Tidningen Succé Nr 01 Januari 2020

Page 1

Nr 01

2020

Januari

Succé Karlskrona/Ronneby

www.succeblekinge.se

KRÖNIKAN

Att se ung ut är inte alltid en fördel REPORTAGE

Wellness för alla BILEN

En fransman med klös

ORIGINALET PÅ TURNÉ Succé möter Robert Wells

KARLSKRONA Borgmästaregatan 15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se


SUCCÉ

REDAKTION ROLAND LUNDGREN Chefredaktör 0708-93 58 35 roland@succeblekinge.se

IDA LILJEGREN Formgivare 0709-57 85 86 ida@succeblekinge.se

GUNILLA STRÖMBERG Skribent gunilla@succeblekinge.se

GRAFISK PRODUKTION Ida Liljegren Roland Lundgren TIDNINGEN SUCCÉ Nya Skeppsbrogatan 7 371 33 Karlskrona

info@succeblekinge.se www.succeblekinge.se www.facebook.com/succe TRYCK: MittMedia Print.

Befria alla röda dagar på min ö! På min ö händer det något nytt på röda dagar. Alltså söndagar och röda helgdagar. En folkgrupp som man annars bara såg på vardagar förr. Vet egentligen inte när deras närvaro blev så påtaglig som nu. Eller är det bara så att de har bara blivit fler...? De vandrar runt, runt, runt på min ö och de är liksom jägare kan man säga. Både kvinnor och män med likadana uniformer. Ingen ovanlig syn en vanlig sketen tisdag men nu alltså också på söndagar. Nyårs dagen som ju alltid är en röd dag blev jag själv offer för denna jakt så jag vet hur de arbetar och de arbetar n-i-t-i-s-k-t-! Om man googlar på ordet nitisk kommer följande förklaring upp på sidan ordlista.se: ”(överdrivet) plikttrogen; mycket noggrann med att följa sin plikt och de regler som gäller.” Jag ber dig speciellt observera det första ordet som står inom parantes överdrivet - för det är ett viktigt ord i sammanhanget. För de här söndagsjägarna måste jobba överdrivet nitiskt. Det är väl det största tecknet på att de blivit fler. För de här människorna jagar pengar och ju fler de är desto mer pengar måste de få in. Såklart! Så är det ju överallt. Det speciella med dessa jägare är att de föder sig på hur du parkerat din bil på min ö.

Nu vet du att de här jägarna går under namnet P-Nissar eller parkeringsvakter. kanske nu. Söndagar och helgdagar är väl parkering på ön avgiftsfria...? Sant så sant. Så vad är det då de har som gör att de kan lappa bilarna gula med böteslappar? Jo, jag vet. De har måttband eller möjligtvis någon modernare form av mätinstrument. Sedan m-ä-t-e-r de! Du kanske är helt säker på att du parkerat tio meter från den där korsningen men akta dig om P-Nisse/an mätt det till nio komma åtta meter. Då blir det lapp i rutan och du ska veta att när de mätt tar de fram kameran och förevigar ditt kriminella beteende på bild. Står till och med på böteslappen. Bara så du vet att det är ingen idé att få för sig att överklaga. Så det så! MEN, SÄGER DU

Fel, fel, fel! Eller ja, om man måste parkera tre meter från platsen man ska beöka då blir det problem. Men om man gör som man måste göra i alla städer och promenerar från sitt fordon, typ femtio till hundra meter (nej, det är inte långt) så hittar man lätt en p-plats här också. Grejen är bara att om min ö ska bevakas av dessa övernitiska, måttbandsbeväpnade jägare även på söndagar så lär vi bofasta få leva ett isolerat liv här. Det måste väl ändå räcka med sex och en halv dags jakt i veckan...?

länge haft dåligt rykte när det gäller parkeringsmöjligheter. ”På den här ön finns det aldrig några lediga parkeringar!”

MIN Ö HAR

ROLAND LUNDGREN ROLAND@SUCCEBLEKINGE.SE

UPPLAGA: 34 000 ex. OMRÅDE: Karlskrona och Ronneby. Även i tidningsställ på strategiskt utvalda platser. OMSLAGSFOTO: Karin Törnblom.

Eventuell skatt på vinster i tävlingar och utlottningar som anordnas av Succé betalas av vinnaren.

DENNA TIDNING PRODUCERAS OCH DISTRIBUERAS UTAN BIDRAG ELLER SKATTEMEDEL.

NÄSTA SUCCÉ I DIN BREVLÅDA 22 - 23 FEBRUARI För mer Succé tills dess besök oss på nätet: www.succeblekinge.se

Har du missat något nummer?

Okto Nr 10

é Karl

skro

na/R

onn

eby

.suc www

cebl

ekin

ge.s

e

AN nge NIK Kalli nien FrånKalifor till t AGE r at ORT REP ka fö agen Styr a vard klar ed ft m lust N BILE gt ly last Snyg sor av as m

KRÖ

LT STO

MO

OCH

DIG

org Ekb ders ter An cé mö Suc

Läs tidigare Succéer på vår hemsida, www.succeblekinge.se.

e

ers.s csav

Nr 12

2019

Decem

ber

Succé

Karlskr

ona/R

onneb

A Borg

RON www.s LSK uccebl

KRÖN

IA AHLIN

Sluta männ skambelägg iskor a BILEN Maffig a Merce des

ÄVEN T BÖRJA YRET R HÄR Succé möter CajsaStina

KRON

Åkerström

A Borgm

ästareg

atan 15

; 0455

- 267 00

5 - 267

00 ;

.spe www

; 045

.se

DEN HÄR TRYCKSAKEN ÄR KLIMATKOMPENSERAD HELA VÄGEN FRÅN PRODUKTION TILL DISTRIBUTION.

IKAN

Tilläg na flicko d mina r

SOPH

ekinge

n 15

gata

tare

mäs

y

KAR

KARLS

2

Succ

ber

2019

; www.s

pecsav ers.se


KRÖNIKAN

Att se ung ut är inte alltid en fördel Det tror jag alla kan hålla med om… Att se äldre ut än man är blir på något vis pondus och mer klokhet, trots att det oftast bara handlar om ett utseende. Ålder påverkar saker mer som ung än som äldre. I alla fall då jag växte upp. Som att gå på bio med 11-års gräns, på den tiden hade inte jag leg. – Tyvärr pojk du är för ung, flytta på dig så de andra kommer fram. De trots att jag kunde personnumret utan att staka mig. När jag var 17 år fick jag visa leg på barnförbjuden film från 15 år. Väldigt kul då den tjej jag gick med var 16 år och slapp det. Eller som den gången jag som 18 åring skulle anmäla mig för körlektion till körkort och kvinnan på bilskolan frågade om det var för lätt motorcykel, det var 16 års gräns på det. många gånger: Var GLAD för att du ser ung ut! En typisk kommentar från de som inte förstår. Men jag tror att denna berättelse tar priset i ”Att se ung ut” i mitt liv: När jag som 30 och ett halvt klev in på systembolaget i badtofflor, t-shirt och kortbyxor med en igelkottfrisyr en fredag i juli för att handla, var en sådan gång. Jag var på en kurs med ett 20-tal andra fotbollstränare. Fredagskvällen var ledig så det skulle inhandlas dryckjom. Detta var på den tiden då personalen stod på ena sidan disken och kunden på andra. Väl framme beställde jag de fyra öl som vi skulle låta rinna ner i våra torra strupar. Ett leende och ett snabbt: – Hejsan, jag skulle vilja beställa. Hennes svar förvånade mig dock. – Har du legitimation? – Va? – Du ser ut att vara under 25 år, hörde jag henne säga samtidigt som hon pekade på den lilla runda skylten med texten om det. – Men du, försöker jag nu, jag är 30 och ett halvt. – Ledsen men du ser ut att vara under 25, och då ska jag be om leg. Jag ber henne hämta sin chef. Snart ser jag en kort man med skrynklig beige skjorta komma gående. FÅTT HÖRA SÅ

Han säger “Hej, hur var det här då?” Jag tror att alla i viss ställning använder dessa 5 ord, då de inte vet hur de själva ska lösa situationen. Hon förklarar detta med legitimationen och han nickar myndigt och svarar ”- Då får du visa leg! – Men du, säger jag, kan vi vara överens om att jag är över 20 år? – Absolut svarar han direkt. ”Jaaa” där gick han i fällan! – Då gränsen är 20 så kan jag ju handla eller hur? – Nja, eftersom du ser ut att vara under 25 så kan vi kräva leg! – Men gränsen för att handla är 20 år eller hur? , försöker jag igen. – Just precis, det är 20 års gräns. –Menar du att vi är överens om att jag har åldern som gör att jag kan handla, men bara för att jag ser yngre ut än 25 är det kört utan legitimation? – Precis så är det. – Ok, då får jag gå utan att handla, svarar jag med lite tråkigare ton än då jag sade ”Hej” till henne första gången. På vägen ut hör jag en från kön säga: ”Jag hörde vad du ville handla, jag fixar det. Ses utanför sedan”. Jag väntar utanför och byter pengar mot dryckjomen. Hans leende är stort när han säger: – Jag är 26 år och visade inte leg, hur gammal är du? Jag svarar: ”30 och ett halvt”. – Aha, det säger du, ler han tillbaka. närmar mig pensionen så börjar en oro gnaga i mig… Ska jag vara tvungen att visa leg varje gång det gäller pensionärsrabatt eller har utseendet åldrats tillräckligt? Att ha någon sensmoral är bara konstigt trots att man som ung vill se äldre ut och som äldre vill se ung ut. Vissa ser alltid för unga ut.

EXTRAÖPPET PÅ UTKIKEN! 15-16 februari kl. 11.00-15.30

Loppis Helgbuffé Fika Buffén serveras 12.00-15.00

NÄR JAG NU

Välkommen att fynda bland märkeskläder, skor, porslin och mycket mer...

STEFAN LINDER ÅLDER: 60 år BOR: Karlskrona. FAMILJ: Min fru Meta och syster Rozie. YRKE: Personlig assistent/Fotbollstränare.

MOTTO: Min mamma sa: ”Det ordnar

sig alltid”. Det har jag anammat. FAVORITPLATS: Berlin. FAVORITARTIST: Amy Winehouse.

