Tidningen Succé Nr12 December 2021

Page 1

Nr 12

2021

December

Succé Karlskrona/Ronneby

www.succeblekinge.se

KRÖNIKAN

Att ha en dröm BILEN

Kia-familjen har utökat PT:S STÄDSKOLA

Ingen jul utan piff och puff

EN MUSIKALISK RESA TILLSAMMANS Succé möter Viktor och Gustaf Norén

KARLSKRONA Borgmästaregatan 15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se


SUCCÉ

REDAKTION

Summa summarum

ROLAND LUNDGREN Chefredaktör 0708-93 58 35 roland@succeblekinge.se

Dags för summering. Det är ju den tiden väldigt snart när det är dags att - Summera. Man ska liksom summera året som gått. Vad var bäst och vad var sämst och vilka var hjältarna och vilka ska få omnämnade för diverse utförda dåd under nådens år tjugohundratjugoett?

IDA LILJEGREN Formgivare 0709-57 85 86 ida@succeblekinge.se

Eller. Vadå ”väldigt snart”? Läser du detta i januari tjugotjugotvå så är summeringarna i full gång. Antagligen. Inte många TV-kanaler verkar kunna hålla sig ifrån att producera billiga program bestående av endast repriser från det där året som precis gick. Det ska vara årets den och den och årets detta. Tänk bara på alla idrottsprestationer som ska värderas, bedömmas och summeras. Vem gjorde mest mål och varför gjorde just han eller hon det? Är det verkligen viktigt att summera på det här viset? Såklart inte! Men det blir till någon form av underhållning. För en väldigt billig peng förstås.

GUNILLA STRÖMBERG Skribent gunilla@succeblekinge.se

GRAFISK PRODUKTION Ida Liljegren Roland Lundgren TIDNINGEN SUCCÉ Nya Skeppsbrogatan 7 371 33 Karlskrona

info@succeblekinge.se www.succeblekinge.se www.facebook.com/succe TRYCK: Bold Printing Mitt AB. OMRÅDE: Karlskrona och Ronneby. Även i tidningsställ på strategiskt utvalda platser.

tidningar skulle syssla med den här formen av ”summeringar”. Vi på Succé skulle till exempel bara köra om bilder och reportage. ”Kopiera” och ”Klistra in” bara! Nej, det skulle nog inte fungera förresten. Eller…? Eller skulle du uppskatta att läsa om sådant TÄNK OM

du redan läst? Kanske för flera månader sedan? Såklart inte! Men det fyller sidor. För en väldigt billig peng förstås. Men radion då? Jag erkänner att här har jag dålig koll. Säkert kör vissa kanaler med sin form av ”summeringar”. Kanske i form av ”Best of”-listor eller liknande. Vad vet jag? Vad jag vet är att någon av dem matar om jullåtar från första advent ända till och med julafton. Hela dagarna! Om och om igen och igen! Samma låtar alltså. Som jag sa; Om och om igen! Vill du verkligen höra samma jullåt sådär femton gånger om dagen? Eller är det fler upprepningar än så? I typ sisådär cirka tjugosju dagar? I sträck!!! Såklart inte! Men det blir ju ljud ur radion. För en väldigt billig peng förstås. TV OCH TIDNINGAR.

HUR SOM HELST. Summeringar av det här slaget har ju blivit till tradition. Vi är alla så vana vid att de ska dyka upp vid ett

För mer Succé tills dess besök oss på nätet: www.succeblekinge.se

ÖPPETTIDER I JUL

Julafton 9-13 • Juldagen 11-15 • Annandag jul 11-15 Nyårsafton 9-15 • Nyårsdagen 11-15 Övriga dagar 9-19

Drottningskär Hyttevägen 4 • 0455-33 90 27 Följ oss på

2

ROLAND LUNDGREN ROLAND@SUCCEBLEKINGE.SE

NÄSTA SUCCÉ I DIN BREVLÅDA 29 - 30 JANUARI

en alla r a nsk ul! Vi ö God J

DENNA TIDNING PRODUCERAS OCH DISTRIBUERAS UTAN BIDRAG ELLER SKATTEMEDEL.

vi nu ändå snackar traditioner; Här kommer nu en riktigt gammal sådan: Eftersom Succé är en tidning som varar lite längre än de flesta andra så önskar jag dig som läser detta före julafton; God Jul! Till dig som läser detta före nyårsafton; Gott Nytt År! Om du läser denna tidning först efter nyårsafton önskar jag dig en riktigt God Fortsättning på tjugotjugotvå!

MEN NÄR

OMSLAGSFOTO: Pär Bäckstrand.

Eventuell skatt på vinster i tävlingar och utlottningar som anordnas av Succé betalas av vinnaren.

års slut eller ett års början men har vi bett om det här? Såklart inte! Det är påhittat för att det allt är gjort för en väldigt billig peng förstås.

DEN HÄR TRYCKSAKEN ÄR KLIMATKOMPENSERAD HELA VÄGEN FRÅN PRODUKTION TILL DISTRIBUTION.


GÄSTKRÖNIKAN

Att ha en dröm Jag vänder om nyckeln i låset till lägenheten och slänger upp dörren, kastar väskan på golvet och går in i köket och häller upp ett stort glas vatten. Svetten rinner ner längst ryggen innanför polotröjan. Att springa från pendeltågstationen och upp till högsta våningen är en deodorants mardröm. Men jag måste hinna, deadline är om tre timmar och det måste bli bra. Jag sveper glaset och fyller på det igen. Det har varit en stressig dag. Är det så här det känns att ha en dröm? NÄR JAG var liten såg jag framför mig hur jag stod bredvid Steven Spielberg och hur han berömde min insats i scenen vi nyss spelat in. ”Oliver, that was awesome”. ”Thanks Steven, I am just doing my job”. Jag såg framför mig hur jag tog emot en Oscar för bästa manliga huvudroll. Nu står jag här svettig i mitt kök och ska snart möblera om hela vardagsrummet till en inspelningsplats. Lampor behöver flyttas för att få ultimat ljussättning. När all möblering och ljussättning är klar byter jag om till passande kläder. Kläderna förberedde jag igår. Skjortan är inhandlad från myrorna, det känns väl som något en trubadur skulle kunna ha på sig? Byxorna är ett par pösiga blåjeans. Jag kanske ska vara barfota? Nu passar det sig att jag har hår längre än axlarna, jag släpper ner det, låter det hänga - nu är jag redo. I am in character. Jag ställer stativet i mitten av rummet och fäster mobilen. Det sätter färg på vardagen att komma hem ifrån jobbet och kliva in i någon annans kläder. Nu ska jag bli den bästa Hippietrubadur jag kan bli. Nästa vecka kanske det står en stridslysten viking här, vem vet? Jag läser igenom provfilmningsmanuset en sista gång, sen går jag fram till mobilen och startar kameran. Efter ett tag känner jag mig nöjd och skickar in i provfilmningen, nu är det bara väntan kvar.

teaterskola där jag fick andas skådespeleri varje dag. Allt från att stå på scen till att stå framför kameran. När jag sen gick ut i verkligheten som frilansande skådespelare började utmaningen. Hur ska man andas skådespeleri varje dag samtidigt som man behöver försörja sig. Jag behöver ju en inkomst. Nu balanserar jag extrajobb, studier i socialpedagogik med frilansande skådespeleri. Även om jag inte kan andas skådespeleri varje dag, är målet att försörja mig på skådespeleriet på heltid. Med varje ny roll och nytt uppdrag blir jag mer säker på att det är detta jag vill göra resten av mitt liv.

Nästa vecka kanske det står en stridslysten viking här, vem vet?

DET HAR GÅTT sex år sedan jag flyttade från Karlskrona till Stockholm för att studera skådespeleri. Jag gick två år på

OLIVER FRANSSON ÅLDER: 31 år. BOR: Stockholm. SYSSELSÄTTNING: Frilansande skådespelare och studerar till socialpedagog.

fredag kväll. Jag och min sambo har precis käkat en bit mat. Vi sätter oss ner i soffan och hon slår på TV:n. Det är en ny Svensk serie som visas. Den verkar helt okej. Jag tar en klunk rödvin. Vilkenmysig kväll. I serien visas en långhårig skäggig karaktär; Hippietrubaduren. Jag känner igen replikerna men det är inte jag som säger dem. DET ÄR

SÖNDAGSÖPPET MED GULDKANT HOS OSS PÅ WACHTMEISTER

måndag, jag kommer hem. Slänger upp dörren, jag är svettig. Häller upp ett glas vatten. Nu ska jag möblera om. Idag ska jag bli den bästa stridslystna vikingen någonsin! Jag älskar det här! Förhoppningsvis sitter en annan skådespelare i sin soffa framför TV:n om några veckor när han plötsligt hör någon annan säga hans inlärda repliker - Vikingen. DET ÄR

Söndagsöppet fram till jul Vardagar 10–18 Lördagar 10–16 Söndagar 12–16

I år är julen tillbaka i all sin glans! Helgerna på Wachtmeister Galleria blir något alldeles extra med söndagsöppet, fri glöggbar, paketinslagning, ljusstöpning, och underhållning med musik & luciatåg – varmt välkomna! Program och öppettider: wachtmeistergalleria.se Följ oss gärna i sociala medier @wachtmeister_galleria

UDDA TALANG: Onödigt bra på Musicqiz om 80-talsmusik. DRÖM: Att få spela Thåström i en film om Ebba Grön. MOTTO: Hakuna Matata. FAVORITFILM: Jurassic Park.

3


MAT & DRYCK

Ett plock till nyårsmenyn Nu har verkligen julstämningen kommit här i Karlskrona, vintern är här. För mig är det bara en sak som gäller nu och det är julbord och det är skönt för det är det sista köret på året, eller? Nej, det är ju nyårsfirande som är det sista på året. Jag har förberett mig med godsaker du kan njuta av, både viner och matrekommendationer. Allt från Champagner till det söta vinet till desserten. Håll till godo och glöm inte att gå in och titta på recepten på www.foodfolder.se. Champagne (smakrikt) Den här Champagnen är smakrik och prisvärd. Den kommer från producenten Autréau. Champagnen heter La Chouette de Champillon Blanc de Noirs (77366) 269 kr. Görs på de röda druvorna Pinot Noir och Pinot Meunier och där av namnet Blanc de Noirs. Torrt med bra frukt och syror. Inslag av gula äpplen, grape och vit choklad och en vis nötig ton. Passar till smakrika rätter med skaldjur och fisk eller börja kvällens skål med den. Prova den till receptet på Laxcarpaccio med syrad fänkål och citronmajonäs. Champagne (måste beställas) Här kommer en trevlig Champagne från producenten Champagne Duménil som har anor bak till 1874. Druvorna kommer bara från Premier Cru odligar i regionen Montagne de Reims och där från byarna Chigny-Les-Roses, Rilly-LaMontagne och Ludes. Namnet är Duménil Brut Millésimé 2008 Premier Cru (7522) 388 kr. Gjord på de tre klassiska druvorna

örter och citrus. Passar bra till fisk och skaldjur.

i Champagne som heter Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Denna årgång har legat i jästfällning i 8 år. I denna Champagne kan du känna en trevlig mognad i frukten med angenäma syror och mineralitet. Inslag av äpplen, citrus, persika och rostat bröd. Prova den till hummersoppa eller om du serverar en halv hummer som är ugnsbakad med trevliga tillbehör. Prova receptet på Halstrad pilgrimsmussla med kräm på jordärtskocka och potatis.

Rött vin (kraftig stil) Detta vin kommer från området Cahors i sydvästra Frankrike. Vingården heter Chateau Pineraie och drivs av familjen Burc som är genration 5 och 6. Vingården omfattar cirka 50 ha planteringar och det är druvan Malbec som är deras stora druva. Vinet heter Chateau Pineraie (2852) 124 kr. Gjort på just druvan Malbec. Vinet är fatlagrat på ekfat varav 20% på nya fat. Vinet är medelfylligt till fylligt med generös frukt och stram syra. Inslag av mörka bär som svarta vinbär och björnbär samt svart te, en kryddig ton och rostade fattoner. Prova den till grillad entrecôte med russin och örtsmör.

Vitt vin (friskt och smakrikt) Detta vin kommer från området Marche i mellersta Italien på östra sidan. Producenten heter Umani Ronchi och vinet kommer från vingården Casal di Serra som ligger sydväst om staden Jesi. Vinet heter Casal di Serra Classico Superiore (12419) 99 kr. Den görs på den traditionella gröna druvan i området som heter Verdiccio. Vinet är torrt (4g socker/ liter) med generös frukt och ungdomliga syror. Inslag av päron, äpplen, färska

Sött vin (från Italien) Här kommer ett sött och gott dessertvin från underbara Chianti i Toscana. Från producenten Ruffino som är ett familjeföretag som grundades 1870. Vinsanto är speciellt, druvorna får torka på halmbäddar som är det traditionella men görs på olika sätt innan man pressar dem i april. Sedan får de jäsa på ekfat för att sen ligga tre år på fat som man inte fyller ända upp och detta tack vare att man ska få en oxidation i vinet. Vinet heter

Ruffino Vinsanto Serelle (8119) 165 kr. Gjort på druvorna Malvasia och Trebbiano. Ett sött vin med inslag av persika, aprikoser, honung och nötter samt fattoner. Prova den till receptet på Chokladmousse med björnbärskompott. God jul och god fortsättning så syns vi i januari.

LARS NIELSEN VINKÄNNARE

3 rätters - Perfekt till nyårsfirandet I detta nummer får du Olas och Davids tips på en härligt läcker trerätters middag för 4 personer där bubblor gör sig fint i glaset! Förrätt: Jordärtskockssoppa med äpple och champagne. 300g skalad jordärtskocka 3 medelstora potatisar 1 vitlöksklyfta, hackad 1 gul lök, hackad 2 msk vittvin 3 dl grädde 2-3 dl mjölk 2 msk kycklingfond 1 tsk fransk senap 2 kvistar repad färsk timjan ½ dl champagne ½ tärnat syrligt äppel Salt och peppar 1. I en djup kastrull, fräs hackad lök och vitlök i 1 msk olja i 3 min. Skär potatis och jordärtskocka i mindre bitar. Tillsätt löken och fräs i ytterligare 3 min. Tillsätt vittvin och låt koka ut, därefter tillsätter du mjölk, grädde, fond och senap. Låt koka i 10-15 min, smaka av med salt och peppar samt fond. 2. Häll i soppan i en blender och mixa soppan tills den blir helt slät. 3. När du ska servera soppan, värm den, tillsätt champagnen och skumma upp den med stavmixer. Servera med timjan och det tärnade äpplet. Varmrätt: Lättrimmad torskrygg med goda tillbehör 4* 150 g ryggbitar av torskfilé Saltlag (rimm): 1 dl salt och 1 liter iskallt vatten

4

Smör: Nymalen vitpeppar 2 msk hackad dill Gräslök till garnityrs Potatispure med tryffelolja: Cirka 600g mjölig potatis ½ dl grädde ½ dl mjölk (kanske lite mera) 25g smör 1 msk tryffelolja Salt och vitpeppar Krispigt grönkål och sparris: 1 bunt sparris 200g grönkål Salt Olja Brynt smör med citron och persilja: 100g smör Salt och peppar 2 msk hackad färsk persilja Lite färsk citron 1. Sätt ugnen på 150°C. Skala och klyv sparrisen i fyra delar. Skölj grönkål och skär upp i bitar. Sprid ut sparrisen på bakpappersklädd plåt och ringla över olja samt strö över salt. Torka i ugnen 10-20 min. Gör samma sak med grönkålen i 5-10 min. Blanda ”chipsen” med flingsalt och lägg upp i en skål, håll varma. 2. Börja med att blanda salt och vatten i en liten bunke. Lägg i torsken så att alla bitar är under vatten. Snabbrimma i 30 minuter. Ta upp torsken och låt den rinna av 5 minuter på galler, torka den sedan med hushållspapper.

