Tidningen Succé Nr4 April 2022 Öst

Page 1

Succé Blekinge

April 2022

Karlskrona/Ronneby

www.succeblekinge.se

KRÖNIKAN

Döden döden döden BILEN

Den ”lilla bilen” med stor attityd MODE

Vårkänslor i butikerna

KOMIKERN SJUNGER UT Succé möter Anna Blomberg

KARLSKRONA Borgmästaregatan 15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se

Succé i hela Blekinge!


SUCCÉ

REDAKTION ROLAND LUNDGREN Chefredaktör Säljare Blekinge Öst 0708-93 58 35 roland@succeblekinge.se

SIMON PETER Säljare Blekinge Väst 0733-99 77 60 simon@succeblekinge.se

IDA LILJEGREN Formgivare 0709-57 85 86 ida@succeblekinge.se

GUNILLA STRÖMBERG Skribent gunilla@succeblekinge.se

GRAFISK PRODUKTION Ida Liljegren TIDNINGEN SUCCÉ info@succeblekinge.se www.succeblekinge.se www.facebook.com/succe TRYCK: Bold Printing Mitt AB. OMRÅDE: Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Ronneby och Sölvesborg. Även i tidningsställ på strategiskt utvalda platser.

Rätt spelnivå? Jag har börjat spela spel. Typ TV-spel. Alltså inte de här töntiga analoga spelen som ”Monopol” eller ”Tjuv och Polis” eller så. Nej… Moderna, digitala grejor är vad som gäller hemma hos mig och vi är två som spelar; Jag och mitt barnbarn. Att barnbarnet spelar är tydligen ingenting konstigt alls. Är man snart fyra år gammal finns det inget märkvärdigt alls med att spela spel på TV-skärmen. Men att jag gör det! Det har jag förstått är ganska, sådär udda. Men är det verkligen det? Egentligen? Som att man skulle vara för gammal då. Eller…? Jag tror i alla fall att vi är rätt många som lämnade tonåren bakom oss för ett tag sedan nu och som fullständigt älskar de här nymodigheterna. VAD ÄR DET då som är så speciellt med moderna spel? Ja, jämför till exempel med att titta på filmer eller TV-serier. Vad kan du styra där? Precis - Ingenting. Bara att glo och förhoppningsvis bli lite underhållen. I spelvärlden styr du det mesta som händer. Förutsatt förstås att du inte ställt in spelskicklighetsnivån för högt utan håller dig till nybörjarnivån.

förklara närmare. I mitt fall heter favoritspelet ”NHL 22” och är alltså ett ishockeyspel. Här spelar jag inte vilket lag som helst utan mitt absoluta favoritlag

LÅT MIG

som jag haft närmast hjärtat i större delen av mitt liv. Det fina är att man behöver inte välja sitt amerikanska favoritlag från NHL utan här finns också vårt eget SHL att leka med. Så då spelar man sig igenom en hel säsong. Precis som i verkligheten möter man alla motståndarlagen flera gånger om och precis som i verkligheten samlar man på sig sina poäng som ger en viss tabellplacering. Detta i en tabell som uppdateras efter varje genomförd match. Man har full koll hela tiden, helt enkelt.

ännu inte börjat med något sportspel så då tycker jag inte det är någon idé att kolla vad han har för spelskicklighetsnivå på sina spel. Är man så liten borde väl nybörjarnivån vara en självklarhet. Det tror jag nog…

BARNBARNET HAR

DET ÄR någonting i allt det här som är så otroligt avkopplande. Att sitta med handkontrollen och utan att förta eller ens bli lite svettig vinna match efter match med laget man älskar. För egen del vinner jag helt säkert nittioåtta procent av alla matcher och tabellen leder mitt lag med tjugoåtta poängs försprång före närmaste konkurrent. Då har bara halva säsongen spelats!!! Det kan förstås ha att göra med att jag inte ställt in spelskicklighetsnivån för högt utan håller mig såklart till nybörjarnivån. Tycker det fungerar riktigt bra.

ROLAND LUNDGREN ROLAND@SUCCEBLEKINGE.SE

NÄSTA SUCCÉ I DIN BREVLÅDA 4 - 5 JUNI För mer Succé tills dess besök oss på nätet: www.succeblekinge.se

OMSLAGSFOTO: Saerun Norén.

Eventuell skatt på vinster i tävlingar och utlottningar som anordnas av Succé betalas av vinnaren.

DENNA TIDNING PRODUCERAS OCH DISTRIBUERAS UTAN BIDRAG ELLER SKATTEMEDEL.

2

DEN HÄR TRYCKSAKEN ÄR KLIMATKOMPENSERAD HELA VÄGEN FRÅN PRODUKTION TILL DISTRIBUTION.


GÄSTKRÖNIKAN

Döden döden döden När jag häromveckan fick frågan om jag kunde tänka mig att skriva en krönika var min första spontana reaktion, att nej, jag har väl inget intressant eller kul att skriva om. Sedan tänkte jag att varför inte, nu är det dags att gå utanför den där kända comfortzonen som man gärna hamnar i. Det första ämnet som kom till mig var DÖDEN. Upplyftande, eller hur? Nja, det kan faktiskt vara lite tröstande, läkande och roligt, om man jobbar på förskola i alla fall. EN DAG SATT jag med tio barn och vi skulle ha läsvila efter lunchen. Vi läste en fantastisk bok om en pojke som heter Viggo skriven av Lisa Bjärbo. Viggo beskriver i boken några av hans största rädslor. Det är bland annat mörkret, att tåget ska krascha och mördare. Jag frågade om barnen vet vad en mördare är. Ett barn säger, jag vet att Putin är en mördare, han som krigar i Ukraina. Då gör barnet som sitter bredvid en snabb rörelse med armen och säger jag vet att man är en mördare när man gör så här med armen. Kan du visa en gång till frågade jag, vi andra hann inte se. – Nä, det vågar jag inte för om man gör så är man en mördare och hamnar i fängelset. Om du bara visar en enda gång så lovar jag att du inte kommer att hamna i fängelse. Barnet visar då en hitlerhälsning och säger att man får bara göra så med armen om man “typ behöver peka upp i ett träd och säga - Titta, en ekorre!” Jag försöker förklara att man inte är en mördare bara för att man gör så med armen, ibland gör ju vi så när vi dansar eller har gympa. Men det fanns en farbror som hette Adolf för längesen, han var faktiskt en mördare och han gjorde så. – Känner han Putin var nästa fråga? Det blev inga fler sidor lästa i boken vid detta tillfälle, resten av vilan gick åt till “dödsprat.” NÅGON VECKA senare skulle jag gå på begravning och när jag innan lunch skulle lämna jobbet för att åka till kyrkan så sa ett barn: – Var har du spaden Lina? – Vilken spade? – Ja men så att du kan gräva ner farbrorn i jorden. På måndagen efter att jag hade varit på begravningen frågade barnen vid matbordet vad vi gjorde på begravningen. Jag berättade om klockringningen, att prästen pratar, att man får gå fram till kistan och ta avsked och att man sjunger olika sånger. Efter begravningen gick vi till ett annat hus och åt tårta berättade jag vidare. – Stackars den döde som missade tårtan.

LINA PETTERSSON BOR: Karlskrona. INTRESSEN: Gå på loppis och fotografera.

– Kan du sjunga någon sång för oss Lina? Jag stämmer upp i Blott en dag och Fattig bonddräng. – Det är så sorgligt och vackert så jag vill börja gråta utbrister ett barn. – Jag önskar att jag kunde trolla så att ni kunde få ett helt liv tillsammans igen sa ett annat barn. Där brast det för mig, så kärleksfullt och fint sagt.

Lokalt Personligt Inspirerande

Shopping I Wachtmeister Galleria Mat finns allt du behöver – Shopping samlat under samma tak. Tack för att du handlar Inspiration Mat lokalt i våra trevliga

två tillfällen besökt kyrkogården efter önskemål från barnen. De ville läsa på varenda gravsten och frågade hur gammal den och den blev. – Dör man inte när man är 100 år? – Nä, jag vet att man dör när man är 52 eller 10 000 år. – Hur kan de vara i himmelen när de ligger nedgrävda här? – Levde hon när dinosaurierna fanns? – Hur ser det ut i himmelen? – Va? Blev han bara två år, vad hände? – Titta, där är ju mitt namn men jag är ju inte död. VI HAR VID

Inspiration

butiker och bidrar Välkommen till Välkommen till till att hålla Karlskronas vackra Wachtmeister Galleria Wachtmeister Galleria levande. --stadskärna ett av Blekinges mest ett av Blekinges mest Välkommen till besökta besökta köpcentrum. köpcentrum.

nu ska försöka knyta ihop och avsluta detta ”dödsprat” på något sätt då… Folk omkring oss dör ju tyvärr, det kommer vi inte ifrån. Självklart ska man sörja och vi sörjer ju alla på olika sätt och olika länge men om man omges av barn så blir sorgen åtminstone lite lättare att hantera. Deras härliga, spontana och oskyldiga frågeställningar och kommentarer tröstar, tro mig. Får man sedan en varm go kram eller en liten hand i sin också så känns sorgen i alla fall lite lättare att hantera.

OM JAG

Wachtmeister Galleria - ett av Blekinges mest ÖPPETTIDER* ÖPPETTIDER* besökta köpcentrum.

VÅGA PRATA med barn om döden, var konkret och använd ordet död och inte att katten “gått bort”. Våga visa känslor, gråt och var ärlig och säg att du inte heller vet och att man har rätt att tro olika om döden. Läs böcker om döden, det finns en hel uppsjö fantastiska böcker att låna på biblioteket för alla åldrar. Efter tjugo år inom förskolan har jag haft förmånen att få komma närmre döden både genom glädje och sorg tillsammans med hundratals barn. Det, det är en gåva, kära läsare!

ÖPPETTIDER* Vardagar: 10-18 Lördag: 10-16

Vardagar: Vardagar: 10-18 10-18 Lördag: Lördag: 10-16 10-16

ICA Supermarket Cityhallen alla dagar 07-23 ICA Supermarket Apoteket vardagarCityhallen 9-18, lördagar 10-16 ICA Supermarket Cityhallen alla dagar 07-23 alla dagar 07-23 Kika på www.wachtmeistergalleria.se för kompletta Apoteket vardagar 9-18, lördagar 10-16öppettider. Apoteket vardagar 9-18, lördagar 10-16 *Ändringar kan ske, se vår hemsida för aktuell *Ändringar kan ske,på se sociala vår hemsida för aktuell Följ oss gärna information. För avvikande dagarmedier! se vår hemsida. information. För avvikande dagar se vår hemsida.

@wachtmeister_galleria

ICA Supermarket Cityhallen alla dagar 07-23 CONNECT US! Apoteket vardagar 9-18, lördagar 10-16 WITH CONNECT WITH US!

@wachtmeister_galleria @wachtmeister_galleria *Ändringar kan ske, se vår hemsida för aktuell information. För avvikande dagar se vår hemsida.

FAVORITPLATS: Tromtö MOTTO: Var mot andra som du vill att andra ska vara mot dig.

CONNECT WITH US! @wachtmeister_galleria 3


MAT & DRYCK

Ett plock av rosé Nu är våren här och då är det dags för rosévin. Jag har provat flera prisvärda viner men många av dem finns tyvärr bara som beställningssortiment. Jag hittade dock några prisvärda viner i ordinarie sortiment som passar alla och är dessutom riktigt bra matviner. De funkar utmärkt till allt från smakrika fiskrätter till vårens primörer och kallskuret samt kyckling. Så Håll till godo. Vårinspirerade recept hittar ni på www.foodfolder.se. Nästa gång blir det grillviner. Rosé på box Här kommer en rosé som jag tror många gillar stilen på. Kommer från producenten Francois Lurton i Frankrike. Francois Lurtons startades 1988 och har utökat stort de sista 20 åren i Frankrike, Spanien, Sydamerika och även i Australien. Det här vinet heter Les Fumées Blanches Rosé (22138) 259 kr. Gjort på druvan Sauvignon Gris. Detta är en torr, frisk rosé med bra frukt och

syror. Inslag av ljusa bär, blodgrape och örter. Passar till att bara sitta med eller smakrika sallader med till exempel tonfisk eller grillad/ugnsbakad lax med smakrika tillbehör. Passar även bra till vegetariska rätter.

i södra Frankrike. Producenten heter Collavery och har en vingård på cirka 35 hekta. Vinet heter Domaine de Collavery (2859) 99 kr. Det är gjort på mestadels Grenache. Vinet är torrt med bra syror och generös frukt. Inslag av hallon, smultron, blodapelsin och färska örter. Passar till smakrika sallader, grillad fisk, kallskuret och kyckling.

