligt. Enkelslipade standardglas (index 1.5) ingår. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Gäller till 26/2.
goldhat Reklambyrå Mån-fre 10-18, lör-sön 11-16 Bromölla 0456-478 00 • Karlskrona 0455-36 78 80 www.emhome.se • www.svenskahem.se Under 2023 byter vi kostym och säljer ut MÄNGDER av varor! UPP TILL... Lagerrensning på vår MATTAVDELNING Gäller endast lagervaror, t o m den 5/2 -2023. 2060% RABATT Två designklassiker nu i våra butiker! LAMINO Fåtölj + pall i oljad ek/fårskinn. Scandinavian Grey. Design: Yngve Ekström 19.990 kr 50% RABATT JETSON Fåtölj i krom/läder classic soft svart. Design: Bruno Mathsson 26.990 kr

Johan Glans Johan Glans Johan Glans

Taggad inför sin Sommarturné

Nu är det dags för komikern och skådespelaren Johan Glans att rulla ut på vägarna igen med en sprillans ny föreställning, ”Sommarturné –En Standupshow”. Med sin speciella och sparsmakade mimik, den träffsäkra humorn och inte minst med sin skånska charm kommer han att besöka ett 20-tal orter runt om i landet. Det är fem år sedan sist han turnerade men han har haft fullt upp med olika TV- och filminspelningar.

Sommarturnén, berätta om den!

– Det är som sagt fem år sedan jag drog ut på egen turné. Min lilla trilogi, de tre senaste showerna som bestod av ”World Tour of Skåne”, ”World Tour of Skandinavien” och ”World Tour of the World” avslutades 2018. Tiden flyger iväg och men nu tyckte jag att jag ville hitta på något nytt, berättar Johan Glans.

Känner du dig ringrostig?

– Nej, det hoppas jag inte. Jag har faktiskt bokat in några testföreställningar i Finland och Norge, jag tänkte det var en god idé att värma upp inför sommaren och prova föreställningen i smyg.

BILJETTERNA HANN knappt släppas innan försäljningen drog igång och sålde som smör i solsken.

– Det känns lite hisnande faktiskt. Det är enormt roligt.

Det sägs att det räcker med att du kommer upp på scen och lyfter ett ögonbryn, ser lite pillemarisk ut och du får hela publiken på fall i skrattkramp, stämmer det?

– Om det är sant förstår jag det inte själv. Det är klart att publikens och de som sett mig tidigare, deras förväntningar när jag äntrar scenen spelar en betydande roll. Där kanske jag har fått en del gratis. När jag var liten brukade jag stå framför spegeln och göra grimaser, det är kanske de takterna jag övade in då som har lönat sig. Om det skulle vara så kan man bara leva på det ett par minuter, sedan gäller det att börja leverera.

Vid sidan av scenen vill inte Glans ha ett alltför stort fokus på sig själv. Är du lite blyg?

– Nej, inte direkt. Det är lite överdrivet, så farligt blyg är jag inte men om man jämför med hur jag är på scen så tar jag helst inte lika så stort utrymme. Jag tycker att jag får utlopp för allt det där på scen.

Som till exempel?

– Vifta med armarna, prata högt, tramsa mig och göra grimaser.

Vad tror du själv är hemligheten bakom framgångarna?

– Jag tänker inte på mig på det sättet. Det är klart att jag är jätteglad över att känna mig uppskattad för det jag gör. När

jag är gammal och sitter på hemmet ska jag tänka tillbaka och minnas men jag kan inte luta mig tillbaka idag och bli för bekväm. Det är fortfarande ett jobb som ska göras.

Vi minns de klassiska sketcherna som ”Baksmällan”, ”Påsk” med flera. Man skrattar gång på gång vid varje tillfälle de dyker upp. Har du någon egen favorit?

– Hm… intressant. Jag har alltid svårt att komma på en speciell sådär men en turné, den som hette ”World Tour of Skandinavien”, den är min personliga favorit. Jag tycker inte det är kul alls att se mig själv men om den dyker upp på TV eller liknande kan jag, när det gått en bit in i programmet tyckt att fan, det här är ju faktiskt ganska kul ändå, berättar Johan.

Har du sysslat med något annat än det du gör idag?

– Jag vill mena att jag aldrig haft ett ”hederligt arbete” och jag är mest stolt och glad över att det jag håller på med fortfarande går så bra. Det är fantastiskt kul att publiken hänger kvar så här länge efter att jag startade upp som nittonåring.

SOM UNG och grön jobbade Glans en hel del framför kameran ihop med Sissela Kyle, Johan Rheborg och Loa Falkman för att nämna några av de samarbetena med våra mest folkkära och etablerade skådespelare i branschen.

– Ja, det var inte igår, jag var i 20årsåldern då. Jag kommer ihåg att det verkligen var en god skola att komma så nära och se hur de gjorde. En gång skulle vi ta ett gruppfoto och jag fick nypa mig i armen, då var jag riktigt färsk. Sedan infann sig den där känslan av att åh nej, de kommer nog snart att komma på mig, du vet man kände sig som en bluff ett tag. Så

tror jag alla människor känner någon gång, men med tidens gång har det gudskelov gått över.

Har du några speciella teman i dina föreställningar? Du är aldrig politisk när du går på scen? Kan det vara så att det är befriande att bara få skratta och att det är skönt att bara få koppla av och slippa åsiktsmaskineriet för en stund?

– Nej, inga teman. Det är ett medvetet val. Jag jobbar efter en amerikansk/ brittisk modell med högt tempo och säkert uppemot sjuttio olika ämnen. Allt summerat på cirka en timme och en kvart. Det är så mycket nyheter i tidningar och medier från morgon till kväll. Jag har aldrig riktigt börjat i den änden. När jag började med standup gick jag åt det hållet jag själv älskade. Jag kollade på Babben och Thomas Pettersson. Jag vill väl vara kvar i det, old school standup.

I EN AV dina tidigare föreställningar förde du fram vikten av att vara snäll.

– Ja, det har jag nog sagt någon gång. Samtidigt vill jag vara en tuff komiker, haha. Det är klart att jag vill stå upp för sunda värderingar och inte vara den som bidrar till att drevet går, inte heller sparka på någon som ligger.