3. Koka potatisen i lättsaltat vatten. När potatisen är mjuk, slå av vattnet. Pressa potatisen i en potatispress. Blanda samman grädde, mjölk, smör och tryffelolja med en elvisp/ballongvisp och smaka av med salt och vitpeppar. 4. Lägg fisken i en ugnsfast form, peppra fisken, strö över den hackade dillen samt lägg en klick smör på toppen. Baka fisken i 160°C i 15-20 min eller tills kärntemperaturen når 55 grader. 5. I en stekpanna, lägg i 100 g smör och stek smöret på medelvärme tills det blir nötfärgat. Lägg i persiljan, smaka av med salt och peppar och lite citronjuice, håll på svag värme. 6. Lägg upp fisken och tillbehören snyggt och servera. Dessert: Frozen citron- och vaniljcheesecake med hallon 10 st digestivekex 50g smör 3 ägg 1,5 dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 200g naturell färskost Zest och saft från 1 citron 3 dl vispgrädde 2-3dl färska hallon Hallonssås: 150 g Hallon 2 msk socker 1 tsk vaniljsocker 1. Mixa kexen till ett fint pulver. Smält smöret och blanda med kexen. Tryck sedan ut i en springform och baka i cirka 12 minuter på 160°C. 2. Separera äggvitorna och äggulorna i

två bunkar. Vispa äggvitorna till ett vitt fast skum. Vispa sedan äggulorna och sockret pösigt. Blanda i citronjuice och zest. Blanda ner färskosten. 3. Vispa grädden tills den är precis fast. Vänd sedan ner grädden i äggulorna och vänd sist i äggvitorna försiktigt. 4. Häll över smeten i formen. Försiktigt fördela ut björnbären (gärna med den ”rätta” sidan upp) över cheesecaken. Ställ cheesecaken i frysen i cirka 5 timmar. 5. Ta ut den någon kvart innan den ska ätas så är den enklare att skära upp. Lägg hallon, socker och vaniljsocker i en kastrull. Värm bären på svag värme och mosa lätt bären med en gaffel. 6. Lägg upp en bit tinad cheesecake och servera med lite varm hallonsås. Smaklig måltid!

OLA VALLIN & DAVID KARLSSON MÖLLER BISTRO BERNA, BISTRO UTKIKEN & BISTRO SKEPPSGOSSEN


Julius Production presenterar

Foto från uppsättningen 2015

PIPPI KOMMER TILL STAN! TURNÉ VÅREN 2022 MALMÖ NÖJESTEATERN, 26 feb - 17 april KARLSKRONA KONSERTHUSTEATERN, 23 april kl 12 & 16 KRISTIANSTADS TEATER, 7 maj kl 12 &16 Biljetter: pippimusikal.se ASTRID LINDGRENS PIPPI LÅNGSTRUMP | SCENBEARBETNING: STAFFAN GÖTESTAM MUSIK: GEORG RIEDEL & JAN JOHANSSON | SÅNGTEXTER: ASTRID LINDGREN

Julius Production presenterar

Kalmarsalen 27 feb Malmö, Nöjesteatern 2 mars Biljetter: juliusproduction.se 5


PT:S STÄDSKOLA

Ingen jul utan piff och puff I förra numret av Succé fick du tips om städ inför bland annat julfirandet. Vi fortsätter på samma spår men med inriktning på fläckborttagning, fönsterputsning och det roligaste enligt många, piffet och puffet! För ett fläckfritt resultat En chokladfläck i soffan... Det är nog många som får panik av bara tanken. Vare sig det är fläckar på textilier, väggen, speglar eller kylskåpet så finns det många sätt att rengöra på men också många sätt som snarare förvärrar än hjälper. När det gäller just textilier är hemligheten att blöta upp tyget ordentligt. Fläckar behöver nämligen mycket fukt för att kunna transporteras bort från tyget. Om vi tar en chokladfläck i soffan som ett exempel börjar du alltså med att fukta fläcken rikligt med vatten. Där efter kan du spreja på rikligt med till exempel Z-Water. Använd en mikrofiberduk som är ordentligt fuktad i varmt vatten och spreja även Z-Water direkt på duken. Börja sedan "samla ihop" fläcken genom att jobba med fingertopparna utifrån fläcken och in. Byt sida på duken ofta och upprepa proceduren tills fläcken är borta. Många gnider runt duken över tyget vilket är fel. Det resulterar bara i att du sprider ut fläcken istället för att få bort den. Har du en riktigt svår fläck på textilier så kan du behöva använda dig av samma fläckborttagningsmedel som du vanligtvis tvättar dina kläder med. Blöt ner rikligt, på med medlet och låt det verka en stund. Är det en yta som klarar av det kan du med fördel använda en borste, exempelvis en detaljborste för att rugga upp så du sedan lättare får upp fläcken. Det sista du gör när du tagit bort en fläck från textilier är att blöta ner hela ytan. Har du alltså spillt på en dyna i soffan bör du blöta upp hela dynan, även där du inte rengjort. Detta för att undvika torkfläckar. På detta sätt får du ett fläckfritt resultat. Har du en fläck på till exempel väggen så använder du en helt annan metod. Denna ytan vill du inte blötlägga utan här sprejar du istället rengöringsmedlet direkt i en fuktig mikrofiberduk, torkar sedan bort fläcken. Sitter fläcken hårt kan du använda en rengöringssvamp med vit skurnylon, denna tar effektivt bort fläcken ytan att repa ytan. På rostfria ytor får du lättast bort bland annat fingeravtryck med Z-Water och en mikroduk Även här är det bäst att spreja direkt i duken så slipper du rinningar och droppar på ytor intill. Speglar rengörs också bäst med Z-Water. Däremot får du bäst resultat om du använder det tillsammans med en glasputsduk. Det blir enkelt skinande rent.

Se bra ut Alla putsar vi fönster på olika sätt. Det effektivaste sättet enligt oss gör du med en fönsterskrapa med lagom mjukt gummi, fönsterpäls, en hink med vatten, fönsterputsmedel och en glasputsduk. Fyll hinken med varmt vatten och rengöringsmedlet. Doppa fönsterpälsen i vattnet och krama ur. Gnid sedan ut det över fönstret. Gå inte ända ut utan lämna cirka en centimeter kvar till fönsterkarmen. Detta tar du sedan med glasputsduken. När du fuktat ner hela fönstret är det dags att få bort vattnen, medlel och smuts. Här kan du välja s-metoden där du drar fönsterskrapan uppifrån och ner i svepande s-rörelser. Eller så drar du uppifrån och ner och torkar skrapan på fönsterpälsen eller mikrofiberduk. Tryck inte för hårt oavsett vilken av metoderna du väljer då vattnet pressas ut i kanterna och gör att du lätt får ränder. Det sista du gör för ett skinande rent resultat är att torka med en glasputsduk. Ett tips om du ska putsa utsidorna på dina fönster när det är minusgrader är att ha i lite spolarvätska i vattnet. Detta gör att vattnet inte fryser när du gnider ut det på fönstret. Nu till piff och puff När hela hemmet är rent och fint är det dags för det där lilla extra som lyser upp tillvaron och gör det inbjudande och mysigt. • Ställ ordning skorna. Ingen vill snubbla in över en hög med skor. • Sätt några fina blommor i en vas på bordet, ta fram lite dekorationer eller varför inte en julkrans på dörren. • Tänd ljus, kanske med någon god doft eller varför inte sätta ut lite marschaller utanför dörren. • Fixa till gardiner och dukar. Kanske till och med byta till andra för lite omväxlings skull. • Se till att speglar och tavlor hänger rakt och snyggt. • Sist men inte minst, fixa en snygg bäddning av sängen, puffa kuddarna i soffan och kanske lägg fram någon mysig filt som gästerna eller du själv kan ta om dig om det blir kyligt. Vi på PT Professional önskar dig en riktigt Ren Jul och ett Gott Nytt År!

Städskolan finns också som film. Du hittar dem på vår Facebook eller på www.ptprofessional.se 6

PT PROFESSIONAL


För honom

GANT

Hoodie

1199 kr

GANT

Boxer 3-pack

Byxa

449 kr

999 kr

GANT

Tröja half-zip

1299 kr

GANT

GANT

Boxer 5-pack

GRAN SASSO

T-Shirt

599 kr

Polotröja

399 kr

2199 kr

GANT

Flanellskjorta

999 kr

ALAN PAINE

Lammullströja

1700 kr

GANT

Flanellskjorta

TIMBERLAND

999 kr

Premium Känga

2099 kr

GANT

Ull/Cashmere tröja Finns i flera färger

För henne

GANT

Hoodie

1199 kr

1999 kr

GANT

Lammullscardigan

1399 kr

Byxa

899 kr

GANT

Dunväst

1999 kr

GANT

Skjorta

999 kr

GANT

Ullmössa Finns i 5 färger

499 kr

BILLI BI Boots

2599 kr

Ronnebygatan 49, Karlskrona, 0455-100 31

Ronnebygatan 48, Karlskrona, 0455-201 00


Hitta julklapparna hos oss! Björn Borg Mysbyxa

499 kr T-shirt

199 kr Mysbyxa + T-shirt

599 kr

Björn Borg

Björn Borg

399 kr

Morgonrock

Flanellshorts

1499 kr

399 kr

Boxer 3-pack

Peak Performance

Morris

Stickat Finns i 6 färger 1 399 kr

Björn Borg

Boxer 2-pack

Salming

T-shirt Finns i 7 färger

T-shirt 2-pack

299 kr

399 kr

549 kr

Hugo Boss

Hugo Boss Mix&Match T-shirt

Peak Performance

449 kr Kortbyxa

Hugo Boss

449 kr

Hoodie Finns i 7 färger

Mössa Finns i 5 färger

Långbyxa

1 099 kr

549 kr

549 kr

Peak Performance

Fleeceväst Finns i 2 färger

999 kr

Skjorta

1 399 kr

Sail Racing Stickat

Saddler

Datorväska

Zip-hoodie Finns i 6 färger

1 399 kr

1 899 kr

1 299 kr

Sätila

Hugo Boss Tracksuit Zip-tröja

1 199 kr

Dahlin

Tommy Hilfiger

Hugo Boss

La Boucle Bälte Finns i 12 färger

Byxa

Boxer 3-pack

T-shirt Finns i 3 färger

1 099 kr

449 kr

449 kr

795 kr

Secrid

Hugo Boss

Gaucho & Hestra

Hugo Boss

Plånbok Finns i flera färger

499 kr

649 kr

599 kr

799 kr

Handskar

från

Bälte

från

Ronnebygatan 37, Karlskrona | Tel. 0455 - 102 38 Öppettider: Mån - Fre 10.00 - 18.00 Lördag 10.00 - 15.00 Söndagsöppet 12.00 - 16.00 fr o m 28 november Följ oss på

- Carl XI Mode

T-shirt Finns i 3 färger


SUCCÉ

Återbäring, trygghet och hållbarhet på listan Så här i elfte timmen brukar det vara populärt med listor som summerar det vi har varit med om under året. Vi på Länsförsäkringar Blekinge vill inte vara sämre och tänkte därför påminna er - och oss själva - om hur mycket vi faktiskt har hunnit med. I januari kom världen ut ur ett problematiskt 2020 med förhoppningar om att livet skulle återgå till något som mer liknade ett normaltillstånd. I och med att vaccinationerna kom i gång så blev det bättre men fortfarande var många drabbade. Inte minst ekonomiskt. Därför valde vi att genomföra en återbäring till våra kunder/delägare i maj, bara ett år efter att den förra återbäringen landade på kontot. Den här LITTLE OVER gången blev BEND utdelningen 50 RING miljonersom vi vet blev mycket uppskattade. Att vara ett kundägt bolag är något vi ofta pratar om, men som du som kund kanske inte tänker så mycket på.

När återbäringen kommer blir det å andra sidan extra tydligt. lanserade vi våra egna Trygghetsrådgivare. En kostnadsfri service för husägare som tecknat villaförsäkring där vi kommer ut och ger vägledning för att minska risken för framtida eller pågående skador. Helt enkelt för att skapa ett hållbart boende över tid. NÄSTAN SAMTIDIGT

CRYSTAL QUARTZ

något som genomsyrar vår verksamhet och många av våra egna produkter, men vi premierar också andra aktörer, bland annat genom nya HÅLLBARHET ÄR

Blue Health Prize som delas ut till företag inom E-hälsa. Vinnare i år blev satsningen ”Digitala samtal” från Karlskrona. Vi fortsatte även dela ut vårt pris Hållbara Blekinge på näringslivsgalan Guldeken. I år fick vi se härliga Gummagården i Sölvesborg ta emot statyetten och en check på 25 000 för sin klimatsmarta gurkodling.

Likaså fortsatte vi sponsra den blekingska idrottsrörelsen och gjorde en rad filmer med föreningarna. DÅ ÅTERSTÅR det bara att tacka för året som gått och önska er alla en god jul och ett gott nytt år, med förhoppningen om att nästa år blir ännu bättre!

fortsatte vår banksatsning som inleddes i Ronneby i våras. Vi är fortfarande bland de snabbast växande bankerna i Sverige och förstärker därför våra lokalkontor med nya rådgivare, både på privat- och företagssidan. För att göra listan ännu längre så sände vi en digital version av vårt forum Framåtblick Blekinge som denna gång betraktade hur Olofström och Karlshamn, på olika sätt, tog sig ur finanskrisen 2008. I SÖLVESBORG

RENÉE SKOGERSSON KOMMUNIKATIONSCHEF

Hos oss hittar du fina

Julklappar &Presenter Presenter

Länsförsäkringar Blekinge driver försäkrings- och bankverksamhet i alla Blekinges kommuner. Banken är snabbast växande i Sverige.

