Tidningen Succé Nr 8 Augusti 2022 Öst

Page 1

Succé möter Bingo Rimér KARLSKRONA Borgmästaregatan 15 0455 267 00 www.specsavers.se INGENTING ÄR OMÖJLIGT Succé Blekinge Augusti 2022 Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN Våga ställa krav BILEN Bana väg för framtiden SOPHIA AHLIN Sätt Blekinge på kartan BlekingesHelaSuccé!

Man vänjer sig ”Man vänjer sig”. Vilket uttryck va…? I alla fall en märklig mening om det gäller saker man själv kan påverka. Ibland händer förstås saker som man helt enkelt vackert får vänja sig vid att leva med. Men när det kommer till det man kan göra något åt, då blir det en helt annan sak.

tills dess

skatt på

oss på nätet: www.succeblekinge.se DEN HÄR

ROLAND ROLAND@SUCCEBLEKINGE.SELUNDGREN Även Lejon.se Eventuell vinster som anordnas

DIN BREVLÅDA 24 - 25

av Succé betalas av vinnaren. ROLAND LUNDGREN SäljareChefredaktörBlekinge Öst 0708-93 58 roland@succeblekinge.se35 SIMON PETER Säljare Blekinge Väst 0733-99 77 simon@succeblekinge.se60 GRAFISK PRODUKTION Ida Lejonskär TIDNINGEN SUCCÉ www.facebook.com/succewww.succeblekinge.seinfo@succeblekinge.se GUNILLA STRÖMBERG gunilla@succeblekinge.seSkribent IDA LEJONSKÄR 0709-57Formgivare85 ida@succeblekinge.se86

ÄR KLIMATKOMPENSERADHELAVÄGENFRÅNPRODUKTIONTILLDISTRIBUTION.

DENNA UTANPRODUCERASTIDNINGOCHDISTRIBUERASBIDRAGELLERSKATTEMEDEL.

TRYCK:REDAKTION Bold Printing Mitt AB. OMRÅDE: Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Ronneby och Sölvesborg.

NÄSTA SUCCÉ I SEPTEMBER För mer Succé besök TRYCKSAKEN

i tidningsställ på strategiskt utvalda platser. OMSLAGSFOTO:

Frågan är om vi inte i vårt land vänjer oss lite väl snabbt ibland? Eller gäller det bara sådant vi inte kan påverka? Tänker till exempel på allt engagemang när kriget i Ukraina började. Känns som att vi ”brydde” oss väldigt mycket de allra första veckorna. I dag förekommer bara små inlägg som likt små tidningsnotiser rapporterar om något hänt. Istället verkar allt kretsa kring höga el- eller bensinpriser. Prisutvecklingen på bostadsmarknaden är också något man har total kontroll på. Eller i alla fall rapporterar flitigt om… DET BLIR för konstigt bara. Ett krig pågår i Europa. Ett land anfaller ett annat och det hela är redan ”vardag”. Har vi alla vant oss nu då? Inte blir det mindre märkligt av att vi inte kan göra mer åt krig och mördande än vi kan åt elpriserna… Jag tröstar mig med alla de som hjälpte flyktingarna från Ukraina när det var som värst. Det gjordes verkligen något där när man faktiskt kunde göra något. Gott så. ETT ANNAT sorgligt exempel är ju vapenutvecklingen i vårt land. Det skjuts med avsikt att döda och dödas gör det. Uppenbarligen inget någon kan göra något åt det heller. Eller??? I vilket fall så är det ”vardag” det med. Det är inte längre något man reagerar nämnvärt för när det rapporteras om skjutningar. Vare sig det sker i Malmö, Stockholm eller i lilla Pukavik. Så. Har vi alla vant oss nu då? Att vänja sig vid bra saker då? Man får se upp så att man vänjer sig vid något som är verkligt bara. Att skapa sig en verklighet där pandemi och covidsmitta är över är inte vidare smart. Att redan ha vant sig vid att trängas och köa i nacken på folk är vansinnigt dumt. Då har man vant sig alldeles för snabbt. Men det är kanske det vi gör? Vänjer oss för snabbt i det här landet?

2SUCCÉ

NÅGOT VI vant oss vid är att vi alla får rösta vart fjärde år. Det kan vara farligt att tro att det är en självklarhet och tänk på att inte rösta är som att inte sopsortera. Slänger du allt i brännbart så bidrar du till miljöförstöringen. Väljer du att inte rösta så hjälper du dem som du absolut inte vill ska regera landet. Fast alla sopsorterar väl nu för tiden…?

i tävlingar och utlottningar

DET SKULLE VARA intressant att se någon av de stora matvarukedjorna göra mer aktiva val i sina hyllmetrar och inte som idag sälja till den som betalar bäst och hämtar tillbaka det som inte säljs. Är det bara jag eller är det kanske dags för en ny butikskedja att resa sig ur askan av ett trasigt livsmedelssystem? En mataffär där de aktiva valen på förhand har gjorts av någon annan och att vi som konsumenter kan känna oss trygga med att allt som hittas där redan passerat ett tydligt kvalitetsfilter. Att man avslappnat och ouppmärksamt kan strosa runt i godan ro och inte behöver lida alla helveteskval över om att man gjort det smartaste valet eller ej.

Jag tillbringar stora delar av semestern varje sommar med att resa kors och tvärs genom Sverige för hälsa på släkt och vänner från norr till söder. Det blir således många timmar på resande fot och mycket tid att fundera över det som kommit att bli mitt liv, nämligen mat och matlagning. Denna sommar är inget undantag och många timmar på resande fot landar ofta i tankar runt den rådande akuta råvarubristen och de snabbt stigande matpriserna i världen. Någonstans längs E4 i höjd med Bollnäs vaknar så den bistra reflektionen att landets matvaruaffärer verkar fått en ny kassako som är lite av en ulv i fårakläder. Det formligen väller in nya produkter av fräsiga mer eller mindre helt processade produkter ofta med coola namn och snyggt formgivna men kanske inte alltid smarta förpackningar och i vissa fall med både tveksamt innehåll, tillverkningsmetod och härkomst. Mellan varven verkar det inte finnas någon som helst hejd i vad som kan hittas på och ”brandas”. Vi som konsumenter blir ett lätt byte att förvilla. Att det har blivit stor business att vara med och fylla upp dessa hyllor i butikerna är uppenbart och det finns väldigt många som vill ha sin del av kakan när den moderna klimatsmarta maten förpackad på ett sätt som gör även den mest inlästa konsumenten förvirrad tar mer och mer plats i hyllorna.

GLÖM INTE BORT att det faktiskt är vi konsumenter som i slutändan är med och betalar även för brödet som inte säljs och avokadon som ruttnar bort i grönsakshyllan. Så även när plånboken är som tunnast framöver i höst och elmätaren slår i taket så våga börja ställa krav på din handlare och stötta din lokala bonde så mycket du kan. Glöm inte bort att njuta för nu är vi mitt i den svenska grönsakssäsongen med allt från den söta majsen, de solmogna tomaterna till de små krispiga västeråsgurkorna som inlagda i ättika kan förgylla de gråmulna regndagarna som tyvärr kommer framöver.

ANDERS SAMUELSSON ÅLDER: 46 år. BOR: Umeå men uppvuxen i Karlskrona och utbildad på Östersjöskolan.

DET SOM MÄRKLIGT nog sker exakt samtidigt som fler och fler vill äta hälso sammare, mer medvetet och klimatsmart är att faktiskt ingen vill vara med och göra grundjobbet med att till exempel odla grönsaker och/eller driva jordbruk. Dessa näringar får sämre föryngring och sämre och sämre ekonomi. Det finns såklart alltid lysande exempel och framtidssagor med bönder som lyckats gör en omställning och förändra sin produktion till mer hållbar men ofta sker det då med dopade medel från någon med en stadig kassa på handen.

Samtidigt som färdigmatshyllorna fylls på i rask takt så tycker jag mig ana och se att det är just grönsaksavdelningarna som får stryka på foten och tappa hyllmetrar när mer attraktiva lättsålda produkter skall ta plats. Borde det inte se ut precis tvärt om? Att grönsakerna får fylla hyllorna, att tipsen och recepten skall fokuseras på goda lättlagade grönsaksrätter som vi hinner med i den allt med tidspressade vardagen. Är det inte något vi envar borde kräva av vår handlare?

En spirande trend med klimatsmart mat löper genom landet men det verkar inte vara så många som faktiskt tycker om grönsaker.

Våga ställa krav på din handlare

FAVORITDRYCK: Dricker helst Josiga naturliga röda viner. DRÖM: Drömmer om att kunna handla allt jag äter av en och samma gård.

LUNDSTRÖMJOHANFOTO: Höstnytt i Wachtmeister Galleria Möt sensommaren i Wachtmeister Öppettider Vardagar 10-18 Lördagar 10-16 Cityhallen 07-23 Fortsätt att njuta av sensommaren och ladda samtidigt inför hösten! Hos oss i Wachtmeister Galleria kan du äta en härlig lunch på någon av uteserveringarna, inspireras av allt höstnytt i butikerna och avsluta med en riktigt god glass eller en fika i solen. Välkommen till oss!

Kompletta öppettider: wachtmeistergalleria.se Följ oss gärna på sociala medier: @wachtmeister_galleria

GÄSTKRÖNIKAN 3

SYSSELSÄTTNING: TV-kock och kreativ ledare för flera verksamheter i Umeå. Lagar mat i SVT:s Go’kväll och finlandssvenska livsstilprogrammet Strömsö.

5. Skär upp kalvfilén. Lägg upp lite risotto på tallrikarna. Lägg ett par skivor kalvfilé vid sidan och toppa med garnityr grönsakerna. Häll över tomatskyn. Njut!

Det har inte blivit mycket vinprovande i sommar och heller inget badande. Jag har haft fullt upp. Självklart kan jag ändå ge er några bra vintips. Vinerna jag valt är perfekta till sensommarens grillning och det är alla tre riktigt prisvärda med smakrikhet och karaktär. Håll till godo! Vitt vin (torrt och krispigt) Här kommer ett mycket prisvärt vin från Bordeaux i Frankrike. Det är från producenten André Lurton som tyvärr inte lever längre men det är fortfarande familjeägt. Området där detta vin görs ligger i distriktet Entre-Deux-Mers som är beläget mellan floderna Garonne och Dordogne i Bordeaux. Vinet heter Chateau Bonnet Blanc (4151) 95 kr. Det är gjort på druvorna Sauvignon Blanc och Sémillon. Vinet är torrt med friska unga syror med inslag av krusbär, svartvinbärsblad och citron. Riktigt trevligt till skaldjur, kanske grillat eller pocherat med syrliga tillbehör. Prova det till Toast Skagen toppad med lite löjrom, en fantastisk kombination med detta vin. Rött vin (med värme och karaktär) Här kommer ett vin som jag tror faller de flesta i smaken. Det kommer från Langton i Western Australia från producenten West Cape Howe. Vinet heter West Cape Howe Geat Southern Shiras (2508) 99 kr. Det är gjort på druvan Shiraz. Vinet är medelfylligt med varm generös frukt. Inslag av mörka bär, plommon samt en örtkryddig ton och tydliga fattoner. Passar till sensommarens grillningar, till exempel lammracks med smakrika tillbehör. Ett annat förslag är att prova det till grillad flapsteak. Detta är en styckningsdel på nötkött som sitter i mellangärdet på djuret och det är viktigt att inte grilla den för hårt. Se till att den får en härlig grillyta med hög värme och sedan kör den lite mer på lågtemp. Servera det sedan till dina favorittillbehör. Rött vin (mycket prisvärt) Här kommer ett vin från vackra Toscana i Italien från producenten Castallini. Gården är familjeägd och har cirka 1000 hektar vinodling och stora delar biodynamisk. Dock inte certifierad men det är på gång. Vinet heter Villa Puccini (32417) 89 kr. Gjort på druvorna Sangiovese och Merlot. Vinet lagras 12 månader på fat. Det är medelfylligt med stram generös frukt och markerande men behagliga tanniner. Inslag av mörka bär med lite underton åt körsbär och hallon samt fat toner. Passar till smakrika anrättningar på lamm, nötkött och vilt. Perfekt till lamm racks med en rödvinssås eller någon god skysås.

Rostad

2

LARSVINKÄNNARENIELSEN

koncentrat 3

1

MAT & DRYCK 4 OLA VALLIN & DAVID KARLSSON MÖLLER BISTRO BERNA, BISTRO UTKIKEN & BISTRO SKEPPSGOSSEN

ROSASTEKT KALVFILÉ MED GRÖNPEPPAR, SKOGSSVAMPSRISOTTO MED VÄSTERBOTTENOST OCH EN ROSTAD TOMATSKY Cirka 4 personer 600 g putsad kalvfilé 1 msk repad färsk timjan 2 msk krossad grönpeppar 2 300OljaSaltvitlöksklyftorochpeppartillstekninggsommarmorötter olika skurna längre bitar tomatsky rödlök msk tomatpuré st timjan kvistar vitlöksklyfta msk olja dl 1-2mskrödvinkalvfond dl SaltMaizenaredningvattenochpeppar Skogssvampsrisotto med västerbottenost 150 g ansad och uppskuren valfri skogs 221svampschalottenlökmskolivoljadlarborioris 1 dl vitt vin Cirka 7 dl grönsaksbuljong 1 dl riven västerbottenost Garnityr MorötterSparrisSockerärtorsom rostas med kalvköttet Tillagning 1. Sätt på ugnen på 70 C. Gnid in kalvfilén med salt, peppar och grönpeppar. Hetta upp en stekpanna på hög värme. Häll i ett par msk olja och lägg i kalvfilén. Stek i 1-1½ minut per sida och tillsätt sedan vitlök och timjan och fortsätt steka i cirka 2 minuter. Placera morötterna i botten på i en ugnssäker form och lägg köttet på toppen. Placera i ugnen och fortsätt tillaga tills innertemperaturen på kalvfilén når cirka 55 C. 2. Bryn svampen i olivolja med salt och peppar, ställ åt sidan. Koka upp buljongen i en kastrull. Fräs hackad schlottenlök i 2 msk olivolja i en tjockbottnad kastrull tills den blir mjuk på låg värme. Höj värmen och tillsätt riset, rör runt hela tiden och stek till olivoljan är absorberad. Tillsätt vinet och fortsätt rör runt och koka tills vinet kokat bort. Sänk temperaturen till medelvärme och börja tillsätta buljongen lite i taget, starta med ett par deciliter. Rör om frekvent, riset ska hela tiden småkoka. När det börjar tjockna tillsätter du mera buljong, cirka 1 dl. Det kommer att ta runt 20 minuter för att koka ihop riset med buljongen. När riset känns färdigt (ska ha tuggmotstånd) så kan du tillsätta svampen och osten. Smaka av med nymalen svartpeppar och salt samt buljong för rätt konsistens (ungefär som en gröt). 3. Tomatskyn. Fräs den hackade löken, vitlöken, tomatpurén och timjan i ett par minuter. Slå på rödvinet och låt koka i cirka 5 minuter. Ha i kalvfond och vatten och låt koka i cirka 10-15 minuter. Smaka av med kalvfond samt salt och peppar. Red såsen med maizena om det behövs. Sila. 4. Garnityr. Förväll sockerärtor och sparris. Till servering, värm garnityrerna i lite smör tillsammans med morötterna.

i

2

färger,

Lyxmiddag hemma

Härliga sensommarviner

När semestern är över och den lite mer stressiga vardagen kommer igång kan man behöva unna sig lite extra lyx. Här tipsar Ola och David om en riktig smakexplosion. Missa inte detta!