Jag vill inte vara tråkig, det är ingen barnföreställning jag åker ut med. Jag har en personlig gräns, jag mår dåligt om jag gör någon annan ledsen genom att skämta om eller med en person.

Roasting är inte din grej? Är du skadeglad?

– Haha, det är vi väl alla någonstans. Det är alltid kul när någon gör bort sig. Jag har deltagit i sådana sammanhang men då är ju alla med på det. Vi hade fått färdiga manus där man var beredd på att nu ska man bli häcklad och hånad. Jag

är ganska tjockhudad när det kommer till kritan. Andra kan mycket väl driva med mig om hur jag ser ut och hur jag låter, det är okej om jag känner att det är gjort där hjärtat är med. Skrattar allra mest gör jag åt kompisar och inom familjen. Till exempel om en kompis berättar något dumt där vid fikabordet.

Johan Glans har fått utmärkelsen som ”Årets komiker” åren 2003 och 2013. Det kan båda gott inför 2023?

– Japp, det stämmer. Det hade kanske kunnat bli en fin liten tradition. Det hade väl varit snyggt så här var tionde år. Kan man säga det till juryn, haha?

Vad har du främst sysslat med de senaste fem åren sedan förra turnén?

– Jag har gjort många olika grejer för film och TV. Mycket av det har inte släppts ännu. Jag har spelat in en komedi som kommer upp på bio framöver. Vidare har vi gett flera föreställningar på Cirkus i Stockholm, ”Om dessa väggar kunde cykla – En hyllning till Hasse och Tage.

En hel serie med Ture Sventon där jag spelar Ville Vessla är klar och på gång att sändas på C More. Vidare har jag spelat in en Bamsefilm också. Det är lite som en ketchupeffekt, först kommer inget sedan kommer allt på en gång.

Samtidigt har du så klart filat på nya skämt inför sommarens turné?

– Ja. Det är ett tag fram till dess och i ärlighetens namn hade jag kunnat dra ut med den nu på en gång. Det känns långt till sommaren. Det kan nog både komma till och falla ifrån en del skämt innan premiären. Det är smått frustrerande för jag börjar bli så taggad. Nyheten är släppt, skämten är skrivna och biljetterna är ute. Det ska bli så roligt att få möta publiken igen, avslutar Johan Glans.

JOHAN GLANS

FÖDD: 9 april 1974, Eslöv.

FAMILJ: Gift med Sara Young, paret har en dotter.

YRKE: Komiker och skådespelare. BÄSTA DOFT: Brynt smör.

FAVORITORD: Liksom.

DANSAR TILL: Bara på bröllop, någon enstaka gång i hemmet, gärna till The Clash.

GRÅTER TILL: Om något är fint, vackert och oskyldigt, som ”Singin’ in the rain”.

MOTTO: Spring aldrig efter en buss.

AKTUELL MED: ”Johan Glans - En standupshow”. Kommer till Ronneby, Brunnsparken, 4-5 juli 2023.

SUCCÉ MÖTER 12

Laddhybrid och Allt inkluderat

Volvo XC60 Recharge

0 % Risk för räntehöjning

Framtidens sätt att skaffa bil är här

Det flexibla bilabonnemanget

Volvo XC60 Recharge

Laddhybrid

Som din smartphone, men större. Från 8 490 kr/mån*

Volvo XC40

Upptäck vår kompakta SUV –anpassad för varje tillfälle. Från 5 990 kr/mån*

Volvo XC40 Recharge

100 % elektrisk, över 40 mils räckvidd. Från 8 390 kr/mån*

Volvo XC60 Recharge Laddhybrid: WLTP bl. körn. (prel). Förbr: 1 l/100 km, 19.3 kWh/100 km. Räckvidd: 77 km. CO₂: 23 g/km. Volvo XC40 bensin: WLTP bl. körn. (prel). Förbr: 7,4 l/100 km. CO₂: 168 g/km. Volvo XC40 Recharge: WLTP (prel). Förbr: 18,2–20,5 kWh/100 km. Räckvidd: 418–448 km. Inga CO₂–utsläpp under körning. Faktisk räckvidd kan variera beroende på körbeteende och yttre faktorer. Care by Volvo: Fordonsskatt, fortkörningsböter, trängselskatt, parkeringsböter samt förbrukningsartiklar som bränsle och spolarvätska ingår inte. Care by Volvo abonnemang inkl moms, 1 000 mil/år, 36 månaders bindningstid, helförsäkring, service, underhåll, ersättningsbil, däck för alla årstider och vägassistans. 0% risk för räntehöjning. Priserna var giltiga vid annonsens publicering och kan ändras utan föregående meddelande. Vi reserverar oss för slutförsäljning.

ahlbergbil.se @ahlbergbil

Välkommen in Mån-tors 09–18.00. Fre 09-17.00. Lör 10–14.00.

Volvo Originalservice Classic

Pris från 2 795 kronor*

Service för lite äldre bilar

Kör du en Volvo från 2017 eller tidigare? Då har vi ett prisvärt servicealternativ för dig. Volvo Originalservice Classic omfattar hela tjugo kontrollpunkter och uppfyller alla rekommendationer för just din bil. Välkommen!

Karlshamn Korpadalsv. 2 Karlskrona Gullbernav. 22

Olofström Ekhagsvägen 1

Sölvesborg Kämpaslättsvägen 1

13
Karlshamn Korpadalsv. 2 Karlskrona Gullbernav. 22
Volvo
det nya sättet
Care by
är
att köra Volvo. Det är ett komplett abonnemang, där nästan allt ingår i en fast månadsavgift. Välkommen in till oss så berättar vi mer om Care By Volvo. Från 8 490 kr/mån
*Intervalltillägg kan tillkomma. Priset gäller modellår 2017 eller tidigare. Dock inte Volvo XC90 2015–2017 och S90/V90 2016–2017. Läs mer och boka service på ahlbergbil.se Fördelar med att välja oss • Uppdatering av mjukvaran • Personlig servicetekniker • Volvo Originaldelar • Volvo Assistans i 12 månader • Servicegaranti i 12 månader Skanna QR-koden för att boka service eller läs mer på ahlbergbil.se

London - Ett populärt resmål

Åk Rib-båt över Themsen och se alla de klassiska Londonmotiven från havet. – London Eye, Houses of Parlament, Country Hall och Westministerbridge. Gå en guidad rundtur i James Bonds eller Harry Potters fotspår.

