Tidningen Succé Nr 07 Juli 2021

Page 1

Nr 07

2021

Juli

Succé Karlskrona/Ronneby

www.succeblekinge.se

KRÖNIKAN

Livet är vad som drabbar en PT:S STÄDSKOLA

Glöm inte bilen BILEN

En laddad upplevelse

HÖGAKTUELL MULTITALANG Succé möter Johanna Nordström

KARLSKRONA Borgmästaregatan 15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se


SUCCÉ

REDAKTION

Alla torskar i samma nät…

ROLAND LUNDGREN Chefredaktör 0708-93 58 35 roland@succeblekinge.se

Om man tar sig en liten funderare på hur länge vi människor har funnits på jorden, vår planet alltså. Då står det snart klart att internet har funnits så väldigt kort tid att den nästan inte funnits alls. Ändå. Har det någonsin hänt någonting som påverkat och förändrat så många och så mycket på så otroligt kort tid?

IDA LILJEGREN Formgivare 0709-57 85 86 ida@succeblekinge.se

Nätet med alla dess sociala plattformar kan visa hur det mänskliga beteendet förändrats. Eller har vissa av oss alltid varit så här hatiska, frustrerade och arga? Är det bara så att det blivit så mycket lättare att få ut sina okontrollerade och kränkande åsikter om våra medmänniskor som det är nu? Hur som helst. Det har i alla fall gett oss ett helt nytt ord som inte fanns före internet: Näthat.

GUNILLA STRÖMBERG Skribent gunilla@succeblekinge.se

GRAFISK PRODUKTION Ida Liljegren Roland Lundgren TIDNINGEN SUCCÉ Nya Skeppsbrogatan 7 371 33 Karlskrona

info@succeblekinge.se www.succeblekinge.se www.facebook.com/succe TRYCK: Bold Printing Mitt AB. OMRÅDE: Karlskrona och Ronneby. Även i tidningsställ på strategiskt utvalda platser.

OMSLAGSFOTO: Robert Eldrim.

i vårt svenska herrlandslag befinner sig plötsligt under en match helt ren, som det heter, framför mål. Det hela går väldigt snabbt och är över på någon sekund och han missar den klara målchansen. Mer än så krävdes alltså inte för att idioterna skulle reagera. Men nöjde man sig med att bara skrika ut sitt missnöje hemma i TVsoffan eller var man nu befann sig? Nej det gjorde allt för många inte. Man var bara tvungen att ge sig ut på nätet och spy ut sin galla. En av vårt lands allra bästa fotbollsspelare fick alltså till sig att EN FOTBOLLSSPELARE

han var kass, oduglig och värdelös. Det förekom säkert värre uttryck men själv orkar jag inte ta del av allt. Det räcker så bra som det var. Att man orkar sätta sig framför ett tangentbord (ja, det heter tangentbord även på en smarttelefon) och få ihop alla elakheter och sedan slänga ut skräpet för hela världen att se. Jag är nu inte bara överraskad av orken att göra det. Vad är man för människa? Fungerar man överhuvudtaget? Det värsta av allt är väl ändå att den här sorten, det finns det många av… Många är ju också de som utsätts för hat på nätet. Exemplet med fotbollsspelaren tillhör inte det värsta. Jag vet! Det visar bara vilka triviala saker som kan trigga igång äkta näthat. BETEENDET.

så lätt att få ut sin musik. Som musikkonsument streamar man ju ner den musik man vill ha och för att mäta ett verks popularitet tittas det alltså på antal sådana här nedladdningar. Något som man bygger diverse hitlistor på. Det är väl bra…? Absolut. Om det nu inte vore så att om artisten vill så kan hen köpa nedladdningar. Se där! Plötsligt är det inte så konstigt längre. Det där att jag aldrig längre orkar lyssna på musikkanalernas hitlistor… att önska dig en riktigt skön sommar och se upp med alla ”torskar” där ute i cybernätet! (Känner du att du bara måste ut och näthata den här texten så strunta i tangentbordet. Var lite modig och slå mig en signal i stället.) PASSAR PÅ

”beteende” som inte heller tillhör nätets fördelar är ju den att det verkar väldigt lätt att luras. Ta det här med musikartister som ju numera har

ETT ANNAT

ROLAND LUNDGREN ROLAND@SUCCEBLEKINGE.SE

NÄSTA SUCCÉ I DIN BREVLÅDA 28 - 29 AUGUSTI För mer Succé tills dess besök oss på nätet: www.succeblekinge.se

SOMMARÖPPET V. 26-32 ALLA DAGAR 9-21

Eventuell skatt på vinster i tävlingar och utlottningar som anordnas av Succé betalas av vinnaren.

DENNA TIDNING PRODUCERAS OCH DISTRIBUERAS UTAN BIDRAG ELLER SKATTEMEDEL.

Ordinare öppettider alla dagar 9-19

Drottningskär Hyttevägen 4 • 0455-33 90 27 Följ oss på

2

DEN HÄR TRYCKSAKEN ÄR KLIMATKOMPENSERAD HELA VÄGEN FRÅN PRODUKTION TILL DISTRIBUTION.


GÄSTKRÖNIKAN

Livet är vad som drabbar en När sommarkänslan långsamt börjar sprida sig i kroppen vandrar tankarna tillbaka till detta märkliga år. Mycket har kretsat kring hur man ska arbeta för att undvika smitta. Har man kunnat arbeta hemifrån eller blev man av med det arbete man hade? Hur många plexiglasskydd monterades och hur många dunkar med handsprit gjorde vi av med? 2020 var året när digitaliseringen på allvar nådde socialtjänstens korridorer. Vi som alltid satt så mycket yrkesheder i förmågan att skilja på det privata och det professionella satt plötsligt där i våra hemmasoffor och hade Teamsmöten. Telefonsamtal från kommunmedborgare blandat med lönesamtal hamnade plötsligt i min privata sfär. medvetet mitt yrke på nytt varje år. Även när det gungat som mest under fötterna hittar jag inte något bättre. Gruppering och åtskillnad av människor har aldrig varit min grej. Individens värde eller charm består inte i vad någon ÄR eller vad de GÖR utan VEM de är när de gör det - eller inte gör det. Jag tänker att livet är vad som drabbar en och vad man har möjlighet att göra med det. I mitt eget liv har nog det slumpmässiga och impulsiva tagit överhanden över de strategiska valen och jag får anstränga mig för att försöka komma på hur jag egentligen hamnade där jag är. JAG VÄLJER

CV som sitter i en plastpärm från 80-talet avslöjar att jag delade ut morgontidningar på Hästö 1978. Jag var en riktigt dålig distributör som ofta kom sent och som fick motta sura gubbars bannor. Jag var dessutom blyg och introvert och klarade inte att be om ursäkt. Tittade ner i marken och hastade vidare på min cykel. Minns att jag klagade och fällde några tårar hos min pappa som ganska kallsinnigt konstaterade att: ”det är väl ingen som lovat att det ska vara lätt att jobba… eller att livet ska vara lätt över huvud taget?”. Nej, förvisso inte. Men roligt skulle det väl ändå vara? Jakten på det roliga och det spännande var den röda tråden i mina ungdomsår och på något sätt ledde det väl även fram till mitt yrkesval. ETT GAMMALT

HELENA PERSSON

FÖDD: 1963. BOR: Nyköping. FAMILJ: Sambo, vuxen son, hund och fyra katter. ARBETE: Chef Socialtjänsten. MOTTO: ”Vill jag ha rätt eller vill jag vara lycklig?”.

NÄR JAG ser tillbaka på den värld som var min när jag växte upp där i närheten av ån i lilla Lyckeby, så var det ingen mångfald på det sätt vi menar idag. Men vi var ändå en brokig skara. Olika egenskaper och omständigheter balanserade varandra, vi levde olika liv både då och sen. Min mamma jobbade på Gullberna sjukhus så historierna om människorna som var extra olika var närvarande under min uppväxt. Hon var också övervakare för Kriminalvården och det hände att något lite skamfilad person satt vid vårt köksbord. Min pappa, som även han, på sitt sätt, var en socialt engagerad människa, plockade vid ett tillfälle hem en vilsen kille av okänt ursprung som bara kunde ett par fula ord på svenska.

Sommartider Shopping Inspiration

Shopping Hos oss finns allt du behöver för både Mat Shopping soliga och regniga sommardagar – samlat under samma tak. Mat Inspiration Välkommen till oss

Inspiration

SÅ DEN röda tråden i mitt liv blev nog att människa, det kan man vara på olika sätt och det är okej. Jag retar mig sällan på mina medmänniskor i största allmänhet, möjligen då på sådana som är dumma mot djur. Eller på självutnämnda poliser, sådana där arga personer som hojtar med hög röst att man cyklar på fel sida eller att man ska plocka upp hundbajset innan man ens hunnit få fram påsen.

mitt i hjärtat av Välkommen till Välkommen till vackra Karlskrona! Wachtmeister Galleria Wachtmeister Galleria -- ett av Blekinges mest ett av Blekinges mest Välkommen till besökta besökta köpcentrum. köpcentrum.

Wachtmeister Galleria - ett av Blekinges mest ÖPPETTIDER* ÖPPETTIDER* besökta köpcentrum.

SOMMARENS DOFTER har kommit för att trösta och ge hopp. Känslan av lättnad över att det värsta nog är över blandas med oron över att det kanske inte är det. Min pappa har väl aldrig haft mer rätt än just detta år. Det har verkligen inte varit lätt att leva. Men vi som överlevde har ju förmånen att sitta här i sommarsolen och filosofera över oss själva och våra liv. Det är det ju faktiskt ingen som lovat att just jag skulle få göra.

ÖPPETTIDER* Vardagar: 10-18 Lördag: 10-16

Vardagar: Vardagar: 10-18 10-18 Lördag: Lördag: 10-16 10-16

ICA Supermarket Cityhallen alla dagar 07-23 ICA Supermarket Apoteket vardagarCityhallen 9-18, lördagar 10-16 ICA Supermarket Cityhallen alla dagar 07-23 alla dagar 07-23 Kika på www.wachtmeistergalleria.se för kompletta Apoteket vardagar 9-18, lördagar 10-16öppettider. Apoteket vardagar 9-18, lördagar 10-16 *Ändringar kan ske, se vår hemsida för aktuell *Ändringar kan ske,på se sociala vår hemsida för aktuell Följ oss gärna information. För avvikande dagarmedier! se vår hemsida. information. För avvikande dagar se vår hemsida.

@wachtmeister_galleria

ICA Supermarket Cityhallen alla dagar 07-23 CONNECT US! Apoteket vardagar 9-18, lördagar 10-16 WITH CONNECT WITH US!

@wachtmeister_galleria @wachtmeister_galleria *Ändringar kan ske, se vår hemsida för aktuell information. För avvikande dagar se vår hemsida.

PLATS: Lyckeby, korsningen mellan Gillevägen och Strandvägen. MUSIK: Azucar Moreno.

CONNECT WITH US! @wachtmeister_galleria 3


MAT & DRYCK

Njut av goda viner i sommar Jag har tagit fram lite boxviner jag tycker håller bra kvalitet och passar sommarens smaker med allt från matiga sallader till skaldjur och fisk samt grillen. Jag har tagit med recept från www.foodfolder.se så du kan gå in och se recepten och även bilder på färdiga rätter. Ha nu en riktigt fin sommar! Bag-in-box vitt (till skaldjuren) Här kommer ett mycket friskt och trevligt vin nere från Marche som ligger i mellersta delen av Italien. Här är de kända för sina vita viner med en otrolig fin syra och frukt. Vinet heter Moncaro Verdicchio Dei Castelli di Jesi Classico (22424) 229 kr. Det görs på den traditionella druvan i området som heter Verdicchio. Ett friskt torrt vin (5g/s L) med bra syra och frukt. Inslag av päron, honungsmelon och citrus. Passar till lättare sallad och är riktigt trevlig till skaldjur och givetvis fisk. Du kan med fördel använda smakrika såser med hög syra. Prova receptet på medelhavsröra med räkor eller lax med fänkålssallad. Bag-in-box rosé (till sommarsalladen) Detta vin kommer från producenten François Lurton som är född och uppvuxen i Bordeaux. Han är mest känd för sina vita viner och då med druvan Sauvignon Blanc. Hans företag har vuxit globalt genom åren. Man kan hitta viner från både Spanien, Argentina och givetvis Frankrike. Hans mest kända serie, som heter Les Fumées Blanches

finns i vit och rosé. Detta vin heter Les Fumées Blanches Rosé (22138) 259 kr/3L. Det är gjort på druvorna Sauvignon Gris och Sauvignon Blanc. Ett torrt vin med bra syra och mycket generös frukt. Inslag av hallon och smultron med en lite örtig ton. Passar till sommarens sallader och bufféer eller som aperitif. Prova till receptet på pastagratäng med zucchini och halloumi. Bag-in-box rött (till grillen) Detta ekologiska boxvin kommer från Katalonien i Spanien och producenten Torres som har sitt säte i Vila franca del Penedès utaför Barcelona. Vinet heter Sangre de Toro Organic Selection (2442) 254 kr. Det är gjort på druvorna Garnacha, Syrah och Merlot. Ett medelfylligt vin som passar smakrika sommarbufféer och även grillat. Tillbehören får gärna ha lite hetta och syra. Prova receptet på grillade färsspett och tzatziki. Rött vin (till grillad/ugnsbakad fisk) Detta vin kommer från området Beaujolais som ligger i södra Bourgogne i Frankrike. Det är gjort av vinmakaren Marc Dudet. Marc äger inga vingårdar

Krispig panerad torsk Torsk är nog mångas favoritfisk, framförallt med en härligt krispig panering. Något som passar perfekt till just panerad torsk är skagenröra och kokt potatis. Här kan du läsa Ola och Davids favoritversion av denna rätt. Panerad torsk, skagenröra och mandelsparris. Serveras med kokt nypotatis Cirka 4 personer Panerad torsk 600 g torskfilé skuren i fyra bitar. 2 dl vetemjöl 3 ägg 2 dl ströbröd Rapsolja till stekning Torka av fisken med hushållspapper. Salta och peppra filéerna. Ta fram tre djupa tallrikar och lägg mjöl i en, vispade ägg i en och ströbrödet i en. Rulla en filé i taget först i mjölet, sedan i äggblandningen och sist i ströbrödet. Stek i cirka 1 dl olja på medelvärme i cirka 3-4 minuter på vardera sida.