½

3

i

3

5 CHARLOTTA E. CARLSSON 0703-09 59 65 | lotta@a-hus.se VI FÖLJER DIG HELA VÄGEN HEM. Bygg nytt & tryggt med oss! TOMTER SÖKES! Kontakta oss för mer information. Villa Nolvik VÄLKOMMEN VILLAVISNINGPÅ A -HUS VISNINGSSÖNDAGSTORA11SEPTEMBER Läs mer om våra visningar, husmodeller & bygg ditt hus online på a-hus.se Villa Vinga

Varje år genomförs nästan 150 000 bostadsaffärer i vårt land. De allra flesta hanteras genom fastighetsmäklare som verkar för att göra processen tryggare för både köpare och säljare. För dessa har det kommit regler som rör bolånetak, amorteringskrav, mäklarjournaler och mäklarens ansvar. Däremot saknar vi idag fortfarande en bra lagstyrning på den kanske mest kritiska punkten, budgivningen. belönad gång

Lagar och regler gällande budgivning vid bostadsaffärer TOBIAS NORDLING VD OCH FASTIGHETSMÄKLARE LÄNSFÖRSÄKRINGAR FASTIGHETSFÖRMEDLING FOTO: LÄNSFÖRSÄKRINGAR FASTIGHETSFÖRMEDLING @nordicwellness NORDIC WELLNESS KARLSKRONA LOKET Blekingegatan 12 BONUS MED TRIGGZ Bli

VAD KAN DÅ vi och du som säljare och köpare göra för att undvika tråkigheter vid en bostadsaffär? Sälja bostad - Se till att din fastighetsmäklare har verktyg att kunna identifiera dina spekulanter och ser till så att alla som lägger bud har en klar finansiering. - Gör besiktningar och teckna en dolda-fel försäkring – det ger ökad säkerhet i affären och minskar risken för sena avhopp. Med Länsförsäkringars försäkring Länsdeklarerat slipper du helt bekymra dig efteråt. Du får dels en transparens, dels ett försäkrings skydd fritt från självrisk i tio år efter köpet. Köpa bostad - Kolla ditt lånelöfte med banken. Ett generellt lånelöfte behöver kompletteras med den specifika bostaden också. Fråga din mäklare eller din lokala kontaktperson på banken om du är osäker. - Läs igenom allt material tidigt, så du vet vad du lägger bud på. - Efterfråga besiktningsprotokoll och fråga hur dolda-fel försäkringen gäller då det skiljer sig från olika företag. Se exempelvis efter om den liksom vår Länsdeklarerat är självriskfri. Många försäkringsföretag tar ut en rätt stor självrisk.

varje

du checkar in på någon av våra klubbar eller kör ett pass med Wellness Online TILLVÄLKOMNAKLUBBEN Vi är Sveriges största träningskedja med snart 300 klubbar i landet. Läs mer på nordicwellness.se WELLNESS ONLINE Träna när och var du vill. Streama dina favoritpass direkt i mobilen, datorn eller surfplattan. KONDITION GRUPPTRÄNING& Lyfta vikter, utöva yoga eller dansa – vi har träning för alla människor grattis karlskrona! VI TAR ÖVER ANRIKA LOK&MOTION – VÄLKOMMEN IN FÖR EN GRATIS PROVVECKA!

TILLS LAGSTIFTNINGEN blir tryggare fortsätter vi vårt arbete med att säkra bostadsaffären för alla inblandade. Vi fortsätter säkra finansieringen genom kontroll med bank och identifierad budgivning. Vi ser till att ha alla korten på bordet redan i ett tidigt skede med hjälp av Länsförsäkringars dolda-fel försäkring kopplad till ett utförligt besiktningsprotokoll. Vi är själva alltid pålästa om vad som gäller för just den enskilda affären. Allt för en ökad trygghet när du står i begrepp att göra ditt livs viktigaste affär. Vi är trots allt en av få kundägda mäklarkedjor i landet. På www.lansfast.se kan du läsa mer om hur vi gör din bostadsaffär lite tryggare. Funderar du på att sälja din bostad? Kontakta något av våra lokala mäklarkontor så hjälper vi dig. www.lansfast.se/maklare/blekinge

När6SUCCÉdetgäller bostadsaffärer är det bara det skrivna avtalet som gäller. Det är därför din mäklare kan uppmana till att skyndsamt komma till avtalsskrivning. En intressent kan lägga ett bud och dra tillbaka det helt utan konsekvenser. Även säljaren kan göra samma sak, om ett nytt bud kommer in även efter det att man kommit överens kan säljare välja att gå vidare med en annan köpare utan konsekvenser. Så länge inget avtal är skrivet finns det inte någon bundenhet. Vi fastighetsmäklare gör vårt yttersta för att undvika att problem uppstår. Det hindrar dock inte oseriösa parter att både lägga bud, acceptera bud och sen inte stå för det. För en säljare som ska sälja sitt hus kan det få konsekvenser med stora belopp där en oseriös person kommer med bud som den aldrig haft avsikt att stå fast vid.

www.fordonscompaniet.se

AB. Franchisetagare till Mio AB Åsa Jobratt REDO SKOLSTARTFÖR ÖPPETTIDER VARDAGAR 10-18, LÖRDAG 10-13 0454-15550 KUND@JIBO.SE Sjösala cyklar Klassiskt Enkelt Svenskt FINNS I FLERA OCHMODELLEROLIKAFÄRGER!

SIMON PETER I

i

Lindahls

I HUVUDET PÅ 8

1. Besök vår butik och inspireras att förnya ditt hem. 2. Se det ljusa i tillvaron. 3. Skratta (ett skratt förlänger livet). Tack Åsa! Succéserien huvudet på" får vi komma närmare en person som verkar Blekinge. I detta nummer möter du Åsa Jobratt, Butikschef och ägare till Möbler

"I

Vem är du? – Åsa Jobratt. Född och uppvuxen i Listerby. Gift med Anders sedan drygt 30 år, två vuxna barn, Jonatan och Fanny. Hund, Tiger (amerikansk cockerspaniel). Bor i Ronnebyhamn. Vad är din roll idag? – Butikschef och ägare till Lindahls Möbler AB. Franchisetagare till Mio AB. Tillika styrelseledamot i Mio AB sedan ett antal år. Hur hamnade du här? – Möbelhandlarfamilj. Gammelfarfar Adrian startade möbeltillverkning i Listerby tidigt 1900-tal. Farfar fortsatte med tillverkning men började också köpa in möbler för försäljning. Pappa och min farbror tog över verksamheten på 1970talet, då enbart försäljning av inköpta möbler. Gick med i inköpsorganisationen Mio, som i år firar 60 år. Började sommarjobba som 14-åring med att leverera möbler. ”Visste” tidigt att jag skulle ta över verksamheten, trots att vi var fyra syskon. Via ekonomistudier på Högskolan i Växjö, därefter jobb med företagskunder på SEB planerade jag för att ta över familjeföretaget. Många lärdomar som jag tog med mej då jag och min man tog över verksamheten 1999. Vi insåg tidigt att för att kunna växa måste vi finnas i ett handelsområde, i Listerby var vi för ensamma. Kontaktade Karlskrona kommun, fann lämplig tomt i kommersiellt läge och så byggde vi. Öppnade dörrarna på nya varuhuset september 2008, samma dag som Lehman Brothers gick i konkurs och finanskrisen inleddes. Dålig timing. Ett par tuffa år men nu med en omsättning som är mer än dubbelt så stor som när vi öppnade. Rätt beslut, att bygga och flytta kan vi nu konstatera. Ditt framgångsrecept? – Jobba hårt. Vilja. Att vara påläst. Förståelse för att det är laget som avgör inte jaget. Har spelat fotboll i hela min uppväxt. Först i Listerby IK, därefter i Nättraby Goif. Mina bästa vänner är från fotbollstiden. Att kunna se glädje i det man gör och det medarbetarna gör. Utveckla medarbetarna. Skratta varje dag! Planer närmaste året? Just nu ”bygger vi om butiken”. Inför höstoch vårsäsong gör vi om i butiken, för nyheter, nya färger och trender. Det är ett kontinuerligt arbete som kräver en stor insats.Jonatan, vår son, arbetar sedan ett par år tillsammans med Anders (maken) och mig i butiken. Om han vill är tanken att han ska ta över. Kanske inte närmaste året, men närmaste åren. Utbildning för medarbetarna, allt från ledarskap, produktkunskap till försäljning. Tittar kontinuerligt på nya marknader lokalt.

Tre rekommendationer?

9 Julius Production & Andrew Kay and Associates presenterar Spreading joy to audiences across the globe for nearly two decades NÖJESTEATERN, MALMÖ 1 NOVEMBER KL 19 Musikalen med KIM LARSENS & GASOLINS största hits! NÖJESTEATERN MALMÖ | PREMIÄR 23 SEPTEMBER mittomnatten.se Nic Schröder ∙ Cornelius Löfmark ∙ Jennie Rosengren ∙ Janne Åström ∙ Ralf Gyllenhammar ∙ Regi: Anders Albien50TH ANNIVERSARY NÖJESTEATERN, MALMÖ | 20 NOVEMBER kl 18 THE CROWN OF CLASSICAL BALLET vansjön Nationalbaletten från Kiev M al M ö N öjesteater N - 2 M ars kl 19 H ig H lig H t C o NC erts & j ulius P rodu C tio N P rese N terar MALMÖ NÖJESTEATERN | 9 MARS KL 19 JULIUS PRODUCTION, 3 FOR 1 TRINITY CONCERTS & HIGHLIGHT CONCERTS PRESENTERAR JULIUS PRODUTION & 2ENTERTAIN PRESENTERAR NÖJESTEATERN MALMÖ NÖJESTEATERN, MALMÖ | PREMIÄR 19 MARS 2023 Manus: John Cleese & Conny Booth | Regi: Anders Albien | Rollerna: Birgitta Rydberg | Eva Rydberg | Adde Malmberg | Kalle Rydberg NÖJESTEATERN, MALMÖ | 7 mars kl 19 Biljetter: juliusproduction.se

Trälådor, korgar eller zinklådor i ända målsenliga storlekar fungerar ypperligt och

FOTO:

Sensommaren10SUCCÉ och hösten är en skön tid, perfekt för trädgårdspyssel. Solen är inte längre lika stark och det finns mycket att skörda för den som har odlat. Det går bra att beskära de flesta träd och det är dags att piffa upp sina planteringar.

Blommande växter Det finns flera växter som är relativt tåliga och håller sig fina även efter att de första frostnätterna har kommit. Här är några -favoriter. Aster, Aster, söta blommor i blålila och rosa nyanser. Tacksamma blommor. - Blåblomma, Ceratostigma plumbaginoides, där blommorna har en fantastiskt blå färg och bladverket skiftar i röda höstfärger när det blir kallare. - Cyklamen, Cyclamen persicum, är en underbar utplanteringsväxt som finns i mängder av olika rosa nyanser. Det finns blommor i olika storlekar och former, till exempel den bedårande paraplycyklamen som har mycket karaktäristika foderblad. Många tänker sig cyklamen som en inomhusväxt, men den håller bättre utomhus. Ett tips är att plocka in några blommor och sätta i en liten vas på bordet. - Hortensia, Hydrangea macrophylla. Med sina stora blomställningar ger hortensian färg och volym till planteringen. Finns i många fina mättade nyanser av rött, vin rött, rosa, blått och vitt. Tål inte frost. - Krysantemum , Chrysanthemum, är en annan klassiker som finns i mängder av glada färger och som passar fint i eldiga planteringar. Krysantemum hittar man numera i princip året om men för den som vill följa de naturliga säsongerna är sensommaren helt rätt tid. Den som gillar starka former väljer bollkryss, badbollsstora växer i många olika nyanser. - Kärleksört , Hylotelephium, robust och volymskapande blomma i många olika rosa nyanser. Dessutom populär hos bin. Kärleksörten kan med fördel planteras ut i trädgården när den inte längre ryms i krukan. - Taranta , Kalankoe Taranta-Serien, är en serie med robusta växter med grova blad. De påminner om Calandiva och är mycket lättskötta. Även höstglöd och Calandiva fungerar fint i utekrukan så länge temperaturen är mild.

Brassica oleracea var. acephala Prydnadskål är en formstark och tålig växt som kan klara sig ända fram till jul. Finns i en mängd olika färgnyanser och gör sig bra både som ett formstarkt element i en plantering med andra växter men det är också väldigt trevligt att sätta ett antal prydnadskål tillsammans, till exempel i en låg vid Växterträlåda.medhängande växtsätt Växter som hänger ner över krukkanten och döljer jorden är tacksamma att använda. Exempel på tåliga växter som fungerar utmärkt är silvernjurvinda, revsuga, penningblad, murgröna, gulplister och stor slideranka. (Dichondra argentea, Ajuga reptans, Lysimachia nummularia, Hedera helix, Lamium galeobdolon och Muehlenbeckia complexa)

NÄR VI väljer växter till utomhusplanteringar på sensommaren och hösten är det smart att välja en bas av växter som håller sig fina även efter att de första frostnätterna har kommit. Det finns många fina och härdiga perenner och gräs att välja bland som är vackra långt in på vintern.

ett trevligt alternativ är att sätta en grupp av flera krukor tillsammans. Även höstplanteringar behöver vattnas, men ju svalare vädret blir, desto mindre vatten behövs. Känn efter hur jorden känns. Näring behövs inte. Se till att det finns hål i botten på planteringskärlet så att eventuellt överskottsvatten kan rinna bort. Om du planterar nya växter i ett kärl där det redan växt andra växter under sommaren rensar du först bort överblommade växter. Ta även bort rötterna och fyll på med ny planteringsjord. Plantera växterna så tätt att arrangemanget ser färdigt ut redan från början eftersom svalt väder och svagt ljus gör att tillväxten blir obetydlig. Välj också växter med blommor som redan är lite utslagna. Blommorna håller sig länge i de svalare hösttemperaturerna och mycket knoppiga växter kan ha svårt att slå ut i blom om ljuset är för svagt och värmen för låg. Tips på bra växter PrydnadsgräsPrydnadsgräsär som allra vackrast på sen sommaren och hösten då flera av sorterna hunnit utveckla dekorativa vippor och ax. En del grässorter påverkas av svalare temperaturer och skiftar i olika färgnyanser. När gräsen rör sig i vinden skapar de liv och rörelse i planteringen och de är enormt dekorativa när snö och rimfrost fastnar i ax och vippor. Dessutom skapar gräsen volym och höjd, vilket är en av grunderna för alla lyckade planteringar. Det finns både ettåriga och fleråriga gräs, men du kan inte räkna med att perenna gräs klarar vintern i en kruka. Alunrot, Heuchera Alunrot är en av favoriterna för höstplanteringar. Det finns ett enormt utbud av olika alunrotsorter i gröna och vinröda nyanser, limefärgade och bärnstensfärgade. Flera av sorterna har marmorera de blad med vackra teckningar i avvikande färg. Speciellt den sticklingsförökade alun roten ger mycket volym och är en super bra utfyllnadsväxt. Även solitärt är den fin och att blanda flera olika sorter av alunrot ärPrydnadskål,effektfullt.

