Tidningen Succé Nr 12 December 2022 Väst

Page 1

Hela Blekinges Succé! Succé Blekinge December 2022 Karlshamn/Olofström/Sölvesborg www.succeblekinge.se KARLSHAMN Drottninggatan 67 0454 177 70 www.specsavers.se Succé möter Hanna Ardéhn TALANGFULL OCH MÅLINRIKTAD KRÖNIKAN Allmänhälsa behövs BILEN Dåtiden i nutiden VINTIPS Dags för bubbel

ROLAND LUNDGREN

Chefredaktör

Säljare Blekinge Öst 0708-93 58 35 roland@succeblekinge.se

SIMON PETER

Säljare Blekinge Väst 0733-99 77 60 simon@succeblekinge.se

IDA LEJONSKÄR

Formgivare 0709-57 85 86 ida@succeblekinge.se

GUNILLA STRÖMBERG

Skribent gunilla@succeblekinge.se

GRAFISK PRODUKTION

Ida Lejonskär.

TIDNINGEN SUCCÉ info@succeblekinge.se www.succeblekinge.se www.facebook.com/succe

TRYCK: Bold Printing Mitt AB.

OMRÅDE: Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Ronneby och Sölvesborg. Även i tidningsställ på strategiskt utvalda platser.

OMSLAGSFOTO: Press.

Det kunde aldrig hända igen

Vad ska man sätta för etikett på året tjugotjugotvå? Nådens år…? Det här var året då allt skulle återgå till det normala för oss alla. Istället dyker det upp en ny idiot som startar igång ett krig i Europa. Ett erövringskrig igen alltså. Jag föredrar att kalla året tjugotjugotvå för dådens år…

Krig i Europa. Den såg jag aldrig komma! I hela mitt någorlunda vuxna liv har jag varit övertygad om att det aldrig kom mer att hända igen. Under skoltiden fick vi på historielektionerna lära oss hur hela Europa och världen satts i brand av en erövrings- och maktgalen idiot. Hans land skulle också inta andra länder för att skapa sig en stormakt. Ett krig som innehöll så många vansinneshandlingar att vi var många som trodde på fullt allvar att det, det kan aldrig hända här i Europa igen!

VISST. DET VAR ett bra tag sedan nu. Faktum är att det var ett tag sedan redan när vi satt där i skolbänken och tittade på dokumentärfilmer från andra världskriget. Inget vanligt filmtittande direkt. Man satt liksom beredd att gömma ögonen i tröjan för det var ofta rejält otäcka scener som spelades upp på filmduken. Eller scener. De hade hänt i verkligheten! Här i Europa! Kan, kan, kan inte hända igen! Trodde vi…?

Nej vi var övertygade om att det aldrig kunde ske igen.

SÅ. HUR BLEV det så här då? Pratar man inte längre så mycket om det gamla kriget under skolans historielektioner? Det kanske bara nämns så där i förbifarten? Eller har man släppt det överhuvudtaget? Fan vet… Historia är viktigt. Utan den kan vi inte bygga på med erfarenheter från tider när galenskap var normalläge eller vad man gör för att undvika sådana tider. Vad har vi att lära av det som händer nu? I Ukraina? Är det bara att det dyker upp en idiot i Europa ungefär vart hundrade år, sisådär, ungefär och cirka…?

Om så är fallet är det förstås superviktigt att vi lär oss att känna igen idioten långt innan idioten får för sig att idioten har rätten att styra över andra. Jag tror att verktyget heter historia. Nej förresten. Jag är övertygad om att verktyget är allas vår historia.

NU ÄR DET dags för mig att fullfölja en tradition som blivit smått historisk: Succé är ju en tidning som varar lite längre än de flesta andra tidningar. Så därför önskar jag dig som läser detta före julafton; God Jul! Till dig som läser detta före nyårsafton, dådens år tjugotjugotvå; Gott Nytt År! Om du läser denna tidning först efter nyårsafton önskar jag dig en riktigt God Fortsättning på tjugotjugotre!

NÄSTA SUCCÉ I DIN BREVLÅDA 28 - 29 JANUARI

För mer Succé tills dess besök oss på nätet: www.succeblekinge.se

SUCCÉ
ROLAND LUNDGREN ROLAND@SUCCEBLEKINGE.SE
REDAKTION
Eventuell skatt på vinster i tävlingar och utlottningar som anordnas av Succé betalas av vinnaren.
Industrihotell Stillerydshamnen Anpassat efter dina behov 75kvm - 150kvm Hyr eller köp Valet är ditt. Fastigheterna är anpas sade för många användningsområden där egentligen bara fantasin sätter gränser. Läs mer på vår hemsida saltsjobadenfastigheter.se Eller ring oss på 0709 301 719

Allmänhälsa behövs!

Jag har jobbat som allmänläkare i över 20 år och har inte uppskattat min specialisttitel allmänmedicin utan vill hellre kalla den allmänhälsa. Det viktigaste i vården är nämligen att inte skada på kort och lång sikt, att förbättra och bevara hälsan.

Hälsa är inte bara frånvaro av sjukdom och svaghet utan även förmåga att uppfylla realistiska livsmål under goda psykosociala och ekonomiska omständigheter. Detta kräver förståelse av det som skapar hälsa vilket kan summeras med 4 verktyg.

DET FÖRSTA är långsiktig coachning. Mot satsen, kortsiktig auktoritär kontroll är hälsoförsämrande. Forskning visar att det inte är typ av terapi utan är terapeutens egna unika coachande egenskaper som är avgörande. Varaktiga resultat kräver dock långsiktig tillgänglighet vilket terapeuter idag inte brukar kunna erbjuda. Slutsatsen är att alla är lika viktiga i vården och kan hjälpa lika bra.

DET ANDRA är insulin. Insulin ökar med graden av övervikt eller diabetesvård. Kroppen behöver endast insulin när vi inte rör på oss efter att vi ätit snabba kolhydrater. Alla arbetande muskler ökar nämligen upp taget av blodsocker 50 gånger även när insulin saknas. Hjärnan använder inte insulin för att ta upp blodsocker utan för att skapa mättnadskänsla. Mättnad skapas när insulin stiger mycket. Vid övervikt eller då man äter när blodglukos inte är lågt uteblir mättnad och folk äter tills magsäcken blir full.

Visserligen är extremt lågt eller högt blodglukos besvärligt och kan vara farligt men måttligt höga värden är bra då de motverkar hunger och medger fysisk aktivitet och fasta utan risk för lågt blodglukos. Högt insulin däremot motverkar mättnad, ökar risk för fetma, cancer, organskador och hjärt-kärlsjukdomar. Insulin sänks när vi fastar, äter när glukosnivån är under 5, äter mer långsamma kolhydrater samt rör på oss efter att vi ätit snabba kolhydrater. Medicinen Metformin med anor från medeltiden (getruta) sänker både insulin och glukos. Grönt te, berberis och salvia med mera har liknande effekter. Typ 2-diabetes innebär att man utvecklat ett bra skydd mot högt insulin. Då behöver både insulin och blodsockret sänkas. Sänkning av insulin kan dessutom faktiskt vara till större nytta hos överviktiga som inte har typ 2-diabetes. Överviktiga utan typ 2-diabetes har nämligen inte utvecklat något eget skydd mot högt insulin.

Medicinsk forskning i DCCT, STENO-2 och bortförklaringar av den så kallade ACCORD-studien ligger bakom rutinen att sänka måttligt högt b-glukos genom att höja för höga insulinnivåer. I de första studierna förhindrade dietister och sjuk gymnaster viktuppgång, det vill säga sänkte insulin. Hälsoförbättring påstods dock bero på sänkt blodsocker. ACCORD stoppades efter 2,7 år för att insulinhöjande blod sockersänkning medförde 57 fler avlidna i intensivgruppen. Forskare påstod att dödsfallen berodde på att det lottats fler med hjärtsvikt till intensivgruppen. I själva verket visar studier att alla komplikationer inklusive hjärtsvikt ökar med insulinhöjande medicineringsdos och varaktighet. Vanligaste dödsorsaken för typ 2-diabetiker är idag cancer, eftersom vården medicinskt motverkar det höga blodtrycket och de höga blodfetterna som orsakas av det höga insulinet.

DET TREDJE är höga blodfetter som hos 1/500 kan vara ärftlig men hos övriga beror på höga insulinnivåer och för högt intag av fetter från kött, fisk, skaldjur och mejeriprodukter. Mat från djurvärlden ökar också cancerrisken. Kolesterol finns inte alls i växtbaserad föda. Råa växter är dessutom mycket långsamma kolhydrater som ger långvarigt måttligt till normalt blodsocker, det vill säga avsaknad av hunger, energi och därmed låga insulinnivåer som i sin tur sänker blodfetter.

DET FJÄRDE och sista verktyget är blod trycket, som oftast beror på stress på grund av avsaknad av långsiktig coachning och närvaro av auktoritär kortsiktig kontroll, högt saltintag och höga insulinnivåer. Dessa verktyg för en god hälsa hänger alltså mycket ihop inte minst via insulinet som vi konstigt nog aldrig brukar prata om.

ALLT DETTA summeras i boken Aha, Allmänhälsa 2019 utifrån 370 redovisade vetenskapliga referenser. Den delas ut gratis till alla via Hälsocentralerna i Kungs marken och Tving, Karlskrona. En timmes föreläsning om detta finns även på: https://youtu.be/pNTJi7YX72Q (eller sök på John Blivik på Youtube).

FÖDD: 1966.

BOR: Vedebylunds gård, Lyckeby.

FAMILJ: Sambo, 5 barn.

SYSSELSÄTTNING: Primärvårdsläkare, verksamhetschef, specialist i Allmänhälsa, föreläsare, författare.

INTRESSEN: Möten med tänkande människor med goda syften, bygga hus, skärgården.

MOTTO: Primum est non nocere - långsiktig säkerhet, skadefrihet, förbättrad och bevarad överlevnad och hälsa.

GÄSTKRÖNIKAN
JOHN BLIVIK
2022 Nyårsafton Fira in det nya året hos oss! Lä s mer på v år h e m s ida: ww w. b e s t w es t e rn kar l s h amn. s e 995:Fördrink & 3-rätters middag med livemusik Passa på att boka övernattning med SPA

Lördagen den 17 december bjuder Karlshamns handelsförening in till Julkul på Karlshamns torg med både underhållning och vinstutdelningar.

• Visste du att på Karlshamns Kommuns hemsida hittar du tips på utomhusaktiviteter. Allt från grillplatser, motionsspår och pulkabackar till lekplatser och härliga naturområden.

• Ett presentkort, 100 000-tals möjligheter! På www.karlshamnshandel.se hittar du mer info.