Rosé mellanklass En mycket prisvärd rosé från Languedoc Roussillion och där från producenten Foncalieu som är ett cooprativ. Vinet heter Puy Chéri Syrah Rosé (2209) 79 kr. Gjort på druvan Syrah. Friskt torrt vin med bra frukt och en viss stramhet i syrorna. Passar som aperitif men gör sig även bra till sallader med smakrika tillbehör, grillad fisk och kyckling. Rosé runt hundralappen Detta rosé kommer från området Provence

LARS NIELSEN VINKÄNNARE

Härliga smaker från Italien! I detta nummer får du Ola och Davids tips på Gremolatamarinerade räkor och en klassisk schnitzel Milanease. Gremolatamarinerade räkor med kronärtskocka, mandel och ruccolasallad Cirka 4 personer Marinera räkor Cirka 200 g handskalade räkor 1 citron, Cirka 2 msk hackad persilja 1 liten vitlöksklyfta, finhackad 2 msk olivolja Salt Svartpeppar Finriv skalet av citronen och pressa ut juicen (spara lite till kronärtskockorna). Blanda ihop alla ingredienser, smaka av med salt och peppar. Kronärtskocka & ruccola 8 färdigkokta kronärtskockor (på burk) 12 mandlar, grovt hackade 2 msk olivolja 1 skvätt citronjuice Salt Svartpeppar 50 g ruccolasallad Skär kronärtkockorna i 4 delar. Blanda med alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Servering Fördela kronärtskocksklyftorna på 4 tallrikar. Blanda ruccolasalladen i vätskan från kronärtskocksblandningen och lägg sedan ruccolasalladen i mitten på tallriken och toppa med de marinerade räckorna. Kycklingschnitzel med parmesan, tomatsås och krispig pancetta Cirka 4 personer

4

Schnitzeln 4 stycken 150 g urbenade kycklinglårfiléer 2 ägg 1-2 dl vetemjöl 1 dl ströbröd 1 dl riven parmesanost Solrosolja till stekning Banka ut kycklingen så mycket du kan, de ska fortfarande hålla ihop. Krydda med salt och peppar. Vispa äggen och salta lätt. Ta fram 3 skålar/tallrikar där en schnitzel får plats. Häll upp mjöl och parmesan i en, ägg i en och ströbrödet i den sista. Börja med att lägga schnitzeln i mjöl/parmesanblandningen och vänd på den så att blandningen täcker hela, skaka av de överflödiga. Lägg sedan schnitzeln i äggblandningen. Vänd på den och lägg till sist över den i ströbrödet. Se till att hela schnitzeln blir täckt. Upprepa med alla kycklingbitarna. Värm upp en stekpanna med cirka 1 dl olja. Bryn schnitzeln runt om tills den blir gyllenbrun och krispig. Rostad potatis 800 g potatis ½ dl olja ½ tsk salt ½ kruka färsk persilja Sätt ugnen på 175 grader. Skär potatisen i klyftor och lägg i en skål. Slå på oljan och saltet och blanda väl. Lägg dem i en ugnsfast form med bakplåtspapper och rosta dem i ugnen cirka 35 minuter. Strö över hackad persilja. Mustig tomatsås 1 gul lök, hackad 1 vitlöksklyfta, hackad 1 kvist färsk timjan

2 msk tomatpuré ½ dl rödvin 2 msk kycklingfond 400 g krossade tomater 2 tsk torkad oregano Svartpeppar Salt

Servering Se till att schnitzeln är krispig och lägg upp på tallriken tillsammans med potatisen. Toppa schnitzeln med panetta och svampen samt servera tomatsåsen runt om och gärna lite ärtor. Toppa med hyvlad parmesan.

Fräs grönsakerna i 1 msk olivolja i cirka 5 minuter. Tillsätt tomatpuré och fräs i ytterligare 2 minuter under omrörning. Tillsätt vinet och timjan, koka i 5 minuter. Tillsätt fond, kryddor och krossade tomater, låt puttra på svag värme i 15 minuter. Koka upp och smaksätt efter smak (salt, fond och svartpeppar).

Smaklig måltid!

Pancetta och svamp 8 skivor pancetta (eller bacon) 12 svampar Svartpeppar Salt Stek pancettan tills de blir krispiga. Stek sedan svampen i ”pancettafettet” i 5-7 minuter. Smaka av med salt och peppar.

OLA VALLIN & DAVID KARLSSON MÖLLER BISTRO BERNA, BISTRO UTKIKEN & BISTRO SKEPPSGOSSEN


Villa Lycke - modern

Vill du köpa hus? V I F Ö L J E R D I G H E L A VÄ G E N H E M . Villa Lycke

H I T TA H E M BLAND ALLA VÅ R A H U S Läs mer om våra husmodeller, visningar & bygg ditt hus online på a-hus.se

TOMTER SÖKES! Kontakta oss för mer information.

CHARLOTTA E. CARLSSON

0703-09 59 65 | lotta@a-hus.se

5


PADEL I BLEKINGE

Från Blekingetoppen till världstoppen! Första upplagan av Laver Cup Blekinge Padel Editon har nu spelats på WAP Karlshamn inför bra med publik både i hallen och på sändningarna. Allt streamades såklart så att alla kunde följa det från soffan. Matcher och kommentarer varvades med intervjuer under alla dagarna. Det var som vi skrev i förra numret en tävling mellan östra Blekinge (Karlskrona och Ronneby) och västra Blekinge (Karlshamn, Sölvesborg, Olofström). fyra matcher på fredagen, fyra på lördagen och fyra på söndagen. Karlskrona som var storfavoriter på förhand avgjorde i den tredje matchen på söndagen när Sandström/Svensson slog Nordin/Svensson i en mycket underhållande match. Lagkaptenerna Anders Torstensson för Lag Väst och Magnus Nilsson för Lag Öst var mycket nöjda med arrangemanget och sina lags insatser. Magnus givetvis med segern och att ta hem pokalen till Karlskrona där den får stå i finhyllan till nästa års batalj. Anders var nöjd med att hans grabbar stod emot bra mot de tunga och hårdspelande från öst. Speciellt nöjd var han med 15-årige Liam Svensson som spelade stor padel speciellt med tanke på att han inte spelar särskilt mycket alls utan satsar på fotbollen efter att ha lagt ner tennisen. Vi har svårt att tro att det finns någon bättre 15-åring i landet.

DET SPELADES

6

Det samlades även in pengar under helgen där allt (cirka 40 000 kr) gick till UNHCR och hjälpen till Ukraina. Det måste väl ändå bli med beröm godkänt för oss som arrangerade den första upplagan av Laver Cup Blekinge Padel Edition, till hösten är det damernas tur. World Padel Tour i Alicante Sedan sist har en av oss också varit i Alicante och tittat på World Padel Tour där de bästa spelarna i världen gjort upp. Världsettan Lebron tog fram storspelet. Via en klar seger i finalen, 6-2, 6-3, mot Paquito Navarro/Martin Di Nenno lyckades han och Ale Galan ta årets första titel och deras fjärde raka i WPT Alicante Open. Grymt välförtjänt för de spelade så bra i varje match. Finalen var också Juan Lebrons match från start till mål. Han styrde spelet, missade knappt något, peppade Galan och stod för flera spektakulära slag. — Lebron kan ju stå själv och spela nu. Han var överallt, säger Barre Soleymani i Viaplays direktsändning. — Jag hoppas att vi kan fortsätta hålla den här nivån, det är första turneringen

vi spelar riktigt bra, säger Ale Galan. Di Nenno/Paquito hade två raka tresetare i benen och det syntes att energin inte var på topp hela matchen. Nästa turnering spelas i Bryssel och då får de chans till revansch. mer spännande och vanns av Triay och Salazar efter ha avgjort på den elfte matchbollen. För den största legenden av alla, Fernando Belasteguin tog turneringen slut i kvartsfinalen och genast börjar många gapa om att han är slut som artist. Visst har man varit världsetta i 16 år och fyllt 42 så börjar väl snart tiden komma ikapp denna ikon. Vi ska dock komma ihåg att han i par med ungtuppen Coello vann årets första tävling i Miami för bara några veckor sedan.

DAMFINALEN BLEV

Premier Padel En konkurrerande världstour har också sett dagens ljus. Premier Padel! Touren styrs av internationella Padelförbundet (FIP) och stöds av Professional Players Association (PPA) och Qatar Sports Investments (QSI). Minst 10 turneringar planeras för varje år under 2022 och 2023 med en upptrappning till 25 därefter. Tyvärr styrs touren av en stat som inte respekterar mänskliga rättigheter vad gäller kvinnor, homosexuella med mera. Trots

detta är det säkerligen denna touren som kommer styra världspadeln framöver. Den första tävlingen som gick i Doha vanns av Paquito och DiNenno. Nya hallar i Blekinge Nyligen har det öppnat ännu en ny hall i Karlskrona i regi av Boost och i Sölvesborg har REX Padel slagit upp en hall och vilken dag som helst så öppnar vi på WAP en ny fantastisk hall i Olofström med hela 8 banor. Mer info om detta i kommande nummer. Blekingepadeln växer och glöder, glöm inte boka speltider och aktiviteter!

UFFE SMIDING OCH MICHAEL APPELQVIST WE ARE PADEL BLEKINGE


SUCCÉ

Blekinges största padelutbud! FILA STEVE TRÄNINGST-SHIRT Herrmodell.

549:FILA SANTANA TRÄNINGSSHORTS Herrmodell.

FILA PREMIUM PADELVÄSKA Dam- och herrmodell.

FILA CLASSIC TRÄNINGSVÄSKA Dam- och herrmodell.

549:-

1299:-

999:FILA LUCY TRÄNINGST-SHIRT Dammodell.

549:-

FILA PREMIUM 3-PACK PADELBOLLAR Dam- och herrmodell.

FILA THE LAEVIS 22 Dam- och herrmodell.

FILA SKORT SHIVA PADELKJOL Dammodell.

79:-

2499:-

549:-

– Världens största sportkedja –

VI FIRAR!

KARLSHAMN DROTTNINGGATAN 57 Tel. 0454-84290

T PÅ SPO RT BÄS

S

Sandelius Kultur & Nöje presenterar Astrid Lindgrens

1968 AN ED

Sommar- teater, fars & standup

I ALLA VÅRA BUTIKER OCH PÅ INTERSPORT.SE Jubileumserbjudandena gäller t.o.m. 29/4 2018. Begränsat antal, först till kvarn.

ORD. PRIS 1 099:–

1:–

ORD. PRIS 179:– SPARA 178:-

SPARA 500:-

50:–

ORD. PRIS 199:– SPARA 149:-

NIKE FREE RN 2

ASICS KAYANO

ADIDAS SVFF SP

Lätt och flexibel löparsko för ett neutralt löpsteg. Ovandel i ventilerande mesh samt flywire-teknologi för bästa passform och support. Dam- och herrstorlekar.

Löparstrumpa med god passform. Skavlösa sömmar samt förstärkning vid häl och tå. Begränsat antal, max 1 par/kund.

SVFF fotboll för sommarens aktiviteter. Begränsat antal.

50:–

ORD. PRIS 199:– SPARA 149:-

McKINLEY HELLA/ VILGOT Funktionströja i mjuk och värmande fleece. Dragkedja fram. Finns i flera färger. Dam- och herrstorlekar.

Lokala avvikelser kan förekomma. Med reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel.

599:–

I Bellevueparken, Karlshamn Biljetter & info: , Stora Coop & Lundins bokhandel

www.sandelius.se

Gruppbokning tel: 0705-221564 7


I HUVUDET PÅ

Patrick Strandqvist I Succéserien "I huvudet på" får vi komma närmare en person som verkar i Blekinge. I detta nummer möter du Patrick Strandqvist, VD/COO och delägare på MRT System AB. Vem är du? Född i Landskrona 1967 men uppväxt i en Köpenhamnsförort med Ströget och Nyhamn som min lekplats. Ett Öresundskryss (dansk mamma och svensk pappa) med extrem nyfikenhet på många av livets goda. Min blandade bakgrund ger mig förmågan att relativt enkelt lära mig språk och vara öppen för nya intryck och kulturer. Fick mitt första motorfordon av farsan när jag var 6 år (en ombyggd trampbil med en gräsklipparmotor), så har alltid älskat fart och lukten av avgas. Fick genom detta även intresse för teknik och kreativitet. Jag är en person med stor entreprenörsanda, med höga förväntningar på min omgivning och mig själv. Jag är villig att ge mycket tid och energi till människor som vill något och jobbar hårt för det medan energi- och fantasilösa har jag mindre tid för. Som privatperson är jag ganska reserverad, med full fokus på att stötta och älska min fru och 3 söner. Umgås med få men bra kompisar, dricka öl och äta en och annan röd pölse. Som ung studerande behövde jag extra inkomst och jobbade 6 år i en av Danmarks största privata vinhandlare - spännande att som 15 åring att bli introducerat till vinets och matens värld - ett intresse som håller i sig idag. Jag brinner för att hitta mönster och analysera företags/människors behov och hitta lösningar som gör deras vardag bättre och mer framgångsrik.

projekt i Belgien i ca 1 år, från Belgien begav vi oss till Norge för 2 ½ år , för att bygga marknad i södra delen. 1995 flyttade familjen (vår äldsta son född i Norge) till Helsingborg och jag fick utmaningen att bygga grunden för Hempel’s framtid i Forna Sovjet Unionen. Efter 5 år av 100 dagar om året resande kors o tvärs, från Skt Petersburg till Kamchatka blev det tillräckligt med spännande upplevelser (många lite väl spännande) och Vodka. Ett par år efter jag slutat ringde en kompis som har sitt företag i Dubai och frågade om jag ville hjälpa honom med hans verksamhet i Central Asien (Kazakstan, Azerbaijan, Turkmenistan och Uzbekistan). Efter att ha tackat ja hade jag ”hem” i Baku, Azerbaijan och Almaty, Atyrau och Aksai i Kazakhstan som jag reste mellan 3 veckor varje månad och var hemma i Sverige 1 vecka. Detta höll i 1 ½ år sedan blev det ett samtal med Mikael Blomqvist och 6 år på Roxtec som Segmentsansvarig för 2 av då 4 segment. En resa när bolaget gick från 400 Miljoner i årsomsättning till 1 miljard.