Kärleksstigen - Bryggareberget, KARLSKRONA · 0455 -137 70 www.utkikenkarlskrona.se · info@utkikenkarlskrona.se 3


SUCCÉ

Nielsens vintips

Ekologiska viner I detta nummer kommer du att få rekommendationer på ekologiska viner, som bara vuxit genom åren. Hur man än vrider på det så mår vi bättre när vi äter och dricker det som inte haft kontakt med bekämpningsmedel och andra kemiska produkter som är skadligt. Likadant är det i vinets värld. Man kommer aldrig ifrån att det vi sprutar in i våra växter och vinrankor innebär att det oftast finns kvar restprodukter i druvan vilket innebär i slutändan, även i vinet. Detta har vinframställarna förstått. Det nya är att jobba ekologisk och biodynamiskt där man inte använder konstgödsel och kemikalier för att bekämpa skadedjur och ogräs. Man har insett att naturen har sitt kretslopp och man måste tänka likadant. Inom vinindustrin har många gott över till ekologisk odling och fått certifikat och en stämpel på sina etiketter. Det ska tilläggas att vissa inte har certifikat men är ekologiska (pengafråga) men då kan man inte se stämpeln på etiketten. Samtidigt ligger många på gränsen att vara ekologiska. Men det är inte bara vinindustrin som har börjat jobba ekolog iskt. Även tillverkarna som producera öl, cider och sprit har tänkt om i sina banor och har bra ekologiska råvaror som spannmål, frukt och potatis. Besök gärna ölmässan i Kalmar. Den hålls i Kalmarsalen den 28 och 29 februari och där kan du hitta ekologisk bland 30 utställare. Nytt i år är att man kan boka öl- och ostprovning samt att man kan stanna kvar på efterfest. Vitt vin (ekologisk med spänst) Här kommer ett ekologiskt vin från San Antonio, nordväst om Santiago. Vinet är gjort av producenten Cono Sur och här finns det inga premisser när det gäller ekologiskt dynamiskt vinodling. De gör det riktigt bra. Cono Sur driver flera vinodlingar i Chile från norr till söder.

Kontakta

Det heter Cono Sur Chardonnay (6600) 89 kr och är gjord på druvan Chardonnay. Ett torrt friskt vin med generös frukt och markerad syra, inslag av äpplen, citrus och en exotisk tuch samt en vis mineralton. Passar till smakrika rätter på fisk och då gärna ugnsbakat och grillat med smakrika tillbehör. Vitt vin (ekologisk med finess) Här kommer ett ekologisk vin som ligger över hundralappen, men vilket matvin det är! Vinet är gjort nere i Loire av vinproducenten Frédéric Brochet som driver vineriet Amperlidae. Vinet heter Brochet Réserve (78967) 119 kr. Det är gjort på Sauvignon Blanc. Torrt, friskt vin med bra frukt och en markerad syra, inslag av äpplen, citrus, fläder och en vis grönörtig ton. Ett mycket piggt vin som passar bra till skaldjur med smakrika tillbehör och fisk, då gärna pocherat och varför inte en krämig skaldjurssoppa eller jordärtskocksoppa. Rött bag in box (ekologiskt med mycket smaker från Spanien) Här kommer ett vin från producenten Miguel Torres i Vilafranca del Penedès i Spanska Katalonien. Vinet heter Sangre de Torro Organic Selection (2442) 259 kr. Druvorna är Garnacha, Syrah och Merlot. Ett medelfylligt vin med varm frukt och balanserade syror, inslag av mörka bär, blå plommon och en tydliga kryddiga toner och fat. Lite över ¼ del får ligga på Franska 300 liters fat i ca fyra månader. Passar till smakrika rätter som gris, lamm och nötkött med smakrika tillbehör.

o

f fert! o i r f s d a n t ss för kos

9 28 04 14 0 7 0 e k c Jo 9 26 98 0 0 6 7 0 r e Pet

Rött vin (ekologiskt med toner från Medelhavet) Ett ekologiskt vin med värme från Languedoc-Roussillon i Frankrike. Producenten heter Fortant de France och vingården ligger utanför Montpellier i Sete. Vinet heter Grande Nuit Cabernet Sauvignon (71912) 85 kr och är gjord på druvan Cabernet Sauvignon. Druvorna är skördade nattetid i början av oktober bara för hålla så bra friskhet och syra som möjligt och 5% av vinet har legat på fat. Medelfylligt vin med bra struktur i både frukt och syra, inslag av svarta vinbär, björnbär och en viss kryddighet samt angenäma fattoner. Vinet passar bra till lamm och nötkött med smakrika tillbehör.

Rött vin (ekologiskt från en klassisk fransk producent) Här ett vin som kommer från klassisk mark nere från Rhone dalen. Vinet kommer från Familjen Chapoutier som slog sig ner i Tain l’Hermitage på 1880talet och har byggt upp ett ryckte för sina prestigeviner. Man har ca 200 hektar vinodlingar och när Michel Chapoutier tog över gården i slutet på 1980-talet så gick man mer in på det biodynamisk odling, där man låter vinproduktionen och naturen jobba ihop på ett harmoniskt sätt. Ett vin man ska prova någon gång i livet är prestigecuvéen Le Pavillon som är riktigt bra men behöver lång mognad. Nu till min rekommendation som är ett Côtes du Rhône och då är det de södra delarna av Rhone dalen druvorna kommer från. Vinet heter Belleruche (75764) 119 kr. Detta vin måste du beställa på systembolaget. Druvorna i detta vin är Syrah och Grenache som är klassiska i området. Vinet är medelfylligt med bra kryddig varm frukt och markerade

tanniner. Ett vin som passar till nötkött och vilt med smakrika tillbehör, funkar även till smakrika lammrätter.

LARS NIELSEN VINKÄNNARE

Vin och matglädje med Lars Nielsen Välkomna företag eller privatpersoner till en trevlig kväll med en vin- eller champagneprovning för anställda eller gäster. Info: www.lars-vin.com Provningar • Nybörjarkurs i vinkunskap • Tema-provningar, länder, druvor. • Champagneprovningar • Mat och vin i kombination • Ost och vinprovning • Vin och chokladprovning

LARS NIELSEN DRYCKESKONSULT Tel: 0706-59 64 62 lars.nielsen@telia.com www.lars-vin.com

Vi är specialiserade med goda kunskaper om fönster/fönsterbyte och lång erfarenhet i branschen. Vi är certifierade Velux takfönstermontörer. Vi utför även inglasning av altan, bygger uterum, byter garageportar och ytterdörrar. Behöver du byta panel, tilläggsisolera eller måla om ditt hus? Kontakta oss!

Långö Bygg & Måleri AB www.langobygg.se • info@langobygg.se

4


Villa Sandö

- ett vinkelhus, perfekt för tonårsfamiljen. 1-plan | 6 rum och kök | Boyta 141 kvm

Välkommen på villavisning i Kalmar den 26 januari! Läs mer om visningen och bygg ditt hus online. a-hus.se

Charlotta E. Carlsson 0703-09 59 65 lotta@a-hus.se 5


SUCCÉ

Tillfälle för reflektion Att skriva en krönika ger tillfälle och faktiskt förmånen att få en liten stund till reflektion. Att bara få sitta ner i favoritfåtöljen med datorn i knät, kaffekoppen på armlängds avstånd och fundera på vad som hänt sen sist och vad som är på gång är ganska lyxigt.

INTENSITET VARIATION FUNKTION

Normalt springer jag, antagligen som alla andra, runt i ekorrhjulet och prickar av vad som är klart. Har dåligt samvete för det som INTE är gjort och uppe på det bekymra mig för att jag antagligen glömt något som borde göras, osäkert vad. SÅ NU SITTER jag här och konstaterar att även i år gick jul- och nyårshelgen i ett huj. Att julbelysningen i trädgården fortfarande lyser trots att vi är i mitten av januari, att adventsljusstakarna i fönstren står kvar och så vidare. Det enda juliga som inte påminner om den gångna julen är julgardinerna, men enda orsaken till det är att de inte ens kom upp i år och handen på hjärtat, troligen inte förra eller förrförra året heller. Men alla lampor ute i trädgården är underbara, så de får gärna fortsätta att lysa upp tillvaron. Fast just julgranen borde nog pensioneras för i år.

skriver krönikor går jag tillbaka till gamla utgåvor och hamnade då i januari 2016. Då var det 12 grader kallt och strålande sol. I går var det 8 grader varmt och regnrusk. 20 grader skillnad mellan den där dagen för 4 år sedan och motsvarande dag i år. Så det kan vara. När jag var liten var det ALLTID kallt och massor med snö i januari och vi åkte pulka och skidor varenda dag! Kanske inte helt sant,

nej troligen inte alls sant men så är barndomsbilden och den kan man njuta av i massor med år. nyss en liten paus i krönika-skrivandet för att gå ut och slita ner granens julbelysning. Så nu mina vänner är den nerlagd i sin kartong. Samtidigt som jag styrde stegen mot granen, tittade jag under en buske och upptäckte ett par små snödroppar som fick följa med in till köksbordet. Helt otroligt, även om det fortfarande är många vintermånader kvar. Att det fortfarande finns chans eller risk beroende på hur man ser det, för snö och halka så ÄR våren på gång. JAG TOG FAKTISKT

IBLAND NÄR JAG

Vi väntar på dig, vad väntar du på? Bli medlem idag!

CrossFit Karlskrona | Landbrogatan 15, Karlskrona 0455-22500 | info@crossfitkarlskrona.se

Nu med fullt RUTavdrag!

LOTTA HAUFFMAN

VERKSAMHETSCHEF, KARLSKRONA CITY

lotta@karlskronacity.net

Boka in trädbeskärning! FÖNSTERPUTSNING • HANTVERK STÄDNING • TRÄDGÅRDSARBETE

karlskrona@veterankraft.se | tel: 0455-69 55 00

6


SUCCÉ

JULKLAPPSTIPS! VÄLKOMMEN TILL OSS!

JULKLAPPSTIPS!

ALTERNA2CCAVIAR ANTI-AGING PRESENTASK - WHITE ON RICH BLACK 2C - RICH BLACK ON WHITE

ALTERNA2CCAVIAR ANTI-AGING PRESENTASK - WHITE ON RICH BLACK 2C - RICH BLACK ON WHITE

CAVIAR BOND REPAIR

CAVIAR MOISTURE

SHAMPOO & CONDITIONER Rek. pris: 729 kr. Värde: 950 kr.

CAVIAR VOLUME

WHITE ON PMS& 2695 PURPLE SHAMPOO CONDITIONER Rek. pris: 729 kr. Värde: 950 kr.

SHAMPOO & CONDITIONER Rek. pris: 759 kr. PMS kr. 2695 PURPLE ON WHITE Värde: 990

KOM OCH MYS I VÅR NYA SCHAMPONERING VI KLIPPER INTE HÅR, VI KLIPPER

DIG!

AVIAR MOISTURE

AMPOO & CONDITIONER k. pris: 729 kr. rde: 950 kr.

2C - WHITE ON RICH BLACK

Ronnebygatan 28, 0455 - 121 30 www.salongetage.se

CAVIAR BOND REPAIR 2C - RICH BLACK ON WHITE

SHAMPOO & CONDITIONER

Rek. pris: 759 kr. VOLUME HOS VÅRA OLAPLEX CAVIAR INPACKNING ELEVER Värde: 990 kr. SHAMPOO & CONDITIONER ONSDAG, TORSDAG & FREDAG Rek. pris: 729 kr.

300 KR

Värde: 950 kr.

GILLA OSS PÅ

FACEBOOK www.facebook.com/ etage.karlskrona

A V L HA ! T E S I R P Start torsdag 30 januari

Välkommen!