Dags för bubbel

Nu nalkas det snart nyår och nya tider börjar. Jag har provat fram goda och prisvärda mousserande och Champagner samt ett alkoholfritt mousserande som är riktigt bra och matvänligt.

Drick med fördel Champagnen när kvällen börjar, antingen som aperitif eller har du den till maten. Vid tolvslaget bjuder du på en god Prosecco eller Cava!

Alkoholfritt mousserande Detta vin har agenturen Domaine Wines tagit fram med Richard Julin, vår store Champagneexpert från Sverige som har provat över 13000 Champagner. Vinet heter Richard Juhlin Non alcoholic Blanc de Blancs Brut (1915) 89 kr. Gjort enbart på den vita druvan Chardonnay. Friskt med generös frukt. Inslag av äpple, apelsin, citrus och en lite nötig underton. Passar till skaldjur och pocherad fisk men även god som aperitif.

Noir. Det är alltid druvan Pinot Meunier som är basen i Beaumont des Crayères Champagner. Vinet är torrt i en strikt stil med generös frukt och en behaglig mousse. Inslag av både röda och gula äpplen, citrus och en mineralitet samt en nötig elegant ton som går mot marsipan. Vinet passar bra till skaldjur och där gör den sig extra bra till hummer. Gärna med generösa smaker i tillbehören. Funkar även utmärkt till fisk och ljus fågel. Givetvis trevligt att bjuda som aperitif också.

Champagne

FOKUS

OLOFSTRÖM

• Julkonsert 18 december med Catrin & Rachel i Jämshög Kyrka.

• Småsagor i Sagorummet. Läsning, sång och ramsor för de allra minsta 19 december, Olofströms bibliotek.

• Missa inte våra nya presentkort, perfekt julklappstips!

Mousserande

Här kommer en riktigt trevlig Prosecco från Venetien och producenten Cantine Riondo. Druvorna kommer från vingårdar i Vicenza och Padova nordöst om Verona. Vinet heter Casalforte Prosecco Extra Dry (7720) 94 kr. Gjord på den klassiska druvan för Prosecco som heter Glera. Vinet är gjort enligt Charmat-metoden vilket innebär att vinet hälls i trycktankar som ger kolsyra i vinet. Vinet har en fruktig stil med bra syra och mousse. Inslag av päron, citrus och honungsmelon. Passar som aperitif eller till skaldjur och fisk. Perfekt till en god toast skagen.

Champagne

Här kommer en trevlig Champagne som jag provade ihop med min gode vän Marcel Visser som är vinkällaransvarig på Grythyttans Gästgiveri. Vi båda lyfte det som en prisvärd Champagne. Kommer från kooperativet Beaumont des Crayères som ligger i Epernay. Champagnen heter Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut (7891) 259 kr. Gjord på de tre klassiska druvorna i Champagne som heter Pinot Meunier, Chardonnay och Pinot

Här kommer en Champagne som jag är riktigt förtjust i. Kommer från producenten Launois Père et Fils som har sin gård i området Côte de Blancs. Druvorna kommer från deras vingårdar i byarna Mesnil, Cramant och Oger. Champagnen heter Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve (7450) 359 kr. Gjord på bara druvan Chardonnay. Blanc de Blancs betyder att vinet bara är gjort på gröna druvor. Torrt vin med rena friska drag och en livlig mousse. Inslag av gröna äpplen, citrus, brödig ton och en vis smörig underton och mineralitet. Passar bra till smakrika rätter på skaldjur och fisk med smakrika tillbehör, gärna med hög syra. Passar givetvis som aperitif.

Jag önskar alla God Jul och Gott Nytt År!

FOKUS

SÖLVESBORG

• I Sölvesborg sker evenemanget Julkul alla helger i advent. Se program på vår hemsida handelisolvesborg.se

• Julkonsert 18 december klockan 14.

• Julyrans final 18 december klockan 15.

• Extraöppet trettondagsafton klockan 10-14.

MAT & DRYCK 4
LARS NIELSEN VINKÄNNARE
KARLSHAMN
FOKUS
SUCCÉ 5 I JANUARI ÖPPNAR vi vårt nya gym. För mer information gå in på tsmcrossfit.se VAR MED FRÅN START! GILLAR DU ATT TRÄNA ska du hålla koll på Instagram och kontot @tsmcrossfit Där kan du se hur arbetet med att bygga en grym CrossFit box fortgår! ÖPPETTIDER STEN NILSSONS EL KUNDTJÄNST Vardagar kl 7-16 Tel: 0454-341 40 info@stennilssonsel.se CROSSFIT är styrka och konditionsträning individuellt och i grupp! TSM CROSSFIT Karlshamns första CrossFit box! Vekerumsvägen 251 Stilleryd karlshamnenergi.se Sprider vi streamad värme, vi kopplar upp dig när det är dags för Kalle och hans vänner, vi vattnar granen och tänder din julbelysning. I JULETID... NJUT AV JULEN SOM ÄR HÄR. GOD JUL & GOTT NYTT ÅR! Det ställs stora krav på ett assistansbolag. De måste vara flexibla och förutseende när det gäller att planera mina aktiviteter. Fixa finns där som ett starkt stöd och ser till att allt fungerar till 110 procent. Jag och familjen är stolta och mycket nöjda med Fixa Assistans som vi alla är så beroende av. / John Lerner www.fixaassistans.se

I Succéserien "Mitt City" får du träffa olika människor som alla jobbar just i Karlshamn City. Vem är det du möter i butiken, vad gör de på sin fritid och hur ser de på sin arbetsplats? I detta nummer lär du känna Anna som arbetar på Karl-Oskar & Kristina.

Vem är du?

– Jag heter Anna Bergstedt och är 43 år. Bor i Torarp utanför Asarum med min man och två barn, 14 och 16 år gamla. Jag är en glad person som tycker om att ha folk runt mig.

Vad fylls din fritid med?

– När jag är ledig spenderar jag tiden med min familj, försöker träna en del men det går upp och ner med det. Är i simhallen en del eller på simtävlingar då båda barnen är simmare.

En av mina passioner är att måla tavlor, älskar färg och form, och har målat till många vänner och även många jag inte känner. Alltid roligt när man kan skapa något som de vill pryda sitt hem med.

Hur hamnade du på Karl-Oskar & Kristina och vad sysslade du med innan?

– När jag började arbeta jobbade jag på serviceboende och dagis. Något år senare gick jag på folkhögskola med inriktning på konst och måleri, då jag ville utveckla mig på det området.

Efter det blev det detaljhandel på Bubbeltian när den öppnade i stan och senare när jag fick barn var det Glitteroch Vero Moda. Jag inriktade mig

mer och mer på mode och fick chansen att jobba på Karl-Oskar & Kristina 2011. Ettfantastiskt kul och varierande jobb.

Vi är ett härligt gäng som har riktigt kul tillsammans och har världens bästa kunder.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är absolut kunderna och alla möten. De man har träffat och hjälpt 100tals gånger och alla de nya ansikten som dyker upp är otroligt roligt och utmanande.

Att skylta om i butiken är också såklart en favorit, speciellt när vi planerar och gör julskyltningen. Har ni inte sett den någon gång är det ett måste att besöka och titta på. Den är fantastisk!

Vad gör Karl-Oskar & Kristina unikt?

– Vi är en stor butik med stort utbud och många märken till både honom och henne och även till barn. Vi har alltid försökt hitta lösningar så att kunderna kan handla lätt hos oss.

Ibland har vi kundkvällar med mindre sällskap där de får ännu mer personlig coachning i klädval. Har man ingen möjlighet att komma till butiken kan man beställa kläder via vår hemsida eller se våra livesändningar där man kan shoppa direkt och få hemskickat eller hämta i butik.

3 citytips?

∙ Besök kulturkvarten och Karlshamns konsthall.

∙ Ett besök i vår fina klädbutik är ett måste.

∙ Vår skärgård är outstanding!

6 MITT CITY
SIMON PETER
Anna på Karl-Oskar & Kristina
& Kristina Drottninggatan 66, Karlshamn KARLSHAMN Nyemöllevägen 5 (Norra infarten) 0454-30 21 80 • www.autoverkstaden.se Vi är auktoriserade för: Vi utför: Ring oss: 0454-30 21 80 Välkommen till Vindrutebyte Stenskottslagning Hjulinställning AC-service Skadeverkstad Service och reparation för alla bilmärken. Lunch året runt Hemmakock Privata fester Företagsevent Kvällsöppet under högsäsong och vid speciella tillfällen Lilla Skolgatan 6, Sölvesborg 0456-10123 | restaurangblaregn@gmail.com www.restaurangblaregn.se Mitt i vackra Sölvesborg EXTRA ÖPPET I DECEMBER ulmeny med vår tolkning av julens guldkorn Fredag 9/12 och lördag 10/12 samt fredag 16/12 och lördag 17/12. 695:-/person Lördag 10/12 och 17/12 har vi även shoppinglunch 12-16 För öppettider se vår hemsida eller sociala medier
Karl-Oskar
7 SUCCÉ 1:–ORD. PRIS 179: 50:–ORD. PRIS 199: ADIDAS SVFF SP SVFF fotboll för sommarens aktiviteter. Begränsat antal. ASICS KAYANO Löparstrumpa med god passform. Skavlösa söm mar samt förstärkning vid häl och tå. Begränsat antal, max 1 par/kund. I ALLA VÅRA BUTIKER OCH PÅ INTERSPORT.SE VI FIRAR! SPARA 178: SPARA 149: 599:–ORD. PRIS 1 099: SPARA 500: Jubileumserbjudandena gäller t.o.m. 29/4 2018. Begränsat antal, först till kvarn. för slutförsäljning och eventuella tryckfel. NIKE FREE RN 2 Lätt och flexibel löparsko för ett neutralt löpsteg. Ovandel ven tilerande mesh samt flywire-teknologi för bästa passform och support. Dam- och herrstorlekar. 50:–ORD. PRIS 199: SPARA 149: ÄB S T P Å SPORTSEDAN1968 rabatt på allt 25% * *Gäller på ordinarie priser och kan ej kombinera med andra rabatter och erbjudanden. Gäller ej på varumärket Asics, vårt hockeysortiment, föreningskläder, supporterprodukter, beställningsvaror eller varor markerade med ”exkluderas från rabatter”. Gäller vid köp för minst 399 kr 12/12 t o m 18/12 NU HAR VI ÖPPNAT! VÄLKOMMEN TILL

Vem är du?

– Stolt karlskronit med stor förkärlek till havsbad, ständig utveckling och högt tempo.

Beskriv din bakgrund?

– Jag föddes i Lund 1971, men är uppvuxen till största delen i Karlskrona. Min bakgrund har jag framför allt inom ledarskap, ekonomi, marknadsföring och försäljning. Jag har arbetat på olika reklamoch kommunikationsbyråer och jag har drivit eget företag inom marknadsstrategi och kommunikation, med kunder runt om i hela landet.