Beskriv din bakgrund. Med uppväxt i Danmark, som har lite annorlunda utbildningssystem än i Sverige, har jag genomfört en 5-årig Handelsutbildning. 3 års teori och 2 års praktik. När jag sökte praktik letade jag enbart bland globala företag som hade dotterbolag och jag hade bara 2 frågor ”Hur mycket vill ni utbilda mig” och ”Hur fort kan jag få jobb utomlands”. Valet föll på Hempel’s Marine Paints (26 fabriker och 5000 anställda), som utbildade mig i ett tillväxtbaserat affärsmannaskap, 100 % fokus på att skapa värde för dina kunder på en global marknad. Efter drygt 1 ½ år skickades jag på mitt första uppdrag till Holland som trainee. Därefter till ett

Beskriv er verksamhet? MRT System AB har 40 års erfarenhet av att tillverka maskiner för hantering av material som innehåller kvicksilver. Från början var alla aktiviteter fokuserad på återvinning av material från lampor och lysrör. Men blev fort klart att teknologin kan användas inom flera områden där kvicksilver används – termometrar, batterier, dental avfall som amalgam. Kvicksilver finns naturligt bland oss då det är grundämne nr 80 i periodiska systemet. Efter radioaktiva ämnen så är Kvicksilver det material som är farligast för levande varelser och i och med dess egenskaper väldigt svårt att kontrollera. FN’s miljöorgan, UNEP har sedan 2001

Vad är din roll idag? Sedan 5 år är jag VD/COO på MRT System AB, som jag även är delägare i. Min roll är att skapa en organisation som kan förvalta MRT’s erfarenheter och bredda bolagets verksamhetsområde vad gäller nya kundgrupper på en världsmarknad.

drivit ”Minamatakonventionen” i syfte att begränsa användning och utsläpp från produkter och processer. Årligen släpps mer än 9.000 ton kvicksilver fritt i atmosfären, som via ekosystemet, ofta hamnar på våra tallrikar via maten vi äter. Sedan 5 år med ny ägarstruktur, har MRT jobbat hårt för att skapa nya förutsättningar för företag att ta ansvar för att mindre kvicksilver frigörs i naturen. Genom att anpassa och skala MRT’s välbeprövade teknologi är vi nu intressanta som leverantörer till företag inom elektronikåtervinning, gruvindustrin, olja och gas, guldrafinering, sanering (jordmassor). Vi har lanserat ett antal nya produkter och kommer fortsätta driva utvecklingen i marknaden. MRT är unik i sin marknad med en global approach och mer än 300 referenser i princip hela världen. Företaget byggs med hjälp av starka partners som alla finns i närområdet. MRT har även en Partnerapproach till sina kunder, då ingen kan våra maskiner bättre än våra kunder, använder vi våra relationer till dem både inom innovation, men även som referenskunder vid försäljning till potentiella kunder. Alla maskiner som vi säljer ritas, konstrueras och produceras i Karlskrona. Innan de skickas till kund monteras dem och provkörs i våra lokaler. Därefter packas de, skepas och MRT’s montörer installerar maskinen på plats hos kund. MRT’s maskiner är alla försedda med MRT Connect, vilket gör det möjligt för vår serviceavdelning att ge service på maskiner från vårt kontor i Karlskrona oavsett var i världen dem är. Vad är det som driver dig? Möjligheten att jobba med människor som är smartare och snabbare än jag, så att jag hela tiden måste vara alert för att hänga med. Att ta reda på vad det verkliga behovet är hos företag/människor och via teknik ge smarta lösningar som har ett så pass högt värde att priset blir sekundärt. Att skapa förutsättningar för en bättre och hållbar miljö Ditt framgångsrecept? - Omge dig med människor som är smartare än du. - Tro på dig själv och tveka inte. - Ha ingen plan B, för då har du redan tänkt möjligheten att plan A inte fungerar. - Döda inte bra idéer med en massa erfarenhet. Vi har på MRT ett drömrum, där idéer skall födas och all fokus är på hur idén kan genomföras - inget ifrågasättande.

Vårens solglasögon hittar du hos

SPECSAVERS

8

- Har du inte fått sparken minst en gång under din karriär så har du förmodligen inte stått för någonting viktigt. Hur hanterar du motgångar? Som entreprenör så är motgångar en förutsättning för att lyckas. Jag försöker analysera så fort som möjligt vad jag kan ta med mig från en motgång och lämna den bakom mig så att min energi går till utveckling och framåttänkande. Planer närmaste året? På MRT skall vi lansera minst en ny lösning I år och vi skall anställa 2 nyckelpersoner som skall vara med i teamet som skall ta företaget vidare på sin resa. Privat så skall vi gå på en massa konserter som har ackumulerats under pandemiåren och ett par resor skall vi också hinna med. Tre rekommendationer? 1. Gör saker som gör dig glad. 2. Ta hand om dina relationer. 3. Se till att varje dag genererar meningsfulla minnen. Tack Patrick!

ROLAND LUNDGREN


SUCCÉ

Solglasögon Solglasögon ii din din styrka styrka på på köpet! köpet!

Vårkänslor! RANA HÖRNSOFFA 224cm x 224cm inkl bord Nu 12990:-

Slipade solglasögon Slipade solglasögon ingår som ditt andra ingår som ditt andra par när du köper par när du köper glasögon från glasögon från

kr 795 795kr

Skulle Skullegått gått till till Specsavers Specsavers

FLÄDER SOFFGRUPP Konstrotting Soffa + 2 st fåtöljer och bord Nu 15990:-

UTEPLATS 4L

FALU RÖDFÄRG 10L

HELMATT TÄCKFÄRG TRÄ

Boka Bokasynundersökning synundersökning på på specsavers.se specsavers.se

GRÖN-FRI 5L

Karlskrona Borgmästaregatan Borgmästaregatan 15, 15, 0455-267 00. Karlskrona

Räcker till ca 125 kvadrat ord pris 719:- 499:-

När köperbåge bågefrån från795 795kr krfår fårdu duditt dittandra andra par par som som solglasögon solglasögon (solfärg När duduköper (solfärg och ochUV-skydd, UV-skydd,värde värde600 600kr), kr),upp upptilltillsamma samma eller lägrevärde, värde,på påköpet. köpet.Du Dubetalar betalarför förparet paret med med den den dyraste kombinationen eller lägre kombinationenav avglas glasoch ochtillval. tillval.Om Ombågens bågensvärde värdei det i det kostnadsfriaparet paretärärhögre högreän änbågens bågens värde värde ii det det par par du du betalar betalar för, kostnadsfria för, behöver behöver du du betala betalamellanskillnaden. mellanskillnaden.2för1 2för1ärärperpersonligtoch ochkan kaninte intedelas delasmed mednågon någonannan. annan. Enkelslipade Enkelslipade standardglas standardglas (index sonligt (index 1,5) 1,5)ingår ingåri ipriset. priset.Kan Kaninte intekombineras kombinerasmed med andraerbjudanden. erbjudanden.Tillgängliga Tillgängligastyrkor styrkoronline online är är begränsade. begränsade. ©2022 andra ©2022 Specsavers. Specsavers.

Välkommen till Preem Blåport.

Finns i flera färger Röd, ord pris 649:- nu 549:Svart, grå och ljusröd 759:-

Brytbar träolja Går att pigmentera ord pris 469:- 269:-

UTEPLATS 9L Går att pigmentera i många olika nyanser ord pris 1369:- 599:-

HYR BONA POWER SCRUBBER FÖR

495:-/DAG

Preem Karlskrona. Blåport. Heliumgatan 2. Tel 0455-126 60. Mån–fre 6–24. Lör 7.30–24. Sön 8–24.

SIOO:X

Nedsatt 20%

Tanka billigare.

50 öre rabatt/liter på våra drivmedel. Kundsign: Gäller max 70 liter vid kassabetalning på Preem Karlskrona 30/4-30/6 2022 och kan ej kombineras med andra rabatter.

Tanka billigare igen. 50 öre rabatt/liter på våra drivmedel.

Kundsign: Gäller max 70 liter vid kassabetalning på Preem Karlskrona 30/4-30/6 2022 och kan ej kombineras med andra rabatter.

Bästa tvätten-rabatt. 100:- rabatt på Bästa tvätten

PRIS

G

TI ARAN

E TA P

TER

NU ERBJUDER VI PRISGARANTI PÅ TAPETER

NU HAR VI ÄVEN WEBBSHOP www.leksakshuset.com

Kundsign: Gäller på Preem Karlskrona 30/4-30/6 2022 och kan ej kombineras med andra rabatter.

Hyr släpet här. 20% rabatt på alla släp.

Kundsign: Gäller på Preem Karlskrona 30/4-30/6 2022 och kan ej kombineras med andra rabatter.

Lallerstedtsgatan 5 • Karlskrona • 0455 240 82 ÖPPETTIDER: Måndag-Fredag 9-18, lördag 10-16, söndag 11-15 9


SUCCÉ

Elcykeln är här för att stanna Vi har gjort ett besök hos cykelhandlaren Joakim Ivarsson på JIBO i Karlshamn. Joakim går in på djupet vad som gäller med elcyklar. Är elcykeln här för att stanna? – Ja absolut! Merparten av standardcyklarna som säljs idag är elcyklar. Att cykeln har fått elassistans är det som skiljer en vanlig cykel från en elcykel - lätt uttryckt: Fått ett elsystem bestående av motor, batteri och display. När man väljer vilket system och vilka komponenter man ska utrustar sin elcykel med så utgår vi alltid från sammamålsättning: Att skapa en användarupplevelse som passar den cyklist som den unika elcykelmodellen är gjord för. En city-elcykel ska rulla mjukt och härligt medan en Hybrid är lite vassare och snärtigare. Därav har vi flera olika elsystem bland våra elcyklar. Ska man välja framhjulsmotor eller mittmotor? – När du ska välja elcykel är det bra att veta skillnaden mellan elcykelmotorerna. En centermotor är integrerad med cykelns pedaler, vilket innebär att elassistansen aktiveras när du trampar. Du ställer själv in hur mycket hjälp du vill ha och eftersom elassistansen aktiveras av dina tramptag, är känslan naturlig och jämn - som att cykla som vanligt men med superkrafter i benen! En centermotor är det bästa alternativet för dig som cyklar i backig terräng och som gärna kör en barnvagn eller liknande efter din cykel. En framhjulsmotor å andra sidan sitter i framhjulet och driver därför elcykeln

oberoende av kraften i dina tramptag men du måste röra pedalerna för att elassistansen ska fungera. Precis som på en centermotor reglerar du själv vilken nivå på elassistans du föredrar. En framhjulsmotor är ett perfekt alternativ om du vill bli dragen fram längs vägarna utan att bli svettig. Hur långt kommer man på en laddning och hur är livslängden på batterierna? – En cykel med centermotor och normalstort batteri (drygt 400Wh) går 50-150 km på en laddning beroende på körstil och terräng. Motsvarande för framhjulsdrift är cirka 30-80 km. Ett kvalitetsbatteri har en ungefärlig livslängd på 1000 laddningar (tomt till fullt) med någorlunda bibehållen kapacitet. Om du normalt kör nån mil och laddar ditt batteri från halvt till fullt så motsvarar detta 1/2 laddcykel. Använder man sin elcykel dagligen 6 månader om året ger detta cirka 90 laddcykler och en livslängd på mer än 10 år. Vad ska man tänka på när man ska välja sin elcykel? – Börja med att fråga dig själv vad du ska ha din elcykel till, hur dina vanligaste cykelturer ser ut och vilken typ av terräng du kommer att cykla i? En given tumregel är att ju backigare terräng desto fler växlar behöver du. Elcykeln som alternativ

till kollektivtrafik och bil blir allt vanligare. För många har köpet av elcykel förändrat och förenklat vardagen eftersom att tunga matkassar och uppförsbackar inte längre blir till hinder och trängsel- och parkeringsavgifter är för jobbpendlaren ett minne blott. Ett svettfritt cykelnöje som dessutom många gånger kortar tiden att ta sig från ett ställe till ett annat och som dessutom är miljövänligt. Är det något speciellt som skiljer ägandet mellan en vanlig cykel kontra en elcykel? – Ytterst lite vill jag säga men självklart beror det på ägaren. Vi har kunder som köper en cykel och sedan cyklar man på den några år eller tills den går sönder. Sedan har vi de kunder som köper en cykel och lämnar in den på service hos oss varje år och har denna cykel i 20-30 år. Våra elcyklar är noga framtagna och utvecklade för att hänga med dig år efter år. För att din elcykel ska få en lång livslängd och du ska få bästa möjliga cykelupplevelse behöver din elcykel kärlek, omsorg och service. Vi erbjuder 3-års garanti för alla våra elcyklar. För att din garanti ska vara giltig behöver du serva din cykel enligt vårt serviceprogram.

Joakim på en Turbo Como SL Lätt, allt integrerat. “Specialized - Det bästa inom elcykelteknik”

Crescent Elina Sveriges mest sålda elcykel. “Cykel som passar de flesta, perfekt för vardagen”

för denna genomgång och tack för att vi fick besöka din fina butik.

TACK JOAKIM

Christiania Bike S-Box ”Christianiacyklar - Perfekt för barnfamiljen” SIMON PETER

Butik

2nd Day • Adax American Vintage Bloomingville ByOn • Co’couture Coster Copenhagen Davida Cashmere Gabrielle By P Hvisk • Isay • Modström Notes du Nord • Numph Part Two • Pulz Jeans Sofie Schnoor • Syster P Twist & Tango • Unlimit Valerie med flera...

Öljersjö Gård, 37194 Lyckeby 0708377876 • susann@carolandsue.se butikoljersjogard.se 10


Vårens mode hos

BUTIK ÖLJERSJÖ

Jennie: Blus NOTES DU NORD. Jeans 2ND DAY. Skor SOFIE SCHNOOR. Solhatt UNMADE. Örhängen WOS.

Jennie: Klänning DEA KUDIBAL. Skor PHILIP HOG. Örhängen WOS. Emma: Klänning SCOTCH&SODA. Skor SOFIE SCHNOOR. Örhängen WOS. Väska DAY ET.

Emma: Tröja SOFIE SCHNOOR. Kofta YAS. Byxor YAS. Skor SOFIE SCHNOOR. Örhängen WOS.