Mandelsparris 1-2 knippe med sparris 2 msk mandelspån 3 msk smör 1 msk rapsolja Skär bort den hårda ändbiten på sparrisen. Stek sparrisen i oljan i cirka 5 minuter på medelvärme. Tillsätt smöret och mandelspånen och fortsätt steka allt tills smöret bryns och spånen rostas. Smaksätt med salt och peppar. Servering Koka nypotatisen. Tillred skagenröran. Stek fisk och sparrisen. Servera med citronklyfta och färsk dill.

NJUT!

Skagenröra 200g räkor 1 dl majonnäs ½ hackad rödlök 1 msk hackad gräslök 1 msk hackad dill 1 msk citronjuice Salt och peppar Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt, vitpeppar och citron.

4

utan han tar druvorna från kontraktbönder som håller hög kvalitet. Vinet heter Beaujolais Villages (2317) 99 kr. Gjort på druvan Gamay som är en traditionell druva i området. Vinet är medelfylligt mot lätt med markerad syra och generös frukt. Inslag av körsbär, lingon och hallon. Passar till sommarbufféer och smakrika sallader. Även trevligt till vegetariskt och bra till ugnsbakad eller grillad fisk med smakrika tillbehör. Prova till receptet på stekt röding med kantarellsmör och rostade palsternackor.

OLA VALLIN & DAVID KARLSSON MÖLLER BISTRO BERNA

LARS NIELSEN VINKÄNNARE


Ett tak som återbetalar sig Effektiv, snygg integrerad solenergi, både vid renovering och nyproduktion. Passar både småhus och större fastigheter.

takwatt.se | info@takwatt.se

5


PT:S STÄDSKOLA

Glöm inte bilen... Använd Wheel Cleaner för att få rena fälgar.

Ta gärna hjälp av en fälgborste.

Asphalt off.

Spraya på fälgen.

Skölj nogrannt av.

Spraya Asphalt off på bilens nedre del.

I detta nummer av Städskolan ger vi tips om hur du bäst håller ditt fordon i bra skick både ut- och invändigt. Det finns många gör-det-själv-hallar där du kan behöva ha med dig professionella tvättkemikalier för att få ett snabbt, bra och långvarit resultat. Vi på PT Professional erbjuder proffsprodukter från Lahega men även lokalt producerade kemikalier från Sanego. Utvändig tvätt: • Skölj av bilen med vatten först om den är varm. • Rena fälgar fixar du med Wheel cleaner. Har du gulaktiga fälgar/flygrost så behöver du en sur Wheel cleaner. Är det däremot olja och smuts (som är vanligast) ska du använda en alkalisk Wheel cleaner. Bearbeta med fälgborste… • Spraya på Asphalt off på nedre delen av bilen och lite högre upp på bilens bakre del för att ta bort asfaltsfläckar och vägsalt. • Envisa insekter får du bort med att applicera Z-Water och vänta en stund eller med Bugremover. Använd svamp vid behov. • Skölj av bilen, gärna med högtryck. Jobba nerifrån och upp. • Tvätta bilen med Car/Wax Shampoo med en ren svamp. Spola av och avsluta med att skölja med lågt vattentryck så rinner vattnet av bättre. • Vill du ha en extra fin glans på lack, gummi och plast kan du applicera Wet wax med en fuktig svamp. Avsluta genom att spola av. • Torka bilen torr med en mikroduk så slipper du kalkfläckar.

• Torka av allt torrt damm från ratt och instrumentpanel med en torr mikroduk. Vid behov sprayar du på Interior Cleaner och torkar av med mikroduk. • Putsa av rutorna invändigt med Z-Water och en rosa glasduk. • Använd Interior cleaner om du har fläckar på bilens textiler. Vid tuffare fläckar kan man behöva jobba in produkten med en diskborste och ge den lite verkanstid. Använd mikroduken och torka utifrån och in för att transportera bort smutsen. Skölj sedan ytan med Z-Water så du får bort alla tensider och kemikalierester. Fukta hela sätet för att slippa vattenringar. • Gummimattorna får du svarta och glansiga genom att använda Rubbershine. Bara att spraya på! • Lägg tillbaka gummimattorna och njut av din nytvättade och nystädade bil! också vaxa/polera bilen någon gång om året med produkter och bilvårdsrondeller. Snabbtvätt med vaxshampoo eller snabbvax är ett snabbt sätt att hålla bilen extra fin hela året efter du polerat den. Besök oss så berättar vi mer. DU BEHÖVER

Tvätt/städ invändigt: • Börja med att ta ut alla mattor. • Dammsug hela bilen. Välj med fördel en dammsugare som har flera olika munstycken. Då kommer du lättare åt på svåra ställen.

Skölj av hela bilen.

PT SOFIE

Torka av allt damm med en torr mikroduk. Tvätta av hela bilen med shampoo och en ren svamp. Spola sedan av hela bilen.

Lahega-produkter.

En matt matta är inte roligt.

6

Produkter från det lokala företaget Sanego.

Med Rubbershine från Sanego blir den som ny.

Dammsugare med olika munstycken är att föredra.

Använd Interior Cleaner vid behov.

Z-Water och en glasduk ger spegelblanka rutor.

Glöm inte framrutan.

Använd Interior Cleaner för fläckar på textilier.

Ta hjälp av en diskborse vid svåra fläckar.


Upplev Karlskrona skärgård Från Karlskrona tar du dig ut i Östra skärgården, till storöarna och på ån till Nättraby. För dig som vill utforska staden från vattnet finns Hop-on Hop-off. För en tryggare resa minskar vi antalet platser ombord och ber dig som reser att hålla avstånd. Besök blekingetrafiken.se för mer information och sommarens alla tidtabeller.

En sommar till där avstånd är omtanke Vi längtar efter dig och hoppas att vi ses i sommar – men du som kan, välj dina resor med omtanke.


SUCCÉ

Yes! Andra Andra paret paret Yes! på köpet, köpet, gäller gäller på alla glasögon glasögon alla

linneskjorta

- finns i många färger

1499:Boka Boka din din synundersökning på på specsavers.se specsavers.se

– STILSPECIALISTEN –

Borgmästaregatan Borgmästaregatan 15 371 371 35 35 Karlskrona Karlskrona Tel Tel 0455 0455 26700 26700 När värde, på på köpet. köpet. Du Du betalar betalar för för paret paret med medden den När du du köper köper båge båge från från 395 395 kr kr får får du ett andra par, till samma eller lägre värde, dyraste kostnadsfria paret paret är är högre högre än än bågens bågens värde värde i i det detpar par dyraste kombinationen kombinationen av av glas glas och och tillval. Om bågens värde i det kostnadsfria du och kan kan inte inte delas delas med med någon någon annan. annan. Enkelslipade Enkelslipade du betalar betalar för, för, behöver behöver du du betala betala mellanskillnaden. 2för1 är personligt och standardglas erbjudanden. Bågar Bågar på på modellen modellen kostar kostar795 795kr, kr,med med standardglas (index (index 1,5) 1,5) ingår ingår ii priset. priset. Kan inte kombineras med andra erbjudanden. reservation Specsavers. reservation för för slutförsäljning. slutförsäljning. Erbjudandet Erbjudandet gäller till 5/9. ©2021 Specsavers.

www.nymansherr.nu

Ronnebygatan 39, Karlskrona - Tel. 0455 - 102 98 ÖPPET: MÅNDAG - FREDAG 10-18, LÖRDAG 10-15

Ledande inom vatten- & avloppsrening Moderna och miljövänliga avloppslösningar. Tryggt och enkelt.

Kingspan BAGA Fredrik Håkansson | T: 0455-35 05 23 | E: fredrik.hakansson@baga.se www.kingspan.se/baga

8


SUCCÉ

NYSLÄPP

förbeställ online

www.constantly-watches.com/gribshunden/

Subhi Aldabbagh i verkstaden

Ny butik i Karlskrona! Subhi Aldabbagh som driver Urmakeri Ur & Present i Ronneby är tredje generationens urmakare. Historien sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet när hans farfar fick lära sig urmakaryrket av en släkting i utbyte mot en lunschlåda. Han valde stolt att föra vidare den lärdomen till sina barn och barnbarn. Urmakeriet i Ronneby etablerades för drygt 10 år sedan och under den tiden har Subhi bland annat vunnit priset "Årets Nyföretagare". lång erfarenhet efter att dagligen jobbat med klockor sedan många år tillbaka. Intresset för klockor har varit stort redan sen barnsben, det var det som motiverade honom till att vilja tillverka en egen klocka. Brunnsparken i Ronneby, denna vackra oas i Blekinge med sin fantastiska natur inspirerade honom till att förverkliga sin dröm, att designa och tillverka en egen klocka som han själv ville bära på sin arm. Här ligger nu hans verkstad i Villa Wega. Grundtanken är en klocka med en unik design som ska hålla sitt värde och gå vidare/ärvas till nästa generation. HAN HAR IDAG

ELEGANCE

En värdefull och uppskattad minnesgåva som passar som jubileumpresent till sig själv eller till någon som betyder mycket. Man vill framhäva filosofin bakom namnet CON STANTLY (ständigt), en gåva som blir en symbol för ständiga relationer, som stärker relationer och kärlek till den du älskar. Det ska vara en värdefull present med en stor mening. – Det är så många olika slags märkesklockor på marknaden idag men ingen erbjuder något värde- och meningsfullt till ett förekomligt pris. Vill man ha något speciellt och exklusivt med hög kvalitet så kommer det att kosta en förmögenhet, säger urmakare Subhi Aldabbagh. modellen som lancerades 2019 var Elegance-uret. Den fick snabbt stor uppmärksamhet och blev nominerad

DEN FÖRSTA

till "Svenska Designpriset 2020", där den valdes ut bland många produkter som deltog i tävlingen. Detta är alltså en stor utmärkelse. Efter månader av minutiöst konstruktionsarbete var Subhi redo att presentera sin andra klocka BOSS. Det automatiska uret med unik och mäktig design lancerades i december samma år. Denna handtillverkade klocka deltar nu i tävlingen "Svenska Designpriset 2021".

Subhi och hans medarbetare ser fram emot att kunna ge fler kunder service även av deras egna armbandsur. Små och stora reparationer samt batteribyte och armbandsbyte.

verksamheten och man öppnar ytterlig are en butik, C O N STA N T LY O F S W E D E N i Karlskrona. Den 1 augusti har han invigning på Amiralen köpcentrum i Lyckeby där det blir möjligt att se alla CONSTANTLY-klockor på plats och göra en beställning. I samband med öppningen släpps en ny klocka med en ritning av Gribshunden på baksidan. Det blir en limiterad upplaga, en urtavla med arabiska siffror och möjlighet att välja stållänk eller läderarmband. Introduktionsspris kommer vara 2.500 kr. N U EX PAN D E R AR

BOSS - Open Heart

9


SUCCÉ

Citytåget i Karlskrona Äntligen tuffar Citytåget igen. Ta en tur med tåget och få en skön stunds avkoppling och njut av vackra Karlskrona. Citytåget utgår från Klapeidaplatsen/ Stortorget i Karlskrona och kostar 30kr/ person. Tider tillsvidare: Måndag- Fredag kl 13:00 - ca 17:00 Lördag kl 12:00 - ca 16:00 Med undantag för tågbokningar och oväder. Nästa avgångstid, se anslagstavla vid tåg-hållsplats.