Bladverket är viktigt För de växter som vi planterar på hösten är bladens utseende av större betydelse eftersom blomningen inte varar lika länge. Många växter får en intensivare färg ju kallare vädret blir, det gäller till exempel vissa sorter av alunrot, revsuga och prydnadsgräs. Som komplement till perenner finns många tåliga ettåriga växter som ger planteringen färg och som i många fall håller sig fina långt efter den första frostnatten, ibland ända fram till jul.

Så lyckas du med planteringen Ett bra planteringskärl är A och O för ett lyckat resultat. I ett större kärl med mer jordvolym får rötterna tillräckligt utrymme och det blir en bättre buffert vid vattning så att inte jorden torkar ut så lätt. Detta är inte lika viktigt på hösten som på sommaren, eftersom luftfuktigheten är högre och temperaturerna lägre. Men ett generellt riktmärke för en balkonglåda är att den är 20 cm bred och 20 cm hög och för krukor att de ska vara i storlek med en säck, dvs ca 40 liter.

Silverfärgade växter När färgstarka växter blandas kan det vara fint med något som lugnar ner och då är silverfärgade växter perfekta att använda. De silvriga bladen gör att starka och fler färger kan blandas utan att planteringen upplevs som rörig. Exempel på växter som klarar sig bra på hösten är silvernjurvinda, curryeternell, rabatteternell, silvergirland och grå helgonört. (Dichondra argentea, Helichrysum italicum, Helichrysum petiolare, Leucophyta brownii och Santoli na chamaecyparissus.)KÄLLA: BLOMSTERFRÄMJANDET EMILIA AHLGREN/BLOMSTERFRÄMJANDET

Här bjuder vi på tips och idéer för balkonglådor, entrékrukor, uterummet och andra av små ytor i trädgården. För minns i november den sköna september!

Plantera för en vacker höst

Reklambyrågoldhat UTVALDA VAROR SKALL BORT! Utemöbler, möbler, textil, present, mattor & belysning NU SÄNKER VI REAVARORNA YTTERLIGARE! REA-FINAL Mån-fre 10-18, lör-sön 11-16 Bromölla 0456-478 00 • Karlskrona 0455-36 78 80 www.emhome.se FLÄDER SOFFGRUPP 2,5+1+1 inkl soffbord (15.990kr) NU: 9.995 kr Utemöbel-REA 20-50% på lagervaror & utställningsexemplar! Utvalda UTEMÖBLER skall bort! Vi gör plats för höstens nyheter.Begränsatantal! KORIANDER Bord + 5 Karmstolar (23.770kr) NU: 14.995 kr TIMJAN HÖRNSOFFA inkl soffbord (15.995kr) NU: 9.995 kr Begränsatantal! SALVIA SOFFGRUPP 3+1+1 inkl soffbord (19.995kr) NU: 14.995 kr

Forskning12SUCCÉvisar att produktivitet på jobbet inte påverkas av löneökningar, kickoffer eller häftiga resor, utan av arbetsglädje. En Gallup-undersökning visar att endast 14 procent av svenskarna är engagerade på sitt arbete. 75 procent går till jobbet enbart för att få lön. Engagemangsexperten Thomas Dimming vill få fler att se jobbet som en källa till välmående. En plats där du får vara engagerad, uppleva gemenskap och göra livet bättre för andra. Hans tips är; ”Se till att du får jobba med dina styrkor. Arbetsglädje måste börja hos dig”.

För många är semestern över och blotta tanken på jobb kan vara jobbig i sig. Behöver det vara så eller finns det sätt att öka sitt välmående i arbetet? Vi på Länsförsäkringar har i samarbete med SOS International skapat Hälsoportalen där vi har samlat artiklar som, bland annat, handlar om att må bra på jobbet.

Länsförsäkringar Blekinge driver försäkrings- och bankverksamhet i alla Blekinges kommuner. Banken är snabbast växande i Sverige. Vill du veta mer så besök länsförsäkringar.se/blekinge CARINA MATTSSON SJUK- OCH LÄNSFÖRSÄKRINGAROLYCKSFALLSANSVARIGBLEKINGE

LÄTT ATT SÄGA men hur gör man då? Enligt Dimming krävs tre faktorer; lycka, engagemang och meningsfullhet. Lycka är klurigt för ingen kan vara lycklig jämt. Fundera på vilken del av jobbet som skapar mest lycka och hur den delen kan utökas. Engagemang skapar vi tillsammans och genom att vara i ett kreativt flöde. Där är den sociala delen är viktig. Vi måste uppleva att vi är betydelsefulla för andra och vice versa. Meningsfullhet handlar om att se resultat av det vi gör. Att sätta upp mål, stora som små, och lyckas nå dem. HÄR ÄR NÅGRA andra tips på hur du kan skapa välmående på jobbet: Fika! Är vi fysiskt skilda från våra kollegor är det särskilt viktigt att hålla i det sociala med digitala fikastunder och spontansamtal. Beröm! Ge positiv feedback. Beteenden smittar, så ditt beröm kommer att studsa tillbaka. Rätt omgivning! Möbler, ljus- och ljudmiljön behöver vara väl utformad för du ska kunna fokusera. Lägg undan mobilen! Telefonen är gjord för att få oss att scrolla, lajka och duscha i dopamin. Lägg undan den om du vill få nåt gjort. Gå en rask promenad! Hjärnan mår som bäst av rörelse och svett. VI PÅ Länsförsäkringar vill gärna lyfta det här med hälsa. Sjukförsäkring är en sak men då är på sätt och vis skadan redan skedd. Vi ser hellre att du mår bra hela tiden. Det handlar om hållbarhet; att du ska hålla länge, både hemma och på jobbet. Därför satsar vi på samarbetet med SOS International där flera förebyggande och hälsofrämjande tjänster ingår i försäkringen som KBT-baserade hälsoprogram och Samtalsstöd. LÄS MER PÅ lansforsakringar.soshalsa.eu

Jobba är jobbigt, eller?

Lokal-möjligheter i Karlskrona

Företagscenter Tennvägen 3 Kontorsyta med egendel 85 kvm + del i gemensamma ytor. Tillträde enligt ö.k. Kontor med lager, 270 kvm + del i gemensamma ytor. Tillträde enligt ö.k. Företagscenter Tennvägen 1 Kontorsyta, 180 kvm med verkstad/lager 85 kvm (port till lagret). Tillträde omgående. Större Tillträdelagerlokal.enligtö.k. Gjuterivägen 5 (mitten) Butik med lager, 1 765 kvm (hela eller delar). Tillträde enligt ö.k. Företagscenter Gullbernavägen 2 Butik/kontor, 500 kvm. Tillträde enligt ö.k. Lager/verkstad (ink. fikarum, omklädning mm) 300 kvm. Tillträde enligt ö.k. intresserade av att hyra, diskutera projekt eller Tvekafastigheter?inteattkontakta Järavägen 8 Butik, 509 kvm samt lager, 289 kvm. Tillträde enligt ö.k.

Är ni

oss! Per Harrtoft 0706 66 71 53 per@utklippan.se Martin Harrtoft 0733 46 18 56 martin@utklippan.se

mer information Välkommen till oss! Borgmästaregatan 15,

395

Köp båge från 395 kr och få ett par glasögon på köpet (upp t ll samma värde) oavsett val av båge och glas Du betalar för den dyraste bågen och den dyraste kombinat onen av glas och tillval 2för1 är personl gt och kan inte delas med andra Enkelsl pade standardglas (index 1 5) ingår i bågens pris Kan ej kombineras med Fritt tillval el er med andra erbjudanden/ rabatter Erbjudandet gä ler t o m 9/9 2022 ©2022 Specsavers

Besök vår butik för mer information till oss!

båge från 395 kr och få ett par glasögon på köpet (upp t ll samma värde) oavsett val av båge och glas Du beta ar för den dyraste bågen och den dyraste kombinat onen av glas och til va 2för1 är personligt och kan

Enkelslipade standardg as (index 1 5) ngår i bågens pris Kan ej komb neras med Fr tt t llval e

rabatter Erbjudandet gäl er t o m 9/9 2022 ©2022 Specsavers Just nu Jahn Sundin Produktchef,Tjurkö Sophia Ahlin Företagare,Aspö Philip Årmann BjörkholmenIT-ingenjör, Katarina Nordin Statsvetare,Trossö Jan Lennartsson Företagare,Sturkö Kryssa kandidatskärgårds-din Läs mer om våra kandidater på skargardsmoderaterna.se

Besök vår butik för 0455-267 00 Karlskrona När du köper kr

Just nu Välj 2 betala för 1

båge från 395

Borgmästaregatan 15, 0455-267 00 Specsavers Karlskrona När du köper båge från kr

Köp inte de as med andra ler med andra erbjudanden/

Specsavers

Välkommen

SUCCÉ13Välj 2 betala för 1

Intresserad av polisarbete? Boken Från spår till bevis – kriminalteknik för poliser i yttre tjänst tar dig med på en kriminalteknisk resa som sträcker sig från brottsplats till domstol.

Av Anna Schneider Jacobsson & Bo Svensson Läs mer och beställ hos din återförsäljare

TRÄNING & HÄLSA

BETYDER DET att närproducerat alltid är bättre? Oftast kan vi svara ja på den frågan men ibland kan det även bero helt på hur varan har blivit behandlad, vilka medel som har använts under framkallandet av livsmedlet, hur fraktningen av varan har hanterats och så vidare men detta lämnar vi utrymme för till en annan gång.

Från tid till tid dyker det upp trender att vi endast ska sträva efter att hålla oss till närproducerade råvaror. Allt från den där tomaten på Ica till fiskrätten ute på rökeriet, vilket i sin tur inte är helt fel men är det alltid nödvändigt att snöa in för mycket på detaljer? Oftast kan man hitta väldigt bra produkter och råvaror om man bara lägger ner lite tid och energi. INTERNATIONELL

RUNT OM i landet har vi aktörer som dagligen strävar efter att hålla sig till just närproducerat med hög kvalitet. I Blekinge har vi just en sådan aktör i Eriksberg. Jag tog mig friheten att intervjua Eriksberg Säteri Head Chef Joao De Matos som har arbetat på många prisbelönta restauranger runt om i världen. Hur länge har du arbetat på Eriksberg? – Runt tre år blir det nu. Vilka restauranger har du arbetat på innan Eriksberg kom in i bilden? – Två av de restauranger jag arbetat på är "IL Gallo D’oro" som har två Michelinstjärnor och "The fat duck" som har tre Michelin-stjärnor. Hur mycket av er kost är egenproducerad? – Grönsakerna i våra måltider är 100 procent lokalproducerade. Allt animaliskt är producerat och uppväxt hos oss. Allt från havet är dock från västkusten då vi inte har någon möjlighet att få det från lokalt håll. All frukt vi använder kommer från södra Sverige och våra bär kommer direkt från oss. Hur lägger ni upp era menyer? – Allt är styrt utifrån vilken årstid vi befinner oss i. Vi använder oss till exempel mer av tomater och olika gurkor under sommaren och när vinterhalvåret kommer finns de inte längre på menyn då säsongen är över. Ett annat exempel är att vi endast använder oss av det kött som är i tid med dess jaktsäsong. Vad går era produkter igenom för processer? – Vi använder oss minimalt av olika processer då vi vill att alla våra produkter ska vara så rena som möjligt. Vi tror inte på besprutning. Den process vi alltid gör är kvalitetssäkring. Jag har hört att ni använder er av hela produkten som ni använder i måltiden? – Vi har en så lite som 5% bortgång av våra produkter som vi använder. Det kan vara till exempel skinnet på fisken eller kvistarna på tomaterna. Den delen som inte är ätbar. Användes ni er av fast growth eller slow growth på era grönsaker? – Alltid slow growth, så organiskt som möjligt. Kan du smaka/se skillnad på om produkten är snabbtillverkad eller långsamt producerat? – Absolut. Ta en tomat som exempel. Om en tomat är snabbproducerad ser du det visuellt genom att tomaten är mer ljus i tonen men även att formen på tomaten är identisk med de övriga. Smakmässigt känner du skillnaden genom att en snabbproducerad tomat är mer vattning i smaken. Om man vill testa på era menyer och de livsmedel ni använder er av, hur går man tillväga då? – Då är man hjärtligt välkommen till oss på Eriksberg eller mejla Havsornen@ eriksberg.se för mer info. Stort tack Joao!

Nöj dig bara med att vara nöjd!

När du har beviljats personlig assistans får du själv ­välja din assistansanordnare. Är du inte nöjd med den du har valt, har du rätt att byta. Hos Fixa Assistans blir du del av gemenskapen i ett familjärt och lite mindre assistansbolag. Vi utgår alltid från brukarens behov och önskemål. Allt för att stöd, service och matchning med assistenter ska kännas rätt i själ och hjärta – för både brukare och anhöriga. Välkommen till ett familjärt assistansbolag! www.fixaassistans.se

PERSONLIG TRÄNARE OCH PT ANSVARIG WELLNESS STUDIO SEAN.DENBOER@WELLNESSTUDIO.SEKARLSHAMNINSTAGRAM:@DENBOER_SEAN

Närproducerad kost SEAN DEN BOER

Men14vad är då egentligen närproducerad mat? Låt oss undersöka det närmare. När vi hör att en råvara eller produkt är närproducerat går oftast våra tankar till att varan är producerad eller tillverkad inom länet eller närområdet men det finns ingen tydlig definition eller riktlinje på när något får klassificeras som när- eller lokalproducerat. I Sverige brukar vi syfta på att varan är producerad inom landet.