SUCCÉ

Försäkra dig om en tryggare semester På sistone har det rapporterats mycket om långa väntetider för den som vill förnya eller skaffa pass. Det beror på att restriktionerna i vår omvärld har lättat på sina ställen och att många pass inte har förnyats under pandemin. Folk har längtat efter att kunna resa på semester och vissa behöver dessutom resa i jobbet. Men att ha giltigt pass är bara en av många saker du behöver tänka på innan du ska ge dig av. Är du ordentligt försäkrad till exempel? De flesta vet nog att de har någon form av reseförsäkring kopplad till sin hemförsäkring. Däremot vet inte alla vad som verkligen ingår. Det kan vara bra att kolla upp när du väl har bokat din resa. Vad gäller vid avbokning till exempel eller om du blir sjuk innan avresa? Generellt täcker en reseförsäkring om du blir akut sjuk eller råkar ut för en olycka under resan. Om du har en kronisk sjukdom eller har skadat dig innan resan kan det behövas en medicinsk förhandsbedömning för att se om reseförsäkringen ger dig ett normalt skydd. vara framme så ska du se till att få ett läkarintyg redan från första sjuk- eller skadedagen. Vid allvarligare

SKULLE OLYCKAN

sjukdom eller olycksfall, kontaktar du SOS International. Det är en organisation som samarbetar med alla försäkringsbolag och hjälper dig rätt. Det kan också hända att du blir bestulen. Polisanmäl i så fall händelsen och sök ersättning från ditt försäkringsbolag. Se till att vara extra försiktig med pengar och stöldbegärliga saker. Bor du på hotell ska du låsa in värdesaker i säkerhetsbox eller resväska. Så långt är det ganska grundläggande, även om det kan skilja sig mellan olika försäkringsbolag. Hos oss på Länsförsäkringar Blekinge finns även en tilläggsförsäkring med avbeställningsskydd, ersättning om du blir försenad samt ersättningsresa om du skulle bli inlagd på sjukhus under mer än

halva resan. Hos oss gäller det utökade reseskyddet i hela världen under resans första 45 dagar. ta bilen och resa längre än till våra närmaste grannländer i Norden? Då finns flera saker som är bra att ha koll på. I vissa länder behövs ett så kallat Grönt kort som bevisar att du har trafikförsäkring i hemlandet. Kortet behöver du beställa senast fem dagar innan du åker. Har du inget kort måste du teckna en så kallad gränsförsäkring vid tullstationen. Du behöver registreringsbevis på bilen och gärna ha en skadeanmälan med dig om du skulle råka ut för en bilolycka. För att underlätta på resan så erbjuder vi på Länsförsäkringar Blekinge våra kunder det så kallade Resekortet i vår app. Där finns kontaktuppgifter till SOS International och kundens försäkringsnummer. Vi har också samlat generella råd och nyttig information. Viktigt att känna till är att försäkringen inte gäller i länder eller områden dit Utrikesdepartementet avråder från att resa eller skada i samband med krig eller krigsliknande händelser.

HAR DU TÄNKT

Länsförsäkringar Blekinge driver försäkrings- och bankverksamhet i alla Blekinges kommuner. Banken är snabbast växande i Sverige. Vill du veta mer så besök länsförsäkringar.se/blekinge

Vårens mode hos

ERNST NYMANS

Per: Linnekostym OSCAR JACOBSON. Kabelstickad cardigan STENSTRÖMS. Skjorta i linne STENSTRÖMS. Skor HUGO BOSS. Slips AMANDA CHRISTENSEN.

Albin: Chinos med dragsko POLO RALPH LAUREN. Kortärmad skjorta STENSTRÖMS. Jacka POLO RALPH LAUREN.

Vi vet… Det här är det sista du vill tänka på när det är dags att ge sig ut mot nya, härliga resmål. Samtidigt är det viktigt om något trots allt skulle hända. Ta dig den lilla extra tiden att gå igenom vad som gäller just dina reseförsäkringar. Ha en trevlig resa!

JONNA ANNADOTTER KARLSSON CHEF PRIVAT FÖRSÄKRING


När solen börjar värma och träden börjar knoppas längtar vi efter något nytt. Våra hyllor är fyllda med snygga vårnyheter från Stenströms, fräscha skjortor i linne eller bomull, de snyggaste pikéer du kan tänka dig, ursnygga tröjor i finaste merinoull och mycket mer! Välkommen in! Härliga linneskjortor i vårens färger. Från 1399 kr

Set med shorts och piké i frotté. Tröja 1299 kr. Shorts 999 kr

VÅRENS NYHETER – STILSPECIALISTEN –

Linneskjorta i fin madrasruta. 1599 kr

Fräschaste vårskjortan i svartvitrandig, krispig bomull. 1899 kr www.nymansherr.nu

Våren från Eton bjuder både på välsittande businesskjortor och härliga linneskjortor för maximal komfort i solen. Överskjortor i både linne och bomullstwill för alla tillfällen!

Överskjorta i twill. 2499 kr T-shirt Filo di Scozia. 999 kr

Vårens snyggaste kostymer från Oscar Jacobson! Finns i flera olika kvalitéer och färger för sommarens alla fester och bröllop.

Linnekavaj. 3999 kr Byxa. 1999 kr

Barbour bjuder som vanligt på snygga jackor med både funktion och komfort i deras vaxade lightweight kvalité. Kortärmade skjortor i bomull eller linne som svalkar även de varmaste dagarna!

Jacka Lightweight Sander. 3399 kr

Ronnebygatan 39, Karlskrona - Tel. 0455 - 102 98 - ÖPPET: MÅNDAG - FREDAG 10-18, LÖRDAG 10-15

13


TRÄNING & HÄLSA

Sommarformen 2022 Sommaren närmar sig med stormsteg. Äntligen har solen och värmen börjat hitta till oss även i Sverige vilket jag inte tror någon har något emot. Däremot blir man påmind om att även strandsäsongen börjar närma sig vilket har resulterat i en smärre panik hos många. Flera har ställt frågan om det är försent för att hinna åtgärda de där extra kilona man lagt på sig under vinterhalvåret, vilket förövrigt är helt fine! I den här artikeln kommer vi gå igenom några metoder jag använder regelbundet med klienter just för att slipa till formen. 10 000 steg dagligen Varje dag strävar jag och mina klienter efter att få in tillräckligt med promenad som täcker vårt dagliga mål. Det finns flera bra anledningar till att sträva efter detta dagsmål men när vi pratar i syfte med att slipa lite extra på formen är det primärt för att öka våran dagliga energiförbrukning. Sen.. vem älskar inte en skön promenad? Träning Detta kommer nog inte som en nyhet för de flesta MEN det finns oändligt med träningsformer så då återstår bara frågan... Vilken är den bästa för att just toppa formen på lite kortare tid? Det korta svaret: Det är inte träningen ensam som gör att vi kommer i form utan träning i kombination med en bra kosthållning. Ett lite mer komplext svar: Konditionsträning När vi genomför konditionsträning förbränner

vi i regel mer per timme än vad vi gör med styrketräning. Så är målet att endast förbruka så mycket energi som möjligt kan nog konditionsträning vara ett bra alternativ. Styrketräning Vid styrketräning bryter vi ner våra muskelceller till ett katabolt stadie (nedbrytningsfasen) för att sedan påbörja det anabola stadiet (uppbyggnadsfasen) där våra muskler återhämtar sig och blir större och starkare. Så vill vi toppa formen med lite extra muskler så är styrketräningen ett bättre val. Så hur mycket träning? Min filosofi för gemene man är att aldrig träna mindre än 3 gånger i veckan och aldrig mer än 5-6 gånger i veckan. Med en sweetspot på 4-5 gånger i veckan, vilket gäller för samtliga träningsformer vi gått igenom i denna artikel. Längden på passen rekommenderar jag vara mellan 45-60 minuter. Det som inte händer första timmen händer inte andra timmen, så max 60 minuter effektiv träning och det räcker.

Assis Eleganta och moderna skor i putsat buffelskinn.

1799 kr

Majuro Extra mjuk sneaker i cognacsfärg. Finns även i marin.

1999 kr

Ribeira Stilren sneaker i svart och vit.

1899 kr

Nu finns vårens skor i butiken. Välkommen in! 14

Kost Nu till den älskade kosten. När det kommer till att slipa till formen så har kosten den viktigaste rollen. Vi kan inte träna bort en dålig kosthållning. För att kunna reducera fettcellerna på kroppen behöver vi göra av med mer energi än vad vi stoppar i oss. Samtidigt handlar livet om balans. God mat och dryck är en viktig del av livet. Kan man inte njuta av det lever man ett fattigt liv enligt min åsikt. Så, hur ska man då gå tillväga? En bra filosofi jag gillar att leva efter att vi jobbar enligt en fyra dagars cykel vilket är följande: Äter vi 5 måltider per dag med cirka 3 timmars mellanrum under 4 dagar har vi ätit totalt 20 måltider. 17 av de 20 ska vara "on point", 3 av 20 njut av livet. Ät den där pizzan med vännerna, njut av bullen till fikat och så vidare. Alltså på fyra dagar kan vi äta något vi gillar tre gånger.

Kinsale Brun Derbysko med söm framtill.

Thats it! Där har vi det. Följer vi dessa 3 principer kommer vi att få resultat av träningen samt slipa till kroppen lagom till sommaren. Men kom ihåg det viktigaste, balans är nyckeln!

SEAN DEN BOER INTERNATIONELL PERSONLIG TRÄNARE OCH PT ANSVARIG WELLNESS STUDIO KARLSHAMN SEAN.DENBOER@WELLNESSTUDIO.SE INSTAGRAM: @DENBOER_SEAN

Classic Suede Driver Klassisk bilsko i beige mocka.

1799 kr

1299 kr

Massimo Tidlös och stilfull sko i skinn med snygga detaljer.

Kap Modern sneaker i navy, beige och vit. Matchar till mycket.

1999 kr

1999 kr

Titanium Med memory foam för bästa möjliga komfort.

Aiden Tygsko i navy med snygga detaljer.

2199 kr

1099 kr

Ronnebygatan 37, Karlskrona | Tel. 0455 - 102 38 Öppettider: Mån - Fre 10.00 - 18.00 Lör 10.00 - 15.00 Följ oss på

- Carl XI Mode


Vårens mode hos

CARL XI MODE

Tommy: Overshirt CAVALIERE. Skjorta DAHLIN. Byxor TOMMY HILFIGER. Skor LLOYD.

Jonas: Linnékostym CAVALIERE. Skjorta SAND.


SUCCÉ MÖTER

Anna Blomberg

Komikern sjunger ut

Anna Blomberg - Skådespelare, komiker och imitatör har synts och hörts flitigt i radio, TV och på teaterscenen. Hon slog igenom via TV-serien ”Kvarteret Skatan”. Nu är hon aktuell med humorshowen ”Anna Blomberg sjunger ut” där hon varvat med sång och musik bjuder på imitationerav sina mest älskade karaktärer som Maria Montazami, Drottning Silvia, Kåta Gun och många fler. En tragikomisk kompott på tema ensamhet och längtan. Det är en riksomfattande turné, arrangerad av Riksteatern som Anna nu åker ut med, från Gällivare i norr till Ystad i söder. Har du gjort liknande föreställningar tidigare? – Ja, jag har spelat en liten enmansföreställning genom åren. Den gick på teaterscenerna runt om i landet där jag bland annat visat upp mina olika karaktärer. Den hette ”Anna Blombergs värld”, där var bland annat Kåta Gun med, liksom idag. Nu är hela konceptet lite större. Jag har en ordentligt fin scenografi och flera musiker med mig, samt att jag har en medskådespelare, så det är lite större på det sättet. Berätta om dina karaktärer! – Jag har en ny dam med mig, Birgitta. Hon är väldigt ängslig och lite ensam och försöker komma in i gemenskapen. Allra nyast i gänget är Inga-Lena. Hon är passivt aggressiv och ganska bitter kan man säga. Inga-Lena befinner sig i 60-årsåldern, hon har varit gift med sin man väldigt länge och avskyr honom, skrattar Anna. humorshow om ensamhet och längtan där skrattet lätt kan fastna i halsen.