När du intagit en publunch eller läskat dig med afternoon tea kan du heja fram ditt favoritlag i Premier League, se någon musikal i West End eller varför inte ta en helikoptertur och se London från ovan.

MADRID OCH Buenos Aires i all ära, fotbollens Mecka heter London! London är inte bara den stad i Europa med flest lag i toppdivisionen, här finns massor av klubbar och arenor att utforska i alla väderstreck. Med sju Premier League-lag, över 40 professionella lag erbjuder staden ett fantastiskt fotbollsutbud. Ofta kan du hitta prisvärda biljetter till matcherna i The Championship och här får du mycket fotbollskultur för pengarna, oavsett vilken klubb du väljer.

WARNER BROS STUDIOS eller Harry Potter museum som det också kallas, är den verkliga platsen för inspelningarna av Harry Potter filmerna. Warner Bros Studios ligger cirka 3 mil utanför London, busstransfer från London ingår i biljetterna. På plats öppnar hela Harry Potters filmvärld upp sig för dig. Du kan stiga in the Great Hall,

promenera längst Diagon Alley, se Dumbledores kontor, se Hagrids stuga och gå in i the Forbidden Forest.

MÅNGA SVENSKAR associerar London med konsert och musikal. De populära teater- och musikalföreställningarna i teaterdistriktet West End lockar åtskilliga turister varje år. "Lejonkungen" är en av de mest populära musikalerna, med musik av bland andra Elton John. Ett av de säkraste och billigaste sätten att komma över bra och billiga biljetter är teatrarnas gemensamma biljettkiosk på Leicester Square.

Klättra på O2-arenan

På med klätterutrustning och bestig multiarenan O2 (Millennium Dome). Klättra på den klotformade byggnadens tak och njut av de vackra Londonvyerna. Hela äventyret tar 90 minuter, och barnen måste ha fyllt tio år för att få klättra. Bästa utsikten finner man dock från Sky Gardens. Det är gratis men biljetter måste bokas i förväg. Sky Gardens är beläget i City of London, 155 meter över marken med panoramautsikt. Utsiktsvåningen är en vinterträdgård med möjlighet att fika eller äta lunch/middag. Närmaste tunnelbanestation är The Monument.

Shopping i världsklass!

När orken tryter längs Oxford Street och

i de stora varuhusen, smit runt hörnet. Från Oxford Street mittemot Bond Streets tunnelbana finns en gränd, St Christophers Place som leder till området Marylebone. Längs Marylebone High Street finns gott om små specialbutiker (inredning och kläder) och restauranger.

När de trötta benen behöver vila är pubarna ett bra alternativ både för mat och dryck. Min egen favoritrestaurang Tuttons ligger i Covent Garden, den före detta frukt- och blomstermarknaden. Här äter jag gärna Fish and Chips med mushy peas men det finns också mycket annat gott på menyn.

AFTERNOON TEA är en upplevelse. På Browns Hotel är både miljö och förtäring av allra högsta klass. Fortnum och Mason är också ett mycket bra alternativ.

Londons coolaste champagnebar stavas Vertigo 42. Diger meny med olika sorters årgångschampagne och afternoon tea. Vertigo är inte en restaurang, men måndagar till fredagar finns en barmeny. Utsikten ingår i priset oavsett om du väljer champagne eller te!

LONDON HAR ett imponerande kollektivnätverk med tunnelbana, bussar, båtbussar, spårvagnar och tåg. Med ett Oyster Card blir det mycket enklare och bekvämare eftersom du kan betala med det på alla dessa transportmedel och därmed slipper stå i långa köer till biljettautomater och bära med dig en massa växel.

14 SUCCÉ
I London finns alltid något att upptäcka vare sig du är förstagångsbesökare eller ”känner” staden.
LONDON ÄR ett populärt resmål så för att vara på säkra sidan boka i förväg, gäller både matställen och evenemang.
HYR VÅR ANLÄGGNING PÅ MÖRTSJÖÅSEN Vi hyr ut våra byggnader till föreningar, skolor och privatpersoner. Passar både små och stora sällskap. Mer information hittar du på www.mörtsjölägret.se under fliken ”UTHYRNING” Fritidsanläggningen, som ägs av Skol-IF Mörtsjöåsen, ligger ett par mil norr om Karlskrona i ett naturskönt område omgivet av ängar, skogar och sjöar. Anläggningen består av ett flertal hus, badbryggor och gräsplaner. Till anläggningen hör också ett stort skogsområde. Stöd Mörtsjölägret Swisha valfritt belopp till: 123 562 51 40 Märk med ”gåva”
THERESE PERSSON SÖLVESBORGS RESEBYRÅ

Det ställs stora krav på ett assistansbolag. De måste vara flexibla och förutseende när det gäller att planera mina aktiviteter. Fixa finns där som ett starkt stöd och ser till att allt fungerar till 110 procent. Jag och familjen är stolta och mycket nöjda med Fixa Assistans som vi alla är så beroende av. / John Lerner www.fixaassistans.se

Tisdag-Fredag

Välkommen

Marinmuseum Stumholmen, Karlskrona 0704 74 45 17 konferens@skeppsgossen.se www.bistrofamiljen.se

HÄRLIG LUNCHBUFFÉ

Måndag-Fredag 11.00-14.00 dukar vi upp en LUNCHBUFFÉ med spännande och klassiska maträtter från både det svenska och internationella köket.

Vi erbjuder både ett stort urval av kallskurna cateringbuffér och festmenyer! Här kan vi möta dina önskemål på mat för både vardag och fest. Allt från kyckling, fläskfilé och lax med fräscha goda tilllbehör. Vi skräddarsy gärna helhetslösningar efter ditt tycke och smak.

Du hittar all info på vår hemsida www.bistrofamiljen.se

Välkommen

Kolonivägen 59, Gullberna Park 0455-15255 info@bistroberna.se www.bistrofamiljen.se

NJUT AV LUNCHBUFFÉ MED UTSIKT

Måndag-Fredag 11.00-14.00 dukar vi upp en LUNCHBUFFÉ med spännande och klassiska maträtter från både det svenska och internationella köket.