Jag blev rekryterad till Affärsverken som marknads- och försäljningschef, efter att ha haft ett långt samarbete med företaget.

Vad är din roll idag?

– Idag arbetar jag som VD på Affärs verken, vilket i mångt och mycket innebär att jobba med lokal affärsmässig samhällsutveckling, men med ett globalt perspektiv och nationella stora frågeställningar. För en hållbar utveckling behöver Karlskrona ta en position i energiomställningen och öka effektiviteten och enkelheten för kunderna i vår stad genom att koppla upp Karlskrona och göra den smart. Vi behöver också en fortsatt utveckling av den cirkulära ekonomin. Min roll är att med lönsamhet driva bolagets vision för att bidra till enkelhet i kundernas vardag.

I övrigt sitter jag i en del bolagsstyrelser och styrgrupper inom våra branscher.

Hur skulle du beskriva er verksamhet?

– Affärsverken har i över 100 år varit drivande i att utveckla Karlskronas infra struktur och kommunikation. Idag har vi i Karlskrona ett väl utbyggt fibernät där alla hushåll kan koppla upp sig, ett rustat elnät som klarar de nya kraven i energiomställningen samt ett fjärrvärmenät som försörjer största delen av flerfamiljshusen och företagen i Karlskrona med värme.

I takt med samhällets utveckling ser vi helt nya förutsättningar och en mycket större medvetenhet hos kunderna, vilket ställer krav på nya produkter och tjänster inom t ex energi, smart kommunikation och hållbara cirkulära lösningar. Våra affärsområden Energi, Kommunikation (elnät och stadsnät), Värme och Cirkulär

ekonomi kopplas allt mer ihop och har ett stort beroendeskap som är positivt för Karlskronas utveckling. Att ha modern och väl fungerande infrastruktur som går att koppla till nya tjänster är en avgörande faktor för utveckling och för att kunna skapa rätt förutsättningar för ett hållbart och tryggt Karlskrona.

Sist och minst, men absolut inte att förglömma - så bedriver vi skärgårdstrafik med reguljär-, pendlings- och chartertrafik i Karlskronas fantastiska skärgård. Det är vi stolta över!

Vad är det som driver dig?

– Jag drivs av att se saker och människor utvecklas. Förändringar som leder till något bättre eller till större effektivitet är självklart för mig. Energiomställningen är central för att lösa klimatutmaningen och elsektorn spelar en avgörande roll. Vi står därmed mitt i en av de största samhällsomställningarna i nutid. Jag har en förkärlek för utmaningar i goda syften, där det som varit under många år ställs på sin spets och utvecklas till någonting bättre. Jag drivs av marknadens och kundernas behov och upplevelse, där utifrån- och inperspektivet måste vara i fokus.

Ditt framgångskoncept?

– Framdrift och målmedvetenhet är två viktiga faktorer. Jag tror på modet att våga fatta beslut - ibland misslyckas man, men det är också möjligheten till att lyckas. Jag är otålig och vill ofta snabbt se resultat, men jag har fått lära mig att i uthållighet ligger ibland också en framgång. Att vara en god chef och lyssna och lita på sina medarbetare leder till en kultur där människor vågar ta ansvar och utvecklas. Ha respekt för historiens lärdomar men håll blicken framåt, det är dit du ska.

Hur hanterar du motgångar?

– Motgångar är en del av livet. Det gäller att lära sig att hantera dem. Eftersom jag är otålig av mig så vill jag konfrontera och arbeta mig igenom motgångar så fort som möjligt, dra lärdom för att sen gå vidare. Det är också ett sätt att utvecklas.

Planer närmaste året?

– Det har inte undgått någon att det händer mycket i vår omvärld. Jag hoppas

kunna fortsätta att arbeta för att Affärsverken ska bidra till att Karlskrona ska vara en modern och trygg stad att leva och arbeta i. Där Karlskrona kan vara attraktiv genom att stå för hög utveckling och livskvalitet. Det uppnås till exempel genom att erbjuda en uppkopplad öppen och transparent stad där invånarna kan vara med och i hög grad påverka stadens utformning. Samtidigt behöver vi arbeta för att minska beroendet av elförsörjningen i denna del av Sverige, genom att bygga ut ny lokal produktion och lagring. Detta jobbar vi med just nu.

Vi planerar även att sjösätta den nya elbåten till sommaren, som ska transportera Karlskronabor och turister runt i Borgmästarefjärden för ökad enkelhet och större upplevelse av Karlskrona.

Tre rekommendationer?

1. Lev hållbart, så gott du kan.

2. Åk ut i Karlskronas vackra skärgård och njut.

3. Ta vara på livet och de omkring dig som får dig att må bra och som du kan utvecklas tillsammans med. Skala bort

8 I HUVUDET PÅ
På det privata planet vill jag utveckla mitt padelspel och fortsätta vara aktiv. Sen har jag alltid mycket planer - det behöver jag ha för att känna stimulans och tillfredsställelse. det andra. ROLAND LUNDGREN
Anna Wallin TID FÖR DUBBDÄCK! ÖPPETTIDER VARDAGAR 10-18, LÖRDAG 10-13 0454-15550 KUND@JIBO.SE Vi har allt för vintercykling VI ÖNSKAR ALLA GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!
I Succéserien "I huvudet på" får vi komma närmare en person som verkar i Blekinge. I detta nummer möter du Anna Wallin, VD på Affärsverken.

Succé för N som i Näringsliv

Karlshamns alldeles egna näringslivsvecka

Det blev stort fokus på företagande och entreprenörskap när Näringslivsenheten och hela Karlshamns kommun anordnade N som i Näringsliv – Karlshamns alldeles egna näringslivsvecka. Sista åren har det pratats mycket näringslivsfrågor i Karlshamn, vilket gett resultat både i undersökningar och tillväxt.

Vecka 47 var det dags för näringslivsvecka i Karlshamn, döpt till N som i Näringsliv Bland aktiviteterna fanns nätverksträff med landshövdingen, upphandlingsskola, frukostmöte med Ung Företagsamhet, franchisekväll och fokus landsbygd för att nämna några exempel

Över 500 anmälda är ett resultat vi inte ens vågade drömma om Engagemanget från näringslivet har varit fantastiskt säger Nina Andersson, Näringslivschef i Karlshamns kommun

En av de populäraste träffarna under veckan var "Karlshamn växer" En träff som handlade om etableringar, det investeringsfrämjande arbetet och att attraktivitet skapar nyfikenhet Men även om vart det byggs bostäder och var det exploateras

Etableringschef Mathias Wijk ser enorma möjligheter i Karlshamn

Det geografiska läget, är bättre än vi själva tror, något som allt fler uppmärksammar Den kommunala marktillgången är viktig utifrån utveckling av nya bostäder och verksamheter

Elkapacitet är ett allt viktigare behov, vilket Karlshamn kan erbjuda likväl som djuphamn med järnväg och intermodal kombiterminal

Mathias Wijk ser också att det erbjuds transport och kommunikationslösningar med närhet till motorväg, flygplats och de kommande åren byggs Sydostlänken Det pågår även en omfattande detaljplanering av såväl bostäder som nya verksamhetsområden, vilket är viktigt för såväl akademi som företag utifrån ett kompetensförsörjningsbehov

Att det händer mycket här och att förutsättningarna finns skapar nyfikenhet och attraktivitet. Stillerydsområdet är ett annat exempel där nya etableringar duggar tätt. DFDS nya lager och Evomatics satsning ger 120 nya arbetstillfällen vilket är ett viktigt tillskott i Karlshamns näringsliv Utöver det ser vi satsningar från företag som Saltsjöbadenfastigheter, Karlshamns Hamn och PMB m fl, säger etableringschef Mathias Wijk.

När personer knackar en på axeln, under Logistikmässan i Göteborg för några veckor sedan, för att de vill veta mer om Karlshamn, så förstår man att vi är på rätt väg, säger Mathias Wijk Målen är högt satta när det gäller näringslivsarbetet och det lokala företagsklimatet

Ett arbete som skapas bäst av kommun och näringsliv tillsammans, avslutar näringslivschef Nina Andersson

Tack för en fantastisk näringslivsvecka!

10
"Det ska vara enkelt att driva företag i Karlshamns kommun"
Mathias Wijk och Nina Andersson

PROVKÖR VÅRA

Pris från 357.100 kr Lanseringserbjudande Style

Pluspaket från 370.900 kr (ord. pris från 382.900 kr).

Toyota Easy Privatleasing från 3.995 kr/mån. 1 500 mil/år och fast månadskostnad.

Pris från: 579 900 kr.

Toyota Easy Privatleasing från 8.095 kr/mån. 1 500 mil/år och fast månadskostnad.

Toyota Karlshamn

Tubba Torg 4, KARLSHAMN. 0454-318 50 Mån-tors 9-18 fre 9-17 lörd 10-14

www.toyotakarlshamn.se

11
fyrhjulsdrift. Energiförbrukning och CO₂-utsläpp vid blandad körning enligt WLTP: 14,5-18,0 kWh/100 km och 0 g/km. Finansiering via Toyota Financial Services: exempel med Easy Privatleasing, månadskostnad inkl. service, baserad på fast
36
och garanterat restvärde. Övermil
och skador utöver
Corolla Cross: bränsleförbrukning och CO2-utslapp vid blandad körning 5,3 l/100 km och 121 g/km. Finansiering via Toyota Financial Services: exempel med Easy Privatleasing, månadskostnad inkl. service, baserad på fast ränta, 36 månader, 4500 mil, och garanterat restvärde. Övermil (10 kr/mil) och skador utöver normalt slitage debiteras vid återlämning av bilen. Uppläggnings- och aviavgift samt skatt och avgifter från Transportstyrelsen tillkommer. bZ4X: elektrisk drivlina, räckvidd upp till 466-511 km vid blandad körning enligt WLTP. Faktisk räckvidd varierar beroende på bl.a. körförhållanden, hastighet och last. Säljs med framhjuls- eller
ränta,
månader, 4500 mil,
(12,50 kr/mil)
normalt slitage debiteras vid återlämning av bilen. Uppläggnings- och aviavgift samt skatt och avgifter från Transportstyrelsen tillkommer.
NYHETER!
lkomna in för att provköra alla våra nyheter.
bZ4X Elektrisk SUV med fyrhjulsdrift.
COROLLA CROSS
helt ny SUV med intelligent fyrhjulsdrift.
TOYOTA
TOYOTA
HYBRID En
med

En blekingsk krönika som tar tempen på

Ibland känns det som att tiden går fort och ibland segar sig veckorna fram. Hur var året som gick 2022? Vad pratade vi om och vad gjorde vi? Vi på Länsförsäkringar Blekinge satte oss ner och läste krönikorna som vi publicerat här i Succé Blekinge och insåg att de är en bra mätare.