DET ÄR EN

16

Det är ganska mörka teman som nog kan bränna till lite hos publiken ibland. Gun är det ju synd om på sitt sätt. – Ja, man har ju sett gubbar som gör sådana humorkaraktärer och jag tyckte det kunde vara kul att vända på det lite grann. Att framställa en genompilsk tragikomisk kvinna som inte kan bete sig normalt så fort hon ser en man, skrattar Anna. Det är lite läskigt hur hon objektifierar mannen och går över gränserna, men kom ihåg att det är bara en sketch! Flera av karaktärerna har Anna Hämtat ur verkliga livet som till exempel Maria Montazami och Drottning Silvia och Annie Lööf. Hur tacklar Montazami sina stunder av ensamhet i livet? – Maria är det inte ett dugg synd om, hon hittar sina egna vägar. Däremot kommer hon in och pratar om ensamhet baserat på hennes egen livssyn. Hon ger små råd och tips på hur man kan göra. Drottning Silvia? –Ja, hon vänder sig till sin livvakt och här får vi möta de två. Drottningen och livvakten, de har sin historia som berättas. Imitation som konstform, det finns inte så många kvinnliga imitatörer. Vilka är dina förebilder som just imitatör? – Jag började imitera ganska sent. Egentligen har jag hållit på att göra olika gubbar och tanter. Ta Kåta Gun till exempel, hon har hängt med länge. Jag har hämtat inspiration från lite olika personer som jag har träffat på, även om

där inte finns någon riktig förlaga i egentlig mening, tur är väl det, skrattar Anna. Men jag har alltid haft känsla av att jag både velat och kunnat imitera, även om jag aldrig haft någon riktig förebild. Jag har alltid tyckt Robert Gustafsson varit jäkligt rolig. En duktig kvinnlig komiker och imitatör som jag själv jobbat ihop med på radio och TV, bland annat i ”Kvarteret skatan” är Rachel Mohlin. Klart att vi också minns Bosse Parnevik, jag kommer ihåg när han imiterade Olof Palme, han var bra, säger Anna Blomberg. När jag gick teaterskolan ansåg man att det där med att imitera, det var liksom inte fint. Jag hade faktiskt lite ångest över det när jag började testa mig fram i början med Maria Montazami och Anna Anka. Det var lite billigt kunde jag få höra, i alla fall från Anna Anka, hon tyckte inte om det! Vilken av dina karaktärer ligger dig varmast om hjärtat? – Allihop! Alla känns lika viktiga i föreställningen. Ibland kan de bli så att man har jätteroligt med drottningen och då kan hon kännas jätteviktig för stunden, sedan efter det är det Birgitta, den nervösa som är så ensam. Henne ömmar jag lite extra för. ”Kvarteret Skatan” med David Batra, Johan Glans, Rachel Mohlin, Vanja Rosenberg och Anna Blomberg firar 20 år, två 45-minuters avsnitt ligger just nu ute på SVT Play. Kommer det att bli mer av gänget tillsammans framöver eller är denna reunion det sista vi får se av er? – Ja, det får man nog säga var det sista. Jag hade hittat min egen väg redan innan jag gick med i Kvarteret Skatan. Jag hade gjort egna shower och hade en

konstellation som hette ”Dotterbolaget”, Gun var faktiskt med redan då. Nu är det 30 år sedan. Därefter medverkade jag i radio på ”Morgonpasset” och sedan kom jag med i Kvarteret Skatan och det blev vad man kan kalla mitt genombrott i karriären, absolut. Nu är den serien nedlagd men jag har hittat mitt eget sätt att jobba på. Jag har gjort så mycket eget, man får hitta på egna grejer så att det blir något gjort. Man märker på de som har gått scenskolan, det finns de som nästan kan bli lite passiva och tänka att nu har jag den här fina utbildningen, nu ska jag få jobb. Jag kom aldrig in på scenskolan, så jag har lärt mig att jobba självständigt. Är ditt yrke en barndomsdröm som blivit sann? – Ja, ända sedan grundskolan har jag velat jobba med komik. Då var det inte så många tjejer som höll på i branschen, det var jättemycket prat om att tjejer inte kunde vara roliga och att det inte går att skratta åt tjejer. Man hade mycket att slåss mot. På 80/90-talet var det killarna i Killinggänget, grabbgänget som var jättestora. Jag tyckte de var helt fantastiska. Jag ville jobba med det de gjorde men tyckte nästan att jag fick ha den drömmen i smyg. Sedan dess har det som tur väl är hänt jättemycket.

Fortsättning på sidan 18


Låt oss laga din vindruta 100 kronor per stenskott * Läs mer på volvocars.com / vindruta *

Gäller med försäkring hos Volvia

Ett litet stenskott kan snabbt växa sig större. Men genom att besöka oss i tid slipper du oftast att byta vindrutan – vilket innebär en besparing för både dig och miljön. Våra glasexperter lagar alltid vindrutan om det är möjligt och med försäkring hos Volvia betalar du bara 100 kronor i självrisk. Välkommen!

Du får 20% rabatt på torkarblad i samband med ditt verkstadsbesök.** Betalar du med Volvo/Renault/ Carpaykort från Ahlberg Bil så får du ytterligare 5% rabatt. Gäller vid bokning av stenskottslagning eller byte av vindruta senast 2022-05-31 och vid betalning med Volvo/Renault/CarPaykort.

**

Betala ditt verkstadsbesök med Carpay.

www.ahlbergbil.se @ahlbergbil

Karlshamn Korpadalsvägen 2 0454 - 330 33

Karlskrona Gullbernavägen 22 0455 - 615 840

Olofström Ekhagsvägen 1 0454 - 379 00

Sölvesborg Kämpaslättsvägen 1 0456 - 441 900

5 000 KR DRIVMEDEL

SERVICEAVTAL

299 KR

BEGAGNAT BOXEN

5 000 KR DRIVMEDEL Tecknar du BegagnatBoxen så får du just nu 5 000 kr drivmedel på Tanka. Insättning sker via CarPaykort, Volvokort eller Renaultkort. I paketeringen BegagnatBoxen ingår följande tjänster: Finansiering, Försäkring, Begagnatgaranti, Serviceavtal för 299 kr/månaden, CarPay och en första däckförvaring på vårt Däckhotell. Erbjudandet gäller t o m 2022-06-12

Varmt välkommen till Ahlberg Bil! www.ahlbergbil.se @ahlbergbil

Karlshamn Korpadalsvägen 2 0454 - 330 33

Karlskrona Gullbernavägen 22 0455 - 615 840

Olofström Ekhagsvägen 1 0454 - 379 00

Öppettider Mån-Tors 9.00-18.00 Fre 9.00-17.00 Lördag 10.00-14.00

17


SUCCÉ Vem är Anna Blomberg, vill du berätta lite om dig själv? – Jag är en helt vanlig människa som städar, tvättar och tar hand om mina barn. Jag går ut med hunden och försöker träffa mina vänner, det senare kom ju på efterkälken under pandemin men nu känns det lättare att få till lite socialt umgänge igen. Jag försöker träna och jag tycker det är viktigt att försöka få till tid att läsa böcker. Jag lagar nästan all mat hemma och bara älskar att bjuda hem folk på middag. aktuell som skådespelare i en film som spelades in sommaren 2021 och som planeras ha premiär senare 2022. En film om kärlek, död, tonårskänslor och syntmusik i Skåne på 80-talet. – Ja, filmen heter ”Düsseldorf - Skåne” och den utspelar sig på den skånska landsbygden. Den handlar om en synthare som växer upp där och jag spelar hans alkoholiserade mamma. Den är färdiginspelad men har inte premiär förrän längre fram i höst. Det är tänkt att den ska gå upp på olika filmfestivaler. Detta är verkligen en indiefilm till att börja med. Det kommer att bli roligt när resultatet visas på biograferna. För min del är det min föreställning ”Anna Blomberg sjunger ut” som står i fokus just nu. Det ska bli så roligt, avslutar Anna Blomberg

ANNA ÄR OCKSÅ

Fortsättning från sidan 16 I föreställningen du turnerar med, ”Anna Blomberg sjunger ut”, sjunger du också? – Ja, det är en massa musik i showen. Fast det är inte jag som sjunger, det är mina karaktärer som sjunger, Silvia och Maria Montazami och de andra, skrattar Anna.

Vem har skrivit manus? – Jag har skrivit det tillsammans med en dramatiker som heter Paula McManus, ett väldigt passande efternamn på en manusförfattare, tillägger Anna. Vi har tidigare gjort radio tillsammans i ett program där mina karaktärer sändes i P4. Kristoffer Karlsson har skrivit musiken och jag tycker att vi arbetat fram den här föreställningen på ett mycket lekfullt sätt.

Ronnebygatan 48, Karlskrona, 0455-201 00

18

ANNA BLOMBERG FÖDD: 20 maj 1972, Göteborg. BOR: Stockholm. FAMILJ: Sambo Daniel, två

söner Anton 14, Tage 11. BÄSTA DOFT: Nybakade

bullar är inte fy skam! FAVORITORD: Kärlek! DANSAR TILL: Daft Punk. GRÅTER TILL: När jag blir rörd till något vackert. Där det finns hopp. Naturfilmer eller en vacker melodi, till exempel ”Jag ger dig min morgon” av Fred Åkerström. MOTTO: Bättre att göra saker

lagom slarvigt än inget alls, då blir det i alla fall något gjort.

GUNILLA STRÖMBERG FOTO: ANNA HUERTA OCH SAERUN NORÉN

Ronnebygatan 49, Karlskrona, 0455-100 31


Vårens mode hos

HOGLANDS OCH HOGLANDS DAM

Roland: Linnekavaj DIGEL. Linnebyxa DIGEL. Linneskjorta OSCAR OF SWEDEN. Sneakers GANT. Näsduk PORTIA. Bälte BOSSWIK. Keps STETSON. Mikael: Kavaj DIGEL. Chinos HANSEN & JACOB. Skjorta GANT. Skor GANT. Näsduk PORTIA. Bälte FATHERS AND FRIENDS.

Emma: Linnebyxa GANT. Skjorta STENSTRÖMS. Schal STENSTRÖMS. Väska GANT. Stråhatt PART TWO. Sandalett BILLI BI. Lovisa: Stickad klänning GANT. Sneakers BILLI BI. Shoppingväska GANT. Kavaj HOLEBROOK.


PT:S STÄDSKOLA

En hjälpande hand Många städ- och rengöringsmoment går att göra för hand men i vissa fall kan maskiner av olika slag vara att föredra. Det kan framförallt göra att proceduren går både snabbare och smidigare.

Comet sprutvagn för enkel applicering med Grön-Fri från marken.

Rena vindskivor och solceller När du behandlat taket färdigt byter du lätt från påläggningsutrustning till fasadborste och från Grön-Fri i tanken till Målningstvätt eller Underhållstvätt. Det blir då lätt att tvätta av vindskivor och vindskiveplåtar. Har du solceller på taket byter du till till solcellsborste och ultrarent vatten/Z-Water och rengör dem med det.

Enkel och jämn applicering.

Comet sprutvagn med fasadborste.

Easy Scrubmaskin till altanrengöring.

20

*Comet 51/81 sprutvagn använder du för att pumpa ultrarent vatten, GrönFri, Målartvätt eller andra produkter du vill behandla eller tvätta med. Comet 51 har 50 meter slang vilket gör att du får mycket stor arbetsräckvidd. Tillsammans med våra kolfiberstänger och borstar kan du enkelt behandla tak, tvätta väggar, skyltar, fönster med mera på upp till 20 meters höjd.

För fräscha rena träytor Altan och träytor skurar du bäst med effektiva borstar. En Easy Scrubmaskin med blå rondell och Trä-Rent är optimalt, detta gäller dock obehandlade eller oljade ytor. Har du gjort en mineralisering med Organowood eller SiOO:X (en grå yta) så får du inte ha hård mekanisk bearbetning. Då får du bara använda Grön-Fri eller Trä-Rent med en mjuk fasadborste (ej trallborste/skurmaskin).

Easy Scrub Orbital Edge för hårt intrampad smuts.

Extraktionsmaskin för rengöring av mattor, soffor, bilklädsel och andra textilier.

Rengöring av tak Det är just när vi kommer ut i trädgården efter de kalla månaderna man märker hur det ser ut med alg- och lavpåväxt på tak, terrass, marksten och murar. Det ger många panik men lugn, det är inte så jobbigt eller kostsamt att få bukt med. Med smart påläggningsutrustning kan du lägga Grön-Fri och skrapa mossa från taket på ditt 1- 1-1/2 plans hus från marknivå, det gör du enkelt med en Comet sprutvagn*. På ett 2-våningshus behöver du oftast gå upp med taksele och med 51-literstanken går även det snabbt och smidigt. Grön-Fri lägger du på när det är torrt och på ett dygn har påväxten dött och en nedbrytningsprocess startar. Varje gång det regnar spolas det bort mer och mer av påväxten och taket/ytan blir renare och renare. Processen är långtidsverkande och det kan ta upp till 2 år innan du ser fullt resultat. Använd även Grön-Fri på murar och marksten för att få bort lav/mossa.

Chokladfläckar är ett minne blott.

Fräscha upp båtens textilier inför säsongen.

Har du trall med isolering under och du inte vill få ner fukt så kan du tvätta altanen med Z-Water och ha en textilpad under maskinen istället för rondell så får du fint resultat och fukt och smuts fastnar i textilrondellen. Svåra intrampade fläckar Hårt intrampad smuts i trappan, köksgolvet eller kanske vid ingången från altanen som inte går bort när du moppar kan också behöva lite maskinell rengöring. Då är Easy Scrub Orbital Edge perfekt. Här kan du använda vitt (skonsammast) eller blått skurblock för att efter lite verkanstid med Z-Water skura bort fläcken och ta upp den genom att till exempel lägga en microduk eller textilpad under maskinen och skura/absorbera upp fläck och Z-Water. Fläckar och kvalster i textilier Någon gång om året behöver textilier som soffor, stolar och sängmadrassen en riktig rengöring. Även textilier i bilen, husbilen och båten. Med en varmvatten Extraktionsmaskin kan du använda Z-Water som värms upp till 50-60 grader så du får en mycket bra skölj och rengörande effekt. Har du spillt kaffe, ketchup eller något annat som är svårare att få bort kan du även behöva förbehandla fläcken med något bra fläcklösande spray och massera in det. Ge det någon minut att verka och använd extrationsmaskin och Z-Water för att ta bort förbehandling/tensider och fläcken. Rätt maskin för ditt behov Du hittar all utrustning och alla medel som behövs hos oss på PT Professional. Vi hjälper dig att komma fram till vilken maskin som kommer att ge det resultat du är ute efter.

PT PROFESSIONAL


PROBLEM MED SPINDLAR? Då kommer jag och besprutar/behandlar mot spindlar med gott resultat. Boka in er! Jag återkommer med samordnade tider i närområdet för spindelsanering.

PRIS (standard-): ◦ 1-plansvilla 950 kr. ◦ 1-plansvilla med källare 1150 kr. ◦ 1 1/2-plansvilla 1150 kr. ◦ 1 1/2-plansvilla med källare 1350 kr. ◦ 2-plansvilla 1500 kr. ◦ Tillkommande Garage/Stuga/Bod 350 kr. ◦ Övriga storlekar/modeller/företagsfastigheter pris efter bedömning. ◦ Inglasad balkong på lägenhet 370 kr. ◦ Fritidsbåtar 350 kr. ◦ Fartyg pris efter bedömning.