Ronnebygatan 49, Karlskrona, 0455-100 31

Ronnebygatan 48, Karlskrona, 0455-201 00

7


SUCCÉ

Wellness Studio, ett år i Lyckeby

Kajsa Karlsson, Platschef och Personlig tränare på Wellness Studio

Wellness för alla Wellness Studio i Lyckeby har nyligen firat ettårsjubileum och vi blev nyfikna på hur det första året varit och hur det är just nu. Så vi packade kameran och begav oss ut till Blekinges modernaste träningsanläggning en helt vanlig vardag i januari månad. Väl innanför de stora dörrarna möts vi av idel positiva människor. Det är ”Hej, hej” och ”Tjena”. Fast att vi inte är något vanligt inslag och inte heller vidare kända här. Alla kanske inte känner alla här men alla verkar känna någon och trots den moderna och tilltagna rymden är känslan nästan familjär. Det är bara att bekänna; Jag blir allt lite avundsjuk... VI TAR EN pratstund med Kajsa Karlsson som är platschef och personlig tränare. Jag börjar med att be henne säga något om det första året. – Det häftigaste är väl att alla de som sa att de skulle börja träna här så fort Wellness Studio Lyckeby stod färdig också har gjort det. Alla de som stod och väntade, de kom verkligen och blev medlemmar hos oss. Det har också varit en högre tillströmning än vad vi planerade för och det har växt fortare än vi tänkte. Inte så att det växt för stort men vi satte

Cina och Annette, trogna medlemmar

8

ett mål som vi visste var jättebra om vi nådde, men det blev så mycket bättre! En galleria av möjligheter Det är inte konstigt alls att Wellness Studio Lyckeby har börjat så bra. Hela huset är en hel galleria av valmöjligheter. Här kan man testa allt och hitta precis det som passar en själv. Du kanske är en gruppträningsmänniska eller så vill du träna solo eller så... Ja, du väljer och anpassar efter eget behov och önskemål. I ett 12-månaders medlemskap ingår alltid Wellness Go vilket bland annat innebär två tillfällen med personlig tränare, allt för att du ska hitta just din grej. Vad du ska träna avgör du. Hur du ska undvika att göra fel får du alltså hjälp med. Succé för Biocircuit I den högteknologiska anläggningen är man först i Blekinge med BIOCIRCUIT.

Ett koncept som verkligen underlättar att komma igång och träna rätt under lång tid. Den består av en cirkel av maskiner som man ”installerar” sig i. Vilket innebär att man väljer ut sitt speciella program bland flera olika. Man kan vara helt ny och behöver inte ha varit på gym alls tidigare. Allt ställs in tillsammans med en personlig tränare så att allt ska vara inställt och klart när man kommer för att träna. Man loggar enkelt in sig och maskinerna ser till att träningen passar just mig. Genom en app kan man sedan se att någonting verkligen händer och att träningen ger resultat. Konceptet är verkligen för alla, både nybörjare och vältränade. Det finns heller inga speciella tider att passa. Man tränar när man själv kan och vill. Nytt på Wellness Studio Jag frågar Kajsa om det är några nyheter på gång? – Vi testar en gruppträningsnyhet som vi är först i Blekinge med. Kallas AFHO och är en blandning av Afro och House som kommer från Stockholm. Väldigt många väljer redan tränings-

Jerry firar ett helt träningsår i Lyckeby

formen Zumba och med AFHO behåller man den typen av träningsglädje men får något annat att göra också. Fler Wellness Studio Fit N Fight som ligger vid Amiralitetsparken har nu blivit Wellness Studio Karlskrona Syd. Det innebär att du som Platinamedlem nu har ytterligare ett ställe att träna på. Sedan tidigare finns Wellness Studio i Jämjö, Karlskrona Centrum, Lyckeby, Nättraby och Rödeby. Karlskrona Syd blir alltså den sjätte anläggningen i området. Är du stammis på före detta Fit N Fight kommer du inte att sakna någonting. Allt kommer att finnas kvar där som vanligt. MAN KAN konstatera att det aldrig är långt till närmaste Wellness Studio. En viktig förutsättning eftersom den viktigaste träningen är den som blir av...

Sommarens hetaste träningställe: Tacket på Wellness Studio Lyckeby!

ROLAND LUNDGREN FOTO: IDA LILJEGREN


SUCCÉ

Ny kollektion

Ny kollektion från 1995 kr från 1995 kr

1 ÅRS JUBILEUM!

Karlskrona Karlskrona Borgmästaregatan 15,0455-267 00 Borgmästaregatan 15,0455-267 00

Boka din på specsavers.se Boka dinsynundersökning synundersökning på specsavers.se

Välkommen till Millans Café! VI FINNS MITT PÅ STORTORGET I MILITÄRHEMMETS FASTIGHET

SALLADSBUFFÉ Mån - fre kl 11 - 13

HOS OSS ERBJUDS BL A: · Kroppkakor från Arontorp serveras tis,ons & tors. (finns för avhämtning mån-fre) · Toast ·Hemgjorda smörgåsar · Varmkorv ·Salladsbar · Pannkakor med grädde & sylt/glass LEK- OCH PYSSELHÖRNA

AVHÄMTNING: · Räkmackor · Baguetter · Frallor

· Kroppkakor · Sallader m.m

· Gym · Biljard · Sittgrupp för 8 personer · Relaxavdelning med dusch och bastu · Samlingsalar för upp till 150 personer · Sammanträdesrum · PC-kanon · Obegränsad surf & gratis WIFI Öppet: Måndag 8.30 -21, Onsdag 8-21 Tisdag & Torsdag 8-18, Fredag 8 -16 Stortorget 1, Karlskrona · Tel: 0455 - 142 35 www.militarhemmet.se

Det är nu ett år sedan vi öppnade Pastaköket Grytan. Detta firar vi med ett speicialerbjudande! Specialerbjudande! Kebabtallrik inkl. dryck 60 kr Valfri stor pasta inkl. dryck 75 kr Gäller efter kl. 15.00 t o m 14 februari

Vi har fullständiga rättigheter Öppettider: Måndag - Lördag 11.00 - 20.00 Norra Smedjegatan 8, Karlskrona 0455-33 33 88 9


SUCCÉ

Musical Highlights Vol 13 De som gillar musikaler kommer bli glada. Den framgångsrika produktionen ”Musical Highlights”, som varit inspirerande för musikentusiaster i ett antal år, kommer till Konserthusteatern i Karlskrona söndag 23 februari 2020. För många besökare, representanter från media och fans har konserten varit nummer ett i åratal. Det kan knappt blir bättre! Detta är i alla fall intrycket av de recensionerna från publiken och media efter de senaste åren. Osterholzer Kreisblatt från Tyskland skrev i mars 2019: ”Det är framför allt kvaliteten på ensemblet som skiljer sig åt andra liknande produktioner. Produktionen var övertygande över hela linjen - igen.” Även Verdener Nachrichten

skrev: ”Musical Highlights är en garanti för en sorglös kväll. Med förstklassiga sånger, gnistrande koreografier och överdådiga kostymer. En stor bravo till produktion.” Det är några av de positiva recensioner som klargör varför den unika musikaliska showen Musical Highlights gör fler och fler besökare glada år efter år. lägger fokus på artisternas styrkor och ett programval som gör kvällen till en riktig upplevelse MUSICAL HIGHLIGHTS

för varje musikalälskare. Man satsar på hög kvalitet och använder den senaste LED-tekniken. Våra fantastiska engelskspråkiga sångare och sångerskor kommer att inspirera i en nästan tre timmar lång show med sin fascinerande resa igenom musikalernas värld.

se fram emot en underhållande och livlig kväll med bra röster och välkända sånger. Mer information om konserten finns på www.minkonsert.se. Biljetter går att köpa på www.minkonsert.se och www.nortic.se. DU KAN

musikstilarna gör att det finns något för alla smaker med en hög och varierande nivå. Musikaliska höjdpunkter varje minut med uttrycksfulla röster och stor närvaro på scenen. Emotionella ballader, svängig popmusik och dramatiska melodier - allt på en och samma kväll. DE OLIKA

LYCKE EVENT FOTO: SEBASTIAN STERNEMANN

Vinn biljetter till Musical Highlights söndagen den 23 februari i Karlskrona Maila in ditt namn och adress till tavling@succeblekinge.se och var med i utlottningen. Vi drar 5 vinnare som alla vinner 2 biljetter var. Vi vill ha ditt svar senast 12 februari. (Vinnarna meddelas via mail) 10


Nättraby Mitt emellan Karlskrona och Ronneby I natursköna Nättraby hittar du dessa företag med sina unika specialkunskaper inom sina områden. Next stop...Nättraby!

OLOFSSONS KYLARVERKSTAD & DÄCK AB DIN BILVERKSTAD I NÄTTRABY Vi utför Bilservice, Däckservice, Hjulinställning & AC-service

VÄLKOMMEN TILL VÅR BUTIK!

Måndag-Torsdag: 07:00-17:00 Fredag: 07:00-16:30

BILVERKSTAD Kylvägen 1, Nättraby

0455-473 03

www.olofssonskylarverkstad

DAGS ATT REKONDA DIN BIL?

Du vet väl om att vi säljer foder till hund och katt. Fodermärken som Royal Canin, Hill’s och Specific. Hos oss kan du även handla till exempel leksaker, tuggben, godis, hundplädar och kattsand till din hund och katt.

Öppettider Mån: 08.00 - 17.00 Tis: 08.00 - 20.30 Ons: 08.00 - 20.30 Tor: 08.00 - 20.30 Fre: 08.00 -17.00

BLEKINGE SMÅDJURSKLINIK

Handelsvägen 8, Nättraby 0455 - 499 10 info@blekingesmadjursklinik.se AniCura Blekinge smådjursklinik

HELREKOND MED LACKFÖRSEGLING 2400 KR HELREKONDITIONERING OMFATTAR Polering, lackförsegling, dammsugning, interiörtvätt, stenskottsbättring, uppfräschning av lister, gummidetaljer och fönstertvätt. Med nästan 20 års erfarenhet i branschen kan jag garantera att du blir nöjd med resultatet!

VÄLKOMMEN TILL WELLNESS STUDIO NÄTTRABY Öppettider för medlemmar (med ”tag”). Söndag-Fredag 05.00 - 23.00 Lördag 07.00 - 19.00

Ring eller maila för bokning 0722-46 65 68 kristersbilrekond@telia.com Följ oss på Facebook!

