Tidningen Succé Nr3 Mars 2021

Page 1

Nr 03

2021

Mars

Succé Karlskrona/Ronneby

www.succeblekinge.se

KRÖNIKAN

Livets resa från punkt A till punkt B PT:S STÄDSKOLA

Skinande rent BILEN

Dags för ren eldrift?

EN STJÄRNA PÅ HUMORSCENEN Succé möter Jesper Rönndahl

KARLSKRONA Borgmästaregatan 15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se


SUCCÉ

REDAKTION ROLAND LUNDGREN Chefredaktör 0708-93 58 35 roland@succeblekinge.se

IDA LILJEGREN Formgivare 0709-57 85 86 ida@succeblekinge.se

GUNILLA STRÖMBERG Skribent gunilla@succeblekinge.se

GRAFISK PRODUKTION Ida Liljegren Roland Lundgren TIDNINGEN SUCCÉ Nya Skeppsbrogatan 7 371 33 Karlskrona

info@succeblekinge.se www.succeblekinge.se www.facebook.com/succe TRYCK: Bold Printing Mitt AB.

”Det säger ju alla!” Vi lever i konspirationsteoriernas värsta tidevarv. Definitivt. Säkert inte så konstigt egentligen för det finns mycket just nu att konspirera om. Men det är den snabba spridningen av dessa teorier man kan undra över. Hur många måste det inte vara som tror på teori efter teori som alltid påstår det obevisade...? Du har väl hört eller sett att Microsoftgrundaren Bill Gates vill se till att hela världens befolkning blir vaccinerade mot Covid-19? Anledningen påstås vara att då kan han injicera alla med ett litet microchip för att därefter få fullständig kontroll över oss alla. Inte konstigt att han bekostar en himla massa dollar i framtagandet av detta eftertraktade vaccin! Eller hur...? Hur i det hela brinnande helvetet kan man tro på sådant här?! Inte bara det. Hur kan man hjälpa till att sprida sådan här dynga?! Ahh, jag vet. Det är så lätt att bara dela ett inlägg på någon social medieplattform oavsett innehåll. Man ska också veta att det har gjorts forskning som visar att människor som tror på en konspirationsteori är mer benägna att tro på fler. Fundera gärna en stund på den... Nu är mitt exempel med Bill Gates långt ifrån den enda konspirationsteorin

som så många gärna delar rakt av. Hela nätet flödar av inlägg som folk delar utan att tänka en enda rätt tanke eller ifrågasätta inläggens sanningshalt. Tjoff bara! ”Det här är fakta - Det säger ju alla!” Ja, jag har också en teori. Om varför alltså. För en konspirationsteori är ju egentligen som vilket skvaller, rykte eller förtal som helst. Ett skvaller eller rykte är ju oftast också obevisade sanningar men sprids gärna ändå. Liksom. Skillnaden är väl den att skvaller sprids med mun-mot-mun-metoden istället för på Internätet och dess plattformar. Antingen för att man själv känner offret i fråga eller någon i dess närhet. Kan man väl antaga i alla fall. Man vill liksom inte gå ut till det allmänna med sin information utan väljer att föra det obevisade vidare vid nästa mänskliga möte eller kontakt. ”Det här är sant - Det säger ju alla!” MEN VARFÖR?

Den kommer här: Tyvärr så tror jag att alldeles för många har alldeles för torftiga och innehållslösa liv. Det blir så mycket lättare att fokusera på annat och andra än att försöka ändra på den enda människan man faktiskt kan ändra på(*). Tänk bara på hur mycket mer spännande man blir när man påstår att jorden är platt (jo det finns de som säger sig veta detta!) eller att månlandningen aldrig har genomförts. Till exempel och det finns oändligt många fler exempel att ta till. Tro mig. Det sorgliga är att man får bekräftelse av dyngspridning när allt man egentligen behöver göra är att kolla i vilken spegel som helst... MIN TEORI DÅ?

(*) Den enda människan man faktiskt kan ändra på = Spegeln...

ROLAND LUNDGREN ROLAND@SUCCEBLEKINGE.SE

OMRÅDE: Karlskrona och Ronneby. Även i tidningsställ på strategiskt utvalda platser.

OMSLAGSFOTO: Marie Agerhäll.

NÄSTA SUCCÉ I DIN BREVLÅDA 24 - 25 APRIL För mer Succé tills dess besök oss på nätet: www.succeblekinge.se

Nr 02

Eventuell skatt på vinster i tävlingar och utlottningar som anordnas av Succé betalas av vinnaren.

Vill du visa att ditt företag finns? Vill du synas i ett positivt, trovärdigt och lokalt media finns det inte så många alternativ.

DENNA TIDNING PRODUCERAS OCH DISTRIBUERAS UTAN BIDRAG ELLER SKATTEMEDEL.

2

2021

Succé Karlskrona/Ronne

by

www.succeblekin

ge.se

KRÖNIKAN

Att dra bort ett plåster PT:S STÄDSKOLA

Ett fläckfritt hem BILEN

En SUVerän plug-in hybrid

STILL YOU NG! Succé möter Charlotte

Perrelli

KARLSKRONA

Kontakta oss på Succé så ser vi till att du får ut mer av din marknadsföringsbudget. Du når oss på 0708 935 835 eller info@succeblekinge.se. Besök gärna vår hemsida för mer information, www.succeblekinge.se.

Februari

Borgmästaregatan

15 ; 0455 - 267 00

; www.specsavers.s

e

DEN HÄR TRYCKSAKEN ÄR KLIMATKOMPENSERAD HELA VÄGEN FRÅN PRODUKTION TILL DISTRIBUTION.


KRÖNIKAN

Livets resa från punkt A till punkt B

Vårkänslor Shopping Inspiration Shopping Glad påsk från oss på Wachtmeister Galleria! Mat Shopping Mat Inspiration

En resa kan vara kort eller lång, välplanerad, spontan eller planerad in i minsta detalj. Men kan man planera sitt liv på samma sätt? Kan man bestämma vad man kommer att göra eller vara om tio år? För mig är livet som en resa. En resa från punkt A till punkt B, med olika oväntade stationer på vägen. Livets resa ser givetvis annorlunda ut för varje individ. NÄR JAG flyttade till Sverige, började jag ett nytt kapitel i mitt liv. Resan till Sverige, vilken jag planerade nästan i detalj, blev helt annorlunda än jag tänkt mig. Jag skulle bara koppla av på min semester och besöka fina platser, njuta av mina lediga dagar och bara vara. Jag hade sedan barnsb en alltid velat besöka ett skandinaviskt land. Skandinavien var för mig ett område med fantastisk natur och framför allt midnattssolen.

med min bilaterala identitet. Jag kan njuta av det bästa från två världar. Jag tenderar att känna mig mer svensk när jag är i Polen och mer polsk när jag är i Sverige, märkligt nog. Ibland kan det te sig lite förvirrande men sanningen är att jag navigerar som fisken i Östersjön. Mycket av mig kommer trots allt därifrån. JAG TRIVS

Resan har ändrat mina vanor, mina tankar, min syn på saker och ting, min syn på människor och till och med på mig själv.

bjuder alltid på överraskningar och det är nu nio år sedan jag kom till Sverige. Jag visste inte att denna resa skulle förändra mitt liv så pass. Jag visste inte att mitt vardagsspråk, kommunikationsspråk och arbetsspråk skulle bli svenska. Det svenska språket som låter så fint och som är väldigt melodiskt i jämförelse med mitt modersmål polska. Plötsligt blev svenska språket något jag fick kämpa med. Denna kamp förenades sedan med mitt ursprungliga kall, språklärare. Jag var redan utbildad språklärare i Polen, nu skulle jag även bli det i Sverige, JA, LIVET

Mina polska vänner brukar säga att jag har blivit försvenskad. Tack, tänker jag. Eller? Mina svenskar vänner däremot, säger att jag är en typisk polack. Tack, tänker jag. Eller?

Polens grannland har inte endast blivit en resa mellan de två länderna. Det har även blivit resan mellan två olika språk och kulturer. Den har ändrat mina vanor, mina tankar, min syn på saker och ting, min syn på människor och till och med på mig själv. RESAN TILL

EDYTA MALEPSZA

ÅLDER: 36. FAMILJ: Min dotter Nadia. YRKE: Svensklärare på Litorina Folkhögskola. BOR: Karlskrona. INTRESSEN: Lingvistik.

#supportkarlskrona

jag som lärare i svenska och trivs med min tillvaro. Mina föräldrar förberedde mig för livet genom att lära mig att bli självständig och nyfiken. Jag skapade min nuvarande tillvaro tack vare denna lärdom. Min dotter Nadia fick det av mig. Jag har dessvärre inte fått uppleva den berömda midnattssolen än. Resan fortsätter… IDAG JOBBAR

Inspiration

Välkommen Välkommen till till Wachtmeister Wachtmeister Galleria Galleria -- ett av Blekinges mest ett av Blekinges mest Välkommen till besökta besökta köpcentrum. köpcentrum.

Wachtmeister Galleria - ett av Blekinges mest ÖPPETTIDER* ÖPPETTIDER* besökta köpcentrum. ÖPPETTIDER* Vardagar: 10-18 Lördag: 10-16

Vardagar: Vardagar: 10-18 10-18 Lördag: Lördag: 10-16 10-16

ICA Supermarket Cityhallen alla dagar 07-23 ICA Supermarket Apoteket vardagarCityhallen 9-18, lördagar 10-16 ICA Supermarket Cityhallen alla dagar 07-23 alla dagar 07-23 *Kika på www.wachtmeistergalleria.se för kompletta Apoteket vardagar 9-18, lördagar 10-16öppettider. Apoteket vardagar 9-18, lördagar 10-16 *Ändringar kan ske, se vår hemsida för aktuell *Ändringar kan ske,på se sociala vår hemsida för aktuell Följ oss gärna information. För avvikande dagarmedier! se vår hemsida. information. För avvikande dagar se vår hemsida.

@wachtmeister_galleria

ICA Supermarket Cityhallen alla dagar 07-23 CONNECT US! Apoteket vardagar 9-18, lördagar 10-16 WITH CONNECT WITH US!

@wachtmeister_galleria @wachtmeister_galleria *Ändringar kan ske, se vår hemsida för aktuell information. För avvikande dagar se vår hemsida.

DRÖM: Jag lever i den just nu. FAVORITRÄTT: Zapiekanki (min kollega ville att jag skrev det).

CONNECT WITH US! @wachtmeister_galleria 3


MAT & DRYCK

Påsk- och vårviner! Nu börjar våren visa sig. Ett ”gott” vårtecken som snart är på gång är nässlor som kommer upp i april. Nässelsoppa är både gott och en riktig hälsokur maxad med näringsrika ämnen. Något annat som våren erbjuder är sparris som man kan variera mycket i matlagningen. Jag har plockat ut vin som passar till nässelsoppa och sparris men även till kyckling och lamm som används flitigt i påsktider. Recepten som passar till vinerna hittar du på www.foodfolder.se. Vitt vin (gott till nässelsoppa) Inget tar fram de fina smakerna i nässelsoppa som Sauvignon Blanc-vinerna. Detta vin kommer från producenten Zonnebloem Wines som är ett av de äldsta i Sydafrika. Vinet heter Zonnebloem Sauvignon Blanc (2020) 79 kr. Gjort på druvan Sauvignon Blanc som odlas flitigt runt om världen med goda resultat men druvans ursprung är Frankrike. Detta är ett torrt vin med generös frukt och balanserad syra. Inslag av päron, krusbär och citron. Passar till en krämig nässelsoppa om vi ska följa säsongen som är smaksatt med en del ramslök. Vitt vin (gott till sparris) Detta vin kommer från producenten G H von Mumm som är ett familjeföretag. Området Rheingau ligger vid floden Rhen, strax väster om Frankfurt. Rheingau-regionen har bara 3000 hektar vingårdareal men är en av de viktigaste vinodlingsregionerna i Tyskland och även världen. Vingården ligger på latitud 50°, den nordligaste punkten där vinodling är möjlig.

Detta vin heter 50 ° Riesling Trocken (5824) 99 kr. Gjord på druvan Riesling som är Tysklands stora prestigedruva. Vinet har en generös ungdomlig frukt och markerad syra (8 g socker/liter). Inslag av päron, persika, citrus och honungsmelon. Passar bra till sparris i olika former, till exempel förvälld med citrussmörsås. Rött vin (passar till fisk och fågel) Detta vin kommer från Rhein Pfalz som sträcker sig från gränsen vid Rheinhessen ner till franska gränsen vid Wissembourg. Pfalz har cirka 23 000 hektar vingårdar, vilket gör det till den näst största regionen i Tyskland efter Rheinhessen. Vinet jag valt kommer från Kooperativet Ruppertsberger WZV Hoheburg som bildades 1968 och har 200 medlemmar samt 400 hektar vingårdar. Vinet heter Imperial Ruppertsberger Pinot Noir (2974) 79 kr. Gjort på franska klassiska druvan Pinot Noir som heter Spätburgunder i Tyskland. Lätt mot medelfylligt vin med ungdomlig livlig frukt och syra. Inslag av jordgubbar och hallon med en kryddig

ton. Detta är ett vin som passar till både fisk och fågel. Gott till ugnsbakad lax eller röding med en mild ostronskivlingsås eller kycklingfilé med jordärtskocksås. Passar också bra till kryddstarka tillbehör och heta såser. Rött vin (till påsklammet) Till lammet har jag plockat ut ett vin nere från Languedoc-Roussillon i södra Frankrike, från området Corbières. Producenten heter Château Pech-Latt. Vingården har brukats ekologiskt sedan 1991. Vinet heter Château Pech-Latt (2233) 129 kr. Det är gjort på de klassiska druvorna Carignan, Grenache, Syrah och Mourvèdre. Vinet har lagrats sex månader på betongtank innan buteljering. Medelfylligt med varm frukt och markerad syrlig smak. Inslag av björnbär, viol, plommon, lagerblad och kryddor. Passar bra till lamm, lammstek och lammracks med smakrika tillbehör som såser smaksatt med kryddor och vitlök.