CHRISTIAN SJÖGREN 0733-262630 www.spindlar-blekinge.se Mail: spindlar-blekinge@outlook.com Facebook: Spindlar-Blekinge Instagram: spindlar_blekinge Alltid öppet

21


BILEN

Den ”lilla bilen” med stor attityd Att SUV:ar är populära idag det har väl ingen missat. De flesta bilmärken väljer att släppa en SUV-version av befintliga modeller så att man kan välja om man vill ha en ”högre” eller ”lägre” bil. I detta nummer har jag provkört Toyotas kompakta SUV, Yaris Cross Hybrid. Vid första intrycket skulle jag aldrig kunna tro att detta var en Yaris. Absolut har den vissa likheter men mycket skiljer dem åt. Den är såklart högre än vanliga Yarisen, har mer markfrigång och dessutom är den längre. Alltså mycket rymligare. Grillen är nättare och man har lagt till de klassiska svarta plastdetaljer runt bland annat hjulhusen. Det ger bilen den klassiska looken av en SUV. Toyotas beskrivning: ”Smidigheten av en småbil möter attityden hos en SUV”, stämmer väldigt bra. Du kan välja att ha din Yaris Cross enfärgad eller så finns vissa av lackfärgerna att få kombinerade med svart tak, vilket är det snyggaste enligt mig. INUTI SKILJER DEN sig också från den vanliga Yarisen. Den har en Toyota Smart

Connects 9-tums pekskärm som är en ny, enligt mig snyggare display. Den har även en head-up display på 10 tum i färg som visar dig all viktig information utan att du behöver släppa fokus från vägen. HELA DESIGNEN känns stilren och enkel. Det finns ett ”mobilfack” under displayen vilket jag gillar och alla knappar och vred sitter smart placerat för att vara så lättåtkomligt som möjligt, inget krångel här inte. Man sitter skönt i sätena så en längre resa är inget problem för varken förare eller passagerare. Att Yaris Cross är något längre tycker jag man märker mest av i baksätet, den känns mycket mer rymlig för både benen och i takhöjden. Sköna säten även bak och du kan fälla mittre delen av baksätet

så bildar de ett mittarmstöd med dryckeshållare om man skulle behöva det. Bagaget är på nästan 400 liter, där kan du välja att sänka ner lastgolvet för att få plats med högre eller fler föremål om behovet finns. Bagageluckan är även elektrisk så du slipper sätta ner kassarna för att öppna bagageluckan när du handlat. SOM I DE flesta bilar idag har även Yaris Cross olika utrustningspaket att välja på. Active, Active Plus, Style Edition och Adventure. Bara att välja vilken som matchar just dina kriterier bäst. Det finns också många tillbehör du kan välja till. Allt från lister i rostfritt, skyddsfilm, bagagematta för baksätesrygg till avtagbar dragkrok, cykelhållare och takbox.

fram sin första Hybrid redan 1997. Så att de idag är en av de största på denna tekniken är inte så konstigt. Yaris Cross Hybrid har fjärde generationens självladdande hybridteknik och en 1,5 liters Hybrid Dynamic Force-motor på 116 hk.

Körningen är riktigt trevlig, man glider fram mjukt och lätt och den växlar fint utan några ”ryck”. Den är även den enda kompakta SUV:en i sin klass som har hybridmotor och intelligent fyrhjulsdrift som tillval. AWD-i som det heter innebär alltså att den skiftar automatiskt mellan fram- och bakhjulsdrift för maximalt grepp. Så terräng eller hala vägar ska inte vara några problem för denna Yarisen. Detta är alltså en perfekt bil för den som vill ha en liten smidig bil som kan ta dig på stora äventyr.

TOYOTA TOG

IDA LILJEGREN FOTO: ROLAND LUNDGREN


BLI MEDLEM NU FÅ 2 PT-TILLFÄLLEN

& SOMMAREN PÅ KÖPET!

VI BYGGER UT Wellness Studio Karlskrona City utökas med ytterligare 850 fantastiska kvm, med rejäl takhöjd, vilket gör att vi kommer att erbjuda över 2200 kvm på Landbrogatan. Tillsammans med unika Wellness Studio Karlskrona Södra, som också ingår i medlemskapet, kommer vi att erbjuda hela 3200 kvm modern träningsglädje på Trossö!

Läs mer på wellnesstudio.se eller kom förbi din närmaste anläggning.


SUCCÉ

Har du missat något nummer? Läs tidigare Succéer på vår hemsida, www.succeblekinge.se

Succ

é Blek

Febr

inge

uari

2022

Karls

kron

a/Ro

nneb

y

.succ www

eble

kinge

.se

hela Nu i ge! Blekin

Succé

Blekin

ge

Mars

2022

Karlsk

rona/

Ronn

eby

www.

KRÖ succe

rt N t vyko ka et bo N t kom rfek En pe SA an & HÄL ING a Se TRÄN nn kä Lär

NIKA

ic Sk ge.se

blekin

BILE

ELL ION ARE FESS PRO J ESPRID D GLÄ di h Aba Fara möter Succé

KRÖN

IKAN

Succé i hela Bleking e!

Vad gö plats r en attra ktiv? BILEN Det ny mode a lejon et TRYC KT ATT VETA Så gö r man Succé!

M ED

GLIM

TEN I ÖGAT

Succé möter Kjell Bergqvis t

KARL

SKRO

NA Borgm

ästare

gatan

15 ; 0455

- 267

00 ; www.

specs

avers.

se

s.se

saver

KAR

ONA LSKR

tan 15 arega

mäst

Borg

; 0455

- 267

.spec 00 ; www

Upploppen mot polisen är inget annat än misslyckad politik Det är väl ingen som har kunnat missa de fruktansvärda upploppen i samband med att en högerextrem ledare fått tillstånd att bränna koranen på offentlig plats. Upplopp som kan liknas vid krig. Men vad folk helt verkar ignorera är orsak och verkan. I detta fallet stavas det integration. Integration löser inte sig självt. Det är inte bara att trycka på en knapp så har alla som invandrat till Sverige integrerats i samhället. Vi kan heller inte förvänta oss (även om vissa verkar tro det) att människor kan bli assimilerade och stöpta i samma form som en svensk som varit svensk sen generationer tillbaka. Människor är individer och ingen är någon annan lik. Inte ens om du är uppvuxen i samma land är du lik din granne, det är det som gör oss så unika. Men vi är också flockdjur och vi dras till andra människor som vi kan hitta samhörighet med. Det är därför utlandssvenskar träffas i Central Park för att fira svensk midsommar eller går till en svensk matbutik i Spanien för att köpa knäckebröd och Kalles kaviar. Det är en trygghet för människor att vara nära likasinnade och ha en närhet till sina rötter. Detta gäller naturligtvis även personer som flyttar till Sverige från andra länder. De blir inte automatiskt svenskar över en natt utan behöver får möjlighet att lära sig språket, träffa svenska människor och framförallt få ett jobb. Det utesluter dock inte behovet av att få behålla sina rötter, sin kultur och sin religion. Att bränna någons heliga bok

är detsamma som att spotta på dem, det är avskyvärt och det är förnedrande. Det är dessutom lagvidrigt eftersom det enligt svensk lag bör betecknas som hets mot folkgrupp. Vi ska värna yttrandefriheten absolut men yttrandefriheten får aldrig dras till den spetsen där den skadar andra människor. Det är vad vi på ren svenska kallar bondförnuft. man då förvänta sig när man först misslyckas totalt med att integrera människor i samhället och tillåter stora utanförskapsområden växa fram där missnöjet mot samhället är så stort att hoppfullhet byts mot hat, för att sen ge grönt kort för högerextrema att spotta på dem. Ja, i ett så segregerat land som Sverige så var detta precis vad man kunde förvänta sig. Jag är inte ens förvånad utan har snarare undrat länge när och var det skulle smälla.

SÅ VAD KAN

med familjen var tvungna att försvara svensk lag och yttrandefrihet med livet som insats” fortsätter Magdalena Andersson i ett sms (SMS!) till Aftonbladet. Ja, eftersom regeringen så brutalt misslyckats med att upprätthålla tryggheten i Sverige så tycks nu enda lösningen vara fler poliser. Det är sorgligt när politik blir en tävling om vem som kan ordna flest poliser istället för att ta tag i grundproblemet. Men det allra sorgligaste med denna historien är, förutom den fruktansvärda förödelsen som upploppen åstadkommit och hur pinsamt det är att det ens kunde ske utan något större motstånd, att detta kommer splittra Sverige ännu mer. Muslimer mot kristna, invandrare mot svenskar. Men ”den såg vi inte komma” verkar vara normaltillståndet i svensk politik just nu.

var Magdalena Anderssons kommentar till upploppen. Trots att hon haft makten att göra skillnad i snart 8 års tid så finns det inte ett uns av självkritik hos Sveriges statsminister. ”Polisanställda som såg fram emot ett lugnt påskfirande

”SVERIGE KAN BÄTTRE”

SOPHIA AHLIN SOPHIA@SUCCEBLEKINGE.SE FOTO: CAROLINA HANSSON

Vår bank hjälper dig ta nästa steg. För all tid. Livet har en förmåga att överraska oss. Vi vet aldrig exakt vad som väntar runt hörnet. Vad som än kommer härnäst så finns Blekinges bank där du är, redo att hjälpa dig på vägen – oavsett om det gäller sparande eller lån. Läs mer på lfblekinge.se

LENNANDIA

24


LÄMNA LAGOM BAKOM DIG TOYOTA C-HR HYBRID

Flex Privatleasing från 3.395 kr/mån. Fri uppgradering från Active till X Edition (värde 21.300 kr). Från 265.900 kr (ord. pris från 287.200 kr).

I GENOMSNITT

BRÄNSLEFÖRBRUKNING

50% 4,9-5,3

AV KÖRTIDEN PÅ EL

Kalmar Karlskrona Västervik

L/100 KM

MED FLEX PRIVATLEASING

LÅG 110-120 1.500

FORDONSSKATT FRÅN 2.500 KR/ÅR

Toyota

ALLTID AUTOMAT

CO G/KM ²

Ronnebyvägen 3, KARLSKRONA 0455-31 91 90

TRYGGHET MED

FAST RÄNTA

FLEX PRIVATLEASING

MIL/ÅR

www.toyotakarlskrona.se

Mån-tors 9-18 fre 9-17 lör 10-14 Scheelegatan 6, KALMAR 0480-40 86 00 Mån-tors 9-18 fre 9-17 lör 10-14 sön 12-15

*Vid blandad körning. Finansiering via Toyota Financial Services: exempel med Flex Privatleasing, månadskostnad inkl. service, baserad på fast ränta, 36 månader, 4500 mil, och garanterat restvärde. Övermil (10 kr/mil) och skador utöver normalt slitage debiteras vid återlämning av bilen. Uppläggnings- och aviavgift samt skatt och avgifter från Transportstyrelsen tillkommer. Flex Privatleasing-erbjudandet gäller t o m 30 juni 2021. *Vid blandad körning. Finansiering Toyota Financial Services: Flex30 Privatleasing, månadskostnad inkl. service, baserad fastPrivatleasing, ränta, 36 månader,andra 4500 mil, och garanterat Kampanjpriset gäller endastviaprivatkunder och är exempel giltigt tmed om juni 2021. Kan inte kombineras med på Flex avtal eller rabatter. restvärde. Övermil (10 kr/mil) och skador utöver normalt slitage debiteras vid återlämning av bilen. Uppläggnings- och aviavgift samt skatt och avgifter från Transportstyrelsen tillkommer. Miljöklass Euro 6. Priserna är rek. ca-pris från generalagent, lokala avvikelser kan förekomma. Uppmätt genomsnittlig andel eldrift av total körtid i Flex Privatleasing-erbjudandet gäller t o m 30 juni 2021. Kampanjpriset gäller endast privatkunder och är giltigt t o m 30 juni 2021. Kan inte kombineras med Flex Privatleasing, andra avtal normal körning i stadstätortstrafik. reservationlokala för avvikelser, ochgenomsnittlig tryckfel. Bilarna på av bilderna kan varakörning extrautrustade eller rabatter. Miljöklass Euro 6.och Priserna är rek. ca-prisMed från generalagent, avvikelser kanprisändringar förekomma. Uppmätt andel eldrift total körtid i normal i stads- och med tätortstrafik. Med reservation för avvikelser, prisändringar och tryckfel. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade med tillval som inte finns i Sverige. tillval som inte finns i Sverige.

25


INSIDE MAIF

Unik inblick från Listerlandets stolthet Under hela 2022 kommer Succés läsare få möjlighet att följa Blekinges stolthet tillika allsvenska fotbollslag Mjällby AIF från insidan. I varje nummer kommer ett unikt reportage inifrån där man får följa en person med Mjällbykoppling som levererar historier och bilder från insidan. Här intervjuar Jacob Lennartsson huvudtränare Andreas Brännström. Matchdag, hur pass speciell är en sådan dag? – Det är ju nåt i luften, man känner att nåt är på gång. Men som tränare är det mest väntan. Det mesta arbetet är redan gjort.

Det finns många tränare som är väldig nervösa och har svårt att äta. Hur är du med kosten? – Nej, jag har inga sådana problem. Jag är aldrig nervös när det handlar om fotboll.

Vad är det första du tänker på när du vaknar upp? – Det är matchen. Man har alltid en känsla av att ha missat något. Jag har med åren lärt mig att det går att jobba hur mycket som helst men att det sällan lönar sig att sätta sig framför datorn på en matchdag.