• Begränsade sittplatser i tåget. • Vi rekommenderar att betala med SWISH • Avvikelse i tider och platser kan förekomma. Vi följer de aktuella restriktionerna. Tillsammans hjälps vi åt så vi kan ha en fantastisk sommar med Citytåget! Mer information finner du på: www.karlskronacity.net/citytaget

Fakta om tåget: • Platser: ca 45 vuxna eller 60 barn • Hastighet: ca 30 km/h • Årsmodell: 2005 • Typ: Italienskt Dotto lok med 3 vagnar, varav 2 vagnar har glasad vänstersida

Hyr Citytåget: Citytåget går att hyra året runt* för alla typer av tillfällen exempelvis bröllop, födelsedag, företagsevent, transport och/eller guidad tur av privat sällskap osv. *Vi reserverar oss för vinterkörning med snö och halka då det inte finns några snökedjor.

Tåget utgår från Karlskrona och kan hyras för turer även i och till Jämjö, Rödeby, Fridlevstad, Hasslö, Nättraby, Lyckeby, Sturkö och Aspö dvs Karlskronas omedelbara närhet. För längre avstånd kan det bli aktuellt att först transportera Citytåget, tag i så fall kontakt med Håkan för att efterfråga denna möjlighet.

Kontakt: Turer/ bokning/hyra tåg: Håkan Gustavsson Telefon 0709 20 81 05 Övriga frågor: Kontoret 0455-260 20 Covid19 • Kön startar vid den röda repet innanför skylten ”Tågstopp”. Håll avstånd på minst 1.5 meter! • Handtagen tvättas efter varje tur. • Det finns tillgång till handsprit.

STÖD DET LOKALA NÄRINGSLIVET! ”Vi finns här för dig när du behöver något i vardagen, precis som vi nu behöver dig för att finnas kvar.”

Support Karlskrona är ett initiativ från Karlskrona kommun, Karlskrona City, Cityfastighetsägarna och KFH - Karlskrona Företags och Hantverksförening. Gruppen har bildats med anledning av pandemin och har till uppgift att stötta besöks-, handelsoch servicenäringarna i Karlskrona kommun. 10


SUCCÉ

Trädgårdsmöbler från

Brafab

VÅRA FASADFÄRGER ÄR SVANENMÄRKTA

ULTIMATE 9L Valfri bruten kulör ord pris 2925:- 1999:-

VAXDUK

INFINITY 9L

HÅLLER GLANS OCH KULÖR LÄNGRE Valfri bruten kulör ord pris 3789:- 2799:-

BESTÅ BRILLIANT 10L

FALU RÖDFÄRG 10L

HALVMATT TÄCKFÄRG TRÄ ord pris 3279:- 2499:-

69:-/lpm

HELMATT TÄCKFÄRG TRÄ

MODERN OLJEFÄRG 10L

Finns i flera färger ord pris 615:- 499:-

ord pris 2455:-

TÄCKFÄRG TRÄ

1999:-

Ronnebygatan 37, Karlskrona • 0455-102 38 Ronnebygatan 37. Tel. 0455-102 38 Ronnebygatan 37. Karlskrona. Karlskrona. 0455-102 38 Öppet: Måndag-fredag 11-18,Tel. lördagar 10-15 Öppet: Måndag-fredag Måndag-fredag 10-18, 10-18, lördag lördag 10-15 10-15 Öppet: www.carlximode.se carlximode.se carlximode.se Följ oss på ---CARL XIMODE MODE Följ oss på CARLl Följ oss på CARLl XI XI MODE TJÆRALIN TRÄOLJA 2,7L 339:9L 899:-

TERRASSLASYR 2,7L

SNICKARKOMPETENS ATT LITA PÅ!

Valfri bruten kulör ord pris 659:- 469:-

Brytbar träolja Går att pigmentera ord pris 419:- 249:-

SIOO:X

20% RABATT

Letar du efter en personlig och pålitlig snickare? Vi sätter kunden i fokus och anammar kvalitet i alla led. Vi erbjuder flexibla tjänster inom bygg och snickeri och vänder oss till både företag och privatpersoner.

HYR BONA POWER SCRUBBER FÖR

495:-/DAG

Varmt välkommen att kontakta oss på Blommans Bygg!

G PRIS

AR

E TA P

070-667 28 82 ● plommonet@live.se

UTEPLATS 4L

ANTI

TER

GRÖN-FRI 5L

ord pris 790:- 599:-

NU ERBJUDER VI PRISGARANTI PÅ TAPETER

Lallerstedtsgatan 5 • Karlskrona • 0455 240 82 ÖPPETTIDER: Måndag-Fredag 9-18, lördag 10-16, söndag 11-15 11


SUCCÉ

Ett halvår olikt alla andra Dags att summera första halvåret här hos oss på Länsförsäkringar Blekinge. En rad intensiva månader där vi hunnit åstadkomma en hel del bra saker. Samtidigt är fortfarande ingenting sig likt i det dagliga arbetet, men det visar att allt går om man bara vill. Har ni sett vår glassbil? Den tycker vi är ett trevligt sommartecken som dels fungerar som en påminnelse om att vi har genomfört en ny återbäring och dels bjuder på glass. Under flera varma veckor åker den runt i länets alla kommuner och glädjer många som lyckats vara på plats vid rätt tillfälle. Återbäringen är en återkommande del av vår verksamhet. Eftersom vi är ägda av våra kunder så går det eventuella överskottet tillbaka till dem - nu senast 50 miljoner som delades ut i maj. Att vi haft utdelning g anska regelbundet de senaste åren beror på att vi har haft ett bra skadeläge men det är inte hela sanningen. Vi förvaltar

också våra försäkringspengar väl och har sett dem växa. skadeläget så har det generellt sett varit lågt under pandemin men nu ökar antalet ärenden igen. Det är såklart inte positivt, men ger ändå en fingervisning om att vi så sakta börja återgå till ett mer normalt beteendemönster. Något vi ser fram emot. PÅ TAL OM

hunnit med att lyfta olika sorters entreprenörskap i länet. Nu senast delade vi för första gången ut vårt pris BlueHealth Prize i kategorin e-hälsa. Vinnaren blev Digitala Samtal AB i Karlskrona som utvecklar säkra system VI HAR OCKSÅ

för kommunikation inom omsorgen. Vi har också hittat tre värdiga kandidater till vårt pris Hållbara Blekinge som avser företag som gör något extra för hållbarheten. Det blev second handbutiken Phoenix and Friends, odlingen och gårdsbutiken Gummagården samt Blekinge Arkipelag som arbetar med biosfärområdet i länet. Vem som vinner avslöjas på näringslivsgalan Guldeken i höst. Näringsliv är också något vi satsat extra på inom vår bankverksamhet som fortsätter växa så det knakar. Nu förstärker vi bankens företagsfokus genom att anställa ett gäng nya rådgivare med gedigen erfarenhet inom det området.

husägare och hälsar på för att ge tips om hur man kan minska skaderisken eller hur försäkringarna fungerar. Mest hoppas vi såklart på att världsläget ska stabilisera sig, så att vi kan träffa kunder, kollegor, nära och kära - och kunna kramas igen! Ha en skön sommar och ta hand om er!

SKA VI TITTA lite i spåkulan så ser vi att våra nya Trygghetsrådgivare har fått en rivstart och kommer att ha mycket att göra i höst. De riktar sig främst till nya

RENÉE SKOGERSSON KOMMUNIKATIONSCHEF

Länsförsäkringar Blekinge driver bankverksamhet i alla Blekinges kommuner. Banken är snabbast växande i Sverige. Vill du veta mer så besök delarmedsig.se

Med 25 års erfarenhet inom branschen erbjuder jag akupunktur enligt traditionell kinesisk medicin

Akupunktur användas som behandling för en stor mängd tillstånd och hälsoproblem så som uttmattningssyndrom, smärta/värk och för att stärka immunförsvaret Läs mer på hemsidan Annika Ulvenhag Hälsoplan 5 • Ronnebygatan 49, Karlskrona • 0709-191865 • akupunktur@ulvenhag.nu • www.ulvenhag.nu 12


Denna sida är betald av hoglands, Karlskrona

hoglands: Gant. Gant footwear. Lacoste. Hansen & Jacob. Gran Sasso. Pour. Berwich. Alan Paine. Lexington. Pelle P. Holebrook.Alberto. Saki. San Siro. Lindbergh. Meyer. Club of Comfort. Oscar of Sweden. R2 Shirts. Sir. Tiger. Digel. Björn Borg. Pelle Vävare. Portia. Happy socks. Fathers and friends. hoglands dam: Gant. Lexington. Stenström. Part Two. Cavaliere. Sand of Copenhagen. Holebrook. Pelle P. Saki. Oui. Toni fashion.

Ronnebygatan 49, Karlskrona, 0455-100 31

Ronnebygatan 48, Karlskrona, 0455-201 00


SUCCÉ

Bufféer för alla tillfällen Vi skräddarsy din meny efter ditt tycke och smak! Ring eller boka gärna ett möte med oss och låt oss inspirera dig! ▪ Buffé 1, 139 kr Örtkryddad svensk kotlettrad, chili- och jerkmarinerade kycklingklubbor. Potatissallad eller potatisgratäng. Grönsallad, tomat och olivsallad samt coleslaw. Färskoströra, aioli, bröd och smör. ▪ Buffé 2, 169 kr Vitlöks- och persiljemarinerad fläskfilé, svensk kycklingfilé med röd pesto. Rostade rödbetor med honung och fetaost. Grönsallad, pastasallad med oliver och tomater. Marinerade champinjoner, coleslaw, melon och brieost. Potatissallad eller potatisgratäng. Aioli, färskoströra, tzatziki samt bröd och smör. ▪ Buffé 3, 215 kr Soja- och limegrillad laxfilé, vitlöks- och persilja marinerad fläskfilé, svensk kycklingfilé med röd pesto. Asiatisk nudelsallad, rostade rödbetor med honung och fetaost. Grönsallad, pastasallad med oliver och tomater. Marinerade champinjoner, coleslaw, melon och brieost. Potatissallad eller potatisgratäng. Aioli, färskoströra, tzatziki samt bröd och smör. I alla alternativ ingår potatisgratäng eller potatissallad (välj mellan svensk eller fransk variant) samt smör och surdegsbaguette.

Lunchbuffé Vi brinner för god mat och trevligt sällskap och har gedigen erfarenhet från världens kök. Här lagar vi all mat från grunden med mycket kärlek och passion. Måndag-Fredag 11.00-14.00 dukar vi upp en LUNCHBUFFÉ med spännande och klassiska maträtter från både det svenska och internationella köket. Vi erbjuder alltid: Dagens rätter ▪ Veckans husman ▪ Ett stort salladsbord Nygräddat surdegsbröd ▪ Fräscha tillbehör På hemsidan: www.bistroberna.se finner du alla våra menyer! Tveka inte att kontakt oss för helhetslösningar och bokningar! Vi har avhämtning!

För aktuella öppettider i sommar, se vår hemsida.

14

Välkomna

Du hittar oss vid Gullberna Park, Kolonivägen 59 0455-15255 info@bistroberna.se

www.bistroberna.se

Somriga smaker! Doften av grillat hör sommaren till. Vart man än befinner sig möts man av denna fantastiska doft. Det grillas kött, fisk, fågel och grönsaker. Alla har sin egen favorit. Här ger Ola och David dig tips på två olika såser som passar till vad du än väljer att lägga på grillen. Även ett tips på en eferrätt med mångas favoritbär. Vi pratar såklart om jordgubbar! Ramslökaioli 2 dl Hellmans majonnäs eller hemmaslagen 2 msk hackad ramslök 1 msk limesaft 2-3 finhackade vitlöksklyftor Salt och nymalen peppar

Rödvinsmarinerade jordgubbar med mascarpone Ca 1 liter jordgubbar, ansade och skurna i halvor. ½ dl socker 2 dl rödvin ½ tsk vaniljsocker

Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt, peppar och limejuice. Enkelt och fräsch.

Blanda alla ingredienser och låt dra i kylen i cirka 2 timmar. Fördela jordgubbarna och vinet i 4 höga glas. Toppa varje glas med en klick mascarponegrädde, en biscotti och strimlat citronmelissblad!

Tzatziki med en twist ½ gurka riven och urvattnad i durkslag 2 finhackade vitlöksklyftor 2 dl grekisk yoghurt 1 tsk vittvinsvinäger Salt och nymalen peppar En knivspets cayennepeppar 10 myntablad, strimlade 5 kvistar timjan, repade Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Fantastiskt god!

OLA VALLIN & DAVID KARLSSON MÖLLER BISTRO BERNA


REA!

14.995 kr Ord. pris 23.995 kr

XO KONTINENTALSÄNG KOMPLETT PAKET 180x200cm med 10cm bäddmadrass, ben och huvudgavel ingår! Individuellt fjädrande pocket i 5-zoner, medelfast.

Begränsat antal!