Vin och matglädje med Lars Nielsen Välkomna företag eller privatpersoner till en trevlig kväll med en vin- eller champagneprovning för anställda eller gäster. Info: www.lars-vin.com Provningar • Nybörjarkurs i vinkunskap • Tema-provningar, länder, druvor. • Champagneprovningar • Mat och vin i kombination • Ost och vinprovning • Vin och chokladprovning LARS NIELSEN DRYCKESKONSULT

LARS NIELSEN VINKÄNNARE

Tel: 0706-59 64 62 lars.nielsen@telia.com www.lars-vin.com

Påsk + Kyckling = sant! Nu är det dags för nästa högtid där maten hos många familjer är i fokus. Vad vore påsken utan en fantastiskt god kycklingmiddag? Ola och David på Bistro Berna ger dig receptet på just detta, här med ”bagarens potatis”. Hel kyckling i ugn Cirka 4 personer Kyckling 1,5 kg hel majskyckling 1 citron i skivor ½ kruka timjan, hackad 6 vitlöksklyftor skurna i 3 bitar 2 msk paprikapulver 1 tsk chilipulver 2 tsk salt 1 msk rapsolja Nymalen svartpeppar 2 morötter 2 gula lökar 1 palsternacka 1/3 rotselleri Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra kryddor, häll på oljan och massera in kryddblandningen över kycklingen. Tryck in citronskivor, vitlöksbitarna och timjan under skinnet på kycklingen samt lägg lite av allt i kycklingen. Skala och tärna grönsakerna i cirka 1-2 centimeterbitar och fördela dem i en ugnsfast form. Häll på en msk olja, salt och peppar samt lite vatten. Lägg kycklingen uppe på grönsakerna och sätt in i ugnen i cirka 45-60 minuter till den når en temperatur på cirka 77 grader.

4

Pommes Boulangère 1 kg potatis 2 gula lökar 50g smör 3-4 dl hönsbuljong 3 tsk salt Cirka 50 g mjukt smör Skala potatisen och skiva dem tunt (3 mm), helst på mandolin. Lägg skivorna i kallt vatten i 1 timme (eller så lång tid du har) så att stärkelsen går ur. Sätt på ugnen på 175 grader. Skala och skiva lökarna tunt och stek dem i smör på hög värme i cirka 5 minuter med salt och peppar. Koka upp buljongen. Häll av vattnet från potatisskivorna och torka dem noggrant. Varva potatis med löken och salt och nymalen peppar. Cirka tre lager potatis och två med lök, börja och avsluta med potatis. Slå den heta buljongen över potatisen. Tryck till lite. Klicka det mjuka smöret på det översta lagret och pensla så att det täcker potatisskivorna. Baka i ugnen tillsammans med kycklingen i 35 minuter. Ta ut formen, testa potatisen (ska vara mjuk) med hjälp av en sticka och kolla mängden vätska. Är det väldigt mycket kvar så luta formen försiktigt och lyft upp lite överflödig buljong i kanten med en stor sked.

Sätt in formen en stund till (5-15 minuter beroende på hur färdig potatisen känns) och se nu till att översta lagret blir krispigt och gyllene (höj värmen, eller kör den under grill).

Koka upp vinäger, tillsätt skyn från kycklingen och låt koka i 5 min. Slå på dragon, fond och grädde och låt koka samman i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och red eventuellt med maizena.

Äppelkompott 3 syrliga äpplen, skalade och tärnade i centimeter stora bitar 1 kanelstång 2 stjärnanis 4 msk brunt farinsocker ½ dl vatten Lägg i alla ingredienser i en kastrull och sjud på låg värme i ca 10-15 minuter, rör om då och då. Ställ till sidan.

Servera genom att skära upp kycklingen och lägg några bitar rostade grönsaker ovanpå. Skär upp potatisbakelsen och lägg upp en bit på tallriken. Nappera kycklingen med dragonsåsen och lägg en klick äppelkompott på toppen samt en kvist timjan!

Dragonsås Sky från kycklingen, silad ner i en kastrull. 1 msk dragon vinäger 1 msk torkad dragon. 2 msk koncentrerad kycklingfond 4 dl grädde Salt och nymalen peppar Maizenaredning

Smaklig måltid och glad påsk!

OLA VALLIN & DAVID KARLSSON MÖLLER BISTRO BERNA


Ett tak som återbetalar sig Effektiv, snygg integrerad solenergi, både vid renovering och nyproduktion. Passar både småhus och större fastigheter.

takwatt.se | info@takwatt.se

5


SUCCÉ

Picknick Påsktallrik Beställ senast måndag 29:e mars kl. 12.00 Avhämtning skärtorsdag 1:a april kl. 10.00-16.00 Pris 125:-/person Gör det enkelt för dig och låt oss ta hand om påsklunchen. Tallriken passar perfekt till picknicken så att du kan träffa nära och kära utomhus. Självklart passar även påsktallriken till lunchen hemma! Vi lagar all mat från grunden, därför behöver vi få in din bokning senast måndag 29 mars 12.00. 2 sorters sill - Branteviks / päron & mandel ▪ Räkor & ägg Västerbottenpaj ▪ Gravad lax med pepparotsvisp Örtmarinerad nypotatis ▪ Köttbullar med rödbetssallad Gräddfil & gräslök ▪ Knäckebröd & smör ▪ Chokladtryffel

3-rätters Påskmiddag Beställ senast måndag 29:e mars kl. 12.00 Avhämtning skärtorsdag 1:a april kl. 10.00-16.00 Pris 189:-/person Boka en lyxig 3-rätters Påskmiddag. Njut av goda smaker tillsammans med familjen på ett enkelt och trevligt sätt! En ugn för uppvärmning av varmrätten och porslin för servering är allt du behöver för denna lyxig måltid och naturligtvis något gott i glaset! Vi lagar all mat från grunden, därför behöver vi få in din bokning senast måndag 29 mars 12.00. ▪ Toast Skagen med hanskalade räkor, dill & citron ▪ Porterstek med rödvinsreduktion, brynt dragonsmör & vitlöksdoftande potatisgratäng ▪ Vit choklad cheesecake på hasselnötsbotten med halloncoulis

Barn meny 79:- (upp till 12år) ▪ Klassisk lasagne med pizzasallad ▪ Chokladkaka med grädde

Måndag-Fredag 11.00-14.00 dukar vi upp en LUNCHBUFFÉ med spännande och klassiska maträtter från både det svenska och internationella köket. Vi erbjuder alltid: Dagens rätter ▪ Veckans husman ▪ Ett stort salladsbord Nygräddat surdegsbröd ▪ Fräscha tillbehör

FOTO: STINA STJERNKVIST, SVT

Mello 2021, utan artisterna - en flopp För första gången på tjugo år såg jag mellofinalen hemma i TV-soffan. Fler än någonsin tidigare skulle förmodligen se mellon för första gången istället för att gå på diverse krogar och andra tillställningar. Mello 2021, viktigare nu än på många år, borde gjort sin största mest stjärntäta serie av program någonsin. Sex veckor av att fullständigt äga TV-publiken och trycka in allt som är bra med svensk TV. Hämta hem alla de som tvivlat för att sen bomba alla tittarrekord 2022. Istället blev det en total flopp. Eller åtminstone en berg- och dalbana av väldigt varierande kvalité där till och med Måns ”King of Eurovision” Zelmerlöws insats framstod som barnprogram i jämförelse med shower han lett tidigare. Var var Petra Mede när Melodifestivalen behövde henne som mest? Alla artister och programledare är i stort sett arbetslösa just nu och visst gjorde SVT sin beskärda insats i att anlita så många som möjligt av dem men det funkar ju bara om man ger rätt förutsättningar och rätt roll till rätt person. Som vi redan på förhand visste skulle göra ett program som till 100% skulle handla om henne själv och inte ett dugg om artisterna, kanske inte ensam skulle fått leda ett helt program. Det hade räckt med en mellanakt. Vilken panikångestframkallande tystnad det blev i varenda skämt hon försökte leverera. Jag har visserligen inte mycket till övers för Shirley Clamp i vanliga fall och har inte haft sen hon spatserade in på den högljudda melloefterfesten 2009 med lilla nykläckta dottern i vagnen. Ammandes och vindrickandes om vartannat. Se mig, hör mig har alltid varit Shirleys grej men eftersom hon är relativt okänd utanför melodifestivalen och inte haft någon hit sen 2004 (hennes enda hit) så blir det tyvärr lite pinsamt. Pernilla Wahlgren, prinsessan av självdistans kan köra en sån grej och få med sig några skratt, men det funkar inte om man inte har just självdistans.

skulle fallera? I alla år har det fungerat utmärkt att ta emot röster världen över men just i år och på grund av tidsbrist gick hela röstningsmomentet och därmed stämningen i stöpet. sätta fingret på om det var en frånvarande publik som var största orsaken men troligtvis en stor bidragande orsak utöver bristande ekonomiska förutsättningar. Men att låta finalen bara bli en följetång från de mediokra deltävlingarna var en usel idé. Finalen som helt plötsligt skulle ses av fler än någonsin världen över och även sändas på engelska blev en enda stor skämskudde. Den enda röda tråden i år var de starka bidragen som tävlade och som ledde till det starka finalfältet. Kanske vårt starkaste på länge. Tack och lov för det. Världen behöver musik just nu och Sverige kan verkligen leverera just det. JAG KAN INTE

SHIRLEY CLAMP till exempel?

hemskt ledsen att säga det men Christers sista år blir ingen festival att lägga på minnet. Den når knappt upp i kategorin ”krogshow” utan försvinner in i samma dimma som resten av Coronapandemin som vi förhoppningsvis aldrig mer behöver se tillbaka på. Och vem hade kunnat ana att det var just under digitaliseringens pandemiår som hela ”internationella juryn på länk”

personligen hellre sett Eric Saade få representera Sverige i Rotterdam så var Tusse-krossen ganska väntad. Han hade allt det där som går hem i stugorna. Bra låt, fin röst, pampigt nummer och en gnutta normkritik. Det funkade, det blir bra. Nu laddar vi om för Eurovison, ser framåt and never look back. Heja Sverige, Heja Tusse. ÄVEN OM JAG

NÄ, JAG ÄR

På hemsidan: www.bistroberna.se finner du alla våra menyer! Tveka inte att kontakt oss för helhetslösningar och bokningar! Vi har avhämtning!

Välkomna

Du hittar oss vid Gullberna Park, Kolonivägen 59 0455-15255 info@bistroberna.se

www.bistroberna.se

6

SOPHIA AHLIN SOPHIA@SUCCEBLEKINGE.SE FOTO: CAROLINA HANSSON


SUCCÉ

FLYTTREA

50 % RABATT Vi flyttar till ny lokal och ger dig 50 % rabatt på utvalda produkter. Följ oss på sociala medier för mer information om invigningen av vår nya lokal. Välkommen att följa med på vår resa!

STUDENTKOSTYM Finns i marin och svart.

3499:-

ord.pris 4499:-

Box slips & näsduk

499:-

Box fluga & näsduk

499:-

Vit studentskjorta Lindbergh Hugo Boss

KARLSKRONA Wachtmeister Galleria Telefon 0455-240 90 smycka.se

499:799:-

Ronnebygatan 37, Karlskrona | Tel. 0455 - 102 38 Öppettider: Måndag - Fredag 10.00 - 18.00 Lördag 10.00 - 15.00 www.carlximode.se Följ oss på - Carl XI Mode

Vårens

Linneskjorta, finns i två passformer och sju färger. 1499 kr

Nu är våra hyllor välfyllda med vårens fräschaste tröjor, skjortor och pikéer. Enfärgade, randiga och mönstrade linneskjortor eller uppdaterade klassiska i bomull. Pikétröjor i linne, frotté eller urfint blomtryck. Stickade tröjor i finaste merinoull och mycket mer. Välkommen in!

Blommig tenniströja i bomullspiké. 1299 kr

Vi följer naturligtvis Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Vi hjälper er gärna via telefon och ombesörjer eventuell hemleverans.

– STILSPECIALISTEN –

Fräsch strukturstickad tröja i ren merinoull. Ljusblå eller oliv. 1599 kr Stilig småmönstrad skjorta. 1699 kr

www.nymansherr.nu

Tenniströja i ljuvlig linnetrikå. Flera färger. 1299 kr

Ronnebygatan 39, Karlskrona - Tel. 0455 - 102 98 ÖPPET: MÅNDAG - FREDAG 10-18, LÖRDAG 10-15

7


SUCCÉ

Har du missat något nummer? Läs tidigare Succéer på vår hemsida, www.succeblekinge.se

Nr 08

2020

Augu

sti

Succ

é Karls

kron

a/Ro

nneb

y

.succ www

eble

kinge

.se

N ver NIKA behö Man vara så t inte perfek mla RNA hi succe blekinIEXP ERTE omi NOM ge.se EKO ekon a God d häls go r ge e N BILE sand Ett ly plar em ex

KRÖ Nr 09

KRÖN

2020

Septe

mber

Succé

Karlsk

rona/

Ronn

eby

www.

CH KA O EFIN ITO S STAR FÄRG IRIGA JO VETG ansson fin Joh Jose möter Succé

IKAN

Elbile och sans my ter nning EKON ar OMIE XPER Spara TERNA dig fri BILEN Äntli gen är den hä r

ONA LSKR

tan 15 arega

; 0455

- 267

.spec 00 ; www

mäst

Borg

MÅR B NÅGO ÄTTRE ÄN NSIN ! Succé möter Anders Bagge

KARL

SKRO

NA Borgm

ästare

gatan

15 ; 0455

- 267

s.se

saver

KAR

00 ; www.

specs

avers.

se

Blekinges bank fortsätter växa Länsförsäkringar Bank är den snabbast växande banken i Sverige och mest växer den i Blekinge. Ändå är det relativt få som känner till oss. Därför fortsätter vi envist att berätta om vår satsning, nu senast i Ronneby och våra erbjudanden som är minst lika bra som storbankernas. Inte för att vi är små precis. Länsförsäkringar Bank är faktiskt den femte största i landet. D e t ä r g a n s k a t a l a n d e a t t e n av journalisterna som besökte oss när vi berättade om vår nysatsning i Ronneby, inte kände till att Länsförsäkringar bedrivit bank sedan 1996. Inte konstigt egentligen. Vi har haft fullt upp med att växa och inte fokuserat på att berätta om oss själva. Länsförsäkringar är ett av Sveriges mest kända varumärken men förknippas såklart främst med försäkringsprodukterna och även fastighetsförmedling. Adderar du banktjänster till den mixen så får du ett helhetsgrepp över din privatekonomi - och en lokal aktör som dessutom ägs av kunderna själva. flera år sedan slog Länsförsäkringar Blekinge fast en strategi att satsa på vår bankverksamhet i länet. Med facit i hand har det gått bra. Vi växer mest i Sverige, med nästan 20 procent de senaste åren. Vi började med att förstärka de större kontoren i Karlshamn REDAN FÖR

och Karlskrona med bankrådgivare för att sedan fortsätta med de mindre orterna. Den satsningen gör oss unika för i nuläget är det bara vi som har kontor i alla länets kommuner. JUST NU sker en utökning av personalen på Ronnebykontoret där vi kommer att ha två till fem rådgivare tillgängliga hela veckan, med möjlighet att ta in fler vid behov. I nuläget har vi inga ordinarie öppettider men det går bra att boka både fysiska och digitala möten. Att vi fokuserar på Ronneby just nu är ingen slump. Orten är befolkningsmässigt nästan lika stor som Karlshamn, om än utspridd över ett större geografiskt område. Vi ser en rad nysatsningar i kommunen, främst stora aktörer som etablerar sig i Viggenområdet men också hur det byggs mycket. Från flerbostadshus, villor till padelbanor. Ronneby är på gång.