Abonera Utkiken! Tillsammans med dig så skräddarsy vi ihop din fest/tillställning och erbjuder en helhetslösning! Vi har fullständiga rättigheter.

Vi har ett stort hjärta för god service och vällagad mat från grunden och har gedigna erfarenheter från världens kök!

Du hittar all info på vår hemsida www.bistrofamiljen.se

Välkommen Kärleksstigen 7, Karlskrona 0455-15252 info@bistroutkiken.se www.bistrofamiljen.se

15 SUCCÉ
MISSA INTE ATT VI HAR HELGÖPPET!SuccémöterAnnaBlomberg KARLSKRONABorgmästaregatanwww.specsavers.se KOMIKERN SJUNGER UT Blekinge April Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN Döden döden döden Den ”lilla bilen” medstorattityd MODEVårkänslor i butikerna Succé hela Blekinge! SuccémöterKjellBergqvist KARLSKRONABorgmästaregatan 0455www.specsavers.se MED GLIMTEN I ÖGAT SuccéBlekinge Mars Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKANVad gör en plats attraktiv? BILEN Det nya modelejonet VETA Så gör man Succé! Succé hela Blekinge! Vill du synas i ett positivt, trovärdigt och lokalt media finns det inte så många alternativ. Kontakta oss på Succé så ser vi till att du får ut mer av din marknadsföringsbudget. Västra Blekinge 0733 997 760, simon@succeblekinge.se Östra Blekinge 0708 935 835, roland@succeblekinge.se Självklart kan du även nå hela Blekinge! Besök gärna vår hemsida för mer information, www.succeblekinge.se Vill du visa att ditt företag finns?
11.00-14.00 dukar vi upp en härlig LUNCHBUFFÉ. Helgöppet 11.00-15.00. För mer info kontakta oss på telefon eller via mail.

En detalj som jag funderat mycket på är det eviga handskakandet som präglade det svenska samhället innan pandemin. Det är ett viktigt inslag i vår vardag. Vi tar i hand när vi hälsar, när vi sluter avtal med någon och ibland bara av ren vana när vi kommer in i ett nytt rum. Men kommer vi fortsätta med det i samma utsträckning nu? Skulle vi klara av en sådan social förändring som att sluta ta i hand? Vi har starka sociala regler i Sverige och jag märker hur folk alltmer går tillbaka till gamla mönster.

JAG FÖLJER EN hel del debattsidor om normer för jag är så fascinerad av människors syn på sociala regler. Handskakandet är ett återkommande samtalsämne. Vissa anser att det skulle vara ett hot mot hela den svenska kulturen att sluta ta i hand. Vi skulle ”radera ut oss själva om vi slutade”, läste jag i en kommentar. Andra anser att det rent av är oförskämt att ta i hand i dessa tider. Men frågan är hur länge ”dessa tider” ska gälla. Är det kanske tiden som varit under pandemin som borde bli normen?

I mitt yrkesverksamma liv skulle det vara otänkbart att inte ta i hand när man hälsar. Även om det är 30 personer i mötesrummet så skakar man varje hand innan man går och sätter sig. Det är ett

viktigt respektfullt samspel där vi bekräftar varandra. Under pandemin var det naturligtvis otänkbart men nu börjar fler och fler gå sin lilla runda och skaka hand igen. Jag har inte kommit tillbaka in i rutinen ännu och skyller fortfarande på pandemin och något i mig hoppas att vi kanske ska slippa det i samma utsträckning framöver. Att nya sociala samspel ska ersätta det eviga handskakandet.

JAG ÄR NU efter pandemin ny på en arbetsplats och som ny kan man ju inte låta bli att analysera mönster och rutiner. Man läser av folk lite extra för att passa in och något jag förundrats över är hur förvånansvärt många det är som hostar sig i handen. Det kanske är vanligt på fler arbetsplatser, bara att jag inte tänkt på det tidigare, men jag blir ärligt talat lika chockad varje gång. Inte konstigt att virus sprids snabbt och ytterligare en anledning till att inte ta varandra i hand i onödan.

SÅ FRÅGAN är om vi kommer återgå till det ”normala” eller om den svenska normen kommer innebära något annat än att ta i hand i fortsättningen. Jag hoppas åtminstone att armbågshälsningen kommer vara död och begraven efter den här pandemin. Något mer opersonligt får

man leta efter, som om vi kände avsky för varandra och vänder ryggen mot den vi möter. Om det är det enda alternativet tar jag hellre i en varm hand och bär en liten burk med handsprit i väskan som jag smyger fram vid lämpligt tillfälle.

JAG ÄR GANSKA säker på att vi aldrig kommer anamma den franska modellen med pussar på kinden. Den introverte svensken skulle bli så generad att själva hälsningsfrasen skulle påverka hela mötet. Kanske den kinesiska långsamma bugningen skulle kunna vara ett alternativ eller skulle vi bli stressade av det?

Jag har inga svar men jag är övertygad om att vi även i fortsättningen kommer vara beroende av en hälsningsform som är mer än bara ett ord, så

16 SUCCÉ
antingen återgår vi till handskakningen eller låter vi något annat växa fram. Om närkontakt är det viktigaste inslaget i hälsningen så ge varandra en kram istället.
Ska vi fortsätta ta varandra i hand?
Pandemin är inte helt överspelad men succesivt börjar samhället återgå till gamla rutiner igen. Mycket har förändrats under de här åren och frågan är om vi någonsin kommer gå tillbaka till den tid vi hade före pandemin. SOPHIA AHLIN SOPHIA@SUCCEBLEKINGE.SE
www.globussportwebshop.se www.globussportwebshop.se HUNDOVERALL ”Ville” Fodrad Reflexpasspoaler på sidorna. Finns i flera färger och storlekar. REGN- & UTEGÅNGSTÄCKE “Globus – Tarzan 1” 100 g polyestervaddfyllning. Finns i flera färger och storlekar. Läs mer och beställ Läs mer och beställ Pris från 299 - 575 kr Pris från 779 - 839 kr
FOTO: CAROLINA HANSSON

Toyota Karlshamn

TOYOTA COROLLA CROSS HYBRID

En helt ny SUV med intelligent fyrhjulsdrift

Toyota Corolla Cross är en robust familjebil med ett sofistikerat och kraftfullt utseende, intuitiv SUV-design och exemplariska köregenskaper. Corolla Cross är först ut av våra modeller att utrustas med helt nya, femte generationens självladdande hybridteknik, som är både kraftfullare och mer effektiv än någonsin tidigare. I kombination med intelligent fyrhjulsdrift (AWD-i) kan du ta dig an vilka vägar som helst, året runt.