REA! ÅRETS STORA

30.412 kr

Ord. pris 40.550 kr EKENS ESSENS Kontinentalsäng 180x200 cm. Inkl. bäddmadrass softex och gavel. Köp till valfria ben.

UTVALDA VAROR SKALL BORT! Möbler, textil, present, mattor & belysning

25%

RABATT PÅ HELA EKENS SÄNGSORTIMENT Erbjudandet gäller t o m 29/8 -2021

Begränsat antal!

Begr äns anta at l!

LEVI 3-sits Soffa i tyg City ljusgrå, 230x90 H 82cm. (11.995kr)

7.995 kr Köp till nackstöd 795kr

LOKE Hörnsoffa med avslut höger eller vänster. Tyg Lisboa granit, 270x225cm. Köp till nackstöd 795 kr

NELLY 3,5-sits Soffa i tyg Teide grey eller antracit, 253x103 H 90cm. (14.995kr)

Feels like home

9.995 kr

(10.995kr)

Mån-fre 10-18, lör-sön 11-16 Karlskrona 0455-36 78 80

www.emhome.se

11.995 kr

REA:

6.495 kr

Bromölla 0456-478 00

(17.995kr)

LOKE 3-sits Soffa i tyg Lisboa sand, 238x91 H 82cm.Köp till nackstöd 795 kr

goldhat Reklambyrå

Komfort till kanonpris!


SUCCÉ MÖTER

Johanna Nordström

Högaktuell multitalang

Komikern Johanna Nordström ger sig ut på sin första soloturné med humorshowen ”Ring Polisen” i höst. Det är hennes första soloprojekt och kommer bland annat att handla om hennes fascination för polisyrket och kriminalare. Nordström har tidigare nominerats till Guldtuben i kategorierna Årets Video, Årets Humor, Årets stjärnskott och Årets Instagram. Hon är relativt nybakad som stjärna på den svenska komikerhimlen men har redan kommit en bra bit på väg i karriären som tog en rejäl fart 2018. Hon är en högaktuell multitalang och mångsysslare som inte drar sig för att ta sig an vilken utmaning som helst. Vi har sett henne i TV-program som ”Bäst i Test” vars tittarsiffror på snudd konkurrerade ut ”Let’s Dance”, samt gömt sig som dold sångerska bakom Draken i ”Masked Singer”. Hur pass väletablerad tycker du själv att du känner dig dag? – Jo, men det tycker jag väl ändå, att jag har kommit någon vart i humorkarriären. Jag började med standup 2018, så det är ju inte så många år ändå som jag hållit på med det här. Det var väl då som jag började fatta det här på riktigt kan man säga. Det är det senaste året som det smällt till, det har gått bra! nominerades Johanna som ensam tjej i inte mindre än fyra olika kategorier av ”Guldtuben”. Redan under de tidiga gymnasieåren hade hon ett SAMMA ÅR

16

twitterkonto där hon skapade en följarbas på 30 tusen följare. – Ja, det stämmer, jag har vunnit Svenska Humorpriset två gånger och blev nominerad till Årets Svenska komiker i fjol, som jag tyvärr inte vann. Det har hunnit bli många följare, några nomineringar och priser, det är kul! Är det fortfarande lite svårare som kvinna att ta sig fram i komikerbranschen tycker du? – Jag skulle vilja svara både ja och nej på den frågan. Det är mycket bättre inkludering nu, men självklart handlar det ju först och främst om hur bra och talangfull man är. Men det är klart att män alltid har haft större utrymme och det är på något sätt lättare för killar att vara roligare. Jag menar att folk tycker att om en man drar ett trist skämt skrattar man ändå. Jag som tjej måste leverera och vara 100 procent närvarande hela tiden. Som kvinnlig komiker är det tyvärr lätt att hamna i fällan där man känner att man måste ”förtjäna” publikens uppskattning och respekt. Jag har så mycket jävla anamma i mig ändå och försöker att inte tänka på det. Det har blivit bättre och bättre

tycker jag. Det är många klubbägare och arrangörer som är otroligt inkluderande och medvetna kring det här. Vad är bra humor för dig? – Riktig humor är standup, utan tvekan. För mig är det en ren konstform. Jag tror inte folk kan sätta sig in i och förstå hur speciellt det är eller hur svårt det också är. För mig är Johan Glans den bästa. Hans mimik, hans agerande på scen, skådespeleri, träffsäkerhet och förmågan till att alltid pricka rätt. Det är humor för mig. Honom skrattar jag så mycket åt att jag dör. Glans är helt briljant och har alltid varit en stor förebild för mig. Ibland blir jag till och med lite arg på honom, varför har inte jag kommit på det där före honom? Vet han om det? – Ja, jag har pratat med honom. Vi ligger på samma agentur, ”Humorkalaset”. Vi ses ibland men jag tror inte han vet vilket stort fan jag egentligen är. Han har alla målgrupper, det är helt sanslöst! Du är förhållandevis ung ändå. Det finns en uppsjö av flera generationer svenska komiker, vilka fler förebilder har du? Petra Mede har vid något tillfälle uttryckt en viss avundsjuka, med viss ironi, i samband med en prisutdelning att: ”What can I say,

she’s me, but younger!” – Jag gillar Sissela Benn och Maria Lundqvist. Den senare är fantastiskt skicklig när det kommer till skådespeleri. Det finns en föreställning som hon gör som heter ”Heartbreak Hotel” där hon och Helena Bergström är helt lysande. Jag har kollat på den minst tjugo gånger, hon är helt magisk och jag älskar henne. Petra Mede är ju en ikon! Herregud! Hon är något av det bästa vi har. Programledarmässigt finns det ingen som gör det bättre än vad hon gör. Att hon säger att jag är en yngre kopia av henne är en megastor komplimang. Det är kul med hennes divastatus som hon skämtar mycket om. Bakom den finns en mycket snäll och ödmjuk person som vill släppa fram alla. Sissela Benn? – Sissela Benns karaktär Filippa Bark har jag kollat på hela min uppväxt. Ta Centralskolan, Robins och när hon gjorde ”Mello” med Filippa. Man förstår direkt var hon kommer ifrån, vad det är hon vill, hur hon tänker och agerar. Allt ifrån mimik, dialekt, blickarna. Allt är spot-on. Visst, hon är en tönt men hon har mycket riv och pondus i sig. Filippa Bark kör sin grej och bryr sig inte ett skit om att hon är supertöntig! Hon fattar inte ens att hon är konstig, kläderna, skorna, frisyren, man bara köper det rakt av.

Fortsättning på sidan 18


Volvo Originaldelar med livslång garanti

Det spelar ingen roll hur många mil du har kört din Volvo. Så länge du äger bilen erbjuder vi livslång personlig garanti på Volvo Originaldelar som du har köpt och monterat hos din auktoriserade Volvoverkstad. Välkommen in till någon av våra verkstäder på Ahlberg Bil! Betala ditt verkstadsbesök med CarPay.

Karlshamn Korpadalsvägen 2 0454 - 330 00

Karlskrona Gullbernavägen 22 0455 - 615 840

Olofström Ekhagsvägen 1 0454-379 00

Sölvesborg Kämpaslättsvägen 1 0456 - 441 900

SE BRA UT SE BRA UT PÅ HEMESTERN PÅ HEMESTERN

Vi bjuder på självrisken när du bokar tid Vi för bjuder på självrisken när bokar tid stenskottslagning hos du oss* för stenskottslagning hos oss*

Du får 20% rabatt på torkarblad i samband med ditt verkstadsbesök.

Har du fått ett stenskott? Vi lagar din vindruta åt dig. Just nu bjuder vi på självrisken upp till 200 kronor om vi får laga ditt stenskott. Går stenskottet inte att laga kan vi byta rutan. Då gäller ordinarie självrisk.

Betalar du med Volvo/Renault/ Carpaykort från Ahlberg Bil så får du ytterligare 5% rabatt. **

Sommarspolarvätska 31 kr

Välkommen att boka tid på ahlbergbil.se

Färdigblandad 3L Ord. pris 53 kr

*Erbjudandet gäller vid en själrisk upp till 200kr vid bokning av stenskott t o m 2021-08-31. **Priset gäller vid betalning med Volvo/Renault/CarPaykort t o m 2021-08-31. Karlskrona Gullbernavägen 22 0455-615 840

Karlshamn Korpadalsvägen 2 0454-330 00

Olofström Ekhagsvägen 1 0454-379 00

Sölvesborg Kämpaslättsvägen 1 0456-441 900

17


SUCCÉ jag var 10 år gammal och alltid älskat Peter Haber och Mikael Persbrandt. Jag fascineras av yrket, filmerna och allt som har med kriminaldraman att göra. Det är väl det som är den röda tråden. Så klart har det att göra med min dröm att bli polis. Jag snackar lite om olika mord och spekulationer. ”Ring polisen” kanske kan trampa någon på tårna och det blir en del grova skämt. Jag berättar om vad jag tycker och tänker och vad som pågår i mitt huvud, men allt är sagt med kärlek och framförallt min enorma kärlek inför Mikael Persbrandt! Berättar Johanna. Varför denna stora dragningskraft för polisyrket? – Jag vet inte riktigt, men jag tycker det där finns en slags pondus och jag tycker att som polis gör man något ”på riktigt”. Man hjälper till i samhället, skapar ordning (försöker) och gör sin del av kakan. Det är spännande! Jag blev själv stoppad av polis för några veckor sedan i en rutinkontroll, jag kom direkt från gymmet. Jag började tänka på alla fel man kan göra. Bälte på? När drack jag senast? Höll jag hastigheten? Var har jag körkortet? Jag blev helt starstrucked och fick tunghäfta och visste inte vad jag skulle säga när de bara ville kolla mitt medhavda körkort. Jag började skaka och det var som att träffa Beyoncé!

Fortsättning från sidan 16 populära och uppskattade deltagande i ”Bäst i Test” som nyligen sändes på SVT hade Johanna även en roll där hon sjöng som Draken i ”Masked Singer” på TV4. – Det var en resa må jag säga! Något av det jobbigaste och läskigaste jag har gjort i hela mitt liv. Att behöva stå där och uppträda inför folk. Men jag har fått fin feedback och jättesnälla kommentarer från folk som kommit fram på stan och sagt att det var bra. Det var en sådan stor utmaning för mig, att framträda i ett sammanhang som jag inte alls var van vid, där jag inte kände mig säker. Det var faktiskt en av anledningarna till att jag tackade ja. När jag framträder på scenen som komiker är det en helt annan sak. Där har jag mitt eget manus, där är jag hemma. Men jag kan var otroligt självkritisk och dömande, speciellt när det kommer till sång. Jag kan tala om att jag faktiskt ännu inte klarat av att kolla på avsnitten där jag själv uppträder! Utan mask på mig hade jag aldrig klarat av det. Men det gick ju bra, jag åkte ut i semifinalen, kom femma av 12 deltagare och jag visste att jag inte skulle vinna så jag är jättenöjd ändå med min insats. Godisautomaten vann! FÖRUTOM SITT

18

aktuell med ny turné - ”RING POLISEN!” Det har kommit att bli ett vanligt förekommande uttryck i komikerns sociala medier. Föreställningen kommer att kretsa kring hennes fascination för polisyrket och kriminalserier. Showen blir en förlängning av hennes TikTok-konto @ringpolisen som startades i mars 2020 och har 125 tusen följare och totalt 1,1 miljoner gillamarkeringar. – Den har blivit framflyttad tre gånger nu på grund av pandemin. Egentligen skulle jag gått ut med den i mars 2020 men Coronan satte stopp för det redan innan premiären. Vi satte nytt datum till våren -21 men nu är den framflyttad igen till hösten. Förhoppningsvis är vaccinationerna igång tills dess och restriktionerna har lättats så föreställningarna kan genomföras och jag kan åka ut och köra turnén i september som planerats. Jag har jobbat med det här temat redan från då jag började standup. Showen har arbetats fram succesivt, det tar sin tid att jobba fram ett material. Den handlar dels om att jag alltid velat jobba som polis själv. Jag har alltid älskat det polisiära yrket. Jag har kollat på ”Beck” och andra kriminalserier sedan JOHANNA NORDSTRÖM ÄR

”Trevlig Helg” är en serie sketcher som Johanna har jobbat fram med sin vapendragare Hampus Nessvold och som sändes under våren 2021 på SVT. Där spelar hon inte mindre än åtta olika roller. Bland annat Väktar-Åsa, en något tragikomisk karaktär som det är enkelt att sätta töntstämpel på och som kan väcka en lätt ömsinthet hos tittaren. Kan du berätta om den karaktären? – Haha, ja det var nästan ett krav när vi skulle spela in ”Trevlig Helg” att jag skulle få spela den rollen. Jag är lite som henne, jag tror att det är som om att om jag skulle få en mordutredning på mitt bord skulle jag lösa det på 10 minuter. Jag sätter mig genast in i hur jag kopplar alla trådar och åker ut till brottsplatser, kollar övervakningskameror och allt det där. Väktar-Åsa är väldig mycket mig personligen, skrattar Johanna, nästan som ett alter ego. Jag drar gärna till med sådana lines och låtsas att jag är polis. Hon vill så gärna representera folkets väl, vara en del av staden, hon vill rädda alla och vill också att alla ska respektera henne. Hon är helt otrolig i det att hon alltid sätter sitt arbete främst och tar allting annat därefter. Hon är en ensamvarg. Hon är helt otrolig och jag älskar att spela henne. Vilken av dina egna karaktärer som du spelat gillar du mest själv? – Väktar-Åsa så klart. Men jag gillar Gittan också i ”Trevlig Helg”. Jag känner mig ganska hemma i henne också, det är något med henne. Hon är också bara sig själv. Det har varit väldigt roligt att få jobba med Gittan, att få leka med ansiktsuttryck, blickar och kroppsspråk. Hur var det att jobba med Hampus Nessvold och blir det en ny säsong? – Vi har känt varandra i sex år nu och har varit goda vänner sedan dess.