LITTLE BEND OVER RING - CRYSTAL QUARTZ

Vill du veta mer så besök länsförsäkringar.se/blekinge

Hos oss hittar du fina

Julklappar för alla tillfällen & Presenter

Vi har ett stort sortiment av smycken och klockor och utför tjänster som öronhåltagning, batteribyten verkstadsjobb. Du och hittar oss i vår nya fina lokal

på Borgmästaregatan Karlskrona Vi har ett stort sortiment16, av smycken Varmt välkommen! och klockor och utför tjänster

Butiken är fylld med

JULKLAPPAR till hela familjen

ent m i t r o s Störst t service! - bäs

som öronhåltagning, batteribyten och verkstadsjobb. VARUMÄRKEN I BUTIKEN: Varmt välkommen! AROCK / ASTRID & AGNES / AUGUST / BLOMDAHL / BY BILLGREN / CARL VARUMÄRKEN EDMOND / CAROLINE SVEDBOM I BUTIKEN: / CLASSIC / COEUR DE LION / CONNOSSIEURS / DACAPO AROCK / ASTRID & AGNES / AUGUST / BLOMDAHL / / DRAKENBERG SJÖLIN / DULONG / EDBLAD / BY / CARL EDMOND /varumärkena CAROLINE SVEDBOM ViBILLGREN har GEMMA de ledande EFVA ATTLING / GEORG JENSEN // DACAPO GUL / CLASSIC //COEUR DE LION / CONNOSSIEURS Arock, Astrid & Agnes, August, Blomdahl, / GULDBOLAGET / HIMMEL & HAV / LILY /AND ROSE / / DRAKENBERG SJÖLIN / DULONG EDBLAD / By Billgren, Carl Edmond, Caroline Svedbom, Classic, EFVA ATTLING / GEMMA / GEORG JENSEN / GUL Coeur de Lion, Drakenberg Sjölin,/ Edblad, Efva Attling, MOCKBERG / PANDORA / SKAGEN SVEDBOM & CO / GULDBOLAGET / HIMMEL & HAV / LILY AND ROSE / Emma Israelsson, Gemma, Georg Jensen, Lily and Rose, / THOMAS SABO / TRIWA. Mockberg, Morris watches, Pandora, Skagen, MOCKBERG / PANDORA / SKAGEN / SVEDBOM & CO

Svedbom /&THOMAS Co, Thomas Sabo, Triwa med flera. SABO / TRIWA.

KARLSKRONA KARLSKRONA KARLSKRONA Wachtmeister Galleria Borgmästaregatan 16 Wachtmeister Galleria elefon 0455-240 90 0455-240 90 Telefon 0455-240 90 mycka.se smycka.se smycka.se

Wachtmeister Galleria Karlskrona 0455-130 06

Öppet: Måndag-fredag 10-18. Lördag 10-16. Söndag (december) 12-16. 9


Julen hos Nymans! Nu får vi åter umgås med våra nära och kära och fira en riktig, traditionell jul! Vi på Ernst Nymans står, sedan mer än 130 år, redo att hjälpa dig att välja julklappar av högsta kvalitet. Nedan hittar du en liten del av allt vi kan erbjuda!

Polo Ralph Lauren och Barbour. Mysbyxor i mjuk bomullsflanell. Från 699 kr.

Polo Ralph Lauren. Fin täckväst i tre färger. 2599 kr.

Stenströms. Fina skjortor i skönaste bomull. Många olika att välja på. Från 1299 kr.

Stetson. Mössor, kepsar och hattar i många färger och varianter. Från 499 kr.

Barbour. Härliga fritidsskjortor. 999 kr.

Stockholm Kravatt. Scarves i ren cashmere, rutig eller enfärgad. 1299 kr.

Eton. Skjortor i fina färger och mönster. Från 1199 kr.

Barbour. Scarves i flera färger. Merino/cashmere. 899 kr. Lammull 499 kr.

Polo Ralph Lauren. 3-pack t-shirt. 599 kr.

Barbour. Pullover i lammull med ärmpatch. Finns i flera färger. 999 kr.

Burlington. Strumpor 2-pack, finns i flera färgsättningar. 199 kr Ullstrumpa. 199 kr.

Polo Ralph Lauren. 3-pack kalsonger. Flera varianter. 499 kr.

Polo Ralph Lauren. Mössa i mjuk och skön merinoull. Finns i flera olika färger. 499 kr.

Viyella. Varma, härliga skjortor i 80% bomull 20% ull. 1299 kr.

Calida. Pyjamas i mjukaste bomull. Finns i både kort ärm, korta ben och lång ärm, långa ben. Från 649 kr.

– STILSPECIALISTEN –

Hestra & Gaucho. Högklassiga handskar i olika skinn och färger. Från 499 kr.

www.nymansherr.nu

Polo Ralph Lauren. Pyjamasset. Tröja och shorts. 899 kr.

Ronnebygatan 39, Karlskrona - Tel. 0455 - 102 98 ÖPPET: MÅNDAG - FREDAG 10-18, LÖRDAG 10-15, SÖNDAGSÖPPET 12-16 FR O M 28 NOV

10


SUCCÉ

Det handlar om välbefinnande Efter år av letande efter ny lokal finns nu hudvårdssalongen Beauty by Lina på ny adress. Flytten har gått från Drottninggatan och den nya salongen i gamla Konsthallen är invigd och klar. Resultatet efter ombyggnad och renovering är inget annat än en ren succé. Anledningen till flytten är främst behovet av en lokal som är bättre anpassad för verksamheten. En utvecklad behandlingsmeny innebär mer produkter och maskiner som ska förvaras på bra ställen. Allt ska fungera smidigt i behandlingen som alltid sätter kunden i full fokus. PÅ SALONGEN arbetar en sjuksköterska och tre auktoriserade hudterapeuter. En av dem är Lina Swärd som drivit Beauty by Lina i tolv år. Innan dess har hon arbetat i yrket i fyra år. Lägg en kvalificerad yrkesutbildning till de sexton åren så förstår man att här finns en erfarenhet som är svårslagen. Man är dessutom ansluten till SHR (Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation) vilket är en kvalitetsstämpel som innebär en säkerhet och trygghet för dig som kund. Ett bevis för att man här har godkända utbildningar och de försäkringar som behövs. Vilket är ett krav för att vara medlem i SHR och som också gör hudterapeuterna auktoriserade.

Lina om vad hon brinner för mest i verksamheten tvekar hon inte en sekund: NÄR JAG FRÅGAR

– Kunden! Hit är alla välkomna och man ska veta att man alltid blir personligt bemött och sedd hos oss. Med den inställningen är det väl inte så konstigt att man har många trogna stamkunder. Lina berättar att hon har kunder som varit med henne i över tolv år nu. Sådant händer inte utan ett starkt förtroende. Åldersmässigt har man kunder från tonåringar till personer en bra bit över åttioårsstrecket. Så jag tror Lina: Kunden ÄR i fokus här…

Louise Eskilsson, Lina Swärd, Maria Hillborg

Borgmästaregatan innebär också att man vill utöka sitt team. Allt för att kunna göra mer, inte bara för fler utan också för de som redan är kunder hos Beauty by Lina. Så sitter du på rätt utbildning och har rätt intresse så hör av dig till Lina. Ditt drömjobb kanske bara väntar på just dig? FLYTTEN TILL

ARBETET PÅ Beauty by Lina handlar om välbefinnande. Ditt välbefinnande. Inte så mycket om utseende och skönhet. Något du kommer att upptäcka redan efter ditt första besök… ROLAND LUNDGREN FOTO: IDA LILJEGREN

VI HAR JULENS SKÖNASTE KLAPPAR! Ge bort ett omtyckt presentkort eller en vacker julbox med lyxiga hudvårdsprodukter. Välkommen till oss på Beauty by Lina, Borgmästaregatan 17, Karlskrona. Beställ ditt presentkort online på vår hemsida

Auktoriserad hudvård i Karlskrona Vi erbjuder professionella kroppsoch ansiktsbehandlingar för både kvinnor och män, där resultat och välmående står i fokus. Vår vision är att du som kund ska få personlig service och skräddarsydda behandlingar. Ta en paus, stanna upp och andas ut, unna dig en välgörande behandling i vår sköna miljö.

Kontakt och bokning 0455-122 00 www.beautybylina.se Beauty by Lina beautybylina_2009

11


SUCCÉ

Hotellentrén.

Ett anrikt hotell.

Cityhotell? - JA Tack! På Karlskroniternas egna cityhotell händer det mycket. Mycket är redan gjort men det kommer att hända ännu mer och ett gott råd är att hålla koll på utvecklingen här. Allt som allt kommer det här att bli något väldigt positivt för Karlskrona City och Trossö. Inte bara för hotellets gäster utan kanske framförallt för oss som bor här. Under hotellchef Mikael Wennerströms ledning har det redan byggts sex helt nya rum. I alla övriga befintliga rum har man även renoverat badrummen. Utöver det ska det byggas ytterligare fjorton rum. När de är klara har hotellet totalt etthundraåtta (108) rum till förfogande. När det gäller rummen är det häftigaste ändå den nya sviten. Döpt till ”Hedvig Eleonora” efter kung Carl XI:s mamma.

Ett passande namn för ett anrikt hotell. Sviten är vår stads största med sina 55 kvm(!) och med en äkta cityutsikt. Här kan man tänka sig att även en äkta karlskronit vill bo. Åtminstone en natt. Bara för att, liksom. träffar Ebba Regestedt (front desk manager) och Rasmus Lundström (marketing coordinator) är de bägge

NÄR JAG

märkbart stolta över sin arbetsplats. Inte så konstigt när man jobbar på ett hotell där det händer så mycket. De vet ju också vad som komma skall och de vet att det är unikt för staden och framförallt, för stadens riktiga centrum. Såklart kommer hotellets boende gäster märka av allt det positiva som händer här men frågan är om inte vi som bor i Karlskrona får det mesta av det positiva. Här kan du redan poppa in och ta en shoppingpaus. Eller bara koppla av med en fika eller ett glas vin och något ätbart. Här är redan väldigt behagligt att vara. Lugnt men ändå med lite puls från Wachtmeister Galleria.

Tänk då hur det blir till våren och sommaren. Om du undrar om det är här och då det händer saker i den här staden så är svaret: JA! På JA Hotel…

Ebba Regestedt och Rasmus Lundström.

Hedvig Eleonora sviten.

Stilrent och fräscht.

Hög mysfaktor.

Med äkta cityutsikt.

Nyrenoverade badrum.

12

ROLAND LUNDGREN FOTO: RASMUS LUNDSTRÖM OCH ROLAND LUNDGREN


SUCCÉ

750:750:-

750:750:-

750:750:750:-

GOD JUL GOD JUL GODGOD JUL JUL GOD JUL ÖNSKAR GOD JUL GOD JUL 1299:ÖNSKAR GOD GOD JUL ÖNSKAR ÖNSKAR ÖNSKAR ÖNSKAR 1299:750:GOD JUL 1299:ÖNSKAR ÖNSKAR ÖNSKAR 1299:ÖNSKAR 1299:1299:-

1299:- 1299:-

1299:-

750:-

Dags för julklappar? I ÅR LÄGGER VI PENGARNA LOKALT! Köp dina gåvor hos dina lokala favoriter - restauranger, butiker, massörer, frisörer... Karlskrona har något för alla! JUL 2021 2020

799:799:-

679:-

679:-

679:679:679:-

799:-

799:799:-

679:-

75:-

799:-

75:-

25% 25% Rabatt 25% 25% Rabatt 25% Rabatt 25%

679:-

1299:-

75:-

75:-

679:-

Borgmästaregatan 16799:799:Karlskrona 799:-

679:-

75:75:75:-

75:-

75:-

75:-

Välj 2 betala för 1 679:-

750:-

Giltig till 31/1 2022

25% Rabatt

799:-

ÖNSKAR

Rabatt Rabatt 25% Rabatt 25% Rabatt Rabatt Rabatt

När du du köper När båge från från båge

795

kr

Alltid Alltid med med 22 års års produktproduktgaranti garanti

Varmtvälkommen välkommen till till oss! oss! Varmt

P.S. Skäm bort någon du tycker om med ett café- eller restaurangbesök under julshoppingen! Med skärgården som kuliss kan ni ta en paus och njuta av god mat och dryck, innan ni ger er ut i vimlet igen. Det är ni värda, eller hur?

Specsavers Karlskrona Karlskrona Specsavers Borgmästaregatan 15, 15, 0455-267 0455-267 00 Borgmästaregatan 00

Besökvår vår butik butik för för mer mer information information Besök

Köp båge från 795 kr och få ett par glasögon på köpet (upp till samma värde), oavsett val av båge och glas. Du betalar för Köp frånbågen 795 kroch ochden få ett par glasögon på köpet samma val av båge betalar för denbåge dyraste dyraste kombinationen av(upp glas till och tillval. värde), 2för1 äroavsett personligt och kan och integlas. delasDu med andra. den dyraste bågen och den dyraste av glas tillval. 2för1 är personligt och kan delas med andra. Enkelslipade standardglas (index 1.5) kombinationen ingår i bågens pris. Kan och ej kombineras med Fritt tillval eller medinte andra erbjudanden/ Enkelslipade standardglas (index 1.5) iingår i bågens KanSpecsavers. ej kombineras med Fritt tillval eller med andra erbjudanden/ rabatter. Erbjudandet gäller endast denna butiken.pris. ©2021 rabatter. Erbjudandet gäller endast i denna butiken. ©2021 Specsavers.

Support Karlskrona är ett initiativ från Karlskrona kommun, Karlskrona City, Cityfastighetsägarna och KFH Karlskrona Företags & Hantverksförening.

13


SUCCÉ

Välmeriterat mäklaress tar över HusmanHagberg i Karlskrona

PARKSALONGEN ÖNSKAR

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR Välkommen till oss!

Att Karlskronasonen Johan Styrsvik, 36, efter ett succéartat decennium som fastighetsmäklare i villaidyllen Sollentuna strax norr om Stockholm återvänder till sin födelsestad är ett styrkebesked för vår kommun. – Från och med den första januari 2022 är jag på plats, säger Johan Styrsvik. Peter Olsson, som driver kontoret idag, jobbar kvar tills vidare. Förutom att vi blir en mäklare till, det vill säga jag, blir det inga större förändringar. Men självklart tar jag med mig mina erfarenheter från tio år i Stockholmsområdet och kommer att satsa mycket på att stärka teamet och behålla det familjära som vi har i HusmanHagberg-kedjan. – Johan Styrsviks meritlista talar sitt tydliga språk; han är född till fastighetsmäklare, konstaterar HusmanHagbergs VD Fredrik Kjell. Det ska bli oerhört intressant att följa hans utveckling nu när han återvänder till sin hemstad Karlskrona.