Easy Privatleasing med fast ränta från 4.345kr/månad Pris från 364.100kr.

Pluspaket på köpet vid köp av Corolla Cross Style, värde 12.000kr

Toyota

Karlshamn ∙ Karlskrona

Tubba Torg 4, KARLSHAMN. 0454-318 50

Mån-tors 9-18 fre 9-17 lörd 10-14

Ronnebyvägen 3, KARLSKRONA. 0455-31 91 90

Mån-tors 9-18, fre 9-17, lör 10-14

www.toyotakarlshamn.se www.toyotakarlskrona.se

Vi har bilar för snabb leverans!

17
Finansiering via Toyota Financial Services: exempel med Easy Privatleasing, månadskostnad inkl. service, baserad på fast ränta, 36 månader, 4500 mil, och garanterat restvärde. Övermil (10 kr/mil) och skador utöver normalt slitage debiteras vid återlämning av bilen. Uppläggnings- och aviavgift samt skatt och avgifter från Transportstyrelsen tillkommer. Kampanjpriset är giltigt t o m 2023-01-31, gäller endast privatpersoner och kan inte kombineras med Easy Privatleasing eller andra avtal och rabatter. Leasingerbjudandet är giltigt t o m 2023-01-31. Priserna är rek. ca-pris från generalagent, lokala avvikelser kan förekomma. Bränsleförbrukning och CO2-utsläpp vid blandad körning 5,3 l/100km. Med reservation för avvikelser, prisändringar och tryckfel. Bilen på bilden kan vara extrautrustad med tillval som inte finns i Sverige.

Unik inblick från Listerlandets stolthet

Under 2023 kommer du som läsare att ha möjligheten att följa Blekinges stolthet, tillika allsvenska fotbollslag Mjällby AIF från insidan. I varje nummer kommer ett unikt reportage där man får möta personer med Mjällbykoppling som levererar historier och bilder från insidan. Den här gången träffar vi Daniel Hjalmarsson, affärsansvarig i Mjällby AIF.

”Utanför Rektangeln” har senaste åren blivit ett starkt varumärke för Mjällby AIF. Samlingsnamnet för de samhällsinsatser som föreningen gör för människor i samhället är inte bara en snackis lokalt, utan även i Stockholm tillsammans med de största klubbarna. Hur har MAIF lyckats hjälpa så många i samhället de senaste två åren? En av projektets grundare Daniel Hjalmarsson, idag affärsansvarig i Mjällby AIF, svarar på några frågor.

Daniel, till att börja med, sammanfatta Utanför Rektangeln?

– Det är svårt att sammanfatta något kort, som vi brinner så mycket för. Men ”Utanför Rektangeln” är samlingsnamnet och varumärket kring alla de insatser Mjällby AIF gör för samhället.

Hur startade idén?

– MAIF har under flera år jobbat för att hjälpa till i samhället. 2019 var jag och Jacob Lennartsson på en affärkonferens i Milano där de pratade om hur stor effekten var att fotbollsklubbar, med våra starka varumärke, hjälpte till i samhället. Då kände vi att vi har en plikt att göra något riktigt bra av detta. Vi startade ”Utanför Rektangeln”, skapade en logga genom Emma på E-koncept och genom en tydlig projektplan och samarbete med kommunen kunde vi inleda resan.

Hur har utfallet blivit?

– Vi hade stora förväntningar men det har varit över förväntan. Vi har engagerat och nått över 3500 personer, allt från ungdomar till pensionärer till personer med olika typer av funktionsvariation.

Vad är framgångsreceptet?

– Samarbetet med Sölvesborgs kommun. Det startade tillsammans med dåvarande samstyret som var otroligt stöttande och såg värdet i projektet, men där även Näringslivskontoret varit en avgörande faktor med deras driv och idéer för att detta blivit så bra som det blivit.

Vi är väldigt glada att nuvarande styre även de visat stor vilja att fortsätta driva detta projekt framåt och hjälpa människor i kommunen.

Hur ser projektet ut framöver?

– Vi fortsätter samarbeta med Sölvesborgs kommun, vilket är väldigt viktigt. Vi kommer även ha en medpartner i Sölvesborg-Mjällby Sparbank som de kommande åren kommer driva ”Utanför Rektangeln” tillsammans med oss. Att ett sådant starkt och skickligt företag som Sparbanken går in och vill driva vidare samhällsinsatserna i kommunen gör att projektets framtid ser ännu ljusare ut och vi kan hjälpa ännu fler människor.

Kan man betygsätta effekten på ”Utanför Rektangeln”?

– Vi sätter högsta betyg på ”Utanför Rektangeln”. Men skall man rikta sig till fakta så kan vi konstatera att 3500 människor har varit involverade i projektet under två år, vilket är ungefär 20 % av kommunens invånarantal. Det som också är fantastiskt är att när Svensk Elitfotboll höll en hållbarhetskonferens i Stockholm för ett par månader sedan så lyfter man i huvudsak fram två klubbar och deras hjälp i samhället. Det är Hammarby IF, som har sju anställda i deras samhällsprojekt

och det är Mjällby AIF och Sölvesborg. Ett fantastiskt betyg.

Hur viktigt är det med ”Utanför Rektangeln”?

– För Mjällby AIF är det otroligt viktigt. Dels för att det faktiskt hjälper människor på riktigt och dels att alla våra partners skall se vart deras investerade pengar gå till. Det går absolut till att vi kan vinna matcher i Allsvenskan och ha en grym utbildning av ungdomar i vår akademi och ungdomsfotboll men pengarna går också till att Mjällby AIF skall kunna fortsätta hjälpa till utanför fotbollsplanen. Det är vi stolta över och det skall även våra partners vara.