Det har varit hur kul som helst att vi har fått göra det här ihop. Hampus är en otroligt duktig kille på att skriva manus och är en bra skådis. Jaaa, det blir en säsong 2! Den kommer att sändas våren 2022, vi jobbar fram nytt manus nu och spelar in till hösten. Det ser jag fram mot. Till sist. Varför har du inte sökt in på polishögskolan? – Jag tänkte att jag skulle göra det men karriären som komiker har kommit emellan just nu. Men jag ska göra det! Jag har bestämt mig, när jag är 40, så söker jag in. Jag vägrar att leva mitt liv utan att testa på yrket, jag skulle ångra mig jättemycket. Vem vet, jag kanske är där redan tidigare, när jag är 30 eller 35 år fyllda. Men nu tycker jag att mitt nuvarande jobb med humor är så jäkla kul! Jag tror att det skulle vara svårt att jobba som polis under dagen och köra standup på kvällarna, skämtar Johanna. Så nu använder jag mig av humorn och drömmer mig bort tills vidare. Men någon gång ska jag bli polis! Säger Johanna Nordström avslutningsvis. GUNILLA STRÖMBERG FOTO: ROBERT ELDRIM

JOHANNA NORDSTRÖM FÖDD: 19 november 1995 i Västerås. FAMILJ: Mamma, pappa, syster

och systerdotter och hund. Singel. BOR: Stockholm. BÄSTA DOFT: Bensin. IDOL/FÖREBILD: Johan

Glans, Sissela Benn, Maria Lundqvist. Annars många P min pappa och Persbrandt! DANSAR TILL: Allt möjligt, senast

till Robyn ”Dancing on my own”. GRÅTER TILL: Allt som innehåller något med djur eller äldre människor. Såg ett klipp häromdagen där två pensionärer på grund av pandemin inte hade fått ses på länge när de fick återförenas på ett ålderdomshem. Då grät jag floder. FAVORITORD: FAN! (Jag har

fått lite kritik för det i samband med intervjuer och i samband med TV-program. Men det är min personlighet.) ANNORLUNDA TALANG: Jag har ett fotografiskt minne, en tillgång när jag läser manus. BÄSTA KRIMINALARE: Beck! ”Levande begravd” är en otrolig film. Men också alla filmer om Hamilton, allting Persbrandt är med i. MOTTO: Kan du inte påverka situationen - släpp det!


PROBLEM MED SPINDLAR? Då kommer jag och besprutar/behandlar mot spindlar med gott resultat. Boka in er! Jag återkommer med samordnade tider i närområdet för spindelsanering.

PRIS (standard-): ◦ 1-plansvilla 950 kr. ◦ 1-plansvilla med källare 1150 kr. ◦ 1 1/2-plansvilla 1150 kr. ◦ 1 1/2-plansvilla med källare 1350 kr. ◦ 2-plansvilla 1500 kr. ◦ Tillkommande Garage/Stuga/Bod 350 kr. ◦ Övriga storlekar/modeller/företagsfastigheter pris efter bedömning. ◦ Inglasad balkong på lägenhet 370 kr. ◦ Fritidsbåtar 350 kr. ◦ Fartyg pris efter bedömning.

CHRISTIAN SJÖGREN 0733-262630 www.spindlar-blekinge.se Mail: spindlar-blekinge@outlook.com Facebook: Spindlar-Blekinge Instagram: spindlar_blekinge Alltid öppet

19


SUCCÉ

Nej, din vaccin-selfie är inte löjlig Det klagas väldigt mycket nu på alla selfiebilder på sociala medier i samband med att man tagit sitt vaccin. Börjar det bli löjligt? Nej, jag tycker inte det. Snarare är det kanske den viktigaste selfien du kan ta just nu med tanke på all anti-propaganda. När jag ser glada nyvaccinerade människor i flödet tänker jag inte alls ”åhh nej, inte en till!” eller ”måste man lägga ut en bild för att vaccinet ska funka?” Jag tänker att ju fler bilder jag ser desto närmare kommer vi slutet på den här pandemin. Kanske kommer det aldrig ta slut helt men vi vet att det enda sättet för oss att återgå till ett normalt liv igen är att fler vaccinerar sig.

tar vaccinet och du kommer inte vara uppkopplad på 5G-nätet för att du har vaccin i kroppen (även om det skulle vara rätt skönt med ständig täckning på mobilen). Det finns en anledning till att många av våra stora folksjukdomar mer eller mindre är utplånade. Det stavas vaccin och jag väljer att lita på forskning över konspirationsteorier. stolt och framförallt tacksam över att jag lever i ett land som Sverige under en världspandemi. För långt ifrån alla på jorden kommer få tillgång till vaccinet. Därför var det på ett sätt näst intill högtidligt när det var ”min tur” att få första sprutan. Jag satt där i stora entrén på Brinova Arena som vanligtvis är en idrottsarena fylld av glada supportrar men som just nu fyller ett helt annat syfte. Jag hatar sprutor och har alltid varit fruktansvärt nervös inför en spruta eller ett blodprov men denna gången kändes det bara viktigt. Jag satt och småpratade med en gammal vän som jag inte sett sen grundskolan. Vi är jämnåriga och det var nu vår tur att göra vår plikt. Vi satt och pratade om alla resor vi ville göra när pandemin är över. Resor som man tidigare JAG ÄR GLAD,

MAN SKA inte underskatta grupptryck och

i en sån här viktig fråga behövs opinion. Selfiebilderna med uppkavlade ärmar och plåster symboliserar Sveriges just nu störst växande folkrörelse. Större än foliehattarna, antivaxarna och demonstranterna på Sergels torg. Missförstå mig rätt. Det kommer alltid finnas människor som av olika anledningar inte kan ta vaccin. Men det är en stor skillnad på att inte kunna ta vaccin och att försöka driva en aggressiv anti-kampanj, skrämma folk att inte ta det eller ännu värre strunta i att ta det av rent egoistiska skäl. Antivaxarna behöver bli motsagda nu mer än någonsin om vi ska kunna återgå till någon form av normalläge igen. Det finns inga chip i vaccinet, ingen stat kommer övervaka dig om du

20

tagit för givet att man bara kunde åka iväg på men som varit omöjliga att göra det senaste 1,5 året. Tänk, 1,5 år. Det är en halv gymnasietid. Vem kunde tro det i början på 2020? på all annan skit i samhället med skjutningar, gängkriminalitet och hatbrott. Kan vi inte bara sluta pika varandra för att man stolt lägger upp en bild på att man tagit sitt vaccin. Säg istället, heja dig! Du behövde kanske inte ta sprutan för din egen skull men du gjorde det ändå. Du gjorde det för att det var viktigt och för att någon annan ska få leva. Bilden du la upp kanske fick någon annan att gå och göra detsamma. Bra där! Heja dig! En person kan inte göra allt men alla kan göra något och i detta läget behövs det

en folkstorm för att göra skillnad. Så lägg upp en bild på ditt bidrag vetja och gör det med stolthet.

MED TANKE

SOPHIA AHLIN SOPHIA@SUCCEBLEKINGE.SE FOTO: CAROLINA HANSSON


NÄR VÄRLDEN UTVECKLAS, VAD VÄLJER DU? TOYOTA COROLLA HYBRID

Flex Privatleasing från 2.995 kr/mån. Corolla 1,8 Active, pris från 239.900 kr (ord. pris från 246.900 kr).

I GENOMSNITT

BRÄNSLEFÖRBRUKNING

50% 4,5-5,3

AV KÖRTIDEN PÅ EL

ALLTID AUTOMAT

L/100 KM

MED FLEX PRIVATLEASING

LÅG 101-121 1.500

FORDONSSKATT FRÅN 1.644 KR/ÅR

CO G/KM ²

TRYGGHET MED

FAST RÄNTA

FLEX PRIVATLEASING

MIL/ÅR

*Vid blandad körning. Finansiering via Toyota Financial Services: exempel med Flex Privatleasing, månadskostnad inkl. service, baserad på fast ränta, 36 månader, 4500 mil, och garanterat restvärde. Övermil (10 kr/mil) och skador utöver normalt slitage debiteras vid återlämning av bilen. Uppläggnings- och aviavgift samt skatt och avgifter från Transportstyrelsen tillkommer. Flex Privatleasing-erbjudandet gäller t o m 30 augusti 2021. Kampanjpriset gäller endast privatkunder och är giltigt t o m 30 augusti 2021. Kan inte kombineras med Flex Privatleasing, andra avtal eller rabatter. Miljöklass Euro 6. Priserna är rek. ca-pris från generalagent, lokala avvikelser kan förekomma. Uppmätt genomsnittlig andel eldrift av total körtid i normal körning i stads- och tätortstrafik. Med reservation för avvikelser, prisändringar och tryckfel. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade med tillval som inte finns i Sverige.

Toyota

Kalmar Karlskrona Västervik

Ronnebyvägen 3, KARLSKRONA 0455-31 91 90

www.toyotakarlskrona.se

Mån-tors 9-18 fre 9-17 lör 10-14 Scheelegatan 6, KALMAR 0480-40 86 00 Mån-tors 9-18 fre 9-17 lör 10-14 sön 12-15

21


BILEN

En laddad upplevelse Nu var det dags att köra Audis fjärde helt eldrivna bil Q4 e-tron. En riktigt trevlig bil som du genom olika tillval och utrustningspaket kan skapa en bil som är som gjord för just dig. Vem vill inte ha det? Denna snygga S UV har ett sportigt utseende med många snygga detaljer och en maffig grill som ger ett lite kaxigt utseende framifrån. Även bakifrån ser den lyxig och väldigt ”stor” ut. Utsidan har alltså ett riktigt snyggt helhetsintryck, inte något man blir förvånad över när de kommer till Audi. fortsätter den imponera. Som förare känner du dig i fokus då allt är snyggt vinklat för att du smidigt ska kunna köra samtidigt som du har koll på alla funktioner i bilen. Det finns oändligt med valmöjligheter och inställningar så det blir svårt att räkna upp allt. Men du kommer inte att bli besviken. Den har många smarta förvaringsmöjligheter och riktigt gott om utrymme som gör att bilen passar utmärkt som familjebil. Här får varje PÅ INSIDAN

person sitt eget space. Det är även lätt att fälla hela baksätet eller delar av det för den som behöver mycket plats för packning eller liknande. den första modellen att ha ljudsystemet SONOS premium. 10 högtalare varav en mitthögtalare och subwoofer ger en fantastisk ljudupplevelse. Ett måste i en bil för att jag ska trivas, då det inte finns mycket som slår att höja volymen och bara köra, enligt mig. DETTA ÄR

kommer till själva körningen så kändes den inte alls så stor som den upplevdes när man först så den, vilket är en födel. Den var enkel och skön att köra även på de mindre vägarna och kändes inte stor och klumpig i stadstrafiken. Jag tycker att många av de större bilmodellerna idag har en tendens NÄR DET

att även kännas väldigt stora på vägen. Vissa kanske uppskattar det men jag tror att de flesta föredrar smidigheten även i en större bil. Den har dessutom trevlig form på ratten och inga känningar av ryckiga växlingar utan allt var bara behagligt. har en räckvidd på upp till 51 mil. Man har satsat mycket på att göra laddningen enkel för att slippa den så kallade ”räckviddsångesten”. Att ladda bilen hemma ska vara smidigt och säkert. Audi rekommenderar att du som har en elbil eller laddhybrid från Audi i första hand använder en fast installerad laddbox. Man har valt att samarbeta med ”Mer” (tidigare Bee) vilket innebär att du kan beställa en smart laddbox med standardinstallation direkt hos din återförsäljare. När du köper elbil eller en laddhybrid från Audi ingår alltid deras standardladdsystem ”Compact”. Det är en laddkabel med både en industrikontakt och en vanlig hushållskontakt. Du får även en laddkabel för Q4 E-TRON

anslutning till laddboxar som saknar fast laddkabel. Det går såklart även bra att uppgradera till ”Connect” med många smarta laddfunktioner. Mångas stora skräck när det gäller elbilar är laddmöjligheterna när man ska åka långt. Såklart har Audi gjort att laddningen ska gå smidigt även under dina resor. Med e-tron Charging Service får du tillgång till ett av Europas största nätverk med över 235 000 offentliga laddstationer i Europa. Dessutom kan du med e-tron Charging Service enkelt ladda med ett och samma kort vid laddstationer från olika leverantörer så du slipper flera olika betalningsalternativ. och kanske inte så förvånande, detta är alltså en Audi med den där lyxiga ”Audi-känslan”, full pott! AVSLUTNINGSVIS

IDA LILJEGREN FOTO: ROLAND LUNDGREN


SUCCÉ

Sommar, sol och summering Sommaren är här och det är dags att njuta. Vi är glada över att ha delat ut 50 miljoner i återbäring till våra kunder – och delat ut glass i sommarvärmen. Vi har också gjort en nysatsning på vår bank och skapat ett nytt team av Trygghetsrådgivare. Och även om vissa av oss tar semester, så är vi bemannade hela sommaren eftersom vi vill vara tillgängliga och nära – trots att vi ska hålla avstånd ett tag till. Ta hand om dig i sommar!