Landbrogatan 11, Karlskrona tel. 0455 - 128 61 www.parksalongen.se

född och uppvuxen i Karlskrona och har läst Fastighetsförvaltning 3 år på Högskolan Väst i Trollhättan, där han blev ambassadör för HusmanHagberg 2010 och har sedan start förmedlat över 600 bostäder. JOHAN STYRSVIK ÄR

fastighetsmäklarkedjan HusmanHagbergs kännetecken är en stark lokal förankring med medarbetare som har god kännedom om och ett brett kontaktnät i de områden där de är verksamma. DEN RIKSTÄCKANDE

HUSMANHAGBERG

Julius Production presenterar

JULIUS PRODUCTION, 3 FOR 1 TRINITY CONCERTS & HIGHLIGHT CONCERTS PRESENTERAR

JULIUS PRODUCTION PRESENTERAR

JULIUS PRODUCTION PRESENTERAR

Foto: Carolyn Eppers/Gestaltung:Heurekah Design och Jochen Sautter

The masterpiece of BOUBLIL & SCHÖNBERG IN CONCERT

THE MUSIC OF

Les Misérables

ORIGINAL MOVIE SCENES OF THE FILM-SUCCESS 2012

CATS • PHANTOM OF THE OPERA • STARLIGHT EXPRESS • EVITA JESUS CHRIST SUPERSTAR • SUNSET BOULEVARD AND MANY MORE

KONSERTHUSTEATERN, KARLSKRONA 11 MARS KL 19 Biljetter: juliusbiljettservice.se 0775-700 400

14

LIVE-EXPERIENCE Soloists, Singers and Musicians of the CINEMA FESTIVAL SYMPHONICS • ARTISTIC DIRECTION: Stephen Ellery

MALMÖ OPERA 27 FEB KL 18 Biljetter: juliusbiljettservice.se, 0775-700 400


Elegance och Elegance LADY med länk

Elegance och Elegance LADY med läderarmband

CONSTANTLY lanserar ny färg på Elegance När den varma sommaren är över fyller först höstens färger den underbara naturen men det dröjer inte länge innan det blir mörkt och grått. Våra hjärtan fylls med längtan efter den ljusa och mysiga vintertiden. Som en dröm kommer vinter, snön faller och det blir ljust överallt. Under denna magiska och mysiga period fylld med kärlek till nära och kära saknar vi ändå blomstrande sommarfärger och därför har CONSTANTLY OF SWEDEN nu tagit fram en ny unik färg till deras förstsläppta klocka Elegance. Den nya klockmodellen kommer att bära namnet Elegance Love. Vanligtvis finner du den klassiska Eleganceklockans färg gå i linje med CONSTANTLYs egna midnattsblå. Den finns också i svart och vit. Nu utökas CONSTANTLY-familjen med en ny unik mörkröd färg.

Redan nu går det att förboka denna exklusiva klocka som kommer lanseras i början av 2022. Fram till lanseringsdagen erbjuder vi på CONSTANTLY nämligen ett introduktionspris på 2990 kr.

Kom förbi Amiralen Köpcentrum så kan du designa din egen Elegance eller varför inte ta en titt på någon av våra nyare modeller, exempelvis Gentleman och Gribshunden. - Subhi Aldabbagh, CONSTANTLYs urmakare.

Elegance är klockan som banade vägen för CONSTANTLY. Det som började som en idé 2017 gick tillslut i uppfyllelse 2019.

www.constantlyofsweden.se Facebook/Instagram: @constantlyofsweden 0457-127 27

En unik klocka vars kvalité varar i generation efter generation. Den absolut mest unika egenskapen är att den är tillverkad i Ronneby Brunnspark. Sedan dess har Elegance lagt grunden för företaget och 2020 blev klockan nominerad till Svenska Designpriset, en årlig tävling där företag runt hela landet är med och tävlar om vems produkt som har bäst design.

Lansering i början av 2022 Introduktionspris från 2990 kr.

Förboka din klocka för intruduktionspris innan lanseringen. En klassisk, tidlös kvalitetsklocka för alla tillfällen. Designad och tillverkad i Sverige av en tredje generations urmakare.

15


SUCCÉ MÖTER

Bröderna Norén

En musikalisk resa tillsammans

Gustaf och Viktor Norén har slagit sig samman efter en lång tid isär i olika band. Nu har de gett sig ut på en musikalisk resa tillsammans som duo. De har uppmärksammats i ”Så mycket bättre” och släppt två skivor tillsammans i år. Den senaste, en julskiva som just nu ligger ute på disk som ett rykande färskt julklappstips! Viktor, hur kändes det efter premiären i ”Så mycket bättre” som sändes tidigare i höst? Det spreds en mycket känslosam stämning efter Thomas Stenströms tolkning av ”Sweet Jackie” som du gjorde under din tid i Sugarplum Fairy. Din reaktion var i det närmaste så långt man kan komma i äkta känsla och tårarna rann som i en film med Helena Bergström. Stenströms inspelning fick genomslag och har roterat i etern sedan dess. Berätta, vad hände? – Det kändes tungt i bröstet direkt efter inspelningen men sedan var det en befrielse att få dela upplevelsen i media tycker jag. Det var en stark upplevelse. För mig handlade det om sorgen efter min vän Kristian Gidlund som var med och startade vårt band ”Sugarplum Fairy”. Det var min allra bästa kompis som tyvärr gick bort alldeles för ung och som inte finns med oss längre. Alla som har förlorat en nära vän eller anhörig kan säkert relatera till hur en låt kan väcka minnen, hur en melodi kan spela upp bilder i huvudet. Jag var väldigt mentalt oförberedd på det och

16

det kom från ingenstans. Det var väldigt speciellt. Är det därför vi som lyssnar och ni som arbetar med musik, vi vill bli berörda och komma i kontakt med känslorna och det innersta? – Ja, precis! Endast ord kan inte beröra på samma sätt. Det är därför vi använder musik i de stora sammanhangen som på begravning och bröllop. När orden inte räcker till finns där en växel till i musiken. När Thomas sjöng ”Sweet Jackie” hände det något, jag kommer att minnas det för resten av livet, berättar Viktor Norén. Hur kändes det för er när ni själva framförde de andra artisternas framföranden? – Det var lite extra så klart. Det är det jag tycker är så bra med ”Så mycket bättre” som programidé. Vanligtvis när man står på scen och spelar står man själv i centrum, men i programmet så är det egentligen den vars låt man framför som figurerar lika mycket. Det blir som ett både givande och tagande. Vi spelade ”När guldet blev till sand”

för Peter Jöback och var väldigt nervösa inför vad han skulle tycka eftersom vi vet hur viktig den är för honom. Det är en av våra största svenska låtar någonsin. Det kändes skönt att Peter tyckte jättemycket om vårt framförande och jag vet att han blev både berörd och nöjd. Artisten Cherry uttalade sig i ”Så mycket bättre” där hon berättade att hon gillade att hänga med er för att hon ”kände sig direkt bekväm” med er. Är ni alltid så där mysiga överlag? – Haha, men det sa Siv Malmqvist också! skrattar Viktor. Folk har kanske haft lite förutfattade meningar om oss att vi ska vara tuffa och arga sådär. Men vi är väldigt snälla killar. Vi hade bra kemi. Jag gillar Cherry jättemycket, ja allihop som var med. Vi var ett väldigt snällt gäng. Ett fantastiskt roligt minne var när vi var ute och åkte bil med Siw Malmkvist. Hon satt i baksätet och sjöng ”Bak i bilen” för mig och Gustaf. Det kändes på snudden lite surrealistiskt, nästan så vi fick nypa oss i armen. ”När guldet blev till sand” är en av fyra svenska klassiker som bröderna tolkade i ”Så mycket bättre”. Den ligger med på deras senaste album ”Samlade sånger” som släpptes den tredje december. Albumet innehåller ytterligare 6 spår, några tidigare släppta singlar från vintern 2020 och våren 2021 samt 4 helt nya inspelningar. Duon menar att hela JÖBACKS LÅT

skivan är som ett musikaliskt fotoalbum. – Det stämmer. Jag och Gustaf är ju familj och musik. Det är en samling av olika sånger som betytt mycket för oss som bröder. Vi är noga med att poängtera det. Vi sjunger sånger ihop och vi är inte ett band. Vi vill bortse från de regler och ramar som följer med det. Vi har samlat låtar som vi spelat tidigare i olika sammanhang genom åren. Vi har tonsatt en dikt, ”En fattig munk från Skara” och vi släppte en jullåt förra året, ”It feels like Christmas” som kom med på albumet, liksom låten ”Amerika”. Som vi sa tidigare, musiken är som att växla upp känslomässigt och väcker minnen, som gamla fotografier. Gustaf och jag har alltid tyckt om att sjunga för äldre människor. Vi har ofta fått frågan från dem om de inte kan få höra oss på skiva. Vi hoppas att vi ska kunna nå ut till dem som inte lyssnar på digital musik. Den här skivan är en liten gåva till dem också. Vi har försökt täcka in det mesta för alla. Vi är alltså inte ett band i den bemärkelsen. Med vår ”Samling Sånger” är vi bara oss själva och det blev en återspegling av vilka vi är som människor. Som människa är man komplex, man har aldrig bara en känsla i bröstet.

Fortsättning på sidan 18


Utförsäljning Volvo modellår 21 för omgående leverans Nu säljer vi de sista, leveransklara exemplaren av Volvo modellår 21. Välutrustade bilar av olika modeller till kampanjpris. Volvo S60 B5 Bensin R-Design Edition Aut - Osmium Grå Met

Ord.pris 482 900:-

Nupris 434.500:-

Volvo XC40 D3 Momentum Advanced Aut - Onyx Svart Met

4.595:-/mån

Volvo V60 D4 AWD Momentum Advanced Edition Aut - Bright Silver Met

Ord.pris 444 400:-

Nupris 389.500:-

4.195:-/mån

Volvo V90 B4 Bensin Momentum Advanced Edt Aut - Platinum Grey Met Ord.pris 419 600:Nupris 389.500:4.195:-/mån

Nupris 369.500:-

Ord.pris 413 400:-

3.995:-/mån

Volvo V60 Cross Country B4 AWD Diesel Advanced Aut - Fusion Red Met

Nupris 439.500:-

Ord.pris 476 000:-

4.695:-/mån

Volvo V90 Cross Country B4 AWD Diesel Adv Edt Aut - Platinum Grey Met

Nupris 449.500:-

Ord.pris 488 400:-

4.695:-/mån

I månadskostnaden ingår vinterhjul och service eller köp till vinterhjul för 9 900:-* Se alla bilar: www.ahlbergbil.se/erbjudande/leveransklara-volvo Finansiering med Volvo Inclusive Billån 30% kontant, 84 månader, 4,8% ränta, Vinterhjul samt service 1500 mil/år i 3 år ingår i månadskostnaden. Inga uppläggnings- eller administrationsavgifter, låna max 80 % av bilens värde, minsta lånebelopp är 50 000 kr. Transportstyrelsens avgifter tillkommer samt Volvia försäkring. Volvo MY21. Förbr. l/100 km bl. körn. (prel). WLTP: 0,0–9,0. CO₂, g/km: 0–205. Miljöklass Euro 6D Temp. **Ord. pris 24 000kr. Bilen på bilden är extrautrustad. Vi reserverar oss för eventuella felskrivninga.

@ahlbergbil ahlbergbil.se

Karlshamn Korpadalsv 2

Karlskrona Gullbernav 22

Olofström Ekhagsv 1

XC60 Recharge utrustad med det du behöver Volvo XC60 från 5 895 kr/mån* - Finns i lager för snabb leverans Kampanjpris från 569 500 kr

Volvo XC60 Recharge T6

Köp till Vinterhjul för 9 900 kr**

Inscription Expression

Volvo XC60 Inclusive Billån

Utrustad med: Ljuspaket, Klimatpaket, Automat, Parkeringssupport, Tonade rutor, Driver Assistance, och Metalliclack.

Från 5 895 kr/mån* Inkl. Service och Vinterhjul Totalt Kundvärde: 65 800 kr

Månadskostnad med Volvo Inclusive Billån, 30% kontant, 84 månader, 4,8% ränta. Inga uppläggnings- eller aviavgifter. Fri inlösen. Volvo Serviceavtal och Volvokort/Carpay med drivmedelsrabatt ingår, Transportstyrelsens avgifter tillkommer. Förbr. l/100 km bl. körn. (prel). WLTP: 5,7–7,1. CO2: 148–160 g/km Miljöklass Euro 6D. *Erbjudandet gäller ett begränsat antal bilar t o m 2021-12-20. **Ord. pris 24 000kr. Läs mer på volvocars.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Karlskrona Gullbernavägen 22 0455-615 840

Karlshamn Korpadalsvägen 2 0454-330 00

Olofström Ekhagsvägen 1 0454-379 00

@ahlbergbil www.ahlbergbil.se

I månadskostna 17

Se alla bilar: www.ah


SUCCÉ

Fortsättning från sidan 16 Gustaf Norén har en i det närmaste legendarisk karriär bakom sig som rockartist och sångare i Mando Diao och lillebror Viktor som en av huvudfigurerna i Sugarplum Fairy ger en bakgrundsbild av så mycket rock’n roll och otaliga är de jämförelser som gjorts med bröderna Gallagher i Oasis. Viktor har också vid tillfälle liknats vid Mick Jagger och agerat rollen som den berömde rockikonen i den tyska filmen ”Eight miles high” Detta har inte hindrat dem från att leverera svensk folklore och tonsättningar av Gustaf Fröding, inte heller från att släppa ett välrecenserat tvättäkta popalbum, ”Hymns of the Rising Sun” tidigare i år. Det har gått ifrån all image till att hitta det som bara är musiken. – Ja, det var aldrig ett aktivt val, snarare ett utforskande. Vi sa aldrig till varandra att nu ska vi skriva visor, det bara blev så. Själv har jag också gjort rent elektronisk musik som jag gillar. Musik är frihet och får aldrig bli begränsande. Jag har alltid lyssnat mycket på Rolling Stones och älskar dem, det ena tar inte ut det andra. Mamma spelade dem för oss när vi var små, liksom Cornelis Vreeswijk och gammal progg. Den musiken förde hon vidare till oss. Men estetiskt är jag nog fortfarande en Mick Jagger, det har jag svårt att tappa, skrattar Viktor. Gustaf är idag yrkesverksam som musiklärare. Vad gör du Viktor när du inte står på scen? – Jag är producent till vardags och har producerat all vår musik själv som vi spelat in. Det tar väldigt mycket av min tid. Jag jobbade som skådespelare hela sommaren i Köpenhamn nu i år. Jag gjorde en musikal som heter ”American

18

Idiot” som baseras på bandet Green Day, titeln kommer från ett av deras mest kända album. Ni är födda i Dalarna och svensk folkmusik verkar ligga er varmt om hjärtat, är det en logisk följd av er uppväxt? Spelar du fiol? – Nej, Gustaf spelar en del och vill lära sig fiol, han har introducerat mig en del. Pappa spelade mycket folkmusik för oss när vi var små. Just här i Dalarna är det ju väldigt stort, så klart är jag hemma i det. Det vi gör är att vi tar vårt arv hemifrån och sätter ihop det med vår egen musik. Så det får mötas. Det är inte så att det kommer bli en folkmusiker av mig, men jag är verkligen influerad av det. Julen står inför dörren, vad innebär det för er del? Köper ni julklappar till varandra? Vad tror du att du får av Gustaf i så fall och vad köper du till honom? – Musik! Vi sjöng mycket runt julen när vi var små. Familjen var en samlingsplats. Nuförtiden försöker vi alltid ta barnen med oss hem till Dalarna. Vi får knappt plats allihop men vi försöker träffas alla så gott det går! Jag skulle nog få ett nytt instrument, jag kanske skulle få en fiol! Gustaf gillar att i vuxen ålder hålla på att lära sig nya instrument. Jag skulle nog köpa honom ett par rejäla vinterskor! Men framför allt vill vi sprida värme, kärlek, glädje och tröst åt varandra och till alla därute. Det är också en del av ambitionen med vårt senaste album ”Samlade sånger” och våra kommande julkonserter, att nå ut med det budskapet, avslutar Viktor Norén. GUNILLA STRÖMBERG FOTO: EA CZYZ

VIKTOR NORÉN

SNABBFAKTA

FÖDD: 19 september 1985, Borlänge.