I årets första krönika rivstartade vi med ämnen som tyvärr har präglat året. Vi pratade krig, inflation, energikris, höjda räntor och pandemi. Omvärldsläget har påverkat agendan, inte minst för våra medarbetare inom Bank och Pension där många kunder hört av sig med frågor. Våra rådgivare fattade pennan och skrev i Succé Blekinge för att ge tips på hur vi ska tänka kring vår ekonomi.

Det kom en sommar där världen öppnade upp och vi kunde resa mer obehindrat efter att pandemin stabiliserats något. Då skrev vår expert en krönika om vikten av att ha en bra reseförsäkring. Samtidigt är sommaren högsäsong för stölder, så det blev även en text om hur man kan jobba förebyggande för att skydda sina ägodelar.

I spåren av de skenande elpriserna skrev trygghetsrådgivarna hur man sparar el på rätt sätt – utan att riskera sin egen dom. Vi skrev också om vårt samarbete med SOS International och vikten av att må bra på jobbet. Avslutningsvis fick Länsförsäkringar Fastighetsförmedling en

spalt för att tipsa om hur de fallande bostadspriserna kan hanteras.

PARALLELLT MED det vi skriver i Succé, har det så klart hänt mycket annat. Något vi tidigt gick ut med var en ändring i hemförsäkringen så att den omfattade även inneboende familjer på flykt undan kriget i Ukraina. I år har vi också kunnat åka ut på efterlängtade event igen och träffat både kunder och andra blekingar. Till exempel under kosläppet i Bräkne Hoby och på Nostalgia-festivalen i Brunnsparken. Vi åkte även runt med vår glassbil och bjöd på glass i ett somrigt Blekinge. Under hösten kunde vi kora en ny vinnare i vår satsning Hållbara Blekinge i samband med näringslivsgalan Guldeken. Denna gång gick priset till Blekinge Arkipelag för deras starka engagemang i vårt biosfärområde.

I OCH MED det stänger vi krönikorna för 2022 och blickar framåt. Under 2023 kommer det hända spännande saker. Inte minst påbörjas ombyggnaden av vårt

kontor i Karlskrona. Det kommer vi snart berätta mer om.

Vi kommer även att fira 180 år som bolag. En svindlande tidsrymd när man betänker hur mycket som förändrats sedan dess – och hur vår affärsidé om att skydda oss mot olyckor ändå är samma. Om än något utvecklad.

NU LACKAR det mot jul igen. Våra skadeförebyggare vill skicka med en extra julhälsning om att elda försiktigt i kaminerna, trots höga elpriser. Var försiktig med levande ljus och ta hand om er. Vi som skrivit

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling är Sveriges snabbast växande mäklarkedja och en av de största aktörerna i branschen. Vill du veta mer så besök lansfast.se

12 SUCCÉ
krönikan under året önskar er alla en god jul och ett gott nytt år!
vår
samtid
RENÉE SKOGERSSON KOMMUNIKATIONS- OCH HÅLLBARHETSCHEF LÄNSFÖRSÄKRINGAR BLEKINGE 999: 1499: promissar på andningsbarheten som håller fötterna luftade. Dam- och herrstorlekar. Stortorget 8, Sölvesborg • Tel. 0456-144 45 SÖLVESBORG www.denvackrafesten.se | info@denvackrafesten.se | Det ska vara enkelt, vackert och inspirerande att hitta dekor till Bröllopet, Babyshowern, Dopet, Födelsedagskalaset, Julfesten men även till den härliga Trädgårds- eller Företagsfesten På www.denvackrafesten.se vill vi ge dig inspiration och hjälp med att hitta roliga saker för din fest. Låt oss hjälpa dig skapa Den vackra festen Du är alltid välkommen att kontakta oss om frågor, tips och idéer.
13 SUCCÉ Tubba Torg 5, Karlshamn 0454-102 43 www.carlshamnsrorteam.com VI SÄNKER ERA VÄRME- OCH VARMVATTENKOSTNADER Vi är ett IVT Center 1000:- rabatt/bokning Gäller alla hotell med avresa 9/12 2022-9/4 2023 Bokningsperiod: 9-18/12 2022 Gäller ej endast flygstol. 1000:- rabatt/bokning Gäller alla charterbokningar med avresa 1/3-30/9 2023 från södra Sverige inkl. CPH Bokningsperiod: 11-30/12 2022 All inklusive från 5998:-/person Gäller utvalda hotell med avresa 23/1-30/3 2023 Bokningsperiod: 15-22/12 2022 FANTASTISKA ERBJUDANDEN TILL GRAN CANARIA Repslagaregatan 2, Sölvesborg 0456-108 00 · info@sbgres.se www.sbgres.se

Gran Canaria - Något för alla

Ett resmål som bokas av många är klassikern Gran Canaria, ett resmål som funnits med oss länge och som förändrats med åren. Gran Canaria är inte bara sol och bad utan erbjuder också grönskande natur, små pittoreska byar och kulinariska måltider. Gran Canaria har något för alla, familjehotell med barnklubbar, hotell med inriktning på träning, mindre mysiga lägenhetshotell och rena vuxenhotell.

längs med den kilometerlånga strandpromenaden eller spela padel med Åke innan du tar en kopp kaffe och läser svenska dagstidningar i Svenska Kyrkans café. Efter att ha tillbringat resten av dagen på stranden kan du njuta av en god middag på Anno Domini eller Piccolo Italia, två trevliga restauranger som ligger i San Agustins shoppingcenter.

DET SOLSÄKRASTE resmålet på ön enligt många är Puerto Rico. Nere i dalgången finns gott om restauranger, barer och strandcaféer. På cirka 2 kilometers avstånd ligger den fina Amadoresstranden. Hit kan du ta dig med lokalbuss, taxi eller till fots. Det tar ca 20 min att promenera dit i lugnt tempo.

DU FÅR INTE missa att göra ett besök på den kanariska restaurangen Guantanamo. Den ligger ca 5-10 min taxiresa bort mot Playa del Cura. Restaurangen ser inte mycket ut från utsidan men jag kan lova att du kommer att vara både mätt och nöjd när du åker därifrån.

Missa inte heller den charmiga fiskebyn Puerto Mogan. Strosa längs gränderna med vitkalkade hus och bougainvillea ner till hamnpromenaden och njut av en kopp kaffe eller något kallt att dricka på någon av restaurangerna. Kommer du hit en fredag kan du även besöka den lokala marknaden.

GRAN CANARIA har ett utbrett transport nät och det är lätt att ta dig runt med hyrbil eller med lokalbussarna. Oavsett om du bara vill göra en dagsutfärd eller stanna flera dagar rekommenderar jag Las Palmas , en kombination av både storstad och bad.

Börja dagen med att vandra längs den kilometerlånga Canterasstranden, köp en croissant på det lokala bageriet, besök den gamla stadsdelen Vegueta, Santa Catalinaparken, stilla ditt shoppingsug på Las Arenas och avsluta dagen med ett glas vin och lite tapas på någon av de många restaurangerna. En trevlig köttrestaurang, öns bästa enligt vissa, är Bodegon de Vandama.

Vill du vara aktiv på semestern erbjuds vandringar med underbar utsikt, cykling i bergen, bergsklättring, olika typer

14 RES MED THERESE
ETT RESMÅL SOM många av våra återkommande gäster väljer är San Agustin Här kan du börja din dag med en promenad av surf, sportfiske, dykning med mera.
Att resa är att leva – det tycker jag och många med mig. Efter några tuffa år med ”reserestriktioner” är det underbart att få resa igen.
SOM SAGT - Gran Canaria har något för alla!
Billigt, billigare, billigast. Vi har alternativen, du väljer! Ett brett sortiment av varor från utvalda leverantörer, alltid till lågt ordinariepris. Vi kallar det Maxipris. Maxipris-varorna kommer i olika skepnader. Om du väljer ICAs egna varor blir det ännu billigare. ICA Basic är våra billigaste och enklaste varor. Inga finesser, bara bra varor, helt enkelt. Vårt lägsta ordinarie pris! 7–22 ÖPPET ALLA DAGAR Korpadalsvägen 1 / Tel: 0454-343 50 maxikarlshamn.se
THERESE PERSSON SÖLVESBORGS RESEBYRÅ
15 SUCCÉ RUT OCH ROT Välkommen till Mårtenssons VVS Sölvesborg AB Mårtenssons VVS Hos oss är allt som har med rör att göra en stor passion. Vill du installera ett nytt värmesystem, byta en toalett, göra ett stambyte eller något annat inom VVS så står vi till din tjänst, oavsett om du är fastighetsägare eller privatperson. För oss är alla kunder lika viktiga. Andreas Mårtensson 0733-638397 andreas@martenssonsvvs.se Söker du en firma som kan allt om både VVS och värme? Välkommen att kontakta oss! Har du ett eller flera träd som står illa till, riskerar att blåsa omkull, skräpa ner eller skymmer solen? Passa på att bli kvitt dessa och utnyttja RUT-avdraget. Vi tar dessutom med oss allt material du inte vill spara! Utnyttja RUT-avdraget Problem med besvärliga träd? 0456-10500 kontakt@elleholmsmaskin.se www.elleholmsmaskin.se Tubba Torg 5, Karlshamn 0454-102 43 www.carlshamnsrorteam.com EN HELTÄCKANDE VVS-FIRMA MED VVS-BUTIK DET SJÄLVKLARA VALET FÖR DIG SOM VILL BYGGA NYTT ELLER RENOVERA Vi är ett IVT Center Gör något du tycker om. Så gör vi det vi tycker om. Välkommen till ditt lokala måleri - Sandå i Blekinge! Telefon 0454-77 32 50 eller e-post jim.inefall@sanda.se STENNILSSONSEL.SE Vi hjälper dig hela vägen från inspiration till installation. Behöver du anlita en elektriker? Kontakta oss! Tel: 0454-34140

Hanna Ardéhn Hanna Ardéhn Hanna Ardéhn

den här produktionen. Offren har nu fått sin röst hörda.

Nu är Ardéhn tillbaka i TV-rutan där hon gör rollen som Victoria i ”Nattryttarna”, en historia som bygger på en verklig händelse. Vi kommer få se mer av den talangfulla skådespelerskan som under resans gång även har hunnit med att utbilda sig till psykolog. Två serier till, ”Julstormen” och ”Leva life” är redan färdiginspelade och släpps i december respektive 2023.