LENNANDIA

Audi Q3 Börjessons Edition. Begränsat antal för omgående leverans. Audi Q3 Börjessons Edition.

Volkswagen Golf Börjessons Edition. antal för omgående leverans. VolkswagenBegränsat Golf Börjessons Edition. Begränsat antal för omgående leverans.

Begränsat antal för omgående leverans.

Helt ny, helt eldriven. ® En laddhybrid med quattro ®. En ny generation En laddhybrid med quattro . kr NU 339.000 Audi Q4 behövs? e-tron.NU 339.000 kr Vad mer Golf TSI 150 GT R-Line Börjessons Edition Audi A3 är här. Vad mer behövs? Golf TSI 150 GT R-Line Börjessons Edition Ord. pris 371.400 kr Ord. pris 371.400 kr

Utrustad med bl.a.

Audi Q5Audi TFSIe Laddhybrid Nu lanserar vi ytterligare en elbil i form av S-tronic Audi Q4 e-tron – en kompakt SUV med Q3 35 TDI 150 Börjessons Edition Utrustad med bl.a. • Parkeringssensorer fram och bak • R-Line interiör och exteriör Audi Q5 TFSIe Laddhybrid Audi Q3 35 TDI 150 S-tronic Börjessons Edition • Parkeringssensorer fram och bak • R-Line interiör och exteriör

sportig design och mängder • LM-fälg 17-tum sebring • Nya Börjessons-skyltar Utrustad med bl.a.av infotainment. Det stora batteriet ger en räckvidd på Privatleasing från: • LM-fälg 17-tum sebring Utrustad med bl.a. • LED-strålkastare• Nya Börjessons-skyltar • Finns för snabb leverans upp till 51 mil enligt WLTP och kan laddas snabbt och effektivt med 125 kW. Storleks» Elektrisk baklucka » Assistanspaket Förmånsvärde från ca Privatleasing från: • LED-strålkastare • Finns för snabb leverans » Elektrisk baklucka » Assistanspaket » Parkeringssensorer fram o bak » Dragkrok Förmånsvärde ca betydligt mässigt är Q4från e-tron rymligare än den kanske ser ut tack vare elbilens nya, » Parkeringssensorer fram o bak » Dragkrok » Fjärrstyrd parkeringsvärmare Helljusassistent smarta plattform. Teckna privatleasing redan idag » och möt framtiden imorgon. 475.000 kr Nu 235.900 Privatleasing kr. Pris från cafrån Privatleasing från 2.575 kr/må » Fjärrstyrd parkeringsvärmare » Helljusassistent Nu 235.900 kr. 2.575 kr/mån » Audi sound system » Nya Börjessons-skyltar Pris från ca 543.000 kr » Audi system » Nya Börjessons-skyltar Ord. pris 259.900 kr inkl. service och tre Pris sound från ca 277.000 kr » Adaptiv » Finns för snabb leverans Ord. pris 259.900 kr inkl. service och tre års nybilsgaranti. års nybilsgaranti. Pris från ca 543.000 kr farthållare » Adaptiv farthållare » Finns för snabb leverans

4.695 kr/mån

2.800 kr/mån kr/mån 2.795 2.800 kr/mån

Audi Q4 40 e-tron Proline. Elförbrukning blandad körning 19,3–17,5 kWh/100 km. CO2-utsläpp 0 g/km. Den faktiska räckvidden påverkas av ett flertal faktorer så som körsätt, körförhållanden, uppvärmnings/

Audi Q5 55 TFSIe 367 hk quattro Räckvidd WLTP: 43 km. NEDC: 52 blandad körning l/100 km, CO2-utsläpp g/km (NEDC 49från g/km). Miljöklass Euro 6d Bränsleförbrukning blandadCompetition. körning 7,2 l/100 km, CO2-utsläpp på 163 el, g/km (NEDC 131 g/km) Miljöklass Euro 6dkm. TEMP. Bränsleförbrukning Vi reserverar oss Bränsleförbrukning blandad2,4 körning 5,6 l/100 km, CO2-utsläpp 126 g/km.55 Skattegrundande CO2-utsläpp 111 g/km. Miljöklass Euro 6. Volk kylbehov etc.blandad Miljöklass Euro 6d. Audi Privatleasing: 36 g/km mån (NEDC 1 000131 mil/år, 0% särskildEuro leasingavgift, garanterat ränta baseradblandad på VWFS basränta 2021). Service ingår. Uppläggningsoch administrationsavgift tillkommer. Bränsleförbrukning körning 7,2 l/100 km, CO2-utsläpp 163 g/km) Miljöklass 6d TEMP. Vi reserverar ossrestvärde, rörlig Bränsleförbrukning körning 5,6 l/100(april km, CO2-utsläpp 126 g/km. Skattegrundande CO2-utsläpp från 111 g/km. Miljöklass Euro 6. Volkswaför eventuella ändringar och avvikelser. Bilen på bilden avgiften. är extrautrustad. Gäller ett begränsat antalFörsäkring bilar för omgående leverans. gen Privatleasing 36 mån, 3 000 mil,försäkringens 0 % särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (oktober 2019).mil/ Öve Miljöklass Euro 6d kan TEMP. Audi Privatleasing 36 mån, 1.000 Eventuella samt onormalt slitage debiteras utöver leasing Audi Serviceavtal och Audi ingår vid Business Lease. Ändringar körsträcka, ränta eller förutsättningar, etc. påverka månadsbetalningen. Uppläggning 2körning Audi Q5 övermil 55 367 hkdebiteras quattro Competition. Räckvidd WLTP: 43klimatbonus km. NEDC: 52 till km. Bränsleförbrukning blandad 2,4 l/100 km, CO -utsläpp 55 g/km (NEDC 49 g/km). Miljöklass Euro 6d för eventuella ändringar och avvikelser. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller ett begränsatpå antal bilar för omgående leverans. gen Privatleasing 36 mån, 3 000påverkas mil, 0av % särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (oktober 2019). Övermil 2 Övermil och TFSIe onormalt slitage utöver leasingavgiften. Månadsbelopp ärel, baserat på att betalats VWFS. Om utbetalning uteblir leasingavgiften. Fullständiga villkor på privatleasing.audi.se. ViÄndringar reserverar oss för och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Volkswagen Serviceavtal ingår. av körsträcka, ränta, etc. kan påverka månadsbet administrationsavgift tillkommer. Förmånsvärde netto/mån vid 50% marginalskatt. Vi reserverar oss för eventuella ändringar ochslitage avvikelser. Varje återförsäljare svarar självständigt förÄndringar sinoch egen prissättning. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller 0% särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (juni 2020). Övermilextrautrustad. och onormalt debiteras utöver leasingavgiften. Uppläggningsadministra tionsavgift tillkommer. Vi reserverar oss för försäljni eventue och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Volkswagen Serviceavtal ingår. av körsträcka, ränta, etc. kan månadsbetalningEventuella övermil samt onormalt slitage utöver leasing avgiften. Audi Serviceavtal och Audi vid Business Lease. Ändringar av körsträcka, eller försäkringens etc. kanpåverka påverka månadsbetalningen. Uppläggning eventuella ändringar och avvikelser. Varje debiteras återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. BilenFörsäkring på bilden äringår en. Uppläggningsochränta administrationsavgift tillkommer.förutsättningar, Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller ett begränsat antal bilar för omgående leverans. en. Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller ett begränsat antal bilar för omgående leverans.

Audi A3 Sportback, 35 TFSI Proline 150 hk manuell. Bränsleförbrukning blandad körning 5,9–6,1 l/100 km, CO -utsläpp 134–140 g/km.

juridiska personer. Erbjudandet så länge lagret räcker. Varje Garanterat lägstapris hos Audi-återförsäljare för juridiska personer (även enskild ändringar/avvikelser. Bilen gäller på Förmånsvärde bilden är extrautrustad. återförsäljare svarar självständigt egen prissättning. Erbjudandet gäller längefirma). lagretsvarar räcker.självständigt för sin egen prissättning. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller försäljni administrationsavgift tillkommer. netto/mån vid 50% marginalskatt. Vi auktoriserade reserverar ossför försin eventuella ändringar och avvikelser. Varjeså återförsäljare juridiska personer. Erbjudandet gäller så länge lagret räcker. Garanterat lägstapris hos auktoriserade Audi-återförsäljare för juridiska personer (även enskild firma).

KARLSHAMN 3–5 Vekerumsvägen KARLSHAMN Vekerumsvägen 0454-38 80 00 3–5 0454-38 80 00 KARLSKRONA Blåportsgata 0455-38 80 00 KARLSKRONA Blåportsgata 0455-38 80 00 RONNEBY Telegatan 2 00 0457-38 80 00 RONNEBY Telegatan 2 0457-38 80 www.borjessonsbil.se www.borjessonsbil.se

TIDIGARE TIDIGARE OCH FORTFARANDE MED SA FORTFARANDE MED SAMMA SERVICE • KUNSKAP • TRYG • SERVICE • KUNSKAP • •TRYGGHET

23


SUCCÉ

Semestertips om vattning Kort eller lång semester borta från hemmet och krukväxterna? Här kommer tips för dig och din vattningshjälp. Krukväxter inomhus: Ska du åka bort några få dagar eller en weekend så är en så kallad semestervattnare perfekt. Detta är tunna bomullssnören klädda i plast där du lägger ena änden i en stor behållare med vatten och andra änden trycker du försiktigt ner i jorden. Det här fungerar också med remsor av disktrasa som suger upp vatten. Då kan du sticka in remsan i botten av innekrukan på växten och ställa krukan ovanpå ett kärl med vatten, där trasan hänger ner och suger åt sig vattnet kontinuerligt. Ett annat tips är bevattningskulor. Dessa finns i plast och ser ut som en bubbla fäst på ett rör där du fyller bubblan med vatten för att sedan sticka ner röret i jorden. Även en tom och ren PETeller plastflaska som du fyller med vatten och sedan sticker ner i krukans jord fungerar bra. däremot bort en längre tid finns det andra saker du kan göra. För att undvika att dina växter utsätts för onödig torka flyttar du med fördel bort dem från fönstren, speciellt i syd- och västerläge. Har du en som hjälper dig med vattningen kan du samla alla dina krukväxter på en plats i huset eller lägenheten ÅKER DU

för att underlätta. Då kan ytterligare ett tips vara att använda en bevattningsmatta som du lägger på till exempel en bakplåt eller stor bricka. Häll på vatten så att mattan suger åt sig ordentligt med vatten och ställ sedan flera växter i sina innerkrukor på mattan. Då suger de åt sig från det fuktiga underlaget i den takt de behöver och det blir enkelt för den som kommer och ska hjälpa till att vattna hos dig, att bara hälla på mer vatten på mattan. Tänk på att ställa dina växter på ett underlag som tål spill eller vatten. Om inte diskbänken räcker till så är ett bra förslag att lägga en vaxduk på köksbordet för att skydda mot eventuellt spill. för att komma hem till orkidéer som badar i vatten? Varför inte gruppera dina växter efter lite, mellan eller mycket vatten för att underlätta för vattningshjälpen. Du kan till och med skriva ner mängden vatten och hur ofta för att göra det både tydligt och enkelt. Glöm inte att tacka vattningshjälpen ordentligt, kanske genom att köpa med en liten present från resan? På så vis säkrar du upp för hjälp även nästa sommar. Om några växter mot förmodan fått för mycket vatten kan du försöka rädda dem ÄR DU RÄDD

genom att lyfta ut dem ur både ytterkruka och innerkruka och låta jordklumpen luftas på tidningspapper eller liknande i någon dag. Trädgården: Har du växter planterade i krukor och balkonglådor kan du i möjligaste mån försöka flytta in dem i skuggan eller bort från de soligaste lägena i trädgården eller på balkongen. Flytta ut krukor och balkonglådor så att de inte står skyddade av tak utan kan ta del av eventuellt regn. Detta kräver dock att dina krukor har hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut ur krukan. nyligen anlagda rabatter eller kanske en häck? Då kanske du vill fundera på att investera i ett automatiskt bevattningssystem med en droppslang. Detta försäkrar dig om att planteringarna får vatten enligt ett schema du själv kan bestämma. Du kan köpa en droppslang och placera ut i de rabatter eller häckar du vill få vattnade så att din vattningshjälp bara behöver vrida på kranen vid vattenutkastet. Om det inte blir extrem torka bör äldre buskar och träd i din trädgård klara sig fint utan vattning under en period. HAR DU

KÄLLA: BLOMSTERLANDET

Skanna QR-koden med din swish-app och ge ditt bidrag.