VI HJÄLPER

DIG ATT SOVA GOTT. VÄLKOMMEN TILL OSS! *Gäller under perioden 9/8-12/9 2022. Exempel räntefri delbetalning 10 månader: Kredit 10.000 kr, totalt att betala 10.000 kr. Räntefri delbetalning, 10 delbetalningar, ordinarie månadsbelopp 1.000 kr, administrativ avgift 0 kr, uppläggningsavgift 0 kr, rörlig årsränta 0%, effektiv ränta 0%. Läs mer på mio.se eller fråga i butik. TA HJÄLP AV VÅRA EXPERTERSÄNG-IBUTIK SÄNG 17.995·ENERGY(28.995·)1.800·/MÅN* Svensktillverkad sängserie Kontinentalsäng Energy med bäddmadrass Energy, tyg Noa ljusgrå, 180x200 cm 17.995· (28.995·) Sänggavel Energy pikerad 6.495· (8.495·) Sängbord Gottskär 1.495· Påslakanset Kensington 399· Örngott till hotellkudde Kensington 129· Överkast Vera 299· Gardin Sunnan, 2-pack 299· Taklampa Haga 899· Bordslampa Vienda 699· 11.000·RABATT** Kontinentalsäng Roma med bäddmadrass vit, tyg Ella ljusgrå, 120x200 cm 7.495· (8.195·) Sänggavel Roma 2.995· (8.195·)7.495·750·/MÅN* Kontinentalsäng Cape Farewell Comfort med bäddmadrass Fiord Soft, tyg Romo beige, 180x200 cm 30.995· (37.995·) Sänggavel Avon L pikerad 7.995· (9.995·) JUBILEUMSERBJUDANDEN(37.995·)30.995·3.100·/MÅN*HELAÅRET MIO.SE/60 VI60FIRARÅR! Vi kan sömn! Läs mer mio.se/sovgottpå Kontinentalsäng New York Supreme med bäddmadrass, tyg Royal sammet mullvad, 160x200 cm 14.995· (17.495·) Sänggavel New York pikerad 4.895· (17.495·)14.995·1.500·/MÅN* PÅSLAKANSETNYHETANIMALTAPESTRY349·1.295·PUFFNYHETSOUL 3.195·CORDSIDOBORD 1.495·TUVASÄNGBORDNYHET1.462·/MÅN*(19.495·)14.621·SÄNGDELUX25%SÄNGSERIEIALLATYGER&FÄRGER***SENSEDELUX

15 Mio Karlskrona. Järavägen 7, Karlskrona. Tel. 0455-29 02 90. Mån-fre 10-18. Lör 10-16. Sön- & helgdagar 11-16. **Gäller t.o.m. 26/9. ***Gäller Dream Delux, Sense Delux och Sleep Delux kontinental, förvarings-, ram- och ställbar säng i samtliga valbara tyger och färger. Gäller även tillhörande bäddmadrasser, sänggavlar och sittbänkar. Erbjudandena gäller på ordinarie priser så långt lagret räcker, dock längst t.o.m. 12/9 om inget annat anges. Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning tryckfel.

och ev

STÖRST PÅ

Mer info på mio.se DELBETALA I 10 MÅN. HELT UTAN RÄNTA ELLER AVGIFT VID KÖP FÖR MINST 2.000·, EFFEKTIV RÄNTA 0%*

SÄNGAR!

Sedan kom du in på det här mer kontroversiella med att plåta tjejer? – Ja det var väl kombinationen med att jag jobbade med barnprogram samtidigt som jag fotograferade Victoria Silverstedt och systrarna Graaf, jag var själv bara 20 år då. Det stack så klart ut men jag reflekterade inte över det. Jag var ganska oförstående inför det själv, rent krasst politiskt. Jag tänkte mest att det var roligt att jobba med barnprogram och att jag gillade att fotografera men det är klart, det var roligt med tjejerna!

SUCCÉ MÖTER 16 Fortsättning på sidan 18

– Den stora utmaningen ligger i, som när det kommer till allt annat egentligen, att få unga personer att förstå att det inte förekommer något likhetstecken mellan kändisskap, rikedom och lycka i livet. Där tror jag att vi människor tyvärr dagligen blir felprogrammerade. Vi sitter och slukar sociala medier, ser människor som har allt det där och man tror att de per automatik är genuint lyckliga. Så är det naturligtvis inte. Ta Avicii till exempel, det är så Detsorgligt.ikombination med att vi utnyttjar jordens resurser på ett felaktigt sätt och vill tjäna pengar på jordens resurser, det är ett tankesätt som inte är hållbart i längden. Det är dagens stora utmaning, menar Bingo. Du som kändis, har du dina egna ups and downs? – Ja absolut! Men jag har en generell grundinställning till lycka. Vi matar våra barn med att de kan bli vad som helst, störst, bäst, rikast och vackrast. Alla kan. Sedan upptäcker man att man aldrig riktigt kommer dit, då utvecklas psykisk ohälsa. Glappet mellan förväntan och förverkligade mål blir för stort, man känner sig lätt värdelös jämfört med den mediala bilden av vad lycka är. Själv hade jag väldigt låga förväntningar med mig hemifrån. Min mamma ville bara att jag skulle vara lycklig och eftersom jag hade det ganska jobbigt i skolan sa min pappa att du kommer sluta på Komvux, jobba som taxichaufför eller med prostituerade. Det har format mig. Som sagt, där fanns inga större förväntningar på min tillvaro. Jag tänkte att bara jag kan hålla mig flytande och ha mat på bordet så kommer jag bli väldigt nöjd. Idag när jag kollar på vad jag fixat i livet blir det omvänd logik, allt är bara bonus.

Bingo RimérBingo RimérBingo Rimér

Denna härliga och spontana medieprofil är småbarnspappan som far som en skott spole mellan Sverige och Marbella där han lever med nya kärleken Julia Franzén, när han inte bygger stugbyar och skapar tavlor. Just nu är Bingo full färd med att bygga en stugby i Jämtland där han har starka släktband. Planen är att i framtiden också starta entreprenad i den Blekingska skärgården. Hur var det att växa upp i Karlshamn? – Det stämmer. Jag är av påbrå från Karlshamn genom min pappa som är född där. Min mamma, mormor och gammel mormor har sina rötter i Jämtland, men eftersom mamma är uppväxt i Stockholm har jag naturliga skäl starka förankringar. Jag är uppväxt i Vettekulla, Hällaryd. Det var jättebra, jag har bara positiva tankar och erfarenheter från den tiden. Jag flyttade till Stockholm 1994 och har faktiskt bott fler år där än i Karlshamn. Hur startade din karriär som fotograf? – Jag började fotografera när jag fick jobb som assistent hos en fotograf (Magnus Reed) i nästan två år. Därefter som redaktionsassistent på en tidning, det var där jag Parallelltbörjade.med detta hade jag fått in en fot på TV där jag var barnprogramledare och vikarierade för Sofia Wistam i Soff-i-propp, berättar Bingo. Där upplevde jag mitt första genomslag i media. Folk började känna igen mig efter det. Nu har jag blivit immun mot allt som kan kopplas till kändisskap. Jag tänker inte på det så mycket längre. Men jag har starka minnen från den tiden. Hur det var att gå in på en krog till exempel och människor började tissla och tissla bakom ryggen. Jag tänkte herregud, har jag toalettpapper som hänger utanför linningen eller vad är det frågan om? Har jag tuggummi i håret, vad? Det var en märklig stämning.

Epitetet flickfotograf - stötte du på något större kontroversiellt motstånd? – Nej, till en början var det bara positivt, jag var en frisk fläkt helt enkelt. Men så fick jag förfrågan av Ulf Lundell att fotografera honom med två unga tjejer vid sin sida. Då blev det lite rabalder i pressen, berättarManBingo.måste komma ihåg att mediehusen själva har stort ansvar i den bild som förmedlats av mig. De sålde själva lös nummer på mina bilder med unga tjejer. På så sätt levde vi en sorts symbios med varandra. Så klart att jag älskade upp märksamheten men i efterhand kan jag se att själva uppståndelsen kring flickfotograferandet var proportionerligt stor om man betänker att ingen var intresserad av min övriga konst och utställningar. Vad har hänt sedan dess, är det bättre klimat idag? – Idag har alla sin fulla rätt att exponera sig som man själv vill i ord eller bild utifrån sitt artisteri. Om Robyn eller Zara Larsson vill vara sexiga på scen eller posera i bild är det deras val och rättighet. Den stora skillnaden är framförallt att när jag började fotografera var det enskilda mediehus, TV-kanaler och till exempel så kallade herrtidningar som hade makten. De styrde flödet. Idag har det blivit en total maktförskjutning. Idag kan till exempel en artist, helt oberoende av att ha ett stort skivbolag eller mediehus i ryggen göra egen karriär. Influencer-tjejerna äger fullt ut sina egna rättigheter på ett annat sätt. På den gamla tiden jobbade jag för en tidning som ägdes av en man som i sin tur bestämde hur och vem som skulle vara på omslaget. Idag skapar tjejerna sitt eget varumärke och äger sina egna rättigheter. Principiellt kan vem som helst bli programledare eller slå igenom via YouTube och få minst lika många tittare som på SVT, om inte fler. Bianca Ingrosso är ett tydligt exempel. Det är jättehäftigt! Kan du se en backlash komma?

Bingo Rimér har byggt sitt eget varumärke genom sin fotokonst. Bakom löpsedlarna ligger ett hårt slit i studion bakom kameran genom åren. Han är entreprenören som skapat en karriär med filosofin att ingenting är omöjligt.

Ingenting är omöjligt

17

Laga stenskott för 100 kronor * Vår tumregel är att försöka laga, snarare än att byta ut vindrutan när den har gått sönder. Om du får ett stenskott vill vi därför hjälpa dig så tidigt som möjligt för att undvika att skadan växer till en spricka. Reparationen går snabbt, kostar mindre än att byta rutan och är framförallt snällare mot miljön. Välkommen!

*Självrisk för privatpersoner med försäkring hos Volvia. KämpaslättsvägenSölvesborg 1 0456 - 441 900 KorpadalsvägenKarlshamn 2 0454 - 33 EkhagsvägenOlofström 1 0454 - 379 00 GullbernavägenKarlskrona 22 0455 - 615 840 @ahlbergbilwww.ahlbergbil.se

Vi förlänger livet på din vindruta

330

Upplev och provkör Volvo

Recharge laddhybrider Med Volvo Recharge laddhybrider kan du göra de flesta av dina resor på el, utan att behöva oroa dig för längre sträckor. Vi kallar dem elbilar med en plan B. Välkommen in på en provtur! Här ser du prisexempel på våra två populäraste modeller. Alla laddhybrider hittar du på volvocars.com Prisexempel Pris Förmånsvärde Business Lease Volvo V60 Recharge Core Edition 529 900 kr 2 762 kr/mån 5 595 kr/mån Volvo XC60 Recharge Core Edition 629 900 kr 3 259 kr/mån 6 895 kr/mån Se alla begagnade laddhybrider i lager på ahlbergbil.se Välkommen in Mån-tors 09–18.00. Fre 09-17.00. Lör 10–14.00Korpadalsv.Karlshamn 2 Gullbernav.Karlskrona 22 @ahlbergbilahlbergbil.se

Scanna QR-koden med din mobilkamera för att komma direkt till bokningssidan.

Volvo helt elektriska bilar. WLTP (prel). Förbr: 18,2–20,5 kWh/100 km. Räckvidd: 418–448 km. Inga CO₂–utsläpp under körning. Volvo laddhybrider. WLTP bl. körn. (prel). Förbr: 0,7–2,21 l/100 km. CO₂: 17–50 g/km. Räckvidd eldrift: 44–90 km. Faktisk räckvidd kan variera beroende på körbeteende och yttre faktorer. Business Lease: 36 mån, 2 000 mil/år, Volvia–försäkring och Volvo Service avtal, exkl. moms. De beräknade månads kostnaderna är baserade på att miljöbilspremien betalas ut enligt gällande regler. Förmånsvärde netto vid 50 % marginalskatt.

Elbilar med en plan B

Betala ditt verkstadsbesök med CarPay.

Volvo Selekt begagnade laddhybrider Du behöver inte köpa nytt för att utnyttja laddhybridens fördelar. Volvo Selekt är uppdaterade till Volvos begagnatstandard och har 24 månaders Volvo Selektgaranti – motsvarande nybilsgarantin. Hela utbudet på vår hemsida.

BINGOS KREATIVITET har alltid varit hans stora drivkraft, idag är han i full färd med att skapa tavlor som han gör av sina fotografier.–Min största drivkraft har alltid varit att få ge utlopp för min kreativa sida. Alla människor som älskar kreativitet är konstnärer i något avseende. Oavsett om det handlar om film, bild eller foto. Jag har alltid älskat att måla, rita och att fotografera. Bild var det enda ämnet i skolan som jag hade en femma i! I takt med den digitala transformeringen av fotografering upptäckte jag att det saknades vissa element från det analoga förfaringssättet. Det enda som kan vara lite negativt med digital framställning är möjligheten till reproducering av en digital bild till hur många exemplar som helst. Men jag ville bibehålla det unika i en analog bild och möjliggöra en begränsning av upplagan av ett verk. Samtidigt ville jag kombinera det med digital utformning. Jag tar en bild som jag fotat, adderar digitala element, printar och målar på den så varje tavla jag gör blir unik i limited edition. Jag har gjort tavlor med sedlar ihop med porträtt på kändisar som jag fotat, Zlatan, Greta Thunberg, Håkan Hellström och till om med Kungen fick en egen! Det blev otroligt uppskattat, det var väldigt kul. Flera av dem har auktionerats ut i Musik hjälpen och dragit in flera hundratusentals kronor till den. Du flyger och far som en skottspole mellan Sverige och ett till boende i Marbella, solkustens lyxigaste stad utanför Malaga där flickvännen Julia har valt att slå ner sina bopålar. Din studio är belägen i Stockholm, jobbar som entreprenör samtidigt som du är en närvarande och engagerad fyrabarnspappa. Hektiskt? – Nej då! Jag tycker det är inspirerande. Just nu håller jag på att bygga en stugby i Jämtland på mark som jag och mina systrar äger. Jag ska ta med mig dessa erfarenheter och detaljplaner och på sikt göra något liknande på min ö utanför

BINGO RIMÉR FAMILJ: Dottern Nova tillsammans med Erika. Sönerna Ringo och Rambo tillsammans med Katrin Zytomierska, bonuspappa till Katrins son Falke. Idag är Bingo särbo med Julia Franzén, fotomodell och tidigare deltagare i Robinson och Bachelorette.

18SUCCÉ Fortsättning från sidan 16

FÖDD: Hällaryd, Vettekulla. BOR: Riskholmen, Stockholm. Lägenhet i Marbella. Hus i Jämtland. BÄSTA DOFT: ”Ombré Leather”, Tom Ford.