”NATTRYTTARNA” ÄR en stark skildring som filmatiserats efter en berättelse nertecknad av Sophie Jahn, dotter till den karismatiske, manipulerande och rent av ondskefulle kände hästprofilen som drev en etablerad ridskoleverksamhet i Stockholm under 90-talet. Där utsatte han sina stalltjejer systematiskt för sexuella övergrepp. Efter att ett av offren till slut bröt tystnadskulturen och satte sig upp mot härskarteknikerna som rådde och gjorde en polisanmälan dömdes mannen till fängelse. Själv erkände han aldrig brotten han anklagades för utan hävdade att han var utsatt för en komplott.

Även den egna familjen vittnade till slut efter många år om hot och misshandel. Rollen som gärningsmannen gestaltas mästerligt av Jonas Karlsson. Hanna Ardéhn gör karaktären som Victoria, den vuxna Sophie. Serien sänds på C More.

Hur kändes det att träda in i den karaktären?

– Det är klart att jag blev påverkad av det. Redan när jag fick till mig manuset blev jag väldigt tagen av hur stark berättelsen är. Jag tänkte att det här kan ju inte hänt på riktigt, det kändes osannolikt och bisarrt, berättar Hanna. Men när jag mer och mer satte mig in i händelserna och vad som utspelats sig på hästgården insåg jag att det tyvärr faktisk var sant.

Jag har pratat med Sophie och man blir bara tagen av vad de här tjejerna har varit med om. Domen och rättegångsprocessen mot hennes pappa är som en revansch för alla de personer som utsattes av honom. Jag är både tacksam och känner mig hedrad över att ha fått vara delaktig i

HANNA SLOG igenom i ”Störst av allt” för några år sedan. En thrillerliknade dramaserie där Maja, en till synes välanpassad ung gymnasieelev från ett välbärgat område dras in i en mardrömslik karusell av tonårskärlek och droger och till slut finner sig stå åtalad för mord efter en skol skjutning men frias till slut i rätten.

– För mig som skådespelare är det alltid spännande att ta sig an roller som kräver mycket känslomässigt av en. De som gör anspråk på att förmedla något och att det finns en komplexitet i de lite mer svårare historierna.

2023 SLÄPPER Viaplay en tung dramatisering av ett annat verklighetsbaserat livsöde, ”Leva Life”. Hanna Ardéhn spelar huvud rollen som Nora, en 21-årig kvinna som drabbas av en livshotande cancer. Precis när livet är på topp och framtidsdrömmarna är på väg att förverkligas och en lovande jobbkarriär precis har inletts upptäcker läkarna en tumör i magen, stor som en handboll.

Trots sin sjukdom, motgångar och besvär ger hon sig ut på en långresa med vänner och hon bestämmer sig för

att leva livet och få ut det mesta av det. Personen vars berättelse ligger till grund för serien är idag friskförklarad.

VICTORIA, MAJA OCH NORA. Tre roller på svåra teman men som ändå slutar lyckligt på ett eller annat sätt och de finner en väg ut ur det mörka. Det vilar en befriande hoppfullhet i slutet av dessa berättelser.

– Även om man drabbas av livshotande sjukdom i ung ålder och hur det kan påverka hela ens liv förmedlar ”Leva life” ett hopp. Det fina i den berättelsen handlar om hur familj och vänner hjälps åt för att göra det bästa av livet och hur man kan hantera ett cancerbesked men samtidigt inte rygga tillbaka för svårigheterna det innebär.

Även i de mörkaste stunderna finns det alltid hopp och det kommer tillbaka i alla filmer jag har varit med i. Om man bara håller i och håller ut, kämpar lite till så kan man komma ut på andra sidan. Det viktiga är att komma ihåg att man aldrig är ensam och det finns alltid någon eller något som kan hjälpa, menar Ardéhn.

SUCCÉ MÖTER 16 Fortsättning på sidan 18
Hanna Ardéhn slog igenom med dunder och brak i Netflix dramasuccé ”Störst av allt” 2019. Hon spelade då karaktären Maja som blev åtalad men friades för mord efter en skolskjutning. Hon vann kristallen för bästa kvinnliga huvudroll samma år. Talangfull
och målinriktad
Viaplays nya originalserie Leva Life. FOTO: JOHNNY WOHLIN, VIAPLAY

Packa tryggt och säkert i en takbox

Kampanjpris från 4 100 kr

Lasta säkert i en takbox

Just nu har vi kampanjpriser på flera olika takboxar. Du får ytterligare 5 % rabatt på kampanjpriset när du betalar med CarPay* Passa på att hitta en takbox som passar dina behov. Läs mer på: www.ahlbergbil.se

Prisexempel:

Scanna QR-koden för att läs mer och se hela urvalet av takboxar

Gäller med CarPay kopplat till Ahlberg Bil. Är ditt konto kopplat till annan återförsäljare vänligen kontakta Volvofinans på 031-838 930. Erbjudandet gäller t o m 2022-12-31.

Sölvesborg Kämpaslättsvägen 1 0456- 44 19 00

Karlshamn Korpadalsvägen 2 0454 - 330 00

Karlskrona Gullbernavägen 22 0455 - 61 58 40

Olofström Ekhagsvägen 1 0454 - 379 00

Butikens Öppettider

Mån-Tors 9.00-18.00 Fre 9.00-17.00 Lördag 10.00-14.00

av begagnad bil.

Olofström

Öppettider

Mån-Tors 9.00-18.00 Fre 9.00-17.00 Lördag 10.00-14.00

17 BEGAGNAT BOXEN Fri Försäkring 12 månader Serviceavtal 299 kr
Karlshamn Korpadalsvägen 2 0454 - 330 33
00
840 www.ahlbergbil.se @ahlbergbil Fri Försäkring i 12 månader Tecknar du BegagnatBoxen så får du just nu Fri försäkring hos Volvia i 12 månader. I försäkringen ingår Volvias Trygghetspaket som ger dig en extra trygghet i vardagen med din bil. I paketeringen BegagnatBoxen ingår följande tjänster: Finansiering, Försäkring, Serviceavtal för 299kr/månaden, Begagnatgaranti, CarPay, och en första däckförvaring på vårt Däckhotell. Gäller t o m 2023-01-31 när du tecknar BegagnatBoxens erbjudande vid köp
Ekhagsvägen 1 0454 - 379
Karlskrona Gullbernavägen 22 0455 - 615
Space Design 420, 320 liter Kampanjpris 7 200 kr** Ord.pris 7 812 kr

Som person är Hanna ambitiös och målinriktad vilket verkar vara en starkt bidragande orsak till framgångarna i karriären. Parallellt med skådespeleriet har hon samtidigt både studerat till och jobbat som psykolog. Hur började dessa intressen för dig?

– Det kommer hemifrån. Hela min familj är väldigt ambitiös. Jag har en mamma som alltid haft flera projekt på gång så det är naturligt för mig alltid ha något på gång.

Jag tycker om att vara upptagen och att ha inplanerade delmål som jag ständigt jobbar emot.

Jag har alltid tyckt om film och teater ända sedan jag var liten och höll på med teaterlekar redan som sexåring. Jag har egentligen alltid drömt om att få stå på scen och framför kameran. Att utbilda mig till psykolog, den banan var mer något jag bara slank in på. Först var jag intresserad av att söka in till estetprogrammet men tiden för antagningen krockade med inspelningarna av ”30 dagar i februari” i

Thailand som var den filmen där jag gjorde en av mina första roller. Då började jag läsa sambeteende på gymnasiet i stället och där såddes ett frö till framtida studier inom psykologi.

Allt bottnar egentligen i mitt intresse för människor. I mitt yrke som skådespelare handlar det om att lära sig gestalta och tolka olika karaktärer och som psykolog gäller det att kunna förstå människor.

Jag har gjort praktiktjänst under hand ledning och kunde därefter ansöka om legitimation. Jag är legitimerad psykolog idag och har hunnit med att jobba med det, på en vårdcentral bland annat. Det var lite kämpigt en period då jag fick flänga fram och tillbaka mellan universitetet i Linköping för att göra kompletteringar i studierna och ha patient, för att sedan tillbaka till Stockholm för att filma, minns Hanna.

Den 16 december är det premiär för ny nordisk julserie ”Julstormen” på Netflix med Hanna Ardéhn, Valter Skarsgård och Alexandra Rapaport i några av rollerna. Handlingen utspelar sig bland annat på en flygplats i Oslo där seriens rollfigurer råkat bli strandsatta mitt i julruschen. Har du lärt dig tala norska nu då?

– Nej. Det är faktiskt så att regissören lät mig tala svenska, det är jag glad för. Serien är lite som en nordisk version av ”Love Actually” som förmedlar en sådan där mysig och klassisk feelgood-känsla, berättar Hanna. Ett litet tips på vad man kan kolla på till julen. Hur ska du själv fira jul i år?

– I år ska jag fira hemma hos mamma

HANNA ARDÉHN

FÖDD: Åkersberga, Stockholm. 4 oktober 1995.

FAMILJ: Mamma, pappa och två systrar.

INTRESSEN: Museum, konst, litteratur. Målar gärna själv.

BÄSTA DOFT: Jasmine, Klöver.

FAVORITORD: Discombobulated (övers. lätt förvirrad).

DANSAR TILL: Fuldansar helst till technomusik.

FAVORITSERIE: White Lotus.

FAVORITFILM: Stolthet och fördom. AKTUELL MED: Nattryttarna, C More. Julstormen (premiär 16 december), Netflix. Leva life (premiär 2023), Viaplay.

SUCCÉ 18
Fortsättning från sidan 16 och hennes man på västkusten. Det har blivit så de senaste tre åren. Eftersom mina föräldrar är skilda och pappa bor i Stockholm har det varit lite som att man får se var man hamnar, skojar Hanna och tillägger avslutningsvis att de flesta julklapparna är redan inhandlade. GUNILLA STRÖMBERG FOTO: GABRIEL LILJEVALL, C MORE
Dina lokala experter på fastighetsmarknaden! Erik Olsson Fastighetsförmedling har en unik affärsmetod och är Sveriges snabbast växande mäklarföretag. Vi har enligt UC fått bäst betalt för jämförbara bostäder de senaste 14 åren, under 2021 hela 9,4%. Våra kunder ska inte bara vara nöjda, de ska vara imponerade. Kom in, ring eller maila oss för att boka ett möte där vi förklarar hur vi kan hjälpa just dig med ditt boende på absolut bästa sätt. Erik Olsson Fastighetsförmedling | Stortorget 3, 294 31 Sölvesborg | Telefon 0771-551 000 | mail@erikolsson.se | www.erikolsson.se Erik Olsson Fastighetsförmedling | Stortorget 3, 294 31 Sölvesborg | Telefon 0771-551 000 | mail@erikolsson.se | www.erikolsson.se Jörgen Martinsson VD Franchise Blekinge 072-317 70 66 jorgen.martinsson@erikolsson.se Hansi Robertsson Reg. Fastighetsmäklare 073-400 98 15 hansi.robertsson@erikolsson.se Christian Hallberg Reg. Fastighetsmäklare 070-723 01 49 christian.hallberg@erikolsson.se Anton Olsson Reg. Fastighetsmäklare 070-148 19 68 anton.olsson@erikolsson.se
Dramaserien Nattryttarna, C More.
19
20 SUCCÉ God Jul & Gott Nytt År! Vi på Succé önskar alla God Jul & Gott Nytt År!