På en hemmamatch, hur ser det ut för spelarna? Hur är deras schema inför matchstart? – Det är mer uppstyrt när vi spelar borta. Hemma kör vi ”the old fashion way”. Vi låter spelarna ha en normal dag och sedan komma in 90 minuter innan match. Då handlar det mest om att de får den hjälp de vill ha. Behandling, info om motstånd och så vidare. Jag brukar ha några korta individuella sittningar, sedan har vi en väldigt kort gemensam genomgång. Det får inte bli för mycket information, utan de ska känna igen det som sägs. Nya saker får man ta på träning.

Janne Andersson cyklade alltid matchdagen. Har du några speciella rutiner på en matchdag? – Nej, ingen speciell mer än att jag brukar ta reda på motståndarnas elva. Hur tidigt är du på plats på Strandvallen inför en hemmamatch? – Några timmar innan. Det är den dag man har mest tid och kan sitta ner och ta det lugnt. Hur fördelar ni arbetet under matchdag i ledarstaben? – Patrick har fasta situationer som han förbereder och tar med spelarna. Stefan har videokoll, om vi skulle behöva klipp i halvtid så organiserar han det. Sedan pratar vi på bänken om skeenden, byten med mera. Amanda håller koll på det medicinska, om spelare behöver gå av eller har problem.

är det en av de viktigaste sakerna, för om vi i ledarteamet inte går vidare så blir det en väldigt jobbig miljö för spelarna. Hur är efterarbetet på matchdagen efter slutsignal? – Vi har ju inte någon jättestab med analytiker som tar vid. Så det blir jobb. Ladda ner matchen, klipp den. Så ibland blir det halva natten, så kommer man in som ett vrak morgonen efter. Men det måste göras, en match behöver ett så att alla kan gå vidare. Det går liksom inte att komma fyra dagar senare, för då är det nya saker som väntar. Hur firar du helst en seger? – Det vore fint att ha massor av tid. Äta middag med övriga staben och bara njuta lite. Tyvärr händer det nästan aldrig. Men i Mjällby brukar vi ha vinstfika efter lunch dagen efter.

JACOB LENNARTSSON

Är det några spelare du upplevt har speciella personliga rutiner på en matchdag? – Ja, det är väldigt individuellt, så som stab handlar det lika mycket om att inte vara ivägen. Att finnas om de behöver nåt. Matchdag är väldigt mycket spelarnas dag. Efter matchen. Hur mycket påverkar ditt mående resulterat? – Det är ju på en osund nivå. Efter en förlust är det ju en hemsk känsla. Skillnaden mot när man var yngre är att man på ett annat sätt vet att det kommer en ny dag och en ny match. För allas bästa

TILLSAMMANS GÖR VI DET OMÖJLIGA MÖJLIGT WWW.MAIF.SE

Kustjagaren är tillbaka! Lördagen 2 juli 2022

Kustjagaren i Karlskrona tävlas i patrull om två personer. Med karta som grund och markerad/snitslad väg tar man sig fram på land och i vatten. Man simmar mellan öar och uddar och springer på vägen och i skog för att ta sig närmsta väg från Torhamnsudde till Karlskrona stortorg. Läs mer och anmäl dig på: www.kustjagaren.se

26


DELBETALA I 10 MÅNADER HELT UTAN RÄNTA ELLER AVGIFT NÄR DU HANDLAR FÖR MINST 2.000· T.O.M. 9/5* KÖP SOFFA/ FÅTÖLJ FRÅN 6.995· 8.995· 12.995· 16.995· 19.995· 24.995·

SOFFA COUNTY

9.495· (10.495·) 950·/MÅN*

1.000·

FÅ RABATT MED** 500· 1.000· 1.500· 2.000· 2.500· 3.000·

RABATT **

479· (599·)

RULLGARDIN

Spegel Pipe, 40x100 cm 479·(649·) (599·)

454·

Sista dagarna! Gäller t.o.m. 2/5

20%

PÅ GALLERI, KLOCKOR & SPEGLAR ***

FRÅN

319·

(399·)

Väggklocka Old Style, Ø 45 cm 319· (399·), Ø 60 cm 399· (499·), Ø 100 cm 799· (999·)

Rustikljus Tindra i 100% stearin 5·/st

399· (798·) ULLMATTA

HALVA PRISET

1.276· (1.595·) 2,5-sits soffa med divan County i tyg Alex light grey med svartbetsade ben 9.495· (10.495·) Nackkudde Alfa 699· Fåtölj Britta i tyg Felix kitt, stomme i ek 3.995· Soffbord Siri 2.795· (3.795·) Skåp Yard 5.995· Ullmatta Hemsedal, 160x230 cm 1.276· (1.595·) Taklampa Kristina 399· Golvlampa Montreal 899·

Termoskanna Stelton med vipplock och skruvlock, 1 L 399· (798·)

SEASON SALE!

SISTA DAGARNA! GÄLLER T.O.M. 9/5

PÅ ALLA SOFFOR OCH FÅTÖLJER ÖVER 6.995· OCH MYCKET MER

11.495· (12.995·) 1.150·/MÅN*

PAKETPRIS

Prydnadskuddar ingår

1.500·

12.495· (24.990·) 1.250·/MÅN*

RABATT **

HALVA PRISET ****

3-sits soffa XL Harper i tyg Peipus greige med svarta metallben 11.495· (12.995·)

898·

8.523· (12.175·)

(1.795·)

Soffbord Ramsey 898· (1.795·)

Säng och gavel i sammetstyg

PAKETPRIS

HALVA PRISET

852·/MÅN*

30%

Kontinentalsäng Miami med bäddmadrass och sänggavel pikerad, tyg Royal sammet mullvad, 180x200 cm Paketpris 12.495· (24.990·)

PORTLAND MATGRUPP

1.150·/MÅN*

1.500·

FRÅN

20-50%

11.495· (12.995·) RABATT

848· (1.695·)

**

PÅ ALLA MATTOR *****

Ryamatta Tilde, 140x200 cm 848· (1.695·), 160x230 cm 1.048· (2.095·)

Matgrupp Portland med 4 stolar Estelle Paketpris 8.523· (12.175·)

Fåtölj med fotpall Ullrik i fårskinn dark grey med snurrfot i aluminium 11.495· (12.995·)

*Exempel räntefri delbetalning 10 månader: Kredit 10.000 kr, totalt att betala 10.000 kr. Räntefri delbetalning, 10 delbetalningar, ordinarie månadsbelopp 1.000 kr, administrativ avgift 0 kr, uppläggningsavgift 0 kr, rörlig årsränta 0%, effektiv ränta 0%. Läs mer på mio.se eller fråga i butik.

Mio Karlskrona Järavägen 7. Tel. 0455-29 02 90. Mån-fre 10-18. Lör 10-16. Sön 11-16. **Gäller nybeställningar av soffor, bäddsoffor och fåtöljer till ordinarie priser 20/4-9/5. ***Gäller ej Posters by Posterton. ****Gäller även tyg Muna ljusgrå. *****Gäller ej fällar, skinn, badrumsmattor eller mattunderlägg.. Erbjudandena gäller på ordinarie priser så långt lagret räcker, dock längst t.o.m. 9/5 om inget annat anges. Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev. tryckfel. Mer info på mio.se

27


SPORTFÅNEN

Var är Mjällbypubliken och Hockeyettans silly season är i gång… Mjällby AIF har börjat Allsvenskan på bästa sätt och man har tre vinster och en förlust. Man parkerar i toppen i skrivande stund och det borde vara fotbollsfeber i Blekinge men publiken har inte riktigt hittat till Strandvallen än. Snittet efter två hemmamatcher är 2616 och det är man näst sist på i hela ligan och då har ändå publiklaget Djurgården varit på plats. När man pratar med lite folk så säger man att det beror på att man byter ut halva laget varje år och man känner inte igen laget från säsong till säsong. Så de får bevisa en del innan man är på plats men det har man gjort nu så visst borde publiken öka markant. Om vi sedan skall vara ärliga så är Mjällby utan tvekan Blekinges stolthet men man har inte riktigt lyckats att få öst involverade i lagets framfart. Bakåt i tiden hade man samarbete med till exempel

Karlskrona HK och man syntes på ett helt annat sätt i östra Blekinge. Kanske måste man börja kika på lite marknadsaktiviteter i ett bredare perspektiv för skall man lyckas behålla sin plats i Allsvenskan så är publikintäkter och sponsorintäkter avgörande för kommande satsningar. HOCKEYTTANLAGEN Karlskrona HK, KRIF Hockey och Mörrums GoIS har nu alla slickat såren efter en ganska så medioker säsong för alla tre lagen. Mörrum gick ut hårt och satsade med att ge Paulsson en lekkamrat i Henrion men det visade sig att man satsat allt på två kort och resten av laget förutom Adam

Ingvarsson höll inte riktigt måttet. Att Adam Ingvarsson avslutade säsongen i förtid och diskussionerna kring tränare Thomas Engman visar ändå att man har lite att ta tag i för att inte återupprepa den gångna säsongens resultat. KRIF var inte favorittippade på något vis men man lyckades ändå göra en helt ok säsong med de förutsättningarna man jobbar med. Till kommande säsong vill man nog utvecklas ytterligare ett steg och det gäller nog att få ihop ett bra lag för serien kommer nog bli bättre än på bra länge. Karlskrona HK var det blekingelag som tog sig till Allettan och gjorde en hyfsad insats där men sedan var det soppatorsk mot Vimmerby som var det bättre laget. KHK tampades med mycket skador och det är en av förklaringarna. Samtidigt ingår det i spelet så man kan inte vara nöjda med det som man presterade

och tränaren Eric Karlsson har även han varit ifrågasatt. Så visst är det upp till bevis kommande säsong och man kan inte säga annat än KHK har inlett silly season på ett starkt sätt när man presenterat Alexander Bergström och Filip Cruseman. Det skall bli spännande att se vart detta lagbygge tar vägen. Ha dé!

KHK har visat att man vill ta plats kommande säsong…

Blekingefyran bättre än på många år…

Karlskrona HK har på något vis klarat sig igenom pandemin på ett bra sätt ekonomiskt. Man har kommit undan med uteblivna sportsliga framgångar beroende på de unika förutsättningar som har funnits.

Jämshög, Lyckå, Kristianopel, Listerby, Union, Ronneby, Märserum, Sölvesborg, Hällaryd, Karlshamn, Saxemara, Högadal, Sillhövda och Jämjö är de lag som alla har den bästa uppställningen i Blekingefyran på minst 20 år.

Supporters som kom tillbaks på slutet av säsongen 22/23 var inte nöjda med det som presterades på isen och det var inga glada miner i NKT Arena när man åkte ut mot Vimmerby i kvalet. Det var klara besked till föreningen från supporters och sponsorer om vad som behövdes göras. Karlskrona HK hade en spelare klar för säsongen 23/24 i Mikael Roslund som är en toppspelare i Hockeyettan men sedan kom bomberna. Först presenterades Filip Cruseman och därefter presenterades hela Hockeyettans största värvning på bra länge i Alexander Bergström med en meritlista från Tre Kronor, SHL, KHL. Senast gjorde han 1 poäng per match i Tysklands förstaliga DEL då han gjorde 14 mål och 17 assist på 31 matcher.

Det gäller nu att ha de ekonomiska musklerna till att bygga ett lag så man inte hamnar i Mörrums Henrion/Åkesson situation. En riktigt bra förstemålvakt och ett försvar som är tufft och spelande kommer avgöra om man kommer lyckas eller inte. kommer vara hetare än någonsin med Troja, Nybro, Kalmar, Karlskrona och Halmstad. Alla är lag med ambitioner om att spela i Hockeyallsvenskan och det är väl det som gör det extra spännande för KRIF och Mörrum för de är lag som är grymt farliga när de slår ur underläge.

HOCKEYETTAN SÖDRA

Det är precis det här som behövs för att fotbollen i Blekinge skall kunna leverera yngre spelare till en högre nivå.

delas upp i tre delar men är det inte alltid så det blir oavsett serie. kommer stå överst när serien är över är självklart svårt att sia om men Jämshög, Lyckå, Kristianopel och Union är nog de som kommer tillhöra den övre delen av serien. Kristianopel känns som en utmanare som nog inte så många räknat med och som jag sätter som seriesegrare. Det kommer bli spännande att följa Blekingefyran i år.

VILKET LAG SOM

Kristianopel som blivit något av en sista station för före detta FK Karlskronaspelare. Om du är en ung talang så är det en fantastisk plats att utvecklas på och ta till sig allt man kan från till exempel en spelare som Eric Pettersson. Att sedan lagen är spridda över hela Blekinge känns också som en bra grej. Visst många säger att serien snart kommer

TA TILL EXEMPEL

vilja säga att de tre spelare som KHK presenterat skulle vara en toppkedja i HA så KHK har verkligen visat att man vill vara med och slåss i toppen och utmana om en plats i Hockeyallsvenskan. JAG SKULLE

FÖLJ MIKAELS BLOGG BEAVERBLOGG PÅ www.succeblekinge.se MIKAEL JOHANSSON BEAVERBLOGG@SUCCEBLEKINGE.SE

28


SUCCÉ

Tisdag-Fredag 11.30-15.00 dukar vi upp en härlig LUNCHBUFFÉ. Missa inte att vi har helgöppet 11.30-15.00. För mer info kontakta oss på telefon eller via mail.

Välkommen

Marinmuseum Stumholmen, Karlskrona 0704 74 45 17 ∙ konferens@skeppsgossen.se www.bistrofamiljen.se

Personlig assistans

– vi hjälper dig hela vägen! Du som har beviljats personlig assistans får själv välja din assistansanordnare. Ett viktigt beslut med stor påverkan på det dagliga livet. Väljer du Fixa Assistans blir du del av ett familjärt och lite mindre assistansbolag. Vi utformar varje uppdrag utifrån brukarens behov och önskemål. Allt för att stöd, service och matchning med assistenter ska kännas rätt i själ och hjärta – för både brukare och anhöriga.

Välkommen till ett familjärt assistansbolag!