TAJMINGEN HAR också varit på vår sida då många andra banker väljer att stänga sina kontor på mindre orter i Sverige. Men är det så viktigt med kontor nu när vi blivit så digitala, kanske du tänker? Ja, vi vill tro det. Många tror att det är äldre kunder som vill ha fysiska kontor att besöka men det är inte generationsbundet längre. Det är mer psykologiskt viktigt att visa att vi finns lokalt. I Sverige har vi de fyra storbankerna som funnits länge och har därför en större kundbas idag och då kanske inte har tillväxtambitioner. Vi vill växa till en stark aktör som finns nära våra kunder här i Blekinge. Har man den strategin är det viktigt att erbjuda mer än en internetbank, utan istället erbjuda det kunderna efterfrågar.

KJELL-ARNE BRÄNNLUND AFFÄRSOMRÅDESCHEF BANK OCH LIV

Länsförsäkringar Blekinge driver bankverksamhet i alla Blekinges kommuner. Banken är snabbast växande i Sverige. Vill du veta mer så besök delarmedsig.se

Ledande inom vatten- & avloppsrening Moderna och miljövänliga avloppslösningar. Tryggt och enkelt.

baga.se 8


SUCCÉ

Snart är det dags för en stor händelse!

Din studentexamen! Presentaskar • Chokladprovning • Företagsbeställningar • Kaffe & Te Ekologiskt • Chokladkakor • Lakrits • Konfektyr • Marsipanfigurer m m

Kostymer Svart Mörkblå Ljusgrå Ord.pris 1,999:-

1.699:Extra: Fin kostymgarderob till dig som köper kostym (Värde 199:-)

Vill du önska dina anställda eller nära och kära en GLAD PÅSK så görs det bäst med ELITCHOKLAD Handla din påskpresent i god tid för att undvika trängsel. Kan du av olika anledningar inte besöka vår butik så skickar vi gärna. Erbjuder även hemkörning inom Karlskronaområdet.

Boka tid för utprovning av m din studentkosty 0455-100 31

Vi har något för alla! Veganskt, socker-, gluten-, mjölk-, soya- och nötfritt m m.

Ronnebygatan 43 • 0455 33 32 41 Mail: info@elitchoklad.se • www.elitchoklad.se

Välj 2 betala för 1

Kostym

Kostym

Kostym

ord. pris 5399:-

Kostym Mellanblå

Nu

4700:-

Kostym Mörkblå eller svart

4300:-

Loro Piana Mörkblå eller antracitgrå

6000:-

Kostym Svart eller mörkblå Regular eller slim Väst

ord. pris 3998:Nu

3500:999:-

Välj till din kostym Slips+rosett+näsduk 299:-, 199:-, 299:-

Ord.pris 797:-

När du köper båge från kr

795

Karlskrona Borgmästaregatan 15, 0455-267 00.

Besök vår butik för mer information När du köper båge från 795 kr får du ett andra par, till samma eller lägre värde, på köpet. Du betalar för paret med den dyraste kombinationen av glas och tillval. Om bågens värde i det kostnadsfria paret är högre än bågens värde i det par du betalar för, behöver du betala mellanskillnaden. 2för1 är personligt och kan inte delas med någon annan. Enkelslipade standardglas (index 1,5) ingår i priset. Kan inte kombineras med andra erbjudanden. ©2021 Specsavers.

När du köper kostym 499:Finns även enfärgade i massor av olika färger!

Varmt välkommen! Ronnebygatan 49, Karlskrona 0455-100 31

9


PT:S STÄDSKOLA

Skinande rent! Nu är det dags för del 6 av PT:s Städskola. I detta nummer får du veta hur lätt det kan vara att få dina fönster riktigt rena. Dessutom får du tips på hur du enkelt rengör ditt massage-/bubbelbad.

Börja med fönsterpälsen 1 centimeter från ovankant och 1 centimeter från sidan.

Tänk på att inte trycka för hårt med skrapan då det lätt blir en vattenrand.

Använd samma teknik när du drar vågrätt.

Välj metoden som passar dig bäst.

Det finns nästan lika många sätt att putsa fönster på, som det finns antal folk man frågar. Batteridrivna fönsterskrapor som suger vatten, tidningspapper, microdukar med mera. Putsa fönster är väldigt lätt om man får lära sig de fyra enkla men avgörande knepen som vi nu ska gå igenom. Det traditionella sättet är enkelt och snabbt och det viktigaste momentet är en fönsterskrapa med rätt gummi på. Det du också behöver är fönsterpäls, en hink med vatten, fönsterputs och en glasduk. Fyll en hink med vatten och fönsterputsmedel. Är det runt nollan ute så ha i lite spolarvätska i vattnet. Ha inte för mycket vatten på fönsterpälsen och putsar du fönsterna inomhus måste du ha pälsen lite urvriden så det inte rinner vatten på tapeten och så vidare. 1. Stanna med fönsterpälsen 1 centimeter från ovankanten och 1 centimeter från sidan, där torkar du nämligen med glasduken som avslutande moment. Fördelen att inte ta pälsen ända upp är att det kan bli fukt på karmen ovanför som rinner ner efter fem minuter och det ser ut som en skidåkare under näsan. Inget man vill ha. 2. Fönsterskrapan kan man dra på två sätt. ”S-metoden” som ser snyggt ut eller den utmärkta ”hemmametoden” som innebär att lägga skrapan i ovankant på fönstret utan att trycka hårt och dra ner för att sedan torka av skrapan på pälsen eller på en microduk. Om du trycker för hårt så pressas vattnet ut i kanterna och det blir en vattenrand på rutan. Detta är det vanligaste felet folk gör.

du inte missat någon spindel- eller flugspillning. Skulle det vara så är det bara att spraya Z-Water och torka av eller gnugga med en skursvamp eller kanten på pälsen som har en nylon invävd. Sedan underhåller du bara fönstren några månader med glasduk och Z-Water och fläckstädar fingeravtryck, fluglort genom att spraya på och torka av. Rengöring av ditt massage-/bubbelbad Många tycker nog att rengöring av massage-/bubbelbad låter jobbigt och tidskrävande men det behöver det inte vara. Jetsystemet behöver rengöras och plasten där nacken vilar, runt vreden med mera. Z-Water är utmärkt rengöring utan tensider så du slipper allt från skum till giftiga kemikalier och du behöver inte efterskölja systemet och därmed sparar du en massa vatten. Till ett större massagebad utomhus behövs fem liter Z-Water Extreme och till ett inomhusbad en liter. Tappa upp vatten till ovankant av jetmunstyckena, häll i Z-Water och kör massagebadet i fem minuter. Låt det sedan vila/verka i fem minuter för att sedan köra yttligare fem minuter igen och tappa sedan ut vattnet. Torka ur hela karet med Z-Water X-Power med en diskborste, detaljborste eller skursvamp och torka av med mikroduk så blir det skinande rent och fräscht igen. SE VÅR VIDEO om fönsterputsning: https://youtu.be/gTkPC30Tg2g

PT SOFIE

3. Har du färgstänk på fönstret så använd en klickskrapa och blöt fönstret med vatten. Dra sedan skrapan från dig mot den blöta ytan, inte fram och tillbaka för då kan du repa fönstret. 4. Efterkontroll med Z-Water. När du är klar så behöver du gå runt och kolla så Torka med glasduken är det sista momentet.

Tappa ut det skitiga vattnet.

Tappa upp vatten och tillsätt Z-Water.

10

Rengör lätt med en detaljborste.

Rengör jetmunstyckena med en skursvamp.

Skinande rent resultat!


Vill du köpa hus?

Vi hjälper dig hela vägen till ditt nya hem.

Välkommen på visningssöndag! 18/4 kl.12-14 Du kan även gå på digitala visningar och läsa mer om husmodellerna på a-hus.se

Tomter sökes! Kontakta oss för mer information.

Charlotta E. Carlsson 0703-09 59 65 | lotta@a-hus.se

11


Vi har öppet hela påsken!

Exklusiv skärbräda på köpet!

Köp trädgårdsmöbler för över 5.000kr

och få en exklusiv skärbräda i teak! Värde 795 kr

Gäller t o m 5/4, eller så långt lagret räcker.

TIMJAN Hörngrupp inkl bord. Hörnsoffa 254x206cm, H 87cm. Soffbord 140x80 cm H 67cm med glasskiva. Konstrotting. Finns som vänster eller högerställd.

9.995 kr

Extra prisvärd!

Ord. pris 10.995 kr

Exklusiv skärbräda på köpet!

GARDA Soffgrupp 3+1+1. Aluminium antracit eller vit/dyna olefin grå inkl soffbord. Ord.pris 12.450 kr NU: 8.995 kr

AKAROA Matgrupp. Bord + 6 stolar. Aluminium vit/mattglas/textilene 190x90cm.

Extra prisvärd!

Begränsat antal! Ord.pris 7.065 kr NU: 4.995 kr

Finns i flera färger!

1.190 kr ESINO Caféset

Soffa, två stolar och ett bord 60x60 cm. Alla delar är fällbara. Metall. Finns i flera färger.

Mjuk och skön stoppning!

Ryggen är ställbar på fåtöljerna! PERU 3+1+1 Soffgrupp. Stomme Aluminium, konstrotting antracit. Inkl soffbord 140x87cm.

Exklusiv skärbräda på köpet!

14.995 kr Ord. pris 19.210 kr

Feels like home

4.995 kr LINZ Parasoll Ø 300 cm. Vev. Finns i flera färger. 2.995 kr

Mån-fre 10-18, lör-sön 11-16 Bromölla 0456-478 00 Karlskrona 0455-36 78 80

www.emhome.se

Caféset i skogsgrön metall.

Ord. pris 5.595 kr

MYNTA Fåtöljset inkl sidobord. 2 st fåtöljer B 77cm, D 90cm, H 98cm. Konstrotting. Sidobord Ø52 cm i metall.


SUCCÉ

Alltid med kunden i fokus Karlskronas färskaste mäklarbyrå drivs av Linn Walderton och Ida Ivarsson. Två erfarena mäklare som tillsammans har mer än tjugo års erfarenhet i branschen. Efter starten i maj månad förra året är de bägge väldigt nöjda med sin första tid på egna ben. Kontoret där Liwing Mäklarbyrå huserar känns väldigt fräscht och modernt. Inget överdådigt utan här dominerar space och smakfullhet. Både företaget och lokalen är nya men mäklarna kallar sig för ”gamla”. Inte så konstigt ändå. Linn har arbetat som utbildad mäklare i tolv år och Ida i tio år. De är alltså välkända inom sitt område och har jobbat på olika företag men tillsammans i hela tio år. Ett sammansvetsat team, kan man lugnt påstå. ATT STARTA upp

ett helt nytt företag under coronaåret 2020 är förstås annorlunda. Linn och Ida räknade med en lugn start med lång planering innan man skulle komma igång ordentligt men så blev det inte och man sålde fler bostäder än man kalkylerade med.

Friheten att kunna samarbeta med lokala sammarbetspartner så långt det är möjligt och friheten att kunna lägga ner så mycket energi de själva vill på en bra kundrelation. – Det är ju dessutom fantastiskt roligt att vara egen och kunna bestämma själv och sätta sina egna mål, säger Linn. kontakten och kvalitén i arbetet är vad som driver bägge två. Under de tio år man arbetat tillsammans har kundrelationerna alltid varit det man värdesatt högst. – Vi har alltid tyckt likadant och jag tror det är därför vi har jobbat så tätt under alla år och varit som ett eget team. Vi vill samma saker, fortsätter Linn. DEN MÄNSKLIGA

lotsa och hjälpa kunden med allt som kan dyka upp, antingen man funderar på att sälja eller köpa bostad. – Vi utför också matchning med vårt spekulantregister där vi har koll på vem som söker vad. De finns ju de som vill göra en snabb försäljning av sin bostad och då har vi ett bra register att använda oss av, berättar Ida. av sig tidigt är alltså alltid att rekomendera. En noggrann planering är A och O vid alla sorters bostadsaffärer. Till Liwing kan man gärna höra av sig bara för att bolla funderingar och frågor. Man kan också få ett kostnadsfritt hembesök där man då får en marknadsvärdering av sin bostad. Även tips, råd och information om hur processen

fungerar samt förslag på hur man kan lägga upp det hela ingår också. Det är precis som Ida säger: ”Ju bättre förberedd man är, desto bättre blir alltid slutresultatet. Sedan blir det ju också roligt under tiden!”

ATT HÖRA

ROLAND LUNDGREN FOTO: IDA LILJEGREN

Ida Ivarsson Linn Walderton

pratar med Linn och Ida om deras företag är det ordet frihet som dyker upp med jämna mellanrum. Friheten att slippa styrning uppifrån. Ingen frainschisegivare som bestämmer utan alla beslut tar man själva. NÄR MAN

i sälj- eller köptankar är det aldrig för tidigt att kontakta Linn eller Ida. Målet är att alltid leverera en genuin och personlig kontakt med service på en väldigt hög nivå. Att man bryr sig om både sina kunder och deras bostäder råder det inget tvivel om. Man jobbar gärna med ett helhetsgrepp där man kan GÅR MAN

13


VI HAR BILAR FÖR ALLA Köper, säljer och förmedlar begagnade bilar

Vi har allt från välutrustade pickuper, moderna elbilar, sportiga cabbar till rymliga familjebilar. Här finns bilar av olika märken, modeller och i alla prisklasser. Har du en bil du vill sälja? Vi köper bilar från hela Sverige. Dessutom är vi flexibla och kan erbjuda både hemkörning och hämtning av din bil plus anpassa våra öppettider enligt överenskommelse.