GUSTAF NORÉN - MANDO DIAO

BOR: Södermalm, Stockholm. YRKE: Sångare, låtskrivare

och producent. FAMILJ: Gift med Johanna Norén.

Tre barn: Harriet 7 år, Julian 5 år och Ruben 6 månader. KURIOSA: Agerat som skådespelare i musikalen ”American Idiot” som handlar om bandet Green Day. AKTUELL MED: Nytt album,

”Samlade Sånger”.

GUSTAF NORÉN FÖDD: 1 februari 1981, Borlänge. BOR: Dalarna. YRKE: Gitarrist, låtskrivare,

sångare. Undervisar i musik. FAMILJ: Gift med Pernilla

Wåhlin Norén. Fem barn: Josef 15 år, Edith 12 år, Bror 10 år, Salka 7 år och Moses 4 år. KURIOSA: Etta på listan över Plaza Kvinnas lista över Sveriges sexigaste män 2006. AKTUELL MED: Nytt album,

”Samlade Sånger”.

Mando Diao slog igenom i början av 2000-talet och sålde över 1,5 miljoner skivor. Tillsammans med Björn Dixgård var Gustaf en av bandets frontmän fram till 2015 då han valde att hoppa av. Mando Diao är idag fortfarande aktiva. VIKTOR NORÉN - SUGARPLUM FAIRY

Viktor gjorde succé som sångare i bandet Sugarplum Fairy som bildades 2004 tillsammans med trummisen och den idag framlidne Kristian Gidlund. Bandet släppte tre hyllade album och var väldigt stora i bland annat Sverige, Tyskland och Japan. Efter Gidlunds bortgång i cancer lades bandet ner 2013. En stor hit var låten ”Sweet Jackie” som framfördes av Thomas Stenström i ”Så mycket bättre”.


SUCCÉ

Hundbiten har bytt namn Vi är nu: God Jul & Gott Nytt År önskar Värends Miljö

”Överraskades av översvämning” Ni är inte ensamma. Vi är proffs på detta och har sett det mesta. Vi är väletablerade i Blekinge och har utrustning och kunskap för att hjälpa er med allt som rör er fastighets avloppssystem, allt ifrån det rent akuta såsom stopp och översvämningar till kompletta översyner och renoveringar som t ex relining (omfodring av rör med senaste tekniken) eller markentreprenad och nyinstallationer.

Hos oss hittar du ett stort utbud av tillbehör till:

Hund  Katt  Kanin Smådjur  Fisk  Fågel

”Vi ringde Värends Miljö till slut” Jodå, vaskrensare och lut har hjälpt folk i alla år, men skall avloppet upp till sin fulla kapacitet så är det nödvändigt med en rejäl genomspolning med hetvatten under högtryck. Vill ni sova riktigt gott så låter ni vårt filmteam besiktiga systemet, vi har all kunskap och utrustning som krävs för att föreslå lämpliga åtgärder för att ni inte återigen skall drabbas av obehagliga överraskningar. Vi ser till att det fungerar, från WC, dusch och kök till gata.

Jour 24/7 året runt

Vi har även hundtrim där vi tar emot klipp- och trimhundar för vardagsfrisyrer in kompis d l il t n e p Julklap os oss! hittar du h 0455-133 00 Hantverkaregatan 35, Karlskrona www.zoologiska.se

Växelnummer: 0455-252 51 Direktnummer Joakim: 0760-21 30 05 www.varendsmiljo.com

Boka oss för en kostnadsfri värdering!

Teckna uppdragsavtal och få en Julgran!

Gör som dina grannar och sälj med Karlskronas mest rekommenderade mäklarfirma! HusmanHagberg Karlskrona har överlägset flest rekommendationer på Hittamäklare. Vi har över 600 rekommendationer från våra kunder. Hittamäklare är ett oberoende företag som ställer samma frågor till alla kunder, oavsett vilket mäklarföretag man sålt sin bostad genom. Dessutom har vi högst mäklarbetyg på Reco.se i Karlskrona kommun!

Erbjudandet gäller nya kunder som tecknar Peter, Johan, Jenny, Robin och Tina uppdragsavtal mellan den 1-23 december, 2021. Reg. fastighetsmäklare Välj en valfri julgran hos OK Orion. Reg. fastighetsmäklare Kontor: 0455‑702 30 Reg. fastighetsmäklare Reg. fastighetsmäklare Kontor: 0455‑702 30 Julgranen fås mot uppvisande av presentkort Mail: karlskrona@husmanhagberg.se Reg. fastighetsmäklare Kontor: 0455‑702 30 Kontor: 0455‑702 30 Mail: karlskrona@husmanhagberg.se som du får av din mäklare. Kontor: 0455‑702 30 Mail: karlskrona@husmanhagberg.se Mail: karlskrona@husmanhagberg.se Mail: karlskrona@husmanhagberg.se

Boka tid med oss när det passar dig på mäklarbokningen.se. Se våra omdömen på reco.se.och Hittamaklare.se G Hantverkaregatan 13 Tel:0455‑702 30 tidtips medoch ossinspiration. när det passar dig på på Instagram mäklarbokningen.se. våra omdömen HUSMANHAGBERG Hantverkaregatan Gilla oss på Facebook för att taBoka del av Följ oss för att se flerSebostäder till salu. på reco.se.och Hittamaklare.se usmanhagberg.se husmanhagberg.se/ karlskrona 13 Tel:0455‑702 30 tid omdömen med oss när dig påtips mäklarbokningen.se. omdömen på Hittamaklare.se Hantverkaregatanhusmanhagberg.se/ 13 Tel:0455‑702 Boka tid med30 oss när det passar dig på mäklarbokningen.se. Boka Se våra pådet reco.se.och Hittamaklare.se ‑702 30 HUSMANHAGBERG Gilla oss på Facebook förpassar att ta del av och inspiration. FöljSe ossvåra på Instagram för reco.se.och att se fler bostäder till salu. Mail: karlskrona@husmanhagberg.se karlskrona Fastighetsmäklaren med nöjdare kunder. www.husmanhagberg.se HUSMANHAGBERG Hantverkaregatan tid Facebook medkarlskrona oss när digtips på och mäklarbokningen.se. våra på reco.se.och 455‑702 30Mail: karlskrona@husmanhagberg.se husmanhagberg.se/ oss på omdömen Facebook förse attfler ta del av Hittamaklare.se tipstill och inspiration. Följ oss på Instagram för att se fler bostäder till salu.13 Tel:0455‑702 30 GillaBoka oss på fördet att passar ta del av inspiration. FöljGilla ossSe på Instagram för att bostäder salu. erg.se/karlskrona Mail: karlskrona@husmanhagberg.se husmanhagberg.se/karlskrona Gilla oss på Facebook för att ta del av tips och inspiration. Följ oss på Instagram för att se fler bostäder till salu. agberg.se/karlskrona

19


RENT HUS - DIN SERVICEPARTNER

Vi utför all form av städning Vi på Rent Hus har våra rötter inom städning där vi utför arbetet med erfarenhet, noggrannhet och engagemang för alla slags uppdrag. Vi utför det mesta inom städning, service och rengöring. Allt från målning, snöskottning och häckklippning till polering av marmorytor, flyttstäd, tak- och fasadtvätt. Vi har specialutrustning och maskiner för allt mellan höga höjder till hårt sittande smutsrester. Har du inte tid att städa? Ska du flytta? Har du fastigheter och behöver hjälp med städning av trappuppgångar? Vi på Rent hus utför all typ av städ. Kontakta oss för mer information. Hemstäd Ibland kan det vara svårt att hinna med och ha ork att städa hemmet. Med hjälp av Rutavdrag behöver det inte bli orimligt dyrt att anlita oss för att sköta den löpande städningen. Vi erbjuder många olika lösningar för att det ska passa just dig. Flyttstäd Städning i samband med flytt är ett vanligt uppdrag för oss. Vi har koll på vilka regler som gäller och ser till att både du och den nya hyresgästen eller husägaren blir nöjda med resultatet. Kontorsstäd Vi kan ta hand om företagslokal- och

kontorsstädning på rullande schema eller om du hellre vill ha städning vid enstaka tillfällen. Trappstädning och trappuppgradering Med engagemang och noggrannhet tar vi hand om er trappstädning. Vi jobbar mot både företag, bostadsrättsföreningar och fastighetsägare. Vi erbjuder alltid nöjd kund-garanti, leveranssäkerhet och konkurrenskraftiga priser samt avtal utan bindningstid och fritt från extra kostnader som framkörning, fakturaavgift med mera. Med vårt trappuppgraderingsprogram kan vi ge ert trapphus en rejäl ansiktslyftning. I programmet finns olika nivåer som vi anpassar till just dina behov.

Höjdstädning Vi kan även erbjuda höjdstädning. Då använder vi SpaceVac höjdstädsystem som passar perfekt för industrilokaler inom alla branscher. Det effektiviserar höjdstädningsarbeten markant jämfört med traditionella metoder. Systemet är optimerat för arbetshöjder på 2-16 meter. Systemet sköts från marknivå vilket gör arbetet mycket säkrare och man slipper kostnader för dyr liftutrustning och avspärrningar. Våra sugenheter är kraftiga proffsmaskiner av högsta kvalitet och det finns ett brett utbud på munstycken som ger effektiv städning av olika ytor. Med SpaceVac höjdstädsystem blir det enklare, säkrare och kostnadseffektivare när det gäller höghöjdsstädningsarbeten både inomhus och utomhus.

Byggstäd Vi utför byggstäd inför besiktning eller inflyttning. Vi kan också ordna med sortering och bortforsling till återvinning om det skulle behövas.

RENT HUS BLEKINGE

BYGG-, HEM- OCH FLYTTSTÄD

RENGÖRING AV TAK, MUR OCH MARKSTEN

TVÄTT OCH MÅLNING AV FASAD

TEXTILTVÄTT

FÖNSTERPUTS

HÄCK- OCH GRÄSKLIPPNING

SNÖSKOTTNING

STENYTOR

RENGÖRING AV VATTENLÅS

Rent Hus Blekinge finns här för att hjälpa dig som privatperson eller företagare med all slags service för att få hushållet att fungera och vara rent och fint flera år framöver. Alla tjänster vi erbjuder kan dras med ROT eller RUT. Det vill säga 30% avdrag med ROT eller 50% med RUT.

20

Kungsmarksvägen 27b, Karskrona 0455-41555 info@renthusblekinge.se www.renthusblekinge.se


OBEGRÄNSAD SPELTID

Bank attack

Ord pris 399:- NU 349:-

Karibiens Guld

Ord pris 399:- NU 249:-

Helt hysteriskt

Ord pris 399:- NU 349:-

Twister

Ord pris 299:- NU 249:-

Stop the chrono bomb

Ord pris 399:- NU 299:-

Frakkx

När då då?

Alias original

Ord pris 399:- NU 199:-

Ord pris 399:- NU 299:-

Ord pris 399:- NU 299:-

Vildkatten 300 bitar

Sequence

På 5 sekunder

Ord pris 299:- NU 199:-

Den försvunna diamanten Ord pris 349:- NU 249:-

Lassemaja Pusseldäckarspelet Ord pris 399:- NU 299:-

Break free

Ord pris 349:- NU 299:-

399:-

Finans

Ord pris 349:- NU 249:-

Brio Labyrinth game

Ord pris 399:- NU 299:-

Pace Maker

Ord pris 299:- NU 149:-

399:-

Labyrinth 3D

Ord pris 449:- NU 399:-

Team Diamond

Ord pris 399:- NU 299:-

Risk

Ord pris 599:- NU 499:-

Begränsat antal, först till kvarn.

Lallerstedtsgatan 5 • Karlskrona • 0455 240 82 ÖPPETTIDER: Måndag-Fredag 9-18, lördag 10-16, söndag 11-15 (SÖNDAGAR 11-16 under december) 21


BILEN

Kia-familjen har utökat Säg välkommen till nya Kia EV6, en kraftfull och modern crossover. Detta är en helt ny eldriven modell och man har verkligen tänkt utanför boxen. På Kias hemsida står det: EV6 symboliserar Kias varumärkesutveckling under vår nya slogan “Movement that inspires”. EV6 är vår första, helt från grunden, dedikerade elbil och är startskottet för kommande generationer av elbilar. Detta märks tydligt. Denna nya modell sticker ut på många olika plan, både till utseende, på insidan och körmässigt. Det finns 4 olika utföranden att välja på: EV6, EV6 Plus, GT-line och GT. Det är bara att välja vilken av dem som passar dig bäst utifrån dina behov och krav. ett helt nytt utseende och påminner inte om någon av Kias tidigare modeller varken till exteriör eller interiören. Den speciella formen på karossen gör att du får en lägre energiförbrukning, så man har inte bara tänkt på att den ska vara ett blickfång. Det är svårt att förklara formen på en bil så bilderna får visa det istället, eller varför inte kolla in den live? Det jag kan säga om den är i alla fall att en av de första detaljerna jag såg var att när bilen är låst är handtagen infällda i linje med karossen för att sedan fällas ut när du närmar dig och ska hoppa in. EV6:AN HAR

utseende när man ser den bakifrån. Fram har man Matrix LED-strålkastare med en funktion jag personligen älskar. De känner nämligen av andra fordon i trafiken och ser till att de inte bländas samtidigt som du får bra sikt. Kör du alltså på en väg jämte en åker lyser den upp fullt ut över åkern och ger dig optimal sikt men stänger av eller riktar om helljuset på andra sidan så du inte bländar mötande fordon. ÄVEN INSIDAN har som jag nämnde fått ett helt nytt utseende. Man kan själv välja färgsättning på stämningsbelysningen, perfekt om man vill göra den mer personlig. Sen har vi de stora välvda panoramaskärmarna, de är så snygga och höjer verkligen utseendet i kupén till en helt ny nivå. Allt är riktigt stilrent och genomtänkt. De är två 12,3 tums skärmar som tillsammans flyter ihop till en enda stor skärm. Den har enkla menyer och lättillgängliga ”knappar”. Ja, man kan säga att allt sitter på väl valda platser för att underlätta allt du behöver ställa in under färden.

riktigt rymlig och man har många smarta lösningar för att hela familjen ska trivas i bilen. Sköna säten och gott om benutrymme både fram och BILEN ÄR

unika Multi-LED bakljus som sträcker sig från ena bakre hjulhuset till det andra vilket ger ett väldigt säreget DEN HAR

22

bak. Laddmöjligheterna är många, man kan säga att EV6:an inte bara är en bil utan även en ”mobil Powerbank” som du kan ha till att till exempel ladda din elcykel eller varför inte en annan elbil. Du har dessutom många olika laddmöjligheter för din mobil plus olika uttag både fram och bak så alla kan ladda sin elektronik under resan.