Gamla Landsvägen 58, Nättraby Bruk

Idrottsvägen 2B, 370 24 Nättraby

nattraby@wellnesstudio.se 0455 - 225 00


SUCCÉ MÖTER

Robert Wells

FOTO: STEFAN SJÖDIN

Originalet på turné

Robert Wells drar på vårturné 2020 runt om i landet med "Originalet på turné"! Ihop med Anders Berglund och Peter Harryson gör han comeback och åker ut i landet med en konserthyllning till TV-programmet ”Så ska det låta”. Tillsammans vill de återuppliva den unika stämningen live, den som fångat tittarna i åratal framför tv:n. Jammet, svänget och glädjen. Medverkar gör också gästartisterna Nina Söderquist och Janne Åström. Pianisten, kompositören och entertainern Wells musikaliska prestationer med olika inslag av pop, rock, boogie, jazz och klassisk musik har gjort honom omåttligt populär. Men det har inte alltid varit så. Till den första konserten kom knappt hundra besökare, idag har bort emot ett par miljoner personer sett ”Rhapsody in Rock”. Just nu laddar han för fullt dels inför turnén och dels lite extra speciellt inför den 60:e konserten på Dalhalla till sommaren, ”The Return”. – Det stämmer! Det största vi gör nästa år är att uppträda på Dalhalla igen, det är 10 år sedan sist vi var där. Anders Berglund, Peter Harryson och jag, det är det som är den stora höjdpunkten, att vi återvänder dit. Showen är specialkomponerad och det kommer bjudas på många häftiga och visuella effekter med fyrverkerier och annat. Dalhalla-arenan i sig bjuder på en extrem inbjudande miljö. Det blir en oerhört lekfull föreställning, lovar Robert Wells. Vilka gästartister har du med dig denna gång? – Förutom Berglund och Harryson har jag med mig Janne Åström och Nina Söderquist. Janne har spelat med mig

12

tidigare i ”Rhapsody in Rock”, det är en fristående artist precis som Nina. Hon är en bred artist och helt outstanding, hon har jobbat med allt ifrån musikaler till samarbete med Mikkey Dee. De är artister som jag gillar, de har inga skivbolag i ryggen som sätter direktiven, men de har skitbra röster som levererar och de gör det med stort hjärta. Jag har haft 117 gästartister genom åren har jag räknat ut. Det är väldigt få av dem som jag inte vill ringa igen. Du vet jag pratar inte med managers, om jag ska jobba med en artist, och det är den enda gången jag tillåter mig att vara lite ”picky” sådär, vill jag att det ska kännas rätt mellan artisten jag jobbar med och mig själv. Jag håller väldigt styvt på att behålla naturlighet, ödmjukhet och värme, både på scen och bakom kulissen. Adolf Fredriks musikklasser och fortsatte på Kunglig a Musikhögskolan. Under 1980-talet jobbade han som kompmusiker till bland andra Lill-Babs, Gösta Linderholm och Jerry Williams. Efter att ha satsat på en solokarriär kom han med på Svensktoppen, 1986 i radion och på TV i Melodifestivalen året därpå. Hans stora genombrott som kändis ROBERT GICK

blev via ”Så ska det låta” där han fick tillfälle att visa upp sitt breda register som musiker och pianist. – Jag började spela professionellt när jag var 15 år så det är många år jag satt och harvade på pianobarer. Just nu sitter jag på den legendariska ”Engelen” i Gamla Stan, Stockholm där vi precis har pratat ihop oss inför turnén, Berglund, Harryson och jag. Längst in i baren har vi byggt en lounge för ”Rhapsody in Rock”, det är som ett litet museum med pianobar. Vi har haft möten och fotograferingar. Förra veckan firade vi 50 år på ”Engelen” och då var Gösta Linderholm med. Vi jobbade ihop på 80-talet, det var jättekul. Det är lite som att komma tillbaka till då man började. De där åren var så värdefulla. Det är ingen slump att jag har valt att jobba vidare med Harryson och Berglund som jag jobbade med så många år i ”Så ska det låta”. Vi slutade i det programmet 2005. Varför slutade ni? – Vårt kontrakt löpte ut när TV ville förnya programmet. Vi åkte ut vare sig vi ville eller inte, skrattar Robert. Samtidigt ska jag säga att jag var där i nio år och det var precis lagom, med råge. Vi var lite oroliga att Peter Harryson inte skulle orka med att turnera med oss till våren, han har varit lite krasslig och inte mått så bra. Vi kom upp med den här idén redan för tre år sedan, fast han har varit ganska illa däran med infektioner och skit. Vi är riktiga polare och umgås privat. Peter är en

väldigt fin Taube-tolkare bland annat. Idag är han i toppform så nu kör vi! EFTER 50 ÅR vid pianot och 30 år med ”Rhapsody in Rock” har Robert Wells skrivit boken ”Blod, svett och toner”. Den handlar om ekonomiska floppar b l a n d a t m e d s t o r a s u c c é e r, T Vframträdanden och utsålda konserthus. Han b erättar om sin pianolärarinna som inte var så förtjust i sin unga elevs intresse för olika musikstilar utöver den klassiska musiken, och inte drog hon sig heller för sig för att uttrycka sitt missnöje. Men den unge Wells gav sig inte, idén om att göra rapsodier på rock, jazz, boogie och klassiskt och sammanfoga en mängd befintliga melodier med hjälp av skickliga musikaliska övergångar föddes någonstans där. – Som 12-åring hade jag ett abonnemang på konserthuset i Stockholm. Jag älskade att sitta där och lyssna men ibland tyckte jag att det var så mördande tråkigt med trista uppsättningar. Då växte idén fram att göra något mer, något annat med musiken. Så växte idén fram om att skriva egna rapsodier, även om den första ”Rhapsody in Rock” inte blev klar förrän långt senare.

Fortsättning på sidan 14


PREMIÄR FÖR VOLVO ORIGINALSERVICE CLASSIC FÖR BIL AR ÄLDRE ÄN SE X ÅR

Din bil förtjänar omtanke, även när den inte är helt ny längre. Därför introducerar vi Volvo Originalservice Classic – för bilar äldre än sex år. Förutom en noggrann kontroll av bilen ingår förlängd vägassistans, servicegaranti i ett år och en stämpel i serviceboken. Det ger dig samma trygghet som du är van vid, till ett förmånligt pris.

• Alltid Volvo originaldelar vid service och reparationer.

Prisexempel 2 395:-

• Personlig servicetekniker – din kontaktperson hos oss.

Gäller Volvo V70 och XC70 av 2013 års modell.

Se fler exempel och boka service på ahlbergbil.se.se

VO LVO O R IG INAL SE RV ICE CL A SSIC • Fri Volvo Assistans i ett år fram till att bilen är tio år. Värde 525 kr. • Fri uppdatering av mjukvaran säkerställer din driftsäkerhet. • Servicegaranti på arbetet i ett helt år. • Stämpel i serviceboken är värdefullt när du ska sälja din bil.

Med CarPay och Volvokort kan du dela upp din betalning räntefritt på 4 månader.

Volvo Assistans: Vi hjälper dig så fort du får problem med din bil. Dygnet runt och i alla västeuropeiska länder. Det kan vara allt från att bistå vid däckbyte om du får punktering till att bärga bilen och se till att du får boende eller flyg betalt medan den repareras. Förlängningen sker automatiskt vid service hos oss fram tills att din Volvo fyller tio år. Med andra ord kan du njuta av den här extra tryggheten i ända upp till elva år.

Gullbernavägen 22, Karlskrona Tel 0455-615 840 www.ahlbergbil.se

Helt nya

Renault CAPTUR Premiär 1-2 februari. Lördag 10-15 Söndag 11-14

Renault Captur har blivit en av Sveriges mest populära SUVar. Och nu är helt nya Captur här. Den har inte bara fått ny design utan är en helt ny upplevelse vad gäller komfort, köregenskaper och ny smart teknik. Välkommen in på provkörning och bli en av de första att uppleva nya Renault Captur. Bränsleförbrukning vid blandad körning: WLTP 6,0–6,3 l/100 km. CO-utsläpp: WLTP 136–143 g/km. Extrautrustning kan påverka förbrukning och CO. Renault reserverar sig för eventuella felskrivningar. Bilen på bilden är extrautrustad. renault.se

Gullbernavägen 22, Karlskrona Tel 0455-615 840 www.ahlbergbil.se

Mats Svensson Renaultsäljare 0455-615 866 mats.svensson@ahlbergbil.se

13


SUCCÉ

Fortsättning från sidan 12 – Jag skrev om det i min bok som kom ut i våras. Där har jag också berättat om hur det är att vara kompmusiker i så många år som jag var innan jag började som soloartist. Jag kallar mig komphund, det är en ordlek och jag jämför med att man slet som en kamphund. Det är ett jätteslit att komma upp sig i rampljuset. Eftersom jag själv har varit kompmusiker vet jag hur viktigt det är att vara inbjudande och känna in alla i bandet under en föreställning. Det gäller inte bara i mitt jobb, men som kapellmästare är jag noga med bollkänslan. Har man duktiga solister, släpp fram dem! Om man är rädd för att någon stjäl fokus från en själv har man valt fel jobb. framgångssaga som bygger på energi, kreativitet och en aldrig sinande tro på sin idé och om att aldrig ge upp. Att tro på sig själv och sätta hjärtat främst utan att bara driva varumärket framåt. Robert har tagit emot en medalj ur Kungens hand för sina insatser som musikalisk entreprenör. – Det stämmer. Jag skriver och föreläser om entreprenörskap och fick faktiskt en medalj som årets entreprenör. En del pratar om ”Rhapsody in Rock” som ett varumärke. Men jag hade inte en tanke på något sånt när jag började lira. Det var helt ointressant. Min tes och min drivkraft i så fall har varit att ett varumärke utan ett hjärta, det blir ingenting. Det blir ingen framgång om du inte lägger ner hela din själ och har hela dig själv med i projektet. Jag skrev boken själv och har fixat med alla bilder och allting. Sedan tio år tillbaka undervisar jag 20 elever en vecka varje sommar jag på ett pianoläger. Det är en lite annan generation där man oftast inte vet ett smack om musikerlivet. Jag kände att jag bara var tvungen att få ut det här. De tror att det är så enkelt idag, att det bara räcker med att ha en telefon och får man några likes tror man att det är allt. Men det är blod, svett och toner. Allt slit. Jag är glad att vi inte hade några telefoner på vår tid. Jag övade efter skolan 3-4 timmar varje dag och vi hade bara två tv-kanaler. Men det blev min lycka! Jag hör stenhårt med det. Som lärare curlar jag aldrig. Det är nio timmar om dagen som gäller, och de kommer alltid tillbaka, hela gänget! Ungar vill ha en tydlighet, en auktoritet, fast på ett schysst sätt. BOKEN ÄR EN

FOTO: FIGJAM

FOTO: WOLFGANG SCHLEITER

Finns det något som du inte kan göra på piano ännu, vilken är din utmaning? – Ja, det finns det! Det finns musik som jag inte gett mig in på ännu. Men något som är ganska svårt att spela på piano är svensk folkmusik. Sådant som man normalt spelar på fiol. Det är en annan typ av frasering bland annat. Men annars, när det kommer till rockmusiken! Jag är egentligen ett riktigt gitarrfreak, egentligen. Jag vill göra det gitarristerna gör, det sättet att kompa på, det vill jag ta över på piano! Bortsett från den klassiska musiken lyssnade jag på mycket rock när jag växte upp. Status Quo, ACDC.