Gullbernavägen 10, Karlskrona • 0455-59555 • www.fordonscompaniet.se


SUCCÉ

Bilhallen med unik nisch FordonsCompaniet är företaget som satsar på begagnade bilar. Här finns bilar av alla de slag, olika märken, modeller och prisklasser. Bilar för alla helt enkelt. FordonsCompaniet började i en liten skala på cirka 10-15 bilar. Det handlade då om en stor passion för sportigare, importerade bilar, mestadels från Tyskland. När intresset från kunder ökade och grannverksamheten lades ner såg man chansen att utöka. Ytan inomhus tredubblades och även billagret utökades. Nu fanns det plötsligt plats för att även ta in bilar i fler prisklasser, inte bara de sportiga bilarna med stora motorer. Man har alltså gått från 10-15 bilar till att ha cirka 100 bilar i lager. FordonsCompaniet gjort sig kända över hela Sverige och man har hittat sin nisch. Genom att anpassa sig efter säsong och efterfrågan håller man ständig rullians på sitt lager. På vår/ sommar ser man cabrioleter och sportiga bilar snyggt uppradat i hallen medans till höst och vinter byts många av de ut mot de lite större fyrhjulsdrivna muskelbilarna. De lite mer vanliga modellerna finns såklart alltid och vill du mot förmodan köpa dig en cabriolet på vintern så är det inga problem. IDAG HAR

går innanför dörrarna på FordonsCompaniet möts du av en stor ljus och fräsch lokal med gott om utrymme och stora glaspartier. Bilarna står snyggt uppställda i hallen och beroende på när NÄR DU

du besöker bilhallen kan du få se allt från Dodge Ram, Porsche, Tesla, BMW M-modeller, Mercedes AMG, Dodge Viper till Volvo, Audi, Beetle cabriolet, Peugoet och Mini Cooper. Det finns alltid något nytt att spana in. Man har ett nära samarbete med rekondfirman Top Car Bilvård som utför tvätt, rekonditionering och polering. Så bilarna levereras alltid i toppskick. efter att ha en bra relation med sina kunder och förse dem med bästa möjliga service. Därför erbjuds många tjänster som ska underlätta vid eventuellt bilköp men också vid försäljning.

Vill du sälja din bil? Du kan också få hjälp att sälja din bil. Varje bil är unik och har olika förutsättningar och det är inte alltid lätt som privatperson att veta vad man kan begära eller hur marknaden ser ut. Ett smidigt sätt kan då vara att låta FordonsCompaniet sköta just detta. De hjälper dig då med marknadsföring, rekond, finansiering och garanti till överenskommet fast pris. SKULLE DU SJÄLV vilja se de stora urvalet av bilar så gör ett besöka på Gullbernavägen 10 i Karlskrona.

MAN STRÄVAR

IDA LILJEGREN FOTO: THEO GROTH

Vill du få hjälp att hitta din drömbil? Att köpa bilar från privatpersoner eller behöva åka långt för att hitta rätt bil är inte alltid så kul. Du kan då prata med någon av säljarna på FordonsCompaniet och berättar vad du söker eller visa vilken bil du tänkt dig. När du bestämt dig kommer ni gemensamt överens om kostnad och tillvägagångssätt innan eventuellt inköp görs. De hjälper dig även med finansiering, garanti och försäkring och du slipper åka långt för att hämta bilen, den kommer nämligen stå färdig för dig i bilhallen när allt är klart. Allt för en trygg och smidig bilaffär.

15


SUCCÉ MÖTER

Jesper Rönndahl

En stjärna på humorscenen

I program och TV-serier som ”Svenska Nyheter” och ”Dips” har Jesper Rönndahl nått stora framgångar vilka gett honom ett namn som vår nästa stora stjärna och skådespelare/komiker på den svenska humorscenen. Han är utnämnd till Årets komiker, Årets skåning, vunnit På Spåret och vunnit Kristallen och Det svenska Humorpriset. Efter ett par år med TV-succéer är han nu tillbaka där han trivs allra bäst - på ståuppscenen! Till hösten är han aktuell med en ny turné, ”Jesper Rönndahl Live”. Under din medverkan i talkshowen ”Carina Bergfeldt” uppmärksammade programledaren om din fascination kring det där om att inte kunna ändra sig, blir det ett tema i ståuppshowen ”Jesper Rönndahl Live”? Berätta! – Absolut! Det finns något roligt i det där med att inte kunna ändra sig som jag är ute efter. Jag är i full gång med att skriva klart alla mina skämt kring det där fenomenet, skrattar Jesper. Turnéplanen är relativt färdig i dagsläget. Om allt går som det ska drar den igång i slutet på augusti. Det enda jag vet är att det kommer bjudas på roliga skämt och standup. Fast ibland är det så att man vill lyfta fram ett tema, man vill säga något. Men sån är inte jag! Vad gör du just nu, vad är du mer aktuell med idag? – Jag sitter och skriver på olika manus

16

för fler TV-jobb. Men inget spikat som jag vill berätta om just nu. Jag gör väl inte så himla mycket för tillfället, inte mer än att jag förbereder för höstens turné. Jag håller på att skriva lite andra grejer också som jag har förbundit mig till. Det rör sig om några programförslag och manus till mig själv. om att skapa SVT:s populära satirprogram ”Svenska Nyheter”, där han var programledare. I programmet skämtas om politik och sådant som ska förklaras varför saker är som de är eller borde vara. Efter tre succésäsonger valde han att släppa bomben och gick ut med att han skulle sluta för att efterträdas av kollegan Christoffer Appelqvist. – Ja, när det kom till kritan insåg jag att jag i själva verket inte är så intresserad av svensk politik, inte så mycket som man behöver vara i det sammanhanget. Då får man sluta helt enkelt. JESPER VAR MED

Hur kan man inte vara intresserad av politik? – Det är så många andra som är det. Som är duktigare än jag på att göra

analyserna. Christoffer som gör programmet idag, vi två var med från början och jobbade fram programmet och jag tänkte alltid att han är mycket bättre än jag på det där med att koppla ihop alla de politiska skeendena. Han har varit politiskt kunnig så länge, han har erfarenheten och kunskaperna som gör att jag tycker han helt enkelt är bättre lämpad än jag för den sortens samhällssatir. under åren 20132015 i SVT:s fredagsunderhållning ”På Spåret” fyra gånger tillsammans med Elisabeth Höglund, varav de vann tävlingen två gånger. Hans breda allmänbildning kan väl vittna om ett brett läsintresse. – Ja, jag tycker många saker är intressanta, jag försöker blanda lite. Man kan bli lite smått mätt på att bara läsa facklitteratur. Jag gillar att spela datorspel och att läsa. Jag är ganska enslig av mig på ett sätt. Jag gillar att hålla mig lite för mig själv. Så klart tycker jag om att umgås med min familj, sedan vill jag balansera det genom att sitta lite för mig själv och spela dator eller bara läsa. RÖNNDAHL MEDVERKADE

Rönndahl är gift med Marie Agerhäll och tillsammans har de skapat komediserien ”Dips” som hade premiär på SVT 2018. Paret har skrivit manus tillsammans och spelar själva två av huvudrollerna. Serien

handlar om de blivande diplomaterna Jens Stråhle, Fanny Båtsman och deras handledare Mimmi Hamilton. Blir det en tredje säsong? – Det är ingen tredje säsong inplanerad, det blir så fall in i framtiden, men inte just nu. I dagsläget jobbar Marie och jag med helt olika projekt på var sitt håll. Saker som vi har skjutit på till förmån för ”Dips”. Du vet, man har alltid ett stort idé-dokument som man vill testa. Okej, vad kan man göra med det här och sedan allt det andra som ligger där. Man vill göra så många olika grejer när man är den här branschen. Det är faktiskt det som är det roligaste, så att man inte hamnar i att hela tiden bara göra samma sak. Det är mer att man vill variera sig, för Marie och jag är det så i alla fall. Marie har fått mycket cred för serien och det ska hon ha. Det är hon som har hållit ihop allt i jobbet med Dips. Hon har ett otroligt öga för både manus och regi. Det räcker med att hon ser en statist som till exempel går på ett konstigt sätt och behöver redigeras bort, de där små detaljerna som hade kunnat paja en hel scen. Sånt ser inte jag. Men hon plockar upp allt på en sekund. Så hon ska verkligen ha allt beröm för att serien blev så bra och så väl mottagen.

Fortsättning på sidan 18


SUCCÉ

Upplev nya CAPTUR PLUG-IN HYBRID CAPTUR E-TECH Plug-in hybrid 160 Kampanjpris från

338 900 kr

(ord. pris 357 900 kr)* Klimatbonus om 36 438 kr ej medräknad**

3 195 kr/mån Privatleasing inkl 3 års service & 3 månader leasingskydd***

Upptäck nya Captur E-TECH Plug-in-hybrid laddad med F1-teknik och med kraft för alla dina resor. Gör din körupplevelse smartare, bekvämare och säkrare med kollisionsvarnare, aktivt nödbromsningssystem, backkamera, parkeringssensorer, uppvärmd läderratt, nyckelkort med handsfreefunktion och multimediasystemet med 9,3” skärm. Välkommen in på en provkörning! Erbjudandet består av en nybilsrabatt på 19 000 kr, kan ej kombineras med andra erbjudanden eller företagsstöd. **Captur E-TECH Plug-in hybrid 160 kvalificerar sig som en klimatbonusbil och är berättigad till gällande statliga klimatbonus så länge anslag finns. Bonus till klimatbonusbilar är ett statligt incitament som är oberoende från Renault och med förbehåll för begränsningar och villkor som bestäms av Transportstyrelsen. Läs mer på www.transportstyrelsen.se. *** Renault Relax Privatleasing i 36 månader, 1000 mil/år, inkl 3 års serviceavtal 1000 mil/år och 3 månaders privatleasingskydd. Gäller kundorder med registrering av bil senast den 31/3 2021. Lokala avvikelser kan förekomma. Alla priser är inklusive moms. Bränsleförbrukning vid blandad körning, Captur E-TECH Plug-in hybrid 160: 1,5 l/100 km, CO2-utsläpp 33 g/km (WLTP). Extrautrustning kan påverka förbrukning och CO2. Bilen på bilden är extrautrustad. Renault reserverar sig för eventuella felskrivningar. renault.se

*

Johan Esseen Säljare Renault Tel 0454-330 28 johan.esseen@ahlbergbil.se

Otto Ingesson Säljare Renault Tel 0455-615 850 otto.ingesson@ahlbergbil.se

Karlshamn 0454 - 330 00 Karlskrona 0455 - 615 840 Olofström (begagnat) 0454 - 379 00 www.ahlbergbil.se

Vi på Ahlberg Bil vill att det ska vara enkelt och smidigt att både köpa och äga begagnad bil.

BEGAGNAT BOXEN

Vi erbjuder därför en paketering av tjänster som underlättar för dig som kund.

Bilfinansiering

Serviceavtal

Ränterabatt hos Volvofinans

10% rabatt på ditt serviceavtal

Volvo-/Renaultkort och CarPay

Bilförsäkring 10% rabatt på försäkring hos Volvia

Alltid 10 öre i drivmedelsrabatt

Begagnatgaranti

Däck och däckhotell Bjuder på den första förvaringen på vårt däckhotell

Upp till 24 månaders garanti

Karlskrona Gullbernavägen 22 0455-615 840

Karlshamn Korpadalsvägen 2 0454-330 00

Olofström Ekhagsvägen 1 0454-379 00

17


SUCCÉ

Fortsättning från sidan 16 Hur träffades ni? – Det var egentligen inte i jobbet som man skulle kunna tro även om vi bägge jobbade på SVT då. Vi träffades hos gemensamma kompisar i Malmö. Vad har du för relation till din karaktär i ”Dips”, Jens Stråhle, är ni lika? – Det finns helt klart en likhet i det här att man gärna vill säga saker som är lite över gränsen. Jag som privatperson kan inte säga sådant som Jens säger. Men om man tar på sig en peruk och odlar mustasch så blir det enklare. Man låter idioten säga det som man själv tycker skulle få vara roligt att säga, just därför att det är lite över gränsen. Av barn och idioter (och komiker) får man höra sanningen? – Njae, jag skulle inte vilja säga sanningen, mer att ”har ni tänkt på den här grejen”? Lite knasigt, naivt. Dramaturgiskt har karaktären Jens Stråhle ändå på ett sätt en funktion. Eftersom han aldrig har bott i Sverige, född utomlands av svenska diplomater, så har han inte riktigt lärt sig och kan inte våra svenska konventioner så att säga. Han får vara den som säger saker som folk i resten av världen kan undra över, oavsett om det gäller svensk utrikespolitik eller vad det nu kan vara. Den funktionen har Jens Stråhle Dips. Serien har fått höga tittarsiffror och är högt uppskattad hos tittarna. Vad är koden, ligger det i träffsäkerheten och de rappa dialogerna? – Vi har jobbat jättemycket med att det ska dugga tätt med skämt. Vi har velat ha med ett skämt i nästan var och

18

varannan mening. Det får inte sägas något bara för att föra handlingen framåt. Det är det klassiska sättet att skriva manus på. Att man tänker att handlingen är så viktig. Vi fokuserar mest på att det ska vara roligt. Jag tror att det är en helt ny grej för folk. I alla fall vad gäller svensk TV-humor. Det förekommer på film och i fler sammanhang där komiken förs fram på fler sätt, men vi har kanske gjort svensk TV-humor på vårt eget sätt. Hur länge har du jobbat som komiker? Hur kom du in i underhållningsbranschen? – Jag började på studentradion, Radio AF i Lund. Jag började plugga på Universitetet egentligen enbart för att jag ville hålla på med radio! Lite så var det faktiskt. Jag läste media- och kommunikationsvetenskap, historia och idé- och lärdomshistoria. Men det var absolut inte det viktigaste för mig. Det var inte direkt historiker jag ville bli. Ämnena var egentligen bara en förevändning för att jag skulle få hålla på med radio och eget manusskrivande. är en del av Jespers stora intresse för teknik. Han har gett ut en bok: ”Framtiden - En Illustrerad Guide”. Framtid och vetenskap är något som lockar honom, på hans hemsida kan man läsa följande: ” Ifall du stöter på ett problem, vänd dig till det som inte gör något annat än löser problem: vetenskapen! – Stämmer, det är en bok om mina bästa idéer kring olika uppfinningar! Det finns jättemånga uppfinningar som låter konstiga och kanske lite roliga men det är faktiskt möjliga, rent teoretiskt i alla fall.

som jag döpt till Roll-offen. Det är alltså inte en Roll-on, utan en Roll-off. Den avlägsnar och tar vara på svetten från armhålan. Grejen är att man faktiskt kan använda en sådan. Bakterier som finns i svett kan de facto alstra elektricitet om man lägger dem i en näringslösning. Roll-offkulan samlar svetten och låter den droppa ner i en behållare som ser ut som en roll-on. Då bildas det elektricitet som du till exempel kan ladda din mobil med! Fullt möjligt! Det låter väl som modern och miljövänlig energiframställning! Har du pitchat idén för ingenjörerna ännu? – Japp, det har jag gjort. Jag är ute på företag och gigar där jag skojar om sådana saker. Idén har lyfts fram många gånger, skrattar Jesper. DET FINNS gott om komiker men är det lika gott om riktigt roliga skämt? Hursomhelst. Det har gått bra för Jesper Rönndahl och framgångarna har varit stora och ligger högt upp på humorhimlen idag.