En grej jag tycker är snyggt och som jag även vet att Kia Sorenton har är Blind View Monitor, en döda vinkelvarnare med kamera. Ska du till exempel byta fil, blinkar vänster så tänds det en cirkel i instrumenklustret där du ser live hur det ser ut till vänster om dig så du säkert kan byta fil. Likadant om du blinkar åt höger, så visas cirklen på höger sida.

alltså en elbil med riktigt snabb laddkapacitet. 800-voltsteknik gör att du kan ladda batteriet från 10 till 80% på 18 minuter med en snabbladdare. Dessutom har du en räckvidd på hela 528 km på full laddning. På endast 4,5 minuters laddning kan du köra 100 km. Perfekt om du har bråttom och glömt ladda. Ska du på en längre tur kan du alltid stanna och ta en powernap medans bilen laddar. Den har nämligen ”relaxation stolar” vilket betyder att du kan fälla sätet till nästan ett helt horisontellt läge. Perfekt ställning för en vilostund.

MED TANKE

DETTA ÄR

på smarta funktioner... Hur många gånger har det inte hänt att du parkerat i en parkeringsruta, hoppat ur, låst bilen och inser att du står lite för långt fram eller bak? Kör du en EV6:a slipper du hoppa in i bilen, starta och göra om. Du kan nämligen både backa och köra framåt med hjälp av nykeln. Funkar även perfekt om du blivit inparkerad eller om du kanske behöver flytta på något för att kunna parkera ordentligt. Bilen bromsar dessutom själv om du skulle råka komma alldeles för nära ett föremål. oändligt att berätta om Kias nya stjärnskott men jag skulle varmt rekommendera dig att kolla in den live och låta den visa dig vägen mot en elektrisk framtid. DET FINNS

EV6:an var riktigt härligt. Tyst, bekväm och med riktigt bra acceleration. Man känner sig trygg med alla smarta funktioner och det finns oändligt med assistansmöjligheter så som Autobroms, Highway Driving Assist med filbytesassistans, Highway Driving Assist, Autobroms vid backning, Fjärrstyrd parkering, Navigationsbaserad adaptiv farthållare. Ja, listan kan göras lång. ATT KÖRA

IDA LILJEGREN FOTO: ROLAND LUNDGREN


TRÄNA FRITT ÅRET UT! BLI MEDLEM NU - FÅ RESTEN AV ÅRET PÅ KÖPET SAMT TVÅ TILLFÄLLEN MED EN PERSONLIG TRÄNARE. Välkommen till ett oslagbart utbud av träning på våra 7 gym i Karlskrona Kommun och 28 st i sydöstra Sverige.

LÄS MER PÅ:

WELLNESSTUDIO.SE

SNART ÖPPNAR

Nya Wellness Studio Nättraby samt utbyggnaden av Wellness Studio Lyckeby, håll utkik!


SUCCÉ

Vinn 2 biljetter till PETER & BRUNO Lördag 29 januari Konserthusteatern, Karlskrona Peter och Bruno rockar äntligen loss på en efterlängtad turné!

Smycka bordet till nyår Med några enkla knep skapar du en vacker inramning på ditt festbord. Låt grönskan ta plats och välj en temafärg på dina blommor. Vi har valt klassiskt vitt, som känns vintrigt och lite lyxigt.

Vilka datum har Peter och Bruno namnsdag? Maila ditt svar, namn och adress till tavling@succeblekinge.se och var med i utlottningen. Vi drar 2 vinnare som vinner 2 biljetter var. Vi vill ha ditt svar senast 9 januari. (Vinnarna meddelas via mail)

Audi Q3 Börjessons Edition. Begränsat antal för omgående leverans. Audi Q3 Börjessons Edition.

Använd glasen till mer än att dricka ur! Sätt i små snittblommor och gör miniarrangemang. Det är ett bra alternativ om man inte vill ha höga vaser som skymmer sikten över bordet. På bilden syns vita rosor ihop med slideranka. är inte bara vacker på sin traditionella båge. Veckla ut rankorna och använd som dekoration tillsammans med murgröna och en tunn ljusslinga. Inte nog med att de små vita blommorna är underbart söta, doften som sprider sig är svårslagen!

DOFTRANKAN

hör såklart till dukningen. Vackra ljusstakar i olika stilar hittar du hos ditt Blomsterland.

LEVANDE LJUS

må vara förbi när vi ska ringa in det nya året, men julstjärnorna står sig fortfarande fint. De vita julstjärnorna skapar enkelt en fyllig känsla av grönska och färg. En liten järnek ger en spännande kontrast i den gröna strukturen. SJÄLVA JULAFTON

KÄLLA: BLOMSTERLANDET.SE

Volkswagen Golf Börjessons Edition. antal för omgående leverans. VolkswagenBegränsat Golf Börjessons Edition. Begränsat antal för omgående leverans.

Begränsat antal för omgående leverans.

Helt ny, helt eldriven. ® En laddhybrid med quattro ®. En ny generation En laddhybrid med quattro . kr NU 339.000 Audi Q4 e-tron. NU 339.000 kr Vad mer behövs? Ord. pris 371.400 kr Ord. pris 371.400 kr

Audi A3 är här. Vad mer behövs? Audi Q5 TFSIe Laddhybrid

Golf TSI 150 GT R-Line Börjessons Edition Golf TSI 150 GT R-Line Börjessons Edition Utrustad med bl.a.

Nu lanserarAudi vi ytterligare en elbil i form av S-tronic Audi Q4 e-tron – en kompakt SUV med Q3 35 TDI 150 Börjessons Edition Utrustad med bl.a. • Parkeringssensorer fram och bak • R-Line interiör och exteriör Audi Q5 TFSIe Laddhybrid Audi Q3 35 TDI 150 S-tronic Börjessons Edition • Parkeringssensorer fram och bak • R-Line interiör och exteriör

sportig design och mängder • LM-fälg 17-tum sebring • Nya Börjessons-skyltar Utrustad med bl.a.av infotainment. Det stora batteriet ger en räckvidd på Privatleasing från: • LM-fälg 17-tum sebring Utrustad med bl.a. • LED-strålkastare• Nya Börjessons-skyltar • Finns för snabb leverans upp till 51 mil enligt och kan laddas snabbt och effektivt med 125 kW. Storleks» Elektrisk baklucka » Assistanspaket Förmånsvärde från: från ca WLTP Privatleasing • LED-strålkastare • Finns för snabb leverans » Elektrisk baklucka » Assistanspaket » från Parkeringssensorer fram o bakän den kanske » Dragkrok Förmånsvärde ca betydligt mässigt är Q4 e-tron rymligare ser ut tack vare elbilens nya, » Parkeringssensorer fram o bak » Dragkrok » Fjärrstyrd parkeringsvärmare Helljusassistent smarta plattform. Teckna privatleasing redan idag » och möt framtiden imorgon. 470.100 kr Nu 235.900 Privatleasing kr. Pris från cafrån Privatleasing från 2.575 kr/m » Fjärrstyrd parkeringsvärmare » Helljusassistent Nu 235.900 kr. 2.575 kr/mån » Audi sound system » Nya Börjessons-skyltar Pris sound från casystem kr » Audi » Nya Börjessons-skyltar Ord. pris 259.900 krservice och tre inkl. service och tre års nybilsgaran Pris från ca543.000 277.000 kr » Adaptiv farthållare » Finns för snabb leverans Ord. pris 259.900 kr inkl. års nybilsgaranti. Pris från ca 543.000 kr » Adaptiv farthållare » Finns för snabb leverans

4.995 kr/mån

2.800 kr/mån kr/mån 2.795 2.800 kr/mån

Audi Q4 40 e-tron Proline. Elförbrukning blandad körning 19,3–17,5 kWh/100 km. CO2-utsläpp 0 g/km. Den faktiska räckvidden påverkas av ett flertal faktorer så som körsätt, körförhållanden, uppvärmnings/

Audi Q5 55 TFSIe 367 hk quattro Räckvidd WLTP: 43 km. NEDC: 52 blandad körning l/100 km, CO2-utsläpp g/km (NEDC 49från g/km). Miljöklass Euro Bränsleförbrukning blandadCompetition. körning 7,2 l/100 km, CO2-utsläpp på 163 el, g/km (NEDC 131 g/km) Miljöklass Euro 6dkm. TEMP. Bränsleförbrukning Vi reserverar oss Bränsleförbrukning blandad2,4 körning 5,6 l/100 km, CO2-utsläpp 126 g/km.55 Skattegrundande CO2-utsläpp 111 g/km. Miljöklass Euro 6. Bränsleförbrukning körning 7,26d. l/100 km,Privatleasing: CO2-utsläpp 16336 g/km (NEDC 131mil/år, g/km) Miljöklass Euro 6d TEMP. Vi reserverar oss Bränsleförbrukning blandadpå körning 5,6 basränta l/100 km, CO2-utsläpp 126 g/km. Skattegrundande från 111och g/km. Miljöklass Euro 6. Volkswakylbehov etc.blandad Miljöklass Euro Audi mån 1 000 0% särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad VWFS (december 2021). Service ingår.CO2-utsläpp Uppläggningsadministrationsavgift för eventuella ändringar och avvikelser. Bilen på bilden avgiften. är extrautrustad. Gäller ett begränsat antalFörsäkring bilar för omgående leverans. gen Privatleasing 36 mån, 3 000 mil,försäkringens 0 % särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (oktober 2019).m Miljöklass Euro 6d kan TEMP. Audi Privatleasing 36 mån, 1.000 Eventuella samt onormalt slitage debiteras utöver leasing Audi Serviceavtal och Audi vid Business Lease. Ändringar körsträcka, ränta eller förutsättningar, etc. påverka månadsbetalningen. Uppläggn 2körning Audi Q5 övermil 55 TFSIe 367 hkBilen quattro Competition. Räckvidd el, WLTP: 43baserat km. NEDC: 52 ingår km. betalats Bränsleförbrukning 2,4 l/100 km, CO 55 g/km (NEDC 49 Miljöklass Euro för eventuella ändringar och avvikelser. på bilden är extrautrustad. Gäller ett begränsatpå antal bilar för omgående leverans. gen Privatleasing 36 mån, 000blandad mil, 0av % särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baseradvillkor på VWFS (oktober 2019). Övermil 2-utsläpp tillkommer. Övermil och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Månadsbelopp är på att klimatbonus till VWFS. Om3utbetalning uteblir påverkas leasingavgiften. Fullständiga påbasränta privatleasing.audi.se. Vig/km). och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Volkswagen Serviceavtal ingår. Ändringar av körsträcka, ränta, etc. kanoss påverka månad administrationsavgift tillkommer. Förmånsvärde netto/mån vid 50% marginalskatt. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Varje återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller försä 0% särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (juni 2020). Övermil och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Uppläggningsoch administra tionsavgift tillkommer. Vi reserverar för even och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Volkswagen Serviceavtal ingår. Ändringar av körsträcka, ränta, etc. kan påverka månadsbetalningEventuella övermil onormalt slitage debiteras utöver avgiften. Audi Serviceavtal ingår Lease. Ändringar av körsträcka, ränta eller försäkringens etc. kan påverka månadsbetalningen. Uppläggn reserverar oss församt eventuella ändringar och avvikelser. Varjeleasing återförsäljare svarar självständigt föroch sin Audi egen Försäkring prissättning. Bilenvid på Business bilden är extrautrustad. en. Uppläggningsoch administrationsavgift tillkommer.förutsättningar, Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller ett begränsat antal bilar för omgående lever en.juridiska Uppläggningsoch administrationsavgift Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller ett begränsat antal bilar för omgående leverans. juridiska personer. Erbjudandet så länge lagret räcker. Varje Garanterat lägstapris hos auktoriserade Audi-återförsäljare för personer (ävenså enskild firma). ändringar/avvikelser. Bilen gäller på bilden är extrautrustad. återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. Erbjudandet gäller längetillkommer. lagret räcker.

Audi A3 Sportback, 35 TFSI Proline 150 hk manuell. Bränsleförbrukning blandad körning 5,9–6,1 l/100 km, CO -utsläpp 134–140 g/km.

administrationsavgift tillkommer. Förmånsvärde netto/mån vid 50% marginalskatt. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Varje återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller försä juridiska personer. Erbjudandet gäller så länge lagret räcker. Garanterat lägstapris hos auktoriserade Audi-återförsäljare för juridiska personer (även enskild firma).

KARLSHAMN 3–5 Vekerumsvägen KARLSHAMN Vekerumsvägen 0454-38 80 00 3–5 0454-38 80 00 KARLSKRONA Blåportsgata 0455-38 80 00 KARLSKRONA Blåportsgata 0455-38 80 00 RONNEBY Telegatan 2 00 0457-38 80 00 RONNEBY Telegatan 2 0457-38 80 www.borjessonsbil.se www.borjessonsbil.se

24

TIDIGARE TIDIGARE OCH FORTFARANDE MED FORTFARANDE MED SAMMA SERVICE • KUNSKAP • TRY • SERVICE • KUNSKAP • •TRYGGHET


goldhat Reklambyrå

GOD JUL Butiken är fylld av julklappstips!

JULIE Ljusstake vit, svart, beige

995 kr

Årets mest stämningsfulla högtid närmar sig! Kom & inspireras av alla julnyheter i butiken! AKIRA Knivset 3-del Brun eller svart. 199 kr

ERNST Doftljus Från: 179 kr ERNST Kurvig Vas Finns i flera storlekar & färger Från: 149 kr Portionspanna Gjutjärn 2-pack:

ERNST Ljusstake trä.

Finns i flera storlekar & färger Från: 149 kr

399 kr

SHELLY Ljuslykta Glaserad keramik. 279 kr

ERNST Glas för mousserande dryck. 2-pack: 259 kr

Feels like home

LISSABON Karaffset 229 kr

ROYAL Handduk. Bomull/Bambu. Finns i flera färger. Pris från: 89 kr

Mån-fre 10-18, lör-sön 11-16 Bromölla 0456-478 00

Karlskrona 0455-36 78 80

www.emhome.se

25


SUCCÉ

VI HAR ÖPPET SOM VANLIGT ÖVER JUL OCH NYÅR! Tisdag-Fredag 11.30-15.00 dukar vi upp en härlig LUNCHBUFFÉ. Missa inte att vi har helgöppet 11.30-15.00. För mer info kontakta oss på telefon eller via mail.