FOTO: FIGJAM

14

Det var inte så att du satt och led dig igenom den klassiska skolningen på akademien? – Nej, nej, nej. Jag kan berätta att jag nyss kom hem från Lettland. Jag uppträdde under en julkonsert men

jag tog med Chopin och en del vackra klassiska stycken i repertoaren, jag spelade på en helt fantastisk Steinwayflygeln. Det var helt magiskt att få lira där. Att blanda klassisk musik med modern rock/pop/jazz var väldigt kontroversiellt när du slog igenom och det var inte alltid populärt att blanda Chopin med ACDC och Beethoven med Boogiewoogie. Vad sa kritikerna? – Ja, eller hur! Men så kan folk hålla på än idag. Min kritik har pendlat från uselt till världsklass! Samma konsert har kritiserats utifrån totalt motsatta åsikter i olika tidningar. Grejen är att de får sätta mig i vilket fack de vill. Men det är bättre att få en halvtaskig recension än ingen alls. När det blir tyst i media, det är den värsta kritiken. Det vill du inte ha som kreatör. Men de var absolut inte värre än min första pianoprofessor på akademien. Hon tyckte att det var fullständigt vedervärdig att jag satt och spelade modern musik på pubarna i gamla stan. Även om jag skötte mina klassiska studier, gjorde mina konsertframträdanden och fick fina betyg. Det räckte inte. Jag vet inte om det var för att hon var skrämd eller bara okunnig. Det finns ingenting som är så lätt att avfärda som det man inte vet någonting om. Det försöker jag förmedla till mina egna elever. Ge saker och ting en chans! på scen finns allt som oftast en konstellation bestående av tre körtjejer, Maria Wells and ”The Vocalettes”. Maria är gift med Robert. – Vi började jobba ihop, sedan klickade det efter några år och vi har varit tillsammans i 26 år nu och gifte oss 2010. Vi har två söner 21 och 23 år. Stora killen är professionell dansare och jobbar med det. Den andre sonen läser till musikproducent i Brighton, så de har nog fått en del från oss. Vi bor i Stockholm, fast jag är född i Solna, det är en stor skillnad. Jag gillar att skoja om det, jag föddes tre kvarter från Råsunda fotbollsstadium så jag är AIK:are sedan barnsben, det är viktigt det där, skrattar Robert. MED ROBERT WELLS

GUNILLA STRÖMBERG

ROBERT WELLS FÖDD: 7 april, 1962 i Solna, Stockholm. FAMILJ: Gift med Maria

Wells, medlem i The Vocalettes, två söner. MOTTO: Var ärlig! AKTUELL MED: ”Originalet på

turné”, kommer till Karlskrona 29 mars. Spelning på Dalhalla, ”Rhapsody in Rock - The Return” den 14-15 augusti.


MÅNGA HUSBILAR & HUSVAGNAR I LAGER FÖR SNABB LEVERANS!

NU SÄLJER VI UT VÅRA RÄNTEADRIA 2019 ÅRS MODELLER

KAMPANJ!

Ränta 2,99% upp till 240 månader

DIN FRITIDSHANDLARE I BLEKINGE ADRIA MATRIX SUPRME 670 SL

n 215x297 mm.indd 1

KABE 630 TDL IMPERIAL ÅRSMODELL: 2020

ÅRSMODELL: 2020 VÄXELLÅDA : AUTOMATISK

1 038 700 KR

731 311 KR

KABE TRAVEL MASTER ROYAL X 880 LQB

ADRIA ADORA 573 UT ÅRSMODELL: 2019

ÅRSMODELL: 2020 VÄXELLÅDA : AUTOMATISK

1 532 543 KR

311 700 KR

BÜRSTNER IXEO TIME IT 734

HOBBY 540 UL DELUXE ÅRSMODELL: 2013

ÅRSMODELL: 2017 VÄXELLÅDA : AUTOMATISK

675 900 KR

199 900 KR KNAUS 500 FU

SUN LIVING LIDO 42 SL

ÅRSMODELL: 2011

ÅRSMODELL: 2013 VÄXELLÅDA : MANUELL

169 900 KR

439 900 KR NYA HUSBILAR I LAGER

NYA HUSVAGNAR I LAGER

BEGAGNADE HUSBILAR I LAGER

BEGAGNADE HUSVAGNAR I LAGER

ADRIA CORAL NORDKAPP 670 SLT -2020..............................................842 000 KR ADRIA MATRIX PLUS 670 SC -2020.........................................................929 700 KR ADRIA SONIC 810 SC -2020..................................................................1 529 500 KR KABE TRAVELMASTER ROYAL X780 LXL -2020.....................................1 383 673 KR KABE TRAVEL MASTER ROYAL X 880 LT -2020....................................1 727 780 KR SUN LIVING A 75 SL -2020.......................................................................763 500 KR SUN LIVING S 70 DF -2020........................................................................850 900 KR

ADRIA CORAL AXESS 670 SL -2017.......................JANUARIKAMPANJ* 645 900 KR BÜRSTNER ELEGANCE I 730 -2010........................JANUARIKAMPANJ* 649 900 KR KABE TRAVEL MASTER I 810 LXL -2017............JANUARIKAMPANJ* 1 385 900 KR KARMANN DAVIS 620 -2013.................................JANUARIKAMPANJ* 415 900 KR KNAUS SPORT LINER 650 -2010...........................JANUARIKAMPANJ* 479 900 KR PILOTE 740 GJ -2017..................................................JANUARIKAMPANJ* 625 900 KR SHARKY M9 -2008..................................................JANUARIKAMPANJ* 299 900 KR

på vår nya på vår hemsida: nya på hemsida: vår nya hemsida:

ADRIA ALPINA 573 UP -2019..................................................................414 300 KR ADRIA ALTEA 472 PU -2019.......................................................................663 660 KR ADRIA AVIVA 563 PT -2019.......................................................................250 100 KR KABE 560 GLE -2020.................................................................................536 200 KR KABE 600 GLE B15 -2020............................................................................454 840 KR KABE AMETIST 560 XL KS -2019...............................................................461 690 KR KABE SMARAGD XL -2019.......................................................................379 900 KR

BÜRSTNER FLIPPER 460 TS -2007.........................JANUARIKAMPANJ* 109 900 KR CABBY 620+ -2011..................................................JANUARIKAMPANJ* 244 900 KR CABBY 620+ -2013.................................................JANUARIKAMPANJ* 274 900 KR KABE 520 XL KS -2013.............................................JANUARIKAMPANJ* 249 900 KR KABE AMETIST GLE 560 -2015..............................JANUARIKAMPANJ* 324 900 KR KNAUS SPORT 550 -2010..........................................JANUARIKAMPANJ* 159 900 KR KNAUS ROYALE NORDIC EDITION 780 -2010.....JANUARIKAMPANJ* 259 900 KR

*JANUARIKAMPANJ = SÄNKTA PRISER HELA JANUARI BESÖK OSS ELLER VÅR HEMSIDA FÖR ATT SE ALLA HUSBILAR OCH HUSVAGNAR I LAGER FÖRSÄLJNING

FÖRSÄLJNING

KUNDMOTTAGARE

BUTIK

Intagsvägen 1C, Karlskrona Tel. Försäljning 0455-131 31 Tel. Butik 0455-69 50 80 Tel. Kundmottagning verkstad 0455-35 00 78

PETER RUDVI 0455-35 00 70

PETER JONASSON 0455-35 00 77

ANNELIE NORDSTRÖM 0455-35 00 78

CAMILLA CLASSON 0455-69 50 80

För aktuella öppettider se vår hemsida. www.rudvifritid.se


SUCCÉ

Vinn 2 biljetter till Babblarna Andra Musikalen - Bibbel Babbel Bubbel 1 mars kl 14.00 på Konserthusteatern, Karlskrona Dundersuccén med första musikalen och 431 spelade föreställningar har fåtten uppföljare! En färgglad, bubblig, interaktiv, svängig och rolig föreställning med barnens stora favoriter Babblarna, Faffa, Vovvo och Klonk.

Kan du namnen på Babblarna? Maila ditt svar, namn och adress till tavling@succeblekinge.se och var med i utlottningen. Vi drar 5 vinnare som alla vinner 2 biljetter var.

Karlskrona Konserthusteater den 1 mars

Vi vill ha ditt svar senast 16 februari. (Vinnarna meddelas via mail)

Biljetter: www.babblarna.se/live

APRILFÖLJE

DRAGARE

KRYSSA MED KARLSKRONA MÖBLER MEDGETT TORDÖN

UGGLA

GLOR

AFFISCH

BAKVÄND

SKICKA DITT SVAR TILL:

OSTORT ÅTRÄD

Tidningen Succé Nya Skeppsbrogatan 7 371 33 Karlskrona.

NR 11

ALLTJÄMT

KÅK

GÅVA

KVERULERAR

LIKGILTIGA HÖG BRITT

FILOSOFERAR

GIGAGRAM

DRA LIKARTADE

TRIUMF

MOTTAGARE

BORDSBÖN

HÄRSKARE

SYRE

HYPOTES

PROCENTERI

IFALL ARILD

RANKA

VINDARNAS GUD SLÖ

Stort grattis till förra månadens vinnare: Thomas Gunnarsson, Jämjö (500:-), Jens Håkansson, Rödeby (300:-) och Violet Peterson, Ronneby (200:-).

FÄLLER SKOG MOTIONSLUT

16

PRESSPIPPI TILLFÄLLEN

UTSIKT

ISFIGURER

Adress:

Vid fler inskickade lösningar deltar det först inkomna bidraget.

LEASA

NATUR

GROR

Namn:

ÄR NUMERA PLATT

BERGART

IDAG

PARISLED

I SKALA

HALVGRÄS

SMYCKAT

OBS! Vi tar emot ett tävlingsbidrag per person.

SÄLLSYNT

GLÄDJERUS

YTMÅTT

PLÖTSLIG TIMEOUT

LÄROSATSER

Vi drar tre rätta lösningar som alla vinner presentkort från Karlskrona Möbler enligt följande: 1:a pris: 500:2:a pris: 300:3:e pris: 200:-

E M VI VILL HA DITT SVAR SENAST DEN 13 FEBRUARI!

Vinsterna kommer med posten.


