Tidningen Succé Nr 01 Januari 2020

Page 4

SUCCÉ

Nielsens vintips

Ekologiska viner I detta nummer kommer du att få rekommendationer på ekologiska viner, som bara vuxit genom åren. Hur man än vrider på det så mår vi bättre när vi äter och dricker det som inte haft kontakt med bekämpningsmedel och andra kemiska produkter som är skadligt. Likadant är det i vinets värld. Man kommer aldrig ifrån att det vi sprutar in i våra växter och vinrankor innebär att det oftast finns kvar restprodukter i druvan vilket innebär i slutändan, även i vinet. Detta har vinframställarna förstått. Det nya är att jobba ekologisk och biodynamiskt där man inte använder konstgödsel och kemikalier för att bekämpa skadedjur och ogräs. Man har insett att naturen har sitt kretslopp och man måste tänka likadant. Inom vinindustrin har många gott över till ekologisk odling och fått certifikat och en stämpel på sina etiketter. Det ska tilläggas att vissa inte har certifikat men är ekologiska (pengafråga) men då kan man inte se stämpeln på etiketten. Samtidigt ligger många på gränsen att vara ekologiska. Men det är inte bara vinindustrin som har börjat jobba ekolog iskt. Även tillverkarna som producera öl, cider och sprit har tänkt om i sina banor och har bra ekologiska råvaror som spannmål, frukt och potatis. Besök gärna ölmässan i Kalmar. Den hålls i Kalmarsalen den 28 och 29 februari och där kan du hitta ekologisk bland 30 utställare. Nytt i år är att man kan boka öl- och ostprovning samt att man kan stanna kvar på efterfest. Vitt vin (ekologisk med spänst) Här kommer ett ekologiskt vin från San Antonio, nordväst om Santiago. Vinet är gjort av producenten Cono Sur och här finns det inga premisser när det gäller ekologiskt dynamiskt vinodling. De gör det riktigt bra. Cono Sur driver flera vinodlingar i Chile från norr till söder.

Kontakta

Det heter Cono Sur Chardonnay (6600) 89 kr och är gjord på druvan Chardonnay. Ett torrt friskt vin med generös frukt och markerad syra, inslag av äpplen, citrus och en exotisk tuch samt en vis mineralton. Passar till smakrika rätter på fisk och då gärna ugnsbakat och grillat med smakrika tillbehör. Vitt vin (ekologisk med finess) Här kommer ett ekologisk vin som ligger över hundralappen, men vilket matvin det är! Vinet är gjort nere i Loire av vinproducenten Frédéric Brochet som driver vineriet Amperlidae. Vinet heter Brochet Réserve (78967) 119 kr. Det är gjort på Sauvignon Blanc. Torrt, friskt vin med bra frukt och en markerad syra, inslag av äpplen, citrus, fläder och en vis grönörtig ton. Ett mycket piggt vin som passar bra till skaldjur med smakrika tillbehör och fisk, då gärna pocherat och varför inte en krämig skaldjurssoppa eller jordärtskocksoppa. Rött bag in box (ekologiskt med mycket smaker från Spanien) Här kommer ett vin från producenten Miguel Torres i Vilafranca del Penedès i Spanska Katalonien. Vinet heter Sangre de Torro Organic Selection (2442) 259 kr. Druvorna är Garnacha, Syrah och Merlot. Ett medelfylligt vin med varm frukt och balanserade syror, inslag av mörka bär, blå plommon och en tydliga kryddiga toner och fat. Lite över ¼ del får ligga på Franska 300 liters fat i ca fyra månader. Passar till smakrika rätter som gris, lamm och nötkött med smakrika tillbehör.

o

f fert! o i r f s d a n t ss för kos

9 28 04 14 0 7 0 e k c Jo 9 26 98 0 0 6 7 0 r e Pet

Rött vin (ekologiskt med toner från Medelhavet) Ett ekologiskt vin med värme från Languedoc-Roussillon i Frankrike. Producenten heter Fortant de France och vingården ligger utanför Montpellier i Sete. Vinet heter Grande Nuit Cabernet Sauvignon (71912) 85 kr och är gjord på druvan Cabernet Sauvignon. Druvorna är skördade nattetid i början av oktober bara för hålla så bra friskhet och syra som möjligt och 5% av vinet har legat på fat. Medelfylligt vin med bra struktur i både frukt och syra, inslag av svarta vinbär, björnbär och en viss kryddighet samt angenäma fattoner. Vinet passar bra till lamm och nötkött med smakrika tillbehör.

Rött vin (ekologiskt från en klassisk fransk producent) Här ett vin som kommer från klassisk mark nere från Rhone dalen. Vinet kommer från Familjen Chapoutier som slog sig ner i Tain l’Hermitage på 1880talet och har byggt upp ett ryckte för sina prestigeviner. Man har ca 200 hektar vinodlingar och när Michel Chapoutier tog över gården i slutet på 1980-talet så gick man mer in på det biodynamisk odling, där man låter vinproduktionen och naturen jobba ihop på ett harmoniskt sätt. Ett vin man ska prova någon gång i livet är prestigecuvéen Le Pavillon som är riktigt bra men behöver lång mognad. Nu till min rekommendation som är ett Côtes du Rhône och då är det de södra delarna av Rhone dalen druvorna kommer från. Vinet heter Belleruche (75764) 119 kr. Detta vin måste du beställa på systembolaget. Druvorna i detta vin är Syrah och Grenache som är klassiska i området. Vinet är medelfylligt med bra kryddig varm frukt och markerade

tanniner. Ett vin som passar till nötkött och vilt med smakrika tillbehör, funkar även till smakrika lammrätter.

LARS NIELSEN VINKÄNNARE

Vin och matglädje med Lars Nielsen Välkomna företag eller privatpersoner till en trevlig kväll med en vin- eller champagneprovning för anställda eller gäster. Info: www.lars-vin.com Provningar • Nybörjarkurs i vinkunskap • Tema-provningar, länder, druvor. • Champagneprovningar • Mat och vin i kombination • Ost och vinprovning • Vin och chokladprovning

LARS NIELSEN DRYCKESKONSULT Tel: 0706-59 64 62 lars.nielsen@telia.com www.lars-vin.com

Vi är specialiserade med goda kunskaper om fönster/fönsterbyte och lång erfarenhet i branschen. Vi är certifierade Velux takfönstermontörer. Vi utför även inglasning av altan, bygger uterum, byter garageportar och ytterdörrar. Behöver du byta panel, tilläggsisolera eller måla om ditt hus? Kontakta oss!

Långö Bygg & Måleri AB www.langobygg.se • info@langobygg.se

4