Vi önskar er

God Jul & Gott Nytt År

Tack till alla våra kunder och samarbetspartners för det gångna året. Vi önskar er en riktigt härlig jul- och nyårshelg!

Vi vill även passa på att uppmana alla att vara extra vaksamma för bedragare. Bedrägerier på nätet, sms, via samtal och i sociala medier är vanliga just nu. Tänk på att vi aldrig kontaktar dig på mejl, sms eller telefon och ber om information. Var försiktig då bedragare ibland använder appar för att få det att se ut som att de ringer från oss, polisen eller säkerhetsföretag.

21

Dåtiden i nutiden!

1950 såg den första folkabussen dagens ljus. Med sitt säregna utseende och sina 25hk blev denna modell snabbt populär och många förknippar nog den första generationen som en hippiesymbol. Idag, 72 år senare är det åter dags att få känna den där flower-power-känslan fast på nutidens gråare gator. Här är nya Volkswagen ID. Buzz.

Detta är utan tvivel bilen som fått mest blickar och reaktioner av alla bilar jag provkört genom åren. Alla blir sådär härligt nostalgiska och vill gärna titta närmare på denna unika bil. ID. Buzz är alltså en helt eldriven och modern minibuss trots sitt retrostuk. Man kan säga att det är en gammal bil anpassad för dagens samhälle.

DETTA ÄR EN bil som ser lite gladare ut än många modeller idag. En vän till mig använde ordet ”söt” för att förklara den och jag kan förstå vad hon menar. Samtidigt har den snygga strålkastare, stil rena linjer och stora fälgar så sötheten blandas upp med lite tuffhet.

Den finns i många färger, varav fyra olika alternativ på tvåfärgad lack vilket ökar

retrokänslan över bilen ytterligare. Då får du en vit överdel med gul, orange, grön eller mörkblå underdel. Så läckert!

INUTI PÅMINNER den mycket om de andra modellerna vi provkört av IDfamiljen. Den är väldigt ren i designen. En skärm på 10- eller 12 tum beroende på tillval gör alla inställningar och funktioner lättillgängliga. Inredningen har man valt att göra fri från läder och istället använda åter vunnet material i alla textilier. Självklart kan du färgmatcha insidan med utsidan. Bilen jag körde var gul på både in och utsidan.

NÅGOT INGEN kommer missa när man sätter dig i en ID. Buzz är att den är rymlig! Du har extremt gott om plats vart du än

sitter i bilen och det finns många fack av olika slag där du kan stoppa ifrån dig dina olika tillhörigheter. Du hittar hela tiden något nytt att utforska.

Den har plats för 5 personer, bara femsitsig tänker kanske många då det är en stor bil men de har istället lagt krut på ett extremt rymligt bagage (1.121 L). Dessutom kan du fälla baksätet och därmed vinna ännu mer lastutrymme. Detta är bilen du ska kunna resa med långt utan problem att få plats med allt du behöver. Enligt VW hemsida kommer det dessutom komma en längre version av ID. Buzz med 6-7 sittplatser, så man har redan tänkt på just detta med valmöjlighet att få in fler passagerare.

BATTERIET ÄR på 77 kWh (netto) och är placerat djupt ner i golvet för att inte ta onödig plats. Räckvidden är 422 km som dessutom kan öka eftersom du har energiåtervinning vid bland annat inbromsning. Vid snabbladdning tar det ungefär 30 minuter att ladda batteriet från 5-80 %.

ATT KÖRA ID. Buzz var härligt. Den är extremt lättmanövrerad och har väldigt bra svängradie för sin storlek. Du tar dig lätt fram även på trånga utrymmen. Man sitter högt och har bra uppsikt över vägen.

Likt de flesta bilar idag finns det oändligt med tillval och olika utrustnings grader. Allt från Open & Close-paket, Park Assist Plus, Lane Assist, Adaptive Cruise Control, Multikollisionsbroms, utfällbar dragkrok med mera. Du väljer själv vad du behöver och vad du kan vara utan.

KÄNNER DU att detta är en bil för dig hade jag inte tvekat att kolla in ID. Buzz lite närmare. Den är kul, bekväm och något utöver det vanliga... Minst sagt!

BILEN
IDA LEJONSKÄR

KARLSKRONA

Äntligen har vi öppnat upp och är nu Karlskronas största gym på 2 300 kvm. Massor av ny träningsutrustning och nya träningskoncept i nyrenoverade miljöer!

RONNEBY

Med sin redan unika rymd blir träningskänslan nu oslagbar. Nytt och fräscht blandas med många års träningsglädje som sitter i väggarna.

Psst! Vi tror på personlig service, därför finns vi på plats för dig, varje dag, varje vecka, året runt. Kom in och prata träning med oss eller bara ta en kaffe och kolla in våra gym.

Läs mer på wellnesstudio.se

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER FÖR DEN SENASTE UPPDATERINGEN OM HUR DET GÅR NU ÄR DET NÄRA! WELLNESS STUDIO KARLSKRONA CITY 2.0 OCH RONNEBY 2.0 STÅR KLARA INNAN NYÅR!

Dags att gå ur Svenska kyrkan?

Har funderat på att gå ur Svenska kyrkan minst en gång varje år. Vanligtvis när man närmar sig det där magiska datumet 1 november som är deadline för att gå ur. Egentligen främst för att jag tycker att det är orimliga medlemsavgifter och ett föråldrat system där din inkomst ska avgöra hur mycket du ska betala.

Att kyrkan dessutom (som det enda religiösa samfundet) får privilegiet att fortsätta debitera sina medlemmar via skattsedeln trots att kyrkan sen länge varit skild från staten är ju helt ofattbart. Det känns som en dålig skilsmässa där parterna fortsätter bo ihop för barnens skull. Men år efter år har man ändå passerat oktober och tänkt att, äsch de gör ju ändå rätt mycket fint för samhället och det är viktigt för vår kulturhistoria. Även om jag själv inte är troende så gillar jag kyrkan. Men spiken i kistan kom nog ändå nu efter senaste kyrkomötet och beslut om att fortsätta låta präster välja bort samkönade vigslar.

JAG TYCKER Svenska kyrkan har fått orimligt lång tid på sig att anpassa sig efter svensk diskrimineringslagstiftning. Vägrar man viga samkönade par borde man helt enkelt bli av med sin vigselrätt, så svart eller vitt anser jag att det borde vara. Vilken läns styrelse skulle godkänna kommunala borgerliga vigselförrättare som vägrar viga par på grund av deras sexuella läggning? Den ansökan skulle förmodligen kastas i papperskorgen direkt. Som borgerlig vigselförrättare kan du naturligtvis inte

diskriminera människor, men som präst verkar det vara nemas problemas? Där är det din egen tro och övertygelse som ska få utföra uppdrag i statens namn. På Svenska kyrkans hemsida svarar man på frågan om varför inte alla präster viger samkönade med att hänvisa till Äktenskapsbalkens 4 kapitel, paragraf 3, sista stycket. ”Den som är behörig enligt första stycket 1 är inte skyldig att förrätta vigsel”.'

Nej, naturligtvis är man inte skyldig att förrätta någon vigsel, men det är heller ingen mänsklig rättighet att vara vigsel förrättare och det är definitivt ingen som tvingar dig att bli vigselförrättare. Det finns såklart orsaker till att du måste välja bort en vigsel. Barnen kan bli sjuka till exempel. Du bör heller inte viga om du får en tydlig signal om att paret inte är överens om att ingå äktenskap. Men kan du vägra viga någon på grund av deras sexuella läggning? Nej, det framgår ju väldigt tydligt av en annan lag, Diskrimineringslagen.

BISKOPEN I LUND välkomnar Svenska kyrkans beslut om att präster ska få fortsätta säga nej till samkönade par. ”Det ligger i att man ska ha möjlighet att tycka olika i det”. Ja men absolut. Det är din absoluta

lagliga rätt att tycka och vara precis vem du vill, även homofob. Men är det din lagliga rätt att utöva diskriminering i det uppdrag som du utför gentemot medborgarna? För mig är det ett solklart nej. Du måste kunna vara präst utan att ha vigselrätt. För vad skulle hända om alla sa nej till samkönade vigslar? Din rätt att viga står inte över människors rätt att få ingå äktenskap och trygga sin framtid tillsammans med den de älskar. Vad du tycker om paret och deras privatliv är oväsentligt.

HYR DE MASKINER DU BEHÖVER

Öresundsvägen 9-8, Karlshamn 0454-156 00 info@kranlyft.net www.kranlyft.net

24 SUCCÉ
Kika in på vår hemsida www.kranlyft.net för hela sortimentet
Vi på Kranlyft önskar alla en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!
SOPHIA AHLIN SOPHIA@SUCCEBLEKINGE.SE FOTO: CAROLINA HANSSON

Vill du synas i ett positivt, trovärdigt och lokalt media finns det inte så många alternativ. Kontakta oss på Succé så ser vi till att du får ut mer av din marknadsföringsbudget.