Vi vill bli fler som inte skräpar ner. Vill du hjälpa till? Gå med i Sveriges största rörelse mot skräp eller swisha 90 02 817.

24


AHLBERG BIL SATSAR HÅRDARE PÅ BEGAGNAT! Fokus på kunden, tillgänglighet och trygga lösningar är det som ska säkra vår position.

LJUNGBY BLEKINGE

Marknaden för begagnade bilar växer så det knakar. Det är ett skäl till varför vi bestämt oss för att satsa hårdare på begagnat. Vi kommer köpa in fler bilar, göra mer plats i bilhallarna för begagnat och fortsätta vara kundens bästa vän när det gäller mobilitetslösningar.

VOLVO SELEKT

I vår nya satsning fokuserar vi framförallt på Volvo Selekt, som är begagnade bilar med nybilsgaranti. Volvo Selekt ger en trygghet som liknar ett nybilsägande och har samma garantier som då bilen var ny. Dessutom ingår Volvo Assistans och Volvo On Call. Samtliga Volvo Selekt certifierade bilar är yngre än 5 år och har gått igenom en gedigen kontroll för att skapa en hög begagnadkvalité. Vi erbjuder även Begagnat Leasing för utvalda, certifierade Volvo Selekt-bilar.

BegagnatBoxen

För alla våra begagnade bilar kan du välja till vårt koncept BegagnatBoxen som är ett paket för ett tryggt och säkert ägande av en begagnad bil.

Begagnatgaranti

Vi vill att det ska kännas tryggt att köpa begagnad bil hos oss. Därför testas alla våra bilar innan de kommer ut till försäljning. Och vi erbjuder en begagnatgaranti som ger dig extra trygghet. Läs mer om våra koncept på ahlbergbil.se

Varmt välkommen in till oss så hjälper vi dig att hitta rätt bil! Karlskrona Gullbernav. 22 371 47 Karlskrona

Teckna BegagnatBoxen och få serviceavtal för 99 kr/mån! Läs mer på ahlbergbil.se

Olofström Ekhagsv. 1 293 40 Olofström

Karlshamn Korpadalsv. 2 374 51 Asarum

BEGAGNAT BOXEN

99 kr

Serviceavtal*

Karlskrona Gullbernav. 22 371 47 Karlskrona

Olofström Ekhagsv. 1 293 40 Olofström

Karlshamn Korpadalsv. 2 374 51 Asarum

25


Nr 04

Vill du visa att ditt företag finns?

Succé

April

2021

Karls

krona

/Ron

www.s

neby

ucceb

leking

e.se

rona IKAN arlsk ert k lev K Upp t och sä trygg ni MODE sole Möt s mode n l våre jävu rk d BILEN rgsta En fä

KRÖN

NE SAN

EN

LDS

JÄL

vall Grön nne er Na é möt Succ

KARL

Vill du synas i ett positivt, trovärdigt och lokalt media finns det inte så många alternativ.

Nr 03

2020

NA SKRO

Mars

gatan

ästare

Borgm

Succé

Karlsk

rona/R

onne

Kontakta oss på Succé så ser vi till att du får ut mer av din marknadsföringsbudget. Du når oss på 0708 935 835 eller info@succeblekinge.se.

by

www.s

e

s.s csaver

w.spe

; ww

7 00

55 - 26

15 ; 04

ucceb

leking

e.se

En i män KRÖNIKAN gden Sitt n EKONOMIEXPERT er i b ERNA åten Snyg BILEN g, och säker stab il

Besök gärna vår hemsida för mer information, www.succeblekinge.se.

”REU N M ED ION TOU EXTR R A AL ” LT Succ é möt er Th e Ark

KARL

Nr 01

2021

Janua

ri

Succé

Karlsk

rona/R

onne

by

www.s

ucceb

leking

SKRO

NA Bo

rgmäst

Maj

KRÖN

IKAN

Tillsa STÄDS

Nr

mma

an 15

; 0455

- 267

00 ; ww

w.spec

savers .se

e.se

ww

PT:S

aregat

05

/06

20

/Jun

i

Su

ccé

Kar

lskr

on

a/R

on

ne

uc w.s

cebl

ekin

ge

.se

by

21

ns!

Bort m dam ed met Fjärd e Toyo genera ta Ya tione ris n KOLA

BILEN

Nr 04

Succé

April

2020

Karls

krona

/Ron

neby

www.s

ucceb

leking

e.se

EN F O VÄRM LKKÄR LÄN N I NG

KR

Succ é möt er Jo han Östli ng

KRÖN

KARL

Nr 09

2020

September

rona/R Succé Karlsk

www.succeb

onneby

SKRO

NA Bo

rgmäst

aregat

an 15

; 0455

- 267

00 ; ww

w.spec

savers .se

lekinge.se

ter mö ccé Su

Nr 03

2021

Mars

skro Succé Karl

eby na/Ronn

cebl www.suc

ekinge.s

e

KARL

gatan

ästare

7 00

55 - 26

15 ; 04

KRÖN IKAN

ter Elbilens my ar och sanning

e

s.s csaver

w.spe

; ww

EKONOMIE

XPERTERNA

fri Spara dig den här Äntligen är

BILEN

e r Anders Bagg Succé möte

KARLSKRO

ww

Febr 20 Nr

ua

ri

Su

ccé

kron

a/R

on

ne

uc w.s

cebl

ekin

ge

gatan 15 ; 0455

NA Borgmästare

pecsavers.se

- 267 00 ; www.s

PÅ ÄRNA EN STJ SCEN EN R H U MO ter Succé mö

hl Rönnda Jesper

.se

by KARLSK

21

02

KR

AN ån resa fr nkt B Livets A till pu punkt SKOLA PT:S STÄD de rent Skinan drift? BILEN r ren el Dags fö

KRÖNIK

RE ÄN MÅR BÄTT ! IN S NÅGON

ls Kar

rt N bo IKA dra ter m Att plås he t t LA e ÄDSKO kfritt S ST äc PT: l f Ett rän d Ve bri EN BIL SU hy En g-in u l p

ÖN

OU LY

!

NG

IL ST

lli rre Pe tte rlo ha rC öte m ccé Su

se

ers. csav

tan rega

N RO

ästa

orgm

AB

15

öm str ord aN Tin

KA

erlöf a Ew tarin er Ka é möt Succ

Borgm

AR ID PR

55

; 04

70

- 26

pe w.s

ww

RONA

5 - 267 00

n 15 ; 045

taregata

Borgmäs

e csavers.s

; www.spe

RLS

ON KR

E

se

ers. csav

tan rega

RTA H JÄ NA T R STO LSKRO KAR R FÖ

NA SKRO

IKA

J ES ÄD L G T EN ÖKE K I

IKAN

göra åga Att v dringen n förä OMIEXPERTERNA EKON san i kas BILEN kott Tills d o o sta En b velse pple köru

ter fly N m so tnet n t Ö va A RN på MIEXPERTE isha O sw ra ON EK la, So h spa oc ram EN a f troën BIL äv Sv d Ci e m

ÖN

ästa

orgm

AB

15

55

; 04

70

- 26

pe w.s

ww


NÅGOT ÄR PÅ GÅNG I LYCKEBY... VILL DU HA FÖRSTA PARKETT? BLI MEDLEM NU!

WELLNESSTUDIO.SE

0455-225 00

GJUTERIVÄGEN 7, LYCKEBY


SPORTFÅNEN

KHK i framåtlutande läge, äntligen publik på läktaren och vilka kommer underifrån… Karlskrona HK är för första gången på flera år i ett framåtlutande läge med ett gigantiskt ekonomiskt resultat på 7,5 mkr vilket i jämförelse är mer än vad vissa division 1 klubbar har i omsättning. Säsongen 2021/2022 kommer bli något utöver det vanliga med ett hårdsatsande Mörrum GoIS som verkar ha ett par guldbyxor att gräva ur och sedan kommer ett revanschsuget Nybro Vikings ge allt för att ta steget upp i Hockey Allsvenskan. I skrivande stund så närmar sig KHK 500 sålda säsongskort och känslan är att hockeysuget är på väg tillbaks i Karlskrona. Om inte annat så är suget efter liveidrott en tillräckligt stor drivkraft. HUR SER DÅ truppen ut? Man har en hel del pjäser som ska in men med ekonomin i ryggen och det uppdämda behovet som finns kan jag inte tänka annat än att klubben kommer att toksatsa, fast utan att sätta klubben i gungning igen. Klubbchef Per Rosenqvist har med sitt gäng utfört mirakel och det är bara att fortsätta

på den inslagna vägen men nu med sikte uppåt. MED HANS Ottinger i tränarstaben så är vi garanterade att få ett lag som kommer ge allt och där det är en ära att käka puck för laget. Jag tror att han är en av de bästa värvningen som klubben gjort på länge. Nu är det bara för KHK att leverera och det känns som att vi kommande säsong kommer få uppleva ett fullsatt NKT Arena vilket vore magiskt.

på väg tillbaka till arenorna och Hammarby kommer släppa in 7.200 efter lättnad i restriktionerna och med 15.000 sålda säsongskort så är det inga problem att fylla ut platserna. Alla säger att vi i september kommer vara tillbaka i ett normalläge så hockeyn och handPUBLIKEN ÄR

bollen kan nog se med tillförsikt på kommande säsong och få möjligheten att fylla på kassan igen. Jag tror även att klubbarna nu lyckats hitta ett nytt löneläge som innebär att man kan bygga upp en långsiktig ekonomi som ska ge framtida framgångar. Visst, nu ska vi njuta av sommaren men visst kommer det bli grymt skoj i höst när vinteridrotterna drar igång? under några år levererat fantastiska spelare som hållit riktigt hög nivå i Joel Kellman, tvillingarna Westerholm, Bobbo Peterson, Julius Bergman och Simon Karlsson men vad är det som kommer underifrån nu? Ibland känner jag att hetsen kring att värva in juniorspelare hämmat utvecklingen att få fram egna talanger. Alla spelarna ovan är Karlskronakillar och de har utvecklats av tränare i klubben med stort hockeykunnande. Jag pratar om bröderna Mats och Per Kellman, Pär och Anders Olvedal, Ola Håkansson, Patrik Klüft,

Vi önskar alla läsare en härlig sommar!

28

Ha det!

KARLSKRONAHOCKEYN HAR

Ha en succésommar! Succé tar ett litet sommaruppehåll och återkommer 29 -30 augusti med nästa nummer.

Tomas Karlsson med flera. Vi får hoppas att ”gamla spelare” som Brasar, Belin, Wahlqvist, Höök, Alm, Henning med flera är de kommande ungdomstränarna som tar tag i stafettpinnen och utvecklar framtida stjärnor. Ska bli spännande att följa.

MIKAEL JOHANSSON BEAVERBLOGG@SUCCEBLEKINGE.SE


TIDNINGEN SUCCÉ OCH NICKLASTORP GK BJUDER IN TILL

ÅRETS HETASTE 2-MANNA-SCRAMBLE

28

AUGUSTI

Varje lag består av två spelare. Båda spelarna slår ut från tee och därefter väljer laget från vilken bolls läge man vill fortsätta att spela och markerar denna.

STARTAVGIFT Medlemmar Nicklastorp GK:

150 KR/PERSON Övriga:

300 KR/PERSON TÄVLINGSGREENFEE: 0 KR Anmäl dig redan nu på www.golf.se

29


SUCCÉ

SUCCÉ ELLER FIASKO SUCCÉ

1

Datoraffären i Karlskrona När det blev dags att flytta på verksamheten valde man att stanna kvar på Trossö. Det är så man gör om man vill bevara ett levande centrum. Väldigt fräscht och snyggt blev det också och tänk att det finns en datoraffär mitt i city! Nästa gång du behöver hjälp eller datorprylar är riktigt bra service aldrig längre bort än Landbrogatan. IT is Succé! (Bilden: Magnus Altefur, Elsa Altefur, Christian Olsson och Antoine Jonsson)

2

Amanda Ilestedt Vi kunde bara inte låta bli att ta med en bild på Amanda från september 2007. Hon var då fjorton år och pendlade fem dagar i veckan mellan Sölvesborg och Karlskrona. Allt för att bli så bra fotbollsspelare som möjligt. Det gick ju rätt bra det. För numera är hon proffs och dessutom uttagen till landslagets OS-trupp. Blekinges bästa fotbollsspelare...? Skulle tro det!