ROLIGA UPPFINNINGAR

Vilken är den bästa av dem, ett exempel? – Haha, det är en enkel uppfinning

Hur ser du själv på din karriär? – Ja, jag märker av det när jag går på stan. Folk kommer fram och säger: ”Va’ rolig du var, va’ duktig du var där,” och så vidare. Men det är svårt att säga att man är nöjd med det ena eller det andra. Det är klart att jag är tillfreds med jättemånga saker jag gjort. MEN, säger Jesper med sitt säregna sätt att uttrycka ett litet aber; MEN det är ett och ett halvt år sedan vi spelade in ”Dips” till exempel. Det var såå länge sedan. Nu är det nya projekt på gång! avslutar Rönndahl. GUNILLA STRÖMBERG FOTO: MARIE AGERHÄLL

JESPER RÖNNDAHL FÖDD: 27 juni 1979, Veberöd. FAMILJ: Hustru Marie

Agerhäll och en son på 6 år. BOR: Stockholm. BÖCKER: Framtiden: En Illustrerad Guide. UTBILDNING:

Gymnasieskolan Spyken, Lunds Universitet. GENRER:

Ståuppkomik, Radio, TV. TV-PROGRAM:

Dips 2018–19, Svenska Nyheter 2018, Centralskolan 2007. BÄSTA DOFT: Äppelpaj. IDOL/FÖREBILD: Den amerikanska skådespelaren och komiken Kaitlin Olsen som producerat ”The Mick”. DANSAR TILL: Det blir till den min

son säger till mig att dansa till! GRÅTER TILL: Så himla sällan! Vissa

gråter för att de vill gråta och sätter på något sorgligt på TV, det har jag aldrig riktigt förstått. Men visst, jag såg på något om hemvändande soldater, tårdrypande, det fick mig till att bli berörd. FAVORITORD: Vi testar! INTRESSE: Datorspel och läsning. MOTTO: Se favoritord, vi testar!


PROBLEM MED SPINDLAR? Då kommer jag och besprutar/behandlar mot spindlar med gott resultat. Boka in er! Jag återkommer med samordnade tider i närområdet för spindelsanering.

PRIS (standard-): ◦ 1-plansvilla 950 kr. ◦ 1-plansvilla med källare 1150 kr. ◦ 1 1/2-plansvilla 1150 kr. ◦ 1 1/2-plansvilla med källare 1350 kr. ◦ 2-plansvilla 1500 kr. ◦ Tillkommande Garage/Stuga/Bod 350 kr. ◦ Övriga storlekar/modeller/företagsfastigheter pris efter bedömning. ◦ Inglasad balkong på lägenhet 370 kr. ◦ Fritidsbåtar 350 kr. ◦ Fartyg pris efter bedömning.

CHRISTIAN SJÖGREN 0733-262630 www.spindlar-blekinge.se Mail: spindlar-blekinge@outlook.com Facebook: Spindlar-Blekinge Instagram: spindlar_blekinge Alltid öppet

19


SUCCÉ

Klas-Göran Johansson, Patrick Strandqvist och Fredrik Bard.

Med Rätt Teknik för både människa och miljö Karlskronaföretaget MRT System lanserar en ny banbrytande teknik som kan hantera fem gånger så mycket avfall. Med den nya tekniken kan kvicksilver extraheras och hanteras säkert och hållbart både ekonomiskt och miljömässigt. Den innovativa tekniken kallas BPD 1000, Batch Process Distilling. Processen kan de-kontaminera avfall från lampor, bildskärmar, batterier, amalgam, medicinsk utrustning, slam och mycket annat som innehåller kvicksilver. Med tusentals utvecklingstimmar bakom sig lanserar MRT BPD 1000 som kan hantera upp till 1000 liter åt gången, vilket är fem gånger mer än tidigare. Det gör det möjligt att slutförvara enbart kvicksilvret istället för en stor mängd kontaminerat avfall. Både pengar och utrymme för slutförvaring sparas. Ur ett klimatperspektiv innebär det även mindre mängd transporter. Säkert och miljöriktigt MRT är mitt uppe i produktionen av en ny BPD 1000 för leverans i april till det österrikiska återvinningsföretaget

Metasys som är specialiserade på avfall från tandvård. De blir först ut med att använda systemet. – Varje gång du spottar hos tandläkaren passerar saliv och vatten ett filter som bland annat fångar amalgam. Metasys byter ut dessa filter och ser till att kvicksilvret från våra munnar tas om hand och hanteras på ett säkert och miljöriktigt sätt med hjälp av vår nyutvecklade BPD 1000, berättar Patrick Strandqvist, VD på MRT System. maskinerna är fantastiskt effektiva och MRT torde vara ensamma om att erbjuda destillatorer med en så hög renhet. – Jag är mycket stolt över det arbete vi har gjort och att vi bidrar till ett bättre omhändertagande av hälsofarligt kvicksilver, säger Patrick.

Om kvicksilver Kvicksilver är ett grundämne och en naturlig komponent på vår planet. Men det är ett grundämne som kan vara livsfarligt och föra med sig stora konsekvenser om det inte hanteras rätt. Det mest välkända exemplet är Minamata i Japan där tusentals människor under 50-talet blev offer för allvarlig kvicksilverförgiftning på grund av oaktsamhet. Det kan fortfarande hända, även i Sverige. Stadsparker, tandläkarmottagningar och blivande bostadsområden saneras. Vi byter ut amalgam i våra munnar och byter ut lysrör, termometrar och annat som innehåller kvicksilver. Det farliga avfallet måste omhändertas korrekt för att inte skada människor och miljö.

DE NYA

I behållaren startar processen som i slutändan gör det möjligt att slutförvara kvicksilvret.

20

Lokalt tillverkning När det kommer till själva produktionen och byggandet av BPD 1000 har MRT valt att i högst möjliga mån anlita lokala aktörer. Företag som alltså är verksamma i vårt absoluta närområde. Det gör att MRT:s nya teknik inte bara är en given vinst för miljön och klimatet. Även det lokala näringslivet kan räkna sig till vinnarna här!

ROLAND LUNDGREN

mrtsystem.com


A

OT

RE

NDS

V I BI LÄ GARE

L’AU T

OM

OB

ILE

M AG

CAR OF THE YEAR 2021

UT

AZ

AU T

ISIE

INE

REVUE

AU TOV

A OPIST

AU

TOM

CAR

OBIL

AUTO

TOYOTA YARIS HYBRID

ME

F

IR

NA

UTO

AU

TO

• Alltid automat med Toyota elhybrid • Låg fordonsskatt (360 kr/år) • Klassledande CO2 -utsläpp & bränsleförbrukning • Toyota Safety Sense som standard Kampanjpris från 205.900 kr (ord. pris från 210.900 kr) Flex Privatleasing från 2.645 kr/mån.

I GENOMSNITT

BRÄNSLEFÖRBRUKNING

MED FLEX PRIVATLEASING

AV KÖRTIDEN PÅ EL

L/100 KM

MIL/ÅR

LÅG

87-98

FLEX PRIVATLEASING

50% 3,8-4,3 1.500

FORDONSSKATT FRÅN 360 KR/ÅR

CO G/KM ²

TRYGGHET MED

FAST RÄNTA

*Bränsleförbrukning och CO 2 -utsläpp vid blandad körning. Finansiering via Toyota Financial Services: exempel med Flex Privatleasing, månadskostnad inkl. service, baserad på fast ränta, 36 månader, 4500 mil, och garanterat restvärde. Övermil (8 kr/mil) och skador utöver normalt slitage debiteras vid återlämning av bilen. Uppläggnings- och aviavgift samt skatt och avgifter från Transportstyrelsen tillkommer. Flex Privatleasing-erbjudandet gäller t o m 31 mars 2021. Kampanjpriset gäller endast privatkunder och är giltigt t o m 31 mars 2021. Kan inte kombineras med Flex Privatleasing, andra avtal eller rabatter. Miljöklass Euro 6. Priserna är rek. ca-pris från generalagent, lokala avvikelser kan förekomma. Uppmätt genomsnittlig andel eldrift av total körtid i normal körning i stads- och tätortstrafik. Med reservation för avvikelser, prisändringar och tryckfel. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade med tillval som inte finns i Sverige.

NÄR VÄRLDEN UTVECKLAS, VAD VÄLJER DU? TOYOTA COROLLA HYBRID Flex Privatleasing från 2.895 kr/mån. Corolla 1,8 Active, pris från 239.900 kr (ord. pris från 246.900 kr).

I GENOMSNITT

BRÄNSLEFÖRBRUKNING

AV KÖRTIDEN PÅ EL

L/100 KM

LÅG

101

50% 4,5-5,3

FORDONSSKATT FRÅN 852 KR/ÅR

CO G/KM ²

ALLTID AUTOMAT

MED FLEX PRIVATLEASING

1.500

TRYGGHET MED

FAST RÄNTA

FLEX PRIVATLEASING

MIL/ÅR

*Vid blandad körning. Finansiering via Toyota Financial Services: exempel med Flex Privatleasing, månadskostnad inkl. service, baserad på fast ränta, 36 månader, 4500 mil, och garanterat restvärde. Övermil (10 kr/mil) och skador utöver normalt slitage debiteras vid återlämning av bilen. Uppläggnings- och aviavgift samt skatt och avgifter från Transportstyrelsen tillkommer. Flex Privatleasingerbjudandet gäller t o m 31 mars 2021. Kampanjpriset gäller endast privatkunder och är giltigt t o m 31 mars 2021. Kan inte kombineras med Flex Privatleasing, andra avtal eller rabatter. Miljöklass Euro 6. Priserna är rek. ca-pris från generalagent, lokala avvikelser kan förekomma. Uppmätt genomsnittlig andel eldrift av total körtid i normal körning i stads- och tätortstrafik. Med reservation för avvikelser, prisändringar och tryckfel. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade med tillval som inte finns i Sverige.

Ronnebyvägen 3, KARLSKRONA 0455-31 91 90

www.toyotakarlskrona.se

Mån-tors 9-18 fre 9-17 lör 10-14 Scheelegatan 6, KALMAR 0480-40 86 00 Mån-tors 9-18 fre 9-17 lör 10-14 sön 12-15

21


BILEN

Dags för ren eldrift? I oktober 2020 provkörde vi Volkswagen ID.3, nu säger vi hej till ID.4! De som tyckte att ID.3:an var för liten har här en perfekt bil, anpassad för att passa de större familjerna och tjänstebilsförarna eller för dem som så många andra älskar storleken och markfrigången i en SUV. Detta är alltså den andra modellen av ID som Volkswagen släpper. En elektrisk och tystgående SUV med en rymlig stilren kupé. Dessutom större bagageutrymme än de flesta suvar i samma storleksklass. Bra placering på skärmar och knappar och i exemplaret vi körde var det läcker klädsel i brunt och grått. i 6 versioner, alla med olika utrustningsnivåer. City som är standardutförandet, Life, Business, Family, Tech och Max som precis som det låter är maxad.

väljer idag det lite ”argare” utseendet på sina bilar men här väljer man att sticka ut lite med en bil som faktiskt ser mer ”glad” ut. Snälla, mjuka former och linjer som ger en trevlig helhetsbild. Bilen vi provkörde var snyggt honungsgul och man syntes väl bland de lite mer vanliga gråa, vita och svarta bilarna på vägarna. MÅNGA TILLVERKARE

ID.4 FINNS

ett snyggt mönster när de lyser och fram är den utrustad med IQ Light LED Matrix om du väljer Businessversionen eller högre. Jämfört BAKLYSERNA HAR

med vanliga LED-strålkastar har ljusstyrkan ökat och ljusflödet går att styra mer precist. Man ser längre framför sig och ljusstyrkan minskar när de känner av en reflekterande yta, vilket gör att du slipper bli bländad av till exempel trafikskyltar. Den har dragkrok som tillval vilket inte många elbilar har som får dra upp till 1000 kg. Idag har många det som krav vid eventuellt bilköp, så det lär uppskattas. bekväm att köra och ett stort plus är armstödet som gör att man som förare känner att man får lite extra avlastning. Oftast är det mittkonsollen man annars lutar sig på men här slipper du dela den med passageraren, utan du får en helt egen. Passagerarna bak har mycket utrymme och även om du är lite längre får du lätt plats med

benen. Komfort är ordet och den tar sig tyst och mjukt fram på vägen. MAN KOMMER långt på en laddning (cirka 34-51 mil beroende på version) och kan du snabbladda i 30 minuter på din resa så tar du dig yttligare cirka 30 mil. Är det kanske dags att byta till eldrivet...?

DEN ÄR RIKTIGT

IDA LILJEGREN FOTO: ROLAND LUNDGREN


SUCCÉ

Audi Q3 Börjessons Edition. Begränsat antal för omgående leverans. Audi Q3 Börjessons Edition.

Volkswagen Golf Börjessons Edition. antal för omgående leverans. VolkswagenBegränsat Golf Börjessons Edition. Begränsat antal för omgående leverans.

Begränsat antal för omgående leverans.

® En laddhybrid med quattro ®. En ny generation En laddhybrid med quattro . kr NU 339.000 NU 339.000 kr Vad mer behövs? Golf TSI 150 GT R-Line Börjessons Edition Audi A3 här. VadQ3 mer behövs? Golf TSI 150 GT R-Line Börjessons Edition Audi ärär nu även Ord. pris 371.400 kr Ord. pris 371.400 kr

Utrustad med bl.a.