GÖR VI DET OMÖJLIGA MÖJLIGT WWW.MAIF.SE

ditt företag finns?

Vill du synas i ett positivt, trovärdigt och lokalt media finns det inte så många alternativ. Kontakta oss på Succé så ser vi till att du får ut mer av din marknadsföringsbudget.

Västra Blekinge 0733 997 760, simon@succeblekinge.se Östra Blekinge 0708 935 835, roland@succeblekinge.se Självklart kan du även nå hela Blekinge!

Besök gärna vår hemsida för mer information, www.succeblekinge.se

INSIDE MAIF 18
TILLSAMMANS
Hela Blekinges Succé! SuccéBlekinge Oktober2022 Karlshamn/Olofström/Sölvesborg www.succeblekinge.se KARLSHAMNDrottninggatan67 045470 www.specsavers.se SuccémöterAlexandraRapaport LEVERSIN BARNDOMSDRÖM KRÖNIKANVackraungdom BILENStortklivframåt MODEHöstmodet hosbutikerna Hela Blekinges Succé! Succé Blekinge November 2022 Karlshamn/Olofström/Sölvesborg www.succeblekinge.se KARLSHAMNDrottninggatan -177 www.specsavers.se Succé möter Maja Francis MJUK OCH LITE RÖRIG KRÖNIKAN Jul, jul strålande jul, eller...? BILEN En elbil i toppklass AHLIN Näthatande moralpoliser hjälper föga
Vill du visa att
19 Mio Karlskrona. HANDLA NU I BUTIK ELLER PÅ MIO.SE – BETALA I APRIL* STOR REASPURT! VI SÄNKER PRISERNA YTTERLIGARE – SKYNDA ATT FYNDA! KONTINENTALSÄNG SÄRÖ 15.995· (31.990·) HALVA PRISET ** Svensktillverkad LEVERANS INOM 10 DAGAR Kontinentalsäng Milano, enkelsäng med bäddmadrass, tyg Mason sammet mellangrå, 120x200 cm 4.995· (5.995·) Sänggavel Milano, B 124 cm 1.995· Sängbord Tromsö 999· Vägghylla Thelma 99· Puff Soul 1.036· (1.295·) Ryamatta Bronäs, 133x190 cm 399· (499·) KONTINENTALSÄNG ROMA 9.995· (10.995·) REA PÅ TÄCKEN & KUDDAR Vi kan sömn! Läs mer på mio.se/sovgott *Gäller köp under perioden 31/12 2022 - 6/2 2023. Betala hela beloppet senast 30/4 2023 utan ränta och avgifter, effektiv ränta 0%. Ansök direkt i butiken. Läs mer på mio.se eller fråga i butik. Järavägen 7, Karlskrona. Tel. 0455-29 02 90. Mån-fre 10-18. Lör 10-16. Sön- & helgdagar 11-16. **Gäller t.o.m. 20/2. Erbjudandena gäller på ordinarie priser så långt lagret räcker, dock längst t.o.m. 6/2 om inget annat anges. Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev. tryckfel. Mer info på mio.se KONTINENTALSÄNG MILANO 4.995· (5.995·) Sänggavel Särö pikerad, B 160 cm 6.495· (8.495·) KUDDE FRÅN 179· (299·) TÄCKE FRÅN 599· (999·) Sänggavel Roma välvd, B 160 cm 20-70% PÅ MATTOR FYNDA! UPP TILL 70% PÅ UTSTÄLLNINGSMÖBLER OCH REAVAROR! RYAMATTA FRÅN 399· (499·) Svensktillverkad Sov som de bästa! PAKETPRIS 24.995· (49.990·) STÄLLBAR SÄNG + GAVEL BJÖRKENÄS HALVA PRISET VI HAR SÄNGAR FÖR HELA LIVET! BUTIK & MIO.SE

Hur mår hockeyn i Blekinge och klarar

HF Karlskrona att ta steget upp…

Hur mår egentligen hockeylagen i Blekinge? Om vi börjar och kika på Mörrums GoIS så var det faktiskt riktigt illa ett tag, ekonomin var helt körd i botten.

Det var till och med så att supporters fick gå in och rädda bussresor till bortamatcher för att man skulle få ihop det. Men Mörrum har en fantastisk förmåga att resa sig och man är absolut på rätt väg även om man har en tuff resa framför sig. Det som är roligt är att det är många nya och nygamla ansikten som dykt upp och gör fantastiska insatser för sitt Mörrum. Jag tror att det är dags för ganska så stora förändringar i klubben för att man skall få ihop det. Ännu är det inte avgjort hur det går men som sagt man är en bra bit på väg.

KRIF HOCKEY har också en tuff ekonomisk situation men man är med i toppen av serien och slåss om en kvalplats i Söderettan Vår. Det trots att man fått ett stort avbräck i Sebastian Magnussons skada men det ser ändå hoppfullt ut. Känslan

är att Tisell fått bra ordning på laget och att man har en möjlighet att lyfta ytterligare. Att man sedan gått ut med ”order” vilka sånger klacken får sjunga känns lite förlegat för och ger allt lite konstiga signaler. Supporterkultur skapas bland supporters och ingen annan stans. Vi har ett nytt exempel i Väsby där nu supportrarna skall få in en hamburger kedjas namn i klacksångerna, spännande…

I KARLSKRONA HK händer det som vanligt något spännande. Klubbchefen Per Rosenqvist tillsammans med Christian Magnusson har gjort ett grymt jobb med ekonomin men då är det sportsliga resultatet inte i fas. KHK har ett riktigt bra lag men man har än så länge inte fått ihop det och det skall bli intressant att se vad tränarbytet med Magnus Sundquist

kan innebära. Starten har väl varit sådär som i skrivande stund är en vinst och en förlust (utklassning) men vi får se vad det slutar. Känslan är att KHK har en stor uppsida och man skall absolut inte räkna bort laget i slutspelsstriden.