SUCCÉ

Slöjförbud löser ingenting Låt mig börja denna krönika med att konstatera en sak. Ja, slöja är ofta ett tecken på ett kvinnoförtryck vi aldrig ska acceptera i Sverige. Aldrig! Så har vi klargjort det. Men att förbjuda ett klädesplagg har en helt annan innebörd. Speciellt när vi pratar om ett plagg som bara täcker håret och inte ansiktet, som ju är en helt annan diskussion då det kan påverka andra. Jag menar att förbud absolut kan vara befogade då det finns en risk för att kränka eller skada andra människor. Men i övrigt är det självklart för mig att ifrågasätta alla typer av förslag på förbud, eftersom förbud i sig inte har något annat syfte än att begränsa människors frihet. DET ÄR ALLDELES uppenbart att det är många slöjförbudsförespråkare som egentligen bara vill göra just det, begränsa. Debattörer som i ena stund propagerar för slöjförbud som ska befria barn från religiös propaganda och i nästa stund vill värna de kristna traditionerna har knappast kvinnors bästa i fokus. De vill begränsa det som är främmande, helst stänga gränsen till Sverige och framförallt inte tillåta någon annan religion än deras egen. En främlingsfientlighet jag aldrig kan ställa mig bakom.

frustrationen kring slöjan, jag känner den själv. Men tror ni verkligen att ett slöjförbud skulle lösa JAG FÖRSTÅR

problemet med kvinnoförtryck? Aldrig. De patriarkala svin som förtrycker kvinnor kommer hitta nya sätt att förtrycka och förminska och att förbjuda ett tygstycke löser därför ingenting. Tvärtom sätter det kvinnor i en värre situation då vi talar om för dem att de måste gå emot sin egen integritet och visa sin kropp mer än vad de själva vill. För som i exempelvis Skurups kommuns fall, där politiker formulerat ett beslut med att “förbjuda huvudduk som har till syfte att dölja”, betyder det också att cancersjuka kvinnor som blivit av med sitt hår måste slänga sjalen om beslutet ska följas. Återigen löser slöjförbud inte det grundläggande problemet, som i detta fall handlar om kvinnoförtryck och barns rättigheter. rutin i Sverige för hur vi ska agera vid oro för barn. Vi ska utan att tveka anmäla detta till socialtjänsten. Kanske borde debatten istället handla om hur vi kan förbättra denna rutin? Kanske ska vi ge skolan och socialtjänsten VI HAR EN

större möjlighet att agera mot föräldrarna när flickor mot sin vilja tvingas bära ett visst plagg. Kanske ska vi sätta hårt mot hårt och kräva att samtliga flickor som kommer till skolan med slöja utreds av socialtjänsten för att säkerställa att det inte föreligger tvång. Vi ska nämligen inte glömma att slöjan i vissa fall bidragit till att just upptäcka barn som far illa. Ett barn som från ena till andra dagen plötsligt dyker upp i skolan med slöja och börjar täcka sig mer och mer, ger skolpersonalen en signal om att det kanske inte står helt rätt till hemma och kan då agera.

någonstans överhuvudtaget i kampen om jämställdhet, och att vi lägger oss platta för snabba lösningar utan att ta tag i de verkliga problemen.

finnas massor med förslag som b ejakar barns och kvinnors rättigheter, men det enda som hörs just nu är “förbjud slöjan”. Ett förbud som i praktiken bara innebär att vi istället för att tvinga kvinnor klä på sig tvingar kvinnor klä av sig. Som poliserna i Frankrike som, för bara några år sen, hotade en kvinna med pepparspray om hon inte klädde av sig på stranden för att hon hade för täckande kläder. Lurigt moment 22 det där, hur vi ständigt hittar nya sätt att bestämma över (framförallt) kvinnor och förminska deras rätt till sin egen kropp. Förslaget om slöjförbud visar därför sorgligt nog bara att vi inte kommit DET BORDE

SOPHIA AHLIN SOPHIA@SUCCEBLEKINGE.SE FOTO: CAROLINA HANSSON

Vill du visa att ditt företag finns?

2017

Nr 07

Juli

rona/R Succé Karlsk

www.succeb

onneby

lekinge.se

nabor Karlskro lthet! känn sto REPORTAGE rtider Semeste na TURIST i Karlskro Sommar

KRÖN IKAN

ASSION LÅNG P EN LIVS M USIK P FÖR PO Nr

r Succé möte

02

20 19

le Per Gess

Fe

br

ua

ri Su

KARL

ästaregatan

Borgm SKRONA

Vill du synas i ett positivt, trovärdigt och lokalt media finns det inte så många alternativ.

15 ; 0455

- 267 00

;

cc

é Ka

rls

kron

Besök gärna vår hemsida för mer information, www.succeblekinge.se.

Ro

nn

D K et

KA

Nr 01

2018

Januari

rona/R Succé Karlsk

onneby

www.

RLS

KR ON

A

Bo

rg

mäs

ta

re

y

Rö ar hä s lsk r m PO - E tnin ro ed tt gs na P bo sy ... tte ste FR DR nn me Fö ap t O ÅN T sto r s p! m r a äv å o NO TN I en ch ty r RR NG LA EN ND KR

SO

e.se succebleking

eb

ww

BIL

Kontakta oss på Succé så ser vi till att du får ut mer av din marknadsföringsbudget. Du når oss på 0708 935 835 eller info@succeblekinge.se.

a/

ers.se www.specsav

; 04

55

- 26

7 00

IA

AH

ÖN

IK

ce

blek

inge

.se

AN

LIN

EN

Su cc ém öte rL isa M isk ov sk y

ga ta

n 15

PH

w.s uc

;w

ww .spe

cs

av er

s.se

Nr 05/ 06

2018

Maj/Jun

d! h var gla Gå ut oc MELLO ta om sk? Kan vi pra rops ma erd mf Ka brid BILEN RAV4 Hy Toyota

KRÖN IKAN

i

Succé

Karlskr

ona/Ro

nneby

www.su

cceblek

inge.se

H LAD OC KORT, G M A S K TAC r Pernilla Succé möte

Wahlgren

KARLSKRO

ästaregatan

NA Borgm

15 ; 0455

- 267 00

Vi KRÖ vår inhar upp NIK tegrit dateratAN etsp olicy Det vi ktigas EM MA S RES te A du in p te fö appret Klipp ut! rtjän ar Karls kron a progr Prides amb lad

pecsavers.se

; www.s

M ISS

ION

ALC COM AZAR PLET ED Succé möter Andre as Lu ndste dt

KAR

LSKRON

A Bor gmästar egatan 15

; 045

5 - 267

00 ; ww

w.sp

ecsavers .se

17


BILEN

En fransman med klös Det har hänt en hel del sedan jag sist satt i en Peugeot 208. 2011 släpptes första modellen och utvecklingen har verkligen tagit ett stort steg framåt i både utseende och prestanda. Den har ett snyggt sportigt yttre med en insida som återspeglar samma look. Vilket lyft! Peugeot 208 finns som både bensin och diesel och du kan även beställa den nya Peugeot e-208, vilket är en ren elbil. Gillar du att sticka ut så finns 208:an i flera originella färger som ”Blå Vertigo” som är en sprudlande blå färg och ”Vit Nacré” med en snygg pärlemoeffekt. Självklart finns den också i de mer klassiska färgerna som silver och svart. Du har även stort urval av fälgar i olika modeller och storlekar. Allt för att göra din bil personlig. som sagt fått ett sportigare look. Stor kromad grill, lägre kaross UTSIDAN HAR

18

och stilfulla linjer. ”Peugeotlejonet” har också fått smyga in lite i designen. De läckra lyktorna som består av full-LED ska nämligen föreställa tre lejonklor, något jag aldrig sett tidigare. En rolig och smart detalj som gör att bilen kommer sticka ut redan på avstånd. Man ska inte missa att det är en Peugeot man möter eller ser varken på dagen eller natten. fick provköra var en bensinare med manuell växellåda. Lite skrämmande då jag själv kör automat och har gjort det ett bra tag. Jag såg skräckscenariot framför mig där jag MODELLEN JAG

hoppar fram innan jag har vant mig vid dragläget, men så fel jag hade. Vilken extremt lättkörd bil! Jag gled iväg utan minsta problem och hela provkörningen var ”hoppfri”. att man verkligen satsat på föraren i denna modellen. Kompakt stilfull ratt, 3D effekt på instrumentpanelen och allt känns väldigt lättåtkomligt. Du kan även välja mellan tre olika körlägen, Eco, Normal och Sport. Men bara för föraren är i fokus så har man inte glömt bort passagerarna som även de får sitta skönt och ha gott om plats trots att 208 inte är en stor bil. Panoramaglastaket uppskattas verkligen också i denna mörka januarimånad. Peugeot kallar denna modellen för ”Citybil” vilket jag kan förstå till utseendet. Körmässigt provade jag både

asfalterad gata i stan och guppig grusväg på landsbygden och den kändes bra och stabil på båda väglagen. Peugeot, bra jobbat!

JAG UPPLEVER

IDA LILJEGREN FOTO: ROLAND LUNDGREN


Fit n Fight blir nu Wellness Studio Karlskrona Sรถdra.

19


SPORTFÅNEN

Vi i femman, 15 februari och Malmö FF… Satt i bilen en dag nu i veckan då ”Vi i femman” drog igång med buller och brak. Det var hejaklackar i liveradion, intervjuer med fantastiskt duktiga femteklassare som svarade om vad som var roligt med att tävla i kunskap. Svaren som de flesta gav var att det var just tävlingsmomenten som var det roliga och sedan var det såklart roligt att träna tillsammans. Genast börjar man ju tänka på att detta skulle kunna vara vilken sport som helst. För det handlar ju om att träna, tävla och vinna. Stjärnorna i klassen intervjuas i radio, det görs intervjuer i lokalpressen och det är stor uppmärksamhet men det finns något som är ganska så konstigt i detta... Ingen pratar om de som inte får vara med. Hade detta handlat om fotboll, handboll eller hockey hade det varit ramaskri att man i den åldern toppar ett lag (klass) och att alla inte får vara med. Man sitter inte ens på avbytarbänken och få vara med lite utan man får helt enkelt sitta på läktaren. Min egna åsikt i detta är att jag har inget emot elitsatsningar. De skall kanske inte ske så tidigt som när man går i femte klass men när man är 15-16 år kan

det absolut finnas elitsatsningar. Det konstiga är att det är skolan, lärare som är involverade i detta tillsammans med statlig media och man hör inga protester från något håll. Jag säger inte att det är fel men konstigt att det bara passerar… är ett stort datum inom hockeyn, det är sista chansen att värva spelare och därefter så är trupperna låsta. Inga nya spelare kan dyka upp eller försvinna från laget man håller på. Det finns många som tycker om det här och det är både för och mot. De som är emot säger att spelarna bara tänker på sig själva, sticker från laget och det här med klubbkänsla existerar inte längre. Förra säsongen släppte KHK iväg ett antal transatlanter till olika lag och hade 15 FEBRUARI

man inte gjort det hade klubben gjort ett mycket sämre ekonomiskt resultat än man gjorde. Självklart finns det en affärsmöjlighet i detta och jag skulle vilja påstå att förra årets försäljningar för KHK resulterade i en resultatförbättring på ca 600.000 kronor. Som sagt, man kan tycka mycket kring detta men förutsättningarna är stenklara så det är inget konstigt med det. Sedan är det ju så att de spelarna som lämnar oftast tillhör de bästa vilket självklart rör upp lite känslor. MALMÖ FF kommer spela tävlingsmatch i Karlskrona och det är troligtvis den största matchen som spelats i stan. Biljettförsäljningen är redan uppe i över 400 sålda biljetter och det skall bli riktigt spännande att se om det kommer slås nytt publikrekord på Västra Mark. Ja just det, matchen spelas den 1 mars och tanken är att den skall spelas på Västra Mark. Publikrekordet är 3893 och är från 1981 då KAIF mötte Västra Frölunda. Det känns ju faktiskt möjligt att det kan komma över 4000 stycken och kika på

fotboll även att det sker den 1 mars. FK Karlskrona får i och med detta en liten annorlunda säsong som kommer ställa höga krav på hur man planerar. För det är ju faktiskt uppgiften att etablera sig i division 1 och bli ett topplag där som är det viktigaste. Klubben har ambitioner att ta sig upp ytterligare i seriesystemet och visst hade det varit riktigt roligt om klubben kunde nå till Superettan. Kanske är det då dags att dra igång diskussionerna om en ny arena för Västra Mark har helt klart sina begränsningar som säkert kommer märkas av den 1 mars.