Audi Q5Audi TFSIeQ3 Laddhybrid 35 TDI 150 S-tronic Börjessons Edition Utrustad med bl.a. • Parkeringssensorer fram och bak • R-Line interiör och exteriör Audi Q5 TFSIe Laddhybrid Audi Q3 35 TDI 150 S-tronic Börjessons Edition • Parkeringssensorer fram och bak • R-Line interiör och exteriör

enPrivatleasing laddhybrid! från:

Utrustad med bl.a. Utrustad med bl.a. » från Elektrisk » Assistanspaket Förmånsvärde ca baklucka » Elektrisk baklucka » Assistanspaket » från Parkeringssensorer fram o bak » Dragkrok Förmånsvärde ca o bak » Parkeringssensorer fram » Dragkrok Utrustad med bl.a.»»Fjärrstyrd MMI infotainmentsystem » Sport-komfortsäte fram parkeringsvärmare » Helljusassistent » Fjärrstyrd parkeringsvärmare » Helljusassistent » Audi»sound system » 18" aluminiumfälgar » Nya Börjessons-skyltar » Smartphone interface Audi connect i 5-dubbelekrad design Pris sound från ca 543.000 kr » Audi system » Nya Börjessons-skyltar Pris från ca 277.000 kr » Adaptiv » Finns för snabb leverans Pris från ca 543.000 kr farthållare » Adaptiv farthållare » Finns för snabb leverans

2.800 kr/mån kr/mån 2.795 2.800 kr/mån

frånBörjessons-skyltar ca* • LM-fälg 17-tum sebring • Nya • LM-fälg 17-tum sebring • LED-strålkastare• Nya Börjessons-skyltar • Finns för snabb leverans • LED-strålkastare • Finns för snabb leverans

438.000:- kr

Förmånsvärde från ca 1.829 kr/mån

Nu 235.900 Privatleasing kr. Privatleasing från 2.575 kr/ Nu 235.900 kr. 9,2 prisbasbeloppfrån 2.575 kr/mån

inkl. och tre års nybilsgara Ord. pris 259.900Ord. kr pris 259.900 inkl.krservice och tre årsservice nybilsgaranti.

Audi Q5 55 TFSIe 367 hk quattro Räckvidd WLTP: 43 km. NEDC: 52 Bränsleförbrukning blandadCompetition. körning 7,2 l/100 km, CO2-utsläpp på 163 el, g/km (NEDC 131 g/km) Miljöklass Euro 6dkm. TEMP. Bränsleförbrukning Vi reserverar oss Bränsleförbrukning blandad körning 7,2 l/100 km, CO2-utsläpp 163 g/km (NEDC 131 g/km) Miljöklass Euro 6d TEMP. Vi reserverar oss

blandad körning l/100 km, CO2-utsläpp g/km (NEDC 49från g/km). Miljöklass Eu Bränsleförbrukning blandad2,4 körning 5,6 l/100 km, CO2-utsläpp 126 g/km.55 Skattegrundande CO2-utsläpp 111 g/km. Miljöklass Eur

Bränsleförbrukning blandad körning 5,6 l/100 km, CO2-utsläpp 126 g/km. Skattegrundande CO2-utsläpp från 111 g/km. Miljöklass Euro 6. Volkswaförtronic eventuella ändringar och avvikelser. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller1,7 ett begränsat antal bilar omgående leverans. gen Privatleasing 36innan mån, 32021-04-01: 000 mil,försäkringens 0 % särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (oktober 20 Audi Sportback, 35 TFSI Proline 150 hk manuell. Bränsleförbrukning blandad körning 5,9–6,1 l/100 km, CO -utsläpp 134–140 g/km. Miljöklass Euro 6d kan TEMP. Audi Privatleasing mån, 1.00 Audiför Q3, 45 A3 TFSI e samt S Proline. Bränsleförbrukning körning l/100 km, COför 38 g/km. Miljöklass Euro Miljöbonus 32.868 kr, både förpåföretag och privatpersoner. Eventuella övermil onormalt slitage debiteras utöver leasing avgiften. Audi Serviceavtal och Audi Försäkring ingår vid Business Lease. Ändringar körsträcka, ränta eller förutsättningar, etc. påverka månadsbetalningen. Uppläg 2körning 2-utsläpp Audi Q5 55 TFSIe 367 hk quattro Competition. Räckvidd el, WLTP: 43 km. NEDC: 52 km. Bränsleförbrukning blandad 2,4 l/100 km, CO 55 g/km (NEDC 49 g/km).36Miljöklass Eu eventuella ändringar och avvikelser. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller ettblandad begränsatpå antal bilar för omgående leverans. gen Privatleasing 36 mån, 3 000 mil,6.0av % särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad VWFS basränta (oktober 2019). Övermil 2-utsläpp

och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Volkswagen Serviceavtal ingår. Ändringar av körsträcka, ränta, etc. kanoss påverka Förmånsvärde netto/mån vid tillkommer. 50onormalt % marginalskatt. exakt förmånsvärde tillpå Skatteverkets hemsida www.skv.se. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Varje återförsäljare svarar självständigt för sinränta, egen prissättning. Bilen administrationsavgift Förmånsvärde netto/mån vid hänvisas 50% marginalskatt. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Varje återförsäljare svarar självständigt förÄndringar sinoch egen prissättning. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller fö 0% särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörligleasing ränta baserad VWFS basränta (juni 2020). Övermil och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Uppläggningsadministra tionsavgift tillkommer. Vi reserverar för må ev och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Volkswagen Serviceavtal ingår. av körsträcka, etc. kan månadsbetalningEventuella övermil samt slitage För debiteras utöver avgiften. Audi Serviceavtal och Audi Försäkring ingår vid Business Lease. Ändringar av körsträcka, ränta eller försäkringens etc. kanpåverka påverka månadsbetalningen. Uppläg en. Uppläggningsoch administrationsavgift tillkommer.förutsättningar, Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller ett begränsat antal bilar för omgående le på bilden är extrautrustad. Erbjudandet gäller så länge lagret lägstapris hos auktoriserade Audi-återförsäljare för juridiska personer (även enskild en.juridiska Uppläggningsoch administrationsavgift Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller ett begränsat antal bilar för omgående leverans. juridiska personer. Erbjudandet så länge lagreträcker. räcker.Garanterat Garanterat lägstapris hos auktoriserade Audi-återförsäljare för personer (ävenfirma). enskild firma). ändringar/avvikelser. Bilen gäller på bilden är extrautrustad. Varje återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. Erbjudandet gäller så längetillkommer. lagret räcker.

administrationsavgift tillkommer. Förmånsvärde netto/mån vid 50% marginalskatt. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Varje återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller fö juridiska personer. Erbjudandet gäller så länge lagret räcker. Garanterat lägstapris hos auktoriserade Audi-återförsäljare för juridiska personer (även enskild firma).

KARLSHAMN 3–5 Vekerumsvägen KARLSHAMN Vekerumsvägen 0454-38 80 00 3–5 0454-38 80 00 KARLSKRONA Blåportsgata 0455-38 80 00 KARLSKRONA Blåportsgata 0455-38 80 00 RONNEBY Telegatan 2 00 0457-38 80 00 RONNEBY Telegatan 2 0457-38 80 www.borjessonsbil.se www.borjessonsbil.se

TIDIGARE TIDIGARE OCH FORTFARANDE ME FORTFARANDE MED SAMMA SERVICE • KUNSKAP • T • SERVICE • KUNSKAP • •TRYGGHET

NU HITTAR DU OSS I NY FRÄSCH LOKAL I WORLD TRADE CENTER KARLSKRONA! DET FIRAR VI MED ETT PREMIÄRERBJUDANDE!

KÖP 10 TRAFIKLEKTIONER FÅ TEORIAVGIFTEN PÅ KÖPET VÄRDE 1050 KR ERBJUDANDET GÄLLER T O M 15 APRIL

0455-188 81 · info@walkindriveout.se www.walkindriveout.se 23


ERBJUDANDE Bli medlem nu & få vår unika träningsväska, vattenflaska, två tillfällen med en PT samt en månad på köpet!* (värde 2000 kr). Träna med oss inomhus, utomhus och/eller online. *Gäller nytecknande av 12 mån medlemskap och kan ej kombineras med andra erbjudanden.

2 PT-TILLFÄLLEN & FÖRSTA MÅNADEN PÅ KÖPET [VÄRDE 2 000 KR]


SUCCÉ

Patrik Ellis, vice vd och affärsutvecklare Baga.

Ökad kunskap för en tryggare miljö Vattenreningsföretaget BAGA Water Technology med sitt huvudkontor i Torskors, Karlskrona har länge haft hela Sverige som arbetsfält. Nu ingår BAGA i Kingspan Group och får därmed ett långt större område att verka på. Irländska Kingspan Group, världsledande inom isolerings- och byggnadsmaterial för högpresterande innovativa lösningar med låga koldioxidutsläpp, har förvärvat BAGA Water Technology AB för att stärka affärsområdet Water & Energy. Water & Energy har under de senaste åren kontinuerligt påvisat en tillväxt genom att investera i marknadsutveckling, tillverkningskapacitet och kundservice. DIVISIONEN

Affärsområdet är aktivt i 17 olika länder och har cirka 1400 medarbetare. BAGA är väletablerade i Sverige och har en marknadsledande position för små avloppslösningar och en heltäckande serviceorganisation. Nu kommer företaget ytterligare att stärka sin position genom Kingspan - som bidrar med kompetens, tillverkning och internationella erfarenheter. – Vi är glada och stolta att välkomna BAGA. Vi ser fram emot att tillsammans

erbjuda de bästa och mest hållbara vatten- och energilösningarna, teknologi i framkant och att skapa en mer hållbar framtid, säger Pat Freeman, vd Kingspan Water & Energy. HANS PETTERSSON , vd BAGA Water Technology AB: – Genom att bli en del av Kingspan Group tryggar vi en långsiktig och innovativ tillväxt för företaget och våra medarbetare. Vi delar visionen om att skapa en hållbar framtid och får möjlighet att sprida vår kunskap både inom och utanför Sveriges gränser.

Hans Pettersson, vd BAGA Water Technology AB

delarmedsig.se

Länsförsäkringar Blekinge är ett försäkringsbolag – men också en bank. Här finns alla vanliga banktjänster och även några extra plus: lokalt förankrad personal, bland de nöjdaste kunderna i Sverige – och kontor i alla Blekinges kommuner. Inte minst i Ronneby där vi dessutom utökar med fler bankrådgivare som du kan träffa digitalt eller fysiskt. Välkommen!

Ronnebys LENNANDIA LENNANDIA

25


SUCCÉ

Cheesecake med vit choklad Cheesecake, denna efterrätt som finns i en uppsjö varianter med olika smaker och tillagningssätt. Vilken variant man än väljer är grunden en botten på kex och färskost som fyllning. Ola och David på Bistro Berna ger här tips på en av deras favoriter. Botten: 10 digestivekex 1 dl hasselnötter 75 g smältsmör

Häll över fyllningen i formen och kyl. När den stått ca en timme i kylen. Hacka och strö över resterande 50 g choklad och kyl ca 2 timmar till.

Fyllning: 600 g Philadelphiaost 150 g + 50 g vit choklad, hackad 1 tsk vaniljsocker 1 msk socker Zest från en ½ lime och saften 3 st gelatinblad

Servering: Denna cheesecake passar perfekt med färska bär eller en härlig bärsås. Självklart funkar den utmärkt som den är också. Njut!

Gör botten så här: Mixa samman alla ingredienser i en matberedare. Tryck ut massan i en form på 24 cm med avtagbara kanter (springform) med bakplåtspapper i botten. Baka den i 200 grader i cirka 8 minuter. Låt svalna. Nu är det dags för fyllningen: Lägg gelatinbladen i blöt. När de är mjuka, kramar ur vattnet och smält i en kastrull. Lägg i phiadelphiaosten, sockret och limen och värm försiktigt. Tillsätt 150 g choklad och rör tills den smält.

OLA VALLIN & DAVID KARLSSON MÖLLER BISTRO BERNA

Med 25 års erfarenhet inom branschen erbjuder jag akupunktur enligt traditionell kinesisk medicin

Akupunktur användas som behandling för en stor mängd tillstånd och hälsoproblem så som uttmattningssyndrom, smärta/värk och för att stärka immunförsvaret Läs mer på hemsidan Annika Ulvenhag Hälsoplan 5 • Ronnebygatan 49, Karlskrona • 0709-191865 • akupunktur@ulvenhag.nu • www.ulvenhag.nu 26


SUCCÉ

Smygtitt på nya Audi RS e-tron GT Vi besökte Börjessons Audihall i Karlskrona för att få en smygtitt på Audis nya RS e-tron GT. Vilken bil! ”Vi uppfann inte elbilen, vi gjorde den bara bättre” (audi.se). Detta är alltså en ren elbil som enligt Audi själva ska vara en helt ny nivå av progressiv prestanda och man skriver även att: ”det blir inte mer RS än så här”. på Börjessons visade upp ”stjärnan” i hallen som enbart fanns på en snabbvisit i två dagar innan den kördes vidare till annan ort. Insidan är riktigt läcker med snygga detaljer och maffiga sportiga säten, Audis lyxiga känsla helt enkelt. Utsidan likaså. En riktigt maffig helhetsbild och en elbil som verkligen sticker ut näsan! Detta är nog inte bara vi som ser fram emot att få lära känna denna modell lite bättre. MARCUS STEEN

veta mer om nya RS e-tron GT hade jag rekomenderat att hålla koll i framtida Succénummer, den kommer nämligen att provköras.

VILL DU

IDA LILJEGREN

Vill du visa att ditt företag finns? Vill du synas i ett positivt, trovärdigt och lokalt media finns det inte så många alternativ. Kontakta oss på Succé så ser vi till att du får ut mer av din marknadsföringsbudget. Du når oss på 0708 935 835 eller info@succeblekinge.se. Besök gärna vår hemsida för mer information, www.succeblekinge.se. Nr 01

Nr 11

2020

Nove

mbe

r

Succ

é Karls

kron

a/Ro

nneb

y

www .succ

eblek

inge.

2021

Januari

SNICKARKOMPETENS ATT LITA PÅ! Letar du efter en personlig och pålitlig snickare? Vi sätter kunden i fokus och anammar kvalitet i alla led. Vi erbjuder flexibla tjänster inom bygg och snickeri och vänder oss till både företag och privatpersoner. Varmt välkommen att kontakta oss på Blommans Bygg!