Västra Blekinge

simon@succeblekinge.se

25 SUCCÉ VÄLBEFINNANDE SPA & Relax Behandlingar - Frisör Läs mer på vår hemsida www.bestwesternkarlshamn.se Christoffer Schrödersgatan 6, Karlshamn Tel.
109 08
CULTURE WILL SAVE THE WORLD WE LOVE Köp din favoritbox till specialpris! pris fr. 595 kr* *ex.LoveSmoothingGiftBox-förfrissigthår-LoveSmoothShampoo250ml, LoveSmoothConditioner250ml,OIAllInOneMilk135ml,värde907kr Skeppsbrogatan 1A, Sölvesborg 076-855 10 52 KLIPPNING FÄRGNING SLINGNING HÅRFÖRLÄNGNING ∙ BRUD- OCH BALUPPSÄTTNING SAXS HÅRSAL NG
0454 -
www.salongrubbostubb.se
du visa att
Hela Blekinges Succé! SuccéBlekinge Oktober2022 Karlshamn/Olofström/Sölvesborg www.succeblekinge.se KARLSHAMNDrottninggatan67 0454 www.specsavers.se SuccémöterAlexandraRapaport LEVERSIN BARNDOMSDRÖM KRÖNIKANVackraungdom BILENStortklivframåt MODEHöstmodet hosbutikerna Hela Blekinges Succé! Succé November Karlshamn/Olofström/Sölvesborg www.succeblekinge.se KARLSHAMNDrottninggatan 177 www.specsavers.se Succé möter Maja Francis MJUK OCH LITE RÖRIG KRÖNIKAN Jul, jul strålande jul, eller...? En elbil i toppklass Näthatande moralpoliser hjälper föga Södergatan 1, Sölvesborg | 0708442692 www.ehudkoncept.se | www.bokadirekt.se TITTA IN HOS MIG FÖR ATT TA DEL AV MITT FINA JULERBJUDANDE! Ansiktsbehandling Fransar & bryn Händer & Fötter Kroppsbehandling Makeup Vaxning Skulle gått till Specsavers Vardagen är dyr. Våra glasögon är inte det. Glas 0 kr även progressiva När du köper båge från 795 kr Köp valfri båge från 795 kr och få glas på köpet. Välj mellan: enkelslipade standardglas (index 1.5) med solfärg & UV-skydd (värde 600 kr), progressiva standardglas (index 1.5, värde 800 kr) eller 800 kr rabatt vid val av annat progressivt glas, Reactions (värde 800 kr), tunna och lätta enkelslipade glas (index 1.6, värde 800 kr), eller antireflex och repskyddsbehandling (värde 600 kr). Kan ej kombineras med 2för1 eller andra erbjudanden och rabatter. Synundersökning på köpet vid köp av båge från 795 kr gäller t.o.m. 25/12 (ord. pris 445 kr) och kan kombineras med Fritt tillval eller 2för1. ©2022 Specsavers. Karlshamn Drottninggatan 67, 0454-177 70. Synundersökning på köpet till 25/12
0733 997 760,
Östra Blekinge 0708 935 835, roland@succeblekinge.se Självklart kan du även nå hela Blekinge! Besök gärna vår hemsida för mer information, www.succeblekinge.se Vill
ditt företag finns?

Under hela 2022 kommer Succés läsare få möjlighet att följa Blekinges stolthet tillika allsvenska fotbollslag Mjällby AIF från insidan. I varje nummer kommer ett unikt reportage där man får möta personer med Mjällbykoppling som levererar historier och bilder från insidan. Den här gången träffar vi Mats Mattson.

Mats - Du har varit i Mjällby AIF länge. Hur kommer det sig?

– Mitt intresse för fotboll började tidigt då jag var med min pappa på fotbollsmatcher runt om i södra Sverige. Många gånger på Vägga IP i Karlshamn när Högadal spelade i Allsvenskan 1962 och deras kvalmatcher året innan. 1973 var jag med och startade en ny Marknadsgrupp i MAIF och på den vägen är det 50 år senare.

Du har en bakgrund av nöjesbranschen med ditt engagemang i Hanöhus. Vad saknar du mest av det?

– Oj, det är mycket men om jag skall nämna några är det de fantastiska nattklubbskvällarna på måndagarna som pågick i 16 år med enbart eliten av svenska dansband på scenen.

Vi hade också merparten av den svenska artisteliten på scenen under flera år - Lasse Berghagen, Lill-Babs, Svenne och Lotta med flera. En höjdpunkt var när Alla Pugatjova (känd i Sverige från Jacobs Stege) hade sin utlandspremiär utanför dåvarande Sovjet just på Hanöhus.

Din roll i Mjällby AIF. Går den att beskriva kortfattat?

– Sekreterare, kanslist med ett brett spektrum av arbetsuppgifter såsom internationella och nationella spelarövergångar, försäljning av biljetter och säsongskort, sponsorförsäljning med mera.

Du har sett många spelare genom åren passera. Vilken har varit den trevligaste du haft att göra med?

– Svår fråga men jag säger Frank

Worthington då han var den första internationella stjärnan som har spelat för MAIF och en riktig playboy. Sen får jag inte glömma den lille dansken Flemming Pehrson en härlig profil.

Vilken har varit den mest arroganta/otrevliga spelaren?

– Finns många i våra motståndarlag utan att nämna några namn.

Du är ansvarig för biljetterna i Mjällby AIF. Vilken är den vanligaste frågan du får från kunderna?

– ”Kan jag få byta till mig en bättre plats på huvudläktaren”. De centrala sektionerna har haft samma säsongskorts köpare i många år så där finns i princip aldrig några nya lediga platser att erbjuda.

Du får mycket beröm för din tillgänglighet. Har du telefonen avstängd någon gång?

– Nej aldrig inte ens på semestern om den inte är urladdad. Ibland kan den ligga en bit ifrån mig så jag inte hör att det ringer. Oftast ringer jag själv tillbaka då det kan vara en viktig fråga som gäller Mjällby AIF. Kollar också alltid min mail, även på kvällarna. Tror att min tillgänglighet sitter kvar sedan tiden på Hanöhus då var jag alltid tillgänglig.

Vad har Mjällby AIF utvecklat senaste tiden gällande matcharrangemanget tycker du?

– Aktiverat våra sponsorer på arenatorget. Jobbat mycket med att fylla vår klubb stuga med sponsorer inför våra matcher

där vi serverat mat och dryck till dem. Det har oftast varit fullsatt i stugan. Vi har engagerat Håcan Nilsson som konferencier med intervjuer av tränarna inför match, presenterat dagens matchvärd med mera.

Aktiverat vårt supportertält med artist framträdanden inför hemmamatcherna för att skapa en bra stämning inne i tältet.

Vad blir utmaningen för Mjällby AIF framåt om man ser till att locka publik? – Jobba mer aktivt med biljettförsäljning. Kampanjer inför vissa matcher med reducerade priser. Lagbiljetter som vi sålt i många år men att vi blir ännu mer aktiva där. Framförallt höstsäsongen är in tressant för klubbarna i vårt närområde att göra ett besök på Strandvallen som avslut ning för sina ungdomslag. I fredags släpp te vi till exempel ett säsongskort ståplats inför nästa år till ett kraftigt reducerat pris där vår förhoppning är att vi får ett större engagemang runt Sillastrybarna på ståplats.

GÖR VI DET OMÖJLIGA MÖJLIGT WWW.MAIF.SE

26 INSIDE MAIF
TILLSAMMANS
inblick från Listerlandets stolthet NU ÄR ÅRSKORTET SLÄPPT! Se alla Mjällbys hemmamatcher i Allsvenskan. Du kan till och med januari köpa ett årskort från 899:-. Köp via maif.ebiljett.nu så ses vi på Strandvallen!
Unik
smsparbank.se Ekonomiskt nyårslöfte? Kontakta oss så hjälper vi dig! Med hjärtat i by gden
Mats serverar klubblegenden Frank Worthington.
27 Mio Karlskrona. Mio Kristianstad. Järavägen 7, Karlskrona. Tel. 0455-29 02 90. Mån-fre 10-18. Lör 10-16. Sön- & helgdagar 11-16. Herr Ivars väg 4, Kristianstad. Tel. 044-22 33 50. Mån-fre 10-18. Lör 10-17. Sön- & helgdagar 11-17. *Handla för minst 12.995· och få Smeg elvisp, värde 1.795·. Handla för minst 17.995· och få Bose Revolve+ II högtalare på köpet, värde 3.495·. Begränsat antal, gäller så långt butikens lager räcker, dock längst t.o.m. 22/12. Kan kombineras med andra erbjudanden. **Värdechecken gäller på ordinarie priser och kan ej kombineras med andra erbjudanden. Gäller nya köp 29/11-22/12 för dig som är eller blir medlem. Erbjudandena gäller på ordinarie priser så långt lagret räcker, dock längst t.o.m. 22/12 om inget annat anges. Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev. tryckfel. Mer info på mio.se RUBRIKBÅRD 10 0· VID KÖP FÖR MINST 300· ÖVERRASKA MED ETT PRESENTKORT – ETT LITET PAKET SOM VISAR PÅ STOR OMTANKE! TAKLAMPOR FR. 269· (399·) T.O.M. 5/12 ULLMATTA GRIMSBY FRÅN 499· (999·) FIXA BÄSTA JULEN DAGS ATT PLANERA, PAKETERA, PIFFA OCH PYNTA! 3-sits soffa med schäslong och divan Town i tyg Alex mix stone/light grey med wengébetsade ben Specialpris 18.995· (21.995·) Soffbord Woodenforge 3.795· Sidobord Eliana 1.795· Taklampa Heaven, Ø 117 cm 1.395· (2.395·) NYHET Julstjärna Julius 199· Pläd Colorado 399· Gardin Sunnan, 2-pack 299· LJUSSTAKE WAVE 399· GÄLLER T.O.M. 5/12 SOFFA TOWN 18.995· (21.995·) Vakna utvilad i en säng anpassad för dina behov KUDDE MEJA 199· (299·) PLÄD MEJA 399· (599·) Mjuk och skön pälsimitation MIO MEDLEM ** JULKLAPP PÅ KÖPET VID KÖP FÖR MINST 12.995· * VÄRDE 1.795· VÄRDE 3.495· KONTINENTALSÄNG MIAMI SUPREME 12.995· (25.990·) Sänggavel Miami West, B 180 cm 4.995· ULLMATTA TORNBY 1.495· (2.195·) SE PRISET! SOFFA NEVADA 6.995· SNABB LEVERANS 0-5 DAGAR MASSOR AV MÖBLER I LAGER FÖR LEVERANS INNAN JUL

Vad får det egentligen kosta, HF

Karlskrona på väg mot högsta serien och vilka hamnar i Allettan Södra…

Som gammal med betoning gammal hockeyspelare kan man inte förundras över vad priserna på hockeyprylar kostar.

En bekant till mig har en 15-åring som spelar hockey och han är oerhört seriös med sina hockeygrejor och nu var det dags att köpa nya skridskor samtidigt som en klubba hade gått sönder. Så det var bara att bege sig till hockeyaffären i TAIF-land och få det fixat. Skridskorna, ett par Bauer, visserligen ”top notch” gick på 9.500 och klubban 2.500 kronor så på en timme efter att ha skannat av fot och checkat av flex och liknande på klubban så hade han 12.000 kronor i skridskor och klubba med sig hem i bilen.

Måste man då ha det bästa och tyvärr även det dyraste i den åldern? Självklart finns det alternativ men går jag tillbaka till mig själv i den åldern så själv klart hade man ett par CCM Supertacks för något annat var inte ett alternativ. Ibland kan jag tycka att klubbarna själva skulle ha

en policy kring det här med utrustning för kontentan är att man missar en jäkla massa talang där föräldrarna inte har råd med att punga ut 12.000 kronor i början av december till sitt barn. Hujeda mig om man då har två som håller på. Snart måste något hända här…

HF KARLSKRONA spelade mot AMO Handboll och det är ju dessa två lag som är de som slåss om direktplatsen till högsta serien. Första mötet slutade oavgjort där HF Karlskrona hade en stor ledning som AMO lyckades äta upp.