Ha det!

MIKAEL JOHANSSON BEAVERBLOGG@SUCCEBLEKINGE.SE

SportOn i Blekinge SportOn som är en ny aktör och samarbetspartner till Succé har fått en stadigt ökande läsarkrets och man utvecklar sitt utbud hela tiden. Man skriver om fotboll, hockey, handboll och självklart när det händer något intressant kring olika sporter i Blekinge. Det finns ett antal bloggare med idrottsanknytning och snart finns det även en ny skribent som kommer ta fokus på innebandyn. Det kommer bli riktigt spännande sommar då Mjällby nu befinner sig i Allsvenskan. Även FK Karlskrona tog sig upp ett pinnhål till division 1 men det kommer ske en satsning riktad mot division 4 fotbollen. Damfotbollen kommer också få ökat fokus.

20

vill SportOn hela tiden utveckla sitt innehåll så är du idag involverad i en idrottsförening, ridklubb eller golfklubb så tar gärna kontakt med oss via redaktionen@sporton.se så ser vi över förutsättningarna för hur ditt intresse skall få synas mer i media. SJÄLVKLART SÅ

är oerhört viktiga i utvecklingen av SportOn och här görs olika aktiviteter löpande för att öka antalet läsare. Gillar du inte Sporton på Facebook redan så gör det nu så får du möjlighet att följa Blekingesporten helt gratis och inte hamna i inlåsta nyheter. SOCIALA MEDIER

www.sporton.se MIKAEL JOHANSSON SPORTON


SUCCÉ

Årets klubbmästare korade! Årets klubbmästerskap har avverkats i tennishallen i NKT Arena och Karlskrona Tennisklubb har fått fram två nya unga mästare på dam- och herrsidan i form av Vanja Cado (15 år) och Emil Quist (19 år). Båda vann sina finaler relativt komfortabelt och passade dessutom på att ta hem mixeddubbeln tillsammans. Klubbmästerskapet i sin helhet bjöd på många underhållande och spännande matcher och en del skrällar – bland annat gick Birk Arwedahl (också 15 år) hela vägen från gruppspel till final och hade två tuffa bataljer mot etablerade seniorer i slutspelet som båda slutade i avgörande matchtiebreak. Birk gick segrande ur båda dessa matcher men väl framme i finalen blev Emil för stark. hade varken Vanja eller finalmotståndaren Sophie Lindvall några problem att ta sig vidare från gruppspel till final utan att tappa något game, men väl i finalen var Vanja flera strån vassare än Sophie. Nedan följer klubbmästare och finalresultat i samtliga klasser: I DAMSINGEL

Damsingel: Vanja Cado - Sophie Lindvall, 6-2, 6-0 Herrsingel: Emil Quist - Birk Arwedahl, 6-1, 6-0 Juniorsingel: Birk Arwedahl - Valeria Marinova (finalen ej spelad ännu)

Damdubbel: Sophie Lindvall/Charlotte Åkesson Vanja Cado/Ingela Nilsson, 6-3, 6-3 Herrdubbel: Patrik Karlsson/Niklas Lindvall Johan Åberg/Petyo Marinov 6-4, 6-3 Juniordubbel: Valeria Marinova/Vanja Cado Erdita Paloja/Elliot Silander, 6-1, 6-1 Mixeddubbel: Vanja Cado/Emil Quist Sophie Lindvall/Niklas Lindvall, 7-5, 7-6 Generationsdubbel: Vanja/Dragan Cado Emil/Pär Quist, 7-6, 4-6, 10-3 har vi också spelat de årliga klubbturneringarna Gentlemen Doubles Woodie Challenge och Damernas Mellandubbel. Segrarna i herrturneringen blev Michael Säw och Joakim Ekberg och i damturneringen Lisa Palme och Linda Å Lindell. Stort grattis! I MELLANDAGARNA

Klubbmästarna Vanja och Emil.

h trevligt c o t a m r för god renhet Vi brinne har gedigen erfa och sällskap ens kök. ld r ä v n å fr den från grun . t a m ll a r vi sion Här laga k och pas le r ä k t e k med myc

BESÖK VÅR NYA RESTAURANG BISTRO BERNA I GULLBERNA PARK! Måndag - Fredag 11.00-14.00 dukar vi upp en LUNCHBUFFÉ med spännande och klassiska maträtter från både det svenska och internationella köket. Vi erbjuder alltid: Dagens rätter ▪ Veckans husman ▪ Ett stort salladsbord ▪ Nygräddat surdegsbröd ▪ Fräscha tillbehör Vi kommer också att erbjuda en SUNDAY ROAST buffé! Söndagar 12.00-15.00 serverar vi en lyxig buffé som avslutas med en klassisk dessert. Boka ditt bord! Vi har fullständiga rättigheter.

Håll utkik efter våra kvällsevenemang så som vinprovningar och att vi har CATERING för både stora och små sällskap! Mer information finns på vår hemsida.

VI SER FRAM EMOT MÅNGA NÖJDA BESÖK FRÅN DIG!

Välkomna

Du hittar oss vid Gullberna Park, Kolonivägen 59 0455-15255 info@bistroberna.se

www.bistroberna.se

21


SUCCÉ

SUCCÉ ELLER FIASKO SUCCÉ

2

Sara Tingström Karlskronatjejen som blivit en del av Världsnaturfondens ungdomsråd. I två år är hon en av tretton medlemmar i WWF Sweden Youth. Ett ledarskapsprogram som tränar morgondagens hållbarhetsledare. Succé Sara!

3

Digitala Parkeringsskyltar Detta måste vara en av de största trafiksuccéerna i Trossös historia. Här får man tidigt reda på var och hur många lediga platser det finns i P-husen. Kan vi äntligen få ett slut på snacket om att det aldrig finns några lediga P-platser här??? Tack!

4

Tim Olsson Amatörkonstnären som målar tavlor med hjärtat ställer just nu ut på Café Konstifik i Lyckeby. Tillsammans med ytterligare två utställare är det en magnifik samling konst som man inte vill missa. Inte heller vill man missa Tims vernissage den 28 januari mellan klockan 17 - 19.

5

FK Karlskrona - Malmö FF Söndagen den 1 mars. Klockan 14.30. Västra Mark. Svenska Cupen. Det är sant! Vårt eget division 1 lag ska spela fotboll mot anrika Malmö FF. Zlatans Malmö FF! Hur ska detta gå, undrar du kanske...? Ja, se till att vara där så vet du först av alla!

FOTO : FR ID A SÖ DE RL UN

D

1

Håkan Brodd Läsarnas val är folkets val och aldrig har väl så många sagt samma sak om LÄSAR en och samma person. På Ernst Nymans herrekipering tar Håkan ordet NAS ”serviceminded” till en helt ny och oöverträffad nivå. Alltid, alltid trevlig, positiv och hjälpsam. Det var inte vi som sa det. Det var alla ni som velat se Håkan på toppen av Succélistan så länge nu. Vi håller med; Mera Håkan!!!

VAL

Audi Q3 Börjessons Edition. Begränsat antal för omgående leverans. Audi Q3 Börjessons Edition.

Grattis Håkan. Du ligger etta på Succélistan! – Tack så mycket! Oj, vad roligt! Så många har öst så mycket beröm över dig och din förstaplats är läsarnas val. Vad säger du om det...? – Jag kan bara tacka de som tycker så. Det är självklart superroligt att få uppskattning för det jag gör! Många lovordar ju såklart dina insatser i butiken. Du måste verkligen ha hamnat på rätt plats? – Jag tror att man blir bra på att göra det man tycker om och jag gillar verkligen att hjälpa människor, så det stämmer! Vi har ju sett dig länge i klädbranschen nu. Hur många år rör det sig om egentligen? – Man ska titta framåt och inte bakåt, men det har faktiskt blivit trettio år, suck... Tack Håkan. Återigen; Grattis till en synnerligen välförtjänt förstaplats! – Jag tackar (och rodnar) över de fina orden!

Volkswagen Golf Börjessons Edition. antal för omgående leverans. VolkswagenBegränsat Golf Börjessons Edition. Begränsat antal för omgående leverans.

Begränsat antal för omgående leverans.

TIPSA OSS!

FIASKO

Finns det någon eller något du tycker borde ligga på Succéeller Fiaskolistan?

EGO-Parkerare Nej, inte ECO utan EGO som i EGOist. Man parkerar lite hur som helst LÄSA RNAS utan minsta tanke på andra medbilister. Det viktiga är ju att JAG får parkera resonerar man uppenbarligen. Hög tid för en obligatorisk tilläggsutbildning på körskolorna: ”INTE utanför boxen!”

VAL

Maila ditt eget förslag med en kort motivering till:

Succé - succe@succeblekinge.se Fiasko - fiasko@succeblekinge.se

® En laddhybrid med quattro ®. En laddhybrid med quattro . kr NU 339.000 NU 339.000 kr Vad mer behövs? Golf TSI 150 GT R-Line Börjessons Edition Vad mer behövs? Golf TSI 150 GT R-Line Börjessons Edition Ord. pris 371.400 kr Ord. pris 371.400 kr

Utrustad med bl.a.

Audi Q5Audi TFSIeQ3 Laddhybrid 35 TDI 150 S-tronic Börjessons Edition Utrustad med bl.a. • Parkeringssensorer fram och bak • R-Line interiör och exteriör Audi Q5 TFSIe Laddhybrid Audi Q3 35 TDI 150 S-tronic Börjessons Edition • Parkeringssensorer fram och bak • R-Line interiör och exteriör Utrustad med bl.a. Utrustad med bl.a. » från Elektrisk » Assistanspaket Förmånsvärde ca baklucka » Elektrisk baklucka » Assistanspaket » från Parkeringssensorer fram o bak » Dragkrok Förmånsvärde ca o bak » Parkeringssensorer fram » Dragkrok » Fjärrstyrd parkeringsvärmare » Helljusassistent » Fjärrstyrd parkeringsvärmare » Helljusassistent » Audi sound system » Nya Börjessons-skyltar Pris sound från casystem 543.000 kr » Audi » Nya Börjessons-skyltar » Adaptiv » Finns för snabb leverans Pris från ca 543.000 kr farthållare » Adaptiv farthållare » Finns för snabb leverans

2.800 kr/mån 2.800 kr/mån

• LM-fälg 17-tum sebring • Nya Börjessons-skyltar • LM-fälg 17-tum sebring • LED-strålkastare• Nya Börjessons-skyltar • Finns för snabb leverans • LED-strålkastare • Finns för snabb leverans

Nu 235.900 Privatleasing kr. Privatleasing från 2.575 kr/mån Nu 235.900 kr. från 2.575 kr/mån inkl. och tre års nybilsgaranti. Ord. pris 259.900Ord. kr pris 259.900 inkl.krservice och tre årsservice nybilsgaranti.