Media sålde lösnummer på mina bilder med lättklädda unga tjejer. Även om jag också fotograferade en massa andra saker, gjorde konstnärliga fotoutställningar och hade plåtat statsministern eller en känd företagsledare, råkade det publiceras en väldigt sexig bild på Carolina Gynning så var det sistnämnda det som var kommersiellt intressant för skvallertidningarna att skriva om. / Bingo Rimér

Karlshamn, den är på 150 000 kvm. Byggloven är väl inte riktigt klara där ännu. Min pappa var väldigt nära att få lov att bygga men snubblade på mållinjen. Min tanke är skärgården ska vara levande. Jag vill skapa bättre förutsättningar för fler att få ta del av den fantastiska miljön där, än att jag ska sitta där själv. Jag sätter också enormt stort fokus på barnen. Det är mycket som händer i deras utveckling och jag vill skapa förutsättningar för dem och för att det ska bli så bra som möjligt för alla framöver, avslutar Bingo Rimér.

GUNILLAFOTO:STRÖMBERGLEJON.SE

FAVORITORD: Oh, my God! DANSAR TILL: Pop! Gärna Michael Jackson. GRÅTER TILL: Orättvisor kopplade till barn. MOTTO: ”Det här är mina principer och om du inte gillar dem så har jag andra.”

19 Vi i Centerpartiet är den liberala kraften i mitten av politiken. Grunden i vår politik är alla människors frihet och lika värde. Med jordnära visioner ser vi positivt på framtiden. Vi vet att nytänkande och utveckling är vägen till en hållbar framtid. Med hjärta, beslutsamhet och sunt förnuft tar vi oss dit. Maria CenterpartietPersson,iRöstaKarlskrona på den liberala mittkraften För Karlskronas bästa!

20SUCCÉ–Jagönskar att den här galan inte behövdes, men det gör den tyvärr. Det är ett av mina absolut viktigaste och mest hedrande uppdrag och jag hoppas att så många som möjligt tittar, berörs, skrattar och framför allt engagerar sig tillsammans med oss, säger Carina Berg.

MÅNDAG DEN 26 september direktsänder Kanal 5 och discovery+ en av årets viktigaste galor. Barncancergalan - Det svenska humorpriset bidrar till och stöttar den livsviktiga cancerforskningen och kampen mot barncancer. En varm och känslosam kväll där starka berättelser varvas med artistframträdanden i absolut toppklass - och där årets främsta humorister belönas med varsin åtråvärd Papphammarstatyett. Galan leds återigen av Carina Berg som är nominerad till Kristallen som Årets kvinnliga programledare, bland annat för sina tidigare insatser för galan. I år får hon desutom sällskap på Berns scen av komikern Anders “Ankan” Johansson. – Det här med att leda gala ingår liksom inte i mina ordinarie arbetsuppgifter. Men tillsammans med Carina så kan jag inte ens tänka mig hur det kan gå fel. Vi har gått bredvid varandra sen stenåldern då vi jobbade på P3 och nu äntligen får vi göra något ihop, säger Anders Johansson. – En av många fina saker med det här jobbet är att jag får chansen att jobba med roliga människor jag inte jobbat med förut. Jag är så glad att få göra detta med Anders, en person som fått mig att skratta så mycket och som utstrålar så mycket värme och klokskap, säger Carina Berg.

BARNCANCERGALAN - Det svenska humor priset sätter för åttonde året i rad kampen mot barncancer i fokus. Samtidigt hyllar galan humorister som givit oss ett gott skratt när det har behövts som mest. – Det känns väldigt bra att på något sätt kunna använda mitt vanligtvis ofta ytliga yrke, till något så viktigt som kampen mot barncancer, säger Anders Johansson.

VARJE DAG insjuknar ett barn i cancer i Sverige. Tack vare framgångsrik forskning är idag femårsöverlevnaden efter barncancer i genomsnitt 85 procent. I takt med den medicinska utvecklingen ökar antalet överlevare årligen, samtidigt är barncancer fortfarande den vanligaste dödsorsaken för barn i åldrarna 1-14 år. Barncancerfondens vision är att alla som drabbas av barncancer ska överleva och kunna leva ett långt och gott liv. Genom att bli Barnsupporter och bidra ekonomiskt till Barn cancerfonden kan mer pengar läggas på forskning och arbetet med att förbättra livskvaliteten hos de som överlever kan fortsätta.–Utöver att hylla Sveriges humorister är detta en kväll då vi vill ge tittarna en inblick i vardagen för de drabbade barnen och familjerna. Även om utvecklingen går i rätt riktning och fler barn idag överlever sin barncancer återstår fortfarande många svåra gåtor att lösa. Vi hoppas därför på ett stort engagemang från de som tittar så att vi tillsammans kan fortsätta bidra till den livsviktiga forskningen, säger Anne Bergsten, exekutiv producent för Barncancergalan på Barncancerfonden.

UNDER KVÄLLEN kommer det även att delas ut bronsstatyetter, föreställandes Gösta Ekmans ikoniska karaktär Herr Gunnar Papphammar, till Sveriges främsta inom humor på scen, film, tv och webb. – Det är en ära att för åttonde året få sända Barncancergalan - Det svenska humorpriset och vi på Warner Bros. Discovery är väldigt stolta över vårt långvariga samarbete med Barncancerfonden. Det kommer bli en känslosam men även rolig kväll som vi hoppas kommer engagera och locka många nya Barnsupportrar. Tillsammans kan vi alla bidra till den livsviktiga cancerforskningen och kampen mot barncancer, säger Mattias Askergren, exekutiv producent på Warner Bros. Discovery. BARNCANCERGALAN - Det svenska humorpriset produceras av FLX i samarbete med Barncancerfonden och Warner Bros. Discovery och direktsänds från Berns måndagen den 26 september kl. 20.00 på Kanal 5 och discovery+. Läs mer om att bli Barnsupporter här: bli-manadsgivarewww.barncancerfonden.se/jag-vill-bidra/WARNERBROS.DISCOVERYFOTO:LINUSHALLSENIUS/KANAL5OCHDISCOVERY+ Snart är det återigen dags för Barncancergalan - Det svenska humorpriset som för åttonde året i rad sätter strålkastarljuset på kampen mot barncancer. Samtidigt hyllas och belönas de svenska humorister som gett oss de största och mest välbehövliga skratten i en direktsänd gala från Berns i Stockholm ledd av Carina Berg och komikern Anders “Ankan” Johansson. om Barncancerfonden, vänligen kontakta: Maria Hansson, pressansvarig 070-795maria.hansson@barncancerfonden.se5895

-BarncancergalanDetsvenskahumorprisetFörmerinformation

SUCCÉ21Vill du synas i ett positivt, trovärdigt och lokalt media finns det inte så många alternativ. Kontakta oss på Succé så ser vi till att du får ut mer av din marknadsföringsbudget. Västra Blekinge 0733 997 760, simon@succeblekinge.se Östra Blekinge 0708 935 835, roland@succeblekinge.se Självklart kan du även nå hela Blekinge! Besök gärna vår hemsida för mer information, www.succeblekinge.se. Vill du visa att ditt företag finns? SuccémöterTinaNordström KARLSKRONABorgmästaregatan 267 www.specsavers.se IENGLÄDJESPRIDAREKÖKET 05/06 2021 Maj/Juni SuccéKarlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN påÖnsomflytervattnet EKONOMIEXPERTERNA ochSola,swishasparaBILEN medSvävaframCitroën SuccémöterKjellBergqvist KARLSKRONABorgmästaregatan 045526700www.specsavers.se MEDGLIMTENIÖGAT SuccéBlekinge Mars2022 Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN platsVadgörenattraktiv?BILEN modelejonetDetnyaTRYCKTATTVETA SågörmanSuccé! Blekinge!iSuccéhela SuccémöterFarahAbadi KARLSKRONABorgmästaregatan15 267 www.specsavers.se GLÄDJESPRIDAREPROFESSIONELL SuccéBlekinge Februari Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN Skicka ett vykortBILEN En perfekt komboTRÄNING HÄLSALär känna Sean Blekinge!Nuihela SuccémöterGES KARLSKRONABorgmästaregatan15 www.specsavers.seTRIONPÅSOMMARTURNÉ SuccéBlekinge Juli2022 Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKANDrömmenomBlekinge BILENEnunikkörupplevelse SOPHIAAHLIN DagsattläggaPridepåhyllan? BlekingesSuccé! SuccémöterAnnaBlomberg KARLSKRONABorgmästaregatan150455 www.specsav seKOMIKERNSJUNGERUT SuccéBlekinge April2022 Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKANDödendödendöden BILENDen”lillabilen”medstorattityd MODEVårkänsloributikerna SuccéihelaBlekinge!

att ständigt hjälpa dig hålla jämnt avstånd till bilen framför. Skönt vid framförallt långa körsträckor. Även automatisk nöd bromsning vilket minskar risken för allvarliga krockskador väsentligt. De flesta olyckor sker ju faktiskt i lägre hastigheter. Kör du i max 30 km/h så hjälper Mokkan dig att bromsa bilen till helt stillastående. Även om man kan tänka på massa olika saker som kan vara viktigt i en bil så är det ändå säkerheten som borde vara högsta prio.

IDA LEJONSKÄR

KUPÉN ÄR rymlig och väldigt clean. Sköna stolar du kan sitta länge i utan problem och den har digitalt intrument kluster, Opel Pure Panel. Allt är väldigt anpassat till föraren vilket såklart är att föredra, det är ju ändå viktigast att den som kör har full kontroll och översikt.

DET FINNS många tillval, som automatisk farthållare. Det innebär att systemet accelererar och bromsar automatiskt för

En Crossover som kom under 2012 och som har sett i princip likadan ut under åren som gått. Nu har den fått sig ett rejält lyft! I detta nummer har jag provkört nya Opel Mokka-e.

Detta22BILENäralltså en ren elbil men det finns även fler alternativ om el inte skulle vara något för Utseendemässigt...dig.

SOM SAGT, här har Opel verkligen tagit ett rejält kliv framåt med nya Mokka och det ska bli intressant att se vad de hittar på härnäst.

BAK HAR DEN också fått sig ett lyft med snygga detaljer, som att namnet Mokka sträcker sig över bagageluckan. Med tanke på bagageluckan så fick jag leta en stund för att hitta vart jag öppnade den. Till slut hittade jag det, ett steg längre ner än vad jag hade förväntat mig. Väl inne var det ett lagom stort bagage, större än vad jag trott då bilen ändå är ”liten och nätt”. Laddluckan har en liten annorlunda form men smälter bra in i bilens form. Du tar dig upp till 32 mil på en laddning och laddar snabbt och enkelt hemifrån eller på en laddstation. På bara på 30 minuter får du 80% räckvidd vilket är riktigt bra i en stressig vardag.

Bana väg för framtiden

DEN ÄR riktigt trevlig att köra och väldigt tyst. 136 hk och sådär lagom pigg. Det är ingen sportbil men behöver du komma iväg lite snabbt eller göra en omkörning är det inga problem. Den accelererar på bra, framför allt i sportläget. Du har 3 olika körlägen att välja på, Sport, Eco och Normal. Sportläget ökar kördynamiken och den blir lite piggare, Eco utökar räckvidden och Normal är en balanserad kombination av båda.

Skärmarna smälter nästan ihop i en enda lång, vilket ger en väldigt stilren helhet. Klimatanläggningens styrning sitter inte ihop med skärmen vilket jag faktiskt föredrar. Skönt att inte behöva in och pil la på menyerna via skärmen utan man kan enkelt ställa in allt utan massa extra pill. Du har även en laddplatta och några uttag för att enkelt kunna ladda både din och passagerarnas telefoner eller plattor.

PÅ Opels hemsida förklarar man att den nya design som Mokka nu kommer med banar väg för Opels framtid. Det låter som ett bra beslut då den verkligen gjort ett stort steg framåt och ser riktigt modern ut. Man har valt att göra den kortare för att få en mer kompakt bil vilket de flesta idag verkar vara ute efter. Fronten är betydligt större och maffigare med ett argare utseende och den har även LED-Matrix strålkastare som är permanent bländningsfria. Dessutom har den snygga designlinjer ”veck” på huven som ger det där extra lyftet.

WELLNESS STUDIO VÄXEREftersommarenfortsätter planen, att erbjuda det bästa träningsutbudet i Blekinge.

Gymen på tur att renoveras och uppdateras är KARLSKRONA CITY som dessutom växer med hela 800 kvm och därmed blir Karlskronas största gym, KARLSHAMN där renovering pågår och RONNEBY som får en riktig makeover under hösten med nyrenoverade lokaler och ny träningsutrustning i världsklass. Läs mer på wellnesstudio.se/uppdatering ALLA I VECKAN FÖR MAXIMAL SERVICE OCH TRYGGHET.

WELLNESS STUDIO HAR BEMANNAT

DAGAR

på kartan SOPHIA SOPHIA@SUCCEBLEKINGE.SEAHLINFOTO:CAROLINAHANSSON Vi når ut i hela Blekinge. Du kan också välja att annonsera lokalt, Karlshamn - Olofström - Sölvesborg eller Karlskrona - Ronneby. Västra Blekinge 0733 997 760, simon@succeblekinge.se Östra Blekinge 0708 935 835, roland@succeblekinge.se Besök gärna vår hemsida för mer information, www.succeblekinge.se Succé Blekinge! SuccémöterMarkusAujalay KARLSKRONABorgmästaregatan 0455 267 www.specsavers.se VÄLRENOMMERADSTJÄRNKOCK Nr 2021 Augusti SuccéKarlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN Gravid mitt ienpandemi SPECIALHittarättadenmäklaren BILEN Enframtidelektrisk SuccémöterTheArk KARLSKRONABorgmästaregatan15 www.specsavers.se ”REUNION TOUR”MED EXTRA ALLT Nr 2020 SuccéKarlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKANEn i mängden EKONOMIEXPERTERNASitt ner i båten Snygg,

VI BEHÖVER helt enkelt steppa upp, hålla ihop och hjälpas åt att sätta Blekinge på kartan. Visa att vi är viktiga för Sverige och för svensk ekonomi. Vi behöver bli de där ambassadörerna som är stolta över vårt län och som vill utveckla Blekinge. På så vis kommer vi också kunna klara välfärden för våra barn och barnbarn i framtiden. Jag är i alla fall en stolt Karlskronit och en stolt Blekingebo och det tänker jag ropa ut oftare. Gör det du också. Vi här nere i Blekinge drar ofta den kortaste stickan i allt ifrån el- och infrastruktur till destination och kulturliv. Det är dags att Blekinge höjer rösten och syns i den nationella debatten. Vi kan inte tillåta oss att bara vara en prick på en karta och inget man pratar om.