Succé Karlskrona/Ronneby

www.succeblekinge.se

se

KRÖNIKAN

Nr 12

2020

Dece

mbe

r

Succ

é Karls

kron

a/Ro

nneb

y

.succ www

eble

king

e.se

KRÖ

NIKA

Tillsammans!

Bli nå förebi gons ld

EKONOM

N

IEXP

Spar

ERTE

PT:S STÄDSKOLA

Bort med dammet

RNA

a elle r

BILEN

BILE N shop pa En m välu affig trust ad SU V

g Tävlin

at gner n ett si ke Vinn ar av bo get la pl exem ”Lands ndh” t Lu enlig

d N NIKA allti kan Det rre bli vä LA SKO t STÄD PT:S för et Dags kök! rent rum N BILE i cent Bilen

KRÖ

Succé möter Anna Bergen dahl

KAR

T M ES IGES SVER KOKTA ALIST? D HÅR TJOU RN R SPO

Fjärde generationen Toyota Yaris

PERS KÄN ON LIGT O SLOS AMT CH LSKR ONA

EN FOLKKÄR VÄRM LÄNN ING Succé möter Johan Östling

KARLSKRONA Borgmästaregatan

Borg

15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se

mäst

arega tan 15

; 0455

- 267

00 ; www .spec

saver

s.se

Lundh Olof möter Succé

rs.se

save

KAR

LSK

RON

atan

areg

mäst

A Borg

15 ; 0455

- 267

.spec 00 ; www

070-667 28 82 ● plommonet@live.se 27


SPORTFÅNEN

HIF Karlskrona mot högsta serien, Karlskrona HK sjönk ihop och det unga FK Karlskrona… HIF Karlskrona slutade på andra plats i serien efter Hammarby som tog steget direkt upp i Handbollsligan. Nu väntar ett spännande kval mot HK Aranäs som är det lag som gjort minst mål i Handbollsligan med 699 stycken på 28 matcher. Det innebär 24,96 mål per match och det känns inte alls som en omöjlig uppgift på något vis. HIF Karlskrona har två bra målvakter och ett starkt försvarsspel. Däremot ett något svagare anfall där spelare som Tobias Nordahl och Viktor Ahlstrand måste lyckas för att man ska ta steget upp men jag tror man gör det. då redo för att ta steget upp i Handbollsligan? Ja, man är så redo man kan vara och skulle man få spela inför publik kommande säsong så känns det som att arenan invigs ytterligare en gång. Det känns fullt realistiskt att man kommer spela inför fulla hus. Det som redan håller Handbollsligaklass är www.hifkarlskrona.se som är riktigt snygg. Så det är väl bara att fortsätta och även se till att laget håller högsta klass. ÄR HIF KARLSKRONA

Karlskrona HK sjönk ihop… KHK fick pyspunka i slutet av säsongen när man skulle vara som starkast och man missade att få kvala mot Hockey Allsvenskan. Målet inför säsongen var just det självklara att ta steget tillbaka och ett lag som KHK kan inte ha något annat mål. Man räddas lite av att säsongen har varit den konstigaste i hockeyns historia och man landar på bägge benen med en stark ekonomi. Så frågan är om man inte sitter på ett guldläge inför kommande säsong istället. NU ÄR DET full fart framåt som gäller och de lag i division 1 som kan ses som konkurrenter om de inte tar steget upp redan i år är Nybro, Dalen, Boden, Troja

Vi på Succé önskar alla

EN RIKTIGT GLAD PÅSK!

och Huddinge som alltid får ihop ett starkt lag. Nu vill man se att KHK tar sats och blir den där lite annorlunda klubben som vågar sticka ut och ta position. Att KHK är laget som spelar mot hela hockeysverige från förbundsstyrelse ner till lagen man möter på isen har väl aldrig varit tydligare. Nu hoppas vi på nersläpp i september i en kokande NKT Arena. Det är dags att börja röra på sig nu… FK Karlskrona är unga... Är man ung och talangfull så är man ofta fylld med självförtroende och ”the sky is the limit”. FK Karlskrona sitter på en massa talang som nu ska få chansen att visa att man i första steget är redo för division 2. Det kan inte finnas någon annan väg än att man ska ta sig till division 1 som är någon slags semiproffs liga. Man har tappat i princip hela ryggraden i förra årets lag men det är väl det som gör kommande säsong så spännande. Då ska vi få se vilka spelare som kommer stiga fram och fylla ut kostymen. Det

finns många riktigt bra spelare i truppen som gjort stora avtryck på juniornivå men nu är det alltså dags att visa att man har huvudet, fysiska styrkan och talangen för att ta nästa steg. är Petter Abrahamsson och han är verkligen värd denna chansen. Det ska bli spännande att se hur han kommer att lyckas med laget. Utmaningen är stor men samtidigt så kan ”nya FKK” ta steg som gör att man går hela vägen. NY HUVUDTRÄNARE

Ha det!

MIKAEL JOHANSSON BEAVERBLOGG@SUCCEBLEKINGE.SE

Varför inte börja om från början… Jag är absolut en idrottsnörd som gillar att följa många olika sporter. Inte minst där det händer det där oväntade men jag måste erkänna att de senaste 13 månaderna har mitt idrottsintresse gått från 100 procent ner till typ 30. Med andra ord jag följer med och har koll på resultat men jag hittar inte det där riktiga engagemanget som gör en galen. Vi vet alla att det självklart beror på den situationen som råder. en liten glimt av live hockey då jag intervjuade Ottinger och Henning inför Blekinge-derbyt mellan Karlskrona HK och Mörrums GoIS. Det var magiskt! Att kunna se spelet från läktaren där man kan se hela arenan, spelarbåset, vinklarna och känna tempen var inte annat än magi. Jag hoppas att vi i september 2021 kan se handboll och hockey inför fulla läktare för det är något vi behöver. JAG FICK

till ett vettigt bokslut. Ibland kan jag tänka att kan vi inte bara börja om från början. Kan vi inte bara flytta tiden tillbaka 13 månader och att allt är bra men så är det ju inte. Det går liksom inte bara att börja om utan vi kommer ha en verklighet där klubbar går under och får starta om. Är det något bra som detta kan föra med sig så är det att vi kommer lite närmre kärnan om varför vi håller på med att engagera oss i olika föreningar. För det handlar så otroligt mycket om gemenskap, utveckling och att ha skoj.

Ha det!

säsong kommer se ut är lite mer oklart. Det är avgörande hur utvecklingen går här för att vi ska kunna veta hur vinteridrotterna kommer ha det. Idrott är bäst live även om Cmore och Viaplay med flera försöker förmedla känslan men även streamad idrott är bäst med fulla läktare. HUR FOTBOLLENS

MÅNGA KLUBBAR går nu på knäna och man vet inte riktigt hur man ska klara av att få

28

MIKAEL JOHANSSON BEAVERBLOGG@SUCCEBLEKINGE.SE


TIDNINGEN SUCCÉ OCH NICKLASTORP GK BJUDER IN TILL

ÅRETS HETASTE 2-MANNA-SCRAMBLE

28

AUGUSTI

Varje lag består av två spelare. Båda spelarna slår ut från tee och därefter väljer laget från vilken bolls läge man vill fortsätta att spela och markerar denna.

STARTAVGIFT Medlemmar Nicklastorp GK:

150 KR/PERSON Övriga:

300 KR/PERSON TÄVLINGSGREENFEE: 0 KR Anmäl dig redan nu på www.golf.se

29


SUCCÉ

SUCCÉ ELLER FIASKO SUCCÉ

2

Max Grahn Karlskronamusikern är en av tre kompositörer bakom låten Husavik som är nominerad till en äkta Oscarstaty! Man kan höra Molly Sandén sjunga den i filmen ”Eurovision song contest: The story of fire saga.” Man kan dessutom ställa in klockan på 02.00 måndagen den 26 april. Knäppa på TVn och se hela Oscarsgalan samt heja på vårt Karlskrona. Lycka till Max!!!

3

Tami Svensson Köhler ”Alltid glad”. ”Alltid trevlig”. ”Alltid så hjälpsam”. Detta är bara några av de saker vi hört från folk som ofta tränar på Wellness Studio. Det är ju nämligen där du lättast springer på Tami och när du gör det, var beredd på ett välkomnande leende...

4

Julia Johansson Hasslöbon började skriva på en novell för tre år sedan och fyrahundra sidor senare debuterar hon som författare med sin roman ”Steam Storm - Sökandet efter Merlins stav”. En riktig bok blev det alltså istället. Succé naturligtvis!

US DOTT FOTO : SI M

ER FÖ RL AG

NA GR AH N FOTO : HE LE

1

LÄSAR

N

VAL AS

Hur länge har du arbetat som skomakare? – Sedan 1999. Jag utbildade mig i Schweiz och började med skor av märket Bally. De kostar en stor slant att ersätta vid misstag, så jag fick lära mig att ta yrket på allvar från början. Att man kan lämna in skor för lagning hos dig vet vi men finns det fler saker du fixar? – Allt inom läder, skrädderi, byten av blixtlås och knappar, kopiering av alla sorters nycklar, gravyr och mycket annat. Jag fixar det mesta, till och med en dammsugare som en äldre herre kom in med häromdagen och mycket kan jag lösa direkt medan kunden väntar kvar. I år har du ju funnits i Wachtmeister Galleria i tio år. Hur skulle du sammanfatta de åren? – Roliga år med fantastiska kunder. Många är mer som vänner än som kunder och jag är glad att ha blivit en av karlskroniterna. Jag besökte staden första gången 2003 och föll pladask. Då tänkte jag att ”någon gång ska jag flytta hit och öppna ett eget skomakeri” och 2011 blev det verklighet!

Zlatans återkomst till landslaget LÄSAR Äntligen! Zlatan Ibrahimovic kommer åter igen att dra på sig den blågula NAS Volkswagen Golf Börjessons Edition. fotbollsdräkten. Inte en dag för tidigt! Han är en av världens bästa Begränsat antal för omgående leverans. Tack Fatmir och lycka till i framtiden! och ska förstås finnas med i vårt landslag.Volkswagen (Tycker många.../Reds anm.) Audi Q3 Börjessons Edition. Golf Börjessons Edition. Begränsat antal för omgående leverans. Begränsat antal för omgående leverans. Q3 Börjessons Edition.

5

Audi

Grattis Fatmir. Du ligger etta på Succélistan! – Tackar! Det var roligt att höra. Vilken härlig överraskning!

Fatmir Sylejmani Du vet själv hur det är när man äger ett par riktiga sköna skor som man aldrig vill bli av med. De kommer att slitas sönder någon gång och då är det tur att Wachtmeister Sko- & Nyckelservice finns. Fatmir är dock ganska ensam som skomakare i vårt närområde nu för tiden. I år har han funnits i Wachtmeister Galleria på Trossö i tio år. Grattis Fatmir och grattis till alla oss andra som har en riktig skomakare i vår stad!

VAL

Begränsat antal för omgående leverans.

TIPSA OSS!

FIASKO

Finns det någon eller något du tycker borde ligga på Succé- eller Fiaskolistan?

Zlatans återkomst till landslaget Zlatan Ibrahimovic har gjort sitt och ska inte vara med och spela fotboll i landslaget längre. Släpp hellre fram någon annan (yngre) som kommer att ta framtida segrar! (Tycker många.../Reds anm.)

LÄSAR

N

VAL AS

Maila ditt eget förslag med en kort motivering till:

Succé - succe@succeblekinge.se Fiasko - fiasko@succeblekinge.se

® En laddhybrid med quattro ®. En generation En ny laddhybrid med quattro . kr NU 339.000 NU 339.000 kr Vad mer behövs? Golf TSI 150 GT R-Line Börjessons Edition Audi A3 är här. Vad mer behövs? Golf TSI 150 GT R-Line Börjessons Edition Ord. pris 371.400 kr Ord. pris 371.400 kr

Utrustad med bl.a.

Audi Q5Audi TFSIeQ3 Laddhybrid 35 TDI 150 S-tronic Börjessons Edition Utrustad med bl.a. • Parkeringssensorer fram och bak • R-Line interiör och exteriör Audi Q5 TFSIe Laddhybrid Audi Q3 35 TDI 150 S-tronic Börjessons Edition • Parkeringssensorer fram och bak • R-Line interiör och exteriör Utrustad med bl.a. Utrustad med bl.a. » från: Elektrisk » Assistanspaket Privatleasing Förmånsvärde från ca baklucka Privatleasing från: » Elektrisk baklucka » Assistanspaket » från Parkeringssensorer fram o bak » Dragkrok Förmånsvärde ca o bak » Parkeringssensorer fram » Dragkrok » Fjärrstyrd parkeringsvärmare » Helljusassistent » Fjärrstyrd parkeringsvärmare » Helljusassistent » Audi sound » Nya Börjessons-skyltar Pris sound från ca 543.000 kr kr system » Audi system » Nya Börjessons-skyltar Pris från ca 281.300 Pris från ca 281.300 kr » Adaptiv » Finns för snabb leverans Pris från ca 543.000 kr farthållare » Adaptiv farthållare » Finns för snabb leverans

2.800 kr/mån kr/mån 2.795 2.800 kr/mån

• LM-fälg 17-tum sebring • Nya Börjessons-skyltar • LM-fälg 17-tum sebring • LED-strålkastare• Nya Börjessons-skyltar • Finns för snabb leverans • LED-strålkastare • Finns för snabb leverans

Nu 235.900 Privatleasing kr. Privatleasing från 2.575 kr/mån Nu 235.900 kr. från 2.575 kr/mån inkl. och tre års nybilsgaranti. Ord. pris 259.900Ord. kr pris 259.900 inkl.krservice och tre årsservice nybilsgaranti.