HF KARLSKRONA är laget som i år skall ta steget upp i högsta serien i handboll men efter en fantastisk start så har det gått lite knackligare nu på slutet. Alla pratar om hemmamatchen mot HK AMO där man tappade en stor ledning för att sedan bara få med sig ett oavgjort resultat. Det var något mentalt som hände med laget efter den matchen och lagen underifrån börjar närma sig och det kan bli en strid på slutet om man inte kommer upp på spåret igen. När man hör med handbollskunniga prata kring HF Karlskrona så säger man att det är ett riktigt bra handbollslag med många yngre duktiga spelare. Statistiken de senaste åren visar också att det är riktigt tufft att kvala sig upp då det bara är ettan i Handbollsallsvenskan som tar

FÖLJ MIKAELS BLOGG BEAVERBLOGG PÅ www.succeblekinge.se

Ha dé!

Tennisklubbens tränare hyllas av idrottsrörelsen

Den 27 januari

Daniel Brodén har varit Karlskrona TK trogen sedan barnsben och har vigt sitt liv till tennisen. Först som spelare men sedan ungdomsåren också som tränare.

I NOMINERINGEN kan man bland annat läsa: ”Daniel Brodén är en idrottsledare som med stor medmänsklighet och förmåga att entusiasmera under en lång tid och fortsatt under 2022 varit en garant för att tennisklubben i Karlskrona kan erbjuda en så bred och engagerande verksamhet som den gör. Som en central gestalt utan stora ord står Daniel där dag efter dag och visar prov på det starka ledarskap som svensk idrott behöver. Han är därför en synnerligen väl värd mottagare av priset för årets ledarskap inom idrotten i Blekinge!”

UNDER 2023 fyller tennisklubben 100 år och föreningen har på Rosenholms utmärkta tennisanläggning en bred verksamhet för alla åldrar samt alla ambitioner. 450 spelare tränar varje vecka tennis i klubbens regi och medlemsantalet närmar sig 1000.

Tennisen står sig stark i Karlskrona – med Daniel Brodéns hjälp!

SPORTFÅNEN 20
MIKAEL JOHANSSON BEAVERBLOGG@SUCCEBLEKINGE.SE steget upp med automatik. Det enda som är säkert är att det kommer bli en nagelbitande handbolls vår. avslutades RF-SISU Blekinges idrottsvecka med Stjärnfesten på Ronneby Brunn. Där fick Daniel Brodén, Karlskrona Tennisklubb, ta emot priset ”Årets Ledarskap” för sitt inkluderande och unika ledarskap.
KARLSKRONA TENNISKLUBB

RONNEBY

ÄNTLIGEN HAR VI ÖPPNAT UPP VÅRA NYRENOVERADE LOKALER

Med sin redan unika rymd och sina 2 400 kvm blir träningskänslan nu oslagbar. Nytt och fräscht blandas med många års träningsglädje som sitter i väggarna.

wellnesstudio.se
VI FIRAR MED EN REJÄL INVIGNING LÖRDAG 28 JANUARI KL 10-14. HÅLL UTKIK PÅ SOCIALA MEDIER OCH PÅ VÅR HEMSIDA FÖR MER INFO.

SUCCÉ ELLER FIASKO

SUCCÉ

1

Olofströmstjejen Anna sysslar med något som kallas ultralöpning. Ultralöpning? Ja, det är en aktivitet där man springer mycket, mycket långt. Längre än maratonlöparna gör. Hon innehar världsbästatiden för artonåringar på sextimmars(!)löpning med sträckan 73 kilometer och 4 meter. På sex timmar!!! Otroligt! Blekingetjejen kommer definitivt att gå väldigt långt. Eller, förlåt - Springa väldigt, väldigt långt... Strongt, Anna! Minst sagt.

Dumpen.se

2

Höjdhopparhjälten Patrik Sjöberg ligger bakom denna facebooksida där man avslöjar pedofiler som är beredda att förgripa sig på barn. I grunden jobbar man för att barn ska ha ett bättre skydd mot sådant här och att pedofiler ska straffas hårdare. Så sök upp ”Dumpen.se” på facebook och stöd deras kamp. För vi vet ju alla; Pedofiler kan aldrig få för stränga straff...

3

Nils van der Poel Skridskovärldsmästaren skulle kunnat ha den här platsen för alla priser han kammade hem på årets Idrottsgala. Men han har placerat sig här för de fantastiska tacktalen han höll på samma gala. Tänkvärda saker som bevisar att Nils har full koll på viktiga saker även utanför den glatta isen.

4 5

LÄSARNAS VAL

Lyckeby som utgör femtio procent av Årets lag 2022. Tillsammans med Kristian Karlsson fixades först ett VM-guldet i dubbel 2021. Det följdes sedan upp med ett EM-guld 2022. Självklart är detta Årets lag 2022!!!

Karlskrona Tennisklubb 100 år 1923 kan man förmoda att den första nätrullaren trillade på rätt sida till förmån för anrika KTK. I år firas alltså föreningens första hundra år så håll koll under året för det kommer att hända grejor. Stort grattis till de första hundra, Karlskrona TK!

FIASKO

Platt fall för ny gatsten De tveksamma förändringarna på Karlskronas Stortorg fortsätter. Traditionell kullersten som hållit genom alla tider har bytts ut mot platta stenar som redan börjat spricka sönder. Är det verkligen lättare att gå på platta stenar som inte är så platta längre? Vänta så får vi se...

Grattis Anna. Du ligger etta på Succélistan!

– Tack så mycket! Det är en ära!

För oss som inte vet något om detta - Vad är ultralöpning?

– Ultralöpning är sporten där man springer längre än maraton distansen på 42 km. Det kan vara allt från 50 km till flera hundra kilometer!

Varför blev det just sådan här extremlöpning för din del?

– Jag är en allt-eller-inget person. Jag gillar att det är så extremt och jag tycker det är häftigt att göra något som många anser som omöjligt.

Du har ju redan rekordet i din åldersklass på sextimmarslöpning. Kan vi förvänta oss fler rekordförsök i framtiden?

– Ja såklart! Jag har siktet inne på några rekord på olika distanser. Några fler världsbästanoteringar får det ändå bli innan jag är klar!

Tack Anna och lycka till med alla kommande långa, långa lopp!

LÄSARNAS VAL

TIPSA OSS!