3

Solstolarna i Hoglands Park Support Karlskrona insåg det lysande i förslaget från Anna Börje (bilden) att placera ut solstolar i Hoglands Park. Fria att användas av allmänheten för, till exempel, lunchen, glasspausen eller när som egentligen. Se där! Där blev vårt centrum ännu lite trivsammare...

4

Pop Up på Stumholmen Vad får man för förtio kronor i dag? På Stumholmen i Karlskrona kan LÄSAR du i alla fall få dig lite succé-sommar för den pengen.Varje fredag, lördag NAS och söndag blir det livemusik ända till slutet av augusti. Ta med dig egen mat och dryck och få dig rejäla doser av gemytlig sommar! Kolla gärna vad som händer när på Facebook och gruppen ”Saltö After Beach”.

5

Blekingar i Tokyo-OS Mattias Falck från Augerum. Patricia Strenius från Karlskrona. Kalle Berglund från Olofström. Amanda Ilestedt från Sölvesborg. Där har du blekingarna som ska tävla för Sverige i årets Tokyo-OS. Så många har det inte varit på över tjugo år! Det hela OSar succé...

VAL

LÄSAR

N

Grattis Magnus. Datoraffären toppar Succélistan! – Wow, vad kul att vi blir uppmärksammade! Tack! Du har ju drivit ditt företag på Trossö ett tag. Hur länge har det blivit nu? – Snart sexton år. Först på Björkholmen, sedan Kyrkogatan och nu Landbrogatan. Nu har ni flyttat butiken men valt att stanna kvar på Trossö. Vad är huvudorsaken till det? – Företagets grund ligger i att finnas i närheten av våra kunder och vi vill ha en levande stadskärna. Vi är en lokal butik och självklart ska vi ligga i centrum och inte i ett köpcentrum. Sen är läget med närheten till Park och Hav svårslagen. Har flytten till Landbrogatan inneburit några nyheter i butiken? – Nya ansikten i form av ny personal, utökat sortiment med exempelvis energidryck och större lagermöjligheter.

Tack Magnus och stort lycka till med ”nya” Datoraffären i centrum!

VAL AS TIPSA OSS!

FIASKO

Finns det någon eller något du tycker borde ligga på Succé- eller Fiaskolistan?

Solstolarna INTE i Hoglands Park Se ovan plats tre på Succélistan. Redan har stolar försvunnit eller burits iväg och lämnats på andra platser. Det är alltså INTE så att de fått fötter. Däremot har de drabbats av fötter placerade under lufthuvuden...

Maila ditt eget förslag med en kort motivering till:

Succé - succe@succeblekinge.se Fiasko - fiasko@succeblekinge.se

Ny Audihall i Karlskrona

Blåportsgatan, Karlskrona www.borjessonsbil.se

30

0455-38 80 00


PROFESSIONAL

– städutrustning för alla

Städprylar för alla! Superpower med Z-Water X-Power Upptäck rengöringskraften i Svanenmärkta Z-Water X-Power. Supereffektivt i kylen, på köksluckor, bänkar, WC, golv, textilier, glas, fönster och rostfritt. Kort sagt det enda rengöringsmedlet du behöver till daglig städning. En produkt som inte är skadlig för hälsa, miljö och klimat.

195,5 liter

49,-

Missa inte Sofies städtips på sidan 6!

750 ml

BÄSTA PRESENTEN

HÖG KVALITET

Gå bort-present Varför inte byta ut vinflaskan till något lite roligare och annorlunda? Med Z-Water städkit blir din gåva garanterat ihågkommen och uppskattad. Ord. pris: 265,-

595,-

195,-

Tvätta bilen inuti Autorange interiörtvätt från Lahega är ett mycket effektivt rengöringsmedel som lyckas där andra misslyckas. Används till textilier, gummi, vinyl och plastytor. Passar också bra för husvagnar, båtar, mm.

SOMMARKAMPANJ

Lokala kanonprodukter Passa på! Sänkt pris med 20 % på rengöringsmedel från Jämjöföretaget Sanego. Allt från fälgrengöring till glasputs. Säljs som både Rabatt på flaskor och dunkar. Sanego

229,-

20%

Se våra demofilmer i vår Youtubekanal. Läs in QR-koden eller sök på ”PT professional”

Välkommen!

ALLTID HOS PT PROFESSIONAL

PT Professional | Ronnebyvägen 3A, 371 45 Karlskrona 0455 - 61 50 20 | info@ptprofessional.se | ptprofessional.se

Vårt bästa fönsterputskit Kvalitetsprylarna för dig som tar putsandet på allvar. Grön fönsterputshink med press, skvisshållare, skvisshandtag, tvättpäls, fönstersåpa, proffsskrapa och putsduk. Ord. pris: 795,-

65,st

Maxad bilvårdshink Suveräna bilvårdsprodukter från tillverkaren Lahega. En10-litershink, våfflad tvättsvamp, fälgborste, bilshampoo, avfettningsmedel och fälgrengöring.


BESTÄLL DIN

Välkommen till Gullbernavägen 21. Beställ er nya Adria 2021 HUSBIL ELLER HUSVAGN med förmånliga hösterbjudanden.

FÖR LEVERANS TILL SOMMAREN 2021

ERBJUDANDEN PÅ NYA ADRIA BESTÄLL DIN NYA ADRIA/KABE 2021 MED FINA ERBJUDANDEN.

ADRIA CORAL SUPREME 670 SL - 2021

ADRIA HUSBIL:

NYA HUSBILAR I LAGER OCH FÖR BESTÄLLNING

ADRIA ADORA 613 UT - 2021

ADRIA CORAL AXESS 670 SL -21...............847 700 KR

KABE TRAVEL MASTER X780 LGB - 2021Vi

ADRIA på vårHUSVAGN: nya hemsida:

KABE AMETIST GLE KS -21..........................517 435 KR

ALUMINIUMFÄLGAR

KABE ROYAL 600 GLE KS -21...........................611 900 KR

ADRIA HUSBIL (AC MANUELL, AIRBAG PASKABE SAFIR 600 GLE KS B14 -21....................541 947 KR ADRIA CORAL PLUS 670 SL -21..............1 009 000 KR SAGERARE, FARTHÅLLARE, KÖP AV HUSBIL 258 KR KABE SAFIR GLEVID KS -21..................................571 ADRIA CORAL SUPREME 670 SL -21.....1 086 900 KR INSTRUMENTHIGH LEVEL INGÅR AUTOMAT OCH KABE SMARAGD XL KS -21..........................476 300 KR ADRIA CORAL SUPREME 670 SLT -21...1 093 000ELEKTRISKT KR PANEL, UPPFÄLGAR VID KÖP AV VÄRMDA BACKSPEGLAR) ADRIA MATRIX PLUS 670 SC -21...........1 001 500 KR ELLER SUPREME INGÅR500 VID BEGAGNADEPLUS HUSBILAR AFFINITY BY KABE -21...............................871 KRKÖP AV HUSBIL.

26 900 kr

KABE ROYAL X780 LT -21........................1 564 064 KR SPARA KABE ROYAL X780 LGB -21.....................1 516 728 KR

NYA HUSVAGNAR I LAGER OCH FÖR BESTÄLLNING

VISNING KABE 2021 på Dragsö Camping 26-27/9

finns på plats kl. 11-15. Välkommen! KABE IMPERIAL 630 TDL - 2016 BEGAGNADE HUSVAGNAR I LAGER

ADRIA ALTEA 472 PU -20.............................246 600 KR CARTHAGO CHIC E-LINE 50 -16.................1 295 000 KR KOMFORTPAKET 1 AUTOMAT PLUSPAKET

ADRIA HUSBIL

I LAGER

SPARA

41 600 kr

ADRIA CORAL 660 SL -08..............................439 900 KR

ADRIA CORAL 670 SL SUPREME -14...........649 900 KR Gäller vid köp av Adria 2021 Gäller vid köp av Adria 2021 ADRIA -18.........849 tom 30 oktober 2020, kan ej MATRIX 670 tom SL 30SUPREME oktober 2020, kan ej 900 KR kombineras kombineras ADRIA SONIC 700 SL ACCESS -19..............949 000 KR

ADRIA ADORA 613 UT -21.............................365 400 KR

ADRIA SONIC 710 SL SUPREME -17.......1 075 000 KR

ADRIA ADORA 753 UK -21...........................440 600 KR

ADRIA SONIC SL PLUS -19.................INKOMMANDE

fredag kl. 10:00-17:00 Lördag & söndag kl. 10:00 - 16:00

Vi erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din husbil eller husvagn. Kontakta oss för en helhetslösning.

CARTHAGO CHIC E-LINE 50 -13.................1 050 000 KR ADRIA HUSVAGN CARTHAGO CHIC E-LINE 51 QB -17..........1 395 000 KR

ADRIA ALPINA 753 HK -19...........................469 000 KR

VID KÖP AV HUSVAGN CARTHAGO LINER FOR TWO 53 L -19...1 750 000 KR INGÅR PLUSPAKET CARTHAGO MALIBU I 440 QB -17................829 900 KR

HOBBY 540 UFE PREMIUM -14.....................249 600 KR KABE IMPERIAL 630 TDL -16..........................529 000 KR

CARADO T447 -15...........................................549 900 KR

KABE ROYAL 560 LXL KS -12..............................299 900 KR

DETHLEFFS 7850 XLI -18.........................1 395 000 KR

KABE ROYAL 780 UTDL KS -14...........................495 000 KR

HOBBY T500 GF SE -08...................................399 900 KR

KNAUS 550 BARNKAMMARE -06.................159 000 KR

HYMER ML-T 580 MB -19..............................999 900 KR SPARA

POLAR 560 CTH -03................................INKOMMANDE

KABE I810LT -14..........................................1 095 000 KR

POLAR 560 CTH -14..........................................329 900 KR

15 400 kr

VÄRDE (BEROENDE PÅ KABE IMPERIAL 860 -19......................INKOMMANDE VILKEN HUSVAGN)

SOLIFER 520 ARTIC -04...................................129 900 KR

X780 -19.......................................1 195 000 KR Gäller KABE vid köp av LXL Adria 2021 tom 3 oktober RAPIDO 2020 7065 FF -15.................................689 900 KR

WILK W42 MOVER -12.......................................149 900 KR

ROLLERTEAM LIV.PRESTIGE 180 -17.......529 000 KR

SE ALLA ADRIA/KABE ERBJUDANDE PÅ RUDVIFRITID.SE

Vä lkomm en ti ll os s!

Vi har alltid ett hundratal nya och begagnade husbilar och husvagnar i lager!

VÄLKOMMEN TILL OSS!

FÖRSÄLJNING

FÖRSÄLJNING

FÖRSÄLJNING

PETER PETER VIKTOR Annons_Rudvi Husvagn 215x297 mm.indd 0455-35 00 70 Fritid_Husbil 0455-35 00 77 0455-35 00 71 1

FÖRSÄLJNING BUTIK / SERVICE: FÖRSÄLJNING //BUTIK / SERVICE Intagsv. 1C, Karlskrona Intagsvägen 1C, Karlskrona För öppettider se vår hemsida:

För aktuella öppettider se vår hemsida.

www.rudvifritid.se www.rudvifritid.se

Succe_annons Rudvi Fritid_250x350 mm_september.indd 1

2020-09-16 16:2

Bli en del av en laddbar rörelse

Elektrifierat för fler, inte bara några få

Privatleasing fr.

2 995

kr/mån* Inkl. serviceavtal

Över 70 procent av de bilar vi säljer är laddbara. Men vi vill att ännu fler ska få en möjlighet att uppleva känslan av att köra elektrifierat. Både familjekombin Kia Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid och crossovern Kia XCeed Plug-In Hybrid har lång räckvidd på el – upptäck din favorit och bli en del av en laddbar rörelse du med.

Bränsleförbrukning blandad körning enligt WLTP: Kia Ceed SW Plug-In Hybrid: 1,3–1,5 l/100 km, CO₂ -utsläpp 29–33 g/km, XCeed Plug-In Hybrid 1,7 l/100 km, CO₂ -utsläpp 38 g/km. Erbjudandet gäller ordertecknade bilar t.o.m. 31/82021 och registrering senast den 30/9 -2021 eller så långt lagret räcker, endast modellår 2021 och kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal. *Privatleasing: 36 mån, uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Rörlig ränta. Max körsträcka 4 500 mil. Onormalt slitage och övermil debiteras utöver leasinghyran. Sedvanlig kreditprövning. Försäljningsinformation: 70 % laddbar försäljning gäller för jan–maj 2021 enligt Vroom. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för eventuella tryckfel.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.