Audi Q5 55 TFSIe 367 hk quattro Räckvidd WLTP: 43 km. NEDC: 52 blandad körning l/100 km, CO2-utsläpp g/km (NEDC 49från g/km). Miljöklass Euro 6d TEMP. Bränsleförbrukning blandadCompetition. körning 7,2 l/100 km, CO2-utsläpp på 163 el, g/km (NEDC 131 g/km) Miljöklass Euro 6dkm. TEMP. Bränsleförbrukning Vi reserverar oss Bränsleförbrukning blandad2,4 körning 5,6 l/100 km, CO2-utsläpp 126 g/km.55 Skattegrundande CO2-utsläpp 111 g/km. Miljöklass Euro 6. VolkswaBränsleförbrukning blandad körning 7,2 l/100 km, CO2-utsläpp 163 g/km (NEDC 131 g/km) Miljöklass Euro 6d TEMP. Vi reserverar oss Bränsleförbrukning blandad körning 5,6 l/100 km, 126 g/km. Skattegrundande CO2-utsläpp frånEuro 111 g/km. MiljöklassAudi Euro 6. VolkswaMiljöklass 6d TEMP. Privatleasing 36 mån, 1.000 2 CO2-utsläpp för eventuella ändringar och avvikelser. Bilen på bilden avgiften. är extrautrustad. Gäller ett begränsat antalFörsäkring bilar för omgående leverans. gen Privatleasing 36 mån, 3 000 mil,försäkringens 0 % särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (oktober 2019).mil/år, Övermiloch Miljöklass Euro 6d kan TEMP. Audi Privatleasing 36 mån, 1.000 Eventuella övermil samt onormalt slitage debiteras utöver leasing Audi Serviceavtal Audi vid Business Lease. Ändringar körsträcka, ränta eller förutsättningar, etc. påverka månadsbetalningen. Uppläggnings2körning Audi Q5 55 TFSIe 367 hk quattro Competition. Räckvidd el, WLTP: 43och km. NEDC: 52 ingår km. Bränsleförbrukning 2,4 l/100 km, CO 55 g/km (NEDC 49 g/km). Miljöklass Euromil/år, 6d TEMP. för eventuella ändringar och avvikelser. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller ett begränsatpå antal bilar för omgående leverans. gen Privatleasing 36 mån, 3 000blandad mil, 0av % särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (oktober 2019). Övermil 2-utsläpp 0% särskild särskild leasingavgift, leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta ränta baserad på VWFS VWFS basränta basränta (junioss 2020). Övermil och och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Uppläggningsoch administra tionsavgift tillkommer. Vi reserverar reserverar oss förmånadsbetalningeventuella till och onormalt slitagesvarar debiteras utöver leasingavgiften. Volkswagen Serviceavtal ingår. Ändringar av körsträcka, ränta, etc. kanoss påverka administrationsavgift tillkommer. Förmånsvärde netto/mån vid 50% marginalskatt. Vi reserverar för eventuella ändringar och avvikelser. Varje återförsäljare självständigt för sin egen prissättning. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller försäljning 0% garanterat restvärde, rörlig baserad på (juni 2020). Övermil onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Uppläggningsoch administra tionsavgift tillkommer. Vi för eventuella och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Volkswagen Serviceavtal ingår. Ändringar av körsträcka, ränta, etc. kan påverka månadsbetalningEventuella övermil samt onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Audi Serviceavtal och Audi Försäkring ingår vid Business Lease. Ändringar av körsträcka, ränta eller försäkringens förutsättningar, etc. kan påverka månadsbetalningen. Uppläggningsoch en. Uppläggningsoch administrationsavgift tillkommer. Bilen på bilden antal är extrautrustad. Gäller ett begränsat antal bilar för omgående leverans. ändringar/avvikelser. Bilen på bilden är extrautrustad. Varje återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. Erbjudandet gäller så länge lagret räcker. en. Uppläggningsoch administrationsavgift tillkommer. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller ett begränsat bilar för omgående leverans. juridiska personer. Erbjudandet så länge lagret räcker. Varje Garanterat lägstapris hos auktoriserade Audi-återförsäljare för juridiska personergäller (ävenså enskild ändringar/avvikelser. Bilen gäller på bilden är extrautrustad. återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. Erbjudandet längefirma). lagret räcker.

Audi Audi A3 A3 Sportback, Sportback, 35 35 TFSI TFSI Proline Proline 150 150 hk hk manuell. manuell. Bränsleförbrukning Bränsleförbrukning blandad blandad körning körning 5,9–6,1 5,9–6,1 l/100 l/100 km, km, CO CO -utsläpp -utsläpp 134–140 134–140 g/km. g/km.

administrationsavgift tillkommer. Förmånsvärde netto/mån vid 50% marginalskatt. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Varje återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller försäljning till juridiska personer. Erbjudandet gäller så länge lagret räcker. Garanterat lägstapris hos auktoriserade Audi-återförsäljare för juridiska personer (även enskild firma).

KARLSHAMN 3–5 Vekerumsvägen KARLSHAMN Vekerumsvägen 0454-38 80 00 3–5 0454-38 80 00 KARLSKRONA Blåportsgata 0455-38 80 00 KARLSKRONA Blåportsgata 0455-38 80 00 RONNEBY Telegatan 2 00 0457-38 80 00 RONNEBY Telegatan 2 0457-38 80 www.borjessonsbil.se www.borjessonsbil.se

30

TIDIGARE OCH TIDIGARE OCH FORTFARANDE MED SAMMA FORTFARANDE MED SAMMA SERVICE • KUNSKAP • TRYGGHET • SERVICE • KUNSKAP • •TRYGGHET


PROFESSIONAL

– städutrustning för alla

Städprylar för alla! Superpower med Z-Water X-Power Upptäck rengöringskraften i Svanenmärkta Z-Water X-Power. Supereffektivt i kylen, på köksluckor, bänkar och rostfritt. Kort sagt det enda rengöringsmedlet du behöver till daglig städning. En produkt som inte är skadlig för hälsa, miljö och klimat.

195,5 liter

Missa inte Sofies städtips! På sidan 10 kan du läsa om hur du enklast städar ditt hem.

49,750 ml

BÄSTA PRESENTEN

Välkommen!

ALLTID HOS PT PROFESSIONAL

HÖG KVALITET

I påskägget! Varför inte byta ut påskpresenten till något lite roligare och annorlunda? Med Z-Water städkit blir din gåva garanterat ihågkommen och uppskattad. Ord. pris: 265,-

195,-

Vårt bästa fönsterputskit

595,-

Kvalitetsprylarna för dig som tar putsandet på allvar. Grön fönsterputshink med press, skvisshållare, skvisshandtag, tvättpäls, fönstersåpa, proffsskrapa och putsduk. Ord. pris: 795,-

För puts och fej

ENKLARE VARDAG

Att städa med riktiga mikrofiberdukar ger betydligt bättre resultat. Detta paket innehåller två mikrofiberdukar och en glasputsduk av proffskvalitet från Z-Water System.

Kanonbra städhjälp

Dammvippor

1 strutsdammvippa, 1 rengöringssvamp, 1 Z-Water 750 ml, 1 moppskaft, 2 moppar Z-Water Premium 40 c m, 3 mikrodukar, 2 glasdukar, 1 detaljborste. och 1 rengöringsborste

Finns i storlekarna 15 cm (99,-), 30 cm (149,-) och 45 cm (195,-).

950,-

750 ml

95,-

Ord. pris 1055,-

Se våra demofilmer i vår Youtubekanal. Läs in QR-koden eller sök på ”PT professional”

75,-

Från

99,PT Professional | Ronnebyvägen 3A, 371 45 Karlskrona 0455 - 61 50 20 | info@ptprofessional.se | ptprofessional.se

Till bubbelbadet Rengör ditt bubbelbad skonsamt och miljövänligt. Slipp eftersköljning. Tappa upp bubbelbadet, häll i Z-Water Extreme. Kör bubbelbadet i fem minuter. Pausa lika länge, kör sedan i fem minuter till. Töm och torka ur.


Välkommen till Gullbernavägen 21. Beställ er nya Adria 2021 med förmånliga hösterbjudanden.

fredag kl. 10:00-17:00 Lördag & söndag kl. 10:00 - 16:00

Vi erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din husbil eller husvagn. Kontakta oss för en helhetslösning.

EXTRA PÅSKÖPPET!

PÅSKDAGEN 4 APRIL OCH ANNANDAG PÅSK 5 APRIL 11-15

VISNING KABE 2021 på Dragsö Camping 26-27/9

Beställ din husbil eller husvagn för leverans till vår/sommar 2021

ERBJUDANDEN PÅ NYA ADRIA BESTÄLL DIN NYA ADRIA/KABE 2021 MED FINA ERBJUDANDEN.

ADRIA på vårHUSVAGN: nya hemsida:

ADRIA HUSBIL:

KOMFORTPAKET 1

AUTOMAT

ADRIAALUMINIUMFÄLGAR ADORA 572 UT - 2021 ADRIA HUSBIL (AC MANUELL, AIRBAG PAS-

ADRIA CORAL SUPREME 670 SL - 2021 ADRIA HUSBIL

SAGERARE, FARTHÅLLARE, VID KÖP AV HUSBIL NYA HUSBILAR I LAGER OCHINSTRUMENTFÖR BESTÄLLNING HIGH LEVEL

Vi finns på plats kl. 11-15. Välkommen!

PLUSPAKET

VID KÖP AV HUSVAGN INGÅR PLUSPAKET

INGÅR AUTOMAT OCH ADRIA PANEL, ELEKTRISKT UPP-CORAL NORDKAPP 670 SL........2020 SÅLD KABE IMPERIAL I860 LGB MERCEDES.2021 SÅLD ADRIA COMPACT PLUS DL....................2021 FÄLGAR VID KÖP AV VÄRMDA BACKSPEGLAR) ADRIA MATRIXPLUS 670 PLUS......................2020 KABE IMPERIAL I910 LQB MERCEDES.2021 ADRIA CORAL AXESS 670 SL.................2021 ELLER SUPREME INGÅR VID KÖP AV HUSBIL. ADRIA SONIC 700 SL PLUS....................2020 KABE IMPERIAL I910 GB MERCEDES...2021 SÅLD ADRIA CORAL PLUS 670 SL...................2021 SPARA SPARA SPARA KABE CROWN I760 LGB MERCEDES....2021 KABE CROWN I860 LGB MERCEDES....2020 ADRIA CORAL SUPREME 670 SL..........2021 VÄRDE (BEROENDE PÅ LXL KABE ROYAL X880 LT FIAT.....................2020 ADRIA CORAL SUPREME 670 SLT........2021 Gäller vid köp av AdriaKABE 2021 ROYAL X780 Gäller vidMERCEDES.......2021 köp av Adria 2021 VILKEN HUSVAGN) tom 30 oktober 2020,KABE kan ejROYAL X780 tom 30 2020, kan ej Gäller vidIMPERIAL köp av Adria 2021 LT oktober MERCEDES.........2021 KABE I860 LQB FIAT.............2019 ADRIA MATRIX AXESS 670 SL..............2021 kombineras

15 400 kr

41 600 kr

26 900 kr

kombineras

ADRIA MATRIX PLUS 670 SC................2021

KABE ROYAL X780 LGB MERCEDES......2021

ADRIA MATRIX PLUS 670 SL.................2021

KABE ROYAL X780 LGB MERCEDES......2021

KABE IMPERIAL 630 TDL - 2021

KABE TRAVEL MASTER X780 LGB - 2021 ADRIA HUSVAGN

Vi köper din nyare husbil/husvagn och löser dina eventuella restskulder Kontakta oss för mer information!

tom 3 oktober 2020

SUN LIVING A74 DP...............................2020 SUN LIVING S70 DF.................................2020 SÅLD

SE ALLA ADRIA/KABE ERBJUDANDE I860 LQB MERCEDES.2021 ADRIA MATRIX SUPREME 670 SL........2021 SÅLD SUN LIVING S75 SL.................................2020 SÅLD KABE IMPERIAL PÅ RUDVIFRITID.SE

Vä lkomm en ti ll os s!

Vi har alltid ett hundratal nya och begagnade husbilar och husvagnar i lager! VÄLKOMMEN TILL OSS!

FÖRSÄLJNING

FÖRSÄLJNING

FÖRSÄLJNING

PETER PETER VIKTOR Annons_Rudvi Husvagn 215x297 mm.indd 0455-35 00 70 Fritid_Husbil 0455-35 00 77 0455-35 00 71 1

FÖRSÄLJNING BUTIK / SERVICE: FÖRSÄLJNING //BUTIK / SERVICE Intagsv. 1C, Karlskrona Intagsvägen 1C, Karlskrona För öppettider se vår hemsida:

För aktuella öppettider se vår hemsida.

www.rudvifritid.se www.rudvifritid.se

Succe_annons Rudvi Fritid_250x350 mm_september.indd 1

2020-09-16 16:2

Välkommen Välkommentilltill sju sjusköna skönaårår Alltid Alltid 7 års 7 års nybilsgaranti nybilsgaranti med med KiaKia

RioRio 1.0 1.0 T-GDi T-GDi Advance Advance Privatleasing Privatleasing fr. fr.

kr/mån* kr/mån* 1995 1995 Inkl.Inkl. serviceavtal serviceavtal

Körglädje, Körglädje, frikostig frikostig utrustning utrustning och och innovation innovation är egenskaper är egenskaper somsom många många förknippar förknippar medmed Kia. Kia. MenMen ävenäven kvalitet. kvalitet. Kia har Kia har Sveriges Sveriges längsta längsta nybilsgaranti nybilsgaranti frånfrån fabrik, fabrik, helahela sju år. sjuDet år. Det är kvalitet är kvalitet på riktigt. på riktigt. Erbjudandet Erbjudandet gäller gäller registrerade registrerade bilar t.o.m. bilar t.o.m. 30/6-2021 30/6-2021 eller såeller långt så lagret långt lagret räcker,räcker, begränsat begränsat antal. antal. Erbjudandet Erbjudandet kan ej kan kombineras ej kombineras med andra med andra företagsavtal företagsavtal eller rabatter. eller rabatter. Bränsleförbrukning Bränsleförbrukning blandad blandad körning körning Kia RioKia 5,5Rio l/100 5,5 l/100 km, CO2-utsläpp km, CO2-utsläpp 126 g/km 126 enligt g/km enligt körcykel körcykel WLTP.WLTP. *Privatleasing *Privatleasing via Kiavia Finans: Kia Finans: 36 mån, 36 uppläggningsmån, uppläggningsoch administrationsavgift och administrationsavgift tillkommer. tillkommer. Rörlig Rörlig ränta. ränta. Max körsträcka Max körsträcka 4500 mil. 4500 Onormalt mil. Onormalt slitageslitage och övermil och övermil debiteras debiteras utöverutöver leasinghyran. leasinghyran. Sedvanlig Sedvanlig kreditprövning. kreditprövning. LokalaLokala prisavvikelser prisavvikelser kan förekomma. kan förekomma. Bilen på Bilen bilden på bilden kan vara kanextrautrustad. vara extrautrustad. Med reservation Med reservation för eventuella för eventuella tryckfel. tryckfel.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.