Visst,24SUCCÉKarlshamn omnämns just nu i den politiska debatten men inte direkt i positiv bemärkelse. Märta Stenevis egna ord under en av debatterna var ”ingenting vill jag mer än att stänga Karlshamnsverket”. Visst är det ett sämre alternativ att elda olja för att producera el, men faktum är att Karlshamns verket och människorna som jobbar där just nu spelar en avgörande roll för att vi ska få el överhuvudtaget. Så en lite mer ödmjuk framtoning kanske kunde vara på sin plats. Det är så dags att skylla ifrån sig på de som räddar elförsörjningen när man misslyckats med sin egen politik och lagt ner kärnkraft verk. BLEKINGE ÄR, trots sin storlek en viktig del av Sverige. Vi har närheten till Östersjön och porten ut mot Europa. Vi är geografiskt viktiga för försvaret och har en skärgård som få län kan mäta sig med. Här finns fantastiska jordbruk och små och stora företag som bidrar enormt mycket till den gemensamma kassan. Ändå glöms vi oftast bort här nere i hörnet.

KARLSKRONA HAR i år haft besök av 37 kryssningsfartyg jämfört med tidigare genomsnitt på 8 besök. Visserligen som en konsekvens av att man inte längre vill besöka hamnar i Ryssland och byter rutt. Men den enorma insats som Turistenheten i Karlskrona gjort i år för att visa upp destinationen och världsarvsstaden kommer också göra att kryssningsfartygen kommer tillbaka. 23 fartyg är redan bekräftade för 2023 och det ligger 10 förfrågningar för 2024. Det visar på att det går att förändra med ambassadörer som brinner för sin stad och som jobbar hårt och målinriktat.

0455 267 www.specsavers.se KAXIG,ROLIGOCHSMARTMEDIAPROFIL 01 2022 Januari SuccéKarlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKANVarförutsätterjagmigfördetta? BILENNyttår,nyttbilmärke EKONOMIEXPERTERNA Hurallthängerihop SuccémöterViktorochGustafNorén KARLSKRONABorgmästaregatan15 0455 www.specsavers.se TILLSAMMANSENMUSIKALISKRESA 12 2021 December SuccéKarlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN AtthaendrömBILEN harKia-familjenutökatPT:SSTÄDSKOLA piffIngenjulutanochpuff

Vi måste sätta Blekinge säkeroch stabil MULTITALANGHÖGAKTUELL 2021 Juli SuccéKarlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se Livet är vad somdrabbar enPT:SSTÄDSKOLA Glöm inte bilenEn upplevelseladdad SuccémöterClaraHenry KARLSKRONABorgmästaregatan

07

KRÖNIKAN

SuccémöterJohannaNordström KARLSKRONA

25 www.toyotakarlskrona.seRonnebyvägen 3, KARLSKRONA 0455-31 91 90 Mån-tors 9-18 fre 9-17 lördagar Sommarstängt Scheelegatan 6, KALMAR 0480-40 86 00 Mån-tors 9-18 fre 9-17 lör 10-14 sön 12-15 Toyota Kalmar Karlskrona Västervik Finansiering via Toyota Financial Services: exempel med Easy Privatleasing, månadskostnad inkl. service, baserad på fast ränta, 36 månader, 4500 mil, och garanterat restvärde. Övermil (8kr/mil) och skador utöver normalt slitage debiteras vid återlämning av bilen Uppläggnings- och aviavgift samt skatt och avgifter från Transportstyrelsen tillkommer. Erbjudandet är giltigt t o m 31 augusti 2022. Gäller endast privatpersoner och kan inte kombineras med andra avtal och rabatter. Leasingerbjudandet är giltigt t o m 31 augusti 2022. Priserna är rek. ca-pris från generalagent, lokala avvikelser kan förekomma. Med reservation för avvikelser, prisändringar och tryckfel Bilarna på bilden kan vara extrautrustade med tillval som inte finns i Sverige. •Trygghet med fast ränta •0 kr i kontantinsats •1500 mil per år •Service och vägassistans ingår NJ UT AV FA ST R ÄNTA TOYOTA EASY PRIVATLEASING Prisexempel Aygo X Toyota Easy Privatleasing Från: 2.195 kr/mån Finansiering via Toyota Financial Services: exempel med Easy Privatleasing, månadskostnad inkl. service, baserad på fast ränta, 36 månader, 4500 mil, och garanterat restvärde. Övermil (8kr/mil) och skador utöver normalt slitage debiteras vid återlämning av bilen Uppläggnings- och aviavgift samt skatt och avgifter från Transportstyrelsen tillkommer. Erbjudandet är giltigt t o m 31 augusti 2022. Gäller endast privatpersoner och kan inte kombineras med andra avtal och rabatter. Leasingerbjudandet är giltigt t o m 31 augusti 2022. Priserna är rek. ca-pris från generalagent, lokala avvikelser kan förekomma. Med reservation för avvikelser, prisändringar och tryckfel Bilarna på bilden kan vara extrautrustade med tillval som inte finns i Sverige. •Trygghet med fast ränta •0 kr i kontantinsats •1500 mil per år •Service och vägassistans ingår NJ UT AV FA ST R ÄNTA TOYOTA EASY PRIVATLEASING Prisexempel Aygo X Toyota Easy Privatleasing Från: 2.195 kr/mån

GÖR VI DET OMÖJLIGA MÖJLIGT WWW.MAIF.SE

På GårdsMäklarna i Blekinge AB vet man vilka förutsättningar som krävs för att skapa lyckade förmedlingar inom jord & skog och hästgårdar. Med specialistkompetens och mångårig erfarenhet av förmedling av jord- och skogsfastigheter förmedlar vi alla typer av jordbruksfastigheter. Varje fastighet är unik och därför läggs alltid stor omsorg på förberedelserna och samtliga uppdrag hanteras med största ödmjukhet. Järavägen 6, Karlskrona | 0455-33 40 00 info@gardsmaklarna.se | www.gardsmaklarna.se

Hur funkar processen att få en klubbchefstjänst i Mjällby AIF? – Det skiljer sig såklart om man rekryterar externt eller internt. För min del hade jag en diskussion med Magnus Emeus (ordförande) om tjänsten där både jag och styrelsen såg positivt på möjligheten att jag eventuellt skulle bli klubbchef. Detta följdes upp av en handfull möten där styrelsen berättade om sina förväntningar på mig och jag på dem. Efter det enades vi om ett avtal och sedan var det klart. Vilket jag är glad för. Berätta om din bakgrund i Mjällby AIF? – Började spela fotboll som ungdomsspelare när jag var 6 år. Gick genom ungdom och akademi och belönades som 18-åring med ett seniorkontrakt. Var en del av truppen som spelade i Superettan 2007-2008 innan jag lämnade. Efter det har jag varit supporter, ideell ungdomsledare till min sons lag och anställd sedan 2020. Är det speciellt att få en sådan här roll i en förening som man har så mycket känslor för? – Ja, det är klart att det är. Du jobbar både för att du har ett eget driv, för att du tycker det är kul och för att du har en omtanke att det skall gå bra för din arbetsgivare på ett sätt som säkert skiljer sig från många arbetsplatser. Men de gör att du måste vara noga med dina beslut, du kan inte endast ta dem genom att lyssna på hjärtat utan du måste använda hjärnan också.

Unik inblick från Listerlandets stolthet

Under hela 2022 kommer Succés läsare få möjlighet att följa Blekinges stolthet tillika allsvenska fotbollslag Mjällby AIF från insidan. I varje nummer kommer ett unikt reportage inifrån där man får följa en person med Mjällbykoppling som levererar historier och bilder från insidan. Här intervjuar vi klubbchefen Jacob Lennartsson.

SIMON PETER

INSIDE MAIF 26

TILLSAMMANS

GårdsMäklarnaGårdsMäklarnaärdenlillapersonliga mäklarbyrån med det stora engagemanget och som hjälper sina kunder till trygga fastighetsaffärer.

– Det finns en anledning att spelare, ledare och personer som verkat i Mjällby AIF har en otrolig saknad för föreningen när man av någon anledning lämnar. Det finns en otroligt fin och nära gemenskap här. En bekant från Malmö var och besökte en U21 i somras och blev helt förälskad men även chockad över det faktum att spelare, flickvänner, tränare, anställda , ungdomsledare och föräldrar kunde sitta ihop på samma läktarsektion och se på fotboll tillsammans. Du som träffar han varje dag, hur är Andreas Brännström som person? – Jag gillar ”Brännan” väldigt mycket. Han är väldigt glad i att prata och det är svårt att hålla en kortare diskussion med honom. Han pratar med passion och kärlek varje gång. Han är bra på att hitta fokus, så bra att han många gånger är helt okontaktbar för att han kan ha fastnat i någon match från motståndet vi skall ha under morgondagen. Men ”Brännan” är bra och väldigt omtyckt. Vad blir viktigast för Mjällby AIF på lång sikt? – Att man aldrig ser föreningens som en ”one man show” utan förstår att anledningen till att Mjällby AIF är där man är idag är tack vare att många människor har gjort ett enormt stort jobb som grundar sig i kärleken till föreningen.

Vad blir viktigast i din roll? – Att se till att alla kollegor, oavsett om de har lön eller jobbar ideellt, har möjlighet att nyttja all den fantastiska kunskap de besitter och samtidigt ha väldigt kul på vägen. Det är hela Mjällby AIF som är viktigt och föreningen mår så pass bra för att alla människor kring och i föreningen mår bra. Hur upplever du stämningen inifrån Strandvallen?

Vad blir ditt ansvar som klubbchef? – Klubbchef i Mjällby kan likställas med VD för ett mindre bolag. Du har det övergripande ansvaret för bland annat att vi når de målsättningar vi gemensamt satt upp, för personal och för budgetuppföljning.

27 Mio Karlskrona. Bli idagmedlem TILLVÄRDECHECKDIGSOMÄRMEDLEMHOSMIO300KRONOR MEDLEMMIO NÄR DU HANDLAR FÖR MINST 600 KR*** Järavägen 7, Karlskrona. Tel. 0455-29 02 90. Mån-fre 10-18. Lör 10-16. Sön- & helgdagar 11-16. **Gäller nybeställning av soffserie Harper, Macy, Madison, Oxford och Vida till ordinarie priser. ***Har du inte fått någon katalog eller värdecheck, bli medlem idag och ta del av erbjudandet. Gäller t.o.m. 12/9 och kan kombineras med andra erbjudanden, undantag produkter märkta med Sista chansen eller Outletprodukter. Erbjudandena gäller på ordinarie priser så långt lagret räcker, dock längst t.o.m. 12/9 om inget annat anges. Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev tryckfel. Mer info på mio.se *Gäller under perioden 9/8-12/9 2022. Exempel räntefri delbetalning 10 månader: Kredit 10.000 kr, totalt att betala 10.000 kr. Räntefri delbetalning, 10 delbetalningar, ordinarie månadsbelopp 1.000 kr, administrativ avgift 0 kr, uppläggningsavgift 0 kr, rörlig årsränta 0%, effektiv ränta 0%. Läs mer på mio.se eller fråga i butik. VI FIRAR 60 ÅR! 20-30% RABATT PÅ VÅRA MEST POPULÄRA SOFFSERIER VÄLJ TYG, FÄRG, KOMFORT, ARMSTÖD OCH**BEN GÄLLER VARIANTER!ALLA Finns i fl era färger 129·LINUSKUDDFODRALNYHET DELBETALA I 10 MÅN. HELT UTAN RÄNTA ELLER AVGIFT VID KÖP FÖR MINST 2.000·, EFFEKTIV RÄNTA 0%* PRIS VÄRDECHECKMED599·(899·) Höjd 60 cm 899·INDYBORDSLAMPANYHET Tv-bänk Gotham 2.121· (2.495·) 15-50%PÅALLASOFFBORD TV-BÄNKAR15%PÅALLA (2.495·)2.121·212·/MÅN* NYHET Soffbord Cord Marble 3.821· (4.495·) Soffbord Cord 2.995· (3.795·) 3-sits soffa XL Macy i tyg King natur med armstöd B och svartbetsade ben 11.996· (15.995·) 3-sits soffa svängd Oxford i tyg Tobo light beige med ben/hjul i svart/krom 11.897· (16.995·) 3-sits soffa XL Madison i tyg King grey-beige med armstöd A och ekben 11.996· (14.995·) 3-sits soffa Vida i tyg Tobo forest med armstöd A och svartbetsade ben 9.797· (13.995·) 3-sits soffa Harper i tyg Jump beige med svarta metallben 12.746· (16.995·) (16.995·)11.897·OXFORD1.190·/MÅN*HARPERFRÅN8.996·(11.995·)900·/MÅN*MADISONXL11.996·(14.995·)1.200·/MÅN* 9.797·VIDA(13.995·)980·/MÅN* MACY (15.995·)11.996·XL1.200·/MÅN* Allt jubileetom mio.se/60på 25%PÅALLAMACY** 30%PÅALLAVIDA** Fåtölj Filip i tyg Havanna grey med ekbetsad kryssfot 4.495· 450·/MÅN*4.495· Steglös funktionglideHÄMTA I BUTIK INOM 0-5 DAGAR 300·/MÅN*(3.795·)2.995·FRÅN

Den28SPORTFÅNENeviga

Att komma med i det första landslaget brukar oftast innebära en säker sak. De som är med här kommer med största sannolikhet inte spela med i J20 VM eller ta nästa steg att spela i Tre Kronor eller NHL, det är nästan lite av en förbannelse.

TV-Pucken drar igång och med den så kommer diskussionen om att gallra bland spelare som ett brev på posten, om man nu kan säga det. Oavsett så är det nu spelare födda 2007 eller tidigare som skall tampas i turneringen och det är utifrån dessa matcher man även skapar det första ungdomslandslaget.

MJÄLLBY AIF känns riktigt stabila och kan blicka uppåt i tabellen då man ef ter 18 omgångar har hela 15 poäng ner till det otäcka kvalstrecket. Nu närmast väntar Malmö FF och sedan Helsingborg och allt mer än 3 poäng på de två matcherna är succe. Själv tycker jag att det är otroligt roligt att se en spelare som Viktor Gustafsson som gjort en grym resa och blivit ett riktigt fullblodsproffs. På något vis så lyckas Mjällby hitta de där spelarna som tar nästa steg och sportchefen Hasse Larsson har verkligen visat att det går att trolla med små medel jämfört med stor klubbarna.

VARFÖR ÄR det då så? Hockey är en kampsport med teknik och fart och här är 14-15 åringar så olika utvecklade och det har stor betydelse. När man lite längre upp i åldrarna planat ut den effekten så handlar det mycket om vad du är beredd att offra för att bli bra i din sport och så ser det ut i de flesta sporterna. Blekinge som är ett litet distrikt brukar ha tufft att hävda sig i turneringen och det skall bli riktigt spännande att se hur denna årskull kommer att klara sig. Oavsett så hoppas jag att det lämnar ett positivt avtryck för grabbarna som får möjligheten att vara med.