Finns det någon eller något du tycker borde ligga på Succé- eller Fiaskolistan? Maila ditt eget förslag med en kort motivering till: Succé - succe@succeblekinge.se Fiasko - fiasko@succeblekinge.se

22 SUCCÉ
Mattias Falck Bordtennisesset från
VAD HÄNDER PÅ NICKLASTORP LÖRDAGEN DEN 26 AUGUSTI?

Superpower med Z-Water X-power

Z-Water är snällt mot hälsan, miljön och klimatet - men elakt mot smutsen. Det är ett Svanenmärkt rengöringsmedel helt utan miljögifter och som inte avger hälsofarliga sprayångor. Z-Water X-power är supereffektivt i kylen, på köksluckor, bänkar, WC, golv, textilier, glas, fönster och på rostfritt. Kort sagt det enda rengöringsmedel du behöver till all daglig städning.

FÖR GARAGEMECKAREN

Torkrulle för olja & fett

Torkpapper från P&P. Snabb uppsugningsförmåga, framförallt anpassad till olja och fett. Längd per rulle: 825 meter Passa på: vid köp av pappersrulle, köp till golvställ för endast 295,-.

HÖGSTA KVALITET

Olsagbar torkförmåga

Torkpapper från P&P. Tillverkas av en exklusiv råvara som ger ett mjukare, tjockare och drygare papper. Absorberar hela nio gånger sin vikt. Paket med 11 rullar.

NYHET

För ännu bättre städning hemma

Nu kan hemmastädningen bli ännu enklare. Med våra nya anpassade Z-Water för bland annat kök, sanitet, rostfritt, med mera. Bara att applicera och sedan torka bort. Just nu kan du köpa valfri variant för endast 39 kr flaskan (750 ml) om du handlar i vår butik. Välkommen!

23 Se våra demofilmer i vår Youtubekanal. Läs in QR-koden eller sök på ”PT professional” PT Professional | Ronnebyvägen 3A, 371 45 Karlskrona 0455 - 61 50 20 | info@ptprofessional.se | ptprofessional.se
PROFESSIONAL – städutrustning för alla 195,5 liter
Städprylar för alla! KEMIKALIEFRI RENGÖRING
Missa inte PT:s städskola med Felix. Nu på Youtube!
39,Endast Gäller vid köp i butik 295,295,11 st

Helt nya Kia Sportage

Plug-In Hybrid innebär ytterligare ett steg mot vårt mål 100 % laddbart 2024.

Bränsleförbrukning blandad körning Sportage PHEV 1,1 l/100 km, CO2 25 g/km enligt WLTP. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Adaptivt chassi tillgängligt i GT Line. Försäljningsstatistik: Vroom jan-maj 2022. Med reservation för

Nyhet! www.rudvifritid.se PETER 0455-35 00 70 PETER 0455-35 00 77 VIKTOR 0455-35 00 71 Annons Rudvi Fritid_210x275 mm_augusti.indd 1 2020-08-17 13:36:43 För öppettider se våra hemsidor: www.rudvifritid.se | www. carthagocenter.se Gör en riktigt bra affär Grymma priser på nya husvagnar KABE och Adria! fordon i lager! Passa på och säkra semestern. , trygg och förmånlig finansieri husvagn. Kontakta oss för en helhetsl Fullt med nyheter i Kama Fritid butiken! FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE: Intagsvägen 1C, Karlskrona För öppettider se vår hemsida: www.rudvifritid.se FÖRSÄLJNING FÖRSÄLJNING 0455-35 00 77 FÖRSÄLJNING VIKTOR 0455-35 00 71 Vi reserverar oss mot eventuella sakfel och felskrivningar. Välkommen till oss! FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE Intagsvägen 1 C, Karlskrona För öppettider se våra hemsidor: www.rudvifritid.se www.carthagocenter.se erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din eller Premiär för nya KABE 2021 Välkommen in! Beställ er nya KABE 2021 förmånliga hösterbjudanden. FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE: Intagsv. 1C, Karlskrona FÖRSÄLJNING 70 FÖRSÄLJNING FÖRSÄLJNING VÄLKOMMEN TILL OSS! NY EXTERIÖR DESIGN Autobroms, MBUX 10,25, Attention assist, Samma grundspec. bodel som dagens x780/x880-husbil. mm_augusti.indd 1 Vi erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din Premiär för nya KABE 2021 Nyhet! FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE: Intagsv. 1C, Karlskrona För öppettider se vår hemsida: www.rudvifritid.se FÖRSÄLJNING PETER 0455-35 00 70 FÖRSÄLJNING PETER 0455-35 00 77 FÖRSÄLJNING VIKTOR 0455-35 00 71 VÄLKOMMEN TILL OSS! NY EXTERIÖR DESIGN FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE: Vi erbjuder lyxiga husbilar från en av Europas modernaste husbilsfabriker – Carthago Du hittar oss i följande montrar: Adria: B04:50 Kabe: B01:50 Sun Living: Carthago: Bränsleförbrukning blandad körning Sportage PHEV 1,1 l/100 km, CO2 25 g/km enligt WLTP. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Adaptivt chassi tillgängligt GT Line. Försäljningsstatistik: Vroom jan-maj 2022. Med reservation för ev. tryckfel. Helt nya Kia Sportage Plug-In Hybrid – en laddbar SUV med en räckvidd på upp till 70 km på el och låga 25 g/km CO2. Med dubbla välvda panoramaskärmar och ett adaptivt chassi är helt nya Sportage modern körning i sitt esse, och fyrhjulsdriften öppnar upp för fler vägar. Kia har idag en laddbar försäljning på 83 % och helt nya Kia Sportage
ev. tryckfel. Helt nya Kia Sportage Plug-In Hybrid – en laddbar SUV med en räckvidd på upp till 70 km på el och låga 25 g/km CO2. Med dubbla välvda panoramaskärmar och ett adaptivt chassi är helt nya Sportage modern körning i sitt esse, och fyrhjulsdriften öppnar upp för fler vägar. Kia har idag en laddbar försäljning på 83 % och helt nya Kia Sportage Plug-In Hybrid innebär ytterligare ett steg mot vårt mål 100 % laddbart 2024.
Plug-In Hybrid. Livet med fyrhjulsdrift.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.