Första gången på länge känns dock HF Karlskrona som det stabilaste och bästa laget och är även serieledare. Det är nu viktigt att inte tappa mot något lag som man ”skall” slå för det är troligtvis där det kommer avgöras. Med Brinova Arena och

de förutsättningar som den ger så skall självklart Karlskronahandbollen ha ett lag som är med i högsta serien och vi kan väl bara hoppas att det är dags denna säsong.

Allettan Södra

Det börjar stå klart vilka lag som går vidare till Allettan södra och så som det ser ut just nu blir det Karlskrona HK, Kalmar HC, Nybro Vikings och Troja. Sedan är det fortfarande en tuff kamp mellan Halmstad och Borås vilka som skall ta den där sista åtråvärda platsen. Känslan i denna kamp är att det lag med bäst form är Borås men det är tre poäng och sju mål att ta igen på tre omgångar så det kommer bli tufft. Oavsett så är det alltså nu snart dags för Allettan södra att dra igång och det kommer verkligen steppa upp när det gäller motstånd. Alla matcher kommer bli tuffa och skall man nå i mål så är det en tuff resa att göra som ser ut så här: Lag 1-8 i Allettan södra är klara för slutspel och lag 9-10 spelar i hockeyettan kommande

säsong. Kvartsfinalerna startar sedan den 7 mars och det är bäst av fem matcher som gäller. Semifinalerna inleds sedan lördagen den 18 mars och det är även här bäst av fem matcher som gäller. Kvalserien till Hockey Allsvenskan startar sedan den 30 mars och är klar den 22 april. Det är 6 lag som deltar och vinnaren i serien är de som tar steget upp. Oj, oj, oj vilken kamp det kommer bli!

Ha det!

Vilken väg skall hockeyn välja…

De diskussioner som börjar komma just nu och som gäller ekonomin i hockeyklubbarna kommer tidigare i år än de brukar göra.

Kiruna AIF meddelade att de inte kan fort sätta att bedriva en verksamhet som blöder och gör vägvalet att man inte kommer spela i fortsättningsserien. Almtuna i Hockey Allsvenskan är även de osäkra om de kan genomföra säsongen.

I skrivande stund så vet vi att KRIF Hockey har det jättetufft med ekonomin och situationen i Mörrum kan väl i princip beskrivas som kaotisk.

RYKTENA KRING Mörrum är många just nu men klubben själva kommunicerar att de inte kommer avstå att spela i fortsättnings serien så någon lösning sitter man nog på. Det som är viktigt är att klubben själva har initiativet när det gäller den information som sprids för annars kan det dra i väg åt vilket håll som helst. Mörrum är en anrik förening och det vore förödande för hockeyn i Blekinge om man inte reder ut situationen för Mörrum GoIS kan så mycket bättre än så här.

MED DETTA sagt så kan man bara konstatera att hockeyn i Sverige inte mår bra om man inte tillhör det yttersta skiktet då man kommer åt de lukrativa TV-avtalen.

Vilken väg skall man då ta? Det är många klubbar på division 1 nivå som har stora ambitioner men det är ett nålsöga att ta sig upp i HockeyAllsvenskan så många klubbar är varje år förlorare. Titta på Nybro som förra året var så nära att ta steget upp men i år har man hackat lite och till och med sparkat tränare i jakten att ta sig vidare i seriesystemet.

KANSKE ÄR det dags att återigen ta sig en titt på seriesystemet. Känslan är att det är ganska så många lag som skulle må bättre av att spela i en lägre division då med kortare resor och några av de som satsar skulle må bättre av att spela i en upphettad division 1 serie.

KALMAR, NYBRO, Tingsryd, Karlskrona, Västervik, Troja, Halmstad, Skövde, Kristianstad och ett skånelag typ Tyringe/ Helsingborg skulle ju varit en riktigt bra och intressant serie. Visst Kristianstad är just nu ett riktigt bra lag I HockeyAllsvenskan men över tid är frågan om det är där Kristianstad skall spela.

Ha det!

28 SPORTFÅNEN FÖLJ MIKAELS BLOGG BEAVERBLOGG PÅ
MIKAEL JOHANSSON BEAVERBLOGG@SUCCEBLEKINGE.SE
www.succeblekinge.se

Ät gott gör gott

När du köper Big Mac® går 3 kr oavkortat till Ronald McDonald Barnfond.

Gäller under perioden 29 nov-2 jan 2023.

Swisha för att sjuka barn på sjukhus ska få ha hela sin familj nära.

Ronald McDonald Barnfond finns till för att ge svårt sjuka barn möjlighet att bo tillsammans med hela sin familj nära den vård barnet behöver.

Idag finns fem Ronald McDonald Hus i Sverige.

I Husen kan hela familjen bo tillsammans och skapa en vardag som påminner om det normala. Att ha familjen nära hjälper barnet att tillfriskna och gör så att hela familjen mår bättre.

Många familjer vill bo i Husen, men långt ifrån alla får plats. De kommande åren är

Ronald McDonald Barnfonds fokus därför att samla in pengar till att bygga nya Hus samt bygga ut de befintliga Husen.

Ronald McDonald Barnfond har 90-konto och står under kontroll av Svensk Insamlingskontroll. Det innebär att det finns en garanti att alla gåvor används på rätt sätt och går till ändamålet.

29
Ronald McDonald Barnfond. Swisha valfri summa till 900 70 22 eller öppna appen och scanna QR-koden.
VI
SKÄNKER 3KR TILL RONALD M c DONALD BARNFOND Stöd

SUCCÉ ELLER FIASKO

SUCCÉ

Espresso House Karlskrona

1

När kaffeshopen på Trossö lämnar sina tidigre lokaler på Trossö så flyttar de till - Trossö! Det är så man gör för att bidra till ett levande centrum.Man kunde ju nöjt sig med att bara finnas i Lyckeby men här vill man annat. Det tackar vi för som vill ha ett huvudsakligt centrum på Trossö. Gör ett besök om du inte varit på Ronnebygatan än. Ett fräschare eller modernare fik får du leta länge, länge efter. Kaffe-kaffetåren den är bäst - I city!!!

2

och tog hem inte mindre än tre (3) guld och ett (1)

stannade inte vid det. För i fyrahundra meter medley för seniorerna(!) tog Axel också hem silvret. Vad månne bliva av detta?! Säger man att här har vi nästa sim-stjärnskott från Blekinge, ja då har man väl knappast tagit sig vatten över huvudet... Strongt, Axel!!!

Föreningen Sträck ut en hand

3

Under december månad finns man på Stortorget i Sölvesborg och samlar in julklappar. Julklappar i paket till barn och ukrainska flyktingar som annars inte skulle fått något alls. Vill du skänka julklapp eller lämna bidrag till mat gör du det här på helgerna. Sedan levereras det ut till behövande i Blekinge. En sak är säker: Sölvesborg ställer upp!

Ronneby årets kommun 2022

Organisationen Hela Sverige ska leva har fattat sitt beslut; Ronneby är årets kommun. Kommunen prisas för sitt systematiska arbete med landsbygdsfrågor, där samverkan och strategisk planering är viktiga framgångsfaktorer. Bra beslut där...!

(Bilden: Helena Carlberg Andersson, ordförande i Ronneby kommunbygderåd och Kenneth Michaelsson, tidigare kommunstyrelsen i Ronneby kommun.)

Pantamera Express

5

Äntligen är den här! Storpantarautomaten Pantamera Express. Här tar du bara din säck full med PET-flaskor och burkar i en enda röra och tömmer den i automatens fack. Du behövar alltså inte hålla på och sortera själv för det gör Pantamera Express alldeles själv. I med allt på en gång bara! Går alltså inte längre att skylla på att det skulla vara jobbigt på något vis. “Pantad äro den som inte pantar.”

FIASKO

Fotbolls-VM i Qatar

Eller är det inte FIFA som ska ha den här platsen? FIFA har bland annat hotat med att bestraffa VM-spelare som tar ställning. Korrumperat är bara förnamnet! Årets VM spelas inte bara vid fel tidpunkt. Det spelas definitivt på fel plats. Världens största FEL-VM!!!

LÄSARNAS VAL

Grattis Emelie. Espresso House Karlskrona toppar Succélistan! – Tack så mycket! Kul att få vara med!

Nu finns ni ju på ny adress på Ronnebygatan. Vad är det bästa med det nya läget?

– Att vi nu hamnar mitt på gågatan där folk strosar alla årets månader.

Har ni gjort några fler förändringar än bara själva flytten?

– Inte mer än en ny, fräsch lokal med det senaste konceptet. Det har varit efterlängtat av både personal och gäster.

Ni har ju alltid så mycket att välja på. Vad tycker du man absolut inte ska missa i sortimentet?

– Just nu i julkampanjen så är det ju absolut Tomtelatten och Saffransbullen!

LÄSARNAS VAL

TIPSA OSS!

Finns det någon eller något du tycker borde ligga på Succé- eller Fiaskolistan? Maila ditt eget förslag med en kort motivering till: Succé - succe@succeblekinge.se Fiasko - fiasko@succeblekinge.se

30 SUCCÉ
Tack Emelie och lycka till med ”nya” Espresso House på Trossö! Axel Gladher Karlskrona Simsällskaps 16-åring som åkte till SM-tävlingarna silver i juniorklassen. Men det
4
ULF GLADHER 0455-30 97 60 Gullbernavägen 16 bilkompani.se
FOTO:

Träffa tomten i Wachtmeister

31
fram
10–18
10–16
Detaljerat program finns på wachtmeistergalleria.se och i våra sociala medier. Söndagsöppet
till jul Vardagar
Lördagar
Söndagar 12–16
Galleria! I år är julen tillbaka i all sin glans! Tomtemys på lördagarna, söndagsöppet i butikerna, juliga förfriskningar, fri paketinslagning och härlig stämning för hela
Varmt välkomna!
familjen.

Upptäck den laddbara friheten.

Kia drivs av att ständigt blicka framåt med en nyfikenhet på morgondagen. Idag har Kia åtta laddbara bilmodeller och en laddbar försäljning på 83 %. Varje ny laddbar bil innebär ytterligare ett steg mot Kias mål – 100 % laddbart 2024. Det skapar en större valmöjlighet för dig som vill köra på el. För Kia är det en självklar del av den laddbara friheten.

Statistik: YTD jan-okt 2022. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för eventuella felskrivningar.

elförbrukning Kia EV6 GT Line;
Blandad
17,2 kWh/100 km enligt körcykeln WLTP. Se faktabladet för mer information.

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.