FÖLJ MIKAELS BLOGG BEAVERBLOGG PÅ www.succeblekinge.se MIKAEL BEAVERBLOGG@SUCCEBLEKINGE.SEJOHANSSON Filip Cruseman - En profil som är tillbaka i Karlskrona Vad är ditt första intryck efter återkomsten till Karlskrona? – Det är nog att Karlskrona HK berör och betyder så mycket för så många. Jag jobbar med försäljningen till sponsorer och det har varit mycket positiv respons och man känner verkligen stödet som finns för klubben. Sedan är det ju många som är involverade i KHK och det har varit väldigt spännande att lära sig hur det fungerar i en förening som vi spelare inte alltid har koll på annars. Det är en stor apparat som kräver mycket planering och sedan gäller det att få ihop hela organisationen med oss som jobbar i klubben. Alla volontärer som gör ett enormt jobb, supporters och alla företag som gör vår resa möjlig. Hur har besöken hos företagen varit? – Det har varit riktigt bra, man vill veta hur det ser ut i föreningen, vart vi är på väg och sedan vill väldigt många vara en del av KHK så det har gått riktigt bra. Självklart vill man även sedan veta hur laget ser ut och vad målsättningen är för säsongen. Ja, just det, var är målsättningen för säsongen? – Vi har ju inte riktigt hunnit snacka ihop oss än men att vi skall göra ett bättre resultat än föregående säsong är en själv klarhet. Vi är en bra grupp som har många olika erfarenheter och skills så känslan är bra. Den här första tiden är jätteviktig när det gäller att få ihop gruppen för det är laget tillsammans som skall prestera om vi skall nå dit vi vill. Södra serien är riktigt bra med lag som Troja, Nybro, Kalmar och vi som sticker ut lite i förhandssnacket men vi vet att alla derbyn i serien mot Mörrum och KRIF kommer bli stentuffa så det kommer bli riktigt skoj att spela alla dessa tighta och tuffa matcher. Du har ju varit iväg några år nu, varför blev det Karlskrona igen? – Jag hade vissa tankar på utlands spel men har alltid haft kontakt med KHK och när vi träffades i år så kom man med ett förslag som jag verkligen gillade. Att börja jobba i klubben och sedan även spela passade mig perfekt så ja, det tog inte lång tid att bestämma sig. KHK har alltid varit mig nära och det känns verkligen bra att det blev så här. Du återförenas ju även med Alexander Bergström, vad säger du om det? – Alla vet vilken bra spelare Alexander är så det betyder oerhört mycket för klubben. Sedan har han erfarenhet och ledaregenskaper som är ovärderliga och det är grymt att han valde KHK. Vi vill bägge fortfarande utvecklas så det är full fart och att ge allt som gäller. OK, det låter som att KHK verkligen har något på gång och roligt att träffa dig. – Detsamma och det är verkligen skoj att vara tillbaka igen. Jag träffar en taggad och inspirerad Filip Cruseman för att prata om hans återkomst till Karlskrona och KHK. Han är ju inte enbart hockeyspelare numera utan jobbar även med försäljningen i klubben och det har öppnat många nya insikter.

TV-Pucksdiskussionen och Mjällby är starka defensivt…

ATT LAGET bara släppt in 16 mål på 18 matcher visar på att man har lyckats med att få till defensiven på ett bra sätt och man ligger tvåa i serien med den statistiken. Att man sedan bara gjort 18 mål framåt gör att man idag ligger på en åttonde plats. Med ett starkare målskytte hade Mjällby utan problem varit ett topplag, så vi får hoppas att det som vanligt blir en stark Mjällby offensiv under hösten. Ha dé!

ABONNERAwww.bistrofamiljen.seUTKIKEN

Vi erbjuder både ett stort urval av kallskurna cateringbuffér och festmenyer! Här kan vi möta dina önskemål på mat för både vardag och fest. Allt från kyckling, fläskfilé och lax med fräscha goda tilllbehör. Vi skräddarsy gärna helhetslösningar efter ditt tycke och smak.

KALLSKURNAwww.bistrofamiljen.seBUFFÉEROCH CATERING

Lyckad sommar och spännande

KARLSKRONA WWW.KARLSKRONATK.COMTENNISKLUBB

FIKA KARLSKRONA-EGENGJORDAPÅGÄRNAVÅRGLASS

Du hittar all info på vår hemsida www.bistrofamiljen.se

SUCCÉ 29

Välkommen Marinmuseum Stumholmen, Karlskrona 0704 74 45 17 konferens@skeppsgossen.se www.bistrofamiljen.se

Du hittar all info på vår hemsida www.bistrofamiljen.se

Måndag-Fredag 11.00-14.00 dukar vi upp en LUNCHBUFFÉ med spännande och klassiska maträtter från både det svenska och internationella köket.

Vi har ett stort hjärta för god service och vällagad mat från grunden och har gedigna erfarenheter från världens kök!

För den som vill spela på egen hand finns chans att boka strötider eller abonnemang och på dagtid finns det gott om lediga tider till förmånliga priser. Student? Pensionär? Flextid? Hör av er! En tennishall bjuder också på stora ytor. Har du förslag på andra aktiviteter som skulle passa? Hör av er om ni har idéer! För den som vill förlägga ett möte eller hyra en lokal så har vi en klubbstuga och konferensrum att erbjuda. Vi kan även servera lunch och fika till detta.

Måndag-Fredag 11.00-14.00 dukar vi upp en LUNCHBUFFÉ med spännande och klassiska maträtter från både det svenska och internationella köket. Välkommen Kärleksstigen 7, Karlskrona 0455-15252 info@bistroutkiken.se

höstEventenharavlöst varandra under sommaren 2022. Adidas Karlskrona Padel Open och Rosenholmslägret i juni. Tennisveckan SEB Karlskrona Open med spel i nio dagar i 46 olika klasser, flera med SM-status, avslutade juli månad. I augusti arrangerades Tennisens Dag med ”prova på”- spel. Utöver detta har Karlskrona Padel Tour (KPT), interna ligor och seriespel hållit medlemmar och andra intresserade igång. Tenniskurser under flera sommarveckor har kompletterat sportmenyn. Under september månad går det utmärkt att fortsätta spela både tennis och padel ute i det fria. Ny säsong - nya möjligheter I september inleds tennisskolan inom hus och cirka 450 spelare kommer att vara igång med träning under terminen.

Karlskrona TK:s utomhussäsong har innehållit flera stora evenemang med rekordintresse. Det klassiska Rosenholmslägret samlade över 80 ungdomar och sommartävlingen SEB Karlskrona Open samlade 325 spelare. I september inleds tennisskolan inomhus och intresset är stort.

Välkommen Kolonivägen 59, Gullberna Park 0455-15255 info@bistroberna.se

MISSA INTE ATT VI HELGÖPPET!HAR

Vi har det perfekta stället för firande! Tillsammans med dig så skräddarsy vi ihop din fest/tillställning och erbjuder en helhetslösning! Vi har fullständiga rättigheter.

Tisdag-Fredag 11.30-15.00 dukar vi upp en härlig LUNCHBUFFÉ. Helgöppet 11.30-15.00. För mer info kontakta oss på telefon eller via mail.

KRÖNIKAN Man ska ha Lagomkänslahusbilmedstil SOPHIA Ukraina rätt vinnare av Eurovision Blekinge!Succéhela

4

TIPSA OSS!

Läs tidigare Succéer på vår hemsida, www.succeblekinge.se Har du missat något nummer?

MED GLIMTEN I ÖGAT Succé Blekinge Mars Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se

30SUCCÉ SUCCÉ ELLER FIASKO SUCCÉ

TRIONPÅSOMMARTURNÉ

KARLSKRONABorgmästaregatan 267 www.specsavers.se

Det var ju väldigt många som deltog. Kan man säga att sölvesborgarna saknat en parad? – Kanske inte saknat just en parad men kanske saknat den typen av engagemang efter en lång tid av ett ganska hårt debattklimat. Hur ser det ut i framtiden? Blir det fler Prideparader i staden? – Oj! Det vågar jag inte svara så här rakt upp och ner. Det var såklart väldigt mycket arbete men det var också så himla kul. Jag tror att allt beror på hur mycket engagemang som finns i Sölvesborg. Vi hoppas i iallafall att vi har kunnat skapa något som man kan spinna vidare på. Vi får se till hösten när vi ska utvärdera Prideveckan i Blekinge. Tack Sophia och hela Pridestyrelsen!

SuccémöterGES 00 www.specsavers.se

LÄSARNAS VAL

Finns det någon eller något du tycker borde ligga på Succé- eller Fiaskolistan? Maila ditt eget förslag med en kort motivering till: Succé - succe@succeblekinge.se Fiasko - fiasko@succeblekinge.se Hej Sophia Ahlin och Grattis Karlskrona Pride. Prideparaden i Sölvesborg toppar Succélistan! – Men åh! Tusen tack! Så roligt att det uppskattas. Det här blir en välkommen överraskning för alla volontärer. Premiär för Prideparad i Sölvesborg alltså. Hur sammanfattar du det hela? – Vi ville ju visa en annan sida av Sölvesborg än den som målats upp i riksmedia och det lyckades vi verkligen med. Sölvesborgarna gick man ur huse och visade sin kärlek för paraden och för regnbågsflaggan.

SuccéBlekinge 2022 Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se

ENNAKENCHOCKREJÄL Blekinge Maj/Juni 2022 Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se

FIASKO Stortorgets nya trottarkanter I Karlskrona har man byggt om det mesta på Stortorget nu. Det kan man tycka vad man vill om men de som ansvarat för trottoarkanternas placering och synlighet, de kan man inte tycka om så mycket. Framförallt måste alla de som stått huvudstupa ner i marken under sommaren känna viss ilska. Förståligt och de är rätt många... Gör om, gör rätt!!! LÄSARNAS VAL 1 Prideparaden i Sölvesborg Tisdagen den 5 juli år 2022. Ett historiskt datum för staden Sölvesborg. Då genomfördes nämligen den absolut första prideparaden här - och vilket mottagande det fick! Man kan nästan tro att precis alla sölvesborgare var där. En ren dunder-succé alltså. En av de allra stoltaste faktiskt... 5 Jenny Antonsson Asarumstjejen som finns med i Damkronornas trupp till årets hockey-VM. Numera tillhör hon Brynäs IF men har spelat i både Mörrum och Karlskrona innan dess. En ren blekingeprodukt alltså. Håll koll på henne under VM som spelas av i Danmark, 25 augusti till den 4 september i år. Heja Sverige!!! 2 Blekinges festivalsommar 2022 Vilken sommar det blev! Sweden Rock, Hasslöfestivalen, Östersjöfestivalen och Skärgårdsfesten. Lägg till det alla marknader och folkfester runt om i vårt län. Precis så här ska en äkta blekingesommar vara! Varför är det så länge till nästa sommar???!!! LÄSARNAS VAL 3 Marinen 500 år År 1522 sjösattes den svenska Flottan. Alltså exakt för femhundra år sedan. Det firades bland mycket annat med Marindagen i Karlskrona under en hel lördag i augusti. Det som kan sägas om den dagen är att intresset för Marinen är otroligt stort. Det hela blev till en riktig folkfest, kanske inte med så mycket bomber och granater, men väl en riktig kanonsuccé... Bra där, Marinen!!! Molly Sandén Är Molly sommarens stora succé? Mycket pekar på det och vi håller med alla er som vill ha in henne på Succélistan. Hennes uppträdande på Skärgårdsfesten lämnade ingen oberörd och ledde henne alltså ända hit. SandénSuccén, helt klart!

KRÖNIKANVad gör enplats attraktiv?BILEN Det modelejonetnyaTRYCKT Så gör man Succé! Blekinge!Succéhela Succé möter Wistam KARLSKRONABorgmästaregatan www.specsavers.se

KRÖNIKANDrömmen om Blekinge BILENEnunikkörupplevelse SOPHIAAHLIN DagsattläggaPridepåhyllan? BlekingesSuccé! SuccémöterKjellBergqvist

Textilier och golv Hyr Z-Hot (ovan) för rengöring av textiler som stolar, mattor, dynor, mm. Eller skurmaskinen orbital Edge (till höger) för rengöring av golv och trappor. Vi säljer även förbruknings varorna du behöver för att få jobbet gjort. Se våra demofilmer i vår Youtubekanal. Läs in QR-koden eller sök på ”PT professional” PT Professional | Ronnebyvägen 3A, 371 45 Karlskrona 0455 - 61 50 20 | info@ptprofessional.se | ptprofessional.se RENA ENKLARETAKVARDAGSuperpowermedZ-WaterX-powerZ-Waterärsnälltmothälsan,miljönochklimatet-menelaktmotsmutsen.DetärettSvanenmärktrengöringsmedelheltutanmiljögifterochsominteavgerhälsofarligasprayångor.Z-WaterX-powerärsupereffektivtikylen,påköksluckor,bänkar,WC,golv,textilier,glas,fönsterochpårostfritt.Kortsagtdetendarengöringsmedeldubehövertillalldagligstädning. PROFESSIONAL – städutrustning för alla 195,5 liter förStädprylaralla!KEMIKALIEFRIRENGÖRING MASKINER FÖR UTHYRNING Missa inte PT:s NumedstädskolaFelix.påYoutube! 595,Ord.795,-pris 300,Per vardag 400,- hel helg 500,Per vardag 750,- hel helg 750,Per 1000,-vardaghelhelg Se film om SeZ-Hotfilm om Orbital Edge

TRÄFFA

Vi erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din husbil eller husvagn. Kontakta oss för en helhetslösning.

TRÄFFA OSS PÅ ELMIA 7-11 SEPTEMBER OCH BESTÄLL DIN 2023-ÅRS MODELL HUSBIL! BOKA TID REDAN NU MED OSS!

Se webbsidan för datum då vi visar upp KABE 2021. Nya Royal på Mercedes. Ökning av grundprodukt: Mercedes Sprinter, Stora motorn, 170 HK, 9-stegs automatväxel, Heavy Duty, Läderratt, Autobroms, MBUX 10,25, Attention assist, Samma grundspec. bodel som dagens x780/x880-husbil. Obs! Bilden ovan är en idéskiss.

BESTÄLL

Vi erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din husbil eller husvagn. Kontakta oss för en helhetslösning.

Premiär för nya KABE 2021 Välkommen in! Beställ er nya KABE 2021 Nyhet! Se webbsidan för Nya Royal på Mercedes. Ökning av grundprodukt: Mercedes Sprinter, Stora motorn, 170 HK, 9-stegs automatväxel, Heavy Duty, Läderratt, Autobroms, MBUX 10,25, Attention assist, Samma grundspec. bodel som dagens x780/x880-husbil. Obs! Bilden ovan är en idéskiss.

DIN 2023-ÅRS MODELL HUSBIL!

Vi erbjuder lyxiga husbilar från en av Europas husbilsfabrikermodernaste–Carthago

Nyhet!

Vi erbjuder lyxiga husbilar från en av Europas husbilsfabrikermodernaste–Carthago

TID REDAN NU MED OSS!

Premiär för nya KABE 2021 Välkommen in! Beställ er nya KABE 2021 med förmånliga hösterbjudanden.