Audi Q5 55 TFSIe 367 hk quattro Räckvidd WLTP: 43 km. NEDC: 52 blandad körning l/100 km, CO2-utsläpp g/km (NEDC 49från g/km). Miljöklass Euro 6d TEMP. Bränsleförbrukning blandadCompetition. körning 7,2 l/100 km, CO2-utsläpp på 163 el, g/km (NEDC 131 g/km) Miljöklass Euro 6dkm. TEMP. Bränsleförbrukning Vi reserverar oss Bränsleförbrukning blandad2,4 körning 5,6 l/100 km, CO2-utsläpp 126 g/km.55 Skattegrundande CO2-utsläpp 111 g/km. Miljöklass Euro 6. VolkswaBränsleförbrukning blandad körning 7,2 l/100 km, CO2-utsläpp 163 g/km (NEDC 131 g/km) Miljöklass Euro 6d TEMP. Vi reserverar oss Bränsleförbrukning blandad körning 5,6 l/100 km, CO2-utsläpp 126 g/km. Skattegrundande CO2-utsläpp från 111 g/km. Miljöklass Euro 6. Volkswaför eventuella ändringar och avvikelser. Bilen på bilden avgiften. är extrautrustad. Gäller ett begränsat antalFörsäkring bilar för omgående leverans. gen Privatleasing 36 mån, 3 000 mil,försäkringens 0 % särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (oktober 2019). Övermiloch Eventuella samt onormalt slitage debiteras utöver leasing Audi Serviceavtal Audi Business Lease. Ändringar körsträcka, ränta eller förutsättningar, etc. kan påverka månadsbetalningen. UppläggningsAudi Q5 övermil 55 TFSIe 367 hkBilen quattro Competition. Räckvidd el, WLTP: 43och km. NEDC: 52 ingår km. vid Bränsleförbrukning körning 2,4 l/100 km, CO 55basränta g/km (NEDC 49 g/km). Miljöklass Euro 6d TEMP. för eventuella ändringar och avvikelser. på bilden är extrautrustad. Gäller ett begränsatpå antal bilar för omgående leverans. gen Privatleasing 36 mån, 3 000blandad mil, 0av % särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS (oktober 2019). Övermil 2-utsläpp och onormalt slitagesvarar debiteras utöver leasingavgiften. Volkswagen Serviceavtal ingår. Ändringar av körsträcka, ränta, etc. kan Gäller påverka månadsbetalningadministrationsavgift tillkommer. Förmånsvärde netto/mån vid 50% marginalskatt. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Varje återförsäljare självständigt för sin egen prissättning. Bilen på bilden är extrautrustad. försäljning till och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Volkswagen Serviceavtal ingår. Ändringar av körsträcka, ränta, etc. kan påverka månadsbetalningEventuella övermil samt onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Audi Serviceavtal och Audi Försäkring ingår vid Business Lease. Ändringar av körsträcka, eller försäkringens etc. kan påverka månadsbetalningen. Uppläggningsoch en. Uppläggningsochränta administrationsavgift tillkommer.förutsättningar, Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller ett begränsat antal bilar för omgående leverans. en.juridiska Uppläggningsoch administrationsavgift juridiska personer. Erbjudandet gäller så länge lagret räcker. Garanterat lägstapris hos auktoriserade Audi-återförsäljare för personer (även enskildtillkommer. firma). Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller ett begränsat antal bilar för omgående leverans. administrationsavgift tillkommer. Förmånsvärde netto/mån vid 50% marginalskatt. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Varje återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller försäljning till juridiska personer. Erbjudandet gäller så länge lagret räcker. Garanterat lägstapris hos auktoriserade Audi-återförsäljare för juridiska personer (även enskild firma).

KARLSHAMN 3–5 Vekerumsvägen KARLSHAMN Vekerumsvägen 0454-38 80 00 3–5 0454-38 80 00 KARLSKRONA Blåportsgata 0455-38 80 00 KARLSKRONA Blåportsgata 0455-38 80 00 RONNEBY Telegatan 2 00 0457-38 80 00 RONNEBY Telegatan 2 0457-38 80 www.borjessonsbil.se www.borjessonsbil.se

22

TIDIGARE OCH TIDIGARE OCH FORTFARANDE MED SAMMA FORTFARANDE MED SAMMA SERVICE • KUNSKAP • TRYGGHET • SERVICE • KUNSKAP • •TRYGGHET


UTKLIPPAN FASTIGHETER Vill du också utveckla dina verksamhetslokaler? Vi gör det tillsammans!

Vi kan erbjuda företagslokaler på Företagscenter Tennvägen 3 och Gullbernavägen 2

Utklippan Fastigheter Bryggaregatan 2, 371 34 Karlskrona www.utklippan.se E-post: info@utklippan.se


BILAR I LAGER

Vi är anslutna till

RÄNTA NYTT

4,25 % RÄNTA BEG

5,25 %

BEGAGNADE BILAR BMW 323 CI -00 13 680 MIL, BLÅ.................................................................99 900 KR

KIA CARENS 1.6 GDI KOMFORT 7-SITS -14 8 869 MIL, SVART.........................ord.pris 139 900 KR NU 129 900 KR

KIA SPORTAGE 1.7 CRDI KOMFORT -16 3 850 MIL, GRÅ................................................................184 900 KR

BMW 335 I SPORTLINE -12 8 890 MIL, SILVER MET..............ord.pris 279 900 KR NU 249 900 KR

KIA CARENS 1.7 CRDI KOMFORT 7-SITS -15 6 670 MIL, GRÅ................................................................144 900 KR

KIA XCEED 1.4 T-GDI DCT ADVANCE PLUS -20 210 MIL, RÖD................................................................269 900 KR

CITROËN BERLINGO MULTISPACE 1.6 BLUEHDI ETG6 -17 640 MIL, GRÅ...................................................................159 900 KR

KIA NIRO PLUG IN-HYBRID PLUSPAKET1 -18 3 380 MIL, GRÅ................................................................289 900 KR

NISSAN QASHQAI 1.6 -10 8 020 MIL, VIT....................................................................89 900 KR

FORD C-MAX 1.5 TDCI EURO6 TITANIUM -16 3 250 MIL, RÖD................................................................169 900 KR

KIA OPTIMA SW PLUG IN-HYBRID PLUSPAKET 1 -18 870 MIL, SILVER...........................ord.pris 349 900 KR NU 329 900 KR

OPEL ASTRA SPORTS TOURER 1.4 TURBO -14 8 100 MIL, VIT....................................................................99 900 KR

FORD S-MAX 2.0 TDCI AWD -17 5 010 MIL, GRÅ................................................................269 900 KR

KIA OPTIMA SW PLUG IN-HYBRID PLUSPAKET 2 -19 720 MIL, ALUMINIUM SILVER....................................379 900 KR

SUZUKI SX4 S-CROSS 1.6 VVT GL EURO 6 -15 5 170 MIL, RÖD................................................................199 900 KR

HYUNDAI I10 1.0 -17 4 130 MIL, VIT....................................................................99 900 KR

KIA SORENTO 2.2 CRDI AWD GT-LINE 7-SITS -19 2 270 MIL, GRÅ.............................ord.pris 379 900 KR NU 369 900 KR

TOYOTA VERSO 2.2 D-4D 7-SITS -10 16 050 MIL, BLÅ.................................................................89 900 KR

HYUNDAI SANTA FE 2.2 CRDI 4WD COMFORT -07 16 620 MIL, SILVER...........................................................69 900 KR

KIA SOUL 1.6 CRDI LX -09 15 290 MIL, SILVER..........................ord.pris 59 900 KR NU 49 900 KR

NYA BILAR KIA CEED SW 1.4 T-GDI DCT GT-LINE ASSISTANSPAKET -19 GRÅ.....................................................................................250 300 KR

KIA NIRO PLUG IN-HYBRID PLUSPAKET 2 -20 SVART.................................................................................382 200 KR

KIA SPORTAGE 1.6 T-GDI AWD DCT GT-LINE -19 BLACK PEARL...................................................................307 400 KR

KIA E-SOUL 64 KWH ADVANCE -20 GRÅ.....................................................................................444 900 KR

KIA NIRO PLUG IN-HYBRID PLUSPAKET 2 -20 BLUE HORIZON...............................................................281 200 KR

KIA STONIC 1.0 T-GDI DCT ADVANCE PLUS -20 GRÅ.....................................................................................201 300 KR

KIA NIRO HYBRID PLUSPAKET 2 -20 RÖD.....................................................................................302 200 KR

KIA OPTIMA SW PLUG IN-HYBRID PLUSPAKET 2 -20 VIT PEARL.........................................................................443 100 KR

KIA XCEED 1.4 T-GDI DCT ADVANCE PLUS -20 SVART.................................................................................278 400 KR

KIA NIRO HYBRID PLUSPAKET 2 -20 STEEL GREY.......................................................................302 200 KR

KIA OPTIMA SW PLUG IN-HYBRID PLUSPAKET 2 -20 GRÅ.....................................................................................442 100 KR

KIA NIRO HYBRID PLUSPAKET 2 -20 BLÅ......................................................................................302 200 KR

KIA OPTIMA SW PLUG-IN HYBRID ADVANCE PLUS 2 -20 ALUMINIUM SILVER......................................................443 100 KR

kia.com

Nu lanserar vi två helt nya laddhybrider

Framtiden i våra händer Redan idag är varannan såld Kia elektrifierad. Nu presenterar Kia ytterligare två helt nya laddhybrider: familjekombin Kia Ceed Sportswagon och den sportiga crossovern Kia XCeed. Njut av dynamisk körupplevelse, fantastisk design och skön komfort i kombination med fördelarna av elektrifierad körning. Välkommen till en laddbar värld.

1.6 GDi PLUG-IN HYBRID 141 HK DCT ADVANCE PLUS INTRODUKTIONSPRIS REK. FRÅN: 369.900 KR Avdrag för klimatbonus 34.296 kr ej inräknad*

1.6 GDi PLUG-IN HYBRID 141 HK DCT ADVANCE INTRODUKTIONSPRIS REK. FRÅN: 339.900 KR Avdrag för klimatbonus 39.294 kr ej inräknad*

Räckvidd på el upp till 47 km enligt WLTP CO₂: 36 g/km WLTP (Preliminära siffror, ej klart vid tryckläggning)

Räckvidd på el upp till 50 km enligt WLTP CO₂: 29 g/km WLTP

Gullbernavägen 21 i Karlskrona. Tel 0455-578 90, www.rudvi.se Öppet: Mån-tors 10-18, fre 10-17, lör 11-14 Erbjudandena gäller levererade bilar t.o.m. 29/2-2020 eller så långt lagret räcker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar. Bränsleförbrukning blandad körning Kia Ceed SW Plug-In Hybrid 1,3 l/100 km, CO2-utsläpp 29 g/km; XCeed Plug-In Hybrid 1,6 l/100 km, CO2-utsläpp 36 g/km enligt körcykeln WLTP. Preliminära siffror, ej klart vid tryckläggning. *Exklusive klimatbonus som beslutas och utbetalas av Transportstyrelsen och kan vara lägre för juridiska personer än angivna belopp. För mer information se transportstyrelsen.se. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Med reservation för eventuella tryckfel.