Välkommen

Marinmuseum Stumholmen, Karlskrona 0704 74 45 17 • konferens@skeppsgossen.se

AVHÄMTNINGSERBJUDANDE Till högtidsdagar och speciella tillfällen så erbjuder lyxiga 3-rättersmiddagar för avhämtning som du enkelt värmer upp och servera i hemmet! Här förbereder vi det mesta av maten så att du kan lägga tiden på att umgås med nära och kära. Vi gör också fantastiska delikatess tallrikar för avhämtning. Du hittar all info på vår hemsida www.bistroberna.se. Måndag-Fredag 11.00-14.00 dukar vi upp en LUNCHBUFFÉ med spännande och klassiska maträtter från både det svenska och internationella köket.

Välkommen

Kolonivägen 59, Gullberna Park 0455-15255 • info@bistroberna.se www.bistroberna.se

BISTRO BRUNCHBUFFÉ På lördagar 11.00-14.00 dukar vi upp en lyxig Bistro brunchbuffé med flera olika rätter att välja på! Ägg, bacon, kryddig salsicciakorv, raggmunkar, krispigt fläsk, kalvfärsbiffar, pepparsås,klyftpotatis, och spenatpaj med västerbottenost. Ett läckert salladsbord, nygräddade surdegsbröd, kryddsmör, ostar, vitlöksbröd, fruktfat, marmelad och andra goda tillbehör från vårt egna kök! Kaffe & dagens hemmagjorda bakverk. Vi har fullständiga rättigheter. Du hittar all info på vår hemsida www.bistroutkiken.se Måndag-Fredag 11.00-14.00 dukar vi upp en LUNCHBUFFÉ med spännande och klassiska maträtter från både det svenska och internationella köket.

Välkommen

Kärleksstigen 7, Karlskrona 0455-15252 • info@bistroutkiken.se www.bistroutkiken.se

26

Det är ingen mänsklig rättighet att jobba inom vården Just nu pågår en vild diskussion om huruvida arbetsgivare kan neka ovaccinerade anställning och huruvida det skulle strida mot grundlagen. Det är så man häpnar när man läser antivaxarnas offermentalitet och deras argument. Låt mig vara väldigt tydlig med vad jag anser i frågan; JA! Arbetsgivare inom vården ska i allra högsta grad kunna och bör också neka människor jobb om de är ovaccinerade. Jag tycker dessutom man bör ta det ytterligare ett steg och omplacera nuvarande vårdpersonal som vägrar vaccinera sig. Det borde gjorts för länge sen. Ja, det är en grundlagsskyddad rättighet att få välja om man vill vaccinera sig eller inte och så bör det också vara. Men det är knappast någon grundlagsskyddad rättighet att få arbeta med precis vad man vill. Arbetsgivaren har alla möjligheter att ställa krav på människor man anställer. Faktum är att de i princip kan ställa vilka krav de vill så länge det inte strider mot arbetsmiljölagen eller diskrimineringslagen. Den sistnämnda lagen gäller heller inte alla arbetsgivare och den gäller definitivt inte för vaccinvägrare. Vaccinvägrare är ingen skyddad minoritet, de är helt vanliga människor som helt enkelt bara bryr sig lite mer om sig själva än om sin omgivning. Något de har all rätt att göra på sin fritid såklart, men inte på jobbet. fortfarande de som av olika anledningar inte kan vaccinera sig och dem är det såklart synd om men alla kan heller inte arbeta med alla yrken. Har du inga händer är det svårt att utföra vissa hantverksyrken. Är du allergisk mot nötter så kan det vara svårt att arbeta i en fabrik som hanterar nötter. Det är trist för många som kanske vill jobba inom vården att inte kunna göra det i framtiden om de inte är vaccinerade men brukarnas säkerhet måste ändå gå före. Det är den tuffa sanningen. Vi är enskilda individer och missförstå mig rätt, jag är för individers rättigheter och rätten att kunna göra sina egna val men vi måste samtidigt förhålla oss till andra människor om vi ska kunna leva tillsammans så de val vi gör måste gå åt båda håll. Väljer du att inte vaccinera dig måste också din medmänniska kunna välja att du inte ska vårda henne. Det är egentligen en ganska enkel logik som borde vara självklar för alla. JA, DET FINNS

det en liten kalldusch man fick nu när smittspridningen tog fart igen. Tillbaka till hemmaarbete, krögarna fick sina julbord avbokade och nya motgångar för kultursektorn. Att vara trött på pandemin är nog bara förnamnet för de flesta. Då kanske man blir lite extra uppretad av att läsa debatten om vaccinet, för jag förstår verkligen inte vad problemet är. Sverige är ett rikt land med gratis utbildning där alla människor borde vara tillräckligt upplysta för att förstå vad ett vaccin är och varför det finns. Vi borde inte ha en enda foliehatt i vårt land men förvånansvärt nog har vi en hel del och dessutom kräver de sin rätt att få jobba inom vården. De ger sig heller inte med att hävda sin egen rätt, de ska försöka påverka alla andra också. Man blir matt. Gå och vaccinera er så vi kan stoppa det här förbaskade viruset nån gång. JA, VISST VAR

SOPHIA AHLIN SOPHIA@SUCCEBLEKINGE.SE FOTO: CAROLINA HANSSON

Vi på Succé önskar alla

God Jul & Gott Nytt År!


HELLO TOYOTA YARIS CROSS STOR NYHET - LITEN SUV

Nu är det äntligen premiär för Yaris Cross - den perfekta kombinationen av SUV och småbil. Utrustad med vårt senaste självladdande elhybridsystem har den både låga utsläpp, låg bränsleförbrukning och låg fordonsskatt. Vill du ha total kontroll, oavsett väder, väljer du Yaris Cross AWD-i som är den enda elhybriden i sin klass med intelligent fyrhjulsdrift. Hello Hybrid Happiness! Hello Yaris Cross! LANSERINGSERBJUDANDE Yaris Cross Active Flex Privatleasing från 2.995 kr/månaden. Kampanjpris från 239.900 kr (ord. pris 249.900 kr). Lägg till 200 kr/mån och få AWD-i Yaris Cross Active med AWD-i Flex Privatleasing från 3.195 kr/mån Kampanjpris från 249.900 kr (ord. pris 266.900 kr) Beställ din Yaris Cross redan idag eller välkommen till din närmaste Toyota-återförsäljare för en provkörning.

Toyota

Kalmar Karlskrona Västervik

Ronnebyvägen 3, KARLSKRONA 0455-31 91 90

www.toyotakarlskrona.se

Mån-tors 9-18 fre 9-17 lör 10-14 Scheelegatan 6, KALMAR 0480-40 86 00 Mån-tors 9-18 fre 9-17 lör 10-14 sön 12-15

Finansiering via Toyota Financial Services: exempel med Flex Privatleasing, månadskostnad inkl. service, baserad på fast ränta, 36 månader, 4500 mil, och garanterat restvärde. Övermil (8 kr/mil) och skador utöver normalt slitage debiteras vid återlämning av bilen. Uppläggnings- och aviavgift samt skatt och avgifter från Transportstyrelsen tillkommer. Kampanjpriset gäller endast privatpersoner och kan inte kombineras med Flex Privatleasing eller andra avtal och rabatter. Priserna är rek. ca-pris från generalagent, lokala avvikelser kan förekomma. Bränsleförbrukning och CO 2 -utsläpp vid blandad körning 4,4 – 5,1 l/100 km och 100-115 g/km. Med reservation för avvikelser, prisändringar och tryckfel. Bilen på bilden kan vara extrautrustad med tillval som inte finns i Sverige.

27


SPORTFÅNEN

Skandalen fortsätter, HIF Karlskrona slåss för sin existens och vilken väg tar FK Karlskrona… Skandalen i Hockeyettan verkar inte ha något slut utan man står fortfarande långt ifrån varandra när det gäller sändningsrättigheter, pengar som skall betalas ut när man tagit sig till Allettan. Taktiken som Hockeyettan har är att se till att Karlskrona HK skall lida ekonomiskt. Man har alltså ett ligaförbund som medverkar till att sänka en klubb. Helt sjukt om du skulle fråga mig. Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson har inte varit lyckosam i denna konflikt. Skandalerna har varit många i förbundet och frågan är hur länge han kan vara kvar på posten. Ronnie Glysing som är ordförande i Hockeyettan är på väg att röstas bort och förhoppningsvis kan det vara början på slutet i denna soppa. Glysing har förstört så mycket för hockeyn och tänk om all denna tid hade använts till att driva ligan framåt. Av lagen i Blekinge var det bara KHK som lyckades ta sig till Allettan och att inte Mörrum gick vidare var en

stor missräkning. Man hade värvat på riktigt bra för att ha ett slagkraftigt lag men man lyckades inte få ihop det på isen där det avgörs. Mörrum var ett av lagen som vägrade spela mot KHK och förlorade alltså den matchen på walkover med 5-0 och hade de spelat och vunnit så hade de gått vidare. Självklart skall allt avgöras på isen och att vi missade ett hett Blekingederby kan man bara beklaga.

poäng som Rimbo som ligger på en elfte plats. För att vända trenden man är inne i har man förstärkt ledarstaben med Ola Lindgren som är en av de bästa. Han kommer kombinera uppdraget i HIF Karlskrona med att coacha finska landslaget och det skall bli spännande att se om han är skillnaden. HIF Karlskrona har ett tufft spelschema de närmaste matcherna men skall man ta steg framåt så är det nu vinsterna skall komma. Laget hade höga förväntningar på sig inför säsongen och man väntade sig nog inte att man skulle vara i denna situation. Sportchefen Torbjörn Karlsson har en del att fundera på för H I F Karlskrona har alla förutsättningar att utmana uppåt.

slåss för sin existens och är nu indragna i bottenstriden. Man parkerar på en tionde plats på samma

FK KARLSKRONA slutade på en sjunde plats i serien och man står nu inför ett vägval kommande säsong. Man pratar mycket

HIF KARLSKRONA

om sina unga talanger och det är positivt men de har inte riktigt tagit de där stegen i utvecklingen utan det har varit det rutinerade gardet som drivit laget. Många av de yngre har förutsättningar att bli bra och den kommande vinterträningen kommer nog avgöra om vilken väg karriären skall ta. Om de yngre utvecklas så har man stora möjligheter att vara med och slåss i toppen av division 2 kommande säsong. Ha dé!

MIKAEL JOHANSSON BEAVERBLOGG@SUCCEBLEKINGE.SE

Följ Mikaels blogg Beaverblogg på www.succeblekinge.se

Vill du visa att ditt företag finns? Vill du synas i ett positivt, trovärdigt och lokalt media finns det inte så många alternativ.

Ap

ril Su

cc

é Ka

rls

ww kron

a/

Ro

nn

eb

y ww

w.

su

cc

eb

lekin

No ge

.se

20 Nr

vemb

er

Su

ccé

Ka

rlskro

na

/R

on

ne

w.su

cce

ble

kin

ge

Septemb

er

Succ

é Karls

.se

by

KRÖ

NIK AN

Elbile och ns myter sann inga IEXP r ERTE RNA a dig BILE fri N Äntli gen är de n hä r

FÖ KA

RL

SK

RO

NA

Bo

rg

R

star eg

at

an

15

; 04

55

- 26

7 00

ST KA ORT RL H J SK ÄR RO TA NA Su cc ém öte rK at ar in a Ew er lö f

; ww

w.

sp

ec

sa ve

MÅR NÅG BÄTTRE ONS ÄN I N! Succé möter Anders Bagge

äl” e S pp k ”Th ker u tris dy lek N ne BILE te Mo mtid fra ÄDSKOLA de ST n :S PT åla Str jul ren

ÖN

IKAN

RM GE ÄN RNA V A TS DE VI NG AR er möt ccé Su

er sp Ca

tan ga

are

se

KA

28

ED KAR

RL

SK

RO

NA

äst

rgm

Bo

15

LSKRON

A Borg

mäst

aregatan

15 ; 0455

- 267

00 ; www .spec

save

k brin Jane

rs.

KAR

LSKRON

A Borg

.se

ers ecsav

w.sp

55

; 04

7 00

- 26

; ww

a/Ro

nneb

y

www .succ

ebleking

e.se

mäst

aregatan

15 ; 0455

- 267

00 ; www .spec

save

Nr 07

2021

Juli

Succ

é Karls

kron

a/Ro

nneb

y

www .succ

ebleking

rs.se

e.se

NIK AN

STÄD

SKOLA

Nr 09

2021

Septem

ber

ona/R Succé Karlskr

rs.se

kron

a/Ro

nneb

y

www.succebl

onneby

ekinge.se

HÖG A M U L KTU ELL TITA LAN G Succé möter Johann a No rdström

KAR

LSKRON

A Borg

aregatan

15 ; 0455

a ger i Att läs t energ så mycke

KRÖN IKAN

mäst

- 267

00 ; www .spec

save

rs.se

MODE

Höstens här mode är BILEN

sta Det bä världar av två

ET RT I LIV

STA EN OM Andersson

KARLS

2020

EKONOM

KR

kron

Succé möter Marku s Auj alay

inte BILE bilen N En la uppl ddad evelse

Nr 09

21

é Karls

NIK AN

r Pernilla Succé möte

11

Succ

VÄLR STJÄ ENOM M RN K E OCK RAD

KRÖ

Spar

At fö t vå rä ga KRÖNI Til nd g KAN lsk ö ot EKONO ring ra t i MIEXP en ka ERTE ss RNA kö En an ru bo pp os BILE N le ta ve d lse

sti

Livet drab är vad so bar en m

04 20

Augu

Gravi i en d mitt pand SPECIAL emi Hitta rätta den mäk BILE laren N En el ek trisk fram tid

PT:S

Besök gärna vår hemsida för mer information, www.succeblekinge.se. 20

KRÖ

2021

Glöm

Kontakta oss på Succé så ser vi till att du får ut mer av din marknadsföringsbudget. Du når oss på 0708 935 835 eller info@succeblekinge.se.