Energiförbrukning blandad körning EV6 GT Line: 17,2 kWh/100 km enligt körcykeln WLTP. Med en laddbar bil från Kia upplever du teknik i framkant. Vehicle-2-device-funktionen i nya Kia EV6 gör det möjligt att driva och ladda elektriska apparater i ditt hem, fritidsutrustning vid utomhusäventyr eller till och med en annan elbil. För oss är det den laddbara friheten.

Nyhet!

BESTÄLL

BOKA

Nya Royal på Mercedes. Ökning av grundprodukt: Mercedes Sprinter, Stora motorn, 170 HK, 9-stegs automatväxel, Heavy Duty, Läderratt, Autobroms, MBUX 10,25, Attention assist, Samma grundspec. bodel som dagens x780/x880-husbil. Obs! Bilden ovan är en idéskiss.

Vi erbjuder lyxiga husbilar från en av Europas husbilsfabrikermodernaste–Carthago

DIN 2023-ÅRS MODELL HUSBIL/HUSVAGN!

Premiär för nya KABE 2021

Nyhet!

TID REDAN NU MED OSS!

Premiär för nya KABE 2021 Välkommen in! Beställ er nya KABE 2021 med förmånliga hösterbjudanden. Se webbsidan för datum då vi visar upp KABE 2021. Nya Royal på Mercedes. Ökning av grundprodukt: Mercedes Sprinter, Stora motorn, 170 HK, 9-stegs automatväxel, Heavy Duty, Läderratt, Autobroms, MBUX 10,25, Attention assist, Samma grundspec. bodel som dagens x780/x880-husbil. Obs! Bilden ovan är en idéskiss.

OSS PÅ ELMIA 7-11 SEPTEMBER OCH

Bränsleförbrukning blandad körning 0 l/100 km, CO₂-utsläpp 0g/km enligt körcykeln WLTP. Blandad elförbrukning 15,7 kWh/100 km enligt körcykeln WLTP. * Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Försäljningsstatistik: Vroom jan-maj 2022. Med reservation för ev. tryckfel. Kia är marknadsledare inom laddbara bilar i Sverige. Idag är 83 % av Kias försäljning laddbar. Men vi nöjer oss inte där. Vårt mål är att sälja 100 % laddbara bilar år 2024. Ett viktigt steg mot vårt mål är Kia e-Soul – en helt eldriven crossover med kaxig design som ger en mjuk, tyst och behaglig körupplevelse. Dessutom kommer du upp till 45 mil på el. Upptäck Kia e-Soul idag och bli en del av den laddbara rörelsen framåt.

Se webbsidan för datum då vi visar upp KABE 2021. Nya Royal på Mercedes. Ökning av grundprodukt: Mercedes Sprinter, Stora motorn, 170 HK, 9-stegs automatväxel, Heavy Duty, Läderratt, Autobroms, MBUX 10,25, Attention assist, Samma grundspec. bodel som dagens x780/x880-husbil. oss för en helhetslösning.

Vi erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din husbil eller husvagn. Kontakta oss för en helhetslösning.

Välkommen in! Beställ er nya KABE 2021 med förmånliga hösterbjudanden.

Välkommen in! Beställ er nya KABE 2021 med förmånliga hösterbjudanden. Nyhet!

Gör en riktigt bra affär Grymma priser på nya husvagnar KABE och Adria! Fordon i lager Vi har ett 50-tal fordon i lager! Passa på och säkra semestern. , trygg och förmånlig finansieri husvagn. Kontakta oss för en helhetsl Fullt med nyheter i Kama Fritid butiken! FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE: Intagsvägen 1C, Karlskrona För öppettider se vår hemsida: www.rudvifritid.se FÖRSÄLJNING 0455-35 00 70 FÖRSÄLJNING 0455-35PETER00 77 FÖRSÄLJNING 0455-35VIKTOR00 71 SAMARBETE FINANSMED Vi reserverar oss mot eventuella sakfel och felskrivningar. Välkommen till oss! FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE Intagsvägen 1 C, Karlskrona För öppettider se vår hemsidor: www.carthagocenter.sewww.rudvifritid.se erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din husbil eller husvagn. Kontakta oss för en helhetslösning. Premiär för nya KABE 2021 Välkommen in! Beställ er nya KABE 2021 med förmånliga hösterbjudanden.FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE: FÖRSÄLJNING 0455-35PETER00 70 FÖRSÄLJNING FÖRSÄLJNING VÄLKOMMEN TILL OSS! NY EXTERIÖR DESIGN Se webbsidan för datum då vi visar upp KABE 2021. Nya Royal på Mercedes. Ökning av grundprodukt: Mercedes Sprinter, Stora motorn, 170 HK, 9-stegs automatväxel, Heavy Duty, Läderratt, Autobroms, MBUX 10,25, Attention assist, Samma grundspec. bodel som dagens x780/x880-husbil. Obs! Bilden ovan är en idéskiss. Fritid_210x275 mm_augusti.indd 1 Vi erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din husvagn. Kontakta oss för en helhetslösning. Premiär för nya KABE 2021 Välkommen in! Beställ er nya KABE 2021 med förmånliga hösterbjudanden. Nyhet! FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE: Intagsv. 1C, Karlskrona För öppettider se vår hemsida: www.rudvifritid.se FÖRSÄLJNING 0455-35PETER00 70 FÖRSÄLJNING 0455-35PETER00 77 FÖRSÄLJNING 0455-35VIKTOR00 71 VÄLKOMMEN TILL OSS! NY EXTERIÖR DESIGN Se webbsidan för datum då vi visar upp KABE 2021. Vi erbjuder lyxiga husbilar från en av Europas husbilsfabrikermodernaste–Carthago Du hittar oss i följande montrar: Adria: B04:50 Kabe: B01:50 Sun Carthago:Living: TRÄFFA OSS PÅ ELMIA 7-11 SEPTEMBER OCH BESTÄLL DIN 2023-ÅRS MODELL HUSBIL! BOKA TID REDAN NU MED OSS! Vi erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din husbil eller husvagn. Kontakta oss för en helhetslösning. Premiär för nya KABE 2021 Välkommen in! Beställ er nya KABE 2021 med förmånliga hösterbjudanden. Nyhet! FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE: Intagsv. 1C, Karlskrona För öppettider se vår hemsida: www.rudvifritid.se FÖRSÄLJNING 0455-35PETER00 70 FÖRSÄLJNING 0455-35PETER00 77 FÖRSÄLJNING 0455-35VIKTOR00 71 VÄLKOMMEN TILL OSS! NY EXTERIÖR DESIGN Vi erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din husvagn. Kontakta oss för en helhetslösning. Premiär för nya KABE 2021 Välkommen in! Beställ er nya KABE 2021 med förmånliga hösterbjudanden.FÖRSÄLJNING BUTIK / SERVICE: Intagsv. 1C, Karlskrona För öppettider se vår hemsida: www.rudvifritid.se FÖRSÄLJNING 0455-35PETER00 70 FÖRSÄLJNING 0455-35PETER00 77 FÖRSÄLJNING 0455-35VIKTOR00 71 VÄLKOMMEN TILL OSS! NY EXTERIÖR DESIGN Se webbsidan för datum då vi visar upp KABE 2021. Nya Royal på Mercedes. Mercedes Sprinter, Stora motorn, 170 HK, 9-stegs automatväxel, Heavy Duty, Läderratt, Autobroms, MBUX 10,25, Attention assist, Samma grundspec. bodel som dagens x780/x880-husbil. Obs! Bilden ovan är en idéskiss. Annons Rudvi Fritid_210x275 mm_augusti.indd 1 FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE: Intagsv. 1C, Karlskrona För öppettider se våra hemsidor: www.rudvifritid.se | www. carthagocenter.se husbilsfabriker – Carthago Du hittar oss i följande montrar: Adria: B04:50 Kabe: B01:50 Sun Carthago:Living: TRÄFFA OSS PÅ ELMIA 7-11 SEPTEMBER OCH BESTÄLL DIN 2023-ÅRS MODELL HUSBIL! BOKA TID REDAN NU MED OSS! Vi erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din husbil eller husvagn. Kontakta oss för en helhetslösning. Premiär för nya KABE 2021 Välkommen in! Beställ er nya KABE 2021 med förmånliga hösterbjudanden. Nyhet! Se webbsidan för datum då vi visar upp KABE 2021.

Se webbsidan för datum då vi visar upp KABE 2021. 9-stegs automatväxel, Heavy Duty, Läderratt, Autobroms, MBUX 10,25, Attention assist, Samma grundspec. bodel som dagens x780/x880-husbil. Obs! Bilden ovan är en idéskiss.

OSS PÅ ELMIA 7-11 SEPTEMBER OCH

Kia e-Soul En elbil utöver det vanliga

Vi erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din husbil eller husvagn. Kontakta oss för en helhetslösning.

TRÄFFA

Premiär för nya KABE 2021

Nyhet!

Nya Royal på Mercedes. Ökning av grundprodukt: Mercedes Sprinter, Stora motorn, 170 HK, 9-stegs automatväxel, Heavy Duty, Läderratt, Autobroms, MBUX 10,25, Attention assist, Samma grundspec. bodel som dagens x780/x880-husbil. Obs! Bilden ovan är en idéskiss. 2020-08-17

Upptäck den laddbara friheten.

Du hittar oss i följande montrar: Adria: B04:50

Premiär för nya KABE 2021 Välkommen in! Beställ er nya KABE 2021 med förmånliga hösterbjudanden. Nyhet! Se webbsidan för datum då vi visar upp KABE 2021. Nya Royal på Mercedes. Ökning av grundprodukt: Mercedes Sprinter, Stora motorn, 170 HK, 9-stegs automatväxel, Heavy Duty, Läderratt, Autobroms, MBUX 10,25, Attention assist, Samma grundspec. bodel som dagens x780/x880-husbil. Obs! Bilden ovan är en idéskiss.

Obs! Bilden ovan är en idéskiss. Vi erbjuder lyxiga husbilar från en av Europas husbilsfabrikermodernaste–Carthago Du hittar oss i följande montrar: Adria: B04:50 Kabe: B01:50 Vi erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din husbil eller husvagn. Kontakta oss för en helhetslösning. Premiär för nya KABE 2021 Välkommen in! Beställ er nya KABE 2021 med förmånliga hösterbjudanden.FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE: Intagsv. 1C, Karlskrona För öppettider se vår hemsida: www.rudvifritid.se FÖRSÄLJNING 0455-35PETER00 70 FÖRSÄLJNING 0455-35PETER00 77 FÖRSÄLJNING 0455-35VIKTOR00 71 VÄLKOMMEN TILL OSS! NY EXTERIÖRNyaDESIGNRoyal på Mercedes. Ökning av grundprodukt: Mercedes Sprinter, Stora motorn, 170 HK, 9-stegs automatväxel, Heavy Duty, Läderratt, Autobroms, MBUX 10,25, Attention assist, Samma grundspec. bodel som dagens x780/x880-husbil. Obs! Bilden ovan är en idéskiss. Annons Rudvi Fritid_210x275 mm_augusti.indd 1 2020-08-17 13:36:43 Vi erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din husvagn. Kontakta oss för en helhetslösning. Premiär för nya KABE 2021 Välkommen in! Beställ er nya KABE 2021 med förmånliga hösterbjudanden. Nyhet! FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE: Intagsv. 1C, Karlskrona För öppettider se vår hemsida: www.rudvifritid.se FÖRSÄLJNING 0455-35PETER00 70 0455-35PETER00 77 0455-35VIKTOR00 71 VÄLKOMMEN TILL OSS! NY EXTERIÖR DESIGN Se webbsidan för datum då vi visar upp KABE 2021. Annons Rudvi Fritid_210x275 mm_augusti.indd 1 2020-08-17 13:36:43 FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE: Intagsv. 1C, Karlskrona För öppettider se våra hemsidor: www.rudvifritid.se | www. carthagocenter.se Vi erbjuder lyxiga husbilar från en av Du hittar oss i följande montrar: Adria B04:40 Sun Living B04:32 Kabe CarthagoB01:50A01:31 Vi erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din husbil eller husvagn. Kontakta oss för en helhetslösning. Premiär för nya KABE 2021 Välkommen in! Beställ er nya KABE 2021 med förmånliga hösterbjudanden.FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE: Intagsv. 1C, Karlskrona För öppettider se vår hemsida: www.rudvifritid.se FÖRSÄLJNING 0455-35PETER00 70 FÖRSÄLJNING 0455-35PETER00 77 FÖRSÄLJNING 0455-35VIKTOR00 71 VÄLKOMMEN TILL OSS! NY EXTERIÖR DESIGN Se webbsidan för datum då vi visar upp KABE 2021. Ökning av grundprodukt: Mercedes Sprinter, Stora motorn, 170 HK, 9-stegs automatväxel, Heavy Duty, Läderratt, Autobroms, MBUX 10,25, Attention assist, Samma grundspec. bodel som dagens x780/x880-husbil. Obs! Bilden ovan är en idéskiss. Annons Rudvi Fritid_210x275 mm_augusti.indd 1 2020-08-17 13:36:43 Vi erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din husbil eller husvagn. Kontakta oss för en helhetslösning. Premiär för nya KABE 2021 Välkommen in! Beställ er nya KABE 2021 med förmånliga hösterbjudanden. Nyhet! FÖRSÄLJNING BUTIK / SERVICE: Intagsv. 1C, Karlskrona För öppettider se vår hemsida: www.rudvifritid.se FÖRSÄLJNING 0455-35PETER00 70 FÖRSÄLJNING 0455-35PETER00 77 FÖRSÄLJNING 0455-35VIKTOR00 71 VÄLKOMMEN TILL OSS! NY EXTERIÖR DESIGN Se webbsidan för datum då vi visar upp KABE 2021. Nya Royal på Mercedes. Ökning av grundprodukt: Mercedes Sprinter, Stora motorn, 170 HK, 9-stegs automatväxel, Heavy Duty, Läderratt, Autobroms, MBUX 10,25, Attention assist, Samma grundspec. bodel som dagens x780/x880-husbil. Obs! Bilden ovan är en idéskiss. Annons Rudvi Fritid_210x275 mm_augusti.indd 1 2020-08-17 13:36:43 FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE: Intagsv. 1C, Karlskrona För öppettider se våra hemsidor: www.rudvifritid.se | www. carthagocenter.se Vi erbjuder lyxiga husbilar från en av Europas husbilsfabrikermodernaste–Carthago Du hittar oss i följande montrar: Adria: B04:50 Kabe: B01:50 Sun Carthago:Living: TRÄFFA OSS PÅ ELMIA 7-11 SEPTEMBER OCH BESTÄLL DIN 2023-ÅRS MODELL HUSBIL! BOKA TID REDAN NU MED OSS! Vi erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din husbil eller husvagn. Kontakta

BOKA