KALLSKURNA BUFFÉER OCH CATERING Vi erbjuder både ett stort urval av kallskurna cateringbuffér och festmenyer! Här kan vi möta dina önskemål på mat för både vardag och fest. Allt från kyckling, fläskfilé och lax med fräscha goda tilllbehör. Vi skräddarsy gärna helhetslösningar efter ditt tycke och smak. Du hittar all info på vår hemsida www.bistrofamiljen.se

www.fixaassistans.se

Välkommen till Preem Blåport. Preem Karlskrona. Blåport. Heliumgatan 2. Tel 0455-126 60. Mån–fre 6–24. Lör 7.30–24. Sön 8–24.

Tanka billigare.

Måndag-Fredag 11.00-14.00 dukar vi upp en LUNCHBUFFÉ med spännande och klassiska maträtter från både det svenska och internationella köket.

Välkommen

Kolonivägen 59, Gullberna Park 0455-15255 ∙ info@bistroberna.se www.bistrofamiljen.se

LÖRDAGAR DUKAR VI UPP VÅR LYXIGA HELGBUFFÉ!

50 öre rabatt/liter på våra drivmedel. Kundsign: Gäller max 70 liter vid kassabetalning på Preem Karlskrona 30/4-30/6 2022 och kan ej kombineras med andra rabatter.

Tanka billigare igen. 50 öre rabatt/liter på våra drivmedel.

Kundsign: Gäller max 70 liter vid kassabetalning på Preem Karlskrona 30/4-30/6 2022 och kan ej kombineras med andra rabatter.

Bästa tvätten-rabatt.

ABONNERA UTKIKEN Vi har det perfekta stället för firande! Tillsammans med dig så skräddarsy vi ihop din fest/tillställning och erbjuder en helhetslösning! Vi har fullständiga rättigheter. Vi har ett stort hjärta för god service och vällagad mat från grunden och har gedigna erfarenheter från världens kök! Du hittar all info på vår hemsida www.bistrofamiljen.se

100:- rabatt på Bästa tvätten

Kundsign: Gäller på Preem Karlskrona 30/4-30/6 2022 och kan ej kombineras med andra rabatter.

Hyr släpet här. 20% rabatt på alla släp.

Kundsign: Gäller på Preem Karlskrona 30/4-30/6 2022 och kan ej kombineras med andra rabatter.

Måndag-Fredag 11.00-14.00 dukar vi upp en LUNCHBUFFÉ med spännande och klassiska maträtter från både det svenska och internationella köket.

Välkommen

Kärleksstigen 7, Karlskrona 0455-15252 ∙ info@bistroutkiken.se www.bistrofamiljen.se

29


SUCCÉ

SUCCÉ ELLER FIASKO SUCCÉ

1

2 3 4

Litorinas Båtbyggarlinje 25 år Båtbyggarlinjen på Stumholmen har firat sina första tjugofem och det gjorde man med en uppvisning av sin, minst sagt, speciella verksamhet. Klinkbyggda båtar är något man sysslar med här. En båtbyggarteknik som är så unik att Unesco listat den på det immateriella kulturarvet. Vi blekingar har verkligen något att vara riktigt stolta över här. Blir knappast mer succé än så! På bilden syns hela gänget som gjorde Båtbyggarlinjens 25-årsdag till en väldigt speciell dag. Randiga tröjor och vegamössor var förstås en självklarhet!

Mats och Elin Sandelius Årets Gilla Karlshamnpristagare ska naturlgtvis också ha sin plats på Succélistan. Efter femton år av teatersnickrande kom detta priset inte en enda dag för tidigt. För det är precis som juryn lät meddela i sin motivering: ”Tänk vad Karlshamn vore fattigt utan dem!” Precis så!

Festivalernas återkomst Allt pekar på att vi äntligen kan se fram emot en ”normal” vår och sommar igen. Kunna umgås och besöka alla fantastiska festivaler, konserter och marknader som kommer att genomföras i Blekinge. Sommaren 2022 har alla förutsättningar för succé...

LÄSAR

N

VAL AS

Postnord Äntligen!!! Vi har väntat så länge på att ge Postnord en plats på Succélistan och nu händer det! Att låta privatpersoner skicka paket med förnödenheter till Ukraina utan att det kostar något är mer än nog för en plats här. Riktigt bra, Postnord!

Grattis Stefan Petersson (lärare Båtbyggarlinjen). Litorinas Båtbyggarlinje ligger etta på Succélistan! – Vad trevligt! Tack! Det lönar sig att ha trevliga elever! Du har ju varit med alla tjugofem åren. Något speciellt minne som dyker upp när du ser tillbaka? – Jag har så många minnen. Varje gång en båt lämnar verkstaden och sjösätts i sitt rätta element. Det har blivit många härliga minnen att bevara. Om du skulle välja ut en enda sak. Vad är det allra bästa med Båtbyggarlinjen på Stumholmen? – Kamratskapen och att alla alltid hjälps åt. Vi ställer upp och hjälper varandra med varandras båtbyggen. Hur tror du framtiden ser ut för Båtbyggarlinjen? – Man kan bara hoppas att de kommande tjugofem åren blir lika bra som de tjugofem första!

Tack Stefan! Då ser vi fram emot Båtbyggarlinjens nästa tjugofem...

5

Mobila biblioteket I Karlskrona kompletterar man de ordinarie folkbiblioteken med dessa “biblioteksbussar”. En klar succé för alla som inte kan eller har möjlighet att besöka de vanliga biblioteken. Rena hjulafton för alla boknördar!

LÄSAR

N

VAL AS TIPSA OSS!

FIASKO

Finns det någon eller något du tycker borde ligga på Succé- eller Fiaskolistan?

Talangbefriade klottrare LÄSAR Det finns faktiskt både skickliga och konstnärliga klottrare. Men de är inte NAS många. Många är tyvärr de som själva tycker att de är det och det är också dem som förfular vår tillvaro. Kände du dig träffad nu...? Då ska du lämna sprayburkarna till återvinning och skaffa dig en hobby som inte påverkar andra.

VAL

Maila ditt eget förslag med en kort motivering till: Succé - succe@succeblekinge.se Fiasko - fiasko@succeblekinge.se

Ny Audihall i Karlskrona Marcus Steen 0455-38 80 48

Välkommen till oss

Blåportsgatan, Karlskrona 0455-38 80 00 www.borjessonsbil.se

30


PROFESSIONAL

– städutrustning för alla

Städprylar för alla! Missa inte PT:s städskola med Felix. Nu på Youtube!

KEMIKALIEFRI RENGÖRING

Superpower med Z-Water X-power Z-Water är snällt mot hälsan, miljön och klimatet - men elakt mot smutsen. Det är ett Svanenmärkt rengöringsmedel helt utan miljögifter och som inte avger hälsofarliga sprayångor. Z-Water X-power är supereffektivt i kylen, på köksluckor, bänkar, WC, golv, textilier, glas, fönster och på rostfritt. Kort sagt det enda rengöringsmedel 5 liter du behöver till all daglig städning.

195,MASKINER FÖR UTHYRNING HÖG KVALITET

RENA TAK

750,-

Bort med algerna! Grön-Fri tar bort alger, lav och annan påväxt. Det fungerar till alla ytor och material. Medlet är biologiskt nedbrytbart och påverkar inga byggnadsmaterial negativt. Kampanj: Vid köp av Ord. pris Grön-Fri kan du hyra 799,Comet sprutvagn till rabatterat pris.

Per vardag 1000,- hel helg

495,-

Tak och fasad Vid köp av Grön-Fri kan du hyra en Comet Sprutvagn med tillhörande påläggningsutrustning för endast 750 kr per dygn, eller 1 000 kr över en helg.

ENKLARE VARDAG

400,-

Vårt bästa fönsterputskit Kvalitetsprylarna för dig som tar putsandet på allvar. Komplett kit med allt du behöver.

Per vardag 500,- hel helg

595,Ord. pris 795,-

Se våra demofilmer i vår Youtubekanal. Läs in QR-koden eller sök på ”PT professional”

Textilier och altaner Hyr extraktionsmaskin för rengöring av textiler på djupet, eller skurmaskin för grovrengöring av trädäck. Vi säljer även förbrukningsvarorna du behöver för att få jobbet gjort.

PT Professional | Ronnebyvägen 3A, 371 45 Karlskrona 0455 - 61 50 20 | info@ptprofessional.se | ptprofessional.se


3-4/9

Exklusiv visning nya Adria 2021 Välkommen till Gullbernavägen 21. Beställ er nya Adria 2021 med förmånliga hösterbjudanden.

fredag kl. 10:00-17:00 Lördag & söndag kl. 10:00 - 16:00

Vi erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din husbil eller husvagn. Kontakta oss för en helhetslösning.

J N A AMP

SNART BÖRJAR EN VISNING KABE 2021 K E T N på Dragsö Camping NY CAMPINGSÄSONG! Ä R ERBJUDANDEN * PÅ NYA ADRIA 26-27/9 1,99% PASSA PÅ ATT KÖPA DIN HUSBIL/HUSVAGN NU! BESTÄLL DIN NYA ADRIA/KABE 2021 MED FINA ERBJUDANDEN.

på vår nya hemsida: ADRIA HUSVAGN:

ADRIA HUSBIL:

KOMFORTPAKET 1

VI KAN HJÄLPA DIG ATT FÖRMEDLA DIN HUSBIL/HUSVAGN KONTAKTA OSS FÖR MER INFO

ADRIA HUSBIL

AUTOMAT ALUMINIUMFÄLGAR

(AC MANUELL, AIRBAG PASSAGERARE, FARTHÅLLARE, HIGH LEVEL INSTRUMENTPANEL, ELEKTRISKT UPPVÄRMDA BACKSPEGLAR) INGÅR VID KÖP AV HUSBIL.

VID KÖP AV HUSBIL INGÅR AUTOMAT OCH FÄLGAR VID KÖP AV PLUS ELLER SUPREME

SPARA

26 900 kr

Gäller vid köp av Adria 2021 tom 30 oktober 2020, kan ej kombineras

ADRIA HUSBIL

SPARA

41 600 kr

Gäller vid köp av Adria 2021 tom 30 oktober 2020, kan ej kombineras

PLUSPAKET

ADRIA HUSVAGN VID KÖP AV HUSVAGN INGÅR PLUSPAKET

SPARA

15 400 kr

VÄRDE (BEROENDE PÅ VILKEN HUSVAGN)

Gäller vid köp av Adria 2021 tom 3 oktober 2020

SE ALLA ADRIA/KABE ERBJUDANDE

Vä lkomm en ti ll os s!

PÅ RUDVIFRITID.SE

VÄLKOMMEN TILL OSS!

FÖRSÄLJNING

Vi finns på plats kl. 11-15. Välkommen!

FÖRSÄLJNING

* MED RESERVATION FÖR HÖJNING FRÅN RIKSBANKEN FÖRSÄLJNING

PETER PETER VIKTOR 0455-35 00 70 Fritid_Husbil 0455-35 00 77 0455-35mm.indd 00 71 1 Annons_Rudvi Husvagn 215x297

FÖRSÄLJNING FÖRSÄLJNING/ /BUTIK BUTIK // SERVICE: SERVICE Intagsv. 1C, Karlskrona Intagsvägen 1C, Karlskrona För För öppettider se vår hemsida: aktuella öppettider se vår hemsida.

www.rudvifritid.se www.rudvifritid.se

Succe_annons Rudvi Fritid_250x350 mm_september.indd 1

2020-09-16 16:26:13

Kia Sportage Sportig SUV med elektrifierade drivlinor

Kia Sportage Hybrid

Billån fr.

3 888

kr/mån* Inkl. serviceavtal

Kia Sportage Plug-In Hybrid

Billån fr.

4 733 kr/mån** Inkl. serviceavtal

Kia är marknadsledare inom laddbara bilar i Sverige. Idag är 83 % av Kias försäljning laddbar. Men vi nöjer oss inte där. Vårt mål är att sälja 100 % laddbara bilar år 2024. Ett viktigt steg mot vårt mål är helt nya Kia Sportage Plug-In Hybrid – en sportig SUV med den senaste tekniken, lämpad för såväl pulserande storstadskörning som äventyr ute i det fria. Kia Sportage lanseras först som hybrid som med en dragvikt på 1650 kg, perfekt för tyngre släp. Inom kort kommer även helt nya Kia Sportage som plug-in hybrid.

Erbj. gäller ordertecknade bilar t.o.m. 30/6-2022 eller så långt lagret räcker och reg. senast 30/9-2022 och kan ej komb. med andra rabatter eller företagsavtal. Br.förbrukning bl. körning Sportage Hybrid 6,4 l/100 km; CO2utsläpp 146 g/km, Sportage Plug-In Hybrid 1,6 l/100 km; CO2-utsläpp 25 g/km enl. WLTP. *Sportage 1.6 T-GDi 230hk Hybrid AUT AWD Action: 4,2% (Rörlig ränta), 20% kontant, 36 mån, 50% restvärde, kreditbelopp 271 044kr, effektiv ränta 4,71% (april 2022), sammanlagt belopp att återbetala 301 779, serviceavtal ingår med 285 kr/mån. Finansiering via Kia Finans i samarbete med Santander Consumer Bank. **Sportage 1.6 T-GDi 265 hk Plug-In Hybrid AUT AWD Action: 4,2% (Rörlig ränta), 20% kontant, 36 mån, 50% restvärde, kreditbelopp 331 257 kr, effektiv ränta 4,63% (april 2022), sammanlagt belopp att återbetala 368 226, serviceavtal ingår med 329 kr/mån. Finansiering via Kia Finans i samarbete med Santander Consumer Bank. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Försäljningsstatistik: Vroom jan-feb 2022. Med reservation för ev. tryckfel.

Est: 1988


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.