Nr

Nr 08

www .succ

ebleking

e.se

KRONA

atan 15

Borgmästareg

; 0455 -

267 00

pecsavers.se

; www.s


!

an k c e

eh

tt v a b a hela l) r 15%tiken , ej gaso bu ervaror s r g ö

lb i til

ller

(gä

la

BESÖK OSS UNDER TRETTONHELGEN

RÄNTEKAMPANJ

1,99%

VID KÖP AV NYTT FORDON UNDER PERIODEN 3-9 JANUARI

MÅNDAG-FREDAG 10-17 (GÄLLER ÄVEN DEN 6/1) LÖRDAG-SÖNDAG 12-15 BEGAGNADE HUSBILAR TILL RABATTERADE PRISER

BEGAGNADE HUSVAGNAR TILL RABATTERADE PRISER

NYA HUSVAGNAR TILL RABATTERADE PRISER

CARTHAGO E-LINE 58 XL -18........1 695 000 KR NU 1 595 000 KR

KABE IMPERIAL 630 ETDL -16............529 900 KR NU 499 000 KR

KABE ROYAL 600 GLE KS -21...............611 900 KR NU 582 000 KR

CARTHAGO MALIBU 440 QB -17........829 900 KR NU 799 000 KR

POLAR 560 CTH -10..............................269 900 KR NU 249 000 KR

KABE SAFIR 600 GLE KS -21................571 258 KR NU 543 000 KR

ELNAGH MARLIN 59 -04.....................279 000 KR NU 249 000 KR

SÄVSJÖ EURO 6,1 XL -92.........................84 900 KR NU 74 000 KR

KABE SMARAGD 520 XL KS -21..........476 300 KR NU 453 000 KR

MC LOUIS MC 4 -12..............................525 000 KR NU 489 000 KR

Nyhet! VI KÖPER DIN NYARE HUSBIL

Exklusiv visning nya Adria 2021

KONTAKTA OSS FÖR MER INFO

Välkommen till Gullbernavägen 21. Beställ er nya Adria 2021 med förmånliga hösterbjudanden.

Vi erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din husbil eller husvagn. Kontakta oss för en helhetslösning.

3-4/9

fredag kl. 10:00-17:00 Lördag & söndag kl. 10:00 - 16:00

Vi har 75 nya Adria, Affinity, Carthago, Kabe och Sun Living husbilar på väg hem

VISNING KABE 2021 på Dragsö Camping 26-27/9

BEGAGNADE HUSBILAR ADRIA CORAL 670 SL AXESS -19..............................................................................................749 900 KR

KABE TRAVEL MASTER 780 LT -16...........................................................................................899 900 KR

ADRIA CORAL PLUS 670 SL ALDE, AUTOMAT, 3000 MIL -18................................................829 900 KR

KNAUS 500 SPORT TRAVELLER SOLCELL, 6600 MIL -05.......................................................239 900 KR

ERBJUDANDEN PÅ NYA ADRIA

ADRIA MATRIX SUPREME 700 SL FULLUTRUSTAD, 2200 MIL -19................................1 095 000 KR LMC T752 -19............................................................................................................................929 900 KR BESTÄLL DIN NYA ADRIA/KABE 2021 MED FINA ERBJUDANDEN. ADRIA SONIC 700 SP -11...................................................................................................639 900 KR ROLLER TEAM GRANDUCA GARAGE P -09..........................................................................395 000 KR

Vi finns på plats kl. 11-15. Välkommen!

SUN nya LIVING LIDO S14 QUEENBED -11..................................................................................429 900 KR på vår hemsida: ADRIA HUSVAGN:

ADRIA SONIC 710 SL SUPREME -17..................................................................................995 000 KR

ADRIA HUSBIL: BÜRSTNER ARGOS 747 -08................................................................................................649 000 KR

BÜRSTNER AVIANO I727 IMPULSE -15.............................................................................739 900 KR

KOMFORTPAKET 1

AUTOMAT ALUMINIUMFÄLGAR

BÜRSTNER ELEGANCE 920 G -19....................................................................................1 395 000 KR ADRIA HUSBIL BÜRSTNER ELEGANCE I 840 G ALDE, SKINN, 2300 AIRBAG MIL -16............................................1 ADRIA HUSBIL 149 900 KR (AC MANUELL, PASSAGERARE, FARTHÅLLARE, BÜRSTNER LYSEO T690 G AUTOMAT, AC -17.....................................................................649 VID KÖP AV HUSBIL900 KR

HIGH LEVEL INSTRUMENTPANEL, ELEKTRISKT UPPFÄLGAR VID KÖP095 AV000 KR BACKSPEGLAR) CARTHAGO CHIC C-LINE I 4,9 ALDEVÄRMDA AUTOMAT, 2700 MIL -16..........................................1 PLUS ELLER SUPREME INGÅR VID KÖP AV HUSBIL.

CARTHAGO CHIC C-LINE 4,8 -09..............................................................................................699 000 KR INGÅR AUTOMAT OCH CARTHAGO CHIC C-LINE 5,8 FULLUTRUSTAD-12..................................................................895 000 KR

26 900 kr

41 600 kr

SPARA SPARA CARTHAGO CHIC E-LINE 50 LE FULLUTRUSTAD -18.......................................................1 495 000 KR

CARTHAGO CHIC E-LINE 51 LE FULLUTRUSTAD, 1700 MIL -18......................................1 550 000 KR CARTHAGO CHIC CARTHAGO CHIC

Gäller vid köp av Adria 2021 Gäller vid köp av Adria 2021 E-LINE 51 LE LINER -17............................................................................1 425 000 KR tom 30 oktober 2020, kan ej tom 30 oktober 2020, kan ej kombineras kombineras E-LINE 51 LINERCLASS -18.................................................................1 595 000 KR

ADRIA SONIC 710 SC SUPREME -19...........................................................................INKOMMANDE

BÜRSTNER IXEO IT 585 -13...............................................................................................INKOMMANDE

PLUSPAKET

ADRIACONCORDE HUSVAGNLINER PLUS 996 L MERCEDES -16..............................................................INKOMMANDE

DETHLEFFS I 7010 -12........................................................................................................INKOMMANDE

VID KÖP AV HUSVAGN HOBBY D650 ES -09...........................................................................................................INKOMMANDE INGÅR PLUSPAKET HYMER B644 EX -07...........................................................................................................INKOMMANDE HYMER ML I 570 -18..........................................................................................................INKOMMANDE KABE TRAVEL MASTER 780 X LGB -18............................................................................INKOMMANDE

SPARA

15 400 kr

VÄRDEBEGAGNADE (BEROENDE PÅ HUSVAGNAR VILKEN HUSVAGN) ADRIA CLASSICA 613 PK BARNKAMMARE, ALDE -06.......................................................149 900 KR

Gäller vid köp av Adria 2021 tom 3 oktober 2020 HOBBY 540 UL EXCELLENT

HOBBY T 555 FS -08...................................................................................................................379 900 KR

FÖRTÄLT -20...........................................................................289 900 KR

KNAUS 590 UK EXCLUSIVE BARNKAMMARE, ALDE -14...................................................289 900 KR

SE ALLA ADRIA/KABE ERBJUDANDE

RUDVIFRITID.SE Vi önskarPÅ alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!Vä lkomm en ti ll os s!

VÄLKOMMEN TILL OSS!

FÖRSÄLJNING

FÖRSÄLJNING

FÖRSÄLJNING

PETER PETER VIKTOR 0455-35 00 70 Fritid_Husbil 0455-35 00 77 0455-35mm.indd 00 71 1 Annons_Rudvi Husvagn 215x297

FÖRSÄLJNING FÖRSÄLJNING/ /BUTIK BUTIK // SERVICE: SERVICE Intagsv. 1C, Karlskrona Intagsvägen 1C, Karlskrona För För öppettider se vår hemsida: aktuella öppettider se vår hemsida.

www.rudvifritid.se www.rudvifritid.se


SUCCÉ

SUCCÉ ELLER FIASKO SUCCÉ

1

Julia Fridlund BK Atle-brottaren från Lyckeby som kan lägga till ”Svensk Mästare Brottning” i sitt CV. Först vinner hon junior-SM. Sedan efter knappt en månad tar hon på ett övertygande sätt även guldet i senior-SM. Mer svensk mästare än så går det ju inte att bli... Urstarkt Julia! Vi är alla i parterrläge!!!

2

Karlskrona Zoologiska Äntligen har Trossös egen djurbutik fått ett riktigt namn! För här kan nämligen de flesta djur shoppa loss. Inte bara hundar alltså. Katter, kaniner, hundar, fiskar, fåglar och alla tänkbara smådjur hittar rätt grejor här. Djuriskt bra och fullständigt zoo-logiskt!

3

Mattias Falck Vår egen bordtennisstjärna åkte till USA och grävde guld. Tillsammans med Kristian Karlsson fixades VM-guldet i dubbel. Det första svenska på trettio (30!) år! Snacka om ett bra bordsskick!

4

Tomteskogen på Trossö På Klaipedaplatsen mitt i city har det vuxit upp en magisk tomteskog. Här händer det mycket julkul. Framförallt varje fredag till söndag ända fram till julafton. Håll koll på följande datum och tider: Fredagar: 14.30 - 18.30. Lördagar: 10.00 - 15:00. Söndagar: 11.00 - 16.00. Dessutom 21, 22 och 23 december: 14.30 - 18.30. Ses där!

5

Beck är tillbaka! Julen är räddad!!! Fyra nya filmer är gjorda och den första, ”Beck - Ett nytt liv” har premiär den 25 december. Bästa julklappen kommer alltså en dag för sent i år. Vi är Beck-fans allihop!!!

Grattis Julia. Du ligger etta på Succélistan! – Tack så jättemycket! Svensk mästare. Var det något du hade räknat med? – Det var något jag hade hoppats på och det var målet men man vet ju aldrig! Du vann SM-finalen på fall. Var det en lätt match för dig? – Jag har mött denna tjejen innan och visste att jag slagit henne med god marginal förut och det gick ju bra denna gången också. Så mitt svar blir ja, jag antar det... Ha ha! Guld i senior-SM och en knapp månad före det guld i junior-SM. Du måste varit i toppform eller...? – Ja, jag hade förberett mig noggrant inför detta och formen kändes otroligt bra och det var kul!

Tack Julia och stort grattis till guldet! Eller gulden.

LÄSAR

N

VAL AS

FIASKO

TIPSA OSS! Finns det någon eller något du tycker borde ligga på Succé- eller Fiaskolistan?

Vindkraftsmotståndare Vindkraften måste byggas ut om miljön ska ha en chans. Sveriges kommuner kan i dag lägga in veto mot nya vindkraftsparker och det gör dem. De flesta vill alltså ha vindkraft men inte ”hemma hos sig”. Det är väl lite som vanligt att ”någon annan får göra...” Det är bara det att vi är där nu. Där precis ALLA MÅSTE göra...!

LÄSAR

N

VAL AS

Maila ditt eget förslag med en kort motivering till:

Succé - succe@succeblekinge.se Fiasko - fiasko@succeblekinge.se

Ny Audihall i Karlskrona God Jul & Gott Nytt År från oss på Börjessons

Blåportsgatan, Karlskrona www.borjessonsbil.se

30

0455-38 80 00


PROFESSIONAL

– städutrustning för alla

Städprylar för alla! ALLTID HOS PT PROFESSIONAL

Superpower med Z-Water X-Power Upptäck rengöringskraften i Svanenmärkta Z-Water X-Power. Supereffektivt i kylen, på köksluckor, bänkar, WC, golv, textilier, glas, fönster och rostfritt. Kort sagt det enda rengöringsmedlet du behöver till daglig städning. En produkt som inte är skadlig för hälsa, miljö och klimat.

195,5 liter

49,750 ml

BÄSTA PRESENTEN

Bort-bjuden -present!

HÖG KVALITET JULKLAPPSTIPS

Fönsterputskit som julklapp

595,-

Varför inte byta ut glöggflaskan till något lite roligare och annorlunda? Med Z-Water städkit blir din gåva garanterat ihågkommen och uppskattad. Ord. pris: 265,-

195,-

Kvalitetsprylarna till den som tar putsandet på allvar. Grön fönsterputshink med press, skvisshållare, skvisshandtag, tvättpäls, fönstersåpa, proffsskrapa och putsduk. Ord. pris: 795,-

För glasögon,mm

ENKLARE VARDAG

Kanonbra städhjälp 1 strutsdammvippa, 1 rengöringssvamp, 1 Z-Water 750 ml, 1 moppskaft, 2 moppar Z-Water Premium 40 c m, 3 mikrodukar, 2 glasdukar, 1 detaljborste. och 1 rengöringsborste

Missa inte PT:s Städskola på sidan 6!

Alla ”fönster” som behöver putsas är inte stora. Vårt lilla smidiga puts-kit kan du alltid ha med dig. I handväskan, eller i bilen. Utmärkt för glasögon, telefoner, surfplattor, sminkspeglar, mm.

950,Ord. pris 1055,-

PT Professional | Ronnebyvägen 3A, 371 45 Karlskrona 0455 - 61 50 20 | info@ptprofessional.se | ptprofessional.se

39,-

195,- Till puts och fej Att städa med riktiga hjälpmedel ger betydligt bättre resultat. Detta paket innehåller två mikrofiberdukar och en glasputsduk av proffskvalitet från Z-Water System, en detaljborste och två flaskor Z-Water X-power.


snabb elbil Kia EV6 – 18en ovanligt Ladda 10 – 80 % på minuter snabb elbil Ladda 10 – 80 % på 18 minuter

Nu lanseras EV6, en helt ny elbil från Kia som förkroppsligar det senaste inom teknisk innovation och markerar en ny standard i en laddbar rörelse. Tack vare sin banbrytande 800-voltsteknik kan Kia EV6 laddas ultrasnabbt från 10–80 % på endast 18 minuter. En hundraprocentig laddning ger bilen en räckvidd på upp till 528 kilometer. Har du bråttom så räcker det att ladda i 4,5 minuter för att få 100 kilometers räckvidd. Det kallar vi ovanligt snabbt. Privatleasing från 4 695 kr/mån*. Förmånsvärde från 2 294 kr/mån**. Nu lanseras EV6, en helt ny elbil från Kia som förkroppsligar det senaste inom teknisk innovation och markerar en ny standard i en laddbar rörelse. Tack vare sin banbrytande 800-voltsteknik kan Kia EV6 laddas ultrasnabbt från 10–80 % på endast 18 minuter. En hundraprocentig laddning ger bilen en räckvidd Erbjudandena gäller ordertecknade bilar t.o.m. 30/12-2021 eller så långt lagret räcker och kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal. Energiförbrukning blandad körning: EV6: 16,5 kWh/100 km; EV6 GT Line: 17,2 kWh/100 enligt kilometer. körcykeln WLTP. Har *Privatleasing: 36 mån, uppläggningsochdet administrationsavgift Rörlig ränta. mil. Onormalt slitage och övermil debiteras utöver leasinghyran. på upp tillkm528 du bråttom så räcker att ladda i tillkommer. 4,5 minuter förMax attkörsträcka få 1004 500 kilometers Sedvanlig kreditprövning. **Förmånsvärde: kostnaden för föraren motsvarar den skatt denne får betala per månad för bilförmånen, baserat på en marginalskatt på 50%. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för eventuella tryckfel.Privatleasing från 4 695 kr/mån*. Förmånsvärde från 2 294 kr/mån**. räckvidd. Det kallar vi ovanligt snabbt.

Est: 1988


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.